Zobacz pełną wersję : pytania i odpowiedzi - VI gen EJ/EK
Hehehe... to ja wyrzuciłem na złom widocznie całkiem zdrowe D14 ;)
Co tam ten litr na tysiąc i zasłona dymna za autem :p
Dla mnie litr na tysiąc to też do remontu.
Panowie, orientujecie się jaka jest różnica w jakości tulejek poliuretanowych stąd:
http://jdmshop.eu/Tuleje-poliuretanowe-honda-deuciv96T
do tulejek 75ShA z Olkusza?
Dla mnie litr na tysiąc to też do remontu.
No to musisz się zgłosić do fabryk co auta produkują ;)
Panowie, orientujecie się jaka jest różnica w jakości tulejek poliuretanowych stąd:
http://jdmshop.eu/cukierek-honda-oem-52385-SR3-003
do tulejek 75ShA z Olkusza?
Podałeś link do oem cukierka. Duże cukierki, z tego co mi wiadomo, należy brać OEM, bo poliuretany nie pracują we wszystkich płaszczyznach tak jak powinny, chyba, że to już naprawili. Jeśli chodzi ogólnie o tuleje OEM vs poli, to słyszałem różne opinie. Są tacy, którzy mówią, że tylko oem i wszystko inne to śmietnik, są i tacy, co jeżdżą na poli i sobie chwalą.
Podałeś link do oem cukierka
Rzeczywiście... pokręciłem linki.
Już poprawiam poprzedni post:)
Chodziło mi o to:
http://jdmshop.eu/Tuleje-poliuretanowe-honda-deuciv96T
Ogólnie chciałem dać duże cukierki OEM, a resztę poliuretan.
teraz tylko rozchodzi się o to skąd najlepiej brać te poliuretany:)
z olkusza :)
ktos u nas na forum nawet znizki zalatwia, chyba Infi
czy te olkuszowe podejdą do seryjnej zawiechy ?
tak. to sa te same co Michal dal linka do JDMshop
Obilo mi sie o uszy ze olkusz jakoscia dupy nie urywa. Trzeba by znalezc kogos bardziej ogarnietego w temacie.
Wyslane za pomoca tapatalk
Czy do chinola 4-2-1 konieczna jest taka uszczelka? http://allegro.pl/uszczelka-kolektora-4-2-1-civic-crx-glowica-kol-i3427347854.html
Czy wystarczy zwykła jednowarstwowa? http://jdmshop.eu/Uszczelka-kolektora-honda-JD5748
Jezeli splanujesz powierzchnie styku z glowica to ta metalowa jak najbardziej, chinskie kolektory nie grzesza jakoscia, mialem dwie sztuki z naprawde krzywymi flanszami i tylko planowanie ratowalo. Ta grubsza uszczelka lepiej uszczelni ewentualne nierownosci
Zmieniał ktoś może korek chłodnicy? Są jakieś "lepsiejsze" czy brać pierwszy lepszy?
Wysłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
szukaj dobrej uzywki za grosze, chyba ze chcesz miec ladniej pod maska to chinczyk.
k r y s t i a n
14-08-13, 18:26
Witam czy kompresor eaton m62 mozna odpalic na seryjych wtryskach seryjnej pompie?Mozna uszkodzic w ten sposob silnik?
skolopendra
14-08-13, 18:27
Mozna uszkodzic w ten sposob silnik?
tak
Panowie czy wahacze wleczone (wzdłużne) w EJ9 i w EK4 są takie same? Chodzi mi o sam wahacz. Czy można tarcze z EK4 przełożyć na wahacze z bębnami z EJ9?
jak odkrecisz czop piasty z wahacza z ek4 to tak ale te sruby sa nie do ruszenia zazwyczaj:)
Z jednego już odkręciłem i dopiero teraz chciałem kontrolnie zapytać czy to będzie pasować.
Pasowac bedzie, najgorsze to poodkrecac wszystko.
hahaha nie wiem co gorsze czopy czy wyjmować wahacz :P
Witam
Czy ktoś z forum miał styczność z lotką z tej aukcji http://allegro.pl/honda-civic-vi-1995-2000-lotka-spoiler-type-r-i3443371729.html i mógłby powiedzieć jak ze spasowaniem tego i czy wogóle opłaca się w to inwestować?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Ktoś z forum taką ma i podobno tragedia
Pytanko, czy cały mechanizm podnoszenia/opuszczania szyby (elektryka) podejdzie z Vgen do VIgen?
ile przychodzi zarówkeczek do pod swietlenia całej konsoli srodkowej w EJ6
mentos1991
16-08-13, 23:00
Czy po podłączeniu vteca pod napięcie obroty silnika powinny spaść czy wzrosnąć ?
Starstruck
16-08-13, 23:14
ile przychodzi zarówkeczek do pod swietlenia całej konsoli srodkowej w EJ6
Do konsoli środkowej są dwie żarówki,
Jeśli się nie mylę to:
jak podlaczysz napiecie do zaworu vtec na obrotach jalowych to silnik może nawet zgasnąć...
Dostanie zbyt dużo powietrza (mimo przymkniętej przepustnicy) w stosunku do paliwa...
MichalS394
17-08-13, 16:48
Głowica od d15z1 (V-tec econo) jest dobra pod mini-me?
Jak już robić mini-me to zakładaj od zwykłego vteca a nie econo.
można założyć rozpórkę Beaks do seryjnych wahaczy?
Starstruck
17-08-13, 17:05
Można.
Głowica od d15z1 (V-tec econo) jest dobra pod mini-me?
Za małe kanały. Lepiej D15Z6/Z8
MichalS394
17-08-13, 17:06
a jak by jej zrobić porting? czy jeszcze są jakieś różnice między z6/y8?
Starstruck
17-08-13, 18:08
D15Z6 to ten sam odlew co D16Y8. Porting w Z1/Z3 nic nie da, bo ona jest po prostu "mała"/
Nie mam pewności ale y8 nie ma chyba zaworu egr a z6/z8 ma.
Ale jest to chyba jedyna między nimi różnica. A do jakiej głowicy ten kolektor ma zostać przykręcony?
Pany mam problem z trzęsiawką samochodu. Ostatnio wymaieniałem blok d14 i po tej operacji jak ruszam to znacznie drga kierownica i pedały, później to się dzieje od 80 do 110km. Między 30 a 80 km samochód ładnie pracuje. Help
Starstruck
17-08-13, 23:10
Poduszki silnika (?)
Taki problem z D16Y7, seria na samej benzynie, gazu nie widziało. Na zimnym po ujechaniu w obecną porę roku około 700-1000m jest taka chwilowa zamuła i auto nie chce jechać - taki efekt jakby na LPG się gaz skończył. Po chwili wraca wszystko do normy, ewentualnie przez jakiś czas jeszcze wolne obroty spadają na około 500 rpm, ale nie gaśnie. Ostatnio wywaliło mi po tej akcji check'a, ale błędu po dojechaniu do garażu nie zapamiętało - na samodiagnostyce lampka silnika miga jednostajnie. Czyszczenie przepustnicy i krokowca czy coś więcej?
Poduszki silnika (?)
Czyli co? Zamocno/słabo dokręcona czy wymiana?
Czyszczenie przepustnicy i krokowca czy coś więcej?
a może po prostu świece ? ja bym w tą stronę szukał chociaż ten check ...
Czyli co? Zamocno/słabo dokręcona czy wymiana?
raczej za słabo lub wymiana, chociaż drgania silnika powinno się czuć przy pewnych obrotach a nie predkosci
Hm to sprawdzę czy są dokręcone
2 szybkie pytanka:
Czy kable zapłonowe w d-seriach są zamienne? Tzn czy kable z d15b7 podejdą do d16y8 ?
