PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie, szybka odpowiedź vol.2

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37

picturepro
16-02-15, 16:09
Zapewne egr do wyczyszczenia z nagaru, przy okazji możesz i przepustnice przeczyścić.

Sam egr czyściłem, wymieniłem uszczelkę, kod wykasowałem, ale po kilkudziesięciu kilometrach błąd powrócił

Jacek65
16-02-15, 20:39
ew:
olej -knecht OC 196
powietrza- knecht LX 2123
kabinowy B44007PR

OC 196 w zasadzie pasuje też,ale nie jest specjalnie dedykowany do aut osobowych.Wcześniej też go zalożyłem i bylo o'k,ale czytałem katalog firmy i raczej jest on dedykowany do sprężarek.Podane są też i auta,ale nie Civic.Dlatego teraz założyłem OC 617.Niby niczym się nie róznią,ale OC 617 jest dedykowany do naszych Civików przez producenta.Kabinowy lepszy jest B44007CPR bo z węglem aktywnym,a cena niewiele większa.No i oczywiście to filtr do sedana.W UFO kabinowy jest chyba inny.:)

slayer
16-02-15, 20:53
Od jakiegoś czasu zauważyłem coraz głośniejsze skrzypienie/piski dochodzące jakby z mocowania amortyzatorów podczas skręcania kierownicą podczas jazdy jak i na postoju jaki podczas jazdy po nierównościach. Czy wasze civic'i też tak skrzypią ? Jeśli tak to co to może być mocowania amortyzatorów czy może łożyska od mocowania amortyzatorów czy może jeszcze co innego ?

kusiu
16-02-15, 21:35
Od jakiegoś czasu zauważyłem coraz głośniejsze skrzypienie/piski dochodzące jakby z mocowania amortyzatorów podczas skręcania kierownicą podczas jazdy jak i na postoju jaki podczas jazdy po nierównościach. Czy wasze civic'i też tak skrzypią ? Jeśli tak to co to może być mocowania amortyzatorów czy może łożyska od mocowania amortyzatorów czy może jeszcze co innego ?

u mnie jest podobnie, civic 2008.r Type S, dzieje mi się tak na ujemnych temperaturach, powyżej +10 stopni cisza i też się zastanawiam co to jest :) Tuleje by mogły tak skrzypieć? U mnie jest to tylko na nierównościach i bardziej słychać tył jak przód a w miejscu przy skrętach kierownicą słychać ten sam dźwięk i tym razem przód :) Muszę się za to zabrać i zdiagnozować bo mnie krew zaleje :D

slayer@ takie to skrzypienie?
https://www.youtube.com/watch?v=a9kQxpsXC0Y

bo u mnie coś takiego :)

slayer
16-02-15, 21:43
u mnie jest podobnie, civic 2008.r Type S, dzieje mi się tak na ujemnych temperaturach, powyżej +10 stopni cisza i też się zastanawiam co to jest :) Tuleje by mogły tak skrzypieć? U mnie jest to tylko na nierównościach i bardziej słychać tył jak przód a w miejscu przy skrętach kierownicą słychać ten sam dźwięk i tym razem przód :) Muszę się za to zabrać i zdiagnozować bo mnie krew zaleje :D

slayer@ takie to skrzypienie?
https://www.youtube.com/watch?v=a9kQxpsXC0Y

bo u mnie coś takiego :)

No coś w tym stylu tylko tak głośno to narazie miałem tylko raz , kiedy samochód stał w nocy na ulicy i zmarzł . Jak wyjezdzam z garażu to jest ciszej , ale skrzypienie podobne

kusiu
16-02-15, 21:46
Tak jak pisałem mam podobnie przód i tył (czym temp niższa tym bardziej słychać +10 jak ręką odjął) i teraz pytanie: tuleje do wymiany czy do przesmarowania? :) Myślę też nad kompletem poliuretanu z Olkusza :) Bo raczej amortyzatory i z przodu i tyłu takiego dźwięku by nie dawały a już na pewno nie jak stoję w miejscu i ruszam kierownicą :)

podobne też do tego a nawet chyba identyczne:

https://www.youtube.com/watch?v=r90wpFJ0e5M

filipfm
16-02-15, 22:05
Mam tak samo, szczaw skrzypi jak stary tapczan. Diagnoza Aso - gorne lozyska kolumny mcphersona :(

slayer
16-02-15, 22:11
No właśnie mi to też bardziej wygląda na łożyska lub gumowe mocowania amortyzatora , tylko teraz starczą łożyska czy lepiej całe zestawy naprawcze mocowań wymienić, tyle że cały zestaw jest 2x droższy a to na 2 strony by trzeba było

nrado
16-02-15, 22:35
http://www67.zippyshare.com/v/jQ1VVOsl/file.html
Słyszycie ten stuk czy mam omamy słuchowe? Pojawia się po rozgrzaniu, robi się intensywniejszy wraz ze wzrostem obrotów. Ktoś się z tym już spotkał czy będę pierwszy? :mad:

IVTEC
16-02-15, 23:37
Drodzy koledzy... ile kosztuje pomalowanie na czarno lotki od type -r ?

Szymon_Mr
17-02-15, 08:11
Ponawiam pytanie bo nie uzyskałem odpowiedzi. Nie da się zamknąć drzwi kluczykiem (otwieranie bez problemu). Wszystkie drzwi i bagażnik zamknięte. Po przekręceniu klucza w zamku (zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara) słychać reakcję ale drzwi się nie zamykają. O co może chodzić? :)

kornikb
17-02-15, 08:15
Witam Forumowiczów
Od niedawna zostałem posiadaczem Hanki w wersji Comfort z fabrycznym zestawem audio. Od początku nie działa głośnik po stronie kierowcy. Sam głośnik sprawdzony i działa. Dobrałem się do instalacji demontując radio i osłonę pod kierownicą. Sprawdziłem przejście pomiędzy złączem radia i złączem dochodzącym do karoserii, oba przewody w porządku. Brak jest przejścia na jednym przewodzie pomiędzy gniazdem w karoserii a gniazdem przy głośniku. Moje pytanie brzmi: czy możliwe, żeby przewód gdzieś się przetarł lub brak jest styku na samym gnieździe w karoserii. Czy to gniazdo wyjmuje się z karoserii bez demontażu drzwi? Z góry dziękuję za pomoc

Ponawiam pytanie: Czy podwójne gniazdo w karoserii do lewych drzwi kierowcy wyciąga się bez zdejmowania drzwi? Jak się to fizycznie robi, bo nie chcę czegoś urwać

szczepar
17-02-15, 08:18
Mam tak samo, szczaw skrzypi jak stary tapczan. Diagnoza Aso - gorne lozyska kolumny mcphersona :(

Górne łożysko jest kulkowe :)
Skrzypieć to może coś co trze o siebie - np piach o obudowę łożyska , lub ten co się dostał do środka.
Jak masz możliwość rozebrania kolumny samemu to zacznij od sprawdzenia czy zwyczajnie nie wystarczy przesmarować.
Ja w swoich łożyskach miałem ordynarnie piach i rdzę , nie pytaj się mnie jak się tam dostał ale udało mu się.
Na szczęście były to dopiero początki i dało się to zregenerować :P

Ponawiam pytanie: Czy podwójne gniazdo w karoserii do lewych drzwi kierowcy wyciąga się bez zdejmowania drzwi? Jak się to fizycznie robi, bo nie chcę czegoś urwać

Serwisówkę sobie ściągnij.
Hint : Przypięty temat , serwisówka działa jedynie pod IE (najlepiej pod XP i IE8) , pod nowszymi trzeba ignorować próby zamknięcia karty przeglądarki.

Ponawiam pytanie bo nie uzyskałem odpowiedzi. Nie da się zamknąć drzwi kluczykiem (otwieranie bez problemu). Wszystkie drzwi i bagażnik zamknięte. Po przekręceniu klucza w zamku (zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara) słychać reakcję ale drzwi się nie zamykają. O co może chodzić? :)

Widać nikt nie miał takich problemów.
Będziesz pionierem rozwiązania jak rozwiążesz :)
A na poważnie - albo czekaj az znajdzie sie ktoś kto miał coś podobnego, albo serwisówka do ręki i rozbieranie drzwi.

kusiu
17-02-15, 10:42

Z przodu bym jeszcze zrozumiał co w takim razie jeśli identyczny dźwięk jest z tyłu? :)

Górne łożysko jest kulkowe :)
Skrzypieć to może coś co trze o siebie - np piach o obudowę łożyska , lub ten co się dostał do środka.
Jak masz możliwość rozebrania kolumny samemu to zacznij od sprawdzenia czy zwyczajnie nie wystarczy przesmarować.
Ja w swoich łożyskach miałem ordynarnie piach i rdzę , nie pytaj się mnie jak się tam dostał ale udało mu się.
Na szczęście były to dopiero początki i dało się to zregenerować :P

To łożysko jest rozbieralne? Czym je przesmarowałeś, smarowałeś na zewnątrz łożyska czy w środku?

elmo141
17-02-15, 12:30

a nie włamywał Ci się ktoś przypadkiem? U mnie 2 miesiące nieświadomy jeździłem z uszkodzonym zamkiem, aż pewnego razu przyjrzałem się otworowi na kluczyk i był leciutko wygięty. Wsadziłem kluczyk i coś nie stykało... Okazało się, że dobierali się*do zamka, mendy. A bezprzewodowo działało...

szczepar
17-02-15, 14:52
łożysko jest rozbieralne - jedynie trzeba to robić powoli i ostrożnie - bo kulki trzeba zbierać :)
Po wyczyszczeniu kulki kleimy do łożyska na smar :D
Ja je smarowałem "złym smarem" :P "molykote longterm 2 plus" - kupiłem tego puszke to teraz smaruje tym co popadnie aby się nie zmarnowało ;)

A z tyłu też mają ci skrzypieć łożyska :P ?
Z tyłu to może ci skrzypieć słabo zaciągnięty ręczny :P
Ja przez 6 miesięcy zastanawiałem sie co mi skrzypi jak wysiadam z samochodu , aż ktoś mnie uświadomił abym mocniej ręczny zaciągał.
Okazało się że skrzypi klocek o tarcze jak się za lekko ręczny zaciągnie.

kusiu
17-02-15, 15:06
łożysko jest rozbieralne - jedynie trzeba to robić powoli i ostrożnie - bo kulki trzeba zbierać :)
Ja je smarowałem "złym smarem" :P "molykote longterm 2 plus" - kupiłem tego puszke to teraz smaruje tym co popadnie aby się nie zmarnowało ;)

Ja przez 6 miesięcy zastanawiałem sie co mi skrzypi jak wysiadam z samochodu , aż ktoś mnie uświadomił abym mocniej ręczny zaciągał.

hehe z tym ręcznym to wiem i u każdego to jest niestety skrzypi jak tapczan na niewielkich nawet nierównościach tył i dźwięk podobny jak z przodu :) Nie wiem czy to nie jakieś tuleje z tyłu dla tego właśnie pytam co jest przyczyną tyłu również bo na pewno nie łożyska gdy ich tam po prostu nie ma :D z przodu też nie jestem pewien czy to będą łożyska muszę to zbadać bo naprawdę zero przyjemności z jazdy jak tak skrzypi przód i tył.. :/

Tył mam podobnie jak tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=r90wpFJ0e5M

luki85
17-02-15, 15:20

Przez ręczny to myślałem, że mam amory do wymiany :D

Rrajk
17-02-15, 15:47
Mam taką kwestie. Piszczenie prawdopodobnie pomiędzy klockiem a tarczą czym może być spowodowane? Słabej jakości tarcze czy locki czy co? Otóż na początku było cichutko ale po zrobieniu kilku tyś. km mam taki objaw że przy toczeniu się słychać popiskiwanie z prawego koła, o dziwo chyba tylko przy cofania? Z przodu natomiast jak lekko skręcę koła w lewo to słychać popiskiwanie też z prawego koła (raczej małe prędkości tak do 20-moze 30 km/h. Ja się pytam WTF?

kristiano7
17-02-15, 16:47
Wymieniał ktos moze filtr paliwa w ufo 1.8?

filipfm
17-02-15, 16:59
Wymieniał ktos moze filtr paliwa w ufo 1.8?

Pewnie sie komus zdarzylo :) wg serwisowki troche jest z tym babrania. Ucieszylem sie, ze w sadzomiocie jest w komorze silnika a nie w baku.

butler.gdansk
17-02-15, 17:03
Nie żartuj ;)
Tu masz opis http://www.civinfo.com/forum/how/65946-civic-type-r-fn2-fuel-filter-pump-replacement.html

filipfm
17-02-15, 18:27
U nas jest mniej roboty, bo nie trzeba rozmontowywac plastikow w srodku :)

kristiano7
17-02-15, 18:37
Ale wymyślili --, wiecie jaki po ilu km jest zalecana wymiana? I jaki koszt takiego filtra?

irecki26
17-02-15, 20:08
Ale wymyślili --, wiecie jaki po ilu km jest zalecana wymiana? I jaki koszt takiego filtra?

