PDA

Zobacz pełną wersję : Olej silnikowy do UFO 1.4, 1.8, 2.2

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9

butler.gdansk
29-03-14, 07:09
R18 jest już tyle lat na rynku że można by było udowodnić że z 0w20 żywotność jednostki się skraca z powodu "zrywania filmu olejowego".
Nie słyszałem jednak by komuś zatarło silnik z powodu stosowania tego oleju.
Argument że może być problem przy ostrzejszej jeździe... Hmm. Jakby była mowa o K20 w Type-R to można by było dyskutować bo to inna grupa docelowa (i inne oleje).
Ale w 1.8 ilu z Was regularnie uczestniczy w TrackDay'ach lub tego typu imprezach?
To że ktoś sobie czasem konkretnie pociśnie na ulicy to żadne porównanie do upalania innych dużo bardziej wyżyłowanych silników w których faktycznie sprawy smarowania trzeba dobrze przemyśleć.
R18 to dobra jednostka, ale Civic w której jest zamontowana to zwykły dupowóz i chociażby właściciel nie wiem jaką by miał ciężką nogę to problem oleju nie powinien go dotyczyć, chyba że by była mowa o jego szybszym zużyciu.

noe
29-03-14, 12:32
Taka mnie refleksja naszła oglądając przepustnicę od środka , ile tam smrodu ,ale to normalne ,skoro spaliny wracają do cylindra poprzez EGR , a więc olej musi wykonać podwójną pracę myjąc cylinder i chyba lepiej , że jest to 0W-X i konieczność wymiany max 10000km, bo traci swe właściwości i gęstość.

zyga502
29-03-14, 15:46
R18 jest już tyle lat na rynku że można by było udowodnić że z 0w20 żywotność jednostki się skraca z powodu "zrywania filmu olejowego".
Nie słyszałem jednak by komuś zatarło silnik z powodu stosowania tego oleju.

butler z całym szacunkiem,ale nie słyszałem też ,że zatarło/skróciło żywotność silnika stosowanie choćby oleju z lotosu

donelvis
29-03-14, 19:10
A co z silnikiem który przejeździł ponad 120 tyś. km na jakimś 5W40? Czy można równie śmiało przejść na 0W20?

butler.gdansk
29-03-14, 21:02
butler z całym szacunkiem,ale nie słyszałem też ,że zatarło/skróciło żywotność silnika stosowanie choćby oleju z lotosu

Jakby to podsumować to wyjdzie że możemy lać cokolwiek byle by spełniało wytyczne producenta. Co do Lotosu... Mam kilku znajomych co go używa i nikt nie ma uwag.

donelvis
29-03-14, 23:19
Odnośnie lotos to mają w ofercie też enegrooszczędną eko oliwe 0W20: LOTOS QUAZAR S 0W20

elminsterr
30-03-14, 09:18
Załóżmy, że wybrałbym wariant najbardziej konserwatywny i został przy oleju 5w40. Jaką markę sprawdzoną i przetestowaną przez Was możecie polecić?

mazdam
30-03-14, 09:28
Nie mozesz jednak rozwazyc ( skoro obawiasz sie 0w20 )oleju 5w30 czy najlepiej 0w30. Np. AMSOIL AZO, lub motul eco-nergy obydwa spelniaja norme A5/B5 zalecana w instrukcji Civica jesli chcesz olej lekko biezny.

meseba
01-04-14, 12:33
Witam,
W moim civicu (1,8) zapaliła mi się na trasie kontrolka oleju. Sprawdziłem poziom i okazało się, że jest bliski minimum więc kupiłem litr oleju i po przyjechaniu do domu wlałem całą bańkę. Stan jest prawie max. Generalnie rozumiem, że auto zużywa olej, ale jestem mocno rozczarowany, że aż tyle (wychodzi ponad litr na 5 tys. km). Czytałem ten temat od początku, ale ciągle nie mam pewności na jaki olej zmienić, żeby mniej ubywało. Póki co silnik zalany jest Shellem 5w40, ale myślałem, żeby zmienić na Motula 5w40. Coś doradzicie??

StudentX
01-04-14, 12:34
Podbijam. Aczkolwiek nie liczę na jednoznaczne A czy B. Raczej pytanie czy na Motul 8100 eco-nergy 5w-30 będzie ok?

--
The value of life can be measured by how many times your soul has been deeply stirred.

butler.gdansk
01-04-14, 12:49
Jak chcecie obaj Motula to tu macie ich stronkę jakie konkretnie zalecają oleje do danego silnika.
http://www.motul.com/pl/pl/products/recommendation
Co do zużycia oleju w 1.8... Niektórym nic go nie zużywa, a innym pije, choć litr na 5tys to raczej sporo już. Generalnie im bardziej wkręcany w obroty ten silnik tym zużycie może wzrosnąć.

StudentX
01-04-14, 12:51
Byłem na stronie już. Także wiem ze to odpowiedni model wg producenta. Pytanie co ma to użytkownicy. Na forum w sumie głosy podzielone miedzy 5W-30 a 0W-20.

--
The value of life can be measured by how many times your soul has been deeply stirred.

butler.gdansk
01-04-14, 13:04
No i nic nowego się już nie dowiesz skoro zadałeś sobie trud przejrzenia tego wątku wstecz.
Tak jak napisałeś, zdania są podzielone, choć ja bym preferował 0W-30. Zresztą różnicy na dobrą sprawę raczej nie odczujesz jako zwykły kierowca, a oba są jak najbardziej odpowiednie.
Bardziej bym się martwił tym żeby kupić go z pewnego źródła bo dużo podróbek jest na rynku.

StudentX
01-04-14, 13:06
Tencio ponoć załatwiał. Ale na razie nie odpisuje.
Co do "zwykły kierowca", nie będę się ścigał ale wysokie obroty będą raczej często wykorzystywane.
Tym nie mniej zródło muszę dobre znaleźć. Coś polecisz?

--

butler.gdansk
01-04-14, 13:16
Ostatnio Motul kupowałem w jednym z oficjalnych źródeł dystrybucji u mnie w trójmieście (OLPOL).
Dla odmiany jednak zalałem teraz Fuchs SuperSyn Loglife 0W-30, ale ja mam sadzomiota pod maską ;)

StudentX
01-04-14, 13:19
Aaa... Jak to na ogłoszeniu sprzedaży pewnej astry kiedyś widziałem "dizel" :D
OLPOL na stronie ma Motul ale coś nie działa :/ Ktoś z Allegro by się przydał.

--

butler.gdansk
01-04-14, 13:28
Tu masz w okolicy Poznania http://www.motul.com/pl/pl/resellers?utf8=%E2%9C%93&activities%5B1%5D=1&q=poznan&commit=Search

zombie6
01-04-14, 13:28
Witam,
W moim civicu (1,8) zapaliła mi się na trasie kontrolka oleju. Sprawdziłem poziom i okazało się, że jest bliski minimum więc kupiłem litr oleju i po przyjechaniu do domu wlałem całą bańkę. Stan jest prawie max. Generalnie rozumiem, że auto zużywa olej, ale jestem mocno rozczarowany, że aż tyle (wychodzi ponad litr na 5 tys. km). Czytałem ten temat od początku, ale ciągle nie mam pewności na jaki olej zmienić, żeby mniej ubywało. Póki co silnik zalany jest Shellem 5w40, ale myślałem, żeby zmienić na Motula 5w40. Coś doradzicie??

Jak jeździsz na wysokich obrotach jest to normalne. Mnie średnio zużywał litr oleju na 7000 km. Niestety czasem na autostradzie zapalała mi się kontrolka oleju i trzeba było szukać dolewki, choć przed trasą niby było powyżej połowy na bagnecie....zmień olej na 0W20, ewentualnie jak się boisz 0W30 - mnie brał go odrobinę mniej, a silnik najlepiej pracował właśnie na takim rzadkim oleju. Faktem jednak jest, że 1.8 i-vtec bierze spore ilości oleju kręcony tak czy siak, a nie bierze go jedynie emerytom spalającym ponoć 5-7 litrów benzyny na setkę :p.

Jacek65
01-04-14, 17:48
Witam,

Ale po co zmieniać?Skoro do Shella nie masz zastrzeżeń.Bo i mieć nie możesz.Ja też od początku użytkowania jeżdzę na Shellu.Wcześniej był to 5W40 a ostatnio 5W30 wlałem.Różnicy żadnej więc wracam do 5w40.A to że inni uważają inaczej nie ma dla mnie znaczenia skoro sam się przekonuje co jest dobre.Nie ma co przepłacać za drogich producentów,którzy oleje robią dla silników turbodoładowanych czy sportowych.Dla zwykłego benzyniaka Hondy wystarczy Shell taki jaki masz obecnie.Producent między innymi taki zaleca w instrukcji.:)

lukaszr89
01-04-14, 17:54
Witam,
orientuje się ktoś czy Tencio zajmuje się jeszcze motulem? wysłałem do niego maila jakiś czas temu i narazie głucho.... nie wiem czy czekać czy szukać gdzie indziej...ewentualnie proszę polecić pewne miejsce jeśli takie ktoś ma.

donelvis
01-04-14, 21:02
Jak zaraz po zakupie wlałem przy 125 tyś. km przebiegu olej Valvoline max life 0W40 to początkowo po jakimś przebiegu (chyba ok 1000km) zrobiłem małą dolewkę, ale co dziwne, przez ten 1000 km jeździłem bardzo spokojnie, nie kręciłem go wysoko, bo chciałem wyczuć to auto, a później jak zacząłem go kręcić bardzo często do odcinki lub w pobliże odcinki, to do dzisiaj zużycie oleju praktycznie nie występuje (zrobione ok 4-5 tyś km).
Więc wcale przy tym silniku mocniejsze kręcenie wg mnie nie oznacza wcale, że więcej oleju silnik weźmie, u mnie jest wręcz odwrotnie.

tynciu88
01-04-14, 23:35
Jak motul to pro choice albo galon białystok.

elminsterr
02-04-14, 06:04
Przebiłem się wreszcie przez cały wątek i kolega donelvis przekonał mnie do pozostania przy oleju 5W40 ponieważ zależy mi przede wszystkim na maksymalnej ochronie silnika szczególnie latem przy tzw. "pałowaniu" czyli wysokich zakresach obrotowych i wysokich temperaturach, a tu 5W40 będzie najbezpieczniejszą opcją. Cieszę, się też że zostanę przy oleju, który był stosowany w tym silniku od początku. Jeśli chodzi o zimę to mam garaż, więc poranne rozruchy mnie nie martwią. :)

W związku z tym, że nie wiem jaka konkretnie marka była wcześniej lana bo na FV jest tylko 5W40 to chcę zalać jednym z tych polecanych już wcześniej przez butlera i donelvisa:

MOTUL 8100 X-CESS 5W40 lub VALVOLINE MAXLIFE 5W40

Który z nich wybrać?

I najważniejsze pytanie - Poradźcie proszę GDZIE kupić przez Internet jeden lub drugi aby był na 100% oryginalny???

elmo141
02-04-14, 11:46
Przebiłem się wreszcie przez cały wątek i kolega donelvis przekonał mnie do pozostania przy oleju 5W40 ponieważ zależy mi przede wszystkim na maksymalnej ochronie silnika szczególnie latem przy tzw. "pałowaniu" czyli wysokich zakresach obrotowych i wysokich temperaturach, a tu 5W40 będzie najbezpieczniejszą opcją. Cieszę, się też że zostanę przy oleju, który był stosowany w tym silniku od początku. Jeśli chodzi o zimę to mam garaż, więc poranne rozruchy mnie nie martwią. :)

W związku z tym, że nie wiem jaka konkretnie marka była wcześniej lana bo na FV jest tylko 5W40 to chcę zalać jednym z tych polecanych już wcześniej przez butlera i donelvisa:

Który z nich wybrać?

I najważniejsze pytanie - Poradźcie proszę GDZIE kupić przez Internet jeden lub drugi aby był na 100% oryginalny???

Ja bym brał Motul. A kupiłem tu: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=8957160

elminsterr
02-04-14, 14:29
Ja bym brał Motul. A kupiłem tu: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=8957160

Znalazłem u nich -> http://allegro.pl/motul-8100-x-cess-5w40-5l-praga-gratisy-i4080000419.html

5 litrów MOTUL 8100 X-CESS 5W40 w cenie 137,90 pln + przesyłka. Cena mi pasuje, ale czy nie jest za niska jak na oryginalny? Czy to jest na 100% sprawdzony sprzedawca? Nie chcę podróbki kupić....

Jacek65
02-04-14, 15:19

Który z nich wybrać?

Dobrze zrobiłeś,5W40 będzie bardzo dobry do tego silnika.Co do producenta to nie ma znaczenia bo wszyscy producenci muszą się "trzymać" norm i certyfikatów.Dlatego producent silnika nie podaje producenta oleju tylko jego specyfikacje.Owszem, ktoś może sobie kupić taki za 200zł/4l i twierdzić że jest super.:D.Jego sprawa.Ale jak kupisz tańszego producenta to nic silnikowi nie będzie.Niezależnie od obrotów.Ja od początku jeżdzę na Shellu i jest wszystko o'k.Więc po co przepłacać.No chyba że ktoś ma trochę zbędnej kasy do wydania.:D

elmo141
02-04-14, 15:37
Petrostar to chyba hurtownia. Mają 2 sklepy stacjonarne. Trochę działają na rynku. Na forum są na ich temat nawet jakieś opinie. Kupowałem u nich 2 razy i było oki. Z oficjalnych dystrybutorów masz np. Intercars, ale tam 5l Xcessa kosztuje już*188 + przesyłka(teraz chyba powyżej 300 zł jest przesyłka za free)

donelvis
02-04-14, 19:27
(...)W związku z tym, że nie wiem jaka konkretnie marka była wcześniej lana bo na FV jest tylko 5W40 to chcę zalać jednym z tych polecanych już wcześniej przez butlera i donelvisa:

Który z nich wybrać?

Jaki masz przebieg? Jak poniżej 100 tyś. km to może ten motul, tylko motula częściej podrabiają (jest gdzieś w necie instrukcja jak odróżnić oryginał od podróbki).
Wg mnie olej i filtr lepiej kupić w zwykłym stacjonarnym sklepie niż na allegro, gdzie pełno dziwnych sprzedawców. Ja w zeszłym roku za 4 litry valvoline zapłaciłem równe 140zł.

Dobrze zrobiłeś,5W40 będzie bardzo dobry do tego silnika.Co do producenta to nie ma znaczenia bo wszyscy producenci muszą się "trzymać" norm i certyfikatów.Dlatego producent silnika nie podaje producenta oleju tylko jego specyfikacje.Owszem, ktoś może sobie kupić taki za 200zł/4l i twierdzić że jest super.:D.Jego sprawa.Ale jak kupisz tańszego producenta to nic silnikowi nie będzie.Niezależnie od obrotów.Ja od początku jeżdzę na Shellu i jest wszystko o'k.Więc po co przepłacać.No chyba że ktoś ma trochę zbędnej kasy do wydania.:D

Byłbym daleki od wrzucenia wszystkich olejów 5W40 do jednego worka. Jeden może szybciej w wyższych temperaturach przeistaczać się w stan lotny, a co za tym idzie zacznie go ubywać. Co do olejów to tylko konkretni producenci jak dla mnie: np. liqui moly, agip, bel ray, valvoline, texaco havoline itp.
Najlepiej kupić olej, który nie jest rozlewany w naszym pięknym kraju, pełnym samych uczciwych obywateli.

