PDA

Zobacz pełną wersję : pytania i odpowiedzi - VI gen EJ/EK

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 [85] 86 87 88 89 90

MarcinM90
19-01-18, 13:51
Środkowa szara oprawka.Dzięki wielkie.

Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka

Powered
20-01-18, 17:26
Wykręciłem własnie silniczek krokowy z d15b7 do przeczyszczenia , i czy można go bez obaw całego wsadzić do benzyny ekstrakcyjnej wraz z elektrozaworem ?
PS:Błotniki przód z sedana 5 gen podchodzą do hb/qp ?

login
20-01-18, 18:00
Błotniki przód z sedana 5 gen podchodzą do hb/qp ?

Są podobne, ale nie identyczne.

Powered
20-01-18, 20:04
wiem że otworami na kierunki się różnią ale , czy rozmiarowo jest to samo i czy wszystkie zaczepy/otwory są w tym samym miejscu ?

Mateusz100
21-01-18, 21:25
Panowie trzy sprawy.
Mam centralny zamek z kluczyka w ej9 97.r i problem polega na tym ze po przekreceniu kluczyka w drzwiach kierowcy nie owieraja mi sie drzwi pasażera, i mam pytanie czy to normalne bo slyszalem ze nie w kazdej hondzie monowali silownik w drzwiach kierowcy. Troche to by było bez sensu po niby mam cenralny ale i tak otwieraja mi sie tylko jedne drzwi wiec tak jakby go nie było :D

Druga sprawa jest taka że jak zamknę drzwi pasazera od srodka tym dzyndzlem to nie ma pozniej mozliwosci otwarcia ich od srodka, musze wychodzi na zewnatrz i otwierac drzwi pasazera od zewnatrz jesli chce kogos wypuscic. Dodam ze ten dyndzel czy jak to tam nazwac nie chce wrocic do konca pozycji w ktorej drzi sa otwarte, przesunie sie kawalek ale nie idzie do konca.

Trzecia sprawa to taka ze lewe elektryczne lusterko dziala mi tylko w pozycji góra/dół a na boki nie chce isc, prawe dziala normalnie w dwoch płaszczyznach

login
21-01-18, 22:22
Mam centralny zamek z kluczyka w ej9 97.r i problem polega na tym ze po przekreceniu kluczyka w drzwiach kierowcy nie owieraja mi sie drzwi pasażera, i mam pytanie czy to normalne bo slyszalem ze nie w kazdej hondzie monowali silownik w drzwiach kierowcy. Troche to by było bez sensu po niby mam cenralny ale i tak otwieraja mi sie tylko jedne drzwi wiec tak jakby go nie było :D

Albo moduł zamka centralnego do wymiany albo pourywane piny w kostkach na łączeniu wiązki drzwi z resztą.

Druga sprawa jest taka że jak zamknę drzwi pasazera od srodka tym dzyndzlem to nie ma pozniej mozliwosci otwarcia ich od srodka, musze wychodzi na zewnatrz i otwierac drzwi pasazera od zewnatrz jesli chce kogos wypuscic. Dodam ze ten dyndzel czy jak to tam nazwac nie chce wrocic do konca pozycji w ktorej drzi sa otwarte, przesunie sie kawalek ale nie idzie do konca.

Jak dla mnie to sprawa regulacji cięgien w drzwiach.

Trzecia sprawa to taka ze lewe elektryczne lusterko dziala mi tylko w pozycji góra/dół a na boki nie chce isc, prawe dziala normalnie w dwoch płaszczyznach

Albo lustro wyskoczyło z mocowania, albo złamane jest to mocowanie albo spalony silniczek, albo gdzieś przetarte/urwane przewody.

Panowie trzy sprawy.

W każdym przypadku gdybanie co zawiodło bez zajrzenia do środka to jak wróżba z fusów od kawy.

siara87
22-01-18, 00:47
Skoro nie dziala Ci centralny i lusterko to warto zajrzec w wiazke kolo slupka, czesto pekaja tam przewody

bartek28124683
22-01-18, 11:26
Cięgna w drzwiach też Ci mogą nie działać prawidłowo przez siłownik zamka który się zablokował w jakiejś pozycji. Miałem taki problem u siebie.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Mateusz100
22-01-18, 16:36
W każdym przypadku gdybanie co zawiodło bez zajrzenia do środka to jak wróżba z fusów od kawy.[/QUOTE

No racja to cos piszesz ale c**j mnie strzela w takiej sytuacji bo wszystko w samochodzie zrobilem lacznie z blacharka a teraz wychodzą takie pierdoły. Nie mam nawet jak tego sprawdzic teraz bo pogoda za oknem lipna a nie mam garazu wiec brak checi jest oczywisty :)

A jesli wiązka sie przetarła miedzy buda a drzwiami to zrzucac cale drzwi czy da rade to ogarnac bez sciagania ? Bo dzisiaj tam zagladalem i powiem wam nie wiem jak sie do tego zabrac

siara87
22-01-18, 17:11
Da rade ocenic stan bez sciagania drzwi ale jak trzeba bedzie cos posztukowac to bedzie trzeba je zrzucic

kazik2_h9w3
22-01-18, 17:24
Ja do naprawy wiazki idącej do drzwi demontowalem blotnik

login
22-01-18, 17:32
A jesli wiązka sie przetarła miedzy buda a drzwiami to zrzucac cale drzwi czy da rade to ogarnac bez sciagania ? Bo dzisiaj tam zagladalem i powiem wam nie wiem jak sie do tego zabrac

Moim zdaniem da się i wszystko sprawdzić i ewentualnie naprawić bez ściągania drzwi.
Jak miałem dokładane elektryczne składanie lusterek to zostały dołożone z każdej strony po 2 kable z oryginalnymi pinami do obu wiązek drzwiowych i drzwi ani z jednej ani z drugiej strony nie były zdejmowane.
Wcześniej wymieniana cała kostka w drzwiach - naprawa wiązki po papraku też nie wymagała zdejmowania drzwi.

Nie mam nawet jak tego sprawdzic teraz bo pogoda za oknem lipna a nie mam garazu wiec brak checi jest oczywisty :)

W taką pogodę na zewnątrz to zapomnij o jakiejkolwiek robocie przy wiązce, bo bardziej naszkodzisz niż naprawisz.

Mateusz100
22-01-18, 18:32
A jeszcze mi powiedzcie czy dużo roboty ze sciagnieciem boczka drzwi przednich w ej9 ? bo powiem szczerze ze jeszcze nie bylo okazji tego sciagac a nie chce za pierwszym razem od razu czegos polamac

login
22-01-18, 18:48
A jeszcze mi powiedzcie czy dużo roboty ze sciagnieciem boczka drzwi przednich w ej9 ? bo powiem szczerze ze jeszcze nie bylo okazji tego sciagac a nie chce za pierwszym razem od razu czegos polamac

Jedna śruba we wnęce w podłokietniku w boczku drzwi + chyba 3 szt. pod maskownicą głośnika + spinki w boczku.

Starstruck
22-01-18, 18:59
Jeszcze śrubka w osłonie klamki. Mowa o 3d/2d, w sedanie 4d jest trochę inaczej.

bartek28124683
22-01-18, 19:07
Moim zdaniem da się i wszystko sprawdzić i ewentualnie naprawić bez ściągania drzwi.
Jak miałem dokładane elektryczne składanie lusterek to zostały dołożone z każdej strony po 2 kable z oryginalnymi pinami do obu wiązek drzwiowych i drzwi ani z jednej ani z drugiej strony nie były zdejmowane.
Wcześniej wymieniana cała kostka w drzwiach - naprawa wiązki po papraku też nie wymagała zdejmowania drzwi.

Da się to zrobić bez ściągania czegokolwiek, łatwiej będzie wstawić nowy pin niż lutować we wtyczce. Gdzie dostałeś piny do kostki? Nie mogę się nigdzie ich doszukać oprócz ASO gdzie są dość drogie i mają tylko konektory w małym rozmiarze.

login
22-01-18, 19:12
Gdzie dostałeś piny do kostki?

Wyjąłem z kostki, którą dostałem od znajomego razem z kawałkiem wiązki.

bartek28124683
22-01-18, 19:14
Znajomy nie ma przypadkiem na sprzedaż jeszcze jednej? W mojej okolicy policzyli sobie 80 zł za taką kostkę.

login
22-01-18, 19:31
Znajomy nie ma przypadkiem na sprzedaż jeszcze jednej? W mojej okolicy policzyli sobie 80 zł za taką kostkę.

Nie wydaje mi się, ale zapytać mogę.
Nie wierzę, żeby któryś z forumowiczów mający "skład" części do Civic'ów nie miał kawałka wiązki drzwiowej z kostką. Pytałeś?

http://civicklub.pl/forum/member.php?75-Ralf
https://www.facebook.com/CZESCIuRALFA/?hc_ref=ARQq3zySNUqPgaaidzSjkbpN1PkMESN_s9RFbK0-41_DfOTl77mdCGAqr9_lQ6mcEek

http://civicklub.pl/forum/member.php?1446-x-tygrysek-x

A za 80,- zł jak się dobrze postarasz, to kupisz całe uzbrojone drzwi.
:D

Kamil_Taki
23-01-18, 15:03
Mam pytanie odnośnie wydechu 2.5'. Czy u każdego z was występuje taka sytuacja a mianowicie wystarczy pojeździć przez chwilę agresywnie (na zagrzanym silniku 20-30 min) i wydech potrafi tak się zagrzać że cały tunel plastikowy przez środek auta, jest tak gorący że ciężko trzymać nogę na gazie takie ciepło bije. Najbardziej odczuwalne jest w lecie przy temperaturze 20 stopni w góre, na torze po dłuższym czasie dość uciążliwe.

Jak można by temu zaradzić? Istnieją maty co odgrodzą wydech od budy? Czy może cały wydech bandażem owinąć? A może jest jeszcze inny sposób?

Z góry dziękuję za radę.

Mateusz100
23-01-18, 16:52
Kolejny problem...
Wczoraj i dzisiaj rano nie mogłem otworzyc drzwi z kluczyka w ej9 przedlift, nie szlo otworzyc a najlepsze jest to ze po nagrzaniu sie samochodu (przejechaniu pare km) samochod mozna normalnie otworzyc bez zadnego problemu :D nie wiem zamek przymarzł ? w nocy było moze -7 a rano nie dalo rady otworzyc, dziwne bo drzwi kierowcy smigaja normalnie. I za kazdym razem jak smaochod nabiera tylko troche ciepla wszystko zaczyna smigac, co mozna na to poradzic i co moze byc tego przyczyna ?

DawidJDM
23-01-18, 17:01
Przymarzanie zamków, normalka. Napsikaj w zamek/wkładkę np. silikonem w sprayu, tak doraźnie na teraz, a przed kolejną zimą zdemontuj boczek i popsikaj takim specyfikiem po wszystkich cięgłach od klamek, zamków itp. i powinno to już dobrze odganiać wilgoć i nie przymarzać.

LongeR
23-01-18, 17:34
Witam pytanie odnośnie swapa : chodzi o ej9 polift(1999r.Hb)Czy posadę D16 z MB1 na tych samych łapach co siedzi ori D14bo już widzę ze te od rozrządu są inne, jakie połoski zostawiamy d14???

UNK
25-01-18, 06:29
Wykręciłem własnie silniczek krokowy z d15b7 do przeczyszczenia , i czy można go bez obaw całego wsadzić do benzyny ekstrakcyjnej wraz z elektrozaworem ?
PS:Błotniki przód z sedana 5 gen podchodzą do hb/qp ?

