Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie, szybka odpowiedź vol.2
Mi trzeszczała i piszczała. Smar silikonowy w sprayu, psikasz po szybie i pod uszczelkę. U mnie potrzeba było dosyć dużo i dopiero po jakimś czasie odgłosy ustały.
Dzięki spróbuje :)
Witam
Przymierzam sie do wymiany plynu hamulcowego civicu VIII 1.4, ile go trzeba kupic ?
Witam
Przymierzam sie do wymiany plynu hamulcowego civicu VIII 1.4, ile go trzeba kupic ?
0,5l
Mam problem. Nie świeci lewe długie światło. Oczywiście wymieniłem żarówkę, nadal to samo, sprawdziłem bezpieczniki wszystko ok. Zamieniłem żarówkę z prawa strona to samo z bezpiecznikiem. Nic.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Rzuć okiem TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/inne/diagnostyka_ukl._zasil._lamp.htm), może to ci coś pomoże...
0,5l
Chciałem nadmienić że ufo ma podwójny zbiornik płynu hamulcowego ,i 0,5L na wymianę to o połowę za mało,no chyba że chcemy wymienić płyn tylko w zbiorniczkach :)
Koledzy zakładam gaz do swojej Hanki... 3 pytania w tym momencie mam olej total energy 5w40 ale nie ma napisane benzyna/gaz zmienić go na shell 5w40? tam jest benzyna/gaz będzie lepszy???
Kolejna sprawa czy regulacja zaworów to jakiś skomplikowany proces i jechać z tym do ASO Hondy (Koszt 150zł) czy może to zrobić mechanik który wymienia rozrzady, oleje itd ? czy po regulacji zawsze trzeba wymieniac uszczelke?
Mam Yatoura w schowku przed pasażerem. Chce zabudować gniazdo usb i jack w tunelu środkowym. Czy takie coś http://www.tanie-caraudio.pl/product_info.php?manufacturers_id=78&products_id=7673&osCsid=12f4ce56adbb98c08a01592b7f354d7b prześlę muzykę czy służy tylko do ładowania przez usb?
Panowie jaki jest rozmiar nakrętek kół w Type S z 2007roku? Bo chcę kupić jakies kute :p
http://haparts.pl/08w42-sp0-r00.html ja kupowałem takie do rki do ski powinny też pasować
Witam
Panowie, chcialem sie zapytac co moze byc przyczyna drgania budy na zimnym silniku? Po rozgrzaniu te drgania stopniowo znikaja. Ostatnio byly zmieniane przeguby, wywazone opony i zmieniany olej.
EDIT: Mozliwe, ze przez zbyt duza ilosc oleju wlanego podczas wymiany?
Witam
Panowie, chcialem sie zapytac co moze byc przyczyna drgania budy na zimnym silniku? Po rozgrzaniu te drgania stopniowo znikaja. Ostatnio byly zmieniane przeguby, wywazone opony i zmieniany olej.
na postoju czy podczas jazdy ?
podczas jazdy
może to być poduszka silnika , albo silnik ci nie równo pracuje , ale niech ktoś się jeszcze wypowie .
poduszkę byłoby czuć na postoju i przy ruszaniu raczej
jak w czasie jazdy to układ jezdny po mojemu, ale nie wiem co konkretnie
Ponowie pytanie, czy jest to mozliwe ze zbyt duza iloscia oleju? Widze ze osoba, ktora mi wymieniala, wlala mi delikatnie poza wyznaczona miarke. I tak jak mowie, drgania ustaja razem z rozgrzaniem silnika.
Nic się nie stanie. Byle tak samo sprawdzać olej - ja to robię 10 min po wyłączeniu silnika.
Ok, dzieki za pomoc, jak dowiem sie co bylo przyczyna, dam znac. Pozdrawiam!
Jakiej firmy uszczelke pod pokrywe zaworów ? REINZ ? HERTH+BUSS ? BLUE PRINT ? AJUSA ? inna?
w dobrej cenie teraz jest na haparts ta uszczelka;)
Juz jej nie ma :-( a potrzebuje na teraz
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Koledzy jest sens co 20 tysięcy km (bo auto robie na gaz) kupować uszelke za 100 zł? RENZI 25 zł no ale nie wiem więc pytam
Przecież co otwarcie pokrywy nie wymienia się uszczelki. Trzeba ocenić w jakim jest stanie i czy szczelna, a oryginał więcej wytrzyma niż ta za 25zl. Ja bym wolal wymieniac co 3-4 regulacje i mieć oryg.
"hej znalazłem temat ale nie jest jednoznacznie napisane więc pytam, czy przy wymianie szpilki koła przedniego muszę wyprasowywać przednie łożysko?? czy wystarczy zdjąć zacisk tarcze i go wybić i nabić nowe?? "
UP
ktoś coś ?? sprawa bardzo pilna
Szpilki z tego co mi wiadomo się wybija, łożysko nie ma nic do tego. Tak jest w przypadku japońców jak zakładasz do nich dystanse - musisz wybić szpilki i założyć nowe, dłuższe i dopiero wtedy dystanse. Samo łożysko w piaście nie ma tutaj nic do rzeczy.
Wiecie może jak nazywa się program z bazą części hondy ?
Wiecie może jak nazywa się program z bazą części hondy ?
EPC. Jest kilka baz w internecie np TUTAJ (http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda&hmodtyp=17451&cmodnamepc=CIVIC&xcardr=5&dmodyr=2007&carea=KE&ctrsmtyp=6MT&xgrade=1.8%20S)
EPC. Jest kilka baz w internecie np TUTAJ (http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda&hmodtyp=17451&cmodnamepc=CIVIC&xcardr=5&dmodyr=2007&carea=KE&ctrsmtyp=6MT&xgrade=1.8%20S)
Dzięki! A jest coś takiego z czego korzystają w ASO ? Coś jak np. ETKA dla VAGa ?
Dzięki! A jest coś takiego z czego korzystają w ASO ? Coś jak np. ETKA dla VAGa ?
Przecież dostałeś linka do EPC Honda. W ASO korzystają z wersji instalowanej na kompie, ale jest to to samo.
Przecież dostałeś linka do EPC Honda. W ASO korzystają z wersji instalowanej na kompie, ale jest to to samo.
Jest wersja instalowana, ale jak ostatnio widzialem, to maja juz cos co wyglada na wersje przegladarkowa.
To co jest wystawione w necie np na tych ruskich serwerach nie jest aktualne, ale 8gena ma :)
Czy da się wymienić samo szkło zewnętrzne halogenu ? mam pęknięte ... czy tylko opcja nowa lampa
siemano koledzy sprawa taka dobieral sie ktos moze do czujnika ABS przod w naszych ufolkach Jakis schemacik moze ktos ma Pasuje mi wymienic bo brak abs-u
Orientuje się ktoś, czy w sedanie z 2007 r (salon PL) kierownica powinna być regulowania w jednej czy dwóch płaszczyznach? U mnie reguluje się tylko góra / dół a w instrukcji dziś doczytałem że powinna chodzić też przód / tył.
Czy da się wymienić samo szkło zewnętrzne halogenu ? mam pęknięte ... czy tylko opcja nowa lampa
Jak znajdziesz sam klosz to jest możliwe. Troche jest jazdy z rozklejeniem ale się da ;) sklejone jest na coś w rodzaju silikonu, a nie klej butylowy jak lampy główne, tzn wrzucenie do piekarnika na dwie zdrowaśki nie sprawi, że będzie łatwiej rozkleić. Jak nie masz cierpliwości to może pęknąć plastikowa obudowa, chociaż u Ciebie jak masz stłuczone szkło to bym je wytłukł do końca i wtedy resztki łatwiej będzie usunąć z obudowy.
Jak się wymienia ślizgi zderzaka z przodu? Dam rade sam czy lepiej mechanik? Jakiś geniusz skręcił za blisko i zerwał mi pół zderzaka....:mad:
Orientuje się ktoś, czy w sedanie z 2007 r (salon PL) kierownica powinna być regulowania w jednej czy dwóch płaszczyznach? U mnie reguluje się tylko góra / dół a w instrukcji dziś doczytałem że powinna chodzić też przód / tył.
jest regulowana w dwóch płaszczyznach
napisałem już w temacie o amortyzatorach ,ale może tu będzie szybciej ;)
chce wymienić osłony amortyzatorów przednich w sedanie z 2007r ,jak jest z tematem zbieżności ,trzeba ją robić czy nie?
napisałem już w temacie o amortyzatorach ,ale może tu będzie szybciej ;)
chce wymienić osłony amortyzatorów przednich w sedanie z 2007r ,jak jest z tematem zbieżności ,trzeba ją robić czy nie?
Nie trzeba .
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
[QUOTE=zyga502;2691319]napisałem już w temacie o amortyzatorach ,ale może tu będzie szybciej ;)
chce wymienić osłony amortyzatorów przednich w sedanie z 2007r ,jak jest z tematem zbieżności ,trzeba ją robić czy nie?[/QUOT
Jaki jest koszt osłon? Mam u siebie jedna walnięta moze bys mi wziął przy okazji?
aki jest koszt osłon? Mam u siebie jedna walnięta moze bys mi wziął przy okazji?
w ASO 142 zł za szt ,bez osłon odbojników,w haparts coś ok 90zł za szt j.w.,kupiłem w KTD zamienniki KAYABA za 73zł komplet,montuje w nast,tyg,irek już kupiłem w czwartek
Nie trzeba .
Przeciez nie wymienisz oslon bez ściągnięcia kolumny z auta. A po takiej operacji wypadaloby sprawdzic zbieżność.
Przeciez nie wymienisz oslon bez ściągnięcia kolumny z auta. A po takiej operacji wypadaloby sprawdzic zbieżność.
Czy ja napisałem że można wymienić osłony amortyzatorów bez ich zdejmowania?Nie,co znaczy wypadałoby? Albo coś trzeba albo nie,jeżeli nie rozpinasz zawieszenia to nie ma konieczności robienia geometrii.Po wymianie osłon amortyzatora nie ma takiej potrzeby.