Jacek65
02-04-14, 21:22
Byłbym daleki od wrzucenia wszystkich olejów 5W40 do jednego worka. Jeden może szybciej w wyższych temperaturach przeistaczać się w stan lotny, a co za tym idzie zacznie go ubywać. Co do olejów to tylko konkretni producenci jak dla mnie: np. liqui moly, agip, bel ray, valvoline, texaco havoline itp.
Najlepiej kupić olej, który nie jest rozlewany w naszym pięknym kraju, pełnym samych uczciwych obywateli.

No nie wiem co już napisać aby obalić dawne,z innej epoki,stereotypy o totalnym oszustwie w naszym kraju.I to że coś z certyfikatem jest gorsze od innego z takim samym certyfikatem.Bo gdzieś tam pisało.Lub ktoś tam nie z branży coś niby stwierdził.Ale nie ma żadnych potwierdzeń technicznych.Bo na oko to wiadomo jak jest.:DMogę tylko powiedzieć że w Polsce oprócz jeszcze Lotosu i Orlenu nie ma polskich producentów.A normy fabryk zachodnich u nas w kraju są takie same jak w UE.Ale każdy ma prawo mieć swoje zdanie i lać co chce, byle silnikowi nie zaszkodziło.:)

marcin001984
03-04-14, 20:48
Ktoś wie co znaczy pojecie że oleje Amsoil to prawdziwy syntetyk na bazach PAO, natomiast Motul to technologia HC? Znalazłem w internecie info że oleje oparte o bazy PAO robi także Millers, Liqui Moly i Fuchs w serii Racer Pro

Jeszcze zacytuję taką ciekawostkę;

- Amsoil pojawił się i znikł, nie został szczegółowo opisany ponieważ deklasuje konkurencje. Opowiadanie o ograniczonej dostępności jest śmieszne - od ponad dwóch lat mamy w Warszawie oficjalnego dystrybutora produktów tej firm i sprzedawcę w Wieliczce
- Normy ekologiczne ACEA Cx mają różne aprobaty w zależności od roku i oleje po roku 2010 muszą się wykazać taką samą lub lepszą ochroną silnika w stosunku do olejów A4/B4.
- Motul - w której karcie produktu ktoś się doszukał się estrów lub PAO? Szukałem długo i wytrwale i obecnie tylko w kilku wyczynowych 300V mamy domieszki estrów lub PAO.
- Valvoline, proszę o podanie choćby jednej karty produktu, która wskazuje na PAO lub estry!
- Fuchs, proszę o wskazanie choćby jednej karty produktu, która wskazuje na PAO lub estry, poza serią Pro Race.

donelvis
03-04-14, 21:30
Ciężki temat, bo olej na którym masz napis: full synthetic może zawierać w sobie w różnych proporcjach PAO, estry jak i HC w jednej mieszaninie.

EDIT:
PAO ma też spore wady więc nie wiem czy tak fajnie jest mieć olej oparty jedynie na PAO.
Znalazłem taką informację, że wady czystego PAO to gorsze rozpuszczanie w oleju produktów zużycia z eksploatacji w tym oleju co może powodować powstawanie w silniku osadów lakierowych typu varnish pomimo zawierania przez olej odpowiednich dodatków i spełniania testów eksploatacyjnych, czyli nie zawsze olej czysty na syntetycznych węglowodorach PAO będzie zawsze lepszy od mieszaniny lub wyłącznie opartym na węglowodorach molekularnie zmienionych przez HC.
Istnieje także opinia, że na olejach opartych tylko na PAO silniki chodzą głośniej i wydają bardziej metaliczne dźwięki.

EDIT2:
ciekawa informacja:
Co to znaczy syntetyk ?
Dawno temu oznaczało to bazę PAO.
Teraz już prawie nie ma 100% olejów PAO. Bo nie jest to najnowsza technologia, są drogie a nie do końca relacja jakości do ceny jest dobra.
Stosuje się mieszaniny różnego rodzaju baz PAO, HC, HC-HI, estry.
Rezultat - przy niższej cenie niż 100% PAO otrzymuje się finalnie lepszy produkt.

Naturalną zaletą HC jest naturalna polaryzacja, która owocuje przyleganiem do metalu ale w olejach opartych o PAO dodaje się odrobinę estrów albo HC aby uzyskac odpowiedni efekt. Ponadto HC lepiej tłumią hałasy od PAO czy estrów

Oleje na tanich i kiepskich dodatkach opartych na bazie PAO powodują że uszczelnienia twardnieją i traca swoją elastyczność stąd mit o wyciekach olejów syntetycznych Tylko dobre oleje PAO sa tak skomponowane ze posiadaja w swoim skladzie równiez dodatki neutralnie czy dobrze wplywajace na owe uszczelnienia.

i jeszcze:

oleje w pełni syntetyczne millersa to oleje 100% PAO, co zostało uznane jako wadę, bo Motul ma estry... Tylko nikt nie zauważył, że oleje Motula competition double ester to HC+ PAO + Estry (zostało to udowodnione na podst. kart MSDS np. na forum subaru) a Millers to w seriii Motorsport to tylko PAO + estry (bez HC). Tak samo jest z olejami w pełni syntetycznymi bez estrów - czyli np. olejach do tdi - np. motul ma w dużej mierze oleje na bazie HC + PAO, które można zupełnie legalnie nazywać full synthetic, i Motul to robi (powtarzam, to nie jest żaden przekręt), ale są też oleje tylko PAO takie jak Millers

marcin001984
03-04-14, 22:40
-> donelvis
Czy mógłbyś się wypowiedzieć na temat oleju Amsoil? Śmiem przypuszczać że masz o tym jakieś pojęcie więc chciałbym zaczerpnąć Twojej opinii :)

Reasumując... tak czy owak, tak długo jak będe jeździł moją Hondą zostanę przy oleju Amsoil 0W20, chociaż przyznam że się go trochę bałem. Teraz wiem że niesłusznie.
Ten wątek będzie się ciągnął w nieskończoność. Jak zajrzę tutaj za 5 lat nadal będzie trwała dyskusja co kto ma wlać. Każdy ma swoje racje, jedni piszą że tylko 5W40 inni że 0W20. Obydwa są dobre. Co do marki to wydaje mi się że zawsze lepiej kupić coś dobrego/markowego niż taniochę. Prawda jest taka że każdy zaleje do swojego silnika taki olej zależnie od tego ile pozytywnych opinii tutaj przeczyta i ile laboratorynjych faktów ktoś przytoczy na temat danego oleju. Po przeczytaniu całego wątku i setek wypowiedzi można śmiało wywnioskować co kupić a czego unikać. I już raczej nikt nic mądrzejszego jak do tej pory nie wymyśli

elminsterr
04-04-14, 08:13
Jaki masz przebieg? Jak poniżej 100 tyś. km to może ten motul, tylko motula częściej podrabiają (jest gdzieś w necie instrukcja jak odróżnić oryginał od podróbki).
Wg mnie olej i filtr lepiej kupić w zwykłym stacjonarnym sklepie niż na allegro, gdzie pełno dziwnych sprzedawców.

Mój przebieg to 82 tys. km. Ale co to ma za znaczenie? Wcześniej też był lany 5W40, więc nie zmieniam rodzaju oleju. Jak teraz zaleję Motulem 8100 X-CESS i będzie ok, to zamierzam się już tego trzymać tym bardziej że znalazłem sposób by kupić oryginalny. Na stronie firmowej Motula jest mapka z Autoryzowanymi Dystrybutorami Motula na Polskę - o tu -> https://www.motul.com/pl/pl/resellers

Kupię od jednej z tych firm wysyłkowo i będę miał 100% pewności, że to oryginał. Będę wchodził na wysokie obroty z czystym sumieniem. :D

kasiora96
04-04-14, 17:28
Może ktoś poradzi jakiej lepkości stosować olej do i-CTDi. Do tej pory lałem 0w40 Mobila, ale teraz chciałbym zalać coś z wyższej półki i sie przekonać czy zrobi to jakąs różnice którą będe czuł. Dzięki-butler-gdansk

butler.gdansk
04-04-14, 17:39
0W30 / 0W40, ewentualnie 5W30 / 5W40 jest optymalnie. Miałem najbardziej zalecany przez Motula 8100 ECO-NERGY 0W-30, teraz mam Fuchs SuperSyn Loglife 0W-30 i mam czyste sumienie że dobry olej daję. Różnicy między nimi nie odczuwam :)

donelvis
04-04-14, 20:46
-> donelvis
Czy mógłbyś się wypowiedzieć na temat oleju Amsoil? Śmiem przypuszczać że masz o tym jakieś pojęcie więc chciałbym zaczerpnąć Twojej opinii :)

Reasumując... tak czy owak, tak długo jak będe jeździł moją Hondą zostanę przy oleju Amsoil 0W20, chociaż przyznam że się go trochę bałem. Teraz wiem że niesłusznie.
Ten wątek będzie się ciągnął w nieskończoność. Jak zajrzę tutaj za 5 lat nadal będzie trwała dyskusja co kto ma wlać. Każdy ma swoje racje, jedni piszą że tylko 5W40 inni że 0W20. Obydwa są dobre. Co do marki to wydaje mi się że zawsze lepiej kupić coś dobrego/markowego niż taniochę. Prawda jest taka że każdy zaleje do swojego silnika taki olej zależnie od tego ile pozytywnych opinii tutaj przeczyta i ile laboratorynjych faktów ktoś przytoczy na temat danego oleju. Po przeczytaniu całego wątku i setek wypowiedzi można śmiało wywnioskować co kupić a czego unikać. I już raczej nikt nic mądrzejszego jak do tej pory nie wymyśli

Co do samego amsoil, to nie znam tego oleju, ale z tego co wiem, to raczej dobra marka.
Jedynie jeszcze co do klasy 0W20 to jeśli ktoś jeździ na krótkich odcinkach to do oleju w silniku benzynowym przenika benzyna, która skroplona na ściankach tłoka przy rozruchu jest zbierana w dół do oleju. Jak się lata na dłuższych dystansach to jest czas, żeby ta benzyna odparowała, ale jak dużo krótkich odcinków, to taki 0W20 może już mieć o wiele za słabą lepkość, żeby utrzymać film olejowy,
Z kolei do diesla lepiej chyba dać 0W30 bo w filtrze oleju z czasem gromadzi się coraz więcej sadzy i bardziej gęsty olej mógłby już nie przechodzić przez system filtracji tylko by szedł przez baypass, czyli z pominięciem filtracji. Z dieslami, które mają dpf to już całkiem ciężka sprawa, bo jak ma miejsce procedura dopalania to do oleju może się dostać jakaś ilość oleju napędowego i także pogorszyć właściwości smarne. Poza tym oleje dedykowane do dpf posiadają mniej środków zmniejszających tarcie.

marcin001984
04-04-14, 21:01
Nie wiem czy aż takie krótkie odcinki robię, do pracy mam 17 km w jedną stronę. A do oleju stosuję jeszcze dodatek Archoil 9100 więc silnik ma wzorowe warunki pracy i nie muszę robić żadnych dolewek. Po prostu zaleję i przez cały rok nic nie dolewam.

donelvis
04-04-14, 21:40
Nie wiem czy aż takie krótkie odcinki robię, do pracy mam 17 km w jedną stronę. A do oleju stosuję jeszcze dodatek Archoil 9100 więc silnik ma wzorowe warunki pracy i nie muszę robić żadnych dolewek. Po prostu zaleję i przez cały rok nic nie dolewam.

17km to już chyba spoko, żeby benzyna nie gromadziła się nadmiernie w oleju.
Wymiana oleju musi Cię dużo kosztować, skoro lejesz drogi olej i dodatkowo pakujesz archoila do każdej wymiany.

marcin001984
04-04-14, 23:31
Jedna mała buteleczka wystarcza na dwie wymiany oleju więc nie ma tragedii. Ale podobno Asmoil 0W20 i Archoil obniżają zużycie paliwa. Ile w tym prawdy to nie wiem, nie prowadzę statystyk :) ale generalnie nie przekraczam 8 litrów

donelvis
04-04-14, 23:49
Jedna mała buteleczka wystarcza na dwie wymiany oleju więc nie ma tragedii. Ale podobno Asmoil 0W20 i Archoil obniżają zużycie paliwa. Ile w tym prawdy to nie wiem, nie prowadzę statystyk :) ale generalnie nie przekraczam 8 litrów

Rozumiem. To obniżenie zużycia paliwa to chyba jest tak znikome, że wręcz pomijalne raczej. Jaki masz styl jazdy? Ja często lubię docisnąć pod czerwone pole, wyłączyć vsa i porobić poślizgi i nigdy nie przekroczyłem 8,5 litra wg tankowań (7,8 wg kompa).

marcin001984
05-04-14, 01:00
Też lubię czasem pocisnąć. Wskazówka obrotomierza często wchodzi na czerwone pole na 1, 2, 3 biegu. To wychodzi na to że spalanie mamy podobne. Wg. kompa zazwyczaj pokazuje 7.6

zombie6
05-04-14, 08:29
8 litrów to nie jest żadne dociskanie...jakieś jaja sobie chyba robicie..... Dociskanie to jest wtedy jak średnio wychodzi co najmniej 11 litrów na setkę i tyle w temacie.....7-8 litrów to jest eco-driving.....

StudentX
05-04-14, 08:36
Też myślę, że 8l to przy normalnej jeździe po mieście weźmie bez problemu. A jak deptał to 11l nie jest problemem do wypicia :)

Wracając do tematu. Ile wchodzi oleju do 1.8? Przede mną pierwsza wymiana.

--

butler.gdansk
05-04-14, 09:04
Przy wymianie 3,7 litra oleju potrzebujesz wg. serwisówki.

marcin001984
05-04-14, 19:04
Miesięcznie robię ok. 1100 km i jakbym miał deptać żeby mi palił 11 litrów to na paliwo wydawałbym nie 500, a 800zł. Więc wybieram tą pierwsza opcję

Camellia Racing
05-04-14, 19:07
Ja śmigam w sumie tylko do pracy autem i wydaję miesięcznie 700~ PLN przy miesięcznym przebiegu 500 km :D

marcin001984
05-04-14, 20:52
Mała poprawka... gdyby mi 1.8 paliło 11 litrów to rozsądniejsze byłoby kupić Type R :p

donelvis
06-04-14, 00:46
Ja śmigam w sumie tylko do pracy autem i wydaję miesięcznie 700~ PLN przy miesięcznym przebiegu 500 km :D

czyli pali Ci 25 litrów na 100 km? czy jak mamy to rozumieć?

