Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie, szybka odpowiedź vol.2
Byłem dzisiaj w zakładzie diagnostycznym, bo wydaje mi się, że fabryczne ksenony trochę dziwnie świecą... Diagnosta potwierdził że coś jest nie tak, ale zastanawiam się czy to wynika ze specyfiki i może jednak jest dobrze.
Obserwowałem rzut snopa świateł na urządzeniu do diagnostyki, i wyglądało to faktycznie dziwnie, odcięcie nie było ostre (diagnosta potwierdził że powinno być "jak od żyletki"), ponadto, linia pokrywała się ze snopem światła, a pod linią były ciemniejsze fragmenty, po czym znów jasny obszar.
Zwrócił ktoś może na to uwagę? :)
Czy, przypadkiem, wymieniałeś żarniki ?
Osobiście nie, ale auto mam od 2 miesięcy i ciężko stwierdzić co działo się wcześniej :( A co masz na myśli?
Kiedyś kupiłem żarniki firmy Bosma i ona dawały mi podobny efekt.
Proponuję zamienić żarniki stronami i zobacz czy coś się zmieniło.
Generalnie ksenon w FN/FK nie robi szału. Nigdy nie będzie takiego odcięcia jak w soczewce. Dodatkowo, jak się założy żarnik D2S zamiast D2R to też mogą być problemy z rozkładem światła.
Pokusiłem się o zrobienie tzw. beam shot'a z odległości 3m do ściany, i tu nie wygląda to źle, pytanie czy nie odstaje od normy?
http://imgur.com/LsmKsJ5
gdzie są ulokowane czujniki w pasie przednim od poduszek powietrznych?
wystarczy zdjac nadkole i juz bedziesz je widział
Potrzebuje info od osób majacych 2.2 i-ctdi z wirusem jak wygląda u nich spalanie, bo mam możliwość dość tanio zrobić i chciałbym wiedzieć czy warto pod względem ekonomicznym; ) proszę o szybką odp bo musze się dzisiaj zdecydować lub nie
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
butler.gdansk
13-10-15, 17:18
Jak będziesz jeździć tak dynamicznie jak dotychczas do spalanie nie wzrośnie. Ale jak lubisz cisnąć to będzie więcej spalać w stosunku do tego co jest teraz.
a jak przy predkosciach autostradowych np przy 160 bedzie palil tak samo czy np mniej bo jest zapas mocy ?
butler.gdansk
13-10-15, 17:28
U mnie tyle samo. Ale jak dasz but w podłogę to spali więcej jak dotychczas.
Przy stałej prędkości 240km/h spala 13,5/100. Sprawdź u siebie :D :D :D
tyle to nie wyciaga w serii xd
przekonales mnie w przyszlym tyg bedzie moja opinia :)
Ja tez nie zanotowalem wzrostu spalania po remapie.
Koledzy jak auto stoi podniesione i jest wbity bieg czy na przednik kołach powinien być luz w sensie że obrócę kołem troszkę do przodu i tyłu ? czy mam wysypane przeguby lub półosie ????
U mnie tyle samo. Ale jak dasz but w podłogę to spali więcej jak dotychczas.
Przy stałej prędkości 240km/h spala 13,5/100. Sprawdź u siebie :D :D :D
bez wirusa i bez powerboxa przy 200 spalanie wynosi u mnie 12, ale więcej niż 207 nie mogłem wycisnąć z auta, na poprzedniej turbinie ze zblokowaną zmienną geometrią wycisnąłem 214 kph :(
Koledzy jak auto stoi podniesione i jest wbity bieg czy na przednik kołach powinien być luz w sensie że obrócę kołem troszkę do przodu i tyłu ? czy mam wysypane przeguby lub półosie ????
Luz i stuki w skrajnych położeniach ,przy próbie obrotu lewo-prawo to zjawisko niecodzienne (bo na co dzień nikt tak nie robi) ale normalne :)
Tak bajer to tylko w soczewkach. W VIII gen jest ksenon od odblysnika, wiec swieci ladniej/lepiej niz halogen ale to raczej taki semi ksenon. Biksenon masz juz np. w acco viii po lifcie i po odpaleniu jest faktycznie autopoziomowanie.
Osobiscie uwazam ze klosze z palnikami d2r swieca bardzo dobrze pod warunkiem markowego palnika i sprawnego-niewypalajacego sie. Ostatnio jezdzilem troche po zmroku na malo uczeszczanych drogach i w egipskich ciemnosciach xenony swicily rewelacyjnie, uwazam ze przez brak soczewki swiatlo jest szersze, mniej skupione i wiecej widac na boki zwlaszcza prawy reflektor dobrze i szeroko oswietla pobocze jezdni. Majac osobno zarowki swiatel drogowych wydaje mi sie ze mam wiecej swiatla przed soba niz auta z bixenonem-palnik z przeslona. Wnioski wyciagnolem gdy obserwowalem auta wyprzedzajace mnie i zmieniajace swiatla na drogowe, mowa tu o soczewkowych.
Co do samopoziomowania to uwazam ze w 8 genie tez jest a przynajmniej w moim polifcie Exe jest tak wchodze do auta z pelna obsada osob wczesniej jechalem tylko sam odpalam auto stojac jakies 10metrow od sciany i widze jak snop swiatla samoczynnie obniza swoj poziom. Sprawdzalem pozniej w pojedynke i bylo odwrotnie takze samopoziomowanie jak najbardziej dziala. Nie wiem dlaczego niektorzy pisza ze nie ma takiej opcji... A moze nie widza tego bo stale jezdza z jednakowym obciazeniem?
jaka może być przyczyna zaparowania numeru nadwozia w miejscu na przedniej szybie? może nawet nie tyle jak zaparowanie tylko jak taka skroplina i nie widać nr. jakieś rozszczelnienie czy coś?
jaka może być przyczyna zaparowania numeru nadwozia w miejscu na przedniej szybie? może nawet nie tyle jak zaparowanie tylko jak taka skroplina i nie widać nr. jakieś rozszczelnienie czy coś?
+1
Tez tak mam od czasu do czasu
Pany przy odpaleniu na zimnym ( przy ciepłym silniku tego nie ma) przy K20Z3 słychać dochodzące od strony napinacza grzechotanie, brzęczenie, jakby łożysko, sprężyna. trwa to sekundę i przypomina dźwięk łożyska które po "bujnięciu" się rozkręca..dodam że przy odpalaniu z wciśniętym sprzęgłem (inaczej nie odpali auto).. wymieniony cały napinacz, rolka prowadząca górna..co może być? łańcuch, alternator, skrzynia? ktoś się spotkał z podobnymi objawami?
Dużo jest zabawy ze zdjęciem klamek w UFO ? chciał bym zdjąć i pomalować/obkleić na czarno tylko zastanawiam się czy roboty jest z tym dużo
Dużo jest zabawy ze zdjęciem klamek w UFO ? chciał bym zdjąć i pomalować/obkleić na czarno tylko zastanawiam się czy roboty jest z tym dużo
Demontujesz boczki i odkręcasz klamki i tyle. Idzie łatwo tylko trzeba uważać przy ściąganiu boczków żeby nie pourywać linek i przewodów.
Przekopałem różne fora i kluby dyskusyjne .Do was dołączyłem dzisiaj ,kopałem u was i dalej nic nie wiem. Proszę o poradę.Jakie macie te nakrętki do stalówek Może jakieś zdjęcia? Może macie też nieoryginalne felgi stalowe do zimówek?.
Co wiem:Nakrętki do felg mają być M12 x 1,5 Tyle wszyscy wiedzą.Jaka ma być ich długość i zakończenie ?Do oryginalnych felg stalowych i aluminiowych(OEM) z tego co wyczytałem nakrętka powinna być sferyczna(okrągła). Lecz ja mam felgę produkcji niemieckiej, nieoryginalną. I w niej nie ma kolistego gniazda. Jakie więc nakrętki mam kupić do felgi stalowej nieoryginalnej? Proszę wreszcie kogoś o pomoc .
czy to będą takie? dł. gwintu 16 mm
http://allegro.pl/nakretki-do-felg-stalowych-m12x1-5-stozek-czarne-i5715520479.html
czy tzw pływające? dł. 32mm
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5032635410&reco_id=3fda7760-7383-11e5-a026-fa163efa8923&ars_rule_id=201&ars_source=ars&ars_socket_id=9
czy takie? dł gwintu 32 mm
http://allegro.pl/nakretki-do-felg-m12x1-5-stozek-ford-honda-toyota-i5714778066.html
czy takie?
http://allegro.pl/nakretki-do-felg-stalowych-ford-honda-mazda-daewoo-i5288453486.html
czy wreszcie takie?
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4986031099&reco_id=30164004-7384-11e5-9be5-027f8d968121&ars_rule_id=201&ars_source=ars&ars_socket_id=9
od producenta śrub uzyskałem informację, że hondowskie sferyczne nie będą pasować i nie ma co przepłacać jeśli na wierzchu jest felga również nieoryginalna lecz uniwersalna i nakrętki trzeba kupić stożkowe z gwintem na M12x1,5 x 16 mm.Co o tym sądzicie?
np takie
http://allegro.pl/nakretki-do-felg-stalowych-m12x1-5-stozek-czarne-i5715520479.html
16mm są za krótkie, pozatym są otwarte przez co będą ci śruby rdzewieć.
Te będą w sam raz, zamknięte 12 x 1,5 x 32mm na klucz 19ke w pożądnej jakości:
http://allegro.pl/nakretki-12x1-5-do-felg-aluminiowych-warszawa-i5632028482.html
Nie bierz najtańszego badziewia, warto parę złotych dołożyć i mieć pewność że koło Ci nie odleci ani nakrętki nie będą po jednej zimie zardzewiałe.
