PDA

Zobacz pełną wersję : Olej silnikowy do UFO 1.4, 1.8, 2.2

Strony : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9

civic FD
29-01-11, 22:59
Witam wszystkich bardzo serdecznie,jezdzę hondą civic sedan (1.8 benzyna) z listopada 2007 r.Od początku olej jaki mi wlewali w ASO na przeglądach co 20 tys km to shell helix ultra extra 5W/30.W obecnym momęcie moj civic ma przejechane 91 tys km ostatnia wymiana oleju wraz z przeglądem była dokonana przy 80 tys km dzisiaj sprawdzilem olej i z przerazeniem zobaczylem ze jest minimum na miarce :/ (dodam że samochód w okresie mrozów byl jezdzony na bardzo krótkich odcinkach i zanim się dogzal byl gaszony i tak bardzo często). W ciągu 11 tysięcy km samochod zjadl pół litra oleju które własnie dzisiaj uzupełniłem olejem SHELL HELIX ULTRA AV-L 5W-30 i teraz moje pytania:
1.czy jesli do tej pory był lany olej shell helix ultra extra 5W-30 a ja dolałem pół litra oleju shell helix AV-L 5W-30 to wszystko będzie ok?? bo powiedziano mi że tak ale wolę się upewnic.
2.czy to normalne że samochód zjadl taką ilość oleju???(dodam że samochód jest normalnie eksploatowany zadne katowanie nie wchodzi w gre)
3.chcialbym zakupic do swojego auta naprawde swietny olej więc proszę o porade co moge wlać przy następnym przeglądzie który będzie przy 100 tys km???
bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam
Szczepan

Lynx07
29-01-11, 23:28
1. wszystko powinno być w porządku
2. Mój też czasem bierze olej, też muszę czasem dolewać przed wymianą, zaobserwowałem że nie ma na to wpływu styl jazdy, już do tego przywykłem żeby regularnie sprawdzać poziom, a zresztą jeśli poziom jest niski to pojawia się kontrolka.
3. ja leję od 2 lat Valvoline VR1 5W-50 i jestem zadowolony, ale może ktoś poleci Ci coś innego i lepszego :)

steryd_1
30-01-11, 00:40
Witam wszystkich bardzo serdecznie,jezdzę hondą civic sedan (1.8 benzyna) z listopada 2007 r.Od początku olej jaki mi wlewali w ASO na przeglądach co 20 tys km to shell helix ultra extra 5W/30.W obecnym momęcie moj civic ma przejechane 91 tys km ostatnia wymiana oleju wraz z przeglądem była dokonana przy 80 tys km dzisiaj sprawdzilem olej i z przerazeniem zobaczylem ze jest minimum na miarce :/ (dodam że samochód w okresie mrozów byl jezdzony na bardzo krótkich odcinkach i zanim się dogzal byl gaszony i tak bardzo często). W ciągu 11 tysięcy km samochod zjadl pół litra oleju które własnie dzisiaj uzupełniłem olejem SHELL HELIX ULTRA AV-L 5W-30 i teraz moje pytania:
1.czy jesli do tej pory był lany olej shell helix ultra extra 5W-30 a ja dolałem pół litra oleju shell helix AV-L 5W-30 to wszystko będzie ok?? bo powiedziano mi że tak ale wolę się upewnic.
2.czy to normalne że samochód zjadl taką ilość oleju???(dodam że samochód jest normalnie eksploatowany zadne katowanie nie wchodzi w gre)
3.chcialbym zakupic do swojego auta naprawde swietny olej więc proszę o porade co moge wlać przy następnym przeglądzie który będzie przy 100 tys km???
Szczepan

Czesc!!
Nie ma takiego samochodu ktory by nie bral oleju,takze nie masz czym sie przejmowac.Pozdrawiam

mariusz05
30-01-11, 11:47
Szczepan
Oleje tego samego producenta można bezproblemowo mieszać to nie to co 30 lat temu.Gorzej gdyby ci tego oleju przybywało, w benzynie byłby to objaw uszkodzonej uszczelki pod głowicą a w dizlu zapchanego filtra cząstek stałych.W moim aucie na oleju shella też ubywało oleju(od 0,5-1l) po przejściu na mobila przestało (tzn. od wymiany do wymiany ubywa ok.200-300ml oleju)

buri
30-01-11, 18:23
wlej tego Valvoline skoro sprawdzony i kolega nie narzeka, na pewno bedzie leprzy niz shell czy inne castrole.
inne bardzo dobre jakosciowo i w pełni syntetyczne oleje ktore moge Ci z czystym sumieniem polecic to Motul (do 1,8 chyba najlepszy jest eco-nergy) i Amsoil (chociaz tutaj moze byc trudno z dostepnoscia)

Hoze
31-01-11, 16:48
Ja osobiście zawsze lałem Shell Helix Ultra 5W/40, ale w zasadzie każdy olej w pełni syntetyczny można spokojnie lać, nawet Lotos:D. A jeśli chodzi o zużycie oleju, każde auto spala olej, ale szczerze...nie powinno go ubywać więcej niż max 1l między wymianami (co 20 tys.km.). Jak jest więcej, radzę na to zwrócić uwagę.

jockow
31-01-11, 18:49
Szczepan

Witam ,w instrukcji jest zapis który mówi że Honda może spalić 1l na 1000km,jazda po mieście to są ciężkie warunki.

jacob
01-02-11, 08:01
Witam ,w instrukcji jest zapis który mówi że Honda może spalić 1l na 1000km,jazda po mieście to są ciężkie warunki.

Tak jest napisane w wiekszosci instrukcji innych marek. Firmy dopuszczaja tak duze zuzycie, aby w razie reklamacji gdy silnik bierze olej miec podkladke, by wyprzec sie ewentualnej naprawy. Mimo, ze kazdy wie ze silnik ktory spala 1l oleju na 1000km jest zlomem.

Czajka
01-02-11, 13:17
jeżeli już jest temat oleju, to wrzuce swoje 3gr :)
Ostatnio na TVN Turbo był jakiś program (niestety nastawiłem już końcówke), testowali tam Forda Fieste (najprawdopodobniej S1600), na koniec testu robili pomiary na hamowni na 3 różnych olejach: Castrol, Syntium i Motul.
Wyniki na hamowni:
Castrol - 159 hp
Motul - 160 hp
Syntium - 162,5hp
Nigdy wcześniej nie spotkałem się z olejami Syntium, szukając na internecie okazało się, że olej Syntium jestr produkowany przez wszystkim znaną firmę i sponsora F1 PETRONAS.
Czy ktoś miał z tym styczność? Jakieś opinie/uwagi?

F1le
01-02-11, 13:39
Moral z Twojego postu civic FD jest taki, ze olej trzeba regularnie sprawdzac w aucie. ;)

Jacek65
01-02-11, 21:27
Mówi się że jak silnik nie bierze nic oleju to znaczy ze oleju nie ma.;) Ale nie wiem czy to prawda.:D Mnie bardzo mało oleju ubyło w pierwszym roku eksploatacji.Na przeglądzie wlali mi helix 5W/40, to zobaczę jak będzie w tym roku.:rolleyes:Bo poprzednio to był podobno jakiś hondowski 0w20.:)

julian
04-02-11, 12:23
u mnie samochód perwszy raz zaczął jeść olej po zalaniu go helixem. to chyba jakis shit jednak jest... na wiosnę wracam do castrola slx.

Lynx07
04-02-11, 15:51
Miałem tak samo, jak lałem shella to brał trochę tego oleju...

Hoze
04-02-11, 17:29
Panowie, nie obraźcie się, ale nie wiem, jaki wpływ na spalanie oleju ma jego marka....Umówmy się, przecież to jest praktycznie ta sama substancja. 5W/40 to 5W/40, czy Lotos, czy Castrol...Ludzie, myślicie, że marka ma znaczenie. Przecież one i tak są rozlewane w jednej centralnej rozlewni w PL. To wszystko chwyty reklamowe. Ja lałem Helixa, bo taki był lany od samego początku, w Cifie 5 parę lat temu lałem BP 10W/40 i też było dobrze, a BP kosztował o 30% mniej niż Castrol.

buri
05-02-11, 14:05
Panowie, nie obraźcie się, ale nie wiem, jaki wpływ na spalanie oleju ma jego marka....Umówmy się, przecież to jest praktycznie ta sama substancja. 5W/40 to 5W/40, czy Lotos, czy Castrol...Ludzie, myślicie, że marka ma znaczenie. Przecież one i tak są rozlewane w jednej centralnej rozlewni w PL. To wszystko chwyty reklamowe. Ja lałem Helixa, bo taki był lany od samego początku, w Cifie 5 parę lat temu lałem BP 10W/40 i też było dobrze, a BP kosztował o 30% mniej niż Castrol.

tutaj sie nie zgodze, poczytaj troche wiecej na ten temat - chociazby porownaj specyfikacje oroznych olejow 5w40.
fakt ze maja zblizone parametry ale wiele olejow ktore maja napisane ze sa syntetyczne sa czesto tylko polsyntetykami, bardzo duze znaczenie maja tez dodatki. polecam ten temat: http://forum.corollaclub.org/viewtopic.php?t=17166
jak sie przebijesz przez pierwsze 5 pewnie stron stwierdzisz ze nic nie wiedziales na ten temat albo ze masz to w d.... i dalej bedziesz robil jak dotychczas bo nie masz problemow z olejem
tylko krotki cytat:
"...i teraz do sedna. Znajdujemy w sklepie olej syntetyczny w cenie 30zł/litr oraz również syntetyczny w cenie 50zł/litr. Tutaj kryje się różnica. Olej pseudo-syntetyczny, lub produkowany w tak zwanej "syntetycznej technologii" nie jest prawdziwym syntetykiem. Na przykład Mobil Synt S 5W-40 (na butelce duża, złota litera S) jest nazywany olejem syntetycznym, choć prawdziwym pełnym syntetykiem są tylko oleje Mobila z cyfrą 1, czyli Mobil 1 0W-40 Protection Formula, Mobil 1 5W-50 Rally Formula, Mobil 1 Turbo Diesel 0W-40 oraz Mobil 1 0W-30 Fuel Economy Formula. To samo tyczy się innych marek. Dzisiaj oglądałem na półce sklepowej oleje Lotosa. Jest (tak zwany) syntetyk 5W-40 w cenie około 32zł/litr, oraz pełen syntetyk 10W-60 w cenie około 50zł/litr. Prawdziwym syntetykiem jest ten drugi. Pierwszy, to najprawdopodobniej olej HC. Piszę 'najprawdopodobniej', bo nie wiem tego na pewno. To tylko moje przypuszczenia.

Dlaczego to wszystko piszę? Dlatego, żebyście nie nabierali się na oleje z napisem "syntetic", które w rzeczywistości są olejami mineralnymi hydrokrakowanymi. Pełen syntetyk jest najdroższy (niestety ) i nie będzie w sklepie kosztował 30 złotych za bańkę. Nie oznacza to, że oleje HC są kiepskie. Olej HC ma własności zbliżone do półsyntetyka, tylko różnie bywa nazywany. Pewność, że mamy pełen syntetyk jest tylko w przypadku, gdy mamy olej 0W-XX. Wśród 5W-40 na przykład znakomitą większość stanowią oleje HC. Bierze się to stąd, że olej HC jest niewiele droższy od mineralnego, ale dużo tańszy od syntetyka. Za pomocą bukietu fajnych dodatków zwiększa się rozpiętość temperaturową (dobre lepkości) i olej zamiast 10W-XX staje się 5W-XX. Chodzi o to, żeby osiągać dobre parametry oleju najniższym kosztem. Żeby mieć świetny olej ze świetnymi dodatkami, które dają nam 'pewność olejową' musimy wlać 0W-XX, lub olej 5W-XX, co do którego jesteśmy pewni, że jest Syn, a nie HC."

jacob
06-02-11, 13:09
Buri powiem Ci, ze po przeczytaniu Twojego artykulu jestem w szoku. Bylem przekonany ze kupujac niemiecki olej castrol 5W40 w 5l bankach leje do silnika olej syntetyczny :eek:

wisnia
07-02-11, 02:29
Też mogę się dołożyć
U mnie wymieniam olej co 8 jak przegapie to max 10 k i problemu z dolewkami nie ma :p a tak serio to napewno zalezy od stylu jazdy jak i oleju przy 5w30 castrola wlałem litr oleju przez te 10 k do wymiany, teraz jeżdże na motulu i problem znikł.Valvoline napewno jest bdb ale nie tak łatwo go dostać, duzo dobrych opini, w ssg go polecaja wiec cos w tym jest. Ja nie miałem okazji na nim jeździć bo motul mi odpowiada.a i jeszcze takie spostrzeżenie wszystkie te oleje z serii eco, clean itp sa chetniej brane przez silniki

super_pat
07-02-11, 06:38
Ja tez jestem za tym aby olej wymieniac troche czesciej. Moj kolega ma Corolle z 98r i nabite 300 tys, i zero problemow z silnikiem, ale wymienia olej co 10 tys. Ja osobiscie wymieniam olej co 12 tys, bo taki robie przebieg roczny. Ostatnio zalalem Motulem x-cess i jestem ciekawy jak ten olej sie sprawi. Wczesniej smigalem na Mobil1 5w-50 i dolalem chyba z 300ml chwile przed wymiana. Nastepnym razem chce sprobowac eco clean Motula, bo taki jest zalecany, ale moze pozostane z x-cess jak sie spisze.

buri
07-02-11, 19:19
Też mogę się dołożyć
U mnie wymieniam olej co 8 jak przegapie to max 10 k i problemu z dolewkami nie ma :p a tak serio to napewno zalezy od stylu jazdy jak i oleju przy 5w30 castrola wlałem litr oleju przez te 10 k do wymiany, teraz jeżdże na motulu i problem znikł.Valvoline napewno jest bdb ale nie tak łatwo go dostać, duzo dobrych opini, w ssg go polecaja wiec cos w tym jest. Ja nie miałem okazji na nim jeździć bo motul mi odpowiada.a i jeszcze takie spostrzeżenie wszystkie te oleje z serii eco, clean itp sa chetniej brane przez silniki

dokladnie - oleje 'eco' sa rzadkie zeby silnik' lzej sie krecil' i byly oszczednosci dlatego czasem ich troche ubywa. ja nie nastawiam sie na oszczednosci rzedu 5-10% zuzycia paliwa bo wystarczy ze mnie fantazja poniesie i takie oszczednosci ida sobie pobiegac, ale jestem przekonany ze eco-cleana bedzie mniej ubywac niz castrola czy shella przy tym samym stylu jazdy, wiec i tak bym go zalal, biorac pod uwage jego pelna syntetycznosc
jacob - ja tez tak myslalem dopoki troche nie zglebilem tematu..

minton
19-05-11, 13:13
Może już trochę opłynęło od ostatniego wpisu z tego tematu ale ja się podzielę swoimi doświadczeniami. Kupiłem auto w 2010 roku (czerwiec) z roku 2009. Na koniec roku miałem pierwszy przegląd i w ASO zaproponowali mi daw Shelle Helix . Jedne troszkę droższy. Pan powiedział mi , że leją i ten i ten. Wybrałem ten tańszy (5W-30) - chyba błąd. Droższy to był ten niby oszczędzający paliwo. I po wyjechaniu z ASO mało mnie szlag nie trafił!!!!. Pisałem już na ten temat. Auto zmulone, rano były jeszcze mrozy - rozruch głośniejszy, jakieś stukania na początku - później wszytko ucicha ale moje może subiektywne odczycie było takie , że wydawało mi się że autko jest trochę słabsze. Po 2 tygodniach kupiłem olej Miller oil long life 0W-30 (taki jest ten olej hondy wlany fabrycznie) http://www.millersoils.pl/produkty/premium-samochody-osobowe/oleje-silnikowe/olej-silnikowy-syntetyczny-millers-oils-xf-longlife-0w30/ . Rozruch od razu cichszy i jakieś żwawsze się auteczko zrobiło. Co do terminów to polecam 15 000 lub po roku od poprzedniej wymiany. Oleje Shella nie należą do tych najlepszych. W tym roku wymienię na pewno na inny olej niż Shell i chyba zostanę przy tej marce: http://www.millersoils.pl/produkty/premium-samochody-osobowe/oleje-silnikowe/xfs-0w40/. Zrobiłem na nim już 10 000 i nic go nie ubyło. Drugie auto które posaidam to Toyota Corolla i ba pierwszym przegladzie wyminiłem na Mobill 1 0W-40 i jak wyjechałem z ASO to miałem odwrotne wrażenie (ciche , żwawsze) jak po zalaniu Shellem. Pozdrawiam

http://www.millersoils.pl/produkty/premium-samochody-osobowe/oleje-silnikowe/xfs-0w40/

masi0
20-05-11, 15:36
A co powiedzie na Motul 8100 ECO-NERGY 5w30?

mariusz05
20-05-11, 20:50
Ja na razie jeżdżę na mobilu 5W50 ubytki mam na poziomie ok300ml na shellu były 0,5-1l, spróbuje go zalać Mobilem 5W30 ESP formuła ma lepsze parametry od 0W40 ,mam nadzieje że spalanie po mieście coś spadnie bo na razie mam między 8,5-10l

szubek
21-05-11, 08:35
JA śmigam od nowości na eco-nergy 5w30 i przynajmniej mam pewność, że to nie hydrokrak wczoraj 3 wymiana przy 60 tyś. Teraz proponuję zalać zamiast eco-nergy 5w30, eco-clean 0w30 tylko problem bo nie ma go jeszcze w dystrybucji w Polsce. Jest to olej OEM dla hondy i toyoty odpowiednik oryginału.

