Zobacz pełną wersję : pytania i odpowiedzi - VI gen EJ/EK
No ja mam bez ABS'u i zamowiłem dzisiaj tarcze 240 mm i klocki pod to. Najwyzej sie wymieni, Dzieki wielkie !
Mam rocznik 97, nadwozie przedlift, silnik też, jednak mam stabilizator, tarcze też większe. Nie mam ABS.
Musisz zmienic wiazki w drzwiach i wiazke w kabinie na podlodze + plus dolozyc przekaznik w skrzynce pod deska.
Masz na mysli ta wiazke na podlodze przy scianie grodziowej? I jeszcze jakbys mogl mi powiedziec ktory przekaznik jest od tych szyb (jego symbol, badz zdjecie).Z gory dzieki.
Dam radę w jakiś sposób na parówie simoty zamontować stożek o średnicy wyjścia 77mm?
Panowie, potrzebuje zdjecie jak są wpiete wtyczki od halogenow w skrzynke bezpieczników. Polift
Ma ktoś?
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Czy słupek d16w1 z HRV jest bezposrednio zamienny z d16y7>??
kazik2_h9w3
16-03-18, 11:37
W hrv chyba jest podpora ktora sie przykreca do bloku i chyba w y7 nie ma 2 z 3 otworów na nią
Choc moge sie mylic
bartek28124683
16-03-18, 11:55
W sedanie też były lampy Stanleya, identyczne jak w coupe?
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
kazik2_h9w3
16-03-18, 12:54
Ja mam Stanley
W sedanie też były lampy Stanleya, identyczne jak w coupe?
Były oba rodzaje reflektorów przednich.
bartek28124683
16-03-18, 18:48
Były oba rodzaje reflektorów przednich.Pasują do coupe bez problemu? Gdzie oprócz Ralfa można dostać pewne używki w sensownej cenie?
Pasują do coupe bez problemu?
Podaj chociaż jeden powód, dla którego miałyby nie pasować.
;)
Gdzie oprócz Ralfa można dostać pewne używki w sensownej cenie?
Co oznacza według Ciebie określenie "sensowna cena"?
Jeśli liczysz na to, że ktoś Ci odsprzeda za półdarmo reflektory które ciężko kupić, to możesz się zdziwić.
Czy pompa 1 cal jest oznaczona 1 w kółku?
https://images83.fotosik.pl/1018/264f90d6a2da3a4fgen.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/264f90d6a2da3a4f)
Mateusz100
16-03-18, 21:25
Panowie pytanie odnosnie plynu hamlucowego do ej9, z tego co pamietam to mozna lac dot3/4 tak ? Wiem ze jest napisane na korku alen ie mam teraz u siebie samochodu a jutro odpowietrzyc przy wymianie klockow i tarcz
bartek28124683
16-03-18, 22:20
Podaj chociaż jeden powód, dla którego miałyby nie pasować.
;)
Co oznacza według Ciebie określenie "sensowna cena"?
Jeśli liczysz na to, że ktoś Ci odsprzeda za półdarmo reflektory które ciężko kupić, to możesz się zdziwić.
Taka żebym się zmieścił 1000 zł razem z montażem soczewek :) Nie potrzebuję lamp w idealnym stanie, ważne są dla mnie mocowania i brak pęknięć.
Panowie pytanie odnosnie plynu hamlucowego do ej9, z tego co pamietam to mozna lac dot3/4 tak ? Wiem ze jest napisane na korku alen ie mam teraz u siebie samochodu a jutro odpowietrzyc przy wymianie klockow i tarcz
Tak.
bartek28124683
18-03-18, 14:21
Ktoś ma założone ringi w reflektorach jako światła pozycyjne? Czepiają się tego na przeglądach?
Angel eyes chyba mają ringi. Poza tym honda to nie bmw zeby cos takiego robic xd
Poza tym honda to nie bmw zeby cos takiego robic xd
x2
Sam powinienies wiedziec czy u Ciebie sie czepiaja. U mnie na jednej stacji by przeszlo a na drugiej tak srednio, pomoglem? :D
bartek28124683
19-03-18, 14:03
Do zeszłego roku się nie czepiali chyba niczego, teraz to nie wiem :-) Dlatego pytam czy ktoś to ma u siebie. Wolałbym najpierw zobaczyć jak wygląda taka lampa na samochodzie zanim zapłacę za przeróbkę.
Dlatego pytam czy ktoś to ma u siebie. Wolałbym najpierw zobaczyć jak wygląda taka lampa na samochodzie zanim zapłacę za przeróbkę.
A mało to tego gnoju w internecie, żeby zobaczyć?
:p
No to z nowosci podpowiem ze dzisiaj przyczepili sie do ek znajomego za fabryczny brak zaglowkow z tylu, nie dostal pieczatki za niekompletne auto :p
No to z nowosci podpowiem ze dzisiaj przyczepili sie do ek znajomego za fabryczny brak zaglowkow z tylu, nie dostal pieczatki za niekompletne auto :p
Kurestwo w czystej formie.
Z nimi to tak samo jak z milicją podczas kontroli na drodze. Jak się uwezmą to będą dotąd grzebać aż coś znajdą, ścierwa.
bartek28124683
19-03-18, 18:43
No to z nowosci podpowiem ze dzisiaj przyczepili sie do ek znajomego za fabryczny brak zaglowkow z tylu, nie dostal pieczatki za niekompletne auto :pMogą się przyczepić do braku wyposażenia które nie było montowane w fabryce?
przemo91524
19-03-18, 19:29
Swiatła cofania w ej9 3d 1995 powinny byc 2? dzisiaj policjant mówił ze 2 powinny być, ja od zawsze byłem przekonany że mam jedno ;o
Mogą się przyczepić do braku wyposażenia które nie było montowane w fabryce?
nie wiem co masz dokładnie na myśli, ale jak dołożysz sobie np fogi w zderzak w garażu i nie będą działać, to tez nie dostaniesz przeglądu bo auto nie sprawne.
nie wiem jak z zagłówkami tyłu, bo w Niemczech było to chyba wyposażenie dodatkowe/opcjonalne, i z tego co kojarzę są tam zaślepki wiec jak diagnosta chce tam włożyć zagłówki, pytanie jak to udowodnić ze tak wyszło z fabryki, nie wiem czy gdzieś to jest w dokumentach. Dalej pytanie, czy nie trzeba ich dołożyć nawet jakich nie było, bo polskie przepisy chyba wymagają zagłówków z tyłu.
Swiatła cofania w ej9 3d 1995 powinny byc 2? dzisiaj policjant mówił ze 2 powinny być, ja od zawsze byłem przekonany że mam jedno ;o
są dwa białe klosze i dwa wsteczne.
Dalej pytanie, czy nie trzeba ich dołożyć nawet jakich nie było, bo polskie przepisy chyba wymagają zagłówków z tyłu.
Wymagają, ale tylko w samochodach wyprodukowanych po którymś tam roku.
A co do dokładania to pewnie jeśli są otwory i chciało by się być "prawym obywatelem" to wypadałoby dołożyć.
Ja nie mam zagłówków i nie mam otworów na zagłówki i w związku z tym mam ich w głębokim poważaniu.
Tak abstrahując to ep3 też nie ma zaglowkow z tylu...
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
bartek28124683
19-03-18, 20:51
nie wiem co masz dokładnie na myśli, ale jak dołożysz sobie np fogi w zderzak w garażu i nie będą działać, to tez nie dostaniesz przeglądu bo auto nie sprawne.
nie wiem jak z zagłówkami tyłu, bo w Niemczech było to chyba wyposażenie dodatkowe/opcjonalne, i z tego co kojarzę są tam zaślepki wiec jak diagnosta chce tam włożyć zagłówki, pytanie jak to udowodnić ze tak wyszło z fabryki, nie wiem czy gdzieś to jest w dokumentach. Dalej pytanie, czy nie trzeba ich dołożyć nawet jakich nie było, bo polskie przepisy chyba wymagają zagłówków z tyłu.
O halogenach wiem. Myślałem że samochód ma mieć obowiązkowo sprawne wyposażenie z którym dostał homologację. Osobiście obawiam się sprawdzania spalin z moim spalaniem oleju :)
Koledzy - tarcze 262 i klocki do EK4 vti. W co dzisiaj warto inwestować? Czy tarcza ATE + Klocki Ferodo DS2500 to dobre połączenie? A tarcza BluePrint z tymże klockiem? Co lepsze?
Jakiś czas temu przy skręconych kołach uderzyłem przednim prawym kołem w krawężnik. Od tamtej pory słychać takie charakterystyczne stukanie (tarcie?) z przodu samochodu. Byłem ostatnio u mechanika, przejrzał całe zawieszenie, wymienił kilka rzeczy ale niestety nie ustało. Może ktoś ma pomysł co to może być? Wiem, brzmi jak flak ale wymieniłem całe koła (felgi i opony) i nic się nie zmieniło. W piątek jadę na powtórną inspekcję.
Filmik do wglądu: https://1drv.ms/v/s!ArQY4QYvmLQCjK0oVk-cry7guYa8Sg
Kilka stron temu pytałem czy do lamp Depo pasują silniczki od Stanleyów. I tak, pasują, mają wersję Stanley i wszytko działa. :)
bartek28124683
22-03-18, 16:45
Ktoś zlecał przeróbkę reflektorów na hidretrofit.pl? Coś nie mogę się z nimi dogadać.
Ktoś zlecał przeróbkę reflektorów na hidretrofit.pl? Coś nie mogę się z nimi dogadać.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu TapatalkaDużo osób korzystało z ich usług. Sam też ostatnio z nimi pisałem i nie było żadnych problemów.
Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka
Dużo osób korzystało z ich usług. Sam też ostatnio z nimi pisałem i nie było żadnych problemów.
Duzo tez osob jest niezadowolonych z ich usług. Wiec pewnie zalezy jak trafisz
Tak abstrahując to ep3 też nie ma zaglowkow z tylu...