Możesz wsadzic caly ale bez tej gumowej uszczelki

Przy okazji, 2 pytania:

1. Co mogło zostac źle podłaczone podczas wkladania ssaka z z6 do y7, co spowodowało slyszalne wybuchy w dolocie?
2. Po zatankowaniu do pełna czuc paliwo wokol auta, przewody i rura wlewu paliwa wymienione.. bak?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

kazik2_h9w3
25-01-18, 07:12
Moze po prostu podczas wkladania wtryskow uszkodzila sie któraś gumka i gdzieś cieknie paliwo

UNK
25-01-18, 14:26
Moze po prostu podczas wkladania wtryskow uszkodzila sie któraś gumka i gdzieś cieknie paliwoFakt, tam sie poci troche. Ale nie na tyle, zeby az tak waniało. Jak do pelna nie bylo zatankowane to nie było wahy czuc

bartek28124683
25-01-18, 19:51
Mam wyraźnie ciepłe prawe koło po jeździe. Prowadnice w zacisku chodzą, klocki też. Coś oprócz tłoczka może być jeszcze przyczyną?

spoon83
25-01-18, 21:09
Mam wyraźnie ciepłe prawe koło po jeździe. Prowadnice w zacisku chodzą, klocki też. Coś oprócz tłoczka może być jeszcze przyczyną?
Witam
Np. uszkodzony przewód hamulcowy elastyczny, oglądnij dokładnie przewód, znajomy miał tak kiedyś, rozwarstwił się przewód elastyczny w środku i spuchł, przez co płyn nie do końca wracał i zacisk stał.

York22
25-01-18, 22:20
łatwo to możesz sprawdzić podnosząc koło, i obracając nim... jeżeli kręci się z oporem to popuść odpowietrznik na zacisku i zobacz czy po tym zacznie normalnie się obracać, jeśli tak to przewód :)

Piechox
26-01-18, 09:26
chce ponownie napiąć pasek rozrządu w civicu VI silnik d14, dzie znajdę śrubę napinacza i jak właściwie go napiąć?

login
26-01-18, 10:35
dzie znajdę śrubę napinacza

W pobliżu napinacza.

W instrukcji serwisowej Twojego modelu samochodu jest wszystko na bank pięknie rozrysowane i opisane.

Mateusz100
26-01-18, 22:57
Mam problem. Pacjent EJ9 D14A4 przedlift.
W marcu 2017.r po kupnie samochodu wymienilem sobie sam u znajomego w garazu lewy przegub, nie pamietam dokladnie jakiej firmy ale wiem ze jak zamawialem w sklepie to chcialem coś lepszego/droższego, niestety pod koniec roku przy rusznaiu w prawo slyszalem jakis delikatny trzask wlasnie cos podobny do kończącego sie przegubu ale myslalem ze to moze prawe tylne lozysko bo mialem wrazenie ze dzwiek dobiega wlasnie z tamtej strony, w poprzedni piatek przy skrece w lewo cos strzelilo a ze mialem akurat umowionego mechanika na filtry i oleje to powiedzialem zeby zobaczyl co to dokladnie poszlo, przy mnie pod warsztatem robil kolka w prawo strone no i rzeczywiscie było slychac ze skonczyl sie lewy przegub wiec kazalem od razu zrobic. A dzis sytuacja sie powtorzyla i znow slychac trzask przy ruszaniu tylko ze w dwie strony prawo/lewo i mam pytanie co to moze byc ? Przeguby czy jeszcze cos innego ? Mozlliwe ze padl teraz prawy a lewy zle zlozyli ? Jutro jade do nich rano bo mam ich pod domem i zobacze co powie. Dodam tylko ze mechanik w porzadku i juz nie raz mi samochod robil i wszystko było ok az do tej pory, maja 2 malolatow na warsztacie ale kumatych iwec moze oni cos zle zlozyli przy skladaniu

Powered
27-01-18, 12:21
Wie ktoś jak wyregulowac ręczny, tak aby oba koła hamowaly jednakowo? Obecnie jedno koło hamuje dobrze a drugie prawie wcale... Dodam iż mam hamulce bębnowe.
Poza tym czy można bez obaw zanurzyć cały silniczek krokowy z d15b7 w benzynie ekstrakcyjnej? W celu jego oczyszczenia w środku?

kazik2_h9w3
27-01-18, 12:29
Co do krokowca to zdemontuj ta uszczelke w kształcie8 i nalej do srodka weź maly pedzelek i umyj dokladnie
Mozesz to kilka razy powtórzyć

bartek28124683
27-01-18, 12:42
Wie ktoś jak wyregulowac ręczny, tak aby oba koła hamowaly jednakowo? Obecnie jedno koło hamuje dobrze a drugie prawie wcale... Dodam iż mam hamulce bębnowe.
Poza tym czy można bez obaw zanurzyć cały silniczek krokowy z d15b7 w benzynie ekstrakcyjnej? W celu jego oczyszczenia w środku?

Musisz zdjąć bęben i zobacz czy samoregulator szczęk działa. Powinien się dać przekręcić śrubokrętem. Żeby wyregulować ręczny trzeba go obrócić parę razy, założyć bęben żeby sprawdzić czy jest ok i tak aż do skutku. Możesz też podciągnąć linkę w środku samochodu ale najpierw powinieneś zobaczyć czy regulator działa.

bartek28124683
28-01-18, 15:37
Odkręciłem odpowietrznik w prawym zacisku, jak wpychałem przecinak między blachę klocka a tłoczek to widać było że płyn bardziej wypływa. Przecinak pchałem ręką, bez żadnego młotkowania. Wydaje mi się że koło kręci się teraz lżej ale lewe nadal łatwiej jest obrócić (chyba).

Powered
28-01-18, 16:52
Czy taka uszczelka podchodzi do d15b7 ?
http://jarusnet.pl/16176-p2a-004

kazik2_h9w3
28-01-18, 17:04
Wydaje mi sie ze nie
Do b7 musi byc jak do d16z6

login
28-01-18, 17:07
Czy taka uszczelka podchodzi do d15b7 ?
http://jarusnet.pl/16176-p2a-004

Nie, do D15B7 jest: 16176-P06-A02.

kazik2_h9w3
30-01-18, 20:53
Czy klamka zewnetrzna z hb czy coupe podejdzie do sedana?

filipfm
31-01-18, 15:33
ostatnio mechanik zwrocił mi uwagę, że brakuje mi kawałka wiązki, bo nie mam podpiętego czujnika ciśnienia oleju do VTECa (tak przynajmniej twierdzą google)
- chodzi o tą wtyczkę na foto - zieloną.

http://i67.tinypic.com/168cubt.jpg
http://i68.tinypic.com/qx84np.jpg

silnik B16A2, buda EK4 wiec nie powinna to być kwestia pójścia na skróty przy swapie.

Teraz pytania -
1. co miałby zyskać poprzedni właściciel, że odpiął tą wtyczkę.
2. Gdzie jej szukać - w ktorej części wiązki powinny iść kable - nawet jak nie znajdę samej wtyczki gdzieś wiszącej, to będę wiedział gdzie się wpinać i sztukować
3. Co mi grozi przy jezdzie bez tego podpięcia?

kazik2_h9w3
31-01-18, 15:48
Cos mi sie wydaje ze mogl byc wymieniany zawor vtec
W ek4 cos mi sie wydaje nie ma tej zielonej wtyczki
Sprawdz jakiego masz kompa
Moze p28 i jest to tam rozwiązane

Mateusz100
31-01-18, 20:20
Panowie short shifter w ej9 powinni mi ogarnac w kazdym warsztacie czy moga miec jakies problemy ? Nie mam kanalu a chcialem oddac to do mechanika

kazik2_h9w3
31-01-18, 20:28
Ja to robilem pod blokiem wiec powinni dać rade

login
31-01-18, 22:21
Panowie short shifter w ej9 powinni mi ogarnac w kazdym warsztacie czy moga miec jakies problemy ? Nie mam kanalu a chcialem oddac to do mechanika

Jedyny problem jaki możesz napotkać, to zapieczona śruba od strony podwozia.
Bez kanału/podnośnika/najazdu lekka gimnastyka, ale da się.

UNK
01-02-18, 00:08
Co dokładnie potrzebuje żeby wystroić d16y7?
Ssak jest z z6 z przepustnicą i wtryskami y7

kazik2_h9w3
01-02-18, 07:22
Wtryski chyba muszą byc 240
No i wiadomo komp i przejściówka

bartek28124683
01-02-18, 10:00
Do przedniego dolnego wahacza jakie tulejki lub cały wahacz możecie polecić? OEM jest cholernie drogi.

login
01-02-18, 11:14
Do przedniego dolnego wahacza jakie tulejki lub cały wahacz możecie polecić? OEM jest cholernie drogi.

Na przykład takie:
-> https://www.strongflex.eu/pl/civic-vi-95-00-japan-ej-ek-em1/153-tuleja-wahacza-przedniego-dolnego-tylna-5902553505566.html

Z metalowo-gumowych zamienników żadne.

bartek28124683
01-02-18, 13:19
Jak to jeździ w porównaniu do OEM?

login
01-02-18, 13:55
Jak to jeździ w porównaniu do OEM?

Moim zdaniem są zbliżone twardością do OEM'owych tulei metalowo-gumowych.
Co do trwałości, to każda guma w odróżnieniu od poliuretanu pod wpływem warunków atmosferycznych parcieje. Bez względy na to czy się to komuś podoba czy nie.
Mam wszystkie tuleje, oprócz dużych cukierków, powymieniane na poliuretany tej firmy kilka lat temu. Wszystko działa tak jak powinno, nic nie skrzypi i nic się nie powybijało.

Piechox
01-02-18, 23:53
Dzisiaj wymieniłem wszystkie paski klinowe oraz pasek rozrządu w moim EJ9.
Teraz już nic nie jęczy jak miało to miejsce wcześniej.
Za to teraz kiedy np kręce 2 bieg do odciny słychać pisk paska taki lekki.
Zastosować trik ze smarowaniem paska czy sam się ułoży?

Creative89
03-02-18, 11:09
Siema szukam odpowiedzi a nie mogę nigdzie znaleźć. Mam silnik B16A1 i myślę o zmianie kolektora ssący go ja skunk 2, ale jest to kolektor przystosowany pod B18c4 czy bez problemów go zamontuje? Czy będą tam jakieś przerabiania? Proszę o info kogoś w temacie albo tu albo PW

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka

Powered
03-02-18, 16:38
Witam
Zabrałem się własnie za czyszczenie przepustnicy w d15b7 , i po odkręceniu 4 śrub przepustnica ani drgnie ... nie chce walić młotem w nią , ale żadnych innych mocujących nie widzę , więc ocb ? poza tym na dole przepustnicy są 2 wężyki od płynu chłodzącego i czy można je zdjąć bez obawy na zapowietrzenie układu ?

kazik2_h9w3
03-02-18, 17:00
Pewno trzyma sie na uszczelce albo ktos to złożył na silikon

Mateusz100
04-02-18, 10:35
Panowie nadszedł czas wymiany sprzegla w ej9 i mam pytanie co brac ? wiem ze kazdy poleca exedy ale moze polecicie cos innego typu waleo czy cosp odobnego. Auto ma seryjne D14A4 i raczej tak zostanie wiec moze do normalnej jazdy do silnika bez modow polecicie cos innego? A jak juz kupować to gdzie ? sprawdzalem na jdmshop i u jarka i nic do D14A4 nie ma a nie chce zamawiac na allegro bo nie wiadomo co to przyjdzie :D

Starstruck
04-02-18, 11:51
Panowie nadszedł czas wymiany sprzegla w ej9 i mam pytanie co brac ? wiem ze kazdy poleca exedy ale moze polecicie cos innego typu waleo czy cosp odobnego. Auto ma seryjne D14A4 i raczej tak zostanie wiec moze do normalnej jazdy do silnika bez modow polecicie cos innego? A jak juz kupować to gdzie ? sprawdzalem na jdmshop i u jarka i nic do D14A4 nie ma a nie chce zamawiac na allegro bo nie wiadomo co to przyjdzie :D

Ok, jdm shop i jarusnet sprawdziłeś a podstawowy sklep z takimi częściami, czyli Haparts :)? Mogę się założyć, że jest od ręki.

login
04-02-18, 12:31

Do wyboru, do koloru. Od syfu, na który szkoda czasu i pieniędzy do przyzwoitych jakościowo części:
-> https://www.sprzegla24.pl/samochod/honda-civic-vi-hatchback-ej-ek-1-4-i-s-ej9/5472

Mateusz100
04-02-18, 12:34
Ok, jdm shop i jarusnet sprawdziłeś a podstawowy sklep z takimi częściami, czyli Haparts :)? Mogę się założyć, że jest od ręki.

