Zobacz pełną wersję : pytania i odpowiedzi - VI gen EJ/EK
10W40 bedzie ok? Przebieg 189tys.
Bedzie ok. Bierz Valvoline od Grocha, znajdziesz w dziale 'sprzedam'
Dzieki. I jeszcze jedno... Czy jakiś 'hondziarz' z forum mieszkajacy w Warszawie mialby ochote obejrzec moj samochod i powiedziec co mozna by bylo pozmieniac? Nie ukrywam ze to moje pierwsze auto, pierwsza honda. Pozdrawiam
Wysłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk
Poszukaj na forum regionalnym gdzie i kiedy warszawa się spotyka i po prostu podjedź na taki spot.
Czy nadkole przednie w VI genie polifcie jest dokladnie takie samo jak w przedlifcie? Mam polifta i potrzebuje nowe nadkole, bo stare się przetarło. Warto wiedzieć, czy zacieśniać krąg poszukiwań tylko do poliftów, czy z przedlifta też przypasuje? ;) Zalezy mi zeby było P&P, beż zdędnej rzeźby ;)
niestety nie pasuje... Musisz szukac od polifta
Mam do wymiany łożysko koła przednie(lewe), w EJ9 po lifcie. Panowie, trzeba wymienić całą piaste czy tylko łożysko?
przód tylko łożysko
Z przodu same łozyska.
Dzięki panowie za szybką odpowiedź :)
No to super, bo cała piasta kosztuje dużo więcej $$.
Cholera....właśnie się zorientowałem, że nie zamontowałem odbojów do amorów mts.
Można przełożyć te z serii amorów?
Myślę czy nie kupić od razu nowych na przód i tł, bo są już trochę stare (98rok)... jakie firmy polecacie? Czy wykonują je np. z poliurethanu?
-------------------
byłem u kuzyna popytać i on twierdzi, że te odboje w ogóle nie są potrzebne.
Ogólnie skończyło się na tym, że z amorów seryjnych tylko same górne poduszki zamontowaliśmy do tego amora i guma z talerzyka górnego.
panowie w którym miejscu powinien znajdować się OEM przekaźnik do elektrycznych szyb w 6genie hb?
http://i.imgur.com/aEDGYJ7.jpg
z tego co pamiętam to jest ten po środku z tych trzech ale niech ktoś potwierdzi bo z głowy napisałem
Witam. moje pytanie dotyczy oświetlenia(civic VI 5d). wymieniłem zarówki na osrama nightbreaker'y swiecą zadowalająco jednak moj problem polega na tym ze mam szklane klosze a nastempnie plastiki. Czy istnieje możliwość wyjęcia szklanych kloszy tak aby zostały tylko plstiki? Z góry dziekuje i pozdrawiam.
Panowie czy srodkowa czesc wydechu jest taka sama w MB i EJ/EK, bo patrzac po fotach to giecia maja takie same.
Witam. moje pytanie dotyczy oświetlenia(civic VI 5d). wymieniłem zarówki na osrama nightbreaker'y swiecą zadowalająco jednak moj problem polega na tym ze mam szklane klosze a nastempnie plastiki. Czy istnieje możliwość wyjęcia szklanych kloszy tak aby zostały tylko plstiki? Z góry dziekuje i pozdrawiam.
Tylko że VI 5D, to nie EK/EJ, więc może tutaj będzie lepiej?
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?8950-Szybkie-pytanie-szybka-odpowiedź-TYLKO-NADWOZIE-MA-MB-MC!
http://s4.ifotos.pl/img/aEDGYJ7jp_nrraxpr.jpg
Ten bezpiecznik powinien być gdzieś tu...
Ksztalt wydechow jest taki sam ,moga sie roznic jedynie dlugoscia ale nieznacznie.
a czy średnicę zewnętrzną mają taką samą?
http://s4.ifotos.pl/img/aEDGYJ7jp_nrraxpr.jpg
Ten bezpiecznik powinien być gdzieś tu...
O przekaźnik mu chodziło.
z tego co pamiętam to jest ten po środku z tych trzech ale niech ktoś potwierdzi bo z głowy napisałem
Potwierdzam
Zauważyłem dziwną rzecz w moim civic VI.
Kiedy wymontowywałem z tyłu wahacze poprzeczne nie zwróciłem nawet na to uwagi, ale jak przyszło do montażu to byłem w szoku bo oba wahacze są lewe O_o .
Nie dowierzałem i kręciłem nimi na wszystkie strony i w końcu zamontowałem tak, że jeden jest tą wewnętrzną stroną na widoku.
To normalne czy Ja mam z jakiejś przyczyny przypadkiem 2 lewe?
To normalne. Każdy civic tak ma.
16456-P2A-003
Nie powinna kosztować więcej niż 15-20,- zł.
To nie jest kod uszczelki pod przepustnicę od d14z2. Ta uszczelka wygląda inaczej niż to co pokazuje google. Też chcę właśnie zamówić uszczelkę od d14z2 aby odmulić z1. Może ktoś zna jej kod katalogowy, aby w salonie Hondy raz raz zamówić?
To nie jest kod uszczelki pod przepustnicę od d14z2. Ta uszczelka wygląda inaczej niż to co pokazuje google. Też chcę właśnie zamówić uszczelkę od d14z2 aby odmulić z1. Może ktoś zna jej kod katalogowy, aby w salonie Hondy raz raz zamówić?
Sorry, pomyliłem numery, bo kupowałem tego samego dnia razem z uszczelką krokowca.
Ten numer będzie właściwy: 16176-P2A-004
Dzięki :D I mimo, że piszą na stronach że jest do a3/a4 to będzie bez problemu pasowała do poliftowych z1/z2?
I jeszcze pytanie o rozrząd. Autem jeżdżę już kilka miesięcy po zakupie, poprzedni właściciel przez dwa lata go nie zmieniał więc na dobrą sprawę nie wiadomo kiedy był robiony. Jaki zestaw i co wymienić polecacie? Pytam bo nie znam się na tym jeszcze dobrze :)
Dzięki :D I mimo, że piszą na stronach że jest do a3/a4 to będzie bez problemu pasowała do poliftowych z1/z2?
Wszystko będzie jak potrzeba.
I jeszcze pytanie o rozrząd. Autem jeżdżę już kilka miesięcy po zakupie, poprzedni właściciel przez dwa lata go nie zmieniał więc na dobrą sprawę nie wiadomo kiedy był robiony. Jaki zestaw i co wymienić polecacie? Pytam bo nie znam się na tym jeszcze dobrze :)
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?81556-rozrz%B1d-!!!&highlight=rozrz%B1d+jakie
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?15223-Rozrz%B1d-i-jego-wymiana&highlight=rozrz%B1d+jakie
Mam problem. Po wyciągnięciu bezpieczników i wsadzeniu je z powrotem auto nie ma iskry. O co kaman?
krzysiekjarosz1
15-05-13, 20:42
witam mam taki problem malutki poniewasz ostatnio moja Hania zaczeła nieraz oporowo komcić moze mi ktoś pomoc co może padło
MichalS394
15-05-13, 22:00
Panowie, pytanie odnośnie nawiewu. Panel na którym się ustawia gdzie ma być powietrze skierowane obrócił mi się o 180*, czyli tam gdzie jest pozycja szyby, wieje z przednich nawiewów i odwrotnie, w dodatku wieje słabiej. czym to może być spowodowane? porównywałem ułożenie tych dźwigni ciągnących za klapki w tunelu z innym 6 genem i pracują w tej samej kolejności. Co może być nie tak? dodam, że nie wiem od kiedy tak jest, bo po zimie dziś pierwszy raz uruchomiłem nawiew, a wcześniej było dobrze
Mam problem. Po wyciągnięciu bezpieczników i wsadzeniu je z powrotem auto nie ma iskry. O co kaman?
W dobre miejsce bezpiecznik wsadzony? Nie jest przypadkiem przepalony?
Co sądzicie o wkładce Pipercross do d14a4? ;)
Co sądzicie o wkładce Pipercross do d14a4? ;)
Prawie jak Kingdragon w Cinquecento 700...
nie no spoko ale pytam serio chce trochę polepszyć przepływ powietrza i reakcję na gaz nie oczekuje przyrostów bo wiem że są one praktycznie nieodczuwalne
Podobno szkoda kasy na wkładki. Kup od razu jakiś dolocik CAI to będziesz miał lepszą "reakcję na gaz". :)
nie no spoko ale pytam serio chce trochę polepszyć przepływ powietrza i reakcję na gaz nie oczekuje przyrostów bo wiem że są one praktycznie nieodczuwalne
lepszy wynik bedziesz mial jak zalozysz kolektor wydechowy 4-2-1 zawiniety bandazem
A najlepiej dolotowy i wydechowy :)
Tapatalk
Starstruck
16-05-13, 23:21
A i tak efekty będą mierne, więc oszczędź sobie pieniędzy i nie dłub tego D14 :).