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
A to zalezy na jaki rynek szly :)
Mateusz100
22-03-18, 17:43
Panowie, jakis czas szukam foteli do ej9 od pralki IV i nic nie moge trafic, dzisiaj akurat pojawily sie fotele od niej 10km ode mnie ale to zrobione pod V gena i mam takie pytanie czy duzo rzezby bedzie zeby przerobic je teraz pod ej9?
bartek28124683
22-03-18, 18:11
Duzo tez osob jest niezadowolonych z ich usług. Wiec pewnie zalezy jak trafisz
A to zalezy na jaki rynek szly :)Z samych usług czy tylko komunikacji? Trzeci raz pytałem o termin realizacji i dalej nie mam odpowiedzi
Panowie, jakis czas szukam foteli do ej9 od pralki IV i nic nie moge trafic, dzisiaj akurat pojawily sie fotele od niej 10km ode mnie ale to zrobione pod V gena i mam takie pytanie czy duzo rzezby bedzie zeby przerobic je teraz pod ej9?
Trzeba przespawać jedno tylne mocowanie.
Trzeba przespawać jedno tylne mocowanie.Nic nie trzeba spawac, nie widzę sensu. Wystarczy wywiercic dziurkę i dołożyć kawałek tulejki- tyle.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Nic nie trzeba spawac, nie widzę sensu.
To że Ty nie widzisz, to nie oznacza że wszyscy tak mają.
:p
To że Ty nie widzisz, to nie oznacza że wszyscy tak mają.
:pZgadza się! Aczkolwiek nie zmienia to faktu, że to najmniej inwazyjne rozwiązanie. :)
Zgadza się! Aczkolwiek nie zmienia to faktu, że to najmniej inwazyjne rozwiązanie. :)
Ciekawe tylko co będzie bardziej wytrzymałe? Mocowanie szyny z kolejnym otworem + tulejka czy spaw?
Jak się przykręci tylko na 3 śruby to będzie jeszcze mniej inwazyjnie.
:D
Ciekawe tylko co będzie bardziej wytrzymałe? Mocowanie szyny z kolejnym otworem + tulejka czy spaw?
Jak się przykręci tylko na 3 śruby to będzie jeszcze mniej inwazyjnie.
:DWybacz, ale nikomu nie sugerowalem mocowania fotela na 3 śrubach.
A, i dziurkę trzeba z robić w stelażu fotela- nie w szynie.
Sposobów jest kilka, także jak kto woli.
Wybacz, ale nikomu nie sugerowalem mocowania fotela na 3 śrubach.
A, i dziurkę trzeba z robić w stelażu fotela- nie w szynie.
Sposobów jest kilka, także jak kto woli.
A przerobienie tylnego mocowania szyny do podłogi samochodu, tego od strony tunelu środkowego to pies?
W takim razie proponuję na tym etapie zakończyć dyskusję i polecam edukację.
Panowie, w tamtym roku w lecie na odpalonej klimie podczas zatrzymywania sie spadaly mi mocno obroty, tak ze prawie auto gaslo. Mechanior mi powiedzial, ze to zatarta sprezarka klimy. I teraz pytanie, bez odpalonej klimy jak spadaja obroty to moze byc tez wina tego ze sprezarka zatarta?
Zdemontowałem alternator bo nie ładował i oddałem do regeneracji, pojeździłem trochę bez niego i wogóle nie świeci się kontrolka od ładowania, nawet po przekręceniu kluczyka. Czy to normalne jak niema alternatora? Nie powinna się wtedy świecić cały czas? Silnik d16z6.
kazik2_h9w3
24-03-18, 12:09
Moze zarowka jest spalona
Zdemontowałem alternator bo nie ładował i oddałem do regeneracji, pojeździłem trochę bez niego i wogóle nie świeci się kontrolka od ładowania, nawet po przekręceniu kluczyka. Czy to normalne jak niema alternatora? Nie powinna się wtedy świecić cały czas? Silnik d16z6.
Jeśli jest na swoim miejscu i nie jest spalona to powinna się świecić.
Panowie, w tamtym roku w lecie na odpalonej klimie podczas zatrzymywania sie spadaly mi mocno obroty, tak ze prawie auto gaslo. Mechanior mi powiedzial, ze to zatarta sprezarka klimy. I teraz pytanie, bez odpalonej klimy jak spadaja obroty to moze byc tez wina tego ze sprezarka zatarta?
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu TapatalkaJak jest wyłączona to nie ma to nic wspólnego z klima
;2886028']Jak jest wyłączona to nie ma to nic wspólnego z klima
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu TapatalkaSprawdź ciśnienie na cylindra zanim zaczniesz bawić się z przepustnica krokowcem, miałem tak jak mi zawory puszczały nasilło się do tego stopnia że gasł mi światłach.
Z samych usług czy tylko komunikacji? Trzeci raz pytałem o termin realizacji i dalej nie mam odpowiedzi
Z usług.
;2886028']Jak jest wyłączona to nie ma to nic wspólnego z klima
Sprawdź ciśnienie na cylindra zanim zaczniesz bawić się z przepustnica krokowcem, miałem tak jak mi zawory puszczały nasilło się do tego stopnia że gasł mi światłach.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu TapatalkaJak to sie sprawdza?
firstborne
24-03-18, 19:13
Z samych usług czy tylko komunikacji? Trzeci raz pytałem o termin realizacji i dalej nie mam odpowiedzi
3 razy przerabiałem u nich lampy i żadnej fuszery nie było - pełna profeska. Co do kontaktu do faktycznie sprawa ma się znacznie gorzej, ale ja miałem o tyle dobrze, że do Przeźmierowa mam kawałek od siebie, więc zawsze osobiście zawoziłem lampy po wcześniejszym telefonie.
bartek28124683
24-03-18, 20:09
3 razy przerabiałem u nich lampy i żadnej fuszery nie było - pełna profeska. Co do kontaktu do faktycznie sprawa ma się znacznie gorzej, ale ja miałem o tyle dobrze, że do Przeźmierowa mam kawałek od siebie, więc zawsze osobiście zawoziłem lampy po wcześniejszym telefonie.
Ja kolejny raz nie dostałem odpowiedzi, więc pewnie będę musiał znaleźć kogoś innego. Jak z silnika znika 0,8l oleju na 1000km to już pewnie jest bardzo źle? Winne chyba mogą być tylko pierścienie przy takim poborze?
firstborne
24-03-18, 23:37
Ja kolejny raz nie dostałem odpowiedzi, więc pewnie będę musiał znaleźć kogoś innego.
W takim razie kontaktuj się z nim http://civicklub.pl/forum/showthread.php?230739-Wywialwawa&highlight=wywialwawa
Orientuje się ktoś jakie sprzęgło jest w d14z1 99r 3d hatch? 200 czy 212 mm ?
Orientuje się ktoś jakie sprzęgło jest w d14z1 99r 3d hatch? 200 czy 212 mm ?
O ile się nie mylę, to we wszystkich d14 były 200 mm.
bartek28124683
25-03-18, 15:47
Dmuchanie z otworu na korek oleju podczas pracy silnika o czymś świadczy?
Mam pytanie o Civic 1.4, ej9 z 1998. Czy ten model miał tylny stabilizator, czy to modyfikacja?
kazik2_h9w3
25-03-18, 18:54
Seryjnie nie mialy zadne poza ek4
mały_miszcz
25-03-18, 19:43
Dmuchanie z otworu na korek oleju podczas pracy silnika o czymś świadczy?
W sensie ze spod zakreconego korka Ci daje olejem?
Ogolnie pracujacy rozrzad robi sporo wiatru :D
Dlatego masz odme. Ktora dmucha ten nadmiar powietrza w dolot. Albo do atmosfery jak masz wyebane na ekologów i zalozyles filterek odmy :D
Kolejne pytanie z zawieszenia ej9 HB.. Wymieniałem duże cukierki, wahacze górne i inne takie. Otóż odkręciłem od nadwozia wahacz przedni dolny i już za cholerę nie łapał przy przykręcaniu, chodzi o zbieżność tylnego koła. Jak sobie radzić?
bartek28124683
25-03-18, 19:50
W sensie ze spod zakreconego korka Ci daje olejem?
Ogolnie pracujacy rozrzad robi sporo wiatru :D
Dlatego masz odme. Ktora dmucha ten nadmiar powietrza w dolot. Albo do atmosfery jak masz wyebane na ekologów i zalozyles filterek odmy :D
Przy odkręconym korku dmucha oczywiście :) Jeśli zaworek PCV przy pierwszych kilku ściśnięciach wężyka nie "klikał" to znaczy że może się nie otwierać? Za którymś razem zaczął wydawać ten dźwięk ale na początku nic. Zatkany zaworek PCV mógłby podnosić zużycie oleju?
Kolejne pytanie z zawieszenia ej9 HB.. Wymieniałem duże cukierki, wahacze górne i inne takie. Otóż odkręciłem od nadwozia wahacz przedni dolny i już za cholerę nie łapał przy przykręcaniu, chodzi o zbieżność tylnego koła. Jak sobie radzić?
http://civicklub.pl/forum/showthread.php?13-Przywitaj-si%EA-na-forum-Civic-Klub-Polska!
piterstar1
26-03-18, 10:06
Sluchajcie czy przy obnizeniu wejdzie felga 7J ET30 16"??
Sluchajcie czy przy obnizeniu wejdzie felga 7J ET30 16"??Jakie obniżenie?
piterstar1
26-03-18, 14:49
Jakie obniżenie?
Nie wiem jak sie to mierzy. Chyba 3cm od samego dolu w MTS jest talerzyk
Mateusz100
26-03-18, 16:25
Czy przycisk od awaryjnych w ej9 przedlift powinien sie świecic ? nie zwrocilem wczesniej na to uwagi wiec nie wiem czy sie palil czy nie, a jesli tak to jaka tam zarowka siedzi i jak to wyciagnac? wystarczy czyms powazyć tylko czy jak ?
Rzycisk się powinien świecić, a żarówka taka sama jak w przycisku ogrzewania tylnej szyby, wystarczy podważyć.
mały_miszcz
26-03-18, 18:04
Sluchajcie czy przy obnizeniu wejdzie felga 7J ET30 16"??