120 tys. km lub 6 lat. wg serwisówki. Koszt chyba 250zł

Jacek65
17-02-15, 20:53
120 tys. km lub 6 lat. wg serwisówki. Koszt chyba 250zł

Akurat co do filtra paliwa to serwisówka zaleca wymianę jeśli pomiar ciśnienia paliwa odbiega od normy.Cytuje "Filtr paliwa należy wymieniać, gdy ciśnienie paliwa spada poniżej określonej wartości, po upewnieniu się, że pompa paliwa i regulator ciśnienia paliwa są OK".Tak pisze w instrukcji serwisowej.Nie sądze aby po 6 latach trzeba było filtr wymieniać,skoro auto przejechalo przykładowo 40tyś.To przecież nie olej.Owszem może zalecają kontrolę po 120 tyś.,ale nie wymianę.:)Nie wiem dlaczego kolega kristiano7chce filtr wymieniać.:confused:

irecki26
17-02-15, 20:59
Może i masz rację z reszta jest wątek na ten temat wiec nie śmiećmy : http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?169603-wymiana-filtra-paliwa

szczepar
17-02-15, 21:07
Akurat co do filtra paliwa to serwisówka zaleca wymianę jeśli pomiar ciśnienia paliwa odbiega od normy.Cytuje "Filtr paliwa należy wymieniać, gdy ciśnienie paliwa spada poniżej określonej wartości, po upewnieniu się, że pompa paliwa i regulator ciśnienia paliwa są OK".Tak pisze w instrukcji serwisowej.Nie sądze aby po 6 latach trzeba było filtr wymieniać,skoro auto przejechalo przykładowo 40tyś.To przecież nie olej.Owszem może zalecają kontrolę po 120 tyś.,ale nie wymianę.:)Nie wiem dlaczego kolega kristiano7chce filtr wymieniać.:confused:

Nie zgodzę się :)
W tabeli "Tabela przeglądów w warunkach normalnych - wersja europejska (L13A/R18A)" masz wyrazie zaznaczone 120kkm - wymiana filtra.
To czy należy wykonać to wcześniej jeśli spadnie ciśnienie paliwa - to jest oczywistość nie podlegająca dyskusji.
Ale to czy należy wymienić po 120kkm jeśli ciśnienie jest poprawne to sprawa dyskusyjna :
- koszt sprawdzenia ciśnienia to ok 80 PLN w ASO
- sprawdzenie jest robione w komorze silnika - regulator ciśnienia jest w baku
- nie masz możliwości stwierdzenia za ile nastąpi zapchanie się filtra tak że regulator ciśnienia nie będzie miał odpowiedniej nadwyżki ciśnienia na wejściu aby utrzymywać odpowiednie ciśnienie na wtryskach
- silnik ten ma tendencję do wpadania w niskie obroty - nurkowanie obrotów przy wysprzęglaniu (Ten Typ Tak Ma)
- za każdym razem będziesz jeździł na sprawdzenie czy nadal ciśnienie jest dobre ? (jak zdaży się nurkowanie obrotów)
- w Polsce jakość paliwa jest wyśmienita i najlepsza w całej Europie - nie rozumiem czemu nie ma specjalnych tabel do filtrów dla Polski ;D
- zapchany filtr korzystnie wpływa na stan pompy paliwa, która generalnie jest tanim elementem
- wcale nie przejmowałbym się możliwą degeneracją elementów z jakich jest wykonany jest wkład filtra - w sumie wtryski też są tanie
- plastiki uwielbiają kąpiele w plastiku i wcale nie wpływa to na ich wytrzymałość (patrz punkt o wkładzie filtra i jego sposobie klejenia/wykonania)

Przeciwko wymianie
- koszt

kristiano7
17-02-15, 23:21

Zastanawiam sie nad jego wymiana poniewaz raz na jakis czas hamując przed wzniesieniem zarzucającą na 2 bieg i wjeżdzając na górkę auto na 1-2 dusi sie i traci moc

IVTEC
17-02-15, 23:44
Witam,

jak zauważyłem na forum niektórzy obklejają sobie tą ramkę wokół licznika folią carbon, powiedzcie czy kupujecie normalnie folię a później wycinacie czy macie już wszystko gotowe tylko wystarczy przykleić?

Drugie pytanie...

Jeśli kupie lotke (spoiler) od TypeR to rozumiem że kupuję lakier w moim przypadku czarny i oddaje do lakiernika? No chyba że wiecie gdzie można kupić już gotową w kolorze czarnym?

Winni
18-02-15, 00:47
Kupujesz folię w rolce, naklejasz na zdemontowaną ramkę (wszystkie przyciski etc. odkręcić, sa przykrecone od tyłu ) i delikatnie otwory powycinać skalpelem :)

Spoiler w kolorze czarnym już na gotowo polakierowany (sa dwa odcienie czarnego, Nighthawk Black i Crystal Black Pearl) dostaniesz tylko OEM (oryginalny od Hondy), nowy kosztuje coś koło 2.500zł, moj kupiłem używany, chodzą po około 600zł :)

Niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość, ciężko dostać oryginalny, a w pasującym kolorze to wogóle... Jak załatwisz spoiler w innym kolorze podjechać do lakiernika, dobry lakiernik dopasuje ci kolor bez problemu do auta sam i polakieruje :)

Od podróbek z allegro etc. osobiście odradzam, kupiłem jedną z tańszych i jedną drogą, żadna porządnie nie pasowała...

greku1410
18-02-15, 10:34
albo obkleić folią carbon :)

Po3gan
18-02-15, 13:21
dostaniesz tylko OEM (oryginalny od Hondy), nowy kosztuje coś koło 2.500zł,
Dokładnie 3.600 zł + koszty lakierowania. Tak mi powiedzieli w serwisie gdy pytałem o lotke od Rki w Łodzi na szczecińskiej jakoś w okresie wakacji.

Mam jeszcze pytanko odnośnie temperatury, otóż autko nie dogrzewa mi do pełnych 90 stopni. Gdzie wskazówka powinna być równo w połowie to jest ciutke niżej. Tak jak na zdjęciu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/81f562770b316625.html. Początkowo myślałem, że to wina termostatu, więc wymieniłem na nowy ale ciągle jest to samo. W jaki jeszcze inny sposób można ugryźć ten problem? Myślałem nad wskaźnikiem, że może szwankuje ale znów gdyby to był wskaźnik to by wcale się nie podnosił, czy to raczej złudne? :)

jepek
18-02-15, 13:22
To normalne i każdy tak ma. Sam się kiedyś zastanawiałem ;-)

EDIT: serio wymieniłeś termostat tylko dlatego, że wskazówka nie dochodziła do połowy? :rolleyes:

Sam się czasami doszukuje problemów w aucie tam gdzie ich nie ma. ;-)

luki85
18-02-15, 13:25
Też tak mam :) Ale nie myślałem nad tym, żeby z tego powodu odrazu wymieniać termostat :D

Po3gan
18-02-15, 13:39
To jak widać za bardzo troszczę się o Hanke. :D Rozmawiałem właśnie z mechanikiem i mówił, że skoro są takie objawy to możliwe, że termostat a za nim powinno zmniejszyć się spalanie bo jak niedogrzany to może odrobinkę więcej palić no i ogrzewanie szybciej powinno reagować itd itd. No i to mnie jakoś przekonało. :) Lecz czy przyniesie to jakąś różnice to będę musiał troszke pojeździć i porównać.

TRAFO
18-02-15, 14:17
Kup/pożycz sobie ELMa i uruchom jakiś programik. Bez problemu powinieneś odczytać dokładną temperaturę płynu. Wynik wrzuć na forum, gdzie będziesz go mógł porównać z innymi...

donelvis
18-02-15, 14:41
To jak widać za bardzo troszczę się o Hanke. :D Rozmawiałem właśnie z mechanikiem i mówił, że skoro są takie objawy to możliwe, że termostat a za nim powinno zmniejszyć się spalanie bo jak niedogrzany to może odrobinkę więcej palić no i ogrzewanie szybciej powinno reagować itd itd. No i to mnie jakoś przekonało. :) Lecz czy przyniesie to jakąś różnice to będę musiał troszke pojeździć i porównać.

jakie k...wa objawy? zmień mechanika bo bredzi. objawem by było to, jak by np. wraz ze wzrostem prędkości wskazówka temperatury spadała. a jak trzyma stale taki sam poziom na skali to wszystko jest ok, poza tym są inne sposoby na zdiagnozowanie usterki termostatu.
ja bym obciążył tego mechanika kosztami za termostat i niepotrzebną robociznę.

elmo141
18-02-15, 15:00
normalnie normalnie jest. U mnie tez nie siedzi idealnie w połowie. I nawet w mojej starej ed2 po nagrzaniu też jest poniżej środka.

filipfm
18-02-15, 15:22
Moze to jakis mechanik od folcwagenow? Ja mam juz 5 civica i zawsze wskazowka jest ponizej polowy. W dwoch civach wymienialem termostat, bo wskazowka opadala podczas jazdy, tak jak donelvis napisał

Jacek65
18-02-15, 16:48
Nie zgodzę się :)
W tabeli "Tabela przeglądów w warunkach normalnych - wersja europejska (L13A/R18A)" masz wyrazie zaznaczone 120kkm - wymiana filtra.
To czy należy wykonać to wcześniej jeśli spadnie ciśnienie paliwa - to jest oczywistość nie podlegająca dyskusji.
Ale to czy należy wymienić po 120kkm jeśli ciśnienie jest poprawne to sprawa dyskusyjna :
- koszt sprawdzenia ciśnienia to ok 80 PLN w ASO
- sprawdzenie jest robione w komorze silnika - regulator ciśnienia jest w baku
- nie masz możliwości stwierdzenia za ile nastąpi zapchanie się filtra tak że regulator ciśnienia nie będzie miał odpowiedniej nadwyżki ciśnienia na wejściu aby utrzymywać odpowiednie ciśnienie na wtryskach
- silnik ten ma tendencję do wpadania w niskie obroty - nurkowanie obrotów przy wysprzęglaniu (Ten Typ Tak Ma)
- za każdym razem będziesz jeździł na sprawdzenie czy nadal ciśnienie jest dobre ? (jak zdaży się nurkowanie obrotów)
- w Polsce jakość paliwa jest wyśmienita i najlepsza w całej Europie - nie rozumiem czemu nie ma specjalnych tabel do filtrów dla Polski ;D
- zapchany filtr korzystnie wpływa na stan pompy paliwa, która generalnie jest tanim elementem
- wcale nie przejmowałbym się możliwą degeneracją elementów z jakich jest wykonany jest wkład filtra - w sumie wtryski też są tanie
- plastiki uwielbiają kąpiele w plastiku i wcale nie wpływa to na ich wytrzymałość (patrz punkt o wkładzie filtra i jego sposobie klejenia/wykonania)

Przeciwko wymianie
- koszt

Skoro jest to sprawa dyskusyjna to nie będziemy dyskutować aby nie "śmiecić" forum.Na rozważania i analizy "fachowców" na ten temat też nie ma tu miejsca.Widocznie czytalismy różne serwisówki różnych aut.:)Ja obstaje jednak przy swoim.Jak ktoś chce niech wymienia.Jak nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi.:)

szczepar
18-02-15, 17:07
Jacek65 :
Jeśli dla kogoś głównym kryterium obsługi jest cena - to niech pozornie oszczędza.
Nie wiem jaką serwisówkę czytałeś ale jeśli od hondy to obowiązuje jedna podstawowa zasada cytowania przynajmniej w cywilizowanym świecie.
Jesli cytujesz to nie zmieniasz i nie wycinasz słów.

Po drugie cytat który wymieniłeś to podstrona , jest tam podane kryterium oceny stanu filtra.
Ale w żadnym miejscu tabeli przeglądów nie masz napisane operacji "okresowe sprawdzanie ciśnienia" dlatego nie można traktować tego cytatu jako głównego kryterium oceny stanu filtra.
Głównym kryterium jest czas i przebieg - czas z powodu działania benzyny na plastik, przebieg z powodu ilości wlanego paliwa i potencjalnych syfów razem z nim.

Jak olej wymieniasz to też filtr oleju zostawiasz skoro nadal filtruje i nie włączył się bypass ?

Jacek65 : masz rację z takim [Tu cytat twoich słów] "fachowcem" jak Pan nie ma o czym dyskutować, bo ja do poziomu "fachowca" nie będę równać.

Jacek65
18-02-15, 17:15
Z tego co czytam to prawdopodobnie przeglądaleś instrukcję obslugi dla użytkownika i książkę przegladów okresowych.Ja już z resztą ten temat zamknąłem.Jak chcesz sobie pofilozofować o tym na forum to już twoja sprawa.Co do "fachowca" to rozumiem iż jesteś "ekspertem" w tych sprawach.Więc przepraszam bardzo że wziałeś to do siebie.:eek:
Mam tylko nadzieję że usłyszę przeposzenie za sfałszowanie cytowanego mojego tekstu.Oj,nieładnie kolego.Nie napisałem że chodzi o ciebie.:rolleyes:Czyżby stare przysłowie "uderz w stoł,a nożyce się odezwą".:D

szczepar
18-02-15, 17:27
Jacek65:
Nie masz za co przepraszać - ja jestem fachowcem - bez żadnych cudzysłowów, to jak sam Siebie określasz to już jest twoja sprawa.
Zakłądam że masz kulturę osobistą i zwyczajnie określiłeś w ten sposób swój poziom wiedzy i kompetencji.
Naprawdę nie ma potrzeby przepraszać za pisanie posta w pierwszej osobie i pominięciu mnie i poziomu moich kwalifikacji i pisaniu tylko o sobie.

Ale w gwoli ścisłości aby rozwiać twoje wątpliwości "Tabela przeglądów w warunkach normalnych - wersja europejska (L13A/R18A)" to nazwa tematu w serwisówce.

