Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie, szybka odpowiedź vol.2
Witam forumowiczow mam takie pytanie gdzie moge odlaczyc licznik w mojej hani by ta mi nie pokazala trasy ktora zrobilem pytam dlatego ze w niemczech jest takie glupie ubezpieczenie ze jak przejade wiecej niz 10 tys km rocznie place gruby szmal,a znalazlem prace ok 50 km dziennie zrobic musze i chcialbym kilka razy jechac bez predkosciomierza da rade to ogarnac ?
Jest to normalne w Niemczech ( i pewnie wielu innych krajach ), im wiecej jezdzisz tym drozsze ubezpieczenie bo wieksze ryzyko ze cos sie stanie.
Ale dlatego kombinowac z cofaniem licznika jak szczepar wspomnial ? Nie wiem czy warto ... Lepiej poszukac tanszej ubezpieczalni.
Zadałem pytanie jak można odłączyć a nie ze tańsze ubezpieczenie 😁
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Skoro już koniecznie wyłączać licznik (pewnie trzeba czujnik prędkości odłączyć ale walnie checkiem) to już wolałbym raz na rok cofnąć w naszym pięknym kraju za przysłowiową "stówkę".
Winni :
A po co kombinować z DPF-em , czy Katem :P ludzie chcą to kombinują.
Podobnie z przebiegiem i ubezpieczycielem.
W Polsce tez tak jest, podajesz deklarowany przebieg roczny - fakt w zeszłym roku przekroczyłem do 3 krotnie, i przy przedłużaniu poinformowałem o tym TU, po czym znowu zadeklarowałem 10kkm/rok.
Na pytanie a co jeśli znowu mi się zdarzy że jednak mój przebieg przekroczy deklarowany - usłyszałem odpowiedź proszę to zgłosić...
No i bądź tu mądry :)
Jak dla mnie debilizmem jest zwiekszanie kosztów OC z powodu większego przebiegu.
Kilometr drogi i ryzyko na nim występujące jest nie równe - porównaj jazdę w mieście z jazdą po Autostradzie
A na marginesie - można ubezpieczyć samochód z rejestracją Niemiecką rejestracją w Polskim TU ?
No i o takowy czujnik mi chodzi gdzie go mogę znaleźć może ktoś już robił takie cuda? Tak dla sprawdzenia check mnie nie martwi bo mogę go szybko wykasowac
No i o takowy czujnik mi chodzi gdzie go mogę znaleźć może ktoś już robił takie cuda? Tak dla sprawdzenia check mnie nie martwi bo mogę go szybko wykasowac
Do skrzyni biegną wiązki przewodów przewody
1. Blokada biegu wstecznego (abyś nie wrzucił R-akietu zamiast 6-tki) + Czujnik biegu wstecznego [2 wtyczki]
2. Czujnik prędkości [1 Wtyczka]
Pozostaje kilka problemów do rozwiązania :
- szczelne zaślepienie obu wtyczek aby szlag ich nie trafił [tej w skrzyni i tej wpinanej do niej]
- jazda na obrotomierzu :P
- potencjalne problemy z ABS/ESP - jak tu walnie ci błędem to ELM-em czy innym małym ustrojstwem nie wykasujesz błędu
- samochód będzie formalnie niesprawny i nienadający się do ruchu przy wiekszym wypadku i dokładniejszym sprawdzaniu samochodu może się okazać że bedziesz mieć poważne problemy z nieuznania OC.
Ale zaoszczedzi pare Ojro na skladce :p
Mam hds wiec tym wykasuje 😁 dzięki za odpowiedzi juz poradzę
Chyba jednak źle zrobiłem ze tu zapytałem , zapomniałem za nasz naród mało kiedy sobie pomaga tylko dowala sorki za post pozdrawiam
Ale zaoszczedzi pare Ojro na skladce :p
Nie szydź :)
Najwyżej nie pomagaj.
Ja nie rozumiem do końca tego co chce autor uzyskać i że robi to od d. .. strony, ale uznałem że komentować tego nie będę.
Plus w żadnym miejscu nie napisałem mu aby cofał licznik, ani że ma odłączyć konkretną wtyczkę :P
Mam hds wiec tym wykasuje 😁 dzięki za odpowiedzi juz poradzę
Chyba jednak źle zrobiłem ze tu zapytałem , zapomniałem za nasz naród mało kiedy sobie pomaga tylko dowala sorki za post pozdrawiam
Podana kawa na ławie a jeszcze przy okazji dyskusja nad opcjami które można przemyśleć.
Podzięka piękna w każdym tazie :/
Bez urazy, nic takiego obrazliwego nie napisalem, a ze cenzury na forum jeszcze nie ma to napisalem co mysle :)
Na forum bardzo duzo ludzi pomaga, tez sie udzielam jak ktos ma problem/usterke i staram sie pomoc, ale jak czytam o takich kombinacjach to inaczej mi sie robi.
Dlatego tekst o narodzie jest moim zdaniem niezbyt na miejscu (szczegolnie ze dostales pomoc i odpowiedz ), mozna by rownie dobrze Twoim tokiem myslenia napisac wrzucajac wszystkich do jednego worka razem z toba, ze nasz narod proboje na kazdym kroku robic jakies lewe kombinacje.
Na marginesie mogę się pochwalić kolejną udaną próbą kombinowania :D
Udało zmusić mi się serwisówkę do pracy pow Win 7 i IE 11 :D (tak aby nie próbowała się sama zamknąć)
Wymagało trochę rzeźby - zmodyfikowania jednego pliku w serwisówce.
I teraz zastanawiam się jak się z wami tym wszystkim podzielić jednocześnie nie wystawiając swoich szanownych 4 Liter na odstrzał za udostępnianie gotowego obrazu ISO :)
Ktoś ma pomysł ?
Sedan 2007 wywala błąd U0122 - podpowie ktoś co to?
W Google wpisałeś może? :)
Po wpisaniu od razu mi pokazuje "Lost Communication with VSA Modulator Control Unit"
http://www.8thcivic.com/forums/mechanical-problems-technical-chat/229440-u0122-fcan-malfunction-ecu-vsa.html#/forumsite/20689/topics/229440
Tutaj podpowiadają sprawdzić bezpieczniki, u faceta były okey, problemem był złamany przełącznik za pedałem hamulca :)
A tutaj instrukcja diagnozy i naprawy po angielsku:
http://arlequinlover.free.fr/Manuel%20Honda%20Civic/A00/HTML/40/SMG6E40K721000U0122FAAT00.HTML#i080
Bardzo cenna wiadomość:D
Czyli wszystko Ci spasowało CD również
A może masz źródło z Angli radio po liftowe.Dzięki
Całe radio z CD pasuje bo wszystko jest w jednym bloczku, tylko trzeba było rozkręcić wszystko. Niestety nie mam źródła części w UK, a to USB z polifta aż tak mi nie potrzebne ;) i tak kupuję tylko oryginalne płyty i ich tylko słucham :)
Mam wersje z xenonami ale chciałem sobie dorobić wyłącznik, który wychodził w wersjach po liftingu, czy ktoś z forum ma taki przycisk w standardzie i mógłby podesłać schemat elektroniczny, wyjście pinów itp?
Ewentualnie może ktoś zna temat i mnie naprowadzi? Do podłączenia mam przycisk zespolony z wyłącznikiem VSA.
To jak Panowie z poliftami? Macie źródło ze schematami podłączenia tego przycisku? Ewentualnie możecie podesłać chociaż fotkę z konektora jakie kolorki tam podchodzą to może sam namierzę :)
Kurcze to ty szczepar zamiast dać zarobić dla serwisu wykombinowales żeby to ci chodziło na prywatnym komputerze ojej ale z ciebie kombinator oj oj oj pozdrawiam
Ktos mial stycznosc albo widzial ludzi ktory przeniesli rzeczy niedostepne w SE do tej wersji?
Mam glownie na mysli...
- skladane elektrycznie lusterka
- cruize control
- nawigacja + bluetooth...
moglby podrzucic ktos diagram elektryki od SE i od ES EX?
Dzieki.
Kurcze to ty szczepar zamiast dać zarobić dla serwisu wykombinowales żeby to ci chodziło na prywatnym komputerze ojej ale z ciebie kombinator oj oj oj pozdrawiam
Mi na prywatnym od dawna chodzi, bo do celów rzeźby w samochodzie tym i nie tylko tym zakombinowałem sobie Laptopa na którym postawiłem XP i nie musze się martwić o nic.
Natomiast denerwowało mnie jak potrzebowałem coś sprawdzić i pojawiał mi się ciągle ten g.. komunikat.
Zwyczajnie mnie denerwowało to że przeglądarka chce się zamknąć.
Wyślę TRAFO aby wszystko było w miarę w jednym miejscu :)
Udało zmusić mi się serwisówkę do pracy pow Win 7 i IE 11 :D (tak aby nie próbowała się sama zamknąć)
I teraz zastanawiam się jak się z wami tym wszystkim podzielić jednocześnie nie wystawiając swoich szanownych 4 Liter na odstrzał za udostępnianie gotowego obrazu ISO :)
Ktoś ma pomysł ?
Znaczy, chodzi o to okienko z pytaniem czy zamknąć na początku? To chyba nie taki straszny problem, odpowiadam "Nie" i potem już działa... Bardziej mnie wkurza złe wyświetlanie powiększeń obrazków - etykiety strzałek wszystkie mam w lewym górnym rogu, z tym da się coś zrobić?
Jak wyglada sprawa swapa do FD1 z 1.8 na k20 ?
W Google wpisałeś może? :)
Po wpisaniu od razu mi pokazuje "Lost Communication with VSA Modulator Control Unit"
http://www.8thcivic.com/forums/mechanical-problems-technical-chat/229440-u0122-fcan-malfunction-ecu-vsa.html#/forumsite/20689/topics/229440
Tutaj podpowiadają sprawdzić bezpieczniki, u faceta były okey, problemem był złamany przełącznik za pedałem hamulca :)
A tutaj instrukcja diagnozy i naprawy po angielsku:
http://arlequinlover.free.fr/Manuel%20Honda%20Civic/A00/HTML/40/SMG6E40K721000U0122FAAT00.HTML#i080
Tą wersję znalazłem, niestety techniczny angielski nie stoi na najwyższym poziomie;)W salonie powiedzieli mi 180 zł za samą diagnozę, a może to być tylko kwestia np. zimnego lutu ( wg Honda kraków )
Nie jestem specjalistą od języka, ale na pierwszy rzut oka tekst w serwisówce 4D po angielsku wygląda bardzo podobnie to tej w 5D PL, ale różni się obrazkami, może to cię do czegoś doprowadzi.
Ściągnij sobie serwisówkę do 5D i poczytaj, albo rzuć okiem np. TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/serwisowka/L00/HTML/40/SMG6E40K721000U0122FALT00.HTML).
Witam
Podczas wymiany żarówki oswietlenia bagażnika zrobiłem zwarcie i spalił mi się bezpiecznik oświetlenia wnętrza.
Jednocześnie od tego momentu za każdym przekręceniem kluczyka, po włączaniu zaplonu pojawia się sygnal dżwiękowy podobny do tego co sygnalizuje niezapięcie pasów tylko znacznie głośniejszy !
Mimo,że spalony bezpiecznik wymieniłem i oświetlenie wnętrza wróciło to sygnał dżwiękowy pozostał :confused:
Czy ktoś miał coś takiego u siebie i czy się z tym uporał ?
Czy to zapisało się w pamięci komputera i należy usunąć błąd tam zapisany ?
Znajomy mechanik mówił, że po pewnym czasie dżwięk zniknie sam, ale jakoś nie znika, mimo ok 10 razy włączania i wyłączania zapłonu i przejechania kilkunastu km nadal dżwięk-pisk się pojawia, może już nie za kazdym razem, ale się pojawia :confused:
Ma ktoś jakiś pomysł ?
Witam
Panowie, czy może tak piszczeć gdy jest akumulator do wymiany ?
Bo podobno jest już w kiepskim stanie, raz odmówił posłuszeństwa całkowicie, ale po odpaleniu na kabelki i naładowaniu obecnie działa bez problemów.
Wszystkie żarówki się świecą.
Co to może jeszcze sygnalizowć ?
Mi nic nie piszczało ale ledwo żył. Najlepiej to go naładować i jechać sprawdzić testerem jego sprawność.