D16 tez nie dłub
I b16 tez nie
I b18 odpusc
I k seria tez nie jedzie
Kup golfa :)
Tapatalk
nie no w d14 dlubac nie chce zabardzo tylko kilka podstawowych rzeczy zawsze bedzie "ciut" lepiej ;)
Kolektor ssący z B7 i wydechowy z Z6 można do D14 założyć. Przecież to są bardzo tanie mody.
Co do wkładki, to ja jakoś nie mam przekonania, chociaż sam nigdy żadnej nie miałem i jeżdżę na zwykłym filtronie, tylko częściej go zmieniam (5-6 tys. km.). Tak ludzie psioczą na filtrona, ale ja nie mam z nim żadnych problemów - filtr wygląda na bardzo dobrze wykonany i nie przepuszcza zupełnie nic - przynajmniej od strony rury idącej już do przepustnicy zawsze jest idealnie biały, a sama rura idealnie czysta bez żadnego pyłka:)
Kusi mnie jeszcze, aby kiedy na chwilę całkowicie wyciągnąć filtr - jeśli filtron przymula, to bez filtra powinien być wyczuwalny kop:p
jednak testu takiego nie zrobię, bo jakby co wpadło w dolot, to może się zrobić duże kuku w silniku - szkoda ryzykować:)
też jeżdżę teraz na filtronie ale jego spasowanie nie było za dobre ... niestety ale ogólnie to sprawdza się :-)
Starstruck
17-05-13, 12:40
Jak możesz kupić okazyjnie wkładkę, to kupuj. Ale dawanie 250 zł mija się z celem. Ja kupiłem kompletny dolot B7 (bo potrzebowałem) z prawie nową wkładką za 150 zł z wysyłką i wg mnie to była okazja :).
Jak jeździcie na wkładkach, to w ramach testu możecie zakupić zwykły filtr powietrza i osobiście się przekonać, czy Wasze fury nagle osłabną:)
15 zł to nie jest dużo ;-)
W drugą stronę jest już troche lipa, bo wydać 250zł by przekonać się, że nic się nie zmieniło mi się nie uśmiecha;)
Starstruck
17-05-13, 13:05
Ja zapewne tak zrobię, bo muszę swoją wyczyścić.
na wkladce jest lepiej ;] ale szalu nie ma
Panowie czy do skrzynki biegów mogę wlać silnikowy olej 10W40? Gdzieś czytałem że to alternatywa dla MTF, choć wiem że MTF nie ma sobe równych, to tymczasowo nie mam gdzie go dostać, a auto potrzebne na już.
Tak mozesz, ale docelowo lej mtf
na wkladce jest lepiej ;]
Ojtam ojtam... nie wiadomo:p
Może to tylko takie placebo jak założymy coś, co wg naszej podświadomości ma przynieść poprawę osiągów, a w rzeczywistości jest zupełnie inaczej:D
Ktoś kiedyś wrzucał jakiś test z hamowni... było to auto innej marki, ale na wkładce była strata 2 lub 3 koni względem lekko już zasyfiałego zwykłego filtra.
Najlepiej kup sobie zwykły filtr i potestuj... ot, choćby ponagrywać onboardy z przepałowania 1,2 i 3 biegu. Jeden z wkładką, a drugi na zwyklaku:). Podejrzewam, że na obu by jechał tak samo:)
Gdybym miał od kogo na chwilke pożyczyć taką wkładkę, to sam bym chętnie potestował:)
Takie głupie pytanie ale się zastanawiam. Pytanie odnośnie hamulców. Mam ej2 chciałbym na razie zmienić przód na 262mm. Muszę zmieniać zwrotnice czy wystarczy kupić zaciski od 262 i tarczę? :)
Ok dzięki wielkie już wszystko wiem :)
Panowie czy do skrzynki biegów mogę wlać silnikowy olej 10W40? Gdzieś czytałem że to alternatywa dla MTF, choć wiem że MTF nie ma sobe równych, to tymczasowo nie mam gdzie go dostać, a auto potrzebne na już.
Nie lej 10w40 bo jest duza szansa ze zacznie Ci buczec mechanizm roznicowy,a wtedy bedziesz musial kupic mtf;] ja tak mialem i teraz mam 2 litry mobila 10w40 za 50zl na ktore sobie moge patrzec:D
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
Póki co zamontowałem na razie amory MTS z tyłu + springi H&R i tuleje wahaczy z olkusza zółte 85 ShA i się zastanawiam czy to był dobry wybór, bo jest na prawdę twardo w #&uj... pewnie na springach eibacha, które początkowo planowałem szybciej by szło pojeździć na lekko nierównych drogach, ale po wypowiedziach paru osób się przestraszyłem, że będzie za miękko.
Ale cóż na razie potestuję i się zobaczy.
Nie podoba mi się jedna sprawa. Talerzyki z serii naprawdę robią taką dużą róznice w porównaniu z tymi z mts'a? Przecież jak się je obok siebie przystawi to są identycznej wysokości.
Ustawiłem tył na środkowym frezie z 3 dostępnych, i auto na prawdę niewiele poszło w dół, wydaje mi się, że jest tak samo jak na serii.
Na razie zrobiłem 100km i auto nie usiadło chyba jeszcze nic, albo tego nie widzę.
znaczy wiecie tą wkładke pipercrossa mozna kupic za 70zl nówke wiec mysle ze cena nie jest tragiczna ;P
Starstruck
17-05-13, 22:10
Nie lej 10w40 bo jest duza szansa ze zacznie Ci buczec mechanizm roznicowy,a wtedy bedziesz musial kupic mtf;] ja tak mialem i teraz mam 2 litry mobila 10w40 za 50zl na ktore sobie moge patrzec:D
Dziwne, bo bodajże do '97 roku nie było czegoś takiego jak MTF i Honda zalewała skrzynie silnikowym półsyntetykiem... i zdecydowana większość tych skrzyń jeździ do dzisiaj (bo mało kto wie, że w ogóle olej się zmienia).
Miałem 10W40 w skrzyni i absolutnie nic się złego nie działo. Teraz mam MTF, ale tylko dla tego, że wleciał praktycznie za darmo :).
Ja mam wlasnie z 97 i na bank byl mtf,a jak wlalem 10w40 to cyrki sie.zaczely dziac ze juz szukalem nowej skrzyni,ale zmienilem na mtf i wszystko gra;) i z informacji na forach to nie tylko ja mialem taki problem wiec zeby nie wywalic w bloto 50zl na 10w40 polecam wszystkim dolozyc drugie tyle i miec swiety spokoj;)
Dziwne, bo bodajże do '97 roku nie było czegoś takiego jak MTF
Dziwne , nie slyszalem nigdy takiego czegos?
Masz jakies zrodlo potwierdzajace ta wiadomosc.
Spotkalem sie z taka informacja rowniez z tym,ze to uzytkownik Starstruck o tym wspomnial,nie ja,wiec niech on dowodzi hehe
Starstruck
19-05-13, 20:30
Dziwne , nie slyszalem nigdy takiego czegos?
Masz jakies zrodlo potwierdzajace ta wiadomosc.
To że nie słyszałeś, to twój problem :). Ja słyszałem i wiem więcej ;).
Możecie mi powiedzieć czy to jest fabryczny układ wydechowy? Kolektor widać że seria, bo skorodowany a reszta? http://imgur.com/a/b5b98
Starstruck
19-05-13, 20:51
Fabryczny.
Katalizator oem.
Środkowy tłumik to zwykły zamiennik. Oem jest większy i ma kształt walca bez zaokrąglonych krawędzi, ale średnica rur jest taka sama. Sam u siebie założyłem identyczny zamiennik, bo w oryginale mimo iż tłumik się trzymał to rury gniły i były kilkukrotnie łatane.
Końcowy jakiś "tjuning", bo dwururka. Mam u siebie coś takiego. W sumie to to nie wygląda ale coś tam buczy i nie męczy ucha..
Starstruck
19-05-13, 23:57
Nie, środkowy też jest oryginalny. Miałem taki w EK3 i EJ6.
A to jest poliftowy, prawdopodobnie EJ9.
A i ja mam polifta EJ9. I oryginalny środkowy tłumik miałem w kształcie prostego walca, do tego wspawane wzmocnienie z blaszki na początku tłumika i kawałek blaszki przyspawany w koło rury przy mocowaniu kata. W żadnym z zamienników nie bawią się w te wzmocnienia.
Na pewno nie jest to tłumik z pierwszego montażu, wystarczy porównać z rurą kolektora (rury mojego oem, były mocno rude i robiły się dziury).