I o "uderz w stół a nożyce się odezwą" - nie ma o czym mówić.
Bo ja nie obrażam się za to jak sam siebie nazwałeś.
I nie będę przepraszać - wyraźnie nawet zaakcentuję Sfałszowałeś cytat z serwisówki

Twoja wypowiedź

"Filtr paliwa należy wymieniać, gdy ciśnienie paliwa spada poniżej określonej wartości, po upewnieniu się, że pompa paliwa i regulator ciśnienia paliwa są OK"

Co jest napisane w serwisówce

Filtr paliwa powinien należy wymienić zawsze, gdy ciśnienie paliwa spadnie poniżej dopuszczalnej wartości po uprzednim upewnieniu się, że pompa paliwa i regulator ciśnienia paliwa są sprawne.

luki85
18-02-15, 19:52
Ktoś tutaj chyba zamiast civica powienien sobie golfa kupić i miałby wszystko "taniej" :D Z innej beczki: Gdy włączam klime wskazówka obrotomierza spada (obroty delikatnie spadają) i zaraz wraca do odpowiedniej wartości. Czy to kończącę się sprzęgiełko klimatyzaji?

donelvis
18-02-15, 20:01
(...)Gdy włączam klime wskazówka obrotomierza spada (obroty delikatnie spadają) i zaraz wraca do odpowiedniej wartości. Czy to kończącę się sprzęgiełko klimatyzaji?

to normalne zjawisko:)
wypełnij profil;)

luki85
18-02-15, 20:14
to normalne zjawisko:)
wypełnij profil;)

Ups, sorki - już się robi :) Trochę przewrażliwiony jestem, bo ostatnio gdzieś śmignął mi temat z problemami sprzęgiełka i ktoś wysunął taką tezę :D

Pozdrawiam :)

szczepar
18-02-15, 20:33
Sprzęgło klimy kończy się w następujący sposób - zaczyna pracowac w trybie przerywanym - tzn leci zimne/ciepłe powietrze mimo ustawienia na MIN , (5 minut pracy , 5 minut przerwy).

Po3gan
18-02-15, 23:23
Nie nie, co do opadającej wskazówki podczas wzrostu prędkości takie coś się nie dzieje. Wskazówka jest stale podniesiona i nie ma żadnych wychyleń. Dziś specjalnie zwróciłem na to uwagę. Na dniach postaram się podjechać po raz drugi tam i porozmawiać z nim na ten temat i wyjaśnić tą zaistniałą sytuację. W każdym razie dziękuje wam za odpowiedzi i pomoc :)

luki85
18-02-15, 23:33
Po3gan jak wymieniłeś to masz pewność, że wyeliminowałeś już problem :) Niby sam się śmieję, ale w poprzednim dupowozie 3 razy lambdę wymieniałem, bo na LPG ciągle się check świecił (a wystarczyła regulacja :D )

grypsownik
19-02-15, 00:22
Spoko

kobert
19-02-15, 12:35
mechanik widocznie nie specjalizuje sie w hankach. Mialem nie jedno auto starsze gdzie temperatura stala rowno w polowie i wskazowka nizej mogla oznaczac padniety termostat,bywalo nawet ze troche wyzej bylo w normie. Tyle ze samochod do tego nagrzawa sie wolniej bo termostat nie jest domkniety a tu tego obiawu nie bylo,na co powinien zwrocic uwage. Mogl chociaz wypytac czy samochod nagrzewa sie wolniej niz wczesniej. Jesli klient powiedzial by- samochod zaczal nagrzewac mi sie bardzo wolno,ciagle leci chlodne powietrze z kratek a wskazowka stoi nisko,wtedy to juz byl by sygnal do wymiany termostatu.no ale tu tego nie bylo

Puschkin
19-02-15, 12:42
Witam,

Dzisiaj w trakcie jazdy zapaliła mi się żółta kontrolka check engine w mojej Hondzie 1.8 Vtec. Silnik pracował normalnie w trakcie jazdy i nie stwierdziłem żadnych problemów. Przypuszczam, że to może być jakiś styk albo sonda lambda. Czytałem również w innych wątkach, że wielu mechaników na wejściu wymienia lambdy, po czym okazuje się, że nic to nie pomogło.

Czy możecie zasugerować co to może być? A w dalszej kolejności polecić jakiegoś speca od silników Hondy we Wrocławiu?

filipfm
19-02-15, 13:14
Odczytaj błędy metodą na sreberko albo jak masz to jakims interfejsem typu ELM

andkas
19-02-15, 17:03
Czy możecie zasugerować co to może być? A w dalszej kolejności polecić jakiegoś speca od silników Hondy we Wrocławiu?

Jeżeli chodzi o Wrocław, to masz dwa wyjścia albo ASO Biela (mechanik Krzysiek) albo tutaj: http://www.dohcvtec.pl/blog_dohcvtec/.

Hayabusa
20-02-15, 07:41
Jeżeli chodzi o Wrocław, to masz dwa wyjścia albo ASO Biela (mechanik Krzysiek) albo tutaj: http://www.dohcvtec.pl/blog_dohcvtec/.

Pan Krzysiek przyjmuje tylko w ASO ?

andkas
20-02-15, 17:45
Pan Krzysiek przyjmuje tylko w ASO ?

Tego nie wiem. Ale mechanik pierwsza klasa serwisował i serwisuje mi wszystkie Hondy.

grypsownik
21-02-15, 18:56
Przegub zewnętrzny do civic 2.2 jest taki sam jak w benzynie ???

piter7766
21-02-15, 19:23
Przegub zewnętrzny do civic 2.2 jest taki sam jak w benzynie ???

W katalogu IC są dwa przeguby, do benzyny 1.4 i 1.8 oraz do benzyny 2.0 . Natomiast jak wybierzesz wersję 2.2 to w dziale ,,układ napędowy'' jest tylko skrzynia i sprzęgło ,nie ma wcale przeniesienia napędu. Czyli w ufo 2.2 wg. IC nie ma przegubów,półosi i tak dalej, fajnie macie,odchodzi parę części które się zużywają :p ;) :D

grypsownik
21-02-15, 19:26
W katalogu IC są dwa przeguby, do benzyny 1.4 i 1.8 oraz do benzyny 2.0 . Natomiast jak wybierzesz wersję 2.2 to w dziale ,,układ napędowy'' jest tylko skrzynia i sprzęgło ,nie ma wcale przeniesienia napędu. Czyli w ufo 2.2 wg. IC nie ma przegubów,półosi i tak dalej, fajnie macie,odchodzi parę części które się zużywają :p ;) :D

Czyli nie ma ? Gdzie można kupic

Nypel
21-02-15, 21:09
Koledzy,

jadąc swoim ufem i najeżdżając na nierówności słyszę taki "tępy" stuk i tak jak by coś skrzypiało/piszczało... oznacza to że tylny zawias mam do roboty ?? jak podniosę auto u mechanika do góry dam rady wyłapać zużyte tuleje? na co zwrócić uwagę? miał już ktoś taki problem ??

mareckiabc
21-02-15, 21:53
U mnie podobnie stuka i nie wiem co to jest ale brak mi słów na to co za obciach przy przebiegu 30 tyś.

donelvis
21-02-15, 21:56
Koledzy,

jadąc swoim ufem i najeżdżając na nierówności słyszę taki "tępy" stuk i tak jak by coś skrzypiało/piszczało... oznacza to że tylny zawias mam do roboty ?? jak podniosę auto u mechanika do góry dam rady wyłapać zużyte tuleje? na co zwrócić uwagę? miał już ktoś taki problem ??

tylne siedzenia potrafią w ufo wydawać taki odgłos. należy owinąć mocowania magic seats np. taśmą izolacyjną w miejscu ich blokowania w podłodze.

kusiu
21-02-15, 22:00
Koledzy,

U mnie to samo z przodu również lecz nie tak bardzo jak z tyłu. Na minusowych temperaturach jest to znacznie wyraźniejsze. Przy nierównościach mniejszych większych słychać tył jak stary tapczan tak potrafi skrzypieć, myślę że to też tuleje.

Nypel
21-02-15, 22:03
tylne siedzenia potrafią w ufo wydawać taki odgłos. należy owinąć mocowania magic seats np. taśmą izolacyjną w miejscu ich blokowania w podłodze.

a wiesz że to może być to... odwoziłem ostatnio znajomych i miałem komplet w aucie. Stuki się zmniejszyły a denerwujące piski całkowicie zniknęły, sądziłem że to może przez to że "dupa" jest dociążona... jutro nie bo niedziela ale w poniedziałek przed praca ogarnę temat i zobaczę czy pomogło !!

donelvis
21-02-15, 22:15
a wiesz że to może być to... odwoziłem ostatnio znajomych i miałem komplet w aucie. Stuki się zmniejszyły a denerwujące piski całkowicie zniknęły, sądziłem że to może przez to że "dupa" jest dociążona... jutro nie bo niedziela ale w poniedziałek przed praca ogarnę temat i zobaczę czy pomogło !!

polecam też wyregulować odbojniki tylnej klapy, tak, żeby klapa nie miała luzu tylko lekko te odbojniki ją podpierały, oraz ucho na którym blokuje się zamek klapy też owinąć lekko taśmą izolacyjną;) czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze:)

Nypel
21-02-15, 22:21
oby faken oby :D dzięki ziom za rady zajmę się tym i powiem jaki rezultat :)

Nypel
22-02-15, 10:42
Wiecie co... tak mi jeszcze przyszło do głowy. Przyjmując najgorszy schemat że nie pomogło żadne z powyższych co jeszcze mogę zrobić posmarować... podnosząc auto w warsztacie rozpoznam zużyte tulejki ?? muszę być popękane żeby były zużyte ?? Sory za takie pytanie ale się nie znam a wq...a mnie okrutnie to skrzypienie

lolpik
22-02-15, 12:26
prawdopodobnie zarrzasnolem kluczyki w bagazniku, mam tylko jeden jak dostać się do srdoka nie wybijając szyby?;/

mareckiabc
22-02-15, 12:54
U mnie trzaska się coś w tylnym zawieszeniu. Każda nierówność powoduje takie głuche uderzenia. Co to może być?

zyga502
22-02-15, 12:55
prawdopodobnie zarrzasnolem kluczyki w bagazniku, mam tylko jeden jak dostać się do srdoka nie wybijając szyby?;/

wołaj jakieś pogotowie zamkowe,myśle ,że będzie najlepszym rozwiązaniem

Winni
22-02-15, 13:32

Podjedź do Warszawy, tam potrafią według ostatniego filmiku z monitoringu otworzyć UFO w 5 Sekund :)

:D

szczepar
22-02-15, 13:42
U mnie trzaska się coś w tylnym zawieszeniu. Każda nierówność powoduje takie głuche uderzenia. Co to może być?

Skorodowana osłona tylniego tłumika.
Na kolana przy samochodzie i zobacz czy nie opadła aluminiowa osłona tłumika.

lolpik
22-02-15, 13:43
dobra otworzyłem auto, ale kluczy tam nie ma,.. Teraz nie mam żadnego wiec go nie mogę odpalić.. Dorobią mi klucz w taki sposób? Tylko nie w warszawie...

shinoda
22-02-15, 14:14
dobra otworzyłem auto, ale kluczy tam nie ma,..

mozesz powiedziec jak otworzyles auto? prosiles o pomoc fachowcow specjalizujacych sie w tym? interesuje mnie wlasnie to, jak latwo mozna otworzyc zamek bez uszkadzania go. - mnie wlamano sie do auta bez rozwalenia zamka w drzwiach weic temat dla mnie istotny - bede wdzieczny za info - moze byc na PW.

co do dorobienia klucza jak nie masz zadnego... ja po wlamie do auta mialem rozwalona stacyjke i jedna z opcja naprawy - nie liczac wymian kompletu zamkow badz samej stacyjnki (na tym stanelo) - byla opcja dorobienia stacyjki pod kluczyk (czas trwania ok 1-2miesiecy, wysylka kluczykow do japonii).
no ale w Twoim przypadku jest na odwrot... masz zamki... a nie masz kluczyka. nie wiem... ale jesli jest to wykonalne to raczej nie w ASO - tylko oni musieliby wyslac do japonii Twoj zamek... - ale tutaj troche spekuluje, bo nie wiem czy w druga strone jest mozliwe takie dorobienie.

edit.
btw. skoro nie masz klucza to gdzie jest? jesli zgubiles to moze czas pomyslec o nowym komplecie zamkow? ~2500zl w ASO.

marcin001984
22-02-15, 15:00
U mnie hałasowały oparcia tylnych foteli. Owinąłem dość grubo taśmą izolacyjną uszy zamka i jest spokój

szczepar
22-02-15, 15:07
Jest możliwość dorobienia kluczyków do samochodu na podstawie zamka - dobre zakłady ślusarskie mające dekodery (mechaniczne) do danego typu zamka są w stanie odczytać numer klucza i go dorobić.

shinoda:
Poszukaj sobie "dekoder klucza samochodowego" - można tego pełno kupić legalnie w polsce w sklepach zajmujących się sprzętem do "awaryjnego otwierania zamków".
Nie jest to nic nielegalnego w sensie posiadania i kupienia - użycie na nieswoim samochodzie bez zgody właściciela to już zupełnie inna sprawa.

Dlatego głupotą jest kupowanie mieszkania wraz z zamkiem (danym typem) - bo później złodziej mając jeden otwierak idzie od mieszkania do mieszkania na danym osiedlu (jak to niedawno w Warszawie było).

shinoda
22-02-15, 15:14
Jest możliwość dorobienia kluczyków do samochodu na podstawie zamka - dobre zakłady ślusarskie mające dekodery (mechaniczne) do danego typu zamka są w stanie odczytać numer klucza i go dorobić.

shinoda:
Poszukaj sobie "dekoder klucza samochodowego" (...)

dzieki Artur. może mi sie to przyda w sądzie, jesli dojdzie do rozprawy w sprawie odszkodowania...

szczepar
22-02-15, 15:22
dzieki Artur. może mi sie to przyda w sądzie, jesli dojdzie do rozprawy w sprawie odszkodowania...

Tu masz artykuł i film pokazowy dla grupy VW
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Turbo-Decoder-sposob-na-samochody,wid,16092511,wiadomosc.html?ticaid=11463 8&_ticrsn=3

kusiu
22-02-15, 15:45
podnosząc auto w warsztacie rozpoznam zużyte tulejki ?? muszę być popękane żeby były zużyte ?? Sory za takie pytanie ale się nie znam a wq...a mnie okrutnie to skrzypienie

Podpinam się również pod to pytanie, NYPEL@ kiedy chcesz jechać do mechanika to obejrzeć? :)

mareckiabc
22-02-15, 22:06
Skorodowana osłona tylniego tłumika.
Na kolana przy samochodzie i zobacz czy nie opadła aluminiowa osłona tłumika.

To raczej coś przy amorach, ewidentnie słychać dobicie.

