Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie, szybka odpowiedź vol.2
Panowie jaki jest mniej więcej koszt opona zimowa + felga stalowa 16' - komplet? Mam do kupienia za 800 zł i nie wiem czy brać//ewentualnie na feldze aluminiowej za 1200
Panowie jaki jest mniej więcej koszt opona zimowa + felga stalowa 16' - komplet? Mam do kupienia za 800 zł i nie wiem czy brać//ewentualnie na feldze aluminiowej za 1200
Wszystko zalezy od marki zarówno felg jak i opon -nowe czy używane? :)
Używane ale bieżnik bez zarzut co do felg to chyba hondowskie, musze się dopytac
Ponawiam pytanie.
Czy jest mi ktoś w stanie pokazać na filmie, obrazku czy czymkolwiek jak dobrać się do żarówki pozycyjnej z przodu w Hondzie CIVIC VIII COUPE.
Przeszukałem pół internetu, nie ma ani obrazka ani filmiku.
Kilka postów wyżej wrzuciłem foto, jak to u mnie wygląda.
Nic oprócz kabli nie widzę...
jesli smarowanie nic nie pomaga to musisz z tym zyc, na forum byl gdzies watek z tym zwiazany, aso wymienialo pedaly na nowe a temat i tak wracal po kilu tysiacach i tak wkolo macieju, pare osob po aso mialo dobrze a pare cierpi do tej pory, sam mam to samo, smarowalem juz roznymi srodkami, ale jeszcze sie nie poddalem i mysle nad siliconem w sprayu ewentualnie jakims innym smarem...miejsca gdzie trzymaja sie sprezyny i wyzej na polaczeniu drazka, najlepiej to kazdy element ruchomy nie zaszkodzi zlac. musisz szybciej sprzegłem dzialac i nie ma problemu :p
No way, z tym się nie da żyć. Prędzej sprzedam to auto! Też będę próbował dalej w takim razie. Musi być jakiś sposób :confused: Jakby Ci się udało to podziel się rozwiązaniem ;)
W epce wciskałem pedał sprzęgła do końca i wyciskałem smar w schowany tłoczek w kołnierz obudowy pompy. Pomogło raz a dobrze :)
Pomysł dobry, sęk jednak w tym że tutaj nie tłoczek a sprężyna tak zgrzyta najprawdopodbniej.
To zależy od pedału - u jednych zgrzyta sprężyna u drugich tłoczek.
Nasmarowanie tłoczka jest baardzo problematyczne ale wykonalne - czy pomaga - jak dobry smar to pomaga , mi nie zgrzyta od 2 lat po nasmarowaniu.
U innych niekoniecznie tak pomagało.
Używane ale bieżnik bez zarzut co do felg to chyba hondowskie, musze się dopytac
Nie patrz tylko na bierznik ale na markę i rocznik, kolega ma na sprzedaz micheliny bieżnik jak nowe ale 2004 :)
To zależy od pedału - u jednych zgrzyta sprężyna u drugich tłoczek.
Nasmarowanie tłoczka jest baardzo problematyczne ale wykonalne - czy pomaga - jak dobry smar to pomaga , mi nie zgrzyta od 2 lat po nasmarowaniu.
U innych niekoniecznie tak pomagało.
Możesz rozwinąć temat? Ten tłoczek jest gdzieś z tyłu schowany? Jak się do niego dostać? Bo rozumiem, że ten srebrny podłużny element zakończony fioletowym kapturkiem to nie to.
Możesz rozwinąć temat? Ten tłoczek jest gdzieś z tyłu schowany? Jak się do niego dostać? Bo rozumiem, że ten srebrny podłużny element zakończony fioletowym kapturkiem to nie to.
To jest czujnik położenia sprzęgła dla układów tempomatu.
Zdjęcia przedstawiające pedał masz w tym albumie : https://goo.gl/photos/J5j9PxrCvDRu3Gt58
(Proszę nie komentować 1-ego zdjęcia z testami lakierowania :P )
(jak by nie działał daj znać, kiedyś go udostępniałem i nie wiem jaką metodą i czy teraz dobrze).
Planowaliśmy razem z kolbertem zrobić adapter do łatwego smarowania , tak aby przyłożyć go do pedału w odpowiedni sposób i aby rurka adapteru podawała smar bezpośrednio tam gdzie musi.
Ale w między czasie kolbert sprzedał swoją Hondę, a mi nie skrzypi od 2 lat po tym jak nasmarowałem tam specjalnym smarem. (Molykote G-Rapid Plus).
Plany adapteru były wynikiem tego że udało się u niego również tym samym smarem czasowo zlikwidować skrzypienie. (ale metoda i smarowanie są tak karkołomne, że chcieliśmy coś co nie wymaga umiejętności człowieka gumy)
Ale później różne sprawy oddaliły to na tyle że już nie potrzebował tego. (a mi nadal nie skrzypi ;) )
[Edytka Aktualizacja Linku]
godles1991
19-07-15, 20:33
Panowie szybkie pytanko odnośnie luzów zaworowych... jakie pierwsze objawy ?? bo auto ma 130 tys i nie wiem czy regulować luzy , jak to się objawia etc?
Panowie szybkie pytanko odnośnie luzów zaworowych... jakie pierwsze objawy ?? bo auto ma 130 tys i nie wiem czy regulować luzy , jak to się objawia etc?
Jesli by byly podparte tzn luz za maly tak jak to bylo u mnie to na zimnym silniku przy dojezdzaniu do skrzyzowania.przy wysprzeglaniu potrafil tak spasc z obrotow ze zgasl drugi objaw to od czasu do czasu poprostu zeby odpalic musialem krecic dosc dlugo bez wzgledu na to czy silnik cieply czy zimny. Natomiast przy za duzych luzach to chyba jedynie klekot na zimnym silniku rano. Nie zastanawiaj sie tylko poprostu sprawdz tymbardziej ze jak nie masz dwoch lewych rak to spokojnie to zrobisz sam, koszt zerowy jak to bylo w moim przypadku. Polecam poradnik kolegi TRAFO.
godles1991
19-07-15, 21:40
tyle że jestem za granicą, aktualnie i po prostu przyjeżdżając na wakacje za tydzien chce sprawdzić szczegółowo auto, i i temu udać się do serwisu hondy, a że w serwisie koszt regulacji to ok 250+uszczelka, więc wolę zapytać jakie mogą być objawy, u mnie jedynie spadek obrotów jest na biegu jałowym, spada wtedy (bez włączonych świateł ) do ok 700obr/min, no i czasem przy ruszaniu jest spadek obrotów
klekotu ogólnie nie słyszę, bo silnik pracuje bardzo cicho
Jesli chodzi o uszczelke ja demontowalem pokrywe dwa razy I po odpowiednim oczyszczeniu I odtluszczeniu zamontowalem ja spowrotem I nic nie puszcza wiec jej wymiana nie jest konieczna kazdorazowo. Zdecydowanie jak za taka usluge 250 to slono wg mnie tymbardziej ze pare godzin I mozna.samemu to zrobic pamietajac oczywiscie zeby to zrobic na zimnym silniku.
godles1991
19-07-15, 22:47
no i właśnie dałeś mi do myślenia, czy przypadkiem nie zrobić tego samemu... tylko właśnie czy jest to konieczne ? jutro z rana nagram filmik jak pracuje silnik odrazu po odpaleniu ... i może ktoś mi powie czy trzeba czy nie
To jest czujnik położenia sprzęgła dla układów tempomatu.
Zdjęcia przedstawiające pedał masz w tym albumie : https://photos.google.com/album/AF1QipPApjpS1pDKWjkxhQ2ydrWD2bi8tfT_gU_a5YPJ
(Proszę nie komentować 1-ego zdjęcia z testami lakierowania :P )
(jak by nie działał daj znać, kiedyś go udostępniałem i nie wiem jaką metodą i czy teraz dobrze).
Planowaliśmy razem z kolbertem zrobić adapter do łatwego smarowania , tak aby przyłożyć go do pedału w odpowiedni sposób i aby rurka adapteru podawała smar bezpośrednio tam gdzie musi.
Ale w między czasie kolbert sprzedał swoją Hondę, a mi nie skrzypi od 2 lat po tym jak nasmarowałem tam specjalnym smarem. (Molykote G-Rapid Plus).
Plany adapteru były wynikiem tego że udało się u niego również tym samym smarem czasowo zlikwidować skrzypienie. (ale metoda i smarowanie są tak karkołomne, że chcieliśmy coś co nie wymaga umiejętności człowieka gumy)
Ale później różne sprawy oddaliły to na tyle że już nie potrzebował tego. (a mi nadal nie skrzypi ;) )
Twój link niestety nie działa. Pooglądałem pedały sprzęgła na allegro i widzę, że jest tam druga sprężyna od góry. Tylko jak się tam dostać? Nie będę przecież lał smarem na oślep. Może wykręcić cały pedał? Ale podejrzewam że to nie jest takie proste i nie wystarczy odkręcić tych 4 głównych śrub. Możesz opisać sposób w jaki Ty to cholerstwo nasmarowałeś, albo oznaczyć miejsce na fotce? Szkoda, że jednak nie zrobiliście tego adaptera :( Podany przez Ciebie smar już namierzyłem w sklepie w Katowicach :)
no i właśnie dałeś mi do myślenia, czy przypadkiem nie zrobić tego samemu... tylko właśnie czy jest to konieczne ? jutro z rana nagram filmik jak pracuje silnik odrazu po odpaleniu ... i może ktoś mi powie czy trzeba czy nie
Sluchanie silnika to jak wrozenie z fusow. W moim przypadku to co prawda 1.8 ale w twoim mysle ze wiekszych trudnosci nie napotkasz. Jesli nie czujesz sie na silach oddaj do jakiegos ogarnietego mechanika zrobi Ci to bez problemu bez wymiany uszczelki (o ile nie bedzie to konieczne) za max 100zl. Luz zaworowy jest bardzo wazny wiec jezeli od nowosci nie byl sprawdzany to ja bym sprawdzil bezwzglednie na Twoim miejscu( przy lpg wypada sprawdzac przynajmniej co 20tys a na pb pierwszy raz po 100tys a pozniej chyba co 40tys w przypadku 1.8) Byc moze nie trzeba regulowac ,ale sprawdzic trzeba bez dwoch zdan.
Twój link niestety nie działa. Pooglądałem pedały sprzęgła na allegro i widzę, że jest tam druga sprężyna od góry. Tylko jak się tam dostać? Nie będę przecież lał smarem na oślep. Może wykręcić cały pedał? Ale podejrzewam że to nie jest takie proste i nie wystarczy odkręcić tych 4 głównych śrub. Możesz opisać sposób w jaki Ty to cholerstwo nasmarowałeś, albo oznaczyć miejsce na fotce? Szkoda, że jednak nie zrobiliście tego adaptera :( Podany przez Ciebie smar już namierzyłem w sklepie w Katowicach :)
Tym razem powinien link działać : https://goo.gl/photos/J5j9PxrCvDRu3Gt58
Tam gdzie widać ten żółty smar, to właśnie są efekty smarowania przez poprzedniego właściciela tego pedału.
Problem polega na smarowaniu w środku a nie na zewnętrz tłoczka.
Adapter można było by zrobić nadal.
Tylko kupuj wersję w sprayu smaru - bo inaczej tam nie dojdziesz.
Jakie polecacie łączniki przednie stabów do hb?
Stuka mi coś z przodu na drobnych nierównościach. Podejrzewam magiel ale jednak bardziej słyszalne stuki są z lewej strony. Wahacze sprawdzone, gumy staba są ok więc podejrzewam łączniki - bez ich demontażu ciężko stwierdzić luzy a wymiana mało kosztuje.
Montowałem łącznik stabilizatora firmy CTR.
Ja u siebie od pół roku mam zamontowane MEYLE 31-16 060 0002/HD jest to wersja wzmocniona są solidnie wykonane i ludzie chwalą cena około 90 zł za sztukę.
Ja u siebie od pół roku mam zamontowane MEYLE 31-16 060 0002/HD jest to wersja wzmocniona są solidnie wykonane i ludzie chwalą cena około 90 zł za sztukę.
Dzięki :)
Panowie, ile płacicie za swoje Hondy w TU (ze zniżkami i bez) jeśli można wiedzieć.
A drugie pytanko, w jakiej ubezpieczalni warto się ubezpieczyć, stosunek cena do jakości.
Mówię o pakiecie OC+AC. Wiem że samochody są niestety często kradzione a fabryczne zabezpieczenia...no cóż, nie są najlepsze. Nie daj Bóg ktoś by mi buchnął samochód, to nie chciałbym mieć problemów z wypłatą odszkodowania, a kilka tematów na forum widziałem że się koledzy musieli po sądach kłócić bo niby nie było śladów włamania czy coś.
kamaro uderzaj do naszego prezesa civicklubu czyli windykator. On się zajmuje ubezpieczeniami i pakietami. Jestem mega zadowolony z tego co mi załatwił. Jeszcze nigdy nie miałem np. ubezpieczenia na graty tuningowe, ale da sie :D
Tym razem powinien link działać : https://goo.gl/photos/J5j9PxrCvDRu3Gt58
Tam gdzie widać ten żółty smar, to właśnie są efekty smarowania przez poprzedniego właściciela tego pedału.
Problem polega na smarowaniu w środku a nie na zewnętrz tłoczka.
Adapter można było by zrobić nadal.
Tylko kupuj wersję w sprayu smaru - bo inaczej tam nie dojdziesz.