16mm są za krótkie, pozatym są otwarte przez co będą ci śruby rdzewieć.
Te będą w sam raz, zamknięte 12 x 1,5 x 32mm na klucz 19ke w pożądnej jakości:
http://allegro.pl/nakretki-12x1-5-do-felg-aluminiowych-warszawa-i5632028482.html
Nie bierz najtańszego badziewia, warto parę złotych dołożyć i mieć pewność że koło Ci nie odleci ani nakrętki nie będą po jednej zimie zardzewiałe.
Do felg stalowych powinny być sferyczne.
Wszystkie stalówki są sferyczne?
Jak tak to sorry, mój błąd :)
Sprawdzałem dziś swoją stal na zimę i jest sferyczna.
Wszystkie stalówki są sferyczne?
Tak, w stalówce powinna być sferyczna.
Do naszych ufo (1.8) jest płyn hamulcowy DOt4? I ile go wchodzi do układu? Z góry dzięki.
Do naszych ufo (1.8) jest płyn hamulcowy DOt4? I ile go wchodzi do układu? Z góry dzięki.
Tutaj masz odpowiedź: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?40674-Klocki-i-tarcze-VIII-gen&p=2604502&viewfull=1#post2604502.
Witam!
Zmieniam w moim FN1 oświetlenie wnętrza i chciałbym się dowiedziec, jak dostac się do żarówki w podświetleniu z tyłu. Podchaczyć całą lampkę i wyjdzie z podsufitki, czy jak? :p
Nie całą lampkę,a sam klosz podważasz
witam
czy wie ktos ktory bezpecznik odpowiada za wylaczenie poduszki pasazera w hondzie civic 8 gen 2008 rok, chodzi mi zeby dziecko w nosidelku moglo jezdzic z przodu
z gory dziekuje za pomoc
pzdr
mikek
Nie ma czegoś takiego. Poduszki wyłącza się tylko HDSem.
Wczoraj podczas ogólnego przeglądu samochodu, smarowania uszczelek itp. zauważyłem dość niepokojący zaciek na słupku C:
http://imgur.com/L4cHjA1
Wcześniej tego nie widziałem, ale obecna deszczowa aura ukazała mi taki artefakt. Miał ktoś coś takiego u siebie? Pierwszą myślą były te "gumowe peszle" wiązki do bagażnika. Wyjąłem je dzisiaj, było trochę piachu, przeczyściłem i liczę ze to rozwiąże problem...
Czy szklany dach może gdzieś przeciekać?
Inna sprawa, jak teraz pozbyć się tego zacieku? Spróbować rozetrzeć go wodą, jakieś specyfiki? :D
spróbuj na początek jakąś pianką do tapicerki
Spotkaliście się nie raz że stuka/trzeszczy z okolic centralnego nawiewu? Nawet na gładkiej nawierzchni..
Trzeszczy kokpit i to "normalna" przypadłość tych aut.
witam orjentuje sie ktos czy do hondy crx delsol bedzie pasowal czujnik temperatury wody z jakiegos civica
nie dość, że "orjentuje" nie jest nawet słowem, to kolega pomylił działy
Trzeszczy kokpit i to "normalna" przypadłość tych aut.
O kokpicie wiem, tu dziwnie buczy/terkocze z okolic środkowego nawiewu nie raz.. Ktoś pisał że miał podobnie i poradził sobie z tym tylko nie wiem kto ;)
Niestety, woda nie lała się przez peszle... dziś rano po deszczowej nocy były krople na plastiku pod podsufitką, także sytuacja wydaje się naprawdę poważna... :(
Niestety, woda nie lała się przez peszle... dziś rano po deszczowej nocy były krople na plastiku pod podsufitką, także sytuacja wydaje się naprawdę poważna... :(
Zdjalbym listwe dachowa i zobaczylbym co tam slychac
Nie masz korozji pod uszczelkami na dachu?
Zdjalbym listwe dachowa i zobaczylbym co tam slychac
Listwa normalnie odejdzie przy użyciu siły, czy trzeba znać jakieś sekretne techniki?
Co do ognisk korozji, to nic nie widać... ale pod uszczelki fakt faktem nie zaglądałem, bo nie było jak :(
Tak swoją drogą, sporo roboty jest ze zrzucaniem podsufitki w 8 gen? Zlokalizowałbym miejsce wycieku, a przy okazji nasmaruję też prowadnice od mechanizmu rolety szklanego dachu, więc upiekłbym może dwie pieczenie na jednym ogniu... :) Widzieliście może jakąś instrukcję w internetach?
Listwa normalnie odejdzie przy użyciu siły, czy trzeba znać jakieś sekretne techniki?
Tak swoją drogą, sporo roboty jest ze zrzucaniem podsufitki w 8 gen? Zlokalizowałbym miejsce wycieku, a przy okazji nasmaruję też prowadnice od mechanizmu rolety szklanego dachu, więc upiekłbym może dwie pieczenie na jednym ogniu... :) Widzieliście może jakąś instrukcję w internetach?
Tak, mozna znalezc ;) np tutaj http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?10037-Instrukcja-serwisowa-do-Civica-8-gen-PL!!!&p=200870&viewfull=1#post200870
w ufo ze szklanym dachem, raczej nie ma problemu z korozją pod uszczelką.
Tak czy siak, sprawdziłem też uszczelkę (bo miejsce wycieku +- pokrywałoby się z jej lokalizacją), ale wszystko wydaje się być ok (na tyle na ile można to sprawdzić na parkingu). Próbowałem zdjąć listwę dachową, ale poległem, nie chciałem nic połamać. Ponadto, odgiąłem trochę podsufitki, żeby zobaczyć co tam się dzieje, i ujrzałem coś dziwnego. Zastanawiam się czy coś takiego wkładane jest fabrycznie?
http://imgur.com/w8ptJcE
Tak to jest poduszka/kurtyna pasażera która wybucha w razie wypadku i chroni przed uderzeniem głową w szybę.
W takim razie fail z mojej strony, chociaż szczerze Ci powiem że dałbym sobie głowę odciąć że taka poduszka bardziej przypomina formą zamknięty pakunek niż zwinięty w rulon materiał przypominający opatrunek na ranę :D
Bo to takie jest. Ona jest złożona w harmonijkę i czymś tam owinięta a po wystrzale ma iść w dół jak to kurtyna :)
To jak poduszka powietrzna jest zapakowana przed wystrzałem, to już kwestia fantazji producenta. Jedne się wzija, inne skałda :)
Listwy dachowe na dachu są na wcisk - można bez problemu wyciągnąć. Gorzej z zaczepami na przedniej szybie bo tam jest magia...
To jak poduszka powietrzna jest zapakowana przed wystrzałem, to już kwestia fantazji producenta. Jedne się wzija, inne skałda
Listwy dachowe na dachu są na wcisk - można bez problemu wyciągnąć. Gorzej z zaczepami na przedniej szybie bo tam jest magia...
Praktycznie na całej długości udało mi się odpiąć listwę, ale przy samym bagażniku trzyma się bardzo mocno. Na pewno nie ma tam jakiejś śrubki na jej zakończeniu?
Nie powinno. W 3D nie ma w każdym razie.
Praktycznie na całej długości udało mi się odpiąć listwę, ale przy samym bagażniku trzyma się bardzo mocno. Na pewno nie ma tam jakiejś śrubki na jej zakończeniu?
Listwa dachowa na ostanim zaczepie jest wsuwana. wystarczy ją przesunąc do przodu lub do tyłu (juz nie pamiętam) i zejdzie
Czy któryś z uzytkowników VIII-gen. ma taką anomalię że światła mijania świecą się w każdej pozycji pokrętła? Jedynie jak ustawię na światła postojowe to mijania gasną :/
Czy któryś z uzytkowników VIII-gen. ma taką anomalię że światła mijania świecą się w każdej pozycji pokrętła? Jedynie jak ustawię na światła postojowe to mijania gasną :/
W kazdej to znaczy w OFF tez? Moze masz zalozony jakis automat? Bo jezeli swieca zawsze w AUTO to moze byc kwestia, ze ktos zaslonil czujnik swiatla na przedniej szybie.
W trybie AUTO świecą tylko jak jest ciemno, ale na OFF świecą cały czas. Przygasają przy odpalaniu silnika. Ktoś, coś z tego rozumie?
W trybie AUTO świecą tylko jak jest ciemno, ale na OFF świecą cały czas. Przygasają przy odpalaniu silnika. Ktoś, coś z tego rozumie?
Wyglada jakby byl podlaczony jakis modul swiatel dziennych
Za mało danych.
Na tyle na ile to opisałeś to na moje oko wygląda na to że jest założony moduł do uruchamiania dziennych po odpaleniu silnika z układem do obniżania mocy żarówek mijania; "Przygasają po odpaleniu silnika".
Potrzeba więcej informacji.
Od kiedy tak się dzieje?, czy wcześniej też tak było czy "samo" się tak zrobiło?
Ważne są też 2 kwestie:
1. Jest różnica w jasności świecenia po włączeniu silnika (w tym niby problematycznym stanie) a wtedy gdy włączone są "ręcznie" po przekręceniu pokrętła, lub gdy zostaną włączone w trybie "AUTO"?
2. Czy razem z tymi światłami mijania włączają się postojówki?
Dopiero po odpowiedzi na te pytania można będzie powiedzieć co więcej.
czy da się przestroić ręcznie radio z civic coupe VIII ponieważ jak wiecie wyskakują tylko częstotliwości nie parzyste,
więc pule dostępnych częstotliwości jest mocno ograniczona.
