Zobacz pełną wersję : pytania i odpowiedzi - VI gen EJ/EK
Zapoluje na jakieś -40. Na razie celuje w APEX'a po przeczytaniu kilku opinii. I tak zakup dopiero za tydzień. W każdym razie wrzucę foty co i jak! I jeszcze jedno: Mam do wymiany wahacze z przodu, czy montujemy jakieś konkretne czy "byle jakie" z aukcji allegro?
Panowie cóz zrobić?? zeby flansza od kolektora 4-2-1 (dolna) tak bardzo nie wisiała pod autem?? gdyz od czasu do czasu potrafi przytrzeć na koleinach,
a nie chaciałbym ingerencji spawów w kwasówie bo bedzie gnić po jakimś czasie?? tak usłyszałem od tłumikarza.....
proszę o jakoś fajną podpowiedz jak to rozwiązać??
Może nie do końca ten temat ale potrzebuje szybkiej odpowiedzi. W 5 genie dokadnie w sedanie z silnikiem 1,5 90KM była skrzynia krótsza niż w d14z2 ?
Panowie cóz zrobić?? zeby flansza od kolektora 4-2-1 (dolna) tak bardzo nie wisiała pod autem?? gdyz od czasu do czasu potrafi przytrzeć na koleinach,
a nie chaciałbym ingerencji spawów w kwasówie bo bedzie gnić po jakimś czasie?? tak usłyszałem od tłumikarza.....
proszę o jakoś fajną podpowiedz jak to rozwiązać??
Ogólnie chłopaki tu na forum mają popodcinane te kolektory aby nie tarły :)
A po przycięciu wystarczy że będzie to pospawane migomatem drutem kwasowym lub tigiem to wtedy nie będzie gniło.
:)
Kupując chinola od razu trzeba się szykować na cięcie i spawanie. Innej rady nie ma.
Ja tam nic nie ruszałem i nie przycieram niczym. Kolektor mam "jebajowy" więc chinol. Róbcie większe gleby - tyle powiem :D
Czy grill z jednym żebrem od coupe pasuje do sedana przed liftem ?
Pasuje. Generalnie qpa, hb i sedan przed liftem są z przodu takie same jeśli chodzi o pasowanie elementów więc spokojnie możesz instalować :)
gdzie w EJ9 znajde przekaźnik pompy paliwa?
Panowie, jak niedużym kosztem (na razie) tak do 500 zł uczynić hanke troszke głośniejszą niż jest? Zq pòł roku zamontuje skunk2, ale to wydatek 2500 zł. Jakieś pomysły? Układ wydechowy stock.
Wysłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk
Na Alledrogo są dostępne różnego rodzaju repliki APEXI, Mugenów i temu podobnych wyrobów. Auto będzie głośniejsze niż jest a nie wydasz majątku. Pytanie jeszcze jak bardzo głośniej chcesz mieć??.
Róbcie większe gleby - tyle powiem
Hahahahaha... bardzo śmieszne:p
Ja z tym jebajem nie dałem rady wyjechać z garażu bez podkładania desek, a mam koze wyższą niż każda seria, którą na żywo widziałem xD
Tak jak się drże na skunk2 będzie ok. Tymczasem auto jest ciche niczym... 1.4 :)
Wysłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk
MichalS394
10-06-13, 17:53
gdzie w EJ9 znajde przekaźnik pompy paliwa?
O ile dobrze pamiętam, to jest nad komputerem wewnątrz auta, jeśli się mylę to jest pod maską w tej puszcze bezpieczników po lewej stronie akumulatora
Co prawda pytanie dotyczy EG3 D13B2, ale nie chce zakładać specjalnie tematu do jednego pytania. Panowie jak to jest z temperaturą ? Po ok. 25 minutowej jeździe wskazówka temperatury jest poniżej połowy skali, wyczytałem że w Hondzie to normalne ale jest to mój pierwszy samochód tej marki i jestem trochę zaniepokojony.
z tego co pamietam to miałem tak samo w swoim eg3,lekko poniżej połowy, wszystko masz w porządku
Czy przednie koła powinny kręcić się lekko bez żadnego ocierania? W tej chwili mogę je zakręcić ręką ale zrobią obrót i stają. W czasie jazdy nic nie słychać, żeby obcierało. Tylne z bębnami kręcą się luźno, czy nie powinno tak być tez z przodu z tarczówkami?
rafal86 , dzięki za odpowiedź, dokopałem się do różnego rodzaju źródeł i większość mówi to co Ty więc pozostaje mi przyzwyczajenie się do takiego położenia wskazówki :D
szybkie pytanie
ktoś ukradł mi wkład do lusterka z mojej ej9. Czy taki na pewno będzie pasować? mam wrażenie że uchwyt montażowy w obudowie lusterka ma 3 wystające "uszka" na śrubki a w tym wkładzie nie widzę nic odpowiadającego temu.
http://allegro.pl/we-wklad-lusterka-honda-civic-95-01-sf-pl-i3303232155.html
Ten wkład nie bedzie pasowac, jest do 5D chyba.
MarianoItaliano
11-06-13, 12:31
O ile auto się podniesie jak włożę amorki TaTechnix? Teraz mam sprężyny obniżające+amor seria na przodzie a chcę wrzucić sportowe. Pójdzie w górę? Jeśli tak, to o ile? Centymetr, dwa, czy więcej? Dodam, że amorki te mają cztery stopnie regulacji wysokości talerzyka.
Ten wkład nie bedzie pasowac, jest do 5D chyba.
hmm ale na tej aukcji piszą wyraźnie, że pasuje do 3d, a jest identyczne
http://allegro.pl/lewy-wklad-lusterka-do-honda-civic-vi-lusterko-601-i3267133291.html
czy ktoś może potwierdzić czy pasuje do 6gen 3d?
To ja Ci potwierdzam, że nie pasuje.
ok, a jaki w takim razie pasuje? Na allegro innych nie ma...
Od pewnego czasu coś mi delikatnie piszczy w przedziale 2-2,5 obr/min. ale tylko jak dodam więcej gazu lub jak auto jedzie pod większym obciążeniem. Wie ktoś co to może być?
pytania może głupie ale nie chciałem nic pourywać : ) .
1. Żeby zdjąć lewy nawiew obok kierowcy i prawy obok pasażera trzeba po prostu czymś mocniej podważyć ? normalnie się naginało i nie chciało wyjść
2. żeby zdjąć ramki od klamki trzeba rozbierać drzwi?
2. żeby zdjąć ramki od klamki trzeba rozbierać drzwi?
Wewnętrznej - nie
Zewnętrznej - pewnie tak
Czy przy braku airbaga kierownicy, reszta ładunków zadziała? Poduszka pasażera i chyba przy pasach jakieś ładunki są.
Żeby zdjąć lewy nawiew obok kierowcy i prawy obok pasażera trzeba po prostu czymś mocniej podważyć
Tak
ok, a jaki w takim razie pasuje? Na allegro innych nie ma...
Ogólnie będzie Ci ciężko kupić taki cały wkład z tym plastikiem (bo samo szkło to nie ma problemu)
Pozostaje obserwacja allegro i giełdy na forum, czasami się pojawiają. Ewentualnie szukanie całego lusterka jak najtańszego do przekładki.
Pamiętaj też że wkłady od elektrycznych i manualnych nie są zamienne.
czy mechanizm elektrycznych szyb od civica V hb będzie pasować do ej6 ?? pozdrawiam
Nie będzie
Dzięki lucas,
utworzę nowywątek, bo okazało się że mam jakieś inne lusterko, nie oemowe.