Zazwyczaj każdy dźwięk jest powiązany z jakąś ikonką. Sprawdź dokładnie czy coś "nietypowego" się nie wyświetla na którymś liczniku.
Witam
Właśnie po zbadaniu testerem wyszło, że akumulator do wymiany i szykuję się do tego, ale jak na razie pali to poczekam do jesieni.
Sprawdzam go sam co jakiś czas miernikiem napięcia to wychodzi 12,4-12,7 więc szkoda mi go wyrzucać gdy bez problemu odpala.
TRAFO
Niestety nie widać żadnej świecącej ikonki tylko ten pisk 5-6 razy przy odpalaniu, ale tylko po dluższej przerwie,bo gdy włączam zapłon raz za razem to dżwięk się pojawia tylko za pierwszym razem a za następnym razem już nie.
A wszystko się zaczęło od wymiany bezpiecznika oświetlenia wnętrza, ktory spalilem gdy zwarłem styki wymieniając zarówke w bagazniku.
Pozdrawiam
Panowie :) Tył skrzypi mi niemiłosiernie na nierównościach, dźwięk jest identyczny jak skrzypiąca kanapa, strasznie mnie to wkurza w zimie zdarzało mi się to bardzo rzadko, jak jest mokro jest ok jak jest "sucho" to skrzypi FUC* :D ;) Obstawiam na tuleje belki tylnej, obstawiacie coś jeszcze?
Dzięki serdeczne z góry
Mnie też skrzypi, szczególnie jak auto troszkę postoi. Albo wyschnie po deszczu. Zapewno coś o coś obciera, ale skrzypienie znika po przejechaniu paru km dosłownie, moim zdaniem nie warto nic z tym robić.
Mnie też skrzypi, szczególnie jak auto troszkę postoi. Albo wyschnie po deszczu. Zapewno coś o coś obciera, ale skrzypienie znika po przejechaniu paru km dosłownie, moim zdaniem nie warto nic z tym robić.
U mnie nie przestaje i jest zawsze gdy jest sucho :) Dźwięk taki sparciałej gumy, nawet jak dociskam bagażnik na zewnątrz to go słyszę :/
marcin001984
12-06-15, 22:40
Może sprężyna w dolnym lub górnym gnieździe? Metal trze o metal.
Grzebałem u siebie przy zderzaku i przy okazji wyjąłem czujnik temperatury zewnętrznej bo mylił się o 2-3 stopnie w górę. Przedmuchałem go i włożyłem na miejsce. Teraz pokazuje temperaturę 12 stopni przy 30 na zewnątrz. Wie ktoś w czym wina?
Może sprężyna w dolnym lub górnym gnieździe? Metal trze o metal. Być może to jest to, na co się przygotować u mechanika i jak temu zaradzić?
Grzebałem u siebie przy zderzaku i przy okazji wyjąłem czujnik temperatury zewnętrznej bo mylił się o 2-3 stopnie w górę. Przedmuchałem go i włożyłem na miejsce. Teraz pokazuje temperaturę 12 stopni przy 30 na zewnątrz. Wie ktoś w czym wina?
Być może coś ze stykami w złączce się porobiło i zmieniła się ich rezystancja.
Proponuję odpiąć złączkę jeszcze raz, przyglądnąć się stykom, zapiać i zobaczyć co się będzie wyświetlało.
Mam problem tzn smród benzyny. Od jakiegoś czasu czuję że po hamowaniu i zatrzymaniu się czuć benzynę. Z pod maski nie czuć, nie kapie. Co proponujecie? Ściągnięcie osłon pod samochodem?
ukręciłem jedną z 8 śrub od pokrywy zaworów, za 2 tyg jestem umówiony do mechanika czy do tego czasu można jeździć samochodem czy raczej sobie odpuścić?
Być może coś ze stykami w złączce się porobiło i zmieniła się ich rezystancja.
Proponuję odpiąć złączkę jeszcze raz, przyglądnąć się stykom, zapiać i zobaczyć co się będzie wyświetlało.
Sprawdziłem i nic. Niepotrzebnie ruszałem. Pewnie czeka mnie wymiana czujnika temperatury zew. Wiecie ile taka przyjemność ?
Znaczy, chodzi o to okienko z pytaniem czy zamknąć na początku? To chyba nie taki straszny problem, odpowiadam "Nie" i potem już działa... Bardziej mnie wkurza złe wyświetlanie powiększeń obrazków - etykiety strzałek wszystkie mam w lewym górnym rogu, z tym da się coś zrobić?
Na podstawie opisu Szczepara jest zrobiona instrukcja jak zmienić serwisówkę, żeby nie wyświetlała alertów o problemie z przeglądarką.
Do tego jest tam opis jak poradzić sobie z "uciekającymi" tekstami. Całość można zobaczyć TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/inne/serwisowka.htm).
Sprawdziłem i nic. Niepotrzebnie ruszałem. Pewnie czeka mnie wymiana czujnika temperatury zew. Wiecie ile taka przyjemność ?
A odepnij jeszcze akumulator na dłuższy czas. Może to coś pomoże.
fireman1014
13-06-15, 21:50
ukręciłem jedną z 8 śrub od pokrywy zaworów, za 2 tyg jestem umówiony do mechanika czy do tego czasu można jeździć samochodem czy raczej sobie odpuścić?
Ja bym posmarował grubo silikonem wysokotemperaturowym"szczelinę" pomiędzy pokrywą a głowicą na długości pomiędzy dwoma śrubami sąsiadującymi`z tą urwaną i spróbował jeździć obserwując czy nie wyrzuca oleju. Przed posmarowaniem silikonem oczywiście powierzchnie trzeba odtłuścić benzyną ekstrakcyjną a po posmarowaniu poczekać 12 godzin na stężenie silikonu.
wczoraj zauwazylem na przedniej szybie piekne pekniecie i teraz moje pytanie panowie czy jak mam szybe z czyjnikiem deszczu to szukac taką samą czy ten czujnik co jest podepne do nowej szyby Nie znam sie na tym wiec wole sie was zapytac Z gory dzieki
marcin001984
14-06-15, 14:08
Być może to jest to, na co się przygotować u mechanika i jak temu zaradzić?
Niektórzy z forum naciągają na dolne i chyba górne zwoje sprężyny kawałek węża żeby metal nie tarł o metal. Ja bym na początek dobrze popsikał gniazda sprężyn jakimś WD40 i zobaczył czy właśnie tam leży problem
Witam
Bo podobno jest już w kiepskim stanie, raz odmówił posłuszeństwa całkowicie, ale po odpaleniu na kabelki i naładowaniu obecnie działa bez problemów.
Wszystkie żarówki się świecą.
Co to może jeszcze sygnalizowć ?
Może ktoś ma dostęp do kodow serwisowych, bo dźwięki te powtarzają się cyklicznie po wlączeniu zapłonu zawsze 3x3 tj pi pi pi.......pi pi pi......pi pi pi i się konczy i znowu za każdym nowym włączeniem zaplonu i probą uruchomienia silnika to samo, być moze to pokazuje jakiś bląd,ktory trzeba skasowac ?
Ja bym posmarował grubo silikonem wysokotemperaturowym"szczelinę" pomiędzy pokrywą a głowicą na długości pomiędzy dwoma śrubami sąsiadującymi`z tą urwaną i spróbował jeździć obserwując czy nie wyrzuca oleju. Przed posmarowaniem silikonem oczywiście powierzchnie trzeba odtłuścić benzyną ekstrakcyjną a po posmarowaniu poczekać 12 godzin na stężenie silikonu.
nie daje sie duzej sily przy dokrecaniu tego dekla, ale kolega maly juz z pewnoscia o tym wie :) jesli zauwazysz ze saczy sie olej, to nic poza ubrudzeniem sielnika nie powinno sie stac
teraz już wiem ..... ale sprawa była grubsza, podczas powrotu z długiego weekendu strzelił mi korek od oleju (ten do uzupełniania) na początku myślałem że się odkręcił jak dojechałem do domu na spokojnie zacząłem go szukać mając nadzieję że może gdzieś w osłonach leży, i znalazłem okazało się że się rozsypał, na korku brakowało 3/4 gwintu. dlatego zdejmowałem pokrywę żeby zobaczyć czy coś tam nie powpadało. Zlazłem gwint od korka w 5 częściach niestety brakuje 2 malutkich elementów. Mam nadzieję że zlecą do miski olejowej nie robiąc po drodze żadnych uszkodzeń
marcin001984
14-06-15, 19:32
teraz już wiem ..... ale sprawa była grubsza, podczas powrotu z długiego weekendu strzelił mi korek od oleju (ten do uzupełniania) na początku myślałem że się odkręcił jak dojechałem do domu na spokojnie zacząłem go szukać mając nadzieję że może gdzieś w osłonach leży, i znalazłem okazało się że się rozsypał, na korku brakowało 3/4 gwintu. dlatego zdejmowałem pokrywę żeby zobaczyć czy coś tam nie powpadało. Zlazłem gwint od korka w 5 częściach niestety brakuje 2 malutkich elementów. Mam nadzieję że zlecą do miski olejowej nie robiąc po drodze żadnych uszkodzeń
Dla bezpieczeństwa spuściłbym olej i zalał nowy
Witam,
Dzisiaj w komisie natrafiłem na civic VII coupe 1.7 2004. Samochód z niemiec, posiada małe obtarcia i odpryski na masce od kamieni.
Na liczniki 240 tyś. Ma sekwencyjną instalację LPG. Butla w kole tylko jest ona za duża i wystaje ok 10 cm tworząc w bagażniku "kopiec kreta".
Cena to 12 tyś samochód już po opłatach
Czy warto się w to pchać wiem w razie zakupu idę z mechanikiem ;)
Witam,
Dzisiaj w komisie natrafiłem na civic VII coupe 1.7 2004. Samochód z niemiec, posiada małe obtarcia i odpryski na masce od kamieni.
Na liczniki 240 tyś. Ma sekwencyjną instalację LPG. Butla w kole tylko jest ona za duża i wystaje ok 10 cm tworząc w bagażniku "kopiec kreta".
na pewno warto zadac to pytanie w odpowiednim dziale :)
Witam,
Komis i przebieg 240 tyś km... to nie może być nic dobrego :/ Znając życie, realny przebieg to ok 400tyś km wzwyż. Jeśli jednak przebieg prawdziwy, w co wątpię, w tych silnikach 1.7 uwielbia panewka się przekręcić więc warto mieć na uwadze ich wymianę po zakupie.
Zwróć uwagę co to za instalacja gazowa i ile lat ma butla. Jeśli instalacja popularna to nie będzie problemu z serwisem. Butlę po 10ciu latach trzeba wymienić. Do lpg musi być homologacja na butlę.
Warto posłuchać jak pracuje skrzynia biegów na jedynce i dwójce - czy łożyska nie szumią albo gorzej, terkoczą. Wtedy tysiak wzwyż nie Twój.
I tak dalej i tak dalej :)
podczas powrotu z długiego weekendu strzelił mi korek od oleju
A korek był oem ?
Komis i przebieg 240 tyś km... to nie może być nic dobrego :/ Znając życie, realny przebieg to ok 400tyś km wzwyż. Jeśli jednak przebieg prawdziwy, w co wątpię, w tych silnikach 1.7 uwielbia panewka się przekręcić więc warto mieć na uwadze ich wymianę po zakupie.
Zwróć uwagę co to za instalacja gazowa i ile lat ma butla. Jeśli instalacja popularna to nie będzie problemu z serwisem. Butlę po 10ciu latach trzeba wymienić. Do lpg musi być homologacja na butlę.
Warto posłuchać jak pracuje skrzynia biegów na jedynce i dwójce - czy łożyska nie szumią albo gorzej, terkoczą. Wtedy tysiak wzwyż nie Twój.
I tak dalej i tak dalej :)
A korek był oem ?
To już drugi przypadek o jakim słyszę z korkiem wlewu oleju .Mój znajomy miał ten sam problem strzelił mu korek w tracie 300 km od domu . Niestety musiał czekać na zapas na prędce kupowany z używki . Korek był OEM dlatego mam już wymieniony u siebie koszt w serwisie korka 75 PLN taniej niż na allegro a używany trzymam w kufrze .
To już drugi przypadek o jakim słyszę z korkiem wlewu oleju .Mój znajomy miał ten sam problem strzelił mu korek w tracie 300 km od domu . Niestety musiał czekać na zapas na prędce kupowany z używki . Korek był OEM dlatego mam już wymieniony u siebie koszt w serwisie korka 75 PLN taniej niż na allegro a używany trzymam w kufrze .
