Zobacz pełną wersję : pytania i odpowiedzi - VI gen EJ/EK
Czemu gdy założyłem amortyzatory z sedana do hb to zrobiło się strasznie twardo ??(tylne amory)
Może nie były oem? Gazowo-olejowe są twardsze.
serek12345
22-04-14, 21:42
Witam, mam problem z hamulcami ,tył prawie w ogóle nie hamuje, proszę o pomoc. Auto civic ek4 HB , tarcze i kolocki po przejechani może 6tyś , więdz prawie nowe. Po przeglądzie okazało się, że przód jest bardzo dobry , natomiast problem jest z tyłem. Ręczny hamuje prawie równo i blokuje koła tak że wyjechałem z rolek.Natomiast hamulec nożny jest, ale bardzo słaby, hamuje również równo ,ale na rolka nie zablokował kół tylnych. Proszę o jakieś rady, co może być powodem bardzo słabego hamulca nożnego tylnej osi? Kolektor siły hamowania? może pompa?
Szyba kierowcy w hb stoi w połowie wysokości. Bezpiecznik cały, wtyczka ok, nie słychać silniczka, nie było czuć spalenizny, szyba pasażera zamyka się z 2 przycisków. Silniczek padł?
Może nie były oem? Gazowo-olejowe są twardsze.
A nie wiesz może czy są tak samo długie i czy nie mają grubszego tłoka ??
Szyba kierowcy w hb stoi w połowie wysokości. Bezpiecznik cały, wtyczka ok, nie słychać silniczka, nie było czuć spalenizny, szyba pasażera zamyka się z 2 przycisków. Silniczek padł?
moze spadla ci z prowadnicy i sie przyciela? zdejmij boczek i sprawdz
A nie wiesz może czy są tak samo długie i czy nie mają grubszego tłoka ??
Moje gazowo-olejowe KYB excel-G ogólnie są grubsze i mają tłoczysko większej średnicy niż oem. Długość powinna być podobna. Zwykle na amortyzatorze jest wybita nazwa firmy, albo jakaś naklejka.
Jeśli chodzi o różnice oem z HB i Sedana, to myślę że powinny być takie same.
Bo kurde założyłem amory z mb sedana i dziwnie się to zachowuje tzn jest tak twardo że nie idzie auta ugiąć, i próbowałem z różnymi springami i nic :/
A ty jak założyłeś te amortyzatory gazowo-olejowe jakie odczułeś wrażenie ? Że zrobiło się twardsze czy nie??
Bo kurde założyłem amory z mb sedana i dziwnie się to zachowuje
MB? Od angielki? Jeśli tak, to mogą być sztywniejsze, bo angielka jest cięższa.
Noo tak dokładnie od mb angielki czyli ma się tak zachowywać że będzie twardo ??
Starstruck
23-04-14, 12:32
W ogóle dziwne, że udało się je zamontować :confused:. Zawias tył z angielki nie pasuje p&p z tego co wiem. I ma prawo być sztywniej.
Tak będzie sztywno, bo angielka jest cięższa i musi być sztywniej, druga sprawa, że widełki powinny być węższe i raczej nie powinno się dać zamontować, no chyba że jakiś zamiennik i ma uniwersalne (czytaj szersze) widełki.
Posują P&P te amorki zrobić wam foto ??zamontowałem dlatego pytam czy ma być tak sztywno :]
Z góry założyłem że wymieniłeś amorki między japońskimi wersjami. :)
Zdjęcie możesz dać.
Po założeniu do EJ zamienników Kyb, nadal da się trochę ugiąć tył. Chociaż dokładnie tego nie sprawdzałem. Na pewno różnica jest w jeździe. Auto jest twardsze/sztywniejsze. Jest mniej komfortowo, wyraźniej czuć dziury. Coś za coś.
Z tego samego powodu, użytkownicy angielek narzekają, że gwint mts dla japońskich 6gen jest u nich miękki.
TajniakOsz [PL]
23-04-14, 16:12
Witam,
Nadszedł czas wymiany sprzęgła (VI gen., D15Z6). Jaki jest to koszt i jakie sprzęgło dobrze się sprawuje? Znajomy z warsztatu znalazł najtańsze za 650pln, a średnio wierzyć mi się chce, że tańszych w przyzwoitej jakości nie ma - więc jakby ktoś podał konkretne tańsze sprzęgło byłbym wdzięczny.
Jesli masz 200mm to cena bardzo realna, jesli 212mm to polecam Exedy jak dobrze poszukasz to wyrwiesz za nie cale 400zl, duzo ludzi zaklada tez Aisin.
Widac znajomy mechanik chce dobrze zarobic, exedy max 400zl kosztuje.
TajniakOsz [PL]
23-04-14, 17:29
A jak sprawdzić, czy mam 200 czy 212mm?
VI gen., D15Z6, EK3, 4D.
Starstruck
23-04-14, 17:32
Wg mnie masz 200, ale 212 kosztuje ok. 50 zł. Więc nawet zakup zamachu + sprzęgło wyjdzie taniej, niż zestaw sprzęgła pod 200 mm, który jest po prostu drogi.
TajniakOsz [PL]
23-04-14, 17:35
Ok, dzięki.
Dwie d15z6 w ktorych wymienialem sprzegla mialy 212mm
TajniakOsz [PL]
23-04-14, 18:53
Dwie d15z6 w ktorych wymienialem sprzegla mialy 212mm
A jak to sprawdzić?
Starstruck
23-04-14, 19:17
I zmierzyć miarką.
Panowie gdzie najlepiej kupic lusterka spoona do ek3 chodzi mi o cena/jakosc żeby to jakos było spasowane
Starstruck
23-04-14, 22:42
U Jarusneta albo u Chavesa.
Jakie łączniki mam kupić jeśli chcę wrzucić do EJ9 staba na tył z MB6? Takie jak do EK4?
Pany w miejscu kata mam wspawaną rure,ale zauważyłem,że wydech się zbyt napręża podczas dodawania gazu. Myślałem żeby wstawić tam złącze elastyczne,zda to egzamin ?
Wydziergane z Galaxy S III
Starstruck
23-04-14, 23:53
Pany w miejscu kata mam wspawaną rure,ale zauważyłem,że wydech się zbyt napręża podczas dodawania gazu. Myślałem żeby wstawić tam złącze elastyczne,zda to egzamin ?
Zda.
Jakie łączniki mam kupić jeśli chcę wrzucić do EJ9 staba na tył z MB6? Takie jak do EK4?
Tak z ek4
D14a4 pali dużo oleju i teraz pytanie remontować to co jest czy szukać d16 na swapa. Max co mogę wydac na wszystko to 3tys(części plus robocizna )
Na mocy specjalnie mi nie zależy bardziej na ekonomice... Doradźcie bo mam mętlik w glowie.
Mobilnie Lumia. 920:p
piotreek23
24-04-14, 09:42
Kupić zdrowszy słupek od D14 i przełozyć 1do1. Remont koło 2,5kzł (w każdym razie mi tak wycenili moją D14Z2)
doradźcie bo mam mętlik w glowie.
d15z6
siemanko, szybkie pytanie.
sprężyny do ej9
nie wiem które wybrać czy te http://www.racingfactory....5-01-id-69.html
czy einbachy używki -35
ma ktoś u siebie coś z powyższego zestawu i zechciałby się podzielić informacją albo i zdjęciem jak to wygląda przy ej9 i jak to jeździ?
Pozdrawiam ;)
A więc tak udało mi się uciąć łeb śruby która trzyma wachacz i wybić ją , pojawiły się teraz kolejny problemy , w gwincie mts nie dostałem kopułki amortyzatora i muszę ją wykręcić ze starych amortyzatorów . Nie mam ściągacza do sprężyn i nie wiem jak to bezpiecznie zrobić
2 pytanie jest takie , z lewej strony mam wachacz prościutki i jest wszystko ok z prawej strony też jest ok tylko wachacz jest krzywy . Jest możliwość że jest to inny wachacz i taki powinien być ?
http://zapodaj.net/af5b0d677e1b7.jpg.html
Polećcie mi proszę jakiegoś lakiernika / sklep z farbami, który w Poznaniu przygotuje lakier i nabije w spray?
wiesko1261
24-04-14, 12:47
nie , i lepiej wymienić :D
wahacze nie są drogie , używki około 40pln.
