PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie, szybka odpowiedź vol.2

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37

Jakub83
12-11-16, 21:05
Jesli pytanie to padlo to sorry
Gdzie koledzy myjecie auta tzn.czy na myjkach automatycznych lakier rysuje sie w naszych Hankach?

Domi
12-11-16, 22:20
Nie myje żadnego samochodu na myjkach automatycznych. Honda ma miękki lakier, nawet myjąc ręcznie trzeba uważać. Na automacie umyjesz ale swirle itp będą Ci towarzyszyć. Jeśli wygląd samochodu jest dla Ciebie ważny to tylko mycie na "dwa wiadra".

mushroom
13-11-16, 20:37
tak wiec z braku odpowiedzi....wzialem sie dzisiaj i ogarnalem temat...okazalo sie ze w zapieciu pasa duzo brudu bylo i zaciela sie taka sprzezynka ktora prowadzi szyny odpowiedzialne za zwarcie albo rozwarcie ukladu do sygnalizacji zapiecia pasow....kilka minut czyszczenia i wsystko dziala jak nalezy :)

nakeddenim
13-11-16, 21:37
Szybkie pytanko. Od czego są te zaślepki których brakuje tej Hani?

http://i63.tinypic.com/al1cp4.png

marcin001984
13-11-16, 21:44
Głupie pytanie :) Wkręcasz tam specjalne ucho z gwintem żeby móc holować auto czy wciągnąć na lawetę. Powinno być w bagażniku.
Jedna zaślepka w ASO Hondy - polakierowana - 120zł.

nakeddenim
13-11-16, 22:23
ua, no to mi troche głupio :) ale dzięki za odpowiedź, nie spodziewałem się, że to akurat to. W innych wersjach type-s tego nie ma, tylko w plus? Bo w swojej byłej nie miałem na przykłąd. A ta ze zdjecia to plus.

marcin001984
13-11-16, 23:13
Ja w swojej Type S na pewno miałem. Gdybyś chciał to mam na sprzedaż śrubę ze specjalnym łbem wkręcaną w ten gwint zapobiegającą w pewnym stopniu przed wciągnięciem auta na lawetę przez złodziei.

pwl
13-11-16, 23:13
Każda ma takie zaślepki do holowania. Mylisz je pewnie ze spryskiwaczami reflektorów, które faktycznie nie występują we wszystkich.

xadrian
14-11-16, 14:22
Zimowy setup założony. Miałem zapodać zdjęcia kołpaków które kiedyś zamówiłem wiec to czynie -> ..::KLIK::.. (https://www.dropbox.com/s/kblfwmylja8srec/Plik%2014.11.2016%2C%2014%2018%2017.jpeg?dl=0)

filipfm
14-11-16, 16:22
Każda ma takie zaślepki do holowania. Mylisz je pewnie ze spryskiwaczami reflektorów, które faktycznie nie występują we wszystkich.

Kiedys nawet ktos wrzucal foto z allegro, gdzie handlarz wkleil w te miejsca zaslepki ze spryskiwaczy :)

SinKER
14-11-16, 16:26
Jak w FK2 sprawdzić poziom płynu chłodniczego? Zbiorniczek jest dość nisko przy chłodnicy i nie widać bezpośrednio. Jest jakiś na to patent?

pwl
14-11-16, 21:26
Lukać pod kątem i bujać autem żeby widać było gdzie płyn jest :P

szczepar
14-11-16, 22:28
Jak w FK2 sprawdzić poziom płynu chłodniczego? Zbiorniczek jest dość nisko przy chłodnicy i nie widać bezpośrednio. Jest jakiś na to patent?

Jeśli FK2 ma taki sam system chłodnicy jak 1.8 , to ten zbiorniczek nie jest pod ciśnieniem.
Odkręcić korek od zbiorniczka - i zobaczyć do którego miejsca jest mokry węzyk w środku , powinien wyjść razem z korkiem:)

duch55
14-11-16, 22:51
Tylko że na wężyku nie ma podziałki i nie wiadomo do jakiego momentu dochodzi. Także cieżko cokolwiek wywnioskować z miejsca w którym jest mokry to jest wróżenie z fusów. To jest fest do bani powinno być czytelne

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

pwl
14-11-16, 23:03
Jeśli FK2 ma taki sam system chłodnicy jak 1.8

Jakby Ci to powiedzieć... FK2 to właśnie 1.8 w 5d ;)

szczepar
15-11-16, 00:07
Wyciagasz wężyk , przykładasz wzdłuż zbiorniczka tak aby mokra krawęź węzyka była na wysokości gwintu zbiorniczka.
Wtedy koniec wężyka pokazuje ci poziom płynu w nim.

duch55
15-11-16, 08:52
Tylko gdzie jest minimum a max?

szczepar
15-11-16, 11:20
Max jest chyba w połowie , jak dokladnie zerkniesz (to moze buć trudne) albo pomacasz zbiornik ręką to poczujesz 2 poziome karby na nim (od strony silnika) . Jeden to Min Drugi Max.

duch55
15-11-16, 12:30
Wszystko sie zgadza! Tylko zgodzisz sie ze mną ze to jest wogóle nie praktyczne. Powinieneś otworzyć maskę i od razu widzieć stan a nie badać. Tak jak jest w vagach bańka i wszystko jest jasne

szczepar
15-11-16, 17:42
Do pierwszego sprawdzania :)
Teraz jak już wiesz jak , to dasz radę bez wchodzenia pod samochód , zdejmowania osłony i świecenia po zbiorniku latarką (to jest dopiero niepraktyczny sposób).

zyga502
15-11-16, 18:09
wystarczy poświecić latarka z góry zbiorniczka i widać ile jest płynu:p

esbe
16-11-16, 13:49
ktos mial w temacie chyba felgi z hondy s2000 16' na ufo i nie moge znalezc. Podeslecie zdjecia jak to wyglada na ufo ?

Gajek
16-11-16, 19:16
Czy włącznik świateł awaryjnych jest podświetlany?? U mnie on nie swieci

esbe
16-11-16, 19:22
jest delikatnie podswietlany

sopylano83
17-11-16, 11:57
Czesc czy ma ktos jakies foty civic sedana fd7 na felgach od accorda VII enkei (penta) R17?

KrisHonda
17-11-16, 13:00
Ja widzialem i wygląda koazacko :D bardzo ładna felga i nawet sie nad nią zastanawiałęm

Jakub83
17-11-16, 19:51
Panowie
Czy Wasze hondy rowniez sa glosniejsze na zimnym silniku?
U mnie na zimnym przy przyspieszaniu jest troche glosniej od tego jak motor nabierze temperaturu.
Panietam ze u ojca w hondzie hm parenascie lat temu..bylo tak samo

maciej29
17-11-16, 23:32
szybkie pytanie czy polka tylnia z 5d bedzie pasowac do 3d type s

Hayabusa
18-11-16, 11:12
Będzie pasować.

Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka

maciej29
18-11-16, 18:24
pasuje juz kupione dzieki

mushroom
18-11-16, 19:16
mam tylko jeden kluczyk, kupilem drugi od innego civica (ten sam model) docialem nowy kluczyk ale trzeba pewnie zaprogramowac pilota/immobilizer. Pytanie, specjalista? ASO ? czy samemu to mozna zrobic ?

Domi
18-11-16, 20:36
Na forum zalecają wizytę w aso. Jestem prawie na tym samym etapie, tyle że nie docieli mi klucza odpowiednio i chyba surówka i koszt docięcia w bloto probuje jeszcze sam pilnikiem coś doszlifowac, wyglądają identycznie jak na oko a do drzwi wejdzie może z centymetr, do stacyjki prawie całkiem wchodzi..

Lucas.FK2
18-11-16, 22:32
mam tylko jeden kluczyk, kupilem drugi od innego civica (ten sam model) docialem nowy kluczyk ale trzeba pewnie zaprogramowac pilota/immobilizer. Pytanie, specjalista? ASO ? czy samemu to mozna zrobic ?

Najprościej. Z używanego pilota przełóż wszystko tą płytkę z przyciskami i pestkę od immo. Dotnij grot w nowym pilocie i jedź go zaprogramować do ASO. Usługa ok. 150zł

tyle że nie docieli mi klucza odpowiednio i chyba surówka i koszt docięcia w bloto probuje jeszcze sam pilnikiem coś doszlifowac, wyglądają identycznie jak na oko a do drzwi wejdzie może z centymetr, do stacyjki prawie całkiem wchodzi..
Jedź na poprawkę. Musi wchodzić jak oem i pasować jak oem

Domi
19-11-16, 13:16
Kluczyk doszlifowalem osobiście, ale jest jedno ale.. do stacyjki wchodzi dobrze i da się przekręcić, wszystko ok.. do drzwi wejdzie z centymetr.. ale jako klucz awaryjny będzie spoko. Czas pojechać zaprogramować, w aso w Bielsku-Białej 175 zl, zobaczymy..

elmo141
20-11-16, 09:26
Kluczyk doszlifowalem osobiście, ale jest jedno ale.. do stacyjki wchodzi dobrze i da się przekręcić, wszystko ok.. do drzwi wejdzie z centymetr.. ale jako klucz awaryjny będzie spoko. Czas pojechać zaprogramować, w aso w Bielsku-Białej 175 zl, zobaczymy..

A nie masz zamka w drzwiach uszkodzonego? Oryginalny wchodzi normalnie?

kusiu
20-11-16, 11:32
Witam, gdzie można dostać brakujące elementy do tylnego amortyzatora? Chodzi o nr: 5,8 i 6. Są jakieś zamienniki czy tylko haparts?

http://japancars.ru/image/cache/epc_honda/efabb63a01c4485eaef41362a638506c-1056x527.gif

pwl
20-11-16, 16:51
Szybkie pytanie w temacie kluczyka. Gdzie jest *******nik od immo w oryginalnym kluczyku? Kupiłem sobie scyzoryk z Chin, przełożyłem płytkę z guzikami, ale auto nie odpala - błąd immo. Fabryczny kluczyk bez płytki tak samo - kręci ale nie zapali. Przykładanie płytki do kluczyka nic nie daje, trzeba złożyć w całość ori kluczyk i wtedy odpala.

Lucas.FK2
20-11-16, 18:13
Myślę,że ten filmik coś Ci pomoże
https://www.youtube.com/watch?v=3KYJmjZKxZA

fanatyk1
20-11-16, 18:13
koledzy zaobserwowałem ostatnio że np przy ustawieniu 23C-24C i właczeniu klimy czasami jest tak że normalnie leci ciepłe powietrze a czasami tak że leci zimne jak zwiększe do maksymalnych chyba 30C to owszem leci ciepłe ale nie tak bardzo jak kiedyś no napewno nie ma tych 30C w aucie.. Dodam jeszcze że chłodnica klimy (pierwsze kilka pasków od dołu liczac) jest praktycznie pusty tzn wypadły te wkładki z środka ale nie wiem czy ma to jakiś wpływ. Jaki może być powód?

pwl
20-11-16, 19:52
Myślę,że ten filmik coś Ci pomoże
https://www.youtube.com/watch?v=3KYJmjZKxZA

Niestety, film pokazuje inny kluczyk (3 guziki + panic) - w 2 guzikowym wyglada tak, jakby wszystko było w module z przyciskami :f

mushroom
20-11-16, 20:41
wlasnie jestem na etapie rozkmiania kluczyka...moj fabrycny to denso...a ja kupilem uzywany omron i nie wiem czy bedzie pasowal ????, rf chip od immo siedzie w srodki pod takim plastikiem jak pokazany jest na filmie....nie ma opcji zeby go tam nie bylo :) pytanie czy denso/omron sa zamienne ??

pwl
20-11-16, 20:59
No nie ma go w kluczyku w miejscu, które widać na filmie :/ Druga sprawa - jeśli by był poza modułem od centralnego zamka (w domyśle został w starym kluczyku), kluczyk bez tego modułu powinien być w stanie odpalić auto, prawda?

Domi
20-11-16, 21:09
A nie masz zamka w drzwiach uszkodzonego? Oryginalny wchodzi normalnie?