Zmieniał ktoś poduszki silnika w EJ9 ? potrzebuję informację jakie dokładnie kupić, głównie chodzi o tą z tyłu od skrzyni i dolne/dolna po bokach, czy to są te same ?
wszystkie 3 sie roznia
prawa dolna:
http://media1mi.pl/p/1/72/50/photo-9b485041-53d3-46ee-a78c-a26e50aa9287-for_zoom.jpg
lewa dolna:
http://media1mi.pl/p/1/254/511/photo-6390e844-e500-4cf2-a974-4671b960fab5-for_zoom.jpg
dzis kupilem prawa 76,92 ;) a tydzien temu lewa 60 z groszami :) obie YAMATO ;]
http://allegro.pl/tlumik-sportowy-mugen-2-5-tuning-jdm-apexi-i3258146905.html
Panowie czy nie będzie problemu z podłączeniem tego tłumika pod standardowe graty? Mam zwykły ORI wydech hondy (EJ9). Chodzi o to, że chciałbym, żeby autko było głośniejsze, bardziej rasowe - już o tym pisałem. Pzdr
Kondraktus
12-06-13, 20:29
Witam, moje pytanie
co oznacza błąd wyświetlany przez ABS , nr 16??
http://allegro.pl/tlumik-sportowy-mugen-2-5-tuning-jdm-apexi-i3258146905.html
Panowie czy nie będzie problemu z podłączeniem tego tłumika pod standardowe graty? Mam zwykły ORI wydech hondy (EJ9). Chodzi o to, że chciałbym, żeby autko było głośniejsze, bardziej rasowe - już o tym pisałem. Pzdr
Bedzie głośniejsze i bardziej rasowe wrzucaj śmiało :)
Tapatalk
Witam, moje pytanie
co oznacza błąd wyświetlany przez ABS , nr 16??
Google - kody bledow abs civic - odnosnik do civic6g.pl - tam powinno byc
Tapatalk
czy istnieje inna metoda programowania centralnego zamka w ek3 niż ta która funkcjonuje na forum , czyli : kluczyk on - guzik, kluczyk of , kluczyk on , guzik i tak 4 razy ? robie to do znudzenia i zero reakcji ze strony centrala.... bateria w pilocie mi padła, wymieniłem i nie działa .... help !
witam.
Panowie mam takie pytanie. mam EK3 d15z6 z 98r. chciałbym mu wstawić nowy akumulator Boscha ( inne marki po za tymi i Varta mnie nie interesuja). jego specyfikacja to 52h 470 prąd rozruchu i chciałbym się dowiedzieć czy mogę taki wstawić bez problemu? Seryjny alternator da rade spokojnie go doładować, czy lepiej wziaść 44-45Ah 440 p.rozdruchu?
z góry dzięki za pomoc;)
Szybkie pytanie. Bloki z jakich silników podejdą bez problemu do głowicy i osprzętu d16y8 ??
Panowie, w czym może być przyczyna, że jadąc 130-140 na 4tym biegu i naciskając hamulec (nie gwałtownie, dość delikatnie) przy hamowaniu auto strasznie szarpie. Przód tarcze, tył bębny. Hamulce są już w złym stanie, pedał hamulca dość trzeba nacisnąć by auto zaczęło hamować w przeciwieństwie do drugiego auta którym jeżdżę, gdzie reakcja jest wręcz na dotyk. Na dniach będę zmieniał przód, myślę też nad tyłem i tarczami tam. I czy warto oprócz tarcz i klocków coś jeszcze sprawdzić/wymienić ze względy na wyżej wspomniane szarpanie.
Ogarnij hamulce, wymien plyn... powinno pomoc :)
Tapatalk
Panowie, w czym może być przyczyna, że jadąc 130-140 na 4tym biegu i naciskając hamulec (nie gwałtownie, dość delikatnie) przy hamowaniu auto strasznie szarpie. Przód tarcze, tył bębny. Hamulce są już w złym stanie
Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie.
Szybkie pytanie. Bloki z jakich silników podejdą bez problemu do głowicy i osprzętu d16y8 ??
D14, D15, D16 z D14 jest ponoć troche problemów ale do zrobienia.
samuelczyk
13-06-13, 18:40
Mam pytanko posiadam civiczka z przełozoną skrzynią od integry 80 od dolu na laczeniu skrzynia poci się... czy to grozne? co najlepiej zrobic rozbierac czy podkleić czymś od zewnatrz jakims silikonem czy czyms takim.... pozdrawiam
od dolu na laczeniu skrzynia poci się
Na laczeniu 2 czesci skrzyni czy skrzyni z blokiem silnika?
Jesli opcja nr.2 to raczej uszczelniacz do wymiany, wymieniaj bo jak zaoleji sprzegło beda wieksze koszta.
Cześć
Będę przekładał słupek. Mam d14a3, a słupek będę miał z d14z2. Jest tam inna głowica ze świecami u góry. Czy muszę mieć też aparat zapłonowy i kable czy mogę zostawić je ze swojego d14a3 ?
Siemanko
Szukam rady.... czy rozrząd tego pokroju może być do mojego D14A4 ?? :
http://allegro.pl/rozrzad-pompa-wody-honda-civic-1-4-1-5-ej9-mb27-i3308371030.html
I jeszcze do tego przegub...( bonie dopilnowałem osłony i już przy ostrym skręceniu odzywa sie ;/ ):
Japan Line, GSP, Pascal odradzacie??:D
Szukam rady.... czy rozrząd tego pokroju może być do mojego D14A4 ?? :
Pompa ok, napinacz ok tylko zmieniłbym firme paska na Gates. Napisz do użytkownika sivy :)
kojarzy ktos nick uzytkownika ktory sprzedaje tarcze i klocki nowki speedmax/ferrodo ?? :D
Ponawiam.
Panowie mam takie pytanie. mam EK3 d15z6 z 98r. chciałbym mu wstawić nowy
akumulator Boscha ( inne marki po za tymi i Varta mnie nie interesuja). jego
specyfikacja to 52h 470 prąd rozruchu i chciałbym się dowiedzieć czy mogę taki
wstawić bez problemu? Seryjny alternator da rade spokojnie go doładować, czy lepiej
wziaść 44-45Ah 440 p.rozdruchu?
da radę?
a bedziesz go wstawiac pod maske czy do bagaznika?
jak pod maske to po rozmiarze dopasuj i osobiscie bym YUASa polecil
jak do bagaznika to moze byc wiekszy no chyba, ze pod maska zmieścisz
Czy tarcza sprzęgła z 1.4/1.5 jest taka sama jak w 1.6?
musisz poszukac po modelach silnika
ogolnie byly dwa rodzaje 200 i 212 mm
Założyłem Amortyzatory MTS + sprężyna H&R ,przejechałem około 200km autko zeszło trochę w dół, ale z tym ze od strony kierowcy 2cm a z drugiej tylko 1cm i teraz jest z jednej strony większa szpara miedzy oponą, a nadkolem. Ubije się to jeszcze ta prawa strona czy już tak zostanie? Zakładam, że prawa szybciej siadła, bo po tej stronie jest silnik.
Byłem u wulkanizatora, żeby założyć opony Yokohama Advan Neova AD08, mają one stalowe pierścienie i on mówi, że pierwszy raz widzi opony z czymś takim i nie wie czym to zakładać.
Czy maszyną do zakładania runflatów to można założyć (takową posiada wulkanizator)? Nie chciałbym zniszczyć opon przez głupie zakładanie.
Te pierścienie są zdaje mi się na samych krawędziach wewnętrznych opony które się stykają z oponą, bo same ścianki są w miarę miękkie.
marcin_1993
14-06-13, 16:40
Z tego co czytałem to civic ma tak że nie równo stoi, szczególnie po zglebieniu.
Czy wie ktoś ile wołają mechanicy za zamontowanie klimatyzacji do sedana VI generacji (D-seria)? Zakładając, że klima zakupie we własnym zakresie.
samo nabicie 100zl i przydaloby sie nowy osuszacz (60zl)
Panowie pomocy!
Sprawa wygląda tak:
Jak zamykam centralny z pilota to od strony kierowcy guzik przestawia się na pozycję jakby było zamknięte po czym odskakuje trochę i zawiesza się w takim pośrednim położeniu między "zamknięte" a "otwarte" i drzwi można normalnie otworzyć. Po stronie pasażera są wtedy zamknięte.
Otworzyć z pilota mogę normalnie.
Jak zamykam kluczykiem to wszystkie drzwi się zamykają jak trzeba.
Jaka może być tego przyczyna?
mialem podobnie keidys w eg3 nasmarowalem zamki i bylo ok
Tez mam nadzieję, że to mechanika.
