PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie, szybka odpowiedź vol.2

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37

gebel
18-05-19, 22:07
Szukam czujników parkowania. Podpowie ktoś, jakie będą względnie najbardziej zbliżone zarówno działaniem jak i funkcjonalnością do takich fabrycznych? Tak, żeby w środku było też ładnie ;)Nie lepiej radio 2 DIN z kamerą cofania?
Masz wtedy zintegrowany bluetooth bez dużego modułu na słupku, kamerę i dużą navi. Czujniki stają się zbędne a przy wyjeżdżaniu na wstecznym z wąskiej uliczki na ekranie jest szerokie pole widzenia np pieszych chcących przejść w poprzek widzisz dużo wcześniej niż w lusterkach [emoji6]

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

oblivion
19-05-19, 07:08
No chyba różnica w cenie radia i czujników jest spora :)

pwl
19-05-19, 10:33
Ktos na forum ma lusterko bedace wyswietlaczem (bez dvr) i do tego podpięta kamere cofania. Moze to jest jakis pomysł?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

kamil9489
19-05-19, 10:56
Ktos na forum ma lusterko bedace wyswietlaczem (bez dvr) i do tego podpięta kamere cofania. Moze to jest jakis pomysł?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu TapatalkaJa tak miałem, 2 kamerki do tego podpiąłem ;)

Nagranie jak to działa: https://youtu.be/XKn_13XifwE

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

pwl
19-05-19, 20:15
Oklejał ktoś tę obudowę zegarów, która w przedlifcie jest w czarnym połysku? Szału dostaję od tego jak to się rysuje, dobrze że w poliftach to poprawili.

Szukam info czy dużo kombinacji z demontażem i oklejeniem jest + czym okleić najlepiej.

kamil9489
19-05-19, 20:30
Oklejał ktoś tę obudowę zegarów, która w przedlifcie jest w czarnym połysku? Szału dostaję od tego jak to się rysuje, dobrze że w poliftach to poprawili.

Szukam info czy dużo kombinacji z demontażem i oklejeniem jest + czym okleić najlepiej.Folia przy upałach będzie odłazić. Lepiej pomalować w czarny mat albo oddać do hydrografiki.

pwl
19-05-19, 20:35
Słuszna uwaga. Może guma w sprayu? Plasti Lak czy jakoś tak to u nas nazywają, taka podróba Plasti Dipa.

kamil9489
19-05-19, 22:25
Słuszna uwaga. Może guma w sprayu? Plasti Lak czy jakoś tak to u nas nazywają, taka podróba Plasti Dipa.Może być, na grupie na FB jeden kolega tak robił i fajny efekt był.

Znienacka
20-05-19, 07:49
Halogen lewy, do Hatchback 5D rok 2007. Posiada ktoś używkę na sprzedaż?

Słońce
20-05-19, 20:56
Witam. Zawieszenie między VIII a IX gen. są zamienne? Tzn. czy amortyzatory są takie same i pasują na przemian z jednego do drugiego?

Lucas.FK2
20-05-19, 23:38
Nie. Zapomnij. Nie kombinuj

Słońce
21-05-19, 14:38
Pytam bo na wielu aukcjach widywałem akurat, że jest oznaczenie modeli FN FK lub VIII/IX gen. Dlatego mnie to zaciekawiło. Wyglądają bardzo podobnie. W zasadzie różnic nie zauważyłem na zdjęciach.

Lucas.FK2
22-05-19, 09:07
Owszem różnice są i na pierwszy rzut oka ich nie widzisz. To trochę inne zawieszenie.
Oznaczenia karoserii owszem są takie same.

CzechuXX
22-05-19, 18:58
Któraś rolka świszczy od osprzętu.
Którą obstawiacie?
Włączenie/wyłączenie klimy nic nie zmienia.

janekb84
22-05-19, 19:30
Któraś rolka świszczy od osprzętu.
Którą obstawiacie?
Włączenie/wyłączenie klimy nic nie zmienia.Z mojej szklanej kuli wychodzi że wszystkie[emoji16]zdejmij pasek i zobacz 5 minut roboty nikt wróżyć nie będzie.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

CzechuXX
22-05-19, 20:27
Myślałem że może któraś pierwsza pada ;)
Oprócz silnika, klimy i alternatora te dwie pozostałe gładkie za co odpowiadają? Jest duża i mała.

t6p
22-05-19, 20:48
AUDIO w FN2 to jakis dramat. Czy jest jakiś sprawdzony sposób na poprawę dźwięku? Jednak, zanim ktos sie rozpisze... Nie interesuje mnie wymiana radia na 2din, czy jakiekolwiek inne. Ma byc seria i tylko seria, i przysłowiowo nawet, jak by mialo nie grac wcale to i tak zostaje SERIA! Kolejna sprawa, nie interesuja mnie żadne tuby, wzmacniacze i tego typu rzeczy. Reasumując, chciałbym zmienić głośniki, na takie które dadza mi trochę więcej bassu. Takie, które będa pasowały plug&play. Nie wiem, byc może mam dość wygórowane wymagania, bo chciałbym mieć lepiej, bez zmiany niczego. Jednak warto zaznaczyc przy tym wszystkim, że nie oczekuje kolosalnej różnicy. Chciałbym, zeby było po prostu lepiej. Aktualnie gorzej to gra niż w zwyklym seryjnym audio civica IX generacji.

Czy jest jakiś sprawdzony setup głośników, który będzie grać lepiej i warto za niego zapłacić?

kamil9489
22-05-19, 23:01
AUDIO w FN2 to jakis dramat. Czy jest jakiś sprawdzony sposób na poprawę dźwięku? Jednak, zanim ktos sie rozpisze... Nie interesuje mnie wymiana radia na 2din, czy jakiekolwiek inne. Ma byc seria i tylko seria, i przysłowiowo nawet, jak by mialo nie grac wcale to i tak zostaje SERIA! Kolejna sprawa, nie interesuja mnie żadne tuby, wzmacniacze i tego typu rzeczy. Reasumując, chciałbym zmienić głośniki, na takie które dadza mi trochę więcej bassu. Takie, które będa pasowały plug&play. Nie wiem, byc może mam dość wygórowane wymagania, bo chciałbym mieć lepiej, bez zmiany niczego. Jednak warto zaznaczyc przy tym wszystkim, że nie oczekuje kolosalnej różnicy. Chciałbym, zeby było po prostu lepiej. Aktualnie gorzej to gra niż w zwyklym seryjnym audio civica IX generacji.

Czy jest jakiś sprawdzony setup głośników, który będzie grać lepiej i warto za niego zapłacić?Wygłusz drzwi (maty bitumiczne Bitmat + pianka 3 mm na boczek) + zmień głośniki na audio system 165 mx plus. Dalej to tylko zmiana radia na 2din lub dołożenie wzmacniacza do obecnego.

CzechuXX
23-05-19, 10:17
https://allegro.pl/oferta/modul-sterownik-bsi-37842rn-honda-civic-ufo-vii-7726540558

Czy to jest ten cały MICU?
Czy ten moduł odpowiada za sterowaniem temperaturą w samochodzie?
Będzie pasował do 1.4?

Słońce
23-05-19, 21:16
Pytanie na szybko:
Wentylator chłodnicy silnika nie załącza się nawet przy rosnącej jego temperaturze. Wracałem z zagranicy i w korkach na autostradzie musiałem włączać nawiewy w środku na max ciepło żeby zbić temperaturę. Rosło gdzieś na 3/4 lub trochę więcej i mimo to nic się nie załączało. Co może być przyczyną? Czujnik temperatury cieczy chłodzącej? Do połowy wskazania miernika temperatury wszystko wydaje się być dobre. Co steruje załączeniem się wentylatorów?
Dodam, że klima rozszczelniona, ponieważ jest uszkodzona chłodnica klimy zatem nawet jej nie włączam.

CzechuXX
24-05-19, 09:00
Wąż dolny chłodnicy gorący jak temperatura idzie w górę? Jeśli tak to czujnik w chłodnicy do sprawdzenia. Jeśli nie gorący termostat do sprawdzenia.

johnny86
24-05-19, 11:32
Z tego co pamietam to pod maska jest jeszcze bezpiecznik.
On jest chyba od klimy i od wiatraka.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

math
25-05-19, 14:20
Cześć :) Nietypowa sprawa - wczoraj w samochodzie zastałem przemoczoną wykładzinę pod dywanikiem kierowcy (a zajrzałem tam w sumie przypadkiem bo oprócz tego że jest tam wszystko przemoczone to dodatkowo odkryłem małe mrowisko :/). Poodczepiałem co się dało, i wygląda na to że miałem zapchany kanał odpływowy pod podszybiem, wyczyściłem z syfu i mam nadzieje że to załatwi sprawę. Ale nie to jest moim pytaniem - od momentu kiedy podniosłem wykładzinę żeby wysuszyć tam wszystko samochód zaczął do mnie mówić do mnie po włosku :D Mam ten samochód niecały rok i nigdy niczego takiego nie zauważyłem. Jedyne co zrozumiałem z komunikatu to "occupare" i jak się domyślam może coś mieć wspólnego z zapięciem pasów. Nie mam bladego pojęcia jak powiązać fakt cieknącej wody z nagłym pojawieniem się tych komunikatów...

W ogóle to jest jakaś tragedia, kilka lat temu miałem Civica VI MB2, i miałem dokładnie to samo - woda pod dywanikiem kierowcy...nie wiem czy ja mam takiego pecha czy te samochody są tak cudownie projektowane :/

agrttc
26-05-19, 09:31
"Occupare" to znaczy " zająć" i może mieć związek z głośnowówiącym?

t6p
28-05-19, 14:42
hej,

Czy ktoś wymieniał cewkę sprężarki klimatyzacji? Jest jakiś godny polecenia zamennik?

EDIT:

Auto: civic fn2

CzechuXX
28-05-19, 17:06
Poszukuję modułu tego w którym są bezpieczniki do mojego potwora 1.4 comfort. Wg serwisówki u mnie siedzi 38200-smg-g04. Lecz ten numer mi nie wiele daje. Poszukałem trochę w internecie i wydaje mi się że numery 3784 2rn i smg-e030 powinny pasować do mnie.
Ktoś mógłby to potwierdzić?

Edycja

Dobrałem się do mojego. Numer jaki znalazłem to 3783 2ln.
Problem jest taki że nie ma takiego nigdzie. Czy te moduły są kompatybilne? Czy możliwe jest że wcześniej był inny? Ten jest pokazany mazakiem.

Edycja 2
Znalazłem różnice.
Moduł 2rn jest dla Anglika, 2ln dla Europy. Różni się wtyczkami trzema lecz piny są tak samo rozmieszczone. Mam zamówiony od Anglika i będę przerabiać.

szczepar
28-05-19, 19:49
hej,

Czy ktoś wymieniał cewkę sprężarki klimatyzacji? Jest jakiś godny polecenia zamennik?

EDIT:

Auto: civic fn2

https://www.laser-sinex.pl/
Mają i cewki i całe sprzęgła.

Cewka czy do 2.2 czy 1.8 jest taka sama, tak samo do Type-R.
Różnice są pomiedzy kompresorami (w 2.2 jest inny ), lub kołami pasowymi (Type-R ma inaczej położone rowki)

Możliwe ze inni też są godni polecenia , ja tylko wiem że oni byli jednymi z pierwszych jakie mieli to na rynku.

