Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie, szybka odpowiedź vol.2
Temat testerów diagnostycznych jest dosyć rozbudowany więc poczytam a nie pytam ;)
Panowie czym się różni taki kabelek HDS względem "zwykłego" elm327? Mam benzynowca aczkolwiek to chyba nie ma znaczenia. Chyba że ma :)
Bardzo się różni, jeszcze wszystkiego nie rozgryzłem bo nie miałem an to czasu ale z rzeczy jakie znalazłem to :
- czasy wtrysków
- licznik wypadniętych zapłonów
- odczyt ciśnienia gazu w układzie klimy
- odczyt błędów ABS
W skrócie HDS to Honda Diagnostic System. Ten chinczyk wg. deklaracji od systemu w ASO (starszego , bo jak wprowadzili Civica 9-ke przeszli na nowy system) różni się jedynie brakiem możliwości kodowania kluczyków i zmiany wskazań licznika.
Ale pan chinczyk ma też HDS-a pełnego czyli z opcją kodowania i zmiany wskazań licznika :) ale to już boli kieszeń.
Jak nie ma problemu teraz to znaczy ze ktoś już to ogarnął i powinno wszystko działać jak należy, chyba że masz niepokojące objawy?
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
niepokojące objawy? masz coś konkretnego na myśli? na co w takim przypadku zwrócić uwagę? czy jak po prostu teraz jak wsiądę do civica i się przejadę to np. nie będzie żadnego dławienia silnika lub check engine się nie będzie świecił, czy jakaś inna kontrolka. znaczy że już nic nie powinno się z tym dziać?
niepokojące objawy? masz coś konkretnego na myśli? na co w takim przypadku zwrócić uwagę? czy jak po prostu teraz jak wsiądę do civica i się przejadę to np. nie będzie żadnego dławienia silnika lub check engine się nie będzie świecił, czy jakaś inna kontrolka. znaczy że już nic nie powinno się z tym dziać?
Dokładnie. Gdybyś miał to źle zrobione to jakieś oznaki ze strony auta byś miał, a już na pewno powinno wywalac błędy. Nie masz błędów masz problemu i nie szukaj go na sile ;)
nie wiem czy jest bardziej odpowiednie miejsce w którym mógłbym zadać pytanie odnośnie civica, więc jest opcja kupienia civica z 2008r z silnikiem 2.2d a wyciętym dpf, czyli chyba tym filtrem cząstek stałych, niby zrobione przez jakąś firmę, co ma w tym temacie pojęcie, ale ja się Was chciałem zapytać, czy po tej operacji, coś się będzie działo z samochodem, silnikiem czy kompem? czy to nie będzie miało wpływu na poruszanie się samochodem?
z tego co pamietam na forum bylo omawiane to, ze po wyciaciu DPF czesto nie dziala tempomat - trzeba to odpowiednio ogarnac i wtedy jest ok. jesli nie ma problemu z tempomatem, to znaczy ze ktos to ogarnal... - chyba ze auto bez tempomatu fabrycznie :)
spoko dobrze wiedziec, nie pamiętam czy jest tam tempomat, ale sprawdzę tą poszlakę, dzięki za pomoc :)
Chodzi o plastik ( z "przelewem" ) z gumą w środku, ten co widać po otwarciu klapki. Na siłe zdjęty niestety i chyba nowy poszukam.
A jak zdejmę osłonę nad kołem to sam wlew przeszkadzać nie będzie, aby go zamontować? Wlew jest bardzo blisko blachy.
tak,chodzi mi o cały wlew paliwa,plastik ,w który wkładasz pistolet na stacji ten z przelewem,wymontowałeś go i jest uszkodzony,ale nowego bez odkręcenia rury plastikowej prowadzącej do zbiornika,nie ma szans go zamontować w całości,zdjęcie nadkola nic nie da ,bo wszystko jest jakby na sztywno zamontowane i nie ma jak tego zrobić,odkręć jak pisałem te śruby,to wszystko układa się jak klocki lego,bez napięć i problemów
ok będę pracować nad tym jak auto wróci z poprawek i konserwacji:)
Masz może namiar na numer tej części? Przeszukałem allegro i nic. Ewentualnie ubogie słownictwo i nie mogę namierzyć
waldemarscib
28-08-15, 07:54
od kilku dni mam taki niefajny objaw (znaczy mój civic ma -VIIIgen sedan) -grzechotanie w okolicach przedniej prawej strony- występowanie- co kilka minut, bez znaczenia ,czy w czasie jazdy, czy stojąc, bez znaczenia czy na biegu czy nie- w pewnych zakresach obrotów (ok 1100RPM)... przez to ostatnią trasę (powrót z wakacji) odbyłem w lekkim stresie (1200km), jakieś pomysły? we Wrocławiu jakoś warsztaty oblegane, więc pewnie dopiero w poniedziałek cuś znajdę żeby podjechać...
od kilku dni mam taki niefajny objaw (znaczy mój civic ma -VIIIgen sedan) -grzechotanie w okolicach przedniej prawej strony- występowanie- co kilka minut, bez znaczenia ,czy w czasie jazdy, czy stojąc, bez znaczenia czy na biegu czy nie- w pewnych zakresach obrotów (ok 1100RPM)... przez to ostatnią trasę (powrót z wakacji) odbyłem w lekkim stresie (1200km), jakieś pomysły? we Wrocławiu jakoś warsztaty oblegane, więc pewnie dopiero w poniedziałek cuś znajdę żeby podjechać...
Klimę masz załączoną wtedy? Osłuchiwałeś pod maską silnik podczas pracy na postoju?
Klapka wlewu paliwa otwiera się standardowo od środka, ale niestety również od zewnątrz ręką? Jakieś pomysły? jedyne co mi przychodzi do głowy to regulacja tak żeby przesunąć klapkę bardziej w stronę zaczepu. Dobrze myślę.
waldemarscib
28-08-15, 09:13
klima jest wyłączona, ciężko mi osłuchać- gdyż tylko przy obrotach wyższych niż jałowe ale niewielkich -1100-efekt występuje...kolega sugerował że miał cuś takiego kiedyś w swoich francuzach-i był to luz na poduszce silnika co przy wibracjach właściwych dla niektórych obrotów (zwłaszcza niskich) dawało ten odgłos- przy wyższych obrotach sinik się stabilizuje, i nic nie słychać (przez 1200km po autostradach-cisza)
Luz na poduszkach to mechanik sprawdzi podważając silnik, oglądając poduszki.
Może wydech trzeszczy, osłona katalizatora lub coś w tym stylu.
Czy możliwa jest rozbieżność co do historii auta pomiędzy Honda Polska a salonem w którym samochód został kupiony? Właściciel sprawdzał auto w honda Polska , ja sprawdziłem w salonie gdzie zostało auto kupione i różnica w przebiegu 70 tys. Nie wiem czy wierzyć zapewnieniom właściciela dotyczącym przebiegu. Pozdrawiam.
Czy możliwa jest rozbieżność co do historii auta pomiędzy Honda Polska a salonem w którym samochód został kupiony? Właściciel sprawdzał auto w honda Polska , ja sprawdziłem w salonie gdzie zostało auto kupione i różnica w przebiegu 70 tys. Nie wiem czy wierzyć zapewnieniom właściciela dotyczącym przebiegu. Pozdrawiam.
pewnie jeździł do kościoła, a tego licznik nie nabija
A HPL juz ma baze przegladow? Bo ztcp historie mozna sprawdzic tylko w serwisie, w ktorym bylo auto serwisowane. A HPL ma tylko baze napraw gwarancyjnych, wtedy sie to klei w calosc
Auto wystawione z przebiegiem 150 tys właściciel mówi ,że sprawdzał a HPL i przebieg oryginalny . Sprawdziłem w salonie gdzie był kupiony i w 2014 roku auto miało już 182 tys wiec nie wiem co ma się kleić ? Stad moje pytanie czy to jakiś błąd ? Czy właściciel jest oszustem ?
Tak jak pisalem. Jezeli nic sie nie zmienilo w ostatnim czasie, to Honda nie ma centralnej bazy serwisowej. Przeglady sa odnotowywane w systemach poszczegolnych ASO. Wiec to co mogl sprawdzic w HPL to historie napraw gwarancyjnych. Chociaz gw jest ograniczona do 100kkm wiec sam nie wiem.
No chyba, ze Honda Polska i Europe dorobily sie centralnej bazy, wtedy cos tu nie halo jezeli z dwoch zrodel sa rozbiezne informacje.
Auto wystawione z przebiegiem 150 tys właściciel mówi ,że sprawdzał a HPL i przebieg oryginalny . Sprawdziłem w salonie gdzie był kupiony i w 2014 roku auto miało już 182 tys wiec nie wiem co ma się kleić ? Stad moje pytanie czy to jakiś błąd ? Czy właściciel jest oszustem ?
Sprawdzałeś na historiapojazdu.gov.pl ?
Jeśli licznik kręcony parę dni temu, to jest szansa że przebieg z 2014 został uwieczniony podczas przeglądu na stacji diagnostycznej.
Tak jak pisalem. Jezeli nic sie nie zmienilo w ostatnim czasie, to Honda nie ma centralnej bazy serwisowej. Przeglady sa odnotowywane w systemach poszczegolnych ASO. Wiec to co mogl sprawdzic w HPL to historie napraw gwarancyjnych. Chociaz gw jest ograniczona do 100kkm wiec sam nie wiem.
No chyba, ze Honda Polska i Europe dorobily sie centralnej bazy, wtedy cos tu nie halo jezeli z dwoch zrodel sa rozbiezne informacje.
Honda nie ma bazy na Europę .Na PL owszem bo w 2014 (maj)kupowałem auto, salon PL i sprawdzałem w ASO Honda ,w mojej miejscowości.Sprzedający kupował w innym ASO .Podali mi przeglądy i co było robione,przy jakim przebiegu.Powinny być kwity z ASO i tam jest podany przebieg i data.
p.s.W systemie była nawet informacja o wymianie przekaznika lusterka.Co uwiarygodniło sprzedającego w moich oczach bo wcześniej mówił o tym fakcie.
Miałem dzisiaj dziwną sytuację, odwoziłem dziewczynę do pracy (pracuje na Shellu, co w dalszej opowieści ma znaczenie :) ), zostało mi wg. wskazań komputera 40 km zasięgu rano, po przejechaniu 10 km, z 40 km zasięgu zrobiło się 11km... ale do Shella pozostało mi 3 km, więc myślę: "da radę!" tempomat na 110 (DK86 w Katowicach), po czym nagle tempomat przestaje działać, auto zaczyna hamować silnikiem. Nie reaguje na wciskanie gazu, ale utrzymywało obroty jałowe po wyrzuceniu na luz. Całe szczęście, kilkaset metrów dalej był Orlen, i udało mi się tam dotoczyć i zalać do pełna, weszło 44 litry (więc w baku jeszcze coś było)...
Dodam jeszcze, że jak podjechałem pod dystrybutor, wyłączyłem i włączyłem silnik, znów poprawnie reagował na pedał gazu.
Spotkał się ktoś z takim zachowaniem w swojej Hondzie?
1.8 Hatchback, 2006, 145kkm
EDIT: autem przejechałem dopiero 1200 km, nic niepokojącego się nie działo :(
Troche dziwne ja jak mam zero według kompa to jeszcze moge jechać
może zassał jakiegoś syfu z baku i się coś przytkało.
Bardzo dobra metoda jazdy do ostatniej kropli w baku. Zasysany wtedy z baku jest największy syf, który się osadził przez lata tankowania. Mogło coś przytkać.
manieku, cyborgwrc - właśnie sugerowałem się tym, że tak jak sugeruje uniu1 mimo zerowego zasięgu można jeszcze jechać trochę, a co dopiero gdy mamy zasięg 11km :) Oby to był syf w zbiorniku, bo to chyba najłagodniejsza i najbardziej trywialna przyczyna tej sytuacji... Zastanawia mnie jednak to, że auto jednak utrzymywało obroty jałowe (bo gdyby paliwa brakło, to zgasło by i tyle), a mimo wszystko nie reagowało na pedał gazu (ani na tempomat). Ciekawe, czy inżynierzy Hondy zastosowali po prostu jakiś tryb awaryjny na taką okoliczność, czy to może jednak coś innego niż paliwo... :(
manieku, cyborgwrc - właśnie sugerowałem się tym, że tak jak sugeruje uniu1 mimo zerowego zasięgu można jeszcze jechać trochę, a co dopiero gdy mamy zasięg 11km :) Oby to był syf w zbiorniku, bo to chyba najłagodniejsza i najbardziej trywialna przyczyna tej sytuacji... Zastanawia mnie jednak to, że auto jednak utrzymywało obroty jałowe (bo gdyby paliwa brakło, to zgasło by i tyle), a mimo wszystko nie reagowało na pedał gazu (ani na tempomat). Ciekawe, czy inżynierzy Hondy zastosowali po prostu jakiś tryb awaryjny na taką okoliczność, czy to może jednak coś innego niż paliwo... :(
W baku masz zawór regulujący ciśnienie paliwa w linii paliwowej.
Jak pompka pompowała "pianę" a nie czyste paliwo to różne cuda się dzieją, włącznie z zmianami ciśnienia w tej linii.
Wcale bym się nie zdziwił jak by wtryskiwacze pracowały na pełnym otwarciu i były w stanie jedynie tą "pianą" utrzymać silnik na wolnych obrotach.
Jak zalałeś paliwo to po paru sekundach linia się oczyściła z "piany" przelewem z wtrysków.
Ciesz się że masz pompkę w baku a nie sam ssak :)
A na marginesie - Chcesz ubić pompę paliwa ?
Pompa paliwa chłodzi się wymieniając ciepło z otaczającym ją paliwem, jak będziesz często jeździł z małą ilością paliwa to masz szansę zajechać szybciej pompę.
