PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie, szybka odpowiedź vol.2

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37

andkas
24-01-15, 19:05
panowie, co sądzicie o takim wynalazku?
http://allegro.pl/swiatla-led-cree-h1-h4-h7-h3-h11-hb3-toyota-6000lm-i4956149013.html
pomijając cenę te żarówki sa coś warte?

Na pewno nie mają homologacji, więc wszystko jasne.

Mugetsu
24-01-15, 20:14
panowie, co sądzicie o takim wynalazku?
http://allegro.pl/swiatla-led-cree-h1-h4-h7-h3-h11-hb3-toyota-6000lm-i4956149013.html
pomijając cenę te żarówki sa coś warte?

Jakiś czas temu interesowałem się podobnymi, z tym że miały jeszcze wentylatorki no i trzeba było babrać się z montażem. To jest dużo ciekawsze rozwiązanie, tylko aż za pięknie i zbyt prosto to wygląda. Jestem ciekaw, czy faktycznie nie będą oślepiały i czy można regulować ich wysokość tak jak przy tradycyjnej żarówce.

szczepar
24-01-15, 22:15
Ten wynalazek ma 3 poważne problemy
1. Przekracza 2000 lumenów - i tu przepisy są bezlitosne spryskiwacze i autopoziomowanie
2. Raczej nie mają i nie będą mieć homologacji
3. Drobna stłuczka i kierowca który miał z wami stłuczkę mówi że został oślepiony - powodzenia w dochodzeniu że było inaczej (brak homologacji), i macie gwarantowane obciązenie zwrotne od ubezpieczyciela.
Nie ważne że macie prawo jazdy i jesteś trzeźwy , poniesiesz koszty wypadku bo ubezpieczyciel uzna samochód za niedopuszczony do ruchu.

Każdy kto montuje sobie HID-y czy inne niehomologowane wynalazki musi się liczyć z tym że w przypadku wypadku sprawdzą mu żarówki - a wtedy dupa zbita i płakanie.
Na prawde nie wiem czy warto.

kristiano7
24-01-15, 22:42
Kojarzy ktos czy jest u nas na forum jakis biały type r z Warszawy na blachach WB z lotka mugen?

Mugetsu
24-01-15, 22:59
Ten wynalazek ma 3 poważne problemy
1. Przekracza 2000 lumenów - i tu przepisy są bezlitosne spryskiwacze i autopoziomowanie
2. Raczej nie mają i nie będą mieć homologacji
3. Drobna stłuczka i kierowca który miał z wami stłuczkę mówi że został oślepiony - powodzenia w dochodzeniu że było inaczej (brak homologacji), i macie gwarantowane obciązenie zwrotne od ubezpieczyciela.
Nie ważne że macie prawo jazdy i jesteś trzeźwy , poniesiesz koszty wypadku bo ubezpieczyciel uzna samochód za niedopuszczony do ruchu.

Każdy kto montuje sobie HID-y czy inne niehomologowane wynalazki musi się liczyć z tym że w przypadku wypadku sprawdzą mu żarówki - a wtedy dupa zbita i płakanie.
Na prawde nie wiem czy warto.

Dlatego napisałem, że się interesowałem, poczytałem opinie na forum i ostatecznie zrezygnowałem z pomysłu. Uwielbiam mój samochód, tylko brakuje mi w nim xenonów, bo zawsze mi się podobał ten rodzaj światła. Myślałem tez nad żarówkami wzmocnionymi x%, ale skoro twierdzicie, że padają bardzo szybko i nie warto, to ostatecznie porzuciłem próbę uzyskania podobnego efektu i cieszę się tym co mam :)

A co do braku homologacji, to trzeba by mieć niesamowitego pecha trafiając na policjanta służbistę sprawdzającego światła, nie mówiąc o stłuczce. Ja ostatnią kontrolę drogową miałem kilka lat temu :P Choć znajomy jeździł Alfą 159, czyli stosunkowo młody samochód, zamontował sobie HID-y i może 2 miesiące później Miśki zabrały dowód i wlepiły mandat :D

szczepar
25-01-15, 10:51
Co do wzmacnianych żarówek czy ja wiem czy padają szybko.
20kkm - tyle mi wytrzymują Tungsramy "MegaLight +120%" (50 zł komplet) - i jak jedna padnie to druga padła w przeciągu 4-8 godzin pracy :)

greku1410
25-01-15, 11:53
jak chcesz zarowki jak xenony to osram hyper blue tylko ze rowniez nie maja homologacji, ale swiatlo piekne daja

zyga502
25-01-15, 12:42

kierowca wjechał mi w tył albo w bok,prosze Cie , daj spokój,jeśli jesteś prawnikiem to pisz te bzdury,na co dzień to jest tyle co sobie pokłapiesz/popiszesz

szczepar
25-01-15, 17:34
zyga502 : nie nie jestem prawnikiem.
Ale fakty są następujące :
- jazda na niehomologowanym oświetleniu to jazda samochodem niedopuszczonym do ruchu (nieważne że ma przegląd zrobiony)
- ubezpieczyciel to nie dobry wujek tylko instytucja która zrobi wszystko aby nie zapłacić ubezpieczenia.

I co do przypadku wjechania w tył - tu trudno by to wytłumaczyć.
Jak jakiś narwaniec będzie wyprzedzał z naprzeciwka i pójdzie na czołówkę nie wyrobi się i otrzecie się o siebie
lub podczas uniku wylądujecie na poboczu to udowodnij mu że w połowie wyprzedzania nie chciał się schować ale nic nie widział.

Podobnie przy zmianie pasa - powie ze zerknął w lusterko , oślepiłeś go i spanikował i szarpnął kierownicą - i już będzie wina 50/50
Tylko że za jego 50 % u niego zapłaci OC a u Ciebie nie.

Chcesz to montuj sobie jak masz za dużo kasy.
Ale zdawaj sobie sprawę z ewentualnych konsekwencji.
Bo takie drobne fakty jak zatrzymanie dowodu i laweta na drodze to sprawa uciążliwa ale nie za droga.

Edytka:
I jeśli myślisz że ludzie tak nie robią to jesteś w błędzie.
Jak w ojca przydzwoniła babka z podporządkowanej (generalnie władowała się w 2 samochody( to mimo jej ewidentnej winy stwierdziła ze chce Policje.
I pierwsze co jak przyjechali to poprosiła o badanie alkomatem.
Zakończyło się to tak jak powinno czyli dostała 300 + 6 pkt, przy czym było widać jej niezadowolenie z przebiegu całej interwencji.

Mugetsu
25-01-15, 19:24
Co do wzmacnianych żarówek czy ja wiem czy padają szybko.
20kkm - tyle mi wytrzymują Tungsramy "MegaLight +120%" (50 zł komplet) - i jak jedna padnie to druga padła w przeciągu 4-8 godzin pracy :)
Przebiegiem to średnio się można sugerować, bo żywotność żarówki chyba bardziej zależy od cyklu jazdy. W miejskim, częściej włącza/wyłącza się światła, co powoduje, że żarówka bardziej dostaje w kość. Na trasie raz włączysz i robisz ileś tam kilometrów :)
W moim przypadku jest to cykl mieszany, ale mam światła do jazdy dziennej, więc może taka wzmocniona wytrzymałaby dłużej :P

jak chcesz zarowki jak xenony to osram hyper blue tylko ze rowniez nie maja homologacji, ale światlo piekne daja
Z tą homologacją to mam wrażenie, że już przeginają. Dlaczego akurat te jej nie mają, skoro budowa takiej żarówki nie różni się od tradycyjnych czy reszty wzmocnionych, oślepiać też nie będzie, bo można spokojnie wyregulować wysokość ?

szczepar
25-01-15, 19:41
Skoro przebieg nie jest wyznacznikiem to podaje ci ile wytrzymały :D
400 włączeń / 400 godzin świecenia
Mam tak powtarzalne odcinki, że spokojnie inne wyjazdy stanowią promil dojazdów do pracy.

Co do niebieskich żarówek.
Widać barwa zła lub za mało światła. Zarówki o wyższej temp barwie robi się filtrując światło zwykłych żarówek.
A to zmniejsza strumień światła - z drugiej strony nie mogą zwiększyć strumienia za bardzo przed filtracją bo ogranicza ich moc żarówki (wymaganie reflektora).

Możesz pomyśleć o jakimś układzie "soft startu" dla żarówek - tylko trzeba pamiętać aby było to mniej-więcej zgodne z p.poż. bo szkoda spalić samochodu taką głupotą :)

Mugetsu
25-01-15, 19:58
Skoro przebieg nie jest wyznacznikiem to podaje ci ile wytrzymały :D
400 włączeń / 400 godzin świecenia
Mam tak powtarzalne odcinki, że spokojnie inne wyjazdy stanowią promil dojazdów do pracy.

Co do niebieskich żarówek.
Widać barwa zła lub za mało światła. Zarówki o wyższej temp barwie robi się filtrując światło zwykłych żarówek.
A to zmniejsza strumień światła - z drugiej strony nie mogą zwiększyć strumienia za bardzo przed filtracją bo ogranicza ich moc żarówki (wymaganie reflektora).

Możesz pomyśleć o jakimś układzie "soft startu" dla żarówek - tylko trzeba pamiętać aby było to mniej-więcej zgodne z p.poż. bo szkoda spalić samochodu taką głupotą :)

Haha, dzięki za dokładne dane :D
Też czytałem, że niebieskie fajnie wyglądają, ale podczas deszczu świecą zauważalnie słabiej i strumień światła jest krótszy. Jak już kupować to takie, które świecą lepiej, niż tradycyjne i przy okazji lepiej wyglądają :)
Aż taki nawiedzony nie jestem, żeby się bawić w przerabianie połowy auta, czy dodawanie własnych rozwiązań. Lepiej częściej wymieniać żarówki :D

borys003
26-01-15, 07:07
Witajcie. Jak wygląda regulacja świateł na diagnostyce lewej lampy w waszych FD7? Byłem w dwóch miejscach i nie mieli narzędzi, aby zmieścić się pomiędzy zabudową, a zbiorniczkiem płynu chłodnicy. W jaki sposób ten zbiorniczek zdemontować, aby im to ułatwić??

mirek58
26-01-15, 08:12
Chciałbym podłączyć Parrot oraz rejestrator jazdy na stałe,czy musi być wpięta ładowarka czy można podłączyć bezpośrednio pod 12V

Pozdr.Mirek

spider785
26-01-15, 12:41
Witam. Nie znalazłem tematu związanego z moim więc zakładam nowy.
Mianowicie słychać ciągły szum z koła pasowego wału korbowego i mam takie pytanie czy to będzie łożysko od tego koła czy może to być coś głębiej w układzie rozrządu? Zdjąłem pasek napędowy i nie wykryłem żadnych luzów na tym oto kole. Szumieć na pewno będzie z tego a nie innego łożyska, gdyż po zapaleniu auta bez paska szum pozostał właśnie z tej oto okolicy. Pozdrawiam.

ketiw666
26-01-15, 13:51
Panowie po którym roku w Type-S były malowane te listwy przy nadkolach i dawany był grill taki jak w Type-R ? Bo wydaje mi sie ze w 2007 r. w takim jak w linku ponizej to wszystko powinno byc przedliftowe, czyli czarne nakładki i akwarium z przodu, czy sie myle ?

http://allegro.pl/honda-civic-viii-type-s-navi-ksenon-i5020599028.html

mrcn
26-01-15, 15:08
Od 2009r., ale to akurat o niczym nie świadczy, że polakierował nakładki i zmienił akwarium (oraz dołożył lotkę z tyłu)...

ketiw666
26-01-15, 15:14
Od 2009r., ale to akurat o niczym nie świadczy, że polakierował nakładki i zmienił akwarium (oraz dołożył lotkę z tyłu)...
Generalnie szukam FN2 ale troche zaskoczył mnie ten egzemplarz bo jest strasznie tani jak na wyposażenie :)

butler.gdansk
26-01-15, 15:15
Grill to nie jest od Type-R

ketiw666
26-01-15, 17:48
Grill to nie jest od Type-R
Wiem ze rozni sie kolorem plastiku dolnego i wlotami ale nie o tym mowa :)

lukaszwasil
26-01-15, 18:42
Witam.
Wczoraj rano jak odpaliłem samochód po całonocnym postoju w garażu zapaliła mi się pomarańczowa kontrolka silnika na wyświetlaczu. Silnik pracował normalnie samochód normalnie przyśpieszał i normalnie schodził na wolne obroty. Pojeździłem trochę myśląc że zgaśnie. Po odpięciu minusowej klemy na 30 minut i podłączeniu ponownie kontrolka się nie zapala. Co mogło być przyczyną takiej sytuacji i czy ktoś miał coś podobnego. Nie wiem czy się tym przejmować czy jak się już nie zapala to nic z tym nie robić.

filipfm
26-01-15, 19:24
Jak sie pojawi nastepnym razem to odczytac bledy i bedzie wszystko wiadomo

Paluch_tcw
26-01-15, 20:08
Panowie widział ktoś gdzieś civica z pomalowany listwami i dokładkami w kolor nadwozia ? ale chodzi o te pierwsze plastiki : http://img07.olx.pl/images_tablicapl/156189929_1_644x461_honda-civic-ufo-22-i-ctdi-140km-wersja-sport-serwisowana-miechow_rev008.jpg

s-t
26-01-15, 21:46
Powiedzcie co zrobic bo zarwki h7 pala mi sie co miesiac w moim ufo, w dieslu wymiana kosztuje mnie sporo nerwow i otarc na rekach, juz nawet stracilem chec i wymieniam je pojedynczo ( od sierpnia 8 zarowek), bez roznicy czy to Phlipips, czy no name z tesco... Slyszalem, ze to normalne w tym modelu, ale bez przeady, juz nawet myslalem o wymianie na xenony, albo na zarowki led cree... macie jakies doswiadczenia z ledami do jazdy dziennej i nocnej, czy montaz jest mozliwy, jak to dzila, czy lepiej kupic xenony, cale lampy czy mozna zamontowac do obecnych lamp?