Alix
21-05-11, 16:51
Ja mam Castrola SLX i jak na razie nie widzę żadnego ubytku między zmianami (jeżdżę głównie po mieście i zmieniam co 10-12 tys.). Ale jak sobie poczytałem to chyba też przejdę na jakichś Motul...

h16v
22-05-11, 20:37

MOTUL 8100 X-CLEAN C3 5W40 zdecydowanie najlepszy do diesla. Kupuje regularnie i skoczyły się problemy. Dzięki Buri za radę!

masi0
23-05-11, 09:03
zamówiłem Motul X-Lite 0w30, zobaczymy jak będzie się sprawować

Hoze
23-05-11, 09:50
Panowie, nie chcę tutaj być jakimś straszakiem, ale ja mam najechane ponad 13 tys.km, jeszcze nie zmieniałem oleju (bo ASO nawet mi powiedziało, aby to robić co 20 tys.km. jeśli tyle zrobię w mniej niż rok, a tak raczej będzie), nie oszczędzam tego auta, czasami (przynajmniej raz na tydzień:cool:) dokręcę motor do 7000 obr/min, jeszcze mi praktycznie ani grama nie spalił oleju.

szubek
23-05-11, 11:06
zamówiłem Motul X-Lite 0w30, zobaczymy jak będzie się sprawować

Do 1.8 to nie X-Lite tylko Eco-Clean 0w30.

masi0
23-05-11, 11:08
Do 1.8 to nie X-Lite tylko Eco-Clean 0w30.

dlaczego? innego już nie ma w produkcji

szubek
23-05-11, 11:55
Eco-Clean 0w30 to nowy olej dedykowany do hondy, toyoty i subaru dokładnie dla naszego silnika a Eco nergy wychodzi z produkcji.Ten co zamówiłeś jest dobry ale jak już zalewasz Motulem to zalej konkretnie dedykowanym olejem dla tego silnika a cena ta sama. Wejdź na stronkę motula i sprawdź jaki olej jest dedykowany do tych silników.

masi0
23-05-11, 12:03
Eco-Clean 0w30 to nowy olej dedykowany do hondy, toyoty i subaru dokładnie dla naszego silnika a Eco nergy wychodzi z produkcji.Ten co zamówiłeś jest dobry ale jak już zalewasz Motulem to zalej konkretnie dedykowanym olejem dla tego silnika a cena ta sama. Wejdź na stronkę motula i sprawdź jaki olej jest dedykowany do tych silników.

no właśnie się pozmieniało, bo nie ma Eco-Nergy 0w30 jest X-Lite który ma jeszcze lepsze parametry i spełnia jeszcze wyższe normy niż Eco-Nergy. Poza tym wczoraj spedziłem troche czasu w necie nad szukaniem jakie oleje zaleca Honda do swoich silników, jest tyle rozbierzności, że hej :) Na stronach Castrol/Mobil/valvoline/Quakerstate - polecane sa inne oleje :)

masi0
23-05-11, 13:51
Znalazłem oleje Syntium dostępne w Warszawie:

http://www.nokaut.pl/oleje-napedowe/0w30-syntium-7000-xs-4l-syntetyczne-a3-b3-b4.html

7000 XS nadaje się do Hań

TeeS1975
23-05-11, 21:30
ze strony Motula do silnika 1.8
a. Również zalecane, 8100 X-lite 0W-30

ja jeżdżę już kilka miesięcy i stan nawet nie drgnął :) żadnych skutków ubocznych

szubek
23-05-11, 21:42
x- lite to tez stary olej - najnowszy i rekomendowany jako najlepszy to właśnie ECo-Clean 0w30

TeeS1975
23-05-11, 21:49
Tylko słabo dostępny u nas :) przynajmniej na razie

masi0
24-05-11, 08:58
dlatego na razie biore x-lite :D

solowiec
27-05-11, 17:39
syntium można kupić za 120-130 bankę 4L na allegro. Jeszcze się waham czy kupić Petronas czy może X-lite w bańkach po 1L

masi0
27-05-11, 19:16
kupiłem x-lite w intercars, kupiłbym syntium 7000/7000xs ale nie ma w oficjalnej dystrybucji

mairo
18-10-11, 12:09
no właśnie się pozmieniało, bo nie ma Eco-Nergy 0w30 jest X-Lite który ma jeszcze lepsze parametry i spełnia jeszcze wyższe normy niż Eco-Nergy. Poza tym wczoraj spedziłem troche czasu w necie nad szukaniem jakie oleje zaleca Honda do swoich silników, jest tyle rozbierzności, że hej :) Na stronach Castrol/Mobil/valvoline/Quakerstate - polecane sa inne oleje :)
no właśnie że nie, na stronie motula w dalszym ciągu na pozycji "best" pozostaje 8100 eco-nergy 0W-30, a X-Lite 0W-30 jest tylko "Better" natomiast eco clean 0W-30 jest wymieniany w tableli "inne zalecenia" na dowód podaję link :)
http://ew5.earlweb.com/recommendations.php?site=41&keywords=honda+civic&vehicle=4433&subsetnotes=0&ocidetails=1

pepe
20-10-11, 11:04
A co powiecie o tym oleju http://moto.allegro.pl/ShowItem2.php/run?item=1863328673&beta=0 jezdził ktoś kiedyś na czymś takim

jacob
20-10-11, 14:41
Odradzam to nie jest olej syntetyczny, tylko robiony w technologi syntetycznej. 70%to olej mineralny a reszta to uszlachetniacze.

buri
21-10-11, 15:59
poza tym jak mozna kupic dobry olej w cenie 67 pln za 5l???
dobry olej kosztuje ok 30-40pln za litr

Jacek65
22-10-11, 19:11
Ja osobiście uważam że na oleju nie warto oszczedzać.Przecież on ma najbliższy kontakt z pracującymi elementami silnika.A silniki Hondy są warte dobrych olejów:p.Już wolę zaoszczędzić na płynach do spryskiwaczy czy nawet na tańszym paliwie przy supermarketach.Bo tam są one tej samej jakości co na stacjach niby firmowych.A tańsze,bo nie ma żadnych kart punktowych.Co do oleju.to cały czas jeżdzę na Shellu i taki bedę chyba lał dalej po gwarancji:)Może jest droższy ale nie mam zastrzeżeń co do niego.A autko smiga aż miło.;)

mirek58
29-10-11, 09:06
Olej do naszej Hani http://ew5.earlweb.com/recommendations.php?sector=9&category=6&subset=168&modelyear=&vehicle=4433&site=41&region=59&language=7&brand=45

tynciu88
29-10-11, 12:01
Witam wszystkich
Jestem nowym forumowiczem gdyż długi czas jeździłem accordem a niedawno jestem szczęśliwym posiadaczem civica. Odnośnie oleju to powiem iż jeździłem na motulu 0W30 x lite a ostatnio zmieniłem na milersa CFS 0W20 i muszę stwierdzic że jest to totalnie inna liga. Polecam zalewac olej taki jaki zaleca producent.

uniu1
29-10-11, 13:12
muszę stwierdzic że jest to totalnie inna liga.

Czy możesz rozwinąć bardziej swoją wypowiedź, jakie zauważyłeś różnicę? Ja jezdze na oleju Fusch 0w30 i taż nie narzekam

tynciu88
29-10-11, 14:58
Rożnica to przede wszystkim poranny rozruch. O wiele ciszej chodzi przy starcie, a także przy wysokich obrotach. Kultura pracy poprawiła się w znaczny sposób. Silnik pali gdzies o ok. 0.2-0.4 l mniej niż na motulu. Osobiście powiem że Twój olej też jest bardzo dobry. Fusch to praktycznie ten sam poziom jakościowy.

Jacek65
29-10-11, 15:18
Każdy tu podaje różnych producentów.A przecież ważne są parametry olejów.Np.olej 5W40 ma takie same normy i parametry czy produkuje go Shell czy Mobil.Jesli mają podane normy miedzynarodowe to muszą mieć takie same parametry.Dawniej było inaczej i jak widać pozostają stereotypy co do olejów.:) A to ze komus się wydaje że na tym oleju silnik mniej spala, to chyba udzielają mu sie reklamy w mediach firm produkujących oleje.Bo spalanie nie zależy od oleju.W to nawet pewnie nie wierzą firmy produkujące oleje.Ale kazdy chce sprzedać swój produkt.A ludzie są podatni jak widać na sugestie medialne.:D A olej się leje taki jaki zaleca producent silnika.I chodzi to o parametry oleju ,nie zaś o jego producenta.Pozdrawiam.:)

buri
29-10-11, 19:33
Każdy tu podaje różnych producentów.A przecież ważne są parametry olejów.Np.olej 5W40 ma takie same normy i parametry czy produkuje go Shell czy Mobil.Jesli mają podane normy miedzynarodowe to muszą mieć takie same parametry.Dawniej było inaczej i jak widać pozostają stereotypy co do olejów.:) A to ze komus się wydaje że na tym oleju silnik mniej spala, to chyba udzielają mu sie reklamy w mediach firm produkujących oleje.Bo spalanie nie zależy od oleju.W to nawet pewnie nie wierzą firmy produkujące oleje.Ale kazdy chce sprzedać swój produkt.A ludzie są podatni jak widać na sugestie medialne.:D A olej się leje taki jaki zaleca producent silnika.I chodzi to o parametry oleju ,nie zaś o jego producenta.Pozdrawiam.:)

i tutaj sie mylisz. jak caly czas lejesz shella to zalej sobie raz cos z najwyzszej polki i zwoc uwage na to jak wyglada chociazby poranny rozruch. bardzo latwo uslyszec roznice, nie trzeba sie specjalnie wsluchiwac - klepanie ustaje momentalnie, doslownie w kilka sekund.
5w40 to tylko norma lepkosci. chociazby wsrod olejow z normą 5W40 masz rozne oleje - polsyntetyczne czy tez jak to ladnie nazywaja 'w technologii syntetycznej' i syntetyczne. te oleje maja rozne wlasciwosci a producenci samochodow czesto okreslaja wymagana norme nazwijmy to 'jakosciową'(ACEA A B i i C z jakims numerkiem). i tutaj oleje moga znacznie sie roznic. jest tez norma API ale nie chce elaboratu zaczynac. poczytaj sobie troche na ten temat jak chcesz, pozglebiaj jakie wlasciwosci olejow sie bada to zobaczysz ze 2 oleje 5W40 moga bardzo sie miedzy soba roznic.
ja jezdzilem najpierw na shellu (znikal w strasznie szybkim tempie w aucie z przebiegiem 60kkm), pozniej na motulu (nagle branie praktycznie zniklo - niecaly 1l miedzy wymianami) a dwie ostatnie wymiany amsoil (cichsza praca silnika, znika w tym samym tempie co motul) i wiem ze shella nie wleje bo za podobne pieniadze moge wlac znacznie lepszy olej

Zarandiel
29-10-11, 20:11
Nie wnikając nawet bardzo w jakieś normy, to po prostu... każdy produkt może być wykonany lepiej lub gorzej, tak samo jest w przypadku olejów.

Jacek65
29-10-11, 20:36
i tutaj sie mylisz. jak caly czas lejesz shella to zalej sobie raz cos z najwyzszej polki i zwoc uwage na to jak wyglada chociazby poranny rozruch. bardzo latwo uslyszec roznice, nie trzeba sie specjalnie wsluchiwac - klepanie ustaje momentalnie, doslownie w kilka sekund.
5w40 to tylko norma lepkosci. chociazby wsrod olejow z normą 5W40 masz rozne oleje - polsyntetyczne czy tez jak to ladnie nazywaja 'w technologii syntetycznej' i syntetyczne. te oleje maja rozne wlasciwosci a producenci samochodow czesto okreslaja wymagana norme nazwijmy to 'jakosciową'(ACEA A B i i C z jakims numerkiem). i tutaj oleje moga znacznie sie roznic. jest tez norma API ale nie chce elaboratu zaczynac. poczytaj sobie troche na ten temat jak chcesz, pozglebiaj jakie wlasciwosci olejow sie bada to zobaczysz ze 2 oleje 5W40 moga bardzo sie miedzy soba roznic.
ja jezdzilem najpierw na shellu (znikal w strasznie szybkim tempie w aucie z przebiegiem 60kkm), pozniej na motulu (nagle branie praktycznie zniklo - niecaly 1l miedzy wymianami) a dwie ostatnie wymiany amsoil (cichsza praca silnika, znika w tym samym tempie co motul) i wiem ze shella nie wleje bo za podobne pieniadze moge wlac znacznie lepszy olej

Nie zgodze się.Czym się moga róznić skoro maja normy miedzynarodowe.Chyba że opisy na pojemnikach to fikcja.Wchodzisz w teorie o technologiach.A tu sie liczy produkt wyjsciowy.Jeżdzę na Shellu i nic nie znika mi.Wszystko jest o'k.Auto działa jak najbardziej poprawnie.Owszem, jak bedzie tańszy inny to kto wie czy nie wymienię aby zaoszczedzić.Ale nie dlatego że tego mi bierze silnik wiecej, a innego mniej.Z Civika nie zrobię Ferrari choć i one jezdzą podobno na Shellu. Dla mnie informacja że u tego producenta olej jest lepszy niz u innego to zwykła teoria oparta na nieobiektywnych obserwacjach.Tak jak np.niby cichszy dzwiek silnika.Co uważam za niezbyt pewne obserwacje. Bo jak to zmierzyć.Na słuch? Mało prawdopodobne.A zresztą niech każdy leje co chce.Byle by wszystko działało jak trzeba.:)

tynciu88
29-10-11, 23:47
Amsoil to super olej. Mój kumpel jeździ na takowym w accordzie i chwali sobie. Wczesniej była to seria SSO a teraz AZO 0W30. Chyba w przyszłości taki zaleje

tynciu88
30-10-11, 09:19
Ale naprawde nie ma sensu lac do naszych Hań takich grubasów typu 5W40 itp.
http://republika.pl/calzone/01_honda.jpg

uniu1
30-10-11, 13:59
Zgodnie z powyższym diagramem powinienem lać 0W-20 a mam zalany 0W-30. Rozumiem że różnice pomiedzy tymi lepkościami objawiają się w lepkości oleju, który pracuje w temperaturach dodatnich. Czyli wychodzi na to że w-30 wolniej rzednie w wyższych temperaturach niż w-20 i idąc dalej tym tropem dłużej pozostaje na ruchomych elementach silnika i chyba jest lepszy. Czy dobrze to ogarniam?

asta
30-10-11, 23:43
Zgodnie z powyższym diagramem powinienem lać 0W-20 a mam zalany 0W-30. Rozumiem że różnice pomiedzy tymi lepkościami objawiają się w lepkości oleju, który pracuje w temperaturach dodatnich. Czyli wychodzi na to że w-30 wolniej rzednie w wyższych temperaturach niż w-20 i idąc dalej tym tropem dłużej pozostaje na ruchomych elementach silnika i chyba jest lepszy. Czy dobrze to ogarniam?

