PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie, szybka odpowiedź vol.2

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37

Nikelajer
26-11-14, 19:58
A gdzie jest w sumie antena w civicu? Bo zawsze się zastanawiam a później zapominam poszukać ;)

kebab666
26-11-14, 20:04
A gdzie jest w sumie antena w civicu? Bo zawsze się zastanawiam a później zapominam poszukać ;)

Na tylnej szybie tam gdzie druty od ogrzewania :)

Nikelajer
26-11-14, 20:21
Dzięki. Przypatrzę się jak będę przy aucie bo ni cholery nie kojarzę gdzie to tam może być

Pelasek
26-11-14, 20:47
a funkcję AF masz aktywną?Kolejna sprawa to czy masz antenę ok?
pzdr

Nie jestem pewny. A jak włączyć ?

Antena wydaje się ok, bo Eske potrafi łapać dużo dalej po wyjechaniu za Rzeszów niż stare auto, które nie miało problemów z podstawowymi stacjami.

Koma
27-11-14, 10:58
Dalem wlasnie do warsztatu w belgii civic VIII. Wymiana amortyzatorow przod. Chlopaki mi powiedzeli, ze musieli wycinac "laczniki" i zamowili nowe bo byly tak skorodowane. Cena jednego 50 euro.
Moze mi ktos wyjasnic co to za laczniki i czy ma to sens co mowia?

bydz
27-11-14, 12:53
Koledzy,
Zna ktos może ta Hondę??
http://otomoto.pl/honda-civic-type-s-lift-C33987022.html

MarioP
27-11-14, 13:19
Witam koledzy szybkie pytanie mam luz na wahaczu ale nie na tylnej tulei wahacza i nie na sworzniu tylko z przodu co się mocuje wahacz w sklepie nie mogą znaleźć tego elementu jak się nazywa ten element co się przykręca do niego wahacz i czy samą tą tuleję można kupić, poradzicie ewentualnie gdzie to można zamówić. Civic 2006 ufo 2.2-ictdi

Hayabusa
27-11-14, 13:58
Auto ma dołożone ksenony. Zobacz na kokpit, jest pokrętło od regulacji reflektorów.

piter7766
27-11-14, 15:37
Wymiana amortyzatorow przod. Chlopaki mi powiedzeli, ze musieli wycinac "laczniki" i zamowili nowe bo byly tak skorodowane. Cena jednego 50 euro.
Moze mi ktos wyjasnic co to za laczniki i czy ma to sens co mowia?

Chodzi o łączniki stabilizatora,w Twoim civicu są mocowane z jednej strony do drążka stabilizatora ,a z drugiej do amortyzatora.Więc żeby zdemontować amortyzator trzeba odkręcić łącznik,a te jak piszesz często korodują utrudniając bądź uniemożliwiając ich odkręcenie.Wtedy szybko i sprawnie usuwa je się za pomocą szlifierki. Myślę że dosyć jasno Ci wytłumaczyłem :)

Witam koledzy szybkie pytanie mam luz na wahaczu ale nie na tylnej tulei wahacza i nie na sworzniu tylko z przodu co się mocuje wahacz w sklepie nie mogą znaleźć tego elementu jak się nazywa ten element co się przykręca do niego wahacz i czy samą tą tuleję można kupić, poradzicie ewentualnie gdzie to można zamówić. Civic 2006 ufo 2.2-ictdi

MEMBER ASSY., R. SIDE 50280-SMG-E02 / MEMBER ASSY., L. SIDE 50285-SMG-E02 ,a tutaj sama tulejka --> http://metgum.com/p44078922-sajlentblok-perednego-rychaga.html

http://www.amazon.com/50285Smge01-Front-Bushing-Honda-Febest/dp/B00DM9SOAO

bydz
27-11-14, 17:40
Auto ma dołożone ksenony. Zobacz na kokpit, jest pokrętło od regulacji reflektorów.

Czyli to dyskwalifikuje auto?

filipfm
27-11-14, 17:47
Czyli to dyskwalifikuje auto?

Jezeli sa ksenony to potencjalnie* dyskwalifikuje na przegladzie rejestracyjnym bo ksenon powinien miec samopoziomowanie.
Ale generalnie jako odstepstwo od normy powinno spowodowac, ze czujniej poogladasz przod tego auta pod katem dawnych przygod.

* w zaleznosci od wnikliwosci diagnosty

MarioP
27-11-14, 17:53
MEMBER ASSY., R. SIDE 50280-SMG-E02 / MEMBER ASSY., L. SIDE 50285-SMG-E02 ,a tutaj sama tulejka --> http://metgum.com/p44078922-sajlentblok-perednego-rychaga.html

http://www.amazon.com/50285Smge01-Front-Bushing-Honda-Febest/dp/B00DM9SOAO[/QUOTE]

a jest gdzieś dostepny element u nas w Polsce ??

artax
27-11-14, 22:26
Koledzy,
Zna ktos może ta Hondę??
http://otomoto.pl/honda-civic-type-s-lift-C33987022.html
Zapytaj o te dokladane ksenony i ksiązkę serwisową lub cos co w 100%potwierdzi przebieg.Ja na Niemcy trochę mało...
pzdr
p.s.Jak na wersję z 2,2 to cena trochę niska.

uniu1
27-11-14, 23:37
Osłona mocowania tylnego lewego kierunku ewidentnie ma połamane mocowania- Ktoś demontował tylny zderzak

bydz
28-11-14, 11:15
Tylny zderzak był wymieniany to mi kupujący potwierdził, potwierdził tez mozliwośc stawienia sie w ASO w łodzi w Hondzie...

MarioP
28-11-14, 15:37
Szybkie pytanko ściagnełem instrukcje serwisową ze strony ale nie mogę jej odpalić czym to otwieracie jakim programem,

filipfm
28-11-14, 15:42
Szybkie pytanko ściagnełem instrukcje serwisową ze strony ale nie mogę jej odpalić czym to otwieracie jakim programem,

Zamontowac obraz jako wirtualny napęd np z uzyciem darmowego daemon tools. wtedy bedziesz widzial zawartosc plyty i plik exe ktory uruchamia maual

butler.gdansk
28-11-14, 15:44
To obraz płyty. Najlepiej użyć narzędzia do emulacji napędów np. Daemon Tools (uważaj w trakcie instalacji by innych programów nie zainstalować), a później otwórz HONDAESM.HTML za pomocą Internet Exploler'a :)

Kasio
28-11-14, 18:53
Niedawno zaktualizowałem IE i skrypt HONDAESM.HTML zawiesza sie w IE
wersja IE 11.0.9600.17420
wersja aktualizacji 11.0.14 (KB3003057)

Edit: i sie wyjaśniło IE 11 poprostu jest spier...... M$ pracuje nad poprawka ale cos im to nie idzie za dobrze.

sanvean
29-11-14, 09:00
Witam dziś rano przy temperaturze -5 pojawiły się pierwsze problemy z odpaleniem , już nie odpalił od kopa tylko musiałem go dłużej kręcić żeby odpalił. Autko jest z 2008 roku czyli akumulator będzie już na wyczerpaniu i moje pytanie czy ten akumulator będzie dobry ?
http://allegro.pl/akumulator-12v-45ah-centra-futura-ca456-jaworzno-i4826246570.html

Lokatyy
01-12-14, 15:16
Musiałem odłączyć akumulator w Hondzie. Po podłączeniu działa otwieranie i zamykanie drzwi, tylko światła kierunkowskazów nie mrygają. Jak to naprawić?

elminsterr
02-12-14, 07:19
Koledzy jaki typ żarówki stosowany jest jako światło długie w VIII (wersja bez HID)? A drugie pytanko czy ta 4 stopniowa regulacja wysokości świateł dotyczy tylko długich, czy też świateł mijania?

Kasio
02-12-14, 08:10
Tu jest bardzo ciekawa strona na pewno Ci sie przyda TRAFO-Honda (http://www.trafo.za.pl/honda/) zerknij do działu "Eksploatacja"

lozik
02-12-14, 09:35
Panowie, od kilku dni mam problem ze swoim Civikiem 1.8. Ruszając z miejsca przy samym końcu puszczania sprzęgła czuć wyraźne drgania na pedałach i na budzie auta. Problem występuje tylko na 1 biegu, raz zdarzyło się na 2. Nie ma znaczenia czy gazu dodaję delikatnie czy mocniej, zawsze na końcu puszczania sprzęgła czuć wibracje. Nie ma żadnych problemów przy dalszej jeździe, auto zawsze przyspiesza od razu, wyższe biegi wskakują bez problemów. Auto ma 170kkm i od pewnego czasu wyczuwałem drgania silnika/budy ale przy mocniejszym dodaniu gazu lub przytrzymaniu sprzęgła problem znikał, teraz już występuje zawsze na "górze".

Kasio
02-12-14, 10:08
hmm może poduszki pod silnikiem,przy niskich obrotach silnik bardziej sie "telepie",tarcza sprzęgła raczej odpada ,ale sprawdz na "półsprzegle" czy mocno sie slizga

lozik
02-12-14, 12:10
przy normalnej jeździe nie ślizga się, zawsze przyspiesza i nie podbija obrotów. Co masz na myśli mówiąc o półsprzęgle?

edit: pooglądałem kilka filmów na YT i całkiem możliwe, że to wina poduszki silnika. Kiedyś razem z TRAFO nasłuchiwaliśmy dziwnego dźwięku z okolic kolektora wydechowego i doczytałem, że wszystkie te odgłosy mogą pochodzić właśnie od wybitej poduszki silnika z tej prawej strony silnika (pasażera). Ktoś może potwierdzić, że jest taka szansa?
Dzięki

agrttc
02-12-14, 13:31
Mam taki sam problem, też podejrzewałem poduszkę silnika ale magicy z Morawicy stwierdzili że jest dobra. Akurat jak na złość jak byłem u nich to nic nie szarpało... Sprzęgło też stwierdzili że dobre.

lozik
02-12-14, 14:38
Na filmiku poniżej gość symuluje dźwięk który u mnie pojawia się np. przy powolnym ruszaniu pod górkę. On naprawił to wymieniając właśnie poduszkę. Pokrywałoby się to ze wszystkimi ostatnimi problemami czyli stuki z przodu na nierównościach, i drgania na pedale. Mechanik na tulejach nie wykrył luzów więc liczę, że to jednak poduszka i po wymianie wszystko ustąpi. Najpierw muszę podjechać właśnie do Morawicy albo Kokotowa, żeby się upewnić, chociaż zastanawiam się czy to trudna naprawa i czy niezbędna jest wizyta aż u nich, czy zlecić to znajomemu mechanikowi, jak myślicie?
https://www.youtube.com/watch?v=Y3Q1RgrydVE

Kasio
02-12-14, 15:08
............. Co masz na myśli mówiąc o półsprzęgle?............

Nigdy nie słyszałeś o półsprzęgle (http://www.magazynauto.pl/porady/eksploatacja/10-najczestszych-bledow-kierowcow-zdjecie,iId,1071325,iAId,75819) ?

djasion
02-12-14, 15:23
U siebie (FD7) zauważyłem (znów) podobne stukanie, z tym że występuje ono tylko podczas ruszania ze skręconymi kołami lub przy pierwszym zakręcie (lub dwóch zakrętach) podczas mrozów. Jak jest powyżej zera, to jest cisza. Jakiś pomysł?

lozik
02-12-14, 17:38
Nigdy nie słyszałeś o półsprzęgle (http://www.magazynauto.pl/porady/eksploatacja/10-najczestszych-bledow-kierowcow-zdjecie,iId,1071325,iAId,75819) ?
Bez przesady, chodziło mi o sposób w jaki radziłeś żebym sprawdził :) Generalnie uślizgiwania się sprzęgła w zasadzie w ogóle nie czuję.

borys003
02-12-14, 21:46
Jakie mocniejsze żarówi założyć do wstecznego, aby nie przesadzic a było jaśniej? Wydaje się mi, że moje coś kiepsko świecą. Wg TRAFO ( co prawda ma HB, a ja sedana ) pasuje W16W 18W.
Ma ktoś coś sprawdzonego do polecenia?

Saawrel
02-12-14, 21:59
Przesadzić z czym? Z bezpiecznikiem? ja wsadziłem LED zamiast zwykłych więc mam nadzieje że nic nie przepali.

Ja ma dwie takie wsadzone (jako że HB ma dwie żarówki w klapie do wstecznego) http://www.ebay.co.uk/itm/W5W-W16W-501-T10-T15-HIGH-POWER-CREE-XBD-LED-BULB-50W-/121310459293?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&var=&hash=item1c3eaab59d

To jest dopiero żarówka, przedtem w kamerce w nocy to przy standardowych nic nie było widać a teraz jest jasność jak powinna być od początku. Weszły co prawda na styk dosłownie bo są znacznie dłuższe od standardowych.

borys003
02-12-14, 22:03
Przesadzić z mocą i razić przy cofaniu :) Będę poszukiwać w takim razie na allegro.
Rozumiem, że standardwych szklanych mocniejszych nie ma?

kobert
02-12-14, 22:34
zwykla mocniejsza nawet jesli znajdziesz to nie radze,mozesz klosz przypalic

Saawrel
02-12-14, 23:00
chyba troszkę przesadzacie w tych kwestiach. Ile się jeździ na wstecznym aby coś miało wypalić klosz?? Wrzucasz wsteczny, cofasz kilka lub kilkanaście metrów i tyle jazdy nawet nie zdąży się zagrzać, nie mówiąc już o wypalaniu klosza!!

Cetna Type S
03-12-14, 11:06
Jak wygląda sprawa z mieszkiem dźwigni zmiany biegów takim jak w Type R? Coś tam trzeba zmieniać żeby go umocować? Czy po prostu nachodzi na tą plastikową "kulkę"? :)

Saawrel
03-12-14, 12:45
Wchodzi pod spód, najlepiej jakby był z jakiegoś ciękiej skury. Przed wsadzeniem z powrotem pokrywy proponuje rozszerzyć nieco bolce mocujące, aby dobrze trzymały.

Ściągasz srebrny plastik, odkręcasz gałkę zamiany biegów, wsadzasz mieszek dociskasz go z powrotem pokrywą i nakręcasz gałkę na swoje miejsce. 5 min max to zajmuje.

Cetna Type S
03-12-14, 13:32
Stokrotne dzięki Saawrel :)

godles1991
03-12-14, 14:01
Panowie, takie pytanko,

Zrobiłem test zegarów, z tego poradnika : https://www.youtube.com/watch?v=eHCwqrOyPJA wyskoczyło mi ERROR 2, więc postanowiłem usunąć błędy metodą bez HDSa, czyli z tego poradnika: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2444358.html no i tu pojawia się problem, klikając na (i) powinno mi przeskakiwac po bledach, a u mnie po prostu cos miga ;D i klikając 10s nie miga, znika, ale pojawia się kolejne z kolejnym nr np: Pxxx51, znika na Pxxx52, i ten następny tez miga... .. Może ktoś podpowiedzieć co wykonuje źle, ewentualnie mogę nakręcić filmik aby zobrazować problem..

Kasio
03-12-14, 18:11
sprawdzałeś w Instrukcji serwisowej do Civica 8 gen. PL!!! (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?10037-Instrukcja-serwisowa-do-Civica-8-gen-PL!!!) ?

