Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie, szybka odpowiedź vol.2

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 [33] 34 35 36 37

palecbeckham
22-06-18, 11:24
ale słychać przy jeździe na wprost, gdy ruszam lub odpuszczam gaz, gdy jest takie delikatne szarpnięcie autem, podczas kręcenia jest cisza, mechaniory przy zakładaniu prokita mówili że łożyska okSprawdź osłony termiczne i plastiki podszybia. Miałem podobnie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

lukasnld
22-06-18, 14:00
Uszkodzenia drążków stabilizacyjnych też by zauważyli. Nie wiem może gumy stabilizatora.
Ogólnie Civic ma dobre silniki i design a reszta to nieporozumienie

prz3mo
22-06-18, 14:41
Może ktoś wrzucić strony z manuala odnośnie regulacji zaworów w R18A2, tj. co i jak po kroku, parametry itd.? Z góry dzięki.

szczepar
22-06-18, 15:32
Przedatne linki - strona Trafo -> Eksploatacja -> Ustawienie Luzu zaworowego
Masz tam wszystko co potrzeba do ustawienia zaworów , włącznie z zrzutem z serwisówki.

prz3mo
22-06-18, 18:58
Przedatne linki - strona Trafo -> Eksploatacja -> Ustawienie Luzu zaworowego
Masz tam wszystko co potrzeba do ustawienia zaworów , włącznie z zrzutem z serwisówki.

Rzeczywiście jest, dzięki :)

AdamCIV
22-06-18, 22:59
Mogę Cię pokierować po kolei jak to posprawdzać. Pisanie chyba nie ma sensu więc najlepiej gdybyś miał WhatsAppa wtedy telefon by Cie nie zrujnował ;) Tylko że ja mam diesla więc część informacji musiałbyś szukać samemu.
Ogólnie nie jest to trudne ale najgorzej zacząć :)
Dzięki za chęć pomocy! Komunikatora tego nie mam ale wszystko przede mną :)
Dzisiaj jeszcze testowałem i przerywa w zakresie 2-3 tyś. obrotów, a z klimą 1-3 tyś. Jeździłem więc powyżej 3 i nic nie szarpało, nie przerywało itp. Zapomniałem że Honda lubi obroty ;)

lukasnld
23-06-18, 09:16
Najtaniej Ci wyjdzie pojechać do hondy. Serio bo inny mechanik Ci pół auta wymieni. Nie naprawiaj u nich ale niech Ci znajdą przyczynę. Zrób sobie checkliste z mojego pierwszego posta i odznacz wszystko po kolei. Większość rzeczy będą mogli zobaczyć na diagnostyce. Bez kompa to błądzenie we mgle. Lambde,przepływomierz,Tip,wtryski,cewke będą widzieć. Filtr,świece, kable nie zaszkodzą nowe. Najgorzej jeśli kabelki mają uszkodzenia. Wtedy zostaje wywalić całą wiązke na stół i sprawdzając po kolei przewodzenie i stan każdego z nich szukać przyczyny.

Kloch
24-06-18, 23:34
Były już może jakieś próby pakowania pompy z serwem z IX do VIII gena?
Pytam bo podobno ta z IX jest wyraźnie lepsza. Ktoś to potwierdzi? :)

Kristof
25-06-18, 22:35
Witam . Czy można w ufo wyłączyć komunikat o czujnikach parkowania na oborotomierzu ?
Nawalił mi obrotomierz kupiłem używkę i niestety był z czujnikami , a u mnie ich nie ma i komunikat wywala .

filipfm
26-06-18, 10:08
Witam . Czy można w ufo wyłączyć komunikat o czujnikach parkowania na oborotomierzu ?
Nawalił mi obrotomierz kupiłem używkę i niestety był z czujnikami , a u mnie ich nie ma i komunikat wywala .

W polifcie jest odrębny guzik wyłączający czujniki. Ale czy idzie do licznika czy odcina zasilanie w centralce to już trzebaby w schematach szukać, tylko, że serwisówkę mamy do przedlifta :(

Kristof
26-06-18, 11:15
Szkoda ,myślałem że jakoś w komputerze można to wyłączyć a tu grubsza zabawa się szykuje .
Czy ten komunikat o czujnikach jest zaliczany jako błąd czy po prostu informacja która irytuje ?

irecki26
26-06-18, 14:17
Cześć,był Civic 1.8 jest CRV II 2.2 CDTI i padł dwumas.Z racji że na forum cofa jest więcej znawców zadaję tu pytanie.Zestaw LUKa kupić czy ten poniżej:https://allegro.pl/sprzeglo-kolo-honda-accord-civic-cr-v-2-2-ctdi-i7424024000.html

vitia
26-06-18, 19:48
koledzy pytanko mam czy alufelgi 7,5 J x 17 et 45 podejdą do naszych ufo

palecbeckham
27-06-18, 08:29
Czy ktoś korzystał z usługi wodorowania silnika?

Seamus
27-06-18, 09:46
koledzy pytanko mam czy alufelgi 7,5 J x 17 et 45 podejdą do naszych ufo

Tak bez problemu.

vitia
27-06-18, 10:08
Dzięki seamus.
A poza obrys nie będzie wystawac

Seamus
27-06-18, 10:16
Nie będą, mam dokładnie taka felge (patrz mój awatar) 17 cali, 7.5 szeroka ET45 i nic nie wystaje, nie obciera. Także spokojnie możesz takie zakładać, jest jeszcze spory zapas :)

P.S. Pamiętaj jedynie o otworze centrującym, ew. pierścień zastosuj.

vitia
27-06-18, 15:09
Seamus a jakie masz założone opny na nich 225 czy 215

Seamus
27-06-18, 15:37
Seamus a jakie masz założone opny na nich 225 czy 215

225/45

Kloch
01-07-18, 11:09
Czy ktoś korzystał z usługi wodorowania silnika?

Jak robisz to od nowości to jest szansa że będzie lepiej i dużo dłużej czysty dpf. Jeśli to ma być ratunek kiedy już wszystko jest zabite i wyskakuje check to jest to ch.uja warte. :)

Były już może jakieś próby pakowania pompy z serwem z IX do VIII gena?
Pytam bo podobno ta z IX jest wyraźnie lepsza. Ktoś to potwierdzi? :)

Ktoś, coś, gdzieś, jakoś? :)

lolpik
03-07-18, 10:05
Czy w HDS sprawdzę luz zaworowy?

13_Kanonier
03-07-18, 20:46
Mam pytanie, czy lampy tylne, te w klapie, są takie same dla wszystkich wersji nadwozia jak i silnika?

Saawrel
03-07-18, 22:31
Mam pytanie, czy lampy tylne, te w klapie, są takie same dla wszystkich wersji nadwozia jak i silnika?

Generalnie są 3 rodzaje:

do Type R
do 3D oraz 5D przedliftem
do 3D oraz 5D polifcie

Ale światła od 3D i 5D są takie same, byle by były po lub przedliftowe oba nadwozia.

filipfm
03-07-18, 22:43
Generalnie są 3 rodzaje:

do Type R
do 3D oraz 5D polifcie

Ale światła od 3D i 5D są takie same, byle by były po lub przedliftowe oba nadwozia.

A nie jest tak, ze TypeS i 5D polift dostaly takie lampy jak FN2 i roznia sie juz tylko blendą?

mareckiabc
04-07-18, 22:51
Posiada ktoś wiedze jakie są spinki mocujące przedni zderzak lub za pomocą czego jest przymocowany? Kiedyś ktoś mi go lekko przesunął i teraz chce go dobrze poskładać ale chce się przygotować za nim oddam go w dobre ręce i zaopatrzyć się w spinki? jakby się okazało że połamane itp. Jakiś link np.

lukasnld
05-07-18, 12:38
W blendzie przedlifta jest przeciwmgielna a w polifcie jest ona chyba w lewej lampie. Ja zmieniłem cała klapę

piter7766
05-07-18, 18:17
Posiada ktoś wiedze jakie są spinki mocujące przedni zderzak lub za pomocą czego jest przymocowany? Kiedyś ktoś mi go lekko przesunął i teraz chce go dobrze poskładać ale chce się przygotować za nim oddam go w dobre ręce i zaopatrzyć się w spinki? jakby się okazało że połamane itp. Jakiś link np.

http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda&hmodtyp=17551,17552,17553,17554&nplgrp=5&cmodnamepc=CIVIC&xcardr=5&dmodyr=2008&carea=KG&ctrsmtyp=6MT&xgrade=1.8%20SPORT&nplblk=B__4600

http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda&hmodtyp=17551,17552,17553,17554&nplgrp=5&cmodnamepc=CIVIC&xcardr=5&dmodyr=2008&carea=KG&ctrsmtyp=6MT&xgrade=1.8%20SPORT&nplblk=B__4210

Rrajk
05-07-18, 20:51
Może ktoś podlinkować kompletnego manuala do UFO? Pilnie potrzebne a linki z załączonego tematu manuali nie działają!

TRAFO
05-07-18, 21:21
Zrobiłem wersję online na stronce;
http://trafo.net.pl/honda/serwisowka/

13_Kanonier
08-07-18, 15:45
Generalnie są 3 rodzaje:

do Type R
do 3D oraz 5D polifcie

Podsumowując, potrzebuję wymienić jedną w FN2 przedlift, bo paruje, czyli szukam albo z FN2 albo wersji 3D/5D przedlift?

Quczo
08-07-18, 20:04
Czy wymieniająć szybę przednią musi być z tego samego rocznika? Mam Ufo 2009r i chce kupić używkę z 2005r będzie pasić ? Szyba z czujnikem deszczu.

vitia
08-07-18, 20:13
Czy wymieniająć szybę przednią musi być z tego samego rocznika? Mam Ufo 2009r i chce kupić używkę z 2005r będzie pasić ? Szyba z czujnikem deszczu.

jak chcesz miec z tego samego rocznika to taką sobie zamów A jak ci nie przeszkadza z innego rocznika to taką załóż
ja ostatnio zalozylem zamiennik z 2008 r i jest git

Quczo
08-07-18, 21:25
Bardziej mi chodziło o to czy będzie pasować czy nie było jakichś różnic między rocznikami ;-) Mi to tam obojętne czy będzie z 2005 czy 2007 :P. Żeby tylko pasowała.OK Dzięki :)

palecbeckham
08-07-18, 22:16
Diesel 2007, przebieg 212k

Ostatnio pojawia się podczas jazdy dziwny pisk, przypominający gwizd podczas gotowania się wody w czajniku.
Navi, radio, klima wyłączone. Bez znaczenia czy jadę na luzie, czy wciskam gaz. Pisk jest losowy i trwa do 10s. Pochodzi z przedniej części auta. Nie są to hamulce. Czy ktoś miał coś podobnego?

money
09-07-18, 09:28
Diesel 2007, przebieg 212k

Ostatnio pojawia się podczas jazdy dziwny pisk, przypominający gwizd podczas gotowania się wody w czajniku.
Navi, radio, klima wyłączone. Bez znaczenia czy jadę na luzie, czy wciskam gaz. Pisk jest losowy i trwa do 10s. Pochodzi z przedniej części auta. Nie są to hamulce. Czy ktoś miał coś podobnego?

Zastanowiłbym się nad pompą wody.. jedyne co mi przychodzi do głowy w tym wypadku

dawis93
09-07-18, 18:28
Co może być podczas hamowania słychać z któregoś z kół takie stukanie. Myślałem że to klocki ale nie wydaje mi się bo mają tylko 20 tyś przejechane. Chyba że może tarcza ?

https://m.youtube.com/watch?v=V1XVt3E1E3E

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Tak wygląda tarcza po hamowaniu wszystkie mają prześwit a ta nie. Ja wiem że to zależy od pylenia klocków ale z drugiej strony jest prześwit a klocki te same . Jak jadę do przodu i hamuje to słychać to wyraźniej a jak cofam to taki mało wyraźny jest ten dźwięk . https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180709/24d23647595a5ceb97e1a25ab0bb8012.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180709/ffb5da3cdff740cf086cd8a8c075092e.jpg

CzechuXX
09-07-18, 21:37
Jest jakiś jeszcze inny czujnik temperatury wewnątrz samochodu oprócz nasłonecznienia i tego obok stacyjki?
Climatronik jednostronny.

piter7766
09-07-18, 23:11
Tak wygląda tarcza po hamowaniu wszystkie mają prześwit a ta nie. Ja wiem że to zależy od pylenia klocków ale z drugiej strony jest prześwit a klocki te same .

O jaki prześwit Ci chodzi??? Ze zdjęcia wnioskuję, że tarcze i klocki do wymiany i zacisk hamulcowy do regeneracji. A co do stukania na filmiku,to nie przejmuj się tym ,to nie w Twojej hondzie stuka ,tylko w jakimś peugocie ;)

uniu1
10-07-18, 13:05
Jest jeszcze czujnik temeperatury w nagrzewnicy

CzechuXX
10-07-18, 20:13
On mówi jaką temperaturą wieje?

dawis93
11-07-18, 19:37
Gdy mam uruchomiony tempomat dodam gazu to jak odpuszczę później gaz do odpowiedniej prędkości to powinien tempomat się załączyć sam czy nie ?

doogson
11-07-18, 20:59
Gdy mam uruchomiony tempomat dodam gazu to jak odpuszczę później gaz do odpowiedniej prędkości to powinien tempomat się załączyć sam czy nie ?

Tempomat masz cały czas włączony, wyłącza go tylko naciśniecie sprzęgła lub hamulca, jak dodasz gazu to po odpuszczeniu samochód zwalnia do ustawionej na tempomacie prędkosci

Marecki
12-07-18, 17:45
Po przekreceniu kluczyka w pozycję zapłon, pokazuje sie kontrolka immo na ułamek sekundy, dosłownie szybkie mrugnięcie. Czym to może byc spowodowane?