Ooo dzięki bardzo, Twoje fotki otworzyły mi oczy :) Teraz już wiem gdzie to cholerstwo siedzi, tylko jak tam dojść. Spróbuję powalczyć a jak mi się nie uda to będę Cię błagał o zrobienie adaptera :P
Ooo dzięki bardzo, Twoje fotki otworzyły mi oczy :) Teraz już wiem gdzie to cholerstwo siedzi, tylko jak tam dojść. Spróbuję powalczyć a jak mi się nie uda to będę Cię błagał o zrobienie adaptera :P
Na leżąco na wznak, z głową przy pedale, z latarką w zębach/lub obok głowy.
przydaje się druga osoba która wciśnie pedał sprzęgła i przytrzyma :D
Ja już dziś odgrzebałem pedał , i przyglądałem się jak by tu zrobić ten adapter :P
Na leżąco na wznak, z głową przy pedale, z latarką w zębach/lub obok głowy.
przydaje się druga osoba która wciśnie pedał sprzęgła i przytrzyma :D
Ja już dziś odgrzebałem pedał , i przyglądałem się jak by tu zrobić ten adapter :P
Aaa czyli smarować gdy jest wciśnięty? Cenna uwaga :D
Widzę, że chyba kupiłeś specjalnie pedał sprzęgła żeby zbadać problem i do tego dojść. Też miałem taki pomysł :P
Hej
Nie dziala mi lewy ksenon zarnik dobry, czy to przeteornica czy moze sa jakies bezpieczniki odpowiedzialne za ksenony? Badz przekazniki?
Jesli tak to bardzo prosze o pomoc w odszukaniu ich :)
Pozdrawiam
Nie myślałeś o strzykawce wypełnionej smarem a o wylotu strzykawki przymocowany wężyk?
Nie myślałeś o strzykawce wypełnionej smarem a o wylotu strzykawki przymocowany wężyk?
A próbowałeś tak zrobić, czy tylko rzucasz tematem :)
Wybacz ale dostęp tam jest zwyczajnie bardzo ale to bardzo utrudniony.
A próbowałeś tak zrobić, czy tylko rzucasz tematem :)
Wybacz ale dostęp tam jest zwyczajnie bardzo ale to bardzo utrudniony.
Pytam czy próbowałeś :)
Wiem, bo regulowałem tłoczek - horror :) Na razie nie mam takiej potrzeby żeby tam coś działać no ale wszystko przede mną ;)
Nie próbowałem , odrzucam złe pomysły nie realizując ich.
Jedyne co mi przychodzi do głowy co ma szansę powodzenia to miedziana linia hamulcowa jako wygięta rurka do wysłania smaru. :)
Ale jak już wcześniej mówiłem mi po tym jak posmarowałem nie skrzypi od 2 lat :D dlatego tego typu pomysł będę realizował wtedy kiedy będę musiał.
Witam
Jestem Tu nowy więc zacznę od przywitania.WITAM
Chce kupić honde 2006 sedan i teraz pytanie takie jak z częściami do tego nadwozia silnik to wiem ze standard ale chodzi mi o część takie jak:
1. zawieszenie
2.układ hamulcowy
3. układ wydechowy z tym zauważyłem ze jest chyba problem bo nigdzie na necie nie mogłem znaleźć np końcowego tłumika
Z góry dziękuje za informacje bo nie chciał bym potem szukać części tygodniami:)
Witam
Jestem Tu nowy więc zacznę od przywitania.WITAM
Chce kupić honde 2006 sedan i teraz pytanie takie jak z częściami do tego nadwozia silnik to wiem ze standard ale chodzi mi o część takie jak:
1. zawieszenie
2.układ hamulcowy
3. układ wydechowy z tym zauważyłem ze jest chyba problem bo nigdzie na necie nie mogłem znaleźć np końcowego tłumika
Z góry dziękuje za informacje bo nie chciał bym potem szukać części tygodniami:)
Jeśli jest to sedan EU to niczym się nie martw,części są używki na portalach nowe dość drogie w aso a zamienniki części eksploatacyjnych są i to dość dobej jakości.Nie wiem czemu pytasz o końcowy wydech bo mój ma 170tyś przebiegu z lpg i mam jeszcze oryginał i to w dobrej kondycji.Tak samo jest z zawieszeniem mam jeszcze wszystko w oryginale nic nie stuka nic nie puka.Teraz na badaniu technicznym poprosiłem pana o porządne sprawdzenie zawieszenia z tytułu przebiegu,pan powiedział żebym sobie nie wyszukiwał bo tam nic nie ma.Civic 4 D to naprawdę porządna konstrukcja.A tarcze przód oryginał a styłu wymieniłem 3 tyś temu,pozdrawiam i miłego zakupu.
Sedan jest znacznie bardziej dopracowany względem hatchbacka. Potwierdzona opinia u b. mechanika z aso ;)
Gydyby miały jakieś bardziej żwawe silniki (czytaj wersje sportowe dostępne w europie) nawtet bym się nie zastanawiał.
Sedan jest znacznie bardziej dopracowany względem hatchbacka. Potwierdzona opinia u b. mechanika z aso ;)
Gydyby miały jakieś bardziej żwawe silniki (czytaj wersje sportowe dostępne w europie) nawtet bym się nie zastanawiał.
Tak bo to jest konstrukcja japońska na początku była Hybryda czyli IMA made in japan ,w całej azji są tylko civic sedan.
CzepekLidera
21-07-15, 20:39
witam Panowie,
w gorące dni zauwazylem ze moj civic 1.8 przy wlaczonej klimatyzacji cos nie bardzo chce jechac, słabo przyspiesza, przy zmienie biegu dziwne szarpniecia a na postoju tak jakby przygasal. Bez wlaczonej klimy jest petarda a z klima czuje jakbym jechal jazzem 1.2.. Czuje ewidentny spadek mocy.
nadmienie, ze nabijalem klime przed sezonem letnim i wszystko bylo spoko. Moglby mi ktos doradzic co robic? auto z 2011 roku, przebieg ponad 30 tysi.
witam
dziękuje za odpowiedz. Jak kupie to sie pochwale. Wiem ze ciężko jest kupić, na śląsku to jak na razie nigdzie nie ma ogłoszeń.
Poszukuje Hondy sedan do 25000tysiecy może być z gazem.
Powiecie mi na co zwrócić szczególna uwaga przy kupnie.
Pozdrawiam
Tak bo to jest konstrukcja japońska na początku była Hybryda czyli IMA made in japan
Co masz na myśli - japońska konstrukcja? Bo chyba zarówno hatchback jak i sedan projektowany był w Japonii? A co do samej stricte produkcji, to nie każdy sedan jest z Japonii, np. egzemplarze z salonu, z Polski są produkcji tureckiej, nie wiem tylko czy wszystkie, czy poszczególne egzemplarze? Ale jest tak na pewno, bo jak z Kolegą szukaliśmy dla niego Civic'a to oglądaliśmy jednego sedana i był produkcji tureckiej (rocznik 2006, salon pl) :D
Sądze że chodzi o mentalne podejście do Rynku Europejskiego i dokładniejszym badaniu samochodu na rynek amerykański (z racji ryzyka wysokich odszkodowań i kar w przypadku jakiś wpadek).
Z drugiej strony to na rynku US były problemy z silnikami 1.8 w sedanach (pękające bloki ) oraz cała akcja serwisowa wymiana silników na koszt Honda US + przedłużenie gwarancji na silniki które nie wykazywały tej wady.
Dlatego trzeba sceptycznie do tego typu rewelacji podchodzić, tj do jakości samochodów na dany rynek.
Z drugiej strony właściciele samochodów z silnikami TSI koncernu VW w US wygrali odszkodowania i naprawę jednostek (chodzi o problem z olbrzymim apetytem na olej , dochodzącym do 1.5L/1.000 km).
A u nas w EU VW twierdzi że nic się nie dzieje i jest to sprawa jednostkowa :).
Co masz na myśli - japońska konstrukcja? Bo chyba zarówno hatchback jak i sedan projektowany był w Japonii? A co do samej stricte produkcji, to nie każdy sedan jest z Japonii, np. egzemplarze z salonu, z Polski są produkcji tureckiej, nie wiem tylko czy wszystkie, czy poszczególne egzemplarze? Ale jest tak na pewno, bo jak z Kolegą szukaliśmy dla niego Civic'a to oglądaliśmy jednego sedana i był produkcji tureckiej (rocznik 2006, salon pl) :D
Mówiąc japońska konstrukcja mam na myśli to że przed sedanem w benzynie była IMA a jak wiesz wersje Hybrydowe są produkowane tylko w japonii.Sedany nasze krajowe są składane w Turcji tak jak mówisz ale wszystkie części np silniki,air begi,moduły, radia,amortyzatory i cała elektronika jest made in japan.W turcji produkują np szyby,jakieś elementy wnętrza jakieś blachy itp,składają to ,lakierują itd.Ufo zaś jest stworzone w całości w UE i sporo rzeczy takich jak lampy amortyzatory itp są robione w UK i innych krajach UE.Dlatego też moim zdanie jak spytasz każdego mechanika w aso to powie Ci że sedany są mniej awaryjne.
...to powie Ci że sedany są mniej awaryjne. Sedany w Turcji były robione na tzw III świat i nie były nawet oferowane na niektórych bardziej rozwiniętych rynkach motoryzacyjnych w Europie. Wątpię, aby jakość podzespołów była w sedanie lepsza, może być nawet wręcz przeciwnie. Opinie mechaników może są nawet prawdziwe, ale nie biorą pod uwagę, że sedanów sprzedano znacznie mniej, także nie dziwne że są w mniejszości na warsztatach.
Akurat znam opinie mechanika z ASO w Bielsku-Białej, który mi potwierdzał że gdy salon zaczął sprzedawać VIIIgen, to z czasem nawałnicami na naprawy pogwarancyjne zjawiali się właściciele HB. Sedanowców ani widu ani słychu. Nie chodzi o awaryjność tylko o pierdółki a w szczególności stuki, skrzypienie, odboje od amorów i tego typu. Sedan był pod tym względem prezentował się znacznie lepiej.
witam Panowie,
w gorące dni zauwazylem ze moj civic 1.8 przy wlaczonej klimatyzacji cos nie bardzo chce jechac, słabo przyspiesza, przy zmienie biegu dziwne szarpniecia a na postoju tak jakby przygasal. Bez wlaczonej klimy jest petarda a z klima czuje jakbym jechal jazzem 1.2.. Czuje ewidentny spadek mocy.
nadmienie, ze nabijalem klime przed sezonem letnim i wszystko bylo spoko. Moglby mi ktos doradzic co robic? auto z 2011 roku, przebieg ponad 30 tysi.
Niestety spadek mocy po włączeniu klimy w 1.8 jest odczuwalny dość znacznie.
Dwa szybkie pytania...
1) czy nakrętki od oryginalnych stalówek Hondy będą pasować do oryginalnych alumów?
2) czy wymiana łożyska koła z przodu przebiega normalnie czy muszę szykować się na jakieś niespodzianki?
Dwa szybkie pytania...
1) czy nakrętki od oryginalnych stalówek Hondy będą pasować do oryginalnych alumów?
2) czy wymiana łożyska koła z przodu przebiega normalnie czy muszę szykować się na jakieś niespodzianki?
ad. 1) Nie.
ad. 2) Podczas wprasowywania nowego łożyska trzeba uważać żeby go nie uszkodzić.
Dwa szybkie pytania...
Zależy co definiujesz jako niespodzianki :D
Czy chcesz samemu podjąć się tego, czy mechanik ma to zrobić ?
Do niespodzianek należy :
- zapiekający się czujnik ABS - rozsądnie jest go zdemontować do najbliższej wtyczki , zamiast siłowego wyjmowania
(jak by ktoś się upierał na siłowe wyciąganie, to wyjmuje się go PO wyjęciu z piasty koncówki przegubu, przekręcając o 90 stopni - powodzenia w przekręcaniu)
- pękające zabezpieczenie nakrętki sworznia wachacza (należy kupić nowe od razu:) )
- zapiekający się łącznik stabilizatora
- bywają problemy z przyrdzewiałym przegubem na wielowypuście - wtedy jest grubsza robota :)
- po kupnie zestawu łożyska sprawdzić czy pierścień osadczy dostarczony razem z nim nie jest za mały (mi trafił się zestaw z IC z za małym pierścieniem - założyłem stary)
- wredny przegub potrafi się rozpiąć w środku i wtedy jest zabawa aby złożyć :D
- wk... śrubki osłony które trzeba odkręcić aby zdjąć osłonę - inaczej zmasakruje się ją prasą - ja na swojej straciłem 2 bity od wykrętaka udarowego.
To chyba wszystkie niespodzianki związane z łożyskiem :D
Chyba że robisz to sam - wtedy dochodzą min..
- odpowiednie ściągacze
- odpowiednie odklejacze do bieżni łożysk
- jak ustawić piastę na prasie aby jej nie pokrzywić przy zdejmowaniu, trzeba nieźle kombinować inaczej pokrzywi się zwrotnicę.
- zardzewiałe śrubki osłony i zdjęcie samej osłony
To chyba wszystko.
ad. 2) Podczas wprasowywania nowego łożyska trzeba uważać żeby go nie uszkodzić.
To akurat najmniejszy problem , wprasowuje się je starym łożyskiem i nie ma żadnych problemów.
Tylko nie wolno pomylić stron. :)
Dwa szybkie pytania...
ad. 1) Nie.