Pixjava
26-01-15, 23:17
Nie masz przypadkiem tarki jak zjezdzasz do garazu?

butler.gdansk
27-01-15, 13:40
W jaki sposób turbina w naszych autach jest chłodzona? Wodą czy olejem? Ponoć istnieją dwa rodzaje i jestem w kropce.
Jak najprościej dostać się do turbiny w aucie by ją obejrzeć? Z której strony ją widać?

szczepar
27-01-15, 13:58
Szybciej będzie sprawdzić w serwisówce układ chłodzenia i układ olejowy.
Na szybko :
Serwisówka ->Silnik->Inne->Rozmieszczenie elementów układu chłodzenia
I wychodzi że Turbo jest chłodzone wodą

A samo Turbo jak pamiętam z samochodu Buriego jest z tyłu silnika. (Ale tego nie jestem pewien)
Edytka - czas na mniej mięsa - bo z pamięcią kiepsko.
Na czerwono zaznaczyłem to co wg. mnie jest Turbo :) - i wygląda że jest z przodu.
https://www.dropbox.com/s/zr7q3yktpih5dtf/PartImage_2bcd1055-6528-4e33-8621-d59cbe03588d.jpg?dl=0

Niestety nie umiem z Dropboxa wyświetlić zdjęcia - wieczorem poprawie :)

butler.gdansk
27-01-15, 14:30
Modyfikuję turbinę i muszę zamówić jej obudowę. Utchnęłem bo są dwa rodzaje - z chłodzeniem wody i bez... I trochę mnie to zdziwiło.

szczepar
27-01-15, 14:49
Mimo wszystko ja bym serwisówce nie wierzył do końca , tylko jeśli nie jest to za duża ingerencja , to dogrzebał się do turba i sprawdził.
Bo nie podoba mi się schemat w serwisówce i zdjęcie realnego silnika.
W serwisówce wygląda że jednak turbo jest z tyłu silnika...
I bądź tu mądry...

butler.gdansk
27-01-15, 15:16
Buri mi pomógł - Na pewno jest chłodzenie zarówno olejem jak i cieczą więc nie musze się na darmo gimnastykować.
Turbinę nie produkuje Honda więc dlatego pewnie w katalogu ma dwie opcje obudowy.
Dzięki za pomoc.

filipfm
27-01-15, 16:55
Teraz sie przyznaj co tam kombinujesz ;)

butler.gdansk
27-01-15, 17:15
A takie tam... Podnoszę poprzeczkę :D

voyteck
27-01-15, 18:22
A takie tam... Podnoszę poprzeczkę :D

Jak tak patrzę co się u Szymona i innych dzieje to sam się zastanawiam czy nie warto było diesla rozpatrywać przy zakupie ;)

filipfm
27-01-15, 18:52
Jak tak patrzę co się u Szymona i innych dzieje to sam się zastanawiam czy nie warto było diesla rozpatrywać przy zakupie ;)

Ja mimo, ze kocham benzyny i czuje odraze do ropniakow (zarowno do smrodu przy tankowaniu, obklejonych i tlustych nalewakow, jak i smrodu spalin, szczegolnie na zimno) to przy Civicu nie bylo specjalnie kombinowania :) UFO wpadlo przypadkowo, bo szukalem Accorda 2.4, ale trafil sie Civ 2.2 Exec z PL salonu z symbolicznym przebiegiem i grzechem byloby nie wziac ;) Bo FN2 bym nie wyrobil z paliwem bo jezdzilem duzo (w rok blisko 40tys), a 1.8 bylby za wolny po poprzednich K20 i B18 :)

W zimie troche przeszkadza dzwiek jak gwozdzie w wiadrze na zimno ;) no i bez foliowych rekawiczek nie ma tankowania. Reszta do zniesienia :)

voyteck
27-01-15, 19:16
No ja raczej od początku patrzyłem za 1.8 a że też trafił się od 1 właściciela z PL salonu to długo się nie zastanawiałem :)
Fun z jazdy też jest, mocy raczej na moje warunki nie brakuje, ale takie zchipowane 2.2 z 200KM+ też bym nie pogardził :)
Tylko wtedy to dopiero by koszta rosły, a to IC, a to sprzęgło, hamulce itp no i już mody zewnętrzne można by robić z czerwonym H bez obaw :D

Jacek65
27-01-15, 20:44
Według mnie jak Honda to benzyna.Silniki benzynowe japońskie są bardzo dobre i ekonomiczne.Na wysokim stopniu technologicznym.A dieslami japońskimi to różnie bywa.Nie są w tym zbyt dobrzy.Np.Mazda czy Nissan współpracują w tej dziedzinie z Francuzami.Po prostu w technice dieslów przodują europejczycy.Jak diesel to auto niemieckie lub włoskie.Dlatego wybałem Hondę benzyniaka.:)

irecki26
27-01-15, 20:56
Według mnie jak Honda to benzyna.Silniki benzynowe japońskie są bardzo dobre i ekonomiczne.Na wysokim stopniu technologicznym.A dieslami japońskimi to różnie bywa.Nie są w tym zbyt dobrzy.Np.Mazda czy Nissan współpracują w tej dziedzinie z Francuzami.Po prostu w technice dieslów przodują europejczycy.Jak diesel to auto niemieckie lub włoskie.Dlatego wybałem Hondę benzyniaka.:)
Japończycy maja dobre diesle -honda, toyota1.4 D4D. Niemcy się popsuli. Z reszta co tu gadać, po 2000r jak auta zaczeli projektować księgowi to wszystkie marki starciły mniej lub bardziej na bezawaryjności......

marcin001984
27-01-15, 21:20
No właśnie diesel Toyoty 2.0 116KM to niewypał. O dieslu Hondy 2.2 zawsze czytałem pozytywne opinie, tylko jak coś nawali np. turbina, wtryski, dwumas... to koszta są spore.

irecki26
27-01-15, 21:49
No właśnie diesel Toyoty 2.0 116KM to niewypał. O dieslu Hondy 2.2 zawsze czytałem pozytywne opinie, tylko jak coś nawali np. turbina, wtryski, dwumas... to koszta są spore.
2.0 D4D znam z autopsji -przerabiałem wtryski i nie polecam ale diesel 1.4 D4D to inna bajka - wtryski bosch, bez dwumasy - jak ktos nie potrzebuje torpedy to silniczek oszczędny i bezawaryjny jak na dzisiejsze czasy :)

Silent
27-01-15, 22:12
Co do diesla Toyoto bym się spierał, wszystko zależy jak kto dba i jakie paliwo tankuje. Ojciec od wielu lat ma tylko Toyoty w dieslu corrola verso 2.0 i avensis 2,0 totalnie zero problemów z silnikiem a przebiegi po 240km jak sprzedawał, teraz rok temu sprzedał 4 letnią avensis 2.2 DCat 150km po programie na 180km (przejechała 170tyś km) i od lutego 2014roku katuje kolejną avensis 2.2 DCat też z programem obecnie przejechane ok 35 tyś km. Zamontowany miał i ma turbo timer i tankuje głównie na Shellu/Statoil głównie paliwa premium.

irecki26
27-01-15, 22:17
problemem sa wtryski denso do tej pory tak naprawdę nie da sie ich skutecznie zregenerować, a koszt nowego to ponad 1 tyś. za szt. Nie ma co sie rozpisywać, cieszmy sie naszymi hondami bo naprawdę są ok :)

Alien86
28-01-15, 17:31
Dzień dobry!

Niedawno stałem się posiadaczem 6-letniego UFO. Auto ogólnie ok, choć kilka rzeczy mogłoby być lepiej :), ale mam dziwny problem ze spryskiwaczami. Już po zakupie gdy przyszła okazja użyć, spryskiwacze na przednią szybę ledwie sikały. Pomyślałem, że pewnie pusty zbiornik i okej, po dojechaniu, wlałem do zbiornika prawie całą butlę płynu. SPryskiwacze elegancko zaczęły psikać na szybę. Jest zima, więc wiadomo, że psika się często, kilka razy dziennie. Mam także ksenony, więc i one są pryskane. Ale bez przesady! Minęło trochę ponad dwa tygodnie, a tu znowu spryskiwacze sikają jak dziadek z prostatą, aż w końcu zupełnie przestały. Podejrzewałem, że może to jednak jakaś awaria pompki/silniczka, które dają radę do czasu aż płynu jest pełno. Kupiłem nowy płyn (4 litry) i na parkingu wlałem cały! Czyli było już pusto. I tu pytanie, czy ten zbiornik w ogóle mieści 4 litry? Dziurawy czy co? Nasłuchiwałem, czy nic nie kapie, ale nic nie nie usłyszałem. Było już ciemno, więc śladów na drodze też nie sprawdzałem. Rozumiem, że ksenony itd., ale czy to w ogóle możliwe, żeby on przelał tyle płynu? W poprzednim samochodzie taka ilość starczała na rok! Zbiornik dziurawy? A może cieknie skądinąd? Jakieś sugestie, podpowiedzi?

Pozdrawiam.

filipfm
28-01-15, 17:50
Wg instrukcji, wersja z ksenonami na 5.8 l zbiornika. Wersja bez ksenonu 2,5 l. Wydatek plynu na lampy jest duzy.

http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?194542-Pojemno%B6%E6-zbiornika-do-spryskiwaczy

daro19828
28-01-15, 18:50
Jak wyczyscic laser bez wyciaganie radia. Nie czyta mi płyt wywala CD ERROR, a moze to juz szlak trafił radio???

borys003
28-01-15, 19:27
Witajcie. Jak wygląda regulacja świateł na diagnostyce lewej lampy w waszych FD7? Byłem w dwóch miejscach i nie mieli narzędzi, aby zmieścić się pomiędzy zabudową, a zbiorniczkiem płynu chłodnicy. W jaki sposób ten zbiorniczek zdemontować, aby im to ułatwić??

ponawiam

andkas
28-01-15, 19:31
Jak wyczyscic laser bez wyciaganie radia. Nie czyta mi płyt wywala CD ERROR, a moze to juz szlak trafił radio???

Spróbuj najpierw sprężonym powietrzem (pojemnik z długą rurką) a jak to nie przyniesie efektu to pozostaje płyta czyszcząca.

greku1410
28-01-15, 19:31
wie ktoś w jaki sposób odbywa się sterowanie radiem przez kierownice? każdy klawisz ma swój kabelek który powoduje impuls, czy jest jakis komputerek przed radiem i do radia dociera tylko jeden kabel z odpowiednia informacja dla radia. Zaczynam projekt radio 2din z tableta i potrzebuje takich informacji żeby nie stracić możliwości obsługi radia z kierownicy

Tommi01
28-01-15, 19:33
wie ktoś w jaki sposób odbywa się sterowanie radiem przez kierownice? każdy klawisz ma swój kabelek który powoduje impuls, czy jest jakis komputerek przed radiem i do radia dociera tylko jeden kabel z odpowiednia informacja dla radia. Zaczynam projekt radio 2din z tableta i potrzebuje takich informacji żeby nie stracić możliwości obsługi radia z kierownicy

o ile sie nie myle to sa juz takie przejsciowki do kupienia albo mi sie zdawalo

greku1410
28-01-15, 19:35
a ile sie nie myle to sa juz takie przejsciowki do kupienia albo mi sie zdawalo

znaczy pod tableta czy cos innego masz na mysli?

Tommi01
28-01-15, 19:36
znaczy pod tableta czy cos innego masz na mysli?

pod radia 2 din znaczy jakies dedykowane i dziala sterownie

greku1410
28-01-15, 19:39
to jeśli tak, to jak taka przejściówka działa?

szczepar
28-01-15, 20:42

Proponuje ściągnij serwisówkę.
Sterowanie radiem masz rozrysowane na :
Serwisówka->Schemat Instalacji Elektrycznej->Indeks schematu elektrycznego->System Audio [22]
Sterowanie jest proste - każdy przycisk ma podpięty rezystor o określonej rezystancji.
Wciśnięcie odpowiedniego przycisku zmienia rezystancję linii.
Patrz Lewy dolny róg schematu.

greku1410
28-01-15, 21:39
super dziekuje bardzo :)

kristiano7
28-01-15, 22:39
Wymieniał koze ktos żarówki od wstecznego i wie jaki rodzaj tam siedzi?

Praktykował ktos moze taki rodzaj żarówek na długie i halogeny?
http://allegro.pl/showItem2.php?item=5026173851

piter7766
28-01-15, 22:53
Wymieniał koze ktos żarówki od wstecznego i wie jaki rodzaj tam siedzi?

Praktykował ktos moze taki rodzaj żarówek na długie i halogeny?
http://allegro.pl/showItem2.php?item=5026173851

W UFO jest 2x W16W - 12V 18W

A co do tych żarówek z Twojego linka,to nikt nie praktykował bo nikt nie chce mieć żarówek pozycyjnych w reflektorach drogowych czy przeciwmgłowych ;) ;) :p

kristiano7
28-01-15, 23:02
Moj blad xd nie doczytałem, ze przystosowane do DRL xd..