Może ktoś polecić jakiś pewny sklep gdzie można w dobrej cenie kupić CAI Injen do r18a2? Ewentualnie używka może być.
Witam jaki jest interwał wymiany paska wielorowkowego w 1,8 mam już 139 tys więc może czas pomyśleć o wymianie??
jeżeli nie rozpinasz zawieszenia to nie ma konieczności robienia geometrii.
Jak chcesz wymienic oslony bez rozpiecia zawiasu? Trzeba odkrecic amortyzator od zwrotnicy, i calosc z gornego mocowania. Wytargac z auta, rozebrac cala kolumne. Potem wszystko poskladac. Nie poskladasz tego co do milimetra jak bylo przed robota.
Po wymianie osłon amortyzatora nie ma takiej potrzeby.
To jest czy nie ma? Bo sam sobie przeczysz
Zwrotnica nie ma żadnej regulacji to nie są końcówki drążków kierowniczych,chcesz to rób geometrię.Ja twierdzę że nie ma takiej konieczności.
po odkręcanie zwrotnicy powinno się robić geometrię
Cześć,
Jestem szczęśliwym posiadaczem ufo, ale że u mnie w okolicy drogi nie grzeszą jakością, a jeżdżę głównie nocą to moja honda stwierdziła, że nie będzie na to patrzeć i wyłączyła sobie prawe oczko :(
No to ja szybko do sklepu, nowa żaróweczka i powstał problem.. jak ją wymienić... Poległem na odłączeniu kostki konektorowej. Z tego co się przyglądałem to nie ma zatrzasków, tylko wsuwa się ją na bolce od żarówki.. Próba siły nie przyniosła rezultatu.. ani drgnie... Czy mogła się ona jakoś zapiec, jakby ją potraktować wd 40 to pomoże, czy lepiej innych sposobów próbować (jakich?)
masz zwykłe H7?
przecież to banał :D tam jest zawleczka przyciskasz i odsuwasz :D przyjrzyj się temu dobrze, a sobie poradzisz ^^
Tak, mam zwykłe h7, nie miałem problemów z tą zawleczką trzymającą żarówkę do klosza a z odpięciem styków napięcia od żarówki... po kolejnym spędzonym półgodziny przy samochodzie i wyrzuceniu paczki dziwnych słów udało mi się.. Mam nadzieję, że szybko nie będę musiał już walczyć ze światłami. A tak ps. to mam pytanko, bo w kokpicie jest pokrętło od regulacji wysokości świateł, które dodatkowo się wciska, tak samo jak i wciska się od jasności podświetlania zegarów. I pytanko do czego to wciskanie, bo różnicy żadnej nie zaobserwowałem ?
Tak, mam zwykłe h7, nie miałem problemów z tą zawleczką trzymającą żarówkę do klosza a z odpięciem styków napięcia od żarówki... po kolejnym spędzonym półgodziny przy samochodzie i wyrzuceniu paczki dziwnych słów udało mi się.. Mam nadzieję, że szybko nie będę musiał już walczyć ze światłami. A tak ps. to mam pytanko, bo w kokpicie jest pokrętło od regulacji wysokości świateł, które dodatkowo się wciska, tak samo jak i wciska się od jasności podświetlania zegarów. I pytanko do czego to wciskanie, bo różnicy żadnej nie zaobserwowałem ?
Wyciskanie i wciskanie pokrętła ma na celu zabezpieczenie ustawień przed przypadkowym przestawieniem. Wyciskasz, ustawiasz, wciskasz, zapominasz. Co do żarówek, zauważyłem u siebie jedna ciekawa rzecz, pierwsza zawsze przepala mi się prawa H7... Co do żywotności zależy jakie żarówki włożyłeś i ile jeździsz.
Seamus u mnie tak samo zawsze pierwsza ...
te skośnokie jak coś spieprzą to po całości :/
Seamus u mnie tak samo zawsze pierwsza ...
te skośnokie jak coś spieprzą to po całości :/
Moja teoria jest taka że z prawej strony zwykle więcej nierówności,dziur itp. i wolframwa spiralka narażona na większe drgania i szybciej spada/przerywa. Kiedyś w Jazzie i-dsi jak wjechałem nocą w wyrwę to mi dwa żarniki naraz spadły a tam to dopiero jest zabawa z wymianą tu to pikuś
moim zdaniem odpada bo mi się nie zdarza jeździć po dziurach więcej prawą stroną :E moim zdaniem wada konstrukcyjna
To, żeście mnie pocieszyli.. czyli mam się spodziewać, że z lewej mi zaraz pier... z pierwszym odmówi posłuszeństwa xD a tam jednak już tak duużo miejsca nie ma...
Wsadziłem Bosha... wybrałem taki kompromis z tego co było dostępne w sklepie, a miałem OSRAM i jakość na razie różnicy nie zauważyłem... a jeździć.. jeżdżę sporo..
Jak pada jedna żarówka to raczej trzeba zmienić komplet. Druga też może niedługo polecieć.
da się wymienić szpilki w przedniej piascie bez jej ściągania ?
Koledzy mozecie przypmnieć jakie sa parametry przy ustawianiu luzów zaworowych dla Civic VIII 1.8 vtec rocznik 2008 modelowy 2009 ?
Panowie jakie nakrętki kupić do OEM alusów ?
Wielkiego wyboru nie masz. Muszą być sferyczne. Co mocno ogranicza wybór. Ew możesz zastosować podkładki redukcyjne że sfery na stożek i wtedy hulaj dusza :)
Oem nakrętki :) Kpl jakieś 70zł.
Koledzy mozecie przypmnieć jakie sa parametry przy ustawianiu luzów zaworowych dla Civic VIII 1.8 vtec rocznik 2008 modelowy 2009 ?
Trafo prawdę Ci powie : http://www.trafo.za.pl/honda/
Wielkiego wyboru nie masz. Muszą być sferyczne. Co mocno ogranicza wybór. Ew możesz zastosować podkładki redukcyjne że sfery na stożek i wtedy hulaj dusza :)
Wymiary M12x1,5 ?
Przelotowe czy zamknięte lepsze ?
Wymiary M12x1,5 ?
Przelotowe czy zamknięte lepsze ?
Tylko zamknięte :)
http://allegro.pl/oryginalne-nakretki-kol-honda-zamkniete-x16-i6119083988.html
zagadaj czy te są do Twojego wózka.
Ok dzięki , ale 20 sztuk musi być
http://haparts.pl/08w42-sp0-r00.html
ten komplet chyba zamówię
Ok dzięki , ale 20 sztuk musi być
http://haparts.pl/08w42-sp0-r00.html
ten komplet chyba zamówię
Moze byc 16 jak uzywasz jakis nakretek zabezpieczajacych
Panowie, czy oprawka żarówki przeciwmgielnego o nr. 33515-S50-003 idzie tylko w sedanach, czy w innych modelach hond też występują? Może ktoś ma na zbyciu razem z wtyczką? :) Ew gdzie w Warszawie mogę takową dostać oprócz ASO?
Koledzy jakie używacie płyn do chłodnic zalalem Dynagela ale mam wątpliwości czy nadaje się do układu wymieniać na prestone?
to jest to samo nie ma znaczenia
ewentualnie patrz na temperature wrzenia
Witam wszystkich potrzebuje konkretnej odpowiedzi mianowicie chodzi o silnik l13a1 od jazza czy podejdzie bez problemu do civica VIII gen o oznaczeniu l13a7?
czy sa jakieś znaczne rożnice ponieważ padł mi silnik w civicu a na miejscu mam możliwość kupienia od jazza l13a1... chodzi o goły słupek i czy osprzęt spasuje od a7 do a1
Pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie różnicy z tymi silnikami, a mianowicie czy można zamontować słupek L13A1 do Civica VIII
Pozdrawiam
Po przyciemnianiu szyb nie działa mi otwieranie przedniej prawej szyby z sterowania u kierowcy.
Z drzwi prawych działa normalnie. Pewnie nie wpięta jakaś wtyczka przy składaniu drzwi, tylko pytanie które drzwi rozebrać ?
A nie działa też otwieranie w drzwiach?
Z drzwi działa normalnie, nie działa tylko z panelu kierowcy.
spróbuj zresetować sterownik
iceboxfire
16-04-16, 14:12
Witam! Mam Type R i problem ze skrzynią bo biegi ciężko wchodzą przy bardzo wysokich obrotach, a przy normalnej jeździe wchodzą lekko. Olej w skrzyni wymieniłem na nowy i nic nie pomogło, sprzęgło nie ślizga.. Co to może być?
spróbuj zresetować sterownik
Jak się resetuje ?
"...pomogl reset sterownika szyb wg takowej instrukcji:
1. Uruchamiamy silnik. Naciskamy i przytrzymujemy przełącznik szyby kierowcy póki szyba nie zostanie całkowicie opuszczona.
2. Zamykamy szybę kierowcy przytrzymując przycisk w pozycji zamykania przez 2 sekundy już po jej zamknięciu.
3. Powyższe kroki powtarzamy dla szyby pasażera (korzystamy z przycisku po stronie pasażera)
4. Po powyższych krokach sterowanie szybą pasażera po stronie kierowcy powinno zacząć działać..."
u mnie ta instrukcja zawsze działa ;)
"...pomogl reset sterownika szyb wg takowej instrukcji:
1. Uruchamiamy silnik. Naciskamy i przytrzymujemy przełącznik szyby kierowcy póki szyba nie zostanie całkowicie opuszczona.
2. Zamykamy szybę kierowcy przytrzymując przycisk w pozycji zamykania przez 2 sekundy już po jej zamknięciu.
3. Powyższe kroki powtarzamy dla szyby pasażera (korzystamy z przycisku po stronie pasażera)
4. Po powyższych krokach sterowanie szybą pasażera po stronie kierowcy powinno zacząć działać..."
u mnie ta instrukcja zawsze działa ;)
ZTCP to jest metoda na przywrocenie funkcji auto a nie przywrocenie funkcjonowania w ogole
...ale podziałało.