Yak
03-12-14, 19:40
Przesadzić z czym? Z bezpiecznikiem? ja wsadziłem LED zamiast zwykłych więc mam nadzieje że nic nie przepali.

Ja ma dwie takie wsadzone (jako że HB ma dwie żarówki w klapie do wstecznego) http://www.ebay.co.uk/itm/W5W-W16W-501-T10-T15-HIGH-POWER-CREE-XBD-LED-BULB-50W-/121310459293?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&var=&hash=item1c3eaab59d

To jest dopiero żarówka, przedtem w kamerce w nocy to przy standardowych nic nie było widać a teraz jest jasność jak powinna być od początku. Weszły co prawda na styk dosłownie bo są znacznie dłuższe od standardowych.

Powiem szczerze że również posiadam te ledy i jakoś nie powalają mnie jakością... o topienie się klosza można być spokojnym, nic takiego nie ma miejsca...

Saawrel
03-12-14, 21:24
Ale w porównaniu do tego co jest orginalnie to przyznasz, że różnica jest spora. Nie ma się cudów spodziewać po małych LED-ach ale zawsze to poprawa jest, znaczna moim zdaniem.

kobert
03-12-14, 23:45
chyba troszkę przesadzacie w tych kwestiach. Ile się jeździ na wstecznym aby coś miało wypalić klosz?? Wrzucasz wsteczny, cofasz kilka lub kilkanaście metrów i tyle jazdy nawet nie zdąży się zagrzać, nie mówiąc już o wypalaniu klosza!!

pamietam jak do volva kiedys zalozylem mocniejsza i wypalilem kolko na kloszu :) oczywiscie nie byl to wsteczny,no i lepek tez troszke wiekszy zalozylem ale nie bralem nawet pod uwage ze cos sie wypali bo zarowka sobie weszla bez problemu :) wsteczny faktycznie wlacza sie na krotko ale jak sloneczko latem pomoze... :) nie mowie oczywiscie o ledach bo one pewnie sa zimne. W motocyklu kiedys tez przypalilem klosz mocniejsza :)

blazer50
04-12-14, 08:43
Koledzy, krótkie pytanie. Będę musiał wymienić akumulator. Czy w wyniku odłączenia i wyjęcia starego akumulatora mogę spodziewać się jakichś problemów, typu rozkodowanie / zresetowanie się niektórych urządzeń (typu radio, itp.)?

Grzesiek_P
04-12-14, 09:11
Tak wszystko sie skasuje, radio, zegarek tyle

Kasio
04-12-14, 09:20
blazer50 jak nie chcesz ustawiać wszystkiego od nowa zajedź do byle jakiego warsztatu i powiedz nie Ci podłączy drugi aku na czas wymiany,kosz 20-30pln i nic Ci sie nie pokasuje

irecki26
04-12-14, 10:23
nie przesadzajmy, ustawienie zegarka i radia nie jest chyba powodem żeby jechać na wymianę aku do warsztatu :)

szczepar
04-12-14, 10:59
Ja aku zmieniałem pod sklepem gdzie kupowałem akumulator , bo nie chciało mi się nawet tracić czasu na odwożenie starego a kaucji 50 PLN płacić za parę kilo złomu tym bardziej :P
Jechanie jeszcze do warsztatu aby nie skasowało mi się radio i zegarek - to już lans na całego ;)
Choć w sumie ja mam Biedną wersję tzn Komfort ;P wiec tam wiele nie ma do ustawiania. :D

wirtold
04-12-14, 11:11
Wiele razy odłączałem akumulator i nigdy nie skasowały mi się ustawienia radia...

Kasio
04-12-14, 12:17
może blazer50 ma navi to już inna bajka.. i jego sprawa czy pojedzie do warsztatu czy wymieni pod sklepem ,pyta to wypadało by doradzić.

buri
04-12-14, 12:24
może blazer50 ma navi to już inna bajka.. i jego sprawa czy pojedzie do warsztatu czy wymieni pod sklepem ,pyta to wypadało by doradzić.

akurat jesli ma wersje z navi to sprawa jest prostsza bo wszystko ustawi sie samo, znaczy zegarek, bo reszta pozostaje w pamieci

marcin001984
04-12-14, 12:25
Nie mam NAVI i jedyne co trzeba ustawić po odłączeniu akumulatora to godzina. Bez jaj z tym płaceniem 30zł...

blazer50
04-12-14, 12:58

Na szczęście nie mam navi ;)
Dzięki Panowie za wszystkie odpowiedzi.

borys003
05-12-14, 06:55
Szybkie pytanie, bo akumulator zaczyna robić po nocce chły chły:)
Przebadany pokazuje napięcie - 12,39, napiecie rozrusznika 9,67, napiecie ładowania 14,46.
Wartość z tabliczki 330A, a zmierzona tylko 246A. Nie pali od strzała tylko ma to lekkie opóźnienie 1-2 s ( od czasu jak kupiłem auto ). Podpięty pod prostownik 2-3 razy i bez zmian. Wymiana czy coś po stronie auta?

Silent
05-12-14, 07:37
Moim zdaniem juz czas na wymianę. Czym mierzyles ze ma 246A prądu rozruchowego?

Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka

borys003
05-12-14, 08:03
Mieli jakieś urządzenia do pomiarów z wydrukiem.
Wydruk z ich urzadzenia:
http://borys003.w.interii.pl/wydruki.JPG

A zjawisko nagrzanego kluczyka może oznaczać uszkodzony rozrusznik i co za tym idzie słabszy start? Parę razy w wakacje był bardzo gorący, teraz ustąpiło.

Silent
05-12-14, 09:29
Co do kluczyka to nie wiem, niech ktoś inny się wypowie ale z tego co mi wiadomo to napięcie przy rozruchu nie może spaść poniżej 10V a Ty masz 9,67V czyli jak przyjdą mrozy będzie problem u Ciebie z odpaleniem.

donelvis
05-12-14, 11:35
U mnie też kluczyk jest ciepły po wyjąciu ze stacyjki. Czy to jest normalna sprawa?

fireman1014
05-12-14, 11:43
[QUOTE=
A zjawisko nagrzanego kluczyka może oznaczać uszkodzony rozrusznik i co za tym idzie słabszy start? Parę razy w wakacje był bardzo gorący, teraz ustąpiło.[/QUOTE]

Panowie, co ma rozgrzany kluczyk do rozrusznika, przecież prąd płynący przez rozrusznik nie idzie przez kluczyk. Jakby tak było to byśmy wyjmowali kluczyk rozgrzany do białości. To że grzeje się kluczyk to jest jakieś zwarcie w stacyjce, które zabiera jakiś tam procent energii z akumulatora i obniża tym samym napięcie prądu. Kluczyk tylko inicjuje podłączenie zasilania do rozrusznika i tam jest obciążenie max 1-2 A. A swoją drogą grzejący się kluczyk mnie sugerowałby natychmiastowe zajęcie się stacyjką. Jako, że jestem strażakiem to wiem, że samochody płoną szybciej niż jeżdzą:(

donelvis
05-12-14, 12:33
(...) A swoją drogą grzejący się kluczyk mnie sugerowałby natychmiastowe zajęcie się stacyjką. Jako, że jestem strażakiem to wiem, że samochody płoną szybciej niż jeżdzą:(

ale co mogę zrobić? rozbierać stacyjkę czy coś wcześniej można jakoś ustalić?
kluczyk po wyjęciu nie jest gorący tylko bardzo delikatnie ciepły.

fireman1014
05-12-14, 15:38
Zaraz, zaraz kolego, myślałem, że już po próbie uruchomienia silnika kluczyk jest ciepły, gorący. Ustalmy więc po jakim czasie robi się ciepły, bo jak po np. godzinnej jeździe, to może nagrzewa się od .... działającego ogrzewania:) a nie od jakiegoś zwarcia. Może aby było bez kosztów elektryka, zdemontuj osłonę pod kierownicą i w ten sposób ustal co i gdzie się grzeje. Może niepotrzebnie Cię zestresowałem.

donelvis
05-12-14, 18:45
Zaraz, zaraz kolego, myślałem, że już po próbie uruchomienia silnika kluczyk jest ciepły, gorący. Ustalmy więc po jakim czasie robi się ciepły, bo jak po np. godzinnej jeździe, to może nagrzewa się od .... działającego ogrzewania:) a nie od jakiegoś zwarcia. Może aby było bez kosztów elektryka, zdemontuj osłonę pod kierownicą i w ten sposób ustal co i gdzie się grzeje. Może niepotrzebnie Cię zestresowałem.

grot kluczyka nagrzewał się lekko w lecie. dziś sprawdziłem i po jeździe jest zimny:) uff :)

kobert
05-12-14, 20:04
rozrusznik ma na stale grubym kablem doprowadzony prad,stacyjka podaje mu tylko prad do elektromagnesu zeby zamknac zwory ktore sie w nim zajnajduja i te zamkniete zwory podaja prad do rozrusznika z grubego kabla. Moim zdaniem nie niema opcji zeby od tego grzala sie stacyjka,no chyba ze by ktos chechłał w nieskonczonosc ten rozrusznik a silnik nie chcial zapalic

MarioP
07-12-14, 09:24
witam mam pytanko jakie wasze diesle mają ogrzewanie, mam wrażenie że u mnie jest kiepsko ostatnio miałem same benzyniaki i nawet w moim subaru jak nastawię ogrzewanie na 23 stopnie to w aucie po kilku minutach jest nie do wytrzymania z gorąca, kiedyś miałem civica diesla z 2004 roku z silnikiem isuzu i w nim też nie narzekałem na ogrzewanie,a w moim ufo po pierwsze widzę że sam silnik długo się nagrzewa z rana na zimnym jak te niemieckie "vsiowozy" a i ogrzewanie jak ostatnio temperatura z rana była mała to nawet na ustawieniu 26 stopni gorąco w aucie nie było, temperatura na wskaźniku lekko poniżej połowy anawiew nie dmucha gorącym powietrzem tylko ciepłym. Czy u was też tak jest czy to wina tego modelu, czy może mam problem z termostatem (do wymiany)?

shinoda
07-12-14, 09:47
Ufo diesel długo się nagrzewa generalnie. U mnie po 3-4 km. Czasem w zimie jak jadę spokojnie (nie krecę powyżej 2500obr) to do pracy (5,5 km) w ogóle nie zdąży mi się nagrać silnik, a co za tym idzie powietrze z nawiewow jest zimne.

O tym czy powinno lecieć gorące to się nie wypowiem bo rzadko nastawiam powyżej 20 i mam krótkie trasy.

Ale generalnie ictdi wymaga paru km ;) małe straty cieplne na silniku ;)

MarioP
07-12-14, 09:55
Ja generalnie robię dużo kilometrów i to że się słabo nagrzewa z rana to zauważyłem ale jak już się nagrzeje to powietrze powinno lecieć gorące tak przynajmniej mam w innych samochodach a tu temperatura na wyświetlaczu 24 stopnie i więcej a powietrze leci ciepłe (lekko ciepłe) ostatnio zrobiłem trasę 300 km i jadąc z kolegą też stwierdził że ogrzewanie jest kiepskie i nie wiem czy tak te modele diesla mają czy u mnie jest problem z termostatem bo jak termostat źle przepuszcza przy nagrzaniu to też tak się dzieje, jakby nagrzewnica nie otrzymywała dobrej temperatury wody z silnika.

donelvis
07-12-14, 10:30
MarioP pewnie masz termostat do wymiany

filipfm
07-12-14, 10:41
Ufo diesel długo się nagrzewa generalnie. U mnie po 3-4 km. Czasem w zimie jak jadę spokojnie (nie krecę powyżej 2500obr) to do pracy (5,5 km) w ogóle nie zdąży mi się nagrać silnik, a co za tym idzie powietrze z nawiewow jest zimne.

O tym czy powinno lecieć gorące to się nie wypowiem bo rzadko nastawiam powyżej 20 i mam krótkie trasy.

Ale generalnie ictdi wymaga paru km ;) małe straty cieplne na silniku ;)

W zimie nastawiaj temp na max, wtedy sie wlaczaja grzalki :)

shinoda
07-12-14, 10:43
Fakt. Rok temu i tym pamiętałem ;) dzięki za przypomnienie Filip :)

kebab666
07-12-14, 13:29
W zimie nastawiaj temp na max, wtedy sie wlaczaja grzalki :)

Mnie to właśnie zastanawiało :)
Ostatnio przy tych lekkich mrozach po odpaleniu silnika, na postoju włączałem klimę, nawiew na maxa, temp. na maxa i po 1-2 minutach już leci ciepłe powietrze a silnik zimny. Nie zdążyłem dojść ze skrobaczką do przedniej szyby a mrozik już roztopiony :)
Czy to właśnie włączały sie jakieś grzałki? Czy musi być włączona klima aby od razu leciało ciepłe powietrze?

filipfm
07-12-14, 14:19
Mnie to właśnie zastanawiało :)
Ostatnio przy tych lekkich mrozach po odpaleniu silnika, na postoju włączałem klimę, nawiew na maxa, temp. na maxa i po 1-2 minutach już leci ciepłe powietrze a silnik zimny. Nie zdążyłem dojść ze skrobaczką do przedniej szyby a mrozik już roztopiony :)
Czy to właśnie włączały sie jakieś grzałki? Czy musi być włączona klima aby od razu leciało ciepłe powietrze?

Grzalki w ufo sa tylko w 2.2. Benzyny nie maja, bo silnik sie szybko rozgrzewa. W sedanie zapewne jest podobnie, czyli z braku diesla nie ma grzalek w ogole ;)

kebab666
07-12-14, 14:28
Grzalki w ufo sa tylko w 2.2. Benzyny nie maja, bo silnik sie szybko rozgrzewa. W sedanie zapewne jest podobnie, czyli z braku diesla nie ma grzalek w ogole ;)

Więc to ciepłe powietrze leci z klimy?
Nie wierzę aby silnik tak szybko się rozgrzewał. :) Przy -5 stopni w 2 minuty na postoju :)

donelvis
07-12-14, 19:47
klima to raczej tylko może schładzać powietrze, a nie podgrzewać

Kasio
07-12-14, 20:16
dokładnie ,ale jak to jest ? gdy np. mam zaparowane szyby włączę nawiew bez klimy temp. MAX dużo to nie pomaga ,ta sama opcja tylko z włączoną klimą szybu suche w pare sekund więc wyglada na to że powietrze przelatuje przez uklad klimatuzacji a dokładniej osuszacz tak ?

kebab666
07-12-14, 22:40
Z klimy wylatuje suche powietrze więc wilgoć z szyb szybko znika nawet jak leci niezbyt ciepłe powietrze.
Nie wiem jak jest z klimą samochodową ale taka biurowa również ogrzewa powietrze i to do 26 stopni a może i więcej...
Jeśli na zewnątrz jest -5 a ustawisz na klimatroniku że ma być w aucie +15 to powietrze ma się ogrzać tak? Więc jakieś grzanie musi być :)

kobert
07-12-14, 22:51
w biurze klima grzeje na zasadzie odwroconego obiegu,w samochodach ponoc nic takiego niema. Juz kiedys temat poruszany i tyle wywnioskowalem
. Ja mam benzyne ale grzanie czasem moglo by byc lepsze. Ostatnio po przejechaniu kilkudziesieciu km,w samochodzi bylo cieplo normalnie,zostawilem go na jakies 15min i jak wrocilem wsiadlem a ze zmarzlem to wlaczylem grzanie,powietrze lecialo takie ledwie cieple mimo ze po powrocie czekajac na kogos siedzialem z 15min, nie mogl sie rozgrzac. Siedzialem na miejscu pasazera i czasem dalem mu reka przygazowe ale nie wiele to zmienialo. Jak sie jezdzi to grzeje mocno niema problemu,a na postoju nie daje rady a to jeszcze nie zima w koncu,mysle ze moze to jest spowodowane mniejszym silnikiem niz wasze,albo termostat juz nie chodzi tak jak powinien

kebab666
07-12-14, 23:32
U mnie w sedanie 1.8 po 2 minutach na postoju leci ciepłe. Po wyskrobaniu bocznych szyb przednia już jest "roztopiona". Chyba poświęcę trochę akumulatora i zrobię eksperyment na wyłączonym silniku :) Zobaczymy czy poleci ciepłe powietrze.

fireman1014
08-12-14, 00:17
dokładnie ,ale jak to jest ? gdy np. mam zaparowane szyby włączę nawiew bez klimy temp. MAX dużo to nie pomaga ,ta sama opcja tylko z włączoną klimą szybu suche w pare sekund więc wyglada na to że powietrze przelatuje przez uklad klimatuzacji a dokładniej osuszacz tak ?