A czemu w kompendium wyczytałem, ze p21 :o apropo wstecznego ?

piter7766
28-01-15, 23:07
Napiszę jeszcze raz ,w UFO żarówki wstecznego to bezcokołowe (całoszklane) 2x W16W - 12V 18W ,nie wiem jakie masz auto i do czego szukasz żarówek

kristiano7
28-01-15, 23:13
Napiszę jeszcze raz ,w UFO żarówki wstecznego to bezcokołowe (całoszklane) 2x W16W - 12V 18W ,nie wiem jakie masz auto i do czego szukasz żarówek

Ufo type s ;). Dzieki takich bede w takim razie szukac

szczepar
28-01-15, 23:44
Od dłuższego czasu mam małą przypadłość w samochodzie i zastanawiam się czy to czegoś wina , czy moja szeroko pojęta paranoja :)
Silnik odpala za drugim razem, za pierwszym od wielkiego dzwonu.
Nie ma problemów z nierówną pracą (fakt ma nurkujące obroty przy wysprzęglaniu i jednoczesnym hamowaniu , ale TTTM)
Czy silnik zimny czy gorący na 95 % odpala za drugim razem (fakt nie piłuję rozrusznikiem dłużej jak 2 sek)

- Filtr jest wymieniony więc odpada
- Akumulator 2 Letni, ale test robiłem i ma 300 A tak jak wyszedł z fabryki.
- Zawory ustawione

Typuję :
- słabe ciśnienie pompy paliwa (pompa ma ciągle minimum 1/2 baku paliwa - tu proszę nie imputować że to wina jazdy na LPG z pustym zbiornikiem benzyny :) )
- problemy z rozrusznikiem
- mimo wszystko akumulator
- któraś z cewek nie domaga

I teraz czas na pytania:
1. Czy włączenie silnika (rozrusznik) powoduje wygaszenie wyświetlaczy od radia (i jego chwilowe wyłączenie) o was ?
2. Czy problem odpalania za drugim strzałem jest TTTM ?
3. Czy problem tego typu miał ktoś i jak go rozwiązał ?

agrttc
29-01-15, 10:03
Ad1; tak
ad2; chyba nie, u mnie odpala zazwyczaj od razu, rzadko
się zdarza żebym musiał drugi raz startować. Aku dwuletnie jakiejś podrzędnej firmy... czasem tylko rozrusznik zarzęzi ale odpala.
ad3; w związku z powyższym nie musiałem rozwiązywać tego problemu :)

fireman1014
29-01-15, 10:44
Ad. 1 tak
Ad. 2 2 sek?? 1.8 ivtec hondy to bardzo dobry silnik ale niedługo to niektórzy będą chcieli aby silnik uruchamiał się już na samą myśl lub widok swojego kierowcy:) Wg mnie jakbyś musiał kręcić 5-10 sekund to byłby to problem. ALE AŻ 2 s. ... obyś Kolego miał tylko taki problem z tym silnikiem.

uniu1
29-01-15, 12:55
Nasuwa się pytanie czy masz poprawnie zakończoną procedurę nauki obrotów biegu jałowego. Mozna to sprawdzic podłączajac hds-a

ypuję :
- słabe ciśnienie pompy paliwa (pompa ma ciągle minimum 1/2 baku paliwa - tu proszę nie imputować że to wina jazdy na LPG z pustym
włącz zapłon dwukrotnie -wtedy pompa nabije ciśnienie 2 razy

- któraś z cewek nie domaga

warto zdjąc cewki i sprawdzic dokręcenie końcówek na łepkach swiecy, ewentualnie przeczyścić, do tego jeszcze rozłaczyć i połączyc kostki z przewodami idące do cewek- zawsze poprawi to połączenie elektryczne

szczepar
29-01-15, 13:33
fireman1014 :
- 10 sekund to nawet stary CC 700 nie potrzebuje na odpalenie. :)
Mówiłem może to moja paranoja.

uniu1:
- sprawdzę , wypadł mi ten pomysł z głowy.

agrttc:
- dzięki za info że wygasza się wyświetlacz - przynajmniej wiem że raczej nie akumulator.

Ok dzięki za odpowiedzi :)

TRAFO
29-01-15, 16:13

W ciekawą stronę idziecie, wątek mógłby być bardzo interesujący...
Sterowanie z kierownicy do radia idzie na 2 przewodach i nie ma nic po drodze.
Schemat jest w serwisówce albo online TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/serwisowka/L00/HTML/00/SMG6E00J10300000000EALT00.HTML), z tym, że obrazki widać tylko pod IE.
Ciekawe jak będziesz chciał podpiąć np. antenę, bo nie wiem czy to co oferuje tablet wystarczy.
Jestem bardzo ciekawy jak ci się to uda. Jak ogarniesz temat to daj znać...

ketiw666
29-01-15, 18:04
Czy Type-S ma tak samo obnizone zawieszenie jak Type-R ?

andkas
29-01-15, 18:53
Czy Type-S ma tak samo obnizone zawieszenie jak Type-R ?

Nie. To zupełnie inne zawieszenie. Począwszy od charakterystyki sprężyna -amortyzator po jego wysokość.

greku1410
29-01-15, 21:39
W ciekawą stronę idziecie, wątek mógłby być bardzo interesujący...
Sterowanie z kierownicy do radia idzie na 2 przewodach i nie ma nic po drodze.
Schemat jest w serwisówce albo online TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/serwisowka/L00/HTML/00/SMG6E00J10300000000EALT00.HTML), z tym, że obrazki widać tylko pod IE.
Ciekawe jak będziesz chciał podpiąć np. antenę, bo nie wiem czy to co oferuje tablet wystarczy.
Jestem bardzo ciekawy jak ci się to uda. Jak ogarniesz temat to daj znać...

narazie bede przygotowywal teorie zanim dobiore sie do auta ale na pewno podziele sie wszystkim. w Lancerze mialem juz projekt na cos takiego ale tam nie bylo sterowania, tutaj szkoda byloby stracic funkcjonalnosc. moze nawet manuala zrobie ;)

kobert
29-01-15, 22:54
Szczepar wina rozrusznika to nie bedzie,no chyba ze slyszysz ze on wolniej kreci,w co watpie. Mam inny motor ale Ja guzik wciskam zawsze nie dluzej jak sekunde i gada za pierwszym,chyba ze jest -10 -15 to jak zapomne ze olej zgestnial i nie przytrzymam z 2sekundy,to zapalam jeszcze raz ale tylko w takim wypadku :) gdyby nie tacy kierowcy co kreca rozrusznikiem 5-10 sekund,niewiem czy mial bym co robic:)

arux12345
30-01-15, 16:31
witam,
czy jest jakas roznica miedzy osłona pod silnik w benzynie a dieslu? musze zakupic takową i nie wiem czy bedzie jakas roznica

slayer
30-01-15, 20:22
Witam

Mam pytanie czy do civica 8g 1,8 występują w zamienniku uszczelki przed katalizatorem i za katalizatorem ? czy tylko ASO ? domyślam się że te uszczelki przy wymianie katalizatora trzeba wymienić ? Jeśli ktoś ma namiar na takie uszczelki , gdzie można kupić to będą wdzięczny

irecki26
30-01-15, 20:43
Witam

Mam pytanie czy do civica 8g 1,8 występują w zamienniku uszczelki przed katalizatorem i za katalizatorem ? czy tylko ASO ? domyślam się że te uszczelki przy wymianie katalizatora trzeba wymienić ? Jeśli ktoś ma namiar na takie uszczelki , gdzie można kupić to będą wdzięczny

Haparts-pisz , dzwoń , zamawiaj...

szczepar
30-01-15, 20:48
Zadzwoń do ipaco.pl w Warszawie na Ursusie.
Na pewno mieli zamienniki uszczelek do wydechu (takie wykonane z zgniecionego drutu) - cena w porównaniu do aso 10 PLN vs 90 PLN :).
Możliwe że mają i te - skoro specjalizują się w sprzedaży wydechów.

W przypadku uszczelek wydechu lepiej dzwonić najpierw do ipaco , a dopiero jak nie ma tam to do haparts.

Paluch_tcw
30-01-15, 21:14
witam,
czy jest jakas roznica miedzy osłona pod silnik w benzynie a dieslu? musze zakupic takową i nie wiem czy bedzie jakas roznica

Z tego co kojarzę to jest - pod diesla nie ma w osłonie blachy umożliwiającej odkręcenie filtra oleju tak jak jest to w benzynie. 1.4, 1.8 - nie ma różnicy.

artax
30-01-15, 22:26
Z tego co kojarzę to jest - pod diesla nie ma w osłonie blachy umożliwiającej odkręcenie filtra oleju tak jak jest to w benzynie. 1.4, 1.8 - nie ma różnicy.
akurat w 2,2 d filtr oleju wymienia sie otwierając maskę .Jest pod ręką (doskonały dostęp).
pzdr

Paluch_tcw
30-01-15, 22:38
akurat w 2,2 d filtr oleju wymienia sie otwierając maskę .Jest pod ręką (doskonały dostęp).
pzdr

Dlatego jest różnica w osłonach :), którą opisałem.

Grzesiek_P
31-01-15, 12:06
Lusterka w 3d i 5 d sa takie same? Czy lusterka z 9 gen pasuja do 8 gen?

daro19828
31-01-15, 13:45
Nie dziala mi spryskiwacz szyby. Co moze byc bezpiecznik czy silniczek. Jak naciskam spryskiwanie to nic nie slychac.

Paluch_tcw
31-01-15, 14:26
Co moze byc bezpiecznik czy silniczek

Bezpiecznik albo silniczek.

Raczej za ciebie nie zaglądniemy do auta.

daro19828
31-01-15, 14:42
Bezpiecznik albo silniczek.

Raczej za ciebie nie zaglądniemy do auta.
A ktory bezpiecznik odpowiada za spryskiwacze?? Po maska czy w srodku??

Paluch_tcw
31-01-15, 15:19
pod deską rozdzielczą. Masz naklejkę z nr bezpieczników i rysunkami, który za co odpowiada.

andkas
31-01-15, 16:09
Nie dziala mi spryskiwacz szyby. Co moze byc bezpiecznik czy silniczek. Jak naciskam spryskiwanie to nic nie slychac.

Albo może zamarzł Ci płyn w zbiorniku.

daro19828
31-01-15, 17:32
Albo może zamarzł Ci płyn w zbiorniku.
Sprawdzilem bezpieczniki sa ok. Raczej nie moglo zamarznac bo na plusie jest u nas. Wiec musze kupic pompke. Gdzie najtaniej dostane taka pompke????

artax
31-01-15, 18:14
Dlatego jest różnica w osłonach :), którą opisałem.
mam 2,2 d i jest fabrycznie oslona nawet z dwoma blachami.Większa pod miska olejową.Wersja exe salon PL.
pzdr

lolpik
31-01-15, 18:30
Czy type S miały fabryczne ksenony? Czy może występowały wersje z i bez?

Seamus
31-01-15, 18:47
Czy type S miały fabryczne ksenony? Czy może występowały wersje z i bez?

W podstawowej wersji Type S nie było xenonów, w wersji Type S+ były.

bestiacrx
31-01-15, 19:38
też były modele bez xenonów tak jak kolega pisał chyba tez nie miały klimatronika tempomatu halogenów

hubert21
31-01-15, 20:44
Mam głupie pytanie do użytkowników civica VIII 1.8 a mianowicie dzisiaj odkręciłem wieczko od zbiornika płynu hamulcowego i mam problem z jego zamknięciem a dokładnie
w tej pozycji jest ono zamknięte
http://images66.fotosik.pl/571/50e2fb329f27725fm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/50e2fb329f27725f.html)
gdy przesunę je bardziej w lewo aby lepiej zamknąć to powiedzmy że "lata". Jak macie u siebie?

andi23ct
31-01-15, 21:26
Siemanko wczoraj stalem sie szczesliwym posiadaczem Hani i jak to wlasciciel opowiadal ze nic jej nie dolega dzis pokazal sie Blad silnika P0304 strasznie szarpie silnikiem i wolniej wchodzi na obroty silnik to 1.8 vtec plus gaz 100 tys przejechane mial ktos podobnie ?

lolpik
31-01-15, 22:10
W podstawowej wersji Type S nie było xenonów, w wersji Type S+ były.

też były modele bez xenonów tak jak kolega pisał chyba tez nie miały klimatronika tempomatu halogenów

no dobra, to jak to odróżnić co ja mam? gdzieś wyczytałem ze Type S+ ma wszystko i dach panoramę. Ja z kolei mam wszystko tylko bez dachu panoramy. Czy zbiornik płynu do spryskiwaczy ma być jakieś 5,8l? a normalne bez fabrycznych ksenonów będą mieć 2,8l? czy jakoś tak? w zeszłym roku na przeglądzie sie gość czepiał ze to nie działają spryskiwacze;/

filipfm
31-01-15, 23:05
no dobra, to jak to odróżnić co ja mam? gdzieś wyczytałem ze Type S+ ma wszystko i dach panoramę. Ja z kolei mam wszystko tylko bez dachu panoramy. Czy zbiornik płynu do spryskiwaczy ma być jakieś 5,8l? a normalne bez fabrycznych ksenonów będą mieć 2,8l? czy jakoś tak? w zeszłym roku na przeglądzie sie gość czepiał ze to nie działają spryskiwacze;/

a masz pokretlo reagulacji wysokosci lamp na desce rozdzielczej?

Winni
31-01-15, 23:07
Jak masz spryskiwacze to masz Xenony :) Nie powinienes miec rowniez jak filip pisze pokretla do ustawiania wysokosci swiatel.

Tez mam Type S+ z Navi, Xenon etc. ale rowniez bez dachu panoramicznego, byly rozne wersje :)

Jak spojrzysz pod maske gdzie masz dosjcie do swiatel to powinieneis miec na jednej z zaslepek pomaranczowa naklejke z ostrzezeniem o wysokim napieciu, to tez tylko przy Xenonach :)

Ale powinienies juz przy samym zapalaniu swiatel zauwazyc czy Xenon czy nie ;)

greku1410
31-01-15, 23:11
mam type s bez +, poznasz po tym ze nie masz szyby nad glowa ;)

lolpik
31-01-15, 23:21
Pokrętła chyba nie mam, bo nie rzuciło mi się w oczy.
Spryskiwacze jeżeli są to nie działają, a może ich nie ma, tylko taki zderzak.
Naklejki poszukam jutro, pokrętła też. Ksenony są bo wiem że są:D. Tylko chodzi mi czy to fabryczne.
Wasze odpowiedzi troszke sie rozbiegają.
Bo niby type s+ ma mieć dach. Tu nagle że nie koniecznie:P Ale mam rozumieć ze podstawowe Type S nie ma ksenonów na 100%?

Winni
01-02-15, 00:02
Mam głupie pytanie do użytkowników civica VIII 1.8 a mianowicie dzisiaj odkręciłem wieczko od zbiornika płynu hamulcowego i mam problem z jego zamknięciem a dokładnie
w tej pozycji jest ono zamknięte
http://images66.fotosik.pl/571/50e2fb329f27725fm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/50e2fb329f27725f.html)
gdy przesunę je bardziej w lewo aby lepiej zamknąć to powiedzmy że "lata". Jak macie u siebie?

U mnie też tak jest, to chyba normalne. Zbiorniczek jest raczej szczelny bo wewnątrz uszczelka trzyma.

andkas
01-02-15, 00:30
Pokrętła chyba nie mam, bo nie rzuciło mi się w oczy.
Spryskiwacze jeżeli są to nie działają, a może ich nie ma, tylko taki zderzak.
Naklejki poszukam jutro, pokrętła też. Ksenony są bo wiem że są:D. Tylko chodzi mi czy to fabryczne.
Wasze odpowiedzi troszke sie rozbiegają.
Bo niby type s+ ma mieć dach. Tu nagle że nie koniecznie:P Ale mam rozumieć ze podstawowe Type S nie ma ksenonów na 100%?