Dzięki.
Koledzy jakie używacie płyn do chłodnic zalalem Dynagela ale mam wątpliwości czy nadaje się do układu wymieniać na prestone?
Ani dynagel ani prestone do tej Hondy nie powinno się lać. Najlepiej jakiś płyn typu HOAT, najbezpieczniej Hondowski Coolant type2.
Kiedyś wlałem dynagel2000 do Horneta i szybko układ rozszczelniło. Dynagel i prestone to płyny OAT (bezkrzemianowe, oparte na kwasach organicznych).
Krzemianowe (IAT) to też niezbyt dobre płyny, stara technologia, duże osady, Najlepsze są nowoczesne płyny hybrydowe HOAT, np Castrol Radicool NF.
Czy można dostać się do dolnej kratki w zderzaku w FN1 po lifcie bez większego demontażu zderzaka?
Chodzi mi o dosłownie wsunięcie od drugiej strony ręki.
Chyba tylko od spodu, ale musiałbyś zdjąć chociaż częściowo osłonę pod silnikiem, ewentualnie przez nadkole
No właśnie jak patrzyłem od spodu to za bardzo nie było dostępu albo może się mylę a tam nie jest jakaś przegroda?
Z tego co widzę to przez otwór atrapy grilla można łatwo dostać ale podobno demontaż grilla po lifcie nie jest prosty boje się połamać jakieś zaczepy :/
elminsterr
19-04-16, 13:47
Szybkie pytanko. Mam standardowe felgi 17'' z wersji Civic 1,8 FK2 Sport (140KM) HatchBack takie jakie widać w linku poniżej, oraz takie śruby również widać pod tym linkiem: -- >
https://goo.gl/photos/vZCchqGrsa3WAvvF8
Podajcie proszę co mam wpisać w wyszukiwarkę Allegro, ponieważ chcę kupić pełny zestaw takich śrub ale nie wiem pod jakimi oznaczeniami mam tego szukać, bo oczywiście nie chcę się pomylić. Z góry dzięki! :D
Szybkie pytanko. Mam standardowe felgi 17'' z wersji Civic 1,8 FK2 Sport (140KM) HatchBack takie jakie widać w linku poniżej, oraz takie śruby również widać pod tym linkiem: -- >
https://goo.gl/photos/vZCchqGrsa3WAvvF8
Podajcie proszę co mam wpisać w wyszukiwarkę Allegro, ponieważ chcę kupić pełny zestaw takich śrub ale nie wiem pod jakimi oznaczeniami mam tego szukać, bo oczywiście nie chcę się pomylić. Z góry dzięki! :D
OEM nakrętki to M12X1,5 z gniazdem kulistym.
Masz np tutaj: http://allegro.pl/oryginalne-nakretki-kol-honda-zamkniete-x20-i6129000927.html
Koledzy mam taki mały ale bardzo denerwujący problem wczoraj moja Honda wróciła od gazownika po przejechaniu 100km w środku podczas jazdy czym szybciej tym głośniej słyszę takie metaliczne stukanie jakby jakąś srubka która jest odkręcona podejrzewam ze to gdzieś pod kierownica w miejscu gdzie się wpinal do bezpieczników jakiś tutorial jak to rozebrać ?
Koledzy mam taki mały ale bardzo denerwujący problem wczoraj moja Honda wróciła od gazownika po przejechaniu 100km w środku podczas jazdy czym szybciej tym głośniej słyszę takie metaliczne stukanie jakby jakąś srubka która jest odkręcona podejrzewam ze to gdzieś pod kierownica w miejscu gdzie się wpinal do bezpieczników jakiś tutorial jak to rozebrać ?
Posłużę się poradnikiem kolegi. Powinien Ci pomóc.
http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/demontaze/przednia_konsola.htm
Dwa szybkie pytania.
Ma ktoś instrukcje jak się dostać do głośników z tyłu w 3d
Mam lekko porysowany szklany spoiler da się to jakoś wyypolerowac?
elminsterr
20-04-16, 23:47
Dzięki za poprzednią odpowiedź. Potrzebuję jeszcze na szybko jednej informacji:
Jaka była pojemność, prąd rozruchowy oraz wymiary akumulatorów montowanych fabrycznie w FK2 1.8? Czy wersja wyposażenia ma wpływ na parametry akumulatora czy do wszystkich wersji dawali ten sam? Potrzebuję parametrów do wersji Sport z 2008 jeśli ma to istotne znaczenie.
Dzięki za poprzednią odpowiedź. Potrzebuję jeszcze na szybko jednej informacji:
Jaka była pojemność, prąd rozruchowy oraz wymiary akumulatorów montowanych fabrycznie w FK2 1.8? Czy wersja wyposażenia ma wpływ na parametry akumulatora czy do wszystkich wersji dawali ten sam? Potrzebuję parametrów do wersji Sport z 2008 jeśli ma to istotne znaczenie.
Min. chęci i masz wszystko, "szukajka" nie gryzie :http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?116593-Jaki-akumulator
elminsterr
21-04-16, 13:48
Min. chęci i masz wszystko, "szukajka" nie gryzie :http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?116593-Jaki-akumulator
Okey, rozumiem. Dzięki za linka, a następnym razem użyję wpierw magicznej opcji szukaj. ;)
Jak chcesz wymienic oslony bez rozpiecia zawiasu? Trzeba odkrecic amortyzator od zwrotnicy, i calosc z gornego mocowania. Wytargac z auta, rozebrac cala kolumne. Potem wszystko poskladac. Nie poskladasz tego co do milimetra jak bylo przed robota.
cytuje Ciebie przy odp :p
nie trzeba robić geometrii przy wymianie osłon amortyzatorów,chyba ,że ktoś chce,milimetry to raczej w promach kosmicznych
cytuje Ciebie przy odp
nie trzeba robić geometrii przy wymianie osłon amortyzatorów,chyba ,że ktoś chce,milimetry to raczej w promach kosmicznych
Wystarczy, że mcpherson po skręceniu delikatnie inaczej się ułoży na zwrotnicy i już cała geometria psu w dupę. No ale co ja tam wiem...
kuba olej temat :rolleyes:
Cześć,
Szykuje mi się remoncik, macie już przećwiczone jakieś zamienniki ?
- 2x amorek przód (lewy wylał 205kkm)
- czujnik temp - jakaś konkretna firma ?
- lusterko prawe - dziewczyna zahaczyła i pękł wspornik aluminiowy, nie wiem czy to część wymienna, no i nakładka pęknięta...
-
czujnik jakiej temperatury?
co do amorów to Sachs - jest tu na forum temat o amortyzatorach poszukaj
Pytanko!!
Poproszę o info odnośnie żarówek, które znajdują się w tylnej klapie, bo coś mi nie pasują z linka http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/eksploatacja/zarowki.htm. Zamiast 2xW21/5W - 12V 21/5W mam 2xW5W. Czyli stop mam w lampach bocznych tylnych i listwie ledowej środkowej (klapy). A z opisu ze strony wychodziło by że stop powinien być jeszcze w reflektorach klapy. Z góry dziękuję za odpowiedź
Pytanko!!
Poproszę o info odnośnie żarówek, które znajdują się w tylnej klapie, bo coś mi nie pasują z linka http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/eksploatacja/zarowki.htm. Zamiast 2xW21/5W - 12V 21/5W mam 2xW5W. Czyli stop mam w lampach bocznych tylnych i listwie ledowej środkowej (klapy). A z opisu ze strony wychodziło by że stop powinien być jeszcze w reflektorach klapy. Z góry dziękuję za odpowiedź
Sa różnice przedlift/polift. W polifcie stóp jest tylko na blotnikach a na klapie są światła, przeciwmgielne i cofania +3ci stop
czujnik jakiej temperatury?
co do amorów to Sachs - jest tu na forum temat o amortyzatorach poszukaj
Apropo amorków poszukam ,jak było to znajdę...
@czujnik , głupoty pisze....termostat...wolno mi się nagrzewa silnik i chyba jeżdżę na niedogrzanym, muszę to zmienić..
Sa różnice przedlift/polift. W polifcie stóp jest tylko na blotnikach a na klapie są światła, przeciwmgielne i cofania +3ci stop
Dzięki za info
Pytanko....
civic viii 5d 2007 1.8 szarpie przy gwałtownym dodawaniu gazu co może być przyczyną i gdzie szukać problemu. Dodam 1000 km w ASO regulacja zaworów nowe świece.
Witam chciałem zapytać na co Patrzec Głownie przy ogledzinach civica VIII 1.8? Szukam manuala w 4/5 Drzwiach
jakie słabe punkty itp?
Witam chciałem zapytać na co Patrzec Głownie przy ogledzinach civica VIII 1.8? Szukam manuala w 4/5 Drzwiach
jakie słabe punkty itp?
przede wszystkim korozja, historia wypadkowa :)
Korozja ok to podstawa przy ogledzinach kazdego auta. Ale bardziej liczylem na typowe slabe punkty tych aut.
Oraz takie ma ktorych latwo zbic cene a ich naprawa nie jest zbyt kosztowna i wymagajaca ;)
Korozja pod uszczelką przedniej szyby na łączeniu z dachem, szukająca maglownica na np kostce brukowej, nie składające się elektrycznie lusterka boczne, odpryski lakieru na masce.
*******y tak na prawdę. Jeśli egzemplarz uczciwy to tylko takie rzeczy w 1.4/1.8 hb znajdziesz. Oczywiście poza zużyciem eksploatacyjnym różnych podzespołów.
Korozja pod uszczelką przedniej szyby na łączeniu z dachem, szukająca maglownica na np kostce brukowej, nie składające się elektrycznie lusterka boczne, odpryski lakieru na masce.
