Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olej silnikowy do UFO 1.4, 1.8, 2.2

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9

donelvis
03-07-17, 00:55
Dla niedowiarków polecam artykuł: http://rajdy.autoklub.pl/news/oleje-wyczynowe-a-seryjne,42524
Tam jest napisane wręcz przeciwnie do tego, co pisał Cosmo, że lepkość oleju wzrasta wraz ze wzrostem przebiegu. Lepkość ta maleje.
Jest też wspomniana kwestia olejów 0W20 w Formule 1 - tam taki olej żyje bardzo krótko, a silniki są bardzo ciasno spasowane.
No i jest też ważna informacja: oleje eco czyli te 0W20, 0W30, 5W30 mniej chronią silnik niż oleje bardziej lepkie typu 5W40, ale jednak takie eco oleje powodują mniejsze spalanie.
Tak więc mamy albo mniejsze spalanie, albo lepszą (długofalową) ochronę silnika przed zużyciem.

No i jeszcze dla Cosmo: texaco poddając swoje oleje hydroizomeryzacji stałych węglowodorów parafinowych sprawia że te ich oleje izoparafinowe charakteryzują się właściwościami użytkowymi porównywalnymi z w pełni syntetycznymi PAO.

Coraz lepsza jakość bazowych olejów mineralnych od I do III Grupy wskazuje, iż wprowadzając nowoczesne wodorowe procesy przerobu ropy naftowej, dąży się do maksymalizacji udziału w oleju bazowym węglowodorów o strukturze izoparafinowej, charakteryzujących się wysokim wskaźnikiem lepkości, wysoką czułością na działanie inhibitorów utleniania oraz poprawionymi właściwościami użytkowymi w stosunku do konwencjonalnych olejów mineralnych. Dlatego też producenci olejów bazowych Grupy III, chcąc podkreślić ich walory i sposób otrzymywania, polegający na głębokiej przeróbce struktur węglowodorów wydzielanych z ropy naftowej, zaczęli określać je jako oleje syntetyczne.

I co powie Cosmo o olejach Specol, które są na bazie PAO a kosztują poniżej 100zł za 4l?
Np.58zł za taki olej: http://zmienolej.pl/pl/oleje-silnikowe/3176-olej-silnikowy-specol-5w30-gold-synthetic-4l

I jeszcze co do argumentacji Cosmo że dobry olej musi dużo kosztować - nieprawda!!!
Sam koszt produkcji oleju nie jest wysoki. Oczywiście dobra baza olejowa i bogaty pakiet dodatków podnoszą koszty produkcji ale zdecydowanie najwięcej płacimy za koszty pośrednie : reklamę, marketing oraz koszty ogólnego zarządu. Do tego jeśli łańcuch dystrybucyjny jest długi to każdy z pośredników musi na tym zarobić. Motul tak ma.
A polski Specol jest tani a dobry.

rem1k
03-07-17, 08:09
To ja wsadzę kij w mrowisko:)
Co z polecanym przez producenta, i notabene wyprodukowanym przy współpracy z hondą, Castrolu edge 0w30 professional H?
http://www.kolegaberlin.pl/product-pol-5308-Castrol-Edge-Professional-H-C2-0W30-1L-Honda.html
Zalecany przez serwisy w DE. Wlewam go do n22 tzn nid dość, że diesel z "dpf" to jeszcze rozrząd na łańcuchu. To pytanie kieruję przede wszystkim do naszych obu ekspertów olejowych. Zabije to czy wzmocni mojego klekota? :)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

donelvis
03-07-17, 10:26
To ja wsadzę kij w mrowisko:)
Co z polecanym przez producenta, i notabene wyprodukowanym przy współpracy z hondą, Castrolu edge 0w30 professional H?
http://www.kolegaberlin.pl/product-pol-5308-Castrol-Edge-Professional-H-C2-0W30-1L-Honda.html
Zalecany przez serwisy w DE. Wlewam go do n22 tzn nid dość, że diesel z "dpf" to jeszcze rozrząd na łańcuchu. To pytanie kieruję przede wszystkim do naszych obu ekspertów olejowych. Zabije to czy wzmocni mojego klekota? :)

W tym momencie pozwolę sobie wkleić cytat wypowiedzi Cosmo (post nr #1587 z 25-02-17, 10:58):

"No i jak wół pisze, że to olej opracowany z myślą o oszczędności paliwa.. To nie wiem co chcesz udowodnić. Ta oszczędność się w jakiś sposób realizuje. Fizyki oszukać się nie da - mniejsza lepkość czyli opory wewnętrzne cieczy. Przy wysokich obrotach/obciążeniu następują większe naciski i mniejsza dokładność pracy. Olej może to zamortyzować lub nie. To jest ogólna teoria silnika spalinowego. W czym się Twoja Honda różni?? Mniejsza warstwa, mniejszy margines - częstsza sytuacja kontaktu metal metal. W Volvo są np specjalne panewki, które wytrzymują takie sytuacje. W Hondzie, silnik jest świetny, więc da radę, ale krócej niż poprzednio.... To jest konsekwencja stosowania olejów eko, bo służą one ekologi, a nie ochronie silnika ponad to co przewidział dla jednostki producent, bo olej tak ma. Może wydłużyć żywotność i może ją skrócić. W zależności od potrzeb użytkownika/producenta. Hondzie, skrócenie trwałości jest na rękę, bo i tak nadal ich silniki są uważane za długowieczne, więc robi to bez utraty wizerunku, przynajmniej w krótkiej perspektywie. Zyskuje też blask pro-eko.. Ja bym lał bardzo lepkie 0W20 czyli takie w pobliżu 0W30, jak już."

i post Andkasa nr #1589 z 25-02-17, 12:13 w którym zgadza się z Cosmo:

"Całkowicie się z Tobą zgodzę, nie trzeba posiadać niewiadomo jakiej wiedzy w temacie trybologii, żeby takie właśnie wnioski wysnuć. Honda, żeby spełnić normy ekologiczne zaleca, ba wręcz w FK2R nakazuje używanie olejów ECO za co prawdopodobnie za niedługi okres czasu zapłaci użytkownik. Na zaprzyjaźnionym forum jeden z użytkowników FK2R napisał do hondy Europe co w przypadku gdy zastosuje inny ale o takich samych lub lepszych parametrach, odpowiedź jest następująca:
"Szanowny Panie
Tylko 0W20, jak to jest uwidocznione w tabeli lepkość/temperatura otoczenia.
Stosowanie innego oleju spowoduje utratę gwarancji. Jedyne ustępstwo, to możność stosowania
nieoryginalnego oleju 0W20 - z rynku. Użycie olejów 5W30, 0W30 dotyczy innych rynków,
spoza Europy
Z poważaniem (i tu następują podpisy)"
pozostale tylko przynajmniej w okresie gwarancji wymieniać olej dużo częściej lub się do wyżej wymienionych zasad po prostu nie stosować łamiąc tym samym warunki gwarancji. Następna ewentualność to użycie oleju z Motula 300V HIGH RPM 0W20 lub Millersa CFS 0W20 NT+."

A tutaj post Cosmo (nr #1597) w którym sam sobie zaprzecza (kilka postów wyżej twierdził, że olej wraz z czasem spędzonym w silniku zwiększa swoją lepkość, a poście #1597 twierdzi zupełnie co innego, czyżby się dokształcał w międzyczasie?):

"(...) Skoro ma być 0W20, niech będzie. Zobaczymy jakie będą konsekwencje. Jeszcze samo 0W20 da radę, problem, że silnik zużywa olej i obniża jego lepkość. Dlatego ja bym lał olej 0W20, który jest na granicy z 0W30 i jest bardzo dobry. Wtedy powinno być ok, jeżeli nie zapomnimy o regularnych wymianach"

Kolejny niespójny post Cosmo nr #1608:
"(...) No to bardzo ciekawe, bo oleje HC mogą również być nazwane w Japonii i Niemczech olejami syntetycznymi. Mało tego mogą być lepsze, niż oleje "prawdziwie syntetyczne". Zalej co chcesz, ale nie dorabiaj teorii, której nie ma."

cosmo-pl
03-07-17, 19:31
Nic sobie nie zaprzeczam, tylko kłamco i manipulatorze, wyrwałeś zdania z kontekstu. Gdzie sobie zaprzeczam, bo ja jakby widzę tutaj pełną zgodność z tym co mówię cały czas. Zaręczam Cię, że edukację już skończyłem dawno, jednakże technologia olejów brnie do przodu i douczam się cały czas w tej materii, jak tylko mam czas.

Nie wiem jak Ty ten dokument tłumaczysz, ale ja tam widzę pełny syntetyk w opisie:
"Havoline Ultra SAE 5W-40 ist ein synthetisches
Hochleistungs-Motoröl für PKW mit hohem Aschegehalt
und hoher Gesamtbasenzahl (TBN), das entwickelt wurde,
um die Spezifikationen der ACEA A3/B4 und die
Anforderungen kritischer OEMs zu erfüllen"

Tłumaczenie na język polski:

"HAVOLINE Ultra SAE 5W-40 jest syntetycznym
Wysoka wydajność oleju silnikowego do samochodów o dużej zawartości popiołu
i wysoka całkowita liczba zasadowa (TBN), który został opracowany
do specyfikacji ACEA A3 / B4 i
aby spełnić potrzeby krytycznych OEM".

Z tym chyba nie dyskutujemy, jest to oficjalny dokument dla oleju Texaco Havoline Ultra 5W40 na niemieckiej stronie Chevron link do niego podaję poniżej:

https://cglapps.chevron.com/sdspds/P...&docFormat=PDF

No tak się składa, że jest to tylko tłumaczenie angielskiej karty i nie jest to ze strony niemieckiej! TYLKO COM. Z niemieckiej jest to co Ci podałem, więc sobie to przetłumacz:

Havoline Ultra SAE 5W-40
Hochleistungsmotoröl mit Synthese-Technologie. Empfohlen für moderne Fahrzeuge von Renault, Mercedes-Benz, Porsche, Peugeot, Citroën, der VW-Gruppe, BMW und GM, einschließlich Opel und Vauxhall. ** Bitte beachten Sie: Havoline Ultra SAE 5W-40 wurde zum Schutz Ihres Motors ohne DPF entwickelt.

http://germany.havoline.com/de-DE/products/motor-oils/havoline-ultra/Havoline-ultra-sae-5w049.html (OFICJALNA STRONA NIEMIECKA)

Ja się zastanawiam, czy to taka maniera u Ciebie - przekręcanie rzeczywistości, czy jakaś inna przypadłość. Jak byk jest napisane SYNTHESE-TECHNOLOGIE i tak się ten olej w Niemczech będzie nazywał. Nie ma prawa się inaczej nazywać. Karta jest na stronie US, więc tam jurysdykcja DE nie działa. Mogą sobie wpisać co chcą.

Cosmo, pamiętaj, że poza kartami technicznymi, msds-ami i innymi teoretycznymi rzeczami jest jeszcze PRAKTYKA.
Jak byś posiadał jakieś materiały z przeprowadzonych WŁASNYCH badan nad olejami (no i tym Twoim nieszczęsnym Motulem też) to byś mógł tu wciskać takie farmazony ludziom w ciemno. Trzeba mieć dostęp do laboratorium i zbadać wpływ danej oliwy na materię, wtedy będziesz uprawniony do zachwalania Motula. W innym wypadku to pozostaje Ci to:

https://www.youtube.com/watch?v=AQIIx6gpDqQ

Praktyką się olejów nie konstruuje, tylko badaniami i wiedzą. Ja Motula nie zachwalam, w przeciwieństwie do Twojego zachwalania Texaco i zupełnie bezpodstawne twierdzenia, że olej x jest lepszy od y i powoływanie się na "PRAKTYKĘ" bliżej nieokreśloną umiejętność w rozpoznaniu, który olej jest lepszy. Ewentualnie fachowość we wklejaniu filmików z YT - to Twój poziom znajomości tematyki olejów.