EDIT: Wystarczyło podciągnąć ten drut co idzie od siłownika do dźwigni blokowania drzwi.
kazik2_h9w3
15-06-13, 15:30
Powiedzcie mi gdzie musi byś podpięty ten wężyk od tego grzybka na kolektorze ssącym w moim przypadku B16A2???
Bo wisi u mnie nie podpięty to go zaślepiłem
Powiedzcie mi gdzie musi byś podpięty ten wężyk od tego grzybka na kolektorze ssącym w moim przypadku B16A2???
Bo wisi u mnie nie podpięty to go zaślepiłem
do filtra oparów paliwa, to czarne plastikowe na ścianie grodziowej. O ile masz ten filtr z 3 wyjściami. Bo są też wersje z dwoma i wtedy nie było tego połączenia.
kazik2_h9w3
15-06-13, 15:55
Właśnie się dowiedziałem że mogę go zaślepić
Panowie mam takie pytanie czy układ wydechowy środkowy od 6gena HB , będzie pasowałdo 5gena QP??
Gdzie kupić sprzęgło exedy ? Znalazłem na Allegro najtaniej za 530 zł
http://allegro.pl/sprzeglo-exedy-honda-civic-1-5-ek33-ek35-d15z6-i3322790960.html
Nie wiem, czy brać to ? W innych sklepach exedy pod D15Z6 zamach 200 mm są po minimum 600 zł
kup kolo zamachowe pod sprzeglo 212
sprzeglo 212 - 350zl
Ale zamach 212 jest cięższy od tego co mam teraz seryjnego, a toczył nie bede..
Chyba że wymienię samo łożysko oporowe, bo strasznie szumi, a jak wcisnę sprzęgło to jest cisza, sprzęgło normalnie poza tym chodzi
Ja brałem sprzęgło od Sivego i polecam:)
luchuma dzieki za pomoc.
Z tego co mierzyłem podstawkę pod aku z metrem w reku, to gdybym wstawił tą baterie http://boschczesci.com.pl/produkt/akumulator-bosch-s4-0-092-s40-020, dalej mam sporo miejsca bo jest mniejszy od tego co już siedzi:) Co do bagażnika nie mam takich planów żeby tam go ładować. Zależy mi na jednym mocniejszym. Nagłośnienia estradowego wstawiać nie mam zamiaru, a Tuby nie będzie tam nigdy. Jeśli już to konkretne głośniki i radyjko. Ale wszystko z czasem:)
Takie pytanko mam... rozrusznik z D serii podejdzie jakiś sposobem pod B serię?
Ale zamach 212 jest cięższy od tego co mam teraz seryjnego, a toczył nie bede..
Chyba że wymienię samo łożysko oporowe, bo strasznie szumi, a jak wcisnę sprzęgło to jest cisza, sprzęgło normalnie poza tym chodzi
Jesli wciskasz sprzeglo i jest cisza to masz zuzyte lozyska skrzyni a nie lozysko oporowe.
masz zuzyte lozyska skrzyni a nie lozysko oporowe.
x2
Hej fajki, potrzebna pomoc;)
Mam felgi wiatraki z EK4 i potrzebuję kupić wentyle. Z tego co się oczytałem to nie ma sensu pchać się w ukryte, ale czy takie zwykłe podejdą? O http://allegro.pl/zawor-tr-412-ac-wentyl-chromowany-do-felg-tr412-i3303108395.html
Starstruck
17-06-13, 13:36
Hej fajki, potrzebna pomoc;)
Mam felgi wiatraki z EK4 i potrzebuję kupić wentyle. Z tego co się oczytałem to nie ma sensu pchać się w ukryte, ale czy takie zwykłe podejdą? O http://allegro.pl/zawor-tr-412-ac-wentyl-chromowany-do-felg-tr412-i3303108395.html
A nie lepiej podjechać do wulkanizatora i od razu tam ogarnąć wentyle? 5 zł sztuka.
http://allegro.pl/nakretki-pelne-do-felg-alu-ford-honda-toyota-k19-i3326454267.html czy te śruby będą odpowiednie do honda civic vi sedan?
z góry dziękuję za odpowiedz
A nie lepiej podjechać do wulkanizatora i od razu tam ogarnąć wentyle? 5 zł sztuka.
U mnie wulkanizatory mają same czarne, a mi się bardziej takie chromowane podobają, bo takie wcześniej tam były, ale przeparciały:p
http://allegro.pl/nakretki-pelne-do-felg-alu-ford-honda-toyota-k19-i3326454267.html czy te śruby będą odpowiednie do honda civic vi sedan?
Do fabrycznych felg hondy nie bedą pasować. Potrzebujesz kulistych/sferycznych. I nie śruby,a nakrętki.
Tapatalk
Witam! Mam pytanie otoz czy warto brac sie samemu za wymiane kolektora wydechowego 4-2-1 z oem na ebaya w D16z6? Czy lepiej oddac auto do jakiegos mechanika? Ogolnie kanal mam, narzedzia tez, tylko czy umiejetnosci :D hmm jest tam jakies spawanie itp. czy wszystko jest skrecane srubami? Jakies rady dla poczatkujacego?
Sruby maja byc skrecone najmocniej jak sie da czy wlasnie zostawic troche luzu? Kolektor mam w 2 czesciach 4-2 i 2-1, najpierw skrecic calosc a potem do silnika i do ukl. wydechowego czy jest jakas kolejnosc montazu?
musisz uwazać żeby sondy lambda szlag nie trafil ;]
ale dasz rade sam, z kolega - coby sie nie nudzilo ;]
Wg, mnie nie ma to za bardzo sensu skoro masz 4-2-1 z z6 to go zostaw a ebaya pcnij dalej i kase odłóż na inne mody. Chyba że koniecznie chcesz. Wszystko jest skręcane śrubami, nic nie jest spawane itd :P Ja cały 4-2-1 najpierw skręciłem a potem dołem go założyłem. Warto miec jakąś osobę do pomocy co przytrzyma Ci od góry kolektor i ewentualnie przykręci sruby między głowicą a kolektorem. Od dołu kolektor jest skręcany na 2 śruby z resztą starego wydechu. Więc najpierw przykręc go do głowicy a dopiero potem od dołu. Śruby mają byc skręcone dośc mocno, żeby było szczelnie. Bez problemu to ogarniesz :D
Dziekuje za pomoc :)) luchuma co moze stac sie z sonda i jak temu zaradzic?
Po wykręceniu i przy samym wykręcaniu trzeba uważać, by nią gdzieś nie puknąć, bo to dość wrażliwe cholerstwo.
Do fabrycznych felg hondy nie bedą pasować. Potrzebujesz kulistych/sferycznych. I nie śruby,a nakrętki.
Tapatalk
ale podejdą do hondy tzn do niefabrycznych felg? dokładnie BBS
Jeden "rzut oka" na felgę, a dokładnie na gniazda nakrętek i będziesz wiedział czy potrzebujesz nakrętek z zakończeniem kulistym czy też stożkowym.
Do bebeesów stożek
Tapatalk
czyli M12X1,5 Stożek na bank będzie pasować?
szybkie pytanko o szybką diagnozę ;)
-objaw taki metaliczny dźwięk (jak by obijania o jakąś blaszkę) podczas ruszania i skręcania w prawo w lewym przednim kole, i to jak mu się zachce nie za każdym razem
-pytanie, co to może być? ktoś może wie? :)
kazik2_h9w3
18-06-13, 06:03
Może osłona tarczy o coś tak uderza
Zdejmij koło i obadaj sprawę
Może osłona tarczy o coś tak uderza
Zdejmij koło i obadaj sprawę
no właśnie sprawdzałem i nic nie widziałem co by wygladało na nie tak, ale powyginalem troche poruszałem i musze zaobserwować czy to może ta przycyna była :)
jeśli masz założony stożek również dobrze sprawdzić czy gdzieś rura dolotowa nie uderza o karoserie bo przy ruszaniu silnik dosyć mocno drga
Panowie czy silniczek do podnoszenia szyby lewy przód z sedana podejdzie do hb? sam silniczek nie mechanizm, 6gen?
