Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie, szybka odpowiedź vol.2
Chodzi o to, że elementy te wymieniałem rok temu. Więc uznałem, że zrobię to przy okazji wymiany oleju (komplet).
Czy o wszystkim pomyślałem?
a wunderbaum?
Jakie części powinienem kupić w celu wymiany oleju (rocznik 2009.XII), przebieg 60 tys. km:
- filtr powietrzaKNECHT LX 2123
- filtr oleju KNECHT OC617
- podkładka pod korek oleju- SZCZERZE TO NIE WYMIENIAM I NIC NIE LECI
- olej DŁUGA HISTORIA POCZYTAJ WATEK O OLEJACH
- filtr przeciwpyłkowy KNECHT LA 216
- czy o czymś jeszcze zapomniałem?
Filtr powietrza zawsze zmieniam z olejem, pyłkowy wedle uznania.
Jakie części powinienem kupić w celu wymiany oleju (rocznik 2009.XII), przebieg 60 tys. km:
- filtr powietrza
- filtr oleju
- podkładka pod korek oleju
- olej
- filtr przeciwpyłkowy
- czy o czymś jeszcze zapomniałem?
Podkładka pod korek oleju? Ja u siebie nie zmieniałam alebo nie bardzo wiem o co chodzi :)
Podkładka pod korek oleju? Ja u siebie nie zmieniałam alebo nie bardzo wiem o co chodzi :)
Pod korek spustowy oleju - zalecana wymiana przy każdej zmianie oleju
ja tez wymieniam za każdym razem
koszt w ASO 5zł :p także nie ma co się szczypać i żałować
Filtr powietrza zawsze zmieniam z olejem, pyłkowy wedle uznania.
Zakupiłem 3 filtry OEM + podkładka w ASO. Filtr przeciwpyłkowy wymieniam bo nawet nie wiem kiedy był ostatnio wymieniany - czyli według uznania trzeba wymienić :)
do wymiany oleju nie potrzebujesz filtra powietrza i przeciwpylkowego
Nie potrzebujesz.Z olejem nie mają nic wspólnego.Wymieniasz je jak są brudne.Trzeba tylko podkładkę pod korek spustu oleju wymienić.Bo stara nie "ułoży" ci się tak jak była wcześniej.Są tacy co zakladają starą,ale ja zawsze wymieniam bo cena jej to "grosze".A lepiej za to śpię.:D Ta uszczelka to zwykła podkładka aluminiowa.
Siemanko. Czy do OEM radia z FN2 możną podłączyć wzmacniacz? Chodzi mi o podłączenie kablami RCA (cinch) oraz kabel sygnałowy.
Siemanko. Czy do OEM radia z FN2 możną podłączyć wzmacniacz? Chodzi mi o podłączenie kablami RCA (cinch) oraz kabel sygnałowy.
radio nie ma wyjścia RCA. Wiec albo wyciagnac z radia sygnal sprzed wzmacniacza u jakiegos elektronika, albo wpinac sie w sygnal glosnikowy konwerterem/lub w wejscia hi-level we wzmaku
Witajcie. Do mojego Aerodeck'a dokupiłem Ufo. Powoli nadchodzi czas wymiany oleju i tu pytanie. Czy komputer w 5D 8 generacji będzie informował użytkownika o konieczności wymiany oleju?
Czy komputer w 5D 8 generacji będzie informował użytkownika o konieczności wymiany oleju?
Raczej na pewno nie :) Dopiero od IX gen o ile dobrze się orientuję.
Będzie informowała kontrolka jak spadnie ciśnienie albo będzie za mało oleju :p
Dzieki. Po telefonie do serwisu dostalem dwie różne odpowiedzi. Pozdrawiam
Witam, posiadam Honda civic VIII gen. 2009 2.2 ex ictdi. - anglik.
Czy mozna ustwic na kompuerze albo w inny sposob aby po ruszeniu samochodem automatycznie blokowaly sie drzwi w samochodzi ? (zabezpieczenie przed kradzierza) Takie cos mialem w renaul megane, swietna sprawa po przejechaniu paru metrow automat blokowal wszystkie zamki, dopiero przyciskiem od wewnatrz mozna bylo otworzyc przy wlaczonym siniku.:confused::confused::confused:
Witam, posiadam Honda civic VIII gen. 2009 2.2 ex ictdi. - anglik.
Czy mozna ustwic na kompuerze albo w inny sposob aby po ruszeniu samochodem automatycznie blokowaly sie drzwi w samochodzi ? (zabezpieczenie przed kradzierza) Takie cos mialem w renaul megane, swietna sprawa po przejechaniu paru metrow automat blokowal wszystkie zamki, dopiero przyciskiem od wewnatrz mozna bylo otworzyc przy wlaczonym siniku.:confused::confused::confused:
Przedliftowy Civic ma taką opcję (sam mam to włączone) - automatyczne ryglowanie przy 18km/h , samoczynne otwieranie po wyłączeniu silnika.
W poliftowym z tego co mi wiadomo zlikwidowali to z powodów bezpieczeństwa (jakoś mnie nie przekonuje to) - ale tu muszą się wypowiedzieć jego posiadacze. :)
Jak poniżej napisał hubert21 - Opcja dostępna w roczniku 2006.
Ja mam produkcja 2006 modelowo 2007 i nie mam tego. Z tego co czytałem chyba Civici modelowo z 2006 maja tylko taką opcje więcej tutaj http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?18635-Automatyczne-blokowanie-drzwi
Ja mam produkcja 2006 modelowo 2007 i nie mam tego. Z tego co czytałem chyba Civici modelowo z 2006 maja tylko taką opcje więcej tutaj http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?18635-Automatyczne-blokowanie-drzwi
To fakt - ja mam 2006 rocznik, więc wszystko się zgadza.
Widać zapamiętałem jedynie informację o przedlifcie - ale już o konkretnym roczniku to nie.
Gdzie znajdę info jak aktywować te funkcjonalność? Instrukcje mam od polifta. A auto z 2006 ;)
To zdaje sie Łunia Brukselska nie pozwala na to. W sumie przy dzwonie trudniej wydlubac delikwenta z fury
Gdzie znajdę info jak aktywować te funkcjonalność? Instrukcje mam od polifta. A auto z 2006 ;)
Przeciez masz linka z przepisem dwa posty wyzej ;)
Przeciez masz linka z przepisem dwa posty wyzej ;)
Aaa bo dali linka do ostatniego posta i nie sprawdziłem
Całego tematu bo na fonie siedziałem ;)
Dzięki Filip, jak zawsze pomocny :)
Przedliftowy Civic ma taką opcję (sam mam to włączone) - automatyczne ryglowanie przy 18km/h , samoczynne otwieranie po wyłączeniu silnika.
W poliftowym z tego co mi wiadomo zlikwidowali to z powodów bezpieczeństwa (jakoś mnie nie przekonuje to) - ale tu muszą się wypowiedzieć jego posiadacze. :)
Jak poniżej napisał hubert21 - Opcja dostępna w roczniku 2006.
W poliftowym ja nie mam tej opcji - (chyba że opcjonalnie była wprowadzana ale nie spotkałem się)
To zdaje sie Łunia Brukselska nie pozwala na to. W sumie przy dzwonie trudniej wydlubac delikwenta z fury
[...]
Ech ta nadgorliwość.
1. Gdzie jest napisane że mam jeździć nie zamkniętym samochodem - nie mam zamiaru szukać sprzętu na allegro bo bagażnik był otwarty na światłach.
2. To jest zwykłe zamknięcie - a nie podwójnie ryglowane - można normalnie "dzynksem od dzwi" odblokować.
3. Szyba nie jest zazwyczaj pancerna - więc zbić ją można (tylko trzeba umieć zbić) i otworzyć od środka.
Dobrze ze Łunia Europejska nie zorientowała się co naprawdę może być zagrożeniem :
- wpadnięcie do wody z jednoczesnym uszkodzeniem sterownika od szyb - wtedy jest się ugotowanym bo nie ma szans na otwarcie drzwi.
Bo gotowi wprowadzić regulację dot "szyb na korbkę" ;)
Podobnie z nowym czynnikiem klimatyzacji.
Po wprowadzeniu nowego czynnika , nie mam zamiaru podchodzić do palącego się nowego samochodu z uwagi na fluorowodór w myśl głównej zasady "ratowniku najpierw zadbaj o swoje bezpieczeństwo"
Ale tu pewnie nic się nie zmieni do momentu jakiegoś większego pożaru gdzie na skutek działania fluorowodoru nie zostanie zabitych z 10 strażaków...
Wtedy zacznie się panika , akcje medialne ...
Wczoraj włączając światła awaryjne przycisk zapadł się wciskając go ponownie wpadł jeszcze głębiej. Wiecie
co to za usterka ?
Pewnie połamały się łapki wyłącznika, za które jest przymocowany do panelu radia.
Grzesiek_P
12-03-15, 16:34
Czeka Cie demontaz polowy wnetrza zeby to ogarnac, chyba ze masz juz rozkrecone
jak nie urok to sraczka... - wracajac do mojej awarii podkladki pod wtryskiem - ok, wykrecili srubke, wykrecili wtrysk. wymienili podkladke. dali nowa srubke. podobno cos tam musieli frezowac - nie zrozumialem co, ale podobno dlatego, ze bylo zasyfione - no ok.
niby zrobione. nie ma cykania, smierdzi lekko w kabinie (zasyfiony filtr przeciwpylkowy? to minie?) - ale pojawil sie inny problem - check system - podobno blad zapchanego EGR. kasowali 2x. w koncy stwierdzili, zeby przedmuchac gdzies na drodze i moze pomoze. oczywiscie nie zdazylem niczego przedmuchac bo 200m od zakladu znow mi sie zalaczyl i mam tryb serwisowy bo 2100obrotow na kazdym biegu max i poznaje uroki bycia zawalidroga :D przeprosilem sie z prawym pasem... no ale ja nie o tym.
mogli cos zrąbac ze sypie tym bledem? nigdy wczesniej nie mialem bledu "check system" - zdarzaly sie tylko check engine i nigdy nie dotyczyly EGR. zastanawiam sie czy nie odwalili jakiejs lipy - nie chce nikogo o nic posadzac przedwczesnie :)
zastanawiam sie tylko jaka jest szansa ze akurat z dnia na dzien wlaczylo sie to akurat po wymianie podkladki pod wtryskiem...
i jeszcze 1 pytanie - czyszczenie egr - ile to trwa i ile moze kosztowac?
zaraz poszukam tez na forum, ale moze ktos szybciej mi tu odpisze :)
pzdr!
edit. nawiazujac do prawa Murphyego... - generalnie pewnie sam bym sobie skasowal ten blad i sprawdzil jego numer korzystajac z mojego zajfajnego nowego ELMa na BT i oryginalnej apki Torque... ale zaraz... wywalil mi sie dzis na plecy moj SGS4... - co za tydzien :S
Laptopa z BT nie masz ?
Jak masz to poszukaj apki na lapka i tyle.
Bledy silnika możesz sprawdzić Torque w wersi Lite - dowolny telefon który to ruszy.
jak nie urok to sraczka... - wracajac do mojej awarii podkladki pod wtryskiem - ok, wykrecili srubke, wykrecili wtrysk. wymienili podkladke. dali nowa srubke. podobno cos tam musieli frezowac - nie zrozumialem co, ale podobno dlatego, ze bylo zasyfione - no ok.
niby zrobione. nie ma cykania, smierdzi lekko w kabinie (zasyfiony filtr przeciwpylkowy? to minie?) - ale pojawil sie inny problem - check system - podobno blad zapchanego EGR. kasowali 2x. w koncy stwierdzili, zeby przedmuchac gdzies na drodze i moze pomoze. oczywiscie nie zdazylem niczego przedmuchac bo 200m od zakladu znow mi sie zalaczyl i mam tryb serwisowy bo 2100obrotow na kazdym biegu max i poznaje uroki bycia zawalidroga :D przeprosilem sie z prawym pasem... no ale ja nie o tym.
mogli cos zrąbac ze sypie tym bledem? nigdy wczesniej nie mialem bledu "check system" - zdarzaly sie tylko check engine i nigdy nie dotyczyly EGR. zastanawiam sie czy nie odwalili jakiejs lipy - nie chce nikogo o nic posadzac przedwczesnie :)
zastanawiam sie tylko jaka jest szansa ze akurat z dnia na dzien wlaczylo sie to akurat po wymianie podkladki pod wtryskiem...
zaraz poszukam tez na forum, ale moze ktos szybciej mi tu odpisze :)
pzdr!
edit. nawiazujac do prawa Murphyego... - generalnie pewnie sam bym sobie skasowal ten blad i sprawdzil jego numer korzystajac z mojego zajfajnego nowego ELMa na BT i oryginalnej apki Torque... ale zaraz... wywalil mi sie dzis na plecy moj SGS4... - co za tydzien :S
jak wstawiales do warsztatu do byl check na zegarach?Jesli nie to śmierdzi mi to zrypaną robotą.
pzdr
@shinoda jak będziesz chciał sprawdzić a będzie brakowało sprzętu to podbijaj do mnie, telefon z Androidem/laptop z BT się*znajdzie ;-)
no akurat tak wyszlo, ze telefon to stara nokia :-)
lapek z BT. znajdzie sie w robocie - powalcze w weekend.
wczesniej troche sie pomylilem - napisalem ze wczesniej miewalem check engine a to byl jdnak check system. zolta ikona silnika na duzym wyswietlaczu. ale... moj poprzedni check dotyczyl czujnika temperatury cieczy chlodzacej (czujnik wymieniony kilka miesiecy temu - nadal cos z nim nie tak, ale watpie ze to sie przeklada na blad EGR..).
natomiast teraz jest check system na duzym ekranie, a jak go kasuje przyciskiem "i" na kirownicy, to swieci mi sie mala zolta ikonka silnika na lewo od obrotomierza :)
jutro pojde ich przycisne w tym zakladzie. a jak beda jakies zgrzyty to robic tam nie bede. byli dobrzy do odkrecenia sruby - ale na ewentualne czyszczenie EGR wroce do zaufanego zakladu ;)
dzieki za feedback Panowie :-)
Ja sie nie bedziesz zbytnio poil piwem w trakcie, to pewnie pol godziny max. Tam jest do okrecenia kilka srub, dostep jest dobry. Ja mialem praktycznie czysto wiec w sumie sam proces czyszczenia nie byl specjalnie dlugi.