TRAFO
22-02-15, 22:08
dobra otworzyłem auto, ale kluczy tam nie ma,.. Teraz nie mam żadnego wiec go nie mogę odpalić.. Dorobią mi klucz w taki sposób? Tylko nie w warszawie...

Na allegro mozna kupić stacyjki z kluczykami; PRZYKŁADY (http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=stacyjka+ufo&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=seng-v6-sm-isqm-1-default-0113).
Może to jest dobre i szybkie rozwiązanie? Trzeba by tylko jeszcze podpiąć HDSa żeby zaprogramować immobiliser i powinno być po sprawie.

Cetna Type S
23-02-15, 08:15
Panowie 2.2 dizyl po programie. Objawy:
Na pełnym ogniu (raczej wyższe biegi), między 2500 a 3000 występuje dziwny objaw. Przy ok 2500 mam wrażenie że auto chwilowo nie przyśpiesza jak powinno,
a wskazówka dalej powoli leci w górę. Po chwili jakby wskazówka opada na właściwe obroty i auto leci dalej.... Sprzęgło??

butler.gdansk
23-02-15, 08:22
Tak, sprzęgło ;) http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?33852-Sprz%EAg%B3o&highlight=sprz%EAg%B3o

filipfm
23-02-15, 08:37
Uslizg sprzegla

Cetna Type S
23-02-15, 09:53
Dziękuje " :) "

kusiu
23-02-15, 11:58
Wymieniliście w swoich Hondach łożyska przednich amortyzatorów które siedzą w kolumnie mc phersona i możecie polecić jakieś sprawdzone?

np. na iparts mam za 118 zł, dobra cena tylko jak będzie z jakością i trwałością wykonania tego nie wiem.. Oryginalnego Hondy nie dostanę albo źle szukam, na haparts pytałem jakiś czas temu to cena: 233,70PLN tylko jest to zestaw a w nim odbój, osłona, łożysko oraz nakrętka tutaj obaw o jakość nie mam tylko cena. Jeśli wymienialiście i macie jakieś sprawdzone to napiszcie proszę :)

link do łożyska z iparts:

http://www.iparts.pl/czesc/lozysko-mocowania-amortyzatora,honda,civic-viii-hatchback-fn-fk-od-2005-09,1-8-140km,45-5498-19241-100371-0-50-vkd75007t.html

edit:
Z tego co wyczytałem łożysko w iparts jest firmy SKF a to co wysyła Honda również, więc chyba można brać :)

http://www.haparts.com.pl/haparts/Stories/01/data/51610-SMG-305/51610-SMG-305_5.jpg

info z haparts:

http://haparts.pl/webpage/oryginalne-czesci-honda-made-in.html

tynciu88
23-02-15, 12:24
Maglownica z 1.4 będzie pasować do 1.8?

lolpik
23-02-15, 17:10
Na allegro mozna kupić stacyjki z kluczykami; PRZYKŁADY (http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=stacyjka+ufo&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=seng-v6-sm-isqm-1-default-0113).
Może to jest dobre i szybkie rozwiązanie? Trzeba by tylko jeszcze podpiąć HDSa żeby zaprogramować immobiliser i powinno być po sprawie.

Te firmy co dorabiają kluczki to srednio 450-600zł za dorobienie kluczyka z IMO i zaprogramowanie. To jest sam kluczyk bez pilota:/ cena Drugi kluczyk to cena 150-200zł.

Na allegro widzę że są rożne ceny tych stacyjek wszystkie stacyjka+kluczyk. Ale co z zamkiem w drzwiach? będzie tylko działać na pilota? Myślicie ze ktoś tu na forum z moich okolic umiałbym to zaprogramować? czy pozostaje ASO lub jakaś firma?
Czy stacyjke muszę szukac od 3d 2.2 typeS czy jakas 1.4 lub 1.8 bedzie pasowac?

I jescze jedno, Z kand mógłbym wziąć numer kluczyka (nie mam klucza ani żadnej tabliczki do niego)? bo wtedy cena dorobienia klucza jest normalna tzn przez polowe.

Paluch_tcw
23-02-15, 17:43
Wymieniliście w swoich Hondach łożyska przednich amortyzatorów które siedzą w kolumnie mc phersona i możecie polecić jakieś sprawdzone?

np. na iparts mam za 118 zł, dobra cena tylko jak będzie z jakością i trwałością wykonania tego nie wiem.. Oryginalnego Hondy nie dostanę albo źle szukam, na haparts pytałem jakiś czas temu to cena: 233,70PLN tylko jest to zestaw a w nim odbój, osłona, łożysko oraz nakrętka tutaj obaw o jakość nie mam tylko cena. Jeśli wymienialiście i macie jakieś sprawdzone to napiszcie proszę :)

link do łożyska z iparts:

http://www.iparts.pl/czesc/lozysko-mocowania-amortyzatora,honda,civic-viii-hatchback-fn-fk-od-2005-09,1-8-140km,45-5498-19241-100371-0-50-vkd75007t.html

edit:
Z tego co wyczytałem łożysko w iparts jest firmy SKF a to co wysyła Honda również, więc chyba można brać :)

http://www.haparts.com.pl/haparts/Stories/01/data/51610-SMG-305/51610-SMG-305_5.jpg

info z haparts:

http://haparts.pl/webpage/oryginalne-czesci-honda-made-in.html
Ten skf nie pasuje. Jest to do vii gen. Miałem go w ręce i w końcu udałem się do ASO po zestaw.

donelvis
23-02-15, 20:53
I jescze jedno, Z kand mógłbym wziąć numer kluczyka (nie mam klucza ani żadnej tabliczki do niego)? bo wtedy cena dorobienia klucza jest normalna tzn przez polowe.

Ja pie...... "skąd" a nie "z kąnd" !!! kur#@ nie wiem jak bym się musiał wysilić, ale na tak durną, mega ekwilibrystyczną formę "skąd" bym za cholerę nie wpadł :)
I jak w tym kraju ma być lepiej...

lolpik
23-02-15, 21:21
Ja pie...... "skąd" a nie "z kąnd" !!! kur#@ nie wiem jak bym się musiał wysilić, ale na tak durną, mega ekwilibrystyczną formę "skąd" bym za cholerę nie wpadł :)
I jak w tym kraju ma być lepiej...

Hmm może i masz rację.. W sumie sam nie wiem jak to wymyśliłem, może z nerwów, że praktycznie auta nie mam..
Z reszta jestem inżynierem a nie jeba... humanistą czy polonistą których pełno w naszym rządzie!!!!!!! I ja uważam że to oni robią gów.. z kraju

cebu
23-02-15, 21:48
Z reszta jestem inżynierem a nie jeba... humanistą czy polonistą których pełno w naszym rządzie!!!!!!! I ja uważam że to oni robią gów.. z kraju

Ja jestem z wykształcenia polonistą :D Dzięki za dóbre słowo! :D
I nie, nie zasiadam w rządzie.

luki85
23-02-15, 21:52
Ale wstyd dla inżyniera :/ tym bardziej, że automatyczny słownik dobrze działa :)

lolpik
23-02-15, 22:08
Ja jestem z wykształcenia polonistą :D Dzięki za dóbre słowo! :D
I nie, nie zasiadam w rządzie.
:D Skoro nie zasiadasz to nie było do Ciebie:D

Luki85, akurat automatyczny słownik tego nie podkreślił. Trudno przydarzyło mi się :(.

kusiu
23-02-15, 23:40
Ten skf nie pasuje. Jest to do vii gen. Miałem go w ręce i w końcu udałem się do ASO po zestaw.

Jaki miałeś objaw zużytego łożyska? :) z drugiej strony zastanawiam się jak iparts może sprzedawać łożyska do VII gen skoro pisze że jest do VIII :)

Pozdrawiam

Paluch_tcw
24-02-15, 09:29
Jaki miałeś objaw zużytego łożyska? :) z drugiej strony zastanawiam się jak iparts może sprzedawać łożyska do VII gen skoro pisze że jest do VIII :)

Pozdrawiam
W każdym katalogu jest ten błąd poza tym zobacz że mają zaznaczone od 2005 roku. Moje po wyjęciu kolumny ciężko chodziło dlatego wymieniałem.

irecki26
25-02-15, 07:23
Panowie, regenerował ktoś w swoim aucie maglownice? Lepiej poszukać uzywki czy macie jakiś zaufaną firmę?

szczepar
25-02-15, 07:37
Panowie, regenerował ktoś w swoim aucie maglownice? Lepiej poszukać uzywki czy macie jakiś zaufaną firmę?

BEKACZU regenerował w Katowicach.

daro19828
25-02-15, 19:12
Mam civica 1,8 od ostatniej wymiany oleju minelo 15 k km czy juz powinienem wymienic olej ???

lolpik
25-02-15, 19:19
Mam civica 1,8 od ostatniej wymiany oleju minelo 15 k km czy juz powinienem wymienic olej ???

no raczej

vitia
25-02-15, 22:02
ja wymieniam co 12 tys wole wczesniej niz pozniej

irecki26
26-02-15, 08:31
BEKACZU regenerował w Katowicach.

A Wawie lub okolicach ktoś robił regenerację?

jockow
27-02-15, 13:59
Irek ja bym się nie bawił w regenerację tylko kupił używaną.Za regeneracje zapłacisz ok 700 a za używkę 400-500 zł.A wiesz mi tyle tego nakradli że to są dobre części nie zużyte po małych przebiegach.

artax
27-02-15, 15:52
Irek ja bym się nie bawił w regenerację tylko kupił używaną.Za regeneracje zapłacisz ok 700 a za używkę 400-500 zł.A wiesz mi tyle tego nakradli że to są dobre części nie zużyte po małych przebiegach.
regenerując swoja wiesz co masz.Uzywana to kot w worku.
No i krew mnie zalewa jak czytam tekst "tyle tego nakradli że to są dobre części nie zużyte po małych przebiegach". Zachęcasz do kupowania krojonych części ?:mad:Tak to beztrosko napisałeś...Pewnie tym co niedawno zajumali podniosłeś ciśnienie.

filipfm
27-02-15, 16:29
No i krew mnie zalewa jak czytam tekst "tyle tego nakradli że to są dobre części nie zużyte po małych przebiegach". Zachęcasz do kupowania krojonych części ?:mad:Tak to beztrosko napisałeś...Pewnie tym co niedawno zajumali podniosłeś ciśnienie.

Nie zacheca, ale trzeba miec swiadomosc, ze spory procent uzywanych czesci do UFO na allegro pochodzi z jumy.

irecki26
27-02-15, 16:41
Jacek na pewno nie zachęca, z resztą sam padł ofiarą kradzieży...

manieku
27-02-15, 18:31
Im więcej chętnych na te części, tym więcej będą kradli aut.
Zamawiasz na adres domowy i już wiedzą gdzie szukać kolejnego civika ;)

jockow
27-02-15, 19:04
Ja jestem ostatnią osobą która by namawiała kogokolwiek na kupowanie części kradzionych,tak się akurat składa że ukradli mi 2 sedany więc wiem co to znaczy.To że Ty czy ktoś inny nie kupi czegoś na aukcji internetowej nie zmieni sytuacji kradzieży na rynku naszych aut,potrzebne są zmiany prawne.

irecki26
27-02-15, 19:43
a czy ufo i sedan miały te same magle?

Jacek65
27-02-15, 19:59
Ja jestem ostatnią osobą która by namawiała kogokolwiek na kupowanie części kradzionych,tak się akurat składa że ukradli mi 2 sedany więc wiem co to znaczy.

Ukradli ci już dwa sedany i dalej masz ten sam model?Uparty jesteś.:p

jockow
27-02-15, 20:11
Ukradli ci już dwa sedany i dalej masz ten sam model?Uparty jesteś.:p
Mówi się do 3 razy sztuka a nie będę rezygnował z tego co mi się podoba i co lubię z powodu jakiś złodziei.

a czy ufo i sedan miały te same magle?
Irek niestety nie ufo ma inny magiel,a tak w ogóle to czemu chcesz wymienić?Jak dobrze pamiętam coś Ci pukało i Jarek wytypował magiel ?

jepek
27-02-15, 20:21
Wymieniłem żarówki H7 na OSRAMY 20% mocniejsze od standardowych. Ewidentnie oślepiam ludzi, bo co chwile ktoś mi mruga po zmroku. Wysokość świateł ustawiona na 0. Ktoś wie o co chodzi? Na SKP koleś powiedział że nie jest w stanie tego wyregulować, bo reflektory świecą powyżej skali dostępnej do regulacji. Wymienić żarówki? Chyba najgorsze co może być to oślepiać innych...

irecki26
27-02-15, 20:29
Mówi się do 3 razy sztuka a nie będę rezygnował z tego co mi się podoba i co lubię z powodu jakiś złodziei.

Irek niestety nie ufo ma inny magiel,a tak w ogóle to czemu chcesz wymienić?Jak dobrze pamiętam coś Ci pukało i Jarek wytypował magiel ?

