Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie, szybka odpowiedź vol.2
Nie wie ktoś czym różnią się przednie amortyzatory do ufo 2.2 D i Type R ? Mają inny numer katalogowy, a po za tym? Krótszy skok? Twardość?
Panowie czasami nie mogę odpalić za pierwszym razem mam taki dziwny dzwięk jak by rozrusznik się wieszał. To będzie bendiks czy szczotki? A może aku?(właśnie się ładuje)
https://www.youtube.com/watch?v=q3QBXuuz_g4
EDIT:
Dzwięk jak tu jeśli słabo słychać
https://www.youtube.com/watch?v=lxojM9l2ET0
Możesz poprzekładać. nie ma problemu z tym.
No chyba ze wymieni samo "szkielko" bo jest takie samo, przetwornice pewnie tez przykreci ale bebechy sa inne, gniazdo zarowki/palnika itp.
Panowie czasami nie mogę odpalić za pierwszym razem mam taki dziwny dzwięk jak by rozrusznik się wieszał. To będzie bendiks czy szczotki? A może aku?(właśnie się ładuje)
https://www.youtube.com/watch?v=q3QBXuuz_g4
EDIT:
Dzwięk jak tu jeśli słabo słychać
https://www.youtube.com/watch?v=lxojM9l2ET0
padł bendiks
Jeżeli przy cofaniu cały czas mi piszczy czujnik, chociaż przeszkody żadnej nie ma to co to się mogło stać? :)
Dzisiaj z rana jak samochód odpaliłem i zacząłem cofać to od razu po wrzuceniu wstecznego mam pisk. Nie wiem czy to temperatura, czy coś innego. Przetarłem tył auta, żeby śniegu żadnego nie było ale piszczy nadal. Mogły polecieć całkiem?
Jeżeli przy cofaniu cały czas mi piszczy czujnik, chociaż przeszkody żadnej nie ma to co to się mogło stać?
Dzisiaj z rana jak samochód odpaliłem i zacząłem cofać to od razu po wrzuceniu wstecznego mam pisk. Nie wiem czy to temperatura, czy coś innego. Przetarłem tył auta, żeby śniegu żadnego nie było ale piszczy nadal. Mogły polecieć całkiem?
Nie wiem jaki masz czujnik cofania,ale ja miałem taki dokładany i przy mrozie -10*C zawsze wariował jeden czujnik,ciągłe piszczenie itp,w końcu wymieniłem czujniki i mam cisze i spokój,działa jak powinien
Raczej nie , ja mam tak często. Lód się dostaje i szaleją czujniki. Po jakimś czasie samo odpuści.
Nie wiem jaki masz czujnik cofania,ale ja miałem taki dokładany i przy mrozie -10*C zawsze wariował jeden czujnik,ciągłe piszczenie itp,w końcu wymieniłem czujniki i mam cisze i spokój,działa jak powinien
Ja też wymieniłem, zakupiłem w ASO 4 nowe czujniki i dalej mam tak samo.
Czujniki fabryczne. Wydaje mi się że to kwestia mrozu. Od jutra auto znowu w garażu podziemnym wiec mam nadzieje ze przejdzie.
Ile taka wymiana kosztuje?
ja mialem kiedys sciagany zderzak i od tamtej pory czesto mam piszczenie jak niema przeszkody. Czujniki byly odlaczane wiec wskazywalo by ze po wpieciu cos nie ma dobrego styku. Tez mnie ciekawi czy to,czy uszkodzony czujnik
Nie wiem jaki jest koszt samej wymiany ,bo sam zmieniałem ,ale jeden czujnik w ASO kosztował mnie 160zł
Ostatnio po umyciu samochodu i zostawieniu na mrozie miałem tak samo. Samochód wstawiony na jeden dzień do garażu i ciągłe piszczenie ustało. Jak dla mnie woda dostaje się gdzieś do czujników.
Czujniki fabryczne. Wydaje mi się że to kwestia mrozu. Od jutra auto znowu w garażu podziemnym wiec mam nadzieje ze przejdzie.
nie pomoge ,bo ja dokładałem w ASO ,ale czujniki ,które można kupić np na all...
Witam
Opis problemu jak w temacie: jeśli kluczyk jest w stacyjce ( obojętnie czy silnik pracuje czy też nie ) i otworzę drzwi to po ich zamknięciu drzwi same się ryglują i odryglowują. Z tym problemem powiązana jest jeszcze klapa bagażnika której nie można otworzyć. Dlaczego powiązana? Bo przez chwilę wszystko się 'samo naprawiło', czyli drzwi przestały się ryglować a klapa zaczęła się otwierać. Zamek w klapie przejrzałem zgodnie z instrukcją serwisową - wszystko ok, kolumny kierownicy na razie nie ruszałem, kodów dtc nie sprawdzałem. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem? :)
Pozdawiam
To coś sterownik wariuje , bo jak jest kluczyk w stacyjce to nie powinien ryglować drzwi. Nie stawiałbym na samą klapę, tylko sterownik
Według serwisówki powinienem zrobić test stacyjki zapłonu i test wyłącznika zapłonu. Sterownik o którym piszesz to sterowniki zamka centralnego?
Tak jak mówiliście tak i też się zapewne stało z tymi czujnikami. Na trasie jak już trochę pojeździłem musiało się auto nagrzać i coś w czujniku puściło bo jak cofałem to pisku nie było. Za to pedał sprzęgła mi zacząć skrzypieć :p
grypsownik
28-12-14, 23:11
Ma ktoś rozmiar tylnego tloczka zacisku hamulcowego ?
Za to pedał sprzęgła mi zacząć skrzypieć
Ten temat też był poruszany wiele razy, przypadłość wielu UFO :)
Sterownik o którym piszesz to sterowniki zamka centralnego?
Tak myślę , bo samochód nie powinien nawet na chwilę się zamknąć jak masz kluczyk w stacyjce
Grzesiek_P
29-12-14, 08:20
Jaka jest dojazdowka w types? 16 czy 17?
Wie ktoś jak po numerze silnika sprawdzić rok produkcji silnika???
Na naklejkach znamionowych na głowicy czy na obudowie od rozrządu znajduję się tylko numer np. N22A2 2532885 lub na osłonie silnika dodatkowo np. 7RSRGA400
Reszta za bardzo czytelna nie jest
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a1c2b11dd2cf.jpg (http://naforum.zapodaj.net/a1c2b11dd2cf.jpg.html)
Wie ktoś jak po numerze silnika sprawdzić rok produkcji silnika???
Na naklejkach znamionowych na głowicy czy na obudowie od rozrządu znajduję się tylko numer np. N22A2 2532885 lub na osłonie silnika dodatkowo np. 7RSRGA400
Reszta za bardzo czytelna nie jest
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a1c2b11dd2cf.jpg (http://naforum.zapodaj.net/a1c2b11dd2cf.jpg.html)
Ten kod matrycowy to kod QR , ale jest za bardzo nieczytelny. Aby go zdekodować.
Jak byś miał czytelniejsze zdjęcie to możne spróbować odczytać to co tam jest. (o ile nie jest to jakaś własna implementacja kodu).
Przy tej wielkości jest w nim sporo danych.
Sypneło trochę u mnie i odzywa się ABS - znaczy się działa. Pytanie czy delikatne muśnięcie hamulca powinna wyzwalać już pracę ABS? Nie czuje, aby auto się ślizgało a ABS już bije - nawet prz 30 km/h i minimalnym dotknięciu pedała.
PS. Sedan z 02.2007 może nie mieć kontroli trakcji?
Mi dzisiaj terkotal przy parkowaniu. Bylo potwornie slisko.
A w innym temacie. Jaki aku do sadzomiota polecacie? Bo dzisiaj zapalilem chyba bardziej sila woli. Obecnie aku jest w domu i sie laduje, ale pomalu trzeba myslec o nastepcy. W tej chwili mam OEM Varta (574 015 068) 74Ah 680A. Na stronce Varty wyskakuje kilka propozycji, ale moze cos sensowniejszego w dobrej cenie? Nie jestem fetyszysta napisow na naklejce :) ma dzialac.
fireman1014
29-12-14, 23:21
ABS nie reaguje na prędkość pojazdu tylko analizuje predkości obrotowe poszczególnych kół, czyli rozpoznaje fakt "koło obraca się czy nie". Jak się nie obraca, a nawet tylko obraca się wolniej od pozostałych, to przy wciśniętym nawet minimalnie hamulcu - ABS zaczyna działać. Stan naciśnięcia hamulca nie jest sygnalizowany w pompie ABS wywołanym ciśnieniem płynu ham., tylko włączeniem czujnika świateł stop. Czyli muśnięcie pedału gdy tłoczki nie ściskają jeszcze tarcz ham. ale światło stop już świeci i np. typowej szklance na drodze, gdzie chociaż jedno koło posiada inną prędkość obrotową - uruchamia reakcję systemu ABS. To musi działać tak szybko aby (w krytycznej sytuacji gdzie liczą się milisekundy) system dawał nam jakąś szansę .
butler.gdansk
30-12-14, 06:18
Mi dzisiaj terkotal przy parkowaniu. Bylo potwornie slisko.
A w innym temacie. Jaki aku do sadzomiota polecacie? Bo dzisiaj zapalilem chyba bardziej sila woli. Obecnie aku jest w domu i sie laduje, ale pomalu trzeba myslec o nastepcy. W tej chwili mam OEM Varta (574 015 068) 74Ah 680A. Na stronce Varty wyskakuje kilka propozycji, ale moze cos sensowniejszego w dobrej cenie? Nie jestem fetyszysta napisow na naklejce :) ma dzialac.
Podpinam się pod pytanie... Mój aku siedzi w aucie od nowości (8 lat, 130tys km). Odpala, ale już jęczy przy -10C.
Podpinam się pod pytanie... Mój aku siedzi w aucie od nowości (8 lat, 130tys km). Odpala, ale już jęczy przy -10C.
Mój aku oem padł przed tą zimą, praktycznie z minuty na minutę :D Normalnie wróciłem po pracy do domu, a później już pod domem nie odpalił, rozleciały się chyba cztery cele na raz :D
Kupiłem Vartę, z serii Silver (wzmocniona, droższa seria) o parametrach - 74Ah, 750A - wiadomo, że aku nowy, ale jak narazie jest ok. Kupiłem Vartę na podstawie doświadczeń z innych samochodów. Osobiście nie polecam Centry i Boscha w sumie też, choć jak dla mnie Centra najgorsza :D
Grzesiek_P
30-12-14, 08:47
Centre mialem w poprzednim aucie 8 lat i bez zarzutu do dzis. Ja tam zawsze kupuje centre.
Nie mam książki pod ręką, jaki aku wchodzi do sedana 1,8?
Odnośnie akumulatorów, jeśli już przy nich jesteśmy - mogę prosić również o podanie jakiś dobry, sprawdzony akumulator do 1.8 Benzyna V-Tec 140 KM, 2008.r Type S? :)
Grzesiek_P
30-12-14, 14:55
Ja bym wybral centre.
Witam mam pytanie czy ktoś z was miał następujący problem ,jestem posiadaczem Hondy civic 2007 2.2 z przebiegiem kolo 120 ty (anglik).samochód kupiłem by przebiegu kolo 85 ty. Od ponad roku mam problem z cieknącym raczej lekko pocącym się silnikiem ale po zmianie oleju po jakims czasie widac jak schodzi .co mechanik to inna opinia.z tylu silnika gdzie łączy się pokrywa od łańcucha i na to ugóry nachodzi głowiąca jest śruba która łączy to wszystko i z tego miejsca lekko się sączy ,na początku myślałem ze to głowica ,ale raczej to nie mozliwe przy takim przebiegu ,jedni mechanicy mowli ze to jednak głowica ale zeby nie ruszac inny ze uszczelka od pokrywy ,pojechałem z tym do garazu hondy ,przy diagnostics to wykryli ,powiedziel ze to uszczelka od lancucha ,zgodzilem sie unich na naprawe ,przy rezerwacji i dnia i godziny powiedzieli mi ze rano przyprowadzic auto a na wieczór bedzie gotowe,za 4 dni zaprowadzilem auto tak jak sie umowilem na 8 30 i wrucilem do domu,a juz o 12 40 zadzwonil ze jest gotowe i zrobione ,zaskoczony przyjechalem odebralem auto ,na miejscu otworzylem maskę i nie zauwazylem zeby bylo cos robione przynajmnie z przodu nie bylo zadnych sladów. pod silnik nie zagladalem wiec nie wiem czy jest zrobione,i niebardzo mi sie chce wierzyc ze zrobil to tak krotkim czasie.czy ktos zwas mial juz taki problem,dokladnie mi chodzi o saczenie sie w tym miejscu,ile mniej wiecej trwala naprawa jakie to koszty???
butler.gdansk
31-12-14, 09:10
Czy tylne lampy na słupkach (z kierunkami) są identyczne w Type-R jak i w polifice?
Mam blendę oraz lampy z klapy od FN2 i szukam j.w.
Czy tylne lampy na słupkach (z kierunkami) są identyczne w Type-R jak i w polifice?
Mam blendę oraz lampy z klapy od FN2 i szukam j.w.
Tak są identyczne.
butler.gdansk
31-12-14, 12:06
Dzięki, najwięcej obaw miałem czy szkło ma taką samą lekko dymioną barwę.
Grzesiek_P
31-12-14, 12:20
Jaka dojazdowka byla w types 2007? 16 cali? A w typer 17?
przy malych szybkich ruchach kierownica slychac stuki,powinienem wejsc pod auto moze najpierw i popatrzec ale nie mam narazie jak. Wieksze prawdopodobienstwo ze koncowka drazka,swozen,czy moze gumy stabilizatora? Czy tylko tak mozna sie ludzić a raczej chodzi o najgorsze i maglownica. W pazdzierniku bylem na przegladzie i wszystko bylo idealnie to koncowka mysle ze tak szybko by sie nie wytłukła. Jadac po bruku tez cicho nie jest ale w ufo ten zawias twardy i ciezko tak do konca ocenic czy tak ma byc czy to juz za glosno. Prosze o sugestje bo nastrój mi sie psuje na sylwestra
:) szukalem w tematach zawieszenia,duzo jest o stukach w czasie jazdy a o ruchach kierownica nie moge znalezc
Panowie, troche z innej beczki. Mam swoje miejsce parkingowe w garazu podziemnym w bloku. Czasem sobie grzebie przy aucie. Wczoraj jedna mieszkanka zwróciła mi uwagę,ze nie moge tego robić i jesli nie przestane to wezwie na mnie policję bo jest to wbrew prawu. Nie wiem jakie prawo jest w jej głowie ale nie powinno ja to w ogóle obchodzić. Miejsce mam wykupione i moge na nim robic co chcę. Miał może ktos podobna sytuację bo może czegoś nie wiem w tym temacie??
fireman1014
31-12-14, 14:12
Wbrew prawu??? na pewno nie, chyba że rozlewasz wokoło paliwo:), ale być może wbrew regulaminowi spółdzielni, wspólnoty itp. To ode mnie jako strażaka.