Światła o wartości strumienia świetlnego powyżej 2 000 lumenów zgodnie z przepisami muszą mieć "instalację urządzeń do oczyszczania świateł przednich" i oczywiście układ samopoziomujący.

filipfm
01-02-15, 12:04
Spoecyfikacje wyposazeniowe sie roznily w zaleznosci od kraju.

kusiu
01-02-15, 12:44
Witam,
w lecie będę chciał przejść na poliuretany, zakupione tutaj:
http://poliuretany.olkusz.pl/pl/honda_civic_civic-viii-2006-2011
to chyba jedyna alternatywa dla zakupu u nikogo innego nie znalazłem a wiele osób kupowało i sobie chwili pomimo kilku wpadkach jakie dostawali (poszczerbione jakby nożem).
Doszła jeszcze jakaś nowość na tuleje wahacza przedniego dolnego: http://poliuretany.olkusz.pl/pl/tuleje-wahacza-przedniego-dolnego-honda-civic-viii-2szt.html

Mam pytanie do was ile średnio zapłacę u mechanika za montaż tego, wiem że najdrożej będzie z montażem tulei belki tylnej :)

lolpik
01-02-15, 13:24
W postach tu i tam, czytałem że ceny ksenonów niby Philipsa zaczynają sie juz od 80 zł, a ja nie mogę znaleźć poniżej 150:/ pomoże ktoś wybrać jakieś dobre z w miarę przyzwoitą ceną? Dzięki:)

szczepar
01-02-15, 13:35
Siemanko wczoraj stalem sie szczesliwym posiadaczem Hani i jak to wlasciciel opowiadal ze nic jej nie dolega dzis pokazal sie Blad silnika P0304 strasznie szarpie silnikiem i wolniej wchodzi na obroty silnik to 1.8 vtec plus gaz 100 tys przejechane mial ktos podobnie ?

Czy szarpie jedynie na gazie czy na benzynie też.
Wymień świece, skasuj błąd, zamień cewki miejscami (4 z 3) , zobacz jaki błąd wyskoczy (jeśli ten sam to do przeglądu linia zapłonu i wtrysku dla cylindra 4 ego z nastawieniem na złe działanie układu przełączania wtrysków )
Jeśli wyskoczy błąd 3 cylindra - cewka do wymiany.

Trzeba brać pod uwagę możliwość spartaczonej instalacji gazowej i jej konsekwencji (głowica/zawory).

Poza tym informacje:
- uzupełnij profil, przywitaj się :P
Informacje o samochodzie:
- jaka instalacja, od kiedy
- samochód z polski czy zagranicy
- nie wierzę w realny przebieg 100kkm z instalacją LPG sprzedany za okazyjne pieniądze.

Zrobić bo i tak potrzeba:
- ustawienie zaworów
- wymianę/kontrolę świec
- z powodu problemów z 4 cylindrem pasuje zmierzyć ciśnienie na cylindrach
To jak to zrobić masz w serwisówce - gdzie i jak ją zdobyć poszukaj w przypiętych tematach.

andi23ct
01-02-15, 16:38
Witaj Szczepar auto ma naprawde tyle przebiegu dostalem duzy segregator z wszystkimi przegladami w ktorym jest wpisany przebieg co roku, Hania jest od 1 wlasciciela Z niemiec bo akurat tutaj mieszkam i tez tutaj bede ja rejestrowal.Poprzedni wlasciciel zamontowal instalacje w autoryzowanym serwisie Hondy za bagatela 2,500 euro :) firmy Frontgas.Dzis robilem tak jak kazales zmienilem swiece miejscami wykasowalem blad i dalej ten sam nastepnie zrobilem tez tak samo z cewkami nic to nie zmienilo dalej jest taki sam blad zapala sie na benzynie na gazie nie sprawdzalem bo trzeba ujechac kilka km a nie mam jeszcze tablic nastepny tydzien podjade do jakiegos mechanika ale tu w niemczech ciezko o dobrego fachowca pozdrawiam

szczepar
01-02-15, 17:18
Proponuje sciągnij serwisówkę i wpisz sobie swój błąd w wyszukiwarkę
Wyskoczy ci temat "Usuwanie usterek wg DTC: P0301 (71), P0302 (72), P0303 (73), P0304 (R18A)"

Przeczytaj go sobie i podejmij decyzję czy sam się z tym bawisz czy dajesz do ASO na diagnozę.
Bo zabawy jest sporo, powodów działania jeszcze więcej.

Proponowałbym nie dawać na naprawę, a jedynie na diagnozę (jeśli to możliwe) albo z limitem kosztów naprawy.
Chyba że znajdziesz mechanika mającego HDS-a bo bez tego to możesz zapomnieć o szybkiej naprawie.

Jak to się stało że samochód podczas kupna działał poprawnie, a tu nagle następnego dnia nie ?
Jesteś to w stanie jakoś wytłumaczyć ?
Czy testy samochodu były robione jedynie na gorącym samochodzie ?

andi23ct
01-02-15, 17:27
Wlasnie nie auto stalo zimne sprawdzane dokladnie reka, jezdzilem Hania okolo 10 km i wszystko bylo ok do domu jechalem ok 40 km tez bylo ok a na drugi dzien przy ogarnianiu auta zapalil sie ten blad i Hania zaczela zle pracowac mozesz mi podpowiedziec skad sciagnac ta serwisowke ? zamowie dzis moze swiece takie same jak tam siedza NgK IZFR6k 11s moze cos pomoze ale jak podmienialem je to dalej byl taki sam blad wiec to chyba nie swiece i jescze jedno pytanie mozna zalozyc jakies inne swiece czy tylko ten model z NGK albo denso ? sa naprawdee drogie:( ?

szczepar
01-02-15, 17:47
Może w
" Przyklejony wątek Przyklejony: Instrukcja serwisowa do Civica 8 gen. PL!!!
Rozpoczęty przez Mayek, 20-01-07 20:20"

Wypadało by się zapoznać przynajmniej z przyklejonymi tematami zanim zacznie się komuś głowę zawracać.

andi23ct
01-02-15, 17:55
Może w
" Przyklejony wątek Przyklejony: Instrukcja serwisowa do Civica 8 gen. PL!!!
Rozpoczęty przez Mayek, 20-01-07 20:20"

Wypadało by się zapoznać przynajmniej z przyklejonymi tematami zanim zacznie się komuś głowę zawracać.

mam to ale nie moge tego uruchomic jakis blad wyskakuje alert java script :(

szczepar
01-02-15, 18:03
Nie jakiś , a konkretny , i nie tobie jedynemu tylko innym.
I jak poszukasz to pewnie było już to poruszane, jak nie tu to na innych forach.

Jako podpowiedź powiem że działa dobrze na XP z IE8

andi23ct
01-02-15, 18:17
spoko Poradzilem sobie teraz odpwiedz mi na pytanie swiec zaplonowych musza byc te co napisalem czy mozna kupic zamienniki ? np bosch itd ?

Grzesiek_P
02-02-15, 10:02
Lusterka w 3d i 5 d sa takie same? Czy lusterka z 9 gen pasuja do 8 gen?

Wie ktos?

daro19828
03-02-15, 19:07
Pompke od spryskiwaczy wymieniłem i pracuje ale ołyn nie leci nadal, to co teraz mozna zrobic?? Pompke kupiłem nowa.

january
03-02-15, 20:40
Wie ktos? w 3/5 są takie same pod warunkiem tylko, że są składane elektrycznie i bez takiej opcji :)więc celuj w takie jakie masz:) z 9 gen to nie wiem, ale pewnie nie podejdą

daro19828
03-02-15, 20:48
Czy po wymianie takiej pompki spryskiwacza nalezy odpowietrzyc uklad czy cos w tym stylu. Bo nie mozliwe zeby nowa pompka nie działała.

Paluch_tcw
03-02-15, 20:55
Czy po wymianie takiej pompki spryskiwacza nalezy odpowietrzyc uklad czy cos w tym stylu. Bo nie mozliwe zeby nowa pompka nie działała.
Nie trzeba, odłącz od pompki wężyk i zobacz czy leci płyn z samej pompki. Jak leci to masz wężyki gdzieś zalamane/ zabrudzone

daro19828
03-02-15, 20:59
Nie trzeba, odłącz od pompki wężyk i zobacz czy leci płyn z samej pompki. Jak leci to masz wężyki gdzieś zalamane/ zabrudzone

A jak nie bedzie lecialo z pompki ??

Paluch_tcw
03-02-15, 21:29
To sprawdź czy dochodzi napięcie do pompki.

daro19828
03-02-15, 21:52
To sprawdź czy dochodzi napięcie do pompki.

Napiecie dochodzi bo pompka pracuje slychac ja, tylko tak jskby nie chciala pociagnac plynu.

Paluch_tcw
03-02-15, 22:15
a odpinałeś wężyk, żeby sprawdzić czy sama pompka płyn podaje ? Może wężyki zapchane ? albo dysze ? Pompkę kupiłeś całkiem nową czy używaną ?

daro19828
04-02-15, 06:21
a odpinałeś wężyk, żeby sprawdzić czy sama pompka płyn podaje ? Może wężyki zapchane ? albo dysze ? Pompkę kupiłeś całkiem nową czy używaną ?
Wlasnie dzis bede rozbiral jeszcze raz, zeby sprawdzic czy pompka podaje plyn tezeba sciagnac wezyk i psiknac powinno lac?? Pompke kupulem nowa.

Paluch_tcw
04-02-15, 07:28
Wlasnie dzis bede rozbiral jeszcze raz, zeby sprawdzic czy pompka podaje plyn tezeba sciagnac wezyk i psiknac powinno lac?? Pompke kupulem nowa.

tak, dokładnie. Ściągnij wężyk i niech druga osoba uruchomi spryskiwacz.

P.S. trzeba było pisać mam pompkę i do świateł i do szyby po przebiegu 40 kkm :)

daro19828
04-02-15, 07:46
tak, dokładnie. Ściągnij wężyk i niech druga osoba uruchomi spryskiwacz.

P.S. trzeba było pisać mam pompkę i do świateł i do szyby po przebiegu 40 kkm :)

Jeszcze nic straconego bo moze byc wadliwa pompka silniczek moze pracowac a nie ciagnie. jak cos to sie odezwe.

djasion
04-02-15, 12:42
Czy płyn w układzie sprzęgła to płyn hamulcowy? Pytam oczywiście o FD7 1.8.
Edit: opcja szukaj nie boli, znalazłem, to ten sam płyn (inny układ hydrauliczny oczywiście).

greku1410
04-02-15, 15:02
gdzie znajde ramke 2din do civica bo na allegro nic takiego nie ma, woec nie wiem czy cos takiego istnieje czy przypadkiem nie trzeba samemu rzeźbić?

voyteck
04-02-15, 16:59
gdzie znajde ramke 2din do civica bo na allegro nic takiego nie ma, woec nie wiem czy cos takiego istnieje czy przypadkiem nie trzeba samemu rzeźbić?

ASO itp :)

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

lolpik
04-02-15, 21:38
Co warto wymienić jak będę zmieniał sprzęgło? Jakieś poduszki czy coś?

irecki26
04-02-15, 21:48

Np. http://www.bartex-caraudio.pl/product_info.php?cPath=27_103&products_id=6267&osCsid=1

greku1410
04-02-15, 22:41
Np. http://www.bartex-caraudio.pl/product_info.php?cPath=27_103&products_id=6267&osCsid=1

cena powalająca, planuje zrobić całe audio w podobnych pieniądzach nie licząc tableta. spróbuje w takim razie sam coś wymodelować, a jak nie to w ostateczności pozostaje to ;) dzieki za link :)

kjmuszek
05-02-15, 01:18
Czy ktoś może wymieniał już świece w 1.4 ? Chciałbym się dowiedzieć czy da radę dojść kluczem do tych świec od strony szyby ?

kobert
05-02-15, 04:22
ja je wyciagalem ale przy okazii regulacji zaworow wiec mialem zdjety dekiel to troszke latwiej. Klucz nasadkowy do swiec,dobrac dlugosc przedluzki i da rade,mysle ze z deklem tez sie da w ten sposob,choc moze byc troche gimnastyki

djasion
05-02-15, 10:05
Wymieniał ktoś może osłony amortyzatorów w FD7? Jakie założyliście? W ASO sztuka 110 netto, w iparts KYB 74 brutto za komplet -będą dobre czy szukać innych?
[EDIT:] W haparts mogą sprowadzić oryginały na 21 marca za 47,80 sztuka. Te co mam jeszcze się nie rozpadły, są popękane. Pytanie, czy warto czekać na oryginał 1,5 miesiąca czy też kupić dzisiaj zamiennik.

Wind 323
05-02-15, 14:26
Witam znalazłem takie coś: http://allegro.pl/swiatla-led-powitalne-logo-honda-2x7w-super-mocne-i5010634901.html
montował ktoś coś takiego jak to się prezentuje w naturze może ktoś ma jakieś fotki. Czego to ludzie nie wymyślą:confused::D

Roof
05-02-15, 14:34
Witam znalazłem takie coś: http://allegro.pl/swiatla-led-powitalne-logo-honda-2x7w-super-mocne-i5010634901.html
montował ktoś coś takiego jak to się prezentuje w naturze może ktoś ma jakieś fotki. Czego to ludzie nie wymyślą:confused::D
.. a czy da się przy pomocy tego wyświetlić film? Na parkingu, albo w korku ( oczywiście kiedy jest ciepło na dworze i jest miejsce na otwarcie drzwi szeroko) zawsze to umiliłoby czas kierowcy i pasażerowi...

greku1410
05-02-15, 17:03

wejdź na forum golfa na pewno co drugi juz takie ma

tutaj masz w lancerze https://imageshack.com/i/nlb0e3j

ale jak dla mnie wieś tańczy i śpiewa (nie żebym obrażał ludzi ze wsi tylko wiadomo co mam na myśli)

szczepar
05-02-15, 20:41
.. a czy da się przy pomocy tego wyświetlić film? Na parkingu, albo w korku ( oczywiście kiedy jest ciepło na dworze i jest miejsce na otwarcie drzwi szeroko) zawsze to umiliłoby czas kierowcy i pasażerowi...