źle to ogarniasz
bo wg Ciebie jeszcze lepiej będzie 0w-40, a najlepiej 10W-60 - który często zalecają ASO, a jest totalnym nieporozumieniem

tynciu88
31-10-11, 08:59

Jak masz wlany 0W30 to jeszcze nie jest dużym grzechem. Niektóre 0W30 mogą miec prawie takie parametry jak 0W20. 0W20 to przede wszystkim lżejszy rozruch na zimno, a także lepsza ekonomika jazdy.

kvas
03-11-11, 21:07
Ktoś mnie oświeci jak wygląda procedura zmiany oleju z jednego na inny? Przechodzę z 5W40 na 0W30 i jestem ciekawy czy jest to skomplikowany proces w sensie pozbycia się starego innego oleju, ew. nagara. Silnik jest jakoś czyszczony czy coś? Dawniej podobno po spuszczeniu starego oleju, lano tzw olej transformatorowy który oczyszczał pozostałości i dopiero lano nowy potem... Ktoś wie jak to teraz wygląda?

TeeS1975
03-11-11, 21:11
Są specjalne płukanki np millersa

kvas
03-11-11, 21:15
Czyli generalnie nie jest to jakiś problem dla serwisu? Mam im patrzeć na ręce? :D

Ordi
03-11-11, 22:06
nie wiem czy ktoś się wogóle bawi w płukanki itp... Przechodzisz z oleju o podobnych właściwościach. Poza tym po spuszczeniu pewnie zostanie go na tyle mało w silniku, że nikt nie będzie bawił się w płukanki (będzie to znikoma ilość w porównaniu do nowo-zalanego). Gdyby było inaczej to przy każdej zmianie oleju trzeba by płukać silnik aby go dobrze wyczyścić ze starego oleju... Ja bym się nie przejmował tylko bym spuścił stary i zalał odrazu nowy :rolleyes:

Btw. Zalanie wysoko obrotowego japońca olejem 0W-20 to dla mnie jakaś chyba paranoja :p
Dla tych co nie wiedzą co znaczy oznaczenie oleju:
Pierwsza cyfra (np. 0W) oznacza własności smarne oleju w niskich temperaturach. Im mniejsza cyferka tym lepsze własności smarne w niskich temperaturach (czyli na zimnym silniku). np. w zimie przy -20'C lepiej na początku będzie smarował 0W niż 10W.
Druga cyfra oznacza własności smarne w wysokich temperaturach - im wyższa cyfra tym lepsze właściwości smarne w wyższych temperaturach. Czyli 30 gorzej smaruje na gorącym niż 50. Oczywiście jak ktoś nie dusi auta non stop to 30 mu wystarczy. Ja np. leję 50 w aucie a w motocyklu nawet 60 - przy ostrych katach olej ma lepsze właściwości smarne.
Dlatego olej np. 0W-30 jest bardziej 'zimowy' a 5W-40 bardziej 'letni'. JEDNAK nie ma co tego brać pod uwagę (letni czy zimowy)!!! Obecne oleje mają tak dobre własności, że 5W40 spokojnie daje radę w bardzo niskich temperaturach. Poza tym wiadomo, że nie wolno katować zimnego silnika (obojętnie jaki olej by się nie wlało)...
Ja osobiście nie wierze w jakies oleje 'eco-nergy' czy coś innego co ma niby zmniejszać spalanie benzyny poprzez niwelowanie oporów silnika. Olej ma smarować silnik i już! Jak ma nie być lepki to równie dobrze można nasikać do silnika i na jedno wyjdzie :) Zamiast wierzyć w takie oleje to lepiej podpompować koła - wyjdzie dużo taniej a da większy efekt :p

tynciu88
03-11-11, 22:17
Najlepiej wypłukac syf po starym oleju jakąs płukanka. Polecam płukanke amsoila. Sam robiłem płukanke i powiem że jestem mega zadowolony. Same plusy. Gdy wlejesz nowy olej to zacznie on czyscic to co zostalo po wcześniejszym. Jednym słowem pójdzie w przysłowiowy kanał.

Ordi
03-11-11, 22:22
nigdy nie płukałem, nie płukam i płukać nie będę :p No, chyba że będę miał 700KM w aucie któro zamiast gazu będzie miało przycisk OFF i ON (czyli albo opór albo nic) - to wtedy może i bym płukał chociaż to i tak nie wiem :p

Ale wiadomo - każda szkoła jest inna ;)

tynciu88
03-11-11, 22:25
Nie podoba mi się przesadne uzależnianie wyboru parametrów oleju od temperatury zewnętrznej/pory roku. Oczywiście, że 0W20 w zimie *szczególnie* pokaże swoje plusy - ze względu na ułatwiony rozruch. Ale nie oznacza to, że na lato lepszym wyborem będzie gęstszy olej, np. 0W30 lub 5WX. Czy to zima, czy lato - silnik po rozgrzaniu osiąga tę samą (przy sprawnym układzie chłodzenia) temperaturę pracy i to właśnie dla tej temperatury producent określa zalecane parametry. Dla benzyniaków Hondy po 2000r. jest to W20.
Producent zaleca 0W20 zarówno ze względu na łatwiejszy rozruch (szczególnie w zimie) ale również, a właściwie PRZEDE WSZYSTKIM dlatego, że w temperaturze pracy (jednakowej w zimie i w lecie) olej 0W20 ma optymalne parametry dopasowane do ciasno spasowanego nowoczesnego silnika Hondy.
VTEC niech będzie z wami http://www.accordklubpolska.pl/images/smiles/vtec.gif

Ordi
04-11-11, 08:43
kolego, ale te parametry np 0W20 nie określają GĘSTOŚCI a określają LEPKOŚĆ! A to dwa różne pojęcia.
Wiadomo, że druga cyfra określa własności smarne oleju w wyższej temperaturze (nagrzania silnika). Gdy ktoś jeździ normalnie to pewnie to 20 mu wystarczy. A jak ktoś daje w palnik to dam sobie rękę uciąć, że nie wystarczy. To, że temperatura na wyświetlaczu jest cały czas w miejscu nie oznacza że wewnętrzne części silnika (tłoki, panewki itd) nie nagrzewają się bardziej podczas pałowania. Dlatego do ostrzejszej jazdy zaleca się stosować olej z większą drugą cyfrą (dlatego też powstały oleje o klasie 60 a teraz nawet i 70!).
I tak jak pisałem - pierwsza cyfra określa własności smarne w niskiej temperaturze - czyli przy rozruchu. Zanim silnik dojdzie do swojej prawidłowej temperatury pracy to chodzi z 5-10min na 'zimno' a to jest właśnie najgorszy moment dla silnika.
Ale tak jak mówie - obecne oleje są na tyle dobre że nie ma ich co dzielić na letnie i zimowe - każdy da radę :)

tynciu88
04-11-11, 12:37
To dlaczego 0W20 używane są w wyścigach itp. np. seria motorsport millersa czy seria 300v motula?

Oleje 0W20 są o dziwo zalecane do aplikacji "wyczynowych". Ciekawe zwłaszcza jest to, co piszą przy oleju Fuchs Titan GT1 0W20: "Olej opracowany specjalnie na potrzeby ekstremalnie obciążonych silników w pojazdach wyczynowych". Na BITOGu piszą, że olej ten jest zalewany fabrycznie do Porsche GT3 (w końcu to niemiecki produkt), i na takim oleju jeżdżą porszaki w Porsche Cup...

Ordi
04-11-11, 13:48
To dlaczego ... ?

Tego to ja Ci już nie powiem :D

Btw.
Ja Ci tylko mówię to co wiem z doświadczenia i to czego nas uczyli profesorowie Politechniki Krakowskiej - kierunek Budowa i Badania Pojazdów Samochodowych :)
Tak jak już pisałem - każda szkoła jest inna. Ale jak np. gadam z ludźmi co się motocyklami ścigają na torze Poznań i po europie to nikt nie leje czegoś co ma mniej niż 50 lub 60 w drugim członie :)

Kras
04-11-11, 14:11
To dlaczego 0W20 używane są w wyścigach itp. np. seria motorsport millersa czy seria 300v motula?

Oleje 0W20 są o dziwo zalecane do aplikacji "wyczynowych". Ciekawe zwłaszcza jest to, co piszą przy oleju Fuchs Titan GT1 0W20: "Olej opracowany specjalnie na potrzeby ekstremalnie obciążonych silników w pojazdach wyczynowych". Na BITOGu piszą, że olej ten jest zalewany fabrycznie do Porsche GT3 (w końcu to niemiecki produkt), i na takim oleju jeżdżą porszaki w Porsche Cup...

Dlaczego? Bo generuje najmniejsze opory wiec moc silnika jest najwyzsza. Rowniez latwiej sie chlodzi w chlodnicach oleju. Ale to wszystko nie znaczy, ze najlepiej chroni silnik w szerokim spektrum temperaturowym bo tak zwyczajnie nie jest. No i jego zuzycie w mocno obciazanym silniku bedzie bardzo duze. Tyle, ze w wyczynowym motorsporcie nie maja takie rzeczy zadnego znaczenia. Rowniez nie porownuj tutaj samochodow, ktore maja sucha miske olejowa (jak wlasnie GT3).

mirek58
04-11-11, 16:20
http://moto.allegro.pl/castrol-edge-5w-30-5w30-4l-okazja-i1874269531.html
http://moto.allegro.pl/shell-helix-ultra-extra-5w30-5w-30-5l-favat-i1895320774.html
Czy polecacie te oleje?czy są dobre?
Jeśli nie to może coś z Mobila albo inne oleje godne polecenia,które sami używacie.

Pozdrawiam Mirek z Elbląga

h16v
04-11-11, 16:26
Jeśli nie to może coś z Mobila albo inne oleje godne polecenia,które sami używacie.

Nigdy w życiu nie lej Mobila - wszyscy tak ładnie tu piszą to i ja się przyłączę - wiem to z doświadczenia.

mariusz_k25
04-11-11, 16:27
Wczoraj zalałem właśnie tego Shella http://moto.allegro.pl/shell-helix-ultra-extra-5w30-5w-30-5l-favat-i1895320774.html
Mam znajomego który naście lat już pracuje w olejach i polecił mi właśnie ten olej w uzasadnieniu podał: bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

tynciu88
04-11-11, 16:41
Shella, castrola, mobila nie polecam żadnego. Polecam amsoila, millersa, fuchsa, quaker state, royal purple. Moim zdaniem to jest extraklasa.

Polecam stronke z olejami:http://zmienolej.pl/

Fachowa pomoc, profesjonalizm i oryginalne produkty. Polecam

TeeS1975
04-11-11, 17:48
Akurat mobil to jeden z lepszych olei niestety najczęściej podrabiany. Generalnie oleje robione ze składników grupy IV i V są najlepsze, a z tych popularnych u nas to właśnie mobil1, motul, millers.

Jacek65
04-11-11, 18:07
Shella, castrola, mobila nie polecam żadnego. Polecam amsoila, millersa, fuchsa, quaker state, royal purple. Moim zdaniem to jest extraklasa.

A ja mogę polecić Shella.Bo nie mam do niego zastrzeżeń:).A jakie masz ty zastrzeżenia do tych których nie polecasz?Tylko nie pisz że auto mniej pali lub silnik ciszej pracuje:rolleyes:.A co do poleceń to najlepiej lać ten co poleca producent silnika.I chodzi mi raczej o specyfikacje nie o markę.:)Bo wszystkie muszą spełniać te same normy.Pozdrawiam.

kasiora96
04-11-11, 18:36
Ja leje tyle lat Mobila i nie zauważyłem aby ten olej jakoś żle wpływał na silnik każdy chwali co chce tak samo dystrybutorzy jak i producenci.

mirek58
04-11-11, 18:39

Polecam stronke z olejami:http://zmienolej.pl/

Fachowa pomoc, profesjonalizm i oryginalne produkty. Polecam

Jeśli mam wybrać któryś z tych polecanych to proszę mi polecić jeden z nich,a może ten:http://moto.allegro.pl/listing.php/search?string=motul+8100+ECO-LITE+0w-20&category=18924 lub http://moto.allegro.pl/listing.php/search?string=Motul+8100+Eco-Clean+C2+5W-30&category=18930
http://moto.allegro.pl/gdansk-motul-8100-eco-nergy-5w30-5w-30-5-litrow-i1874214225.html

Mirek

tynciu88
04-11-11, 23:03
http://zmienolej.pl/oferta.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=2&category_id=4
albo:
http://zmienolej.pl/oferta.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=78&category_id=4
a z tych co Pan wymienił to ten eco lite polecam

mirek58
05-11-11, 07:48
http://zmienolej.pl/oferta.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=2&category_id=4
albo:
http://zmienolej.pl/oferta.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=78&category_id=4
a z tych co Pan wymienił to ten eco lite polecam

Bardzo dziękuje za pomoc w doborze oleju,zakupię ten olej http://moto.allegro.pl/motul-8100-eco-lite-0w-20-oryginal-poznan-i1861224047.html
Mirek

super_pat
05-11-11, 13:40
Mam pytanie odnosnie oleju. Aktualnie smigam na oleju Motul 5W40, ale chcialem zmienic na Motul 0W30 i tu Pan w sklepie z olejami powiedzial mi, ze te 0W zamiast 5W moze rozszczelnic silnik. Teraz moje pytanie czy ktos ma doswiadczenie w tej materii? Mi sie wydaje, ze powinno byc OK ale naprawde nie chcialbym probowac i testowac tego na swoim aucie:)
Pozdrawiam

mirek58
05-11-11, 14:09
Mam pytanie odnosnie oleju. Aktualnie smigam na oleju Motul 5W40, ale chcialem zmienic na Motul 0W30 i tu Pan w sklepie z olejami powiedzial mi, ze te 0W zamiast 5W moze rozszczelnic silnik. Teraz moje pytanie czy ktos ma doswiadczenie w tej materii? Mi sie wydaje, ze powinno byc OK ale naprawde nie chcialbym probowac i testowac tego na swoim aucie:)
Pozdrawiam

http://ew5.earlweb.com/recommendations.php?sector=9&category=6&subset=168&modelyear=&vehicle=4433&site=41&region=59&language=7&brand=45

cosmo-pl
05-11-11, 14:27
Jedno wam powiem, nie kupujcie oleju na Allegro. Znajdźcie sobie zaufanego kolegę z forum i bierzcie od niego. Nie wiem ale chyba nie dotarła do tego forum informacja o podróbach, zwłaszcza motula ostatnio. Na allegro liczy się kasa i sklepy są anonimowe, dzisiaj znikają jutto pojawiają się pod inną nazwą. Zapraszam do dyskusji na temat olejów, sprawy bardzo mi znanej od strony naukowej. Może warto sobie stworzyć temat ogólny podklejony w każdym dziale aby szerzej można się dzielić własnymi doświadczeniami.

Paluch_tcw
05-11-11, 17:14
http://ew5.earlweb.com/recommendations.php?sector=9&category=6&subset=168&modelyear=&vehicle=4433&site=41®ion=59&language=7&brand=45

Po co wysyłasz mu ten link ? Kolega nie pytał jaki jest olej polecany.

A Pan ze sklepu miał rację, może zdarzyć się tak, że zalanie rzadszego oleju (0w) rozszczelni silnik. Zależy jaki masz przebieg. Może się tak zdarzyć ale nie musi.

Co do podrabiania oleju to prawda. Motul jest bardzo często podrabianym olejem niestety.

mirek58
05-11-11, 17:44
Po co wysyłasz mu ten link ? Kolega nie pytał jaki jest olej polecany.

A Pan ze sklepu miał rację, może zdarzyć się tak, że zalanie rzadszego oleju (0w) rozszczelni silnik. Zależy jaki masz przebieg. Może się tak zdarzyć ale nie musi.

Co do podrabiania oleju to prawda. Motul jest bardzo często podrabianym olejem niestety.