Oryginalny wchodzi luźno i jest ok.

johnny86
21-11-16, 08:36
Jest w plytce prawy górny róg kolo zamykania drzwy - chyba przyklejony. Czytałem że w tych chińskich szczyzorykach trzeba go wyluzować i dać bliżej kluczyka bo jest większa odległość i nie łapie.

assass1n
23-11-16, 10:06
Moglibyście polecić jakieś postojówki pod barwę ksenonu 6000k? ostatnio kupiłem jakieś diody niby pod 6000k i świeciły na żółto :|

esbe
23-11-16, 10:40
te sa ciut bielsze od xenonu fabrycznego http://allegro.pl/zarowki-philips-x-treme-vision-led-w5w-t10-6000k-i6012168304.html

Nypel
23-11-16, 19:02
Koledzy mam problem z błędem poduszki powietrznej. Skracając całą historie, przez swoją głupotę sprawdzałem bezpieczniki z kluczykami w stacyjce... nie na zapłonie ale były w stacyjce. Szukając spalonego bezpiecznika wyciągnąłem między innymi bezpiecznik od poduszko powietrznej. Po odpaleniu auta wywaliło mi błąd który nie zgaśnie. Pojechałem go usunąć ale wraca. odpięcie akumulatora też nie pomaga... bezpiecznik jest cały i nie wiem gdzie może leżeć problem. Ktoś ma jakieś pomysły co może być przyczyną wywalania błędu ?? Proszę o pomoc !

Koledzy temat wraca... lepszy komp też nie usuną błędu. Czy wyciągając bezpiecznik mogłem coś spalić w układzie? jak tak to co?

TRAFO
23-11-16, 19:14
A co to za błąd, masz jakieś numery?

Nypel
23-11-16, 19:24
numery nie pamiętam... ale komunikat mówił coś o braku zasilania. bezpiecznik jest ok. a czy mogło spalić kompa poduszek ?
http://allegro.pl/honda-civic-ufo-viii-06-12r-sensor-modul-poduszek-i6202096068.html

tomasz68
24-11-16, 16:41
Pytanie do tych co mają LPG. Zamontowałem instalację parę dni temu, jutro jadę w trasę i przejadę ok 300km bez gaszenia silnika. Problem w tym że benzyny mam tylko na 150km wg komputera. Mam zainstalowany emulator ale ma on działać chyba tylko po ponownym włączeniu stacyjki. Tym samym czy samochód będzie mi się bardzo darł że nie mam paliwa? Bo zazwyczaj tankowałem benzynę przed trasą i prawie nigdy nie dobijałem do rezerwy. Czy może podczas jazdy jak wskaźnik benzyny dobije do 0 to się podniesie?

TRAFO
24-11-16, 18:06
numery nie pamiętam... [/url]

Bez tego ciężko coś powiedzieć. W serwisówce sa opisane błędy i po numerze zazwyczaj można znaleźć przyczynę.

Pytanie do tych co mają LPG. Zamontowałem instalację parę dni temu, jutro jadę w trasę i przejadę ok 300km bez gaszenia silnika. Problem w tym że benzyny mam tylko na 150km wg komputera. Mam zainstalowany emulator ale ma on działać chyba tylko po ponownym włączeniu stacyjki. Tym samym czy samochód będzie mi się bardzo darł że nie mam paliwa? Bo zazwyczaj tankowałem benzynę przed trasą i prawie nigdy nie dobijałem do rezerwy. Czy może podczas jazdy jak wskaźnik benzyny dobije do 0 to się podniesie?

Wskazówka dojdzie do zera i wyskoczą ikonki że paliwo się skończyło. W czasie jazdy nic więcej się nie stanie, chyba że Twój emulator resetuje się co jakiś czas a nie tylko przy rozruchu.
Po wyłączeniu i ponownym włączeniu silnika wskazówka powinna wrócić na prawidłowe miejsce.

Nypel
24-11-16, 19:21
tak czy siak jak masz gaz to powinieneś mieć co najmniej połowę zbiornika benzyny.

johnny86
24-11-16, 19:43
Delete

13_Kanonier
24-11-16, 20:12
Myślę że odpowiedni dział na takie pytanie...
W nowym roku planuję przesiadkę do VIII gen, z racji że robię ok 1000-1500km miesięcznie myślę o wersji z silnikiem diesla 2.2. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jakie są "typowe" problemy/usterki w tych modelach?
Każda podpowiedź, rada będzie mile widziana :)

butler.gdansk
24-11-16, 22:37
Co typowego...
- Test najlepiej jak zimny silnik i niska temperatura. Odpalasz auto, dajesz przygazówkę na postoju i wyczulasz nos. Jak czujesz spaliny to niech druga osoba otworzy maskę i zerka czy nie pojawiają się one po lewej za silnikiem od dołu (patrząc od przodu). Jak coś dymi to kolektor wydechowy do wymiany. Trochę kłopotliwa sprawa.
- Rozpędzaj auto na 5 biegu od 1500obr z butem w podłodze. Jak poczujesz/zauważysz że wskazówka obrotomierza przez optymalny zakres obrotów idzie w górę a auto nie przyspiesza - sprzęgło do wymiany. Zazwyczaj na seryjnym programie trzyma około 100000km ale jak np. masz wirusa i często będziesz butować z niskich obrotów to i po 20000km potrafi się poddać.
- Przy włączaniu/wyłączaniu silnika odczuwalnie telepie budą - koło dwumasowe do wymiany.

Z typowych spraw dla diesla to raczej tyle, reszta to dotyczy każdego UFO.

szczepar
24-11-16, 22:54
Kanonier :
Ja na 1.8 z LPG robię 3000km miesięcznie i właśnie dobijam do 215kkm z czego 100kkm na LPG
To tak na marginesie jeśli chodzi o przebiegi, koszt paliwa w takim zestawieniu jest niższy niż koszt paliwa do 2.2

Wspólne typowe usterki dla 1.8 i 2.2 to :
- niespodzianki z klimatyzacją , zależnie od jakich "kowali" wraca samochód bywa drogo z naprawą zniszczeń - dlatego samochód musi być kupowany z sprawną klimą :)

Duże znaczenie ma jaki rocznik będziesz szukał, bo w zależności od rocznika - przed lift/po lift część usterek jest inna/nie ma
Tak samo zależnie od wersji wyposażenia - np wersje bogatsze mają problemy z modułem Bluetooth który jest w stanie na postoju rozładować akku w 2 dni - tu przydaje się wzięcie Miernika prądu na zakupy i zmierzenie poboru.

- warto sprawdzić co się dzieje pod listwami na dachu - bywa tam bagno z błota - u mnie było np na tyle duże że musiałem łatać dziurę w dachu :)
- niesmiertelny temat "pykającego pedału sprzęgła" - cześć osób ma z tym problem

butler.gdansk
25-11-16, 06:27
Nie każdy lubi sadzomioty... Jasne. Ale też nie każdy lubi zapalniczki. Jakoś perspektywy problematycznego tankowania (kolejki na stacji), mniejszej praktyczności (zbiornik na gaz), krótkiego zasięgu, słabszej dynamiki itd. nie za bardzo do mnie przemawiają.
No ale każdy ma swoje priorytety, odszukaj sobie tematy o wadach/zaletach poszczególnych paliw i wybierz dla siebie co najbardziej odpowiada.

dublo2
25-11-16, 07:34
Dokładnie jest tak, jak pisze Kolega wyżej, a ponadto z reguły każdy chwali swoje :o Ja powiem tylko to co kiedyś pisałem tutaj na forum - kupowałem z Kolegą, dla niego, UFO z 1.8 i jak się tym przejechałem to jak dla mnie jest spora różnica w sprawności silnika, poruszaniu się samochodu - z korzyścią dla diesla.
Ponadto uważam, że ten diesel jest chyba jednym z najmniej wymagających na rynku :o

PS. Mam teraz nalatane 144 tkm (przebieg ori) i mam jeszcze dwumasę i sprzęgło oem (nadal bez uślizgów) :o

szczepar
25-11-16, 07:46
Wielkość zbiornika/zasięg na nim - fakt 300km - przeszkadza głównie w codziennej jeździe nie w trasie - w trasie i tak robie przerwy co 300km więc nie jest to problemem.
Kolejki - jak jedziesz na najtanszą stację to kolejka jest zawsze i do wszystkiego, od kiedy są te nowe pistolety do napełniania to nie ma problemu z czekaniem na obsługę.
Jedynie czas napełniania jest irytujący - prędzej wlejesz 45 L do 2.2 niż LPG do 1.8.
Dynamika :D zalezy jaka instalacja - ja po założeniu instalacji zrobiłem pomiary na hamowni i wyszło mi 3 Kuce więcej na gazie niż na Benzynie (jak ktoś nie wierzy to mogę przedstawić wykresy - zresztą już tu kiedys je zamieszczałem ) - to też jeden z powodów dla których zakładałem 5 Gen a nie 4 Gen gazu.
Fakt 1.8 czy na LPG czy na Benzynie nie ma możliwości zwiększenia mocy w prosty sposób jak w 2.2 - trzeba ciąć katalizator ect.

Do mnie przemawia zwykła ekonomia - 95 % czasu jazdy jest z pustym bagażnikiem w moim przypadku.
A co do sadzomiotów to fakt nie lubię ich , ale nie bez powodu - miałem okazję kierować sadzomiotem jak silnik się rozbiegał :P - czytaj choroba wściekłych diesli

Ja o 1.8 nieśmiało wspomniałem , bo przebieg 1000-1500 km miesięcznie , to niewielki przebieg - mi w "koło słupa" rok w rok wychodzi 33-37kkm - (olej zamawiam po 15 L :P)

Ja wiem jaki szatan jest z 2.2 szczególnie po chipie, z większym IC - i fakt daje większego banana na twarzy bo jak dobijesz do 190 km w 2.2 to przy tak wysoko kręcącym się silniku objedziesz większość prężących się na drodze.
I fakt 2.2 jest super zrobionym silnikiem - może się okazać że pobije legendarne 1.9 w TDIku :) , Ale ja mimo to nadal z perspektywy czasu wybrałbym 1.8 bo samochód jest dla mnie środkiem na lokomocję z punktu A do pkt B - a nie celem samym w sobie.

13_Kanonier
25-11-16, 16:52
Dziękuję Panowie za obszerne odpowiedzi! :)

W takim razie która wersja jest lepsza/mniej awaryjna? Polift czy przedlift? Jakie w ogóle roczniki są przed i polift? Jak z blachą w VIII gen (oprócz tego problemu z dachem)?

szczepar
25-11-16, 19:24
Przedlift i polift są tak samo mało awaryjne, przedlift jest bardziej usterkowy.

Z blachą nie ma większych problemów są pewne rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę takie jak :
- czy występuje korozja pod uszczelką górną szyby przedniej - był problem z za twardymi uszczelkami i przecierały lakier w którym momencie to zlikwidowano nie wiem :)
- stan dolnych krawędzi dzwi przednich w wersji przed liftowej - w przed liftach montowano tam śmieszne gumki w odpływach które zapychały się i w dzwiach robiło się akwarium - u części osób serwis dość szybko je usuwał część jeździła dłużej
Ja nie mogę się bardzo o blachach wypowiadać bo zwyczajnie pierwsze większe objawy rudej od spodu spowodowały pełne piaskowanie podłogi z rdzy , oraz 3 nowe warstwy farby przemysłowej, plus 2 litry wosku z inhibitorami korozji w profilach.
Od tamtego czasu jedynie co robie z podwoziem to przyglądam się mu i nic nowego nie znajduje.
Na pewno blachy są ocynkowane :)
- radio w przedliftowych (wersja bez nawigacji) jest bardziej ubogie / w poliftach da się chyba puscić muzykę po USB w radiu - w przed liftach jest rzeźba z dodatkowymi elementami

Z opini (bo sam nie miałem okazji przyglądać się bliżej poliftowemu - generalnie jak kupowałem samochód to g.. wiedziałem) to poliftowe są bardziej udane, tylko jakość materiałów tekstylnych (czytaj obicia foteli) jest inna - nie powiem że gorsza - jest inna.
Dlatego warto zobaczyć samemu 2 wersje i zwrócić uwagę na to jakie wykończenie jest zastosowane.
Na marginesie w 9 Gen wersja Polift Sport - materiały tekstylne to dramat jakościowy w stosunku do 8 Gen Przedlift (tak dramatycznie poliestrowego g.. dawno nie widziałem i zuepełnie nie przypadło mi do gustu) - i tu miałem okazję sam się o tym przekonać.

Jak miałbym ponownie wybierać samochód to ja bym wybrał poliftowe 1.8 w wersji z tempomatem :) i jak by mi nie przypadły fotele do gustu to poszukałbym foteli z przed lifta :)
Należy pamiętać o jednym 2.2 występuje Z i BEZ DPF, zależnie od roku produkcji, starsze są fabrycznie bez DPF, nowsze mają już ten nowoczesny wynalazek - jeśli kupowałbyś 2.2 z wyciętym DPF to koniecznie sprawdź czy działa tempomat - jak pamiętam Bulter opisywał swoje przygody z DPF i tym jak poprawność wycięcia i przeflashowania ECU wpływa na działanie tempomatu. G.. warsztat = brak tempomatu = wizyta w kolejnym warsztacie.