Jak jeździsz na wysokich obrotach jest to normalne. Mnie średnio zużywał litr oleju na 7000 km. Niestety czasem na autostradzie zapalała mi się kontrolka oleju i trzeba było szukać dolewki, choć przed trasą niby było powyżej połowy na bagnecie....zmień olej na 0W20, ewentualnie jak się boisz 0W30 - mnie brał go odrobinę mniej, a silnik najlepiej pracował właśnie na takim rzadkim oleju. Faktem jednak jest, że 1.8 i-vtec bierze spore ilości oleju kręcony tak czy siak, a nie bierze go jedynie emerytom spalającym ponoć 5-7 litrów benzyny na setkę :p.

zombie6 miałeś zepsuty silnik, mi przy używaniu często wysokich obrotów nic nie bierze oleju, a skoro Tobie brał litr na 7kkm to już lipa straszna i stąd ciągłe Twoje narzekania - miałeś jakąś usterkę silnika bo go pewnie zajechałeś poprzez niewłaściwe użytkowanie (pewnie sypałeś na zimnym pod czerwone hehe jak każdy tego typu laik).

R18 jest już tyle lat na rynku że można by było udowodnić że z 0w20 żywotność jednostki się skraca z powodu "zrywania filmu olejowego".(...)
a ktoś robił pomiary wartości zużycia elementów trących w R18 przy stosowaniu 0W20?

zombie6
06-04-14, 09:29
zombie6 miałeś zepsuty silnik, mi przy używaniu często wysokich obrotów nic nie bierze oleju, a skoro Tobie brał litr na 7kkm to już lipa straszna i stąd ciągłe Twoje narzekania - miałeś jakąś usterkę silnika bo go pewnie zajechałeś poprzez niewłaściwe użytkowanie (pewnie sypałeś na zimnym pod czerwone hehe jak każdy tego typu laik).

To wszyscy mają zepsuty w takim razie. Nigdy nie sypałem na zimno do odcinki. Nie dziwię się, że tobie nie bierze oleju skoro tak zbulwersował cię fakt, że ktoś chciałby utrzymywać stałą prędkość 170 km/h na autostradzie. Każdemu bierze ten silnik ok. litra oleju na 7-10.000 km, chyba że faktycznie spala 7 litrów benzyny na setkę i rzadko gości na wysokich obrotach. Może się też zdarzyć, że nawet po 5000 km już będzie blisko minimum jak ktoś większość tego przebiegu spędził na autostradzie aktywnie jadąc, nie turlając się 130 km/h :p

Mała poprawka... gdyby mi 1.8 paliło 11 litrów to rozsądniejsze byłoby kupić Type R :p

Type R spokojnie średnio spali 15 litrów, chyba że ktoś go kupił by na autostradzie latać 130 km/h :p

january
06-04-14, 10:30
przejechane mam 13kkm od wymiany, nie jeżdżę jak emeryt, spalanie mam 9.3 litra i nie wział mi ani grama oleju? mam castrol edge 5w30
czy coś nie tak z moim silnikiem, że nie pije:confused:

marcin001984
06-04-14, 10:39
Mój silnik też jest zepsuty. Obrotomierz codziennie widzi czerwone pole i nigdy jeszcze nie musiałem robić żadnych dolewek oleju. Aż się boję ile może mnie kosztować naprawa w ASO :p Oczywiście nie jeżdżę tak cały czas i stąd spalanie na poziomie ok 8 litrów. Ale pamiętam jak w zeszłym roku jechałem na trasie z Poznania do Kołobrzegu w 3 osoby z bagażami to średnie spalanie wg. komputera pokazywało 7.8, a na miejscu byłem po niecałych 2,5 h. I już wtedy miałem zepsuty silnik bo też mi nie wziął oleju :D Miałem wlany Amsoil 0W30

donelvis
06-04-14, 12:09
Nie chwalcie się głośno, że wasze silniki nie zużywają oleju bo zombie Was zaraz uświadomi, że te R18 muszą brać olej w dużych ilościach, a jak nie bierze to znaczy że się turlacie do 3000 obr./min.

andkas
06-04-14, 21:14
To wszyscy mają zepsuty w takim razie. Nigdy nie sypałem na zimno do odcinki. Nie dziwię się, że tobie nie bierze oleju skoro tak zbulwersował cię fakt, że ktoś chciałby utrzymywać stałą prędkość 170 km/h na autostradzie. Każdemu bierze ten silnik ok. litra oleju na 7-10.000 km, chyba że faktycznie spala 7 litrów benzyny na setkę i rzadko gości na wysokich obrotach. Może się też zdarzyć, że nawet po 5000 km już będzie blisko minimum jak ktoś większość tego przebiegu spędził na autostradzie aktywnie jadąc, nie turlając się 130 km/h :p
Type R spokojnie średnio spali 15 litrów, chyba że ktoś go kupił by na autostradzie latać 130 km/h :p

Nie jest tak jak piszesz. Eksploatuję dwa wymienione przez Ciebie silniki i wygląda to troszeczkę inaczej:
- FN1, CASTROL TWS 10W/60, lany od początku, wymieniany co 10 000 km, od wymiany do wymiany zużycie praktycznie niezauważalne, auto ma na chwilę obecną ok. 70 tyś.,
- FN2, MOTUL 300V POWER 5W/40, zalany praktycznie zaraz po wyjeździe z ASO (pierwsze 3 tyś. auto przelatało na fabrycznym). Przejechałem na nim 8 tyś. i dolałem może z 0,8l. Następnie zmieniłem na MILLERS CFS 5W/40 NT MOTORSPORT i do tej pory przejechałem 3 tyś. ubytków jak na obecną chwilę nie ma, auto ma ok. 18 tyś.
Nie jeżdżę jak emeryt, zarówno jeden jak i drugi silnik mają co robić pod moją nogą. Potoczna opinia, że ilość spalonego oleju zależy głównie od stanu silnika - jeżeli jest nowy, to nie powinien zużywać go wcale - to bzdura. Im cięższe warunki pracy (wysokie obroty, duże obciążenie), tym zużycie oleju większe. Dlatego właśnie najmniej oleju, czyli w zasadzie tak mało, że normalny użytkownik nie jest w stanie zauważyć, zużywają niewielkie silniki benzynowe o prostej konstrukcji a największymi pijakami oleju są wysilone jednostki sportowe z tej prostej przyczyny, że są luźno pasowane, by działały poprawnie także w bardzo wysokich temperaturach (sprzyja to spalaniu oleju). Acha FN2 nie pali średnio 15l. Przy bardzo dynamicznej jeździe to 12,2l w mieście i 13l na autostradzie, tak to u mnie wygląda, ale są tacy u których wychodzi mniej.

butler.gdansk
07-04-14, 06:32
a ktoś robił pomiary wartości zużycia elementów trących w R18 przy stosowaniu 0W20?

Wątpię by ktoś to mierzył, ale nie sądzę by komukolwiek zdarzyły się jakieś problemy z powodu 0W20.
W przeciwnym razie były by już chociaż pojedyncze opinie na ten temat, a ja jeszcze się z takimi nie spotkałem.
Nie żebym namawiał do 0W20 bo mam do tego neutralne podejście, ale nie widzę przeciwwskazań skoro producent taki olej też dopuszcza.

zombie6
07-04-14, 10:20
Acha FN2 nie pali średnio 15l. Przy bardzo dynamicznej jeździe to 12,2l w mieście i 13l na autostradzie, tak to u mnie wygląda, ale są tacy u których wychodzi mniej.

Chyba jaja sobie robisz - przy bardzo dynamicznej he he he :D Chyba cyferki się przestawiły lub na filmiku kolejna zepsuta :D 13 litrów na autostradzie - buhaha, przy 140 km/h-170 km/h owszem jest szansa na taką średnią, ale nie przy bardzo dynamicznej jeździe, skończcie z tymi bajkami, bo niedobrze już się robi - ciśnięta type - r-ka leciuteńko średnio 15-tkę wciągnie i to i tak minimalna wartość, bo przy 180-200+km/h na autostradzie jest wir w baku, zresztą na filmiku widać jak drastycznie leci średnia w górę przy 200+ km/h....
https://www.youtube.com/watch?v=twQx4TUXLc8

butler.gdansk
07-04-14, 10:41
Type-R 15 litrów wciąga, ale dopiero przy na prawdę ostrej jeździe.
Większość raportów o spalaniu mówi o 12-13 litrach na 100km.
Tylko przy upalaniu na torze może oscylować w okolicach 20l/100km
Jak masz inne zdanie to polemizuj na właściwym wątku http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?5896-spalanie-civic-amp-Integra-Type-R/page25

zombie6
07-04-14, 10:48
Type-R 15 litrów wciąga, ale dopiero przy na prawdę ostrej jeździe.
Większość raportów o spalaniu mówi o 12-13 litrach na 100km.

12-13 litrów jest przy normalnej jeździe, chyba że na tym forum każdy ma 50 kilometrów do pracy i nikt nie jeździ na krótkich odcinkach, wtedy może schodzi poniżej 12-stu przy eco-drivingu type r-ką :D, ale przy ostrej 15 to minimum....

buri
07-04-14, 11:55
12-13 litrów jest przy normalnej jeździe, chyba że na tym forum każdy ma 50 kilometrów do pracy i nikt nie jeździ na krótkich odcinkach, wtedy może schodzi poniżej 12-stu przy eco-drivingu type r-ką :D, ale przy ostrej 15 to minimum....

widze ze zjezdziles niejedna fn2 wiec ja z moimi doswiadczeniami rzedu 2-3kkm przejechane tym wozem moge sie schowac, podobnie z reszta jak wiekszosc innych ludzi ktorzy sie wypowiadaja a maja je na wlasnosc. pewnie wszyscy lecza jakies kompleksy.
dobrze ze sa tacy wszystkowiedzacy jak Ty, dzieki nim mozemy dowiedziec sie jak jest na prawde!

zombie6
07-04-14, 12:56
Ja po prostu nie piszę debilizmów w stylu, że 1.8 pali deptany 7,5 litra, a Type R 11 litrów, bo takie kwiatki są tu na porządku dziennym, a że co poniektórym prawda przeszkadza to już nie moja brocha....

RadekB
07-04-14, 14:05
Jeżdżę raczej spokojnie; czasem powyżej 6 tys/min. Średnia licznikowa z ostatnich 5 tys 8,3 l/100; raczej krótkie odcinki. A co do zużycia oleju to naklejka na szybie kierowcy mówi sama za siebie:)

dublo2
07-04-14, 15:52
Witam Wszystkich,

Czy ktoś z Was używa/-ł tego oleju: Valvoline SynPower Xtreme ENV C2 5W-30?

Obecnie, odkąd kupiłem UFO, jeżdżę na Valvoline SYNPOWER MST 5W-30, oczywiście wszystko jest ok - mam wielkie zaufanie do Valvoline, ale powyższy olej podobno ze względu na niższą zawartość popiołu jest dedykowany do silników z DPF.

Pozdrawiam

Labed2007
07-04-14, 22:44
http://www.coxmotorparts.co.uk/genuine-honda-hybrid-engine-oil-1-ltr-honda-green-oil-p-501.html

Zna ktoś może parametry tego oleju? Czym się różni od standardowego 0w20 Hondy, który de facto można również używać w hybrydach?

andkas
08-04-14, 21:35
Chyba jaja sobie robisz - przy bardzo dynamicznej he he he :D Chyba cyferki się przestawiły lub na filmiku kolejna zepsuta :D 13 litrów na autostradzie - buhaha, przy 140 km/h-170 km/h owszem jest szansa na taką średnią, ale nie przy bardzo dynamicznej jeździe, skończcie z tymi bajkami, bo niedobrze już się robi - ciśnięta type - r-ka leciuteńko średnio 15-tkę wciągnie i to i tak minimalna wartość, bo przy 180-200+km/h na autostradzie jest wir w baku, zresztą na filmiku widać jak drastycznie leci średnia w górę przy 200+ km/h....
https://www.youtube.com/watch?v=twQx4TUXLc8

Średnie spalanie jest to średnie minimalne spalanie jakie zanotowałeś w jeździe mieszanej, w cyklach miejskich i pozamiejskich, z możliwością dowolnej przewagi jednego z nich. Skoro Ty wiesz lepiej ile to wynosi w przypadku FN2 eksploatując to auto na co dzień to niech tak pozostanie. Ja pozostanę przy swoim.

elminsterr
17-04-14, 07:06
Mam takie teoretyczne pytanie. Jeśli w dłuższej trasie okaże się, że mamy za mało oleju w silniku to czy dopuszczalne jest dolanie tej samej klasy oleju ale innego producenta?
Czyli jak mamy 5w40 to dolejemy 5w40 ale do aktualnie posiadanego Motula dolejemy np. Shella.

RadekB
17-04-14, 07:32
Mam takie teoretyczne pytanie. Jeśli w dłuższej trasie okaże się, że mamy za mało oleju w silniku to czy dopuszczalne jest dolanie tej samej klasy oleju ale innego producenta?
Czyli jak mamy 5w40 to dolejemy 5w40 ale do aktualnie posiadanego Motula dolejemy np. Shella.

oczywiście

h16v
17-04-14, 20:18
Muszę przyznać, że Buri miał rację. Zalałem Hondę Amsoil'em SAE 5w40. Nie przypuszczałem, że to się da usłyszeć ale silnik pracuje wyraźnie ciszej, bez klekotu i jakoś tak równo. Zapłaciłem 100zł więcej niż za Motula ale nie żałuję.

kobert
18-04-14, 17:08
gdzie kupowales amsoil? Chodzi mi o jakies pewne zrodlo zeby podroby nie kupic

ryba_krk
18-04-14, 17:37
proszę o usunięcie postu

Hayabusa
19-04-14, 18:02

http://www.zmienolej.pl/
Śmiało możesz zamawiać.

marcin001984
19-04-14, 21:35
też tam zamawiam olej

kobert
20-04-14, 18:23
dzieki. Mam pytanie do zwolennikow parametrow oleju 0w20 czy taki amsoil waszym zdaniem bedzie odpowiedni? Wiem ze sa rozne rodzaje-eco,energy itd http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje-silnikowe/syntetyczne/amsoil-0w20-signature-series-100-synthetic-motor-oil-3-784l-detail jak sadzicie?

marcin001984
20-04-14, 21:10
Wróć kilka albo może nawet kiladziesiąt stron wstecz, tam jest wszystko opisane z 20 razy. Ja mam taki olej w silniku 1.8 i jest cacy

buri
21-04-14, 13:05
dzieki. Mam pytanie do zwolennikow parametrow oleju 0w20 czy taki amsoil waszym zdaniem bedzie odpowiedni? Wiem ze sa rozne rodzaje-eco,energy itd http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje-silnikowe/syntetyczne/amsoil-0w20-signature-series-100-synthetic-motor-oil-3-784l-detail jak sadzicie?