Może nie do końca możesz robić co chcesz na swoim miejscu na pewno nie możesz myć tam auta.Jeśli nie będziesz hałasował,śmiecił itd to niech sobie nasyła kogo chce tam nawet nie przyjadą chyba że skłamie i powie że kombinujesz nie tylko przy swoim aucie.
Witam
Koledzy mam problem z moim civiciem (VIII gen 1.8 i -vtec), dzisiaj podczas jazdy wyskoczył mi check engine, (żółta kontrolka silnika) samochód dalej jechał nie osłabł, nie szarpał wszystko w normie oprócz kontrolki, po przyjeździe do domu zrobiłem mu samo diagnostykę, a ta czynność nie wykazała mi żadnych błędów. Czy mieliście do tej pory takie przypadki? Powoli zbliża mi się wymiana oleju, będę też wymieniał świece, czy może w ten sposób w civicu informuje o konieczności wykonania przeglądu?
Pozdrawiam
Marcin
jesli to tylko przepis wspolnoty to policja nawet nie przyjedzie,powiedza ze to nie jest lamanie prawa tylko ich sprawa wewnetrzna i sie nie wtracaja. Wiadomo jak ktos bzdur na gada ze leje sie paliwo czy olej albo smierdzi gazem to juz przyjechac musza
nie ma żadnego przepisu wspólnoty, stanowisko zawsze posprzątane. Tak to juz jest, zawsze znajdzie sie ktoś komu coś nie pasuje. Olać.
Najlepszego w Nowym Roku wszystkim Forumowiczom :)
a na moje pytanie podrzucicie cos jeszcze w starym roku? :)
marcin001984
02-01-15, 13:33
Przede wszystkim trzeba wejść pod auto i dotknąć, poruszać. To może też być maglownica, ale najpierw sprawdziłbym wszystko inne bo przekładnia najdroższa (w ASO). Jak to już ktoś kiedyś napisał na forum... jak jedziesz po bruku i coś Ci telepie z przodu a dźwięk jest taki jakbyś wrzucił kamień do garnka i potrząsnął to może to być listwa w maglownicy. U mnie były takie właśnie dźwięki i oprócz tego jak parkowałem pod blokiem i kręciłem kierownicą prawo/lewo to zawsze coś stuknęło. Po wymianie maglownicy cisza. Kupiłem używaną po przebeigu ok 30 tys. km (podobno), ale można też dać do regeneracji albo kupić zregenerowaną na allegro. Zacytuję użytkownika "bekaczu" który sam zdiagnozował że ma maglownicę do wymiany i odnośnie stuków przy kręceniu kierownicą:
"jesli byłaby to przekladnia to mozliwe ze wyrobily się takie plastikowe dystanse na listwie maglownicy (średnica ok 15 mm, wysokosc ok 10 mm) do kupienia tylko w ASO cena za sztuke jesli dobrze pamietam chyba 45 zł (zlodziejstwo za kawalek plastiku wygladowo przypominające obrączke)."
dzieki za odpowiedz. Az takiego efektu jak ten kamien w garnku to nie mam. Czytalem o tych tulejkach cos,ale zeby je wymienic trzeba zdaje sie rozebrac cala maglownice. No nic,musze wjechac na kanal moze to nie magiel
PS. Sedan z 02.2007 może nie mieć kontroli trakcji?
może nie mieć kontroli trakcji,do Polski sedany z VSA w standardzie weszły dopiero w 06.07r,wiem bo czekałem kilka miesięcy na takie właśnie auto i miałem je z jednych z pierwszych dostaw do kraju
marcin001984
02-01-15, 16:04
-> kobert
tutaj czytaj, post 179:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?72069-Stukot-zawieszenia/page18
poczytalem i wjechalem na kanal,w sumie jestem w trakcie badania i stwierdzam ze stuk jest z maglownicy ale strona lewa od kierowcy. Zdjalem koncowke drozka i udalo mi sie na skreconych na maks kolach w prawo wywolac ten luz ruszajac listwa gora dol z kanalu. Jest minimalny luz i tylko przy ruchu kierownica. Czy niema w maglownicy jakiejs sruby do regulowania tego luzu? Pewnie problem jest w tych tulejkach plastikowych ale ze jest to lewa strona,inaczej niz u wiekszosci,moze da sie to jakos podciagnac. Strasznie ciezki dostep zeby to znalezc a moze ktos probowal juz to robic
Paluch_tcw
02-01-15, 20:47
Jest śruba regulacyjna. Regulacja jest opisana w serwisówce. Niestety do regulacji potrzebny nietypowy klucz i niestety na długo taka regulacja nie pomaga. Śruba po prostu dociska listwę, przez to z czasem lekko się wykrzywia i wyrabia znowu tuleje..
a jak sie dostac do tej sruby? I co to za nie typowy klucz? Niestety komp popsuty zeby sciagnac serwisowke,korzystam z telefonu. Jeszcze stoje na kanale to jak bym szybko dostal jakas wskazowke to bym sprobowal luz zmniejszyc
Paluch_tcw
03-01-15, 00:08
a jak sie dostac do tej sruby? I co to za nie typowy klucz? Niestety komp popsuty zeby sciagnac serwisowke,korzystam z telefonu. Jeszcze stoje na kanale to jak bym szybko dostal jakas wskazowke to bym sprobowal luz zmniejszyc
http://www.iv.pl/images/36695999396401156130.png
jakas fotke moze? I ktoredy sie do niej dostac?
Witam
Koledzy mam problem z moim civiciem (VIII gen 1.8 i -vtec), dzisiaj podczas jazdy wyskoczył mi check engine, (żółta kontrolka silnika) samochód dalej jechał nie osłabł, nie szarpał wszystko w normie oprócz kontrolki, po przyjeździe do domu zrobiłem mu samo diagnostykę, a ta czynność nie wykazała mi żadnych błędów. Czy mieliście do tej pory takie przypadki? Powoli zbliża mi się wymiana oleju, będę też wymieniał świece, czy może w ten sposób w civicu informuje o konieczności wykonania przeglądu?
Pozdrawiam
Marcin
Podłącz elm-a i wtedy odczytaj błąd. Mi check się palił od słabej mieszanki powierzno-paliwowej przyczyną okazał się nagar na przepustnicy. Samochód nie sprawiał żadnych problemów ale wiem jak ta lampka może zepsuć przyjemność z jazdy. Możesz też odłączyć aku po podłączeniu błąd powinien zniknąć ale wyskoczy znowu jak wystąpi problem.
Wysyłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2
wielkie dzieki paluch tcw. Ten klucz to jakis specjalne do hondy? Czy jakis uniwersalny do maglownic?
Panowie wiecie może co jest przyczyną skrzypienia przodu i tyłu na mrozie jest ono jeszcze większe na plusowych temperaturach mniejsze przy +15 nie było tego w ogole, skrzypi na nierównościach, dźwięk jak byśmy usiadali na starym tapczanie, etc. :) Amortyzatory, czy jakieś gumy?
Panowie wiecie może co jest przyczyną skrzypienia przodu i tyłu na mrozie jest ono jeszcze większe na plusowych temperaturach mniejsze przy +15 nie było tego w ogole, skrzypi na nierównościach, dźwięk jak byśmy usiadali na starym tapczanie, etc. :) Amortyzatory, czy jakieś gumy?
a jaki Ty masz samochód?
wielkie dzieki paluch tcw. Ten klucz to jakis specjalne do hondy? Czy jakis uniwersalny do maglownic?
Klucz specjalistyczny Hondy.
a jaki Ty masz samochód?
HONDA VIII 1.8 benzyna | 2008. TYPE S
marcin001984
04-01-15, 13:25
U mnie tez skrzypiało, raz mniej, raz więcej... ale ustało po wymianie spręzyn na Eibach. Jak wymontujesz spręzyny to zobaczysz że na dolnym gnieździe metal trze o metal (nie pamiętam jak to wygląda na górze sprężyny ale chyba podobnie). Niektórzy tutaj naciągali gumowy wąż na dwóch zwojach zeby nie skrzypiało.
Witam. Niestety na forum nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, dlatego proszę o pomoc.
Niedawno moja żona rozbiła przód naszej Hondy 1.8 Civic Sport 2006 (poszły poduszki i wogole cały przód był uszkodzony dość mocno). Od czasu naprawy nie włącza się wogole opcja automatycznych wycieraczek, co może być przyczyną, w jaki sposób je włączyć? Automatyczne wycieraczki niby są włączone a nie reagują na deszcz. Same wycieraczki działają w innych pozycjach.
Proszę o pomoc ponieważ przy drobnych opadach wkurzające jest ciągle ręczne włączanie dźwigni.
marcin001984
04-01-15, 13:55
Na przedniej szybie pod lusterkiem jest czujnik deszczu, może jak wymieniałeś szybę to kupiłeś bez czujnika, albo jakiś kabel nie został podłączony
U mnie tez skrzypiało, raz mniej, raz więcej... ale ustało po wymianie spręzyn na Eibach. Jak wymontujesz spręzyny to zobaczysz że na dolnym gnieździe metal trze o metal (nie pamiętam jak to wygląda na górze sprężyny ale chyba podobnie). Niektórzy tutaj naciągali gumowy wąż na dwóch zwojach zeby nie skrzypiało.
Będę je wymieniał, sądzisz że mogą to być też amortyzatory? Na eibachy zakładałeś również gumowę weżę?
marcin001984
04-01-15, 14:11
Amortyzatory raczej nie, na Eibachy nie zakładałem
Amortyzatory raczej nie, na Eibachy nie zakładałem
A to dlatego, że na eibachach już były gumowe węże na końcach dolnych i górnych sprężyn tak?
Tak, u mnie były gumowe węże już założone przez Eibacha :)
grypsownik
04-01-15, 18:50
Panowie gdzie jest ta śrubki od bloku silnika gdzie się spuszcza płyn chłodniczy bo za cholerę nie mogę znaleźć
http://www.iv.pl/images/02911453457168918381.png
i może ktoś wymieniał tloczek z przodu i z tyłu i zna rozmiary
z przodu wiem ze jest 54 mm x ale wysokości nie nam
z tyłu 34 mm x i tu też wysokości nie znam
Witam,
Mam od jakiegoś czasu następujący problem:
Samochód stojąc na obrotach jałowych dosyć mocno wibruje.
Jak jest klima włączona nasilają się te wibracje szczególnie jak co chwilę wentylator się załącza, bez włączonej klimy niestety też czuć.
Wiozłem dzisiaj wewnatrz na rozłożonej kanapie wydech zapakowany w folię, widac było jak na postoju folia mocno wibruje, na kierownicy i tyłkiem na siedzeniu też czuć.
Na zewnątrz słychać klekotanie/stukanie jak załącza się wentylator/klima, brzmi jak by sie jakąś część podczas wibracji gdzieś z przodu za zderzakiem o inną cześć obijała.
Wibracje czuć tylko na postoju, jak lekko nacisne gaz i obroty podskoczą na n.p. 1000 to wibracje ustają. Silnik chodzi równo, podczas jazdy brak wibracji.
Co to może być? Może jakaś rolka od klimatyzacji gdzie łożysko się wybiło?
Byl bym wdzięczny za każdy pomysł :)
Pozdrawiam :)
Adrian
Witam,
Mam od jakiegoś czasu następujący problem:
Samochód stojąc na obrotach jałowych dosyć mocno wibruje.
Jak jest klima włączona nasilają się te wibracje szczególnie jak co chwilę wentylator się załącza, bez włączonej klimy niestety też czuć.
Wiozłem dzisiaj wewnatrz na rozłożonej kanapie wydech zapakowany w folię, widac było jak na postoju folia mocno wibruje, na kierownicy i tyłkiem na siedzeniu też czuć.
Na zewnątrz słychać klekotanie/stukanie jak załącza się wentylator/klima, brzmi jak by sie jakąś część podczas wibracji gdzieś z przodu za zderzakiem o inną cześć obijała.
Wibracje czuć tylko na postoju, jak lekko nacisne gaz i obroty podskoczą na n.p. 1000 to wibracje ustają. Silnik chodzi równo, podczas jazdy brak wibracji.
Co to może być? Może jakaś rolka od klimatyzacji gdzie łożysko się wybiło?
Byl bym wdzięczny za każdy pomysł :)
Pozdrawiam :)
Adrian
zacznij od sprawdzenia poduszki silnika
https://www.youtube.com/watch?v=Y3Q1RgrydVE
Klucz specjalistyczny Hondy.
skad wziac taki klucz? Szukam i nic nie znajduje. A moze da sie go zastapic innym? Np plaski oczkowy 43mm?
Paluch_tcw
04-01-15, 20:52
skad wziac taki klucz? Szukam i nic nie znajduje. A moze da sie go zastapic innym? Np plaski oczkowy 43mm?
Czasami da się takie śruby zablokować zwykłym płaskim kluczem lub go lekko przerabiając w Twoim przypadku próba musiałaby być z kluczem płaskim 43. Nie wiem jak w naszym civicu nie robiłem u siebie jeszcze regulacji ale w innych czasem udawało się zwykłymi kluczami lub szczypcami przyblokować.
czyli 43 to jest kontrujacy a regulacja jakim? Jakis gimbus?
zacznij od sprawdzenia poduszki silnika
https://www.youtube.com/watch?v=Y3Q1RgrydVE
Dzięki za pomysł!
Bylem właśnie sprawdzić, lewa poducha jest w porządku, nie wydaje żadnych odgłosów, nie daje się silnikiem zbyt łatwo ruszyć.
Za to prawa strona silnika jakby bardziej wibruje, widac to po puszcze filtra powietrza i chłodnicy.
Jak złapie za kurek od chłodnicy i przytrzymam mocniej klekocący dźwięk ustaje - > chłodnica lub wąż do niej prowadzący gdzieś się obija.
Może to prawa poduszka silnika jest zepsuta? Wydaje sie niestety być dosyc głęboko z tyłu, nie miałem jak jej obejrzeć...
Dzięki za pomysł!
Bylem właśnie sprawdzić, lewa poducha jest w porządku, nie wydaje żadnych odgłosów, nie daje się silnikiem zbyt łatwo ruszyć.
Za to prawa strona silnika jakby bardziej wibruje, widac to po puszcze filtra powietrza i chłodnicy.
Jak złapie za kurek od chłodnicy i przytrzymam mocniej klekocący dźwięk ustaje - > chłodnica lub wąż do niej prowadzący gdzieś się obija.
Może to prawa poduszka silnika jest zepsuta? Wydaje sie niestety być dosyc głęboko z tyłu, nie miałem jak jej obejrzeć...
tą prawą poduszkę silnika to chyba na kanale by trzeba było obadać.
tą prawą poduszkę silnika to chyba na kanale by trzeba było obadać.
Jaki jest koszt mniej więcej takiej poduchy od strony kierowcy? Nie mogę znaleźć w internecie odpowiedniej części...
Jaki jest koszt mniej więcej takiej poduchy od strony kierowcy? Nie mogę znaleźć w internecie odpowiedniej części...
oj nie mam pojęcia, musisz pytać w haparts
Paluch_tcw
05-01-15, 00:08
czyli 43 to jest kontrujacy a regulacja jakim? Jakis gimbus?
Zwykle jest to śruba na zwykły mniejszy klucz typu 10 - 13
Witam
Zauważyłem niewielkie ubytki płynu chłodniczego w ostatnich dniach. Wczoraj mocniej się tym zainteresowałem, silnik ciepły więc minimalne ruszenie korka spowodowało wyciek - znaczy się płyn jest, dolałem do zbiorniczka ( było poniżej minimum ). Dziś rano sprawdzam i w zbiorniczku znów poniżej minimum. Czy wyciek, który spowodowałem odkręceniem korka mógł spowodować, że układ dobrał płynu ze zbiorniczka? Gdzie szukać wycieku?
fireman1014
05-01-15, 09:32
Po to jest zbiornik wyrównawczy aby system sam sobie wyrównywał odpowiedni poziom płynu chłodzącego.
Po odkręceniu korka na ciepłym silniku to ile Ci wyleciało 5 - 10 cm3 Takiego ubytku nie zauważyłbyś w zbiorniku wyrównawczym. Płyn może ubywać przez uszkodzona uszczelkę pod głowicą (oby nie) i głownie przez połączenia przewodów lub z rozszczelnionej pompy wody ,ewentualnie z nagrzewnicy ale to wtedy czuć w kabinie. Obecne płyny nie zostawiają śladu przy wyciekach.
Na początku posprawdzałbym wszystkie połączenia, można np. kredą "posmarować" wszystkie połączenia i potem szukać miejsc ubytków odbarwień kredy. Nie wiem ile dolałeś po pierwszym stwierdzeniu ubytku i ile przejechałeś km. W zbiornik wchodzi chyba coś około 1 litra wiec jak tyle wycieka w ciągu doby to jeżeli nie leci Ci do cylindrów to ubytek powinien być możliwy do zlokalizowania jak nie z góry to z kanału.
Witam
mam problem z wyskakującym czasem kodem p0420 catalyst system efficiency below threshold (bank 1) , dzwoniłem do mechanika i dostałem informacje od niego że bank 1 wskazuje na katalizator wstępny w kolektorze wydechowym. Troche mi to jakoś nie bardzo pasuje bo na schematach nigdzie niemoge znaleźć takiego wstępnego katalizatora. Może ktoś z was wie czy w civicu 1.8 140HP VIIIg jest taki wstępny katalizator ? i czy bank 1 to napewno wskazanie na niego ?
ja bym poobserwowal najpierw czy znow ucieknie ci ze zbiorniczka,bo byc moze pociagnal sobie do chlodnicy poprostu,zwlaszcza ze troche ci sie wylalo. Stawial bym na to ze dluzszy czas nie zagladales do zbiorniczka i troche odparowalo
Na przedniej szybie pod lusterkiem jest czujnik deszczu, może jak wymieniałeś szybę to kupiłeś bez czujnika, albo jakiś kabel nie został podłączony
Z tym że nie wymieniałem szyby
fireman1014
05-01-15, 13:58
cyt. (poszły poduszki i wogóle cały przód był uszkodzony dość mocno), po takim dzwonie to dobrze, że tylko tyle Ci nie działa a mogło zdarzyć się wszystko..., trzeba przejrzeć całą instalację elektr. od silnika wycieraczek do włącznika.
Witam
Zauważyłem niewielkie ubytki płynu chłodniczego w ostatnich dniach. Wczoraj mocniej się tym zainteresowałem, silnik ciepły więc minimalne ruszenie korka spowodowało wyciek - znaczy się płyn jest, dolałem do zbiorniczka ( było poniżej minimum ). Dziś rano sprawdzam i w zbiorniczku znów poniżej minimum. Czy wyciek, który spowodowałem odkręceniem korka mógł spowodować, że układ dobrał płynu ze zbiorniczka? Gdzie szukać wycieku?
Generalnie dolałbym płynu i obserwował kolejny dzień, zwyczajnie może miałeś na tyle mało płynu że masz powietrze w układzie.
Jedynie martwiłbym się jeśli twój samochód to wersja sprowadzona z USA z numerem VIN zaczynającym się od 1HG , 2HG z lat 2006-2008.
Witam
Nie wiem jaką masz wersje auta,ale ja w sedanie miałem kiedyś podobnie.I to właśnie jesienią czy wczesną zimą.W każdym bądz razie było już zimno.Zobaczyłem ze w zbiorniczku wyrownawczym jest pusto.Po dkreceniu korka chlodnicy płyn był na maksa.Dolalem trochę do zbiorniczka,ale pożniej znów miałem za duży w nim poziom.Że musiałem trochę odciagnąć.Pożniej juz nie miałem takiego zjawiska.Więc ja bym się nie przejmował i obserwował dalej.Możesz odrobinę dolać płynu,ale nie za dużo.Jak nie masz to zostaw jak jest,pewnie się wszystko wyrówna.Wycieku zapewne nie ma.W silniku tym zauważyłem iż zimą jest dość niski poziom w zbiorniczku.Latem jest więcej.Może na to ma wplyw uklad ogrzewania,nie mam pojęcia.W ASO też nie wiedzieli jak ich wtedy pytalem.:)
Czujnik ciśnienia powietrza w kołach:
Złapałem gumę i komputer poinformował mnie odpowiednim komunikatem o spadku ciśnienia i zapalił kontrolkę. Wymieniłem koło na dojazdówkę i kontrolka dalej się paliła (co jest opisane w instrukcji jako normalne, bo dojazdówka ma mniejszy obwód).
Problemem jest że po naprawieniu koła kontrolka ciągle sie pali. Niby ciśnienie jest ok (jeszcze to zweryfikuję), przejechałem kilka kilometrów, a komunikat nie gaśnie. W instrukcji nie ma nic o "resecie" czujnika, czy przeprowadzaniu jakiejś procedury po wymianie koła - jest tylko aktywacja i dezaktywacja systemu powiadamiania.
Wyrównam jeszcze ciśnienie we wszystkich kołach (co mam nadzieję że wulkanizator już zrobił), ale czy trzeba jeszcze jakoś skalibrować komputer?
Problemem jest że po naprawieniu koła kontrolka ciągle sie pali.
I będzie się palić dopóki nie zresetujesz komunikatu w menu komputera pokładowego , wleź w menu to znajdziesz ;) było o tym milion razy :) Ja po sezonowej zmianie kół zawsze kasowałem,a ostatnio jak skasowałem tak już mi nic nie wywala kontrolki- pewnie całkiem to wyłączyłem :p
kobert
Doł pochlapany, czekam do środu aby rozkręcić na kanale, wycziścić i zbadać:) Za noc na wyłączonym silniku ze zbiorniczka zszedł poniżej minimum, a przy -2 odpraować nie mógł :)
szczepar
FD7 wiec europa :)
Jacek65
tylko niestety mi nie przybywa:(
Generalnie po odkręceniu korka w chłodnicy widać, że jest full i jak dolewam poprzez chłodniće to nawet kieliszek nie wejdzie, jedynie ze zbiorniczkiem problem, a dolałem do niego ok 3 razy pomiedzy min a max.
Co by nie bylo podziele się informacją op środowej wizycie na kanale oraz rozebraniu i wyczyszczeniu spodu - bo ulane jak u małego dziecka :)
Pogadaj z grzes41gt on dorabiał do EP3 http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?226960-K20A2-EP3-M%F3j-TYPE-R&p=2424324&viewfull=1#post2424324 tylko trzeba by się było dowiedzieć czy to to samo.
borys mialem na mysli ze odparowalo w ciagu roku,dwoch... :) dzieki andkas,widze jaki ten klucz kolega dorobil to wrazie czego zrobie cos w podobie,chyba ze plaski taki wielki by podszedl. Pozytywne jest to ze stuki u niego ustały po tej robocie
marcin001984
06-01-15, 02:31
Tylko te dokręcanie śruby to rozwiązanie na jakiś czas, dlatego nastaw się że będzie trzeba regenerować przekładnię za pór roku - rok
zdaje sobie sprawe,jednak łudze sie ze tych stukow nie mam na dolach,bruku,to moze pojezdze dluzej. Z innej beczki,dzis troche posypalo i zrobilo sie lodowisko na drodze,po testowalem wiec sobie VSA :) mam auto od poltora roku i prawie nie mialem okazji docenic tego systemu,zakrety ruszanie na lodzie,hamowanie na zakretach. Mam tyle czasu to auto i nie moge sie nadziwic ze nie udalo mi sie go zarzucic,oczywiscie nie liczac na recznym. Jak niema lodu to wogule zgubic trakcje jest trudno,oczywiscie przeogromnie mi sie to podoba :) ale daze do tego ze troche hanke poszarpalem i jak sie pozniej zatrzymalem to zauwazylem ze wymienione zarowki z miesiac temu w podswietlaniu tablicy migaja obie na raz,nie mam jak wstawic filmiku bo to wyglada jak by ktos celowo zrobil sobie dyskoteke z tych lampek,migaja na przemian po chwili jedna i zachwile dwie na raz i tak na przemian :) kupilem na takim elektronicznym bazarze przy wolumen (tutejsi wiedza) te zarowki ledy,ale zeby padly tak szybko i to obie na raz? No i w taki migajacy sposob... Czy przyczyna moze byc inna?
borys mialem na mysli ze odparowalo w ciagu roku,dwoch... :)
Auto mam od 10 miesięcy, w międzyczasie wymieniłem wszystkie eksploatacyjne płyny:) A tydzień przed świetami byłem na podnośniku na badaniu rozrusznika i grama wycieku nie bylo, więc odparowania nie biorę pod uwagę :)
marcin001984
06-01-15, 11:57
A to możliwe że ciecz może wyparować z (chyba) zamkniętego układu? Jak zostawisz zakręconą butelkę wody na stole i będzie stała tydzień, miesiąc, rok to czy coś z niej wyparuje?
jakies nie wielkie dolewki plynu np po lecie nie sa niczym dziwnym,a czemu tak sie dzieje w zamknietym ukladzie to niewiem,trzeba by poczytac:) ja z rok temu troszke dolalem,potem juz trzymal poziom a dzis musze sprawdzic jak jest. Kolega szczepar kiedys podal fajny sposob zeby ten wężyk w zbiorniczku potraktowac jak bagnet w silniku,tylko nie pamietam ile cm ma sie go umoczyc zeby byl max. Poprosze podpowiedz
Auto mam od 10 miesięcy, w międzyczasie wymieniłem wszystkie eksploatacyjne płyny:) A tydzień przed świetami byłem na podnośniku na badaniu rozrusznika i grama wycieku nie bylo, więc odparowania nie biorę pod uwagę :)
Słusznie,bo niby jak mogłaby odparować.Jak by był wyciek to po parkowaniu miałbyś plamę pod autem.Jak widzisz cudów jak na razie nie ma,więc ja obstaje przy swoim.Mnie też nie przybywało dlatego dolałem.Ale później znaczniej przybyło tak jak napisałem.:)
kupilem na takim elektronicznym bazarze przy wolumen (tutejsi wiedza) te zarowki ledy,ale zeby padly tak szybko i to obie na raz? No i w taki migajacy sposob...
Te LEDy potrafią w ten sposób paść, że zaczynają mrugać jak na dyskotece. Widocznie te Twoje były z tej samej partii prod., że w tym samym czasie padły. I raczej niskiej jakości, że tak krótko wytrzymały.
Bardzo proszę o pomoc w tym temacie ponieważ nie znalazłem nigdzie wątku o wymianie HIDów. Dokładnie chodzi mi o to co trzeba zrobić po ściągnięciu pokrywy reflektora, co trzyma żarówkę w obudowie -czy sprężyna jak w zwykłych reflektorach czy cały ten pierścień który jest zamocowany na dwóch śrubkach, (chyba torksach).
Witam,
czy ktos ogladał, albo co kolwiek jest w stanie powiedziec na temat ponizszych aut? bardzo zdrutowane? jak to w waszych oczach wygla ? :D
Sprzedalem dopiero co Prelude i robie przymiarke do tej generacji Civa
moze ktos cos wie ? albo moze ktos z forum ma w podobnych pieniazkach UFO?
z góry dziekuje i pozdrawiam
http://otomoto.pl/honda-civic-viii-1-8-benzyna-super-stan-6-biegow-C35514738.html
http://otomoto.pl/honda-civic-viii-oplacona-2-2vcitd-xenon-gwarancja-C35591681.html
http://otomoto.pl/honda-civic-viii-wersja-sport-model-2007-C35160894.html
http://otomoto.pl/honda-civic-viii-1-8-benzyna-super-stan-oplacona-C35267092.html
Niestety diagnoza nieciekawa - rozszczelniona chłodnica ( z zewnątrz nie ruszona, wręcz ideał a kapie :/ )
Pytanie, na allegro widziałem zdjęcia do sedana i HB i wizualnie się nie różnią. Sprawdzał ktoś czy pasują zamiennie??
Ewentualnie może ktoś sprawdzić wg. katalogu części?
Pilne na gwałt :)
Bardzo proszę o pomoc w tym temacie ponieważ nie znalazłem nigdzie wątku o wymianie HIDów. Dokładnie chodzi mi o to co trzeba zrobić po ściągnięciu pokrywy reflektora, co trzyma żarówkę w obudowie -czy sprężyna jak w zwykłych reflektorach czy cały ten pierścień który jest zamocowany na dwóch śrubkach, (chyba torksach).
same zarniki sa na 'sprzezynach' z tego co pamietam - w instrukcji obslugi jest dokladnie napisane jak nalezy je wymieniac
Paluch_tcw
07-01-15, 17:44
przekręcić musisz cały ten czarny pierścień bez ruszania torxów. jak się przyjrzysz to są tam zrobione łeski w miejscach śrub. Przekręcasz i wyciągasz go.
Witam.Dzisiaj wymieniłem olej w silniku.Tzn.niestety nie ja osobiście z powodu braku możliwości,ale zleciłem usługę w Norauto.Z racji iż po ostatniej tam wymianie byłem nawet zadowolony z usługi.I tu mnie zastanawia.Mechanik wlał ok.3,7l a na bagnecie było około połowy.No może trochę ponad.Trudno było dokładnie zauważyć bo już było dość ciemno.Więc tak przy lampie sprawdzałem.Ale czy to nie za mało przy takiej ilości wlanego oleju?W serwisówce piszą że oleju wraz z wymianą filtra należy wlać w ilości 3,7l,ale nie piszą jaki ma być wtedy poziom na bagnecie.Z tego co pamiętam to przy wcześniejszej wymianie też została wlana taka sama ilość oleju,a na bagnecie było coś ok.3/4.Czyli co o tym myśleć?Mechanik wylał,czy odlał sobie trochę mojego oleju?Czy może jest o'k.Zawsze miałem to 3/4 na bagnecie przy takiej ilości wlanego oleju.Poziom w polowie niby dobry,ale siedzę i zastanawiam się czy mnie oszukano:(.Jutro muszę w ciagu dnia jeszcze raz sprawdzić.Może w razie czego dolać to tego 3/4 wskaźnika na bagnecie.Co o tym wszystkim sadzicie?Bo ja mam rożne myśli.Teraz już pozostaje mi następnym razem być blisko mechanika i obserwować co robi.Może niezbyt to miło komuś patrzeć na ręcę,ale może warto.:confused:
Witam.Dzisiaj wymieniłem olej w silniku.Tzn.niestety nie ja osobiście z powodu braku możliwości,ale zleciłem usługę w Norauto.Z racji iż po ostatniej tam wymianie byłem nawet zadowolony z usługi.I tu mnie zastanawia.Mechanik wlał ok.3,7l a na bagnecie było około połowy.No może trochę ponad.Trudno było dokładnie zauważyć bo już było dość ciemno.Więc tak przy lampie sprawdzałem.Ale czy to nie za mało przy takiej ilości wlanego oleju?W serwisówce piszą że oleju wraz z wymianą filtra należy wlać w ilości 3,7l,ale nie piszą jaki ma być wtedy poziom na bagnecie.Z tego co pamiętam to przy wcześniejszej wymianie też została wlana taka sama ilość oleju,a na bagnecie było coś ok.3/4.Czyli co o tym myśleć?Mechanik wylał,czy odlał sobie trochę mojego oleju?Czy może jest o'k.Zawsze miałem to 3/4 na bagnecie przy takiej ilości wlanego oleju.Poziom w polowie niby dobry,ale siedzę i zastanawiam się czy mnie oszukano:(.Jutro muszę w ciagu dnia jeszcze raz sprawdzić.Może w razie czego dolać to tego 3/4 wskaźnika na bagnecie.Co o tym wszystkim sadzicie?Bo ja mam rożne myśli.Teraz już pozostaje mi następnym razem być blisko mechanika i obserwować co robi.Może niezbyt to miło komuś patrzeć na ręcę,ale może warto.:confused:
Ostatnio wymieniałem u siebie. Wlałem też książkowe 3,7 i na bagnecie jest dokładnie w połowie. Dolewać więcej nie zamierzam.
Dzięki.To mnie trochę pocieszyłeś.:)Czyli wszystko jest niby o'k.Tylko dlaczego wydaje mi się że rok temu było więcej na bagnecie?A może mi się coś źle zapamietało?:o I tak muszę sprawdzić po czasie jak tam poziom.Dodam tylko przy okazji że Norauto zmieniło podejście do klienta na gorsze.Była to moja chyba ostatnia tam wizyta z autem.:(
butler.gdansk
07-01-15, 19:13
Niech sobie przypomnę historię z Norauto...
Zostawiłem im kiedys auto by wymienili olej oraz filtry oleju, powietrza oraz paliwa.
O umówionej porze idę po auto, a uśmiechnięty gość w krawacie informuje mnie że usługa wykonana, ale nie mogli zlokalizować filtra paliwa i nie został on wymieniony.
Niech sobie przypomnę historię z Norauto...
Zostawiłem im kiedys auto by wymienili olej oraz filtry oleju, powietrza oraz paliwa.
O umówionej porze idę po auto, a uśmiechnięty gość w krawacie informuje mnie że usługa wykonana, ale nie mogli zlokalizować filtra paliwa i nie został on wymieniony.
Pojechałem tam tylko dlatego iz ostanio też mi tam wymieniali olej.Ale podejście było lepsze,mimo iż to była akurat niedziela i myślałem że pracownicy będą trochę mało uprzejmi.Wiadomo nie każdy lubi pracę w dzień wolny.Ale miło mnie obsłużono i mogłem nawet obserwować wymianę.Ale jak dzisiaj się przekonalem to już chyba przeszłość.I jeszcze muszę dodać iż przed warsztatem dosłownie istne lodowisko!.Samochodem nie mogłem ruszyć.:mad:Dopiero po zwróceniu uwagi jednemu panu z obsługi raczył on posypać mi pod kola trochę piasku.No cóż jak tam z jakością usługi to zobaczę.Czy olej np.nie cieknie.:rolleyes: Na razie na rok mam spokój.:)
Ciężko się wyciąga rozrusznik?
Oglądałem ostatnio jak u mnie w sedanie znajomy wyciąga, 2 śruby, długa i krótka. Potem jak w tetrisie poobracać go pare razy żeby wszedł kolo rury wydechowej i mamy go w rękach :)
Ja mam pytanie, rozpisując się o spalaniu w innym temacie zauważyłem że licznik "B" się przekręcił (pewnie nie pierwszy raz) tzn on liczy tylko do 9 999km. Teraz moje pytanie, czy jak go nie resetowałem to spalanie średnie liczy z aktualnej wartości na liczniku czy ma w pamięci że tam jest kilkadziesiąt tys. km?
Panowie ja od kupienia mam w listopadzie autka mam taką sytuację że na wolnych obrotach w momencie gdy włączają się wycieraczki albo wentylator klimy to silnik dostaje tak jakby obciążenia i zaczyna trochę głośniej chodzić ale nie trzęsie silnikiem ani nic nie terkocze :) moje pytanie czy to jest normalne czy coś jest nie tak z zasilaniem? :)
Teraz moje pytanie, czy jak go nie resetowałem to spalanie średnie liczy z aktualnej wartości na liczniku czy ma w pamięci że tam jest kilkadziesiąt tys. km?
Jak się przekręcił to liczy z aktualnej średniej wartości.
marcin001984
08-01-15, 20:41
U mnie też tak jest Rafale. A teraz takie pytanie z mojej strony. Jak mam wycieraczki ustawione na AUTO i jak kropi deszcz to w momencie jak wycieraczki zaczynają ruch słychać jakieś cyknięcie z okolic obrotomierza. Tak samo jak w momencie jak włączam ogrzewanie tylnej szyby/lusterek - też słychać cyknięcie gdzies z okolic obrotomierza.
I teraz guzik od VSA. Raz jest podświetlony, innym razem nie jest. Jak się pali to czasem zgaśnie po naciśnięciu, innym razem nie reaguje. Czasami w ogóle nie jest podświetlony, a po pokonaniu jakiegoś odcinka się zapali... Na tablicy żółty trójkąt gaśnie i zapala się bez problemu, a z podświetleniem samego guzika różnie. Też tak macie?
całkowicie normalne-cyknięcie przekaźnika.
Dziękuję Marcinie ;) za odpowiedź czyli wychodzi na to że to normalne :) u mnie nic nie cyka ale z tym podświetleniem mam identycznie :)
A jak to było z podświetleniem przycisku VSA i regulacji wysokości świateł przednich? Oba są podświetlane czy też nie w każdym modelu była żarówka wstawiona (a może to tylko tyczyło się hatchbacków) ? A i jeszcze ten przycisk SEL/RESET też ma podświetlenie?
A jak to było z podświetleniem przycisku VSA i regulacji wysokości świateł przednich? Oba są podświetlane czy też nie w każdym modelu była żarówka wstawiona (a może to tylko tyczyło się hatchbacków) ? A i jeszcze ten przycisk SEL/RESET też ma podświetlenie?
Wszystkie przyciski u mnie mają podświetlenie, chociaz regulacji świateł nie mam (ksenon). Nie znalazłem przycisku bez podświatlenia.
http://artsoul.pl/wp_20141125_004.jpg
marcin001984
08-01-15, 22:06
To jak masz odpalony silnik to spróbuj się pobawić tym VSA OFF. Jestem ciekaw czy zawsze będzie reagował. Chodzi mi o samo podświetlenie guzika a nie o żółty trójkąt na tablicy
Każdy z wymienionych przycisków jak i samo pokrętło świateł jest podświetlone,masz przepalone małe żaróweczki.
Każdy z wymienionych przycisków jak i samo pokrętło świateł jest podświetlone,masz przepalone małe żaróweczki.
Podpowie ktoś jak się dobrać do tych żarówek? :)
Co do pokrętła świateł się zgadzam, natomiast co do VSA się nie zgadzam - w poszczególnych rocznikach nie ma podświetlenia - była dyskusja na ten temat na forum :D
U mnie również w FD7 wszystkie które wymieniłeś mają podświetlenie.
Co do pokrętła świateł się zgadzam, natomiast co do VSA się nie zgadzam - w poszczególnych rocznikach nie ma podświetlenia - była dyskusja na ten temat na forum :D
VSA też się świeci a jak się nie świeci to znaczy że jest przepalona żaróweczka!
Podpowie ktoś jak się dobrać do tych żarówek? :)
Rzuć okiem TUTAJ (http://trafo.za.pl/honda/odnosniki/eksploatacja/zarowki.htm), jest tam parę nowych zdjęć to może pomoże.
Witam
Wydaje mi się, że mój Diesel coś dużo pali - rozgrzany silnik na postoju, bez klimy - zresetowane i spalanie i po chwili komp pokazuje spalanie ok. 11 l/100 km :/
Jak się autem jeździ delikatnie (szklanka na drogach, temperatura ok. -1 st.C) wychodzi w mieście 10.4 l/100 km, jak temperatura była nieco wyższa i autem się ciśnie to spalanie... spadło do 9.0 l/100 km :O
Co to za cuda z tym spalaniem się dzieją, też tak macie czy coś należałoby sprawdzić? Filtr paliwa był wymieniany ok. 1.5 roku i jest dobrej jakości, auto ma problem z turbiną tzn. przycina się zmienna geometria ale to jak się ciśnie na trasie przynajmniej wtedy wyskakuje błąd więc turbo będę wymieniał ale nie wiem, czy to by miało aż taki wpływ.
Jakie są Wasze wyniki? Będę wdzięczny jeśli ktoś stojąc w korku bez klimy zresetuje spalanie i podzieli się swoim wynikiem na forum. Temat był na forum ale został zamknięty i miał zostać przeniesiony jako pytanie więc jest.
pozdrawiam
Możecie napisać jakie oznaczenia mają oprawki wraz z żarówkami do podświetlania pokręteł od klimy, vsa itp. ?
Podzielę się odkryciem jakie znalazłem w swoim samochodzie :)
Już wczesniej zdawało mi się że mam skróconą dzwignię biegów bo co patrzyłem na jakieś UFO to te dźwignie były jakieś takie długie. :)
Jakiś czas temu zastanawiałem się czemu wy wszyscy tak montujecie te SS do momentu kiedy nie założyłem drugiej kupionej gałki (takiej samej jak orginalna)
Co się okazuje poprzedni właściciel "stuningował" gałkę poprzez nawiercenie i nagwintowanie dłuższego otworu w gałce, dzięki temu dźwignia jest o 2 cm krótsza.
Do czasu "stuningowania" nowej gałki wkręciłem starą bo jakoś nie moge patrzeć na ten długi kij w samohodzie ;)
CMC: Jak zresetuję licznik w benzynie i dam zdrowo w palnik, to potrafię i do 26 L/100 dojść.
Działanie takiego licznika jest (ilośc spalonego paliwa)/(ilość kilometrów przejechana) - dlatego nie ma co patrzyć na to w celu określenia spalania na postoju bo zwyczajnie nie działa on tak.
Niestety liczniki u nas nie pokazują tak jak np w VW spalania w czasie postoju jako Litr/Godzinę - a to jedyny dobry wyznacznik spalania na postoju.
Rzuć okiem TUTAJ, jest tam parę nowych zdjęć to może pomoże.
Trafo czy ja dobrze widzę że w przycisku od VSA i podajże awaryjnych są miejsca na 2 żarówki ? Czy ten otwór obok jest inny ?
CMC: Jak zresetuję licznik w benzynie i dam zdrowo w palnik, to potrafię i do 26 L/100 dojść.
Działanie takiego licznika jest (ilośc spalonego paliwa)/(ilość kilometrów przejechana) - dlatego nie ma co patrzyć na to w celu określenia spalania na postoju bo zwyczajnie nie działa on tak.
Niestety liczniki u nas nie pokazują tak jak np w VW spalania w czasie postoju jako Litr/Godzinę - a to jedyny dobry wyznacznik spalania na postoju.
Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, że jak zatankuję i ruszając ze stacji na pełnym gazie komp pokaże 27 litrów, chodzi jednak o to, że jeżdżę sobie po mieście i przy ostrzejszej jeździe pokazuje mi spalanie ok. 9 litrów, a jak stoję w korku/na światłach bez klimy i na rozgrzanym silniku to zaczyna momentalnie wzrastać do 11 litrów, jak ruszę to spada. Może coś w rodzaju ssania mu się niepotrzebnie załącza na postoju? Dlatego pytam jak u Was jest na postoju po jeździe.
Trafo czy ja dobrze widzę że w przycisku od VSA i podajże awaryjnych są miejsca na 2 żarówki ? Czy ten otwór obok jest inny ?
To są 2 otwory pod dwie żarówki, ALE w przycisku awaryjnych napięcie jest tylko w jednym otworze, w tym górnym. Ten dolny i mierzyłem miernikiem i próbowałem włożyć żarówkę ale nie działała. Pewnie jak by coś polutować to by się dało odpalić i drugą żaróweczkę.
Przycisku od VSA nie testowałem to nie wiem, ale zakładam że będzie podobnie jak w awaryjnym.
Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, że jak zatankuję i ruszając ze stacji na pełnym gazie komp pokaże 27 litrów, chodzi jednak o to, że jeżdżę sobie po mieście i przy ostrzejszej jeździe pokazuje mi spalanie ok. 9 litrów, a jak stoję w korku/na światłach bez klimy i na rozgrzanym silniku to zaczyna momentalnie wzrastać do 11 litrów, jak ruszę to spada.
zrobilm dzis test, ale nie wiem czy o to Ci dokladnie chodzilo... Rozgrzalem silnik przed 3km wracajac z pracy. podczas jazdy zresetowalem wskazania licznika. przejechalem zaledwie 100m i akurat stanalem na swiatlach - pech, a moze w tym przypadku to bylo na korzysc badania, chcial, ze minely 3 kolejki swiatel, nim opuscilem skrzyzowanie - pod stanieciu na swiatlach mialem przejechane jakies 100metrow i spalanie w okolicach 10l. oczywiscie zaczelo to gwaltownie rosnac. doszlo do jakichs 24litrow, jak ruszalem finalnie, by przejchac skrzyzowanie. w miare jazdy oczywiscie spalanie zaczlo gwaltownie isc w dol - wszak dystans byl niewielki. Przy 600metrach mialem okolo 14.7l. pod domem po 1100metrach mialem 14.1litra. (cykalem fotki zeby nie zapomniec:P ) - nie wiem czy o tego typu test Ci chodzilo.
Wiadomo, ze gdybym przejechal z 10km od resetu i dopiero wtedy stanal na swiatlach to spalanie pewnie nie doszloby do 20litrow tylko minimalnie poszloby do gory. po 200km pewnie jeszcze mniej. - musialbym obadac. zalezy przy jakich odleglosciach od resetu Ty zauwazasz te skoki na biegu jałowym.
chyba ze w ogole zle zrozumialem o co Ci chodzilo :)
tyle ode mnie w temacie :)
edit.
sprawdzilem licznik B: 7200km. srednio: 8.3litra/100km
zrobilm dzis test, ale nie wiem czy o to Ci dokladnie chodzilo... Rozgrzalem silnik przed 3km wracajac z pracy. podczas jazdy zresetowalem wskazania licznika. przejechalem zaledwie 100m i akurat stanalem na swiatlach - pech, a moze w tym przypadku to bylo na korzysc badania, chcial, ze minely 3 kolejki swiatel, nim opuscilem skrzyzowanie - pod stanieciu na swiatlach mialem przejechane jakies 100metrow i spalanie w okolicach 10l. oczywiscie zaczelo to gwaltownie rosnac. doszlo do jakichs 24litrow, jak ruszalem finalnie, by przejchac skrzyzowanie. w miare jazdy oczywiscie spalanie zaczlo gwaltownie isc w dol - wszak dystans byl niewielki. Przy 600metrach mialem okolo 14.7l. pod domem po 1100metrach mialem 14.1litra. (cykalem fotki zeby nie zapomniec:P ) - nie wiem czy o tego typu test Ci chodzilo.
Wiadomo, ze gdybym przejechal z 10km od resetu i dopiero wtedy stanal na swiatlach to spalanie pewnie nie doszloby do 20litrow tylko minimalnie poszloby do gory. po 200km pewnie jeszcze mniej. - musialbym obadac. zalezy przy jakich odleglosciach od resetu Ty zauwazasz te skoki na biegu jałowym.
chyba ze w ogole zle zrozumialem o co Ci chodzilo :)
tyle ode mnie w temacie :)
edit.
sprawdzilem licznik B: 7200km. srednio: 8.3litra/100km
Super, o to właśnie chodziło WIELKIE dzięki, czyli wygląda na to, że na postoju po prostu tak auto ma ze spalaniem!
Super, o to właśnie chodziło WIELKIE dzięki, czyli wygląda na to, że na postoju po prostu tak auto ma ze spalaniem!
Tak, bo spala paliwo czyli rosnie licznik a nie przybywa mianownika w postaci dystansu.
Mi zawsze po tankowaniu pokazuje 30 :) bo stoje chwile po zatankowaniu, odnotowuje przebieg na paragonie itp. Potem spada.
marcin001984
09-01-15, 21:44
-> Shinoda
8.3 coś dużo jak na diesla. U mnie po ponad 7 tys. km pokazywało średnie 7.3. Wrzucałem nawet zdjęcie na forum
no ale pisalem, ze ja jezdze glownie trasy 5-6km do/z pracy i srednio mi pokazuje 9-10Litrow :D wiec 8.3 to jst i tak dobrze :D w trasie pali mi srednio 5-6 - w zaleznosci czy lece 140 czy w okolicach 100 :D - no ale trasy to sa sporadycznie bardzo. w tym roku ni wiem czy 8k km nawet machne miedzy wymianami oleju. ;d
edit. i raczej nie jezdze jak emeryt :)
butler.gdansk
10-01-15, 07:26
Ja identyko jak shinoda. Te Wasze przemyślenia że diesel musi mieć większy przebieg to chyba powoli można do lamusa odłożyć bo coraz więcej osób znam które podobnie jak ja użytkują klekota.
Owszem, zwrócić uwagą na przebieg można bo oczywiście jest większa szansa że jest większy, ale odrzucać z góry auto z powodu silnika przyjmując że na pewno ma większy przebieg to błąd.
Diesel ma swoje uroki.
Ja zdecydowałem się na wersję benzyna z lpg z powodu oszczędności jak i komfortu szybszego nagrzewania się silnika i braku typowych usterek dla diesla.
Niedawno w tym temacie był poruszany temat ogrzewania w naszych Civic'ach ,dużo osób narzeka na słabe ogrzewanie przy temperaturach poniżej zera ,proszę bardzo oto odpowiedz na to pytanie (trochę inny samochód ale rozwiązanie to samo) http://www.sherv.net/cm/emo/happy/happy-dancing.gif KLIK (https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=abFyGnhOtuk#t=802)
no ale pisalem, ze ja jezdze glownie trasy 5-6km do/z pracy i srednio mi pokazuje 9-10Litrow :D wiec 8.3 to jst i tak dobrze :D w trasie pali mi srednio 5-6 - w zaleznosci czy lece 140 czy w okolicach 100 :D - no ale trasy to sa sporadycznie bardzo. w tym roku ni wiem czy 8k km nawet machne miedzy wymianami oleju. ;d
edit. i raczej nie jezdze jak emeryt :)
u mnie zanim zaczęły się problemy z turbo przy delikatnej jeździe na trasie spalał 4.4 :( teraz poniżej 5.6 nie zejdę za nic w świecie
Niedawno w tym temacie był poruszany temat ogrzewania w naszych Civic'ach ,dużo osób narzeka na słabe ogrzewanie przy temperaturach poniżej zera ,proszę bardzo oto odpowiedz na to pytanie (trochę inny samochód ale rozwiązanie to samo) http://www.sherv.net/cm/emo/happy/happy-dancing.gif KLIK (https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=abFyGnhOtuk#t=802)
brakuje Webasto, miałem w poprzednim aucie i jest to genialne urządzenie
Diesel ma swoje uroki.
Ja zdecydowałem się na wersję benzyna z lpg z powodu oszczędności jak i komfortu szybszego nagrzewania się silnika i braku typowych usterek dla diesla.
Głównie elastyczność przy wyprzedzaniu :) Ale jak poleci turbina, koło dwumasowe i wtryski to jest się ładnych parę zł lżejszym :O
Witam
Pytanie pierwsze może banalne, jak zdemontować ori gałkę zmiany biegów? Wykręca się tak po prostu. Jak tak to w którą stronę? Zamówiłem Skunka i nie chciałbym czegoś uszkodzić przy wymianie. Pytanie drugie, czy ma ktoś może manual jak dołożyć mieszek, co dokładnie zdemontować i jak. Krok po kroku zeby nic nie połamać?
Z góry dzięki, auto FN1 2007 :)
Kochani ostatnio w CIVIC VIII TYPE S 1.8 benzyna, zmieniałem (mechanik) klocki hamulcowe przednie wszystko malina, tylne mam pewne zastrzeżenia z jednej strony bodajże lewy tył za kierowcą zacisk ciężko chodził, został przesmarowany ale dalej chodzi ciężko.. Macie jakąś radę na to czy należy kupić nowe mocowanie zacisku?
Dzisiaj zauważyłem że po spuszczeniu z ręcznego po nocy jak by odczepił się dopiero po chwili 15 sek.
o to chodzi, jeden z tych "bolców" ciężko chodzi.
http://t.iparts.pl/161/BDA1130/dokumenty/mocowanie-zacisku-hamulcowego-trw.jpg
marcin001984
11-01-15, 13:24
Witam
Pytanie pierwsze może banalne, jak zdemontować ori gałkę zmiany biegów? Wykręca się tak po prostu. Jak tak to w którą stronę? Zamówiłem Skunka i nie chciałbym czegoś uszkodzić przy wymianie. Pytanie drugie, czy ma ktoś może manual jak dołożyć mieszek, co dokładnie zdemontować i jak. Krok po kroku zeby nic nie połamać?
Z góry dzięki, auto FN1 2007 :)
Bez obrazy, ale wymiana akumulatora jest bardziej skomplikowana jak odkręcenie gałki, zdjęcie plastiku i założenie mieszka. Odkręcasz gałkę w lewo (to jest ta ręka którą masz bliżej serca albo w przeciwnym ruchu wskazówek zegara), z wyczuciem podważasz plastik np. nożem czy jakąś starą nieużywaną kartą kredytową bo zawsze może pęknąć, potem zakładasz mieszek tak żeby ładnie wszędzie wszedł dookoła tego plastikowego pierścienia, przykręcasz gałkę (tym razem zgodnie z ruchem wskazówek zegara).
Mam nadzieję że pomogłem
Bez obrazy, ale wymiana akumulatora jest bardziej skomplikowana jak odkręcenie gałki, zdjęcie plastiku i założenie mieszka. Odkręcasz gałkę w lewo (to jest ta ręka którą masz bliżej serca albo w przeciwnym ruchu wskazówek zegara), z wyczuciem podważasz plastik np. nożem czy jakąś starą nieużywaną kartą kredytową bo zawsze może pęknąć, potem zakładasz mieszek tak żeby ładnie wszędzie wszedł dookoła tego plastikowego pierścienia, przykręcasz gałkę (tym razem zgodnie z ruchem wskazówek zegara).
Mam nadzieję że pomogłem
Nie w każdym aucie gałkę ot tak po prostu się wykręca, to moja pierwsza Honda więc wolałem spytać ;) Z kierunkami jeszcze u mnie wszystko w porządku :P Ten srebrny plastik wystarczy podważyć i wsunąć mieszek, czy bez demontażu się nie obejdzie?
marcin001984
11-01-15, 13:48
Nie obejdzie się, trzeba go zdjąć ale to dosłownie 20 sekund roboty. Ja to robiłem od strony wewnętrznej czyli od strony okrągłego otworu tym co miałem pod ręką. Raz kartą na siłownię, innym razem łyżką, jeszcze innym śrubokrętem. Podważyłem w dwóch miejscach i pomogłem palcami. Nie panikuj! :p
Nie obejdzie się, trzeba go zdjąć ale to dosłownie 20 sekund roboty. Ja to robiłem od strony wewnętrznej czyli od strony okrągłego otworu tym co miałem pod ręką. Raz kartą na siłownię, innym razem łyżką, jeszcze innym śrubokrętem. Podważyłem w dwóch miejscach i pomogłem palcami. Nie panikuj! :p
Spoko :p myślę, że ogarnę. Dzięki za pomoc :)
Kochani ostatnio w CIVIC VIII TYPE S 1.8 benzyna, zmieniałem (mechanik) klocki hamulcowe przednie wszystko malina, tylne mam pewne zastrzeżenia z jednej strony bodajże lewy tył za kierowcą zacisk ciężko chodził, został przesmarowany ale dalej chodzi ciężko.. Macie jakąś radę na to czy należy kupić nowe mocowanie zacisku?
Dzisiaj zauważyłem że po spuszczeniu z ręcznego po nocy jak by odczepił się dopiero po chwili 15 sek.
A skąd masz pewność, że to akurat któraś ze śrub ustalających a nie na przykład tłok w zacisku. Jeżeli faktycznie tak jest jak piszesz - w co raczej bym wątpił, gdyż na śrubach prowadzących, umieszczonych w jarzmie, w trakcie hamowania przesuwa się zacisk powodując dociśnięcie klocka z przeciwnej strony, więc większym prawdopodobieństwem jest tłok w zacisku - to jarzmo niestety trzeba zdemontować. Zdjąć gumki uszczelniające śruby, przetrzeć bardzo drobnym papierem ściernym powierzchnię śrub, same jarzmo najlepiej potraktować rozpuszczalnikiem aby min. pozbyć się starego smaru, śruby przesmarować (smar silikonowy) i układ zmontować.
Może być tak jak mówisz, dziękuję za zainteresowanie tematem. Wtedy tłok w zacisku również nadaję się do demontażu rozumiem? Mam nadzieje że mechanik da sobie radę z tym, na coś szczególnego zwracać uwagę? Nie robiłem tego nigdy wcześniej a co do mechaników też wolę dmuchać na zimne :)
Może być tak jak mówisz, dziękuję za zainteresowanie tematem. Wtedy tłok w zacisku również nadaję się do demontażu rozumiem? Mam nadzieje że mechanik da sobie radę z tym, na coś szczególnego zwracać uwagę? Nie robiłem tego nigdy wcześniej a co do mechaników też wolę dmuchać na zimne :)
Śruby prowadzące bardzo rzadko się zacierają, tak żeby wpłynęło to na sam zacisk. Natomiast wystarczy nie zmieniać regularnie płynu hamulcowego i problem z tłokiem zacisku gotowy. W ASO są dostępne zestawy naprawcze (smary, uszczelki, gumki), koszt to z tego co pamiętam ok. 200,- za stronę.
Nie w każdym aucie gałkę ot tak po prostu się wykręca, to moja pierwsza Honda więc wolałem spytać ;) Z kierunkami jeszcze u mnie wszystko w porządku :P Ten srebrny plastik wystarczy podważyć i wsunąć mieszek, czy bez demontażu się nie obejdzie?
ja radzę podważać czymś cienkim od strony schowka na okulary, po uprzednim jego otworzeniu;)
Śruby prowadzące bardzo rzadko się zacierają, tak żeby wpłynęło to na sam zacisk. Natomiast wystarczy nie zmieniać regularnie płynu hamulcowego i problem z tłokiem zacisku gotowy. W ASO są dostępne zestawy naprawcze (smary, uszczelki, gumki), koszt to z tego co pamiętam ok. 200,- za stronę.
mógłbyś wyjaśnić, jak nieświeży płyn hamulcowy może wpływać na zacinanie się tłoczka, bo ja nie potrafię sobie tego wyobrazić. płyn zmienia się głównie z powodu jego higroskopijności i zmiany parametrów (więcej wody w płynie to niższa temperatura wrzenia).
mógłbyś wyjaśnić, jak nieświeży płyn hamulcowy może wpływać na zacinanie się tłoczka, bo ja nie potrafię sobie tego wyobrazić. płyn zmienia się głównie z powodu jego higroskopijności i zmiany parametrów (więcej wody w płynie to niższa temperatura wrzenia).
Właśnie sobie odpowiedziałeś :) więcej wody w płynie to również korozja :)
Już Ci wyjaśniam, może wtedy sobie to wyobrazisz: płyn hamulcowy, jak pisałeś, jest higroskopijny. To znaczy, że chłonie wilgoć przenikającą przez "miękkie przewody hamulcowe" z atmosfery. W związku z tym najwięcej wody zbiera się blisko zacisków hamulcowych. W trakcie pracy układu hamulcowego płyn się nie miesza a tym samym większość czasu spędza w jednym i tym samym miejscu układu.
Jaki płyn polecacie, rozumiem że teraz to wymiana już za wiele nie pomoże :) Civic VIII 2008. Type S benzyna 1.8 nie dawno kupiłem :)
Jaki płyn polecacie, rozumiem że teraz to wymiana już za wiele nie pomoże :) Civic VIII 2008. Type S benzyna 1.8 nie dawno kupiłem :)
Po "naprawie układu" jeżeli nie wiesz kiedy był wymieniony płyn to powinieneś to zrobić. Jeżeli jeździsz normalnie to Millers DOT4 Uniwersal Brake Fluid.
Właśnie sobie odpowiedziałeś :) więcej wody w płynie to również korozja :)
rozbierałem na części pierwsze kilka zacisków hamulcowych w motocyklach i nigdy nie stwierdziłem korozji od kontaktu płynu hamulcowego z tłoczkiem, a jedynie od strony zewnętrznej, czyli od strony która łapie syf z otoczenia.
awiec to by swiadczylo o nie szczelnosci gumki na tloczku. Jak robilem w warsztacie,w sumie juz dawno, jesli tloczek chodzil ciasno to strzykawka i iglą wciskalo sie troche oleeju na tloczek,pomagalo. Oczywiscie tloczkiem ruszalo sie potem kilkakrotnie,ktos naciskal hamulec zeby wyszedl i narzedziem sie cofalo. Wystarczalo to napewno do nastepnej wymiany klckow
Parę stron wcześniej zastanawialismy się nad możliwyścią wycieku - diagnoza chłodnica. Konkretnie przy dolnym króćcu, gdzie zagięte są blaszki od chłodnicy ( w tym miejscu nie są wywinięte tylko wygięte w kąt 90 stopni ). Chłodnica i spód auta ideał a mimo wszystko trzeba było wymieniać:/
Witam.
Poszukuję spinek mocujących przednią listwę boczną do karoserii.
Wydaje mi się, że odpowiednie to te ze strony romix http://esklep.romix.pl/clientcatalogue/c60567,23-1--C60567----C60567.aspx
Czy mógłbym prosić o potwierdzenie tej informacji ?
jesli mogę podpowiedziec to moze warto zobaczyć w ASO.Czasami nie duza roznica co do zamiennika i 100% pewność.
pzdr
grypsownik
13-01-15, 10:37
Witam
Chciałbym poruszyć temat techniczny wymiany tuleji w belce tylnej.
Panowie jak łatwo usunąć stara tuleje w belce tylnej ma ktoś jakiś patent.
Czyli robie tak ze podnoszę cały tył, odkręcam mocowanie belki czyli ta śrubę z lewej i prawej strony i wtedy opada mi belka i zabezpieczam podnosnikiem np. żaba żeby belka nie poleciała i teraz jak wyjąć stare tuleje i czy nowe łatwo się wkłada.
Jak chce zapiąć belkę juz w swoje miejsce to czy łatwo się unosi belkę czy trzeba za pomoca podnośnika ja unieść ? Czy potem się sprawdza bieznosc kol
jesli mogę podpowiedziec to moze warto zobaczyć w ASO.Czasami nie duza roznica co do zamiennika i 100% pewność.
pzdr
Dzięki za radę, z tym że nawet jeśli pojadę do ASO i zobaczę oryginalną spinkę, to nie będę w stanie porównać jej do zamiennika, przypuszczam że różnica może być niezauważalna gołym okiem.
Witam
Chciałbym poruszyć temat techniczny wymiany tuleji w belce tylnej.
Panowie jak łatwo usunąć stara tuleje w belce tylnej ma ktoś jakiś patent.
Czyli robie tak ze podnoszę cały tył, odkręcam mocowanie belki czyli ta śrubę z lewej i prawej strony i wtedy opada mi belka i zabezpieczam podnosnikiem np. żaba żeby belka nie poleciała i teraz jak wyjąć stare tuleje i czy nowe łatwo się wkłada.
Jak chce zapiąć belkę juz w swoje miejsce to czy łatwo się unosi belkę czy trzeba za pomoca podnośnika ja unieść ? Czy potem się sprawdza bieznosc kol
Jak byś miał zdjęcia samej belki (tj jak zamocowana jest teraz ta guma) to mogę powiedzieć czy czy da się podobnie jak w przypadku przedniego wachacza.
Tj. wycięcie naoliwionym nożem metalowej tulei z środka i złamanie plastikowej tulei zewnętrznej poprzez delikatne wbicie płaskiego śrubokręta pomiędzy aluminium a tuleję plastikową.
(zakładam że zrobili podobnie jak w wahaczu przednim)
Zawsze można rozgrzać nuż do czerwoności i przetopić gume z plastikową tuleją
grypsownik
13-01-15, 17:56
Zawsze można rozgrzać nuż do czerwoności i przetopić gume z plastikową tuleją
A z przodu jak to jest z tym sciagnieciem tego silentblocka http://www.iv.pl/images/83820880089047496424.jpg wystarczy odkręcić te śruby co zaznaczyłem i wtedy można ściągnąć ten silentblock ??? Latwo się ściąga z wahacza czy trzeba go wybić z ramienia czymś ?? No i czy wystarczy tylko odkrecic te dwie śruby żeby zszedł silentblock ????
Dzięki za radę, z tym że nawet jeśli pojadę do ASO i zobaczę oryginalną spinkę, to nie będę w stanie porównać jej do zamiennika, przypuszczam że różnica może być niezauważalna gołym okiem.
mialem na mysli nie dużą róznicę cenową.Moze byc tak ,ze zastosujesz zamiennik spinki i bedzie lipa z przyleganiem listwy.Szkoda czasami nerwow:)
pzdr
mialem na mysli nie dużą róznicę cenową.Moze byc tak ,ze zastosujesz zamiennik spinki i bedzie lipa z przyleganiem listwy.Szkoda czasami nerwow:)
pzdr
Posłuchałem Twojej rady i nabyłem w ASO za jedyne 4 zł za sztukę, więc cena niemal identyczna jak zamiennik. Wielkie dzięki :)
Posłuchałem Twojej rady i nabyłem w ASO za jedyne 4 zł za sztukę, więc cena niemal identyczna jak zamiennik. Wielkie dzięki :)
za namową wieloletniego pracownika ASO ,ktory serwisuje mi prywatnie auto ,sprawdzam ceny częsci w aso.Mam punkt odniesienia i czasami stwierdzam ,ze tych co robią zamienniki powaliło z cenami.Przyklad zamiennik (niewiadomo co)3,60 -oryginał 4 zl:mad:
pzdr
Panowie, mam pytanie po zakupie auta proponowali u mnie w mieście by zalać go castrol edge 0w40 Silnik to 1.8 benzyna, 2008.r Type S, pytanie do was czy był to dobry wybór? Czy pojeździć na nim rok i wymienić na inny który będzie lepszy i śmiało możecie polecić? :) Rocznie robię jakieś 3600 km myślę, głownie miasto.
To bierz 0w30 jak nie pije Ci oleju :) Motul, Amsoil, LiquiMoly to sprawdzony wybór, tańsze od 0w40 i nie gorsze.
Sam jeżdżę na Amsoil, chodzi ciszej szczególnie na rozruchu, jak jeździsz na mieście to przy częstym odpalaniu silnik ma latwiej z 0W :)
Latem wymienię na LiquiMoly żeby sprawdzić jak będzie się sprawował :)
grypsownik
14-01-15, 15:16
http://photos02.istore.pl/22138/photos/big/24356014.jpg
czy tak ma byc założona tuleja ?? Zdjęcie ze strony producenta
kristiano7
14-01-15, 15:59
Witam gdzie w Warszawie dobrego fachowca od przyciemniania szyb w miare przystępnej cenie?
To bierz 0w30 jak nie pije Ci oleju :) Motul, Amsoil, LiquiMoly to sprawdzony wybór, tańsze od 0w40 i nie gorsze.
Sam jeżdżę na Amsoil, chodzi ciszej szczególnie na rozruchu, jak jeździsz na mieście to przy częstym odpalaniu silnik ma latwiej z 0W :)
Latem wymienię na LiquiMoly żeby sprawdzić jak będzie się sprawował :)
Ok w takim razie ten castrol edge 0w40 badziew? :) Ten co podałeś dość drogi chyba, za 3,784L prawie 180 zł :) Ale jeśli jest optymalnie dobry to chyba warto, tylko też dużo km nie robie, jakieś 3600 km rocznie i tak jak pisałem miasto :)
http://photos02.istore.pl/22138/photos/big/24356014.jpg
czy tak ma byc założona tuleja ?? Zdjęcie ze strony producenta
jesli wyczyszczone i nasmarowane, to tak własnie ma być.Jestem jakieś 2 miechy po zmianie i jest ok.Bardziej twardo ale uklad kierowniczy(zawieszenie)jest bardziej bezpośrednie niz na gumie.
pzdr
Ok w takim razie ten castrol edge 0w40 badziew? :) Ten co podałeś dość drogi chyba, za 3,784L prawie 180 zł :) Ale jeśli jest optymalnie dobry to chyba warto, tylko też dużo km nie robie, jakieś 3600 km rocznie i tak jak pisałem miasto :)
Naprawdę warto, Castrole etc. to niezbyt dobre oleje, a 180zł na jakis czas mając pewność że silnik będzie miał dobrze to niewygórowana cena :)
Motula może trochę taniej wyrwiesz niż Amsoil, obydwa super tylko kupuj u sprzedawców znanych z certyfikatem na rok 2015 danego producenta bo dużo podróbek kursuje...Jak za tanio to nie bierz, nic nie ma za darmo ;)
Witam
Posiadam Honde Civic 1.8 4d z roku 2006, przebieg 150k km, instalacja lpg. Jak do tej pory 100% bezawaryjny i bezwypadkowy, 1 właściciel, salon.
Od pewnego czasu pojawił się problem z temperaturą silnika a zarazem i z ogrzewaniem. Problem objawia się opóźnionym nagrzewaniem (nawiewem), co powoduje że nawiew ciepłego powietrza jest po przejechaniu ok 4-5 km, jednocześnie wydłużył się też czas przełączenia na LPG, jednak jeśli już temperatura osiągnie 50% na wskaźniku to pojawia się kolejny problem, dość często szybko skacze do 90% skali i przez chwilę tak się utrzymuje, czuć wtedy wyraźniej że nawiew pracuje bardzo wydajnie, jednak po chwili ~30 sekund temperatura spada do 40% i stabilizuje się na chwile wracając do 50%. Dzieje się tak często gdy zatrzymuje się np. na światłach, wygląda na to że system chłodzenia silnika jak by załączał się z opóźnieniem i pracuje dość chaotycznie . Czy ktoś wie co to może być ? Czy to może być termostat ?
Proszę o poradę.
Od pewnego czasu moja Honda Civic 1.8 4d dość wyraźnie lubi sobie "myszkować" , generalnie muszę bardzo często korygować od lewej do prawej tor jazdy. O dziwo sprawdzając czy ściaga nic nie mogę ustalić bo nie ściaga na żadną ze stron, robiąc badanie techniczne zwróciłem uwagę na ten problem i mechanik sprawdził dokładniej luzy, zbieżność i na szarpakach itp - nic nie wyszło. Amortyzatory też wyszły w granicach 85%. Przebieg to około 150k km w cyklu mieszanym, nigdy nic nie naprawiane itp. Wykluczam felgi ponieważ na 17" alu jest podobnie jak na 15" stalowych na zimówkach (nowy komplet dobrych opon wiele nie zmienił w tym zachowaniu).
Proszę o pomoc, dziękuje.
grypsownik
15-01-15, 09:25
jesli wyczyszczone i nasmarowane, to tak własnie ma być.Jestem jakieś 2 miechy po zmianie i jest ok.Bardziej twardo ale uklad kierowniczy(zawieszenie)jest bardziej bezpośrednie niz na gumie.
pzdr
Powiedz mi gdzie trzeba smar dać ???
a sprawdzales ile masz plynu w zbiorniku wyrownawczym? przy instalacji lpg bardzo mozliwe, ze panowie zrobili na odwal sie wlaczenie w uklad chlodzenia i gdzies (prawdopodobnie na trojniku) masz nieszczelnosc i ubywa plynu, stad problemy z ogrzewaniem i chlodzeniem silnika...
Witam.
Czy ktoś posiada na tym forum Civica VIII generacji 2.2 i-CTDi podrasowanego i go sprawdzał w sprincie ? Seryjnie ten silnik nie powala osiągami, ale wiem, że bez problemu można go kopnąć na 180 koni oraz ok 400-420 Nm. Nigdzie nie znalazłem osiągów po tuningu, wszędzie są tylko wykresy ile kucy przybyło. Tylko brak info o:
0-100 km
0-140 km
0-180 km
60-140 km
Proszę o info jeśli ktoś coś wie :)
Pozdrawiam
no i mam kolejny problem - poluzował mi się zatrzask maski. Cały ten język który się naciska aby maskę otworzyć (ten pod maską, nie w kokpicie) dostał niezłego luzu i ciężko jest maskę w ogóle otworzyć. Ktoś wymieniał? Jak atrapę zdjąć wiem, ale są tam jeszcze jakieś inne haczyki? ;)
Koledzy gdzieś czytałem jak podłączyć kamerkę cofania pod oryginalną navi i szukam od pół godziny i nie moge znaleźć tego posta był tam opis i zdjęcia w którą wtyczkę podpiąć sygnał video w navi może ktoś z was kojarzy który to post będę wdzięczny
no i mam kolejny problem - poluzował mi się zatrzask maski. Cały ten język który się naciska aby maskę otworzyć (ten pod maską, nie w kokpicie) dostał niezłego luzu i ciężko jest maskę w ogóle otworzyć. Ktoś wymieniał? Jak atrapę zdjąć wiem, ale są tam jeszcze jakieś inne haczyki? ;)
Wymieniać nie wymieniałem ale parę razy już odkręcałem :)
Zdejmij czarny plastik co jest nad atrapą (ten na spinkach) i wtedy zobaczysz co dalej.
Może się okazać że jedyne co będziesz musiał to dokręcić śruby trzymające zamek.
Niespodzianek nie ma, plastik z góry i atrapa z przodu to wszystko co trzeba ściągnąć aby dostać się do zamka i belki na której jest on przymocowany.
Potrzebny będzie ci Imbus do dokręcenia zamka.
butler.gdansk
15-01-15, 15:08
Koledzy gdzieś czytałem jak podłączyć kamerkę cofania pod oryginalną navi i szukam od pół godziny i nie moge znaleźć tego posta był tam opis i zdjęcia w którą wtyczkę podpiąć sygnał video w navi może ktoś z was kojarzy który to post będę wdzięczny
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?56593-seryjne-navi&p=2395914&viewfull=1#post2395914
Wymieniać nie wymieniałem ale parę razy już odkręcałem :)
Zdejmij czarny plastik co jest nad atrapą (ten na spinkach) i wtedy zobaczysz co dalej.
Może się okazać że jedyne co będziesz musiał to dokręcić śruby trzymające zamek.
Niespodzianek nie ma, plastik z góry i atrapa z przodu to wszystko co trzeba ściągnąć aby dostać się do zamka i belki na której jest on przymocowany.
Potrzebny będzie ci Imbus do dokręcenia zamka.
dzięki!
Naprawdę warto, Castrole etc. to niezbyt dobre oleje, a 180zł na jakis czas mając pewność że silnik będzie miał dobrze to niewygórowana cena :)
Motula może trochę taniej wyrwiesz niż Amsoil, obydwa super tylko kupuj u sprzedawców znanych z certyfikatem na rok 2015 danego producenta bo dużo podróbek kursuje...Jak za tanio to nie bierz, nic nie ma za darmo ;)
Tylko 0w30 czy 0w40? :) Co ile go później zmieniać? Miesięcznie robię jakieś nie całe 400 km głównie miasto.
nawet jak malo jezdzisz to olej wypada raz w roku wymienic. Jest tu temat o olejach,ale po przeczytaniu calego i tak nie bedziesz wiedzial co zalac najlepiej :)
Tylko 0w30 czy 0w40? Co ile go później zmieniać? Miesięcznie robię jakieś nie całe 400 km głównie miasto.
nie rozumiem po co Ci samochód,wg mnie to idealny przykład przerostu "formy nad treścią",wlej najlepiej te mega oleje co to są naj...A... i podobne,przepraszam ale nie moglem sie powstrzymać
nie rozumiem po co Ci samochód,wg mnie to idealny przykład przerostu "formy nad treścią",wlej najlepiej te mega oleje co to są naj...A... i podobne,przepraszam ale nie moglem sie powstrzymać
Jego pieniadze, niech sobie z nimi robi co chce ;)
Jak pisalem kusiu, wez 0w30, wymiana najlepiej co rok tak jak kobert pisal :)
Pozdrawiam
Adrian
Witam
Posiadam Honde Civic 1.8 4d z roku 2006, przebieg 150k km, instalacja lpg. Jak do tej pory 100% bezawaryjny i bezwypadkowy, 1 właściciel, salon.
Od pewnego czasu pojawił się problem z temperaturą silnika a zarazem i z ogrzewaniem. Problem objawia się opóźnionym nagrzewaniem (nawiewem), co powoduje że nawiew ciepłego powietrza jest po przejechaniu ok 4-5 km, jednocześnie wydłużył się też czas przełączenia na LPG, jednak jeśli już temperatura osiągnie 50% na wskaźniku to pojawia się kolejny problem, dość często szybko skacze do 90% skali i przez chwilę tak się utrzymuje, czuć wtedy wyraźniej że nawiew pracuje bardzo wydajnie, jednak po chwili ~30 sekund temperatura spada do 40% i stabilizuje się na chwile wracając do 50%. Dzieje się tak często gdy zatrzymuje się np. na światłach, wygląda na to że system chłodzenia silnika jak by załączał się z opóźnieniem i pracuje dość chaotycznie . Czy ktoś wie co to może być ? Czy to może być termostat ?
Proszę o poradę.
Dokładnie takie same objawy miałem w mojej poprzedniej Hondzie, gdy w układzie było za mało płynu chłodzącego. I to znacząco za mało, dlatego nie wystarczy dolać tylko do zbiorniczka, ale najpierw uzupełnić bezpośrednio w chłodnicy. Pozostaje znaleźć przyczynę, dlaczego płynu ubyło i tu już może być lepiej lub gorzej. Albo jakaś nieszczelność w układzie, albo np. uszczelka pod głowicą. W moim przypadku (też był gaz, tylko Hanka starsza i przebieg dużo większy) było niestety to drugie.
Nie bardzo rozumiem do czego to było.. kobert, Winni dziękuję :)
Wie ktoś jak wyeliminować stukanie tego "pręta", który jest pod siedzeniem kierowcy, który służy do przesuwania fotela przód/tył? Na nierównościach mi to "trzepie". Kiedyś pamiętam, że starczyło przesunął lekko w tył/przód i nie stukało. Teraz naparza cały czas...
Przejrzałem dzisiaj połowę wątków o VIII genie i ni cholery nie mogę znaleźć odpowiedzi jak wyłączyć to kretyńskie powiadomienie, że przekroczyłem 40 i 80km/h.
Pomóżcie, bo już mnie oczy bolą od przeglądania tego wszystkiego :D
marcin001984
16-01-15, 18:50
Musisz się pobawić komputerkiem pokładowym. Z tego co pamietam to na tym małym wyświetlaczu jak wyświetli czy pasażerowie z tyłu mają zapięte pasy to musisz przytrzymać któryś z guzików żeby wejść w kolejne opcje. W instrukcji obsługi jest wszystko opisane
Edit:
tutaj masz na filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=n9Vdb-Aus9c
Takie pytanko: Czy wszystkie dokładki z 3d zgrywają się ze sobą tj. przód, tył, boki,nadkola z Type R'a, Type S'a i GP?
wiem że gdzieś było ale czasu nie ma:rolleyes:na gwałt potrzebne jest mi się dowiedziec, w którym kierunku ma być strzałka przy montażu górnego mocowania amora?
Strzałka ma być po zewnętrznej stronie
Musisz się pobawić komputerkiem pokładowym. Z tego co pamietam to na tym małym wyświetlaczu jak wyświetli czy pasażerowie z tyłu mają zapięte pasy to musisz przytrzymać któryś z guzików żeby wejść w kolejne opcje. W instrukcji obsługi jest wszystko opisane
Edit:
tutaj masz na filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=n9Vdb-Aus9c
Dzieki wielkie za szybka odpowiedz. Jutro zobacze co z tego bedzie :)
Strzałka ma być po zewnętrznej stroniepodziękował ;)
Panowie bo czytam wątki i jest kilka niejasności dla mnie :) Chce kupić koło dojazdowe by pasowało do miejsca bagażnika w podłodze, niektórzy mówią że 135/90 R16 drudzy by brać 135/80 R16 bo nie wejdzie, civic do którego chce kupić to VIII 2008, Type S, 1.8 benzyna. Oraz jeśli ktoś posiada info gdzie dostanę w rozsądnej cenie :)
Panowie bo czytam wątki i jest kilka niejasności dla mnie :) Chce kupić koło dojazdowe by pasowało do miejsca bagażnika w podłodze, niektórzy mówią że 135/90 R16 drudzy by brać 135/80 R16 bo nie wejdzie, civic do którego chce kupić to VIII 2008, Type S, 1.8 benzyna. Oraz jeśli ktoś posiada info gdzie dostanę w rozsądnej cenie :)
Witam,
W instrukcji do FN1/2 na stronie 432 jest dokładnie wszystko podane. Koło dojazdowe fabryczne ma rozmiar T135/80D16 101M. Instrukcja do przedlifta, FN1 2007 Type S, salon PL. W wolnej chwili lookne i dam znać czy dokładnie taką dojazdówkę mam w kufrze :)
Pozdrawiam.
Mam jeszcze jedno pytanko. Ile mniej wiecej powinno palic 1.8 po miescie?
Auta nie cisne, bo od tego mam v gena.
Biegi zmieniam przy 3 tys, czasem powyzej 3.5 i pilnuje zielonych kropek eko, bo lubie jak mi coś dają :D
Teraz spalanie mam wg komputera 8.8l
Mam jeszcze jedno pytanko. Ile mniej wiecej powinno palic 1.8 po miescie?
Auta nie cisne, bo od tego mam v gena.
Biegi zmieniam przy 3 tys, czasem powyzej 3.5 i pilnuje zielonych kropek eko, bo lubie jak mi coś dają :D
Teraz spalanie mam wg komputera 8.8l
Mi pali w mieście od 8 do 11 litrów. Wszystko zależy od stylu jazdy i od miasta :D W dużych korkach ciężko zejść poniżej 9 - 10 litrów. Zauważyłem też, że spory wpływ mają opony. Na oryginalnych letnich 225/45r17 Michelinach spala mi nawet 0,5 - 1 litra wiecej jak na zimówkach 205/55r16.
P.S. Wartości które podałem są wartościami liczonymi z dystrybutora. Komp mi zaniża o dobre 0,7 litra także nie ma co się tym sugerować. Średnie spalanie z cyklu 40% trasa 60% miasto komp pokazuje 7,7 litra, czyli jakieś ~8,5 litra na 100km realnego zużycia paliwa.
Ok, dzieeeki. Zobaczę pozniej na nowym oleju filtrze i swiecach :)
Ok, dzieeeki. Zobaczę pozniej na nowym oleju filtrze i swiecach :)
Coś na pewno pomoże, ale na cuda bym nie liczył. Na trasie R18 potrafi mile zaskakiwać, mój rekord według komputera to 5.6 :) pusta droga i płynna jazda do 90-100 km/h. W zakorkowanym mieście już tak kolorowo nie jest, szczególnie latem na klimie i fabrycznych ołowianych kapciach 225.
Panowie,
jak to naprawić: http://i.imgur.com/dsizpJz.jpg
Wystarczy osłonka srebrna czy cała klamka. To prawa strona ufo 2006.
Panowie,
jak to naprawić: http://i.imgur.com/dsizpJz.jpg
Srebry plastik można kupić w salonie. Trzeba tylko dobrze popytać. Nowa cała klamka to ok 250 pln. Używana klamka np na allego może być w podobnym stanie jak masz tylko poklejona, lub naprawiona w inny sposób.
Pzdr
Wojtek
Grzesiek_P
19-01-15, 13:59
Nie oplaca sie uzywki brac. Lepiej nowa lub sam plastik
W serwisie Auto Gdańsk zaśpiewali 250 netto i 88 wymiana.
Znalazłem na allegro wizualnie w dobrym stanie. Teraz mam dylemat ;/
butler.gdansk
19-01-15, 16:42
Spytaj w Gdyni. Mają nowy salon, powiedz ze dzwonisz z CivicKlub... Inaczej wówczas na ludzi spogladają ;)
Grzesiek_P
19-01-15, 19:07
Jaka cena nowego i uzywanego lusterka ( kompletne)?
panowie
ostatnio chciałęm wrzucić wsteczny i nie weszło, a drążek zmiany biegów zaciął sie miedzy 6, a wstecznym :D - dziwne ? jakoś puściło i już sie nie powtórzło ? ktoś sie z tym spotkał już?
