Zobacz pełną wersję : pytania i odpowiedzi - VI gen EJ/EK
Nie.
O tą która łączy dolny wchacz z budą. Tak było u mnie. Może być jakikolwiek inny. A może być też niedokręcona śruba.
Civic_hb96
17-10-13, 09:30
Witam jest pytanko.
Jak samemu zrobić lampy przednie USDM do HB przedlifta ?
Jeśli chcesz amber to na forum jest kilka tutoriali wystarczy poszukać :-)
Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
Panowie!
Czy "ta" płyta z bagażnika w 3d będzie pasować do 4d???
Moja połamana, a znalazłem ładną z dykty...
Jak bedzie troche wieksza to sobie dotniesz, jak bedzie mniejsza tez bedzie pasowac, to ma tylko przykryc kolo, innego zadabia nie spelnia:):)
No tak sobie właśnie myślę, że tak czy tak spełni swoje zadanie jako "podłoga"... teraz doczytałem, że łącznie z przesyłką to będzie jakieś 100zł za kawałek dykty. No nie wiem :)
Dzięki za odp.
Jedz do castoramy i za ta cene bedziesz mial kilka takich plyt. A co do wysylki ktos chce na tym przyciac:)
zrobilem ryse na lakierze, czy mleczko cif wystarczy??
"Rozbilem auto ,da sie naprawic?" Ludzie wyslawiajcie sie, byle jak ale sie wyslawiajcie!:)
Skad mamy wiedziec jaka rysa, jaka gleboka itd
Jak widac gola blache to mleczko cif nie usunie.
Witam, mam pytanie, bo zmieniłem sobie podświetlenie zegarów w EJ9 na niebieskie i niby wszystko dobrze tylko że strasznie słabo świecą, jakie żarówki były by odpowiednie żeby mocniej świeciły ?? bo kupiłem w sklepie elektrycznym takie niby zwykłe niebieskie, na allegro sporo jest tego ale nie wiem które były by odpowiednie, z góry dzięki za pomoc i wskazówki :-)
Panowie, pytanie czy przełącznik od elektrycznych lusterek podejdzie z 7gena do 6gena? nie wiem czy ma takie same wymiary, wygląda niemal identycznie. Ze zmienionymi pinami sobie poradzę, tylko czy on wejdzie w fabryczne miejsce?
Witam, mam pytanie, bo zmieniłem sobie podświetlenie zegarów w EJ9 na niebieskie i niby wszystko dobrze tylko że strasznie słabo świecą, jakie żarówki były by odpowiednie żeby mocniej świeciły ?? bo kupiłem w sklepie elektrycznym takie niby zwykłe niebieskie, na allegro sporo jest tego ale nie wiem które były by odpowiednie, z góry dzięki za pomoc i wskazówki :-)
Bodajże tam T5 R5 są.Szukaj z dioda SMD,generalnie równomiernie światła i tak nie rozłożysz,nawet po starciu farby z tarcz.Jak masz czas i chęci postaraj się to zrobić z paska z diodami smd:)
Siemka,
Szybkie pytanie. Czy swap hamulców z giełdy:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?192235-Swap-Hamulcy-VTI-Czesci-MB6-MC2
Podejdzie bezproblemowo do ek3 sedana? Oraz pompa która jest możliwa z serwem do kupienia?
Wszystko jest p&p? Taki zestaw ma ABS?
Proszę nie zwracać uwagi na linki, elementy gumowe i tarcze/klocki bo i tak będą nowe. :-)
Dzięki za pomoc
Można powiedzieć że zastaw jest p&p, pompa też, mb6/mc2 nie słyszałem żeby nie miało ABS, co potwierdzają kable od ABS na zdjęciu
Pamiętaj że rozstaw śrub jest inny ! w ek3 masz teraz pewnie 4x100 a tam jest 4x114.3 więc felgi też trzeba będzie zmienić pewnie
Felgi juz w drodze właśnie hehe. Okej czyli heble podejdą na pewno tak? I pompa z serwem też bezproblemowo wchodzi w miejsce obecnej? :-)
zrobilem ryse na lakierze, czy mleczko cif wystarczy??
Mistrz!:D
Sory za OT.
Jeszcze apropo swapu. Orientuje się ktoś czy tylne czujniki ABSu będzie można przełożyć z ek3 d15z6 sedana do tego swapu ( mowa o tylnych bo przednie są w zestawie ) albo czy można je gdzieś dostać? Bo jak widzę IC jest ubogi pod tym względem...
EK3: ŁOŻYSKO PRZÓD (262 z ABS)
Wymiary: 79/43/41-38
a bez ABS jest jakie??
A różni się? :/
Bo ja mam łożyska z przodu nie wymieniane od kiedy kupiłem samochód, a teraz mam zamówione przeguby zewnętrzne w wersji bez abs bo tak chciałem gdyż jeżdżę z wyłączonym.
Teraz mam obawy czy da się to połączyć.
same przeguby się nie różnią
panowie mam problem i nie wiem dlaczego tak sie dzieje.
moje ek3 po wymianie oleju przez pierwsze 4tys km nie bierze ani grama oleju, przez nastepne 5tys km dolewam niecały litr oleju.
co moze byc przyczyna?
sytuacja powtarza sie po raz 3. Najpierw na mobilu, potem na motulu a teraz na valvoline maxlife (wszystkie 10w40)
pierwsze zalanie masz ponad stan, potem olej sie zuzywa i zaczyna szybciej ubywac ;]
wlewaj jeden olej, np maxlife
pierwsze zalanie masz ponad stan, potem olej sie zuzywa i zaczyna szybciej ubywac ;]
wlewaj jeden olej, np maxlife
w sensie po zalaniu nowego oleju, ten trzyma swoje wlasciwosci, z czasem je traci i przez to zaczyna sie zuzywac? dobrze rozumiem?
tak, wiadomo ze olej musi gdzies mieć ujście więc podzespoły twoje silnika są zużyte na tyle że przy nowym oleju dają radę później popuszczają
zresztą kuźwa co ja pieprze przecież to idealna norma ... zdrowy silnik Panie ! litr na 9 tyś ? ja tyle leje na 150-200 km ... xD
Panowie, jest możliwość kupienia spreżyny która znajduję się w lusterku?
Raczej tylko rozbite lusterko mozesz probowac kupic i wymienisz sobie srodek.
Witam, w jakim miejscu znajdują się otwory do konserwacji progow w ej9? Chciałbym to zrobić jeszcze przed zima :)
Aso. Haparts. Uzywki
Najszybciej znajdziesz z mb6 roznia sie tylko wtyczkami ktore wystarczy zamienic.
Witam, w jakim miejscu znajdują się otwory do konserwacji progow w ej9? Chciałbym to zrobić jeszcze przed zima :)
Zdejmujesz nakladki z progow i wyciagasz spinki na ktorych sie trzymaja i masz piekne otwory co 30cm
Najszybciej znajdziesz z mb6 roznia sie tylko wtyczkami ktore wystarczy zamienic.
Zdejmujesz nakladki z progow i wyciagasz spinki na ktorych sie trzymaja i masz piekne otwory co 30cm
Konserwacja od wewnątrz wystarczy, czy na zewnątrz tez czymś przelecieć? :)
CzarnyAbdul
20-10-13, 22:45
Mam pytanie o oponki... czy rozmiar 185/60/r15 wjedzie do EJ6?? Na niektórych stronach widzę, że jest w opcji taki zamiennik, na innych nie ma takiego wymiaru. Ma ktoś może takie?będą pasować? Proszę o szybką odpowiedź. Dziękuję:)
Wejdzie ale będzie mega balon. bezsensowny rozmiar. zwykłe standardowe 195/50 jest tanie więc po co kombinować?