Czy piasta z bębnem z 5g coupe podejdzie do 6g coupe ?
2 szybkie pytanka:
Czy kable zapłonowe w d-seriach są zamienne? Tzn czy kable z d15b7 podejdą do d16y8 ?
Czy piasta z bębnem z 5g coupe podejdzie do 6g coupe ?
kable mają inne fajki niestety
a jeżeli chodzi o łożysko z piastą to jest takie samo w 5g i 6g qp
Świece i kable zmieniłem. Doczytałem temat wyżej, że to błąd sondy i to chyba będzie to bo ewdentnie rzecz dzieje się na zimnym silniku.
mam uszczelke pokrywy zaworów i gniazd świeć do d16w1 czy podejdzie do d16y7?
mam uszczelke pokrywy zaworów i gniazd świeć do d16w1 czy podejdzie do d16y7?
podejdzie to to samo
Panowie jak moge podniesc troszke zawieszenie z tylu bo ciut jest za nisko i jak jechalem ostatnio do krakowa z kielc strasznie mi tumnik tarl o asfalt w koleinach zaznacze isz wydech wisi na swoim miejscu i nie da rady go podniesc juz
Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
Tylko i wyłącznie zmiana sprężyn. Nie ma innej opcji regulacji wysokości przy seryjnym zawiasie.
A na jakie je zmienic
Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
A na jakie je zmienic
Zacznij od tego, jakie masz teraz.
Cześć :) Takie pytanko na szybko czy w D16W4 zawory się ustawia czy są hydrauliczne? Z góry dziękuje za pomoc :)
Ustawia się.
0.20 ssące
0.25 wydechowe.
Jaki jest objaw uszkodzonego docisku sprzęgła? Od kupna auta występowało takie poszarpywanie przy manewrach parkingowych na sprzęgle (takie wrażenie jakby nierówno brało )
Od jakiegoś czasu występują trzaski dochodzące spod tunelu środkowego (skrzynia,sprzęgło) w momencie wciskania i puszczania sprzęgła oraz gdy hamując silnikiem obroty są tak niskie że odłącza napęd.
Już się zastanawiam czy to nie coś w sprzęgle tak hałasuje bo poduszki wymienione, przeguby całe...Przymierzam się do sprzedaży auta ale wolałbym wiedzieć co w nim nie gra aby nie wciskać kitu nabywcy. Dodam że spzęgło się nie slizga, biegi wchodzą gładko.
Mam wyciek plyny chłodzacego w miejscu gdzie górny wąż wchodzi do głowicy , na lączeniu tego "cybantu"(?) z głowicą , jest tam jakas uszczelka? jesli tak to jak ją nazwać? czy poskładać to na jakis silikon ?http://img08.tablica.pl/images_tablicapl/77789045_1_644x461_glowica-uzbrojona-honda-civic-angielka-silnik-d14a2-14-90-km-krakow.jpg
Fabrycznie między głowicą i króćcem (górnego węża chłodnicy) jest szary silikon.
Jaki jest objaw uszkodzonego docisku sprzęgła? Od kupna auta występowało takie poszarpywanie przy manewrach parkingowych na sprzęgle (takie wrażenie jakby nierówno brało )
Od jakiegoś czasu występują trzaski dochodzące spod tunelu środkowego (skrzynia,sprzęgło) w momencie wciskania i puszczania sprzęgła oraz gdy hamując silnikiem obroty są tak niskie że odłącza napęd.
Odpowiedziałeś sobie sam
Skoro poszarpywało,skoro coś zaczyna dzwonić to docisk zaczyna się sypać
A ile przejedziesz to loteria
Jedne zrobi tysiące jeszcze a drugi kilkaset km i papa
kruczekvu dzieki, nie jestem mechanikiem wiec to byly tylko moje przypuszczania i chciałem sie upewnić czy aby napewno to docisk
czyli nie ma tam zadnej uszczelki ?
pany potrzebuję pomocy otożpo wymianie bloku rośnie temperatura i teaz co jest powodem? Termostat czy wiatrak który notabene nie działa po zgaszeniu silnika
i chciałem sie upewnić czy aby napewno to docisk
To szarpanie moze byc spowodowane sprzeglem lub mechanizmem roznicowym w skrzyni, ktory moze miec juz duze luzy.
Najpierw napraw wiatrak .
Panowie jakiej firmy amortyzatory (w rozsądnej cenie) mogę wrzucić na tył?? Czy w coupe jest to samo co w hatchbacku?
czyli nie ma tam zadnej uszczelki ?
Nigdy tego nie odkręcałem, a w każdym aucie widziałem że po bokach wystaje silikon. Teoretycznie nie powinno być tam żadnych uszczelek, gdyż funkcję uszczelnienia pełni silikon. Nie spotkałem się też żeby gdziekolwiek fabrycznie dawali silikon razem z uszczelką. Jeżeli jest uszczelka to silikon nie jest potrzebny i na odwrót. Tylko mechanicy wszędzie dają silikon na uszczelki, bo nie chce się dokładnie oczyścić miejsca łączenia. Wyjątkiem są hondowskie uszczelki miski i pokrywy zaworów gdzie w 4 miejscach przy łukach trzeba dać silikon czy tam jakieś szczelniwo.
Panowie jakiej firmy amortyzatory (w rozsądnej cenie) mogę wrzucić na tył?? Czy w coupe jest to samo co w hatchbacku?
KYB excel-g - wytrzymalsze niż OEM i twardsze z racji tego iż są gazowo-olejowe. Tanie nie są, ale jak zaoszczędzisz na amorkach to prawdopodobnie szybciej będziesz je znowu wymieniał. I ogólnie amory takich firm jak: sachs, monroe, bilstein też powinny być ok.
Do QP i HB wyglądają tak samo i wydaje mi się że niczym się nie różnią. - Jeśli się mylę to mnie poprawcie. ;)
Amory takie same, bierz kayaby - sa sprawdzone:)
sachs, monroe, bilstein też powinny być ok.
Sachs i bilstein jak najbardziej a co do monroe to chyba ze bardzo budzetowo.
KYB excel-g - wytrzymalsze niż OEM i twardsze z racji tego iż są gazowo-olejowe. Tanie nie są, ale jak zaoszczędzisz na amorkach to prawdopodobnie szybciej będziesz je znowu wymieniał. I ogólnie amory takich firm jak: sachs, monroe, bilstein też powinny być ok.
Do QP i HB wyglądają tak samo i wydaje mi się że niczym się nie różnią. - Jeśli się mylę to mnie poprawcie. ;)
a co powiecie o tych amortyzatorach MTS? Na razie chciałbym zostawić ori sprężyny ale czy później do tych KYB da rade wrzucić jakieś sportowe, obniżające?
Amory takie same, bierz kayaby - sa sprawdzone
Też mogę polecić Kayaby ;)
czym wyjac uszczelniecze swiec bo za nic nie chca wyjsc a jednego juz poszarpalem wiec musze jakos to zrobic.
Prosze o szobka odp (d14z1 civic 6)
Też mogę polecić Kayaby ;)
Właśnie się nad nimi zastanawiam, ale u mnie by one musiały grać razem z Eibachem -35 i boję się, ze je szybko szlag trafi :/
Panowie skrzynia z d13b7 to ugra coś przy d14? dużo sie to różni od d13b2?
skrzynia bedzie 4.25 lub 4.4 (noblesse) w d14 jest skrzynia s40 4.058
w D15 (V gen S20) skrzynie byly z FD 4.058 lub 4.25 ; w VIg d15z6 3.88
Właśnie się nad nimi zastanawiam, ale u mnie by one musiały grać razem z Eibachem -35 i boję się, ze je szybko szlag trafi :/
a Ty zbieraj na gwint MTS milordzie ;)
eibachy sa mietke i kazdy amor szybko siadzie zzzwlaszcza, ze eibachy siadaja nizej niz -35
czym wyjac uszczelniecze swiec bo za nic nie chca wyjsc a jednego juz poszarpalem wiec musze jakos to zrobic.