Mój zamiennik za ok. 130zł jest identyczny jak ten ze zdjęć i podobnie zaczyna korodować. Po roku mam rdzę na spawach.
Możliwe że w przedliftach były takie orginalnie i ty Starstruck miałeś taki w EK3 i EJ6. Natomiast ten konkretny tłumik ze zdjęcia raczej nie jest oryginalny, ale na pewno nie jest to pierwszy montaż w polifcie.
Istnieje też mała szansa że w Niemczech poszła lepsza seria oem tłumików na pierwszy montaż i miałem inny oem tłumik. Autko mam sprowadzane.
Jak widać w "Auto:" też mam polifta który opuścił niemcy jakieś dwa lata temu ;) Mniejsza tam już o resztę :D Tylko właśnie to mnie zastanawiało, że kolektor rudy a reszta nie i miałem nadzieję, że to może coś lepszego niż seria siedzi. Dzięki za te informacje.
Ktore fotele, z prelude IV czy V po złożeniu i rozłożeniu wracają do ustawionej pozycji? I ktore w ogóle sa wygodniejsze?
W IV jest taka funkcja
Wysyłane z mojego LT22i za pomocą Tapatalk 2
Fotele z IV (przynajmniej moje) mają funkcję memory i są wygodne IMO oczywiście. Z tymi z V nie miałem do czynienia.
Panowie jakie są wymiary dekielków od felg z ek4 wiatraków? Bo oślepłem i znaleźć nie mogę
Tata koledze maluje EJ9 i nie możemy zdemontować klamki zewnętrznej. WIe ktoś jak to zrobić ?
problem tkwi w tym jak wyjąć zamek
No z tym jest troszkę dłubania i ciężko to wytłumaczyć słowem pisanym:D
Ogólnie trzeba wyciągnąć taką małą metalową zawleczkę i zamek wylezie. Popatrz dokładnie.
pawelwlkp91
20-05-13, 16:28
Witam, mam takie pytanko odnosnie kierownicy z ctr ep3 zakladal ja ktos to ej6 jak wyglada sprawa kostek od srs sa p&p czy trzeba rzezbic cos? Bede wdzieczny za wszelaka pomoc. Pozdr.
Dzięki. było jak mówisz. wylazło. Wielkie dzięki.
Podejdą hamulce tarczowe z 5 gena (tył) do 6 gena?
no to czekam na kogoś kto potwierdzi to w 100 % , bo teraz przy bębnach szpilki pasują mi na styk i nie wiem czy przy tarczy nie będą one za krótkie
Mam ostatnio wrażenie, że hamulce coś mi się skiepściły. Muszę dużo mocniej niż kiedyś naciskać pedał hamulca żeby zwolnić i ogólnie gorzej chodzą. Płyn hamulcowy jest na właściwym poziomie. Tarcze i klocki nie są zużyte. Gdzie szukać przyczyny?
Serwo ja tak miałem zanim mi padło całkowicie.
Sprawdziłem serwo tak jak jest napisane w manualu i jest w porządku..
Wiec wyglada na regulator sily hamowania
57mm?
A całe wymiary? Nie chodzi tylko o średnice. Szukam, żeby ewentualnie z czegoś dosztukować.
Mialem male bum moim EJ9... Pytanko. co musze wymienic zeby zrobic polifta.. to co wiem to lampy i zderzak... a co z blotnikami i maska???
Musisz wymienić pas przedni, lampy, zderzak, maskę i błotniki.
Czyli pas przedni musze poprostu wyciac i wzpawac poliftowy. Tak?
Błotniki, maska, grill, zderzak, światła, mocowania błotników (można przerobić te z przedlifta, są wymagane żeby uzyskać idealne spasowanie). Z tego co wiem pas przedni nie jest konieczny, ale wtedy trzeba podciąć zderzak w dwóch miejscach. Tu masz temat: http://honda-tech.com/showthread.php?t=790135
Wiec wyglada na regulator sily hamowania
Hm. A może to być związane ze skorodowanym przewodem hamulcowym? Bo ten który idzie do lewego tylnego koła kwalifikuje się do wymiany (prawy był wymieniany). Ale na logikę biorąc to gdyby była nieszczelność to pedał powinien wpadać w podłogę a nie robić się twardy.. Zamierzam go wymienić w najbliższym czasie tak czy inaczej ale to chyba nie jest wina tego co teraz się dzieje?
Mam ostatnio wrażenie, że hamulce coś mi się skiepściły. Muszę dużo mocniej niż kiedyś naciskać pedał hamulca żeby zwolnić i ogólnie gorzej chodzą. Płyn hamulcowy jest na właściwym poziomie. Tarcze i klocki nie są zużyte. Gdzie szukać przyczyny?
tloczki??
tylne cylinderki?
okladziny, bebny
szczeki do regulacji
No dobra widzę, że szerszy temat mi się szykuje do ogarnięcia. Dzięki.
Mialem male bum moim EJ9... Pytanko. co musze wymienic zeby zrobic polifta..
Nic, bo przedlift najpiekniejszy!:)
Panowie jakie szpilki pasują do Hondy Civic VI gen hatchback bo mechanik jak dokręcał to ukręcił jedną :)
szpilki OEM :) A ja mam pytanie czy ktos jezdzi na przegubie PASCAL'a , bo zastanawiam sie nad nim a jesli nei to kupuje NKN
PASCAL'a
ponoc syf straszny ;]
szpilki OEM :) A ja mam pytanie czy ktos jezdzi na przegubie PASCAL'a , bo zastanawiam sie nad nim a jesli nei to kupuje NKN
ponoc syf straszny ;]
Też słyszałem, że są gówniane.
A całe wymiary? Nie chodzi tylko o średnice. Szukam, żeby ewentualnie z czegoś dosztukować.
Pomoże ktoś?:o
Szukam i szukam a nigdzie nie idzie znaleźć. A wiem że gdzieś już było o tym napisane. Chyba że ktoś wie gdzie znaleźć coś pasującego, nie musi być oem;)
O własnie wszedłem z pytaniem o przegub zewnętrzny ;) To jaki polecacie? No i pytanko nr 2. Znacie jakieś sposoby na przegnite mocowania zderzaka w błotniku? Czy jedynym sposobem jest wymiana błotnika?
Jakas wieksza podkladka powinna pomoc.
Poda mi ktoś linka do szpilek OEM zeby zamowic?
Pozdrawiam
O własnie wszedłem z pytaniem o przegub zewnętrzny ;) To jaki polecacie? No i pytanko nr 2. Znacie jakieś sposoby na przegnite mocowania zderzaka w błotniku? Czy jedynym sposobem jest wymiana błotnika?
NKN i HDK jesli zle napisalem to prosze mnie poprawic aczkolwiek tyle wyczytalem na ten temat
Poda mi ktoś linka do szpilek OEM zeby zamowic?
Pozdrawiam
Odezwij się do Haparts.pl, możesz powiedzieć, że ode mnie ;)
Czy łożysko wyciskowe pracuje cały czas niezaleznie od tego czy sprzęgło jest włączone czy nie?
Czy łożysko wyciskowe pracuje cały czas niezaleznie od tego czy sprzęgło jest włączone czy nie?
łożysko obraca się na wciśniętym sprzęgle.
mam pytanie kto mi poda dokladne wymiary srub w tylnym zawieszeniu do LCA ?
bo bede je sciagal aby zalozyc tulejki z olkusza to by odrazu sie zalozylo i nowe sruby aby to jakos wygladalo :)
Potrzebuję wymienić wszystkie tuleje wahacza dolnego w mojej ej2. Czy mógłby mi ktoś doradzić jakie tuleje zakładać i skąd je wziąć? Będę bardzo wdzięczny o podsyłanie linków :)
Potrzebuję wymienić wszystkie tuleje wahacza dolnego w mojej ej2. Czy mógłby mi ktoś doradzić jakie tuleje zakładać i skąd je wziąć? Będę bardzo wdzięczny o podsyłanie linków :)
OEM - haparts.pl
a teraz pytanie ;]
zamawial ktos przewody hamulcowe z http://przewody-hamulcowe.pl/ ??
do HB i sedana/coupe są takie same??
przewody paliwowe maja srednice 8mm ??
skad je zamowic? - nie OEM - lub na metry , jaka dlugosc, jaki typ koncowki i jaki gwint ??
i jeszcze cos mi sie przypomnialo.
mam wrazenie ze mi cos strasznie glosno cyka spod kopulki (d16y8) jakies pomysly?