Żeby wyjaśnić Ci, że nie zawsze wykształcenie (którego notabene mi nie brakuje, a którego mi ujmowałeś) idzie w parze z profesjonalizmem i fachowością, posłużę się przykładem takiej grupy zawodowej, jaką są osoby z branży: programista/software developer/DevOps itp itd. Tam często gęsto spektakularne sukcesy odnoszą młodzi ludzie bez prestiżowych szkół i uczelni, którzy od małego siedzieli i klepali kod/testowali/debugowali itp.

Myślę, że Ci go bardzo brakuje jednak. Jeżeli nie, to może zajmij się tym, co robisz na co dzień, bo się tylko kompromitujesz w temacie o olejach i postaram się z całych sił, żeby Ci na każdym kroku udowodnić. I naprawdę argument z programistami?? REALLY!?? Czy leci z nami pilot :D

Co do Motula, to fajnie kolega z zaprzyjaźnionego forum napisał w pytaniu o ten środek smarny: "Wszystko jest lepsze od Motula. To już ustalono jakiś czas temu.. no chyba, że ktoś ma jeszcze Lux10 np, to może byłby porównywalny..." hehe bardzo trafione stwierdzenie.

Tak, bardzo jak Twoja wiedz na temat olejów??? ^_^

EDIT: na koniec może i się powtórzę, ale muszę to napisać, żeby otworzyć ludziom oczy:

Pamiętajcie, że jakość smarowania w naszych silnikach, nie zawsze zależna jest od rodzaju samej bazy olejowej. Idealnym, najlepszym przykładem tego faktu jest olej UWAGA: mineralny Quaker State, którego czystość i smarność jest na tak wysokim poziomie, jakiego nie ma wiele pełnych syntetyków !!

Proszę o badania w takim razie i naukową publikację na ten temat. Twoje słowa, stoją w sprzeczności z ogólnie dostępną wiedzą na temat olejów silnikowych. Jako osoba nie mająca pojęcia na temat podstawowych spraw związanych z olejami, Twoje zapewnienia mi nie wystarczą. Twoja rzekoma "PRAKTYKA" również. Proszę o konkretne potwierdzenie Twoich słów i sprecyzowanie od dokładnie którego oleju jest ten Kwaker lepszy. Tobie nie wierzę, bo kłamiesz jak najęty i myślę, że w tym wypadku nie jest inaczej. Jednakże skoro rzucasz takie stwierdzenia, to bez problemu udowodnisz swoje słowa przedstawiając odpowiednie badania.

I co? I tutaj teoretyzowanie jakie uprawia Cosmo i czytanie msds itp dokumencików olejowych na nic się zda, bo praktyka zawsze da pełniejszy obraz niż sama teoria.
Bo teoretycznie to papieżem może zostać każdy dorosły, ochrzczony mężczyzna, nie musi być kardynałem, biskupem, ani nawet księdzem Ale to tylko teoria.

Super - tylko to jest temat o olejach. Wrzuciłeś już filmik z YT, wzywasz papieża, może zaczniesz jakieś konkrety przedstawiać w końcu?? Bo jak na razie robi się z tego potężna ezoteryka olejowa. Idźmy dalej.

EDIT II: Cosmo a co powiesz, jak Texaco stosuje w stosunku do swoich olejów (do bazy) głęboki hydrokraking w połączeniu z hydroizomeryzacją? Będzie takie coś dobre?

Nie wiem, a ty co uważasz, może nam powiesz?? Miałeś nam przybliżyć procesy rafinacji ropy i wytłumaczyć co to jest, do czego służy i jak się olej bazowy tworzy. Dorzuciłeś hydroizomeryzację. Czekam i się nie mogę doczekać, czyżbyś nie miał pojęcia na temat pojęć, których używasz? Co sądzisz o izomeryzacji na katalizatorach dwufunkcyjnych? Co Twoja praktyka mówi? Przydatny to proces w tworzeniu oleju bazowego, jeżeli tak, to kiedy i gdzie, na którym etapie się go stosuje? Co to jest drugorzędowy kation n-alkilowy, a co to kation trzeciorzędowy izoalikolwy, co one robią w tym procesie?? Co jest wsadem, a co się uzyskuje przy produkcji oleju bazowego i na jakim etapie wykonuje się tą izomeryzację. Proszę bardzo, możesz się popisać jak dużo wiesz na temat olejów silnikowych i jak się tworzy bazy, skoroś taki wyedukowany i mądry. Czekam z niecierpliwością.

EDIT III: już mnie męczy ten temat i na koniec podam prostą instrukcję co robić (tzn jaki olej lać) żeby był dobrze:

do wolnossącego niewysilonego silnika lać dowolny oryginalny olej w miarę dobrej jakości, taki który jest dostępny w większości sklepów (czyli tu Motul odpada) i zmieniać co 10 tyś. km. TYLE.

No super rada, taka jak cała Twoja wiedza - czyli typowy trol, nie znam się, nie umiem, ale się wypowiem :D Ciekawe, kto Cię słucha, zrobiłbym sondę, żebyś się przekonał, że cienko z zaufaniem do Twojej "PRAKTYKI" i doradztwa olejowego, a właściwe szarlatanerii, którą uprawiasz, a którą udowodnię do spodu.