Pomiar Odległości jaki możesz przejechać wg. wskazań komputera jest "prognozą" a nie realnym wskazaniem - wszyscy co mają LPG bez emulatora ciągle mają wskazanie na 0 km , mimo ze mają połowe baku benzyny ;)
Witam
Śmigam Ufo 2,2 diesel wersja exclusive 2007r Ostatnio mam problem z rozładowywaniem akumulatora.Jak pozostawie auto na ponad tydzien do 2 tygodni bez odpalania akumulator jest juz rozładowamy. Napewno to nie wina akumulatora gdyż dzieje sie to tak na dwóch sztukach jeden jest nowiutki.W aucie nie ma żadnych nowych przeróbek elektryki . Prąd ładowania 13,55. Zmierzyłem pobór pradu na wyłączonej stacyjce i wynosi 0,22amper ale mniej wiecej w stałych odstepach czasu prąd skacze na 0,55ampera i utrzymuje sie tak przez okolo 30 sekund i powraca znów na 0.22 ampera. Czy jest to normalne zjawisko?? Czy komputer co jakiś czas testuje niewiem zamki w drzwiach ,alarm , moze nawigacje ?. Pomiar zwykłym miernikiem uniwersalnym ustawionym na zakres 20m A
witam
otóż dziś złapałem kapcia na płatnej a4, opona uszkodzona z boku dlatego nie było mowy o naprawie jej oczywiście w bagażniku niemiecki zestawik do naprawy opony, znalazłem ogarniętego gościa ( na szczęście) co mi wymienił oponę w kole (no i znalazł tą samą oponę co miałem wcześniej w używanych). Chciał bym się was zapytać czy takie koło spasuje do mojego civa 1.8 sport ?
http://olx.pl/oferta/kolo-felga-z-opona-honda-accord-CID5-ID7ozY7.html?requestFromAd=1&track[message_sent]=1&id_at=1341586533
nie wiem czy dobrze robię kupując pełnowymiarowe koło a nie dojazdówkę zapałcic za dojaz 300zł to troche przesada.
Witam
Śmigam Ufo 2,2 diesel wersja exclusive 2007r Ostatnio mam problem z rozładowywaniem akumulatora.Jak pozostawie auto na ponad tydzien do 2 tygodni bez odpalania akumulator jest juz rozładowamy. Napewno to nie wina akumulatora gdyż dzieje sie to tak na dwóch sztukach jeden jest nowiutki.W aucie nie ma żadnych nowych przeróbek elektryki . Prąd ładowania 13,55. Zmierzyłem pobór pradu na wyłączonej stacyjce i wynosi 0,22amper ale mniej wiecej w stałych odstepach czasu prąd skacze na 0,55ampera i utrzymuje sie tak przez okolo 30 sekund i powraca znów na 0.22 ampera. Czy jest to normalne zjawisko?? Czy komputer co jakiś czas testuje niewiem zamki w drzwiach ,alarm , moze nawigacje ?. Pomiar zwykłym miernikiem uniwersalnym ustawionym na zakres 20m A
Poszukaj na forum - problemem jest uszkadzający się moduł Bluetooth - nie wchodzi w stan uśpienia i żre baterię jak głupi.
Naprawa - wyjąć i zastąpić, lub wyjąc i nie zastępować ;)
Witam
Śmigam Ufo 2,2 diesel wersja exclusive 2007r Ostatnio mam problem z rozładowywaniem akumulatora.Jak pozostawie auto na ponad tydzien do 2 tygodni bez odpalania akumulator jest juz rozładowamy. Napewno to nie wina akumulatora gdyż dzieje sie to tak na dwóch sztukach jeden jest nowiutki.W aucie nie ma żadnych nowych przeróbek elektryki . Prąd ładowania 13,55. Zmierzyłem pobór pradu na wyłączonej stacyjce i wynosi 0,22amper ale mniej wiecej w stałych odstepach czasu prąd skacze na 0,55ampera i utrzymuje sie tak przez okolo 30 sekund i powraca znów na 0.22 ampera. Czy jest to normalne zjawisko?? Czy komputer co jakiś czas testuje niewiem zamki w drzwiach ,alarm , moze nawigacje ?.
To nie jest normalane
Jesli masz bluetooth to prawdopodobnie moduł "ciągnie" prąd. Zdejmij dolna osłone deski (pod kierownicą) i odłacz wtyczke od modułu BT któy jeest przykręcony do osłony.
To nie jest normalane
Jesli masz bluetooth to prawdopodobnie moduł "ciągnie" prąd. Zdejmij dolna osłone deski (pod kierownicą) i odłacz wtyczke od modułu BT któy jeest przykręcony do osłony.
Dzieki za wasze wskazówki , jutro zabieram sie do sprawdzenia bluetootha.
Miłego Wieczoru
nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie więc zakładam temat
nie pali mi żarnik od strony kierowcy (nie palił jak już kupowałem), kupiłem nowe dwie sztuki założyłem i nadal nie świeci od strony kierowcy.
Co może być przyczyną przetwornica czy zapalnik ?? Lub może co innego ??
Nie chce znowu wydawać kasy np na przetwornice jak to będzie co innego.
Jeśli się nie wyjaśni miałby ktoś na podmiankę abym sprawdził lub aby ktoś mi temat ogarnął z mojej okolicy ??
Podmień z drugiej sprawnej lampy
Panu gdzie jest w ufie 1.8 filtr paliwa i jaki polecacie?
Panu gdzie jest w ufie 1.8 filtr paliwa i jaki polecacie?
w benzynowcu filtr jest w baku
w benzynowcu filtr jest w baku
Nie, nie w baku -poszukaj, poczytaj :http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?169603-wymiana-filtra-paliwa
Nie, nie w baku -poszukaj, poczytaj :http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?169603-wymiana-filtra-paliwa
Jak nie w baku jak w baku. Przeciez w 3/5D bak jest pod przednimi siedzeniami. I wlasnie tam jest filtr, przynajmniej w wersjach benzynowych. W przeciwienstwie do diesla, bo tam filtr jest w komorze silnika.
W podanym przez Ciebie watku, jest link do civinfo. Lift fuel filter out of tank. Dziekuje. CBDU
https://lh4.googleusercontent.com/-pBDasM-x_pc/TsjInt6tlxI/AAAAAAAABfc/CEL1yOLcB-E/s800/step%25252012.jpg
Jak nie w baku jak w baku. Przeciez w 3/5D bak jest pod przednimi siedzeniami. I wlasnie tam jest filtr, przynajmniej w wersjach benzynowych. W przeciwienstwie do diesla, bo tam filtr jest w komorze silnika.
W podanym przez Ciebie watku, jest link do civinfo. Lift fuel filter out of tank. Dziekuje. CBDU
https://lh4.googleusercontent.com/-pBDasM-x_pc/TsjInt6tlxI/AAAAAAAABfc/CEL1yOLcB-E/s800/step%25252012.jpg
zwracam honor, pozdr.
adventure184
02-09-15, 09:34
Cześć
Jestem nowy na forum, szukam informacji nt. Civic Viii Si w sedanie (US).
Miałem okazję ostatnio jeździć takim samochodem (teściowej) i mam wrażenie że jest strasznie zmulony, jedzie dużo gorzej niż mój 150 konny samochód.
Witam wszystkich.
Od roku jestem szczęśliwym posiadaczem Hondy Civic VIII generacji z silnikiem 1.4i-Dsi. Samochód sprawuje się wzorowo aczkolwiek od kilku dni mam mały problem ( oby był mały :) ). Otóż podczas skrętu słyszę jakieś piski dobiegające jakby spod maski. Dzieje się to podczas skrętu w lewo lub prawo ale wyłącznie przy jeździe na wstecznym biegu. Nie ma różnicy czy silnik jest zimny czy rozgrzany.Jaka może być tego przyczyna? Samochód ma przebieg 139.000 kilometrów.
Czy ten model ma wspomaganie elektryczne? Bo googlowałem i znalazłem sprzeczne opinie . A jeśli nie ma elektrycznego gdzie znajduje się zbiorniczek wyrównawczy? I jaki płyn powinienem tam wlać? ( sądzę że płyn nie był wymieniany od nowości )
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i opinie.
Pozdrawiam
Jarded
Od 7 gena jest elektryczne wspomaganie. W 8 gen FD2 mial hydrauliczne, cywilny sedan chyba tez ma elektryczne.
Kto z was czyscil egr a dokladnie chodzi o grzybek jak go otworzyc pod czas czysczenia
KONDZIO6969
02-09-15, 18:07
Witam
Panowie proszę o porade...Mianowicie mam do wymiany uszczelke pod głowica w Hondzie Civic-VIII G 1.8 140km. 2006r.Przyczyna olej w chłodnicy...Auto z niemiec i teraz sie okazało.Dodam ze w silniku nie ma płynu chłodniczego...tylko kawa z mlekiem w chłodnicy...
Byłem dzis w warsztacie SERWIS-JAPOŃSKICH Ul Stasinek 2.Wycenili mi wymianę uszczelki+planowanie + szczelność + ustawienie zaworów na 1800-2000zł wszystko.Ich uszczelka i sama wymiana- robocizna około 1000zł.A zabawa z głowica (dają gdzieś na warsztat) 800-1000zł.Jestem w szoku bo duzo za to wszystko wyszło:-( chciałbym zeby było to w komplecie i dobrze zrobione...ale z drugiej strony cena mi nie pozwala.Moze ktos doradzi jakis warsztat tańszy??? albo co z tym zrobić?? Warszawa okolice
Zadzwoń do Auto-Szlif na Parowcowej w Warszawie ile za planowanie wezmą.
Problem polega na tym że na głowicy masz masę rzeczy do demontażu , i ktoś to musi zdemontować i zamontować.
Z tego co pamiętam to na Parowcową ja oddawałem głowicę z zdjętymi wałkami, demontaż i ponowny montaż zaworów już im zostawiałem.
Koszty planowania to jakieś 200-300 chyba wyniosły.
Dowiedz się dokładnie co za zakres prac wchodzi w ten 1000 PLN mechanika, czy oni rozbrajają głowicę czy nie.
Jeśli oni nie podejmują się rozbrajania i uzbrajania głowicy to poszukaj może warsztatu który to robi , wtedy powinna wyjść mniejsza kwota za całoś, bo tak to nagle okaże się że 3 warsztaty robiły ci samochód :P (mechanik, mechanik głowicy, warsztat od planowania głowicy).
Jak byś potrzebował zdjęć głowicy po demontażu, czyli jak ona wygląda to mogę zrobić - mam zapasową głowicę na garażu ;)
A i jeszcze jedna uwaga , wtryski benzynowe są osadzone w głowicy, dlatego bedą je demontować - wypadało by wymienić Oringi na wtryskach.
KONDZIO6969
02-09-15, 22:39
Zadzwoń do Auto-Szlif na Parowcowej w Warszawie ile za planowanie wezmą.
Problem polega na tym że na głowicy masz masę rzeczy do demontażu , i ktoś to musi zdemontować i zamontować.
Z tego co pamiętam to na Parowcową ja oddawałem głowicę z zdjętymi wałkami, demontaż i ponowny montaż zaworów już im zostawiałem.
Koszty planowania to jakieś 200-300 chyba wyniosły.
Dowiedz się dokładnie co za zakres prac wchodzi w ten 1000 PLN mechanika, czy oni rozbrajają głowicę czy nie.
Jeśli oni nie podejmują się rozbrajania i uzbrajania głowicy to poszukaj może warsztatu który to robi , wtedy powinna wyjść mniejsza kwota za całoś, bo tak to nagle okaże się że 3 warsztaty robiły ci samochód :P (mechanik, mechanik głowicy, warsztat od planowania głowicy).
Jak byś potrzebował zdjęć głowicy po demontażu, czyli jak ona wygląda to mogę zrobić - mam zapasową głowicę na garażu ;)
A i jeszcze jedna uwaga , wtryski benzynowe są osadzone w głowicy, dlatego bedą je demontować - wypadało by wymienić Oringi na wtryskach.
Dzieki za informacje...Wiem ze mase rzeczy jest do rozebrania...Z tego co zrozumiałem to oni to zdemontuja i dadza dalej do planowania-sprawdzenie szczelności i ustawienie zaworów.I dalej montaz wraca do nich. To za co zapłaciłes 200-300 zł?? jakie prace były w tym zakresie wykonane??
Zna ktos jeszcze jakies sprawdzone zakłady co wykonaja cały ten zabieg w przyzwoitej cenie??? I przede wszystkim bez fuszerki...
KONDZIO6969
02-09-15, 23:58
Zna ktos jeszcze jakies sprawdzone zakłady co wykonaja cały ten zabieg w przyzwoitej cenie??? I przede wszystkim bez fuszerki...
Generalnie jaki zakres prac powinien zostać wykonany przy wymianie głowicy?? Tak zeby było juz wszystko dobrze na 100%
Np...Z mechanikiem mogę umowic sie na rozebranie wszystkiego.Zaworze cała uzbrojona głowice dalej na warsztat na regeneracje głowicy...Oni robia planowanie-sprawdzenie szczelności- regulacja zaworów i wymiana uszczelniaczy...składają mi to wszystko-Zaworze z powrotem głowice do mechanika on montuje wszystko i temat z głowy???
Za cenę 200-300 (ceny dokładnie nie pamiętam, ale napewno nie 800)
- wyjęcie zaworów
- szlif głowicy
Ponieważ okazało się że zawory są do bani (Saab po 380kkm :P ), na szybko załatwiliśmy drugą głowicę z zaworami.
- wyjęcie zaworów z drugiej głowicy
- wybranie zestawu zaworów które nadają się do włożenia
- przeszlifowanie gniazd zaworowych
- dotarcie zaworów w gniazdach
- montaż zaworów w głowicy
Zakład NIE robił (nie twierdzę że nie potrafi) :
- montażu wałków z krzywkami do zaworów
- nie ustawiał luzu (w Saabie jest Hydrauliczny system) , jak też nie montował nic z tym związanym.
Dostaliśmy głowicę z założonymi zaworami - resztę zrobiliśmy sami.