Proszę o pomoc
Może i się da,ale do dziś nie spotkałem się z tym kto tak zrobił. Lepiej wymień sobie radio od Europejczyka.
czy da się przestroić ręcznie radio z civic coupe VIII ponieważ jak wiecie wyskakują tylko częstotliwości nie parzyste,
więc pule dostępnych częstotliwości jest mocno ograniczona.
Proszę o pomoc
Gra nie warta świeczki,kup radio od europy z wersji Executive na 6 płyt i będzie pan zadowolony ;)P.S Posiadam takie jak chcesz.
Odnośnie cieknącego dachu... wczoraj poświęciłem kilka godzina na szukanie problemu. Wybebeszyłem cały bagażnik, zdjąłem boczki, dokopałem się do górnych osłon, i odpiąłem podsufitkę tak żeby obserwować tył szklanego dachu... i? I nic. Wylałem kanister wody w newralgiczne miejsca, co nie pozwoliło na znalezienie przyczyny wycieku. Pojechałem na myjnię ręczną, pryskałem na podejrzane miejsca (okolice klapy, listwa dachowa) przez kilka minut, również wycieku brak... Nie mam już pomysłu, poskładałem wszystko do kupy, i mam nadzieję że może przypadkiem naprawiłem usterkę (np. jakiś syf pod uszczelka bagażnika, którą ściągałem.)
Powrócił też inny problem, kiedyś wspominałem Wam o problemie gdzie jadąc na rezerwie silnik przeszedł w jakiś dziwny tryb, utrzymywał obroty jałowe ale nie pozwalał na dodanie gazu (tempomat też nie działał). W każdym razie, zasięg 80km, na wskaźniku paliwa jeszcze 2 kreski... a Honda zaczęła mi przerywać przy przyspieszaniu. W baku musi być sporo "nie paliwa". Łudzić się że jakieś specyfiki STP po czasie zwiążą syf i wodę, czy jednak planować zrzucenie i czyszczenie baku paliwa? Chwilę potem tankowałem do odbicia pistoletu, i weszło prawie 43 litry :(
Ponawiam:
- Spotkaliście się nie raz że stuka/trzeszczy z okolic centralnego nawiewu? Nawet na gładkiej nawierzchni..
Wie ktoś co może być przyczyna, że przy zimnym silniku włączają się wentylatory od chłodnicy...co jakis czas uruchamiaja się. Dodam ze temp jest w normie.
Czy przypadkiem nie masz włączonej klimy?
No właśnie nie, tylko nawiewy sa wlaczone.
To trzeba jeszcze sprawdzć czujniki temeratuty płunchłodzoącego. Jeden jaest w bloku a drugi w chłodnicy wody
Szybkie pytanie.
Czy można przełożyć fabryczna nawigację Od Civica z rocznika 06?
Fabrycznie jej nie ma, a mam znajomego, ktòry chciałby to zrobić.
Ktoś z Was to przerabiał?
Szybkie pytanie.
Czy można przełożyć fabryczna nawigację Od Civica z rocznika 06?
Fabrycznie jej nie ma, a mam znajomego, ktòry chciałby to zrobić.
Ktoś z Was to przerabiał?
Mozna, ale jest to gra nie warta swieczki moim zdaniem. Navi sklada sie z wielu elementow. Znalezione kiedys na civinfo:
- sat nav unit
- sat nav screen
- microphone
- dash wiring loom
- new glovebox
- Bluetooth module
- steering wheel with hft buttons
- DVD reader for sat nav
- new sloping dash trim
a nie wiem czy jeszcze czegos nie brakuje. Nie pamietam schematu gdzie jest antena gps i zyroskop.
Lepisj zalozyc jakies 2 DIN, bo oprocz fajnego sterowania telefonem i audio, jakosc samej nawigacji jest ogolnie rzecz biorac slaba a aktualizacje kosztowne.
szymon.czajka
25-10-15, 20:56
Witam. Jak w temacie. Na masce od środka nad miejscem wlewu do płynu chłodniczego widzę okopcenie/sadze/ czarny wyraźny brud. Czym to może być spowodowane i jakie to może mieć konsekwencje? Jestem drugim właścicielem i nie wiem jakich wymian dokonał pierwszy : Civic VIII 1.8 2006
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No właśnie nie, tylko nawiewy sa wlaczone.
Nie wiem jak w ufo ale w sedanie masz przycisk na nawiew przedniej szyby.Jak jest wciśnięty to też klima się załącza i zaparowanie z szyb schodzi.
Pytanie dla wielu bardzo proste pewnie, w którym najlepiej miejscu podkładać podnośnik typu żaba by nic nie uszkodzić od spodu i mieć pewność że jest stabilnie?
W miejscu gdzie z progu wystaje rant, ok 20 cm od przedniego oraz 20cm od tylnego koła jest wyraźnie pogrubiony. Na tym wzocnieniu się dźwiga podnośnikiem.
Z tyłu można podstawić podnośnik np. przez jakąś deskę pod "dolną podstawę" sprężyny zawieszenia.
Pytanie dla wielu bardzo proste pewnie, w którym najlepiej miejscu podkładać podnośnik typu żaba by nic nie uszkodzić od spodu i mieć pewność że jest stabilnie?
Ja podstawiam tam gdzie jest miejsce na podnośnik trapezowy (OEM), czyli miejsce wyznaczone przez fabrykę.
Panowie, powyżej 130 występuje u mnie szum powietrza gdzies od strony drzwi pasażera. Wiem ,ze ktoś dawał u siebie pod uszczelkę sznur gumowy-nie moge tylko znaleźć kto. Więc jak ta osoba to przeczyta to niech da znać jakiej grubości kupował, ile jej trzeba i czy pomogło:). Z góry dzięki
Panowie, wydaję mi się, że w mojej FN1 zmienił się kolor xenonów. Są to oryginały, rocznik 2007, nigdy nie zmieniane żarniki. Auto jeździło od nowości u mojego chrzestnego, a miesiąc temu zakupiłem je od niego i wydaje mi się, że kiedyś światło z nich było bardziej niebieskawe, a teraz czysto białe a wręcz wpadające delikatnie w żółć. Nowe żarniki pomogą? Oczywiście barwa 6000K.
Jeśli żarniki zmieniają kolor może to być objaw ich kończenia. Przy wymianie odradzam jednak odcień 6000K, światło będzie niebieskawe a w deszczu może być kiepska widoczność. Producenci fabrycznie stosują zwykle 4300 - 5000K.
palecbeckham
26-10-15, 22:32
Hej,
jakie są dokładne wymiary śrub do przykręcenia alufelg OEM 17" (sferyczne)?
Bo muszę kupić, a nie wiem które dokładnie będą pasować.
Panowie, powyżej 130 występuje u mnie szum powietrza gdzies od strony drzwi pasażera. Wiem ,ze ktoś dawał u siebie pod uszczelkę sznur gumowy-nie moge tylko znaleźć kto. Więc jak ta osoba to przeczyta to niech da znać jakiej grubości kupował, ile jej trzeba i czy pomogło:). Z góry dzięki
Hej, ja też robiłem. Kupiłem 10m bieżących sznura 8mm z mikrogumy. Zrobiłem przednie drzwi i zostało kawałek, powiedział bym że na drzwi idzie około 4m sznura.
Trochę się poprawiło. Ale wygląda na to że chyba coś jeszcze przez uszczelkę od szyby słychać.
Fl z 2008 jakie zmiany wprowadził?
Inna kratka z przodu, matowe wykończenie zamiast piano wokół zegarów, inna tapicerka(tutaj proszę o potwierdzenie, przed FL cała welur w każdej wersji a później możliwe nie welurowe wykończenie?!),
Usunięto jakieś usterki? Piaskowanie nad przednią szybą?
Hej,
jakie są dokładne wymiary śrub do przykręcenia alufelg OEM 17" (sferyczne)?
Bo muszę kupić, a nie wiem które dokładnie będą pasować.
Są sferyczne, wyglądają tak: http://www.coxmotorparts.co.uk/genuine-honda-wheel-nutalloy-wheels-only-p-4871.html, 90304-SA5-013.
Czy w VIII-gen. jak przepali się któraś z żarówek to zapala się jakaś kontrolka?
Czy w VIII-gen. jak przepali się któraś z żarówek to zapala się jakaś kontrolka?
Nic się nie zapala..
Jedyne co, to jak przepali się żarówka od kierunkowskazu to pozostałe mrugają dużo szybciej, ale żadnej sygnalizacji czy kontrolek nie ma.
Ze względu na zostawioną zapaloną lampkę w kabinie rozładował mi się akumulator niemal do zera. Tak, że nie działał centralny zamek, a po przekręceniu kluczyka zegary się nie zapaliły. Wyjąłem go i teraz ładuję, odzyskał napięcie, więc powinno być OK.
Ale pytanie czy powinienem zwrócić uwagę na coś gdy będę wkładał akumulator do auta?
Wcześniej nigdy akumulatora z mojego UFO nie wyjmowałem więc nie wiem czego się spodziewać?
Musisz zrobić naukę obrotów jałowych, mam tak na szybko tylko po angielsku :
"1. make sure all electrical items (a/c, audio, lights, etc) are off.
2. reset the ECM/PCM with the HDS.
-> równie dobrze można właśnie wyciągnąć akumulator
3. turn the ignition switch ON (II), and wait 2 seconds.
4. Start the engine. Hold the engine speed at 3,000 rpm without load (in park or neutral) until the radiator fan comes on, or until the engine coolant temperature reaches 194 F (90 C).