A więc tak udało mi się uciąć łeb śruby która trzyma wachacz i wybić ją , pojawiły się teraz kolejny problemy , w gwincie mts nie dostałem kopułki amortyzatora i muszę ją wykręcić ze starych amortyzatorów . Nie mam ściągacza do sprężyn i nie wiem jak to bezpiecznie zrobić
2 pytanie jest takie , z lewej strony mam wachacz prościutki i jest wszystko ok z prawej strony też jest ok tylko wachacz jest krzywy . Jest możliwość że jest to inny wachacz i taki powinien być ?
http://zapodaj.net/af5b0d677e1b7.jpg.html
1. Koszt ściągacza to około 50 zł. Później też się przydaje przy zmianie wysokości gwintu np na zime.
2. Masz pokrzywiony wahacz - musisz go wymienic.
No to mam jeszcze jedno pytanie , żeby zdjąć tylny amortyzator to trzeba odkręcić wachacz? Kolega mi mówił żebym stanął ba tarczy to sam wyjdzie , ale nie ugina się aż tak żeby wyszedł
Rurą jakąś podegnij i wyjdzie:D
Nie mam ściągacza do sprężyn i nie wiem jak to bezpiecznie zrobić
odkręć zabezpieczenia amortyzatora na opuszczonym aucie podlewaruj auto i wszystko samo bezpiecznie zejdzie. Co do tego wahacza to wygląda on strasznie. Jestem ciekaw jak było możliwe ustawienie zbieżności z tym wahaczem.
Tak na szybko; jaka jest średnica zewnętrzna dużego cukierka?
Już wiem :o
witam, mam pytanie, są jeszcze jakieś inne uszczelki oprócz vteca i cam seal (uszczelniacz wałka rozrządu) ?
wymieniłem uszczelkę vteca teraz mam zamiar cam seal ale nie jestem pewny czy to z tego cieknie są jeszcze jakieś miejsca które mogą być winne
foto jak to wygląda:
http://images64.fotosik.pl/914/96813287dcbe7240med.jpg (http://www.fotosik.pl)
Witam. U mnie pojawiło się coś dziwnego. Jadąc po nierównościach coś mi skrzypi w lewym przednim kole. Żaden mechanik nie wie co to. Auto było na szarpakach i nic nie wykazało. Wczoraj jeszcze zauważyłem, że wykonując ruchy niewielkie kierownicą lewo prawo też slychać skrzypienie i rypienie. Nikt nie wie co to i nikt nie jest w stanie pomóc. może Wam coś takiego się przydarzyło??
I jeszcze jedno. Gdzie mogę zamówić tarcze hamulcowe BREMBO?
A to nie jest zużycie magla? Bo też mi skrzypi przy lekkich ruchach kierownicą.
Ja przychodzę z dziwnym problemem. W ciepło-gorące dni jak dzisiaj kiedy samochód stoi na pełnym słońcu i się nagrzewa to gdy chcę go odpalić to na drugiej pozycji stacyjki nie włączają się żadne kontrolki ani nie słychać pracy pompy. Jednak po przekręceniu na III pozycję odpala bez problemu. Ja ogólnie miałem problem z kostką, kiedyś przy przekręcaniu z II na III styki nie łapały i rozrusznik w ogóle nie kręcił ale wystarczyło zacząć dociskać kluczyk (styki się dotknęły) i odpalał za każdym razem. Więc zastanawiam się czy wysoka temperatura może mieć wpływ na to, że styki jakoś nie łączą i przez to, te kontrolki się nie zapalają (chyba miga wtedy immo) czy przyczyna raczej leży gdzie indziej? Jak teraz sięgnę pamięcią to przy bardzo dużych mrozach miałem podobny problem ale zdarzyło się to raz czy dwa to sobie głowy tym nie zawracałem. Wrażliwy ten samochód :D
Witam. U mnie pojawiło się coś dziwnego. Jadąc po nierównościach coś mi skrzypi w lewym przednim kole. Żaden mechanik nie wie co to. Auto było na szarpakach i nic nie wykazało. Wczoraj jeszcze zauważyłem, że wykonując ruchy niewielkie kierownicą lewo prawo też slychać skrzypienie i rypienie. Nikt nie wie co to i nikt nie jest w stanie pomóc. może Wam coś takiego się przydarzyło??
I jeszcze jedno. Gdzie mogę zamówić tarcze hamulcowe BREMBO?
Ja bym obstawiał raczej dolny sworzeń. Na szarpakach często nie wykrywają ich zużycia i nie wszyscy też potrafią sprawdzać w hondach te sworznie. Prosty test... weż strzykawkę z igłą nabierz trochę oleju i wstrzyknij pod gumkę sworznia, jak przestanie skrzypieć to on jest do wymiany.
Tarcze brembo np na allegro można kupić, kumpel ostatnio nawet sobie zamawiał.
Magiel u mnie nie jest już najlepszej kondycji. Słychać właśnie z okolicy magla i sworznia. Wolęzapytać niż wymieniać bez potrzeby.
Dzięki Panowie :D
Panowie, bardzo pilna sprawa - czy wkłady luster w EJ9 są takie same w lustrach manualnych i elektrycznych?
Pękło mi lewe lustro (strona kierowcy) i bardzo szybko muszę znaleźć taki wkład, a nie wiem czy z manuala podejdzie
Panowie, bardzo pilna sprawa - czy wkłady luster w EJ9 są takie same w lustrach manualnych i elektrycznych?
Pękło mi lewe lustro (strona kierowcy) i bardzo szybko muszę znaleźć taki wkład, a nie wiem czy z manuala podejdzie
same szkła tak ale te czarne mocowania inne sa
Nie mogę znaleźć odpowiedniego działu więc zapytam tutaj. Jaki gwint jest lepszy MTS czy TA-TECHNIX?
pojemność cm3 wtrysków w D14A3 jest taka sama jak w D14Z2 ? :)
pojemność cm3 wtrysków w D14A3 jest taka sama jak w D14Z2 ? :)
Tak :)
Co ile kilometrów powinno się wymienić/wyczyścić filtr paliwa w hondzie i czy jest to konieczne?
jak mnie pamięć nie myli (choć mogło to być z manuala 5 gena, ale pewnie w 6 jest podobnie) co 40tyś km lub co 24msc, choć możliwe że tak jak w 7genie dopiero jak ciśnienie paliwa spada.
szybkie pytanie, chce wymienic uszczelkę miski oleju, czy musze demontowć portki od kolektora?? czy dojde bez problemy do wszystkich srób?? silnik d15z6 ek3
Zamieszczone przez _Mucha_
pojemność cm3 wtrysków w D14A3 jest taka sama jak w D14Z2 ?
Tak
dziękuje :)
montował już ktoś te spinki w korbach do opuszczania szyb ? Wymieniałem ostatnio boczki i założenie klamki razem z tym prętem dla mnie jest niewykonalne :D
Chodzi o ta sprężyne w kształcie "omegi"?
Tą która trzeba zdjąć by dało się zdjąć korbke?
Zakładasz sprężyne na korbke i mocno wciskasz całość na bolec od podnośnika (wieloklin). Wchodzi całkiem bez problemu. Bolec jest zfazowany tak by się sprężyna z łatwością na niego wślizgnęła.
Panowie jest problem.
Chciałem zrobić mały przegląd i remont mojego aparatu zapłonowego w D14Z1 (td-73u, kostka 8 pin). Żeby było mi wygodniej, oczywiście miałem zamiar go zdemontować i przy chłodnym napoju zrobić to spokojnie przy stole.Robię kreskę markerem żeby wiedzieć jak był zapłon ustawiony, 3 śruby na klucz 12 raz dwa poszło, i pojawił się problem. Za chiny ludowe nie mogę rozpiąć kostki. Próbowałem naciskać na miejsca które trzeba żeby to rozpiąć i nic. Nie chcę używać znacznej siły, pomóżcie.
cześć,
ukręciłem szpilkę piasty koła. Chciałbym nabić nową, jednak potrzebny mi jej nr oem, gdyż nie wiem jaka to konkretnie śruba tam idzie, a na podstawie nr dobiorę zamiennik. Pomożecie? ;) Dzięki, pozdro ;D !!!
używać znacznej siły, pomóżcie.