- nie szacuj przebiegu samochodu po stanie gałki do biegów - OEM miały tendencję do wycierania się.
- i sprawdz czy nie występują zawilgocenia w bagażniku - jest to pewien problem bo kłopotliwy do usunięcia - http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?203884-Woda-w-baga%BFniku-civic-ufo-2006-pomocy!!/page5

butler.gdansk
25-11-16, 22:27
DPF - fakt czy on występuje w danym egzemplarzu nie warunkuje tylko rocznik, tylko jeszcze kraj w którym był sprzedawany. W niektórych państwach były już w 2006 roku, w innych po 2009 dopiero.

Marecki
26-11-16, 08:23
Ile kluczyków powinno być oryginalnie załączonych do auta?

Lucas.FK2
26-11-16, 09:21
Ile kluczyków powinno być oryginalnie załączonych do auta?

2 klucze

13_Kanonier
26-11-16, 10:42
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc! Powinniście z tą wiedzą a przedewszystkim z doświadczeniem napisać poradnik dla kupujących ;)

gaseb
26-11-16, 10:51
Niestety link do manuala 3d nie bangla (http://downloads.hondatech.info/Auto/Manuals/Civic/Service%20Manual%20Honda%20Civic%205D%202006%28ita lian%2Cportugal%2Crussian%2Cczech%2Chungarian%2Cpo lish%29.rar). Ma ktoś może coś pod ręką co może podesłać?

filipfm
26-11-16, 12:17
DPF - fakt czy on występuje w danym egzemplarzu nie warunkuje tylko rocznik, tylko jeszcze kraj w którym był sprzedawany. W niektórych państwach były już w 2006 roku, w innych po 2009 dopiero.
Pełna zgoda. Ja mam auto z PL salonu. Produkcja koniec 2009. Bez DPF. A auta z Niemiec czy Francji już przedlifty miały DPF.

sent from mobile

Marecki
26-11-16, 14:25
2 klucze

Dziękować

jarosi
27-11-16, 10:43
Mam takie pytanko, czy jest jakiś bezpiecznik, który odpowiada za podświetlenie przycisków w kierownicy i funkcję tempomatu? Szukam szukam i znaleźć nie mogę..:)

arczi*
27-11-16, 13:55
Witam wczoraj zauważyłem brak podświetlenia od regulacji nawiewu jak się do tego zabrać żeby nic nie połamać FD4

Szyper
27-11-16, 14:44
Który bezpiecznik jest odpowiedzialny za podświetlenie przycisku świateł awaryjnych?
Samochód Honda Civic sedan 2009 r.

zyga502
27-11-16, 16:00
Który bezpiecznik jest odpowiedzialny za podświetlenie przycisku świateł awaryjnych?
Samochód Honda Civic sedan 2009 r.

włącznik świateł awaryjnych nie jest podświetlany

johnny86
27-11-16, 16:41
Chyba jest:) na stronie trafo jest opis www.trafo.za.pl/honda i to raczej zarowka poleciala niz bezpiecznik

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

piter7766
27-11-16, 19:52
Na stronie trafo nie ma słowa na temat sedana :)

tomek0924
27-11-16, 20:28
U mnie w sedanie jest podświetlony od momentu kiedy zmieniłem żarówkę ;) .
Pozdrawiam serdecznie.

MałyLuk
28-11-16, 11:15
czy wykonywał ktoś może regenerację przedniej szyby? chodzi mi głównie o usuwanie drobnych śladów po kamyczkach czy też zarysowań powstałych po wycieraczkach. Ma ktoś może jakieś doświadczenia, robienie tego ma w ogóle sens wg Was? Jak po takim zabiegu z trwałością szyby i z widocznością?

UltrasSur
28-11-16, 11:17
A zapytaj w dziale o kosmetyce aut tez,moze chlopaki tam ogarniali cos takiego .

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

piter7766
28-11-16, 11:31
czy wykonywał ktoś może regenerację przedniej szyby? chodzi mi głównie o usuwanie drobnych śladów po kamyczkach czy też zarysowań powstałych po wycieraczkach. Ma ktoś może jakieś doświadczenia, robienie tego ma w ogóle sens wg Was? Jak po takim zabiegu z trwałością szyby i z widocznością?
Mikro odprysków po kamykach nie usuniesz,poza tym po polerce będą przez jakiś czas bardziej widoczne z uwagi na zaleganie w nich pasty, wszystko na ten temat masz tu -->
https://www.youtube.com/watch?v=XwZFThVUuhY

Szyper
28-11-16, 12:15
Na stronie trafo nie ma słowa na temat sedana :)

Ja mam sedana VIII i podświetlenie "kiedyś" było. Pewnie trzeba żaróweczkę wymienić, żebuy znowu było.

vitia
28-11-16, 15:37
koledzy macie jakis schemat lub podpowiedz jak sie dostac do zarnika od strony pasazera Wiem ze najlepiej jest sciągmąć zderzak tylko od czego sie zabrac

Lucas.FK2
28-11-16, 16:01
koledzy macie jakis schemat lub podpowiedz jak sie dostac do zarnika od strony pasazera Wiem ze najlepiej jest sciągmąć zderzak tylko od czego sie zabrac
Nie trzeba ściągać zderzaka przynajmniej w Dieslu. Wyciąga się zbiorniczek wyrównawczy i to na tyle.

vitia
28-11-16, 16:25
Tak tylko ze musze lampe wyciagnac bo zarnik mi sie ukruszyl stary i chce lampe wyciagnac i wyczyscic kurde

filipfm
28-11-16, 18:29
Tak tylko ze musze lampe wyciagnac bo zarnik mi sie ukruszyl stary i chce lampe wyciagnac i wyczyscic kurde
No jak lampe to bez zdjęcia zderzaka nie ma opcji

sent from mobile

maciej29
29-11-16, 09:27
Mam takie nietypowe pytanie czy moze ktos ma to samo jak jade z pod lewarka biegów slysze szum drogi i wieje zimne powietrze czy to normalne czy czegos mi brakuje

Domi
29-11-16, 10:30
Co do zderzaka, to demontujesz się go dość łatwo. Jak dobrze pamiętam to trzeba wyciągnąć po jednym kolku mocującym sierp/nakladke nadkola do zderzaka, tuz obok kołków, po jednym wkrecie (spod zderzaka od strony koła). Przystępujesz do odciągania sierpu/nakladki od zderzaka. Całej nie musimy ściągać. Po odciagnieciu nakładek zobaczysz po jednym wkrecie który mocuje zderzak do slizgu. Odkrecasz je. Pozostaje Ci jeszcze dokręcić dwie śruby/wkrety i wyciągnąć dwa kołki pod zderzakiem, mocujące zderzak z osłoną silnika. Przystępujesz do odciągania zderzaka wypnij najpierw ze silzgu a potem odciagaj z mocowań pod lampą i atrapa. Pamiętaj o przewodach do halogenów i rurkach od spryskiwaczy, co by nie urwać. Skladasz w odwrotnej kolejności.

szczepar
29-11-16, 10:54
Mam takie nietypowe pytanie czy moze ktos ma to samo jak jade z pod lewarka biegów slysze szum drogi i wieje zimne powietrze czy to normalne czy czegos mi brakuje

Może brakować ci / lub jest zle zamocowany - dekiel który pozwala na dostęp do pompy paliwa.
Znajduje się on pod tunelem środkowym, tuż za lewarkiem.

maciej29
30-11-16, 00:26
patrzylem tam ale nie mam pojecia o jaka pokrywe chodzi

szczepar
30-11-16, 07:49
Pozwolilem sobie skorzystać z obrazka na stronie Trafo :)
http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/dodatki/dod._gniazdo/duze/bez_konsoli.jpg
Pokrywa to ten siwy kawałek metalu przykręcony 4 śrubami - znajduje się na zdjęciu bezpośrednio pod lewarkiem.

Tu masz lepsze zdjęcie tej pokrywy
http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/dodatki/dod._gniazdo/duze/lut.jpg

A tu masz cały temat jak się tam dostać
http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/dodatki/dod._gniazdo.htm

maciej29
30-11-16, 09:40
Dokladnie tego nie mam czy znajde gdzies nr katalogowy albo jak sie nazywa po angielsku mieszkam w uk a na ebay nie moge znalesc

szczepar
30-11-16, 09:51
Raczej udaj sie na szrot, pokaz zdjecie i ci znajdą.
Nikt takich blach nie wystawia na ebay/allegro - bo zwyczajnie szansza ze ktoś to kupi jest mała.
Znajdz sprzedawcę blisko ciebie co ma cześci używane i zwyczajnie napisz do niego.

Wawrziii
30-11-16, 10:42
Jaki może być powód słabe grzania w moim ufo 1.8 2007
Daje na Hi i powiem że dupy nie urywa

djasion
30-11-16, 11:34
Jaki może być powód słabe grzania w moim ufo 1.8 2007
Daje na Hi i powiem że dupy nie urywa

Sprawdź płyn w chłodnicy.

kuba123454
03-12-16, 18:31
Mam pytanko. Demontowałem prawą tylną lampe i spierdzieliła mi jasna spinka znajdująca się na końcu lampy która mocuje ją do karoserii. Czy może ktoś ma coś takiego ewentualne czy się dostanie w jakimś sklepie ewentualne szrot?

piter7766
03-12-16, 19:26
Demontowałem prawą tylną lampe i spierdzieliła mi jasna spinka

Dawno to było? Jak nie dawno to goń ją, na pewno daleko nie uciekła,te jasne są powolne ,co innego te ciemne,te to dopiero zapierniczają
Jak nie dogonisz to tu masz nr kat. do ASO 90665-S47-003,a jak nie to to z Romix'a coś dobierzesz --> http://spinkisamochodowe.pl/search_ajax :)

kuba123454
03-12-16, 19:32
No ta jasna poszła jak struś pędziwiatr a ja niczym kojot w pogoni wpadłem we własne sidła mamejowatości i ją zgubiłem. Ale może żarty na bok i powiecie skąd wytrzasnąć coś takiego? Dzięki piter;)

alau
05-12-16, 12:23
witajcie,
szybkie pytanie bo nie wiem czy już panikować czy jeszcze :)
chrobotanie, stukanie, trzeszczenie dziwne odgłosy.. podczas włączenia VSA - czy to normalne że w UFO (2006r.) działa to tak głośno ?:D

Wawrziii
05-12-16, 12:43
witajcie,
szybkie pytanie bo nie wiem czy już panikować czy jeszcze :)
chrobotanie, stukanie, trzeszczenie dziwne odgłosy.. podczas włączenia VSA - czy to normalne że w UFO (2006r.) działa to tak głośno ?:D

Raczej slabo:p
Ono jest włączone cały czas ale jak wyłączyć i walczysz to nic nie powinno być slychac:)

assass1n
05-12-16, 17:22
Na przeglądzie wyszło że mam do wymiany ta tuleje co na zdjęciu. Powie mi ktoś jaki to nr części i gdzie to szukać? http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161205/64a0f2db3d32a5ed52f583677686a19f.jpg

szczepar
05-12-16, 22:35
Na przeglądzie wyszło że mam do wymiany ta tuleje co na zdjęciu. Powie mi ktoś jaki to nr części i gdzie to szukać? http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161205/64a0f2db3d32a5ed52f583677686a19f.jpg

Olkusz :)
http://poliuretany.olkusz.pl/pl/honda-civic-viii-2006-2011-tuleja-belki-tylnej-1szt.html

OEM nie uświadczysz - OEM tylko cała belka
Gumy jakiejś firmy testował ktoś - z marnym skutiem jak pamiętam rok wytrzymały.
Poliuretany z Olkusza były robione na podstawie rzeczywistej belki z inicjatywy Bultera (oraz osób które wsparły finansowo projekt aby kupić belkę)

assass1n
05-12-16, 23:07
Tak myślałem że to ta guma ale wolałem się upewnić dzięki :)

Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka

kuba123454
06-12-16, 18:40
To jeszcze ja o tuleje. Czy żeby wymienić wszystkie tuleje to pakuje do koszyka każdy z podanych dla Civic VIII kompletów? Dodam jeszcze jedno pytanie juz ostatnie;) Proszę powiedzcie mi czy po zakupie http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3032171821210-E10_40_011_01_22-O19241-sprezyna-obnizajaca.html założę felgi 18 na oponie 45 profil czy już w tym przypadku trzeba przejść na 40? Nie interesuje mnie jak coś kwestia komfortu:)

gaseb
06-12-16, 20:13
Założysz opony o profilu 45.