Wysłane z mojego MYA-L11 przy użyciu Tapatalka

lorenso
12-07-18, 19:48
Pytanie do osób, które mają czujnik zmierzchu i xenony. Po przekreceniu kluczyka na zapłon ( gdy już jest ciemno) xenony zapalają się. W momencie odpalania mrugają kilka razy. Nie powinno być tak że gasną i zapalają się dopiero po odpaleniu?

filipfm
13-07-18, 13:30
Pytanie do osób, które mają czujnik zmierzchu i xenony. Po przekreceniu kluczyka na zapłon ( gdy już jest ciemno) xenony zapalają się. W momencie odpalania mrugają kilka razy. Nie powinno być tak że gasną i zapalają się dopiero po odpaleniu?

Nie ma układu odcinającego na ksenon w trakcie zapłonu silnika. Przygasają bo spada napięcie w instalacji.

Marecki
13-07-18, 14:50
Po przekreceniu kluczyka w pozycję zapłon, pokazuje sie kontrolka immo na ułamek sekundy, dosłownie szybkie mrugnięcie. Czym to może byc spowodowane?

Wysłane z mojego MYA-L11 przy użyciu TapatalkaKtoś coś wie?

zyga502
13-07-18, 18:17
Ktoś coś wie?

zielony kluczyk?

Marecki
13-07-18, 18:26
Tak, zielony

zyga502
14-07-18, 11:56
Tak, zielony

tak ma być

Marecki
14-07-18, 12:28
Aż tak szybko?

lukasz90DM
15-07-18, 21:04
Mam pytanie wymieniam oryginalne amortyzatory z przodu 136tys km czy po wymianie amortyzatorów jechać na sprawdzenie zbieżności?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Daniello18
15-07-18, 21:28
Mam pytanie wymieniam oryginalne amortyzatory z przodu 136tys km czy po wymianie amortyzatorów jechać na sprawdzenie zbieżności?

tak:)

lukasz90DM
15-07-18, 22:50
tak:)Dzieki, tylko sie upewniam.

Miał ktoś może opony zimowe firmy nokian lub Cinti zamierzam niedługo wymienić stare opony na Nokian lub Conti 205/55r 16 które polecacie ?

duch55
21-07-18, 12:01
Ja mam nokiany w4-a4 są ok
Jeżdżę po górach w Polsce i Czechach zero problemu
I cena tych opon na plus

Wysłane z Jabłka za pomocą Tapatalk

Timo-hg
21-07-18, 18:47
Też mam nokiany.
Bardzo polecam te zimówki.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

lukasz90DM
21-07-18, 20:20
Też mam nokiany.
Bardzo polecam te zimówki.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu TapatalkaDzięki

lukasz90DM
22-07-18, 22:08
Witam dziś coś zaczęło piszczeć mi pod maską. Mianowicie na wolnych obrotach ewidentnie to słychać, może później też to słychać ale pod czas jazdy to ciężko ocenić. Z tego co zauważyłem to przy WYLACZONEJ klimie piszczy podczas tego dźwięku wyłączam klime OFFem i przestaje. Co myślicie co to może być? Pasek czy kończy się sprężarka coś błachego ? Dodam że pod maską jeszcze noc nie było robione. Niestety nadszedł czas[emoji22]

Aryman
23-07-18, 16:53
Kilka szybkich pytań (2.2 140KM 2006rok):
1. Po wymianie sprzęgła strasznie się skrócił 5 bieg. Wrzucanie "piątki" niewiele różni się od wrzucania "3", a gdy przeciągam drążek w prawo tak jak wcześniej i chcę wrzucić bieg to tak jakby go nie było. Czy to normalne? Czy oznacza to źle zamontowane sprzęgło, czy też z czasem się wyrobi?
2. Również po wymianie sprzęgła, ale nie szukałbym tutaj powiązań. Przestał działać licznik, podejrzewam wadliwy czujnik prędkości. Czy komuś już się popsuł? Ewentualnie jaka może być inna przyczyna? Jednocześnie zaświeciła się kontrolka układu wspomagania.
3. Parę dni wcześniej odczułem, że klimatyzacja dużo słabiej działa - nie wieje tak mocno jak kiedyś.
4. Wyświetlacz z radia czasami nie wyświetla całości. Nie znalazłem żadnego powiązania z czymkolwiek. Po prostu niekiedy świeci się wszystko co powinno, a niekiedy nie. Miał ktoś już tak?
5. Jestem przekonany, że radio łapie stacje radiowe dużo gorzej niż w innych samochodach. To wada fabryczna czy nabyta?
6. Ostatnio baaardzo dużo padało i samochód stał wtedy na dworze, nieużywany. Podejrzewam, że gdzieś jest jakiś problem z elektroniką, ale jestem kompletnym laikiem. Mógłby ktoś coś podpowiedzieć? Po tych deszczach usunąłem wszystkie uszczelki odprowadzania wody z drzwi i pozbyłem się kilku lub kilkunastu nawet litrów wody ;/

szczepar
24-07-18, 09:18
1. Raczej wina cięgieł od drążka, które (nie wiem jakim cudem ale widać da się) zostały żle zamontowane ?
Jeśli stojąc bez włączonego silnika wrzucenie 3 i 5 (nie używając sprzęgła) jest takie same jak na włączonym silniku (używając sprzęgła) , to samo sprzęgło nie ma tu wiele do gadania.

2. Tu problem absolutnie po stronie skrzyni biegów - nie została podłączona wtyczka od licznika do skrzyni - zastanowiłbym się czy w takim wypadku nie podjechać do innego mechanika co zna się na Hondach i niech on zweryfikuje problem z punktu 1. Bo punkt 2 jak najbardziej należy powiązać z wymianą sprzęgła - trzymaj jedynie kciuki aby to był niewpięty wtyk, a nie wyrwany przewód podczas niefachowego demontażu skrzyni.
Dodatkowo uważaj podczas wbijania 6 do momentu usunięcia tej usterki - możesz nie mieć blokady wstecznego z tego powodu (blokada wstecznego jest po przekroczeniu prędkości 18 km/h ) , i pytanie czy elektromagnes odpowiedzialny za blokadę (a znajdujący się w skrzyni) został również podłączony.
3. Poczytaj wątek klimatyzacji, zrób testy - ewentualnie strona kolegi Trafo
4. Tak temat poruszany, kilka rozwiązań , od wymiany na używkę, poprzez przelutowanie pinów, po zwykłe przeczyszczenie styków
5. Może być problem z wzmacniaczem w klapie tylniej , lub z anteną na szybie - sprawdź czy nie masz poprzerywanych linii przewodzących na szybie (Antena jest wbudowana w szybę)
6. To dramat że samochód z 2006 nadal nie miał usuniętych tych gumowych pseudo uszczelek na dole (które zapier... sie błotem i robią z dzwii akwarium) - to powinno dawno być wyjęte.
Generalnie tych małych gumowych uszczelek na dole dzwii powinno już dawno w przedlificie nie być - tzn wywal je z wszystkich dzwi - zapychają się byle czym i uniemożliwiaja wypływanie wody.

lukasnld
24-07-18, 12:51
Podejrzewam że to auto kończy swój żywot. Najechane ma pewnie x km. Ja do swojego trupa przez ostatnie 6 lat dołożyłem 20k i padają kolejne rzeczy. Niezawodność hondy to chyba mit. Do 250 000 jakoś się wszystko trzyma a później to już dramat (pomijam cudowny silnik 2.2)

prz3mo
24-07-18, 15:16
Z tą bezawaryjnością to niestety nie tylko w Hondzie jest gorzej niż dawniej. Mając kiedyś 6 gen., teraz 8 gen. stwierdzam po wyglądzie choćby wnętrza, że materiały w 6 gen. były o klasę lepsze, mniej podatne na zużycie niż te w ufo. Ale tego spodziewałem się zaraz po kupnie ufo, oszczędności dało się od razu dostrzec.

filipfm
24-07-18, 15:25
Z tą bezawaryjnością to niestety nie tylko w Hondzie jest gorzej niż dawniej. Mając kiedyś 6 gen., teraz 8 gen. stwierdzam po wyglądzie choćby wnętrza, że materiały w 6 gen. były o klasę lepsze, mniej podatne na zużycie niż te w ufo. Ale tego spodziewałem się zaraz po kupnie ufo, oszczędności dało się od razu dostrzec.

Ufo jest made in UK. 6gen był prosty i solidny za wyjątkiem blachy, ale głównie dotyczyło to wersji japońskich. Angielka już miała gorzej

prz3mo
24-07-18, 15:28
Ufo jest made in UK. 6gen był prosty i solidny za wyjątkiem blachy, ale głównie dotyczyło to wersji japońskich. Angielka już miała gorzej

Wiem o tym :) Porównywałem do 6 gen. 3d z Japonii.

lukasnld
24-07-18, 18:00
Niestety doczekaliśmy czasów że coraz więcej ludzi woli kupować youngtimery i je odbudowywać niż nowe badziewie. Sam mam dylemat co kupić żonie kiedy ufo się w końcu skończy....

lukasnld
24-07-18, 19:53
Ile wchodzi oleju do skrzyni w 2.2?

math
24-07-18, 22:03
Cześć, takie pytanie. Wyświetlacz radia pokazuje tylko fragment (kawałek granej stacji, trochę ustawień klimy i tyle. Trzeba wymienić na nowy czy da radę to jakoś ogarnać? No i jeśli wymienić na nowy to tak przeglądam allegro i widzę same takie - https://allegro.pl/honda-civic-viii-ufo-wyswietlacz-hr00343013-i7398086366.html#thumb/1 ale patrząc na filmy z demontażem na YT to te wyświetlacze mają odwrotnie wtyczki (np. tutaj https://www.youtube.com/watch?v=5oQjotRhexc). Te na allegro to są wersję z anglików czy jak? Jeśli tak to da się to jakoś poskładać?

Pucer
24-07-18, 22:31
Witam, mam pytanie odnośnie spalania. Mam wrażenie że auto zaczęło palić więcej, trasa co tydzień ta sama, tankowane na tej samej stacji. Może to styl jazdy (obadam jeszcze) ale co mnie niepokoi to to, że wg. komputera spalanie miałem w granicach 7.5,a wg. dystrybutora wyszło 13 ponad. Przejechane 180km a 24 litry zeżarło. Dodam, że po mieście zrobiłem jakieś 40, na następny dzień trasa 70km , po tygodniu powrót(w tym czasie auto nie jeździło). Od roku w aucie nic nie naprawiane, ostatnio olej wymieniany ale zwiększenie spalania zauważyłem już przed wymianą. Nie upalam też, 120 km/h w trasie, czasami depne przy wyprzedzaniu

szczepar
24-07-18, 23:03
Podejrzewam że to auto kończy swój żywot. Najechane ma pewnie x km. Ja do swojego trupa przez ostatnie 6 lat dołożyłem 20k i padają kolejne rzeczy. Niezawodność hondy to chyba mit. Do 250 000 jakoś się wszystko trzyma a później to już dramat (pomijam cudowny silnik 2.2)

Jak bym dobrze policzył koszty związane z częsciami eksploatacyjnymi to może 5k na te 180kkm (jakie zrobiłem Hondą) by mi wyszło a może nie.
W między czasie w 1.9 TDI ojciec wymienił przy przebiegu 90kkm - 2 x Turbo, Wtryski , Wałek rozrządu, Szklanki od zaworów plus powinien wymienić katalizator , a generalnie powinien się cieszyć ze po tym jak się silnik rozbiegał udało się go zdławić zanim korba wyszła bokiem.
Kolega kupił nowego golfa (w tym samym momencie kiedy ja używanego Civica) 1.4 TSI w wersji 185km , silnik wymienili mu na gwarancji tłoki pękły i rozwaliły blok, zdecydował się zatrzymać go po wymianie silnika, 2 miesiące temu znowu wymieniał silnik (tym razem już nie na gwarancji), silnik po kapitalce na podmianę kosztował go 7k PLN.

Ostatnio kiedy widziałem hondę wymagającą 20k wkładu to było jak ubiła dzika jednocześnie rozwalając cały przód, prawe nadkole, z jednoczesnym wywaleniem poduch w desce (dzik załadował w prawy przedni czujnik zderzeniowy)

280 KKm z czego 180 kKm na gazie (a podobno po 100kkm zdycha głowica)
Naprawy + Eksploatacja z ostatnich 30 kkm to :
2 x Olej + Filtry
1 x Tarcze Tył + Klocki + Zacisk Lewy (używka)
Spreżyny + Amortyzatory tył (bo wydawało mi się ze coś stuka - okazało się poźniej że to gaśnica stukała)
1 x Klocki przód

Dodatkowo z OC sprawców :
Lakierowanie błotnika przedniego + Lakierowanie Zderzaka przedniego
Wymiana Tylnej nakładki Zderzaka po odbiciu numerów rejestracyjnych sprawcy, plus lakierowanie klapy i zderzaka.

Z ostatnich usterek to - zużyta wycieraczka z przodu, i przytarta prowadnica lewego przedniego zacisku (wymagająca przeczyszczenia i nasmarowania)
Jak tak dalej pójdzie to pójdę z torbami.
Szczególnie ze przy kolejnej wymianie oleju wypada ustawić zawory i już 4 raz może nie udać mi się założyć tej samej uszczelki.