Dokładnie, Jarek zdiagnozował magiel, strona pasażera. W sumie klepie tylko na jakiś żwirówkach, bruku, na asfalcie ok- w sumie 99% przebiegu to u mnie po drogach asfaltowych. Jarek mówił,ze jak mi bardzo nie przeszkadza to jeździć... Bede u niego na wiosnę robił duzy przegląd( zawory, płyny itd) to jeszcze pogadam co z tym fantem tak naprawdę zrobic...W góle mam do kupienie Legenda z 2004 r z polskiego salonu i przebiegiem 200tys i tak sie bije z myślami czy nie przesiąść się z cifa na większą hondę.

jockow
27-02-15, 20:42
Powiem tak Legend bajka przebiegu tez bym się nie obawiał tylko mało części na rynku wtórnym w razie czego ale jak nie był bity to super auto.Wracając do magla ja bym jezdził jak Ci bardzo nie przeszkadza.

fireman1014
28-02-15, 00:24
Kol. @jepek
Może na opakowaniu tych żarówek było napisane "not use in Europe" i stąd te problemy? lub przy montażu nie trafiły na swoje miejsce, sprawdzałeś to?. Innych możliwości wysokiego świecenia nie widzę

niebyleco
28-02-15, 00:49
Panowie, takie pytanko:
Końcówki drążków kierowniczych są takie same w 1.8 i 2.2?

kobert
28-02-15, 01:25
Kol. @jepek
Może na opakowaniu tych żarówek było napisane "not use in Europe" i stąd te problemy? lub przy montażu nie trafiły na swoje miejsce, sprawdzałeś to?. Innych możliwości wysokiego świecenia nie widzę

ja mialem tak samo tylko z marketowymi zarowkami. Na przegladzie sprawdzali swiecily dobrze,za jakis czas spalila sie zarowka,wymianilem na szybko mialem jakies marketowe i jedna dawala do gory. Sprawdzilem czy dobrze siedzi i bylo ok a oslepiala dalej,wymienilem ja na inna,tez marketowa bo w jakiejs paczce kupilem ich chyba kilka,i dalej mi swieca ze ich oslepiam. Ja nie regulowalem lampy bo nie sadze zeby cos tam sie zmienilo samo

donelvis
28-02-15, 10:09
Nie sądzę żeby Osram był taką lipą. Problem musi leżeć gdzieś indziej.

Pelasek
28-02-15, 17:35
Hej, kupiłem sobie ładowarkę do zapalniczki i zauważyłem że nie ma ona zasilania, natomiast w bagażniku jest. Wymieniłem bezpieczniki nr 29 20A oraz 35 7,5A. Nie pomogło, gdzie można dalej szukać ?

Zauważyłem że nie ma bezpieczników w
7 - 10A Przednie światła pozycyjne (KS)
37 - 7,5A MICU

Czy to może mieć wpływ ?

agrttc
28-02-15, 18:34
może zwyczajnie wypięła Ci się wtyczka a zapalniczki, ta od wewnątrz? zdejmij schowek i sprawdz :)

Nypel
28-02-15, 21:01
wracając do mojego skrzypiącego zawiasu z tyłu ...
-wyregulowałem wszystkie odboje.
-wy podklejałem wszystkie "uszy" na których zatrzaskują sie fotele tylna klapa drzwi.
-przejechałem wszystkie uszczelki specjalnym sylikonem do uszczelek samochodowych.
-przesmarowałem wszystkie ruchome elementy łącznie z plakowaniem łączeń plastik-plastik, plastik-metal.
-podkleiłem tylną półkę
nie chciałem niczego pominąć i zrobić wszystko sumiennie... i co...? i ku..a jak skrzypiało tak skrzypi !!:mad:
jedyne co zauważyłem to jak umyłem auto w tym nadkola wszystko ustało :confused:
podejrzewam że któryś z elementów zawieszenia hałasuje, po ściągnięciu koła na co zwrócić uwagę? czy moge użyć smaru jak tak to jakiego i co przesmarować??

palecbeckham
28-02-15, 22:37
A ja z innej beczki.

Mam wrażenie, że w moim aucie coś stało się z czujnikiem zapięcia pasów.
Jak długo u Was piszczy czujnik?
Wsiadam do auta, jest czerwona kontrolka by zapiąć pasy, piszczy z 5 sekund i cisza...
Pasy nadal nie zapięte, dalej nie piszczy...
Odpinam pasy w czasie jazdy, kontrolka świeci, ale nic nie piszczy...
To samo się dzieje, gdy pasażer wcześniej odepnie pasy...

Jak to wygląda u Was, bo wydaje mi się, że jeszcze jakiś czas temu działało to inaczej - dłużej piszczało.

szczepar
01-03-15, 01:12
A ja z innej beczki.

Wsiadam do auta, jest czerwona kontrolka by zapiąć pasy, piszczy z 5 sekund i cisza...

Jak to wygląda u Was, bo wydaje mi się, że jeszcze jakiś czas temu działało to inaczej - dłużej piszczało.

Odpięcie pasów przez pasażera czy kierowcę w czasie jazdy - komunikat + piszczenie.
Jazda bez pasów dłuższą chwilę - komunikat + piszczenie.

Jutro mogę zwrócić na to bardziej uwagę bo przyzwyczaiłem się do tego :P
(żona notorycznie wypina się z pasów zanim zatrzymam się pod jej pracą, a jak ruszam to ważniejsze jest sprawdzenie fryzury niż zapięcie się)

jepek
01-03-15, 08:28
Kol. @jepek

Nie sądzę żeby Osram był taką lipą. Problem musi leżeć gdzieś indziej.
Wstyd sie przyznac ale... Zle zamontowalem jedna z zarowek. Nie swiece juz wiewkrkom po domach ;-)

fireman1014
01-03-15, 20:59
Zdarza się:rolleyes:

grypsownik
01-03-15, 21:47
Wie może ktoś jakie jest rozmiar łożysk w alternatorze diesel 2.2 oba są takie same czy dwa różne ??

qbax
02-03-15, 10:14
Wie ktoś może czy
ta (http://www.coxmotorparts.co.uk/genuine-honda-civic-5-door-sports-tank-lid2012-p-1236.html) akcesoryjna klapka do wlewu paliwa z IX gen podejdzie do Civica 5D - może ktoś to sprawdzić

filipfm
02-03-15, 10:28
Wie ktoś może czy ta
http://www.coxmotorparts.co.uk/genuine-honda-civic-5-door-sports-tank-lid2012-p-1236.html akcesoryjna klapka do wlewu paliwa z IX gen podejdzie do Civica 5D - może ktoś to sprawdzić

Raczej nie bedzie pasowac, nawet ze zdjecia widac, ze jest lekko wklesla a do 8gen jest plaska. i po co kombinowac, skoro do 8 gen kosztuje mniej wiecej tyle samo :confused:

vivi19
02-03-15, 12:28
Siemanko

Chce zmienic filt diesel w honda civic 2.2 cdti male pytanko czy system ma gruszke do pompowania czy trzeba zestaw miec ?

artax
02-03-15, 18:01
grucha

kebab666
03-03-15, 00:25
Cześć.
1. Coś mi stuka w drzwiach kierowcy, tak jakby od środka w ten plastik na drzwiach, szczególnie słychać na nierównościach, coś puka i puka (dziwne co może się dybać w drzwiach :) )
2. Od 2 dni zaczęło coś mi się przesuwać lub przemieszczać z prawej strony auta (tak jakby w drzwiach znów). Zakręt i słyszę ziuuup - coś się przemieściło..... i spokój, za chwile zakręt w drugą stronę i ziuuup - przemieściło się z powrotem ... Myślałem że w bagażniku coś mi się przesuwa ale nie. Dźwięk pochodzi jakby z drzwi lub okolic pasów bezpieczeństwa ale od wewnątrz. Mieliście takie coś?
Może to jakiś feler sedanów? 2009 1.8. Coś dziwne rzeczy dzieją się z tymi drzwiami...

shinoda
03-03-15, 07:00
miewam podobnie w moim HB - zlokalizowalem to jako obluzowany regulator polozenia pasa - ten, ktory przesuwa sie góra-dół. Jak coś mi tam lata, to go poprawiam - przesuwam w gore lub w dół i zazwyczaj pomaga. Pasazerowie zawsze musza cos zepsuc ;-)

vivi19
03-03-15, 08:11
grucha

Gdzie ja zlokalizowac ?

MałyLuk
03-03-15, 08:30
A ja z innej beczki.

U mnie jak nie zapnę pasów to komunikat i piszczenie, jeśli mam cały czas nie zapięte to operacja powtarza się kilka razy w niedużych odstępach czasu, ale nie wiem czy tak bez końca bo zwykle ucinam to zapięciem pasa.
Odpięcie pasa skutkuje tym samym czyli komunikat i piszczenie.

Wiem że można to przestawić w kompie ale nie pamiętam czy oprócz całkowitego wyłączenia sygnalizacji niezapiętych pasów można tak poprzestawiać aby np był komunikat a nie było piszczenia

kebab666
03-03-15, 10:00
miewam podobnie w moim HB - zlokalizowalem to jako obluzowany regulator polozenia pasa - ten, ktory przesuwa sie góra-dół. Jak coś mi tam lata, to go poprawiam - przesuwam w gore lub w dół i zazwyczaj pomaga. Pasazerowie zawsze musza cos zepsuc ;-)

Co oznacza że go poprawiasz? Z zewnątrz wygląda wszystko OK.

kobert
03-03-15, 10:58
no zmienia pozycje polozenia pasa

shinoda
03-03-15, 11:06
Biorę ten dynks z którego wysuwa się pas i poruszam nim. Stabilizuje go. Poprawiam...

Może u Ciebie to co innego...

kobert
03-03-15, 11:17
mysle ze cos tam odpadlo ci w drzwiach i sobie jezdzi tyl przod jak przyspieszasz hamujesz,musisz zdjac boczek i zajrzec do drzwi. Jesli chodzi o ten stuk pasa,nie sadze zeby taka blachostka ale jak nie zapne pasa a on sie zawinie to potrafi sobie stukac o plastik:)

kebab666
03-03-15, 12:09
mysle ze cos tam odpadlo ci w drzwiach i sobie jezdzi tyl przod jak przyspieszasz hamujesz,musisz zdjac boczek i zajrzec do drzwi. Jesli chodzi o ten stuk pasa,nie sadze zeby taka blachostka ale jak nie zapne pasa a on sie zawinie to potrafi sobie stukac o plastik:)

Mi się coś przesuwa tylko na zakrętach. Taki dziwny dźwięk jakby coś luźnego jeździło w drzwiach lub w słupku gdzie jest pas.

artax
03-03-15, 12:20
podszybie ,widać czarną obudową z metalu i tam jest grucha .Jak na dłoni .
Tutaj masz auto rozłożone na czynniki pierwsze http://www.lingshondaparts.com/honda_car_parts_block_selection_C30.php?mod_01=166 39
jest pod L14

Leszek.K
03-03-15, 13:14
Witam,bardzo żałuje iż pierwszy post na tym forum to sprawa techniczna.Moim problemem jest wymiana wyświetlacza zegarka,radia i klimy (honda civic Ufo 1.4 EU) czyli ten pośrodku samochodu który przestał działać.Cyfry i litery nie wyświetlają się całkowicie,mam tylko jakby połowę wszystkiego.Przeszukując sieć natrafiłem na jednym z zagranicznych for na tę awarię i możliwość jej usunięcia ale niestety dość że nie zmam angielskiego dość dobrze to żaden ze mnie elektronik.jedynym wyjściem dla mnie jest zakupienie nowego wyświetlacza a co za tym idzie szperanie po allegro.Proszę o podanie mi który to wyświetlacz ,facet przez telefon zaproponował mi abym sprawdził kolor wtyczki niestety na dzień dzisiejszy nie mam zamiaru wybudowania tego wyświetlacza.

http://allegro.pl/wyswietlacz-honda-civic-ufo-i5040911868.html
http://allegro.pl/wyswietlacz-honda-civic-ufo-i5040911868.html
http://allegro.pl/wyswietlacz-hr0343504-honda-civic-ufo-i5040911938.html

Moja awaria wyglądapodobnie

http://i652.photobucket.com/albums/uu250/helo_healer/image.jpg

agrttc
03-03-15, 13:56
Na zagranicznym forum znalazłem info że przyczyną tego jest "rozlutowanie blaszek kontaktowych ekranu" (niewiem jak to fachowo przetłumaczyć :) )

http://imageshack.com/a/img540/3295/Tqnixi.jpg

http://imageshack.com/a/img538/4052/1qgvy9.jpg

autor twierdzi że polutował na nowo i wyświetlacz działa do dziś

szczepar
03-03-15, 14:52
Możesz link do tematu dać ?
Co po niektórzy znają tu fachowy angielski z dziedziny elektroniki - to może pomogą i wytłumacza na polski :P

agrttc
03-03-15, 15:04
Mogę ale:
Po pierwsze primo: temat jest po włosku i trzeba się zalogować
Po drugie primo: autor nic szczególnego więcej nie podaje, pisze że przestał mu działać poprawnie wyświetlacz, w tutejszym Aso mu powiedzieli za wymianę 400 euro, więc siadł w garażu i sam go rozebrał i zauważył brak kontaktu na tych blaszkach na zdjęciu. Polutował, złożył z powrotem i działa. Tyle.
Po trzecie primo ultimo: to podawać linka czy nie? :)

Ups, to chyba nie do mnie było...

Leszek.K
03-03-15, 15:32
Mogę ale:
Po pierwsze primo: temat jest po włosku i trzeba się zalogować
Po drugie primo: autor nic szczególnego więcej nie podaje, pisze że przestał mu działać poprawnie wyświetlacz, w tutejszym Aso mu powiedzieli za wymianę 400 euro, więc siadł w garażu i sam go rozebrał i zauważył brak kontaktu na tych blaszkach na zdjęciu. Polutował, złożył z powrotem i działa. Tyle.
Po trzecie primo ultimo: to podawać linka czy nie? :)

Ups, to chyba nie do mnie było...