Nie no w Haparts to wiadomo że bedzie ale zostawilem sobie to na koniec :D

Do wyboru, do koloru. Od syfu, na który szkoda czasu i pieniędzy do przyzwoitych jakościowo części:
-> https://www.sprzegla24.pl/samochod/honda-civic-vi-hatchback-ej-ek-1-4-i-s-ej9/5472

Ooo dzieki wielkie Login, a cos odnośnie firmy polecisz prócz exedy ??

login
04-02-18, 12:42
Ooo dzieki wielkie Login, a cos odnośnie firmy polecisz prócz exedy ??

Ja mam Exedy.
Niczego Ci nie polecę, bo mi nikt za polecanie nie płaci.
:p

Mateusz100
04-02-18, 12:46
Ja mam Exedy.
Niczego Ci nie polecę, bo mi nikt za polecanie nie płaci.

Dobra to zamowie Exedy bo nie chce za 10k km wymieniac sprzegła na nowe :D Ile moga krzyknac za wymiane ze 250 zl ?

login
04-02-18, 12:50
Ile moga krzyknac za wymiane ze 250 zl ?

Najlepiej pytaj tam i porównuj warsztaty, które bierzesz pod uwagę jako miejsca ewentualnej wymiany.
Jeden Ci wymieni za tyle, za ile drugiemu nie będzie się opłacało ruszyć dupy z fotela.

posejdon
05-02-18, 00:29
Z tymi syfnymi sprzęgłami to różnie bywa. Kupiłem kiedyś, nieświadomy, najtańsze jakie było Japan parts czy coś takiego. Koleś co mi je sprzedawał to nawet mnie pytał czy robię auto na sprzedaż bo jak nie to lepiej wziąć jakieś inne. Ja się uparłem i je wziąłem. I wiecie co? Jeździ kurde do dziś! 60 tysięcy kilometrów! Wytrzymało nawet jeden KJS (trzeci w gen., drugi w klasie) i wiele nocnych upalań. Dwa razy się mocno jarało i myślałem, że to będzie koniec ale ono nadal jeździ i się nie ślizga. Pedał chodzi miękko jak galareta i jak się mocniej zagrzeje to szarpie przy ruszaniu ale poza tym hula. A nieraz już słyszałem o firmowym zestawie, który 100 km po założeniu nie nadawał się już do użytku.

login
05-02-18, 01:23
Z tymi syfnymi sprzęgłami to różnie bywa. Kupiłem kiedyś, nieświadomy, najtańsze jakie było Japan parts czy coś takiego. Koleś co mi je sprzedawał to nawet mnie pytał czy robię auto na sprzedaż bo jak nie to lepiej wziąć jakieś inne. Ja się uparłem i je wziąłem. I wiecie co? Jeździ kurde do dziś! 60 tysięcy kilometrów! Wytrzymało nawet jeden KJS (trzeci w gen., drugi w klasie) i wiele nocnych upalań. Dwa razy się mocno jarało i myślałem, że to będzie koniec ale ono nadal jeździ i się nie ślizga. Pedał chodzi miękko jak galareta i jak się mocniej zagrzeje to szarpie przy ruszaniu ale poza tym hula. A nieraz już słyszałem o firmowym zestawie, który 100 km po założeniu nie nadawał się już do użytku.

Dlatego napisałem, że nie będę niczego polecał.
Mam to co mam, ale czy sprawdzi się u kogoś innego tego nie wiem.

luchuma
05-02-18, 10:31
tez mialem exedy i sie sprezynki w tarczy skonczyly po roku ;]
i tarcze chyba valeo wsadzilem i wiecej wytrzymalo....

a japan parts to pakowacz innych marek

AISIN jest ok ale cena wyzsza :)

posejdon
05-02-18, 11:19
Jedyne co było napisane na częściach to made in Korea. Po prostu chyba przyfarciłem, że jeszcze hula.

Starstruck
05-02-18, 22:24
Jedyne co było napisane na częściach to made in Korea. Po prostu chyba przyfarciłem, że jeszcze hula.

Niewykluczone, że to Aisin tam siedział, bo od jakiegoś czasu produkcję prowadzą w Korei.

marini23
05-02-18, 22:53
Pacjent b16a2. Co moze powodować zbyt dużą emisję CO2 na obrotach? Na wolnych obrotach miesci sie w normie a po dodaniu gazu wartosc dopuszczalna przekroczona kilka razy. Czy walnieta lambda może powodowac takie odchylenia? Samodiagnostyka powinna wtedy chyba pokazać błąd związany z sondą?
Pozdr

kazik2_h9w3
06-02-18, 05:49
Walnieta sonda noe zawsze wywala błąd
Ale czy to moze byc jej wina to nie wiem
Ile Ci pali autko?

marini23
06-02-18, 09:31
Ok 10, wydaje mi się ciut za dużo. Pewnie bym dalej żył w nieświadomości, ale na przeglądzie wyszło...

bartek28124683
06-02-18, 13:45
Od kiedy na przeglądach zaczęli spaliny sprawdzać. Pamiętam że przy pierwszym przeglądzie sprawdzał a potem już nie.

login
06-02-18, 14:11
Od kiedy na przeglądach zaczęli spaliny sprawdzać. Pamiętam że przy pierwszym przeglądzie sprawdzał a potem już nie.

Nie sprawdzał, bo mu się pewnie nie chciało.
Teraz jak się płaci pieniądze przed rozpoczęciem przeglądu, to jakby tylko mogli to i w dupę kierowcy by chcieli zajrzeć.

Mateusz100
06-02-18, 16:46
https://jarusnet.pl/hck2026 podejdzie mi to pod ej9 D14A4 ?

MarcinM90
06-02-18, 16:48
https://jarusnet.pl/hck2026 podejdzie mi to pod ej9 D14A4 ?Byś musiał koło zamachowe zmienić.

Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka

marini23
06-02-18, 16:55
Teraz jak się płaci pieniądze przed rozpoczęciem przeglądu, to jakby tylko mogli to i w dupę kierowcy by chcieli zajrzeć.Dokładnie było jak Login napisał hehe. A te spaliny to z 10min sprawdzał, ale brakującego stopu to juz nie zauważył, przynajmniej ja się zorientowałem, że żarówka do wymiany...prawdę mówiąc to pojechałem tam bo było późno, a ja świeżo po wymianie przewodów hamulcowych i paru drobiazgów to w sumie na pewniaka pojechałem...

login
06-02-18, 17:10
https://jarusnet.pl/hck2026 podejdzie mi to pod ej9 D14A4 ?

Nie.
Musisz albo kupić pasujące na 200 mm średnicy koła zamachowego, albo zmienić koło zamachowe na 212 mm.

bartek28124683
06-02-18, 21:35
Teraz jak się płaci pieniądze przed rozpoczęciem przeglądu, to jakby tylko mogli to i w dupę kierowcy by chcieli zajrzeć.

Powinienem się spodziewać dokładniejszych kontroli na przeglądzie? Na poprzednich przeglądach nie widzieli rozerwanych dużych cukierków, latających końcówek drążków kierowniczych i rozbitego dolnego sworznia :) Nie działa mi sterowanie szybą w prawych drzwiach, z żadnego przycisku. Co może być nie tak?

Hondziarz1
06-02-18, 21:46
To zależy gdzie jeździsz i na kogo trafisz. Jedni sprawdzają dokładnie a inni podchodzą do tego z przymknięciem oka.

York22
07-02-18, 11:33
Pany, czy ktoś może pomóc w temacie podsufitki ? W moim coupe ej6 już wygląda bardzo słabo, a mam możliwość kupić z ej9 hb i pytanie czy podejdzie ? Na pewno ta z hb ma rączki z tyłu, a w coupe ich nie ma, a reszta z wymiarami jak może wyglądać ?

Starstruck
07-02-18, 18:14
Nie podejdzie, inna linia dachu.

Powered
07-02-18, 20:16
Wie ktoś jakie żarówki idą do podświetlenia przycisków podgrzewania tylnej szyby w ej2 i ej9 ?

Starstruck
07-02-18, 22:07
Panowie czy aparat zapłonowy z D16Y7 jest zamienny z D16Y8? Moduł np. pasuje zamiennie?

posejdon
07-02-18, 22:10
Nie działa mi sterowanie szybą w prawych drzwiach, z żadnego przycisku. Co może być nie tak?
Przychodzą mi do głowy dwie możliwości. Pierwsza to bezpiecznik ale niby czemu miałby się spalić? I tu przychodzi mi na myśl ta druga opcja... kontrola rodzicielska. Śmieszne ale kiedyś szukałem już spalonego bezpiecznika a nie zauważyłem, że mam blokade w lewych drzwiach wciśniętą.

delek
07-02-18, 22:34
Ale jemu nie dziala "z zadnego przycisku". Znaczy, z kierowcy tez :). Pierwsze co to przewody miedzy drzwiami a nadwoziem - najlepiej zdjac boczek i spr. napiecie ale najpierw nagrzac porzadnie auto bo zimne plastiki pekaja.

bartek28124683
07-02-18, 22:55
Ale jemu nie dziala "z zadnego przycisku". Znaczy, z kierowcy tez :). Pierwsze co to przewody miedzy drzwiami a nadwoziem - najlepiej zdjac boczek i spr. napiecie ale najpierw nagrzac porzadnie auto bo zimne plastiki pekaja.

Blokadę w drzwiach kierowcy sprawdziłem :) Naprawiałem przewód od zamka w zeszłym tygodniu, reszta wyglądała ok. Zresztą w obu drzwiach by chyba nie padł jednocześnie. Wcześniej już słabo mi działała ta szyba (powoli się podnosiła). Może jakiś problem z silniczkiem? Ktoś używa OEM wycieraczek szyby? Warto?

login
07-02-18, 23:14
Wcześniej już słabo mi działała ta szyba (powoli się podnosiła).

Albo silnik, albo syf w prowadnicach i biedaczek nie ma siły.

Ktoś używa OEM wycieraczek szyby? Warto?

Według mnie nie.

bartek28124683
08-02-18, 10:01
Albo silnik, albo syf w prowadnicach i biedaczek nie ma siły.

Według mnie nie.Jakie warto założyć? Czy wszystkie z wyższej półki będą ok?

login
08-02-18, 13:01
Jakie warto założyć? Czy wszystkie z wyższej półki będą ok?

W przypadku wycieraczek to, że coś jest jest drogie wcale nie oznacza że jest dobre. 3 razy droższe wycieraczki nie będą 3 razy lepsze.
Kup takie na jakie Cię stać. Przecież to się wymienia ze 2 razy w roku.

York22
08-02-18, 13:24
W przypadku wycieraczek to, że coś jest jest drogie wcale nie oznacza że jest dobre. 3 razy droższe wycieraczki nie będą 3 razy lepsze.
Kup takie na jakie Cię stać. Przecież to się wymienia ze 2 razy w roku.

Potwierdzam, raz w roku na sezon jesienny kupuję w motoryzacyjnym najtańsze i najzwyklejsze wycieraczki, które najgorszy sezon jesień/zima znoszą bardzo dobrze.

Pany, czy ktoś może pomóc w temacie podsufitki ? W moim coupe ej6 już wygląda bardzo słabo, a mam możliwość kupić z ej9 hb i pytanie czy podejdzie ? Na pewno ta z hb ma rączki z tyłu, a w coupe ich nie ma, a reszta z wymiarami jak może wyglądać ?

Użytkownik
Starstruck

Nie podejdzie, inna linia dachu.

Mógłby to ktoś potwierdzić ?

bartek28124683
08-02-18, 13:33
Akurat te które mam wytrzymały dwa lata zanim zaczęły robić smugi :-) Jak silniczek nie ma siły to chyba było by słychać próby ruszenia szyby?