*******y tak na prawdę. Jeśli egzemplarz uczciwy to tylko takie rzeczy w 1.4/1.8 hb znajdziesz. Oczywiście poza zużyciem eksploatacyjnym różnych podzespołów.
a propos maglownicy, jest ktos w W-wie kto ja skutecznie zregeneruje?Chodzi mi o opinie użytkowników, którzy regenerację robili.
Co dokładnie sie dzieje z Tą maglownica??
"szukająca maglownica na np kostce brukowej"
Tu chyba koledze Literówka wpadła;/
Jest na Forum Temat gdzie można wrzucic Linki do Ogłoszeń? Może ktoś akurat ogladał autko ;)
Pytanko....
civic viii 5d 2007 1.8 szarpie przy gwałtownym dodawaniu gazu co może być przyczyną i gdzie szukać problemu. Dodam 1000 km w ASO regulacja zaworów nowe świece.
Pytanko....
masz instalacje LPG ?
tak mam LPG ale dzieje się to na benzynie
Co dokładnie sie dzieje z Tą maglownica??
"szukająca maglownica na np kostce brukowej"
Tu chyba koledze Literówka wpadła;/
Jest na Forum Temat gdzie można wrzucic Linki do Ogłoszeń? Może ktoś akurat ogladał autko ;)
pewnie chodziło o stukającą maglownicę, częsta przypadłość 8 gena
tak mam LPG ale dzieje się to na benzynie
hmm ja miałem tak właśnie w lancerze przy lpg, winna była mieszanka paliwo/powietrze
Poza stukaniem w czyms to przeszkadza?
Maglownica podczas tego stukania juz jest zuzyta i wymaga regeneracji?
Poza stukaniem w czyms to przeszkadza?
Maglownica podczas tego stukania juz jest zuzyta i wymaga regeneracji?
Poza stukaniem w niczym nie przeszkadza, wyrabia sie w niej tuleja i stąd to pukanie. Magiel jest elektryczny więc nic nie cieknie. ASO wymieniało je na gwarancji ale często temat powracał. Kolega TRAFO regenerował u siebie. Spójrz na poniższy link zakładka "drobne naprawy", maglownica to sobie poczytasz http://www.trafo.za.pl/honda/
W jednym z salonów Hondy serwisant powiedział mi, że nie warto regenerować maglownicy bo i tak temat powróci
Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka
W jednym z salonów Hondy serwisant powiedział mi, że nie warto regenerować maglownicy bo i tak temat powróci
Regeneracja u Trafo polegająca na wymianie na teflon może być bardzo skuteczna.
godles1991
27-04-16, 18:46
Witam, panowie cholernie coś mi stuka w zawieszeniu, amortyzatory wymienione na nowe 3 miesiące temu, wcześniej łączniki stabilizatora i tuleje jakieś tam, a stuka dalej tu zamieszczam filmik, powinno być wyraźnie słychać. https://youtu.be/SFPRaivrlv4
Pasy zapnij :D
Podpinam się również do pytania - ja mam identyczną sytuacje bo rozumiem, że masz na myśli taki dźwięk jak w 0:51 oraz 1:50? Ja już z tym "schorzeniem" jeżdżę dłuższy czas i każdy mechanik rozkłada ręce.
Dodam, że nie ważne czy nierówności czy po prostu jak się skręca też lubi tak pierdyknąć tym metalicznym odgłosem.
Ja obstawiam gumy drążka stabilizatora.
Hej mam pytanie , jak zamykam samochód z kluczyka (centralny zamek ) to przestały migacze swiecic oznaczajac ze samochod jest otwarty badz zamkniety. Ktos wie co to moze byc?
godles1991
27-04-16, 20:16
Ja obstawiam gumy drążka stabilizatora.
Właśnie te gumy zostały wymienione również, w wakacje, a więc nie możliwe żeby się wyrobiły przez kilka miesięcy . @Po3gan : powinienem ale mała miejscowosc w norwegii to i policji brak :D i tak właśnie chodzi o te oto odgłosy... i już sam nie wiem co to może być ... łożysko amortyzatora, magiel, przeguby ... nnie wiem juz co wymieniać heh .. magiel wlasnie mam jeden w regeneracji, więc bedac w polsce zaloże zregenerowany magiel.. no i zobaczymy co dalej
Mechanik mi wymienił na zamienniki. Kilka miesięcy i mam do wymiany.
Dodam, że nie ważne czy nierówności czy po prostu jak się skręca też lubi tak pierdyknąć tym metalicznym odgłosem.
mam to samo , a mechanicy sprawdzają i nic nie widzą :confused:
Civic 1.4 idsi 83 KM - szarpie, po sczytaniu błędów wyszło, że to czujnik położenia wału, ceny z ASO kosmos:
Honda Jkk -500 PLN,
Honda Kopex - 430 PLN,
Pytanko - jaki to kod części i co wybrać, czy ktoś już wymieniał ? nie chcę kupić bubla a do końca nie wiem czy ten czujnik jest przyczyną czy generalnie coś z elektryką a błąd wywaliło na czujniku.
Na aukcjach tez używki, ale nie wiem czy się w to opłaca pchać, nigdy nie używałem części z demontażu.
dzięki.
Demontował ktoś kratkę nawiewu powietrza przy drzwiach z prawej strony deski? Dwie łopatki mi się obłamały i nie bardzo wiem jak się do niej dobrać :mad:
Demontował ktoś kratkę nawiewu powietrza przy drzwiach z prawej strony deski? Dwie łopatki mi się obłamały i nie bardzo wiem jak się do niej dobrać :mad:
Wyłam teraz wszystkie i wsadź ręke i wypchnij ją do zewnątrz. Ona jest wciskana po prostu
Uszczelniał ktoś dodatkowe okno w tylnej klepie? Dostaje mi się przez nie woda do bagażnika.
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :)
Na fotach z katalogu polifta jest takie coś - zwróćcie uwagę na podłokietnik. Wygląda inaczej niż normalny, ma inny kształt i przeszycia, na fotkach używek skórzany tak nie wygląda. Zatem o co kaman? Akcesoryjny? A moze tylko polift?
http://3.bp.blogspot.com/_FoXyvaPSnVk/TKZtFGmSI8I/AAAAAAADYeA/8TLKTFoE8G0/s1600/2011-Honda-Civic-5d-190.JPG
Ten jest skórzany i wygląda zupełnie inaczej niż ten z fotki powyzej.
http://e.allegroimg.pl/original/15/61/27/46/99/6127469918_3
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie
Na fotach z katalogu polifta jest takie coś - zwróćcie uwagę na podłokietnik. Wygląda inaczej niż normalny, ma inny kształt i przeszycia, na fotkach używek skórzany tak nie wygląda. Zatem o co kaman? Akcesoryjny? A moze tylko polift?
mam w sedanie taki podłokietnik jak na górnej fotce,robiłem przekładke foteli z wersji elektrycznej civica
Witam
Ja też w sedanie mam taki seryjnie. I jeszcze jest przesuwny.
mam w sedanie taki podłokietnik jak na górnej fotce,robiłem przekładke foteli z wersji elektrycznej civica
Witam
Ja też w sedanie mam taki seryjnie. I jeszcze jest przesuwny.
Nie sadze, ze na fotkach w katalogu ktos zalozyl podlokietnik z sedana ;) ale jest to jakis trop :) przewertuje sobie jeszcze raz katalog akcesoriow
Nie sadze, ze na fotkach w katalogu ktos zalozyl podlokietnik z sedana ale jest to jakis trop przewertuje sobie jeszcze raz katalog akcesoriow
nie założył z sedana,tylko napisaliśmy ,że taki mamy,przyjrzałem się trochę bardziej i wydaje mi się ,że ten z katalogu może być trochę dłuższy ,niż nasz,więc bez opcji przesuwania ,tylko podniesienia go do góry w celu dostania się do schowka pod nim,ale może to być tylko kwestia fotki
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :)
http://3.bp.blogspot.com/_FoXyvaPSnVk/TKZtFGmSI8I/AAAAAAADYeA/8TLKTFoE8G0/s1600/2011-Honda-Civic-5d-190.JPG
http://e.allegroimg.pl/original/15/61/27/46/99/6127469918_3
Filip to zdjęcie górne przedstawia zupełnie inny rodzaj tapicerki skórzanej. Po pierwsze bardziej czarna niż tradycyjna, bardziej śliska-mniej porowata, po trzecie perforacja-te dziurki są liczniejsze jest ich ze 2 razy więcej niż u mnie inaczej są też szyte fotele na krawędziach siedziska. Może były różne wersje skór na dane rynki. Być może były wersje ze skórą prawdziwą i sztuczną?
Ja ostatnio odkryłem, że występował fabryczny bluetooth przy kierownicy (lewy dół-2 przyciski) bez wersji z navi.
Koledzy czy u was również chłodnica tak się rusza i nie jest "stabilna" dzisiaj zauważyłem to w mojej Hanii i nie wiem czy to normalne czy gdzieś jakieś śruby poluzowane od góry wszystkie śrubki dokręcone no chyba że na dole coś się poluzowało i dlatego tak się rusza. https://youtu.be/PTDO7XZq3Lg
Koledzy czy u was również chłodnica tak się rusza i nie jest "stabilna" dzisiaj zauważyłem to w mojej Hanii i nie wiem czy to normalne czy gdzieś jakieś śruby poluzowane od góry wszystkie śrubki dokręcone no chyba że na dole coś się poluzowało i dlatego tak się rusza. https://youtu.be/PTDO7XZq3Lg
Sprawdź czy nie są uszkodzone górne poduszki chłodnicy. LINK (http://trafo.za.pl/honda/odnosniki/naprawy/gorne_poduszki_chlodnicy.htm)
Czesc wszystkim,
Chcialem sie zapytac czy robiliscie moze u siebie kolumny mcphersona? Jezeli tak to jaki jest koszt wymiany?
Ogolnie chodzi o to, ze przy skrecie kierownica w prawo i w lewo na postoju slysze takie trzaski, przeskakiwanie czegos. Czy rzeczywiscie to sa te kolumny?
Z gory dzieki za pomoc !
