Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie, szybka odpowiedź vol.2
Powtarzam pytanie orientuje się ktoś co może być nie tak otóż coś mi stuka z lewej strony tylko nie umie sprecyzować tego czy z przodu czy z tyłu ale gdy jadę wolniej stuka wolniej lecz gdy przyśpieszam stukanie też macie może pomysły co to może być bo naprawdę doprowadza mnie to do kur.....
nawet z radiem włączonym na ok. 11-12 słychać te stuki.
Druga sprawa na autostradzie powyżej setki słyszę że coś tak dziwnie szumi z prawego przedniego koła.
Pozdrawiam
jedz do stacji kontroli tam gdzie przeglady podbijaja powiedz ze na sprawdzenie zawieszenia bo cos sie tlucze , wezma na szarpaki i ci powiedza co i jak 30zl pewnie wezma...
Cześć
Planuję zakupić Civica VIII Type S. Jak przeglądam oferty zauważyłem, że niektóre modele mają przedni grill standardowy (przezroczysty plastik), inne mają siatkę, coś jak w Type R. W Type S jaki jest przedni grill? Jest możliwość wymiany grilla w ASO Hondy tego przezroczystego na taki jak w Type R, jeżeli w wersji Type S jest rzeczywiście plastik przezroczysty?
Pozdrawiam
Cześć
Planuję zakupić Civica VIII Type S. Jak przeglądam oferty zauważyłem, że niektóre modele mają przedni grill standardowy (przezroczysty plastik), inne mają siatkę, coś jak w Type R. W Type S jaki jest przedni grill? Jest możliwość wymiany grilla w ASO Hondy tego przezroczystego na taki jak w Type R, jeżeli w wersji Type S jest rzeczywiście plastik przezroczysty?
Pozdrawiam
Takie są dostępne grille: http://www.coxmotorparts.co.uk/honda-civic-types-types-accessories-c-830_833.html
mareckiabc
10-07-14, 22:53
Też mam u siebie ten przejściowy szklany z okienkami 2009. Na jaki wymienić?
Też mam u siebie ten przejściowy szklany z okienkami 2009. Na jaki wymienić?
a po co chcesz wymieniać? zepsuty?
Własnie ile kosztuje w Polsce grill od type S ? U mnie w UK jest taki http://www.coxmotorparts.co.uk/genuine-honda-civic-front-sports-grille-manual-p-547.html?zenid=554cc8a0edb44120f48e054908d0f7f9 Trochę ponad 430zł .... Nie wiem jak ten chrom będzie wyglądał do koloru cosmic grey ?
Własnie ile kosztuje w Polsce grill od type S ? U mnie w UK jest taki http://www.coxmotorparts.co.uk/genuine-honda-civic-front-sports-grille-manual-p-547.html?zenid=554cc8a0edb44120f48e054908d0f7f9 Trochę ponad 430zł .... Nie wiem jak ten chrom będzie wyglądał do koloru cosmic grey ?
Mniej wiecej tak :)
http://images47.fotosik.pl/100/70d3f6d2c8f29e73med.jpg
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?42872-N22A2-cosmic-grey-pearl
po malych zniżkach w ASO zaplacilem 550 zl.Wymieniałem swoje akwarium na w/w.U handlarzy uzywany kosztuje 500...(powliło ich)dodam ,ze firma podana na forum.
pzdr
Dostępne są listwy na tył zmieniające ten plastik między światłami, coś podobnego jak jest w Type R lub w kolorze nadwozia?
Takie coś jest
http://i.ebayimg.com/00/s/NzY4WDY2NQ==/z/VxIAAOxyF0pThJn4/$_3.JPG
http://m.ebay.com/itm?itemId=301233137660
barteksquall
12-07-14, 20:01
Kiedyś już zadawałem tutaj to pytanie, ale nie otrzymałem konkretnej odpowiedzi. Czy ktoś wie jak zmienić format godziny z 12h na 24h? W instrukcji niestety niczego nie znalazłem na ten temat. Klikając sobie radyjkiem, też nie udało mi się niczego zmienić. Mój Civic był produkowany w Anglii, ale nie chce mi się wierzyć, żeby w związku z tym był dostępny tylko 12h typ godziny. Z góry dziękuję za pomoc :)
Kiedyś już zadawałem tutaj to pytanie, ale nie otrzymałem konkretnej odpowiedzi. Czy ktoś wie jak zmienić format godziny z 12h na 24h? W instrukcji niestety niczego nie znalazłem na ten temat. Klikając sobie radyjkiem, też nie udało mi się niczego zmienić. Mój Civic był produkowany w Anglii, ale nie chce mi się wierzyć, żeby w związku z tym był dostępny tylko 12h typ godziny. Z góry dziękuję za pomoc
jak masz navi to w opcjach jest a jak niemasz navi to pewnie tu gdzies bedzie
zapłon w pozycji II , ręczny zaciągnięty, naciśnij i przytrzymaj przycisk INFO na kierownicy przez ok 3 sek i jestes w menu i tam szukaj czy jest godzina
Witam mam dziwny osad na szybie u góry tam gdzie wycieraczki nie docierają i na początku dachu , może to wina płynu do spryskiwaczy ? Miał ktoś coś takiego i wie jak to doczyścić bo zwykłym myciem to nie schodzi.
Może jakiś nitro albo benzya ekstrakcyjna na szybę , ale na dach to nie wiem boję się że coś z lakierem się porobi.
mareckiabc
14-07-14, 22:21
a po co chcesz wymieniać? zepsuty?
Bo siatka o wiele ładniejsza.
Bo siatka o wiele ładniejsza.
siatka bardziej pospolita imho, też kiedyś chciałem zmieniać na siatex ale jednak grill szklany wymiata:)
Jak dla mnie to też szkło, "akwarium" jest najładniejsze ze wszystkich grilli w UFO, najmniej mi się podoba grill fabryczny w polifcie - szklany z dziurami, wtedy już bym wolał siatkę :D
butler.gdansk
15-07-14, 07:39
Dla mnie akwarium jest najbrzydsze.
Dla mnie akwarium jest najbrzydsze.
+1 jak tylko kupilem to zmienilem to, bo uwazam ze wyglada jak kapliczka na logo ;)
Witam, szybkie pytanie odnośnie kosmetykij. Chciałbym bez maszyny polerskiej odnowić lakier. Czy użycie glinki, następnie sonax autopolitury, na koniec woskowanie koloryzacyjne pomoże ? Można używać auto politury ręcznie?
siatka bardziej pospolita imho, też kiedyś chciałem zmieniać na siatex ale jednak grill szklany wymiata:)
O to chodzi, oryginał ma swój charakter, siaty to już równanie do średniej krajowej. Wyglądają ok, ale to nie to ;)
mareckiabc
15-07-14, 15:19
Na allegro siatki w cenie ok 500 zł a orientuje się ktoś ile w aso?
Oraz drugie pytanie czy znajdę gdzieś instrukcję wymiany piór/gum wycieraczek? Samych gumek.
W Krakowie w salonie Arher siatka kosztuje 620 zł.
realizacja w ciagu 5 dni roboczych.
Na allegro siatki w cenie ok 500 zł a orientuje się ktoś ile w aso?
Oraz drugie pytanie czy znajdę gdzieś instrukcję wymiany piór/gum wycieraczek? Samych gumek.
polecam instrukcję obsługi samochodu
mareckiabc
15-07-14, 21:34
Podjechałem do aso i tak jak agrttc podaje cena siatki 620 a na pytanie o rabat pan dodał że 550 zł. Więc niedługo zamówię.
Czy demontował ktoś konsolę centralną wraz z szybką prędkościomierza? Chodzi mi o ten plastik, w którym osadzona jest regulacja nawiewów, przyciski VSA, ogrzewania szyby tylnej i lusterek itd. Jakiś opis ze zdjęciami lub schemat bym zobaczył, żeby wiedzieć jak się do tego zabrać, a nie mogę znaleźć... Będę wdzięczny za wskazówkę.
marcin001984
15-07-14, 22:46
Ja demontowałem. Jak chcesz to Trafo założył stronkę o ufoku i jest tam opisane wiele interesujących rzeczy. Wejdź w rubrykę krok po kroku;
http://www.trafo.za.pl/honda/
Witam Panowie potrzebuje coś takiego "kokpit inaczej nazywając konsolę, kokpit" do ufo 1,8 http://allegro.pl/honda-civic-viii-ufo-06-11-deska-konsola-kokpit-i4426022526.html tylko bez wystrzelonego materiału? przeglądałem większość aukcji i niestety "TE W DOBREJ CENIE DO 500zł mają dziurę od strony pasażera" może macie jakieś zaufane adresy (handlarzy) odnośnie używanych części, będę bardzo wdzięczny !
Witam, mam taki problem, zapala mi się kontrolka od oleju, sprawdzam olej i okazuje się, że jest w normie, sprawdzałem na zimnym i ciepłym silniku i zawsze taki sam poziom. Kontrolka zapala się co jakiś czas po czym gaśnie. Ktoś się orientuje o co może chodzić ?
butler.gdansk
16-07-14, 16:23
Napisz coś więcej... Jaki silnik chociaż.
Witam Panowie potrzebuje coś takiego "kokpit inaczej nazywając konsolę, kokpit" do ufo 1,8 http://allegro.pl/honda-civic-viii-ufo-06-11-deska-konsola-kokpit-i4426022526.html tylko bez wystrzelonego materiału? przeglądałem większość aukcji i niestety "TE W DOBREJ CENIE DO 500zł mają dziurę od strony pasażera" może macie jakieś zaufane adresy (handlarzy) odnośnie używanych części, będę bardzo wdzięczny !
Bo to normalna cena na sprawny element, nikt za darmo nie oddaje...
Czy w waszych civicach kierownica pracuje płynnie bez żadnych oporów ? U mnie przy kręceniu maks w lewo potem maks w prawo przy manewrowaniu na parkingu jest objaw lekko, ciężko , lekko , ciężko . Przejechałem się ufem znajomego i też mega płynnie i lekko nie jest ale jednak lepiej niż u mnie . A może ktoś już to przerabiał i wie w czym tkwi problem ?
Witam. Mam pytanie czy to normalne że w ufo w czasie jazdy co jakiś czas lubi coś piszczeć? Nie wiem skąd, ale wydaje mi się że jak naciskam pedał gazu to się wtedy nasila. W warsztacie powiedzieli mi że "hondy tak mają". Nie wiem, czym to jest spowodowane. Pojawia się przeważnie po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów. Byłem na przeglądzie miesiąc temu, to niby wszystko super ale piski skądś się jednak biorą.
Czy w waszych civicach kierownica pracuje płynnie bez żadnych oporów ? U mnie przy kręceniu maks w lewo potem maks w prawo przy manewrowaniu na parkingu jest objaw lekko, ciężko , lekko , ciężko . Przejechałem się ufem znajomego i też mega płynnie i lekko nie jest ale jednak lepiej niż u mnie . A może ktoś już to przerabiał i wie w czym tkwi problem ?
Jeśli to nie taki "mechaniczny" opór, to zacznij od wymiany płynu w układzie wspomagania.
Opór jest jakbym miał kapcia w kole .. Tzn podobnie może nie aż tak bardzo , ale jednak jest to bardzo wyczuwalne.
marcin001984
16-07-14, 21:04
Ja miałem uszkodzoną dechę ale nie od wystrzału poduszki tylko była zniszczona, pęknięta z prawej strony i w zeszłym roku kupiłem na giełdzie w Poznaniu używaną dechę za 2500zł. To i tak była okazja, bo na allegro ceny zaczynały się od 3000zł za niewystrzeloną. Nie wiem jak teraz bo się tym nie interesuję. Jak wtedy dzwoniłem do ASO to jakieś 5500zł za nową
Jeśli to nie taki "mechaniczny" opór, to zacznij od wymiany płynu w układzie wspomagania.