Na 85% jestem pewien ze wejdzie. Zabawa zaczyna sie przy 8j i et ponizej 20 :D
piterstar1
26-03-18, 18:35
Na 85% jestem pewien ze wejdzie. Zabawa zaczyna sie przy 8j i et ponizej 20 :D
Kurcze zeby lipy nie bylo ze nie wejdzie. A chcialem z opona 205/45
A w temacie o felgach nikt nigdy nic nie pisał o próbie montażu 16"x7 z ET w okolicy 30?
piterstar1
26-03-18, 22:07
A w temacie o felgach nikt nigdy nic nie pisał o próbie montażu 16"x7 z ET w okolicy 30?
HondaFan mowi ze z opona 215/45 na sprezynach eibach wchodzi na styk.
mały_miszcz
27-03-18, 11:15
Nie za szeroka ta opona? ;d
ja na 7j zakladalem 195/50 juz byl jakis balUn ;d
A teraz jaka masz felge??
Edit:
205/40 na 7j ladnie lezy. Zwracam honor.
piterstar1
27-03-18, 11:48
Jak mialem poprzednie letnie 7J ET38 z opona 195/50R16 to troche za duza ta opona byla. A kolo siedzialo tak ze chyba 1cm luzu byl z tylu ale dobrze nie pamietam niestety.
Wiec chyba 205/45 z ET30 nie wejdzie. Ale moze ktos montowal i wie jak jest.
mały_miszcz
27-03-18, 12:31
Proste liczenie :D
Kolo Ci wyjdzie na zewnatrz 8mm na strone wzgledem tego co miales, a opona 205/40 ma mniejszy profil wiec lajtowo ;)
40% z 205mm = 82mm profil
50% z 195mm = 97,5mm profil
Jak wyglada opona na feldze chcesz speawdzisz na www.tyrestretch.com
Pytanie:
Te 2 brązowe wtyczki na czerwonym kabelku wpinam tam, gdzie na zdj z bezpiecznikami zaznaczone? (1,2)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/2f0ea7cccbd4c6fb7f501f277f53a78a.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/ea9c556a5e0fe9db79176ac3750a3eec.jpg
Czy ktoś może wie jakie są średnice przewodów hamulcowych i paliwowych idących pod autem w EJ6? pewnie we wszystkich 6genach jest tak samo.
Pytanie drugie, końcówki tych przewodów to M10 czy M8? Będę kupował na metry i końcówki na sztuki, stąd pytanie.
Czy ktoś może wie jakie są średnice przewodów hamulcowych i paliwowych idących pod autem w EJ6? pewnie we wszystkich 6genach jest tak samo.
Ja mam tak:
⌀ 4,75 mm - przewody hamulcowe
⌀ 8,00 mm - przewody paliwowe główne
⌀ 6,35 mm - przewody paliwowe opary i powrót
Pytanie drugie, końcówki tych przewodów to M10 czy M8? Będę kupował na metry i końcówki na sztuki, stąd pytanie.
Niestety nie pamiętam.
Wojtasek01
29-03-18, 08:23
Szanowni Hondziarze,
potrzebuję porady dotyczącej sondy lambda.
Stara już chyba dokonała żywota, bo i spalanie wzrosło(cykl miejski ostatniej zimy ok 11-12l) Chociaż na trasie jestem w stanie zejść do około 6,5l przy spokojnej jezdzie.
Spalinami trochę zalatuje, a wewnątrz auta na postoju po jezdzie czasem czuć paliwo.
Silnik D14a3 odmulony, sonda jedno żyłowa.
I tu do Was drodzy forumowicze pytanie, jaka sonda będzie najlepiej współpracować?
Pytam o sondę, bo ten trop najbardziej wydaje mi się słuszny.
Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam forumowiczów. :)
Z racji tego, ze forum nie wyszukuje po 3 literowych hasłach mam problem ze znalezieniem fazy DRL, a to co ręcznie znalazłem nie odpowiada na moje pytanie :(
Pamięta ktoś który bezpiecznik pod maską albo w kabinie w EK4 łapie zasilanie po stacyjce i mozna tam zrobić złodziejkę zasilania do przekaznika?
Cześć. Może ktoś z Was wie czy z przedlifta dokładka tylnego zderzaka pasuje do polifta?
Cześć. Może ktoś z Was wie czy z przedlifta dokładka tylnego zderzaka pasuje do polifta?
Tylny zderzak rozni sie tylko listewkami, wiec dokladka pasuje
bartek28124683
29-03-18, 13:21
Dobrze mi się wydaje że jeśli mam d16y7 z 96 r i kupię d16y8 przedliftowe z wiązka silnika to będę mógł podpiąć wiązke z d16y8 do swojego kompa bez przeróbek? Co jeśli kupiłbym poliftowego d16y8?
Dziękuje :) potwierdziłeś moje przypuszczenia :D
Starstruck
30-03-18, 08:12
Dobrze mi się wydaje że jeśli mam d16y7 z 96 r i kupię d16y8 przedliftowe z wiązka silnika to będę mógł podpiąć wiązke z d16y8 do swojego kompa bez przeróbek? Co jeśli kupiłbym poliftowego d16y8?
Nie podepniesz wiązki od Y8 do Y7. Fizycznie oczywiście to zrobisz, ale te komputery mają zupełnie inne mapy, w Y8 jest VTEC itp itd. Jeśli kupisz kompletny SWAP Y8, tj. silnik, wiązka silnikowa, to kabinową musisz przerobić i mieć kompa od tego Y8 a także stacyjkę, immobilizer pod deską itp.
bartek28124683
30-03-18, 11:18
Nie podepniesz wiązki od Y8 do Y7. Fizycznie oczywiście to zrobisz, ale te komputery mają zupełnie inne mapy, w Y8 jest VTEC itp itd. Jeśli kupisz kompletny SWAP Y8, tj. silnik, wiązka silnikowa, to kabinową musisz przerobić i mieć kompa od tego Y8 a także stacyjkę, immobilizer pod deską itp.Czyli wbrew temu co czytałem w różnych miejscach nie ma takich czarów że dorobi się kabelek od vteca do mojego kompa i będzie spoko? Właśnie o takich rzeczach wolał bym wiedzieć zanim wymagam swój silnik.
Pytanie:
Te 2 brązowe wtyczki na czerwonym kabelku wpinam tam, gdzie na zdj z bezpiecznikami zaznaczone? (1,2)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/2f0ea7cccbd4c6fb7f501f277f53a78a.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/ea9c556a5e0fe9db79176ac3750a3eec.jpg
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu TapatalkaKtoś coś? O halogeny chodzi
mały_miszcz
30-03-18, 15:24
A na dekielku od puchy z bezpiecznikami nie masz rozpisane co do czego jest? Np. Narysowany kwadracik i FOG czy cus
bartek28124683
30-03-18, 16:34
Ktoś coś? O halogeny chodzi
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalkahttp://www.hondatarnow.pl/viewtopic.php?p=66036
Starstruck
30-03-18, 20:35
Czyli wbrew temu co czytałem w różnych miejscach nie ma takich czarów że dorobi się kabelek od vteca do mojego kompa i będzie spoko? Właśnie o takich rzeczach wolał bym wiedzieć zanim wymagam swój silnik.
Absolutnie, przecież komputer Y7 nie ma obsługi VTECa i nie da się do niego dołożyć. Tylko do kompa OBD_1.
bartek28124683
30-03-18, 23:43
Absolutnie, przecież komputer Y7 nie ma obsługi VTECa i nie da się do niego dołożyć. Tylko do kompa OBD_1.Czyli żeby zrobić coś takiego musiałbym mieć kompa z d16z6 np.? Ktoś tutaj korzystał z usług Cairo z Wieliczki? Mając do wyboru d16y8 lub d16w4 co lepiej wybrać?
kazik2_h9w3
31-03-18, 08:20
Ważne by był zdrowy
Starstruck
31-03-18, 11:05
Czyli żeby zrobić coś takiego musiałbym mieć kompa z d16z6 np.? Ktoś tutaj korzystał z usług Cairo z Wieliczki? Mając do wyboru d16y8 lub d16w4 co lepiej wybrać?
To co w lepszym stanie ;). D16W4 ma chyba fajne chłodzenie wtrysków cieczą.
Jeżeli chcesz robić SWAPa na seryjne D16Y8, D16W4, czyli silniki z OBD_2 potrzebujesz całości, czyli silnika, wiązki, stacyjki, immo, kompa. Jeżeli chcesz coś z OBD_1, czyli np. D16Z6, to potrzebujesz wszystko j.w, ale bez stacyjki i imo (bo OBD_1 nigdy nie miały) + przerabiasz swoją wiązkę pod OBD_1. Ogólnie to są 2 podstawowe opcje a tak naprawdę w każdym przypadku można kombinować z wiązką, komputerami itp itd. Ci, co robią SWAPy dobrze, wiedzą najlepiej co potrzebne i jak to rozegrać.
W zeszłym tygodniu mój brat wkładał D16Y8 do EJ6. Przełożył kompletny silnik z wiązką silnikową a do kabinowej dał przejściówkę na OBD_1 i połączył to z wystrojonym kompem P06 z D15B7.
bartek28124683
31-03-18, 17:03
To co w lepszym stanie ;). D16W4 ma chyba fajne chłodzenie wtrysków cieczą.
Jeżeli chcesz robić SWAPa na seryjne D16Y8, D16W4, czyli silniki z OBD_2 potrzebujesz całości, czyli silnika, wiązki, stacyjki, immo, kompa. Jeżeli chcesz coś z OBD_1, czyli np. D16Z6, to potrzebujesz wszystko j.w, ale bez stacyjki i imo (bo OBD_1 nigdy nie miały) + przerabiasz swoją wiązkę pod OBD_1. Ogólnie to są 2 podstawowe opcje a tak naprawdę w każdym przypadku można kombinować z wiązką, komputerami itp itd. Ci, co robią SWAPy dobrze, wiedzą najlepiej co potrzebne i jak to rozegrać.
