Zobacz pełną wersję : pytania i odpowiedzi - VI gen EJ/EK
Witam!
Posiadam D16Y2 i mam do wymiany miskę olejową, czy miska z D15B7 podleci pod D16Y2??
nikesonmyfeet
31-07-14, 19:23
Pytanko, bo nie chce się na mine naciąć. Czy lotka od HB USDM pasuje bez rzeźby do klapy z wersji europejskich?
Extreme191
01-08-14, 07:39
Witam Jakie śruby potrzebuje do montażu ASR na tył civic hb VI gen.
takie jak w zestawie tylko twardsze
Z jakiego materiału polecacie przednią dokładkę? Myślę nad ABS
Witam Jakie śruby potrzebuje do montażu ASR na tył civic hb VI gen.
Wszystkie krótkie, mogą być te co są w zestawie, a dokupić i wymienić warto by 2 szt. najdłuższych - przechodzących przez wahacze poprzeczne. Przynajmniej ja tak właśnie zrobiłem.
Potrzebujesz 2 szt. śrub 10 x 120 z gwintem 1,25 o twardości 10,9.
Extreme191
01-08-14, 12:32
Wszystkie krótkie, mogą być te co są w zestawie, a dokupić i wymienić warto by 2 szt. najdłuższych - przechodzących przez wahacze poprzeczne. Przynajmniej ja tak właśnie zrobiłem.
Potrzebujesz 2 szt. śrub 10 x 120 z gwintem 1,25 o twardości 10,9.
Dzięki wielkie :)
Czy jest dostępna do kupienia gdziekolwiek blenda do ej9 na tylna klape pod kwadrat ?
Czy jest dostępna do kupienia gdziekolwiek blenda do ej9 na tylna klape pod kwadrat ?
Pewnie jest, ale i tak kwadratowa tablica wydana przez wydział komunikacji Ci się w nią nie zmieści bez gięcia.
Czy jeżeli chciałbym włożyć kolektor dolotowy/wydechowy do D14A3 z D16Z6 to czy ma znaczenie to czy to D16Z6 z którego wyjęto kolektor siedziało w Vgen czy w VI gen, czy to jest to samo niezależnie od rocznika?
Czy jeżeli chciałbym włożyć kolektor dolotowy/wydechowy do D14A3 z D16Z6 to czy ma znaczenie to czy to D16Z6 z którego wyjęto kolektor siedziało w Vgen czy w VI gen, czy to jest to samo niezależnie od rocznika?
Bez znaczenia, upewnij się tylko że masz wszystkie potrzebne rzeczy typu uszczelki do swapa.
firstborne
02-08-14, 14:26
Czy boczki z EJ podejdą do EK3? Elektryczne szyby, lusterka. Generalnie patrze na zdjęcia i wydaje się być to samo, ale cena mnie dziwi z lekka bo do EK3 potrafią być o 50 zł droższe a stan (po zdjęciach) można powiedzieć taki sam w obu przypadkach.
Starstruck
02-08-14, 14:37
To jest to samo.
Pewnie jest, ale i tak kwadratowa tablica wydana przez wydział komunikacji Ci się w nią nie zmieści bez gięcia.
Zdaję sobie z tego sprawę, ale od czego są tablice dorabiane a'la USDM :) Chodzi mi głownie o to gdzie taką blendę do EJ9 można wyrwać ;)
Mam pytanko odnośnie tulei, chce wymienić wszystkie tulejki przód, tył wiadomo że OEM wyniosło by sporo gotówki dlatego chciałbym wymienić na OEM te najważniejsze, które najbardziej dostają a resztę na zamienniki tylko nie wiem które to te główne i ich fachowe nazwy jeżeli możecie coś polecić to śmiało pisać :) licze na waszą pomoc Pzdr.
Duże cukierki w tylnych wahaczach wleczonych daj OEM (ja kupowałem po 55zł/szt.), a reszta poliuretan.
Baczną uwagę zwróć na montaż poliuretanów - metalowe zewnętrzne części tulei, które są osadzone w wahaczach koniecznie muszą być równiuteńko wprasowane za pomocą prasy, bo w przeciwnym wypadku wszystko powylatuje. Druga sprawa, to bardzo duże ilości smaru w miejscach styku poliuretan/metal - ja polecam zaopatrzyć się w smar grafitowy, bo to co dają do zestawu jest lipne i jest tego zdecydowanie za mało.
PU + OEM lub wszystkie PU.
Co do pu może się skończyć tym że tulejki metalowe trzeba będzie spawać do wahacza żeby nie latały luźno.... Mam na myśli wahacz poprzeczny dolny czy też tulejki w wahaczu od geometrii... miej to na uwadze ;] Co do smaru to tak jak napisał Michał, zakup dużo smaru grafitowego i nie żałuj. Co do dużych cukierków, osobiście założyłem PU identycznie sytuacja ma się z małym cukierkiem. Miej też na uwadze iż niektóre śruby możliwe że będą do wymiany, ja polowe dałem "nowych" bo nie nadawały się do ponownego wkręcenia.
Pozdro !
Tylko problem jest w tym ze mechanior nie ma praski i myślałem właśnie o kupnie paru OEM i reszty dobrych zamiennych ale nie PU, może bym się zdecydował ale każdy piszę o tym jak to one nie piszczą i co ileś tam trzeba przesmarowywać a u Ciebie Michał jak to wygląda? No ok a co do przodu to żadnych OEM nie kupować? A co do PU to którego producenta macie włożone
Morcin a gdzie te śruby kupowałeś?
A co do PU to którego producenta macie włożone
http://www.strongflex.eu/
Użyty smar dostarczony przez producenta i nic nie piszczy, trzeszczy itp.
No właśnie sam czekam z wymiana na chwile wolnego czasu i tak się zastanawiam nad śrubami ile w Aso kosztuje komplet śrub i czy jest normalnie dostępny
Co do pu może się skończyć tym że tulejki metalowe trzeba będzie spawać do wahacza żeby nie latały luźno....
Dokładnie. U mnie wszystkie tuleje, które były osadzone w wahaczach się poluzowały i musiałem spawać. Najlepiej od razu podczas montażu cyknąć po 2 spawy i mieć z tym spokój raz na zawsze.
Tak to u mnie wygląda:
http://i60.tinypic.com/cv4g.jpg
http://i62.tinypic.com/11rdmrs.jpg
Nawet jeśli poliuretanowa część tulei się kiedyś rozleci (co jest mało prawdopodobne), to wystarczy wymienić same "bebechy", a ta zewnętrzna metalowa tuleja może zostać... ona raczej nie ma jak się zepsuć:)
a u Ciebie Michał jak to wygląda?
U mnie zaczęło mocno skrzypieć po przejechaniu niespełna 100KM. Do tego zaczęło niemiłosiernie walić na nierównościach, a szczególnie podczas jazdy po drodze wyłożonej kostką. Jak się potem okazało winnym skrzypienia nie okazał się smar, tylko właśnie te metalowe tuleje. Poluzowały się one w wahaczach, zaczęły się tam obracać i przez to z zawiasu dochodziło piszczenie, skrzypienie i głośne stukanie.
Jednak dla św. spokoju podczas rozbierania i ponownego montażu użyłem dużej ilości smaru grafitowego, bo on świetnie się do takich rzeczy nadaje (nie wysycha i nie wypłukuje go woda) i jest niedrogi (za dużą puchę dałem bodaj 12zł).
Oryginalne śruby dostaniesz np. w haparts, lub innym sklepie tego typu np. modified.pl. Ja osobiście miałem na stanie utwardzane śruby z drobnym gwintem więc je wykorzystałem bo nie miałem czasu czekać na sprowadzenie śrub.
http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda&hmodtyp=16469&nplgrp=4&cmodnamepc=CIVIC&xcardr=4&dmodyr=1998&carea=KG&ctrsmtyp=5MT&xgrade=1.4IS&nplblk=B__2900
Masz wszystkie części/śruby przedstawione z numerami katalogowymi.
Utwardzone to min 10.9? Obecnie interesuje mnie tylko przód 2x wahacze górny i dolny
Ok znalazłem takie nr
90172-S04-003, 90118-S04-000, 90183-SH3-000, 90164-SR3-013, 90215-SB0-003, 95801-080-1608
Pierwszy i ostatni po 4 sztuk reszta po 2 i myślę ze to wszystko.
tak, do zawiasu najlepiej 10.9. W dobrym metalowym dostaniesz odpowiedni rozmiar, jeśli znasz wymiary gwintu.
Dzięki Panowie za porady i raczej zostane przy nich ;) czyli podsumowując co do OEM tulei to tylko duże cukierki i ew. małe a reszta PU tak? z przodu wszystkie PU?