EDIT IV: a jak to było z tym nazywaniem olejów HC syntetycznymi to fajnie obrazuje poniższy tekst:
"The legal position on calling lubricant fluids SYNTHETIC is different in some parts of Europe and in America.
Many years ago, a case was brought by Castrol Germany against BP over claims by BP that their motor oil, formulated with LHC hydro-cracked, was a SYNTHETIC oil.
Castrol won the case meaning that if SYNTHETIC is claimed it must be formulated with genuine synthetic, not hydro-cracked.
Some years later-when hydro-cracked materials became widely available in the market place-Mobil took Castrol to court in America over the claims that their oil was a SYNTHETIC when formulated with hydro-cracked stocks. The American court ruled against Mobil & as such opened the “flood gates” for the oil industry to call hydro-cracked stocks SYNTHETIC everywhere except in Germany. Today, BP own Castrol, Esso (Exxon) own Mobil & Silkolene are owned by the German Fuchs company who use
MC stocks.
Therefore HYDROCRACKED (extra highly refined mineral stocks) can legally be defined as SYNTHETIC but not in Germany".

Kolejna nieprawda. Oczywiście, że w Niemczech, w zależności od tego jaka grupa III została użyta, może być nazywana syntetyczną. Nie może być II. To i to hydrokraki, z tym, że jedne bardzo proste i tanie w wytworzeniu, posiadające słabe właściwości, a drugie głęboko przetworzone, w niczym nie przypominające olejów mineralnych, posiadające właściwości olejów syntetycznych.

Dla niedowiarków polecam artykuł: http://rajdy.autoklub.pl/news/oleje-...-seryjne,42524
Tam jest napisane wręcz przeciwnie do tego, co pisał Cosmo, że lepkość oleju wzrasta wraz ze wzrostem przebiegu. Lepkość ta maleje.
Jest też wspomniana kwestia olejów 0W20 w Formule 1 - tam taki olej żyje bardzo krótko, a silniki są bardzo ciasno spasowane.
No i jest też ważna informacja: oleje eco czyli te 0W20, 0W30, 5W30 mniej chronią silnik niż oleje bardziej lepkie typu 5W40, ale jednak takie eco oleje powodują mniejsze spalanie.
Tak więc mamy albo mniejsze spalanie, albo lepszą (długofalową) ochronę silnika przed zużyciem.

W artykule są błędy. W F1 nie stosuje się olejów z oznaczeniem W w ogóle. Z prostej przyczny - tam się olej podgrzewa do temperatury pracy, przed uruchomieniem i są to oleje monograde w lepkości 5 lub 8 w tej chwili. Taka konstrukcja zapewnia im większą wytrzymałość. Kolejna sprawa to kwestia silników. Zespół ma 7 na sezon, nie wymienia się co wyścig.. Szkoda takie głupoty komentować nawet. Zacytuję tylko: "W innych seriach wyścigowych oleje tego typu stosowane są głównie w kwalifikacjach przed wyścigiem, po których olej wymienia się na gęstszy" - "GĘSTSZY OLEJ" tylko świadczy od jakości i wiedzy pisączego... Nic tam też nie pisze, że oleje 5W30 to oleje eko. Kolejne kłamstwo.

No i jeszcze dla Cosmo: texaco poddając swoje oleje hydroizomeryzacji stałych węglowodorów parafinowych sprawia że te ich oleje izoparafinowe charakteryzują się właściwościami użytkowymi porównywalnymi z w pełni syntetycznymi PAO.

Proszę wyjaśnić co ten proces powoduje i jak działa. Co to są oleje izoparafinowe i jak je szeregować, o jakiej dokładnie bazie mówisz, poproszę o jej wzór chemiczny, żebym mógł się przekonać, że faktycznie jest łańcuch podobny do PAO. Ile tych hydroizomeryzacji jest i jakie? Tylko jest ten proces czy jakieś inny? Twoje zapewnienia mi nie wystarczają, bo kłamiesz na każdym kroku. Mniemam więc, że i na tym polu również.

Coraz lepsza jakość bazowych olejów mineralnych od I do III Grupy wskazuje, iż wprowadzając nowoczesne wodorowe procesy przerobu ropy naftowej, dąży się do maksymalizacji udziału w oleju bazowym węglowodorów o strukturze izoparafinowej, charakteryzujących się wysokim wskaźnikiem lepkości, wysoką czułością na działanie inhibitorów utleniania oraz poprawionymi właściwościami użytkowymi w stosunku do konwencjonalnych olejów mineralnych. Dlatego też producenci olejów bazowych Grupy III, chcąc podkreślić ich walory i sposób otrzymywania, polegający na głębokiej przeróbce struktur węglowodorów wydzielanych z ropy naftowej, zaczęli określać je jako oleje syntetyczne.

No ale to już wiadomo od 20 lat. Co w tym przełomowego?? Problem w tym, że jeżeliby była grupa III w Texaco, to byłby to olej syntetyczny, a z racji tego, że są grupy I II i niewiele kiepskiej III, bliżej nieokreślonej, to jest to olej wykonany w TECHNOLOGII SYNTETYCZNEJ, a nie olej SYNTETYCZNY, jakim jest Motul. Więc ja na to jak na lato. Super!

I co powie Cosmo o olejach Specol, które są na bazie PAO a kosztują poniżej 100zł za 4l?
Np.58zł za taki olej: http://zmienolej.pl/pl/oleje-silniko...d-synthetic-4l

Ile tego PAO jest w oleju Specol, co jest oprócz tego?? Dobre oleje PAO kosztują 200 PLN i w górę. Ja nie mam przekonania, że Specol to jakiś świetny olej, skoro 4 litry kosztuje 60 PLN. Ty takie masz?? Są jakieś badania na ten temat?? Czy tylko "PRAKTYKA"?? Uważam, że to olej z szopy, w telegraficznym skrócie i nie wlałbym go do swojego silnika, ale może się mylę. Proszę o dowody. Teraz to Ty sobie jednak zaprzeczasz, bo przed chwilą jeszcze twierdziłeś, że "Kwaker" jakiś mineralny jest lepszy od słabego syntetyka. To Specol jest dobrym syntetykiem i dlaczego? Bo Ty tak twierdzisz?? Jakie są podstawy takiej teorii, cena przeczy rzeczywistości. Specol ze swoją marną produkcją ma niższe koszty, niż reszta dużych koncernów. Przecież nie od dziś wiadomo, że masowa produkcja jest tańsza. Za przeproszeniem piep..ysz jak potłuczony i co Ci pasuje. Mieszasz się w zeznaniach, kluczysz i używasz abstrakcyjnych, niepotwierdzalnych argumentów, które stoją w sprzeczności z wiedzą i nauką. Ja wiem, że taka w Polsce moda, na piewców głupoty i ich słuchaczy, ale tak się składa, że mnie akurat nie nabierzesz na swoje opowieści.