Nie wiem jak do 1,4 ale do r18 znajomy kupowal wlasnie ten olej
Zapytaj Piotrka ze zmienolej,to ci powie czy bedzie ok

kobert
21-04-14, 22:36
widze ze to jakies logowanie trzeba itd do tej strony,myslisze ze do 1.4 moze byc dedykowany inny?

donelvis
21-04-14, 22:45
widze ze to jakies logowanie trzeba itd do tej strony,myslisze ze do 1.4 moze byc dedykowany inny?

ja tam do tego silnika to bym lotos kupił i zalał. do 1.4 nie ma sie co spuszczać nad olejami. szkoda czasu, szkoda życia.

kobert
22-04-14, 01:03
nie trzeba go szanowac bo 1:4? :)

zombie6
22-04-14, 08:56

Dobry, ale Don Pedro wolałbym Lotosa 5W40 :p

h16v
23-04-14, 10:07

Olej kupiłem tutaj https://goo.gl/maps/97cCR
Szybko i sprawie - nie trzeba czekać.

kobert
23-04-14, 11:07
Olej kupiłem tutaj https://goo.gl/maps/97cCR
Szybko i sprawie - nie trzeba czekać.
jaki olej kupiles?

h16v
23-04-14, 16:21
jaki olej kupiles?
Amsoil SAE 5w40 za jakieś 240zł 6 litrów

kobert
24-04-14, 11:11
dzieki

dublo2
24-04-14, 13:59
Ja jednak zdecydowałem się na Amsoil 5w30 niskopopiołowy z uwagi na DPF-a + filtr oleju Mann - jak wymienię to się podzielę spostrzeżeniami :D
Mam nadzieję, że nie pożałuję decyzji i wyższych kosztów :eek:

Winni
12-05-14, 15:23
Aktualnie mam olej 5w40 Shell Helix, przebieg 92.000km, oleju nie trzeba dolewac pomiędzy wymianami.

Po przeczytaniu tematu i konsultacji z zmienolej.pl zdecydowałem sie na 0w30, producenta chciałem Amsoil, jedyny problem ze moge go dopiero kupic jak będę w Polsce, tutaj nie mam możliwości kupienia Amsoil...

Olej chciałbym wymienić przed wyjazdem w trasę, dlatego zdecyduje sie pewnie na Fuchsa, Motula albo Liqui Moly, chyba że ktoś ma pomysł na innego dobrego i ogólnie dostępnego producenta :)

Pozdrawiam

Adrian

mareckiabc
12-05-14, 15:56
Ja też właśnie jestemna etapie wyboru oleju do 1.8 140 KM VIII gen. Wybiore chyba 0W30 myślę nad Motul lub Amsoil.

Silent
12-05-14, 22:44
Aktualnie mam olej 5w40 Shell Helix, przebieg 92.000km, oleju nie trzeba dolewac pomiędzy wymianami.

Po przeczytaniu tematu i konsultacji z zmienolej.pl zdecydowałem sie na 0w30, producenta chciałem Amsoil, jedyny problem ze moge go dopiero kupic jak będę w Polsce, tutaj nie mam możliwości kupienia Amsoil...

Olej chciałbym wymienić przed wyjazdem w trasę, dlatego zdecyduje sie pewnie na Fuchsa, Motula albo Liqui Moly, chyba że ktoś ma pomysł na innego dobrego i ogólnie dostępnego producenta :)

Pozdrawiam

Adrian

Polecił bym Ci Motula lub Liqui Moly. W toyocie yaris mojej Mamy w aso zalewany był castrol 0w30 zalałem Motula 0w30 i silnik pracuje jakby ciszej i spalanie spadło około 0,5litra o Liqui Moly jak stałem przed wymianą oleju czytałem same pozytywne opinie.

kvas
13-05-14, 19:45
Ja też właśnie jestemna etapie wyboru oleju do 1.8 140 KM VIII gen. Wybiore chyba 0W30 myślę nad Motul lub Amsoil.

Jeździłem na jednym i drugim o tej lepkości właśnie. Polecam. Teraz mam Amsoil ale IMO na Motulu trochę lepsza kultura pracy silnika. Generalnie bierz w ciemno każdy z nich. Tylko kup oryginała bo podróbek w cholere.

guzik
18-05-14, 10:47
Jeździłem na jednym i drugim o tej lepkości właśnie. Polecam. Teraz mam Amsoil ale IMO na Motulu trochę lepsza kultura pracy silnika. Generalnie bierz w ciemno każdy z nich. Tylko kup oryginała bo podróbek w cholere.

A jak można mieć pewność, że się kupiło orginalny ? Co powiecie o oleju ENEOS ktoś jeździ ? podobno No.1 Motor Oil in Japan :cool:

kvas
18-05-14, 10:53
Trzeba kupować w sklepach które maja certyfikaty producentów. Poza tym sklepy które maja fizyczne a nie tylko wirtualne siedziby nie bawią sie w podróbki.

Wysłane z kalkulatora

mareckiabc
18-05-14, 19:32
Polecił bym Ci Motula lub Liqui Moly. W toyocie yaris mojej Mamy w aso zalewany był castrol 0w30 zalałem Motula 0w30 i silnik pracuje jakby ciszej i spalanie spadło około 0,5litra o Liqui Moly jak stałem przed wymianą oleju czytałem same pozytywne opinie.

Motul x-lite czy eco-nergy?

kvas
18-05-14, 21:03
Ja nie widziałem różnic między jednym a drugim, ale sam Motul określał w takiej tabelce o ile pamiętam do naszych Hond X-lite jako better, a Eco-nergy jako best.

mikek
28-05-14, 20:41
Yo
szykuje sie do zmiany oleju do hondy civic 8 gen 1.8 benzyna przebieg 92000 tys
jaki polecacie i o jakich parametrach
z gory dziekuje za pomoc bo w temacie polecacie 2
motul albo amsoil 0 w30

tynciu88
28-05-14, 21:10
Motul x-lite czy eco-nergy?
X lite wycofali z produkcji. Eco nergy będzie ok. Parametry prawie jak 0W20.

michalcrx
28-05-14, 21:16
Shell. To bardzo dobry olej. Co myslicie o 5 w 30?

donelvis
28-05-14, 22:11
0w40 :cool:

michalcrx
28-05-14, 22:17
Duzo roznica w parametrach? Duzo nowych aut jezdzi na tym oleju. Mieszkam w Norwegii i moj brat ma mitsubishi outlander 2011 i ma taki olej. Poranki -25 i miod malina.

zyga502
02-06-14, 19:13
wymieniłem dziś przy 120kkm,olej Mobil1 5-40,silnik pracuje jak od nowego ,co z tym robić?wlać stary :p
pojawił sie efekt placebo jak u wielu z forum,silnik pracuje równo ,ciszej hm czyli jak zawsze :p nowy olej a nie producent

kobert
02-06-14, 20:14
ja kupilem amsoil 100proc syntetic 0w-20 signature series. Oznaczenie naklejki dolozonej polskiej to ASM1G naczytalem sie w tym watku ze ten olej dedykuje honda,jednak wymieniane byly oleje o tej specyfikacji energy... lub eco... Kupilem w polecanym na forum sklepie jednak sprzedawca nic nie wiedzial o rodzajach tego oleju i na samym oleju tez nic takiego niema. Wiem ze jest sprawą sporną ta specyfikacja bo 5w-40 czy 0w-40 byc moze lepiej znosi temperature silnika przy katówach w upały,jednak ja za bardzo nie mam czego katowac-zaluje :) zdecydowalem sie na ten rzadki olej ktory honda kaze lac liczac ze tak jak u wielu przestane widziec ubytki lub beda one mniejsze. Mysle ze nie dam sie nabrac na efekt placebo jak nie dalem np po regulacji zaworow jednak łudze sie ze silnik bedzie bardziej dynamiczny albo bedzie mniej palil a moze nawet zaczna zapalac mi sie wszystkie kontrolki eco na trasie przy spokojnej jezdzie :) robie to z przymruzeniem oka :) i napewno zauwaze roznice jesli taka bedzie i to opisze. Bardzo prosze o opinie na temat tego oleju szczegolnie jak ktos to zalewal i zauwazyl roznice z czym kolwiek w jedna lub druga strone :)

mareckiabc
02-06-14, 20:47
70% zużycia silnika odbywa się podczas zimnych startów. To wtedy podczas zapalania silnika potrzebna jest najwłaściwsza ochrona gdy odpalając silnik metal trze o metal. By jak najbardziej temu zapobiec potrzebny jest olej rzadki olej by jaknajszybciej dotarł we wszystkie zakamarki silnika. To wtedy silnik dostaje najbardziej w d.... Przy wysokich temperaturach ta ochrona przy W30 lub 40 będzie jak najbardziej właściwa bo silnik będzie smarowany już rozprowadzonym olejem a przy rozruchu niestety nie. Dlatego ja kupię 0W30.

zyga502
03-06-14, 18:26
70% zużycia silnika odbywa się podczas zimnych startów

na forum jest wiele aut 8gen mających ok 8 lat,czy chociaż jednemu z nas "zużył" się silnik?nie każdy leje amisola czy te droższe "lepsze" oleje,a mimo to nikt nie napisał ,że padł mu silnik?

kvas
03-06-14, 18:35
Fakt. Nie do zdarcia.

Wysłane z kalkulatora

mareckiabc
03-06-14, 18:38
na forum jest wiele aut 8gen mających ok 8 lat,czy chociaż jednemu z nas "zużył" się silnik?nie każdy leje amisola czy te droższe "lepsze" oleje,a mimo to nikt nie napisał ,że padł mu silnik?
A czy komuś zużył się silnik stosując 0W20? Myślę że też nie. Pisząc o zużyciu miałem na myśli to że w trakcie rozruchu silnik dostaje najbardziej po dupie a rzadszy olej szybciej zacznie go smarować.

zyga502
03-06-14, 18:41
A czy komuś zużył się silnik stosując 0W20

;) no wiec po co przepłacać ;)

kobert
03-06-14, 20:00
za valvoline 5w-30 zaplacilem 124zl. w ciagu 15tys zeszlo mi z max do min i jeszcze z litr dolalem. Motul 0w-20 kosztowal 178zl (obie banki 4l) i jesli bylo by tak jak tu niektorzy opisywali ze motula przestanie brac to cenowo prawie na jedno by wyszlo a olej lepszy :)

zyga502
03-06-14, 20:38
a olej lepszy

lepszy ;),ja moge na 100% stwierdzić co jest wyższe ,dłuższe ,mniejsze,wieksze,ale lepszy...lubisz chińczyka czy kebaba?kto to stwierdził i udowodnił ?

elminsterr
03-06-14, 20:46
Mam takie pytanko do sprawdzania oleju. Patrzycie na te kratki po obu stronach bagnetu czy wystarczy tylko z jednej strony? Ja gdzie bym nie patrzył - czy to garaż czy parking to po jednej stronie mam z jedną krateczkę wolną od oleju od góry, a po drugiej stronie wszystkie wypełnione. Za duży mam poziom?

kobert
03-06-14, 20:51
wielu forumowiczow pisalo ze mniej go bierze niektorzy pisali ze mniej pali,nawet jesli nie pisali prawdy.to honda wymyslila silnik i taki olej do niego zalecila,mozna lac oleje jakie sie komu podoba ale jesli by kiedys okazalo sie ze osiagi czy zywotnosc silnika zmalala przez nie taki olej jak dedykuja to nie mozna miec do nich pretensji (choc wcale nie mowie ze tak badzie) . uwazam ze do hondy lepszy a czy to odczuje w jaki kolwiek sposob to sie okaze

donelvis
03-06-14, 22:29
70% zużycia silnika odbywa się podczas zimnych startów. To wtedy podczas zapalania silnika potrzebna jest najwłaściwsza ochrona gdy odpalając silnik metal trze o metal. By jak najbardziej temu zapobiec potrzebny jest olej rzadki olej by jaknajszybciej dotarł we wszystkie zakamarki silnika. To wtedy silnik dostaje najbardziej w d.... Przy wysokich temperaturach ta ochrona przy W30 lub 40 będzie jak najbardziej właściwa bo silnik będzie smarowany już rozprowadzonym olejem a przy rozruchu niestety nie. Dlatego ja kupię 0W30.

guzik prawda. mit powielany na superspecforach i przez gości od mieszania w mózgach innych ludzi, którzy później to czytają i powielają te bzdety. najbardziej potrzebna jest ochrona przy wysokich obrotach i dużych obciążeniach, bo wtedy jest duże ryzyko, że przy takich wysokich obrotach i obciążeniach zostanie zerwany film olejowy i wtedy jest największa kaszanka. przy starcie jest zawsze film po zgaszeniu silnika olej nie spłynie całkowicie z gładzi, a i obroty na starcie są bardzo małe i mało tarcia jest wykonywane, a nie to co przy 6-8 tyś. obr./min.!

butler.gdansk
04-06-14, 06:15
Jeśli to guzik prawda (zimny start) to jakie masz argumenty które potwierdzają Twoją tezę? Masz jakieś doświadczenia i przeprowadzałeś testy w tym kierunku czy powtarzasz słowa innych ludzi z innych superspecforów mając po ich przeczytaniu pomieszane w głowie? :D :D :D
Nie twierdzę że nie masz racji... Ale jestem ciekaw skąd są te różnice światopoglądowe (w stosunku do opinii większości) i czy mają one rzetelne uzasadnienie by uznać je za wiarygodne.

daro19828
04-06-14, 09:24
Chłopaki co ile km zmieniać olej Civic 2006 136 tys przejchane. Oczywiście silnik 1,8.

buri
04-06-14, 09:51
butler +1:)

Chłopaki co ile km zmieniać olej Civic 2006 136 tys przejchane. Oczywiście silnik 1,8.

co tyle, ile zaleca ksiazka serwisowa :)
ze swojej strony polecilbym rok lub 15kkm, ewentualnie mozesz zmieniac co 10 ale to nie jest jeszcze duzy przebieg

daro19828
04-06-14, 10:03
butler +1:)

co tyle, ile zaleca ksiazka serwisowa :)
ze swojej strony polecilbym rok lub 15kkm, ewentualnie mozesz zmieniac co 10 ale to nie jest jeszcze duzy przebieg

Dzieki wielki ;)

zyga502
04-06-14, 19:09
Jeśli to guzik prawda (zimny start) to jakie masz argumenty które potwierdzają Twoją tezę? Masz jakieś doświadczenia i przeprowadzałeś testy w tym kierunku czy powtarzasz słowa innych ludzi z innych superspecforów mając po ich przeczytaniu pomieszane w głowie?

butler z cały szacunkiem do Ciebie no i buri
jakie są badania ,argumenty,testy dotyczące naszych ,zwykłych ,cywilnych aut itp w drugą strone ?

buri
04-06-14, 19:27
butler z cały szacunkiem do Ciebie no i buri
jakie są badania ,argumenty,testy dotyczące naszych ,zwykłych ,cywilnych aut itp w drugą strone ?

tak na szybko znalezione:
http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-article-BWA1-0013-0055/c/httpwww_wat_edu_plm000000biuletyndownload_phptable 3bazaartykulowfielddodajpobierzkey1723.

zyga502
04-06-14, 19:48
tak na szybko znalezione:
http://yadda.icm.edu.pl/yadda/elemen...pobierzkey1723.

wyślij normalny link

buri
04-06-14, 21:06
to jest normalny link po kliknieciu w ktory otwiera sie pdf

donelvis
04-06-14, 21:35
w tych badaniach użyte zostały jakieś mizernej jakości oleje 15W40 które faktycznie przy zimnych rozruchach powodują potężne zużycie gładzi.
poza tym jeden silnik miał max moc przy 2800 a drugi przy 4100. silniki diesla.
ciekawe jakie było by ich zużycie jak by pokręcić je trochę wyżej np. do 6-7 czy 8 tyś. obr./min.