Domi
06-12-16, 23:09
Nie spotkałem opon 205/45/18? A 215/45/18 to już średnica koła za duża, może i wejdzie ale to już trochu słabo z estetyką i koło dużo większe od serii. Ew 225/40/18 będzie srednicowo ok.
Edit. W sumie są 205/45 ale bardzo mało i drogie.

jockow
07-12-16, 09:13

Wymień żarówkę Zbyszku ,a będzie podświetlany:o

gaseb
07-12-16, 09:30
Nie spotkałem opon 205/45/18? A 215/45/18 to już średnica koła za duża, może i wejdzie ale to już trochu słabo z estetyką i koło dużo większe od serii. Ew 225/40/18 będzie srednicowo ok.
Edit. W sumie są 205/45 ale bardzo mało i drogie.
Seryjnie było 225 40 18. Ja mam 225 45 18 i jest git a auto na gwincie, wygląda tak

http://i.imgur.com/sq1vxFk.jpg

mirek58
07-12-16, 10:08
Mam zamiar wymienić płyn w chłodnicy civic VIII ,w jaki sposób można odpowietrzyć układ?
Pozdrawiam.

BlackSheWolf
07-12-16, 11:00
pytanko ode mnie, czy te felgi
http://allegro.pl/felgi-aluminiowe-17-opony-honda-accord-kola-2016r-i6603922572.html#thumb/7

będą pasowały do ufo 2007 r ? Czy nie będą wystawały ?

butler.gdansk
07-12-16, 11:16
Będą schowane jak inne OEM. Możesz mieć ET35-40 i będzie mniej więcej na równi z przednim nadkolem

BlackSheWolf
07-12-16, 11:22
a jeśli chodzi o opony ? czytałam, że 225/50/17 nie są zalecane. A sprzedają tylko w komplecie ;/

lukasz90DM
07-12-16, 11:49
Jaki wosk polecacie na zimę, dodam, że mam czarny kolor i ogrzewany garaż i więcej czasu mogę poświęcić dla Hondy

Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka

butler.gdansk
07-12-16, 13:52
a jeśli chodzi o opony ? czytałam, że 225/50/17 nie są zalecane. A sprzedają tylko w komplecie ;/

No opony to będą za duże trochę... Średnica całkowita koła będzie większa o 22,5mm.
Zmieścić się zmieści, ale oprócz kłopotów homologacyjnych (w razie wypadku np.) to także licznik będzie Ci zaniżać.

mirek58
07-12-16, 15:41
Mam zamiar wymienić płyn w chłodnicy civic VIII ,w jaki sposób można odpowietrzyć układ?
Pozdrawiam.

Chyba nikt nie wymieniał płynu chłodniczego, serwis 190PLN

TRAFO
07-12-16, 17:43
Ostatnio wymieniałem termostat i odpowietrzanie robiłem wg. serwisówki.
W skrócie robi się to tak;
Po nalaniu płynu do pełna w chłodnicy i do max w zbiorniku wyrównawczym lekko przekręca się korek w chłodnicy (nie na max), uruchamia się silnik i włącza ogrzewanie na max temperaturę żeby płyn doszedł do nagrzewnicy.
Jak silnik się nagrzeje - włączy wentylator, auto ma przez chwile popracować. Po wyłączeniu silnika odkręca się korek chłodnicy. Dolewa brakującego płynu i już :)

Szyper
07-12-16, 18:30
Wymień żarówkę Zbyszku ,a będzie podświetlany:o

Ja też muszę wymienić żarówkę (mam nadzieję, że to pomoże), wiesz może jak się zabrać do tego?

szczepar
07-12-16, 18:35
Co do wymiany płynu :
Pamiętaj że odkręcenie korka spustowego na chłodnicy nie załatwia sprawy - tzn nie zleci cały płyn.
Trzeba odkręcić śrubę spustową na bloku silnika - a to wiąże się z wymianą uszczelki pod nią :)

mirek58
07-12-16, 18:48
Ostatnio wymieniałem termostat i odpowietrzanie robiłem wg. serwisówki.
W skrócie robi się to tak;
Po nalaniu płynu do pełna w chłodnicy i do max w zbiorniku wyrównawczym lekko przekręca się korek w chłodnicy (nie na max), uruchamia się silnik i włącza ogrzewanie na max temperaturę żeby płyn doszedł do nagrzewnicy.
Jak silnik się nagrzeje - włączy wentylator, auto ma przez chwile popracować. Po wyłączeniu silnika odkręca się korek chłodnicy. Dolewa brakującego płynu i już :)

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

TRAFO
07-12-16, 18:54
Do wymiany termostatu nie dałem rady odkręcić śruby w bloku a wystarczyło mi odkręcenie jego obudowy i rozlanie płynu na podłogę :(
Niby psikałem WD ale śruba nie puściła a bałem się ciągnąć żeby coś nie urwać.
Na wiosnę przymierzam się do wymiany płynu bo teraz nie mam dostępu do kanału i trochę martwi mnie ta śruba.
Czasem grzeje się zapieczone śruby przed odkręceniem, to może przy rozgrzanym silniku było by ja łatwiej odkręcić? Macie jakiś patent na to?

szczepar
07-12-16, 19:18
Najpierw upewnijmy się że to ta śruba :)
Najlepiej zdjęcie jej z zaznaczeniem :D - jak pamiętam łeb jej jest pokaźnych rozmiarów.
Znajduje się poniżej EGR-a

90 % śrub traktuję kluczem pneumatycznym - to w większości pomaga.
Tą odkręcałem na dość ciepłym silniku.
Wymianę poprzedziło płukanie układu Wodą Demineralizowaną (aby nie mieszać 2 płynów) dlatego nie czekałem aż silnik ostygnie, tylko poczekałem do momentu aż się nie poparzę.

Śruba ma chyba gwint drobnozwojny - dlatego może cieżej iść.

TRAFO
07-12-16, 19:35
Tak, na pewno mówimy o tej samej. Z lokalizacją nie było problemów bo wszystko jest w serwisówce.
A jak do niej pneumatem doszedłeś, bo za dużo miejsca to tam nie ma?

Emixx6
07-12-16, 20:23
Hej 2.2 ictdi . obroty podczas hamowania spadają jakby dusilo lekko auto. Przepustnica i egr czyszczone . Jak auto stanie widzę na obromierzu jak obroty wracają ... Jakiś pomysł ?

szczepar
07-12-16, 20:27
W sobotę postaram się przymierzyć do tej śruby ponownie i sprawdzić czy tą konkretną śrubę brałem pneumatem , czy też zwykłą brutalną siłą.
Zwyczajnie nie pamiętam które śruby czym traktuję :)

TRAFO
07-12-16, 20:37
Super, to czekam na relację :)

zyga502
07-12-16, 22:23
Wymień żarówkę Zbyszku ,a będzie podświetlany

hm ,to mnie zaskoczyłeś ,bo byłem pewny ,że nie jest podświetlany :confused:

Szyper
08-12-16, 07:15
Po ostatnim czyszczeniu wnętrza ręce na kierownicy się ślizgają. Kilkukrotne wycieranie kierownicy szmatką nasączoną wodą z dodatkiem Ludwika niewiele dało. Co robić?

Ciribati
08-12-16, 07:29
Ja bym spróbowała denaturatem :) (czyszczę tym szyby ;))

ewentualnie szare mydło.

MałyLuk
08-12-16, 18:23
ktoś wcześniej coś wspomniał o VSA i tak mi się nasunęła sytuacja w związku z porą roku:
wyjazd po śniegu pod górkę, kontrolka trójkąta z wykrzyknikiem zaczyna mrugać w momencie tracenia przyczepności, dodawanie gazu nie powoduje kopania się itp. samochód finalnie wyjeżdża na wzniesienie - rozumiem że system działa - reguluje obroty itp. jest ok
Ale podczas gdy zaczyna mrugać kontrolka przy tym wyjeżdżaniu to są słyszalne jakieś odgłosy typu mechanicznego z okolic kół/osi właśnie stuki, chrobotanie (jakby o charakterze regularnym) cokolwiek w takim stylu? bynajmniej nie chodzi o wjechanie w nierówność czy coś

johnny86
08-12-16, 18:26
Tez tak mam np przy zalaczeniu abs. To chyba norma ze czuć szczególnie na pedale.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

szczepar
08-12-16, 18:42
To modulator ESP dohamowuje koło osi przedniej.
Jak łapiesz poślizg na przednim kole podczas przyspieszania , to z zasady działania mechanizmu różnicowego drugie koło przestaje być napędzane (spada na nim moment obrotowy jaki jest dostarczany).
Aby zapobiec temu, system ESP obciąza koło które się ślizga tak aby więcej momentu obrotowego trafiało na drugie koło.
Jeśli samym przychamowywaniem jednego koła uda mu się uzyskać równą pracę obu kół to nadzoruje to i pilnuje.
Jeśli nie bo za dużo gazu dałeś, zaczyna modulować moc silnika regulując obroty.

To tak w skrócie i z wielkim uproszczeniu (pomijam tu czujniki skrętu, poślizg boczny, ect ect , i skupiam się jedynie na osi przedniej napędowej )

MałyLuk
08-12-16, 19:09
spoko, czyli można rzec że te odgłosy/stuki są czymś normalnym

Marecki
09-12-16, 01:09
Panie i panowie. Tydzień temu zakupiłem Honde Civic VIII 1.8 w wersji executive z 2008 roku, lecz brakuje jej świateł przeciwmgłowych. Dodam, ze to jest w Irlandii. Czy na ten rynek wychodziły wersje bez tychże świateł?

filipfm
09-12-16, 08:01
Panie i panowie. Tydzień temu zakupiłem Honde Civic VIII 1.8 w wersji executive z 2008 roku, lecz brakuje jej świateł przeciwmgłowych. Dodam, ze to jest w Irlandii. Czy na ten rynek wychodziły wersje bez tychże świateł?
Nie ma w zderzaku czy manetki też brak?
Osobiście wydaje mi się mało prawdopodobne żeby na jakikolwiek rynek wyszedł Exec bez pmgielnych.
Może komuś popekaly i założył zaślepki. Na civinfo dużo ludzi narzekalo na pękające lampy, jakby mieli dużo żwiru na drogach ;)
Możesz też poszukać broszury z Irlandii. Jest fajna stronka z broszurami podlinkowana w wątku przydatne linki.

sent from mobile

Nikelajer
09-12-16, 11:47
Pytanie szybkie zgodne z tematem- jestem po przeglądzie okresowym, w ASO sprawdzili że kończy mi się łożysko przód lewe. Koszt oryginalnej części 485 zł, zamiennik 350, wymiana 420 zł. Jest sens się pchać w oryginał i wymianę w ASO?

Marecki
09-12-16, 12:08
Nie ma w zderzaku czy manetki też brak?
Osobiście wydaje mi się mało prawdopodobne żeby na jakikolwiek rynek wyszedł Exec bez pmgielnych.
Może komuś popekaly i założył zaślepki. Na civinfo dużo ludzi narzekalo na pękające lampy, jakby mieli dużo żwiru na drogach ;)
Możesz też poszukać broszury z Irlandii. Jest fajna stronka z broszurami podlinkowana w wątku przydatne linki.

sent from mobile

Nie ma ani w manetce, ani w zderzaku.

szczepar
09-12-16, 12:17
Pytanie szybkie zgodne z tematem- jestem po przeglądzie okresowym, w ASO sprawdzili że kończy mi się łożysko przód lewe. Koszt oryginalnej części 485 zł, zamiennik 350, wymiana 420 zł. Jest sens się pchać w oryginał i wymianę w ASO?

Nie :P
Przy czym ceny są strasznie z d...

Kupuj łożysko firmy SKF , jak poszukasz to znajdziesz za jakies 250+ PLN
Co do wymiany , to hmm nie powiem ci ceny, za ile to wymieniają bo zwyczajnie sam sobie wymieniłem w garażu (dość dobrze wyposażony garaż :P )
Jedno na co musisz zwrócić uwagę oddając do mechanika to czujnik ABS w piaście.
Dlatego bez protokołu oddania samochodu nie dawaj - ma być na nim że ESP i ABS działają.

Powód :
Czujnik w przedniej piaście jest bardzo upierdliwy - teoretycznie da się go wyjąć , w praktyce szanse że wyjdzie cały są marne.
I wtedy są dwie metody :
1. Mechanik uj... czujnik i bedzie rżnął głupa że panie tak już to było.
2. Mechanik odłączy czujnik od kostki i zdemontuje piastę z czujnikiem i wyprasuje stare łożysko bez demontażu czujnika.
Druga metoda jest upierdliwa, bo przedłuża czas naprawy i trzeba uważać na przewód.