Witam zapaliła mi się poduszka powietrzna po odłączeniu akumulatora i komputer u mechanika pokazuje błąd czujnika bocznej poduszki ale nie można go skasować może ktoś taki coś miał. Honda civic type S rok 2007
Think_Different
20-01-15, 15:01
Witam, mojemu tacie w trakcie jazdy na wyświetlaczu pojawiło się VSA system pruchen czyli sprawdzanie systemu. Blisko było do domu więc dojechał i po ponownym odpaleniu auta już tego komunikatu nie było... Auto jechało jak zawsze i nie podświetlały się inne niepokojące ikonki. Ktoś coś wie co się może dziać ?.
pamietam w wakacje pod namiotem jak wydoilem akumulator i zapalilem z popychu to tez swiecila mi sie poduszka,po kazdym odpaleniu z popychu tak sie dzialo,ale po zgaszeniu i ponownym odpaleniu rozrusznikiem juz nie swiecila,blad mi tez nie wyskoczyl
Witam
czy ktoś wymieniał tylne tarcze ze względu na korozję no i czy te po wymianie są wolne od korozji mam na myśli taką "głębszą korazję" która nie znika po paru chamowaniach
Pozdrawiam
Witam
czy ktoś wymieniał tylne tarcze ze względu na korozję no i czy te po wymianie są wolne od korozji mam na myśli taką "głębszą korazję" która nie znika po paru chamowaniach
Pozdrawiam
W czerwcu wymieniałem tarcze z tyłu z uwagi na korozję (taką buro czarną z dziwnymi śladami jak by ktoś zrobił rysy od środka do brzegu)
Do zimy nie miałem zastrzeżeń co do stanu tarcz , teraz nie wiem bo mam stalówki na zimę i tarcz nie widzę :)
Jak będziesz chciał się dowiedzieć coś wiecej o tym konkretnym przypadku to zapraszam w okolicach Wielkanocy się zapytać jak bedą już letnie.
Tylko bierz pod uwagę moje przebiegi - średnio miesięcznie 2-3kkm.
dzięki
w lutym mam przegląd wiec pewnie mi wymianę zaproponują co ciekawe na gwarancji zawsze czyscili to w serwisie a po gwarancji cyklicznie wymianę lub przetoczenie mi proponują :-) ale jak raz skorodowały to po przetoczeniu też pewnie skorodują ;-)
Ostatnio pojawił mi się dziwny szum w kabinie myślałem że coś trze, jakiś plastik czy coś. Jednak występuje on jedynie przy jeździe na biegu. Po wrzuceniu na luz auto jedzie i nic nie słychać takiego. Miał ktoś coś podobnego? jak by jakiś plastik tarł o oponę. ?????????
Tomek1ht :
Trudno radzić jak się nie zna cen jakie ci zaoferują.
Mogłbym napisać "Ja bym wywalił stare i kupił nowe" - tylko później miałbyś pretensje że koszt nowych to 400 (a bo sobie tyle zaśpiewali), a przetoczenie 20 :P
Jedyne co mogę poradzić to oceń mój tok myślenia :
Jestem uzdolniony manualnie i zrobiłem to sam - koszty jakie poniosłem to Klocki + Tarcze 200 PLN :) + 3 godziny dłubania (nie spieszyłem się plus sprawdzałem stan korozji )
Nie myślałem o przetaczaniu tylnich tarcz z powodu
- ceny nowych tarcz w stosunku do ceny toczenia
- grubości tarczy i tego co by zostało po przetoczeniu (ryzyko dojechania podczas toczenia do minimum - a za toczenie trzeba zapłacić :P )
- moje osobiste odczucia co do jakości tych tarcz
Jak samodzielna wymiana nie wchodzi w rachubę (nie chce ci się, szkoda ci czasu, nie masz warunków, nie masz narzędzi, nie umiesz).
to jedynie warto się zastanowić nad :
- czy kupić samemu tarcze /klocki (przy zniżkach warsztatów w hurtowniach niekoniecznie wyjdzie to taniej)
- czy wskazać im konkretne tarcze/klocki
- na pewno warto Przed wymianą sprawdzić ceny i dowiedzieć się co za klocki/tarcze zamontują i za ile mają zamiar to kupić :)
Panowie,
jak to naprawić:
Kupiłem klamkę używkę na lolegro.
Dostałem klameczkę wyglądającą prawie jak nóweczka. Zero zarysowań srebrnej części. Podjade aby magicy mi to wymienili, nie mam czasu i szczerze mówiąc chęci aby to rozkładać.
RaF_1228-PL
22-01-15, 08:37
Witam forumowiczów !!
Od przeszło dwóch miesięcy jestem właścicielem Hondy civic type s z silnikiem 1.8, autko jest z 2008 roku i ma przejechane ponad 60 000.
Wczoraj kiedy sprawdzałem stan oleju zauważyłem po lewej stronie na uszczelce pod glowica jakąś dziwną tłustą substancje. To nie był sam olej ani płyn z chłodnicy, przypominało bardziej olej zmieszany z brudem. Wyczyscilem to i dzisiaj kiedy wróciłem z pracy znowu macha do góry, poświęciłem latarką i znalazłem ze jest też tego trochę w takim rowku na boku silnika.
Nie mam pojęcia co jest tego przyczyną i przeraza mnie sama myśl że to początek wydmuchanej uszczelki. Miałem już kiedyś taką sytuację w MG zr i marnie się to dla tego autka skończyło (a naprawdę fajnie się jeździło za te pieniążki) . Sprawdziłem inne objawy padniętej uszczelki no więc tak:
-Korek od oleju czysty
-Tak samo z tym od chłodnicy
-płyn nie bulgocze
-płyn bez oczek oleju choć ciężko sprawdzić to czy napewno
-olej w normie od dwóch miesięcy
-kopci ale bezwonnie no i tylko przy jedynce a do tego dochodzą temperatury w granicach zera
No więc tak - nakieruje jeszcze raz gdzie to dokładnie jest: otwieram maskę, i patrze na lewo od bagnetu z jakieś 15cm niżej,widac tam kawałek uszczelki wystające na której jest jakiś numer i to właśnie w tym miejscu zebrało Mi się to coś.
Starałem się znaleźć coś na temat uszczelek w tym aucie ale internet milczy:)
Ma ktoś jakieś ideę skąd to się mogło tam wziąć? Z góry dzięki za odpowiedźi
https://imageshack.us/i/idAenrbbj tutaj zdjęcie(chodzi mi o ten czarny punkt)
Witam, podeślij lepsze zdjęcia jeśli jest możliwość nieco bliżej, z góry z boku.. :) Myślę że dla większości kolegów będzie lepiej zdiagnozować :)
RaF_1228-PL
22-01-15, 09:03
https://imageshack.com/i/hlnMmRKSj
https://imageshack.com/i/pa1r9pisj
Zdejmij tą czarną osłonę z góry silnika i zrób zdjęcie.
Tak aby w kadrze była i ta kropka i góra silnika, zdjęcie na wprost.
Jak dla mnie ta kropka to uszczelka :P ale nie głowicy a uszczelka pokrywy zaworów. (mały problem , proszę się nie denerwować za wczasu)
Jeśli była by to uszczelka głowicy to olej magicznie nie wspinałby się do góry.
Wg. mnie ktoś nie dopatrzył się potrzeby dania nowego uszczelnienia (płynnej uszczelki) pod uszczelkę pokrywy zaworów na połączeniu dwóch bloków aluminium.
I ten olej ścieka z nieszczelnego uszczelnienia pokrywy zaworów.
Koszt naprawy "własnymi rękami" około 20-40 PLN - czas naprawy 30 min na rozebranie (dla wprawnego 10 minut). , 4h na wyschnięcie uszczelniacza.
Pamięta ktoś który użytkownik montował u siebie BBK z Accord Type S w Ufo?
Pamiętam że miał temat o swoim projekcie ale nie mogę znaleźć...
butler.gdansk
23-01-15, 11:34
Może Ci chodzi o auto Filipa?
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?178164-N22A-FK3-Crystal-Black-filipfm&p=2014911&viewfull=1#post2014911
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?178164-N22A-FK3-Crystal-Black-filipfm&p=2047883&viewfull=1#post2047883
Po raz pierwszy padła mi żarówka kierunkowskazu z przodu w ufolcu więc mam pytanie , czy takie żarówki będą dobre ?
http://allegro.pl/osram-py21w-diadem-chrome-promocja-i4941559092.html
Pytam bo zjeździłem pół miasta za żarówkami i nigdzie takich nie mają :/
Grzesiek_P
23-01-15, 14:28
Ktos rozwalil mi cale prawe lusterko i mam pytania:
1. Lusterko 3d to takue same jak 5d ( chodzi o komletne lustro z mocowaniem i plastikami)
2. Mam 2007 hatch przedlift. W lifcie zmienily sie lusterka czy sa te same?
Dzieki.
Po raz pierwszy padła mi żarówka kierunkowskazu z przodu w ufolcu więc mam pytanie , czy takie żarówki będą dobre ?
Z tego co pamiętam musisz mieć pomarańczową żarówkę PY21W. Nie miałem problemu z ich kupieniem za kilka zł.
Z tego co pamiętam musisz mieć pomarańczową żarówkę PY21W. Nie miałem problemu z ich kupieniem za kilka zł.
http://allegro.pl/py21w-osram-diadem-chrome-2szt-do-kierunkowskazow-i4947563461.html
W sedanie jest pomarańczowa, a w hb coś takiego, tylko nie wiem czy taki trzonek.
Będą dobre , w ufo idzie żarówka z trzonkiem BAU15s (kołki asymetryczne),czyli właśnie taka jak ten Osram PY21W Diadem Chrome
Mam pytanie w sprawie Big Brake Kita, tutaj link do tematu :
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?40674-Klocki-i-tarcze-VIII-gen&p=2448689&viewfull=1#post2448689
Może ktoś wie czy zaciski z ATRa (tarcze 300mm) pasują bez dystansów pod OEM 17ki w Ufo?
Będą dobre , w ufo idzie żarówka z trzonkiem BAU15s (kołki asymetryczne),czyli właśnie taka jak ten Osram PY21W Diadem Chrome
Dzięki już ogarnąłem , kupiłem w ASO. To teraz pytanie jak to wymienić, w serwisówce pisze żeby wypiąć 2 spinki i przez nadkole się dostać, spinki chyba z 4 wypiąłem ale dalej sztywno trzyma się i nie ma szans dojść tam ręką, ma ktoś jakieś pomysły? Ewentualnie jak ma ktoś schemat montowania osłony w nadkolu (chodzi o rozmieszczenie wszystkich spinek) to byłbym wdzięczny bo chyba najszybciej będzie całkowicie je zdemontować.
Jak kupiłeś w ASO, to trzeba było od razu zlecić wymianę i po problemie ;) Teraz jest za zimno żeby odginać nadkole na chama jak podaje instrukcja.Zdemontuj koło oraz nadkole i będziesz miał w miarę sensowny dostęp,a z tym schematem rozmieszczenia spinek to przesadzasz, po kolei od lewej do prawej usuwasz spinki i wkręty aż Ci nadkole wyjdzie i stanie obok :p
Od momentu kupna auta zauważyłem że gdy przyspieszam i skręcam w lewo bądź prawo słyszę takie "stuki" a raczej... terkotanie ( tyr, tyr, tyr), co to może być?
fireman1014
23-01-15, 21:37
prawdopodobnie masz oba przeguby zewnętrzne do wymiany
Hmmm... a jak to można sprawdzić? Czy to aby na pewno przeguby?
Jak kupiłeś w ASO, to trzeba było od razu zlecić wymianę i po problemie Teraz jest za zimno żeby odginać nadkole na chama jak podaje instrukcja.Zdemontuj koło oraz nadkole i będziesz miał w miarę sensowny dostęp,a z tym schematem rozmieszczenia spinek to przesadzasz, po kolei od lewej do prawej usuwasz spinki i wkręty aż Ci nadkole wyjdzie i stanie obok
Jak nigdzie w motoryzacyjnych sklepach takich nie mają to zostaje albo ASO albo allegro.
Zimno jest na dworze ale nie w garażu, a że stał kilka godzin to myślę że plastiki się rozgrzały.
Hmmm... a jak to można sprawdzić? Czy to aby na pewno przeguby?
Rusz z miejsca na maksymalnie skręconych kołach i mocniej wciśniętym pedale przyspieszenia. Jeżeli będzie to lewy przegub to będzie go słychać przy skręcie w lewo.
Oki, dzięki w Sobote sprawdzę :)
prośba do tych co mają ori znaczki na tylnej klapie żeby pomierzyli dokładnie w jakich odległościach mm w przypadku emblematu CIVIC (od lampy) i krawędzi klapy i emblematu TYPE.R od krawędzi klapy i załamania..
Wiatam. Mam problem z wycieraczkami w mojej hondzie. Model z 2006 1.3 hybrid. Otoz czasem wycieraczki zatrzymuja sie w polowie szyby czasem na gorze. Rzadko wracaja po wylaczeniu do dolu. Musze kilka razy je wlaczac zeby w koncu zatrzymaly sie w pozycji poziomej. Jaka moze byc przyczyna takiego zachowania?
prośba do tych co mają ori znaczki na tylnej klapie żeby pomierzyli dokładnie w jakich odległościach mm w przypadku emblematu CIVIC (od lampy) i krawędzi klapy i emblematu TYPE.R od krawędzi klapy i załamania..
TUTAJ (http://www.fn2workshop.com/workshop/pl/html/ZOOM000000000006751.html)sobie kliknij
Silnik mial robiony remap ponad 2 lata temu na 170KM. Dzis zjezdzajac z ronda na dwupasmowke standardowo pedal w podloge na 3 biegu i przy okolo 3500 - 4000 rpm turbo zaczelo gwizdac w dosc nietypowy sposob po chwili samochod stracil moc a cale cisnienie z turba trafia gdzies w powietrze powodujac przy tym straszny halas ktory narasta wraz z obrotami. Mial ktos z Was podobny przypadek? Mozliwe jest ze wydmuchalo uszczelke czy turbo do wymiany? :confused:
sprawdz szczelność węży itp
Wiatam. Mam problem z wycieraczkami w mojej hondzie. Model z 2006 1.3 hybrid. Otoz czasem wycieraczki zatrzymuja sie w polowie szyby czasem na gorze. Rzadko wracaja po wylaczeniu do dolu. Musze kilka razy je wlaczac zeby w koncu zatrzymaly sie w pozycji poziomej. Jaka moze byc przyczyna takiego zachowania?
Typowa przypadłość. Trzeba wymontować silniczek wycieraczek, rozebrać i wyczyścić kółko ze stykami odpowiedzialne za zatrzymanie wycieraczek w położeniu końcowym. Przeszukaj forum a znajdziesz opis, jak to zrobić. Operacja, poza robocizną, w zasadzie bezkosztowa. W ASO zaproponują Ci wymianę całego silniczka za jakieś 700 zł.
panowie, co sądzicie o takim wynalazku?
http://allegro.pl/swiatla-led-cree-h1-h4-h7-h3-h11-hb3-toyota-6000lm-i4956149013.html
pomijając cenę te żarówki sa coś warte?