Prosze o szobka odp (d14z1 civic 6)
Poradzilem sobie z tym ale teraz problem nr 2. Nowa uszczelka za nic nie chce wejsc jest jakis sposob/patent zeby ja upchnac?
MichalS394
20-08-13, 15:02
ja wbijałem przez nasadkę i stary uszczelniacz, nie ma mocnych żeby nie weszło
skrzynia bedzie 4.25 lub 4.4 (noblesse) w d14 jest skrzynia s40 4.058
w D15 (V gen S20) skrzynie byly z FD 4.058 lub 4.25 ; w VIg d15z6 3.88
a Ty zbieraj na gwint MTS milordzie ;)
eibachy sa mietke i kazdy amor szybko siadzie zzzwlaszcza, ze eibachy siadaja nizej niz -35
mialem wczesniej eibacha teraz mam mtsa i moge powiedziec, ze az takiej klolosalnej roznicy nie ma w twardosci. moze ciut twardziej jest, ale spodziewalem sie mocnej roznicy. kolega wsadzone ma te sprezyny do 1.4 i siadlo elegancko rowno przod i tyl. czy wiecej jak -35 to watpie. u mnie przod nizej siedzial, wiadomo, przez ciezszy silnik ;)
ja nie twierdze ze MTS bedzie mega Twardy
Michal nie chce miec za twardo i chce obnizyc. eibach to dobre rozwiazanie jezeli ktos chce obnizyc na probe, bo na dluzsza mete dobije kazdy amor.
MTS jest poprostu rozwiazaniem dobrym w swoim predziale cenowym i w miare wygodnym ;]
po MTS (900zl) mozna sie przesiac na dobry gwint AP (1700 zwykly - 2500zl z regulacja twardosci) a pozniej to juz cos powyzej 3000zl
ja wbijałem przez nasadkę i stary uszczelniacz, nie ma mocnych żeby nie weszło
Nie peknie pokrywa jak zaczne wbijac?
MTS jest poprostu rozwiazaniem dobrym w swoim predziale cenowym i w miare wygodnym ;]
No co do tej wygody, to ja mam pewne obawy:p
Infi twierdzi, że nowy gwint MTS'a jest troszkę twardszy od AP, więc cholera wie jakby mi się na tym jeździło.
Ja robię za dużo km i nie mogę sobie pozwolić by zrobić z auta całkowitą taczkę.
nie uwierze, ze MTS jest twardszy od AP :D
a w najgorszym wypadku zalozysz eibacha na amory MTSa
amory MTSa
Z tego co mi poradzili chłopaki na forum, to trzeba unikać tego szajsu jak ognia - na tyle jest niesamowity ping pong.
mialem na mysli amory z zestawu gwintu MTSa (eibachy zamiast tych z zestawu)
MichalS394
20-08-13, 17:02
Nie peknie pokrywa jak zaczne wbijac?
Nie, pokrywa nie jest znowu jak bibuła ;) jak nie będzie wisieć powietrzu to nie pęknie. Ja wbijałem na blacie warsztatu
mialem na mysli amory z zestawu gwintu MTSa (eibachy zamiast tych z zestawu)
A jest możliwa taka przekładka sprężyn w tym gwincie?
Nie, pokrywa nie jest znowu jak bibuła ;) jak nie będzie wisieć powietrzu to nie pęknie. Ja wbijałem na blacie warsztatu
Poszlo. Wbilem mlotkiem trzymajac na kolanach, dzieki
Panowie a powie mi ktoś czy tu mi poradzicie na temat wymiany jednostki? Bo wrzuciłem nowy wątek a później zauważyłem wasz wątek odnośnie 6gen
Panie i Panowie coż zrobic aby wyciszyć układ wydechowy do delikatnego pomruku :) honda civic 6 gen
ma u siebie 4-2-1 ebay- czesc srodkowa oem 1.75 cala, zakonczony ulter nrs.
i pytanko wystarczy tylko na tył wrzucic jakis komorowy?? czy jak?? a jak tak to jaki?? :) :)
Powiekszony tlumik srodkowy wspawaj
gdy kupiłem samochód zauważyłem że lewa strona samochodu siedzi jakieś 1 cm niżej , nie zwracałem na to uwagi i przejeździłem tak około rok czasu , dzisiaj się dobrze przyjrzałem i lewa strona ( tylko lewe tylne koło ) jest aż o 3 cm niżej ! . Czym może być to spowodowane ?
x2- ktoś zna odpowiedź na to pytanie?
Powiekszony tlumik srodkowy wspawaj
albo oem z itr'a futaby.
Jeżeli buda prosta, a tuleje nie wybite to po prostu jedna ze stron więcej jeździła po dziurach i sprężyna bardziej się zużyła więc i bardziej siadła.
Sprężyna więcej usiadła zwłaszcza jak się samemu jeździ no chyba że pękł kawałek ale to można zobaczyć
Latka swoje robią i nic innego raczej nie przychodzi mi do głowy
Problem krzywego auta pojawia sie tutaj od kilku lat, po prostu te auta tak maja.
U mnie na seryjnych sprężynach tył stał równo, ale za to z przodu było już bardzo koślawo. Prawa strona (pasażera) była 4cm wyżej niż lewa.
Po założeniu Eibachów -35 jest niemal idealnie równo. Jakaś różnica tam nadal jest, ale jak auto stoi na równym terenie, to praktycznie jest to nie do zauważenia.
Panowie jaki jest otwór centrujący w EJ9 HB , seryjne 14" ? 56 mm ?
Jak auto stoi na luzie, to słyszę bardzo cichy szum (oprócz uruchomionego silnika ;)), po wciśnięciu sprzęgła znika. Co to może być, łożysko sprzęgła?
Mati070290
21-08-13, 14:57
Niestety są to łożyska w skrzyni biegów. Częsty problem w D serii
jak auto stoi na luzie, to słyszę bardzo cichy szum (oprócz uruchomionego silnika ;)), po wciśnięciu sprzęgła znika. Co to może być, łożysko sprzęgła?
91004-pl3-a03
i
91002-phr-013
Panowie jaki jest otwór centrujący w EJ9 HB , seryjne 14" ? 56 mm ?
Dołączam się do pytania, obojętnie który rocznik auta mając EJ9 HB będę miał 56,1mm? Planuję kupić nowe alu i muszę być na 100% pewny.
obojętnie który rocznik auta mając EJ9 HB będę miał 56,1mm?
Tak, kupuj smialo :)
Witam! Mam problem z odpalaniem w moim B16a2. Na zimnym silniku odpala bez problemu, ale juz na rozgrzanym tak po 20min jazdy, jak zgasze silnik to bardzo cieżko odpala, kreci przez jakies 20 sekund, silnik odpala, obrotów początkowo prawie nie ma, z wydechu puszcza czarnego dymka, obroty wskakuja na 2000rpm i tak mi sie utrzymuje. Ktoś miał podobny przypadek lub wie co odpowiada za takie zachowanie silnika?
michalb1987
22-08-13, 14:21
Witam wszystkich to mój pierwszy post i proszę o wyrozumiałość jakby coś było nie tak. Więc stałem się szczęśliwym nabywcą Hondy Civic 1.4 z 97r 3 drzwiową. Chciałbym odrazu wymienić w nim olej i wszystkie filtry niestety nie mam pojęcia jaki olej tam był zalany sprzedawca też nie wie ktoś mi podpowiedział że bedzie najbezpieczniej z 10w 40 czy to prawda czy jakiś inny olej wlać żeby nie ryzykować? co jeszcze powinienem odrazu zrobić żeby potem nie było problemów? Z góry dziekuje za podpowiedzi.