Oczywiście jak bym zaszalał i kupił nową obudowę skrzyni w aso (po tym jak znalazłem pękniecie skrzyni po zakupie samochodu 6 lat temu) , i zlecił przełożenie wszystkiego w aso , to nie wiem czy 30k by mi na wymianę pękniętego bloku skrzyni starczyło.
Bo nowy korpus skrzyni kosztował chore pieniądze.

lukasnld
25-07-18, 12:18
Ja zapisuje każdy wydatek związany c. Civiciem. Większość robię samemu. Dawno tego nie liczyłem ale sam dwumas ze sprzęgłem 1300e rok temu. Zużyty sworzeń wachacza (czyli cały wachacz) 530zł.

https://m.fotosik.pl/zdjecie/467b926587416d1d

https://m.fotosik.pl/zdjecie/ff8c4c863455ee88

https://m.fotosik.pl/zdjecie/9f8cb1139128cc2e

https://m.fotosik.pl/zdjecie/b01b324032519dce

https://m.fotosik.pl/zdjecie/0e0dea389835c1da

Żeby nie być goloslownym. Wg. mnie gdyby każdy spróbował sobie zapisać każdy wydatek w ramach eksperymentu to nie jeden by doznał szoku..

dawis93
26-07-18, 10:38
Czy dostane gdzieś nowe sierpy nadkoli?

Lucas.FK2
26-07-18, 14:58
Czy dostane gdzieś nowe sierpy nadkoli?

Mogę mieć nówki.

19adamo88
26-07-18, 15:37
Mogę mieć nówki.

ile za przednie nówki?

Lucas.FK2
26-07-18, 15:45
ile za przednie nówki?
360zł/szt.

Rrajk
26-07-18, 20:49
Może ktoś polecić gdzie zamówię dobrze wykonane dywaniki materiałowe do civica sedana? Bo ostatnio zamawiałem z allegro no i niestety spasowanie nie do końca było dobre ;/

filipfm
27-07-18, 09:19
Może ktoś polecić gdzie zamówię dobrze wykonane dywaniki materiałowe do civica sedana? Bo ostatnio zamawiałem z allegro no i niestety spasowanie nie do końca było dobre ;/

To zrob szablon i wyslij. Są firmy, ktore robią dywany wg szablonu przesłanego przez klienta.

MikeFoto
27-07-18, 11:56
To zrob szablon i wyslij. Są firmy, ktore robią dywany wg szablonu przesłanego przez klienta.

Dokładnie! Jak miałbm MB2 to zrobiłem szablon wg OEM dywaników wiec teraz firma ma najdokładniejsze szablony :) bo te co miała były do kitu :)
Dorabiali mi https://www.autodywaniki.pl i kosztowało to tyle samo ile każde inne dywaniki.

Aryman
28-07-18, 02:10
Cześć, takie pytanie. Wyświetlacz radia pokazuje tylko fragment (kawałek granej stacji, trochę ustawień klimy i tyle. Trzeba wymienić na nowy czy da radę to jakoś ogarnać? No i jeśli wymienić na nowy to tak przeglądam allegro i widzę same takie - https://allegro.pl/honda-civic-viii-ufo-wyswietlacz-hr00343013-i7398086366.html#thumb/1 ale patrząc na filmy z demontażem na YT to te wyświetlacze mają odwrotnie wtyczki (np. tutaj https://www.youtube.com/watch?v=5oQjotRhexc). Te na allegro to są wersję z anglików czy jak? Jeśli tak to da się to jakoś poskładać?

Po prostu wciśnij ten wyświetlacz jak nie pokazuje wszystkiego. Mi także czasami nie wyświetla wszystkiego i po prostu wciskam wyświetlacz jakbym chciał go wepchnąć do środka. Działa bez zarzutu znowu na jakiś czas 😁

I szybkie pytanko, znajdę gdzieś dobre gumowe dywaniki do hatchbacka?

Aryman
28-07-18, 12:58
Help!
Przy jeździe 160km/h po 5 minutach odcina mi prawie całkowicie moc. Max prędkość to 115, chyba że jest pod górkę to nie daje rady. O co chodzi?! Temperatura w porządku. Czyżby turbo? Jak powinienem się zachować? Jestem w dłuższej trasie podzielonej na 2 dni bez opcji przerwania jazdy zbytnio 😐
Edit:
Wyłączenie i włączenie silnika ponownie pomaga, ale za chwilę problem powraca. Postaram się jechać 140, zobaczę co się wydarzy.

manieku
28-07-18, 20:39
Sprzęgło sprawdzałeś?

CzechuXX
28-07-18, 21:42
Sprzęgło sprawdzałeś?

Żartujesz sobie czy nabijasz posty?

manieku
29-07-18, 11:11
Chodziło mi o sprawdzenie czy podczas wciskania gazu rosną obroty a prędkość nie. To by sugerowało ślizganie sprzęgła.
Jeśli tak nie jest, to przyczyn utraty mocy może być wiele i bez mechanika i podłączenia do kompa, może być ciężko coś zdiagnozować.
Jak kolega pisał to może być turbo, zasysanie lewego powietrza czyli nieszczelny układ dolotowy, filtr powietrza, przepustnica...

SinKER
29-07-18, 12:12
U mnie podobnie było w skodzie, zawieszająca się turbina (diesel). Pomagało włączenie i wyłączenie silnika, a w trakcie jazdy nie przekraczanie 3tys obrotow.

money
30-07-18, 21:21
Czesc, po przejezdzce w piatek autostrada nagle przestala dzialac klimatyzacja. Ogolnie nie byloby to dla mnie nic dziwnego, gdyby nie to, ze klimatyzacja zaczynala znowu dzialac kiedy jechalem na luzie. Dodatkowo pojawil sie taki metaliczny dzwiek przy dodawaniu gazu i wylaczonej klimatyzacji. Przy wlaczonej jest bardziej cichy ale dalej slyszany. Macie może pojęcie o co chodzi? Stawiam na sprezarke ale wolalbym sie poradzic Was.

viwaldi
30-07-18, 23:43
Hej,
1.Jakie polecacie sprężyny na przód (nieobniżające) do 5D 2.2 ? Ktoś wie co było na pierwszy montaż montowane? Może wspólnie z amorami jest to komplet SACHS-a? Sprężyny chcę wymienić przy okazji amortyzatorów, odbojów i łożysk, które zakończyły swój żywot przy 240 kkm (skrzypienie, pocięknięte, stuki itd. pomimo sprawności 55% na teście). SACHS 998552 jest średnio dostępny w sklepach (raczej na zamówienie), więc może siedzi oryginalnie coś innego lub ktoś już z Was jeździ na nowych nieobniżających sprężynach i coś może polecić. Może LESJÖFORS 4035757?

2. przejrzałem tez wątek dot. amortyzatorów i trochę zgłupiałem, czy oby na pewno amortyzatory SACHS na przód mają w komplecie odbój i osłonę? Kupiłem w HAPARTS dzisiaj komplet OEM (osłona, odbój + łożysko) i się zastanawiam, czy jak kupię SACHSY, to nie będę miał dwóch kompletów odbojów z osłonami.

3. jeździ ktoś z Was w 2.2 na amortyzatorach Bilsteina? i jeśli tak to czy się dobrze spisują (głownie chodzi o brak tej "orkiestry" dobiegającej z przodu). Jeśli w p.2 faktycznie SACHS ma w komplecie odboje i osłony, to może wziąłbym wtedy Bilsteina, który ich nie ma w komplecie.

4. czy ktoś w ASO wymieniał amory i zna cenę za wymianę całego McPersona? Za wymianę odbój + osłonę + łożysko chyba 250 sobie życzą.

Meentor
31-07-18, 13:55
Hej, orientował sie z was ktoś jaki rozmiar ma wyświetlacz w nawigacji ? ( ufo )

lukashh
31-07-18, 16:30
2. przejrzałem tez wątek dot. amortyzatorów i trochę zgłupiałem, czy oby na pewno amortyzatory SACHS na przód mają w komplecie odbój i osłonę? Kupiłem w HAPARTS dzisiaj komplet OEM (osłona, odbój + łożysko) i się zastanawiam, czy jak kupię SACHSY, to nie będę miał dwóch kompletów odbojów z osłonami.
w pudełku sachsa dostaniesz tylko amor i nakrętkę. Odboje i osłony, tak jak górne mocowania, to osobne indeksy.

viwaldi
31-07-18, 21:15
w pudełku sachsa dostaniesz tylko amor i nakrętkę. Odboje i osłony, tak jak górne mocowania, to osobne indeksy.

bardzo Ci dziękuję lukashh za info

Kaliś
01-08-18, 12:53
Witam, nie wiem czy dobry dział, temat ale piszę o poradę, opinię na temat samochodu. Próbowałem coś znaleźć tutaj ale nie mogę do niczego przykleić.
Otoż pacjent to Honda Civic Type-S z 2009 roku. Jak sprawuje się ten silnik 1,4 100KM? Czy auto zniesie gaz? Jakie są typowe bolączki tego silnika oraz ogólnie pojazdu.
Szukam dla dziewczyny samochodu razem z jej Tatą i tak w okolicy pojawiło się nam takie ogłoszenie.
Czy jesteście w stanie coś doradzić na temat tego konkretnego egzemplarza?

https://www.otomoto.pl/oferta/honda-civic-honda-civic-type-s-ID6AN3He.html#506a66891f

zyga502
01-08-18, 13:48
Witam, nie wiem czy dobry dział, temat ale piszę o poradę, opinię na temat samochodu. Próbowałem coś znaleźć tutaj ale nie mogę do niczego przykleić.
Otoż pacjent to Honda Civic Type-S z 2009 roku. Jak sprawuje się ten silnik 1,4 100KM? Czy auto zniesie gaz? Jakie są typowe bolączki tego silnika oraz ogólnie pojazdu.
Szukam dla dziewczyny samochodu razem z jej Tatą i tak w okolicy pojawiło się nam takie ogłoszenie.

https://www.otomoto.pl/oferta/honda-civic-honda-civic-type-s-ID6AN3He.html#506a66891f

wiele razy było na forum,tak w skrócie,to ten silnik niezbyt dobrze radzi sobie z tym autem,gorsze osiągi przy podobnym spalaniu w porównaniu z 1.8,co do gazu to nie wypowiem się,bo osobiście jestem jego przeciwnikiem

kebab666
01-08-18, 14:30
Powiedzcie jaka jest nazwa producenta takiego lakieru

https://www.youtube.com/watch?v=grITVisp2yE

szczepar
01-08-18, 14:36
Kaliś :
Bolączką 1.4 której nie ma 1.8 jest zaporowa cena regulacji zaworów wynikająca z :
- potrzebnych prac związanych z demontażem większej liczby elementów
- spuszczeniem płynu chłodniczego
- wymianą większej liczby uszczelnień

Jak dodasz do tego skrócony interwał tej operacji z tytułu GAZu w samochodzie , to wyjdzie ci brak sensu ekonomicznego.
Plus kupując 1.4 musisz odrazu zakładać że nikt nie wykonał tego napewno - bo jak usłyszał koszt za taką usługę to odwrócił się na pięcie.

kebab666
01-08-18, 15:00
Czesc, po przejezdzce w piatek autostrada nagle przestala dzialac klimatyzacja. Ogolnie nie byloby to dla mnie nic dziwnego, gdyby nie to, ze klimatyzacja zaczynala znowu dzialac kiedy jechalem na luzie. Dodatkowo pojawil sie taki metaliczny dzwiek przy dodawaniu gazu i wylaczonej klimatyzacji. Przy wlaczonej jest bardziej cichy ale dalej slyszany. Macie może pojęcie o co chodzi? Stawiam na sprezarke ale wolalbym sie poradzic Was.

Miałem tak samo na autostradzie. Klima przestała działać, leciało tylko jakieś wilgotne powietrze, potem znowu zaczęła działać. Dodam że po włączeniu klimy czuję że silnik jest mocniej obciążony i przed zatrzymywaniem się trochę szarpie jakby miał zaraz zgasnąć. Klima do uzupełnienia czy jak?

kamil9489
01-08-18, 18:22
Sprawdź przekaźnik klimy czy nie siedzi wadliwy Omron no i przydałoby się sprawdzić szczelinę sprzęgiełka klimy bo jak jest za duży luz to będzie się ślizgać, grzać i w efekcie rozłączać

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka

math
01-08-18, 20:13
Cześć, zmieniałem dzisiaj olej i zauważyłem zapocenie w miejscu pod filtrem oleju(to czarne na zdjęciu;)). Co to jest?
https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/1000x901c/1b/84/33/honda-civic-8-oslona-silnika-miski-olejowej-czesci-samochodowe-warszawa-487527224.jpg

marcin316
02-08-18, 16:44
Czujnik poziomu oleju. Siedzi pod tą czarną osłoną którą możesz spokojnie odkręcić i sprawdzić czy jest wyciek spod samego czujnika.

math
02-08-18, 20:26
Dzięki!

Kaliś
03-08-18, 10:51
Szybkie pytanie:
Klocki i tarcze: TRW czy FERODO?

lukashh
03-08-18, 14:50
TRW to bardziej miękki klocek, Ferodo twardsze.. Ja bym wziął Ferodo. Najważniejsze to dobrze oczyścić piastę i prowadnice przed montażem żeby nie było pisków itp..

lukk
03-08-18, 22:08
Cześć, czy da się jakoś ustawić w FN2 żeby czerwone podświetlenie nóg nie świeciło się cały czas i np. gasło po zamknięciu drzwi?