Z przodu all Pu- ok. Z tyłu możesz zaryzykować tez wszystkie Pu, ewentualnie duży i mały cukier OEM
W dobrym metalowym dostaniesz odpowiedni rozmiar, jeśli znasz wymiary gwintu.
Na 99% będzie gwint 1,25.
Panowie gdzie szukać problemu sytuacja wygląda tak po odpaleniu na zimnym silniku ruszam autem 1,2,3 i puszczam gaz bo z auto toczy się z górki zjeżdżam na biegu i potem wciskam gaz i auto zaczyna szarpać, nie reaguje na gaz po szarpie kilak razy i dalej jest normalnie. Dzieje się to tylko po ruszaniu z zimnego silnika i tylko z górki w drugą stronę tak się nie dzieje. Czasem potrafi sobie "kaszlnąć" ale to sporadycznie. Świece zmienione bo to poszło na pierwszy ogień, kabli nie ruszałem bo jakby to była ich wina działo by sie to częściej? Może to problem z dawką paliwa i powietrza przy ssaniu?
Panowie gdzie szukać problemu sytuacja wygląda tak po odpaleniu na zimnym silniku ruszam autem 1,2,3 i puszczam gaz bo z auto toczy się z górki zjeżdżam na biegu i potem wciskam gaz i auto zaczyna szarpać, nie reaguje na gaz po szarpie kilak razy i dalej jest normalnie. Dzieje się to tylko po ruszaniu z zimnego silnika i tylko z górki w drugą stronę tak się nie dzieje. Czasem potrafi sobie "kaszlnąć" ale to sporadycznie. Świece zmienione bo to poszło na pierwszy ogień, kabli nie ruszałem bo jakby to była ich wina działo by sie to częściej? Może to problem z dawką paliwa i powietrza przy ssaniu?
Do sprawdzenia wtryskiwacze, być może leją.
Witam,
Gdy mam załadowaną po brzegi EJ9, na większych nierównościach coś stuka, tak jakby podwozie dotykało wahacza czy coś. Dlatego postanowiłem wymienić sprężyny i przy okazji obniżyć Hanie troszkę. I teraz pytanko czy z takimi sprężynami będzie lepiej: http://allegro.pl/sprezyny-sportowe-honda-civic-honda-vi-95-01-40-35-i4473015552.html ? W sensie czy się obniży a przy okazji będzie twardsza co uniemożliwi stukanie gdy jest załadowana na full?
Nie wiadomo co stuka i po pierwsze musiał byś to ustalić a na tych sprężynach moze byc jeszcze gorzej
może stuka wydech o wahacz poprzeczny
W sensie czy się obniży a przy okazji będzie twardsza co uniemożliwi stukanie gdy jest załadowana na full?
Mam sprężyny i gwint MTS i są one bardzo miękkie, nawet jak jadę sam to ładnie buja po nierównościach, a w trójkę czy czwórkę (hatchback) to już strach jeździć, przy obniżeniu -40 koła czasami ocierają o nadkola przy nierównościach
Czy wtryski w D14 mają jakieś uszczleki które się wymienia? W schematach nie mogę się dokopać problem polega na tym że 2 od strony rozrządu jest cały czarny na zewnątrz jak wychodzi z kolektora/
Czy też u was wygląda zderzak pod tą plastikową podkładką pod tablice?
http://i.imgur.com/qmUV0i9.jpg
Jakoś mi się nie wydaje że tak to miało być :/
Tak samo mój miał nawet wiecej dziur
dziurawią na potęgę te zderzaki i blendy z tylca, nie wiedzieć po co...
Witam,
Gdy mam załadowaną po brzegi EJ9, na większych nierównościach coś stuka, tak jakby podwozie dotykało wahacza czy coś. Dlatego postanowiłem wymienić sprężyny i przy okazji obniżyć Hanie troszkę. I teraz pytanko czy z takimi sprężynami będzie lepiej: http://allegro.pl/sprezyny-sportowe-honda-civic-honda-vi-95-01-40-35-i4473015552.html ? W sensie czy się obniży a przy okazji będzie twardsza co uniemożliwi stukanie gdy jest załadowana na full?
No i czy nie bedzie problemu z OEM amorkami ?
Nakrętki tylnego amora (górne) jaki mają gwint ?
wiesko1261
05-08-14, 16:57
nakrętka od amora jak i kielicha ;)
10 x 1,25 mm
Siema. Mam przed lifta EJ9 i chciałbym przełożyć zderzak na polifta. Da radę ? Czy trzeba cały przód przekładać ?
Dzięki za szybką odpowiedź.
Witam. Powiedzcie mi czy mechanizm szyby el. z V gena podejdzie do VI obie budy w coupe. I drugie pytanie czy z hb i sedana VI gen będzie pasowała do coupe
Hej kupiłem rozrząd do swojej D14Z2
napinacz paska rozrządu firmy NSK - miał przyjść jakiś Koyo/MRK
pasek rozrządu MITSUBOSHI
uszczelka pompy wody firmy AISIN
pompa wody firmy AISIN
I moje szybkie pytanie czy to są dobre jakościowo części ?
pasek rozrządu MITSUBOSHI
Kup Gates-a i masz spokój
Reszta ok
ja mam mitsuboshi i jest OK
oryginaly maja czerwony napis
Też mam czerwony :) Oby służył dobrze :)
k r y s t i a n
06-08-14, 22:26
Witam mam pytanie szukam aparatu zapłonowego do d16w4 wiem ze ma on nr 30100 P1KE01 i tutaj moje pytanie znalazłem aparat o takich nr tylko ze on jest od 1.4 MB1 czy w 1.4 i w 1.6 były takie same aparaty zapłonowe?
arczi12345
06-08-14, 22:36
Witam , możecie mi podać jaki jest dokładnie model sprężarki klimatyzacji do EJ9 , D14A4 , 98 rok , 3d HB ? Dzięki z góry
Witam , możecie mi podać jaki jest dokładnie model sprężarki klimatyzacji do EJ9 , D14A4 , 98 rok , 3d HB ? Dzięki z góry
Były dwa rodzaje... Sanden, albo Nippon/Denso
Na przykład model HS-090L firmy Keihin
arczi12345
07-08-14, 08:58
Dziękuję bardzo , a jeszcze jedno znalazłem takie dwie sprężarki i proszę napiszcie mi która na 100% będzie pasować do moje Hani :
http://allegro.pl/nowa-sprezarka-klimatyzacji-honda-i4478778299.html
http://allegro.pl/sprezarka-klimatyzacji-honda-nowa-i4478779518.html
Dzięki wielkie z góry :-)
Senden
Ale najlepiej jak zobaczysz jaką masz u siebie
arczi12345
07-08-14, 09:09
Obie będą pasować
Ale najlepiej jak zobaczysz jaką masz u siebie
To faktycznie najlepiej , ale żeby zobaczyć to muszę ją zdemontować u mechanika (usługa płatna) , bo tak po otworzeniu maski to się nie zobaczy, a sam się nie znam żeby ją zdemontować ;-)
To obie będą pasować czy jednak Senden ?
żeby zobaczyć to muszę ją zdemontować
Nic nie musisz demontować
Pod maską wszystko widzisz więc trochę chęci
arczi12345
07-08-14, 09:46
Nic nie musisz demontować
Pod maską wszystko widzisz więc trochę chęci
Chęci to są tylko czy na pewno zobaczę model sprężarki otwierając samą maskę , idę do auta zobaczyć.......
U żony w Ejotce nie mam problemu więc Ty też nie powinieneś mieć
arczi12345
07-08-14, 11:18
Dokładnie tak jak pisałeś dojście jest i mam taką sprężarkę (zielona tabliczka) SANDEN TRS090 o modelu 4956 i znalazłem taką samą z tym , że o modelu 3016 i teraz jak mogę prosić o pomoc w kwestii następującej czy jest jakaś różnica między tymi modelami 4956 a 3016 ? Bo bym zakupił taką jakby pasowała :
http://allegro.pl/nowa-sprezarka-kompresor-sanden-trs090-3016-honda-i4476448038.html
Dzięki z góry za odpowiedź :-)
Będzie pasować ale dla pewności zadzwoń do gościa i się podpytaj a najlepiej jakbyś podjechał to jakiegoś klimiarza i powiedział co i jak
Na miejscu Ci powie dokładniej
arczi12345
07-08-14, 11:44
Będzie pasować ale dla pewności zadzwoń do gościa i się podpytaj a najlepiej jakbyś podjechał to jakiegoś klimiarza i powiedział co i jak
Na miejscu Ci powie dokładniej
Dzwoniłem do gościa , ale on niestety się nie zna w kwestii technicznej tylko sprzedaje.
Czy przy tarczy przedniej 240 mm tłoczek zacisku przedniego ma 51 mm?