Ja sie nie bedziesz zbytnio poil piwem w trakcie, to pewnie pol godziny max. (...)
podziękował :)
w srodku dalej wali paliwem bo z pewnoscia filtr pylkowy do wymiany ale moze warto silnik troche umyc choc by w okolicy tego wtrysku co tak lał,ropa sie troche z brudem zmieszala do tego temperatura i sie smazy. Benzyny na pendzelek potem splukac woda i dopiero nowy filtr
dzieki Robert - mam w planie wymiany filtrow niedlugo to bedzie to ogarniete jak nalezy.
szybki update z EGR-story.... rano oczywiscie blad swiecil sie dalej, wiec delikanie jechalem, szybka zmiana biegow przed 2k obr. bo to uczucie hamowania przy osiagnieciu +2k mnie wnerwialo, wiec wolalem czuc w miare plynne przyspieszenie.... i po kilku minutach niespodzianka - wszystko chodzi jak trzeba. 2500 obr... dziala.... 4000 obr... idzie dobrze... - no to moze sie przedmuchal... dam znac pozniej :)
Udało się może komuś znaleźć po za ASO taką spinkę 91501-SEA-003?
Udało się może komuś znaleźć po za ASO taką spinkę 91501-SEA-003?
z pewnoscia dostaniesz w firmie romix,ale u nich nie koniecznie jest tanio
z pewnoscia dostaniesz w firmie romix,ale u nich nie koniecznie jest tanio
Przejrzałem katalog Romix'a - nie znalazłem. W ASO jedna za 15 pln. Chińczycy na ebay'u chcą 1$ za 10 sztuk :)
jak bys osobiscie kupowal to pewnie by cos dobrali,ale niewiem czy warto. Jak kupowalem zapinki do plastikow na progi te listwy,za te od spodu,placilem 6zl za szt ale jak zapytalem o boczne od tej listwy to nie chce sklamac ale zdaje sie ze cos ok 20zl za szt mi pan powiedzial.powiedzial tez ze bardzo ciezko sie je wyjmuje,trzeba wylamac itd a te zapinki wychodza nadzwyczaj latwo,wystarczy ja przekrecic i wychodzi,wiec byc moze pan myslal o innych zapinkach. Na szczescie ich nie potrzebowalem :)
butler.gdansk
13-03-15, 15:26
Jakiej max grubości dystanse można założyć bez konieczności wymiany szpilek na dłuższe?
koledzy chce teraz wymienić przegub ale w serwisie mi mówią żebym sie w razie W przygotował na wymianę łożyska i piasty gdyby nie dało się go rozdzielić.
Prawda to? gdzie dostać piastę i takie łożysko? ile to w ogóle kosztuje ??
Mam teraz Denso Tough VK20 w moim 1.8 i wszystko hula, silnik chodzi bardzo dobrze :)
Znalazłem ofertę:
http://fims.bazarek.pl/opis/id,3456458
Miał ktoś do czynienia z ta firmą? Warto u nich kupić, nie będzie niespodzianek?
PS.
Może ktoś polecić jakiś inny sklep? jak nie tutaj to proszę na PRV.
Znalazłem ofertę:
http://fims.bazarek.pl/opis/id,3456458
Miał ktoś do czynienia z ta firmą? Warto u nich kupić, nie będzie niespodzianek?
PS.
Może ktoś polecić jakiś inny sklep? jak nie tutaj to proszę na PRV.
Ja kupowałem w Motointegrator :)
https://www.motointegrator.pl/produkty/320201-swieca-zaplonowa-denso-vk20
Masz przynajmniej pewność że oryginał, na aliexpress można kupić fake tych Denso...
Niedawno kupiłem sedan 2007 1.8 Nie wiem, o co kaman w czasie jazdy wszystkie biegi działają a na postoju nie wchodzi piątka czy to sprzęgło czy skrzynia czy ten typ tak ma
Prawidłowe obroty silnika 1.8 ivtec jakie są ktoś wie oczywiście na biegu jałowym
witam! posiadam sedana 2007, 1.8 zalozony lpg tech, problem polega na tym iz jak odpale rano na zimno gdzies mniej wiecej po osiagnieciu polowy temperatury pracy, zdarza sie ze przy wysprzeglaniu potrafi tak nisko spac na obrotach ze gasnie po czym pali jakby byl zalany trzeba chwile krecic. Pozatym czasami rzadko ale zdarzy sie iz po postoju przy normalnym odpaleniu trzeba chwile krecic zeby odpalil tak jakby byl zalany znow. podobne objawy mialem jak go kupilem ale pomoglo czyszczenie przepustnicy niestety po jakim czasie problem powrocil wiec czyscilem przepustnice ponownie lecz niestety brudna jakos bardzo nie byla i nie wiele to pomoglo.Świece wymienione niedawno na nowe.U gazownika bylem ale nie ma sie czego czepic wszystko gra i buczy jesli chodzi o instalke. Jedyne co mnie jeszcze zastanawia czy przyczyna moga byc zbyt ciasne zawory?? nie dawno byly regulowane ale mam watpliwosc do poprawnosci wykonania regulacji, poniewaz listek szczelinomierza nie do konca wchodzil w szczeline , mechanik stwierdzil ze jest ok ale ja mam watpliwosc czy szczeliny mieszcza sie w normie marginesu, zaden zawor nie mial zbyt duzego luzu kazdy mial raczej za maly wg mnie poniewaz jak pisalem szczelinomierz wsuwal sie czesciowo nie "na wylot" jakby jedna krawedzią. Jak sadzicie, zrobic regulacje jeszcze raz?
witam! posiadam sedana 2007, 1.8 zalozony lpg tech, problem polega na tym iz jak odpale rano na zimno gdzies mniej wiecej po osiagnieciu polowy temperatury pracy, zdarza sie ze przy wysprzeglaniu potrafi tak nisko spac na obrotach ze gasnie po czym pali jakby byl zalany trzeba chwile krecic. Pozatym czasami rzadko ale zdarzy sie iz po postoju przy normalnym odpaleniu trzeba chwile krecic zeby odpalil tak jakby byl zalany znow. podobne objawy mialem jak go kupilem ale pomoglo czyszczenie przepustnicy niestety po jakim czasie problem powrocil wiec czyscilem przepustnice ponownie lecz niestety brudna jakos bardzo nie byla i nie wiele to pomoglo.Świece wymienione niedawno na nowe.U gazownika bylem ale nie ma sie czego czepic wszystko gra i buczy jesli chodzi o instalke. Jedyne co mnie jeszcze zastanawia czy przyczyna moga byc zbyt ciasne zawory?? nie dawno byly regulowane ale mam watpliwosc do poprawnosci wykonania regulacji, poniewaz listek szczelinomierza nie do konca wchodzil w szczeline , mechanik stwierdzil ze jest ok ale ja mam watpliwosc czy szczeliny mieszcza sie w normie marginesu, zaden zawor nie mial zbyt duzego luzu kazdy mial raczej za maly wg mnie poniewaz jak pisalem szczelinomierz wsuwal sie czesciowo nie "na wylot" jakby jedna krawedzią. Jak sadzicie, zrobic regulacje jeszcze raz?
mam to samo ze swoją jest w trakcie trwania naprawy u mnie puszcza reduktor wprawdzie nie dużo ale gaz szedł do podciśnienia i zalewalo go także sprawdź to butelka z wodą i przewód od reduktora wsadz i zobacz czy bomble nie idą
mam to samo ze swoją jest w trakcie trwania naprawy u mnie puszcza reduktor wprawdzie nie dużo ale gaz szedł do podciśnienia i zalewalo go także sprawdź to butelka z wodą i przewód od reduktora wsadz i zobacz czy bomble nie idą
no ale wystepuje u Ciebie gasniecie przy wysprzeglaniu na pol/ciepłym?
Tak schodzą obroty poniżej 500 ale nie zgasł ani razu ale krótko go mam może dlatego
Ile jest świec zapłonowych w Honda Civic 1.8 sedan 2007 i jakie najlepiej kupić?
Ile jest świec zapłonowych w Honda Civic 1.8 sedan 2007 i jakie najlepiej kupić?
4 szt, zobacz parę postów wcześniej, jest wszystko
Są cztery świece.Najlepiej DENSO SKJ20DR-M11.:)
pany takie pytanie mam fele 7,5 x 17 et 35 podejda do ufo jak to bedzie wyglądało
podejda w sam raz. bedzie bardzo dobrze :)
niektorzy Ci napisza ze lepiej 18 :)
Civic 1.8 Type S - 2008.r przejechane 130 tys. kupione kilka miesięcy temu, co zalecacie wymienić przy tym przebiegu. Myślę niebawem nad wymianą świec zapłonowych i regulacją zaworów, jest coś jeszcze o czym zapomniałem? Nie mówię o podstawach, typu filtry, oleje (pozostał mi do wymiany w skrzyni, hamulcowego też nie ruszałem) klocki :)
Święcę myślę że optymalne będą DENSO VK20 Chyba że polecacie coś innego :)
W aso obok mnie za regulację zaworów chcą 150 zł dużo/mało? :)
Civic 1.8 Type S - 2008.r przejechane 130 tys. kupione kilka miesięcy temu, co zalecacie wymienić przy tym przebiegu. Myślę niebawem nad wymianą świec zapłonowych i regulacją zaworów, jest coś jeszcze o czym zapomniałem? Nie mówię o podstawach, typu filtry, oleje (pozostał mi do wymiany w skrzyni, hamulcowego też nie ruszałem) klocki :)
Mało...
Rozważam zakup sedana, ale obawiam się korozji, czy modele z 2006 korodują np. bardziej niż 2008 -->, czy możne jest odwrotnie i starsze modele były lepiej zabezpieczone przed korozją niż nowsze ?
Dodatkowe pytanie czy korozja występuje również na elementach konstrukcyjnych samochodu czyli wpływających na bezpieczeństwo czy są to tylko klasycznie jak to w hondzie nadkola ?
Rozważam zakup sedana, ale obawiam się korozji, czy modele z 2006 korodują np. bardziej niż 2008 -->, czy możne jest odwrotnie i starsze modele były lepiej zabezpieczone przed korozją niż nowsze ?
Dodatkowe pytanie czy korozja występuje również na elementach konstrukcyjnych samochodu czyli wpływających na bezpieczeństwo czy są to tylko klasycznie jak to w hondzie nadkola ?
ja mam sedana i chyba miałem pierwszy przypadek rdzy na dachu przy uszczelce. ASO nie uznało bo to niby bolączka UFO. Olałem ich i pomalowałem we własnym zakresie. Jeżdzę i cieszę sie dalej autkiem
który masz rocznik ? jak auto pod spodem ? nie ma rdzy ? jak podłużnice etc ?
Witam, Jeśli chodzi o korozje w sedanie to warto obejrzeć spód auta bo tam się trochę dzieje chyba że ktoś sobie zabezpieczył.Nadkola są ok zobacz wnętrze klapki wlewu paliwa tam często są małe wykwity. Dodatkowo w każdym sedanie bez względu na rocznik małe wykwity na tylnych błotnikach w górnej części drzwi gdzie uszczelka drzwi uderza o futrynę(ale z tym nie ma większego problemu po pomalowaniu trzeba zabezpieczyć folią przezroczystą) po za tym nie ma tragedii.
który masz rocznik ? jak auto pod spodem ? nie ma rdzy ? jak podłużnice etc ?
rok mam 2006 m rdzy oprócz dachu brak..