Panowie wiem, że trochę nie ten dział ale liczę na szybką odpowiedź. Ktoś kiedyś na forum ogarniał oleje valvoline i filtry oleju oem. Można prosić nick? :o
grochu_666, jarusnet ??
ale grochu juz nie ma filtrow OEM ale blueprint tez dobre ;]
a ja sie spytam kto ogarnial tarcze i klocki bo mi nick wylecial z glowy :P
Czy czujnik położenia wału w D15Z6 jest taki sam jak w D16Y8?
a ja sie spytam kto ogarnial tarcze i klocki bo mi nick wylecial z glowy :P
Spychu?
Panowie nie 'gaśnie' mi konkrolka SRS. Zmieniałem kierownice (na EK4 - wiec to samo) taśma i poducha została moja, wszystko podłaczone jak było, nic nie urwane itp.
Reset oczywiscie robiony. Za pierwszym razem było wszystko ok, pozniej okazało sie ze krzywo troche ustawiłem kierownice i po drugim rozebraniu i złozeniu SRS nie gaśnie.
Dzwine bo to tylko zmiana 'koła' i nic wiecej, wszystko zostało po staremu. Moze jakis kabelek ma przebicie i dotyka gdzies w srodku tego metalu od kierownicy, lub wyrwał sie z kostki.
Sprawdziłem wszystko i jest ok wiec sam juz nie wiem.
Mam taśme i poduche od tej EK4 tez przedlift, różni sie ona czyms? na pierwszy rzut oka tylko naklejkami:D
Mozna np podmienić tylko poduche lub tylko taśme czy musi byc komplet ten sam?
poduchy sa takie same, pozatym jak się wymienia kiere to srs się nie powinien i tak zapalić... :> gdzieś kabelek może przytarty masz
poduchy sa takie same, pozatym jak się wymienia kiere to srs się nie powinien i tak zapalić... :> gdzieś kabelek może przytarty masz
Tez tak własnie mysle, tym bardziej ze za pierwszym razem było wszystko ok..
Jak wymieniałem kierę na tę z Pralki to zanim założyłem poduchę przejechałem się bez, żeby sprawdzić czy wszystko gra i po tej przejażdżce kontrolka się zaświeciła i nie zgasła ale po resecie SRS już nie świeci.
ale po resecie SRS już nie świeci.
Jak resetowales SRS bo podobno sa rózne sposoby:p
sorki że wtrącę się w temat SRS ale mam pytanie dotyczące wahaczy górnych w VI gen ek/ej. czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi czy na wahaczach firmy Yamato są nabite jakieś numery, napisy, etc.?
panowie takie objawy po wymianie ssaka z y7 na d15z6 po wcisnieciu sprzegla kiedy obroty sa wysokie wskazowka od obrotka spada niemal do zera dodam e krokowy wyczyszczony i nic nie pomoglo reset tak samo :(
sorki że wtrącę się w temat SRS ale mam pytanie dotyczące wahaczy górnych w VI gen ek/ej. czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi czy na wahaczach firmy Yamato są nabite jakieś numery, napisy, etc.?
Nie wiem czy Ci to pomoże ale ostatnio wymieniałem sworznie w górnych wahaczach na Yamato i na górze sworznia jest namalowany znaczek "Y".
Nie wiem czy Ci to pomoże ale ostatnio wymieniałem sworznie w górnych wahaczach na Yamato i na górze sworznia jest namalowany znaczek "Y".
na moim sworzniu napisane jest DK98 cokolwiek to znaczy.nie ma innych oznaczeń oprócz Prawy i Lewy.zastanawiam się nad oryginalnością tego elementu i może ktoś jest bardziej obeznany w temacie wahaczy tej firmy, lub kiedyś wymieniał i zapamiętał jakieś charakterystyczne dla tej firmy elementy??
panowie takie objawy po wymianie ssaka z y7 na d15z6 po wcisnieciu sprzegla kiedy obroty sa wysokie wskazowka od obrotka spada niemal do zera dodam e krokowy wyczyszczony i nic nie pomoglo reset tak samo :(
sprawdź kody może czujnik położenia przepustnicy.zostawiłeś swoją starą z krokowym?
Witam,
czy oem dolot od ek3/ek4 podejdzie p&p do ej9 (ssak d15b7, przepustnica d14) ???
dzieki
Witam,
czy oem dolot od ek3/ek4 podejdzie p&p do ej9 (ssak d15b7, przepustnica d14) ???
dzieki
Nie. W ek3/4 jest pozioma przepustnica, Ty masz pionową.
Nie. W ek3/4 jest pozioma przepustnica, Ty masz pionową.
mam pozioma bo zmienilem ssacy na d15b7
Jak resetowales SRS bo podobno sa rózne sposoby:p
Ja robiłem to tak: http://www.civicklub.pl/forum/archive/index.php/t-70303.html
mam pozioma bo zmienilem ssacy na d15b7
W takim razie podejdzie tylko jeśli nie masz klimatyzacji. Przewody klimy idą w takim miejscu, że blokują puszkę, przerabiałem ten temat u siebie. Może można by było jakąś hybrydę zrobić - dół z d14 i góra z ek3/4 ale tego nie wiem.
PralkaBoga
20-06-13, 11:26
Pytanko mam. Czym różni się grill w przed i po liftowym Civicu? Mam sedana z 97 i chciałbym grill zmienić na jednoczęściowy z siatką.
Pytanko mam. Czym różni się grill w przed i po liftowym Civicu? Mam sedana z 97 i chciałbym grill zmienić na jednoczęściowy z siatką.
Nie podejdą zamiennie przedlift/polift
W takim razie podejdzie tylko jeśli nie masz klimatyzacji. Przewody klimy idą w takim miejscu, że blokują puszkę, przerabiałem ten temat u siebie. Może można by było jakąś hybrydę zrobić - dół z d14 i góra z ek3/4 ale tego nie wiem.
To dales do myslenia. Mam klime i bede montowal dolot z ek4. Ktos przerabial ten temat?
Tapatalk
Czy alufelgi 14" wejdą na tarcze 262? Wiem, że na feldze stalowej nie ma problemu, a jak jest z alu?
Ja mam ej9 z klimą i dolot z ek4 podszedł bez problemu, żadne przewody nie przeszkadzały, wszystko pasowało i górna puszka i rezonator pod zderzakiem.
Cytat Zamieszczone przez Maskunt Zobacz posta
To dales do myslenia. Mam klime i bede montowal dolot z ek4. Ktos przerabial ten temat?
Nie wiem w czym widzicie problem:) Dolot z EK3/EK4 podchodzi do EJ9 (oczywiście jeśli jest pozioma przepustnica) p&p i nie ważne czy jest klima czy nie. Mam więc wiem:) Z D16Z6 to się zgodzę, że trzeba rzeźbić ale nie z EK3/EK4.
To w takim razie przepraszam, pomieszałem i dolot, który przymierzałem musiał być z innej budy.
Starstruck
20-06-13, 17:29
Dolot EK3/4 do EJ9 pasuje p&p. Z tym z D16Z6 albo D15B7 jest mały problem właśnie przez te przewody klimy, ale da się go ustawić.
a dolot od ek3 rozni sie czyms od tego w ek4? czy sa takie same ?
ps. nie mam klimy :)
różnią się tylko tą gumowa rurą łączącą puszke z filtrem z przepustnicą
czy ma ktoś instrukcję lub może opisać mi gdzie dokładnie jest i jak zdemontować z auta rozrusznik w celu jego regeneracji/wymiany? Civic VI gen d16y7. Czasem przy zapalaniu coś zgrzyta pewnie bendix czy jak to tam się nazywa. I może orientuje się ktoś ile kosztuje regeneracja tego?
Witam mam takie pytanko odnosnie civica 1.4 silnik d14z1 a mianowicie chodzi o to ze gdy przekrecam kluczyk na zaplon to zapalaja sie kontrolki oleju i akumulatora gdy odpalam silnik kontrolki gasna i nagle mam mrygniecie kontrolki oleju i top dzieje sie tylko przy pierwszym odpaleniu po nocy czy to jest normalne??
Czy czujnik położenia wału w D15Z6 jest taki sam jak w D16Y8?