CzarnyAbdul
21-10-13, 07:36
O to chodzi, że mam z poprzedniego auta takie oponki na zimę, a jeszcze jeden sezon, może dwa by przejechały. Dlatego się zastanawiam czy je zakładać czy wyrzucać:P
Jesli na zime to nie ma co sie czaic, zakladaj:)
palermo444
21-10-13, 08:39
Pytanie z innej beczki czy stabilizator tylny 13 mm z integry podejdzie do ej9?
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Pytanie z innej beczki czy stabilizator tylny 13 mm z integry podejdzie do ej9?
na pewno nie P&P. oczka pod łączniki są inne i inne są mocowania do budy. ale wszystko jest do obejścia.
Mam problem , gdy jadę w dłuższą trasę ( 50 km ) to gdy stanę gdzieś na światłach to nagle podnosi sie wskazówka temperatury , nie podnosi sie na maxa , ale jest blisko czerwonej granicy . I nagle jak rusze i trochę przyjadę to opada. Winny termostat?
Ja bym stawiał na wentylator chłodnicy. Sprawdź gdzieś na postoju czy Ci się włącza.
palermo444
21-10-13, 13:25
Oby to termostat a jak wygląda sprawa w zbiorniczku wyrowna czym nie bulgota? Czysty jest płyn węże od chłodnicy napeczniale czy miękkie?
Jak się dostać do pompki spryskiwacza przedniej szyby ? Muszę ściągać zderzak ?
Starstruck
21-10-13, 14:59
Jak się dostać do pompki spryskiwacza przedniej szyby ? Muszę ściągać zderzak ?
Tak będzie najwygodniej. Można też ściągnąć nadkole, ale w sumie będzie z tym więcej roboty.
palermo444
21-10-13, 15:21
Jak zamontować asr w VI genie wraz ze stabem nie mogę znaleźć instrukcji żadnej która srobka gdzie i te blaszki :-)
Tak będzie najwygodniej. Można też ściągnąć nadkole, ale w sumie będzie z tym więcej roboty.
więcej roboty to raczej ze ściagniem zderzaka ...
wystarczy odpiac z 2 kołki nadkola ... żadnego ściągania zderzaka
Witka.Takie pytanko-jakie świece do d14z1?chodzi mi o oznaczenie...
NGK :D
PYTANKO: Czy te głośniki zmieszczą mi się w drzwiach ej9 hb ?? http://allegro.pl/hertz-dsk165-glosniki-bmw-3-e46-przod-tyl-rover-75-i3566947934.html
Chodzi mi o to czy będzie mi się szyba domykała do końca czy nie są za szerokie.
Proszę o odpowiedź. ;-)
http://imageshack.us/photo/my-images/856/k3bu.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/842/h9dw.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/716/7who.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/854/4n7a.jpg/
to ten podłokietnik jest z wersji jasno czy ciemno szarej? będzie kolorostycznie pasował do coupez plastikami dark gray? czy można na podłokietniku odczytać jakiego on jest koloru?
Starstruck
21-10-13, 22:15
więcej roboty to raczej ze ściagniem zderzaka ...
wystarczy odpiac z 2 kołki nadkola ... żadnego ściągania zderzaka
No wiem, nadkole ma więcej kołków, zderzak też wypadałoby odgiąć a przy zdjętym ma wszystko jak na widelcu. Robota na 7 minut.
Ej6/8 miało inny kolor podswietlenia tarcz i zegarka (błękitny) niż ej9/ek3 (amber)
No wiem, nadkole ma więcej kołków, zderzak też wypadałoby odgiąć a przy zdjętym ma wszystko jak na widelcu. Robota na 7 minut.
nawet na mniej ;)
Witka.Takie pytanko-jakie świece do d14z1?chodzi mi o oznaczenie...
np DENSO K16TT rewelacyjne świeczki
PYTANKO: Czy te głośniki zmieszczą mi się w drzwiach ej9 hb ?? http://allegro.pl/hertz-dsk165-glosn...566947934.html
Chodzi mi o to czy będzie mi się szyba domykała do końca czy nie są za szerokie.
Proszę o odpowiedź. ;-)
kazde hertz 165 wchodzą, tyle że musisz wyciąć w boczku koszyk starego głośnika odpowiednio i bez dystansu przykręcasz głośnik w boczek, najlepiej też żeby śruby i łapały się blachy wtedy przy ekstrymalnym użytkowaniu nie będzie większego problemu Skąd jesteś ?
Dzięki za odpowiedź. Dolnyśląsk. ;-))
Koledzy , jak w silniku d14z1 zdjąć palec aparatu wiem że śrubka jest od dołu która mocuje ten palec, jak sie do niejo dostać? Krecic rozrusznikiem? Bo nie wiem jak po założeniu kopułki coś z zapłonem się nie stanie?
Przepchnąć kawałek samochód na biegu :)
albo dać na luz wsadzić 19stkę na koło pasowe z przedłużką przy skręconych kołach i sobie obrócić
A opcja z rozrusznikiem tez da rade?
jak inaczej nie umiesz :) to może lepiej nie zmieniaj :P da radę
Da rade rozrusznikiem. Ale istnieje duże prawdopodobieństwo że potem na forum pojawi się nowy temat pt. "nie chce odpalić po wymianie palca i kopułki". Po prostu cewka może paść.
Jaki filtr oleju i paliwa i olej do hondy polecacie D14A4 vi gen ? Dodam że był poprzednio zalany 5w40
to wlej taki sam i filtry na jakie Cie stac
Filtr oleju oem albo hamp a olej sam osobiście leje mobil 10w40 i jestem zadowolony :)
Zalałem mobilem 10W40 I filtr WIX .
Czy wie ktoś od czego są te plastikowe uchwyty przykręcone od dołu tylnej belki? Mały na środku i większy po lewo.
kazde hertz 165 wchodzą, tyle że musisz wyciąć w boczku koszyk starego głośnika odpowiednio i bez dystansu przykręcasz głośnik w boczek, najlepiej też żeby śruby i łapały się blachy wtedy przy ekstrymalnym użytkowaniu nie będzie większego problemu Skąd jesteś ?[/QUOTE]
Wlasnie dzisiaj dałem auto mechanikowi , powiedział mi że wyciął koszyczek i jednak dalej się nie mieszczą...
Wlasnie dzisiaj dałem auto mechanikowi , powiedział mi że wyciął koszyczek i jednak dalej się nie mieszczą... a wkłada je na boczek ? jak wkłada pod to nie da rady ...
a wkłada je na boczek ? jak wkłada pod to nie da rady ...
potrzebny jest dystans, np. z MDFu
do 6 g jeszcze nie użyłem ani razu ...
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1294298_639120866105660_915381812_o.jpg
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1149316_639120886105658_768676067_o.jpg
Da rade pod boczek i wszystko gra.
do 6 g jeszcze nie użyłem ani razu ...
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1294298_639120866105660_915381812_o.jpg
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1149316_639120886105658_768676067_o.jpg
To moje głośniki i potwierdzam ze wchodzi bez dystansu. Jak założysz dystans to pokrywa nie wejdzie, a bez wycięcia koszyka się nie obejdzie :)
Wlasnie dzisiaj dałem auto mechanikowi , powiedział mi że wyciął koszyczek i jednak dalej się nie mieszczą...
http://www.audiotuning.pl/car-audio,civic.html
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?8066-Monta%BF-PowerBass-S-6C-w-przednich-drzwiach-EJ9
Da radę pod boczek i będzie grało, ale to nie to samo co na mdfie i wygłuszonych drzwiach
panowie, panie, czy tylne górne rozpórki na kielichy są takie same w 5 i 6 genie ?