Lutowanie elektroniki czegokolwiek to dla mnie apogeum.A czy któryś z wyświetlaczy z allergo będzie pasował ?

agrttc
03-03-15, 15:50
Niewiem czy ktoś z forum zgadnie który typ wtyczki jest w Twoim aucie. Bez wymontowania sie chyba nie obejdzie ;)

Tu jest link do civinfo z tym samym problemem
http:// http://www.civinfo.com/forum/electronics/40606-radio-aircon-display-problem.html

Leszek.K
03-03-15, 16:47
Niewiem czy ktoś z forum zgadnie który typ wtyczki jest w Twoim aucie. Bez wymontowania sie chyba nie obejdzie ;)

Tu jest link do civinfo z tym samym problemem
http:// http://www.civinfo.com/forum/electronics/40606-radio-aircon-display-problem.html

Z zdjęć widocznych na tym forum to wyświetlacz radia ma gniazdo koloru zielonego?

szczepar
03-03-15, 20:00
Tak , po zdjęciach z tego drugiego tematu widać :)
Możliwe że luty puściły - te nowe ekologiczne wydumane luty nie są najlepszej jakości.
A przelutować luty to za pare PLN powinien ci zakład w którym zajmują się naprawą GSM.

grypsownik
04-03-15, 08:34
Namierzylem łożyska jakie są w alternatorze w civic 2.2 wspólnie z kobert
wieksze 17x47x14 6303
mniejsze 15x35x13 ale można wsadzić spokojnie 15x35x11 łatwiej dostępne 6202
Szczotki ABH6004
Prostownik ARC6022

Boban
04-03-15, 09:49
Witam!
Proszę o pomoc w identyfikacji błędu nr 16023. Podczas synchronizacji skrzyni I-shift w Civicu VIII 5d poprzez HIM HDS wyskakuje ten błąd.

grypsownik
04-03-15, 16:45
http://www.civinfo.com/forum/how/85907-parscos-grounding-kit-2-2-install.html o ochodzi z dodatkowym masowaniem

uniu1
04-03-15, 17:17
co dają takie dodatkowe masy?

grypsownik
04-03-15, 18:00
No właśnie nie wiem po co oni to robia

GreyWpr
04-03-15, 18:00
Szybkie pytanie szybka odpowiedź,
Czy Hondy wyprodukowane na Polskę posiadały DPF? Jeżeli tak to od którego roku? Konkretnie interesują mnie lata 2006-2008
Czy zdarzają się sytuacje gdzie samochód był wyprodukowany np. 29 Grudnia 2008r. a numer VIN pokazuję datę produkcji 2009?

szczepar
04-03-15, 18:05
Lepsze samopoczucie użytkownika samochodu. :)
Co z tego że poprawisz masę od akumulatora do blachy - jak zgnije ci w tym samym czasie mocowanie masy od blachy do poszczególnych podzespołów :)
Jak już coś poprawiać to rozebrać przód samochodu i pociagnąć masę do punktów w których są zbiorczo pomontowane masy poszczególnych podzespołów.

filipfm
04-03-15, 18:44
Szybkie pytanie szybka odpowiedź,
Czy Hondy wyprodukowane na Polskę posiadały DPF? Jeżeli tak to od którego roku? Konkretnie interesują mnie lata 2006-2008
Czy zdarzają się sytuacje gdzie samochód był wyprodukowany np. 29 Grudnia 2008r. a numer VIN pokazuję datę produkcji 2009?

VIN pokazuje rok modelowy wiec 2009 bedzie pokazywal juz gdzies w okolicy wrzesnia 2008. Ja mam 2.2 w PL specyfikacji z 2009 i nie mam DPF.

Makumba
04-03-15, 19:47
Witam. Od jakiegoś tygodnia mam problem z kontrolką która pokazuje mi się na wyświetlaczu w obrotomierzu. Auto to Civic VIII2.2 I-CDTI 2008 rok 160 tys przebiegu. Poszukałem w internecie ze zwierając odpowiednie gniazdo w bezpoiecznikach mozna zobaczyc jakie błędy się pokazują i można je usunąć. Mi się pokazał błąd B1155. Więcej o tym błędzie tutaj:

http://www.civicforum.pl/showthread.php/31032-B%C5%82%C4%85d-DTC-B1155?highlight=pa50

Taka kontrolka po około 15 minutach jazdy mi wyskakuje:

http://zapodaj.net/bb672e528dbd1.jpg.html

Oleju na bagnecie mam na wysokim poziomie na bagnecie. Kolega mówił ze kiedyś spotkał się z takim przypadkiem ze ta sama kontrolka w Golfie 6 się ukazywała jako informacja o zmianie oleju, czyli jakby czujnik wykrywał ze olej jest już kiepskiej jakości i nas o tym w ten sposób informuje.

Proszę o pomoc jak mogę się pozbyć tego problemu.

Pozdrawiam serdecznie.

uniu1
04-03-15, 21:04
ten błąd b1155 to utrata komunikacji między skrzynką bezpieczników a obrotomierzem. Spróbuj wypiąc i wpiąc kostki połączeniowe moze to tylko kwestia braku styku. Po tej operacji skasuj bład metodą na sreberko i jesli znów sie pokaze to trzeba bedzie kombinowac dalej lub jak mówi serwisówka wymienić skrzynke bezpieczników lub /i obrotomierz

Co do błedu z obrazka to jest to synał o zbyt niskim poziomie oleju silnikowego i nie ma nic wspólnego z błędem b1155. Można zdjac kleme na jakiś czas uzupełnnić olej jesli brakuje. Dodam ze w przedliftach często ten czujnik podawał błędene ostrzeżenia (jest to info z aso)i naprawa polegała na wymianie czujnika

futureshock
04-03-15, 22:14
https://www.dropbox.com/sc/zped8xrs2ktfcbr/AACOm8VC0FmxbUj4yRxlbjE-a czy to normalne że jednostka 2.2 ictdi pracuje tak głośno?

greku1410
04-03-15, 22:31
https://www.dropbox.com/sc/zped8xrs2ktfcbr/AACOm8VC0FmxbUj4yRxlbjE-a czy to normalne że jednostka 2.2 ictdi pracuje tak głośno?

moj na zimnym chodzi bardzo glosno, dopiero po czasie jest normalnie

kusiu
05-03-15, 00:20
Witam serdecznie,
mam proste pytanie do was wymiana żarówek do podświetlenia tablicy rejestracyjnej odbywa się poprzez przekręcenie jej w lewo? :) civic 1.8 2008 type s :)

grypsownik
05-03-15, 08:08
Tak mówi serwisowa.

DTC B1155:
*Utrata łączności modułu zestawu wskaźników (obrotomierz) z MICU (komunikat HLSW)
Skasować kody DTC za pomocą testera HDS.
Wyłączyć zapłon, a następnie włączyć go ponownie (II).
Odczekać co najmniej 6 sekund.
Za pomocą testera HDS sprawdzić, czy występują kody DTC.
Czy jest wskazywany kod DTC B1155?
TAK -
Przejść do Krok 5 .
NIE -
Usterka okresowa, moduł zestawu wskaźników (obrotomierz) obecnie jest sprawny. Sprawdzić, czy występują niepewne połączenia lub luzy na stykach złączek między modułem zestawu wskaźników (oborotmierz) a modułem MICU.■
Za pomocą testera HDS sprawdzić, czy występują kody DTC.
Czy są wskazywane kody DTC B1155 i B1905?
TAK -
Wadliwy MICU; wymienić skrzynkę bezpieczników pod deską rozdzielczą. ■
NIE -
Wymienić moduł zestawu wskaźników (obrotomierz). ■

Pelasek
05-03-15, 19:19
Hej, przy zapalaniu pojawia mi się "check system" z wykrzyknikiem. Użyłem sposobu z zwarciem gniazda przy bezpiecznikach i nie pokazało żadnych błędów (DTC NO).
W przyszłym tygodniu szykuje mi się dłuższa podróż, powinienem się tym przejmować i jechać do mechanika? Wiecie od czego to może być?

lozik
05-03-15, 19:28
Panowie, stojąc na luzie w garażu słyszę nieregularne syczenie z lewej strony. Słychać go oprócz dźwięku silnika, tak jakby pasek o coś tarł albo szumiało łożysko(?).
Próbowałem nagrać to na filmie, może ktoś podpowie w którą stronę szukać przyczyny? Słychać to np. w 0:05
Dzięki!

youtu.be/QXtPerYO-xs

szczepar
05-03-15, 19:40
Hej, przy zapalaniu pojawia mi się "check system" z wykrzyknikiem. Użyłem sposobu z zwarciem gniazda przy bezpiecznikach i nie pokazało żadnych błędów (DTC NO).
W przyszłym tygodniu szykuje mi się dłuższa podróż, powinienem się tym przejmować i jechać do mechanika? Wiecie od czego to może być?

Mam tak od 2 lat.
W między czasie byłem w ASO przypadkiem - odpowiedz Nie przejmować się.
Możliwe że jest to sprawa akumulatora (zaczeło się po zmianie akumulatora) , akumulator trzyma parametry przy sprawdzaniu testerem - system jest nadwrażliwy na coś i tyle. :)

Przejmować się możesz zacząć jak po zapaleniu samochodu nie zniknie :) - ale jak już wspomniałem mam tak od 2 lat.

Panowie, stojąc na luzie w garażu słyszę nieregularne syczenie z lewej strony. Słychać go oprócz dźwięku silnika, tak jakby pasek o coś tarł albo szumiało łożysko(?).
Próbowałem nagrać to na filmie, może ktoś podpowie w którą stronę szukać przyczyny? Słychać to np. w 0:05
Dzięki!

youtu.be/QXtPerYO-xs

Klima na auto czy wyłączona :) ?

lozik
05-03-15, 20:21
Klima na auto czy wyłączona :) ?
Klima wyłączona

grypsownik
05-03-15, 20:28
Któreś z łożysk

szczepar
05-03-15, 20:38
Klima wyłączona

Obstawiałem klimę (jak nawiewy są na Auto) z racji nieregularności.
Ale skoro klima wyeliminowana - to jedynie Zdjąć pasek i sprawdzić kolejno czy nic nie szumi w łożyskach.

lozik
05-03-15, 20:54
Obstawiałem klimę (jak nawiewy są na Auto) z racji nieregularności.
Ale skoro klima wyeliminowana - to jedynie Zdjąć pasek i sprawdzić kolejno czy nic nie szumi w łożyskach.

Dzięki. Podjadę w takim razie do mechanika i będziemy szukać...

grypsownik
05-03-15, 21:00
Stetoskop samochodowy i nasluchiwac i nie trzeba ściągać paska. Jak znajdziesz co ci tak szumi to napisz potem.

szczepar
05-03-15, 21:42
Stetoskop samochodowy i nasluchiwac i nie trzeba ściągać paska. Jak znajdziesz co ci tak szumi to napisz potem.

1. Jak by miał i umiał używać stetoskop to już sam by dawno to tym znalazł.
2. Sprawdź łożysko koła pasowego sprzęgła klimatyzacji stetoskopem

3. Jak już zabierasz się za pomaganie to rób to bardziej wyczerpująco niż :

Któreś z łożysk
To proponuję wymienić łożysko koła tylniego - może pomoże.

Grypsownik :
Może lepiej pozostań przy pytaniu innych niż pomaganiu im.
(Dla zainteresowanych - mam powody aby tak oceniać tego użytkownika)

Pelasek
05-03-15, 22:18
Mam tak od 2 lat.
W między czasie byłem w ASO przypadkiem - odpowiedz Nie przejmować się.
Możliwe że jest to sprawa akumulatora (zaczeło się po zmianie akumulatora) , akumulator trzyma parametry przy sprawdzaniu testerem - system jest nadwrażliwy na coś i tyle.

Dzięki :)

Winni
05-03-15, 23:02
Jutro na 8:00 mam termin u mechanika i mam jeszcze pare pytan co do montazu klockow z przodu:

Czy tyl obydwu klockow ( tam gdzie tloczek naciska i od zewnatrz gdzie widac troche tyl klocka ) tez nasmarowac pasta miedzana czy lepiej nie ?

Kanty klockow troche podszlifowac zeby nie pisczaly? Bo tez rozne opinie sie na ten temat czyta ...

W manualu jest opisane ze trzeba na tyl klockow nakleic "sticky shims" ( taka klejaca sie folia), pierwsze slysze o tym, konieczne to jest?

Bylo by super dostac do jutra rano odpowiedz :)

Pozdrawiam

Adrian

marcin001984
06-03-15, 00:58
Ordi ma wiedzę na ten temat bo już niejeden swap robił na hamulce od Type R, ale o tej godzinie już pewnie dawno chrapie :)

mickee
06-03-15, 07:21
Jutro na 8:00 mam termin u mechanika i mam jeszcze pare pytan co do montazu klockow z przodu:

Czy tyl obydwu klockow ( tam gdzie tloczek naciska i od zewnatrz gdzie widac troche tyl klocka ) tez nasmarowac pasta miedzana czy lepiej nie ?

Kanty klockow troche podszlifowac zeby nie pisczaly? Bo tez rozne opinie sie na ten temat czyta ...

W manualu jest opisane ze trzeba na tyl klockow nakleic "sticky shims" ( taka klejaca sie folia), pierwsze slysze o tym, konieczne to jest?

Pozdrawiam

Adrian

Ekspertem nie jestem, ale tarcze i klocki zawsze wymieniam sam i zawsze trochę podpiłowuję pilnikiem brzegi klocków. Do tego smaruję pastą miedzianą powierzchnie styku klocków z tłoczkiem/zaciskiem. Żadnych pisków nie mam przy hamowaniu. Raz za mało posmarowałem i piszczały, po ponownym posmarowaniu, tylko grubszym ucichło.

andkas
06-03-15, 19:03

Pozdrawiam

Adrian
Jeżeli chodzi o powierzchnię boczną klocka to past (ATE, CRC, LOCTITE, HAWK) stosuje się do klocków ostrych, są one po to aby lepiej odprowadzić wysoką temperaturę i zniwelować możliwość wystąpienia odgłosów pisku (drgania), w niektórych kompletach klocków firmy same sugerują użycie takich past przez ich dołączenie, np. HAWK HP PLUS.

Wysłane z mojego SM-P605

mirek58
06-03-15, 19:31
Przy otwieraniu drzwi przód lewa strona puściła lub coś się urwało przy klamce i przy otwieraniu lekko się odchyla przy zamku,czy da się to naprawić czy wymiana klamki ?

kobert
06-03-15, 22:25
mirek widac ze rzadko forum odwiedzasz :) chodzi ci o ten plastik pod klamka tak? http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?216632-Klamka/page6&highlight=klamka

mirek58
06-03-15, 23:14
Niestety nie klamka odchodzi od plastiku przy wkładce http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?216632-Klamka/page4&highlight=klamka

ryba_krk
07-03-15, 09:54
Hej,
mam Civica 1.8 z 2008 z przebiegiem 77k i ostatnio autem nieco mniej jezdziłem w okresie zimowym (stał w garażu) i ostatnio zaczęł występować bardzo niepokojący problem.