Saawrel
04-06-14, 21:47
Bardzo ciekawy tekst, dzieki Buri

butler.gdansk
04-06-14, 22:16
Chyba nie czuję się merytorycznie na siłach wypowiadania się o własnościach olejów... Choć techniczny umysł mi jednak podpowiada że to jednak rozruch silnika jest krytycznym momentem dla jego pracy. Równolegle nie da się też zaprzeczyć że przy ekstremalnej pracy smarowanie także jest kluczowe...
Dobry olej ma być i tyle. Producent jasno określił jaki jest odpowiedni dla silnika. Tyle wiem i tego się trzymam.

Saawrel
04-06-14, 22:56
Jak dla mnie wyglada sprawa tak, ze dla normalnie jezdzacej osoby rozruch jest najbardziej niszczacy.

Ale dla wysilonych silnikow i kogos kto robi TA i ostro zapiedzala to paramety smarowania przy nagrzanym silniku robia wieksze znaczenie.

Zalezy co, kto i jak robi z autem.

january
05-06-14, 20:36
mam castrol edge 5w30, zbliża się mi wymiana. czytając negatywne opinie na temat castrola myślę nad wymianą na inny. czy VALVOLINE MAXLIFE FE 5W30 będzie lepszy?

Hayabusa
06-06-14, 12:01
Fuchs 5W30 C2
http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje-silnikowe/lepkoci/5w30/fuchs-5w30-pro-c2-titan-gt1-4l-detail

Tommi01
06-06-14, 15:14
mam castrol edge 5w30, zbliża się mi wymiana. czytając negatywne opinie na temat castrola myślę nad wymianą na inny. czy VALVOLINE MAXLIFE FE 5W30 będzie lepszy?

ja leje do tourana castrola 5w40 edge turbo diesel lany od nowisci od wyjazdu z salonu przejechane 205tys zero ubytkow czy jakichs stukow turbo od nowosci to samo wiec smaruje dobrze

sanvean
06-06-14, 15:58
Kupiłem używanego civica 1.8 , chcę wymienić olej i filtr , czytam to forum i w końcu nie wiem jaki kupić co byście polecili w miarę przystępnej cenie bo mechanik mi polecił Castrola 5w30.

irecki26
06-06-14, 16:26
Kupiłem używanego civica 1.8 , chcę wymienić olej i filtr , czytam to forum i w końcu nie wiem jaki kupić co byście polecili w miarę przystępnej cenie bo mechanik mi polecił Castrola 5w30.

Kolego, musisz poczytać wątek i sam wyciągnąć wnioski. Jak pewnie zauważyłeś nie ma jednoznacznej odpowiedzi :)

january
06-06-14, 19:19
a kto miał negatywne doświadczenia z castrolem? tak mi się przypomniało, ze po zakupie ufoka i zmianie na ww. wzrosło mi spalanie :( ale kurcze to była już prawie zima i może dlatego:confused:teraz jest ok, poboru też nie mam. Tu znowu czytam że mechanik poleca, zgłupieć można:cool:

kobert
07-06-14, 01:45
25lat temu castrol byl jednym z najlepszych olei jak nie najlepszym,dzis ma złą opinie. Mialem valvoline 5w-30 a dzis zalalem amsoil 0w-20 jest rzadki prawie jak woda nie wierze zebym tego nie odczul. Jezdzac chyba roznicy niema a jesli to na plus,ale ciekawe jak bedzie ze spalaniem czy ubytkiem. Tu jest jak by podzil na dwa zdania,Ja bym ten spor ktory jest na tym forum skomentowal tak: honda zaleca 0w-20 i leje amsoil a spor polega na tym ze przy ostrzejszej jezdzie szczegolnie w upal film olejowy moze na tym oleju zostac zerwany bo jest zbyt rzadki,wiec druga strona zaleca gęstość 5w-30 a lepiej 5w-40 bo 0w-40 byl byl jeszcze lepszy i drozszy ale w naszym klimacie niema sensu bo nie mamy ekstremalnych mrozów. I w Kolejnosci z tych latwo dostepnych to tak-amsoil motul valvoline mobil1 no i np lotos. Castrol nie jest polecany. Ta kolejnosc idzie chyba rowno z cena wiec na co kogo stac.ja w sporze nie uczestnicze nie jestem po zadnej stronie :) jak troche pojezdze na tym motulu napewno stane po jednej ze stron barykady albo powiem nie zauwazylem roznicy. Z tym ze ja mam mniejszy silnik ale rozwiazania mysle bardzo zblizone

ArdianFK2
08-06-14, 17:31
co ile wymieniacie olej ?
przy okazji przy jakim przebiegu pierwsza wymiana świec i co ile ?

piter7766
08-06-14, 21:54
co ile wymieniacie olej ?
przy okazji przy jakim przebiegu pierwsza wymiana świec i co ile ?

Olej zmieniam co rok (8900km), a pierwsza wymiana świec(irydowe) po 120tyś.km lub wcześniej jak szwankują

ArdianFK2
08-06-14, 23:08
zależy to ile jeździ dlatego zamiast 'co rok' wolabym wiedziedzieć co ile km zmieniacie :D
co do świec dzięki za info
a jakie są oryginalne ?

kobert
08-06-14, 23:40
pare stron bys przeczytal i wszystko bys wiedzial,no ale jesli az tak bardzo nie chcesz tego robic to najczesciej wymieniany jest co 15 tys:)

Winni
09-06-14, 00:36
Świece do Ufo tylko NGK, Denso też mają dobrze działać, od innych trzymać się z dala ;)

daniel88
11-06-14, 23:50
witajcie, czy możecie polecić mi olej do civica 2006 rok 1.8 przebieg 214 tyś, mam go od dwóch dni, niestety nigdzie nie ma informacji jaki olej był wlewany, i nie mam zielonego pojęcia co mu wlać.

butler.gdansk
12-06-14, 06:19
Znalazłeś wątek o olejach w VIIIgen - poczytaj go choć trochę bo zdania są różne.
Tak na szybko dobry będzie 0w20, 0w30, 5w30, 5w40.
Motul np. jest ok. Tu jest konfigurator http://www.motul.com/pl/pl/products/recommendation

witoold
12-06-14, 09:06
Witam! Mam takie pytanie mianowicie przeczytalem chyba wszystko w tym temacie i chce wlac motula 8100 ECO-CLEAN 5W30 C2 , tylko z tego co widze dawniej spelnial on ACEA A5/B5/C2 a teraz tylko C2. Moje pytanie moge go lac do R18A2?

daniel88
12-06-14, 12:23
no właśnie zdania są różne, a ja biedny się na tym nie znam i sam nie wiem co wybrać ;/

ArdianFK2
12-06-14, 12:31
panowie teraz mam 5w40
chciałbym zapytac co daje zmiana na 0w a co daje zmiana z 40 np na 30 ?
dzięki i pozdrawiam

buri
12-06-14, 12:34
no właśnie zdania są różne, a ja biedny się na tym nie znam i sam nie wiem co wybrać ;/

a wiesz co jest aktualnie zalane?
kiedy był ostatni przeglad? ile oleju bierze miedzy wymianami?
to sa dosc istotne informacje i sugerowalbym od zebrania tej wiedzy a wtedy bedziemy debatowac co wlac
jesli masz auto od 2 dni to poobserwuj i przestudiuj temat a na pewno znajdziesz odpowiedz, ewentualnie mozemy podpowiedziec co bysmy sami wlali ale licz sie z tym ze ilu udzielajacych sie tyle moze byc odpowiedzi.
pytanie tez czy chcesz zalac go budzetowa oliwa czy bardziej doladowana dodatkami?

daniel88
12-06-14, 12:53
niestety nie wiem co jest zalane, ostatni przeglad byl przy 200tys, teraz mam 214, zalezy mi na najlepszej jakosci, przeczytalem juz kilka stron i mysle nad motul 0w30 albo Valvoline max life 5W40

Winni
12-06-14, 13:25
Za miesiąc będę wlewał Motula 0w30 Eco- Nergy, przebieg 95.000, dam znać czy będzie czuć jakąś różnice do 5W40 ;)

mremo31
12-06-14, 15:21
panowie teraz mam 5w40
chciałbym zapytac co daje zmiana na 0w a co daje zmiana z 40 np na 30 ?
dzięki i pozdrawiam

Jezdzilem przez rok na najtańszym syntetyku nie firmowym 5w40 - dolalem może 0.5 litra przez rok - zrobiłem ok 14 tys km. Teraz wlalem castrol 0w30 bo taki polecają na civinfo tu w angli - nie czuje żadnej różnicy.
Na liczniku około 160 tys km.
Jaki wlejesz na takim pojedzie - byle wymieniać regularnie - amen

ArdianFK2
12-06-14, 15:32
dzięki za infor
teraz też mam castrola 5w40 bo niestety nie ja go zalewałem i wymiana dopiero za 9 mce
pewnie wtedy albo zostane przy 5w40 albo spróbuje sobie 0w30

teoretycznie co daje zmiana z 5w40 na 0w30 ?

mremo31
12-06-14, 15:32
Nic

Tommi01
12-06-14, 15:41
teoretycznie co daje zmiana z 5w40 na 0w30 ?
w zimie silnik bedzie lepiej chroniony

amon
12-06-14, 19:24
w zimie silnik bedzie lepiej chroniony
nie do końca - ja już w kolejnym aucie zalewam to: http://olejeklimowicz.pl/neste-city-pro-5w-40/ - temp. płyniecia to -51 stopni - zima -30 zapala super i nigdy ani grama nie dolałem - liczy się specyfikacja - lepszej do 5w40 jeszcze nie znalazłem, a parametry są nawet lepsze niż w nie jednym 0w40

assass1n
13-06-14, 08:27
Naczytałem się tego tematu i mam już burze w mózgu. Postanowiłem zalać silnik którymś z tych dwóch Motul x-max 0w40 lub Motul eco-nergy 0w30. Jak myślicie który będzie lepszy do silnika 1.8? Dodam że dziennie robię po 80 km na autostradzie.

piter7766
13-06-14, 15:55
Od nowości w ASO miałem lany shell helix ultra 5W40,w tamtym roku zalałem motul 8100 x-lite 0W30,a teraz mam motul 8100 eco-nergy 0W30 (taki Motul zaleca do tego silnika).Jedyna różnica jaką zauważyłem to taka, że przy spuszczaniu z michy shell spływał jak olej,a motul leci jak woda ;) ;) ;)

marcin001984
13-06-14, 21:07
ja mam 0W20, to jest dopiero woda ;)

_posen
13-06-14, 21:58
ja mam 0W20, to jest dopiero woda ;)

U mnie na bagnecie zeby cos zobaczyc trzeba sie niezle nameczyc ;))) jak czesto wymieniasz to 0w?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

marcin001984
13-06-14, 23:23
Olej zmieniam raz w roku. Ostatnio zalewałem 0W20 w listopadzie 2013 i w listopadzie 2014 kolejna wymiana. Z początku obawiałem się tych parametrów i kupiłem 0W30, a rok później 0W20 i taki już zostanie. Stosuję jeszcze dodatek Archoil 9100

kobert
14-06-14, 01:17
szkoda ze nie moge sobie popisac z osobami majacymi takie sielniki jak ja :) jednak w 1.4 zmienilem olej z valvoline 5w-30 na amsil 0w-20. Valvoline zeżarł mi w ciagu 15tys od max do min na bagnecie i jeszcze cos tam dolewalem. Po tysiacu km na amsoil ubytek juz jest widoczny ok 2mm na bagnecie,wiec w ciemno wiem ze bedzie podobnie ze zluzyciem. Byly osoby ktore pislaly ze po zmienie na amsoil oleju przestalo ubywac,u mnie jest bez zmian.nie jest to ten watek ale ze zluzyciem paliwa mam tak-mialem na valvoline licznikowe 7,5-6 a na rzadkim motulu 7,0 trasy te same cykl mieszany. Jednak jak postalem w korku ponad godzine to skoczylo na 7,5 :) wiec ciezko to wyliczac. Poprzednio licznikowe mialem po 5tys i nie pamietam ile razy stalem w korku i ile spedzilem w nim czasu :) mimo wszystko uwazam ze paliwa spala mi mniej zwlaszcza ze ostatnio jak wszyscy z polski non stop na klimie. gdyby nie koreczek bylo by to licznikowe 7.0. Silnik najwiecej pali na zimnym a w ostatnie dni byly upaly wiec po uruchomieniu jest on za moment cieply,to tez przemawia na korzysc mniejszego spalania wiec mimo wszystko latwo napisac glupoty :)

daniel88
14-06-14, 14:20
dobra przeczytałem wszystko typuje 3 oleje do mojego 1.8 MOTUL 8100 ECO-NERGY 0W30 / MOTUL 8100 X-CESS 5W40 / Mobil 1 0W-40, muszę się jeszcze chwilę zastanowić który z tych trzech wybrać, ktoś pomoże bo ja sam to zwariuje i nic nie wybiorę ;D

mareckiabc
14-06-14, 14:30
Nie no nie żartuj z 10W40. Bierz 0W30. Sam takim zaleje.

piter7766
14-06-14, 14:33
To nie jest Mobil 10W40,tylko Mobil ONE 0W40 spacja jest wyraźna,że z lubelskiego ją widzę :p ;) :D

daniel88
14-06-14, 16:54
a jeszcze taki olej Amsoil 0W30, ktoś korzysta ?

Winni
14-06-14, 17:04
Użyj funkcji szukaj albo łaskawie przeczytaj parę stron tematu... Było już chyba z 10x pisane.

marcin001984
14-06-14, 18:57
Tak, ja korzystałem i polecam. Z ciekawości przeszedłem na Amsoil 0W20 i tak już zostało. Weź sobie urlop, przeczytaj cały wątek i będziesz wiedział mniej więcej :cool:

daniel88
14-06-14, 19:01
przeczytałem, i nadal nie jestem na 100% pewien co wybrać ^^

marcin001984
14-06-14, 19:15
I tak pewnie nie zauważysz większej różnicy. Amsoil 0W30 bardzo dobry... Wybierasz olej do silnika samochodu osobowego a nie do Formuły 1 czy rakiety :p

Winni
14-06-14, 19:19
Też zdecydowałem się na 0w30, myślę że jest to najlepszy kompromis, wlewany będzie Motul Eco-Nergy ;)

daniel88
14-06-14, 19:30
ok dzięki, w poniedziałek zamówię olej ;)

donelvis
16-06-14, 01:54
Witam! Mam takie pytanie mianowicie przeczytalem chyba wszystko w tym temacie i chce wlac motula 8100 ECO-CLEAN 5W30 C2 , tylko z tego co widze dawniej spelnial on ACEA A5/B5/C2 a teraz tylko C2. Moje pytanie moge go lac do R18A2?