Osuszacz klimatyzacji (taki mały aluminiowy cylinder koło chłodnicy klimatyzacji) służy do osuszania czynnika chłodzącego z wilgoci, jaka dostaje się do układu przez mikroszczeliny w układzie. Para wodna zawarta w powietrzu kabiny nie ma tam dostępu. A zaparowanie szyb znika przy włączonej klimatyzacji, dlatego ponieważ para wodna na skutek cyrkulacji powietrza w kabinie dociera do tzw. parownika (przeciwieństwo nagrzewnicy). Na tym parowniku (ponieważ ma on temperaturę ok. 2-3*C) para wodna skrapla się (dlatego przy działającej klimatyzacji kapie woda pod samochodem) a tym samym osusza się powietrze i nie ma co skraplać sie na szybach. Prościej nie potrafię tego wytłumaczyć.
Kolego Kebab666, jak wyłączysz silnik, to z czego poleci Ci ciepłe powietrze? Nawet jak silnik będzie nagrzany do 100*C to przy wyłączonym silniku i niepracujacej pompie wodnej powietrze z dmuchawy szybko tj. 2-3 minuty wystudzi płyn chłodniczy zawarty w nagrzewnicy ("nowy" gorący nie dopłynie - przecież pompa nie pracuje) i będzie dmuchało coraz zimniejszym powietrzem.
Teraz do kolegi Kobert,
Na postoju silnik rozgrzewa się ale bardzo powoli a to dlatego, że na postoju pracujący silnik zużywa ok. 0,5-0,7 l/h paliwa.
Spóbuj spalić w godzine taką ilość paliwa w dowolnym piecyku, to ile ciepła Ci się wytworzy? a do tego, w silniku część ciepła ucieka przez zawory wydechowe.
Latem, to na postoju włącza się nawet wentylator chłodnicy bo: a/ ogrzewanie masz wyłączone więc dmuchawa nie odbiera ciepła z nagrzewnicy, b/ ciepło na zewnątrz też nie odbiera ciepła z chłodnicy. Zimą chłodnica oddaje ciepło do zimnego otoczenia, plus dmuchawa i włączona nagrzewnica odbiera ciepło i silnik tym bardziej o małej pojemności, nie ma "siły" nagrzać porządnie wnętrza kabiny.

JB_MK_III
08-12-14, 07:47
Ja bym sprawdził po pierwsze filtr kabinowy. Jak jest zabity to nie ma cyrkulacji powietrza.

jockow
08-12-14, 12:12
U mnie w sedanie 1.8 po 2 minutach na postoju leci ciepłe. Po wyskrobaniu bocznych szyb przednia już jest "roztopiona". Chyba poświęcę trochę akumulatora i zrobię eksperyment na wyłączonym silniku :) Zobaczymy czy poleci ciepłe powietrze.
Witam, jak silnik będzie zimny to i powietrze z nawiewów będzie również zimne,silnik musi się zagrzać żeby leciało ciepło.

uniu1
08-12-14, 14:41
NIe wiem czy wiecie ale grzanie zimnej kabiny prze odwrócony obieg klimatyzacji jest mozliwy. W standardzie ma to accord 2,2 ictdi. wsztko pracuje a autoamcie bez ingerencji człowieka na podstawie pomiarów z czujników temp. zew. i wew. W tym aucie jest dokładnie taki sam silnik jak w ufo. Gdy ostatnio było -5 stopni to po 2 min od odpalenia auto z nawiewów już leciało ciepłe powietrze a wskazówka od tem silnika nawet nie drgnęła.

fireman1014
08-12-14, 15:10
Nie ma czegoś takiego jak odwrócony obieg klimatyzacji. Ciepłe powietrze leciało, bo w tzw. małym obiegu ciecz chłodząca się nagrzała a wskazówka nie drgnęła bo ona "drga":) dopiero po przekroczeniu określonej temperatury. Nie wiem ile ona wynosi w Accordzie ale np. w Vectrze C wskazówka podnosi się po przekroczeniu temperatury 70*C.
W porządnych samochodach istnieją grzałki elektryczne, który przyśpieszają nagrzewanie cieczy w małym obiegu (szczególnie z silnikami diesla bo one z natury wolniej się rozgrzewają ale w benzyniakach też się to spotyka ) i to jest właśnie to, co nazywasz "automatycznym działaniem bez ingerencji człowieka"
A po dwóch minutach to u mnie też leci ciepłe (ale nie gorące) powietrze mimo, że grzałek w civicu nie mam.:)

uniu1
08-12-14, 20:22
Proszę bardzo link do forum accorda:
http://www.accordklubpolska.pl/index.php?/topic/4477-system-ogrzewania-goracym-gazem/

Dodatkowo pytałem się w aso czy moze da rade do ufo wstawić/przełozyć . Potwierdzili że jest grzanie gazem w accordzie ale nie potrafili nic powiedzieć w kwesti czy da rade to zamontować w ufo

filipfm
08-12-14, 20:33
NIe wiem czy wiecie ale grzanie zimnej kabiny prze odwrócony obieg klimatyzacji jest mozliwy. W standardzie ma to accord 2,2 ictdi. wsztko pracuje a autoamcie bez ingerencji człowieka na podstawie pomiarów z czujników temp. zew. i wew. W tym aucie jest dokładnie taki sam silnik jak w ufo. Gdy ostatnio było -5 stopni to po 2 min od odpalenia auto z nawiewów już leciało ciepłe powietrze a wskazówka od tem silnika nawet nie drgnęła.

W ufo sa w grzalki elektryczne w kanalach powietrznych

uniu1
08-12-14, 20:35
wiem ze są grzałki ale w porównaniu do systemu z accorda to one mizernie wypadaja

TRAFO
08-12-14, 20:43
Zawsze można zamontować WEBASTO; LINK (http://doc.webasto-russia.ru/Car/Honda/Civic/2006/Civic_2006_1.8_b_E.pdf)

Kasio
08-12-14, 22:56
Osuszacz klimatyzacji (taki mały aluminiowy cylinder koło chłodnicy klimatyzacji) służy do osuszania czynnika chłodzącego z wilgoci, jaka dostaje się do układu przez mikroszczeliny w układzie. Para wodna zawarta w powietrzu kabiny nie ma tam dostępu. A zaparowanie szyb znika przy włączonej klimatyzacji, dlatego ponieważ para wodna na skutek cyrkulacji powietrza w kabinie dociera do tzw. parownika (przeciwieństwo nagrzewnicy). Na tym parowniku (ponieważ ma on temperaturę ok. 2-3*C) para wodna skrapla się (dlatego przy działającej klimatyzacji kapie woda pod samochodem) a tym samym osusza się powietrze i nie ma co skraplać sie na szybach. Prościej nie potrafię tego wytłumaczyć.

No prawie trafiłeś w 10 , a łopatologicznie wygląda tak http://www.sherv.net/cm/emo/happy/happy-dancing.gif

KLIMATYZACJA SAMOCHODOWA

Klimatyzacja samochodowa reguluje temperaturę oraz
wilgotność powietrza w aucie. Jest też powiązana z całym
układem wentylacji i ogrzewania w samochodzie.
Wilgotne powietrze, które klimatyzacja samochodowa zasysa z zewnątrz
samochodu, kierowane jest na parownik,
gdzie ulega schłodzeniu.

Wilgotność, która zawarta była w powietrzu zostaje skroplona na zimnym wymienniku.
Potem już jako woda jest odprowadzana poza pojazd.
Osuszone ochłodzone powietrze przelatuje następnie przez nagrzewnicę
samochodu, gdzie w zależności od pory roku ulega ogrzewaniu
lub jest pozostawione bez zmian. Porą jesienną lub zimową,
po włączeniu ogrzewania i rozgrzaniu nagrzewnicy można otrzymać suche a zarazem ciepłe powietrze.
Brak jakichkolwiek cząsteczek wody w tym powietrzu pomoże szybko i sprawnie odparować
szyby w aucie.

Porą letnią ogrzewanie jest wyłączone.
Powietrze, które jest już schłodzone w parowniku , przelatując przez zimną nagrzewnicę, --->i tu dodam od siebie że w benzyniaku nagrzewnica nigdy nie jest chłodna i powietrze jest zawsze cieplejsze niż na zewnątrz
zimne trafi do kabiny, gdzie zapanuje miły i chłodny klimat.
Klimatyzacja samochodowa jest więc potrzebna nie tylko
w lecie, ale również jesienią i zimą. Jednakże, gdy
temperatura na zewnątrz jest mniejsza niż 0 stopni C
klimatyzator w aucie jest zbędny , ponieważ powietrze,
które zasysa z zewnątrz jest już suche i na tyle zimne,
że nie da się go już bardziej schłodzić.

źródło:http://www.auto-klimat.info/?page_id=2

zyga502
09-12-14, 08:31
dziś sprawdziłem u siebie,w garażu 10*C,na zewnątrz -2*C,po ustawieniu temp na HI i przejechaniu niecałego km ,a silnik działał ok 3 min z nawiewu leci cieplutkie powietrze

fireman1014
09-12-14, 09:10
Gdybyś ustawił na np. 21*C z nawiewu leciałoby tak samo ciepłe powietrze. Ustawianie na początku jazdy temp. na max nie ma sensu bo i tak nagrzewnica odda tylko tyle ciepła ile może jej dać nie nagrzany silnik. W automatycznej klimatyzacji ustawienie na Max, HI, itp powoduje tylko maksymalne obroty dmuchawy, układ chce jak najszybciej osiągnąć w kabinie zadaną temperaturę. Niestety jak wiadomo z pustego tu czytaj zimnego i Salomon ......:) Działająca na max obrotach dmuchawa wystudza tylko ciecz chłodzącą przez co silnik osiąga nominalną temperaturę kilka minut później. W przypadku porannego rozruchu najlepiej jest ustawić dmuchawę na minimum (aby tylko szyby nie parowały), a po kilku minutach jak silnik się rozgrzeje do właściwej temperatury (silnik odwdzięczy Ci się za to mniejszym spalaniem) możesz ustawić grzanie i dmuchawę na MAX.

fireman1014
09-12-14, 11:11
Proszę bardzo link do forum accorda:
http://www.accordklubpolska.pl/index.php?/topic/4477-system-ogrzewania-goracym-gazem/

Dodatkowo pytałem się w aso czy moze da rade do ufo wstawić/przełozyć . Potwierdzili że jest grzanie gazem w accordzie ale nie potrafili nic powiedzieć w kwesti czy da rade to zamontować w ufo
Myślałem, że kolego dałeś link do literatury fachowej (informacje z forum Accorda za fachowe trudno uznać) ale wracając do tematu dalej będę się upierał, ze nie ma możliwości odwrócenia działania klimatyzacji. W/g tego co piszą to co: w parowniku gdzie na skutek rozprężania gazu temperatura spada (normalne zjawisko fizyczne) a w chłodnicy klimatyzacji odbierającej ciepło wytworzone podczas procesu sprężania gazu zimą zachodzi odwrotne zjawisko -- parownik grzeje a chłodnica staje się zimna jak parownik latem? dla mnie to absurd, przecież każdy kompresor A klima samochodowa to taki kompresor) ma swój ustalony kierunek przepływu sprężania i niemożliwe jest aby te obiegi odwrócić.
Dodatkowo dziwi mnie stanowisko ASO, skoro znana jest im instalacja z Accorda to nie potrafią odpowiedzieć czym różni się ona od instalacji w civicu.:confused:

Jedyne zjawisko odwróconego obiegu klimatyzacji (chociaż to jest nieprawidłowe określenie) występuje w tzw. pompach ciepła służących do ogrzewania niestety nieruchomości a nasze pojazdy trudno do takich zaliczyć (przynajmniej moją:))
W pompach ciepła parownik jest zakopany w ziemi poniżej granicy przemarzania i to ziemia odbiera zimno z parownika (w samochodzie robi to dmuchawa) a odpowiednik chłodnicy klimatyzacji zamontowany jest w podłodze i/lub w ścianach domu ogrzewanego pompą ciepła.

abla
09-12-14, 11:31
Ja obroty dmuchawy mam ustawione na auto (wskaźnik słupkowy szybkości obrotów nie jest wyświetlany) i wtedy widać jak automatyka pracuje - po odpaleniu zimnego silnika dmuchawy nie słychać, po około minucie, dwóch obroty wentylatora zaczynają stopniowo wzrastać ze wzrostem temperatury silnika aż do maksa, gdy leci już bardzo ciepłe powietrze. Temperatura ustawiona cały czas na 20 stopni i gdy w aucie zaczyna robić się ciepło to obroty wentylatora spadają.

artax
09-12-14, 17:27
no bo tak wlasnie dziala klima automatyczna:cool:Ustawiasz temperaturę i zapominasz.Ja w zimie takze nastawiam na 19-20 i jest ok.Jak ,żonie jest chlodno to ma mozliwość,po stronie pazażera, podkręcić sobie temperaturę wg uznania.
p.s.W poprzednim aucie Fiesta mk7 sport mialem nagrzewincę recyrkulacji spalin.Plyn był grzany spalinami z ukladu egr:)Bardzo szybko przekladalo sie to na cieplo w aucie.
pzdr

Ja obroty dmuchawy mam ustawione na auto (wskaźnik słupkowy szybkości obrotów nie jest wyświetlany) i wtedy widać jak automatyka pracuje - po odpaleniu zimnego silnika dmuchawy nie słychać, po około minucie, dwóch obroty wentylatora zaczynają stopniowo wzrastać ze wzrostem temperatury silnika aż do maksa, gdy leci już bardzo ciepłe powietrze. Temperatura ustawiona cały czas na 20 stopni i gdy w aucie zaczyna robić się ciepło to obroty wentylatora spadają.