York22
08-02-18, 14:23
Akurat te które mam wytrzymały dwa lata zanim zaczęły robić smugi :-) Jak silniczek nie ma siły to chyba było by słychać próby ruszenia szyby?

Jak ciężko chodził od pewnego czasu to może w końcu się zjarał. Zdejmij boczek i zobacz czy na kablach masz prąd.

siara87
08-02-18, 15:20
Potwierdzam, raz w roku na sezon jesienny kupuję w motoryzacyjnym najtańsze i najzwyklejsze wycieraczki, które najgorszy sezon jesień/zima znoszą bardzo dobrze.

Mógłby to ktoś potwierdzić ?

Przeciez od hatcha jest z pol metra dluzsza , to nie jest jakis towar deficytowy zeby oplacalo sie tak kombinowac

York22
08-02-18, 15:53
Przeciez od hatcha jest z pol metra dluzsza , to nie jest jakis towar deficytowy zeby oplacalo sie tak kombinowac

Nic nie chcę kombinować, po prostu mam prawie pod nosem w ładnym stanie i dobrej kasie z ej9, a że na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo to pytam tutaj czy ktoś kiedyś próbował wkładać i z jakim skutkiem :) Jak nie pasuje to nie i będę szukał dalej z coupety.

LongeR
08-02-18, 17:45
Kolejne pytanie: oprócz uszczelki pompy wody uszczelniacie jakimś silikonem (do wysokich temperatur)dodatkowo??

York22
08-02-18, 18:03
Kolejne pytanie: oprócz uszczelki pompy wody uszczelniacie jakimś silikonem (do wysokich temperatur)dodatkowo??

Ja zawsze bardzo cienko uszczelkę w płynie reinza jeszcze daję.

posejdon
08-02-18, 20:39
U mnie zawsze jest na sucho i działa.

Mateusz100
08-02-18, 21:10
Panowie, chcialem sobie zamowic u jarka c-pillar od jarka do ej9 i niech ktos mi powie jak to jest z montazem bo wszedzie gdzie czytam to co innego pisza. Rzeczywiscie trzeba cos ciać czy wejdzie to w seryjne mocowania pasow?. Druga sprawa to jak te pasy odkrecic cos dzisiaj tak na szybko rzucilem okiem na te pasy i zadnej sruby tam nie widzialem, siedza one tam pod jakas zaslepka czy jak ?. Aaa i jak ogarnac sprawe z zagłowkami z tylu? wiem ze raczej trzeba wyrzucic ale ciekawi mnie to bo u kilku osob widzialem ze normalnie zagłowki siedza z c-pillarem.

Starstruck
08-02-18, 21:27
Pod zaślepkami pasów są śruby a żeby zachować zagłówki: musisz je odwrócić.

login
08-02-18, 22:45
Panowie, chcialem sobie zamowic u jarka c-pillar od jarka do ej9 i niech ktos mi powie jak to jest z montazem bo wszedzie gdzie czytam to co innego pisza. Rzeczywiscie trzeba cos ciać czy wejdzie to w seryjne mocowania pasow?. Druga sprawa to jak te pasy odkrecic cos dzisiaj tak na szybko rzucilem okiem na te pasy i zadnej sruby tam nie widzialem, siedza one tam pod jakas zaslepka czy jak ?. Aaa i jak ogarnac sprawe z zagłowkami z tylu? wiem ze raczej trzeba wyrzucic ale ciekawi mnie to bo u kilku osob widzialem ze normalnie zagłowki siedza z c-pillarem.

W VI generacji niczego nie trzeba ciąć. Wszystko jest p&p. Ciąć plastik trzeba w EG, bo tam niema "szlufki" przez którą przechodzi pas, tylko wychodzi on bezpośrednio otworem w plastiku.
U Ciebie na mocowaniu pasów jest zaślepka, którą zdejmujesz i pod spodem jest śruba. Odkręcasz -> montujesz c-pillar -> zakręcasz.

Gregooory
09-02-18, 09:05
Cześć, szybkie pytanie mam.

Czy wózek/ława/sanki przedniego zawieszenia w V gen jest ten sam co w angielkach? Jak z wahaczami dolnymi?
Czy każda ława z V gena ma miejsce na montaż stabilizatora? Wiem że wahacze są z otworem i bez.
Czy ława z auta bez wspomagania jest inna niż z auta ze wspomaganiem?

kazik2_h9w3
09-02-18, 18:24
Na 90 % angielka ma te same sanki co 5g

przemo91524
10-02-18, 12:52
Jaki sposob na podniesienie wydechu w covic ej9, na nierownosciach dobija do wahacza, oraz na nierownosci jak stoi to tez tłucze metalicznie glośno, na gumach da sie to wyregulowac? Oraz do czego sluzy drugi wieszak na laczeniu srodkowego z koncowym, do puszczenia wydechu pod wahaczem czy sie myle?

York22
10-02-18, 13:13
Regulacja wysokości wydechu to raczej indywidualna sprawa. W jednym możesz dogiąć tylko wieszaki i będzie ok, a w innym trzeba np. zmienić kąty gięcia rur. Więc najlepiej podnieść auto, zobaczyć co jest i gdzie można to poprawić.
A z tym drugim wieszakiem to też nieraz się zastanawiałem :)

wlodi893
10-02-18, 15:33
Czy lampka oświetlenia kabiny w ej9 (z szyberdachem), jest taka sama w przed/polifcie? Nabyłem jakąś lampkę, prawdopodobnie z polifta, tylko patrząc na otwór w podsufitce i rozmiar samej lampki, to jakby mi coś nie gra. :)

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

login
10-02-18, 17:58
Czy lampka oświetlenia kabiny w ej9 (z szyberdachem), jest taka sama w przed/polifcie? Nabyłem jakąś lampkę, prawdopodobnie z polifta, tylko patrząc na otwór w podsufitce i rozmiar samej lampki, to jakby mi coś nie gra. :)

Są identyczne.

sebawo
10-02-18, 17:58
Czy ktoś z forumowiczów wie, jaką średnicę mają przewody hamulcowe te centralne lecące pod autem? I paliwowe? Bo szykuję się na wiosnę do wymiany całości i kompletuję materiał.

kazik2_h9w3
10-02-18, 18:10
Jak ja kupowalem takie przewody facet wyczytal sobie wszystko z jakiejs mądrej książki
Oczywiscie na miejscu wszystko zarabiali

login
10-02-18, 19:38
Czy ktoś z forumowiczów wie, jaką średnicę mają przewody hamulcowe te centralne lecące pod autem? I paliwowe? Bo szykuję się na wiosnę do wymiany całości i kompletuję materiał.

Ja kupowałem rurkę miedzianą o średnicy zewnętrznej 4,75 mm i 6,35 mm.

Starstruck
11-02-18, 11:16

Lampki wnętrza ogólnie się różniły i nie ma reguły jaka była w jakiej wersji.

bartek28124683
12-02-18, 06:58
Płyn w moim wspomaganiu jest czarny i śmierdzi przepalonym olejem. Może mi się roszczenić układ jeśli wymienię płyn?

Powered
12-02-18, 19:55
Czy taki wahacz podchodzi do v gen ? http://www.megafura.pl/honda-civic-3-d-ej-ek-hb-sdn-jp-10-95-12-98-wahacz-poprzeczny-tyl.html

maciek13245
14-02-18, 14:09
Witam, czy ktoś z Was wie czy taśma SRS z fabrycznej kierownicy z 6gena ej6 będzie pasować do kierownicy z pralki 5gen? Chcę taką do siebie wrzucić i ma poduszkę ale ponoć nie ma w niej taśmy SRS

kazik2_h9w3
14-02-18, 14:12
Kiera z pralki podejdzie p&p

maciek13245
14-02-18, 15:16
Czyli nie będzie problemu z przełożeniem samej taśmy tak żeby wszystko funkcjonowało jak trzeba?

kazik2_h9w3
14-02-18, 15:22
Zostawiasz swoja tasme i zmieniasz tylko kierownice
Tylko pytanie czy chcesz zmienic kierownice czy tasme na ta z prelude?

maciek13245
14-02-18, 15:40
A no to już wszystko rozumiem. Wkładam do siebie kiere z Prelude ale nie ma w niej taśmy dlatego chcę do niej wrzucić swoją taśmę z obecnej, fabrycznej kiery z 6g

kazik2_h9w3
14-02-18, 16:50
To bedzie ok

maciek13245
14-02-18, 17:43
Dzięki za pomoc :)

Powered
14-02-18, 21:21
Miał ktoś takie wahacze ? warte zakupu ? https://mtuning.pl/Wahacze-tylne-Dolne-Honda-Civic-92-95-Red-LCA-p19066

login
14-02-18, 21:31
Miał ktoś takie wahacze ? warte zakupu ? https://mtuning.pl/Wahacze-tylne-Dolne-Honda-Civic-92-95-Red-LCA-p19066

Na bank znajdą się tacy, co będą twierdzić że są super, ale ja bym nie kupił.

Powered
15-02-18, 11:02
Wiesz fajnie wyglądają :cool: a zwykłe zamienniki ori są jakieś 100 zł tańsze , więc można by dołożyć i mieć coś takiego .

login
15-02-18, 11:31
Wiesz fajnie wyglądają :cool: a zwykłe zamienniki ori są jakieś 100 zł tańsze , więc można by dołożyć i mieć coś takiego .

Może fajnie wyglądają jak są nowe.
Dla mnie jakość użytego aluminium jest wątpliwa, a tuleje to nie poliuretan tylko "plastik z patyków od lizaków", które sensownie byłoby wymienić jeszcze przed założeniem wahaczy. A anodowaniu nie piszę, bo to łuszcząca się farbka a nie anodowanie.
Oryginalne wahacze Skunk2 do Civic'a V generacji kosztują około 200 USD za komplet + koszty wysyłki, więc nikt nie jest idiotą.
Dla mnie sensowne są dwie opcje:
01. Zakup OEM'owych lub poliuretanowych tulei i wymiana w wahaczach, które masz.
02. Zakup oryginalnych wahaczy Skunk2, Function 7, Buddy Club lub innych przyzwoitej jakości.

filipfm
15-02-18, 11:52
Ja mam w wielu miejscach obu hond elementy z aliexpress ale nie zalezy od nich moje bezpieczenstwo ;) czym innym jest kolorowy korek oleju, zakretka wentyli czy uchwyt akumulatora a czym innym wahacz. Z jakoscia tych tworow bywa roznie i nie wykluczam, ze moga sie trafic solidne :) a widzialem co sie wydarzylo z zalozonym przez poprzedniego wlasiciela regulowanym aluminiowym wahaczem po wpadnieciu w dziure. Dobrze, ze mialem do domu niecale 5km to obylo sie bez lawety.

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/23559561_1907535405943224_532817474750847720_n.jpg ?oh=2008a341bd3ad9c902db65f354867958&oe=5B232BAB

login
15-02-18, 12:01
Z jakoscia tych tworow bywa roznie i nie wykluczam, ze moga sie trafic solidne :)

A słyszałeś argument za kupowaniem chińszczyzny, że: "Teraz wszystko robią w Chinach, więc oryginalne części Skunk2, Spoon'a czy Mugen'a na 100% też tam robią, więc nie ma sensu płacić drożej skoro można taniej".
:D :D :D
Idiotów nie brakuje.

filipfm
15-02-18, 12:24
A słyszałeś argument za kupowaniem chińszczyzny, że: "Teraz wszystko robią w Chinach, więc oryginalne części Skunk2, Spoon'a czy Mugen'a na 100% też tam robią, więc nie ma sensu płacić drożej skoro można taniej".
:D :D :D
Idiotów nie brakuje.