Nie , bo to zwykły laser z dołożoną maskownicą.
A do wyświetlania filmów w rzutnikach używa się specjalnej matrycy z mikrolustrami. (plus masa optyki do kierowania wiązek)

Mugetsu
05-02-15, 20:53
Dobry wieczór :) Nastał dla mnie radosny czas wymiany oleju i filtrów. Z tego powodu mam następującą rozterkę, zastanawiam się jaki filtr powietrza zamontować, oryginał za ok 100 zł, czy może "sportowy" za ok 250 zł.
Przeczytałem wszystkie posty na ten temat na forum i mam problem, bo ten z K&N zakładali użytkownicy wersji benzynowych, natomiast nie znalazłem żadnej informacji, czy takowy pasuje również do ropniaczka ?
Nie chodzi mi o wrażenia dźwiękowe, czy o dodatkowe tysiące narowistych kucy :D, a jedynie o opłacalność tego zakupu, bo jak wiadomo taki filtr można czyścić, nasączać olejkami i przeżyje kolejne generacje Hondy.
Z góry dziękuję :)

kjmuszek
05-02-15, 21:41
ja je wyciagalem ale przy okazii regulacji zaworow wiec mialem zdjety dekiel to troszke latwiej. Klucz nasadkowy do swiec,dobrac dlugosc przedluzki i da rade,mysle ze z deklem tez sie da w ten sposob,choc moze byc troche gimnastyki
Spoko pokombinuje, przedłużki mam więc to nie problem tylko nie wiem jak głęboko siedzą. Te z przodu nie ma problemu z wymianą ale te pod podszybiem to nieporozumienie.

mrozowski
05-02-15, 22:52
Cześć

Oglądał ktoś z Was te auto ?

http://olx.pl/i2/oferta/honda-civic-honda-civic-1-8-executive-navi-63-tys-km-2006-CID5-ID8P9fP.html#:ad9d831b07

Możecie coś więcej powiedzieć?
Mam do przejechania sporo kilometrów, chciałbym się przygotować i dowiedzieć przede wszystkim czy warto ?

artax
05-02-15, 23:57
Cześć

Oglądał ktoś z Was te auto ?

http://olx.pl/i2/oferta/honda-civic-honda-civic-1-8-executive-navi-63-tys-km-2006-CID5-ID8P9fP.html#:ad9d831b07

Możecie coś więcej powiedzieć?
Mam do przejechania sporo kilometrów, chciałbym się przygotować i dowiedzieć przede wszystkim czy warto ?
jesli auto jest z salonu PL to mozna sprawdzić historie.Jesli nie to sprzedający dobrze wie ,ze nie ma bazy na Europę i lipa ze sprawdzenia.Sprawdz to.
pzdr

fireman1014
06-02-15, 00:29
63000 km/9lat, dziadek z Niemiec jeździł tylko do kościoła:). Ponad 500 km ja bym nie jechał po taką "okazję"

mib
06-02-15, 11:12
Akumulator mi zdechł. Kontrolki w świecą się na blado.
Planuje wyjąc aku i pojechać przetestować/wrócić z nowym.
Nie będę musiał używać magicznych sztuczek aby uruchomić auto?? Radio i ustawienia przebiegu pewnie się zresetują, czy coś jeszcze??

butler.gdansk
06-02-15, 11:14
I zegarek pewnie też ;)

mib
06-02-15, 11:17
I zegarek pewnie też ;)

Coś jeszcze??:>

kusiu
06-02-15, 11:57

Czytałem o przypadkach na forum, gdzie było auto zostawione na 5 dni (nie pamiętam już czy z rozładowanym akumulatorem czy po tych 5 dniach się rozładował, wiem że było nie jeżdżone) i był problem z Immobilizerem, po prostu się rozkodował. Lub obroty silnika spadały do takiego stopnia że szarpało, resetowało się ustawienie biegu jałowego - na ile tezy prawdziwe, nie wiem :) Lecz były to nie liczne przypadki. Większość odpina, doładowuję lub bezpośrednio doładowuję i nie ma żadnych problemów :)

Pozdrawiam

Mugetsu
06-02-15, 16:17
Chyba mój post pozostał niezauważony, więc skonstruuję go inaczej.
Czy istnieją, sportowe/wielokrotnego użytku, filtry powietrza do diesla ? Jeśli tak, to czy warto w takowy zainwestować ok 250 zł, czy lepiej pozostać przy OEM-owym za 100 zł ? Nie liczę na dodatkowe kuce, dźwięki czy inne bajery, chodzi o aspekt ekonomiczny :)

greku1410
06-02-15, 16:46
Chyba mój post pozostał niezauważony, więc skonstruuję go inaczej.
Czy istnieją, sportowe/wielokrotnego użytku, filtry powietrza do diesla ? Jeśli tak, to czy warto w takowy zainwestować ok 250 zł, czy lepiej pozostać przy OEM-owym za 100 zł ? Nie liczę na dodatkowe kuce, dźwięki czy inne bajery, chodzi o aspekt ekonomiczny :)

cytując z forum TDI

"W turbodieslu sprężarka podnosi ciśnienie powietrza do zadanej wartości. W przypadku jeżeli przepływ powietrza przez filtr jest wystarczający, to po uzyskaniu zadanego ciśnienia sprężarka nie podnosi go dalej. Jeżeli więc nawet usuniemy filtr powietrza to nie uzyskamy wyższego ciśnienia mieszanki - ergo nie poprawimy napełniania i nie zwiększymy mocy. Czy naszym filtrem będzie wkład ultra-hiper sportowy, czy zwykły papierzak - wyższego ciśnienia nie zobaczymy.

Jednak jest to tylko 95% prawdy. Na precyzyjnej hamowni da się zmierzyć różnicę na korzyść braku wkładu (lub wkładu "sportowego") w stosunku do papierzaka. Dlaczego?

Turbina potrzebuje uzyskać inne obroty i inną moc pracy w zależności, jak łatwo będzie można zasysać powietrze. Jeżeli powietrze dopływające do turbiny jest już rozrzedzone poniżej ciśnienia atmosferycznego z powodu restrykcji (np. filtra powietrza o kiepskim przepływie) to potrzebna będzie wyższa moc, aby uzyskać zadane ciśnienie. Oznacza to że turbina (część turbosprężarki po stronie spalinowej) będzie musiała odebrać więcej energii spalinom, a więc - mocniej "przytkać" wydech. Pogorszy się napełnianie i moc spadnie. Dodatkowo sprężarka uzyska większe straty mechaniczne (bo obraca się szybciej) i być może z powodu zbyt wysokich obrotów - niższą sprawność. Moc silnika nieznacznie bo nieznacznie - ale spadnie (pomimo iż ciśnienie doładowania nie zmieni się), gdy filtr będzie miał za małą wydajność.

Różnice będą jednak niewielkie - wiem to z autopsji

Osobną sprawą jest istotna różnica zasady, na jakiej pracują filtry papierowe i mokre (bawełniane).
Filtry papierowe klinują cząsteczki brudu w splotach swoich włókien. Są przez to dość restrykcyjne dla przepływu ale niezmiernie skutecznie filtrują. Filtry bawełniane bazują na lepkości cieczy (oleju), który ma zatrzymać brud i na zjawiskach elektrostatycznych. Jednak np. krzemowy pył zatrzymują mizernie.

Kto nie wierzy, ten niech sprawdzi - potrzebny wiatraczek lub suszarka, oba rodzaje filtrów, garść pyłu (zamieść ulicę w czynie społecznym).
Dmuchnąć w filtr czym tam mamy. W zamkniętej ręce dotykającej filtra trzymać pył. Otworzyć rękę nieznacznie, aby pył był niezbyt gwałtownie wydmuchiwany. Patrzeć pod światło z drugiej strony - co przejdzie.
Przez papierzak nie przejdzie dokładnie nic. A przez "sportowy"? Pobawcie się sami..."

Pył będzie uszkadzał łopatki turbiny, bardzo pomalutku je ścierając aż będzie trzeba wymienić. wydaje mi się że szkoda silnika na to po prostu :)

lolpik
06-02-15, 20:20
t
Mi jak ostatnio padł, i próbowałem go ratować lądując cała noc (na odpiętych klemach) to nic się nie stało jak tylko reset zegarka. Zresztą zawsze po odpięciu w naszej hani resetował się tylko zegarek. A kontrolki to trzeba rozjaśnić, bo po prostu przygasają po odpięciu aku. (w wielu autach tak jest, a czy we wszystkich to nie wiem).

pk015
06-02-15, 20:33
Dzień dobry. Po naprawie skladania lusterek (wymiana bezpieczników polimerowych) lusterka działały bez zarzutu ale za którymś razem złożyły się i juz nie rozłożyły proszę o poradę

artax
06-02-15, 20:37
cytując z forum TDI

"W turbodieslu sprężarka podnosi ciśnienie powietrza do zadanej wartości. W przypadku jeżeli przepływ powietrza przez filtr jest wystarczający, to po uzyskaniu zadanego ciśnienia sprężarka nie podnosi go dalej. Jeżeli więc nawet usuniemy filtr powietrza to nie uzyskamy wyższego ciśnienia mieszanki - ergo nie poprawimy napełniania i nie zwiększymy mocy. Czy naszym filtrem będzie wkład ultra-hiper sportowy, czy zwykły papierzak - wyższego ciśnienia nie zobaczymy.

Jednak jest to tylko 95% prawdy. Na precyzyjnej hamowni da się zmierzyć różnicę na korzyść braku wkładu (lub wkładu "sportowego") w stosunku do papierzaka. Dlaczego?

Turbina potrzebuje uzyskać inne obroty i inną moc pracy w zależności, jak łatwo będzie można zasysać powietrze. Jeżeli powietrze dopływające do turbiny jest już rozrzedzone poniżej ciśnienia atmosferycznego z powodu restrykcji (np. filtra powietrza o kiepskim przepływie) to potrzebna będzie wyższa moc, aby uzyskać zadane ciśnienie. Oznacza to że turbina (część turbosprężarki po stronie spalinowej) będzie musiała odebrać więcej energii spalinom, a więc - mocniej "przytkać" wydech. Pogorszy się napełnianie i moc spadnie. Dodatkowo sprężarka uzyska większe straty mechaniczne (bo obraca się szybciej) i być może z powodu zbyt wysokich obrotów - niższą sprawność. Moc silnika nieznacznie bo nieznacznie - ale spadnie (pomimo iż ciśnienie doładowania nie zmieni się), gdy filtr będzie miał za małą wydajność.

Różnice będą jednak niewielkie - wiem to z autopsji

Osobną sprawą jest istotna różnica zasady, na jakiej pracują filtry papierowe i mokre (bawełniane).
Filtry papierowe klinują cząsteczki brudu w splotach swoich włókien. Są przez to dość restrykcyjne dla przepływu ale niezmiernie skutecznie filtrują. Filtry bawełniane bazują na lepkości cieczy (oleju), który ma zatrzymać brud i na zjawiskach elektrostatycznych. Jednak np. krzemowy pył zatrzymują mizernie.

Kto nie wierzy, ten niech sprawdzi - potrzebny wiatraczek lub suszarka, oba rodzaje filtrów, garść pyłu (zamieść ulicę w czynie społecznym).
Dmuchnąć w filtr czym tam mamy. W zamkniętej ręce dotykającej filtra trzymać pył. Otworzyć rękę nieznacznie, aby pył był niezbyt gwałtownie wydmuchiwany. Patrzeć pod światło z drugiej strony - co przejdzie.
Przez papierzak nie przejdzie dokładnie nic. A przez "sportowy"? Pobawcie się sami..."

Pył będzie uszkadzał łopatki turbiny, bardzo pomalutku je ścierając aż będzie trzeba wymienić. wydaje mi się że szkoda silnika na to po prostu :)
filtr OEM jest nasączany takze dobrze filtruje powietrze idące na turbinę.W zupełności starcza.W sadzomiocie powera szuka się w chipie.Silnik 2,2, jest podatny na takie zabiegi.
pzdr

Winni
06-02-15, 21:47
Pilnie potrzebuje informacji :

W jaki sposób podłączyć do 1.8 ciśnienie i temperaturę oleju? Standartowy adapter-podkładka jest za duża, przez metalowy kołnierz wkoło filtra oleju jest bardzo mało miejsca...

Za wszystkie informacje serdecznie dziękuję :)

Mugetsu
06-02-15, 21:53
Dzięki za opinie :) Jak wspomniałem wcześniej nie chodziło mi o uzyskanie "straszliwej" mocy, a raczej o ekonomie. Jak wiadomo te "sportowe" filtry można wielokrotnie wyjmować, czyścić, serwować masaże olejkami i jest jak nowy. Gwarancje na nie to podobno milion kilometrów :D Z tym że:
a) nie za bardzo mogę znaleźć takowy do ropniaka,
b) wyczytałem na forum, że te nieoryginalne żyją własnym życiem i próbują kontaktować się z kierowcą xD
Dlatego zastanawiam się czy warto :)

greku1410
07-02-15, 12:36
Dzięki za opinie :) Jak wspomniałem wcześniej nie chodziło mi o uzyskanie "straszliwej" mocy, a raczej o ekonomie. Jak wiadomo te "sportowe" filtry można wielokrotnie wyjmować, czyścić, serwować masaże olejkami i jest jak nowy. Gwarancje na nie to podobno milion kilometrów :D Z tym że:
a) nie za bardzo mogę znaleźć takowy do ropniaka,
b) wyczytałem na forum, że te nieoryginalne żyją własnym życiem i próbują kontaktować się z kierowcą xD
Dlatego zastanawiam się czy warto :)

jak chcesz używać długo i bezawaryjnie auta to odpowiedź brzmi nie warto zakładać poza tym te płyny nie są tanie i nie widze w tym oszczędności

Winni
07-02-15, 16:31
"Pilnie potrzebuje informacji :

W jaki sposób podłączyć do 1.8 ciśnienie i temperaturę oleju? Standartowy adapter-podkładka jest za duża, przez metalowy kołnierz wkoło filtra oleju jest bardzo mało miejsca...

Za wszystkie informacje serdecznie dziękuję :)"

Podbijam bo pilne, może ktoś się znajdzie co wie co i jak?

TRAFO
07-02-15, 17:23
Fizycznie to nie wiem, ale programowo to można spróbować wykorzystać ELMa i jakąś aplikację. Dawno nie odpalałem, ale być może torque czyta te parametry. Są też programy pod WinCE na nawigację z BT i może tam też da się coś odczytać.

szczepar
07-02-15, 19:07
"Pilnie potrzebuje informacji :

Za wszystkie informacje serdecznie dziękuję :)"

Podbijam bo pilne, może ktoś się znajdzie co wie co i jak?

Może głupi sposób, ale u.... kołnierz ? :D

Mugetsu
07-02-15, 19:16
jak chcesz używać długo i bezawaryjnie auta to odpowiedź brzmi nie warto zakładać poza tym te płyny nie są tanie i nie widze w tym oszczędności

Taki też był mój zamysł i zamówiłem orydżinala :D Chciałem tylko zasięgnąć opinii osób bardziej zaznajomionych z tematem. Dzięki za wszystkie wypowiedzi.

Exsia
07-02-15, 19:45
Witam ,mam drganie w podlodze od strony pasazera ,jak jade bardzo wolno (toczy sie) nie czuc jak przyspiesze ale ta max do 40 to czuc jak by takie bicie ocieranie nie wiem jak to nazwac,ale jako kierowca tego nie czuc ani w kierownicy ani w podlodze,zawieszenie kompletne bylo robione opony nowe kola wywazone zbieznosc zrobiona,nawet zmienialem kola tyl na przud i nic,spotkal sie ktoc z takim problemem

lolpik
08-02-15, 13:04
Witam ,mam drganie w podlodze od strony pasazera ,jak jade bardzo wolno (toczy sie) nie czuc jak przyspiesze ale ta max do 40 to czuc jak by takie bicie ocieranie nie wiem jak to nazwac,ale jako kierowca tego nie czuc ani w kierownicy ani w podlodze,zawieszenie kompletne bylo robione opony nowe kola wywazone zbieznosc zrobiona,nawet zmienialem kola tyl na przud i nic,spotkal sie ktoc z takim problemem

Zawieszenie kompletne robiłeś - czyli rozumiem ze sworzeń na wahaczu od strony pasażera masz regenerowany bądź nowy wahacz? tak?
Jak nie to tam bym szukał, miałem podobna sytuacje.

kusiu
08-02-15, 13:59
Zawieszenie kompletne robiłeś - czyli rozumiem ze sworzeń na wahaczu od strony pasażera masz regenerowany bądź nowy wahacz? tak?
Jak nie to tam bym szukał, miałem podobna sytuacje.

Witam serdecznie, jeśli chodzi o sworzeń na wahaczu (wersja type S) nie ma możliwości chyba regeneracji jeśli chodzi o sworzeń zgadza się czy czegoś nie wiem? Jest aluminiowy :)

Exsia
08-02-15, 15:35
wahacze byl oba wymienione na nowe i drazek kierowniczy po lewje stronie (pasazera,bo to anglik)

prz3mo
08-02-15, 16:10
Witam serdecznie, jeśli chodzi o sworzeń na wahaczu (wersja type S) nie ma możliwości chyba regeneracji jeśli chodzi o sworzeń zgadza się czy czegoś nie wiem? Jest aluminiowy :)

Tak, wahacze w naszych "ufo" są z alu. Ja ostatnio miałem uszkodzony sworzeń, musiałem wymienić cały wahacz. Niestety.

kusiu
08-02-15, 20:02
Tak, wahacze w naszych "ufo" są z alu. Ja ostatnio miałem uszkodzony sworzeń, musiałem wymienić cały wahacz. Niestety.

Po czym stwierdzić że sworzeń jest do wymiany? Podpowiedz proszę jaki brałeś wahacz bo jest za nie całe 300 zł jak i za 500 zł oraz czy jesteś zadowolony..

Pozdrawiam

mib
09-02-15, 07:33
Akumulator mi zdechł. Kontrolki w świecą się na blado.
Planuje wyjąc aku i pojechać przetestować/wrócić z nowym.
Nie będę musiał używać magicznych sztuczek aby uruchomić auto?? Radio i ustawienia przebiegu pewnie się zresetują, czy coś jeszcze??

Akumulator wymieniłem na coś takiego http://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/akumulator-48ah-430a-p-yuasa-silver-ybx5053-p-1509.html
Auto sprawdzone czy prąd nie ucieka.
Podłączenie bezproblemowe- do ustawienia zegarek i nic więcej.

filipfm
09-02-15, 10:38
Ktoś gdzieś widział firmę sprowadzającą 8gen ufo na części z wysp?
Chcę kupic lampy przednie, zeby sobie poeksperymentować z przeróbką na soczewkę i pomyślałem, że z anglika będzie taniej :)
Na allegro nie widziałem, a wszystkie tanie egzemplarze mają pourywane łapy :/ niby do nauki by mogło być, ale jak mi wyjdzie to chciałbym je założyć a nie rzeźbić od nowa w swojej zdjętej z auta

szymon16v
09-02-15, 11:34
Raczej wszystkie na części, nawet z wysp to rozbitki, więc trzeba przeszukiwać allegro:)

filipfm
09-02-15, 11:44
Raczej wszystkie na części, nawet z wysp to rozbitki, więc trzeba przeszukiwać allegro:)

No wlasnie na allegro nie wpadly mi w oko (ani w wyszukiwarke) zadne lampy a anglika. Sporo jest lamp bez uchwytow, potem cenowo zamienniki TYC a potem sie zaczynaja OEM w sensownym stanie, ale to juz za drogo jak na eksperymenty. A skoro i tak wcisnalbym tam soczewke, to moglyby byc z angola :) ale bede szukal, to nic pilnego

agrttc
09-02-15, 11:56
Apropos lamp, czy da sie w nich pomalować środek na czarno bez wielkiej szkody dla świecenia? Chodzi o efekt mnie więcej taki jak ma butler w swoich lampach, tylko bez soczewki.

filipfm
09-02-15, 12:11
Apropos lamp, czy da sie w nich pomalować środek na czarno bez wielkiej szkody dla świecenia? Chodzi o efekt mnie więcej taki jak ma butler w swoich lampach, tylko bez soczewki.

Zalezy jak mocno pomalujesz, jak same ramki to nie powinno byc problemu, ale jak zrobisz czarne wnetrze to beda swiecic jak postojowki :)

agrttc
09-02-15, 12:36
No właśnie tego się boję :) bez soczewek chyba sie nie uda...

filipfm
09-02-15, 12:55
No właśnie tego się boję :) bez soczewek chyba sie nie uda...

No nie ma jak, wiazke ksztaltuje odblysnik, ktory bys zamalowal :)

agrttc
09-02-15, 14:21
W niektórych autach się tak dało, poprzednio w leonie tak miałem i to fajnie wyglądało. Trzeba bedzie się chyba do hidretrofit uśmiechnąć, tyle że nie siedze w PL i auto ciągle używane i nie bardzo mam jak to zorganizować...

Kasio
09-02-15, 16:20
Pytanie odnośnie ogrzewania było tu niedawno poruszane.... i jeśli się nie mylę silnik diesla jak jest zimny ma dogrzewanie wnętrza .Musiałem dziś chwile na parkingu posiedzieć w samochodzie, zauważyłem że gdy zmniejsza się temperaturę z 26°c do 25°c pod deską słychać "cykanie" tak jakby przełącznik elektromagnetyczny ,nie słychać tego dźwięku gdy się zwiększa temperaturę i proszę nie mylić z przełączaniem klapek nawiewu :) sprawdźcie w swoich brykach na rozgrzanym silniku czy też występuje taki dźwięk i czy ma to coś wspólnego z ....... czymś ? :D

lolpik
09-02-15, 21:04

Po czym stwierdzić że sworzeń jest do wymiany? Podpowiedz proszę jaki brałeś wahacz bo jest za nie całe 300 zł jak i za 500 zł oraz czy jesteś zadowolony..

Pozdrawiam

Mam type S, wydarłem wahacz i dałem do regeneracji sworzeń. Wahacz wrócił pomalowany jak nowy i z wmontowanym nowym sworzniem. Prawdopodobnie odcinali coś od dołu, wypukiwali stary sworzeń, wprasowywali nowy i jakoś zaślepiali. Zapłaciłem 180zł, ogólnie zakład specjalizuje się w zawieszeniach i nie są specjalnie tani, do tej pory problemów nie mam z tym wahaczem, a i gwarancje chyba rok albo dwa dawali.
Jestem zadowolony.

Po czym stwierdziłem że sworzeń do wymiany? Coś tam chrobotało pod nogami u pasażera:D a i na przeglądzie gościu powiedział że to będzie pierwsze do wymiany niedługo.

donelvis
09-02-15, 21:23
Mam type S, wydarłem wahacz i dałem do regeneracji sworzeń. Wahacz wrócił pomalowany jak nowy i z wmontowanym nowym sworzniem. Prawdopodobnie odcinali coś od dołu, wypukiwali stary sworzeń, wprasowywali nowy i jakoś zaślepiali. Zapłaciłem 180zł, ogólnie zakład specjalizuje się w zawieszeniach i nie są specjalnie tani, do tej pory problemów nie mam z tym wahaczem, a i gwarancje chyba rok albo dwa dawali.
Jestem zadowolony.

Po czym stwierdziłem że sworzeń do wymiany? Coś tam chrobotało pod nogami u pasażera:D a i na przeglądzie gościu powiedział że to będzie pierwsze do wymiany niedługo.

jakiej marki sworzeń zamontowali ci magicy?

lolpik
09-02-15, 21:57
jakiej marki sworzeń zamontowali ci magicy?

Nie pytałem, w każdym razie wyglądał identycznie jak tamten poprzedni, z tym że nowa guma i ładniutki gwint ze śróbka i dało się go poruszyć:D a może jakoś go zregenerowali? :confused:

donelvis
09-02-15, 22:13
Nie pytałem, w każdym razie wyglądał identycznie jak tamten poprzedni, z tym że nowa guma i ładniutki gwint ze śróbka i dało się go poruszyć:D a może jakoś go zregenerowali? :confused:

w sumie regeneracja polega chyba na wymianie tego tworzywa czy teflonu, więc sama metalowa część sworznia może i zostaje oryginalna...

kusiu
09-02-15, 22:26
Ma ktoś namiary z małopolski na firmę która regeneruje sworznie w wahaczu aluminiowym? :)

godles1991
10-02-15, 13:03
Panowie, mam takie pytanie, czy u was też występuje takie coś w aucie,??? Czym to może być spowodowane???.

Honda Civic ufo, obroty: http://youtu.be/gvItLa4XVf4

kristiano7
10-02-15, 16:20
Panowie, mam takie pytanie, czy u was też występuje takie coś w aucie,??? Czym to może być spowodowane???.

Wydaje mi sie, ze to nie jest problem tylko poprostu im wiecej wlaczone typu swiatla, radio, nawiew obroty bede delikatnie wyższe, a jak wszystko wyłączysz ba posoju to spadną :)

szczepar
10-02-15, 16:33

Normalne - kazdy większy odbiornik elektryczny : ruch kierownicą, załączenie sprzęgła klimy, światła, podgrzewanie szyby - podwyższa delikatnie obroty.
Jedynie do czego można się doczepić to subiektywność tych "delikatnie" jeśli uważasz ze jest to za dużo to uczenie biegu jałowego.
W 1.4 moze być to widać bardziej niż w 1.8 - pytaj Kolbert-a o to on ma 1.4 to ci powie czy w 1.4 skoki jałowego są na tyle duże.

marcin001984
10-02-15, 20:20
To ja zauważyłem u siebie jak stałem w nocy pod domem na włączonym silniku i z zapalonymi światłami coś takiego; podciągnąłem kilka razy do góry guzik od podnoszenia szyb i w tym momencie delikatnie przygasały światła mijania. Akumulator ma półtora roku.
PS: na filmiku widzę spalanie 7.9 l. To dużo jak na 1.4. Tyle u mnie spala 1.8 przy dynamicznej jeździe

woPo
10-02-15, 20:41
Którędy najszybciej wymienić podświetlenie tablicy? Dostać się tam można od zewnątrz? Sorry za pytanie chłopaki, wiem, że w lamerskie, ale nawet tam nie zaglądałem... ;)

kjmuszek
10-02-15, 20:44
To ja zauważyłem u siebie jak stałem w nocy pod domem na włączonym silniku i z zapalonymi światłami coś takiego; podciągnąłem kilka razy do góry guzik od podnoszenia szyb i w tym momencie delikatnie przygasały światła mijania. Akumulator ma półtora roku.
PS: na filmiku widzę spalanie 7.9 l. To dużo jak na 1.4. Tyle u mnie spala 1.8 przy dynamicznej jeździe
Dokładnie, w 1.4 takie skoki są bardziej widoczne. Nawet jak szybę opuszczasz, ale światła czy klima są bardziej widoczne w 1.4 niż w 1.8. Takie wahania może też spowodować włączenie wentylatora. To normalne więc nie ma się czym przejmować :)

filipfm
10-02-15, 21:04
Którędy najszybciej wymienić podświetlenie tablicy? Dostać się tam można od zewnątrz? Sorry za pytanie chłopaki, wiem, że w lamerskie, ale nawet tam nie zaglądałem... ;)

Od srodka, zdejmujesz zaslepke i wszystko.widac

lis.w
10-02-15, 21:04
Witam. Pytanie jaki olej do silnika Honda Civic 1.8 2007 ROK.