abla
09-12-14, 20:01
no bo tak wlasnie dziala klima automatyczna
W opisanym przeze mnie przypadku to nawet nie tyle klima automatyczna (choć oczywiście z klimą jest tak samo) co po prostu nawiew automatyczny a w zasadzie półautomatyczny: przez większość czasu w zimie klimę mam wyłączoną, temperatura ustawiona, kierunek nawiewu wybieram wg uznania i tylko siłę nawiewu pozostawiam automatyce, żeby optymalnie zbalansować szybkie nagrzanie wnętrza i szybkie rozgrzanie silnika :)
Oczywiście klima co jakiś czas odpalana również w zimie :)

artax
09-12-14, 22:46
a czy przy temperaturze 0 st po włączeniu klimy sprężarka chodzi ?Takie przewrotne pytanie.:cool: W moim poprzednim aucie ponizej 4 st spężarka nie włączała sie.Chodzi tylko uklad osuszacza.
pzdr

W opisanym przeze mnie przypadku to nawet nie tyle klima automatyczna (choć oczywiście z klimą jest tak samo) co po prostu nawiew automatyczny a w zasadzie półautomatyczny: przez większość czasu w zimie klimę mam wyłączoną, temperatura ustawiona, kierunek nawiewu wybieram wg uznania i tylko siłę nawiewu pozostawiam automatyce, żeby optymalnie zbalansować szybkie nagrzanie wnętrza i szybkie rozgrzanie silnika :)
Oczywiście klima co jakiś czas odpalana również w zimie :)

fireman1014
09-12-14, 22:50
Mogę zapytać, co to jest ten układ osuszacza??

piter7766
09-12-14, 22:58
Możesz,ale poprawnej odpowiedzi nie uzyskasz :p

fireman1014
09-12-14, 23:09
czyli tak jak myślałem, nie ma czegoś takiego:)

kobert
10-12-14, 00:34
Fireman1014 to ze jest mniejszy silnik i wolniej nagrzeje mi auto niz wiekszy to sie zgadza i sam o tym pisalem ale letnie powietrze to za malo na wolnych obrotach. W innych i to starszych autach (volvo),fakt pojemnosc 1.6-1.8 takich rzeczy nie mialem,na wolnych obrotach jak stal to z nawiewow lecial żar,no chyba ze naprawde -20-30 to juz by prosil o przygazowke :) jesli chodzi o zuzycie paliwa na postoju te 0,5-0,7l/h paliwa,dales do porownania piec, jestem pewny ze taka iloscia dalo by sie ogrzac tak mala powierzchnie jak wnetrze auta ale silnik jest poza kabina i tak jak napisales rura wydechowa to i duzo tego ciepla sobie ucieknie. Do dzis podejrzewalem szwankujacy termostat ale teraz zrobilem proste doswiadczenie na postoju,temp silnika,juz ruszyla wskazowka ale jest na min.jeszcze silnik nie dogrzany. w samochodzie chlodnawo sie zrobilo na tyle ze chce troche podgrzac. Zapalam silnik wlaczam auto ustawione np na 28stopni,ustawiam w manualu na twarz bo nie lubie "zagotowac nóg" i leci letnie powietrze z kratek,po chwili moze cos wiecej bo ledwie cieple,wentylator dosc szybko dmucha,to mnie nie zadowala i przekrecam na "hi" rusza wentylator na maksa ale i uderza wiekszym cieplem,niechce takiej wichury no i wiadomo ze przy takim mocnym nadmuchu nie bedzie az tak cieple lecialo,wiec manualem zmieniam np na 4-5 kresek i mam juz to co chcialem czyli gorac z kratek. ktos pisal ze po to jest automat.ogrzewanie zeby sam sobie szybko dogrzal do rzadanej temperatury,ale ja wiem ze zrobie to duzo szybciej (na postoju chcac sie dogrzac na wolnych obr) niz automat grzania,mimo ze wlaczone bylo na 28 to cos steruje nie tylko wentylatorem ale i iloscia ciepla ktore ma podac wentylator. Gdybym jechal autem z pewnoscia dogrzal by sobie do tych rzadanych 28stopni ale moim zdaniem robil by to dluzej niz ogrzewanie na full i zmniejszenie obrotow wentylatora. Z reszta jestem tego pewien bo wlasnie tego doswiadczam :) Caly czas mialem na mysli silnik ktory juz troche wczesniej przejechal i zupelnie nie ostygl jak i temperatura w kabinie,dlatego Edytowalem post bo przyszlo mi do glowy ze tu problemem jest ten czujnik temp wewnetrznej o ktorym juz nie raz byla mowa ze widzi on cieplo bo jest ukryty gdzies w plastikach pod kierownica i nie zdazy ostygnac a wewnatrz juz sie robi chlodno (o ile to wlasnie ten czujnik jest za to odpowiedzialny bo to m.in jedna z hipotez ze jak sie troche pojezdzi to przy ustawieniu na 22 stopnie z czasem robi sie chlodniej i trzeba podniesc temp) no i wtedy komp dostaje wiadomosc ze w srodku jest cieplej niz ma byc i miesza zimne powietrze z cieplym,nie wiele ale jednak dodaje zimnego,a przy ustawieniu na "hi" juz zimnego nie doda

fireman1014
10-12-14, 08:11
Z tego co wiem to w starych samochodach kręcąc gałką lub przesuwając suwak od ogrzewania otwierało się w różnym stopniu zawór do nagrzewnicy i tym regulowało ilość ciepła w kabinie. W systemach automatycznych nagrzewnice nie mają zaworu tylko zawsze są otwarte a ilością ciepła steruje czujnik i silnik który otwiera (w ustalonym przez producenta procencie" klapkę przez którą wylatuje gorące powietrze i tym ustalana jest temperatura wewnątrz. Ustawienie ogrzewania na MAX" otwiera na MAX tą klapkę od nagrzewnicy. O tym, że "ręcznie" szybciej (niż w automacie) nagrzeje się kabinę pisałem wcześniej. Trochę mi nie pasuje fakt, że przy ledwo nagrzanym silniku ustawiłeś na "HI" i leciało wyraźnie cieplejsze powietrze - bo niby z czego, jak silnik nie nagrzany. Ale skoro to doświadczalne ustaliłeś, to z faktami nie dyskutuję. Ja mam wersję sedan i to "dla ubogich" - comfort, może w "ufo" po ustawieniu na "HI" włączają się te grzałki elektryczne, o których pisano wcześniej i one powoduje zwiększona ilość ciepła. A tak przy okazji też mam na imię Robert:).

Cetna Type S
10-12-14, 08:34
Witam, jest sens w Type S 2.2 wycinać otwory za wlotem akcesoryjnym? Chyba gdzieś widziałem taki temat, ale jakoś nie mogę tego wypatrzeć.

kobert
10-12-14, 09:33
no wiesz moze tam troszke minelo kreske od minimum. Ktos zdaje sie pisal ze przy 70stopniach rusza wskazowka (jesli dobrze zapamietalem) a to juz jakas temperatura panie Robercie :)

Pietras91
10-12-14, 10:04
Witam wszystkich na forum!
Od niedawna jestem zadowolonym posiadaczem VIII gen Civica :)

Niestety do pełni szczęścia pozostaje mi rozwiązać natrętny problem z radiem.
Robiąc krótkie dystanse (do 20min jazdy) problem nie występuje, pojawia się z reguły po dłuższej jeździe.
Otóż zmierzając do sedna sprawy:
Po uruchomieniu radia wszystko jest ok - grają głośniki, działa fabryczna nawigacja.
Mija powiedzmy 30min jazdy i radio nagle się wyłącza powodując trzask w głośnikach.
Mija kolejne 3-6sekund i radio ponownie się uruchamia na kilka sekund, znów trzask i wyłączenie.
Problem jest też w tym, że jeśli raz się wyłączy, trzaśnie i włączy nie można już tego zatrzymać - nie pomaga ręczne wyłączenie.
Radio po tym samo się włączy trzaśnie i tak w kółko.
Zauważyłem, że ekran który pokazuje zegar, klime i rds czasami "świruje" kontrastem - raz jest ok, innym razem jest zupełnie nieczytelny.
(Próbowałem kręcić regulacją podświetlenia która działa swoją drogą, ale nie wpływa na nieczytelność)
Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny tego zachowania.
Sprzedający poinformował mnie, że u niego było ok, ale kilka dni przed sprzedażą wymieniany był akumulator i może coś z klemami nie styka(?).
Myślę, że wtedy usterka byłaby od samego początku a nie po kilku-kilkudziesięciu minutach jakby po nagrzaniu.

Co uważacie? Co można sprawdzić?

Film z radiem: https://www.youtube.com/watch?v=sITVybh2dw0&list=UUz8_axUeHC2I0nJsbksaWKQ
Jakbym przekręcił model to jest to identyczny z : http://i.ytimg.com/vi/4DJEU8WAexQ/maxresdefault.jpg

butler.gdansk
10-12-14, 10:39
Jak mam auto ponad 3 lata to takie coś zdarzyło mi sie chyba trzy/cztery razy.
Przebiegało to dokładnie jak piszesz. Podejrzewam że to przez przegrzewanie się radia.
Kojarzę kilka osób z takim problemem i naprawy kończyły się na wymianie.
Identyko dotyczy także wersji bez navi.

butler.gdansk
10-12-14, 10:44
Witam, jest sens w Type S 2.2 wycinać otwory za wlotem akcesoryjnym? Chyba gdzieś widziałem taki temat, ale jakoś nie mogę tego wypatrzeć.

Jak zamierzasz montować większy IC to warto przerobić przednią blendę. Jak nie, to dał bym sobie spokój,

shrek565
10-12-14, 12:38
Standardowa usterka którą ja olewam u mnie tylko wyświetlacz świruje. Po około 300 km w trasie na wyświetlaczu widać wszystkie ikonki, cyfry, etcetera. Efekt przegrzania po krótkim postoju wszystko wraca do normy ;)

lozik
10-12-14, 14:07
Panowie, czy ma sens kupowanie takiego błotnika? - http://allegro.pl/honda-civic-hb-ufo-2006-2007-2008-blotnik-blotniki-i4807969897.html
Część nowa, "zamiennik z rynku amerykańskiego" a tańszy niż z demontażu do malowania. Wiadomo, że trzeba byłoby go też pomalować pod kolor reszty ale sam fakt różnicy w cenie blachy.
To samo tyczy się reflektorów - http://allegro.pl/honda-civic-ufo-2006-07-2008-2009-lampa-reflektor-i4807969809.html
Czy jest sens pakować się w zamienniki ale nowe?

Pietras91
10-12-14, 14:09
Tylko ja chce to naprawić - zbyt mnie to irytuje, że radio mam przez pierwsze 30min a potem stukanie w głośnikach...

filipfm
10-12-14, 15:22
Panowie, czy ma sens kupowanie takiego błotnika? - http://allegro.pl/honda-civic-hb-ufo-2006-2007-2008-blotnik-blotniki-i4807969897.html
Część nowa, "zamiennik z rynku amerykańskiego" a tańszy niż z demontażu do malowania. Wiadomo, że trzeba byłoby go też pomalować pod kolor reszty ale sam fakt różnicy w cenie blachy.
To samo tyczy się reflektorów - http://allegro.pl/honda-civic-ufo-2006-07-2008-2009-lampa-reflektor-i4807969809.html
Czy jest sens pakować się w zamienniki ale nowe?

Mnie najbardziej zastanawia zamiennik ufo z rynku amerykanskiego :)

Pietras91
10-12-14, 17:06
Jak mam auto ponad 3 lata to takie coś zdarzyło mi sie chyba trzy/cztery razy.
Przebiegało to dokładnie jak piszesz. Podejrzewam że to przez przegrzewanie się radia.
Kojarzę kilka osób z takim problemem i naprawy kończyły się na wymianie.
Identyko dotyczy także wersji bez navi.

A masz jakiegoś magika od tego? Mógłbym wysłać kurierem radio, doprowadza mnie to do szału..
Chyba, że ktoś z Łodzi / okolic się podejmie naprawy, ale jeśli chodzi o Hondy to jestem zielony z dobrych elektryków/mechaników w pobliżu

lozik
10-12-14, 17:14
Mnie najbardziej zastanawia zamiennik ufo z rynku amerykanskiego :)
między innymi właśnie to wzbudziło moją podejrzliwość ;)

january
10-12-14, 18:00
lepiej kup coś z używki, spasowanie i odporność takiego błotnika na korozję, to są minusy podróbek! kumpel kupił wieśwagena, ma tam z przodu założone reflektory-zamienniki i w wilgotne dni są zaparowane. poszukaj jakiegoś dobrego sprzedającego i za tą samą cenę lub parę groszy więcej kupisz dobre części. taka moja rada, a decyzja Twoja:)

Kasio
10-12-14, 19:54
........ Trochę mi nie pasuje fakt, że przy ledwo nagrzanym silniku ustawiłeś na "HI" i leciało wyraźnie cieplejsze powietrze - bo niby z czego, jak silnik nie nagrzany.
Potwierdzam ,sprawdzałem przed chwilą na 'HI" leci wyraźnie cieplejsze powietrze.Poza tym z tego co pamiętam jak "studiowałem" instrukcję jest napisane że: żeby można było dokładnie sterować temperatura zimnego lub ciepłego powietrza musi być włączona klimatyzacja itd,ale zastanawia mnie jeszcze fakt 20min temu wracałem z pracy i włączyłem sobie odmrażanie przedniej szyby(przycisk nad przyciskiem zwiększania mocy nawiewu) mimo że klima nie włącza się poniżej 3 czy 4°c dopiero gdy silnik się nagrzeje zaczyna działać to w przypadku włączenia odmrażania szyby klima włączyła się,hmm.... kolejna opcja żyjąca swoim własnym życiem,w ogóle ktoś wie w 100% jak działa jego UFO ? http://www.sherv.net/cm/emo/laughing/grin-smiley-emoticon.gif

Grzesiek_P
10-12-14, 20:27
Pewnie klima zapewnia lepsza ryrkulacje powietrza

fireman1014
10-12-14, 20:55
:confused: poddaję się.

kvas
10-12-14, 21:50
A masz jakiegoś magika od tego? Mógłbym wysłać kurierem radio, doprowadza mnie to do szału..
Chyba, że ktoś z Łodzi / okolic się podejmie naprawy, ale jeśli chodzi o Hondy to jestem zielony z dobrych elektryków/mechaników w pobliżu

Wielu ma tu ten sam problem czyli trzask po nagrzaniu, brak mozliwości wyłączenia oraz wyświetlacz z powidokiem :D. Co do radia - chyba tylko wymiana, co do wyświetlacza - zimne luty - tu ogarnięty elektryk pomoże lub też wymiana. Ja już kilka razy sie do tego zabierałem ale zawsze coś wypadło hehehe

kusiu
11-12-14, 00:08
Witam, szybkie pytanie... Moje auto to CIVIC VIII TYPE S 2008.r, denerwuje mnie w nim że na minimalnym mrozie podczas skręcania (pełnego) i nie dużych prędkości słyszę skrzypienie jakby ściskającej gumy z lewego przedniego koła. Mówiono mi że to odbój lub łożysko sprawdzone i są na swoim miejscu oraz są dobre. Druga sprawa słychać skrzypienie również z tyłu (jakby stary tapczan) gdy zjeżdżam z małego krawężnika lub wysiadam z auta. Ma ktoś pomysły co może jest/być przyczyną?