Pozwolę sobie odkopać, ponieważ nigdzie nie potrafię znaleźć takiej informacji.Nie chcę kupować nowego niepotrzebnie, a aso mi nie sprawdzi nr części bez podania numeru vin z którego pochodzi silnik.
prestoneg3
20-06-13, 20:22
pytanie . czy w 6 gen ej są takie same lusterka zewn. przed i po lifcie? i czy z 3d pasują do qp?
różnią się tylko tą gumowa rurą łączącą puszke z filtrem z przepustnicą
A czym dokladnie sie ta rura rozni miedzy d15z6 a b16a2? Bo puszki sa takie same. Ja mam u siebie puszke z b16 a wlasnie szukam rury dolotu bo ta oryginalna z d16y7 jest za dluga i myslalem ze rury z d16y8 b16a2 i d15z6 sa zamienne.
Sent from my GT-S5830i using Tapatalk 2
Starstruck
20-06-13, 20:31
Z B16A2 jest przede wszystkim grubsza, tzn, ma większą średnicę wlotu i (chyba) nie ma rezonatora.
Czy alufelgi 14" wejdą na tarcze 262? Wiem, że na feldze stalowej nie ma problemu, a jak jest z alu?
stalówki 14 wchodzą na 262 więc z alu nie powinno być problemu
to zalezy od felgi, kiedys przymierzalem jakas ktora nie wejszla ;]
Z B16A2 jest przede wszystkim grubsza, tzn, ma większą średnicę wlotu i (chyba) nie ma rezonatora.
Fakt, jest trochę grubsza ale rezonator ma tylko, że od dołu a z EK3 ma z góry.
Moja poprzednia z EK4 pękła i dałem tę z EK3 i jest git:)
siema jaka siła dokręcić głowice do doprażonego silnika d16 z głowicą od z6 i tłokami p29 czekam na szybka odp
czy ma ktoś instrukcję lub może opisać mi gdzie dokładnie jest i jak zdemontować z auta rozrusznik w celu jego regeneracji/wymiany? Civic VI gen d16y7. Czasem przy zapalaniu coś zgrzyta pewnie bendix czy jak to tam się nazywa. I może orientuje się ktoś ile kosztuje regeneracja tego?
demontaż banalnie prosty bo odkręcasz (chyba dobrze pamiętam) 2 śrubki odpinasz kostkę i go po prostu wyciągasz
jak wygląda wpisz na google "rozrusznik d16y7" a znajduje się mniej więcej pod aparatem zapłonowym/przepustnicą.zdejmij dolot to go zobaczysz :)możliwe że wystarczy przeczyścić bendiks który w razie wymiany nie kosztuje majątek.
pytanie . czy w 6 gen ej są takie same lusterka zewn. przed i po lifcie? i czy z 3d pasują do qp?
takie same.pasują :)
siema jaka siła dokręcić głowice do doprażonego silnika d16 z głowicą od z6 i tłokami p29 czekam na szybka odp
Takim samym jak w niedoprężonym. Możesz ewentualnie dać mocniejsze śruby ARP np.. Ja mam mocno doprężony silnik skręcony na OEM szpilkach momentem z manuala. Silnik ma najechane ponad 20 000 i jest ok.
demontaż banalnie prosty bo odkręcasz (chyba dobrze pamiętam) 2 śrubki odpinasz kostkę i go po prostu wyciągasz
jak wygląda wpisz na google "rozrusznik d16y7" a znajduje się mniej więcej pod aparatem zapłonowym/przepustnicą.zdejmij dolot to go zobaczysz możliwe że wystarczy przeczyścić bendiks który w razie wymiany nie kosztuje majątek.
Nie wiem czy przedtem jeszcze ne trzeba odpiąć + od akumulatora.
mamy pytanie sprężyny seryjne w ej9 hb przód i tył różnią się średnicą pręta z którego sprężyna jest zwinięta, które są przód a które tył (cieńsze czy grubsze)?
Panowie śmierdzi!
Coś mi się zalęgło w aucie. Ozonowałem, odgrzybiałem, kombinowałem i dalej jest problem, a jestem alergikiem.
Pytanie - czy jest możliwość dostania się gdzieś głębiej niż tylko przewody wentylacyjne i okolice filtra kabinowego? Czy da się wejść do skraplacza by go wyczyścić? Podejrzewam, że to właśnie tam siedzi to wszystko...
Auto to EK4 ze sprawną, ale śmierdzącą klimą.
Zaczyna mi delikatnie postukiwać maglownica... co radzicie... szukać używki w teoretycznie dobrym stanie, czy może lepiej oddać swoją do regeneracji?
Ja bym regenerował. Kupisz używkę niewiadomego przebiegu i stanu, zamontujesz i po 2 miesiącach może znowu zacząć stukać.
No też tak myślę. Ale z drugiej strony słyszałem, że po regeneracji też to za długo nie wytrzymuje :/
No też tak myślę. Ale z drugiej strony słyszałem, że po regeneracji też to za długo nie wytrzymuje :/
Ja powiem tak, z własnego doświadczenia wiem (moze nie na maglu z hanki) ale lepiej kupic używke, dobrze obejrzec czy nie ciecze itp, gwarancja rozruchowa jest zawsze np na tydzien. Przez ten tydzien wiadomo jak nic sie nie bedzie działo to taki magiel polata wiecej niz, 'otwarty, regenerowany i składany'
Regeneracja nie gwarantuje ze magiel wytrzyma tyle ile nieuszkodzony uzywany.
Tyle odemnie.
ja powiem tak wysyłam magle zawsze do bytomia i jeszcze nie zdarzyło mi się żeby jakiś klient przyjechał z reklamacją(nie tylko Hondy)
gościu daje rok gwarancji na papierze i jest konkret jak coś na PW moge dać namiar
Panowie śmierdzi!
Coś mi się zalęgło w aucie. Ozonowałem, odgrzybiałem, kombinowałem i dalej jest problem, a jestem alergikiem.
Pytanie - czy jest możliwość dostania się gdzieś głębiej niż tylko przewody wentylacyjne i okolice filtra kabinowego? Czy da się wejść do skraplacza by go wyczyścić? Podejrzewam, że to właśnie tam siedzi to wszystko...
Auto to EK4 ze sprawną, ale śmierdzącą klimą.
skraplacz to chłodnica klimy więc on nie jest odpowiedzialny ze śmierdzenie itp. Cały syf zbiera się właśnie na parowniku i wokół niego czyli tam gdzie jest filtr, możesz zdemontować wentylator kabiny i zobaczyć czy tam nie ma tez liści itp. ktoś chyba gdzieś wspominał ze na podszybiu tez się zbiera syf ale co do tego nie mam pewności. U mnie śmierdziało tylko po wyłączeniu klimy, wyczyściłem parownik i cala obudowę z liści i innego syfu a późnień zapodałem plaka do odgrzybiania i przestało śmierdzieć.
Camellia Racing
21-06-13, 15:49
Ja poproszę namiar :)
Sprzęgło Exedy jest twardsze, niż seeryjne oem ? (chodzi, czy pedał sprzęgła nie będzie twardszy ?) wolę się upewnić przed wymianą :P
U mnie pedał zrobił się bardziej miękki.
mamy pytanie sprężyny seryjne w ej9 hb przód i tył różnią się średnicą pręta z którego sprężyna jest zwinięta, które są przód a które tył (cieńsze czy grubsze)?
pomożecie?może ktoś zerknąć kto ma serie zawieszenie
Nie wiem czy przedtem jeszcze ne trzeba odpiąć + od akumulatora.
zgadza się słuszna uwaga o której zapomniałem, bo dla niektórych to oczywiste ;)
kazik2_h9w3
21-06-13, 20:39
pomożecie?może ktoś zerknąć kto ma serie zawieszenie
Te sprężyny z większą ilością zwojów idą na przód i mogą być też grubsze
U mnie pedał zrobił się bardziej miękki.
potwierdzam ;] u mnie tez bardziej mietko zaczelo chodzic
Panowie mam problem. Na zimnym silniku są cyrki ze sprzęgłem, nie można wbić biegu i pedał wpada w podłogę. Po chwili pompowania zaczyna działać normalnie, ale potem na trasie 15km losowo także w czasie jazdy działo się to samo. Bieg zawsze można wybić, ale wbić już niekoniecznie. Chyba nie muszę mówić, że pompowanie w czasie jazdy nie jest fajną sprawą, zwłaszcza jak sie nie może ruszyć spod świateł. Co to może być? Zamierzałem jechać dzisiaj w trasę 100km ale po tym mam wątpliwości.. Do mechanika najwcześniej od jutra i nie wiem co z tym fantem zrobić.. Płyny wszystkie są. (wczoraj dolewałem 0,5l oleju bo miałem poniżej minimum).