Zarówno stalowki jak i alumy OEM i akcesoryjne Honda mają takie same nakrętki - sferyczne.
Czyli odnośnie nakrętek zdania są podzielone... ;)
Łożysko wymieniałem już w jednym z poprzednich samochodów, tylko że nie miał on ABSu i udało się wszystko opanować za pomocą dużego imadła i kilku innych narzędzi... Jeśli tutaj mogą wystąpić dodatkowe problemy (a z tego co czytam to mogą) to udam się raczej do mechanika. Na razie słychać ciche huczenie, wyłącznie przy zamkniętych oknach, które nieco się nasila przy gwałtownym skręcie (zwiększenie obciążenia koła). Po nawet nieznacznym uchyleniu okna szum powietrza wszystko zagłusza.
Sedany w Turcji były robione na tzw III świat i nie były nawet oferowane na niektórych bardziej rozwiniętych rynkach motoryzacyjnych w Europie. Wątpię, aby jakość podzespołów była w sedanie lepsza, może być nawet wręcz przeciwnie. Opinie mechaników może są nawet prawdziwe, ale nie biorą pod uwagę, że sedanów sprzedano znacznie mniej, także nie dziwne że są w mniejszości na warsztatach.
Co znaczy w/g Ciebie III świat ?Jakie kraje masz na myśli?
Co znaczy w/g Ciebie III świat ?Jakie kraje masz na myśli?
Tzw kraje rozwijajace. W Europie sedana sprzedawali/sprzedaja zaledwie w kilku krajach. Polska jest jednym z wyjatkow. Generalnie na rynkach, na ktorych hitem byly auta typu Renault Thalia, Fiat Siena/Linea itp.
Czyli odnośnie nakrętek zdania są podzielone... ;)
Łożysko wymieniałem już w jednym z poprzednich samochodów, tylko że nie miał on ABSu i udało się wszystko opanować za pomocą dużego imadła i kilku innych narzędzi... Jeśli tutaj mogą wystąpić dodatkowe problemy (a z tego co czytam to mogą) to udam się raczej do mechanika. Na razie słychać ciche huczenie, wyłącznie przy zamkniętych oknach, które nieco się nasila przy gwałtownym skręcie (zwiększenie obciążenia koła). Po nawet nieznacznym uchyleniu okna szum powietrza wszystko zagłusza.
Prasa , i dobry odklejacz do bieżni łożyska to podstawa - bez tego zdejmiesz połowę łożyska i będziesz wył wq... nad małym pierścieniem z łożyska który nie będzie jak do zdjęcia.
Ja też w poprzednim samochodzie łożysko wymieniałem na imadle, ale tego nie dało by rady.
Tu mając prasę , odklejacze, ściągacze i tak błogosławiłem wszystko, bo dojście do tematu jest paskudne.
Samo wprasowanie może zrobiłbyś na imadle, ale wg. mnie bardziej problematyczne jest wyjęcie starego łożyska.
Uwaga końcowa :
Kup mechanikowi zabezpieczenie do nakrętki sworznia wachacza - bo inaczej będzie ci do drutował jakoś :P
A tam jest specyficzna sprężynowa zawleczka, jeśli to nie było nigdy rozbierane , to szansa że wytrzyma zmianę jest niska.
Tzw kraje rozwijajace. W Europie sedana sprzedawali/sprzedaja zaledwie w kilku krajach. Polska jest jednym z wyjatkow. Generalnie na rynkach, na ktorych hitem byly auta typu Renault Thalia, Fiat Siena/Linea itp.
To może wymienisz te kilka krajów ,miej rozwiniętych konkretnie w jakich krajach nie był sprzedawany sedan?
Zaczynacie gówno-burzę czy 5D czy 4D lepsze ?
Dajcie sobie na wstrzymanie :) bo przyjdzie Mod i rozdzieli nagrody :P
haha 3d najlepsze!!!
Dajcie sobie na wstrzymanie :) bo przyjdzie Mod i rozdzieli nagrody [emoji14]
Czekam na stwierdzenie że Tajwan Tajlandia, Malezja to są kraje słabo rozwinięte.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Sedany w Turcji były robione na tzw III świat i nie były nawet oferowane na niektórych bardziej rozwiniętych rynkach motoryzacyjnych w Europie. Wątpię, aby jakość podzespołów była w sedanie lepsza, może być nawet wręcz przeciwnie. Opinie mechaników może są nawet prawdziwe, ale nie biorą pod uwagę, że sedanów sprzedano znacznie mniej, także nie dziwne że są w mniejszości na warsztatach.
kolego nie patrz na statystyki sprzedaży,tylko na awaryjność,jesteś dość długo na forum i znasz tematy o awaryjności obu aut,więc prosze nie pisz bzdur,a ten 3 świat ,nie wierze ,że to napisałeś
Ach sorki, jeśli właściciele sedanów poczuli się dotknięci... Nie to było moją intencją, a "III świat" to oczywiście określenie umowne.
Chodziło mi o fakt, że sedany klasy B i C praktycznie się nie sprzedają w Europie Zachodniej. Są to auta na rynki biedniejsze, jak np Polska, Rumunia, Rosja, generalnie byłe demoludy. Zresztą nie bez powodu produkcja została umieszczona w Turcji, poza UE. Biorąc pod uwagę cło i podobną cenę sprzedaży w PL obu wersji, produkcja tureckich sedanów musiała była tańsza niż hatchbacków w UK.
PS Aż z ciekawości zajrzałem na aktualne stronki Hondy we Francji i UK (przykładowo). Nawet w chwili obecnej nie jest tam oferowany Civic w wersji sedan!
To może wymienisz te kilka krajów ,miej rozwiniętych konkretnie w jakich krajach nie był sprzedawany sedan?
Pisalem o Europie. Nie chce mi sie teraz sprawdzac, ale w Europie zachodniej sedana nie bylo w ofercie. I to zapewne nie ze zlosliwosci tylko dlatego, ze EU w klasie compact kroluja hatchbacki i kombi.
Sedan byl oferowany na rynkach EU wschodniej.
Jezeli chodzi o np. Azje tam kroluja sedany, nie sprzedaja sie za to hatche. Po to powstal np City na bazie Jazza, zeby konkurowac w segmencie sedanow B.
Prasa , i dobry odklejacz do bieżni łożyska to podstawa - bez tego zdejmiesz połowę łożyska i będziesz wył wq... nad małym pierścieniem z łożyska który nie będzie jak do zdjęcia.
Ja też w poprzednim samochodzie łożysko wymieniałem na imadle, ale tego nie dało by rady.
Tu mając prasę , odklejacze, ściągacze i tak błogosławiłem wszystko, bo dojście do tematu jest paskudne.
Samo wprasowanie może zrobiłbyś na imadle, ale wg. mnie bardziej problematyczne jest wyjęcie starego łożyska.
Uwaga końcowa :
Kup mechanikowi zabezpieczenie do nakrętki sworznia wachacza - bo inaczej będzie ci do drutował jakoś :P
A tam jest specyficzna sprężynowa zawleczka, jeśli to nie było nigdy rozbierane , to szansa że wytrzyma zmianę jest niska.
Nie zgodzę się z tobą, demontaż łożyska w ufo to standardowa procedura jeżeli o porównanie z innymi autami, jedynie bardzo trzeba uważać przy montażu nowego bo ma ono w sobie pierścień magnetyczny zastępujący pierścień ABSu na przegubie, nie wolno walić młotkiem itp tylko należy łagodnie wciskać łożysko, trzeba tez wcisnąć odpowiednią stroną bo ww pierścień magnetyczny jest tylko z jednej strony, innaczej abs nie bedzie działać. Po złożeniu piasty i łożyska w zwrotnicy powinno sprawdzić się czy pierścień magnetyczny działa poprawnie, do tego istnieje specjalny tester, a jest nim troche opiłków pomiędzy dwoma foliami, ktore przyciągane są przez pierścień.
Co do zabezpieczenia sworznia to bez problemu można użyć ponownie oryginalnej zawleczki, a jak już jej nie było to wsunąć nową zwykłą zawleczkę i rozgiąć.
Co do nakrętek to w przypadku oem stalówkę i oem alusów stosuję się nakrętki sferyczne (kuliste) czyli oemowe.
Mam w swojej hondzie ufo problem który polega na tym,że na wyciśniętym pedale sprzęgła wydobywa się popiskujący dźwięk,a gdy wcisnę pedał sprzęgła pisk ustaje,bardzo proszę o pomoc.
Mam w swojej hondzie ufo problem który polega na tym,że na wyciśniętym pedale sprzęgła wydobywa się popiskujący dźwięk,a gdy wcisnę pedał sprzęgła pisk ustaje,bardzo proszę o pomoc.
Witam u mnie też tak było popiskuje raczej łożysko oporowe,a jaki masz przebieg? (ja już wymieniłem przy przebiegu 170tys i jest cisza)
Gdy wciskasz pedał sprzegła to odłaczasz skrzynie i pisk ustaje a wiec to raczej łożyska skrzyni
Nie zgodzę się z tobą, demontaż łożyska w ufo to standardowa procedura jeżeli o porównanie z innymi autami, jedynie bardzo trzeba uważać przy montażu nowego bo ma ono w sobie pierścień magnetyczny zastępujący pierścień ABSu na przegubie, nie wolno walić młotkiem itp tylko należy łagodnie wciskać łożysko, trzeba tez wcisnąć odpowiednią stroną bo ww pierścień magnetyczny jest tylko z jednej strony, innaczej abs nie bedzie działać. Po złożeniu piasty i łożyska w zwrotnicy powinno sprawdzić się czy pierścień magnetyczny działa poprawnie, do tego istnieje specjalny tester, a jest nim troche opiłków pomiędzy dwoma foliami, ktore przyciągane są przez pierścień.
Co do zabezpieczenia sworznia to bez problemu można użyć ponownie oryginalnej zawleczki, a jak już jej nie było to wsunąć nową zwykłą zawleczkę i rozgiąć.
Co do nakrętek to w przypadku oem stalówkę i oem alusów stosuję się nakrętki sferyczne (kuliste) czyli oemowe.
Chciałbym zauwazyć że aby się z kimś nie zgadzać muszą wystąpić dwa zdania odmienne. (chyba ze to "Nie zgadzam" się odnosi się do możliwości wyjęcia starego łożyska na imadle , a co ja negowałem)
Ja w żadnym miejscu nie napisałem że jest to niestandardowa procedura - a jedynie trudna z uwagi na drobne szczegóły, takie jak odstęp bieżni łożyska od piasty i trudność z założeniem odklejacza do łożysk.
Potencjalne problemy mogą , ale nie muszą wystąpić - należy być ich świadomym i przygotowanym.
Jeśli uważasz że 9 letnia zawleczka po 9 sezonach zimy jest w tak dobrym stanie że można ją zdjąć i założyć nie mając zapasowej - twoja sprawa jak chcesz tracić czas aby jechać po nową.
Chcesz zakładać inną zawleczkę niż tam była - to rób tak u siebie a nie proponuj komuś chodzenie na skróty przy sprawach związanych z bezpieczeństwem.
Panowie, zrobiła mi się szpara tutaj:
http://s10.ifotos.pl/img/IMG5634jp_wqpwwsx.jpg
na zdjęciu nie widać bo jest zrobione jeszcze przed jej wystąpieniem. Jest to plastik, i wyraźnie coś mi ta odstaje w środku...nie jest dociśnięte do końca.
W związku z tym mam 2 pytanka:
1. Jak rozebrać ten element aby go naprawić?
2. Czym go naprawiać?(kupić nowe spinki czy na jakiejś taśmie/kleju?) Jeśli spinki to jakie są dla tego modelu?
Hej,
Czasami po mocnym deszczu jak otworze drzwi to mam wodę w drzwiach, która nie bardzo chce wypływać przez gumowe zaślepki. Powinienem je wyjąć na stałe ? Macie je włożone w drzwiach?
Dorzucam zdjęcie do zobrazowania:
http://images67.fotosik.pl/1066/19c31b4db874d179med.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/19c31b4db874d179.html)
Wczoraj padła mi żarówka mijania od strony pasażera. Po raz pierwszy wymieniałem więc trochę mi zeszło ale jakoś udało mi się wymienić. Chciałem od razu wymienić tę po stronie kierowcy ale ni chu chu nie wiem jak się tam dobrać. Chyba trzeba cały akumulator wyjąć, ale są tam jeszcze jakieś gumowe elementy, zaraz za żarówkami. Czy po wyjęciu aku całego oprócz radia coś jeszcze będzie do ustawiania? Mam założone lpg. Od nowa trzeba będzie uczyć wolnych obrotów?
Hej,
Czasami po mocnym deszczu jak otworze drzwi to mam wodę w drzwiach, która nie bardzo chce wypływać przez gumowe zaślepki. Powinienem je wyjąć na stałe ? Macie je włożone w drzwiach?
wyjmij na stale. Podobno wyciagali je take w ASO. Zatykaja sie od brudu.
W poliftach juz ich nie bylo
Wczoraj padła mi żarówka mijania od strony pasażera. Po raz pierwszy wymieniałem więc trochę mi zeszło ale jakoś udało mi się wymienić. Chciałem od razu wymienić tę po stronie kierowcy ale ni chu chu nie wiem jak się tam dobrać. Chyba trzeba cały akumulator wyjąć, ale są tam jeszcze jakieś gumowe elementy, zaraz za żarówkami. Czy po wyjęciu aku całego oprócz radia coś jeszcze będzie do ustawiania? Mam założone lpg. Od nowa trzeba będzie uczyć wolnych obrotów?