W zeszłym tygodniu mój brat wkładał D16Y8 do EJ6. Przełożył kompletny silnik z wiązką silnikową a do kabinowej dał przejściówkę na OBD_1 i połączył to z wystrojonym kompem P06 z D15B7.
Jeśli przełożę stacyjkę to będę musiał używać innego klucza do odpalania i otwierania samochodu albo przełożyć też wkładki w drzwiach? Osprzęt będę mógł przełożyć ze swojego d16y7? Jest szansa że dostanę coś za swój silnik oprócz wartości złomu? D16W4 były w czymś oprócz 5d?
Starstruck
31-03-18, 17:18
Jeśli przełożę stacyjkę to będę musiał używać innego klucza do odpalania i otwierania samochodu albo przełożyć też wkładki w drzwiach? Osprzęt będę mógł przełożyć ze swojego d16y7? Jest szansa że dostanę coś za swój silnik oprócz wartości złomu? D16W4 były w czymś oprócz 5d?
Dokładnie tak w kwestii stacyjki/kluczy.
Nie ma sensu przekładać nic z osprzętu Y7 do silnika typu D16W4, bo wszystko jest "gorsze", typu kolektor wydechowy czy ssący. Można sobie zostawić rozrusznik, alternator itp. jako części zapasowe.
D16W4 był jeszcze bodajże w HR-V I gen.
Zależy w jakim stanie masz swoje Y7. Ja właśnie wystawiłem słupek Y7 mojego brata za 600 zł do negocjacji, ale jego stan oprócz tego, że zrobiłem nim 150 km od miejsca zakupu jest mi z grubsza nieznany, w sensie poboru oleju itp. Wiem, że pracuje równo, ma niski przebieg, bo 117.000 km, nie ma obróconej panewki itp. Jak na razie jedna osoba pyta mnie na PW o tę jednostkę.
bartek28124683
31-03-18, 17:44
Dokładnie tak w kwestii stacyjki/kluczy.
Nie ma sensu przekładać nic z osprzętu Y7 do silnika typu D16W4, bo wszystko jest "gorsze", typu kolektor wydechowy czy ssący. Można sobie zostawić rozrusznik, alternator itp. jako części zapasowe.
D16W4 był jeszcze bodajże w HR-V I gen.
Zależy w jakim stanie masz swoje Y7. Ja właśnie wystawiłem słupek Y7 mojego brata za 600 zł do negocjacji, ale jego stan oprócz tego, że zrobiłem nim 150 km od miejsca zakupu jest mi z grubsza nieznany, w sensie poboru oleju itp. Wiem, że pracuje równo, ma niski przebieg, bo 117.000 km, nie ma obróconej panewki itp. Jak na razie jedna osoba pyta mnie na PW o tę jednostkę.Wydechowy mam z d16z6. Mógłby ewentualnie zostać? Miałem na myśli właśnie alternator, rozrusznik, pompę wspomagania, sprężarkę klimy, nie kolektory. Chyba były takie same?
Starstruck
31-03-18, 19:40
Tak, kolektor z D16Z6 może zostać, kolektory są zamienne p&p praktycznie w każdej D-serii SOHC z drobnymi wyjątkami, ale w Twoim przypadku to nie dotyczy. To co wymieniłeś jak najbardziej zostaje z Twojego nadwozia.
Na wałku od w3 mam takie przetarcia między łezkami. Dodam że łezki są w super stanie. Mogę go śmiało montować czy lepiej oddać na zrobienie?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180401/cd5ee4574842983c6a682c15cd5c7fb1.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180401/f9312ba8511c4285fa88d45c0e8a8e70.jpg
Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
Pytasz o to zeszlifowane? Przeciez to fabryczne usuniecie nadlewek
skolopendra
02-04-18, 12:09
i tego się trzymaj :)
Dodam że łezki są w super stanie
bartek28124683
02-04-18, 16:16
Tak, kolektor z D16Z6 może zostać, kolektory są zamienne p&p praktycznie w każdej D-serii SOHC z drobnymi wyjątkami, ale w Twoim przypadku to nie dotyczy. To co wymieniłeś jak najbardziej zostaje z Twojego nadwozia.
Mogę spokojnie założyć że 5k wystarczy na zrobienie swapu bez żadnego drutowania? Jest coś na co powinienem zwrócić uwagę przy odbieraniu samochodu?
Podczas wymiany chłodnicy zaniepokoił mnie wyciek na łączeniu skrzyni biegów i silnika, troche oleju było też na misce olejowej.
Co może ciec?
Podczas wymiany chłodnicy zaniepokoił mnie wyciek na łączeniu skrzyni biegów i silnika, troche oleju było też na misce olejowej.
Co może ciec?Myślę, że olej.
Mam nadzieję, że pomogłem, pozdrawiam! [emoji23]
Myślę, że olej.
Mam nadzieję, że pomogłem, pozdrawiam! [emoji23]
Złośliwy jak zawsze.
To może inaczej według was co mogło się rozszczelnić
kazik2_h9w3
02-04-18, 16:59
Zobacz czy przypadkiem nie cieknie z pod aparatu
A jak nie to moze uszczelniacz walu
Cześć. Ile płynu hamulcowego potrzebuję do wymiany z odpowietrzaniem w Civic EK4 VTi B16A2? Dzięki ;)
Litr na przelanie wszystkiego z odpowietrzeniem styknie
bartek28124683
07-04-18, 19:32
Kierownica z VII gen 5d podejdzie bez rzeźby do EJ6?
Kierownica z VII gen 5d podejdzie bez rzeźby do EJ6?
Powinna, problem może być z klaksonem.
Czy sprzęgło w skrzyniach s40 jest wymienne miedzy silnikami d16y7-d15z6-d14a3/4 ???? chodzi mi głównie o srednice wałka sprzęgłowego i liczba rowków
a konkretnie czy sprzeglo 212mm podejdzie mi pod skrzynie s40 z ej9 d14a3/4
Czy sprzęgło w skrzyniach s40 jest wymienne miedzy silnikami d16y7-d15z6-d14a3/4 ???? chodzi mi głównie o srednice wałka sprzęgłowego i liczba rowków
A dlaczego ma nie podejść ? Różnica sprzęgieł w D serii to taka że w niektórych silnikach masz 200mm a w innych 212 reszta podchodzi. Skrzynie w D serii możesz zamieniać jak chcesz. Prócz skrzyni z crxów bo tam linka jest. No i automatów :D
A przypadkiem w D14A3/A4 nie było sprzęgła o średnicy tarczy 200 mm?
Bo w D14Z1/Z2 było 200 mm na 100%.
mam blok d14z1 i sprzegło i zamach 212 wiec wszystko pasuje.
mam blok d14z1 i sprzegło i zamach 212 wiec wszystko pasuje.
A ja mam 200 mm i przed wymianą też było 200 mm OEM'owe.
Miałeś kiedykolwiek wymieniane sprzęgło w swoim samochodzie?
Tak wcześniej miałem 200 mm.
Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
Planuje swapa w swoim ej6 (d16y7) Swapowac bede silnik z ek3 d15z6, mam slupek z calym osprzetem, i kompletna wiazka silnikowa oraz kompem ecu, Będzie mi to chodzilo na calej reszcie z ej6?
ps obecna instalacja ej6 to obd2a a instalacja w tym d15z6 jest obd2b
bartek28124683
11-04-18, 19:17
Mój d16y7 zaczął ostatnio drżeć na biegu jałowym, czuć (a raczej słychać) to w kabinie i widać na lewarku zmiany biegów. W weekend wymieniłem prawą dolną poduszkę, a w poniedziałek zatankowałem 95 zamiast 98 jak robię zazwyczaj. Obroty stabilne na jałowym. Ktoś wie co to może być?
Starstruck
11-04-18, 20:16
Wymieniłeś poduszkę - masz odpowiedź :). Albo ją źle zamontowałeś, źle skręciłeś, może poduszka jest słabej jakości? Tam musisz szukać przyczyny.
bartek28124683
11-04-18, 21:15
Kupiłem w hapartsie więc słabej jakości raczej nie jest :) Co mogłem źle zrobić z nią? Wymieniłem 50841-SR3-030.
Kupiłem w hapartsie więc słabej jakości raczej nie jest :) Co mogłem źle zrobić z nią? Wymieniłem 50841-SR3-030.Nie wiem co można zrobić źle podczas wymiany zwykłej poduszki, to nie jest jakaś elektryka żeby coś zlutowac nie tak czy cos. 2 śrubki i tyle, także nie w tym przyczyna pewnie
mały_miszcz
12-04-18, 08:08
Podobno poduszke jak sie za mocno doyebie to sie potrafi zerwac. Ale to moj kolega w bmw tak mial. Nie wiem czy tyczy aie to hondy....
bartek28124683
12-04-18, 10:20
Dokręciłem kluczem dynamometrycznym z momentami z manualna, więc to raczej nie to. Jak podniose delikatnie obroty to problem znika. Podejrzewam jeszcze że tylną poduszkę mam zerwaną ale jeszcze nie wiem jak się do niej dobrać.
Jak wypiąć tą przelotkę w kolektorze? Nie chce czegos urwac i potem jezdzic po szrotach w poszukiwaniu nowej.
kręci się dookoła więc chyba gwintu nie ma. No chyba, ze ten kwadratowy element na dole jest nagwintowany :)
https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/30419944_2081891595174270_6894931466178833599_o.jp g?_nc_cat=0&oh=b2d286365e7b406d9a28c5ed5708f488&oe=5B2E5316
kazik2_h9w3
12-04-18, 15:55
Z tego co pamietam ten czopek jest wciskany
Ale lata robia swoje i ta guma jest dość twarda
Nie wiem co można zrobić źle podczas wymiany zwykłej poduszki, to nie jest jakaś elektryka żeby coś zlutowac nie tak czy cos. 2 śrubki i tyle, także nie w tym przyczyna pewnie
Można :) Śruby poduszek dokręca się w odpowiedniej kolejności. Powinien poluzować wszystkie i dokręcać w sekwencji podanej w manualu. To pewnie i tak nic nie da ale skoro japończyk tak to pomyślał, to pewnie nie z nudów.
mały_miszcz
12-04-18, 17:25
kręci się dookoła więc chyba gwintu nie ma. No chyba, ze ten kwadratowy element na dole jest nagwintowany
Możesz próbować tym
https://mbmeganarzedzia.pl/images/mb/1000-2000/JON-CHWYTAK-DO-ZAPINEK-TAPICERSKICH-WASKI_%5B1078%5D_260.jpg
Ogolnie kiedys z tym walczylem, i urwalem. Wciskane jest na hamca.
bartek28124683
12-04-18, 20:03
Można :) Śruby poduszek dokręca się w odpowiedniej kolejności. Powinien poluzować wszystkie i dokręcać w sekwencji podanej w manualu. To pewnie i tak nic nie da ale skoro japończyk tak to pomyślał, to pewnie nie z nudów.