C2 to jest klasyfikacja dla diesli.

daniel88
16-06-14, 14:18
hej gdzie można zamówić ten MOTUL 8100 ECO-NERGY 0W30? objechałem dzisiaj całe miasto i nigdzie takiego dostać nie mogę, na allegro trochę się boję zamówić bo może jakaś podróba się trafić, chyba że ktoś ma zaufanego sprzedawcę.

mareckiabc
16-06-14, 14:57
Skąd jesteś? Jest kilku zaufanych sprzedawców. Nie wiem czy moge tu podać?

witoold
16-06-14, 14:58
C2 to jest klasyfikacja dla diesli.

Ale to nadal nie jest odpowiedz na moje pytanie: moge lac do r18a2 czy nie?

RadekB
16-06-14, 15:07
Skąd jesteś? Jest kilku zaufanych sprzedawców. Nie wiem czy moge tu podać?

Napisz mi na PW. Dzięki

daniel88
16-06-14, 15:08
Ostrołęka

mareckiabc
16-06-14, 16:00
Po przejrzeniu internetu z olejów 0W30 spełniającymi normy Hondy do powyższego silnika 1.8 ciekawe wydają się te oleje z uwzględnieniem parametrów technicznych:
Motul Eco Nergy
Motul 8100 X-lite
Statoil LazerWay V
Neste Pro City
Amsoil Signature Series 100%

daniel88
16-06-14, 16:44
ktoś zamawiał olej od nich ? http://pro-choice.pl/

zyga502
16-06-14, 16:44
Po przejrzeniu internetu z olejów 0W30 spełniającymi normy Hondy do powyższego silnika 1.8 ciekawe wydają się te oleje z uwzględnieniem parametrów technicznych:
Motul Eco Nergy
Motul 8100 X-lite
Statoil LazerWay V
Neste Pro City
Amsoil Signature Series 100%

kolego to tylko olej do zwykłego silnika, a nie krew potrzebna przy operacji,zluzuj gumki w majtkach ,bo zwariujesz ;)

daniel88
16-06-14, 16:50
kolego to tylko olej do zwykłego silnika, a nie krew potrzebna przy operacji,zluzuj gumki w majtkach ,bo zwariujesz ;)

zależy dla kogo, ja wymieniam pierwszy raz olej i już tydzień czytam wszystkie fora jaki olej wlać ;D

mareckiabc
16-06-14, 17:12

O co Ci chodzi, mam czas to sobie spisałem zalecane oleje i będą miał na przyszłość.

zyga502
16-06-14, 17:16
zależy dla kogo, ja wymieniam pierwszy raz olej i już tydzień czytam wszystkie fora jaki olej wlać ;D

zależy dla kogo ;)za chwile będziesz chciał zmienić filtr powietrza,filtr przeciwpyłkowy,filtr oleju jesli czytasz ze zrozumieniem dasz rade :p

cosmo-pl
16-06-14, 17:21
ktoś zamawiał olej od nich ? http://pro-choice.pl/

Ja brałem. Dobry sklep, uczciwy chłopak. Inny to oil-land.pl tu kupuję na stałe.

Coś ode mnie. Nie widziałem tego wątku wcześniej, ale pisałem w innym o olejach na tym forum. Co do Hond i 0W20 to są to oleje jak najbardziej dopuszczone i rekomendowane ale ze względu na ich właściwości ekologiczne, na pewno nie przeciwzużyciowe czy chroniące silnik. Firmy płacą duże kary, jak przekraczają normy emisji CO2 dla flot proponowanych aut i niestety, obniżenie lepkości stosownego środka smarnego, stanowi niejakie wyjście z problemu. Osobiście uważam, że oleje typu Eco nadają się dla ludzi, którzy raczej delikatnie traktują swoje auta i np mają dużo zimnych rozruchów, śmigają w większości po mieście albo delikatnie po trasie. W innym wypadku, to się trzeba zastanowić czy warto. Na pewno Honda ma bardzo dobre silniki i stąd możliwość stosowania olejów o niskim HTHS ale kosztem zabezpieczenia tychże. Warto więc dobierać sobie olej pod własne potrzeby i oczekiwania, a nie słuchać objawionych prawd, na które nie ma technicznego uzasadnienia.

Ogólnie jeżeli auto zużywa już olej, to olej lepszej jakości albo wyższej lepkości, może załatwić sprawę, ryzykownym może być natomiast obniżenie lepkości. W najlepszym przypadku zużycie pozostanie na tym samym poziomie ale zapłacimy sporo kasy za dolewki. Moje pytanie czy teoretycznie mniejsze odrobinę spalanie zwróci wam różnicę w dolewkach?

Kolego @daniel88

Ja bym Ci poradził 1000 km przejechać, jeżeli jest olej w silniku. Sprawdzić zużycie i wtedy podejmować decyzję co i jak wlać. Swoją drogą to dziwne, że nie wiadomo co było nalane wcześniej. Powinieneś to gdzieś mieć napisane albo powinna być jakaś etykieta. Aby poprawnie dobrać olej, to trzeba więcej informacji: ile zużywa oleju na 1000 km, gdzie i jak chcesz tym autem jeździć, jaką masz nogę, ile km rocznie robisz itp. Myślę, że 0W30 może być dobrym wyborem ale jeżeli trochę oleju zjada ta Honda, to trzeba sprawdzić ile, żebyś nie zbankrutował na dolewki, bo być może wystarczy jakiś mniej klasowy olej do niej.

daniel88
16-06-14, 18:47
niestety nie ma tej informacji nigdzie, jest tylko karteczka kiedy ten olej wymienić, przejechałem jakieś 500 km i oleju nic nie zjadło

samochodem głownie będę jeździł po mieście i w bliskie okolice, raz na jakiś czas mogę się zapuścić gdzieś dalej.

cosmo-pl
16-06-14, 18:56
No to weź sobie ten Eco-nergy 0W30, na miasto w sam raz. ;) Powodzenia.

daniel88
16-06-14, 19:06
mam nadzieję że na długie trasy też się nada :D i taki zamówię, dzięki za pomoc ; )

kobert
18-06-14, 20:50
ja tez jezdze glownie w miescie i to prawda ze tyle samo co bral to i bierze jak przeszedlem na amsoil 0w-20 ale teraz juz jestem tego pewien ze o pol litra na liczniku spadlo spalanie,a to nie malo. Dolewke jedna miedzy wymianami musialem robic i teraz po przejechaniu 1500km tez widze cos tam delikatnie ubylo,moim zdaniem ubytek jest taki sam,wiec litr jak dokupie na 15tys oleju za 50zl a nie za 40 to i tak bede dobrze do przodu bo mniej wydam na benzyne. Dodam ze jezdze na klimie a trasy takie same i ten sam kierowca co na poprzednim oleju valvoline 5w-30 na ktorym w wiekszosci jezdzilem bez klimy

shrek565
19-06-14, 23:17
Pytanie co do oleju.
Ostatnio na trasie zapaliła mi się kontrolka żółta oleju na ekranie po ponownym uruchomieniu zgasła, jeździłem parę dni po mieście i nic! Na kolejnej trasie znów się zapaliła na prostej drodze po około 50 km. Na postoju na zimnym silniku na miarce jest tak pośrodku min i max. chyba trzeba dolać oleju z litr?

P.S
Olej który jest rozgrzany zwiększa swoją objętość czy zmniejsza? jeśli gdy jest rozgrzany zmniejsza to by wszystko wyjaśniało :p

piter7766
19-06-14, 23:53
Dolej pod maksimum ,i nie myśl za dużo ,tylko ciesz się z jazdy. ;) A tak przy okazji, w większości silników na miarce od min. do max. jest ok.1 litr. Olej nie zmniejsza swojej objętości pod wpływem temperatury,a jak zwiększa, to na pewno tego nie zobaczysz na bagnecie :)

cosmo-pl
23-06-14, 12:06
ja tez jezdze glownie w miescie i to prawda ze tyle samo co bral to i bierze jak przeszedlem na amsoil 0w-20 ale teraz juz jestem tego pewien ze o pol litra na liczniku spadlo spalanie,a to nie malo. Dolewke jedna miedzy wymianami musialem robic i teraz po przejechaniu 1500km tez widze cos tam delikatnie ubylo,moim zdaniem ubytek jest taki sam,wiec litr jak dokupie na 15tys oleju za 50zl a nie za 40 to i tak bede dobrze do przodu bo mniej wydam na benzyne. Dodam ze jezdze na klimie a trasy takie same i ten sam kierowca co na poprzednim oleju valvoline 5w-30 na ktorym w wiekszosci jezdzilem bez klimy

Na nowym zawsze spada. Potem pewnie prawie nie będzie różnicy. Pół litra pomiędzy 0W20, a 5W30 nie jest możliwe, chyba że masz dużo krótkich tras i sam zacząłeś delikatniej z gazem się obchodzić, po moim wpisie ;). 0W30 daje podobny efekt. Wszystkie oleje po pewnym czasie delikatnie zwiększają swoją lepkość (zazwyczaj) i zaczynają stawiać opór w silniku. Ja bym na Twoim miejscu, jak silnik już trochę pobiera oliwy, spróbował jak będzie to wyglądało na 0W30 i popatrzył trochę na to z innej strony. Za amsa 0W20 płacisz za 3,748 - pewnie ze 170 PLN czyli około 45 PLN/ltr, za Motula estrowego 0W20 mniej więcej to samo, a nie musisz dokupować litrówek i wg mnie Motul mimo wszystko jest lepszy. Nie chodzi o parametry, a bazę olejową, co do której masz pewność, że jest topowa (estry, nie licząc technologii rajdowych, to najlepsze dostępne bazy ale drogie i nietrwałe jeżeli chodzi o przechowywanie). 0W30 Motula wyjdzie Ci 41 PLN/litr. Ogólnie gdybym ja był na Twoim miejscu i zamierzał do auta podchodzić trochę mniej ekonomicznie, to wybrałbym jednak 0W30 zamiast 0W20 i zadbał o lepszą ochronę silnika. Oczywiście Honda zniesie naprawdę dużo ale oleje 0W20, to głównie tak jak napisałem częste podjazdówki i lekkie trasy z dziadkowym traktowaniem auta. Wtedy się one kalkulują i sprawdzają.

kobert
23-06-14, 15:39
dzieki,wezme pod uwage. Jednak spalanie naprawde spadlo mi o pol litra,tak pokazuje licznik. Szczerze mowiac tez pewnie nie dal bym w to wiary jak bym to wyczytal ale majac w reku banke z amsoilem 0w-20 mialem wrazenie ze w niej jest woda (no prawie) i wtedy sobie pomyslalem,cos tak rzadkiego musi stawiac mniejsze opory i mysle ze tak jest. Olej narazie jest czysty jak łza,przejechalem ze 2tys z czasem z pewnoscia zgęstnieje tak jak mowisz ale przy poprzednim oleju 5w-30 nie zauwazylem zeby ubytek sie zmniejszyl jak oleju bylo juz mniej. Jedyne co moze dodatkowo odpowiadac za mniejsze zluzycie paliwa to ze na poprzednim oleju jezdzilem cala zime i sporo tych zimnych startow bylo. Do sklepu mam z 0,5km i najczesciej jade samochodem latem ten silnik jest prawie cieply jak wsiadam do auta... Acha i jest jeszcze cos,bo w sumie zapomnialem... Zima woze corke do przystank 1,3km a latem jezdzi rowerem,to napewno tez sie przyczynilo mocno do zluzycia zupy

cosmo-pl
23-06-14, 19:51
No widzisz, to sam doszedłeś dlaczego zaczął Ci mniej palić. Olej sam aż takiej różnicy nie zrobi. Chyba że byś zmieniał z 10W40 na 0W20, to może byś coś zauważył. Ogólnie są to różnice na poziomie kilku dziesiątych %, więc na każde 100 km będzie to około, 0,05 litra, do może 0,1 litra. Olej jest lepki i to mniejsza lepkość jest wyczuwalna ale ta mniejsza lepkość też gorzej go chroni przed takimi nieciekawymi zdarzeniami jak zerwanie filmu olejowego. Oczywiście jak masz dużo zimnych przebiegów i jeździsz delikatnie, to 0W20 spełni swoje zadanie ale 0W30 niczym się w praktyce nie różni. Ja z Alto dziewczyny wylałem 0W20 i wlałem 5W30 o wysokim HTHS i różnicy w spalaniu nie ma praktycznie żadnej. Powodzenia, żeby Honda się dobrze sprawowała. ;)

kobert
24-06-14, 09:55
z tego co naczytalem sie o olejach to jeszcze lepszy byl by 0w-40 :) a zalalem amsoil 0w-20 bo ponoc to olej ktory zaleca honda,a i widzialem opinie ze amsoil-u ubywa mniej albo przestaje go brac wogole,u mnie sie nie sprawdzilo

cosmo-pl
24-06-14, 13:53
Nie wierz obiegowym opiniom, pisanym przez ludzi, którzy nie mają pojęcia ;) Oczywiście, że mniej go nie mogło uciekać, a ktoś sobie tak napisał, bo źle pomierzył albo zapomniał ile było wlane ;) Ogólnie 0W40 przy takiej jeździe jak Twoja nie ma sensu raczej, 0W30 jest optymalne. Zbyt lepki olej powoduje opory w silniku i zwiększa wydzielanie ciepła, co powoduje jego zużycie. Powstaje inny rodzaj tarcia po prostu. Biorąc pod uwagę to co opisałeś, to raczej nie robisz długich przelotów z ponad 160 km/h tym autem albo nie holujesz dużych ciężarów czy ostro przyspieszasz. Spokojnie więc wystarczy Ci 0W30. Honda zaleca 0W20, nie ze względu na dbałość o silnik ale ze względu na kary jakie płaci za zużycie CO2 przez jej floty. Także w tą stronę bym za bardzo nie patrzył i nie ma co przesadzać, ze zbyt niską lepkością, bo cierpi na tym ochrona silnika. Chyba, że rzeczywiście jeździsz jak typowy dziadek, wtedy ten olej jest jak najbardziej ok! Pozdrawiam.

kobert
24-06-14, 17:15
jesli chodzi o oleje to ile forumowiczow tyle roznych zdan :) niema co sie zaglebiac i drazyc bo takich dyskusji jest tu juz duzo :)

artax
24-06-14, 20:07
no własnie nie ulegając presji zalałem Motula Eco-nergy 0w30 ;)Motula stosuje od ok7 lat i złego słowa nie powiem .
Pzdr

mareckiabc
24-06-14, 21:47
Ja dzisiaj zamówiłem Statoil LazerWay V 0W30

donelvis
25-06-14, 23:56
Nie wierz obiegowym opiniom, pisanym przez ludzi, którzy nie mają pojęcia ;) Oczywiście, że mniej go nie mogło uciekać, a ktoś sobie tak napisał, bo źle pomierzył albo zapomniał ile było wlane ;) Ogólnie 0W40 przy takiej jeździe jak Twoja nie ma sensu raczej, 0W30 jest optymalne. Zbyt lepki olej powoduje opory w silniku i zwiększa wydzielanie ciepła, co powoduje jego zużycie. Powstaje inny rodzaj tarcia po prostu. Biorąc pod uwagę to co opisałeś, to raczej nie robisz długich przelotów z ponad 160 km/h tym autem albo nie holujesz dużych ciężarów czy ostro przyspieszasz. Spokojnie więc wystarczy Ci 0W30. Honda zaleca 0W20, nie ze względu na dbałość o silnik ale ze względu na kary jakie płaci za zużycie CO2 przez jej floty. Także w tą stronę bym za bardzo nie patrzył i nie ma co przesadzać, ze zbyt niską lepkością, bo cierpi na tym ochrona silnika. Chyba, że rzeczywiście jeździsz jak typowy dziadek, wtedy ten olej jest jak najbardziej ok! Pozdrawiam.