Podczas dynamicznego przyśpieszania na 3 i 4 biegu przy obrotach w przedziale 2-4k caly srodek zaczyna drgać. Dzieje się to na zimnym silniku i też po 200km trasy. Czy wiecie co może powodować ten problem? Olej wymieniony niedawno.

Dzięki,

djasion
07-03-15, 13:05
Panowie, czy i gdzie w FD7 jest chłodnica klimatyzacji? Przecieka mi chłodnica z tym że nie widzę, czy tam są dwie czy jedna.

piter7766
07-03-15, 15:26
Panowie, czy i gdzie w FD7 jest chłodnica klimatyzacji?

Żartowniś z Ciebie :D

kusiu
07-03-15, 15:53
hmm u mnie czuje szarpnięcie w okolicach 1700 - 2000 obr na 2 i 3 biegu, szarpniecie przypomina jak byś my załączali klimę :) 1.8 silnik i również się zastanawiam co to, po 2100 ustępuję, jeśli ktoś miał z tym do czynienia proszę o radę :)

ryba_krk
07-03-15, 16:14
Hej,
mam Civica 1.8 z 2008 z przebiegiem 77k i ostatnio autem nieco mniej jezdziłem w okresie zimowym (stał w garażu) i ostatnio zaczęł występować bardzo niepokojący problem.

Podczas dynamicznego przyśpieszania na 3 i 4 biegu przy obrotach w przedziale 2-4k caly srodek zaczyna drgać. Dzieje się to na zimnym silniku i też po 200km trasy. Czy wiecie co może powodować ten problem? Olej wymieniony niedawno.

Dzięki,

donelvis
07-03-15, 16:19
Hej,

Dzięki,

ja bym dynamicznie tym autem nie przyspieszał od 2 tyś obr a już napewno nie na zimnym silniku

kusiu
07-03-15, 17:13
ja bym dynamicznie tym autem nie przyspieszał od 2 tyś obr

co dokładniej masz na myśli?

marcin001984
07-03-15, 17:28
ja bym dynamicznie tym autem nie przyspieszał od 2 tyś obr a już napewno nie na zimnym silniku

To w takim razie jakim autem można dynamicznie przyspieszać od 2 tys/obr.? I skąd w ogóle takie teorie?

kusiu
07-03-15, 18:11
To w takim razie jakim autem można dynamicznie przyspieszać od 2 tys/obr.? I skąd w ogóle takie teorie?

Również nie rozumiem więc zapytałem :)

filipfm
07-03-15, 18:36
Pewnie chodzilo o to, ze jest niezdrowe dla silnika cisniecie na wysokim biegu z niskich obrotow, nie mowiac juz o tym ze faktycznie przy 2krpm na 4biegu nie bedzie dynamiczne ;)

ryba_krk
07-03-15, 19:14
Pewnie chodzilo o to, ze jest niezdrowe dla silnika cisniecie na wysokim biegu z niskich obrotow, nie mowiac juz o tym ze faktycznie przy 2krpm na 4biegu nie bedzie dynamiczne ;)

Taki sam problem tez jest np. na 2 przy obrotach wiekszych niz 4,5k-5k. Co ciekawe na różnych biegach objawia się przy innym przedziale obrotów. Nie ma żadnego odczuwalnego spadku mocy, tylko te drgania :(

Winni
07-03-15, 19:21
Siemanko,

Bardzo pilna sprawa:

Po montażu zacisków z FN2 jest duży problem, dopiero po 2-3 naciśnięciu pedału auto hamuje...

Odpowietrzalismy ( manualnie, nie maszyną) nawet 2 razy i nic nie pomogło...

Ma sens spróbować odpowietrzyć maszyną? Mechanik mówi że warto spróbować, bo może być ze jest gdzieś jeszcze powietrze którego ręcznie bez maszyny nie da rady usunąć.

Czy może jest coś noe tak z zaciskami?

Dziękuję z góry za podpowiedzi, sprawa jest pilna bo musze jeździć autem do pracy :)

Pozdrawiam

Adrian

donelvis
07-03-15, 20:28

autem z silnikiem elektrycznym.

Taki sam problem tez jest np. na 2 przy obrotach wiekszych niz 4,5k-5k. Co ciekawe na różnych biegach objawia się przy innym przedziale obrotów. Nie ma żadnego odczuwalnego spadku mocy, tylko te drgania :(

zacznij od sprawdzenia poduszek silnika i skrzyni.

ryba_krk
07-03-15, 21:20
zacznij od sprawdzenia poduszek silnika i skrzyni.

Ok. Myslisz, ze moge jeszcze przy takich objawach zrobic ze 200-300km? Musze autem wrocic do domu.

Winni
07-03-15, 21:33
Jeszcze raz bo zniknęło na poprzedniej stronie :

Siemanko,

Bardzo pilna sprawa:

Po montażu zacisków z FN2 jest duży problem, dopiero po 2-3 naciśnięciu pedału auto hamuje...

Ma sens spróbować odpowietrzyć maszyną? Mechanik mówi że warto spróbować, bo może być ze jest gdzieś jeszcze powietrze którego ręcznie bez maszyny nie da rady usunąć.

Dziękuję z góry za podpowiedzi, sprawa jest pilna bo musze jeździć autem do pracy :)

Pozdrawiam

Adrian

artax
07-03-15, 22:50
aby wiedziec co jest przyczyną(czy zacisk)musisz wyeliminowć zapowietrzenie.Podcisnienie(maszyna) robi to lepiej niz noga:)Jak zrobisz dobre odpowietrzenie to jedna przyczyna odpada.I jesli nie pomogło mozna szukać dalej.
pzdr

filipfm
07-03-15, 23:32
U mnie na zacisku z ATSa jest lekko miekki pedal przy pierwszej operacji noga i przy kolejnych wcisnieciach sie nieco utwarxza, ale zacisk jest duuuzo wiekszy niz ufokowe - tak to sobie tlumacze, odpowietrzany byl bardzo dokladnie po wymianie zaciskow i plynu przy okazji. A FN2 z ktorego masz zaciski ma taka sama pompe jak cywilne ufoki, wiec nie powinno byc znaczacej zmiany. Zresztą sporo chlopakow zrobilo taki upgrade i nikt nie mial problemów

andkas
08-03-15, 00:54

Siemanko,

Bardzo pilna sprawa:

Pozdrawiam

Adrian

Nic takiego nie powinno mieć miejsca. U mnie po swapie w FN1 nie zauważyłem żadnej różnicy podczas naciskania pedału hamulca. Odpowietrzałem bez użycia maszyny, ale w ASO przestrzegali mnie przed całkowitym spuszczeniem płynu, gdyż wtedy jest problem z ABS. Może coś z pompą. Tłoczek w zacisku z FN2 ma trochę większą średnicę to i wydatek pompy jest większy.

Paluch_tcw
08-03-15, 09:32

Siemanko,

Bardzo pilna sprawa:

Pozdrawiam

Adrian

Może trzeba odpowietrzyć pompę ABS jeśli uciekł cały płyn.

2 opcja miałem taki przypadek na warsztacie co prawda w audi a6 przyjechał klient i mówi, że odpowietrzali mu hamulce w 3 warsztatach i dalej pedał wpada i musi pompować przed hamowaniem - okazało się, że tylne zaciski były zamienione miejscami i odpowietrzniki znalazły się na dole a nie górze zacisku co uniemożliwiało odpowietrzenie..

Winni
08-03-15, 10:50
Dokładnie tak się stało, odpowietrzniki są na dole :rolleyes:

Dzięki za pomoc wszystkim :)

filipfm
08-03-15, 11:02
Dokładnie tak się stało, odpowietrzniki są na dole :rolleyes:

Dzięki za pomoc wszystkim :)

Ups :)

marcin001984
08-03-15, 12:03
Też będę zakładał we wtorek zaciski z FN2 i przydadzą mi się Wasze podpowiedzi. Czyli odpowietrzniki muszą być na górze, tak? I pamiętać żeby nie spuszczać całego płynu hamulcowego. Z tego co czytam to każdy inaczej radzi sobie z osłonami tarcz. Jeden je całkiem usunął, ktoś inny podcinał boshem, Winni chyba młotkiem odginał, a Andkas radzi podmienić je razem z zaciskami z FN2.

andi23ct
08-03-15, 12:19
Siemanko ktoś wie czy ten kabelek obsłuży nasze hanie? http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/08/9cc7bb5852dd95beb888eb30cae00972.jpg

Winni
08-03-15, 12:39
Też będę zakładał we wtorek zaciski z FN2 i przydadzą mi się Wasze podpowiedzi. Czyli odpowietrzniki muszą być na górze, tak? I pamiętać żeby nie spuszczać całego płynu hamulcowego. Z tego co czytam to każdy inaczej radzi sobie z osłonami tarcz. Jeden je całkiem usunął, ktoś inny podcinał boshem, Winni chyba młotkiem odginał, a Andkas radzi podmienić je razem z zaciskami z FN2.

Tak, odpowietrzniki koniecznie do góry :p

Jak odmontowałem zaciski to z przewodów bardzo mało płynu uszło, przewody położyłem u góry na amortyzatorze i zakleiłem koniec taśmą żeby nie tracić płynu.

Osłony trzeba dość mocno poodginać, jak przyłożysz tarcze to zobaczysz co i jak.
Nie chciałem ich odcinać bo nawet odgięte spełniają nadal swoją funkcję, żeby je zdemontować całkiem było mi za dużo zabawy z wyciskaniem łożyska etc.

andi23ct
08-03-15, 13:06
Witam ponownie czy te wskazania od temperatury zasysanego powietrza są prawidłowe temperatura na zewnątrz 10 stopni na plusie do tego przepustnica na wolnych obrotach jakby za dużo procent otwarta czy się mylę http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/08/a3ee9b81d1fa9b9f9722f2e78ec813cd.jpghttp://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/08/79bd64663a19ad926e813bbe84243c73.jpg

shinoda
08-03-15, 13:41
nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale chcialbym sie dowiedziec, jaki to soft, ktorego uzyles. :-)

Winni
08-03-15, 14:38
Update co do nie hamujących hamulców z FN2 :

Były odwrotnie zamontowane tzn. odpowiednikiem do dołu, teraz zaciski zostały zamienione stronami tak że odpowietrzniki są na górze i tadaaa, po odpowietrzeniu wszystko hula aż miło ;)

Dzięki wszystkim za podpowiedzi :)

Pozdrawiam

Adrian

jepek
08-03-15, 15:14
Fotel kierowcy potrafi mi przyskrzypieć jak stara kanapa. Udać się z tym do tapicera (?) czy próbować walczyć samemu?

Może ktoś kto malował plastiki powiedzieć +/- ile wyniosła go ta zabawa?

Miłej niedzieli :)

hubert21
08-03-15, 16:34
Po zakupie Hondy Civic VIII okazało się że w schowku nie ma światła. Wyjąłem lampkę i zauważyłem, że żarówka jest przepalona. Jako że wymieniłem większość żarówek na ledowe taką też zamówiłem do schowka a konkretnie dwie takie: http://allegro.pl/zarowka-led-t5-r5-2x-smd-w1-2w-w2w-12v-zegary-vw-i5055590209.html, http://allegro.pl/zarowka-led-t5-r5-w1-2w-w2w-12v-3x-smd-bialy-zimny-i5061140582.html. Po otrzymaniu przesyłki natychmiast wymieniłem ową żarówkę i tu było moje zdziwienie. Żarówki wkładałem kilka razy przy uruchomionym silniku i włączonych światłach mijania oraz przy otwartych drzwiach i świecących się światłach z podsufitki i nadal efekt zerowy. W jakich okolicznościach świeci się żarówka w schowku? Może jest jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za to? Pozostałe oświetlenie kabiny działa. Doradźcie bo już zgłupiałem :(

fr4n3k
08-03-15, 17:12
czy przy montażu hak'a konieczna jest wycinanka zderzaka?

piter7766
08-03-15, 17:46
W jakich okolicznościach świeci się żarówka w schowku?

Podświetlenie schowka działa po włączeniu świateł pozycyjnych, pamiętaj o właściwej polaryzacji diody LED , sprawdź czy jest napięcie w oprawce żarówki

andi23ct
08-03-15, 19:51
nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale chcialbym sie dowiedziec, jaki to soft, ktorego uzyles. :-)
Soft na androida piston się nazywa na bluetooth elm 327 ale lepszy jest torgue tez dużo pokazuje

shinoda
08-03-15, 19:52
dzieki za odpowiedz. mam torque pelna wersje, ale nie zdazylem sie jeszcze zaglebic w jego mozliwosci.

andi23ct
08-03-15, 20:03
Teraz czekam na ten kabel od hds będę miał trochę więcej możliwości jak chińczyk wyślę w tym tygodniu to za jakieś 3 tyg przyjdzie:)

hubert21
08-03-15, 20:21
nadal nie świeci, dioda led obracana w każdy możliwy sposób, brak napięcia sprawdzałem probówką.

piter7766
08-03-15, 22:06
nadal nie świeci, dioda led obracana w każdy możliwy sposób, brak napięcia sprawdzałem probówką.

W takim razie sprawdź czy wszystkie urządzenia działają w aucie, bo indywidualnego bezpiecznika od schowka nie ma. Jak wszystko będzie OK. to pozostaje Ci sprawdzić ostatni rachunek za energię elektryczną,być może nie zapłaciłeś ,i zakład energetyczny wyłączył Ci prąd w schowku :p:p:p

filipfm
08-03-15, 22:06
Fotel kierowcy potrafi mi przyskrzypieć jak stara kanapa. Udać się z tym do tapicera (?) czy próbować walczyć samemu?