Wypnij najpierw z uchwytu cala kostke a pozniej dopiero ja rozlacz.
Ta akurat dosyc ciezko sie rozpina,dasz rade:)
potrzebny mi jej nr oem
90113-SA0-023
90113-SA0-025
90113-SM1-005
Wszystkie pasuja
Hej,
podrzuci ktoś jaka jest oryginalnie średnica dolotu w d14a3?
Chodzi o ta sprężyne w kształcie "omegi"?
Tą która trzeba zdjąć by dało się zdjąć korbke?
Zakładasz sprężyne na korbke i mocno wciskasz całość na bolec od podnośnika (wieloklin). Wchodzi całkiem bez problemu. Bolec jest zfazowany tak by się sprężyna z łatwością na niego wślizgnęła.
nie da się tego tak zrobić , poniżej wysyłam zdjęcie może mam coś nie tak z klamką , ew sprężynką : D
http://zapodaj.net/663e002773bb3.jpg.html
Witam.
Mam taki jeden mały problem z obrotami w moim silniku d16y7. otóż jakiś czas temu miałem małą stłuczkę i została uszkodzona sonda lambda na kolektorze. Wymieniłem ją na nową "używaną" 4 żyłową sondę obroty były ok ale Wczoraj odpiąłem minusową kleme na parę minut i znowu obroty świrują. Obroty spadają tak jakby silnik miał zaraz zgasnąć i po kilku sekundach wracają na 500-600. Na ssaniu gdy silnik nabierze temperatury jest w porządku. Czy to wina silniczka krokowego lub czegoś innego? Sonda lambda "używana" jest niesprawna?
Starstruck
28-04-14, 14:08
Odpiąłeś "minus", to zrobił się reset kompa. Musisz auta "nauczyć" obrotów.
Odpiąłeś "minus", to zrobił się reset kompa. Musisz auta "nauczyć" obrotów.
Wiem, że zrobiłem reset kompa, a jak "nauczyć" obrotów ?
firstborne
28-04-14, 15:40
Czy licznik z polifta (99'), będzie pasował do mojego przedlifta? Silnik, model, wersja wszystko się zgadza z tym, że w tym po lifcie jest wejście na jeszce jedną dodatkową kostkę (pomarańczową), ja w swoim liczniku mam tylko zieloną i żołtą i oczywiście dwie te duże. Czy nie będzie to jakoś wadzić? Nie pojawi się jakiś błąd na kontrolce? Od poduszek to to chyba nie jest tj. te pomarańczowe gniazdo.
to pomaranczowe jest od lampki econo, nie musisz podlaczac
edit - pomaranczowa kostka w zegarach to ABS
firstborne
28-04-14, 15:56
Hmm dziwne, bo u mnie lampka econo się pali poprawnie, a mam tylko żółte i zielone gniazdo. Iluminati jakieś :D
albo ABS
dobra, az zajrzalem do zegarow
sa 3 kostki dodatkowe
econo - zielone, SRS - żółte , ABS - pomarańczowe
firstborne
28-04-14, 16:06
Czyli, jak nie podłącze tej kostki, to będzie mi wywalać błąd abs, tak ?
Można wtedy albo zewrzeć wszystkie piny w gnieździe, albo po prostu wykręcić żarówkę, dobrze kołuję?
Żeby już nie nabijać odpiszę tutaj :).
No tak w zasadzie chodziło mi o kontrolkę, no ale w takim razie dobrze, tak może być.
EDIT 2
Huehue najlepsze w tym wszystkim jest to, że ta pomarańczowa kostka u mnie jest, kumpel robiąc podświetlenie zawinął ją za peszel wgłąb grodzi, także dobrze jednak, że kupiłem ten licznik z gniazdem na ABS :D
jak nie podlaczysz tej kostki to nie bedzie sie swiecic lampka abs
a skoro nie masz tej kostki w wiazce to nie masz abs i nie bedzie bledu abs ;]
Panowie jest problem.
Chciałem zrobić mały przegląd i remont mojego aparatu zapłonowego w D14Z1 (td-73u, kostka 8 pin). Żeby było mi wygodniej, oczywiście miałem zamiar go zdemontować i przy chłodnym napoju zrobić to spokojnie przy stole.Robię kreskę markerem żeby wiedzieć jak był zapłon ustawiony, 3 śruby na klucz 12 raz dwa poszło, i pojawił się problem. Za chiny ludowe nie mogę rozpiąć kostki. Próbowałem naciskać na miejsca które trzeba żeby to rozpiąć i nic. Nie chcę używać znacznej siły, pomóżcie.
Zdjąłeś kostkę z tej blaszki, która ją sztywno trzyma przy aparacie?
Pierw trzeba kostkę zdjąć z blaszki, bo gdy tego nie zrobisz, to kostki nie rozdzielisz (w blaszce jest blokada).
]do właścicieli del solek. Mam prośbę- niech ktoś zmierzy swój kluczyk i powie do którego modelu grotu pasuje(niestety nie mam aktualnie żeby sprawdzić)
http://www.remotronix.com/allegro/grot/honda2_16.jpg
http://www.remotronix.com/allegro/grot/honda3_26.jpg
http://www.remotronix.com/allegro/grot/honda4_15.jpg
http://www.remotronix.com/allegro/grot/honda5_27.jpg
http://www.remotronix.com/allegro/grot/honda6_28.jpg
Starstruck
28-04-14, 22:12
W tym temacie nie znajdziesz właścicieli del solek.
Ok dzięki i sorry za kłopot
Pytanie - po czym poznać niski poziom oleju w skrzyni biegów w D14? Bo chyba mam wyciek. Póki co skrzynia zachowuje się normalnie (zapinanie biegów itp). Pytam bo ogólnie na przyszły miesiąc planuję podjechać do mechaniora zeby się temu przyjrzał, ale w między czasie muszę zrobić dwie trasy po 400km i nie chciałbym stanąć gdzieś w połowie drogi... Druga sprawa - czy po przejechaniu kilkunastu km normalną rzeczą jest to, że z tyłu bębny hamulcowe są ciepłe/gorące? (nie, żeby parzyły, ręką normalnie można dotknąć itp.) Chodzi o to, że mam wrazenie lekkiego spadku mocy i zastanawiam się czy czasem gdzieś szczęki mogą nie przycierać.
Pozdrawiam
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?86315-Wymiana-oleju-w-skrzyni-bieg%F3w-wi%EAkszo%B6%E6-Civic
Auto musi prosto stać. Wstępnie można sprawdzić jakimś drutem wkładając do otworu wlewowego.
Siema :)
Mam wątpliwości co do poprawności wykonania odmulenia D14A3, kupiłem już odmuloną, jednak wydaje mi się że powinno to inaczej wyglądać. Po zdjęciu puszki i filtra wygląda to tak:
http://images63.fotosik.pl/925/067982cd8c4f2e53.jpg
Czy uszczelka nie powinna być na równo ze ściankami przepustnicy?
Wygląda na to że poprzedni właściciel jednak nie odmulił.
czy podczas wymiany kolektora ssącego w d16y7 na kolektor z d16z6 muszę wymieniać wąż paliwowy? (chodzi mi o długość)
Wygląda na to że poprzedni właściciel jednak nie odmulił.
Ja po kupieniu mojego d14, też myślałem że hondę już w niemczech odmulili. Jeździłem przedtem autem o podobnej masie i mocy 90km a tu zdziwienie - odchylam przepustnicę i widzę że nikt tego nie ruszał.
Po odmuleniu większą moc czuć dopiero powyżej 4500rpm. Pamiętam jak zmieniłem uszczelkę,do rozgrzania auta jechałem spokojnie i nie czułem żadnej różnicy.
Jednak jak przycisnąłem,byłem zaskoczony co można zmodzić za 20zł - najtańsze +15KM w historii motoryzacji :D
Dalsze zaspakajanie apetytu na moc jest już duużo droższe - za kolejne 15KM zapłaciłem ok. 1000zł (dolot+4-2-1+wydech 2").