Sam mam od nich Cewkę która przeżyła 1 sprzęgło które się spaliło.
A teraz od 2 lat mam Cały komplet sprzęgła.
I wiem ze pare osób od nas brało tam cewki/koła do klimy.

t6p
29-05-19, 14:58
ok, dzieki. Jeszcze jedno pytanie. Gdzie uda mi się kupić oryginalne akcesoria do fn2? W tym momencie chodzi mi po głowie podświetlenie podłogi, czy listwa progowa podświetlana. Bo po za tym nie wiem co było jeszcze oferowane ;p

Rav_1994
30-05-19, 14:12
Listwa progowa podświetlana jest już nie dostępna na naszym rynku chyba że UK, cena w granicach 2000 zł :)

pwl
30-05-19, 14:14
Pytanie o typera. Jak to jest z tymi naklejkami na blotnikach, przed tylnymi kolami? Czesc ma, sporo nie ma. Jak bylo oryginalnie? To jakas opcja czy radosna tworczosc wlasciciela?

janekb84
30-05-19, 14:18
Pytanie o typera. Jak to jest z tymi naklejkami na blotnikach, przed tylnymi kolami? Czesc ma, sporo nie ma. Jak bylo oryginalnie? To jakas opcja czy radosna tworczosc wlasciciela?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu TapatalkaNaklejki były jako opcja z emblematem type r na grill

pwl
30-05-19, 14:20
Dzieki, z tym grillem też miałem zapytać ;) Ciężko się szuka tych erek, strach trafić na padline.

t6p
30-05-19, 15:33
Listwa progowa podświetlana jest już nie dostępna na naszym rynku chyba że UK, cena w granicach 2000 zł :)

Nie potrafię tego zrozumieć, dlaczego tak szybko wycofują z produkcji. Nie jest to nowy samochód, ale jeszcze nie zabytek. Po za tym powinien byc jakiś centralny magazyn dla Europy. W przypadku chęci zakupu w Polsce, aso sprowadza i tyle. A jak z resztą gadżetów?

filipfm
30-05-19, 15:46
Nie potrafię tego zrozumieć, dlaczego tak szybko wycofują z produkcji. Nie jest to nowy samochód, ale jeszcze nie zabytek. Po za tym powinien byc jakiś centralny magazyn dla Europy. W przypadku chęci zakupu w Polsce, aso sprowadza i tyle. A jak z resztą gadżetów?

Jest centralny magazyn.
Ale przy takich cenach dodatkow raczej kto mial juz kupic to kupil. Bo jest naprawde malo ludzi, ktorzy chca kupic listwe progowa za 5% wartosci auta. I nie oplaca sie trzymac stocku

t6p
30-05-19, 16:31
No dobra, już mniejsza z tym, bo te zwykłe listwy i tak, takie "plastikowe" nie są. Wyglądają dość porządnie i okay, więc super parcia na te podświetlenie nie mam, ale czy ktoś ma może jakąś listę jakie dodatki w ogóle były oferowane? Lub wiadomo coś w ogóle na ten temat? Bo wątpie, żeby dodatki ograniczały sie do listwy i podświetlenia podłogi.

CzechuXX
31-05-19, 22:40
Jutro muszę kupić łożysko kompresora klimatyzacji. Proszę o potwierdzenie czy do 1.4 2008r 35x55x20 będzie odpowiednie?
Jakiej firmy polecacie żeby 30tyś zrobiło...?

leszek kojder
03-06-19, 15:12
Witam w moim fn1 po przeskanowaniu auto comem wyskoczył mi błąd ,,Zawór ogrzewania/chłodzenia obecny". jakieś sugiestie o jaki zawór chodzi???

math
03-06-19, 19:25
Cześć :) Nietypowa sprawa - wczoraj w samochodzie zastałem przemoczoną wykładzinę pod dywanikiem kierowcy (a zajrzałem tam w sumie przypadkiem bo oprócz tego że jest tam wszystko przemoczone to dodatkowo odkryłem małe mrowisko :/). Poodczepiałem co się dało, i wygląda na to że miałem zapchany kanał odpływowy pod podszybiem, wyczyściłem z syfu i mam nadzieje że to załatwi sprawę. Ale nie to jest moim pytaniem - od momentu kiedy podniosłem wykładzinę żeby wysuszyć tam wszystko samochód zaczął do mnie mówić do mnie po włosku :D Mam ten samochód niecały rok i nigdy niczego takiego nie zauważyłem. Jedyne co zrozumiałem z komunikatu to "occupare" i jak się domyślam może coś mieć wspólnego z zapięciem pasów. Nie mam bladego pojęcia jak powiązać fakt cieknącej wody z nagłym pojawieniem się tych komunikatów...

W ogóle to jest jakaś tragedia, kilka lat temu miałem Civica VI MB2, i miałem dokładnie to samo - woda pod dywanikiem kierowcy...nie wiem czy ja mam takiego pecha czy te samochody są tak cudownie projektowane :/
Witam ponownie, chyba agrttc na poprzedniej stronie miał racje - ten komunikat pochodzi z zestawu bluetooth, i pewnie jak rozbierałem obudowę przy pedałach to musiałem coś "przestawić" i moduł BT zaczął działać :eek:, dziwne bo przez ostatni rok się nie odzywał w ogóle. Ale odpaliłem BT w telefonie, znalazło mi urządzenie Parrot, wpisałem od strzała kod 1234 i połączyłem się z samochodem;). Tylko jest to o tyle dziwne że na kierownicy nie mam guzika słuchawki, to jest możliwe żeby tak wyszło fabrycznie - z modułem bluetooth ale bez przycisków? Inna opcja jest taka że poprzedni właściciel zmieniał kierownice na taką bez przycisku, a moduł był wypięty, ja grzebiąc w tamtych okolicach go wpiąłem i teraz załapał...wtf.

filipfm
03-06-19, 19:33
Witam ponownie, chyba agrttc na poprzedniej stronie miał racje - ten komunikat pochodzi z zestawu bluetooth, i pewnie jak rozbierałem obudowę przy pedałach to musiałem coś "przestawić" i moduł BT zaczął działać :eek:, dziwne bo przez ostatni rok się nie odzywał w ogóle. Ale odpaliłem BT w telefonie, znalazło mi urządzenie Parrot, wpisałem od strzała kod 1234 i połączyłem się z samochodem;). Tylko jest to o tyle dziwne że na kierownicy nie mam guzika słuchawki, to jest możliwe żeby tak wyszło fabrycznie - z modułem bluetooth ale bez przycisków? Inna opcja jest taka że poprzedni właściciel zmieniał kierownice na taką bez przycisku, a moduł był wypięty, ja grzebiąc w tamtych okolicach go wpiąłem i teraz załapał...wtf.

OEM BT - przynajmniej ten z navi nie zgłasza się jako parrot. Ale to nie jedyna opcja - były tez BT montowane na słupku, a w ostatnich rocznikach był BT ze sterowaniem z kierownicy mimo braku navi. Chociaz parrot raczej mi pasuje na jakies akcesorium

math
03-06-19, 19:51
Chyba masz racje, ktoś to może montował we własnym zakresie, znalazłem ten komunikat na YT https://www.youtube.com/watch?v=EDc4rRsKNMQ (3:45) i to nie jest żadne occupare tylko "accoppiare l'apparechio" (chyba czas podszkolić języki hyhy), głośnik też mam taki jak na filmie, z tym że umieszczony nad wstecznym lusterkiem...i nigdy nie zaciekawiło mnie po co on tam jest:p

Dolar
03-06-19, 21:47
Krótkie pytanko, co myslicie o nakrętkach do kól EPMAN?

sparco
05-06-19, 22:39
Jak stalowe, to bardzo dobre. Kolor się trzyma, stożki się nie obrabiają tak samo jak gwinty, także można brać.

math
09-06-19, 11:18
Mam problem z kapiącą wodą pod nogami kierowcy. Wczoraj zdemontowałem podszybie, wyczyściłem z całego syfu jaki tam był, potem lałem chyba z milion litrów wody podlewaczką bezpośrednio w kanały odpływowe i wszystko elegancko spływało kanalikami, żadnych przecieków. Ale jak tylko zamontowałem podszybie i zacząłem lać po samochodzie wężem ogrodowym to po chwili pojawiał się strumyczek wody w okolicach wajchy do podnoszenia maski :(. Macie pomysł co jeszcze sprawdzić/zdemontować i w jaki sposób ta woda może się przelewać? Jeszcze co zauważyłem, lejąc wodę bezpośrednio w podszybie woda spływa tylko kanałem po stronie pasażera. To jest normalne i tak jest to poprowadzone? Czy powinno spływać po obu stronach?

kamil9489
09-06-19, 12:03
Mam problem z kapiącą wodą pod nogami kierowcy. Wczoraj zdemontowałem podszybie, wyczyściłem z całego syfu jaki tam był, potem lałem chyba z milion litrów wody podlewaczką bezpośrednio w kanały odpływowe i wszystko elegancko spływało kanalikami, żadnych przecieków. Ale jak tylko zamontowałem podszybie i zacząłem lać po samochodzie wężem ogrodowym to po chwili pojawiał się strumyczek wody w okolicach wajchy do podnoszenia maski :(. Macie pomysł co jeszcze sprawdzić/zdemontować i w jaki sposób ta woda może się przelewać? Jeszcze co zauważyłem, lejąc wodę bezpośrednio w podszybie woda spływa tylko kanałem po stronie pasażera. To jest normalne i tak jest to poprowadzone? Czy powinno spływać po obu stronach?Zdemontuj nakładkę wajch od maski i wlewu paliwa i sprawdź uszczelki przewodów, zobacz też jak wygląda okolica głównego przepustu kablowego

math
10-06-19, 19:23
Znalazłem, woda ucieka pod listwą boczną szyby, zaraz przy łączeniu szyby z dachem i tędy wpada przy wajchach...czyli czeka mnie demontaż listwy

maciej76
10-06-19, 20:26
Czy łądowanie smartfona z gniazda USB w podłokietniku jest bezpieczne i daje radę doładować telefon pracujący z nawigacją? Kabel standardowy z łądowarki może być?
Dzięki

CzechuXX
10-06-19, 22:08
Jest bezpieczne ale czy daje radę...
Leci tam niewielki prąd ale powinien podtrzymać mniej więcej na takim samym poziomie baterię.

Timo-hg
11-06-19, 06:58
Tam jest 1A.
Standardowo kabel może być od zwykłej ładowarki.
Telefon jak kolega powyżej pisze podtrzyma ale będzie się pomalutku rozładowywał.
Wszystko należy od telefonu.
Mój tracił przykładowo 3% na godzinę, więc jakoś sobie radziło.
Lepiej jednak kupić ładowarkę w gniazdo zapalniczki.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

estosteron
11-06-19, 09:22
Hej. Czy ktoś jest w stanie zdekodować jaki silnik siedzi w aucie civic sedan 1.6 120km chodzi mi o oznaczenie silnika? nr vin tez jakis dziwny made in turkey NLAEL55401W300967

kusiu
11-06-19, 10:18
Posiada ktoś może instrukcje do radia?

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

filipfm
11-06-19, 12:38
Hej. Czy ktoś jest w stanie zdekodować jaki silnik siedzi w aucie civic sedan 1.6 120km chodzi mi o oznaczenie silnika? nr vin tez jakis dziwny made in turkey NLAEL55401W300967

Turkey to nic dziwnego, bo od konca 6 generacji sedany na EU rynek wlasnie tam powstaja.
Google podpowiada, ze to 6gen z D16Y4 pod maska.
A ja podpowiadam, ze to zly dzial.

Posiada ktoś może instrukcje do radia?

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Osobna instrukcja jest tylko do navi. Mimo, ze w podstawowej instrukcji tez jest obsluga navi opisana

pasikonik
11-06-19, 15:52
Muszę dość serdecznie przyładować klapą (5D), żeby się zamknęła. Czy jest jakaś opcja regulacji?

szczepar
11-06-19, 18:19
Tak, zwróc uwagę na czarne gumowe odboje na klapie, one są wkręcane. :)

viwaldi
11-06-19, 22:57
hej, czy macie sprawdzony zamiennik wahacza do 5D?

Oryginalny od nowości prawy wytrzymał (sworzeń) 175 tys., a lewy 235 tys. i niestety ten po 175 tys. wymieniłem na Febi Bilstein i padł znowu sworzeń już po 70 tys. W lewym siedzi teraz Meyle, ale dopiero 10 tys. ma, więc trudno mi oceniać jego jakość.