Może ktoś kto malował plastiki powiedzieć +/- ile wyniosła go ta zabawa?

Miłej niedzieli :)

Ja teraz zostalem oferte za 1tys w wariancie dostarczenia elementow do malowania zdemontowanych. Warszawa i okolice. W kazdym miescie mose byc troche inaczej. Ostatnio chyba kali w Szczecinie bedzie ogarnial za 1200

hubert21
08-03-15, 22:48
ok, dzięki w takim razie muszę dokładnie wszystko posprawdzać a przede wszystkim sprawdzić rachunki za prąd :P

sstanley1
09-03-15, 08:16
Panowie czy seryjne felgi 17 od EP3 type r podejda do ufo? Ma ktos jakies doswiadczenia z montazem?

P.s. hubert21 moglbys pokazac jakie dokladnie kupiles zarowki do podsufitki ( przod i tył) sam chcialbym zmienic oswietlenie wnetrza na led bo jest duzo ładniejsze i jasniejsze. Dzieki.

filipfm
09-03-15, 09:26
Panowie czy seryjne felgi 17 od EP3 type r podejda do ufo? Ma ktos jakies doswiadczenia z montazem?

Nie ma zdanych problemow.

agrttc
09-03-15, 09:37
P.s. hubert21 moglbys pokazac jakie dokladnie kupiles zarowki do podsufitki ( przod i tył) sam chcialbym zmienic oswietlenie wnetrza na led bo jest duzo ładniejsze i jasniejsze. Dzieki.

no np. takie:

http:// http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Honda-Civic-VIII-Zestaw-MAX-Oswietlenie-wnetrza-LED/614:

hubert21
09-03-15, 19:57
takie są ok :)

Jacek65
09-03-15, 20:58
Znalazlem w serwisówce "wskaźnik automatycznego napinacza paska napędowego".Niby ma się znajdować w standartowym przedziale.Jak nie jest to niby trzeba pasek wymienić.Tylko na rysunku trudno się połapać i nie wiem czy ten wskaźnik widać i jak wyglada.Może ktoś wie o co tu chodzi?:)

szczepar
09-03-15, 22:01
Znalazlem w serwisówce "wskaźnik automatycznego napinacza paska napędowego".Niby ma się znajdować w standartowym przedziale.Jak nie jest to niby trzeba pasek wymienić.Tylko na rysunku trudno się połapać i nie wiem czy ten wskaźnik widać i jak wyglada.Może ktoś wie o co tu chodzi?:)

Widać :)
Jednym z jego elementów jest obudowa silnika z znaczkami, a drugi to sam napinacz (a dokładniej to jakiś jego element)
Znajdź napinacz - to znajdziesz wskaźnik :)

Jak będziesz mieć problemy to jak nie zapomnę to mogę zrobić zdjęcie w wolnej chwili (ale to na wyraźne życzenie, i nie wcześniej jak w sobotę) :P
Dziś się już naoglądałem komory silnika, i nie chce mi się tam przed sobotą zaglądać. :)

futureshock
09-03-15, 23:47
Ktoś ostatnio na forum wrzucił link do nakładek brembo na allegro i mam pytanie, bo sa głównie dwie wersje jedna za 48zł, druga za niecałe 100, i teraz pytanie, czym sie roznia poza cena:

http://allegro.pl/nakladki-brembo-4-sztuki-3d-zaciski-hamulce-hit-i5161052296.html

http://allegro.pl/nakladki-3d-na-hamulce-zaciski-hamulcowe-brembo-i5140352292.html

? :)

Winni
09-03-15, 23:56
Po co ci takie coś? Do gaci sobie nadmuchanego podłużnego balona chyba też nie wsadzasz co? :p

butler.gdansk
10-03-15, 05:56
Jak się za duże gacie zakłada (felgi) to trzeba sobie tą pustą przestrzeń czymś wypełnić. Mi się podoba :D

slayer
10-03-15, 10:08
Czy ktoś demontował w ufolu przedliftowym błotnik/nadkole, ze zdjęć używanych elementów widać że są tam 3 śruby ? Czy to jest do wykonania samemu w garażu ? jakie narzędzia będą potrzebne i od czego zacząć demontaż?

irecki26
10-03-15, 10:27
Wiosenna promocja w Hondzie- może kogoś zainteresuje....
http://www.honda.pl/cars/new/crv-2014/offers/wiosenna-promocja-serwisowa.html

Tak przy okazji to jakie świece ida do benzyny 1.8 - bede regulował zawory przy 100ty więc chyba nalezałoby i świeczki wymienic? Które polecacie:
DENSO SKJ20DR-M11S czy NGK IZFR6K - 11SI ?

jockow
10-03-15, 14:17
Wiosenna promocja w Hondzie- może kogoś zainteresuje....
http://www.honda.pl/cars/new/crv-2014/offers/wiosenna-promocja-serwisowa.html

Tak przy okazji to jakie świece ida do benzyny 1.8 - bede regulował zawory przy 100ty więc chyba nalezałoby i świeczki wymienic? Które polecacie:
Oryginalnie w naszych sedanach są Denso a w HB NGK.

Saawrel
10-03-15, 14:39
Ktoś ostatnio na forum wrzucił link do nakładek brembo na allegro i mam pytanie, bo sa głównie dwie wersje jedna za 48zł, druga za niecałe 100, i teraz pytanie, czym sie roznia poza cena:

http://allegro.pl/nakladki-brembo-4-sztuki-3d-zaciski-hamulce-hit-i5161052296.html

http://allegro.pl/nakladki-3d-na-hamulce-zaciski-hamulcowe-brembo-i5140352292.html

? :)

Ja bym brał te drugie bo jak dwa razy droższe to muszą dwa razy skracać drogę hamowania i koleś napisał, że mają ABS to będziesz miał podwójny!!

filipfm
10-03-15, 14:56
Ja bym brał te drugie bo jak dwa razy droższe to muszą dwa razy skracać drogę hamowania i koleś napisał, że mają ABS to będziesz miał podwójny!!

Jak wezmie zolte to bedzie mial ceramiczne hamulce :D i imitacja doprowadzenia oleju tez fajna sprawa ;) hamulce nie beda imitowac piszczenia :D

A tak bardziej serio, styling stylingiem i wielu z nas modyfikuje auta i grunt, ze sie podobaja wlascicielowi, ale to troche taki sticker tuning ;) do kompletu z naklejkami Type R na 1.4 czy M Power na bmw 316 ;)

irecki26
10-03-15, 15:12
Jacek ale denso o tym oznaczeniu co podałem? Z resztą jest jakaś róznica które, przecież silniki te same..............

kusiu
10-03-15, 15:41
Witam, ile średnio kosztuję sprawdzenie luzu zaworowego oraz jego ustawienie jeśli będzie konieczne w CIVICU 8 GEN? :) każdy mechanik sobie z nim poradzi bez problemu? Bo mam już troszkę ponad 100 tys. przejechane i się zastanawiam czy robić :)

zyga502
10-03-15, 15:45

ja założyłem te NGK

Jacek65
10-03-15, 17:21
Widać :)
Jednym z jego elementów jest obudowa silnika z znaczkami, a drugi to sam napinacz (a dokładniej to jakiś jego element)
Znajdź napinacz - to znajdziesz wskaźnik :)

Jak będziesz mieć problemy to jak nie zapomnę to mogę zrobić zdjęcie w wolnej chwili (ale to na wyraźne życzenie, i nie wcześniej jak w sobotę) :P
Dziś się już naoglądałem komory silnika, i nie chce mi się tam przed sobotą zaglądać. :)

Tak niby wynika z rysunku i opisu,ale gdzie tego znaczka szukać?Wynika że to chyba gdzieś pod paskiem,ale znów jak tam zajrzeć?Miałem dzisiaj poszukać ale zapomniałem:o.

Do zyga502 :NGK też są dobre i się nadają.Ale mają mniejszą "żywotność" i zatem raczej nie są irydowe.Więc pewnie i tańsze.Ja jednak jak bedę wymieniał to kupię Denso.:p.Choć jeszcze trochę czasu mi zostało do wymiany.Ciekawe też czym się rożnią swiece Denso SKJ20DR-M11 od SKJ20DR-M11S.:rolleyes:

irecki26
10-03-15, 18:35
Tak niby wynika z rysunku i opisu,ale gdzie tego znaczka szukać?Wynika że to chyba gdzieś pod paskiem,ale znów jak tam zajrzeć?Miałem dzisiaj poszukać ale zapomniałem:o.

Do zyga502 :NGK też są dobre i się nadają.Ale mają mniejszą "żywotność" i zatem raczej nie są irydowe.Więc pewnie i tańsze.Ja jednak jak bedę wymieniał to kupię Denso.:p.Choć jeszcze trochę czasu mi zostało do wymiany.Ciekawe też czym się rożnią swiece Denso SKJ20DR-M11 od SKJ20DR-M11S.:rolleyes:

NGK sa irydowe..

Szymon_Mr
10-03-15, 20:27
Odkąd mam moją Hondę jest problem z zamkiem w drzwiach, nie mogę przekręcić kluczykiem w lewo "na zamknij". W prawo "na otwórz" działa. Miał ktoś już taki problem i czy jest możliwość jakoś to naprawić nie licząc wymiany wkładki? Smarowanie i próba rozruszania nic nie daje....

jockow
10-03-15, 20:50
Jacek ale denso o tym oznaczeniu co podałem? Z resztą jest jakaś róznica które, przecież silniki te same..............

Irek tak jak napisałeś DENSO SKJ20DR-M11S to są świece fabrycznie montowane w sedanie irydowe przewidziane na 100 tyś km, NGK też są irydowe więc wybór należy do Ciebie.

Jacek65
10-03-15, 20:51
NGK sa irydowe..

To by się zgadzało.Obejrzałem ceny.Różnica to dosłownie kilka złotych.Ciekawe tylko czemu NGK są dedykowane do hatchbacka a Denso do sedana.Przecież to te same silniki.Może ktoś wie?:) Co do Denso to znalazłem ofertę tych świec ale bez literki"S" na końcu.Co ta literka oznacza,niestety nie znalazłem.

Winni
10-03-15, 21:17
Mam teraz Denso Tough VK20 w moim 1.8 i wszystko hula, silnik chodzi bardzo dobrze :)

shinoda
11-03-15, 09:51
silnik 2.2 iCTDI.

problem - uszczelka pod wtryskiem. (wali ropą w kabinie jesli wlacze nawiew + cykanie z okolic wtrysku)
problem zasadniczy - wyjecie wtrysku
problem zasadniczy w istocie - odkrecenie srubki M6, ktora przytrzymuje ten wtrysk - ta srubka nie daje sie odkrecic.

ktos mial taki problem i jak to sie skonczylo?
u mnie wszyscy rozkladaja rece, boja sie to ruszac bo jak sie rozpieprzy ta srubka to bedzie rzezba.
spec od wyciagania wtryskow powiedzial ze chetnie wyjmie wtrysk jak odkrecimy mu te srubke...

dalem to teraz do innego zakladu - chetni do pomocy sa... zoabczymy co sie stanie (moze odkreca srubke?:P ) - jak bede mial pecha to sie skonczy na wymianie glowicy chyba... (jak beda rozwiercac srubke i cos spier...)
ku*wa... kto daje takie srubki w tym miejscu... takie dlugie i slabe (pewnie lepsze byłoby zapewne pytanie: kto ją tak dociągnal... - tam wystarczy 5Nm...wg serwisowki)

ktos przerobil temat i ma jakies ciekawe wnioski do podzielenia sie?

djasion
11-03-15, 11:06
Panowie, jakie jest numer OEM chłodnicy wody do sedana 1.8 z 2006 roku?
Znalazłem dwa: 19010RSAG01 i 19010RNAJ51 i nie mam pojęcia który jest poprawny.
Wersja z klimatyzacją.

kobert
11-03-15, 12:16

a w 1.4 troche takich i troche takich. 4ngk a 4denso:)

shinoda
11-03-15, 12:37
sprawa z wtryskiem nieaktualna. sruba odkrecona, wtrysk wyjety. uff

elmo141
11-03-15, 14:29
Odkąd mam moją Hondę jest problem z zamkiem w drzwiach, nie mogę przekręcić kluczykiem w lewo "na zamknij". W prawo "na otwórz" działa. Miał ktoś już taki problem i czy jest możliwość jakoś to naprawić nie licząc wymiany wkładki? Smarowanie i próba rozruszania nic nie daje....

A ktoś ci tego zamka nie uszkodził? może próba włamania była? bo u mnie po próbie włamania zamek działał ale właśnie z oporami.

Witam, ile średnio kosztuję sprawdzenie luzu zaworowego oraz jego ustawienie jeśli będzie konieczne w CIVICU 8 GEN? :) każdy mechanik sobie z nim poradzi bez problemu? Bo mam już troszkę ponad 100 tys. przejechane i się zastanawiam czy robić :)

Robić robić. ustawienie u mnie w 1.8 kosztowało (razem pewnie ze sprawdzeniem) ok. 120 zł, w nieautoryzowanym serwisie. Z tego co wiem, to lepiej uderzyć do warsztatu, który się na tym zna (na hondzie dokładnie)

lukpaw
11-03-15, 14:48
Jakie części powinienem kupić w celu wymiany oleju (rocznik 2009.XII), przebieg 60 tys. km:
- filtr powietrza
- filtr oleju
- podkładka pod korek oleju
- olej
- filtr przeciwpyłkowy
- czy o czymś jeszcze zapomniałem?

Kasio
11-03-15, 14:56
do wymiany oleju nie potrzebujesz filtra powietrza i przeciwpylkowego

lukpaw
11-03-15, 14:59
Chodzi o to, że elementy te wymieniałem rok temu. Więc uznałem, że zrobię to przy okazji wymiany oleju (komplet).
Czy o wszystkim pomyślałem?

Kasio
11-03-15, 15:01
tak,więcej nic nie potrzebujesz