Przeciez wspomaganie jest tylko i wylacznie elektryczne, nie ma płynu.
marcin001984
16-07-14, 21:52
Czy ktoś się może orientuje czy maglownica/przekładnia kierownicza jest taka sama we wszystkich wersjach silnikowych? Potrzebuję kupić używkę w dobrym stanie do 1.8 i wolę mieć pewność.
Przeciez wspomaganie jest tylko i wylacznie elektryczne, nie ma płynu.
No tak, fakt! To nie Ej9 :p
Panowie oglądałem dziś kolejne Ufo w celu kupna i już w drugim egzemplarzu wystąpił problem z wyświetlaczem (tym co wyświetla temp. i informacje związane z radiem). Spotkaliście się już z czymś takim? W tym egzemplarzu po przejechaniu ~1km wyświetlacz działał już normalnie, w poprzednim zakłócenia/powrót do normalności następował po wjechaniu w dziurę.
Chodzi o ten wyświetlacz:
http://front-code.pl/sc/93/rsr1yq3k004ss.png
Zastanawia mnie też grubość lakieru w Ufo. Pytałem tu już jaka powinna być grubość oryginalnego lakieru w Civicu. Otrzymałem odpowiedź, że od 90 do 140. W egzemplarzu jaki dziś oglądałem czujnik najwięcej pokazał 90. Aż zastanawiałem się czy mój czujnik działa dobrze, jednak czujnik sprzedawcy pokazywał to samo. W progach i "w drzwiach" czujnik pokazał nawet 30. Czy to możliwe, żeby lakier był aż tak cienki?
powłoka lakiernicza w ufo to GÓWNO
to jest odpowiedź na Twoje pytanie o lakier :)
mareckiabc
17-07-14, 20:14
Czy kolor listwy u dołu w grillu siatkowym występuje tylko w chromie czy są też inne kolory? Pytam bo będę niedługo kupował i chce kupić dobry.
Czy tylne lampy (kierunkowskazy) polifftingowe pasują do przed lifftingowego?
Dzięki bardzo :) Na 100%? Chce właśnie założyć sobie lampy z polifftingowego UFO :) Wydają się być ładniejsze
Czy kolor listwy u dołu w grillu siatkowym występuje tylko w chromie czy są też inne kolory? Pytam bo będę niedługo kupował i chce kupić dobry.
Do wyboru jest replika Type-R i ma listwe w kolorze Magnum Grey Pearl
http://www.coxmotorparts.co.uk/images/large/typergrille1_LRG.jpg
i cały plastikowy w kolorze Night Hawk Black (taki mam)
http://www.coxmotorparts.co.uk/images/large/nhbtgrillblackbadge_LRG.jpg
http://oi39.tinypic.com/jjpxlk.jpg
Na 100%?
Obcinasz tylko po dwa mniejsze zaczepy w gniazdach żarówek kierunkowskazów i wszystko wchodzi jak ulał. Mi założenie zajęło 5 min. Większość czasu to odkręcanie i przykręcanie śrubek
mareckiabc
17-07-14, 23:10
Jaki polecacie, jaki najlepiej się prezentuje?
Jak nie masz CTR to bierzesz ten NHB żeby nie robić z siebie "buraka" na drodze szpanując czerwonym znaczkiem
powłoka lakiernicza w ufo to GÓWNO
to jest odpowiedź na Twoje pytanie o lakier :)
Przyznam, że odpowiedź mało zadowalająca ;-)
A co z wyświetlaczem? Powszechny problem? Wystarczy wymienić wyświetlacz/złącza?
Panowie oglądałem dziś kolejne Ufo w celu kupna i już w drugim egzemplarzu wystąpił problem z wyświetlaczem (tym co wyświetla temp. i informacje związane z radiem). Spotkaliście się już z czymś takim? W tym egzemplarzu po przejechaniu ~1km wyświetlacz działał już normalnie, w poprzednim zakłócenia/powrót do normalności następował po wjechaniu w dziurę.
Chodzi o ten wyświetlacz:
Jakie paliwko lejecie do swoich Hond? 95 oktanowe czy 98?
marcin001984
18-07-14, 00:10
95 się leje do 1.8, ale są i tacy co mają swoje teorie i leją 98 - bez sensu
Czy w skrzyni biegów w Civicu 1.8 140KM 2006r wymienia się olej przekładniowy?
oczywiscie ze sie wymienia - w ksiazce masz napisane co ile. w dieslu pierwsza wymiana byla zalecana po 120kkm, w benzynie pewnie podobnie.
A ile wchodzi tam litrów oleju?
A ile wchodzi tam litrów oleju?
Kupujesz 2 Litry i starczy. :)
Mam następujące pytania:
1. Ile wchodzi do Hondy Civic UFO 2006r 1.8 140KM płynu chłodniczego, przekładniowego i hamulcowego.
chy ma ktos z was numer części zestawu naprawczego amortyzatora przedniego?
kiedyś można było zamówić oddzielnie mocowanie górne, łożysko sprężyny itp a teraz wytstępuje to jako zestaw razem z osłonami i odbojem i właśnie numer tego potrzebuję.
niestety na japancars.ru podpięte jest stare epc...
mareckiabc
18-07-14, 11:26
Jak nie masz CTR to bierzesz ten NHB żeby nie robić z siebie "buraka" na drodze szpanując czerwonym znaczkiem
Ten NHB ma czarną listwe tak? Bo są jeszcze w kolorze chromu?
Tak cały jest w czerni NHB, nawet znak H, bez żadnych chromów, na zdjęciach widać
mareckiabc
18-07-14, 12:29
Myślę który wybrać. Z listwą chromowana czy NHB? Auto mam srebrne.
chy ma ktos z was numer części zestawu naprawczego amortyzatora przedniego?
kiedyś można było zamówić oddzielnie mocowanie górne, łożysko sprężyny itp a teraz wytstępuje to jako zestaw razem z osłonami i odbojem i właśnie numer tego potrzebuję.
niestety na japancars.ru podpięte jest stare epc...
nr katalogowy:51610-SMG-305
cena katalogowa:195 netto
Dziekuje Ci dobry czlowieku!:D
a możesz pomóc w kwestii klocków i tarcz ATE na tył,chodzi mi o nr i zestawu naprawczego zacisku na tył
witam mam pytanie czy można wyjać plastik przesłaniający żarówkę z reflektorów przednich? Tak żeby było widać odłyśnik i czy to nie spowoduje większego rozproszenie światła?
a możesz pomóc w kwestii klocków i tarcz ate na tył,chodzi mi o nr i zestawu naprawczego zacisku na tył
01473-sv4-000 zest. Naprawczy zacisku hamulca, tyl.
W jakich wersjach wyposażenia progi, nadkola i zderzak są w kolorze nadwozia? Szukam wersji po lifcie 5D i zauważyłem modele gdzie plastiki są w kolorze nadwozia, w innych wersjach występują w kolorze szarym. Czy może one mają założony jakiś pakiet ospojlerowania? Pozdro
Wersja GT. Niektórzy chyba lakierowali w aso podczas kupna. Inni we wlasnym zakresie.
Wersja GT jest do pakiet HONDY? Nie orientuję się w tym temacie.
To była chyba jakaś wersja dodatkowa ale nie wiem czy jako dodatek np. Do wersji sport czy jako osobny pakiet. gdzieś na google jest opis tego. Poszukam i zedytuje post.
http://www.autogaleria.pl/auto_test/honda-civic-1.8-i-vtec-gt-special-edition,472.html
Jest jeszcze kilka artykułów o tej wersji.
Wersja GT to limitowana (chyba) wersja wyposażenia, miała m.in. lakierowane listwy, grill siatkowy i półskórzane fotele
Jaka jest różnica w wersji wyposażenia Sport a Executive?
Wersja GT to limitowana (chyba) wersja wyposażenia, miała m.in. lakierowane listwy, grill siatkowy i półskórzane fotele
wersja GT weszła pod koniec produkcji. sprzedawana była przez ok rok.
miała też ciemne, felgi chromowane klamki i wlew paliwa..... :)
mareckiabc
20-07-14, 23:13
Jaka jest różnica w wersji wyposażenia Sport a Executive?
Sport w stosunku do Executive nie posiada:
grzanych foteli (zależnie od kraju przeznaczenia, executive zawsze je ma)
ksenonów
szklanego dachu
dwustrefowej klimy
Navi z bluetooth była w executive jako opcja.
marcin001984
20-07-14, 23:20
ja mam Type S z Niemiec i są grzane fotele i klima dwustrefowa, ale nie mam nawigacji, szklanego dachu i ksenonów
Sport w 5d z dystrybucji polskiej ma grzane fotele.
Sport w stosunku do Executive nie posiada:
grzanych foteli (zależnie od kraju przeznaczenia, executive zawsze je ma)
ksenonów
szklanego dachu
dwustrefowej klimy
Navi z bluetooth była w executive jako opcja.
Kvas juz napisal, polski sport ma grzane fotele, niemiecki nie ma, ale miale ksenon w opcji. A co do navi to zdaje sie w nizszych wersjach tez mozna bylo opcjonalnie wziac.
. A co do navi to zdaje sie w nizszych wersjach tez mozna bylo opcjonalnie wziac.
ale nie w Polsce.
ale nie w Polsce.
Zgadza sie, u nas tylko w Execu, w Niemczech do Sporta mozna bylo wziac navi.
Witam, ktoś mi powie czy możliwe jest wlać prawie 54 litry paliwa do civica jeśli ma zbiornik 50 litrów ?
Paluch_tcw
25-07-14, 21:42
skoro wlałeś to możliwe... Pod sam korek + przestrzeń odpowietrzająca i może się zmieścić.
tak, ale chciałem wiedzieć czy ktoś miał tak samo :P pomyślałem, że może jest coś nie tak, że tyle weszło.
marcin001984
25-07-14, 22:58
jak wyjeździłem paliwo do zera wg. komputera (zasięg 0 km) to pamiętam że zalałem ok 44 litry
adam1980uk
26-07-14, 11:42
Panowie mam pytanie odnośnie koła zapasowego w roczniku 2008 a silnik 1,8,czy w Polsce były sprzedawane te modele z dojazdówkami czy tak jak mój a mieszkam w Anglii i kupiłem tutaj autko 2 tygodnie temu,jest zestaw naprawczy z kompresorem pod zapalniczkę? Nie wiem czy to jest bezpieczne w trasie,nigdy nie używałem tego a wybieram się do Polski z rodzinką za 5 dni, Dajcie jakąś opinie na temat tego zestawu naprawczego? Czekam
Paluch_tcw
26-07-14, 12:08
Zestaw naprawczy pomoże Ci jedynie przy malutkich dziurach typu gwóźdź, śrubka. Dużo civiców miało tylko zestaw naprawczy, ja również. Ale pierwsze co to kupiłem sobie dojazdówkę. Jakbyś chciał kupić to pamiętaj, że musi mieć 16 cali a nie 15.
adam1980uk
26-07-14, 17:24
mam 16" i właśnie jadę szukać,bo widziałem w książce obsługowej ze tylko małe dziurki.
Już kupiłem dziś używaną dojazdówkę od Mazdy 6,pasuje idealnie bez luzów,przymierzałem na miejscu.
Panowie,jedno pytanie odnośnie rozrządu w modelu 1,8 z rocznika 2008 jak to wygląda w paliwie?
powie mi ktos na szybko jakie zarowki do swiatel mijania ida na tyl do ufo? Te w blotnik. Zjarala mi sie i jestem w sklepie :)
butler.gdansk
26-07-14, 22:07
W21/5W
www.civicklub.pl/forum/showthread.php?104322-Kompendium
adam1980uk
27-07-14, 11:05
Witam,panowie w silniku 1,8 v-tec rok 2008 jest pasek rozrządu i co ile go wymieniać?
Niestety ,ale nie było już takiego silnika w 2008 roku,od 2006 jest silnik 1,8 I-VTEC, i ma on rozrząd napędzany łańcuchem :D
Dolewałem dziś oleju i po sprawdzeniu pokazuje jakieś poł centymetra ponad stan max zostawić czy odlać?
Panowie, byłem w ASO gdzie zrobili mi update softu z ustawieniem jałowego i większość problemów z obrotami ustała.