kobert
11-12-14, 03:19
nie tobie pierwszemu skrzypi przy skrecie :) a nasila sie jak mroz. Odboje wygladaja na dobre a jednak to one lubia sobie skrzypnac :) nigdy nie mialem efektu "starego tapczanu" ale dzis podjezdzajac pod kraweznik tez przy otwartym oknie uslyszalem ten jęęęk:) ale tam nie przejmuje sie,aby do wiosny :)

grypsownik
11-12-14, 09:28
Wymieniał ktoś z was prawa żarówkę od kierunkowskazu w 2.2 trudna robota???

kusiu
11-12-14, 10:12
Jeśli ktoś potrafi odpowiedzieć co może być przyczyną tego skrzypienia z tyłu nieraz przy wsiadaniu/wysiadaniu lub podczas zjazdu z małego krawężnika proszę o informację tutaj,efekt opisałem 2 posty wyżej, kolega ma również to samo i z tego co czytałem kilka osób również :) Nie jestem mechanikiem na zawieszeniu się nie znam za bardzo ale jak ktoś da wskazówkę małą to już jakiś punkt zaczepienia będzie :)

fireman1014
11-12-14, 10:53
Mam też Vectrę C tam też skrzypi (jak stary tapczan) i lekarstwem na to jest wymiana gum na drążku stabilizatora. Można też je od wewnątrz posmarować smarem nie wchodzącym w reakcje z gumą np. silikonowym ale to na długo nie wystarczy. O ile pamiętam to wymieniałem te gumy (teraz piszę o hondzie) przed domem bez kanału, ale może operacja myli mi się z Vectrą.:)
Jak sam nie robisz tego to zasugeruj swojemu mechanikowi smarowanie lub wymianę gum ich koszt to ok. 50 zł/kpl.
Zapomniałem dodać, że moja porada dotyczy skrzypienia przód/ tył na krawężnikach, śpiących policjantach itp.. Skrzypienia na zakrętach chyba nie eliminuje - na szczęście mnie jeszcze nie skrzypi przy takich manewrach dlatego nie miałem okazji tego sprawdzić.:)

Pietras91
11-12-14, 12:42
Wielu ma tu ten sam problem czyli trzask po nagrzaniu, brak mozliwości wyłączenia oraz wyświetlacz z powidokiem :D. Co do radia - chyba tylko wymiana, co do wyświetlacza - zimne luty - tu ogarnięty elektryk pomoże lub też wymiana. Ja już kilka razy sie do tego zabierałem ale zawsze coś wypadło hehehe

A kojarzysz może czy radio z angielskiej wersji pasowałoby elektroniką?
Kompletnie nie wiem gdzie szukać, na alledrogo nie ma, a nawet nie jestem pewien co do modelu ...

Cetna Type S
11-12-14, 14:30
Wymieniał ktoś z was prawa żarówkę od kierunkowskazu w 2.2 trudna robota???

Sam ostatnio próbowalem i odpuscilem na ten czas, bo ponoc trzeba sciagac nadkole :/

Tommi01
11-12-14, 18:43
panowie szybkie pytanie za ile wystawic dokladki przod tyl , spoiler fn2 , gril fn2 ??
patrze na allegro to dokladki sa od 100zl ale sa niekompletne ,polamane , spoiler jest jeden za 550 , gril niema z fn2 za ile to wystawic zeby poszlo?

vitia
11-12-14, 19:44
gril masz akwarium czy siatka

Tommi01
11-12-14, 19:46
gril masz akwarium czy siatka

dokladki przod tyl , spoiler fn2 , gril fn2 ??

civic fn2 type r siatka

vitia
11-12-14, 20:57
jak sie zorientujesz daj znac jaka cena acha jescze jedno jak masz tez tyl blende od typ-ra daj znac

marcin001984
11-12-14, 21:12
Ja też mam dokładkę zderzaka przedniego od dzisiaj i nie wiem za ile to wystawić. Ceny za ten element są śmiesznie niskie

shrek565
12-12-14, 16:30
Od pewnego czasu hałasują mi łożyska w alternatorze w 2.2 I ctdi lub rolka napinacza. Jeśli były bu to łożyska to czy przez to akumulator może się nie ładować?

Dziś podłączyłem pod prostownik aku i mam taki widok. Po 20 minutach wskażnik z amperami z 3 spadł do prawie zera. Czy to jest ok.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3f2a826f16c8.jpg (http://naforum.zapodaj.net/3f2a826f16c8.jpg.html)

ArdianFK2
12-12-14, 17:36
jak przez łożysko ? rozwiń bo to chyba nie ma logicznego sens :)
skoro spadło po 20 minutach do zera to te zimę powinien Ci spokojnie przeżyć :)

shrek565
12-12-14, 18:58
Ostatnio coś dwa razy nie chciał zakręcić. Ogołnie nawet rozrusznik nie chechłał, tylko było słychać taki cyk odpalił za drugim razem. Myślałem że aku trzeba podładować a jak nie aku to może coś z rozrusznikiem zaczyna się dziać. I tyle w sumie :o Z tym łożyskiem bo hałasuje w alternatorze i myślałem że od tego może nie być ładowania do aku i może się rozładowywać...:confused:
Nie znam się to pytam z wykształcenia historykiem jestem a pracuje jako Dj w dyskotece tak że w tych sparawch zielony jestem a już nie raz w życiu na mechaniku się przejechałem :(

szczepar
12-12-14, 22:41
shrek565 :
szybkie spadanie prądu świadczy o małej pojemności akumulatora.
w pełni rozładowany akumulator potrzebuje przy tradycyjnym ładowaniu prąd równy 1/10 pojemności przez 12h (tak aby władować w niego 120 % Ah)
Problemem jest ustalenie czy twój akumulator jest rozładowany czy nie.
Dlatego testery do akumulatorów podłącza się do naładowanego akumulatora i bada prąd obciążenia , a nie zachowanie prądu ładowania.
Podjedz do sklepu gdzie sprzedają akumulatory - za 10-20 PLN zrobią ci test akumulatora (taki z wydrukiem wyniku).

kobert
12-12-14, 22:43
lozyska halasuja i z czasem dostaja luzu,wirnik zaczyna ocierac o uzwojenie i ladowanie moze zanikac,tak ze pytanie bylo trafione :) ale u ciebie sie raczej tak nie dzieje,byl tu temat kiedys i to wlasnie chyba diesla dotyczylo ze to ladowanie maleje z czasem,chodzi chyba o to ze akumulator potrzebuje juz mniej pradu i maleje moc ladowania. Ktos mial cos podobnego,martil sie tym a okazalo sie ze tak ma byc. Nie chce sie madrzyc lepiej zeby wypowiedzialy sie osoby ktore to rozkminialy :) akumulator masz od nowosci? Bo mowisz ze rozruch nie chcial krecic,to sie dzialo nawet jak naladowales go prostownikiem? Z innej winy nie pamietam zeby tu komus przestal dzialac rozrusznik,zdarzaja sie przypadki ze bendiks zgrzytnie ,ale nie zeby padl calkiem. Stawial bym na aku

o byles szybszy artur :)

ArdianFK2
13-12-14, 01:21
szczepar, a ja myślałem, że jest odwrotnie z tym spadaniem :)

irecki26
13-12-14, 08:23
a ile lat ma Twój aku?

szczepar
13-12-14, 10:19
szczepar, a ja myślałem, że jest odwrotnie z tym spadaniem :)

To tak obrazowo wytłumaczę :)
Masz kran , z kranu leci woda :)
Ilość wody jaka wypływa w ciągu sekundy to prąd.
Ciśnienie wody to napięcie.

Podłączasz do kranu pustą butelkę 1 litr , i 5 litrów tak aby nie mogło uciekać z niej powietrze.
Do której przy stałym wydatku wody przez kran szybciej przestawnie wpływać woda.
Do małej czy do dużej :) ?

shrek565
13-12-14, 11:00
Teraz po naładowaniu jest ok. Ale też temperatura jest plus 8 a nie - 5. Aku mam Varty taki jak ten.
http://rajbert.pl/produkt/blue-dynamic/varta-akumulator-blue-dynamic-74ah-680a-p-574-012-068-

Ogólnie nie wiem ile ma lat, kuzyn obok na potęgę sprowadza angliki i tnie, rozbiera etcetera i akumulatorów ma pełno to zawsze podjadę i coś wybiorę :D Na tym jeżdżę już drugi rok. Według waszych wskazań podjadę i sprawdzę jego stan.
Dzięki za wskazówki :)

zyga502
13-12-14, 15:09
Do małej czy do dużej ?

w sumie ,nie wiem ;)

szczepar
13-12-14, 16:21
Do małej naleci szybciej :)
(może powinienem dać przykład z opróżnianiem flaszki wódki :D , to się przyjemniej sprawdza )

kusiu
13-12-14, 18:47
Panowie po co są plastikowe "płetwy" z przodu w type s z lewej i prawej strony od spodu odstaja czasem jak jade to uda się je przytrzec, można je w łatwy sposób zdjąć? Do czego one są mocowane?

Pietras91
13-12-14, 19:30
Czy komputer pokładowy jest w stanie wskazać błąd radia? (Chodzi o to przegrzewanie).
Dostałem info od pracownika ASO który zastępuje gościa od serwisu, że jeśli byłaby to płyta główna w radiu to komputer pokładowy zgłosiłby to na wyświetlaczu, trochę wątpie a Wy?

piter7766
13-12-14, 19:31
Ad. kusiu To jest element poprawiający aerodynamikę,odchyla strumień powietrza wpadający na przednie koła (spora powierzchnia opony prostopadła do strumienia powietrza stawia duży opór aerodynamiczny). Można je łatwo zdjąć (klipsy /wkręty nie pamiętam). Mocowane są od spodu do zderzaka.

kusiu
13-12-14, 20:37
Dzięki za wyjaśnienie, wszystko jasne juz :)

Paluch_tcw
13-12-14, 21:52
Koledzy szybkie pytanie. Podczas jazdy wpadł pedał sprzęgła w podłogę i nie odbija samoczynnie, trzeba mu pomóc nogą. Dodatkowo chodzi zupełnie luźno i nie wysprzęgla. Wstępnie patrzyłem to sprężyna jest na swoim miejscu. Ktoś miał taki przypadek ?

kobert
13-12-14, 22:02
zobacz czy masz plyn w zbiorniczku sprzegla,moze z jakiegos powodu wyciekl

szczepar
13-12-14, 22:10
Koledzy szybkie pytanie. Podczas jazdy wpadł pedał sprzęgła w podłogę i nie odbija samoczynnie, trzeba mu pomóc nogą. Dodatkowo chodzi zupełnie luźno i nie wysprzęgla. Wstępnie patrzyłem to sprężyna jest na swoim miejscu. Ktoś miał taki przypadek ?

tak jak pisze kolbert:
sprawdź poziom płynu w małym zbiorniczku tym obok zbiorniczka do hamulców (jak nie ma to dolewka + odpowietrzenie).
Musi być wskazane minimum - inaczej zasysa płyn na tyle szybko że potrafi chwycić powietrze.
Odpowietrzenie jest proste - ale trzeba wiedzieć gdzie jest odpowietrznik , jak do jutra nie znajdziesz to jutro mogę zrobić ci zdjęcie gdzie w 1.8 jest.

Tak miałem tak, ale był to efekt zamierzony , tzn wymieniany był płyn w układzie sprzęgła.
Wtedy po odkręceniu zaworka pedał wpada i trzeba mu ręką pomagać.

Kasio
13-12-14, 22:13
:confused: poddaję się.
nie poddawaj się :) , tu masz cały układ ogrzewania

http://www.partsbase.org/media/images/honda/c8/c86080f09e525fa586902804d8f6001c.png

więcej z opisem w LINKU (http://www.partsbase.org/honda/civic-2008-ks-5-doors-1-8-executive-6mt-electrical-equipments-exhaust-heater-b-17-20-heater-unit-lh/)

fireman1014
13-12-14, 23:29
Powiedziałem "poddaje się" bo juz nic nie potrafiłem Ci kolego podpowiedzieć dlaczego tak działa ogrzewanie ustawione na HI. Schemat ciekawy ale z niego nic nie potrafię wywnioskować.:confused:

Paluch_tcw
14-12-14, 00:38
tak jak pisze kolbert:
sprawdź poziom płynu w małym zbiorniczku tym obok zbiorniczka do hamulców (jak nie ma to dolewka + odpowietrzenie).
Musi być wskazane minimum - inaczej zasysa płyn na tyle szybko że potrafi chwycić powietrze.
Odpowietrzenie jest proste - ale trzeba wiedzieć gdzie jest odpowietrznik , jak do jutra nie znajdziesz to jutro mogę zrobić ci zdjęcie gdzie w 1.8 jest.

Tak miałem tak, ale był to efekt zamierzony , tzn wymieniany był płyn w układzie sprzęgła.
Wtedy po odkręceniu zaworka pedał wpada i trzeba mu ręką pomagać.

Niestety to nie wina płynu. Zapomniałem dodać, że pedał wpadł podczas wciskania i coś strzeliło przy nim. W aucie robię wszystko sam także wiem co gdzie się znajduje i na jakiej zasadzie działa. Myślałem, że ktoś miał już taki przypadek. Trudno jutro rozbiorę pedał.

godles1991
14-12-14, 09:30
Panowie takie pytanko, w mojej hondzie, teraz po pojawieniu sie mrozów, zaczęło coś brzęczeć z silnika podczas ruszania, tylko na 1 biegu, takie metaliczne brzęczenie, coś w stylu tego z filmiku od 0:30 https://www.youtube.com/watch?v=AnvLQwnJpjs i właśnie nie mam pojęcia co to może być... jakaś luźna śruba, czy coś wpada w rezonans.. ma ktoś pomysł co to może być??

MarioP
14-12-14, 11:23
Koledzy czy ktoś z was rozbierał tylny zacisk hamulaca gdzie linka od ręcznego jest coś mi się zastało w lewym kole linki działają płynnie prawe koło działa na rędznym a lewe jakby zastane muszę jakoś rozebrać i wyczyścić zacisk ale jest gdzies opis jak rozebrać zacisk tylny do ręcznego

szczepar
14-12-14, 12:06
Paluch_tcw :
To jak znajdziesz usterkę to podziel się spostrzeżeniami.
Ale zanim zaczniesz rozbierać układ sprzęgła sprawdz czy to wina układu sprzędła a nie rozwalony docisk.

Tzn sprawdz czy na skrzyni biegów siłownik sprzęgła porusza się czy nie.

lozik
14-12-14, 12:56
Panowie takie pytanko, w mojej hondzie, teraz po pojawieniu sie mrozów, zaczęło coś brzęczeć z silnika podczas ruszania, tylko na 1 biegu, takie metaliczne brzęczenie, coś w stylu tego z filmiku od 0:30 https://www.youtube.com/watch?v=AnvLQwnJpjs i właśnie nie mam pojęcia co to może być... jakaś luźna śruba, czy coś wpada w rezonans.. ma ktoś pomysł co to może być??
Najprawdopodobniej to prawa poduszka silnika, pytałem o to kilka stron wcześniej i w dziale "sprzęgło".

Tommi01
14-12-14, 15:53
panowie potrzebuje numer zaslepek/ kratek halogenow z type s szukalem w katalogach na obrazku sa numer 3-5 ale numeru czesci niema..
znalazlem takie , ale to sa ze srebna obwodka a mi by pasowala cala czarna
H71108SMRE00ZE
jak ktos ma numer niech wrzuci i wie ktos jaka jest ich cena w aso?

godles1991
14-12-14, 15:56
Najprawdopodobniej to prawa poduszka silnika, pytałem o to kilka stron wcześniej i w dziale "sprzęgło".