Jakie wybrać klocki hamulcowe pod tarcze Zimmermann 300mm?? Do wyboru ATE, TRW, Ferodo lub Zimmermann. Zaciski z Type R
fireman1014
02-05-16, 19:14
Czesc wszystkim,
Chcialem sie zapytac czy robiliscie moze u siebie kolumny mcphersona? Jezeli tak to jaki jest koszt wymiany?
Ogolnie chodzi o to, ze przy skrecie kierownica w prawo i w lewo na postoju slysze takie trzaski, przeskakiwanie czegos. Czy rzeczywiscie to sa te kolumny?
Z gory dzieki za pomoc !
To na bank nie kolumny McPersona a łożyska tychże kolumn, np.https://www.motointegrator.pl/produkty/267410-lozysko-kolumny-macphersona-skf-vkd-75007-t łożyska zwykle wymienia się parami (ale pojedynczo też można). Wymień i będzie cisza.
Niestety przy tak twardych sprężynach duża część siły przenosi się na łożyska, więc siadają...
Dzieki za odpowiedzi. A jest mozliwe ze odpowiadaja rowniez ze takie pojedyncze stuki jakby wlasnie przy sprezynach? No i pytanie ostatnie czy jest to konieczne juz do wymiany? W tym momencie nie mam za duzo pieniedzy na naprawe.
fireman1014
03-05-16, 12:09
zacinające się łożysko niepotrzebnie naraża sprężynę na obciążenia skrętne a sprężyna ma tylko się uginać a nie skręcać (stąd te stuki). Myślę, że nikt Ci tu nie odpowie jak bardzo obciążenia skręcające sprężynę wpływają na jej trwałość. Jak Ci stuka, strzela przy tylko przy mocnym skręcie kół, to wg mnie możesz jeszcze pojeździć albo wymieniać pojedynczo. A może tylko jedna strona jest "głośna". Wymiana, jak sam nie potrafisz, nie powinna przekroczyć 100 zł (tylko nie w ASO:). Potem zalecana jest "geometria". Ja u siebie wymieniałem sam, a ponieważ nic mi nie ściągało to geometrii nie robiłem i opon mi nie tnie.
Dzieki wszystkim za odpowiedz. Przynajmniej teraz wiem w czym problem i jak sie za ta wziac. Pozdrawiam
Lozyska mozna probowac reanimowac. Sa w pelni rozbieralne, wiec mozna je rozebrac, obejrzec jak wygladaja kulki i bieżnie. Wypłukać ze starego smaru i złożyć na nowym. Ja przy okazji wymiany amortyzatorów sie dobrałem do tych łożysk. Były w dobrym stanie więc tylko wyczyściłem i złożyłem na nowym smarze :)
fireman1014
03-05-16, 23:55
Jak już strzelają/stukają to niestety na reanimację za późno. Wymiana smaru w sprawnych - jak najbardziej wskazana
Co prawda nie w Hondzie ale w żonkowej Pandzie reanimowałem dwa lata temu pykające łożysko właśnie przez rozebranie, wyczyszczenie i nasmarowanie i od tamtej pory spokój a Panda robi rocznie pomiędzy 15 a 20tys. km.
Czy spinka do osłony pod silnikiem do 1.8 HB 5D z 2008 to będzie ta:
http://esklep.romix.pl/clientcatalogue/60002,23-1--60002----60002.aspx
?
Z tymi spinkami roznie bywa. W Hondzie jest kilka rodzajow takich kołków. Ja kupiłem sobie kilka takich właśnie romixów na zapas i w niektóre miejsca pasuje idealnie, w niektóre jest za duża (nie da się wbić tej "śrubki" do oprawkę, a w kilku miejscach wypada, bo jest chyba ciut za mały i zbyt płytki.
szybkie pytanko. czy fotele i kanpa z UFO 5D wejdzie do sedana 4D pasuje czy nie? bardzo podobnie to wygląda
fireman1014
04-05-16, 22:02
Co prawda nie w Hondzie ale w żonkowej Pandzie reanimowałem dwa lata temu pykające łożysko właśnie przez rozebranie, wyczyszczenie i nasmarowanie i od tamtej pory spokój a Panda robi rocznie pomiędzy 15 a 20tys. km.
U mnie jak strzelało, to po rozpołowieniu łożyska kulki i bieżnia miała wżery korozyjne i tam żaden smar by nie pomógł.
murinek777
04-05-16, 22:20
Panowie jakiego najmocniejszego civica lub accorda znacie z silnikiem 2,2 c-dti chodzi mi tutaj o KM i o NM jak by ktoś miał namiar na jakiś ciekawy projekt na civicinfo bo wiem ze tam mieli kilka mocnych diesli z tego co niektórzy pisali na forum
Dużo jest "zabawy" gdybym chciał założyć ksenon? Robił już ktoś to, czy całkowicie nie opłacalna opcja?
Dużo jest "zabawy" gdybym chciał założyć ksenon? Robił już ktoś to, czy całkowicie nie opłacalna opcja?
To zalezy jak blisko OEM chcesz być. Jak blisko to nie opłacalne.
\
w wakacje będę się bawił z tym, nie jest droga zabawa ale nie na ori żarnikach i podzespołach - gdzieś jest temat już o tym i pisałem co potrzeba
\
w wakacje będę się bawił z tym, nie jest droga zabawa ale nie na ori żarnikach i podzespołach - gdzieś jest temat już o tym i pisałem co potrzeba
Zarniki to najtanszy element ukladanki, bo zamienniki typu bosma mozna kupic ponizej 100 zl/szt.
Oczywiscie mozna wstawic tylko palnik i jakas przetwornice w lampe pod H7 i sie cieszyc z ksenonu, ale radosci nie beda podzielac inni uzytkownicy drog.
Roznica miedzy H7 a D2S to:
lampy
spryskiwacze
zbiorniczek plynu
pompka
czujnik poziomowania przod
czujnik poziomowania tył
sterownik.
Nawet w uzywkach to dwa worki kasy.
Ponawiam
szybkie pytanko. czy fotele i kanpa z UFO 5D wejdzie do sedana 4D pasuje czy nie? bardzo podobnie to wygląda
Ponawiam
kanapa na 100 % nie będzie pasowała,fotele przód,hm ręki nie dam ,ale raczej też nie
murinek777
06-05-16, 19:22
Siema znów ja Panowie ma ktoś namiar na użytkownika maxiormchw bardzo byłbym wdzięczny sprzedał swojego type r i teraz nie bardzo go na forum mogę spotkać a mam pilną sprawe :)
hej mam dziwny problem nie wiem nawet czy to problem
jak jadę i hamuję z dużej prędkości jest ok , ale jak jadę i dojeżdżam np do skrzyżowania bardzo po mału i dociskam hamulec to słychać jakby dziwny taki gruchot jakby plastiku, sprężyny ? tylko przy dociśnięciu delikatnym hamulca ?? wie może ktoś o co biega ?
fireman1014
06-05-16, 23:12
A może jest tak samo przy dużej prędkości, tylko z powodu większego szumu nie słyszysz tego. Co by nie było obejrzyj tarcze i klocki, czy powierzchnia błyszczy na całej szerokości tarczy, może jakaś korozja, nierówności na tarczy i trzeba wymienić.
odpaliłem rano było troche rosy jechałem było ok ale jak wysech to na nowo
i to jakby w sprężynach ? jak auto dojeżdża do skrzyżowania
Możliwe że któryś klocek nie odbija. Warto sprawdzić.
Motul 8100 x-cess czy x-clean do 1.8 ?
Motul 8100 x-cess czy x-clean do 1.8 ?
https://m.motul.com/pl/pl/products/recommendation
Zastosowanie : Normalne (standardowe) warunki eksploatacji
Częstotliwość : Wymiana 20000 km/ 12 miesiące
Produkty : 8100 ECO-NERGY 0W-30 (cały rok)
: 8100 ECO-NERGY 5W-30 (cały rok)
: 8100 X-CESS 5W-40 (cały rok)
: 8100 X-MAX 0W-30 (cały rok)
: 8100 X-LITE 0W-30 (cały rok)
: 8100 X-MAX 0W-40 (cały rok)
: 6100 SYNERGIE+ 10W-40 (Wyżej -20°C)
: 4100 TURBOLIGHT 10W-40 (Wyżej -20°C)
To x-clean sie nie nada ? Ktoś potrafi to racjonalnie wytlumaczyć ?
X-clean nada się tak samo jak x-max i x-cess. Akurat ja używam x-cess.
chciałbym mieć możliwość przedmuchania,czy to filtra z odkurzacza,czy wnętrza auta z kurzu,to tak w wielkim skrócie,co byście polecali?nie chce malować ,odkręcać śrub
może jakiś kompresor taki mniejszy ze zbiornikiem 24l?
ostatnio w Lidlu był fajny kompresor za ok 200zł w niektórych jeszcze zostały sprawdź może będzie a był na prawdę spoko
Koledzy jakie ciśnienie bedzie prawidłowe dla opon 225/45 R17.... od czasu gdy wymieniłem opony na letnie a przy tej okazji zmieniłem amortyzatory i sprężyny na eibacha... oczywiście również zbieżność auto dramatycznie pogorszyło komfort podróżowania a wjechanie w kazdą niewielką dziurę lub nierówność to był jakiś dramat aż wszystkie plastkki w środku drżały.... i trzeszczały... myślałem że tak musi być ale coś mnie tknęło i pojechałem sprawdzić ciśnienie w oponach i jakiś mądry pan nabił je na 2.70 bara...... spuściłem na 2.20 i teraz podróżuje się aż miło.... :-) 2.20 jest ok?? Boje się że przez ten czas jak jeździłem na tak mocno napompowanych zrobiłem jakieś 6 tyś km to zawieszenie dostało mocno .... i mogło się przestawić zbieżność i pewnie końcówki drążków też będą do wymiany bo wydaje mi się ze mam luzy... na kierownicy
przod mam nabity 2.4 a tyl 2.2 i jest ok nis=le jest zalecane c nie stuka ty
1,8 Klima
Sprzegielko coś się załącza i wył, wentylatory działają, w okienku coś tam próbuje pływać na wlaczonej ac. Nie chłodzi, jesień /zima działało. Jakieś ciśnienie jest w H i L
spuściłem na 2.20 i teraz podróżuje się aż miło.... :-) 2.20 jest ok??