5. let the engine idle for about 5 minutes with the throttle closed. (NOTE: if the fan comes on, do not include its running time in the 5 minutes.)"
W 5D 1.8 jest tak, że wszystko będzie działać po staremu z tym, że trzeba będzie ustawić zegar. Radio będzie miało ściszoną głośność a podświetlenie zegarów przestawi się na minimum.
Co do nauki biegu jałowego to nie jest to potrzebne. Słyszałem taką teorię o nauce biegu jałowego, ale kiedyś podpiąłem HDSa żeby to sprawdzić i okazało się że obroty są OK. Kiedy nauka nie jest zrobiona obroty "falują", przy wyhamowywaniu np. do świateł najpierw spadają do 500 potem podskakują do ok 1200 i znowu lecą już do jałowych czyli do ok. 720-750.
Miałem kilka razy taki przypadek, że po dłuższym odpięciu akumulatora zdarzało się że przy wyhamowywaniu np. przed światłami obroty spadały niżej niż wcześniej - gdzieś do około 500. Żeby to zniknęło trzeba było "nauczyć komputera stylu jazdy". I nie chodziło tu o naukę obrotów jałowych bo te jak pisałem wyżej sprawdziłem komputerem. Tutaj powinna temat załatwić procedura podana wyżej przez Winniego albo dłuższa jazda w korkach czy "grzanie" na autostradzie wymuszające uruchomienie wentylatorów.
PS.
Opis nauki jałowego po polsku wg. serwisówki wygląda tak:
http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/eksploatacja/czyszczenie_przepustnicy/uczenie_jalowego.jpg
W powyższym opisie nie ma nic o wyciąganiu akumulatora, a wyzerować komputer można jedynie HDSem, nie ma takiej możliwości żeby to zrobić wyciągając akumulator.
Witam mam problem ze swoją honda. Auto ogolnie odpala i jezdzi normalnie, ale czasami po zgaszeniu silnika nie chce ponownie odpalic. Po wlozeniu kluczyka do stacyjki zapala sie ikona silniczka, ikona ukladu kierowniczego ale nie zapala sie ikona oleju i akumulatora, jak nie ma tych dwoch ikon tomauto nie chce odpalic, rozroszmik kreci ale nie odpala. Auto bylo sprawdzane przez diagnoste i okazalo sie ze komputer jest walniety i musze go wymienic. Wiec moje pytanie dotyczy wlasnie tego czy moge wymienic tylko kompa czy musze wymieniac cos jeszcze. No i jak jest z tymi oznaczeniami? Dodam ze chodzi mi o honde civic z 2007 roku z silnikem 2.2 ictdi. Moze znajdzie sie osoba ktora juz wymieniala komputer w swojej civic i wie co i jak.
Panowie wiecie może jaka jest żarówka w podsufitce ale nad pasażerami? Autka nie mam aktualnie u siebie a zamawiam LEDy :p wiem, że rurka C5W, ale jaka długa? 31mm?
http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/eksploatacja/zarowki/duze/gora_tyl.jpg
zdjęcie pożyczone - http://www.trafo.za.pl/honda/
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/5356f3fc7ce27694 po każdym dokładnym wtmyciu samochodu mam takie białe kropki jak wyschnie. Jak temu zaradzić ? :/
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/5356f3fc7ce27694
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/5356f3fc7ce27694 po każdym dokładnym wtmyciu samochodu mam takie białe kropki jak wyschnie. Jak temu zaradzić ? :/
Myc na myjni, i plukac woda zdemineralizowana :) albo wycierac. Niestety. ciemny lakier i twarda woda daje efekt jak u Ciebie. Jak bedziesz mial zabezpieczony lakier jakims dobrym woskiem albo ceramika to woda latwiej splywa, i kropek bedzie mniej
Czy myje ręcznie czy bezdotykowo - jeden pieron. Efekt taki sam. Wszystko pięknie ladnie. A jak wyschnie to masakra! Kropka na kropce.. juz czasem to auto wygląda ładniej przed wymyciem. Niestety..
Polecam zakup dobrego ręcznika z grubej fibry dedykowanego do wycierania samochodu. Kupiłem i temat śladu po kropelkach zażegnany.
Mam ten i jest świetny.
http://allegro.pl/recznik-do-wycierania-fluffy-dryer-90x60-fibra-hit-i5441734249.html
Czy myje ręcznie czy bezdotykowo - jeden pieron. Efekt taki sam. Wszystko pięknie ladnie. A jak wyschnie to masakra! Kropka na kropce.. juz czasem to auto wygląda ładniej przed wymyciem. Niestety..
a weź wywoskuj go i zobaczysz że będzie lepiej nie tylko pod względem kropek ale ogólnie wózek będzie się prezentował
Ps. wiadomo z woskiem trzeba uważać
nie macie moze gdzies takiego dekielka?
albo moze jest gdzies mozliwosc kupic takie cos? idzie do piasty tył. nie wiem czy to roznica ale napewno numer jest wazny ktory jest wytloczony bo moze byc inny w 1.3/1.4/1.8 a mi potrzebny do 2.2 icdti
http://images75.fotosik.pl/31/5aa1bd7c8f14df54gen.jpg
w kontekście maski, ma ktoś pomysł jak odkleić naklejki z wewnętrznej strony maski aby ich nie podrzeć/nie zniszczyć? tam jest numer chyba instrukcja i od poduszki chyba
suszarka i ładnie się odklei
Witam.Mam takie pytanko może ktoś miał podobny przypadek.Miesiąc temu miałem czyszczoną przepustnice,po montażu została przeprowadzona adaptacja biegu jałowego z podpięciem kompa.Po odebraniu auta od mechanika zauważyłem że podczas dojeżdżania do skrzyżowanie jak wysprzęgle to obroty spadną do 800 a następnie podskakują do 1400 i tak stoją dopóki się nie zatrzymam.Drugi przykład:stoje na górce obroty 800 puszcze hamulec koła zaczynają się kręcić obroty same podskakują na 1400 zahamuje obroty wracają na 800.Czyli jak koła stoją to obroty są idealne a jak się kręcą to są za wysokie.Wróciłem do mechanika zrobił jeszcze raz adaptacje,bez poprawy.
Na moje oko ta nauka nie do końca się udała bo objawy są typowe.
A na pewno zrobił czy tylko tak twierdzi? Bez HDSa się nie da. Po zrobieniu nauki w programie powinna świecić zielona ikonka zakończenia nauki.
Ja masz możliwość to dobrze by było żebyś mógł na własne oczy zobaczyć czy komputer to potwierdza i wtedy dać znać.
Dzięki za podpowiedz.Niby robił ale czy dobrze i do potwierdzenia zakończenia to nie wiem.Nie było to ASO tylko mechanik "garażowy". Da się z tym jeździć,nie ma typowych objawów jak inni piszą typu wahania wolnych u mnie tylko jak koła się kręcą to trzyma te 1400,ale trochę mnie to wkurza.Jak jadę na pierwszym biegu np.w korku mam wrażenie jakby był na ssaniu.Poszukam jakiegoś innego machera i dam znać.Pozdro
Jak będziesz szukał nowego mechanika to zapytaj czy ma HDS.
Do nauki trzeba wcześniej wyzerować komputer i czujnik położenia przepustnicy bo inaczej nic z tego nie wyjdzie.
Koledzy, czy w mojej FN1 2007r jest system CanBus, który informuje o spalonych żarówkach?
butler.gdansk
04-11-15, 14:58
Nie
Koledzy, czy w mojej FN1 2007r jest system CanBus, który informuje o spalonych żarówkach?
Nie i w nowym Civicu również tego nie ma i za to uwielbiam te samochody. Przynajmniej nie robią z ludzi debili i nie dokładają kretyńskich kontrolek,żeby później się świeciło wszystko jak w Vagu czy w innych markach.
Chce sobie dołożyć ledy w podświetleniu rejestracji to sobie dołożę i nie muszę kupować diody po 10zł żeby mnie kontrolka nie irytowała :mad:
Ktoś zmieniał tutaj światło wsteczne na mocne białe led, jakie tam wchodzi W5W? Oryginalnie jest W16W ale żółta barwa i jakość światła nie powala..
Ktoś zmieniał tutaj światło wsteczne na mocne białe led, jakie tam wchodzi W5W? Oryginalnie jest W16W ale żółta barwa i jakość światła nie powala..
Ja zmieniłem ale żarówki w5w nie mają takie wtyku na "klik" jak w16w i żarówki podczas zamykania klapy, wypadły z gniazd hehehe Nie pykło jak to mawiają ;)
Ja mam i nie było żadnych problemów tylko trzeba sobie iść z żarówka w ręce do elektronicznego i dopasować żeby nie była za duża bańka i przeszła przez otwór ;)
Ja wsadzałem nawet ledy osrama, ale nie zauważyłem żeby światło było mocniejsze.
Ja wsadzałem nawet ledy osrama, ale nie zauważyłem żeby światło było mocniejsze.
Mocniej nie ale ładniej :)
Ładniej z pewnością ale jak dla mnie barwa poniżej 6000k. Jak diagnosta dopatrzy się niebieskiej poświaty może nie przepuścić na przeglądzie.
Tak przy okazji czy fabryczny bluetooth z klawszami tel.w kierownicy był montowany w wersjach bez fabrycznej navi w hb ?
Tak przy okazji czy fabryczny bluetooth z klawszami tel.w kierownicy był montowany w wersjach bez fabrycznej navi w hb ?