Saawrel
10-02-15, 21:26

Tu masz 125 stron o olejach http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?99432-Olej-silnikowy-!!!&highlight=olej

donelvis
10-02-15, 21:37

najlepiej nie podrabiany:)

woPo
10-02-15, 21:59
Od srodka, zdejmujesz zaslepke i wszystko.widac

Dzięki Filip!

pawcioo
10-02-15, 22:12
Dzień dobry. Czy macie jakiś sposób na skasowanie migającej kontrolki Check na przemian z migającą kontrolka od świec żarowych? I poproszę o poradę jak sprawdzić samemu świece żarowe? Mam kabel diagnostyczny na OBDII ale nie mam programu do kompa, czy ktoś doradzi gdzie i jaki ściągnąć z netu jakiś program? Z góry dziękuję!

marcin001984
10-02-15, 22:19

Ukrócę Ci mękę czytania 125 stron o olejach i podpowiem że najlepsze opinie zbiera Motul. Inne bardzo dobre to np. Amsoil, Liquy Moly, Valvoline. Ja stosuję lepkość 0W30 i jestem bardzo zadowolony. Każdy sprzedawca Motula powinien mieć certyfikat na bieżący rok to wtedy jest pewność ze to nie podróbka!

szczepar
10-02-15, 22:25
Dzień dobry. Czy macie jakiś sposób na skasowanie migającej kontrolki Check na przemian z migającą kontrolka od świec żarowych? I poproszę o poradę jak sprawdzić samemu świece żarowe? Mam kabel diagnostyczny na OBDII ale nie mam programu do kompa, czy ktoś doradzi gdzie i jaki ściągnąć z netu jakiś program? Z góry dziękuję!

Kontrolka świec żarowych potrafi świecić nie-tylko przy świecach, np jak ktoś wyjmie przekaźnik od klimy na włączonym silniku.

Kabel na OBDII - zależy czy obsługuje magistrale CAN czy nie. ;)
Poszukaj tematu o interfejsach / programach - tam były przykłady programów jak pamiętam.

uniu1
10-02-15, 22:42
Migająca kontrolka świec żarowych ma związek z cisnieniem w układzie wtrysku a co za tym idzie mogą to być wtryski, czujnik ciśnieina na listwie, zawór zwrotny na listowie, pompa cr oraz świece. Najlepiej podaj nr błędu i wtedy cos sie rozjaśni

kobert
11-02-15, 08:21

tez mam te spadki obrotow,chociaz musial bym zwrocic uwage bo wydaje mi sie ze nie az tak duze. I takie spadki napiecia jak np klima sie zalaczy to norma. W wakacje jak jechalem do chorwacji,gdzies na autostradzie palilo sie swiatlo gorne i zauwazylem przygasanie,az mi sie goraco zrobilo bo pomyslalem ze alternator pada :) dopiero po chwili zajarzylem ze tak ma byc :) ale to spalanie bardzo duze ci pokazuje,ja takiego nie mam nawet jak jezdze bardzo malo i na krotkich odcinkach. Chyba ze go pilujesz ostro :)

pawcioo
11-02-15, 09:53
dzięki za podpowiedzi, sprawdzilem metoda na sreberko mostkując nie ma żadnego numeru błędu, kontrolka nadal miga zapala się zima jak nie poczekam aż zgaśnie kontrolka świec żarowych przy odpalaniu a odpalę, wtedy sie zapala. chyba bede musiał jechac na kompa.

uniu1
11-02-15, 12:12
Metodą na srebeko nie sprawdzisz błedów silnik i jego osprzętu. Ta metoda tylko weryfikuje urządzenia podpięte do micu

Dawid6971
11-02-15, 18:07
Witam.
Mam problem z moją Honda UFO z 2006r.
Moja dziewczyna miała bliskie spotkanie ze znakiem i jest teraz problem z poduszkami, a mianowicie świeci kontrolka poduszek, poduszki oczywiście całe, ale na kompie pokazuję błąd czujnika zderzeniowego prawego.
Kupiłem czujnik, zamontowałem, ale rożni sie dwoma cyframi w kodzie i błąd pozostał, czy czujnik musi mieć dokładnie ten sam kod, czy poprostu problem tkwi gdzieś głębiej ?
Pozdrawiam

andi23ct
11-02-15, 18:48
Witam czy do hondy civic rok 2009 pasuja alufelgi od hondy accord 2004 mam zimowki na alufelgach ale niewiem czy beda pasowac dzieki

filipfm
11-02-15, 19:28
Witam czy do hondy civic rok 2009 pasuja alufelgi od hondy accord 2004 mam zimowki na alufelgach ale niewiem czy beda pasowac dzieki

Beda. Chyba nawet opony w tym samym rozmiarze byly w Acc 7gen

andi23ct
11-02-15, 19:36
dzieki ;)

andkas
11-02-15, 22:08
Powinieneś zresetować błąd a poza tym takie pytania zadajemy tutaj: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?203172-Szybkie-pytanie-szybka-odpowied%BC-vol-2, po co zakładać nowy wątek.

Dawid6971
11-02-15, 22:53
co znaczy zresetować błąd ? po podłączeniu drugiego czujnika błąd kompem usunąłem, ale nadal jest błąd obecny.

Silent
11-02-15, 23:30
Skoro wymieniłeś czujnik i skasowałeś błąd a on ciągle widnieje jako aktywny znaczy że masz uszkodzony czujnik.

Dawid6971
12-02-15, 12:59
Czujnik założyłem inny, ale różni się dwoma cyframi w kodzie i chodzi mi o to czy kod musi być dokładnie taki sam, czy po prostu problem leży gdzieś głębiej niż czujnik ?

buri
12-02-15, 14:23
Witam.
Mam problem z moją Honda UFO z 2006r.
Moja dziewczyna miała bliskie spotkanie ze znakiem i jest teraz problem z poduszkami, a mianowicie świeci kontrolka poduszek, poduszki oczywiście całe, ale na kompie pokazuję błąd czujnika zderzeniowego prawego.
Kupiłem czujnik, zamontowałem, ale rożni sie dwoma cyframi w kodzie i błąd pozostał, czy czujnik musi mieć dokładnie ten sam kod, czy poprostu problem tkwi gdzieś głębiej ?
Pozdrawiam

pewnie kupiles czujnik boczny zamiast przedniego
kup wlasciwy, z dokladnei takim samym numerem i powinno byc ok..
tez mialem ten blad tylko czujnika przedniego lewego i wymiana czujnika rozwiazala problem

jaki dokladnie miales kod bledu?

Dawid6971
12-02-15, 15:55
nie pamietam, jaki był kod błędu, postaram się to sprawdzić i napisze. Czujnik który kupiłem był od Civica 2.2d. Występowały w ogóle różne czujniki zderzeniowe czy wszystkie wersje silnikowe miały ten sam ? Możliwe, że dali mi po prostu boczny i dlatego błąd pozostał, dzięki za pomoc :)

vitia
12-02-15, 19:13
koledzy takie pytanie czy tylne lampy od kierunkowskazow z 09 rok podejdo mi do 06r chodzi mi o podpiecie czy maja takie same wtyczki

Winni
12-02-15, 19:28
Trzeba albo twoje wtyczki do żarówki ( chyba od kierunków jak dobrze pamiętam) trochę przyciąć, albo jak kupisz lampę ze wtyczkami z 2009 użyć tych :) Użyj funkcji szukaj, gdzieś to tutaj było dokładniej opisane :)

vitia
12-02-15, 19:33
ok dzieki Winni

grypsownik
13-02-15, 12:02
W civic 2.2 przepustnica jest z przodu silnika ? Tak? Taki gruby wąż idzie do niego ? Po jest przepustnica. Bo przewód od filtra powietrza idzie do turbo tak ?
i czy po czyszczeniu trzeba uczyć biegu jałowego?

Odnośnie klimatyzacji jak można sprawdzić czy brakuje już czynnika wyczyść układ klimatyzacji czy coś innego żeby wiedzieć kiedy naładować

Patryk231
13-02-15, 14:06
Witam wszystkich! Jestem nowy na tym forum ale również świeżym posiadaczem Hondy Civic 1.4is 90km. Nie miałem wcześniej żadnego samochodu dlatego czasem będą padały banalne pytania :P , otóż nie działa mi klamka ze strony pasażera. Gdy próbuje otworzyć drzwi zachowują się tak jakby były cały czas zamknięte (klamka stawia opór ale nie otwiera drzwi). Od wewnątrz klamka działa jak należy jednak zauważyłem, że blokada drzwi (lock) lata luźno). Co myślicie to na bank wina klamki i zamawiać zamiennik, czy może jest uszkodzone coś wewnątrz drzwi i należy rozkręcić zorientować się co jest nie tak i dopiero planować zakupy?

mickee
13-02-15, 14:17
Witam wszystkich! Jestem nowy na tym forum ale również świeżym posiadaczem Hondy Civic 1.4is 90km. Nie miałem wcześniej żadnego samochodu dlatego czasem będą padały banalne pytania :P , otóż nie działa mi klamka ze strony pasażera. Gdy próbuje otworzyć drzwi zachowują się tak jakby były cały czas zamknięte (klamka stawia opór ale nie otwiera drzwi). Od wewnątrz klamka działa jak należy jednak zauważyłem, że blokada drzwi (lock) lata luźno). Co myślicie to na bank wina klamki i zamawiać zamiennik, czy może jest uszkodzone coś wewnątrz drzwi i należy rozkręcić zorientować się co jest nie tak i dopiero planować zakupy?

Po piersze piszesz nie w swoim dziale (to jest 8 gen.). Po drugie to odpowiedziałeś sobie sam - rozkręć drzwi i zobacz co się stalo.

WADE1982
13-02-15, 16:08
witam wszystkich!
czy ktoś może z WAS montował bądź przekładał sam licznik "licznik wyświetlacz" http://allegro.pl/licznik-zegar-wyswietlacz-honda-civic-ufo-viii-i5070090536.html , czy istnieje jakiś najprostszy sposób by to dziadostwo przełożyć czy niestety trzeba zdemontować deskę ?

dzięki wszystkim za odpowiedź .....

fireman1014
13-02-15, 19:08
Kolego "grypsownik" sam to możesz tylko odgrzybić klimatyzację. Do środka nie zajrzysz. Ciśnienie wewnątrz układu od 6 do 26 atm. Jak brakuje czynnika to nie chłodzi, czasem słychać syczenie z nawiewów jak jest za mało czynnika. Z klimą wyłącznie do warsztatu nie koniecznie ASO :mad:,tam podłączają pod automat, który wysysa czynnik z olejem, osusza układ, sprawdza szczelność i napełnia nowym lub oczyszczonym, osuszonym starym gazem i zawsze dodaje nowy olej. Cena (jak nie potrzeba nowego gazu) to ok. 80-150 zł, jak uzupełnienie gazu to ok. 250 zł. zależy od miejsca w kraju. czas operacji ok. 1 godz. Jak gazu nie ma wcale to zaczynają się schody: układ jest nieszczelny to należy szukać nieszczelności i obowiązkowo wymienić osuszacz (bywa, że chłodnica ta z przodu (przegnije) czasem parownik (kolo nagrzewnicy) rozszczelni się, gorzej jak sprężarka się rozszczelni wtedy koszty na pewno przekroczą 1000 a i 2000 zł też może brakować.

TRAFO
13-02-15, 20:10
witam wszystkich!
czy ktoś może z WAS montował bądź przekładał sam licznik "licznik wyświetlacz" http://allegro.pl/licznik-zegar-wyswietlacz-honda-civic-ufo-viii-i5070090536.html , czy istnieje jakiś najprostszy sposób by to dziadostwo przełożyć czy niestety trzeba zdemontować deskę ?

dzięki wszystkim za odpowiedź .....

Najpierw trzeba zdjąć osłonę wskaźników: LINK (http://www.fn2workshop.com/workshop/pl/html/000000000000249.html)
a potem już demontuje się sam szybkościomierz: LINK (http://www.fn2workshop.com/workshop/pl/html/000000000000223.html)

Cetna Type S
13-02-15, 20:30
Panowie, da radę wymienić przyciski na radiu? Bo 3 z nich mi się "zmarszczyły" i myślałem o kupnie uszkodzonego i wymianie tylko tych uszkodzonych.

kobert
13-02-15, 20:36
mi klima dziala dobrze ale syczenie czasem slychac gdzies tam pod deska,to znaczy ze mam za malo czynnika? Latem sprawdzali mi w warsztacie klimy i gosc powiedzial ze jak chlodzi dobrze to nic nie trzeba robic. Cos tam sprawdzal podlaczal jakies zegary i wszystko wyszlo mu ze jest ok. No chyba ze slabo by chlodzila,a chlodzila dobrze...przynajmniej latem,teraz to niewiem

fireman1014
13-02-15, 20:46
Skoro coś tam podłączali :) i mówili, że jest ok tzn, że jest ok. Kolega "grypsownik" pytał o wstępne rozpoznanie awarii klimy (tak przynajmniej to odebrałem) dlatego napisałem, że czasami słychać syczenie, a i syczenie nie zawsze jest dla każdego takie same. Podałem ogólne zasady rozpoznawania niedomagań klimy. Dlatego napisałem też, że najlepszą metodą jest podłączenie pod automat i Ty Kolego wybrałeś tą najlepszą. Niektórzy specjalisci od klimy zalecają co dwa trzy lata podłączyć uklad klimy pod ten uutomat, osuszyć czynnik i całą instalację jak pisałem jak nie brakuje czynnika to tylko ok. 100 zl i ok. 1 godziny w warsztacie a pewność gwarantowana.

grypsownik
13-02-15, 20:54
Ile stopni wam dmucha na włączonej klimatyzacji na LO???

I czy w naszych autach jest jakiś czujnik który nie włączy klimatyzacji przy niskiej temperaturze ???

stawnasto
13-02-15, 21:43
Witam
Posiadam Honde Ufo 1.8 benzyna 2007r.
padło wspomaganie kierownicy, po włączeniu silnika wspomaganie chodzi kilka chwil ale jest uczucie na kierownicy jakby opona tak jakby przeskakiwała... i po chwili wyskakuje błąd check sterring i wspomaganie przestaje działać.

Oddałem do mechanika, powiedział że na 99% padł silnik w elektryczny w przekładni kierowniczej, kupiłem używaną przekładnie, mechanik założył i nie działa Sad

Pytanie czy po prostu kupiłem trefną część czy czasem problem leży jeszcze gdzieś indziej?? Jak ktoś spotkał się z podobnym problemem to pomoc mile widziana...

donelvis
13-02-15, 21:48
Ile stopni wam dmucha na włączonej klimatyzacji na LO???