Gdybyśmy mieli przyrząd do zdejmowania zaworów to byśmy je sami je zdemontowali.
KONDZIO6969
03-09-15, 19:26
Byłem dzis u innego mechanika...Powiedział ze nie ma sensu tego robic,nie opłaca sie bo moze byc silnik walniety.I tak naprawde wymiana uszczelki planowanie i ustawienie zaworów moze nic nie dac...Doradził wymiane silnika...Zakup silnika 800zł-1000zł....plus jego robota około 1000zł....przełozenie wszystkiego+odpalenie.Nie wiem co mam robic:(
Byłem dzis u innego mechanika...Powiedział ze nie ma sensu tego robic,nie opłaca sie bo moze byc silnik walniety.I tak naprawde wymiana uszczelki planowanie i ustawienie zaworów moze nic nie dac...Doradził wymiane silnika...Zakup silnika 800zł-1000zł....plus jego robota około 1000zł....przełozenie wszystkiego+odpalenie.Nie wiem co mam robic:(
Ja wolałbym kupic drugi silnik.
Kwestia jaki sie trafi bo moze sie okazac ze za kilka km tez go to czeka. Ja bym dal zeby mechanik zerknal do srodka i spr czy warto. Jak dobrze zrobi to jak nowy:) Kurcze to co sie stalo ze juz silnik do remontu?
Przykro słyszeć... Learning na przyszłość : sprawdzić samochód przed kupnem od stóp do głów :)
Trzymam kciuki!
mateusz199
03-09-15, 22:41
Ja proponowałbym przepłukać układ chłodzenia, zalać płyn i obserwować. Bo dajmy dla przykładu auto miało wymienianą chlodnice, która gdzies tam byla brudna lub ktoś zalał jakiegoś uszczelniacza do chlodnic i takie rzeczy mogą się pojawić. Zrób zdjecie i pokaż. Zobaczymy co dalej. A jeśli już bardzo kolege ciśnie na warsztat, to niech kolega szuka takiego, ktory wykona serie testów potwierdzając, że faktycznie uszczelka do wymiany.
KONDZIO6969
04-09-15, 00:16
W tym problem...kupic drugi silnik i tez nie wiadomo w 100% czy bedzie dobry...jak mechanik juz rozbieze wszystko i głowica pojdzie na sprawdzenie-czyli planowanie,proba ciśnienia itd...a okaze sie ze silnik walnięty i naprawa nic tak naprawde nie da to wejde w duze koszty na darmo:( a na to nie ma pewnosci ze ten zabieg pomoze...dopoki mechanik nie rozbierze wszystkiego,a głowica nie zostanie sprawdzona.Mechanik powiedział ze moze byc silnik przegrzany...Bo bardzo mało jest przypadkow zeby od tak uszczelka poszła pod głowica...w Hondzie:-)
W silniku...w oleju nie ma płynu chłodniczego-Stan oleju jest ok.A pod korkiem od chłodnicy wychodzi takie błoto...Kawa z mlekiem-tłuste...
Troche płukałem juz to...ale nadal wychodzi kawa z mlekiem z pod korka...I Weze gumowe od chłodnicy strasznie sie pocą...i odkształcają dziwnie
Ja proponowałbym przepłukać układ chłodzenia, zalać płyn i obserwować. Bo dajmy dla przykładu auto miało wymienianą chlodnice, która gdzies tam byla brudna lub ktoś zalał jakiegoś uszczelniacza do chlodnic i takie rzeczy mogą się pojawić. Zrób zdjecie i pokaż. Zobaczymy co dalej. A jeśli już bardzo kolege ciśnie na warsztat, to niech kolega szuka takiego, ktory wykona serie testów potwierdzając, że faktycznie uszczelka do wymiany.
Tez moze byc taka ewentualność...w najlepszym wypadku.No ale nie wiadomo....Jutro zrobię zdjęcie i wrzucę wieczorem tu
KONDZIO6969 :
Proponuje zacznij wszelkie konsultacje z mechanikami od pytania :
- Czy już taki dokładnie silnik pan rozkładał/wymieniał uszczelkę ?
Dlaczego od takiego pytania zaczynaj pracę - bo zwyczajnie okazać się może że będziesz pierwszym na którym się uczą / boją się otworzyć silnik którego nigdy nie robili.
Wybacz ale tak czytam i nie wiem jak skomentować/ocenic wypowiedzi "mechaników" bo:
- szczelność zaworów do głowicy można zwyczajnie sprawdzić samemu na nieuzbrojonej głowicy kładąc ją do "góry nogami" i zalewając na noc ON/Naftą - i rano sprawdza się czy jest tyle ile się nalało czy nie. (nie potrzeba tu techniki niewiadomo jakiej)
(próba ciśnieniowa to nic innego jak sprawdzenie przez zakład oferujący usługi szlifowania głowicy czy dokładnie doszlifowali zawory - to coś co świadczy o poprawnie wykonanej usłudze szlifowania/docierania zaworów, i jeśli zawory są ok, głowica cała, i poprawnie wykonana usługa szlifu to ta próba musi wyjśc pozytywnie)
- stan cylindrów sprawdza się oglądając gładź i czy widać ślady honowania, czy też zostały zdarte i widać pionowe rysy
- stan cylindra można zobaczyć boroskopem poprzez otwór po świecy
- stan sprężania na tą chwilę można sprawdzić robiąc próbę ciśnienia po wykręceniu świecy
- to czy jest przedmuch z komory spalania do układu chłodzenia można sprawdzić testerem obecności spalin w układzie chłodzenia
Pamiętaj że mechanik który będzie robił przekładkę wcale nie będzie sprawdzał silnika - tj, zdejmował głowicy , ect - jedynie wymieni odpali silnik i tyle.
Jak dla mnie ładowanie nieznanego silnika do samochodu to ostateczność, natomiast Ty powinieneś poszukać Mechaników co już robili taki silnik bo doświadczenia z forum pokazują że część mechaników podejmuje się napraw w tym samochodzie poraz pierwszy (patrz zle ustawiane zawory :P )
Koledzy szukałem tematu ale nie znalazłem więc pisze tu. Przy szybkim kręceniu kierownicą lewa-prawa wyczuwam delikatny luz i dobitnie słyszę stuki. Przy wjeżdżaniu na krawężnik jednym kołem słyszę taki samy stuk tak samo jak jadę po drodze szutrowej. Sprawdziłem zawieszenie i nie ma grama luzu oznacza to że może to być magiel?
Raczej magiel. Mam to samo.
Jakieś sugestie odnośnie naprawy? Jakie koszta? Robił już to ktoś?
Jest już o tym temat w technicznym VIIIgen
nypel
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?243895-Przek%B3adnia-kierownicza-%28maglownica%29-naprawa
Witam do czego służy niebieska dioda w podsufitce między oświetleniem wnętrza pojazdu, zapala się jak zapalimy lampy przednie
Witam do czego służy niebieska dioda w podsufitce między oświetleniem wnętrza pojazdu, zapala się jak zapalimy lampy przednie
Do ozdoby :D delikatnie oswietla konsole srodkowa i okolice lewarka
Do oświetlenia zapalniczki , nad nogami kierowcy i pasażera masz takie same (niebieskie ,delikatne oświetlenie widoczne tylko w całkowitej ciemności)
Do oświetlenia zapalniczki , nad nogami kierowcy i pasażera masz takie same (niebieskie ,delikatne oświetlenie widoczne tylko w całkowitej ciemności)
Oświetlenie nóg było opcjonalne, chyba że w EXE było w standardzie.
Oświetlenie nóg było opcjonalne, chyba że w EXE było w standardzie.
Zgadza sie, wg katalogu tylko w Execu.
http://i58.tinypic.com/2uorvqg.png
Sorryyyy, myślałem że było w każdym,właśnie patrzyłem w katalog Type'sa :p i oświetlenie przestrzeni na nogi jest tylko w wersji Type's Plus no i jak koledzy piszą w wersji Exe. Ciekawe jak miał Type'r ??? :)
Wymieniałem z kolegą sprzęgło w moim ufoku i po złożeniu wszystko jest OK ale, wydaje mi się że piątka wchodzi inaczej niż wcześniej, tzn. jadąc mogę przesunąć dźwignie do końca w prawo ale nie mogę już do góry na piątkę, tylko kapkę wcześniej tak jak to na rysunku na gałce biegów. Niby OK ale obawiam się że po prostu teraz mógłbym wbić wsteczny podczas jazdy i nie ma zabezpieczenia przed jego wbiciem:/ Dlatego drążek dochodzi do końca w prawo;/, coś mogliśmy po*******ić z wodzikami? dziwne to niby zwracaliśmy uwagę żeby było tak samo...
Chyba spróbuję obrócić ten element na wodziku od skrzyni o 180 stopni. Coś takie znalazłem. I zobaczymy czy to rozwiąże problem.
Proszę o pomoc, czy istnieje możliwość regulacji świateł/xenonów w wersji Type S z 2007? Mam wrażenie jak by prawy palnik świecił dwa razy słabiej i nieco w górę.
Pozdrawiam
Wymieniałem z kolegą sprzęgło w moim ufoku i po złożeniu wszystko jest OK ale, wydaje mi się że piątka wchodzi inaczej niż wcześniej, tzn. jadąc mogę przesunąć dźwignie do końca w prawo ale nie mogę już do góry na piątkę, tylko kapkę wcześniej tak jak to na rysunku na gałce biegów. Niby OK ale obawiam się że po prostu teraz mógłbym wbić wsteczny podczas jazdy i nie ma zabezpieczenia przed jego wbiciem:/ Dlatego drążek dochodzi do końca w prawo;/, coś mogliśmy po*******ić z wodzikami? dziwne to niby zwracaliśmy uwagę żeby było tak samo...
Chyba spróbuję obrócić ten element na wodziku od skrzyni o 180 stopni. Coś takie znalazłem. I zobaczymy czy to rozwiąże problem.
Podłączyliście blokadę skrzyni biegów (wstecznego) po zamontowaniu wszystkiego, do odpowiedniego gniazda ?
czy istnieje możliwość regulacji świateł/xenonów w wersji Type S z 2007
Na reflektorach jest regulacja imbusem bodajże.
Na reflektorach jest regulacja imbusem bodajże.
Posiada ktoś może zdjęcie w którym dokładnie miejscu?
No w reflektorze są dwa wpusty na imbus. Otwórz maskę i się przyglądnij :)
Wymieniałem z kolegą sprzęgło w moim ufoku ...
Czy po wymianie pedał sprzęgła chodzi lżej niż przed?
Ktoś się orientuje czy jest jakaś możliwość - klapka rewizyjna czy coś, żeby bez zdejmowania skrzyni nasmarować sobie wałek sprzęgłowy?
Wymieniałem sprzęgło w wakacje i tak, pedał chodzi lżej i bardziej "kulturalnie" :)
Czy listwy na nadkolach występowały w różnych odcieniach szarości? Bo dokupiłem jedną listwę i jest ciemniejsza niż pozostałe na samochodzie i teraz nie wiem czy moje są tak zaniedbane że wyblakły, czy były one produkowane w różnych odcieniach.
Wydaje mi się że w jednym. Też tak mialem i po jakimś czasie Ci wyblaknie i nie będziesz widział różnicy, przynajmniej ja tak mialem
Czy listwy na nadkolach występowały w różnych odcieniach szarości? Bo dokupiłem jedną listwę i jest ciemniejsza niż pozostałe na samochodzie i teraz nie wiem czy moje są tak zaniedbane że wyblakły, czy były one produkowane w różnych odcieniach.
Zasadniczo albo w strukturze albo w grafitowym lakierze. Roznica moze wynikac z warunkow sloneczno pogodowych.
Czy osłona pod silnik w 1.8 jest w każdym taka sama czy są jakieś wersje poliftowe?
I czy zamienniki są coś warte?
Witam poszukuje informacji na temat gdzie i za ile kupię rozrząd do 2.2 cdti dokładnie do N22A1. Szukałem IC ale tam jest jedynie OEM i łańcuch febi lub swag.
Dlaczego chcesz zmienić rozrząd? Poważnie pytam
W poprzednim samochodzie miałem światła do jazdy dziennej, w civicu staram się pamiętać o włączeniu ale różnie bywa a już żona z przyzwyczajenia notorycznie zapomina, wpadłem na pomysł zaklejenia sensora automatycznych świateł rozebrałem czarną puszkę za lusterkiem i zakleiłem czarna taśmą to małe okienko na na samum dole na szybie i małe kwadratowe okienko w czarnej puszce na początku działało ale teraz świruje raz się zapalają a raz nie dopiero po d ł u g i m czasie, czy trzeba jeszcze oś zakleić oprócz tych dwóch elementów, a może zewrzeć na stałe przewody (oczywiście nie wiem które ale liczę na pomoc) i jeszcze jedno czy po zaklejeniu sensora nie będzie świrować klima. Proszę o podpowiedzi najlepiej z foto co zakleić ew na priwa.
ciwi - z tego co wiem, za pracę klimy odpowiada "grzybek" na podszybiu :)
Mam małe pytanie dla posiadaczy klimatyzacji dwustrefowej, czujnik dla strefy kierowcy znajduje sie na obudowie kolumny kierowniczej, a co z czujnikiem temperatury w strefie pasażera? Wczoraj dość intensywnie się rozglądałem, ale nic nie znalazłem... jedynie uwagę przykuła kratka obok lampki na suficie, ale ona tez jest po stronie kierowcy... :D
Mam małe pytanie dla posiadaczy klimatyzacji dwustrefowej, czujnik dla strefy kierowcy znajduje sie na obudowie kolumny kierowniczej, a co z czujnikiem temperatury w strefie pasażera? Wczoraj dość intensywnie się rozglądałem, ale nic nie znalazłem... jedynie uwagę przykuła kratka obok lampki na suficie, ale ona tez jest po stronie kierowcy... :D
Kratka przy lampce to mikrofon do HF.