Nareszcie ktoś sensownie pisze w tym olejowym wątku! cosmo-pl, dobrze prawisz!

witoold
26-06-14, 09:18
Nie ma nikogo kto leje do r18a2 Eco-clean 5w30 c2 ? i sie ewentualnie podzieli uwagami?

mareckiabc
26-06-14, 09:30
Po co Ci eco clean skoro masz zalać eco nergy. Wejdz na wyszukiwarkę oleju Motul i Ci dobierze olej i zobacz jakie są proponowane. I czy jest tam wskazywany przez Ciebie.

cosmo-pl
26-06-14, 09:54
Z wyszukiwarką trzeba uważać. Nie zawsze podaje prawdę lub nie całą prawdę. Ciężko też oczekiwać, że pojawi się tam 15 pozycji, czyli wszystkie pasujące do tego modelu oleje. ;)

Kolego @witoold Eco-clean jest jak najbardziej ok. Jest to olej bardzo podobny do Eco-nergy 0W30 jeżeli chodzi o parametry lepkościowe w 100oC i HTHS 150oC, z tym że jest trochę cięższy na rozruchu i "DPF friendly". Spowodowane jest to normą PSA, która jest taka sama do silników z zapłonem samoczynnym i iskrowym. Możesz jednak ten olej z powodzeniem stosować w swoim aucie, posiada on również rekomendację Hondy w tym względzie. Jest w odróżnieniu do Eco-nergy po prostu olejem o obniżonej zawartości popiołów tzw Mid-SAPS. W zależności do czego oleju używasz, to będzie to dobry wybór ale w podobnej cenie dostaniesz Eco-nergy 5W30, o wyższym HTHS.. Pytanie czym Twoja jazda się charakteryzuje i czego od oleju oczekujesz. Jeżeli mniejszego zużycia paliwa i jeździsz raczej delikatnie/normalnie to Eco-nergy 0W30 będzie lepszym rozwiązaniem. Warto te kilka złotych do niego dołożyć. Jeżeli raczej masz cięższą nogę i wyższe HTHS jest wskazane, a trasy to nie sporadyczny użytek Twojego auta, to wybierz Eco-nergy 5W30 lub nawet X-max 0W40. Oczywiście Eco-clean zachowa katalizator dłużej w dobrym zdrowiu ale w odróżnieniu do grupy PSA, nie słyszałem aby Honda miała z tym problem. Hondy mają naprawdę solidne silniki i rozpiętość stosowania oleju silnikowego jest spora.

witoold
26-06-14, 14:16
Dzięki piękne za odpowiedz obszerna. Główną przyczyna mojego pytania jest cena a różnica miedzy eco-clean a eco-nergy jest spora wg mnie. A jako ze przeczytałem wiele na temat co lac do r18a2 i w jednym z wątków ktoś napisał ze jakiś czas wczesniej motul na swej stronie jako najbardziej zalecany podawał właśnie Eco-clean a teraz Eco-nergy tyle tylko ze wtedy w brozusze informacyjnej widniało ze zgodny z A5/b5 i C2 a teraz w nowej juz nie wspomniano o a5/b5 a jedynie C2. Stad właśnie moje pytanie bo nie było to dla mnie dosc jasne. Jazda moja jest dosc mieszana raz ostrzej raz lzej tak wiec wobec powyzszego eco-clean chyba bedzie optymalny.Podsumowując w sklepie w krk eco-clean jest dostępny za 130zl a Eco- nergy cos blisko 200zl za 5L. Dzięki raz jeszcze pzdr!

cosmo-pl
26-06-14, 15:51
Taka cena jest niemożliwa. Sprawdź czy Ci się nie pomyliło z x-cleanem, bo on będzie za 130-140. Eco-clean C2 to wydatek rzędu 189 PLN. Eco-nergy 5W30 jest mniej więcej w takiej samej cenie, a 0W30 za 209 PLN. Dla Ciebie bardziej by pasował Eco-nergy 5W30, jeżeli chodzi o cenę, niż Eco-clean. C to norma dla systemów z wtórną obróbką spalin i stąd na oleju przeznaczonym.

witoold
26-06-14, 21:59
Taka cena jest niemożliwa. Sprawdź czy Ci się nie pomyliło z x-cleanem, bo on będzie za 130-140. Eco-clean C2 to wydatek rzędu 189 PLN. Eco-nergy 5W30 jest mniej więcej w takiej samej cenie, a 0W30 za 209 PLN. Dla Ciebie bardziej by pasował Eco-nergy 5W30, jeżeli chodzi o cenę, niż Eco-clean. C to norma dla systemów z wtórną obróbką spalin i stąd na oleju przeznaczonym.

Sklep jest tez na allegro sklep w krakowie. Link do przykładowej aukcji.http://allegro.pl/motul-8100-eco-clean-5w30-5w-30-5l-krakow-promocja-i4362006118.html

cosmo-pl
27-06-14, 00:24
Cena jest niezwykła jak na ten olej. Sklepu nie znam. Ja biorę stąd oil-land.pl lub pro-choice.pl Oni mają certyfikat motula. Były probelmy z podróbkami w przypadku tego oleju i jeżeli to nie jest jakaś niezwykła promocja tego sklepu, to nic na nim nie zarabiają w najlepszym przypadku. Najlepiej się upewnić skąd oni ten olej mają, dlaczego cena jest tak niesamowicie niska. Jeżeli źródło to nie jest oficjalny dystrybutor, to bym sobie darował.

http://www.motul.com/pl/pl/business/1907

marcin001984
30-06-14, 18:49
-> cosmo-pl
Widzę że masz jakąś wiedzę o tym co piszesz dlatego jestem ciekaw Twojej opinii. Moją Hondę użytkuję dwa lata, na początku wlałem Amsoil 0W30, a rok później już Amsoil 0W20 + Archoil 9100. Silnik w ogóle nie bierze oleju, przez te dwa lata jeżdżenia na Amsoilach nie musiałem dolać ani jednej kropli. Nie jeżdżę jak emeryt, wskazówka na obrotomierzu często widzi czerwone pole. Silnik pracuje cichutko. Rocznie robię ok 15tys. km. A oto średnie spalanie od początku roku;
http://images62.fotosik.pl/1042/0a1d82a1e865e3d1.jpg

cosmo-pl
30-06-14, 19:52
A o co pytasz, co sądzę?

Sądzę, że to wywalanie pieniędzy w błoto, ale skoro chcesz, to nie widzę przeszkód. Dodatków do oleju na rynku jest sporo i każdy jest mega, super, hiper. Najpopularniejszym jest chyba MoS2 i z tego co widzę, również tańszym, a pewnie tak samo skutecznym. Marże na nich są lepsze niż na olejach więc sprzedawca się podwójnie cieszy (obstawiam oszołoma ze zmienolej.pl). Ty się cieszysz, bo auto jest zrywniejsze, niby mniej pali, ciszej chodzi, a prawda jest taka, że gdybyś zastosował zwykły olej energooszczędny albo nawet najzwyklejszy olej 5W30 dobrej klasy, to prawdopodobnie i tak byś wyszedł na plus. Przykład Suzuki Alto, mojej dziewczyny niezauważalne różnice w spalaniu pomiędzy fimowym 0W20 i 5W30 klasy C3. Różnica w cenie, przy 3 litrach wystarcza na zakup około 12 litrów paliwa.. Przy jej przebiegach, nie sądzę aby było się to mi w stanie w rok zwrócić, a silnik ma dużo lepszą ochronę.

Wszystko zależy od tego gdzie i jak jeździsz. Jeżeli auto bliskie Ci są zasady ekodrivingu (moim zdaniem nie) i lubisz wydawać dużo na olej aby urwać 10-te części litra to jak najbardziej jest to olej wskazany dla Ciebie. O czym musisz pamiętać, że ma on ograniczoną pojemność cieplną i robi się szybko zbyt cienki aby chronić silnik. Jak działa twój dodatek wtedy, to pewnie jedna wielka niewiadoma. Na ceramizerze jechali przez ileś km w ogóle bez oleju. I jeszcze jedna kwestia - budowy silnika, chemii i fizyki nie oszukasz, tak samo jak katalizatora, który tani nie jest (dodatki i ich oddziaływanie na układ oczyszczania spalin). Jednakże Honda jakoś w dziwny sposób, do modeli Type-R nie zaleca w ogóle olejów z kategorii 0W20. ;) Trzeba by to przemyśleć, ale pewnie jest tak jak to mówiłem wcześniej - te silnik są konstruowane pod oleje 30, a 20 to jest coś co one znoszą ;) Z moich informacji wynika, że w przypadku tych motorów i używania dobrej jakości olejów, w ogóle on z nich nie znika i nie jest to fenomen. W przeciwieństwie do produktów PSA i BMW, gdzie ich 1.6 fabrycznie ma luźniejsze pierścienie, dzięki czemu są mniejsze przeciążenia i udało uzyskać się jedno z najniższych spalań w klasie.

marcin001984
30-06-14, 20:14
To co radzisz w takim razie kolego... przy następnej wymianie wlać z powrotem Amsoil 0W30? Tego dodatku jeszcze mi zostało na jedną wymianę, więc go do kibla nie wyleję.

cosmo-pl
30-06-14, 20:21
No to jak kupiłeś, to już szkoda się pozbywać. Ogólnie zasada jest taka:

- 20 - ekodriving, do spokojnego poruszania się, trasy pod małym obciążeniem, autostrady krótkie odcinki ze średnią prędkością, krótkie miejskie odcinki
- 30 - olej uniwersalny - lepkość do każdych zastosowań
- 40 - olej do mocniejszego traktowania, dalekich przelotów autostradą i mocniej dogrzewany - silnik pracujący pod większym obciążeniem - holowanie, duży bagaż, górzysty teren itd.

Ja, dodatki sobie odpuszczam, bo moim zdaniem szkoda na nie kasy i potrafią zapychać katalizator. Akurat ten w Hondzie jest wytrzymały, nie wymaga jakiegoś specjalnego traktowania ale nigdy nie wiesz do końca jak może zareagować. Dodatki mogą zdać egzamin, w starszych modelach, gdzie już pojawiają się luzy, a ktoś ma manię naprawiania silnika dodatkami (np handlarze :) ) i tam gdzie zapewnia to spokojny sen. Dzisiejsze oleje silnikowe, dobrej marki i jakości, w zupełności wystarczają i silnik, dobrze traktowany, dojeździ tak samo długo.

Ja bym przy następnej wymianie wziął 0W30, Amsoil, Motul czy Valvoline, bez znaczenia i porównał sobie spalanie. Pewnie różnica nie będzie widoczna, a przy 30 ochrona dla silnika na pewno większa.

marcin001984
30-06-14, 20:49
To w takim razie przy następnej wymianie dodatek Archoil 9100 który mi jeszcze został i Amsoil 0W30. W sumie to właśnie przejechałem od wymiany w listopadzie aż do teraz 10 tys. km. Ten olej ma niby dopuszczalne przebiegi do 40 tys. km lub rok. To chyba nic się nie stanie jak wymienię go znowu w listopadzie? Do tego czasu zrobię jeszcze 5 tys. km.
http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje-silnikowe/syntetyczne/amsoil-0w30-signature-series-100-synthetic-motor-oil-3-784l-detail

cosmo-pl
30-06-14, 20:59
Myślę, że da radę spokojnie. Wymiana to 20 000 lub rok, więc jak do Października zrobisz 5 000 km, to nawet możesz i wymienić w listopadzie.

mareckiabc
30-06-14, 22:15
A jak się ma wybór między 0W a 5W?

kobert
30-06-14, 23:35
0w lepiej zachowa sie przy niskich temperaturach,ekstremalnych mrozach zima niz 5w. 0w jest rzadszy ale w polsce raczej sie tego nie odczuje

cosmo-pl
01-07-14, 09:11
Mniej lepki. Odczuje się, bo będzie mniejsze opory stawiał na początku. Jak ktoś ma sporo zimnych odpaleń, to warto, bo oszczędza się silnik i paliwo. Jak ktoś śmiga po trasach, to już do wyboru. Oleje 0W są zazwyczaj droższe od 5W.

mareckiabc
01-07-14, 10:19
Właśnie wybrałem 0W30 i jestem przed wymianą. 90% poruszam się po mieście po krótkich odcinkach a więc częściej odpalam i po Twoich informacjach upewniam się że dobrze wybrałem.

kobert
01-07-14, 12:45
moim zdaniem jesli ktos mieszka w skandynawi to 0w ma sens. W polsce roznice odczuje sie tylko w cenie

mareckiabc
01-07-14, 13:44
Moim zdaniem tu też się odczuje. Zawsze to lżej silnikowi przy startach zimą gdzie - 15 i 25 też bywa.

zyga502
01-07-14, 16:06
..

cosmo-pl
01-07-14, 16:25
Zbyszek - mogę tak do Ciebie mówić?.

Mieszkam w wawie jak ty, dokładnie na Mokotowie. Jak masz jakieś wątpliwości co do mojej osoby, to zapraszam, poznajmy się osobiście. Nie wiem co napisałeś, skoro to usunęli, to pewnie mieli rację. Domyślam się jednak, że sugerowałeś coś co zupełnie się miało z prawdą. Są inne tematy na tym forum o olejach, w działach dotyczących starszych modeli civa i możesz sobie je poczytać. Rozwieje to Twoje wątpliwości co do mojego zaangażowania. Gdybym był przedstawicielem jakiejś firmy, to bym tego nie ukrywał.

moim zdaniem jesli ktos mieszka w skandynawi to 0w ma sens. W polsce roznice odczuje sie tylko w cenie
Nie do końca. Oznaczenia SAE są dosyć mylące i nie powinno się do końca tłumaczyć W jako winter. Z prostego powodu, oleje potrzebują czasu aby dotrzeć do smarowanych części, a ich właściwa temperatura pracy jest osiągana przy około 100oC. Wtedy dopiero zaczynają dobrze działać. Przy rozruchu liczą się te sekundy, gdzie 5W zaczyna płynąć, a 0W jest już na miejscu. Tak to wygląda gdybym miał to opisać z grubsza. W szczegóły wchodząc, każdy olej mniej lepki, może być łatwiej podciągnięty przez pompę i szybciej dostarczony w newralgiczne miejsca oraz szybciej uzyska właściwą temperaturę pracy. Także oleje 0W to nie zbytek łaski, a właściwy dobór. Jeżeli ktoś śmiga więcej w trasy, to 0W nie ma większego znaczenia ale jeżeli ktoś większość robi krótkich odcinków, to jak najbardziej różnica jest, z tym że faktem jest, że 5W jest olejem na tyle dobrym, że da sobie w większości przypadków radę. Być może rozruchy będą trochę cięższe i odrobinę się silnik mocniej zużyje ale i tak się zużywa. Kwestia potrzeby i tego czego od oleju oczekujemy ;) Jeżeli maksymalnej ochrony, podczas zimnych rozruchów i szybkiego docierania do smarowanych części to wybierzmy 0W po prostu. Średnio, do 70% zużycia silnika w okresie jego życia, dochodzi podczas zimnych startów. Stąd tak dobre wyniki niektórych testów po przejechaniu 200 000 km na hamowniach ;).

mrrod
01-07-14, 16:27
Witam, czy jeśli aktualnie w silniku mam wlany olej 10W40 i nie ubywa go ani grama, to czy mogę przejść bez ryzyka na pełny syntetyk ? Jaki olej bardziej polecacie ? Mobil Peak Life 5W50 czy coś z Motula ? Który będzie gwarantował cichszą prace silnika ?

cosmo-pl
01-07-14, 16:31
Jakie auto, jaki przebieg, gdzie tym autem gonie jeździsz i jak. Ile zużywa tego olej na 1000km, czego od oleju oczekujesz i jaki masz budżet przewidziany.