Jaką pompę hamulcową ma EK3 ?
czesc mam pytanie ktory uklad dolotowy do ej9 lepszy parówa czy dolot simoty (rura alu) przepustnica w pionie ?
Jaką pompę hamulcową ma EK3 ?
bez ABS 7/8
z ABS 15/16
czesc mam pytanie ktory uklad dolotowy do ej9 lepszy parówa czy dolot simoty (rura alu) przepustnica w pionie ?
W seryjnym silniku oba te doloty będą gorsze od seryjnego.
a w jakim sensie beda gorsze jesli moglbys rozszerzyc swoja wypowiedz ?
Bez wystrojenia,wiekszego przelotowego wydechu duzo sie nie spodziewaj ale nie powiedzialbym ze bedzie gorzej.civic.to jednak nie yaris
nic nie dadza i nawet nie beda ladnie wygladac a mozliwe ze nawet obniza osiagi
akurat mam w planach robienie nowego wydechu i zakup stozka . dlatego spytalem ktory z nich prezentuje sie lepiej w osiagach czy jest to to samo i rozni sie tylko jakoscia wydawanego dziweku. nie chodzi mi o przyrost mocy rzedu hmm chocby 10km bo jestem tego swiadom ze szalu nie bedzie
Witam wszystkich to mój pierwszy post i proszę o wyrozumiałość jakby coś było nie tak.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?13-Przywitaj-się-na-forum-Civic-Klub-Polska!
Chciałbym odrazu wymienić w nim olej i wszystkie filtry niestety nie mam pojęcia jaki olej tam był zalany sprzedawca też nie wie ktoś mi podpowiedział że bedzie najbezpieczniej z 10w 40 czy to prawda czy jakiś inny olej wlać żeby nie ryzykować?
Półsyntetyk 10W40 będzie O.K., np. Motul 6100 Synergie +
co jeszcze powinienem odrazu zrobić żeby potem nie było problemów?
Ustalić kiedy był rozrząd robiony i wymienić jeśli jest taka potrzeba.
Na prawdę szkoda pchać kasę w takie doloty w przypadku seryjnego D14.
Raz, że na pionowej przepustnicy wygląda to tragiczne, to dwa, szansa na pogorszenie osiągów jest w tym przypadku bardzo duża.
Jedyny sens zastosowania takiego dolotu będzie po założeniu kolektora ssącego z np. D15B7. Ale to wtedy przydałoby się już wystroić, bo gdy silnik będzie dostawał za dużo powietrza, to w górnym zakresie obrotów spuchnie i będzie się dokręcał gorzej niż seria. Jechałem ostatnio takim D14 i była lipa.
dzieki o taka odpowiedz mi chodziło :)
Panowie mam problem przy tankowaniu swojej padaki. Mianowicie jak szybko tankuje, znaczy się trzymam dźwignie pistoletu na max, to zaraz wywala mi paliwo z powrotem górą! Przez to muszę tankować strasznie powoli i trwa to bardzo długo. Słyszałem że może być to spowodowane zatkanym odpowietrznikiem bo auto było zabezpieczanie od dołu. Pytanie gdzie jest odpowietrznik? I co zrobić żeby działał? Jak ktoś miał podobny problem to będę wdzięczny za rozwiązanie.
1. Jak działa separator oleju, ten koło filtra oleju? To jest odma skrzyni korbowej, a separator zatrzymuje opary oleju?
2. Czy mogę podłączyć wąż separatora w innym miejscu gdzieś za przepustnicą?
Ogólnie to problem jest taki że mam dozownik lubryfikatora i ten lubryfikator gromadzi się w kolektorze pod przepustnicą. Normalnie jest on zasysany do każdego cylindra, bo przy każdym cylindrze dolot jest od niego mokry. Tylko że dopiero jak wykręciłem kolektor zauważyłem że cześć lubryfikatora mogła trafiać do separatora oleju.
I nie wiem czy go zatkało czy też część tego specyfiku trafiało do oleju. Jeśli trafiało to i tak bym tego nie zauważył bo silnik bierze kosmiczne ilości oleju.
Panowie mam problem przy tankowaniu swojej padaki. Mianowicie jak szybko tankuje, znaczy się trzymam dźwignie pistoletu na max, to zaraz wywala mi paliwo z powrotem górą! Przez to muszę tankować strasznie powoli i trwa to bardzo długo. Słyszałem że może być to spowodowane zatkanym odpowietrznikiem bo auto było zabezpieczanie od dołu. Pytanie gdzie jest odpowietrznik? I co zrobić żeby działał? Jak ktoś miał podobny problem to będę wdzięczny za rozwiązanie.
a ja słyszałem że takie tankowanie "oszukuje" i masz wiecej w baku, zawsze tankuje BARDZO powoli :)
zresztą w swoim ej9 też tak miałem, trzebe trafić w złoty środek aby ładnie szybko sie tankowało ...
Panowie, czy miałby ktoś jakiś rysunek czy zdjęcie końcówki drążka kierowniczego z lewej strony? Bo nie mam dzisiaj dostępu do auta, a muszę zamówić ową końcówkę. Z góry dzięki.
lenistwo nie zna granic...
google i pierwszy lepszy sklep internetowy:confused:
http://wajbex.pl/partscatalogue/ta1662-delphi-koncowka-drazka-kierowniczego-honda-civic-vi-hatchback-ej-ek-1-5-i-ek3-1995-11--2001-02,10-00045-01468-05199-0002-00914-0100012,0100198-TA1662-0089-00914-000112036-TA1662~1DEL.aspx
Witam,mam takie pytanie.
Chce wymienic tuleje z tyłu zawieszenia na oem bo coś już skrzypi na nierównościach,jaki jest koszt wymiany u mechanika?
I gdzie znajde tuleje do autka? VIg 97r 1.4
U mnie w mieście wymiana wszystkich tulejek w tylnym zawiasie (czyli wszystkie wprasowujemy w stare wahacze) to koszt 300 - 400 zł zależnie od tego czy i jak się śruby poodkręcają. Często w dolnych poprzecznych wahaczah zapiekają się w tulejce i trzeba wtedy ciąć i koszty rosną.
Tulejki OEM to pewnie haparts.pl
a ja słyszałem że takie tankowanie "oszukuje" i masz wiecej w baku, zawsze tankuje BARDZO powoli :)
zresztą w swoim ej9 też tak miałem, trzebe trafić w złoty środek aby ładnie szybko sie tankowało ...
A co to znaczy ze oszukuje? Wolne tankowanie coś zmienia?
Wysłane z mojego GT-I9305 za pomocą Tapatalk 4
łączniki stablilizatora wymieniać na podniesionym całym przodzie czy mogę pojedynczo ?
Można pojedynczo, tylko żeby potem wyjąć łącznik trzeba podstawić jakiś kołek/kobyłkę pod wachacz/dolny sworzeń i opuścić na lewarku. Żeby odprężyć stabilizator i łącznik nie był naciągany. Sam tak robiłem niedawno, ładnie końcówki ustawiają się prosto i bez problemu można wyjąć. Tylko że po obu stronach dolne nakrętki łaczników musiałem ciąć. Niestety wykręciły się do połowy i dalej nie poszło i nic nie pomagało. Skręć nowy łącznik dając na gwinty smar miedziowy. Ułatwi to kolejną wymianę.
Pasy bezpieczenstwa mialy taki sam kolor w EJ9 i w EK4?
Kiedy zapala Wam się rezerwa? U mnie chyba się przepaliła, bo nawet jak już zahaczam o czerwoną linię, nadal się nie świeci.. a ryzykować nie chcę ;).