Ale to niezależnie od wersji silnikowej tzn benzyna lub diesel?
Pytam bo kolega co dziś o tym napisał ma diesla.
Ale to niezależnie od wersji silnikowej tzn benzyna lub diesel?
Pytam bo kolega co dziś o tym napisał ma diesla.
to była benzyna
jesli chodzi o jazde to nie przejmowal bym sie sączącą sie uszczelka tylko tymi odlamkami, oby ci wypadly z olejem te kawalki, olej moze zleciec a kawalki beda lezaly na misce. Moze warto wrazie gdyby nie wypadly płukanke jeszcze zrobic
Sam już nie wiem co robić po tej awarii zrobiłem już ponad 100 km
Już kiedyś o to pytałem chyba. W Civicu fd7 po uruchomieniu silnika od razu zapalają się światła czy da rade jakoś wyłączyć tą opcje???
Chłopaki potrzebuje pomocy, w sobotę myłem samochód i trochę za mocno przywaliłem karcherem po tylnej klapie ,przeciekło do tylnej blendy https://lh3.googleusercontent.com/-bLY7aRGV--4/VX8RVGzffoI/AAAAAAAAB2s/8QWZySro1Dk/s245/indeks.jpg
wczoraj zaczęło mi parować nad światłami cofania,trochę wody zebrało się też pod logo "H", udało mi się tam dotrzeć papierowym ręcznikiem ale nic nie "wyssałem" wydaje mi się że tam jest podwójna plastikowa "szybka" :confused: , i tu mam pytanie czy ktoś rozbierał tylną blendę i czy w ogóle można ją rozebrać ?
Musi być przystosowana pod czujnik deszczu bo w miejscu czujnika wygląda inaczej. / dotyczy postu o szybie użytkownika " vitia "
Źle kliknąłem odpowiedź :/
Chłopaki potrzebuje pomocy, w sobotę myłem samochód i trochę za mocno przywaliłem karcherem po tylnej klapie ,przeciekło do tylnej blendy https://lh3.googleusercontent.com/-bLY7aRGV--4/VX8RVGzffoI/AAAAAAAAB2s/8QWZySro1Dk/s245/indeks.jpg
wczoraj zaczęło mi parować nad światłami cofania,trochę wody zebrało się też pod logo "H", udało mi się tam dotrzeć papierowym ręcznikiem ale nic nie "wyssałem" wydaje mi się że tam jest podwójna plastikowa "szybka" :confused: , i tu mam pytanie czy ktoś rozbierał tylną blendę i czy w ogóle można ją rozebrać ?
Wszystko da się rozebrać, trzeba umiejętnie podgrzać klej łączący i rozdzielić, tylko późniejsze złożenie na klej do szyb lub silicon może być mało estetyczne...
Wszystko da się rozebrać, trzeba umiejętnie podgrzać klej łączący i rozdzielić, tylko późniejsze złożenie na klej do szyb lub silicon może być mało estetyczne...
Zdaje sie, ze tylne lampy chyba nie sa klejone na gume butylowa,
Na coś muszą być skoro pojawiła się nieszczelność.
Skoro woda jakoś wpadła, to i jakoś odparuje.
fireman1014
16-06-15, 00:03
Już kiedyś o to pytałem chyba. W Civicu fd7 po uruchomieniu silnika od razu zapalają się światła czy da rade jakoś wyłączyć tą opcje???
Na prawo od stacyjki, pod deską rozdzielczą masz przełącznik do wyłączania automatycznych świateł.
Skoro woda jakoś wpadła, to i jakoś odparuje.
na pewno, tylko na razie nic nie wskazuje na to żeby cokolwiek chciało odparować,poczekam na cieplejsze dni a w weekend będę miał trochę więcej czasu to spróbuję jakoś usunąć wodę.
Paluch_tcw
16-06-15, 11:38
Panowie szybkie pytanie w 5D 1.8 jaka jest średnica stabilizatora - nie mam akutalnie auta żeby zmierzyć a poliuretany chcę zamówić tyle że występują w 3 średnicach
Też ostatnio tutaj pytałem ale nie dostałem odpowiedzi :p
Według strony PU z Olkusza powinny być to prawdopodobnie 23mm, ale nie jest to na 100% jasno opisane...
Paluch_tcw
16-06-15, 13:41
po nr oryginału wychodzą 22 mm i takie zamówiłem
Daj proszę znać jak będziesz je montował czy pasują :)
Zamawiałem od nich standardowe czyli 23mm i pasowały.
Może ktoś ma dostęp do kodow serwisowych, bo dźwięki te powtarzają się cyklicznie po wlączeniu zapłonu zawsze 3x3 tj pi pi pi.......pi pi pi......pi pi pi i się konczy i znowu za każdym nowym włączeniem zaplonu i probą uruchomienia silnika to samo, być moze to pokazuje jakiś bląd,ktory trzeba skasowac ?
Ponawiam pytanie o to pikanie po włączeniu zapłonu.
Nikomu się coś takiego nie przydarzyło ?
Chyba mam strasznego pecha :confused:
Pewnie zostanie tylko ASO ?
Paluch_tcw
16-06-15, 14:58
Ponawiam pytanie o to pikanie po włączeniu zapłonu.
Nikomu się coś takiego nie przydarzyło ?
Chyba mam strasznego pecha :confused:
Pewnie zostanie tylko ASO ?
a to nie pika sygnalizacja od nie zapiętych pasów ?
51306-SMG-E02
to nr oryginału - każdy jeden katalog podaje 22 mm. 23 mm w takim przypadku mogą mieć trochę luzu.
23 mm w takim przypadku mogą mieć trochę luzu.
Taka obejma co ma 23mm przy stabie 22mm to tak jakby jej niemal w ogóle nie było ;)
Zakupiłem takie śruby mimośrodowe http://fs2.directupload.net/images/150429/8natnpf5.png. Ma jakieś znaczenie w którą stronę włożę tą śrubę?
W jakim sensie w jaka strone? Jak chcesz negatyw ten dzyndzel musi pokazywac w strone auta. Glowa sruby najlepiej tak jak w srubie na dole, w strone przodu auta.
No właśnie o łeb mi chodzi. Tutaj na forum http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?10768-Felgi-i-opony-w-Civic-VIII-gen/page275 widziałem odwrotnie, dlatego się zastanawiam. I jeszcze jedno. Jaki kąt najlepiej od razu ustawić, żeby nic nie tarło przy Tomasonach 18'' i eibachach?
Popatrz na pozostale fotki, kolega ma 2 zestawy zamontowane zeby moc jeszce wiekszy negatyw ustawic ;)
Wczoraj bylem na geometrii po montazu gwintu, z przodu mam teraz -1.3 stopnia przy obnizeniu okolo 40mm, mozna by dac mniej ale mi troche wiekszy kat z przodu pasuje w jezdzie po zakretach.
Jak mialem Eibachy jezdzilem z -1.1 stopnia i bylo tez okey. Najlepiej podczas ustawiania patrzac od dolu oszacowac, czy przy ustawionym negatwyie kolo schowa sie przy obciazeniu w nadkolu bez ocierania sie o nie.
[QUOTE=Paluch_tcw;2549835]a to nie pika sygnalizacja od nie zapiętych pasów ?
Nie, podobnie jak od pasów ale trochę głośniej i w cyklu 3 razy po 3 pikania.
Po zwarciu złącza serwisowego odczytałem taki błąd, może ktoś wie co on sygnalizuje :
PA51
DTC B1225
Błąd B1225:
Przerwa w obwodzie czujnika temperatury wnętrza.
Diagnoza i naprawa (po angielsku) :
http://civic.hondafitjazz.com/A00/HTML/12/SNB6E12K711000Y1225FAAT00.HTML
Błąd B1225:
Dzięki Winni, możliwe,że to pikanie od tego.
Panowie wymienialiscie uszczelki w drzwiach przednich w fn1? Jakie koszta? Serwis czy samemu sie to ogarnie?
Jakim programem otwiera się Instrukcję serwisową ?
Jakim programem otwiera się Instrukcję serwisową ?
Obraz wypalasz Nero /montujesz Daemonem w wirtualnym CD
Plik HTML z katalogu glownego uruchamiasz Internet Explorerem - dla wersji IE 11 (czyli Windows 7, 8 ect ) na strone TRAFO jest podana metoda na pernamentne pozbycie się monitu o wersję (ewentualnie dla cierpliwych jak to ignorować :P )
Dzięki szczepar, a moze ktoś ma polską wersję diagnozy i naprawy błędu B1225 ?
Jaki płyn do chłodnicy i ile wchodzi?
Honda Civic UFO 1,8 FK2
Dzięki szczepar, a moze ktoś ma polską wersję diagnozy i naprawy błędu B1225 ?
Jest TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/serwisowka/L00/HTML/00/SMG6E00K711000Y1225FALT00.HTML), albo w serwisówce, którą można ściągnąć np. TUTAJ (http://hondatech.info/downloads/Auto/Manuals/Civic/).
Jaki płyn do chłodnicy i ile wchodzi?
Honda Civic UFO 1,8 FK2
W instrukcji jest podana pojemność całkowita : 6,8L i wymiana : 5,3L dla silnika 1.8 z ręczną skrzynią biegów
a płyn to oryginalny Hondy:Honda All Season Antifreeze/Coolant Type 2
Jest TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/serwisowka/L00/HTML/00/SMG6E00K711000Y1225FALT00.HTML), albo w serwisówce, którą można ściągnąć np. TUTAJ (http://hondatech.info/downloads/Auto/Manuals/Civic/).
Dzięki TRAFO, błąd już skasowałem ale pikanie nie znikło :(
W instrukcji jest podana pojemność całkowita : 6,8L i wymiana : 5,3L dla silnika 1.8 z ręczną skrzynią biegów
a płyn to oryginalny Hondy:Honda All Season Antifreeze/Coolant Type 2
Dzięki "browal" za informacje
Od jakiegoś czasu przy wysiadaniu z auta, gdy dotknę karoserii to kopie prądem i to dość mocno. Co może być powodem?
Od jakiegoś czasu przy wysiadaniu z auta, gdy dotknę karoserii to kopie prądem i to dość mocno. Co może być powodem?
Moze sie Civic w hybryde zamienia? ;)
Nie zmieniles ostatnio dywaników albo nie prales foteli?
Nie zmieniles ostatnio dywaników albo nie prales foteli?
Nie.
To jeszcze moze byc kwestia Twoich ciuchow, zmiany plynu do plukania prania itp. Ja zauwazylem, ze sa ciuchy w ktorych dostaje "kopa" od auta. Czasem to zalezy tez od pogody, wilgotnosci powietrza itp
Plik HTML z katalogu glownego uruchamiasz Internet Explorerem - dla wersji IE 11 (czyli Windows 7, 8 ect ) na strone TRAFO jest podana metoda na pernamentne pozbycie się monitu o wersję (ewentualnie dla cierpliwych jak to ignorować :P )
Nie mogę sobie poradzić z prawidłowym otwarciem tej instrukcji, po ściągnięciu otwierają sie pliki MDF I MDS .
Mógłby ktoś podpowiedzieć jako laikowi co dalej, nie bardzo jestem biegły w tym temacie.
To sa pliki obrazu plyty. Wypalasz na plycie albo montujesz jako naped wirtualny. Sam osobiscie nie polecam Daemon toolsa, bo w obecnej wersji instalator oprocz DT instaluje caly zestaw jakis syfow i nie ma opcji, zeby to odznaczyc przy instalacji. Ale juz nie pamietam co teraz mam na kompie, musialbym sprawdzic
butler.gdansk
18-06-15, 13:50
Daemon Tools - dajesz na początku opcję instalację niestandardową, i co ekran zerkaj co chce instalować bo będzie pytać. Niedawno instalowałem i żadnego badziewia ponadto co chciałem nie mam.
To sa pliki obrazu plyty. Wypalasz na plycie albo montujesz jako naped wirtualny. Sam osobiscie nie polecam Daemon toolsa, bo w obecnej wersji instalator oprocz DT instaluje caly zestaw jakis syfow i nie ma opcji, zeby to odznaczyc przy instalacji. Ale juz nie pamietam co teraz mam na kompie, musialbym sprawdzic
Masz Dużą rację co do Darmowej Wersji Daemona - ja jestem szczęśliwym posiadaczem Instalki starego Daemona (nauczyłem się trzymać instalki po tym jak po zmianie wersji jedna z firm zmieniła drastycznie licencję programu) i nie muszę się o to martwić - jest bez śmieci które są w nowej wersji bardzo denerwujące.