Zachowałem kolejność dokręcania. Wydaje mi się że to sam silnik się nadmiernie trzęsie/wibruje.
Wie ktos czy sonde lambde 4 zylowa mozna podlaczyc jako 1 zylowa?
kazik2_h9w3
12-04-18, 20:37
Na 90 % tak
Jak wypiąć tą przelotkę w kolektorze? Nie chce czegos urwac i potem jezdzic po szrotach w poszukiwaniu nowej.
kręci się dookoła więc chyba gwintu nie ma. No chyba, ze ten kwadratowy element na dole jest nagwintowany :)
https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/30419944_2081891595174270_6894931466178833599_o.jp g?_nc_cat=0&oh=b2d286365e7b406d9a28c5ed5708f488&oe=5B2E5316
Dla potomnych. Zaworek PCV trzeba podwazyc i wyjdzie. Wczesniej podgrzalem opalarka, zeby sie troche guma uelastycznila. Potem juz z gorki. Sama gumka/rurka tez po podgrzaniu opalarka wyciagnieta.
https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/30688300_2082991825064247_2410025937032405141_n.jp g?_nc_cat=0&oh=4a251086b8d23805e91287cb3fdf0cfa&oe=5B65AA42
Macie jakis sposób sprawdzony na wsadzanie wkładów lustrek elektrycznych w VIg, zeby we wszystkie bolce wskoczyło?
bartek28124683
12-04-18, 23:25
Macie jakis sposób sprawdzony na wsadzanie wkładów lustrek elektrycznych w VIg, zeby we wszystkie bolce wskoczyło?
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu TapatalkaDocisnąć równomiernie? Nigdy nie miałem z tym problemu.
Przede wszystkim dobrze nasmaruj gniazda bolców od silniczków i osadzaj wkład przy maksymalnie wysuniętych tych bolcach.
Możesz spróbować przytrzymać te bolce w pozycji maksymalnie wysuniętej jakimiś wąskimi szczypcami lub dużą pęsetą, jeśli masz coś takiego.
Przede wszystkim dobrze nasmaruj gniazda bolców od silniczków i osadzaj wkład przy maksymalnie wysuniętych tych bolcach.
Możesz spróbować przytrzymać te bolce w pozycji maksymalnie wysuniętej jakimiś wąskimi szczypcami lub dużą pęsetą, jeśli masz coś takiego.O taką odpowiedź mi chodziło. Dziekuje :)
marcin19883
14-04-18, 18:14
Czy stuka wam lekko maglownica przy ruszaniu kierownicą lewo-prawo? Nie wiem czy tak ma być, czy mam kasować luz, bo wtedy kierownica jest sztywna
mały_miszcz
15-04-18, 08:13
Nie powinna stukac.
Starstruck
15-04-18, 12:13
Czy stuka wam lekko maglownica przy ruszaniu kierownicą lewo-prawo? Nie wiem czy tak ma być, czy mam kasować luz, bo wtedy kierownica jest sztywna
Takie minimalne stukanie jest normalne już w tym wieku aut. Możesz próbować kasować luz, ale z wyczuciem, bo kierownica przestanie wracać po skręcaniu.
U mnie tłucze ostro, ale magiel jest wysrany. Najbardziej jak jade po jakiejś kostce czy cos, i ciezej chodzi na letnich 16/7
marcin19883
15-04-18, 12:36
Nie stuka podczas jazdy, tylko na wyłączonym silniku, kiedy ruszamy kierownicą. Nie mówię tu o tłuczeniu hehe
Próbowałem kasować luz i nic lepiej, bo jak skasuje całkowicie, to kierownica sztywna.
Kierownica mi słabo odbija, odkąd wymieniłem końcówki drążków. Dlatego nie mogę idealnie wyczuć, kiedy kierownica nie odbija,a tym samym idealnie skasować luz. Muszą się dotrzeć końcówki drążka?
Starstruck
15-04-18, 13:00
Muszą się dotrzeć końcówki drążka?
Absolutnie, coś takiego nie istnieje. Po wymianie końcówek zbieżność oczywiście zrobiona?
marcin19883
15-04-18, 16:22
Absolutnie, coś takiego nie istnieje. Po wymianie końcówek zbieżność oczywiście zrobiona?
oczywiście, że tak. Przednie koła na 0 stopni a tył 0,14. Kierownica mi nigdy nie odbijała całkowicie. Od kiedy mam to auto, czy niecały rok. Myśle, czy to nie przez stary olej?
Czy aparat zapłonowy z d16y7 podejdzie do d15z6??
kazik2_h9w3
15-04-18, 18:03
Tak
Oczywiscie przed do przed a polift do polifta
bartek28124683
16-04-18, 20:04
Firma która będzie mi robić swap zaoferowała mi d16w4 ze zgnitego auta z Polski. Przy spokojnej jeździe podobno nie bierze oleju a przy ostrej litr między wymianami. Jest zalany 10w60, mechanik nie ma nic przeciwko zalaniu go 5w40. Co o tym myślicie?
Czy alternator z d16y7 z kostka 3P (bez pinu ALTC - alternator control) bedzie poprawnie działal w d15z6 (przewod ALTC zostanie wolny)??
Mateusz100
16-04-18, 20:38
Panowie zauwazylem nowy problem w ej9. Mianowicie podczas gdy samochodu chodzi sobie na luzie np pod blokiem i w tym czasie zamykam elektryczne szyby samochod w tym momencie zaczyna sie dlawic i delikatnie obroty spadaja, gdy puszczam guzik od razu wsztstko wraca do normmy i mam pytanie czy to jest normalne ? szczerze mowiac nie zauwazylem tego nigdy wczesniej i juz zaczynam sie martwic ze cos zaczyna sie dziać
Starstruck
16-04-18, 21:02
Normalne, że pod obciążeniem obroty spadają.
Firma która będzie mi robić swap zaoferowała mi d16w4 ze zgnitego auta z Polski. Przy spokojnej jeździe podobno nie bierze oleju a przy ostrej litr między wymianami. Jest zalany 10w60, mechanik nie ma nic przeciwko zalaniu go 5w40. Co o tym myślicie?
To ile bierze, to sam się przekonasz pewnie hehe. Myślę, że to przejście nie zabije tego silnika. Moja Integra za czasów poprzedniego właściciela jeździła na 10W60, ja od razu przeszedłem na 5W40 i jest na plus pod każdym względem.
Mateusz100
16-04-18, 21:05
To nie zwrocilem wczesniej na to uwagi :) Myslalem ze może cos z alternatorem sie dzieje czy cos ale mnie uspokoiles
Wojtasek01
17-04-18, 10:54
Witam serdecznie
Przeglądałem forum i użytkownicy polecają kontakt z użytkownikiem Dzida w sprawie części OEM.
Wiadomości prywatnie do Niego nie dochodzą, bo ma podobno zapchaną skrzynkę( takie powiadomienie mi wyskoczyło)
Jeśli to nadal aktualna sprawa, to chcę zapytać o tuleje tylnego zawieszenia.
Civic VI 3D Hatchback 97r
Potrzebuje dwa duże cukierki i dwa małe oraz te tuleje,które są na jednym elemencie z małymi cukierkami, również dwie sztuki.
Była by taka możliwość?
I jaka ew. cena za wszystko :)
Pozdrawiam i proszę o odpowiedz
Witam serdecznie
Przeglądałem forum i użytkownicy polecają kontakt z użytkownikiem Dzida w sprawie części OEM.
Wiadomości prywatnie do Niego nie dochodzą, bo ma podobno zapchaną skrzynkę( takie powiadomienie mi wyskoczyło)
Jeśli to nadal aktualna sprawa, to chcę zapytać o tuleje tylnego zawieszenia.
Civic VI 3D Hatchback 97r
Potrzebuje dwa duże cukierki i dwa małe oraz te tuleje,które są na jednym elemencie z małymi cukierkami, również dwie sztuki.
Była by taka możliwość?
I jaka ew. cena za wszystko :)
Pozdrawiam i proszę o odpowiedz
Nie sądzę, żeby Ci tutaj cokolwiek odpowiedział.
http://haparts.pl/
https://www.facebook.com/haparts.store/
bartek28124683
20-04-18, 11:45
Jak dają mi gwarancję na branie oleju to chyba można spokojnie brać ten silnik? Nie robią też problemu z zalaniem płukanki. Jednak coś spieprzyłem przy zakładaniu tej poduszki, po rozkręceniu i złożeniu jeszcze raz problem z nadmiernymi drganiami minął.
Ma ktoś jakiś sposób na wyjęcie uszczelek gniazd świec w d serii?
kazik2_h9w3
22-04-18, 17:32
Niestety sa one czasem strasznie uparte i trxeba podważać wkretakiem
Zazwyczaj niestety nie nadają sie do ponownego montażu
Niestety sa one czasem strasznie uparte i trxeba podważać wkretakiem
Zazwyczaj niestety nie nadają sie do ponownego montażuMoje się trzymają jak przyklejone... Kupiłem nowe bo z tych mi ciekł olej, więc nic się nie stanie jak się rozpadną.