I jeszcze co do argumentacji Cosmo że dobry olej musi dużo kosztować - nieprawda!!!
Sam koszt produkcji oleju nie jest wysoki. Oczywiście dobra baza olejowa i bogaty pakiet dodatków podnoszą koszty produkcji ale zdecydowanie najwięcej płacimy za koszty pośrednie : reklamę, marketing oraz koszty ogólnego zarządu. Do tego jeśli łańcuch dystrybucyjny jest długi to każdy z pośredników musi na tym zarobić. Motul tak ma.
A polski Specol jest tani a dobry.

Tak dobry jak Orlen i Lotos, czy lepszy?? Ok, to poproszę o cenę hurtową Texaco i cenę producenta, albo jakiegokolwiek innego oleju i rozbicie konkretnych kosztów. Kolejne kłamstwo, ale może ja się mylę i nie wiem co za ile jest. Czekam jednak na konkretne ceny ile litr konkretnego oleju kosztuje przed dotarciem do hurtowni, ile w hurtowni i ile w detalu, na konkretnym przykładzie. Koszty pośrednie, to też koszty, no chyba że sobie ludzie mogą przyjechać kupić do fabryki, we Włoszech, Francji, Niemczech, czy gdzie tam się te oleje produkuje.

marcin001984
03-07-17, 20:18
Problem w tym, że jeżeliby była grupa III w Texaco, to byłby to olej syntetyczny, a z racji tego, że są grupy I II i niewiele kiepskiej III, bliżej nieokreślonej, to jest to olej wykonany w TECHNOLOGII SYNTETYCZNEJ, a nie olej SYNTETYCZNY, jakim jest Motul.

Cosmo, nie mam co prawda takiej wiedzy jak Ty, ale z jednym się nie do końca zgodzę. Motul X-cess 5w40 też jest olejem produkowanym w technologii syntetycznej i jest to olej HC. Bynajmniej w Niemczech.
W Polsce już określa się go mianem full syntetyk.

donelvis
03-07-17, 22:21
Już nie chce mi się pisać i znów pokazywać w ilu miejscach Cosmo podawał sprzeczne informacje. Ale bajka.
Dodam na koniec tylko, że obecnie bazy PAO są w cenach po kilka euro za litr więc nie jest prawdą, że taki olej musi kosztować 200zł za litr.
Co do Specola może i Cosmo ma jednak rację, też w sumie jestem nieufny co to tego oleju i czekamy co wykaże niebawem VOA tego Specola, wtedy prawda wyjdzie na jaw.

Ponoć świetnymi olejami są oleje Eurol, ale czy Cosmo mógłby przejrzeć ich msds'y? http://www.eurol.com/pl/
Bo jak potwierdzi ich świetną jakość (a właściwie skład) człowiek z taką wiedzą to będziemy mieli chyba świetną alternatywę na dobre oleje.
Z tym, że nie wiem jak jest obecnie z możliwością ich zakupu w Polsce.
Ktoś coś słyszał?

Znalazłem Eurol Syntence 5W30 w cenie 79zł za litr.

Ale najlepszy u nich to Eurol Synergy 0W-30 i ponizej jego karta:

http://www.eurol.com/pl/productfiles/109493-pl_e100067_eurol-synergy-0w-30_sds_eurol_11.pdf

Lucas.FK2
03-07-17, 23:00
A jeśli teraz zaleję do 2.2 ictdi Shell 5W30 Dexos2 to bedzie git? :D

donelvis
03-07-17, 23:17
Cosmo miałeś rację, texaco jest jednak na słabej bazie w technologii syntetycznej.
http://germany.havoline.com/de-DE/products/motor-oils/havoline-ultra.html

Za bardzo ufałem ślepo w mojego mechanika, który jednak nie ma takiej wiedzy jak Ty.
Ja tym bardziej.
Najpewniej będzie wrócić mi do pewnego, sprawdzonego Valvoline i będzie spokój.

Tyle, że do mojego 1.8 valvo zaleca SynPower™ ENV C2 SAE 5W-30 nie wiedząc dlaczego nie zwykłe 5W30 albo 0W40, tylko ten w klasie C2?
Co to jest to ENV?

Verratti
04-07-17, 10:18
A jeśli teraz zaleję do 2.2 ictdi Shell 5W30 Dexos2 to bedzie git? :D

Ja już jestem zielony od ich dywagacji, zalałem swojego 1.8 Motulem Xcess 5W40 tak czy siak :D

donelvis
04-07-17, 11:15
Fajnie by było jak by ktoś z taką wiedzą jak Cosmo przejrzał sds tych dwóch olejów:

Valvoline SynPower 0W40:

DECENE-1 HOMOPOLYMER HYDROGENATED
>= 50,00 - < 60,00
Lubricating Oils (Petroleum), C20-50, Hydrotreated Neutral Oil-Based
>= 5,00 - < 10,00
Reaction products of Benzeneamine, N-phenyl- with nonene (branched)
Aquatic Chronic4; H413
>= 1,00 - < 2,50
Zinc bis[O-(6-methylheptyl)] bis[O-(sec-butyl)] bis(dithiophosphate)
>= 1,00 - < 2,50
C14-16-18 Alkyl phenol
>= 1,00 - < 2,50

oraz SynPower ENV 5W30:

Lubricating Oils (Petroleum), C20-50,
Hydrotreated Neutral Oil-Based
>= 10,00 - < 15,00
C14-16-18 Alkyl phenol
>= 1,00 - < 2,50

uniu1
04-07-17, 16:22
A gdzie będzie można znaleźć info o zakończonym teście Specola ?