Da radę pod boczek i będzie grało, ale to nie to samo co na mdfie i wygłuszonych drzwiach
zakładając że u większości są jeszcze tylko gwizdki i jakiś bass to myślę że różnicy nie robi wygłuszenie przy tym brzmienie w pewnym przedziale vol :) Kiedyś naprawdę się nabawiłem z wygłuszaniem, jakimiś mega zestawami głośników radii, wyliczaniem na skrzynie i dupa ani ja ani on różnicy nie czuł hehe
Podstawowe wygluszenie drzwi zestaw odseparowany i roznica co do serii jest znaczna.
Oczywiscie glosnik na dystansie a nie na boczek jak kolega wyzej pokazal.
a ja mam pytanko z innej beczki. zakupiłem sprężyny eibach federn Typ 4015 KBA-Nr. 90439. teraz pytanie, to jest seria Pro-Kit? bo w necie są wieści że typ 4015 to prokit i 4020... i w co wierzyć?
Potrzebuję rady odnośnie tego jak dostać się do wiązki kabli przechodzących z drzwi do kabiny. W chwili obecnej mam boczek zdjęty ale nie wiem czy drzwi odkręcać czy zdjąć po prostu lewy błotnik? Samochód to Sedan 98 ( EJ9 ). Jeśli przeglądał ktoś te przewody już, to proszę o radę co lepiej wg was odkręcić. Muszę przejrzeć je ponieważ do modułu centralnych drzwi nie dochodzi stałe napięcie z aku. Po podaniu napięcia bezpośrednio z aku do kabelka około 10 cm od modułu pilot zaczyna reagować. Więc typuje przetarcie kabla w wiązce drzwi. Zdarzało się, że czasem moduł działał czasem nie.
Najprościej zdjąć błotnik i będzie latwy dostęp do kostki w drzwiach.
pa raz kolejny mam pytanko..... czy do d15z6 ek3 przepustnica od b18 oraz rozwiercony ssak... coś da.... oprocz troche wiekszego spalania? czy po takim zabiegu przydało by sie strojenie auta??
Witam, zakupilem dzisiaj maszyne polerska najtansza, w postaci kierownicy, mam paste, lecz nie ma polskiego opisu uzycia, w jaki sposob obslugiwac sie tym, na czysty lakier ta gesta paste rozsmarowac i ogien?? czy ciutke wody potrzeba , pasta dosc gesta, Pozdrawiam
Sa pasty na sucho i na mokro skad mamy wiedziec jaka kupiles?
Czy maglownica od mb/ma podejdzie do ej9?
Siemano, mam uszkodzoną przednią szybę dzwoniłem do kilku wymieniaczy zajmujących się tym tematem i wszyscy twierdzą że szyba od 3D to nie jest ta sama co 4D czy to prawda?
pozdr
Czy seryjny wydech EK4 ma 2" średnicy po zewnętrznej?
Czy do przełożenia sanek z eg do ej/ek mogą zostać seryjne wahacze?
Siemka...takie może niecodzienne pytanie-dużo było by roboty jakby chciał założyć abs do instalacji gdzie go nie było?Robił może już ktoś
Czy seryjny wydech EK4 ma 2" średnicy po zewnętrznej?
Tak, ale na odcinku od kolektora do środkowego. Potem za środkowym rura jest węższa i ma bodaj 45mm. śred. zew.
Jak naprawic podswietlenie panelu nawiewu w CRX DEL SOLU?
Jak wyjac te zaroweczki? Trzeba wyjac ten panel? Jak?
udalo mi sie tylko galke sciagnac. Chyba nie trzeba deski do tego sciagac prawda?
Siemka...takie może niecodzienne pytanie-dużo było by roboty jakby chciał założyć abs do instalacji gdzie go nie było?Robił może już ktoś
Do ogarniecia ale żeźby niemalo - przy seryjnych heblach spoko. Pozniej dziwne klopoty napotkalem, czujniki nie chca dzialac itp. Karuzela bledow. Zebatki piast, pompa, skakanie hamulca, Kupa roboty a mi nerwow braklo bo ilez kurna mozna a to wciaz nie trybi :)
Do ogarniecia ale żeźby niemalo
Właśnie znalazłem jakąś starszą Twoją "debatę" na temat ABS-u z kilkoma innymi użytkownikami...chyba jednak na coś innego wydam kasę.Dzięki za odpowiedź.
Wszystko sie da jednak wez tu znajdz pompe i komplet czujnikow z zebatkami z gwarancja ze bedzie wszystko dzialac.
Ja juz mam np piasty z Rovera 420D i zdechl czujnik, poszukiwanie trwa wciaz, kasy przez to sie przelalo juz niemalo i wciaz efekt ten sam. Mam jednak nadzieje ze uda mi sie ogarnac do konca bo za duzo zainwestowane by tak odpuscic - parcie jednak przeszlo dawno. Nie jest tak zle bez tego ABSu, kwestia przyzwyczajenia :)
Witam. Jest sprawa. Przeszukując serwice_manual znalazłem gdzie jest czujnik temp cieczy chłodzącej. Gdzie jest w zegarach wskaźnik temp i nawet jest napisane gdzie szukać szczegółów 23-d-5 jest rysunek zegarów i jest tam napisane ze w rozdziale 5 (wymontowanie silnika) trzeba szukać szczegółów dotyczących wskaźnika temp. Ale jakoś tego znaleść nie mogę.
HELP!
PYTANIE. Jaki opór powinien mieć czujnik temperatury (ten w głowicy)
Znalazłem w końcu trochę czasu i próbuje rozwiązać problem jaki ostatnio mnie spotkał.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?191617-Termostat-wymieniony-a-problem-pozostal&p=2096120#post2096120
Po wycięciu kata z EJ9 ze środkowego tłumika dobiega dziwny dźwięk,jakby ocieranie sie metalu o metal..Co to może być?
immortality
26-10-13, 13:04
Kumpel ma problem z d14z1, a mianowicie gdy zagrzeje silnik na biegu jałowym obroty mu spadają do 200~. Aż auto wpada w rezonans. Na zimnym silniku trzyma 700~. Co to moze byc?
Na zimnym zaraz po odpaleniu jakies 1500 być powinno.
Niec wyczyści krokowy i przepustnice.
Sprawdzi czy wszystkie wtyczki przy kolektorze ssącym i przepustnicy sa dobrze dociśniete.
Wcześniej było wszystko ok czy dłubał coś przy silniku/dolocie?
Pracuje równo, nie przerywa i jak się podczas normalnej jazdy zachowuje.
immortality
26-10-13, 14:06
tzn na zimnym jest 1500~. Potem spada do 700 a jak go dobrze zagrzeje to mu do 200 spada. Nic nie dłubał, niedawno kupił hanie. Ma seryjny dolot i (chyba) coś grzebał przy zwężce przy przepustnicy. (kupił podkładkę i chyba ją zamontował) :P
chyba wymontował ? jak miał a3 ?
Co polecacie na powoli zwijający się pas kierowcy? Bo szału dostaję jak muszę zwijać palcami, a Hondę używam od niecałego tygodnia. :P
Na pasy woda z mydlem pomaga podobno.z prelud tez fajnie sie zwijaja bo chyba mniej uzywane.
Wyciagnij go ile sie da i spryskaj plakiem albo silikonem w sprayu i bedzie smigal az milo.
Witam,
Jaki dokadnie model silnika 1.6 był montowany w Aerodeckach? Wygląda podobnie do 1.5, który jest w mojej Halinie, ale szczegółów technicznych nie mogłem się doszukać.
PaTrYk93-p2
27-10-13, 09:40
Witam
W silniku D15Z6 w rurę dolotową (pomiędzy puszką z filtra a przepustnicą) jest wkręcony "czujnik temp. zasysanego powietrza IAT"? Podejdzie taki czujnik z Hondy Accord VII i-VTEC 02-08r?
Tu link : http://allegro.pl/honda-accord-vii-i-vtec-02-08r-czujnik-temperatury-i3639708380.html ?
Wydaje mi się że powinien podejść...
Nie mogę znaleźć czujnika dedykowanego do tego silnika...
Witam,
Jaki dokadnie model silnika 1.6 był montowany w Aerodeckach? Wygląda podobnie do 1.5, który jest w mojej Halinie, ale szczegółów technicznych nie mogłem się doszukać.
d16b2 mc1
d16b2 mc1
Wielkie dzięki.
Czy wiadomo z jaką skrzynią (przełożenia) ten silnik był montowany w decku? Chodzi mi dokładnie o porównanie zużycia paliwa tego modelu z moim hatchbackiem, D15B.
Na papierze raczej mało atrakcyjny silnik technicznie. Brak systemu VTEC, moc nieco mniejsza niż w moim 1.5. Podejrzewam spalanie będzie wyższe.
może ktoś przypomnieć jakie przełożenie głowne ma skrzynia w d15z6?
skrzynia w d15z6?
3,888 bardzo dlugie.
Starstruck
27-10-13, 21:52
Wielkie dzięki.
Czy wiadomo z jaką skrzynią (przełożenia) ten silnik był montowany w decku? Chodzi mi dokładnie o porównanie zużycia paliwa tego modelu z moim hatchbackiem, D15B.
Na papierze raczej mało atrakcyjny silnik technicznie. Brak systemu VTEC, moc nieco mniejsza niż w moim 1.5. Podejrzewam spalanie będzie wyższe.
Seryjnie siedzi tam skrzynia o głównym 4,058 (tak jak w D16Y7).
mam ej6 i coś mi się dzieję ze sprzęgłem, czuje jakiś nieprzyjemny zapach np. podczas cofania pod górkę, przy agresywniejszej zmianie biegów chyba ślizga (chyba bo w sumie nigdy nie jeżdziłem autem ze ślizgających sprzęgłem, sprzęgło łapie zaraz po wciśnięciu pedału sprzęgła.
- Czy to oznacza że sprzęgło się kończy?
- Jakie są koszty wymiany sprzęgła?
- Co ewentualnie muszę wymienić i jakie są koszty części?
- Czy warto kupić używane sprzęgło i docisk w bdb stanie (tak sądzi sprzedawca, że polata jeszcze dobre kilkadziesiąt tyś)?
- Czy ewentualnie wymiana płynu w sprzęgle coś pomoże? I gdzie jest w w ogóle zbiorniczek i jak się wymienia ten płyn?
Tak naprawde co jest do wymiany dowiesz sie dopiero po rozebraniu sprzegla(tarcza,docisk,lozysko)
Z doswiadczenia powiem ci ze w D16Y7 mozesz miec sprzeglo 200mm jak i 212mm reguly nie ma !
Jesli kupisz zle to albo wymienisz albo do nowego dokupisz odpowiedni zamach:)
Wymiana plynu raczej nic nie zmieni, szykuj sie na wymiane.
Jesli szukasz dobrej uzywki PW
- Jakie są koszty wymiany sprzęgła?
Robocizna 200 - 300 zł
plus sprzęgło - komplet od 350 zł w górę
albo regeneracja np u radzikowskiego za komplet około 120 zł plus nowe łożysko 80 do 140 zł
od jakiegoś czasu cały czas czujnik temperatury silnika po jakimś czasie wychodzi lekko ponad połowe, silnik sie nie przegrzewa, temperatura nie skacze ale troche mnie to zastanawia dlaczego nei jest tak jak wcześniej idealnie w połowie tylko lekko ponad, płyn chłodzący też jest wiatraki działają jak trzeba, ktoś coś?
immortality
28-10-13, 12:48
Kolejne pytanko. Mam teraz alu r14 175 60 i mam okazję kupić r15 195 50, będzie to pasować do hb ej9 1999? Słyszałem, że inny rozmiar kół i opon może coś powalić w kompie czy coś. Bedzie okej z tym nowym rozmiarem?
inny rozmiar kół i opon może coś powalić w kompie czy coś. Bedzie okej z tym nowym rozmiarem?
ciekawe teorie ;) co niby ma rozmiar kół do komputera ? ;)
Jedynie troszkę prędkość będzie przeklamywac zakladaj bedziee git
Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka
Teraz na tych 175/60 r14 to mu przekłamuje ( 12mm różnicy na średnicy. Licznik zawyża o 2,1%.)
Rozmiar przewidziany przez konstruktorów to 185/60 r14, a 195/50 r15 jest prawie idealnym zamiennikiem jeśli chodzi o średnice ( 2mm różnicy co daje 0,3% zawyżenia wskazań licznika).
Kolejne pytanko. Mam teraz alu r14 175 60 i mam okazję kupić r15 195 50, będzie to pasować do hb ej9 1999?
Mam tak i jest O.K.
Słyszałem, że inny rozmiar kół i opon może coś powalić w kompie czy coś.
Ktoś Ci głupot naopowiadał.
:p
Extreme191
28-10-13, 22:07
Mam do was pytanko podpasi mi na tył może nadkole z Golfa IV ? :http://allegro.pl/vw-golf-iv-hb-kombi-97-nadkole-tylne-tyl-prawe-i3644016863.html
Bo te niby do civica to według mnie mają wiele do życzenia i nie zasłaniają za dużo..
Wydaje mi się że z lewej strony będzie przeszkadzać rura wlewu paliwa, bo golf ma z drugiej strony. Szybciej dopasujesz od czegoś hondo-podobnego np. Rover. Albo od jakiegoś innego japońca. Chociaż też nie wiem czy w którychś modelach są pełne plastiki. Ogólnie to przedzierasz szlaki z tego typu zamiennikami. ;)
Żeby wymienić nagrzewnice w VIg hb trzeba konsole całą ściągać ?
Kolego zeby nagrzewnice wyjac to musisz cala deche wyciagnac:)
siema, szybkie pytanko:
- posiada ktoś wymiary Beaks'a do VIg. ?
a jeżeli nikt nie ma to dało by rade ktoś kto ma zmierzył mi, proszę ? :)
może być odpowiedź na PW
Siemanko ;) Ratujcie !
Robiliśmy u mechanika regulację zaworów, i wymienialiśmy olej w skrzyni.
Po złożeniu dekla, daniu nowej uszczelki i zapięciu wszystkiego - ZERO ISKRY
Samodiagnostyka nic nie wykazuje, cały czas wtedy pali się check engine.
Co robić ?
Silnik D15z6 EK3
Regulacja zaworów i wymiana oleju skrzyni nie ma nic do iskry więc ciężki przypadek.
Może cewka padła? Nie zakręcił ktoś przez przypadek rozrusznikiem na odłączonych świecach? Dość często powtarzam to o tej cewce. :D
Nie jestem pewien, ale chyba nie powinien się palić check przy diagnostyce. Nie chce mi się szukać ale nie powinno być tak że mignie na rozpoczęcie sekwencji wyświetlania błędów, a jak nie ma błędów to zaraz mignie na zakończenie sekwencji?
może być tak że świeci się cały czas check po włożeniu zworki to znaczy że nie ma błędów
nie ma iskry to stawiam na cewkę
Tylko pierwszy raz było kręcone ze świecami spiętymi
Wysłane z mojego GT-I9001 przy użyciu Tapatalk 4
ktoś może jeszcze się z tym spotkał ? ;(
Tylko pierwszy raz było kręcone ze świecami spiętymi
A drugi z odpiętymi?
Szukaj jakiejś cewki na podmianę.
Dzięki Bolsik za sprostowanie.
Do wymiany cewki, muszę cały aparat demontować ? Czy ew. wystarczy tylko zaznaczyć sobie, jego położenie ?
Nigdy nie wymieniałem, ale prawdopodobnie wystarczy zdjąć kopułkę i palec. Nie ma sensu demontować całego aparatu.
Witam. mam maly problem , mam ej 6 coupe, na zielonych sprezynach weiteca, przod stoi wyzej chce go obnizyc , i nie wiem jakie sprezyny byly by, odpowiednie zeby przod byl delikatnie nizej od tylu, kolor sprezyn tez ma znaczenie do poziomu obnizenia , czy to tylko twardosc ?? Pozdrawiam
Rodzynki, a pompka się włącza ?
Sam zakładałeś sprężyny? Rzadko ale się zdaża że ktoś tylne z przednimi pomylił.
A może to springi dla "ciezkiej" B-serii
kupilem juz takie, niby tyl jest na sporowych amorach, przod seria, jakie sprezyny polecacie, kupi sie . Pozdrawiam
A z przodu amor oem?
Te sportowe amorki czasem są tak zbudowane że mają przesunięty lub wręcz skokowo regulowany kielich/mocowanie sprężyny.
no wlasnie nie wiem ... ale jakie sprezyny do obnizenia tyl ladnie stoi, ale przod porazka , jakbym mial 500 kg w bagazniku, Pzdr
Jaka pompka? :P
Włącza się, paliwo podaje
Siemanko ;) Ratujcie !
Robiliśmy u mechanika regulację zaworów, i wymienialiśmy olej w skrzyni.
Po złożeniu dekla, daniu nowej uszczelki i zapięciu wszystkiego - ZERO ISKRY
Samodiagnostyka nic nie wykazuje, cały czas wtedy pali się check engine.
Co robić ?
Silnik D15z6 EK3
Sprawa rozwiązana, cewka w aparacie wymieniona i po kłopocie ;)
Panowie czy pompa wspomagania z mojej ej9 bedzie pasowac do del sola?
powinna podejść, chyba że z całą łapą to może będzie trzeba jakąś tulejkę dołożyć ale tak to są wymienne
Witam, Panowie jaki kolor felgi stalowej podejdzie do srebrnej coupety ??? zamierzam pomalowac . Pozdrawiam
Witam, Panowie jaki kolor felgi stalowej podejdzie do srebrnej coupety ??? zamierzam pomalowac . Pozdrawiam
Każdy, który Tobie będzie się podobał.
:p
Obudowa elektrycznego lusterka jest taka sama co w manualnym (ej9 hb przedlift)? Mozna przelozyc bebechy miedzy tymi typami lusterek?
Miał ktoś do czynienia z przewodami firmy JANMOR ? http://www.janmor.pl/catalog/6653/proline/JP102 Warte to coś jest ? :)
pytanie trochę śmieszne... czy dam radę sam wymienić termostat i płyn ? pytam bo w manual'u jest informacja o dokręcaniu śrub z niutonem. ej9 hb d14. i pytanie jak to ogarnąć żeby było dobrze ...
pytanie trochę śmieszne... czy dam radę sam wymienić termostat i płyn ? pytam bo w manual'u jest informacja o dokręcaniu śrub z niutonem. ej9 hb d14. i pytanie jak to ogarnąć żeby było dobrze ...
Spokojnie dasz radę sam :) Robota na 2 papierosy, jak nie palisz to na 1 piwko :) Dokręcasz mocno ale z umiarem kluczem bodajże 10 (nie pamiętam dokładnie;))
http://forum.samnaprawiam.com/silnik-benzyna-wymiana-termostatu-civic-v-gen-vt643.htm <- analogicznie w VI genie.
Miał ktoś do czynienia z przewodami firmy JANMOR ? http://www.janmor.pl/catalog/6653/proline/JP102 Warte to coś jest ? :)
Nie polecam. Kilka razy zdarzyło mi się, że po wyjęciu w pudełka i założeniu już miały przebicia.
Spokojnie dasz radę sam :) Robota na 2 papierosy, jak nie palisz to na 1 piwko :) Dokręcasz mocno ale z umiarem kluczem bodajże 10 (nie pamiętam dokładnie;))
http://forum.samnaprawiam.com/silnik-benzyna-wymiana-termostatu-civic-v-gen-vt643.htm <- analogicznie w VI genie.
podziękował
jeżeli była mowa o termostacie to jakiej firmy polecacie? oczywiście oprócz OEM?
Jak chcesz to za dyche mam sprawny oem bo z winy walniętego czujnika temp płynu chłodzącego wymieniłem termostat na nowy niepotrzebnie.
A co do obudowy lusterek el i manualnych to sie podpinam pod pytanko :D
Nie polecam. Kilka razy zdarzyło mi się, że po wyjęciu w pudełka i założeniu już miały przebicia.
Z tymi janmorami to różnie bywa ojciec jeździ na nich rok i zero problemów :)
Witam.
Czy cały mechanizm wycieraczek od EK4 będzie pasować do EJ6?
Z góry dzięki za odp.
jeżeli oba auta z kierownicą po tej samej stronie to tak
Witam, zauważyłem że niektórzy wrzucają do 6 genów gwint AP dedykowany do 4gena. Chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica między tym dedykowanym do 6gena i czy do coupejki podejdzie bez problemu czy trzeba coś zmieniać?
z góry dzięki
roznica polega na tym ze do 4 gena jest krotszy i mozna nizej posadzic auto
trzeba kombinowac z widelkami przednimi, najlepiej dorobic tulejki u tokarza ;]
Obudowa elektrycznego lusterka jest taka sama co w manualnym (ej9 hb przedlift)? Mozna przelozyc bebechy miedzy tymi typami lusterek?
Na pewno plastik do ktorego wczepia sie wklad lustra jest inny bo patyki odpowiedzialne za ustawienie plaszczyzny lustra inaczej sa mocowane w elektr i manualu,ale sama obudowa jest raczej ta sama,nie udalo mi sie wymienic bo sruby byly zbyt pordzewiale ale wygladalo ze powinno podejsc.
mam takie pytanko jak domowym sposobem zrobic napis vtec do zegarow 5 genik??
Może jakieś zdjęcie jak ma to wyglądać, bo równie dobrze możesz sobie z papieru wyklejankowego wyciąć i przykleić :p
A może byś w innym/właściwym temacie o to zapytał?
Witam, mam takie szybkie pytanko :) czy te żarówki będą dobre do zegarów do civica EJ9 ?? w sensie czy te oprawki Bx8.5d będą mi pasować do zegarów i czy wejdą?? z góry dzięki za odpowiedź:
http://allegro.pl/kolorowe-zegary-t5-r5-led-smd-5050-b8-5-bx8-5-12v-i3642758483.html
http://allegro.pl/zarowki-led-b8-5-t5-smd-5050-wnetrze-zegary-kolory-i3615319013.html
podpowiedzcie, chce podklaczyc grzane lusterka pod grzanie tylnej szyby, szukal;em miernikiem przewodu w okolicach prawego progu pod skrzynką bezpieczników ale bez różnicy czy wlacze ogrzewanie tylniej szyby czy nie,nie widze na mierniku żadnych zmian. Pomiaru dokonywałem na DCV. Podpowie ktos jaki kolor kabelka to jest ? Auto to 6gent HB polift
Jak odkręcić tylną belkę pasa tylnego? Od dołu widać śruby, ale otwory przez które je widać nie nachodzą na śruby.
pod wykładzina w bagażniku są śruby z tego co pamiętam
pod wykładzina w bagażniku są śruby z tego co pamiętam
dokładnie tak
wiesko1261
03-11-13, 16:33
podpowiedzcie, chce podklaczyc grzane lusterka pod grzanie tylnej szyby, szukal;em miernikiem przewodu w okolicach prawego progu pod skrzynką bezpieczników ale bez różnicy czy wlacze ogrzewanie tylniej szyby czy nie,nie widze na mierniku żadnych zmian. Pomiaru dokonywałem na DCV. Podpowie ktos jaki kolor kabelka to jest ? Auto to 6gent HB polift
ja podpiąłem się pod przekaźnik podgrzewania tylnej szyby ten mały z lewej (bezpieczniki pod kierownicą)
Na pewno plastik do ktorego wczepia sie wklad lustra jest inny bo patyki odpowiedzialne za ustawienie plaszczyzny lustra inaczej sa mocowane w elektr i manualu,ale sama obudowa jest raczej ta sama,nie udalo mi sie wymienic bo sruby byly zbyt pordzewiale ale wygladalo ze powinno podejsc.
Chodzi mi o przełożenie bebechów z manuala do obudowy po elektryku, bo obudowa od mojego manualnego jest połamana.
Jak nie mam pewności, że podejdzie bez niewiadomo jakiego rzeźbienia, to nie widzę sensu by wydawać pieniądze na elektryczne lusterko, które mi potem będzie zbędne. ;)
immortality
03-11-13, 22:35
Teraz na tych 175/60 r14 to mu przekłamuje ( 12mm różnicy na średnicy. Licznik zawyża o 2,1%.)
Rozmiar przewidziany przez konstruktorów to 185/60 r14, a 195/50 r15 jest prawie idealnym zamiennikiem jeśli chodzi o średnice ( 2mm różnicy co daje 0,3% zawyżenia wskazań licznika).
Czyli xxx/60 r14 - xxx/50 r15 xxx/40 r16 xxx/30 r17 będzie dobrze? I mało będzie oszukiwać licznik? A tak jeszcze na moje rozumowanie, to szerokość opony czyli te (xxx) wpływa na oszukiwanie licznika? Kuzyn ma do opchnięcia fajne bbs r17 ale chyba na 35 profilu, miał w swojej zglebionej hani ej9 i wszystko było git :D
Czyli xxx/60 r14 - xxx/50 r15 xxx/40 r16 xxx/30 r17 będzie dobrze? I mało będzie oszukiwać licznik? A tak jeszcze na moje rozumowanie, to szerokość opony czyli te (xxx) wpływa na oszukiwanie licznika?
Tak te xxx wpływa na oszukiwanie licznika, ponieważ drugi parametr to wysokość opony wyrażona w procentach pierwszego parametru (czyli xxx).
Tu jest fajnie opisane:
http://www.opony.com.pl/informacje/images/oznaczenia-opony-907.gif
A tu źródło:
http://www.opony.com.pl/artykul/wszystko-o-rozmiarach-opon/?id=907
Kuzyn ma do opchnięcia fajne bbs r17 ale chyba na 35 profilu, miał w swojej zglebionej hani ej9 i wszystko było git :D
To oszukiwanie kilku procentowe nie ma jakiegoś większego znaczenia i możesz tego nie zauważyć. Przede wszystkim wskaźniki w samochodach nie wskazują idealnie. Chyba w większości aut licznik zawyża o ok. 5 km/h - to chyba dla naszego bezpieczeństwa. :P Co byś nie założył to będzie ok, byle by opona nigdzie nie obcierała. Pozostaje jeszcze kwesta prowadzenia i spalania dlatego ja bym się nie bawił w zbyt duże felgi i zbyt szerokie opony. Jak dla mnie 195/50 r15 to jest max dla silnika 1.4, a i tak wole jeździć na stalowych zimówkach R14. :D
W necie jest pełno stron z kalkulatorami opon.
np: http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator,-,dobor,rozmiaru,opon,204.html
Jeśli chcesz mieć wskazania licznika przybliżone do serii to oprócz 185/60 r14 możesz założyć: 175/65 r 14, 195/50 r 15, 195/45 r 16, 205/35 r 17
I pewnie wiele innych. Sprawdź sobie tym kalkulatorem.
Panowie a u mnie takie dziwne rzeczy się dzieją: podczas ruszania jak puszczam sprzęgło to gdzieś z okolic skrzyni/sprzęgła słuchać jakby takie terkotanie/strzelanie (dźwięk podobny jak przy walniętym przegubie). Na jałowym cisza, tylko pod obciążeniem to słychać i w dodatku TYLKO wtedy gdy silnik jest już moooocno rozgrzany (po przynajmniej kilkudziesięciu km).
Moze jakies lozysko w skrzyni sie rozsypalo.
U mnie lozysko w skrzyni klepie po rozgrzaniu a na zimnym szumi
Lozysko walka sprzeglowego najczesciej pada ale do rozebrania skrzyni nie ma pewnosci
No właśnie u mnie na zimnym cisza a potem takie dziwne grzechotanie. Jak nie urok to sraka:/
Roznicowka tez moze nawalac
Szukaj skrzyni. Zrob jej przeglad i bedziesz zadowolony.
Teraz masz pewnie skrzynie z ej9?
Wsadz skrzynie 4.25 lub hybryde z biegami od rexa i tez bedziesz zadowolony :-) nie poznasz swojego y8
Skrzynkę mam z Y8 FD 4.25. Pewnie na wiosnę (o ile wytrzyma) będzie remont.
witam,
czy w drążku oporowym guma/tuleja którą przykręca się śrubą do skrzynki przekładowej jest wymienna ? bo po oględzinach mechanika już się skończyła
Honda crx del sol d16z6 93 rok jakie fd ?
Jak ze spasowaniem przednich lamp DEPO na 6gen?
Według mnie średnio, tak jak z zamiennikami innymi niż mechaniczne.
Ale są tacy co mają i im pasuje.
Poza tym ich jakość wykonania też trochę odbiega od Stanley'a czy Valeo.
Ale to tylko moje subiektywne zdanie.
witam,
jakie zarowki H4 polecacie? philips bluevision dobre sa? nie przepalaja sie zbyt szybko?
Drugi rok jeżdżę na bluevison i jest spoko, zero problemów. Ale też spotkałem się z przypadkiem na forum że spaliły się dość szybko.
a TUNSGRAM +120% ktoś ma/miał ?
piotreek23
05-11-13, 01:34
Ja mam DEPO lewą bo zbiłem a prawą mam oryginał. Różnicy nie widzę :) no może tylko to że ta nowa nie jest zmatowiała :D
nad bezpiecznikami pod kierą, jest kostka, 5 pin, 4 kable wpięte, wolna w 4 autach juz widziałem od czego to jest ?
czy może mi ktoś powiedzieć czy w moim d16y7 przedlift mam koło zamachowe 200 czy 212? bo bede wymienial sprzegla i chce pewnie exedy zwykłe z tym, że w dobrej cenie znalazlem tylko z tarczą 212mm i teraz juz sam nie wiem jaki rozmiar jest bardziej prawdopodobny u mnie?
grubygrubas92
05-11-13, 14:08
Witam takie koledzy mam takie pytania w jednym to bym prosił o podpowiedź , jakas rade wasza opinie na ten temat :)
1.Czy na waszym miejscu wrócic do seryjnego koloru maski czy zostawic ta czarna , jak waszym zdaniem bedzie lepiej wygladac?
http://zapodaj.net/10fb57ccd7936.jpg.html
2.Co to może byc , dzwiek wyglada podobnie jak by jakies kamienie , piasek uderzał w podwozie samochodu , jak zrobic aby tego nie bylo ?
3.Jakie głosniczki były by juz naprawde dobre do radyjka pioneer x5500bt
Z góry dziekuje za , odpowiedzi , i podpowiedzi , dodam tylko ze jestem świeżym posiadaczem EJ9 :)
Jesteś z WPI ? czy jeszcze nie przerejestrowany ?
1. ja bym zostawił, ale też zobaczył bym na żywo :P
2. pomogę ew na żywo
3. zależy czy jesteś audiofilem
grubygrubas92
05-11-13, 15:32
Jestem WPI :)
Audiofilem nie jestem , ale chciał bym aby cos fajnie grało ! :P
Jestem WPI :)
Audiofilem nie jestem , ale chciał bym aby cos fajnie grało ! :P
Pod radio hertz odseparowany
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
witam,
czy w drążku oporowym guma/tuleja którą przykręca się śrubą do skrzynki przekładowej jest wymienna ? bo po oględzinach mechanika już się skończyła
Up
czy może mi ktoś powiedzieć czy w moim d16y7 przedlift mam koło zamachowe 200 czy 212? bo bede wymienial sprzegla i chce pewnie exedy zwykłe z tym, że w dobrej cenie znalazlem tylko z tarczą 212mm i teraz juz sam nie wiem jaki rozmiar jest bardziej prawdopodobny u mnie?
Bierz sprzęgło pod 212 i od razu kup sobie na wszelki wypadek zamach 212.
Ja za taki zamach dałem 36 zł. wliczając już w to koszt przesyłki ;-)
potrzebuje schemat przycisku podgrzewania/sterowania lusterek
wiem, ze na forum jest cos takiego(chyba z przyciskiem 7g) ale po poltorej godziny szukania mam dosc :/
potrzebuje schemat przycisku podgrzewania/sterowania lusterek
wiem, ze na forum jest cos takiego(chyba z przyciskiem 7g) ale po poltorej godziny szukania mam dosc :/
spróbuj tu: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?11823-Podgrzewane-lusterka&p=1944628&viewfull=1#post1944628
grubygrubas92
05-11-13, 17:50
Jak zrobic tylna klape , aby nie strzelala , znaczy sie nie było tego dziwnego dzwieku przy wjezdzie w dołek? :)
przyspawac do karoserii :D
Jak zrobic tylna klape , aby nie strzelala , znaczy sie nie było tego dziwnego dzwieku przy wjezdzie w dołek? :)
Pewny jesteś,że to klapa, a nie, ramak tablicy reje. ?
Witam, mam problem ponieważ ostatnio zauważyłem że nie świeci mi lewy przedni kierunkowskaz, i raczej się nie spaliła żarówka, ponieważ jak włączę awaryjne to ładnie działa, co to może być ?? czy coś tam nie łączy tak jak powinno ?? z góry dzięki za pomoc :-)
czy coś tam nie łączy tak jak powinno
juz sobie odpowiedziales:)
Jakich obejm uzywacie do mocowania bandazy termoizolacyjnych na kolektorze?
Takie by ladnie wygladaly i skutecznie tzrymaly...
Bierz sprzęgło pod 212 i od razu kup sobie na wszelki wypadek zamach 212.
Ja za taki zamach dałem 36 zł. wliczając już w to koszt przesyłki ;-)
http://allegro.pl/kolo-zamachowe-d16z6-i3670174554.html
warto takie kupić ? jak ważny jest stan/wygląd koła? Czy ono sie jakoś zużywa? Śmiało mogę to brać i ładować z nowym sprzęgłem?
możesz sobie oczyścić ogólnie to co pracuje się zetrze samo :P ew w kole zamachowym jest łożysko ja kupowałem takie po 2,50zł :)
Extreme191
06-11-13, 08:04
Jak się nazywają te felgi ? Bo wiem ,że są podobne z Japan Racing .
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1396823_459206177525328_1377807281_o.jpg
Czy poliftowy przedni zderzak jak taki sam w coupe jak w HB ?
EDIT:
okay, pasuje ;)
Mam pytanie jaki filtr i od czego tutaj kupic , chce wkładkę pipecross lub kn, ale nie wiem od czego szukać, chyba jest on od d16y8 del sola jak się nie mylę, wymiary w środku na wkład to około 200x180 , ma ktoś jakieś info będę wdzięczny :)
http://imageshack.us/a/img844/1160/em00.jpg
http://imageshack.us/a/img59/2347/cc52.jpg
http://imageshack.us/a/img132/1636/doo5.jpg
Mucha - d15b7 , d16z6
jesteś pewny 100% :) właściciel mówił że to od y8 :) hehe
jesteś pewny 100% :) właściciel mówił że to od y8 :) hehe
Na 99% to były te same puchy (co najwyżej różniły się średnicą rury dolotu)
Jeżeli się myle to niech mnie ktoś poprawi :)
w mc2 tez jest podobna puszka tylko rura znacznie grubsza :D
grubygrubas92
06-11-13, 18:23
Witam miał by ktos czas na terenie Piaseczna , Warszawy , spróbowac naprawić , kontrolke rezerwy ? Prawdopodnie chodzi o tylko o zmiane żarówki.Prosze o kontakt na priv.
EJ2, EG5, EG6, EH6 i EG2 mają ten sam filtr powietrza
Witam miał by ktos czas na terenie Piaseczna , Warszawy , spróbowac naprawić , kontrolke rezerwy ? Prawdopodnie chodzi o tylko o zmiane żarówki.Prosze o kontakt na priv.
podjedziesz to się zrobi ...
Na 99% to były te same puchy (co najwyżej różniły się średnicą rury dolotu)
Jeżeli się myle to niech mnie ktoś poprawi
EJ2, EG5, EG6, EH6 i EG2 mają ten sam filtr powietrza
dzięki za podpowiedzi wiem już co szukać :)
Witam, mam takie szybkie pytanko czy te żarówki będą dobre do zegarów do civica EJ9 ?? w sensie czy te oprawki Bx8.5d będą mi pasować do zegarów i czy wejdą?? z góry dzięki za odpowiedź:
http://allegro.pl/kolorowe-zegary-t5-r5-led-smd-5050-b8-5-bx8-5-12v-i3642758483.html
http://allegro.pl/zarowki-led-b8-5-t5-smd-5050-wnetrze-zegary-kolory-i3615319013.html
http://allegro.pl/sportowy-filtr-powietrza-panel-wklad-civic-1-6-i3655627464.html myślicie że to będzie pasować do tej mojej puszki z poprzedniej strony ? :)
noooo Pany szukam od 3 godzin na allegro tego filtra i dupa ;( żaden według wymiarów nie pasuje do tej puszki w/g mnie, macie jeszcze jakieś pomysły ?
Witam, czy felgi od golfa 3 , 4x100 podejda do hondy civic coupe VI gen ???Pozdrawiam
Ważne żeby otwór na piastę był 56,1 lub większy(zredukujesz pierścieniem do 56,1), poza tym ET moim zdaniem optymalne do hondy 35-42
a jak bedzie wiekszy ?? ,musi byc piierscien , jak nie dam pierscienia to co sie stanie `?
noooo Pany szukam od 3 godzin na allegro tego filtra i dupa ;( żaden według wymiarów nie pasuje do tej puszki w/g mnie, macie jeszcze jakieś pomysły ?
Allegro to nie jest dobra baza danych. Ja takie rzeczy szukam na stronie filtrona.
http://www.filtron.pl/index.php/cat/view/cars?cb1=&cb2=&cb3=&v1=8018&v2=10314
Faktycznie dolot może być z del sol-a d16y8. Filtr do tego to AP 104 o wymiarach 185x208x37,5. Chwile pogrzebałem po tej stronce i nie znalazłem bardziej zbliżonych wymiarów filtra. Może źle mierzysz?