Taa. Masz telefon chiński czy oryginalny chiński ;)
Tak zupełnie serio - to na aliexpress kupuje bardzo dużo jak mi sie nie spieszy i wole wydac połowę tego co za ten sam towar krzyczą na allegro.
Ale zawieszenia bym nie kupił. Inna sprawa, że ja EK4 używam do KJS itp i tam zawias jest wystawiony na ciezka probe.Moze jak ktoś ma stęsa, trze brzuchem po glebie i jezdzi 20 km na godzine tylko na spoty pod marketem to moze takie kolorowe wahacze wystarczą ;) Troche inny cel i wykorzystanie samochodu

login
15-02-18, 12:42
Tak zupełnie serio - to na aliexpress kupuje bardzo dużo jak mi sie nie spieszy i wole wydac połowę tego co za ten sam towar krzyczą na allegro.

Normalna sprawa, bo wybierasz pomiędzy identyczną jakością za mniej lub więcej pieniędzy. Ale porównując rożnej jakości części jeśli podstawowym wyznacznikiem zakupu jest tylko i wyłącznie cena to raczej nie tędzy droga. A później jeden z drugim uważa się za "doktora ekonomii" bo inny płacą drożej a on kupił "to samo" za połowę ceny.

Ale zawieszenia bym nie kupił. Inna sprawa, że ja EK4 używam do KJS itp i tam zawias jest wystawiony na ciezka probe.Moze jak ktoś ma stęsa, trze brzuchem po glebie i jezdzi 20 km na godzine tylko na spoty pod marketem to moze takie kolorowe wahacze wystarczą ;) Troche inny cel i wykorzystanie samochodu

Ja jeżdżę tylko po ulicy i też kupiłem oryginalne ze 3 lata temu, żeby wymienić i zapomnieć na lata.

DawidJDM
15-02-18, 19:18
Czy taki wahacz podchodzi do v gen ? http://www.megafura.pl/honda-civic-3-d-ej-ek-hb-sdn-jp-10-95-12-98-wahacz-poprzeczny-tyl.html

Podpinam się i ponawiam pytanie ? Jest mnóstwo tych wahaczy z opisem że do Civa VI, a na paru tylko aukcjach widnieje opis, że pasuje i do VI i V więc trochę głupieje :D Są one w pełni wymienne i takie same ?

Powered
15-02-18, 19:41
Podpinam się i ponawiam pytanie ? Jest mnóstwo tych wahaczy z opisem że do Civa VI, a na paru tylko aukcjach widnieje opis, że pasuje i do VI i V więc trochę głupieje :D Są one w pełni wymienne i takie same ?

https://motone.pl/wahacz/33477-wahacz-tylny-poprzeczny-tylny-civic-91-cr-v-95--5908281478370.html?utm_source=google&utm_medium=pricewars2&utm_campaign=wahacz-tylny-poprzeczny-tylny-civic-91-cr-v-95-&gclid=CjwKCAiAtorUBRBnEiwAfcp_Yxwoe1_ovj-PVrQGuiDfjAzaUTEVe-XHflNi-83a4Vx6HnsirownhhoCHQUQAvD_BwE
właśnie takie zamówiłem , i za cholerę nie mogłem znaleźć z innej firmy , są tylko od NTY ale podobno przyzwoite mają wyroby , ale tu też piszą że do 6 gena podchodza :)

_esox_
15-02-18, 19:59
Czym różnią się wahacze i elementy zawieszenia (chodzi mi o przod) EJ9 przed i poliftowego?

http://www.megafura.pl/category/honda-civic-ej-ek-1995-2001-zawieszenie-kola-wahacze

Na tej stronie wszystko jest podzielone na przed i polift.

luchuma
15-02-18, 20:14
przedlifty nie mialy staba a co za tym idzie oczek w wahaczach na łaczniki staba
przedlifty bez abs mialy heble 242mm i male lozyska kol

potem w polowie 98 zmienili podejscie i bylo to samo co w poliftach

_esox_
15-02-18, 20:22
przedlifty nie mialy staba a co za tym idzie oczek w wahaczach na łaczniki staba
przedlifty bez abs mialy heble 242mm i male lozyska kol

potem w polowie 98 zmienili podejscie i bylo to samo co w poliftach

Dzięki. Mam Civica z 97 roku nadwoziowo przedliftowego, ale hamulce mam juz 262 mm (nie mam abs) no i jest stabilizator. Czyli mam kupować wahacze do wersji poliftowej?

login
15-02-18, 20:44
Dzięki. Mam Civica z 97 roku nadwoziowo przedliftowego, ale hamulce mam juz 262 mm (nie mam abs) no i jest stabilizator. Czyli mam kupować wahacze do wersji poliftowej?

Najważniejsze jest to, żeby miały otwory na łączniki stabilizatora. Wahacze z przedlift'a i polift'a kształtem się nie różnią.
Nie da się zadzwonić przed zakupem do tego sklepu i zweryfikować? Opisy mają podzielone na przedlift i polift ale zdjęcia do tych opisów już nie.

_esox_
15-02-18, 20:52
Najważniejsze jest to, żeby miały otwory na łączniki stabilizatora. Wahacze z przedlift'a i polift'a kształtem się nie różnią.
Nie da się zadzwonić przed zakupem do tego sklepu i zweryfikować? Opisy mają podzielone na przedlift i polift ale zdjęcia do tych opisów już nie.

Tak też zrobię, na razie rozglądam się i zbieram powoli części do remontu przedniego zawieszenia. Zostały mi w zasadzie już tylko wahacze dolne przód.

Coś jeszcze możecie polecić z sensownych zamienników wahaczy dolnych na przód ? Bo jakoś nie ma wielkiego wyboru.

No i czy dobrze rozumiem - wahacz poliftowy (z otworem ma łącznik) będzie dał się zamontować do wersji przedliftowej (bez stabilizatora) ?

kazik2_h9w3
15-02-18, 20:54
Moze po prostu masz Ek3 a w nich bylo 262 i stab nie wazne czy przed czy polift

_esox_
15-02-18, 21:03
Moze po prostu masz Ek3 a w nich bylo 262 i stab nie wazne czy przed czy polift

Heh, chciałbym :) ale niestety mam tylko D14A4

login
15-02-18, 21:04
Tak też zrobię, na razie rozglądam się i zbieram powoli części do remontu przedniego zawieszenia. Zostały mi w zasadzie już tylko wahacze dolne przód.

Nie da się wymienić samych tulei? W jakim celu chcesz kupować cały wahacz?

No i czy dobrze rozumiem - wahacz poliftowy (z otworem ma łącznik) będzie dał się zamontować do wersji przedliftowej (bez stabilizatora) ?

Tak, da się. Są identyczne w kształcie.

kazik2_h9w3
15-02-18, 21:05
W sumie nie doczytałem o ej9
To i tak masz juz cos lepszego jesli chodzi o hamulce

_esox_
15-02-18, 21:14
Nie da się wymienić samych tulei? W jakim celu chcesz kupować cały wahacz?

Tak, da się. Są identyczne w kształcie.

Dzięki. Też myślałem początkowo kupić tylko tuleje do wymiany. Mechanik powiedział że jak kompletny wahacz kosztuje ok. 250 zł to bardziej opłacalne jest wziąć w całości, niż płacić osobno za tuleje i potem nabijanie.

login
15-02-18, 21:21
Dzięki. Też myślałem początkowo kupić tylko tuleje do wymiany. Mechanik powiedział że jak kompletny wahacz kosztuje ok. 250 zł to bardziej opłacalne jest wziąć w całości, niż płacić osobno za tuleje i potem nabijanie.

To powiedz mu, że nie jest mechanikiem tylko wymieniaczem i głupolem do kompletu.
Po pierwsze oryginalny wahacz, jeśli nie jest pordzewiał/pokrzywiony to przeżyje zamiennik "zrobiony z puszki po mielonce". A po drugie tuleje w tym zamienniku też są średniej jakości.

_esox_
15-02-18, 21:26
To powiedz mu, że nie jest mechanikiem tylko wymieniaczem i głupolem do kompletu.
Po pierwsze oryginalny wahacz, jeśli nie jest pordzewiał/pokrzywiony to przeżyje zamiennik "zrobiony z puszki po mielonce". A po drugie tuleje w tym zamienniku też są średniej jakości.

No jeden wahacz jest orginalny, drugi to jakiś zamiennik (bo miałem kiedyś spotkanie z mega dziurą). Sam już nie wiem co z tym.

login
15-02-18, 21:31
No jeden wahacz jest orginalny, drugi to jakiś zamiennik (bo miałem kiedyś spotkanie z mega dziurą). Sam już nie wiem co z tym.

Według mnie to zdemontować -> wypiaskować -> pomalować -> zamontować dobrej jakości tuleje -> zamontować -> jeździć i zapomnieć. Ale tylko pod warunkiem, że masz czas i ochotę przy tym dłubać i nie będziesz chciał sprzedawać samochodu na wiosnę.

_esox_
15-02-18, 21:34
Według mnie to zdemontować -> wypiaskować -> pomalować -> zamontować dobrej jakości tuleje -> zamontować -> jeździć i zapomnieć. Ale tylko pod warunkiem, że masz czas i ochotę przy tym dłubać i nie będziesz chciał sprzedawać samochodu na wiosnę.

Na wiosnę tak, ale może jeszcze nie tą :) Jeżdżę tym Civicem już 13 lat i po prostu trochę mi się nudzi to auto :)

Dzięki za porady i wyjaśnienie różnic z tymi wahaczami Panowie.

Bredziu
17-02-18, 11:56
Witam czy blenda rejestracji od coupe 6g pasuje do 3dalbo 4d ktoś sprawdzał może?

Starstruck
17-02-18, 12:08
Tylko do QP.

Cholewa
17-02-18, 16:45
Panowie, wie ktoś gdzie zdobyć spinki listew bocznych do EJ9? Nie chodzi o listwy progowe. Kupiłem takie: http://www.auto-spinka.pl/pl/p/B26297-Spinka-listwy-boczne-nakladki-blotnika-Honda-Civic-CR-V-Legend-75305-SH4-003/1569 Ale to nie te...

endriu21
17-02-18, 17:48
Tam z tego co pamiętam są dwa rodzaje spinek, inne na drzwi i inne na tylne błotniki, te z linka są prawdopodobnie w tylne błotniki.

adam94pp
17-02-18, 22:32
Panowie, wie ktoś gdzie zdobyć spinki listew bocznych do EJ9? Nie chodzi o listwy progowe. Kupiłem takie: http://www.auto-spinka.pl/pl/p/B26297-Spinka-listwy-boczne-nakladki-blotnika-Honda-Civic-CR-V-Legend-75305-SH4-003/1569 Ale to nie te...

pisz do haparts to ci ogarna

login
17-02-18, 23:27

Skoro nie takie, to może te:
http://www.auto-spinka.pl/pl/p/B26296-Spinka-listwy-boczne-Honda-Civic-CR-V-Legend-75305-SH2-003/1568
?
A najlepiej to albo ustal sobie numer części oryginalnej spinki, albo zadzwoń i powiedz do czego potrzebujesz to Ci dobiorą.