Ja u siebie poddałem się z wyciąganiem czujnika, i wyciągałem łożysko bez zdejmowania czujnika.
Od czasu jak zmieniłem (nawet na nie SKF - bo akurat SKF nie było i dali mi coś tańszego) - zrobiłem z 50kkm chyba.

Nikelajer
09-12-16, 12:41
Tak myślałem ;) Z resztą przed chwilą poszukałem na necie cen za łożyska i sa o wiele niższe ;) Chociażby wspomniany skf za 236 zł
Sam nie zamierzam na pewno tego ogarniać bo ani umiejętności ani narzędzi więc sprawdzę u Motogajdy ile biorą skoro tak ;)

filipfm
09-12-16, 12:48
Nie ma ani w manetce, ani w zderzaku.

Dziwna sprawa :confused:
Jest w kolekcji broszur, o ktorej wspominalem Irlandia, ale bez listy wyposazenia. Ale jak sie popatrzy na broszury z UK, to fogi były opcją do sporta włącznie w broszurze z 2006, a w standardzie były w wersjach ES i EX. W broszurze z 2007 już i sport miał w serii.
Więc mało prawdopodobne, żeby Executive lub EX jak go nazywano na wyspach (przynajmniej w UK) nie miał fogów.

Marecki
09-12-16, 13:08
Dziwna sprawa :confused:

Jest w kolekcji broszur, o ktorej wspominalem Irlandia, ale bez listy wyposazenia. Ale jak sie popatrzy na broszury z UK, to fogi były opcją do sporta włącznie w broszurze z 2006, a w standardzie były w wersjach ES i EX. W broszurze z 2007 już i sport miał w serii.

Więc mało prawdopodobne, żeby Executive lub EX jak go nazywano na wyspach (przynajmniej w UK) nie miał fogów.

Z tego co wiem, to wyposażenie na Irl i Uk troche sie różni.
Tak, czy inaczej. Jade do dealera na przegląd w przyszłym tygodniu, wiec postaram sie go wypytać.

Dzieki za odpowiedź.

alau
10-12-16, 08:14
ktoś wcześniej coś wspomniał o VSA i tak mi się nasunęła sytuacja w związku z porą roku:
wyjazd po śniegu pod górkę, kontrolka trójkąta z wykrzyknikiem zaczyna mrugać w momencie tracenia przyczepności, dodawanie gazu nie powoduje kopania się itp. samochód finalnie wyjeżdża na wzniesienie - rozumiem że system działa - reguluje obroty itp. jest ok
Ale podczas gdy zaczyna mrugać kontrolka przy tym wyjeżdżaniu to są słyszalne jakieś odgłosy typu mechanicznego z okolic kół/osi właśnie stuki, chrobotanie (jakby o charakterze regularnym) cokolwiek w takim stylu? bynajmniej nie chodzi o wjechanie w nierówność czy coś Czyli nie tylko mnie stuka i chrobocze :D uf

pwl
10-12-16, 10:44
ale oprócz kłopotów homologacyjnych (w razie wypadku np.)

Możesz przybliżyć te "kłopoty homologacyjne" przy zastosowaniu innego rozmiaru opon? Sam chcę kupić 205/50/17 na lato, zamiast domyślnych 225/45/17 - czy tutaj też będzie problem? Zamiennik praktycznie idealny.

Domi
10-12-16, 13:36
Jak byś spowodował kolizję itp i chciałbyś uzyskać odszkodowanie z AC to w skrajnych przypadkach możesz mieć problemy z otrzymaniem tego ofszkodowania. Generalnie śmiało montuj opony 205/50.

szczepar
10-12-16, 16:09
Super, to czekam na relację :)

Swój klucz pneumatyczny jestem w stanie wcisnąć tak aby dobrać się do tej śruby, ale przypomina to 10 minutową zabawę dzieci jak przejść przez bramę jeśli głowa mieści się między prętami.
Więc w przypadku tej śruby na pewno była grana brutalna siła.
Moja jedna uwaga - to nie jest śruba z dużym łbem i małym gwintem - to duża śruba z duzym gwintem i z małym szesciokątem na nim :P
Jak dobrze pamiętam to jest gwint rzędu M25 - dlatego będziesz potrzebować odpowiednio dużo siły i dobry klucz sześciokątny do niej :)

TRAFO
10-12-16, 22:53
Super, dzięki wielkie.

PS
A powiedz mi jeszcze jaki masz ten klucz pneumatyczny? Nie mam sprężarki i nie wiem czy warto kupić sobie elektryczny?
Jaki moment ma ten Twój? 800Nm wystarczy do amatorskich potrzeb np. coś TAKIEGO (http://allegro.pl/klucz-elektryczny-pneumatyczny-udarowy-800nm-2000w-i6636385599.html)?

leszek kojder
11-12-16, 13:56
Witam chciałem wymienić płyn w układzie sprzęgłowym i teraz nie chce mi się podnieść pedał sprzęgła. Wszelkie próby odpowietrzania nie przynoszą żadnego skutku.

szczepar
11-12-16, 14:17
Trafo :
Ja mam jakieś dziadostwo pneumatyczne (ale najtanszy w Castoramie) - nie jest on jakimś markowym kluczem, cieżko mi powiedzieć ile on ma , ale jeśli mnie pamięć nie myli to nie ma wiecej jak 400 Nm.
Ale póki nie zdechnie , to go nie bede wymieniał, bo zwyczajnie wystarcza mi.
Ale przyglądając się temu co proponujesz, to ten jest sporo większy od mojego (gabaryty)

Z pneumatycznym to jest jeden problem, potrzeba kompresora.
I jeśli masz garaż i wydaje ci się ze 50 L kompresor ci starczy to tak, starczy ci na 2 - 3 lata.
Po tym czasie stwierdzisz ze w sumie to jest mało wydajny - i tu zaczyna się problem :
Żona na tekst - muszę kupic kompresor większy powie ci a po co ci drugi jak ten działa :P
A kupno 200 L to już konkretne pieniądze.

Ja w tej chwili mam 200 L , i nim już mogę w miarę normalnie pracować większoscią narzędzi pneumatycznych , łącznie z piaskowaniem.
Weśniejsza 50L stoi gdzies w piwnicy i czeka na decyzję co z nią zrobic :P

leszek kojder:
Przy odpowietrzaniu sprzęgła trzeba ręką podnosić pedał sprzęgła podczas procesu odpowietrzania, sam nie bedzie wracał do pozycji.
Jeżeli nie wraca po zakończeniu odpowietrzania, to coś zrobiłeś zle, tzn masz powietrze w układzie, prawdopodobnie zle odpowietrzałeś.

leszek kojder
11-12-16, 15:20
leszek kojder:
Przy odpowietrzaniu sprzęgła trzeba ręką podnosić pedał sprzęgła podczas procesu odpowietrzania, sam nie bedzie wracał do pozycji.
Jeżeli nie wraca po zakończeniu odpowietrzania, to coś zrobiłeś zle, tzn masz powietrze w układzie, prawdopodobnie zle odpowietrzałeś.[/QUOTE]

Pedał był podnoszony za każdym razem reszta czynności taka sama jak przy hamulcach. Na chwile obecną pedał działa tak jakby po niżej połowy dopiero potem zaczyna wychodzić wysprzęglik.

szczepar
11-12-16, 15:36
Czyli nadal masz powietrze w układzie.
Nie wiem jakie błedy robisz przy odpowietrzaniu musisz sam to odkryć.

Mogę jedynie ci powiedzieć na co ja uważam
- czy przez gwint odpowietrznika nie dostaje sie powietrze - za bardzo odkręcony odpowietrznik
- czy masz rurkę założoną na odpowietrznik i czy jej koniec znajduje się pod powierzchnią płynu w naczyniu w którym zbierasz płyn (aby zapobiec łapaniu powietrza)
- czy na koniec odpowietrzania dokręcałeś odpowietrznik podczas gdy druga osoba powoli wciskała pedał - aby pozbyć się ewentualnego powietrza z sąsiedztwa odpowietrznika
- czy pilnowałeś aby nie zaciągło powietrza przez zbiorniczek

Dodatkowo ja nigdy nie odpowietrzam układu na całkowicie odkręconym odpowietrzniku, ale tak aby cieżko było nacisnąć pedał

Saawrel
11-12-16, 17:47
Ja niedawno wymieniałem przewód sprzęgła z gumowego na stalowy oplot oraz usuwałem tłumik drgań ( bardzo polecam wszystkim ze sprzęgłami 666 itp ten mod), co wiązał się z całkowitym zapowietrzeniem układu.

Po złożeniu wszystkiego do kupy według instrukcji obsługi po całkowitym zapowietrzeniu układu należy zablokować siłownik na sprzyni tak aby pompa sprzęgła była cały czas wciśnięta.

W odpowietrzaniu układu czy to hamulcowego czy sprzęgła bardzo pomaga owinięce gwintu taką taśmą, zapowbiega dostawaniu się powietrza przez gwin odpowietrznika.
http://allegro.pl/tasma-silikonowa-uszczelniajaca-facot-do-gwintow-i6430390543.html

Najprościej jest urzyć takiej pompki próżniowej,

http://allegro.pl/reczna-pompka-pompa-prozniowa-do-odpowietrzania-i6145977239.html

leszek kojder
11-12-16, 20:59
Ja niedawno wymieniałem przewód sprzęgła z gumowego na stalowy oplot oraz usuwałem tłumik drgań ( bardzo polecam wszystkim ze sprzęgłami 666 itp ten mod), co wiązał się z całkowitym zapowietrzeniem układu.

Po złożeniu wszystkiego do kupy według instrukcji obsługi po całkowitym zapowietrzeniu układu należy zablokować siłownik na sprzyni tak aby pompa sprzęgła była cały czas wciśnięta.

W odpowietrzaniu układu czy to hamulcowego czy sprzęgła bardzo pomaga owinięce gwintu taką taśmą, zapowbiega dostawaniu się powietrza przez gwin odpowietrznika.
http://allegro.pl/tasma-silikonowa-uszczelniajaca-facot-do-gwintow-i6430390543.html

Najprościej jest urzyć takiej pompki próżniowej,

http://allegro.pl/reczna-pompka-pompa-prozniowa-do-odpowietrzania-i6145977239.html

próbowałem już wszystkiego dalej kicha, założony wężyk na odpowietrznik powietrze się nie dostaje dalej du....... . dodam że od jakiegoś czasu na pedale czułem opur dopiero tak do połowy wciśnięcia.

przemek82
12-12-16, 08:21
Zderzak tylni do ufo w wersji angielskiej różni się mocowaniami czy to jest to samo co europejczyk ?

filipfm
12-12-16, 10:13
Zderzak tylni do ufo w wersji angielskiej różni się mocowaniami czy to jest to samo co europejczyk ?
A czym miałby się różnić? [emoji2]

sent from mobile

CMC
12-12-16, 12:34
[QUOTE=filipfm;2778653]A czym miałby się różnić? [emoji2]

Naklejką UK :)

przemek82
12-12-16, 16:56
A czym miałby się różnić? [emoji2]

sent from mobile

A grom wie może prawymi zaczepami zamiast lewych ^^ Różne rzeczy się dzieją na tym świecie hehehe

Patrol#12
12-12-16, 22:05
Miał ktoś może ten sam błąd? Jak tak to co wypadałoby zrobić oprócz wizyty u mechanika ;-) i jakie wchodzą w grę koszty?
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161212/5aa6708a9d7ea91fa9748a073c4238f7.jpg

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

szczepar
12-12-16, 22:19
Emulator drugiej sondy :P

marcin730
19-12-16, 21:56
jest ktoś w stanie podać numer katalogowy oryginalnego bagażnika hondy civic viii? ewentualnie ktoś ma jakieś doświadczenie z OEM bagażnikiem? Jakie ceny?

Lucas.FK2
19-12-16, 22:34
Jest obecnie promocja w Honda Plaza na bagażnik dachowy do VIII gena

marcin730
19-12-16, 22:35
Jaka cena?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Lucas.FK2
19-12-16, 22:36
wbij sobie na allegro na ich konto
nazwa normalna Honda Plaza

Patrol#12
19-12-16, 22:38
Szczepar zapomniałem podziękować za odpowiedź :-P
A więc dzięki :-D

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

fAtkOs
21-12-16, 23:31
czy da sie jakos odlaczyc/ pominac czujnik zamkniecia tylnel klapy w fn3 ? kobieta wjechala mi w tyl i klapa sie wygiela troche - aktualnie pokazuje sie ze jest caly czas otwarty bagaznik i nie ciala alarm i centralny z pilota - moge zamknac samochod tylko kluczykiem

TRAFO
21-12-16, 23:51
O ile jest tak samo jak w 5D (a zakładam że jest), to do zamka bagażnika dochodzi dwie wtyczki. Jedna zasila siłownik zamka a druga przenosi sygnał otwarte/zamknięte.
Tą właśnie wtyczkę od sygnalizacji trzeba odpiąć i sprawdzić czy nie jest uszkodzona - to powinno pomóc.

fAtkOs
22-12-16, 00:00
dzieki, jutro postaram sie rozebrac klape i popatrzec

lukasz90DM
26-12-16, 15:02
Witam, podczas jazdy pokazał mi się komunikat check engie, auto mi gaśnie na niskich obrotach dojechałem do domu. Lecz już nie mogę uruchomić samochodu rozrusznik kręci ale nie odpala ? Pomocy ?

Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka

marcin001984
26-12-16, 22:14
W pierwszej kolejności zczytałbym kod błędu. Da się to zrobić metodą na sreberko, ale nie pamiętam na 100% jak to się robiło.
O, tutaj jest podpowiedź:
http://www.trafo.za.pl/honda/ -> Instrukcje -> Odczytywanie kodów DTC.

Nypel
27-12-16, 13:49
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/7553aaee52a68b28
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/7553aaee52a68b28

taki mam kod błędu tej poduszki... jakieś pomysły co to może być?? bezpiecznik jest ok. Przypomne tylko że wywaliło mi go podczas wyjęcia bezpiecznika od poduszek a akumulator nie był odłączony....

Gajek
28-12-16, 19:57
Mam pytanko. Znajomy chce kupić takie radio https://pl.aliexpress.com/item/2-DIN-autoradio-7012B-7-inch-touch-screen-Car-radio-MP5-MP4-Car-Audio-video-USB/32694742979.html?spm=2114.010208.3.1.km8f0K&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_1_116_10 065_117_10068_114_115_113_10000009_10084_10083_100 80_10082_10081_10060_10061_10062_10056_10055_10054 _10059_10099_10078_10079_427_10103_10073_10102_100 96_10052_10050_10051-10050%2Csearchweb201603_2%2Cafswitch_3&btsid=b4ad5036-f4ba-4bcb-bb12-c2eaf84daa38

Chodzi nam o to żeby znajomy nie płacił cła lub VATu. Mam coś napisać do chinola ?? Możecie coś podpowiedzieć ??

esbe
28-12-16, 20:58
towary kupowane z Chin sa zwolnione z vatu/cla do 45euro. Niech chinczyk zadeklaruje wartosc 45$.

MikeFoto
28-12-16, 23:14
Właśnie skończyłem oglądać i jestem w niezłym szoku.
Skasować 3700zł i nie naprawić tak banalnych usterek i wydać diagnozę po 20 sekundach.
Oj@pierd0le

http://www.tvnturbo.pl/aktualnosci,1850,n/gruby-przekret-z-honda-civic,201939.html

Lucas.FK2
29-12-16, 11:14
Właśnie skończyłem oglądać i jestem w niezłym szoku.
Skasować 3700zł i nie naprawić tak banalnych usterek i wydać diagnozę po 20 sekundach.
Oj@pierd0le

http://www.tvnturbo.pl/aktualnosci,1850,n/gruby-przekret-z-honda-civic,201939.html

Zawsze powtarzałem i bede powtarzał,że UFO to nie jest samochód dla debili. Tzn. nie dla hop siup pierwszych lepszych mechaników którzy zasadę działania z vaga przekładają na Hondę.

szczepar
29-12-16, 12:15
Przecież na tym filmie widać że oni bedą robić to pierwszy raz na tym samochodzie, i nie mają pojęcia co i gdzie jest pod maską.
Dopiero po otwarciu maski zorientowali się jak bardzo upchane jest tam wszystko pod maska

Z tego samego powodu ja zdecydowałem się na wymiane skrzyni u siebie w domu - bo po wizytach w 2 warsztatach stwierdziłem że :
- poziom wiedzy o danym modelu ich jest mniejszy jak mój
- nie posiadają serwisówki
- będą rzeźbić na czuja

:)

Lucas.FK2
29-12-16, 13:48
Załamaliby się i polegliby jak żołnierze gdyby mieli zmienić sprzęgło w 2.2 ictdi :cool:

kusiu
29-12-16, 18:45
Mam pytanie do forumowiczów o dziwną głośność/hałaśliwość w CIVIC VIII 1.8, czy u was również słychać dość dziwny szum przy 2000, 2500 tysiącach obrotów? Tak jak by dobiegał spod maski, ale nie jestem pewien do tego dziwnie drgania w okolicach środkowego nawiewu na kokpicie, jeśli macie jakieś pomysły, sugestie pisać śmiało..

czarkek
02-01-17, 11:05
Witam,

Jakiś uprzejmy sąsiad w ramach świąt zrobił mi preznet i wjechał mi w samochód rozbijając tylną lewą lampę i rysując zderzak, oczywiście karteczki z numerem nie zostawił... widocznie bardzo się śpieszył... a może to sam Święty Mikołaj swoimi saniami... no trudno stało się... Mam civica 4d 1,8 w wersji Exe przed liftem i poszukuje używaną oryginalną lampe zewnętrzną. Znalazłem na alledrogo lampe wyglądającą identycznie z tym, że do hondy Civic 1,3 Hybrid IMA na pierwszy rzut oka to rózni się tylko kolorem plastiku. I tutaj prośba do was koledzy czy wie ktoś czy ta lampa będzie pasować i czy rzeczywiście rózni się tylko tym kolorem plastiku? ewnetualnie jeśli ktoś wie gdzi dostać lampe to poprosiłbym o namiar na sklep gdzie można by dostać używaną oryginalną lampe?

Z tego co się zorientowałem to nowa kosztuje w okolicach 430-455 zl a używana połowa tego. Niestety co bym nie zrobił to lampa będzię się wyrózniać. Niestety mam tylko 2 opcje.. kupić 2 nowe czego bym chciał uniknąć... albo dobrać używaną tak aby wyglądowo pasowała do tej niezbitej.

Pozdrawiam

Czarkek

elminsterr
02-01-17, 15:01
Pytanko do obeznanych w temacie: co trzeba zdemontować w CIVIC VIII 1.8 5D, żeby wymienić filtr paliwa? Czy operację przeprowadza się w okolicach drążka zmiany biegów?

kamil9489
02-01-17, 21:22
Pytanko do obeznanych w temacie: co trzeba zdemontować w CIVIC VIII 1.8 5D, żeby wymienić filtr paliwa? Czy operację przeprowadza się w okolicach drążka zmiany biegów?

Tak,robisz to w okolicach drążka zmiany biegów. Demontujesz podłokietnik,plastiki przed nim i dźwignię hamulca ręcznego a następnie robisz wszystko podobnie jak tutaj: http://www.civinfo.com/forum/how/65946-civic-type-r-fn2-fuel-filter-pump-replacement.html

Civmann
02-01-17, 21:33
Mam pytanie do forumowiczów o dziwną głośność/hałaśliwość w CIVIC VIII 1.8, czy u was również słychać dość dziwny szum przy 2000, 2500 tysiącach obrotów? Tak jak by dobiegał spod maski, ale nie jestem pewien do tego dziwnie drgania w okolicach środkowego nawiewu na kokpicie, jeśli macie jakieś pomysły, sugestie pisać śmiało..

Czy był ostatnio wymieniany filtr powietrza (zamiennik)?

piter7766
02-01-17, 21:35
Czy był ostatnio wymieniany filtr powietrza (zamiennik)?

Kolega ma benzynę 1.8, a to co sugerujesz dotyczy tylko diesla

zyga502
02-01-17, 22:12
Witam,

Jakiś uprzejmy sąsiad w ramach świąt zrobił mi preznet i wjechał mi w samochód rozbijając tylną lampę i rysując zderzak, oczywiście karteczki z numerem nie zostawił... widocznie bardzo się śpieszył... a może to sam Święty Mikołaj swoimi saniami... no trudno stało się... Mam civica 4d 1,8 w wersji Exe przed liftem i poszukuje używaną oryginalną lampe zewnętrzną. Znalazłem na alledrogo lampe wyglądającą identycznie z tym, że do hondy Civic 1,3 Hybrid IMA na pierwszy rzut oka to rózni się tylko kolorem plastiku. I tutaj prośba do was koledzy czy wie ktoś czy ta lampa będzie pasować i czy rzeczywiście rózni się tylko tym kolorem plastiku? ewnetualnie jeśli ktoś wie gdzi dostać lampe to poprosiłbym o namiar na sklep gdzie można by dostać używaną oryginalną lampe?

Z tego co się zorientowałem to nowa kosztuje w okolicach 430-455 zl a używana połowa tego. Niestety co bym nie zrobił to lampa będzię się wyrózniać. Niestety mam tylko 2 opcje.. kupić 2 nowe czego bym chciał uniknąć... albo dobrać używaną tak aby wyglądowo pasowała do tej niezbitej.

Pozdrawiam

Czarkek

bierz używke,nie napisałeś ,którą strone potrzebujesz ja pokazuje Ci prawą, tak na szybko na allegro są 2 oryginalne w idealnym stanie za 200zł ,np ta http://allegro.pl/lampa-prawy-tyl-honda-civic-sedan-o6-09-r-i6648892251.html#thumb/4 niczym Ci się nie będą różnić,sam niedawno tak zrobiłem i nie widać żadnej różnicy

Marecki
03-01-17, 11:30
Wczoraj starszy pan 👴 cofnął mi w auto, dziś jeszcze jade do warsztatu, aby dokładnie sprawdzić co się stało.
Jak na moje oko zderzak leciutko wszedł do srodka, a grill cały się rusza. Pytanie: Czy w grillu da sie wymienić same zaczepy, czy trzeba cały?

Lucas.FK2
03-01-17, 11:32
Wczoraj starszy pan 👴 cofnął mi w auto, dziś jeszcze jade do warsztatu, aby dokładnie sprawdzić co się stało.
Jak na moje oko zderzak leciutko wszedł do srodka, a grill cały się rusza. Pytanie: Czy w grillu da sie wymienić same zaczepy, czy trzeba cały?

Jeśli będzie ułamane ucho grilla to już jest po temacie,a co gorsze jak uszczerbi się uchwyt od lampy

czarkek
03-01-17, 13:57
bierz używke,nie napisałeś ,którą strone potrzebujesz ja pokazuje Ci prawą, tak na szybko na allegro są 2 oryginalne w idealnym stanie za 200zł ,np ta http://allegro.pl/lampa-prawy-tyl-honda-civic-sedan-o6-09-r-i6648892251.html#thumb/4 niczym Ci się nie będą różnić,sam niedawno tak zrobiłem i nie widać żadnej różnicy

Hej Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. Poprawiłem już w poscie, że chodzi mi o lewą stronę. Pozdrawiam

Marecki
03-01-17, 14:29
Jeśli będzie ułamane ucho grilla to już jest po temacie,a co gorsze jak uszczerbi się uchwyt od lampy

Sprawdzone, grill do wymiany. Dzieki za odpowiedź.

kvas
03-01-17, 15:49
Wczoraj starszy pan [emoji69] cofnął mi w auto, dziś jeszcze jade do warsztatu, aby dokładnie sprawdzić co się stało.

Sprawdź tez belke pod zderzakiem

Wysłane z kalkulatora

Marecki
03-01-17, 15:59
Sprawdź tez belke pod zderzakiem

Wysłane z kalkulatora

Sprawdzone w warsztacie. Jest ok. Dzięki.

kusiu
03-01-17, 20:22
Kolega ma benzynę 1.8, a to co sugerujesz dotyczy tylko diesla myślałem o nim również, filtr powietrza to knecht, tylko z zamiennikami był problem w dieslu.. :/

zyga502
03-01-17, 21:50
Hej Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. Poprawiłem już w poscie, że chodzi mi o lewą stronę. Pozdrawiam

nie ma sprawy,na allegro masz też lewą za 200zł http://allegro.pl/lampa-lewa-tyl-tylna-honda-civic-4d-sedan-06-09-i6635372694.html , w opisie jest ,że bez wad i uszkodzeń, ale zadzwoń jak coś i dopytaj

Grze_chu
06-01-17, 12:29
Dzisiaj przy stosunkowo dużym mrozie (-12, ale nie jestem pewien czy to ma związek) zauważyłem dziwne puknięcie przy gwałtownym przyspieszaniu i mocnym hamowaniu, przy czym zauważyłem że owe puknięcie da się rozbić na serię mniejszych puknięć przy szybkim operowaniu hamulcem roboczym. Puknięcie występuje tylko wtedy kiedy puknę przy przyspieszaniu, czyli: gwałtowne ruszenie powoduje puknięcie, które jestem w stanie "odpuknąć hamulcem", ale łagodne ruszenie nie da możliwości puknięcia przy hamowaniu, i odwrotnie, lekkie hamowanie nie spowoduje puknięcia i nie ma możliwości puknięcia wtedy przy ruszaniu.