A da się to jakoś potwierdzić?? bez rozbierania poduszki... i no 120tys.. i poduszka? troszkę to dziwne..

filipfm
14-12-14, 16:15
panowie potrzebuje numer zaslepek/ kratek halogenow z type s szukalem w katalogach na obrazku sa numer 3-5 ale numeru czesci niema..
znalazlem takie , ale to sa ze srebna obwodka a mi by pasowala cala czarna
H71108SMRE00ZE
jak ktos ma numer niech wrzuci i wie ktos jaka jest ich cena w aso?

Bo trzeba sprawdzac FN2 RACE albo TypeS Base

Numery sie roznia w zaleznosci od koloru

3 71103-SMR-E00ZD COVER, R. FR. FOG LIGHT *B92P*
3 71103-SMR-E00ZE COVER, R. FR. FOG LIGHT *NH700M*
3 71103-SMR-E00ZF COVER, R. FR. FOG LIGHT *R81*
3 71103-SMR-E00ZG COVER, R. FR. FOG LIGHT *YR571P*
5 71108-SMR-E00ZD COVER, L. FR. FOG LIGHT *B92P*
5 71108-SMR-E00ZE COVER, L. FR. FOG LIGHT *NH700M*
5 71108-SMR-E00ZF COVER, L. FR. FOG LIGHT *R81*
5 71108-SMR-E00ZG COVER, L. FR. FOG LIGHT *YR571P*

Ceny w PL ASO nie znam, ale w UK online kosztuje na poziomie 30EUR/szt (http://www.lingshondaparts.com/honda_car_parts_selection.php?block_01=17SMR701&block_02=B__4600&block_03=9923)

MarioP
14-12-14, 16:36
Ponawiam pytanie czy ktoś rozbierał tylny zacisk kamulca z ręcznym? Da się go rozebrać i wyczyścić bez spuszczania płynu hamulcowego, jest jakiś opis na co zwrócić uwagę?

Paluch_tcw
14-12-14, 16:40
Paluch_tcw :
To jak znajdziesz usterkę to podziel się spostrzeżeniami.
Ale zanim zaczniesz rozbierać układ sprzęgła sprawdz czy to wina układu sprzędła a nie rozwalony docisk.

Tzn sprawdz czy na skrzyni biegów siłownik sprzęgła porusza się czy nie.

Naprawione. Okazało się, że w tłumiku sprzęgła odpadł łeb od jednej śrubki i spadało ciśnienie poprzez nieszczelność. Reszta gwintu oczywiście została trzeba było wykręcać. Poniżej zdjęcia tłumika:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/0490d8501acf.jpg (http://naforum.zapodaj.net/0490d8501acf.jpg.html)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6b4c22e55e57.jpg (http://naforum.zapodaj.net/6b4c22e55e57.jpg.html)

Ponawiam pytanie czy ktoś rozbierał tylny zacisk kamulca z ręcznym? Da się go rozebrać i wyczyścić bez spuszczania płynu hamulcowego, jest jakiś opis na co zwrócić uwagę?

ściśnij przewód hamulcowy przy zacisku, który chcesz rozebrać to Ci cały nie wypłynie. Odkręć sobie cały zacisk i weź go na stół do czyszczenia. Po zamontowaniu oczywiście odpowietrzyć będziesz musiał ale nie wypłynie cały płyn.

MarioP
14-12-14, 17:16
ściśnij przewód hamulcowy przy zacisku, który chcesz rozebrać to Ci cały nie wypłynie. Odkręć sobie cały zacisk i weź go na stół do czyszczenia. Po zamontowaniu oczywiście odpowietrzyć będziesz musiał ale nie wypłynie cały płyn.[/QUOTE]

Jest jakaś instrukcja opis jak rozebrać sam zacisk z odkręceniem dam sobie radę ale nie rozbierałem samego zacisku nie wiem czego się spodzewać

Paluch_tcw
14-12-14, 17:29
Jeśli chodzi o tył to wykręcasz po prostu tłoczek. A mechanizm od ręcznego to musisz rozruszać śrubokrętem psikając oddrdzewiaczem a następnie nasmarować i to cała filozofia. Ewentualnie tłoczek możesz jeszcze wysunąć poprzez ruszanie mechanizmem od ręcznego.

lozik
14-12-14, 18:02
A da się to jakoś potwierdzić?? bez rozbierania poduszki... i no 120tys.. i poduszka? troszkę to dziwne..
sprawdź tak jak gość w tym filmie - https://www.youtube.com/watch?v=Y3Q1RgrydVE
a 120 tys. całkiem możliwe, u kolegi w polifcie przy 90 tys. już coś czasem było słychać

andkas
14-12-14, 19:21
Witam, szybkie pytanie... Moje auto to CIVIC VIII TYPE S 2008.r, denerwuje mnie w nim że na minimalnym mrozie podczas skręcania (pełnego) i nie dużych prędkości słyszę skrzypienie jakby ściskającej gumy z lewego przedniego koła. Mówiono mi że to odbój lub łożysko sprawdzone i są na swoim miejscu oraz są dobre. Druga sprawa słychać skrzypienie również z tyłu (jakby stary tapczan) gdy zjeżdżam z małego krawężnika lub wysiadam z auta. Ma ktoś pomysły co może jest/być przyczyną?

Sorry za OT. Jeżeli chcesz odpowiedzi na PW to opróżnij skrzynkę.

marcin001984
14-12-14, 20:18
edit: do usunięcia

Tommi01
14-12-14, 20:22
Bo trzeba sprawdzac FN2 RACE albo TypeS Base

Numery sie roznia w zaleznosci od koloru

3 71103-SMR-E00ZD COVER, R. FR. FOG LIGHT *B92P*
3 71103-SMR-E00ZE COVER, R. FR. FOG LIGHT *NH700M*
3 71103-SMR-E00ZF COVER, R. FR. FOG LIGHT *R81*
3 71103-SMR-E00ZG COVER, R. FR. FOG LIGHT *YR571P*
5 71108-SMR-E00ZD COVER, L. FR. FOG LIGHT *B92P*
5 71108-SMR-E00ZE COVER, L. FR. FOG LIGHT *NH700M*
5 71108-SMR-E00ZF COVER, L. FR. FOG LIGHT *R81*
5 71108-SMR-E00ZG COVER, L. FR. FOG LIGHT *YR571P*

dzieki

Ja kupowałem w ASO w 2012r. i zapłaciłem 120zł. Przyszła już polakierowana... Teraż żałuję wywalonych pieniędzy w błoto bo było trzeba kupić na allegro i ją pomalować.
no tylko ze na allegro niema.. znaczy jest komplet za 200zl uzywek

marcin001984
14-12-14, 20:23
Przepraszam, źle zrozumiałem. Zamyśliłem się i myślałem że chodzi Ci o zaślepki do haka holowniczego :)

kusiu
14-12-14, 22:01
Przepraszam chłopaki, skrzynka opróżniona. Będę czekał na odpowiedź - pytanie skieruje jeszcze raz tutaj. Może ktoś będzie znał odpowiedź również.

Andkas@ To była inna wiadomość dzisiaj :)

"Witam, civic to Type S 1.8 140km 2008.r Mam problem pisałem na forum ale jakoś nikt nie odpisał, lub odpisał że ma podobny problem ale nie zna przyczyny - wiec postanowilem napisać do Ciebie. Podczas wysiadania z auta lub wsiadania, lub podczas zjazdu z małych krawężników etc. słychać skrzypienie jakby stary tapczan, dźwięk jest z tyłu. Nie jest on głośny ale strasznie mnie wkur... Co może być przyczyną, wiesz może lub przypuszczasz?

Dziękuję bardzo za jakiekolwiek info. "

marcin001984
14-12-14, 22:16
A ja Ci tu odpiszę. U mnie też skrzypi jak wsiadam i wysiadam z auta tylko wtedy jak za słabo zaciągnę hamulec ręczny. Jak zaciągnę do oporu to wtedy nie skrzypi.

greku1410
14-12-14, 23:17
Tommi01 mam takie zaślepki na zbyciu

kobert
14-12-14, 23:59
A ja Ci tu odpiszę. U mnie też skrzypi jak wsiadam i wysiadam z auta tylko wtedy jak za słabo zaciągnę hamulec ręczny. Jak zaciągnę do oporu to wtedy nie skrzypi.

to chyba nie o ten skrzyp chodzi :) przy slabo zaciagnietym jak zaskrzypi to przyjal bym za norme bo slabo zaciagniety:) tez tak mam,ale potrafi cos skrzypnac i bez recznego. U mnie bardzo sporadycznie dlatego ignoruje to

marcin001984
15-12-14, 00:14
U mnie nie ma skrzypienia, ale za to od czasu montażu spojlera i rozbieraniu plastików tylnej klapy coś tak niemiłosiernie puka na nierównościach że szału dostaję. O dziwo jak ostatnio przewoziłem stare dokładki zderzaków, złożyłem to pojedyncze tylne siedzenie i nic nie stukało. Już macałem wszystko łącznie z zaślepką od gniazda zapalniczki w bagażniku bo to jest właśnie taki podobny dźwięk :p Tak samo podobny dźwięk wydaje z siebie pas bezpieczeństwa. Jest na nim ogranicznik żeby klamra się nie zsunęła niżej i jak poruszałem pasem to ten ogranicznik stukał o plasit przy tylnym siedzeniu. Ale jak zapiąłem tylny pas to dalej stukało :mad:

Winni
15-12-14, 00:19
Miałem tak samo, winny był zaczep siedzeń z tyłu :) Powstaje luz który powoduje, że siedzenie na wybojach lekko się rusza i obija o zaczep.

Jak rozłożysz siedzenia to masz z lewej i prawej strony takie dwa metalowe ucha w kształcie U gdzie zatrzaskuje się mechanizm siedzeń, te metalowe U owinełem taśmą izolacyjna i jest spokój :)

Co jakiś czas trzeba na nowo owijać jak często się siedzenia składa ponieważ zatrzask siedzenia ktory łapie za to U jest dosyć ostry i potrafi rozciąć taśmę.

marcin001984
15-12-14, 00:32
Ruszałem fotelami i ani drgną. Nawet mam owinięte taśmą izolacyjną. Będę musiał jeszcze raz zbadać te uchwyty

kobert
15-12-14, 00:35
mi srzypi tylna półka bo kabel od anteny cb radia idzie z kufra miedzy półką i wychodzi na dach scisniety klapą :) pisze jako ciekawostka bo moze ktos tez tak puscil kabel i zastanawia sie czemu cos skrzypi :) schowam antene i jest cisza

fireman1014
15-12-14, 11:16
KUSIU - przeczytałeś mój post #1868?

kusiu
15-12-14, 12:11
KUSIU - przeczytałeś mój post #1868?

Tak, sprawdzę to również z mechanikiem jak tylko się u niego pokażę. Pozdrawiam

marcin001984
15-12-14, 17:49
Ruszałem fotelami i ani drgną. Nawet mam owinięte taśmą izolacyjną. Będę musiał jeszcze raz zbadać te uchwyty

Dzisiaj jeszcze raz sprawdziłem oparcie tylnej kanapy i owinąłem dość solidnie taśmą izolacyjną mocowanie w kształcie litery "U" i już nic nie stuka na nierównościach

sanvean
15-12-14, 17:57
Panowie gdzie można kupić nowy rozrusznik ?

irecki26
15-12-14, 18:14
Panowie gdzie można kupić nowy rozrusznik ?

po co kupować nowy, zregeneruj stary...

borys003
15-12-14, 23:04
Rozrusznik na topie:)
Mój częściowo zregenerowany, cos wytrzyma, ale trzeba się rozglądać. Stąd moje pytanie czy sedan mial taki sam jak HB?

PS.
Bez bicia przyznam sie, iż miałem go w ręce i nie spisałem nr....

assass1n
16-12-14, 09:07
Mam pytanie który olej do skrzyni biegów silnik 1,8 lepiej zlać mtf czy mtf-3?

kusiu
16-12-14, 09:08
Dzisiaj jeszcze raz sprawdziłem oparcie tylnej kanapy i owinąłem dość solidnie taśmą izolacyjną mocowanie w kształcie litery "U" i już nic nie stuka na nierównościach

U Siebie mam chyba to samo :) Czasem na nierównościach słyszę pukanie, sądziłem że to półka z tyłu bo nie na niej nie ma nic ale to chyba będzie to samo, dźwięk jest podobny jak by nie zapięty pasek pukał o plastik :) Jakie muszę zrobić czynności by się dostać do tego zatrzasku, macie może jakieś zdjęcie?

Druga sprawa, kochani wiecie może gdzie dostanę jakąś alternatywę na plastikowe spinki którymi są przyczepiane plastikowe elementy pod maską, nadkola etc. w civic VIII te oryginalne jak robi się coś na mrozie lubią pękać, nie znam ich rozmiarów może ktoś wie co będzie spełniało ich rolę?

butler.gdansk
16-12-14, 09:31
Alternatywa dla spinek pod maską ;)
Wątek w moim aucie (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?165400-N22A2-butler&p=2370169&viewfull=1#post2370169)
Wątek u kali1987 (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?225848-R18A2-HB-5D-Sport-NIGHTHAWK-by-kali1987&p=2407794&viewfull=1#post2407794)
Wątek w dziale Styling (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?222123-Fender-Washers)

kusiu
16-12-14, 11:28
Dzięki butler, widziałem gdzieś też spinki plastikowe tylko skręcana na śrubokręt "krzyżak" jak by ktoś miał namiary na takie proszę o podzielenie się jakie są rozmiary jeśli chodzi o elementy pod maską oraz nadkola etc. A w przyszłości może się skuszę na takie jak ty butler pod maską :)

filipfm
16-12-14, 11:40
Dzięki butler, widziałem gdzieś też spinki plastikowe tylko skręcana na śrubokręt "krzyżak" jak by ktoś miał namiary na takie proszę o podzielenie się jakie są rozmiary jeśli chodzi o elementy pod maską oraz nadkola etc. A w przyszłości może się skuszę na takie jak ty butler pod maską :)

np Romix, model C60670

http://www.spinkisamochodowe.pl/ODB_OdczytajZdjecie2.php?IDZdjecia=4226

kusiu
16-12-14, 13:08
Nadkole to jest czy pod maskę? Bo chce zamawiać. A potrzebuję na nadkole i pod maskę.

Myślę o tych:
nadkole
http://allegro.pl/spinka-zderzaka-honda-nissan-ssangyong-mazda-i4815894905.html
i pod maską:
http://allegro.pl/spinka-osprzet-oslony-silnika-honda-civic-accord-i4816177507.html

Jak ktoś kojarzy rozmiary to niech rzuci okiem na aukcji

szczepar
16-12-14, 15:24
kusiu
Poszukaj sobie na stronie romix dokladnych danych na temat spinek do naszego modelu.
A nastepnie zamów na moto-spinka.pl (sprzedają romixa spinki taniej niż romix)
Obawiam się że do naszych hond pasują 8 mm a nie 9.8 mm.

kusiu
16-12-14, 16:54
Ok, będę musiał wyciągnąć i mierzyć jak znajdę chwilę, chyba że się ktoś jeszcze trafi i będzie wiedział. Odnośnie sklepu dzięki za info :)

P.s może http://www.auto-spinka.pl/ ? moto spinka chyba nie istnieje :)

szczepar
16-12-14, 21:28
auto-spinka :)
Pomyliło mi się.

assass1n
17-12-14, 11:22
Mam pytanie który olej do skrzyni biegów silnik 1,8 lepiej zlać mtf czy mtf-3?