Ja po kupieniu mojego d14, też myślałem że hondę już w niemczech odmulili. Jeździłem przedtem autem o podobnej masie i mocy 90km a tu zdziwienie - odchylam przepustnicę i widzę że nikt tego nie ruszał.
Po odmuleniu większą moc czuć dopiero powyżej 4500rpm. Pamiętam jak zmieniłem uszczelkę,do rozgrzania auta jechałem spokojnie i nie czułem żadnej różnicy.
Jednak jak przycisnąłem,byłem zaskoczony co można zmodzić za 20zł - najtańsze +15KM w historii motoryzacji :D
Dalsze zaspakajanie apetytu na moc jest już duużo droższe - za kolejne 15KM zapłaciłem ok. 1000zł (dolot+4-2-1+wydech 2").
i wyglądało to tak samo jak na moim zdjęciu?
i wyglądało to tak samo jak na moim zdjęciu?
Dokładnie tak samo, jak masz nieodmulone D14 to czym prędzej bierz się za zmianę uszczelki bo warto :)
czy podczas wymiany kolektora ssącego w d16y7 na kolektor z d16z6 muszę wymieniać wąż paliwowy? (chodzi mi o długość)
Nie
Wiem, że zrobiłem reset kompa, a jak "nauczyć" obrotów ?
http://www.civic5g.pdg.pl/silnik.php?art=reset
czy wydech końcowy z EJ2 pasuje do EJ6?
Pomóżcie, moje d14z1 przerywa :(
Wczoraj wracałem z trasy i podczas wyprzedzania zredukowałem na 3 bieg przy 80km/h. Poczułem delikatne szarpnięcie, dopiero potem auto zaczęło normalnie jechać. Przy kolejnym rozpędzaniu auto zaczęło szarpać - jednak dzieje się to dopiero przy gazie wciśniętym do połowy lub więcej
Kable WN, kopułka i palec wymieniane parę miesięcy temu. Odłączałem też sondę - po odpięciu nic się nie zmienia.
Pompa wody i napinacz z silnika D15 Vg będzie pasować do D14a4 VIg?
Przekaźnik przelutował mi elektryk, świece nowe i ciągle to samo :/
Filtr psliwa i powietrza kiedy wymieniane?
paplatalk 4
samodiagnostyka?
lpg w aucie jest?
panowie, szybkie pytanie. jaka srednica przepustnicy w d14a3?
wiesko1261
02-05-14, 14:13
panowie, szybkie pytanie. jaka srednica przepustnicy w d14a3?
55mm :p
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?16318-%B6rednice-przepustnic
TheAdus3006
02-05-14, 21:39
kupiłem dzis ej9 sedan 1998r. Mam przedni zderzak z czasów nfs i jaki ja mam zderzak kupic z przedlifta czy polifta ?
Jesli 98' to przedlift.
Musial bys foto przodu wrzucic to bedziesz pewny na 100%.
Jak by co mam to co potrzebujesz:)
TheAdus3006
02-05-14, 22:08
http://img36.olx.pl/images_tablicapl/141935977_1_644x461_honda-civic-mosina_rev011.jpg
ok macie foto przodu, dla pewności, żebym dobry zderzak zamówil :P
Ło matko :D tak to przedlift:P
Wysłane z mojego MT11i
TheAdus3006
02-05-14, 22:20
dzieki wielkie, biore sie za szukanie zderzaka :P
Dobra droga idziesz młody padawanie. Kupić musisz od razu grill też, bo tu jest zintegrowany ze zderzakiem. Polecam szukać od razu z jednym zeberkiem.
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
TheAdus3006
02-05-14, 22:38
o grilu wiem,że też musze kupić oraz kilka innych dupereli :)
mam jeszcze jedno pytanie, gdzie można dostać reperaturki nadkoli na tył w ocynku ? bo na allegro sa po 130zl na strone ale nie pisze o żadnym zabezpieczeniu przed rdzą, a gdzies widziałem takowe reperaturki w ocynku do v gena
Ocynk i tak Ci się przepali podczas spawania reperaturek, więc nie ma sensu się w to pchać - pic na wodę.
Inaczej,
Spawasz i potem lakiernik ogarnia ocynk i zabezpieczenie ;)
Ja mam ładnie w spawane i zabezpieczone ale od strony bagażnika nie było zabezpieczane i rdzewialo
TheAdus3006
03-05-14, 01:16
ok rozumiem. Dzięki wszystkim za info :)
czy każdy poliftowy civic 6 generacji miał podłokietnik? Mówimy o hatchbacku.
czy każdy poliftowy civic 6 generacji miał podłokietnik? Mówimy o hatchbacku.
Nie każdy.
Witam,
Czy ej9 HB występowały bez elektrycznych szyb, lusterek i centralnego zamka?
Tylko klima?
Starstruck
03-05-14, 13:14
Zdarzały się takie "ułomne" wersje.
czy korby i tłoki w d15b7 i d15b2 są takie same?
Witam,
Czy ej9 HB występowały bez elektrycznych szyb, lusterek i centralnego zamka?
Tylko klima?
Jak najbardziej tak, sam taką mam, tylko mi się wydaje, że zamek centralny był zawsze w standardzie. Choć u mnie od początku kiedy mam auto drzwi trzeba osobno zamykać :) pewnie siłownik do wymiany.
Mam taki ułomny egzemplarz na oku. Na pewno nie ma centralnego zamka. Trochę to dziwne, bo auto ma klimę.
Czy to normalne, że nie można otworzyć drzwi pasażera od wewnątrz, jeżeli nie są one najpierw otworzone kluczykiem?
Trzeba dzyndzel pociagnac
palermo444
03-05-14, 16:03
Jakie części dokładnie są potrzebne do swapu kolektora b7 do d14 nie mogę znaleźć konkretnego tematu wiec zwracam się z prośbą o pomoc tutaj
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Jakie części dokładnie są potrzebne do swapu kolektora b7 do d14 nie mogę znaleźć konkretnego tematu wiec zwracam się z prośbą o pomoc tutaj
Kolektor i łapa mocująca linkę gazu. Reszte można przełożyć ze starego.
wiesko1261
03-05-14, 19:26
;)
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?1582-Wymiana-kolektora-dolotowego-w-silnikach-serii-D
Kolektor i łapa mocująca linkę gazu. Reszte można przełożyć ze starego.
Ciężko dostać osobno taką łapę mocująca linkę gazu?
Też czeka mnie swap na kolektor z b7. Czy ta łapa jest konieczna czy można jakoś inaczej to rozwiązać?
Coś jeszcze należy uwzględnić?
czy korby i tłoki w d15b7 i d15b2 są takie same?
ponawiam
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Honda_Civic_Coupe_%2796-%2798.jpg
czy to jest grill z jednym żebrem czy występowały jeszcze inne? Ile może być warty?
czy to jest grill z jednym żebrem
Skoro ma jedno, to raczej tak.
czy występowały jeszcze inne?
Owszem, z trzema + EK9
Ile może być warty?
Tyle ile ktoś będzie skłonny za niego zapłacić.
Ale rarytas to raczej nie jest.
Ciężko dostać osobno taką łapę mocująca linkę gazu?
Też czeka mnie swap na kolektor z b7. Czy ta łapa jest konieczna czy można jakoś inaczej to rozwiązać?
Coś jeszcze należy uwzględnić?
Jeśli o łapę chodzi to jakbys sie uparł to dałbys radę zrobić sam - mógłbym nawet Ci ją zwymiarować. Bez tej łapy nie ma zabardzo jak zamocować linki gazu. Ja u siebie przy wymianie w d16y7 użyłem tylko ssaka i łapy. To co trzeba było pozaślepiać pozaślepiałem, a reszte połączyłem na to co było w y7 - nic od siebie innego nie dodawałem.
ponawiam
Wymiarowo czy wytrzymałościowo ?
Wymiarowo to samo.
Wymiarowo czy wytrzymałościowo ?
Wymiarowo to samo.a wytrzymalosciowo?