<Można wymienić nie ruszając ani aku , ani gumowej rury ( odkręcasz dekiel i pomału wyciągasz ) sam przerabiałem to dwa dni temu ( jak ci rura spadnie namoczyć ludwikiem i wcisnąć)
O się namęczyłem.. Musiałem odkręcić mocowanie akumulatora bo inaczej bym chyba nie ogarnął. Ale udało się. Najgorzej było przez te gówniane kabelki, jedna część drutu była za kabelkami i nie szło w ogóle wyciągnąć żarówki. W końcu się udało ułamując końcóweczkę starej żarówki ale znowu włożyć nie szło jak bo kąt za duży. W końcu jednak poszło.. 40 minut się bawiłem :/
godles1991
25-07-15, 09:27
Panowie, ile g czynnika w naszych hondach w klimatyzacji, bo nie mogę tego odnaleźć nigdzie, pod maską tylko napisane jaki czynnik ale ile g nie pisze
Panowie, ile g czynnika w naszych hondach w klimatyzacji, bo nie mogę tego odnaleźć nigdzie, pod maską tylko napisane jaki czynnik ale ile g nie pisze
Serwisówka->HVAC->Klimatyzacja->Inne->Ładowanie układu A/C
"[...]
Ilość czynnika chłodniczego:
440 do 490 g
[...]"
godles1991
25-07-15, 10:12
Dzięki wielkie, a jest gdzieś może dostęp do serwisówki w necie? Bo jakaś pobralem ale nie działa
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
Jest w przypiętych tematach - i działa - jedynie trzeba uruchamiać ją przez IE :)
Sciągasz obraz płyty wypalasz/emulujesz płytę - i odpalasz przez IE.
Jeśli masz Win7/8 - to wchodzisz na stronę forumowicza TRAFO i masz tam opisane jak pozbyć się irytujących problemów (można je ignorować :P ).
Panowie, na nierównościach klepie mi coś z tyłu i wyraźnie słychać we wnętrzu. Problemem wydaje się tylny prawy boczek - opadł z zaczepów/spinek i nie chce się trzymać jak należy. Foto poniżej. Ktoś drążył temat?
http://s26.postimg.org/5m4jdo13t/boczek_tylni.jpg (http://postimg.org/image/t0ciplj11/full/)
Panowie, na nierównościach klepie mi coś z tyłu i wyraźnie słychać we wnętrzu. Problemem wydaje się tylny prawy boczek - opadł z zaczepów/spinek i nie chce się trzymać jak należy. Foto poniżej. Ktoś drążył temat?
http://s26.postimg.org/5m4jdo13t/boczek_tylni.jpg (http://postimg.org/image/t0ciplj11/full/)
A czy czasem nie klepie Ci zamek w oparciu kanapy? Patentem było oklejnie taśmą izolacyjną trzpienia, wchodzącego w zamek.
A czy czasem nie klepie Ci zamek w oparciu kanapy? Patentem było oklejnie taśmą izolacyjną trzpienia, wchodzącego w zamek.
Raczej nie bo to już sprawdzałem. Jak poruszam tym boczkiem, tam gdzie opiera się półka, to właśnie tak klepie bydle. Wyraźnie słychać, że to z prawej strony.
Mam dokładnie ten sam problem z boczkiem. Wymieniłem spinki na nowe - nie pomogło, został klej do szyb ale też dalej klepie😕
marcin001984
25-07-15, 17:21
U mnie też tak klepało z tyłu, na początku z prawej strony, później z lewej i byłem przekonany że to któryś z boczków. Potem podejrzewałem plastiki tylnej klapy, potem tylne, a na końcu okazało się że to oparcie fotela. Podkleiłem taśmą zaczep i jest spokój.
Marcin piszesz o tych tylnych zaczepach czy dolnych? Mam fn2 więc dolne są nieużywane.
marcin001984
25-07-15, 20:06
Mówię o górnych zaczepach, tam gdzie zatrzaskuje się zamek przy składaniu oparcia.
Witam, mam problem z klapką wlewu paliwa w CIVIC VIII - otóż odstaje lekko i można ją normalnie palcami otworzyć od zewnątrz bez pociągania uprzednio za wajchę pod kierownicą. Jak wiadomo taki stan rzeczy sprawia, że dostanie się do baku jest dziecinnie łatwe. Trochę się obawiam, że jakiś gówniarz czy inny debil może z czystej złośliwości dosypać coś do baku. Jak naprawić ten problem? Czy wymiana klapki wystarczy? Pełno tego na allegro, ale problem jest chyba z mechanizmem zamykającym. Można to gdzieś wymienić? A może to częsty problem, który doprowadził do wymyślenia jakiegoś niestandardowego rozwiązania? Szczerze mówiąc słabo to jest pomyślane, ta plastikowa klapka nie dość że tandetna, to jeszcze jak widać zawodna. Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady.
boleczek32
27-07-15, 20:04
Witam, w weekend zabrałem się za wymianę tarcz i klocków hamulcowych przód w hondzie civic 2007r 2.2 cdti po zdjęciu koła i bliższym oględzina zauważyłem że jest jedną część pęknięta .problem w tym że nie mam bladego pojęcia co to i jak się nazywa. Proszę o pomoc. Przesyłam zdjęcie. Boleslaw
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/27/7c339d683aeb0e708ca0c6b56a76fcf7.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/27/a0224c8f191f17a5fc78df1d3600d8ea.jpg
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Witam, w weekend zabrałem się za wymianę tarcz i klocków hamulcowych przód w hondzie civic 2007r 2.2 cdti po zdjęciu koła i bliższym oględzina zauważyłem że jest jedną część pęknięta .problem w tym że nie mam bladego pojęcia co to i jak się nazywa. Proszę o pomoc. Przesyłam zdjęcie. Boleslaw
Samochód wyposażony w ksenony ?
Działają ci poprawnie, czy świecą "pod nogi"
Mało widać na tych zdjęciach, ale jak dla mnie to "Czujnik poziomowania ksenonów"
Tu masz linka do aukcji na których są zdjęcia takich czujników - porównaj sobie czy nie wygląda to dokładnie tak jak tam.
http://allegro.pl/czujnik-poziomowania-xenonow-przod-honda-ufo-2006-i5536827218.html
Paluch_tcw
28-07-15, 00:23
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/27/7c339d683aeb0e708ca0c6b56a76fcf7.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/27/a0224c8f191f17a5fc78df1d3600d8ea.jpg
Czujnik samopoziomowania ksenonów. Przerabiałem temat u siebie tydzień temu z tylnym. Łącznik który Ci pękł jest aluminiowy i zaciera się na tej kulce. Dałem swój do pospawania i kulki rozruszałem (musi chodzić zupełnie lekko bez oporu) + przesmarowanie.
Działają ci poprawnie, czy świecą "pod nogi"
Niestety nie jest tak prosto z tym. Jakby tak było, że po pęknięciu światła opadną to wiadomo by było że trzeba szukać przyczyny. Zatarty czujnik niestety pęknie w tej pozycji jakiej się zatarł i w takiej zostanie - przeważnie auto bez obciążenia przez co światła świecą na normalnej wysokości. Natomiast sprawny czujnik opada na kulkach samoczynnie.
Dodatkowo komp nie wyświetli żadnych błędów bo widzi czujnik jako sprawny - zatarta pozycja nie jest poza zakresem jego pracy.
[...]
Niestety nie jest tak prosto z tym. Jakby tak było, że po pęknięciu światła opadną to wiadomo by było że trzeba szukać przyczyny. Zatarty czujnik niestety pęknie w tej pozycji jakiej się zatarł i w takiej zostanie - przeważnie auto bez obciążenia przez co światła świecą na normalnej wysokości. Natomiast sprawny czujnik opada na kulkach samoczynnie.
Dodatkowo komp nie wyświetli żadnych błędów bo widzi czujnik jako sprawny - zatarta pozycja nie jest poza zakresem jego pracy.
Całe życie człowiek się czegoś uczy :)
Fakt nie mam z tym problemów bo mam zwykłe reflektory, a zwłoki czujnika widziałem jedynie jak zdechł w samochodzie Buri-ego.
Aż dziś u siebie przy okazji malowania zacisków, oglądałem czujnik :) U mnie ok ale dobrze wiedzieć, żeby przy okazji zdejmowania koła, rzucić na niego okiem :)
Czy ktos przy okazji wymiany sprzegla przetaczal lub wywazal kolo zamachowe? Draze temat drgan przy ruszaniu wciaz nie rozwiazanego problemu. Mam teorie iz moze kolo zamachowe ma bicie czy nie rowna powierzchnie? Cos ktos wie? Na angielskich forach pisza zeby sie czepic sprzegla lub.wlasnie kola zamachowego ale co tak naprawde z nim zrobic? Wiele osob po wymianie sprzegla po krotkim czasie pisalo ze usterka powraca. Stad moja teoria jakies bicie kola lub inna wada wybijaja tlumiki drgan I autem trzesie przy ruszaniu wymiana sprzegla pomaga na chwile dopoki nowe tlumi sie nie zuzyja. Mysle zeby cos z tym kolem.zrobic a w sprzegle wymienic tlumiki w zakladzie gdzie regeneruja tarcze I zobaczyc rezultat coby unikac kosztow sprzegla zbednych tylko co z nim mozna zrobic? Ewentualnie jak sprawdzic po demontazu?
witam. Przykra sprawa, zabieram się za wymianę oleju a automacie, wkładam klucz w korek a tu ani drgnie, użyłem środka niby co luzuje zapieczone śruby i dalej to samo ani mm się nie odkręciło, prędzej ukręciłem już dwie nasadki na klucz (bo mam 1/2 a w korku jest 3/8)....co robić? olej trzeba wymienić, już się zastanawiam czy go nie "wyssać" górą ale nie wiem czy się da, czy wszystko wyciągnie a poza tym korek ma magnes, który zbiera opiłki i pasuje go wyczyścić z teego...jakieś propozycje?
Młotkiem postukaj w śrubę kilka razy. Udarowe uderzenia lubią zluzować takie zapieczone połączenia. Tylko bez szaleństw ;)
Mechanik by to odkręcił kluczem penumatycznym z udarem i za bardzo by się przy tym nie napocił.
witam. Przykra sprawa, zabieram się za wymianę oleju a automacie, wkładam klucz w korek a tu ani drgnie, użyłem środka niby co luzuje zapieczone śruby i dalej to samo ani mm się nie odkręciło, prędzej ukręciłem już dwie nasadki na klucz (bo mam 1/2 a w korku jest 3/8)....co robić? olej trzeba wymienić, już się zastanawiam czy go nie "wyssać" górą ale nie wiem czy się da, czy wszystko wyciągnie a poza tym korek ma magnes, który zbiera opiłki i pasuje go wyczyścić z teego...jakieś propozycje?
Spróbuj na rozgrzanym silniku/skrzyni
Dwa pytania
1. Czy do mojego 2.2 Type S będą pasowały te sprężyny KYB RH3286 ?
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3034213314130-KYBRH3286-O19242-sprezyna-zawieszenia-przod.html
http://e-autoparts.pl/sprezyna-zawieszenia-kflex-p-579427.html
http://www.iparts.pl/czesc/sprezyna-zawieszenia,honda,civic-viii-hatchback-fn-fk-od-2005-09,2-2-ctdi-140km,45-5498-19242-100113-0-85-rh3286.html
Tam w opisach można znaleźć cos takiego jak :
nie dla typoszeregu:Type S
A więc?
2. po przekreceniu kluczyka kontralka SRS ta z poduszką powietrzną sie zapala i nie gaśnie, czasami się pojawiała czasami gasła, zależało to od pozycji fotela, dlatego starałem się go nie ruszać. Jednak ostatnio się zaświeciła i nichce zgasnąc jak na złość na przegłąd.. Kod błędu jaki kiedyś zczytałem to:
LEWY NAPINACZ ZAMKA PASA BEZPIECZEŃSTWA - ZWARCIE LUB NISKA OPORNOŚĆ W OBWODZIE PRĄDOWYM
Któś się orientuje która to może być kostka, który przewód pod siedzeniem? sporo ich tam jest:/ Jak dojść który to będzie?
witam, czy jak deszcz nie pada i czułość sensora jest ustawiona na minimum, a wycieraczki się włączają to można wnioskować że czujnik jest dupnięty ? :confused:
gdzie sie znajduje czujnik deszczu ?
gdzie sie znajduje czujnik deszczu ?
Chyba tam gdzie lusterko wsteczne jest przyklejone do szyby przedniej.
czy jak deszcz nie pada i czułość sensora jest ustawiona na minimum, a wycieraczki się włączają to można wnioskować że czujnik jest dupnięty ?
czy jak deszcz nie pada i czułość sensora jest ustawiona na minimum, a wycieraczki się włączają to można wnioskować że czujnik jest dupnięty ?
Ale zawsze się włączają? Często? Może ktoś spryskuje szybę jadąc przed Tobą i wtedy Ci się włączy jak coś poczuje? Może masz założoną krótką wycieraczkę po stronie kierowcy i w ogóle nie zbiera niczego z czujnika ?
Myślę że jakby sensor był dupnięty to raczej by nie załączał w ogóle wycieraczek.
ja nawet nie wiem czy trzeba przełączyć manetką w dół, by sensor był aktywny czy jak :(
mam takie opjce , OFF, INT, LO, HI .. a na lusterku od tylniej szyby nie widać zadnego czujnika ;<albo ja ślepy jestem..
marcin001984
29-07-15, 19:49
a na lusterku od tylniej szyby nie widać zadnego czujnika ;<albo ja ślepy jestem..