Raczej nie było tych klawiszy w wersjach bez navi
W takim razie niektórzy chyba podmieniają kierownice bo przeglądając ogłoszenia już odnotowałem drugi taki egzemplarz:
http://otomoto.pl/oferta/honda-civic-honda-civic-ufo-1-8-vtec-automat-executive-panorama-dach-xenony-skora-ID6yddWd.html#994ed1773f
Na fotach nie widzę guzików do sterowania głosem, które są w navi, wieć może to sam HF, ale tabelka z wyposażeniem polifta nie wskazuje na występowanie HF bez navi. A opcjonalne, akcesoryjne ma inne sterowanie, na słupku
Jakie zarowki polecicie do oswietlenia tylniej tablicy? Chodzi o ladne biale swiatlo.
Ładne i białe światło dają Osram w5w led driving 6000k cool white mam je jako postojówki. Warto dać za nie te parę dyszek bo są naprawdę trwałe, inne szybko mi padały, a te już prawie rok i dalej świecą.
Jakie zarowki polecicie do oswietlenia tylniej tablicy? Chodzi o ladne biale swiatlo.
Np. te:
https://c1.staticflickr.com/9/8789/17153385543_4868bde7f9_z.jpg
Philipsy i osramy są super. Każdy inny chinol z allegro to już lipa niestety. Świeci niezbyt ładnie i raczej szybko pada.
Ja mam jakieś ścierwo za 2zl świeci ładnie i juz od 1.5roku moim zdaniem głupota wydać nawet 20zl za 2 diody a te osram to chyba ponad 50 nawet kosztują. Przepali się kupujesz nowe i tak nawet jak byś 2 razy w roku wymieniał to w 10lat się zwróci dopiero taki osram chyba ze ktoś woli firmowe ale jak dla mnie strata kasy
Panowie pomoże ktoś? Jaki dokładnie kod ma lakier Milano Red na mojej FN1? Lub gdzie tego szukać? :/
Jak otworzysz drzwi (chyba prawe) to z tego co kojarzę jest tabliczka z nr koloru.
Panowie pomoże ktoś? Jaki dokładnie kod ma lakier Milano Red na mojej FN1? Lub gdzie tego szukać? :/
Milano Red to R81
poszukuje kogos z gratami do UFO, a dokladnie elementy mocujace listwy przy szybie przedniej wychodzace na dach.
moze ktos kogos gdzies cos widzial czy jakos takos
pisalem w dziale Giełda ale cisza i jezdze bez spinek :(
Pytanko - jakie oznaczenie ma radio poliftowe do FK2?
Wysłane z kalkulatora
Czy ma ktoś może jakiś poradnik jak wymienić świece zapłonowe w 1.4 i-Dsi ? Głownie chodzi mi o demontaż kolektora ssącego.
Philipsy i osramy są super. Każdy inny chinol z allegro to już lipa niestety. Świeci niezbyt ładnie i raczej szybko pada.
Kupiłem Osram Night Breaker padła jedna po miesiacu... Mam chinczyka z gornej polki w sklepie czlowiek polecal ze ludzie chwala sobie swieci do dzis i oswietla *****iscie.
poszukuje kogos z gratami do UFO, a dokladnie elementy mocujace listwy przy szybie przedniej wychodzace na dach.
moze ktos kogos gdzies cos widzial czy jakos takos
pisalem w dziale Giełda ale cisza i jezdze bez spinek :(
Zajedz na serwis i zobacz ile kosztuja ja poszukiwalem spinek listew bocznych nadkoli i nie moglem znalezdz, nawet w romix nie mieli w katalogu takich. W serwisie zaplacilem 4,50 za sztuke.
Strona kierowcy na blaszce masz wybity numer lakieru.
Elo
Z tego niby spoilera na klapie zlazi czarna farba. Czy jest na to jakaś metoda?
Thx
Szukałem ale bezskutecznie... Jak dodać pozycję w światłach na klapie bagażnika w sedanie? Z prawej strony nie ma nawet miejsca na żarówkę... Z lewej zaaplikować należy zapewne żarówkę dwuwłóknową... Skąd wziąć zasilanie?
gdzieś to było na forum, zasilanie z podświetlania tablicy rej.. w prawej musisz wyciąć, dorobić blaszki i dokupić oprawkę. Miałem się w to bawić bo wygląda fajnie ale odpuściłem. Kolega Zygmunt ma to zrobione.
gdzieś to było na forum, zasilanie z podświetlania tablicy rej.. w prawej musisz wyciąć, dorobić blaszki i dokupić oprawkę. Miałem się w to bawić bo wygląda fajnie ale odpuściłem. Kolega Zygmunt ma to zrobione.
Jest lepsza opcja znaleźć prawą lampę w klapę od anglika(ale hybrydy bo sedan w angli nie był w sprzedaży)tam jest światło przeciwmgłowe z drugiej strony dzieki temu nic nie rozwiercasz i jest jak oryginał z azji.Ja mam tak zrobione u siebie.
gdzie udało Ci się ja dorwać????????????
temat tych lamp ,zaczął eryk"ervyll",on gdzieś to zobaczył ,zrobił projekt tej blaszki ,ja mam tą blaszkę od niego i mimo pewnej rzeźby wszystko jest oki
Dzięki za odpowiedzi. Nie pomyślałem o podświetlaniu tablicy... Ciekawe czy udałoby się dobrać odpowiednią diodę bądź diody, nawiercić otwory w kloszu, wkleić diody i zostawić oryginalną żarówkę od przeciwmgielnych...
gdzie udało Ci się ja dorwać????????????
Wiesz co udało mi się kupić całą klapę z małą lotką którą chciałem od hybrydy (moja była lekko uszkodzona lampa opadła i wytarła lakier i powstała mała korozja)minus taki że była granatowa ale zatoki suchutka bez grama szpachli ani rdzy więc ją polakierowałem a lotką okleiłem żeby pasowała do maski. A tak w ogóle to Jarek wymyślił sposób na te lampy bez wymiany oprawek na 2 włuknowe wiec mam jak w oryginale.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Witam,
mam pytanie czy bezpiecznik pod maska do podgrzewania tylnej szyby (pozycja nr 12) to ten bedzie pasowal
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5303275151
Pytanie z innej beczki - jak czujniki parkowania radza sobie z hakiem holowniczym lub tow hook'iem?? Caly czas widza przeszkode?
Widzę, że kolega ma podobne myśli jak i ja :D
Montował ktoś z was aftermarketowe czujniki cofania do hb? Bądź też instalował dodatkowe oem czujniki?
W niedzielę mało nie rozwaliłem samochodu cofając i nie wiem jakim cudem nie ma uszkodzeń :/
TRAFO instalowal przod i tyl. Byla nawet kiedy o tym dluzsza debata, jednakze... nikt nie wspomnial jak wyglada wspolpraca czujnikow z wszelkimi hakami.
Myslalem tez o kamerce, ale... chyba wole byc skupiony na oknach, lusterkach i dzwieku niz na gapieniu sie w ekranik :) Poza tym jakos kamerki nie wygladaja dla mnie OK ;)
No to szybkie pytanie :
Dziś rano Hania miała problem odpalić,musiałem kręcić dużo dłużej zanim zapaliła.
Świece nowe (15 tyś), paliwo shell + mój problem z szarpaniem( temat "szarpanie około 2000tys "czy jakoś tak).
Pomysły?
Gesendet von meinem D5803 mit Tapatalk
Myslalem tez o kamerce,
Też się zastanawiam nad kamerką ale jak pada deszcz lub jest zima i syf wokoło, to z kamerki niewielki pożytek.
A akumulator ile ma lat? Nie zostawiłeś jakiejś lampki na noc włączonej (raz mi sym włączył górne oświetlenie i nie zauważyłem).
A akumulator ile ma lat? Nie zostawiłeś jakiejś lampki na noc włączonej (raz mi sym włączył górne oświetlenie i nie zauważyłem).
aku tamtej zimy kupilem.
rozrusznik krecil ale dlugo nie zapalal
A dziś na dwa razy zapalalem, po pierwszym zgasł, drugi raz znowu potrzebował dłużej kręcić...
Panowie szybkie pytanie bo szukalem ale najwyrazniej nie znalazlem odpowiedzi takze do rzeczy. Pacjent to Honda Civic Ufo z poczatku lat produkcji i teraz do was pytanie jak wiadomo pewnie wiekszosc sie boryka z tym chodzi o korozji krawedzi dachu z szyba ( twarda uszczelka ) jakies pomysly co zrobic aby tego uniknac? W moim wypadku powoli juz zaczyna sie cos dziac takze co zrobic alby temu zapobiec?
Malować dach na nowo i trzeba zmienić uszczelkę na poprawioną. W aso taka uszczelka za ok 130-140zl.
Malować dach na nowo i trzeba zmienić uszczelkę na poprawioną. W aso taka uszczelka za ok 130-140zl.
U mnie jak wyszła korozja to wymieniłem uszczelkę i malowałem cały dach,wycinałem szybę. wycinanie i montaż szyby 150zł, malowanie 600 + uszczelka
Ja nie musiałem wycinać szyby. Za malowanie dałem 400zl.
A tyle złego się naczytałem o szklanym dachu...
Ponawiam pytanie o numer radia poliftowego do 5d, Może ktoś ma na sprzedaż?
A tyle złego się naczytałem o szklanym dachu...
My nie mowimy o szklanym dachu. Problem to uszczelka nad przednia szyba która jest za twarda i rozcina lakier na dachu. Czasami aż do rudej jak ktos zbagatelizuje problem.