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
panowie pilnie jaka jest grubość przewodów paliwowych w ej9 i długość oraz jakie końcówki są potrzebne
Jeśli o łapę chodzi to jakbys sie uparł to dałbys radę zrobić sam - mógłbym nawet Ci ją zwymiarować. Bez tej łapy nie ma zabardzo jak zamocować linki gazu. Ja u siebie przy wymianie w d16y7 użyłem tylko ssaka i łapy. To co trzeba było pozaślepiać pozaślepiałem, a reszte połączyłem na to co było w y7 - nic od siebie innego nie dodawałem.
Jakbyś miał chwilkę to możesz zwymiarować :) najlepiej by mi się jeszcze przydało jakieś foto podglądowe jak to u Ciebie wygląda, może być na PW. Nie jestem jakimś specem i boję się trochę sam za to brać.
Jakbyś miał chwilkę to możesz zwymiarować :) najlepiej by mi się jeszcze przydało jakieś foto podglądowe jak to u Ciebie wygląda, może być na PW. Nie jestem jakimś specem i boję się trochę sam za to brać.
Bardzo prosta sprawa, musisz tylko zobie jakoś oznaczyć jak płynie woda przez zawór na przepustnicy i oznaczyć kostki MAP sensora i czujnika temp żeby potem nie mieć problemów. Jutro po pracy jak znajdę chwilę to ogarnę kilka zdjęć z opisem.
Witam, ile może kosztować wymiana (sama robocizna) pasków
(rozrządu, alternatora, klimy i wspomagania) pompy wody, uszczelniaczy wałka rozrządu oraz uszczelniacza wału korbowego od strony rozrządu.
W okolicach Warszawy (Bielany, Bemowo, Łomianki, Legionowo) lub Płońsk.
Silnik D14
Wymiana rozrządu ok 300zł, wszystkie pozostałe paski po drodze i tak trzeba zdjąć więc tutaj 0zł powinno być, co do uszczelniaczy to nie powiem.
Czy przerywanie silnika podczas jazdy może być powodem przebić na kablach ?
Czy przerywanie silnika podczas jazdy może być powodem przebić na kablach ?
Ja miałem problem że auto przerywało podczas jazdy, właśnie przez kable. Co najlepsze wykluczałem je, bo kupiłem pod koniec września 2013 nowe.
Męczyłem się cały dzień bez skutku, sprawdziłem sondę, wyczyściłem wtryski, zmieniłem świece, sprawdziłem wszystkie czujniki.
Wieczorem właściwie już "z nudów" sprawdziłem sobie kable, które przecież były prawie nowe. Spryskałem wodą i przy dodawaniu gazu było widać "dyskotekę" na kablach.
Jedyne kable warte uwagi to NGK lub używane oryginały w dobrym stanie. Wynalazki typu bosch,beru nie sprawdzają się, o tańszych już nie wspominając.
A gdzie dostane te kable NGK?
Na allegro są w dobrej cenie, w intercarsie drożej nawet po rabacie.
http://allegro.pl/przewody-zaplonowe-kable-honda-civic-accord-hr-v-i4200405868.html
Mam pytanko do Was , ile może kosztować robota głowicy ? z robocizną i bez ?
ktoś demontował lusterko wewnętrzne w EJ6? Pewnie w reszcie jest tak samo. Jest to jakoś przykręcone, czy na wcisk i trzeba szarpać?
W jakim silniku? Jak nie masz vteca to lepiej kupić używaną głowicę/słupek.
ktoś demontował lusterko wewnętrzne w EJ6? Pewnie w reszcie jest tak samo. Jest to jakoś przykręcone, czy na wcisk i trzeba szarpać?
A z lusterkiem to fajny patent japońce zrobili :D
Zobacz sobie film:
http://www.youtube.com/watch?v=GooQtypH1BE - 1:07
A później je przykręcasz :)
wtf bro? :D :P niezły sposób :cool:
Mam pytanko do Was , ile może kosztować robota głowicy ? z robocizną i bez ?
ale, ze co?
wypada sie przywitac w odpowiednim dziale
obroka glowicy do 2tys zl zalezy co i na jakich czesciach bo moze byc drozej
minimum to planowanie i uszczelniacze zaworowe jakies 300zl
A przepraszam, bo pisałem w pośpiechu.
Civic 96r 1.4i S , może nie całą głowica aczkolwiek średnio się znam na tym , powiem to w ten sposób. Za bardzo mi kopci z wydechu niekiedy nawet przy zmianie biegów :/ a o zapachu oleju nie wspomnę wewnątrz samochodu :/
A przepraszam, bo pisałem w pośpiechu.
Civic 96r 1.4i S , może nie całą głowica aczkolwiek średnio się znam na tym , powiem to w ten sposób. Za bardzo mi kopci z wydechu niekiedy nawet przy zmianie biegów :/ a o zapachu oleju nie wspomnę wewnątrz samochodu :/
Przyzwoity remont głowicy wyjdzie ci drożej niż kupienie zdrowego słupka.
Witam, pytanko - czy rozruszniki w d-serii są wymienne? Mianowicie czy podejdzie rozrusznik od d15b7 do d14a2? Dzięki za odpowiedź.
Zapomniałem ze u mnie jeszcze potrzebna była blaszka która odsuwa punkt mocowania linki gazu do łapy z b7 - bez niej nie da rady ustawić linki seryjnej (pionowa przepustnica) linki gazu.
Tak to wygląda u mnie:
http://i.imgur.com/EjbzFEX.jpg
http://i.imgur.com/iceJ9V0.jpg
Tutaj zwymiarowany rysunek:
http://i.imgur.com/sg1RCK0.jpg
palermo444
05-05-14, 20:33
;)
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?1582-Wymiana-kolektora-dolotowego-w-silnikach-serii-D
Tu inaczej to wygląda niż w d14
Jaka jest specyfikacja wtryskow d15b7. Jakie obd ?
Wysłane z mojego HP Slate 7 przy użyciu Tapatalka
Starstruck
05-05-14, 22:19
Obd_1
Zapomniałem ze u mnie jeszcze potrzebna była blaszka która odsuwa punkt mocowania linki gazu do łapy z b7 - bez niej nie da rady ustawić linki seryjnej (pionowa przepustnica) linki gazu.
Wielkie dzięki za wymiary i fotki :) Jeszcze jedno pytanie, MAP sensor zostaje mój obecny czy zmieniam na ten który był z kolektorem od b7?
Map sensor powinien byc na Twojej przepustnicy wiec zostaje Twoj. B7 na kolektorze ma jeszcze czujnik temp, ale nim sie nie musisz przejmowac - poza tym ma jest na inne obd. Aktualny czujnik temp tylko wpinasz w dolot i heja !
pawelwlkp91
06-05-14, 07:09
Koledzy takie pytanko ma ktoś może instrukcje może być z manuala byle z polskim opisem jak zdjąć parapet w 6 genie coupe. Będę wdzieczny za wszelkie informacje i pomoc.
Witam, pytanko - czy rozruszniki w d-serii są wymienne? Mianowicie czy podejdzie rozrusznik od d15b7 do d14a2? Dzięki za odpowiedź.
Obd_1
A to sa 190 czy 240 ?
Wysłane z mojego GT-S5360
Starstruck
06-05-14, 12:40
240
Witam,
Czy maglownica z civic MB (1,4b 16V,95-00,HB,5drz) podejdzie do budy EJ (1,4b 16V,95-00,HB,3drz)?
Witam,
Czy maglownica z civic MB (1,4b 16V,95-00,HB,5drz) podejdzie do budy EJ (1,4b 16V,95-00,HB,3drz)?
nie
Siema. gdzie kupie żaróweczki do kontrolek oraz przycisków typu awaryjne ogrzewanie tylnej szyby ?? bo są małe i mniejsze a w Auchan są do deski rozdzielczej i tak są większe od seryjnych.. ale pasują. do przycisków nie mogę dorwać :/ i pytanie czy przeciwmgielne świeci ciągle + dodatkowo jak się naciska jak w ogrzewaniu tylnej ?
damian7444
06-05-14, 21:10
siema
jak oszukać drugą sonde zeby mi checka nie wywalało? chce CATa zdemontować i wydech przerobic? ej9 2000r d14z1
dzieki za odp
Wtyczka 2-giej sondy jest pod obudową tunelu środkowego, koło lewarka zmiany biegów. Najprościej po prostu mieć ją w kabinie, schowaną pod wykładzinę czy gdzie tam chcesz - serio, ja tak mam w moim d14z1 i żadnego błędu od kata.