A jak nie, to może tutaj:
http://www.romix.pl/

endriu21
17-02-18, 23:54
w drzwi prawdopodobnie idzie nr oem - 75305-S04-003, ale najlepiej to potwierdzić bo pewności nie mam. Moze być tak, że w przedni błotnik, jest jeszcze trzeci rodzaj :)
W sumie to nie wiem po co oni tak to utrudnili, jakby nie mógł iść jeden rodzaj na całość, a tak można się zdziwić jak ktoś kupi jeden komplecik spinek na wszystkie listwy, na dwa boki :)

UNK
18-02-18, 03:07
Panowie to wtryski 240cc?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180218/bf748b83759a2dfb72bf779ded177efb.jpg

Cholewa
18-02-18, 13:08
w drzwi prawdopodobnie idzie nr oem - 75305-S04-003, ale najlepiej to potwierdzić bo pewności nie mam. Moze być tak, że w przedni błotnik, jest jeszcze trzeci rodzaj

Właśnie takie kupiłem, z takim oznaczeniem. Może w drzwi pasują, ale najwidoczniej w błotnik są inne. Będę szukał

sebo263
18-02-18, 13:57
Właśnie takie kupiłem, z takim oznaczeniem. Może w drzwi pasują, ale najwidoczniej w błotnik są inne. Będę szukał

Na drzwi 75305-S04-003
Na błotnik tył 75305-SH4-003
Na błotnik przód może było tylko w komplecie z listwą

endriu21
18-02-18, 15:46

Wcześniej pisałeś (dałeś link) ze kupiłeś 75305-SH4-003 czyli w błotnik, teraz piszesz ze kupiłeś 75305-S04-003 czyli w drzwi, zwróć uwagę ze to dwa różne nr (sh4/s04). Bo teraz nie wiadomo co kupiłeś :)

Cholewa
18-02-18, 17:55
Wcześniej pisałeś (dałeś link) ze kupiłeś 75305-SH4-003 czyli w błotnik, teraz piszesz ze kupiłeś 75305-S04-003 czyli w drzwi, zwróć uwagę ze to dwa różne nr (sh4/s04). Bo teraz nie wiadomo co kupiłeś :)

Rzeczywiście, kupiłem 75305-SH4-003. Znalazłem fragment uszkodzonej spinki, stopkę którą się wsuwa do mocowania. Wymiary stopki to około 7mm na 12,5. Na razie czekam na odpowiedź od haparts, bo nie mogę znaleźć podobnej spinki. Może naprawdę nie da się tego dostać.

maciek13245
19-02-18, 10:10
Witam, myślicie że warto skusić się na kierownicę z Epki z tej aukcji? https://www.olx.pl/oferta/honda-civic-7-type-r-sport-kierownica-z-airbag-lift-CID5-IDq0fBf.html#ebc4485d65
Gość życzy sobie 550zł z wysyłką za egzemplarz z czerwonym znaczkiem. Kiera jest już ponownie obszyta więc odeszły by koszta ewentualnego ponownego obszycia tańszego ale bardziej zniszczonego egzemplarza. Pozdro

Cholewa
19-02-18, 14:48
Niestety spinki listwy na przedni błotnik nie są dostępne oddzielnie. Wyłącznie z listewką :/

endriu21
19-02-18, 15:40
a Ty potrzebujesz spinki konkretnie do czego, bo w sumie nadal nie napisałeś? Ja np potrzebowałem jedną na drzwi, to podjechałem na szrot i gość mi sprzedał jedną. Ewentualnie wyjąć jakąś dobrą i w sklepie, albo samemu dobrać po wymiarach które są w necie. Możliwe że ta niebieska, którą podał login będzie pasować w drzwi, ba są tylko dwie do wyboru.

Jakub_rm
21-02-18, 15:28
Wahacze przednie górne są identyczne w przedlifach jak i po, a jeśli chodzi o wersję nadwozia ej/ek? Czym szczególnym wyróżniają się oryginalne wahacze od zamienników?

login
21-02-18, 15:39
Wahacze przednie górne są identyczne w przedlifach jak i po, a jeśli chodzi o wersję nadwozia ej/ek?

Tak.

Czym szczególnym wyróżniają się oryginalne wahacze od zamienników?

Jakością.

wlodi893
21-02-18, 15:43
Witam, myślicie że warto skusić się na kierownicę z Epki z tej aukcji? https://www.olx.pl/oferta/honda-civic-7-type-r-sport-kierownica-z-airbag-lift-CID5-IDq0fBf.html#ebc4485d65
Gość życzy sobie 550zł z wysyłką za egzemplarz z czerwonym znaczkiem. Kiera jest już ponownie obszyta więc odeszły by koszta ewentualnego ponownego obszycia tańszego ale bardziej zniszczonego egzemplarza. Pozdro

Kupowałem od niego kierownicę dla kobiety (z czarnym logo) i myślę, że nie ma sensu w tym wypadku dopłacać 100pln za czerwony znaczek. :)

Jakub_rm
21-02-18, 16:11
Jakością.

To wiem, ale bardziej chodzi mi o to jak odróżnić oryginał od zamiennika wzrokowo. Jaka jest srednica sworznia w oryginalnych wahaczach?

Piter90
24-02-18, 11:44
Ktoś mi powie która śrubka odpowiada za obroty jałowe w B16A2? Coś chyba źle szukam w manualu bo nie mogę znaleźć :(

kazik2_h9w3
24-02-18, 12:16
Ta na gorze przepustnicy na płaski śrubokręt

Piter90
24-02-18, 12:38
Kurde, nie zauważyłem jej wcześniej :D Dzięki :)

UNK
24-02-18, 18:28
Ktoś miał stycznośc z przejsciówkami Obd z aliexpress?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180224/a55686016c38a9bdc384903e795afc5a.jpg

bartek28124683
24-02-18, 20:50
Jest gdzieś w manualu opis wymiany uszczelniacza półosi? Nie mogę znaleźć w dziale ze skrzynią. Pewnie trzeba rozpiąć zwrotnicę?

To wiem, ale bardziej chodzi mi o to jak odróżnić oryginał od zamiennika wzrokowo. Jaka jest srednica sworznia w oryginalnych wahaczach?

Boisz się że ktoś Ci sprzeda zamiennik w cenie oryginału czy jak?

siara87
24-02-18, 22:03
Trzeba, albo gorny albo dolny sworzen, trzeba jeszcze zdjac zacisk i odkrecic przewody od zwrotnicy

Jakub_rm
25-02-18, 12:01
Boisz się że ktoś Ci sprzeda zamiennik w cenie oryginału czy jak?

Wolę mieć pewność co kupuje, szczególnie, że już mam jedne które wyglądają jak ori, a jak się okazało nie są.

York22
25-02-18, 14:29
ogólnie to wszystkie poza "tuningowymi" będą czarne ;)

bartek28124683
25-02-18, 21:26
Wolę mieć pewność co kupuje, szczególnie, że już mam jedne które wyglądają jak ori, a jak się okazało nie są.

W Haparts albo ASO raczej nie sprzedadzą Ci podróby :) W Haparts mają też wahacze 555, też są podobno spoko.

Mateusz100
26-02-18, 19:06
Pytanie odnosnie plastikow w ej9, czy u was w taka pogode tez to wszystko tak trzeszczy ? Samochod stał 1,5 tyg pod blokiem a dzis rano jechalem do pracy i myslalem ze oszaleje, tak to wszystko trzeszczalo. Po rozgrzaniu samochodu było juz wiele lepiej :)

York22
26-02-18, 19:26
Przy takich mrozach norma, poza tym te auta mają już po 20 lat i xxx000 km przebiegu więc też się nie dziw :)

Mateusz100
26-02-18, 19:48
Przy takich mrozach norma, poza tym te auta mają już po 20 lat i xxx000 km przebiegu więc też się nie dziw :)

aa to spoko, samochod stal ostatnio a ja byłem w górach i nie wiedzialem czy cos sie stalo czy to tylko plastiki :D

bartek28124683
27-02-18, 07:03
Ślad oleju na misce olejowej od strony rozrządu może mieć inne pochodzenie niż uszczelka miski? Uszczelka wymieniona parę tygodni temu. Widać też wisząca kroplę pod miską.

kazik2_h9w3
27-02-18, 07:05
Jeśli sie nie myle moze to byc takze np uszczelka wału

Starstruck
27-02-18, 09:44
Może być uszczelniacz wału od str. pompy oleju i uszczelniacze wałków mogą też rzygać. Po prostu leje się pod obudową i ścieka na michę.

xxxCHADZIAxxx
27-02-18, 09:52
Kupie blotnik lewy do civica vi hb przedlift

Kolor czarny moze byc tez zchodzacy lakier i jak najtaniej byle nie byl zgnity

bartek28124683
27-02-18, 11:01
Może być uszczelniacz wału od str. pompy oleju i uszczelniacze wałków mogą też rzygać. Po prostu leje się pod obudową i ścieka na michę.Przed wymianą uszczelki miski tej wiszącej kropli nie było, chociaż cała misa dookoła była mokra od oleju. Mogę jakoś sprawdzić który to uszczelniacz zanim zacznę coś rozbierać i wymieniać?

York22
27-02-18, 12:02
Tak z ciekawości to jaką uszczelkę zakładałeś ?

bartek28124683
27-02-18, 13:03
Ja żadnej :-) Poszedł OEM, mój mechanik odmawia zakładania czegokolwiek innego.

Piechox
27-02-18, 15:03
jak pozbyc sie trzeszczenia tylnej lampy na lotce?

York22
27-02-18, 15:04
To jest w sumie dwie opcje, leje się gdzieś spod rozrządu (jak chłopaki wymieniali wyżej) albo mechanior w kąciki nie ciapnął trochę uszczelki w płynie i tamtędy przecieka. Najlepiej pojechać na podnośnik, umyć do sucha i na podniesionym aucie z zapalonym silnikiem obserwować gdzie zaczyna się pocić.

wlodi893
01-03-18, 01:32
Jakie sprężyny do gwintu Mts w ej9 hb, żeby zejść jeszcze trochę niżej, aczkolwiek nie robiąc totalnego betonu?
Ewentualnie dorabiał ktoś takie custom nakrętki, albo ma na zbyciu? :)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180301/d3032aa7172ffcd3fd4afbaca4f480c0.jpg

Powered
01-03-18, 19:52
Witam , pytanie trochę z innej beczki , ale czy jest możliwe to , że po wymianie dużego cukierka i 2 małych wahaczy poprzecznych z tyłu kierownica przy jeździe na wprost była w pozycji za dziesięć czwarta ? kiedy wcześniej kierownica była delikatnie przekręcona w prawo , bo nie dało się jej idealnie prosto ustawić . Dodam iż auto dopiero co odebrałem od mechanika ... i ogólnie mam wrażenie , że coś grzebał przy przednim zawieszeniu , bo po otwarciu maski od razu rzucił mi się w oczy rozlany płyn od wspomagania , który był zalany pod max , a wcześniej miałem pomiędzy min a max i ani kropelki rozlanego płynu .

York22
01-03-18, 20:25
Po tylnym zawiasie kierownica może być krzywo, bo geometria też Ci ucieka, więc musisz to zrobić. Natomiast co z płynem itp... to już sam musisz obadać. Podnieś auto i pozaglądaj od spodu czy coś było tam ruszane.

Mateusz100
01-03-18, 21:31
Panowie pytanie odnośnie foteli do ej9, chcialem kupic od pralki iv ale juz spory czas nie moge czegos sensowanego trafic wiec pomyslalem o fotelach z del solki bo tez duzo ludzi wrzuca i mam pytanie jak one sie sprawuja ? Bo na zdjeciach wygladaja jakby mialy byc duzo gorsze niz te ori i jakies bardzo cienkie sie wydaja :D

Szon97
02-03-18, 21:14
Jakie sprężyny do gwintu Mts w ej9 hb, żeby zejść jeszcze trochę niżej, aczkolwiek nie robiąc totalnego betonu?
Ewentualnie dorabiał ktoś takie custom nakrętki, albo ma na zbyciu? :)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180301/d3032aa7172ffcd3fd4afbaca4f480c0.jpg

Dobry tokaż ogarnie ci takie nakrętki. Do tego obowiązkowo top hatsy i jest idealnie. Sam jeżdżę na takim setupie :)

login
02-03-18, 21:31
Panowie pytanie odnośnie foteli do ej9, chcialem kupic od pralki iv ale juz spory czas nie moge czegos sensowanego trafic wiec pomyslalem o fotelach z del solki bo tez duzo ludzi wrzuca i mam pytanie jak one sie sprawuja ? Bo na zdjeciach wygladaja jakby mialy byc duzo gorsze niz te ori i jakies bardzo cienkie sie wydaja :D

Szału raczej się nie spodziewaj.

bartek28124683
05-03-18, 08:37
Przy wymianie silnika z d16y7 na coś mocniejszego warto zmienić też skrzynie? Mam obecnie S40 i przy okazji wymiany silnika chciałbym też skrzynie regenerować. Można gdzieś dostać regenerowane skrzynie od ręki?