OEM kosztuje 1500, a Meyle daje z kolei 4 lata gwarancji i za 570 zł jest dostępny w necie. Może coś jeszcze macie pewnego sprawdzonego?

pasikonik
12-06-19, 19:19
Zerknę, dzięki @szczepar

Drugie pytanie. Wydaje mi się, że brakuje mi spinki przy osłonie przedniego błotnika (po obu stronach). Po otwarciu drzwi widać górną spinkę, a na dole jest tylko otwór. Serwisówka pokazuje tylko górną. Znaczy to, że dolnych po prostu nie ma oryginalnie, czy miałem coś grzebane i ktoś zapomniał włożyć?
https://i.ibb.co/r0HTC8X/oslona.png

t6p
13-06-19, 11:28
Czy montował ktoś w lampach xenonowych palniki typu D2S? Wiem o tym, że dedykowane są D2R, ale niestety wybór tego gatunku jest dość okrojony. Nie ma np night breakerów, które chciałem włożyć. Z góry dzięki za info

btw.
Czy żeby wymienić palniki w fn2, trzeba zwalać zderzak i wykręcać reflektory?

filipfm
13-06-19, 11:51
Czy montował ktoś w lampach xenonowych palniki typu D2S? Wiem o tym, że dedykowane są D2R, ale niestety wybór tego gatunku jest dość okrojony. Nie ma np night breakerów, które chciałem włożyć. Z góry dzięki za info

Bedziesz oslepial. D2R ma czesciowo pomalowana banke szklana zeby ksztaltowac wiazke

t6p
13-06-19, 11:53
aż tak bardzo? Co w takim razie jest godne polecenia z D2R? Tak, zeby dawało możliwie jak najwięcej światla.

janekb84
13-06-19, 11:54
D2r maja na palniki naklejona czy namalowana taką przesłone a d2s tego nie mają więc nie wiadomo jak to będzie świeciło. Nie trzeba ściągać zderzaka ani wyjmowac lamp do wymiany. Najgorzej jest wymienić lewa bo przeszkadza akumulator i rura od rezonatora powietrza która trzeba wyjąć i to jest problem[emoji16]

kamil9489
13-06-19, 18:23

btw.
Czy żeby wymienić palniki w fn2, trzeba zwalać zderzak i wykręcać reflektory?Wyślij lampy do przeróbki na bixenon to będziesz mógł ładować D2S. A soczewa z przesłoną da Ci jeszcze podwójne długie ;)

t6p
13-06-19, 20:57
Widziałem w katalogu od fn2 cos takiego jak "bass works". Zacząłem szukać i znalazłem: https://allegro.pl/oferta/honda-civic-ufo-06-11r-modul-bass-works-7604733857

Ktoś mi wytłumaczy o co z tym chodzi? Do tego był też dedykowane jakieś lepsze głośniki, czy podłącza się pod "zwykłe"?

Infi
13-06-19, 21:02
Bassworks = wzmacniacz plus lepsze glosniki.

I sam mam pytanie zamieniki przeciwmgielnych przednich, jakiej firmy sa dobre jakosciowe bo wiem, ze ktorejs firmy sa nieszczelne i zbiera sie w nich woda a chce wymienic moje oryginalne na nowe bo juz odblysniki u mnie sa brzydkie i mnie to wnerwia.

Słońce
13-06-19, 21:16
Witam.
Czy ktoś wymieniał u siebie w R18 czujnik temperatury cieczy chłodzącej? Bo z tego co wiem są dwa, jeden w bloku silnika a drugi w chłodnicy. Czym one się różnią? Chciałem wymienić ten w chłodnicy ale nie wiem który będzie dobry. Macie jakiś nr katalogowy czy coś jednego i drugiego?

t6p
13-06-19, 21:22
Bassworks = wzmacniacz plus lepsze glosniki.

Da się to gdziekolwiek dostać? W sensie głośniki. Bo modułów na allegro pełno, ale głośników już niekoniecznie

kamil9489
13-06-19, 22:54
Da się to gdziekolwiek dostać? W sensie głośniki. Bo modułów na allegro pełno, ale głośników już niekoniecznieBez sensu. To dalej kapkę lepsze papierzaki. Wygłuszenie drzwi + jakiekolwiek inne głośniki (w zestawie Syczek+zwrotnica+woofer) da Ci lepszy efekt. Np. Audio system 165 MX-Plus, na allegro chyba był gotowy zestaw z dystansami MDF.

t6p
14-06-19, 10:49
Bez sensu. To dalej kapkę lepsze papierzaki. Wygłuszenie drzwi + jakiekolwiek inne głośniki (w zestawie Syczek+zwrotnica+woofer) da Ci lepszy efekt. Np. Audio system 165 MX-Plus, na allegro chyba był gotowy zestaw z dystansami MDF.

Może i tak, ale fajnie jest mieć "oryginalne dedykowane akcesorium".

Echuu
15-06-19, 12:09
z jaką mocą i w jakiej kolejności dokręca się śruby pokrywy zaworów? na win10 nie działa serwisówka :/

IrekTki
15-06-19, 12:31
Pokrywe dokręca się 9.8Nm(ale dopiero finalnie, bo dokręcasz w 2,3 krokach stopniowo) środkowa dolna, górna prawa, górna lewa, dolna prawa, dolna lewa. Ogólnie od środka stopniowo na zewnątrz, najlepiej na schłodzonym silniku odkręcać i dokręcać bo sie gwinty upierdalają.(nie zauważyłem że ufol, to jest serwisówka do 6gena)

kamil9489
15-06-19, 16:12
z jaką mocą i w jakiej kolejności dokręca się śruby pokrywy zaworów? na win10 nie działa serwisówka :/Działa jak otwierasz przez IE i przerobiłeś HTML wedle instrukcji trafo. Jak nie ogarniasz to odezwij się na pw

math
16-06-19, 15:25
Znalazłem, woda ucieka pod listwą boczną szyby, zaraz przy łączeniu szyby z dachem i tędy wpada przy wajchach...czyli czeka mnie demontaż listwy
Cześć wszystkim - sytuacja opanowana. Wklejam zdjęcie dla ciekawostki w czym tkwił problem wody pod nogami kierowcy. Po zdemontowaniu listwy moim oczom ukazał się taki oto widok:
https://zapodaj.net/45f21f81d67bd.jpg.html
Po zalepieniu blachogumem (chociaż to raczej doraźne rozwiązanie i spawanie pewnie będzie musiało być grane :/) i dzisiejszym ulewnym deszczu w samochodzie suchutko. W ogóle spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim?

CzechuXX
16-06-19, 19:21
W ogóle spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim?

Z tyłu to normalne. Woda zbiera się w bagażniku.
Lepiej tam nic nie spawaj ;)

CzechuXX
16-06-19, 21:15
Panowie.
Czy po zamknięciu maski macie delikatny luz na zamku maski?
Szukam co może u mnie pukać (brak jakichkolwiek luzów) i dzisiaj zauważyłem że po zamknięciu maski jak szarpałem góra dół to był luz i lekki stuk.
Jak to u was wygląda?

janekb84
16-06-19, 21:42
Wykrec gumowe odboje maski.

CzechuXX
17-06-19, 07:59
Po wykręceniu maska odstaje.

gebel
17-06-19, 12:56
czy ktoś demontował przedni (prawy najlepiej) reflektor? - jest tam dość ciasno, zastanawiam się czy konieczne jest zdejmowanie zderzaka czy da się to ogarnąć bez? szukam przyczyny dostawania się wody do wewnątrz

Infi
17-06-19, 17:51
Cześć wszystkim - sytuacja opanowana. Wklejam zdjęcie dla ciekawostki w czym tkwił problem wody pod nogami kierowcy. Po zdemontowaniu listwy moim oczom ukazał się taki oto widok:
https://zapodaj.net/45f21f81d67bd.jpg.html
Po zalepieniu blachogumem (chociaż to raczej doraźne rozwiązanie i spawanie pewnie będzie musiało być grane :/) i dzisiejszym ulewnym deszczu w samochodzie suchutko. W ogóle spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim?

widze lata leca a sytuacja ta sama co w 5 i 6 genie:) to samo, fabryczna masa uszczelniajaca od pieknych polskich drog peka i robia sie szczeliny, normalnie kup mase uszczelniajaca taka w puszcze koloru szarobialego i to uszczelnic zadnego spawania bo wiecej szkod bedzie niz przed, no i fabrycznie to tez jest masa uszczelniajaca robione, tyle ze po tylu latach i pracy budy na nierownosciach sa pelniecia i tyle. latwy temat do zrobienia na pewno bez spawania.

Marecki
17-06-19, 19:55
Zawiesił mi się dziś wskaźnik rezerwy paliwa. Żona tankowała 2 razy i cały czas jest w pozycji rezerwa. Od czego zacząć?

Wysłane z mojego Nokia 2.1 przy użyciu Tapatalka

math
17-06-19, 20:16
widze lata leca a sytuacja ta sama co w 5 i 6 genie:) to samo, fabryczna masa uszczelniajaca od pieknych polskich drog peka i robia sie szczeliny, normalnie kup mase uszczelniajaca taka w puszcze koloru szarobialego i to uszczelnic zadnego spawania bo wiecej szkod bedzie niz przed, no i fabrycznie to tez jest masa uszczelniajaca robione, tyle ze po tylu latach i pracy budy na nierownosciach sa pelniecia i tyle. latwy temat do zrobienia na pewno bez spawania.

trochę mnie uspokoiłeś, dzięki za info

Marecki
17-06-19, 22:34
Zawiesił mi się dziś wskaźnik rezerwy paliwa. Żona tankowała 2 razy i cały czas jest w pozycji rezerwa. Od czego zacząć?

Wysłane z mojego Nokia 2.1 przy użyciu TapatalkaProblemem okazała się zabrudzona kostka pływaka

Wysłane z mojego Nokia 2.1 przy użyciu Tapatalka

kamil9489
17-06-19, 23:02
czy ktoś demontował przedni (prawy najlepiej) reflektor? - jest tam dość ciasno, zastanawiam się czy konieczne jest zdejmowanie zderzaka czy da się to ogarnąć bez? szukam przyczyny dostawania się wody do wewnątrzTrzeba zdjąć zderzak i musisz mieć konkretną przedłużkę (30 cm) na jedną z śrub ślizgu zderzaka który zasłania i trzyma lampę. Sprawdź róg przy grillu, często się tam lampy rozklejają. Jak ma być zrobione dobrze i zgodnie z sztuką to rozklej całą opalarką, uzupełnij butyl i sklej na nowo. Jak tanio i szybko to weź po prostu cała sekcje między kloszem a czarną obudową objedź naokoło na bogato czarnym silikonem.

gebel
18-06-19, 09:12
Trzeba zdjąć zderzak i musisz mieć konkretną przedłużkę (30 cm) na jedną z śrub ślizgu zderzaka który zasłania i trzyma lampę. Sprawdź róg przy grillu, często się tam lampy rozklejają. Jak ma być zrobione dobrze i zgodnie z sztuką to rozklej całą opalarką, uzupełnij butyl i sklej na nowo. Jak tanio i szybko to weź po prostu cała sekcje między kloszem a czarną obudową objedź naokoło na bogato czarnym silikonem.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu TapatalkaDzięki ta przedłużka to pod jaki klucz?
Sznur butylowy zamówiłem już wczoraj, jak robić to porządnie [emoji6]

kamil9489
18-06-19, 12:24
Dzięki ta przedłużka to pod jaki klucz?
Sznur butylowy zamówiłem już wczoraj, jak robić to porządnie [emoji6]

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu TapatalkaNo normalna przedłużka między klucz a nasadkę. W Castoramie m.in są. Rozmiar zależy od tego jakie masz klucze pod nasadki, pewnie 1/4 ale sprawdź

gebel
18-06-19, 16:36
No normalna przedłużka między klucz a nasadkę. W Castoramie m.in są. Rozmiar zależy od tego jakie masz klucze pod nasadki, pewnie 1/4 ale sprawdź

ostatnie pytanie laika szykujacego się do działania, mam spryski do xenonow w zderzaku - czy je da się jakoś łatwo odłączyć i zabezpieczyć aby płyn nie uciekł a zderzak można było odłożyć na bok?