Czujnik deszczu jest na przedniej szybie k. lusterka wstecznego. Widać, go od zewnątrz. Czyli musisz wyjść z samochodu i spojrzeć na środek przedniej szyby
Nie ma nic. :/ może Poprostu tego nie mam. A mam wersję s type z 2010
Nie raz zdarzyło mi się zapomnieć wyłączyć czujnik, ale wycieraczki nigdy się nie włączyły bez wody.
Nie ma nic. :/ może Poprostu tego nie mam. A mam wersję s type z 2010
Wersja 1.8? Dziwne...myślałem że to standard.
http://allegro.pl/civic-viii-czujnik-deszczu-oslona-ufo-honda-5d-i5230278347.html
Takie coś powinieneś mieć na wysokości lusterka wstecznego na przedniej szybie jak już było wspomniane.
marcin001984
29-07-15, 22:09
Nie raz zdarzyło mi się zapomnieć wyłączyć czujnika, ale wycieraczki nigdy się nie włączyły bez wody.
A mi się zdarzyło nie raz. Np. słoneczny dzień, a tu nagle wycieraczki same muzgneły. Najwidoczniej czujnik wyczuł jakiś ruch
Tak . Wersja 1.8 .. widocznie nie mam tego -.-
marcin001984
29-07-15, 22:12
A może szyba była wymieniana na odwal się albo na taką bez czujnika?
A może szyba była wymieniana na odwal się albo na taką bez czujnika?
x2
Nie wiem :( auto mam dopiero 2 tygodnie
Ehhh na szybie jest podany producent.
Wiem wiem .. teraz o tej szybie pomyślałem. A jest opcja zainstalowania tego sensora ?
Szukam sprężyn zawieszenia do przodu do mojego type S. Według katalogów ze sklepów internetowych np interacrsu
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3034213314130-KYBRH3286-O19242-sprezyna-zawieszenia-przod.html
Pisze na nich ze nie dla typoszeregu Type S
Dzwoniłem i powiedzieli że nie posiadają takich do Type S. I ze tylko oryginały i podali numer: 52441-SMR-E01
Czy wiec w Type S są obniżone sprężyny? Zmieniał ktoś kiedyś? Mi po prostu pękła podczas cofania na podjeździe przed domem..
Czy będą pasowały te od nie TYPE S?
Mam jeszcze pytanie odnośnie kontrolki SRS.
Po przekręceniu kluczyka kontrolka SRS ta z poduszką powietrzną się zapala gaśnie i znowu się zapala ale już nie gaśnie, czasami się pojawiała czasami gasła, zależało to od pozycji fotela, dlatego starałem się go nie ruszać. Kod błędu jaki kiedyś dostałem to:
LEWY NAPINACZ ZAMKA PASA BEZPIECZEŃSTWA - ZWARCIE LUB NISKA OPORNOŚĆ W OBWODZIE PRĄDOWYM
Ktoś się orientuje która to może być kostka, który przewód pod siedzeniem? sporo ich tam jest:/ Jak dojść który to będzie?
Nie słyszałem żeby wersja 3D miała inne zawieszenie od 5D, powinno pasować. Ma w garażu sprężyny od 5D, ale nie do pozbycia. Mogę je zmierzyć dla porównania.
Kochani jakie żarówki kupić żeby świeciły mocno, długo, i na biało? :)
Parafrazując klasyka, pytasz o 3 różne żarówki :)
Kochani jakie żarówki kupić żeby świeciły mocno, długo, i na biało? :)
Polecam osram cena do jakości super i teraz jak chcesz białe to cool blue lub hyper cool blue jak dobrze świecące to nightbreaker a jak długo to long life. Używałem tych białych długo ale noc z deszczem i daleka trasa = dużo przekleństw, dlatego używam już od jakiegoś czasu nightbreaker i jestem zadowolony barwa jednak jest troszkę mniej niż standard ale mimo wszystko żółta
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Parafrazując klasyka, pytasz o 3 różne żarówki :)
Hehehe, touché, ide do wątku o żarówkach, sorry za zasmiecanie, ale jestem z rodzaju ślepych i nie dojrzalem go.
Potrzebuję kabelek na USB do Hondy, takie coś się nadaje:
http://www.aliexpress.com/item/F10037-90cm-Car-USB-Cable-Adaptor-AUX-Cord-MP3-CD-Changer-Fit-for-Brand-Car-Freeship/32236294125.html
??
Potrzebuję kabelek na USB do Hondy, takie coś się nadaje:
http://www.aliexpress.com/item/F10037-90cm-Car-USB-Cable-Adaptor-AUX-Cord-MP3-CD-Changer-Fit-for-Brand-Car-Freeship/32236294125.html
??
Tak nada się, kupiłem identyczny. Nie dawno przyszedł i działa bez problemu, jedyne co to strasznie długi jest (nie wiem po co) ale przy tej cenie nie ma co narzekać. Ważne, że w końcu muza leci z usb :)
Witam Panowie.
1 post na forum
Ogladałem dzis tą Honde.
http://otomoto.pl/oferta/honda-civic-honda-civic-sedan-1-8-comfort-automat-ID6y8SaW.html#286cbfac80
Na takim zwyklym przegladzie wszyly do robienia amory z tylu. konkretnie jeden ale wiadomo ze nie wymienie jednego.
W tygodniu jestem umowiony do ASO.
Ktoś się wypowie lub pomoże z vinem?
Drugi własciciel, ponoc przebieg itd oryginalne.
Może ktoś coś wie o skrzyni. o ile mi wiadomo to nie jest ten i shift. Nie ma łopatek, są normalnie tryby PDNR itd.
Z góry dzięki
Aha, podczas jazdy próbnej wydawało mi się że czułem lekkie drgania na pedale jak obroty dochodziły już do zmiany biegu.
Sam jeżdze automatem i tak sie nie dzieje. wiadmo obroty wzrastaja, cyk i jest bieg.
Tutaj obroty rosły i na "górze" wydawało mi się że czuje lekka wibracje i dopiero zmiana. Może to obroty poprostu a moze coś. Moja kobieta nic nie wyczula gdy prowadziła. Jako pasazer również tego nie zauważyłem.
Witam panowie proszę o pomoc nie wiem co to może być. Otóż na początku słuchać było słychać głuchy stuk z lewej strony po najechaniu na większą nierówność i nie za każdym razem, po jakimś czasie się pogorszyło i pojechałem z tym do zakładu zajmującego się tylko hondami Morawicar ( widziałem tutaj pozytywne opinie na temat tego zakładu) gościu posprawdzał wszystko wahacze , przekładnie czy nie ma luzu potem wziął rozebrał poduszkę amortyzatora wymienił tam jakąś gume i mówił że wszystko jest OK. Przez 2 dni była tak jakby poprawa a teraz jest jeszcze gorzej, nawet przy ostrym skręcie słychać taki stuk jakby się coś miało rozlecieć, a teraz gdy wracałem do domu to nawet na małych nierównościach cały czas coś stuka a jutro jadę na wakacje 400 km w jedną stronę i się trochę obawiam tego.
Nie wiem co robić , ktoś ma jakieś pomysły co to może być?
Witam,
Mam problem z szarpaniem.
Występuje on po dodaniu dużo gazu przy małej prędkości i niskich obrotach 1200-1500.
W innym przedziale obrotów problem nie występuje, gdzie szukać problemu ?
(Świece wymieniłem, nic nie pomogło) jak wygląda sprawa cewek, przewodów WN ? czy ktoś wymieniał ? jaka cena takiej przyjemności ? (1.4 i-dsi)
Pozdrawiam
Witam,
Mam problem z szarpaniem.
Występuje on po dodaniu dużo gazu przy małej prędkości i niskich obrotach 1200-1500.
W innym przedziale obrotów problem nie występuje, gdzie szukać problemu ?
(Świece wymieniłem, nic nie pomogło) jak wygląda sprawa cewek, przewodów WN ? czy ktoś wymieniał ? jaka cena takiej przyjemności ? (1.4 i-dsi)
Pozdrawiam
Jak u Ciebie wygląda filtr paliwa tzn kiedy wymieniałeś?
Witam panowie proszę o pomoc nie wiem co to może być. Otóż na początku słuchać było słychać głuchy stuk z lewej strony po najechaniu na większą nierówność i nie za każdym razem, po jakimś czasie się pogorszyło i pojechałem z tym do zakładu zajmującego się tylko hondami Morawicar ( widziałem tutaj pozytywne opinie na temat tego zakładu) gościu posprawdzał wszystko wahacze , przekładnie czy nie ma luzu potem wziął rozebrał poduszkę amortyzatora wymienił tam jakąś gume i mówił że wszystko jest OK. Przez 2 dni była tak jakby poprawa a teraz jest jeszcze gorzej, nawet przy ostrym skręcie słychać taki stuk jakby się coś miało rozlecieć, a teraz gdy wracałem do domu to nawet na małych nierównościach cały czas coś stuka a jutro jadę na wakacje 400 km w jedną stronę i się trochę obawiam tego.
Nie wiem co robić , ktoś ma jakieś pomysły co to może być?
Jak masz możliwość to sprawdź sobie czy masz dokręcone tłoczysko amortyzatora do poduszki na kielichu. Mi się kiedyś poluzowała i klepało wściekle :/
Witam mam problem ze stacyjka nie mogę przekręcić kulczyka z pozycji zero sedan 18 2007 r co jest grane ?
Spróbuj z drugim kluczykiem jesli masz oraz podczas przekręcania kluczykiem poruszaj kierownicą.
@ cyborgwrc.
Filtr paliwa stary, ale mam dodatkowo gaz założony i problem występuje na obu paliwach, dlatego moje wstępne przepuszczenia to elektryka.
(swoją drogą kiedyś ten filterek musze zrobić, a nie mam czasu.. ;/ )
Witam mam problem ze stacyjka nie mogę przekręcić kulczyka z pozycji zero sedan 18 2007 r co jest grane ?
a kierownicę masz zablokowaną? :)
@ cyborgwrc.
Filtr paliwa stary, ale mam dodatkowo gaz założony i problem występuje na obu paliwach, dlatego moje wstępne przepuszczenia to elektryka.
(swoją drogą kiedyś ten filterek musze zrobić, a nie mam czasu.. ;/ )
A zawory kiedy były regulowane? Filtr powietrza ile km ma przejechane?
Jak masz możliwość to sprawdź sobie czy masz dokręcone tłoczysko amortyzatora do poduszki na kielichu. Mi się kiedyś poluzowała i klepało wściekle :/
Teraz pojeździłem trochę i w ogóle nic nie stuknęło dziwna sprawa
Strzelił mi kamień w prawy halogen i go rozbił.
http://artsoul.pl/all/IMG_20150804_154948_HDR.jpg
Oryginały są trochę za drogie, a używanego oryginału nie chcę (nie chcę dofinansowywać szarej strefy). Co byście zrobili:
1. Widzę, że na allegro są zamienniki - 100-120zł - można je śmiało zakładać? Nie różnią się jakoś szczególnie od oryginałów? nie będzie to dziwnie wyglądało na samochodzie? Przykładowa aukcja: http://allegro.pl/nowe-halogeny-l-p-honda-civic-06-11-ufo-vat-i5564303759.html
2. Kolejnym rozwiązaniem jest wymiana szkła, ale z przesyłką to wychodzi ponad 60zł + klej http://allegro.pl/honda-civic-ufo-od-2006-szklo-halogenu-prawe-nowe-i5585607330.html
Rozumiem, że wszystkie halogeny były takie same?
Panowie możecie się wypowiedzieć o tych nakrętkach do felg:
http://allegro.pl/nakretki-sruby-waskootworowe-12x1-5-20szt-kute-jdm-i5512614631.html
Szukam czegoś na wąskie otwory do swoich felg poza volkami, może ktoś coś polecić? Oryginalne jakie dostałem do felg są dla mnie nieco za krótkie i dość głęboko wchodzi klucz co wiąże się z porysowaniem...
butler.gdansk
04-08-15, 17:51
Ok, byle byś tylko aluminiowych nie kupił. Generalnie są spoko o ile nie poobijasz ich zbyt mocno przy przykręcaniu/odkręcaniu.
Strzelił mi kamień w prawy halogen i go rozbił.
http://artsoul.pl/all/IMG_20150804_154948_HDR.jpg
Oryginały są trochę za drogie, a używanego oryginału nie chcę (nie chcę dofinansowywać szarej strefy). Co byście zrobili:
1. Widzę, że na allegro są zamienniki - 100-120zł - można je śmiało zakładać? Nie różnią się jakoś szczególnie od oryginałów? nie będzie to dziwnie wyglądało na samochodzie? Przykładowa aukcja: http://allegro.pl/nowe-halogeny-l-p-honda-civic-06-11-ufo-vat-i5564303759.html
2. Kolejnym rozwiązaniem jest wymiana szkła, ale z przesyłką to wychodzi ponad 60zł + klej http://allegro.pl/honda-civic-ufo-od-2006-szklo-halogenu-prawe-nowe-i5585607330.html
Rozumiem, że wszystkie halogeny były takie same?
oo witam w klubie, Ja juz 3 razy zminialem halogeny,
zaminniki sa spoko, nie ma zadnych prolemow z nimi. tylko zobacz sobie na odblysnik bo czasem sie roznia miedzy soba. Szybki nie zakladalem bo nie chcialo mi sie z tym bawic nigdy. Wszystkie halogeny sa takie same, po montazu przydalaby sie regulacja, aby dobrze swiecily.
http://allegro.pl/nakretki-sruby-waskootworowe-12x1-5-20szt-kute-jdm-i5512614631.html
Szukam czegoś na wąskie otwory do swoich felg poza volkami, może ktoś coś polecić? Oryginalne jakie dostałem do felg są dla mnie nieco za krótkie i dość głęboko wchodzi klucz co wiąże się z porysowaniem...