Starstruck
05-03-18, 18:52
Zależy czego oczekujesz i jaki będzie set auta (N/A, turbo)? Ogólnie seryjna skrzynia z D16Y7 jest "długa" i przy swapie (jeśli zostajesz przy D-serii) warto dać coś krótszego. Osobiście wolałbym kupić skrzynię w dowolnym stanie i we własnym zakresie wyremontować, niż kupić coś "po remoncie" i trafić na śmiecia.

pizzabhoy
05-03-18, 21:29
Cześć,

Czy lampy do VI gena są zamienne? Mam przedlifta coupe - wszędzie lampy są reklamowane jako HB/sedan ale mocowanie jest to samo? :)
I jeszcze pytanie - mam OEM Stanleye, jak rozumiem silniczek powinien pasować do tych z poniższego linka?
http://www.e-autoczesci.com/lampa-reflektor-lewy-typ-stanley-honda-civic-19951998-oe-33151s04g01-p-2191.html

login
05-03-18, 23:00
Czy lampy do VI gena są zamienne? Mam przedlifta coupe - wszędzie lampy są reklamowane jako HB/sedan ale mocowanie jest to samo? :)

Tak.

I jeszcze pytanie - mam OEM Stanleye, jak rozumiem silniczek powinien pasować do tych z poniższego linka?
http://www.e-autoczesci.com/lampa-reflektor-lewy-typ-stanley-honda-civic-19951998-oe-33151s04g01-p-2191.html

Jeśli stan faktyczny jest zgodny z opisem na stronie, to powinny pasować.

endriu21
05-03-18, 23:41
A czy to nie było tak ze depo=valeo a tyc=stanley? Bo w opisie stanley a producent depo.

pizzabhoy
05-03-18, 23:43
A czy to nie było tak ze depo=valeo a tyc=stanley? Bo w opisie stanley a producent depo.

No właśnie przeglądałem internet i są sprzeczne opinie - część osób pisało, że depo robi dla stanley'a oraz valeo.

EDIT: nawet na tej stronie są 2 wersje - valeo & stanley.

Zamawiam, zobaczymy jak będzie. :)

DamianPekin96
05-03-18, 23:59
Ja sam ostatnio kupiłem zamienniki TYC-ka i do nich pasuje silniczek regulacji od lamp stanleya ori. A miałen lampe depo i juz silniczek od stanleya niepasował inne wejscie

endriu21
06-03-18, 00:31
oryginalne silniczki nie są zamienne miedzy stanley-valeo,
pizzabhoy, jak kupisz, założysz zdaj relacje jak wykonanie i swiatło.

pizzabhoy
06-03-18, 02:04
Dam znać :)

Na stronie DEPO znalazłem w ich katalogu, że mają 2 wersje: http://www.depoautolamp.com/asp/pdf/303.pdf ST to pewnie Stanley, a V Valeo, także jestem dobrej mysli. :)

login
06-03-18, 08:29
A czy to nie było tak ze depo=valeo a tyc=stanley?

Kiedyś faktycznie tak było.

Bo w opisie stanley a producent depo.

Jakiś czas temu już spotkałem się z sytuacją, że ktoś twierdził że ma przedlift'owe reflektory produkcji Depo i posiadają one na 100% silniczek regulacji przykręcany do tylnej części reflektora. Czyli taki jak jest w reflektorach Stanley'a. Niestety nie widziałem osobiście tych reflektorów.
Może aktualnie jest tak, że Depo produkuje aktualnie oba typ reflektorów.

endriu21
06-03-18, 12:42
Z tego co kolega wyżej mówi prawdopodobnie tak jest, jest jeszcze opcja ze te podziały o których mowie występują tylko w polifcie, ewentualnie z biegiem lat coś zmienili w produkcji bo popyt wzrósł :)

login
06-03-18, 13:02
Z tego co kolega wyżej mówi prawdopodobnie tak jest, jest jeszcze opcja ze te podziały o których mowie występują tylko w polifcie, ewentualnie z biegiem lat coś zmienili w produkcji bo popyt wzrósł :)

Te o których pisałem wyżej to były na 100% przedlift'owe.

balans
06-03-18, 14:18
Witam. Szybkie pytanko mam . Civic VI mam w nim podnosniki szyb na korbe, che zalozyc elekryczne , ale nie wiem gdzie sie wpiasc z elektryka? Moze sa w instalacji fabryczne kostki ? Jesli tak to gdzie ?

MichalW
06-03-18, 15:51
Siema. Mam zamiar zrobić big 3 w hb vi polift bo coś mi światła pulsują i jaki przekrój dać przewodów ? Mam wahania napięcia od 14.2 do 15.1 na radiu 80prs tak mi pokazuje

bartek28124683
06-03-18, 19:04
Zależy czego oczekujesz i jaki będzie set auta (N/A, turbo)? Ogólnie seryjna skrzynia z D16Y7 jest "długa" i przy swapie (jeśli zostajesz przy D-serii) warto dać coś krótszego. Osobiście wolałbym kupić skrzynię w dowolnym stanie i we własnym zakresie wyremontować, niż kupić coś "po remoncie" i trafić na śmiecia.Nie planuję turbo. Samochód głównie do codziennej jazdy, chyba że kiedyś będę miał drugie :-) Oprócz łożysk w tych skrzyniach trzeba coś wymienić? Mechanik oglądał wyciek spod miski. Twierdzi że wygląda jakby pociło się z "półksiężyca" ale umył to i stwierdził żeby przyjechać za dwa dni. Silikon na rogach podobno dał.

rooter666
06-03-18, 19:52
Silikonu się nie daje na rogach tylko właśnie na krzywiznach gdzie wałek przechodzi a najlepiej bardzo cienko dookoła

Starstruck
06-03-18, 20:50
Nie planuję turbo. Samochód głównie do codziennej jazdy, chyba że kiedyś będę miał drugie :-) Oprócz łożysk w tych skrzyniach trzeba coś wymienić? Mechanik oglądał wyciek spod miski. Twierdzi że wygląda jakby pociło się z "półksiężyca" ale umył to i stwierdził żeby przyjechać za dwa dni. Silikon na rogach podobno dał.

Łożyska, synchra, przesuwki - zależy co jest zużyte. Ogarnięta osoba od skrzyń oceni co trzeba zrobić. Wg mnie całość nie będzie do wymiany, najbardziej pewnie mechanizmy "2" i "3" biegu, czyli to co najbardziej dostaje po tyłku.

Piechox
07-03-18, 00:10
w moim ej9 chłodnica przerdzewiała i szukam zamiennika.
Która będzie lepsza valeo czy nissen?

bartek28124683
07-03-18, 00:19
Ja mam NRF i jest ok. Żeby obejrzeć uszczelniacz pompy oleju trzeba ściągnąć koło pasowe czy da się tam zerknąć po ściągnięciu górnej obudowy rozrządu?

login
07-03-18, 09:36
w moim ej9 chłodnica przerdzewiała i szukam zamiennika.
Która będzie lepsza valeo czy nissen?

Ja bym kupił Nissens'a (63309A).
Mam od 2009 roku u siebie i wszystko działa tak, jak powinno.

bartek28124683
07-03-18, 14:03
Łożyska, synchra, przesuwki - zależy co jest zużyte. Ogarnięta osoba od skrzyń oceni co trzeba zrobić. Wg mnie całość nie będzie do wymiany, najbardziej pewnie mechanizmy "2" i "3" biegu, czyli to co najbardziej dostaje po tyłku.Jaki jest koszt orientacyjnie? Do d16y7 podejdzie inna skrzynia z d-seri? Coś konkretnego byś polecił zakładając że w przyszłości będzie inna d-seria wkładana?

Nie zgasła mi dziś kontrolka ABS po odpaleniu auta, problem zniknął po zgaszeniu samochodu i ponownym odpaleniu. Z samodiagnostyki dostałem kod 54 (pięć długich i cztery krótkie mignięcia kontrolki). Ktoś wie co oznacza ten kod? Sam abs działa.

piterstar1
07-03-18, 14:15
Witam. Szybkie pytanko mam . Civic VI mam w nim podnosniki szyb na korbe, che zalozyc elekryczne , ale nie wiem gdzie sie wpiasc z elektryka? Moze sa w instalacji fabryczne kostki ? Jesli tak to gdzie ?

Musisz zmienic wiazki w drzwiach i wiazke w kabinie na podlodze + plus dolozyc przekaznik w skrzynce pod deska.

Starstruck
07-03-18, 14:38
Jaki jest koszt orientacyjnie? Do d16y7 podejdzie inna skrzynia z d-seri? Coś konkretnego byś polecił zakładając że w przyszłości będzie inna d-seria wkładana?

W D-serii SOHC V i VI gen wszystkie skrzynie manualne są zamienne. Z doświadczenia mogę powiedzieć, jak kiedyś miałem D16Y7, to przesiadłem się na skrzynię S20 z D15B2 z FD. 4,25. Bardzo fajny kompromis osiągi/spalanie/trasa/miasto. Poleciłem takie rozwiązanie kilku osobom (m.ni. bratu, który ma D16Y8) i były zadowolone. Oczywiście w względnie seryjnych autach.

Co do kosztów remontu skrzyni, takiego profi, to ceny części idą w 1000+ (oczywiście wszystko OEM, żeby to działało) + robota 600+ zł i wypada zmienić sprzęgło itp, itd i robi się worek bez dna ;).

Ja np. w skrzyni S80 z Integry za przegląd + wymianę łożysk biegu jałowego zapłaciłem 500 zł. Plus do tego zdjęcie/założenie skrzyni + dałem lekki zamach i wyszło ponad 1200 zł a reszta była sprawna.

Piechox
07-03-18, 20:35
Ja bym kupił Nissens'a (63309A).
Mam od 2009 roku u siebie i wszystko działa tak, jak powinno.

kupiłem dokładnie ten model nissena, zobaczymy jak się spisze:)

bartek28124683
08-03-18, 10:47
W D-serii SOHC V i VI gen wszystkie skrzynie manualne są zamienne. Z doświadczenia mogę powiedzieć, jak kiedyś miałem D16Y7, to przesiadłem się na skrzynię S20 z D15B2 z FD. 4,25. Bardzo fajny kompromis osiągi/spalanie/trasa/miasto. Poleciłem takie rozwiązanie kilku osobom (m.ni. bratu, który ma D16Y8) i były zadowolone. Oczywiście w względnie seryjnych autach.

Co do kosztów remontu skrzyni, takiego profi, to ceny części idą w 1000+ (oczywiście wszystko OEM, żeby to działało) + robota 600+ zł i wypada zmienić sprzęgło itp, itd i robi się worek bez dna ;).

Ja np. w skrzyni S80 z Integry za przegląd + wymianę łożysk biegu jałowego zapłaciłem 500 zł. Plus do tego zdjęcie/założenie skrzyni + dałem lekki zamach i wyszło ponad 1200 zł a reszta była sprawna.Jaka była by zmiana spalania przy takiej skrzyni? W d-seri pewnie nie było skrzyń z LSD? Skrzynia z d16z6, d16y8 albo d16w4 też była by ok?

Starstruck
08-03-18, 12:19
Jaka była by zmiana spalania przy takiej skrzyni? W d-seri pewnie nie było skrzyń z LSD? Skrzynia z d16z6, d16y8 albo d16w4 też była by ok?

Przez to, że auto szybciej się napędzało, to nie odczułem różnicy w spalaniu w ogóle. Nawet w trasie. Na forum jest gdzieś temat z opisem i tabelkami skrzyń, chyba zrobionymi jeszcze w starych, dobrych czasach przez Remka z JHM.

UNK
08-03-18, 21:10
Panowie zamierzam wystroić y7, ssak jest z z6 i wtryski tez chce z z6 wsadzic, ale czy przepustnica z y7 moze zostac?

kazik2_h9w3
08-03-18, 21:22
Tylko jak chcesz przy obd1 mieć ssanie to trzeba przepustnice z fitv no i krokowy musi byc ten z obd1 bo teraz masz krokowy chyba w przepustnicy?