Drażni mnie tylko dziwny dźwięk przy delikatnym podnoszeniu obrotów przy ruszaniu. W okolicy 1000rpm słychać dźwięk i trzęsienie silnika jak wtedy gdy obroty spadały poniżej 500. Tyle tylko, że rosną normalnie i po przekroczeniu 1000rpm wszystko jest ok. Gdy mocniej wcisnę gaz to wszystko też jest normalnie, kwestia delikatnego ruszania albo ruszania pod górkę lub np. z 4 osobami w aucie. Nie jest to raczej kwestia małej ilości gazu, bo auto rusza, wydaje tylko ten chamski dźwięk...
adam1980uk
27-07-14, 15:11
Ok,dziękuję i zgadza się I-VTEC przejęzyczenie :)
Dolewałem dziś oleju i po sprawdzeniu pokazuje jakieś poł centymetra ponad stan max zostawić czy odlać?
Ja bym odessał, zmieniałem olej w swojej dwa razy i za każdym razem zalałem ok. 2mm ponad max. i odessałem żeby było 2mm poniżej max. Już taki jestem,żeby wszystko było tak,jak Soichiro Honda nakazał :D
Ma ktoś jakiegoś tutotriala do wymiany sprężyn(przód +tył)?
Dostanę gdzieś tarcze kotwiczne na tył poza ASO? W ASO są niedostępne. Mogą ale nie muszą pojawić się po 10 sierpnia (lol?).
Podzwoniłem i odpowiedź brzmi nie. Kawałek blachy dostępny tylko w Belgii. :confused:
Czy istnieje jakaś możliwość regulacji spryskiwaczy szyby przedniej?
U mnie działają one niesymetrycznie - lewy (patrząc zza kierownicy) pryska wyżej niż prawy, objawia się to tym, że po prawej stronie szyba jest mokra na całej wysokości pióra wycieraczki, a po lewej dolna część pióra maże po szybie na sucho.
Ma ktoś jakiegoś tutotriala do wymiany sprężyn(przód +tył)?
pobierz sobie serwisowke - wszystko masz tam pieknie opisane z obrazkami
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?10037-Instrukcja-serwisowa-do-Civica-8-gen-PL!!!
tyl to zadna filozofia w 5d - jak podniesiesz auto to bez problemu i wielkiej sily wyjmiesz je bez uzywania zadnych narzedzi
z przodu luzujesz kolo, podnosisz auto, zdejmujesz kolo, wypinasz z amortyzatora mocowanie czujnika abs,odkrecasz mocowanie weza plynu hamulcowego, potem odkrecasz 2 sruby zwrotnica-amortyzator, nastepnie odkrec nakretke lacznika stabilizatora przy amortyzatorze.
teraz amortyzator trzyma sie tylko na gornym mocowaniu, ktore jest na 3 sruby pod zaslepka na podszybiu. odkrecasz je i masz kolumne na wierzchu.
sciskasz sprezyne sciagaczem do sprzezyn, odkrecasz nakretke na amortyzatorze i wymieniasz sprzezyne. uwazaj przy sicskaniu sprzezyny i srube na trzpieniu amortyzatora odkrecaj dopiero kiedy bedzie luz miedzy sprezyna a jej lozyskiem, zeby ci nie strzelila w twarz bo moze sie to tragicznie skonczyc.
skladasz w odwrotnej kolejnosci
mareckiabc
01-08-14, 21:00
Pytałem w aso odnośnie grila sportowego siatkowego z czarną listwą zamiast chromowej. Pan powiedział że nie występuje, jedynie na części tj siatka, znaczek i czarna listwa w cenie za te 3 rzeczy coś ponad 1000 zł. Jakaś masakra ta cena. Jednak widuje się na ulicy civicy z czarną listwą w grilu. Czy posiada ktoś wiedze czy może jest dostępny taki gril z czarną listwą?
U mnie działają one niesymetrycznie - lewy (patrząc zza kierownicy) pryska wyżej niż prawy, objawia się to tym, że po prawej stronie szyba jest mokra na całej wysokości pióra wycieraczki, a po lewej dolna część pióra maże po szybie na sucho.
Tak, są tam możliwe dwie regulacje:
1) śrubokrętem (z małą cienką końcówką) góra dól, ale to ogólnie wiadomo,
2) po zdjęciu plastikowej osłony podszybia od wewnętrznej jej strony, regulacja lewo prawo (dwa wkręty).
Hej,
Wymieniał juz ktoś pasek alternatora?
Duzo jest pracy samemu?
Czy lepiej do mechaniora ?
Dzieki. Pozdr.
tak da się,ale bedziesz musiał zwalić podszybie niestety.
Hej,
Wymieniał juz ktoś pasek alternatora?
Duzo jest pracy samemu?
Czy lepiej do mechaniora ?
Dzieki. Pozdr.
Wymieniać nie wymieniałem, ale zdejmowałem i zakladałem przy wymianie koła pasowego od klimy.
Mając kanał robota na 30-40 minut (nie licząc na zdjęcie osłony pod silnikiem).
Najpierw zapoznać się z serwisówką, znaleść odpowiedni klucz do napinacza i kawałek rurki do niej , aby powoli napinacz zluzować.
Znaleść w serwisówce jak na którym kole ma być założony pasek - bo inaczej zakłada się nie tak jak powinno być :)
Czy mógłby ktoś potwierdzić, że zaślepka na tej aukcji będzie pasować do fk2 http://allegro.pl/civic-ufo-tapicerka-zaslepka-boczka-bagaznika-i4421597982.html#tabsAnchor ? Na aukcji jest z type-s ja mam 5d. Mam złamane zaczepy w swojej i mi ciągle wypada.
Dodatkowo gdzieś kiedyś czytałem na tym forum o dywanikach gumowych dobrych, kojarzy ktoś? Chyba że jakieś welurowe polecacie co i na zimę się nadadzą bo póki co brak funduszy na 2 pary ;)
tak da się,ale bedziesz musiał zwalić podszybie niestety.
nie trzeba nic zwalać. w każdym ze spryskiwaczy jest taka szczelinka, w którą wkłada się płaski wkrętak i reguluje wysokość spryskiwania.
To jeszcze jedno pytanko. Ma ktoś dobry sposób na ściągnięcie nalepki kontrolnej z przedniej szyby tak aby można ja było ponownie nakleić? Wstyd się przyznać, ale wczoraj nakleiłem automatycznie nalepkę po lewej stronie zamiast po prawej :p Zacząłem zmywać klej po starej niemieckiej naklejce która była z lewej strony i jakoś tak od razu tam nakleiłem... wtopa na całego :)
jest kilka opcji:
-zabawa żyletką lub nożykiem do tapet
-podjechać do serwisu szyb - mi za 10 zł zdejmowali
przy obu metodach zaniewidzieć była odklejana
-wycieczka o wydziału komunikacji: zakup nowej za 20 zł i masz z głowy :)
Umówiłem się w serwisie szyb (Szybex na ul. postępu) na przeniesienie. Powiedzieli że gratisowo to zrobią bo to chwila i zrobione.
Ostatnio wymieniałem olej w swojej hondzie ufo 1.4. Wlałem 3 litry a po przejechaniu 500 km zostało mi tylko około litra oleju. Bardzo dużo mi zjadło a dodam ze nic nie przecieka. Myślicie ze to cos poważnego? Jutro trafia do warsztatu ale boje się ze czeka mnie grubszy wydatek.
tez mam 1.4 i mi weszlo oleju prawie 4l wiec niewiem czemu wlales u siebie tak malo,pytanie czy ole wogole byl na miarce bagnetu. Taki ubytek nie jest normalny i mysle ze cos zle wyliczyles albo nie dokreciles dobrze korka spustowego czy filtra,no ale mowisz ze wycieku nie widac. Opisz dokladniej jak to zrobiles
Ja kiedyś w swojej mazdzie miałem taką sytuację, ze silnik żarł olej. Po wymienia oleju i filtra (tylko nie zapisałem na jaki) przestało ubywać i bez praktycznie żadnej dolewki dojechałem spokojnie do następnej wymiany. A po tej wymianie (inny filtr niż poprzednio) znowu mi zaczęło ubywać choć też nic nie wycieka. Może kiepski filtr zabrudzony i używany Ci zamontowali?
Istnieje zestaw naprawczy dla zacisku z tyłu? Chodzi mi o tłoczek, uszczelki itd. Cały zacisk sporo kosztuje.
tez mam 1.4 i mi weszlo oleju prawie 4l wiec niewiem czemu wlales u siebie tak malo,pytanie czy ole wogole byl na miarce bagnetu. Taki ubytek nie jest normalny i mysle ze cos zle wyliczyles albo nie dokreciles dobrze korka spustowego czy filtra,no ale mowisz ze wycieku nie widac. Opisz dokladniej jak to zrobiles
Kupiłem samochód kilka miesiecy temu i poprzedni wlasciciel tyle co wymienil olej. Przejechalem na tym od niego 5 tys km po czym niespodziewanie się skończył, co mnie zaniepokoiło bo to nienormalne po tylu km. Znajomy mechanik zamówil taki sam olej i wlal go ze 3 litry dosłownie tydzien temu. Mówił że z filtrami wszystko ok. Troche tez zaczal mi szalec komputer (ale nie wiem czy to z tym zwiazane) bo pokazuje mi bardzo mało spalania (5.4) i spada systematycznie tak co kilkanascie km o jedną dziesiątą (przez ostatnie pol roku mialem niezmienne spalanie na poziomie 6.0). Żadnych wycieków nie zauważyłem ani też żeby przedostawał się do innych płynów. Zaraz po wlaniu oleju na bagnecie bylo wszystko w normie.
jak to olej sie skonczyl? Zapalila sie kontrolka ze smarowniczka mowiaca ze stan oleju spadl na minimum? Czy wyciagnales bagnet i byl suchy? Mechanik wymienil ci ten olej czy dolal takiego samego i to 3litry??? Co to znaczy z filtrami wszystko ok? Jesli wymienil olej powinien wymienic i i filtr. Jaki przebieg ma auto?
jak to olej sie skonczyl? Zapalila sie kontrolka ze smarowniczka mowiaca ze stan oleju spadl na minimum? Czy wyciagnales bagnet i byl suchy? Mechanik wymienil ci ten olej czy dolal takiego samego i to 3litry??? Co to znaczy z filtrami wszystko ok? Jesli wymienil olej powinien wymienic i i filtr. Jaki przebieg ma auto?