Jeżeli chcesz coś lekkiego i porządnego to:
- D1 Spec np. tutaj http://www.racingfactory.pl/kute-nakretki-d1spec-12x15-black-id-2209.html
- RAY'S ENGINEERING np. tutaj http://www.rhdjapan.com/ray-s-engineering-formula-nut-set-red.html
- RAY'S ENGINEERING np. tutaj http://www.rhdjapan.com/ray-s-engineering-duralumin-lock-nut-set-medium-bronze-almite-type-5-lug-1.html
ważne żeby były to nakrętki ori (w końcu to koła), tylko niestety tak jak pisał Szymon (butler.gdansk) bez klucza dynamometrycznego (120 Nm) się nie obejdzie.
Do wymiany zapadki w zamku stacyjki
Miałem niemal identyczne przez 6 lat w Preludzie i nie było z nimi problemów. Jedyne co to pokrywały się rdzawym nalotem, zwłaszcza jak zobaczyły zimę ale można je było doczyścić odrdzewiaczem albo pastą polerską. Wiem tylko że moje były dodawane w komplecie z felgami Drag racing i miały bardziej płaskie łebki niż te z aukcji.
Do wymiany zapadki w zamku stacyjki
Dzięki
Listwy ochronne progów demontaż polega na odkręceniu śrub i pociągnięciu listew do tyłu.
A montaż wsunięciu listew ku przodowi czy wciskając spinki z listwami w otwory?
Instalujesz spinki w listwe progową i potem tylko celujesz w otwory na prog
Instalujesz spinki w listwe progową i potem tylko celujesz w otwory na prog
Tylko czy się dobrze zrozumieliśmy listwy progowe zewnętrzne długie😕
Dzięki za pomoc
Tomek{xtreme}
06-08-15, 11:19
Witam was użytkownicy Civica VIII :)
Mam pytanie - nie działa mi sygnał dźwiękowy alarmu w mojej Hondzie. Próbowałem odłączenia akumulatora, ale niestety nie pomogło to w żaden sposób. Zamontowany alarm to Pro Can HP. Czy i jak mogę samemu sprawdzić co jest przyczyną braku sygnału ? Alarm działa normalnie, w trakcie otwarcia drzwi z kluczyka odpala się alarm poprzez blokadę zapłonu oraz miganie kierunkowskazów, ale nie ma dźwięku syreny (a był). Pomożecie ? :)
Witam was użytkownicy Civica VIII :)
Mam pytanie - nie działa mi sygnał dźwiękowy alarmu w mojej Hondzie. Próbowałem odłączenia akumulatora, ale niestety nie pomogło to w żaden sposób. Zamontowany alarm to Pro Can HP. Czy i jak mogę samemu sprawdzić co jest przyczyną braku sygnału ? Alarm działa normalnie, w trakcie otwarcia drzwi z kluczyka odpala się alarm poprzez blokadę zapłonu oraz miganie kierunkowskazów, ale nie ma dźwięku syreny (a był). Pomożecie ? :)
Sprawdzic miernikiem, czy syrena dostaje sygnal wyzwolenia - jak dostaje a nie wyje to wymienic syrene ;) a jak nie dostaje to szukac przyczyny w centralce
Tomek{xtreme}
06-08-15, 12:02
A gdzie ją znajdę ? :)
Może jakieś zdjęcia jak wygląda - przepraszam, ale jestem laikiem :)
A gdzie ją znajdę ? :)
Może jakieś zdjęcia jak wygląda - przepraszam, ale jestem laikiem :)
Znajdziesz ja tam, gdzie monter zamontowal. To nie jest alarm fabryczny wiec syrenka moze byc gdziekolwiek. Szukaj pod maska
Panowie od czego jest ta nakrętka dziś zobaczyłem ja w schowkuhttp://files.tinypic.pl/i/00690/cfsph65r97js_t.jpg (http://www.tinypic.pl/cfsph65r97js)
http://www.tinypic.pl/cfsph65r97js
marcin001984
06-08-15, 21:46
Obstawiam, że odpadło Ci pokrętło którym ustawiasz ON/OFF chłodzenie schowka, ale mogę się mylić
Panowie od czego jest ta nakrętka dziś zobaczyłem ja w schowkuhttp://files.tinypic.pl/i/00690/cfsph65r97js_t.jpg (http://www.tinypic.pl/cfsph65r97js)
http://www.tinypic.pl/cfsph65r97js
hehe wyglądaj jakby spadła z "sufitu" schowka od chłodzenia klimą ;)
Ta nakrętka jest przymocowana do otworu w "suficie" schowka i odowiada za zamykanie lub otwarcie powietrza z nawiewu
Ok dzięki, a mogło się coś wylać bo mam takie zacieki?
I czy ta nakrętka ma być na maksa zakręcona?
I czy ta nakrętka ma być na maksa zakręcona?
To nie jest nakrętka ,tylko regulator nawiewu -tak jak Marcin napisał. Tego się nie zakręca,skoro odpadło to jest uszkodzone,zresztą widać na zdjęciu że ma wyłamane zatrzaski (przy osi regulatora). Tak więc do wymiany niestety .
marcin001984
07-08-15, 08:06
Tak więc do wymiany niestety
Chyba, że kolega w razie nagłego ataku pragnienia chce mieć w schowku chłodne piwko :)
A nie powiem chłodzi wydajnie :cool: Sprawdzałem aby wycedzić browara wstawiając auto do garażu:p
Panowie, nie ma ktos na zbyciu oprawkę swiatła pozycji lampy tylnej do sedana?Najlepiej z kostką
Poszukuje,jakby co proszę o info na priv.
Nie wiecie jak wprowadzić stary przebieg do nowego licznika? Zmieniłem i teraz mam połowę poprzedniego przebiegu... Gdzieś, kiedyś widziałem instrukcje ale już nie pamiętam gdzie.
Na moje oko trzeba by podjechać do serwisu który ma HDSa.
Acha, czyli wizyta u elektryka, myślałem też że po wymianie zniknie mi ERROR 2 ale nadal mam i też nie widzę diody po włączeniu przeciwmgłowego tylnego światła.. Co może być nie tak?! Jakiś kabelek nie styka czy co.
Lusterko składane elektrycznie to to, które ma 9 pinów? W mojej przyszłej Hondzie jest problem z lewym migaczem (ledwo ledwo świeci), a ponadto nie ma w nim mechanizmu do składania (chodzi całkowicie bez oporu), i chyba taniej wyjdzie kupić całe, i przełożyć skorupę pod kolor z obecnego lusterka. :)
marcin001984
10-08-15, 19:12
Słyszałem, że w ASO można kupić zestaw naprawczy maglownicy. Na czym to polega? Jaki koszt? Co tam jest w zestawie? Przy kręceniu kierownicą przy parkowaniu słychać raz po raz jakieś stuknięcie.
Lusterko składane elektrycznie to to, które ma 9 pinów?
tak
Słyszałem, że w ASO można kupić zestaw naprawczy maglownicy. Na czym to polega? Jaki koszt? Co tam jest w zestawie? Przy kręceniu kierownicą przy parkowaniu słychać raz po raz jakieś stuknięcie.
Sam też byłbym zainteresowanym bo i moja już jest do regeneracji...
Jeśli to taki sam zestaw naprawczy jak do 7gen to bym tego nawet kijem nie dotykał. Wolę oddać magiel na profesjonalną regenerację i mieć gwarancję na usługę.
marcin001984
10-08-15, 20:41
Słyszałem, że jest na maglownicy jakiś plastikowy pierścień przypominający obrączkę o szerokości ok. 1 cm i podobno to się wyrabia i słychać raz po raz stuk podczas kręcenia kierownicą. Średnio jedno stuknięcie na pełen obrót kierownicą. Ale czy ktoś to może potwierdzić że to własnie ten pierścień?
Z tego co rozmawiałem z moim mechanikiem (pracował w ASO Hondy) to te pierścienie w maglach były niewymienialne. Do 7gen dało się kupić sprężynkę oraz docisk listwy - o kant dupy potłuc bo to za wiele nie pomagało. Trzeba też wymienić ślizgi listwy (te w aluminiowej obudowie) bo one też się wycierają. Z ciekawości zadzwonię do ASO bo może faktycznie coś jest w ofercie :)
Mi za montaż i demontaż magla, regenerację tj wymiana łożysk ślizgowych, tulejki dociskowej krzyczą 600zł. Pogadam żeby też wymienili sprężynkę tulejki dociskowej. I chyba pójdę tą drogą bo nie widzę lepszej alternatywy.
marcin001984
10-08-15, 23:04
Zacytuję użytkownika BEKACZU który kiedyś mi napisał coś takiego: (ale chciałbym się upewnić)
"U mnie stuki byly tylko podczas jazdy, a takie stukanie jak u Ciebie to wydaje mi sie że w pierwszej kolejnosci sprawdzilbym drązki kierownicze i koncówki drążków, a jesli byłaby to przekladnia to mozliwe ze wyrobily się takie plastikowe dystanse na listwie maglownicy (średnica ok 15 mm, wysokosc ok 10 mm) do kupienia tylko w ASO cena za sztuke jesli dobrze pamietam chyba 45 zł (zlodziejstwo za kawalek plastiku wygladowo przypominające obrączke)."
Witam
Chce zakupić dziś używaną przetwornicę do mojej hondy civic sport 2006 1.8. i chciał bym się zapytać czy w civicu VIIIgen wszystkie przetwornice były takie same?
bo nie chciał bym kupić i sie zdziwić ze były dwie :P
pozdrawiam!
Siemka,
rozmawialem wczoraj z ASO Radom przy okazji zakupu łancuchów rozrzadu powiedziano mi że jest akcja serwisowa na hamulec reczny i coś tam pod filtr paliwa. Ktos cos wie na ten temat? wymianie podlega dzwignia recznego czy jakies elementy w nim? nie chcialem bardzo dopytywac bo nie mialem czasu a pozniej nie moglem sie dodzwonic
Akcja serwisowa na hamulec ręczny? U mnie są objawy że po spuszczeniu hamulca ręcznego nieraz blokowało prawy tylni klocek hamulcowy i jechałem na zaciśniętym mimo że ręczny był spuszczony, okazało się że linka blokuję się od hamulca ręcznego w prawym tylnym kole i przesmarowanie tej sprężyny czy co to było wd40 pomogło, ale pewnie tylko na chwilę.. Miał ktoś też problemy z ręcznym bo słyszałem że w VIII to standard nawet w artykułach o tym pisze..
Czy przedni zderzak z wersji polifotwej różni się czymś od wersji przedliftowej? Po uderzeniu w dzika jestem zmuszony do wymiany, a od lifta łatwiej znaleźć.
murinek777
13-08-15, 18:28
panowie ma ktoś felgi 19' w swoim civicu 8 generacji ciekawi mnie jak wygląda furka na takim rozmiarze ponieważ mam okazje zaakupić tomasony z oponami w dobrej cenie ale 19 cali. a rozglądałem się za 18 i cczy przy 19 wchodzi w grę zastosowanie sprężyn obniżających żeby auto nie wyglądało jak wóz drabiniasty
Będzie pasował. Nie będzie pasował. Zgadnij ,która odpowiedź jest prawidłowa,bo ja za cholerę nie mogę zgadnąć jakie masz nadwozie... :p
marcin001984
13-08-15, 19:33
Możesz bez problemu założyć felgi 19, tylko wtedy dajesz profil opony 35 -> zero komfortu
tym sobie otwierasz lub zamykasz dopływ powietrza do schowka ;)
murinek777
13-08-15, 19:52
Możesz bez problemu założyć felgi 19, tylko wtedy dajesz profil opony 35 -> zero komfortu
marcin a kojarzysz kogoś kto ma na forum 19 żeby wizualnie zobaczyc jak to wygląda szukam po necie i ciężko znaleźć konkretne foto
CzepekLidera
13-08-15, 20:30
Dzik przynajmniej wyszedl z tego calo? ;)
marcin001984
13-08-15, 20:33
felgi Rage 19 cali;
https://www.google.pl/search?q=fn2+rage+alloys&biw=1280&bih=709&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIg-TZrdimxwIVQbcUCh1ovABl#
Tomasony TN9 19x8.5" 215/35/19
http://oi59.tinypic.com/2qnz8e1.jpghttp://i61.tinypic.com/14o16o0.jpg
Tomasony TN1 19x8.5
https://farm6.staticflickr.com/5475/14137990458_9b1f5d9194_b.jpghttps://farm6.staticflickr.com/5033/14324655245_615584c634_b.jpg
Tomasony już jako 18ki wyglądają na dość duże przez wzór ramion, a 19ki już dziwacznie wyglądają :P
murinek777
13-08-15, 22:00
kurcze mi sie podoba ta czerwona na 19 :D hehe nie powiem :P dzisiaj widziałem bo jestem w pracy w delegacji ufola w Czechowicach Dziedzicach czarnego pewnie z forum bo widziałem ze miał tomasony 17 bo oglądałem i śruby od Butlera które pewnie zamówie jak kupie felge. tylko ze z tymi felgami cieżki wybór
Będzie pasował. Nie będzie pasował. Zgadnij ,która odpowiedź jest prawidłowa,bo ja za cholerę nie mogę zgadnąć jakie masz nadwozie... :p
No tak zapomniałem, Hatchback 5D 2006 rok. Wersja z ksenonami jeśli to ma jakieś znaczenie.
http://abload.de/img/20150813_0645074ys5o.jpg
kurcze mi sie podoba ta czerwona na 19 :D hehe nie powiem [emoji14] dzisiaj widziałem bo jestem w pracy w delegacji ufola w Czechowicach Dziedzicach czarnego pewnie z forum bo widziałem ze miał tomasony 17 bo oglądałem i śruby od Butlera które pewnie zamówie jak kupie felge. tylko ze z tymi felgami cieżki wybór
To moje autko widziałeś :)
No tak zapomniałem, Hatchback 5D 2006 rok. Wersja z ksenonami jeśli to ma jakieś znaczenie.
http://abload.de/img/20150813_0645074ys5o.jpg
Zderzak, tzn lakierowana czesc (ta ze spryskami i halogenem) jest taka sama. Roznica byla w dokladce, ale w Twoim wypadki i tak to bez znaczenia, bo masz GP Packa, ktory sie nie zmienial.