kamil9489
19-06-19, 00:14
ostatnie pytanie laika szykujacego się do działania, mam spryski do xenonow w zderzaku - czy je da się jakoś łatwo odłączyć i zabezpieczyć aby płyn nie uciekł a zderzak można było odłożyć na bok?I tak i nie. Da się jak coś założysz na rurkę pompki od sprysków, jakiś kołek czy coś bo inaczej będzie ciekło. No ale odpięcie tego wężyka do najprostszych nie należy. Trza ścisnąć taką spinkę jakby co obejmuje łączenie aby to rozłączyć, najlepiej zabezpieczyć taśmą malarską lampy i grill, zdjąć zderzak od strony pasażera do połowy, wysunąć górę i tak na chama sięgnąć ręką do złączki co od dołu jest wbrew pozorom trudniej. Przyda się 2 osoba bo zderzak będzie opadał i wyginął się. Powodzenia

gebel
19-06-19, 09:05
I tak i nie. Da się jak coś założysz na rurkę pompki od sprysków, jakiś kołek czy coś bo inaczej będzie ciekło. No ale odpięcie tego wężyka do najprostszych nie należy. Trza ścisnąć taką spinkę jakby co obejmuje łączenie aby to rozłączyć, najlepiej zabezpieczyć taśmą malarską lampy i grill, zdjąć zderzak od strony pasażera do połowy, wysunąć górę i tak na chama sięgnąć ręką do złączki co od dołu jest wbrew pozorom trudniej. Przyda się 2 osoba bo zderzak będzie opadał i wyginął się. Powodzenia

poszło gładko wczoraj, zderzak zszedł bez problemów, może dlatego że grill miałem już wymontowany w weekend, ten wężyk od sprysków też bezproblemowo.
reflektor prawie rozłożyłem, zabrakło mi torxa aby odkręcić jedną śrubę. natomiast powód wycieku jest inny - jest pęknięcie klosza w górnej części, taki mały "pajączek" - chcę działać dwutorowo:
- na teraz rozłożyć całość, wyczyścić środek (trochę syfu widzę że jest wewnątrz), uszczelnić łączenie a pajączka potrakotować kropelką (ona stapia plastik więc szczelina powinna zniknąć) i zeszlifować na gładko jeśli będzie trzeba
- docelowo poszukać OEM reflektora z kloszem w dobrym stanie i podmienić

jeśli macie pomysły jak inaczej można z tym jeszcze postąpić dajcie znać

filipfm
19-06-19, 09:53
uszczelnić łączenie a pajączka potrakotować kropelką (ona stapia plastik więc szczelina powinna zniknąć) i zeszlifować na gładko jeśli będzie trzeba

Kleje cyanoakrylowe zostawiają białe pary, wiec nie wiem czy to najlepszy pomysl. Chyba, ze masz to rozlozone, skleisz sam klosz, odczekasz i ew usuniesz bialy nalot.

gebel
19-06-19, 10:19
Kleje cyanoakrylowe zostawiają białe pary, wiec nie wiem czy to najlepszy pomysl. Chyba, ze masz to rozlozone, skleisz sam klosz, odczekasz i ew usuniesz bialy nalot.

tak mam rozłożone więc potraktowałbym tylko przezroczystą cześć reflektora (klosz) i tylko od zewnątrz. to jest też w takim miejscu że nawet jeśli pojawią się białe pary to nie wpłyną na widoczność / przezroczystość / jasność lampy.
inne sposoby jak power tape czy silikon moim zdaniem się nie sprawdzą w tej kwestii a innego pomysłu jak to ogarnąć na już nie mam

kamil9489
19-06-19, 22:05
tak mam rozłożone więc potraktowałbym tylko przezroczystą cześć reflektora (klosz) i tylko od zewnątrz. to jest też w takim miejscu że nawet jeśli pojawią się białe pary to nie wpłyną na widoczność / przezroczystość / jasność lampy.
inne sposoby jak power tape czy silikon moim zdaniem się nie sprawdzą w tej kwestii a innego pomysłu jak to ogarnąć na już nie mamKup klej dwuskładnikowy poxipol ten 10 min i tym sklej ten pajączek. Oczywiście najpierw zmatow i porysuj powierzchnię aby dobrze chwyciło. Kropelka z czasem skruszeje, szkoda zachodu. Nadaje się do szybkich napraw ale nie trwałych

CzechuXX
22-06-19, 19:54
Jeśli chciałbym wymienić skrzynkę bezpieczników wewnątrz samochodu muszę programować kluczyki? Jest tam moduł immo?

sparco
22-06-19, 21:10
Witam, Braciak do mnie podjechał i ma problem z UFO r18. Mianowicie spadające i falujące obroty. Reset zrobiony, przepustnica podmieniana, świece wymienione, żądnych błędów, a podczas podjeżdżania np. do świateł przygasa do ok 400-500 obr, po czym skacze do ok 1200, i znowu spadają. Jakieś pomysły, czy ten typ tak ma? Obojętnie czy klima włączona czy wyłączona.

Starstruck
22-06-19, 23:17
Ten typ tak ma, niestety.

kamil9489
23-06-19, 00:16
Witam, Braciak do mnie podjechał i ma problem z UFO r18. Mianowicie spadające i falujące obroty. Reset zrobiony, przepustnica podmieniana, świece wymienione, żądnych błędów, a podczas podjeżdżania np. do świateł przygasa do ok 400-500 obr, po czym skacze do ok 1200, i znowu spadają. Jakieś pomysły, czy ten typ tak ma? Obojętnie czy klima włączona czy wyłączona.A TPS był resetowany i ustawiany na nowo hdsem po podmianie przepustnicy ? Problem do ogarnięcia ale może nie być łatwo, najpierw przemiel to co rozpisał trafo (civic . one . pl -> naprawy -> opadanie obrotów) a jak nic z tych rzeczy nie pomoże to zostaje reflash u reflashclubpolska lub Rafi Fox Garage. Powodzenia

sparco
23-06-19, 08:36
Nie, nie było nic konfigurowane, dziękuję za link, będziemy coś działać w tym temacie.

pwl
23-06-19, 08:53
Reset tp i ecm, potem daj mu chwilę pochodzić zeby nauczył się na nowo obrotów biegu jalowego.

sparco
23-06-19, 21:21
pwl, tak bardziej łopatologicznie wytłumaczysz dla laika w tym temacie? 😋

pwl
23-06-19, 22:33
Wszystko masz u trafo na stronie, to dosłownie 5-6 kliknięć w Hdsie, sam to robiłem patrzac na stronkę trafo w roli sciagi :D

kamil9489
23-06-19, 23:35
pwl, tak bardziej łopatologicznie wytłumaczysz dla laika w tym temacie? [emoji39]U trafo na sekcji czyszczenie przepustnicy masz co i jak. Oczywiście masz hds-a i kompa z xp aby to ogarnąć? Jak nie to kicha, bez tego nie można nawet dotykać przepustnicy w UFO [emoji14]

sparco
24-06-19, 06:16
Już po lekturze, dziękuję pany za pokierowanie! ;-)

assass1n
24-06-19, 11:01
Mam pytanie czy prawe lusterko 9pin z anglika będzie pasować do europejskiej wersji? Zastanawiam sie czy będzie trzeba walczyć z wiązką?

Lucas.FK2
24-06-19, 22:47
Pasuje bez przeróbek aby miało tyle samo pinów

w1rus
27-06-19, 10:28
Witam, jadąc ostanio autostradą wydmuchało mi uszczelkę z lewej strony (od pasażera ), która idzie od błotnika - wzdłuż szyby i chyb przez dach. Co muszę kupić, żeby ją wymienić, czy trzeba wyjmować szybę? Jak to wygląda?

https://imgur.com/a/ltZmYAA

janekb84
27-06-19, 12:23
Kupić cała listwę razem z kpl. spinek i tyle. Szyby nie trzeba wyjmowac.

Arikuzu
27-06-19, 17:26
Mam pytanie czy prawe lusterko 9pin z anglika będzie pasować do europejskiej wersji? Zastanawiam sie czy będzie trzeba walczyć z wiązką?

Pasuje, ale mniej w nim widać, w połowie szkła masz swój samochód :/.

Edit
Tak jest w przypadku lewego. W prawym zdaje się nie widzisz w ogóle swojego samochodu. Generalnie ciężko je ustawić tak żeby komfortowo jeździć ;)

szza
28-06-19, 14:14
Jest opcja żeby sprawdzić który czujnik od xenonów jest uszkodzony bez podmiany ich? Światła mi świeca przed samym autem i nie regulują automatycznie.

janekb84
28-06-19, 14:23
Jest opcja żeby sprawdzić który czujnik od xenonów jest uszkodzony bez podmiany ich? Światła mi świeca przed samym autem i nie regulują automatycznie.Przeważnie pękają łączniki od tych czujników. Zobacz czy masz całe.

prz3mo
30-06-19, 21:52
Panowie, gwiżdże/piszczy mi w pewnym zakresie obrotów. Taki dźwięk jakby z głośników, ale nawet przy wyłączonym radio też. Obstawiam, że na elektrykę się coś przenosi. Zauważyłem też że jak otwieram drzwi kierowcy to słychać czasem takie jakby strzały jak z zepsutych głośników. Jakieś przebicie? Jak to zlokalizować?

dawis93
30-06-19, 22:09
Mam strasznie porysowana szybe czy można ją polerować czy niezbyt? A jak nie to jakie macie pomysły na te rysy

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Arikuzu
01-07-19, 17:54
Mam strasznie porysowana szybe czy można ją polerować czy niezbyt? A jak nie to jakie macie pomysły na te rysy

Zależy jak wygladają. Ja mam na szybie łuk na całej dlugości pracy lewej wycieraczki. Byłem w 3 firmach i żadna nie chciała się tego podjąć. Podobno nie da się tego zrobić tak żeby nie było załamania na tej spolerowanej części. Ale wszystko zalezy jaka rysa.

pitbullbk
01-07-19, 19:37
jakie tarcze nacinane i wentylowane polecacie do FD 1.8 ?

kvas
01-07-19, 21:06
EBC turbo groove są spox. Jeżdżę na nich kawał czasu.

zyga502
02-07-19, 16:01
jakie tarcze nacinane i wentylowane polecacie do FD 1.8 ?

z ciekawości po co Ci takie?140KM ,to nawet nie jesteś w stanie ich rozgrzać ,żeby spełniały swoją rolę

filipfm
02-07-19, 16:25
Wentylowane sa kazde przednie juz od kilku generacji ;)

zyga502
03-07-19, 15:48
Wentylowane sa kazde przednie juz od kilku generacji

jak zwykle coś tam wycięte z kontekstu:p,mój błąd,chodzi mi o nacinane,Ty pewnie też to wiedziałeś:p

filipfm
03-07-19, 16:56
jak zwykle coś tam wycięte z kontekstu:p,mój błąd,chodzi mi o nacinane,Ty pewnie też to wiedziałeś:p

No wlasnie nie widzialem czy chodzi Ci tylko o nacinane czy tez nawiercane.
Generalnie sam staje przed wyborem jakie tarcze wybrqc do swojego sadzomiota i pewnie skonczy sie na zwyklych (chociaz o 4cm wiekszych ;) ) bo nawiercane pekaja a nacinane halasuja.

kamil9489
03-07-19, 23:30
No wlasnie nie widzialem czy chodzi Ci tylko o nacinane czy tez nawiercane.
Generalnie sam staje przed wyborem jakie tarcze wybrqc do swojego sadzomiota i pewnie skonczy sie na zwyklych (chociaz o 4cm wiekszych ;) ) bo nawiercane pekaja a nacinane halasuja.BBK wleci [emoji14] ?

dmx
04-07-19, 13:23
panowie planuje zakup Hani VIIIgen która ma ogranicznik prędkości czy to jakiś problem w sensie do ilu km/h m to ograniczenie ??

filipfm
04-07-19, 13:53
BBK wleci [emoji14] ?