donelvis
04-07-17, 16:42
Na forum skody octavii http://forum.octaviaclub.pl/forum/motoryzacyjne-og%C3%B3lne/og%C3%B3lne-porady-eksploatacyjne/16966-jaki-olej-do-benzyniaka/page538

SIOłek
04-07-17, 19:11
zaintrygowaliście mnie tym przerzucaniem się MSDS-ami tak, że po 3 latach odświeżyłem swoje konto tutaj na forum specjalnie aby zrobić niespodziankę miłośnikom olejów
Hondy (http://elit-oil.io.ua/files/0001/35/00013557.pdf) oraz Idemitsu
(http://elit-oil.io.ua/files/0001/31/00013157.pdf)

PS. jakby kogoś interesowało, to ja używam Mobil 1 0W40, głównie z przyzwyczajenia -- mój mechanik to straszny konserwatysta i wyznaje zasadę "zmieniaj na to, co było" ;-)

donelvis
04-07-17, 23:12
No widać że ten olej Hondy i Idemitsu to oleje na bazie z II/III grupy.

Już wiem skąd znakomita jakość olejów Texaco, pomimo że nie są oparte na olejach bazowych z grup IV i V.
Otóż opracowali innowacyjny system izomeryzacji olejów, nazywający się ISOSYS i ich oleje oparte na bazach z grupy II i III są jednak wyśmienitej jakości (mechanicy rozbierający silniki zawsze stwierdzali nienaganny stan w przypadku kiedy silnik jeździł na olejach Texaco/Havoline) często lepszej jakości niż oleje oparte na jakichś tam bazowych syntetykach.

"Połączenie produkowanych przez Chevron Oronite pakietów dodatków uszlachetniających oraz technologii ISOSYN produkcji olejów bazowych powoduje, że Chevron jest jedynym producentem w pełni kontrolującym proces produkcji własnych środków smarnych !

maciejprokopek8
05-07-17, 10:24
Moja 1.8 zalewam od 2 lat Texaco Havoline 5w40 i nie ma żadnych problemów, czy to z ubytkiem oleju czy jakichś innych niepokojących oznak

cosmo-pl
05-07-17, 11:43
Ale dlaczego mają być problemy. Jakbyś od dwóch lat zalewał minerałem, to by ich też pewnie nie było. Natomiast ile silnik pociągnie, to nie wiadomo.

Cosmo, nie mam co prawda takiej wiedzy jak Ty, ale z jednym się nie do końca zgodzę. Motul X-cess 5w40 też jest olejem produkowanym w technologii syntetycznej i jest to olej HC. Bynajmniej w Niemczech.
W Polsce już określa się go mianem full syntetyk.

http://www.motul.com/de/de/products/8100-x-cess-5w40

Kategorycznie nie. Technologia syntetyczna to linia 6100 i niżej. X-cess to na całym świecie olej syntetyczny, zarówno w Niemczech, jak i Japonii. Jedź do Niemiec i kup Motula w jakimkolwiek sklepie, to się przekonasz. Motul nie różnicuje butelek, w zależności od kraju i spokojnie spełnia wymagania dotyczące syntetyczności oleju. Czyli zapewne są to grupy III dobre i III+. Co z tego, że to HC i w Texaco też HC. Hydrocracking to tylko nazwa procesu i to ogólna. Od tego jak zaawansowany ten proces jest, co destylujemy, w ilu etapach, zależy co finalnie otrzymamy. Rozpiętość jest spora, tak samo jak różnica w kosztach, ze względu na kontrolę procesu. Podstawowy cracking jest bardzo tani i nie wymaga ani porządnych instalacji, ani nie jest nadto energochłonny, jednakże w jego wyniku otrzymamy tylko olej o nieznacznie poprawionej jakości w stosunku do oleju mineralnego. De facto właściwości pozostaną te same, ale powtarzalność się poprawi i ogólna średnia jakości. Także kolego nie, Motul nie jest jak część koncernów, które w jednych krajach mają jedną nazwę, a w Niemczech czy Japonii, zupełnie inną. Niczego się musi wstydzić, ani pod nic podszywać. Co do baz, to ja dla Motula nie pracuję, a dokładny blending, to tajemnica i nikt tego nie ujawni. Ja mogę Ci powiedzieć tyle, że te bazy na pewno są bardzo dobre i olej ten z naddatkiem spełnia wszystkie normy, które posiada. Technologia jego wytworzenia jest nastawiona na jakość, nie marżę. Statystycznie znacznie mniej będą zarabiać na litrze niż np Texaco, będą też zawsze drożsi. Także jedno zapamiętaj, że HC nie równa się HC i jedna mieszanina baz, nie równa się innej. Dobre bazy HC nie są dużo tańsze od typowych syntetyków , group IV i V. Mają podobne właściwości i lepiej rozpuszczają dodatki, co powoduje, że przywytworzeniu dobrej jakości oleju, wcale nie wymaga się obecnie, aby były stosowane tylko bazy IV i V. Jest wręcz odwrotnie, takie rozwiązania, powodują same problemy. Dla PAO jest problem z dodatkami i słabymi właściwościami smarnymi samego oleju bazowego. Korzyścią jest uzyskanie znakomitego indeksu lepkości i płynności oleju w temp ujemnych. Do czasu rozwoju polimerów i baz opartych o zaawansowany cracking czy gtl, nie było żadnej, dobrej alternatywy. Niska podaż frakcji używanej do produkcji tego oleju bazowego, powodowała wysokie ceny. Dziś można uzyskać efekt tej bazy, wykorzystując frakcje o znacznie większej podaży, stąd cena oleju spadły, a PAO stosowane jest już bardzo rzadko. Właściwie nie ka potrzeby jego stosowania, bo jest zastępowalne i stosuje się tylko jego domieszki, tam gdzie jest taki wymóg. Tzn. inaczej niż twierdzą "forumowi specjaliści", nie dlatego, że baza jest dobrze wyblendowana, tylko dlatego że słabo i trzeba było tego PAO w jakimś celu do niej dolać. Duże prawdopodobieństwo, że w konkretnym oleju, obecność PAO mówi o słabej całej reszcie. Są jeszcze oleje sportowe, które z zasady są oparte o estry i PAO i nie wymagają takiego poziomu dodatków, jak zwykłe oleje. Nawet są one pożądane, podobnie jak duża ilość polimerów. Wtedy niektóre firmy sięgają po ten olej bazowy, ale cena takiego rozwiązania jest również wyższa. Niestety te oleje mają znacznie właściwości, jak się je stosuje na co dzień. Będą przykładowo, przy standardowym interwale zostawiać więcej syfu, lub niedogrzane - będą gorzej smarowały. Najnowsze badania, prowadzone w USA, na pojazdach komercyjnych - dokładnie śmieciarkach, wykazały że w interwale olej PAO-Ester prowadziły do wyższego zużycia silnika, niż dobre HC. Jakość HC obniżała się liniowo, natomiast PAO-Ester, wykładniczo i pomimo początkowo bardzo dobrego zabezpieczenia i lepszego zabezpieczenia, potem zaczęły szybko odstawać. Potwierdza to właściwe zastosowanie firm olejowych tych baz do aut sportowych. Oleje HC znacznie lepiej radzą sobie z większym przebiegiem i nowoczesnymi jednostkami, wymagającymi wyższej czystości. Jeżeli źródło będzie potrzebne, to chętnie podam. Badania sprzed kilku lat.