W każdym razie możesz jeszcze poszperać po takich stronach producentów zamienników.
może źle mierzysz?
mierzę zewnętrzne krawędzie obudowy i wychodzi 212x190 , więc szukając filtra mniej więcej takie opcje biorę pod uwagę tylko nic nie pasuje, już szukałem też min. na stronce filtrona :D zaraz się wkur.... i kupię stożek, chociaż te org. puszki są podobno lepsze :)
Przy zgaszonym aucie kręcę kierownicą lekko w lewo i prawo. Słychać stuki... Drążki? Przeguby?
drążki, końcówki, krzyżak, magiel
Piotrek_87
06-11-13, 23:07
mierzę zewnętrzne krawędzie obudowy i wychodzi 212x190 , więc szukając filtra mniej więcej takie opcje biorę pod uwagę tylko nic nie pasuje, już szukałem też min. na stronce filtrona :D zaraz się wkur.... i kupię stożek, chociaż te org. puszki są podobno lepsze :)
http://www.knfilters.com/search/product.aspx?prod=33-2047
:)
Wcześniej inne rozmiary pisałeś. :P Ja bym na twoim miejscu zrobił tak. Poszedł do sklepu i zamówił filtrona AP 104 i AP 104/1. Następnego dnia pojawił bym się w sklepie z dolotem i kupił pasujący filtr. Myślę ze któryś z tych dwóch będzie pasował, a jak nie to trudno szukasz dalej. W sklepie też nie powinni robić problemów.
Edit. O, powyższy post chyba bardziej trafny z tym filtrem :)
a jak bedzie wiekszy ?? ,musi byc piierscien , jak nie dam pierscienia to co sie stanie `? jak nie będzie to rozwalisz sobie łożyska i sworznie
a ja zapytam, jakie gwinty mają tylne śruby do zawieszenia (dolne wahacze poprzeczne) m10x1.25 ? chodzi mi o śruby do amortyzatorów.
pozdro!
panowie jakich 'spinek' / 'zatrzasków' potrzebuje do zamontowania przedniego zderzaka w VIgen po lifcie.. chodzi o wszystkie mocowania jakie tylko są..
http://i.imgur.com/MH7dqngl.jpg
http://i.imgur.com/X8V3vvhl.jpg
Będe wdzięczny jak ktoś mi powie jeszcze jakie 'spinki' / 'zatrzaski' / 'kostki' występują przy tylnym zderzaku bo chciałbym to wszystko dograć jak należy żeby nic nie odstawało.. no i jeszcze jakie są przy wykładzinie bagażnika?
poszukaj tu:
http://www.spinkisamochodowe.pl/
2 takie jak na zdjeciu wchodza w blotnik i do nich sie wkreca wkrety trzymajace zderzak po bokach
od spodu zderzak przykrecony do pasa przedniego na dwie sruby zwykle dziesiątki
dwie wypustki po bokach (wystajace mocowania z pasa przedniego) grila na zwykle duze spinki i grill na 4 lub 5 takich samych spinek
i to wsio
aaa i gril jest przykrecany do zderzaka
i tak samo to wyglada w przed i polifcie - inne sa tylko ksztalty zderzaka i grilla
poszukaj tu:
http://www.spinkisamochodowe.pl/
wg tej strony do zderzaków są te dwie spinki:
http://i.imgur.com/Wfkti36l.jpg
http://i.imgur.com/1oJaHB7l.jpg
nie wydaje mi sie żeby któraś z nich była na rogach zderzaka:
http://i.imgur.com/MH7dqngl.jpg
jest jeszcze jedna strona.. tu są chyba wszystkie spinki do japońskich aut:
http://www.romix.pl/oferta/spinki-samochodowe/marki-japo%C5%84skie-oraz-kia-hyundai?page=1
te spinki co pokazales beda ok
te biale najpierw wpychasz w blotnik, potem przykladasz zderzak i przykrecasz
a czarne do przymocowania do pasa przedniego
http://www.spinkisamochodowe.pl/ i http://www.romix.pl/ to to samo hehe
b18415 to jest to samo co masz na rogach zderzaka
b19233 też będą pasować choć osobiście wole wkręcane bo te są max dwu krotnego użytku :)
super, dzięki wielkie za podpowiedź.. i właśnie miałem pisać czy mogę zastosować wkręcane.. tylko że ten kołek wciskany jest najszerszy z pośród tych pozostałych i może właśnie dlatego lepiej wrzucić te kołki??
http://i.imgur.com/1oJaHB7l.jpg
jak wygląda sprawa z tylnym zderzakiem??
ps. rozumiem że zamiast tych spinek tapicerki w bagażniku (które też zdają sie być jak jednorazowe) mogę wrzucić jakieś wkręcane?
"na krzyżak" były w przed lifcie, a od spodu z przodu już teraz nie pamiętam ale te śruby maja jakiś tam kołnierz/podkładkę chyba gumową wiec takie zwykle to raczej nie są. Z tyłu od spodu z wyglądu są takie same kołki jak w grillu tylko ze większe
jak dobierzesz po rozmiarze to tak
Mam pytanie odnośnie układu kierowania. Jak jadę to mam strasznie luźną kierownicę (zaznaczam, że nie mam luzów, bo nawet przy delikatnym obrocie samochód zmienia tor ruchu), po prostu kierownica nie stawia w oporów przy skręcaniu, stąd też trzeba ją pewnie i mocno trzymać przy jeździe po nierównościach, bo lata jak oszalała. Dodam jeszcze, że jak się skręci ją o 90° to już opór jest wyczuwalny. Wie ktoś, gdzie może leżeć przyczyna? :)
EDIT: Jeszcze coś mi się przypomniało. Prawdopodobnie mam tarcze do przetoczenia, bo jak hamuje (nie zawsze ale czasami) to trzęsie się kierownica, więc czy krzywe tarcze mogły spowodować wyżej opisaną usterkę?
Szukałem, ale nie znalazłem żadnych konkretów, mianowicie;
Czy lusterka (z el. regulacja) z VI hatchback pasują do VI sedana (EJ9 98r.)?
Z góry dzięki za odpowiedź :)
same lusterka tak
adaptery nie
Mam pytanie odnośnie układu kierowania. Jak jadę to mam strasznie luźną kierownicę (zaznaczam, że nie mam luzów, bo nawet przy delikatnym obrocie samochód zmienia tor ruchu), po prostu kierownica nie stawia w oporów przy skręcaniu, stąd też trzeba ją pewnie i mocno trzymać przy jeździe po nierównościach, bo lata jak oszalała. Dodam jeszcze, że jak się skręci ją o 90° to już opór jest wyczuwalny. Wie ktoś, gdzie może leżeć przyczyna? :)
pompa wspomagania ??
panowie jeszcze jedno pytanie.. co jest w tych miejsach??
http://i.imgur.com/FD2Gm7zl.jpg
bo na pewno nie żadna z powyższych spinek.. nawet widać odbicie czegoś w kształcie kwadratu..
przez te dziury wchodza wkrety i trzymaja gril
na grillu sa takie czarne metalowe spinki na wkrety
na tym zdjeciu ladnie widac OCB (jednej brakuje)
http://img16.tablica.pl/images_tablicapl/102760635_2_1000x700_grill-atrapa-honda-civic-ej9-ej6-96r-97-98-zdjecia.jpg
a co jeśli mamy atrapę ala typer? nie jest przykręcana do zderzaka?
http://i.imgur.com/gsI91ZM.jpg
Musi byc przykrecony do zderzaka bo tylko te srubki go trzymaja.
taaak ? a od góry to go murzyn trzyma :)
a co jeśli mamy atrapę ala typer? nie jest przykręcana do zderzaka?
http://i.imgur.com/gsI91ZM.jpg
Nie jest przykręcana do zderzaka. A z góry tak samo jak OEM grill.
Panowie jeśli mam koła prosto a kierownica jest tak jakby skręcona w lewą strone co to oznacza?
zbierznosc?
Tak zbieżność źle ustawiona.
Może być też magiel wyrąbany.