PDA

Zobacz pełną wersję : Coupe & Sedan - ogólne info

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Coke
14-12-09, 19:46
no tak ale tylko 120 kunia, a ja chcę wyłącznie na fajteku 125 lub 127 KM jak podają różne źródła.

Wiecie może czy w sedanach 1,6 110 KM to 9,2 do 100 to prawdziwe dane? bo to troche dziwne że 3 drzwiówka z tym samym silnikiem ma aż 9,9............ a coupejka która ma 125 KM ma 9,5 więc też gorzej niż 110 konny sedan. Oco tam chodzi>? one są takie szybkie?

genior
14-12-09, 20:21
sedan szybki jest :)

Leeo
14-12-09, 21:00
a gdzie Ty znalazłes takie osiągi coupe? W motofaktach? :D

Po pierwsze różnicy między 120KM non-vtec a 125KM vteckiem nie ma prawie żadnej. Co do 127KM, to mają je podobno amerykanki. Moja wg danych fabrycznych ma 8,2s do 60mil, podczas pomiarów gtechem od razu po zakupie z mega brudnym filtrem powietrza wyszło 9,1. Później nie było mierzone, ale poniżej 10sek na pewno ma. Dziwne by było również to, gdyby sedan miał być szybszy mając o 10KM słabszy silnik.. No, ale to akurat porównamy na zlocie :)

jacor
14-12-09, 21:31
dobra teraz mam pytanie z innej beczki :D mianowicie czy sprężyny (np Eibach) i amortyzatory (np kyb) albo cały kit koni mają jakąś gwarancje na przejechane km albo może inaczej po ilu km taki zestaw 'się wysra' przy użytkowaniu głównie na średniej jakości drogach?

Leeo
14-12-09, 22:19
koni mają 3 lata gwarancji bez limitu km a na sprężyny to raczej gwarancja nie jest potrzebna, bo wytrzymają dłuuugo :P Na KYB przy obniżonym zawieszeniu gwarancja może nie być uwzględniona i padną co najmniej 3x szybciej niż koni.

jacor
14-12-09, 22:41
Leeo o jakim oznaczeniu jest koni do EM2 ale -30mm ? jakoś nie mogę tego znaleźć w katalogu koni na ich www aha i jaka cena (tak pi razy oko) tego zestawu ?

biały84
15-12-09, 00:15
Witam
Mam problem z silnikiem w mojej Hondzie. Od jakiegoś czasu zaczeło się dziać coś dziwnego. Mianowicie - kiedy odpalam samochód po raz pierwszy (np. jadąc rano do pracy) wszystko jest w porządku. Lecz gdy zgaszę silnik i ponownie go odpalam po ok 30 min. to po przejechaniu mniej węcej 500 metrów zaczyna się dławić na ok 15 sekund. Po czym wszystko wraca do normy. Nie dzieje się to często ale bywa denerwujące, szczególnie jeśli trzeba nagle przyśpieszyć. Podejrzewam, że ma to coś wspólnego ze ssaniem bo po 30 min silnik zdążył nieco ostygnąć - ale to są tylko moje podejrzenia. Czy ktoś z was miał może podobną sytuację? Proszę o podpowiedź. Pozdr

Leeo
15-12-09, 14:50
jacor:

http://www.koni-sport.pl/11301803-zestaw-zawieszenia-sport-kit-p-1718.html czyli niecałe 2500zł za sprężyny i amorki..

jacor
15-12-09, 17:02
dzięki wielkie ziom :) teraz wiem ile jeszcze muszę dozbierać by zacząć działać

bbs
16-12-09, 13:04
Jako zracji tego ze jest zima to mam pytanie czy wasze zawieszenie zaczelo dziwnie chodzic to znaczy skrzypiec i tp? i wogle w aucie to tak glosno jakies zgrzyty czy tylko ja tak mam bo WKUR... mnie to niemilosiernie:mad:

EFKA5
16-12-09, 14:25
u mnie zawieszenia nie słychać, za to troche plastiki skrzypia z rana :D no i denerwuja mnie zimówki, strasznie huczą , im wolniej jadę tym bardziej :D

rafalpbz
16-12-09, 16:51
Plastiki skrzypią ponieważ jest zimno a jak wiadomo wtedy wszystko sie kurczy i juz nie jest tak spasowane jak przy normalnej temperaturze. Mnie to też irytuje ale jakos trzeba sie przyzwyczaić. Co do nowosci to wczoraj u mnie podczas przejezdzania przez spiacego policjanta uslyszalem skrzypniecie z tylnego zawieszenia...? U kumpla w prawie 20 letnim BMW na mrozie nie slychac plastików ale to wkoncu BMW, Honde kupuje sie nie dla konfortu :)

matihonda
16-12-09, 18:16
hehe, u mnie też co nierówność to co innego skrzypnie, zgrzytnie jakbym jakimś zdezelowanym gratem jechał, więc na nierównościach albo 20 km/h albo gaz do dechy ;)

maciej76
18-12-09, 14:26
Ku przestrodze! Sprawdźcie temperaturę zamarzania płynu chłodniczego. Wczoraj zamarzł mi płyn w chłodnicy. Kupując auto w sierpniu odpuściłem sobie wymianę i teraz efekt.
Dla ciekawych jak to się stało: Auto pracowało bez zarzutu, jedyne co mnie zaniepokoiło. To zupełny brak ogrzewania, myślę sobie "Pewnie termostat". Jednak po kilku kilometrach zaczęła rosnąc temp wody, przy zatrzymaniu się wskazówki na 3/4 zatrzymałem sie i okazało się, że z korka chłodnicy pryska delikatnie woda. Oczywiście koniec jazdy. Na następny dzień po odkręceniu korka od chłodnicy, zamiast płynu, lód z rdzą:mad:
Teraz auto stoi u mechanika w warsztacie i się "rozgrzewa" Zobaczymy co będzie jak puści lód. Mam nadzieję, że tylko chłodnica do wymiany.
Zastanawiam sie czy płyn stracił swoje właściwości ze starości, czy tez był wymieszany z wodą?
Niby w aso zalecają wymianę co bodajże 150 tys/km ja mam 80 tys i przez to sobie odpuściłem. Teraz się biję w pierś. Dlaczego nie sprawdziłem temp. zamarzania...

Leeo
18-12-09, 14:35
płyn chłodniczy wytrzymuje pierwsze 200 tyś, a potem wymiana co 100 tyś, takie zalecenia w ASO. Co do sprawdzania, to dlatego ja jeżdżę również na te przeglądy darmowe do norauto, z których się każdy śmieje, ale przynajmniej takie drobnostki mam wybadane.. Trzymam kciuki, żeby skończyło się na wymianie płynu, dobrze, że akurat kobieta nie prowadziła, bo może by silnik przegrzała (oczywiście pomijając naszą dobrze poinformowaną i obznajomioną we wszystkim Ewę :) )

Coke
18-12-09, 17:24
a gdzie Ty znalazłes takie osiągi coupe? W motofaktach? :D

Po pierwsze różnicy między 120KM non-vtec a 125KM vteckiem nie ma prawie żadnej. Co do 127KM, to mają je podobno amerykanki. Moja wg danych fabrycznych ma 8,2s do 60mil, podczas pomiarów gtechem od razu po zakupie z mega brudnym filtrem powietrza wyszło 9,1. Później nie było mierzone, ale poniżej 10sek na pewno ma. Dziwne by było również to, gdyby sedan miał być szybszy mając o 10KM słabszy silnik.. No, ale to akurat porównamy na zlocie :)

ok ale też inna sprawa, przeczytałem również że silnik 120 konny (podobno d17a8 jest nieudany? wiadomo co dokładnie?) a d17a2 jest cacy.

i nadal ciekawi mnie fenomen czemu civic sedan 1,6 110 koni ma 9,2 do 100 a taka np prelude 2,0 133 KM........ tyle samoa civic coupe 7 gen który ma 1,7 120 KM ma 9,7

can
19-12-09, 03:58
^^ no to mnie bardzo interesuje, gdzie to wyczytales - chetnei sam przeczytam nt roznic miedzy d17a8 i a2. bez zrodla to troche trudno sie odniesc, bo nie bardzo wiadomo co to znaczy ze "podobno jest nieudany".

i skad porownaie z a2? a nie z a9?

a 0-100 to nie jest przeciez czysta matematyka wynikajaca z mocy, tylko jeszcze z wagi, momentu, doboru przelozen w skrzyni itp itp itp. dlaczego 140 konne type-s 8 gen jest wolniejsze od 120 konnego EM2? :) itp

jacor
19-12-09, 13:15
dlaczego 140 konne type-s 8 gen jest wolniejsze od 120 konnego EM2? :) itp

sprawdzałeś ? :D jak śnieg stopnieje to sprawdzimy bo nie dawno rodzina hondy powiększyła się o Type S'a :)

EFKA5
19-12-09, 18:25
oczywiście pomijając naszą dobrze poinformowaną i obznajomioną we wszystkim Ewę hehe, to miłe Leeo, coś tam może i wiem i hance krzywdy zrobić nie dam :D ale wciąż mało, dlatego tu jestem i się uczę ;)

maciej76 trzymam mocno kciuki coby wszystko skończyło się dobrze :)

can
19-12-09, 18:57
sprawdzałeś ? :D jak śnieg stopnieje to sprawdzimy bo nie dawno rodzina hondy powiększyła się o Type S'a :)

sprawdzalem i to 4 razy, 2x mierzone czasy na ułężu, 2x street w wawce:) 4x porażka VIII gena.

u nas dla odmiany powiekszyla sie o accorda viii 2.2 i-dtec, juz go tata dotarł, ale jest zima wiec dopiero na wiosne sie zmierzymy z accordem :)

jacor
19-12-09, 19:27
u mnie dopiero Type S ma 600 km przelotu więc nie dotarty :) choć raz musiałem go "pociągnąć wyżej" i powiem szczerze że dźwięk silnika jest imponujący, zdecydowanie lepszy niż w sedanie VIII gen (też takowy jest w domu), aż mi się Can nie chce wierzyć że Type S dostaje takie baty od EM2 :D

Leeo
19-12-09, 22:10
kurde, zazdroszczę Wam !! Ja za cholerę nie mogę namówić rodzinki na hondę, same Niemce :/
Can, accordzik przepiękny! chyba już wiadomo, że swoją hondą pojeździsz jeszcze tyle, ile Twój ojciec accordem, żeby go później odkupić :D

can
20-12-09, 00:16
no jak sie zmusze to zrobie jakies foty i wstawie, w sumei u nas jest jakos od marca czy kwietnia ale ja siedzialem w UK wiec nie bylo kiedy:)

pewnie - sliczna, czarna, tourer z jasna skora i w ogole, ale ja chce AWD 300KM+ jako nastepne auto :D

jacor
20-12-09, 00:54
misiek czy subaryna jako następne ? :D mnie powala coupe Si :)

Coke
20-12-09, 21:22
http://allegro.pl/show_item.php?item=853833841 a co powiecie o tym? cena bardzo atrakcyjna, nawet po opłatach będzie to tanio, do tego ma fajteka

can
20-12-09, 21:37
dobrze ze w ogole ma przebieg, 11500km? :)

to jest usa, vin i po zawodach.

jacor
20-12-09, 21:39
nie wiem czy chciałbym być posiadaczem tego auta, skoro sprzedawca ocenia stan na dobry, już na 1 rzut widać że nie jest zbytnio zadbane ma dość poobcierany zderzak, jest to auto z usa więc można po vinie dowiedzieć się o nim wszystkiego z carfaxu

maciej76
21-12-09, 19:06
Ewa i Leeo chyba mocno trzymaliście kciuki;), bo skończyło się na wymianie płynu, termostatu i drobnej regeneracji chłodnicy(puściła plastikowa zaślepka na dole chłodnicy)
Przy okazji wymieniłem płyn hamulcowy.Całkowity koszt naprawy 300zł.

EFKA5
21-12-09, 20:48
no to pifko :D na najbliższym spocie ;)

jacor
22-12-09, 21:01
dziś po wlaniu 2l płynu do spryskiwaczy i przejechaniu ok 60km okazało się że nic już nie mam. dziurawy zbiorniczek? jakieś inne pomysły? uprzedzę od razu i powiem że na pewno nie wypryskałem tych 2litrów :D

LemonR
22-12-09, 21:36
A jaki masz poziom oleju? :D

EFKA5
22-12-09, 21:42
hehe, przypomniało mi sie jak z miesiąc temu moja siostra wlała ów płyn do poj. z płynem od wspomagania :D:D

jacor
22-12-09, 22:07
na Was zawsze można liczyć :D

cobra524
23-12-09, 22:02
no ja wczoraj po przejechaniu ok 80km wypsikałem 2,5litra płynu :) Masakra. Wieej na plyn wydasz niz na paliwo hehe

Leeo
24-12-09, 11:50
jacor, pewnie Ci się przytkalo ;] Sprawdzałeś na miarce bagnetu ile jest jeszcze płunu? A jak nie, to w końcu spryski reflektorów też swoje zabierają ;)

Wesołych Świat EM2-userzy :D

KruKs
24-12-09, 15:17
http://moto.allegro.pl/item863092330_honda_civic_1_7_klima_alu_oplacona_f vat_kredyt_lea.html#gallery co myslicie o tej hondzie ? ta pokrywa poduszki na kierownicy taka ma byc ? bo te przerwy sa dosc duze . Bo juz bym chcial cos kupic w koncu !! :(( jest moze ktos ze szczecina ?

jacor
24-12-09, 15:33
przyznam że nie zauważyłem nic niepokojącego w tym egz. co do tej poduchy to nie ma się co przejmować u mnie są mniej więcej podobnej wielkości te 'szpary' więc tym bym się nie przejmował. oczywiście kierownica nie jest skórzana :) no i nie wiem czy jest vtec bo niby wszystkie emblematy z tyłu są a brakuje tylko napisu vtec skoro są spryski na reflektory i szyber, na fotkach wygląda atrakcyjnie
edit: jeżeli przebieg jest autentyczny to może to być to auto na które tyle czekałeś :) no i cena też prawdziwa a nie magiczne np 19 tys. zł

rafalpbz
24-12-09, 18:11
Data pierwszej rejestracji 1999 ROK?? co to ma byc? a i gdzie podlokietnik? opis masakruje mega hondlorz, wow to on ma podgrzewana tylną szybe.

PS WESOŁYCH ŚWIĄT!!!!!

Leeo
24-12-09, 21:43
Co on ma na drzwiach pasażera, popielniczkę? ;) Mi jakoś nie pasują drzwi kierowcy, szczególnie przy błotniku, no i brakuje na nich obijaka, który jest na drzwiach od strony pasażera ;] Fotki ładne, tak czy siak musisz koniecznie pojechać i zobaczyć, wziać na jazdę próbną, bo przynajmniej będziesz miał potem jakies porównanie.

maciej76
25-12-09, 16:09
Z tą poduchą wydaje mi się, że szpary są ok jednak ja mam równo z kierownicą a tutaj wystaje obudowa poduchy o dobre kilka mm. Dziwne, że tyle fotek natrzaskał a o komorze silnika zapomniał?
No i ten hak w coupe, profanacja. Zawiecha mogła troche w du..ę od holowania dostać. Fotel kierowcy na 77 tys. To nie wygląda. No chyba, że ktoś na niego wcześniej puścił pawia:rolleyes:

genior
26-12-09, 18:20
najlepszy jest opis honda accord! :)

KruKs
26-12-09, 18:34
hehe no to troche tych baboli jest faktycznie :P kurde to nie wiem czy jechac te 350km i zobaczyc czy nie :/ (na ostatnim wyjezdzie do SUPER AUTA w wawie sie przejechalem :P )

Bartosz1987
27-12-09, 21:14
Ja jestem ze Szczecina ;) wiec pisz na PW moze znajde przed wyjazdem troche czasu.

Pozdro

EFKA5
28-12-09, 17:18
a takie mam pyt. bo sie mi nie chce szukać ;) jaki rozmiar głośników wchodzi do drzwi ? ewentualnie jakie polecacie ?:D

jacor
28-12-09, 18:21
o ile się nie mylę to średnica głośnika wynosi 16 cm

Leeo
28-12-09, 21:57
PrzÓD: odseparowany Infinity Reference 6520CS 165mm,

czyli pewnie tak jak w poprzednich generacjach - siedzi 160mm pioneer'a w serii, a wejdzie 165 :) Ja w poprzedniej Hance miałem Hertz ESK-165 i byłem zadowolony. Ewa, koniecznie wygłusz drzwi przy montażu. Po wygłuszeniu nawet seria daje radę :)

jacor
28-12-09, 23:43
zastanawiam się czy po takim wygłuszeniu drzwi nie dostaną troche po dupie bo nasze są wyjątkowo duże i dosyć ciężkie. czy po jakimś czasie przy wygłuszeniu troche na zawiasach nie opadną? ale fakt wygłuszenie robi robote

can
29-12-09, 01:03
mi nie opadly, ale tez nie robilem najprostszymi matami bitumicznymi tylko jakims vibroplastem stp ktory nie wchlania wilgoci w ogole. jesli chodzi o efekt to jest super ale prawda ze czuc ze drzwi sa troche ciezsze.

zobaczymy za jakis czas, bo na razie po pol roku to ciezko cos powiedziec; w kazdym razie do tej pory nei opadly:)

co do glosnikow - tak wchodzi16.5mm tylko te seryjne sa jakies super plytkie i trzeba dokupowac dystanse, no i pod 16.5 gosc tam delikatnie podcinal ten otwor zeby sie dobrze zmeiscily.

Leeo
29-12-09, 01:40
http://www.allegro.pl/item835874035_dynamat_xtreme_2_door_kit_koniec_z_h alasem.html - podobno te są dobre, najlepiej jakby wytrzymać do spotu i porównać jak gra seria u mnie i seoka, bo on ma właśnie wygłuszone podobnymi matami.

a co do zwykłych mat, to w poprzednim civicu wygłuszałem zwykłymi APP twardymi. Straszyli, że popękają w zimę, że się rozpuszczą na słońcu, ale nic się nie działo, nawet przy białostockich mrozach -34 :D Różnica w cenie kolosalna, bo za 50zł można już wygłuszyć dwoje drzwi.

EFKA5
29-12-09, 18:40
dzięki chłopaki za wyczerpujące info :D a wracając do spota, może w końcu w tym roku uda się coś zorganizować, coraz więcej nas ;)

Leeo
29-12-09, 20:14
tylko jeden termin wchodzi w grę, żeby wszystko wypaliło - maj czyli ZLOT SCKPL i wtedy przy okazji nasz spocik zrobić już na miejscu. W innym wypadku nie wyjdzie bankowo..

jacor
29-12-09, 23:58
dokładnie tak jak napisał Leeo. od razu zadam pytanie. czy ktoś ma zamiar zostać 2 dni na zlocie CKPL? bo mam nadzieję że jakaś większa ekipa EM2 zostanie na dłużej niż 1 dzień :D

Leeo
30-12-09, 00:41
ja w tym roku opłacam składkę, zobaczymy jakie będą ceny i jak wyjdzie z urlopem, ale planowo 2 dni chciałem zostać :)

No i koniec wielkich nadziei na k20 w EM2 w Polsce...
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11032137

Kruks - targuj się :D

KruKs
30-12-09, 10:34
hehe szczerze powiem ze nie lubie aut z historia :P serie bardziej chcialem i z vteckiem .

p.s http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10841939 a z ciekawosci zajade zobaczyc to autko :D i sie przejechac po liftem :P

EFKA5
30-12-09, 10:49
hehe szczerze powiem ze nie lubie aut z historia rozumiem ze wolisz niespodzianki niekoniecznie miłe :p

p.s http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10841939 a z ciekawosci zajade zobaczyc to autko i sie przejechac po liftem :P ta z pewnością vtec-a nie ma :p zresztą sądząc po cenie to ma bogatą historię :p

od razu zadam pytanie. czy ktoś ma zamiar zostać 2 dni na zlocie CKPL? bo mam nadzieję że jakaś większa ekipa EM2 zostanie na dłużej niż 1 dzień a coś więcej wiadomo? gdzie, kiedy?

Leeo
30-12-09, 11:57
aj tam, dobrze, że przynajmniej sprawdzim już dawno zastanawiałem się co tam z nią się działo. Auto wisi już sporo czasu i nawet cena się zwiększyła o 1000zł :) Po takim okresie na allegro pewnie za trochę ponad 21 jest do oddania ;) Na pewno była bita, ale może nie aż tak mocno i po przeliczeniu da się kupić i na tym nie stracić.

jacor
30-12-09, 13:39
a coś więcej wiadomo? gdzie, kiedy?

Ewa na pewno będzie w Rykach (płyta lotniska w Ułężu) w połowie maja, tak jak zwykle :) także myśl już nad urlopem w maju

EFKA5
30-12-09, 14:40
także myśl już nad urlopem w maju z tym nie ma akurat żadnego problemu :p a chęci są :)

KruKs
31-12-09, 11:54
aj tam, dobrze, że przynajmniej sprawdzim już dawno zastanawiałem się co tam z nią się działo. Auto wisi już sporo czasu i nawet cena się zwiększyła o 1000zł :) Po takim okresie na allegro pewnie za trochę ponad 21 jest do oddania ;) Na pewno była bita, ale może nie aż tak mocno i po przeliczeniu da się kupić i na tym nie stracić.

dzwonilem i podobno bezwypadkowa :]

jacor
31-12-09, 16:44
KruKs tu masz jeszcze takie coś http://moto.allegro.pl/item869403575_honda_civic_2004.html ale do tego to byś prawie całą Polskę musiał przejechać

maciej76
01-01-10, 12:41
Powoli zbieram się za kompletowanie części potrzebnych do wymiany rozrządu i w związku z tym pytanie dla robiących juz wymianę.
Czy wymienialiście także uszczelniacze(simeringi) wału korbowego i wałka rozrządu?
W poprzednich autach co miałem, zawsze przy rozrządzie wymieniałem uszczelniacze. Jednak rozmawiając, czytając n/t rozrządu w Civicach nie spotkałem się aby ktoś to wymieniał? Może w Hondach uszczelniacze są nie do zdarcia i przez to się ich nie rusza?

Leeo
01-01-10, 15:41
KruKs tu masz jeszcze takie coś http://moto.allegro.pl/item869403575_honda_civic_2004.html ale do tego to byś prawie całą Polskę musiał przejechać

Ta amerykanka już drugi razy wystawiona, nawet fotki niezmienione. O ile pamiętam, to ta, którą sprawdzał arturo, która miała dzwona przodem na autostradzie w jakąś barierkę, czy cuś(sprawdzona na carfaxie) W tym temacie jest już opisana. Silnik oczywiście błędnie podany - to wersja 115KM

cobra524
02-01-10, 10:31
Panowie w najbliższym czasie bede miał dokładki 2 szt i gril 1szt do em2, podejdzie tez do sedana:P Jest ktoś chętny? cena za dokładke +/- 280zł plus wysyłka gril +/- 160zł plus wysyłka.
Dokładka mugen style taka jak ma przemulus:D

DM!
02-01-10, 14:20
Witam

przymierzam się do zakupu kolejnej Hondy,do wyboru są dwie opcje:D Coupe D17A8/A9 lub D16V1 hb. Za coupeta przemawia większy bagaznik,obecnie posiadam EJ2 i spełnia moje wymagania,, jesli chodzi o osiągi to bardzo podobne lecz jest problem bo podoba mi się i ta i ta:)Prosiłbym was o wypisanie zarówno zalet jak i wad,bo mam ciężki orzech do zgryzienia...do dyspozycji maksymalnie 40tys złotych..wiem mógłbym Type R dorwać ale no nie wiem...

Post srednio pasuje do tego tematu, lecz prosze o ułaskawienie a w najgorszym przypadku o przeniesienie do odpowiedniego tematu

EFKA5
02-01-10, 16:26
cobra524 rezerwuję grila :D jak masz rzuć jakieś jego foto :p

Leeo
02-01-10, 16:41
Witam

przymierzam się do zakupu kolejnej Hondy,do wyboru są dwie opcje Coupe D17A8/A9 lub D16V1 hb. Za coupeta przemawia większy bagaznik,obecnie posiadam EJ2 i spełnia moje wymagania,, jesli chodzi o osiągi to bardzo podobne lecz jest problem bo podoba mi się i ta i taProsiłbym was o wypisanie zarówno zalet jak i wad,bo mam ciężki orzech do zgryzienia...do dyspozycji maksymalnie 40tys złotych..wiem mógłbym Type R dorwać ale no nie wiem...

Post srednio pasuje do tego tematu, lecz prosze o ułaskawienie a w najgorszym przypadku o przeniesienie do odpowiedniego tematu

Bierz Type R !! :) Tyle, że jeszcze z 5 tysi będziesz potrzebował, żeby wyrwać zdrową sztukę. Zawieszenie, heble, silnik, wszystko za tym przemawia. Coupe jest piękne, ale silnik szału nie robi, żeby dobrze jeździło i wyglądało, trzeba zainwestować w zawias, bo na seryjnym jest trochę nadsterowna. D16v1 w sporcie jest pośrednim rozwiązaniem - masz już trochę lepszy zawias, ale silnik to też nie k20 :P Jeżeli jeździłeś coupe i czujesz miętę do tej linii nadwozia to decyzja jest prosta - za taką kaskę wyrwiesz naprawdę dobry egzemplarz, jeżeli nie zależy Ci na większym bagażniku i znudziła Ci się sylwetka kupy, to kupuj Rkę :)

cobra524
02-01-10, 16:44
Ewa fotki masz w moim temacie:D
żebys nie szukała tu masz jedna:
http://images41.fotosik.pl/196/df67bf14515bdb8cm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/df67bf14515bdb8c.html)

EFKA5
02-01-10, 17:04
pasi :D jak będziesz go miał dawaj znać

jacor
02-01-10, 17:18
DM! jeżeli Twoim podstawowym kryterium jest bagażnik to bierz EM2 bo jest ogromny, coupe na pewno jest jedyna w swoim rodzaju, co do Sporta całkiem fajnie wygląda zawiecha ospojlerowanie dwururka, ale jeżeli chodzi Ci po głowie R'ka to bym się nie zastanawiał tak jak pisze Leeo jeszcze z 5 tysi dołożysz i powinieneś znaleźć przyzwoity egz. do jazdy. nie porównuj Type R z EM2 bo to są 2 zupełnie inne samochody :) wydaje mi się że sporo użytkowników EM2 zdecydowałoby się na EP3 jeżeli by było w cenie EM2

Grzesieklodz
02-01-10, 17:41
a ja za taka kase wzial bym ME2 i włożył tam B18 albo K20 :]

Leeo
02-01-10, 18:09
a ja za taka kase wzial bym ME2 i włożył tam B18 albo K20 :]

takie rzeczy tylko w erze :) B18 się nie da, bo nie ma łap do tego do VIIgen, a k20, to przecież cholernie droga sprawa i nie byłoby szans, żeby zmieścił się z autem i swapem w 40tysiach. Poza tym coupe kupuje się do lansu, jak chce pozap... to niech bierze typer R :) Dobrze jacor napisał - sam był zamienił swoją ep3, gdybym nie musiał dużo dokładać :D Ale, żeby nie było, że ja nie love mojej EM2, bo w końcu dumnie wożę wlepkę I love my EM2 ;)

cobra524
02-01-10, 20:08
Wszystko jest do zrobienia tylko w PL brakuje odwaznego który by sie tego podjął. Co do łap Leo to do B serii i H serii tez nie ma gotowych żeby wsadzic te silniki do naszej budy a jednak sa takie em2 :)

DM!
03-01-10, 12:48
Dziekować za odpowiedź:) Odpisuje na szybko,wiecej czasu wieczorem znajdę

Jesli chodzi o coupe,to bagaznik nie jest b. wazny, ale chodzi o linie auta:) podoba się bardzo, o Type R napisałem tak bo miałem chwile słabości, a przy mojej ciężkiej nodze to bym często musiał tankować. Jesli chodzi o Coupe to są jakieś jeszcze różnice miedzy wersją przedliftową a po oprócz świateł i zegarów?:) Mam czas do lutego aby się zdecydować, aaa Honda będzie kupiona w Niemczech.Jeszcze jedno pytanie, jest sens czaić się na D17A9???w mocy praktycznie nie ma róznicy między D17A8, no ale jest Vtec.....Pzdr

KruKs
03-01-10, 13:44
Lepiej brac vteca m.in dlatego ze lepsze wyposazenie :) ale a z tego co sie dowiadywalem to roznica jest :)

rafalpbz
03-01-10, 14:47
Jak masz ciężką nogę to D17 tez potrafi swoje zjeść.

jacor
03-01-10, 15:02
jeżeli chodzi o osiągi to różnicy miedzy wersja vtec a non vtec nie ma chyba żadnej (5 koni roboty nie robi) natomiast jeżeli chodzi o wyposażenie to spryski reflektorów, halogeny bodaj szyberdach i chyba climatronic (jeżeli o czymś zapomniałem bądź jest jakiś błąd to proszę o poprawienie)

rafalpbz
03-01-10, 17:35
Climatronic to raczej grupa VW, chodziło ci pewnie o klimatyzacje automatyczną ktora nie zawsze jest w wersji VTEC, chyba ze sie myle :D :D :D

DM!
03-01-10, 17:47
szyberdach by się przydał:)tak czy inaczej będe się za EM2 rozglądać, i koniecznie bym musiał obniżyć ją od razu bo bez tego to jak terenówka:P a powiedzcie jak z opłatami??w sensie, ubezpieczenie, a no i może spalanie, na bagażniku mi zależy, ponieważ kilka razy w roku jeżdże do Berlina po rodziców itp....Ojciec ma Hb VI i jest cięzko :) ale na szczęście sprzedaje

Leeo
03-01-10, 20:25
ubezpieczenie przy max zniżkach u mnie(1.7vtec 2004) wyszło:
- OC z NW w PZM 330zł
- AC na sumę 30 tyś w PZU rozbiłem na 4 raty i wyszło 1260zł(w jednej opłacie 1060zł)

spalanie 9-10 miasto, trasa 6-8. U mnie takie sporawe przez felgi - chromy są strasznie ciężkie no i rozmiar felgi+opony. Teraz w zimę o dziwo na zimówkach i OEM alusach autko pali mi mniej i wychodzi 6-7 trasa i 9 miasto, ale prędkości też odpowiednio mniejsze niż letnie.

Jeżeli zależy na bagażniku to tylko coupe, bo jest naprawdę duży jak na civica i dodatkowo składając kanapę trochę się jeszcze zyskuje.
Do różnic przedlifta i polifta oprócz innych świateł, zegarów, zderzaków i kierownicy możesz jeszcze zaliczyć inne mocowania i inną średnicę kolumny Macphersona z przodu. Skutkuję to droższym zestawem do obniżenia auta. Sprężyny oczywiście takie same.

EFKA5
03-01-10, 22:23
Leeo ile masz zniżki na AC ? mi w PZU krzyknęli 2600 zł :D dlatego im podziękowałam

Leeo
03-01-10, 22:40
60% i mam skończone 26 lat :)

EFKA5
04-01-10, 13:17
lata to ja też mam (niestety) :D gorzej ze zniżkami
tzn na OC mam 60 %
na AC 0% ale nie ma tego złego... za to korzystam :D

Leeo
04-01-10, 13:36
jak nie masz zniżek na AC to bierz minicasco. Zniżek nie trzeba mieć przy podpisywaniu, a rosną z czasem. Masz ochronę od wszystkiego prócz wypadku z drugim pojazdem, ale kosztuje koło 300-400zł za rok. Minus to -20% od każdej wypłaconej sumy.

EFKA5
04-01-10, 13:47
Leeo ja tam wolę pełną ochronę ( wiesz starzeję się i refleks już nie ten ;) ), wykupiłam w październiku za ok 1600 i już mi się to prawie wróciło :D

jacor
04-01-10, 14:08
wykupiłam w październiku za ok 1600 i już mi się to prawie wróciło :D

miałaś jakieś nie miłe przygody związane z samochodem że Ci się prawie wróciło ?

genior
04-01-10, 14:08
ja nie wiem gdzie Wy to wkupujecie te ubezpieczenia :)
HESTIA ludziska
znizki z OC przechodza na AC bez zadnego problemu i za calosc OC+AC 30tys + NW razem nawet z jakims optimum assistance wyszlo mi 935zl w trybie serwisowym! mialem jeszcze jakas znizke 5% za zawód medyczny ale są też inne ;)
na potwierdzenie zniżek wystarczyło ksero polisy z poprzedniego ubezpieczenia z napisanymi zniżkami

Leeo
04-01-10, 14:11
Poważnie? No ja tam kiedyś chodziłem do hestii, mówiłem, że jestem lekarzem(bo słyszałem, że z tego tytułu jest dodatkowa zniżka) i dupa, wychodziło więcej, dlatego w tym roku spasowałem. No ale za rok będę musiał się przejść, bo cena naprawdę kusząca.

EFKA5
04-01-10, 15:32
miałaś jakieś nie miłe przygody związane z samochodem że Ci się prawie wróciło ? oj nieładnie, nie czyta sie mojego tematu :p ;)
znizki z OC przechodza na AC bez zadnego problemu żadna firma a pytałam w co najmniej 6 nie akceptowała zniżek z OC, poza tym dopłaciłam 40% za model auta :p

jacor
04-01-10, 16:24
oj nieładnie, nie czyta sie mojego tematu :p ;)
aaa już wiem, czytałem czytałem temat tylko obawiałem się że coś nowego się wydarzyło :( ale na szczęście nie :)

maciej76
04-01-10, 18:04
W MTU(chyba są powiązani z Hestią) także akceptują zniżki z OC. Mnie wyszło 900 zł AC, OC i NW+ ubezpieczenie zniżek w przypadku kolizji. Kwota ubezpieczenia auta 20000zł. Dostałem nawet zniżkę 10% za posiadanie dziecka do lat 12.

daczkes
06-01-10, 12:57
witajcie
noszę się z zamiarem kupna autka i wpadł mi w głowę civic
na necie wisi http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10692106
takie coś
proszę was o uwagi dot. tego egzemplarza na co zwracać uwagę oglądając honde
pozdrawiam Piotr

DM!
07-01-10, 07:49
witajcie
noszę się z zamiarem kupna autka i wpadł mi w głowę civic
na necie wisi http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10692106
takie coś
proszę was o uwagi dot. tego egzemplarza na co zwracać uwagę oglądając honde
pozdrawiam Piotr

Hmm ładnie wygląda nawet, lecz tak czy siak za ten rocznik wydaje mi się to cena troszkę za mała....gdzieś musi być haczyk, w ten przebieg to nie wierze:)A na co musisz uważać...no przede wszystkim na stan lakieru,szpary między poszczególnymi elementami, np maska- błotnik,na stan kierownicy,czy siedzenia przetarte,czy nie kopci.....Sam ten model chce kupić:) wolę poszukać prawdziwą igłę

ps. ile mogą wynieść koszty rejestracji EM2??(rejestracja,cło...itp) ponieważ auto w Niemczech kupie i tu w Polsce zarejestruje.Poza tym dzięki panowie za wcześniejsze odpowiedzi:)Auto dam na matke, więc ubezp będzie sporo niższe.Pzdr

genior
07-01-10, 10:44
daczkes z tego co wiem to juz ktos tą honde tutaj wrzucał ale to było juz kilka miesiecy temu musialbys przewertowac sporo stron tego tematu, bo może ktoś był ją obejrzeć, ale dokładnie nie pamietam,
ale skoro już tyle czasu stoi nie sprzedana to coś jest nie halo :cool:

daczkes
08-01-10, 12:54
tez mi się wydaje ze nie halo bo samo to ze foty na jesieni, wiec gdyby byla ok to by pewnie szybko poszla poszukiwania huuundy trwają

jacor
08-01-10, 23:31
daczkes może ta http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10889888 ? EM2 przemulusa doinwestowany egzemplarz :)

marcin_T
09-01-10, 18:49
Sluchajcie czy jest jakis prosty sposob na podkrecenie recznego w EM2? taka piekna pogoda a nie moge sie poslizgac...

daczkes
09-01-10, 20:59
jacor Fajna fajna tylko narazie muszę poczekać do połowy lutego na nową umowę we firmie a potem kto wie. Podoba mi sie ten wózek. W najgorszym wypadku ej9 z b16.

rafalpbz
09-01-10, 21:20
Poszukaj jakiegos EK4 przynajmniej bedziesz mial czym polatać.

cobra524
10-01-10, 15:01
sciagasz ten plastik co masz na tunelu srodkowym, tam gdzie jest popielniczka i tam jest srubka do podkrecenia recznego :D

EFKA5
10-01-10, 15:51
ps. ile mogą wynieść koszty rejestracji EM2??(rejestracja,cło...itp) ponieważ auto w Niemczech kupie i tu w Polsce zarejestruje mnie wyniosło nieco ponad 2 tys

marcin_T
10-01-10, 18:11
sciagasz ten plastik co masz na tunelu srodkowym, tam gdzie jest popielniczka i tam jest srubka do podkrecenia recznego :D

no wlasnei sciagnalem ten plastik co jest naokolo dzwigni i kurde zadnej sruby tam nie widzialem :( ma ktos moze jakesi foto tego albo cos? czy trzeba tez zdjac oslone samej dzwigni? jesli tak to prosze o rade jak to zrobic.

Grzesieklodz
10-01-10, 20:38
no wlasnei sciagnalem ten plastik co jest naokolo dzwigni i kurde zadnej sruby tam nie widzialem :( ma ktos moze jakesi foto tego albo cos? czy trzeba tez zdjac oslone samej dzwigni? jesli tak to prosze o rade jak to zrobic.
W Vg wystarczylo wyjac popielniczke z tunelu i tam byla srubka od recznego i tu chyba jest tak samo

eRMD
10-01-10, 21:24
Witam mam pytanko, Wersja BAR czym sie różni od innych ???

http://allegro.pl/item872736648_honda_civic_sport_bar_38000km_1_6_vt ec_rok_2005.html

http://allegro.pl/item872691028_honda_civic_sport_1_7cdti_bar.html

rafalpbz
10-01-10, 23:03
Ja tam regulowalem ręczny, ale problem jest taki ze jak dokrecam śrube to ona po chwili wraca do pierwotnego połozenia :/

cobra524
11-01-10, 12:58
tak ci sie wydaje ze wraca ale w rzeczywistości linka sie naciąga:P

marcin_T
11-01-10, 14:08
tak ci sie wydaje ze wraca ale w rzeczywistości linka sie naciąga:P

w takim razie czy moge liczyc na jakas foto pomoc? U jankaldz (sedan) sruba jest zaraz pod plastikami przy dzwigni hamulca a w coupe?

cobra524
11-01-10, 17:48
no ale co tu za foto ci potrzebne :) jak sciagniesz ten plastik z tyłu tunelu to tam jest tylko jedna srubka i nia kręc:D

marcin_T
11-01-10, 20:10
dobra znalazlem szukalem nie wiedziec czemu dwoch srub, po jednej na kazdej lince... :> rozumiem ze krecic nia w prawo patrzac na srube z tylnej kanapy? i czy krecic nia przy recznym zaciagnietym na ktorys zabek czy luzno ma byc?

Grzesieklodz
11-01-10, 21:25
na luzno zobacz na ile zabkow zaciagasz reczny potem podkrec i zobacz na ile da rade go zaciagnac i bedziesz wiedzial ile podkreciles

rafalpbz
11-01-10, 21:57
Lajtowo podkręca sie, ale jeszcze zauważyłem następującą rzecz:http://img15.imageshack.us/img15/6577/33530319.jpg Linka od prawego koła jest niżej niz od lewego. Istnieje jakas osobna regulacja kazdego koła?

cobra524
12-01-10, 07:10
Panowie przy 18" feldze jakie ET i jaka szerokośc felgi no i jakie oponki zeby nie było zbyt dużego przekłamania:P

Grzesieklodz
12-01-10, 16:22
205/40R18 621,2 mm -6,2 mm -1 %
215/35R18 607,7 mm +7,3 mm 1,2 %
225/35R18 614,7 mm +0,3 mm 0 %
235/35R18 621,7 mm -6,7 mm -1,1 %
255/30R18 610,2 mm +4,8 mm 0,8 %
265/30R18 616,2 mm -1,2 mm -0,2 %

a tu jest stronka skad to mam http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

cobra524
12-01-10, 21:06
no dobra a jaka szerokość felgi zeby było ok i jakie ET??

Grzesieklodz
12-01-10, 21:31
no jak szerokosc bedzie taka sama jak w 17 to i et takie samo, tez myslalem nad 18 tylko roznica w cenie opon jest troszku wieksza bo felgi to wcale nie sa strasznie drozsze

Leeo
12-01-10, 23:51
Lajtowo podkręca sie, ale jeszcze zauważyłem następującą rzecz:http://img15.imageshack.us/img15/6577/33530319.jpg Linka od prawego koła jest niżej niz od lewego. Istnieje jakas osobna regulacja kazdego koła?

Rafał mam tak samo:
http://img40.imageshack.us/img40/6707/dsc06822h.th.jpg (http://img40.imageshack.us/i/dsc06822h.jpg/) http://img40.imageshack.us/img40/4585/dsc06821b.th.jpg (http://img40.imageshack.us/i/dsc06821b.jpg/)

Cobra, ale ostro Ci zamuli autko na 18stkach, a z ET to poważna sprawa, bo może być potem bieda :/ A Ty Grzesiek masz już zglebioną?

Grzesieklodz
13-01-10, 09:47
mam zglebiona tylko przod jeszcze jak dla mnie troszke za wysoko, i teraz albo inne sprezyny na przod albo inne amortyzatyry (takie ktore gniazdo do sprezyny beda mialy nizej i wtedy auto bedzie nizej o 1-2 centymatry) ale na razie nie mam na to kasy :/

Leeo z reszta to nie sa auto do *******alania tylko do lansu, a dynamicznie jezdzic na 225/35/18 da rade a jaki lans :] a jak wladujesz K20 to i na takich kolach bedzie zapier..... :]

marcin_T
13-01-10, 18:13
Rafał mam tak samo:
http://img40.imageshack.us/img40/6707/dsc06822h.th.jpg (http://img40.imageshack.us/i/dsc06822h.jpg/) http://img40.imageshack.us/img40/4585/dsc06821b.th.jpg (http://img40.imageshack.us/i/dsc06821b.jpg/)

Cobra, ale ostro Ci zamuli autko na 18stkach, a z ET to poważna sprawa, bo może być potem bieda :/ A Ty Grzesiek masz już zglebioną?

malo ten gwint wystaje u mnie wychodzi ze 3 razy tyle... wnioskuje ze oznacza to ze juz jest sporo naciagniete? czy jest taka opcja zebym wkrecil srube tak zeby gwint wystawal tylko kawaleczek a linke naciagnal gdzies pod autem?

Leeo
13-01-10, 18:49
Marcin, ja swojego jeszcze nie podciągałem, miałem rozebrany tunel, bo montowałem radio i od razu cyknąłem fotkę.

marcin_T
13-01-10, 19:50
U mnie przed naciaganiem wyglada to tak:

http://img12.imageshack.us/img12/7760/75639721.th.jpg (http://img12.imageshack.us/i/75639721.jpg/)

rafalpbz
13-01-10, 20:18
Dzięki Leeo za foty, podciągłem łape. Teraz bierze juz na 2 ząbku ale nadal jest słaby :)

Leeo
13-01-10, 21:56
No to moze okladziny, szczeki juz do wymiany? U mnie tez nie jest za mocny, tzn trzyma super jak zaciagne, ale w poprzedniej generacji przy zaciagnieciu podczas jazdy kola blokowalo, a tutaj tak nie jest. Kolega w sedanie ma tak samo, wiec moze VII gen tak ma? :)

rafalpbz
13-01-10, 22:17
Tył tarcze, klocki zmieniane na jesień, na postoju trzyma super ale tak jak piszesz u kumpla w 6gen na suchym blokuje podczas jazdy... może i lepiej nie bedzie korciło do niszczenia opon :)

DM!
15-01-10, 11:44
co powiecie o tej? jak jeszcze będzie stac kilka tyg to ją jade ją looknąć

http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=b1khm43ccftk

jacor
15-01-10, 13:09
fotki nie są jakiejś rewelacyjnej jakości, ale ze zdjęć chyba nie ma się do czego przyczepić (no chyba że brak na emblematu "civic" na klapie) nie wiem co to za urządzenie w okolicach radia, bo niemiecku nie szprecham za bardzo ale rzucił mi się w oczy napis "ABS mit EBD" z tym EBD to nie wiem czy było takie coś montowane. poza tym fajnie już w polifcie schowali spryskiwacze reflektorów i jakoś to wygląda :)

Karol
15-01-10, 13:51
...rzucił mi się w oczy napis "ABS mit EBD" z tym EBD to nie wiem czy było takie coś montowane

Było montowane od początku VII gen i jak mnie pamięć nie myli to końcówka VI gen chyba z 2000 roku też to miała.

rafalpbz
15-01-10, 17:27
EBD optymalizuje siłę hamowania między osiami oraz między prawymi i lewymi kołami... A to ciekwe :)

Leeo
15-01-10, 17:38
ładny kolor :) Przy radiu to może nawigacja ;) Rzeczywiście fotki przeciętnej jakości, ale nie ma za bardzo do czego się przyczepić, może oprócz tego co zauważył jacor. Widać, że ktoś tam pomodził z audio.

1 Jahr Gebrauchtwagengarantie laut Car Garantie to znaczy, że jakaś gwarancja na niego jest? :P

DM!
16-01-10, 23:23
noo:P jakaś widocznie gwarancja od nich:), poza tym musze sie ich zapytać czy nie mają Type R 'a.....:> bo chyba te 2 auta wchodzą w gre,wiem,że nie ma sensu porównanie tych 2 aut no ale....:D dzieki za odpowiedzi:)

jacor
16-01-10, 23:32
ja jeżeli miałbym taka możliwość to brałbym Type R'a nawet bym palcem nie kiwnął na EM2 :D choć z wyglądu dla mnie EM2 bije na głowe EP3 ale właściwości jezdne i sama marka Type R robi swoje :) także fajnie mieć taki ból głowy czy EM2 czy EP3

DM!
16-01-10, 23:41
no główny problem to spalanie,bo jak się dorwę do Ctr'a to będzie to niezbyt małe spalanie...no ale coś za coś,chodzi także o części bo zapewne tanie nie będą(ale przecież Hondy sie nie psują:D)no i boje się o starszego,że jak już bedzie jeździć czasami nim, a będzie na pewno to czy sie nie zabije:rolleyes: czyt. ma obecnie civica 1.4i 75km i mu to w zupełności starcza:o . dobra nie bede gitary zawracac wam takim absurdalnym wyborem 2 aut:cool:

Leeo
17-01-10, 00:50
Aj Stary, bierz ep3 i się nawet nie zastanawiaj - z tego co czytałem EM2 pali podobnie, ewentualnie przy ostrym butowaniu ctr spali o 3 litry więcej, więc tyle co nic za taką frajdę. Cena części taka sama, wiele podchodzi z em2 albo rsx. Ważne tylko, żebyś kupił dobry egzemplarz, bo to, że em2 było ostro pociskane, to można jeszcze rozważać, ale CTR, był kupowany z myślą, żeby ostro pojeździć, więc trzeba dobrze poszukać. Szczerze mówiąc, to i tak żeby doprowadzić EM2 to poziomu prowadzenia ctr wydasz o wiele więcej kasy niż dokładając ją przy zakupie ep3 :) ...nie wspominając o silniku, bo to już inna bajka..Ostatnio sobie podliczałem ile kaski wydałem na moją coupejkę..mógłbym juz śmigać Rką :) Ehhh.. gdyby tylko była wersja EM2 z k20, stabilizatorami, hamulcami i wszystkim innym w czym lepszy jest ctr, to nie byłoby konkurencji w VIIgen... :rolleyes:

No Panowie i Panie, mamy wreszcie poliftową europejkę z vteckiem on board na forum - niedługo się ujawni :)

KruKs
17-01-10, 17:31
No i jestem szczeslwym posiadaczem tego autka

http://moto.allegro.pl/item882944521_honda_civic_1_7_coupe_es.html

:) jestem mega zadowolony bo po :

1. udalo sie zbic z ceny
2. auto jest super zadbane (lakier oryginal sprawdzane miernikiem elektronicznym cm po cm :P )
3. tak jak sprzedawca zapewnial do zrobienia zderzak, lampa, blotnik
4. pelna profeska i uczciwosc ze strony sprzedajacego

Bardzo polecam sprzedajacego wszystkim ktorzy szukaja hondy. Sprowadza auta prywanie, sam jezdzi accordem na full wypasie a jego zona jezdzi EM2 przed liftem (ktore bedzie na sprzedaz niedlugo podobno) .

i mam odrazu pytanka:

1. Mam dwa kluczyki do auta. Pierwszy ma znaczek H z dwoch stron i jest taki brzydszy a drugi ma tylko jeden znaczek H i jest taki ladniejszy. Czy przypadkiem jakis z nich nie jest serwisowy czy cos podobnego? Ktory uzywac ? :D
2. Czy jest jakis zbiorniczek wyrownawczy plynu chlodniczego pod maska ? Bo nie moglem sprawdzic temperatury zamarzania plynu :P
3. Ile wchodzi plynu chlodniczego i ile oleju do D17A9? (ES 2004r po lifcie)
4. Czy te spryskiwacze z przodu maja osobny zbiorniczek do plynu ? bo zdaje mi sie ze widzialem go obok wlewu plynu chlodniczego :)
5.Czy gdzies krazy manual do naszych H ?
6. Wie ktos moze jak rozegrac oplate celna? tzn ja mam auto uszkodzone, ktore w obecnym stanie nie moze jezdzic. Na umowie mam napisane ze wzialem go za 3tys euro. A cos mi sie obilo o uszy ze jak wezwe rzeczoznawce (i potwierdzi ze jest to mozliwe ze za 3tys euro je kupilem) czy zrobie jakas dokumentacje ze auto przywiozlem uszkodzone to te 3,1% bedzie brane wg umowy a nie wg eurotaxu. Zna sie ktos na tych procedurach?

p.s Autko sie pojawi w dziale Nasze Hondy, jak uporam sie z dzwonkiem :)

sanchez
17-01-10, 17:35
Witam panowie . Mam pytanie, czy wiecie może gdzie dostanę progi do Em2 ??

Wiecie gdzie można dostać progi do coupe 2002 em2 ?? Pozdrawiam

jacor
17-01-10, 18:35
KruKs bardzo się ciesze że w końcu się doczekałeś i kupiłeś :) gratuluje.
co do tego kluczyka to zrób zdjęcia i wrzuć do tego tematu to zobaczymy :) co do sprysków to jest jeden zbiorniczek

EFKA5
17-01-10, 19:20
gratki KruKs :)
co do kluczy to mam jak Ty, jeden z jednym znaczkiem H i tego używam, drugi z dwoma znaczkami jeszcze w folijce :D
zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodz. zaznaczyłam strzałką ;)
http://img163.imageshack.us/img163/8489/8829445214.jpg (http://img163.imageshack.us/i/8829445214.jpg/)

Leeo
17-01-10, 19:33
Powtórzę to co pisalem na PW - Gratsy :)

Płyn chłodniczy wytrzymuje 200 tyś, więc pojedź sprawdź, bo może nie musisz zmieniać. Oleju wchodzi koło 3,7litra.

rafalpbz
18-01-10, 11:45
Fajna sztuka, europa w fajnym kolorze, gratuluje :)

cobra524
18-01-10, 15:11
http://www.allegro.pl/item856778878_zawieszenie_gwintowane_gwint_honda_c ivic_2001_2005.html

tani gwint do em2 ciekawe tylko jak to sie sprawdza...

jacor
18-01-10, 18:50
za taką cenę nie liczyłbym na coś dobrego

cobra524
18-01-10, 19:00
gwarancja 2 lata bez limitu kilometrów... tylko ciekawe czy nie byłoby mega twardo na tym zawiasie:/

jacor
18-01-10, 19:24
gwint jak gwint wyregulować można, a co do samej firmy masz jakieś info odnośnie ich jakości ? chętnie bym coś przeglądnął co ludzie piszą na ich temat bo 1 raz widzę firme na oczy

cobra524
18-01-10, 19:40
no własnie nie mam nic na temat tej firmy dlatego wrzuciłem tutaj. Moze ktos wie wiecej powie na ten temat:)

jacor
18-01-10, 19:46
znalazłem takie info:
oficjalna stronka: http://www.v-maxx.com/uk/

i coś co najbardziej może zainteresować, czyli porównanie 4 zestawów zawieszenia ( Eibach, V-Maxx, Koni, Spax RSX): http://www.v-maxx.com/public/files/redline.pdf
jakoś rewelacyjnie nie wypadają choć chwalą tą cenę, ale kto by takiej ceny nie chwalił

cobra524
18-01-10, 19:47
cos takiego tu pisza....
http://www.pitstop.waw.pl/vmax.html

eRMD
18-01-10, 19:56
Witam mam takie pytanko a temacik przewaliłem od deski do deski i jakoś nie znalazłem odpowiedzi. Jak bardzo różnią sie te silniczki 1,7 z i bez Vtec-a ?? chodzi mi o osiągi bo to tylko 5 koni różnicy. Jak to sie przekłada na spalanie ? Będę wdzięczny za każde odpowiedz. pozdrawiam

jacor
18-01-10, 19:57
spalanie to samo, osiągi na oko te same :)

Grzesieklodz
18-01-10, 20:55
v ma auto klimke spryski i szyber :]

Leeo
19-01-10, 01:32
Coś słabo szukałeś, bo ten temat przewijał się parę razy.. ;] powtórzę się kolejny raz ;) Mi pali sporo, bo jeżdżę jak jeżdżę, nie chodzi o to, że katuję bo tego nie robię, ale nie zmieniam biegu przy 2k rpm. Może vtec potrafi spalić mniej niż non-vtec - mój ojciec jeździł trochę moją em2 i po wielokrotnych pomiarach wyniki były powtarzalne - za jego nogi moja honda paliła w cyklu mieszanym 5,5-6,5 litra, co jest rewelacyjnym osiągnięciem. Co do przyśpieszeń, to różnica jest minimalna na korzyść vteca, choć sprawdzali to tylko pati_crx i can. Do tej pory najbardziej zauważalnymi różnicami jest większy wypas wyposażenia w wersji z vteciem.

can
20-01-10, 02:02
^^ w najlepszym wypadku zjechalem do 6.5l/100 w trasie, wiec na spalanie to sie nie ma nawet co ogladac. Przyspieszenie - nadal trzeba by poczekac do zlotu i zrobic jakas ustawke, ale to juz nie ja bo to musi jechac seria vs seria; jak sie cialem z Patim to on mial dolot, ja mialem nic, a roznica wyszla jakies pol maski, wiec niezauwazalna. Pytanie o umiejetnosci kierownikow...

co do gwintu - jeszcze raz powtorze, a zjadlem zeby na wywiadach srodowiskowych (hahaha) i wszedlem w kontakt z ziomem w UK ktory sobie zamontowal SPAXy czyli nie najtansze w tym tescie amory => spax jest gowno warty, springi nie trzymaja wysokosci i samochod jezdzi jakby amorow w ogole nei bylo. Vmaxx niby nie znam, ale co jest dobre przy tanim dolocie (w koncu zasada dzialania kibelrury i aluminiowego dolotu czy innych super stopow jest taka sama), to nie jest dobre przy skomplikowanym jakby nie patrzec zawieszeniu, gdzie jest masa roznych elementow skladowych, ktore sie moga wysrac. MZ wystarczy spojrzec na to jak one wygladaja... wezcie tez pod uwage stan polskich drog. Ja na Eibachach fakt cierpie (100% prawdy napisali o tych amorach), ale mam nadzieje ze za ta kase i z tą renomą wytrzymaja pare lat, a nie chcialbym byc w skorze kogos, kto odzalowal odkladany dlugo hajs na tani i slaby zestaw i musial go wymieniac po roku uzywania...

Nawet w Koni potrafi sie gwint zerwac (przypadek z Warszawy).

Leeo
20-01-10, 11:22
No wreszcie wróciłeś, gdzie tam znowu jeździłeś po Świecie? :)

Co do zawieszeń, to znowu kurde śmiecimy w jednym temacie, chociaż mamy już do tego odpowiednie :/ Miałem dorzucić swoje 5 groszy i dorzucę :P Ciekawy jestem jak to jest rozwiązane w tym gwincie vmaxx'a z doborem do odpowiedniego modelu civa. Normalnie przednie amory różnią się - do ep3 i ep4 są inne niż do pozostałych, z racji tego, że silniki cięższe, więc czy to nie robi żadnej różnicy dla gwintu? Te przedstawione w linku powyżej niby są do wszystkiego :P

Co do sprawdzania się na zlocie to seryjne też będą :) A Ty Can nie odczuwasz, że chromy spowolniły autko - są naprawdę strasznie ciężkie i teraz na zimówkach auto dostało powera :) Może na zlot będzie trzeba wziąć felgi na zmianę ;)

cobra524
20-01-10, 14:14
co do masy felg to ja po założeniu 17" nie odczulem rożnicy ale to pewnie dlatego ze miałem prawie najżejszy model Dragów w 17".

Grzesieklodz
20-01-10, 19:45
a ja mam pytanko bo w lato zaczęła mi się hania przegrzewać, myślałem ze to termostat wymieniłem i stało się tak potem ze 2 razy i był spokój ale jakoś 2 dni temu jak już miałem auto do garażu odstawić to przed samym wjazdem temperatura podskoczyła ponad polowe, a co do tego to jak odpalę auto jak stoi to pop pewnym czasie wskazówka od temperatury jest już na skali a nadal dmucha mi zimne powietrze, dzisiaj nawet wskazówka była pod polowa jak dojechałem do pracy i dalej dmuchało zimne powietrze, macie może pomysł gdzie jest usterka? bo nie widzi mi się wymieniać wszystkiego po kolei.

can
20-01-10, 20:13
Leeo moj zawias i w ogole zawieszenia do EM2 maja zazwyczaj te same nr seryjne co do EP3, a juz w 99% te same co do RSX czy DC5, to samo z wiekszoscia elementow typu rozporki, juz kiedys to rozkminialismy:)

kupiles te KSporty? bo wypadlem z obiegu i nic nie wiem... a nie bylo mnie bo sie zakochalem, bo bylem w Armenii, w Gornym Karabachu itp itp :)

Grzesiek a nie jakis termostat albo czujnik temp? a i zobacz czy wiatrak dziala.

Grzesieklodz
20-01-10, 21:59
termostat wymieniałem, wentylator działa

KruKs
20-01-10, 22:40
poziom / stan plynu chlodniczego ?

Leeo
20-01-10, 22:49
popadając w skrajność - uszczelka pod głowicą? ;) Oleju to chyba w płynie chłodniczym nie ma co?

Can, k-sporty już dawno na aucie. Co do numerów to ok, ale dziwne, że amorki są inne do ep3 a inne do ep2 i różnią się numerami seryjnymi, więc czemu gwint jest taki sam?

To masz teraz dziewczynę z Armenii? :D

Grzesieklodz
20-01-10, 22:51
poziom ok, stan niby 200 tys wytrzymuje ja mam 185, oleju nie ma

maciej76
21-01-10, 07:24
Jeżeli wskazówka od temperatury jest już na skali a nadal dmucha zimne powietrze. To lepiej sprawdż aerometrem temp. zamarzania płynu, bo może gdzieś przymarzać. Kilka stron wstecz opisywałem podobny przypadek u mnie, gdy mi zamarzł płyn. Zresztą po dłuższym postoju na mrozie, odkręć korek od chłodnicy i zobacz czy nie ma lodu.

KruKs
21-01-10, 12:51
Mam pytanie odnosnie akumulatora . Nie jest na nim napisane ile ma Ah a w instrukcji jest ze niby byly dwa modele tzn 38Ah i 47 Ah. Czy ktos moze wie jaka ma moj pojemnosc ? Ja bym strzelal ze 47 bo mam wersje ES wiec pelna elektryka, szyber, klima . I czy to jest wogole oryginalny akumulator ? bo mi padl i musze go naladowac :/

http://yfrog.com/jw21012010151j

LemonR
23-01-10, 21:39
termostat wymieniałem, wentylator działa

Może być układ zapowietrzony w szczególności jeśli był wymieniany termostat. W teorii powinien się sam odpowietrzyć ale w praktyce różnie z tym bywa.

seok
24-01-10, 00:12
Ja bym jednak obstawiał uszczelke pod głowicą, miałem podobny problem w poprzedniej hondzie.

eRMD
24-01-10, 20:04
co kryje sie na liczniku w coupe prócz standardowych kontrolek. przebieg? spalanie srednie? temperatura ?

widział ktoś coupe z kierunkami w lusterkach ? jakis przeszczep z EP3 ?

Leeo
24-01-10, 20:29
ad. 1 - przebieg
ad. 2 - nie było czegoś takiego, jakieś drutowanie.

eRMD
24-01-10, 20:47
ograbili z wszystkiego em2 :( ale i tak mi sie on bardzo podoba i niebawem moze bede posiadaczem tego fajnego autka.

Leeo
24-01-10, 22:21
Moze sa egzemplarze, ktore maja cos wiecej niz przebieg, trip a i b, ale sie nie spotkalem, no chyba, ze w IMA, tam to full wypas :) Za to EM2 zegary ma duzo ladniejsze od ep :)

eRMD
24-01-10, 22:51
a pozwolę sobie zapytać jakim sprytnym sposobem można usunac napis CIVIC z tylniej klapy. klejony jest czy na jakies bolce zatrzaskowe ? i jesli ktoś mi podpowie co to za guziczek jest przy sterowaniu szybami od strony kierowcy to bedę wdzięczny. Pewnie to coś oczywistego ale nic mi nie przychodzi do głowy.

Leeo
24-01-10, 23:03
Jest tylko na klej. Zylke rybacka i jedziesz :) Przycisk to blokowanie otwierania szyby dla pasazera. Niezwykle przydatna sprawa w coupe ;)

Leeo
27-01-10, 18:52
****A ! Jestem w szoku !!! Szczęście w nieszczęciu normalnie. Gdy jakiś tydzień temu czytałem wątek uzytkownika k20 byłem mocno zdziwiony, a teraz sam tego doświadczyłem. Pękł ten *******ony k-sportowy wahacz, na szczęście przy prędkości 20km/h. Jechalem z Bialegostoku do mojego rodzinnego Mrągowa i dzięki Bogu, że pękł dopiero w Mrągowie. Koło straciło kąt i sie prawie położyło, nie chce myśleć co by było gdybym jechał gdzieś w trasie, a jechałem połowe trasy 100km/h, drugą było ślisko i dalo sie jechać tylko 70tką. Zaliczyłbym rów i z auta nie byłoby co zbierać... Wielki fuks, że nic się nie stało ani mi, ani autku.

jutro piszę do ksport polska o zwrot kasy i kosztów lawety. Jestem tak w****iony, że procesu się nie boję, bo mogłem się zabic, a z AC mi tego raczej nie naprawią, bo aftermarketowa część.

JEDEN WNIOSEK - ODPUŚĆIE SOBIE K-SPORT.

cobra524
27-01-10, 18:57
No to dobrze ze tak sie to skonczyło. Dobrze ze nie dałem sie namówic wtedy na te K- sporty

jacor
27-01-10, 19:19
już po tym jak użytkownik k20 napisał i pokazał w swoim temacie fotki to się przeraziłem i podziękowałem firmie. Stary dobrze że się obyło bez konsekwencji !!! Możesz mówić o mega farcie ! dobrze że się skończyło jak się skończyło. Jednak nie ma co oszczędzać na firmach

EFKA5
27-01-10, 19:27
miałeś dużo szczęścia Leeo :)

Leeo
27-01-10, 19:44
Nie wiem, czy to można nazwać oszczędzaniem na częściach, bo sa dużo tańsze na rynku.. Być może ksport polska sprzedaje podróby? Jutro będę do nich dzwonił. Moja rada - pieprzyć ścinanie opon - co oryginał, to oryginał - jutro wstawiam OEM wahacze i zostaną na aucie do końca :)

bbs
27-01-10, 19:45
Leeo no to niezła wajcha a miałem na wiosnę zamawiac i matować to ustrojstwo dzięki Bogu ze nic sie nie stało poważniejszego zapodaj fotki jak mozesz

Leeo
27-01-10, 19:47
Z fotkami bedzie problem, bo kupiłem nowy aparat i dopiero jutro kurier przywiezie, więc fotki będą w pt. Teraz mam tylko robione na szybko iphonem, ale ledwo co widać.

bbs
27-01-10, 19:48
a jaki aparacik?:)

Leeo
27-01-10, 19:54
nikon d5000 18-105VR.. Najgorzej, że wydatki w tym miesiącu i dużej części następnego obliczyłem pod zakup aparatu i liczyłem na bezawaryjność autka... Teraz będę musiał żerować na pannie, bo koszt wymiany wahaczy+zbieżność+1km jazdy na lawecie poważnie utrudni mi przeżycie :P No, ale nic, cieszę się, że auto nie wylądowało w rowie, a ja w szpitalu, bo warunki w warm-maz na drodze fatalne.

jacor
27-01-10, 19:59
Leeo ja Ci powiem, że może w sezonie mocno letnim że tak powiem możemy zrobić grupowe np na Skunk2. co do serii to teraz nie masz wyjścia

Leeo
27-01-10, 20:05
Hehe, zobaczymy, powiem Ci, że w tym momencie jestem na 99% pewien, że nic poza seryjne już u mnie nie wjedzie.. Seryjny jest bez żadnych elementów ruchomych, regulowany ma ma dwa gwintowane ramiona - moim zdaniem, żeby to spełniało swoje funkcje, trzeba jeszcze kupić control arm, ewentualnie rozpórkę, bo sam wahacz może nie utrzymać koła w pionie przy naprężeniu. Dodam, że auto miałem mocno załadowane(cały tył+bagażnik), bo zwoziłem rodzinie graty, na pewno to wpłynęło, ale przy seryjnych zdarzało się, że miałem 2x tyle na pokładzie i wytrzymały...

jacor
27-01-10, 20:27
Hehe, zobaczymy, powiem Ci, że w tym momencie jestem na 99% pewien, że nic poza seryjne już u mnie nie wjedzie.

czyli co sezon nowe opony ? ;)

Leeo
27-01-10, 20:33
Tył na koni mam podniesiony max do góry, negatyw rzędu 1,5%, myślę, że do wytrzymania. Po oponach nic nie widać, że są ścięte, wyglądają dalej jak nówki, tylko huczą. Przyszły sezon na nich pojeżdżę, a na kolejny zmienię. Szkoda mi tylko zimówek, bo kupiłem w tym roku nówki, ale wszystko to znika mi na myśl tego, co się dzisiaj stało.. Wierzysz, że skunk2 utrzyma całe kolo jak załadujesz auto? Bez zrobienia kompletu z tyłu typu control arms itp moim zdaniem dalej będzie ryzyko, że pęknie, a ja drugi raz życia nie zamierzam narażać. Zresztą po takich dniach jak dziś chce się powiedzieć - kupuj bilsteiny b6 i ciesz się seryjną zawiechą :)

jacor
27-01-10, 20:40
kupuj bilsteiny b6 i ciesz się seryjną zawiechą :)

ta tylko czy te bilsteiny + jakaś sprężynka bez potrzeby camber kitu obniżą mi choć trochę samochód (chodzi mi o tył bo to wygląda tragicznie :/ ) i nie zedrą opony po 1 sezonie bo nie stać mnie na kupowanie opon co sezon

eRMD
27-01-10, 20:58
tak na szybko zapytam bo moja wyszukiwarka co bym nie wpisał zawsze wywala - "brak wyników"

jakie ET najlepsze do coupe ?

Dodano:

ok znalazłem na przedostatniej (48stronie). ET ok45 choć i piszą ze 38 podejdzie i bedzie dobrze. A wysuzkiwarka dalej nie chcesz współpracować :(

Leeo
27-01-10, 21:25
b6 to do seryjnych sprężyn - wyglądu nie poprawią, ale prowadzenie na pewno. Za wyglądem idą jednak duże koszta.. W maju na zlocie zobaczysz moje oponki po dwóch sezonach na zwykłych wahaczach i ocenisz, czy trzeba wymieniać co sezon :)

eRMD - jest temat em2-zawieszenie i jest tam trochę o tym czego szukasz. ET lepiej te większe - seryjnie na 15" miałem 46, teraz na 17" 38 i po zamontowaniu reg. wahacza, na pewno w lato by obcierało o nadkole, bo auto zglebione... heh, tylko, że już nie mam tego problemu, zastąpiłem go innym ;)

can
28-01-10, 00:15
Leeo na poczatek kondolencje, a jednoczesnie miales mega duze szczescie ze Ci sie nic nie stalo, wiec troche smiech przez lzy...

nadal bede jednak obstawal przy swoim zdaniu co do regulowanych wahaczy Eibacha/SPC. zrobilem na nich juz jakies 10kkm, a jak wiecie moje auto w sezonie jest obnizone o 60mm wiec grubo... malo tego bylo kilka tras, w ktorych auto bylo *****iscie zaladowane, ze nie wspomne nawet o powrocie z anglii gdzie tylne kola konkretnie weszly w nadkola z obciążenia. A wahacze nic, wszystko jest OK i na wiosne mam nadzieje dalej cieszyc sie dobrymi kątami :)

idac dalej tym tropem - poprzednie Wanli byly juz tak zesrane, ze nie bylo mowy o uzytkowaniu, a za Falkeny dalem wystarczajaco duzo, zeby nie chciec ich wymieniac co roku. Mysle ze to kwestia obnizenia, bo na tym zawiasie bez regulowanych wahaczy bylbym bez szans.

Moze ten Ksport to byla podrobka, ale jednoczesnie juz kiedys pisalem o tym, ze one nie zbieraja jakichs super pozytywnych recenzji za oceanem... nie pamietam ile dales za te Ksporty, ale SPC mnie wyszło jakies 700 zł wiec chyba bym sobie strzelił w głowę jakby się rozpadły. Konstrukcja jest banalna i wyglada na bardzo toporna wiec so far so good...

tak przy okazji gratuluje aparatu!!

PS co do ET - na poprzednich springach Eibacha Pro Kit mialem ET35 i nie bylo najmniejszych problemow (co prawda bez wahaczy wiec pod lekkim kątem).

jacor
28-01-10, 00:21
no bo już sam nie wiem co mam robić, co prawda teraz na 1 miejscu u mnie jest wnętrze i będę się nim zajmował ale glebe chcę ogarnąć pod koniec wakacji (takie plany) i nie wiem, wiem jedno że na zlocie będzie mega dużo do obgadania, obmacania :D i wykłócania

Leeo
28-01-10, 00:42
Ja dałem za ksport 270zł, więc żaden pieniądz, ale będę teraz walczył o każdą złotówkę, bo dużo nerwów mnie to kosztowało. Jak to była podróbka, to firma będzie miała problem, bo ogłasza się jako oficjalny przedstawiciel ksport w Polsce. Dobrze, że jestem ja i użytkownik k20, zawsze raźniej. Teraz wiem, żę trzeba było dorzucić i kupić SPC, ale kurcze, te miałem na miejscu, za dobrą kasę, więc trudno się dziwić, że spróbowałem. Wiadomo teraz każdemu z całego serca odradzę, ale myślę, że odwagi na kolejne nie będę prędko miał, poczekam aż opona na brzegu zrobi się łysa, bo póki co wygląda jak nówka, tylko huczy :)

Free
28-01-10, 20:56
A do mnie nie dawno przyszły właśnie te Ksporty :D :confused:
Jak się potoczyła sprawa z tymi regulowanymi? Co odpisali?

jacor
28-01-10, 21:09
A do mnie nie dawno przyszły właśnie te Ksporty :D :confused:
Jak się potoczyła sprawa z tymi regulowanymi? Co odpisali?

to się zastanów nad ich montażem bo 2 takie same zdarzenia w tak krótkim odstępie czasu powinno Ci dać do myślenia. ja już wiem że nic nie kupie z tej firmy

rafalpbz
28-01-10, 22:53
Współczuje, jednak nad elementami zawieszenia nie ma co oszczędzać, odgrywają ważną rolę w bezpieczeństwie a zdrowie najważniejsze.

Leeo
28-01-10, 22:59
Jutro dopiero wjadę na podnośnik, zobaczę jak to wygląda i zadzwonię do ksporta, bo do tej pory nie miałem nawet jak zajrzeć i zobaczyć gdzie dokładnie pękło. Jak w tym samym miejscu gdzie u k20, to sprawa jasna.. Póki co wygląda to tak - prawy ok, lewy jak widać..
http://img695.imageshack.us/img695/4274/s7302044.th.jpg (http://img695.imageshack.us/i/s7302044.jpg/) http://img706.imageshack.us/img706/3933/s7302042.th.jpg (http://img706.imageshack.us/i/s7302042.jpg/)

Ej, ale nie róbcie ze mnie oszczędnego :) Przecież one w USA kosztują po 140$ ! Oszczędnym bym był, gdybym w ogóle nie wymieniał albo wymienił na totalny krzak z ebaya... Wyszło jak wyszło, widocznie jakaś wada konstrukcyjna albo jakiemuś chinolowi posrały się mieszanki i wytopił z jakiegoś gorszego stopu złą partię, bo raczej k20 i ja kupiliśmy w tym samym czasie..

Free
29-01-10, 16:52
Jutro dopiero wjadę na podnośnik, zobaczę jak to wygląda i zadzwonię do ksporta, bo do tej pory nie miałem nawet jak zajrzeć i zobaczyć gdzie dokładnie pękło. Jak w tym samym miejscu gdzie u k20, to sprawa jasna.. Póki co wygląda to tak - prawy ok, lewy jak widać..
http://img695.imageshack.us/img695/4274/s7302044.th.jpg (http://img695.imageshack.us/i/s7302044.jpg/) http://img706.imageshack.us/img706/3933/s7302042.th.jpg (http://img706.imageshack.us/i/s7302042.jpg/)

Ej, ale nie róbcie ze mnie oszczędnego :) Przecież one w USA kosztują po 140$ ! Oszczędnym bym był, gdybym w ogóle nie wymieniał albo wymienił na totalny krzak z ebaya... Wyszło jak wyszło, widocznie jakaś wada konstrukcyjna albo jakiemuś chinolowi posrały się mieszanki i wytopił z jakiegoś gorszego stopu złą partię, bo raczej k20 i ja kupiliśmy w tym samym czasie..

Ja zdecydowałem się napisać do nich i zapytać jak wygląda sprawa z tymi ich wachaczami, odpowiedź:

(...) może problem dotyczy się
importów podróbek z usa.

Problem może też wystąpić w przypadku wysunięcia za bardzo gwintu ,
ale to krytyczny przypadek .

Cholera wie o co kaman. Jak myślicie, zamontowanie rozpórki-dół pomoże coś? Btw, też uważam, że się nie oszczędza kupując K-Sporty... nie są to najtańsze wachacze :rolleyes:

Leeo
29-01-10, 21:51
Niepotrzebnie pisałeś w nieswojej sprawie, może to mi utrudnić odzyskanie kasy, bo wyczują jakąś grubszą sprawę. Pokazałem mój przypadek, żeby ostrzec innych i dopóki nie odzyskam kasy nie chce, żeby ktoś atakował firmę.

Sprawa się wyjaśniła - oto dlaczego:
zdjęcie wahacza k20: http://images48.fotosik.pl/247/07eee7eec243faef.jpg
zdjęcie mojego wahacza: http://img690.imageshack.us/img690/9052/s7302048.th.jpg (http://img690.imageshack.us/i/s7302048.jpg/)

Jak widać pękły dokładnie w tym samym miejscu, więc jest to wada fabryczna - pewnie za słaby stop. Jutro będę do nich dzwonił i prosiłbym, żeby nikt się w tej sprawie póki co nie kontaktował z firmą ksportpolska.com

Nie wiem, czy dochodzić kosztów wymiany i lawety, czy odpuścić - jak myślicie? Nie chcę przegiąć... :)

LemonR
29-01-10, 22:19
Dochodzić lepiej wszystkich poniesionych kosztów, później można pójść na ugodę i będzie z czego spuścić.

jacor
29-01-10, 22:32
Nie wiem, czy dochodzić kosztów wymiany i lawety, czy odpuścić - jak myślicie? Nie chcę przegiąć... :)

dawaj po całości niech wiedzą że sprzedają dziadostwo

Leeo
30-01-10, 16:40
Sprawa w toku.. mam wysłać wahacze, ostrzegali, że mogą powołać rzeczoznawcę, co wcale mnie nie straszy, bo ewidentnie widać, że wahacz pękł na spawie, a moje auto przejechało koło 3 tyś km od założenia wahaczy i nie było sportowo użytkowane, zwłaszcza, że jest zima. Jeżeli przyjmą taktykę opóźniania wypłaty i straszenia mnie, to opowiem na innych forach motoryzacyjnych moją historię. To samo ma zrobić k20. Póki co nie pisałem im tego, bo chce to przeprowadzić spokojnie, ale chyba wiadomo, że gdy to się rozniesie sprzedaż im spadnie, co widać nawet po Was - rafał i jacek byli zainteresowani, teraz nawet nie pomyślą o ksporcie.

jacor
30-01-10, 17:31
powiem Ci że po tej przygodzie (a raczej 2 bo jeszcze k20) raczej nie spojrzę już na produkty tej firmy, myślałem żeby nawet na jakiś gwint ksporta uzbierać jednak teraz to chyba zostanie na zestawie Koni bez camber kitu, zresztą jak będzie coś na rzeczy to wtedy będziemy się zastanawiać na razie czekam do maja żeby wszystko w Rykach dokładnie obadać :)

informuj dalej jak się sprawa toczy

bbs
30-01-10, 18:54
kto z was wybiera sie (teoretycznie narazie:)) na zlot w maju CKP

Leeo
30-01-10, 21:02
Wiesz Jacor, mi się zdaje, że firma k-sport nie taka zła i może warto iść w tym kierunku, ale jak to jest z nowymi autami - klientów bardziej od marki przyciąga serwis. Jeżeli okaże się, że podejdą do tej sprawy w porządku i przyznają, że towar był wadliwy, zwrócą pieniądze, to znaczy, że firma jest w porządku, ale jeżeli nawet na takiej małej kasie będą kombinowali, tzn, że coś jest nie tak i nie warto się pakować tym bardziej w droższe sprawy jakimi są całe zestawy zawieszenia.

@bbs
ja, póki co na 100% :)

bbs
30-01-10, 21:18
wiesz leeo jesli serwis ukaże sie ok to uratują honor a jak nie to firma poplynie. np u niemcow cos sie zje....bie to odnosze i wymieniam albo kasa spowrotem bez problemowo jeszcze przepraszaja ale wiem ze mam takie prawo .a unas tak latwo nie jest miliony papierkow i to nie wiadomo czy oddaca czy co z tym zrobia.Jednym slowem cyrk wiec nie nastawial bym sie na cos Pozytywnego tak odrazu ale to zobaczymy nie bawem.

Ja na zlot musze sie spiknac z ludzmi z hondajg taki maly klub niedaleko mnie lub honda-ds i moze ktos bedzie lecial z tamtat bo tak z kims to razniej zawsze tyle km...ale jak najbardziej bym lecial.

jacor
30-01-10, 21:39
ja na zlocie pojawię się na 99% (chodzi mi o sobotę - Ryki) czy zostanę na nocleg (a bardzo bym chciał) to zależy jak się będą miały sprawy na uczelni, jeżeli będzie wszystko ok to planuje pojechać na cały weekend :) może inaczej powiem - nastawiam się na cały weekend jak będzie zobaczymy

bbs
30-01-10, 21:46
to ja tu widze ze musze szybko kupic jakas nowa fela bo wszyscy maja KOzak a ja taka lewusniacka:)z firmy napewno DRAG WHEELS tylko jakie kurde juz nie wiem jakie wybrac wkoncu i rozmiar ciagle czy 16 czy 17 . ewentualnie TENZO R DC-6 BIALE Z CZERrantem 17.a wam jak sie jezdzi na 17? ja odnosze ciagle wrazenie ze jest to za wielka felga a jakas oponke o prfilu 40 na PL drogi to ...:mad:

Leeo
30-01-10, 22:12
profil oponki na 17 to 45, więc nie jest źle, uwierz mi. Gdyby było źle to bym nie jeździł, bo jestem wygodnicki ;) Koniecznie 17stke, bo auto dostanie kopa stylistycznego. Biała felga to bardzo dobry pomysł do Twojego koloru, ewentualnie ciemny brąz.

bbs
30-01-10, 22:36
szkoda ze niema takiego sklepu ze jade wybieram z 5 kompletów i mierze pokolei i wybieram place i jade do domu z bananem. Bo to jest cieszki wybor bo felga ma znaczenie a wywalic kase bo na zdjęciach bylo fajnie a real inaczej to nie sztuka bynajmniej dlamnie

i tkie pytanie czy robil ktos z was regulacje zaworow i czy to konieczne?

maciej76
31-01-10, 08:57
Robiłem regulację luzu na zaworach, przy okazji wymiany rozrządu.
Serwis zaleca to przeprowadzać co 40 tys km. Mechanik (zresztą polecany na forum, największy spec od Hond w całej Wlkp;) ) stwierdził, że u mnie przy przebiegu 78 tys km. na bank zawory przy 40 tys km. nie były regulowane. Był według niego oryginalny silikon i małe szczeliny.
Skutek tego przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wydaje się, jakby przybyło z 10 KM. Wrażenie przybycia mocy jeszcze potęguje regulacja pedału gazu, który bardzo ciężko chodził. A teraz to lekkie wduszenie i odrazu zwija asfalt.:D

can
31-01-10, 12:04
BBS jest taka strona http://rarerims.co.uk/virtual/ ; tam sobie wgrywasz swoje zdjecie i dopasowujesz felge... no moze nie ma miliona wzorow ale jest wystarczajaco, zeby wiedziec w jaki kolor i kierunek uderzyc

mz brąz albo złoto do tego koloru bylyby *****iste, bialy tez jest ok ale bedziesz mial bardziej sportowy wyglad:)

ja tam obstaje przy 17", mam profil 40 i zyje, jak do tej pory zero obtarĆ czy rys, ale wymaga to chirurgicznej jazdy.

a w ogole to przypomnij sobie zdjecia z hondatech; tam jest mega wybor zdjec i naprawde mozna cos *****istego wybrac:)

Leeo
31-01-10, 12:18
albo cardomain.com, ja tam buszuję jak szukam czegoś konkretnego, bo można zaznaczyć foty z danego autka z danymi częściami :)

Co do regulacji, ja regulowałem przy 60tyś - też pierwszy raz - wyregulowali mi w ASO - za 160zł(nowa uszczelka + regulacja), ale mi to spieprzyli. Pojechałem do speca od hond w Białym(nie wiem czemu myślałem, że w ASO zrobią lepiej), wyregulował mi drugi raz za 60zł i powiedział, że w ogóle mogłem jeszcze nie regulować. W ASO regulowali na trochę ciepłym silniku, a to musi być max zimny, bo inaczej mogą się podeprzeć.

Grzesieklodz
31-01-10, 12:33
ja postaram się podjechać chociaż na sobotę jak będzie się zobaczy, a sprężyny to tylko w komplecie można kupić czy na sam przód dostane?

bbs
01-02-10, 19:03
mam takie pytanko organizujemy zamowienie grupowe na prodi z USA i inne dokladki napewno by bylo chetnych tylko kto jest wstanie to ogarnac?
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/01-05-02-03-04-Civic-RS-Type-A-Side-Skirts-2-4drs-ABS_W0QQitemZ380202754239QQcmdZViewItemQQptZMotors _Car_Truck_Parts_Accessories?hash=item5885d9a0bf

Leeo
03-02-10, 15:12
Dystrybutor K-sport na Polskę - firma TG.auto - uznał, że jest to ewidentna wada fabryczna. Teraz skoro dostaną zwrot od producenta zobaczymy jak potraktują poniesione przeze mnie i k20 koszta. Cieszę się, że cokolwiek się wyjaśnia. Jeżeli to się pozytywnie zakończy nie wykluczone, że skorzystam z ich usług, bo zajmują się również dystrybucją innych części znanych firm typu BC, D2 i inne.

jacor
03-02-10, 15:57
tylko teraz pytanie czy wycofają ze sprzedaży resztę tych wadliwych camber kitów bo nie wierze że tylko te 2 miały wadę fabryczną

Leeo
03-02-10, 16:49
to już rola producenta, żeby stwierdził, która partia miała wadę i sam musi zadbać o przyjęcie takiego towaru jak zwrot.

Luppus
04-02-10, 23:16
Witam wszystkich.
Jestem w trakcie poszukiwania EM2 i może znajdę tu jakąś małą pomoc. Nie muszę chyba pisać, że jest to niezwykle rzadkie auto i ilość ofert na allegro można policzyć na palcach jednej ręki. Dlaczego akurat EM2? Bo mi się podoba :) To ma być samochód na jakieś wypady, okazjonalne wycieczki z rodziną, po prostu jako drugi samochód. Nie musi być oszczędny, praktyczny itd. bo auto do tłuczenia na codzień mam, a raczej żona ma (ja się do niego nie przyznaję). Tak więc po wielu poszukiwaniach i przymiarkach padło na Civic Coupe VII gen.
Na allegro aktualnie jest kilka sztuk.
1. http://moto.allegro.pl/item898059278_honda_civic_1_7_klima_alu_oplacona_k redyt_lea.html
Rozmawiałem z gościem, mówił że malowany był tylny zderzak, klapa i lewy błotnik. Jak się przyjrzeć to zrobione jest kiepsko, albo poważniejsze uszkodzenie, bo klapa i zderzak są słabo spasowane i na zdjęciu można to zauwazyć.

2. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11217553 - 2003 rok i znośny przebieg (o ile rzeczywisty)
Facet mówił, że były malowane drzwi i przedni błotnik bo były zarysowane (nie wiem od której strony), ma zdjęcia tego uszkodzenia. Cena jest do zjechania o 1000 zł. Miejscowość Lublin, więc odległość do przyjęcia - około 250 km

3. http://moto.allegro.pl/item903817188_honda_civic_coupe_2001.html
Samochód był uszkodzony z przodu. Wymieniony zderzak, chłodnica. Przebieg tuż przed wymianą rozrządu. Tył za bardzo zglebiony.

4. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11382555 - o tym nic nie wiem

5. http://moto.allegro.pl/item910333031_honda_civic_sedan_coupe_1_7_120km_bi elsko_biala.html
Rozmawiałem z kobietą, która chce ją sprzedać, ale za tą cenę raczej wątpię, że jej się to uda. Wydaje mi się że to rocznik 2002, a nie 2003. Druga sprawa - uszkodzenia. ASO Hondy w Rzeszowie krzyknęło (nie zgadniecie), uwaga, 10.000 PLN za zrobienie samego systemu poduszek. Na allegro można kupić komplet (poduszki, pasy, napinacze, sensor) za 4k PLN, plus zrobienie, plus blacharka (błotnik, lampa, zderzak). Do tego opłaty, bo samochód nie był opłacony. Podsumowując koszty wyszłoby jakieś 27 tys, a to sporo za dużo. Próbowałem ponegocjować, ale kobieta mówi, ze mechanik ocenił naprawę na 2,5k PLN i nie da się tknąć. Trudno, samochód postoi kolejny rok i może kolejny... Pytanie, czy warto się w ogóle pchać w takiego rozbitka, w końcu nei jest to aż tak poważne uszkodzenie.

6. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10273352
Ładny kolor, nie spotykany. Pprzebieg nie najgorszy o ile po wymianie rozrządu. Cena dość przystępna, ale na moje oko tylny zderzak był malowany. Ma inny odcień. Cena jest jeszcze do negocjacji. Auto stoi już kolejną aukcję.

Obawiam się jednak, że na żaden z tych samochodów się nie zdecyduję i plauję jechać do Niemiec. Jest kilka sztuk wartych obejrzenia, ale nigdy nie kupowałem samochodu za granicą i nie mam doświadczenia. Niemieckiego też nie znam, ale znam człowieka, z którym mogę się zabrać za cenę części kosztów wyjazdu (paliwo).

Jeśli macie jakieś sugestie do tego lub namiary na dobry egzemlarz, to prosiłbym o pomoc. Kwota jaką planuję przeznaczyć to 23k PLN max.

Pozdrawiam, Piotrek

Leeo
05-02-10, 00:30
Jak dla mnie to ta najfajniejsza.. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11217553 Przebieg ok, po kierownicy nie widać śladów zużycia. Rok już całkiem, całkiem - są już polifotwe zegary i kierownica. Szkoda, że nie vtec i dziwią mnie te naklejki na drzwiach - niby napisane civic, ale normalnie są krótsze i trochę inaczej wyglądają. Cena trochę wysoka, ale do przełknięcia.

http://moto.allegro.pl/item910333031_honda_civic_sedan_coupe_1_7_120km_bi elsko_biala.html - ta to odpada również ze względu na kierownicę - wygląda jak malowana natryskowo :)

Złota wygląda na mocno zmęczoną.

Ciekawie prezentuje się również pierwsza srebrna z vteckiem, ale widać, że coś tam się działo z tyłu. Ogólnie jak masz możliwość to wizyta w Niemczech to najlepsze rozwiązanie. W Polsce też coś czasami się trafia. Kolega kruks upolował ostatnio polifta za 22tyś(do zrobienia światło, błotnik i zderzak)

genior
05-02-10, 00:46
to jak juz zakupisz to spocika moze wykombinujemy i przegonimy sie po miescie :D

co do 1 sztuki, ktos juz chyba ogladal, nie wiem czy nie kruks, kilka stron w tył w tym temacie było coś na temat tego wozu

w 2giej nie podoba mi się szczelina pomiedzy maską a grilem d strony kier, ale to do obejrzenia z bliska, bo moze to byc tylko niedopiety zderzakna jednym zatrzasku

3 jak uważasz, trochę siedzi z tyłu alei u nas przy wypadach za miasto w niektórych terenach mogłoby być ciężko :)

w 4 tej zdjecia pod słonce wiec ciezko cokolwiek wypatrzec

5 juz wisi chwile na alegro, a co do ceny zrobienia to troche sporo wyjdzie, ale na przyszlosc Ci od razu powiem nie kieruj sie do aso rzeszow bo ceny powalajace

a ostatnia bardzo ładna, a dodatkowo bym się odcieniem zderzaka nie sugerował, może odrobinę inaczej wyglądać w zależności jak swiatło pada, ale jak byś popatrzył na niego równo z boku to nie bedzie pewnie róznicy

co do niemiec to mobile.de i szukaj, chyba częściej się trafia coś ciekawego niż u nas i pewnie pewniejszego, a co do zalatwien to mysle ze EFKA Ci cos podpowie jak sama załatwiała :)

KruKs
05-02-10, 01:20
i ja cos napisze od siebie :)

Co do pierwszego auta, ja sobie dalem z nim spokoj. Rzeczywiscie ten tyl byl tam robiony ale nie tylko z zewnatrz. Mam jeszcze foty na mailu ktore zostaly zrobione przez jedna osobe z forum ktora to auto ogladala (pozdrawiam :) ) takze jak bedziesz chcial to sie odezwij . Ja tego auta nie polecam. 5 i 6 jest juz dosc dlugo na portalach . Tyle co moge dodac o tych autach :) . Najlepiej jakbys kogos poszukal z okolic tych aut i poprosil o sprawdzenie (tak jak ja to zrobilem z ta pierwsza) albo sam zaryzykowal i pojechal zobaczyc. Sam mialem dwa wyjazdy w okolice warszawy, z czego jeden pozytywny :) wiec wynik dobry.

Najlepiej by bylo gdybys mial kogos kto zna dobrze niemiecki bo w urzedzie musisz zalatwic tablice wywozowe + ubezpieczenie zebys tym autem mogl wrocic na kolach. Cala impreza z rejestracja auta wyniesie cie z duzym zapasem 2000zl (rozne niespodzianki sie zdarzaja). Jezeli kupujesz auto to odrazu pytaj czy jest niemiecki przeglad TUV (niemcy maja dosc surowe przepisy odnosnie sprawnosci auta) . Bez tego moim zdaniem nie ma rozmowy.

Ja ci powiem ze dalem spobie spokoj z szukaniem auta w polsce. Bo przewaznie ludzie sprowadzaja szroty i chca na nim zarobic. Dlatego glownie moja rodzinka szukala mi auta w niemczech. A to ze udalo mi sie kupic auto juz sciagniete (z belgii) w polsce to przypadek :) bo modelu z 2004r nawet nie szukalem bo mnie nie bylo na niego stac. Czasem warto kupic auto w ktorym do zrobienia sa czesci wymienne typu zderzak czy blotnik. Wazne zeby serducho bylo sprawne i podwozie (co jest raczej pewne ze auto zza granicy ma dobre) .

EDIT: uwazaj jeszcze na turkow i ruskow :P

Leeo
05-02-10, 01:25
kruks - chwal się autem ! :)

OT ciekawostka :) Mój silnik d17a2 był też montowany w autach na Europę :) łooo w takich: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10684886 Skoro tak marnie te nasze d17 przyśpieszają w coupe, to co dopiero w Vanie :)

jacor
05-02-10, 09:23
Lupps widzę że znalazłeś jakieś EM2 w Lublinie. ja teraz siedzę na studiach właśnie w Lublinie ale nie mam czasu go podjechać zobaczyć bo mam sesje. jeżeli byś się zdecydował podjechać i go oglądnąć to ja mogę podjechać z Tobą wtedy sobie porównasz jak chodzi zdrowe EM2 :) i czy warto się pchać w tą srebrną

Luppus
05-02-10, 12:16
Dzięki za zainteresowanie tematem. Egzemplarze z Polski raczej sobie daruję, obecnie szperam po mobile.eu i znalazłem ładną niebieską sztukę, ale poszukuję kogoś kto potrafi ponegocjować i wypytać o szczegóły, bo cenę pasuje zbić o 500 EUR. Jeśli by wszystko udało się dograć, to jestem w stanie jutro jechać. Sprawy papierów, które trzeba pozałatwiać, aby wrócić na kołach, postarałbym się już sam załatwiać. Link do ogłoszenia: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/details.html?id=126680145
Jest pewien handlarz, z którym mógłym się zabrać, ale on jeździ w okolice Norymbergii i niestety Dessau jest za daleko, zeby ze mną pojechał. Ewentualnie jakieś propozycje macie, to z chęcią poczytam.
Pozdrawiam

genior
05-02-10, 12:43
Luppus przyjrzyj sie uwaznie
kierownica już "wyświecona" i fotel kierowcy wygnieciony dosyć solidnie, to na pewno nie jest zużycie na 80000tys przebiegu, kto wie co jeszcze by tam wyszło, może się aż tak nie napalaj ;)

Leeo
05-02-10, 13:22
Dokładnie, do mnie też nie przemawia, tym bardziej, że cena średnia.. Lepiej szukaj takiego jeszcze z oryginalnymi felgami, będzie widać jakie zużycie :) No i jak już z Niemiec, to może z vteckiem - szyberek fajna sprawa :)

Luppus
05-02-10, 13:59
Na zdjęciach akurat widać niewiele. Ja zauważyłem dość wyeksploatowany bagażnik. Odnośnie samej kierownicy nie ma się co sugerować :) Pokazałbym kierownicę Peugeota 206 mojej matki, to nikt by nie uwierzył, że auto 6-letnie ma tylko 40tys km :) A tu akurat nie mam wątpliwości, bo auto nowe z salonu było :) Po prostu matka ma tendencję do kręcenia łapskami po kierownicy jak manetką gazu w motorze ;) To samo z lewarkiem zmiany biegów.
Ogólnie to ne spodziewam się samochodu prosto z fabryki. Liczę się z tym, że samochód mógł być w przeszłości uszkodzony. Kwestia rozmowy, wypytana się szzczegułów i negocjacji ceny. Jak nei ten to inny. O przepraszam, nie ta to inna ;)

Leeo
05-02-10, 14:38
Hehe, jak masz takie luzackie podejscie, to sprawdz najpierw te z Polski :)

Luppus
05-02-10, 14:57
Po rozmowie z handlarzem to raczej w nie kupię od polskiego handlarza... Tu praktycznie nikt nie zwozi samochodu na handel bez usterki, bo tylko takie opłąca się przywieźć. Koszty naprawy w Polsce wychodzą wielokrotnie taniej niż w Niemczech i na tym można zarobić, dlatego ceny tutaj są na poziomie 20 tys, a w tam około 25 tys. Dodatkowo tutaj dochodzi większe prawdopodobieństwo na "skorygowany" licznik. O dziwo jak w Polsce większość aut ma przebieg 160km to teakie przebiegi samochodów w komisach niemieckich są żadko spotykane... To ze względu na bardzo surowe kary za kręcenie liczników, gdzie w Polsce tego nie ma. Stąd też moje większe zaufanie do sprzedawców prywatnych oraz do komisów niemieckich.

edit: szwagier sprzedał Seata Leona handlarzowi z przebiegiem 180tys km. Na następny dzień handlarz zadzwonił z prośbą, że jeśli ktoś by się pytał to żeby powiedział, że auto miało przejechane 130tys.... No coment.

jacor
05-02-10, 15:05
skoro masz jechać za granice to lepiej najpierw zobaczyć chociaż 1 model sprzedawany w PL żeby mieć odniesienie do tego co jest w Niemczech. nikt tu nie mówi że w PL nie da się kupić dobrej sztuki, no ale żeby ta dobra sztuka była to trzeba trochę pojeździć popytać pooglądać

Luppus
05-02-10, 15:25
może uda mi się z Grześkiem umówić na jazdę próbną :) Albo może jest ktoś z Rzeszowa? Na codzień pracuję w Rzeszowie, więc istnieje szansa na wyrwanie się na jakąś godzinkę ;)
Pozdrawiam, dzisiaj będze dopoczynek przy piwku po całym tygodniu pracy.

Leeo
05-02-10, 16:21
Wiesz, mowimy tutaj, ze z niemiec fajniej, ale na dobra sprawe z posiadaczy em2 na forum tylko Can jechal po swoja do Niemiec, reszta kupiona w kraju i nikt nie narzeka, no moze z wyjatkiem 2 osob.. Poza tym i w Niemcach mozesz trafic na komis z Turkiem i bedzie dokladnie tak jak w Polskim komisie. Co do przebiegow, to i tu, i tam krecone, roznica taka, ze w Polsce auta powyzej 160tys sa mniej chodliwe, to i przebiegi w komisach takie, a w Niemczech ludzie zaczynaja sie krzywic dopiero przy 200 :) Jak juz szukac cos z zachodu to tylko od prywaciarza.

jacor
05-02-10, 16:21
ja we wtorek będę przejeżdżał przez Rzeszów :)

rafalpbz
05-02-10, 16:59
na dobra sprawe z posiadaczy em2 na forum tylko Can jechal po swoja do Niemiec

Ja jechałem specjalnie po moje EM2 do niemiec i to 2 razy ;) Wychaczone od pani ktora miała 3 hondy w garażu :D

genior
05-02-10, 17:05
jazda próbna jak najbardziej tylko że ja mam sedana :) ale na pewno zdobedziesz jakies wyobrażenie o em2 bo są bardzo podobne:D

Leeo
05-02-10, 17:15
Ja jechałem specjalnie po moje EM2 do niemiec i to 2 razy ;) Wychaczone od pani ktora miała 3 hondy w garażu :D

I meza Turka ;) Hehe, zartuje rzecz jasna. O Tobie Rafal zapomnialem, bo chyba jako jedyny nie pisales z nami w tym watku przed zakupem EM2 :)

rafalpbz
05-02-10, 17:41
No tak, jak sie zarejestrowałem na forum to juz miałem cifa, hehe powiem ci że jak bylem na giełdzie w Berlinie to aż sie swieciło od turasów, oni jedli spali i mieszkali w tych samochodach przydała by sie im naklejka eat sleep :D

EFKA5
05-02-10, 18:24
Wiesz, mowimy tutaj, ze z niemiec fajniej, ale na dobra sprawe z posiadaczy em2 na forum tylko Can jechal po swoja do Niemiec, reszta kupiona w kraju i nikt nie narzeka, no moze z wyjatkiem 2 osob.. zapomniałeś o mnie Leeo :p

Luppus ja często bywam w RZ np będę jutro ;) więc możemy się kiedyś ugadać co byś luknął na moją :D

bbs
05-02-10, 18:54
W Niemczech to tez ruznie dzis bylem z rodzicami ogladac SuperB i dzwonimy do kola by przyjechal bo jestesmy zainteresowani a on mowi ze niema czasu i wymysla jakies bajki dobrze ze mielismy blisko bo mieszkam tezaz w DE. a jak byśmy cisneli 300 km na marne.:confused: wiec trzeba i tam uwarzac. Na poczatek jak dzwonisz to sie pytaj czy brif jest niemiecki bo sie zdarz ze auta sa sciagane z Francji czy z Wloch bo i tak sie dzieje i je podkrecaja....
leeo ma racje

No i jak już z Niemiec, to może z vteckiem - szyberek fajna sprawa

eRMD
05-02-10, 18:56
Witam i moje poszukiwania EM2 sie juz zakończyły, Wczoraj zakupiłem fajne wozidło. Autko jak dla mnie to bajka pod względem komfortu i ogólnie jazdy. Auto jest z Holandii i czeka cierpliwie na opłaty. Reszta będzie opisana w galerii juz niebawem. Pewnym osobom z forum BARDZO DZIEKUJE za ocenę autka jak i opinie, sugestie i podpowiedzi co do sprawdzenia auta. Jestem mega zadowolony :)))

Luppus
05-02-10, 20:05
Z chęcią się spotkam na oględziny czyjegoś samochodu. Jeśli Rzeszów to dopiero w poniedziałek, a jeśli Krosno to jestem na miejscu :)
Co do samochodu z ogłoszenia (tego niebieskiego), to póki co zjechałem z ceną na 5000 EUR i dzięki waszym sugestiom zasypałem tam kogoś masą pytań i próśb, bo jak się okazało po angielku pisać tam potrafią :) Nie nastawiam się że tylko ten samochód. Jak nie ten to będę szukał innego. Czerwone też są piękne i czarne, i srebrne.
Odnośnie wersji, to szyberdach na pewno jest na plus, a silnik V-TEC to nie wiem czy jest na tyle duża róznica, żeby koniecznie szukać takiego. na papierze to tylko 5 koni, więc różnica w mocy około 4% mieści się w granicy błędu statystycznego :) Będziemy jeszcze szukać.
Serdecznie dziękuję i życzę miłego weekendu, ja gonię jakieś piweczko naprawić ;)

edit: Dzisiaj dostałem maila z odpowiedzią, niestety dosć ubogą. Jest komplet kółek zimowych i nowy TUV. Samochód mam zarezerwowany do wtorku. Jeśli macie jeszcze jakieś uwagi do tego ogłoszenia to z chęcią wysłucham.
link: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/details.html?id=126680145

tumekch80
06-02-10, 21:46
Jak juz szukac cos z zachodu to tylko od prywaciarza.
Święte słowa!!! Ja jechałem po moją za Monachium prawie 1000km w jedną strone ale nie żałuje tego. W umówione miejsce przyjechała cała rodzinka i żegnali się z tym autkiem z łzami w oczach he he ale fakt jest taki, że to sytuacja jedna na milion...

Luppus
07-02-10, 00:06
Kurde, mam tylko małe obawy, że mogę mieć problemy z dogadaniem się moim angielskim z niemieckimi urzędasami w sprawie ubezpieczenia i tablic :/ Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia, to proszę o wskazówki. Również proszę o wskazówki na co zwracać uwagę przy oglądaniu EM2. Blachy trzeba pooglądać, czy dobrze są spasowane, posłuchać jak silnik chodzi, wnętrze czy nie jest nazbyt wyeksploatowane, czy lampy są identyczne, szybki itp. Zobaczymy czy nie puszcza czarnej chmury przy wciskaniu gazu do oporu i czy skrzynia nie zgrzyta przy szybkiej zmianie biegów. Podpowiedzcie jeszcze na co zwracać uwagę. No i te papiery - tego się boję najbardziej.
Ogólnie jest mało tych samochodów i ciężko kupić coś poniżej 6000 EUR, to dziwne bo w Polsce auta po opłatach można za 20000 PLN już kupić :> Daje to dużo do myślenia, co?
No chyba, że ktoś miałby ochotę się zabrać, to zapraszam oczywiście, jest miejsce wolne :) No i jadę tylko z ojcem, więc przydałby się jeszcze przynajmniej jeden kierowca, bo zrobić 1800km w jeden dzień to można się przekręcić...
Z góry dzięki za wszelką pomoc. Pozdrawiam

Leeo
07-02-10, 00:25
Stary, dobrze Ci radzę przejedź się do Jacora lub Ewy albo jeszcze lepiej do obojga z nich i dokładnie oglądnij te autka, papiery itp, bo nic tak nie pomaga jak odniesienie się do innego już sprawdzonego modelu.. Przynajmniej dla mnie, ta EM2, po którą chcesz jechać nie pasuje. Kierownica wygląda na większy przebieg, ale już mówiłeś, że Cię to nie martwi. Autko prawdopodobnie obniżone, zmienione koła, a tunerzy z D jakoś mnie odstraszają.. Za tą cenę w Polsce dorwałbyś moim zdaniem lepszy egzemplarz. Przejedziesz te 900km i już będziesz tak zmęczony, że nie daj Boże coś przeoczysz i będzie.. To auto z komisu, a komisy rządzą się swoimi prawami, na pewno coś tam jest ukryte.

jacor
07-02-10, 00:42
Lupps ew takie EM2 http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11368207 ten egzemplarz jest chyba sprowadzony z USA więc po udostępnieniu nr VIN samochodu w carfaxie można by było sprawdzić jego przeszłość

Leeo rzuć okiem na ten egz. :)

Leeo
07-02-10, 00:50
hehe, jacor, my to się rozumiemy :) Zastanawiałem się przed chwilą, czy nie wkleić tego ogłoszenia: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11289849 - jak widać te same auto, ale cena inna :) Chyba za drogie, bo lupus mówił coś o 23 tysiach, tyle, że te autko z niemiec pewnie i tak suma summarum wyjdzie drożej niż 23..

Co do czerwonej, to w jednym ogłoszeniu jest, że bezwypadkowa, w drugim już nie ;) No, ale VIN prawdę powie za 23zł.. Co do wyposażenia, to ma nawet większy wypas niż moja, bo to ex se :) ale na allegro już ją parę razy widziałem, ale zawsze z ceną powyżej 30 tyś. Może zależy mu na sprzedaży i jeszcze zejdzie..

jacor
07-02-10, 01:01
ja wiem że to drogo, ale po doliczeniu kosztów dojazdu rejestracji i innych papierkowych spraw wyjdzie podobnie, a tu jest przynajmniej w PL no i po carfaxie można sprawdzić nikt nie mówi żeby od razu kupować :)

Luppus
07-02-10, 02:01
Obie piękne, ale poza zasięgiem :( Tak limit to 23 tys PLN. Ta niebieska, do której dałem linka to nie jedyna kandydatka. Po drodze mam w Dreźnie wielkiego dealera Hondy handlującego używkami oraz w drdze do Dessau jeszcze jedną czarną sztukę niedaleko Dessau. Jeśli nic z tego, to w pojadę na południe, gdzie jest kilku dealerów Hondy z używanymi sztukami EM2, jedna srebrna i jedna czerwona ale z przebiegiem 120 tys i 150 tys. Jeśli chodzi o sprzedającego to ciężko trafić bezpośrednio pierwszego właściciela. Ja staram się przeglądać oferty używek z salonów, a nie giełd samochodowych. Oferty z Polski są głównie od handlarzy. Ale porównajcie ceny tych samochodów w Niemczech i u nas. Dziwne jest to, że w Niemczech drożej :) Handlarze nie przywożą aut w idealnym stanie bo się nie opłaca. Największy zarobek jest na sztukach z drobnymi usterkami, czy to lakierniczymi czy mechanicznymi. Dlatego ceny w Polsce są niższe niż w kraju z którego są przywożone. Nie liczę, że na pewno trafię sztukę igłę. Może się okazać, ze coś było uszkodzone lub wymienione, ale jeśli jest to zrobione dobrze, to się nadaje. Jeśli zauważę jakiegoś Turasa czy Araba, to nawet nie zapytam :)

edit:
Jesli możecie, to rzućcie okiem na te ogłoszenia:
http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/details.html?id=125817112 - czarna, wysłałem maila czekam na odpowiedź.
http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/details.html?id=124151107 - czerwona
http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/details.html?id=105531315 - srebrna
http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/details.html?id=126726356 - jeszcze jedna czarna, blisko Dessau

No i czekam na cenne uwagi przy oglądaniu auta, bo nie wiem, czy uda mi się z kimś spotkać do wtorku.

EFKA5
07-02-10, 13:52
dla mnie godna uwagi jest ta pierwsza, czarna
- prywatny sprzedawca ( z pierwszej ręki)
- vtec
- unfalfrei czyli bezwypadkowy
- dobry rocznik

jedyny minus to uszkodzenia lakieru na masce i wgniecenia po gradzie ale to akurat żaden problem ;)

Leeo
07-02-10, 14:19
Ta od prywaciarza wydaje się być najrozsądniejsza, ale foty słabej jakości, poza tym mało ich i ciężko coś powiedzieć. Kolor poduszki pasażera jakiś inny poza tym po tych fotkach nie da się za bardzo podyskutować o aucie - poproś, żeby dosłał więcej fotek.

Było o rozsądku, a teraz serce :) Serce jest za czerwoną, bo ma pakiet HFP. Sprzedaje ją honda fugel u której już paru forumowiczy kupiło, jest nawet wątek na hyde parku. HCC upatrzył u nich jakąś VIIgen w 2.0, może pojedziecie razem ;) Co do fotek, to auto odpicowane, więc ciężko coś powiedzieć, trzeba by było zapytać o opinię o tym salonie.

bbs
07-02-10, 14:28
za pakiet z czerwonej to bym malego palca oddal ehhe:D ja bym ja bral z pewnego miejsca napewno i serwisowana na 99%

jacor
07-02-10, 14:37
ta czarna wydaje się w porządku ale z tego co widzę to ma fotel pasażera brudny (albo ja już jestem zboczony) co za tym idzie mógł nią jeździć jakiś niechluj tak czy siak może jest warta obejrzenia. co do Fugela to widzę że to jest Fugel z Chemnitz moja coupe jest właśnie z Fugela z Chemnitz tyle tylko że ja po nią nie byłem tylko handlarz z PL

KruKs
07-02-10, 15:06
"No i czekam na cenne uwagi przy oglądaniu auta, bo nie wiem, czy uda mi się z kimś spotkać do wtorku. "

Moim zdaniem jak z kazdym autem, na poczatku ogledziny z zewnatrz, stan lakieru, naroza i "szpary" wszelkie, slupki, progi (nie tylko lakier ale i faktura oczywiscie) . Pozniej odpalenie i stan silnika. Przejechac sie, troche pogonic go. Stan wnetrza, wszystkie dywaniki, obicia w bagazniku sprawdzaj. Wlaczac,dotykac, przelaczac wszystko co jest w aucie. Gdy juz to przejdziesz to szukasz na czym by tutaj cene zbic :). I tyle. Nie wiem czy sa jakies typowe usterki dla EM2, ale i tak czy siak musisz wszystko sprawdzic.

EDIT: Jak niezbyt znasz sie na lakierce polecam elektroniczny miernik lakieru :) ja kupilem uzywany za okolo 150zl od forumowicza i po ogledzinach wstepnych juz wiedzialem ze auto bedzie moje. Około 80-180 mikronow ma oryginalny lakier, 180-400 podwojny lakier, wiecej jak 400 szpachla. (ja jechalem cm po centymetrze :P)

bbs
07-02-10, 15:20
"

EDIT: Jak niezbyt znasz sie na lakierce polecam elektroniczny miernik lakieru :) ja kupilem uzywany za okolo 150zl od forumowicza i po ogledzinach wstepnych juz wiedzialem ze auto bedzie moje. Około 80-180 mikronow ma oryginalny lakier, 180-400 podwojny lakier, wiecej jak 400 szpachla. (ja jechalem cm po centymetrze :P)

HEHHE co do miernika to sobie odpusc ja sprzedawałem swoja wcześniejszą honde to koles mierzył tez po cm i nie wskazało ze malowane 2 elemety:D a widocznie byl napalony bo na oko bylo widac roznicwe odcieniu wiec nie polecam takiego czegoś po prostu musisz sie przyglądać i obserwować lakier przy uszczelkach czy niema zacieka bo zawsze sie pojawia niema bata Pozdrawiam posiadaczy miernika Lak.:)lepiej za 150 sobie zatankować

Pati_crx
07-02-10, 16:20
Weź się zastanów co za bzdury piszesz.

Grzesieklodz
07-02-10, 18:03
a mam pytanko ile wam Hania pali teraz, bo w lecie to mi paliła tak 8-9 a teraz 11 i się zastanawiam czy aby wszystko jest ok