Wiem że grzybek i kratka pod kierą ale niektórzy piszą że klima oblicza nasłonecznienie z sensora świateł. Nic to przede wszystkim co zasłonić aby sensor widział noc w dzięń
Wiem że grzybek i kratka pod kierą ale niektórzy piszą że klima oblicza nasłonecznienie z sensora świateł. Nic to przede wszystkim co zasłonić aby sensor widział noc w dzięń
nie właśnie grzybek na podszybiu jest czujnikiem nasłonecznienia.
Czujnik zmierzchu koło lusterka na szybie to foto- opornik odpowiedzialny za włączanie świateł po zmierzchu.Nie ma nic wspólnego z klimą...
nie właśnie grzybek na podszybiu jest czujnikiem nasłonecznienia.
Czujnik zmierzchu koło lusterka na szybie to foto- opornik odpowiedzialny za włączanie świateł po zmierzchu.Nie ma nic wspólnego z klimą...
ok rozumie, więc dokładnie gdzie w czarnej puszce która jest za lusterkiem znajduje się ten foto-odbiornik chcę go zakleić, nie chcę pomylić z czujnikiem deszczu. jak na razie zakleiłem małe kwadratowe okienko które jest na dole tej czarnej skrzyneczki i czasem światła się nie włączają a czasem wszystko działa bez zarzutu mam wrażenie że jeszcze trzeba coś zakleić aby automat działał w dzień i przez cały czas widział noc.
czy przerabiał ktoś z Was może temat ściągania listw ochronnych z drzwi?
mam ja od nowości (chyba) takie o to "piękne" listwy
http://i.imgur.com/qW2Grls.jpg?1
problem w tym, że po 8 latach użytkowania i narażenia na różne warunki pogodowe, listwy te nie wyglądają już najlepiej (pomijam uszkodzenia mechaniczne od innych użytkowników na parkingach, ale po 8 latach jeżdżenia po polskich drogach i narażeniu na zmiany pogodowe, w w/w listwach zaczęły pojawiać się jakby wżery...)
zastanawiam się czy dałoby radę ściągnąć w/w listwy bez uszczerbku na lakierze (i jak?) oraz czy byłoby to mocno zauważalne w odcieniu lakieru na drzwiach...?
z góry dzięki za odp.
To nie oryginalny City Pack, ale to chyba nawet lepiej, bo oryginalny nakrywa to zagięcie w drzwiach, a Twoj jest klejony do płaskiej powierzchni. Zapewne jest klejony na taśmę obustronną na piance. Najmniej inwazyjnie bedzie pewnie odciac - zylka wedkarska albo mozna nawet sprobowac nitka dentystyczna, czasem sie udaje ;)
Po usunieciu bedziesz troche walczyl z resztkami tasmy/pianki i pewnie lekko trzeba bedzie przepolerowac.
dzięki, będę próbować
a czym usuwać pozostałości taśmy/pianki żeby nie uszkodzić lakieru?
Mam pytanie dotyczące zamienności lusterek do ufo - czy lewe lusterko od anglika będzie miało taką samą wiązkę jak lewe od europejskiego LHD?
Czym się różnią lusterka z 7 kablami od tych z 9? W tych 7 nie ma składania? grzania?
Mam problem, bo żona urwała lusterko a nie uśmiecha mi się w ASO 1200 PLN płacić.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
marcin001984
13-09-15, 10:49
dzięki, będę próbować
a czym usuwać pozostałości taśmy/pianki żeby nie uszkodzić lakieru?
Ja usuwam listwy cykliną do szpachlowania. Ściągnięcie jednej to kilkanaście sekund.
http://kolorysta.pl/pl/p/Szpachelka-gietka-czerwona-9105-COLAD/599
A do ściągania kleju jest specjalne kółko na wiertarkę, ale możesz palcami "wykulać", zmyć szmatką ze zmywaczem, a jak będzie ślad po taśmie dwustronnej to przepolerować. Może podjedź do jakiegoś warsztatu lakierniczego w pobliżu i zapytaj jak masz się z tym męczyć.
Mam pytanie dotyczące zamienności lusterek do ufo - czy lewe lusterko od anglika będzie miało taką samą wiązkę jak lewe od europejskiego LHD?
Czym się różnią lusterka z 7 kablami od tych z 9? W tych 7 nie ma składania? grzania?
Mam problem, bo żona urwała lusterko a nie uśmiecha mi się w ASO 1200 PLN płacić.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Używane kup. Na 99% 7 pinów nie są składane elektrycznie ani podgrzewane
Witam,
Czy ktoś próbował montować do TypeS fegli 18/8,5 ET30 - opona typowa 225/40R18 ? Chodzi mi przede wszystkim o to czy ET30 nie będzie za bardzo wystawały. O tył się nie boje tam tam jest dość miejsca ale przód? Kombinował ktoś coś z takim offsetem lub może jeszcze mniejszym?
Podłączyliście blokadę skrzyni biegów (wstecznego) po zamontowaniu wszystkiego, do odpowiedniego gniazda ?
hmm możesz opisać bardziej o co chodzi? Myślę że wszystko poskładaliśmy do kupy, nic nie zostało niepodłączone. Generalnie wydaje mi się że przebitka na wsteczny wchodzi lżej dlatego przy wrzucaniu 5 i 6 drążek wpadał dalej. W zasadzie już się przyzwyczaiłem do lżejszej pracy drążka i nie mam problemów. Aczkolwiek muszę sprawdzić w jakimś innym viii gen. jak to w nim działa.
Czy po wymianie pedał sprzęgła chodzi lżej niż przed?
Ktoś się orientuje czy jest jakaś możliwość - klapka rewizyjna czy coś, żeby bez zdejmowania skrzyni nasmarować sobie wałek sprzęgłowy?
Czy lżej to nie wiem nie bardzo to odczułem, ale bardziej kulturalnie to napewno. No i bierze od samego dołu.
butler.gdansk
13-09-15, 11:56
Witam,
Czy ktoś próbował montować do TypeS fegli 18/8,5 ET30 - opona typowa 225/40R18 ? Chodzi mi przede wszystkim o to czy ET30 nie będzie za bardzo wystawały. O tył się nie boje tam tam jest dość miejsca ale przód? Kombinował ktoś coś z takim offsetem lub może jeszcze mniejszym?
Zapomnij, przy 18/8,5 to co najmniej ET40. Czasem daje rady 2-3 mniej, ale to już zależy od kształtu opony.
Ewentualnie można zrobić negatyw śrubami mimośrodowymi to może ET35 by wlazło, albo kupić węższe opony i wykombinować konkretny naciąg.
Witam,
szukam elektryka na terenie Warszawy/ okolic zajmującego się naprawą składanych lusterek w hondzie civic konkretnie chodzi o moduły lusterek.
marcin001984
13-09-15, 13:09
Witam,
szukam elektryka na terenie Warszawy/ okolic zajmującego się naprawą składanych lusterek w hondzie civic konkretnie chodzi o moduły lusterek.
http://www.trafo.za.pl/honda/
drobne naprawy -> składanie lusterek
Mojej Hondzie kapie z korka miski olejowej... i zanim zajrzę co jest przyczyną (niedokręcony korek czy zerwany gwint) to chciałbym się kilku rzeczy dowiedzieć...
1) jaki jest moment dokręcania korka?
2) jaka średnica i skok gwintu?
3) czy są jakieś systemy naprawy gwintu nie wymagające ściągania miski olejowej?
Mojej Hondzie kapie z korka miski olejowej... i zanim zajrzę co jest przyczyną (niedokręcony korek czy zerwany gwint) to chciałbym się kilku rzeczy dowiedzieć...
1) jaki jest moment dokręcania korka?
2) jaka średnica i skok gwintu?
3) czy są jakieś systemy naprawy gwintu nie wymagające ściągania miski olejowej?
Przy wymianie oleju dawałeś nowa podkładkę?
Samochód niedawno kupiony i jeszcze nie wymieniałem oleju a jako że będę wymieniał sam, to chciałbym się przygotować także na niekorzystny scenariusz.
Mam pytanie odnośnie luzu na fotelu który buja się oparciem, w VIIg były zestawy naprawcze z tego co kojarzę, jakieś tuleje etc...w FN problem też występuje, paradoksalnie na fotelu pasażera jest znacznie większy, uciążliwa przypadłość, naprawiał ktoś usterkę, ewentualnie zlecał temat do ASO?
Hej, czy do wyjęcia prawego reflektora konieczne jest zdjęcie zderzaka?
leonizator
13-09-15, 23:13
Witam.
Dzisiaj kupiłem civic 2.2 cdti ufo. No i problem jest taki ze auto tak jakby się dlawi . Jak próbie przyspieszyć to bardzo wolno reaguje na pedal gazu. Trzeba kilka sekund żeby wszedł na obroty i zaczął przyspieszać. I jest tak na każdy biegu jak by się dlawi albo nie dostawał paliwa. Zauważyłem tez ze chyba kolektor wydechowy jest pękniety bo kopci z pod maski. Czy ma to wpływ na przyspieszenie ?
Może miał ktoś podobny problem ?
Pozdrawiam
Witam,
45 minut roboty i część za 3.20 zł, naprawiałem to 2 tygodnie temu :)
Witam.
Dzisiaj kupiłem civic 2.2 cdti ufo. No i problem jest taki ze auto tak jakby się dlawi . Jak próbie przyspieszyć to bardzo wolno reaguje na pedal gazu. Trzeba kilka sekund żeby wszedł na obroty i zaczął przyspieszać. I jest tak na każdy biegu jak by się dlawi albo nie dostawał paliwa. Zauważyłem tez ze chyba kolektor wydechowy jest pękniety bo kopci z pod maski. Czy ma to wpływ na przyspieszenie ?
Może miał ktoś podobny problem ?
Pozdrawiam
Obroty rosną a nie ma to przełożenia na przyspieszanie czy obroty również stoją w miejscu?
Demontował ktoś tą tylną plastikową szybkę w civic ufo 5d? nie mam pojęcia jak sie za to zabrać a nie chce nic urwać...
Demontował ktoś tą tylną plastikową szybkę w civic ufo 5d? nie mam pojęcia jak sie za to zabrać a nie chce nic urwać...
Z tego co pamiętam , to jest ona klejona :) i bez wycinania się nie obejdzie.
Z tego co pamiętam , to jest ona klejona :) i bez wycinania się nie obejdzie.
Tak, serwisówka wszystko pięknie opisuje
leonizator
14-09-15, 19:37
Obroty rosną a nie ma to przełożenia na przyspieszanie czy obroty również stoją w miejscu?
Obroty tez stoją w miejscu .
Obroty tez stoją w miejscu .
A jak dodajesz gazu powyżej 2tys obrotów to czujesz wyraźny zryw czy jest jak by w benzynie ze nie czuć momentu włączenia turbiny, bo może poprzedni właściciel jeździł bardzo oszczędnie i nie gonił samochodu i turbina się przytkala, przynajmniej w 1.9 vw to dosc częsta usterka spowodowana jazda po mieście na niskich obrotach :)
leonizator
14-09-15, 20:43
[QUOTE=greku1410;2588351]A jak dodajesz gazu powyżej 2tys obrotów to czujesz wyraźny zryw czy jest jak by w benzynie ze nie czuć momentu włączenia turbiny, bo może poprzedni właściciel jeździł bardzo oszczędnie i nie gonił samochodu i turbina się przytkala, przynajmniej w 1.9 vw to dosc częsta usterka spowodowana jazda po mieście na niskich obrotach :)
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu
Nie czuje właśnie tego przyspieszenia dopiero po chwili złapie moc i przyspiesza i tak na każdym biegu się przymula i to właśnie tak powyżej 2tys obrotów . Czy jest możliwe ze turbo pada bo kolektor jest dziurawy ? Wyczyscilem egr jest niby trochę lepiej ale dalej odcina
Nie czuje właśnie tego przyspieszenia dopiero po chwili złapie moc i przyspiesza i tak na każdym biegu się przymula i to właśnie tak powyżej 2tys obrotów . Czy jest możliwe ze turbo pada bo kolektor jest dziurawy ? Wyczyscilem egr jest niby trochę lepiej ale dalej odcina
Kazda nieszczelnośc układu może być przyczyną spadku mocy, wątpię że aż tak znacznej jak mówisz ale póki nie naprawić nie przekonasz sie. Po naprawie tego co widać na pierwszy rzut oka dopiero można zacząć grzebać głębiej.
leonizator
14-09-15, 21:18
Kazda nieszczelnośc układu może być przyczyną spadku mocy, wątpię że aż tak znacznej jak mówisz ale póki nie naprawić nie przekonasz sie. Po naprawie tego co widać na pierwszy rzut oka dopiero można zacząć grzebać głębiej.
A orientujesz się jaki koszt takiej wymiany ? Części ? Robota ? Da się zrobić samemu ? Bo czytałem że dostęp jest ciężki
A orientujesz się jaki koszt takiej wymiany ? Części ? Robota ? Da się zrobić samemu ? Bo czytałem że dostęp jest ciężki
Szczerze mówiąc nie wiem, ale założę się ze ktoś na forum spotkał się już z czymś takim i odpisze ;) jak będziesz miał dalej problem po wymianie to pisz na priv odnośnie turbiny jeśli to ona zawodzi :)
[QUOTE=leonizator;2588415]A orientujesz się jaki koszt takiej wymiany ? Części ? Robota ? Da się zrobić samemu ? Bo czytałem że dostęp jest ciężki[/QUOTE
podłącz pod dobrego HDS a on prawdę powie.Zrobi diagnozę; doładowania ,itp
Cisnienie doladowania mozna zwyklym ELMem odczytac jakby cos :)
leonizator
14-09-15, 23:12
Cisnienie doladowania mozna zwyklym ELMem odczytac jakby cos :)
A jakich wartości mogę się spodziewać ? Jakie powinny być?
Jutro podłącze pod elm
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
A jakich wartości mogę się spodziewać ? Jakie powinny być?