I czy w naszych autach jest jakiś czujnik który nie włączy klimatyzacji przy niskiej temperaturze ???

u mnie wyszło coś 3,5 stopnia.
klima nie włączy się gdy na parowniku będzie poniżej 6 stopni bodajże.

uniu1
13-02-15, 23:18
Witam
Posiadam Honde Ufo 1.8 benzyna 2007r.
padło wspomaganie kierownicy, po włączeniu silnika wspomaganie chodzi kilka chwil ale jest uczucie na kierownicy jakby opona tak jakby przeskakiwała... i po chwili wyskakuje błąd check sterring i wspomaganie przestaje działać.

Oddałem do mechanika, powiedział że na 99% padł silnik w elektryczny w przekładni kierowniczej, kupiłem używaną przekładnie, mechanik założył i nie działa Sad

Pytanie czy po prostu kupiłem trefną część czy czasem problem leży jeszcze gdzieś indziej?? Jak ktoś spotkał się z podobnym problemem to pomoc mile widziana...

Niektóre ufo miały problem z modułem wspomagania który odłaczał wspomaganie i to raczej jego bym wymienił
Jak chcesz to mam taki moduł

kobert
14-02-15, 01:20
ale jednak syczenie jest u mnie slyszalne,w sumie od kiedy mam auto 1,5roku to zawsze sie pojawialo,a czy ilosc czynnika jest odpowiednia mozna zdaje sie dowiedziec dopiero po wypuszczeniu go zwazeniu wiec moza mam juz za malo. Zwlaszcza ze jak Donelvis pisze ze wieje mu 3,5stopnia to u mnie chyba az takie chlodne nie lecialo,mierzylem to latam,juz nie pamietam ile bylo ale wydaje mi sie ze sporo wiecej. Byc moze trzeba bedzie przed latem spuscic czynnik i zrobic porzadek

spider785
14-02-15, 09:51
Witam. Co może być przyczyną bardzo słabego hamowania prawego tylnego koła? Dodam że na diagnostyce jeżeli się wjedzie tylną osią to lewe koło hamuje elegancko a prawe praktycznie nic. I oto druga sprawa gdyż jeżeli się osobno sprawdzi lewe a prawe koło to prawe koło hamuje nawet lepiej od lewego. W czym może tkwić problem?

andkas
14-02-15, 12:38
Witam. Co może być przyczyną bardzo słabego hamowania prawego tylnego koła? Dodam że na diagnostyce jeżeli się wjedzie tylną osią to lewe koło hamuje elegancko a prawe praktycznie nic. I oto druga sprawa gdyż jeżeli się osobno sprawdzi lewe a prawe koło to prawe koło hamuje nawet lepiej od lewego. W czym może tkwić problem?

Wróżenie z fusów. Trzeba po prostu zajrzeć do prawej strony. Przyczyn może być naprawdę wiele:
-zatarty tłok w zacisku hamulcowym,
-źle zamontowane przy wymianie klocki hamulcowe (wypust nie wszedł w trzpień),
-zapowietrzony układ,
albo jeszcze coś zupełnie innego.

grypsownik
14-02-15, 20:08
Przepustnicy w diesla jest z przodu silnika tak? Tez trzeba przeprowadzać uczenie biegu jałowego jak się wyczysci przepustnice ?

piter7766
14-02-15, 21:15
Pierwsze słyszę żeby w dieslu była przepustnica,co najwyżej może być klapa gasząca ,ale na ropie to ja się nie znam :p

Ordi
14-02-15, 21:20
W dieslu nie ma przepustniy. jest tylko klapa gasząca (wyglądem może i przypomina przepustnicę).

Teraz ja szybkie pytanie:
padł mi silniczek od spryskiwaczy. Czy wszystkie modele civica ufo (bez xenonu) mają taki sam silniczek??? Przerabiał już to ktoś?

EDIT:
znalazłem odpowiedź w servisówce - wszystkie modele UFO zarówno przed liftem i po lifcie (z każdym silnikiem) mają taki sam nr seryjny silnicza spryskiwaczy (modele bez xenon).
Jutro muszę zamówić bo w taką pogodę ani rusz :rolleyes:

piter7766
14-02-15, 21:29
Katalog IC podaje że ta sama do wszystkich FN,FK, i BMW i VW itd. ;) Numer katalogowy Hondy - 76806-SMG-E01

Ordi
14-02-15, 21:35

Najpierw sprawdz prowadnice zacisku czy się nie zatarły... Częsta przyczyna i objawa złego hamowania. Jak już to rozbierzesz to sprawdz czy klocki chodzą lekko...
Dopiero później jak to nie pomoże to zajrzyj do tłoczka.

Katalog IC podaje że ta sama do wszystkich FN,FK, i BMW i VW itd. ;) Numer katalogowy Hondy - 76806-SMG-E01
Dzieki za info!
Własnie sprawdziłem, że rzeczywiście tak jest! W poniedziałek jadę do kumpla co ma auto-częsci na łowy!
Trochę mi się śpieszy bo we wtorek muszę być w wa-wie :rolleyes:

IVTEC
14-02-15, 22:41
Witam,

przymierzam się do wymiany sprężyn Eibach ale mam dylemat które lepiej wybrać PRO KIT czy SPORTLINE ?

kebab666
15-02-15, 00:36
Wczoraj postanowiłem pogonić moją Hanię i poczułem drgania na kierownicy przy 150km/h. Myślę sobie, że to koła źle wyważone i już więcej nie przyspieszałem. Ale dzisiaj sobie jadę 80km/h i dalej czuję te drgania na kierownicy których wcześniej nie było. Co mogło się uszkodzić podczas próby prędkości? Mam sedana VIII 1.8 2009.

Hayabusa
15-02-15, 07:44
Sprawdź wyważenie kół.

Kamilao88
15-02-15, 09:24
Potrzebuje małej pomocy. Który bezpiecznik jest od zapalniczki bo wczoraj mi padł...

kobert
15-02-15, 10:25
Wczoraj postanowiłem pogonić moją Hanię i poczułem drgania na kierownicy przy 150km/h. Myślę sobie, że to koła źle wyważone i już więcej nie przyspieszałem. Ale dzisiaj sobie jadę 80km/h i dalej czuję te drgania na kierownicy których wcześniej nie było. Co mogło się uszkodzić podczas próby prędkości? Mam sedana VIII 1.8 2009.

bywa tez ze przyklei sie snieg czy bloto do felgi,pogoda wiadomo jaka jest,zwroc uwage na to

Jacek65
15-02-15, 10:34
bywa tez ze przyklei sie snieg czy bloto do felgi,pogoda wiadomo jaka jest,zwroc uwage na to

Przy takiej prėdkości chyba błoto lub śnieg się oderwie.Po drugie obecnie jest na tyle ciepło że o śniegu przyklejonym nie ma co mówić.Słyszałem o takim zjawisku w sedanie.I to nie była wina niewyważonych kół.Bo po zmianie na inne było tak samo.Jedz na warsztat niech sprawdzą co jest.

artax
15-02-15, 11:01
jesli w/w nie da rezultatu (dobre wywazenie)to sprawdz grubość tarcz hamulcowych na przodzie.Ja miałem delikatne wibracje ,pomimo wyważenia i wina lezała po stonie tarcz.Po 140 tys osiągneły minimalny wymiar 21 mm i nadażyła sie okazja na wymianę tarczy i klockow :)Po wymianie na nowe po wibracjach zostało tylko wspomnienie.Dlatego sprawdz tarcze i wez pod uwage ten w/w/ wariant.
p.s.Co do wywazarek to ważne aby był dobrze kalibrowana.Wiekszość kalibruje na ok 10 gram.Niedoważenie o 10 gram jest odczuwalne przy wiekszych V.Szukaj serwisu z pewnie kalibrowaną wyważarką.Istnieje takze wywazanie dynamiczne .Kola są na aucie.Niestety mało jest takich warsztatow.

kobert
15-02-15, 13:53
w czwartek wrocilem z bukowiny to byl snieg do pasa :) niewiem jak jest w katowicach. Znajomy tak mial w jakims oplu kiedys,pojechal do wulkanizacji wyczyscili bloto i po problemie,ale fakt,to byl dziadek wolno jezdzil,przy 150km to tez mysle ze powinno odpasc

Winni
15-02-15, 13:55
Pytanko:

Kiedyś było ogłoszenie gdzieś na forum, że użytkownik ma możliwość załatwić OEM części o jakieś 15% taniej ale nie mogę znaleźć...

Wie może kto to był albo zna kogośkto może parę OEM części po dobrych cenach załatwić? Nie są to jakieś rarytasy :)

Pozdrawiam

Adrian

Jacek65
15-02-15, 15:38
w czwartek wrocilem z bukowiny to byl snieg do pasa :) niewiem jak jest w katowicach. Znajomy tak mial w jakims oplu kiedys,pojechal do wulkanizacji wyczyscili bloto i po problemie,ale fakt,to byl dziadek wolno jezdzil,przy 150km to tez mysle ze powinno odpasc

Bukowina,tu chyba Tatrzańska,jest w górach,a Katowice na Śląsku.Więc chyba nie ma co porownywać.:rolleyes:Po drugie temperatury są w ciagu dnia dodatnie więc śnieg raczej nie przyklei.:)

agrttc
15-02-15, 15:49
Pytanko:

Kiedyś było ogłoszenie gdzieś na forum, że użytkownik ma możliwość załatwić OEM części o jakieś 15% taniej ale nie mogę znaleźć...

Wie może kto to był albo zna kogośkto może parę OEM części po dobrych cenach załatwić? Nie są to jakieś rarytasy :)

Pozdrawiam

Adrian

prawdopodobnie chodzi o użytkownika sivy
pojawia sie regularnie w dziale "sprzedam" :)
o tutaj:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?232223-Cz%EA%B6ci-OEM-Honda-w-cenach-ni%BFszych-ni%BF-w-Aso-Pe%B3na-oferta!

Winni
15-02-15, 16:00
prawdopodobnie chodzi o użytkownika sivy
pojawia sie regularnie w dziale "sprzedam" :)
o tutaj:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?232223-Cz%EA%B6ci-OEM-Honda-w-cenach-ni%BFszych-ni%BF-w-Aso-Pe%B3na-oferta!

Wielkie dzięki :)

andi23ct
15-02-15, 21:46
Witam moze ktos podac wymiary filtra oleju do hani 1.8 ivtec 2009 rok lub jakis nr czesci probuje zamowic na ebay ale ciezko znalezc bo jest kilka rodzaji
dziekuje

Tomek20j
15-02-15, 21:51
Witam moze ktos podac wymiary filtra oleju do hani 1.8 ivtec 2009 rok lub jakis nr czesci probuje zamowic na ebay ale ciezko znalezc bo jest kilka rodzaji
dziekuje

Proszę:
FILTRON OP575
MANN-FILTER W 610/6
BOSCH F 026 407 077
MAHLE OC 617

andi23ct
15-02-15, 21:58
Proszę:
FILTRON OP575
MANN-FILTER W 610/6
BOSCH F 026 407 077
MAHLE OC 617

Dziekuje :)

Szymon_Mr
15-02-15, 23:17
Witam serdecznie,
Mój pierwszy post i zacznę od pewnego problemu... Nie umiem zamknąć samochodu kluczykiem. Nie ma żadnego problemu go otworzyć, zamek chodzi poprawnie. Mam Civica od tygodnia i może o czymś nie wiem??? :)

irecki26
15-02-15, 23:18
Dziekuje :)

ew:
olej -knecht OC 196
powietrza- knecht LX 2123
kabinowy B44007PR

kusiu
15-02-15, 23:48
Witam serdecznie,
Mój pierwszy post i zacznę od pewnego problemu... Nie umiem zamknąć samochodu kluczykiem. Nie ma żadnego problemu go otworzyć, zamek chodzi poprawnie. Mam Civica od tygodnia i może o czymś nie wiem??? :)

Wszystkie drzwi domknięte, łącznie z bagażnikiem?

Pozdrawiam

kornikb
16-02-15, 09:01
Witam Forumowiczów
Od niedawna zostałem posiadaczem Hanki w wersji Comfort z fabrycznym zestawem audio. Od początku nie działa głośnik po stronie kierowcy. Sam głośnik sprawdzony i działa. Dobrałem się do instalacji demontując radio i osłonę pod kierownicą. Sprawdziłem przejście pomiędzy złączem radia i złączem dochodzącym do karoserii, oba przewody w porządku. Brak jest przejścia na jednym przewodzie pomiędzy gniazdem w karoserii a gniazdem przy głośniku. Moje pytanie brzmi: czy możliwe, żeby przewód gdzieś się przetarł lub brak jest styku na samym gnieździe w karoserii. Czy to gniazdo wyjmuje się z karoserii bez demontażu drzwi? Z góry dziękuję za pomoc

Szymon_Mr
16-02-15, 09:33
Wszystkie drzwi domknięte, łącznie z bagażnikiem?

Pozdrawiam

Wszystko pozamykane. Przekręcam kluczyk (zgodnie z wskazówkami zegara), słychać reakcję ale nie zamykają się drzwi. :(

stawnasto
16-02-15, 09:36
witam, bym chciał... prześlij mi na email: stawnasto@wp.pl ile to kosztuje,

picturepro
16-02-15, 13:12
Ktoś miał doświadczenia z błędami:

P2413 Usterka systemu EGR
P0401 Wykryty został za mały przepływ EGR

manieku
16-02-15, 13:35
Ktoś miał doświadczenia z błędami:

P2413 Usterka systemu EGR
P0401 Wykryty został za mały przepływ EGR

Zapewne egr do wyczyszczenia z nagaru, przy okazji możesz i przepustnice przeczyścić.

spider785
16-02-15, 13:37

Dwa razy sprawdzałem i wszystko jest ok założone i klocki lekko pracują. Odpowietrzać odpowietrzałem tylko to jedno koło i myślałem, że to właśnie była przyczyna bo trochę powietrza wyszło. Lecz po sprawdzeniu znów na rolkach dalej to samo występowało. Najlepsze to, że własnie jeżeli się tylko to koło jako pojedynczo sprawdza to hamuje bardzo dobrze. Na tłoczka też patrzyłem i wyglądał dobrze.

TRAFO
16-02-15, 14:14
Zapewne egr do wyczyszczenia z nagaru, przy okazji możesz i przepustnice przeczyścić.

Z ta przepustnicą to był bym ostrożny, bo bez HDSa będzie problem z nauką jałowych...