PDA

Zobacz pełną wersję : pytania i odpowiedzi - VI gen EJ/EK

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 [72] 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90

Dzida
29-01-16, 09:49
http://www.civicklub.pl/forum/forumdisplay.php?18-Kupi%EA

W hb/coupe nie są przypadkiem identyczne jak w sedanie?

Są identyczne :) Można śmiało szukać z hatchbacka lub sedana.

Human R
29-01-16, 19:06
Witam, kilka szybkich, ale istotnych pytań przed zakupem dot. civica EG6, z góry dziękuję za odpowiedzi i za pomoc. 1) jaka powinna być oryginalna grubość lakieru w EG6 na poszczególnych elementach? 2) jak rozróżnić wizualnie silnik B16A od B16A2? czy B16A SiR-II był montowany seryjnie w EG6 na rynek europejski czy tylko na Japonię (innymi słowy czy auto z B16A to zawsze swap czy może być to orginał z kierą po lewej stronie)? jakie powinny być prędkości (km/h) na silniku b16a, kołach 15', skrzyni Y21 z FD 4.9 np na końcu 1,2,3, i 4 biegu (zakładając że bieg się kończy na 8000 rpm)? pozdrawiam

DddVTEC
29-01-16, 19:22
Siemasz co do lakieru to ci nie pomoge(ale pewnie od 150 do 200 mikronow czy jakos tak to sie psize;) , jeśli pytasz o silnik najprosciej sprawdzic na bloku co do b16a nie spotkalem sie z seryjnie montowanym na rynek europejski ( choc moge sie mylic) wydaje mi sie ze swap bo pewnie taki silnik siedzi w tym co chcesz kupic odnosnie predkosci moze poszukaj youtube itp , pozdroo

endriu21
29-01-16, 19:53
Witam, kilka szybkich, ale istotnych pytań przed zakupem dot. civica EG6

cześć, to forum 6 generacji a Ty pytasz o V, wiec lepiej zapytać w innym dziale. Odnośnie lakieru, to hondy raczej maja cienki lakier, wszystko tez zależy czy to metalik akryl itd np. w VI generacji i wyższych z reguły jest to w okolicach 80-120,130. mikronów

Kiielu
29-01-16, 19:58
cześć, to forum 6 generacji a Ty pytasz o V, wiec lepiej zapytać w innym dziale. Odnośnie lakieru, to hondy raczej maja cienki lakier, wszystko tez zależy czy to metalik akryl itd np. w VI generacji i wyższych z reguły jest to w okolicach 80-120,130. mikronów

Wydaje mi się, że do rocznika 92-00 łapie się też V gen :)

DddVTEC
29-01-16, 20:00
Wydaje mi się, że do rocznika 92-00 łapie się też V gen :)
Miałem pisać to samo jednak temat to pytania o budę ej ek ;))

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

York22
29-01-16, 22:35
Wiele rozumiem, ale żeby w ponad 20-letnim aucie lakier mierzyć :confused:

Dzida
29-01-16, 23:10

A czemu nie?

Nie każde stare auto to sztrucel i są ludzie, którzy wydają 20-30k PLN na EE9 (25+ lat), 20-30k PLN na EG6 (21+ lat), 50-60k na ITRy (18+ lat).

W takich autach lakier należy mierzyć tym bardziej.

Oczywiście jasne, że 99% rynku to padaka, ale nikt nie mierzy lakieru w takim aucie przeznaczając na nie 1800PLN - z pytania kolegi wynika, że to może być coś fajniejszego niż zardzewiałe MB z zżółkniętymi lampami :)

Human R
30-01-16, 00:01
rzeczywiście moje pytanie skierowane w kontekście kupna eg6 za kwotę 20 k +. ;)

Dzida
30-01-16, 00:32
rzeczywiście moje pytanie skierowane w kontekście kupna eg6 za kwotę 20 k +. ;)

I to jest siła ognia :)

firstborne
30-01-16, 15:06

Co w tym dziwnego? Ja byłem parę dni temu w smart detailing wyciągać wgniotkę to koleś jak obleciał auto z miernikiem to nie dowierzał. Elementy lakierowane o których wiem faktycznie były, reszta oryginał. Nie ma znaczenia czy stare czy młode, jak zadbane to się ceni. Chociaż ktoś może pokusić się o remont na gołą blachę i oddać do dobrego lakiernika to wynik może być nawet lepszy przy mikrometrach niźli oem ;)

endriu21
30-01-16, 17:59
Wydaje mi się, że do rocznika 92-00 łapie się też V gen

spoko użyłem złego słowa, chodziło mi o temat, co nie zmienia faktu ze pyt nie w tym mijescu, bo temat jest o VI gen.

Miałem pisać to samo jednak temat to pytania o budę ej ek )
Tez nie do końca bo Ej były tez w V gen :) , dlatego jest dodane ze to VI gen :)

Wiele rozumiem, ale żeby w ponad 20-letnim aucie lakier mierzyć

A czemu nie? Ja np lubię wiedzieć za co płacę, a to ze np będzie 3/4 malowane to nie znaczy ze nie kupie. Po za tym mając np dwa auta do kupienia ten sam model rok i cena, kupie te w lepszym stanie, bo np jedno będzie cale malowane a drugie będzie cale malowane i dodatkowo ulepione wszystko ze szpachli.

Co innego jak ktoś jedzie z miernikiem z myślą ze kupi tylko jak będzie ori lakier.

DddVTEC
30-01-16, 18:00
Hehe ;)) się porobiło w każdym bądź razie wielkiej awantury z tego powodu nie będzie :))

duglas
30-01-16, 18:04
http://www.civicklub.pl/forum/forumdisplay.php?18-Kupi%EA

W hb/coupe nie są przypadkiem identyczne jak w sedanie?

Są identyczne :) Można śmiało szukać z hatchbacka lub sedana.

Dzięki wielkie za informację, teraz będzie łatwiej... :)

lmk
30-01-16, 22:24
Czy jest różnica w mocowaniach licznika pomiędzy wersją USA a EU? Albo pomiędzy wersją coupe (em1) a hb (ej/ek)? Zakupiłem wersję ze stanów i ktoś mi sugerował, że to nie podejdzie bez rzeźby.. :confused:

piterstar1
30-01-16, 22:31
Wszystko jest ok. Mam USDM'a i moge ci powiedziec jakie sa roznice.

Tzn jesli chodzi ci o zamontowanie calych zegarow usa w aucie eu. To nic sie nie rozni. Bo jesli chcesz przelozyc wskazniki, to nie da rady. Predkosciomierz wejdzie, ale trzeba ulamac jeden bolec i jak sie przyjrzysz to bedzie delikatnie odstawal. Sam sie o tym przekonalem jak popsulem swoje i kupilem licznik EK4 na darmo, bo nie pasuje nic. I lezy jako dawca.

lmk
30-01-16, 23:32
Wszystko jest ok. Mam USDM'a i moge ci powiedziec jakie sa roznice.

Tzn jesli chodzi ci o zamontowanie calych zegarow usa w aucie eu. To nic sie nie rozni. Bo jesli chcesz przelozyc wskazniki, to nie da rady. Predkosciomierz wejdzie, ale trzeba ulamac jeden bolec i jak sie przyjrzysz to bedzie delikatnie odstawal. Sam sie o tym przekonalem jak popsulem swoje i kupilem licznik EK4 na darmo, bo nie pasuje nic. I lezy jako dawca.

Rozumiem, dzięki :)

Labed2007
31-01-16, 15:14
Tak wyglądają moje nadkola:
http://i63.tinypic.com/1jx75c.jpg
http://i68.tinypic.com/2mwzcrd.jpg
http://i66.tinypic.com/2n1su9g.jpg
http://i68.tinypic.com/1zclffd.jpg

Od wewnętrznej strony nie ma tragedii (wygląda to niewiele gorzej).
Jak myślicie, już ciąć i spawać reperaturki czy jeszcze z tym pojeździć?

York22
31-01-16, 16:22
Okaże się jak ktoś to zacznie czyścić. Na pierwszy rzut nie ma tragedii, ale dziury już mogą powypadać.

delek
31-01-16, 17:28
Panowie, można bez narobienia bałaganu uruchomić silnik ze zdjętą pokrywą zaworów? Bez żadnych przygazówek, jedynie obroty jałowe. Czy też może zarzyga mi wszystko olejem?

DddVTEC
31-01-16, 17:35
Panowie, można bez narobienia bałaganu uruchomić silnik ze zdjętą pokrywą zaworów? Bez żadnych przygazówek, jedynie obroty jałowe. Czy też może zarzyga mi wszystko olejem?

jak to nie tajemnica można wiedziec dlaczego chcesz uruchamiac bez pokrywy zaworów?

Labed2007
31-01-16, 17:44

Raz że zarzyga olejem, a dwa że klawiatura jest smarowana w ten sposób: olej odbija się od pokrywy zaworów i leci na nią a tak wszystko będzie wylatywać na boki. Istnieje ryzyko uszkodzenia.
Wydaje mi się to absurdalne ale napisz nam po co chcesz to robić :D

DddVTEC
31-01-16, 17:46
Jestem ciekaw ;))

delek
31-01-16, 17:46
Coś mi delikatnie klepie i nie mogę tego zlokalizować. Zawory regulowałem już 2x i z braku pomysłów chciałem osłuchać klawiaturę stetoskopem...

DddVTEC
31-01-16, 17:48
jaki silnik?jakie luzy zgodnie z menualem? klepie po odpaleniu zaraz czy caly czas?

delek
31-01-16, 17:59
d16y7 100% seria ~200 000km. Luzy regulowałem z manualem w ręku. Na zimnym klepie wyraźnie (jak były mrozy to wręcz nieprzyzwoicie głośno). Na ciepłym już delikatnie ale słychać i to na czuja gdzieś do góry to panewek nie podejrzewam. Chyba się poprostu przyzwyczaję:). A i dzięki za odpowiedzi, odpalanie bez pokrywy odpuszczam :D

DddVTEC
31-01-16, 17:59
Żadna panewka wyreguluj jeszcze raz poprawnie i bedzie git;) do 3 razy sztuka;)

Starstruck
31-01-16, 18:02
Na jakim oleju jeździ auto?

Labed2007
31-01-16, 18:10
Na jakim oleju jeździ auto?

Dobre pytanie, zwłaszcza że im zimniej tym głośniej klepie.
Jak jeździsz na półsyntetyku to polecam zmienić na pełny.

delek
31-01-16, 18:10
Fuchs 5W-40. W sumie instrukcja obsługi która była dołączona do auta zaleca 10W-40, a nawet 15W-40 ale nie myślałem, że to może być przyczyną.

robivitez
31-01-16, 19:24
Pacjent coupe EJ6, robie swap na b18c4. Moze ktos bedzie wiedział, kable od VTECa musze pociagnoc do samego ECU, czy w wiazke kabinowej sa juz te kable doprowadzone do tej duzej wtyczki pod maska?

piterstar1
31-01-16, 20:57
d16y7 100% seria ~200 000km. Luzy regulowałem z manualem w ręku. Na zimnym klepie wyraźnie (jak były mrozy to wręcz nieprzyzwoicie głośno). Na ciepłym już delikatnie ale słychać i to na czuja gdzieś do góry to panewek nie podejrzewam. Chyba się poprostu przyzwyczaję:). A i dzięki za odpowiedzi, odpalanie bez pokrywy odpuszczam :D

Mam taki sam silnik jak ty i dokladnie ten sam problem. Jakos klekocze dziwnie jakby pod pokrywa i tez nie wiem co to. Kto mi mowil ze w tych silnikach wtryski chalasuja i dlatego.
Olej tez mam podobny bo Fuchs 10W40. Mialem MaxLife'a 10W40 i to samo.

Labed2007
31-01-16, 21:04
Fuchs 5W-40. W sumie instrukcja obsługi która była dołączona do auta zaleca 10W-40, a nawet 15W-40 ale nie myślałem, że to może być przyczyną.

Nagraj film jak brzmi ten silnik na zimnym :)

UNK
31-01-16, 21:41
Panowie pacjent EJ6 z emulatorem 2 sobdy lambda, od jakiegos czasu zauwazylem, ze zapala mi sie check a po jakims czasie gasnie, i tak sie dzieje juz sporo czasu. Każde zapalenie/zgaśniecie checka jest poprzedzone tym, ze czuc jakby auto przerywalo chwile. Ocb?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Brylant1
31-01-16, 22:03
Emulator nie spelnia swojego zadania, i komp wylapuje czasem brak kata.

Labed2007
31-01-16, 22:08
Miałem to samo, za krótka tulejka(emulator), sonda uszkodzona na skutek przegrzania.
Jakiś czas nie miałem błędu i byłem happy, później coraz częściej robiło mi się tak jak piszesz - chwilowy brak mocy/szarpnięcie i zapalenie się kontrolki check.
Kat pochłania dużą część ciepła i dlatego sonda padła po takiej modyfikacji. Prawdopodobnie sonda do wyrzucenia.

Dwa rozwiązania:
1.Spec wyjaśnił mi, że można tą sondę po podłączyć w kabinie. Wtedy nigdy nie wywali błędu i sonda nie popsuje się. Program sterujący odczytami z sondy jest tak prymitywny, że jak nie dostanie wcale spalin to daje sygnał że kat jest sprawny. Najlepsze rozwiązanie, ale jak masz popsutą sondę to niestety musisz kupić kolejną.

2.Możesz odpiąć sondę, wtedy będziesz miał błąd cały czas. Za to nie będzie nic przerywać - co teraz cię pewnie wkurza. Wyciągasz żarówkę checka z zegarów żeby nie dawała po oczach. Wada tego rozwiązania? Jak komp załapie inny błąd oprócz braku sondy to nie będziesz o tym wiedział bo kontrolka się bardziej nie zapali a jak wyciągniesz to już nawet nie będzie miało się co zaświecić :D

Druga sonda nie ma żadnego wpływu na pracę silnika. Zdążyłem się o tym przekonać, bo jeżdżę już bez tej sondy ponad 3 lata :D - brak zmian w ilości spalanego paliwa i mocy auta.

Emulator nie spelnia swojego zadania, i komp wylapuje czasem brak kata.

Można spróbować wykręcić tą sondę z wydechu i włożyć podpiętą w środku w aucie. Jak będzie nadal błąd - czytaj wyżej - sonda padła i są dwa rozwiązania.

firstborne
31-01-16, 22:16
Panowie pacjent EJ6 z emulatorem 2 sobdy lambda, od jakiegos czasu zauwazylem, ze zapala mi sie check a po jakims czasie gasnie, i tak sie dzieje juz sporo czasu. Każde zapalenie/zgaśniecie checka jest poprzedzone tym, ze czuc jakby auto przerywalo chwile. Ocb?

Miałem to samo, za krótka tulejka(emulator), sonda uszkodzona na skutek przegrzania.
Jakiś czas nie miałem błędu i byłem happy, później coraz częściej robiło mi się tak jak piszesz - chwilowy brak mocy/szarpnięcie i zapalenie się kontrolki check.
Kat pochłania dużą część ciepła i dlatego sonda padła po takiej modyfikacji. Sonda do wyrzucenia. Spec wyjaśnił mi, że można tą sondę po prostu podłączyć w kabinie.
Możesz ją odpiąć, wtedy będziesz miał świecącego checka cały czas ale nie będzie nic przerywać. Następnie dostajesz na głowę od ciągle świecącej żółtej lampki i wyciągasz kontrolkę z zegarów - jedyny minus to że jak komp złapie inny błąd nie będziesz o tym wiedział.
Druga sonda nie ma żadnego wpływu na pracę silnika. Zdążyłem się o tym przekonać, bo jeżdżę już bez tej sondy ponad 3 lata :D - brak zmian w ilości spalanego paliwa i mocy auta.

Można spróbować wykręcić tą sondę z wydechu i włożyć podpiętą w środku w aucie. Jak będzie nadal błąd - czytaj wyżej, sonda padła i są dwa rozwiązania.

Czy przypadkiem nie chodzi o to, że podczas jazdy (nieważne czy spokojna, czy nie) auto szarpnie, straci moc, zapali się kontrolka check na dosłownie ułamek sekundy po czym wszystko wraca do normy? Piszę o tym, bo mam to samo, co prawda raz na ruski rok ale zdarza się, a też mam wyciętego kata :P

Labed2007
31-01-16, 22:21
Czy przypadkiem nie chodzi o to, że podczas jazdy (nieważne czy spokojna, czy nie) auto szarpnie, straci moc, zapali się kontrolka check na dosłownie ułamek sekundy po czym wszystko wraca do normy? Piszę o tym, bo mam to samo, co prawda raz na ruski rok ale zdarza się, a też mam wyciętego kata :P

Jak ci się zapali przy ostrym przyspieszaniu to znaczy że sonda do bani. Dobrze wiem jak to działa i sprawna sonda łapie błąd tylko przy spokojnej jeździe.
Jeździłem cały dzień po torze i się nie zapaliła, wystarczyło 12km spokojnej jazdy i check na blacie :D Sprawdzone kilka razy.

firstborne
31-01-16, 22:26
Jak ci się zapali przy ostrym przyspieszaniu to znaczy że sonda do bani. Dobrze wiem jak to działa i sprawna sonda łapie błąd tylko przy spokojnej jeździe.
Jeździłem cały dzień po torze i się nie zapaliła, wystarczyło 12km spokojnej jazdy i check na blacie :D Sprawdzone kilka razy.

No właśnie nie, to jest loteria. Np. jadę sobie spokojnie 80km/h bez wariacji i nagle jebs, 0.5sekundy i jest ok. Cały czas myślę, że ma to związek z brakiem katalizatora, ale nie jest to usterka, która mi jakoś mocno ciąży czy coś...po prostu jest :D. Nawet nie wiem co tam jest wkręcone bo auto już takie kupiłem, może jak się rozpogodzi to wyjadę na kanał zobaczyć co tam piszczy. Tylko mam Y7 przed liftem i czytam, że jest tylko 1 sonda.

Labed2007
31-01-16, 22:43
No właśnie nie, to jest loteria. Np. jadę sobie spokojnie 80km/h bez wariacji i nagle jebs, 0.5sekundy i jest ok. Cały czas myślę, że ma to związek z brakiem katalizatora, ale nie jest to usterka, która mi jakoś mocno ciąży czy coś...po prostu jest :D. Nawet nie wiem co tam jest wkręcone bo auto już takie kupiłem, może jak się rozpogodzi to wyjadę na kanał zobaczyć co tam piszczy. Tylko mam Y7 przed liftem i czytam, że jest tylko 1 sonda.

Jak masz tylko jedną sondę to u ciebie problem tkwi w czym innym, nie w braku kata :)
W aucie bez sondy za katem skutki uboczne są oczywiste: smród spalin i wzrost głośności jak damy rurę czego nie polecam :) Lepiej dać tłumik,najlepiej w obudowie katalizatora - AWG czy inny - ponoć diagności po zobaczeniu tego cuda często odpuszczają sprawdzanie składu spalin.

UNK
31-01-16, 23:12
Słyszałem też, że jeśli na dworze jest pogoda taka jak teraz zimowa, to gdy sonda zajdzie wilgocią tą błąd też może wywalić.. ile w tym prawdy nie wiem. U mnie jest tak, że podczas spokojnej jazdy np dziś jechałem sobie 80 i sonda sie zapaliła. Pewnie pośmigam troche i znowu zgaśnie.
W planach mam strojenie y7 na kompie p06 także wtedy sonde mi majster wyłączy- zawsze to jakieś rozwiązanie.
Roznicy w mocy ani spalaniu jakoś nie zauważyłem, ale sam fakt, że dziś jest okej a jutro podczas jazdy do pracy znòw sie zapali jest wkurzające :D

luchuma
01-02-16, 03:31
Pacjent coupe EJ6, robie swap na b18c4. Moze ktos bedzie wiedział, kable od VTECa musze pociagnoc do samego ECU, czy w wiazke kabinowej sa juz te kable doprowadzone do tej duzej wtyczki pod maska?

masz wiazke obd2 w aucie
a komp jaki wkladasz?
jesli p28 to musisz sie w przejsciowke zaopatrzyc i pociagnac kabel do przejsciowki

naDiel
01-02-16, 09:27

masz wiazke obd2 w aucie
a komp jaki wkladasz?
jesli p28 to musisz sie w przejsciowke zaopatrzyc i pociagnac kabel do przejsciowki

Tak jak wyzej.

Jesli jednak pozbyles sie immo z p9k i tego kompa uzywasz na zmodifikowanej wiazce to musisz leciec z kablem pod ecu.

robivitez
01-02-16, 10:59
Mam P28 i oczywiscie przejsciowke, ale jakie ma to znaczenie na moje pytanie? :D Kable z pinami i kostkami do VITEKA tez mam, wiec poprostu kabeleki wstawie do seryjnych OBD2 kostek od ECU. Myslałem poprostu ze moze sa gdzies te kabelki juz doprowadzone do połowy drogi (do tych duzych kostek przy łapie silnika), czy niema ich wcale.

Dzieki za odpowiedz :)

piterstar1
01-02-16, 11:26
Jak zrobisz tego swapa to mozesz podzielic sie trudnosciami i przebiegiem calej operacji. Tez bede planowal taki swap zrobic w swoim EJ6. Juz raczej wszystko wiem, ale nie szkodzi dowiedziec sie jeszcze raz, zeby nie bylo pozniej niespodzianek.

luchuma
01-02-16, 12:09
Mam P28 i oczywiscie przejsciowke, ale jakie ma to znaczenie na moje pytanie? :D Kable z pinami i kostkami do VITEKA tez mam, wiec poprostu kabeleki wstawie do seryjnych OBD2 kostek od ECU. Myslałem poprostu ze moze sa gdzies te kabelki juz doprowadzone do połowy drogi (do tych duzych kostek przy łapie silnika), czy niema ich wcale.

Dzieki za odpowiedz :)
Pytanie jak flaszka
Musi być pelne

paplatalk

robivitez
01-02-16, 12:26
Jak zrobisz tego swapa to mozesz podzielic sie trudnosciami i przebiegiem calej operacji. Tez bede planowal taki swap zrobic w swoim EJ6. Juz raczej wszystko wiem, ale nie szkodzi dowiedziec sie jeszcze raz, zeby nie bylo pozniej niespodzianek.

Tez mysle ze juz wszystko wiem co i jak, ale to sie jeszcze okaze. :D

Pytanie jak flaszka
Musi być pelne

paplatalk

No racja. :D

naDiel
01-02-16, 12:49
Ja wrzucilem B18C4 do faceliftowego EJ6 i przerobilem tylko troche wiazke - wiekszosc kabli jest kolor w kolor z tymi z MB, plus zostaly mi 3 niepotrzebne.
Dorzucilem kabel od Vtec-a i kabel do aparatu zaplonowego i odpalila bez problemu na p9k ecu z usunietym immo.

robivitez
01-02-16, 13:22
No napewno treba jeszcze przerobic 3pin IACV na 2 pinowy, i eventualnie zmienic wtyczke od IAT, zalezy jaki IAT bedziesz miał, tego na ssaku czy tego na dolocie. A u mnie bo mam prefacelifta, to wtyczka od aparatu chyba jest plug and play.

naDiel
01-02-16, 13:38
IACV sie zgodze bo pamietam ze jeden kabelek byl do usuniecia...

Z reszta jak ktos chce to na temat tego swapa na necie jest multum info jesli ktos nie jest leniwy i dobrze szuka :) A wystarczy sprawdzic pinout pod ECU.

wiesko1261
02-02-16, 06:46
ja dawałem (od zderzaka ) z aluminium 76mm śred. i owinięty bandażem (najpierw chodziło to w d14 ,a teraz w D16W4 ,tylko oba silniki były na nim strojone )

Dzida
02-02-16, 22:19
Czy tylne chlapacze w we wszystkich Hatchbackach VI generacji EDM były jednakowe? Przedlifty i polifty miały to samo? Różnicy nie robiła dokładka lub jej brak? EK4 miało też to samo co wszystko inne? Anyone?

luchuma
02-02-16, 22:53
w ek4 tylne sie roznily przed i polift i dodatkowo sedan i hb
przednie te same we wszystkich

Dzida
02-02-16, 23:24
w ek4 tylne sie roznily przed i polift i dodatkowo sedan i hb
przednie te same we wszystkich

luchuma proszę po kolei :confused:

Na razie chcę wiedzieć wszystko tylko o Hatchbackach tył.

luchuma
03-02-16, 10:00
Ek43 (hb)
Tylne chlapaki przed i polifta się różnią. I nie pasują do dokladki

paplatalk

Dzida
03-02-16, 10:07
Czyli EK4 przedlift i EK3 przedlift to to samo

a także

EK3 polift i EK4 to to samo?

LongeR
03-02-16, 16:24
Pytanie: czy felgi 15x7 4x100 et30 i opony 195/50 spokojnie siadną w ej 9hb zawias -35??

login
03-02-16, 17:48
Pytanie: czy felgi 15x7 4x100 et30 i opony 195/50 spokojnie siadną w ej 9hb zawias -35??

Jeśli Ci to w czymś pomoże to miałem 15x7,5 ET35 i opony 195/50 z zawieszeniem -40 mm i było O.K.

kaszo
04-02-16, 07:54
Panowie potrzebuje pomocy. Gdzie dokupie tulejki do takiego wahacza?

http://tuningshop24.pl/images/produkty/wahacze/9600BT.jpg

login
04-02-16, 08:56
Panowie potrzebuje pomocy. Gdzie dokupie tulejki do takiego wahacza?

http://tuningshop24.pl/images/produkty/wahacze/9600BT.jpg

Z tego co słyszałem, to Deuter robi poliuretany do chińszczyzny, ale nie wiem czy akurat do takiej.

kazik2_h9w3
04-02-16, 09:23
Zmierz srednice a moze oem podejdzie
Mailem chinczyki do ktorych podchodzily oemowe tulejki

naDiel
04-02-16, 10:12
Wygladaja jak slaba kopia Bloxow, ktore tulejki maja szokujace.
Ja wykorzystalem istniejace tulejki tylko pozbylem sie tyle gumy ile moglem ze srodka bez naruszania pozycji metalowych kolnierzow.
Potem wypelnilem poliuretanem o twardosci 80a i blagalem wszystkich bogow samochodowych zeby mi plomby nie wypadly na wybojach lol.

kaszo
04-02-16, 10:56
Poprzedni wpasciciel twoerdzi ze oem nie pasi.

UNK
07-02-16, 00:07
Panowie wie ktoś dlaczego pod obiciem drzwi mogą robić się takie pęcherze powietrza??
http://iv.pl/images/02153913733268160491.jpg (http://iv.pl/)

kubaszow
07-02-16, 00:27
A to jest oryginalne obicie?
Moze ktos majstrowal przed Toba, wyglada jak by jes odklejało.

UNK
07-02-16, 00:46
Na moje to wygląda jak oem ale w niektórych miejscach, że tak powiem ten materiał jest bez tego widocznego ''wzorku'' jest po prostu śliski i są takie bąble

Starstruck
07-02-16, 01:20
To od słońca tak się robi. Znajomy miał podobnie. Nie uratujesz tego, boczek do wymiany.

UNK
07-02-16, 11:58
Kurcze ale az tak? W poprzedniej EJ9 czarnej nie miałem tak wgl ^^

Labed2007
07-02-16, 14:09
Kurcze ale az tak? W poprzedniej EJ9 czarnej nie miałem tak wgl ^^

Pierwszy raz coś takiego w Civicu widzę.
Boczki kupisz za grosze ,nie ma się czym przejmować :)

UNK
07-02-16, 14:14
Pierwszy raz coś takiego w Civicu widzę.
Boczki kupisz za grosze ,nie ma się czym przejmować :)
Wiem wiem, że za grosze :D Tylko zdziwiło mnie co to i od czego to to[emoji14]

miichaaal
07-02-16, 19:19
Koledzy sluchajcie , jak u siebie w ej9 potrzebuje do felgi dystansu okolo 5mm to musze szpilki w piascie zmieniac na wieksze ??

Labed2007
08-02-16, 12:32
Teoretycznie nie musisz, ale jednak wtedy nakrętka jest na mniejszej ilości zwojów.
Gdybym ja zakładał dystanse to założyłbym dłuższe szpilki.

piterstar1
08-02-16, 12:53
Koledzy sluchajcie , jak u siebie w ej9 potrzebuje do felgi dystansu okolo 5mm to musze szpilki w piascie zmieniac na wieksze ??

Ja mam taki dystans zalozyny na zime przy OEM felgach. Na normalnych szpilkach to przykrecam OEM nakretkami i nic sie nie dzieje.

miichaaal
08-02-16, 16:09
Okk dzieki wielkie ;D

rychupeja
09-02-16, 18:31
Koledzy słuchajcie mam pytanie do Was - jakie są objawy zużycia sworznia wahacza dolnego w hondach? Bo chodzi o to, że diagnosta wpisał żeby najlepiej oba przednie wymienić z tym że nie zauważyłem w nich żadnych stuków/luzów, podnosiłem na lewarku przed chwilą i dźwignią unosiłem koło góra-dół i też cicho nic nie czuć, nie widać. Z jednej strony skoro wypadałoby wymienić skoro diagnosta zwrócił na to uwagę, ale z drugiej troche się zastanawiam bo wszystko wydaje się wyglądać dobrze, a może chodziło tylko o to żeby od razu dać im zarobek na warsztacie. Powie ktoś po czym poznać żużycie tych dolnych sworzni?

login
09-02-16, 18:59
Koledzy słuchajcie mam pytanie do Was - jakie są objawy zużycia sworznia wahacza dolnego w hondach? Bo chodzi o to, że diagnosta wpisał żeby najlepiej oba przednie wymienić z tym że nie zauważyłem w nich żadnych stuków/luzów, podnosiłem na lewarku przed chwilą i dźwignią unosiłem koło góra-dół i też cicho nic nie czuć, nie widać.

Troszkę z inną siłą jest sprawdzane zawieszenie na ścieżce diagnostycznej niż ta, którą przykładasz podnosząc samochód na lewarku i robiąc dźwignię. To i nie jest dziwne, że mogłeś niczego nie zauważyć.

Z jednej strony skoro wypadałoby wymienić skoro diagnosta zwrócił na to uwagę, ale z drugiej troche się zastanawiam bo wszystko wydaje się wyglądać dobrze, a może chodziło tylko o to żeby od razu dać im zarobek na warsztacie.

Jak powiedział żeby wymienić, to wymień a nie szukaj drugiej dziury w dupie.
:D
Jeden warsztat w okolicy, że sądzisz że diagnosta im klientów napędza? On ma z czego innego boki.

rychupeja
09-02-16, 19:01
W sumie racja. Majac imadlo duża trudność sprawia wciśnięcie nowego sworznia?

Wysłane z mojego VX2 przy użyciu Tapatalka

login
09-02-16, 19:15
W sumie racja. Majac imadlo duża trudność sprawia wciśnięcie nowego sworznia?

Ja bym to raczej przy pomocy prasy robił, bo wypadałoby go równo wsadzić i nie uszkodzić przy tym.

Olix
09-02-16, 19:24
Koledzy słuchajcie mam pytanie do Was - jakie są objawy zużycia sworznia wahacza dolnego w hondach? Bo chodzi o to, że diagnosta wpisał żeby najlepiej oba przednie wymienić z tym że nie zauważyłem w nich żadnych stuków/luzów, podnosiłem na lewarku przed chwilą i dźwignią unosiłem koło góra-dół i też cicho nic nie czuć, nie widać. Z jednej strony skoro wypadałoby wymienić skoro diagnosta zwrócił na to uwagę, ale z drugiej troche się zastanawiam bo wszystko wydaje się wyglądać dobrze, a może chodziło tylko o to żeby od razu dać im zarobek na warsztacie. Powie ktoś po czym poznać żużycie tych dolnych sworzni?

dolny sworzeń skrzypi przeważnie chyba że jest na maxa wywalony to stuka. Sprawdź jakąś rurką czy nie ma luzów i czy gumy są całe. Dolne sworznie najlepiej wprasować albo wbić młoteczkiem przez odpowiednią nasadkę ;)

rychupeja
09-02-16, 19:29
No właśnie wydaje sie byc wszystko ok - gumy całe, nie puka nie skrzypi, ale wymienię dla własnego spokoju. A powie mi ktos, czy ten sworzeń jest zabezpieczony jakims segerem? Bo znalazłem ciekawy sposob na wyjęcie starego sworznia - tak jak na tym filmie : https://m.youtube.com/watch?v=hJR77aN-MDk , ale nie wiem czy wcześniej nie trzeba zdjąć jakiegoś zabezpieczenia zeby później nie połamac czegoś. Ma ktoś jakieś wskazówki jak wyglada wyciąganie sworznia tym sposobem?

bednar_ek35
09-02-16, 22:47
To raczej nie wyjęcie a tylko rozpięcie sworznia z dolnym wahaczem.
Ja zawsze wyjmowalem całą zwrotnice i wybijałem w imadle.
A żeby ją wyjąć to musisz odkęcić przegub,rozpiąć końcówke drążka kierowniczego,rozpiąć dolny sworzeń,rozpiąć górny sworzeń,odkręcić zacisk hamulcowy.

Dzida
09-02-16, 22:53
Koledzy słuchajcie mam pytanie do Was - jakie są objawy zużycia sworznia wahacza dolnego w hondach?

Praktycznie żadna Honda nie posiada sworznia wahacza dolnego.

To, co masz na myśli to sworzeń zwrotnicy.

Objawy zużycia sworznia zwrotnicy: licznik kilometrów w stosunku do jakości zamontowanego produktu.

Oryginalny sworzeń Honda: 150-200 tys. kilometrów od montażu
Sworzeń 555: 80-120 tysięcy kilometrów od montażu
Sworzeń CTR: 50-80 tysięcy kilometrów od montażu
CAŁA RESZTA: 20 tysięcy kilometrów od montażu
Yamato: 300 kilometrów po montażu

Przebieg wybije, sworzeń zmieniamy, jedziemy dalej i liczymy od nowa.

smoderski89
10-02-16, 00:32
Panowie widziałem kiedyś na forum kogoś kto robił na zamówienie przewody masowe, macie jakiś kontakt do Niego?

kazik2_h9w3
10-02-16, 07:25
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?252086-Kable-masa-komplety-CIVIC-92-00-CIVIC-01-05-oraz-skarpetki-Mugen-Spoon

rychupeja
10-02-16, 07:52
Dzida, dzieki wielkie z rozpiskę :-) biore sie za to z jakiś czas l, mam nadzieję ze pójdzie stosunkowo łatwo :-)

Labed2007
11-02-16, 13:24
Objawy zużycia sworznia zwrotnicy: licznik kilometrów w stosunku do jakości zamontowanego produktu.

Przejechałem 70tys. km na sworzniach Yamato i pojawił się lekki luz - to jakiś cud? Wymieniłem na sworznie 555 bo łatwiej dostępne(nie licząc haparts:D) i tańsze niż oem:)

Dzida
11-02-16, 13:57

Przejechałem 70tys. km na sworzniach Yamato i pojawił się lekki luz - to jakiś cud? Wymieniłem na sworznie 555 bo łatwiej dostępne(nie licząc haparts:D) i tańsze niż oem:)

Raczej wyjątek pokazujący, że chińczykom też czasami uda się zrobić coś trwałego, żywotność tych sworzni jest najwidoczniej losowa, ale raczej niezbyt długa :cool:

Labed2007
11-02-16, 14:24
Raczej wyjątek pokazujący, że chińczykom też czasami uda się zrobić coś trwałego, żywotność tych sworzni jest najwidoczniej losowa, ale raczej niezbyt długa :cool:

W znanej sieci sprzedającej części do samochodów w Polsce każdy konsultant powie ci, że to japoński zamiennik :D

Haparts
11-02-16, 15:00
Raczej wyjątek pokazujący, że chińczykom też czasami uda się zrobić coś trwałego, żywotność tych sworzni jest najwidoczniej losowa, ale raczej niezbyt długa W znanej sieci sprzedającej części do samochodów w Polsce każdy konsultant powie ci, że to japoński zamiennik :D

Ale kiedy zadzwonisz do centrali albo wystosujesz do centrali pismo za pośrednictwem inspekcji handlowej to dostaniesz papierowe potwierdzenie, że wszystkie sworznie do samochodów marki Honda tego brandu produkowane są w Chinach ;)

Włóczykij
11-02-16, 15:27
Panie i Panowie pomóżcie.
W sedanie 6g (EK4) padły szyby. Miałem wyjęty ten sterownik/przekaźnik podobno odpowiadający za to, ale gdzieś go zagubiłem. Chciałbym to teraz kupić, ale niestety nie pamiętam żadnych oznaczeń z nalepek.
Może ktoś będzie kojarzył o co mi chodzi?
Nieduża bladożółta kostka, czarna nalepka, jakieś wytłoczone numery...

piterstar1
11-02-16, 15:57
Panie i Panowie pomóżcie.
W sedanie 6g (EK4) padły szyby. Miałem wyjęty ten sterownik/przekaźnik podobno odpowiadający za to, ale gdzieś go zagubiłem. Chciałbym to teraz kupić, ale niestety nie pamiętam żadnych oznaczeń z nalepek.
Może ktoś będzie kojarzył o co mi chodzi?
Nieduża bladożółta kostka, czarna nalepka, jakieś wytłoczone numery...

Blado zolta??
Przekaznik od szyb jest na tym zdjeciu w w prawym gornym rogu wpiety w takie powiedzmy gniazdo
http://cdn.shopify.com/s/files/1/0366/9149/products/IMG_9687_e40c3657-cee5-4226-9211-04a229811583.JPG?v=1405129915

A sterownik szyb jest w przelaczniku. Nic wiecej nie ma chyba. Poza bezpiecznikami.

maciejpolej
11-02-16, 18:45
Siemanko Pomóżcie??
Potrzebuję wymienić tłoczek hamulcowy z przodu i nie wiem co mam kupić ?
Oem bardzo drogi ;/
znalazłem jeszcze coś takiego
-Seinsa/Autofren
-FRENKIT

delek
11-02-16, 19:27
Kupuj śmiało Frenkit, sam montowałem i jakość b.dobra. Produkcja Europa, chyba Hiszpania. W pudełku był smar montażowy i uszczelniacze. Autofren też będzie dobry bo sporo się naczytałem opinii jak szukałem zamiennika.

Dzida
11-02-16, 19:45
Siemanko Pomóżcie??
Potrzebuję wymienić tłoczek hamulcowy z przodu i nie wiem co mam kupić ?
Oem bardzo drogi ;/
znalazłem jeszcze coś takiego
-Seinsa/Autofren
-FRENKIT

Kup dowolny. Jeżeli masz wybór z dwóch to wybierz ten który ma parametry (rozmiary) bardziej zbliżone do oryginalnego.

Uwaga sytuacja warta odnotowania: Dzida nie poleca oemów.

@di
12-02-16, 18:30
Panowie dziś nastał duży problem z moją ej6. Mianowicie od jakiegoś czasu raz na jakiś czas zaczęło mi cofać płyn chłodniczy (przez zbiornik wyrównawczy) i chłodnica była pusta (było to raz na jakiś czas) wymieniłem korek na zamiennik i problemu nie było aż do dziś. Cofa mi cały płyn chłodniczy przez zbiornik wyrównawczy. Płynu chłodniczego nie ma w oleju. Od czego zacząć? wymienić termostat? zamienić korek na orginał?

DddVTEC
12-02-16, 18:33
Pisząc cofa masz na myśli wywala ?

Zamienić korek na oryginał .

@di
12-02-16, 18:52
tak wywala(wylewa) płyn

DddVTEC
12-02-16, 18:54
Temperatura w normie ? Ja bym zaczą od tego korka... skoro pisałeś ze wymieniłeś na zamiennik o chwile było dobrze

@di
12-02-16, 18:56
jak jest płyn to temperatura w normie a jak wywali do końca to wiadomo temperatura rośnie

DddVTEC
12-02-16, 18:58
Ja bym spróbował wymienić korek dolej płynu odpowietrz układ i obserwuj

@di
13-02-16, 10:33
znalazłem przyczynę. Wyjąłem stary termostat zalałem go wrzątkiem.... nie otwierał się do końca i szybko się zamykał.

Mam kolejne pytanie jaki płyn chłodniczy zastosować do d16y7?

Dzida
13-02-16, 10:43
znalazłem przyczynę. Wyjąłem stary termostat zalałem go wrzątkiem.... nie otwierał się do końca i szybko się zamykał.

To nie ma znaczenia. Termostat nie ma na to wpływu, błędny trop.

DddVTEC
13-02-16, 10:54
Dzida jesteś pewien tego ?

Dzida
13-02-16, 11:03
Dzida jesteś pewien tego ?

Oczywiście.

Termostat nie ma żadnego związku z ciśnieniem płynu w układzie i tym jak się zachowuje korek chłodnicy upuszczający nadmiar ciśnienia do zbiorniczka.

Termostat to termostat, a korek i zbiorniczek to dwa różne światy.

DddVTEC
13-02-16, 11:06
No tak zgadza się ale nie otwierający termostat powoduje zwiększenie temperatury płyny na zamkniętym obiegu a za tym idzie zwiększenie ciśnienia co może doprowadzić do wywalenia płynu przez przelewowke oczywiście mogę się mylić ...

@di
13-02-16, 11:06
to co w takim razie się dzieje jak termostat się nie otwiera nawet do połowy?

miałem masakrę w środku w aucie było straszenie gorąco.

Dzida
13-02-16, 11:14
No tak zgadza się ale nie otwierający termostat powoduje zwiększenie temperatury płyny na zamkniętym obiegu a za tym idzie zwiększenie ciśnienia

No nie, bo termostat nie odłącza małego obiegu od dużego. One są w jednym układzie spięte cały czas, uniemożliwiony jest tylko przepływ płynu, ale jak najbardziej możliwe jest wyrównanie ciśnienia. Po prostu w jednym miejscu jest gorąco, a w drugim zimno, ale ciśnienie może być w jednym miejscu większe, a w drugim mniejsze.

to co w takim razie się dzieje jak termostat się nie otwiera nawet do połowy?

Silnik może się przegrzać.

miałem masakrę w środku w aucie było straszenie gorąco.

Przy wyłączonym ogrzewaniu? Jeżeli było włączone no to taka jego rola, żeby grzało.

Możliwe byłoby, że to termostat powoduje przegrzanie układu w konsekwencji czego wywalany do zbiorniczka jest płyn (poprzez wzrost ciśnienia), ale

jak jest płyn to temperatura w normie

To nie trzyma się kupy. Pierwszy zareagowałby czujnik temperatury.

DddVTEC
13-02-16, 11:17
W sumie racja powinno ci temperaturę wywalić od razu...

Złapałem o co chodzi dzida a powiedz mi w skrajnych przypadkach nie może wywalic przez przelewowy przy uszkodzonym termostacie ?

@di
13-02-16, 11:22
jeszcze jedno co zza obserwowałem to, że po wyjęciu termostatu wylał mi się płyn cały z silnika natomiast w rurze od chłodniczy (dolnej) w ogóle nie było płynu i chłodnica przy pracy na dole jest zimna.

DddVTEC
13-02-16, 11:24
jeszcze jedno co zza obserwowałem to, że po wyjęciu termostatu wylał mi się płyn cały z silnika natomiast w rurze od chłodniczy (dolnej) w ogóle nie było płynu i chłodnica przy pracy na dole jest zimna.
Może być zimna jak jezdzisz bo temperatury niskie wiec silnik dogrzewa no chyba ze samochód pracuje na postoju i calu czas jest zimna to już jest coś nie tak...

Dzida
13-02-16, 11:26
Złapałem o co chodzi dzida a powiedz mi w skrajnych przypadkach nie może wywalic przez przelewowy przy uszkodzonym termostacie ?

Nie ma takiej opcji, żeby wskazówka od temperatury leżała, termostat był zamknięty a płyn wywalało z jego powodu. Najpierw musi się przegrzać (konsekwencja -> wzrost ciśnienia albo nawet wrzenie) więc zobaczysz to na wskazówce.

chłodnica przy pracy na dole jest zimna

To o niczym nie świadczy.

@di
13-02-16, 11:26
Panowie a powiedzcie mi jak teraz rozpocząć napełnianie pustego układu chłodzenia płynem chłodniczym? i jaki najlepiej kupić?

DddVTEC
13-02-16, 11:30
Spuszczales bloku czy tylko z chłodnicy ? Zalej przez korek do chłodnicy maksa, odkryć odpowietrznik, zapal silnik, nawiew na maks ciepłe, i niech popracuje powinien ci się wentylator załączyć a płyn honda pozdroo

@di
13-02-16, 11:35
ok dzięki. Nie mam wyjścia zobaczę jak zachowuje się po wymianie termostatu. Jeśli to nie pomogło to będzie zapewne uszczelka pod głowicą.

a jeszcze jedno jak nie mam płynu w całym układzie chłodzenia to ile litrów wejdzie?

DddVTEC
13-02-16, 11:37
A termostat jaki masz ? Oem? Tylko taki wrzucaj inne o dupe rozbić koszta nie dużo większe . .. pozdrawiam

Mniszek
13-02-16, 12:54
Ktos mi powie czy lepiej regenerowac bebny czy robic swap na tarcze z tylu? Wyglad nie ma znaczenia. Po torze nie latam, na trase wiecej hamuje silnikiem niz hamulcem roboczym. Na przod w planach tarcze 282mm na zacisku Legend lub Prelude. Jaka pompa wtedy pod to? 1" czy 15/16?

naDiel
13-02-16, 14:00
1'' pompa i zostaw bebny z tylu jak po torach nie latasz.

kazik2_h9w3
13-02-16, 14:25
Przy bebnie reczny jest zdecydowanie lepszy

@di
13-02-16, 16:32
Panowie ile litrów płynu chłodniczego wchodzi w pusty układ chłodzenia w hondzie civic d16y7

DddVTEC
13-02-16, 16:38
Nie powiem ci dokładnie ale coś koło 4 litra może trochę więcej..
Kup sobie 4 ewentualnie kupisz jeszcze litra i zostanie Ci w razie w .

naDiel
13-02-16, 17:16
Panowie ile litrów płynu chłodniczego wchodzi w pusty układ chłodzenia w hondzie civic d16y7

Nie powiem ci dokładnie ale coś koło 4 litra może trochę więcej..
Kup sobie 4 ewentualnie kupisz jeszcze litra i zostanie Ci w razie w .

Jak wyzej - kupilem 5 litrow i troche jeszcze zostalo po odpowietrzeniu :)

@di
13-02-16, 22:36
to u mnie w takim razie dalej jest coś nie tak weszło 5 litrów i jest mało. Teraz przed chwilą pojawiło się jeszcze pukanie stukot w silniku raz na jakiś czas jest.

@di
14-02-16, 14:48
nagrałem dwa filmiki. Wycie jest spowodowane tym, że mam stożek i parówę.
na drugim filmiku w tle słychać jeszcze pukanie w silniku. Występuje co jakiś czas nie równomiernie dopiero jak silnik złapie temperaturę.
https://www.youtube.com/watch?v=XOSTagPnFJs&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=BvRUXShjzJc&feature=youtu.be

York22
14-02-16, 16:08
Wszystko jednak wskazuje na uszczelkę pod głowicą. Stukot wydaje się, że od zaworów chyba. Kiedy je regulowałeś ?

piterstar1
14-02-16, 16:41
Ten silnik ma chyba normalnie taki klekot. Moj tez klekocze i ostatnio mowilismy o tym chyba tutaj. Ale regulacja chyba tez by sie przydala bo jakos bardziej mi sie wydaje.

@di
14-02-16, 16:43
od kiedy mam auto czyli prawie od 3 lat nie regulowałem zaworów bo nie wiedziałem, że są one regulowane.

Dzida
14-02-16, 16:47
od kiedy mam auto czyli prawie od 3 lat nie regulowałem zaworów bo nie wiedziałem, że są one regulowane.

Jesteś użytkownikiem samochodu, mogłeś o tym nie wiedzieć, ale Twój mechanik powinien...

@di
14-02-16, 17:08
jak się je reguluje? jest jakiś dobry manual? http://allegro.pl/tester-szczelnosci-uszczelki-glowicy-co2-tanio-i5608359339.html to urządzenie potwierdzi mi na 100% czy uszczelka jest padnięta?

sebo263
14-02-16, 17:38
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?79221-MANUAL-nowy&p=2632970#post2632970
Cały manual. Wszystko jest. Lektura około 1600 stron.

firstborne
14-02-16, 17:39
Ten silnik ma chyba normalnie taki klekot.
Nie. Nie ma.

http://www.fotoporadnik. cba.pl/luzyzaworowe. htm wspomóż się tym, usuń spację w adresie, bo jakiś zyebany bląd nie pozwala wkleić linku.

piterstar1
14-02-16, 17:45
Nie. Nie ma.

http://www.fotoporadnik. cba.pl/luzyzaworowe. htm wspomóż się tym, usuń spację w adresie, bo jakiś zyebany bląd nie pozwala wkleić linku.

Moj D16Y7 tez klekocze a zawory dwa razy regulowane. Jak wypytywalem to ktos mi powiedzial ze wtryski klocza w tych silnikach. Nie wiem ile w tym prawdy, ale ostatnio lepek tez o to pytal ze klekocze, a zawory robione.

@di
14-02-16, 18:49
te nastawy zaworów będą dobre dla mojego silnika?
LUZY ZAWOROWE
zawor ssacy = 0,18 do 0,22mm
zawor wydechowy = 0,23 do 0,27mm

York22
14-02-16, 20:03
No dobre, dobre, ale nie widzę sensu zabardzo teraz tego robić jak będziesz głowicę ździerał, bo potem to samo trzeba będzie robić jeszcze raz. Kupować ten tester też raczej nie ma sensu bo tyle powietrza co Ci dmucha z chłodnicy to cyrk :)

Szon97
14-02-16, 20:39
Ewidentnie tam słuchać zawory, wyreguluj i będzie dużo ciszej :) Ja przy d14 dałem ssący 0,20 a wydechowy 0,25, żeby było pomiędzy tolerancją :)

@di
14-02-16, 20:55
No dobre, dobre, ale nie widzę sensu zabardzo teraz tego robić jak będziesz głowicę ździerał, bo potem to samo trzeba będzie robić jeszcze raz. Kupować ten tester też raczej nie ma sensu bo tyle powietrza co Ci dmucha z chłodnicy to cyrk :)

tak kolego masz 100% rację ściągam głowicę i sprawdzę co tam się dzieje.

gromus
15-02-16, 16:18
Mam problem z obrotami. Zazwyczaj kiedy dojeżdżając np do świateł wcisnę sprzęgło obroty spadają na ok 1100-1200 obr/min. Po zatrzymaniu spadają do normalnych wolnych obrotów. Dzieje się tak zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku (Na zimnym utrzymują się ok 2000 obr/min, po czym spadają do ok 1500 obr/min). Dzieje się to przy hamowaniu, czasami też na postoju po zwiększeniu obrotów. Przepustnica razem z krokowcem wyczyszczona, i praktycznie żadnej poprawy. Ktoś miał podobny problem?
Drugi problem to podczas dodawaniu gazu, pedał przyśpieszenia na samym początku ma tak jakby skok, jak by coś go przyblokowało, przez co każde odpuszczenie i dodanie gazu objawia się delikatnym szarpnięciem co jest nieco denerwujące. Wydaje się że linka jest w porządku, ale może w niej leży problem?

sux
15-02-16, 23:40
Witam Panowie, mam problem ze swoim coupe ej6 ktory zauwazylem dzisiaj, pod stopami zarówno pasazera z lewej storny jak i kierowcy zobaczylem wode co calej nocy padania, ale była tam az kałuza ... skad mogło wziac sie tam tyle wody ? po drugiej stornie sucho . prosze was o pomoc i pozdrawiam

zawczar2
16-02-16, 12:07
W rogach, pod deską rozdzielczą (na wysokości ze 40cm od podłogi) idą wężyki od spływu wody z szyberdachu bądź tych wtłoczeń w dachu (jak się mylę to mnie poprawcie) i mógł się on wypiąć, mniejszy jest wciśnięty w większy i woda popłynęła ci do środka.

firstborne
16-02-16, 13:44
Mam problem z obrotami. Zazwyczaj kiedy dojeżdżając np do świateł wcisnę sprzęgło obroty spadają na ok 1100-1200 obr/min. Po zatrzymaniu spadają do normalnych wolnych obrotów. Dzieje się tak zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku (Na zimnym utrzymują się ok 2000 obr/min, po czym spadają do ok 1500 obr/min). Dzieje się to przy hamowaniu, czasami też na postoju po zwiększeniu obrotów. Przepustnica razem z krokowcem wyczyszczona, i praktycznie żadnej poprawy. Ktoś miał podobny problem?
Drugi problem to podczas dodawaniu gazu, pedał przyśpieszenia na samym początku ma tak jakby skok, jak by coś go przyblokowało, przez co każde odpuszczenie i dodanie gazu objawia się delikatnym szarpnięciem co jest nieco denerwujące. Wydaje się że linka jest w porządku, ale może w niej leży problem?

Sprawdź szczelność węży od pompy serwa.

Natomiast co do drugiego problemu mam identycznie u siebie. Wymiana linki na nową OEM polepszyła sytuację, ale problem do końca nie został zlikwidowany. Masz może kolektor wydechowy z innego silnika? Ja mam Z6, a jak wiadomo ułożenie przepustnicy i linki wygląda inaczej, a że przepustnicę zostawiłem z Y7 problem może leżeć tutaj, ale kombinowałem z naciąganiem linki, podkręcaniem śrubki itd., ale nic to nie dało. Problem leży w zasklepiającym się motylku w przepustnicy, jak będzie pogoda to zeszlifuję trochę powierzchnię u dołu przepustnicy, by motylek mógł swobodnie opierać się na krawędzi i zobaczymy, czy to coś da.

@di
16-02-16, 18:51
Panowie pomóżcie bo już sam nie wiem co mam robić.
Kupiłem tester czy nie dmucha CO2 i nie dmucha.
https://www.youtube.com/watch?v=m2tggKTRk5Q&feature=youtu.be
Jedno co zauważyłem to mam w dwóch miejscach nie szczelną chłodnicę u góry jak i u dołu.
https://www.youtube.com/watch?v=IMbiRcxXMeA&feature=youtu.be
Tylko skąd to powietrze dalej dmucha z układu? Nie odpowietrzony jeszcze po wymianie termostatu?
z wydechu też nie kopci obficie (wiadomo teraz temp za zewnątrz jest niska i auto też dużo stoi bez ruchu).... no i to stukanie na rozgrzanym silniku jest co raz głośniejsze
https://www.youtube.com/watch?v=HyzYfEHbOU4&feature=youtu.be
Wiem jedno, że na pewno muszę kupić chłodnicę. Powiedzcie mi jaką najlepiej, zamierzam autem trochę pojeździć więc używka raczej nie wchodzi w grę jakiś zamiennik możecie polecić?
Wyregulować zawory tylko.... Zastanawiam się czy to nie są oznaki panewki.

Moc auto trzyma taką samą jak przed awarią.

endriu21
16-02-16, 20:14
a ten hałas to nie ze skrzyni? Jak wciskasz sprzęgło to hałas się nie zmienia?

@di
16-02-16, 20:31
też tak myślałem. Jak wcisnę sprzęgło to dalej jest.

Labed2007
16-02-16, 22:41
Może masz wydmuchaną uszczelkę kolektora wydechowego albo jakaś osłona na nim taki dźwięk wydaje?

@di
16-02-16, 23:46
możliwe ale to nie zmienia faktu dlaczego sadzi mi płyn chłodniczy :/ czy można wierzyć takiemu testowi na CO2, że uszczelka pod głowicą jest cała?

endriu21
17-02-16, 01:18
nie wiem czy można wierzyć ale np jak oglądałem na yt filmiki z takim testem, to tam mijało kilka min, coś chyba około 5min + podnoszenie obrotow, a raczej robili to już na rozgrzanym silniku, zanim płyn zmieniał kolor, może za krotko robiłeś

York22
17-02-16, 06:25
Ze swojego podwórka znam dwa przypadki że test nie wykazał. W Twoim przypadku, zaczynałbym od chłodnicy, którą i tak masz do wymiany. Kup, wymień zalej płynem, odpowietrz i zobacz co będzie, jeśłi dalej Ci wywali płyn to wtedy ściągaj głowicę.

@di
17-02-16, 07:31
nie wiem czy można wierzyć ale np jak oglądałem na yt filmiki z takim testem, to tam mijało kilka min, coś chyba około 5min + podnoszenie obrotow, a raczej robili to już na rozgrzanym silniku, zanim płyn zmieniał kolor, może za krotko robiłeś

faktycznie możesz mieć rację.
Robiłem dwa testy później już na dobrze rozgrzanym silniku 2 minutowy może faktycznie przetrzymać do 5- 10min.
https://www.youtube.com/watch?v=uaoGx_1j4S4&feature=youtu.be
Dziś ponowie test.

yarOo_krk
17-02-16, 09:19
Panowie - pytanie: JAKIE REPARATURKI POLECACIE? Czy KLOKKERHOLM są ok jeżeli chodzi o jakość wykonania i spasowanie?

http://autodetale.pl/pol_pl_Reperaturka-blotnika-tyl-prawa-Honda-Civic-3-D-95-01-141_2.jpg

http://autodetale.pl/product-pol-139-Reperaturka-blotnika-tyl-lewa-Honda-Civic-3-D-95-01.html
http://autodetale.pl/product-pol-141-Reperaturka-blotnika-tyl-prawa-Honda-Civic-3-D-95-01.html

Labed2007
17-02-16, 12:52
Panowie - pytanie: JAKIE REPARATURKI POLECACIE? Czy KLOKKERHOLM są ok jeżeli chodzi o jakość wykonania i spasowanie?

http://autodetale.pl/pol_pl_Reperaturka-blotnika-tyl-prawa-Honda-Civic-3-D-95-01-141_2.jpg

http://autodetale.pl/product-pol-139-Reperaturka-blotnika-tyl-lewa-Honda-Civic-3-D-95-01.html
http://autodetale.pl/product-pol-141-Reperaturka-blotnika-tyl-prawa-Honda-Civic-3-D-95-01.html

Ja zakupiłem 2 tyg. temu po uprzedniej rozmowie z blacharzem który stwierdził, że nic lepszego do kupienia nie ma.
Wydają się solidne, grubość blachy podobna do fabrycznej.
Wadą jest brak dziur na kołek zderzaka i listwę(to widać na foto) :). Po za tym brak zastrzeżeń.

UNK
17-02-16, 12:56
A coupe jak sie ma temat renowacji tylnych nadkoli? Bo z tego co mi wiadomo reperaturek nie ma, rzeźba z reperaturka do hb, czy wspawanie blachy?

@di
21-02-16, 21:50
wydaje mi się, że po awarii :) chłodnica była pęknięta w dwóch miejscach i dlatego cuda działy się z układem chłodzenia. Po regulacji luzów zaworowych silnik pracuje dużo ale to dużo ciszej i równo :) przy okazji pomalowałem pokrywę zaworów w czarny mat a napis HONDA wypolerowałem i zostawiłem. Mam pytanie ktoś z Lubelskiego zajmuje się usuwaniem drugiej sondy z map?

lmk
21-02-16, 22:06
(...)Mam pytanie ktoś z Lubelskiego zajmuje się usuwaniem drugiej sondy z map?
Zapytaj może MrCk (http://www.civicklub.pl/forum/member.php?14800-MrCk) - kiedyś oferował kompy i wgrywanie map.

Labed2007
22-02-16, 01:27
Panowie mam dziwny problem - wszedłem wczoraj do tyłu auta, kiedy stanąłem w środku coś zaczęło trzeszczeć - myślę sobie podłoga się sypie. Jednak od spodu uderzałem mocno śrubokrętem i młotkiem i nie ma żadnej dziury. Zacząłem nawet skakać w środku po podłodze :D(ważę 100kg), gdyby było zgnite pewnie miałbym Civica w wersji Flintstone dobrze myślę?
Poszukałem na forum i ktoś miał podobny problem - okazało się że podłoga zdrowa a dźwięk jakby się zarywała ponoć wydaje mata wygłuszająca która jest pod dywanem.

mblbn
22-02-16, 12:03
od czego podchodzą tłumiki końcowe P&P do 6G HB ?

rryba
22-02-16, 13:33
któredy ida węzyki spływu z szyberdachu tylne i gdzie maja wyjscie ? pacjet coupeta

UNK
22-02-16, 23:34
Miał ktoś problem z wyjącymi łożyskami alternatora podczas ruszania?
Jeśli źle diagonozuje to doradzta co to moze byc, podczas ruszana z 1 slychać glośne wycie z okolic silnika, dźwięk jakby blacha o blache tarła coś takiego.
Dodam, że jak zaciągne reczny i popuszczam dużo sprzeglo ten dzwiek jest tez slyszalny
https://youtu.be/YGrdFVXmJho

Ktoś coś?

siara87
23-02-16, 00:24
któredy ida węzyki spływu z szyberdachu tylne i gdzie maja wyjscie ? pacjet coupeta
ida przez tylny slupek i wychodza po bokach tylnego zderzaka, widac je po zdjeciu boczkow materialowych w bagazniku

rryba
23-02-16, 12:26
czy felgi 16x6 podejda do ej6 et bodajze 40 ? w temacie o felgach nie ma nic o 6j , zalecane sa co najmniej 6,5 , ktos miał moze felgi o takich parametrach ?

mblbn
23-02-16, 12:31
od czego podchodzą tłumiki końcowe P&P do 6G HB ?

bump

piterstar1
23-02-16, 12:43
czy felgi 16x6 podejda do ej6 et bodajze 40 ? w temacie o felgach nie ma nic o 6j , zalecane sa co najmniej 6,5 , ktos miał moze felgi o takich parametrach ?

Felgi wchodza bez problemu, ale opona moze smiesznie na nich wygladac. Mialem oryginaly 5.5 to z opona 185 byla masakra. Sam wyglad to nic, ale jaka tragiczna jazda na tym. Teraz mam 6,5 z opona 195 i jest ok.

SIMBA
23-02-16, 15:19
jakiego koloru jest fabrycznie montowana szyba czołowa w EK4 VTI z 97r (przedlift)? Przezroczysta czy taka zielonkawa? Pilkington czy Sekurit? Muszę pilnie wymienić i chcę trafić w kolor i jakość. Można to jakoś sprawdzić po numerach na przykład? Dzięki serdeczne, pozdro :)

Haparts
23-02-16, 15:40
jakiego koloru jest fabrycznie montowana szyba czołowa w EK4 VTI z 97r (przedlift)? Przezroczysta czy taka zielonkawa?

Zielonkawa.

Pilkington czy Sekurit?

ASAHI lub AP TECH.

endriu21
23-02-16, 15:48
ASAHI lub AP TECH.

powiedz mi przy okazji, orientujesz się czy honda oznacza jakoś rocznik szyb? kilka razy już się spotkałem w japońcach ze ciężko odczytać rok.

przykładowy link do szyby z accorda http://shootart.nazwa.pl/cars/mlis/accordmli261115-80.jpg

Szon97
23-02-16, 15:59
Panowie mam dziwny problem - wszedłem wczoraj do tyłu auta, kiedy stanąłem w środku coś zaczęło trzeszczeć - myślę sobie podłoga się sypie. Jednak od spodu uderzałem mocno śrubokrętem i młotkiem i nie ma żadnej dziury. Zacząłem nawet skakać w środku po podłodze :D(ważę 100kg), gdyby było zgnite pewnie miałbym Civica w wersji Flintstone dobrze myślę?
Poszukałem na forum i ktoś miał podobny problem - okazało się że podłoga zdrowa a dźwięk jakby się zarywała ponoć wydaje mata wygłuszająca która jest pod dywanem.

Dokładnie miałem to samo, wywaliłem całe wnętrze żeby obejrzeć jak wygląda podłoga. Potem chciałem coś podłączyć i wtedy stanąłem mniej więcej pod/za fotelem kierowcy, ten dźwięk dokładnie brzmiał jakbym miał wypaść przez podłogę. Zerknąłem i okazało się, że fabryczne wygłuszenie jakby się rozeszło ( Lekkie pęknięcia ) Pod spodem zdrowa podłoga więc się tym nie przejmowałem :)

UNK
23-02-16, 17:13
Miał ktoś problem z wyjącymi łożyskami alternatora podczas ruszania?
Jeśli źle diagonozuje to doradzta co to moze byc, podczas ruszana z 1 slychać glośne wycie z okolic silnika, dźwięk jakby blacha o blache tarła coś takiego.
Dodam, że jak zaciągne reczny i popuszczam dużo sprzeglo ten dzwiek jest tez slyszalny
https://youtu.be/YGrdFVXmJho

Ktoś coś?

Labed2007
23-02-16, 17:57
Dokładnie miałem to samo, wywaliłem całe wnętrze żeby obejrzeć jak wygląda podłoga. Potem chciałem coś podłączyć i wtedy stanąłem mniej więcej pod/za fotelem kierowcy, ten dźwięk dokładnie brzmiał jakbym miał wypaść przez podłogę. Zerknąłem i okazało się, że fabryczne wygłuszenie jakby się rozeszło ( Lekkie pęknięcia ) Pod spodem zdrowa podłoga więc się tym nie przejmowałem :)

Ja normalnie zawału dostałem jak usłyszałem ten dźwięk :D Najpierw rzut oka pod auto - wygląda na zdrowe, stukanie pięściami, później dużym wkrętakiem i nic...
Zacząłem skakać i z całych sił napierać na podwozie - myślę co ma być to będzie, najwyżej auto dam na złom albo pospawam. Nic nie odpadło ani nie zrobiłem dziury to mówię sobie jest OK. Dziwna sytuacja bo odgłosy jednoznacznie skojarzyły się z zarywającą podłogą.

Mam potwierdzenie że podłoga u mnie również zdrowa :)
Auto właśnie stoi u blacharza który wstawia reperaturki, opukał solidnie całą podłogę śrubokrętem i żadne dziury się nie zrobiły. Miejscami zaczyna się łuszczyć fabryczna konserwacja, miejsca te będą rozszlifowane i nałoży odpowiednią chemię. Na koniec baranek :). Pozdrawiam.

SIMBA
24-02-16, 05:54
Dzięki kolego za pomoc :)

maciejpolej
24-02-16, 22:49
<ok> dzięki.

@di
27-02-16, 13:06
Panowie chcę wymienić świece i przewody w d16y7 polecicie coś? może ktoś po taniości sprzedaje nówki na forum?

Labed2007
27-02-16, 19:00
Panowie chcę wymienić świece i przewody w d16y7 polecicie coś? może ktoś po taniości sprzedaje nówki na forum?

Świece bierz tylko NGK (wg. katalogu z ich strony albo intercarsu) cena 10-20zł/szt. Przewody polecam kupić używane oryginały w dobrym stanie (mam kable z 1996 roku i auto chodzi na nich lepiej niż na nówkach beru :D). Moje były zdjęte z angola po niewielkim przebiegu. Jeśli chcesz nowe to tylko NGK - koszt ok. 200-300zł.

Dzida
27-02-16, 19:06
Jeśli chcesz nowe to tylko NGK - koszt ok. 200-300zł.

Czyli używane oryginalne Honda tak, ale nowe już nie? :confused:

m1j4g1
28-02-16, 01:31
Nowe kable hondowskie nie pamiętam już producenta kosztują ponad 700 lub 800 zł.

Labed2007
28-02-16, 10:41
Czyli używane oryginalne Honda tak, ale nowe już nie? :confused:

Wiadomo że najlepsze nowe. Ale kolega Adrian napisał, że chce po taniości.

Nowe kable hondowskie nie pamiętam już producenta kosztują ponad 700 lub 800 zł.

Sumitomo :)

Teksior
28-02-16, 11:05
Ile jest wart uzywany gwint z ta technixa do VI gen, suchy, wyglada ze niema duzo tysi najechane aczkolwiek ciezko mi okreslic

Dzida
28-02-16, 11:21

Ale nie ulega wątpliwości, że są tej kasy warte.

firstborne
28-02-16, 11:37
Ile jest wart uzywany gwint z ta technixa do VI gen, suchy, wyglada ze niema duzo tysi najechane aczkolwiek ciezko mi okreslic

400 zł

m1j4g1
28-02-16, 12:44
Ale nie ulega wątpliwości, że są tej kasy warte.

Są warte bez wątpienia, bo nawet na NGK nie pojeździ się 15 lub więcej lat robiąc na nich 250k lub więcej przebiegu i w ostatecznym rozrachunku wyjdą pewnie taniej. Jednak dla kogoś takiego jak ja mającego problem z grasującą w okolicy kuną która upodobała sobie właśnie mój samochód jest to wydatek bez sensu :P Wie ktoś może jak można tego zwierza upolować? :P

Sumitomo
Właśnie sobie dzisiaj nazwę przypomniałem jak wytrzeźwiałem :P

delek
28-02-16, 13:54
M1j4g1 starym, na ile skutecznym nie wiem, sposobem na odstraszenie ma być umieszczenie pod maską w przewiewnym woreczku psiej sierści. Jeszcze jakby by ją dawca skropił moczem (sic!) to wcale głupio nie brzmi.

m1j4g1
28-02-16, 17:30
Tylko mi bardziej zależy na tym żeby ją ukatrupić zamiast odstraszać, a to przebiegły zwierz...

delek
28-02-16, 18:35
A to tylko żywołapka i po schwytaniu egzekucja. Dobrą przynętą jest kurze jajo (surowe w całości jak ze sklepu), bo jest mniejsza szansa na złapanie kota.

$$HONDA Fan$$
28-02-16, 20:09
Sprawa jest następująca: chcę wymienić wszystkie możliwe tulejki jakie są w zawieszeniu w moim Ferio :) Co do części to tył mam już ogarnięty, jednak z przodem nie jestem na 100% pewien czy wszystko jest tak jak powinno. Zrobiłem takie oto zestawienie, w którym jest wszystko zaznaczone i rozpisane co do producentów. Najchętniej wszystko bym dał OEM, ale niestety np. tulei górnego wahacza Honda nie robi. Co do jakości to ma być najlepsza z możliwych, ceny mnie nie interesują(oczywiście nie mam zamiaru kupować całego górnego wahacza od Hondy dla 2 tulejek :)) oraz nie chcę żadnych poliuretanów... Tak to wygląda:
x4 Tuleja wahacza przedniego górnego Febest HAB-050
x2 Sworzeń wahacza przedniego górnego 555 SB-6191
x2 Sworzeń zwrotnicy OEM 51220-S04-003
http://i64.tinypic.com/2z7jv5c.jpg

x2 Tuleja wahacza przedniego dolnego Febest HAB-012
x2 Tuleja widelca amortyzatora Febest HAB-042
x2 Poduszka wahacza dolnego OEM 51391-S04-005
x2 Guma drążka stabilizatora przód OEM 51306-S04-N01
x2 Łącznik stabilizatora przód 555 SL-6260-M
x2 Nakrętka samokontrująca OEM 90213-SR3-013
x2 Nakrętka samokontrująca OEM 90215-SB0-003
http://i67.tinypic.com/2j2w2sp.jpg

Dzida
28-02-16, 20:27
Nareszcie jakiś ludzki głos w tej przestrzeni... :cool:

Jedna tylko uwaga:

Guma drążka stabilizatora przód OEM 51306-S04-N01

Guma to materiał, ten element nazywa się poduszka ;) To tak gwoli poprawnego nazewnictwa.

Lepszych bebechów użyć się nie da, z jedną uwagą: sworzeń zwrotnicy Honda faktycznie przejeździ te 150-250 tysięcy kilometrów, ale możesz kupić coś w zamienniku sporo taniej co pojeździ jakiś czas :) Tutaj jest 300PLN do zarobienia na dwóch stronach - trwałość ucinasz do 70-100 tysięcy, ale to i tak sporo :)

$$HONDA Fan$$
28-02-16, 20:46
Guma to materiał, ten element nazywa się poduszka
Racja! Mój błąd ;)
Dobrze, że wszystko gra. Co do sworznia zwrotnicy to faktycznie też się zastanawiałem nad zamiennikiem od 555 i skoro mówisz, że też da radę to spoko! Przez 17 lat przejechała 85k km więc wszystko powinno starczyć na kolejne tyle, bo przebiegu dużego to nie zrobi :o Dzięki!

Szon97
29-02-16, 14:55
Panowie mam felgi 15' z oponami 195/50. Niestety przy skręconym gwincie opona opiera mi się o rant nadkola, nie chcę tego zbytnio podnosić i tutaj moje pytanie czy opona 185/55 będzie dobrym zamiennikiem, chodzi mi o profil :)

Miskku
29-02-16, 16:05
Panowie, leje mi gdzieś spod aparatu zapłonowego, tam jest jakis oring czy uszczelniacz na aparacie? Pacjent EK3

Labed2007
29-02-16, 16:07
Opona 185/50 będzie w przypadku 15" miała o 8,5mm wyższy profil niż 195/50. Wątpię jednak żeby to w czymś przeszkadzało oprócz bardziej 'baloniastego' wyglądu. 8mm to różnica jaka dzieli 'łysą' oponę i nówkę więc jest to drobiazg.
Kolejną możliwością jest zastosowanie felg o minimalnie większym ET.
Pokaż jak to wygląda bo nie wiem czy o 10mm węższa opona rozwiąże problem.

kazik2_h9w3
29-02-16, 16:46
Ja mam zimowki 185 55 i wg mnie roznica jest znikoma ,jest nawet gdzies przelicznik
Co do cieknacego aparatu to tak jest tam uszczelka

firstborne
29-02-16, 17:06
Panowie mam felgi 15' z oponami 195/50
Dziwne bo mam taki sam rozmiar na zimówkach i elegancko mi się chowa z lekkim negatywem, ale to przy coupe, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Ale to pewnie kwestia zawieszenia. :)

Szon97
29-02-16, 17:41
Wywaliłem już opony z tych felg, ale sama felga wygląda mniej więcej tak. W takim położeniu rant felgi jest mniej więcej przy rancie nadkola.

http://images75.fotosik.pl/377/44253671c220e466gen.jpg

Z przodu uda mi się wszystko spasować, ale z tyłu nie mam pomysłu. Felga ma 7J myślicie, że to 185/55 się naciągnie trochę ? Tył podniosę minimalnie :)

Labed2007
29-02-16, 18:08
Dziwne bo mam taki sam rozmiar na zimówkach i elegancko mi się chowa z lekkim negatywem, ale to przy coupe, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Ale to pewnie kwestia zawieszenia. :)

Znaczenie ma też ET i szerokość felgi a nie tylko szerokość opony.

UNK
29-02-16, 18:29
Wywaliłem już opony z tych felg, ale sama felga wygląda mniej więcej tak. W takim położeniu rant felgi jest mniej więcej przy rancie nadkola.

http://images75.fotosik.pl/377/44253671c220e466gen.jpg

Z przodu uda mi się wszystko spasować, ale z tyłu nie mam pomysłu. Felga ma 7J myślicie, że to 185/55 się naciągnie trochę ? Tył podniosę minimalnie :)
Z tego co widac to masz et 35 skoro mowisz, że felga jest rowno z nadkolem.
Dla felgi takiej szerokości ET powinno być 40-50 i niezależnie od obniżenia nie powinno nic obcierać. Także może to wina ET

Szon97
29-02-16, 20:16
Z pewnością to wina ET i tu nie ma nic do gadania :D Spróbuję coś z tym wykombinować, tak dla samej satysfakcji, że to upchałem :)

$$HONDA Fan$$
29-02-16, 20:45
Tak to już jest z dużą glebą... ja mam dokładnie taki sam wymiar felg i nic nie obciera :)

Labed2007
29-02-16, 21:17
Z pewnością to wina ET i tu nie ma nic do gadania :D Spróbuję coś z tym wykombinować, tak dla samej satysfakcji, że to upchałem :)

Ja przy ET36 i feldze 6,5 miałem niezły spas. Właściwie to kilka kartek papieru by się zmieściło i nic więcej :D Obniżenie -60mm do tego załadowany tył i nic nie tarło :)

@di
29-02-16, 21:33
Panowie kolejny problem :/ wali mi z wydechu wodą a płynu chłodniczego nie ubywa, podczas wcześniejszej awarii układu chłodzenia zalało mi stożek płynem :/ mógł pójść płyn z powietrzem. I bardzo możliwe, że w układzie paliwowym również jest woda bo nie wiem skąd tyle wody w wydechu. Jak odkręcam korek oleju strasznie śmierdzi benzyną. Dziś wymieniałem świece były okopcone i czarne. Zacząć od kupienia STP do układu paliwowego ? Ostatnio również sonda z kolektora wydechowego zdechła.

DddVTEC
29-02-16, 21:39
Wali tzn ? Jak po postoju samochodu to nic złego się nie dzieje para się skrapla i będzie walić woda po dłuższym postoju.

@di
29-02-16, 22:12
nie musi auto długo stać aby lała się woda z wydechu. Pukanie dalej występuje w silniku nawet po regulacji luzów zaworowych https://www.youtube.com/watch?v=IMbiRcxXMeA

Mniszek
29-02-16, 22:28
Mam takie pytanie. Wystaje mi kolo z jednej strony na okolo 1cm. Z tego co wiem to przy swapie hamulcow z angielki zmienia sie rozstaw na tylnej osi? Czy na przedniej jest tak samo? Jak sprawdzic czy ktos nie zamontowal zwrotnicy lub samej piasty i lozyska z angielki w mojej ej?

leni93
01-03-16, 13:34
Jaką sonde lambda kupić do D14Z2?

York22
01-03-16, 14:31
Najlepiej NTK dedykowaną z kostką :)

Labed2007
01-03-16, 15:47
Jaką sonde lambda kupić do D14Z2?

NGK oryginał, koszt 300zł. Masz pewność że spokojnie 100 tys. km wytrzyma.

leni93
01-03-16, 16:42
Chodziło mi o model sondy dokładny, bo tego jedt pełno na aukcjach i sklepach

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

piterstar1
01-03-16, 16:46
Mam takie pytanie. Wystaje mi kolo z jednej strony na okolo 1cm. Z tego co wiem to przy swapie hamulcow z angielki zmienia sie rozstaw na tylnej osi? Czy na przedniej jest tak samo? Jak sprawdzic czy ktos nie zamontowal zwrotnicy lub samej piasty i lozyska z angielki w mojej ej?

Ja mam hamulce przod z MC1 i tez kolo wystaje troche z prawej strony, ale wczesniej tez wystawalo. Jak przymierzalem zwrotnice to byly identyczne do tych z EJ6

Mniszek
01-03-16, 18:04
Bo u mnie wystaje z prawej o okolo 1cm i nie wiem gdzie szukac przyczyny. Wolalbym zeby wszystkie kola byly rowno. Z ustawieniem zbieznosci nie ma problemu, auto jedzie prosto i buda tez jest prosto.

creamono
01-03-16, 18:08
Panowie, mam okazję kupić Civica z 1.4 ale wersja 75KM, klimatyzację ma ale zero elektryki czyli szyby, lusterka itp.
Czy możecie mi powiedzieć czy skomplikowane i drogie jest dołożenie tych dodatków i uwolnienie dodatkowych 15KM? z jakimi ogólnymi kosztami musiałbym się liczyć?

Dzięki Wam za każdą odpowiedź :-)
Pozdrawiam

piterstar1
01-03-16, 18:19
Bo u mnie wystaje z prawej o okolo 1cm i nie wiem gdzie szukac przyczyny. Wolalbym zeby wszystkie kola byly rowno. Z ustawieniem zbieznosci nie ma problemu, auto jedzie prosto i buda tez jest prosto.

Jak mam felge ET40 7J to wystaje chyba podobnie. Nie jestem do konca pewien, ale chyba ktos mowil ze tak jest. Nie jestes jedyna osoba ktora tak ma. Ale nie bierz tego za pewnik bo nie jestem pewien. A co wlasnie ciekawe na ori zwrotnicach, ori zawias tez wystawalo. Wiec moze faktycznie tak musi byc. Ale ktos moglby to potwierdzic, badz zaprzeczyc.

Mniszek
01-03-16, 18:34
No przeszukalem internet na wszystkie znane mi sposoby i znalazlem kilka podobnych tematow, ale zaden nic nie wyjasnial. Ja mam felgi et35, ale tyl i lewy przod sa na rowno ladnie, a lewe przednie wystaje. Wzrokowo nie widac by cos sie tam dzialo. Takze albo geometria NADWOZIA albo podmiana elementow zostaje

endriu21
01-03-16, 19:14
Ja mam felgi et35

a sprawdzałeś wszystkie felgi czy mają takie samo et?

Wiec moze faktycznie tak musi byc. Ale ktos moglby to potwierdzic, badz zaprzeczyc.
nie mam doświadczenia z takim przypadkiem, ale raczej nie jest normalne, żeby jedno koło było inaczej niż reszta

Mniszek
01-03-16, 19:28
Wszystkie felgi maja identyczne oznaczenia: 7Jx15 ET35, przemienialem nawet felgi stronami i wszysystko tak samo. To juz na samym poczatku sprawdzalem ;)

piterstar1
01-03-16, 19:42
nie mam doświadczenia z takim przypadkiem, ale raczej nie jest normalne, żeby jedno koło było inaczej niż reszta

Mowie tylko jednym kole z przodu.
Tez mam ten problem i kiedys cos pytalem o to.

firstborne
01-03-16, 20:00
Panowie, mam okazję kupić Civica z 1.4 ale wersja 75KM, klimatyzację ma ale zero elektryki czyli szyby, lusterka itp.
Czy możecie mi powiedzieć czy skomplikowane i drogie jest dołożenie tych dodatków i uwolnienie dodatkowych 15KM? z jakimi ogólnymi kosztami musiałbym się liczyć?

Dzięki Wam za każdą odpowiedź :-)
Pozdrawiam

Ojojoj a tylee informacji w internetach jest na ten temat :).

Kupujesz odpowiednią uszczelkę przepustnicy (nie wiem, jaki model silnika ma te Twoje 1.4(A3?)), za ok 25zł. Posiadasz 30 minut wolnego czasu na jej wymianę, reset ECU i wsio.

creamono
01-03-16, 20:15
Dzięki za info :-)
Szukałem tematu o odblokowaniu i znalazłem ale pisze, że link wygasł, znalazłem to w temacie "jaki silnik wybrać...?"

Matheo12
01-03-16, 20:36
Pytania odnośnie przygotowania EJ9 pod swapa B-serii (B16 N/A):

1. Z przodu mam heble 262mm, starczy? Czy swap na 282 minimum?
2. Tylne heble, bębny, swap na tarcze?
3. Usztywnienie budy, rozpórki, które będą najbardziej istotne? Stab konieczny?
4. Na chwilę obecną mam tuleje na tylnich wachaczach do wymiany, myślałem o PU, wymieniać od razu wszystkie możliwe? Jaką twardość brać? (daily car)

Na coś jeszcze zwrócić uwagę przed swapem?

Starstruck
01-03-16, 21:00
Pytania odnośnie przygotowania EJ9 pod swapa B-serii (B16 N/A):

1. Z przodu mam heble 262mm, starczy? Czy swap na 282 minimum?
2. Tylne heble, bębny, swap na tarcze?
3. Usztywnienie budy, rozpórki, które będą najbardziej istotne? Stab konieczny?
4. Na chwilę obecną mam tuleje na tylnich wachaczach do wymiany, myślałem o PU, wymieniać od razu wszystkie możliwe? Jaką twardość brać? (daily car)

Na coś jeszcze zwrócić uwagę przed swapem?

1) Starczy;
2) Można zainwestować w SWAP tarczy;
3) Staby dadzą zdecydowanie więcej, rozpórki raczej jako dodatek, uzupełnienie;
4) OEM i wymienić wszystko co jest do wymiany bądź będzie w najbliższym czasie.

Dzida
01-03-16, 21:07

A po co Ci ten plastik w zawieszeniu? Atakuj oryginalne tuleje Honda i ognia na kolejne 20 lat.

firstborne
01-03-16, 21:21
Bo to +30 do fejmu. Daj OEM jak chłopaki radzą, od PU z dupy zrobi Ci się drewno, skoro to ma być auto na co dzień.

Mniszek
02-03-16, 20:01
Ja mam PU tylko z przodu i pomijając to, że skrzypią na dużych garbach to prowadzenie na trasie jest super :)

Dzida
02-03-16, 21:17
Ja mam PU tylko z przodu i pomijając to, że skrzypią na dużych garbach to prowadzenie na trasie jest super :)

A na oryginalnych Hondowskich gumach prowadziło się źle?:confused:

Mniszek
02-03-16, 21:24
Tego nie napisałem i nie wspomniałem nigdzie, że odradzam bo na tył sam wsadziłem OEM :)

Dzida
02-03-16, 21:28
Tego nie napisałem i nie wspomniałem nigdzie, że odradzam bo na tył sam wsadziłem OEM :)

Nikt też nie mówi, że na poliuretanach auto prowadzi się źle.

Chodzi tylko o to, ze to zamiennik czegoś, co istnieje... :rolleyes:

luchuma
03-03-16, 04:57
PU zamiennikiem bym nie nazwal
po prostu sluzy do innego wykorzystania auta

sam mam w 90% PU i mi nie skrzypi. kwestia montazu
napewno cukierki duze i male oplaca kupic sie OEM :)

jesli auto sluzy do jazdy po miescie to PU nie potrzebne

Mniszek
03-03-16, 09:22
A jak zamontowales powiedz bo mi przez pierwsze tygodnie tez nie skrzypialo, a teraz zaczelo...

naDiel
03-03-16, 11:13
A jak zamontowales powiedz bo mi przez pierwsze tygodnie tez nie skrzypialo, a teraz zaczelo...

Z poliuretanem to jest tak ze tez zalezy jaki zalozysz. Sa specjalnie formowane z grafitem zeby byl 'samosmarujacy' lub trzeba po prostu lubrykantem grafitowym smarowac przy instalacji i co jakis czas w ramach serwisu :)

login
03-03-16, 15:03

Mam od ponad roku prawie całe zawieszenie, oprócz cukierków i tulei wahacza tylnego dolnego, i nic nigdy nie skrzypiało.

York22
03-03-16, 15:18
Miałem kiedyś w swoim ED7 cały zestaw ES i też nic nie skrzypiało. Grunt to przy montażu porządnie nasmarować. Ale z tego co pamiętam to nie był to smar grafitowy tylko silikonowy.

Mniszek
03-03-16, 16:47
No ja wlasnie dalem grafitowy, a raczej kazalem taki dac i niestety jak pokonuje jakiegos garba to skrzypi (na lekkich nierownosciach wszystko ok)

login
03-03-16, 17:08
No ja wlasnie dalem grafitowy, a raczej kazalem taki dac i niestety jak pokonuje jakiegos garba to skrzypi (na lekkich nierownosciach wszystko ok)

Nie dostałeś w komplecie, jak kupowałeś tuleje?

Mniszek
03-03-16, 18:19
Dostałem, ale wszędzie gdzie czytałem to ludzie pisali by tego smaru co jest z tulejami z Olkusza nie używać

login
03-03-16, 18:44
Dostałem, ale wszędzie gdzie czytałem to ludzie pisali by tego smaru co jest z tulejami z Olkusza nie używać

Po raz kolejny się potwierdza, że różnica w cenie tulei z Olkusza w porównaniu do innych firm nie bierze się z powietrza.
Jak nie reklamacja bo przysłana nie taka tuleja, to reklamacja bo tuleja nie pasuje. A jak już wszystko pasuje to smar, którego nie używać.
:D

Mniszek
03-03-16, 20:32
Niestety...

Haparts
03-03-16, 20:35
Jedno z tego wszystkiego jest pewne: oryginalne tuleje Honda nikomu nigdy nie zaskrzypiały... :rolleyes:

piterstar1
03-03-16, 20:50
Mi skrzypia przednie wachacze, a 100% oem 17 letnie

m1j4g1
03-03-16, 21:19
A nie sworznie? Bo mi już obydwa dolne skrzypiały jak się kończyły, jeszcze podobno łączniki staba potrafią zaskrzypieć, ale z tym się już nie spotkałem.

login
03-03-16, 21:21
Jedno z tego wszystkiego jest pewne: oryginalne tuleje Honda nikomu nigdy nie zaskrzypiały... :rolleyes:

Podobnie jak prawidłowo założony i dobrze nasmarowany poliuretan.

piterstar1
04-03-16, 10:41
Sluchajcie bede robil swap z D16Y7 automat na B18C4. Nie chce sie tutaj rozgadywac za bardzo dlatego licze na konkretna odpowiedz.
Chodzi o same przystosowanie auta do manuala. Co tam musze pogrzebac?? Wiem ze musze kupic pedaly, pompke sprzegla, zbiorniczek na plyn, jakies przewody do tego i cos pokombinowac z czujnikiem wstecznego, ale co konkretnie to nie wiem.
Jest tu ktos kto robil podobna przekladke i ewentualnie dopowie mi co musze dokupic?? Bede rzeczy kupowal u jednego goscia wiec chce wziac wszystko na raz. Moge powiedziec ze bede kupowal caly nowy swap ze wszystkim.

LongeR
04-03-16, 11:00
Jaka moc znosi seryjne sprzęgło Exedy 212mm D14,D15,D16? wytrzyma 180 koni,czy kupić stg1???

Dzida
04-03-16, 12:26
Wytrzyma wszystko, co wolnossące.

piterstar1
04-03-16, 20:08
Przy swapie D16 na B18 ktory dokladnie waz klimy trzeba zmienic??

login
05-03-16, 00:28
Przy swapie D16 na B18 ktory dokladnie waz klimy trzeba zmienic??

Moim zdaniem te, które łączą się ze sprężarką która też się różni.

jarosekk
05-03-16, 11:53
Pytanko do osób, które upychały nasz legalny kwadrat w blende ej9. Podcinaliście rejestrację czy podginaliście, żeby upchać ją w ten sposób http://img17.staticclassifieds.com/images_tablicapl/349698029_6_1000x700_honda-civic-sport-gleba-jdm-tuning-ej9-_rev002.jpg ?

siara87
05-03-16, 14:05
podgiac rant mozesz, a przycinanie tablicy jest chyba nielegalne

@di
05-03-16, 18:02
Witam mam problemy ze spalaniem w moim civicu ej6 d16y7 (obd2). Czy jest jakiś program przez który mógłbym przeprowadzić jakaś diagnozę spalania itp. Chciałbym namierzyć co jest przyczyną.

kazik2_h9w3
05-03-16, 18:45
Jak pali duzo moze masz uszkodzona sonde

Plastikowy
05-03-16, 18:52
Sluchajcie bede robil swap z D16Y7 automat na B18C4. Nie chce sie tutaj rozgadywac za bardzo dlatego licze na konkretna odpowiedz.
Chodzi o same przystosowanie auta do manuala. Co tam musze pogrzebac?? Wiem ze musze kupic pedaly, pompke sprzegla, zbiorniczek na plyn, jakies przewody do tego i cos pokombinowac z czujnikiem wstecznego, ale co konkretnie to nie wiem.
Jest tu ktos kto robil podobna przekladke i ewentualnie dopowie mi co musze dokupic?? Bede rzeczy kupowal u jednego goscia wiec chce wziac wszystko na raz. Moge powiedziec ze bede kupowal caly nowy swap ze wszystkim.

pedaly, pompka sprzegla, zbiorniczek, przewod sprzegla z wysprzeglikiem, blokade ze stacyjki trzeba usunac nie wyjmmiesz kluczyka, zewrzec dwa kable przy dzwigni automatu bo nie odpali, kable od wstecznego pociagnac do czujnika skrzyni ale te kable powinny byc w wiazce przy kompie, najwazniejsza rzecz koles musi ci wyciac tunel lub odwiercic grzybek cale mocowanie fajchy do zmiany biegow zebys mogl ja zamontowac poprawnie oraz nalozyc gume zeby nie lala sie woda nastepnie odwiercasz mocowanie linki od automatu tez w tunelu zaslepiasz ta blacha dajesz klej i baranek malujesz kolorem wedle potrzeby, wiadomo skrzynia i wybieraki, ten tunel najlepiej jak ci wytnie caly ładnie odwiercisz i pospawasz na odwiertach, przewody klimy zmieniasz dwa na b serie te od sprezarki, sprezarke tez oraz polecam od razu zmienic przewod od wspomagania od maglownicy do pompy bo pozniej bedzie ciezko

firstborne
05-03-16, 20:20
Czy aby ściągnąć drzwi z zawiasów (Coupe), wystarczy wybić te dwa bolce, następnie odłączyć wtyczkę, czy coś jeszcze trzeba tam odkręcać? Pytam bo muszę wymienić górny i dolny zawias bo mam drzwi obwieszone.

York22
05-03-16, 20:35
wystarczy bolce, ale to zazwyczaj same bolce wystarczy wymienić/dorobić.

firstborne
05-03-16, 20:39
wystarczy bolce, ale to zazwyczaj same bolce wystarczy wymienić/dorobić.

Słyszałem, że te bolce właśnie głównie zawodzą, ale w moim przypadku zawias też będzie do wymiany, jest trochę wygięty (w sposób, w jaki z ręcznika wyciska się wodę :P), zatem może to nie bolec a zawias. Ostatecznie wolę wymienić jedno i drugie :).

piterstar1
05-03-16, 21:40
pedaly, pompka sprzegla, zbiorniczek, przewod sprzegla z wysprzeglikiem, blokade ze stacyjki trzeba usunac nie wyjmmiesz kluczyka, zewrzec dwa kable przy dzwigni automatu bo nie odpali, kable od wstecznego pociagnac do czujnika skrzyni ale te kable powinny byc w wiazce przy kompie, najwazniejsza rzecz koles musi ci wyciac tunel lub odwiercic grzybek cale mocowanie fajchy do zmiany biegow zebys mogl ja zamontowac poprawnie oraz nalozyc gume zeby nie lala sie woda nastepnie odwiercasz mocowanie linki od automatu tez w tunelu zaslepiasz ta blacha dajesz klej i baranek malujesz kolorem wedle potrzeby, wiadomo skrzynia i wybieraki, ten tunel najlepiej jak ci wytnie caly ładnie odwiercisz i pospawasz na odwiertach, przewody klimy zmieniasz dwa na b serie te od sprezarki, sprezarke tez oraz polecam od razu zmienic przewod od wspomagania od maglownicy do pompy bo pozniej bedzie ciezko

No nie pier... Powaznie az tyle jeb**nia?? myslalem ze wywalam dzwignie od automatu i normalnie wstawiam lewar. Nie sadzilem ze trzeba jakies otwory wiercic. O stacyjce tez mi nikt nie mowil. Nawet nie wiem gdzie taka blokada jest.
W planach bylo ze robi wszystko sam, ale o spawaniu czego kolwiek nie mialem pojecia.
Widze ze szykuje sie wieksza akcja niz myslalem.

Nie rozumiem tez dlaczego mam zmieniac przewody od wspomagania??

York22
05-03-16, 23:29
podejrzewam, że pompa D i B seria mają inne mocowania przewodów ?

xkrystianx
06-03-16, 19:58
Cześć. Zamierzam złożyć hybrydę na bazie s20 i szukam skrzyni l3 (crx). I teraz pytanie czy wszystkie skrzynie l3 z crx maja takie same przełożenia? Czy muszę szukać jakiejś konkretnej?