Pozdr.
Może odpowietrzyć trzeba(?)
chce założyć do d16y7 kolektor ebay 4-2-1 proszę was o odpowiedzi na pytania:
- czy te kolektory wiszą jakoś nisko w tych silnikach? mam obniżenie ok 35mm i nie chciałbym mieć problemów z jazdą
- czy spalanie się nie zmieni z powodu ulokowania sondy?
- czy dźwięk pracy silnika będzie jakoś wyraźnie inny?
- ogólnie czy mod warty zainwestowania?
Starstruck
23-06-13, 12:47
chce założyć do d16y7 kolektor ebay 4-2-1 proszę was o odpowiedzi na pytania:
- czy te kolektory wiszą jakoś nisko w tych silnikach? mam obniżenie ok 35mm i nie chciałbym mieć problemów z jazdą
- czy spalanie się nie zmieni z powodu ulokowania sondy?
- czy dźwięk pracy silnika będzie jakoś wyraźnie inny?
- ogólnie czy mod warty zainwestowania?
- w 90% tak;
- nie;
- nie;
- nie - lepiej poszukać z D16 VTEC
Uklad sterowania sprzeglem. Ale w pierwszej kolejnosci sprawdz czy niema wyciekow w okolicach wysprzeglika albo pompy sprzegla.
- nie - lepiej poszukać z D16 VTEC
uważasz, że lepszy będzie kolektor np z d16z6 lub d16y8? nie zależy mi na wyglądzie pod maską a raczej na tym, żeby poprawić doły w tym silniku, żeby nie było takiego muła od dołu...
Panowie mam problem. Na zimnym silniku są cyrki ze sprzęgłem, nie można wbić biegu i pedał wpada w podłogę. Po chwili pompowania zaczyna działać normalnie, ale potem na trasie 15km losowo także w czasie jazdy działo się to samo. Bieg zawsze można wybić, ale wbić już niekoniecznie. Chyba nie muszę mówić, że pompowanie w czasie jazdy nie jest fajną sprawą, zwłaszcza jak sie nie może ruszyć spod świateł. Co to może być? Zamierzałem jechać dzisiaj w trasę 100km ale po tym mam wątpliwości.. Do mechanika najwcześniej od jutra i nie wiem co z tym fantem zrobić.. Płyny wszystkie są. (wczoraj dolewałem 0,5l oleju bo miałem poniżej minimum).
Pozdr.
Miałem dokładnie to samo, na 100% walnięta jest pompka sprzęgła lub wysprzęglik. Temat wymiany ogarniesz sam w godzinę pod blokiem, wrzucałem nawet tutorial jak wymienić reperaturkę w pompce. Zobacz czy przy pedale sprzęgła nie sączy się płyn.
uważasz, że lepszy będzie kolektor np z d16z6 lub d16y8? nie zależy mi na wyglądzie pod maską a raczej na tym, żeby poprawić doły w tym silniku, żeby nie było takiego muła od dołu...
Dokładnie, jest tak jak piszesz.
Miałem wydechowy z6 teraz mam rurowy. Na rurowym wydech jest troszke mniej basowy, jeśli są jakieś różnice w mocy to niewielkie na plus dla rurowego
uważasz, że lepszy będzie kolektor np z d16z6 lub d16y8?
Tak. Tym bardziej jak sam napisałeś nie zależy ci na wyglądzie pod maską. Zapłacisz 2 razy mniej a efekt dla silnika będzie ten sam. :)
Ok problem rozwiązany - jednak brakło płynu i zapowietrzyło układ. Płynu dolałem, odpowietrzyłem i wszystko gra.
Ciastek200
23-06-13, 17:08
Czy oslona dolna silnika z V gen hb bedzie pasowala do VI gen hb?
Ok problem rozwiązany - jednak brakło płynu i zapowietrzyło układ. Płynu dolałem, odpowietrzyłem i wszystko gra.
pytanie tylko dlaczego brakło płynu, sprawdź pompkę i wysprzeglik jak koledzy radzili, żeby się nie okazało ze problem powrócił.
pytanie tylko dlaczego brakło płynu, sprawdź pompkę i wysprzeglik jak koledzy radzili, żeby się nie okazało ze problem powrócił.
od teraz będę miał to na uwadze i będę co pare dni sprawdzał poziom płynu. jak będzie uciekał to kupię pompkę i wysprzęglik i się wymieni.
Jeśli musiałeś uzupełniać płyn, to musi on nieźle spierdzielać. Poza tym, nie kupisz pompki, bo zamienników praktycznie nie ma, a oem kosztuje chory hajs. Kupuj oem reperaturkę (około 160zł w Haparts.pl), wymiana to, tak jak pisałem, koło godziny. Sprawdź najpierw co cieknie.
witam
mam "mały problem" z moją Hondą
model EK3 D15Z6
objawy brak iskry ( wykręcone świece , kręcone i nie ma na żadnej )
ponad to brak paliwa ( po wykręceniu świec suche a było wcześniej kręcone :) )
po przekręceniu kluczyka "pyka" przekaźnik od pompy paliwa , immo gaśnie i check engine gaśnie cała elektryka działa
rozrusznik kręci "jak szalony" efektu żadnego
poradźcie coś bo nie wiem od czego szukać i gdzie szukać
aaa wczoraj auto "dzielnie grało na grillu" ale wszystko było oki stacyjka wyłączona pykało tylko radio
a dzisiaj normalnie odpaliła rano a około 15 już samo kręcenie :(
pozdrawiam
kazik2_h9w3
23-06-13, 21:50
A alarm??? może on odcina
Miałem tak u siebie
kazik2_h9w3
23-06-13, 22:03
W takim razie może to być cewka w aparacie zapłonowym
Też to miałem u siebie
Nie mogę znaleźć, być może słabo szukałem. :<
Wydech z Rover'a 420 Diesel (2,25) chciałbym zaadoptować do swojego sedana ek4, ktoś miał jakieś bliższe przeżycia z taką konfiguracją?
Pozdrawiam,
WK
Starstruck
24-06-13, 00:22
Potrzebujesz ok metra rury na odcinek kolektor - rury roverowe i rury na połączenie z końcowym. I tyle w sumie
Panowie, istnieje jakiś dobry zamiennik pompy paliwa do D16ki z VTECiem? Jeśli tak, to gdzie takie coś kupić? Oczywiście mam na myśli zamiennik parametrami odpowiadający pompie OEMowej, nie żadne tam tjuningowe pompy za kosmiczny hajs:)
No i drugie pytanie - czy do D16Y8 można zapodać pompę z B18C4?
Edit: dobra, już wiem, że pompka z B18 podchodzi bez żadnych problemów:)
Panowie takie szybkie pytanko:
Czy założenie takiego wygłuszenia maski ma sens:
http://allegro.pl/honda-civic-95-98-2d-oryginalne-wygluszenie-maski-i3330463938.html
Nie wiem czy oryginalnie było to montowane w ej9 przed liftem, ale u mnie tego nie ma.
czy jest jakaś możliwość zwiększenia pojemności w d16?
Panowie takie szybkie pytanko:
Czy założenie takiego wygłuszenia maski ma sens:
http://allegro.pl/honda-civic-95-98-2d-oryginalne-wygluszenie-maski-i3330463938.html
Nie wiem czy oryginalnie było to montowane w ej9 przed liftem, ale u mnie tego nie ma.
Jeśli ma sens, to tylko jakiś ukryty.
:D
U mnie nie ma i w niczym to nie przeszkadza.
PralkaBoga
25-06-13, 09:24
Gdzie znajdę dmuchawę nawiewu żeby ją wyczyścić? Coś mi się wydaje że jakiś syf się tam nazbierał bo buczy na każdym stopniu :/
Za schowkiem po stronie pasazera:)
skolopendra
25-06-13, 09:31
Gdzie znajdę dmuchawę nawiewu żeby ją wyczyścić?
najpewniej będzie jeśli zaglądniesz do manuala :cool: leniu
Remont zawieszenia przód.