Mogę prosić o odpowiedź na moje pytanie?

dzoncik
17-12-14, 11:50
mogę prosić o odpowiedź na moje pytanie?

mtf iii

fireman1014
17-12-14, 15:04
Zdecydowanie bierz MTF3, bo na nim zrobisz 1 000 000 km a na MTF "tylko" 500 000 km :)

sanvean
17-12-14, 18:42
Wie ktoś może gdzie dostanę tą gumową zaślepkę od otworu na żarówki z przodu i jak się ona profesjonalnie nazywa :) ?

borys003
17-12-14, 20:15
Rozrusznik na topie:)
Mój częściowo zregenerowany, cos wytrzyma, ale trzeba się rozglądać. Stąd moje pytanie czy sedan mial taki sam jak HB?

PS.
Bez bicia przyznam sie, iż miałem go w ręce i nie spisałem nr....

ponawiam :)

Dodatkowe pytanie: którędy dostanie się woda w sedanie do bagażnika po myjni? Miałem kabel od CB i jest możliwe, że wygniotło czy jest jakiś inny defekt?

djasion
18-12-14, 08:01
Lubi nakapać zaraz po otwarciu bagażnika.

megabug
18-12-14, 14:13
Witam posiadam civika 1.8 z 2006 sprowadzonego z Dani mój problem polega na tym iż chciałem wymienić pasek wieloklinowy kupiłem w moto pasek dł.2060mm i okazało się iż jest o 190 mm za długi,
zadzwoniłem do serwisu Hondy i tam stwierdzili iż po nr.vin pasek powinien mieć 2060mm.
czy ktoś już się spotkał z takim problemem.
Dziękuję i Pozdrawiam.

borys003
18-12-14, 16:36
Lubi nakapać zaraz po otwarciu bagażnika.

Wydaje mi się, że woda zebrała się w jednym z uchwytów od klapy - w moim przypadku lewy.

radziok
18-12-14, 17:13
Witam posiadam civika 1.8 z 2006 sprowadzonego z Dani mój problem polega na tym iż chciałem wymienić pasek wieloklinowy kupiłem w moto pasek dł.2060mm i okazało się iż jest o 190 mm za długi,
zadzwoniłem do serwisu Hondy i tam stwierdzili iż po nr.vin pasek powinien mieć 2060mm.
czy ktoś już się spotkał z takim problemem.
Dziękuję i Pozdrawiam.

Pasek jest dobry, trzeba inaczej na rolkach go pozawijać

zyga502
18-12-14, 18:44
Wydaje mi się, że woda zebrała się w jednym z uchwytów od klapy - w moim przypadku lewy.

ale tam jest rynienka i jeśli jest czysta to woda nie powinna spływać do bagażnika

megabug
18-12-14, 18:47
Inaczej czyli jak?
teraz jest zabudowany 1870mm długosci i jest na rolkach pozawijany według instrukcji serwisowej.

szczepar
18-12-14, 20:34
Inaczej czyli jak?
teraz jest zabudowany 1870mm długosci i jest na rolkach pozawijany według instrukcji serwisowej.

Jak sprawdziłeś pasek - miałeś oba i porównałeś długość poprzez przykładanie do siebie ?
Podaj dane zakupionego paska :)

Na ilu rolkach/kołach jest zawinięty twój pasek w silniku na 5 czy na 6 ? (3 małe i 3 duże, czy 3 małe i 2 duże)

megabug
18-12-14, 20:54
Tak miałem oba i ten krótszy mam zabudowany i wszystko działa
a jest tak trzy małe i trzy duże.
http://www.deviantpics.com/image-0B14_4C195A4D.jpg

jeszcze dane nowego CONTITECH 7PK2061

radziok
18-12-14, 20:58
A tak się zakłada dłuższy:
http://www.corsportusa.com/content/images/gatesvbelt06civ.jpg
Zmiana była wprowadzona oficjalnie, sam miałem w 07r. tak założony pasek ale paznokci nie dam sobie obciąć, że to była seria ;)

szczepar
18-12-14, 21:06
Generalnie do tego silnika są 2 paski
krótki - wersja bez Klimy (1538 mm)
długi - wersja z klimą (2060 mm)

Na dobrą sprawę to nie mam pojęcia czemu masz tam pasek który nie występuje wg katalogu.
Paska u siebie nie zmieniałem (jak narazie jedynie 3 razy do ściągałem) więc trudno mi odnieść się do jego długości bo nowego nie kupowałem.

Masz wymysł myśli technicznej pod tytułem zmienione z jakiegoś powodu koło (tzw kreatywna mechanika) albo wszystkie katalogi kłamią :)
Lub poprzedni pasek miałeś założony źle :D sam przy zakładaniu paska zawsze miałem problem z jego nadmiarem :)
Oficjalna zmiana długości paska była w silniku 2.2 i wiązała się z wywaleniem jednej rolki, czy coś takiego było w 1.8 nie słyszałem.

Porównaj sobie twoje zdjęcie i schemat - jak dla mnie masz na nich ZUPEŁNIE inne opasania :D - pasek na zdjęciu i na schemacie są inaczej poprowadzone.

marcin001984
18-12-14, 21:27
A co ile powinno się zmieniac pasek klinowy?

filipfm
18-12-14, 21:33
A co ile powinno się zmieniac pasek klinowy?

W serwisowce nie ma okreslonego przebiegu.
W tabelce jest info, zeby co 20kkm "Sprawdzić, czy nie ma pęknięć lub uszkodzeń, a następnie sprawdzić położenie wskaźnika autonapinacza paska napędowego. "

marcin001984
18-12-14, 21:48
Od jakiegoś czasu przysłuchuję się w moim aucie dziwnemu dźwiękowi który pojawia się jak hamuję do zera lub jadę na 1 biegu i delikatnie pyknę nogą w pedał gazu. Auto mam prawie trzy lata i wcześniej tego nie zaobserwowałem. Dźwięk jest taki jakby położyć na dywaniku pasażera butelkę do połowy wypełnioną wodą i hamując słychać chlupanie. Wyciszyłem radio, wyłączyłem nawiew i ewidentnie coś chlupie. Dźwięk dobiega z pod auta. Możliwe że to paliwo w zbiorniku który znajduje się pod przednimi fotelami? Mam teraz jakieś 40 litrów i słychać. Ktoś z Was też to zaobserwował? To że Civic jest słabo wyciszony to wiem, ale żeby aż tak?

filipfm
18-12-14, 21:52
Paliwo ;) u mnie tez czasem slychac chlupanie

radziok
18-12-14, 21:52
Generalnie do tego silnika są 2 paski
krótki - wersja bez Klimy (1538 mm)
długi - wersja z klimą (2060 mm)

Pisząc dłuższy mam na myśli 2060 mm

Masz wymysł myśli technicznej pod tytułem zmienione z jakiegoś powodu koło (tzw kreatywna mechanika) albo wszystkie katalogi kłamią :)
Lub poprzedni pasek miałeś założony źle :D sam przy zakładaniu paska zawsze miałem problem z jego nadmiarem :)
Oficjalna zmiana długości paska była w silniku 2.2 i wiązała się z wywaleniem jednej rolki, czy coś takiego było w 1.8 nie słyszałem.

Słyszeć nie słyszałeś, przeczytaj.
http://www.8thcivic.com/forums/diy-honda-civic-engine/179886-r18-nst-pulley-install-everything-covered-pic-heavy.html

Porównaj sobie twoje zdjęcie i schemat - jak dla mnie masz na nich ZUPEŁNIE inne opasania :D - pasek na zdjęciu i na schemacie są inaczej poprowadzone.

Masz rację, rysunek poglądowy zrobiony w Paint-cie różni się od zdjęcia, po za linią prowadzenia paska nie wiem co za opisania tam widzisz ;) Od początku chodzi mi o zwrócenie uwagi właśnie na inne prowadzenie paska 2060mm

andkas
18-12-14, 22:03
Od jakiegoś czasu przysłuchuję się w moim aucie dziwnemu dźwiękowi który pojawia się jak hamuję do zera lub jadę na 1 biegu i delikatnie pyknę nogą w pedał gazu. Auto mam prawie trzy lata i wcześniej tego nie zaobserwowałem. Dźwięk jest taki jakby położyć na dywaniku pasażera butelkę do połowy wypełnioną wodą i hamując słychać chlupanie. Wyciszyłem radio, wyłączyłem nawiew i ewidentnie coś chlupie. Dźwięk dobiega z pod auta. Możliwe że to paliwo w zbiorniku który znajduje się pod przednimi fotelami? Mam teraz jakieś 40 litrów i słychać. Ktoś z Was też to zaobserwował? To że Civic jest słabo wyciszony to wiem, ale żeby aż tak?

Tak faktycznie, jak Filip pisze to paliwo. FN1 jest cienko wygłuszone (zbiornik jest pod fotelami) i gdy jest poniżej 40l słychać przelewające się w zbiorniku paliwo. Dźwięk przestaje być słyszalny chyba poniżej 20l. Dziwne bo w R-ce ten efekt nie występuje.

szczepar
18-12-14, 22:14
Nie opisania , a opasania :)
I teraz wszystko jasne :)
Serwisówka jest do modelu 2006. ;)
W serwisówce do wersji 3d dostępnej w internecie jest rok modelowy 2007 i tam jest nowy sposób prowadzenia paska.

radziok: przeglądając forum uciekł mi twój post gdzie to napisałeś , teraz wracając po kolei znalazłem.
W sumie to dzięki , wiem już jak będzie wyglądać zmiana paska u mnie i czemu będzie inaczej niż w serwisówce. :)

megabug
18-12-14, 22:17
To znaczy kupić ten 2060 i poplątać po nowemu i powinno pasować?
czy trzeba jeszcze jakieś rolki wymieniać.

szczepar
18-12-14, 22:29
(mam ten sam stan u siebie - stare plątanie i zbliżająca się wymiana paska).
Mam nadzieje że tylko po nowemu plątać :)
Ja optymistycznie zakładałbym że rolki zostają.

borys003
18-12-14, 23:36
ale tam jest rynienka i jeśli jest czysta to woda nie powinna spływać do bagażnika

Rynienka czyli obramówka w koło bagażnika?

cienki
19-12-14, 00:20
Czy można wsadzić wydech z FN do FK ?? I czy jest sens ?? Bardzo mnie wkur..... dźwięk tego seryjnego wydechu.

kobert
19-12-14, 00:47
(mam ten sam stan u siebie - stare plątanie i zbliżająca się wymiana paska).
Mam nadzieje że tylko po nowemu plątać :)
Ja optymistycznie zakładałbym że rolki zostają.

po zdjeciu paska mozna zakrecic rolkami czy ciche,jesli juz slychac to sie najwyzej robota wydluzy na szukanie :)

megabug
19-12-14, 11:02
Wymieniłem pasek na ten dłuższy według sposobu 2-giego i wszystko działa jak należy, swoją drogą Honda przy takiej zmianie mogła umieścić jakąś informacje o zmianie.
Dziękuję wszystkim za pomoc.

OWOC
20-12-14, 22:41
Witajcie!

Panowie potrzebuje Waszej pomocy i opinii w kwestii "UFO* " ;)
* Honda Civic VIII generacji (FN3) w wersji Type-S.

Pojechałem dziś ot tak zobaczyć potencjalny nabytek dla mojego Taty btw następna Honda;)
Miał to być zwykły Civic UFO w dieslu.... a ku moim oczom ukazał się nie brzydki (jakoś nigdy nie mogłem się przekonać do tej stylistyki :unsure: :rolleyes: ) Civic z emblematami Type.S ;)
Jeździ się tym wybornie bo już na praktykach takim jeździłem tylko w wersji 1.8, dziś tylko się w tym utwierdziłem :yahoo:

Na forum.subaru chłopaki zapewnili mnie, że tu znajdę wszystkie odpowiedzi na intrygujące mnie pytania, na które nie mogę/ nie umiem znaleźć odpowiedzi./wiedzy m/in na temat tego modelu Hondy.

Mam dać odpowiedź czy kupuje to auto do poniedziałku. Chciałbym się o nim do tego czasu jak najwięcej dowiedzieć bo nie lubię kupować tzw" kota w worku", ba chce wiedzieć jak najwięcej czym będzie jeździł tata;-)

Tak więc bardzo Was proszę o pomoc i odpowiedzi ew źródła/linki gdzie będę mógł poczytać dowiedzieć się na moje ??
Czym dokładnie różni się wersja Type S od zwykłej wersji? Bo ja tylko znalazłem ba to chyba widać, że auto ma pakiet stylizacyjny zbliżony do topowej odmiany Type-R :wub:
A co z resztą? :-(

Czy ktoś ma możliwość rozkodowania nr VIN :icon_arrow: SHHFN33607U001796 Czy po rozkodowaniu wyjdzie mi jakie szczegółowe wyposażenie jest w tym egz?

Otrzymałem tylko lakoniczne informacje że samochód jest z ziemi włoskiej i przyjechał 3.5 roku temu do ziemi polskiej. Czy macie pomysł jak mogę zweryfikować przebieg?
Czy da się to zrobić bez kontaktowania się z włoskim dealerem?

Z racji tego iż jest to diesel a mój tata traktuje samochody bardziej przedmiotowo niż... Ja :rolleyes: i jeśli auto okaże się godne zakupu chce mu zamontować turbo timer.
Jaki polecacie i czy upora się z tym "pierwszy lepszy" elektronik samochodowy?

To na razie tyle :) Choć mam jeszcze sporo pytań, ale myślę że wszystko w swoim czasie;-)

Dziękuję i pozdrawiam

Mateusz :)

Kasio
21-12-14, 11:56
na pierwszy ogień proponuje artykuł Honda Civic Type S: Sportowa ambicja (http://motogazeta.mojeauto.pl/Testy_samochodow/Honda_Civic_Type_S__Aktualnosciowa_ambicja,a,10277 1.html)

jockow
21-12-14, 13:57
Witajcie!

Panowie potrzebuje Waszej pomocy i opinii w kwestii "UFO* " ;)
* Honda Civic VIII generacji (FN3) w wersji Type-S.

Pojechałem dziś ot tak zobaczyć potencjalny nabytek dla mojego Taty btw następna Honda;)
Miał to być zwykły Civic UFO w dieslu.... a ku moim oczom ukazał się nie brzydki (jakoś nigdy nie mogłem się przekonać do tej stylistyki :unsure: :rolleyes: ) Civic z emblematami Type.S ;)
Jeździ się tym wybornie bo już na praktykach takim jeździłem tylko w wersji 1.8, dziś tylko się w tym utwierdziłem :yahoo:

Na forum.subaru chłopaki zapewnili mnie, że tu znajdę wszystkie odpowiedzi na intrygujące mnie pytania, na które nie mogę/ nie umiem znaleźć odpowiedzi./wiedzy m/in na temat tego modelu Hondy.