Czy przy tarczy przedniej 240 mm tłoczek zacisku przedniego ma 51 mm?
Jeśli Ci to coś pomoże to do 262 mm na 100% ma 54 mm średnicy.
Wie ktoś czy można gdzieś kupić śrubkę i nakrętkę (czapkę) krańcową do listwy drzwi w EJ9 HB ? Przy demontażu listwy musiałem je rozwiercić bo śruba kręciła się razem z nakrętką (plastikowy kołnierz śruby się wyrobił i nie trzymał w zaczepie). Szukałem na allegro i w romix ale bezskutecznie.
Wie ktoś czy można gdzieś kupić śrubkę i nakrętkę (czapkę) krańcową do listwy drzwi w EJ9 HB ? Przy demontażu listwy musiałem je rozwiercić bo śruba kręciła się razem z nakrętką (plastikowy kołnierz śruby się wyrobił i nie trzymał w zaczepie). Szukałem na allegro i w romix ale bezskutecznie.
A w ASO próbowałeś?
Ustal numer części i zadzwoń. Czasem zdarza się mieć na takie pierdołki przyzwoite ceny. Ale tylko czasem, niestety.
W ASO nie próbowałem. W japancars.ru nie ma numeru tej spinki podanego, jest tylko sama nakrętka, a mnie interesuje i jedno i drugie. Jest jakiś jeszcze e-katalog z numerami OE?
W ASO nie próbowałem. W japancars.ru nie ma numeru tej spinki podanego, jest tylko sama nakrętka, a mnie interesuje i jedno i drugie. Jest jakiś jeszcze e-katalog z numerami OE?
moge luknac czy mam za polowe ceny z aso sprzedam
Dzwoniłem do gościa , ale on niestety się nie zna w kwestii technicznej tylko sprzedaje.
No to druga opcja którą napisałem
jacolosiem
07-08-14, 23:10
Mam wielka prośbę.Czy ktoś z was jest mi w stanie oznaczyć od czego są poszczególne piny w kostce, do której podpina się taśmę srs?Do kostki podpięte jest 5 przewodów i wszystkie, są w kolorze szarym.Chciałbym odnaleźć przewody od klaksonu, a niestety taśmę już wyrzuciłem przy zmianie kierownicy.Także nie mam możliwości jej rozebrać i po ścieżkach dojść który przewód od czego.Przeglądałem manuale i nigdzie konkretnych oznaczeń nie ma. Zdjęcia kostki w w linku:
http://fotowrzut.pl/B1ZDKJDQBB
kruszyna9227
08-08-14, 13:52
Czy wentylator od dmuchawy pasuje od 5gen do Ej9?
Panowie i Panie, powiedzcie mi CO TO JEST? (szyby/centralny/co innego?)
http://zapodaj.net/12c1cf6cf3c47.jpg.html
http://zapodaj.net/c5fbf7cf626a6.jpg.html
http://zapodaj.net/bf7c97a6fbd5b.jpg.html
Wymontowane zostało z drzwi w sedanie EK4. Poszukiwana była centralka zamka, ale nic poza tym pudełkiem w drzwiach kierowcy nie było...
Zamek nie działał stąd poszukiwania. Po wymontowaniu tej kostki przestały działać szyby, prócz tej u kierowcy.
jacolosiem
08-08-14, 16:43
Mam wielka prośbę.Czy ktoś z was jest mi w stanie oznaczyć od czego są poszczególne piny w kostce, do której podpina się taśmę srs?Do kostki podpięte jest 5 przewodów i wszystkie, są w kolorze szarym.Chciałbym odnaleźć przewody od klaksonu, a niestety taśmę już wyrzuciłem przy zmianie kierownicy.Także nie mam możliwości jej rozebrać i po ścieżkach dojść który przewód od czego.Przeglądałem manuale i nigdzie konkretnych oznaczeń nie ma. Zdjęcia kostki w w linku:
http://fotowrzut.pl/B1ZDKJDQBB
A może chociaż ktoś posiada taśmę srs i mógłby mi zrobić zdjęcie kostki tak żeby było widać kolory przewodów z drugiej strony?
Panowie i Panie, powiedzcie mi CO TO JEST? (szyby/centralny/co innego?)
http://zapodaj.net/12c1cf6cf3c47.jpg.html
http://zapodaj.net/c5fbf7cf626a6.jpg.html
http://zapodaj.net/bf7c97a6fbd5b.jpg.html
Wymontowane zostało z drzwi w sedanie EK4. Poszukiwana była centralka zamka, ale nic poza tym pudełkiem w drzwiach kierowcy nie było...
Zamek nie działał stąd poszukiwania. Po wymontowaniu tej kostki przestały działać szyby, prócz tej u kierowcy.
HONDA CIVIC 1996-2000 EK4 EM1 VTI LOCK Controller relay HLK 503 S04-89000
HONDA CIVIC 1996-2000 EK4 EM1 VTI LOCK Controller relay HLK 503 S04-89000
czyli centralny :)
No właśnie... jak byk napisane, ale i tak był z tym rebus jak szukałem części wymiennej. Dzięki za odp.
Jeszcze jedno pytanko dot. tego samego gadżetu - czy zamiast tego można założyć normalną centralkę? (tj. to większe zielone czy niebieskie pudełko) Ktoś się z tym spotkał?
Na Allegro znalazłem podobne graty, ale do 3 drzwiowej wersji, będzie to pasować?
Pomóżcie...
Czy ktoś gdzieś widział zestaw uszczelek albo zestaw naprawczy do wtrysków? Chodzi o to iż poci się 2 wtryskiwacz sprawdzałem listwę jest dokręcona czyli wychodzi że ten element który wchodzi w kolektor musi mieć nieszczelność.
Niechcący oderwałem emblemat "CIVIC" z tylnej klapy (szarpnięcie przy myciu).
Mógłby ktoś polecić jakiś klej, na który to przykleić? W Service Manualu na stronie 20-144 jest pokazana jedynie pozycja umieszczenia na klapie. Ale nic na temat jakiegoś sugerowanego kleju. Ostatecznie mógłbym użyć jakiegoś super gluta/butaprena ale pewnie tak się nie robi.
Silikon (oby tylko nie octowy) albo jeszcze lepiej klej do szyb samochodowych.
W drugim aucie kleiłem emblematy taśmą dwustronną taką "specjalną" do samochodów kupioną w motoryzacyjnym. 2 lata już jeździ i nie widać żeby chciało to odpaść.
Czy może mi ktoś podpowiedzieć od jakiej wersji Civica muszę kupić linkę gazu do swojej EJ6 po swapie na B18C4 (seryjna przepustnica i ssak)? Przy lince z EJ6 i seryjnym uchwycie z B18C4 przepustnica nie ma prawa się otwierać w całości. Czy przypasuje linka od jakiegokolwiek Civica z poziomą przepustnicą czy muszę szukać czegoś konkretnego?
Panowie mam do kupienia felgi 15 cali 7 szerokie ET 25 i pytanie czy nie za małe ET ? Będzie bardzo wystawać ?
a nie da rady mocowania odwrocic ?
Byłoby to dość problematyczne a i tak nie wiem czy rozwiązałoby to problem. Wolałbym jednak wymienić linkę na właściwą, zwłaszcza, że seryjna z EJ6 wije się przez całą komorę :)
Panowie mam do kupienia felgi 15 cali 7 szerokie ET 25 i pytanie czy nie za małe ET ? Będzie bardzo wystawać ?
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?5074-Chc%EA-kupi%E6-nowe-felgi
Ej, też tak macie, że przy włączonej klimie auto praktycznie nie jedzie? Ruszam i dopiero ok. 3,2tys. silnik jakby ożywa - coś jak vtec:) Wiem, że z takim motorem (Y8) włączenie klimy musi dawać się we znaki ale żeby aż tak? Może być to wina sprężarki?
Ej, też tak macie, że przy włączonej klimie auto praktycznie nie jedzie? Ruszam i dopiero ok. 3,2tys. silnik jakby ożywa - coś jak vtec:) Wiem, że z takim motorem (Y8) włączenie klimy musi dawać się we znaki ale żeby aż tak? Może być to wina sprężarki?
Ty się ciesz, że nie masz D14, tak jak ja.
:D
Starstruck
10-08-14, 12:36
W każdym Civicu tak jest. Ja pamiętam, że EK3 muliło, EJ6 prawie gasło a teraz w EK4 tak samo mocno odczuwam włączenie klimy.
pytanie do posiadaczy OEMowej dokładki tajpa w polifcie, lub znawców tematu
czy mógłby mi ktoś podać wysokości zaznaczone jak na focie poglądowej?