Na jedno pytanie odpowiem od razu - można bez żadnego ryzyka przechodzić pomiędzy olejami półsyntetycznymi i syntetycznymi.

marcin001984
01-07-14, 17:31
Witam, czy jeśli aktualnie w silniku mam wlany olej 10W40 i nie ubywa go ani grama, to czy mogę przejść bez ryzyka na pełny syntetyk ? Jaki olej bardziej polecacie ? Mobil Peak Life 5W50 czy coś z Motula ? Który będzie gwarantował cichszą prace silnika ?

Zimą przy -15'C silnik Twojego auta pewnie pracuje jakbyś traktor odpalił na tak gęstym oleju

mareckiabc
08-07-14, 23:59
Dzisiaj pojechałem ze swoim olejem do Autokopex. Wziąłem 4L oleju. Po wymianie nic nie zostało więc pytam mechanika czemu skoro wchodzi 3.7 litra a on że wlał 4 bo do tego silnika wchodzi 4.3. A ja że napewno 3.7 bo dzisiaj w książkę zaglądałem a on że oni leją 4.3. Jak to możliwe żeby w aso taką wiedzę mieli i tak robili? Nic mi się nie stanie jeśli mam zalane 4 L? Czy mam odciągać?

donelvis
09-07-14, 00:12
Dzisiaj pojechałem ze swoim olejem do Autokopex. Wziąłem 4L oleju. Po wymianie nic nie zostało więc pytam mechanika czemu skoro wchodzi 3.7 litra a on że wlał 4 bo do tego silnika wchodzi 4.3. A ja że napewno 3.7 bo dzisiaj w książkę zaglądałem a on że oni leją 4.3. Jak to możliwe żeby w aso taką wiedzę mieli i tak robili? Nic mi się nie stanie jeśli mam zalane 4 L? Czy mam odciągać?

stanowczo za dużo wlali. ile pokazuje na bagnecie?

daro19828
09-07-14, 10:18
Co ile wymieniacie olej w silniku 1,8. mam przejechane 140 000.

assass1n
09-07-14, 10:35
Ja dla świętego spokoju wymieniam 15000

mareckiabc
09-07-14, 17:51
Trochę ponad kratkowane, dochodzi do tego załamania/ zwężenia. Olej czyściutki i przeźroczysty więc trzeba się mocno przyglądać.

stanowczo za dużo wlali. ile pokazuje na bagnecie?

BlackHawk
09-07-14, 19:04
Witajcie,

mam do Was pytanie odnośnie jaki olej wybrać do Hondy Civic UFO 2006r, z przebiegiem 149tyś km, silnik 1,8 140KM. Z faktur Niemieckich wywnioskowałem że był zalany rok temu w ASO Hondy olejem 10W40 jakiej firmy to nie wiem.. ale jeśli był serwisowany w ASO Hondy to był zalewany olejem "Hondowskim" (?) Tak więc.. jaki olej teraz wybrać? Może być 5W30? Jakiej firmy najlepie

cosmo-pl
09-07-14, 23:41
Napisz, jak i gdzie tym autem jeździsz, ile zużywa na 1000 km, czego od oleju oczekujesz i jakim budżetem dysponujesz, oraz jakie robisz roczne przebiegi. Jak ktoś niewiele nim jeździł, to może i lał 10W40.

Trochę ponad kratkowane, dochodzi do tego załamania/ zwężenia. Olej czyściutki i przeźroczysty więc trzeba się mocno przyglądać.

To jest ok. Na pewno nie wlał 4l, wlał pewnie prawie 4 i resztę wywalił. ;)

donelvis
10-07-14, 01:08

nie powinno być więcej jak na polu kratkowanym.

cosmo-pl
10-07-14, 08:36
Ale nie srajmy żarem, to jest niewiele ponad stan i nic się nie stanie. Możesz upuścić olej, wsadź jakąś cienką rurkę przez otwór bagnetu, oczywiście na zimnym silniku i przy wyłączonym.

kobert
10-07-14, 13:01
ja zalalem 1galon motula 3,784l to bylo akurat max a poprzednio banke 4l jak wlalem,weszlo z 2mm ponad stan,ale olalem to i w normalnym trybie zezarl to sobie :) silnik mam mniejszy ale wyglada na to ze oleju ilosciowo wchodz tak samo

adam1980uk
21-07-14, 21:20
Panowie 10 dni temu kupiłem civica 1,8 2008 rok i z papierów ostatniego serwisu który był w listopadzie wynika że był lany mobil 10w40 semisyntetic,lać to samo czy zmienić bo mam sucho? Czekam na radę,pozdrawiam,a przebieg mam 64 tyś mil.

mareckiabc
21-07-14, 22:43
Pewnie że zmieniać, najlepiej coś z tych 0W30, 5W30 a jaką markę to wybierz na podstawie tego wątku bo opinii bardzo wiele. Ważne jest źródło by był OEM. Polecane Motul, Amsoil, Statoil, Fuchs, Shell i pewnie jeszcze kilka.

cosmo-pl
22-07-14, 09:21
Panowie 10 dni temu kupiłem civica 1,8 2008 rok i z papierów ostatniego serwisu który był w listopadzie wynika że był lany mobil 10w40 semisyntetic,lać to samo czy zmienić bo mam sucho? Czekam na radę,pozdrawiam,a przebieg mam 64 tyś mil.

Jak i gdzie jeździsz, ile zużywa oleju na 1000 km, czego od oleju oczekujesz. Moja rada, kup na stacji litr, dolej, bo nie wolno jeździć z niskim stanem i po 1000 km, napisz ponownie. Ile bierze oliwy, to jest dosyć ważna informacja. Jak się okaże, że zużycie jest spore, to szkoda bankrutować na dolewki, także dolej olej do max i za 1000 km, napisz ponownie.

adam1980uk
22-07-14, 22:58
Dzięki panowie dokupię tego 10w40 pół syntetyka,bo taki był lany na serwisie Hondy,tak wygląda z papierów,to było w listopadzie 6000 mil temu. Jadę w trasę do Polski i zobaczymy jak bierzę a w kraju wymienię mu olej i filtry. Jeszcze jedno pytanie do wszystkich bo nie mam kiedy poszukać,jak z rozrządem w tym modelu 1,8 2008w,przejechane ma 104000 km,kiedy wymienić?

Zarandiel
22-07-14, 23:59
W Civicu VIIII rozrząd nie jest czasem bezobsługowy, tj. na łańcuchu?

Hayabusa
23-07-14, 07:26
Owszem jest.

adam1980uk
23-07-14, 23:51
To jest w tym roczniku i silniku bezobsługowy? Dajcie krótką wskazówkę lub linka do info. Z góry dzięki panowie.:)

szczepar
24-07-14, 08:13
W tym modelu i przy silniku 1.8 masz bezobsługowy łańcuch.
Jedyne co masz obsługowe to ustawianie zaworów - i podczas ustawiania zaworów jedyne co robisz z łańcuchem to mu się przyglądasz :)

adam1980uk
24-07-14, 12:37
Dzięki bardzo jestem zielony co do tego silnika mimo to że to moja 6 Honda i już miałem starego 1,8 v-Tecka benzynowego w Accordzie 2002,ale to była inna technologia,inna moc. Civic zbiera się ostro i trzeba kręcić go wyżej na obrotrach i jak na razie to mieście udaje mi się go kręcić do 3000 i bieg.

shrek565
27-07-14, 16:38
Dolewałem dziś oleju i po sprawdzeniu pokazuje jakieś poł centymetra ponad stan max zostawić czy odlać?

piter7766
27-07-14, 20:57
Już Ci odpisałem tu --> http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?203172-Szybkie-pytanie-szybka-odpowied%BC-vol-2/page110

mixmix
28-07-14, 23:02
Zalej taki jak zaleca producent i dolej Ceramizera. Nie wiadomo co wlewał poprzedni właściciel, a jak okaże się że ten olej się nie nadaje to ceramizer Ci zabezpieczy silnik. Wiem co piszę bo sam dolewałem do swojego auta.

assass1n
29-07-14, 08:01
Dolewałem dziś oleju i po sprawdzeniu pokazuje jakieś poł centymetra ponad stan max zostawić czy odlać?
I to czym prędzej. Ja w poprzednim aucie właśnie tak rozszczelniłem sobie silnik

szczepar
29-07-14, 12:07
Zalej taki jak zaleca producent i dolej Ceramizera. Nie wiadomo co wlewał poprzedni właściciel, a jak okaże się że ten olej się nie nadaje to ceramizer Ci zabezpieczy silnik. Wiem co piszę bo sam dolewałem do swojego auta.

Szkoda tylko ze producent Ceramizera nie podaje w karcie charakterystyki co co za cudowny środek jest poza olejem w jego preparacie.
Nie zdziwiłbym się jak były by to : polimetylosiloksan - stosowany w innego typu wynalazkach - nazwy handlowej nie będę podawał bo zwyczajnie nie mam oficjalnej "Karty Charakterystyki" a tylko cytowanie z niej.
Środek fajny - tylko że degeneruje i rozpada się w temp 200 Stopni - w wtedy nagle okazuje się że mamy drobiny krzemu w oleju.
Dla tych co nie kojarzą - Piasek to nic innego jak tlenek krzemu :)

Ewentualnie zawiera ditiofosforany cynku - same w sobie super, tylko że za duża ich ilość negatywnie wpływa na katalizator i świece.

Jak dla mnie pomyłką jest mieszanie jakiegokolwiek oleju z super uniwersalnym środkiem który leczy wszystko włącznie z hemoroidami.
Nie uwierzę że taki środek jest kompatybilny z każdym rodzajem inchibitorów korozji, czy antyutleniaczy , czy innego rodzaju dodatkow w oleju dowolnej firmy.

daro19828
02-08-14, 14:00
Hej

W przyszłym tyg bede wymieniał olej. mam zalany Castrol Edge 5W30. Chłopaki od olejow polecaja mi Petronas 5W30, lub Valvoline 5W40 lub Motula 5W30 plus. Co polecacie zeby wlać ??????

donelvis
03-08-14, 00:09
Hej

W przyszłym tyg bede wymieniał olej. mam zalany Castrol Edge 5W30. Chłopaki od olejow polecaja mi Petronas 5W30, lub Valvoline 5W40 lub Motula 5W30 plus. Co polecacie zeby wlać ??????

daro19828
03-08-14, 21:22

??

szczepar
03-08-14, 21:25
??
Mają zgadywać do jakiego silnika to olej :) ?

daro19828
03-08-14, 21:27
Mają zgadywać do jakiego silnika to olej :) ?

1,8 ;)

szczepar
03-08-14, 21:33
Poszukaj sobie w tym wątku , masz duuzo opinii co i za ile.
Jedno jest pewne - 5w40 nie jest zalecanym olejem do tego silnika.
0W20 - zalecany - ale pytanie czy z powodu ekologi jedynie , czy też rzeczywiście taki wystarczy.
5W30 , 0W30 - to jest chyba to co większość leje :)

daro19828
03-08-14, 21:43
0W20 - zalecany - ale pytanie czy z powodu ekologi jedynie , czy też rzeczywiście taki wystarczy.

W takim razie zdecyduje sie na Motula 5w30 plus ;)

donelvis
04-08-14, 00:35

5W40 jest tak samo zalecany do tego silnika jak i 5W30 czy 0W20.

W takim razie zdecyduje sie na Motula 5w30 plus ;)

może zdecyduj się uzupełnić ten profil, zanim napiszesz kolejnego posta na tym forum co?

daro19828
04-08-14, 08:03
5W40 jest tak samo zalecany do tego silnika jak i 5W30 czy 0W20.

może zdecyduj się uzupełnić ten profil, zanim napiszesz kolejnego posta na tym forum co?

Miałem uzupełniony nie wiem co sie stało. A jak teraz chce uzupełnić swój profil to sie nie da !!!!!

godles1991
06-08-14, 16:30
Witam, jestem tu nowy i z góry przepraszam ale przeszukiwanie postu z 1000 wypowiedzi będzie bardzo trudne w odnalezieniu poprawnej odpowiedzi bo jak wiadomo ile osób tyle opinii,

Chciałbym zapytać jaki olej silnikowy powinno się zalewać do Hondy Civiv VIII generacji z silnikiem 1.4 benzyna...
Co ile czasu powinno się go wymieniać i przede wszystkim po jakim czasie powinno się wymienić olej w skrzyni biegów..

Pozdrawiam i prosiłbym o wyrozumiałość

buri
06-08-14, 16:43
Witam, jestem tu nowy i z góry przepraszam ale przeszukiwanie postu z 1000 wypowiedzi będzie bardzo trudne w odnalezieniu poprawnej odpowiedzi bo jak wiadomo ile osób tyle opinii,

Chciałbym zapytać jaki olej silnikowy powinno się zalewać do Hondy Civiv VIII generacji z silnikiem 1.4 benzyna...
Co ile czasu powinno się go wymieniać i przede wszystkim po jakim czasie powinno się wymienić olej w skrzyni biegów..

Pozdrawiam i prosiłbym o wyrozumiałość

mysle ze jakbys przeczytal ostatnie 5, gora 10 stron to znalazlbys odpowiedz
wyuczona bezradnosc czy po prostu lenistwo?

godles1991
06-08-14, 17:53
nie bezradność ani lenistwo po prostu jest tu tyle opinii że każdy mówi co innego :) i chciałbym poznać odpowiedź osoby która taki silnik ma i czym go zalewa :)

kobert
06-08-14, 19:42
poprzednio valvoline 5w-30,teraz amsoil 0w-20. Zluzycie oleju bez zmian. Ten drugi kaze lac honda to zalalem. Byc moze zmniejszylo sie zluzycie paliwa a byc moze tak mi sie wydaje bo na valvoline jezdzilem zima a na amsoilu latem,jednak na nim zostane,choc sa przeciwnicy tego rzadkiego oleju

marcin001984
27-08-14, 23:35
Dwa lata jeżdżę na Amsoilu, najpierw było 0W30, teraz jest 0W20. Za dwa miesiące mam wymianę. Co sądzicie, zostać przy Amsoilu czy zalać np. Liqui Moly? Przebieg mam 90 tys. Miesięcznie robię jakieś 1100 km.