Zapaliła się kontrolka o niskim ciśnieniu oleju po czym po przejechaniu kilkunastu km podjechalem do mechanika i się okazalo ze oleju nie ma wogóle (bagnet był suchy). Mechanik zamówil taki sam olej i wlał go 3 litry (litr zostawil w razie gdyby nagle się skonczył). filtru nie wymienił bo powiedział ze sa w dobrym stanie. Przebieg 92 000 km.
no stary,niewiem co ci powiedziec,nie powinienes dopuscic do jazdy bez oleju,a juz jak zapalila sie kontrolka cisnienia oleju powinienes zgasic silnik. Wedlug mnie musisz przygotowac sie na najgorsze czyli smierc silnika. Teraz po za tym ze wariuje spalanie to silnik pracuje normalnie? Jesli tak to chyba pozostaje ci jezdzic do konca na nim i pilnowac tego oleju... Niewiem moze ktos madrzejszy jeszcze cos doradzi,ale wedlug mnie to juz daleko sie nie wypuszczaj. Chyba Kupiles auto z zarznietym silnikiem. Honda ma jeszcze taki fajny bajer ze sygnalizuje zbyt maly poziom oleju,nawet jak ktos nie kontroluje stanu to kontrolka przypomina by oleju dolac,jesli u ciebie tej informacji nie bylo to byc moze ktos specjalnie wyjal zarowke z kontrolki zebys za szybko nie zauwazyl jak ubywa oleju ale nie chce snuc teori spiskowych. Pytanie na ile zniszczyl sie silnik jezdzac bez oleju
no stary,niewiem co ci powiedziec,nie powinienes dopuscic do jazdy bez oleju,a juz jak zapalila sie kontrolka cisnienia oleju powinienes zgasic silnik. Wedlug mnie musisz przygotowac sie na najgorsze czyli smierc silnika. Teraz po za tym ze wariuje spalanie to silnik pracuje normalnie? Jesli tak to chyba pozostaje ci jezdzic do konca na nim i pilnowac tego oleju... Niewiem moze ktos madrzejszy jeszcze cos doradzi,ale wedlug mnie to juz daleko sie nie wypuszczaj. Chyba Kupiles auto z zarznietym silnikiem. Honda ma jeszcze taki fajny bajer ze sygnalizuje zbyt maly poziom oleju,nawet jak ktos nie kontroluje stanu to kontrolka przypomina by oleju dolac,jesli u ciebie tej informacji nie bylo to byc moze ktos specjalnie wyjal zarowke z kontrolki zebys za szybko nie zauwazyl jak ubywa oleju ale nie chce snuc teori spiskowych. Pytanie na ile zniszczyl sie silnik jezdzac bez oleju
Pracuje normalnie. To spalanie zaczęło wariować dopiero ostatnio ( po przejechaniu kilkuset km na nowym oleju). Nie pojawila sie mi zadna informacja o niskim poziomie oleju dopiero zaswiecila ta kontrolak o cisnieniu. Obyś sie kolego mylil z tym silnikiem..
trzeba byc dobrej mysli,honda robi bardzo dobre silniki wiec moze jak dlugo nie jezdziles bez tego oleju to jakos to bedzie,skoro mechanik dolal 3l zakladajac ze do max to jeszcze litr oleju w silniku bylo,pompa w misce pewnie juz nie siegala do oleju zeby pociagnac go do panewek czy rozrzadu ale zrobiles tyle km jak piszesz kilkaset i chodzi normalnie to jeszcze cos tam musialo chlapnac po garach ze go nie zatarles. A teraz piszesz ze zrobiles kilkaset km na nowym oleju i jak z jego poziomem? Musisz czesto sprawdzac olej. Wogole to w ciagu tych 5tys bardzo duzo go wzial,pytanie dlaczego. Jak kupowales samochod to sprawdzales olej? Byl w na miarce? Czy nie robiles tego ? i moze juz od dawna ktos tak jezdzil bez zagladania
Pracuje normalnie. To spalanie zaczęło wariować dopiero ostatnio ( po przejechaniu kilkuset km na nowym oleju). Nie pojawila sie mi zadna informacja o niskim poziomie oleju dopiero zaswiecila ta kontrolak o cisnieniu. Obyś sie kolego mylil z tym silnikiem..
Jaki kolor mają spaliny ?
Czy nie są czasem niebieskie ? - takie mocno niebieskie ?
Witam Wszystkich jestem tu nowy. wiem że nie lubicie jak sie pisze różne pytania nie w tym dziale ale jeszcze nie baedzo ogarniam strone a potrzebuje szybkiej odpowiedzi. mianowicie mam Civica V gen 1.5 eco tec. i potrzebuje wymienić maglownice. i teraz głowne pytanie czy maglownica z Civica VI gen będzie pasowała. silnik 1.4si?? Prosze o szybką odpowiedz. Pozdrawiam.
Po pierwsze to najpierw witamy się. Po drugie napisałeś w dziale 8gen - zapytaj w swoim. Po trzecie to chyba "1,4is" a nie "1,4si".
Po pierwsze to najpierw witamy się. Po drugie napisałeś w dziale 8gen - zapytaj w swoim. Po trzecie to chyba "1,4is" a nie "1,4si".
po czwarte 1.5 eco tec brzmi troche jak opel ;)
trzeba byc dobrej mysli,honda robi bardzo dobre silniki wiec moze jak dlugo nie jezdziles bez tego oleju to jakos to bedzie,skoro mechanik dolal 3l zakladajac ze do max to jeszcze litr oleju w silniku bylo,pompa w misce pewnie juz nie siegala do oleju zeby pociagnac go do panewek czy rozrzadu ale zrobiles tyle km jak piszesz kilkaset i chodzi normalnie to jeszcze cos tam musialo chlapnac po garach ze go nie zatarles. A teraz piszesz ze zrobiles kilkaset km na nowym oleju i jak z jego poziomem? Musisz czesto sprawdzac olej. Wogole to w ciagu tych 5tys bardzo duzo go wzial,pytanie dlaczego. Jak kupowales samochod to sprawdzales olej? Byl w na miarce? Czy nie robiles tego ? i moze juz od dawna ktos tak jezdzil bez zagladania
Byłem dzis u mechanika (innego niz mi olej wymienial). Pogłowił się przy tym troche, sprawdzajac czy nie ma wyciekow itp, a okazalo sie ze przyczyna byla banalna. Po prostu niedokładnie był wlozony bagnet (nie docisniety do konca) i to robilo różnice pokazujac nieprawidłowy pomiar. Poderzewam ze wczesniej olej sie skonczyl juz po 5 tys bo byl wlany tylko do polowy. Będę kontrolował co jakiś czas jego stan ale juz nie powinno byc problemów.
Mam pytanie, czy bagażnik jak ten z linku http://www.centrumkierowcy.pl/bagaznik-rowerowy-hi-bike-p2917.html będzie możliwy do zamontowania na ufo? Jadę za tydzień po 2 rowery i będę miał taki bagażnik do przewiezienia.
Jak zdemontować wewnętrzne plastiki z klapy bagażnika? Chciałbym się dostać do środkowej blendy i do 3. światła stopu. Czy plastiki do 3. światla stopu są tylko na zatrzaski?
Jak zdemontować wewnętrzne plastiki z klapy bagażnika? Chciałbym się dostać do środkowej blendy i do 3. światła stopu. Czy plastiki do 3. światla stopu są tylko na zatrzaski?
tak, na zatrzaski.
Mam pytanie, czy bagażnik jak ten z linku http://www.centrumkierowcy.pl/bagaznik-rowerowy-hi-bike-p2917.html będzie możliwy do zamontowania na ufo? Jadę za tydzień po 2 rowery i będę miał taki bagażnik do przewiezienia.
Uważam, że może być mały kłopot.
Dolna część bagażnika opiera się o klapę, a mamy ją plastikową :)
Polecam wybrać opcję przewiezienia rowerów na dachu.
Uważam, że może być mały kłopot.
Dolna część bagażnika opiera się o klapę, a mamy ją plastikową :)
Polecam wybrać opcję przewiezienia rowerów na dachu.
Dachu czasem ludzie nie lubia, bo sie trzeba odzwigac, zeby rowery na dach zaladowac. Ja akurat z tym nie mam problemu. Z halasem tez niespecjalnie (baza atera + proce thule) ale juz spalanie jest problematyczne. Przy predkosciach autostradowych i na drogach ekspresowych + krajowki dwupasmowe auto palilo mi 2-2,5 litra wiecej na 100km, przy dluzszych wyprawach to juz moze robic koszty.
Bagażnik można ustawić tak żeby się nie opierał o plastik a o szybę. Choć nie bardzo rozumiem o który Ci plastik chodzi. Ta "półka" na tylnej szybie?
Właśnie o to chodzi że nie mam możliwości przewiezienia na dachu. Rowery wywiozłem innym samochodem a jako że kupiłem hondę to nie chce mi się znowu starą mazdą jechać, chyba że będę musiał. Bagażnik mam już tam na miejscu i też go muszę zabrać bo pożyczony ;)
Tu na tej stronie jest niby honda civic podana jako niby pasująca http://boxcars.pl/hi-bike.html tyle że civiców tyle rodzajów było że pytanie czy akurat VIII gen się nada ;) Ale im bardziej się nad tym zastanawiam tym bardziej jestem pewien że się nada. Mimo wszystko jakby ktoś kiedyś użył takiego bagażnika u siebie to prośba o potwierdzenie będę spokojnieszy :)
Bagażnik można ustawić tak żeby się nie opierał o plastik a o szybę. Choć nie bardzo rozumiem o który Ci plastik chodzi. Ta "półka" na tylnej szybie?
dol klapy tez jest z tworzywa
http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal/44/11/74/67/4411746718
A to nie wiedziałem. No ale to chyba nie jest jakiś mega słaby materiał. Tym bardziej że w innym miejscu taki bagaznik będzie się dodatkowo opierał.
A to nie wiedziałem. No ale to chyba nie jest jakiś mega słaby materiał. Tym bardziej że w innym miejscu taki bagaznik będzie się dodatkowo opierał.
Jest slaby i nie ma cienkiego rantu, jak w przypadku klapy z blachy - ergo, nie zaczepisz tych uchwytow jak w Twoim linku
Kurde, zmartwiłeś mnie tym teraz... I do tego jak się teraz zastanowiłem to bagaznik, który mam ma zaczepy na linie, które powinno się zachaczyć o górę klapy, a u nas jest szyba do końca klapy...
Paluch_tcw
08-08-14, 10:50
Panowie szybki i pilne pytanie. Zna ktoś średnice rur wydechowych w 1.8 tych końcowych? Od tłumika do zderzaka co idą ?
butler.gdansk
08-08-14, 11:04
Nie wiem jak w 1.8, ale w 2.2 są 50mm.
Paluch_tcw
08-08-14, 11:20
Nie wiem jak w 1.8, ale w 2.2 są 50mm.
Dzięki za odpowiedź ale podejrzewam, że w dieslu może być większa średnica
Witam.Panowie zakupiłem sobie halogeny i bede je niedlugo wymieniał.Jakie tam żarówki wchodzą.I jaką srube do przymocowania muszę kupić? Pewnie nie podłacze ich bo by trzeba instalacje jakać prowadzić i manetke zmieniać,ale ważne że chociaż nie będzie tych brzydkich zaślepek :)
Witam.Panowie zakupiłem sobie halogeny i bede je niedlugo wymieniał.Jakie tam żarówki wchodzą.I jaką srube do przymocowania muszę kupić? Pewnie nie podłacze ich bo by trzeba instalacje jakać prowadzić i manetke zmieniać,ale ważne że chociaż nie będzie tych brzydkich zaślepek :)
Skoro napisałeś że nie będziesz ich podłączał to po co Ci żarówki...? Spis wszystkich:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?104322-Kompendium
Paluch_tcw
08-08-14, 11:55
h11
Wiesz, ze za niesprawny element wyposazenia mozesz stracic dowod i nie przejsc przegladu okresowego? Takie juz sa przepisy, ze jak cos jest w aucie (chociaz nieobowiazkowe) to ma dzialac.
No to lipa;/ W takim razie może ktoś mi powie czy ciezko to ogarnąć żeby ładnie wszystko działało?Co potrzebuje oprócz lamp z żarówkami?
W Polsce bez problemu bym przegląd załatwił ,ale przegrlad auto bedzie przechodziło w UK i to juz może być problem;/
Kurde, zmartwiłeś mnie tym teraz... I do tego jak się teraz zastanowiłem to bagaznik, który mam ma zaczepy na linie, które powinno się zachaczyć o górę klapy, a u nas jest szyba do końca klapy...
jesli chcesz je jednorazowo przewizc to wejda do srodka,ja wiozlem dwa rowery,klapa byla odrobinke uchylona przywiazana. Tyle ze z tylu juz nikt nie wsiadzie
I tu jest problem bo jedna osoba musi z tyłu siedzieć.
Przejdę się dzisiaj i sprawdzę jak wygląda dokładnie klapa civica póki pamiętam jak to dokładnie się montuje.