Jak w D14Z1 włożę ssaka z D15B7, to od razu muszę zmienić dolot, bo wejście przepustnicy jest poziome, mam rację?
Jak w D14Z1 włożę ssaka z D15B7, to od razu muszę zmienić dolot, bo wejście przepustnicy jest poziome, mam rację?
Tak.
Kiedy zapala Wam się rezerwa? U mnie chyba się przepaliła, bo nawet jak już zahaczam o czerwoną linię, nadal się nie świeci.. a ryzykować nie chcę ;).
Wskazówka to prawie pod czerwoną linią jest w VIg u mnie :)
Lusterka od 5gen pasują do 6gen zamiennie ? ewentualnie same wkłady ?
Lusterka od 5gen pasują do 6gen zamiennie ? ewentualnie same wkłady ?
Ani wkłady ani lusterka... przecież mają całkiem inny kształt.
Wysłane z mojego GT-I9305 za pomocą Tapatalk 4
Koszta wprasowania tulei w wachacze są większe jeśli jest więcej tulei do wprasownia? czy płaci sie stałą stawke nie zależnie od ilości pracy ?
Chyba oczywiste ze im wiecej tulei tym cena wyzsza...
Tuleja wahacza tylnego pod amortyzator.
Średnica tulei - 37 mm, długość tulei - 40 mm.
do 6gena podpasuje ?
Zaraz zmierze bo przed chwila taka wymienialem
Sprawdzilem i.ma dokladnie takie wymiary jak podales.
robiłem zawias w tamtym tygodniu u siebie w ej6 i takie tulejki właśnie były pod amorem :)
Tak przy okazji okazało się że musze skrzynie zmienić... na jaką najlepiej zmienić do d16y7 ?
zauwazylem drgania i stukanie podczas przyspieszania , ustajace gdy nacisne sprzęglo , mysalem ze to przegub wewnetrzny , lecz dzis bylem u mechanika i powiedzial ze to tulejka tylna wachacza przedniego , czy to mozliwe zeby ona stwarzała te problemy?
Panowie mam parę pytań:
1. Półosie z silnika B16a2 pochodzącego z 5gen podchodzą do 6gen ej9 przy swapie też na B16? Spotkałem się z różnymi informacjami. Dokładniej chodzi mi o ich długość aby się nie okazało że są za krótkie czy coś w tym stylu.
2. Patyki do skrzyni biegów z Dserii podejdą jakimś sposobem do B? W czym tkwi różnica? (długości, kształcie)?
3. Jest jakaś możliwość zamontowania pompy wspomy z D serii do B?
4. Mam koło pasowe z B18c6 i chciałem je wsadzić do B16a2 ale z tego co zauważyłem koło z itr ma większą średnicę dla paska od wspomagania będzie to miało jakiś negatywny wpływ?
Szyba przednia do VI EJ, macie jakis godny polecenia zamiennik czy szukac uzywki?
" Kiedy zapala Wam się rezerwa? U mnie chyba się przepaliła, bo
nawet jak już zahaczam o czerwoną linię, nadal się nie świeci.. a
ryzykować nie chcę"
Tomsonowy u mnie w EK3 iLS jest lampka rezerwy. Zapala mi się jeszcze przed wejściem wskazówki na czerwone pole. i tak dzieje się cały czas gdy kończy się paliwko;) Wiem, że na rezerwie się nie jeździ, ale swego czasu chciałem sprawdzic ile rzeczywiscie zrobię km na tej rezerwie. okazuje się że do 100km zrobimy spokojnie przy delikatnej jeździe.
Ja mam coś w tym aucie porypane z rezerwa ostro.
W poprzednim Solu jak zapaliła sie rezerwa to idealnie na 50km zawsze starczalo. Nigdy mi nie brakło.
W tym zaś - kiedys wracając do domu zapaliła mi sie rezerwa a pare km jeszcze miałem wiec jechałem normalnie.
Rano odpalilem i rezerwa sie nie zapalila wiec jechałem. Zapaliła sie dopiero gdy auto czknelo na światłach i zgaslo... Jakos doczlapalem sie do stacji benzynowej na szczescie ale szlag mnie juz trafia z tym ustrojstwem. Czy wystarczy ze przeloze pływak z tamtego baku i wskazania powinny wrócic do normy?
EDIT:
A włącza sie przeważnie przy dotknięciu czerwonego pola
skolopendra
28-08-13, 11:13
U mnie chyba się przepaliła
obstawiam że jej w ogóle nie było
Wczoraj jeździłem i miałem wskaźnik już na dolnej granicy czerwonej linii, w zasadzie była już przykryta przez wskazówkę. Nie chciałem ryzykować i pojechałem zatankować. Do baku weszło mi równo 40l.. czyli wychodziłoby, że jeszcze jakieś 5-8l w baku było.. czy się mylę?
A bak nie ma przypadkiem 42l ?
Gdy wskazówka pokrywa czerwone pole rezerwa powinna raczej na 100%swiecic.
A co do mojego pytania, wystarczy zmienić pływak?
Starstruck
28-08-13, 11:48
Bak ma 45 litrów.
Szyba przednia do VI EJ, macie jakis godny polecenia zamiennik czy szukac uzywki?
najtańszy zamiennik będzie lepszy od każdej używki
Też mam problem z szybą.
Panowie szyba przednia do Civic 6gen sedan ( EJ9 ) Podpasuje z Civic 6gen 3 i 5 drzwiowych lub z Rovera?? Czyli lepiej kupić nową....
Ktos tutaj pisal ze sedan ma inna szybe niz hb czy coupe
Hb sdn qp maja ta sama szybe przednia 5d inna i lepiej kupic nowa
A ktos wie o co chodzi z tymi naszymi autami ze najczesciej szyba peka w miejscu gdzie jest naklejka,??
Rdza na slupku?
Nie inaczej no chyba że kasta jest tak miękka już i po prostu pracuje uszkadzając szybę
Tylko auto musi mieć najechane bardzo bardzo dużo.Spotkałem się z jednym takim przypadkiem(też Ej9 z przebiegiem ponad 700 tys) gdzie po wklejeniu nowej szyby po tygodniu znowu strzeliła
Rdzy nie było,wszystko złożone jak w fabryce a szyba pękała
Doszliśmy do tego przez przypadek podczas wklejania kolejnej szyby i jednocześnie zmiany koła bo akurat laczek z prawej strony był.Po podniesieniu auta nie szło szyby położyć na żyletce,po opuszczeniu już tak ale skutek był mizerny
ratuje tylko sterta rozpórek:p
No wlasnie troche mnie zdziwilo bo mam rozporke,staba, ostatnio wyciagalem klime i nie ma nigdzie na podszybiu grama rdzy od wewn. jak i zewn.
ratuje tylko sterta rozpórek:p
Niby tak ale weź inwestuj w auto które może w każdej chwili powiedzieć całkiem dość ;)
Nie inaczej no chyba że kasta jest tak miękka już i po prostu pracuje uszkadzając szybę
Tylko auto musi mieć najechane bardzo bardzo dużo.Spotkałem się z jednym takim przypadkiem(też Ej9 z przebiegiem ponad 700 tys) gdzie po wklejeniu nowej szyby po tygodniu znowu strzeliła
Rdzy nie było,wszystko złożone jak w fabryce a szyba pękała
Doszliśmy do tego przez przypadek podczas wklejania kolejnej szyby i jednocześnie zmiany koła bo akurat laczek z prawej strony był.Po podniesieniu auta nie szło szyby położyć na żyletce,po opuszczeniu już tak ale skutek był mizerny
EJ9 z przebiegiem 700 tys km?