Czytaj między wierszami. Problem uszczelki doskonale mi znany, chodzi właśnie o to że wersji exe hb on nie będzie dotyczył (rdza).
Skąd ta pewność, że nie? Jeśli to polift to nie będzie - uszczelki zostały zmienione. Jeśli przedlift (tutaj się kłania moja niewiedza bo nie wiem czy miały już szklany dach przedlifty), to problem na pewno występuje.
Czego takiego sie naczytales o szklanych dachach? Z rzeczy na ktore ludzie narzekają to problemy z roletka (głównie w przedliftach) i zmniejszenie miejsca nad glowa (troche tego nie rozumiem, mam 192 cm i nie zahaczam glowa o podsufitke przy najniżej ustawionym fotelu)
I oczywiście problem ze rdza nie wystepuje w execu bo uszczelka nie ma jak przecierac lakieru na szkle ;)
Skąd ta pewność, że nie? Jeśli to polift to nie będzie - uszczelki zostały zmienione. Jeśli przedlift (tutaj się kłania moja niewiedza bo nie wiem czy miały już szklany dach przedlifty), to problem na pewno występuje.
Miały, sam posiadam w '06 :)
Czego takiego sie naczytales o szklanych dachach? Z rzeczy na ktore ludzie narzekają to problemy z roletka (głównie w przedliftach) i zmniejszenie miejsca nad glowa (troche tego nie rozumiem, mam 192 cm i nie zahaczam glowa o podsufitke przy najniżej ustawionym fotelu)
I oczywiście problem ze rdza nie wystepuje w execu bo uszczelka nie ma jak przecierac lakieru na szkle ;)
W sedanach exe chyba mógłby występować. Nie wiem od którego roku poprawili tą uszczelkę (może podczas delikatnych zmian w 2011) widziałem już polifta w wersji Sport z 2009 z tym problemem. Co do panoramy, początkowo miałem mieszane odczucia, gdyby nie chęć posiadania xenonów pewnie bym go nie miał. Z biegiem czasu dostrzegam jednak coraz więcej zalet:
- rozświetla wnętrze, sprawia że podróż staje się bardziej przyjemna zwłaszcza w pochmurne dni
- potęguje poczucie większej przestrzeni
- nie bez znaczenia - żona a szczególnie dzieciaki bardziej zadowolone z podróży, ciekawie wygląda niebo po zmroku, czy ląduujący samolot, wysokie budowle w miastach czy lasy, góry...
- jak czasem sie zdarzy podjechac zbyt blisko sygnalizatora można zerknąć przez dach
- lampka sufitowa w dogodniejszym miejscu
- możliwość odsprzedaży po wyższej cenie (exe nie ma zbyt wiele w ofertach a popyt jest)
- teraz jest moda na czarne dachy i sporo osób okleja bądź maluje a ja to mam w gratisie:)
Są i wady, wyczytane i te z własnych obserwacji:
- w lecie gdy grzeje słońce jeśli zapomni się o rolecie to mamy piekarnik. Ogólnie chyba jednak nawet z roletą wnętrze mocniej się nagrzewa od tej szyby dachowej, takie mam wrażenie no ale jest klima i to dwustrefowa.
- w zimie ( nie miałem jeszcze okazji stwierdzić) ponoć bardziej ciągnie od dachu i nie wiem czy roleta to niweluje
- ptasie odchody mogą skutecznie zniechęcić do patrzenia
- to co poprzednik napisał, zacinająca sie roleta chociaż u mnie jest ok (polift) póki co i mam nadzieję że tak pozostanie
- mniejsza ilość miejsca nad głową fakt sle sprawa dyskusyjna bo przy rolecie zgoda ale bez niej to moim zdaniem więcej
- przy zakupie wersja exe droższa
- mniejsza sztywność nadwozia
- większa masa pojazdu i inaczej rozłożony środek ciężkości może mieć niewielki wpływ na prowadzenie, osiągi, spalanie ( więkdzość jednak tego nie odczuje)
- możliwa wyższa składka AC
- zwiększony hałas przy prędkościach autostradowych ( jazda z otwartą roletą).
Nie mylmy sedana z 3/5d
W sedanie jest zwykly szyberdach w blaszanym dachu. W hatchbacku jest cala tafla szkla :)
To wychodzi na to ze będę musiał się tym zając tematem bo poprzedni właściciel delikatnie olał sprawę,powoli u mnie coś zaczyna wychodzić także jakieś sugestie na to żeby się to tak szybko nie rozchodziło?
godles1991
21-11-15, 15:56
Panowie, takie pytanko na szybko, jeśli chodzi o amorki przód, bo polał mi się prawy amorek, a przy zmianie kół zauważyłem że osłony amorka z przodu opadły, to jest standard w tym modelu czy to tylko u mnie taki bubel...? i teraz pytanie za 100pkt, może mi ktoś powiedzieć albo podać numery amortyzatorów z przodu z wersji 1.4 ? 83km... i czy wstawiać te co na 1 montaż, czy szukać jakiś innych, jeśli inne to jakie polecacie? aaa no i jeszcze, jak amorki to zmieniać od razu sprężyny , czy można je zostawić
Hej, prawy amorek - standard w ufo. Oslony potrafia opadać tez tak mialem. Jesli chodzi o model to 1.4 jak i do 1.8 to sa te same. Ja na przod dalem kayaba alenod tego jest oddzielny temat poswiecony amortyzatorom. Jak sprezyny sa cale to nie wymieniaj.
A tak przy okazji czy ktos wie czy w siedzeniach na przodzie latwo zdjąć pokrycie? Pytam bo zastanawialem sie czy nie wlozyc tam mat do.podgrzewania a nie chce foteli wymieniac tylko nie wiem czy z zdjeciem nie bedzie sporo problemow jak i poskladaniem foteli.
godles1991
21-11-15, 16:21
wiem wiem wlasnie że jest poswiecony caly temat o amorkach, tylko wlasnie widze ze wiekszosc ludzi ma 1.8 malo kto ma 1.4 .. no i dlatego tutaj.. dużo dałeś za amorki? sprężyny wydają się całe :D auto jezdzi teraz po norwegii dlatego chce zmienić przed nadejsciem solidnych mrozów, żeby nie zamarzł całkiem
Juz dokladnie nie pamietam, bo bralem też inne rzeczy typu oslona amortyzatora, gorne mocowanie od razu wymienilem i tarcze i klocki za jednym razem, na koniec geometria ale np mozesz sobie sprawdzic na http://www.iparts.pl sa sachs
Nie radził bym Sachsów, właśnie one montowane przez Hondę są wadliwe.
Kup lepiej Kayaby :)
Przód prawy powinien mieć numer 339722, lewy 339723.
godles1991
21-11-15, 20:12
mógłby ktoś jeszcze podpowiedzieć ?:) bo już ja czytając posty zczynam się gubić :)
A tak przy okazji czy ktos wie czy w siedzeniach na przodzie latwo zdjąć pokrycie? Pytam bo zastanawialem sie czy nie wlozyc tam mat do.podgrzewania a nie chce foteli wymieniac tylko nie wiem czy z zdjeciem nie bedzie sporo problemow jak i poskladaniem foteli.
powiem Ci jak jest w sedanie,łatwo nie jest,ale da rade,najlepiej wyjąć fotel,tu trzeba narzędzi,do zdjęcia pokrycia nie ,żeby włożyć np:mate trzeba odpiąć/odciągnąć pod fotelem takie szerokie plastikowe elementy,które są osadzone pod fotelem na metalowych drutach,w sumie do wsunięcia takich mat wystarczy odpiąć 3-4 z boków jakby od strony drzwi
Dzięki powiesz jeszcze jakich narzedzi potrzeba do zdjecia pokrycia?
Witam.
Ja mam pytanie.
Jaką skrzynie basową i wzmacniacz (chodzi mi o parametry) wybrać do HONDY CIVIC VII???
Wersja hatchback przed liftowa,5d.(NIE WIEM CZY TO MA JAKIEŚ ZNACZENIE).
Do wydania mam ok 500 zŁ i chyba kupie używke.
Proszę o pomoc.
DZIĘKI
Sory że nie w odpowiednim dziale ale chcę najpożniej do wtorku zamówić sprzęt.
Dzięki powiesz jeszcze jakich narzedzi potrzeba do zdjecia pokrycia?
samo zdjęcie nie wymaga narzędzi,co najwyżej dobrego światła,przy wkładaniu mat grzewczych( nie mówie o samym podpinaniu elektryki itp) wystarczy jak odepniesz ok 4 takich szerokich plastików z rogu fotela jakby od strony drzwi
Witam
Mam pytanie. Orientuje sie ktos czy w lampce oswietlenia wnetrza jest plus, na ktorym po zamknieciu samochodu znika napiecie?
Jedyne oświetlenie które może mieć taki plus to schowek, albo niebieska diodka z przodu - na 100% nie wiem, bo ani nie mierzyłem ani nie znalazłem schematu w serwisówce. Trzeba by podejść z woltomierzem.
Lampki sufitowe i bagażnik mają plus prosto z akumulatora i są sterowne minusem przez MICU.
W serwisówce jest opisane krok po kroku. Wygląda, że trzeba trochę powalczyć ale nie wygląda na kosmos jeżeli chodzi o poziom trudności
Witam, mam bardzo wazne pytanko,, ile kilometrów można zrobić na dystansie B ? czyzby 9999km? prosze o rade, na priv.
dziex
A ja mam pytanie po czym poznac w naszych autach, ze sprzeglo sie konczy?
Czy może ktoś napisać ile kabli powinno iść do OBD2 i do których pinów idą poszczególne kable (pin-kolor)?