Witam,
Czy jest możliwość żeby podczas jazdy jakos spr tem wew?
jak daje mode+auto i przy zaplonie (II) pokazuje nr czujnika i temp wew (tak mi sie przynajmniej wydaje) szkoda ze nie da sie innaczej jakos w bardziej cywilizowany sposób tego spr.
palecbeckham
14-08-15, 19:52
Wie ktoś może, jak się nazywa element wygłuszający, lub chroniący przed ocieraniem się plastików, np. po odkręceniu osłony pod kierownicą lub panelu oddzielającego kierowcę i pasażera?
Taka jakby biała wata z klejem....
jak kupisz zwykla gabka samoprylepna, to tez spelni ta funkcje.
mam pytanie: wie ktos moze jak wyciagnac z kierownicy ten element ozdobny ?
http://www7.zippyshare.com/v/Cukcrq56/file.html
Trzeba zdjac poduszke, zdjac kierownice
Panowie, ta oprawka podejdzie w klapę to sedana VII Igen? Chce sobie tył corvetty zrobić :)
http://allegro.pl/gniazdo-lampa-pt-honda-civic-vii-sedan-01-05-f-vat-i5124789327.html
rsobczynski
16-08-15, 17:15
Witam przepraszam za błędy na wstępie. Mam problem mam Hondę Civic ( UFO) 1.8 próbowałem usunąć błąd VSA i ABS i jak znalazłem w necie zwarłem na złączu OBD2 piny 4 i 9 ale nic to nie dało, ale pojawił się inny problem po tym zdarzeniu nie mogę zamknąć ani otworzyć samochodu z pilota a dioda na pilocie się świeci??? jak przekręcam kluczyk w drzwiach tez się nie zamykają zamki wszystkie, ale z przycisku przy szybach jak naciskam to chodzą siłowniki i mogę zamknąć i otworzyć tym przyciskiem (on znajduje się przy sterowaniu szybami, ) co to może być bezpiecznik sprawdziłem co mogłem jeszcze zepsuć proszę o pomoc
Dobra już sam znalazłem bezpiecznik od podświetlenia kabiny w silniku był walnięty dzięki za szybką pomoc można zamykać.
Wymieniał już ktoś może sondę lambda? Moja najprawdopodobniej padła i muszę kupić nową. Co polecacie, jakiś zamiennik/oryginalną? W ASO w krk zaśpiewali mi 1000zł za samą sondę ;/. A może kupić używany z jakiegoś rozbitka?
futureshock
18-08-15, 16:49
https://www.youtube.com/watch?v=OBMYqi21vlA
Ten pasek chyba tak głośno ma nie chodzić.
U mnie mniej więcej tak glosno chodzi od zawsze
Witam. Czy tłoki H22A5 mają rozmiar 56,7mm?????
Witam. Czy tłoki H22A5 mają rozmiar 56,7mm?????
jesli siedzi ten silnik w viii gen to tloki maja wlasnie taka srednice...
Może łożysko w rolce już niedomaga? W 1.8 też jest zawór PCV? On w kserii wydaje też podobne dźwięki.
Jeśli składanie lusterek tylko drgnie, to bezpiecznik teoretycznie jest sprawny i wystarczyłoby je tylko nasmarować i wyczyścić, czy jednak wymiana bezpiecznika polimerowego jest konieczna? :)
Raczej na 99% bezpiecznik
godles1991
19-08-15, 12:07
Panowie, głupie pytanie... Chodzi o uszczelke pokrywy zaworów, w serwisie koszt takiej uszczelki to 70 zł, ale chłop mi stwierdził że trzeba zmieniać przy tym też inne, jakieś przy korektorze etc, i koszt kompletu to rząd 450 zł... Czy to jakieś naciągane że to wszystko wymieniać trzeba czy faktycznie regulacja luzu to taka kosztowna przyjemność
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Panowie, głupie pytanie... Chodzi o uszczelke pokrywy zaworów, w serwisie koszt takiej uszczelki to 70 zł, ale chłop mi stwierdził że trzeba zmieniać przy tym też inne, jakieś przy korektorze etc, i koszt kompletu to rząd 450 zł... Czy to jakieś naciągane że to wszystko wymieniać trzeba czy faktycznie regulacja luzu to taka kosztowna przyjemność
Wystarczy wymienić uszczelkę pod klawiaturą, niektórzy zdejmują pokrywę i ponownie zakładają bez wymiany uszczelki ale polecam wymienić.
michalmichalpp
19-08-15, 15:31
Witam serdecznie,
chciałbym zapytać się kolegów/koleżanki o poradę. Pewnego dnia uruchamiając swoją hondę civic viii (2009r 1.8) zauważyłem że nie chodzi nawiew (silnik nadmuchu się nie kręci). Z ekranu mogę wybierać wszystkie opcje (włączanie klimatyzacji, wyłączanie, zmienianie mocy nawiewu, ustalanie temperatury, włączanie klimatyzacji dwustrefowej) aczkolwiek nic nie wieje, kompletna cisza. Zaobserwowałem że po przekręceniu kluczyka wentylator klimatyzacji (na przednim pasie) włącza się na 3 sekundy i gaśnie. Dodam jeszcze że silnik nadmuchu nie kręci się na żadnym biegu (pozycji z wyświetlacza).
Sprawdziłem na chwilę obecną, bezpieczniki (są ok), silnik nawiewu (podłączyłem na krótko - działa), ilość freonu (w układzie klimatyzacji jest, może trochę za mało?). Pod lupą mam rezystor nawiewu (w serwisie hondy około 350zł, zamienników nie ma i w sumie nie chciał bym ich wkładać).
Macie może jeszcze jakieś propozycje co to może być?
Pozdrawiam,
Michał.
Wystarczy wymienić uszczelkę pod klawiaturą, niektórzy zdejmują pokrywę i ponownie zakładają bez wymiany uszczelki ale polecam wymienić.
Pamiętaj że kolega ma 1.4, a tam trzeba demontować kolektor ssący aby dojść do pokrywy zaworów :)
godles1991
19-08-15, 22:47
no właśnie, i teraz pytanie, czy musze koniecznie wymieniać te wszystkie uszczelki również...? bo nie mam już zielonego pojęcia.
godles1991
20-08-15, 06:33
Panowie, proszę o szybką wiadomość bo w najbliższą środę wyjeżdżam za granicę znowu...
Panowie, proszę o szybką wiadomość bo w najbliższą środę wyjeżdżam za granicę znowu...
Cytaty z serwisówki :
"Zamontować płytkę r"ecyrkulacji spalin (EGR) (A) z nową uszczelką (B).
Zamontować kolektor ssący (C) i dokręcić śruby i nakrętki „na krzyż” w 2 lub 3 etapach, rozpoczynając od śrub wewnętrznych. Należy użyć nowych uszczelek (D).
Po spuszczeniu płynu chłodzącego silnika zamontować obudowę przepustnicy (A) z nową uszczelką (B)."
Patrząc na opis w serwisówce ustawiania zaworów, i to że należy spuścić płyn chłodniczy, powymieniać masę uszczelek (wg. serwisówki) to my w 1.8 możemy stwierdzić że jest bajka. :)
Reasumując widać że w 1.4 jeśli postępować wg. serwisówki (i pewnie zdrowego rozsądku) to wypada wymienić te uszczelki i nie jest to tak jak w 1.8 tylko jedna.
godles1991
20-08-15, 08:06
No to trzeba udać się po raz kolejny do serwisu, i zamówić bo na miejscu oczywiście ich nie mają... Nie wiem tylko czy wymagana jest w moim przypadku regulacja luzu bo w serwisie powiedzieli że jeśli auto tylko na benzynę to oni regulują co 60 tys, a moje auto we Francji było serwisowane do 100 tys
Pamiętaj że kolega ma 1.4, a tam trzeba demontować kolektor ssący aby dojść do pokrywy zaworów :)
Fakt, nie zwróciłem uwagi z tego co pamiętam w 1,4 niestety trzeba wymienić komplet.
Nie wiem tylko czy wymagana jest w moim przypadku regulacja luzu bo w serwisie powiedzieli że jeśli auto tylko na benzynę to oni regulują co 60 tys, a moje auto we Francji było serwisowane do 100 tys
Ale tam nie jest tak, że jeśli chcemy wymienić świece to i tak jest demontowana pokrywa zaworów? Wtedy można zrobić przy okazji regulację zaworów.
godles1991
20-08-15, 16:25
Więc myślę że w przeciągu tych 100 tys tam musiały być wymienione bo nie czuję żeby się świecę kończyły przynajmniej tak mi się wydaje... A może mi ktoś powiedzieć jakie mogą być główne objawy luzu, samochód pracuje bardzo cicho nie słychać jakby cokolwiek tam było i zawory tłukly jedyny problem jaki u mnie jest to spadek mocy na klimie no i jak ruszam to czasem auto zejdzie z obrotów do 700...
Monotował ktoś z was teleskopy do podnoszenia przedniej maski? :) Przymierzam się ale z tego co kojarzę ktoś już przecierał szlaki.
Monotował ktoś z was teleskopy do podnoszenia przedniej maski? :) Przymierzam się ale z tego co kojarzę ktoś już przecierał szlaki.
Po co przecierać wystarczy kupić: http://www.rhdjapan.com/maroya-black-bonnet-damper-fn2-cl7-rn8.html, http://www.rhdjapan.com/maroya-silver-carbon-bonnet-damper-fn2-cl7-rn8.html.
Po co przecierać wystarczy kupić: http://www.rhdjapan.com/maroya-black-bonnet-damper-fn2-cl7-rn8.html, http://www.rhdjapan.com/maroya-silver-carbon-bonnet-damper-fn2-cl7-rn8.html.
Ceny koszmarne. Ne ebay'u są za 1/4 ceny.
Pytam bo na allegro teleskopy kosztują grosze. Kwestia mocowań do tego :)
Sa dedykowane do civica 8Gen na Ebayu, mam takie u siebie :)
Link:
http://www.ebay.com/itm/Bonnet-Hood-Gas-Strut-Shock-Damper-Kit-Fit-Honda-Civic-FN-FA-FD-06-/310445673250?hash=item4848010b22&vxp=mtr
A mógłbyś wrzucić fotkę jak to wygląda po zamontowaniu? Głównie chodzi mi o to w którym miejscu i do czego są przykręcone.
Karoseria w miejscu mocowania jest jakoś wzmocniona czy tylko te blachy ją wzmacniają?
Masz może parametry tych siłowników; długości i siłę?
A mógłbyś wrzucić fotkę jak to wygląda po zamontowaniu? Głównie chodzi mi o to w którym miejscu i do czego są przykręcone.
Karoseria w miejscu mocowania jest jakoś wzmocniona czy tylko te blachy ją wzmacniają?
Zdjęcie masz w podanym linku do aukcji - ostatnia fotka z galerii przedmiotu.
Trochę kiszka że trzeba się pozbyć tych osłon na błotnikach żeby zamontować mocowanie amortyzatora.
Widziałem to zdjęcie ale bardzo kiepsko widać szczegóły. Głównie chodzi mi o to dolne mocowanie a tego prawie wcale nie widać.
Siemka, prosiłbym o radę, pacjent: żarówka pozycyjna w FN, w instrukcji informacja odnośnie zdjęcia okrągłej atrapy oraz obrotu oprawki o 1/4 ruchu w przeciwnym kierunku do zegara. Element w kolorze beżowym na poniższym zdjęciu jest oprawką tak?
http://i.imgur.com/2OLdRfH.jpg
W przypadku lewej i prawej strony kręci się on wokół własnej osi nie stawiając żadnego oporu, podpowie mi ktoś jak można dostać się do tej żarówki?