Natomiast jeśli mnie pamięć nie myli to (a poprzedni pomyliła - bo MDF nie jest plikiem NERO), to zestaw 2 plików MDF i MDS wypluwa z siebie program "Alcohol 120%", i format ten był bardzo popularny w czasach kiedy to eDonkey było szczytem możliwości w dystrybucji "nieoficjalnych" wersji gier i programów.
Mi normalnie chodzi z CD. Tylko mam problem z rysunkami, podpisy na rysunkach się zlewają... Poradziliście coś na to?
Daemon Tools - dajesz na początku opcję instalację niestandardową, i co ekran zerkaj co chce instalować bo będzie pytać. Niedawno instalowałem i żadnego badziewia ponadto co chciałem nie mam.
Sciagalem instalki z kilku roznych zrodel i nigdzie nie bylo takiej opcji. Instalowalem wersje Lite tzn ta darmowa, bo wstarczala do moich potrzeb. I jak googlalem to nie bylem odosobniony w swoim wkur... tymbardziej, ze stawialem kompa od nowa, i bardzo pilnowalem zeby sobie nie wkladac na plecy zadnych dodatkowych toolbarow i innych syfow.
butler.gdansk :
A którą wersę instalowałeś ?
Bo w 10.0 zrobili już chyba tak że nie da się obejść instalacji dodatków (fakt można je później odinstalować, ale zachodu trochę jest).
filipfm: jak chcesz mogę wysłać ci wersję z przed 10-ki która da się zainstalować bez syfów.
butler.gdansk
18-06-15, 14:06
Jakoś w kwietniu instalowałem... Jeśli jest tak jak piszecie to lipa straszna z tą nową wersją.
Mi normalnie chodzi z CD. Tylko mam problem z rysunkami, podpisy na rysunkach się zlewają... Poradziliście coś na to?
Wejdź na stronę TRAFO - on ma tam wytłumaczone co i jak robic aby rysunki się nie zlewały.
Dzięki szczepar za wskazówkę! :)
butler.gdansk :
A którą wersę instalowałeś ?
Bo w 10.0 zrobili już chyba tak że nie da się obejść instalacji dodatków (fakt można je później odinstalować, ale zachodu trochę jest).
filipfm: jak chcesz mogę wysłać ci wersję z przed 10-ki która da się zainstalować bez syfów.
Znalazlem inny sofcik, juz nawet nie pamietam nazwy. Dziala rownie sprawnie co DT :) i zainstalowal sie bez zadnych pasazerow na gape ;)
To jeszcze moze byc kwestia Twoich ciuchow, zmiany plynu do plukania prania itp. Ja zauwazylem, ze sa ciuchy w ktorych dostaje "kopa" od auta. Czasem to zalezy tez od pogody, wilgotnosci powietrza itp
Nie, nie... to nie kwestia ciuchów. Poza tym to naprawdę mocno kopie.
Błąd B1225:
Panowie gdzie się znajduje czujnik temperatury wnętrza ?
Panowie gdzie się znajduje czujnik temperatury wnętrza ?
a masz 4D czy 5D civic-a
Z opisu silnika wnioskuję że kolega browal ma ufo a nie sedana.
Nic nie trzeba instalować ani wypalać,wystarczy obraz wczytać do jakiegoś programu do wypalania np.Power Iso, Ultra Iso itp. skopiować wszystkie pliki z serwisówki lub poprzez Total Commandera np. do folderu "Honda Service" i odpalić albo poprzez menu kontekstowe za pomocą IE albo zrobić sobie skrót .lnk do pliku HONDAESM.HTML,zmienić w właściwościach pliku .lnk zakładka "OGÓLNE" na otwórz za pomocą IE i odpalamy serwisówkę z ikony :p
Z opisu silnika wnioskuję że kolega browal ma ufo a nie sedana.
Tak mam hatchbacka,dobrze kolega jockow wnioskuje.
Ale nadal nie wiem gdzie sie ten czujnik znajduje:confused:
Tak mam hatchbacka,dobrze kolega jockow wnioskuje.
Ale nadal nie wiem gdzie sie ten czujnik znajduje:confused:
Pod kierownicą, pod tą plastikową osłoną, o ile dobrze pamiętam.
Pod kierownicą, pod tą plastikową osłoną, o ile dobrze pamiętam.
Dzieki, będę szukal, a jak on wygląda ?
nad kolumna kierownicy a pod obrotomierzem masz plastik, aby go zdjąć obniż kierownice na max w dół, pociąg za spód tego plastiku, jest zamontowany na plastikowych zatrzaskach. czujnik jest po jego prawej stronie pod mała kratką. tylko uważaj bo kable od niego są dosyć krótkie.
browal
http://www.trafo.za.pl/honda/
krok po kroku -> demontaż centralnego licznika :)
Ktoś kiedyś wyłączał/odłączał ten wkurzający elemencik odpowiedzialny za piszczenie jak drzwi są otwarte a kluczyki w stacyjce (oraz całą resztę mega wkurzających powiadomień)?
Ktoś kiedyś wyłączał/odłączał ten wkurzający elemencik odpowiedzialny za piszczenie jak drzwi są otwarte a kluczyki w stacyjce (oraz całą resztę mega wkurzających powiadomień)?
Właśnie u mnie pojawia się denerwujący piszczenie jak wyżej opisywałemi był błąd B1225-Przerwa w obwodzie czujnika temperatury wnętrza.
Błąd dał się wykasować ale piszczenie zostalo.
Chciałbym się dostać do tego czujnika, zeby sprawdzić czy dochodzi do niego napięcie.
Do tego elementu też jest instrukcja na stronce trafo :)
jak wyłączysz pikanie to nie będzie też podświetlenia zegarów dopóki nie włożysz kluczyka
albo po prostu przeciąć kabel i zaizolować nic się z tego powodu nie stanie.
Nawiasem mówiąc to był mój pierwszy mod w UFO. Strasznie denerwująca rzecz, po co to Honda wsadziła togo nie wie nikt.
Gdzie można wyregulować zawory okolice Zielona Góra, Żary, Żagań?
Witam serdecznie
Jak w temacie, jakis czas temu wyskoczyła mi ikonka check engine, sposobem na folie aluminiową odczytałem kod błędu - PA74 DTC B2375, znalazłem w jednym miejsu forum oraz na jakimś forum angielskim że problem może dotyczyć siedzenia kierowcy, poprzesuwałem i pocudowałem ze wszystkimi siedzeniami, jednakże bez skutku, ikonka silnika wciąż na desce oraz błąd w systemie dalej ten sam. Postanowiłem go skasować jednakże po skasowaniu wciąż została kontrolka silnika check engine. Dodam że auto się prowadzi normalnie, przynajmniej nei zauważyłem żadnych zmian, wkręca się na wyższe obroty (ponad 5k) bez problemu itp.
Czy ktoś wie jak to rozwiązać/czego dotyczy problem?
Jeśli chodzi o moją Hanię to 1.8 sport z 2006r.
Problem dotyczy czujnika oświetlenia na szybie. Więcej TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/serwisowka/L00/HTML/00/SMG6E00K70B000Y2375FALT00.HTML)
Wielkie dzięki, czy w takim wypadku problemem może być taka nieznaczna mała plamka jak by powietrza które dostało się w miejsce między szybą a polem czujnika (to takie czarne kwadratowe pole) i czy jest na to jakiś sposób poza demontażem od wewnątrz tej takiej jakby listwy idacej w dół od luterka wstecznego?
Mam małe pytanko, otóż w środku brakuje mi żarówki dokładnie to w desce przeciwsłonecznej od strony kierowcy gdy odsłoni się klapke do lusterka (gdzie potem zapala się światełko) jakie oznaczenie ma taka żarówka? Bo przewertepowałem allegro ale głównie są te żarówki rurkowe natomiast one są przeważnie grube a nawet taką jedną miałem w garażu z tych grubszych i chcąc przymierzyć czy w ogóle wejdzie niestety była stanowczo za duża i mógłbym te blaszki styków łatwo uszkodzić.
Mam małe pytanko, otóż w środku brakuje mi żarówki dokładnie to w desce przeciwsłonecznej od strony kierowcy gdy odsłoni się klapke do lusterka (gdzie potem zapala się światełko) jakie oznaczenie ma taka żarówka? Bo przewertepowałem allegro ale głównie są te żarówki rurkowe natomiast one są przeważnie grube a nawet taką jedną miałem w garażu z tych grubszych i chcąc przymierzyć czy w ogóle wejdzie niestety była stanowczo za duża i mógłbym te blaszki styków łatwo uszkodzić.
Coś takiego --> http://ovh.nowyelektronik.pl/product.php?id_product=15217
Coś takiego --> http://ovh.nowyelektronik.pl/product.php?id_product=15217
O super super, dzięki śliczne :)
Witam,
Wczoraj po odgrzybianiu pianką firmy "PLAK", wszystkich nawiewów, wariuje mi elektronika. Nie mogę uruchomić silnika. Większość elektroniki działa ale jak próbuje uruchomić auto to terkocze rozrusznik, tak jakby akumulator był rozładowany. Wyświetla się komunikat "check engine". Czy mogło dojść do zwarcia?
Witam,
Wczoraj po odgrzybianiu pianką firmy "PLAK", wszystkich nawiewów, wariuje mi elektronika. Nie mogę uruchomić silnika. Większość elektroniki działa ale jak próbuje uruchomić auto to terkocze rozrusznik, tak jakby akumulator był rozładowany. Wyświetla się komunikat "check engine". Czy mogło dojść do zwarcia?
kto ci wogole powiedzial ze to ustrojstwo jest do odgrzybiania ba moze i jest ale czy naprawde odgrzybienie jest az tak drogie w serwisie Raczej nie a teraz tylko problem bo i tak nic sam z tym nic nie zrobisz Pozatym to nie odgrzybia tylko daje zapach na pare dni i nic pozatym
Właśnie u mnie pojawia się denerwujący piszczenie jak wyżej opisywałemi był błąd B1225-Przerwa w obwodzie czujnika temperatury wnętrza.
Błąd dał się wykasować ale piszczenie zostalo.
Chciałbym się dostać do tego czujnika, zeby sprawdzić czy dochodzi do niego napięcie.
No i wszystko się szczęśliwie wyjśnilo.Dwie oddzielne sprawy błędu i pikania powstały w tym samym czasie i niepotrzebnie połączyłem ze sobą.
Błąd powstał, gdy padł mi bezpiecznik oświetlenia wnętrza.
Piszczenie zaś ustawił mi pan gazownik, żebym po przejechaniu 10tys. km na gazie nie zapomial o wymianie filtru gazu:)
tak jakby akumulator był rozładowany. Wyświetla się komunikat "check engine"
a jak krecisz rozrusznikiem gasna zegary?
Paluch_tcw
23-06-15, 19:16
22 mm zamówione i zamontowane - wszystko ok. To jest średnica naszego stabilizatora.
Witam,
czy tutaj nie brakuje jakiejs osłony? :confused: (zaznaczone na czerwono) sa jakies otwory u gory i wystaja jakies szpilki (kolor zielony) z blachy przy scianie grodziowej i przy drazku kierowniczym u przejscia. Wydaje mi sie ze czegos nie mam tylko wlasnie czego? :(
http://images70.fotosik.pl/998/a19e5a1cc790ab9b.jpg
Powinna tutaj być osłona.
Witam,
czy tutaj nie brakuje jakiejs osłony? :confused: (zaznaczone na czerwono) sa jakies otwory u gory i wystaja jakies szpilki (kolor zielony) z blachy przy scianie grodziowej i przy drazku kierowniczym u przejscia. Wydaje mi sie ze czegos nie mam tylko wlasnie czego? :(
http://images70.fotosik.pl/998/a19e5a1cc790ab9b.jpg
Osłony (na czerwono) nie brakuje, ale brakuje dwóch "zaślepek", jednej za sprzęgłem a drugiej na "wałku" od kierownicy:
http://www.trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/czujniki_parkowania/male/zaslepka_hamulec.jpg
Proszę o pomoc :) Panowie mam problem z hamulcem w prawym tylnym kole, mianowicie po zaciągniętym hamulcu ręcznym nie zawsze odbija klocek lub odbija po pewnym czasie przez co trze o tarczę, wczoraj zauważyłem że po przejechaniu 4 km gdy pochyliłem się nad tym kołem było masakrycznie gorąco a inne koła chłodne, czy zestaw naprawczy zacisku hamulcowego zda egzamin? Zamówiłem u mechanika i w poniedziałek mamy działać. Jeśli ktoś miał podobno sytuacja proszę o radę.
Pozdrawiam
http://www.iparts.pl/czesc/zestaw-tulei-prowadzacych-zacisk-hamulca,honda,civic-viii-hatchback-fn-fk-od-2005-09,1-8-140km,45-5498-19241-100806-0-206-55092.html
Może się okazać że klocki do wymiany bo może się przyciął w zacisku. Rozbierzecie to się przekonacie. Albo prowadnik się zatarł. Nie da się wróżyć z fusów :)
Jeśli to tłoczek nie chce powracać i wymienicie uszczelnienia i tłoczek (jeśli jest taka potrzeba) to polecam wymienić od razu płyn hamulcowy w całym układzie.
Może się okazać że klocki do wymiany bo może się przyciął w zacisku. Rozbierzecie to się przekonacie. Albo prowadnik się zatarł. Nie da się wróżyć z fusów :)
Jeśli to tłoczek nie chce powracać i wymienicie uszczelnienia i tłoczek (jeśli jest taka potrzeba) to polecam wymienić od razu płyn hamulcowy w całym układzie.
Dzięki serdeczne, rozbierzemy właśnie i zobaczymy w poniedziałek a klocki mam nowe w pudełku FERODO to nie będzie problemu z wymianą jeśli było by coś nie tak :) Mam nadzieję że zestaw naprawczy załatwi sprawę i nie będzie problemu ;) P.S też macie w swoich FN1 tak że jak macie małe wzniesienie wciśniecie hamulec i delikatni puszczacie to wam skrzypią klocki o tarczę? Być może to jest również wina klinowania się klocka :/
Dzięki serdeczne, rozbierzemy właśnie i zobaczymy w poniedziałek a klocki mam nowe w pudełku FERODO to nie będzie problemu z wymianą jeśli było by coś nie tak :) Mam nadzieję że zestaw naprawczy załatwi sprawę i nie będzie problemu ;) P.S też macie w swoich FN1 tak że jak macie małe wzniesienie wciśniecie hamulec i delikatni puszczacie to wam skrzypią klocki o tarczę? Być może to jest również wina klinowania się klocka :/
Dźwięk skrzypienia to normalny objaw, który występuje we wszystkich Civic-ach, przynajmniej FN. Przyczyną niepowracania klocka może być jeszcze wypadnięcie trzpienia wewnętrznego klocka z tłoczka. Ale trzeba to sprawdzić demontując zacisk.
Dźwięk skrzypienia to normalny objaw, który występuje we wszystkich Civic-ach, przynajmniej FN. Przyczyną niepowracania klocka może być jeszcze wypadnięcie trzpienia wewnętrznego klocka z tłoczka. Ale trzeba to sprawdzić demontując zacisk. Andkas@ jak będziesz miał chwilke podeślesz jakieś foto z neta o jaki trzpień chodzi?
Pozdrawiam
Andkas@ jak będziesz miał chwilke podeślesz jakieś foto z neta o jaki trzpień chodzi?
Pozdrawiam
Ok. 5 i 7 min.
https://www.youtube.com/watch?v=42HS42dOS_E
andkas Dzięki w poniedziałek sprawdzimy :)
probowal ktos przeciagnac dodatkowe kable z przednich drzwi w okolice stacyjki i ma jakies porady jak to zrobic zeby kable nie zwisaly ordynarnie?
z przepychaniem przez przepusty nie ma większego problemu, przeciąg kable nad kolumną kierownicy oraz urzyj opasek zip http://allegro.pl/tasmy-opaski-kablowe-zip-4-8x400-mm-cz-bia-krakow-i5393592809.html
palecbeckham
29-06-15, 09:51
Hej,
ściągałem ostatnio tapicerkę na klapie bagażnika, po założeniu pojawił się luz :(
Tam gdzie jest światło stopu, tapicerka ma luz i lekko na nierównościach obija się o podszybie :(
Niby wszystko jest włożone i zatrzaśnięte, ale naruszenie spowodowało luz.... czym można sobie to poprawić by nie było luzu, nie chce nic kleić :(
W miejscach gdzie stuka, podklej gąbkę wygłuszącą.
szybkie pytanie do uzytkownikow wersji 5D z ksenonami:
czy jestscie w stanie stwierdzic patrzac na reflektor z zewnatrz, ze palnik jest D2R? chodzi mi o to czy widac ten ciemny pasek ktory odroznia go od D2S...
chodzi mi o takie cos: http://prohid.lv/product-images/HID-Xenon-D2R-D2S-D2C-Bulb-53063.jpg
u mnie tego nie widac i mam watpliwosci. moglby ktos sprawdzic u siebie?
wiem,.... mozna to rozebrac i sprawdzic... ale mam tez kolegow na forum :)
Szybkie pytanko do osób posiadających akcesoryjny grill, czy jest możliwość wyczepienia uszkodzonego górnego pasa i zastąpienie go tym z akwarium ?
Szybkie pytanko do osób posiadających akcesoryjny grill, czy jest możliwość wyczepienia uszkodzonego górnego pasa i zastąpienie go tym z akwarium ?
nie ma takiej opcji, akwarium jest nierozbieralne jak to ma miejsce w przypadku siatkowej wersji
Co rozumiesz, przez gorny pas?
nie ma takiej opcji, akwarium jest nierozbieralne jak to ma miejsce w przypadku siatkowej wersji
Siatkowa akcesoryjna chyba tez jest nierozbieralna, przynajmniej w EPC wystepuje jako jeden element, w przeciwienstwie do grilla z FN2
Siatkowa akcesoryjna chyba tez jest nierozbieralna, przynajmniej w EPC wystepuje jako jeden element, w przeciwienstwie do grilla z FN2
jeśli mówimy o tym grillu mając na myśli akcesoryjny http://www.coxmotorparts.co.uk/genuine-honda-civic-front-sports-grille-manual20062011-p-547.html
to są z 4 części zrobione: znaczek, siatka, obudowa tylna oraz ten srebrny element. Można je rozkręcić na części pierwsze.
Jeśli masz połamana któraś to spróbuj na allegro poszukać może się trafić jakiś uszkodzony za niewielkie pieniądze tak aby wymienić w nim tylko uszkodzone elementy
jeśli mówimy o tym grillu mając na myśli akcesoryjny http://www.coxmotorparts.co.uk/genuine-honda-civic-front-sports-grille-manual20062011-p-547.html
to są z 4 części zrobione: znaczek, siatka, obudowa tylna oraz ten srebrny element. Można je rozkręcić na części pierwsze.
Jeśli masz połamana któraś to spróbuj na allegro poszukać może się trafić jakiś uszkodzony za niewielkie pieniądze tak aby wymienić w nim tylko uszkodzone elementy
a to widzisz, w sumie wyjalem z pudelka i zamontowalem bez ogladania czy sa srubki czy nie ma :D
Panowie zna ktoś nr tej aluminiowej osłony silnika co jest pod spodem, bo gdzieś ją zgubiłem ;)
jesli chodzi o ta oznaczona jako numer 11 http://www.lingshondaparts.com/honda_car_parts_selection_pfk.php?block_01=17SMG90 1&block_02=B__5000&block_03=16723 to jej numer katalogowy hondy to: 74116SMGE00
marcin001984
29-06-15, 21:02
Panowie zna ktoś nr tej aluminiowej osłony silnika co jest pod spodem, bo gdzieś ją zgubiłem ;)
Pewnie została tam gdzie zmieniałeś olej
butler.gdansk
29-06-15, 21:34
Albo gdzieś na drodze (jak moja) :D :D :D
Raczej gdzieś na drodze - dzięki Saawrel - o to mi chodziło
Z ciekawości, jak na drodze... jak jest przykręcana kilkoma śrubami? :D
butler.gdansk
30-06-15, 07:39
Niski zawias robi cuda z tymi śrubami na koleinach ;)
Niski zawias robi cuda z tymi śrubami na koleinach
Ok, rozumie :D
Ok, rozumie :D
Kto rozumie :)
Kto rozumie :)
rozumni :)
a odnosnie mojej sprawy z zarnikami D2R/D2S...
dzieki Filip za pomoc - moze ktos ma podobnie jak ja...
u Filipa jak byk widac D2R:
http://i59.tinypic.com/2u5cspj.jpg
mam nadzieje, ze sie nie obrazisz, ze ujawniam tajne dane z afery podsluchowej jak 100noga... :D
a u mnie...
http://s1.postimg.org/elcg3jl6n/20150630_061646.jpg
i zapalone..
http://s30.postimg.org/j2rrsrw5d/20150630_061535.jpg
nie wiem, co to jest wsadzone i jak... ale trzeba bedzie to zmienic, jak bedzie kasa na d2r..
mam nadzieje, ze sie nie obrazisz, ze ujawniam tajne dane z afery podsluchowej jak 100noga...
Jakos to przezyje, ze opublikowales tak intymne zdjecia mojej lampy ;))
czy ktos do 5D włozyl wnetrze od type-r ? z tego co wyczytalem to z tyłu w Rce sa tylko dwa pasy i po przelozeniu podobno bedzie błąd na desce...a jak by tak przelozyc wszystko z 5D co jest potrzebne zeby własnie pasy sie nie swiecily? tak dzisiaj sobie ogladalem FNa i zastanawialem sie co by bylo gdyby :) zazwyczaj w Hondach wszystko bylo w tych samych rocznikach P&P jesli chodzi o fotele i kanape a czy bylo by tak prosto pomijajac te pasy zeby wrzucic do FK3? technologicznie otwory na mocowania powinny byc w tych samych miejscach i z przodu i z tyłu. jakies inne tematy mogly sprawic problem przy takiej przekladce?
futureshock
01-07-15, 19:52
Czy taki grill z type s będzie pasował do przedlifta 5d?
http://allegro.pl/grill-atrapa-civic-ufo-type-s-ufo-06-2012-gril-i5484663538.html i przy okazji czy cena nie jest za duża?
bedzie pasował. w aso akcesoryjny kosztuje 570 po rabacie :)
a i bez rabatu powinno byc mniej niz 650
Przelotowy kosztuje w aso tyle samo co zwykły?
w cenniku kosztuja tyle samo
Nówka sztuka nieprzelotowa kosztowała w Haparts na początku czerwca dokładnie 589,20PLN
ktos jezdzi na tym?
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3119183220330-TUPP1712-O19242-filtr-panelowy- wkladka.html
mialem w Preludzie mokry pipera i ladnie syf zbieral ale nie wiem jak w dieslu FK3 moglo by to dzialac
ktos jezdzi na tym?
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3119183220330-TUPP1712-O19242-filtr-panelowy- wkladka.html
mialem w Preludzie mokry pipera i ladnie syf zbieral ale nie wiem jak w dieslu FK3 moglo by to dzialac
kilka razy poruszane nawet watek ma swoj
Witam,
Posiada ktoś takiego Civica?
Civic Coupe VIII z USA.
Niedawno zakupiłem owego (temat na forum na dniach + foty), ale mam kilka pytań.
1 pytanie.
Jak wymienić żarówkę świateł pozycyjnych z przodu?
Mijania + drogowe elegancko idzie przekręcić, wyjąć żarówkę i wymienić, ale pozycji z przodu nie idzie.
Widzę tylko jak idzie niebieski kabel do tej żarówki, ale nie mogę się do niej w żaden sposób dobrać.
Ktoś coś pomoże?
2 pytanie.
Do czego służy ten "zamek"
http://zapodaj.net/0c81a90c42413.jpg.html
Jest on cały czas na pozycji "lock" i mogę otwierać i bagażnik i wlew paliwa, więc ja już nie mam pojęcia do czego on jest.
Z góry dzięki, a przy okazji Witam Wszystkich.
Temat wałkowany tutaj oraz dokładnie zbadany oraz zmierzony na civinfo przez Relica: żaden filtr nie jest lepszy pod względem osiągów czyli przepuszczalności powierza niż OEM. Badane poparte wwykresami z pomiaru na MAF sensorze na hamowni. Dodatkowo większość takich flitów wpada w dziwne wibracje, i słychać to nawet w kabinie.
Kup OEM w hondzie i zapomnij o jakichkolwiek cudownych zamiennikach.
czy ktos probowal zdjac podsufitke nie niszczac jej?
Witam,
Posiada ktoś takiego Civica?
Civic Coupe VIII z USA.
Niedawno zakupiłem owego (temat na forum na dniach + foty), ale mam kilka pytań.
1 pytanie.
Jak wymienić żarówkę świateł pozycyjnych z przodu?
Mijania + drogowe elegancko idzie przekręcić, wyjąć żarówkę i wymienić, ale pozycji z przodu nie idzie.
Widzę tylko jak idzie niebieski kabel do tej żarówki, ale nie mogę się do niej w żaden sposób dobrać.
Ktoś coś pomoże?
2 pytanie.
Do czego służy ten "zamek"
http://zapodaj.net/0c81a90c42413.jpg.html
Jest on cały czas na pozycji "lock" i mogę otwierać i bagażnik i wlew paliwa, więc ja już nie mam pojęcia do czego on jest.
Z góry dzięki, a przy okazji Witam Wszystkich.
1. mysle,że musisz się dostać do lampy od strony nadkoli,tak jak w sedanach
2.jak przekręcisz ten "zamek" to wtedy ,gdy zamkniesz auto i otworzysz bagażnik,to nikt nie będzie mógł się dostać do środka auta,masz w bagażniku muze i np b barek ;)a auto jest bezpieczne
Up.
Dzięki śliczne za odpowiedź.
Ale gdy ten zamek jest w tej pozycji co na zdjęciu to i tak się nikt nie może dostać.
Centralny otwiera tylko drzwi, do klapy jest oddzielny przycisk, który tylko ją otwiera.
Czy to jakieś inne działanie ma, którego nie rozumiem.
Co do żarówki to powalczę z nią w przyszłym tygodniu, ale chyba łatwo nie będzie :/
Ale gdy ten zamek jest w tej pozycji co na zdjęciu to i tak się nikt nie może dostać.
kolego głupoty napisałem,nie używałem więc pewnie dlatego,jak zamkniesz ten zamek to nikt nie dostanie się do bagażnika,auto otwarte ,ale bagażnik nie,przepraszam za wprowadzenie w błąd
Cześć, piszę jako do ostatniej deski ratunku - moich ulubionych forumowiczów - z problemem związanym z czujnikiem prędkości w moim ufo 2.2 ictdi.
Problem pojawił się gdy padła mi skrzynia przy 115 tys. km. Padła? Tak teraz dochodzę do wniosku ze względu na starającego się mnie naciągnąć mechanika, który postanowił w danej jednostce wymienić "za wczasu" olej i dodatkowo ją uszczelnić. Po miesiącu uszczelnienie dało ciała i na 4,5,6 biegu pojawiło się chrobotanie - skrzynia do wymiany. Zamówiłem kompletną skrzynie z allegro, do której miał być dołączony czujnik prędkości (impulsator ale zwał jak zwał). Mechanik jak możecie się domyśleć odebrałby nawet w paczce za 1000 złotych i 50 kg ziemniaków więc nie zorientował się, że go brakuje.
Postanowił założyć mój "stary" czujnik jednak mądra głowa zapomniał o tych dystansach (?) nakładkach pod śrubę(?) nie wiem jak to nazwać, czego efektem było zmielenie końcówki czujnika do czego się nie przyznał. Potem zamówiłem kolejny czujnik - efekt ten sam tylko że tym razem postanowił dorobić sobie wtyczkę... Zabrałem auto.
W czwartek podrzuciłem auto do mechanika z polecenia i czujnik w miarę chodzi na 1,2 biegu ale już na 3,4,5,6 się gubi i już przy 60 km/h lata między 20 a 0 w zależności od przyciśnięcia pedału gazu. Mechanik założył jeden dystans.
Co możecie podpowiedzieć? Czy ktoś spotkał się z tym problemem? Może to być wina zbyt grubego dystansu? Czy może zbyt chudego?
z góry dzięki za porady
Grzesiek
yoshi :
Czujnik prędkości zbiera informację z wałka głównego - przecież działa nawet jak wysprzęglisz samochód podczas jazdy.
Bieg na którym jedziesz nie powinien mieć znaczenia dla działania tego czujnika.
Ja bym dokładniej przyjrzał się czy nie jest to wina przewodu idącego do skrzyni - czy nie było tam genialnego w prostocie ściągania skrzyni z wpiętym przewodem i uszkodzenia przewodu.
Dodatkowo jakoś ciężko mi się odnieść do jakiś dystansów w tym miejscu :) bo :
Wymiana czujnika prędkości wałka wyjściowego (napędowego)
1. Wymontować filtr powietrza.
2. Odłączyć złączkę (A) czujnika prędkości wałka wyjściowego (napędowego).
3. Wykręcić śrubę (B).
4. Wymontować czujnik prędkości wałka wyjściowego (napędowego) (C).
5. Zamontować części w kolejności odwrotnej do procedury wymontowania z nowym O-ringiem (D).
Tam nigdzie nie ma miejsca na pisanie o dystansach i zmianach ich wielkości.
Jedyne dystansy jakie wiem że się dobiera w skrzyni to jak rozbierasz skrzynię i robisz jej remont i musisz dobrać grubość pierścienia oporowego.
Dzięki Szczepar czyli może być kwestia wtyczki/przewodów idących do czujnika? Fakt, ex fachowiec mieszał z kablami ale gdyby były złe podpięte te 3 piny to chyba by w ogóle nie działał? Czy w złą drogę idę?
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Ja bym obstawiał że zwyczajnie piny nie mają 100 % kontaktu, jeśli rozbierał wtyczkę to trzeba się liczyć z tym że piny w środku są za mocno rozgięte.
I że raz to dobrze kontaktuje , raz nie.
Plus dokładnie przyjrzałbym się przewodowi.
Proponuje samochód w górę, koła zdjąć i zobaczyć jak się to zachowuje jak rozpędzisz samochód bez kół do konkretniejszej prędkości.
Pamiętaj że przy tego typu testach wyskoczy ci błąd ABS/ESP - zniknie on po przejachaniu ok.. 100 metrów po drodze.
Natomiast zostanie zapisany w sterowniku ABS jako uszkodzenie czujnika prawego i lewego kół tylnich - abyś się nie zdziwił w ASO póżniej jak to im wykaże.
U mnie tego typu błąd wyskoczył do pojechaniu na hamownię :D i później w ASO pytali się mnie czy nie jeździłem bokiem na ręcznym bo mam błędy tylnich czujników :D
Jeszcze raz dzięki. Została wrzucone teraz nowa wtyczka pasująca do czujnika ale chyba ona została źle zamontowana z tego co piszesz. Bo kwestie odległości od skrzyni należałoby wykluczyć?
Wchodzimy w gdybologie :P
Jak dla mnie dziwna jest sytuacja z "przemieleniem" czujnika.
Sprawdź połączenia i przewód, i dopiero dalej kombinuj.
Dobra już kończę. Chodzi o to ze jeżeli założy się ten czujnik bez dystansu wówczas zębatki w skrzyni go zachaczaja.
Dobra już kończę. Chodzi o to ze jeżeli założy się ten czujnik bez dystansu wówczas zębatki w skrzyni go zachaczaja.
Nie rozbierałem skrzyni w 2.2 to nie pomogę aż tak bardzo. :) , ale biegi nie powinny mieć wpływu na pokazywanie prędkości.
Witam,
Kolejne pytanie mam.
Civic Coupe VIII generacja.
Chciałem wymienić sobie żarówkę postojową z przodu.
Mijania i długie można łatwo wyciągnąć i wymienić.
Postojowej nie widać.
Idzie do niej tylko kabel, ale nie można się do niej dobrać.
Zaglądam, macam, ale jest tylko rozgałęziony kabel.
Żadnej szpary do jej wyjęcia nie widzę.
Jedyne co przychodzi mi do głowy, to plastik na spinki, który jest nad lampami po całej długości maski.
Ktoś podpowie jak wyjąć i wymienić te żarówki?
http://i62.tinypic.com/2vw6zo6.jpg
Witam,
Kolejne pytanie mam.
Civic Coupe VIII generacja.
Chciałem wymienić sobie żarówkę postojową z przodu.
Mijania i długie można łatwo wyciągnąć i wymienić.
Postojowej nie widać.
Idzie do niej tylko kabel, ale nie można się do niej dobrać.
Zaglądam, macam, ale jest tylko rozgałęziony kabel.
Żadnej szpary do jej wyjęcia nie widzę.
Jedyne co przychodzi mi do głowy, to plastik na spinki, który jest nad lampami po całej długości maski.
Ktoś podpowie jak wyjąć i wymienić te żarówki?
Musisz mocno złapać za plastikową oprawkę i pociągnąć w stronę silnika. Wychodzi bez żadnego problemu.
Up.
Ale jaką oprawkę?
Tam idzie tylko przez małą szparę niebieski kabel (rozgałęziony), nie ma żadnego otworu, zaślepki czy plastiku.
Albo ja jestem jakiś nietęgi, ale tak mi się wydaje, że jest tak mała "szparka" przez która tylko przechodzi niebieski kabel.
postojówka jest pod drogowymi. pociag w strone silnika zarowke od pozycyjnych nie trzeba jej obracac, jest zmontowana na wcisk. dla ułatwienia najpierw możesz wymontowac drogowe, wtedy dokladnie zobaczysz postojówki
zabieram sie za stworzenie obiecanego zestawu audio z androidem za cwierc ceny i tutaj mam wielka prośbę do osob ktore montowaly u siebie jakies inne radio niz dedykowane o kontakt pv bo potrzebuje paru informacji odnodsnie dzialania wszystkich przyciskow na kierownicy i tego wyswietlacza od klimy :)
zabieram sie za stworzenie obiecanego zestawu audio z androidem za cwierc ceny i tutaj mam wielka prośbę do osob ktore montowaly u siebie jakies inne radio niz dedykowane o kontakt pv bo potrzebuje paru informacji odnodsnie dzialania wszystkich przyciskow na kierownicy i tego wyswietlacza od klimy :)
Działanie przycisków w kierownicy jest nieżle rozrysowane w schematach w serwisówce.
Jak dobrze pamiętam część przycisków na kierownicy podpięte jest pod drabinkę rezystorową i każdy z przycisków wymusza inną rezystancję na lini.
Działanie przycisków w kierownicy jest nieżle rozrysowane w schematach w serwisówce.
Jak dobrze pamiętam część przycisków na kierownicy podpięte jest pod drabinkę rezystorową i każdy z przycisków wymusza inną rezystancję na lini.
dlatego obawiam sie ze bedzie trzeba jako jednostke centralna uzyc czesci z jakiegos radia nieori zeby to dzialalo bez problemu, bo o ile glosnosc nie bedzie problemem tak zmiana piosenek bedzie chyba niemozliwa z kierownicy..
dlatego obawiam sie ze bedzie trzeba jako jednostke centralna uzyc czesci z jakiegos radia nieori zeby to dzialalo bez problemu, bo o ile glosnosc nie bedzie problemem tak zmiana piosenek bedzie chyba niemozliwa z kierownicy..
Zapomnij o użyciu elektroniki z radia nie orginalnego, nikt z producentów nie bedzie robił detekcji rezystancji za pomocą dyskretnej elektroniki , to idzie na 100 % na przetwornik ADC wbudowany w jednostkę główną z której nie wyprowadzisz sygnałów w prosty sposób.
Załóż na tą chwilę że dowolny z przycisków ma takie wyjście jakie potrzebujesz - podaj tylko jakie ono jest tzn , napięciowe (jesli tak to jakie napięcie), zwierno/rozwierne , impulsowe , ect :) , ewentualnie podaj model tego do czego należy się podłączyć (na PW)
I przypomnij się wieczorem w sobotę na PW to przyjrzę się możliwości TANIEGO wykonania takiego modułu w ramach prototypu :). - bo wykonać DROGI prototyp to nie jest problem :D
Projektem radia w twoim wykonaniu jestem żywotnie zainteresowany :D i mogę udzielić pomocnej dłoni w wykonaniu takiej elektroniki.
super narazie zaczynam planowac wszystko mam zamiar zrobic dwie wersje jedna taka na zasadzie dla kazdego na forum nawet kogos kto nie potrafi nic poza lutowaniem opisane krok po kroku jak zrobic i bedzie okrojone sporo z wiadomych wzgledow, oraz druga wersje taka jak produkuja chiny za 500pln albo mniej a sprzedaja po 2500 na zasadzie plug and play z pelna obsluga wszystkiego i todo tej wersji potrzebuje informacji i pomocy :) taka na zasadzie jak zrobic zeby wbudowac tablet w konsole i zeby gralo wszystko udostepnie do 2tyg gdy zrobie u siebie, a wersja zaawansowana bedzie powstawac pomalu ze wzgledu na pracochlonny projekt wymagajacy czasu ktorego jak u kazdego brak ;)
bardzo prosze osoby ktore poza szczeparem maja ochote zaangazowac sie w projekt o jakis odzew :)
Projektem radia w twoim wykonaniu jestem żywotnie zainteresowany :D i mogę udzielić pomocnej dłoni w wykonaniu takiej elektroniki.
Też chętnie bym coś na ten temat poczytał, pomóc przy elektronice nie pomogę bo za bardzo się ne znam (jakoś ogarniam przekaźniki i tranzystory) ale jeżeli będę mógł cokolwiek pomóc to się piszę.
Gdyby jakieś gotowce były do ogarnięcia to kto wie czy i u siebie bym czegoś takiego nie założył :)
Żeby jeszcze oprócz audio dało się kamerkę cofania podłączyć to było by coś.
mysle ze kamerka cofania jest mniejszym wyzwaniem niz cd, bo mozna kamerke bluetooth i nawet przewodow nie bedzie trzeba prowadzic :)
jesli ma ktos oryginalna jednostke radia z civica nawet niesprawna i front nawet polamany to przygrane bo te czesci sa mi potrzebne na cito, reszta "wyjdzie w praniu", no i musze kupic jakis tablet ktory jest demontowalny bo teraz wszystko zalewaja i nie da sie nic z tym zrobic
[...], no i musze kupic jakis tablet ktory jest demontowalny bo teraz wszystko zalewaja i nie da sie nic z tym zrobic
google + nazwa tabletu + słowo klucz
Jest sporo stron na których pokazane sa bebechy konkretnych tabletów
Słowa klucz to :
- teardown
- inside
- oraz cała masa powiązana z naprawą wyświetlacza, otwieraniem :)
dzieki, jako prototyp chce skozystac z taniego nawet bardzo taniego bo nie ma sensu z jakis topowych bo nie wiadomo ile rzeczy sie zepsuje przy okazji ;)
wieczorem jak bede mial chwile zaloze watek i tam bedzie cala dyskusja prowadzona na te tematy
Up jeszcze co do tej żarówki pozycyjnej.
Ja nie wiem, jak się do niej dobrać..
FOTO z opisem.
http://i62.tinypic.com/dcyjuu.jpg
dzieki, jako prototyp chce skozystac z taniego nawet bardzo taniego bo nie ma sensu z jakis topowych bo nie wiadomo ile rzeczy sie zepsuje przy okazji ;)
wieczorem jak bede mial chwile zaloze watek i tam bedzie cala dyskusja prowadzona na te tematy
Sprawdziłem , wszystkie 5 przycisków na kierownicy jest podłączonych do jednego przewodu.
Detekcja który przycisk został wciśnięty jest na podstawie pomiaru rezystancji obwodu.
Zrobienie układu który ogarnie konwersję na 5 oddzielnych przewodów po jednym dla każdego powinno się udać w granicach 50 PLN.
Upek.
Pomoże ktoś co do posta wyżej mojego?
Tutaj (http://civic.hondafitjazz.com/A00/HTML/00/SNB6E00J32133100000KBAT00.HTML)jest pokazane, że do postojówek powinna być złączka:
http://civic.hondafitjazz.com/A00/PNG/SNB6E00J32133100000KBAD01.PNG
Skoro nie ma to być może ktoś przy tych reflektorach już grzebał. A jak jest z drugiej strony?
Wygląda na to, że jedyne co można zrobić to próbować zdemontować tę czarną osłonkę wokół żarówki świateł drogowych - tam jest jakaś śrubeczka i zobaczyć co się stanie...
Up
To jest Civic Coupe z USA.
Na pewno było to co trzeba przerabiane pod PL (Nie ja), więc nie wiem, jak to jest.
W ogóle jest cyrk z żarówkami, bo nawet te co są od tablicy rejestracyjnej są takie, że nie idzie ich kupić nigdzie.
Jeszce będzie tak, że będę musiał żarówki w ASO wymieniać...
W takim razie zostaje demont osłon...
E no bez przesady z tymi żarówkami :)
Zaglądnij do pierwszego lepszego motoryzacyjnego przynieś i pokaż im to co potrzebujesz, ja tak kupiłem zapasowy zestaw do swojego.
Tego czego nie mieli to sprowadzili a wyszło taniej niż przez Allegro.
W takim razie zostaje demont osłon...
E no bez przesady z tymi żarówkami :)
Zaglądnij do pierwszego lepszego motoryzacyjnego przynieś i pokaż im to co potrzebujesz, ja tak kupiłem zapasowy zestaw do swojego.
Tego czego nie mieli to sprowadzili a wyszło taniej niż przez Allegro.
Żarówki do tablicy rejestracyjnej nie ma, tylko w aso na zamówienie.
A tak dla zaspokojenia mojej ciekawości możesz wrzucić jej foto albo linka w sieci i opis o ile jest widoczny?
UP
Żarówki można jakoś kupić może (allegro brak", ale ja szukam ledowego ksenonu.
Europejskie żarówki mają obszernie W5W T10 .
Ta ma W5W 3CP.
W aso mówili, że są to żarówki wkladane na rynek USA.
W aso za zwykłą (ksenonu nie mają) chca 15 zł za sztukę i trzeba czekać aż sprowadza.
Foto może później dorzucę.
Kur**a chciałem sobie pozycję z przodu wymienić na jasny ksenon,a tu zonk
Siema. mam pytanie czy od VIII g sedan EU pasuje plastikowe nadkole do VIII US? mam ułamane i kamienie uderzają o błotnik. ktoś pasował te nadkola od innego civica? Może ufo? do SI są chore ceny. serwis woła ponad 400pln za głupi plastik.
Siema. mam pytanie czy od VIII g sedan EU pasuje plastikowe nadkole do VIII US? mam ułamane i kamienie uderzają o błotnik. ktoś pasował te nadkola od innego civica? Może ufo? do SI są chore ceny. serwis woła ponad 400pln za głupi plastik.
Witam myślę że od sedana eu do si us powinno pasować na pewno prędzej niż od ufo.Oba sedany są takie same różnią się światłami jeżeli chodzi o błotnik mogą jedynie nie pokrywać się otwory na spinki w nadkola.Od sedana eu za 100 zł powinieneś kupić bez problemu.
Gdzie znajduje sie czujnik połozenia wałka rozrządu w k20z4? Wymienie go sam?
Edit. Wystarczyło zerknąc pod maske ... Wymieniłem.
Witam myślę że od sedana eu do si us powinno pasować na pewno prędzej niż od ufo.Oba sedany są takie same różnią się światłami jeżeli chodzi o błotnik mogą jedynie nie pokrywać się otwory na spinki w nadkola.Od sedana eu za 100 zł powinieneś kupić bez problemu.
zamówiłem zamiennik i jest ok 10cm dłuższy, może ktoś dysponuje połamanym to coś ulepie bo z pospawaniem nie będzie problemu. otwory od eu faktycznie nie pasują ale po przymiarce była straszna lipa, wgl nie spasowane :/
Gdzie znajduje sie czujnik połozenia wałka rozrządu w k20z4? Wymienie go sam?
Edit. Wystarczyło zerknąc pod maske ... Wymieniłem.
Silnik zagadał tak o, od strzała, czy trzeba było podłączać komputer i coś ustawiać?
Cześć, po miesiącu nie używania auta, dzisiaj mnie zawiodło tzn. nie chce odpalić, nawet po kablach za to wyświetlił się komunikat dot. poduszek oraz EPS - co to może być ?
Dziękuję Szczepar za pomoc z czujnikiem prędkości. Miałeś racje problem był w podłączeniu kabli.
Dziękuję Szczepar za pomoc z czujnikiem prędkości. Miałeś racje problem był w podłączeniu kabli.
Cieszy mnie ze oszczędziłem ci kolejnych kłopotów :)
Siemanko
Mam male pytanko wybieram sie w Europe i muszę zmienić pozycje swiatel, na lampach sa male otwory na imbus z pokrętłem L strzlka z dwie strony i R wie ktoś czy to nie jest do zmiany pozycja UK Europa szukalem w manual ale nic tam nie ma :confused: Dzieki
Mam dwa pytania:
1. Mam porysowaną obudowę panelu za kierownicą (tę z przyciskiem start i regulacją klimy). Na forum wyczytalem że można ją podmienić na tę od type r. Czy posiada ktoś może numer katalogowy tej osłony do wersji type r przed liftem z ksenonami? Ile takie coś może kosztować w aso? Ceny na allegro oscylują ok 300 zł...
2. Założyłem diody led jako postojówki. Wszystko bylo cacy gdy po miesiącu zaczęły migać. Czy to wina żarówek czy też coś jest nie tak w aucie?
Z góry dzięki za pomoc :-)
Założyłem diody led jako postojówki. Wszystko bylo cacy gdy po miesiącu zaczęły migać.
Jak migaja i jak są z wielu smd złożone to znaczy ze choć jedna smd pada. Kup porządne diody, nie ma w tym winy instalacji.
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Mam dwa pytania:
1. Mam porysowaną obudowę panelu za kierownicą (tę z przyciskiem start i regulacją klimy). Na forum wyczytalem że można ją podmienić na tę od type r. Czy posiada ktoś może numer katalogowy tej osłony do wersji type r przed liftem z ksenonami? Ile takie coś może kosztować w aso? Ceny na allegro oscylują ok 300 zł...
W zależności od ilości otworów: 78121-SMT-G01 lub 78121-SMT-G11
2. Założyłem diody led jako postojówki. Wszystko bylo cacy gdy po miesiącu zaczęły migać. Czy to wina żarówek czy też coś jest nie tak w aucie?
Kiepskiej jakości diody.
Siemanko
Mam male pytanko wybieram sie w Europe i muszę zmienić pozycje swiatel, na lampach sa male otwory na imbus z pokrętłem L strzlka z dwie strony i R wie ktoś czy to nie jest do zmiany pozycja UK Europa szukalem w manual ale nic tam nie ma Dzieki
Jesli dobrze rozumiem masz UFO z UK, tak? To na kadym promie lub kolo Eurotunelu masz do kupienia specjalne naklejki które naklejasz ma wysokosci swiatel mijania i one przekierowuja snob swiatla w dol/góre zeby nie oslepialy innych
A te sruby na imbus sluza do regulacji wysokosci oraz szerkosci padania swiatla, mozesz niby nimi skrecic reflektor w dól ale wtedy bedzisz musial jechac na ustawianie ich spowrotem prawidowo do jakiegos zakadu bo inaczej beda walic po oczach wszystkich oraz ty nic nie bedziesz widzial na drodze.
proszę o odpowiedź użytkownoków którzy jeżdzą civicem UFO na amortyztorach kayaba excel-g warto czy lepeij kupić sachsa ???.
Od pewnego czasu mam tak, że kierownica nie powraca dokładnie do pozycji zerowej, czyli do jazdy dokładnie na wprost, tylko samochód jeszcze trochę skręca (ale bardzo niewiele). Dodatkowo podczas ostrzejszych zakrętów mam dziwne wrażenie, tak jakby podcinania przednich kół oraz takiej niestabilności i przez to chyba nie mogę z właściwą prędkością pokonywać zakrętów, bo wynosi mi przód na zewnątrz zakrętu. Wydaje mi się, że kiedyś lepiej trzymał się drogi.
Dodam, że nie ściąga mi na żadną stronę.
Czy to wina maglownicy, czy może padła jakaś guma np. w łączniku stabilizatora, lub jakaś tuleja w wahaczu?
Byłeś na zbieżności? Ja jak kiedyś lancerem wpadłem w dziurę to miałem tak ze kierownica aż lekko w lewo została skręcona i po zbieżności wszystko jak ręką odjąć
Byłeś na zbieżności? Ja jak kiedyś lancerem wpadłem w dziurę to miałem tak ze kierownica aż lekko w lewo została skręcona i po zbieżności wszystko jak ręką odjąć
Zbieżność była sprawdzana dosyć dawno, może faktycznie podjadę na sprawdzenie.
Dziś założyłem rozpórkę górną przednią i jest trochę lepiej, ale czuję, że powinno być jeszcze lepiej i powinna kierownica wracać dynamicznie i dokładnie się ustawiać na wprost.
To sugeruję nie zwlekać z tym podjechaniem na sprawdzenie bo jeśli faktycznie nie ma zbieżności to za niedługo możesz mieć dodatkowy wydatek na dwie nowe opony.
Witam,
mam pytanie wiecie czy da się samemu wyzerować przegląd b (nie chodzi mi o ten co resetuje sie przyciskiem sel/reset) ale co pokazuje licznik kilometrow dla trybu b. Czy np za pomocą obd2 zrobie to? Honda ufo 5d 1.8 5d
Witam! Czy ktos wymienial sprzeglo w 1.8 ? Jaka firma sprzegla polecana? Cos ktos powie o Valeo?? Moj sedan mimo akrualizacji Ecu szarpie buda nadal przy ruszaniu wiec postanowilem wymienic tylko na jakie??
Witam! Czy ktos wymienial sprzeglo w 1.8 ? Jaka firma sprzegla polecana? Cos ktos powie o Valeo?? Moj sedan mimo akrualizacji Ecu szarpie buda nadal przy ruszaniu wiec postanowilem wymienic tylko na jakie??
W jaki sposób szarpie? Ile km masz przejechane na sprzęgle?
czy da się samemu wylądować przegląd b
Co zrobić? Zresetować? :) Ja ten przebieg resetuję po wymianie oleju.
Auta nie mam od nowosci wiec pewnosci niema ale przebieg to 133tys a szarpie podczas ruszania jak.chyba wielu uzytkownikom ktorym czasem pomagala aktualizacja Ecu. U mnie nie pomogla wiec pozostala wymiana sprzegla bo prawdopodobnie problem twki w tlumikach drgan. Troche szkoda bo nie slizga a przynajmniej nie zauwazylem no ale to trzepanie mnie juz tak irytuje pozatym nie chce zeby wytrzepalo do reszty poduszki. Jest tak odkad ja mam czyli od ponad roku.
Co zrobić? Zresetować? :) Ja ten przebieg resetuję po wymianie oleju.
Chodzi właśnie o zresetowanie. Sorrki telefon autokoretke zrobil:)
Jak to wyzerować?
Przytrzymaj dłużej "Sel" gdy przełączone jest na ten przebieg "B".
Ok ale to resetuje ten na górze licznik a mi chodzi o ten na samym dole? W "A" podaje w tym miejscu licznik przejechanych km.
Masz HB?
Krótko przytrzymasz Sel i wybierasz przebieg "B". Następnie ok 5sek przytrzymujesz Sel i się resetuje przebieg B. Tak samo możesz zresetować w dowolnym momencie przebieg A.
Witam w civic-u w podłokietniku mam usb ale potrzebna jest jakaś przejściówka bo standardowa nie wchodzi ma ktoś wiedzę co trzeba kupić aby podłączyć np. telefon do ładowania lub kamerkę.
Ja wymieniałem, ale u mnie się ślizgało i miałem 200 k na liczniku. Kupiłem EXEDY w haparts (koledzy z forum stwierdzili, że takie idzie na pierwszy montaż).
Witam w civic-u w podłokietniku mam usb ale potrzebna jest jakaś przejściówka bo standardowa nie wchodzi ma ktoś wiedzę co trzeba kupić aby podłączyć np. telefon do ładowania lub kamerkę.
Sam dopiero kupiłem Ufo i napotkałem ten sam problem. Musisz dokupić specjalną przejścówkę:
http://www.aliexpress.com/item/USB-Female-Adapter-Cable-For-Honda-Civic-Jazz-Fit-Honda-CRV-Accord-CRV/1409977436.html ja zamówiłem stąd, ewentualnie jak chcesz szybciej to ktoś na olx.pl ma to samo wystawione za 85zł! sic Swoją drogą dziwne, że Honda zastosowała taki głupi patent, do tego chyba nie było tego kabelka w standardzie bo już któryś widzę, że ktoś tego nie ma? Czyżby faktycznie tego nie dawali?
Przy okazji mam swoje pytanko: mianowicie przy wciskaniu sprzęgła pod koniec słychać takie denerwujące skrzypienie. Popsikałem dziś takie dwie sprężyny które się znajdują nad pedałem WD-40 ale nic to nie dało. Ktoś może zna przyczynę i wie który element trzeba nasmarować i czym?
Pozdrawiam,
Michał
Przy okazji mam swoje pytanko: mianowicie przy wciskaniu sprzęgła pod koniec słychać takie denerwujące skrzypienie. Popsikałem dziś takie dwie sprężyny które się znajdują nad pedałem WD-40 ale nic to nie dało. Ktoś może zna przyczynę i wie który element trzeba nasmarować i czym?
ł
Ja potraktowałem całe pedał sprzęgła smarem w spreju. (nie WD40) Podłożyłem folie wszędzie dookoła i pryskałem na pedał aż się z niego lało przy okazji naciskałem na niego aby smar wszedł wszędzie pomiędzy sprężyny oraz plastikowe tuleje na której wisi sprężyna (to ona właśnie piszczy). od roku lat mam spokój z piszczeniem.
Witam.
Otóż przestał mi świecić jeden żarnik ksenonowy po stronie akumulatora, ale po przełożeniu go na drugą lampę działa, wiec co może być przyczyną awarii?
Dodam że jak włączam światła w samochodzie to wszystko w kabinie gaśnie, razem z prędkościomierzem :/
Bardzo proszę o pomoc.
pozdrawiam!
Witam.
Otóż przestał mi świecić jeden żarnik ksenonowy po stronie akumulatora, ale po przełożeniu go na drugą lampę działa, wiec co może być przyczyną awarii?
Dodam że jak włączam światła w samochodzie to wszystko w kabinie gaśnie, razem z prędkościomierzem :/
Bardzo proszę o pomoc.
pozdrawiam!
Stawiam na przetwornicę. A z tym że gaśnie wszystko w środku to pokręć pokrętłem od regulacji jasności może pomoże.
to raczej nie to bo zawsze ustawione miałem że było widać, a to kompletnie gaśnie nawet radio i godzina, klimatronic itp.
co do przetwornicy to tez o tym myślałem.
Sprawdź bezpieczniki pod kierownicą i pod maską może któryś nie wytrzymał presji :)
dodam że radio nie tylko nie świeci ale także nie gra.. tak jak by ktoś prąd zabrał z kabiny ;[
Hej, na weekendzie podczas jazdy wypadło mi coś z mocowania po kierownicą, nad pedałami. Wygląda kanał z wentylacji. Poradzicie ja kto było zamontowane bo nie mogę sobie poradzić z włożeniem tego na miejsce?
Link do zdjęcia: http://1drv.ms/1I5wW11
dodam że radio nie tylko nie świeci ale także nie gra.. tak jak by ktoś prąd zabrał z kabiny ;[
Samochód Ci jeszcze normalnie odpala?
Zmierz napięcie na akumulatorze oraz napięcie ładowania. Może coś zalternatorem nie tak.
Witajcie, prosiłbym o poradę, oglądałem ostatnio dwie sztuki FN2 i w obu usłyszałem tą samą przypadłość, po odpaleniu słychać było lekki rzegot z okolic rolek i paska, dźwięk irytujący, raczej nie był tu szum, bardziej metaliczny, oboje z właścicieli jeżdżą nie zwracając uwagi, w aucie tego nie słychać, ja natomiast odpalając i otwierając maskę mocno się rozczarowałem, czy to jest jakaś przypadłość? Ktoś zgłębiał temat?
Witajcie, prosiłbym o poradę, oglądałem ostatnio dwie sztuki FN2 i w obu usłyszałem tą samą przypadłość, po odpaleniu słychać było lekki rzegot z okolic rolek i paska, dźwięk irytujący, raczej nie był tu szum, bardziej metaliczny, oboje z właścicieli jeżdżą nie zwracając uwagi, w aucie tego nie słychać, ja natomiast odpalając i otwierając maskę mocno się rozczarowałem, czy to jest jakaś przypadłość? Ktoś zgłębiał temat?
Prawdopodbnie zawór PCV (zawór odmy). Odgłos sprawia wrażenie jakby łożysko padło. Dowiedziałem się o tej przypadłości na ckpl - zawór to stówka z groszem. Wymiana 15 min max w garażu ;)
No chyba że wtedy harczy jak sprężarka klimy działa a to już łożysko w sprężarce do wymiany. Też nie jakieś cuda.
Samochód Ci jeszcze normalnie odpala?
Zmierz napięcie na akumulatorze oraz napięcie ładowania. Może coś zalternatorem nie tak.
sytuacja jest juz opanowana, jednak coś z regulacją podświetlenia było, nie byłem akurat przy aucie i załatwiałem to telefonicznie :P
Teraz pytanie, podejrzewam że przetwornica jest pod reflektorem? macie jakąś instrukcje jak się nie niej dobrać?
pozdrawiam!
Witam,
Niestety pojawił się problem a w sobotę już wyjazd na wakacje...
Wyskoczył mi jakiś czas temu Check Engine " PA50 DTC B1155" czyli "Utrata komunikacji modułu zestawu wskaźników z MICU"
Wykasowałem błąd, był spokój na pareset km, czasami pojawiał się na nowo.
Teraz niestety znowu Check Engine, jednak tym razem nie pokazuje żadnego błędu jak sprawdzam na sreberko...
Co to może być?
Był bym bardzo wdzięczny za pomoc bo wyjazd tuż tuż :)
Cytat Zamieszczone przez michi Zobacz posta
ł
Ja potraktowałem całe pedał sprzęgła smarem w spreju. (nie WD40) Podłożyłem folie wszędzie dookoła i pryskałem na pedał aż się z niego lało przy okazji naciskałem na niego aby smar wszedł wszędzie pomiędzy sprężyny oraz plastikowe tuleje na której wisi sprężyna (to ona właśnie piszczy). od roku lat mam spokój z piszczeniem.
Próbowałem dzisiaj spryskać wszystko co się dało, najpierw WD40 a później białym smarem do łańcucha motocyklowego i nic, dalej skrzypi. Co dziwne skrzypienie występuje tylko wtedy jak wciskam pedał od początku do końca. Jeśli lekko go popuszczę i znowu wciskam do końca to nie skrzypi. Pomóżcie bo mnie już szlag trafia żeby w prawie nowym aucie coś takiego się działo a nie wierzę że tylko ja tak mam.
Zamieszczam fotkę może ktoś wskaże mi miejsce które należy nasmarować i czym?
https://www.dropbox.com/s/atx3jw7ltvm4omf/2015-07-17%2015.23.41.jpg?dl=0
jesli smarowanie nic nie pomaga to musisz z tym zyc, na forum byl gdzies watek z tym zwiazany, aso wymienialo pedaly na nowe a temat i tak wracal po kilu tysiacach i tak wkolo macieju, pare osob po aso mialo dobrze a pare cierpi do tej pory, sam mam to samo, smarowalem juz roznymi srodkami, ale jeszcze sie nie poddalem i mysle nad siliconem w sprayu ewentualnie jakims innym smarem...miejsca gdzie trzymaja sie sprezyny i wyzej na polaczeniu drazka, najlepiej to kazdy element ruchomy nie zaszkodzi zlac. musisz szybciej sprzegłem dzialac i nie ma problemu :p
a teraz moje pytanie:
Kto przelozyl fotele z FN do FK ??????? chociaz jakis nick z forum zeby mogl napisac do tej osoby,moze ktos cos kojarzy?
Próbowałem dzisiaj spryskać wszystko co się dało, najpierw WD40 a później białym smarem do łańcucha motocyklowego i nic, dalej skrzypi. Co dziwne skrzypienie występuje tylko wtedy jak wciskam pedał od początku do końca. Jeśli lekko go popuszczę i znowu wciskam do końca to nie skrzypi. Pomóżcie bo mnie już szlag trafia żeby w prawie nowym aucie coś takiego się działo a nie wierzę że tylko ja tak mam.
Zamieszczam fotkę może ktoś wskaże mi miejsce które należy nasmarować i czym?
https://www.dropbox.com/s/atx3jw7ltvm4omf/2015-07-17%2015.23.41.jpg?dl=0
W epce wciskałem pedał sprzęgła do końca i wyciskałem smar w schowany tłoczek w kołnierz obudowy pompy. Pomogło raz a dobrze :)