Witam.
Jakie sa alternatywy co do wymiany wycieraczek w naszych ufo??
Tylko oryginaly w aso??
Posiadasz te wycieraczki, daja rade?
Grzesiek_P
16-03-15, 17:13
Ja posiadam i sa warte swojej ceny.
Serwisówkę sobie ściągnij.
Z serwisówką zabrałem się do sprawdzenia dlaczego nie gra głośnik, doszedłem do tego podwójnego gniazda w lewym boku i dalej szczegółów sposobu wyjęcia gniazda nie znalazłem, stąd moje pytanie
Jakiej max grubości dystanse można założyć bez konieczności wymiany szpilek na dłuższe?
Nie padła odpowiedź na to, ponawiam pytanie... Felga seryjna od Type-S
Witajcie,
przymierzam się do wymiany oleju.
Samochód kupiony niedawno, poprzedni właściciel lał Shell Helix 5W-40 (tylko takie dane mam).
Samochód ma przejechane 106 tys km, użytkowany od 10.2006r.
Jaki olej polecacie Shell czy inny?
rok mam 2006 m rdzy oprócz dachu brak..
Ja mam rocznik 2009 i jak dotąd żadnej rdzy nie zauważyłem.Pod autem zawsze się gdzieś rdza pewnie znajdzie.To nieuniknione.Przynajmniej w autach z tej "półki".Ale nie ma to znaczenia.Chyba że po 20- stu latach użytkowania.:D Ale kto dzisiaj tyle autem będzie jeździł.;)
Do hubert21:Może być Shell.Leje taki od lat i jest o'k.:)
ładuj taki, jaki zaleca producent :) przy czym nie chodzi o markę ale o odpowiednie parametry i normy - wszystko jest w serwisówkach
moje autko jest z 2007r,jak napisał jacek spód auta rdzewieje niestety,okolice wlewu paliwa to jest koszmar,jeśli piszący jeszcze tego nie widzą to proponuje zajrzeć co jest za całym wlewem paliwa,no i nadkola tył ruda wyłazi pomału,ale nie jest to tragedia,nie wpływa to na bezpieczeństwo
Witajcie,
przymierzam się do wymiany oleju.
Samochód kupiony niedawno, poprzedni właściciel lał Shell Helix 5W-40 (tylko takie dane mam).
Samochód ma przejechane 106 tys km, użytkowany od 10.2006r.
Jaki olej polecacie Shell czy inny?
Jak napisał mblbn w serwisówce masz napisane parametry i normy co do oleju. Owszem ASO lało Shella, ale w niektórych aso spotkałem się że też leją castrol od jakiegoś czasu (ponoć jakieś umowy się w hondzie pozmieniały - stąd ten castrol)
Ja zalałem Motula i jestem zadowolony (wcześniej I właściciel lał shell) - ważne aby były spełnione parametry oleju
moje autko jest z 2007r,jak napisał jacek spód auta rdzewieje niestety,okolice wlewu paliwa to jest koszmar,jeśli piszący jeszcze tego nie widzą to proponuje zajrzeć co jest za całym wlewem paliwa,no i nadkola tył ruda wyłazi pomału,ale nie jest to tragedia,nie wpływa to na bezpieczeństwo
U mnie jeszcze nic nie ma.Moze późniejsze roczniki były lepiej już zabezpieczone.No nie wiem.Wlewu paliwa całego nie odkręcałem,więc co jest za nim nie wiem.Nadkoli też jeszcze nie sciągałem:).Trudno mi uwoerzyć że taka dobra, i nie tania,marka nie dba o zabezpieczenia antykorozyjne. Po to przecież kupilem Hondę aby mieć spokój z korozją.Fiat też by na pewno korodował a byłby tańszy.Mam nadzieję że mój Civic do 10-ciu lat wytrzyma bez rdzewienia.:rolleyes:
jesli masz udokumentowany,fatyczny przebieg to zobacz na 120 tys ,czy była robiona wymaina oleju w skrzyni biegow(bardzo wazna rzecz).Hamulcowy i wspomaganie sprzęgła mozna sprawdzić kontrolując zawartość wody (oczywiscie odpowiednim miernikiem)
pzdr
U mnie jeszcze nic nie ma.Moze późniejsze roczniki były lepiej już zabezpieczone.No nie wiem.Wlewu paliwa całego nie odkręcałem,więc co jest za nim nie wiem.Nadkoli też jeszcze nie sciągałem:).Trudno mi uwoerzyć że taka dobra, i nie tania,marka nie dba o zabezpieczenia antykorozyjne. Po to przecież kupilem Hondę aby mieć spokój z korozją.Fiat też by na pewno korodował a byłby tańszy.Mam nadzieję że mój Civic do 10-ciu lat wytrzyma bez rdzewienia.:rolleyes:Jacku z tyłu nie ma nadkoli, a sprawdz miejsce o którym pisałem mianowicie tylne błotniki( w miejscu gdzie uszczelka drzwi uderza o błotnik:D
Jacku z tyłu nie ma nadkoli, a sprawdz miejsce o którym pisałem mianowicie tylne błotniki( w miejscu gdzie uszczelka drzwi uderza o błotnik:D
Uszczelki drzwi wszystkich sprawdzam co roku na jesień bo je konserwuje przed zimą.Więc i miejsca gdzie uszczelki są umocowane czy gdzie docikają też są mi widoczne.Jak dotąd nic niepokojącego nie zauważyłem:).Może po prostu Honda zaczęła poźniej bardziej zabezpieczać te miejsca.Do korozji jestem przeczulony po ostatnim aucie jakim był Fiat.Dlatego tak z przyzwyczajenia oglądam auto co pewien czas,np.podczs mycia.Na razie jest o'k.No, ale Honda to nie Fiat.:rolleyes:
Jacku nadal mnie nie rozumiesz nie chodzi mi o miejsce gdzie uszczelka jest założona na drzwi tylko gdzie obciera podczas zamykania(górna część tylnego błotnika będą mikro purchle pod lakierem,oglądałem wiele sedanów i niestety w każdym nawet po lifcie były)moim zdaniem jest to miejsce narażone na uderzenia twardej krawędzi uszczelki drzwiowej podczas zamykania tylnych drzwi.
Nigdzie nic nie ma.:)U mnie tylne drzwi są mało używane,może dlatego.Dobra kończę wątek .:)
Potwierdzam u mnie w sedanie tez te male babelki sa natomiast jak jednego rodlubalem to odzieo tsm.rdzy nie widzialem wiec zostawilem reszte do obserwacji:) co do reszty zaraz po zakupie robilem konserwacje i tak jak mowili przedmowcy okolice wlewu paliwa to byl dramat wyczyscilem na to konserwacja i ludze sie nadzieja ze bedzie ok :) pozatym przednie blotniki na dole zaraz przed drzwiami w okolicach miejsca na podnosnik tez mialy mala.korozje do czyszczenia. Generalnie tak jak mialem w poprzednim civicu vi gen ktory tez slynie ze zgnitych tylnych nadkoli zadbalem o to odrazu po zakupie (sprowadzona z Francji) i do dzis zdrowa jak trzeba. Jak sie o to zadba mysle ze.powinno byc ok nawet u nas choc jakby kazda zima byla jak ta teraz to tym bardziej powinno byc ok.
He,he,niby miałem kończyć ale z wypowiedzi powyzej widzę że chyba mam jakieś szczęśliwy egzemplaż:D.Dzisiaj w słońcu jeszcze raz oglądałem z ciekawości. I tak jak pisałem nic nie zauważyłem.Może to jest na tyle małe że jeszcze nie widać "gołym okiem".No cóż, trzeba bedzie zatem obserwować.A co do blotników, to dwa razy w roku koła wymieniam i wszystko przy okazji oglądam.Fakt zawieszenie rdzewieje,ale taki już jego urok pracy.Niedługo już zbliża się wymiana kół na letnie to zobaczę z blotnikami co i jak.:)
Ja kupowałem w Motointegrator :)
https://www.motointegrator.pl/produkty/320201-swieca-zaplonowa-denso-vk20
Masz przynajmniej pewność że oryginał, na aliexpress można kupić fake tych Denso...
Już kupiłem w zwykłym motoryzacyjnym pod blokiem i taniej wyszło niż przez internet.
Nie mieli na stanie, ale sprowadzili na drugi dzień. Pewnie w piątek będę wymieniał to zobaczymy czy orginały czy podróbki :)
Już kupiłem w zwykłym motoryzacyjnym pod blokiem i taniej wyszło niż przez internet.
Nie mieli na stanie, ale sprowadzili na drugi dzień. Pewnie w piątek będę wymieniał to zobaczymy czy orginały czy podróbki :)
Wie ktoś jak odróżnić oryginał świecy od podróbki????????
Hmm, szczerze mówiąc nie mam pojęcia... W tych Denso elektroda jest meeega cienka, myślę że ciężko by w podróbce tak samo zrobić.
Ogólnie na jakość odlewu/tworzywa i napisów + opakowanie uwagę bym zwrócił, myślę że jak będzie coś nie tak to się to się to "wyczuje" :)
EDIT :
Tutaj oficjalny Link od Denso jak rozróżnić Fake :
http://www.globaldenso.com/en/products/aftermarket/plug/feature_article/2005/09_2a.html
Hmm, szczerze mówiąc nie mam pojęcia... W tych Denso elektroda jest meeega cienka, myślę że ciężko by w podróbce tak samo zrobić.
Ogólnie na jakość odlewu/tworzywa i napisów + opakowanie uwagę bym zwrócił, myślę że jak będzie coś nie tak to się to się to "wyczuje" :)
EDIT :
Tutaj oficjalny Link od Denso jak rozróżnić Fake :
http://www.globaldenso.com/en/products/aftermarket/plug/feature_article/2005/09_2a.html
Długi trzeba klucz do świec zeby je wymienić?
Sprężyny eibach pro kit, przez LPG i trochę audio tył siedzi minimalnie niżej od przodu. Jaki patent proponujecie na podniesienie zawieszenia z tyłu o 1cm ?
A ja powiem ze nie dawno wymienialem swiece i mimo zalecania mi na forum glownie irydowek jednak sie zdecydowalem na zwykle z racji tego iz mam lpg i jak wiadomo zywot swiec bedzie krotszy, w zaufanym sklepie moto polecono mi swiece firmy Beru ktora z budowy jest niemal identyczna jak irydowa koszt za komplet 64zl o ile dobrze pamietam i jak narazie wszystko ladnie chodzi. Wyszedlem z zalozenia ze gdybym mial wymieniac je co 30tys to przynajmniej beda swieze a i lzej na kieszen jednorazowo. Nie wiem ile wytrzyma irydowa przy gazie ale zakladajac zeby wytrzymala 100tys to wg mojej teori to koszt wychodzi podobny po 100tys km.
Długi trzeba klucz do świec zeby je wymienić?
Klucz 16-tka do świec (jak dobrze pamiętam wielkość świecy) + krótka przedłużka - taka 10-15 cm.
Najważniejszy jest klucz - musi być do świec bo wchodzi w otwór z bardzo małym luzem.
Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi w temacie korozji, troszkę mnie to martwi, czy taka sama skala korozji jak w sedanach (błotniki, dach, wlew paliwa, inne) również dotyczy wersji 5D (tutaj jest lepiej czy może jeszcze gorzej ?)
Klucz 16-tka do świec (jak dobrze pamiętam wielkość świecy) + krótka przedłużka - taka 10-15 cm.
Najważniejszy jest klucz - musi być do świec bo wchodzi w otwór z bardzo małym luzem.
Dzieki.
Panowie gdzie mogę dostać tą osłonę od gniazda żarówek bo zauważyłem że nie mam.
Koledzy, proszę o zdiagnozowanie co to może być (CIVIC VIII Type S, 2008.r) gdy jadę po nierównościach i dziurach, czuję pod nogami (tylko moja strona) jakieś drgania jakby szły z zawieszenia nie jest to zawsze ale występuję, ma ktoś jakiś pomysł?