Poduszki silnika/skrzyni raczej chyba bym wykluczał (słusznie?), przeguby? a może poliuretany (tylne dolne tuleje wahacza) tak się zachowują przy dużych mrozach?

Omenariusz
06-01-17, 16:51
Panowie auto stalo na dworze zona otworzyla tylne drzwi z lekkim oporem ale nie mogla zamknac wyszedlem i zatrzasnalem drzwi i teraz nie idzie otworzyc ani z zewnatrz ani z wewnatrz 😂

revenkill
06-01-17, 19:27
Witam tak jak w temacie podczas załanczania autoalarmu nie świeca kierunki a wczoraj i dziś rano świeciły, ktoś może jakieś pomysły?? z obydwu pilotów to samo, tak to wszystkie kierunki działa normalnie gdy jedziemy itp

piter7766
06-01-17, 21:40
Sprawdź czy masz domkniętą pokrywę silnika :)

revenkill
06-01-17, 23:14
Właśnie myslałem że któreś drzwi są niedomknięte lub klapa czy coś ale wszystko domknięte git ;P chyba że przez mrozne noce coś się dzieje

marcin316
07-01-17, 07:45
Panowie auto stalo na dworze zona otworzyla tylne drzwi z lekkim oporem ale nie mogla zamknac wyszedlem i zatrzasnalem drzwi i teraz nie idzie otworzyc ani z zewnatrz ani z wewnatrz 😂

Ogrzewany garaż albo farelka do auta... Na mrozie takie rzeczy się czasem dzieją. Jak się drzwi otworzą to można byłoby zdjąć boczek i nasmarować mechanizmy ale też nie przy takiej temperaturze bo się wszystkie mocowania połamią.

mattowy
08-01-17, 18:28
witam posiadam civica fg2 z silnikiem k20z3 i padl mi rozrusznik, czy wszystkie rozruszniki do k-serii sa takie same czy musze szukac do tego konkretnego silnika ?

Lucas.FK2
08-01-17, 23:02
Dla pewności poszukaj od K20Z4 czyli od Ufo FN2 na pewno bedzie bardziej dostępny i większa pewność że bedzie pasował plug play

Omenariusz
09-01-17, 19:06
Ogrzewany garaż albo farelka do auta... Na mrozie takie rzeczy się czasem dzieją. Jak się drzwi otworzą to można byłoby zdjąć boczek i nasmarować mechanizmy ale też nie przy takiej temperaturze bo się wszystkie mocowania połamią.

Dzięki dzisiaj odpuściły ufff auto przenocowało w garażu

gaseb
10-01-17, 19:51
Szukam i nie widzę nigdzie. Ma ktoś schemat elektryczny FN2? Głównie interesują mnie okolice bezpieczników i stacyjki.

TRAFO
10-01-17, 21:09
A co potrzebujesz konkretnego? Jak jakiś drobiazg czy dwa, to mogę Ci wrzucić. Jak coś więcej to ściągnij sobie serwisówkę tam wszystko jest. Jest np. na Chomiku (http://chomikuj.pl/wc007/Samochody/Honda/Serwis*c3*b3wki/Honda+Civic+VIII/HC+3D+FN1*2c+FN2*2c+FN3).

pwl
10-01-17, 21:15
Koledzy, mam nietypową sprawę z moim 5d. Od czasu do czasu słyszę naprawdę dziwne dźwięki. Są tak dziwne, że aż ciężko je opisać. Coś jakby odbijające coś sprężystego, takie jakby "BĄĄĄĄ". (tak tłukło itd, wiem).

Raz to jest, raz nie ma. Przy wilgotnych dniach jest tego więcej, przy suchych może nie być wcale. Stawiam na coś z zawieszenia. Problem w tym, że mogę jechać po dziurach i cisza idealna, a parkując najadę na ten taki niziutki krawężnik (np. kostkowy parking jest minimalnie wyżej niż jezdnia) dźwięk się pojawia. Czasami dźwięk się pojawia przy bardzo wolnym zjeżdżaniu z progu zwalniającego.

Nie wiem gdzie drążyć, wydaje mi się, że dźwięki pojawiają się gdy tylne zawieszenie pracuje w specyficzny sposób. Może ktoś z Was miał coś takiego.

gaseb
10-01-17, 21:21
A co potrzebujesz konkretnego? Jak jakiś drobiazg czy dwa, to mogę Ci wrzucić. Jak coś więcej to ściągnij sobie serwisówkę tam wszystko jest. Jest np. na Chomiku (http://chomikuj.pl/wc007/Samochody/Honda/Serwis*c3*b3wki/Honda+Civic+VIII/HC+3D+FN1*2c+FN2*2c+FN3).
Potrzebuje zlokalizować 3 kabelki:
http://i.imgur.com/mWJCpvO.jpg

TRAFO
11-01-17, 19:22
Stacyjka;

http://trafo.strefa.pl/honda/obrazki/gaseb/stacyjka.jpg

Zapłon w stacyjce (bezpiecznik nr 2 podpięty jest prosto z akumulatora);

http://trafo.strefa.pl/honda/obrazki/gaseb/zaplon.jpg

Nie wiem o co chodzi z tą "iluminacją", więc wklejam schemat oświetlenia wnętrza, widać tu (podobnie jak na schemacie stacyjki) numery bezpieczników i pinów we wtyczkach MICU;

http://trafo.strefa.pl/honda/obrazki/gaseb/oswietlenie.jpg

A masa, to w zasadzie dowolny czarny przewód do znalezienia wszędzie :)

gaseb
11-01-17, 23:00
Dzięki TRAFO!

Marecki
12-01-17, 17:14
Poszukuje numer katalogowy spinek listew na nadkolach. Z gory dziękuję.

Saawrel
12-01-17, 19:27
Poszukuje numer katalogowy spinek listew na nadkolach. Z gory dziękuję.

http://www.coxmotorparts.co.uk/genuine-honda-civic-wheel-arch-trim-clipsnap-fit20062011-p-5417.html

http://www.coxmotorparts.co.uk/honda-civic-wheel-arch-trim-clip20062011-p-1378.html

Proszę

Marecki
12-01-17, 19:54
Super. Dzięki serdeczne.

kusiu
13-01-17, 10:33
Witam, kilka osób pisało że wypada im ze spinek łączenie tego czarnego plastiku z szarym, zaznaczyłem na czerwono, również zauważyłem to u siebie, czym to jest spowodowane? To wypada jakoś z zapięcia? Jak z tym sobie poradzić.. http://oi67.tinypic.com/2q2g4e8.jpg

szczepar
13-01-17, 12:42
Tym że mogło być demontowane, i elementy ustalajace plastki szary zostały odgięte - ten element nie jest przyjemny w demontażu.
Lub jest zle zamontowany element - on ma specyficzną "nóżkę" którą sie montuję - nie pamietam dokładnie ale trochę sie z tym namęczyliśmy kiedyś aby po złożeniu nie wyło to bardzo.

kusiu
13-01-17, 12:45
Właśnie fajne w montażu to nie jest, wiem że na początku tego nie miałem.. Dzięki mimo wszystko, może się ktoś jeszcze znajdzie i będzie wiedział jak to scalić :)

Kamilao88
13-01-17, 20:44
Wiesz co ja za ten plastik podłożyłem grubą taśmę dwustronną i kupiłem nowe spinki :) i było ok aż tych mrozów -25 i trasy 840 km bo zauważyłem że znowu zaczął trzeszczeć ten plastik. Jak się trochę poprawi pogoda to znów spróbuje coś tam poprawić :)

argentina10
14-01-17, 12:22
Witam czy orientuje się ktoś jaki będzie odpowiedni interfejs diagnostyczny do Civica VIII 1.4 2010r. Chodzi mi tylko o intejfejsy do podpięcia pod laptopa. Bo wyczytałem że poradzi sobie ELM 327 no i oczywiście HDS. Tylko nie wiem w czym lepszy jest HDS ?

Domi
14-01-17, 21:24
Ja też mam pytanie. Czy potrafi mi ktoś powiedzieć ile łożysk znajduje się w skrzyni manualnej w 1.8? Może jakieś numery fabryczne ktoś zna, jakies zdjęcie z numerami części?

piter7766
15-01-17, 02:48
Ja też mam pytanie. Czy potrafi mi ktoś powiedzieć ile łożysk znajduje się w skrzyni manualnej w 1.8? Może jakieś numery fabryczne ktoś zna, jakies zdjęcie z numerami części?

http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda&hmodtyp=10652,10653,10654,10655&cmodnamepc=CIVIC&xcardr=3&dmodyr=2009&carea=KE&ctrsmtyp=6MT&xgrade=1.8%20TYPE%20S&nplgrp=2

Omenariusz
15-01-17, 20:12
Panowie robił ktoś naprawę dachu przedlifta (znana usterka spowodowana twardą uszczelką) niby rdzy niema ale jest przetarte i lada moment wyjdzie . Ile taka na prawa koszuje w aso ? nigdzie nie mogę znaleźć chodzi mi o przybliżona cenę

doogson
15-01-17, 20:13
mam wersję ze szklanym dachem, po tych mrozach zauwazyłem ze przy zamykaniu z jednej strony się zacina w połowie i trzeba do konca zrobić to ręcznie, otwiera sie z obu stron dobrze jedynie problem z jedną strona przy zamykaniu, ktoś wie jak to ogarnąć??

martynaa0123
15-01-17, 22:48
Panowie robił ktoś naprawę dachu przedlifta (znana usterka spowodowana twardą uszczelką) niby rdzy niema ale jest przetarte i lada moment wyjdzie . Ile taka na prawa koszuje w aso ? nigdzie nie mogę znaleźć chodzi mi o przybliżona cenę

Jakieś pół roku temu pytałam w Aso, powiedział gość że to koszt okolo 800-1000zl

Lucas.FK2
15-01-17, 23:45
Jakieś pół roku temu pytałam w Aso, powiedział gość że to koszt okolo 800-1000zl

Idę o zakład,że odpowiedź była z głowy od tak z du.py żeby nie musiał sprawdzać

marcin001984
16-01-17, 00:10

A koniecznie w ASO musisz to malować? Jeżeli chodzi tylko o doszlifowanie przetartego miejsca i polakierowanie to to szybka robota i poza ASO zrobią Ci za 500zł. Więcej nie powinno kosztować.

agent_lol
16-01-17, 08:47
mam wersję ze szklanym dachem, po tych mrozach zauwazyłem ze przy zamykaniu z jednej strony się zacina w połowie i trzeba do konca zrobić to ręcznie, otwiera sie z obu stron dobrze jedynie problem z jedną strona przy zamykaniu, ktoś wie jak to ogarnąć??

No to ja mam podobny problem tylko odwrotnie, jak się zamknie rolety to przedniej trzeba pomóc ręką, bo inaczej nie ruszy, ewidentnie coś tam się blokuje, ktoś coś podobnego przerabiał ?

kusiu
16-01-17, 15:11
Jakiś sprawdzony płyn na dolewkę do chłodnicy może ktoś polecić w 1.8? Obecnie jest w okolicach min. w zbiorniku wyrównawczym..

TRAFO
16-01-17, 17:59
Ja dolałem Dynagel z tym, że na wiosnę będę robił wymianę.

kvas
16-01-17, 19:12

Jestem właśnie po takim zabiegu. 1080 zł w AutoWest na Redutowej w Warszawie. Bardzo ładnie zrobione, klasa - polecam innym i naprawdę nie olejcie tematu bo trzeba będzie robić grubą naprawę jak ruda mocno poleci.

marcin001984
16-01-17, 19:40
polecam innym i naprawdę nie olejcie tematu bo trzeba będzie robić grubą naprawę jak ruda mocno poleci.

Grubą czyli przednią szybę trzeba będzie wyciąć żeby zeszlifować rdzę.

Omenariusz
16-01-17, 20:31
Jestem właśnie po takim zabiegu. 1080 zł w AutoWest na Redutowej w Warszawie. Bardzo ładnie zrobione, klasa - polecam innym i naprawdę nie olejcie tematu bo trzeba będzie robić grubą naprawę jak ruda mocno poleci.

Właśnie w najbliższym czasie chce dokonać tego zabiegu :) Wolałbym własnie zrobić to w Aso z wpisem do ksiązki czyli prawdopodobnie w 1k się zamknę dzieki !