Jutro podłącze pod elm
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Ja nie poratuje bo mam FMIC i zrobiony program, wiec zakladam, ze wartosci beda odbiegac od OEM
chce ubezpieczyć mojego viii gen (2008, 1,8 sport ) i biorę pod uwagę PZU,
wyliczyli mi OC+AC (ochrona zniżek, AC od wszystkich ryzyk, auto szyba, pomoc w drodze komfort, nww pas+kier na 15tys, wariant serwisowy)
-wartość 27700 ;/ - składka roczna 1858zł,
po mojej interwencji i uwzględnieniu wyposażenia auta wartość wzrosła do 36262zł ze składką roczną.. 2314zł...
jak to sie ma do Waszych OC+AC na 2015rok? wydaje mi sie ze trochę mnie naciagają na wysokość składki czy to taka normalna kwota??? bo mam porównanie do ubezpieczenia auta Kia 11' o wartości wyliczonej 52tys ale znow w MTU, a moj civic starszy
Ja ubezpieczałem w zeszłym miesiącu(PZU) 1.8 Sport/2009,
-wartość bez spadku 37k
-ochrona zniżek
-ceny części bez uwzględniania amortyzacji
-assistance na europę
-ochrona szyb
-brak wkładu własnego w likwidacje szkody,
-all risk oc+ac ,
-oryginalne części, naprawa w aso.
składka roczna 2700 ale nie miałem żadnych zniżek na AC, na OC miałem pełne(-60%).
W axie czy liberty wyszło by mi ok 1800~2000 ale naczytałem się sporo o problemach z nimi w przypadku szkoły i stwierdziłem że lepiej dać sobie spokój z directami.
Aviva : 1500 PLN (styczeń 2015) (pełne zniżki OC, duża zniżka AC ile nie wiem , bo zaczynając ubezpieczenie 3 lata temu dostawałem rekalkulacje AC na podstawie bezszkodowej OC)
OC+AC (bez ochrony zniżek, bez dodatkowej polisy na szybę/opony, wariant serwisowy, brak wkładu własnego przy likwidacji szkody, assistance rozszerzony)
+ Zniżka za kontynuacje polisy
- minusy
Brak możliwości ustalenia wartości samochodu (przy zawieraniu umowy) - wartość brana jest po szkodzie z katalogu. Wartość samochodu podczas zawierania umowy też z katalogu ( z średnią możliwością jej podniesienia)
Dopłata za przebieg 30kkm /rok - 100 pln.
Ceny bardzo się zmieniają bo weszła nowe wytyczne w tym roku, plus nowy sposób utrzymania klienta - czytaj bezpośrednia likwidacja szkody.
Plus Civic ma zwyżkę u ubezpieczycieli z powodu Marki/Modelu najczęściej.
cuubbee:
Warto pójść/poszukać brookera ubezpieczeniowego plusy z takiego rozwiązania to :
- często zniżki brookerskie nieosiągalne dla szarego klienta oddziału
- lepsza kultura obsługi klienta jak dzwonisz z problemem na infolinię (niż jak byś kupił sam przez internet)
- niezłe porównanie ofert i umiejętność uzyskania zniżek np : mi pokazał że lepiej wziąć dodatkowe ubezpieczenie pasażera które powodowało że wchodziłem w promocyjny pakiet dający zniżkę do całości.
Poszukaj/popytaj się na forum - wiem że jest tu ktoś kto zajmuje się ubezpieczeniami samochodów.
Witam
Czy ktoś się orientuje czy zderzaki trzeba malować w całości czy punktowo i ile może to kosztować ? Link do zdjęć poniżej. Większe przetarcie znajduje się na jednym zderzaku, a dwa pozostałe na drugim.
https://drive.google.com/folderview?id=0Bw2A6GT2LiYxb3llZU4zZlBkY2M&usp=sharing
A poco je malować ?
Liczysz że ktoś ci zostawi karteczkę z numerem jego polisy jak przytrze ci zderzak ?
Mi jak stałem drugim samochodem z przyczepką pod marketem wjechał koleś w tył przyczepki (przyczepka jak to przyczepka, nic jej się nie stało :P )
Zanim zdążyłem wysiąść koleś z piskiem opon wyciął taką dzidę że z zasłony dymnej jaką postawił sadzomiotem nie byłem w stanie marki samochodu określić :D
Jak nie jesteś purystą i perfekcjonistą, to kup "spraya" i pomaż to na podobny kolor aby nie warczało i tyle. ;)
Tylko pamiętaj aby lakiernikowi o takich "spray"-ach powiedzieć jak bys kiedys zdecydował się na malowanie.
Witam
Czy ktoś się orientuje czy zderzaki trzeba malować w całości czy punktowo i ile może to kosztować ? Link do zdjęć poniżej. Większe przetarcie znajduje się na jednym zderzaku, a dwa pozostałe na drugim.
U mnie poprzedni właściciel miał podobne problemy, i obstawiam że robił to czymś w podobie lakieru do paznokci, efekt moim zdaniem zadowalający :)
http://imgur.com/a/maxhi
Witam
Kup 100ml lakieru w kolor z mieszalni i delikatnie pędzelkiem w miejsca widoczne. Za 20 parę zł masz spokój. Szkoda moim zdaniem malować 2 elementy które są narażone na kolejne zadrapania, ale Twoja decyzja :)
Zrobię pewnie tak jak radzicie o ile zakupię ten samochód bo póki co nie jest jeszcze mój.
Jeszcze drugie pytanko. Dodałem zdjęcie wnętrza. Niestety mam tylko jedno, a samochód jest dobry kawałek drogi ode mnie. Przebieg to mniej niż 100k. Trochę nie podoba mi się siedzenie. Czy ono jest tak wytarte czy jest to może kwestia ułożenia się tkaniny ? Jeśli jest wytarte to czy to normalne przy tym przebiegu ?
Zrobię pewnie tak jak radzicie o ile zakupię ten samochód bo póki co nie jest jeszcze mój.
Jeszcze drugie pytanko. Dodałem zdjęcie wnętrza. Niestety mam tylko jedno, a samochód jest dobry kawałek drogi ode mnie. Przebieg to mniej niż 100k. Trochę nie podoba mi się siedzenie. Czy ono jest tak wytarte czy jest to może kwestia ułożenia się tkaniny ? Jeśli jest wytarte to czy to normalne przy tym przebiegu ?
Wszystko ok,taki materiał:)
Witam
Nie no bez jaj, jedź do Castoramy kup ławkowca i opitol to jakimś Dekoralem byle pod kolor. Tak na poważnie cena lakierowania jednego elementu uzależniona jest od miejsca w którym chcesz to zrobić ale tak średnio 300 PLN.
marcin001984
15-09-15, 23:21
U mnie by takie zadrapania nie przeszły :p Zderzak przedni bym Ci ogarnął cały bez ściągania. Jedynie tablicę rejestracyjną należałoby zdjąć. A zderzak tylny polakierowałbym do połowy też na aucie.
markus1975
17-09-15, 11:37
Witajcie,
Czy świece DENSO K20TT będą pasowały do silnika 1.8 R18A2?
Wiem, że nie są to świece irydowe, liczę się z częstszą wymianą, ale czy mogę je bezpiecznie założyć do tego silnika?
Pozdrawiam,
Marek
Lepiej założyć irydowe i mieć święty spokój.
Witam,
Odebralem dzisiaj auto z aso i mam pytanie.
Zauważyłem że pedał sprzęgła chodzi bardzo ciężko (dodam że sprzęgło ani nic wspólnego z nim nie bylo robione w aso sam tył).
Czy to jest normalne? Tez tak mieliście? Moze aso coś robilo przy nim i sie rozrusza?
Lepiej założyć irydowe i mieć święty spokój.
Katalog DENSO podaje inne świece do Twojego silnika: http://www.globaldenso.com/cgi-bin/global/plug/euro/4w/4w-plug.cgi?action=search&filename=4w-39.txt&name=&FF=150
CzepekLidera
17-09-15, 20:45
Czesc. Zamawial ktos cos z Rally Shop Torun? Pytam bo nie wiem czy oryginal jest goniony a chce zamowic od nich troche czesci.
marcin001984
17-09-15, 23:25
Czesc. Zamawial ktos cos z Rally Shop Torun? Pytam bo nie wiem czy oryginal jest goniony a chce zamowic od nich troche czesci.
Buty Sparco ...Bardzo dobre :)
jakie jest oznaczenie radia z wyjsciem na aux?
WITAM. Mam problem tego typu. Miekki pedal hamulca, uklad odpowietrzany kilka razy - wniosek? uszkodzona pompa. czy aby na pewno? czy mozna w jakis sposob odpowietrzyc sama pompe hamulcowa? czy trzeba wymieniac w takiej sytuacji cala pompe? czy dam rade zrobic to u siebie na garazu? jakies wskazowki mozecie dac przy wymianie pompy?
prosze pomozcie mam wazny wyjazd w czwartek i musze zrobic te hamulce bo sie nie da jezdzic
WITAM. Mam problem tego typu. Miekki pedal hamulca, uklad odpowietrzany kilka razy - wniosek? uszkodzona pompa. czy aby na pewno? czy mozna w jakis sposob odpowietrzyc sama pompe hamulcowa? czy trzeba wymieniac w takiej sytuacji cala pompe? czy dam rade zrobic to u siebie na garazu? jakies wskazowki mozecie dac przy wymianie pompy?
prosze pomozcie mam wazny wyjazd w czwartek i musze zrobic te hamulce bo sie nie da jezdzic
Ile płynu poszło ci na odpowietrzenie ? (jedno)
Czy sprawdziłeś czy nie ma gdzieś wycieków i zwyczajnie mięki pedał wynika z uciekania płynu ?
Siko w zbiorniczku jest bardzo drobne i bardzo powoli przepływa przez niego płyn , zdarzyło mi się że przy szybkim odpowietrzaniu w 3 osoby (jedna lała, druga pompowała, a trzecia latała od odpowietrznika do odpowietrznika) udało się zapowietrzyć układ bardziej niż był na początku. Zwyczajnie za szybko odpowietrzaliśmy w stosunku do możliwości przepływu płynu przez sitko w zbiorniczku.
Z doświadczenia w tym modelu (3 wymiany płynu w 1.8, 2.2 , IMA) , płynu potrzeba 1 L aby wymienić płyn/odpowietrzyć jak zapowietrzyło się pompę.
Kolejność odpowietrzania to , tylnie lewe, tylnie prawe, przednie lewe, przednie prawe (gdzie lewe to to od strony kierowcy)
Witam wszystkich, jestem zielony jeżeli chodzi o hondy mówiąc na starcie.
Chodzi o Honde 5 1994 1,3 zLPG nie znam typu silnika ani nic z tych rzeczy, wiem że na gaźniku
Mam problem i to spory, dzisiaj rano chciałem odpalić samochodzik na benzynie i nic, kręciłem długo. i to pare ładnych razy. Przez pare godzin starałem się uruchomić samochodzik. po paru sekundach kręcenia był moment załapania przez silnik ale tak jak by 1 ruch tłoka. Na gazie też lipa, wyczytałem aby polać parownik gorącą wodą, no i elegancko odpaliła. po rozgrzaniu silnika rozpędziłem się do 130~ i chciałem sprawdzić czy na benzynie będzie jakaś reakcja ale nic, tak jak by paliwa nie było, gasła.(jestem pewny że jest ponad 50%). Wiec teraz moje pytanie, co mam zrobić aby dało się ją odpalić na benzynie??
Witam wszystkich, jestem zielony jeżeli chodzi o hondy mówiąc na starcie.
Chodzi o Honde 5 1994 1,3 zLPG nie znam typu silnika ani nic z tych rzeczy, wiem że na gaźniku
Mam problem i to spory, dzisiaj rano chciałem odpalić samochodzik na benzynie i nic, kręciłem długo. i to pare ładnych razy. Przez pare godzin starałem się uruchomić samochodzik. po paru sekundach kręcenia był moment załapania przez silnik ale tak jak by 1 ruch tłoka. Na gazie też lipa, wyczytałem aby polać parownik gorącą wodą, no i elegancko odpaliła. po rozgrzaniu silnika rozpędziłem się do 130~ i chciałem sprawdzić czy na benzynie będzie jakaś reakcja ale nic, tak jak by paliwa nie było, gasła.(jestem pewny że jest ponad 50%). Wiec teraz moje pytanie, co mam zrobić aby dało się ją odpalić na benzynie??
To do tematu Civica V a nie VIII pytanie :)
Ile płynu poszło ci na odpowietrzenie ? (jedno)
Czy sprawdziłeś czy nie ma gdzieś wycieków i zwyczajnie mięki pedał wynika z uciekania płynu ?
Siko w zbiorniczku jest bardzo drobne i bardzo powoli przepływa przez niego płyn , zdarzyło mi się że przy szybkim odpowietrzaniu w 3 osoby (jedna lała, druga pompowała, a trzecia latała od odpowietrznika do odpowietrznika) udało się zapowietrzyć układ bardziej niż był na początku. Zwyczajnie za szybko odpowietrzaliśmy w stosunku do możliwości przepływu płynu przez sitko w zbiorniczku.
Z doświadczenia w tym modelu (3 wymiany płynu w 1.8, 2.2 , IMA) , płynu potrzeba 1 L aby wymienić płyn/odpowietrzyć jak zapowietrzyło się pompę.
Kolejność odpowietrzania to , tylnie lewe, tylnie prawe, przednie lewe, przednie prawe (gdzie lewe to to od strony kierowcy)
no to tak. na jedno odpowietrzania zuzylismy jedna banke 500 ml. nie ma wyciekow, przewody szczelne, w zbiorniku nie ubywa plynu/
robilismy to tak jak nalezy, pomalutku powolutku zeby nie bylo niedomowien. jest coraz gorzej, musze autem jezdzic do pracy i jest po prostu dramat juz trzeba z 3 razy nacisnac pedal zeby zaczelo hamowac. zlokalizowalem pompe, teraz czekam na info czy jest dostepny jakis zamiennik tej pompy w kioto. jakies wskazowki co do wymiany pompy? jestem juz przygotowany na to ze nie ma innego wyjscia
baro21 :
Sprawdź gumowe łączniki w liniach hamulcowych - najlepiej jak ktoś w tym czasie trzymał hamulec wciśnięty do oporu (pod ciśnieniem)
Może zwyczajnie walnął ci pancerz w gumowym łączniku gdzieś i przewód się wybrzusza ?
