Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie - szybka odpowiedź TYLKO NADWOZIE MA/MB/MC!
Panowie czy zajechane cukierki zarówno małe i duże, mogą byc powodem wizualnego obnizenia auta z tylu ? wymienilem amorki, tuleje amorów i auto dalej jest obnizone od dupy strony.
Raczej nie. Wg mnie największy wpływ na obniżenie ma tuleja dolnego mocowania amortyzatora. Jak Ci dużo przysiadł to może sprężyny...
Witam pisze z problemem do was ,nie działa mi spryskiwacz tylnej szyby w hondzie civic aerodeck 1.5 kombi wogóle nie słysze tego silniczka co moze być przyczyną.proszę o podpowiedz.na email civic5d@onet.pl
z góry wielkie dzięki
Dobra, to żeby rozwiać wątpliwości. Moja parę lat temu nisko stała; wpierw cukierki i amorki, bo tyłek latał. Ale nadal leżała płazem :P Założyłem potem oem nowki sprężyny i wreszcie był sukces :) + lepsze prowadzenie.
W cenniku z hondy z PL w wyposażeniu 1.4 is zawarte są pirotechniczne napinacze pasów? Czy oby na pewno? ; ) Nie widzę nic takiego i wątpie, żeby podczas wypadku się cofały ; )
Czy może są w zwijaczu, który po latach zwija sobie średnio? ; )
Witam pisze z problemem do was ,nie działa mi spryskiwacz tylnej szyby w hondzie civic aerodeck 1.5 kombi wogóle nie słysze tego silniczka co moze być przyczyną.proszę o podpowiedz.na email civic5d@onet.pl
z góry wielkie dzięki
A przednie działają?Bo jeśli tak, to raczej nie wina silniczka, bo on jest chyba tylko 1. Chyba że w aerodecku jest jakoś inaczej:)
nie tak od razu ,ale lubią podciekać
Ale jesli jest sucha to nie warto ruszac. Temat byl juz walkowany z reszta.
Wyslane z SE Neo V poprzez Tapatalk 2
Czy przy temp na dworze 20*C powinno sie zalaczac ssanie?
Niezaleznie od temp na dworze?
Sunstrider
26-05-12, 11:48
Czy do naszych 5D lusterka zewnętrzne pasują z innych modeli?
Niezaleznie od temp na dworze?
Tak niezależnie, raczej temp. na dworze nie nagrzeje Ci czujnika do 50 stopni żeby ssanie się nie włączało.
Ok dzięki, a powiedzcie mi jeszcze proszę, czy jeśli listwa zgarniająca nie przylega do szyby i widać wyraźną przerwę ( nie wiem czemu tak jest, pozostałe listwy przylegają w mniejszym lub większym stopniu) to dostająca się tamtędy woda będzie się gdzieś zbierać czy będzie spływać i niczym się nie przejmować?
zajac_skacze
26-05-12, 19:50
Też podłączam się do pytania kolegi wyżej, u mnie również listwa odstaje, a z tyłu w ogóle nie dolega do szyby...
Sunstrider
26-05-12, 19:53
Ok dzięki, a powiedzcie mi jeszcze proszę, czy jeśli listwa zgarniająca nie przylega do szyby i widać wyraźną przerwę ( nie wiem czemu tak jest, pozostałe listwy przylegają w mniejszym lub większym stopniu) to dostająca się tamtędy woda będzie się gdzieś zbierać czy będzie spływać i niczym się nie przejmować?
W drzwiach u dołu są otwory które odpowiadają za odprowadzenie wody.
Tak są ale sama szpara ma prawie cm, no i listwa zgarniająca już nie jest zgarniającą, bo niczego nie dotyka... dziwna sprawa.
Listwa zgarniająca jest do zgarniania wody. A jak tej wody nie zgarnia to leci sobie woda w drzwi i odprowadzana jest kanałami na dole. Jak leje deszcz to też dołem cieknie nie? ; )
zajac_skacze
26-05-12, 21:45
A jak ma wyglądać sprawa z tylnymi drzwiami w Aero? Tam też jest listwa zgarniająca? Bo u mnie właśnie jest dość spora szpara między szybą, a uszczelką...
O widzę, że masz to samo zajac_skacze.
Tak Poll dołem też cieknie, no ale czemu ta listwa tak odstaje, według mnie blacha drzwi się odkształca :D
czy polecacie tłumik końcowy firmy Walker
Z racji wieku odstaje. Nowe sa drogie jak....
Wyslane z SE Neo V poprzez Tapatalk 2
zajac_skacze
27-05-12, 11:56
@mafia35: czyli nie ma się czym za bardzo przejmować?
Nie. Po prostu nie będziesz mógł sobie zgarnąć wody przez opuszczenie szyb ; )
Wybaczcie mi ze tutaj o tym pisze ale w tamte działy rzadko kto wchodzi :(. Moze ktoś mi poradzi co z tym zrobić :P?
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?143305-Alarm-Centralnym-zamek
Mam takiego ćwieka :p Jak czasami mam powiedzmy na 2 biegu jakieś 3 tys obr i chce polecieć do odcinki i mocniej dociskam gaz to czuć jakby delikatnie szarpało czy się dławiło.
Zasugerujcie co to może być?
Mam takiego ćwieka :p Jak czasami mam powiedzmy na 2 biegu jakieś 3 tys obr i chce polecieć do odcinki i mocniej dociskam gaz to czuć jakby delikatnie szarpało czy się dławiło.
Zasugerujcie co to może być?
Ogólnie coś w układzie zapłonu. Najtaniej zacząć od wymiany palca rozdzielacza.
Ogólnie coś w układzie zapłonu. Najtaniej zacząć od wymiany palca rozdzielacza.
Szczerze mówiąc też myślałem że sęk w zapłonie. Jakiś czas temu jak ustawiałem zapłon to mechanik mi powiedział że kable już raczej do wymiany i może coś w tym jest ;)
No to jak duże obciążenie to iskra ucieka. Kup kabelki - polecam NGK.
A Vision? Cena chyba podobna też do ngk a widziałem że Jarek na jarusnet ma ;)
help gdzie jest modul zamka centralnego w MC2 ?? w drzwiach prawych nie ma, za konsolą też nie widzę, pilota nie mam ale czujnik podczerwieni nad lusterkiem jest ...
http://img534.imageshack.us/img534/597/centrzammc2.gif
dzieki za pomoc ale nic nie pomogłeś, manuala to ja mam tylko ze w drzwiach nie ma takiego modułu a ni tego za konsolą przecież napisałem ...
poszukaj w bagazniku, moze masz alarm z zamkiem
no alarm tez mam
tzn kiedys działał ;) tylko gdzie tego szukać :|
znalazlem :D była w bagażniku nad nadkolem z prawej strony
A Vision? Cena chyba podobna też do ngk a widziałem że Jarek na jarusnet ma ;)
Zagadaj do sivego o NGK. Ja pamiętam kupiłem w sklepie i było za późno so sivego. Nie wiem jaki stuff sprzedaje, ale chyba mi jakiś mod polecał jak się pytałem ; )
Ma ktoś zapisany nr czesci, przedniej gornej rozporki amortyzatorów do 5D? VI gen...
Problem mam następujący: zepsuło się mocowanie pasa środkowego tylnej kanapy. Tzn ten uchwyt na oparciu, który trzymał klamrę gdy pas był nieużywany. Teraz jak włożę w ten plastik to przy hamowaniu pas spada na kanapę i leży bezwiednie. Miał ktoś taki problem, otworzył jakoś ten plastik? boję się że jak mocniej pociągnę to połamię.
zajac_skacze
30-05-12, 12:48
@raq22100
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?10431-Rozp%F3rka-do-5d
Czy w MA9 były podgrzewane lusterka? a jeżeli tak to czy jest do tego jakiś przycisk czy sie automatycznie włączają?
Problem mam następujący: zepsuło się mocowanie pasa środkowego tylnej kanapy. Tzn ten uchwyt na oparciu, który trzymał klamrę gdy pas był nieużywany. Teraz jak włożę w ten plastik to przy hamowaniu pas spada na kanapę i leży bezwiednie. Miał ktoś taki problem, otworzył jakoś ten plastik? boję się że jak mocniej pociągnę to połamię.
Schowaj ten srodkowy pas pod kanapę w diably i tyle...
Czy w MA9 były podgrzewane lusterka? a jeżeli tak to czy jest do tego jakiś przycisk czy sie automatycznie włączają?
W Przedlifcie byly. Ale to bylo w opcji. Byl odzielny przycisk przy sterowaniu lusterkami.
takie pytanko w MA8 mam seryjne zawieszenie , czy zdarza wam się stukanie czym o ziemie ? podczas parkowania np dziś cofałem do tylu i tył szedł ku gorze a przód w dole był i było stuk o krawężnik , miska jest tak nisko położona ? czy jakaś inna przyczyna ?
#EDIT
Metalowy element w zderzaku na środku zderzaka
Istnieje taki manual w którym można sprawdzić np. rozmiar podkładek? Potrzebuje rozmiar tych co są przy dokręcaniu przewodu hamulcowego do zacisku z tyłu.
Mam też MA8, często podczas parkowania i dojeżdżania przodem do krawężnika, zdarza mnie się uderzyć, hakami do holowania. To chyba najniżej umieszczony punkt z przodu.
Hej
Kożystając z okazji, że miałem zdjętą klemre z akumulatora zmieżyłem pobór prądu z akumulatora bez włącząnych urządzeń. Miernik pokazywał 8 mA. Czy to normalna wartość ?
Tak, to jakies 0,01W...
@EDIT
CO do tego stukania, to u mnie te haki sa już powyginane, jest to tak nisko polozone że raz udało mi sie wyrwać jednym stary krawęznik....
Miernik pokazywał 8 mA. Czy to normalna wartość ? podtrzymanie pamieci ecu, radia...jak najbardziej normalna wartosc
Panowie, interesują mnie dokładne dane nakrętek którymi przykręca się kolektor wydechowy do głowicy. W silniku D14A8, jeżeli są to nakrętki M8 a ich skok wynosi 1.25mm to bardzo bym prosił o potwierdzenie tej informacji lub poprawę. Dzięki, pozdrawiam.
Camellia Racing
01-06-12, 06:48
znalazlem była w bagażniku nad nadkolem z prawej strony
Tam jest komputer poduszek nie ?
Opcja zapewne.
takie pytanko w MA8 mam seryjne zawieszenie , czy zdarza wam się stukanie czym o ziemie ? podczas parkowania np dziś cofałem do tylu i tył szedł ku gorze a przód w dole był i było stuk o krawężnik , miska jest tak nisko położona ? czy jakaś inna przyczyna ?
#EDIT
Metalowy element w zderzaku na środku zderzaka
Albo ucho pod linkę z tyłu o krawężnik zachaczyło albo z przodu uszy też od holowania. Zdażyło mi się przy stromym zjeździe bardzo powolnym, że na tych przednich uszach oparł się o ziemię.
Pytanko mam. Czy z jakiegos innego civica pasuje elektryczny mechanizm podnoszenia szyby od strony kierowcy?
Witam, mam mały problem. Zdechł mi roczny aku :/ okazało się że wyłączone radio pobiera 0,8A więc nieświadom sytuacji jeździłem ciągle na niedoładowanym aku. Był to Bosch Silver S4 021. Z tego się dowiedziałem to Bosch szału nie robi i możliwe że lepsza jest Centra. Teraz pytanie czy co wybrać a może coś jeszcze innego? Bo starego raczej nie da się uratować...?
ja bym poszedl na reklamacje
Tam jest komputer poduszek nie ?nie, alarm i abs
Witam. Mam mały problem z doborem lewego błotnika do civica HB z 96r wersji MA. Szukam na allegro i nigdzie nie mogę znaleźć. Znalazłem nowy w wersji MB ale jak zadzwoniłem do tego sklepu to mi facet mówi ze absolutnie się nie nada. Czy można zastosować błotnik w wersji MB do MA??
Dziwna sprawa bo jak patrze na foto to niby taki sam. A w nr VIN mam zapisane ze MB. Czym się różnią te błotniki?
Różnią się wycięciem pod reflektor. Jak masz samochód z 96r. to masz Ma. Chyba, że jesteś kolejnym posiadaczem składaka, który wyglądem jest MB, a rocznikowo MA i na odwrót. :)
Witam. Mam mały problem z doborem lewego błotnika do civica HB z 96r wersji MA. Szukam na allegro i nigdzie nie mogę znaleźć. Znalazłem nowy w wersji MB ale jak zadzwoniłem do tego sklepu to mi facet mówi ze absolutnie się nie nada. Czy można zastosować błotnik w wersji MB do MA??
Dziwna sprawa bo jak patrze na foto to niby taki sam. A w nr VIN mam zapisane ze MB. Czym się różnią te błotniki?
Nadwozie MA to przedlift a MB - polift. Zderzaki nie będą pasować zamiennie bo światła w MA/MB są inne
Zderzaki
Błotniki , zderzak Przód , maska , pas przedni , lampy
mb to polift ? ... to czemu ja mam MB1 i mam przedlift ...
MA8, MA9 i MB1 to przedlifty, MB2 i następne numerki to polifty od '97r., elementy przodu nie są zamienne między nimi.
Panowie po odłączeniu akumulatora zegarek przeszedł w tryb 12 godzinny. Jak zrobić tryb 24 h. ?
no wlasnie i o taka odpowiedz chodzilo...
MadSkillz84
01-06-12, 17:25
Panowie po odłączeniu akumulatora zegarek przeszedł w tryb 12 godzinny. Jak zrobić tryb 24 h. ?
Nacisnąć obydwa przyciski na raz przy włączonym zapłonie.
hehe dzieki za informacje :D Nie wiedzialem nawet ze da się zmienić na 24h :)
Cytat Zamieszczone przez Bolsik Zobacz posta
znalazlem była w bagażniku nad nadkolem z prawej strony
w bagażniku po prawej stronie nad nadkolem w VTI MC2 jest moduł alarmu i centralnego w jednym
Cytat Zamieszczone przez Camellia Racing Zobacz posta
nie, alarm i abs
abs w bagażniku ? :|
Cytat Zamieszczone przez skorpion7 Zobacz posta
Nacisnąć obydwa przyciski na raz przy włączonym zapłonie.
a nie przy wyłączonym zapłonie nacisnąć przyciski i włączyć wtedy zapłon ? działa w większości hondm;]
abs w bagażniku ? :|
faktycznie cos mi sie pomieszalo z tym abs-em
co do zegarka można przestawić format 12-24 wciskajać jednocześnie i trzymajac guziki od ustawiania minut i godziny napewno na odpalonym silniku jak w wiekszosci hond :p
Robert1989
02-06-12, 14:15
Mam pytanie przy dodawaniu gazu słychać szum jak by spod maski podobny do źle ustawionych fal w radiu.
Pojawia się tylko podczas jazdy na postoju nie.
Występuje i na gazie i na benzynie.
Gdy odpuszczę gaz szum znika.
Co nawaliło?
co do zegarka można przestawić format 12-24 wciskajać jednocześnie i trzymajac guziki od ustawiania minut i godziny napewno na odpalonym silniku jak w wiekszosci hond :p
ale ponoć nie wszystkie mb mają możliwość trybu 24 hm zwłaszcza te z początku produkcji niekiedy nie mają.
Mam pytanie przy dodawaniu gazu słychać szum jak by spod maski podobny do źle ustawionych fal w radiu.
Pojawia się tylko podczas jazdy na postoju nie.
Występuje i na gazie i na benzynie.
Gdy odpuszczę gaz szum znika.
Co nawaliło?
Pewnie masz stożek z parówą hehe sory ale niemogłem sie powstrzymać trudno powiedzieć może skrzynia siada , piasty itd wiecej informacji by się przydało honda to duży samochód np.w zkretach słychać,przy zmianie biegów coś innego
Da radę kupić w ASO same odpowietrzniki od zacisków?
wątpie, tokarz ci dorobi lekko :)
w sklepach z czesciami samochodowymi popytaj, nie wszystkie ale czesc maja, moze akurat Ci spasuja
ja do mb1 kupowalem w intercarsie po okolo 4zl sztuka, w innych sklepach motoryzacyjnych tez powinny byc odpowietrzniki
ja do mb1 kupowalem w intercarsie po okolo 4zl sztuka, w innych sklepach motoryzacyjnych tez powinny byc odpowietrzniki
po nie całe 2 zł w IC, ale jak masz ochotę to sprawdź najpierw w aso bo te z IC są gorsze niż zużyte orginały :)
siemanko co może być przyczyna buczenia podczas skręcania ? jest to tylko w pewnym momencie jak skrecam w prawa strone i nie na koncu
siemanko co może być przyczyna buczenia podczas skręcania ? jest to tylko w pewnym momencie jak skrecam w prawa strone i nie na koncu
ocierająca opona o nadkole
ocierająca opona o nadkole
o to akurat sie nie martwie , mam serie zawieszenie
Pany, tarcze i klocki podpasza jesli jest ta sama srednica od np. d15z3 do diesla , tego 80pare koni ? W katalogach jest duzo mniej producentow dla diesli, i pytanie czy moge wziasc zestaw np. dla d15z3 wedlug katalogu dla diesla? mowa oczywiscie otej samej srednicy tarczy.
Robert1989
04-06-12, 11:37
Pewnie masz stożek z parówą hehe sory ale niemogłem sie powstrzymać trudno powiedzieć może skrzynia siada , piasty itd wiecej informacji by się przydało honda to duży samochód np.w zkretach słychać,przy zmianie biegów coś innego
Gdy jadę np 120 i więcej na 3,4 i 5 bo nie redukowałem aż na 2 bieg.
Na biegu jałowym tego nie ma.
Biegi normalnie się wrzucają nic nie szarpie nic nie obciera nie haczy.
Czy przyczyną tego może być nieszczelny układ wydechowy?
Pytam bo wczoraj zatkałem rurę i silnik dalej pracował bez problemu.
I znalazłem malutką dziurkę na łączeniu końcowego ze środkowym.
Powiedzcie ile mat boll tych powiedzmy 25X50 potrzeba do wygłuszenia przednich drzwi w naszych 5D? :)
panowie mam pytanie odnośnie wiązki w 5d z rocznika 96-98 bo mam teraz ej9 z d16z6 i OBD1 czy gdybym chciał włożyć to do 5d to czy wiązka zostanie bez przeróbek??
ktora wiazka? ta w 5d? co masz tam teraz?
Powiedzcie ile mat boll tych powiedzmy 25X50 potrzeba do wygłuszenia przednich drzwi w naszych 5D? :)
u mnie ostatnio zostało zużytych 13szt.
u mnie ostatnio zostało zużytych 13szt.
Kurr.. zamówiłem już 11szt :/
pod maska znajduje sie u mnie takie urzadzenie podlaczone do akumulatora i mam do niego wlacznik przy kierownicy jak wlaczam zapala sie czerwona dioda w czarnym plastikowym podelku znajdujacym sie pod masak napisane na nim jest : "electronic tempo controller" i jestmaly potencjometr mini max. i z tego urzadzenia wychodza dwie wiazki po 3 kable . wiecie do czego to moze urzadzenie sluzyc ?
kupując gumy mocujące układ wydechowy jest jakaś różnica czy to końcowy czy środkowy ? bo chyba Pan ze sklepu rozwiał moje myśli . MA8
Jakie powinny być obroty przy 120 km/h na 5-ce? Ma ktoś jakąś listę jakie są obroty?
Bo dzisiaj na 5 biegu chyba było koło 4 k. Nie za dużo?
Pany co sie jeszcze wymienia w tylnym zawieszeniu oprócz dużych cukierków ? sa małe cukierki ?
Jak moge to chcialbym uslyszec dokladna nazwe czesci... nie mówie oczywiscie o wahaczach.
I dodatkowo czy mechanizm el podnoszenia szyb z angola (przod) , pasuje do europejczyka ?
I w momencie kupna samego mechanizmu musze kupowac razem z silniczkiem czy silniczek bedzie pasowal od mojego mechanizmu jaki mam w aucie...
no czy ta co mam no OBD1 czy będzie pasować bo w ej9 jest taka zielona kostka która łączy obie wiązki(podobno) czyli silnikową i kabinową
nie bedzie, w ej/ek masz inne wiazki niz w ma/mb
w ej/ek wiazka silnikowa "wchodzi" do kabiny i tam sie laczy (duza zielona kostka) a w ma/mb wiazka kabinowa "wychodzi" pod maske (tam sa kostki chyba 3 szt czarne)
Mam dwa szybkie pytania.
Czy zakładał ktoś przegub zewnętrzny ze starym pierścieniem zabezpieczającym?
I czy jest możliwe dokupienie samego pierścienia?
Witam. Może mi ktos podać dokładne oryginalne rozmiary filtra powietrza do Hondy Civic z 1996 r, 5 drzwi MA87, silnik D14A2?
co sądzicie o wahaczu przednim górnym marki SRL? cena 100zł warto?
Czy ramka filtra kabinowego jest taka sama bez znaczenia czy auto ma klimę czy nie?
Czy ramka filtra kabinowego jest taka sama bez znaczenia czy auto ma klimę czy nie?
Różnią się na 100 % ;)
Ja jestem za 2%, że jest różnica :)
Rysunek 1: wersja bez klimy
http://img403.imageshack.us/img403/8189/50625062.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/403/50625062.jpg/)
Rysunek 2: wersja z klimą
http://img560.imageshack.us/img560/4659/68268426.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/560/68268426.jpg/)
Jeśli nie masz klimy to filtr z ramką wyciągasz do dołu, a jeśli masz klimę to odkręcasz schowek i wyjmujesz "do siebie". Ot różnice :)
Na 100% jest różnica w ramce, mam obie z 5d na stanie i są istotne różnice.
Czy u was też na zewnętrznych plastikach pojawia się biały nalot? Po umyciu znika, ale powraca, czym to jest spowodowane i czy można się tego pozbyć na dłużej? Albo czy stosuje się jakieś "czarnidło" do takich elementów?
Dzięki chłopaki bo właśnie chcę kupić żeby już nie dostawać "z liścia" a poprzedni włąściciel musiał wyrzucić :mad:
djhubertusss
09-06-12, 11:29
Panowie szybka podpowiedź odnośnie klimy w mb3. Czy jest jakiś oring na łączeniu tych rurek między chłodnicą i skraplaczem a zderzakiem? Czy wystarczy tylko dokręcić bo się w tym miejscu jakby delikatnie poci.
mam problem z zegarkiem w ma8 5d, jak mam wlaczony silnik bez swiatel to zegarek ma podswietlenie mocne, a jak wlacze swiatla to podswietlenie jest ledwo widoczne. czy to normalne? wczesniej tak nie bylo o ile pamietam...
wulkanisko
09-06-12, 20:04
Tak ma być:)
Panowie szybka podpowiedź odnośnie klimy w mb3. Czy jest jakiś oring na łączeniu tych rurek między chłodnicą i skraplaczem a zderzakiem? Czy wystarczy tylko dokręcić bo się w tym miejscu jakby delikatnie poci.
Jest o-ring, z dokręcaniem uważaj bo to alu i łatwo zerwać. Jak usuniesz nieszczelność, uzupełnij czynnik.
Może ktoś wie ile powinno być obrotów przy 100km/h na 5 w d14A5 ? u mnie jest 3050obr/min dobrze ?
Co oznacza bład 42 po samodiagnostyce? Silnik d14a8.
Może ktoś wie ile powinno być obrotów ile by nie bylo to nic nie zrobisz chyba ze skrzynie wymienisz....u mnie przy b18 jest troszke ponad 3tys
Co oznacza bład 42 po samodiagnostyce? napewno 42?
No wlasnie 4 blyski dlugie i 2 krótkie. Nigdzie nie moge znalesc tego kodu. Jeszcze sprawdze. Ale podejzewam ze sonda sie krzaczy na lpg , ale jestem ciekawy co za blad wskazuje komp.
Panie i Panowie kolega jeździ MA i jakiś czas temu ktoś szarpnął za mocno za klamkę w tylnych drzwiach. Oczywiście wyrwał całość i połamał jakiś element w środku trzymający kilka cięgien. Powiedzcie czy da się kupić cały ten mechanizm? Bo podejrzewam, że ze znalezieniem tego plasticzku będzie ciężko...
w aso kazdy kawalek dostaniesz tylko cena.....
napisz w dziale kupie albo szukaj tam gdzie auta rozbieraja na czesci
Sorki za bład nr błedu to 41 i okazalo sie ze wytczka od lambdy nie byla dobrze wpieta :)
Mam nietypowe pytanie, może mi ktoś wyjaśnić fenomen niemożności zakupu błotnika przedniego do MA87 z 1995 roku? Przeglądam Allegro od kilku dni i znalazłem błotniki chyba do wszystkich modeli Civica, a do mojego "dupowozu" nie ma :( Dlaczego?
pierwsze z brzegu aukcje
http://allegro.pl/honda-civic-po-96r-5-drzw-blotnik-lewy-przod-i2341353239.html
http://allegro.pl/honda-civic-96-99r-5-drzwi-europa-blotnik-prawy-i2355708657.html
wulkanisko
10-06-12, 19:50
Ale to pokazujesz do polifta, a kolega potrzebuje do przedlifta. Buszuj codziennie po allegro i szukaj czy coś nowego się nie pojawi. Ja znalazłem po tygodniu:p
polifty to nie czasem po 98r?
Polifty byly od konca 97
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
pany jak sprawdzic czy mam kontrolke rezerwy, i czy wogóle ją posiadam ? Mb1 - 95.
pany jak sprawdzic czy mam kontrolke rezerwy, i czy wogóle ją posiadam ? Mb1 - 95.
wykręć szkło licznika z plastkiem (4 śruby, dwie odkręcasz wyciągając przycisk od p/mgłowych i z drugiej strony), później chyba dwie śrubki i już masz w ręce cały licznik, w opdpowiednim miejscu (od tyłu sprawdzasz czy masz żaróweczkę i czy nie przypalona / nie łączy.
W manualu również jest opisane, które styki zewrzeć w kostce od układu pływaka zbiornika paliwa, aby kontrolka się zaświeciła.
Jaka jest prawidłowa rezystancja czujników ABS ? silnik b18c4 nadwozie Aerodeck MC2.
Gdzie trzymacie wzmacniacz? Mam stosunkowo mały bo najmniejsyz model Hertza, chce tylko podlaczyc przod i troche bez sensu jest ciagniecie wszystkich kabli do bagaznika... Macie jakies pomysły?
Gdzie trzymacie wzmacniacz? Mam stosunkowo mały bo najmniejsyz model Hertza, chce tylko podlaczyc przod i troche bez sensu jest ciagniecie wszystkich kabli do bagaznika... Macie jakies pomysły?
pod siedzeniem pasażera :)
Może pod fotelem pasażera, chyba że grzeje się mocno to wtedy nie bardzo.
No i mnie kolega ubiegł ;-)
Też o tym myślałem, ale jak go położę bo trochę ciasno na nogi, może wyjmę fotel i przypne go do fotela zipami? Ale tam są takie dmuchawy, one dmuchają czy zasysają powietrze przy zamkniętym obiegu?
dmuchają, ja mam pod siedzeniem alpine 305 seria V12 i jest ok.
Zawsze dmuchają o ile masz ustawiony nadmuch na nogi.
OK, w takim razie będę tam próbował, dzieki :) Tylko jeszcze którędy przejść od aku?
masz dwa miejsca zaraz obok akku i po drugiej stronie co idzie wiązka
napewno ktoś zmieniał piasty z tyłu w MB6/MC2.
jaki jest koszt i jakiej firmy ładowaliście? chodzi o koszt samej piasty.
Jaka jest prawidłowa rezystancja czujników ABS ?cos niewiele ponizej 1kohm
Panowie mam pytanie ponieważ udało mi się dostać sportowe zawieszenie firmy cobra, które przysłał mi brat z anglii i tu pytanie czy ktoś z was wie coś na temat tej firmy, a może sam używa? Zastanawiam się ponieważ to zawieszenie u producenta oscyluje w granicach 3000 złotych jednak na znanych aukcjach jest ono niespotykane jedynie u producenta. Może ktoś coś wie?
podejda sprezyny od ej9 do mb ?
nie obsiądą zbyt mocno ? nie są zbyt cienkie ?
Dorikin1989
14-06-12, 08:46
Skoro podejdą to czy te springi obniżające do EJtek też podejdą bez problemu? Na allegro jest tego mnóstwo, w przeciwieństwie do MA/MB/MC...
na sztuke beda, nie wiem jak z obnizeniem bedzie, trzeba by zwazyc nacisk na os w ej/ek i w ma/mb....szkoda ze nie pomyslalem o tym jak bylem swoim na wadze....
Camellia Racing
14-06-12, 21:27
napewno ktoś zmieniał piasty z tyłu w mb6/mc2.
Jaki jest koszt i jakiej firmy ładowaliście? Chodzi o koszt samej piasty.
NTN - 260 pln
Czy sprezyny obnizające do MB 60/55mm na seryjny amortyzator to zda egzamin ?
Dorikin1989
15-06-12, 06:52
Ludzie jeżdża w taki sposób w innych Hondach i żyja, nie narzekają :) Ale to już sam musisz kupic, założyć i stwierdzić czy Ci pasuję czy jednak chcesz jeszcze amory :)
podejda sprezyny od ej9 do mb ?
Ja mam TAKIE (http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/uni/ws_tecdoc_2tab.php?wit=SKLEP&call=daj_tdGrupyS¬itle=1&gru=402000000&typ=4262&wsk=O&towkod=AC4581) tzn. eibach E4015-140 przewidziane do EG/EH/EJ/MA/MB i weszły na amory DELPHI idealnie i wszystko plug&Play. Obniżenie "książkowe".
Czy sprezyny obnizające do MB 60/55mm na seryjny amortyzator to zda egzamin ?
Nie wiem czy jest sens kupować w Polsce takie obniżenie, tzn. chyba jednak za dużo.
Wiesz widze każdy ładuje do mb 35/40 ale moja jakos nienaturalnie pieje z przodu. Głowe tam można wsadzic midzy koło a nadkole ;p
Ale to wynika z masy silnika chyba. Nie wiem też jak twoje amory mają procentową skuteczność bo może te z przodu są twardsze/nowsze itd. albo z tyłu już do wywalenia się nadają. Ja obawiałem się, że na tych eibachach będzie przód w za wysoko, ale w d16 jest akurat. Zmieniaj, najwyżej jak Ci się odwidzi to sprzedaż dalej.
jak Ci się znudzą to daj mi znać. doagadamy się ;)
Panowie czy to normalne jak jadę w korku na dwójce ~25kmh (poniżej 2tyś obrotów) i dodam gazu to szarpnie ze 2 razy? I to samo jak puszczę gaz to czasami lekko szarpnie.
Panowie czy to normalne jak jadę w korku na dwójce ~25kmh (poniżej 2tyś obrotów) i dodam gazu to szarpnie ze 2 razy? I to samo jak puszczę gaz to czasami lekko szarpnie.
U mnie w takiej sytuacji nie szarpie, ale pamiętaj że panewki dostają po tyłku jak tak się robi, zwłaszcza jak ma się pełny stan. Może jak wciskasz gaz, to nie gwałtownie, tylko delikatnie i stopniowo. A szarpie samochodem czy silnikiem (poduszki ? ) ?
U mnie w takiej sytuacji nie szarpie, ale pamiętaj że panewki dostają po tyłku jak tak się robi, zwłaszcza jak ma się pełny stan. Może jak wciskasz gaz, to nie gwałtownie, tylko delikatnie i stopniowo. A szarpie samochodem czy silnikiem (poduszki ? ) ?
W ogóle po regulacji zaworów problem się zmniejszył ale to jeszcze nie to. Szarpie całym autem ale jak dodaje bardzo delikatnie gazu to nie. Przy puszczeniu gazu jest to dość irytujące, no i głównie przy małych prędkościach. Nie wiem czy mówić o tym mechanikowi, bo i tak się wybieram.
Może to być wina walniętej lambdy albo kata? Bo analiza spalin na PB i LPG wyszła tragicznie.
Camellia Racing
15-06-12, 20:26
Czy MC2 wychodziło z pompą/heblami Nissin ?
W ogóle po regulacji zaworów problem się zmniejszył ale to jeszcze nie to. Szarpie całym autem ale jak dodaje bardzo delikatnie gazu to nie. Przy puszczeniu gazu jest to dość irytujące, no i głównie przy małych prędkościach. Nie wiem czy mówić o tym mechanikowi, bo i tak się wybieram.
Może to być wina walniętej lambdy albo kata? Bo analiza spalin na PB i LPG wyszła tragicznie.
po prostu staraj się nie schodzić na niskie obroty i przyśpieszać zaczynaj dopiero od 1800 obr na min, po poniżej moment obrotowy jest bardzo słaby, wiadomo że jedynki się nie wsadza raczej, ale ewentualnie z pół-sprzęgła. Ja zawsze delikatnie dodaje gazu. Analiza spalin na lpg powinna wyjśc dobrze, daje on dużo "czystsze" spaliny. Możliwe, ale jakby sonda szwankowała to by palił pewnie dużo więcej niż norma, lub krztusił by się nie tylko przy tych obrotach, ten silnik jest wysokoobrotowy i zwyczajnie nie lubi z niskich obrotów startowac...
A co z szarpnięciami przy puszczaniu pedału gazu, to na bank nie jest normalne.
Poduszki sprawdź. Ja też mam takie szarpanie na niskich biegach ; ) Ale to podejrzewam luz na skrzyni albo kompa. Bo jak z jedynki wbijam 2 i zrobie to dość szybko (ale poprawnie ze sprzęgłem) to poszarpie, a jak dam 2 i poczekam z nogą na sprzęgle to 0 szarpania. O ile pamiętam kiedyś pytałem jak od razu kupiłem i to dość powszechny problem ; ) Takie poszarpywanie. Może to przeguby wewnętrzne, może nowa skrzynia by pomogła? Nie wiem. Przyzwyczaiłem się.
Ale masz racje, że nie lubi wolnych obrotów, bo jak przed puszczeniem sprzegła dam ciupkę gazu to nie ma ani szarpnięcia. A jedynka to wiadomo, że minimum za dużo gazu i szarpie ; ) Z 1 tylko się rusza. Ja wbijam też jak prędkość spada, że na dwójce to już dupal dać gazu ; ]
Już nawet przy przyspieszaniu da się to wyeliminować, tak jak pisał nikog0 z takich niskich obrotów jak1.5 wypadało by z pół sprzęgła, ale przy puszczaniu gazu nie powinien nic drgnąć !
Pytanie z innej beczki, chcę zmienić kierownice. Co to za wąska blaszka która dotyka kiery jakby od spodniej strony. To ona jest u mnie źródłem szurania przy skręcaniu, domyślam się, że pełni ona jakąś funkcję więc jej nie ułamie, ale jak sprawić żeby ona nie hałasowała?
Złączka diody alarmu występuje we wszystkich budach ? czy tylko w poszczególnych ? jak jest w MA8 mam org centralny zamek bez alarmu
Pytanie z innej beczki, chcę zmienić kierownice. Co to za wąska blaszka która dotyka kiery jakby od spodniej strony. To ona jest u mnie źródłem szurania przy skręcaniu, domyślam się, że pełni ona jakąś funkcję więc jej nie ułamie, ale jak sprawić żeby ona nie hałasowała?
ta blaszka to plus od przycisku od klaksonu, jak by były tam normalne kable to by się przecież ukręciły :)
A teraz moje Pytanka ! hmm
1. Jaka jest kompresja nominalna dla B18C4 ???
2. Czy kompresją 13,5 13,5 13,1 13,4 można wyeliminować nieszczelność pierścieni ??
1. Jaka jest kompresja nominalna dla B18C4 ??? 15,5
2. Czy kompresją 13,5 13,5 13,1 13,4 można wyeliminować nieszczelność pierścieni ?? po mojemu jak najbardziej
http://img684.imageshack.us/img684/1020/20120616113338.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/684/20120616113338.jpg/)
Tak być nie powinno chyba ? , czymś to grozi ? trzeba szybko naprawiać ? To na pewno nie jest przyczyną ściągania w prawo podczas hamowania ?
No nie bardzo, weź kluczyk 12, odkręć zacisk jak do wymiany klocków i popraw tą sprężynkę, ona dociska klocek do jarzma. Jak już odkręciłeś koło to jest 3 minuty roboty :) Przy okazji zobaczysz czy prowadnice nie są zapieczone, bo lubią.
Camellia Racing
16-06-12, 14:14
Ponawiam Pytanie ;)
Witam. Panowie jak wymienić tylną wycieraczkę w Civicu MB2 D14A8 ? Chodzi mi o całe ramię bo już było mocno przeżarte rdzą i brzydko wyglądało:) Pytanie czy to się tylko z zewnątrz jakoś odkręca czy trzeba ten plastik od środka na klapie bagażnika cały odkręcać.
Z góry dzięki za pomoc
Musisz podwazyć ta zaślepke z zewnątrz, na dole ramienia i masz pod tym śrubkę, 10 albo 12, nie pamiętam. Odkręcasz, ściągasz, zakładasz nowe ramie, ot cala filozofia :)
panowie jak wymienić drążek kierowniczy od strony magla ? jakie klucze ? , jakiś manual może do tego ? .jestem zmuszony do wymieniena go samemu ;)
Gawrys1978
17-06-12, 21:25
Wymienic mozesz sam no problem , ale nawet jak zmierzysz suwmiarka ( lub sznurkiem ) to pojedz na ustawienie zbieżnosci. Nawet jak ci sie uda dobrze trafic i nie bedzie cie sciagalo to moze ci oponki ciąć .
jezeli chodzi o klucze to nakretka na koncowce drazka to 17nastka i bodajze 2x12 zeby poluzowac klamre.
Camellia Racing
17-06-12, 21:55
Mówimy o drążku :)
Mówimy o drążku :)
Dokładnie, chodzi o drazek ,a zbieżność to sprawa oczywista
Pany w każdym wahaczu górnym (przednim) da sie wymienic sworznie ? wysrały mi sie chyba a rok temu zmienialem na jakies $%^&* ...
u mnie w MC2 pompa jest Lucas a zaciski nie wiem bo nie miałem kiedy koła ściągnąć :D
Na 99% w każdym ;)
napewno , bo planuje kupic same sworznie, a nie chcem miec pozniej lipy...
Dawaj same sworznie. Moje Oyodo już 20 tysięcy nabiły i wygladają całkiem najs :D
No to maliiiiiiina ... :)
Camellia Racing
18-06-12, 22:34
Pany w każdym wahaczu górnym (przednim) da sie wymienic sworznie ? wysrały mi sie chyba a rok temu zmienialem na jakies $%^&* ... W każdym ale bardzo łatwo jest skrzywić wahacz.
Skrzywić przy wymianie? To nie wiem jak Wy wymieniacie :)
Szybkie pytanie ;P
Tarcze i klocki ATE polecacie do VTI ? Bo moge dostac w sumie za mała cene po znizkach znajomego w IC :) z tego co patrzyłem na magazynie nie wiele sie rożni np od klocków i tarcz TRW.
Tylko opis mnie troszke martwi bo na tarczach jest "Prelude bb1,bb2" Niby ma 282mm :)
nie mam przy sobie pudełka, ale mógłbym Ci sprawdzić to później. co do samych ATE są po prostu w porządku. z hamulcem tylnym działającym na 20% cztery dohamowania z około 150-160 do zera i za czwartym razem dopiero masz bardzo miękki pedał hamulca.
klocki Ferodo Premier i płyn Ferodo DOT5.1
Witam.Mam do wymiany przewody hamulcowe. Pacjent MB27 5D, 1999r. bez ABS i bębny z tyłu. Znalazłem takie http://www.przewody-hamulcowe.pl/hon...edzianych.html .Na moje zapytanie mailowe czy będą pasować do mojego egzemplarza otrzymałem odpowiedź, że maja w katalogu kilka rodzajów i trzeba zmierzyć długości przewodów.(mają w katalogu różne długości ) . Dziwne to trochę, wydawało mi się, że układ hamulcowy i podwozie było takie same w kolejnych rocznikach....
Czy ktoś wie jaka jest długość całości lub poszczególnych odcinków przewodów hamulcowych?
Camellia Racing
19-06-12, 20:19
Wymieniałem sam w V generacji. Na prasie jest dość podatny na odkształcenia, trzeba uważać.
Czy maskownice w bagażniku, te na których trzyma się półka, w 5D (anglik) były tylko jednego koloru - czarne? Półki wiem, że było kilka chyba bo miałem już czarną i szarą.
Drugie pytanie, jeżeli pozwolicie: ma ktoś jakiś patent na to, aby półka z tyłu nie latała na wertepach?
Szare, czarne, beż ... do wyboru masz osłony ;)
Co do półki ... zawsze można podkleić osłony np. uszczelkami do okien i nic się nie tłucze. Przynajmniej u mnie to się sprawdziło i działa pare lat :)
Panowie jakim domowym sposobem wyciągnąć sworzeń zwrotnicy z wahacza ? Bo przecież on jakoś sam się blokuje niby.
Camellia Racing
20-06-12, 09:29
a ring z gniazda półosi zdjąłeś? Jak tak to młotkiem wybij.
Szybkie pytanko: czy po montażu klimy, zaleca się zrobić reset kompa, czy jest to zbyteczne?
http://www.extern.pl/samochod/przegub/ chodzi mi o 8 zdjęcie
Szybkie pytanko: czy po montażu klimy, zaleca się zrobić reset kompa, czy jest to zbyteczne? zbyteczne
chodzi mi o 8 zdjęcie jak nie masz sciagacza to 2 mlotki, jeden przystwiasz, drugim tluczesz po wahaczu, to jest na stozku wiec wyskoczy za ktoryms razem
Witam.
Niedawno zakupiłem honde civic, rok 1996/1997, 4 drzwi. Planuję zakupić nadkola na tył a nie mam pojęcia jaka jest to wersja.
Wygląda dokładnie tak jak to autko: http://www.tuning-in.cz/pictures/civvicseddan1111.jpg
Niestety nie wiem czy to wersja ma, mb, mc, ej, ek czy jeszcze inna.
Jeśli ktoś się orientuje proszę o pomoc.
MA MB MC to są te angielki 5D.
A twoja co pokazałeś to EJ/EK tyle,że sedan.
Lukas.FK2 dzięki za szybką odpowiedź.
Nasuwa się pytanie czy to dobrze czy źle że mam taką wersję?
Lukas.FK2 dzięki za szybką odpowiedź.
Nasuwa się pytanie czy to dobrze czy źle że mam taką wersję?
Honda to Honda wersja nie ma znaczenia :)
Te EJ/EK sa lepiej wykonane niż te Angielki. Dobrze jest. Reanimuj fure. Pozdro!
Panowie,czy silniczki reg. reflektorów będą pasować z polifta do przedlifta?
Panowie ... i panie ;)
Czy linki ręcznego w MB2 lewa/prawa różnią się długością ? Czy wystarczy "odwrócić" zaczepy montażowe i podejdzie lewa zamiast prawej ;) ?
Siemanko, moje pytanie brzmi.
Czy zaślepki na lusterka z miejscem na tweetery z 3d podejdą bezproblemowo do 4d? Jeżeli tak gdzie mogę je nabyć?
Nie ten dział. Tu piszemy o 5d. To tak na początek :)
Jeśli chodzi o trójkąty to będą pasować - szukaj na allegro, ew. ASO. A nie lepiej trójkąty zostawić jakie masz i zainstalować na nich tweetery lub wyciąć otwór i wstawić tweeter i założyć maskownicę, która raczej na pewno jest w zestawie...?
W sumie, to nie myślałem o tym :P trzeba będzie pokombinować :)
dzięki!
MisieK1989
21-06-12, 18:30
wal korbowy w silniku 1.6 vtec sohc jest taki sam jak w silnikach 1.4 i 1.5 ? rożni się czymś ?
po mojemu masz dluzszy skok tloka wiec wal ma wieksze wykorbienia
oczywiście j.w., do tego grubsze czopy korbowodowe
jeżeli po skręcie na maksa kierownica mi nie powraca na prosto to co jest już do wymiany? chodzi o to ze jak skręcę na max obojetnie w ktora stronę to moge jezdzic w kolko bez trzymania kierownicy. drązki kierownicze czy maglownica siadła?
Czy w MB1 były dwa kompy (D16Y2)?
http://images46.fotosik.pl/1621/c3b9b14fe1535e6fm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c3b9b14fe1535e6f.html)
Od czego jest ten drugi? Uniemożliwia on wyjęcie dmuchawy...
Witam od jakiegoś czasu w czasie jazdy różnie zapala się check engine raz w ogóle po prostu zapala się różnie. Robiłem samodiagnostyke i wyszedł kod 48 co to może być? mój silnik d15z3 dodam że nie odczuwam zmiany w Hondzie ze spalaniem czy spadkiem mocy.
KOD48 :
Czujnik liniowego przepływu powietrza lub jego obwód (silnik D15Z1)? Pozdrawiam
hej, zakładam felgi 15 cali, z oponami 195
jakie ET dobrać aby nic nie obcierało?
zawieszenie mam seryjne
Zależy jaka szerokość felgi? Tak z grubsza 6,5 na ET45 robi się już blisko górnego wahacza z tyłu ale jeszcze z zapasem, z kolei 7,5 na ET37 delikatnie wystają z przodu na aucie bez gleby.
Co do błędu 48 to sonda lambda daje o sobie znać, z d15z3 jest szerokopasmowa, przez co niezbyt tania.
Panowie co może być przyczyna twardnienia pedału hamulca ? czasami chodzi tak fajnie ze trzeba głębiej wcisnąć a czasem od razu jak sie dotknie czuje sie ze twardy
Zależy jaka szerokość felgi? Tak z grubsza 6,5 na ET45 robi się już blisko górnego wahacza z tyłu ale jeszcze z zapasem, z kolei 7,5 na ET37 delikatnie wystają z przodu na aucie bez gleby.
szerokość 6J bo chyba taka jest najbardziej optymalna do kapci 195 ?
Camellia Racing
23-06-12, 10:34
szerokość 6J bo chyba taka jest najbardziej optymalna do kapci 195 ?
Ja mam set 195/50/15 z środkiem 7J i nie chciałbym zamienić na 6J ;)
Racja, do 195 to 6,5 minimum moim zdaniem, najlepiej 7, opona wtedy ładnie siedzi na feli :)
Mam pytanie. Czy po liftingu zmieniły się tylne błotniki? Jestem ciekawy czy taki :http://allegro.pl/blotnik-prawy-tyl-honda-civic-5d-95-97r-i2394845800.html
można przełożyć do rocznika 1999.
Dorikin1989
24-06-12, 20:57
Z tego co wiem to są takie same.
wulkanisko
24-06-12, 21:31
Błotniki są te same.
Mam problem z otwarciem tylnych lewych drzwi od środka. Objaw jest taki jakby nie odpuściła blokada (blokowanie drzwi przez rygiel w drzwiach kierowcy) Klamka wewnętrzna jest cała, centralny działa, drzwi można otworzyć klamką zewnętrzną. Po zdemontowaniu klamki wewnętrznej można otworzyć drzwi cięgnem jednak trzeba je pociągnąć dosyć daleko jakby miało luz. Jest jakaś możliwość regulacji, odblokowania?
Sprawdź czy nie masz przełączonej blokady "rodzicielskiej" w tylnych drzwiach. Jak otworzysz owe drzwi, pod zamkiem, powinieneś zobaczyć biały przełącznik. Przełączenie go, uniemożliwia otwarcie drzwi od wewnątrz.
wulkanisko
24-06-12, 23:59
Zgadza się któryś z pasażerów musiał nieopatrznie ją włączyć:) Przełącznik jednak na tyle się zapiekł że dopiero przepsiaknie całego zamka WD40 pomogło.
Dzięki Karpiczek.
Witam,silniczki do regulacji lamp przednich w 5d są takie same w przed liftach jak w po liftach?
Czy są zamienne ze sobą tzn.prawy do lewego i na odwrót?
Panowie, dłubałem trochę w zegarach i choć nie wydaje mi się żebym poruszył wskazówke od paliwa, to jednak po podłączeniu oszukuje/zawyża o kilka litrów w górę.
Jaki jest patent na wyregulowanie/zaniżenie obecnego stanu wskaźnika ?
Z góry dzięki za sugestie :)
wulkanisko
26-06-12, 00:08
Wskaźnik paliwa jest na tyle wrażliwy, że pozostaje chyba tylko wymiana. Poszukaj na allegro tanich zegarów z angola i przełóż.
Wskaźnik paliwa jest na tyle wrażliwy, że pozostaje chyba tylko wymiana. Poszukaj na allegro tanich zegarów z angola i przełóż.
Ok, ale wybaczcie, bo nie rozumiem jednego ;) Jeśli podmienie wskaźnik, to przecież ten który podłoże jako nowy będzie "zatrzymany" na swojej wartości, tak jak to w naszych Hankach jest.
Nie uważam, żeby to rozwiązywało problem - wręcz może go pogorszyć.
Stąd moja ciekawość, bo nie wierzę, że nie można jakoś "wyskalować" tej oryginalnej wskazówki spowrotem ... tylko pewnie jest do tego jakaś magiczna procedura :p
Spróbuj wskazówkę wskaźnika paliwa przesunąć najniżej jak się da. Jak będziesz to robił, to delikatnie i powoli żeby nie przegapić momentu w którym wskazówka zacznie stawiać delikatny opór. Jak już będziesz go czuł, to przestajesz. Generalnie jest to miejsce w okolicach 0 czy też ciut poniżej. Po tej operacji powinien działać poprawnie. Robiłem tak kilka razy i jak na razie zdaje egzamin.
Dzięki Marcinie. Spróbuje tak jak napisałeś. Dla ścisłości : zabieg przeprowadzać na podłączonych zegarach w II pozycji, czy na wyjętych ?
Robiłem to zawsze bez kluczyka w stacyjce.
Moja żonka zrobiła właśnie prawko i okazało się że z racji swojego niskiego wzrostu nie może przyjąć dobrej pozycji za kierownicą.
W fotelu kierowcy nie ma regulacji góra dół. Zastanawiam się czy są jakieś pasujące fotele do Civic z regulacją wysokości siedziska?
Jestem skłonny zmienić fotele przednia a kanapę zostawić.
Chodzi o Civic 5D 96r. HB.
Moja żonka zrobiła właśnie prawko i okazało się że z racji swojego niskiego wzrostu nie może przyjąć dobrej pozycji za kierownicą.
W fotelu kierowcy nie ma regulacji góra dół. Zastanawiam się czy są jakieś pasujące fotele do Civic z regulacją wysokości siedziska?
Jestem skłonny zmienić fotele przednia a kanapę zostawić.
Chodzi o Civic 5D 96r. HB.
Występowały takie taborety w 5D. Ja mam w swoim MB3.
Robiłem to zawsze bez kluczyka w stacyjce.
I zadziałało :) Wskazówka wróciła na swoje miejsce.
Jeszcze raz dzięki !
Ja bym sie na twoim miejscu nie przejmował wskaźnikiem troche pojeździsz to sam do siebie dojdzie, ja myślałem że sie zawiesił jak kupiłem civica i kręciłem wskazówką tam i z powrotem i nic jej sie nie stało, u mnie czasami to i 5 minutach dopiero dobrze wsazuje taki patent producenta.
bry ;]
powie mi ktos czy rozporka tylna dolna z Civic MB6 pasuje do Civic MB2? (z tyłu mam oryginalnie hamulce tarczowe)
Występowały takie taborety w 5D. Ja mam w swoim MB3.
w MB2 też są z regulacją.
bry ;]
powie mi ktos czy rozporka tylna dolna z Civic MB6 pasuje do Civic MB2? (z tyłu mam oryginalnie hamulce tarczowe)
Nie pasuje, brak odpowiedniego mocowania, do którego przykręca się rozpórkę.
Czy śruby do zamontowania tylnego staba fi8 muszą być wzmocnione czy wystarczą typowe kupione np. w budowlanym?
skolopendra
27-06-12, 19:08
w budowlanym?
są dość miękkie ,lecz wytrzymają
Camellia Racing
27-06-12, 20:05
Panowie, dłubałem trochę w zegarach i choć nie wydaje mi się żebym poruszył wskazówke od paliwa, to jednak po podłączeniu oszukuje/zawyża o kilka litrów w górę.
Jaki jest patent na wyregulowanie/zaniżenie obecnego stanu wskaźnika ?
Z góry dzięki za sugestie :)
Wyjeździj do końca aż stanie, otwórz i przesuń wskazówkę w dół o tyle o ile zawyża. Zamknij zatankuj do pełna i zobaczysz czy gra ;)
Łżesz.
Spróbuj wskazówkę wskaźnika paliwa przesunąć najniżej jak się da. Jak będziesz to robił, to delikatnie i powoli żeby nie przegapić momentu w którym wskazówka zacznie stawiać delikatny opór. Jak już będziesz go czuł, to przestajesz. Generalnie jest to miejsce w okolicach 0 czy też ciut poniżej. Po tej operacji powinien działać poprawnie. Robiłem tak kilka razy i jak na razie zdaje egzamin.
Jak na początku napisałem wyjeździć żeby samo zeszło jak najniżej a później przesunąć niżej o tyle o ile zawyża. Różnica w naszych metodach jest zagadką czy wskazówka ruszyła się w ramach zakresu czy na jego końcu poza.
wulkanisko
27-06-12, 21:28
Łżesz.
Być może ty.
Ogarnij się bo w piaskownicy nie jesteś.
Racja, do 195 to 6,5 minimum moim zdaniem, najlepiej 7, opona wtedy ładnie siedzi na feli :)
masz jakąś fotkę z bliska jak to wygląda na 7J kapeć 195? :)
jeśli będzie wszystko okej na 195 i 7J to kupuje to.
tylko jaki wtedy profil opony dać aby nie obcierało i żeby nie giąć felgi na krawężnikach?
no i jakie ET dać żeby nie wystawało i nie obcierało?
chłopaki skąd może się brać kapanie wody na nogi pasażera ?:D
Przedniego pasażera ;p ? Podszybie możesz mieć nieszczelne i gdzieś w okolicy zespołu nawiewu przecieka. Wykręć schowek, poświeć i zobacz, może coś samemu zdiagnozujesz :)
Przedniego pasażera ;p ? Podszybie możesz mieć nieszczelne i gdzieś w okolicy zespołu nawiewu przecieka. Wykręć schowek, poświeć i zobacz, może coś samemu zdiagnozujesz :)
Dokładnie Przedniego :P a to nie przez tą blachę co jest fabrycznie nie tak jak trzeba ?
Jak najbardziej, może tak być. Ale lepiej się upewnij z wnętrza, żeby nie robić sobie niepotrzebnej roboty ... jak się okaże, że to jednak nie tamtędy cieknie :]
jak się okaże ze nie tamtędy to przy okazji wyczyszczę podszybie :D
Rozbierz schowek żebyś miał lepszą widoczność, właź do auta a ktoś niech Ci leje wodą obficie i nie ma ch... żebyś nie zauważył czy się leje tamtędy :)
Rozbierz schowek żebyś miał lepszą widoczność, właź do auta a ktoś niech Ci leje wodą obficie i nie ma ch... żebyś nie zauważył czy się leje tamtędy :)
zgadza sie. jeżeli woda pod nogami pasażera to tylko stamtąd. Zdejmij schowek, daj nura i wtedy będziesz widział.
a jakis pomysl jeszcze macie zeby nie bylo lisci ani syfu w samochodzie ? bo nie mam filtra pylkowego ? ktos wywalil ramke
a jakis pomysl jeszcze macie zeby nie bylo lisci ani syfu w samochodzie ? bo nie mam filtra pylkowego ? ktos wywalil ramke
złap kogos z ramką,weż wymiar, pare deseczek i juz masz ramkę. ja mam ramke i filtr ale co jakis czas i tak zbieraja sie syfy i trzeba chociaz z grubsza odkurzyc.
myślałem żeby na wlocie powietrza w podszybiu nałożyć rajstope to juz by lisci nie wciągało :P
Może to jest jakiś patent, ale ... już bym wolał zmieniać filtr co jakiś czas, niż zmieniać Hani rajstopy :p :D
Mimo wszystko, lepiej zainteresuj się ramką i filtrem.
rajstopa dziewczyna a ramka + filtr trochę kosztuje :D
Dobra dobra ;) mam nadzieję, że Twoja dziewczyna tego nie czyta :p
Na pewno jakaś rajstopa nie zatrzyma Ci części tych drobinek kurzu i syfu. Filtry też czasami o kant d..y potłuc, no ale ktoś tam przecież je zrobił dla naszego dobra żeby nie syfić się w aucie i nie wdychać cholera wi czego.
Z drugiej strony, no na coś umrzeć trzeba :D
a pieluche tetrowa zalozyc za schowkiem ?
a pieluche tetrowa zalozyc za schowkiem ?
jak uszczelnisz przeciek to już nie warto
chłopaki skąd może się brać kapanie wody na nogi pasażera ?:D
Proszę ja Cie bardzo :)
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?7345-Pozbycie-si%EA-kapania-wody-do-%B6rodka-przez-podszybie
Metoda skuteczna, sprawdzałem działa jak należy :)
Hej.
Proszę o pomoc.
Chcę kupić nadkola tył do mojej civic-i. Tyle że nigdzie nie mogę znaleźć do mojej wersji: EK 96 rok, sedan 4 drzwi. Na allegro jest dużo ogłoszeń: MA/MB EJ/EK 3 drzwi. Tylko nie ma do mojej :( Czy ktoś się orientuje czy będą pasować od innych? A jeśli tak to od jakich?
Hej.
Proszę o pomoc.
Chcę kupić nadkola tył do mojej civic-i. Tyle że nigdzie nie mogę znaleźć do mojej wersji: EK 96 rok, sedan 4 drzwi. Na allegro jest dużo ogłoszeń: MA/MB EJ/EK 3 drzwi. Tylko nie ma do mojej :( Czy ktoś się orientuje czy będą pasować od innych? A jeśli tak to od jakich?
Pytaj na forum EK tutaj jest MA/MB/MC
Pytanko ile kosztuje w ASO polerowanie auta ?
To jest pojęcie względne. Bo zależy w którym aso. Ogółem jesli Cie to interesuje to rozejrzyj sie tam gdzie robią detaling. Sama polerka od nich jest o wiele lepsza niz tradycyjna u lakierników :)
Witam!
Jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy sonda lambda nie jest walnięta? Zalałem ostatnio 35l i jakieś 400 powinienem na tym zrobić (nie jeżdżę jak emeryt a silnik D15Z8) Ale sytuacja wygląda trochę gorzej bo zrobione 280km i prawie nie ma wachy...
Potrzebuje Panowie w miarę szybkiej odpowiedzi. Będę wdzięczny. Ile Ohmów powinien mieć czujnik temperatury płynu cłodniczego w 1/3 skali (około 90*C) A jaki na zimnym silniku. Prosiłbym o parametry, które są potrzebne do jego diagnozy.
Vincent uważaj na grzanie auta, bo zaczął mi się grzać hehe