Witam mam pytanie ,chcę wstawić za kata strumienice... jaka ma być jej długość ? Bo są strumienice.. mające 42 cm i 39,5. Hania gen 6. 1.4i
Kolega ma na sprzedaż gwint, który aktualnie siedzi w EG5. Da radę go zamontować do EJ9?
zamawial ktos przewody hamulcowe z http://przewody-hamulcowe.pl/ ??
do HB i sedana/coupe są takie same??
przewody paliwowe maja srednice 8mm ??
skad je zamowic? - nie OEM - lub na metry , jaka dlugosc, jaki typ koncowki i jaki gwint ??
Ja kupowałem w kwietniu, w tym roku tutaj: http://pwpnet.pl/
Miałem wymieniane paliwowe i hamulcowe.
Tylko że ja kupowałem miedzianą rurkę w zwoju, a nie gotowe przewody. A wyginane i zarabiane końcówki były dopiero przy wymianie.
Zostało kupione:
średnica 6,35 mm: 10,0 m
średnica 4,75 mm: 10,0 m
średnica 8,00 mm: 5,0 m
+ 10 szt. końcówek z oznaczeniem 1,6 (cokolwiek to oznacza)
Starstruck
23-05-13, 16:55
Panowie, listwy w tylnym błotniku, w HB i QP, wysuwa się w którą stronę? Przód, tył?
a ich sie przypadkiem od srodka nie wypycha tak jak w drzwiach ?
Ja kupowałem w kwietniu, w tym roku tutaj: http://pwpnet.pl/
Miałem wymieniane paliwowe i hamulcowe.
Tylko że ja kupowałem miedzianą rurkę w zwoju, a nie gotowe przewody. A wyginane i zarabiane końcówki były dopiero przy wymianie.
Zostało kupione:
średnica 6,35 mm: 10,0 m
średnica 4,75 mm: 10,0 m
średnica 8,00 mm: 5,0 m
+ 10 szt. końcówek z oznaczeniem 1,6 (cokolwiek to oznacza)
dzieki, a kosztowo jak wyszlo ??
bo na tamtej stronce zestaw hamulcowych zarobiony 130 pln :D
Starstruck
23-05-13, 17:04
One są na wsuwane spinki, tylko nie pamiętam w którą stronę a nie chcę połamać.
dzieki, a kosztowo jak wyszlo ??
bo na tamtej stronce zestaw hamulcowych zarobiony 130 pln :D
Wszystkie przewody i końcówki kosztowały mnie 410,- zł.
One są na wsuwane spinki, tylko nie pamiętam w którą stronę a nie chcę połamać.
Ja pamiętam, że jak je zdejmowałem do malowania, to musiałem zdjąc ten plastik pod tylną boczną szybą wewnątrz auta i wypchnąłem te zaczepy od listwy na zewnątrz po czym listwa wyszła :)
Starstruck
23-05-13, 18:21
Ja pamiętam, że jak je zdejmowałem do malowania, to musiałem zdjąc ten plastik pod tylną boczną szybą wewnątrz auta i wypchnąłem te zaczepy od listwy na zewnątrz po czym listwa wyszła :)
Hmm, w EK3 robiłem to "od zewnątrz" i ładnie szło, tutaj nie chce. Trudno, lakiernik sam się pobawi ;). Dzięks Panowie!
Piortek_690
23-05-13, 19:50
koledzy poprosil bym kogoś z d14a3 z ssakiem od b7 o foty kolektora i połączeńna mail : pliki690@wp.pl bede bardzo wdzieczny:)
Jeszcze x pytam Wie może ktoś ile cm na katalizator ? Bo chce wstawić strumienice a są 2 wymiary i nie wiem ,który. ;>? Hania gen 6 1.4I
arczi12345
24-05-13, 10:28
Witam , mam taki problem otóż słuchajcie mam w swojej Hani skrzynie automatyczną i zauważyłem , że jak dźwignie zmiany biegów wrzucam na "R" - wsteczny to mam takie pyknięcie po dosłownie sekundzie od wrzucenia gdzie takiego czegoś wcześniej nie miałem i w związku z tym mam pytanko czy coś już zaczyna się dziać niepokojącego ze skrzynią biegów ? Podczas jazdy wszystkie biegi wchodzą "płynnie" i podczas wrzucania na postoju także wchodzą "płynnie" tylko ten wsteczny. Czy mogę z tym jeździć ? Dodam , że olej sprawdzałem w skrzyni i jest ok.
Honda Civic EJ9 3D Hatchback , kod silnika D14A4 , 98 rok.
Witam,
Wczoraj odpalałem autko po pracy i podczas włączenia rozrusznika usłyszałem zgrzytnięcie i tak jakby zatrzymało działanie rozrusznika. Spróbowałem drugi raz, auto odpaliło, ale w okolicach rozrządu w dolnych partiach tych pasków coś szumi i słychać to dość intensywnie. Dodam, że autko stało w miejscu zapylonym, uczęszczanym przez duże auta. Możliwe jest, że jakis syf dostal się pod osłone rozrządu? Co jeszcze powininem brać pod uwagę... Alternator? Pompa wody?
Czym najlepiej sprzatnac wylany baniak oleju na dywanik? Papierowe reczniki to srednia opcja
Jeszcze x pytam Wie może ktoś ile cm na katalizator ? Bo chce wstawić strumienice a są 2 wymiary i nie wiem ,który. ;>? Hania gen 6 1.4I
moje ej9 '96 seryjnie z d14a3 miało kat ~39,5cm
Nie kupuj strumienicy. Za blisko silnika. Kup tłumik przelotowy.
Czym najlepiej sprzatnac wylany baniak oleju na dywanik? Papierowe reczniki to srednia opcja
Jak chodzi o ten wyjmowany dywanik pod nogi, to szczota i płyn do mycia naczyń. Szorujesz, płukasz, szorujesz płukasz... Ew. benzyna, a potem płynem i płukanie. Ale myślę że powinno się obejść bez benzynki jak był to nowy olej, a nie przepracowany.
A jak przeleciało na podłogę to bym próbował delikatniejszych metod. Np. pianka do prania tapicerki i wilgotna ścierka.
Starstruck
25-05-13, 15:48
Panowie, pytanko: jak włączam klimę, to coś zaczyna mi świszczeć z okolic schowka - co to może być? Świst występuje niezależnie od intensywności nawiewu, ten sam poziom dźwięku. Na zwykłym nawiewie (A/C off) wszystko jest cacy, cichutko. Rzadko używam klimy - może coś tam się zatarło, zawilgotniało?
Panowie, pytanko: jak włączam klimę, to coś zaczyna mi świszczeć z okolic schowka - co to może być? Świst występuje niezależnie od intensywności nawiewu, ten sam poziom dźwięku. Na zwykłym nawiewie (A/C off) wszystko jest cacy, cichutko. Rzadko używam klimy - może coś tam się zatarło, zawilgotniało?
U mnie jest to samo. Może to normalne i nie ma się czym przejmować?
panowie czy były jakieś różnice w zderzakach przednich do 6g jeśli chodzi o wymiary?kupiłem zderzak do coupe ori honda a jest szerszy od mojego o 5cm i na wysokość mój jest niższy o 1cm,to możliwe że były różnice w rocznikach?dodam że mój nachodzi ładnie na mocowania a nowy/używany oem jest strasznie ciasny/wąski.pozdro
bednar_ek35
25-05-13, 20:33
Ja miałem tak u siebie w mazdzie jak miałem za mało czynnika w układzie.
kazik2_h9w3
25-05-13, 20:43
panowie czy były jakieś różnice w zderzakach przednich do 6g jeśli chodzi o wymiary?kupiłem zderzak do coupe ori honda a jest szerszy od mojego o 5cm i na wysokość mój jest niższy o 1cm,to możliwe że były różnice w rocznikach?dodam że mój nachodzi ładnie na mocowania a nowy/używany oem jest strasznie ciasny/wąski.pozdro
A to na pewno OEM???
Czy kierownica od Accorda VII będzie pasowała do Civica VI? Ta trójramienna.
ogólnie dźwięki z okolic schowka są normalne, ale z doświadczania wiem ze im mniej czynnika tym świst jest bardziej słyszalny.
Siema!
Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi pomóc;) Mam problem z bagażnikiem. Pacjent: Honda Civic Coupe (EJ8). Chodzi dokładnie i zamek - kluczykiem się normalnie otwiera i zamyka, natomiast w momencie jak otwieram go dźwignią obok fotela kierowcy, wtedy klapa się otwiera, ale... nie zamyka się potem, a dźwignia zostaje w górze:-/ Kiedyś jak majstrowałem przy klapie to przez przypadek spadła mi linka i podejrzewam, że ten zaczep (kulke) jakoś źle w tym zamku mocuje i dlatego ta linka jest poluzowana... Niby banalna sprawa, ale mam żadnego pomysłu, żeby ją zeczpeić i żeby była naprężona:-/ <help>;)
Wie ktoś może, ile mogą kosztować jarzma + zaciski na 262 do EJ9?