Timo-hg
03-08-18, 22:56
Cześć, czy da się jakoś ustawić w FN2 żeby czerwone podświetlenie nóg nie świeciło się cały czas i np. gasło po zamknięciu drzwi?U mnie podświetlenie nóg na czerwono zapala się dopiero jak zalaczy się czujnik zmierzchu.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

marcin001984
04-08-18, 00:25
Powiedzcie jaka jest nazwa producenta takiego lakieru

https://www.youtube.com/watch?v=grITVisp2yE

O ile baza może i położona dobrze, to lakier bezbarwny wygląda jak g*wno. Przypatrz się dobrze.
Wszystko zależy od tego co wchodzi w skład farby bazowej tzn. jakie pigmenty. Można nawet kupić brokat i dosypać do farby przed malowaniem i wtedy właśnie będzie się tak mienić.

prz3mo
04-08-18, 11:55

Pomijając to, o czym wyżej chłopaki wspomnieli ja dodam tylko, że do budy "ufo" 100KM to jest sporo za mało. Nawet te 140KM z 1.8 szału nie robi i jest moim zdaniem takim minimum. Tak więc odpuść 1.4.

lukk
04-08-18, 20:52
U mnie podświetlenie nóg na czerwono zapala się dopiero jak zalaczy się czujnik zmierzchu.

Tak, to się zgadza, ale moje pytanie dotyczyło tego czy da się jakoś ustawić żeby gasło po zamknięciu drzwi, nie świeciło się podczas jazdy?

Saawrel
04-08-18, 23:58
Tak, to się zgadza, ale moje pytanie dotyczyło tego czy da się jakoś ustawić żeby gasło po zamknięciu drzwi, nie świeciło się podczas jazdy?

Trzeba wpisać się w zasilanie sufitowe, dolutowac się kablem do niego zamiast do kostki pod deska. nie da się tak poprostu zmienić ustawień.

Tu opis z angielskiej wersji. U nas ten kabel jest po stronie kierowcy https://www.civinfo.com/forum/items-sale/#/topics/18907

kebab666
05-08-18, 13:05
O ile baza może i położona dobrze, to lakier bezbarwny wygląda jak g*wno. Przypatrz się dobrze.

To woda tak wygląda , nie lakier :D

marcin001984
05-08-18, 13:40
To woda tak wygląda , nie lakier :D

W życiu nigdy.

CzechuXX
07-08-18, 21:19
Gdzie znajduje się czujnik powietrza nawiewanego do kabiny w UFO?

13_Kanonier
07-08-18, 22:04
Gdzie znajduje się czujnik powietrza nawiewanego do kabiny w UFO?

W plastikowej osłonie pomiędzy obrotomierzem a kierownicą, Trafo dokładnie opisuje to w dziale Demontaż centralnego licznika/obrotomierza ;)

CzechuXX
07-08-18, 22:59
W plastikowej osłonie pomiędzy obrotomierzem a kierownicą, Trafo dokładnie opisuje to w dziale Demontaż centralnego licznika/obrotomierza ;)

Nie mylisz z czujnikiem temperatury wewnętrznej?

13_Kanonier
08-08-18, 07:53
Nie mylisz z czujnikiem temperatury wewnętrznej?

Nie, cytując ze strony Trafo:
"Podczas jej wypinania należy zwrócić uwagę na dwie rzeczy:
- wtyczkę czujnika temperatury nawiewu - odpinamy ja po naciśnięciu małej dźwigni,
- rurkę nawiewu powietrza.

Rurka nasunięta jest na osłonkę i zabezpieczona przed wypadnięciem małym wypustem który wchodzi do wybrzuszenia w rurce (w miejscu strzałki na zdjęciu niżej)."

CzechuXX
08-08-18, 09:50
Zapytam inaczej...
Czujnik o którym mówisz to tej z pozycji nr 1. Mnie interesuje czujnik z pozycji nr 9. Co to za czujnik i gdzie on się znajduje?

Czujnik /Element /Wyświetlana jednostka miary

1 Temperatura wnętrza °C
2 Temperatura zewnętrzna °C
3 Wartości promieniowania słonecznego: Ciemno = 00, Świecenie latarką = 04, Pochmurnie = 10,
Słonecznie = 65 10 kcal/m2·h
4 Temperatura powietrza wylotowego parownika °C
5 Otwarcie mieszania powietrza po stronie kierowcy (niska wartość sygnalizuje dostarczanie zimnego powietrza, wysoka wartość sygnalizuje dostarczanie ogrzanego powietrza) % otwarcia
6 Otwarcie mieszania powietrza po stronie pasażera (niska wartość sygnalizuje dostarczanie zimnego powietrza, wysoka wartość sygnalizuje dostarczanie ogrzanego powietrza) % otwarcia
7 Ustawianie trybu % otwarcia
8 Otwarcie przy recyrkulacji % otwarcia
9 Temperatura powietrza nawiewanego (TAO) °C

szczepar
08-08-18, 10:39
Sądze ze to czujnik za klapami recylkulacji - czyli po wymieszaniu powietrza z kabiny z powietrzem z parownika.
Ale to moje gdybanie - nie mam na tą chwilę serwisówki z sobą wiec trudno mi nawet sprawdzić.
Edytka : a jednak jest.

Czujnik opisany przez Trafo to czujnik temperatury wnętrza
Wymiana czujnika temperatury wnętrza
1. Wymontować osłonę dolnego zestawu wskaźników.
2. Wykręcić wkręty samogwintujące i wymontować czujnik temperatury wnętrza (A) z dolnej osłony zestawu wskaźników (B).

Wg mnie ten czujnik nie istnieje (pozycja 9 na liście) - a jest to jedynie wyliczona wartość którą weryfikuje się w nawiewie termometrem jak się sprawdza klimę
Moje wnioski opieram na schemacie elektrycznym układu HVC
Czyjniki jakie tam występują to :
Czujnik :
- temperatury płynu chłodzącego 1 i 2
- ciśnienia A/C
- temperatury zewnętrznej
- temperatury wewnętrznej
- temperatury parownika
- nasłonecznienia

Plus na rysunkach pokazujących umiejscowienie tych czujników nie ma nigdzie czujnika o którego pytasz.
Ewentualnie jestem slepy i nie widzę, lub serwisówka jest wadliwa :)

Robiłeś autodiagnostykę układu klimatyzacji ?

Przeprowadzanie funkcji samodiagnozy, bez testera HDS
Moduł sterujący klimatem wyposażony jest w funkcję samodiagnostyki. Aby uruchomić funkcję samodiagnostyki, należy wykonać następujące czynności:
1. Wyłączyć zapłon.
2. Nacisnąć i przytrzymać przyciski AUTO i STEROWANIA RECYRKULACJĄ, włączyć zapłon (II), a następnie zwolnić przyciski AUTO i STEROWANIA RECYRKULACJĄ.
3. Wszystkie segmenty wskaźnika temperatury włączają się na 2 sekundy, a następnie rozpoczyna się samodiagnoza.
UWAGA:
•Silnik dmuchawy można uruchomić na różnych obrotach niezależnie od treści wyświetlanej na panelu.
•Jeśli system wykryje usterkę, na wskaźniku temperatury po stronie kierowcy zaświeci odpowiedni segment (od A do N) i wskaźnik AUTO sygnalizujący usterkę. Wskaźnik temperatury będzie wyświetlał co sekundę na przemian cyfry „88” (wszystkie segmenty wskaźnika świecą), segment sygnalizujący kod usterki (od A do P) i kontrolkę AUTO. W celu ustalenia znaczenia kodu DTC przejść do sprawdzania kodów DTC.
•Jeżeli nie wykryto problemów, segmenty nie będą świeciły i system sprawiał wrażenie wyłączonego.

CzechuXX
08-08-18, 11:58
Robiłem autodiagnostykę klimatyzacji. Wynik:

•Jeżeli nie wykryto problemów, segmenty nie będą świeciły i system sprawiał wrażenie wyłączonego
Pytam o ten czujnik ponieważ na ustawieniu auto mimo temperatury wnętrza około 20 st gdy ustawię 28 to i tak wieje zimnem. Dopiero hi daje ciepłe powietrze. Niepokoi mnie za to właśnie czujnik numer 9 który daje wynik F5 czuli 105 st. Na chłopski rozum skoro daje 105st to nie reguluje już klapą.

szczepar
08-08-18, 12:09
Pozycje Hi Lo wyłaczają układ automatycznej regulacji.
Sprawdzałeś czy wartości z czujnika w środku auta i z zewnętrznego - czyli nr 1 i 2 są odpowiednie ?

Klima w UFO jest specyficzna, póki nie osiągnie wartości zbliżonych do zadanych to w samochodzie jest huragan w obiegu zamkniętym.
Dlatego jeśli masz czujnik walnięty i wskazuje temperaturę 28 stopni, a ustawisz 25 stopni - to będziesz mieć nonstop podawane zimno.
Dodatkowo wg mnie jest nadwrażliwie ustawiona na czujnik światła (ale to są moje osobiste odczucia)
Bywa tak że jedziesz po zachmurzonym odcinku drogi i klima ledwo pyka , wjedziesz w ostre słońce i nagle huragan w środku :)

Dlatego proponuje sprawdzić czy czujnik w środku zmienia swoją wartości.
Najlepiej w jakimś zacienionym miejscu odpal samochód i sprawdzaj czy zmienia się wartość.

CzechuXX
08-08-18, 12:23
Tak, są odpowiednie. Miesiąc temu miałem błąd na tych czujnikach. Po wykasowaniu nie wróciły. Podejrzewam że poprzedni właściciel coś kombinował i nie skasował błędów.

szczepar
08-08-18, 12:33
Mi nie chodzi o to czy masz błąd czy nie, ale czy wartości temp z czujnika w środku odpowiada temu co jest.
I jak zachowa ci się klima jak temperatura w środku samochodu (na czujniku) będzie niższa od zadanej.
Przy czym przypominam - w cieniu - czujnik słońca powoduje reakcję wyprzedzającą klimy.

CzechuXX
08-08-18, 12:42
Tak, są odpowiednie.
Jeśli temperatura w środku jest niższa od zadanej wieje zimnem. Jeśli jest duża różnica to wiatrak mocno kręci. Jeśli jest podobna wiatrak lekko kręci.
Dzieje się tak w słońcu, jak wtedy gdy jest ciemno.

Edycja.
Czujniki płynnie zmieniają wskazania temperatury. Z ich wskazaniem jest wszystko ok.

Paco
08-08-18, 21:31
usunięto

szczepar
09-08-18, 08:22
CzechuXX :
Regulacja prędkości wentylatora działa - czyli układ regulacji nie jest totalnie rozwalony
Dowiedz sie co poprzedni własciciel robił przy klimie, bo tu mogą być jakieś "patenty" zastosowane o jakich nam się nie śniło.
Możliwe ze jakieś numery z klapami są zrobione.

Meentor
09-08-18, 13:12
czy ktokolwiek probowal z was wstawic w miejsce na ekran nawigacji jakikolwiek monitorek tft lcd ? ( ufo )

Paco
09-08-18, 18:10
cześć.
Po latach wróciłem do civica. Tym razem VIII gen. i jako, że nie jest to nowe auto(w związku z tym brakuje kilku rzeczy) to mam pytanie. Czy pokrywa podłogi w bagażniku różni się miedzy modelami?
chodzi mi o tą część https://bit.ly/2nmUvgZ

CzechuXX
09-08-18, 19:30
usunięto

Kontakt z poprzednim właścicielem jest bardzo utrudniony.
Dzięki za chęci.

Lucas.FK2
10-08-18, 09:37
cześć.
Po latach wróciłem do civica. Tym razem VIII gen. i jako, że nie jest to nowe auto(w związku z tym brakuje kilku rzeczy) to mam pytanie. Czy pokrywa podłogi w bagażniku różni się miedzy modelami?
chodzi mi o tą część https://bit.ly/2nmUvgZ

Nie. Jest taka sama zawsze. Może różnić sie stopniem ubrudzenia ;)

dawis93
11-08-18, 12:28
Mam pytanko czy ktoś wie może gdzie dostanę zaślepki czy tam nakładki na nakretki volk rancing . Bo mi jedna zginęła;/

Paco
11-08-18, 19:37
Nie. Jest taka sama zawsze. Może różnić sie stopniem ubrudzenia ;)

dzięki:)

Enrique23
13-08-18, 09:42
Cześć. Robił kwota ostatnio przekładka z Anglika, jaki koszt ? Najbardziej interesuje mnie robocizna?

viviusek
13-08-18, 23:12
jakie drążki kierownicze poprzeczne polecacie ?

Sidem, nipparts, aisin, ocap ?

Ice-T
23-08-18, 11:16
ktoś ma moze fotke gdzie wystaja kable do podpięcia akcesoryjnego podświetlenia przestrzeni nóg? (ponoć najlepsza opcja zeby podpiać tam gauge)

filipfm
23-08-18, 12:14
ktoś ma moze fotke gdzie wystaja kable do podpięcia akcesoryjnego podświetlenia przestrzeni nóg? (ponoć najlepsza opcja zeby podpiać tam gauge)

Chyba mowisz o ambientowym w Execu, bo akcesoryjne swieci sie po otwarciu drzwi

CzechuXX
26-08-18, 13:48
Jakie ciśnienie w oponach 225 45 17?

doogson
26-08-18, 14:29
Jakie ciśnienie w oponach 225 45 17?

wg tabliczki na drzwiach 2.1

CzechuXX
26-08-18, 19:16
wg tabliczki na drzwiach 2.1

Wg tabliczki są tam zupełnie inne rozmiary.

pr0t0m
27-08-18, 10:34
Witam. Jakie xenony do Type R FN2, 2007 r.
Ktoś wrzucał tutaj Phillipsa gdzieś ale nie mogę znaleźć. Temp. powyżej 4K

larry33
27-08-18, 16:31
Panowie,
odkleja mi się z jednej strony listwa city pack. Jaką taśmę (wymiary) polecacie do ponownego klejenia, bo oryginał jest raczej niedostępny, a słyszałem, że po użyciu nieodpowiedniej listwa nienaturalnie odstaje?
Może ktoś z Was posiada wymiary oryginalnej taśmy dodawanej do city packu?

filipfm
27-08-18, 20:20

Ja polecam Nightbreaker.

kusiu
28-08-18, 17:40

Brać i się cieszyć, jakość/cena - rewelacja a tak święcą:

- http://civicklub.pl/forum/showthread.php?229929-UFO-Executive-)&p=2887214&viewfull=1#post2887214

bednario
28-08-18, 18:34
Brać i się cieszyć, jakość/cena - rewelacja a tak święcą:

- http://civicklub.pl/forum/showthread.php?229929-UFO-Executive-)&p=2887214&viewfull=1#post2887214

Jeśli masz na myśli żarniki Bosma - to odradzam. Reklamowałem je u producenta, bo diagnosta nawet nie chciał przepuścić samochodu na SKP na pierwszym komplecie. Drugi komplet przysłali lepszy, ale do oryginalnego Osram to im daleko.
Przekładałem żarniki jeden po drugim i różnica była bardzo duża.