Pociagnij do siebie i wyjdzie :)
Czyli jeśli się kręci wokół to w dowolnej pozycji mogę pociągnąć aby zwolnić oprawkę z reflektora? :)
Tak
Tak, oprawka jest na wcisk. Nie jest wkręcana.
panowie, podpowiedzcie prosze jak rozwiązać sprawę skrzypienia plastiku...
chodzi dokładnie o ten srebrny plastik u podstawy dźwgni zmiany biegów
http://i.imgur.com/C1OUkSC.jpg
próbowałem go podważyć nożykiem, ale nie chcę uszkodzić ani plastiku ani jego okolic...
jak zdjąć to cholerwstwo i czym to majdnąć by skrzypienie ustało?
podczas jazdy na nierównościach potrafi dać o sobie znać i wystarczy go docisnąć i przechodzi (na chwilę)
zdjęcie poglądowe z sieci
próbowałem go podważyć nożykiem, ale nie chcę uszkodzić ani plastiku ani jego okolic...
podczas jazdy na nierównościach potrafi dać o sobie znać i wystarczy go docisnąć i przechodzi (na chwilę)
Najłatwiej zdjąć cały tunel i wypchnac kciukiem od wewnatrz jak juz ma się tunel w ręce. Kilka minut roboty wyjąć tunel, ale możliwe ze bez tego tez się da to zrobić bez uszkadzają jednak ja polecam ten sposób bo nic na pewno nie popsujesz :)
Nie trzeba demontować panelu, wystarczy podważyć od strony schowka (srebrna klapka) np. starą kartą kredytową albo czymś podobnym osłonę dźwigni zmiany biegów. Ze względu na to, że drążek jest nieosłonięty lubi gromadzić się tam brud, może wystarczy przeczyścić.
Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem.
Posiadam Civica VIII ufo, 2007 rok, 2.2 motor.
Mam problem z łuszczącym się lakierem na spojlerze(spojler i dolna szyba). Nie bardzo wiem jak zdjąć ten spojler wraz z szybą z klapy. Chciałbym to sobie polakierować, ale nie chcę czegoś urwać.
Tutaj na forum znalazłem instrukcje serwisowe do mojego Civika, pobrałem, wypaliłem alcoholem jak obrazy i nie mogę ich otworzyć. Wyskakuje jakiś błąd i przekierowuje na internet explorer. Może ktoś już miał podobny problem.
Pozdrawiam :)
[...]
Tutaj na forum znalazłem instrukcje serwisowe do mojego Civika, pobrałem, wypaliłem alcoholem jak obrazy i nie mogę ich otworzyć. Wyskakuje jakiś błąd i przekierowuje na internet explorer. Może ktoś już miał podobny problem.
Pozdrawiam :)
Serwisówka + IE - jedyna słuszna drogia partii (czytaj w czym innym nie działa)
Przy czym pod W7,W8, W10 pod IE bedzie pluła błedami które należy ignorować luz "poprawić serwisówkę" - szukaj na stronie użytkownika TRAFO.
palecbeckham
24-08-15, 11:50
Najbardziej skrzypi jak nagrzeje się kabina. Ja 2 razy w tygodniu pryskam zwykłym spray do czyszczenia kokpitu. To miejsce i całą deskę. Pomaga, ale tylko na około tydzień.
Znów powrócę z pytaniem na temat bezpieczników w lusterkach... to muszą być konkretnie XF030? Bo nie udało mi się ich nigdzie znaleźć, i kupiłem o zbliżonych parametrach bezpieczniki na 60V 0.3A (http://ovh.nowyelektronik.pl/product.php?id_product=18090) które wizualnie odpowiadają tym XF030 (delikatnie inne zgięcia nóżek). Coś faktycznie może się zepsuć jeśli zamontuję je, zamiast tych XF030?
Dzięki @szczepar. Mam windows 7. Trochę to potrwa zanim odnajdę się na forum :)
W jaki sposób go zdemontować lub dostać się bez demontażu do złączki 5-stykowej tegoż czujnika. Albo czy ktoś wie pod jakim hasłem znajdę to w instrukcji serwisowej bo przejrzałem chyba całość i nic.
A czemu chcesz go demontować?
Żeby zdemontowac tą osłonke wystarczy za nią złapać i poruszać na boki z jednoczesnym pociagnięciem do dołu
Witam
Wziąłem się w swoim sedanie za konserwację. Jak wyczytałem bolączką jest wlew baku. Zdemontowałem ten plastik wkoło wlewu trochę go niszcząc. Jak go wyszukać na allegro ewentualnie poratuje ktoś jakimś numerem serwisowym.
Jest jakiś sposób montażu tak aby nie dokonać kolejnych uszkodzeń?
Ja dziś zrobiłem tak jak Koledzy pisali. Zająłem plastikowa osłonę przy lusterku i zakleilem czarną folia czujnik i...... DZIAŁA. Super dzięki. A jak się pytałem w ASO to powiedzieli ze się nie da :)
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Chce ja zdemontować żeby sprawdzić czy w owej właśnie złączce 5 stykowej, mi się coś nie poluzowało, czy też nie wymaga wymiany, jako że daje mi ciągle błąd dotyczący właśnie czujnika automatycznych świateł/deszczu. Już raz próbowałem ją szarpać w dół, aczkolwiek dałem jej spokój po pewnym czasie żeby czasem tego nie rozwalić bądź szyby;p Spróbuję dzisiaj w takim razie ponownie, może pójdzie.
Witam, mam pytanko co do filtrów, chodzi mi o filtr powietrza silnika, nie mam tego takiego prostokątnego tylko mam taki okrągły, czy ten okrągły też się wymienia czy jest on na stałe i tylko czyści się go sprężonym powietrzem?
Witam, mam pytanko co do filtrów, chodzi mi o filtr powietrza silnika, nie mam tego takiego prostokątnego tylko mam taki okrągły, czy ten okrągły też się wymienia czy jest on na stałe i tylko czyści się go sprężonym powietrzem?
W sensie filtr stożkowy ? Jeśli masz stożkowy to trzeba go nasaczac specjalnym płynem co roku :)
Jeżeli jest to filtr stożkowy to czyści się go tylko wtedy kiedy jest on zabrudzony. Trudno jest tutaj określić liczbę przejechanych km czy czas użytkowania. Filtry powietrza K&N, jak podaje producent należy czyścić co 50 000 mil. Trzeba po prostu co jakiś czas sprawdzić jego stan i jeżeli jest brudny to go wyczyścić. Czyszczenie wykonujemy stosując środek czyszczący, który zaleca firma i olej do filtrów powietrza (lub zgodny z tym środek czyszczący i olej do filtrów powietrza). Procedura czyszczenia jest tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=jPb4XpiKIk4.
Zgadza się, stożkowy;p czyli czeka mnie czyszczenie. Dzięki;)
Witam
Wziąłem się w swoim sedanie za konserwację. Jak wyczytałem bolączką jest wlew baku. Zdemontowałem ten plastik wkoło wlewu trochę go niszcząc. Jak go wyszukać na allegro ewentualnie poratuje ktoś jakimś numerem serwisowym.
Jest jakiś sposób montażu tak aby nie dokonać kolejnych uszkodzeń?
Podejrzewam,że zacząłeś demontaż z okolicy samego wlewu paliwa,natomiast ,żeby zdemontować go bez uszkodzeń i w sumie łatwiej, to najlepiej jest zdjąć koło i wtedy masz dostęp do chyba 2-3 zamocowań(nie pamiętam dokładnie) i po odkręceniu tych śrub cały lejek plastikowy, samego wlewu paliwa ,wyciągasz jakby od strony nadkola
Podejrzewam,że zacząłeś demontaż z okolicy samego wlewu paliwa,natomiast ,żeby zdemontować go bez uszkodzeń i w sumie łatwiej, to najlepiej jest zdjąć koło i wtedy masz dostęp do chyba 2-3 zamocowań(nie pamiętam dokładnie) i po odkręceniu tych śrub cały lejek plastikowy, samego wlewu paliwa ,wyciągasz jakby od strony nadkola
Chodzi o element od strony klapki czy wewnątrz od nadkola?
Chodzi o element od strony klapki czy wewnątrz od nadkola?
jak chcemy zdemontować cały wlew paliwa do np:naprawy korozji,to bez odkręceniu kilku śrub ,które są w nadkolu ,nie ma możliwości,bez zniszczenia plastików,zrobić tego inaczej
zdemontować owszem,na siłe,ale zamontowanie z powrotem jest nie możliwe
Witam jestem od 2 dni posiadaczem hondy civic VIII w bogatej wersji 2006rok, mam kilka pytań co do auta, mianowicie
1. Bluetooth - jak sprawdzić czy go posiadam, navi mam po francusku i się w tym nie odnajduje
2. Rec - ?
3. skrzypiace plastiki ? są dziwne odgłosy - co z tym zrobić
4. Czy we Wrocławiu ktoś ma jakiś namiar na osobę która zajmuję się navi - chodzi o jakieś spolszczenie, wgranie świeżych map.
Dziękuje za pomoc.
Czy w 1000zł zmieszczę się w zakupie jakiegoś dobrego interfejsu do hondy Civic VIII gen. Mam diesla. Żeby podejrzeć parametry, skasować błędy itd.
Czy w 1000zł zmieszczę się w zakupie jakiegoś dobrego interfejsu do hondy Civic VIII gen. Mam diesla. Żeby podejrzeć parametry, skasować błędy itd.
Zmieścisz się w 20 Ojro z przesyłką gratis i czasem około 30 dni ;).
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?219732-Interfejs-lub-komputer-diagnostyczny-czytanie-kasowanie-b%B3%EAd%F3w-itp/page8
Kupiłem od tego samego sprzedawcy co kolega dublo2 już 2 kable
Chinskiego HDS-a - działa :)
Chinskiego OPEL COM-a - działa :)
I tym samym trzeba podziękować dublo2 za znalezienie całkiem porządnego chińczyka :)
Zmieścisz się w 20 Ojro z przesyłką gratis i czasem około 30 dni ;).
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?219732-Interfejs-lub-komputer-diagnostyczny-czytanie-kasowanie-b%B3%EAd%F3w-itp/page8
Kupiłem od tego samego sprzedawcy co kolega dublo2 już 2 kable
Chinskiego HDS-a - działa :)
Chinskiego OPEL COM-a - działa :)
I tym samym trzeba podziękować dublo2 za znalezienie całkiem porządnego chińczyka :)
Ciekaw jestem na ile jest to ten sam chinczyk, ktory kosztuje 20$ w Chinach ;) bo nawet fotka jest ta sama, chociaz przy obecnym kursie USD vs EUR roznica w cenie wychodzi znikoma
I tym samym trzeba podziękować dublo2 za znalezienie całkiem porządnego chińczyka
Ciesze się, że udało Ci się wszystko ogarnąć i kabelek Ci działa :D Akurat wczoraj sobie po raz kolejny podpiąłem kompa żeby profilaktycznie sprawdzić czy wszystko jest ok, i po skanowaniu wszystkich kompów pojawił się napis: NO DTC :D Powiem szczerze, że kabelek jak i sam HDS działa super ;)
http://www.civinfo.com/forum/how/124513-how-installing-bonnet-struts.html
Znalazłem manual jak montować, jak wygląda i działa. Mocowania są całkiem proste - wręcz prymitywne. Chyba się skuszę na taki zakup :)
jak chcemy zdemontować cały wlew paliwa do np:naprawy korozji,to bez odkręceniu kilku śrub ,które są w nadkolu ,nie ma możliwości,bez zniszczenia plastików,zrobić tego inaczej
zdemontować owszem,na siłe,ale zamontowanie z powrotem jest nie możliwe
Chodzi o plastik ( z "przelewem" ) z gumą w środku, ten co widać po otwarciu klapki. Na siłe zdjęty niestety i chyba nowy poszukam.
A jak zdejmę osłonę nad kołem to sam wlew przeszkadzać nie będzie, aby go zamontować? Wlew jest bardzo blisko blachy.
Ktos ma wiedze jak parowac tel z navi przez bluetooth zeby dzialaly klawisze w kierownicy??
Co do tego kabelka za 20 ojro to fajnie, ale czy ja nie mogę kupić tego w PL też w takiej wersji?
nie wiem czy jest bardziej odpowiednie miejsce w którym mógłbym zadać pytanie odnośnie civica, więc jest opcja kupienia civica z 2008r z silnikiem 2.2d a wyciętym dpf, czyli chyba tym filtrem cząstek stałych, niby zrobione przez jakąś firmę, co ma w tym temacie pojęcie, ale ja się Was chciałem zapytać, czy po tej operacji, coś się będzie działo z samochodem, silnikiem czy kompem? czy to nie będzie miało wpływu na poruszanie się samochodem?
nie wiem czy jest bardziej odpowiednie miejsce w którym mógłbym zadać pytanie odnośnie civica, więc jest opcja kupienia civica z 2008r z silnikiem 2.2d a wyciętym dpf, czyli chyba tym filtrem cząstek stałych, niby zrobione przez jakąś firmę, co ma w tym temacie pojęcie, ale ja się Was chciałem zapytać, czy po tej operacji, coś się będzie działo z samochodem, silnikiem czy kompem? czy to nie będzie miało wpływu na poruszanie się samochodem?
Jak nie ma problemu teraz to znaczy ze ktoś już to ogarnął i powinno wszystko działać jak należy, chyba że masz niepokojące objawy?
Tutaj na allegro jest hds http://allegro.pl/kabel-hds-usb-do-diagnostyki-aut-marki-honda-i5574599318.html
Czym ten się różni od tego z UK z wysyłką za 20 ojro ?
Tutaj na allegro jest hds http://allegro.pl/kabel-hds-usb-do-diagnostyki-aut-marki-honda-i5574599318.html
Czym ten się różni od tego z UK z wysyłką za 20 ojro ?
Niczym, poza tym ze w cenie jest 160 zł marży ☺
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka