Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie - szybka odpowiedź TYLKO NADWOZIE MA/MB/MC!
w VW polo mi gasnie wiec mnie troche to zastanowiło jak czekałem pod sklepemAuta niemieckie pokroju dobrze wyposazony vw aldi+bmw maja czujniki poziomu oleju w misce, wiec moze dlatego gasnie kontrolka.
Oj tam niemieckie, stary japoński hilux (na wyposażeniu zegarek i radio) ma taki czujnik poziomu z kontrolką :) tyle że lampka jest pomarańczowa, a nie czerwona jak w przypadku kontrolki ciśnienia.
hilux to inna klasa niz civic ;]
Pilnie tzn na juz potrzebuje nr przegubów wewnętrznych do Civic MB2 D14A7!
Z góry dzięki za odp.
Pilnie tzn na juz potrzebuje nr przegubów wewnętrznych do Civic MB2 D14A7!
Z góry dzięki za odp.
Kuster nie znam numerów.
Ale jak szukasz przegubów to śmiało polecę. DRIVESHAFTPARTS. Założyłem kiedyś do poprzedniej. VTI, bo nic innego dostać nie mogłem i dawał rade.
Kuster nie znam numerów.
Ale jak szukasz przegubów to śmiało polecę. DRIVESHAFTPARTS. Założyłem kiedyś do poprzedniej. VTI, bo nic innego dostać nie mogłem i dawał rade.
heh... Szukam i szukam ale nie wiem które mam wziąć... Czy może wewnętrzne są zamienne z 5-6gen Dserii? Bo jak szukam nawet wg VIN to na japancars są podane dwa nr + dodatkowo łącznik z Bserii twk ze nie wiem który jest pod D a który pod B serię;(
Ooo i kupuje się prawy/lewy przegub czy to nie ma różnicy
Dodatkowo pytanko które łożyska padaja najczęściej w skrzyniach biegów Dserii?
http://allegro.pl/honda-civic-5d-98-01-kierownica-skora-vti-p-n-i4851220160.html
Panowie, warto kupować? Moja gumowa jest już wyślizgana, a w sumie wydaje się fajną alternatywą zamiast obszywać za 200zł.
Aby wymienić odpinam tylko aku, odkręcam, zakładam i gotowe? Nie będzie później problemów z jakimiś błędami? ;)
Hej ludziska, czy z Civic sedana V gen podejdzie mi kierownica do mojej MA9? oczywiście obie bez poduch
http://allegro.pl/honda-civic-5d-98-01-kierownica-skora-vti-p-n-i4851220160.html
Panowie, warto kupować? Moja gumowa jest już wyślizgana, a w sumie wydaje się fajną alternatywą zamiast obszywać za 200zł.
Aby wymienić odpinam tylko aku, odkręcam, zakładam i gotowe? Nie będzie później problemów z jakimiś błędami? ;)
nie bedzie błedów wsumie ja niemiałem:D jak za 100 to nawet nie zmarnowana ta kierownica:D jak cos bede miał na sell stara kiere Mike:D ale jest juz troche stetrana:D
Hej ludziska, czy z Civic sedana V gen podejdzie mi kierownica do mojej MA9? oczywiście obie bez poduch
ale z tego co pamietam tam jest inny wieloklin, ale moze ktos bedzie lepiej poinformowany:D
Witam Posiadam Civic VI gen 5D z szyberdachem mój problem polega na tym ze obwisła mi podsufitka a posiadam dobrą podsufitkę tylko ze bez miejsca na szyberdach czy da radę ja dopasować do mojej, wyciąć w niej miejsce na szyber ?
PS : posiadam dożo części do civic 99r. :)
Warto, o ile trzyma się obręczy.
Generalnie z V gena podchodzą.
Podejdzie też z accorda V.
No właśnie cena ok i bym sobie ją odebrał osobiście więc jeśli nie będzie żadnych problemów to myślę że się skuszę ;)
Witam Posiadam Civic VI gen 5D z szyberdachem mój problem polega na tym ze obwisła mi podsufitka a posiadam dobrą podsufitkę tylko ze bez miejsca na szyberdach czy da radę ja dopasować do mojej, wyciąć w niej miejsce na szyber ?
PS : posiadam dożo części do civic 99r. :)
Kilka dni temu zakładałem nowy materiał na podsufitke-koszt z klejem 89zł.może to jest lepsza alternatywa niż przerobienie na szyber
A jaki to trzeba klej i materiał gdzie to mogę dostać ? Jak byłem w firmie która takie rzeczy robi to chcieli 200 zł za zrobienie nowego materiału z demontażem i montażem .
Do farbowania, kupujesz zestaw Colourlock za 40zł i załatwi sprawę. Ważnie! Zadzwoń i spytaj czy trzyma się pręta. Widziałem gdzieś VTI za 50zł na allegro.
P.S. Obszycie to 120zł góra, 200zł to zdecydowanie zawyżona cena.
Walczył ktoś z przyciskiem ręcznego? Kupiłem w haparts do wymiany oem. To się odkręca? Muszę cały lewar rozbierać?
Nim zacznę zabawę z wymianą kolektora ssaka, wydechu i kata... czy bedę musiał dokupić nowego kompa czy wystarczy reset:confused: obawiam się że po podłączeniu tego wszystkiego (sondy lambda itd.) wyskoczy mi check engine :(
A jaki to trzeba klej i materiał gdzie to mogę dostać ? Jak byłem w firmie która takie rzeczy robi to chcieli 200 zł za zrobienie nowego materiału z demontażem i montażem .
Na allegro kupisz materiał i klej u tego samego kolesia
Panowie mam problem ze skasowaniem licznika dziennego przebiegu. Ostatnio rzadko mi się udaje za pierwszym podejściem to uczynić. Po wciśnięciu tego przycisku cyferki się odrobinę ruszają ale nie przestawiają się na 0. Miał ktoś podobny problem?
A czy jak wciśniesz głębiej (np długopisem) to zadziała poprawnie?
Nie próbowałem wciskać czymś innym. Wciskam ten bolczyk ile wlezie. To wygląda tak jakby jakaś sprężyna która cofa cyfry pękła. Może dziś mi się uda wyjąć zegary ale obawiam się że i tak czeka mnie ich wymiana.
Tam nie ma żadnej sprężyny, nie pamiętam od czego ostatnio taki licznik rozbierałem, ale wciśnięcie tego bolczyka powoduje odłączenie małych trybików od kółek z cyferkami i popchnięcie tych kółek za wypustki z boku, aby ustawić je na 0.
Hej
Macie może jakiś pomysł jak naprawić bardzo głośno działającą dmuchawę?
Wyciągnąłem ją wczoraj i wyczyściłem z zalegających liści. Zauważyłem, że kable przy kostce są przecięte (!) i zwinięte według koloru (chyba). Gdy podłączyłem dmuchawę "na krótko" okazało się, że to nie jest problem z nią bo było słychać tylko szum powietrza i całkiem mocno dmuchała.
Przykręciłem ją do auta naprawiłem kable i jest minimalnie ciszej ale chyba tylko dzięki temu że ją wyczyściłem. Jak sprawdzić czy moja dmuchawa jest z anglika?
Czy spotkaliście się z głośno pracującą dmuchawą?
Jak mocno u was wieje na IV biegu dmuchawy?
Mam dziwne wrażenie jakby za słabo dmuchało u mnie:/
bartek_levis
09-12-14, 10:26
wyszyć filtr z liści i wymień go pewnie zasyfiony dmuchawa ja by była z anglika by kręciła w drugą stronę zresztą miała by chyba oznaczenie R na obudowie, w sumie jak poszukam to chyba mi gdzieś zalegała z angola muszę porównać...
Czyściłem w tym sezonie i nie wpływało to na dźwięk wentylacji. Dźwięk wyraźnie pochodzi z silnika dmuchawy.
Jak coś to mogę nagrać filmik z dźwiękiem ewentualnie zrobić zdjęcie naklejki jaką mam na dmuchawie może uda się nam jakoś rozszyfrować oznaczenia.
apw911 a może to szczotki silnika? Z tego co wiem dmuchawy w naszych Civicach mamy silnik szczotkowy.
Wyjąłem dmuchawę i podłączyłem "na krótko" i słychać było szum powietrza a nie warkot stąd to moje zdziwienie.
bartek_levis
09-12-14, 12:24
a prawidłowo ja założyłeś zaglądałeś na podszybie czy nie przytkał się wlot listkami ?
Założyłem tak samo jak była zamontowana. Powiedzcie mi czy mocno u was wieje na IV biegu z nawiewów gdy macie ustawiony kierunek nawiewu na twarz?
Powiedzcie mi czy mocno u was wieje na IV biegu z nawiewów gdy macie ustawiony kierunek nawiewu na twarz?w tym samym aucie jeden powie, że mocno, drugi powie że słabo. To jest subiektywne odczucie.
Najlepiej porównaj sobie z innym Civiciem, stawiając oba oba auta obok siebie.
A szczotki są wymienne w tym silniku na 3 śrubki? Ta się to łatwo zrobić? Bo to norma, że siadają, ale czy jest to rozbieralne ; )
Pany !
Dziś chce otworzyć drzwi kierowcy - ciągne za klamkę a tu coś strzeliło i nie da się otworzyć drzwi od zewnątrz ( to za co się pociąga lata luźno) Co mogło się urwać / spaść ? A jeśli już wymiana to jak to się to robi/skala trudności i czy koniecznie trzeba klamkę z Civic 5d czy może być z Rovera ?
w tym samym aucie jeden powie, że mocno, drugi powie że słabo. To jest subiektywne odczucie.
Najlepiej porównaj sobie z innym Civiciem, stawiając oba oba auta obok siebie.
Nagrałem dźwięk pracy dmuchawy:
https://www.youtube.com/watch?v=ta57SecoFAM
jak ustawisz nawiew na twarz to duży wpływ na intensywność nadmuchu ma ustawienie innych wylotów(wtedy leci i na szyby boczne i ze środka na desce, kwestia tez filtra kabinowego). A co do odgłosu to coś musiało Ci tam wpaść i siedzi między łopatkami bo ma nienaturalny odgłos u mnie jest cichutko na 1i2 biegu dopiero 3 i 4 dają o sobie znać. Odkręć silnik dmuchawy jest na 3 śrubkach krzyżakowych i jest podpięta jedna kostka 2 pinowa i zobaczysz co jest grane
jak ustawisz nawiew na twarz to duży wpływ na intensywność nadmuchu ma ustawienie innych wylotów(wtedy leci i na szyby boczne i ze środka na desce, kwestia tez filtra kabinowego). A co do odgłosu to coś musiało Ci tam wpaść i siedzi między łopatkami bo ma nienaturalny odgłos u mnie jest cichutko na 1i2 biegu dopiero 3 i 4 dają o sobie znać. Odkręć silnik dmuchawy jest na 3 śrubkach krzyżakowych i jest podpięta jedna kostka 2 pinowa i zobaczysz co jest grane
Przeczytaj kilka postów wyżej co napisałem.
Pany !
Dziś chce otworzyć drzwi kierowcy - ciągne za klamkę a tu coś strzeliło i nie da się otworzyć drzwi od zewnątrz ( to za co się pociąga lata luźno) Co mogło się urwać / spaść ? A jeśli już wymiana to jak to się to robi/skala trudności i czy koniecznie trzeba klamkę z Civic 5d czy może być z Rovera ?
miałem taką samą sytuację ale w Citroenie C5 kombi, tył prawy drzwi nie dało się otworzyć od zewnątrz po rozebraniu boczku i zajrzeniu do wnętrza klamki zewnętrznej (heh przydał się aparat w telefonie <3 ) po prostu cięgno spadło z uchwytu dzięki któremu klamka otwierała drzwi, bardzo podobnie jak klamka wewnętrzna troszkę gimnastyki i powinieneś dać radę :)
może nawet nie będziesz musiał się gimnastykować, może widoczność będzie lepsza niż u mnie :)
Pany !
Skala trudnosci w wymiane klamki, (te nie oem z allegro wygladaja ladniej) to jakies 2/10 jak dla.mnie gora 3 jak umiesz boczek sciagnac:-). Ale jak wsadzisz ta z allegro to tam trzeba podszlifowac w klamce miejsce na bedenek zamka:-)
wyskrobane z andka na hd2
Dzięki za odzew , klamka zamówiona jak przyjdzie to spróbuję się za to wziąć póki "ciepło" ;)
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t34.0-12/10836530_906114159423212_1107901093_n.jpg?oh=eaa57 22fe0a720a584bb989935a1eaf4&oe=548A0583&__gda__=1418258531_74521d9f6db6a3b5aa59e3d1a809349 3
cześć, chłopaki to jest stojąc twarzą do maski mojego civica lewa lampa. To jest lampa europejska czy od anglika bo już się gubię w tych oznaczeniach?
stań autem po ciemku przed ścianą, włącz mijania i zrób fotkę i będzie jasne.
zrobiłbym tak gdyby nie to, że mam lampe zdemontowaną i chce ją sprzedac ale nie wiem czy to od anglika czy europejczyka. sprobuje zaraz wsadzić tam latarke hehe
edit: tak sie nie da :)
wiesko1261
10-12-14, 06:50
zrobiłbym tak gdyby nie to, że mam lampe zdemontowaną i chce ją sprzedac ale nie wiem czy to od anglika czy europejczyka. sprobuje zaraz wsadzić tam latarke hehe
edit: tak sie nie da :)
żarówkę włóż i podepnij :p
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t34.0-12/10836530_906114159423212_1107901093_n.jpg?oh=eaa57 22fe0a720a584bb989935a1eaf4&oe=548A0583&__gda__=1418258531_74521d9f6db6a3b5aa59e3d1a809349 3
cześć, chłopaki to jest stojąc twarzą do maski mojego civica lewa lampa. To jest lampa europejska czy od anglika bo już się gubię w tych oznaczeniach?
Wydaje mi się, że to angol. Niby strzałki w lewo oznaczają ruch lewostronny.
bartek_levis
10-12-14, 12:33
na bank angielka
Strzalki oznaczaja homologacje w kraju co zostala wyrobiona a ze angielka jest produkowana w anglii to i strzalka w lewo
Dokładnie - mam lampy co świecą na prawostronny, a po strzałkach wychodzi, ze angole wg. jakiejś tam stronki. Ktoś miał auto nówkę z salonu od początku i też strzałki pomieszane. Nie siejcie zamętu i nie wstawiajcie tylko tego linka, bo tam wszystkie nasze cify to lampy z angoli ; ))) I wszystkie carello miały homologację na UK albo większość E11 chyba. Niech ktoś Ci cyknie fotkę kto jest 100 % pewny i malina.
Jakie najszersze koła wejdą do naszej budy? Dziś kupiłem okazyjnie Alu 16 205-40
Jakie najszersze koła wejdą do naszej budy? Dziś kupiłem okazyjnie Alu 16 205-40
zalezy jakie ET felgi mi na et45 205/45/16 wchodza ale nie mam gleby wiec sie wiecej nie wypowiem:D
bez podlaczenia niebedziesz wiedzial, ja mam i euro i angol a strzalki tak samosa na kloszu zaznaczone
zalezy jakie ET felgi mi na et45 205/45/16 wchodza ale nie mam gleby wiec sie wiecej nie wypowiem:D
Ja miałem 205/40/17 i trzeba było z tyłu ranty zaklepać ale to przez sporą glebe . https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t34.0-12/10818859_902858529748775_617553771_n.jpg?oh=07e52f 45ab43a15a1eea4e859ce272b5&oe=548B360B&__gda__=1418354324_b9b7ea7a9582bff5b91a786444702d0 5
Mam 2 pytań:
1) Czy szczotki w silniku dmuchawy są wymienne?
2) Czy łatwo jest puścić kable pod tweetery z dołu drzwi? Nie trzeba gdzieś przepychać i się pierdzielić?
Mam 2 pytań:
1) Czy szczotki w silniku dmuchawy są wymienne?
2) Czy łatwo jest puścić kable pod tweetery z dołu drzwi? Nie trzeba gdzieś przepychać i się pierdzielić?
Na 100% nie potwierdzę ale szczotki muszą raczej być wymienne.
Co do tweterów to bułka z masłem. Przeci ągasz przewód i po sprawie.
Ale przeciąga się po prostu pod boczkiem?? Nie gdzieś przez szczelinki i peszle jakieś seryjne?
Poll normalnie pod boczkiem je prowadzisz bułka z masłem. A co montujesz soprany w oryginale czy będziesz modził ze swoimi trójkątami?
Już mam trójkąty oryginał z Rovera 400 z ori sopranami (jak VTi to te same), ale te oddaje siostrze, a będą hertz ze zwrotnicą ; PP
https://lh5.googleusercontent.com/4vliuimOVpcyp8dOwK2z3h1NM3YrFWbZIRsSIuDJ8rA=w845-h563-no O te są moje (lampka już nie ; P)
to inwestycja poszła:cool:
pytanie czy do D14Z4 podejdzie uszczelka miski olejowej o nr katalogowym : 11251-P1J-E00 i czy istnieje jakiś dobry zamiennik czy iść w oryginał?
Pytanie: Jak zdemontować kanapę tylną w 5D? Z racji, że nie posiadam garażu chciałbym podejść do sprawy przygotowany (patrząc na aurę za oknem) :P Ktoś demontował? Jakie klucze i ile śrub? Pozdrawiam :)
Mam 2 pytań:
Ja mam tweetery podpięte pod przewody głośników w drzwiach, jak do tej pory wszystko działa sprawnie. Roboty jest nie wiele :D
Pytanie: Jak zdemontować kanapę tylną w 5D? Z racji, że nie posiadam garażu chciałbym podejść do sprawy przygotowany (patrząc na aurę za oknem) :P Ktoś demontował? Jakie klucze i ile śrub? Pozdrawiam :)
W sumie banalnie, ale w jedną osobę to nieco karkołomne.
Ogólnie zasada jest taka, odczepiasz kable (jak rozbierzesz prawy końcowy słupek to tam masz kostki do rozpięcia), rozpinasz siłowniki (tak żeby były na swoim miejscu, ale z odblokowanymi zabezpieczeniami, ewentualnie jak ma ci kto klapę trzymać, to możesz zdemontować całkiem) i odkręcasz 4 śruby od zawiasów (widoczne po otwarciu klapy) W momencie odkręcania miej kogoś kto ci klapę przytrzyma.
W sumie banalnie, ale w jedną osobę to nieco karkołomne.
Ogólnie zasada jest taka, odczepiasz kable (jak rozbierzesz prawy końcowy słupek to tam masz kostki do rozpięcia), rozpinasz siłowniki (tak żeby były na swoim miejscu, ale z odblokowanymi zabezpieczeniami, ewentualnie jak ma ci kto klapę trzymać, to możesz zdemontować całkiem) i odkręcasz 4 śruby od zawiasów (widoczne po otwarciu klapy) W momencie odkręcania miej kogoś kto ci klapę przytrzyma.
Kanapę:)
Siedzisko-ściągnij plastikowe osłony zawiasów siedziska to są takie banany i tam są śrubki(nie pamiętam rozmiaru).osłony delikatnie rozszerz i wysun.
Oparcie-śrubki są widoczne pod oparciem.odkręcić i wysun jedna część oparcia a potem druga.
Pół godz pracy
O masz... Dałbym głowę że napisane było klapę :)
Kanapę:)
Siedzisko-ściągnij plastikowe osłony zawiasów siedziska to są takie banany i tam są śrubki(nie pamiętam rozmiaru).osłony delikatnie rozszerz i wysun.
Oparcie-śrubki są widoczne pod oparciem.odkręcić i wysun jedna część oparcia a potem druga.
Pół godz pracy
Dzięki za info :)
Ja mam tweetery podpięte pod przewody głośników w drzwiach, jak do tej pory wszystko działa sprawnie. Roboty jest nie wiele :D
Bo oryginalnie jest kondensator ktory obcina pasmo przenoszenia to i tweeter wytrzyma:-)
Proszę o podpowiedz, jakie kupić siłowniki/teleskopy do tylnej klapy (ważne: mam zamontowany spoiler +1KG pewnie) do Civic 1.4i MB 1999, bo obecny OEM podczas mrozów opada i ciężko coś z bagażnika wyciągnąć bo głową trzeba klapę podpierać.
Proszę o podpowiedz, jakie kupić siłowniki/teleskopy do tylnej klapy (mam zamontowany spoiler) do Civic 1.4i MB 1999, bo obecny OEM podczas mrozów opada i ciężko coś z bagażnika wyciągnąć bo głową trzeba klapę podpierać.
najprościej kupić oem od wersji z lotką
... a jakiś sprawdzony zamiennik może ktoś zna ? (tylko nie od skody :))
OEM HONDA = 284zł para :) i według serwisu bez podziału na wersje z lotką lub bez.
Muszę kupić nowe dywaniki czy ktoś miał do czynienia z takimi dywanami? Ewentualnie co kupić do tej sumy? Nie chcę więcej płacić :D
http://allegro.pl/honda-civic-95-01-5d-dywaniki-gumowe-kortyka-tun-i4749421187.html
OEM HONDA = 284zł para :) i według serwisu bez podziału na wersje z lotką lub bez.
Dlaczego nie od skody? Ja na spojler i kupiłem słowniki od skody i sama się klapą podnosi.jest kilka rodzajów do skody kup 520nm i będzie zadowolony
Proszę o podpowiedz, jakie kupić siłowniki/teleskopy do tylnej klapy (ważne: mam zamontowany spoiler +1KG pewnie) do Civic 1.4i MB 1999, bo obecny OEM podczas mrozów opada i ciężko coś z bagażnika wyciągnąć bo głową trzeba klapę podpierać.
Lotka waży kilo haha. Dobre jajcy ; D Dobrze by było.
Dobry zamiennik to KROSNO. Ostatnio kupiłem do VTi (klapa z lotką), bo miałem gdzieś te skody. Każdy poleca, ale nikt nie był pewny jakie to jak pytałem. Koszt to ponad 80 zł za komplet. Polecam jak coś.
w naszym dziale sprzedam, nabyłem za 40zł siłowniki z MB6 :)
Lotka waży kilo haha. Dobre jajcy ; D Dobrze by było.
Dobry zamiennik to KROSNO. Ostatnio kupiłem do VTi (klapa z lotką), bo miałem gdzieś te skody. Każdy poleca, ale nikt nie był pewny jakie to jak pytałem. Koszt to ponad 80 zł za komplet. Polecam jak coś.
też przeglądałem te KROSNO i już miałem kupować, ale coś mnie naszło, żeby jakąś opinie przeczytać i pisali, że trzeszczące są (ale to był chyba siłownik do jakiegoś vw).
Rozumiem, że masz KROSNO w VTI i jest ok ? jak długo masz ten zestaw ?
UPDATE: zamówiłem KROSNO, zobaczymy czy się sprawdzą ... :)
djpawel123
12-12-14, 14:42
mam przelot o srednicy wew58 i dwa tlumiki przelotowe srodkowy 50mm powiekszony a koncowy oem look silnik d16y8 . czy jest to wlasciwa srednica??
UPDATE: zamówiłem KROSNO, zobaczymy czy się sprawdzą ... :)
Mam krosna od vti ciagna do gory jak szalone, trzeba przy koncowce trzymac bo ciagna jak.by mialy klape wyrwac:-)
Mam krosna od vti ciagna do gory jak szalone, trzeba przy koncowce trzymac bo ciagna jak.by mialy klape wyrwac:-)
Dokładnie - podnoszą, słabną lekko i pierdut. Też trzymam. Ale to nic, bez pośpiechu. Ważne, że na łebcun nie leci. Nic nie trzeszczy, nie puka. Normalne siłowniki, dobrej jakości - made in Poland, nie China ; P Ja je mam gdzieś od sierpnia.
Używek nie polecam, lepiej dopłacić 40 zł i prawdopodobnie na kilka lat spokój. Mam stare siłowniki na klape bez lotki i już w zime było tak sobie.
Panowie mam problem,
kupiłem sobie podłokietnik (dzięki pmzyk ;) ) i normalnie chciałem go sobie zamontować myślałem że 4 śruby i wtyczka od przełącznika szyby to nie jest technologia NASA, a jednak okazało się to nią być. Nie potrafię poradzić sobie z tą śrubą (widoczna na zdjęciu) w żaden sposób próbowałem kluczem (dla odmiany) 10, śrubokrętem, kombinerkami, palnikiem gazowym no normalnie nie da się... proszę niech ktoś napisze, że tam od spodu jest nakrętka, bo już innych pomysłów nie mam :<
http://oi60.tinypic.com/2e6db48.jpg
Panowie mam problem,
kupiłem sobie podłokietnik (dzięki pmzyk ;) ) i normalnie chciałem go sobie zamontować myślałem że 4 śruby i wtyczka od przełącznika szyby to nie jest technologia NASA, a jednak okazało się to nią być. Nie potrafię poradzić sobie z tą śrubą (widoczna na zdjęciu) w żaden sposób próbowałem kluczem (dla odmiany) 10, śrubokrętem, kombinerkami, palnikiem gazowym no normalnie nie da się... proszę niech ktoś napisze, że tam od spodu jest nakrętka, bo już innych pomysłów nie mam :<
http://oi60.tinypic.com/2e6db48.jpg
Masz tunel na śrubę M6 i ją popsułeś? To się odkręca z palcem w nosie.
Teraz pozostaje przyspawanie pręta do śruby, odkręcisz wtedy bez problemu. Ja tak zrobiłem.
Od spodu masz nakrętkę, ale przyspawaną do podłogi. Pomogłoby nieco WD40 od spodu.
Takie rzeczy to się odkręca kluczem nasadkowym, a nie jakimś gównem, patrząc na objechany łeb ; ) Albo dospawanie pręta albo nakrętki na większy klucz. Ewentualnie rozwiercić, ściąć podkładkę na podłodze i skręcić na nowo z nakrętką mosiężną i podkładką sprężynującą.
Po 16 latach uzytkowania auta w pl nie ma szans na odkrecenie tych srub.
djpawel123
12-12-14, 17:57
mam przelot o srednicy wew58 i dwa tlumiki przelotowe srodkowy 50mm powiekszony a koncowy oem look silnik d16y8 . czy jest to wlasciwa srednica??
ktos odpowie??
Masz tunel na śrubę M6 i ją popsułeś? To się odkręca z palcem w nosie.
Teraz pozostaje przyspawanie pręta do śruby, odkręcisz wtedy bez problemu. Ja tak zrobiłem.
Od spodu masz nakrętkę, ale przyspawaną do podłogi. Pomogłoby nieco WD40 od spodu.
nie zdążyłem jej popsuć nałożyłem klucz 10 i zacząłem kręcić w lewo od razu było leciutko tak jakby miała luz albo była niedokręcona myślałem że jak zrobię kilka obrotów to wyjdzie ściągam klucz łapię palcami i nic, no to jeszcze raz klucz, kręcę i czuję luz i czuję że się nie odkręca tylko kręci w kółko i nic innego się nie dzieje... czyli polecacie zajrzeć od spodu? tam jest jakaś widoczność na to czy jak to wygląda?
nie zdążyłem jej popsuć nałożyłem klucz 10 i zacząłem kręcić w lewo od razu było leciutko tak jakby miała luz albo była niedokręcona myślałem że jak zrobię kilka obrotów to wyjdzie ściągam klucz łapię palcami i nic, no to jeszcze raz klucz, kręcę i czuję luz i czuję że się nie odkręca tylko kręci w kółko i nic innego się nie dzieje... czyli polecacie zajrzeć od spodu? tam jest jakaś widoczność na to czy jak to wygląda?
Czyli że luźno się kręci? Wygląda mi to na zerwany gwint, a tego jeszcze nie było.
Od spodu je widać, ale środkowy tłumik trochę zasłania.
no mi też to pasuje na zerwany gwint... bo jak tak trzymam tą śrubę palcami to ona ma luz w płaszczyźnie góra dół chodzi na około 1-2mm, a poziomo do przodu do tyłu też się rusza... czyli chyba ta nakrętka od spodu co jest rozszczepiła się z podłogą i zapiekła na śrubie, jakbym to rozwiercił to w sumie chyba nic mi to nie da, ale z drugiej strony to mógłbym wtedy wsadzić nową śrubę i nakrętkę od spodu tylko nie chciałbym do tego ściągać tłumika (no bez przesady ja chce tylko mieć podłokietnik ****a czy to takie trudne?)
jutro podniosę auto na lewarku postaram się poszukać tego od spodu tylko żeby mnie ktoś nakierował (zdjęcie podłogi byłoby najlepsze z zaznaczonym obszarem w którym znajduje się ta nakrętka)
no mi też to pasuje na zerwany gwint... bo jak tak trzymam tą śrubę palcami to ona ma luz w płaszczyźnie góra dół chodzi na około 1-2mm, a poziomo do przodu do tyłu też się rusza... czyli chyba ta nakrętka od spodu co jest rozszczepiła się z podłogą i zapiekła na śrubie, jakbym to rozwiercił to w sumie chyba nic mi to nie da, ale z drugiej strony to mógłbym wtedy wsadzić nową śrubę i nakrętkę od spodu tylko nie chciałbym do tego ściągać tłumika (no bez przesady ja chce tylko mieć podłokietnik ****a czy to takie trudne?)
jutro podniosę auto na lewarku postaram się poszukać tego od spodu tylko żeby mnie ktoś nakierował (zdjęcie podłogi byłoby najlepsze z zaznaczonym obszarem w którym znajduje się ta nakrętka)
Na lewarku to se narobisz... tam od spodu ta sruba jest na takiej gownianej nakretce kwadratowej zgrzanej do budy w tunelu zardzewiala jest napewno jak siemasz oderwala sie od budy, jedyne wyjscie to szlifierka katowa i jazda potem nowa sruba podkladka i zamalowac ladnie:)
Jak masz nowe śruby w wydechu to małe piwko. Ale jak już zapieczone to przesrane ; ) Kolego zaznacz kredą na progu linie tych nakrętek i szukaj pod spodem ; D Bez kanału/podnośnika nie podchodź. Ja bym próbował rozwiercać jednak, a najbezpieczniej to obadać i działać pod spodem auta też.
Od spodu widać gdzie wajcha od ręcznego. Dwie następne śruby w stronę frontu są od tunelu.
Nie pomyli ich z innymi.
ja mialem na srube z łbem na "krzyżak" i odkreciłem co prawda siedziało ale dałem rade:D teraz sa m6 z łepkiem szesciokatnym:D
Jak masz nowe śruby w wydechu to małe piwko. Ale jak już zapieczone to przesrane ; ) Kolego zaznacz kredą na progu linie tych nakrętek i szukaj pod spodem ; D Bez kanału/podnośnika nie podchodź. Ja bym próbował rozwiercać jednak, a najbezpieczniej to obadać i działać pod spodem auta też.
nie no na lewarku chciałem to tylko obadać gdzie szukać co i jak, ale pogadam z mechanikiem moim jak we wtorek będzie wymieniał tulejki czy mógłbym sobie wejść pod auto i to zrobić.
jeszcze tylko szybciutko z innej beczki (pisałem o tym parę stron wcześniej)
http://www.x-techauto.pl/start.asp?WCU=~TUFuKkpCVTQ4NyoxMzI4MjU0KlRSVw%3D%3 D
ta tulejka będzie pasować do wahacza górnego z przodu? (tak wiem umiem czytać tam jest napisane, że do wahacza górnego w przodu itd... ale żeby mi to tylko ktoś potwierdził)
dzięki za pomoc, zerkajcie do tematu mojego na pewno będzie tam info czy mi się udało :p
Ponawiam pytanie czy ktoś ma u siebie?
http://allegro.pl/korytkowe-dywaniki-gumowe-civic-5drzwi-od-95-01r-i4811170827.html
No ja cały rok jeżdze z takimi. Normalne dywaniki ; ))
No ja cały rok jeżdze z takimi. Normalne dywaniki ; ))
A kisisz może fotkę jak leżą? Szczególnie chodzi mi o to jak leży dywanik kierowcy przy podstopniku :D
Bardzo są szare na żywo? Mam czarne wnętrze i nie chcę by to wyglądało fu ;p a co najgorsze wiele nie ma do wyboru dywaników...
orientuje się ktoś jakie trzeba kupić konektorki damskie żeby pasowały do naszej instalacji? ostatnio kupiłem kilka sztuk normalnych konektorków samochodowych które na pierwszy rzut oka wyglądają jak te oryginalne jednak nie da się ich zaadaptować do żadnej kostki :( czyżby Honda miała jakieś "specjalne konektorki? :confused:
A kisisz może fotkę jak leżą? Szczególnie chodzi mi o to jak leży dywanik kierowcy przy podstopniku :D
Bardzo są szare na żywo? Mam czarne wnętrze i nie chcę by to wyglądało fu ;p a co najgorsze wiele nie ma do wyboru dywaników...
Ja nie używam podstopnicy. Fotkę wrzucę wkrótce, może nawet dzisiaj ; ) No i mam jakieś stare, czarne, nieszare. Ogólnie do podstopnicy upitalasz ten dzyndzel po lewej i git ; )
Ja nie używam podstopnicy. Fotkę wrzucę wkrótce, może nawet dzisiaj ; ) No i mam jakieś stare, czarne, nieszare. Ogólnie do podstopnicy upitalasz ten dzyndzel po lewej i git ; )
Ok dzięki w takim razie czekam na fotkę. Oglądam teraz te aukcje to są jeszcze wersje tych dywaników z dodatkową osłoną na tunel między tylnymi dywanikami :D
Kolego, ciemno już jak w pupce, flesz to wiesz z komórki jak wyjdzie. Jutro pierdykne ; )
Panowie wymieniłem pompę abs i hamulec nisko łapie.
Nigdzie nie przecieka,odpowiedziałem 3 razy, cały układ jest zalany nowym płynem. Na wyłączonym silniku kilka razy nacisne i kamień,a na włączonym wpada do końca, hamuje od połowy
odpowiedziałem 3 razy,
Czyli nie odpowietrzales wcale:) przy wymianie pompy trzeba dobrze sie postarac zeby hamulec byl perfekt:)
Czyli nie odpowietrzales wcale:) przy wymianie pompy trzeba dobrze sie postarac zeby hamulec byl perfekt:)
To jak radzisz odpowietrzyc? Robiłem krzyzowo,od najdalszego koła i od najbliższego koła.cały dzień czytam o tym problemie i może pompa hamulca siadla.
Kup gumki na tloczek pompy hamulcowej
Kup gumki na tloczek pompy hamulcowej
Tak właśnie myślałem.Jak odpowietrzalem i dusilem hamulec to coś było słychać dziwnego z okolic pompy.jakiej firmy kupić te gumki
Panowie,czy po czyszczeniu przepustnicy powinienem wyregulować bieg jałowy? Bo po tej operacji obroty mi lubi czasem trzymać na poziomie 1100 obr.
W sumie połamałem ELEKTROZAWÓR STEROWANIA OPARAMI PALIWA (EVAP) i nie wiem czy to też nie przez to,ale info się przyda gdybym Go już wymienił,a obroty by dalej się trzymały.
I podałby ktoś jeszcze po polsku jak według manuala ustawia się obroty biegu jałowego?
Kupiłem boczki z MB6 i chcę założyć do swojej MB2. Nie będę zakładał elektrycznych szyb tylko nawiercę otwory pod korbki. Moje pytanie jest następujące: jak zdemontować korbki żeby niczego nie uszkodzić i połamać ???
Kupiłem boczki z MB6 i chcę założyć do swojej MB2. Nie będę zakładał elektrycznych szyb tylko nawiercę otwory pod korbki. Moje pytanie jest następujące: jak zdemontować korbki żeby niczego nie uszkodzić i połamać ???
Boczki z vti, a szyby na korbki, zwykle robi się inaczej...
Odginasz korbkę i masz tam taką zawleczkę. W manualu jest to fajnie pokazane.
Podejdzie to do mojego mb2
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4877270961&ref=last-visited
Z mojego silnika (B18C4) dochodzą stuki i chciałbym się dowiedzieć jaka jest przyczyna.
Czy to panewka czy kasowniki lub coś innego i co dalej z nim itd bo mam zamiar zmieniać rozrząd i przy tym kilka innych uszczelek a nie wiem czy warto go remontować
Kto z okolic Warszawy i znający się na H ma ochotę osłuchać pacjenta?
Może kogoś polecicie?
JHM?
Wpadnij na Wigilię do Arkadii jutro, to na pewno ktoś się znajdzie :D speców powinno być paru ;))
O której i co powinienem ze sobą zabrać? :D
Na nockę mam do pracy to raczej nie pobaluje.
Podejdzie to do mojego mb2
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4877270961&ref=last-visited
Nie sądzę, przecież to HB.
Szukaj do VTi albo VTIS. I polecam od serca oryginał do odmalowania niż laminat. Nie ma porównania co do jakości spasowania i wytrzymałości.
Panowie używał ktoś z Was mat wygłuszających w Naszych Angielkach bo chcę tył wycisz z okolic nadkoli i czekam na rady z opiniami:o
http://kontakt24.tvn24.pl/roztrzaskal-samochod-na-slupie-24-latek-zginal-na-miejscu,152712.html to chyba zaden z nas :(?
na pewno się nie przyzna..
http://kontakt24.tvn24.pl/roztrzaskal-samochod-na-slupie-24-latek-zginal-na-miejscu,152712.html to chyba zaden z nas :(?
A co, półkę potrzebujesz? :>
http://r-scale-5e.dcs.redcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p113/i/80a8155eb153025ea1d513d0b2c4b675/588a5494-8500-11e4-864a-0025b511229e.jpg?type=1&srcmode=4&srcx=0%2F1&srcy=0%2F1&srcw=880&srch=2000&dstw=880&dsth=2000&quality=85
Kurde coś bym jeszcze wytargał do swojego, maska ciekawie wyglada
O której i co powinienem ze sobą zabrać? :D
Na nockę mam do pracy to raczej nie pobaluje.
Masz wątek cały na forum mazowieckie ;) zabrać dobry humor możesz :))
A co, półkę potrzebujesz? :>
http://r-scale-5e.dcs.redcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p113/i/80a8155eb153025ea1d513d0b2c4b675/588a5494-8500-11e4-864a-0025b511229e.jpg?type=1&srcmode=4&srcx=0%2F1&srcy=0%2F1&srcw=880&srch=2000&dstw=880&dsth=2000&quality=85
śmiejesz się, jeszcze jakieś 2-3 lata temu taka półka do polifta w ASO kosztowała osiem stówek... ;)
Panowie- czy z lusterka z podgrzewanym ori wkładem do kosty wychodzi 5 kabli?
Panowie- czy z lusterka z podgrzewanym ori wkładem do kosty wychodzi 5 kabli?
Tia.
Son - Goku
16-12-14, 19:15
Da się jakoś naprawić domknięcie szyby od strony kierowcy co się nie domyka do końca,bo brakuje 1-2 ząbek ?
Panowie z małego doświadczenia mogę stwierdzić, że to auto to składak z dwóch aut niestety. Widziałem auta po wypadkach, które był składane i identyczne rozłożenie. Auto bez ingerencji nie pęknie w pół (zerknąć jak równo).
Da się jakoś naprawić domknięcie szyby od strony kierowcy co się nie domyka do końca,bo brakuje 1-2 ząbek ?
Nadspawać brakujące zęby / kupić inny mechanizm.
Zęby zeszlifowało zapewne przez luz na nicie.
Panowie z małego doświadczenia mogę stwierdzić, że to auto to składak z dwóch aut niestety. Widziałem auta po wypadkach, które był składane i identyczne rozłożenie. Auto bez ingerencji nie pęknie w pół (zerknąć jak równo).
Spokojnie sie rozerwie, moj kumpel w 5genie mial taki sam wypadek i prawie identyczne zniszczenia-przezyl. Dodać np zgnitą podłoge jebitną predkość i auto na takim slupie dzieli sie na pół.
Spokojnie sie rozerwie, moj kumpel w 5genie mial taki sam wypadek i prawie identyczne zniszczenia-przezyl. Dodać np zgnitą podłoge jebitną predkość i auto na takim slupie dzieli sie na pół.
Wklejałem zdjęcie rozpołowionego ferrari. Włókna węglowego się nie pospawa, a i nie koroduje.
Tutaj macie rs6:
http://www.bhpcars.com/wp-content/gallery/audi-rs6-crash/audi-rs6-crash.jpg
Spawane? Zgnite? Nie wiem, na pewno było żwawo ;)
Chłopy co mam spieprzone,z tym ze jak wlaczysz swiatla mijania, to swieci sie lampka od dlugich ( a sa wylaczone), wlaczanie dlugich nie robi zadnej roznicy i dalej tak samo swieci.
maaaster109
17-12-14, 01:09
Zwarcie moze to nie jest. Gdzies ci przeskakuje nspiecie pewno w liczniku
Chłopaki szybkie i głupie pytanie.
W MB6 jakie jest OBD?
Chłopy co mam spieprzone,z tym ze jak wlaczysz swiatla mijania, to swieci sie lampka od dlugich ( a sa wylaczone), wlaczanie dlugich nie robi zadnej roznicy i dalej tak samo swieci.
Sprawdź wtyczki żarówke H4, gdzieś może brakować masy.
Chłopaki szybkie i głupie pytanie.
W MB6 jakie jest OBD?
Komp OBD2 ale wtyczki jak OBD1. Nie potrzeba przejściówki przy przejściu na ecu OBD1 np. P28. Wystarczy podpiłować jedną wtyczkę.
witam mam kierownice w swoim mb taka jak od Integry (nie ITR, ale trojramienna) i czym pomalowac znaczek H? i jeszcze czym przeprowadzic renowacje kierownicy?(pomijam tutek lookatego, bo chcialbym zrobic to jednym preparatem ,moze takim "Krem do renowacji z pigmentem 25ml - Renovating Cream SAPHIR"??)
moze takim "Krem do renowacji z pigmentem 25ml - Renovating Cream SAPHIR"??)
Może, o ile ona jest czarna.
W 5D żadna kierownica nie jest czarna, przez co może się potem różnić od podusi/obudowy kierownicy.
czym pomalowac znaczek H?\
Wcale nie maluj. Na np.czerwono w dupowozie to wiocha moim zdaniem.
Może, o ile ona jest czarna.
W 5D żadna kierownica nie jest czarna, przez co może się potem różnić od podusi/obudowy kierownicy.
Kiera nie jest z 5d tylko z integry, a ten preparat ma do wyboru z jakim pigmentem ma byc.
Kiera nie jest z 5d tylko z integry, a ten preparat ma do wyboru z jakim pigmentem ma byc.
Zalozyles, ze nie umiem czytać, zamiast założyć, ze chcialem wspomnieć o pewnej rzeczy.
Ten preparat ma kilka pigmentów, ale takiego raczej nie dobierze.
czerwono w dupowozie to wiocha moim zdaniem.
sa gusata i gusciki:D
Zalozyles, ze nie umiem czytać, zamiast założyć, ze chcialem wspomnieć o pewnej rzeczy
nie załozyłem,:D tylko zobacz o ktorej to wyskrobałem:D
Czy jak podczas jazdy na 5 biegu dodając gazu, samochód nie przyspiesza tylko obroty się zwiększają (tak jak by dodawało się gazu bez włączonego biegu ) może to świadczyć o kończącym się sprzęgle?
Czy jak podczas jazdy na 5 biegu dodając gazu, samochód nie przyspiesza tylko obroty się zwiększają (tak jak by dodawało się gazu bez włączonego biegu ) może to świadczyć o kończącym się sprzęgle?
Dokładnie :) zaczyna się tzw. ślizganie :D
Sylwek jak najbardziej... Stan sobie autem, wrzuć 5 bieg i puszczaj delikatnie i zobacz czy odrazu zgasnie czy może trochę się auto "podtoczy" będziesz wiedział już co nieco... Jak zgasnie to jeszcze jest ok
Tak taki objaw o tym świadczy
Jaka mają wielkość / średnice tuleje met-gum tylnego zawieszenia (cukierki) civic MB2
Bo podobno są dwa rozmiary...
W większości gdzie patrzyłem to jest podana średnica 80mm.
bartek_levis
19-12-14, 09:50
wszystkie civici mają 80mm
wszystkie civici mają 80mm
W motoryzacyjnym gdzie zawsze kupuje klamory maja dwa rodzaje ;) 80mm i 85/86mm
Dzieki za odpowiedz ;) kupie 80tki
Dla pewności zmierz u siebie
Minuta roboty i wszystko wiesz
maaaster109
19-12-14, 12:57
Albo wes oba rozmiary i zrobisz zwrot
Albo wes oba rozmiary i zrobisz zwrot
Nie ma takiej opcji ;) bo będę zalewał je klejem;)
Nie ma takiej opcji bo będę zalewał je klejem
A w jakim celu będziesz to robił?
Słyszałem że poduszki silnika zalewają klejem,ale cukierki...sądzę że nie zda egzaminu, chociaż zależy jaki klejem i czy długo to wytrzyma bo tam są duże obciążenia.może się mylę nie wiem.Jak zalejesz to zdaj relacje.
nie lepiej strongflexy kupic, zamiast odwalac druciarstwo? :P
ropsiU
zalewają klejem do szyb najczęściej, po to aby były sztywnijesze
Poduszki silnika zalewają klejem do szyb, ale cukierki tego nie wytrzymają-szybko się wysra
Witam,
Rok temu wymienilem tarcze na nowe i klocki tez (brembo i ate). Poprzednie bily przy hamowaniu z 40km/h do zera. Po zmianie bylo ok ... piasty tez byly ok. Ostatnio jak przyhamowuje to zaczyna drgac na hamulcach miedzy 80 a 60 km/h i tylko wtedy.:/ co to moze byc? Sworznie lub koncowki drazka - jakies luzy? Wszystkie mam jeszcze oryginalne. Auto tez delikatnie plywa pow. 120 km/h i trzeba kontrowac kierownica. Jakies sugestie od czego sie zabrac lub co to moze byc ?
bartek_levis
22-12-14, 11:01
jedz na przegląd pewnie dolne sworznie się kończą, tarcze brembo też nie uchodzą za solidne i mogły sie po przejechaniu przez kałuże gdy były nagrzane wykrzywić ale diagnosta powinien znaleźć przyczynę
Ostatnio jak przyhamowuje to zaczyna drgac na hamulcach miedzy 80 a 60 km/h i tylko wtedy.:/
Pewnie Ci się znowu tarcze powykrzywiały, teraz jest pełno kałuż...
Auto tez delikatnie plywa pow. 120 km/h i trzeba kontrowac kierownica. Jakies sugestie od czego sie zabrac lub co to moze byc ?
Maglownica do regeneracji/wymiany, sprawdź też duże cukierki z tyłu.
Pewnie Ci się znowu tarcze powykrzywiały, teraz jest pełno kałuż... Co ma piernik do wiatraka?Zeby wjechanie w kaluze zmienilo strukture materialu tarcz, to musialaby byc ona rozgrzana do 600-800 stopni, w dupoowozie zagrzejesz tak tarcze?
pewnie piasta krzywa, lub zalozone nowe tarcze na nieoczyszczone piasty lub zastosowano smar na piascie i przez to krzywo sie tarcze zuzyly.
Poprzednie tarcze Brembo pogięło mi właśnie po przejechaniu przez głęboką kałużę. Teraz mam ATE i jak na razie się trzymają.
Co ma piernik do wiatraka?Zeby wjechanie w kaluze zmienilo strukture materialu tarcz, to musialaby byc ona rozgrzana do 600-800 stopni, w dupoowozie zagrzejesz tak tarcze?
pewnie piasta krzywa, lub zalozone nowe tarcze na nieoczyszczone piasty lub zastosowano smar na piascie i przez to krzywo sie tarcze zuzyly.
Tarcze byly zalozone i piasty czyszczone na lustro przy mnie - zamladalem razem z kumplem. No ja raczej moim 1.4 szatan nie szaleje za duzo bo nie ma czym ;) moze rzeczywiscie piasta krzywa lub te sworznie ... w koncu nie byly jeszcze ruszane (tak jak koncowki i drazki kierownicze) . Mam nadzieje ze to nic kosztownego bo juz powoli mam dosc wymian :p w koncu mialo to byc auto ekonomiczne w eksploatacji a juz prawie 3 tys poszlo perzez 1,5 roku. Civic kupiony w polskim salonie i mial jedna wlascicielke od nowosci na budziku teraz ma 191 tys i nie bierze oliwy wcale. Ale wczesniej jezdzilem przez citroenem c5 ktore jezdzilo u mnie w firmie jako sluzbowe i mialo nakrecone ponad 250 tys km jak kupowalem . Do tego kilku kierowcow. Przez dwa lata bylo do zrobienia procz oleju i filtrow tylko klocki tyl i jedna koncowka drazka :p
Te autato juz sa stare graty, i poprostu elementy, gumowe, zawieszenie, poprostu sie zuzywa od przebiegu i od duzego czasu eksploatacji- poprostu gumy parcieja etc, widzisz masz 15 letnie auto i dalej orginalne czesci- myslisz ze po 15 latach eksploatacji ta c4 bedzie miala jakies orginalne elementy zawiechy ?
NO niestety, do wieku 15 lat te autka przeważnie nie wymagają dużego wkładu finansowego (jesli były dobrze eksploatowane).
Po tej magicznej granicy przeważnie trzeba włożyć grubsze pieniądze żeby podtrzymać Hankę na chodzie.
Moja MB2 z 1999 jest od początku w rodzinie, poza wymianą części eksploatacyjnych do zeszłego roku nie trzeba było nic do niej dokładać. W tym roku poszło w nią jakieś 5k - amortyzatory się skończyły, przewody paliwowe i hamulcowe przegniły, progi zeżarła rdza, do tego przyszła pora na wymianę cukierków...
Ale zakładam że po tych inwestycjach pojeździ jeszcze ze cztery-pięć lat bez większych nakładów finansowych - na więcej nie liczę, 20 lat lat na naszych drogach prawdopodobnie sprawi że ruda ją zeżre od spodu i auto będzie musiało iść na żyletki.
(...) 20 lat lat na naszych drogach prawdopodobnie sprawi że ruda ją zeżre od spodu i auto będzie musiało iść na żyletki.
Wcale nie musi tak być.
Widziałem ostatnio, że ktoś dodał fotorelacje z montażu cupholder'a z integry, a teraz nie mogę znaleźć, może ktoś poratować linkiem?
Po swietach pojade na diagnostyke do pzm'tu na sciezke diagnostyczna i sprawdze zawias jak bedzie ok to znaczy ze bedzie problem w tarczach lub piastach :/
maaaster109
23-12-14, 01:14
macie katalogi hondy civic 5d, ze specyfykacja dostepnymi dodatkami z lat produkcji. Chodzi mi o wersje vti mb6?
bartek_levis
23-12-14, 11:50
tanie tarcze mają tendencję do krzywienia się i wcale nie trzeba ich mocno nagrzać aby to zrobić kiedyś rozpatrywałem reklamację niemalże nowych brembo już po przeniesieniu produkcji do pl a konkretnie do mikody i odchyły miała ok 0,7mm nie dało się kierownicy utrzymać w rekach brembo to oczywiście uznało ale ja straciłem wiarę w ta markę i nie jest to odosobniony przypadek bo wiele osób narzeka na te tarcze, oczywiście poza brembo max bo te robią chyba jeszcze we Włoszech, sam używam lub polecam ate, bosch lub trw bo przez kilka lat sam używam i nie ma zastrzeżeń chyba że ktoś potrzebuje lepszych hebli to EBC
Co do Brembo, to rzeczywiście jakością teraz nie grzeszą. Też miałem z nimi problemy, też były wymieniane, ale nowe równie szybko się pokrzywiły. Teraz sprzedawca polecił mi Delphi (czy jakoś tak) i przyznam, że póki co (5 kkm) jestem zadowolony.
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Witam.pod jakieś czasu borykam sie z problemem opadajacej szyby.gdy jadę ok 120 i więcej słychać świst od strony kierowcy-naciskam przycisk,szyba delikatnie się podnosi i na kilka km jest ok. Co może być nie tak?
Te autato juz sa stare graty, i poprostu elementy, gumowe, zawieszenie, poprostu sie zuzywa od przebiegu i od duzego czasu eksploatacji- poprostu gumy parcieja etc, widzisz masz 15 letnie auto i dalej orginalne czesci- myslisz ze po 15 latach eksploatacji ta c4 bedzie miala jakies orginalne elementy zawiechy ?
Kamil w R19 zawias z tyłu - belka czterodrążkowa - przy 236kkm nie był ruszany, przó tylko sworznie i gumki staba. Niestety Civ ma słaby zawias :(
Niestety Civ ma słaby zawias Jest skomplikowany jak na te lata, ale i tak 15 lat daje rade( w moim przypadku po 18 latach eksploatacji z tylu tuleje wymienilem, ale nie wszystkie padniete byly), i do tego wielowahacz jest duzo lepszym zawieszeniem od jakis tam francuzów pod katem prowadzenia etc, wiec wole raz zainwestowac w tuleje na kolejne lata i sie cieszysz fajnym prowadzeniem .
Niestety Civ ma słaby zawias :(
Wcale nie taki słaby. u mnie wytrzymał 230tyś (wszystko na polskich drogach, auto z polskiego salonu) i gdyby nie gleba (wyrwały się w sumie 3 tulejki, wymieniony w całości na poliuretan) to pewnie jeździł by jeszcze trochę, ponadto jak na swoją konstrukcję jest w miarę tani w naprawach.
Witam.pod jakieś czasu borykam sie z problemem opadajacej szyby.gdy jadę ok 120 i więcej słychać świst od strony kierowcy-naciskam przycisk,szyba delikatnie się podnosi i na kilka km jest ok. Co może być nie tak?
nie strzela przy koncowce?
Wcale nie taki słaby. u mnie wytrzymał 230tyś (wszystko na polskich drogach, auto z polskiego salonu) i gdyby nie gleba (wyrwały się w sumie 3 tulejki, wymieniony w całości na poliuretan) to pewnie jeździł by jeszcze trochę, ponadto jak na swoją konstrukcję jest w miarę tani w naprawach.
Dwa razy kompletny tył przy 170kkm, tylne amory wylane przy 130kkm. Auto z polskiego salonu, kupione od znajomych przy 110kkm.
Jest skomplikowany jak na te lata, ale i tak 15 lat daje rade( w moim przypadku po 18 latach eksploatacji z tylu tuleje wymienilem, ale nie wszystkie padniete byly), i do tego wielowahacz jest duzo lepszym zawieszeniem od jakis tam francuzów pod katem prowadzenia etc, wiec wole raz zainwestowac w tuleje na kolejne lata i sie cieszysz fajnym prowadzeniem .
Oj, aż takiej przepaści nie ma względem 4 drążków. W nowych Civicach stosują to "jakieś francuskie" zawieszenie ;)
Dwa razy kompletny tył przy 170kkm, tylne amory wylane przy 130kkm. Auto z polskiego salonu, kupione od znajomych przy 110kkm.Ja przy 260 tys zmienilem tuleje z tylu, amory z tylu slabe byly, ale jeszcze trzymały, pzod przy 180 wymieniany był- naprawde nie ma co narzekać :D
W nowych Civicach stosują to "jakieś francuskie" zawieszenie Koszty.. ostatni civic z porzadnym zawiasem to Ep niestety.
ale czemu zawias wielowachaczowy jest lepszy od belki? mniejsze koszta i co prawda belka nie wybiera tak dziur ale w zakret lepiej na niej wejdziesz.
jedyna zaleta belki to tylko mniejsze koszta produkcji ;]
wielowahacz jest bardziej komfortowy i mozna ustawic wszystkie kąty tak jak sie potrzebuje
Potrzebuje informacji o:
1. rozmiarze łożyska piasty w MB6 VTi (tarcze ham. 282mm)
2. jakie tarcze i klocki do tych hamulców najrozsądniej kupić?
Potrzebuje informacji o:
1. rozmiarze łożyska piasty w MB6 VTi (tarcze ham. 282mm)
2. jakie tarcze i klocki do tych hamulców najrozsądniej kupić?
Ad2
Bierz ferrodo premier DS jak masz walutę, ja mam TRW i tez dają radę ale nie mam porównania do premierów :)
Tarcze jak chcesz szaleć to zimmermany no a jak chcesz nacinane mikody GT ale ja przyznam że w ciągu 2 lat (ok 40k km) je już dość znacznie sponiewieralem ale bicia nie mają :D
Jezdze raczej spokojnie wiec potrzebuje dobre ale najlepiej w rozsadnej cenie tarcze. Taniej kupowac gdzies na necie czy np w intercarsie?? Jeszcze powiedzcie z tym lozyskiem wymiary jakie ma bo musze zmienic. Pozdro
ja jezdze juz kilka lat na ate i nie mam problwmu. szukalem na necie gdzie najtaniej google zaindeksowalo ;)
ropsiU
a łożysko nikt się nie orientuje jakie wymiary?
maaaster109
26-12-14, 13:58
http://www.iparts.pl/czesci-samochodowe/lozysko-kola,honda,civic-vi-fastback-ma-mb-1994-09-2001-02,100579-45-1275.html
OO dzięki, w końcu konkretna odpowiedź. Ale czy ta stronka jest wiarygodna ??
maaaster109
26-12-14, 16:55
Osobiscie nie kupywalem tam. Ja kozystam z intercarsu ale nue szukalem tam. Wiesz tj sklep a nie wiesio z allegro wiec wiarygodnosc powinna byc niezla. Jak chcez to ppszukaj na googlach opini albo wes przesylke pobraniowa z otwarciem przy kurierze:)
Witam
Nie chcę tworzyć nowego tematu wiec mysle ze napisanie tutaj będzie OK. Jakoś nie dawno zanim zaczęły się mrozy parowały mi tylnie szyby Wiadomo temat troszkę olałem bo włączyłem ogrzewanie tylnej szyby. Ostatnio dowalił mróz dziś miałem nie mile zaskoczenie bo wchodziłem przez bagażnik .. po zeskrobaniu przedniej szyby zonk dokładniej przednia szyba boczna i tylna zamrożone ? Pytanie wilgoć w a autku jak zapobiec robi asie coraz zimniej a nie mam zbytnio gdzie grzebać na dworze ( Brak Garażu aktalnie )
czesć jutro bede montował ukp niestety podczas zmiany tel straciłem informację który kabelek w kompie ecu odpowiada za + a który za - wtrysku paliwa, podratuje mnie ktoś tą informacją? :)
Każdy wtrysk ma żółty kabel masowy i na pewno jest niebieski od któregoś wtrysku-ja tak mam podlaczone
Każdy wtrysk ma żółty kabel masowy i na pewno jest niebieski od któregoś wtrysku-ja tak mam podlaczone
Chyba trochę inaczej - każdy wtrysk ma żółto-czarny kabel i jest to zasilanie (+), a sterowane są masą: żółty, niebieski, czerwony, brązowy.
d14z4 ma obd2a więc:
http://www.dodo-upgrades.nl/pinoutOBD2a.htm
Pali mi sie kontrolka od hamulca awaryjnego. Non stop. Szukałem problemu przy włączniku koło wajchy, ale po odpięciu kabla kontrolka świeci bez względu na to czy ją podepnę pod masę czy nie. Gdzie szukać dalej?
ropsiU
Zbyt niski poziom płynu hamulcowego ?
X2
Co sądzicie o silikonie w spray do zamka w celu zabezpieczenia przed zamarzaniem? Nadmienię, że dzisiaj auto zostanie wstawione go ogrzewanego garażu w celu wysuszenia.
Jeszcze na uszczelki dookoła drzwi i będzie komplet ;)
X2
Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
podesłał by mi ktoś fotkę jak zamocowany jest przewod czujnika abs przy kolach tylnych w wahaczach z mb6 . Kupilem swap i rozebrałem wszystko na części kilka tyg temu a teraz nie pamiętam jak on był przykręcony :DD:D
Czy elek lusterka w 5d można złożyć?
powiedzcie jak to jest z siłownikami klapy bagażnika do aerodeck, czytałem że pasują od skody felicii tylko, że po porównaniu wymiarów znacznie się róznią - dł/skok/siła. montował to ktoś u siebie i może powiedzieć czy działa i czy te różnice mają wpływ na funkcjonalność ?
Czy elek lusterka w 5d można złożyć?
Tak jak najbardzie sie skladaja
powiedzcie jak to jest z siłownikami klapy bagażnika do aerodeck, czytałem że pasują od skody felicii tylko, że po porównaniu wymiarów znacznie się róznią - dł/skok/siła. montował to ktoś u siebie i może powiedzieć czy działa i czy te różnice mają wpływ na funkcjonalność ?
A nie bylo to czasami do liftbacka a nie aero?
Nie jestem pewien, czy aero ma te same siłowniki co 5D, do którego podchodzą te z felicii...
Jakoś nie dawno zanim zaczęły się mrozy parowały mi tylnie szyby . Temat zlalem .. ale ostatnio mi przymrozilo przednia i boczne? jakas rada pochlaniacz wilgoci? za zimno na gzrebanie trocche
Nie jestem pewien, czy aero ma te same siłowniki co 5D, do którego podchodzą te z felicii...
czy ktoś z posiadaczy aero wymieniał te siłowniki ?
Jakoś nie dawno zanim zaczęły się mrozy parowały mi tylnie szyby . Temat zlalem .. ale ostatnio mi przymrozilo przednia i boczne? jakas rada pochlaniacz wilgoci? za zimno na gzrebanie trocche
Wilgoć na dywanikach plus zapewne ogrzewanie odkręcone na maksa, a potem autko na noc szczelnie zamknięte.
Dodałbym jeszcze wymianę filtra kabinowego jeśli jest :)
Wilgoć na dywanikach plus zapewne ogrzewanie odkręcone na maksa, a potem autko na noc szczelnie zamknięte.
Dokladnie. Zanim wysiadziesz z auta nim zgasisz silnik postaraj sie wnetrze schlodzic przez pare minut. A kiedy przyjdzie wiosna czeka Cie gruntowne osuszanie wnetrza[emoji6]
Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
Panowie ile jest wart komputer p1k bo mało jest tego na sprzedaż
dolałem. pomogło. pewnie klocki się skończyły.
ropsiU
maaaster109
28-12-14, 11:39
Wrzuć do autka skarpety z ryzem:)
Panowie ile jest wart komputer p1k bo mało jest tego na sprzedaż
To jest komputer do silnika D16B2, zapewne warty tyle co reszta kompów do d14, d15 ;)
Wrzuć do autka skarpety z ryzem:)
Skarpeta z silikonowym pochłaniaczem wilgoci dla kotów podobno zdaje egzamin. Sam zamierzam spróbować.
ropsiU
Wietrzyć auto, jedną kratkę dać na powietrze z zewnątrz. Nie wnosić buciorami śniegu i mieć korytkowe dywaniki.
Szybki temat.
Po przejechaniu 20 km górny wąż chłodnicy gorący, dolny zimny/letni. Dolny jedynie tuż za termostatem ciepły.
Samochód po około 5 km nabiera odpowiedniej temperatury. Powietrze z nawiewu cieplawe.
Czy to normalne czy może termostat do wymiany?
wyjmij termostat i sprawdz czy sie otwiera zanim woda zacznie sie gotowac ;]
Witajcie
Dziś padlo mi sprzegło po 345 tys km:) w moim mb3 98 r 1.5 114 km i ledwo dojechalem do domu cudem wbijajac 3ke:/ Przeszukalem forum i roznie pisza odnosnie jakie ma byc to sprzeglo...210 czy 212?
http://allegro.pl/sprzeglo-exedy-honda-accord-civic-aerodeck-hr-v-i4881443281.html
http://allegro.pl/kpl-sprzeglo-exedy-honda-civic-v-vi-crx-1-5-1-6-i4861972410.html
http://allegro.pl/exedy-sprzeglo-civic-v-vi-honda-1-5-1-6-i4903766330.html
Ktore z tych to beda wlasciwe dla mnie?
Dziekuje za odpowiedz:)
tastino112
28-12-14, 21:28
Witam. Posiadam MB8 aerodeck z 98r. Jaki rozstaw mają śruby felg?
Witajcie
Dziś padlo mi sprzegło po 345 tys km:) w moim mb3 98 r 1.5 114 km i ledwo dojechalem do domu cudem wbijajac 3ke:/ Przeszukalem forum i roznie pisza odnosnie jakie ma byc to sprzeglo...210 czy 212?
http://allegro.pl/sprzeglo-exedy-honda-accord-civic-aerodeck-hr-v-i4881443281.html
http://allegro.pl/kpl-sprzeglo-exedy-honda-civic-v-vi-crx-1-5-1-6-i4861972410.html
http://allegro.pl/exedy-sprzeglo-civic-v-vi-honda-1-5-1-6-i4903766330.html
Ktore z tych to beda wlasciwe dla mnie?
Dziekuje za odpowiedz:)
do swojej mb3 kupowalem exedy 212mm z jdmshop.pl
ropsiU
Witam. Posiadam MB8 aerodeck z 98r. Jaki rozstaw mają śruby felg?
4x100
tastino112
28-12-14, 21:39
A jest jakaś szansa przeróbki, żeby weszły felgi od vti 4x114.3?
Mbki maja sprzegla 212 mm, co do zmiany rozstawu najlepiej kupic swap hebli mb 6(niekiedy idzie za 700zl dorwac).
tastino112
28-12-14, 21:52
Czyli taniej będzie kupić jakieś felgi na 4x100
Nie robią już ciekawych felg w 4X100?
tastino112
28-12-14, 23:32
Kwestia chciejstwa. Chciałem go wizualnie zrobić na VTI a tu dupa.
Jak chcesz OEM, to wiatraki z ek4 idzie na spokojnie kupic :P
Kwestia chciejstwa. Chciałem go wizualnie zrobić na VTI a tu dupa.
Od biedy może polować na speedline chrono w 4x100
Pytanko, czy da się wyciągnąć trójkąt maskujący lusterka elektrycznego bez zdejmowania boczków drzwi?
Pytanko, czy da się wyciągnąć trójkąt maskujący lusterka elektrycznego bez zdejmowania boczków drzwi?
Da się.
To teraz jak jeśli można wiedzieć ;) Ciągnąć w tył czy na zaczepach jest i podważać ?
djhubertusss
29-12-14, 16:20
Koledzy kto pamięta od jakiej wersji preludy podchodzą tylne zaciski do mb3 z tarczami 260mm?
tastino112
29-12-14, 16:33
Ma ktoś manual jak się zabrać za czyszczenie drzwi tylnych w środku bo mi listwy nie zbierają wody i mi woda stoi w drzwiach
To teraz jak jeśli można wiedzieć ;) Ciągnąć w tył czy na zaczepach jest i podważać ?
Podważyć od góry tak dość znacznie i wyciągnąć w gore.
Ma ktoś manual jak się zabrać za czyszczenie drzwi tylnych w środku bo mi listwy nie zbierają wody i mi woda stoi w drzwiach
Zdejmij boczek i potem sobie poradzisz.
Otwory odpływowe widzisz od dołu drzwi.
Ciągnąć w tył czy na zaczepach jest i podważać ?
mogłes mi eske puscic to bym ci powiedzial, aco psujesz w aero?
Szukałem, szukałem i nic nie znalazłem.
Mały problem z moją Hondą.
Wracając z pracy, nagle zaczęła mi wariować wskazówka prędkości (samoistnie zaczęła skakać), a po chwili całkowicie umarła. 5min później zapalił się Check Engine. Zjechałem na pobocze, zgasiłem, odpaliłem i błędu już nie było. Po przejechaniu 5km znowu Check Engine i lekkie falowanie obrotów (światła się rozjaśniały i przyciemniały w rytm obrotów).
Podjechałem pod dom, zgasiłem auto, odpaliłem i błędu nie ma, obroty nie falują, ale licznik nadal nie działa. Ktoś wie o co może chodzić? Dosyć pilna sprawa, gdyż jutro wyjeżdżam (trasa 500km) i nie chciałbym gdzieś stanąć na poboczu. Auto stało nieodpalane przez 4 dni w trakcie świąt. Wilgoć? Ryzykować jazdę?
Jak podłaczyć wiazkę od żarówki H4 pod soczewkę bihalogenową H7?
Szukałem, szukałem i nic nie znalazłem.
Mały problem z moją Hondą.
Wracając z pracy, nagle zaczęła mi wariować wskazówka prędkości (samoistnie zaczęła skakać), a po chwili całkowicie umarła. 5min później zapalił się Check Engine. Zjechałem na pobocze, zgasiłem, odpaliłem i błędu już nie było. Po przejechaniu 5km znowu Check Engine i lekkie falowanie obrotów (światła się rozjaśniały i przyciemniały w rytm obrotów).
Podjechałem pod dom, zgasiłem auto, odpaliłem i błędu nie ma, obroty nie falują, ale licznik nadal nie działa. Ktoś wie o co może chodzić? Dosyć pilna sprawa, gdyż jutro wyjeżdżam (trasa 500km) i nie chciałbym gdzieś stanąć na poboczu. Auto stało nieodpalane przez 4 dni w trakcie świąt. Wilgoć? Ryzykować jazdę?
Czujnik prędkości vss. Odepnij kostkę na skrzyni i sprawdź czy są 3 piny w czujniku. Mi jeden przerdzewial i znikł :-)
Check się święci bo nie ma sygnału vss
Czujnik prędkości vss. Odepnij kostkę na skrzyni i sprawdź czy są 3 piny w czujniku. Mi jeden przerdzewial i znikł :-)
Check się święci bo nie ma sygnału vss
I z tego powodu zaczęły też falować obroty i w ten rytm przygasać światła?
Edit: Możesz dać jakieś foto, gdzie szukać tego czujnika?
I z tego powodu zaczęły też falować obroty i w ten rytm przygasać światła? jeśli obroty spadają poniżej 700 to alternator przestaje ładować, napięcie przysiada i światła przygasają.
bartek_levis
30-12-14, 09:20
vss to czujnik prędkości masz go w skrzyni mniej więcej nad półosiami
Panowie, czy dywan z Aero pasuje do 5D?
maaaster109
30-12-14, 11:43
Panowie, czy dywan z Aero pasuje do 5D?
dywan w sensie obicia podlogi?
pewnie podejdzie
Wie ktoś jak rozebrać przycisk od podgrzewania szyby? nie chodzi mi o to jak go wyjac z deski tylko jak rozłożyć go na części żeby sprawdzić czy nie jest spalony :)
edit : już rozłorzyłem - trzeba część którą się wciska wyjąć i gotowe :)
Chłopaki pisze w imieniu szwagra.
Jaki wałek z klawiatura podejdzie p&p do głowicy Y8?
Podobno Z6 ale pewności nie mam.
Kolektor wydechowy do D16B2 pasuje p2p od innego D16?
Czy przedni dolny wahacz w budzie MA jest taki sam jak w MB,MC,AERO czy się czym różni.
Każdy vtec sohc
A nie jest tak, że będzie potrzebne regulowane kółko rozrządu?
ropsiU
A nie jest tak, że będzie potrzebne regulowane kółko rozrządu?
To zależy, można to doprecyzować że każdy z d16 vtec ze swoim kółkiem. Nie wiem czy dokładnie to pamiętam ale wałki np. Y8 i Z6 mają miejsce na klin w innych miejscach (przesunięcie o ok. pół zęba na kółku) i analogicznie różnią się kółkami.
Kolektor wydechowy do D16B2 pasuje p2p od innego D16?
Ja ma u siebie oem 4-2-1 z D16W4, wszystko malina :)
To zależy, można to doprecyzować że każdy z d16 vtec ze swoim kółkiem. Nie wiem czy dokładnie to pamiętam ale wałki np. Y8 i Z6 mają miejsce na klin w innych miejscach (przesunięcie o ok. pół zęba na kółku) i analogicznie różnią się kółkami.
Czyli można zakładać od Z6 i tylko kółko przesunąć na klinie? Dobrze zrozumiałem?
Czyli można zakładać od Z6 i tylko kółko przesunąć na klinie? Dobrze zrozumiałem?
jak kupisz walek od z6 to zakladasz z kolkiem od z6. bo jak zalozysz walek od z6 i kolko od y8 to zmienisz kat wyprzedzenia zaplonu o pol zeba.
ropsiU
jak kupisz walek od z6 to zakladasz z kolkiem od z6. bo jak zalozysz walek od z6 i kolko od y8 to zmienisz kat wyprzedzenia zaplonu o pol zeba.
ropsiU
Aha. Dzięki kolego. Bo szwagier chce też klawiaturę wymienić od Z6 bo jak twierdzi ze ma już luzy.
Jeszcze raz dziękuję za info.
Panowie pomóżcie, jestem już na końcówce podłączania ukp ale jak wyjąlem kompa to nie mam pojęcia gdzie mam szukać kabla odpowiedzialnego za + i za - wtrysków. w poradniku Mike'a jest są zupełnie inne kostki proszę o pomoc :)
http://i59.tinypic.com/2lk7jia.jpg
a do wtryskow nie idzie jeden kabelek a masa jest stała?