UNK
09-03-18, 00:15
Tak krokowy mam na przepustnicy y7.
Czyli najlepiej przepustnice z z6 wpakowac?

sebo263
09-03-18, 05:18
Przez to, że auto szybciej się napędzało, to nie odczułem różnicy w spalaniu w ogóle. Nawet w trasie. Na forum jest gdzieś temat z opisem i tabelkami skrzyń, chyba zrobionymi jeszcze w starych, dobrych czasach przez Remka z JHM.

Szpera była w civicu i crx-ie jdm z silnikiem d15b 3 stage vtec.
A tabelka poniżej
https://images81.fotosik.pl/1013/f97d57a63311ad3b.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/f97d57a63311ad3b)

bartek28124683
09-03-18, 10:01
Szpera była w civicu i crx-ie jdm z silnikiem d15b 3 stage vtec.
A tabelka poniżej
https://images81.fotosik.pl/1013/f97d57a63311ad3b.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/f97d57a63311ad3b)Jak w tej tabeli rozpoznać skrzynie z LSD? Ktoś przerabiał nowe lampy Depo/Tyc na soczewki? Jak te lampy pasują do coupe? Klosze są trwałe w nich?

sebo263
09-03-18, 12:21
Jak w tej tabeli rozpoznać skrzynie z LSD? Ktoś przerabiał nowe lampy Depo/Tyc na soczewki? Jak te lampy pasują do coupe? Klosze są trwałe w nich?

W zestawieniu występuje tylko w d15Z7 ( to taki nowszy bliżniak D15B jdm ). To pewnie w manualu występowało w EK VI-RS

bartek28124683
09-03-18, 12:31
W zestawieniu występuje tylko w d15Z7 ( to taki nowszy bliżniak D15B jdm ). To pewnie w manualu występowało w EK VI-RSCzyli musiałbym szukać skrzyni S40 z d15z7 jeśli chce LSD? Warto szukać?

sebo263
09-03-18, 13:44
Czyli musiałbym szukać skrzyni S40 z d15z7 jeśli chce LSD? Warto szukać?

Czy warto lub nie to kwestia otwarta. Tylko znajdź najpierw skrzynię od VI-RS'a lub japońskiego VTI ( jeśli występowały w manualu ). Rynek na tego typu gratu to Anglia, Japonia, Malezja, itp. itd. To już są rzeczy ciężkie do dostania. A jak są to cenę też odpowiednią mają.

Powered
09-03-18, 17:00
Witam, właśnie wymieniłem klocki przy kole kierowcy ( jutro wymienię po stronie pasażera) i po założeniu wszystkiego pojechałem zobaczyć co i jak i odrazu zauważylem, że koło przy którym wymieniłem klocki ciągle hamuje i nawet ciężko było ruszyć z miejsca :eek: więc czy ten problem z czasem ustanie? czy coś jest nie tak? Dodam iż zacisk wszedł na klocki luźno i dało się przekręcić tarczą.

York22
09-03-18, 18:12
Same klocki jak wkładałeś w jarzmo też luźno weszły ? Ewentualnie jeszcze tłoczek trzyma. Po wciśnięciu go na siłę cały syf co jest pod gumką może go teraz blokować.

delek
09-03-18, 18:31
Albo korozja na samym koncu tloczku utrudnia jego cofniecie.

Powered
09-03-18, 18:36
Tak klocki też weszły bez problemu , jedynie tłuczek opornie się wciskało , no ale to chyba normalne ? poza tym to jarzmo musiałem wymienić , bo były zapieczone bolce te w które wchodzą śruby od zacisku i za cholerę nie dało się ich ruszyć i nasmarować .

Albo korozja na samym koncu tloczku utrudnia jego cofniecie.

Wiesz teraz nie wiem czy sam nie zjebałem czegoś przy wciskaniu tłoczka , bo nie miałem odpowiedniego klucza , tylko blaszkę z gwintem z 2 śrubami , gdzie gwint wchodził w środek tłoczka przez chwilę z ukosa , ale później to poprawiłem i gwint przy wpychaniu był mniej więcej w środku tłoczka .

bartek28124683
09-03-18, 18:53
Tak klocki też weszły bez problemu , jedynie tłuczek opornie się wciskało , no ale to chyba normalne ? poza tym to jarzmo musiałem wymienić , bo były zapieczone bolce te w które wchodzą śruby od zacisku i za cholerę nie dało się ich ruszyć i nasmarować .

Wiesz teraz nie wiem czy sam nie zjebałem czegoś przy wciskaniu tłoczka , bo nie miałem odpowiedniego klucza , tylko blaszkę z gwintem z 2 śrubami , gdzie gwint wchodził w środek tłoczka przez chwilę z ukosa , ale później to poprawiłem i gwint przy wpychaniu był mniej więcej w środku tłoczka .Może włóż stare klocki i zobacz czy tłoczek Ci się wysunie po wciśnięciu hamulca.

Mateusz100
09-03-18, 19:49
Panowie szybkie pytnaie, tarcze i klocki mi sie koncza w ej9 przedlift i mam pytanie co polecacie bo jutro chcialem zamowic. Wiadome ze w sklepie beda mowic ze wszystko spoko ale myslalem nad ate i trr, na cos jeszcze w ogole zwracać uwage ?

York22
09-03-18, 19:56
Panowie szybkie pytnaie, tarcze i klocki mi sie koncza w ej9 przedlift i mam pytanie co polecacie bo jutro chcialem zamowic. Wiadome ze w sklepie beda mowic ze wszystko spoko ale myslalem nad ate i trr, na cos jeszcze w ogole zwracać uwage ?

Użycie szukajki na forum boli ? ;)

http://civicklub.pl/forum/showthread.php?66492-Tarcze-i-klocki-co-si%EA-teraz-rozs%B1dnie-kupuje

Mateusz100
09-03-18, 19:57
Użycie szukajki na forum boli ? ;)

http://civicklub.pl/forum/showthread.php?66492-Tarcze-i-klocki-co-si%EA-teraz-rozs%B1dnie-kupuje

Ooo nie widziałem tego tutaj :D Dzieki, juz tam pisze

York22
09-03-18, 20:01
Ooo nie widziałem tego tutaj :D Dzieki, juz tam pisze

Może niekoniecznie pisz... przeczytaj kilka ostatnich stron i wszystko będziesz wiedział :)

michalllll92
11-03-18, 10:16
Witam
Mam problem z falujacymi obrotami.
Na zimnym potrafi się wahać o ok 150-200 "obrotów a na ciepłym 50-100.
Podczas jazdy nie ma problemu tylko wkurza to na postoju.
Pacjent to Honda Civic ej9 z silnikiem d16.
Wymieniłem uszczelki na przepustnicy i ssącym nie pomogło.
Układ chłodzenia odpowietrzony.
Jak przelacze na gaz to tak jakby prawie wcale nie falowaly.
Czasami dodatkowo przy zamulaniu zapala się błąd lambdy.
Co może być problemem, spróbować kupić i podmienić sondę?
Dodam jeszcze że silniczek krokowy wymieniony i dalej bez zmian.
Pozdrawiam i liczę na pomoc przy niedzieli :)

_esox_
11-03-18, 10:26
Witam
Mam problem z falujacymi obrotami.
Na zimnym potrafi się wahać o ok 150-200 "obrotów a na ciepłym 50-100.
Podczas jazdy nie ma problemu tylko wkurza to na postoju.
Pacjent to Honda Civic ej9 z silnikiem d16.
Wymieniłem uszczelki na przepustnicy i ssącym nie pomogło.
Układ chłodzenia odpowietrzony.
Jak przelacze na gaz to tak jakby prawie wcale nie falowaly.
Czasami dodatkowo przy zamulaniu zapala się błąd lambdy.
Co może być problemem, spróbować kupić i podmienić sondę?
Dodam jeszcze że silniczek krokowy wymieniony i dalej bez zmian.
Pozdrawiam i liczę na pomoc przy niedzieli :)

Reset kompa robiłeś ?

michalllll92
11-03-18, 10:37
Robiony kilka razy.

Starstruck
11-03-18, 10:38
Silniczek krokowy wyczyszczony i zmieniona uszczelka? Od tego należałoby zacząć.

michalllll92
11-03-18, 10:43
Silniczek krokowy wyczyszczony i zmieniona uszczelka? Od tego należałoby zacząć.

Krokowy zmieniony, uszczelka na nim coprawda nie zmieniona ale wygląda że jest ok

Starstruck
11-03-18, 11:00
No to jeszcze uszczelka, bo to jest często przyczyna falowania. Sam krokowy w sobie się nigdy nie zepsuje(bo tam nie ma co się zepsuć), chyba że ktoś będzie nim rzucał po podłodze :p.

michalllll92
11-03-18, 11:05
No to jeszcze uszczelka, bo to jest często przyczyna falowania. Sam krokowy w sobie się nigdy nie zepsuje(bo tam nie ma co się zepsuć), chyba że ktoś będzie nim rzucał po podłodze :p.

No dobra, to jutro spróbuję gdzieś wyrwać uszczelke. W ASO pewnie na zamówienie. Orientuje się ktoś może jaki nr części? I ewentualnie co jeszcze przy okazji kupić?

Starstruck
11-03-18, 11:29
Mają od ręki: http://www.haparts.pl/search/search?query=uszczelka+silniczka+krokowego+-+honda

michalllll92
11-03-18, 12:52
Dzięki za pomoc.
Zamawiam i miejmy nadzieję że pomoże :D

bartek28124683
11-03-18, 16:45
Czy warto lub nie to kwestia otwarta. Tylko znajdź najpierw skrzynię od VI-RS'a lub japońskiego VTI ( jeśli występowały w manualu ). Rynek na tego typu gratu to Anglia, Japonia, Malezja, itp. itd. To już są rzeczy ciężkie do dostania. A jak są to cenę też odpowiednią mają.Czyli pewnie się nie opłaca :-) W b-seri pewnie łatwiej o LSD? Tylko swap też swoje kosztuje. Swoją skrzynie można "zdiagnozować" mniej więcej podczas jazdy?

Piechox
12-03-18, 10:51
za każdym razem jak dodaje szybciej gazu słysze taki jak by szmer pisk coś takiego. Kiedy dodaje gazu wolniej nie słychać tego. To stożek czy możę jakiś pasek? Dodam że paski były wymieniane niedawno.

kazik2_h9w3
12-03-18, 10:56
Ja bym obstawial jakiś pasek

bartek28124683
12-03-18, 14:43
Strzępi mi się pas bezpieczeństwa. Można spokojnie kupić używkę czy musi być nowy?

login
12-03-18, 15:05
Strzępi mi się pas bezpieczeństwa. Można spokojnie kupić używkę czy musi być nowy?

Podejrzewam, że jak się dowiesz ile kosztuje nowy to Ci się odechce takich pytań zadawać.

bartek28124683
12-03-18, 16:54
Właśnie się już dowiedziałem :-) To już wolę zostać przy swoim.

Mateusz100
12-03-18, 17:31
jaka srednica tarcz w ej9 przedlift ? 240mm ?

login
12-03-18, 17:52
jaka srednica tarcz w ej9 przedlift ? 240mm ?

Były i 240 mm i 260 mm.
Przeważnie te bez ABS'u miały 240 mm, ale nie zakładał bym 100% pewności, że jest to regułą.

Mateusz100
12-03-18, 18:16
No ja mam bez ABS'u i zamowiłem dzisiaj tarcze 240 mm i klocki pod to. Najwyzej sie wymieni, Dzieki wielkie !

spoon83
12-03-18, 19:22
Panowie szybkie pytanie, bo będę wstawiał uniwersalny katalizator do swojej ej9, bo niestety problem z przeglądem :). Wie ktoś jakie są mniej więcej wymiary oryginalnego kata głównie długość kata i średnica ori rury wydechowej? A i jeszcze jedno pytanie silnik d14a3 z 1 sondą, rocznik '98 - która norma euro 2 czy już 3 takiego kata