Na zdjęciach z tego wątku tez widać duże skupienie światła w górnej części, a dół jest ciemniejszy. Osram dla porównania świeci bardziej równomiernie i lepiej oświetla drogę. Bosma świeci beznadziejnie, skupiając światło w dwóch punktach, ze słabą linią odcięcia. Geometria tych żarówek jest kompletnie losowa (testowałem 4 żarówki bosmy i kazda świeciła inaczej - oryginały podesłane przez producenta)

argentina10
29-08-18, 20:14
Pomijając to, o czym wyżej chłopaki wspomnieli ja dodam tylko, że do budy "ufo" 100KM to jest sporo za mało. Nawet te 140KM z 1.8 szału nie robi i jest moim zdaniem takim minimum. Tak więc odpuść 1.4.

Nie zgodzę się z tym że 1.4 100 KM nie daje rady. To zależy co kto szuka bo jeśli koleś szuka dla dziewczyny to wątpię aby nie była zadowolona. Do tego jeśli nie robi się cały czas tras ekspresówek to w zupełności daje radę ten silniczek i zbiera się całkiem nieźle powyżej 3 tyś a pali całe nic (tak między bajki należy włożyć że 1.8 lepiej idzie a pali tyle samo). Co innego jak zapakuje się 4 chłopa do dojazdu do pracy to wtedy dopiero widać różnicę i wyprzedza się tylko na wysokich obrotach :)

Lucas.FK2
31-08-18, 12:06
Nie zgodzę się z tym że 1.4 100 KM nie daje rady. To zależy co kto szuka bo jeśli koleś szuka dla dziewczyny to wątpię aby nie była zadowolona. Do tego jeśli nie robi się cały czas tras ekspresówek to w zupełności daje radę ten silniczek i zbiera się całkiem nieźle powyżej 3 tyś a pali całe nic (tak między bajki należy włożyć że 1.8 lepiej idzie a pali tyle samo). Co innego jak zapakuje się 4 chłopa do dojazdu do pracy to wtedy dopiero widać różnicę i wyprzedza się tylko na wysokich obrotach :)

Każdy swój ogródek chwali :) Moja dziewczyna ma 1.8 i jest na styk wręcz dla niej z resztą nawet sama tak stwierdziła. 1.4 tylko na miasto moim zdaniem i nic więcej.

kusiu
01-09-18, 18:56
Od czego robi się taka "pajęczynka, odklejanie" na tym czarnym szkle, na tylnej klapie nad światłem stopu podłużnym.. Gdzieś był ten temat poruszany.. Podpowie ktoś i wie jak temu zaradzić?

lukasnld
01-09-18, 20:27
Daj spokój. To szyba się rozkleja a pajęczyne robi woda pod nią. Mam to samo z przodu. Nie warto tego ruszać

13_Kanonier
01-09-18, 21:04
Kojarzy ktoś z Was czy jest jakiś przekaźnik, bezpiecznik który może odpowiadać za obrotomierz? Dokładnie to chodzi mi o jego podświetlenie. Nie mogę opanować tego cholerstwa że raz świeci raz nie świeci. Wymiana potencjonometra dała poprawę na jeden dzień... Wymiana całego obrotomierza również nic nie pomogła (w tym przypadku nie było w ogóle podświetlenia, manewry potencjometrem nic nie dawały).

Tomek1ht
06-09-18, 20:00
Witam
Wiem że to nie te forum ale może któryś z kolegów miał do czynienia z Hondą z USA ? zakupiłem ostatnio Honde Fit 1.5 automat(hydrauliczny) 2013r z jednostką "multimedialną" ... navi tylko mapa USA i Meksyk ;-) ale najbardziej przeszkadza radio które nie odbiera parzystych częstotliwości może któryś z kolegów wie gdzie takie "radio" da się odblokować , serwis autoryzowany twierdzi że to niemożliwe , "radio" wygląda identycznie jak w civkiu IX na europe

Meentor
13-09-18, 23:01
ma ktos fotke jak wyglada ta nakladka na konsole zaraz za radiem u góry w wersji z navi ? probuje ja znalesc na rynku wtórnym ale ciezko mi je rozróżnić ; o

filipfm
14-09-18, 09:45
ma ktos fotke jak wyglada ta nakladka na konsole zaraz za radiem u góry w wersji z navi ? probuje ja znalesc na rynku wtórnym ale ciezko mi je rozróżnić ; o

Trzebaby miec fotke jedna obok drugiej. Tak luzem raczej ciezko bedzie stwierdzic roznice, a co dopiero zamontowanej.

Generalnie cieżki temat, bo nawet po numerach sprawdzając nie ma zadnej fotki wersji pod navi.

Numery -
zwykla 77270-SMG-G02ZA
navi 77270-SMG-G12ZA

Meentor
14-09-18, 15:35
Trzebaby miec fotke jedna obok drugiej. Tak luzem raczej ciezko bedzie stwierdzic roznice, a co dopiero zamontowanej.

Generalnie cieżki temat, bo nawet po numerach sprawdzając nie ma zadnej fotki wersji pod navi.

Numery -
zwykla 77270-SMG-G02ZA
navi 77270-SMG-G12ZA

dzieki za jakis trop - ale fakt nawet po fotkach ciezko jest mi ogarnac która to która ;o nic bede szukał :) ale najprawdopodobniej chyba zostaje tylko podskoczenie na jakis szrot :)

filipfm
14-09-18, 16:30
dzieki za jakis trop - ale fakt nawet po fotkach ciezko jest mi ogarnac która to która ;o nic bede szukał :) ale najprawdopodobniej chyba zostaje tylko podskoczenie na jakis szrot :)

Na szrotach civicow z navi jak ulęgałek ;)

JayZ
14-09-18, 17:33
witam mam honde civic 6 gen ogolnie samochodz chodził i ostatnio odpalałem go po przez kable rozruchowe i nie było problemu akurat stare rozładowane aku miałem kupiłem jakiś czas temu nowy akumulator i nie odpala samochod nawet jest brak zapłonu. jaka może być przyczyna ?

prz3mo
15-09-18, 07:49
witam mam honde civic 6 gen ogolnie samochodz chodził i ostatnio odpalałem go po przez kable rozruchowe i nie było problemu akurat stare rozładowane aku miałem kupiłem jakiś czas temu nowy akumulator i nie odpala samochod nawet jest brak zapłonu. jaka może być przyczyna ?

Fajnie, tylko jesteś w dziale 8 gen., a nie 6... ;)

lukasnld
15-09-18, 10:55
Brak masy lub zaśniedziałe kable. Oczyść klemy i połączenie aku z masą auta. 8 czy 6 generacja co za różnica..

19adamo88
15-09-18, 18:43
szarpanie podczas dodawania gazu, czasem wrażenie ślizgania się sprzęgła(obroty idą, auto mułowate), w korku auto ma efekt żabki - sprzęgło do wymiany? kupiłem z przebiegiem 178tyś, teraz ma nieco ponad 190 tyś, sprzęgło od nowości to samo

Skruszo
15-09-18, 23:30
Cześć wszystkim, chciałbym kupić żonie Civica i tu moje trzy szybkie pytania,
-1.8 Pb czy 2.2 ON?
-ile trzeba dać za coś sensownego? 2006-2008 r.
-na co zwrócić uwagę przy oględzinach Civica?

lukasnld
16-09-18, 09:09
Jak żonie to 1.8 chyba że jeździ w trasy to 2.2. W civicu psuje się tyle rzeczy że lepiej nie oszczędzaj przy zakupie

kusiu
16-09-18, 15:01
Jak żonie to 1.8 chyba że jeździ w trasy to 2.2. W civicu psuje się tyle rzeczy że lepiej nie oszczędzaj przy zakupie Dokładnie, masę rzeczy się psuję począwszy od padających silnikach a kończącym na zawieszeniu padającym jak muchy.. Nie wiem tylko czemu to auto jest nazywane jednym z najmniej awaryjnych, prócz kilku wpadek takich jak rdza na przedniej szybie czy akcje serwisowe z odbojami.

http://www.auto-swiat.pl/zdjecia/honda-civic-viii-awarie-usterki-opinia-dane-techniczne-czy-warto-kupic/cjm0e

lukasnld
16-09-18, 19:00
Civic to jeżdżący złom. Miałem accorda 7 przez 1.5 roku z tym samym silnikiem 2.2 i prucz klocków i centralnego nic więcej się nie zepsuło. W tym szrocie przez 6 lat wymieniam wszystko po kolei. Zawieszenie to jakaś parodia (używane tylko po autostradach). Wymieniłem wszystko dosłownie prucz maglownicy która tłucze się tragicznie. Jednak 360k na rozrządzie i jeszcze brak hałasu. To samo przeguby, łożyska i wachacze. 350k wytrzymało sprzęgło i dwumas. Jednak to auto mnie do takiego szału doprowadzało że oddałem żonie :). Teraz sypie się co 2 tygodnie coś. A to kierunkowskaz w lusterku a to skrzynia (przez źle zrobioną wymianę sprzęgła) a to jakiś drążek. Osłonę silnika chyba już 4razy musiałem poprawiać po mechanikach. NIE KUPIŁBYM TAK STAREGO UFO chyba że lubisz grzebać to bedziesz miał co robić. Części do benzy masz tańsze niż do 2.2. A i jeszcze te czujniki w których piny się utleniają od starości i wali błędami gdy jest wilgotniej. Ja swoją utrzymam przy życiu do 500 000 km bo żal mi kasy na nowe auto dla żony, a sama sobie nie kupi ;)
Ogólnie psuje się tak często jak mój 23 letni youngtimer ale jest to multifunkcyjne mega uniwersalne auto z dobrym silnikiem i jeśli ktoś mało jeździ to będzie zadowolony. Utrata wartości żadna. Rdzy nie ma nigdzie. Lakier... trzeba często woskować inaczej zginie od rys.

money
17-09-18, 09:01
lukasnld gdybym mógł, dałbym Ci like'a :D mam to samo, a że jestem osobą, która musi mieć wszystko zrobione to cała zaoszczędzona kasa leci na naprawy tego auta:D Nie rozumiem tylko fenomenu trzymania ceny przez te samochody..

filipfm
17-09-18, 09:58
a to skrzynia (przez źle zrobioną wymianę sprzęgła) a to jakiś drążek. Osłonę silnika chyba już 4razy musiałem poprawiać po mechanikach.

yhym, czyli to wina Hondy, ze mechanicy partolą robotę?

Meentor
17-09-18, 10:17
yhym, czyli to wina Hondy, ze mechanicy partolą robotę?

mnie tu bardziej zastanawia fakt - skoro auto sie komus ciagle *****, po co je ciagle trzymać ? :D

filipfm
17-09-18, 11:42
mnie tu bardziej zastanawia fakt - skoro auto sie komus ciagle *****, po co je ciagle trzymać ? :D

Syndrom sztokholmski :)

lukasnld
17-09-18, 12:50
:) :) normalnie co mogę wymieniam sam jednak skrzyni mi się nie chciało i mechanik nie wcisnął pòłosi przez którą kapal olej co ja wykończyło. Uwzględniłem to bo skrzynie w hondach są niezniszczalne.
Po co trzymam...ciekawe czy wy chętnie wywalicie 20 000e na nowe auto dla żony którym nie będziecie jeździć na które trzeba co miesiąc wywalić 150e na sam podatek i ubezpieczenie.Chyba że ktoś chce robić pokazuwy

Tak jak powyżej napisałem. Niektóre elementy są najwyższej jakości jednak inne już gorzej. Wiem że mało kto źle mówi o swojej Hani jednak ja obiektywnie z dystansem to oceniam.

Alternatywy z nowszych aut za bardzo też nie widzę. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie co można kupić żeby się nie sypalo proszę o info.

Meentor
17-09-18, 13:41
ja sie o awaryjnosci tego auta niewypowiadam, posiadam go dopiero 2.5 miesiaca jako daily :P poki co jestem zachwycony xD zawias / przyspieszenie / cisza / jakosc plastikow / wygoda ;x ciagle posiadam 7gen em2 niedzielne ale to juz inna bajka

Seamus
17-09-18, 15:14
Apropos awaryjność, 2007 3D Type S 1.8 salon PL kupiona z pierwszej ręki, w moim posiadaniu 5 lat, przejechałem 80000 km, awarie:
- przekaźnik klimy, nowy w ASO ~106zł
- rozszczelniona pompka od spryskiwaczy, nowa w ASO ~120zł
- blokujący się tłoczek w prawym tylnym zacisku hamulcowym, koszt robocizny w celu demontażu, rozłożenia, przeczyszczenia i nasmarowania 50zł

Reszta to sprawy typowo eksploatacyjne: oleje, filtry, sprzęgło, świece, wycieraczki, akumulator, żarówki, amory przód bo prawy ciekł + łożyska kolumn mcphersona i odboje, opony, hamulce, konserwacja podwozia... więcej grzechów nie pamiętam :)

lukasnld
17-09-18, 16:05
Wypowie się ktoś kto ma chociaż 300 000 zrobione?

doogson
17-09-18, 21:20
:) :) normalnie co mogę wymieniam sam jednak skrzyni mi się nie chciało i mechanik nie wcisnął pòłosi przez którą kapal olej co ja wykończyło. Uwzględniłem to bo skrzynie w hondach są niezniszczalne.
Po co trzymam...ciekawe czy wy chętnie wywalicie 20 000e na nowe auto dla żony którym nie będziecie jeździć na które trzeba co miesiąc wywalić 150e na sam podatek i ubezpieczenie.Chyba że ktoś chce robić pokazuwy

Tak jak powyżej napisałem. Niektóre elementy są najwyższej jakości jednak inne już gorzej. Wiem że mało kto źle mówi o swojej Hani jednak ja obiektywnie z dystansem to oceniam.