Wymiana rozrządu ok 300zł, wszystkie pozostałe paski po drodze i tak trzeba zdjąć więc tutaj 0zł powinno być, co do uszczelniaczy to nie powiem.
Bardzo dziekuję! Udało sie zrobić to wszystko za 280pln.
Mechanik nie chciał sie zabrać za odmulenie (zdjęcie zwężki przepustnicy) silnika. Sam nie chcę tego dotykać.
Gdzie mógłbym to zrobić w Lego lub okolicy?
ponawiam pytanie "panowie pilnie jaka jest grubość przewodów paliwowych w ej9 i długość oraz jakie końcówki są potrzebne " pilnie mi potrzebne te dane
Napisz do forumowicza Mati_1979 , on robił kompletną renowację swojej Hondy łącznie z wymianą wspominanych przewodów.
ponawiam pytanie "panowie pilnie jaka jest grubość przewodów paliwowych w ej9 i długość oraz jakie końcówki są potrzebne " pilnie mi potrzebne te dane
ja kupowalem takie
komplet przewodow paliwowych z miedzi 2x3m - 6mm + 3m - (glowny) 8mm
Witam potrzebuje pomocy w kwesti doboru poloski bo mam 6 gen Civica HB po swapie na 18 vti . Ukreciłem półoske lewa i niweiem jaka kupic bo rynek jest zalany częściami i niewiem czy mam kupić ufo od 1.8 czy ośke z 1.4 . Pomożecie??
a ufo to 6g ?? nie bardzo
poloski od mb6 lub mc2 lub kompletne hrv b20
czyli konkretnie od jakiego modelu bedzie pasowac??
od modelu Twojego silnika
musisz zajrzeć pod maske i przeczytac jakie masz oznaczenia na silniku a potem szukac poloski od tego silnika
Witajcie,
Od czasu kupna EJ6 97' zacieka mi woda w bagażniku po prawej stronie (nad wnęka koła zapasowego), szukałem ale nie wiem skąd to może nawalać. Może macie lub mieliście podobny problem?
a koncowki jakie do przewodow od tego paliwa
Mam pytanie odnośnie sprawdzania tego obwodu. Mam podać plusa i minusa z aku , kabelki jakieś zwykłę czy pasuje mieć jakaś specjalną probówkę z żabami podpiętymi pod aku.?
http://www.iv.pl/images/51776882230763253003.png (http://www.iv.pl/)
skolopendra
07-05-14, 11:50
Mam podać plusa i minusa z aku
tak ,bądź z dowolnego zasilacza na przedłużaczu 12V
Panowie mam szybkie pytanie, który bezpiecznik jest od swiateł tył i przód? wczoraj nie miałem pozycji z tyłu i przodu oraz tablicy a mijania i długie były, dziś chciałem poszukać który to bezpiecznik, sprawdzałem pod maską i pod kierą wyjmowałem czysciłem styki i wkładałem (jak były zaśniedziałe) natomiast przy próbie sprawdzenia teraz mi nic nie działa z oświetlenia oprócz światełka kabiny, bagażnika, awaryjnych i stopu.
Czy takie "ukruszenia" w ssącym od B16 to normalna sprawa? Zdjęcie zapożyczone z neta.
http://images65.fotosik.pl/956/165744c9c8aba41fm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=165744c9c8aba41f)
inne pytanie potrzebuje wywalić imo z mojego ej9 bo będę zmieniał zamki i stacyjkę ecu mam czysty ale dalej działa imo możne być na pw
Siemanko mam pytanie, chce założyć springi -60mm na seryjne amorki (nowe) czy jest taka opcja ze rozdupcą mi się amorki ? czy nie będzie to w niczym kolidowało. Wiem że sportowe amorki maja skrócony skok.... Pozdrawiam.
Napewno skróci to ich żywotność ale jeździć sie da tylko pytanie ile bo -60 to sporo dla seryjnego amora :P
Wysłane z mojego MT11i
Siemanko mam pytanie, chce założyć springi -60mm na seryjne amorki (nowe) czy jest taka opcja ze rozdupcą mi się amorki ?
No niestety jest taka opcja zwłaszcza przy -60 raz nie jest skrócony skok a dwa seryjny amor jest miękki .
Siema. gdzie kupie żaróweczki do kontrolek oraz przycisków typu awaryjne ogrzewanie tylnej szyby ?? bo są małe i mniejsze a w Auchan są do deski rozdzielczej i tak są większe od seryjnych.. ale pasują. do przycisków nie mogę dorwać :/ i pytanie czy przeciwmgielne świeci ciągle + dodatkowo jak się naciska jak w ogrzewaniu tylnej ?
Weź na przymiarke jedna żaróweczke, jak nie diode o ile się nie myle i spytaj w sklepie elektronicznym, powinni mieć. Tak symbole oznaczeń typu ogrzewanie szyby czy przeciwmgielne świecą, po uruchomieniu (wciśnięciu) dodatkowa żaróweczka (dioda) informująca o pracy danego układu zapala się. Pozdrawiam
Witam. Mam pytanie, czy do ej6 będzie pasował zderzak tył i lewe drzwi z ej8 anglika??
Starstruck
08-05-14, 11:09
Przecież EJ6 i EJ8 to jest to samo nadwozie, więc naturalnie tak.
Tak ale wolałem się upewnić. Podziękował :)
Weź na przymiarke jedna żaróweczke, jak nie diode o ile się nie myle i spytaj w sklepie elektronicznym, powinni mieć. Tak symbole oznaczeń typu ogrzewanie szyby czy przeciwmgielne świecą, po uruchomieniu (wciśnięciu) dodatkowa żaróweczka (dioda) informująca o pracy danego układu zapala się. Pozdrawiam
to są żaróweczki, szukaj 'do modeli', w tego typu sklepach dla modelarzy powinni mieć. Ja kupowałem na allegro, zmierz średnicę i zamów takie same ;)
Panowie czy cała tylna wycieraczka pasuje civica 5gen do 6g?
Map sensor powinien byc na Twojej przepustnicy wiec zostaje Twoj. B7 na kolektorze ma jeszcze czujnik temp, ale nim sie nie musisz przejmowac - poza tym ma jest na inne obd. Aktualny czujnik temp tylko wpinasz w dolot i heja !
Wcześniej mi mówiono, że powinienem przełożyć Map sensor z B7, mam oba jak coś.
Na kolektorze zaślepić muszę ten oto otwór po krokowcu z B7, jak to najlepiej zrobić?
Potem jak będę przekładał zostanie jeszcze coś do zaślepienia? Jakiś przewód czy otwór albo coś?
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/683e414da081.jpg (http://naforum.zapodaj.net/683e414da081.jpg.html)
A aktualny czujnik temp rozumiem że wpinam w to miejsce:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f8d27ab6c461.jpg (http://naforum.zapodaj.net/f8d27ab6c461.jpg.html)
Tylko w ten czarny otwarty czy żółty zaślepiony otwór? :P
Panowie pytanie takie co trzeba ogarnac azeby szyby na tyle szybciej sie opuszczaly i podnosily? Dodam ze juz psikalem smarem silikonowym miedzy uszczelki ale efektu brak :/
Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2
pawelwlkp91
09-05-14, 15:57
Koledzy takie pytanko czy w Coupe EJ6 z 97r. jest możliwość dołożenia czegoś takiego jak podświetlenie stacyjki możne ktoś działał w tym temacie coś i mógł by się podzielić na co by trzeba uważać i na jakie problemy można natrafić. I jeszcze jedno pytanie czy podświetlenie z Preludy 4g. podejdzie własnie do Civic Coupe.
Wcześniej mi mówiono, że powinienem przełożyć Map sensor z B7, mam oba jak coś.
Na kolektorze zaślepić muszę ten oto otwór po krokowcu z B7, jak to najlepiej zrobić?