Dzwoniłem dzisiaj do ASO o wycenę przeglądu 120 tys km/ 72 miesiące.
lekkiego szoku doznałem :eek:
- wymiana filtra paliwa + filtr paliwa - 530 zł brutto
- wymiana świec zapłonowych + świece irydowe (4 szt.) - 519 zł brutto
- przegląd okresowy z przeglądem nadwozia i podwozia - 336 zł brutto
- wymiana oleju w skrzyni biegów + olej MTF - 161 zł brutto
- sprawdzenie i regulacja luzu zaworowego - 150 zł brutto (+ewentualna uszczelka pokrywy zaworów 145 zł brutto)
- olej silnikowy shell 5W40 + filtr oleju - 295 zł brutto
- filtr powietrza - 106 zł brutto
- filtr klimatyzacji - 125 zł brutto
Suma 2367 zł brutto wow :eek:
Pytanie do was czy robić u nich wymianę filtra paliwa, oleju w skrzyni i regulację luzu zaworowego?
Zastanawiam się też nad pozycją "przegląd okresowy z przeglądem nadwozia i podwozia".
Z pozostałemu rzeczeniami sam sobie poradzę plus płyny i materiały eksploatacyjne znajdę taniej w internecie/sklepach.
Samochód do 3 lat/60 tys km był serwisowany w ASO potem prywatnie był robiony.
Dzwoniłem dzisiaj do ASO o wycenę przeglądu 120 tys km/ 72 miesiące.
lekkiego szoku doznałem :eek:
- wymiana filtra paliwa + filtr paliwa - 530 zł brutto
- wymiana świec zapłonowych + świece irydowe (4 szt.) - 519 zł brutto
- przegląd okresowy z przeglądem nadwozia i podwozia - 336 zł brutto
- wymiana oleju w skrzyni biegów + olej MTF - 161 zł brutto
- sprawdzenie i regulacja luzu zaworowego - 150 zł brutto (+ewentualna uszczelka pokrywy zaworów 145 zł brutto)
- olej silnikowy shell 5W40 + filtr oleju - 295 zł brutto
- filtr powietrza - 106 zł brutto
- filtr klimatyzacji - 125 zł brutto
Suma 2367 zł brutto wow :eek:
Pytanie do was czy robić u nich wymianę filtra paliwa, oleju w skrzyni i regulację luzu zaworowego?
Zastanawiam się też nad pozycją "przegląd okresowy z przeglądem nadwozia i podwozia".
Z pozostałemu rzeczeniami sam sobie poradzę plus płyny i materiały eksploatacyjne znajdę taniej w internecie/sklepach.
Samochód do 3 lat/60 tys km był serwisowany w ASO potem prywatnie był robiony.
Świece sam wymienisz -ok 50zł szt.
Filtry klimatyzacji i powietrza w sumie za 100zł kupisz np knechta,
olej silnikowy 200zł leszej firmy,
filtr oleju ok 30zł zamiennik oczywiście
Luz zaworowy cena w miarę normalna
olej w skrzyni tez do przyjęcia
Filtr paliwa jest drogi i trochę z tym dłubania ale myślę ze ze 150 zł mozna zaoszczędzić robiąc to poza ASO
Co wchodzi w zakres przeglądu nadwozia i podwozia???????
Ja z usług ASO zrezygnowałem jak nie uznali mi korozji pomimo zrobionych wszystkich przeglądów.
Lepiej chyba znaleźć ogarniętego mechanika...
cena przeglądu nadwozia i podwozia 0 zł
http://allegro.pl/bosch-wycieraczki-aerotwin-honda-civic-ufo-a392s-i5184043162.html
Pytanie szybkie, beda pasowaly ww wycieraczki do ufo z czujnikiem deszczu?
Dobra cena, myslicie ze to fake?
Pozdrawiam
bardzo tanio ja nawet za tyle nie mam w zakupie
Dokladnie, cena super.
Patrzac na komentarze kolo chyba nie sprzedaje podrobek...
Kto wie jakie obroty silnika są prawidłowe w civic 1.8 ivtec bo niewiem czy nie za małe mam ok 680 ?????
Witam czy ktoś mógłby podać mi linka do instrukcji jak można przesmarować klamkę w civicu ? Mam problem tzn . zgrzyty przy otwieraniu i chciałbym to załatwić .Widziałem filmik na YT ale nie było dokładnie pokazane tylko efekt końcowy .
Dzięki za ewentualną pomoc ( w wyszukiwarce nie mogę znaleźć może źle szukam )
Maciej
Te klamki to chyba standard. Daj linka do tego filmu.
https://www.youtube.com/watch?v=xfaXsaWCfaA
No to też chętnie się dowiem jak on to nasmarował. A raczej gdzie.
napisałem do niego na facebooka może coś odpowie.
Mam zamiar kupic opony letnie do civica. Jakie opony polecacie w rozmiarze 225/45/17
??
Mam zamiar kupic opony letnie do civica. Jakie opony polecacie w rozmiarze 225/45/17
??
Darek tu masz wszystko: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?10768-Felgi-i-opony-w-Civic-VIII-gen
Ja zapytałem pod tym jego filmem, ale jak widać bez odpowiedzi... Najwidoczniej nie chce podzielić się tą wiedzą. Zresztą sugeruje już to sam film, gdzie tylko pokazuje, że nasmarował, bez słowa jak. Czyli kompletnie bez sensu wrzuta.
słyszał ktoś kiedyś o takiej sytuacji, żeby urwała się śruba razem z całym gwintem mocująca sprzęgło kompresora klimatyzacji? :confused:
edit:
wyjmujesz klamkę i smarujesz smarem do łożysk znajdującą się w środku sprężynę z cięgnem, u mnie już 2 lata cisza
słyszał ktoś kiedyś o takiej sytuacji, żeby urwała się śruba razem z całym gwintem mocująca sprzęgło kompresora klimatyzacji? :confused:
Ale sama z siebie ? czy podczas odkręcania ?
A z jakim momentem była przykręcana wcześnej ? Serwisowym, czy "na oko" do oporu ?
sama z siebie, wczoraj jak zakładałem DRL to spadła mi ta nakrętka od lamp, patrzę z boku a tam up****y trzpień a na plastikowej podłodze pod silnikiem leży sprzęgło :|
Fatalnie wydatki się szykują :/
NA tym forum jesteś chyba pierwszym z tego typu usterką.
Była już usterka pod tytułem samoistnie urwana śruba od układu tłumika hydraulicznego w sprzęgle od skrzyni biegów.
Ale motywu z wypadającym sprzęgłem klimy jeszcze nie.
Jedyne co przychodzi do głowy to 3 opcje :
- za mocno przykręcone,
- problemy z nierównomiernym dociskiem tarczy (np łożysko koła pasowego pada) i zmęczeniowe zniszczenie gwintu od zmiennego obciążenia wzdłuż śruby,
- błąd konstrukcyjny sprężarki.
mam wrażenie, że cały kompresor trzeba będzie wymienić
Czy końcówki wydechu (te trójkąty) są takie same w 5d i type s/r? Bo patrząc na zdjęcia to wydaje mi sie że type s/r są szersze?
butler.gdansk
23-03-15, 10:32
Są inne.
Witam
Potrzebuję wymienić prawą kratkę nawiewu . Znalazłem na alledrogo za 100 PLN ale zastanawiam się czy dam sobie radę sam z wymianą . Czy ktoś może mi pomóc czy trzeba jechać do ASO ? Dzisiaj krzyknęli mi 500 PLN ;) . W mojej ktoś wcześniej zakładał zapach i są wyłamane dwie łopatki jedna od regulacji . Próbowałem sklejać ale jakiś ten plastik jest dziwny .Za wszelką pomoc dziękuję .
http://www.fn2workshop.com/workshop/pl/html/ESMManualMain.html?url=000000000000240.html&key=000000000000240&anc=
mam coś takiego z tego wynika że spokojnie można to zrobić samemu . Jeżeli ktoś jest już po takim zabiegu proszę o potwierdzenie ze nie trzeba ściągać całej konsoli .
Gdybys potrzebowal do sedana to mam nawet same listki moglbym sprzedac.
kristiano7
23-03-15, 23:25
Przecierał juz ktos moze szlaki co do R18a2 i turbo :)?
marcin001984
24-03-15, 00:10
Przecierał juz ktos moze szlaki co do R18a2 i turbo :)?
http://www.civinfo.com/forum/cars-sale/147322-sad-times.html
kristiano7
24-03-15, 00:16
http://www.civinfo.com/forum/cars-sale/147322-sad-times.html
A ktos z Polski ? Rozeznawal sie moze kto by sie podial albo ? Jakie to moga byc kwoty?
Jak miałem Toyote Corolle e12 to na forum była jedna zaturbiona 1,6 vvti ze 110 KM jak pamiętam miała 160KM i koszt takiej zabawy ok 13 tys był podany czyli u Ciebie pewnie podobnie by wyszło...
Nie działa mi sterowanie wysokości świateł mijania oraz długich prawego reflektora.
Czy jest zabezpieczenie w skrzynce bezpieczników?
Znalazłem 3 przewody od silniczka w lampie i okazało się że na jednym-czerwonym przrzewodzie nie ma napięcia podłączyłem bezpośrednio z akomulatora no i silniczek działa.
Dałem zasilanie z postojówek ale to chyba zły pomysł bo na mijania jest regulacja a na drogowych-długich nie ma regulacji wysokości świateł.
Zasilanie wydaje mi się że powinno być z bezpiecznika nr.1 a co dalej gdzie szukać przerwy w zasilaniu.
Pozdr.Mirek
Dziś przestała działać mi klimatyzacja. Oczywiście wybiorę sie do serwisu klimatyzacji, ale zanim to zrobię, może dowiem się czegoś od was.
Przy ustawieniu manualnym, po naciśnięciu przycisku AC słychać jak załącza się sprężarka i zmienia delikatnie dźwięk silnika (chyba jeszcze jakiś wentylator startuje), więc nie grzebałem w bezpiecznikach. Domyślam się, że elektrycznie jest ok - czy się mylę?
Czy mogę coś jeszcze sprawdzić samodzielnie?
Czy w civicu sa jakies słabe punkty jesli chodzi o układ klimatyzacji? Gdzieś czytałem o padających sprężarkach? Może jakieś "ten tym tak ma" typu "często pada jakaś rurka"? Szklana kula wam coś podpowiada?
Dziś zrobiłem w pełnym słońcu 400km wracając z wypoczynku i przy temperaturze na "Lo" było słabo wewnątrz.
Dziś przestała działać mi klimatyzacja. Oczywiście wybiorę sie do serwisu klimatyzacji, ale zanim to zrobię, może dowiem się czegoś od was.
Przy ustawieniu manualnym, po naciśnięciu przycisku AC słychać jak załącza się sprężarka i zmienia delikatnie dźwięk silnika (chyba jeszcze jakiś wentylator startuje), więc nie grzebałem w bezpiecznikach. Domyślam się, że elektrycznie jest ok - czy się mylę?
Czy mogę coś jeszcze sprawdzić samodzielnie?
Czy w civicu sa jakies słabe punkty jesli chodzi o układ klimatyzacji? Gdzieś czytałem o padających sprężarkach? Może jakieś "ten tym tak ma" typu "często pada jakaś rurka"? Szklana kula wam coś podpowiada?
Dziś zrobiłem w pełnym słońcu 400km wracając z wypoczynku i przy temperaturze na "Lo" było słabo wewnątrz.
Jeśli kompresor klimatyzacji się załącza to raczej musisz dobić klimę może być zbyt mała ilość czynnika chłodzącego.Możesz sprawdzić to szklane oczko umieszczony przy łączeniu przewodów podczas włączonej klimy powinno się tam przelewać i bulgotać.
bednario :
Teoretycznie jak byś wiedział jak i gdzie spojrzeć to możesz sprawdzać samodzielnie podzespoły.
Ale w zaistniałej sytuacji proponuje zapoznać się z serwisówką - tam znajdziesz temat jak zdiagnozować układ AC Automatycznym testem.
Serwisówka->HVAC->Układ sterujący klimatem ->Jak usuwać usterki układu sterującego klimatem [druga część opisu "Przeprowadzanie funkcji samodiagnozy, bez testera HDS"]
Ale możesz zacząć od tego co pisze przedmówca czyli sprawdzenia ilości czynnika.
Sprężarki - parę padło ale nie przesadzałbym z jakimś pogromem ;) , natomiast sporo osób z powodu za dużego luzu na sprzęgle od klimy musiało inwestować w nową Cewkę i sprzęgło. [i to jest słaby punkt, bo informacja o sprawdzeniu tego są kiepsko opisane]
@bednario
U mnie jedyna awaria w civie jaką miałem to była właśnie "klima" a dokładnie przekaźnik klimatyzacji (drobnostka). Objawiało się to tym, że nie zawsze załączał klimę. Wielokrotne włączanie/wyłączanie pomagało bo czasami zaskakiwało, ale zasadniczo w lato nie dało się jechać. Sprężarka, wiatrak, wszystko się załączało, ale po prostu nie chłodziło.
Diagnoza chwilę zajęła i w 2 stacjach specjalizujących się w klimatyzacjach nie wiedzieli co jest nie tak, więc nadmieniam o przypadku.