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b90876873d4d.jpg (http://naforum.zapodaj.net/b90876873d4d.jpg.html)
Ja miałem podobnie w mojej , ale po sprawdzeniu klimy wyszło że miałem za dużo czynnika w układzie, po zmniejszeniu ilości sporo się poprawiło. Później było czuć włączenie klimy , ale już nie tak drastycznie jak wcześniej.
Czyli będzie trzeba z tym żyć:/
chudypiter
10-08-14, 17:08
Czy może mi ktoś podpowiedzieć od jakiej wersji Civica muszę kupić linkę gazu do swojej EJ6 po swapie na B18C4 (seryjna przepustnica i ssak)? Przy lince z EJ6 i seryjnym uchwycie z B18C4 przepustnica nie ma prawa się otwierać w całości. Czy przypasuje linka od jakiegokolwiek Civica z poziomą przepustnicą czy muszę szukać czegoś konkretnego?
Kupujesz linkę od b18c4. Nowka oem ok 300 pln ( zmieniłem u siebie)
Wysłane z mojego Q10 przy użyciu Tapatalka
Mógłby mi ktoś powiedzieć czy taką zaślepkę radia to da się kupić w PL czy to jest jakiś rzadki towar?
http://www.ek9.org/forum/attachment.php?attachmentid=316&stc=1&d=1170870375
Szybkie pytanko, czy magiel od Vgen podejdzie do VIgen? Mianowicie z EJ2 do EJ6?
W każdym Civicu tak jest. Ja pamiętam, że EK3 muliło, EJ6 prawie gasło a teraz w EK4 tak samo mocno odczuwam włączenie klimy.
Ja porównując z innymi autami mam takie same odczucia ale jest tak tylko przy pierwszym włączeniu kiedy jest mocno gorąco. Na przykład Megane II tyle że ON tak samo nie jechała a w trasie wyłączałem klimę do wyprzedzania.
Ja porównując z innymi autami mam takie same odczucia ale jest tak tylko przy pierwszym włączeniu kiedy jest mocno gorąco. Na przykład Megane II tyle że ON tak samo nie jechała a w trasie wyłączałem klimę do wyprzedzania.
U mnie ten problem rozwiązało częściowo porządne wyczyszczenie klimatyzacji, 4 razy użyłem popularnego "granatu" który odpala się na obiegu zamkniętym. Oprócz tego warto wyczyścić cały system wentylacji, o założeniu nowego filtra kabinowego nie wspomnę. Jak klima mimo napełnienia i wyczyszczenia bardzo muli auto trzeba wymienić chłodnicę(skraplacz). Jednak trzeba pamiętać, że dla naszych silników które mają mały moment obrotowy włączona klimatyzacja jest dużym obciążeniem :( Czasami nawet wolę się spocić, niż jechać takim mułem.
Meganka pewnie była w 1.5dci,moje służbowe auto(1.6hdi) również przez jakiś czas zamula gdy klima zostaje włączona bezpośrednio po pobycie auta na słońcu, przy 30+*C. Jak już samochód się schłodzi, A/C nie utrudnia jazdy :)
Natomiast w mocniejszych "ropniakach", włączona klima nie robi żadnej różnicy przy przyspieszaniu.
pytanie do posiadaczy OEMowej dokładki tajpa w polifcie, lub znawców tematu
czy mógłby mi ktoś podać wysokości zaznaczone jak na focie poglądowej?
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b90876873d4d.jpg (http://naforum.zapodaj.net/b90876873d4d.jpg.html)
Nie mam oema ale to bardzo łatwo poznać czy jest oem czy nie oem. Ten na zdjęciu ma dokładkę "type-r style" tak jak większość ludzi którzy kupują PU dokładki. W rzeczywistości to jest dokładka z integry gsr. Oem jest na przykład tu pokazany: http://flushstance.ccwheel.com/wp-content/uploads/04.jpg
Z tego co widziałem na forum to kwiatu ma oemową dokładkę, może do niego podbij z zapytaniem? :P
panowie co do klimy to może sprawdźcie sobie naciąg paska, rolke oraz sprężarkę. Miałem klime w ek3 i po kupnie zrobiłem przegląd ( zmniejszyłem naciąg paska, zmieniłem hałasującą rolke - łożysko się wysypało) i auto na klimie jechało znosnie, porównałbym to do zabrania 10-15 KM ale nie było żadnego przeskoku mocy, zapinania 'vteca' przy 3 rpm. Poprostu równo moc rozwijało ale bardziej mułowato :) to wszystko w/w wyzej to dodatkowy opór. Wiadomo że przy pojemnosciach silnika 1.4-1.6 zawsze będziemy odczuwac spadek ale można to w pewnym sensie zminimalizować. Nawet w h22 odczuwam lekką zadyszke ale da się z tym żyć :)
wiem, że na focie jest style, na szybko 1 foto z brzegu wrzuciłem :)
pisałem do kilku osób, ale jakoś każdy zapomina ;)
Siema, Magiel z MB podleci do EJ9 ?????
Siema, Magiel z MB podleci do EJ9 ?????
nie
Co do klimy to u mnie nowa chłodnica, filtr, czyszczenie i dalej szału nie ma - chociaż chłodzi dużo lepiej niż na starej chłodni:) Sprawdzę, jeszcze sprężarkę ale wątpię czy coś to da. Jeśli chodzi o tego vteca przy 3 tys. to tylko zaraz po odpaleniu jak auto stoi w upał:p
wiem, że na focie jest style, na szybko 1 foto z brzegu wrzuciłem :)
pisałem do kilku osób, ale jakoś każdy zapomina ;)
Nie wiem na ile te wymiary mają być dokładne, ale na szybko wychodzi mi w węższym miejscu 5,5cm a w szerszym 7. :)
Co do klimy to u mnie nowa chłodnica, filtr, czyszczenie i dalej szału nie ma - chociaż chłodzi dużo lepiej niż na starej chłodni:) Sprawdzę, jeszcze sprężarkę ale wątpię czy coś to da. Jeśli chodzi o tego vteca przy 3 tys. to tylko zaraz po odpaleniu jak auto stoi w upał:p
mi pracownik serwisu klimy sprzedał patent ( z tym że ja mam klime automatyczną, daje auto i sobie sama ustawia to jak ma chłodzić) aby w upalne dni po odpaleniu auta nie dawac odrazu nawiewu na maxa, włączyć obieg zamknięty ponieważ to mocno obciąża całą klime oraz silnik. Kiedy temp. w kabinie już spadnie powoli to mozna dać nawiew na 3 bądź 4 "bieg" i wyłączyć obieg zamknięty. Podobno przedłuża to żywotnośc układu :) ale ile w tym prawdy...
Racja można tak robić. W mojej Astrze G z automatyczną klimą wyraźnie słyszę że po chwili przełącza na obieg zamknięty, a jak się schłodzi to wyłączą obieg zamknięty. Tylko że nawiew raczej na średniej mocy wtedy jest, ale to inna klima inna wydajność itp.
Dzieki Kuba za pomiar. Wymiary nie musza;byc zmierzone co do milimetra, bo chodzilo mi o proporcje dokladki :)
Chce wsadzić wałek od d16y7 do d14a4, rozumiem że zostaje seryjne koło. Ale jak to po ustawiać wszystko ?
wiesko1261
12-08-14, 06:33
lepiej koło od y7-y8 albo regulowane przestawić o jakieś 2 kreski na kółku :D
pytanko bo sie naczytałem internetów i sam już głupieje. Czy płyny hamulcowe dot 4 i dot 5,1 mozna ze sobą mieszać? Nie mylic z dot 5
Mam pytanie dotyczące elektrycznych szyb. Mam Ej6 z manualnymi szybami , gdybym chciał kupić swap ele. szyb to muszę kupić sam mechanizm z wiązkami? i czy panel sterowania np z del sol podejdzie ? ( Da się wyrobić z tym wszystkim w 200 zł ? )
No dobra ale jesli bym chcial zostawic na seryjnym to jak to ustawic ?
( Da się wyrobić z tym wszystkim w 200 zł ? )
Nie wiem jak czy z Del sola podejda ale co do ceny to trafiaja sie oferty za 200zl
Witam,czy amortyzatory z crx podejda do VI GEN ej9?
piotreek23
12-08-14, 21:48
pytanko bo sie naczytałem internetów i sam już głupieje. Czy płyny hamulcowe dot 4 i dot 5,1 mozna ze sobą mieszać? Nie mylic z dot 5
Możesz. Nie wolno mieszać z DOT 5 który jest na silikonie.
dzięki sliczne a jeszcze takie pytanko przed spaniem. 1l płynu hamulcowego starczy do ej6?
Czy przednie wahacze górne z Vgen pasują do VI?
nie pasują, za to podobno od 5 gena pasują do 6gen angielki (nadwozia MA/MB/MC)
To mnie nie urządza...czyli będzie trzeba przerabiać swoje lub kupić chińczyki i wymieniać swożnie na te od oem.
dzięki sliczne a jeszcze takie pytanko przed spaniem. 1l płynu hamulcowego starczy do ej6?