Gdzie dostanę oprócz serwisu śruby/nakrętki do hondy civic VIII ?
www.haparts.pl
Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka
Śruby i nakrętki do czego?
Nakrętki do szpilek a śruby do nagwintowanych otworów :D Uwielbiam tak "opisowe" posty :)
Witam,
Z racji, że od prawie tygodnia jestem posiadaczem Ufo chciałbym zmienić w nim płyn hamulcowy i w sprzęgle. Może mi ktoś napisać ile płynu zakupić ? O ile do układu hamulcowego znalazłem informację tak ile do sprzęgła potrzebne nie potrafię odnaleźć.
Pozdrawiam
Witam,
Z racji, że od prawie tygodnia jestem posiadaczem Ufo chciałbym zmienić w nim płyn hamulcowy i w sprzęgle. Może mi ktoś napisać ile płynu zakupić ? O ile do układu hamulcowego znalazłem informację tak ile do sprzęgła potrzebne nie potrafię odnaleźć.
Pozdrawiam
1L na oba układy wystarczy,do układu sprzęgła to znikoma ilość wchodzi (0,1-0,2L) ,za to w układzie hamulcowym żeby ,,naprawdę'' wymienić ,trzeba duuuuużo więcej z uwagi na podwójny zbiorniczek.
1L na oba układy wystarczy,do układu sprzęgła to znikoma ilość wchodzi (0,1-0,2L) ,za to w układzie hamulcowym żeby ,,naprawdę'' wymienić ,trzeba duuuuużo więcej z uwagi na podwójny zbiorniczek.
Wymieniając płyn w sprzęglę i ukl. ham. ja musiałem napocząć trzecią buteleczkę więc weszło trochę ponad 1 L.
Czy może ktoś napisać ile kabli powinno iść do OBD2 i do których pinów idą poszczególne kable (pin-kolor)?
Pomoże ktoś?
Nie radził bym na ten temat pisać, dużo ludzi stosuje przejściowki OBD z pozamienianymi pinami jako zabezpieczenie antykradzieżowe.
Podając kolory i do których pinów idą kable był by to klucz do obejścia takiego zabezpieczenia.
A że Ufo ginie już wystarczająco dużo myślę że jest to zbędne :)
butler.gdansk
26-11-15, 13:38
Można to skwitować tak:
"Zielony do zielonego... Czerwony do czerwonego... Panie kierowniku, zaraz będzie połączenie!" ;)
Ztcp nie wszystkie piny sa wykorzystane.
Nie wiem czy u mnie nie było jakiejś roszady w OBD. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś odpowiedział mi w prywatnej wiadomości.
sopylano83
26-11-15, 20:59
Witam. Mam pytanie czy ktos zakladal felgi od ufo 17ki oem et55 do sedana VIII?Chodzi mi o to jak to wyglada czy et bedzie odpowiadalo felga nie bedzie za bardzo schowana?
Może ktoś wie jaka jest średnica tweeterów w trójkątach w 8 gen.? Chodzi mi o średnicę samego głośniczka.
Witam. Mam pytanie czy ktos zakladal felgi od ufo 17ki oem et55 do sedana VIII?Chodzi mi o to jak to wyglada czy et bedzie odpowiadalo felga nie bedzie za bardzo schowana?
myślę że podejdą bez problemu bo jak podeszły takie z evo 8 o szerokości 8" i et 38 to oem siądą spokojnie.
ja do swojego ufo przymierzyłem te z evoi weszły tak jak w tym sedanie na foto...
http://i1005.photobucket.com/albums/af174/lmbundalian/Solomons%20shoot/IMG_1102.jpg
sopylano83
26-11-15, 21:31
myślę że podejdą bez problemu bo jak podeszły takie z evo 8 o szerokości 8" i et 38 to oem siądą spokojnie.
ja do swojego ufo przymierzyłem te z evoi weszły tak jak w tym sedanie na foto...
http://i1005.photobucket.com/albums/af174/lmbundalian/Solomons%20shoot/IMG_1102.jpg
Tez tak mi sie wydawalo tylko martwie sie tym et? Ufo ma 55 a ja mam teraz et40?
z innej beczki zakładał ktoś kiedyś do ufo zdalne odpalanie auta z pilota? jest to w ogóle wykonalne ?
Tez tak mi sie wydawalo tylko martwie sie tym et? Ufo ma 55 a ja mam teraz et40?
Im większe et tym koło będzie bardziej "wciśnięte" do środka. Jakie masz opony do tego?
ooo proszę bardzo mam :)
http://img39.otomoto.pl/images_otomotopl/826142001_1_1080x720_honda-civic-viii-18-salon-polska-automat-skory-wolomin_rev001.jpg
sopylano83
26-11-15, 21:44
z innej beczki zakładał ktoś kiedyś do ufo zdalne odpalanie auta z pilota? jest to w ogóle wykonalne ?
Im większe et tym koło będzie bardziej "wciśnięte" do środka. Jakie masz opony do tego?
Beda 215 albo 225, wlasnie o to chodzi zeby niebyly za bardzo wcisniete do srodka, no i idzie na glebe -35
No wlasnie o to mi chodzilo tylko ze moje beda w graficie dzieki
Jest to do ogarnięcia. Trzeba by założyć układ który np. za drugim naciśnięciem pilota "na otwórz" poda kilkusekundowy impuls na zwarcie przycisku START - tu temat mógłby załatwić lekko zmieniony moduł do otwierania bagażnika, coś jak stworzył Abla TUTAJ (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?181160-Zdalne-otwieranie-baga%BFnika-bez-dodatkowego-pilota).
Niestety, ale trzeba będzie z kluczyka - np. zapasowego - wymontować elektronikę i zamontować na stałe przy kierownicy, żeby immo był z niego odblokowany.
Tutaj pojawi się problem z zabezpieczeniem samochodu, bo immobiliser będzie wpięty na stałe.
Beda 215 albo 225
215 sobie daruj ... ja kupiłem nowe opony i poszyłem w 215 z myślą że zaoszczędzę w spalaniu ... pfffff najmniejszej różnicy nie widze a auto wygląda "ubogo" na takim kapciu ... z chęcią bym zamienił teraz na 225. A fote sedana na kole z ufo masz wyżej :rolleyes:
Jest to do ogarnięcia. Trzeba by założyć układ który np. za drugim naciśnięciem pilota "na otwórz" poda kilkusekundowy impuls na zwarcie przycisku START - tu temat mógłby załatwić lekko zmieniony moduł do otwierania bagażnika, coś jak stworzył Abla TUTAJ (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?181160-Zdalne-otwieranie-baga%BFnika-bez-dodatkowego-pilota).
Niestety, ale trzeba będzie z kluczyka - np. zapasowego - wymontować elektronikę i zamontować na stałe przy kierownicy, żeby immo był z niego odblokowany.
Tutaj pojawi się problem z zabezpieczeniem samochodu, bo immobiliser będzie wpięty na stałe.
I przydaloby sie jeszcze jakies zabezpieczenie wykrywajace, czy auto nie jest na biegu.
sopylano83
26-11-15, 22:01
215 sobie daruj ... ja kupiłem nowe opony i poszyłem w 215 z myślą że zaoszczędzę w spalaniu ... pfffff najmniejszej różnicy nie widze a auto wygląda "ubogo" na takim kapciu ... z chęcią bym zamienił teraz na 225. A fote sedana na kole z ufo masz wyżej :rolleyes:
Dzieki wlasnie tego szukalem, a oponki chyba 225 zobaczymy.Gdzie znalazles te zdiecie ja przebuszowalem caly internet i nic niemoglem znalesc?
I przydaloby sie jeszcze jakies zabezpieczenie wykrywajace, czy auto nie jest na biegu.
I jakiś przekaźnik, który przełączy styki w stacyjce tak, żeby były na II.
Witam czy jest gdzieś instrukcja obsługo komputera pokładowego? Chciałbym włączyć Light-shift oraz wyświetlić przewidywany dystans jaki będę mógł przejechać na obecnym stanie paliwa, nie posiadam niestety żadnej instrukcji. Wersja z nawigacją jeśli to ma znaczenie.
Na postoju zaciągasz ręczny. Kluczyk na zapłon. trzymasz dłużej przycisk na kierze ' i ' i wtedy otwiera Ci się menu. Poruszasz sie po nim SEL RESET i przyciskiem 'i'
Próbowałem tak jak napisałeś i jedyne co udało mi się osiągnąć po kilku próbach to zresetować licznik przejechanego dystansu, żadne menu mi się nie pojawia. :confused:
Trzymaj dłużej sel reset. Kilka prób i wjedziesz menu.
Trzymałem przez minute, po kilka razy i dalej nic, to chyba nie powinno trwać tak długo?
Chyba z 10 sekund wystarcza. Kwestia dobrego zsynchronizowania przycisków. Ręczny na pewno zaciągnięty?
Hmm ale to jak, ja ma wcisnąć jednocześnie "i" i sel reset? czy jak bo teraz nie za bardzo rozumiem.
Sel i reset jednocześnie i trzymaj tak z 10 sekund
Reczny zaciagniety, probowalem roznych kombinacji przyciskow, kluczyk na zaplonie albo i na odpalonym i dalej nic. :/
Nie rownoczesnie. Samo i
http://i63.tinypic.com/1hea8p.jpg
No to u mnie wyraznie cos jest nie tak, przyciski dzialaja bo moge sie przelaczac miedzy "A" a "B" ale zadne menu nie chce sie wyswietlic. :/
EDIT: Nagrałem filmik, zaraz postaram się wrzucić na YT.