Czsem wystarczy wyregulować luz na sprzęgle sprężarki. Miałem podobne objawy, wyregulowałem i działa do dziś (już ze dwa lata) :)
U mnie podobnie jak u Ege - rok temu padła klima, winny przekaźnik, ok 120PLN w ASO
U mnie podobnie jak u Ege - rok temu padła klima, winny przekaźnik, ok 120PLN w ASO
Tylko,że u kolegi sprężarka się załącza. Jak mówi Jacek zacząłbym od sprawdzenia ilości czynnika.
bednario :
Teoretycznie jak byś wiedział jak i gdzie spojrzeć to możesz sprawdzać samodzielnie podzespoły.
Ale w zaistniałej sytuacji proponuje zapoznać się z serwisówką - tam znajdziesz temat jak zdiagnozować układ AC Automatycznym testem.
Serwisówka->HVAC->Układ sterujący klimatem ->Jak usuwać usterki układu sterującego klimatem [druga część opisu "Przeprowadzanie funkcji samodiagnozy, bez testera HDS"]
Przeprowadziłem test - brak błędów.
Umówiłem się już do serwisu klimatyzacji - zobaczymy jak wygląda sytuacja z czynnikiem.
Panowie, w sobotę chcę wymienić u siebie świece. Czy oprócz klucza do świec będę czegoś potrzebował, spotkać mnie mogą jakieś niespodzianki?
Historii ciąg dalszy - byłem w serwisie klimatyzacji - nie mieli czasu, ale na szybko sprawdzili mi kilka rzeczy:
- jest ciśnienie w układzie - sam czynnik raczej nie jest problemem
- po bliższym spojrzeniu sprężarka jednak nie startuje po włączeniu klimatyzacji. Włączają się natomiast oba wentylatory i silnik ma większe obciążenie - stąd wydaje się jak by pracowała sprężarka.
Wstępna diagnoza mechanika - sprężarka nie dostaje sygnały startu - cokolwiek to znaczy.
Czy to pasuje wam do wcześniej wspomnianego przekaźnika? Czy ten przekaźnik znajduje się pod maską w skrzynce z bezpiecznikami?
Pojechałem później do ASO, ale serwis mieli czynny do 16:00.
Panowie, w sobotę chcę wymienić u siebie świece. Czy oprócz klucza do świec będę czegoś potrzebował, spotkać mnie mogą jakieś niespodzianki?
są 2 szkoły dokręcania;
-kluczem dynanometrycznym
-na czucie wg opisu na opakowaniu
Poza tym luzik
Historii ciąg dalszy - byłem w serwisie klimatyzacji - nie mieli czasu, ale na szybko sprawdzili mi kilka rzeczy:
- po bliższym spojrzeniu sprężarka jednak nie startuje po włączeniu klimatyzacji. Włączają się natomiast oba wentylatory i silnik ma większe obciążenie - stąd wydaje się jak by pracowała sprężarka.
Wstępna diagnoza mechanika - sprężarka nie dostaje sygnały startu - cokolwiek to znaczy.
Czy to pasuje wam do wcześniej wspomnianego przekaźnika? Czy ten przekaźnik znajduje się pod maską w skrzynce z bezpiecznikami?
Dwa lata temu z racji ze miałem radio bez RDSu postanowiłem je wymienić. Kupiłem razem z panelem klimy. Zimą przełożyłem, klimy nie załaczałem po podłączniu wszystkie funkcje na wyświetlaczu+ regulacja nawiewów, ciepło zimno działało. Gdy zrobiło się ciepło okazało się ze klima nie działa. Jeździłem do klimiarzy, podmieniałem przekaźnik, podpięcie pod kompa serwisowego i zadnych błędów. Dopiero gdy trafiłem do elektryka,który krok po koku rozbierał i wykluczał wszelkie możliwości. Finał był taki,ze kupiłem radio z padniętym panelem(koleś który mi to robił pracowal parę lat w hondzie i bardzo go to zdziwiło). Wymiana panelu sterowania klimatyzacją rozwiązała problem. Zmień przekaźnik, a jak to nie pomoze to moze pojdz tym tropem. U mnie po podpieciu na krótko wszystko działało.
Ten przekaźnik jest pod maską obok uchwytu do wyjmowania bezpieczników (duży czarny). Zobacz co masz na nim napisane. Jeżeli jest Omron G8HL-H71, to stawiałbym na ten przekaźnik, bo akurat były one wadliwe i sporo osób je wymieniało. W ASO za ok 100 pln kupisz Mitsuba 39794-SDA-A05 i ten już jest ok.
bednario :
Znajdź temat poświęcony klimatyzacji , tam jest wytłumaczone jak sprawdzić przekaźnik , i jak sprawdzić czy to cewka.
Zwyczajnie nie chce mi się powtarzać po raz kolejny tego samego.
Potrzebne jest do tego żarówka i 2 metry drutu :)
Jak pojedziesz do ASO i wyjdzie że to Przekaźnik to zapłacisz za przekaźnik i za diagnozę (a sam jesteś to w stanie sprawdzić w 10 minut)
Jak wyjdzie ze to cewka - to licz się w ASO z kosztami rzędu 1500 PLN ( cewka , sprzęgło i wymiana)
Dlatego proponuje znajdź temat bo tam jest jasno to opisane nawet z zdjęciami (wiem sam pisałem w tamtym roku pomagając komuś innemu)
Tutaj (http://www.trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/naprawy/sprezarka_klimatyzacji.htm) kolega Trafo ładnie opisał o przekaźniku i ustawianiu szczeliny na sprzęgle sprężarki.
Zmieniałem niedawno świece i opis wrzuciłem TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/eksploatacja/swiece.htm)
Przy okazji powiem, że założyłem DENSO VK20G i jestem zadowolony, bo wcześniej słyszałem w radiu gwizdanie jak gdyby włączało się turbo, a teraz jest ciszej. Widocznie te świece mają lepsze zabezpieczenie przeciwzakłóceniowe.
Zmieniałem niedawno świece i opis wrzuciłem TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/eksploatacja/swiece.htm)
Przy okazji powiem, że założyłem DENSO VK20G i jestem zadowolony, bo wcześniej słyszałem w radiu gwizdanie jak gdyby włączało się turbo, a teraz jest ciszej. Widocznie te świece mają lepsze zabezpieczenie przeciwzakłóceniowe.
dzięki Trafo, ja zakładam denso.
radio cb czy audio?
trafo,irecki nie ma różnicy między tymi świecami,robiłem już taką zamiane w 2 civickach i nigdy nie odczułem jakiejkolwiek różnicy
radio cb czy audio?
trafo,irecki nie ma różnicy między tymi świecami,robiłem już taką zamiane w 2 civickach i nigdy nie odczułem jakiejkolwiek różnicy
tak myślę, nie mijaliśmy się dziś ok 15 na Mehoffera??? :)
Byłem dziś na wymienie oleju z filtrami w serwisie, ale nie hondy tylko aso renault (pominmy powod takiego wyboru)
Po akcji widziałem przypadkiem, że wyskoczył im check engine z którym sobie nie radzili. Serwisant podjechał do warsztatu na przeciwko(żadne aso), domyślam się, żeby skasować owy bład, bo od razu po powrocie dostałem kluczyki.
Błędu nie ma, ale z tego co zauważyłem, jego usunięcie trwało kilkadziesiąt sekund.
zapytalem czy były problemy, ale dostałem odp.że wszystko ok.
Pytanie brzmi: czy to normalne, że mógł im wyskoczyć nic nie znaczący check, czy się martwić i to sprawdzić?
Po prostu jak masz już jechać do ASO to najlepiej do "swojej" marki.:) Po drugie ze stacjami ASO różnie bywa.Wymiana oleju to nie żadna filozofia i "zwykły" dobry warsztat to zrobi.A tu cię okłamano informujac że wszystko było w porządku skoro sam widzialeś że nie.Ja bym tego nie uważał za przypadek,skoro ktoś nie mowi prawdy.Nie twierdzę że coś zepsuli,ale mogli coś zrobić niedokładnie i sterownik auta im o tym "przypomniał".Ja bym tam drugi raz nie jechał.:rolleyes:
Po prostu jak masz już jechać do ASO to najlepiej do "swojej" marki
Dzięki za radę, ale nie bez powodu napisałem, żeby pominąć tą kwestię ;)
Wybór byl świadomy lecz wymuszony. Nie istotne w sprawie.
Wymiana oleju to nie żadna filozofia i "zwykły" dobry warsztat to zrobi
Też mi się tak wydawało.
Ja bym tego nie uważał za przypadek,skoro ktoś nie mowi prawdy
Powiedział, że nie było problemów, bo może faktycznie to nie był problem, tylko jakaś standardowa sytuacja o której serwisant Renault nie wiedział.
Chciałem uzyskać tylko odpowiedź czy mógł taki komunikat wyskoczyć "standardowo" podczas procedur serwisowych.
Ewentualnie, czy / i jak sprawdzić co to był za komunikat? Można go jakoś cofnąć?
Paluch_tcw
27-03-15, 19:14
Dzięki za radę, ale nie bez powodu napisałem, żeby pominąć tą kwestię ;)
Wybór byl świadomy lecz wymuszony. Nie istotne w sprawie.
Też mi się tak wydawało.
Powiedział, że nie było problemów, bo może faktycznie to nie był problem, tylko jakaś standardowa sytuacja o której serwisant Renault nie wiedział.
Chciałem uzyskać tylko odpowiedź czy mógł taki komunikat wyskoczyć "standardowo" podczas procedur serwisowych.
Ewentualnie, czy / i jak sprawdzić co to był za komunikat? Można go jakoś cofnąć?
Wykasowanego błędu nie odczytasz chyba, że powróci. Przy zmianie oleju nie powinien zapalić sie żaden check. Być może przypadkiem odłączyli jakiś czujnik i odpalili silnik wtedy check mógł się pojawić.
witam czy ta felga jest felgą orginalną do civica ?
http://allegro.pl/felga-16-cali-oryginal-honda-crv-civic-accord-frv-i5176443820.html
dzięki za ewentualną pomoc
wydaje mi sie ze nie kolego
Nie w Hondzie, ale w VW Polo Narzeczonej zapalił się Check jak nalali za dużo oleju, błąd katalizatora pokazywał :)
Nie w Hondzie, ale w VW Polo Narzeczonej zapalił się Check jak nalali za dużo oleju, błąd katalizatora pokazywał :)
Kończąc temat, rozumiem że gdyby było nadal coś nie tak, to check będzie wyskakiwał? Czy błąd można usunąć permanentnie i mimo potencjalnej usterki nie wypluje mi ikony?
Paluch_tcw
27-03-15, 23:27
Kończąc temat, rozumiem że gdyby było nadal coś nie tak, to check będzie wyskakiwał? Czy błąd można usunąć permanentnie i mimo potencjalnej usterki nie wypluje mi ikony?
Da się tak zrobić ale nie w tak krótkim czasie :)
Podsumowując - jeśli błąd by nadal u ciebie występował to dalej byłby sygnalizowany checkiem.
marcin001984
28-03-15, 00:15
Ktoś się orientuje ile dokładnie wchodzi oleju do skrzyni biegów w 1.8?
2 l
Jaka standardowa sytuacja?Że po wymianie pokazuje się alarm?Bez przesady, wymieniam poza ASO i żadnego alarmu nigdy nie było.:)
Jak ostatnio zmieniałem to weszło 1,6l co nie zmienia faktu że w przypadku mtf i tak trzeba 2 butelki po 1l kupić :)
tak myślę, nie mijaliśmy się dziś ok 15 na Mehoffera???
tak,mijaliśmy się na rondzie "barana",poznaje Twoje ledy z daleka
kristiano7
29-03-15, 12:53
Zna ktos ogarniętego mechanik z komputerem do nauki jałowego w w-wa?
A jalowy nie potrafi sie sam nauczyc?
Nie. Było sporo przypadków kiedy po czyszczeniu obroty falowały. Do nauki trzeba wyzerować położenie przepustnicy i ECU.
Tak, Jarek z Automax Service ul.Pszczyńska 35,tel 666 989 782 (Zacisze)ogarnie Ci to bez problemu,pozdrawiam.