Wysłałem link po to aby się dowiedział jaki olej jest zalecany,a jaki wleje to jego indywidualna decyzja.Sam byłem w sklepie oraz w serwisie no i oczywiście forum z zapytaniem co wlać no i myślę że otrzymałem wyczerpującą odpowiedz.

super_pat
05-11-11, 18:14
Panowie spokojnie:) Przebieg mam 50 tys. Przed zadaniem pytania troche pogooglowalem i rowniez sprawdzilem na stronie pewnego forum samochodow na T (link chyba ktos podal wczesniej o olejach) i tam czytalem, ze ludzie np. przechodza z 15W na 5W, wiec tak troche dalo mi to do myslenia czy Pan w sklepie mnie zle poinformowal. Ja kupuje olej w sklepie, ktory jest na Allegro ale ma fizyczny sklep w Gdansku, wiec chyba olej powinien byc dobry. Zastanawia mnie tez olej firmy Millersoils czy takiego sobie, a raczej silnikowi nie sprawic. Powiem szczerze, ze ciezko jest wybrac olej, bo ile osob tyle opinii:) Ale z tego co czytam to bardziej sklaniam sie do tezy nie wazne jaki wazne, zeby byl orginalny;)

h16v
05-11-11, 20:26
Dobra - to do mnie przemawia. Podziel się zatem jeśli możesz albo ktoś kto wie jak odróżnić podróbę od oryginału oraz gdzie można kupic na 100% oryginał.

kvas
05-11-11, 21:13
Ja kupiłem 5l Motula X-lite 0w30 za 175 zeta w Warszawie ale w sklepie na Żurawiowej, który też wystawia na Allegro. Cena bardzo zachęcająca - czy to podróba? HGW, jak to sprawdzić?

Paluch_tcw
06-11-11, 00:42
Niestety ciężko jest ocenić czy to olej "chrzczony" czy oryginalny. Po czasie dopiero wyjdzie patrząc na zużyte elementy silnika, prace silnika itd. Najpewniej jest kupować w sklepie fizycznym, znanej sieci chociaż i tu zdarzają się przypadki podróbek.

super_pat
06-11-11, 20:16
Tutaj link dla tych ciekawych co chca zobaczyc jak wyglada olej oryginalny i nieoryginalny firmy Motul.
http://forum.corollaclub.org/viewtopic.php?t=17166&postdays=0&postorder=asc&start=3045
Pewnie czesc forumowiczow widziala juz te zdjecia.

kvas
06-11-11, 20:49
heeee :D od razu poleciałem do garażu sprawdzać opakowanie! Uff na szczęscie mam nadzieje jest wszystko ok. Z drugiej strony firma w centrum Wawy chyba by dużo ryzykowała sprzedając lewy olej ....

super_pat
06-11-11, 20:56
Tez tak mysle. Sklepy, ktore maja juz swoja renome i sa juz na rynku troche nie beda ryzykowac reputacji dla zarobienia kilku zlotych wiecej. Tak OT kiedys ogladalem program gdzie policja znalazla dziuple z kradzionymi samochodami, a panowie jeszcze zajmowali sie mieszaniem proszku do prania i pakowaniu go w orginalne kartony niemieckiego producenta:) Takze trzeba stosowac stara rosyjska zasade ufaj i sprawdzaj.

TRAFO
07-11-11, 21:39
Proponuję zrobić małą ankietę, żeby sprawdzić na czym jeździ większość z nas.
Będzie wtedy łatwiej wybrać jakiś olej dla siebie.
Proponuję wpisywać rodzaj oleju, filtra, sposób jazdy, km na rok i częstotliwość wymiany.
Zacznę od siebie.

Olej: Mobil 1; 5w50
Filtr: Filtron OP575
Jazda: umiarkowana, trasa/miasto pół na pół, 7-8 tys. km/rok
Wymiana: 15-20 tys. km lub co 1,5/2 lata

http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/kreska.jpg

Moje modernizacje...
http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/zabcia.gif (http://www.trafo.za.pl/honda)

Paluch_tcw
07-11-11, 22:13
Olej: Motul 8100 5w40
filtr: Knecht
jazda: miasto 20 tys. km/rok
wymiana: 10 tys. km

super_pat
08-11-11, 01:43
Olej: Motul X-cees 5W40
Filtr: kupuje w servisie Honda
Jazda: miasto 13tys/rok
Wymiana: 13tys

tynciu88
08-11-11, 08:03
Olej: Millers CFS 0W20
Filtr:MANN W 610/6
jazda: 60%trasa, 40% miasto. Średnio 12-15tys rocznie
Wymiana:8-12tys

billiejoe
08-11-11, 08:28
Wczoraj zalałem właśnie tego Shella http://moto.allegro.pl/shell-helix-ultra-extra-5w30-5w-30-5l-favat-i1895320774.html
Mam znajomego który naście lat już pracuje w olejach i polecił mi właśnie ten olej w uzasadnieniu podał: bardzo dobry stosunek jakości do ceny.
Ja wiem czy to taki fenomen w tych proporcjach o których piszesz...

Z tego co widzę to jest bardziej lepki od konkurencji zarówno w 40st jak i 100st przy czym wskaźnik lepkości raczej jest niski,temperatura płynięcia też śmiesznie mała jak na 5W30...rzekłbym olej jak olej :)

W kwestii naszych olejów:

Olej: Motul 6100 10W40
Filtr: BOSCH
jazda: 50%trasa, 50% miasto. 8-12tys rocznie
Wymiana: 10-15tys

Raczej przesiądę się na coś innego, Millers w tej chwili jest dla mnie faworytem w swojej klasie

bodd
08-11-11, 09:06
Olej: Motul 6100 10W40
Filtr:Bosch
jazda: miasto ok 15 tyś rocznie
Wymiana:8-10 tys

Zgodzę się z Billiejoe i myślę że następnym oklejem będzie millers , za dużo podróbek motula się zrobiło lepiej nie ryzykować

uniu1
08-11-11, 09:50
Olej Fuchs 0W-30
Filtr: Purflux
Jazda: miasto 15 tys
Wymiana do 12 tyś lub co 1 rok

kvas
08-11-11, 11:35
Do tej pory:
Olej: Shell Helix Ultra 5w40
filtr: hondowski z ASO
jazda: 80% miasto, 20% trasa ok. 20 tys. km/rok
wymiana: ok. 20 tys. km - lub co rok

Teraz
Olej: Motul 8100 X-lite 0w30
filtr: Knecht

Lynx07
08-11-11, 12:35
Olej: Valvoline VR 1 Racing 5W50
Filtr: nie wiem jaki, mechanik zamawia i jest ok
Jazda: głównie miasto, 10-15tys./rok
Wymiana: 10 tys.
Przebieg: 104 tys. km

mariusz_k25
08-11-11, 13:29
"billiejoe;Ja wiem czy to taki fenomen w tych proporcjach o których piszesz...

Z tego co widzę to jest bardziej lepki od konkurencji zarówno w 40st jak i 100st przy czym wskaźnik lepkości raczej jest niski,temperatura płynięcia też śmiesznie mała jak na 5W30...rzekłbym olej jak olej :)"

Może fakt, że cena jaką zapłaciłem była obięta "dużymi rabatami", wiec była sporo a raczej mega niska w stosunku do tego ile trzeba zapłacić gdyby się chciało kupić w sklepie. Niesamowite jest to ile marży naliczają sobie pośrednicy. Ogólnie jak dla mnie był to udany zakup. Jazda 50% do 50% miasto/trasa.
Pytanko: a przy jakich przebiegach zalewacie takimi olejami?
Ja już mam 115 tyś, więc 0W-30 raczej już bym nie wlewał.

mirek58
08-11-11, 15:34
Czy duża różnica jest między tymi olejami:
MOTUL 8100 ECO-CLEAN 0W30
MOTUL 8100 X-LITE 0W30
Zastosowanie Honda Civic 1.8

buri
08-11-11, 17:36
eco clean to olej o obnizonej zawartosci popiolow, mozna stosowac w samochodach z dpf to jest chyba glowna roznica
x-lite to olej bardzo rzadki, ma sprzyjac zmniejszeniu zuzycia paliwa, ja bym zalał ten właśnie spośród tych dwoch a najchetniej Millersa bo cena ta sama a olej lepsiejszy i pewniejszy

spowiadam sie i ja:

do 2 wymiany wstecz Motul X-clean 5W40
przebiegi 20-30kkm/rok
ostatnie 2 wymiany Amsoil DEO 5W40
wymiana max co 15kkm
filtr oem Honda

ja bym do tego dorzucil jeszcze przebieg: 167kkm z czego 67 na wirusie

tez chce stestowac Millersa w nastepnej kolejności, ewentualnie Fuchs

herman9
08-11-11, 17:59
ostatnia wymiana Motul X-lite 8100 5W40
przebieg roczny 25-30 kkm
wymiana oleju co 12 kkm
filtr Knecht
aktualny przebieg 138 900 km
następny pewnie będzie millers

zyga502
08-11-11, 19:40
Mobil1 5W-40
przebieg roczny ok 20 kkm
wymiana co 20 kkm
przebieg lekko ponad 80kkm
czytam i bez obrazy ,ale śmieszy mnie ten pęd na super ,hiper oleje,Wasza kasa ,ale i tak mnie to śmieszy

TRAFO
08-11-11, 21:58
Wymyśliłem nowy wątek (http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?124578-Materia%B3y-ekspoatacyjne) i proponuję żeby tam wpisywać informacje o eksploatacji samochodu.
Myślę, że przyniesie to więcej pożytku dla wszystkich.

Moje modernizacje...
http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/zabcia.gif (http://www.trafo.za.pl/honda)

herman9
09-11-11, 08:29
nie wiem czy millers będzie dużo droższy od mobila ...

tynciu88
09-11-11, 09:51
Mobil1 5W-40
wymiana co 20 kkm
czytam i bez obrazy ,ale śmieszy mnie ten pęd na super ,hiper oleje,Wasza kasa ,ale i tak mnie to śmieszy

A mnie śmieszy ten mobil1. I jeszcze mnie śmieszy że lejesz do tego silnika takiego grubasa.

buri
09-11-11, 12:24
Mobil1 5W-40
wymiana co 20 kkm

nie rozumiem co jest smiesznego w tym ze ktos woli swiadomie wybrac lepszy produkt za porownywalne pieniadze i nie dac sie nabrac producentowi ktory sugeruje ze jego polsyntetyk nazwany syntetykiem, w dodatku o przecietnych wlasciwosciach jest warty wydania tych samych pieniedzy co 'prawdziwy' syntetyk o znacznie lepszych właściwościach przez cały okres między wymianami. to sie nazywa swiadomosc konsumencka. jak kupowales swoje auto to dlaczego kupiles akurat Honde? przeciez np. Renault tez ma sedana w tym segmencie i to duzo tanszego na pierwszy rzut oka?
nikt nie stara sie Wam sceptykom wmowic ze zle robicie zalewajac to co akurat ma serwis. domyślam się, ze ten wątek powstał dlatego, że częśc uzytkownikow chce dobrac do swojego auta jak najlepszy olej i dlatego wymieniamy sie na forum doswiadczeniami na ten czy inny temat.

herman9
09-11-11, 12:44
tak jak mówisz "buri"

szelpietrek
09-11-11, 14:50
A mnie śmieszy ten mobil1. I jeszcze mnie śmieszy że lejesz do tego silnika takiego grubasa.
tynciu88, co miałeś namyśli, pisząc o MOBIL1 "grubas" (jestem przed wymianą więc zbieram wszystkie informacje).

Ordi
09-11-11, 18:47
a ja leję tylko mobil1 5W-50
przebieg roczny ok 30 kkm
wymiana co 20 kkm
przebieg 86kkm

Do tego mam małego chipka i nic się z autem nie dzieje - a dostaje nie raz w palnik :) Nie mogę złego słowa powiedzieć...!
Ale chyba teraz jak będę zmieniał to wleję Motula 300V i zobacze jak będzie się sprawował - w motocyklu mam motula 300V i jest git :)
Mała dygresja:
Kumpel 3 lata temu lał do motocykla Castrola jakiegoś tam sportowego. Kumpel 'nie żałuje' motocyklom (czytaj: maneta non stop do odciny). Na Castrolu jednego roku zakatował (i wymienił) 3 silniki!!!
Następnego roku zmienił olej na 300V i nie zakatował ani jednego silnika - a dawał tak samo w palnik jak nie gorzej :D
Także tu jest małe porównanie oleju :)

zyga502
09-11-11, 18:54
nie rozumiem co jest smiesznego w tym ze ktos woli swiadomie wybrac lepszy produkt za porownywalne pieniadze i nie dac sie nabrac producentowi ktory sugeruje ze jego polsyntetyk nazwany syntetykiem, w dodatku o przecietnych wlasciwosciach jest warty wydania tych samych pieniedzy co 'prawdziwy' syntetyk o znacznie lepszych właściwościach przez cały okres między wymianami. to sie nazywa swiadomosc konsumencka. jak kupowales swoje auto to dlaczego kupiles akurat Honde? przeciez np. Renault tez ma sedana w tym segmencie i to duzo tanszego na pierwszy rzut oka?
nikt nie stara sie Wam sceptykom wmowic ze zle robicie zalewajac to co akurat ma serwis. domyślam się, ze ten wątek powstał dlatego, że częśc uzytkownikow chce dobrac do swojego auta jak najlepszy olej i dlatego wymieniamy sie na forum doswiadczeniami na ten czy inny temat.

taaaaa:rolleyes: jestem przewodniczącym sceptyków ,nie mylić ze scjenotologami ;) i właśnie mam świadomość,LEPSZY olej,Eco driving,paliwo tylko 98,Auto Detailing ......tak jestem sceptykiem ,bo liczę swoją kasę i nie widzę ,żadnej absolutnie żadnej różnicy (chyba ,że są jakieś badania w kwestii wytrzymałości silnika naszych hond),moja honda to nie jest obraz ,który zyskuje z czasem na wartości,co byś nie zrobił to i tak sprzedasz go za tyle ile ktoś będzie Ci chciał Ci zapłacić,oczywiście to Wasza kasa i nic mi do tego ,ale ...śmieszy mnie to PLACEBO :D

TeeS1975
09-11-11, 20:09
Kolejny durny post typu "ten olej jest lepszy od tamtych, bo ja tak mówię" skończy się żółtą nagrodą :)

herman9
09-11-11, 20:32
nie chodzi o to czy sprzedam za bezcen, tylko o to, żeby trochę dopieścić auto :D mi daje dużo satysfakcji nakładanie wosku czy zakup dobrego oleju (a przepłacać, nie przepłacam, się wypracowało zniżki w odpowiednich sklepach :D)

Kras
10-11-11, 13:11
Blagam. Chyba ostrzezenie juz padlo. Stwierdzenia typu mialem olej X, zmienilem na Y i teraz mam fure dynamiczniejsza to co najmniej smieszne.

Ordi
10-11-11, 19:35
Blagam. Chyba ostrzezenie juz padlo. Stwierdzenia typu mialem olej X, zmienilem na Y i teraz mam fure dynamiczniejsza to co najmniej smieszne.
+1 ;)

A do tego pali 3 litry mniej, ma 80KM więcej i dupy na niego jakby lepiej lecą... :D

Według mnie nie ma możliwości aby zwykły 'Kowalski' mógł stwierdzić który olej jest lepszy... Takie dyskusje mogą prowadzić teamy wyścigowe lub mechanicy po uprzedniej rozbiórce jednego silnika który jeździł na oleju X a drugi na oleju Y...

noe
10-11-11, 20:39
Po lekturze 101 stron dyskusji o olejach na forum zaprzyjaźnionej marki japońskiej
pozwolę sobie zacytować zdanie jednego z jej uczestników,którego opinię podzielam

,,Salomonowe rozwiazanie. Olej zmieniac 2x w roku - na wiosne i przed zima. Na zime jakis tam w30 na lato w40 - i jest cacy. Przy okazji na wiosne pozbedziemy sie oleju rozcienczonego paliwem a przed zima bedziemy mieli olej o wlasciwosciach zalozonych przez producenta -a nie zjechany juz pólroczna eksploatacja jakis super duper mega syntetyk, który ze swoich orginalnych wlasciwosci po 8kkm np utrzymal tylko nazwe.
Szalom i cala naprzód. Tak robie ja - Jarzabek - trener 2 stopnia"

TRAFO
10-11-11, 22:19
No i racja, a jak ktoś lubi oszczędności to może sobie zbierać półroczny olej do bańki i lać w następnym sezonie.
A i filtr też można zamieniać sezonowo, żeby resztki oleju letniego nie zważyły zimowego...

Moje modernizacje...

tynciu88
14-11-11, 09:51
Ktoś coś może powiedziec o olejach Royal Purple? Ciekawa jest ta purpurowa barwa. Podobno nowy Castrol Magnatec Professional GF 0w-20 z normą API SN i ILSAC GF-5 ma barwę zieloną. http://www.castrolprofessional.pl/www/download/karty/tds/Magnatec%20Professional%20GF%200W-20%20TDS.pdf

tynciu88
14-11-11, 13:21
+1 ;)

A do tego pali 3 litry mniej, ma 80KM więcej i dupy na niego jakby lepiej lecą... :D

Według mnie nie ma możliwości aby zwykły 'Kowalski' mógł stwierdzić który olej jest lepszy... Takie dyskusje mogą prowadzić teamy wyścigowe lub mechanicy po uprzedniej rozbiórce jednego silnika który jeździł na oleju X a drugi na oleju Y...

Większośc ludzi tutaj na forum nie jest zwykłymi Kowalskimi i zauważa różnice między złym a dobrym olejem:D

jacob
14-11-11, 15:27
Dobry artykul mysle ze pomoze wielu osoba wybrac odpowiedni olej
http://p12.neostrada.pl/oleje.pdf

Ezrael
14-11-11, 15:51
kiedys tez kupilem olej tanio na allegro i skonczylo sie tym ze go musialem odeslac bo zupelnie inaczej wygladal niz taki sam sklepowy ktorego mialem jeszcze troche... trzeba uwazac, tanio nie zawsze znaczy dobrze.

Ez.

EDIT:
co do ankiety jezdze na idemitsu 0w20

tynciu88
14-11-11, 15:58
Dla ciekawskich taki test chyba sprzed kilku lat http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf

costar
16-11-11, 11:18
witam, zakupiłem millersa CFS 0W20 . W piątek wymiania .silnik 1.8 vtec .przelot 32 000 . auto sprowadziłem z Niemiec, jak zaleje mnienie dam znać ,obecnie zalany shell 5w30.

tynciu88
16-11-11, 12:57
witam, zakupiłem millersa CFS 0W20 . W piątek wymiania .silnik 1.8 vtec .przelot 32 000 . auto sprowadziłem z Niemiec, jak zaleje mnienie dam znać ,obecnie zalany shell 5w30.
Dobrze zrobiłeś. Jeżdżę na takowym i jest zadowolony.

billiejoe
16-11-11, 13:05
Bardzo przyjemny olej do ciasno spasowanych silników, dobry pomysł na zimę, pytanie tylko co w lato przy drobnym upalaniu, mam wątpliwości co do lepkości tego oleju w wysokich temperaturach choć przecież sam producent często coś takiego zaleca, cóż, czekamy na opinie :)

costar
16-11-11, 14:25
Bardzo przyjemny olej do ciasno spasowanych silników, dobry pomysł na zimę, pytanie tylko co w lato przy drobnym upalaniu, mam wątpliwości co do lepkości tego oleju w wysokich temperaturach choć przecież sam producent często coś takiego zaleca, cóż, czekamy na opinie

zostane przy tym oleju również na lato, auta nie upalam:) od razu wjedzie wkładka KN wiem że to żaden przyrost momentu i mocy ale była w dobrej cenie więc grzech był nie brać:)

tynciu88
16-11-11, 15:25
A ja na lato też chyba zostane przy millersie. Ewentualnie w gre wchodzi amsoil AZO 0W30

billiejoe
17-11-11, 13:10
Amsoil może być droższy przez dolara w tej chwili, myślę że Millers zrobi robotę :)

Dobi
18-11-11, 08:40
taaaaa:rolleyes: jestem przewodniczącym sceptyków ,nie mylić ze scjenotologami ;) i właśnie mam świadomość,LEPSZY olej,Eco driving,paliwo tylko 98,Auto Detailing ......tak jestem sceptykiem ,bo liczę swoją kasę i nie widzę ,żadnej absolutnie żadnej różnicy (chyba ,że są jakieś badania w kwestii wytrzymałości silnika naszych hond),moja honda to nie jest obraz ,który zyskuje z czasem na wartości,co byś nie zrobił to i tak sprzedasz go za tyle ile ktoś będzie Ci chciał Ci zapłacić,oczywiście to Wasza kasa i nic mi do tego ,ale ...śmieszy mnie to PLACEBO :D

Można sobie przebadać olej przepracowany w labie (są firmy które robią to komercyjne w rozsądnej cenie) i porównać - są istotne różnice pomiędzy marakami (dla olejów o tej samej lepkości i specyfikacji). Problemem jest czy to ma jakoś mierzalny efekt tzn. zauważalny przez pierwszego właściciela który użytkuje pojazd przez pierwsze 200kkm lub mniej tu trudniej o wyniki (może poza sportem). Podobnie jak z myciem samochodu: jeden robi "Detailing" czy sprząta co dwa tygodnie drugi mam chlew w środku i brud na zewnątrz - kwestia osobowości.

zyga502
18-11-11, 17:36
Problemem jest czy to ma jakoś mierzalny efekt tzn. zauważalny przez pierwszego właściciela który użytkuje pojazd przez pierwsze 200kkm lub mniej tu trudniej o wyniki (może poza sportem).
i właśnie o to mi chodziło

costar
23-11-11, 08:16
no wiec jestem po wymianie oleju, zalany był fabrycznie 5w40 w niemieckim oddziale hondy- gdy go spusciłem wyleciał straszny glut wyglądał jak olej do diesla masakra!!!, zalałem CFS-a 0w20 motor od razu zaczął inaczej pracować stał się po prostu cichszy,- zamiast seryjnego filtra powietrza wrzuciłem wkładke KN- różnicy nie ma żadnej w stosunku do seryjnego no chyba że psychicznie się lepiej czuje:)

kucyk
24-11-11, 11:50
Sorry za powielenie postu, ale tu powinienem zadac pytanie - patalachy z serwisu zalaly mi przy 22 tysiacach km olej 10-40, teraz na liczniku jest 36 tysiace km i wybieram sie na przeglad. Chcialbym zalac Millersa 0w20 ale zastanawiam sie czy nie skrzywdze silnika - przebieg zostal w 90% zrobiony na autostradzie na 5 i 6 biegu - jezeli ma to jakies znaczenie...

Dobra przeczytalem cale internety na temat 0w20 i z tego co widze nic nie powinno sie dziac jako, ze nasze autka sa przystosowane do tego oleju :) Po za tym tu gdzie jestem temperatury rzadko spadaja do -5 stopni, a upalac tez nie upalam, czasami sie zamknie licznik od obrotow, ale raczej rzadko wiec decyduje sie na 0w20 :)

Fajny art:
http://zmienolej.pl/top-news/9-wymiana-oleju-na-0w20-i-pukanie-silnika.html

TeeS1975
24-11-11, 13:47
silnik młody nic mu się nie powinno stać, tylko bym użył jakiejś płukanki żeby usunąć ten 10W40

kucyk
25-11-11, 13:04
Dobra zakupilem filtr i olej, troche sie boje tego 0w20 ale mam nadzieje, ze sie nic nie stanie. Nie bede sie decydowal na plukanie :cool:

Czy skomplikowana jest operacja dostania sie do filtra i spuszczenia oleju? Z checia zrobilbym to sam, bardziej z ciekawosci niz dla oszczedzenia kasy, ale nie chcialbym dac ciala :confused:

costar
25-11-11, 13:57
Dobra zakupilem filtr i olej, troche sie boje tego 0w20 ale mam nadzieje, ze sie nic nie stanie. Nie bede sie decydowal na plukanie

Czy skomplikowana jest operacja dostania sie do filtra i spuszczenia oleju? Z checia zrobilbym to sam, bardziej z ciekawosci niz dla oszczedzenia kasy, ale nie chcialbym dac ciala

jeśli robisz to sam potrzebne Ci będą następujące toolsy:;]

1. szczypce ,klucz francuz- albo specjalny klucz do filtra olejowego
2. klucz 10 do odkręcenia płytki jest tam chyba 5 czy 6 srubek zanim dostaniesz sie do korka spustowego
3. klucz 17 to odkręcenia korka
4. jak już zalejesz i sprawdzisz stan- odpal na chwile motor niech zaśnie ,zgaś, sprawdź bagnet i wtedy uzupłenij już do odpowiedniu stanu Gotowe!
5. do układu wchodzi niecałe 5L więc jeszcze zostanie na ewentulną dolewkę

WAŻNE! postaw auto na żabie/lewarku z jednej strony żeby mieć pewność że wszystko ścieknie elegenacko, gdy auto postawisz na kołach cały olej nie wyleci.

Kupiłeś Millersa CFS 0W20? Jeśli tak będziesz zadowolony

tynciu88
25-11-11, 14:01
Do tego silniczka wchodzi 3.5l +0.2l do filtra=3.7l
Przejechałem już na millersie CFS 0W20 około 1000km i jak na razie silniczek chodzi wyśmienicie. Zero ubytków. Polecam ten olej

costar
25-11-11, 14:14
Do tego silniczka wchodzi 3.5l +0.2l do filtra=3.7l

całkiem możliwe aż tak dokładnie nie patrzyłem:)))))

kucyk
25-11-11, 15:20
jeśli robisz to sam potrzebne Ci będą następujące toolsy:;]

1. szczypce ,klucz francuz- albo specjalny klucz do filtra olejowego
2. klucz 10 do odkręcenia płytki jest tam chyba 5 czy 6 srubek zanim dostaniesz sie do korka spustowego
3. klucz 17 to odkręcenia korka
4. jak już zalejesz i sprawdzisz stan- odpal na chwile motor niech zaśnie ,zgaś, sprawdź bagnet i wtedy uzupłenij już do odpowiedniu stanu Gotowe!
5. do układu wchodzi niecałe 5L więc jeszcze zostanie na ewentulną dolewkę

WAŻNE! postaw auto na żabie/lewarku z jednej strony żeby mieć pewność że wszystko ścieknie elegenacko, gdy auto postawisz na kołach cały olej nie wyleci.

Kupiłeś Millersa CFS 0W20? Jeśli tak będziesz zadowolony
dzieki wielkie, tak Millersa :) bede sie pewnie zabieral za to w nastepny weekend, popatrze jeszcze do instrukcji serwisowych :)

kucyk
06-12-11, 09:23
Ciesze sie bardzo, ze poczytalem ten temat bo wczoraj zalalem Millersa CFS 0w20 i jestem po prostu zszokowany rezultatem, Auto jest cichsze, do 3000rpm praktycznie nieslyszalne, po za odglosem wydechu. Spalanie spadlo w dol i to dosc ostro, na trasie do pracy (30km) (70% autostrada, 20% miasto, 10% stanie na swiatlach i korkach) spalanie pokazalo 5.7L (6.3-6.5L na starym oleju)co jest dla mnie absolutnym szokiem, ten wynik byl nie do zrobienia wczesniej bez smyrania pedalu gazu, a jechalem dzisiaj normalnie, przyspieszajac itp i to wszystko z wlaczona klimatyzacja przy 3 stopniach celcjusza na zewnatrz.
No i ostatnia sprawa auto wydaje sie byc teraz lzejsze i bardziej reaguje na pedal gazu.

Abolutnie pozytywnie zaskoczony, zobaczymy jak sie bedzie olej sprawowal za 10k km :)

http://dl.dropbox.com/u/25268043/photo.JPG

Teraz mam drugi temat do przedstudiowania, czas wyrzucic te gowniany michaly i kupic nowe opony :D

h16v
06-12-11, 13:47
Ciesze sie bardzo, ze poczytalem ten temat bo wczoraj zalalem Millersa CFS 0w20 i jestem po prostu zszokowany rezultatem, Auto jest cichsze, do 3000rpm praktycznie nieslyszalne, po za odglosem wydechu. Spalanie spadlo w dol i to dosc ostro, na trasie do pracy (30km) (70% autostrada, 20% miasto, 10% stanie na swiatlach i korkach) spalanie pokazalo 5.7L (6.3-6.5L na starym oleju)co jest dla mnie absolutnym szokiem, ten wynik byl nie do zrobienia wczesniej bez smyrania pedalu gazu, a jechalem dzisiaj normalnie, przyspieszajac itp i to wszystko z wlaczona klimatyzacja przy 3 stopniach celcjusza na zewnatrz.
No i ostatnia sprawa auto wydaje sie byc teraz lzejsze i bardziej reaguje na pedal gazu.

Abolutnie pozytywnie zaskoczony, zobaczymy jak sie bedzie olej sprawowal za 10k km :)

http://dl.dropbox.com/u/25268043/photo.JPG

Teraz mam drugi temat do przedstudiowania, czas wyrzucic te gowniany michaly i kupic nowe opony :D

Kolego nie ma się czym lansować szczególnie po przejechaniu ledwo 30km. :cool:

http://u.wl.sggw.pl/michal/DSC00427.jpg

kucyk
06-12-11, 15:53
30km to moja droga z domu do pracy, porownywalem spalanie do tego jakie uzyskiwalem wczesniej, nie mam diesla i nie smyralem pedalu gazu jadac caly czas autostrada ;)

Ogolnie to mam ten jeden litr w ta czy w druga gdzies, chcialem tylko zauwazyc, ze odnotowalem roznice i tyle :cool:

h16v
06-12-11, 16:06
30km to moja droga z domu do pracy, porownywalem spalanie do tego jakie uzyskiwalem wczesniej, nie mam diesla i nie smyralem pedalu gazu jadac caly czas autostrada ;)

Ogolnie to mam ten jeden litr w ta czy w druga gdzies, chcialem tylko zauwazyc, ze odnotowalem roznice i tyle :cool:

Luz - tak się tylko przekomarzam ;) Wiem, że uzyskałeś niezły wynik. Pedału tak bardzo nie smyram a takie wyniki mam najczęściej o dziwo w mieście, bo nie pałuję bo i tak nie ma gdzie bo wszystko stoi :) Największa spalanie mam w trasie bo dopiero wtedy można pojechać :cool:

!markos
06-12-11, 19:12
0w20 to przeciez woda, a nie olej, wiec w teorii moze troszke mniej palic. Inna sprawa, ze liczenie czegokolwiek na odcinku 30km to jakis zart.

tynciu88
07-12-11, 08:35
0W20 to olej wręcz stworzony do tych silniczków. Dopiero na takim oleju silniczek pokazuje swoje prawdziwe oblicze. Jak ktoś chce niech leje co uważa za stosowne. Ja już prześmigałem ponad 2tys.km i silnik nie eksplodował :p i przy tym nic nie wypił oliwy. Spalanie na millersie CFS spadło o ok. 0.2-0.3l/100km i nie jest to żadna żenada. To są potwierdzone fakty. Spaliłby jeszcze mniej ale zostały założone zimówki.

jacob
07-12-11, 09:37
0W20 to olej wręcz stworzony do tych silniczków. Dopiero na takim oleju silniczek pokazuje swoje prawdziwe oblicze. Jak ktoś chce niech leje co uważa za stosowne. Ja już prześmigałem ponad 2tys.km i silnik nie eksplodował :p i przy tym nic nie wypił oliwy. Spalanie na millersie CFS spadło o ok. 0.2-0.3l/100km i nie jest to żadna żenada. To są potwierdzone fakty. Spaliłby jeszcze mniej ale zostały założone zimówki.
Tak jak mowisz tynciu88. Ten olej spelnia hondowskie normy, jest energooszczedny ale kij ma dwa konce. Mozna na nim zaoszczedzic troche paliwa ale kosztem smarowania. Ten olej ma bardzo cienki film olejowy ktory nie stawia silnikowi oporu. To tak jak z wymiana oleju co 20tys. Niby producent tak zaleca jak bym sie nie odwazyl. Niestety normy ekologiczne wymuszaja na producentach ciagle obnizanie normy spalin i zastosowanie oleju o takiej lepkosci troche pomoze. Ja jednak wole aby auto spalilo troche wiecej za to mialo lepsza ochrone a nie na odwrot.

Jakis czas temu znalazlem takie zdanie w internecie tylko nie moge znalezc gdzie to bylo jak znajde to wkleje strone zrodlo:
"Według producenta i dystrybutora olej millers cfs 0w20 nie nadaje się do codziennej eksploatacji. Został stworzony do wyciągnięcia maksymalnej mocy z silnika przez bardzo krótki okres."

tynciu88
07-12-11, 09:59
Ale na stronie millers'a jest napisane, że nadaje się do samochodów gdzie olej 0W20 jest zalecany. Zresztą najbardziej silniki dostają po du... podczas rozruchu. Olej 0W20 używam tylko zimą. Na wiosnę zaleje Amsoila 0W30 AZO.

TRAFO
07-12-11, 10:09
Znalazłem w auto świecie pseudo test filtrów oleju. Do wglądu TUTAJ (http://www.auto-swiat.pl/1-test-filtrow-oleju-czyli-ile-jest-filtra-w-filtrze-100). Test w sumie nic nie testuje, ale daje ogólny obraz tego co jest sprzedawane na rynku.

Moje modernizacje...

tynciu88
14-12-11, 15:00
Na stronie motula wyczytałem, że na początku roku wejdzie na rynek kilka nowości serii 300V. Ma byc nawet dostępny olej 0W15. http://www.motul.de/pl/pl/news/770
0W15 to jeszcze nie jest szczyt możliwości bo są jeszcze oleje pokroju 0W10, 0W5 np.http://www.redlineoil.com/product.aspx?pid=11&pcid=1, http://www.royalpurple.com.au/pdfs/racing_oil_ps.pdf
Quaker ma także taki olej. Są także oleje 0W2 ale to chyba dla tych którzy lubią ekperymenty http://latracingoils.com/images/LAT-Tech_sheet_0w20-5w30-20w50_2009.pdf
http://www.latracingoils.com/synthetic-racing-oils

kony74
29-12-11, 21:12
Chciałbym się podzielić swoimi spostrzeżeniami z eksploatacji jazza '10 1.4. Zakładając, że fabrycznie leją 0w20 (czy ktoś może to ostatecznie potwierdzić?) zrobiłem 13,5 tys i wymieniłem na Motul eco-nergy 5w30 (najprawdopodobniej oryginalny). Na fabrycznym oleju silnik chodził bardzo cicho i palił 0,3-0,4 l mniej niż na Motulu. Z pewnością Motul jest dobrym olejem ale spodziewałem się po nim więcej jeśli chodzi o redukcję spalania i pracę silnika - teraz chodzi trochę głośniej.

Poczytałem trochę amerykańskich stron o Hondzie Fit , i tam wiele osób leje 5w20 albo 0w20. Czeka mnie niedługo kolejna wymiana i zastanawiam się czy zostać przy 5w30 czy przejść (chyba z powrotem) na 0w20. Co sądzicie?

W serwisie leją Shella (według wielu bardzo dobry olej) bo jest tańszy i można na nim więcej zarobić utrzymując koszt przeglądu na rozsądnym poziomie. Poza tym, Honda Poland od wielu lat współpracuje z Shellem i ma z tego pewnie jakieś korzyści...

Reasumując, czy ktoś może jednoznacznie i bez cienia wątpliwości powiedzieć jaki dokładnie olej nowe Hondy mają wlane w fabryce i czy dobrym pomysłem jest dalsze jeżdżenie na nim?

tynciu88
29-12-11, 21:47
W fabryce zalewają bankowo 0W20. Swego czasu oleje dla Hondy robiło Idemitsu. Spokojnie lej 0W20. Najlepiej Millersa, Amsoila albo Fuchs XTL. Jeśli nie chcesz 0W20 to możesz 0W30,np. AZO Amsoila. Millers na początku roku wprowadzi kilka nowości co ma zmiażdżyc konkurencje. Ma byc 0W30 CFS i chyba nowy 0W20.

costar
30-12-11, 08:33
Leje Millersa 0W20 zdecydowanie polecam

kvas
30-12-11, 09:41
A ja napiszę o moich spostrzeżeniach co do Motula 0W30 8100 X-Lite. Taka ciekawostka - przy rozruchu auto dostaje mocno w obroty, w sensie głośniej, ale na chwilkę. Potem bardzo dobra kultura pracy i jakoś fajniej to chodzi przy jeździe na wysokich obrotach. Jak u innych jeżdżących na tym Motulu?

incognito
30-12-11, 13:24
mam dokładnie takie same odczucia! wczoraj zalałem już drugi raz Motula 8100 X-lite 0W30.
Pierwszy raz zalałem Hanie tym olejem przy przebiegu 46000 (wcześniej był Shell 5W40) i różnica w kulturze pracy była słyszalna "gołym uchem"!!! na plus oczywiście:) wczoraj znów zalałem tego Motula przy przebiegu 57000 i chociaż poprzedni przejechał niecałe 11000 i nie był bardzo przepalony to na świeżym oleju też było słychać różnicę zarówno na zimno jak i po rozgrzaniu. W skrócie obserwacje: przy rozruchu dostaje wyżej obroty (niż 5W40) ale dużo szybciej obadają i szybko cichnie silnik. Po rozgrzaniu na wolnych obrotach duuuużo ciszej. Natomiast przy dokręcaniu jest pięknie głośno - tak jak ma być :D
Polecam tego Motula.

Jacek65
30-12-11, 15:47
Dolej jeszcze kila razy to już silnika pewnie nie będziesz słyszał.Bedzie jeżdził jak elektryczny.;)Jakiś cudowny olej.:DOj co ci ludzie nie wymyslą aby coś zareklamować.:rolleyes:

Żocho_BP
30-12-11, 16:37
Ja przy pierwszej wymianie zalałem AMSOIL 0W-30 z aprobatą hondy. Nie mam porównania co do innych olei,
natomiast silnik ładnie pracuje, jest cicho i do tego na zimę jak znalazł (łatwiejszy rozruch).
Dużo jest osób sceptycznie podchodzących do olei 0W-20 czy 0W-30.
Tak samo było na forum accorda. Kto chce, to może poczytać cały wątek na temat olei.
Przekona się , jak i koledzy z forum accorda ze nawet przy 150tyś przebiegu (może i więcej)
zmieniali na te oleje z "piekła" czy wręcz z "wody" rodem :) a silniki odzyskiwały drugą młodość
po super olejach 5W-50 czy 5W-60 tak chętnie lanych w serwisach do silników biorących olej.

incognito
30-12-11, 16:40
kolega Jacek65 niech się nie wymądrza, ok? ;) tak jak napisałem na początku swojego posta: to moje odczucia i moje obserwacje. ideą każdego forum jest wyrażanie WŁASNEJ opinii, i taką też przedstawiłem. A Ty mógłbyś to zanegować tylko wtedy kiedy byłbyś przy tym razem ze mną i słyszał. Dla Twojej wiadomości nie pracuję w Motulu i nie mam podstaw do reklamowania go. Zareklamować mogę jedynie 0W30 w przeciwieństwie do 5W40. pozdrawiam :)

kony74
30-12-11, 16:54
W naszej świadomości oleje 0w20 są dość egzotyczne ale to przecież najnowsza technologia oparta na estrach. Pamiętam, że tak samo sceptycznie kiedyś podchodzono do olei 5w30 które technologicznie wyprzedzały starsze ale popularne i sprawdzone 5w40 argumentując to, tak jak dzisiaj, ryzykiem słabszego smarowania. Czas pokazał, że to były mity i stereotypy. Dzisiaj większość samochodów jeździ na tym "wynalazku".

Ja się jeszcze zastanowię nad wyborem pomiędzy 5w30 a 0w20 ale wydaje mi się, że nowe silniki Hondy są bardzo zaawansowane technicznie i olej powinien tym wymaganiom sprostać, tym bardziej, że instrukcja dopuszcza 0w20, a Motul wręcz podaje, że ten olej został opracowany z myślą o nowoczesnych silnikach Hondy. Poza tym, na fabrycznym oleju (0w20 jak twierdzi wielu) silnik pracował odrobinę ciszej, swobodniej i ekonomiczniej... Wyczytałem też, że w Stanach powszechnie leją 5w20 lub 0w20 no nowszych Hond.

Jacek65
30-12-11, 17:11
kolega Jacek65 niech się nie wymądrza, ok? ;) tak jak napisałem na początku swojego posta: to moje odczucia i moje obserwacje. ideą każdego forum jest wyrażanie WŁASNEJ opinii, i taką też przedstawiłem. A Ty mógłbyś to zanegować tylko wtedy kiedy byłbyś przy tym razem ze mną i słyszał. Dla Twojej wiadomości nie pracuję w Motulu i nie mam podstaw do reklamowania go. Zareklamować mogę jedynie 0W30 w przeciwieństwie do 5W40. pozdrawiam :)

Nie oto mi chodzi.Po prostu możesz nawet pisać że słyszałeś śpiew skowronków w silniku.:rolleyes:I trudno udowodnić że to nieprawda.Dlatego czytając iż cyt." różnica w kulturze pracy była słyszalna "gołym uchem"!!! na plus oczywiście" trochę mnie rozbawiła.:D O historii pomiarów "na oko" to słyszałem.I dlatego nie zgodzę sie tylko iz to co napisałeś jest obiektywna prawdą.Rozumiem jak byś zmierzył hałas silnika i zarejestrował wynik,a później to samo z innym olejem to jeszcze coś.Nie wiem jak tam z moim słuchem ale korzystając z zalecanego oleju Shella silnik też pracuje cicho i kulturalnie:).Ciszej chyba juz by nie mógł.I go nie polecam z tego powodu.Po drugie skąd wiesz że ewentualna cichsza praca to plus dla silnika?A co do reklamy, to chodziło mi że skoro ty go wlaleś to może chcesz aby inni zrobili to samo.Opierając sie tylko na twoich być może nieobiektywnych wnioskach.Niż na zaleceniach producenta silników.Pozdrawiam.:)

zyga502
30-12-11, 18:11
jacek tu się z Tobą zgadzam w 100 %

tynciu88
30-12-11, 23:15
Koledzy Jacek65 i zyga502 po prostu zazdroszczą, że inni jeżdżą na tak zaawansowanych olejach. A to wystarczy rozebrac silnik i zobaczyc jak wygląda po jeździe na shellu, castrolu a jak na innym oleju z wyższej półki i co ważne w pełni syntetycznym a nie jakimś HC.

zyga502
31-12-11, 14:50
Koledzy Jacek65 i zyga502 po prostu zazdroszczą, że inni jeżdżą na tak zaawansowanych olejach. A to wystarczy rozebrac silnik i zobaczyc jak wygląda po jeździe na shellu, castrolu a jak na innym oleju z wyższej półki i co ważne w pełni syntetycznym a nie jakimś HC.

:D:D:D tak,tak,tak strasznie Ci tego zazdroszczę :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kvas
31-12-11, 18:06
zyga Ty jajcarzu :D

Jacek65
31-12-11, 18:24

A w czym są zaawansowane?:)I jak niby wygląda taki silnik na innych olejach?Jak tak czytam filozofie o olejach to wydaje mi się że chyba ludzie nie mają innych problemów z autem.Wszak Hondy to niby auta mało awaryjne.Ale bez przesady:rolleyes:.Ostatecznie też możemy podyskutować który płyn do spryskiwaczy jest lepszy,albo paliwo na jakiej stacji jest bardziej zaawansowane.Z resztą niech każdy leje co chce.Nawet zaawansowany olej roślinny:D.Jak tylko silnik ma działać niby lepiej.Pozdrawiam i życzę wszystkim szczęśliwego Nowego Roku.Aby nam te Civiki dobrze jeździły.:)

Ordi
01-01-12, 21:20
Bez urazy, ale jak czytam w tym temacie posty TYNCIU88 to odnoszę wrażenie, że te posty pisze ktoś z jakiejś firmy co promuje dane marki oleju... :p
Tak jak pisze kolega wyżej - każdy leje to co chce a dyskusja o tym jest nieskończona...

tynciu88
02-01-12, 15:57
Nic nie reklamuje. Wlewajcie co chcecie nawet superol

kvas
02-01-12, 20:24
Lubię ten wątek :D

TeeS1975
03-01-12, 00:32
Zaraz kilku dostanie po ostrzeżeniu to się w końcu opanujecie :mad:
Później ktoś będzie chciał się czegoś dowiedzieć to się będzie musiał przekopać przez tonę spamu.

Croom
13-01-12, 07:23
Muszę stanąć w obronie Tynciu to gość który zajmuje sie akurat czymś komletnie nie zwiazanym z olejami.
Oczywiście można lać tanie marketowe oleje ale proszę później nie narzekać że ATR-y, H22 , Integry, Prelude itp. muszą wcinac olej bo tak ma być ....
Oszczędności w tych wysokoobrotowych wychodzą szybko bokiem.

Nie bez kozery producenci zalecaja do Hondy oleje 0W20, 5W30 ....

Nadal mało ludzi zalewa oleje do K20, K24 czy anjnowszej rodziny silników R klasowo 0W20 czesto idąc w 5W40 czy 10W40 przy normalnej eksploatacji tracąc np. rocznie na paliwie ok. 1000zł

zyga502
13-01-12, 18:49
Nadal mało ludzi zalewa oleje do K20, K24 czy anjnowszej rodziny silników R klasowo 0W20 czesto idąc w 5W40 czy 10W40 przy normalnej eksploatacji tracąc np. rocznie na paliwie ok. 1000zł[/QUOTE]

Ciekawe na jakiej podstawie twierdzisz ,o tej stracie 1000zł,ktoś to badał ,są jakieś tabelki,bo np szybciej uwierzę ,że strata jest przy złym ciśnieniu w oponach ,albo samo paliwo jest różnej jakości na róznych stacjach,to co napisałeś jest wg mnie strasznie niewymierne i nieobliczalne

asta
13-01-12, 23:08
miałem u siebie na pierwszej i drugiej wymianie wlany 5W50, a na trzeciej 0w40 i mimo tak niewielkiej zmiany stwierdzam że zużycie paliwa jest mniejsze, łatwiejszy rozruch i lepsza praca silnika. Teraz się zastanawiam nad 0W20 lub 0W30

zyga502
14-01-12, 15:07
miałem u siebie na pierwszej i drugiej wymianie wlany 5W50, a na trzeciej 0w40 i mimo tak niewielkiej zmiany stwierdzam że zużycie paliwa jest mniejsze, łatwiejszy rozruch i lepsza praca silnika. Teraz się zastanawiam nad 0W20 lub 0W30

hm :-))))) napisz nam tu wszystkim ,jak bardzo spadło Ci zużycie paliwa na 100km po zalaniu innym /lepszym olejem ,ze wogóle je zauważyłeś ??????????????
łatwiejszy rozruch i lepsza praca silnika :-)))))))))magia nic więcej
ja na przykład zauważyłem ,że jak umyję auto to się bardziej błyszczy i tworzy w koło siebie taką otoczkę "metalik",nie zajeżdżają mi wtedy drogi,trzymają się jakby z tyłu...nie wiem może to PLACEBO :-)))))))))))

kasiora96
14-01-12, 19:16
zyga502 ale sie czepiłeś tych olejów co Ci przeszkadza czy komuś silnik pracuje lepiej czy gorzej na tym czy innym oleju czytam to wszystko ale to nic nie wnosi do tematu. Lepiej podajcie linki do sklepów gdzie można kupić olej który nie jest podrabiany.

mazdam
14-01-12, 21:52
Honda zalewa do nowych samochodów 0w20 w książce nie ma nawet na obrazku z dopuszczonymi olejami 5w50 i 10w60 ale ASO twardo zalewa takie i na tej podstawie dużo osób uważa że są zalecane. Honda w książce piszę wprost żeby lać normę A5/B5 gdyż zmniejsza ona zużycie paliwa i tego się trzymam. W CR-V (R20A2) w ASO w DE zalewany był 0w30 z normą A5 przez kolejne 60kkm zalewałem w PL 0w30 i dość duży samochód palił w mieście 8-9 litrów. W civicku FK2 ASO w Polsce zalewało 10w60 - na zimnym ten silnik pracował jak diesel (bardzo się zdziwiłem jak pracuje, a mam porównanie bo miałem równolegle R20A2 (CR-V) i R18A2 (CIVIC)) zmieniłem na 0w30 A5 i ten silnik pracuje zupełnie inaczej. Nikt mi nie powie że to tylko moje słuchowe odczucie. Zalewam po prostu to co zaleca HONDA do tych silników.

kasiora96
15-01-12, 16:42
No i dobrze niech każdy teraz sam wyciągnie wnioski.

Jabukasigi
28-02-12, 11:08
Chciałem zasięgnąć Waszej opinii dotyczącej porównania dwóch olejów Motula.Który wydaje się Wam odpowiedniejszy-0W30 czy 5W30?

VanDerAshen
28-02-12, 11:28
Chciałem zasięgnąć Waszej opinii dotyczącej porównania dwóch olejów Motula.Który wydaje się Wam odpowiedniejszy-0W30 czy 5W30?

Odpowiedniejszy do ?

silnik, przebieg, obecny olej, zużycie oleju, sposób eksploatacji ...

Jabukasigi
28-02-12, 11:38
1.8 wersja sport,przebieg 75 tys.w jeździe mieszanej,zalewany Motulem X-CESS 5W40.

VanDerAshen
28-02-12, 12:19
Jeżeli nie bierze zauważalnie oleju (na 5W40) to ja bym zalał 0W30.