Alternatywy z nowszych aut za bardzo też nie widzę. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie co można kupić żeby się nie sypalo proszę o info.

hmm czyli auto sie sypie jak domyw czeczeni ale nie zmieniasz bo nie ma nic lepszego w tej cenie :D:D:D czyli jednak nie jest takie zle??

Ja swoją posiadam od 2 lat. 20 tys km zrobione i póki co jedyny wydatek to coroczna wymiana oleju i w tym roku łączniki stabilizatora i tyle. Ale widocznie mam farta :D

lukasnld
18-09-18, 10:00
Dokładnie nie jest aż tak źle! Mogłoby być dużo gorzej :)
Ogólnie porównania hondy która ma prawie 370k do kilkudziesięciu tysięcy przebiegu nie ma sensu. Chętnie przeczytam wasze opinie kilkaset tysięcy później.

Moja kuzynka miała astre która robiła 5 km dziennie i nie mogła zrozumieć dlaczego ja ciągle coś przy autach robię podczas gdy przejechanie 3k w 2 tygodnie to częsta praktyka a zdarzało się i 6k więc co tu porównywać.

szczepar
18-09-18, 10:03
Wypowie się ktoś kto ma chociaż 300 000 zrobione?

Ja mam jedynie 280 kkm zrobione , wiec z wypowiedzią poczekam jeszcze 6 miesięcy ;)
(Z czego 160 kkm na gazie) Samochód 2006 rok 7 lat u mnie.

Wstępnie mogę jedynie powiedzieć - podzespoły eksploatacyjne (tarcze , klocki, sprzęgło klimy, sprzęgło skrzyni, wycieraczki, drogi filtr paliwa) i elementy zawieszenia (gumy, amortyzatory - bo gazu nie było, prawe łożysko piasty i mocowanie kolumny ), pasek osprzętu, rolka napinacza.
Poza eksploatacyjnymi sprawami awarie : czujnik temperatury chłodnicy, termostat, silnik wycieraczek.

Na wszelki wypadek na garażu mam skrzynię, głowicę, wtryski, cewki, mechanizm wycieraczek, rozrusznik :)

Średnio tak ok 800 pln wypada rocznie na jakies naprawy w samochodzie. Co przy przebiegu 35kkm rocznie daje 3 grosze na kilometr kosztów :D
Warto zaznaczyć że nie czekam aż coś zdechnie, jak nie podoba mi się, ma swoje lata to wymieniam bez zastanawiania się a może jeszcze pojeździ.
Nie czekałem az pasek bedzie gwizdać, albo amortyzatory wyjdą fatalnie na wynikach - podczas wymiany mocowania górnego wyszło ze nie odbijają tak jak powinny - poszły do wymiany.

lukasnld :
Plus wydaje mi się ze mieszasz niepotrzebnie 4 rzeczy :
- części eksploatacyjne które z nieznanych mi powodów uznajesz za wieczne - a wymaganie aby elementy zawieszenia wytrzymały 300kkm bez wymiany do mrzonka
- awarie i częsci których awaria (np czujników) nie wynika z przebiegu a zdarzeń losowych
- fatalnie zaprojektowanie części których naprawa jest droga i nie rozwiązuje problemu (patrz pękające tłoki w TSI VW)
- sp... naprawy mechaników i naprawianie szkód po nich

Twoje marudzenie ze trzeba naprawić sprzęgło bo mechanik zle zamontował , czy też że 4 raz po mechanikach poprawiasz osłonę - czy to wina auta czy tego że samochód jest naprawiany u jakiegoś patałachy ?

Jako przykład podam ci moje podejście do zakładu montującego LPG - wiedziałem że orginalne spinki do osłony srodkowej są dramatyczne do wyciągania i jak zaczną je wyciągać to je połamią , tak samo może się skończyć z osłoną.
Dlatego na montaż LPG osłona była w samochodzie zdemontowana, panowie dostali osłonę i spinki i informację że jak zgubią spinki to na ich koszt kupię nowe, dostali zapowiedź ze samochód będę chciał zobaczyć po montażu od spodu na podnośniku.
Nie było problemu ani przy umawianiu montażu, ani przy odbiorze.

lukasnld
18-09-18, 16:01
Szczepar zgadzam się z Tobą w 100% i może faktycznie źle na to patrzę. Tłumaczy mnie irytacja ciągłymi telefonami od żony w sprawie civica :)

szczepar
19-09-18, 08:15
Jestem w stanie zrozumieć takie wytłumaczenie.
Kupiłem kiedyś żonie w prezencie nowego laptopa (bo na starego już nie mogłem patrzeć).
Pech chciał ze nowy był z Win8.
I wyglądało to Tak :
1 Dzień - walcze i supportuje każdy problem jaki sie pojawia
2 Dzień - mam tego powoli dosyć
3 Dzień - mam myśli - w... ten laptop przez okno
4 Dzień - wk.. pojechałem 40 km do Wawy dokupiłem nowy Win7 , wywaliłem Win8
5 Dzień i kolejne - spokój , spokój

Reasumując moje zdenerwowanie na laptop było skierowane bez potrzeby, to nie laptop był winny a system, trzeba było wymienić system.
Nie namawiam do wymiany żony (jeśli tak się zasugerowałeś) ale nie wiń samochodu za błędy mechaników i nie ogarnięcie żony :)
Ewentualnie niech nie dzwoni do ciebie z pierdołami - skoro jedzie , to może wieczorem o tym powiedzieć , a nie z paniką dzwonić co chwila :D

lukasnld
19-09-18, 13:09
;) Myślałem o wymianie żony ale ta jest zadbana, z małym przebiegiem i przedewszystkim nie bita. ;)
A serio to jest ogarnieta i bez powodu nie dzwoni. Ostatnio sama kierunkowskaz wymieniała. Mechanicy zazwyczaj widząc moje blachy glupieja i też to było powodem przymusu robienia samodzielnie co się da.
Dałeś mi dobrą radę i zacznę robić jak Ty stawiając sprawę jasno przed naprawą. Ogólnie jest masakra jesli chodzi o usługi i to wszędzie

RayLomas
19-09-18, 20:55
Szybkie pytanie: Pacjent - UFO polift, 1.4sport (100hp). Znajomy mnie pyta czy jest jakiś rozsądny sposób aby to odmulić bez swapa. Jest w ogóle sens kombinować z tym (de facto 1.3 litrowym) silnikiem, i jeśli tak, to w jakim kierunku dalej badać temat?

Generalnie teraz mówię "a nie mówiłem?, lepiej było kupić 1.8", ale mimo wszystko chcę pomóc. Samemu jeżdżę dłubaną VI-ką i niestety niewiele z mojej wiedzy ma przełożenie.

szczepar
20-09-18, 08:23
RayLomas :
Sprzedać i kupic 1.8 :D
Albo cisnąć na 5k rpm :D

Chcesz pomóc znajdz kupca :D

Przepraszam musiałem.
W przypadku 1.4 czy 1.8 jedyne co można robić aby zwiększyć moc to wymienić katalizator na sportowy klasy Euro3/Euro 4 , tłumik sportowy - i wtedy pare koni przybędzie.
Tylko czy jest sens takich zastosowań w 1.4 to nie wiem. Tam może turbina kowalskiego od fiata pomoże. :D

filipfm
20-09-18, 09:46
Zaraz przyjdą zwolennicy 1.4, twierdzący, że jest wystarczająco dynamiczny :) otóż nie jest. I nie ma co specjalnie z tym zrobić. Silnik jest nierozwojowy, podobnie zresztą jak 1.8. Przy czym 1.8 już się jako tako kula.

Wiec tak jak napisał szczepar. Pogodzic sie z faktem albo sprzedać i kupic cos mocniejszego.

doogson
20-09-18, 16:40
hej mam szybkie pytanie, wysypała mi sie pompa sprzęgła w moim fn1, czy wiecie może czy podejdzie z anglika 1.4 czy 2.2?? Pytam dlatego że w sklepach są po 500zł nowe a używki na allegro mozna kupic za 30-50zł ale wszystkie od anglików i goscie nawet nie piszą jaka wersja

vitia
20-09-18, 19:19
panowie takie pytanie mam odnosnie nakretek do ufo to 12x1,5 stozkowe czy jakies inne posiada

doogson
20-09-18, 20:00
panowie takie pytanie mam odnosnie nakretek do ufo to 12x1,5 stozkowe czy jakies inne posiada

jak masz oem felgi to kuliste z tego co kojarzę

mloodzian
20-09-18, 20:21
oem kuliste na bank

piter7766
20-09-18, 23:16
hej mam szybkie pytanie, wysypała mi sie pompa sprzęgła w moim fn1, czy wiecie może czy podejdzie z anglika 1.4 czy 2.2?? Pytam dlatego że w sklepach są po 500zł nowe a używki na allegro mozna kupic za 30-50zł ale wszystkie od anglików i goscie nawet nie piszą jaka wersja

Według EPC Honda,pompa sprzęgła do 1.4 i 1.8 niezależnie czy kiera po lewej czy prawej jest taka sama ; 46920-SMG-X93. natomiast do 2.2 jest inna; 46925-SMJ-E01

lukashh
21-09-18, 15:26
Hej. Szybkie pytanie (szukałem i nie mogę znaleźć 100% odp.) Jakie żarówki idą do podświetlenia wnętrza w 5D polift ? Coś czytałem że z przodu 2xW5W a z tyłu całoszklana.. Jeśli tak, to orientujecie się jaki ma mieć wymiar ta z tyłu ? (są różne długości)

vitia
21-09-18, 18:50
oem kuliste na bank
12x1,5 tak

lukasnld
21-09-18, 19:40
http://civicklub.pl/forum/showthread.php?104322-Kompendium
Tutaj masz o żarówkach

lukashh
24-09-18, 09:44
dzięki wielkie.. tyle czytałem i 'co ślepemu po oczach' ;-)

lukasnld
24-09-18, 20:06
Czy zmieniał ktoś z was szkło z reflektora przedniej lampy? Właśnie wypolerowałem lampy i po zaginieciu dekielka okazuje się że jedna nadaje się na złom. Zżółkła od środka i pomyślałem że kupię angliki i przykleje same szkła na klej do szyb. Czy ma to sens?

Lucas.FK2
25-09-18, 13:45
Ja zmieniałem. Kupiłem lampę anglika jako dawcę klosza :)

filipfm
25-09-18, 13:54
to nie jest technologia kosmiczna. Ale zamiast kleju do szyb uzylbym oryginalnej gumy butylowej, ew dokupił jednego ślimaczka.

lukasnld
25-09-18, 18:03
Co to "slimaczek"?

Jacek9965
25-09-18, 18:53
Z racji tego ze szukam spoiler. type r i przegládam sporo ogloszen natknálem sie na taká replike https://www.olx.pl/oferta/spoiler-typer-honda-civic-8gen-ufo-CID5-IDpxcFx.html#bac7b96d03 ktos kupowal od nich jak to sié prezentuje warto kupic czy jednak szukac OEM ??

filipfm
25-09-18, 19:05
Co to "slimaczek"?

https://allegro.pl/klej-do-lamp-reflektorow-butylowy-i7567372581.html

marcin001984
25-09-18, 22:52
Z racji tego ze szukam spoiler. type r i przegládam sporo ogloszen natknálem sie na taká replike https://www.olx.pl/oferta/spoiler-typer-honda-civic-8gen-ufo-CID5-IDpxcFx.html#bac7b96d03 ktos kupowal od nich jak to sié prezentuje warto kupic czy jednak szukac OEM ??

Daj sobie spokój z replikami, dobrze Ci radzę. Czasem ktoś sprzedaje OEM, musisz być cierpliwy i przeglądać dział Giełda.
Albo napisz na facebooku na stronie Civic VIII UFO Giełda. Ktoś wystswia od jakiegoś czasu OEM + seeker.

rafkan
26-09-18, 21:00
Zapraszam
https://www.olx.pl/oferta/spoiler-lotka-z-hondy-civic-fn2-CID5-IDvrfzL.html

Enrique23
28-09-18, 11:02
Czy jest sens kupować Civic VIII gen . 2.2 i-Cdti w przedziale cenowym 15-20 tys. bo jest tego sporo... przebiegi 160-250 tys. / 2006-2007 rok ?

marcin001984
28-09-18, 14:55
Czy jest sens kupować Civic VIII gen . 2.2 i-Cdti w przedziale cenowym 15-20 tys. bo jest tego sporo... przebiegi 160-250 tys. / 2006-2007 rok ?

Oczywiście. Wszystko zależy od tego w jakim jest stanie.