Co do wskazówek do wymiany pompy - ściągnij serwisówke z przypiętego działu , tam masz kolejno napisane co i jak w każdej naprawie się robi.
Serwisówkę odpala sie przez Internet Explorera. (po wypaleniu jej na płytę)
Ewentualne porady jak poradzić sobie z oporną serwisówką , tj próbą zamknięcia pod systemami Win 7, czy też problemy z zoomem - strona użytkownika TRAFO (tam też znajdziesz sporo fotorelacji i porad)
robilismy to tak jak nalezy, pomalutku powolutku zeby nie bylo niedomowien. jest coraz gorzej, musze autem jezdzic do pracy i jest po prostu dramat juz trzeba z 3 razy nacisnac pedal zeby zaczelo hamowac. zlokalizowalem pompe, teraz czekam na info czy jest dostepny jakis zamiennik tej pompy w kioto. jakies wskazowki co do wymiany pompy? jestem juz przygotowany na to ze nie ma innego wyjscia
Jedź do warsztatu i niech Ci to odpowietrzy jak należy a nie wymieniaj pompę jeśli ta wcześniej działała prawidłowo. Możliwe że zapowietrzyłeś pompę ABS i stąd takie cyrki.
mateusz199
21-09-15, 14:38
sproboj odpowietrzyć na uruchomionym silniku. zaczynająć od przedniego kola najblizej pompy abs. następnie zwróć uwagę na tylne zaciski, (nie mozesz mieć zaciągniętego ręcznego).
Pytanie do tych co mają ori xenon. Czy po załączeniu świateł widzicie, że światła się poziomują?
Ostatnio widziałem merca ;) , który właśnie jak załączył światła to te pojechały w górę, w dół i się wypoziomowały. U mnie po załączeniu beton. Wózek to przedlift fn2.
Witam wszystkich mam problem kupiłem sb bita przez saarne civica 95r 6gen vtec ,A mianowicie problem mam taki ze wspawałęm pas przedni niby pas byl przed liftem ale mam na nim taka sama nalepke jak kolega co ma po lifcie civica .2 spr stare refrektory i te co sam odkrecalem od civica maja rozniace sie mocowania te na gorze plastikowe czy to zalezy od wersji auta japonska czy eurupejska ?? jestem ciemny 1x sie w to sam bawie .. i czy jak wspawalem pas od poliftowej wyjde z tego czy 2 szukac juz ?? wgl mocowanie co jest od chlodnicy do pasa idzie po skosie zamiast na prosto do pasa ...zaznaczam jeszcze ze chłodnicę mam nowa .
Pytanie do tych co mają ori xenon. Czy po załączeniu świateł widzicie, że światła się poziomują?
Ostatnio widziałem merca ;) , który właśnie jak załączył światła to te pojechały w górę, w dół i się wypoziomowały. U mnie po załączeniu beton. Wózek to przedlift fn2. w naszych hondach chyba nie ma takiego bajeru. Też myślałem że coś z xenonami jest nie tak. Ale przy odpalonym silniku i włączonych światłach stanąłem w bagażniku i swiatla po chwili ,,poszły" w dół 😉
Nilsonek : zły dział, tu jest 8 gen a nie 6.
I jak już znajdziesz dobry dział to napisz to tam bardziej zrozumiale, bo jak czyta się to to aż zęby bolą. (bez urazy, ale jest to tak napisane że po przeczytaniu tego 4 razy nadal nie wiem o co ci chodzi)
Proponuje też wstaw tam zdjęcia , to koledzy z działu gen 6 szybciej ogarną temat widząc zdjęcia.
Ostatnio widziałem merca ;) , który właśnie jak załączył światła to te pojechały w górę, w dół i się wypoziomowały. U mnie po załączeniu beton. Wózek to przedlift fn2.
Niektore auta maja taki system, ze po odpaleniu robia ruch gora/dol ew jeszcze lewo/prawo.
U nas poziomowanie ksenonu dziala na takiej zasadzie jak w zwyklych ufokach tymi samymi silniczkami, tylko sygnal przychodzi z czujnikow w zawieszeniu a nie pokretla w desce. W EP3 zreszta bylo tak samo
Czy ktoś z was śmiga sedanem VIII? Jakie to auto? Warte zakupy np. względem Lancera X?
hej !
zużyty łańcuch rozrządu będzie grzechotać na wolnych obrotach czy na przykład przy ruszaniu z miejsca jak obroty zejdą na obciążeniu do około 900rmp ??
Sprobowalismy odpowietrzyc pompę na włączonym silniku, nic to nie dało. Przymierzalismy się do wymiany pompy i okazało się ze jest inna pompa (zamiennik za 200-300 zł )
Jest krótsza o 1 cm i ma inny zbiorniczek bez wyjścia na czujnik.. na razie wstrzymujemy się od wymiany.. czy ma sens wkładanie takiej pompy? Zbiorniczek z czujnikiem w z auta pasowalby do nowej pompy. Co robić?
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
Postaram się rozwiązać temat poziomowania ksenonów, owe w naszych Civicach jest, niestety nie działa to tak jak w grupie VAG, że reflektor poziomowany jest żyroskopowo, trochę nie umiem wyjaśnić tego rozwiązania, podobnie jak braku zastosowania soczewek w przypadku ksenonowych świateł... Reflektory, w przeciwieństwie do znanych mi rozwiązań poziomują się tylko względem obciążenia samochodu, i nie reagują za bardzo na przyspieszanie lub nierówności na drodze, z powodu widocznego na filmiku (mojego autorstwa :) ) opóźnienia.
https://www.youtube.com/watch?v=mLT6e4vY_MQ
Siadałem, i wstawałem z progu bagażnika, co powodowało wyłapywanie zmiany przez czujnik. Polecam sprawdzić to w taki sposób każdemu, kto ma obawy co do działania tego czujnika u siebie :) W moim przypadku nie sprawdziło się stanie przodem przy ścianie, bo zmiany były niezauważalne. Z odległości lepiej widać zmiany wysokości snopu światła :)
Czy ktoś wie jaki numer kaatlogowy ma grill akcesoryjny z listewką w kolorze srebrnym (takim jak klamki i wlew paliwa) nie chrom
Czy ktoś wie jaki numer kaatlogowy ma grill akcesoryjny z listewką w kolorze srebrnym (takim jak klamki i wlew paliwa) nie chrom
a jest taki w ogole?
smiem twierdzic ze nie ma
smiem twierdzic ze nie ma
Tez mi sie tak wydaje. W FN2 jest grafit, w TypeS, CW i akcesoryjnym chrom, a GT i ostatnim wypuscie 5D tez grafit jak w FN2 tylko bez czerwonego znaczka. Satynowego jak klamki i wlew nie widzialem.
taki jak na tej aukcji
http://allegro.pl/honda-civic-type-r-sport-3-5d-ufo-2007-atrapa-gril-i5633458539.html
i ten
http://www.civinfo.com/wiki/index.php?title=Image:Civic2009sapphire.jpg
palecbeckham
23-09-15, 21:10
Hej,
mam problem z szybą od strony kierowcy.
Opuszcza i podnosi się do końca.
Jednak przy opuszczaniu, jak już zostaje kilka centymetrów, pojawia się dźwięk ocierania.
Podnoszę i widzę lekką rysę.
Rozebrałem drzwi (tapicerkę), jednak nic konkretnego nie widzę.
Jakby szyba o coś wadziła...
Miał ktoś podobnie?
Lub gdzie szukać rozwiązania?
Dzięki :)
Tak bajer to tylko w soczewkach. W VIII gen jest ksenon od odblysnika, wiec swieci ladniej/lepiej niz halogen ale to raczej taki semi ksenon. Biksenon masz juz np. w acco viii po lifcie i po odpaleniu jest faktycznie autopoziomowanie.
Tak bajer to tylko w soczewkach. W VIII gen jest ksenon od odblysnika, wiec swieci ladniej/lepiej niz halogen ale to raczej taki semi ksenon. Biksenon masz juz np. w acco viii po lifcie i po odpaleniu jest faktycznie autopoziomowanie.
Dobrze napisane...
Auto kupiłem używane także nie mam co marudzić ale nie dałbym tyle kasy za auto z takim rozwiązaniem(chodzi o ksenon)
Tez troche uogolnienie :) EP3 ma ksenon na soczewce i zadnej procedury testu na odpaleniu nie ma :)
Pytanie do tych co mają wersję z NAVI
czy Wy też tak macie ?? Po dopaleniu silnika i ekranie powitalnym Hondy, Wam tez się pojawia ekran z mapa w którym miejscu jesteśmy ??
Jest to dla mnie irytujące bo nie zawsze używam NAVI i wolałbym aby po ekranie przywitalnym Hondy było wyświetlane np. kanały radiowe, lub ekran klimy lub co innego niż od razu załączała sie NAVI. Można to zmienić ??
markus1975
24-09-15, 13:11
Katalog DENSO podaje inne świece do Twojego silnika: http://www.globaldenso.com/cgi-bin/global/plug/euro/4w/4w-plug.cgi?action=search&filename=4w-39.txt&name=&FF=150
Jak wejde w detail dla mojego silnika R18a2 to widzę w sekcji twin tip k20tt, czyli mogę wrzucic te swiece?
HONDA
CIVIC VIII (05-)
TYPE 1.8
kW 103
ENGINE R18A2
NOTE
YEAR 01/06-
DENSO KJ20CR-L11
DENSO STOCKNUMBER 3169
DENSO 4 Pack D106
GAP 1.1
TWIN TIP K20TT
IRIDIUM POWER IK20L
IRIDIUM POWER 4 Pack I58
IRIDIUM TOUGH VK20
QTY 4
taki jak na tej aukcji
http://allegro.pl/honda-civic-type-r...633458539.html
i ten
http://www.civinfo.com/wiki/index.ph...09sapphire.jpg
Ktoś cos podpowie?
leonizator
24-09-15, 14:15
Witam. Mam pytanie czy elektrozawor od egr nr. 1397000870 jest odpowiedzialny za to jak samochód przyspiesza ? Czy ma to wpływ na to ze auto nie ma mocy? Jedna z rurek wychodzących z zaworu jest połamana .
No i przy okazji. Czy spawal ktoś z was kolektor wydechowy od ufo 2.2 cdti ? Czy ma ta sens ? Czy po pewnym czasie znowu się rozszczelni ?
Z góry dzięki.
butler.gdansk
24-09-15, 15:01
Daj sobie spokój ze spawaniem kolektora bo to dobre tylko na krótką metę. Z założenia to były wadliwe konstrukcje.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?124773-Jak-si%EA-dosta%E6-do-kolektora-wydechowego&p=1918743&viewfull=1#post1918743
leonizator
24-09-15, 15:45
Daj sobie spokój ze spawaniem kolektora bo to dobre tylko na krótką metę. Z założenia to były wadliwe konstrukcje.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?124773-Jak-si%EA-dosta%E6-do-kolektora-wydechowego&p=1918743&viewfull=1#post1918743
Dzieki szymon.
A od crv 2.2 jest taki sam? bo tam jest odlew i akurat widze taki na aukcji
Jak wejde w detail dla mojego silnika R18a2 to widzę w sekcji twin tip k20tt, czyli mogę wrzucic te swiece?
HONDA
CIVIC VIII (05-)
TYPE 1.8
kW 103
ENGINE R18A2
NOTE
YEAR 01/06-
DENSO KJ20CR-L11
DENSO STOCKNUMBER 3169
DENSO 4 Pack D106
GAP 1.1
TWIN TIP K20TT
IRIDIUM POWER IK20L
IRIDIUM POWER 4 Pack I58
IRIDIUM TOUGH VK20
QTY 4
Tak, faktycznie w "detail" jest wymieniona świeca typu Twin Tip czyli o wysokiej zapłonności, śmiało możesz brać.
markus1975
24-09-15, 17:53
Dzięki wielkie, już je kupiłem wcześniej i zastanawiałem się, czy ich nie zwrócić...
taki jak na tej aukcji
http://allegro.pl/honda-civic-type-r-sport-3-5d-ufo-2007-atrapa-gril-i5633458539.html
i ten
http://www.civinfo.com/wiki/index.php?title=Image:Civic2009sapphire.jpg
Ja mam taki w swoim FN1 Type-S Plus polift 2009 rok.
butler.gdansk
24-09-15, 21:19
Dzieki szymon.
A od crv 2.2 jest taki sam? bo tam jest odlew i akurat widze taki na aukcji
Nie wiem, ale wydaje mi się że będzie pasować. Ja kupiłem odlew z Accorda i było ok. Tylko jakaś lekka różnica w mocowaniu i trzeba było coś tam podfrezować z tego co pamiętam, ale większego problemu z tym nie było.
Ma ktoś nr oem spinek listew bocznych progowych w hb 3d? W tym ruskim katalogu tego nie ma a miglance co mi robiły konserwację, jakoś zapomniały o trzech spinkach.