Jabukasigi
28-02-12, 12:54
Silnik nie bierze oleju ponad normę,więc chyba się zdecyduję na 0W30 tym bardziej ,że nie ma wielkiej różnicy w cenie.

kvas
28-02-12, 17:28
Ja mam taki i IMHO jest lepsza kultura pracy, zwłaszcza przy zimnym silniku

buri
03-03-12, 12:59
Honda zalewa do nowych samochodów 0w20 w książce nie ma nawet na obrazku z dopuszczonymi olejami 5w50 i 10w60 ale ASO twardo zalewa takie i na tej podstawie dużo osób uważa że są zalecane. Honda w książce piszę wprost żeby lać normę A5/B5 gdyż zmniejsza ona zużycie paliwa i tego się trzymam. W CR-V (R20A2) w ASO w DE zalewany był 0w30 z normą A5 przez kolejne 60kkm zalewałem w PL 0w30 i dość duży samochód palił w mieście 8-9 litrów. W civicku FK2 ASO w Polsce zalewało 10w60 - na zimnym ten silnik pracował jak diesel (bardzo się zdziwiłem jak pracuje, a mam porównanie bo miałem równolegle R20A2 (CR-V) i R18A2 (CIVIC)) zmieniłem na 0w30 A5 i ten silnik pracuje zupełnie inaczej. Nikt mi nie powie że to tylko moje słuchowe odczucie. Zalewam po prostu to co zaleca HONDA do tych silników.

zgadzam sie z toba, bo przerabialem kilka olejow na przykladzie swojego samochodu i podobnie jak ty kierowalem sie przede wszystkim tym, co jest napisane w instrukcji tzn. jakie normy i jakie instrukcje sa zalecane do mojego silnika i samochod z przebiegiem 170kkm jezdzi caly czas na syntetyku i mysle ze jeszcze dlugo pojezdzi
jak to nikt ci nie powie ze to tylko twoje sluchowe odczucie?poczekaj chwile zyga albo Jacek65 z pewnoscia cie wysmieja jak kolege powyzej, bo ludzkie ucho takich rzeczy panocku nie wychwytuje! ludzkie ucho wychwytuje tylko to, co chce slyszec;) a normy i lepkosci w olejach istnieja tylko po to by naciagac ludzi za kase! przeciez lepiej wydac w aso te same pieniadze na pierwszy lepszy olej,bo aso go poleca bo ma umowe z dana firma, niz wybrac taki, na ktorym wedlug naszych subiektywnych wrazen silnik naszego auta lepiej pracuje, a nie daj boze mniej pali ale to przeciez niemozliwe.
ja ostatnio zmienilem mobila 5w50 na fuchsa titan gt1 5w40, silnik z przebiegiem 100kkm. przejechane 5 tys od wymiany i 0 dolewek a mobila juz bym musial ze 200ml dolac. roznicy w pracy silnika akurat nie zauwazylem bo nie ja jezdze tym autem na codzien-samochod zony. za to cena obydwu olejow jest prawie taka sama 130 za fuchsa i 120 za mobila w bance 4l.

zyga502
03-03-12, 14:57
jak to nikt ci nie powie ze to tylko twoje sluchowe odczucie?poczekaj chwile zyga

dobre :D

TeeS1975
04-03-12, 04:35
Panowie, błagam po raz ostatni, ten temat jest po to żeby wyrażać opinie o olejach, nie ważne jakie, byle własne, nie komentujemy wypowiedzi innych, bo ile ludzi tyle opinii.
Dziękuję dobranoc.

tynciu88
04-03-12, 09:26
A ja śmigam i będę śmigał na oleju 0W20. Przelatane już ok 7tysi i silnik pracuje znakomicie. Olej to oczywiście millers CFS. Jednak dla porównania na wiosnę zaleje amsoila ASM 0W20. Taka lepkośc jest idelana do R18A2. Kiedy kupiłem samochód zalany był shell helix ultra 5W40 i to zalany przez ASO. Silnik na tym oleju męczył się. Rozruch na mrozie nie należał do przyjemności. Teraz to całkowicie inna bajka. POZDR4ALL

jformor
06-04-12, 10:49
Witam,
Jako że jestem świeżym posiadaczem Civica VIII 2008 4d wersja Sport auto ma 120 000 km przebiegu jeździ na 5w30 Mobil 1. tak mówił poprzedni właściciel.
przejechałem nim już 2000 km i nie wziął ani grama oleju. Mimo to uważam że nie jest to najlepszy olej na ten silnik i chciałbym wymienić jakoś w maju na 0w20 Amsoil lub Millers CFS NT.
Bardziej skłaniałbym się do millersa ale w charakterystyce tego oleju napisane jest "Maksymalna stała temperatura pracy: 125C, chwilowa maksymalna temperatura pracy: 150C"
moje pytanie czy ktoś z szanownych forumowiczów jeździł na takim oleju latem i lub zimą a najlepiej przejechał te 10 000 km i może podzielić się wnioskami?
no i 2-gie pytanie: czy macie inne propozycje co do oleju jaki mam zalać? tylko prosiłbym o argumentację.
Auto użytkowane głównie po mieście - ale jest przeciągane na biegach no i 2 razy w roku dłuższa trasa 5-7kkm bez dłuższych postojów więc silnik cały czas na chodzie :)
Z góry dziękuję za pomoc.

mirek58
10-04-12, 17:11
Pokazał się na allegro ten olej http://moto.allegro.pl/motul-eco-lite-0w20-5l-francuski-v31-i2222013029.html czy jest duża różnica między tymi olejami 0w20 Amsoil lub Millers oprócz ceny,aktualnie jeżdzę od IX 2012 na Motul 0W30 chciałbym w najbliższym czasie przejść na 0W20 co sądzicie o nim!!!

VanDerAshen
10-04-12, 17:31
Pokazał się na allegro ten olej http://moto.allegro.pl/motul-eco-lite-0w20-5l-francuski-v31-i2222013029.html czy jest duża różnica między tymi olejami 0w20 Amsoil lub Millers oprócz ceny,aktualnie jeżdzę od IX 2012 na Motul 0W30 chciałbym w najbliższym czasie przejść na 0W20 co sądzicie o nim!!!

Przeczuwam, że ponownie rozgorzeje malownicza dyskusja na temat wyższości jednego oleju nad drugim :) Nie będę się przyłączał, zaznaczę jednak, że z całą pewnością mniejsze znaczenie ma który olej kupisz a większe czy nie trafisz podróby. Co do ceny: zmienolej.pl (http://zmienolej.pl/oferta.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=77&category_id=4) zapytaj mailowo o rabat. Ja kupiłem znacznie taniej od ceny wywoławczej. Internet głosi, że człowiek sprzedaje oryginał. Co prawda nigdy nic nie wiadomo ale póki co u mnie sprawdza się dobrze.

Żocho_BP
11-04-12, 17:02
zmienolej.pl

to pewniak!!

POLECAM, bo sam tam kupuję :)

Jacek65
11-04-12, 17:35
zmienolej.pl

to pewniak!!

Ale też zmienolej u siebie, jak wierzysz w reklamy.;)

karolkrk
25-07-12, 09:05
doradźcie mi proszę, czy to dobry pomysł zmienić olej z 5w40 shell helix na MILLERS MOTORSPORT CFS 0w20 ???przy 111000 km
Ewentualnie Motul 8100 Eco-Lite 0W-20.

butler.gdansk
25-07-12, 09:38
doradźcie mi proszę, czy to dobry pomysł zmienić olej z 5w40 shell helix na MILLERS MOTORSPORT CFS 0w20 ???przy 111000 km
Ewentualnie Motul 8100 Eco-Lite 0W-20.
Napisz jakie auto, jaki silnik, gdzie będziesz nim jeżdził (wyczynowo na torze, do jazdy codziennej) i w jakich warunkach klimatycznych.
Jeśli już chcesz dobierać takie oleje to rozumiem że masz powód do tego??

karolkrk
25-07-12, 09:59
Moje autko to civic 8gen 1.8 Auto słóży mi głóanie do dojazdu do pracy dziennie jakies 20 km + czasmai jakies wyjazdy. Rocznie robie jakieś 12000km. Nie katuje jej ale lubie ją czasami mocniej zakręcić. Jazda głównie po mieście. Nie mam szczególnego powodu aby lać te oleje jak masz jakiślepszy pomysł to z chęcią z niego skorzystam. Niedawno kupiłem auto i na początek chciałbym wlać w niego dobry olej. Może doradziłbyś od dazu jakiś filtr.

butler.gdansk
25-07-12, 10:29
Moje autko to civic 8gen 1.8 Auto słóży mi głóanie do dojazdu do pracy dziennie jakies 20 km + czasmai jakies wyjazdy. Rocznie robie jakieś 12000km. Nie katuje jej ale lubie ją czasami mocniej zakręcić. Jazda głównie po mieście. Nie mam szczególnego powodu aby lać te oleje jak masz jakiślepszy pomysł to z chęcią z niego skorzystam. Niedawno kupiłem auto i na początek chciałbym wlać w niego dobry olej. Może doradziłbyś od dazu jakiś filtr.

"Zamiast 5W-40 - 0W-20: Tego typu zmiany zdarzają się w sporcie, jeśli zależy nam na maksymalnych osiągach silnika przez jedno czy dwa okrążenia toru. Musimy się jednak liczyć z tym, że po takich zawodach silnik będzie wymagał generalnego remontu. Olej 0W-20 jest bowiem bardzo wodnisty, wytwarza wprawdzie minimalne opory, jednak cieniutki film olejowy okazuje się przy większych obciążeniach niewystarczający i w efekcie metal trze o metal."
Źródło: auto-swiat.pl dla wp.pl

Ja preferuje Motula i tak Ci doradzę bo to już na pewno wyższa półka.
8100 Eco-nergy 0W-30 jest rekomendowany jako najlepszy dla tego motoru.
Fitlry kupowałem w tym samym miejscu co olej (przy okazji), i nie przywiązywałem specjalnej wagi do tego.
ps. Potrzebujesz 3,4 litra

karolkrk
25-07-12, 11:34
Chyba mało spotykany ten olej. Nie mogę go znaleść w Krakowie

butler.gdansk
25-07-12, 12:05
Chyba mało spotykany ten olej. Nie mogę go znaleść w Krakowie
Zadzwoń albo napisz do nich: http://www.motul.krakow.pl/
Jak nie mają to Ci ściągną w parę dni.

karolkrk
25-07-12, 14:40
Jak myślisz cena 50zl za litr to jest dobra cena ??? W tym sklepie powiedzieli że ten olej jest ciężko dostępny i mogą sprowadzićw 1 litrowych butelkach
Olej Petronas Syntium 7000 XS 0w30 4L

butler.gdansk
25-07-12, 14:47
Jak myślisz cena 50zl za litr to jest dobra cena ??? W tym sklepie powiedzieli że ten olej jest ciężko dostępny i mogą sprowadzićw 1 litrowych butelkach
Jak ja kupowałem porównywalny jakościowo ale do diesla Motul 8100 Eco-clean 0W-30 to płaciłem mniej niż 40zł za litr, więc cena 50zł dość duża.
Spytaj tu gdzie ja dostałem http://olpol.com.pl/
Ale tak podsumuwując... Zapłacisz za olej 200zł. To nie majatek.

karolkrk
25-07-12, 16:38
Olej zamówiony na piątek. Dzięki za pomoc 4 litry powinno wystarczyć

tynciu88
25-07-12, 23:14
Napisz jakie auto, jaki silnik, gdzie będziesz nim jeżdził (wyczynowo na torze, do jazdy codziennej) i w jakich warunkach klimatycznych.
Jeśli już chcesz dobierać takie oleje to rozumiem że masz powód do tego??
Lej śmiało 0W20. Producent wręcz zaleca taką lepkośc. Jeździłem na cfs'ie i ogólnie olej super. Zero ubytków tylko wytrzyma ten olej max 12tysi. Teraz śmigam na amsoilu ASM i jest jeszcze lepiej. Latałem na shellu 5W40 i ubywało go i to dużo, czyli można stwierdzic że to co zaleca producent jest najlepsze. W przyszłości zamierzam dolac do amsoila dodatek WS2 czyli nano.

TeeS1975
26-07-12, 02:37
Lej śmiało 0W20
Nie przy takim przebiegu raczej

kvas
31-07-12, 02:24
Nie wiem co Wam ubywa, też jeździłem na Shellu 5W40, katowałem do odcinki i generalnie lubię śmigać tym autem od 4000 rpm. Teraz mam Motula 0w30. Kurde chyba raz dolałem, jeszcze na Shellu, ale to tak bardziej dla pewności bo sam się dziwiłem, że nie bierze. Ten silnik jest bardzo kulturalny :)

tomag
31-07-12, 14:41
Teraz mam Motula 0w30
Gdzie go kupiłeś ?

kvas
31-07-12, 21:09
Polecam tutaj : http://allegro.pl/motul-8100-x-lite-0w30-0w-30-5l-przeglad-gratis-i2481582157.html Tam kupowałem, normalny sklep/serwis w centrum Wawy.

Pretorian
30-08-12, 10:24
A co powiecie na Motul 8100 X-clean+ 5w30 http://allegro.pl/olej-motul-8100-x-clean-5l-c3-5w30-i2560672098.html#tabsAnchor

Chciałem zalać 8100 Eco-nergy 0w30 ale trzeba by zamawiać i czekać na paczkę, a ten pierwszy mam do kupienia na miejscu i do tego jest 25% tańszy.
Jeżdżę głównie w mieście i nie za dużo - 10tyś. kkm rocznie.

Pozdrawiam,
Dawid

butler.gdansk
30-08-12, 10:36
A co powiecie na Motul 8100 X-clean+ 5w30 http://allegro.pl/olej-motul-8100-x-clean-5l-c3-5w30-i2560672098.html#tabsAnchor

Chciałem zalać 8100 Eco-nergy 0w30 ale trzeba by zamawiać i czekać na paczkę, a ten pierwszy mam do kupienia na miejscu i do tego jest 25% tańszy.
Jeżdżę głównie w mieście i nie za dużo - 10tyś. kkm rocznie.

Pozdrawiam,
Dawid

Jak już chcesz Motula to tu masz link do olejów dedykowanych przez tego producenta:
http://ew5.earlweb.com/search.php?sector=9&category=6&subset=168&modelyear=&site=41&region=59&language=13&brand=45

Pretorian
30-08-12, 10:47
Znany mi ten link jest. Zanim napisałem trochę "przetrzepałem" forum.

Zastanawiam się czy warto płacić więcej i czekać na Eco-nergy czy brać tego 5w30.

butler.gdansk
30-08-12, 11:02
Ja bym poczekał... Ale ten też nie jest zły.

tynciu88
30-08-12, 19:15
Do R18A2 tylko 0W20. Ja leje amsoila ASM i niedawno zalałem dodatek WS2. Teraz silniczek chodzi jeszcze lepiej i ok.0.5l mniej pali. Same pozytywy.

mirek58
30-08-12, 22:20
Co to za dodatek WS2 !!!

Pretorian
30-08-12, 22:40
Do R18A2 tylko 0W20. Ja leje amsoila ASM i niedawno zalałem dodatek WS2. Teraz silniczek chodzi jeszcze lepiej i ok.0.5l mniej pali. Same pozytywy.

Tego Civica mam od 3 tygodni. Poprzedni właściciel lał jakiegoś Helixa AX 5w30 choć ostatnio zalali mu Helixa 5w40.
Prześledziłem wątki z olejami i większość forumowiczów do tego silnika leje 0w30.
Zastanawiam czy zmiana na 0w20 nie będzie jakimś "szokiem" dla tego konkretnego silnika biorąc pod uwagę na czym do tej pory jeździł.
Drugie co mnie zastanawia to to czy przy dłuższej eksploatacji tego silnika z takim olejem nie spowoduje jakiegoś szybszego zużycia.
Dodam, że mam nie całe 64tyś. kkm przebiegu.

karolkrk
31-08-12, 10:07
Ja jak kupiłem autko to miałem lany 5w40 shella ze względu na przebieg (111000) zdecydowałem że wleje 0w30 a nie 0w20 (motula) i powiem Ci że teraz silnik dużo lepiej pracuje. Jeśli chodzi o spalanie to nie odczułem różnicy. Do tego duży plus że nie bieże tyle oleju co wcześniej.

kucyk
31-08-12, 11:02
Panowie, wlasnie pyknelo mi 10 tysiecy KM na Millers CFS 0w20 i powoli mysle o zmianie oleju - oczywiscie nie zaleje niczym innym jak 0w20.