Mam dać odpowiedź czy kupuje to auto do poniedziałku. Chciałbym się o nim do tego czasu jak najwięcej dowiedzieć bo nie lubię kupować tzw" kota w worku", ba chce wiedzieć jak najwięcej czym będzie jeździł tata;-)

Tak więc bardzo Was proszę o pomoc i odpowiedzi ew źródła/linki gdzie będę mógł poczytać dowiedzieć się na moje ??
Czym dokładnie różni się wersja Type S od zwykłej wersji? Bo ja tylko znalazłem ba to chyba widać, że auto ma pakiet stylizacyjny zbliżony do topowej odmiany Type-R :wub:
A co z resztą? :-(

Czy ktoś ma możliwość rozkodowania nr VIN :icon_arrow: SHHFN33607U001796 Czy po rozkodowaniu wyjdzie mi jakie szczegółowe wyposażenie jest w tym egz?

Otrzymałem tylko lakoniczne informacje że samochód jest z ziemi włoskiej i przyjechał 3.5 roku temu do ziemi polskiej. Czy macie pomysł jak mogę zweryfikować przebieg?
Czy da się to zrobić bez kontaktowania się z włoskim dealerem?

Z racji tego iż jest to diesel a mój tata traktuje samochody bardziej przedmiotowo niż... Ja :rolleyes: i jeśli auto okaże się godne zakupu chce mu zamontować turbo timer.
Jaki polecacie i czy upora się z tym "pierwszy lepszy" elektronik samochodowy?

To na razie tyle :) Choć mam jeszcze sporo pytań, ale myślę że wszystko w swoim czasie;-)

Dziękuję i pozdrawiam

Mateusz :)
Na pewno jest to 3 d type s,diesel z dpf w kolorze Alabaster silver z 2007 r.Wersja z vsa, temonatem i szyberdachem,niestety Honda ma tak słaby system że o autach z zagranicy nic nie ma odnośnie przebiegu czy napraw,pozdrawiam.

szczepar
21-12-14, 14:06
OWOC : Jeśli przechodził przegląd w tym roku , to masz szansę znaleść informacje o nim na stronie :
https://historiapojazdu.gov.pl/
Potrzebujesz do tego dowód rejestracyjny aby wypełnić wszystkie pola (sam VIN nie wystarczy)
Niespodzianką jaką znalazłem na tej stronie , to to że umieszczany jest tam przebieg pojazdu spisany przez diagnostę ;).

Ale dowiesz się tam o wszelkich zmianach prawnych dot. samochodu od kiedy został zarejestrowany w Polsce.
Przykładowy wygląd raportu :
https://historiapojazdu.gov.pl/web/guest/przykladowy-raport

Warto zwrócić uwagę jak wygląda zakładka Oś czasu.

woPo
21-12-14, 16:53
Szybko. Skrzypi prawa strona przy kręceniu kierownicą + przy podjazdach na krawężnik/próg zwalniający.
Bardziej maglownica czy łożysko amora?

jockow
21-12-14, 17:36
Łożysko to raczej pyka niż skrzypi.

szczepar
21-12-14, 17:41
Szybko. Skrzypi prawa strona przy kręceniu kierownicą + przy podjazdach na krawężnik/próg zwalniający.

Odbój do sprawdzenia.

Jacek65
21-12-14, 18:27
Co to jest w Civiku tłumik dynamiczny półosi?Znalazłem taką część w dokumentacji przeniesienia napędu.Tylko na lewej półosi.A ponieważ wcześniej nie spotkałem się z takim elementem w aucie, ciekaw jestem do czego służy.:)

Lucas.FK2
21-12-14, 18:30
Zapewne chodzi o tą gumeczkę na pół osi która ją wyważa :)

szczepar
21-12-14, 18:47
Tłumik dynamiczny - widocznie element ten wpadał w jakieś dziwne drgania , i dodali element tłumiący dane drgania.
Wygląda to jak gumowy krążek przykręcony do wachacza - na pierwszy rzut oka element nie służący do niczego i nie połączony z niczym innym :)
Najciekawszym przykładem tłumika dynamicznego jest naprawa mostu w Rosji przez Polaków :)
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,390223,dlugi-most-w-rosji-nie-faluje-dzieki-pomyslowi-szwajcara-i-polaka.html

OWOC
21-12-14, 20:40
Na pewno jest to 3 d type s,diesel z dpf w kolorze Alabaster silver z 2007 r.Wersja z vsa, temonatem i szyberdachem,niestety Honda ma tak słaby system że o autach z zagranicy nic nie ma odnośnie przebiegu czy napraw,pozdrawiam.

OWOC : Jeśli przechodził przegląd w tym roku , to masz szansę znaleść informacje o nim na stronie :
https://historiapojazdu.gov.pl/
Potrzebujesz do tego dowód rejestracyjny aby wypełnić wszystkie pola (sam VIN nie wystarczy)
Niespodzianką jaką znalazłem na tej stronie , to to że umieszczany jest tam przebieg pojazdu spisany przez diagnostę ;).

Ale dowiesz się tam o wszelkich zmianach prawnych dot. samochodu od kiedy został zarejestrowany w Polsce.
Przykładowy wygląd raportu :
https://historiapojazdu.gov.pl/web/guest/przykladowy-raport

Warto zwrócić uwagę jak wygląda zakładka Oś czasu.

na pierwszy ogień proponuje artykuł Honda Civic Type S: Sportowa ambicja (http://motogazeta.mojeauto.pl/Testy_samochodow/Honda_Civic_Type_S__Aktualnosciowa_ambicja,a,10277 1.html)

Panowie bardzo Wam dziękuje za odpowiedź!

Nawet nie wiecie jaki mam mętlik w głowie.... Serce czy rozum, rozum czy serce, ehhh:-(

__________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________

Czy CIVIC UFO w dieslu ma zwykłą nagrzewnice czy elektryczną?
Pytam bo diesel jak to diesel baaaardzo wolno nagrzewa się do temperatury optymalnej, a ja zmarzluch jestem straszny;-)

Jacek65
21-12-14, 20:43
Tłumik dynamiczny - widocznie element ten wpadał w jakieś dziwne drgania , i dodali element tłumiący dane drgania.
Wygląda to jak gumowy krążek przykręcony do wachacza - na pierwszy rzut oka element nie służący do niczego i nie połączony z niczym innym :)
Najciekawszym przykładem tłumika dynamicznego jest naprawa mostu w Rosji przez Polaków :)
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,390223,dlugi-most-w-rosji-nie-faluje-dzieki-pomyslowi-szwajcara-i-polaka.html

Dzięki za informację.:)

piter7766
21-12-14, 21:42
Czy CIVIC UFO w dieslu ma zwykłą nagrzewnice czy elektryczną?

Zwykłą + elektryczne grzałki

OWOC
21-12-14, 22:22
Zwykłą + elektryczne grzałki

Piotr,

czyli z tego wychodzi iż silnik ma jak większość nowoczesnych diesli grzalkę/i w bloku silnika ktore pomagają zagrzać ciecz chłodzącą a dzięki temu nagrzewnica szybciej może spełniać swoje zadanie?

kusiu
21-12-14, 23:29

Mam podobnie, tylko u mnie przy kręceniu nie skrzypi ale podjazdy, progi etc. już tak. Odbój siedzi na swoim miejscu z tego co sprawdzałem, należy go wyjąć by sprawdzić czy jest ok?

filipfm
22-12-14, 00:40
Piotr,

czyli z tego wychodzi iż silnik ma jak większość nowoczesnych diesli grzalkę/i w bloku silnika ktore pomagają zagrzać ciecz chłodzącą a dzięki temu nagrzewnica szybciej może spełniać swoje zadanie?

Grzalki nie sa w bloku tylko w ukladzie wentylacyjnym, kolo nagrzewnicy

OWOC
22-12-14, 01:27
Grzalki nie sa w bloku tylko w ukladzie wentylacyjnym, kolo nagrzewnicy

No i wszystko jasne!

Podziekować:-)

slavox
23-12-14, 12:06
witam mam Hondzie coupe 2007 R18A1 (FG1)
niestety nie jest ona wyposażona w podgrzewanie lusterek, a wiem że te autka typu dx i lx ktore szły na Alaskę miały taki bajer i uruchamiało sie je z przycisku podgrzewania tylnej szyby, do lusterek idzie wiazka z 5 przewodami, ale 2 nie maja kontynuacji juz w kaciku drzwi, sprawdzalem po nacisnieciu podgrzewania tylnej szyby nie ma napiecia w tych 2ch przewodach ktore sa nie urzyte, i teraz pytanko: czy robil tu ktos juz taka operacje na tej amerykance, czy gdzies brakuje przekaznika a moze przycisk zalaczajacy musi byc inny, ogolem dlaczego nie ma pradu w 2ch przewodach ktore urywaja sie w konciku drzwi a sa tego samego koloru co przewody idace do podgrzewania tylnej szyby ?
prosze o porade.

kusiu
23-12-14, 19:22
Witam, kochani gdzie dostanę: City-Pack Honda Access oraz jakie są ich średnie ceny?

Pozdrawiam serdecznie

filipfm
23-12-14, 20:12
Witam, kochani gdzie dostanę: City-Pack Honda Access oraz jakie są ich średnie ceny?

Pozdrawiam serdecznie

Na brytyjskich stronach przod 130 Gbp, tyl 120Gbp, bok 290 Gbp (na szybko znalazlem do 3d, ale do 5d pewnie podobnie), za wersje pod kolor..
nawet jakby te kwoty byly w złotówkach to by bylo drogawo :) a tu jeszcze trzeba x5,5 pomnozyc

Przypomnialo mi sie, ze boczne widzialem w Kopexie w Katowicach :)
http://www.honda.autokopex.pl/pl/samochody/czesci-i-akcesoria/wyprzedaz-czesci/0-listwy-drzwiowe-lakierowane-08p05-smg-650.html

Cena katalogowa 1 614 PLN

kusiu
23-12-14, 21:06
Ceny chore, dzięki za informację :) Jak by ktoś miał na sprzedaż albo wiedział gdzie jeszcze można dostać komplet w dobrej cenie proszę o info :)

filipfm
23-12-14, 21:26
Ceny chore, dzięki za informację :) Jak by ktoś miał na sprzedaż albo wiedział gdzie jeszcze można dostać komplet w dobrej cenie proszę o info :)

Mi sie udalo kupic uzywki nielakierowane tutaj na forum :) wczoraj kupilem lakier i inne akcesoria :) po swietach bede sie bawil.
Niedawno widzialem sam przod, nielakierowany, nowy na allegro za ok 160 zl.

romek1811
24-12-14, 11:59
Witam

Od jakiegoś czasu borykam się ze zbieżnością w w ufo 1.8 mianowicie ścinało oponę przednią lewą. Po wymianie końcówek drążka kierowniczego, tylnych tulei przedniego wahacza i gum stabilizatora zbieżność jest idealna. Problem polega na tym że kierownica jakby sama delikatnie w prawo się przekręcała i wtedy trzeba kontrować w lewo na diagnostyce powiedzieli że może to być spowodowane czujnikiem położenia maglownicy. Mieli podobny przypadek w jakiejś toyocie gdzie po kombinacji odpinania klem sie zresetował.

I teraz mam pytanie drodzy koledzy jak go zresetować by był w pozycji takiej jak mam ustawioną zbieżność?

Paluch_tcw
24-12-14, 13:24
nie bardzo rozumiem. Mając koła prosto kierownica jest lekko skręcona ? Czy jak odpalisz auto to ci się przekręca kierownica ? Jeśli to pierwsze to zbieżność do ustawienia na prostej kierownicy - źle ustawili.

Jeśli drugie to czujnik skrętu można ustawić przez adaptacje tylko HDS'em więc serwis bądź dobry zakład zajmujący się elektroniką.

4gotten
24-12-14, 20:06
Dzisiaj w drodze do rodziny na święta zauważyłem, że parują mi szyby. Okazało się, że z kratek nawiewu praktycznie nie dmucha choć słychać pracujące wentylatory. Co może być przyczyną? Nigdy wcześniej nie miałem takich problemów. Być może problem powstał podczas niedawnego odgrzybiania, które robiłem przy pomocy "sprayu"? Klima chodziła wtedy w obiegu zamkniętym przez 15 minut. Miał tak już ktoś kiedyś?
EDIT
Przed chwilą sprawdzałem i wszystko działa prawidłowo :confused: Zaczynam podejrzewać elektronikę. Układ klimatyzacji jest chyba jakoś po części sprzężony z radiem, a te szwankuje mi od jakiegoś czasu, przegrzewa się, strzela w głośnikach, rozjaśnia się wyświetlacz i takie tam. Mam nawet model radia po FL na wymianę, ale jakoś nigdy nie miałem czasu, żeby się do tego zabrać.

grypsownik
24-12-14, 23:58
Panowie jakie sa wymiary tłoczka do przodu w zacisku a jakie do tylu.

Nikelajer
25-12-14, 00:01
Ile czasu Wam mija aż z nawiewów leci ciepłe powietrze, ale takie ciepłe przyjemne, a nie tam lekko ciepłe jak ustawicie na najwyższą temperaturę? Zastanawiam się czy u mnie coś termostat nie szwankuje powoli bo dopiero po dobrych 5-6 minutach czyli przejechaniu w mieście ok 4-5 km leci powietrze w miarę ogrzewające i już zaczyna się robić przyjemnie w samochodzie. Wskaźnik temperatury silnika po tym czasie jest gdzieś w okolicach 1/5. Nie pamiętam po jakim czasie wskazówka dochodzi na wysokość prawie do połowy ale na pewno dochodzi ;)
Instalacja LPG załącza się przy tych ~37 stopniach po około minucie, półtora jazdy tj kilometr/1,5 km więc prawidłowo. Pytanie czy te ~6 minut jest czasem w porządku?

kobert
25-12-14, 11:26
mam mniejszy silnik ale cieple zaczyna leciec szybciej przy takich temperaturach jakie mamy czyli na plusie. Gdzies po 1km leci juz takie ledwie ciple a po 2km gorace. przy -20 to tez pare km musze zrobic,kiedys jezdzilem starszymi volvami to po 1km zawsze lecialo gorace. Do roboty mialem nie caly kilometr,jak dojechalem to nie chcialo mi sie wysiadac tylko rece grzalem przy nawiewie :) nawet przy duzym mrozie. W ufo bym nie pogrzal :) ale i silnik mniejszy

ArdianFK2
25-12-14, 20:01
panowie przypomni ktoś namiar na gościa co przerabia lampy ? chodzi mi FB bo ktoś gdzieś kiedyś podawał :D

Winni
25-12-14, 20:09
Hidretrofit.pl?

ArdianFK2
25-12-14, 20:12
nie
chodzi o jakiegoś prywatnego gości bo podobno taniej

Tommi01
26-12-14, 12:51
takie pytanie . mam przerysowany reflektor i moge kupic sam goly reflektor z byle jakiego ufo i wszystkie czesci poprzekladac z mojego? przetwornice, slizg zderzaka itd? czy musze kupowac reflektor pod ksenon?

Paluch_tcw
26-12-14, 13:58
Możesz poprzekładać. nie ma problemu z tym.

Tommi01
26-12-14, 14:00
Możesz poprzekładać. nie ma problemu z tym.

dzieki :D