Na więcej odpiszę, jak będę miał chwilę.

donelvis
05-07-17, 12:13
Ale nie wiem dlaczego negujesz proces hydrokrakingu który stosuje Chevron dla olejów Texaco Havoline?
Jak już wspomniałem wyżej, posiadają oni innowacyjny system izomeryzacji olejów, nazywający się ISOSYS, który daje bardzo dobry wynikowy olej bazowy HC. Spojrzałeś w msds Texaco i na szybko sam skrytykowałeś ten olej, a jak widać nie tylko skład, ale i jakość procesu HC jest tu bardzo istotny.

rem1k
05-07-17, 12:33
A ja dalej nie wiem czy mój castrol & honda to olej czy siko ;)

donelvis
05-07-17, 12:47
Remik co do Castrata to poczytaj post #2441 to już więcej tego pewnie nie zalejesz:

http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=38341&st=2440&p=968925&#entry968925

butler.gdansk
05-07-17, 12:53
Na własne oczy widziałem szlam w 5-letniej Yarisce co od nowości w jednych rękach i rok w rok Castrol był lany bo "Dudek polecał" :D

donelvis
05-07-17, 13:03
Ja zauważyłem w każdym silniku , który jeździł na castrolu głowicę i rozrząd pokryte ciemnym grubym nalotem

Deadline92
05-07-17, 15:59
Takie pytanko ile jest oleju na Bagnecie chodzi mi o to że jak jest full to jak wyskoczy kontrolka to ile ubyło oleju ? bo wydaje mi sie ze wczoraj mi migła kontrolka ostrzegająca o tym że jest mało oleju ale póki co nie świeci cały czas a na bagnecie jest mniej niż połowa oleju troche martwi mnie ten fakt bo za mało km zrobiłem od wymiany nie wiem czy jest jakiś problem z silnikiem czy po prostu krótkie odcinki tak działają na ten silnik

cosmo-pl
05-07-17, 16:14
Ale nie wiem dlaczego negujesz proces hydrokrakingu który stosuje Chevron dla olejów Texaco Havoline?
Jak już wspomniałem wyżej, posiadają oni innowacyjny system izomeryzacji olejów, nazywający się ISOSYS, który daje bardzo dobry wynikowy olej bazowy HC. Spojrzałeś w msds Texaco i na szybko sam skrytykowałeś ten olej, a jak widać nie tylko skład, ale i jakość procesu HC jest tu bardzo istotny.

Już Cie ze 3 razy odpowiedziałem i zwróciłem uwagę, że proces to jedno, a to co otrzymujesz, to zupełnie inna kwestia. Szuflujesz pojęciami, jak hydroizomeryzacja, których nie rozumiesz i do czego ma to prowadzić?? Ja Ci napisałem, że to co oni uzyskują, to tani shit i dlatego taka cena, oraz brak możliwości nazwania tego oleju syntetycznym w Niemczech, a Ty dalej swoje. Bo jak się ropę hydroizomeruje, to się otrzymuje świetny olej. Na moje pytanie o proces natomiast, kiedy i jak on występuje, nic nie potrafisz odpowiedzieć. Otrzymuje się coś. Cracking i hydroizomeryzacja to proces, jak dodanie dwutlenku węgla do coli, a nie rodzaj oleju, tylko sposób na zmianę długości łańcucha węglowodorowego i wykończenia oleju bazowego. W zależności od tego jak ten proces prowadzisz i co następuje przed nim, czy bezpośrednio po nim, otrzymujemy konkretny produkt, lub półprodukt, który dalej przerabiamy lub nie. Oleje Texaco zawierają niskoprzetworzone bazy, pochodzące z baz mineralnych i nie ma znaczenia jaki proces był do tego użyty, bo w destylacji ropy naftowej jest kilka, albo kilkanaście procesów, które następują po sobie i można uzyskać różne produkty. Hydroizomeryzację używa się również podczas produkcji innych wytworów z ropy naftowej, nie tylko olejów smarnych, ale też benzyn. Chevron, ze względu na charakter swoich rafinerii i działania, produkuje głównie słabo przrtworzone bazy, a nie te wyżej przetworzone. Powodem jest m. in., to że instalacje tego typu są tańsze i wymagania API dla olejów smarnych znacznie niższe, więc dla amerykańskich silników, które nie są wysilone, to wystarcza. Tak w telegraficznym skrócie. I ja nie krytykuję Texaco - olej jak olej. Krytykuję tylko nieprawdę, którą szerzysz na temat tego oleju Ty i że zestawiasz go z olejem zbudowanym z wyżej przetworzonych baz, posiadającym lepszy skład, twierdzącnże jest lepszy. Otóż nie jest i dlatego kosztuje 80 PLN za 5l i otóż dlatego źle ludziom radzisz, powielając banialuki tego nieszczęsnego mechanika. Konsekwencje stosowania olej są jakie są, sikniki nie przejedzie na nim na pewno tyle ile by przejechał na lepszej klasy oleju. Jak komuś na tym nie zależy, to przecież wolny kraj, można lać i lotosa 10W40 czy 5W40 do tego silnika, auto nie stanie. Natomiast twierdzenie, że olej x jest lepszy od y, to już trzeba mieć ku temu podstawy. Akurat porównanie tych dwóch olejów to nie problem, bo są z innej półki, ale porównanie oleju np Motul i Millers nie byłoby możliwe bez wnikliwych badań.