Panowie,
U mamy w ufolu, 1.8, 2009rok termometr pokazuje dzisiaj ok. -8*C kiedy na dworze mamy ok. 10*C. Domniemam ze to jego wina. Prosilbym o jakies wskazówki gdzie on się znajduje żebym nie szukał go na ślepo oraz może jakiś link gdzie taki czujnik można kupić. :)
Mam nadzieję, że nie jest w lusterku hehe :P
Być może macie jakiś sposób żeby sprawdzić czy obecny czujnik na pewno sie wysypał czy to może wina czegos innego. :)
Dziekuje
Pod zderzakiem, z prawej strony :)
czyszczenie przepływki i nauka jałowego na Pszczyńskiej 35 to koszt 150zł
Jakoś można go sprawdzić? Macie jakies może sprawdzone zamienniki czy tylko oem wchodzi w grę? :)
Jakoś można go sprawdzić? Macie jakies może sprawdzone zamienniki czy tylko oem wchodzi w grę? :)
Raczej to na pewno czujnik, masz typowy objaw. Czy jest zamiennik, to nie wiem - mój padł jeszcze na gwarancji...
Ja z termometrem to mam dziwny przypadek, niedługo po zakupie auta (ponad 3 lata temu) też miałem błędne wskazania... miałem wymienić czujnik, ale jakoś tak zeszło, że nie wymieniłem i... od 2 lat działa poprawnie. Sam się naprawił :D
Sam się naprawił
Przemyslal swoje postepowanie i doszedl do wniosku, że nie ma co sie stawiać ;-)
a moglo byc tak, ze np wyjmowany byl akumulator,zresetowal sie i termometr wskoczyl na swoje tory?
Nie, nie. Akumulatorek siedzi caly czas, samochód robi codziennie min. 40km także użytkowany jest na bieżąco.
Dzwoniłem do ASO, maja tali czujnik na miejscu w razie gdyby i kosztuje 239zł. Zobaczymy czy to to, zajrzę do czujnika po pracy. :)
Od razu zapytam jak juz zawracam głowę.
Mama ma felgi od typera, czyli szprychowe 18".
Kupiłem jej właśnie nowe opony. Jakie ciśnienie jest zalecane przy tej feldze i tym silniku (1.8 R18A2)? Czyli ufol sport 1.8 benzynka i felgi od typera ufolowego.
Pytam bo oponki nowe, nie chciałbym żeby po roku wyżarło je od wewnętrznej albo zewnętrznej strony. :)
Mama ma felgi od typera, czyli szprychowe 18".
Kupiłem jej właśnie nowe opony. Jakie ciśnienie jest zalecane przy tej feldze i tym silniku (1.8 R18A2)? Czyli ufol sport 1.8 benzynka i felgi od typera ufolowego.
Pytam bo oponki nowe, nie chciałbym żeby po roku wyżarło je od wewnętrznej albo zewnętrznej strony. :)
Pompujesz tyle co zalecają, dane powinny być na tabliczce w dolnej części słupka drzwi kierowcy.
czyszczenie przepływki i nauka jałowego na Pszczyńskiej 35 to koszt 150zł
irek robiłeś to jak widze,był efekt tego czyszczenia u Ciebie?mam też drugie pytanie ,masz u siebie te "oczko" w układzie klimy do sprawdzania stanu czynnika?
irek robiłeś to jak widze,był efekt tego czyszczenia u Ciebie?mam też drugie pytanie ,masz u siebie te "oczko" w układzie klimy do sprawdzania stanu czynnika?
regulacje zaworów robiłem i przepływkę. Brudna była, efekty cięzko opisac bo przejechane tyle co z Zacisza na Tarchomin. Wydaje mi się że silnik równiej pracuje na luzie, wcześniej potrafił wpaść w delikatne wibracje. Jak nie czyściłeś to myslę ,że warto. Zimą kilka razy po odpaleniu obroty mi zafalowały powyżej 2.5 tys. Mam nadzieję ze efekt będzie. Co do oczka, to go nie widziałem, a kiedys spr :) Klima działa poprawnie. Mozemy jakoś się złapać środa.czwartek to porównamy.
jakie jest główne przełożenie w skrzyni biegów w 1.8 ? chodzi o Ic
jakie jest główne przełożenie w skrzyni biegów w 1.8 ? chodzi o Ic
swiezy temat - moze tu znajdziesz odpowiedz:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?235793-Skr%F3cenie-skrzyni-bieg%F3w-Do-zrobienia-taki-mod&p=2500354&viewfull=1#post2500354
Pompujesz tyle co zalecają, dane powinny być na tabliczce w dolnej części słupka drzwi kierowcy.
Z tym że felgi są od typera. Tam bylo zalecane chyba inne ciśnienie. Seryjna wlepka juz się felg nie tyczy bo mówi o max 17" jak się nie mylę. Dlatego pytam o to ciśnienie. :)
Taki problem:
Odstała mi uszczelka zewnętrzna na dole bocznej, tylnej szyby w 5D. Ta "spinka" co ją trzyma (przy przedniej krawędzi drzwi), jakoś nie siedzi ciasno na swoim miejscu, tylko lata luźno. A w ogóle uszczelka powinna być z tą spinką sklejona, czy ma się trzymać tylko "na wcisk"? Bo obecnie u mnie trzyma się tylko na wcisk (mogę bez problemu rozłączyć jedno i drugie) i nie wiem, czy to tak ma być, czy się rozkleiło i stąd te odstawanie. W ogóle jakoś dziwnie to wygląda - złamane nie jest, a odstaje. Ta spinka powinna być może w ogóle przykręcona gdzieś od środka, czy ona ma być tylko zaczepiona o blachę?
Ostatnio zauważyłem następującą rzecz :
Przy zmianie z pierwszego na drugi bieg przy spokojnej jeździe samochód bardziej "szarpie", muszę sie delikatniej ze sprzęgłem obchodzić, wcześniej mogłem puszczać sprzęgło prawie od razu po wrzuceniu biegu bez szarpania.
Pozatym szczególnie na 2gim biegu autem trochę szarpie jak dodam delikatnie gazu, puszcze i znowu dodam, trochę takie delikatne kangury robi do 2.500-3.000 obrotów.
Może to być wina sprzęgła czy coś innego?
Pozdrawiam
Adrian
Ostatnio zauważyłem następującą rzecz :
Przy zmianie z pierwszego na drugi bieg przy spokojnej jeździe samochód bardziej "szarpie", muszę sie delikatniej ze sprzęgłem obchodzić, wcześniej mogłem puszczać sprzęgło prawie od razu po wrzuceniu biegu bez szarpania.
Pozatym szczególnie na 2gim biegu autem trochę szarpie jak dodam delikatnie gazu, puszcze i znowu dodam, trochę takie delikatne kangury robi do 2.500-3.000 obrotów.
Może to być wina sprzęgła czy coś innego?
Pozdrawiam
Adrian
Mam dosłownie to samo, kilka osób zapewniało że te typy tak mają i jest to związane z tym że silniki i-vtec pracując w niższym zakresie obrotów do 2.900 nie są wstanie płynnie przechodzić z tego systemu włączając/wyłączając :)
Mam wersje jak ty i objawy identyczne jak opisałeś :)
ja mam taki objaw od zawsze a nie mam i-vtec :) przywyklem ze z tym sprzeglem trzeba precyzyjniej sie obchodzic
butler.gdansk
02-04-15, 11:47
Pytam ponownie...
jaki jest rozmiar podkladki pod korek oleju w 2,2 cdti ?
Pytam ponownie...
Jak dobrze pamiętam połączenie śrubowe to wytrzymałość śruby osiąga gwint w nakrętce po 7 zwojach gwintu (dla typowego metrycznego gwintu normalnego) . Przy takim połączeniu szybciej poleci śruba niż zerwie się gwint w nakrętce.
(takie przybliżenie inżynierskie w stylu Liczba Pi wynosi 3 ;) )
Czyli musi zostać ok 10 mm dla nakrętki (przy założeniu że nakrętka ma wytrzymałość taką samą jak śruba).
Ale to dawno nie sprawdzana wiedza.
Proponuję znaleść wymiary nakrętki dla gwintu szpilki i trzymać się tego wymiaru nakrętki (mówię o normalnej nakrętce a nie udziwnionych krytych nakrętkach ;) ) jako minimum dla wkręcenia śruby.
Mam takie pytanie czy honda civic1.8 benzyna z 2009roku ma silniczek krokowy jak tak to gdzie on się znajduje
? Dzięki
Z tego co wiem, to przepustnica w tym silniku pełni tą funkcję,więc nie ma ,,silniczka krokowego''
Ok dzięki jak się ociepli zabieram się za czyszczenie
Paluch_tcw
02-04-15, 22:40
Ok dzięki jak się ociepli zabieram się za czyszczenie
To na wszelki wypadek umów sobie od razu serwis lub dobry warsztat na adaptacje przepustnicy (naukę biegu jałowego) bo po czyszczeniu obroty na 90% będą Ci falowały.
Mam klon hds może się uda
:)
Pytam ponownie...
Musisz znać granicę plastyczności szpilki i nakrętki :p mając te dane i średnicę to wzór na policzenie tego znajdziesz w książce "podstawy konstrukcji maszyn"
W przybliżeniu wychodzi 12mm według tabelki poniżej
https://lh4.googleusercontent.com/-UtF-Nmof5dI/VR4v7aEIqjI/AAAAAAAACNk/-rk8RmhhwEE/w925-h523-no/IMAG0333.jpg
Z tego co wiem, to przepustnica w tym silniku pełni tą funkcję,więc nie ma ,,silniczka krokowego''
A co steruje przepustnicą na biegu jałowym?Przecież nie pedał gazu.:rolleyes:
A co steruje przepustnicą na biegu jałowym?Przecież nie pedał gazu.:rolleyes:
No jak to co, ECU,przecież w tym silniku jest system drive-by-wire ,czyli nie ma połączenia mechanicznego (linka gazu) pomiędzy pedałem gazu a przepustnicą.Pedał gazu posiada czujnik położenia ,daje sygnał do ECU,które sobie musi przemyśleć ile w zależności od wielu czynników otworzyć przepustnicę, która jest poruszana silnikiem elektrycznym.Jest wiele zalet takiego rozwiązania np.dla fabryki prosty w instalacji tempomat (żadnych dodatkowych mechanizmów wykonawczych sama elektronika) i jedna wada-lekkie opóźnienie w reakcji na wciśnięcie gazu. Jest jeszcze jeden bajer w tym silniku o którym nie wszyscy wiedzą- w pewnych warunkach gdy jedziesz ekonomicznie (delikatnie wciśnięty pedał gazu) przepustnica jest uchylona prawie całkowicie a zawory i kolektor dolotowy robią całą robotę ( jak największe otwarcie przepustnicy-małe opory przepływu powietrza-małe spalanie).
Witajcie, czy jest sens kupować droższy węglowy filtr kabinowy za 190zł (MANN FILTER CUK 2358) bądź pozostać przy normalnym papierowym zamienniku (KNECHT LA 344) 49zł?
Witajcie, czy jest sens kupować droższy węglowy filtr kabinowy za 190zł (MANN FILTER CUK 2358) bądź pozostać przy normalnym papierowym zamienniku (KNECHT LA 344) 49zł?
Jak masz zamiar wymienić raz na dwa lata to węgiel jak co rok to zwykły ;)
Jak nie masz na co kasy wydawać to kupuj za 190zł,a jak chcesz taniej i również węglowy to wybierz Filtrona K 1187A za ok.68zł.
marcin001984
04-04-15, 22:53
a co tak naprawdę daje ten węglowy?
Teoretycznie "eliminują one dodatkowo nieprzyjemne zapachy oraz szkodliwe dla człowieka gazy : ozon, dwutlenek węgla czy też tlenki azotu, dzięki czemu znika zmęczenie, nudności czy bóle głowy. Filtry te są dość odporne na zawilgocenie."
Czy przy wymianie żarówek na ledy (podsufitka, bagażnik i światła postojowe) powinienem brać te z oznaczeniem CAN BUS?
Paluch_tcw
05-04-15, 09:59
Czy przy wymianie żarówek na ledy (podsufitka, bagażnik i światła postojowe) powinienem brać te z oznaczeniem CAN BUS?
Nie, zwykłe wystarczą.
No jak to co, ECU,przecież w tym silniku jest system drive-by-wire ,czyli nie ma połączenia mechanicznego (linka gazu) pomiędzy pedałem gazu a przepustnicą.Pedał gazu posiada czujnik położenia ,daje sygnał do ECU,które sobie musi przemyśleć ile w zależności od wielu czynników otworzyć przepustnicę, która jest poruszana silnikiem elektrycznym.Jest wiele zalet takiego rozwiązania np.dla fabryki prosty w instalacji tempomat (żadnych dodatkowych mechanizmów wykonawczych sama elektronika) i jedna wada-lekkie opóźnienie w reakcji na wciśnięcie gazu. Jest jeszcze jeden bajer w tym silniku o którym nie wszyscy wiedzą- w pewnych warunkach gdy jedziesz ekonomicznie (delikatnie wciśnięty pedał gazu) przepustnica jest uchylona prawie całkowicie a zawory i kolektor dolotowy robią całą robotę ( jak największe otwarcie przepustnicy-małe opory przepływu powietrza-małe spalanie).