:confused:
Cytat Zamieszczone przez shade19 Zobacz posta
A to na pewno OEM???
tak oem na obu są napisy honda oem
ogólnie dźwięki z okolic schowka są normalne, ale z doświadczania wiem ze im mniej czynnika tym świst jest bardziej słyszalny.
Potwierdzam. Jak miałem dziurawą chłodnice klimy, to świstało z prawego nawiewu przy drzwiach, po nabiciu i uszczelnieniu chłodnicy, świst ustał.
tak oem na obu są napisy honda oem
pokaz zdjecia obydwu zderzakow :)
bednar_ek35
26-05-13, 08:57
Login jeżeli komplet na przód kompletny z dobrymi łożyskami i tarczami kosztuje ok.400zł to same jarzma i zaciski moim zdaniem powinny kosztować ok150zł.
Login jeżeli komplet na przód kompletny z dobrymi łożyskami i tarczami kosztuje ok.400zł to same jarzma i zaciski moim zdaniem powinny kosztować ok150zł.
Dzięki
mentos1991
26-05-13, 12:45
Czy tylne wahacze wleczone (te do których przykręca się piaste) i wahacze poprzeczne (te do których przykręca się tylny amortyzator są takie same w ej/ek i mb ?
Czy tylne wahacze wleczone (te do których przykręca się piaste) i wahacze poprzeczne (te do których przykręca się tylny amortyzator są takie same w ej/ek i mb ?
nie
pacjent: ej9
objawy: dojezdzajac np do skrzyzowania na cieplym silniku na luzie obroty spadaja na 1200 i tak sie utrzymuja dopoki sie nie zatrzymam, po zatrzymaniu spadaja na 800 i stoja elegancko
pytanie: ktore podcisnienie za to moze odpowiadac? bo szukac dziury w calym sie nie chce, a moze ktos mial juz taki przypadek;)
Czy do ej9 podejdzie gałka zmiany biegów od EP3/civic sport 7 gen?
mentos1991
26-05-13, 18:32
Dzieki Luchma.
A czy wahacz wzdluzny (wleczony) z eg podejdzie do ej ek? Bo slyszalem ze sa takie same.
Panowie, padł mi wentylator chłodnicy klimy w EJ9 (d14a3) i niewiem czy pasuje wiatrak z innych wariantów silnikowych czy np. z angielki jest taki sam oczywiście bez żadnej rzeźby, bo będę to robił pod blokiem. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
koledzy, mam d16y7 mogę kupić kolektor wydechowy 4-2-1 z d16z6 za ok 100 zł i mam pytanie, co konkretnie zmieniłoby się w pracy silnika z tym kolektorem? warto się tym zainteresować? gdzieś po głowie chodzi mi też dalsza część wydechu na około 2' i może przelot (chodz chce coś lekko basowego ale bardzo cichego prawie jak seria więc pewnie przelot odpada)
Dzieki Luchma.
A czy wahacz wzdluzny (wleczony) z eg podejdzie do ej ek? Bo slyszalem ze sa takie same.
podejdzie, te z civickow 5d tez podejda, cale info masz w odpowienim topicu
koledzy, mam d16y7 mogę kupić kolektor wydechowy 4-2-1 z d16z6 za ok 100 zł i mam pytanie, co konkretnie zmieniłoby się w pracy silnika z tym kolektorem? warto się tym zainteresować? gdzieś po głowie chodzi mi też dalsza część wydechu na około 2' i może przelot (chodz chce coś lekko basowego ale bardzo cichego prawie jak seria więc pewnie przelot odpada)
przelot wcale nie odpada ;]
kolektor z Z6 troche poprawi dolne partie odbrotow i dzwiek, ale jak chcesz miec 2" to kupuj odrazu chinczyka 4-2-1
Pytanie. Na co tak naprawdę jest czujnik otwarcia maski w EJ9? Czym to skutkuje jak mam uszkodzony(pozostała sama sprężyna) ?
mozna go bylo podlaczyc do alarmu ;]
no i miales info czy domknales maske czy nie
przelot wcale nie odpada ;]
kolektor z Z6 troche poprawi dolne partie odbrotow i dzwiek, ale jak chcesz miec 2" to kupuj odrazu chinczyka 4-2-1
czyli przelot np proex może być bardzo cichy?
a od d16z6 ile ma na wyjściu? chinczyka 4-2-1 obawiam się, bo z tego co czytałem pomimo tego ze niby są one dedykowane np. do d16y7 to wisi on bardzo nisko od spodu i jakoś trzeba przerabiać i w tym wypadku ponoć musowo trzeba owijać żeby nie było żaru pod maską...
mam do wymiany piastę w tylnym kole i nie wiem, jaki rozmiar wybrać. Są dwa rozmiary 28mm i 30mm (łozyska). Auto to ek3 z 2000r hb z ABSem. ewentaulnie, czy da rade sprawdzić ta wilekośc łozysk bez wyciagania całej piasty? tzn, zdejmyjac sama pokrywe bebnów i zmierzyc jakiś element suwmiarką?
nie wiem jak proex ale djhammer napewno ;]
michal102 ostatnio skladal wydech :)
a chinczyk lepszy od Z6 bo wieksza srednice kanalow
mozna go bylo podlaczyc do alarmu ;]
no i miales info czy domknales maske czy nie
A jest opcja zeby wlasnie przez ten ulamany czujnik rozladowalo mi aku?
witam, mam pytanie odnośnie małych cukierków. Czy są różne rodzaje - chodzi mi o obwód małego cukierka bo obwód w moim nowym jest 1mm większy niż w starym... ocb ??
Da się jakoś regulować wychylenie wycieraczek? Szczególnie wycieraczki kierowcy. U mnie wychyla się za mocno i wchodzi na uszczelkę, szczególnie na najszybszym trybie.
Da się jakoś regulować wychylenie wycieraczek? Szczególnie wycieraczki kierowcy. U mnie wychyla się za mocno i wchodzi na uszczelkę, szczególnie na najszybszym trybie.
A dobrej długości wycieraczki masz założne?
Tak, takie jak ktoś kiedyś tu napisał 50c, kierowcy 45 pasażera. Samą końcówką wjeżdża na pół szerokości uszczelki szyby, ale mocno wali i obawiam się własnie o tę uszczelkę.
Tak, takie jak ktoś kiedyś tu napisał 50c, kierowcy 45 pasażera. Samą końcówką wjeżdża na pół szerokości uszczelki szyby, ale mocno wali i obawiam się własnie o tę uszczelkę.
Uszczelce nic stać się nie powinno raczej. Prędzej pióro wycieczki szlag trafi.
Odkręć śrubę mocowania ramienia wycieraczki i sprawdź.
Uszczelce nic stać się nie powinno raczej. Prędzej pióro wycieczki szlag trafi.
Odkręć śrubę mocowania ramienia wycieraczki i sprawdź.
U mnie jest to samo i długość wycieraczki niewiele zmieni, bo mieli po uszczelce od połowy długości... O dziwo w stanie spoczynku wycieraczka jest bardzo nisko i obawiam się, że opuszczając ją na wieloklinie niżej może z kolei walić po podszybiu, jednak pomysł dobry, spróbuj jak najbardziej i daj tu znać czy coś się zmieniło, bo się zastanawiam sam nad taką opcją
MichalS394
27-05-13, 19:59
poszarp za ramię wycieraczki i sprawdź czy ma luz, jak oba ramiona się wychylają to szlag trafił któryś z plastikowych przegubów łączących silniczek z ramionami
tomalacivic
27-05-13, 20:27
Kolega Michals394 mówi dobrze ja u siebie tak miałem ze plastikowe przeguby patków od wycieraczek były na wymarciu i żadne ustawianie ramion wycieraczek nie pomogło tylko wymiana patyków lub całych wycieraczek teraz jest luks nic nie stuka nie wadzi o uszczelki.
oskar020892
27-05-13, 22:10
witam potrzebuje szybko pomocy. Otóż przed chwilą jechałem swoją honda i przy hamowaniu zgasły mi wszystkie światła święci sie tylko światło stopu nie mam nic ani podświetlenia deski rozdzielczej.
oskar020892
27-05-13, 22:36
sprawdzałem ten pod maską duży 30 jest spalony wiesz może gdzie można taki bezpiecznik/przekaznik dostać i czy mogę go jakoś zwatowac
bezpiecznik na szybko to na stacji benzynowej??
oskar020892
27-05-13, 23:04
to jest ten taki większy kwadratowy to tez go dostanę na stacji
michal102 ostatnio skladal wydech
Ano składał:)
Do tej pory jest w szoku, że przelot może być tak cichy:p (teraz mam ciszej niż na lekko już zużytym OEM układzie z EK4 - tam końcowy jest komorowy)
Podstawa to powiększony środkowy i końcowy z dużą puchą:)
U mnie jeszcze siedzi przelotowy AWG zamiast kata, ale nie wiem czy on ma jakiś wpływ na wyciszenie układu - ja go zostawiłem głównie po to, żeby diagnosta od razu sią nie przy****dolił, że kata nie ma:D
Siema
Wiecie może który bezpiecznik odpowiada za regulacje ustawienia nawiewu ?? i czy w ogóle odpowiada w ek4 bo działa tylko na kierowce a na szybę i inne już nie.