Potem jak będę przekładał zostanie jeszcze coś do zaślepienia? Jakiś przewód czy otwór albo coś?
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/683e414da081.jpg (http://naforum.zapodaj.net/683e414da081.jpg.html)
A aktualny czujnik temp rozumiem że wpinam w to miejsce:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f8d27ab6c461.jpg (http://naforum.zapodaj.net/f8d27ab6c461.jpg.html)
Tylko w ten czarny otwarty czy żółty zaślepiony otwór? :P
Czarny jest do czujnika, a na ten żółty zakłada się rurkie do odpowietrzenia silnika wychodzącego z pokrywy głowicy. Co do zaślepienia otworu po krokowcu ja użyłem dorobionej blaszki wklejonej na sylikon i kartonik. Działało bez zarzutu.
johnny1836
09-05-14, 17:15
Witam.
Mam Civica 6gen (nie ogarniam się w tych oznaczeniach EJ / EK itp. więc przy okazji możecie po krótce mnie uświadomić :P ) z motorem D15Z6 i zgodnie z tradycją pęknięty kolektor. Szczerze się przyznam, że pojęcia za dużo nie mam, dlatego nie wiem czy muszę kupować kolektor pochodzący od tego silnika czy też mogę wsadzić jakiś inny (ale tylko seryjny).
Z tego co widzę na allegro czy OLX to nie łatwo o takowy z D15Z6. :/
Baaardzo Was proszę o pomoc
Pozdrawiam ;)
johnny1836
09-05-14, 18:15
Jeśli dobrze się orientuję to to jest 4-2-1 tak? Będzie jakaś różnica w porównaniu do oryginału?
Czy tłumik środkowy z CIVIC VI couple, sedan będzie pasował do hatchback 3D ?
I czy tłumik końcowy od hatchback 5D bedzie pasował do 3D ?
Srodkowy bedzie pasowal, koncowy w 5d jest zupelnie inaczej mocowany niz w 3d, przy odrobinie checi mozna go dopasowac
Nie mogłem nigdzie znalezc a wiem ze to juz bylo duzo razy ale zapytam ile potrzeba rury i kolanek na uspawanie wydechu do civic gen6 ek3 hb? Oraz ile trzeba skrócić kolektor wydechowy 4-2-1 zeby nie ocierał na glebie?
czy uszczelka pod przepustnice w b16a2 i b18c4 jest taka sama?
Będę zakładać przepustnice z b16 a mam uszczelkę z b18
Panowie mam takie o to pytanie. Mam do wymiany pompe z serwem i szukam używki na forum. Mam heble 262 z przodu orginalnie i nie wiem jaka pompa tam idzie 15/16?
Panowie mam takie o to pytanie. Mam do wymiany pompe z serwem i szukam używki na forum. Mam heble 262 z przodu orginalnie i nie wiem jaka pompa tam idzie 15/16?
Luknij na pompie. Masz wybite po lewej lub prawej stronie cyfry beda w koleczku :D
Ale ja stawiam na 15/16
Mam problem z chłodnicą , zalałem ostatnio nowy płyn . I po paru dniach w zbiorniczku wyrównawczym zamiast " jasnego zielonego" koloru płynu jest ciemniejszy jakby wymieszany z czymś . ( chyba nie z olejem bo na bagnecie jest stan ok )
Jak leje płyn prosto do chłodnicy to po naciskaniu węża też odrazu staje się ciemniejszy
Dzięki za info mayday-82:)
Mam problem z chłodnicą , zalałem ostatnio nowy płyn . I po paru dniach w zbiorniczku wyrównawczym zamiast " jasnego zielonego" koloru płynu jest ciemniejszy jakby wymieszany z czymś . ( chyba nie z olejem bo na bagnecie jest stan ok )
Jak leje płyn prosto do chłodnicy to po naciskaniu węża też odrazu staje się ciemniejszy
Warto byłoby na początek oczyścić układ jakimś specyfikiem przed stawianiem poważniejszych diagnoz. Możliwe, że po prostu masz tam syf.
prestoneg3
11-05-14, 18:49
czy civic Vi gen np ej ma fabryczny zgrzew przez całą szerokość kilka cm pod tabliczką znamionową . oglądałem dziś autko i troszkę dziwnie to wyglądało ponadto pod serwem na łączeniu grodzi z kielichem wyglądało jak by ktoś gumę pędzlem jakimś nakładał .
Mam takie pytanko, czy w skrzyniach z d serii występowała tzw szpera?
Warto byłoby na początek oczyścić układ jakimś specyfikiem przed stawianiem poważniejszych diagnoz. Możliwe, że po prostu masz tam syf.
To mam jeszcze pytanie czym i jak przeczyścić ten układ ?
podobno coś było w jdm d15b ale nie jestem pewien w 100%
masz różne środki do tego celu. Z tego co pamiętam napewno Liqui Moly i chyba STP. Na opakowaniach pisze jak używać.
krystof1994
11-05-14, 22:56
Mam takie pytanko, czy w skrzyniach z d serii występowała tzw szpera?
Były w EG4 VTI JDM, jak mnie pamięć nie myli to oznaczenie też mają s20, śmigały z d15b VTEC
Cześć. Mam pytanie zamierzać kupić nowa pompa sprzegła firmy TRW. Czy to dobry zamiennik?
skolopendra
12-05-14, 14:47
nowa pompa sprzegła
kup sprawną używkę w dziale giełda
Sorry, bo zapewne powiele pytanie, ale nie umiem znaleźć konkretu.
Nie świecą suwaki panelu środkowego, przypuszczam spalone żaróweczki.
Czytałem, że wymienia się to poprzez wyciągnięcie panelu, jest jednak inny sposób aby tego wszystkiego nie wybebeszać?
Wiem, że wchodzą tam 2 żarówki W5W, jednak potrzebowałbym konkretną odpowiedź jak je tam podmienić :)
Znalazłem taką aukcję :
http://allegro.pl/sprzeglo-exedy-honda-accord-civic-aerodeck-hr-v-i4149180585.html
Czy rodzaj nadwozia ma jakikolwiek wpływ na wybór sprzęgła?
ile potrzeba rury i kolanek na uspawanie wydechu do civic gen6 ek3 hb? Oraz ile trzeba skrócić kolektor wydechowy 4-2-1 zeby nie ocierał na glebie?
ile potrzeba rury i kolanek na uspawanie wydechu do civic gen6 ek3 hb? Oraz ile trzeba skrócić kolektor wydechowy 4-2-1 zeby nie ocierał na glebie?
Wystarczy uciąć flansze przy łączeniu 4-2 i zespawać, dzięki temu eliminujesz dodatkowo problem przepalającej się uszczelki w tym miejscu.
Może ktoś jest w temacie: gdzie teraz mają dobre ceny na lampy Valeo do polifta?
Extreme191
12-05-14, 20:00
Jakie wymiary ma otwór w dokładce Mugen z pu w policie? Zmierzył by mi ktoś ten otwór?
Sluchajcie jaką grubość bandażu termoizolacyjnego wybrać? tzn jaka grubość spełnia swoją rolę?
Sluchajcie jaką grubość bandażu termoizolacyjnego wybrać? tzn jaka grubość spełnia swoją rolę?
Bierz bandaż z www.fmic.pl ten do 1200'c
Znalazłem taką aukcję :
http://allegro.pl/sprzeglo-exedy-honda-accord-civic-aerodeck-hr-v-i4149180585.html
Czy rodzaj nadwozia ma jakikolwiek wpływ na wybór sprzęgła?
Rodzaj nadwozia nie bardzo, bardziej silnik do jakiego to ma byc, bo bylo rownie w tych samych nadwoziach :)
Pompa wody w polifcie EJ9 D14Z2 powinna być jak GMB D14033 czy Aisin WPH-002 ? Różnią się wyglądem: GMB: http://media2mi.pl/p/2/291/392/photo-21758546-a383-454b-bc67-f88395539240-for_zoom.jpg
Aisin http://d.moto.gratka.pl/auto/14643/ogl/db/c9/299366_A_N.jpg
Ktoś może wymieniał u siebie i wie?