Ja woze regularnie 2 rowery w srodku i nie ma z tym problemu. Po wyciagnieciu przedniego kola klapa sie zamyka. Mysle ze jakby dobrze pokombinowac, to mozna by tak poustawiac, zeby na tej wezszej czesci kanapy kogos posadzic i wpasowac 2 rowery.
przednie kolo wyciagniete to chyba nie wiele pomoze :) ale chodzi z pewnoscia o zapas,nie wpadlem na to bo tez bym pewnie klape zamknal a upal byl straszny ze klima nie dawala rady bo z tylu otwarte :)
Ja woze regularnie 2 rowery w srodku i nie ma z tym problemu. Po wyciagnieciu przedniego kola klapa sie zamyka. Mysle ze jakby dobrze pokombinowac, to mozna by tak poustawiac, zeby na tej wezszej czesci kanapy kogos posadzic i wpasowac 2 rowery.
przetestowane : da radę - oba koła ściągnięte wejdą 2 rowery w pionie i pasażer z tyłu (pozostaje mało miejsca na bagaż bo bagażnik wtedy wypełniają koła)
inna ciekawą opcją : tylne fotele w góre rowery bez kół i koła w środku cały bagażnik do dyspozycji.
oczywiście to tylko pół środki, chociaż jeden rower w ufo całkiem komfortowo się w pokrowcu przewozi i nie trzeba pamiętać o ograniczeniach ;)
Panowie to jeszcze raz zapytam.Co potrzebuje żeby te halogeny działały.Halogeny już mam ,także musze kupić zarówki i co dalej :)? Czy można je podłaczyć żeby przód i tył właczał sie jednoczesnie? Czy trzeba koniecznie zmienić manetkę?
Czy można je podłaczyć żeby przód i tył właczał sie jednoczesnie?
Nie można,bo to nie zgodne z prawem,pozostaje Ci zmiana manetki ,lecz nie wiem czy jest przygotowana instalacja pod nią. Jeśli nie, to najprostszy i najtańszy będzie montaż dodatkowego włącznika ,przekaźnika ,bezpiecznika i poprowadzenie nowej wiązki..
godles1991
09-08-14, 23:05
a ja mam pytanie odnośnie regulacji zaworów, czy w naszych hondach jest ona wymagana co 60 tys ?? czy tylko w starszych silnikach jest cos takiego?? posiadam silnik 1.4 83KM
W Twoim silniku jak i w pozostałych hondy zawory nie mają samoregulacji, sprawdzanie luzu zaworów według książki co 100tyś.km ,ale lepiej sprawdzić wcześniej. W 1.4 83KM jest najwięcej roboty bo trzeba zrzucać kolektor ssący.
godles1991
10-08-14, 21:48
Rozumiem,i wielkie dzięki za odpowiedź.. A może mi ktoś powiedzieć jaki jest koszt takiej regulacji? Auto ma w tej chwili 118 tys przebiegu, ale w książce serwisowej nie pisze nic jest tylko wbita data i że przebiegu 90tys był ostatni przegląd tak jakby
A może mi ktoś powiedzieć jaki jest koszt takiej regulacji?
Ostatnio w ASO pytałem - ok 130zł
godles1991
11-08-14, 06:03
ASO? No nie wierzę :O taka niska cena?
Istnieje zestaw naprawczy dla zacisku z tyłu? Chodzi mi o tłoczek, uszczelki itd. Cały zacisk sporo kosztuje.
Podbijam moje pytanie. Naprawiał ktoś*zacisk hamulcowy z tyłu?
Pękła mi osłona tłoczka - więc miałem tą "przyjemność" naprawiać zacisk.
Tzn wymiana uszczelki tłoczka i osłony tłoczka.
Nie wymieniałem samego tłoczka , ani prowadnic.
Zestaw naprawczy - uszczelki - dostałem w haparts.
Rok temu jeszcze nie było zestawu z tłoczkiem (ale z rozmowy pamiętam że dało coś się zakombinować z tłoczkiem od innej generacji)
Możliwe że w tej chwili już jest dostępny u niego zestaw z tłoczkiem.
Ostatnio w ASO pytałem - ok 130zł
W zeszłym tygodniu w ASO Toruń płaciłem 200zł.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
będe to robił po urlopie,co prawda w sedanie,ale części pewnie podobne, zestaw naprawczy firmy autofren, bez tłoczka kupiłem w KTD i kosztował 19zł,na jedną strone,sam tłoczek dodatkowo 30zł,ale jeszcze nie wiem czy będę potrzebował,ale jest też zestaw gumek z tłoczkiem
Czy żeby założyć halogeny trzeba zdjąć koniecznie zderzak? Może na czas przeglądu będę porostu dawał zaślepki i tyle. Zostały mi 3 dni w Polsce i nie zdążę ogarnąć elektryka żeby mi to popodlaczal jak należy...
Mi nie wiem jakim cudem jedna żarówka z całą oprawką przekręciła się i wypadła z klosza halogenu :( Musze jeszcze sprawdzić czujnik temperatury zewnętrznej więc i tak pewnie będę zmuszony ściągać zderzak :(
Pękła mi osłona tłoczka - więc miałem tą "przyjemność" naprawiać zacisk.
Tzn wymiana uszczelki tłoczka i osłony tłoczka.
Nie wymieniałem samego tłoczka , ani prowadnic.
Zestaw naprawczy - uszczelki - dostałem w haparts.
Rok temu jeszcze nie było zestawu z tłoczkiem (ale z rozmowy pamiętam że dało coś się zakombinować z tłoczkiem od innej generacji)
Możliwe że w tej chwili już jest dostępny u niego zestaw z tłoczkiem.
W zeszłym tygodniu w ASO Toruń płaciłem 200zł.
będe to robił po urlopie,co prawda w sedanie,ale części pewnie podobne, zestaw naprawczy firmy autofren, bez tłoczka kupiłem w KTD i kosztował 19zł,na jedną strone,sam tłoczek dodatkowo 30zł,ale jeszcze nie wiem czy będę potrzebował,ale jest też zestaw gumek z tłoczkiem
Dzięki za odpowiedź. Zamówiłem dzisiaj na allegro skompletowany zestaw naprawczy do zacisku razem z tłoczkiem itd - wyszło 69 zł + przesyłka. Jutro ma być i jadę z tym do mechanika. Dam znać czy jest ok i ew dam namiary na allegro.
godles1991
12-08-14, 12:21
Po tym jak napisaliście że w ASO są takie ceny, aż z ciekawości sam napisałem do serwisu mieszczącego się ode mnie o 30 km, i koszt regulacji luzu to 200zl+ uszczelka która kosztuje w serwisie 70zl, , zapytalem również o kilka innych drobiazgów takich jak :
-Wymiana oleju -robocizna 60pln
-aktualizacja ACU-150 pln
-ogólny przegląd auta..-sprawdzenie stanu 60pln
Więc chyba nie opłaca się oddawać auta do zwykłego mechanika, tylko po prostu jechać na serwis, ceny chyba nie są zbyt wygórowane.
Co o tym myślicie?
nie trzeba nic zwalać. w każdym ze spryskiwaczy jest taka szczelinka, w którą wkłada się płaski wkrętak i reguluje wysokość spryskiwania.
Czy chodzi o tę pionową szczelinę:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/107516934/spr02.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/107516934/spr01.jpg
którą widać u góry na obydwu spryskiwaczach? Próbowałem coś regulować, ale całość wydaje się być raczej stabilna - obawiam się użyć większej siły by czegoś nie połamać. :)
konrado9009
12-08-14, 12:57
Witam, mam pytanie czy jak zatankowalem benzyne i auto zaczelo po jakims czasie przerywac ale tylko przy wyzszych obrotach np. na jedynce jedzie dobrze, na dwojce po wyzej 2,5 tys obrotow sie dlawi, na 3,4,5 predkosc wzrasta ale ciagle sie dlawi. Jednak na jedynce, postoju oraz wstecznym jezdzi normalnie. Czy to ze auto jezdzi dobrze na jedynce i wstecznym moze wykluczyc benzyne czy nie ?
Witam, mam pytanie czy jak zatankowalem benzyne i auto zaczelo po jakims czasie przerywac ale tylko przy wyzszych obrotach np. na jedynce jedzie dobrze, na dwojce po wyzej 2,5 tys obrotow sie dlawi, na 3,4,5 predkosc wzrasta ale ciagle sie dlawi. Jednak na jedynce, postoju oraz wstecznym jezdzi normalnie. Czy to ze auto jezdzi dobrze na jedynce i wstecznym moze wykluczyc benzyne czy nie ?
Filtr paliwa zmieniłeś już ?
Czy od nowości na nim śmigasz :) ?
konrado9009
12-08-14, 14:08
Wszystkie filtry, oleje, elementy ktore sie wymienia maja nie dalej niz pare miesiecy, ogolnie tu chodzi o inny samochod niz Honda ale nie moge sie zarejestrowac na forum tamtym i lipa, nie przychodzi mi link do aktywacji...
Zlej paliwo , wlej dobre i będziesz wiedział.
To jak wróżenie z fusów.
mareckiabc
12-08-14, 15:53
Panowie a filtr paliwa co ile wymieniać bo niektórzy podają, że się nie wymienia?
butler.gdansk
12-08-14, 16:03
Chyba co około 100tys - 120tys km powinno się wymienić. Spore interwały.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?169603-wymiana-filtra-paliwa
mareckiabc
12-08-14, 16:12
Dzięki. Mimo, że przejechane mam dopiero 32 tyś to upływa 5 lat. Czekać z wymianą do powiedzmy 10000 tyś czy wymienić wcześniej?
Macie może led żarówki w podświetlaniu lusterek w podsufitkach ? Jakie ledy kupić do schowka ?
Szymon - gdzie dostane tarcze i jarzmo na tył tak jak Ty masz ? Wiem, że ktoś Ci robił, ale ja bym musiał sam dlatego pytam.
Listy (dokładki) od Type-S trzeba kupić wszystkie dookoła razem z tymi nad kołami od do FK2 ? Wtedy jest P&P ?
butler.gdansk
12-08-14, 17:05
Macie może led żarówki w podświetlaniu lusterek w podsufitkach ? Jakie ledy kupić do schowka ?
Mam ledy w podświetleniu lusterek identyczne jak te (http://allegro.pl/zarowka-led-osiowa-rurkowa-6x31mm-3-smd-12v-jakosc-i4452887251.html)
Rozmiar to 31mm długość i 6mm średnica.
Szymon - gdzie dostane tarcze i jarzmo na tył tak jak Ty masz ? Wiem, że ktoś Ci robił, ale ja bym musiał sam dlatego pytam.
Szolek ma w ofercie te heble na tył http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?193452-Gie%B3da-tylko-R&p=2251256&viewfull=1#post2251256
Listy (dokładki) od Type-S trzeba kupić wszystkie dookoła razem z tymi nad kołami od do FK2 ? Wtedy jest P&P ?
Chcesz listwy z 3D włożyc do 5D? Tak, trzeba dokupić wszystkie łącznie z przodem i tyłem. Czy będzie p&p? Nie do końca... Więcej info znajdziesz w tym (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?45100-Ospojlerowanie-od-type-s-do-5d&highlight=LISTWY) temacie. Ewentualnie możesz kombinować zrobić hybrydę spawając plastikowe listwy nadkola.
O dzięki Ci jeszcze jakbyś dał namiar na led do schowka najlepiej u tego samego sprzedającego ty bym sobie już zamówił :)
Szolek ma zawaloną skrzynkę :D Masz może do niego numer ? :) Do Ciebie też nie mogę pisać na PW nie wiem czego :/
butler.gdansk
12-08-14, 17:59
Ja skrzynkę mam wolną. Może za szybko chcesz pisać wiadomości jedna po drugiej.
Do schowka to była T5 i kupowałem tu http://sklep.led-car.pl/zarowki-led-typu-t5/198-zarowka-led-t5-1-smd.html
Namiary do Szołka to wieczorkiem Ci na PM podeślę.
butler.gdansk
12-08-14, 22:58
Śmiejesz się że Szołek ma zawaloną pocztę, a sam masz zapełnioną ;)
W Twoim silniku jak i w pozostałych hondy zawory nie mają samoregulacji, sprawdzanie luzu zaworów według książki co 100tyś.km ,ale lepiej sprawdzić wcześniej. W 1.4 83KM jest najwięcej roboty bo trzeba zrzucać kolektor ssący.
pierwsze sprawdzenie/regulacja po 100 tyś. km a następne co 40 tyś. km.