Czy przy wymianie seryjnych amortyzatorów na jakiekolwiek sportowe przekłąda się ten element z seryjnego amora na sportowe?
http://i42.tinypic.com/34epc35.jpg
PO mojemu to nic nie da, bo seria miała taką budowę, że to się nie miało prawa okręcać na amorze, ale np. w mts tego niema także nie iwme czy jest sens to zakładać czy może nawet nie powinno się tego zakładać.
Zakładam, że to nie jest koniecznie potrzebne, gdyż do zestawu amorów mts wtedy dali by chyba coś takiego, tak jak dali talerzyki pod sprężyny, które moim zdaniem się nie przydają bo auto za wysoko na nich siedzi, ale w zestawie jednak jest jakby nie było.
Panowie ile wchodzi płyny chłodniczego do civica VI EK3 97 rocznik. Mam dziurę w chłodnicy oddałem do naprawy, więc będę musiał zalać nowym. Z bloku nie spuszczałem płyny. Odpiąłem węże i wyjąłem chłodnice. Aha i jak to jest z tym odpowietrzaniem. Jak zamontuję chłodnicę i zaleje ją płynem plus zbiorniczek to co dalej?
Szybkie pytanie. Moduł zapłonowy pasuje z d16 do d14? Będzie to chodziło?
Czy przy wymianie seryjnych amortyzatorów na jakiekolwiek sportowe przekłąda się ten element z seryjnego amora na sportowe?
Nie przekłada się. To jest na stałe.W moich KYB (uważane za najlepszy zamiennik oem) jest tylko kawałek blaszki w którym jest wypust i jest to przymocowane na 2 zgrzewach. Nie ma żadnego pierścienia i trzyma się znakomicie. Ten pierścień nie przenosi żadnych sił, a wypust jest po to aby ustalić położenie widełek.
Panowie ile wchodzi płyny chłodniczego do civica VI EK3 97 rocznik. Mam dziurę w chłodnicy oddałem do naprawy, więc będę musiał zalać nowym. Z bloku nie spuszczałem płyny. Odpiąłem węże i wyjąłem chłodnice. Aha i jak to jest z tym odpowietrzaniem. Jak zamontuję chłodnicę i zaleje ją płynem plus zbiorniczek to co dalej?
całość to około 3-3.5 płynu (tak kojarze). odpowietrzyć wystarczy przez zalanie płynu do chlodnicy i wyrównawczego później nie zakręcaj korków i odpal silnik, pozwól mu sie zagrzać aby wiatrak sie uruchomił, dolej płynu do chłodnicy bo pewnie trochę wciągnie i pozakręcaj korki
Hmm wie ktoś może jak zdjąć te całą konsole w 6 genie ? i jak będę wyjmował zegary i wszystko odłączę to mogę mieć problem z późniejszym podłączeniem tego ?
Masz na myśli całą deske rozdzielczą, same zegary czy środkowy panel z nawiewami radiem itp?
Masz na myśli całą deske rozdzielczą, same zegary czy środkowy panel z nawiewami radiem itp?
środkowy panel no i pytanie do zegarów : )
Demontaż zegarów to odkręcenie 6 szt. wkrętów (2 szt. w górnej części osłony zegarów + 4 szt. mocujące zegary w desce) + odpięcie kostek.
A co do demontarzu środkowego panelu to na 100% jest to na forum.
Demontaż zegarów to odkręcenie 6 szt. wkrętów (2 szt. w górnej części osłony zegarów + 4 szt. mocujące zegary w desce) + odpięcie kostek.
A co do demontarzu środkowego panelu to na 100% jest to na forum.
dokładnie , wszystko jest : ) Wrzucam linka bo może się kiedyś komuś przydać http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?936-Demontaz-konsoli-w-civicu-6gen
no i pojawił się problem , wszystko zrobiłem tak jak w instrukcji i niestety konsola nie chce wyjść , blokuje ją kabel od nawiewu który jest maksymalnie sztywny i nie da się go odlączyć. Miał ktoś już z tym problem ? bo nie chciał bym teraz na nowo tego składać bez załatwienia sprawy ..
[IMG]http://img89.imageshack.us/img89/2909/oklejaniecs.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/89/oklejaniecs.jpg/)
http://img196.imageshack.us/img196/2407/26859414.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/196/26859414.jpg/)
MichalS394
28-05-13, 17:38
Panowie, gdzie znajduje się przycisk czujnika uderzeniowego w EJ6 97r. jeśli za schowkiem go nie ma? miałem bliskie spotkanie z sarenką i odcięło paliwo.
Druga sprawa jest taka, świeciła mi się kontrolka SRS i poduchy nie wystrzeliły. Ich czujniki też będą do wymiany?
no i pojawił się problem
Kazik nie ma problemu, nie panikuj :)
Ten przewod to linka od nawiewu wypinasz ja w strone jak pokazuje strzalka
Wysuwasz ja z tego zaczepu i na koncu linki jest oczko ktore sciagasz z bolca
http://i.imgur.com/hEdlHfQ.jpg
Ma ktos namiary skad wziac pierscienie uszczelniajace do korka spustowego w skrzyni biegow i silnika? Civ VI gen 1.4.
http://haparts.pl/webpage/zamowienia-indywidualne.html
Ma ktos namiary skad wziac pierscienie uszczelniajace do korka spustowego w skrzyni biegow i silnika? Civ VI gen 1.4.
Szukałeś gdzieś wogóle?
Według mnie to w każdym sklepie motoryzacyjnym powinno być coś takiego, a jeśli nie to w InterCars'ie będzie na 100%.
Raczej kazdy szanujacy sie sklep. Ze srubami bedzie mial podkladke miedziana pasujaca pod korek.
Panowie mam pytanie odnośnie półosi w D serii. Mam EJ9, standardowo wadomo siedział tam D14, teraz jest D16 i pytanie: Jakie półosie kupić? Czy wielowypusty przy piastach są wszędzie w D serii takie same? Jak przypuszczam od strony skrzyni jest tak samo wszędzie, bo skrzynki są wymienne ;)
Raczej kazdy szanujacy sie sklep. Ze srubami bedzie mial podkladke miedziana pasujaca pod korek.
Haparts jak zawsze niezawodne ;)
Panowie mam pytanie odnośnie półosi w D serii. Mam EJ9, standardowo wadomo siedział tam D14, teraz jest D16 i pytanie: Jakie półosie kupić? Czy wielowypusty przy piastach są wszędzie w D serii takie same? Jak przypuszczam od strony skrzyni jest tak samo wszędzie, bo skrzynki są wymienne ;)
sprawdz ilosc frezów na półosi bo wg mnie są inne niz d14
MichalS394
29-05-13, 16:42
liczyłem frezy z półosiek od D13 i D16 i jest tyle samo, więc D14 też powinno tyle mieć
Jaki jest nr OEM tulei wachacza poprzecznego pod amortyzator w civicu EJ9 1.4?
nr oem tulei wachacza poprzecznego
52622-sh3-013
Panowie mam pytanko: czy maglownica z civica VI gen HB 1.4 ze wspom. podejdzie do civica VIgen coupe czy jest taka sama czy inna ?? dzięki z góry za info :)
MichalS394
30-05-13, 10:31
Panowie, gdzie znajduje się przycisk czujnika uderzeniowego w EJ6 97r. jeśli za schowkiem go nie ma? miałem bliskie spotkanie z sarenką i odcięło paliwo.
Druga sprawa jest taka, świeciła mi się kontrolka SRS i poduchy nie wystrzeliły. Ich czujniki też będą do wymiany?
Pomoże ktoś? Dodam, że wyciągnąłem już pół tapicerki i go nadal nie widzę
Na pewno dobrze szukałeś? Powinien być po lewej stronie schowka za konsola środkową. ewentualnie w manualu jest taki zwrot jeszcze "Wyłącznik znajduje się za popielniczką, po stronie kierowcy."