Kochani czy klawiatura w D16Y2/Z6 jest taka sama jak w D16Y8? Pytam bo mam okazję kupić a zakładałbym tą klawiaturę do głowicy Y8 i wole Was mądre głowy zapytać! :)
Pytanie odnośnie gleby, planuje przód i tył obniżyć -40. Amory ze sprężynami lepiej kupić nówki czy używane po 1,2 sezonach? I jeszcze jedno, jakie wybrać? Pobliskie drogi po których głównie jeżdżę to najlepsze nie są, a wręcz dość dziurawe i nierówne :/
Rodzaj nadwozia nie bardzo, bardziej silnik do jakiego to ma byc, bo bylo rownie w tych samych nadwoziach :)
Dziękuję. Zastanawiałem się nad tym MB z B16A2, a skoro mam taki silnik to i sprzęgło powinno pasować...
chodzi mi o to czy wybrac bandaż 3 mm czy 2 mm też spełni swoją rolę?
Pytanie odnośnie gleby, planuje przód i tył obniżyć -40. Amory ze sprężynami lepiej kupić nówki czy używane po 1,2 sezonach? I jeszcze jedno, jakie wybrać? Pobliskie drogi po których głównie jeżdżę to najlepsze nie są, a wręcz dość dziurawe i nierówne :/
polecam KYB Excel-G z seryjnych lub KYB AGX, jak chcesz coś bardziej sportowego
chodzi mi o to czy wybrac bandaż 3 mm czy 2 mm też spełni swoją rolę?
Pod względem estetyki tak. A termicznie, to im grubszy tym lepszy.
zna ktoś wymiary śrub do wachaczy tylnych (z 3 tulejami) i gdzie takie można dostać
czy zaciski hamulcowe sa takie same w 3d i angielkach?
Jarzma inne pod 262 bo klocki nie pasowaly do mb a do ej bez problemu.
W angielkach system lucas
paplatalk 4
bednar_ek35
14-05-14, 04:40
Grom pompa powinna być taka jak gmb,taka jak aisin to pompa z 5g
Kochani czy klawiatura w D16Y2/Z6 jest taka sama jak w D16Y8? Pytam bo mam okazję kupić a zakładałbym tą klawiaturę do głowicy Y8 i wole Was mądre głowy zapytać! :)
Pomoże ktoś? :)
Extreme191
14-05-14, 15:17
Czy zwrotnice tylne z tarczami z civica 5d podejdą do civica 3d?
Camellia Racing
14-05-14, 15:24
Z tyłu nie ma zwrotnic w EJ9!
Extreme191
14-05-14, 15:45
Wszyscy wiedza oco chodzi wahacze wzdłużne podejdą czy nie?
Wysłano z Ipada . :D
podejda ale sie rozstaw zmieni
Extreme191
14-05-14, 17:06
A jak bym piasty zmienił na te 4x100? Tam jest grubszy sforzeń piasty niż w ek4?
Wysłano z Ipada . :D
i tak sie zmieni rozstaw kol
pytanie całkowicie z innej beczki..
chcę zabezpieczyć ostre krawędzie obudowy (odgrodzenie) cieplego powietrza dolotu żeby nie rysowały parówy podczas wibracji. To musi być jakaś uszczelka nałożona na to gumowa w przekroju literki 'U' ale kompletnie nie wiem od czego to zaadoptować. Gdzie tego szukać i pod jaką nazwą?
Gdzie tego szukać i pod jaką nazwą?
może w sklepach elektrycznych? używalem taką uszczelkę kiedyś przy zabezpieczaniu korytek na kable przy łączeniach lub obcięciach, możesz w tych kręgach zapytać :)
edit:
uszczelka krawędziowa :) :)
(jeżeli o coś takiego chodziło ci :) )
edit:
uszczelka krawędziowa :) :)
(jeżeli o coś takiego chodziło ci :) )
dzięki :) właśnie czegoś takiego szukałem :)
pytanie całkowicie z innej beczki..
chcę zabezpieczyć ostre krawędzie obudowy (odgrodzenie) cieplego powietrza dolotu żeby nie rysowały parówy podczas wibracji. To musi być jakaś uszczelka nałożona na to gumowa w przekroju literki 'U' ale kompletnie nie wiem od czego to zaadoptować. Gdzie tego szukać i pod jaką nazwą?
Mogą też być odboje na krawędzie drzwi. Po podgrzaniu suszarką, powinny się łatwo dopasować do krawędzi :)
Można je łatwo znaleźć nawet w marketach.
http://allegro.pl/odboje-odbojniki-na-drzwi-samochodu-czarne-2szt-i4228325594.html
Te mają klej, ale mimo wszystko ja bym dał jakiś mocniejszy.
Sorry, bo zapewne powiele pytanie, ale nie umiem znaleźć konkretu.
Nie świecą suwaki panelu środkowego, przypuszczam spalone żaróweczki.
Czytałem, że wymienia się to poprzez wyciągnięcie panelu, jest jednak inny sposób aby tego wszystkiego nie wybebeszać?
Wiem, że wchodzą tam 2 żarówki W5W, jednak potrzebowałbym konkretną odpowiedź jak je tam podmienić :)
Panelu nie trzeba wyjmować, ale jest lekka akrobatyka - demontujesz schowek (2 śruby na nasadkę 10mm od spodu), potem ten panel pod kierownicą, na którym masz sterowanie lusterek, szyberdachu i halogenów (3 śrubki + 2 zatrzaski-pociagasz w dół) i ostatecznie ten plastik na środku pod gniazdem zapalniczki - chyba 6 śrubek po 2 na strone i dwie na środku nad popielniczką i gniazdem zapalniczki. Wtedy latarka w zęby i głowa w okolice pedałów :D. Żarówki są na wcisk, bez żadnego kręcenia, lekko za kabelek pociągasz i wyskaują. Potrzebne jest dwie żarówki W5W albo w kolorze niebieskim albo zwykłe z niebieskimi kondonkami. Tu można kupić: http://www.aphelektra.com/go/_search/full_search.php?SEARCH_FORM=&search_query_words=%BFar%F3wka+r5&x=0&y=0
Mam nadzieję, że pomogłem :D
Jeśli to pyknie, to *****iście pomogłeś :)
A muszą być koniecznie niebieskie końcówki?
Bo mam dwie "zwykłe", a chce to zrobić bo trochę denerwujące jest jeżdżenie wieczorem czy nocą, nie widząc tego panelu i co w danym momencie jest włączone ;)
Jak dasz zwykłe to będzie oczywiście świeciło, ale wygląda wtedy beznadziejnie moim zdaniem.
Witam. Do 6 gena można kupić w ASO ogranicznik drzwi? Tył prawy mi trze i hałasuje przy otwieraniu, drzwi otwierają się ciężko. Przesmarowałem ale szału nie ma. Mam wrażenie, że spowodowane jest to tym, że jest on jakby powycierany i w jednym miejscu wydaje się że ma mikro dziurkę bo jak smarowałem ten pręt od dołu to górą wychodził smar. I czuć było, że ogranicznik jest ostry w dotyku jakby był już po prostu zużyty.
Jakie polecacie swiece do D16Y7? Posiadam jeszcze chyba orginalne NGK made in usa ale juz wysiadły, i auto czasami przerywa na niskich obrotach, dzis odkreciłem swiece i elektroda jest juz cała wypalona. Podobno NGK ciula warte są i lepiej zakupic DENSO co wy o tym myslicie i jaki rodzaj polecacie?
słuchajcie buduje uklad wydechowy i przydały by sie jakies uszczelki miedzy łączenia z czego zrobic lub gdzie kupic cos takiego?
Posiadam jeszcze chyba orginalne NGK made in usa ale juz wysiadły.........Podobno NGK ciula warte są i lepiej zakupic DENSO co wy o tym myslicie i jaki rodzaj polecacie?
Faktycznie nic nie warte w końcu wytrzymały tylko paręnaście lat i kilka krotnie większy przebieg ;)
A tak na serio to wkładaj NGK katalogowe pod ten silnik i już. A jak chcesz możesz i Denso ale nic lepiej względem ngk nie bedzie .
czy w wahaczach LCA skunk2 jest podział na 5 i 6 gena ? jak tak to czym się one różniły