Nawet mniej wystarczy ale wskazany jest min. 1l. W warsztatach samochodowych jeśli robią zgodnie ze sztuką i na maszynie ciśnieniowej to przepuszczają po 250ml na każde koło czyli razem 1l. Wtedy dobrze przepłucze się układ. Trzeba tez pamiętać o odpowiedniej kolejności odkręcania odpowietrzników.
Czy brak rury OEM-owskiego dolotu może jakoś zaszkodzić? Mówię o tym dolocie z D14Z1.
lepiej koło od y7-y8 albo regulowane przestawić o jakieś 2 kreski na kółku :D
Siema, pamietasz jak tam trzeba ustawic te kolko seryjne z d14a4 ? ;)
wiesko1261
13-08-14, 17:51
wałek y7 wkładałem od razu z regulowanym kółkiem, bo na seryjnym z d14a4 jest przesunięcie o pół zęba
poszukaj koła z d16 y7 y8 w4 są identyczne , a najlepiej regulowane ;)
Panowie mam pytanie odnośnie skrzyni żeby się upewnić czy dobrze robie, że ją zmieniam.
A mianowicie, przy puszczonym pedale sprzęgła słychać szum z prawej strony auta, po wciśnięciu sprzęgła szum ustaje.
Łożyska się sypią już?
I jeszcze jedno pytanie z innej beczki, jak poznać że zapłon jest ustawiony inaczej niż powinien?
Dodam, że obroty na wolnych są w okolicach 1tys, auto czasem tak jakby nie chce ciągnąć i dopiero po chwili sie odmula.
Panowie mam pytanie odnośnie skrzyni żeby się upewnić czy dobrze robie, że ją zmieniam.
A mianowicie, przy puszczonym pedale sprzęgła słychać szum z prawej strony auta, po wciśnięciu sprzęgła szum ustaje.
Łożyska się sypią już?
Dokładnie tak
Łożyska się sypią już?
Łożyska główne: 91004-PL3-A03 i 91002-PHR-013.
Szybkie pytanie mam... Koło zamachowe z D17A9 podejdzie do silnika D16V1 ?
Panowie, kiedyś nie dałem rady odkręcić nakrętki przegubu i odkręcili mi w warsztacie pneumatem. Przed ponownym skręceniem obficie obsmarowałem smarem miedziowym. Niestety nie szło kupić w sklepie samej nakrętki, ale gwint wyglądał ok więc zostawiłem starą. Teraz próbuje odkręcić i rury się gną, klucze się łamią. Chiński pneumat wysiada, młotki nie pomagają.
Chyba będę musiał znowu jechać do warsztatu żeby odkręcili dobrym pneumatem.
Ale co jest grane z tą nakrętką? Zawsze tak ciężko idzie w tych hondach? Gwint wyglądał na dobry, rant odgięty, dokręcałem ręcznie, nie ma szans żeby było zapieczone bo jest smar, a odkręcić się nie chce.
Dokładnie tak
A nie jest to czasem łożysko sprzęgła?
Siemanko,
pytanie czysto teroretyczne. Dużo jest "babraniny" i kompletowania części, by zrobić swap z D14A4 na D15Z6?
Szybkie pytanie - musze wyczyścić wkładkę filtra powietrza ale gdzieś w garażu zapodziałem zestaw.
Jest jakiś domowy sposób na umycie i impregnację takiej wkładki?
Z umyciem raczej problemów nie ma bo wystarcza woda z ludwikiem i pędzelek ale czym zaimpregnować?
A nie jest to czasem łożysko sprzęgła?
Nie, ponieważ jak naciskasz sprzęgło to wtedy działa samo łożysko sprzęgła, a skrzynia się odłącza i nie pracuje. Puszczasz sprzęgło i skrzynia zaczyna pracować.
Czy w ej9 kontrolka oleju zapala sie jesli jest go ponizej stanu na bagnecie? Czy tylko wtedy gdy nie ma odpowiedniego cisniebia oleju?
Jak ciśnienie spadnie poniżej określonego poziomu. Czyli w praktyce wtedy gdy ssak zaciąga już powietrze zamiast oleju.
Panowie, po założeniu gwintu MTS i skręceniu go na ok -60 okazało się, że lewarek nie wchodzi mi pod auto... na schemacie pokazana jest wysokość między podłożem a miejscem uchwytu 13,5cm, jak mierzyłem to naprawdę jest minimalnie mniej niż 13cm. Naprawdę nie wiele mniejszego potrzebuje. Znajdę coś niższego co wejdzie mi bez problemu? Bo póki co trzeba improwizować i belką delikatnie bok podnosić żeby lewarek mógł wejść :cool:
jeśli mowa o improwizacji to można przecież najechać kołem na deskę np. a tak w ogóle to pomyśl co będzie jak złapiesz kapcia i auto będzie stało na samej feldze :cool:
jeśli mowa o improwizacji to można przecież najechać kołem na deskę np. a tak w ogóle to pomyśl co będzie jak złapiesz kapcia i auto będzie stało na samej feldze :cool:
To dopiero problem będzie jak kapcia złapie bo nawet żadnego ze sobą nie wożę... Patrzyłem na allegro, są takie 8.9 cm, myślę że taki wystarczy, święty czas zainwestować w to :cool:
Pytanie: Robię swap z D14Z2 na B18C4 i potrzebuję linkę gazu. Brać od B18C4, czy od B16A2? Czy ma znaczenie, od jakiej wersji nadwozia jest? LHD/RHD?
Hej, mam pytanie czym się różni zawieszenie od ek4 vti od ek3 d15z6 wiem ,że z tyłu są tarcze ale jest niżej twardsze itp ?
Łożyska się sypią już?
I jeszcze jedno pytanie z innej beczki, jak poznać że zapłon jest ustawiony inaczej niż powinien?
Dodam, że obroty na wolnych są w okolicach 1tys, auto czasem tak jakby nie chce ciągnąć i dopiero po chwili sie odmula.
Kilkoma Hondami już jeździłem/byłem wożony i przyznam, że jeszcze nie słyszałem, by po puszczeniu sprzęgła w którejkolwiek była idealna cisza - zawsze delikatny szum był.
Podobno nie szumią tylko nowiutkie łożyska... jak to już ma troszkę przebiegu, to będzie słychać.
Jeśli ten szum jest ledwo słyszalny, to ja bym na Twoim miejscu olał temat.
Co innego jak już jest głośno - wtedy wymiana skrzyni lub kosztowny remont.
Właśnie o to chodzi,że szum jest już dość głośny,ponad to podczas jazdy słychać dziwne echo dobiegające ze skrzyni
Wydziergane z Galaxy S III
chudypiter
15-08-14, 15:46
Pytanie: Robię swap z D14Z2 na B18C4 i potrzebuję linkę gazu. Brać od B18C4, czy od B16A2? Czy ma znaczenie, od jakiej wersji nadwozia jest? LHD/RHD?
Potrzebujesz linkę gazu z b18c4 z kierownicą po lewej stronie.
pawelwlkp91
15-08-14, 15:53
Koledzy szukam wtryskiwaczy do mocnego b18c4 w NA gdzieś trafiłem na info że pasują od s2000 a czy od jakiejś innej hondy nie wiem możne od jakiejś k-serii będę wdzięczny za wszelkie info jakieś linki itp. Oraz jakie pompy paliwa użyć jakiegoś aftermarketu czy od jakiejś innej hondy?
firstborne
15-08-14, 18:26
Chcę zmienić obicie tapicerki boczków, wie ktoś może, jak pozbyć się tych nitów na których ta tapicerka się trzyma? Chodzi o takie stopione plastiki, rozwiercić to, podważyć śrubokrętem? Nie chce nic na siłę, dlatego pytam.
Potrzebujesz linkę gazu z b18c4 z kierownicą po lewej stronie.
Dziękuję :)
Dzień dobry.
Czyściłem dziś hamulce z przodu i wcisnąłem tłoczki. Poszło gładko - nie są zatarte. Po złożeniu wszystkiego do kupy tłoczki nie chcą się zapompować a pedał mięciutko wpada w podłogę. Wygląda to tak jakby były zapowietrzone ale nie da rady zapompować i poza tym nic nie odłączałem więc skąd powietrze? Wycieków brak. Ma ktoś jakiś pomysł co mogło się stać?
Dodam, że (jak hample były sprawne) na jałowym po mocnym wciśnięciu pedału obroty rosły a po odpuszczeniu spadały do... bardzo nisko. No i jeszcze jakiś czas temu raz czy dwa zdarzyło mi się, że rano pedał był jakiś taki drewniany i coś pod nim głośno skrzypiało. Może to ma związek?