Na progu kierowcy masz podane cisnienia
Hej było mokro nie było problemu i na nowo dzisiaj ma ten sam problem dziwne dźwięki jak np. jadę wolno albo dojeżdżam do skrzyżowania i wciskam delikatnie hamulec to jest taki dziwny dźwięk jakby sprężynowy z przodu auta ale to wszystko jak delikatnie wciskam pedał hamulca, jak wcisnę go mocno i dynamicznie nie ma tego efektu - oraz jak jeżdżę po dziurach też jest cicho macie może jakiś pomysł ? dźwięk występuję tylko przy delikatnym shamowywaniu - może jakieś tuleje ? stabilizatory ? albo problem z jakąś linką hamulcową ?
hamulce hamują dobrze, klocki są jeszcze 3/4 tarcze też w zasadzie nówki i sportowe
byłem na hamowni przed zakupem i wszystko w normie było (zielone pola)
fireman1014
08-05-16, 23:45
A zapytam tak: czy te "podejrzane" wg Ciebie dźwięki słyszał jakiś fachowiec? Bo jak czytam, o Twoich podejrzeniach linek hamulcowych w przednich hamulcach,
to różne myśli przychodzą mi do głowy, tym bardziej, że na rolkach hamulce masz w 100% sprawne.
Pewnie klocek nie odbija w którymś zacisku. Jak się kolega gdzieś przejedzie ze 10 km to warto sprawdzić czy któreś koło jest wyraźnie mocniej nagrzane. Jeśli jest to w tym kole trzeba szukać problemu.
A zapytam tak: czy te "podejrzane" wg Ciebie dźwięki słyszał jakiś fachowiec? Bo jak czytam, o Twoich podejrzeniach linek hamulcowych w przednich hamulcach,
to różne myśli przychodzą mi do głowy, tym bardziej, że na rolkach hamulce masz w 100% sprawne.
hej niestety ale nie słyszał żaden ;/ byłem tylko w warsztacie na przeglądzie i wszystko przeszedł nie było żadnych uwag...
fireman1014
09-05-16, 22:11
Skoro fachowiec nic nie słyszy to może nie ma problemu, a ty jesteś przewrażliwiony:)
skrzypi mi ten pedał hamulca i chyba stąd to się bierze
Jak dobrać się do amortyzatora przód (chodzi o mocowanie z góry ) czy muszę te plastiki wszystkie pościągać ? podszybie ?
jeżeli tak to jak odczepic te zaczepy? jest jakiś patent ?
może głupie pytanie ale jak zmienić godzinę w FK2 z zamontowanym radiem 2DIN? włożył je poprzedni właściciel, standardowo jest w panelu od radia :?
chcę sam wymienić hamulce z tyłu, ale z tyłu trzeba wcisnąć tłoczek wkręcając go bo jest z ręcznym w przeciwieństwie do przodu :(
http://tooles.pl/zestaw-do-wyciskania-tloczkow-hamulcowych-12-elementow-o_361.html?gclid=CLbRnrXLz8wCFeQxcgoduQkKhQ
taki zestaw kosztuje mniej niż wymiana więc chyba lepiej kupić i zrobić samemu niż dać do warsztatu ? taki się sprawdzi? on wciska i wkręca jednocześnie prawda?
może głupie pytanie ale jak zmienić godzinę w FK2 z zamontowanym radiem 2DIN? włożył je poprzedni właściciel, standardowo jest w panelu od radia :?
Przyciskami na kierownicy po lewej stronie. Przytrzymujesz "mode" aż godzina zacznie migać i przyciskami ustawiasz. Przynajmniej tak jest u mnie ;)
Panowie gdzie można kupić nowe lub w dobrym stanie osłony tylnych tarcz hamulcowych?
Przyciskami na kierownicy po lewej stronie. Przytrzymujesz "mode" aż godzina zacznie migać i przyciskami ustawiasz. Przynajmniej tak jest u mnie ;)
Dzięki!
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Szanowni koledzy z forum. Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem civica ufo i wraz z nim dostałem ostatnią fakturę ze stycznia 2016. Czy byłby ktoś na tyle uprzejmy, żeby konkretnie napisać mi co na niej się znajduję, żebym nie wymieniał tego samego po 4 miesiącach? Stawiam dobrego browara :)
http://wrzucaj.net/images/2016/05/10/PcDip.jpg
1-filtr oleju
2-filtr powietrza
3-olej silnikowy
tyle wg mnie ,bo zupełnie nie znam niemieckiego :p
5 - tarcze hamulcowe na tył firmy ATE
6 - klocki na tył Textar
Szanowni koledzy z forum. Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem civica ufo i wraz z nim dostałem ostatnią fakturę ze stycznia 2016. Czy byłby ktoś na tyle uprzejmy, żeby konkretnie napisać mi co na niej się znajduję, żebym nie wymieniał tego samego po 4 miesiącach? Stawiam dobrego browara :)
zapytaj Winniego powinien pomóc ;)
To jeszcze 7 i 8 i będę w siódmym niebie :D
1-filtr oleju
2-filtr powietrza
3-olej silnikowy
tyle wg mnie ,bo zupełnie nie znam niemieckiego :p
2.Knecht LA 344 to filtr kabinowy
Czy byłby ktoś na tyle uprzejmy, żeby konkretnie napisać mi co na niej się znajduję, żebym nie wymieniał tego samego po 4 miesiącach?
Wiesz co to takiego google translator? To takie coś gdzie ustawiasz język z jakiego chcesz tłumaczenie na język którym operujesz. I tam się wpisuje dowolny tekst, który jest w miarę możliwości tego programu tłumaczony.
W ten sposób mimo słabej znajomości niemieckiego, przetłumaczyłem większość faktur i przeglądów swojego samochodu :)
Wiesz co to jest język techniczny? Spróbuj to powpisywać w google translator i zobaczysz jakie Ci głupoty powychodzą.
Ale ja tak zrobiłem i wszystkie wpisy w książce serwisowej przetłumaczyłem sobie. Części rzeczy można się domyślić jak jest bełkot.
Staram się w miarę regularnie przeglądać fora, profilaktycznie, żeby w razie W wiedzieć co się dzieje z samochodem, ale na poniższą sytuację nie zdażyło mi się trafić...
Od kilku dni z kratek (a konkretnie mam wrażenie że z kratki centralnej po stronie kierowcy, klimatyzacja dwustrefowa) wydobywa się zapach... spalenizny, i to takiej elektrycznej (coś jak topiąca się izolacja, palony plastik). Pół biedy gdyby coś przestało działać, ale wszystko działa w najlepszym porządku... :D
Zapach najbardziej jest wyczuwalny na najniższym biegu, na wyższych może się rozcieńcza, ciężko stwierdzić. Sprawdziłem filtr kabinowy, nadaje się do wymiany, ale to nie ten zapach niestety...
Na co zwrócić uwagę?
Czy nasze Hondy mają dalej rezystory regulujące obroty wiatraka, czy już może w technologii PWM?
EDIT:
Problem całe szczęście się*"wyzerojedynkował", zwarcie w instalacji co objawiło się niemożnością*odpalenia kilka godzin po tym jak napisałem ten wpis. :)
Mam pytanko do osób, które rozbierały przód UFO.
Ja robiłem to już parę razy i po ostatnim mam problem ze spasowaniem zderzaka.
Zderzak był zdjęty z auta przez kilka dni i lezał sobie w bagażniku (oparty na miejscach gdzie przychodzi sierp)
Zrobiłem co miałem zrobić - zrobione podłączenia pod DRL, przykręciłem nowe lampy, założyłem znaczek na grilla i poskładałem wszystko do kupy. Wtedy pojawił się problem ze spasowaniem.
Zderzak mi wyskakuje spod grilla :( pod lampami jest dobrze, przy nadkolach jest dobry spas a spod grilla mi ucieka. Tzn moge to zlozyc i przez chwile jest dobrze ale po paru chwilach znowu ucieka.
Jakieś rady?
Zblizam sie do 200tys. przebiegu w moim CIVIC 2006 1.8 benz. Czy sa jakies grubsze tematy ktore powinienem zmienic w samochodzie? Amortyzatory sprawdzone. Moze lancuszek ?
Mam pytanko do osób, które rozbierały przód UFO.
Ja robiłem to już parę razy i po ostatnim mam problem ze spasowaniem zderzaka.
Zderzak był zdjęty z auta przez kilka dni i lezał sobie w bagażniku (oparty na miejscach gdzie przychodzi sierp)
Zrobiłem co miałem zrobić - zrobione podłączenia pod DRL, przykręciłem nowe lampy, założyłem znaczek na grilla i poskładałem wszystko do kupy. Wtedy pojawił się problem ze spasowaniem.
Zderzak mi wyskakuje spod grilla :( pod lampami jest dobrze, przy nadkolach jest dobry spas a spod grilla mi ucieka. Tzn moge to zlozyc i przez chwile jest dobrze ale po paru chwilach znowu ucieka.
Jakieś rady?
Filip to zależy jak duże są te odkształcenia, wklej fotke. Jeśli wszystkie zaczepy wskoczyły jak należy to zwróć uwagę na tę kostkę styropianową czy polipropylenową podtrzymującą atrapę ze znaczkiem. Ja przy demontażu(również drl) i ponownym montażu też miałem problem z dokładnym spasowaniem i niestety zakładałem sam a przydałyby się jeszcze dwie ręce. Trochę spasowanie względem zderzaka poprawiłem właśnie tą kostką ale idealnie nie było. Po kilku dniach jazdy jakoś się samo ułożyło albo pęd powietrza pomógł albo wyższe temperatury...