Czy chodzi o tę pionową szczelinę:
którą widać u góry na obydwu spryskiwaczach? Próbowałem coś regulować, ale całość wydaje się być raczej stabilna - obawiam się użyć większej siły by czegoś nie połamać. :)
chodzi o poziomą szczelinę.
pobierz sobie serwisowke - wszystko masz tam pieknie opisane z obrazkami
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?10037-Instrukcja-serwisowa-do-Civica-8-gen-PL!!!
tyl to zadna filozofia w 5d - jak podniesiesz auto to bez problemu i wielkiej sily wyjmiesz je bez uzywania zadnych narzedzi
z przodu luzujesz kolo, podnosisz auto, zdejmujesz kolo, wypinasz z amortyzatora mocowanie czujnika abs,odkrecasz mocowanie weza plynu hamulcowego, potem odkrecasz 2 sruby zwrotnica-amortyzator, nastepnie odkrec nakretke lacznika stabilizatora przy amortyzatorze.
teraz amortyzator trzyma sie tylko na gornym mocowaniu, ktore jest na 3 sruby pod zaslepka na podszybiu. odkrecasz je i masz kolumne na wierzchu.
sciskasz sprezyne sciagaczem do sprzezyn, odkrecasz nakretke na amortyzatorze i wymieniasz sprzezyne. uwazaj przy sicskaniu sprzezyny i srube na trzpieniu amortyzatora odkrecaj dopiero kiedy bedzie luz miedzy sprezyna a jej lozyskiem, zeby ci nie strzelila w twarz bo moze sie to tragicznie skonczyc.
skladasz w odwrotnej kolejnosci
Dziś próbowałem wymiany.Zdjąłem koło ,wypiąłem czujn Abs ,odkreciłem mocowanie węża płynu hamulcowego..... i potem popsukałem odrdzewiaczem sruby bo nie wygladały za świeżo.... Podniosłem maskę i chciałem sie dostasć do górnego mocowania.Zacząłem odpinać plastiki.(jeden kawałem nadłamałem).Jak udało je się w miare powypinać na drodze stanęła wycieraczka...Odkręciłem ramię wycieraczki ,ale nie idzie tego wyjąć.Potrzebny jest ściągacz? Bo inaczej nie zdejme tego plastiku niesttey.....
Dziś próbowałem wymiany.Zdjąłem koło ,wypiąłem czujn Abs ,odkreciłem mocowanie węża płynu hamulcowego..... i potem popsukałem odrdzewiaczem sruby bo nie wygladały za świeżo.... Podniosłem maskę i chciałem sie dostasć do górnego mocowania.Zacząłem odpinać plastiki.(jeden kawałem nadłamałem).Jak udało je się w miare powypinać na drodze stanęła wycieraczka...Odkręciłem ramię wycieraczki ,ale nie idzie tego wyjąć.Potrzebny jest ściągacz? Bo inaczej nie zdejme tego plastiku niesttey.....
Zdejmujesz taką małą zaślepkę (wieczorem moge podrzucić zdjęcia która) , i przez tą małą dziurkę odkręcasz kluczem nasadowym, ewentualnie oczkowym odsadzonym :)
Nie potrzeba zdejmowac wycieraczki aby odkręcić mocowanie.
godles1991
13-08-14, 16:27
a pro po tej serwisowki, to niestety nie wiem czy to tylko u mnie ale ona nie działa.. ?
Zdejmujesz taką małą zaślepkę (wieczorem moge podrzucić zdjęcia która) , i przez tą małą dziurkę odkręcasz kluczem nasadowym, ewentualnie oczkowym odsadzonym :)
Nie potrzeba zdejmowac wycieraczki aby odkręcić mocowanie.
Ok czekam na foto bo nie wiem jak to zrobić bez zdjęcia tego plastiku całego;/
butler.gdansk
13-08-14, 16:51
a pro po tej serwisowki, to niestety nie wiem czy to tylko u mnie ale ona nie działa.. ?
Otwórz ją Internet Explorerem to pójdzie.
godles1991
13-08-14, 17:06
niestety, nic nie daje rady tego otworzyc, probowalem juz wszystkiego.. jest nawet plik instalacyjny ogolnie i próbuje go odpalic, ale nic sie nie dzieje..
butler.gdansk
13-08-14, 17:56
Można można... Sciągnięta serwisówka to plik iso. Można ją podejrzeć np. Winrarem co w środku, ale nie rozpakowuj tego.
Zrób sobie wirtualny napęd (np. Daemon Tools itp) żeby nie nagrywać na płytkę, emuluj z tego pliku ISO i wówczas otworzysz poprzez IE.
Ok czekam na foto bo nie wiem jak to zrobić bez zdjęcia tego plastiku całego;/
Już ładuję zdjęcia i za minut parę foto-tutorial będzie :)
[Edytka]
Oczkowy odsadzony, ewentualnie 14-tką nasadową na klucz 1/4" , na upartego zwykłą oczkową , przy czym oczkowy z grzechotką w środku bardzo przyspiesza prace :) (na ostatnim zdjęciu)
https://lh4.googleusercontent.com/-o9VNOOpM9kg/U-umdOhzEzI/AAAAAAAAAgY/4qW_QK8l0SA/w506-h845-no/IMAG0439.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-ZUFfOHjnrJA/U-umvXW510I/AAAAAAAAAho/MJqtPkcoIBk/w1358-h813-no/IMAG0456.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/--pzVNOsSZzI/U-umd-YC1rI/AAAAAAAAAgg/IIJwg_1dZxI/w1358-h813-no/IMAG0443.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-mglyKxBeFEA/U-umjWzx37I/AAAAAAAAAgw/_KgKVRqJpX0/w1358-h813-no/IMAG0445.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-O8evNuy-jBY/U-umikBGExI/AAAAAAAAAgo/BpvGkeStkXA/w1358-h813-no/IMAG0446.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-_mOBPXIx_Gs/U-ummuPvaWI/AAAAAAAAAg8/9fmvHOaybiM/w1358-h813-no/IMAG0447.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-7GAzTe2KgD8/U-umrl5pgYI/AAAAAAAAAhQ/ffgDrFeZSp8/w1358-h813-no/IMAG0453.jpg
JUż to ogarnąłem :) NIestety napotkałem inny problem.Nie szło odkręcić łacznika stabilizatora.Do połowy odkręciłem i wyobił się gwint w środku .Udało się wkręcić a starą srube obetnę pewnie i muszę kupic nowy łacznik.
Panowie 2 ważne pytania.
1.Czy tylne spręzyny się tylko wyjmuje po podniesieniu auta czy jakoś sie trzymaja jakos na srubie czy jak? Musze wjechać na podnośnik czy da radę samemu to zrobić?
2.Zeby włozyć halogeny zamiast czarnych zaslepek trzeba zdjąć cały zderzak czy wystarczy np tylko odgiąć cześciowo nadkole?
Sorry że zawracam tyłki ,ale wole samemu sobie to zrobić :)
Czas zmusić cię do uruchomienia serwisówki :)
Podaję gdzie znajdziesz procedurę wyjęcia sprężyny.
[Serwisówka]-> Zawieszenie ->Tylnie Zawieszenie -> Wymiana tylnej sprężyny
Masz tam rysunki co i jak. Szkoda się powtarzać :P
JUż to ogarnąłem :) NIestety napotkałem inny problem.Nie szło odkręcić łacznika stabilizatora.Do połowy odkręciłem i wyobił się gwint w środku .Udało się wkręcić a starą srube obetnę pewnie i muszę kupic nowy łacznik.
Panowie 2 ważne pytania.
1.Czy tylne spręzyny się tylko wyjmuje po podniesieniu auta czy jakoś sie trzymaja jakos na srubie czy jak? Musze wjechać na podnośnik czy da radę samemu to zrobić?
2.Zeby włozyć halogeny zamiast czarnych zaslepek trzeba zdjąć cały zderzak czy wystarczy np tylko odgiąć cześciowo nadkole?
Sorry że zawracam tyłki ,ale wole samemu sobie to zrobić :)
Ale abym nie był aż tak złośliwy cytuję
[..]
1. Podnieść tył samochodu i podeprzeć go w odpowiednich miejscach podstawkami.
2. Zdjąć tylne koła.
3. Dla wersji z lampą HID: Wymontować tylnego czujnik poziomowania regulatora reflektorów.
[...]
Dzięki.
Ok czyli sobie poradzę:)
A co z z 2 pytaniem i halogenami :)?Ktoś pomoze ?
Co do serwisówki to niesttey coś mi sie nie chce otworzyć.
Dzięki.
Ok czyli sobie poradzę:)
A co z z 2 pytaniem i halogenami :)?Ktoś pomoze ?
Co do serwisówki to niesttey coś mi sie nie chce otworzyć.
[...]
Wymian przednich świateł przeciwmgielnych
1. Wymontować nadkole.
2. Odłączyć złączkę 2-stykową (A) od przedniego światła przeciwmgielnego (B).
AB
3. Wykręcić wkręt z przedniego światła przeciwmgielnego.
4. Zamontować oświetlenie w kolejności odwrotnej do procedury wymontowania.
[...]
Wystarczy ? :)
Panowie, wymieniał ktoś tapicerkę na podłokietniku na drzwiach kierowcy? Strasznie niewygodna jest... Mam taką jak na tym zdjęciu http://img03-otomoto.sogastatic.pl/C33854329_8.jpg. Jak trzymam na tym łokieć a dłoń mam na kierownicy to ta siateczka powoduje duży dyskomfort..
Edit:
Co może być przyczyną tego, że jak mi ludzie z tyłu usiedli to na wszystkich wybojach prawy tył mi straszne dźwięki wydaje, takie mocne stuki jakby amortyzator nie wyrabiał.
Do tego jak ludzie z tyłu wyszli to tył cały czas wyglądał jakby był załadowany maksa. A jak sam jechałem to dopiero po przejechaniu kawałka tył mi odskoczył i juz normalnie bez stukow było. Amortyzator siada?
godles1991
17-08-14, 01:08
Przyczyną może być pęknieta sprężyna, lub po prostu wylał ci się amorek, i już nie spełnia swoich podst. Zadań
Panowie, wymieniał ktoś tapicerkę na podłokietniku na drzwiach kierowcy? Strasznie niewygodna jest... Mam taką jak na tym zdjęciu http://img03-otomoto.sogastatic.pl/C33854329_8.jpg. Jak trzymam na tym łokieć a dłoń mam na kierownicy to ta siateczka powoduje duży dyskomfort..
masz jakiś dziwny model skoro masz tam jakąś siateczkę, bo ja tam mam alkantarę, która jest bardzo przyjemna i komfortowa
masz jakiś dziwny model skoro masz tam jakąś siateczkę, bo ja tam mam alkantarę, która jest bardzo przyjemna i komfortowa
Nie dziwny tylko polift
Przyczyną może być pęknieta sprężyna, lub po prostu wylał ci się amorek, i już nie spełnia swoich podst. Zadań
I tego się też obawiam. Na amortyzatorze prawym nie mam osłonki wiec pewnie poleciał. Jutro sprawdzę na stacji kontroli ten amorek.
Gorzej ze nie mam jak to naprawić przed podróżą i 300 km będę musiał jechać z takim...
I tego się też obawiam. Na amortyzatorze prawym nie mam osłonki wiec pewnie poleciał. Jutro sprawdzę na stacji kontroli ten amorek.
Gorzej ze nie mam jak to naprawić przed podróżą i 300 km będę musiał jechać z takim...
Dasz rade,tylko jedz bez szalenstw,ja musialem wracac na wylanym ponad 2000km i dalem rade:cool:
godles1991
17-08-14, 13:42
A ja jeszcze takie pytanie mam? Odnośnie opon? Może ktos mi powiedzieć jaki maksymalnie rozmiar na 15 można założyć żeby nigdzie nie tarlo?
Dasz rade,tylko jedz bez szalenstw,ja musialem wracac na wylanym ponad 2000km i dalem rade:cool:
A nie powinno być tak jak jest wylany że na każdym wyboju się to czuje?