Enrique23
28-09-18, 16:04
Zawsze mi się fn1 podobał ale jakoś ciągle trafiało się co innego... I wkoncu postanowiłem że nie kupię nic innego tylko Ufo :) myślałem tylko że 2.2 będą droższe niż 1.8 A tu na odwrót..rozumiem że na 1.4 lepiej nie patrzeć:) Nigdy nie miałem disela więc jakieś tam obowy są ale 2.2 i-cdti to chyba najlepszy wysokoprężny silnik na rynku

lukasnld
30-09-18, 17:56
Jest sens kupić do 200k (udokumentowanego) przebiegu inaczej będziesz ciągle coś robił.

Właśnie zmieniłem skrzynie i spalanie się znacznie obnizylo. Jeszcze tylko jutro wachacze i mocowania amortyzatorów po raz drugi. Ktoś wcześniej pisał że go kosztuje 300zł rocznie utrzymanie ;)

filipfm
30-09-18, 20:12

Jestem w stanie zaryzykowac stwierdzenie, ze w tej cenie to moze byc auto skarbonka

Enrique23
30-09-18, 21:50
Czyli nie ma sensu szukać <200tys? Wiem że te silniki przejeżdżają ponad 500 tyś. Oczywiście jeśli ktoś wie jak użytkować samochód...

viwaldi
01-10-18, 10:07
Jest sens, ale musisz założyć, że jeśli nic nie było robione w aucie to w ciągu 1-2 lat będziesz miał do zrobienia:
1. amortyzatory przód wraz z mocowaniami (1.8 i 2.2 to dotyczy)
2. sprzęgło klimy (1.8 i 2.2 to dotyczy)
3. dwumasa, aczkolwiek kwestia czy lubisz lekkie drgania w samochodzie. U mnie przy 220 tys. zaczęły się drgania i one się nie pogarszają jakoś lawinowo i przez rok się przyzwyczaiłem i przestało przeszkadzać. W końcu wymieniłem, ale znam osobę, która ma na liczniku 290 tys. i jeździ z lekko drgającą dwumasą. W Civicu mam wrażenie, że dwumasa jest na tyle solidna, że część osób robi po 300 tys. i więcej na zestawie fabrycznym, kosztem lekko mniejszego komfortu.
Sprzęgło w 2.2 wytrzymuje dłużej, a jest to samo co w 1.8. W 1.8 ludzie zmieniają po 100-120 tys, a w 2.2 jeżdżą i zmieniają wraz z dwumasą.
4. jak ma DPF to dolicz 1 tys. na wycięcie,
5. dolicz 1 tys. na zabezpieczenie podwozia (1.8 i 2.2),
6. z zawieszania to tylko praktycznie sworznie wahaczy padają (u mnie fabryczny prawy po 180 tys., lewy po 235 tys.) - do wymiany jest cały wahacz (lub ewentualnie regeneracja). Tuleje możesz zmienić na poliuretany.

Z pozostałych rzeczy (obojętnie czy 1.8, czy 2.2) jeśli nie było jeszcze robione w aucie to:
1. odpadną Ci klamki - większość przykleja na klej i działa,
2. zaliczysz powódź w bagażniku - uszczelnienie łączenia dachu i wiązek kabli od klapy pomaga - 25 zł,
3. rdza pod uszczelką na dachu na łączeniu z szybą,
4. przestaną składać się lusterka - na stronie Trafo jest instrukcja jak sobie z tym poradzić - 1zł,
5. porysowana i pełna odprysków przednia szyba - ale to wiadomo, że u każdego może być różny stopień zużycia i jeden lubi jeździć pod słońce nic nie widząc, a inny nie :)

Sporo osób regeneruje też maglownicę po 200 tys. (1.8 i 2.2). U mnie przy 240 tys. nie ma jak na razie z nią problemów. Jeszcze jest lakier dramat - on się rysuje od wiatru :).

Sprawdź też opony. Wiele osób na głośnych, ale za to wolno się zużywających fabrycznych Michelin dobiło do 220 tys. Więc jak ktoś ich nie zmieniał wcześniej to dolicz jeszcze to do kosztów.

Ogólnie jak jest przebieg udokumentowany i chcesz pojeździć trochę i masz na ewentualne doinwestowanie na początek 5-7 tys. to warto kupić.

W 2.2 jest o wiele większa frajda z jeżdżenia niż 1.8. Co prawda na 1-2 biegu to jest muł straszny, ale za to później jest banan na twarzy :)

filipfm
01-10-18, 11:05
Czyli nie ma sensu szukać <200tys? Wiem że te silniki przejeżdżają ponad 500 tyś. Oczywiście jeśli ktoś wie jak użytkować samochód...

Musisz wziac pod uwage fakt, ze na ten silnik jest akcyza 18,6% wiec koszty sprowadzenia sa wysokie. Jak handlarz sprzedaje za 15 tys to policz za ile musiał kupić, zeby zmiescic w tej kwocie zarobek i opłaty. A potem popatrz na ceny tych aut i przebiegi na zagranicznych portalach.
Nie twierdze, ze wszystkie musza miec cofane liczniki albo byc klepane z przystankow, ale wtedy nikt za 15 czy nawet 20 ich nie sprzeda.

lukasnld
01-10-18, 12:24
Viwaldi świetnie to opisał. Nie kupuj diesla z Holandii bo wysojue podatki sprawiają że większość diesli ma przebiegi jak moja. Benzynę jak najbardziej z tego kraju polecam

Enrique23
01-10-18, 12:48
Viwaldi , dzięki za opis tej sprawy :) MEGA konkretnie.. Co do punktu 4. jak ma DPF to dolicz 1 tys. na wycięcie, ( nie ma problemu z przeglądem) ? Co do samej ceny kupując samochód do 10k zawsze liczę te 3000zł że może trzeba będzie wsadzić... teraz szukając Civica mam już zarezerwowane pewnie środki na ew. naprawy bo wiem jak w naszym kraju ciężko jest kupić co najmniej przyzwoite auto... nie mówiąc już o jakiś Igłach czy Rodzynkach :)

I też mnie zastanawia dużo niższa cena 2.2 i-cdti w porównaniu do 1.8 ( chyba nie ma nic poniżej 20k) , wydawało mi się że taniej znajdę benzynę.

viwaldi
01-10-18, 13:07
Viwaldi , dzięki za opis tej sprawy :) MEGA konkretnie.. Co do punktu 4. jak ma DPF to dolicz 1 tys. na wycięcie, ( nie ma problemu z przeglądem) ? Co do samej ceny kupując samochód do 10k zawsze liczę te 3000zł że może trzeba będzie wsadzić... teraz szukając Civica mam już zarezerwowane pewnie środki na ew. naprawy bo wiem jak w naszym kraju ciężko jest kupić co najmniej przyzwoite auto... nie mówiąc już o jakiś Igłach czy Rodzynkach :)

I też mnie zastanawia dużo niższa cena 2.2 i-cdti w porównaniu do 1.8 ( chyba nie ma nic poniżej 20k) , wydawało mi się że taniej znajdę benzynę.

Z przeglądem i wyciętym DPF-em nie ma problemu - chyba w żadnej marce nie ma z tym problemu, bo nie podlega to póki co sprawdzeniu. Coś tam straszą od czasu do czasu w mediach, że ma się to zmienić i stacje diagnostyczne będą musiały zainwestować w sprzęt do sprawdzania - póki co brak konkretów. UFO sprzedawane w Polsce dopiero poliftowe mają DPF, a z niektórych krajów z zachodu miały też przedliftowe. Sprawdzając VIN dekoderami w internecie będziesz miał informację, czy fabrycznie był/jest DPF czy go nie ma.

Enrique23
01-10-18, 14:01
Dzieki za informacje :) Wracam na forum po przerwie z marka Honda ale widzę że na forum nadal dużo konkretnych osób służących wiedzą :) Ja pewnie będę celował w przedlifta.

Lucas.FK2
01-10-18, 15:47
Co do samej ceny kupując samochód do 10k zawsze liczę te 3000zł że może trzeba będzie wsadzić...
Chyba na wymianę sprzęgła i dwumasy i to fabryczny zestaw,a nie konwersja z 2.2 iDTEC Type-S
Diesle spadly z cen ze względu na diesel gate o którym było głośno. Niestety masa ludzi nawet nie chce spróbować o ile lepszy jest civic w dieslu niż poczciwa jednostka 1.8 która słabo sobie radzi.
Jeśli szukasz coś na prawdę fajnego zdrowego i nie w granicach 18+ to móglbym rozważyć sprzedaż swojego ;)

filipfm
01-10-18, 16:36
Dzieki za informacje Wracam na forum po przerwie z marka Honda ale widzę że na forum nadal dużo konkretnych osób służących wiedzą Ja pewnie będę celował w przedlifta.

Polift ma swoje plusy, ale niektore przedlifty mają usunięte sporo niedomagań przez właścicieli.
Jakbys sie mial decydowac - to propozycja kolegi ponizej to naprawde dobry temat. I bez sciemy. Przedlift ale sporo rzeczy jak w polifcie :) a samo auto ogarniete - w tym sprzęgło z accorda i nowa dwumasa :)

Chyba na wymianę sprzęgła i dwumasy i to fabryczny zestaw,a nie konwersja z 2.2 iDTEC Type-S
Diesle spadly z cen ze względu na diesel gate o którym było głośno. Niestety masa ludzi nawet nie chce spróbować o ile lepszy jest civic w dieslu niż poczciwa jednostka 1.8 która słabo sobie radzi.
Jeśli szukasz coś na prawdę fajnego zdrowego i nie w granicach 18+ to móglbym rozważyć sprzedaż swojego

No niestety. Poszła fama, ze diesle to zło a R18 cacy. Juz wielokrotnie pisałem, ze tez uwazalem, ze ropa do ciągników a gaz do zapalniczek (chociaz i tak dobre zapalniczki są na benzyne). Jednak N22 kupił mnie po pierwszej jezdzie testowej. Zalety tez z czego sie ktos przesiada. Pewnie jakbym sie przesiadl bezposrednio z EK3 to byloby spoko :) ale, ze po drodze bylo EP3 i MC2 to po prostu ufo z benzyna nie jechało.

Co do kwoty, to tez mysle, ze za serie - ostatnio nawet były zestawy sprzegło + DMF w okolicach lub nawet ponizej ceny samego DMF wczesniej - wiec jest szansa sie nawet ponizej 3k z robotą ogarnąć. I przy seryjnej mocy i rozsądku (nie deptaniu w podłogę z 1,5tys obrotów) taki zestaw pojezdzi.

lukasnld
01-10-18, 19:50
Bez dpfa nie przejdzie norm spalin. Dzisiaj montowaliśmy DPFa do bmw bo normy przekraczała 4 krotnie.

Enrique23
01-10-18, 21:29
Cytat że strony kreatormocy na temat jak wycinaja DPF....." - polega na wymontowaniu puszki filtra z auta, otworzeniu jej i wyciągnięciu wkładu filtra. Następnie wykonana zostaje atrapa i wszystko montowane jest ponownie w aucie. Dzięki temu nie ma żadnych śladów modyfikacji w samochodzie, wszystko wygląda tak jak przed usunięciem DPF w Honda Civic 2.2 i-CTDI 140 KM i nie ma problemów podczas jakiejkolwiek kontroli...." to jak jest z tymi normami spalin, przejdzie czy nie , i czy w diselach zawsze sprawdzają?

filipfm
01-10-18, 22:14
UFO sprzedawane w Polsce dopiero poliftowe mają DPF
i to nie wszystkie :)

viwaldi
01-10-18, 22:46
del

Po3gan
02-10-18, 12:20
A to nie jest tak, że w dieslu badany jest stopień zadymienia dymomierzem optycznym? Z tego co mi wiadomo dymomierz optyczny nie wychwytuje cząstek stałych. Ale może się mylę i jak coś proszę o sprostowanie :)

spider785
05-10-18, 09:53
Witam. Przy skrecaniu w lewą bądź w prawo nie ważne czy stoję czy jadę słychać dziwny dźwięk takie trekotanie/skrzypienie. Co to może być? Sworzeń dolnego wahacza czy coś innego?

lukasnld
05-10-18, 12:52
Sworzeń wachacza nie daje głośnego dźwięku. Wiem bo wymieniłem wszystko w zawieszeniu i wreszcie jest cicho. Mój zestaw to łożyska skf i mocowania amortyzatorów aschika. Nie kupuj monroe bo konstrukcja metalowa się w nich rozlatuje przy otworze na amortyzator. Sprawdź sobie jeszcze końcówki stabilizatora bo one też się tłuką

dublo2
05-10-18, 14:26
Ja tylko powiem / napiszę od siebie to co kiedyś tu pisałem. Różnica między dieslem, a 1.8 jest duża, a nawet bardzo duża, oczywiście na korzyść diesla. Jeździłem kilka razy 1.8 i to naprawdę słabiej jeździ niż 2.2. Diesel 2.2 i tak jest jednym z najlepszych silników diesla na rynku, praktycznie bezobsługowy. Sprzęgło i dwumasa przy serii daje radę. Ostatnio wymieniałem u siebie komplet przy 175 tkm i 10 latach użytkowania (cały komplet był Honda OEM, od nowości). Więc to chyba nie jest aż tak duży problem i wydatek? Poza tym poza przeglądami nic nie robiłem, więc mowa o dużych kosztach utrzymania diesla nie ma sensu :D Nie mówiąc, że mimo wszystko diesel mniej pali. Żeby 1.8 jeździła jak diesel musi cały czas się męczyć więc spalanie myślę, że jest wtedy na poziomie 11 - 12 l / 100 km. Co do spalania benzyny to tylko moje przypuszczenia, resztę co napisałem jestem tego pewien z własnego doświadczenia.

PS. 2.2 diesel z DPF spełnia Euro 5, więc na razie żaden zakaz wjazdu do miasta europejskiego nie dotyczy.