Filip to zależy jak duże są te odkształcenia, wklej fotke. Jeśli wszystkie zaczepy wskoczyły jak należy to zwróć uwagę na tę kostkę styropianową czy polipropylenową podtrzymującą atrapę ze znaczkiem. Ja przy demontażu(również drl) i ponownym montażu też miałem problem z dokładnym spasowaniem i niestety zakładałem sam a przydałyby się jeszcze dwie ręce. Trochę spasowanie względem zderzaka poprawiłem właśnie tą kostką ale idealnie nie było. Po kilku dniach jazdy jakoś się samo ułożyło albo pęd powietrza pomógł albo wyższe temperatury...
Chyba wiem o co chodzi :) nie mam tego zamontowanego od prawie 3 lat ;) ale gdzies mam schowane bo nie wiedziałem gdzie to ma być. Wieczorem cykne foty i wrzuce
Jak zdemontować tylną blendę między światłami Honda Civic VIII ?
Jak zdemontować tylną blendę między światłami Honda Civic VIII ?
Odkręcić, uprzednio zdejmując plastiki od strony bagaznika
Witam. Mam mały problem z silnikiem D13B2. Odpalam (silnik zimny) chodzi na ssaniu (załóżmy, że pracuje na 2500obr/min, nie mam obrotomierza) jadę normalnie, dojeżdżam do świateł (200m przejechałem) wciskam sprzęgło, a silnik zaczyna wyć tak przez 20sek. i po tym czasie obroty spadają do tych 2500. Linka gazu się nie blokuje na 100%. Co może być przyczyną i co zrobić żeby takie sytuacje ustały?
Witam. Mam mały problem z silnikiem D13B2. Odpalam (silnik zimny) chodzi na ssaniu (załóżmy, że pracuje na 2500obr/min, nie mam obrotomierza) jadę normalnie, dojeżdżam do świateł (200m przejechałem) wciskam sprzęgło, a silnik zaczyna wyć tak przez 20sek. i po tym czasie obroty spadają do tych 2500. Linka gazu się nie blokuje na 100%. Co może być przyczyną i co zrobić żeby takie sytuacje ustały?
Może na początek napisz we właściwym dziale, tu jest VIII gen.
oj sorki :D wpisałem w wyszukiwarkę i pierwsze lepsze kliknąłem
Cytat Zamieszczone przez Civmann Zobacz posta
Chyba wiem o co chodzi nie mam tego zamontowanego od prawie 3 lat ale gdzies mam schowane bo nie wiedziałem gdzie to ma być. Wieczorem cykne foty i wrzuce
Co to za kostka styropianowa? jak to wyglada moze jakis link do foto lub schematu z tą kostką
Co to za kostka styropianowa? jak to wyglada moze jakis link do foto lub schematu z tą kostką
Tez musze poszukac na schemacie. Pamietam jak zdejmowalem zderzak po raz pierwszy to wypadl na podloge w garazu wlasnie szary fragment z gestego styropianu i nie bardzo wiedzialem gdzie go przypasowac
Witam,
Jak wymienić żarówki we wnętrzu w Civicu VIII COUPE (USA) co by niczego nie uszkodzić.
Jakaś instrukcja może?
zależy co Ci się tam spaliło z podświetlenia. Sprecyzuj coś
Ta "kostka" taki skrót myślowy bo bardziej wyglądem przypomina trójkąt i jeśli dobrze pamiętam jedna ze ścian jest lekko zaokrąglona, dzerokość tego przedmiotu nie przekracza 5 cm. Może Filip znajdzie to wklei fotkę. Ja dostałem ten przedmiot przy zakupie nowej atrapy Type-S. Myślę że można to "coś" nazwać podporą atrapy/grila, wciska się tę podporę (jest lekko elastyczna) między metalową belkę/wzmocnienie a grilem w środkowej jego części. Ma to za zadanie lepiej ustabilizować gril oraz poprzez delikatne wypchnięcie pozwolić na dokładniejsze spasowanie ze zderzakiem. Mam nadzieję że co nieco wyjaśniłem:)
czy jest ta czesc gdzies na schemacie
http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda&hmodtyp=17663,17664,17665,17666,17667,17668,17669, 17670&nplgrp=5&cmodnamepc=CIVIC&xcardr=5&dmodyr=2009&carea=KG&ctrsmtyp=6MT&xgrade=2.2%20SPORT&nplblk=B__4500
lub moze tu:
http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda&hmodtyp=17663,17664,17665,17666,17667,17668,17669, 17670&nplgrp=5&cmodnamepc=CIVIC&xcardr=5&dmodyr=2009&carea=KG&ctrsmtyp=6MT&xgrade=2.2%20SPORT&nplblk=B__4600
czy jest ta czesc gdzies na schemacie
http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda&hmodtyp=17663,17664,17665,17666,17667,17668,17669, 17670&nplgrp=5&cmodnamepc=CIVIC&xcardr=5&dmodyr=2009&carea=KG&ctrsmtyp=6MT&xgrade=2.2%20SPORT&nplblk=B__4500
lub moze tu:
http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda&hmodtyp=17663,17664,17665,17666,17667,17668,17669, 17670&nplgrp=5&cmodnamepc=CIVIC&xcardr=5&dmodyr=2009&carea=KG&ctrsmtyp=6MT&xgrade=2.2%20SPORT&nplblk=B__4600
Nie ma. Juz patrzylem na te schematy. Poszukam tego w mojej graciarni. Nie mam pojecia gdzie to ma przyjsc, bo z grillem siatkowym nie przypominam sobie, zebym to dostal, ale jak tak mowie, przy demontazu zderzaka lezalo na podlodze w garazu i mialem gruba rozkmine gdzie to powinno trafic ;) wiec zakladam, ze to moze byc cos o czym pisal Civmann
Nie ma. Juz patrzylem na te schematy. Poszukam tego w mojej graciarni. Nie mam pojecia gdzie to ma przyjsc, bo z grillem siatkowym nie przypominam sobie, zebym to dostal, ale jak tak mowie, przy demontazu zderzaka lezalo na podlodze w garazu i mialem gruba rozkmine gdzie to powinno trafic ;) wiec zakladam, ze to moze byc cos o czym pisal Civmann
2 Elementy z pianki poliuretanowej są zamontowane na osłonie silnika (tej od dołu). I mają tendencję do wypadania.
Jak najdziesz , i dasz fotę to może uda się ustalić czy to ten element.
zależy co Ci się tam spaliło z podświetlenia. Sprecyzuj coś
Nic się nie spaliło.
Taki kaprys żeby włożyć zimne ledy do 2 lampeczek z przodu + tej z tyłu + ew bagażnika.
W bagażniku próbowałem i mam tam subwoofer fabryczny i nie wiem jak się do tego dobrać, więc może uda się do tego we wnętrzu.
Mam taki:
http://i.imged.pl/honda-accord-viii-09-11r-lampka-podsufitki-4031396917.jpg
Koledzy był olej total quartz 5w40 teraz chce zalać shell helix 5w40 czy trzeba wykonać płukankę w silniku? czy to są tak podobne oleje że nie ma takiej potrzeby?
Koledzy był olej total quartz 5w40 teraz chce zalać shell helix 5w40 czy trzeba wykonać płukankę w silniku? czy to są tak podobne oleje że nie ma takiej potrzeby?
przecież, to takie same oleje
Płukanka nie zaszkodzi - zrobisz i będzie zrobiona ;)
Płukanka nie zaszkodzi - zrobisz i będzie zrobiona
wytłumacz mi płukanka bo inne firmy olejowe ,czy zapytałeś go wcześniej o przebiegi itp
A jakiej firmy płyny do płukania polecacie ? Nie zaszkodzi to silnikowi nie roszczelni czegoś etc?
wytłumacz mi płukanka bo inne firmy olejowe ,czy zapytałeś go wcześniej o przebiegi itp
Jak chce to niech robi. Silnik od płukanki nie wybuchnie przecież. Znam takich co płukają co wymianę oleju.
Potrzebuję pomocy, FD7 przestał działać lewy głośnik po stronie kierowcy więc wyjąłem radio co by sprawdzić czy się jakieś kable nie po luzowały (mam założony zestaw głośnomówiący), okazało się że wszystko działa poprawnie. Niestety po tej operacji samochód nie odpala, rozrusznik nie kręci, słychać tylko cykanie z okolicy skrzynki z bezpiecznikami. Wyłącznik uderzeniowy jest ok. Macie jakiś pomysł co może być powodem awarii? Dodam, że radio gra, światła/centralny działają.
EDIT: Problem rozwiązany - akumulator.
A ten głośnik Ci działa czy problem z nim nadal?
witam Panowie jakie byście polecili tarcze i klocki ? znalazłem fajny zestaw TRW ale nie wiem czy będzie pasował może ktoś coś podpowiedzieć ? czy lepiej może inny
koła mam 17 calówki o ile to ma znaczenie
TYŁ:
http://allegro.pl/trw-tarcze-klocki-...799505230.html
PRZÓD:
http://allegro.pl/tarcze-klocki-trw-...740592530.html
z góry dzięki za odpowiedz
rok produkcji 2008, 1,8 benzynka i-vtec
A ten głośnik Ci działa czy problem z nim nadal?
Nie działa. Sygnał z radia wychodzi, ale nie ma go na głośniku, prawdopodobnie zwarcie gdzieś na przewodzie.
Nic się nie spaliło.
Taki kaprys żeby włożyć zimne ledy do 2 lampeczek z przodu + tej z tyłu + ew bagażnika.
W bagażniku próbowałem i mam tam subwoofer fabryczny i nie wiem jak się do tego dobrać, więc może uda się do tego we wnętrzu.
Mam taki:
http://i.imged.pl/honda-accord-viii-09-11r-lampka-podsufitki-4031396917.jpg
UPEK.
Ktoś jakiegoś manuala posiada, jak się dobrać do tych lampek + tych z tyłu żeby niczego nie rozwalić.