Zauwazylem, ze Millers wypuscil nowa serie olejow NT. Czy ktos orientuje sie czym sie rozni CFS 0w20 od CFS 0w20 NT i jak to sie przeklada na rzeczywistosc?

UPDATE
Dobra sam sobie odpowiedzialem, doczytalem w ulotce, ze Millers nie rekomenduje tego oleju do uzytku drogowego wiec zostane przy standardowym 0w20.

Pretorian
31-08-12, 13:07
Zamówiony Motul 8100 Eco-nergy 0w30 i taki będzie wlany. Na pewno lepszy niż ten Shell 5w40.

tynciu88
31-08-12, 13:13
0W20 NT jest wzbogacony o nano, a konkretniej wlewają WS2 ale nie wiadomo ile. Taniej wychodzi gdy sam dolejesz te WS2. Jeździłem wcześniej na CFs'ie 0W20 i też go polecam. Ale max.10 tys. NT wytrzyma jeszcze krócej max. z 6-7 tys.km. Polecam zobaczyc: http://nanoolej.pl/

kamilen
31-08-12, 20:29
Raczej ze specyfikacji oleju 0w20 wynika że nie nadaje się on na nasze warunki atmosferyczne. Szczególnie o lato mi chodzi bo na zimę jak najbardziej. Myślę że stąd to bardzo szybkie zużycie tego oleju. Poza tym ja bym wolał lać olej zalecany przez producenta samochodu a nie producenta oleju.

mazdam
31-08-12, 20:45
Wlasnie 0w20 jest zalecanym przez Honde olejem do R18A, co wiecej olejem ktorym zalewany jest ten silnik w fabryce jak zreszta wszystkie hondy benzynowe po 2006 roku. Proponuje telefon do ASO.
Dokladnie taka informacja jest w ksiazce serwisowej. O dziwo w tabeli nie ma oleju 10w60, ani 5w50 ktorym nasze aso czesto zalewaja te silniki...

kamilen
31-08-12, 20:51
A no to sorry. Nie wiedziałem. Co nie zmienia faktu, że to nie jest odpowiedni olej do jazdy w temperaturach plus 30-40 stopni. Tu trochę danych o olejach:
http://www.bmwklub.jgora.pl/viewtopic.php?t=344
ps
Wiem, wiem. Ja też nie jeżdżę BMW.

mazdam
31-08-12, 21:06
Troche stare dane oleje sa juz ACEA A5 i taki wlasnie jest zalecany do R18. Taki olej to tylko 0w20 0w30 5w30 i to nie kazdy.

viwaldi
01-09-12, 10:47
jeśli ktoś jeździ na Motul 8100 Eco - Clean 0W30 to proszę o informację, czy na tym oleju da się przejechać bezpiecznie 20 tys. km rocznie. W chwili obecnej jeżdżę na Shell Helix Ultra Extra 5W30 i wg tego co jest w karcie produktu, to jest to olej long life (diesel nawet do 50 tys.). W karcie Motula nie ma żadnych informacji na temat dopuszczalnych przebiegów na tym oleju.

Przebieg mam 130 tys. i chętnie bym wypróbował Motula, tyle tylko że nie chcę po prostu zmieniać oleju co 10 czy 15 tys.

tynciu88
01-09-12, 12:17
Eco clean może i wytrzyma te 20tys, ale najlepiej wymieniac co 15. Ja osobiscie wymieniam między 10-12tys. Do 2.2 polecam Amsoila AZO 0W30 nowsza wersja SSO. Spokojnie wytrzyma cały przebieg.

buri
03-09-12, 09:57
Eco clean może i wytrzyma te 20tys, ale najlepiej wymieniac co 15. Ja osobiscie wymieniam między 10-12tys. Do 2.2 polecam Amsoila AZO 0W30 nowsza wersja SSO. Spokojnie wytrzyma cały przebieg.

ja do 2.2 moge polecic Amsoila DEO 5W40. moje wrazenia po zmianie z motula eco-clean 5w40 to cichsza praca silnika, cichszy rozruch - najwieksza roznice bylo slychac przy rozruchu w niskich temperaturach.
na amsoilu klepanie zaworow cichnie doslownie po kilku sekundach. ten olej spokojnie wytrzyma 20kkm miedzy wymianami, jezdze juz 3cia wymiane na tym oleju, przebieg 176kkm, wymieniam co max 15kkm

ga_cex
06-09-12, 15:08
Honda 1.4 I-dsi 83KM
przebieg 122kkm
olej zalany 5W30 Castrol Edge.
+
Od 3kkm założona instalacja Gazowa.
Jaki olej polecicie ? zostać przy tym czy zmienić ?
Tak przy okazji- jeszcze planuje zmienić świece a jest ich 8, co polecicie ?
Dzięki

tynciu88
06-09-12, 21:18
Honda 1.4 I-dsi 83KM
przebieg 122kkm
olej zalany 5W30 Castrol Edge.
+
Od 3kkm założona instalacja Gazowa.
Jaki olej polecicie ? zostać przy tym czy zmienić ?
Tak przy okazji- jeszcze planuje zmienić świece a jest ich 8, co polecicie ?
Dzięki

Jeśli chodzi o świece to polecam Denso. Do tego modelu wchodzą chyba IK20. Są dużo tańsze i lepsze od NGK akurat do tego silnika. A jeśli chodzi o olej to chyba też Honda zaleca do niego 0W20, ale nie jestem pewien na 100%.

ga_cex
07-09-12, 10:13
Jeśli chodzi o świece to polecam Denso. Do tego modelu wchodzą chyba IK20. Są dużo tańsze i lepsze od NGK akurat do tego silnika. A jeśli chodzi o olej to chyba też Honda zaleca do niego 0W20, ale nie jestem pewien na 100%.

A co z Gazem ?
Olej zmieniałem co 20kkm teraz będę co 10kkm (chyba że powiecie że kasa w błoto). Jaką oliwe zalać 0W20 / 0W30/ 5W30 ? No i jakiego producenta najlepiej. Bo choć na Castrolu smiga od początku to widzę, że opinie nie są zbyt pozytywne.

tynciu88
07-09-12, 13:33
Możesz spokojnie zalac 0W20, np. Amsoila, Millersa, Motula albo fuchsa. Jest jakiś pobór oleju?? Najlepiej to zapytaj się crooma on Ci olej napewno pomoże dobrac. http://zmienolej.pl/forum.html

RafalGo
08-09-12, 12:31
Zamówiony Motul 8100 Eco-nergy 0w30 i taki będzie wlany. Na pewno lepszy niż ten Shell 5w40.

Mam identyczny dylemat, tez mam lany shell 5w40. Jakies wrazenia po zmianie na motula ?

kvas
09-09-12, 01:38
No ja tak zmieniłem i silnior inaczej chodzi - zwłaszcza w zimie to słychać.

RafalGo
10-09-12, 21:57
No ja tak zmieniłem i silnior inaczej chodzi - zwłaszcza w zimie to słychać.

Zapomialem spytac a jako ze zamawiam z neta musze wiedziec ile wchodzi oleju do silnika 1.8I i-vtec (hodna civic 1.8 4D 2007) ?
Drugie pytanie, jak wymiana oleju to i wymiana filtra i czy wysysanie czy spuszczanie oleju?

karolkrk
10-09-12, 22:41
Mi do 1.8 tyle że 5d weszło 3.5 litra, co do samej wymiany to robili w warsztacie i nie pytałem jak. Natomiast jak olej to i filtr

Bartek!
12-09-12, 11:40
Zapomialem spytac a jako ze zamawiam z neta musze wiedziec ile wchodzi oleju do silnika 1.8I i-vtec (hodna civic 1.8 4D 2007) ?
Drugie pytanie, jak wymiana oleju to i wymiana filtra i czy wysysanie czy spuszczanie oleju?

Przy kazdej wymianie oleju trzeba wymienic filtr, nawet w internecie jest taki tekst, ze wymienic olej bez zmiany filtra to tak jakby zalozyc na czysta dupe brudne gacie.

Jezeli jest mozliwosc to lepiej olej spuscic dolem. Do K20Z4 wchodzi ok 4,7l, wiec do R18 nie powinno wejsc wiecej.

Odnosnie tego oleju Shella, ktory zalewany jest w ASO- ostatnio zapytalem w ASO jakimi kryteriami sugerowali sie przy wyborze oleju ktory zalewaja do serwisowanych samochodow. Odp szefa serwisu "olej Shella dostepny jest na kazdej stacji i jak bedzie potrzeba dolania to mozna go wszedzie kupic..." :D w sumie nie glupi argument, ale wole lac Millersa i wozic litrowa butelke w bagazniku :>

butler.gdansk
12-09-12, 12:45
Do K20Z4 wchodzi ok 4,7l, wiec do R18 nie powinno wejsc wiecej.
Do 1.4 oraz 1.8 wchodzi 3,4 litra
Do 2.2 i-ctdi wchodzi 5,9 litra
Do Type-R 4,4 litra
Żródło http://ew5.earlweb.com/search.php?sector=9&category=6&subset=168&modelyear=&site=41&region=59&language=13&brand=45

tynciu88
12-09-12, 14:43
U mnie w instrukcji napisane jest, że 3.5l + 200ml filtr oleju=3.7. Chociaż podczas ostatniej wymiany weszło mi 3.5 z filtrem, a była płukanka i wszystko wyciekało z 3h.

TeeS1975
12-09-12, 15:33
4 litrowa bańka na 100% wystarczy i nie ma się już co nad setkami rozwodzić (gdyby chodziło o alkohol to co innego)

tomag
12-09-12, 19:26
4 litrowa bańka na 100% wystarczy i
w serwisie do 1.8 wlali 4,5l ??

TeeS1975
12-09-12, 20:41
chyba że litr poszedł na podłogę

Bartek!
12-09-12, 21:28

wlali pewnie 3,5 + 1l mechanik zostawil gratisowo do swojego samochodu. W ASO (w moim tak jest) zawsze mozna poprosic o wejscie na serwis w czasie wlewania oleju do silnika- wtedy masz pewnosc, ze nikt Cie nie oszuka :)

F1le
14-09-12, 11:32

Chyba 3.7L jest pojemność układu smarowania, więc zrobili Cie w wała.

Do Type-R 4,4 litra

Wchodzi dokładnie 4.7l o ile nie ma wymienionej pompy oleju pozbawionej wałków wyrównoważających bo wtedy ok 5.2-5.5L

tomag
14-09-12, 17:46
Chyba 3.7L jest pojemność układu smarowania, więc zrobili Cie w wała.
pojemność całkowita to 4.5l - tyle jest napisane w instrukcji właśnie sprawdziłem

sprawdziłem jeszcze raz dokładnie ile zostało w butelce, i według tego co zostało to wychodzi, że weszło mi 4.4l, a nie 4.5l,
stan oleju mam teraz na max

F1le
14-09-12, 20:06
pojemność całkowita to 4.5l - tyle jest napisane w instrukcji właśnie sprawdziłem

sprawdziłem jeszcze raz dokładnie ile zostało w butelce, i według tego co zostało to wychodzi, że weszło mi 4.4l, a nie 4.5l,
stan oleju mam teraz na max

Jak przeczytasz ro 4,5l jest bez pozostalosci oleju w silniku. To bys musial przedmuchiwac chyba wszystkie kanaly jak dla eRki jest 5,5l to ja w zyciu nie widzialem zeby weszlo wiecej niz te ok 4.5l. Ja tam uwazam ze i tak Ci 1l oleju podpieprzyli.

tomag
14-09-12, 21:40
Jak przeczytasz ro 4,5l jest bez pozostalosci oleju w silniku. To bys musial przedmuchiwac chyba wszystkie kanaly jak dla eRki jest 5,5l to ja w zyciu nie widzialem zeby weszlo wiecej niz te ok 4.5l. Ja tam uwazam ze i tak Ci 1l oleju podpieprzyli.
.. może - nie patrzyłem jak wlewali, ale dzwoniłem do innego serwisu Hondy i facet twierdzi, że wchodzi około 4.2l

Pretorian
14-09-12, 23:24
.. może - nie patrzyłem jak wlewali, ale dzwoniłem do innego serwisu Hondy i facet twierdzi, że wchodzi około 4.2l

Wymieniałem jakiś tydzień temu olej w ASO.
Z 5 litrowej bańki zostało mi 1,5l także weszło około 3,5l.

Może dlatego, że nie był to olej z ASO tylko mój zakupiony gdzie indziej i taki by im się nie "przydał", a może najzwyczajniej w świecie wszystko zależy od tego na jakiego człowieka się trafi i tyle.

Jafma
01-10-12, 23:37
witam! niepotrafilem znalezc tutaj odpowiedzi na moje pytanie, wiec pytam...
moj Civ 1.8 benzyna bierze troszke oleju(podobno norma) i lekko slychac zawor.Myslalem nad zmiana oleju na lepszy z 5W-XX na 0W-XX.czy to dobra zamiana?podobno zmienia sie olej tylko na gesciejszy (np.: z 5W na 10W).
pozdrawiam

marcin001984
09-10-12, 22:38
Witam. Mam dylemat związany z olejem do civica 1.8 z 2007r. przebieg 60 tys. Autem jeżdżę głównie do pracy 30 km. Interesują mnie oleje Millers CFS 0w20, Motul Eco-nergy 8100 0w30 i Amsoil AZO 0w30. Który polecacie? Olej chcę zmieniać raz do roku. Prosze o radę

butler.gdansk
09-10-12, 22:42
Witam. Mam dylemat związany z olejem do civica 1.8 z 2007r. przebieg 60 tys. Autem jeżdżę głównie do pracy 30 km. Interesują mnie oleje Millers CFS 0w20, Motul Eco-nergy 8100 0w30 i Amsoil AZO 0w30. Który polecacie? Olej chcę zmieniać raz do roku. Prosze o radę
Wszystkie te oleje są z górnej półki. Ja bym zdecydował się na ten tańszy i bardziej dostępny, a sam mam Motula.

buri
10-10-12, 08:46

jesli chcesz zmieniac raz do roku to wez jakis 0W30. ja jezdze na amsoilu i bardzo sobie chwale, z tym ze jest dosc drogi (48 za 1l DEO płaciłem ostatnio) ale w koncu raz do roku wymieniam wiec mozna to przebolec. wiele osob z 1,8 jezdzi tez na tym Motulu, moze niech sie wypowiedza. A o Fuchsie nie myslales? cenowo jest bardzo spoko a jakosc tez wysoka.

Nużyn
10-10-12, 09:15
Panowie, całe życie moja honda 2.2 jeździ na shellu 5w40. Myślę nad zmianą producenta i parametrów oleju 0w30 lub inny. Przebbieg to 118k więc niedługo wymiana. Co polecacie przy moim przebiegu, dużo jeżdżę, w zasadzie więcej na dystansach 30-100km, ale wiadomo krótkich tras 5km sie nie uniknie. koszt za 1L nie gra roli. I jeszcze pytanie, z racji tego że mam zamiar wciąż serwisować raz w ASO raz u siebie, co 10k to czy do ASO mogę dać swoje części (filtry i olej) a tylko niech oni to wykonają.

TeeS1975
10-10-12, 12:05
Mozesz dac swoje części, co do zmiany oleju na 0W to przy tym przebiegu byłbym ostrożny.

karolkrk
10-10-12, 18:33
Ja przy silniku 1.8 i przebiegu 111000 wymieniłem olej z 5w40 na 0w30 motula i nie ma żadnych problemów. Nawet lepiej auto pracuje. Co prawda przejechałem dopiero 3k na tym oleju ale różnica jest duża oczywiście na PLUS. I przestało brać olej, przynajmniej nie w takich ilościach. Jak przy poprzednim

Nużyn
10-10-12, 19:23
Tess skoro radzisz zostac na 5w to czy nadal 40 czy moze 30? Producent jaki.? Jak ma sie 5w i 0w do brania oleju? Ja musze srednio 500ml na 10k km dolewać. Też tak macie czy to kwestia oleju.?

TeeS1975
10-10-12, 19:41
Jak Ci tyle tylko bierze to możesz zaryzykować 0W a i nie zakecam ani zostać na 5W ani zmienić na 0.
Twoje auto Twoja decyzja, szkoda że od początku nie był lany zalecany olej, nie byłoby dylematów.