Czyli jest silniczek krokowy jako siłownik i sprawa jest prosta.Ja to wiem,tylko ktoś tam sugerował że silniczka niby nie ma.I chciał czyścić coś w przepustnicy.A przecieź to nie gaźnik.:D
Czyli jest silniczek krokowy jako siłownik i sprawa jest prosta.Ja to wiem,tylko ktoś tam sugerował że silniczka niby nie ma.I chciał czyścić coś w przepustnicy.A przecieź to nie gaźnik.:D
Tak Jacku ale przepustnicę należy czyścić bo ona się brudzi a po czyszczeniu konieczna jest ponowna nauka biegu jałowego do którego potrzebny jest komp.
Tak Jacku ale przepustnicę należy czyścić bo ona się brudzi a po czyszczeniu konieczna jest ponowna nauka biegu jałowego do którego potrzebny jest komp.
Ale chyba jak coś nie tak z autem.Choć ja nigdy nie czysciłem przepustnicy w aucie.Tu też nie mam zamiaru skoro auto działa prawidłowo.I też nikt kogo znam z autem tego nie robił.Nawet nie slyszałem o takich praktykach.Dopiero pierwszy raz tu na forum.Owszem gaźniki się czyściło,ale to bylo za epoki malucha czy dużego fiata.No i niby czym ma się ona zabrudzić?Przecież jest filtr powietrza.
Paluch_tcw
05-04-15, 16:34
Ale chyba jak coś nie tak z autem.Choć ja nigdy nie czysciłem przepustnicy w aucie.Tu też nie mam zamiaru skoro auto działa prawidłowo.I też nikt kogo znam z autem tego nie robił.Nawet nie slyszałem o takich praktykach.Dopiero pierwszy raz tu na forum.Owszem gaźniki się czyściło,ale to bylo za epoki malucha czy dużego fiata.No i niby czym ma się ona zabrudzić?Przecież jest filtr powietrza.
To sprawdź swoją czy wygląda jak nowa mimo wymienianych przez Ciebie regualarnie filtrów. Przepustnice czyści się tak samo jak gaźniki. Każde zabrudzenie nie wypływa pozytywnie na jej pracę.
No i niby czym ma się ona zabrudzić?Przecież jest filtr powietrza.
Wystarczy otworzyć maskę i już widać czym się może między innymi zabrudzić przepustnica :) przyjrzyj się obudowie filtra powietrza i pomyśl... jak się nie domyślisz to napisz, a Ci ładnie wyjaśnię.W końcu nie każdy zna się na mechanice :o
Wystarczy otworzyć maskę i już widać czym się może między innymi zabrudzić przepustnica :) przyjrzyj się obudowie filtra powietrza i pomyśl... jak się nie domyślisz to napisz, a Ci ładnie wyjaśnię.W końcu nie każdy zna się na mechanice :o
Ale pod maską nie ma żadnego filtra.:D.Obudowa filtra wewnątrz,od strony przepustnicy jest czysta bo jest filtr.:D.Od zewnątrz nie ma znaczenia bo to powietrze nie dostaje się do przepustnicy.Więc naprawdę nie wiem i co ci chodzi.:rolleyes:.Chyba że o szukanie na siłę problemu.I fakt, nie trzeba się znać tu na mechanicę tylko na fizyce.:)
DoPaluch_tcw:Bez żartów,a co w kilkulenim silniku wyglada jak nowe?:rolleyes:.Ostatecznie można i też szyscić kolektor wydechowy czy tlumik jak ktoś chce.Bo na pewno nie wyglada jak ten nowy co z salonu wyjechał.;)No i pewnie nie wpływa to pozytywnie na jazdę.;)
Do kolektora ssącego dochodzi nie tylko powietrze z filtra ale i spaliny z EGR i opary oleju z silnika i głowicy. Z tego wszystkiego robi się mieszanka, która brudzi dolot.
Moja przepustnica przed i po czyszczeniu wyglądała tak:
http://www.trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/eksploatacja/czyszczenie_przepustnicy/m_przepustnica_tyl.jpg http://www.trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/eksploatacja/czyszczenie_przepustnicy/m_czysta1.jpg
Czyszczenie ma tu znaczenie, bo zarośnięta szczelina między tym skrzydełkiem a obudową zmniejsza przepływ powietrza co może być odczuwalne na obrotach biegu jałowego.
Powiem to co już pisałem.Ja nigdy nie czyściłem tych elementów i obroty wolne miałem dobre.W Hondzie obecnie też mam dobre.Ostatecznie jak by się uprzeć to wiele elementów w silniku należalo by czyścić w celu niby poprawy parametrów.I pewnie by coś to dało.Więc kto chce niech się w to "bawi".U mnie wszystko jest o'k więc zamykam temat.:)
Powiem to co już pisałem.Ja nigdy nie czyściłem tych elementów i obroty wolne miałem dobre.W Hondzie obecnie też mam dobre.Ostatecznie jak by się uprzeć to wiele elementów w silniku należalo by czyścić w celu niby poprawy parametrów.I pewnie by coś to dało.Więc kto chce niech się w to "bawi".U mnie wszystko jest o'k więc zamykam temat.:)
Jacku nie Ty ten wątek rozpocząłeś to i nie Ty go zamkniesz a wracając do tematu idąc Twoim tokiem myślenia to zaworów też nie musisz regulować bo jak silnik działa to nie trzeba tego robić i w twoim poprzednim aucie czyli fiacie też tego nie robiłeś. Skoro zdjęcia brudnej przepustnicy które udostępnił nasz kolega Cię nie przekonują to co ?Wiesz ze po pewnym czasie jak ten brud się nazbiera nie czyszczony to przepustnica nie będzie się domykać do końca a wtedy będą problemy z obrotami.;)
Paluch_tcw
06-04-15, 15:19
DoPaluch_tcw:Bez żartów,a co w kilkulenim silniku wyglada jak nowe?.Ostatecznie można i też szyscić kolektor wydechowy czy tlumik jak ktoś chce.Bo na pewno nie wyglada jak ten nowy co z salonu wyjechał.No i pewnie nie wpływa to pozytywnie na jazdę.
Dyskusja z Tobą jak zwykle nie ma sensu. Ciebie nigdy poparte fakty nie przekonują, zdjęcia też nie. I zawsze jest "w moim poprzednim aucie", albo "w fiacie". Dla mnie koniec jakichkolwiek rozmów z Tobą. Bez obrazy. Pozdro
Mozecie podpowiedzieć jaki rodzaj nakrętek będzie pasował do felgi Rondell.Mam wrażenie ,ze OEM Honda (sferyczna)ma za małą powierzchnie przylegania o otworu felgi.Pytam bo w/w temat nie jest moją domeną:)
pzdr
Paluch_tcw
06-04-15, 16:58
Stożkowe do tych felg.
Stożkowe do tych felg.
tak dla pewności, gwint M12 - 1,5 ?
Paluch_tcw
06-04-15, 17:27
tak dla pewności, gwint M12 - 1,5 ?
M12 x 1.5 :)
Do kolektora ssącego dochodzi nie tylko powietrze z filtra ale i spaliny z EGR i opary oleju z silnika i głowicy. Z tego wszystkiego robi się mieszanka, która brudzi dolot.
Moja przepustnica przed i po czyszczeniu wyglądała tak:
http://www.trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/eksploatacja/czyszczenie_przepustnicy/m_przepustnica_tyl.jpg http://www.trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/eksploatacja/czyszczenie_przepustnicy/m_czysta1.jpg
Czyszczenie ma tu znaczenie, bo zarośnięta szczelina między tym skrzydełkiem a obudową zmniejsza przepływ powietrza co może być odczuwalne na obrotach biegu jałowego.
Samo czyszczenie nie wystarcza rozumiem, pisaliście że należy podłączyć pod kompa i uczyć biegu jałowego, zgadza się? Trudno jest to ogarnąć?
Samo czyszczenie nie wystarcza rozumiem, pisaliście że należy podłączyć pod kompa i uczyć biegu jałowego, zgadza się? Trudno jest to ogarnąć?
Zgadza sie sam jałowego nie nauczysz. Instrukcje czyszczenia znajdziesz u Trafo, nie jest to nic trudnego.
http://www.trafo.strefa.pl/honda/
Zgadza sie sam jałowego nie nauczysz. Instrukcje czyszczenia znajdziesz u Trafo, nie jest to nic trudnego.
http://www.trafo.strefa.pl/honda/
dzięki serdeczne, rozumiem że nauka biegu jałowego polega na tym co pisał trafo na dole poradnika:
Procedura uczenia biegu jałowego (bez HDS):
1. Upewnić się, że wszystkie urządzenia elektryczne (klimatyzacja, audio, światła itp.) są wyłączone,
2. Włączyć zapłon (II) i odczekać 2 sekundy,
3. Uruchomić silnik. Uruchomić silnik i utrzymywać obroty na poziomie 3.000 obr./min bez obciążenia (w położeniu na luzie) do momentu włączenia wentylatora chłodnicy lub do momentu, gdy temperatura płynu chłodzącego silnika osiągnie wartość 90 °C,
4. Pozostawić silnik na biegu jałowym przez około 5 minut przy pełnym zamknięciu przepustnicy.
UWAGA: Jeśli uruchomi się wentylator chłodnicy, nie należy wliczać czasu jego działania do podanych 5 minut.
Po zakończeniu procedury uczenia, można jeszcze kontrolnie przeprowadzić sprawdzenie obrotów biegu jałowego
dzięki serdeczne, rozumiem że nauka biegu jałowego polega na tym co pisał trafo na dole poradnika:
Procedura uczenia biegu jałowego (bez HDS):
1. Upewnić się, że wszystkie urządzenia elektryczne (klimatyzacja, audio, światła itp.) są wyłączone,
2. Włączyć zapłon (II) i odczekać 2 sekundy,
3. Uruchomić silnik. Uruchomić silnik i utrzymywać obroty na poziomie 3.000 obr./min bez obciążenia (w położeniu na luzie) do momentu włączenia wentylatora chłodnicy lub do momentu, gdy temperatura płynu chłodzącego silnika osiągnie wartość 90 °C,
4. Pozostawić silnik na biegu jałowym przez około 5 minut przy pełnym zamknięciu przepustnicy.
UWAGA: Jeśli uruchomi się wentylator chłodnicy, nie należy wliczać czasu jego działania do podanych 5 minut.
Po zakończeniu procedury uczenia, można jeszcze kontrolnie przeprowadzić sprawdzenie obrotów biegu jałowego
Bez HDSu nie nauczysz...
Bez HDSu nie nauczysz...
Dokładnie. To co jest na stronce to próba nauki którą starałem się zrobić. Niestety nie wyszło.
Bez HDSa nie pójdzie, bo przed nauka trzeba wyzerować położenie przepustnicy i komputer.
Jacku nie Ty ten wątek rozpocząłeś to i nie Ty go zamkniesz a wracając do tematu idąc Twoim tokiem myślenia to zaworów też nie musisz regulować bo jak silnik działa to nie trzeba tego robić i w twoim poprzednim aucie czyli fiacie też tego nie robiłeś. Skoro zdjęcia brudnej przepustnicy które udostępnił nasz kolega Cię nie przekonują to co ?Wiesz ze po pewnym czasie jak ten brud się nazbiera nie czyszczony to przepustnica nie będzie się domykać do końca a wtedy będą problemy z obrotami.;)
Nie czytasz dokładnie.Nie pisałem o wątku tylko mój temat.Temat, ktory ja poruszyłem w tym wątku i treści jego pisane do mnie.Więc dałem znać że kończę bo rozmowa dalsza nie ma sensu.Po prostu prawda jest jak d.....a,każdy siedzi na swojej.
Do Paluch_tcw:A ty gościu to jakiś nerwowy jesteś.Obserwuje to od dawna.Zawsze coś ci się we mnie nie podoba.Zarzucasz że nie dajesz rady rozmawiać.To nie rozmawiaj!Nikt ci kolego nie każe odpowiadać na moje tematy:mad:.Twierdzisz że Honda to inne auto niż np.Fiat?Owszem,inaczej wygląda i ma inny silnik.Ale zasady pracy silnikow spalinowych są takie same.Więc weź na wstrzymanie bo inteligencją w ten sposób nie zabłyśniesz.:p
Mam problemy ze spadającymi obrotami podczas dojezdzania do przeszkody lub skrzyzowania. Po wysprzegleniu obroty spadaja na chwile lekko szarpnie silnikiem i dalej jest ok. Czy ktos juz mial podobny problem i rozwiazal go ???
Mam problemy ze spadającymi obrotami podczas dojezdzania do przeszkody lub skrzyzowania. Po wysprzegleniu obroty spadaja na chwile lekko szarpnie silnikiem i dalej jest ok. Czy ktos juz mial podobny problem i rozwiazal go ???