Jak jadę sam lub maksymalnie jeszcze jedna osoba (nawet siedząca z tyłu) to jedzie się normalnie. Jak już bardziej się obciąży samochód o dodatkową osobę to już stuki idą.
godles1991
17-08-14, 16:22
To w takim razie spróbuj sprawdzić czy przypadkiem to nie pęknięta sprężyna, bo to ona takie dźwięki wydaje, ewentualnie odboJe ci zparcialy i się posypały
U mnie podobny efekt (na każdym "śpiącym policjancie" jakieś skrzypienie, dziwne odgłosy) dawały zużyte odboje. W dodatku ten na lewym kole po prostu spadł i dodatkowo jeszcze stukał.
Z tyłu na prawym nie mam osłony więc możliwe, że odbój poleciał skoro tak piszecie. Jak można sprawdzić czy odbój nie poleciał jeżeli jest "na oko" zamontowany i się trzyma? ;)
godles1991
17-08-14, 16:59
Podnieść auto i sprawdzić czy jest cały, i przede wszystkim czy cała sprężyna, i czy z amorka się olej nie Polal
No to jutro podjadę na stację kontroli i poproszę żeby podniesli. Swoją drogą amortyzator raczej jest sprawny bo 1000km temu sprawdzane miałem i był prawy tył 80% z tego co pamiętam. Gorzej że tej osłony nie ma a ja zamiast się za to zabrać od razu to w trasę pojechałem ;P
No to jutro podjadę na stację kontroli i poproszę żeby podniesli. Swoją drogą amortyzator raczej jest sprawny bo 1000km temu sprawdzane miałem i był prawy tył 80% z tego co pamiętam. Gorzej że tej osłony nie ma a ja zamiast się za to zabrać od razu to w trasę pojechałem ;P
A nie mozesz sobie na lewarku podniesc? U mnie amortyzator wylal tak ze sie przestraszylem bo zobaczylem olej na feldze i myslalem ze to z silnika ale bylo widac od razu jak sie przyjrzalem skad na prawde leci...Jak podniesiesz na lewarku to bedziesz widzial i sprezyne i amortyzator-mozesz pomacac palcami na obu koncach czy nie ma ulamanego kawalka.
A ile maja przebiegu te amory? U siebie wymienialem przy ok. 150kkm to tyl juz do niczego sie nie nadawal a na wytrzasarce 60% pokazywal...
godles1991
17-08-14, 19:16
a ja mam takie pytanie, bo nie moge odpalic nawet deamonem tej serwisówki, może mi ktoś powiedzieć jakie idą filtry do hondy civic 1.4 83KM chodzi mi o filtry przy wymianie oleju..
A nie mozesz sobie na lewarku podniesc? U mnie amortyzator wylal tak ze sie przestraszylem bo zobaczylem olej na feldze i myslalem ze to z silnika ale bylo widac od razu jak sie przyjrzalem skad na prawde leci...Jak podniesiesz na lewarku to bedziesz widzial i sprezyne i amortyzator-mozesz pomacac palcami na obu koncach czy nie ma ulamanego kawalka.
A ile maja przebiegu te amory? U siebie wymienialem przy ok. 150kkm to tyl juz do niczego sie nie nadawal a na wytrzasarce 60% pokazywal...
Lewarkiem podniosę, ale mało widać będzie.
Przebiegu nie wiem dokładnie ile mają, bo nie wiem czy nie były wymieniane przez poprzedniego właściciela (auto świeżo kupione) ale samochód ma przebiegu 67 tysięcy (i na pewno nie kręcony). Nie mam wyników z badań przy sobie, ale amorek miał 79 albo 80%
Czy odbój powinien dać się przesuwać góra dół normalnie? Z tego jak ja rozumiem jego działanie to raczej nie powinien.
Lewarkiem podniosę, ale mało widać będzie.
Przebiegu nie wiem dokładnie ile mają, bo nie wiem czy nie były wymieniane przez poprzedniego właściciela (auto świeżo kupione) ale samochód ma przebiegu 67 tysięcy (i na pewno nie kręcony). Nie mam wyników z badań przy sobie, ale amorek miał 79 albo 80%
Czy odbój powinien dać się przesuwać góra dół normalnie? Z tego jak ja rozumiem jego działanie to raczej nie powinien.
Nie , odbój ma swoje miejsce mocowania w górnej obudowie łożyska.
I powinien sztywno tego się trzymać. :)
Ale z tego co pamiętam spadające odboje - to jedna z usterek z jakimi się borykał ten model zanim nie zmienili odboi na inne.
No to w takim razie odbój mi się odkleił. Bo jako że nie mam osłonki to go widzę i bez problemu przesunąłem w dół.
picturepro
18-08-14, 08:44
Cześć,
Ktoś z Was Koledzy wymieniał/regenerował kokpit po wystrzale poduszki? Mam dylemat czy wydać kupę kasy na nowy czy zaoszczędzić i kupić regenerowany?
Druga sprawa:
potrzebuje wymienić taką giętą rurkę, od EGR, dobrze mówię? Jest tego jakiś part number, bo nigdzie nie mogę tego znaleźć ile to kosztuje i gdzie zamówić, chyba, że źle szukam.
No i niestety ale amortyzator do wymiany. Kupiłem wczoraj odbój i pojechałem do mechaników. Odkręcili mi amorek i wyszło, że tuleja lekko z niego już wychodzi a do tego o zgrozo amorek jest lekko wygięty. Z powrotem skręcili to co było bez wymiany odboju i już w Warszawie gdzieś wymienię.
Pytanie za 100 pkt- czy amortyzator na tył już jest w zestawie z odbojem i osłoną? Mam na myśli np. KYB z intercars- http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3034221330180-KYB553365-O19241-amortyzator-tyl.html
Cześć,
Ktoś z Was Koledzy wymieniał/regenerował kokpit po wystrzale poduszki? Mam dylemat czy wydać kupę kasy na nowy czy zaoszczędzić i kupić regenerowany?
Druga sprawa:
potrzebuje wymienić taką giętą rurkę, od EGR, dobrze mówię? Jest tego jakiś part number, bo nigdzie nie mogę tego znaleźć ile to kosztuje i gdzie zamówić, chyba, że źle szukam.
Temat kilkakrotnie omawiany. Jeśli Ci życie miłe to kup nowy albo zdemontowany z innego pojazdu w którym nie wystrzeliła. Pamiętaj, że do tego musisz u dobrego elektronika skasować błąd w sterowniku SRS bądź kupić też nowy / zdemontowany bez błędu.
Czy jest możliwość zdjęcia dolnej kratki/grilla z przedniego zderzaka bez jego demontażu.Musze dojść do czujnika temperatury zewnętrznej a nie chce ściągać całego zderzaka.
picturepro
19-08-14, 11:31
Temat kilkakrotnie omawiany. Jeśli Ci życie miłe to kup nowy albo zdemontowany z innego pojazdu w którym nie wystrzeliła. Pamiętaj, że do tego musisz u dobrego elektronika skasować błąd w sterowniku SRS bądź kupić też nowy / zdemontowany bez błędu.
Krystian, co do poduszek to oczywiście, że kupię nowe/z demontażu, natomiast chodziło mi o kokpit, zastanawiam się czy dać do klejenia deskę w miejscu gdzie strzeliła poduszka pasażera. Obawiam się czy po roku - dwóch się to nie będzie rozklejać...
Co do sterownika SRS to nie ma problemu znajomy mi to skasuje.
Panowie, przede wszystkim wypełniajcie swoje dane profilowe bo nie wiadomo czy chodzi o hatchback czy sedan, a wiadomo koszta kokpitu są różne. Bo w sedanie jest to wydzielona część u pasażera na poduszkę, łatwo demontowalna, a w hatchu cała deska.
Co do mojej wypowiedzi to powiem inaczej. Kup cały element. Według mojej opinii w SRS powinno się używać jak najmniej ingerencji, a tym bardziej odpada jakiekolwiek klejenie plastikowych części w okolicy aktywacji poduszki powietrznej.
picturepro
19-08-14, 13:06
Co do mojej wypowiedzi to powiem inaczej. Kup cały element. Według mojej opinii w SRS powinno się używać jak najmniej ingerencji, a tym bardziej odpada jakiekolwiek klejenie plastikowych części w okolicy aktywacji poduszki powietrznej.
Dzięki za odpowiedź
Klejenie desek powstało na potrzeby nieuczciwych handlarzy, którzy najtańszym kosztem picują przystanki. W takiej desce po regeneracji nie może być montowany airbag. Powie Ci to nawet szanujący się człowiek, który regeneruje takie deski.
picturepro
19-08-14, 14:24
Klejenie desek powstało na potrzeby nieuczciwych handlarzy, którzy najtańszym kosztem picują przystanki. W takiej desce po regeneracji nie może być montowany airbag. Powie Ci to nawet szanujący się człowiek, który regeneruje takie deski.
O widzisz, dzięki - cenna uwaga, nie wiedziałem o tym.
Hatch czy sedan?
Hatchback
Hatchback
a profil jak był pusty, tak dalej jest pusty. ach te koty
Specjalnie dla Ciebie zaraz go uzupełnię :)
Wysłane z mojego GT-I9100
Edit:
Co może być przyczyną tego, że jak mi ludzie z tyłu usiedli to na wszystkich wybojach prawy tył mi straszne dźwięki wydaje, takie mocne stuki jakby amortyzator nie wyrabiał.
Do tego jak ludzie z tyłu wyszli to tył cały czas wyglądał jakby był załadowany maksa. A jak sam jechałem to dopiero po przejechaniu kawałka tył mi odskoczył i juz normalnie bez stukow było. Amortyzator siada?
ja reke trzymam na boczku drzwi i przy dlugiej jezdzie w trasie tez mnie łapa boli,do tego stopnia ze podkladalem poduszke :) jesli chodzi o amor to tez tak mialem ze po przewiezieniu dwoch grubszych osob,padł :) musial byc juz slaby ale gdybym ich nie przewozil i jezdzil sam,pewnie trzymal by do tej pory :)
Koleżka chce zakupić sobie Type S 1.8 i po dzisiejszych oględzinach jest furka godna zainteresowania z 2008 88 tys km przelotu:) oprócz typowych usterek jak pedał sprzęgła, pompa sprzęgła i piszczącej kierownicy. Jest też jedno większe "ale" podczas jazdy na łuku w prawo z lewej strony z przodu w kole czasami słychać jakieś klikanie, pukanie... Zawieszenie na podnośniku wydaje się ok. Cóż to może być??? Luz na przegubie czy zdecydowanie coś innego...
kolega niech zainwestuje 20 zl i podjedzie do stacji kontroli na szarpaki.Mysle ,ze kumaty diagnosta oceni stan zawieszenia.A na teraz to ;kierownica na max w prawo i zdecydowanie ruszyć.Jesli zacznie terkotac jak AK 47 to moze byc przegub półosi:)
pzdr
Specjalnie dla Ciebie zaraz go uzupełnię :)
Wysłane z mojego GT-I9100
dziękuję, bardzo mi miło:) od razu lepiej to wygląda:)
dziękuję, bardzo mi miło:) od razu lepiej to wygląda:)
No to teraz odpowiedź na moje pytanie :)
Czy da się ściągnąć kratkę która jest pod zderzakiem?
Musze dostać się do czujnika temp. zewnętrznej.
Szybkie pytanko - jakiej długości powinny byc belki do bagażnika dachowego w 5D? 127 cm? Moze ktoś sie pochwalić fotką?
Czy da się ściągnąć kratkę która jest pod zderzakiem?
Najpierw trzeba zdemontować cały zderzak
godles1991
21-08-14, 14:48
a ja z koleii mam takie pytanie: Macie może gdzieś spis filtrów jakie idą konkretnie do silnika 1.4 BENZ 83 KM ? Bo chce przed powrotem do Polski zamówić oleje żeby już na mnie czekały, i filtry i dlatego potrzebuje konkretnych modeli :
-filtr kabinowy
-filtr powietrza
-filtr oleju
I co sądzicie o oleju Shella 5w30 ? dobry jest? bo rozmawiałem z ludzmi z ASO i powiedzieli że ten właśnie olej leją do Civica
Jeszcze raz ponawiam pytanko bo musze się zdecydować szybko - czy długość belek do bagażnika dachowego 127 cm będzie dobra do naszego civica 3d/5d?