Ale nawet śrubokrętem nie chcą się wydostać...
kazik2_h9w3
22-04-18, 17:37
Znam ten ból
Niestety musisz walczyć
Znam ten ból
Niestety musisz walczyćA może by tak wypalić te uszczelki? [emoji14]
kazik2_h9w3
22-04-18, 18:50
Tego nie próbowałem
Ja używałem zawsze ostrego płaskiego śrubokręta
Witam , mam problem ze szklanym szyberdachem Vebasto w mojej ej2 , mianowicie wczoraj najechałem trochę za szybko na próg zwalniający gdy szyber był uchylony , zamknął się potem normalnie , lecz dzisiaj gdy chciałem go uchylić , to coś zaczęło go blokować , więc musiałem pomóc mu ręką , lecz po delikatnym odsunięciu opadł na dach i ani do przodu i ani do tyłu :/ okazało się że wypadł z metalowych widełek , które go trzymały .
Po przyglądnięciu się mu moim oczom ukazał się taki widok
https://iv.pl/images/94196745439992897725.jpg lewa strona
https://iv.pl/images/05944332085536579915.jpg prawa strona
Nie znalazłem w internecie jak powinny te prowadnice wyglądać , ale wychodzi na to że brakuje czegoś w miejscu zaznaczonym na zdjęciu ,, ? '' przy próbie zamknięcia wystrzelił we mnie kawałek plastiku tak jak by od lewej prowadnicy , lecz za cholerę nie pasuje mi on do reszty ...
wiesko1261
23-04-18, 17:54
A może by tak wypalić te uszczelki? [emoji14]
pod stary typ dekla ,czy nowy ? :) w nowym typie świece strona wydechowego - od przodu , są na wcisk (wbijane i dosyć mocno siedzą :) młotek i mocny śrubokręt ,wybijak , musi pójść :p)
Poszukuję wymiarów znaczka (ew aukcja allegro) do grilla ,,usdm,, w ej9. Nie musi być oem.
Chodzi mi o dokładnie taki znaczek jak w tej hondzie https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180423/59c06eb88e81d4601d01b7a4b89e7dce.jpg . Pomoże ktoś? :D
Mam problem z notorycznie odstającą/wychodzącą z rantu szyby, uszczelką szyby czołowej. Wysuwa się z szyby od wiatru i delikatnie odstaje od strony lakieru/słupka, po stronie pasażera od dołu na odcinku 20cm od błotnika, dziś postał na słońcu, jak ją złapałem wyszła całkiem z szyby, nie ma tam żadnego klipsa jest chyba wyżej w połowie szyby, bo tam trzyma dobrze i więcej nie wyciągałem, jest tylko kwadracik z pianki amortyzującej. Wszystko ori oem itd, miał ktoś podobny przypadek? Macie jakiś patent na to? Może dać lekko silikonu na kant szyby żeby się przykleiło?
ile czynnika wchodzi do klimy w ej9, bo dzisiaj jade na nabicie a jest 50 gr od grama.
ile czynnika wchodzi do klimy w ej9, bo dzisiaj jade na nabicie a jest 50 gr od grama.
650 gramów
zauważyłem że silniki krokowe w różnych modelach różnią się wielkością otworu biegu jałowego. Otwór w krokowcu od z6 jest mniejszy niż np w d15z8. Czy wielkość tego otworu ma jakieś znaczenie? Dodam że mam problemy z obrotami i podczas strojenia stroiciel zasugerował zmiane silnika krokowego.
mały_miszcz
26-04-18, 11:11
Ma znaczenie. Musi byc dopasowany. Widzialem kiedys adaptery ale nie wiem czy jest sens sie w to bawić...
marcin19883
26-04-18, 13:41
10w60 to chyba jakieś kpiny. Gęstość 60? Oni tak na serio? Co za konował lał tak gęsty olej. Jeszcze do vteca. Silnik do wyrzucenia. Będzie pił olej po zalaniu normalnego 5w40. Pierścienie do wymiany, kanały olejowe pewnie prawie niedrożne, szlamu w środku dużo.
Starstruck
26-04-18, 17:37
10w60 to chyba jakieś kpiny. Gęstość 60? Oni tak na serio? Co za konował lał tak gęsty olej. Jeszcze do vteca. Silnik do wyrzucenia. Będzie pił olej po zalaniu normalnego 5w40. Pierścienie do wymiany, kanały olejowe pewnie prawie niedrożne, szlamu w środku dużo.
Większych bzdur nie słyszałem, serio...
LEPKOŚĆ. Woda jest od oleju gęstsza.
Panowie, chce zniwelować stuki w zawieszeniu w mojej EK3 sedan 99r. Amory i sprezyny sa dobre, pozostaje reszta elementow.
Czy zestaw tuleje, drazek i koncowki wystarcza? Taki zestaw odmladzajacy wystarczy? :)
Co tych najczesciej zuzywajacych sie elementow zawieszenia warto wymienic?
Co tych najczesciej zuzywajacych sie elementow zawieszenia warto wymienic?
To co się skończyło a co chcesz wymieniać ? :P Jedź na jakieś rolki niech tobie wytrzepią fure będziesz wiedział co puka, i to wymień.
Zrobie dla pewności tak jak pisze kolega ;-)
Jeszcze jedna sprawa. Chciałbym letnie koła trochę zdystansować, mam OEM felge Hondy, ET55 16x6.5, opona 195/45. Czy taki dystans będzie dobry? długość szpilki wystarczy żeby za tyle dokręcić nakrętką?
http://allegro.pl/dystanse-sport-4x100-56-1-10mm-honda-civic-rover-i7237214492.html?fromVariant=7237240720
Myślę nad 10 lub 15mm.
Witam ja mam problem z regulacja zaworow głowicy d16y7 a mianowicie, luzy ustawione na ssacych 0,2 a na wydechowych 0,25mm i jest gorzej niz bylo przed regulacja, wyciagnelem klawiature z mojego poprzedniego silnika i zauwazylem ze te srobki w miejscu styku z zaworem sa wyrobione i maja delikatne wglebienie w ksztalcie litery u, w obecnym silniku jest pewnie podobnie, szczelinomierz nie wchodzi w to wglebienie przez co luz w rzeczywistosci jest wiekszy niz ustawiony. Mam jeszcze głowice od d14z1 wiec może jakieś części da się użyć.
bartek28124683
30-04-18, 00:11
Polecicie jakiś skraplacz do klimy? Do EJ6.
Zrobie dla pewności tak jak pisze kolega ;-)
Jeszcze jedna sprawa. Chciałbym letnie koła trochę zdystansować, mam OEM felge Hondy, ET55 16x6.5, opona 195/45. Czy taki dystans będzie dobry? długość szpilki wystarczy żeby za tyle dokręcić nakrętką?
http://allegro.pl/dystanse-sport-4x100-56-1-10mm-honda-civic-rover-i7237214492.html?fromVariant=7237240720
Myślę nad 10 lub 15mm.Powiem tak, w Hondzie jest o tyle ciulowo, że mamy szpilki wystające z piasty, dawanie dystansu powyżej 1 cm to już na własne ryzyko. A nie wiem czy da sie nakretki jakies dluzsze kupic, ja mam u siebie 0.5cm. Więcej nie chciałem dawać, może warto szerszą felge kupic? :D
Właśnie ja chciałbym wrzucić 8mm, nie chce powyżej 10. Nie wiem tylko jakiego producenta brać, przelotowe czy takie z kołnierzem centrującym?
Polecicie jakiś skraplacz do klimy? Do EJ6.
http://civicklub.pl/forum/search.php?searchid=1230551
Znalazłem przez przypadek na olx alternator ze wspomaganiem z Vgen. Tak z ciekawości pytam, co to za wynalazek, bo nigdy nie spotkałem czegoś takiego :)
https://www.olx.pl/oferta/alternator-ze-wspomaganiem-honda-civic-5-CID5-IDsLF6D.html
wiesko1261
03-05-18, 14:12
Znalazłem przez przypadek na olx alternator ze wspomaganiem z Vgen. Tak z ciekawości pytam, co to za wynalazek, bo nigdy nie spotkałem czegoś takiego :)
https://www.olx.pl/oferta/alternator-ze-wspomaganiem-honda-civic-5-CID5-IDsLF6D.html
podobna jest w TOYOTA Land Cruiser :) i nie z pompą wspomagania , tylko podciśnienia vakumpompa :) stosowane w dislu
https://cdn.autoteiledirekt.de/thumb?id=3356132&lng=pl&n=0
Spoko, do diesla ciekawy patent, ale w Vgenie ? Po co ? :)
wiesko1261
03-05-18, 19:30
to nawet na 90% nie hondy :)
ludzie na aukcjach czasem takie bzdury wypisują ,ze głowa mała :) ostatnio widziałem opisany zawór EGR ,jako zawór vtec :)
w VII genach z dieslem byly alternatory z vacuu ale nie takie jak w aukcji
marcin19883
03-05-18, 19:54
Większych bzdur nie słyszałem, serio...To nic nie wiesz o olejach. Jeśli lepkość 60 jest dla ciebie ok. Dla silnika z serii D to zalecają 40. Jeśli silnik był zalany 10w60, to chyba coś z nim nie halo, bo po co taki gęsty olej ktoś lał? Chyba tylko, by kogoś naciągnąć na minę
wiesko1261
03-05-18, 21:20
pogrzebałem trochę i jednak były :) Honda Civic VI 2.0 TD 86 KM
disle nie mają podciśnienia z dolotu jak benzyniaki :) więc serwo (wspomaganie hamulca )pod vakum pompę :)
witam.
Musze ustawić obroty biegu jałowego w civicu VI.
Gdzieś przeczytałem że należy odpiąć silnik krokowy i śrubą do regulacji tak ustawić obroty by było 850.
Obecnie po odpięciu krokowca mam obroty rzędu 300.
Czy to prawda?
kazik2_h9w3
04-05-18, 09:31
Po odpieciu musza byc na takiej małej kresce na obrotku
Jak dobrze pamietam
mam jeszcze jedno pytanie.
Mam regulowane koło VMS, czy na tym kole zaznaczone są punkty GMP w celu ustawienia rozrządu?
mam jeszcze jedno pytanie.
Mam regulowane koło VMS, czy na tym kole zaznaczone są punkty GMP w celu ustawienia rozrządu?Piechos, weź no Ty zacznij używać internetow, zamiast co chwilę zasypywac forum pytaniami...
Piechos, weź no Ty zacznij używać internetow, zamiast co chwilę zasypywac forum pytaniami...
Fora są po to by zadawać pytania tym bardziej ten temat.
Ps. Mój nick pisze sie inaczej :)
koniec offtopu
VI gen liftback MB po lifcie wychodził z silnikiem 1.6 125 km ? czy tylko przedlifty ?
VI gen liftback MB po lifcie wychodził z silnikiem 1.6 125 km ? czy tylko przedlifty ?
http://civicklub.pl/forum/showthread.php?8950-Szybkie-pytanie-szybka-odpowied%BC-TYLKO-NADWOZIE-MA-MB-MC!
MichalS394
05-05-18, 13:08
Panowie, zakładał ktoś stab z EK4 do EJ6? napotkałem się na mały problem
Stabilizator z Ek4 ma obrócone otwory względem mojego staba o 90*, słyszałem że da się to założyć na łącznikach z Preludy V, ale one nie pasują.
Po 1 mają większą średnice gwintu niż otwór w stabilizatorze
Po 2 jeśli rozwiercił bym staba tak aby przełożyć łączniki, będą one ok 4-5cm szerzej niż otwór w wahaczach
i teraz pytanie, czy zakładać to tak jak będzie pasować po rozwierceniu (o ile się rozwierci), czy są jakieś inne opcje oprócz wymiany wahaczy/staba?
kilka zdjęć dla zobrazowania sytuacji
https://zapodaj.net/b761f916feaf9.jpg.html
https://zapodaj.net/9cefb1b404f9b.jpg.html
https://zapodaj.net/450507d60af4a.jpg.html
https://zapodaj.net/57403be7c3c7e.jpg.html
kazik2_h9w3
05-05-18, 13:20
Upewnij sie ze to stab z ek4
Czy jakoś można sprawdzić jaki alternator (numer OE) jest zamontowany w EJ9 D14A4 bez demontowania go ? Chciałbym oddać do regeneracji, ale muszę wiedzieć jaki jest numer OE.
MichalS394
05-05-18, 14:47
poprzedniego posta edytowałem i dodałem zdjęcia, można zobaczyć w czym problem
kazik2_h9w3
05-05-18, 14:56
A to nie przypadkiem z MB6?
MichalS394
05-05-18, 15:05
od mb6 wygląda tak
https://c.allegroimg.com/original/0363e7/b1c1825f480392672e530c28100c
kazik2_h9w3
05-05-18, 15:20
Hmm
Powiem Ci ze ja mam ek3 i jak zakladalem staba z ek4(26mm) nie bylo problemu
MichalS394
05-05-18, 15:24
dolne wahacze masz blaszane, czy takie odlewy jak na jednym z moich zdjęć?
Panowie, zakładał ktoś stab z EK4 do EJ6? napotkałem się na mały problem
Stabilizator z Ek4 ma obrócone otwory względem mojego staba o 90*, słyszałem że da się to założyć na łącznikach z Preludy V, ale one nie pasują.
Po 1 mają większą średnice gwintu niż otwór w stabilizatorze
Po 2 jeśli rozwiercił bym staba tak aby przełożyć łączniki, będą one ok 4-5cm szerzej niż otwór w wahaczach
i teraz pytanie, czy zakładać to tak jak będzie pasować po rozwierceniu (o ile się rozwierci), czy są jakieś inne opcje oprócz wymiany wahaczy/staba?
kilka zdjęć dla zobrazowania sytuacji
https://zapodaj.net/b761f916feaf9.jpg.html
https://zapodaj.net/9cefb1b404f9b.jpg.html
https://zapodaj.net/450507d60af4a.jpg.html
https://zapodaj.net/57403be7c3c7e.jpg.html
to sie sklada na laczmikach z integry
MichalS394
05-05-18, 16:27
to zamawiam takie łączniki :) dzięki za szybką odpowiedź
bartek28124683
05-05-18, 17:28
Czy jakoś można sprawdzić jaki alternator (numer OE) jest zamontowany w EJ9 D14A4 bez demontowania go ? Chciałbym oddać do regeneracji, ale muszę wiedzieć jaki jest numer OE.
Możesz znaleźć na japancars.ru po wpisaniu VINu.
Google w pas się kłania.
Google w pas się kłania.
Już się pokłoniło :) Pokazuje kilka numerów OE, ja chciałbym wiedzieć jaki jest konkretnie u mnie (bo dostęp jest tam fatalny, nawet żeby cyknąć fotę komórką). Chyba że można to jakoś zdekodować po VIN-ie?
Już się pokłoniło :)
(y)
Chyba że można to jakoś zdekodować po VIN-ie?
Tak jak Ci napisał bartek28124683 2 posty wyżej.
Przepraszam za zamieszanie - przeoczyłem posta o VIN-ie. Już znalazłem i wiem że to numer 31100-P2E-G02.
Dzięki Panowie !
bartek28124683
05-05-18, 22:27
http://civicklub.pl/forum/search.php?searchid=1230551
Nic nie ma pod linkiem :) Lepiej NRF czy HELLA?
Nic nie ma pod linkiem :) Lepiej NRF czy HELLA?
Przeszukaj temat, to znajdziesz.
panowie pomocy:) od jakiegoś czasu za uwarzyłem że z nadmuch leci mi ciągle ciepłe powietrze a z racji tego że dni są coraz cieplejsze to bym wolał aby też leciało zimne powietrze z nadmuchu :) wszystkie cięgna są poprawnie zamontowane
kazik2_h9w3
07-05-18, 06:14
To zobacz czy nie spadlo ciegno lub czy nic sie nie uszkodzilo pod maska tzn na scianie grodziowej mniej wiecej po srodku a troche nizej jest taki zaworek sprawdz go
mam blok d14z1 z głowicą y7.
Moge wstawić blok y7 z osprzętem d14?
Ewentualnie jaki blok polecacie by było jak najmniej zmiany osprzętu?
bartek28124683
08-05-18, 20:14
Czarne listwy które są na tylnych nadkolach W EJ6 są montowane na wcisk? Poruszyłem jedną i nie chce wrócić na swoje miejsce.
Czarne listwy które są na tylnych nadkolach W EJ6 są montowane na wcisk? Poruszyłem jedną i nie chce wrócić na swoje miejsce.
Pewnie na spinki do listew, tak samo jak ta w drzwiach.
Spineczkę się pewnie wyrwało, więc trochę gimnastyki będzie.
;)
bartek28124683
08-05-18, 20:44
Pewnie na spinki do listew, tak samo jak ta w drzwiach.
Spineczkę się pewnie wyrwało, więc trochę gimnastyki będzie.
;)
Nic takiego tam nie widać. Chodzi mi o te listwy 74430-ST8-A00. Na zdjęciach wyglądają raczej jakby były na wcisk. Dobrze że tylko kawałek odchyliłem.
sa wciskane, ale w srodku maja wtopine metalowe klipsy ktore zaciskaja sie na rancie i z czesem rdzewieja i nie trzymaja. Skoro sa juz luzne to wywal je calkiem bo zamiast chronic trzymaja tylko wilgoc
bartek28124683
08-05-18, 20:53
Właśnie dlatego je oglądałem, też mam wrażenie że tylko woda tam siedzi, tym bardziej że blacha tam jest podwinięta. Czym to zabezpieczyć zamiast listew? Od środka oczywiście.
sa wciskane, ale w srodku maja wtopine metalowe klipsy ktore zaciskaja sie na rancie i z czesem rdzewieja i nie trzymaja. Skoro sa juz luzne to wywal je calkiem bo zamiast chronic trzymaja tylko wilgoc
Myślałem, że są tak samo montowane jak drzwiowe z VI hb i stąd ten pomysł z wyrwaniem spinki.
Ema szybkie pytanie raczej upewnienie się, sworzeń tłoka stuka pod obciążeniem?. Mam taki przypadek że stuka trochę na wolnych pod obciążeniem przy zejściu z obrotów nie ma po odpieciu wtrysku też nie ma. Dźwięk jak z dzwigienki zaworowej, stetoskop wskazuje na blok silnika.
Mateusz100
10-05-18, 17:47
Nie dziala mi stop w lotce (ej9), wiem ze jakis czas temu normalnie dzialal ale ostatnio uszczelnialem lampy wiec potem po podlaczeniu je sprawdzalem i dopiero wtedy zwrocilem uwage, jest jaki bezpiecznik za to odpowiedzialny ? Jakies pomysly co sprawdzac ? Czy na poczatek rozberac ta lotke i sprawdzic zarowki ??
Sprawdź żarówki, sprawdź czy w ogóle prąd tam dochodzi, może gdzieś w przelotce kabel się złamał.
bartek28124683
14-05-18, 10:31
Ktoś zna rozmiar o-ringu który jest na czujniku wpinanym do osuszacza klimy w ej6?
nie wiem czy ci to w czymś pomoże, ale ja już dwa razy w ej9, montowałem na o-ringu, który jest pod śrubką w miejscu czujnika, w nowym osuszaczu i wszystko było ok.
bartek28124683
15-05-18, 19:50
nie wiem czy ci to w czymś pomoże, ale ja już dwa razy w ej9, montowałem na o-ringu, który jest pod śrubką w miejscu czujnika, w nowym osuszaczu i wszystko było ok.Dzięki, nie wiedziałem że dają tam o-ring.
Mateusz100
17-05-18, 18:46
bede zmienial ssaka w D14a4 powiedzcie co bedzie lepsze, ssak z D16z6 czy D15b7 ? czy bez roznicy?
bartek28124683
17-05-18, 22:41
Policja na drodze zabierze dowód za mocno walnięty tylny zderzak? Światła są całe i działają.
Czyli nie zabierze. Zderzak musi być ale w jakim stanie to tego już przepis nie reguluje.
Czyli nie zabierze. Zderzak musi być ale w jakim stanie to tego już przepis nie reguluje.
Pewnym to raczej być nie można, bo trafisz na upartego chama to Ci zabierze za cokolwiek.
Bankowo nie może być ostrych krawędzi, a poza tym to tak jak inni napisali, wszystko zależy od policjanta.
Starstruck
18-05-18, 13:07
bede zmienial ssaka w D14a4 powiedzcie co bedzie lepsze, ssak z D16z6 czy D15b7 ? czy bez roznicy?
Do D14 ten z D15B7 będzie w 100% wystarczający, aczkolwiek jakakolwiek modyfikacja tej jednostki to jak zwinąć plik banknotów i wrzuć w ogień.
Mateusz100
18-05-18, 19:26
Do D14 ten z D15B7 będzie w 100% wystarczający, aczkolwiek jakakolwiek modyfikacja tej jednostki to jak zwinąć plik banknotów i wrzuć w ogień.
Wiem ze grzebanie w D14 to glupota ale ssacy i wydechowy moge wymienic bo to nie wielkie koszta :D Dzieki za odpowiedz !
Wiem ze grzebanie w D14 to glupota ale ssacy i wydechowy moge wymienic bo to nie wielkie koszta :D
Nie głupota, tylko każdy robi ze swoim samochodem to co chce. A jak komuś nie pasuje, to jeszcze lepiej bo nie musi pasować.
https://www.youtube.com/watch?v=iJGuz1NaDIk
Mateusz100
19-05-18, 20:36
Panowie jakie oznaczenie maja zarowki ktore ide do zegarow w ej9 ? ida 4 te szare i chyba z 15 tych mniejszych czarnych. Wie ktos jakie to ma prawidlowe oznaczenie ? Byłem z nimi dzisiaj w motoryzacyjnym ale akurat było zamkniete, podjade w poniedzialem ale nie chce mi sie tego znowu wyciagać. I czy dostane to normalnie w tych oprawkach?
Panowie jakie oznaczenie maja zarowki ktore ide do zegarow w ej9 ? ida 4 te szare i chyba z 15 tych mniejszych czarnych. Wie ktos jakie to ma prawidlowe oznaczenie ? Byłem z nimi dzisiaj w motoryzacyjnym ale akurat było zamkniete, podjade w poniedzialem ale nie chce mi sie tego znowu wyciagać. I czy dostane to normalnie w tych oprawkach?
http://civicklub.pl/forum/showthread.php?80655-Pod%B6wietlenie-zegar%F3w
michalllll92
19-05-18, 22:05
Witam
Mam problem z autem.
Pacjent to ej9 z silnikiem d16.
Wszystko było ok, żadnych problemów (problemy z falujacymi obrotami opanowane). W baku miałem może z 15-20litrow benzyny, więc z związku z zapowiedziami podwyżek cen zalalem do pełna :D
Odpalam, wszystko jest ok, chce ruszyć i tu się zaczyna :(
Przy ruszaniu, dlawi, szarpie i w efekcie gaśnie, odpalam też lekko zakuleje ale odpala i chodzi w miarę ładnie. Więc znów chce ruszyć i dupa(szarpie dlawi i gaśnie)
Jak już uda się ruszyć to jedzie, ma moc i wszystko jest dobrze.
Myślałem że to może problem z paliwem ale na LPG dalej tak się dzieje.
Gdzie szukać przyczyny?
Co mogę sprawdzić w domowych warunkach?
Dodam jeszcze że Świece wymieniane+-10tys km temu.
A i błędów żadnych nie ma.
Mateusz100
20-05-18, 17:13
Przestał dzialac stop w lotce EJ9, gdzie szukac przyczyny ?
kazik2_h9w3
20-05-18, 17:49
Moze gdzies sie urwał przewód
Mialem tak w sedanie i urwany byl w miejscu gdzie przechodzi wiazka do klapy
michalllll92
20-05-18, 20:55
Witam
Mam problem z autem.
Pacjent to ej9 z silnikiem d16.
Wszystko było ok, żadnych problemów (problemy z falujacymi obrotami opanowane). W baku miałem może z 15-20litrow benzyny, więc z związku z zapowiedziami podwyżek cen zalalem do pełna :D
Odpalam, wszystko jest ok, chce ruszyć i tu się zaczyna :(
Przy ruszaniu, dlawi, szarpie i w efekcie gaśnie, odpalam też lekko zakuleje ale odpala i chodzi w miarę ładnie. Więc znów chce ruszyć i dupa(szarpie dlawi i gaśnie)
Jak już uda się ruszyć to jedzie, ma moc i wszystko jest dobrze.
Myślałem że to może problem z paliwem ale na LPG dalej tak się dzieje.
Gdzie szukać przyczyny?
Co mogę sprawdzić w domowych warunkach?
Dodam jeszcze że Świece wymieniane+-10tys km temu.
A i błędów żadnych nie ma.
Problem częściowo rozwiązany, okazało się że do przepustnicy dostaje się dodatkowe paliwo z "puszki oparów" czy jak to sie tam nazywa.
Pojawiło się niestety po raz kolejny falowanie obrotów
Regulacja zaworów zrobiona, uszczelki wszystkie wymienione(łącznie z uszczelka krokowca).
Dodatkowo czasami przy spokojnej jeździe (przez dłuższy czas z niską prędkością) zapala się błąd nr 43. Jak dobrze wyczytałem to jest to błąd sondy lambda.
Co może być przyczyną takich problemów?
Pomoże ktoś?
Starstruck
20-05-18, 21:36
zapala się błąd nr 43. Jak dobrze wyczytałem to jest to błąd sondy lambda.
Co może być przyczyną takich problemów?
Pomoże ktoś?
Sonda lambda.
michalllll92
21-05-18, 07:16
Czyli wymiana sondy powinna pomoc?
Jak gdzieś czytałem to kupić lepiej używke oryginalna niz nowa?
Mateusz100
21-05-18, 17:34
Panowie bede wymienial ssaka w d14a4 na tego od d15b7 i powiedzcie od czego dobrac dolot, ori pucha spasuje mi ladnie w ej9? Lub cos innego polecacie do tego ssaka??
mały_miszcz
21-05-18, 20:59
Zaraz. D15b7 pasuje do d14a4? Przeciez to z 5 gena jest.
A dlaczego nie od razu z d16z6?. Wieksze otwory w kolektorze i ogolnie lepszy jest.
A dlaczego ma nie pasowac skoro to ta sama dseria,dopiero w VIIgenie jest inny blok
mały_miszcz
21-05-18, 21:07
No dobra, ale osprzet? Wezyki, czujnik, pierdoły? :D
Jesli to jest do ogarniecia to zamiast od d15b7 walnalbym od d16. Zawsze jest troche lepszy.
Starstruck
21-05-18, 21:59
Jest to do ogarnięcia, ale trzeba się trochę pobawić + potem ustawić obroty itp. Dlaczego nie D16Z6? Bo już D15B7 jest niekorzystny względem koszty/efekty, więc nie ma sensu dokładać pieniędzy do droższego kolektora.
Dolot z ogólnie z D15B7 podejdzie, ale trzeba patentu na mocowanie puszki. Ew. Z D15Z6 powinien ładnie podejść.
mały_miszcz
22-05-18, 11:05
Ale d15b7 ma zwężone kanaly, dopiero przy styku z glowica sie rozszerzaja... a o ile kojarze, od z6 sa szersze
Mateusz100
22-05-18, 17:45
Ale d15b7 ma zwężone kanaly, dopiero przy styku z glowica sie rozszerzaja... a o ile kojarze, od z6 sa szersze
Do seryjnego D14 nie ma sensu wrzucac ssaka z d16z6 bo ten z d15b7 da tyle samo co i nie bedzie zadnej roznicy
wiesko1261
24-05-18, 06:19
dając większy kolektor , na seryjny komp , tylko pogorszysz osiągi :p
co innego jak więcej porobione i to wystroić :)
sprawdzaliśmy kiedyś na 1/4mili ,silnik b7 na serii ssącym miał lepsze czasy ,niż po zmianie na ssaka d16z6 ;)
mały_miszcz
24-05-18, 10:26
Kurde, to dziwne, bo po zmianie ssaka w b7 na z6 moja dupohamownia czula znaczaca roznice... nie bylo strojenia, ale bylo 4-2-1, nowy caly wydech 2 albo 2'25 wywalony kat i srodkowy tlumik, i nowy dolot.
bartek28124683
25-05-18, 10:16
Wartość przed kolizją 5.000 zł, po kolizji 2.000 zł, naprawa (klepną całkę) na ok. 8.000-10.000 zł. Wypłacą Ci 1.500 zł i zostawią "wrak".Dzięki. Co trzeba zrobić żeby klapa bagażnika z światłem stopu działała w samochodzie który miał klapę bez spoilera?
marcin19883
28-05-18, 21:14
Mam problem z nieodbijaniem kierownicy w jedną stronę. Jak skręcam w prawo, to kierownica wraca i prostuje. Jak skręce w lewo to kierownica zostaje w tej pozycji, co zostawie. Sprawdziłem cały wahacz dolny z sworzniami. Są identyczne lewa/prawa strona. Mierzyłem rózne odległości i wychodziło to samo. Wahacze górne są lekko inne przy sworzniu, mam wrażenie, że róznią się kątem. Po pomiarach odgległości wychodzi na to, że róznica 4mm. Czy 4mm mogą mieć aż taki wpływ na nieodbijanie kierownicy? cz wahacze górne mogą się same pod wpływem lat wyginać?
Robiłeś zbieżność jakos nie dawno? miałem podobnie i okazała się geometria
marcin19883
28-05-18, 21:33
Robiłeś zbieżność jakos nie dawno? miałem podobnie i okazała się geometria
zbieżność komputerowa robiona. Przed i po jest tak samo.
http://i64.tinypic.com/ivzqjr.jpg
Czy ktoś z was miał krzywy wahacz górny a dolny nieruszony?;) czy to moźliwe, że górny wahacz się wykrzywił z nieznanej przyczyny?