Ja mam od 4 lat 320ki z Accordeona ;)

edyta. Az sprawdzilem. od 6 lat :) ufok zaczął sensownie hamować w sierpniu 2013 ;)

pwl
04-07-19, 14:12
panowie planuje zakup Hani VIIIgen która ma ogranicznik prędkości czy to jakiś problem w sensie do ilu km/h m to ograniczenie ??Jaki ogranicznik? :o Powiadomienie o przekroczeniu wyznaczonej prędkości to i ja mam, ale ogranicznik?

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

filipfm
04-07-19, 14:21
Jaki ogranicznik? :o Powiadomienie o przekroczeniu wyznaczonej prędkości to i ja mam, ale ogranicznik?

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Moze nie udalo mu sie przekroczyc 250 i pomyslal, ze jest jak u niemców ;)

math
08-07-19, 20:39
Hej, mam na obu sworzniach rozerwane osłony :/ I czeka mnie zakup wahaczy, montował ktoś u siebie wahacze firmy SRLine? Bo widzę komplet kosztuje 600zł, pytanie czy warto się w nie pchać czy lepiej dopłacić do czegoś lepszego. Tylko do czego? Poleci ktoś coś?

Lucas.FK2
08-07-19, 22:19
Są nic nie warte. Lepiej kup używki i zregeneruj (sprawdzony temat) albo nowe Meyle Hd.

pasikonik
08-07-19, 22:26
Szybkie pytanie odnośnie audio - wymieniam głośniki na Hertze i zastanawiam się czy wymieniać tez tweetery. Te w drzwiach wyglądają dość solidnie a Hertze (wyjąłem z poprzedniego auta) piszczą tak ze wysokie tony skręcałem na -2. Warto zmieniać czy zostawić oem?

przemek82
09-07-19, 05:52
Szybkie pytanie odnośnie audio - wymieniam głośniki na Hertze i zastanawiam się czy wymieniać tez tweetery. Te w drzwiach wyglądają dość solidnie a Hertze (wyjąłem z poprzedniego auta) piszczą tak ze wysokie tony skręcałem na -2. Warto zmieniać czy zostawić oem?

Każde inne głośniki są lepsze niż te hondowskie ;p No raczej warto...

pasikonik
09-07-19, 07:14
@przemek82
Dzięki za opinię. O ile do głośników Hertza nic nie mam to tweetery są trochę za ostre, a OEMy wyglądają zupełnie ok. Ale skoro już wszystko rozbieram to je też wymienię ;)
btw. po wygłuszeniu przednich drzwi zmalał znacznie szum od drogi, co podkreśliło pracę silnika i nie wiem czy jestem do końca zadowolony xD

CzechuXX
09-07-19, 14:45
Hej, mam na obu sworzniach rozerwane osłony :/ I czeka mnie zakup wahaczy, montował ktoś u siebie wahacze firmy SRLine? Bo widzę komplet kosztuje 600zł, pytanie czy warto się w nie pchać czy lepiej dopłacić do czegoś lepszego. Tylko do czego? Poleci ktoś coś?

A orientujecie się czy te osłony są wymienne?
Też mam jedną z małą dziurką ale że sworzniem jeszcze wszystko ok.

pasikonik
10-07-19, 09:50
Szukajka nie daje rady - znajdę gdzieś instrukcję do zdjęcia tapicerki z foteli w HB 5D?

filipfm
10-07-19, 10:15
Szukajka nie daje rady - znajdę gdzieś instrukcję do zdjęcia tapicerki z foteli w HB 5D?

Nie jest to rocket science. Wykrecasz fotel, zdejmujesz plastiki, potem odpinasz zaczepy od spodu i przychodzi czas na najgorsza czesc - czyli wypinanie zatrzasków z drutów zatopionych w gąbce :)

W manualu jest krok po kroku opisane.

gebel
10-07-19, 10:20
Ja mam od 4 lat 320ki z Accordeona ;)

edyta. Az sprawdzilem. od 6 lat :) ufok zaczął sensownie hamować w sierpniu 2013 ;)

Filipfm daj znać co kupiłeś, moje powoli się kończą a dostępność 320 jest bardzo średnia, nie mówiąc już o wyborze. ja nadal OEM od Ciebie katuję :)

prz3mo
10-07-19, 18:44
Poratuje ktoś nr OEM spinki mocowania wygłuszenia maski do 5d?

kamil9489
11-07-19, 10:29
Szukajka nie daje rady - znajdę gdzieś instrukcję do zdjęcia tapicerki z foteli w HB 5D?Na civinfo w how to poszukaj "heated seats". Masz tam fajną instrukcję z zdjęciami

Lucas.FK2
11-07-19, 12:56
Poratuje ktoś nr OEM spinki mocowania wygłuszenia maski do 5d?

Wejdź leniu na ilcats.ru wpisz VIN i będziesz miał numer OEM

prz3mo
11-07-19, 14:16
Wejdź leniu na ilcats.ru wpisz VIN i będziesz miał numer OEM

Dzięki, nie znałem tej strony.

PerłaExport
12-07-19, 10:04
Siema,

Mam problem ze swoją Hanią. (VIII gen, 2008, 1,4dsi) Od 2 lat pojawia mi się co jakiś czas check engine, świeci 1-2 dni i znika. Po sprawdzeniu (było już tego z 10x) zawsze był ten sam błąd P2A00.

DTC: P2A00 - Usterka parametrów/zakresu czujnika A/F (czujnika 1) - Skład mieszanki paliwo/powietrze.

DTC: P2A00 - O2 range/performance bank1 sensor1. A/F (SENSOR S1 CIRCUIT RANGE/PERFORMANCE PROBLEM). Usterka parametrów/zakresu czujnika A/F (czujnika 1).

Z początku chodziło o mieszankę, a dwa ostatnie czeki to zakres pracy czujnika. Jako laik stwierdziłem sonda lambda jest walnięta, aczkolwiek poza lipcowymi 2-krotnymi błędami, ostatni raz sytuacja z miała miejsce dobre pół roku temu albo i dalej...

Mechanik twierdzi, że to raczej nie sonda i ciężko będzie to namierzyć. Może to cewka, może pompa, może świece, może coś z katalizatorem.

I tak sobie jeżdżę z tym problemem. Sonda Denso nowa to koszt 500zł, nie chciałbym w ciemno celować, tylko konkretnie naprawić usterkę i wymienić co trzeba.

Ktoś coś doradzi?

Pzdr.

CzechuXX
12-07-19, 12:49
To trzeba zdiagnozować. Nikt nie będzie w ciemno celował tak jak Ty.
Trzeba podłączyć interfejs i pojeździć.

Starstruck
12-07-19, 13:36
Panowie, wrzuciłem w Giełdę, ale może tutaj ktoś częściej zerka: mam 4 naklejki i-VTEC SOHC w kolorze szarym (wymiar 20 cm x 5 cm), po 10 zł/sztuka; całkiem niegłupie do jakiegoś sedanika FD czy UFOludka z poczciwą R-serią :). Jbc to zapraszam na PW (real foto z mojego sedesa)

https://i.imgur.com/7AYbMtm.jpg

pasikonik
12-07-19, 15:51
Mam parownik LPG schowany pod akumulatorem. Chciałem wymienić w nim filtr, ale po wyjęciu akumulatora zobaczyłem tylko metalową półkę, której nie da się zdemontować. Jak mogę się tam dostać? Od zderzaka, czy raczej od spodu po zdjęciu osłony silnika?

CzechuXX
12-07-19, 16:07
Filtr jest w elektrozaworze. A on jest niekoniecznie przy reduktorze. Tylko debil by to zamontował w mało dostępnym miejscu. Normalnie montuje się gdzieś w miarę dostępnym miejscu.

pasikonik
15-07-19, 07:50
Tylko debil by to zamontował w mało dostępnym miejscu
Nie znam montera, więc nie będę go obrażał ;)
Z tego co wiem, mam reduktor Palacar (swoją drogą chyba nie robi szału), a on ma filtr zaraz przy obudowie. No nic, może uda mi się gdzieś wcisnąć rękę z telefonem to porobię zdjęcia.

CzechuXX
15-07-19, 10:26
Jeśli jest to reduktor w wersji z zintegrowanym elektrozaworze to faktycznie jest on przy samym reduktorze. Filtr jest pod metalową klapką montowaną na trzy śrubki.

Rrajk
23-07-19, 17:21
Orientuje się ktoś co jest grane z tymi firmami teraz bo ja już zgłupiałem. Jest firma NTN, która produkuje łożyska zlokalizowana w Japonii i której łożyska do tanich nie należą. Nagle powstaje twór NTN-SNR, który niby to podlega pod NTN, a którego łożyska są praktycznie prze połowę tańsze. Do tego kupując od NTN-SNR ma oznaczenia takie jak NTN. Jak to w końcu jest?

math
26-07-19, 19:20
Kojarzycie czy po wymianie czujnika ABS kontrolka powinna zgasnąć od razu czy po przejechaniu jakiegoś dystansu? Po podpięciu pod kompa pokazało błąd prawego czujnika, no więc go wymieniłem, przejechałem jakieś 5 km i kontrolka nadal się świeci i rozkminiam czy muszę szukać dalej...

CzechuXX
27-07-19, 13:41
Jak skasujesz błąd to powinno od razu zgasnąć.

vitia
27-07-19, 15:33
odłącz aku powinno pomóc

CzechuXX
28-07-19, 12:44
Wszystkie VIII mają z przodu te same tarcze?

math
28-07-19, 13:34
odłącz aku powinno pomóc

Nie pomogło, jutro spróbuję wykasować błąd i zobaczę czy ponownie nie wystąpi. Ale jak znam swoje szczęście okaże się że problem będzie leżał w łożysku albo jeszcze coś innego. Dodam że błąd pojawił się jakieś 100 km po wymianie tarcz, klocków, wahaczy i amortyzatorów :P

filipfm
28-07-19, 14:37
Wszystkie VIII mają z przodu te same tarcze?

Oprocz FN2 cala reszta ma to samo

CzechuXX
28-07-19, 14:50
Dzięki

CzechuXX
28-07-19, 20:36
Ma ktoś taką tarczę odstąpić? Może być w stanie agonalnym.

Zibi_PL
30-07-19, 13:34
Czy tylna bledna od TypeR pasuje do VIII z 2011 roku pod względem okablowania? I druga kwestia to czy czerwony znaczek "H" jest naklejany jak w polifcie czy schowany w blendzie?

filipfm
30-07-19, 19:16
Czy tylna bledna od TypeR pasuje do VIII z 2011 roku pod względem okablowania? I druga kwestia to czy czerwony znaczek "H" jest naklejany jak w polifcie czy schowany w blendzie?

TypeR nie ma p.mgielnego w blendzie wiec powinno pasowac p&p. Jeszcze swojej nie podlaczalem wiec nie napisze, ze w 100% pewne. Znaczek jest naklejany. Zasadniczo nie do oderwania bez uszkodzenia go

Zibi_PL
30-07-19, 19:46
Ok, o to mi chodziło. To przy okazji montażu wspomnij tutaj lub w swoim wątku jak blenda "siedzi" ;)

GREG
02-08-19, 21:25
Jak wyłączyć zielone strzałki sugerujące zmianę biegu? Nie pytam o diody Eco bo te juz wyłączyłem, ani o diody rev bo te włączyłem.

Lucas.FK2
02-08-19, 22:38
Jak wyłączyć zielone strzałki sugerujące zmianę biegu? Nie pytam o diody Eco bo te juz wyłączyłem, ani o diody rev bo te włączyłem.

Wystarczy,że założysz prędkościomierz od przedlifta. Pasuje nawet z anglika.