Tak, ja mam, miało wielu. Pomaga ponoć czyszczenie przepustnicy. Mi póki co nie chce się tego robić, bo nie uważam tego, że jakąś "usterkę" :)
Tak, ja mam, miało wielu. Pomaga ponoć czyszczenie przepustnicy. Mi póki co nie chce się tego robić, bo nie uważam tego, że jakąś "usterkę" :)
Przepustnice czyscilem i dalej, ale dzis pewien mechanik mi powiedzial ze trzeba przeczyscic czujnik i-vtec.
znajdz jeszcze temat o zmianie softu ( mi pomogło), który rok masz auta?
znajdz jeszcze temat o zmianie softu ( mi pomogło), który rok masz auta?
2006
Przepustnice czyscilem i dalej, ale dzis pewien mechanik mi powiedzial ze trzeba przeczyscic czujnik i-vtec.
Czujnik i-vtec? Nie słyszałem o jego czyszczeniu :) A nauka biegu jałowego była nauczona przy pomocy HDSA?
Bo sam myślę się zabrać za czyszczenie przepustnicy oraz nauki biegu jałowego :) Chociaż u mnie wydaje się wszystko ok :D Ale będzie na zapas :D
Czujnik i-vtec? Nie słyszałem o jego czyszczeniu :) A nauka biegu jałowego była nauczona przy pomocy HDSA?
Bo sam myślę się zabrać za czyszczenie przepustnicy oraz nauki biegu jałowego :) Chociaż u mnie wydaje się wszystko ok :D Ale będzie na zapas :D
Przepustnica czyszczona, nauka biegu jalowego robiona przy pomocy HDSA i problem nadal jest.
Przepustnica czyszczona, nauka biegu jalowego robiona przy pomocy HDSA i problem nadal jest.
Jesli nie robiłeś upgrade softu to to zmiana powinna pomóc....
Witam, szybkie pytanie.. Ufo zalane olejem 5W30, wymiana 22.07.2014r przy przebiegu 150 tys km, teraz ma 158tys km i zauważyłem dzis ze na miarce pokazuje miedzy min a max czyli w połowie, zaraz po wymianie mialem na max, czyli mysle ze silnik wziął cos sporo oleju? Czy jest wszystko w porządku?
Paluch_tcw
07-04-15, 18:15
Witam, szybkie pytanie.. Ufo zalane olejem 5W30, wymiana 22.07.2014r przy przebiegu 150 tys km, teraz ma 158tys km i zauważyłem dzis ze na miarce pokazuje miedzy min a max czyli w połowie, zaraz po wymianie mialem na max, czyli mysle ze silnik wziął cos sporo oleju? Czy jest wszystko w porządku?
Czy podczasz wlewania świeżego oleju silnik został odpalony a następnie dolany olej ? Jeśli nie to ten ubytek co masz mógł wciągnąć filtr oleju.
Jest to normalne zużycie oleju w tym silniku.
Jesli nie robiłeś upgrade softu to to zmiana powinna pomóc....
Jak mam zrobic ten upgrade ????
Jak mam zrobic ten upgrade ????
szukajcie a znajdziecie... :)
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?219304-Aktualizacja-softu-ECU&highlight=irecki26
marcin001984
07-04-15, 20:41
Jest to normalne zużycie oleju w tym silniku.
Norma w tym silniku? A to ciekawe... ja jeżdżę na Motulu i od wymiany w październiku zrobiłem 6 tys. km i nie dolałem ani kropli
Miał ktoś może taki problem z zamkiem w drzwiach, że można kluczykiem przekręcać tylko w prawo (otwieranie)?? Nie mogę przekręcić kluczyka w lewo w stronę silnika (zamykanie) i nie nie umiem tego w żaden sposób rozruszać...
Norma w tym silniku? A to ciekawe... ja jeżdżę na Motulu i od wymiany w październiku zrobiłem 6 tys. km i nie dolałem ani kropli
Tak norma :)
Na Motulu CNG/LPG 5W40 okres 10kkm zamykam na 6 Litrach (włącznie z wymianą).
Ja zauważyłem znaczny apetyt na olej jak zaczynam ciągnąć na 2 biegu do odcinki.
Jak pierwsze 5kkm jechałem bez szaleństw to ubywało niewiele - jak zmieniłem styl jazdy to oleju ubywa więcej.
u mnie w mniejszym silniku litr oleju starczal na 5tys km. Przebieg ktory uwazam za prawdziwy 132tys. Dokladnie to tak, wymienilem olej,zrobilem 5 dolalem litr,zrobilem nastepne 5 dolalem litr,zrobilem kolejne 5 a to razem 15tysi i powinienem wymienic wlasnie olej,ale ze nosilem sie z zamiarem sprzedazy a na ogol jak ktos kupi to olej i tak wymienia,to dolalem jeszcze litr i juz niewiem ile potem przejechalem ale w sumie od wymiany do wymiany dowalilem 3l oleju a zjadl go wiecej bo przy wymianie mial wlane prawie na max. 4 dni temu Sprzedalem auto a po wakacjach bede szukal 1.8 :)
marcin001984
07-04-15, 22:46
Tak norma :)
Na Motulu CNG/LPG 5W40 okres 10kkm zamykam na 6 Litrach (włącznie z wymianą).
Ja zauważyłem znaczny apetyt na olej jak zaczynam ciągnąć na 2 biegu do odcinki.
Jak pierwsze 5kkm jechałem bez szaleństw to ubywało niewiele - jak zmieniłem styl jazdy to oleju ubywa więcej.
Codziennie ciągnę na dwójce i za cholere nic nie ubywa. Ile razy podchodziłem z bańką oleju żeby uzupełnić braki a tu nic nie trzeba dolewać. Może ten Motul 8100 eco nergy ma jakieś magiczne właściwości? :p
u mnie w mniejszym silniku litr oleju starczal na 5tys km. Przebieg ktory uwazam za prawdziwy 132tys. Dokladnie to tak, wymienilem olej,zrobilem 5 dolalem litr,zrobilem nastepne 5 dolalem litr,zrobilem kolejne 5 a to razem 15tysi i powinienem wymienic wlasnie olej,ale ze nosilem sie z zamiarem sprzedazy a na ogol jak ktos kupi to olej i tak wymienia,to dolalem jeszcze litr i juz niewiem ile potem przejechalem ale w sumie od wymiany do wymiany dowalilem 3l oleju a zjadl go wiecej bo przy wymianie mial wlane prawie na max. 4 dni temu Sprzedalem auto a po wakacjach bede szukal 1.8 :)
Dobra decyzja :) Po przesiadce z 1.4 poczujesz dużą różnicę i zaskoczy Cię niemal identyczne spalanie
Widocznie oleje MOTUL magiczne są dopiero od 200 PLN za Bańkę :P
Gdzie ja tu wyskakuję z MOTULEM za marne 130 PLN :p
Kolbert : A klima ci działała jak sprzedawałeś ;P ?
Bo już ktoś z 1.4 bez klimy kupiony parę dni temu jest na forum ;).
Widocznie oleje MOTUL magiczne są dopiero od 200 PLN za Bańkę :P
He ,he na to wygląda , u mnie olej zmieniałem 02.05.2014 61900km , dzisiaj mam 72000 i tyle co wlałem ,tak mam- olej Motul 0w30 eco-nergy :D
)nie nie,nie moja:) u mnie klima chodzila ladnie,przed sprzedaza sprawdzalem i lecialo z kratek 4-5 stopni na nagrzanej kabinie,to chyba nie zly wynik ale powiedzialem ze na lato bym napelnil jak nie bedzie wystarczajaco chlodzic. Powiedzialem tez ze olej do wymiany i zasugerowalem ze teraz zalal bym motula 5w40 pani kupujaca zapisala,a zrobi jak chce:)
U mnie ani 1.4 ani 1.8 nie ma ubytków, wymiana co 10 tys i zawsze w połowie bagnetu.Wiec kobert nie obraz się ale coś chyba nie tak miałeś bo tam niespełna 4l wchodzą do 1.4 a ubytek 2l na 10k km to dużo.
Paluch_tcw
08-04-15, 00:25
Codziennie ciągnę na dwójce i za cholere nic nie ubywa. Ile razy podchodziłem z bańką oleju żeby uzupełnić braki a tu nic nie trzeba dolewać
Potwierdzam. Od czterech wymian oleju leje Valvoline 5w30 syn power env c2. Od wlania do wymiany nie dolane ani setki. Silnik nie oszczędzany - średnie spalanie 10.8
na coz mial bym sie obrazac,wiem ze to sporo zwlaszcza na tak maly silnik. tu jednak mozna wyczytac ze jednym bierze wiecej innym mniej. Jezdzilem na amsoilu 0w20 i Slabo sie przygladalem jak to bylo na poprzednim oleju valvoline 5w30 ale chyba podobnie z tym ubytkiem.histoorie przebiegu sprawdzalem w aso i wywnioskowalem po naprawach w roznych latach ze przebieg autentyczny,bo tylko o tych naprawach przy roznych przebiegach mi byli w stanie powiedziec.auto serwisowane do 2012r ale w bazie tylko tyle mieli,przebiegow podczas serwisowania juz nie
Dokładnie. Ja jakoś ostatnio lubię ponaciskać i właśnie wciągnął trzecią litrową dolewkę od maja 2014 ;)
Codziennie ciągnę na dwójce i za cholere nic nie ubywa. Ile razy podchodziłem z bańką oleju żeby uzupełnić braki a tu nic nie trzeba dolewać. Może ten Motul 8100 eco nergy ma jakieś magiczne właściwości? :p
Dobra decyzja :) Po przesiadce z 1.4 poczujesz dużą różnicę i zaskoczy Cię niemal identyczne spalanie Z tym spalaniem to moim zdaniem ten literek roznicy bedzie spokojnie,ale to mala roznica. Wbrew wszystkim tu opinia ze 1.4 jest slabiakiem i nie nadaje sie do tej budy,ogladal gosc moje auto i powiedzial ze one nie odbiegaja duzo mocą od 1.8 nigdy tu nie widzialem podobnej opini,jednak mi w miescie naprawde tej mocy nie brakowalo i rzadko mnie ktos wyprzedzal. na trasie szybkiego ruchu tez nie bylo zle,troszke dluzej sie rozpedzal (chociaz nigdy nie jechalem 1.8) ale potem pieknie plynal. problem pojawial sie dopiero na trasie dwukierunkowej jak trzeba bylo wyprzedzac. Nie naleze do tych co chwala tylko swoje a i nie mam juz tego auta,wiec interesu zadnego w tym nie mam :) sa osoby ktore wlasnie chca te auta ze wzgledu na silnik ktory juz spory czas wkladny jest do roznych modeli hanek i znany jest on jako bardzo dobry. U mnie to zluzycie oleju bylo duze ale moze inny olej zmniejszy apetyt. Ja od dawna mysle o 1.8 I-vtec ,fajne rozwiazanie a i czemu nie miec wiecej mocy:) mam nadzieje ze sprawie sobie taki za jakis czas,byc moze nawet trafi sie cos zadbanego z forum. Przy 1.8 mozna sie tez duzo od was dowiedziec,a o silniku 1.4 to raczej trzeba szukac na forach np jazza
chłopaki chce kupić filt kabinowy powietrza i oleju - najlepiej w intercarsie bo tam mam spore zniżki od znajomego
pod mi ktoś nazwy oryginałów lub bardzo dobrych zamienników ?
oleje MOTULA w intercarsie mają oryginalne ? sprawdzałem i wedłg strony motula to są ich dystrybutorem u nas
olej będzie X-MAX 8100 0W40 :)
chłopaki chce kupić filt kabinowy powietrza i oleju - najlepiej w intercarsie bo tam mam spore zniżki od znajomego
[...]
Jak się nie pomyliłem to
KNECHT :
Kabinowy - LA 344
Dolot powietrza - LX 2123
Oleju - OC 617
oleje MOTULA w intercarsie mają oryginalne ? sprawdzałem i wedłg strony motula to są ich dystrybutorem u nas
olej będzie X-MAX 8100 0W40 :)
UPSSSSSSSSSSS SORY TY MASZ 1.8
Najlepsze chyba KNECHT, w przestępnej cenie MANN i PURFLUX może BOSCH ale ja mam jakiś uraz do tej nazwy;p
Hmmm a z olejem to czemu mieliby sprzedawać jakieś podróbki? OCB?
szczepar to są te oryginalne czy zamienniki jakieś dobre ? nie chce kupić byle czego bo to dużo nie kosztuje :)
Zmieniał ktoś samemu sprzęgło? Bez większych problemów da się zmienić, bez tych jakichś narzędzi specjalnych??