MichalS394
30-05-13, 14:14
na 100%, w innych civach widziałem tam gdzie mówisz, a u mnie tam nie ma. może ktoś wie, gdzie to jest podłączone? to doszedł bym po kablach
mam do wymiany piastę w tylnym kole i nie wiem, jaki rozmiar wybrać. Są dwa rozmiary 28mm i 30mm (łozyska). Auto to ek3 z 2000r hb z ABSem. ewentaulnie, czy da rade sprawdzić ta wilekośc łozysk bez wyciagania całej piasty? tzn, zdejmyjac sama pokrywe bebnów i zmierzyc jakiś element suwmiarką?Pomoże ktoś? ;)
Jak zdejmiesz beben to odkrec srube na klucz 32
Co trzyma lozysko, bardzo czesto lozysko schodzi bez sciagacza i sobie zmierz to jest max 30 min i masz pewnosc. ostatnio robilem ek3 i bylo 30mm
Pytanie do posiadających hebel 282 na przodzie. Wejdzie na to 14" stalówka na zimę?
bednar_ek35
31-05-13, 10:39
Na 262 13" nie wchodzi to i pewnie na 282 14" też nie wejdzie.
Michał odnośnie uderzeniowego to nie pomoge niestety,a jeżeli chodzi o kontrolke srs to prawdopodobnie masz zerwaną listwe pod kierą ew.spalony sensor poduch który znajduje sie pomiędzy nogami kierowcy a pasażera.
Starstruck
31-05-13, 12:46
Co do mojego wcześniejszego problemu z klimą (świst po włączeniu), to faktycznie powodem był brak czynnika. Problem rozwiązany ze świstem, ale jest następny - nieszczelność. Ale to już jest w fazie ogarniania. Dzięki za podpowiedź!
Pytanie do posiadających hebel 282 na przodzie. Wejdzie na to 14" stalówka na zimę?
nie
smoderski89
01-06-13, 01:29
WItam, mógłby ktoś zrobic fotki i podesłać do mnie jak montowany jest grill w VI genie po lifcie ? pozdro
Panowie jaka miska olejowa podejdzie do d16y7. Szukajka mówi że chyba od 1,4 ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi
Wysłane z Androida
Kazda z d serii ktora miala bagnet z boku a nie pod kolektorem np d16w4, d14a4 (chyba d16y2) jesli sie myle to pooprawcie mnie prosze.
Y2 ma bagnet na środku.
Y8 ma z boku koło obudowy rozrządu.
Panowie jaka średnica wydeszku jest fabrycznie w D14A3 a jaka w D16Z6? Bo mam takie combo że D16 pod machą a wydech z 1.4 i wydaje mi się że auto conajmniej trochę zamulone... ;D
Z tego co pamiętam D14 ma 45mm a d16 50mm
Jakie wycieraczki kupić na przód? Banany takie : http://allegro.pl/wycieraczki-bosch-corsa-c-corolla-civic-inca-micra-i3283422196.html czy zwykłe te metalowe http://allegro.pl/wycieraczki-bosch-eco-honda-civic-1992-2000-i3239881140.html ?
Ma ktoś jakieś doświadczenie z bananami bo rok temu miałem banany i średnio chciały zbierać ale to były jakieś zwykłe tanie z castoramy a nie wiem jak się będą zachowywać te boscha, czy nie kombinować i wybrać te zwykłe?
Panowie jaka średnica wydeszku jest fabrycznie w D14A3 a jaka w D16Z6? Bo mam takie combo że D16 pod machą a wydech z 1.4 i wydaje mi się że auto conajmniej trochę zamulone... ;D
D14 ma 45->40mm.
Natomiast nie wiem jaka jest średnica w D16. Ja miałem wydech z EK4 (B16A2) i tam od kolektora do ostatniej rury środkowego było 51mm., a kolanko nad wahaczem miało 45mm.
Teraz mam takie coś:
- kolektor jebaj z wyjściem 51mm.
- złączka elastyczna 55mm.
- w miejsce kata mały tłumik (w kształcie obudowy kata) AWG 55mm.
- rury środkowego 51mm.
- tłumik środkowy powiększony by DjHammer 51mm.
- kolanko nad wahaczem 51mm.
- tłumik końcowy przelotowy OEM Look by DjHammer wlot 51mm., wylot (końcówka) 60mm.
Podane średnice, to średnice zewnętrzne.
Układ jest mega cichy i w porównaniu do serii z EK4 auto odżyło w górnym zakresie obrotów. Dół nic się nie pogorszył.
Myślę, że do D16 z VTEC'iem większe średnice są zbędne... mocy już raczej nie przybędzie, a może pogorszyć dół i będzie głośniej.
donald1992
02-06-13, 13:16
Gdy toczę się powoli to cos mi stuka w tylnym kole..Wiecie co to może być?
kazik2_h9w3
02-06-13, 13:21
Sprawdzałeś czy jest dokręcone??
donald1992
02-06-13, 13:26
Koło?W sumie wczoraj zdejmowałem koła..Ide sprawdzić:)
Założyłem amory mts i springi H&R. Złożyłem tył na talerzykach z mts i przed ostatni frez, auto prawie nie usiadło, ale to ogarnę na oem talerzach.
Natomiast przód złożyłem na oem talerzyku i najniższym frezie, auto tak usiadło, że 16 minut wyjeżdżałem z garażu i ledwo na milimetry udało się wyjechać przy użyciu desek.
Auto na pewno jeszcze usiądzie dodatkowe 2cm jak trochę pojeżdżę także będzie jeszcze większy problem, dlatego jest plan podnieść o jeden frez w górę.
Czy do amortyzatorów Hondy są jakieś inne specjalne ściągacze do sprężyn? Pożyczyłem od mechanika ściągaczy i nie dość, że ledwo wchodzą między zwoje sprężyny to ciężko zmieścić między amorem a sprężyną, a zdjąć to potem udręka.
A jeszcze gorzej będzie jak przyjdzie mi ścisnąć tą sprężynę, żeby posadzić frez wyżej.
Z placu oczywiście też nie wyjechałem, mam mały kątownik na środku od bramy i wyjazd pod lekkie wzniesienie dlatego kiedy koła tylne są na górze to przód tak nurkuje, że może by przeszło jakoś zderzakiem, ale jeśli chodzi o tą plastikową osłonę pod maską to cała się zapiera o ten kątownik. Rozważam czy tej osłony nie wywalić, znajomy jeździ bez po w zimę przy cofaniu tyle śniegu nabrał, że się i tak oberwała.
Daje to coś w ogóle? Zauważyłem, że brat w Vgenie w ogóle niema tej osłony.
kazik2_h9w3
02-06-13, 18:37
A nie pomyliłeś sprężyn??? bo często tak się dzieje i przód siada a tył mało co
a masz jakies foto jak to siadlo?? :) moglbys zmierzyc ile jest od wachacza przedniego do ziemi?? :)
Szukam sprawdzonej i wytrzymalej zlaczki elastycznej do wydechu, macie cos godengo polecenia bo te zwykle allegrowe wytrzymuja do roku i trzeba wymieniac!
smoderski89
02-06-13, 23:37
Dzięki za odpowiedź na mojego posta ! :]
Czy do ej9 podejdzie gałka zmiany biegów od EP3/civic sport 7 gen?
Nikt nie wie? Chyba powinien być gwint M10x1.5 ale pewny nie jestem, może ktoś taką gałkę ma?
A nie pomyliłeś sprężyn??? bo często tak się dzieje i przód siada a tył mało co
No raczej mało prawdopodobne ponieważ sprężyny H&R na tył wyglądają inaczej niż te na przód i mają oznaczenia F i R także niema mowy o pomyłce.
Mam założone tak jak na tym zdjęciu http://img94.imageshack.us/img94/6154/koniho.jpg czyli te szersze z tyłu
a masz jakies foto jak to siadlo?? :) moglbys zmierzyc ile jest od wachacza przedniego do ziemi?? :)
Zrobię foto jak przestanie padać.
kazik2_h9w3
03-06-13, 13:45
Spoko bo spotkałem się już z tym że mechanicy mylili się ze sprężynami i zamieniali przód z tyłem
czy mógłby mi ktoś opisać, jak wymontować w civicu VI gen coupe panel sterowania nawiewem w celu wymiany oświetlenia w nim?
http://media.fastcar.co.uk/wp-content/uploads/2012/01/modified-stanced-honda-civic-ek-11.jpg
siema, na forum znalazłem tylko jeden temat z cif'em 6gen w takim kolorze, może Wy się spotkaliście z projektem auta o takim kolorze, czekam na linki, z góry dzięki :)
http://i44.tinypic.com/b4uf77.jpg http://i43.tinypic.com/2u7tvmt.jpg http://i44.tinypic.com/s482fc.jpg
zeszło to dużo za dużo (mam na myśli przód, bo tył jest na przed ostatnim frezie i talerzyku z mtsa).