GREG
03-08-19, 08:21
Wystarczy,że założysz prędkościomierz od przedlifta. Pasuje nawet z anglika.

Aha ok. Myślałem że przegapiłem coś w komputerze. Skoro nie ma innej opcji jak wymiana, pozostaje się przyzwyczaić. Dzięki za info.

CzechuXX
03-08-19, 14:48
Jak rozróżnić wersje wyposażenia 1.4 ?
1. podstawa
2. Comfort
3. Sport

Edycja
1. Manualna klimatyzacja
2. Brak czujników parkowania
3. Czujniki parkowania halogeny przód w standardzie

filipfm
04-08-19, 14:56
Mozna tez tej metody uzyc
https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_Six1x5sX9hSFqzvUgzHB7MklacxfpL5M.gif

GREG
06-08-19, 20:04
Mozna tez tej metody uzyc
https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_Six1x5sX9hSFqzvUgzHB7MklacxfpL5M.gif

No ta metoda jest extra hahaha chyba zapodam naklejke z bananów chicquitta ;) dobre dobre

leszek kojder
10-08-19, 19:42
Witam, potrzebuję informacji czy do wymiany cewki sprzęgła klimatyzacji (civic fn1 r18a2) potrzebuję jakiś sciągacz? czy kolo pasowe zejdzie po sciągnięciu pierscienia segera?
Bardzo potrzebuję tej informacji, jestem z malutkimi dziećmi w Chorwcji i raczej bez klimy wracanie bedzie ciężkie. cewkie mam mieć na poniedziałek.
z góry dziękuję.

szczepar
10-08-19, 21:29
Bez ściągacza może być cieżko.
Teoretycznie nie powinien być potrzebne, ale u mnie bez ściągacza się nie obyło.

Nie dramatyzowałbył z tym Chorwacja i wracanie bez klimatyzacji.
Robisz powrót o godzinie 1 w nocy, i do 8 rano jesteś już w Austrii

Wiem bo 2 tygodnie jeżdziłem po Chorwacji bez klimy w ufo.
Trzeba wyjść z pudełka :) i zacząć jazdę w nocy a nie o w dzien. I da się. :)
(na marginesie kolega z pracy wracał z hiszpani i mu klimę wyłączało w dzień, i on uparcie wracał w dzień , zamiast przemyśleć sprawę i wracać nocą ;p )

Ja mimo ze w 1.8 robiłem sprzęgło 3 razy, plus w kochanym 2.2 gdzie jest jeszcze gorzej.
Wolałbym w Chorwacji wracać w nocy niż robić klimę.
Jak nie robiłeś tego nigdy to zastanów się 2 razy, czy nie lepszym rozwiązaniem bedzie powrót do Polski nocą.

Bo jeśli masz tylko na wymianę cewkę, bez nowego koła pasowego.
To jest duża szansa że po wymianie upalisz je moment (spalona cewka jest efektem za duzego luzu)
Do tego jak źle założysz pierścienie, to masz szansę zablokować koło pasowe w mniej niż 500km, co u kolegi z wrocławia objawiło się spektakularnym dymem z paska osprzętu.
Dodatkowo to nie są małe pierścienie , i są z tego co pamietam rozmiar szczypiec do nich jest niemiłym zaskoczeniem, w dodatku 2 rózne.
A przy źle dopasowanych (czytaj na szybko bo musze wracać) szczypcach jest szansa ze uszkodzisz ześlizgującym się pierścieniem kompresor.

sylwek73
10-08-19, 22:26
Witam, głupie pytanie, jak składa się lusterka w ufo

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

Timo-hg
10-08-19, 23:10
Guzik z lewej strony na drzwiach z piktogramem lusterka.

GREG
11-08-19, 10:04
Ktoś w rozsądnych cenach miał by że tak powiem komplet serwisowy do 1.8 ufo ? Olej 5w30 motul 4L lub 5L , Mtf 3 2L , świece irydowe ngk lub denso , uszczelka pokrywy zaworów ( komplet ) , filtr kabinowy z aktywnym weglem ,
, filtr oleju z podkładka oem honda , filtr powietrza.
A i najważniejsze... zestaw smoczków honda, najlepiej rozmiar 1 ;) . Z góry dzięki za info.

Starstruck
11-08-19, 10:19
Ktoś w rozsądnych cenach miał by że tak powiem komplet serwisowy do 1.8 ufo ? Olej 5w30 motul 4L lub 5L , Mtf 3 2L , świece irydowe ngk lub denso , uszczelka pokrywy zaworów ( komplet ) , filtr kabinowy z aktywnym weglem ,
, filtr oleju z podkładka oem honda , filtr powietrza.
A i najważniejsze... zestaw smoczków honda, najlepiej rozmiar 1 ;) . Z góry dzięki za info.

info@haparts.pl

sylwek73
11-08-19, 10:20
Guzik z lewej strony na drzwiach z piktogramem lusterka.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu TapatalkaDzięki ale gdy wciskam przycisk lusterka się nie składają

kjmuszek
11-08-19, 10:30
Mam pytanie do ludzi którzy mają fabryczne podświetlenie na nogi w ufo. Czy te niebieskie światła zapalają się tylko przy włączonych światłach , czy powinny także po otwarciu samochodu ?

GREG
11-08-19, 10:37
info@haparts.pl

Dzięki. Zapytam

Timo-hg
11-08-19, 10:40
Mam pytanie do ludzi którzy mają fabryczne podświetlenie na nogi w ufo. Czy te niebieskie światła zapalają się tylko przy włączonych światłach , czy powinny także po otwarciu samochodu ?Jak się odpala czujnik zmierzchu lub zapalisz światła wtedy palą się cały czas, otwarcie drzwi nie ma znaczenia.
Dzięki ale gdy wciskam przycisk lusterka się nie składają

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu TapatalkaPewnie do wymiany oporniki w lusterkach.

kjmuszek
11-08-19, 10:49
Cytat Zamieszczone przez kjmuszek Zobacz posta
Mam pytanie do ludzi którzy mają fabryczne podświetlenie na nogi w ufo. Czy te niebieskie światła zapalają się tylko przy włączonych światłach , czy powinny także po otwarciu samochodu ?
Jak się odpala czujnik zmierzchu lub zapalisz światła wtedy palą się cały czas, otwarcie drzwi nie ma znaczenia.
Oki myślałem ,że powinny się zapalać przy otwieraniu z pilota.

kamil9489
11-08-19, 12:45
Jak się odpala czujnik zmierzchu lub zapalisz światła wtedy palą się cały czas, otwarcie drzwi nie ma znaczenia.Pewnie do wymiany oporniki w lusterkach.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka*bezpieczniki termiczne ;)

filipfm
12-08-19, 07:03
Oki myślałem ,że powinny się zapalać przy otwieraniu z pilota.

Bo sa dwa rodzaje podswietlenia.
Fabryczne w execu zwane tez ambientowym, dzialaja jak opisal timo. Ledwo zauwazalne. I akcesoryjne dzialajace z otwieraniem drzwi/rozbrajaniem centralnego

lmk
13-08-19, 20:41
1. Złamałem uchwyt pasa w tylnym boczku (ten płaskowiczek na obrazku). Czy da się jakoś wymienić tę część? Czy muszę szukać CAŁEGO boczku na wymianę?
https://images89.fotosik.pl/232/dc6f85e001133538med.png (https://images89.fotosik.pl/232/dc6f85e001133538.png)

2. Wie ktoś jak nazywa się ten plasticzek?
https://images91.fotosik.pl/232/6b544d1f27aa1c96med.png (https://images91.fotosik.pl/232/6b544d1f27aa1c96.png)
Potrzebuję lewą stronę ze wszystkimi zaczepami ale nie mogę nic znaleźć na allegro..

Lucas.FK2
13-08-19, 22:03
Co do pierwszego,nic z tym nie zrobisz,ani też Ci to nie jest potrzebne :)
Ten drugi plastik kup sobie w aso. Tani jak barszcz i masz nowy, po co ten strach i kombinacje :) w Krk masz Arher, Krężel& Krężel i Kołaczek. Wybrałbym Arher.
Ja to mam ale jeden zaczep może jest urwany i będzie płacz o 20zł

janekb84
13-08-19, 22:07
Szukaj pod hasłem osłona lampy. Raczej w ASO nie powinno to kosztować majątku.

lmk
13-08-19, 22:46
Co do pierwszego,nic z tym nie zrobisz,ani też Ci to nie jest potrzebne :)
Ten drugi plastik kup sobie w aso. Tani jak barszcz i masz nowy, po co ten strach i kombinacje :) w Krk masz Arher, Krężel& Krężel i Kołaczek. Wybrałbym Arher.
Ja to mam ale jeden zaczep może jest urwany i będzie płacz o 20zł

Szukaj pod hasłem osłona lampy. Raczej w ASO nie powinno to kosztować majątku.

Dzięki chłopaki! :)

GREG
14-08-19, 21:17
Czy ori felgi z ep3 występowały w tym samym wzorze z rozmiarem 16" ? Szukam czegoś na zimowki do 1.8 2011r

sparco
14-08-19, 22:02
Występowały w tym wzorze, ale tylko 4x100.

GREG
14-08-19, 22:08
Co za pech:/ dzięki za info. Przynajmniej wiem że nie znajdę;)

filipfm
15-08-19, 13:54
Czy ori felgi z ep3 występowały w tym samym wzorze z rozmiarem 16" ? Szukam czegoś na zimowki do 1.8 2011r

16 byly w VII sport w fajnym wzorze

GREG
15-08-19, 15:53
Tylko ciężko znaleźć w normalnej cenie

filipfm
15-08-19, 17:14
Tylko ciężko znaleźć w normalnej cenie

Ladnie wygladaja to sie ludzie cenia :)

vitia
16-08-19, 16:38
koledzy pytanie mam odnosnie haka czy w ufokach wystepują gotowe wtyczki do wpiecia wtyki od haka czy trzeba dodatkowo podciagac

szczepar
17-08-19, 22:24
Czy ktoś z kolegów ma informacje jak wygląda sprawa jakości zamienników reflektorów ?
Moje po 300kkm wyglądają średnio (jeszcze nie zle) i patrząc na ceny zamienników i OEM w ASO zastanawiam się czy są one coś warte.

Na pytanie , że z zamiennikami ciężko będzie mi sprzedać :
- moje są całe :P
- nie zamierzam sprzedawać :)

Lucas.FK2
18-08-19, 14:49
Czy ktoś z kolegów ma informacje jak wygląda sprawa jakości zamienników reflektorów ?
Moje po 300kkm wyglądają średnio (jeszcze nie zle) i patrząc na ceny zamienników i OEM w ASO zastanawiam się czy są one coś warte.

Na pytanie , że z zamiennikami ciężko będzie mi sprzedać :
- moje są całe :P
- nie zamierzam sprzedawać :)

Zakładałem nie raz. Świecą dobrze,wyglądają jak oem. Magneti Marelli to oem dla Hondy

sylwek73
21-08-19, 16:31
Potrzebuję kupić sprężyny na przód,do civic VIII 5d FK2, po lifcie, ale zwykle nie obniżające, jakiej firmy będą najlepsze co polecacie.

nrado
21-08-19, 19:48
A czy 'szkło' reflektora można przełożyć z anglika? Przełożenie 'szkła' to nie problem ale czy nie będę oślepiał?

dawis93
21-08-19, 21:10
Szkło jest takie samo , ale odbłyśnik inny

gebel
22-08-19, 11:39
Potrzebuję kupić sprężyny na przód,do civic VIII 5d FK2, po lifcie, ale zwykle nie obniżające, jakiej firmy będą najlepsze co polecacie.

ja mam oem po przebiegu 66kkm - wymieniłem na Eibach pro-kit, przedlift ale ten element chyba się nie zmienił - niech ktoś potwierdzi lub zaprzeczy.
jak jesteś zainteresowany to jakoś się dogadamy ;)

sylwek73
22-08-19, 20:51
Od czego może być bezpiecznik 29 opisany jako akcesoria,https://civic.one.pl/odnosniki/eksploatacja/bezpieczniki/453.jpg.