Omenariusz
27-11-15, 21:41
Witam
Od dłuższego czasu szukał auta i takie zanalazłem Civic 2008 wersja Executive. Pytanie
Auto ma dobrą blachę brak szpachlu blacharz mówił że ok wszystko.Założone ma spojlery od type- R (troszkę niespasowane gdzie niegdzie)Silnik chodzi ładnie ale tu jest problem tzn po tym jak sie nia przejechałem i puściłem gaz na redukcji obroty płynnie spadały do 1000 na chwile sie zatrzymywały i dopiero później spadały do ok 700-800. O co może chodzić ?
Czy jesli jutro podjadę na stację diagnostyczną to powiedza mi co moze byc nie tak ?
To jest znany objaw, mozna sprobowac nauczyc na nowo biegu jalowego. U mnie nic to nie dalo, nadal lekko podbija.
Mam wrazenie ze jest to podbicie jedynie wskazowki, zeby naprawde obroty rosly i spadaly nie czuje sie.
Tez tak mam i z tego co mi wiadomo to 3 na 4 auta z silnikiem R18 tak ma. Ponoc wgranie nowego softu cos pomaga ale to nie jest reguła.
Omenariusz
27-11-15, 21:48
Czyli nie powinno być to nic groźnego ? czy na stacji diagnostycznej coś mi o tym powiedzą ?
Auto jedzie naprawdę fajnie
Nic groznego, ten typ tak ma :) Na stacji diagnostycznej moga jakies farmazony gadac bo nie znaja tego modelu tak jak my, jego uzytkownicy :)
Tak jak mowi Nypel, mozna podjechac do ASO dac podpiac pod komputer i zobaczyc czy jest jakas aktualizacja software ECU, w moim przypadku akurat nie bylo aktualizacji.
Omenariusz
27-11-15, 21:54
No i o to mi chodziło
Auto w sumie nie gaśnie ale tak jak mówie zatrzymuje się przy 1000 na chwile
Wrzucam filmik z "próby" odpalenia menu komputera pokładowego, wydaje mi się ze wszystko robię prawidłowo? Wybaczcie ze kręcone w pionie.
https://www.youtube.com/watch?v=3T7CTP0GX1w&feature=youtu.be
wciśnij jeszcze na ten moment dla pewności sprzęgło i hamulec
Również nic, skończyło się na wyzerowaniu licznika.
kolego trzeba reczny zaciagnac jesli chcesz szperac po komputerze
Oczywiście ręczny był przy każdej próbie zaciągnięty. ;)
Najlepiej to po prostu sięgnąć do instrukcji i tam masz wszystko napisane, co, gdzie, jak. Aby dostosować wyświetlacz wielofunkcyjny (bo tak on się nazywa) do własnych potrzeb należy wykonać następujące czynności:
1. Samochód zatrzymany (hamulec postojowy zaciągnięty).
2. Zapłon włączony (II).
3. Przycisnąć przycisk "Informacji" na kierownicy i przytrzymać go przez 3 sekundy.
i to wszystko.
No właśnie rzecz w tym że nie posiadam instrukcji to po 1 a po 2 robiąc wszystko według tego co jest w instrukcji nic się nie dzieje, zwyczajnie nie działa, kluczyk przekręcony, ręczny zaciągnięty, próbowałem w różnych kombinacjach nawet na odpalonym silniku czy wciśniętych pedałach sprzęgła i hamulca a także wciskając i przytrzymując różne kombinacje przycisków nie tylko "i". I nie ma żadnej reakcji mimo iż przyciski są sprawne a ikonka zaciągniętego ręcznego jest poprawnie wyświetlana.
maciek1614
29-11-15, 18:41
civic 8gen nie składa sie lewe lusterko. ktoś wie jaka może być przyczyna?
Sent from my SM-G925F using Tapatalk
Tak wejdz na strone trafo:) koszt naprawy niewielki
markus1975
29-11-15, 22:20
Witajcie,
Co sądzicie o takiej świecy BRISK do silnika R18A2 zasilanego LPG?
http://allegro.pl/swieca-zaplonowa-lpg-gaz-accord-vii-civic-viii-7-8-i5466805166.html
Warto to kupić?
Pozdrawiam,
Marek
Kup dedykowane do modelu, czyli normalne :)
Mam lpg i wymieniałem świece na ngk.
jaka jest wielkość podkładki pod korek spustu oleju?
Średnica wewn. ok. 14mm
Średnica zewn. ok. 22,5mm
Grubość ok. 2mm
Więcej TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/eksploatacja/filtr_oleju.htm)
Witam autko FN1 Type S, 2007.r na małych i większych nierównościach oraz przy skręcaniu (najbardziej) strasznie skrzypi przednie zawieszenie, jakbyśmy schodzili z przysłowiowego "tapczana" może być to winna odbojów lub łożysk zgadza się? Bo raczej nic innego w grę nie wchodzi rozumiem? Jeśli chodzi o odboje zamiennik jakie sprawdzone polecacie? Widziałem że ktoś polecał kiedyś o ile dobrze pamiętam te:
http://www.iparts.pl/czesc/komplet-oslon-i-odbojow-monroe-pk098,honda,civic-viii-hatchback-fn-fk-od-2005-09,1-8-140km,45-5498-19241-100372-0-37-pk098.html
Jeśli by się okazało że łożysko jakie brać sprawdzone?
Czy w "komputerze" pokładowym można w jakiś sposób dobrać się do chwilowego spalania? Obecnie mam tylko średnie w przebiegach A i B oraz temperaturę zewnętrzną... Bida z nędzą ;)
No przeciez jest tez biezace jak przejdziesz dalej:) chodz mniej czytelne
Pykam, pykam i nic... Są tylko zużycia średnie dla przebiegów A i B jak i same przebiegi, przebieg całkowity, temp. zewnętrzna... i tak w kółko.
Pykam, pykam i nic... Są tylko zużycia średnie dla przebiegów A i B jak i same przebiegi, przebieg całkowity, temp. zewnętrzna... i tak w kółko.
W sedanie nie ma takich bajerów.
Szkoda... Myślałem że są może jakieś "czity" do tego komputera. Znajomy ostatnio w Mondeo wyłączył wkurzające przypomnienie o zapięciu pasów. Wystarczyło na włączonym zapłonie dziewięciokrotnie zapiąć i rozpiąć pas. Myślałem że może i w Hondzie jest jakiś tajemny kod (typu włączyć oświetlenie wewnętrzne i uchylić prawe tylne okno jednocześnie trzymając wciśnięte sprzęgło ;) ) który odblokowałby możliwość wyświetlania dodatkowych informacji.
Info przypominające o zapięciu pasów kierowcy można się pozbyć rozłączając wtyczkę pod fotelem lub skasować info o kluczu w stacyjce odcinając kabelek przy stacyjce 😀
Albo rozwiązać to w ten sposób ;)
http://allegro.pl/emulator-dzwieku-niezapietych-pasow-bezpieczenstwa-i5046404881.html
Taniej jest wyjąć wtyczkę, a za 30 zł...
http://www.civinfo.com/forum/showthread.php?t=5228 :p
Albo rozwiązać to w ten sposób ;)
http://allegro.pl/emulator-dzwieku-niezapietych-pasow-bezpieczenstwa-i5046404881.html
Ja dziękuję taki diwajs wkładać do klamry pasa. Ciekawe jak się to zachowa w przypadku dzwona... :/ wolę nie wiedzieć.
No tu możesz mieć rację...
Widziałem gdzieś u kogoś na forum - ale za nic nie mogę znaleźć gdzie - śruby zamiast spinek na osłonie nad chłodnicami. Coś mniej więcej takiego:
http://i.ebayimg.com/images/g/icYAAOxyItlSMzEN/s-l300.jpg
Widziałem coś podobnego na Allegro w cenie ok 5zł/szt - 1 podkładka i śrubka. Czy idzie to jakoś taniej ogarnąć?
Nitonakrętki i śruby można spokojnie kupić, a co z podkładkami? Zna ktoś jakieś niedrogie źródło?
PS.
Już znalazłem na e-bay'u (http://www.ebay.co.uk/itm/Black-8-PCS-ALUMINUM-FENDER-BUMPER-WASHER-BOLT-ENGINE-BAY-DRESS-UP-KIT-DR-/141695355731?hash=item20fdb38b53:g:C6YAAOSw-vlVgO~D) :)
Produkuje Butler :) Ja mam u siebie też założone ;) te z ebaya/aliexpress pewnie tez daja rade. ale moglyby miec wieksza srednice.
U Chinczyka tez sa takie z wieksza srednica http://www.aliexpress.com/item/Fender-Washers-1set-8pcs-washers-and-bolt-Aluminum-Fender-Washer-For-Honda-Acura-Mazda-Mitsubishi-Nissan/32360944835.html
Dzięki, właśnie do niego napisałem :)
Czy w wersji z nawigacja da się jakoś pobawić ustawieniami audio? Zmiana bassu, głośności dzwięku w poszczególnych głośnikach itp?
Czy w wersji z nawigacja da się jakoś pobawić ustawieniami audio? Zmiana bassu, głośności dzwięku w poszczególnych głośnikach itp?
Tak, jest bass, treble, balans i fader jak w kazdym radiu.
Czy ktoś wie gdzie po za ASO można by kupić listwę przednią (na nadkolu) lakierowaną do UFO ? W autoryzowanym chcą ponad 400zł, w ostateczności kupię , ale można ktoś zna jakiś sklep/ szrot który mógłby mieć taką listwę całą?
Wbij na Allegro przecież to nie jest rare parts :)
Na alle wala się tego dziesiątkami.