Nie wiem czy to dobry temat, ale chciałbym się dowiedzieć lub też poznać waszą opinię na temat redukowania do jedynki. Czy Waszym zdaniem to szkodzi skrzyni, czy nie? Czy to zależy od tego czy jedynka ma synchronizator lub nie? Nie mam co prawda jeszcze zbyt dużego doświadczenia z motoryzacją, ale w każdym samochodzie jedynka podczas jazdy wchodzi ciężko, dlatego też nigdy tego nie robię. Problem wynika stąd, że rozpoczynam zabawę w KJS'ach no i na ciasnych nawrotach 1.4 jednak trochę ciężko ciągnie z dwójki. A więc pytam szanowne forum co mam począć :) Jak napisałem poruszam się EJ9.
Chcę zmienić obicie tapicerki boczków, wie ktoś może, jak pozbyć się tych nitów na których ta tapicerka się trzyma? Chodzi o takie stopione plastiki, rozwiercić to, podważyć śrubokrętem? Nie chce nic na siłę, dlatego pytam.
Rozwiercić będzie najbezpieczniej.
Panowie przeoczyliście mój temat.
Pytanie czy dużo jest babraniny przy swapie z D14A4 na D15Z6? :) które elementy oprócz bloku wymagałyby wymianie?
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Panowie, jak się fachowo nazywa simering widoczny na fotach i gdzie go najlepiej szukać?
http://i58.tinypic.com/2q1cuw5.jpg
http://i62.tinypic.com/ej66uc.jpg
W sklepach motoryzacyjnych takie coś dostanę, czy pozostaje jedynie ASO?
Jest to skrzynia S20 z 5 gena.
Panowie przeoczyliście mój temat.
Pytanie czy dużo jest babraniny przy swapie z D14A4 na D15Z6? :) które elementy oprócz bloku wymagałyby wymianie?
komputer, osprzęt, licznik z ECONO... :)
komputer, osprzęt, licznik z ECONO... :)
Pomyłka.
kaczka208D
16-08-14, 12:43
Michał102
http://allegro.pl/uszczelniacz-polosi-35x68x9-12-5-honda-civic-jazz-i4466462338.html
http://haparts.pl/91205-pc9-711_dohc.html
sprawdź tylko czy wymiary się zgadzają, w zwykłym sklepie motoryzacyjnym też pewno będą mieli, a jak nie to zamówią :)
Witam mam pytanko o dolny sworzeń wahacza. Jestem w trakcie zmiany hamulców z 240 na 260 i postanowiłem zmienic sworznie, kupiłem Yamato i jak sie okazuje mają za szeroki ten kapturek mocujący. Są jakieś dwa rodzaje?
Witam mam pytanko o dolny sworzeń wahacza. Jestem w trakcie zmiany hamulców z 240 na 260 i postanowiłem zmienic sworznie, kupiłem Yamato i jak sie okazuje mają za szeroki ten kapturek mocujący. Są jakieś dwa rodzaje?
Niektóre ledwo się mieszczą, ale jeszcze nie spotkałem się żeby nie weszło. Dobrze trzeba oczyścić/odrapać zwrotnicę w tamtym miejscu i ma wejść, chyba że masz sklepane to trzeba podpiłować.
kazik2_h9w3
16-08-14, 19:45
Panowie i Panie czy nie wie ktoś czy da radę założyć jakieś szyny z jakiejś innej Hondy z regulacją wysokości fotela kierowcy ??
chudypiter
16-08-14, 21:53
Panowie i Panie czy nie wie ktoś czy da radę założyć jakieś szyny z jakiejś innej Hondy z regulacją wysokości fotela kierowcy ??
Dobre pytanie, pozostaje nam chyba tylko przeróbka seryjnych szyn, bo regulacja wysokości jest seryjnie wmontowana w siedzisko, w szynach nic nie ma.
Michał102
http://allegro.pl/uszczelniacz-polosi-35x68x9-12-5-honda-civic-jazz-i4466462338.html
http://haparts.pl/91205-pc9-711_dohc.html
sprawdź tylko czy wymiary się zgadzają, w zwykłym sklepie motoryzacyjnym też pewno będą mieli, a jak nie to zamówią :)
Za 18zł masz nok'a czyli oem w opakowaniu corteco ;)
Cześć, mam pytanie do osób, które kupowały coś ze Stanów? Przeglądam sobie ebaya i chętnie przytuliłbym konsole z pokrętłami z ek ...
http://www.ebay.com/itm/99-00-Honda-Civic-EX-LX-DX-HX-Radio-Surround-Climate-Control-Dash-Bezel-Trim-oem/111433293988?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%2 6asc%3D23490%26meid%3D327864f7975846988de085fb3afa 18c1%26pid%3D100005%26prg%3D10073%26rk%3D4%26rkt%3 D6%26sd%3D151341257859&rt=nc
i nie wiem czy poza ceną i przesyłką trzeba przygotować się na jakieś dodatkowe koszty?
Drugie pytanie, zamiana jest Plug&Play czy potrzebne są jakieś dodatkowe mocowania, stelaże i wiązka?
Cześć, mam pytanie do osób, które kupowały coś ze Stanów? Przeglądam sobie ebaya i chętnie przytuliłbym konsole z pokrętłami z ek ...
http://www.ebay.com/itm/99-00-Honda-Civic-EX-LX-DX-HX-Radio-Surround-Climate-Control-Dash-Bezel-Trim-oem/111433293988?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%2 6asc%3D23490%26meid%3D327864f7975846988de085fb3afa 18c1%26pid%3D100005%26prg%3D10073%26rk%3D4%26rkt%3 D6%26sd%3D151341257859&rt=nc
i nie wiem czy poza ceną i przesyłką trzeba przygotować się na jakieś dodatkowe koszty?
Drugie pytanie, zamiana jest Plug&Play czy potrzebne są jakieś dodatkowe mocowania, stelaże i wiązka?
Zapewne dojdzie clo i podatek.
Do konsloi musisz miec silniczki, tunele, wiazke i pewnie o czyms zapomnialem jeszcze. Duzo zachodu z tym jest i sporo kasy
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Dzięki za odpowiedź... faktycznie jest sporo do zmiany http://img96.imageshack.us/img96/7393/img2085u.jpg
Jakby co mam namiar na taka konsolę w PL, kolega chciał zakładac ale chyba jednak nie podoła i konsola leży :)
Jeśli ma cały komplet to odezwij się na pw, a jak ma samą konsole to pewnie dalej będzie się kurzyć w rogu :)
Czy brak rury OEM-owskiego dolotu może jakoś zaszkodzić? Mówię o tym dolocie z D14Z1.
Ponawiam moje pytanie. Wiem, że jest trochę z dupy, ale nigdy nic nie wiadomo.
Czym zabezpieczyć oznaki korozji pod maską? Zeszlifować i prysnąć lakierem czy jakiś innym środkiem? Chodzi głównie o zabezpieczenie bo komora będzie tak czy inaczej po zimie odnowiona przy swapie.
No i pytanie nr 2 czy przy skrecaniu tlumika jest wymagana taka pasta uszczelniająca? Czy wystraczy nowy pierscień i nowe tlumiki
Ponawiam moje pytanie. Wiem, że jest trochę z dupy, ale nigdy nic nie wiadomo.
Filtr masz bezpośrednio na przepustnicy, wiec kwesta syfu odpada, co najwyżej wilgoć ci może do filtra lecieć, dodatkowo będzie nieco głośniej pracował i (podobno) coś z rezonansem powietrza może się dziać, więc może mieć mniej KM, ale podejrzewam, że to raczej marginalne wielkości. Czujników z tego co pamiętam na samej rurze nie ma, więc z nimi chyba problemów nie będzie.
teh42eem00
18-08-14, 09:06
Panowie, czy ktoś z was ma doświadczenie w kwestii malowania oem szarych plastików, dokładniej chodzi mi o malowanie podłokietnika. Czy jest jakiś sprawdzony lakier, który będzie jak najbardziej zbliżony do koloru szarych plastików?
Cześć, ponowie pytanie - czy magiel od ej2 podpasuje do ej6? Dzięki.
Cześć, ponowie pytanie - czy magiel od ej2 podpasuje do ej6? Dzięki.
nie podejdzie inne mocowania
Niektóre ledwo się mieszczą, ale jeszcze nie spotkałem się żeby nie weszło. Dobrze trzeba oczyścić/odrapać zwrotnicę w tamtym miejscu i ma wejść, chyba że masz sklepane to trzeba podpiłować.
Jednak sie okazalo ze yamato byly za szerokie. Gosc w sklepie sprawdzal i wszystkie numery sie zgadzaly. Wymienili mi na 555 i wszystko jest teraz ok.