Potrzebuje:
2x Sworzeń górny
2x Sworzeń dolny
2x końcówki drążków
Ofc. kupie firmy 555.
Coś jeszcze się wymienia? Tuleje mam wszystkie poliuretanowe.
drazki jesli maja luzy, laczniki staba jesli luzy
Stabilizatora brak. A co do drążków piszesz o tym co łączy się z końcówkami?
Bo mi chodziło o same końcówki. Tak jak tu
http://allegro.pl/honda-civic-koncowka-drazka-lewa-japan-555-i3343960953.html :p
drazek kierowniczy, ten na ktory sie nakreca koncowke drazka jesli ma luz to mozesz odrazu wymienic
Czy jeżeli zatkam ręką wlot w puszce filtra powietrza to silnik powinien zgasnąć albo przydusić się?
Powinien zgasnąć. Jeśli nie zgaśnie, to gdzieś łapie lewe powietrze.
Civic EJ6- coupe 98'
Czy wahacze ze zwrotnicami (przód ) podejdą z MB 2000r' ?
Civic EJ6- coupe 98'
Za dobrze by było, jakby pasowały.
:p
na 100 % nie pasują ? sprzedawca zapewnia mnie że pasują, ale też mi to nie pasuje :D
na 100 % nie pasują ? sprzedawca zapewnia mnie że pasują, ale też mi to nie pasuje :D
Niby i to i to VI generacja, ale ja bym się skłaniał bardziej ku temu, że do EJ6 bardziej będą pasować części zawieszenia z EJ9 niż z MB.
Ale może się mylę.
Brdzo bym prosił o potwierdzenie użytkowników
login no offence ale jak już udzielasz odpowiedzi to zadbaj o to, żeby były sprawdzone bo najpierw rzucasz, że nie pasują a teraz nagle, że możesz się mylić:p Nie pisz po to, żeby pisać plis.
chlapacze przód - wiem, że coupe/sedan/hb mają takie same, ale czy jest różnica przedlift - polift? Niby błotniki są różne, ale czy aby na pewno w miejscu, gdzie przychodzą chlapacze? Nawet na jebaju nie mieliby chlapaków do poliftów?
przód z tego co wiem jest ten sam, w coupe są inne na tyle a w hb nie wiem.
Chodzi Ci tylko o przód tak?
Są takie same :)
login no offence ale jak już udzielasz odpowiedzi to zadbaj o to, żeby były sprawdzone bo najpierw rzucasz, że nie pasują a teraz nagle, że możesz się mylić:p Nie pisz po to, żeby pisać plis.
Wyszło tak, jak wyszło. Trochę się pospieszyłem, sorry.
Mam nadzieję, że nikt przez to zginął.
konstruktor
25-06-13, 22:50
Civic EJ6- coupe 98'
Zamieszczone przez zuczek342
na 100 % nie pasują ? sprzedawca zapewnia mnie że pasują, ale też mi to nie pasuje
Niby i to i to VI generacja, ale ja bym się skłaniał bardziej ku temu, że do EJ6 bardziej będą pasować części zawieszenia z EJ9 niż z MB.
Ale może się mylę.
zwrotnice pasują z każdego 5g / angielki / del sola / jakiś prelude
natomiast co do wahaczy :
A. przednie górne : są inne w 5g oraz 6g - w 5g na tulejach są zamocowane śruby , natomiast w 6g są same tuleje
B. przednie dolne : w6g hb oraz sedan są blaszane - profil zamknięty , natomiast w 6g qp oraz 5g/mb(itp)/dc są żeliwne oraz inaczej wygląda mocowanie łącznika staba
natomiast na samo pytanie czy pasują, nie mogę odpowiedzieć ponieważ sam do siebie montowałem w/w wahacze przednie dolne z mb i wszystko było by ok gdyby nie otwór w tuleji w sankach , montowałem od razu tuleje z PU i w nich był otwór na M12 a śruba w 6g była M14 - oczywiście wystarczyło tylko zmienić metalową część z tuleji PU , którą przysłano mi po tel. - Wahacz pasował.
Natomiast czy producent popełnił błąd przysyłając mi tuleję z otworem fi12 zamiast fi 14 , czy też jest to różnica w budowie sanek nie potrafię powiedzieć.
Przeglądając 'manuala' :
6g coupe , cz nr 14 (śruba)
http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda&hmodtyp=9033,9034,9035,9036,9037,9038,9039,9040,90 41,9042,9043,9044,9045,9049,9050,9051,9052,9053,90 54,9055&nplgrp=4&cmodnamepc=CIVIC%20COUPE&xcardr=2&dmodyr=1998&carea=KG&ctrsmtyp=5MT&xgrade=1.6ILS&nplblk=B__2710
6g HB
http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda&hmodtyp=12054,12055,12056,12057,12058,12059&nplgrp=4&cmodnamepc=CIVIC&xcardr=3&dmodyr=1996&carea=KG&ctrsmtyp=5MT&xgrade=1.5ILS&nplblk=B__2710
wychodzi na to że pomylił się producent przysyłając złą metalową tuleję.
http://www.strongflex.eu/pl/081095a-tuleja-wahacza-przedniego-wewnetrzna-sport_150.html
http://www.strongflex.eu/pl/081271a-tuleja-wahacza-przedniego-dolnego-wewnetrzna-sport_214.html
tak to u mnie wyglądało
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?139189-jak-quot-zamontowa%E6-quot-wahacze-z-mb-stabilizator-28mm-do-EK
jakie oznaczenie ma pasek pompy wspomagania?
Jeśli podczas konserwacji podwozia użyję w niektórych miejscach Brunoxa to co potem nałożyć na niego przed Bollem ? Można bezpośrednio na niego czy może w kolejności Brunox -> podkład antykorozyjny ( jaki polecacie ? znalazłem też od Bolla) -> Boll do podwozi ? Ogólnie plan jest taki aby wykonać taką renowację na tylnej części podwozia w warunkach "podjazdowo - domowych" a przed zimą oddać do pełnej konserwacji w jakimś ogarniającym to zakładzie. Ale oni raczej chyba tylko tryskają jakieś barany itp. a nie bawią się, tak jak ja mam w planie z Brunoxami, prawda to ?
Rozpórka C-pillar od Jarusa, wymaga zdemontowanie zagłówków czy wystarczy je odwrócić?
Nie chciałbym, żeby pasażerowie uderzali głową o niego przy hamowaniu.
Jeśli podczas konserwacji podwozia użyję w niektórych miejscach Brunoxa to co potem nałożyć na niego przed Bollem ? Można bezpośrednio na niego czy może w kolejności Brunox -> podkład antykorozyjny ( jaki polecacie ? znalazłem też od Bolla) -> Boll do podwozi ? Ogólnie plan jest taki aby wykonać taką renowację na tylnej części podwozia w warunkach "podjazdowo - domowych" a przed zimą oddać do pełnej konserwacji w jakimś ogarniającym to zakładzie. Ale oni raczej chyba tylko tryskają jakieś barany itp. a nie bawią się, tak jak ja mam w planie z Brunoxami, prawda to ?
Brunox to już chyba jest podkład... Ja wyczyściłem i tam gdzie był rudy nalot/goła blacha psikałem brunoxem epoxy, na to przyszedł boll do konserwacji podwozi. Po zimie nie widać śladów zużycia/korozji, jak było tak jest:)
konstruktor
26-06-13, 22:20
Rozpórka C-pillar od Jarusa, wymaga zdemontowanie zagłówków czy wystarczy je odwrócić?