Spinki do Hondy robi firma romix,i kosztują po 2 zł a nie po 12 ,15
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Spinki do Hondy robi firma romix,i kosztują po 2 zł a nie po 12 ,15
To że ktoś tam sobie robi spinki to wiem. Tylko nie znam numerów tych których szukam :)
To że ktoś tam sobie robi spinki to wiem. Tylko nie znam numerów tych których szukam :)
Wejdź na stronę Romix i wpisz sobie ten numer C60765 to jest spinka listwy progowej zewnętrznej ,cena 5,40zł
http://www.spinkisamochodowe.pl/ODB_OdczytajZdjecie2.php?IDZdjecia=4344
Znalezienie tego zajęło mi jedną minutę :)
A numer OEM to 91514-SAA-003 - info z ... jak wyżej :)
Wejdź na stronę Romix i wpisz sobie ten numer C60765 to jest spinka listwy progowej zewnętrznej ,cena 5,40zł
http://www.spinkisamochodowe.pl/ODB_OdczytajZdjecie2.php?IDZdjecia=4344
Znalezienie tego zajęło mi jedną minutę :)
A numer OEM to 91514-SAA-003 - info z ... jak wyżej :)
Brawo :) Ja szukałem piętnaście minut i nie znalazłem ponieważ to nie te które wysłałeś ;)
Mi chodzi o te, które wchodzą bezpośrednio do płyty podłogowej. Najwyżej wyszarpię jedną i zmierzę.
Brawo :) Ja szukałem piętnaście minut i nie znalazłem ponieważ to nie te które wysłałeś ;)
Mi chodzi o te, które wchodzą bezpośrednio do płyty podłogowej. Najwyżej wyszarpię jedną i zmierzę.
Trzeba było skonkretyzować :) tam idzie najpopularniejszy klips w hondzie fi 10mm
A jak chcesz dokładnie wszystko wiedzieć to proszę , tu jest wszystko łącznie z nr.OEM w nawiasach
http://www.lingshondaparts.com/honda_car_parts_selection.php?block_01=17SMRA01&block_02=B__4210&block_03=10166
Jaki korektor sily hamowania ogarnie pompe calowa i hamulce 262 lub 282 przod i 240 lub 262 tyl???
Trzeba było skonkretyzować tam idzie najpopularniejszy klips w hondzie fi 10mm
Aaaa widzisz. Nie znałem tego katalogu tylko ten ruski. Wielkie dzięki :)
kto zna kogos albo ma na sprzedaz swap K20Z4. bardzo prosze o info bo napewno ktos cos gdzies :)
Witam
Zakupiłem Civica z 2007r z przebiegiem 100k. Mam wątpliwości co i kiedy powinienem wymienić.
Olej w silniku - wg książki 20k lub rok. Od ostatniej wymiany minął rok i 11tys km. Zalany jest 5w40. Z tego co czytałem to niektórzy wymieniają np co 1,5 roku i tak samo robił poprzedni właściciel (wychodziło co ok 20tys km). Wymieniać teraz czy przy większym przebiegu ?
Płyn hamulcowy - wg książki co 36 miesięcy więc zapewne muszę wymienić bo chyba jest od nowości ten sam. Później wymieniać co 3 lata ?
Płyn chłodzący - wg książki po 200tys km lub 10 latach. Wymieniać za 2 lata czy ze względu na przebieg nie ma konieczności ?
Olej w skrzyni - wg książki po 120tys km lub 8 latach. Wymieniać teraz czy po 120tys km ?
Regulacja luzu zaworowego - wg książki to po 100k. Jako, że planuję założyć LPG to i tak z tego co wiem muszę to zrobić. Przy jakim przebiegu robić następną regulację ?
Świece - wg książki po 120 tys. Pewnie w tedy wymienię. Później przy założonym LPG kiedy wymieniać następnym razem ?
Filtr paliwa - wg książki po 120k, ale czytałem, że można nie wymieniać jeśli wszystko działa poprawnie.
Nie wiem czy to tylko ja tak, ale moja zasada to:
Kupuję samochodów - do wymiany leci wszystko: Płyny, filtry, świece, przewody, paski, rozrząd, pompa wody. Nie ufam żadnemu sprzedającemu [emoji6]
"Maybe I'm the one
Maybe I'm the one who is the schizophrenic psycho (yeah)"
CzepekLidera
27-09-15, 17:12
Witam, zakladal ktos u siebie zestaw Koni SSK? Jakie odczucia?
Witam
Zakupiłem Civica z 2007r z przebiegiem 100k. Mam wątpliwości co i kiedy powinienem wymienić.
Olej w silniku - wg książki 20k lub rok. Od ostatniej wymiany minął rok i 11tys km. Zalany jest 5w40. Z tego co czytałem to niektórzy wymieniają np co 1,5 roku i tak samo robił poprzedni właściciel (wychodziło co ok 20tys km). Wymieniać teraz czy przy większym przebiegu ?
Płyn hamulcowy - wg książki co 36 miesięcy więc zapewne muszę wymienić bo chyba jest od nowości ten sam. Później wymieniać co 3 lata ?
Płyn chłodzący - wg książki po 200tys km lub 10 latach. Wymieniać za 2 lata czy ze względu na przebieg nie ma konieczności ?
Olej w skrzyni - wg książki po 120tys km lub 8 latach. Wymieniać teraz czy po 120tys km ?
Regulacja luzu zaworowego - wg książki to po 100k. Jako, że planuję założyć LPG to i tak z tego co wiem muszę to zrobić. Przy jakim przebiegu robić następną regulację ?
Świece - wg książki po 120 tys. Pewnie w tedy wymienię. Później przy założonym LPG kiedy wymieniać następnym razem ?
Filtr paliwa - wg książki po 120k, ale czytałem, że można nie wymieniać jeśli wszystko działa poprawnie.
Jeżeli zależy Ci na aucie i chcesz nim trochę bezawaryjnie pojeździć to powinieneś się nie zastanawiać, tylko wymienić wszystkie możliwe płyny, części oraz wykonać regulacje wpływające bezpośrednio na eksploatację. Będziesz wiedział na czym stoisz.
Jeżeli zależy Ci na aucie i chcesz nim trochę bezawaryjnie pojeździć to powinieneś się nie zastanawiać, tylko wymienić wszystkie możliwe płyny, części oraz wykonać regulacje wpływające bezpośrednio na eksploatację. Będziesz wiedział na czym stoisz.
Ok, a jakie są odpowiedzi na moje pytania pomijając to, że samochód dopiero kupiłem ? Chcę wiedzieć jak traktujecie zalecane interwały z książki.
Ok, a jakie są odpowiedzi na moje pytania pomijając to, że samochód dopiero kupiłem ? Chcę wiedzieć jak traktujecie zalecane interwały z książki.
Pytanie jak bardzo jesteś pewny prawdziwości przebiegu samochodu. Na resztę pytań możesz sobie sam odpowiedzieć.
Ogólnie stosuję się do interwałów serwisowych w książce producenta pojazdu. Oprócz tego olejowego. Olej zmieniam co 10 tyś km. I ani pół km więcej.
Raz zmieniłem olej po 20 tyś km - wyglądał jak smoła. Nigdy więcej.
Wszystko zależy od tego jakie specyfiki chcesz zalewać u mnie w FN1 jest tak:
-olej Castrol TWS 10W/60 co 10tyś,
-olej w skrzyni ULTRA MTF 3 co 3 lata (ok. 40tyś.),
-płyn hamulcowy Motul RBF 660 co roku (jest b. silnie higroskopijny),
-płyn chłodzący co 200tyś. lub co 10lat więc jeszcze nie wymieniałem-ale jak nie masz pewności co jest zalane to zmień,
-świece DENSO IRIDIUM TOUGH (z końcówką irydową) ja co 50tyś. producent zaleca co 100tyś.,
-filtr paliwa ja bym zmienił bo nie wiesz jakie paliwo do tej pory było tankowane.
Wszystkie dane oczywiście dla silnika R18A2 bo nie wiem jaki Ty eksploatujesz.
panowie mam pytanie dzis wziolem sie za polerowanie tej szybki od obrotomierza w ufolku i sciagnolem sobie tylko ta listwe nad kierownica zeby dopolerowac miejsca widoczne i co wszystko fajnie pieknie wyglada ale blad jest ja odpiolem tylko pokrywe co jest pod kierownica i pozniej poskladalem wszystko jak nalezy a w zasadzie tylko ta oslone pod kiedownica po przekreceniu kluczyka wyswietlily sie nastepujace wiadomosci ikona silnika po tym poduszka powietrzna i jescze do tego VSA Pomorzcie bo nie wiem cvo sie stalo Pomocy Panowie
Skoro zdjąłeś dolna osłonę pod kierownicą do miałeś dostęp do złaczek. Trochę mało prawdopodobne, ale możliwe że któraś się zluzowała.
Jedyne co na tę chwilę mogę doradzić (bez odczytania błędów), to odpiąć aku. Potem jeszcze raz zdjąć tą osłonę, wypiąć i wpiąć wszystkie widoczne wtyczki i poskładać wszystko do kupy. Na koniec znowu podpiąć akumulator i zobaczyć czy problem nie zniknie. Jak masz możliwość to jeszcze podładuj trochę akumulator.
Jak nie to trzeba by odczytać błąd np. metodą na złotko i na podstawie tego coś dalej myśleć.
Czy podcas pracy przy polerce maiłeś odpalone radio lub paliła sielampka oswietlenia wnętrza? Ogólnie jest tak ż ejesli napiecie aku spadnie ponizej pewnego poziomy to po przekręceniu kluczyka od razu wywala Ce, Airbac oraz abs/vsa
Sprawdzilbym jeszcze czujnik udarowy
cos gralo radio moze z 5 minut i tyle a lampka owszem bbyla wlaczona
Sprawdzilbym jeszcze czujnik udarowy
tzn mozesz cos wiecej nie bardzo wiem o co chodzi
Otwierasz drzwi kierowcy,wyjmujesz zaślepkę boczną deski jak na zdjęciu http://www.euroalar.webd.pl/images/honda/civic8_2.jpg i tam będzie takie coś http://img01.allegroimg.pl/photos/400x300/49/51/44/16/4951441669 i należy wcisnąć tą gumową osłonkę
ok ide jeszcze tego sprobowac
Czy ktoś może polecić świece do silnika 1.8 (z LPG)? Pamiętam, że była gdzieś dyskusja nt Denso, ale nie mogę jej znaleźć.
Czy ktoś z was się orientuje czy w hondzie można kupić city pack do 3D np tylko przód lub tylko tył ? czy trzeba cały komplet brać ?
Czy ktoś z was się orientuje czy w hondzie można kupić city pack do 3D np tylko przód lub tylko tył ? czy trzeba cały komplet brać ?
W katalogu jest osobno tyl osobno przod. I jest oczywiscie taki sam do wersji 3D i 5D
Ktoś z was kupował i poleci bagażnik rowerowy na klapę do HB 3 drzwi? Do FN2 z tego co wiem to na bagażnik dachowy trzebia wiercić listwy i jakoś mi się to nie widzi. Poza tym taki bagażnik jakoś mi nie podchodzi.
murinek777
01-10-15, 13:14
Panowie macie moze problem ze stronką https://imageshack.com/ ?? ktoś dodaje za jej pośrednictwem zdjęcia na forum lub coś innego polecicie bo ostatnio widze ze ten portal się zepsuł nie wyswietla zdjęć i nie da sie zalogować ?
Panowie macie moze problem ze stronką https://imageshack.com/ ?? ktoś dodaje za jej pośrednictwem zdjęcia na forum lub coś innego polecicie bo ostatnio widze ze ten portal się zepsuł nie wyswietla zdjęć i nie da sie zalogować ?
Wrzucam na konto Google (album Picasso) i udostepniam publiczne - daje link bezpośrednio.
Póki nie skasuję z konta google , to wisi to cały czas.
Wszystkie inne albo jak zyskają na popularności to blokują hot-linkowanie , albo skasują.
W katalogu jest osobno tyl osobno przod. I jest oczywiscie taki sam do wersji 3D i 5D
Dzięki za info , z tym 3D i 5D to chodziło mi bardziej o boki ;) , napisałem do hapartsa ale cena to jest jakieś zdzierstwo i to też mało powiedziane , boczne w kolor 1500 zł a tył w kolor 700 zł no pogieło za gumowe coś
Zderzakowe mozna dorwac czesto w dobrych cenach z całym zderzakiem. Boczne to bialy kruk
photobucket.com używam od lat do wrzucania fotek na aukcje itp, działa bez zarzutu, jest darmowe i nic nie kasują. Można też pobrać gotowe linki na forum itp.
murinek777
01-10-15, 19:32
Ok dzięki wielkie
Ktoś z was kupował i poleci bagażnik rowerowy na klapę do HB 3 drzwi? Do FN2 z tego co wiem to na bagażnik dachowy trzebia wiercić listwy i jakoś mi się to nie widzi. Poza tym taki bagażnik jakoś mi nie podchodzi.
Nic nie trzeba wiercić. W momencie instalacji wycinasz jedynie odcinki listew dachowych w miejscach gdzie są śruby, po zdemontowaniu bagażnika maskują je plastikowe nakładki. Jest to chyba najlepszy bagażnik z możliwie dostępnych do 3D. Nie dość, że solidnie wykonany to jego montaż i demontaż trwa 10min.
Nic nie trzeba wiercić. W momencie instalacji wycinasz jedynie odcinki listew dachowych w miejscach gdzie są śruby, po zdemontowaniu bagażnika maskują je plastikowe nakładki. Jest to chyba najlepszy bagażnik z możliwie dostępnych do 3D. Nie dość, że solidnie wykonany to jego montaż i demontaż trwa 10min.
Jedyny problem jest z nosnoscia. 50kg a przy szklanym dachu 35. Nie wiem ile wazy box z zawartością ale chyba duzego zapasu nie ma. Do 5d mozna bylo dokupic lapy podnoszace nośność odpowiednio do 80 i 50kg.
Można też zamontować bagażnik Thule.
Mam szklany dach i bez problemu woziłem dwa rowery.
http://i57.tinypic.com/xdsdnk.jpg
http://i62.tinypic.com/73pfg0.jpg
Tak gdzie stykają się elementy mocowania bagażnika z lakierem ,podklej np;bezbarwną folię .Inaczej przy badziewiastym lakierze Hondy będzie problem "lakierniczy"
pzdr
Łapy są pokryte gumą.
Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka
krzysiek87
03-10-15, 14:15
Olej 5w40 do civic 2.2 diesel ; elf , motul, valvoline lub Liquid Molly czy coś innego? Jaki polecacie ?