Czy każde Aso da rade dokonac takiej naprawy ? Jestem z okolic Bydgoszczy i zastanawiam się

filipfm
16-01-17, 21:11
Właśnie w najbliższym czasie chce dokonać tego zabiegu :) Wolałbym własnie zrobić to w Aso z wpisem do ksiązki czyli prawdopodobnie w 1k się zamknę dzieki !

Czy każde Aso da rade dokonac takiej naprawy ? Jestem z okolic Bydgoszczy i zastanawiam się

Nie kazde ASO ma u siebie usługi blacharsko lakiernicze. Ale ma wtedy kogos kto to dla nich robi.

martynaa0123
16-01-17, 21:55
Idę o zakład,że odpowiedź była z głowy od tak z du.py żeby nie musiał sprawdzać

No to byś przegrał zakład :) odpowiedź nie była jak to mówisz z du.py, wszystko było najpierw obejrzane przed wyceną.

Lucas.FK2
16-01-17, 22:03
sprawdzę to jeszcze w haparts :)

djasion
17-01-17, 10:39
Jakiś sprawdzony płyn na dolewkę do chłodnicy może ktoś polecić w 1.8? Obecnie jest w okolicach min. w zbiorniku wyrównawczym..

Prestone.

revenkill
17-01-17, 19:58
Odbiegając z tematem rdzy jak masz szklany dach. Ja osobiście dałem do znajomego lakiernika (ponieważ ufo ma słaby lakier i robią sie odpryski prze kamyczki an trasie itp) zrobiłem maske i dwa nadkola i dodatkowo jakies tam poprawki na całym aucie + wymiana żarówek kierunków i wyszło mi 1500zł. Przy dachu itp to max 500zł noo chyba że rudy wbił dalej na impre to już wchodzi w grę wycinka szyby itp... W ASO ogólnie ceny są mocno wywalone w góre..

kvas
17-01-17, 20:39
Tu jeszcze weszła dodatkowo cena nowej uszczelki (jest inaczej klejona), robocizna itd. Wiadomo zawsze można ogarnąć coś taniej, ale ja z efektu jestem mega zadowolony.

fanatyk1
17-01-17, 21:10
Od kilku dni mam problem z kierownicą.. podczas jazdy nagle przy skręcaniu odczułem że zaczęła chodzić z większym oporem.. i tak już pozostało. Podczas jazdy jakoś się jeszcze nie jest to aż tak odczuwale ale przy kręceniu na postoju albo skręcaniu chodzi z dużymi oporami.. nie jest to tak jak w przypadku braku całkowitego wspomagania.. ale tak jakby coś hmm stawiało opór przymarzło? chwilami wydaje mi się że problem jest bardziej intensywny a chwilami lekko zanika ale nie całkiem..
Czy to wspomaganie? maglownica? jak zdiagnozować tą usterkę? (dodam jeszcze ze ostatnimi czasy niestety byłem zmuszony trochę pojechać po wyższym śniegu, coś mogło przymarznąć? zalać jakies przewody etc? proszę o pomoc !

UltrasSur
18-01-17, 00:00
Moze plynu mniej?

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

elminsterr
18-01-17, 06:24
Możecie polecić jakieś sprawdzone, godne polecenia żarówki świateł mijania: H7 - 12V 55W? A tak ogólnie to lepiej kupić jakieś lepsze czy nie warto przepłacać i lepiej kupić tańsze i nastawić się na częstszą wymianę? Ze względu, że na światłach mijania trzeba jeździć cały rok a żarówki często palące z czasem tracą na jasności...

Gajek
18-01-17, 06:27
Tungsram +90%. Dużo światła i dosyc długo wytrzymują. No i cena przyzwoita.

kusiu
18-01-17, 07:47
Proszę o pomoc, silnik 1.8 wersja Type S przy 2600, 3000 obrotów podczas jazdy słychać dziwne buczenie, rzęzi coś i nie mogę zlokalizować tego, wydobywa się to jak by spod klapy lub środkowego nawiewu.. Miał ktoś podobnie i słyszał że coś przechodzi w jakby rezonans?

Wawrziii
18-01-17, 13:18
Mam zrobione swoim ufo 212 k km
Kiedy zaleca producent wymienić olej w skrzyni?
Jaki? Mtf?

marcin001984
18-01-17, 17:37
Mam zrobione swoim ufo 212 k km
Kiedy zaleca producent wymienić olej w skrzyni?
Jaki? Mtf?

Co 80 tys. wymiana oleju w skrzyni. W ASO leją MTF. Są zwolennicy i przeciwnicy tego oleju.

Civmann
18-01-17, 22:34
Tungsram +90%. Dużo światła i dosyc długo wytrzymują. No i cena przyzwoita.
Jeśli masz na myśli Megaligh Ultra 90%+ to rzeczywiście warto, świecą bardzo mocno i biało a bardziej spostrzegawczy zobaczą nawet lekko niebieskawą poświatę. Światło bardziej białe niż w modelu 120%+. Wadą jest krótka żywotność, poniżej roku w przypadku H7. Przy dołożonych dziennych drl można wydłużyć ten czas dwukrotnie. Cena stosunkowo niska. Moim zdaniem warto z uwagi na moc światła, na moje oko ze 20% więcej światła od zwykłych żarówek. Więcej światła to więcej bezpieczeństwa.

fanatyk1
18-01-17, 23:43
Od kilku dni mam problem z kierownicą.. podczas jazdy nagle przy skręcaniu odczułem że zaczęła chodzić z większym oporem.. i tak już pozostało. Podczas jazdy jakoś się jeszcze nie jest to aż tak odczuwale ale przy kręceniu na postoju albo skręcaniu chodzi z dużymi oporami.. nie jest to tak jak w przypadku braku całkowitego wspomagania.. ale tak jakby coś hmm stawiało opór przymarzło? chwilami wydaje mi się że problem jest bardziej intensywny a chwilami lekko zanika ale nie całkiem..
Czy to wspomaganie? maglownica? jak zdiagnozować tą usterkę? (dodam jeszcze ze ostatnimi czasy niestety byłem zmuszony trochę pojechać po wyższym śniegu, coś mogło przymarznąć? zalać jakies przewody etc? proszę o pomoc !

Koledzy ktoś? coś? jakiś podobny przypadek miał?

Nypel
19-01-17, 07:05
Heja ! ktoś wie czy wyświetlacz navi z civic viii 5D podchodzi bez problemu w miejsce zwykłego wyświetlacza? Czy w wersji z navi jest nieco inna deska ?
Przerabiał ktoś taki wyświetlacz tak by był tylko odbiornikiem sygnału ? Żeby np. wyświetlał to co jest na telefonie? To jest w ogóle wykonalne ?

Lucas.FK2
19-01-17, 08:21
Tak podejdzie-wersja z navi ma po prostu wklęsłą półkę pod wyświetlaczem i inny wyświetlacz dla klimatronika,ale w skrócie powiem,że gra nie warta świeczki

szczepar
19-01-17, 09:25
Błąd B1177 - czyli za niskie napięcie AKU.
Aku sprawne - klemy czyste i dokręcone.

Pozostaje do sprawdzenia wtyczka do zegarów i kabel idący do stacyjkni (jak mowi serwisowka)
Demontaż kokpitu w taką temperaturę raczej musi poczekać.

Pytanie - Czy ktoś miał taki problem - i czy zegary/wtyczka - okazały się przyczyną ?

bednario
20-01-17, 01:10
Heja ! ktoś wie czy wyświetlacz navi z civic viii 5D podchodzi bez problemu w miejsce zwykłego wyświetlacza? Czy w wersji z navi jest nieco inna deska ?
Przerabiał ktoś taki wyświetlacz tak by był tylko odbiornikiem sygnału ? Żeby np. wyświetlał to co jest na telefonie? To jest w ogóle wykonalne ?

jest inna deska w wersji na NAVI - półka schodzi niżej pod wyświetlacz.

Szkoda prądu na ten wyświetlacz - to stara generacja LCD - mała rozdzielczość/słabe kolory.

Nypel
20-01-17, 02:21
półka schodzi niżej pod wyświetlacz.

to jest krestia wymiany komponentu/plastiku w zwykłej desce czy musi być zupełnie inna?

bednario
20-01-17, 02:27
to jest krestia wymiany komponentu/plastiku w zwykłej desce czy musi być zupełnie inna?

tego nie wiem ... ale wydaje się że trzeba zmienić co najmniej cały panel wyświetlacza i plastik (półkę) pod nim - zerknij na zdjęcia w necie. w razie potrzeby mogę cyknąć fotkę konsoli z navi.

Nypel
20-01-17, 04:14
ok poszukam coś w necie. dzięki za info !
kombinuje z tym wyświetlaczem bo uważam że to świetne miejsce na navi. chodziło mi też po głowie żeby zastąpić seryjny wyświetlacz w obudowie innym o lepszych parametrach a tym samym rozmiarze i używać go jako navi lub wyświetlacz kamery cofania. Tam moge kupić ramke 2din i radio z navi ale średnio mi się to podoba a dwa ze cena ponad 2000zł za instalacje tego też nie jest plusem. Wyświetlacz widzę że mogę dorwać już za 150zł nie wiem czy nie pokombinuje przez zime i zobaczę co z tego wyjdzie :P

Casti
20-01-17, 08:56
kombinuje z tym wyświetlaczem bo uważam że to świetne miejsce na navi. chodziło mi też po głowie żeby zastąpić seryjny wyświetlacz w obudowie innym o lepszych parametrach a tym samym rozmiarze.i używać go jako navi lub wyświetlacz kamery cofania. Tam koge kupić ramke 2din i radio z navi ale średnio mi się to podoba a dwa ze cena ponad 2000zł za instalacje tego też nie jest plusem. Wyświetlacz widzę że mogę dorwać już za 150zł nie wiem czy nie pokombinuje przez zime i zobaczę co z tego wyjdzie :P

Kibicuje i chętnie zobaczę efekt pracy! :)

fanatyk1
21-01-17, 00:16
Koledzy, dalej mam problem ze wspomaganiem.. chodzi ciężko.. mechanik sprawdzał łożyska, maglownice, wiazki elektryczne, mase, akumulator wszystko jest ok co może być przyczyna ze zaczela kierownica cięzej chodzić??
Nie wiem czy to ma coś wspólnego ze sprawa ale zdarzyła mi sie od czasu tych problemów taka sytuacja rano auto pali na dotyk bez problemu.. przejade 2-3 km i nagle gaśnie odpalam go i bezproblemowo już cały dzień nie gaśnie, odpala i jest ok.Czy można jakoś łaczyc te dwa zdarzenia???

alen333
21-01-17, 11:02
kombinuje z tym wyświetlaczem bo uważam że to świetne miejsce na navi. chodziło mi też po głowie żeby zastąpić seryjny wyświetlacz w obudowie innym o lepszych parametrach a tym samym rozmiarze i używać go jako navi lub wyświetlacz kamery cofania. Tam moge kupić ramke 2din i radio z navi ale średnio mi się to podoba a dwa ze cena ponad 2000zł za instalacje tego też nie jest plusem. Wyświetlacz widzę że mogę dorwać już za 150zł nie wiem czy nie pokombinuje przez zime i zobaczę co z tego wyjdzie :P
kokpit jest taki sam w wersji z fabryczną navi, jak i bez.
do zmiany jest tylko plastik pod ekranem (w wersji z fabryczną navi ma inny profil pod zaczepy bo ekran jest większy)
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?264206-Ekran-zamiast-klasycznego-radia

kuba123454
22-01-17, 14:35
Cze. Powiedzcie Mi proszę czy jest możliwość zainstalowania kubłów z ep3 do fn1 bez uskuteczniania niesamowitej rzeźby? Czy mniej zachodu będzie zakupić z fn2 drożej ale bez kombinowania?

filipfm
22-01-17, 15:16

Pomysl fajny, pytanie jest jak wyswietlisz sygnal z normalnego radia na wyswietlaczu od navi.
Ja mialem inny pomysl - mam wersje navi i pomysl byl taki:
mam telefon na androidzie z wyjsciem HDMI, do tego konwerter z HDMI na svideo i podpiąć się pod navi przez box z civinfo.
Wtedy mialbym opcje wyswietlenia jako opcje pelnego androida na tym ekranie, ale koszty calej imprezy (i to bez wydatku na tel, bo lezy w szufladzie) robia sie nierozsadnie wysokie (ztcp ponad 800 zł jak liczylem) w stosunku do wartosci jaka to przyniesie.

fre3z
22-01-17, 19:37
Pytanie, czy dokładał ktoś do UFO czujniki parkowania tył?. Muszę wymienić zderzak i pomyślałem żeby od razu kupić. Czujnikami. Pytanie czy dużo z tym zabawy? Orientuje sie ktoś?