Nie chciałbym, żeby pasażerowie uderzali głową o niego przy hamowaniu.
wystarczy odwrócić
sebawo dziękówa za odpowiedź. Zrobię jak Ty i będę obserwował jak to się będzie sprawować.
jakies pomysle ocb z tym stukaniem?
http://www.youtube.com/watch?v=Cck0wM0kfe4
"ten film wideo jest prywatny"
daj albo bezpośredni link, albo go "odptywatnij" :p
juz powinno dzialac
tutaj link do YT http://youtu.be/Cck0wM0kfe4
dalej nie działa:cool:
w ustawieniach dot. prywatności daj na "publiczny" :)
e: już OK:)
a ten ??
http://youtu.be/Cck0wM0kfe4
o kur... coś tam zdrowo nawala:(
po zwiększeniu obrotów hałas się nasila/ustaje?
no odnioslem wrazenie, ze tylko na goracym na wolnych to slysze
zawory ze 2 miesiace temu byly regulowane
zejde do auta i jeszcze raz nagram ze zwiekszaniem obrotow
no tylko nie puk puk :P ;(
Jak na gorącym i na wolnych, to wszystko wskazuje na panewkę:(
Zawory się zwykle tłuką na zimnym do momentu załapanie temperatury.
Kasowniki vitka tez raczej inny dźwięk wydają.
A co jest podczas jazdy przy obciążeniu silnika?
Kasowniki vitka tez raczej inny dźwięk wydają.
Taki?
http://youtu.be/-lTADCn06xE
feliciano4
27-06-13, 20:42
Witam, wiecie moze gdzie dostane takie gumowe linki, mocowanie pólki bagaznika do klapy ? jak sie otwiera bagaznik to połka rowniez sie podnosi.
http://ifotos.pl/zobacz/2013-06-2_nxqhnnp.jpg/
Siema!
Czy żeby zamontować ASR i LCA w EJ8 niezbędny jest montaż stabilizatora tylnego?
Z góry dzięki za odpowiedź!:)
Witam. Kupiłem takową rozpórkę jednak nie zabardzo chce ona podejść do mojej ej2 http://allegro.pl/honda-civic-92-01-rozporka-dolna-przod-5g-6g-wwa-i3314858417.html Brakuje około 0,5cm (przeszkadza maglownica) wie ktoś dlaczego tak jest?
Wg mnie jest to rozpórka z MB i dlatego może nie pasować P&P.
Witam, wiecie moze gdzie dostane takie gumowe linki, mocowanie pólki bagaznika do klapy ? jak sie otwiera bagaznik to połka rowniez sie podnosi.
http://ifotos.pl/zobacz/2013-06-2_nxqhnnp.jpg/
Sugeruję, żebyś:
01. Albo zapytał tutaj:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?8950-Szybkie-pytanie-szybka-odpowiedź-TYLKO-NADWOZIE-MA-MB-MC!
02. Albo napisał tu:
http://www.civicklub.pl/forum/forumdisplay.php?18-Kupię
a ten ??
http://youtu.be/Cck0wM0kfe4
ok, to nie panewki - uuuuuuuuufffffff
wtryski, zawory, łożysko aparatu zaplonowego - taka dostalem diagnoze ;]
od jakiegoś czasu mam problem z przednimi hamulcami , gdy podjeżdżam do świateł lub gdy staję to po na ciśnięciu lekko hamulca słyszę taki metaliczny dźwięk dochodzący z tarczy , gdy jadę szybko i hamuję nie słychać nic . Może to świadczyć o zużyciu klocków hamulcowych ?
Witam. W swojej Hani mam mały problem od zakupu jej nie działał zegarek... po jakimś czasie postanowiłem go naprawić(wymienić na inny). Co się okazało drugi zegarek również nie wyświetla nic... Jaka może być tego przyczyna? Nie mam pomysłów co do powodów dlatego stad moje pytanie. Z góry bede wdzieczny za jakiekolwiek porady....
Jaka może być tego przyczyna?
Sprawdź bezpieczniki pod maską. Jeden na 99% jest trafiony, tylko nie pamiętam który.
Dziękówka... Właśnie to uczyniłem 7.5 Buck Up trafiony... Zegar chodzi... :)
bednar_ek35
28-06-13, 20:17
od jakiegoś czasu mam problem z przednimi hamulcami , gdy podjeżdżam do świateł lub gdy staję to po na ciśnięciu lekko hamulca słyszę taki metaliczny dźwięk dochodzący z tarczy , gdy jadę szybko i hamuję nie słychać nic . Może to świadczyć o zużyciu klocków hamulcowych ?
Sprawdz czy nie masz luzu na prowadnicach,znajomy borykał sie z takim podobnym problemem i okazało sie że ma luz na prowadnicach i ma takie metaliczne pykanie przy dohamowywaniu,
Sprawdz czy nie masz luzu na prowadnicach,znajomy borykał sie z takim podobnym problemem i okazało sie że ma luz na prowadnicach i ma takie metaliczne pykanie przy dohamowywaniu,
podobnie mialem. jechalem cisza, nawet wolno, tylko przyhamowalem- szuranie. klocki ok, wszystko niby ok. rozebralem tylny zacisk okazalo sie, ze tloczek staje, bo korozja go dopadla. chodzic chodzil w jakims zakresie, ale nie na tyle, zeby hamowalo i stad ten dzwiek. nowe gumeczki tloczek i sprawa zalatwiona :)
witam potrzebuje momenty dołu d16y7 korby, wal , i pompy oleju
potrzebuje momenty
Sciagnij manual (np. z chomika) bedziesz mial potrzebne dane a nawet wiecej. pozdro
mam manuala ale nie znalazlem
feliciano4
29-06-13, 23:01
Witam , mozna w jakiś sposób podkleic odklejajaca sie podsufitke :) ?
Witam , mozna w jakiś sposób podkleic odklejajaca sie podsufitke :) ?
Klej tapicerski ale najlepiej zdjac, odswiezyc material albo kupic nowy i przykleic na nowo
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
przepustnica z b18, ssak z d15z6. Jaka uszczelka miedzy to? Przepustnica jest kompletna. Wkładam z całym osprzętem czy coś z dserii przekładam?
Panowie zmieniam słupek w swoim ej9. Mam d14a3 wkładam d14a2 w nim jest inny aparat zapłonowy (ma inne kostki do podłączenia) czy podejdzie on z mojego d14a3 ?
Dzięki
Ciezko popatrzec przylozyc i samemu sie przekonac?
Właśnie nie mam jak teraz bo jest u mechanika. Chciałem się dowiedzieć czy kupić jakieś kostki czy inny aparat żeby mi to w miarę szybko ogarnął.
witam, jak usunac rezonator w dolocie od ek3? :)
Sedan Przed i po lift występował pod jakim oznaczeniem ? ek ? ej ?
Był zarówno jako EJ9, jak i EK3 i EK4.
czy kolektor wydechowy z d16w4 jest taki sam jak z d16y8? jesli nie to jakie sa różnice?
Był zarówno jako EJ9, jak i EK3 i EK4.
EK1, - D16 EU
EJ8, EJ6 - d16 USDM
Witam mam pytanie czy ta kiera będzie pasować do EK4 ważne:
http://allegro.pl/honda-integra-itr-dc2-97-kierownica-momo-oryginal-i3300379760.html
z góry dziekuje za odpowiedzi
kierownica z integry pasuje do 5gena, ale do 6 gena NIE pasuje.
czy dokładka z PU jest na tyle elastyczna że można zgiąć ją na pół i zapakować w torbę? konkretnie SiR
bednar_ek35
01-07-13, 22:16
witam, jak usunac rezonator w dolocie od ek3?
Najlepiej zdejmij zderzak i będziesz miał lux dostęp żeby go odkręćić.
czy dokładka z PU jest na tyle elastyczna że można zgiąć ją na pół i zapakować w torbę? konkretnie SiR
Tak
Najlepiej zdejmij zderzak i będziesz miał lux dostęp żeby go odkręćić.
nie czaje... wrzucilem teraz dolot od ek3 do ej9 i jak mam odlaczyc ten rezonator? gdzie to jest i jak to wyglada? :)
Białe duże pudło, tak w skrócie ;)
Witam. które bloki podejdą p&p zamiast d16y8?
bednar_ek35
02-07-13, 03:12
Wojtas rezonator w ek3 jest pod zderzakiem
Widocznie rezonatorem nazywasz tą drugą komore w puszce od ek3,puszke filtra możesz rozebrać rozdzielając ją na dwie części.
witam panowie mam pytanko. w moim ek3 nie świeci sie światło w kabinie samochodu ani jak otwieram drzwi ani jak sam włącze. jest jakiś bezpiecznik od światła w kabinie?