Jeszcze raz ponawiam pytanko bo musze się zdecydować szybko - czy długość belek do bagażnika dachowego 127 cm będzie dobra do naszego civica 3d/5d?
U mnie jest 125 i mysle, ze mogloby byc nawet ok 10 mniej.
Jak się zdejmuję przednią wycieraczkę w EM2 ,tylko klucz płaskooczowy czy od środka coś jest jeszcze ?
Jak się zdejmuję przednią wycieraczkę w EM2 ,tylko klucz płaskooczowy czy od środka coś jest jeszcze ?
Z tego co pamietam to we wszystkich civicach jest nakretka a potem juz czysta sila fizyczna.
PS. EM2 to nie ten dzial :)
ja reke trzymam na boczku drzwi i przy dlugiej jezdzie w trasie tez mnie łapa boli,do tego stopnia ze podkladalem poduszke :) jesli chodzi o amor to tez tak mialem ze po przewiezieniu dwoch grubszych osob,padł :) musial byc juz slaby ale gdybym ich nie przewozil i jezdzil sam,pewnie trzymal by do tej pory :)
No właśnie i to mnie denerwuje trochę.. Jak będę miał możliwość to pogadam z wujkiem, jest tapicerem to może na coś wpadnie ciekawego.
A co do amorka to słaby wcale nie był. 2 sierpnia robiłem badanie i wyszło ze ma 80%. Wyszło że jest lekko zgięty. Zbieram się już tydzień żeby kupić nowe na tył i jakoś się zabrać nie mogę :P
btw. jeździł ktoś i na sachsach i na kyb? które twardsze? znalazłem za 225 zł sachsa i się nad nim zastanawiam.
Honda fabrycznie montuje Sachsa.Niestety S zszedł na psy.Masa reklamacji z powodu nieszczelnosci .Koroduje chromowana gładz tłoka ,ktora niszczy uszczelnienia.Skutkuje to poceniem amortyzatora.Dla mnie KYB sprawia mniejsze problemy i ją załozyłem na przodzie.
pzdr
p.s.Mam wazenie ,ze delikatnie twardsza jest KYB
Byłem dzisiaj na przeglądzie i mechanik mnie postraszył trochę odnośnie amortyzatorów (bo osłony były poszarpane i zastanawiałem się nad ich wymianą), że strasznie u nas padają, prawda to? Czy to bardziej bolączka Hatchbacków? Może w Turcji w sedanach stosowali inne lepszej jakości? ;p
No właśnie i to mnie denerwuje trochę.. Jak będę miał możliwość to pogadam z wujkiem, jest tapicerem to może na coś wpadnie ciekawego.
A co do amorka to słaby wcale nie był. 2 sierpnia robiłem badanie i wyszło ze ma 80%. Wyszło że jest lekko zgięty. Zbieram się już tydzień żeby kupić nowe na tył i jakoś się zabrać nie mogę :P
btw. jeździł ktoś i na sachsach i na kyb? które twardsze? znalazłem za 225 zł sachsa i się nad nim zastanawiam.
mialem na mysli boczek drzwi czyli przy samej szybie,wyzej :)
ja mam jak wiekszosc podlokietnik z jakiegos materialu ale jakis zniszczony jest,da sie jakos go upiekszyc? Czy tylko wymiana wchodzi w gre? Ciekawy jestem czy tez macie juz takie podniszczone te podlokietniki od lapy, czy tylko u mnie taki zmolestowany
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/fb8da07fa964.jpg (http://naforum.zapodaj.net/fb8da07fa964.jpg.html)
Postanowiłem, że przy wymianie amorków z tyłu od razu wymienię klocki i tarcze (bo na badaniu powiedzieli ze klocki już raczej długo nie pociągną).
Zastanawiam się nad opcją: tarcze BLUE PRINT ADH243100 i klocki TRW GDB3408
Co myślicie o tym?
Dodatkowo zastanawiam się nad wymianą oleju. Wg. książki ostatnia wymiana była w grudniu 2013 przy przebiegu 53 tys. Teraz mam 67,5 tys. (auto kupione kilka tyg. temu) i myślę, żeby od razu wymienić olej. Jaki polecacie do 4 latka z takim przebiegiem? Niestety nie mam zielonego pojęcia co było lane bo na karteczce przy silniku nie ma oznaczenia oleju.
SHELL Helix Ultra Extra/ECT 5W30 i filtr MANN W610/6?
czy zaszaleć i brać 2x droższy MOTUL 8100 Eco-clean+ 5W30 C1? Samochód planuję gazować za jakieś 2 miesiące.
Postanowiłem, że przy wymianie amorków z tyłu od razu wymienię klocki i tarcze (bo na badaniu powiedzieli ze klocki już raczej długo nie pociągną).
Zastanawiam się nad opcją: tarcze BLUE PRINT ADH243100 i klocki TRW GDB3408
Co myślicie o tym?
Dodatkowo zastanawiam się nad wymianą oleju. Wg. książki ostatnia wymiana była w grudniu 2013 przy przebiegu 53 tys. Teraz mam 67,5 tys. (auto kupione kilka tyg. temu) i myślę, żeby od razu wymienić olej. Jaki polecacie do 4 latka z takim przebiegiem? Niestety nie mam zielonego pojęcia co było lane bo na karteczce przy silniku nie ma oznaczenia oleju.
SHELL Helix Ultra Extra/ECT 5W30 i filtr MANN W610/6?
czy zaszaleć i brać 2x droższy MOTUL 8100 Eco-clean+ 5W30 C1? Samochód planuję gazować za jakieś 2 miesiące.
A ile kosztuja te blueprinty?
Ja bralem na tyl tarcze ferodo (para za ok 200) i klocki tej samej marki,sprawdzone moge polecic bo cenowo wygladalo sensownie i na jakosc nie moge tez narzekac
Co do oleju to wolalbym motula czy innego amsoila niz shella. Przebieg na tyle znikomy ze jeszcze co najmniej przez najblizsze 150kkm mozesz smialo lac to samo i sie nie zastanawiac jak bedziesz przestrzegal interwalow wymiany i pilnowal stanu. Filtr manna bedzie tez ok
marcin001984
24-08-14, 20:20
A tarcze i klocki Ferodo lepsze niż TRW?
Wrzuciłem ostatnio na tył TRW GDB3408 i są ok.
A ile kosztuja te blueprinty?
Ja bralem na tyl tarcze ferodo (para za ok 200) i klocki tej samej marki,sprawdzone moge polecic bo cenowo wygladalo sensownie i na jakosc nie moge tez narzekac
Co do oleju to wolalbym motula czy innego amsoila niz shella. Przebieg na tyle znikomy ze jeszcze co najmniej przez najblizsze 150kkm mozesz smialo lac to samo i sie nie zastanawiac jak bedziesz przestrzegal interwalow wymiany i pilnowal stanu. Filtr manna bedzie tez ok
70 zł za sztukę.
Teraz chyba jednak shella zaleję bo mnie mocno po kieszeni wszystko ściągnie
70 zł za sztukę.
Teraz chyba jednak shella zaleję bo mnie mocno po kieszeni wszystko ściągnie
Aktualnie mam tarcze i klocki na przodzie Blue Print, hamują i tyle.
Przed montażem gazu pamiętaj o regulacji luzu zaworowego (kwestia jaki masz przebieg)
Oczywiście podziel się fotkami z instalacji lpg.
Aktualnie mam tarcze i klocki na przodzie Blue Print, hamują i tyle.
Przed montażem gazu pamiętaj o regulacji luzu zaworowego (kwestia jaki masz przebieg)
Oczywiście podziel się fotkami z instalacji lpg.
Jak tarcze to brembo, a klocki nissin. W żadne blue print bym się nie bawił, bo układ hamulcowy to nie pole do oszczędzania.
donelvis nie wiem po co aż tak przesadzać, nadgorliwość w niczym nie pomoże, a to nie są formuły tylko kompaktowe samochodziki z silnikiem 1.8. Skoro kolega ma Blue Print, które dobrze hamuje i nie narzeka na nie to po co pchać się w brembo, gdzie łatwo można trafić na podróbkę niewiele lepszą a może i nawet gorszą od budżetówki.
Ja mam tarcze Lucas i klocki TRW (w sumie to chyba teraz jedno i to samo) i hamują porządnie. Tylko, że klocki strasznie pylą, a tarcze po myciu samochodu robią się żółte (ale to chyba normalne?).
I z tego co wiem to Lucas'a (TRW) leciały na pierwszy montaż?
Blueprint nie jest producentem tylko pakowaczem wiec nie ma co wieszac psow zanim sie nie sprawdzi co akurat w tym przypadku jest w kartoniku
A jak to jest z Ruville? Bo kupiłem niby ich produkcji rolkę prowadzącą pasek. A jak otworzyłem pudełko to w nim było drugie z zapakowaną rolką od Koyo. Czyżby to też byli pakowacze?
Poza tym poprzednia rolka to też było Koyo. Czyżby takie były zakładane na pierwszym montażu czy raczej świadczy to, że ktoś już ją wymieniał?
chodzi o poziomą szczelinę
Próbowałem cienkim płaskim wkrętakiem zmienić położenie spryskiwacza korzystając z obu szczelin - i tej poziomej na górze i tych pionowych po bokach. Bez skutku. Przy bardziej zdecydowanych manipulacjach dało się słyszeć trzeszczenie - obawiałem się, żeby czegoś nie urwać, więc odpuściłem. Chyba jednak trzeba będzie to podszybie zdemontować... :)
Honda fabrycznie montuje Sachsa.Niestety S zszedł na psy.Masa reklamacji z powodu nieszczelnosci .Koroduje chromowana gładz tłoka ,ktora niszczy uszczelnienia.
Zgadzam się z tezą o fatalnej jakości fabrycznych amortyzatorów. U mnie wymieniane były na gwarancji z powodu wycieków, potem jeszcze pękła mi sprężyna, więc zdecydowałem się zastąpić fabryczne zawieszenie zestawem Eibach - przy maksymalnie uniesionym zawieszeniu prześwit wciąż nie jest problemem, natomiast komfort jazdy bardzo się poprawił: w końcu przestała mi skrzypieć deska na nierównościach. :D Mam wrażenie, że zawieszenie w fabrycznej konfiguracji jest za twarde i za mało sprężyste i w przypadku niewielkich nierówności nie nadąża z ich wybieraniem, przez co nieprzyjemne drgania przenoszą się na całe nadwozie - po wymianie komfort jazdy poprawił się znacznie. W sumie uważam zakup tego zawieszenia za jedną z lepszych "inwestycji" jakie poczyniłem w przypadku Civica - mam je trochę ponad rok, a że często zdarza mi się jeździć po trzycyfrowych drogach z nierównym asfaltem, więc doceniam je cały czas. W przypadku podróży "autostradowych" korzyści raczej nie będą tak ewidentne.
proste pytanie - przestala mi swiecic lewa zarowa pozycyjna z przodu - wiadomo, trzeba wymienic - raczej od razu wymienie komplet ledow (tzn. lewy i prawy przod).
sprawdzilem w serwisowce - w temacie wymiany pozycji z przodu wrzucili od razu wyciaganie calego reflektora, w tym zdejmowanie zderzaka.
pytanie do tych, ktorzy juz pozycje wymieniali - a na forum robilo to z pewnoscia sporo osob - zcy faktycznie trzeba wyciagac reflektor, czy jest moze jednak jakis normalny dostep do tych zarowek pozycyjnych z przodu auta?
sprwadzalem wyszukiwarka - nie rzucil mi sie w oczy taki wpis - szybciej pewnie ktos odpisze tutaj.
mzoe szkoda czasu i w aso mnie duzo nie skasuja - ale jesli to 5 minut roboty dla laika to bzdura byloby prosic o to serwis...