U mnie w aucie jest druga szyba bo oryginalną załatwił mi kamień z koła ciężarówki :(
A ja mam ponad 300 tysi nalatane. Szyba ma 3 odpryski po kamieniach. Buda na gwincie posadzona i sa gorne rozporki p+t a szyba cala. Jak szyba peka to albo rdza albo miekka buda i tyle w temacie.
Witam Panowie pilna sprawa, Czy jest ktoś w stanie rozszyfrować mi te kable ?? Który jest K który L masa itp. oznaczenia potrzebuję,
Ej2 kostka przy schowku do kompa, muszę wiedzieć co jest co, Pilna sprawa Pany
http://imageshack.us/a/img194/2585/eigu.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/194/eigu.jpg/)
http://imageshack.us/a/img607/8853/a0d7.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/607/a0d7.jpg/)
http://imageshack.us/a/img59/8527/ba5p.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/59/ba5p.jpg/)
Próbował ktoś zastosować mały filtr stożkowy na odmę skrzyni korbowej? Na odmie pokrywy zaworów już mam filterek - wiadomo zimniejsze powietrze w dolocie. Ale o drugiej odmie się zapomina. Powietrze było by jeszcze zimniejsze, nie były by spalane opary oleju, a przepustnica zawsze była by czysta. Po za tym rozwiązało by mi to problem o którym pisałem tu wcześniej. Oczywiście filterek musiał by być na przewodzie za zaworkiem zwrotnym i separatorem. Czy można takie coś zastosować? Czy nie będzie to miało negatywnego wpływu na ciśnienie oleju?
Siema. Pytanie jak zdjąć osłonę ?( kratkę ) od nawiewu centralnego tego na desce co przednia szyba jest :PP bo coś mi tam na dołkach drga jak by świerszcz :PP i zaczyna mnie to wkur... tzn wydaje mi się że to tam i chce sprawdzić ;) .
Panowie znajdzie sie ktoś kto odpowie mi napytanie ? Pilne :D
Panowie znajdzie sie ktoś kto odpowie mi napytanie ? Pilne
- rx tx albo - tx rx
Właśnie, albo albo ? Najlepiej na zdjęciach opisać żeby sie nie pomylić jaki kabel
Witam. Znacie kogoś mającego w ofercie przewody zapłonowe do d16y8 w atrakcyjnej cenie? Co prawda w haparts i mają oem'y, ale cena 299 jest dla mnie zaporowa.
Panowie potrzebuje jakiś tłumik końcowy, ktoś chyba robił na forum, co polecacie ?
Jak przelotowy to Proex od Saitiego.
czy zegary z civica 1997 5D beda pasowac do tego samego tylko ze 3D ? Zegary w 5D maja wiekszy obrotomierz co mnie interesuje.
Czy w d14a3 uklad chlodzenie odpowietrza sie sam?
Wysłane z mojego One S za pomocą Tapatalk 4
Czy w d14a3 uklad chlodzenie odpowietrza sie sam?
U mnie odpowietrzył się po rozgrzaniu silnika i ustawieniu ogrzewania wnętrza na maksimum po kilku minutach.
Siema. Pytanie jak zdjąć osłonę ?( kratkę ) od nawiewu centralnego tego na desce co przednia szyba jest :PP bo coś mi tam na dołkach drga jak by świerszcz :PP i zaczyna mnie to wkur... tzn wydaje mi się że to tam i chce sprawdzić ;) .
?????
Chodzi może o to ?
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?936-Demontaz-konsoli-w-civicu-6gen
Starstruck
31-08-13, 03:29
czy zegary z civica 1997 5D beda pasowac do tego samego tylko ze 3D ? Zegary w 5D maja wiekszy obrotomierz co mnie interesuje.
Z 5D są szersze i bez dobrej rzeźby się nie obejdzie.
http://tablica.pl/oferta/wydech-nowy-tlumnik-tlumniki-honda-civic-nierdzewny-CID5-ID2mloh.html#d93f6ceb0c
czy ten tłumik jest cichy czy głosny?? ktos ma taki lub może cos na jego temat powiedzieć??
Jak chcesz cich i nie zatkac wydechu to szukaj koncowego z ITR DC2
Chodzi może o to ?
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?936-Demontaz-konsoli-w-civicu-6gen
Właśnie nie tylko ten na górze co jest taki duży ( pasażera air baga ) są w sumie 3 sztuki dwa małe jeden z lewej drugi z prawej a 3 duży na środku ;P
Panowie, pomoże ktoś jaki kolor/kolory ma kabelek elektrycznej szyby pasażera w VI 3d?
Pytanie odnośnie łożysk kół przednich do mojej EJ9 - na ABS
Co polecacie, a od czego trzymać się z daleka?
Kup kanaco w pudelku masz lozysko koyo za dobre pieniadze.
Kup kanaco w pudelku masz lozysko koyo za dobre pieniadze.
Kanaco jest tylko "pakowaczem" łożysk Koyo?
:confused:
Jaki pasek klimy i rozrządu polecacie? D14z1.
Ja zawsze zakładam Gates i nigdy żadnych problemów nie było.
gates, mitsuboshi, contitech po 10tys km trzeba obejzec w razie gdyby podroba sie trafila :P
:confused:
Tak w pudelku kanaco masz pudelko koyo i lozysko koyo w nim:D
cześć,
z dnia na dzień akumulator mi się rozładował, nie zostawiłem otwartych drzwi oraz niczego co by dodatkowo pobierało prąd - jak zwykle wysiadłem z auta, zamknąłem z pilota i poszedłem do domu, nazajutrz po południu był totalnie rozładowany, wyjąłem akumulator z auta, zaniosłem do domu i podpiąłem pod prostownik od 17:00 ładował się do 2:00 (w nocy), byłem zmuszony odwieźć dziewczynę, jednak akumulator jest w tym samym stanie w jakim był, nie naładował się ani trochę, kontrolki się żarzą i kaplica, amen w pacierzu.. Przeczyściłem masy - skrzynia, pas przedni/pokrywa zaworów, główną masę idącą na klemę "-", dokręciłem (sic!) masę rozrusznika. Wziąłem akumulator ponownie do domu, wcześniej testując go w innym aucie i nadal jest kaplica, na razie się ładuje, zobaczymy rano. Dodam, że wcześniej nie miałem problemów z tym akumulatorem, żadnego zapalania się kontrolki ładowania, nic.
???
:<
na rozrząd zawsze Mitsuboshi i żadnych problemów a na klimę bando albo co bedzie pod reka
nie tylko Kanaco, najlepsze jest to że często w środku jest nawet pudełko koyo albo ntn :)
z dnia na dzień akumulator mi się rozładował,
a obsługowy? może dolać elektro ..., poza tym 2 razy miałem tak że pyk i po aku
piotreek23
01-09-13, 10:30
@Wojtuus wygląda na to że albo nie masz już elektrolitu (wysechł) albo masz zwarcie na któreś celi. Pomierz go woltomierzem :) prawdę ci powie.
Gates albo contitech najczęściej zakładam klientom ale zależy co kto chce bo niektórzy sami towar przywożą
@Wojtuus wygląda na to że albo nie masz już elektrolitu (wysechł) albo masz zwarcie na któreś celi. Pomierz go woltomierzem :) prawdę ci powie.
akumulator bezobsługowy - http://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/akumulator-banner-power-bull-40ah-300a-jap-p4026-p-359.html
No to padk i wymiana na yuase :-p
Panowie, czy to możliwe, że silnik na zimno bierze olej, a gdy się rozgrzeje już nie? Chodzi oczywiście o ostrzejszą jazdę.
Panowie, czy to możliwe, że silnik na zimno bierze olej, a gdy się rozgrzeje już nie? Chodzi oczywiście o ostrzejszą jazdę.
Ostra jazda na zimnym silniku to idiotyzm którego lepiej sie szybko oduczyc bo go zajedziez, albo juz zajechales ;)
Możliwe - metal na temperaturę reaguje inaczej, guma inaczej i olej tez inaczej.
Wszystko powinno osiągnąć optymalna temperaturę pracy zeby pracowało jak należy.
Olej jest gesty wiec nie smaruje za dobze, uszczelniacze zaworowe twarde nie wspominając o pierscieniach, zaworach i rozproszeniu, sprzedaniu metali...
witam. pytanie mam -ostatnimi czasy jeżdżę sporo po autostradzie i zauważyłem pewien objaw, mianowicie przy prędkości powyżej 130-140km/h przy zmianie pasa (na autostradzie) czyli bardzo delikatnym skręcie kół, słychać takie jakby skrzypienie (coś jakby tarcie metal o metal pod dużym obciążeniem, ale powoli) dochodzące z okolicy przednich kół. nie mam za bardzo pojęcia co to może być a diagnoza jest o tyle utrudniona że jak już pisałem poza autostradą i prędkościami w.w. problem nie występuje w ogóle.
Ma ktoś pomysł?
pozdr
witam. pytanie mam -ostatnimi czasy jeżdżę sporo po autostradzie i zauważyłem pewien objaw, mianowicie przy prędkości powyżej 130-140km/h przy zmianie pasa (na autostradzie) czyli bardzo delikatnym skręcie kół, słychać takie jakby skrzypienie (coś jakby tarcie metal o metal pod dużym obciążeniem, ale powoli) dochodzące z okolicy przednich kół. nie mam za bardzo pojęcia co to może być a diagnoza jest o tyle utrudniona że jak już pisałem poza autostradą i prędkościami w.w. problem nie występuje w ogóle.
Ma ktoś pomysł?
pozdr
Podnieść fure, pokrecic, posłuchać, popatrzeć.
Metalowa osłona tarczy albo nadkola na pierwszy ogień reszta, wedle objawów, stuki, luzy etc.
A ja mam takie pytanie:
Czy boczki drzwi 6g 3d hb są takie same jak z 6g coupe ?
Widełki przednich amorów w VI i V są inne?
Kupiłem amory koni na przód od Vgena, ale bez widełek i jak się okazuje to średnica widełek z VI jest za duża, żeby ten amor umiejscowić w widełkach.
Długością też się różnią?
A ja mam takie pytanie:
Czy boczki drzwi 6g 3d hb są takie same jak z 6g coupe ?
Tak, podobnie jak całe drzwi.
Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 4
dziaua, podładowałem, teraz bacznie będę obserwował, czy rzeczywiście akumulator pada/padł czy może alternator pada/padł, czy może jednak pobiera sobie jakaś lampka bez mojej zgody prąd, dodam, że porządnie oczyściłem klemy oraz 'czopy'/bieguny akumulatora. Przejechałem się po okolicy, zafałtekowałem, kontrolka ładowania się nie zapaliła, zobaczymy.
zeby sprawdzić łądowanie wystarczy na odpalonym sprawdzić napięcie i jedną z przyczyn masz z glowy
Szukam i szukam i nie moge znalesc takiej uszczelki na metry, generalnie ma byc profil "D" .
Uszczelka taka jak w podszybiu.
http://i.imgur.com/OnnXxhR.jpg
powiedzcie mi, czy jest jakakolwiek różnica między drzwiami w civicu VI gen 3d a 2d? Czy są one w 100% identyczne?
Witam,
Po zrobieniu samodiagnostyki wyszedł mi błąd nr. 63 . Czy on się wiąże z wymianą sondy lambda przy katalizatorze?
Również zauważyłem głównie przy piątym biegu podczas przyspieszania Hania nie przyjmuje gazu tzn. dodaję pedał gazu a auto nie reaguje. Jaka może być tego przyczyna?
Pozdrawiam
Powinny byc identyczne, chociaz ja kiedys kupilem do coupe zamek od Hb i ciegna nie pasowaly, do tej pory mam zagadke dlaczego?:)
chodzi mi o owiewki bocznych szyb, chce wiedzieć czy te z 3d pasują idealnie do 2d
No to chyba jednak dużo ludzi pomija posty;/ Ciężko się cokolwiek dowiedzieć ;/
czy głowicę mogę dać do regeneracji bez wałka i klawiatury? Ma to jakieś większe znaczenie?
mozesz, najwyzej mniej zaplacisz
chodzi o to że mam w piwnicy głowe i będę ją zakładał dopiero przy remoncie (wałek i klawiature mam na aucie). A czy w klawiaturze coś się wymienia/regeneruje?
Przy gwałtownym przyspieszaniu na 1,2 i 3 biegu zapala się kontrolka ręcznego ten wykrzyknik lecz nie dzieje się to zawsze. Czym to może być spowodowane?
Przy gwałtownym przyspieszaniu na 1,2 i 3 biegu zapala się kontrolka ręcznego ten wykrzyknik lecz nie dzieje się to zawsze. Czym to może być spowodowane?
mało płynu hamulcowego.
Małą ilością płynu hamulcowego w układzie (w zbiorniczku masz już minimum).
Edit:
Paweł był szybszy :rolleyes:
Spr. i dolej plynu hamulcowego
podziekował:) jutro ogarnę
Witam Panowie robie blache w ej9 i niestety po zdjeciu tylnych boczków ukazala się spora korozja z zewnątrz jej nie widać blacha wydaje się dość mocna ale jak już robić to porządnie wiec chce kupić drzwi i zrobić "większe" reperaturki i teraz pytanie czy przetloczenia w przednich drzwiach od VI gena sedana się pokryja czy musze miec drzwi z hb ?
Powiedzcie mi czy tłumik oem look komorowy od hondy civic VTI zamuli mi przelot??
dokładnie chodzi mi o wyciszenie wydechu.. ale bez ubytków mocy... srodkowy duzy juz jest..
Witam Panowie robie blache w ej9 i niestety po zdjeciu tylnych boczków ukazala się spora korozja z zewnątrz jej nie widać blacha wydaje się dość mocna ale jak już robić to porządnie wiec chce kupić drzwi i zrobić "większe" reperaturki i teraz pytanie czy przetloczenia w przednich drzwiach od VI gena sedana się pokryja czy musze miec drzwi z hb ?
drzwi od sedana sa zupelnie inne niz hb/qp
drzwi od sedana sa zupelnie inne niz hb/qp
I tańsze :) dzięki za info :)
Siema, szukam jakichś numerków oem lub zamienników do zaznaczonych tulejek :/
na japancarsie pokazuje tylko tą zaznaczoną na zielono. ktoś coś? :P
http://img24.imageshack.us/img24/60/r33m.jpg
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?126517-pytania-i-odpowiedzi-VI-gen-EJ-EK&p=2040122#post2040122
Obie są takie same.