Jednak sie okazalo ze yamato byly za szerokie. Gosc w sklepie sprawdzal i wszystkie numery sie zgadzaly. Wymienili mi na 555 i wszystko jest teraz ok.
A to dziwne, ale może jakaś wadliwa partia poszła. Zakładałem też trochę yamato i takiego problemu nigdy nie miałem :p
Panowie mam taki dziwny problem, podczas dosyć mocnego hamowania słychać z tyłu auta jakby buda trzeszczała.. ??
Cukierki sprawdź i poprzeczne wahacze
Cukierki wszystkie z tyłu były wymieniane
Może się dziać tak przez to,że auto było bite z tyłu?
Rozporke od kogos pozycz i sorawdz czy pomaga
paplatalk 4
Gdy skręcam kierownicą w prawym kole słychać skrzypienie , to jest na 100 % wina sworznia czy są jakieś inne możliwośći ?
Obstawiam sworzeń dolny ;)
chudypiter
19-08-14, 21:26
Gdy skręcam kierownicą w prawym kole słychać skrzypienie , to jest na 100 % wina sworznia czy są jakieś inne możliwośći ?
Obadaj osłonę tarczy hamulcowej, czy nie dotyka wahacza.
Obstawiam sworzeń dolny ;)
a jak to sprawdzić na 100 % ? :D
Rozporke od kogos pozycz i sorawdz czy pomaga
paplatalk 4
Na kielichy z tyłu?
a jak to sprawdzić na 100 % ? :D
Pod auto na kanale albo podnośniku tylko tak żeby stało na kołach.
a wymiana sworznia jest jakimś problemem ?
Samemu przydadzą się ściągacze żeby rozdzielić zwrotnicę od reszty. Poza tym tylko klucze i coś żeby wybić stary i wbić nowy.
Co może być powodem skrzypienia tulei dolnego mocowania amora? Skrzypiała na nierównościach jak stara kanapa po babci. Po wymianie na nową była cisza przez kilka dni i znowu się odzywa. Obstawiam, że jest tego samego producenta co stara (nie wiem jakiego) - spotkał się ktoś z taką wadą?
U mnie się tak darło, po wymianie na Febest przestało :)
Jak wyglada wymiana oleju?
Odkrecam korek wlewu, odkrecam filtr oleju najpierw czy korek spustu?
I czy filtry oleju w b16 i d15 sa takie same?
Jak wyglada wymiana oleju?
Odkrecam korek wlewu, odkrecam filtr oleju najpierw czy korek spustu?
I czy filtry oleju w b16 i d15 sa takie same?
Spuszczasz stary olej,potem wymieniasz filtr,na końcu zalewasz nowym
Dzieki za info
A co z filtrami oleju? Pasuje jeden do obu silnikow?
Starstruck
21-08-14, 11:33
Tak.
U mnie się tak darło, po wymianie na Febest przestało :)
A pamiętasz co wcześniej siedziało?
Nie wiem jak sprawdzić czy ten sworzen jest wywalony . Napisze wam objawy to może potwierdzicie , jak samochód mam na lewarku i koło jest w górze to nie skrzypi to jest raz a dwa że skrzypi tylko jak koła są prosto i jak obróbce kierownice o 60º w lewo i w prawo to skrzypi a dalej jak skręcam to nie skrzypi
A pamiętasz co wcześniej siedziało?
Z OEM wymieniłem na Febesta, wcześniej nie było nic ruszane tam
Czy zużyte łożysko może powodować bicie podczas hamowania? Bicie jest wyczuwalne na kierownicy i pedale hamulca.
Czy zużyte łożysko może powodować bicie podczas hamowania? Bicie jest wyczuwalne na kierownicy i pedale hamulca.
Jeżeli ma już luz to jak najbardziej. Jeśli tylko szumi/huczy to raczej nie.
Luzu nie ma, po zmienia tłumika wydaje mi się że delikatnie szumi.
Podnieś auto na podnośniku, wrzuć na luz i ręcznie zakręć kołem, będziesz słyszał czy łożysko szumi czy nie. A to Ci telepie tylko podczas hamowania ?
Pany wycie opon dosyć głośno to jakiś objaw?, jak jade 80-90 słysze jak cos z tylu wyje,jakby opony. Ale jak odwróce głowe do tyłu to już nic nie slysze ;D
Pany wycie opon dosyć głośno to jakiś objaw?, jak jade 80-90 słysze jak cos z tylu wyje,jakby opony.
Wycie opon raczej nie pojawia się nagle.
Ale jak odwróce głowe do tyłu to już nic nie slysze ;D
Nie odwracaj, patrz na drogę i sprawdź łożyska.
Wycie opon raczej nie pojawia się nagle.
Nie odwracaj, patrz na drogę i sprawdź łożyska.
Hehe,łożysko z tyłu jak mi szumiało to podczas zakrętu i to był inny dźwięk. Tak typowo sie nie odwracalem tylko ucho nadstawilem:D
U mnie co prawda w MB ale mam co najmniej jedną wyząbkowaną i właśnie tak samo wyją, przerzuciłem na test z tyłu na zimowe i jak ręką odjął. Sprawdź jeśli masz możliwość u ciebie tak samo.
Podnieś auto na podnośniku, wrzuć na luz i ręcznie zakręć kołem, będziesz słyszał czy łożysko szumi czy nie. A to Ci telepie tylko podczas hamowania ?
No właśnie tylko i wyłącznie, czuć na kierownicy i pedale hamulce i przy mocniejszym na całym aucie jak wszystko wibruje.
To możesz mieć krzywe tarcze. Pooglądaj dobrze tarcze z obu stron czy korozji nie mają w miejscach gdzie klocek pracuje.
palermo444
22-08-14, 07:51
bede robil swap kolektora w d14 mam juz z b7 ma ktos jakis pomysl jak go i czym w srodku wyczyscic z nagaru i oleju ? sam kercher moze nie wystarczyc tak sadze
Benzyna ekstrakcyjna?
To możesz mieć krzywe tarcze. Pooglądaj dobrze tarcze z obu stron czy korozji nie mają w miejscach gdzie klocek pracuje.
To już przerobione, stare były zmienione na nowe niestety nic to nie dało potem stare zostały przetoczone i ciągle biło a teraz znów mam te nowe i dalej to samo.
Witam, mam coupe z '97 roku d16y7 ostatnio zapalił mi się check engine i po wykonaniu samodiagnostyki padło na sondę lambda, jednak gdy poczytałem kilka wątków to od razu sprawdziłem kolektor, który okazał się pęknięty. Mam w związku z tym pytania dotyczące naprawy uszkodzenia. Nie chciałbym zbyt dużo wydawać na naprawę ale autkiem chcę pojeździć jeszcze kilka lat. Czy lepiej poszukać kolektora 4-2-1 2'' np http://allegro.pl/honda-kolektor-wydechowy-sportowy-4-2-1-poler-nowy-i4513758799.html, czy może jakiegoś seryjnego d16z6, d16y8 np http://allegro.pl/kolektor-wydechowy-honda-civic-96-01-d16y8-i4495257139.html. Czy taka wymiana musi wiązać się z wymianą reszty wydechu (środkowy, końcowy i rury), czy też można te kolektory dopasować do starego wydechu? Czy po takiej wymianie kolektora związanej jednak z wywaleniem katalizatora będzie głośniej? Nie lubię mocnych basów.
Kup seryjny z6 lub y8 reszty nie musisz zmieniac. Lambda moze sie nie wykrecic
paplatalk 4
To już przerobione, stare były zmienione na nowe niestety nic to nie dało potem stare zostały przetoczone i ciągle biło a teraz znów mam te nowe i dalej to samo.
Ok, a piasty przed montażem nowych tarcz były wyczyszczone do połysku ?
Ok, a piasty przed montażem nowych tarcz były wyczyszczone do połysku ?
Wszystko bylo czyszczone i niesmarowane własnoręcznie.
Kup seryjny z6 lub y8 reszty nie musisz zmieniac. Lambda moze sie nie wykrecic
paplatalk 4
Znalazłem kilka ciekawych, który według was najlepiej by się nadawał?
http://allegro.pl/kolektor-wydechowy-honda-civic-96-01-d16y8-i4495257139.html
http://allegro.pl/kolektor-wydechowy-honda-civic-92-95-d16z6-i4499622277.html
http://allegro.pl/honda-civic-92-01-kolektor-wydechowy1-6-z6-y8-w4-i4537008104.html
Jaka jest kolejność odpowietrzania hamulców w EJ9 98' przed liftingiem?
prawy tył -> lewy przód -> lewy tył -> prawy przód?
Dobrze pamiętam, że tak było w serwisówce?
tomalacivic
22-08-14, 20:16
Koledzy miał już ktoś taki przypadek z temperatura jak auto jest rozgrzane i w czasie jazdy włączę nadmuch i na ciepło to wskazówka opada a jak wylacze i wezmę na zimno to spowrotem idzie na swoje miejsce,termostat sprawdzałem otwiera się do końca,stało się to zaraz po zamontowaniu gazu.
Jaka jest kolejność odpowietrzania hamulców w EJ9 98' przed liftingiem?
prawy tył -> lewy przód -> lewy tył -> prawy przód?
Dobrze pamiętam, że tak było w serwisówce?
Cytat z Sam naprawiam:
"Modele od 1991: 1-tylny cylinderek z prawej strony, 2- przedni cylinderek z lewej strony, 3-tylny cylinderek z lewej strony, 4- przedni cylinderek z prawej strony."
Koledzy miał już ktoś taki przypadek z temperatura jak auto jest rozgrzane i w czasie jazdy włączę nadmuch i na ciepło to wskazówka opada a jak wylacze i wezmę na zimno to spowrotem idzie na swoje miejsce,termostat sprawdzałem otwiera się do końca,stało się to zaraz po zamontowaniu gazu.
A co w tym dziwnego jeśli dmuchasz ciepłym to silnik "oddaje" ciepło do auta.
Znalazłem kilka ciekawych, który według was najlepiej by się nadawał?
http://allegro.pl/kolektor-wydechowy-honda-civic-96-01-d16y8-i4495257139.html
http://allegro.pl/kolektor-wydechowy-honda-civic-92-95-d16z6-i4499622277.html
http://allegro.pl/honda-civic-92-01-kolektor-wydechowy1-6-z6-y8-w4-i4537008104.html
Drugi w kolejności wygląda najsensowniej, jak dla mnie.
Po odpaleniu, kiedy wskazówka dojdzie do 1/3, nie powinna się już poruszać ani w górę, ani w dół, bez znaczenia czy stoimy w upale i w korku, czy w zimie mamy ogrzewanie na maxa.
tomalacivic
22-08-14, 21:26
Po odpaleniu, kiedy wskazówka dojdzie do 1/3, nie powinna się już poruszać ani w górę, ani w dół, bez znaczenia czy stoimy w upale i w korku, czy w zimie mamy ogrzewanie na maxa.
Wlasnie kolego a u mnie jest ze jak wlacze ogrzewanie na cieplo to wskazowka opada w czasie jazdy
Panowie mam pare pytań co do kolektora ssącego z d15b7:
Co potrzeba żeby włożyć go do d14a4?
Czy ta uszczelka http://jdmshop.eu/uszczelka-kolektora-honda-450236P podpasuje?
Jeśli to już było to przepraszam :D i dziękuje za odp :P
Wlasnie kolego a u mnie jest ze jak wlacze ogrzewanie na cieplo to wskazowka opada w czasie jazdy
Rozumiem, że normalnie podczas jazdy utrzymuje ci się na wskaźniku 1/3 skali, zaś po włączeniu ogrzewania spada?
Możliwe że ci się termostat nie domyka i po włączeniu ogrzewania, dodatkowa dawka chłodnego płynu szybciej studzi silnik niż się nagrzewa.
Czy do przegubu bez abs nie wystarczy przebić pierścienia ?
pacjent ek3
Miał ktoś tak kiedys ? :P
https://www.youtube.com/watch?v=LWnyURDsEzg&feature=youtu.be
Rozloz licznik, obróc wskazówkę i zobacz co sie stanie.
Przełożyłem.... po jakimś czasie wraca na nie swoje miejsce i dzieje się tak jak na filmiku, a czasami opiera się o kołek ... zależy od widzimisię obrotka.
No to raczej obrotek do wymiany. ktos chyba 2 dni temu oglaszal obrotek z ej9 za 25 zł.
Miał ktoś tak kiedys ? :P
https://www.youtube.com/watch?v=LWnyURDsEzg&feature=youtu.be
Przerabiałem to jakiś czas temu.
Obrotomierz do wymiany, przepychanie wskazówki palcem nic nie da.
Tak mi się właśnie wydawało... dzięki za potwierdzenie ;] Podbijam do kruszyny bo mial właśnie taki obrotek na sell.
Panowie, ponoć do EJ9 pasuje sonda lambda od Opelka i jest dużo tańsza.
Którą z tych byście polecali?
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=sonda+lambda+opel&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=seng-v6-p-3-mt-0718
I jeszcze jedno:
Rozbierałem teraz silnior - oddzielałem głowicę od bloku. Czy uszczelka pod głowicą nadaj się na sprzedaż?
Uzywana upg nikt nie kupi
paplatalk 4
A jeszcze jedno pytanie z innej beczki:
lepiej kupować oryginalną półkę pod głośniki 6x9, czy robić z MDF'a albo OSB?
Co sądzicie o reperaturce z tej aukcji http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4515974253
Z jakiej firmy polecacie?
Co sądzicie o reperaturce z tej aukcji http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4515974253
Możesz smialo brac b.dobra firma blacha gruba nie gnie sie w rekach tak jak inne.
Mam wspawaną taką samą. Może idealnie dopasowana nie była ale dużej rzeźby też nie wymagała.
Czy to normalne, że przedwczoraj będąc na ułężu i upalając przez 120km z gazem w podłodze (plus dojazd i powrót - w jedną stronę 115km) silnik zjarał mi niecały litr oleju? Jak narmalnie jeżdżę nie ubywa nic, a osoby które oglądały moją jazdę z zewnątrz powiedziały mi, że puszcza dymka przy odejmowaniu gazu na dohamowaniach, przy wciśniętym gazie nie ma nic. Silnik z zewnątrz także suchy, nic nie cieknie, plam nie zostawia.
Mam totalnie wyrąbany dolny sworzeń jeździłem z nim przez około miesiąc czasu bo potrzebowałem auta , samochód już parę dni stoi w garażu i nie wyjeżdżam nim bo skrzypi niesamowicie już , I teraz nie wiem co zrobić . Do Zycha mam około 20km i nie wiem czy istnieje możliwość że koło mi się urwie podczas jazdy do mechanika ? Samemu nie dam rady tego wymienić bo nie mam ściągacza i mam pytanie czy można poradzić sobie jakoś bez ściągacza i wiedzy o tym ? . Lawety też nie chciał bym wzywać
Mam wspawaną taką samą. Może idealnie dopasowana nie była ale dużej rzeźby też nie wymagała.
Możesz smialo brac b.dobra firma blacha gruba nie gnie sie w rekach tak jak inne.
Thx;))
A jeszcze jedno pytanie z innej beczki:
lepiej kupować oryginalną półkę pod głośniki 6x9, czy robić z MDF'a albo OSB?
Głośniki 6x9" pasują w standardowe otwory montażowe z tyłu EJ9, więc raczej nie ma sensu umieszczać ich w półce, bez względu na to czy w OEM'owej czy z MDF'u.
Klokkerhorm to przyzwoita jakość.
Witam, szybkie pytanie jaki rozrząd (komplet)do 6gena coś dobrego byle się nie naciąc na jakies badziewie?
Witam, szybkie pytanie jaki rozrząd (komplet)do 6gena coś dobrego byle się nie naciąc na jakies badziewie?
na przykład:
pasek rozrządu Gates
napinacz paska rozrządu Koyo
pompa wody Aisin
A pasek Mitsuboshi to sie nadaje?
Starstruck
25-08-14, 17:15
Błąd SRS 1-2. Jest jakiś najoczywistszy sposób wyeliminowania tej usterki?
Witam
Straciłem ostatnio tylna szybę. Do HB 3D ciężko jest dostać sama szybę łatwiej calą tylną klapę, moje pytanie jest czy da się przełożyć sama szybę czy trzeba wymieniać klapę ?
Witam
Straciłem ostatnio tylna szybę. Do HB 3D ciężko jest dostać sama szybę łatwiej calą tylną klapę, moje pytanie jest czy da się przełożyć sama szybę czy trzeba wymieniać klapę ?
Wszystko się da, pytanie czy będzie to opłacalne dla Ciebie. Szyba tylna jest klejona więc trzeba ją wyciąć i wkleić ponownie, koszt ok 100 zł zazwyczaj. Zawsze też istnieje ryzyko, że podczas wycinania zahaczą linką i zrobią "zadzior" w szybie, przez który potem szyba może pęknąć.
A pasek Mitsuboshi to sie nadaje?
Tomaszu z Mitsuboshi była taka sytuacja że było wiele na rynku podróbek. Cześć osób po włożeniu długo nie pojeździła.
No czytałem własnie coś o tym.
To co podał login wkładaj i się nie zastanawiaj ;]
A orientacyjnie jaki jest koszt zrobienia reperaturki? tzn wspawanie,malowanie itd.
I czy odrazu trzeba ją malować?