Hej Panowie szybkie pytanko miałem problem z hrupaniem przy lekkim hamowaniu ściągnąłem koła nasmarowalem wszystko przetarlem klocki papierem i jest ok Ale zauważyłem że piasty są w złym stanie i mocno zardzewiale i teraz pytanko czy wymienić piasty z lozyskami czy plac temat ? Oraz jak mam dobre klocki bo są ebc green stuff jak będę zmieniał tarczę to św klocki zostawić ?
Spróbuj wyczyścić te piasty taką szczotką drucianą która zakłada się do wiertarki. U mnie po tym zabiegu piasty jak nowe
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
czyściłem ale trochę konkretnie je rdza wzięła z tyłu są ok ale z przodu to aż jak jest ta śruba to na rogach się posypała ... obczyściłem, zasmarowałemm czyms typu wd40- tylko antykorozyjnym zabezpieczającym a na sam koniec sprejem akrylowym spryskałem - tylko zastanawia mnie czy tak może być czy lepiej wymienić ? a jak wymienić to razem z ew. łożyskami ?
bo wszystko cicho chodzi- koleś jak na kanale sprawdzał nic nie zauważył
i kolejny pytanko
zamierzam wymienić tarcze hamulcowe i wybór padł na TRW lub ATE - jak na starych tarczach mam prawie nówki klocki EBC green stuff to mogę je zostawić i założyć na nowe tarcze ?
no i pytanko drugie - interesują mnie same tarcze lecz jak patrze na allegro to komplet 2 tarcz wraz z klockami TRW stoi ok 310zł - a jakbym chciał samą tarcze TRW to jedna sztuka stoi najtaniej 150zł mowa o przodzie - to jest możliwe ? co mi radzicie ?? czy po prostu źle szukam i taniej ustrzele same tarcze ? bo jak bym brał zestaw to wychodzi to samo co same tarcze dziwne ...
Generalnie to Piasta nie powinna być niczym smarowana etc. Chodzi o to żeby miała idealny styk z tarcza. Wystarczy że w jednym miejscu będzie więcej smaru itp to przy hamowaniu będziesz miał bicia co będzie powodowało krzywienie tarcz. Co do tarcz polecam zajrzeć na stronkę www.interparts.pl duży wybór części
Sorry nie interparts tylko www.aparts.pl
Inter jest dla warsztatów itp detaliczne części tylko w oddziałach
Tzn nasmarowalem ja tylko z tej str gdzie się alusa przykreca widziałem na filmie i to sprayem ceramicznym to pryskali
Pytanie do osob majacych czujnik deszczu. Czy na wolniejszych obrotach wycieraczek slychac u was takie "cykniecie" tuz przed ruchem wycieraczki? Cos jak dzwiek ktory sie slyszy np w momencie wlaczania grzania szyby/lusterek?
Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka
Jakie polecacie filtry kabiny? Lepsze są węglowe? Pozdrawiam.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Hej mi wycieraczki pracują cicho i nie mam żadnego takiego dźwięku,
A co do filtru to tylko poliwenglanowy ok 35 zł kosztuje i jest lepszy ponieważ neutralizuje większość zapachów z zewnatrz
I od razu zapytam jestem przed wymianą oleju w skrzyni 1.8 Benz 140 km 2008 r -przebieg 150 tys skrzynia manualna . czy ten olej będzie prawidłowy Motul Gear 300 75w90 czy lepiej jakiś inny czy podczas wymiany poza olejem coś trzeba jeszcze dokupić ? I ile wchodzi tego oleju ? I św. Jakie są koszty wymiany i pytanie czy w ogóle warto to ruszać ?
Same wycieraczki pracuja dobrze, jest tylko taki dzwiek na chwile przed ich ruchem. Na szybszych trybach tego nie ma.
Same wycieraczki pracuja dobrze, jest tylko taki dzwiek na chwile przed ich ruchem. Na szybszych trybach tego nie ma.
Wydaje mi się że mam takie cyknięcie tuż przed ruchem wycieraczek, jak będzie deszcz to jeszcze się wsłucham dokładniej i na którym trybie..
Pytanie do osob majacych czujnik deszczu. Czy na wolniejszych obrotach wycieraczek slychac u was takie "cykniecie" tuz przed ruchem wycieraczki?
Ja co prawda nie mam czujnika deszczu, ale cyknięcie jak najbardziej słychać - zwłaszcza przy powolnej pracy wycieraczek. Podejrzewam, że to jakiś odgłos związany z załączaniem mechanizmu (przekaźnik???).
butler.gdansk
16-05-16, 18:57
Oj słychać słychać ten przekaźnik... W sumie też mnie to trochę wkurza.
siemano, jakie żarniki polecacie do fn2? jaka ciepłota jest zamontowana seryjnie?
siemano, jakie żarniki polecacie do fn2? jaka ciepłota jest zamontowana seryjnie?
Seria to okolice 4300. Ja zamontowalem teraz u siebie Nightbreaker (tez okolice 4300) ale nie mam bezposredniego porownania bo wjechala tez soczewka :) wiec zmienily sie tez warunki pracy i sam palnik tez nieco inny (D2S vs D2R) ale wg testow to palnik dajacy najwiecej swiatla. Niektorzy wola jak barwa bardziej niebieska wtedy Cool Blue Intense to ma ztcp ok 5500K
Seria to okolice 4300. Ja zamontowalem teraz u siebie Nightbreaker (tez okolice 4300) ale nie mam bezposredniego porownania bo wjechala tez soczewka :) wiec zmienily sie tez warunki pracy i sam palnik tez nieco inny (D2S vs D2R) ale wg testow to palnik dajacy najwiecej swiatla. Niektorzy wola jak barwa bardziej niebieska wtedy Cool Blue Intense to ma ztcp ok 5500K
Filip masz takie soczewki ?
https://hidretrofit.pl/honda-civic-8-gen/
Jak oceniasz ich świecenie w stosunku do serii d2r ? Czy znacząco poprawiło się skupienie światła ? Wiem że trochę twoja wypowiedź będzie mniej obiektywna bo założyłeś palniki najlepiej świecące ale zawsze to coś, te soczewy już na zgaszonych światłach robią wrażenie a czy po zapaleniu też jest dużo lepiej ?
Filip masz takie soczewki ?
https://hidretrofit.pl/honda-civic-8-gen/
Jak oceniasz ich świecenie w stosunku do serii d2r ? Czy znacząco poprawiło się skupienie światła ? Wiem że trochę twoja wypowiedź będzie mniej obiektywna bo założyłeś palniki najlepiej świecące ale zawsze to coś, te soczewy już na zgaszonych światłach robią wrażenie a czy po zapaleniu też jest dużo lepiej ?
Ja mam Koito Q5 X. - takie https://hidretrofit.pl/honda-civic-8-gen-4/
Różnica jest znaczna w mojej opinii. Oczywiście trzeba się przyzwyczaić, ze odcięcie jest trochę jak nożem odkrojone i za granicą światła jest ciemniej niż przy Oem, ale to co się dzieje wcześniej zdecydowanie wynagradza :)
Nie ma problemów z samopoziomowaniem ? Co z przeglądem/legalnością ?
Nie ma problemów z samopoziomowaniem ? Co z przeglądem/legalnością ?
Samopoziomowanie pozostaje jak było. Soczewka jest wklejana jakby wewnątrz odbłyśnika więc silniczek regulujący położenie odbłyśnika rusza jednocześnie soczewką.
Co do przeglądu/legalności - przy bardzo literalnym stosowaniu przepisów jest to nielegalne - tzn jest inne zrodlo swiatla niz przewidywala homologacja. Zamiast D2R jest D2S. Ale trzeba by się wykazać dużą dozą złej woli, żeby to zakwestionować. Jak byłem ustawić lampy na stacji diagnostycznej to gość nawet się nie zapytał czy coś było przerabiane. Moje lampy są zrobione na OEM look, bez ringów, malowania wnętrza na czarno czy innych fantazji. Więc tym samym nie wzbudzają też jakiś emocji. Spryskiwacz jest, poziomowanie jest.
Mnie się taka soczewa bardzo podoba:) tylko obawa przed możliwością odmowy wypłaty odszkodowania skutecznie mnie zniechęca do tego moda:(
Z ciekawości jak rozwiązaleś sprawę drogowych?
Mnie się taka soczewa bardzo podoba:) tylko obawa przed możliwością odmowy wypłaty odszkodowania skutecznie mnie zniechęca do tego moda:(
Z ciekawości jak rozwiązaleś sprawę drogowych?
Zdaje sie TU musialoby udowodnic wplyw modyfikacji na zdarzenie. A co do dlugich. Sa dwusystemowe. Tzn zostaly H1 ale doszla podnoszona przeslona w soczewce. Chyba nawet w niektórych OEM lampach tak jest, bo ksenon sie nie ma czasu rozpalic do mrugania dlugimi jak nie sa w ogole zapalone swiatla.
Chłopaki rozbieralem dzisiaj zacisk hamulca i jak wyciagalem ta taka długa srobke zaowazylem zrypana ta malutka uszczelkę czy ta będzie pasowała ? http://allegro.pl/show_item.php?item=5983087082 i czy ma ona jakiś większy wpływ na coś?
To te w prawym górnym rogu na zdjęciu takie harmonijki
Powinno pasować. Jeśli jest uszkodzona gumka to wymień, sprawdź czy nie ma dużego luzu na sworzniu zacisku jarzma bo będzie hałasować na nierównościach. Jak nie wymienisz to albo brud go zatka albo korozja doprowadzi do zakleszczenia i hamulce gorzej brały.
HELP ,,wczoraj wjechałem do garażu jak zawsze a dzisiaj rano mój Cif nie chciał zapalić - objawy ?: kontrolki nic nie pokazują , żadnego komunikatu , rozrusznik kręci żwawo , akumulator ma siłę , sprawdziłem czujnik uderzeniowy -ok , pomimo kilku prób w odstępach czasowych nic, żadnych dziwnych objawów a mimo to nie zapala - co robić ?