Info z opakowania Yamato
Yamato: J54010AYMT
OEM: 52365-SH3-000
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?126517-pytania-i-odpowiedzi-VI-gen-EJ-EK&p=2040122#post2040122
dzięki wielkie !
trochę stron w szukajce przekopałem ale tego pod samym nosem nie znalazłem :P
czy kierownica z civica ufo lub hondy jazz podejdzie do ej9 bez rzeźby?
bo nie mode nic znaleźć
Z ufo ktos tutaj montowal na forum a nad ta z Jazz sam sie zastanawiam:)
dzięki wielkie !
trochę stron w szukajce przekopałem ale tego pod samym nosem nie znalazłem :P
Spoko. :) Nie wszystko da rade znaleźć wyszukiwarką.
czy zbiornik paliwa z civica 2d coupe 6gen podejdzie do 4d sedana 6gen?
czy kierownica z civica ufo lub hondy jazz podejdzie do ej9 bez rzeźby?
bo nie mode nic znaleźć
CHYBA z Ufo pasuje, ale jest problem z poduchą. W sprawie kierownic polecam ten temat: http://honda-tech.com/showthread.php?t=2842882
montował ktoś zamiennik przedniego zderzaka? jak z jego spasowaniem??
skolopendra
04-09-13, 14:17
jak z jego spasowaniem??
jak zwykle z zamiennikami ,kiepsko
w sumie to powiedzieli że nie będzie problemu z jego oddaniem więc jutro zobaczymy
skolopendra
04-09-13, 14:21
lepiej kupować używki
Czy po wymianie uszczelki pod przepustnica z D14A3 na D14A4 i wsadzeniu 4-2-1 trzeba resetować kompa?
lepiej zresetować, aby komputer się zaadaptował do nowych warunków, przecież to chwila roboty wyjąc bezpiecznik back-up na parę sekund, nie trzeba wykonywać całej tej słynnej procedury na wolnych obrotach itp
Hejo Panowie i Panie. Muszę wymienić przewody hamulcowe i paliwowe sztywne pod samochodem, trochę już są w złym stanie. Ma ktoś jakiegoś linka gdzie to kupić? Hamulcowe niby znalazłem
http://www.przewody-hamulcowe.pl/honda/205-honda-civic-eg3-eg4-zestaw-przewodow-hamulcowych-miedzianych.html
Ale z paliwowymi jest problem, nie mogę z znajomym tego ogarnąć. Ma ktoś jakiś sprawdzony ect. sklepik? Link bym prosił.
Honda Civic EJ9 97r.
Potrzebuje schematu skrzyni s20. Rozkreciłem wszystkie śrubyłączące obudowy, jedną na imbus od strony sprzegła (ta co jest w środku) drugą na 19 klucz która jest od tego samego mechanizm(ze sprężynką pod spodem) i skrzynia do pewniego stopnia sie rozeszła i nie chce iśc dalej.
Odkrec korek o srednicy okolo 3cm pasuje w niego idealnie przedluzka 3/4cala pod korkiem masz seger
kiedys szukalem i jak chcesz gotowe to tylko ASO lub rynek wtorny
z tej samej strony zamow przewody na metry, tylko nie pamietam jaka srednice maja 8 czy 10mm (bo sa grubsze od hamulcowych) i nie pamietam jakie koncowki
jak ktos wspomoze tymi informacjami to bedzie elegancko :)
jakies tam info nie potwierdzone znalazlem
jeden przewod glowny zasilajacy jest 8mm z zarobionymi koncowkami
i dwa przewody 6mm
ktos robil i moze potwierdzic ??
jakiej dlugosci brac ??
a tak wyglada na schemacie
http://japancars.ru/image/cache/epc_honda/3050-1056x527.gif
Odkrec korek o srednicy okolo 3cm pasuje w niego idealnie przedluzka 3/4cala pod korkiem masz seger
Pytanie jak zdjąć ten seger. Normalnie go rozchylając czy jakoś specjalistycznie ?
Edit: Dobra juz rozebrane.
Generalnie po przeliczeniu ilości zebów i podzieleniu, wyszło mi przełożenie 4,4375 (liczyłemw nast. sposób, Ilość zebów na dużej zębatce przez ilość na wałku skrzyni biegów).
Niech ktoś się wypowie czy warto to przekładać do mojej skrzyni, czy zbyt już zużyte.
A tutaj fotki:
https://lh5.googleusercontent.com/-BtbMUBLtWS4/UidiITYAQ3I/AAAAAAAAEtM/jB_VGck5E5I/s640/SAM_2069.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-6aYCWxXbBno/UidiIMv-89I/AAAAAAAAEtI/R8Rml7oe6Sk/s640/SAM_2070.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-V75pHWJgr34/UidiHLFNcMI/AAAAAAAAEtE/3lknIl0bYHY/s640/SAM_2071.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-nbnOmxTRn08/UidjCsCER7I/AAAAAAAAEtc/YOnt-KjpoYA/s640/SAM_2072.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-6qgDg92wgJc/UidjCqN2CAI/AAAAAAAAEtg/866w0JDnxt8/s640/SAM_2074.JPG
Potrzebuję: http://www.haparts.pl/17105-p00-t03.html
Problem: cena jak za jedną małą uszczelkę
Pytanie: gdzie mogę dostać jakiś zamiennik za grosze? (do D15B7)
Potrzebuję: http://www.haparts.pl/17105-p00-t03.html
Problem: cena jak za jedną małą uszczelkę
Pytanie: gdzie mogę dostać jakiś zamiennik za grosze? (do D15B7)
Podejrzewam że w każdym jednym sklepie motoryzacyjnym.
Panowie zakupiłem zestaw poliuretanowy stabilizatora drążka zmiany biegów od STRONGFLEXa. Niestety do zestawu nie było dołączonego żadnego smaru.
Moje pytanie: na jakim smaże montować poliuretan?
http://imageshack.us/a/img13/8938/jsz9.jpg
Hejo Panowie i Panie. Muszę wymienić przewody hamulcowe i paliwowe sztywne pod samochodem, trochę już są w złym stanie. Ma ktoś jakiegoś linka gdzie to kupić? Hamulcowe niby znalazłem
http://www.przewody-hamulcowe.pl/honda/205-honda-civic-eg3-eg4-zestaw-przewodow-hamulcowych-miedzianych.html
Ale z paliwowymi jest problem, nie mogę z znajomym tego ogarnąć. Ma ktoś jakiś sprawdzony ect. sklepik? Link bym prosił.
Honda Civic EJ9 97r.
Ja materiał i na przewody hamulcowe i na paliwowe kupowałem tutaj: http://pwpnet.pl/index.php?l=pl&s=kon
Dorabiał ten, kto wymieniał bezpośrednio "na samochodzie"
Wiem, że sprzedają też gotowe zestawy przewodów hamulcowych, więc może i paliwowe też.
Maseratidawid
06-09-13, 01:28
siema
powiedzcie mi cos na temat d15z6 czy sie psuje jak tam z pompa bo slyszalem ze jakas pompa jest tam ktora sie psuje :) i czy mozna jakies wiecej konikow z tego silniczka wyciagnac?? jesli tak to jak i co najtaniej napoczatek wyjdzie:)
Wiem, że sprzedają też gotowe zestawy przewodów hamulcowych, więc może i paliwowe też.
No właśnie w tym problem że paliwowych nie ma. Hamulcowe wiem że są, lecz ile szukam i szukam to paliwowych gotowców nie ma. Znajomy nie bardzo chce się brać za dorabianie paliwowych, dlatego szukam czegoś gotowego.
#Edit
Wpadliśmy na genialny pomysł użycia plastikowych przewodów paliwowych, hamulcowe normalne miedziaki. No to chyba tyle, dzięki Panowie.
siema
powiedzcie mi cos na temat d15z6 czy sie psuje jak tam z pompa bo slyszalem ze jakas pompa jest tam ktora sie psuje i czy mozna jakies wiecej konikow z tego silniczka wyciagnac?? jesli tak to jak i co najtaniej napoczatek wyjdzie
a twoje d14 jak sie psuje ? to tu tak samo jak każda dseria ;)
Moje pytanie: na jakim smaże montować poliuretan?
Zwyklym smarem przesmaruj i bedzie ok
d15z6 to raczej bezawaryjny motor
skolopendra
06-09-13, 12:25
d15z6 to raczej bezawaryjny motor
jak większość silników HONDY :cool:
Czy jak odkręcę filtr oleju bez spuszczania oleju to dużo chluśnie spod spodu? Tyle co w filtrze czy więcej?
Panowie, kupując kolektor wydechowy 4-2-1 do D-serii są jakieś lepsze i gorsze? Widziałem kilka producentów na allegro lecz chyba wszystko to jest to samo, chcę się tylko upewnić :)