Pozdrawiam.

filipfm
06-10-18, 08:41
ZTCP dopiero N22B czyli iDTEC w IX gen spełnia EURO5.

zaqq
06-10-18, 19:02
Witam wszystkich na forum.
dotychczas czytałem Was bez rejestracji jednak w związku z tym iż moje H w końcu napotkała lekka awaria czas się było zarejestrować.
Mam Civica 8 gen. z 2010r. którego dopadł problem z wyświetlaczem obrotomierza. Po prostu podczas jazdy obrotomierz całkowicie się ściemnia i nic na nim nie widać.. Kilka dni temu wyciągnąłem obrotomierz sprawdziłem luty i wszystko jest ok..
Mam nowy wyświetlacz i chcę dokonać jego wymiany.
Pytanko więc jest takie.. co i jak mam przegrać z obecnego obrotomierza do nowego.
Dzięki za szybkie info zwrotne. Jutro chciałbym dokonać wymiany.

dublo2
08-10-18, 07:31
ZTCP dopiero N22B czyli iDTEC w IX gen spełnia EURO5.
Kiedyś w ASO się o to pytałem i w serwisie gdzie robią wycinki DPF i usłyszałem, że N22A bez DPF ma EURO4, a z DPF EURO5 :D Ma to jakiś sens - bo po co DPF jak klasa emisji spalin była by taka sama? :D

filipfm
08-10-18, 09:13
Kiedyś w ASO się o to pytałem i w serwisie gdzie robią wycinki DPF i usłyszałem, że N22A bez DPF ma EURO4, a z DPF EURO5 :D Ma to jakiś sens - bo po co DPF jak klasa emisji spalin była by taka sama? :D

Dpf byl montowany w zależności od rynku nawet od 2006 roku i calt czas była norma euro 4. Dopiero idtec spełnia euro 5 - w każdym razie nie znalazłem nigdy informacji, zeby ictdi spełniał coś więcej niż e4, niezależnie od dpf czy nie. Oczywiście mowa o papierach a nie faktycznym pomiarze. Bo na podstawie papierów wydają umweltplakette.

Jak znajdziesz źródło mówiące, że N22a z DPF jest e5 to podeślij, uzupełnię swoją wiedzę :)

A tu za jakimś pismakiem

W 2008 r. do oferty weszła zmodernizowana wersja jednostki, o oznaczeniu i-DTEC. Wprowadzono w niej nowocześniejszy układ wtryskowy i seryjny filtr cząstek stałych (silnik spełnia normę Euro 5). Moc wzrosła ze 140 do 150 KM. Od 2009 r. w ofercie jest też odmiana 180-konna.

I trzeba czytać uważnie. Bo idtec faktycznie od 2008 ale w Accordzie :) w Civicu na chwilę w Ixgen zanim wprowadzili 1.6. W crv zdaje się do 2010 też był ictdi

spider785
02-11-18, 16:03
Witam. Dziś chciałem sprawdzić jak wygląda filtr powietrza. Po otwarciu zaskoczyło mnie to, że filtr jest wilgotny / mokry od oleju. Wszędzie dookoła jest sucho. Czy to może być normalne? Czy jest się czego obawiać. Silnik to 2.2 diesel.

lukasnld
02-11-18, 17:56
Olej mógł się dostać jedynie ze sprężarki. Każda się poci ale nie brudzi filtra. Jedź na serwis

spider785
02-11-18, 18:01
Filtr ogólnie jest czysty. Jedynie co to jest cały tłusty od oleju.

uniu1
02-11-18, 21:19
emowy filtr powietrza w dieslu jest seryjnie nasączony olejem

Pucer
03-11-18, 08:54
Witam. Pojawiło się u mnie cykanie z okolic rolki prowadzącej, przy dociągnięciu napinacza cykanie zanika. Pytanie moje brzmi czy wymienić tylko rolkę (+ew. pasek) czy lepiej od razu całość? (razem z napinaczem). Dodam również, gdyby ktoś wymieniał rolkę prowadzącą, że nie wszystkie zamienniki pasuja, trzeba patrzeć żeby rolką w środku miała rowek a nie żeberka.

lukasnld
04-11-18, 09:07
Z tego co pamiętam to nie trzeba wymieniać wszystkiego na nowe a wystarczy wprasować łożysko ale nie kojarzę teraz do których rolek. Można w ten sposób sporo zaoszczędzić. Ja bym wymieniał tylko to co wymiany wymaga bo zamienniki skończą się szybciej niż to co masz seryjnie montowane. Wiem bo wymieniam już kolejny raz te same elementy mimo że były z wyższej półki

Pucer
04-11-18, 10:47
Dzięki za pomoc :)

jabko11
04-11-18, 13:14
Panowie mam pytanie , szukałem eibach pr kit do fn2 wśród sprzedawców na Allegro i odpisują mi że zestaw zawiera tylko 4 sprężyny , natomiast gdzie kupić aby zestaw był kompletny wraz z oldbojami które należy tez wymienić ?

CzechuXX
04-11-18, 22:00
Proszę o wyjaśnienie za co odpowiada czujnik montowany w nagrzewnicy...
https://allegro.pl/honda-civic-ufo-czujnik-temperatury-nagrzewnicy-i7641179381.html

lukasnld
05-11-18, 12:46
Panowie mam pytanie , szukałem eibach pr kit do fn2 wśród sprzedawców na Allegro i odpisują mi że zestaw zawiera tylko 4 sprężyny , natomiast gdzie kupić aby zestaw był kompletny wraz z oldbojami które należy tez wymienić ?

Zależy od wysokości najlepiej będzie założyć bilstein b6 lub b8. Nie jest to tanie ale naprawdę dobre. Co do odbojów to nie rozumiem. Amor i sprężyna reszta seryjna chyba że chcesz niżej ale z resztką komfortu to dajesz niższe gumy pod sprężyny jednak do hondy nie wiem od czego podejdą

jabko11
05-11-18, 15:35
Zestaw eibach pro kit to sprężyny + odboje , wbrew pozorom sprężyny są te same natomiast do type r są dodawane odboje , z chęcią kupiłbym b6 lub b8 , do fn2 niema ich dostępnych

Marecki
05-11-18, 18:35
Czym potraktować te plastikowe listwy zewnętrzne, żeby pozostały czarne na dłużej? Lub ewentualnie gdzie kupić takie listwy w sensownej cenie?

lukasnld
05-11-18, 20:11
Jabko 11 a szukałeś w ofercie koni z regulacją twardości? Bliźniaków technixów nie bierz bo one tylko i wyłącznie nadają się na tor
Marecki kup sobie byle jaki środek do zderzaków. Ja mam jakiś najtańszy środek w sprayu i robi przyciemnienie na parę miesięcy. 10x droższy środek profesjonalny leży jeszcze nigdy nie użyty z braku sensu

Tu masz zestawik
https://www.extreme-carstyling.nl/eibach/eibach-pro-street-s-pss65-40-011-02-22-1376-honda-civic-viii-hatchback-fn-fk-01-06.html?gclid=Cj0KCQiA8f_eBRDcARIsAEKwRGeGLE3YtrPx 4klyGo95G9LkIEOk8729OgaKZaJQMAqTqiRiF0fBaDwaAjT7EA Lw_wcB

A zapomniałbym napisać żebyś nie wierzył w to obniżenie. To wszystko jest zależne od tego jak bardzo masz obciążone auto. Najlepiej kupić seryjne sprężyny i po założeniu odmierzyć ile chcesz mieć niżej a następnie wysłać sprężyny do firmy zajmującej się ich skracaniem. Będziesz miał wtedy idealnie jak chcesz i do tego lepszy komfort. Koni są w sprzedaży do civica 8. Jak ogarniesz wrzuć jakieś fotki jak to wygląda.

Marecki
05-11-18, 21:53
Kupiłem byle jaki środek do zderzaków i jest rzeczywiście byle jaki. Tzn blaknie po kilku dniach. Macie jakieś inne rady w tym temacie?

lukasnld
06-11-18, 09:53
Było to już poruszone na tym forum. Najlepiej wejdź sobie na forum cardetailingu bo tutaj każdy jedynie wypowie się na bazie 1 max 3 środków a tam masz cały przekruj rynku

sylwek73
06-11-18, 18:39
Panowie banalne pytanie,:mad: są w Ufo z przodu uchwyty na napoje,bo wiem że z tyłu są w podłokietniku .

Marecki
06-11-18, 19:38
Panowie banalne pytanie,:mad: są w Ufo z przodu uchwyty na napoje,bo wiem że z tyłu są w podłokietniku .

Są. Pomiędzy gałką zmiany biegów a podłokietnikiem

pwl
06-11-18, 21:28
Marecki, ja osobiście polecam Shiny Garage Jet Black. Ładnie odświeża ten plastik, ale trwałość zależy od pogody. Aplikacja szybka więc po akcji na bezdotyku można przelecieć po plastikach i masz na nowo ładne.

Marecki
07-11-18, 00:28
Marecki, ja osobiście polecam Shiny Garage Jet Black. Ładnie odświeża ten plastik, ale trwałość zależy od pogody. Aplikacja szybka więc po akcji na bezdotyku można przelecieć po plastikach i masz na nowo ładne.

Jeśli uda mi się to zakupić, to spróbuję. Dzięki

dudi998
07-11-18, 06:46
Ja ostatnio zakupiłem ten środek. Jest bardzo dobry. https://www.youtube.com/watch?v=qoUh3apV7i8&t=530s

palecbeckham
08-11-18, 14:48
Mam mały problem. Chciałem zamontować mocowanie dywanika kierowcy, jednak okazało się że szyny są cofnięte. Czy mogę normalnie odkręcić 4 śruby i przesunąć prowadnice do przodu? Z tyłu będzie wystawać ta metalowa blaszka w podłodze....

https://images92.fotosik.pl/70/bb46e236cfea0766gen.jpg

https://images90.fotosik.pl/70/4c8cc595ded16281gen.jpg

prz3mo
08-11-18, 20:34
Kupiłem byle jaki środek do zderzaków i jest rzeczywiście byle jaki. Tzn blaknie po kilku dniach. Macie jakieś inne rady w tym temacie?

Opalarka, 20min roboty i masz je jak nowe. Niestety gdzieś na rok czasu...

CzechuXX
09-11-18, 08:22
Do tylnej szyby idą cztery kable.
Plus minus do ogrzewania, a pozostałe dwa?

Lucas.FK2
09-11-18, 10:38
Do tylnej szyby idą cztery kable.
Plus minus do ogrzewania, a pozostałe dwa?

antena od radia

CzechuXX
09-11-18, 20:37
antena od radia
Dzieki
A wiesz może czy to jedną antena na dwa kable czy AM i FM?

Lucas.FK2
10-11-18, 10:48
Aż tak sie nie zagłębiałem bo to jest mało interesujące.

CzechuXX
11-11-18, 11:44
Gdzie znajduje się moduł sterujący temperaturą w kabinie?
To urządzenie co bierze wszystkie informacje z czujników i dalej reguluje nawiew.

viwaldi
14-11-18, 22:16

wypróbowałem kilka środków i około 4 miesięcy wytrzymuje to KOCH CHEMIE Nano Magic Plast Care i co ważne idzie tego na gąbkę bardzo mało. Mam tą jedną butelkę od 3 lat i nie jeżdżę z wyblakłymi plastikami.

pwl
17-11-18, 21:46
Stało się, urwalem w fk2 szpilke odkrecajac przednie koło. Pozostałości wystają, urwalo się dokładnie tyle ile siedziało w nakretce. Dam radę sam wymienić w garażu czy potrzebuje poważniejszych narzędzi i w sumie lepiej zapłacić fachowcowi?

EmPe73
18-11-18, 15:29
Panowie takie pytanko...padł mi akumulator, dziś stał całą noc pod prostownikiem, rano schodzę do garażu na ładowarce zielona dioda<fully charged>, no więc montuje w aucie i dalej to samo, bateria słaba, słabo kręci, kontrolki przygasają. Możliwe, że mimo wskazań prostownika akumulator jest nienaładowany? Na akumulatorze też zielone oko widoczne czyli teoretycznie wszystko w porządku. Wcześniej nigdy nie miałem z nim kłopotów, wczoraj pierwszy raz taka historia, możliwe że akumulator tak nagle pada bez wcześniejszych oznak, czy może przyczyna leży gdzie indziej??

CzechuXX
18-11-18, 19:14
Możliwe. W tej temperaturze dużo ciężej rozrusznikowi zakręcić silnikiem, a co za tym idzie potrzebuje dużo więcej prądu. Jeśli bateria nie jest w stanie dać tyle to słabo kręci.
Druga sprawa to może być rozrusznik w słabym stanie. Ostatniej zimy rozrusznik w moim drugim aucie konkurencyjnej marki kręcił już tylko dwoma szczotkami i efekt był taki, że w temperaturze takiej jak dzisiejsza po prostu nie zakręcił mimo dobrego Aku.

EmPe73
18-11-18, 20:33
Ale gdyby to była wina rozrusznika to też przygasałaby cała deska??
Ps. Dziękuję za zainteresowanie i dopowiedz :)

CzechuXX
18-11-18, 21:26
Jeśli Aku żyleta to przy pierwszym kręceniu nie powinny. Podjedź do elektryka to zmierzy Aku jak masz w okolicy. Jeśli nie to miernikiem go lub na kablach zobaczyć jak kręci.

Ale moim zdaniem to Aku.
Ile masz go lat? I co to za firma?

EmPe73
18-11-18, 21:31
Akumulator OEM Honda, siedzi w aucie od 2013.

CzechuXX
18-11-18, 21:48
Teoretycznie powinien jeszcze pojeździć...