TRAFO
22-08-19, 21:04
Od gniazda zapalniczki.

viwaldi
22-08-19, 21:22

ja rok temu kupowałem OEM Honda w ASO Gdańsk - nr 51401SMJE04 - cena 350 zł brutto za sztukę. Szukałem co za firma to robi i ze śledztwa wyszło, że robią to na Słowacji, bodajże PFS - nigdzie nie było to do kupienia.

kullnikk
23-08-19, 06:08
Czy przednie reflektory są w dwóch wersjach, xenon i zwykłe? Mam xenon i potrzebuję kupić reflektor bo po małej stłuczce ASO wymieniło mi tylko jeden, a drugi jest strasznie matowy i polerka nie pomogła.

Lucas.FK2
24-08-19, 12:47
Są w dwóch wersjach,ale nie ma zamiennika dla Xenonu tzn. że występuje tylko w oryginale

LUI
24-08-19, 20:11
Tak z ciekawości, wie ktoś jaka jest cena oryginalnego reflektora?

Zibi_PL
24-08-19, 21:16
Cześć, czy felga 17" o szerokości 7,5 z ET45 będzie pasować do VIII na oponie 225/45/17? Pozdrawiam

Lucas.FK2
25-08-19, 02:04
Tak z ciekawości, wie ktoś jaka jest cena oryginalnego reflektora?

Ksenon czy zwykły ?

LUI
25-08-19, 08:59
Ksenon

Lucas.FK2
25-08-19, 10:05
W chwili obecnej detal brutto - 1340 zł ( nie najgorzej)

LUI
25-08-19, 14:01
Nie jest źle myślałem, że będzie więcej, dzięki :o

PALUCH
25-08-19, 21:27
Szukam kogoś z forum,kto zajmuje się dopłatą do odszkodowań z OC sprawcy.Pierwsza wycenę na SMS dostałem 5tys,oczywiście się nie zgodziłem i poprosiłem o wycenę przez rzeczoznawcę.Kwota urosła do 9.5tys ale.nadal nie Jestem usatysfakcjonowany.Ktoś coś?

gebel
27-08-19, 13:00
czy ktoś kupił lub widział gdzieś osłony/rolety przeciwsłoneczne tylnych drzwi w kolorze beżowym?
na alledrogo widzę tylko jedną aukcję z czarnymi za prawie 200 zeta - to normalna cena czy da radę znaleźć taniej?

filipfm
27-08-19, 17:03
czy ktoś kupił lub widział gdzieś osłony/rolety przeciwsłoneczne tylnych drzwi w kolorze beżowym?
na alledrogo widzę tylko jedną aukcję z czarnymi za prawie 200 zeta - to normalna cena czy da radę znaleźć taniej?

Nikt nie widzial, bo oslony przeciwsloneczne dla swojej skutecznosci maja byc ciemne :)
Nawet w autach z beżowym wnętrzem są czarne - np tu BMW

OEM kosztowaly srogo ponad 600, ale w komplecie była też osłona tylnej szyby.

https://images.esellerpro.com/2493/I/182/69/A0139330.JPG

GREG
27-08-19, 18:15
Szukam kogoś z forum,kto zajmuje się dopłatą do odszkodowań z OC sprawcy.Pierwsza wycenę na SMS dostałem 5tys,oczywiście się nie zgodziłem i poprosiłem o wycenę przez rzeczoznawcę.Kwota urosła do 9.5tys ale.nadal nie Jestem usatysfakcjonowany.Ktoś coś?

Ja również podpinam się pod to pytanko ;)

gebel
27-08-19, 20:28
Nikt nie widzial, bo oslony przeciwsloneczne dla swojej skutecznosci maja byc ciemne :)
Nawet w autach z beżowym wnętrzem są czarne - np tu BMW

OEM kosztowaly srogo ponad 600, ale w komplecie była też osłona tylnej szyby.

https://images.esellerpro.com/2493/I/182/69/A0139330.JPGASO malownicza krzyknęło mi dziś ponad 700 ale nie wspomnieli że w tym zestawie jest trzecią na tył. Tak czy tak opór drogo, wezmę te z alle za niecałe 200 pewnie

viwaldi
03-09-19, 12:31
czy ktoś pomoże zlokalizować wysprzęglik w 2.2? Wpada mi pedał sprzęgła w podłogę i ledwo odbija jak się zaczęło po nocy zimniej robić. Po jakimś czasie od ruszenia sprzęgło zaczyna normalnie pracować. W jednym z tematów jest info o wycieku w okolicach wysprzęglika i chciałbym to sprawdzić zanim się umówię do warsztatu.

Przebieg 250 tys., sprzęgło, docisk i dwumasa wymieniane rok temu. Dzisiaj dodatkowo problem był z wbiciem 1-nki przez chwilę rano.

Lucas.FK2
04-09-19, 20:08
No przecież przy skrzyni biegów z przodu jest

lucas2f2f
09-09-19, 21:51
Witam, mam przepalone/zamglone reflektory od wewnątrz w ufo. Poprzedni właściciel używał jakichś chińskich ksenonów. Czy takie przepalenie da się spolerować po rozklejeniu lamp? Czy zmiana może być strukturalna na grubości klosza i nic to nie da? Proszę o podpowiedź jeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie. Z góry dziękuję.

kamil9489
10-09-19, 18:34
Witam, mam przepalone/zamglone reflektory od wewnątrz w ufo. Poprzedni właściciel używał jakichś chińskich ksenonów. Czy takie przepalenie da się spolerować po rozklejeniu lamp? Czy zmiana może być strukturalna na grubości klosza i nic to nie da? Proszę o podpowiedź jeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie. Z góry dziękuję.Dałbyś zdjęcie to ktoś by ocenił. A ta to radzę po prostu spróbować albo przełożyć same klosze od innych lamp (Anglików, mogą być nawet od zwykłych lamp to wyjdzie tanio).

lucas2f2f
10-09-19, 18:59
Lampa oryginalna to zwykły poliwęglan, ktoś po prostu wrzucił do tego ksenon.

filipfm
11-09-19, 11:20
Lampa oryginalna to zwykły poliwęglan, ktoś po prostu wrzucił do tego ksenon.

Ksenon sie nie rozni kloszem. Zreszta jak zobaczycie cehy nabite na nim to jest zarowno zrodlo halogenowe jak i ksenonowe :)

janekb84
11-09-19, 11:27
Ksenon sie nie rozni kloszem. Zreszta jak zobaczycie cehy nabite na nim to jest zarowno zrodlo halogenowe jak i ksenonowe :)a na oem lampie bez xenonu też jest nabite H7/D2R?

Seamus
11-09-19, 12:15
a na oem lampie bez xenonu też jest nabite H7/D2R?

Tak.

Robert057
11-09-19, 15:16
Witam wszystkich.
Mam problem z prędkościomierzem w Hondzie, produkcja 11.2010. Chciałem go wymienić, ale pojawia się kilka nr części. Czy duże ma znaczenie jaki włożę, czy musi się zgadzać z numerem który mam?

Lucas.FK2
11-09-19, 21:50
Nic nie musi. Pasuje od każdego lecz od przedlifta nie będzie miał UP/DOWN sugestii zmiany biegów

GREG
11-09-19, 22:52
Wiem że już było sto razy ale właśnie potrzebuje szybką odpowiedź a temat rozmiarów jest baaardzo długi. Czy na zimowki do ufo 1.8 2011 rok gt sport będą pasować felgi w rozmiarze Średnica 16" ,Szerokość :7J , Rozstaw szpilek: 5x114,3 , Osadzenie :et 38 ?? I jaki rozmiar opon do takich felg?? Z góry dzięki za odpowiedź

Robert057
13-09-19, 11:29
Nic nie musi. Pasuje od każdego lecz od przedlifta nie będzie miał UP/DOWN sugestii zmiany biegów

Dzięki za pomoc. Jeszcze jedno pytanie, czy jak wezmę licznik od anglika to będzie pokazywać w milach czy w kilometrach prędkość?

pasikonik
13-09-19, 22:09
Wytłumiam po kawałku moje ufo i chciałbym dodać trochę filcu na podłodze (bez wyjmowania foteli), ale tapicerkę trzymają takie plastiki jak na foto poniżej. Na tym przy kolumnie kierownicy widać jakby śruby były wkręcanie od strony komory silnika. Czy da się odpiąć te plastiki, żeby odchylić tapicerkę?
https://drive.google.com/file/d/1e50GBoaTbS_GgRvXfg4dUxsp2thG3u9n/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/1e0-JkhDcJV0nl5S1Jnvj-b6GyYgTTOln/view?usp=drivesdk

Edit
Znalazłem w serwisówce - biorąc pod uwagę konieczność grzebania w kolumnie kierowniczej raczej odpuszczę temat, chyba że ktoś zna sposób na obejście tematu. Ale serwisówka nie mówi nic o tym drugim elemencie
https://drive.google.com/file/d/1e50GBoaTbS_GgRvXfg4dUxsp2thG3u9n/view?usp=drivesdk
Może jego da się w prosty sposób wypiąć? Przynajmniej częściowo upchałbym ten filc.
Wszelkie sugestie mile widziane :)

oblivion
16-09-19, 09:45
Pasikonik polecam wysmarowanie grubą warstwą masy bitumicznej nadkoli od strony koła - możesz też pociągnąć podwozie.

13_Kanonier
16-09-19, 11:58
Dzięki za pomoc. Jeszcze jedno pytanie, czy jak wezmę licznik od anglika to będzie pokazywać w milach czy w kilometrach prędkość?

Jak dobrze kojarzę to po przeciwnej stronie od pokrętła regulacji podświetlenia jest przycisk zmiany mph/kmh czy jakoś tak ;)

BTW dlaczego musisz zmieniać? Problem z brakiem podświetlenia?

Robert057
16-09-19, 14:30
Jak dobrze kojarzę to po przeciwnej stronie od pokrętła regulacji podświetlenia jest przycisk zmiany mph/kmh czy jakoś tak ;)

BTW dlaczego musisz zmieniać? Problem z brakiem podświetlenia?

Zmieniam bo mam problem ze wskazaniami prędkości. Jak stoję jest OK, pokazuje normalnie zero. Natomiast jak ruszę to wariuje, nie da się nic odczytać. Problem występuje głownie w deszczowe dni. Latem kiedy były upały nic się nie działo. Trochę popadało i znowu to samo.

Jeśli chodzi o przycisk to mają tylko wersje z UK, europejskie nie mają tego przycisku.

pasikonik
16-09-19, 14:50
Pasikonik polecam wysmarowanie grubą warstwą masy bitumicznej nadkoli od strony koła - możesz też pociągnąć podwozie.

Niedawno odebrałem auto po konserwacji, ale nie zauważyłem szczególnej różnicy. Zawsze można spróbować posmarować grubiej ;) Tylko nie wiem czy teraz złapie?

13_Kanonier
16-09-19, 19:25
Zmieniam bo mam problem ze wskazaniami prędkości. Jak stoję jest OK, pokazuje normalnie zero. Natomiast jak ruszę to wariuje, nie da się nic odczytać. Problem występuje głownie w deszczowe dni. Latem kiedy były upały nic się nie działo. Trochę popadało i znowu to samo.

Jeśli chodzi o przycisk to mają tylko wersje z UK, europejskie nie mają tego przycisku.

Aa ok, czytanie ze zrozumieniem się kłania, zinterpretowałem że chodzi Ci o główny zegar / obrotomierz :confused: może zagadasz do chłopaków https://www.facebook.com/Naprawa-wy%C5%9Bwietlacza-Honda-Civic-Accord-693392024380380/, ogarniają różne problemy elektroniczne w Hondach :)

adamos25
17-09-19, 21:37
Witam, posiada z ktoś z was dane prawidłowego wykresu sondy lambda pierwszej i drugiej w civic typeR GT 2009 FN2?