Wystarczyłoby mi coś takiego
http://i40.tinypic.com/969ffp.jpg
Jeden frez wyżej wystarczy czy od razu dwa dawać?
Jakiego klucza potrzebuje aby wyregulować reflektory?
Panowie, ile jest wart aparat zapłonowy do D16z6, skrzynia od D16z6, komp od d16z6, sonda lambda i dwa kolektory, ssący i wydechowy ?
Wszystko sprawne.
bednar_ek35
06-06-13, 09:00
Wszystko razem 800-1000zł.
Siema!
Ma ktoś jakiś patent, żeby zainstalować dokładkę przód SiR do VI gena? Zaznaczam, że dokładka nie ma... ŻADNYCH MOCOWAŃ:-/
Z góry dzięki za odpowiedź,
M.
Wkrety od spodu i po bokach przy nadkolu od strony koła. Ewentualnie klejem.
Tapatalk
W które miejsce najłatwiej przenieść skrzynkę bezpieczników od abs, żeby obyło się bez wiercenia?
Przeszkadza mi to w zamontowaniu rozpórki, jest trochę za wysoko.
Czy uszkodzony termostat może miec wpływ na większe spalanie auta ? Bo auto się nie dogrzewało na uszkodzonym termostacie.
Ale na tej dokładce nie ma praktycznie miejsca, żeby wkręty zapakować:-/ dajcie Panowie jakiś patent, żeby zainstalować ten bubel:-/
Z góry dzięki,
M.
Wkrety od spodu i po bokach przy nadkolu od strony koła. Ewentualnie klejem.
Tapatalk
W które miejsce najłatwiej przenieść skrzynkę bezpieczników od abs, żeby obyło się bez wiercenia?
Przeszkadza mi to w zamontowaniu rozpórki, jest trochę za wysoko.
Wiele osób przenosi skrzynkę ABS i bezpieczników pod schowek od strony pasażera - sam za kilka dni będę tam to przenosił więc dam znać jak wygląda sprawa - chyba że zrobisz to szybciej albo znajdziesz inne miejsce to daj mi znać
http://media.fastcar.co.uk/wp-content/uploads/2012/01/modified-stanced-honda-civic-ek-11.jpg
siema, na forum znalazłem tylko jeden temat z cif'em 6gen w takim kolorze, może Wy się spotkaliście z projektem auta o takim kolorze, czekam na linki, z góry dzięki :)
Ten kolor to Aqua mint opal metalic, kod EJ9 BG-45M, w PL to rzeczywiście spotkałem się z dwoma projektami na forach (jeden już sprzedany), jak coś masz linki zza granicy http://www.ek9.org/forum/members-rides/40219-my-aqua-mint-opal-ej9-project-usdm-3.html
http://forum.canibeat.com/showthread.php?167-Jimbo-s-Civic-hatch-99
http://slammedia.net/blood-sweat-tears/
http://www.stanceworks.com/forums/showthread.php?t=22278
http://www.hondacivicforum.co.uk/36-members-projects/24869-project-aqua-ace-y0-very-long-picture-heavy.html
Koledzy ile gazu i oleju do klimy wchodzi do ej9?
MichalS394
07-06-13, 23:37
sprężarka Sanden-130cm^3 (SP10 PAG)
sprężarka Nippondenso-140cm^3 (Dens oil 8 PAG)
Dzieki wielkie:)
Panowie, jak odkręcić tylną tapicerkę? Muszę dostać się do blachy i odbić wgniecenie na boku auta :(.
Edit: Chodzi oczywiście o EJ9.
Dodatkowo - jakie sprężyny obniżające polecacie? http://allegro.pl/sprezyny-sportowe-honda-civic-vi-40-35-mts-technik-i3307127357.html czy coś takiego będzie ok? I czy podejdą do EJ9 (w aukcji mowa o 5D)
Dodatkowo - jakie sprężyny obniżające polecacie? http://allegro.pl/sprezyny-sportowe-honda-civic-vi-40-35-mts-technik-i3307127357.html czy coś takiego będzie ok? I czy podejdą do EJ9 (w aukcji mowa o 5D)
Na aukcji jest że są do MA więc chyba nie podejdą do EJ9, moim zdaniem lepiej kup używki od chłopaków z forum dobrej firmy niż MTS. Jeździłem na oby zestawach Eibach twardszy i lepiej auto się prowadzi na serii amorze, na MTS-ie jest jakiś czas ok, potem robią się miekkie jak seria i należało by założyć jakiś twardszy amor.
MichalS394
08-06-13, 13:09
co do sprężyn nie wiem, a z tapicerką to tak, odkręcasz ten pałąk na którym wiszą pasy, później dobrze jest ściągnąć kanapę, na jej wysokości pokaże ci się śrubka na krzyżaka, wiadomo co z nią zrobić ;). Zawias (zewnętrzny) od tylnych oparć też musisz odkręcić(klucz płaski 10 albo 12), bo tam też się trzyma tapicerka. Jak już masz te dwie śrubki w ręce, to możesz przystąpić do podważania tapicerki, ja zaczynałem od strony progu :)
czy mechanizm elektrycznych szyb od civica V hb będzie pasować do ej6 ?? pozdrawiam
szybkie pytanie, prawdopodobnie walnięty czujnik od świateł cofania w skrzyni biegów. Oczywiście żarówki ok bezpieczniki ok. Jak sprawdzić czujnik nie mając innego na podmiankę ??? Czy jeśli połączę dwa kable od wtyczki łączącej czujnik z instalacją to zaświecą się wsteczne czy popalę instalację ;p
Na aukcji jest że są do MA więc chyba nie podejdą do EJ9, moim zdaniem lepiej kup używki od chłopaków z forum dobrej firmy niż MTS. Jeździłem na oby zestawach Eibach twardszy i lepiej auto się prowadzi na serii amorze, na MTS-ie jest jakiś czas ok, potem robią się miekkie jak seria i należało by założyć jakiś twardszy amor.
Kurcze, właśnie nie wiem co z tymi sprężynami :). Chce, żeby było NISKO, ale żeby dało radę przejechać przez spowolnienia. Nie mam pojęcia o ile aktualnie jest obniżony samochód, ale wiem, że siedzą tam mega skorodowane springi H&R. Mogę dorzucić do EIBACHów 35/35, ale wydaje mi się, że to mało. W MTSach mam 60/40.. sam już nie wiem. Prosiłbym o pomoc :). Na springi mogę przeznaczyć 500 zł. Pzdr
co do sprężyn nie wiem, a z tapicerką to tak, odkręcasz ten pałąk na którym wiszą pasy, później dobrze jest ściągnąć kanapę, na jej wysokości pokaże ci się śrubka na krzyżaka, wiadomo co z nią zrobić ;). Zawias (zewnętrzny) od tylnych oparć też musisz odkręcić(klucz płaski 10 albo 12), bo tam też się trzyma tapicerka. Jak już masz te dwie śrubki w ręce, to możesz przystąpić do podważania tapicerki, ja zaczynałem od strony progu :)
Dziękuje za pomoc :).
Wiele osób przenosi skrzynkę ABS i bezpieczników pod schowek od strony pasażera - sam za kilka dni będę tam to przenosił więc dam znać jak wygląda sprawa - chyba że zrobisz to szybciej albo znajdziesz inne miejsce to daj mi znać
Do schowka nie będę przenosił bo go używam, a dwa... to chce to mieć pod maską, lubię jak kable są pod maską, nie jestem fanem czystej komory, średnio mi się to widzi.
Do schowka nie będę przenosił bo go używam, a dwa... to chce to mieć pod maską, lubię jak kable są pod maską, nie jestem fanem czystej komory, średnio mi się to widzi.
To jeśli chcesz tak mega nisko to gwint :) ale jeśli 500 zł to kup MTS będzie miękki i szybko wylecą amorki, do tego MTS-a należały by założyć już twardszy amor, jak ma to mieć ręce i nogi.
Myślę, że dołoże do pro-kita Eibacha. A co z marką Jamex? http://allegro.pl/sprezyny-obnizajace-jamex-honda-civic-60mm-i3304887286.html
Pytanie: Czy obniżenie po 35mm z przodu i z tyłu daje realne, widoczne obniżenie samochodu? Czy może lepiej brać 60mm? Dysponuje ktoś zdjęciami EJ9 ze springami 35mm i 60mm?
Myślę, że dołoże do pro-kita Eibacha
I prawidłowo. Co do Jamexa nigdy nie jeździłem więc się nie wypowiem, znajomi jeździli i chwalili, ale co osoba to opinia :) -35 będzie widać ale nie spowdziewaj się kokosów :)
Jak ma tylko wyglądać to -60 a jak chcesz też jeździć bez większych ograniczeń to pro-kit będzie git.