Obecnie zalany jest elf. Ale chciałbym zmienic. Jeśli macie jakiegoś uczciwego sprzedawce z allegro z dobrymi cenami to proszę o linki. Pozdr.
Jak w temacie, szukam katalizatora do 1.8 R18A2. Kupię pustą puszkę albo nawet pożyczę na 2-3 tygodnie.
Ważne aby był w całości, nie pogięty z połączeniami do kolektora i wydechu.
Potrzebuję na wzór do wyrzeźbienia zamiennika z sportowym wkładem lub tłumikiem przelotowym.
Po udanych testach z drugą sondą oczywiście plan zrobienia większej ilości w jakimś zakładzie i może zakup grupowy.
http://i57.tinypic.com/xdsdnk.jpg
http://i62.tinypic.com/73pfg0.jpg
Ja już polecałem ale będę się powtarzać :D. Thule daje radę i polecam jeszcze w uchwyty Prodrive zainwestować. Mega wygoda i niezły wygląd.
Mam 3D więc taki odpada :/
Proszę o namiary na bagażnik który opisujesz. W ASO montaż?
Pytanie odnośnie nawiewu na przednią szybę. Ostatnio zauważyłem, że przy zaparowanych szybach po włączeniu nawiewu na szybę szybciej odparowuje środek i strona pasażera, od kierowcy trochę wolniej. Zna ktoś przyczynę. Dwa tygodnie temu wymiana filtra kabinowego na Knechta, poprzedni też Knechta, ale w zasadzie nie pamiętam czy był ten sam problem.
Mam 3D więc taki odpada :/
Proszę o namiary na bagażnik który opisujesz. W ASO montaż?
Ja kupowałem w ASO, tam też go montowałem w FN1. Ale myślę, że bezproblemowo zainstalujesz sam. Wystarczy zdemontować plastikowe listwy, przymierzyć tak aby je naciąć równo w okolicach śrub. Przyciąć piłką do metalu, wyrównać papierem ścierny lub drobnym pilnikiem. Zamontować przycięte listwy i można przekręcić bagażnik.
Czy Was też męczą odpryski po kamyczkach? Codziennie to nowe znajduje . Juz nie mam sił :/
Czy Was też męczą odpryski po kamyczkach? Codziennie to nowe znajduje . Juz nie mam sił :/
Jest na to rada. Nie szukać ;)
Hahah dzięki za radę :P ale wiesz jak to jest :p
Niestety w Civicach jest bardzo cienka warstwa lakieru paznokciem można zarysowac. W ASO mowia ze to ekologia:)
Boje się ze jak zacznę się bawić w zaprawki to będzie widać te punkty gorzej niż przed zaprawka :/
Pierwszy mój post na forum, więc witam wszystkich Hondziarzy. Mam jedno szybkie pytanie. Kupiłem tydzień temu civica Coupe 1,8 (nie jest to SI chyba) i muszę wymienić amortyzator i tu moje pytanie czy w sedanie jest podobne zawieszenie? Na stronach sklepów albo nie ma kategorii civica coupe albo ja jakoś źle patrze.
Czy felgi 17" 7,5J ET65 podejdą bez problemu do Ufo?
Czy felgi 17" 7,5J ET65 podejdą bez problemu do Ufo?
Slabe parametry, kolo bedzie 4mm bardziej schowane niz seria a wewnatrz bedzie potrzebowalo 16mm wiecej miejsca. Do tego pozostaje kwestia, czy hamulec wejdzie, na stalowke ET55 wchodzi, alu raczej maja wiecej miejsca na zacisk wiec te 4 mm moze wystarczyc, ale pewnosci nie ma. A nawet jak wejdzie, to auto bedzie wygladalo slabo i moze ise gorzej prowadzic.
Mhm, a jak się ma sprawa jakbym dołożył dystanse? Ma to jakiś znaczący wpływ na żywotność podzespołów/prowadzenie?
Edit:
Jednak to są felgi 16", co nie zmienia w sumie nic w osadzeniu. Jakie opony wtedy założyć? 215/50?
butler.gdansk
06-10-15, 08:42
Dystanse nie wpływają na żywotność podzespołów ani prowadzenie o ile rozstaw kół jest w granicach przewidzianych przez producenta. ET65 to raczej za dużo i dystanse musiałbyś sobie jakieś sprawić.
Nie rozumiem dlaczego wg. Ciebie nie zmienia się nic w osadzeniu jeśli będą to 16" a nie 17".
Na 16" 225/50/16 lub 205/55/16
Nie rozumiem dlaczego wg. Ciebie nie zmienia się nic w osadzeniu jeśli będą to 16" a nie 17".
Bo ET nie zalezy od srenicy felgi.
A co do tych felg, nie wiem jakie musialyby byc super, zeby kombinowac dla 16" jeszcze dystanse, jak fele mozna kupic naprawde w dobrej kasie.
butler.gdansk
06-10-15, 09:16
Źle zrozumiałem ten wpis o osadzeniu ;)
Co do felg - Może ma "w garażu" takie i kombinuje jak je wykorzystać.
Źle zrozumiałem ten wpis o osadzeniu ;)
Co do felg - Może ma "w garażu" takie i kombinuje jak je wykorzystać.
Ja rozumiem, tylko np za komplet nakrecanych dystansow Eibacha na obie osie trzeba zaplacic ponad 600 zl, to wolalbym juz szukac uzywanych felg. W tym budzecie na 16" cos by sie moglo juz znalezc ;)
Są to felgi oem honda zrobione przez enkei. Nigdy nie zakladane na auto, lekkie :P myślałem o dystansach przelotowych 20mm, chyba wystarczy gwintu do zakrecenia śrub? ;)\
Edit:
Po ponownym przmyśleniu sprawy i oglądnięciu ogłoszeń, faktycznie nie ma co kombinować z tymi felgami. Dzięki za udzielone porady ;)
Jak wyłączyć ST w seryjnym radio w 5D?
Jeśli jest ktoś zainteresowany kupnem nowej tulei do wahacza przedniego prawego, to pisać na prv. Miałem uszkodzony sworzeń wahacza, a tuleję przełożyłem poliuretanową ze starego wahacza.
Producent Febi-Bilstein
http://www.czesciauto24.pl/febi-bilstein/7107564
Witam, czy dostanę gdzieś dobry zamiennik jeśli chodzi o prawy reflektor xenon, wersja Type S 2007.r? Czy lepiej szukać używki OEM HONDA? Pęknięty jest minimalnie na dole obecny..
Wszystko zależy od tego jakie specyfiki chcesz zalewać u mnie w FN1 jest tak:
-olej Castrol TWS 10W/60 co 10tyś,
-olej w skrzyni ULTRA MTF 3 co 3 lata (ok. 40tyś.),
-płyn hamulcowy Motul RBF 660 co roku (jest b. silnie higroskopijny),
-płyn chłodzący co 200tyś. lub co 10lat więc jeszcze nie wymieniałem-ale jak nie masz pewności co jest zalane to zmień,
-świece DENSO IRIDIUM TOUGH (z końcówką irydową) ja co 50tyś. producent zaleca co 100tyś.,
-filtr paliwa ja bym zmienił bo nie wiesz jakie paliwo do tej pory było tankowane.
Wszystkie dane oczywiście dla silnika R18A2 bo nie wiem jaki Ty eksploatujesz.
Witam, polecasz olej Castrol TWS 10W/60 do silnika R18A2, również taki posiadam. Auto mam od roku po zakupie zalałem 0w40 catrolem, teraz mam wymianę i się zastanawiam nad 0w40 Motulem albo tym co poleciłeś tylko nie wiem gdzie go kupić bo wszędzie jest po 1L dostępny oraz czy jest dobry :)
Jaki sprawdzony wosk polecacie do black pearl (nh731p) ?
Jaki sprawdzony wosk polecacie do black pearl (nh731p) ?
-SOFT99 Fusso Coat 12 Months Wax
-SOFT99 The King Of Gloss Black & Dark
King Of Gloss ładnie wyciągnie kolor i nada połysku, Fusso Coat nieco słabiej ale dłużej poleży, ważne jest też przygotowanie lakieru.
Gdzie w Krakowie lub okolicach można niedrogo wyregulować zawory w Civic VIII ? Jaką uszczelkę pod pokrywę zakładać ? Tylko OEM ?
-SOFT99 Fusso Coat 12 Months Wax
-SOFT99 The King Of Gloss Black & Dark
King Of Gloss ładnie wyciągnie kolor i nada połysku, Fusso Coat nieco słabiej ale dłużej poleży, ważne jest też przygotowanie lakieru.
Jestem po kompleksowej rewitalizacji lakieru i chciałbym kolor pogłębić
King of gloss będzie idealny.
Gdzie w Krakowie lub okolicach można niedrogo wyregulować zawory w Civic VIII ? Jaką uszczelkę pod pokrywę zakładać ? Tylko OEM ?
Każdy w miarę ogarnięty mechanik Ci to zrobi,jak masz trochę pojęcia to Trafo zamieścił fotorelacje co zrobić krok po kroku.Uszczelke pod pokrywą nie zawsze trzeba wymieniać, wyjdzie po rozebraniu. Z drugiej strony w ASO kosztuje ok 70zl więc koszt nie wielki.Ja u siebie wymieniałem bo była już kiepska i pocil się przy pokrywie.
Rozumiem ze pierwsza regulacja zaworów po przejechanych 100 tys ? Bo akurat zbliżam się do tej liczby :)
witam,
istnieje możliwość ustawienia przypomnienia w komputerze auta o przeglądzie po 15k km bądź po roku czasu?
w jaki sposób można regulować wysokość drzwi kierowcy? (opuściły mi się strasznie i muszę trzaskać co jest drażniące)
wszelkie wskazówki mile widziane ;)
istnieje możliwość ustawienia przypomnienia w komputerze auta o przeglądzie po 15k km bądź po roku czasu?
Raczej nie. Ja po wymianie oleju zresetowałem licznik "B" na 0 km i mi nalicza cały czas km do kolejnej wymiany. Licznik "A" sam się resetuje po zatankowaniu.
w jaki sposób można regulować wysokość drzwi kierowcy? (opuściły mi się strasznie i muszę trzaskać co jest drażniące)
Same się nie opuściły. Możliwe że ktoś je wcześniej odkręcał.
nie wiem, ostatnio zauważyłem że zahacza o zamek i są delikatnie opuszczone. Czy jestem w stanie je sam spróbować podnieść czy lepiej podjechać do jakiegoś magika?
Witam, polecasz olej Castrol TWS 10W/60 do silnika R18A2, również taki posiadam. Auto mam od roku po zakupie zalałem 0w40 catrolem, teraz mam wymianę i się zastanawiam nad 0w40 Motulem albo tym co poleciłeś tylko nie wiem gdzie go kupić bo wszędzie jest po 1L dostępny oraz czy jest dobry :)
Od początku auto jeździ na TWS 10W/60 z tego co czytałem najlepszy w pełni syntetyczny olej Castrola (olej występuje tylko w 1l opakowaniu). Jest raczej przeznaczony do ostrego traktowania więc jak poruszasz się normalnie lub w miarę normalnie to zalej 0W/40 lub 5W/40 zwłaszcza, że idzie zima i pewnie znowu, oby tak było, cienka ale zawsze jakieś minusowe temp. będą to z tym 10W, zwłaszcza jak auto nie garażowane, różnie bywa. Polecam Motula lub Millersa.
Polecam MORAWI-CAR w Morawicy
Ja regulowałem po 45 tys asekuracyjnie i minimalnie było co ustawiać.
CzepekLidera
11-10-15, 10:36
Zakladaliscie dystanse po obnizeniu samochodu?
dzoler1111
11-10-15, 15:04
Witam
Mam zapytanie, czy u Was też słychać bulgotanie, przelewanie wody w okolicach deski rozdzieleczej. Normalnie jak jadę to nic nie słyszę, ale kiedy się zatrzymam wrzuce luz, dodam gazu to w okolicach 2000-2500 obrotów słyszę takie bulgotanie, przelewanie wody tylko w zakresie tych obrotów. Czy ten typ tak ma czy może być to coś innego.
Witam
Mam zapytanie, czy u Was też słychać bulgotanie, przelewanie wody w okolicach deski rozdzieleczej. Normalnie jak jadę to nic nie słyszę, ale kiedy się zatrzymam wrzuce luz, dodam gazu to w okolicach 2000-2500 obrotów słyszę takie bulgotanie, przelewanie wody tylko w zakresie tych obrotów. Czy ten typ tak ma czy może być to coś innego.
Na pewno z deski rozdzielczej wydobywa się dźwięk? Bo jeśli zalejesz do pełna lub ponad połowę baku to słychać "bulgotanie" benzyny w baku który jest nieco z tyłu :)
dzoler1111
11-10-15, 17:26
Kusiu tak mi się wydaję ze gdzieś z okolic licznika obrotów, albo mi się tak wydaje. Jak wcisne pedal gazu na jalowym to słychać. No bo co ewentualnie mogło by tam bulgotac? Czy to może być coś poważnego czy głupota jakaś.
zatkane odpływy wody w podszybiu i woda dostała się do nagrzewnicy/wiatraka? nie wiem czy w civicu jest to możliwe ale w poprzednim aucie tak miałem
Byłem dzisiaj w zakładzie diagnostycznym, bo wydaje mi się, że fabryczne ksenony trochę dziwnie świecą... Diagnosta potwierdził że coś jest nie tak, ale zastanawiam się czy to wynika ze specyfiki i może jednak jest dobrze.
Obserwowałem rzut snopa świateł na urządzeniu do diagnostyki, i wyglądało to faktycznie dziwnie, odcięcie nie było ostre (diagnosta potwierdził że powinno być "jak od żyletki"), ponadto, linia pokrywała się ze snopem światła, a pod linią były ciemniejsze fragmenty, po czym znów jasny obszar.
Zwrócił ktoś może na to uwagę? :)