Bartoo
17-09-19, 21:48
Siemka, jestem nowy na forum niedawno zakupiłem Honda Civic VII 1.7ctdi. Samochód jeździł, aż miło wszystko ładnie pracowało do czasu kiedy po jednym z tankowań podczas jazdy ( przejechane nie wiem może 20-30 km ) samochód postanowił zgasnąć nie chciał odpalić. Następnego dnia samochód odpalił lecz dziwnie pracował i spaliny również były dziwne, pracował dopóki się nie nagrzał i od razu zgasł.
Mechanik stwierdził od razu, że jak na ciepłym tylko nie odpala na zimnym normalnie to Czujnik położenia Wału oczywiście od razu wymienione lecz to nic nie dało (mechanik się poddał ) . Silnik teraz odpala na zimnym coś stuka po odpaleniu spaliny dymił leciutko na biało w czasie jazdy brak mocy ( nie wiem jakiś może tryb awaryjny nie znam się za bardzo) i jak się nagrzeje gaśnie i nie odpala brzmi jakby prądu nie dostawał. I moje pytanie brzmi czy wysypał się silnik, czy od paliwa coś myślałem tez o wtryskach ,może ktoś się spotkał z czymś takim albo wie jak pomóc ? Będę bardzo wdzięczny .

pasikonik
18-09-19, 08:57
@Bartoo
Piszesz w dziale UFO. Może lepiej przenieść się do VII?

markus1975
18-09-19, 09:47
Cześć,

Potrzebuję dość szybko kupić akumulator. Wiem, że do mojej Civic VIII 1.8 szeroko polecany jest YUASA YBX5053 (48Ah). Dotychczas miałem BOSCH S4021 (45Ah 330A prąd rozruchowy). Nie ma w mojej okolicy dostępnej na już YUASA YBX5053, jest natomiast od ręki dostępny model YUASA YBX5054, który ma 40Ah i prąd ładowania 340A, wymiary pasują (jest krótsza od 5053 o 5 cm, szerokość i wysokość ta sama).

Czy Waszym zdaniem mogę brać dobre ogniwo, ale o 5Ah mniejsze od dotychczasowego?

Pozdrawiam,
Marek

Bartoo
18-09-19, 11:31
aaa nie zwróciłem uwagi myślałem że jakiś główny temat , dzięki :)

gebel
26-09-19, 12:51
czy ktoś zna numery OEM GP Pack 5D? chodzi mi głównie o tylny zderzak

oskarr17
28-09-19, 18:12
jakieś opinie na temat diesla 2.2 140KM w ufo? Warto?

Lucas.FK2
29-09-19, 12:17
Ogółem mocno bezawaryjny,przejechałem nim mnóstwo kilometrów i szczerze polecam.
Jedyne bolączki to fabryczny kolektor który wypada wymienić na polski zamiennik i sprzęgło,jeśli pod większe moce celujesz to seryjne sprzęgło nie wytrzyma,ale są już sprawdzone sposoby :)
Mam takiego i nawet na sprzedaż po tych wszystkich ulepszeniach ;)

Znienacka
30-09-19, 14:10
Nie chcę zakładać osobnego tematu:
Wcisnął mi się przycisk wyjmowania płyt CD. Przycisk udało mi się "odcisnąć" do pozycji początkowej, jednak CD przestało zupełnie działać, nie można wyjąć płyty, nie można przełączyć radia na odtwarzanie CD (przycisk "CD" zupełnie nie reaguje) tak jakbym nigdy nie miał funkcji odtwarzania płyt. Ktoś miał podobny problem? Jakieś pomysły?

filipfm
01-10-19, 14:06
Ogółem mocno bezawaryjny,przejechałem nim mnóstwo kilometrów i szczerze polecam.
Jedyne bolączki to fabryczny kolektor który wypada wymienić na polski zamiennik i sprzęgło,jeśli pod większe moce celujesz to seryjne sprzęgło nie wytrzyma,ale są już sprawdzone sposoby :)
Mam takiego i nawet na sprzedaż po tych wszystkich ulepszeniach ;)

Kolektor w polifcie poprawiony :)
I potwierdzam. Ja na razie ok 100 tys zrobione. Swietne auto.
A egz polecam. Dopieszczony :)

math
02-10-19, 22:42
Jakiś czas temu pisałem że świeci mi się kontrolka ABS, po podłączeniu pod komputer wyszedł błąd prawego czujnika z przodu, no więc wymieniłem czujnik, ale nic to nie zmieniło. Dodam że kontrolka zapala się przy odpaleniu samochodu, potem gaśnie i w momencie nawet lekkiego wciśnięcia hamulca czuć jakby włączał się abs po czym kontrolka zapala się ponownie i już cały czas się świeci. Doszły mnie słuchy że to może być łożysko, spotkaliście się z czymś takim? Samo łożysko nie słychać żeby szumiało czy coś, walnięty czujnik ABS w łożysku?

szczepar
03-10-19, 19:04
Łożysko ma zintegrowany pierścień magnetyczny do czujnika.
Jak pierścień jest uszkodzony to może wariować pomiar.
Mi przy wymianie półosi mechanik zanim założył półoś sprawdził łożysko i doszły mi dodatkowe koszta :D

TRAFO
03-10-19, 22:32
Jakiś czas temu pisałem że świeci mi się kontrolka ABS, po podłączeniu pod komputer wyszedł błąd prawego czujnika z przodu, no więc wymieniłem czujnik, ale nic to nie zmieniło. Dodam że kontrolka zapala się przy odpaleniu samochodu, potem gaśnie i w momencie nawet lekkiego wciśnięcia hamulca czuć jakby włączał się abs po czym kontrolka zapala się ponownie i już cały czas się świeci. Doszły mnie słuchy że to może być łożysko, spotkaliście się z czymś takim? Samo łożysko nie słychać żeby szumiało czy coś, walnięty czujnik ABS w łożysku?

A czujnik założyłeś orginalny czy jakiś zamiennik?
Zamiennik może mieć inną charakterystykę i przez to przekłamywać odczyty i pobudzać sterownik do działania.
Jak to jest zamiennik, to dobrze by było przejechać się z komputerem i porównać prędkości z kół i zobaczyć czy nie ma jakiejś różnicy.
Wygląda to mniej więcej tak;

http://trafo.sgsie.pl/odnosniki/naprawy/ABS_VSA/Prawy_Tyl/duze/po_wymianie.jpg

PS.
Skoro kontrolka zapala się po odpaleniu silnika (nie mówimy o chwilowym sygnale razem z innymi ikonkami tylko o informacji na centralnym wyświetlaczu obrotomierza) to znaczy że dalej coś jest nie tak z samym czujnikiem - auto jeszcze nie ruszyło, koła stoją, więc i łożysko i sygnał z pierścienia nie ma tu znaczenia.

math
03-10-19, 22:38
Zamiennik założyłem, z tym że na poprzednim działo się dokładnie to samo. Dodam jeszcze że kilka dni przed pojawieniem się błędu miałem wymieniane tarcze i łączniki stabilizatora. No nic, w takim razie najlepiej oddam auto komuś kto to ogarnie bo jak sam zacznę rzeźbić to pół auta wymienię;) Dzięki za odpowiedzi.

TRAFO
03-10-19, 22:44
Może też być tak, że uszkodziły się przewody albo zaśniedziała złączka...
Sprawdzenie obwodu ze sterownika polega na pomiarze napięcia który powinien wynosić ok. 40mV Więcej jest TUTAJ (https://civic.one.pl/odnosniki/naprawy/ABS_VSA_PT.htm).
A tak z ciekawości to jaki zamiennik założyłeś? Dało by to jakąś wizję na przyszłość.

math
03-10-19, 22:53
Dzięki za link, to jeszcze to sprawdzę. A czujnik kupiłem NTY (nie krzyczcie).

TRAFO
03-10-19, 23:00
Sam chciałem taki kupić ale w ostatniej chwili się rozmyśliłem i kupiłem całą piastę :)
Koniecznie daj znać jak to się skończyło.

Meentor
04-10-19, 16:02
tez ostatnio kupilem czujnik NTY prawy przód - wypialem stary - wpialem troche na dziko nowy i błąd od razu zniknął, niewiem jak bedzie jak zamontuje w piaście (poprzedni został w otworze bedzie sciaganie i wiertarkowa zabawa xD ) ale ewentualnie jak jutro zamontuje to dam znac czy dziala

TRAFO
04-10-19, 19:29
To czekamy, bo może czujniki są coś warte a usterka "math-a" wynika z czego innego.

Meentor
05-10-19, 16:05
To czekamy, bo może czujniki są coś warte a usterka "math-a" wynika z czego innego.

czujnik NTY wstawiony, działa - błędów niema, przejechałem się i nic nie wyskakuje czyli pewnie dobry :)

luki2691
07-10-19, 18:30
Czy ktoś wymieniał pompę sprzęgła i jest w stanie polecić jakiegoś producenta? Auto ma już 12 lat (1.8 hatchcback 2007), więc chce kupić coś ekonomicznego. Zastanawiam się nad pompą delphi, ashika...

kullnikk
09-10-19, 07:55
Wie ktoś co może być przyczyną różnych odczytów spalin na poszczególnych rurach wydechowych? Na prawej wszystko jest w normie, natomiast w lewej sonda pokazuje mocno zawyżony wynik.

kamil9489
10-10-19, 17:25
Wie ktoś co może być przyczyną różnych odczytów spalin na poszczególnych rurach wydechowych? Na prawej wszystko jest w normie, natomiast w lewej sonda pokazuje mocno zawyżony wynik.Pewnie konstrukcja tłumika końcowego. Prawa rura przechodzi jakby przez dodatkową sekcje dlatego bardziej dymi lewa.

LUI
13-10-19, 00:12
Wie ktoś co może być przyczyną że od strony pasażera leci z nawiewów zimne powietrze? Nawiew ustawiony na Hi AC off dual off od kierowcy gorąco a od pasażera i nawiewy górne i na nogi zimne powietrze

kamil9489
13-10-19, 13:22
Wie ktoś co może być przyczyną że od strony pasażera leci z nawiewów zimne powietrze? Nawiew ustawiony na Hi AC off dual off od kierowcy gorąco a od pasażera i nawiewy górne i na nogi zimne powietrzeSprawdź poziom płynu chłodniczego i czy nie ma jakiś błędów od klap nawiewów (sprawdź hds-em)

w1rus
17-10-19, 11:12
Czy mógłbym mi ktoś wkleić która osłona silnika (ta dolna, pod samochodem ) będzie pasować do Civic 1.8 benzyna 5d 2007r.? Na aukcja piszą, że wszystkie pasują, a widziałem co najmniej trzy wersje. Najlepiej prosiłbym o link do tej właściwej.

PS. Fajnie by było gdy ktoś miał takową osłonę do sprzedanie w okolicach Lublina +/- 100km.

leszek kojder
21-10-19, 14:19
Witam, potrzebuję informacji jak zdemontoweć klapkę wlewy paliwa w civicu 3D ufo FN1

GREG
22-10-19, 18:52
Wklejam tutaj chociaż wiem że jest osobny temat opony i felgi, ale tam od dwóch dni nie mogę otrzymać odpowiedzi.
Szybkie pytanko. Pacjent to Civic 5d 1.8 2011r. Kupiłem na zimę felgi o oznaczeniu: 7j 16h2 et50 5x114,3 z otworem centrującym 64. Chcę do nich kupić opony, i z tego co mi się wydaje najrozsądniejszym wyborem będą Debica Frigo HP2 205/55/16. Czy przy tym rozmiarze felgi to mądry wybór, czy będzie obcierać, wystawać albo głupio wyglądać??
z góry dzięki za info

Kamilao88
22-10-19, 19:48
Wydaje mi się optymalnie. Seryjne et OEM felg jak pamiętam ma 55 przy 17". Opona tutaj nie ma większego znaczenia.