Co najlepsze jest, że tak tu znienawidzony przez wielu Castrol, ma również lepsze oleje od Chevrona. M. in. z faktu posiadania dużo bardziej zaawansowanej linii do tworzenia olejów bazowych hydrocrakowanych. Spokojnie ze swoim potencjałem mogliby stworzyć i sprzedawać najlepsze oleje świata. Nie robią tego, bo i tak 90% ludzi kupuje olej, nie na podstawie wiedzy, tylko marketingu, czy sugestii takich jak Twoja, zasłyszanych gdzieś u mechaników bez bladego pojęcia. Poszli więc w marketing i słusznie, bo mają największą sprzedaż w Europie. Szkodzenie więc takim firmom, jak Motul, czy inne tego rodzaju, które własną filozofię oparły na jakości za rozsądną cenę, jest działaniem na rzecz ogromnych koncernów, które jak Chevron, patrzą tylko żeby zdobyć wlepkę producenta, albo lepiej jak tu kiedyś polecany AMS - spełnić wymgania w ocenie producenta i sprzedawać na tony, siejąc bełkot marketingowy wszędzie, gdzie się pojawią. Ludzi jak ja, którzy mają fachową wiedzę i są w stanie odróżnić, co jest co, jest może kilka procent. Stąd uważam, że takie zachowanie jak Twoje, jest szalenie szkodliwe i miesza ludziom w głowach. Sam siebie oszukałeś/przekonałeś i chcesz, żeby w Twoim szaleństwie jeszcze brali inni, nieświadomi, bo w kupie raźniej. Ja tego wybacz nie rozumiem i nie akceptuję. Chcesz - stosuj, nic nikomu do tego, ale nie dorabiaj sztucznych i szkodliwych teorii i nie bądź kolejnym naiwnym powielaczem marektingowego bełkotu. Na tym koncernom w dobrlie Internetu zależy, na takich szkodliwych powielaczach dezinformacji jak Ty.

Dla zainteresowanych, polecam dobrze napisany artykuł przez Pana Andrzeja Tippe. Z niego jasno wynika, że hydroizomeryzacja, to proces wykończenia i nie ma on bezpośrednio wpływu na jakość. Dla osób zaznajomionych z technologią rafinacji, jest to jasne jak słońce. Pan Andrzej potwierdza też moje informacje dotyczące instalacji Chevrona i do tego jakie oleje bazowe tworzone są w jego rafineriach. Mam nadzieję, że ostatecznie skończy to dyskusję na temat tego co to Havoline i z czego jest zrobiony.

http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/3947/rozwoj-produkcji-petrochemicznej.html

rem1k
05-07-17, 16:15
No to teraz lipa na całego. Aż mi ciężko uwierzyć, że taki producent dopuszcza się takich rzeczy. Rozumiem marketing i wciskanie ludziom różowych okularów, ale takie coś...znów musze usiąść do tematów olejowych :(

cosmo-pl
05-07-17, 16:23
Remik co do Castrata to poczytaj post #2441 to już więcej tego pewnie nie zalejesz:

http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=38341&st=2440&p=968925&#entry968925

Kolejne banialuki, o tym właśnie mówię. Już nie patrząc na wytwory wyobraźni "forumowych znawców", to Castrol to firma, która wiele procesów wygrała z firmami konkurencyjnymi o nieuczciwe praktyki, dotyczące m. in. siania nieprawdy. M. in. przez rosyjskie propagandownie. (Niektórzy nadal się podniecają testami). No ale taka rola lidera tego rynku, że dostaje z każdej strony. Ja osobiście uczystniczyłem w rozbieraniu silnika, który srwisowany w aso na Castrolu, bez zająknięcia zrobił 560k km i jeździłby dalej, gdyby nie awaria spowodowana wypaleniem tłoka. Na ścianach cylindra nadal były znaki honowania, a silnik w środku czysty. Czy to świadczy źle o oleju? Życzę, żeby tyle robiły auta zalewane Texaco z tego forum, chociaż jakoś tego nie widzę, ale nie łudzę się, że ktoś zobaczy setne cz milimetra. Po prostu kiedyś auto zacznie brać olej, albo siądzie panewka wcześniej, niż by to mogło się stać.

No to teraz lipa na całego. Aż mi ciężko uwierzyć, że taki producent dopuszcza się takich rzeczy. Rozumiem marketing i wciskanie ludziom różowych okularów, ale takie coś...znów musze usiąść do tematów olejowych :(

Ale czego się dopuszcza?? Ja nie widzę w tym nic złego, oleje spełniają normy, a to że są z taniej półki, to wielu ludzi to docenia, znacznie więcej niż tych, którzy są w stanie te 40 PLN dołożyć i kupić coś lepszego. Jak w życiu, są gorsze produkty i lepsze. Tak samo z olejami. Ktoś chce tańszy, gorszy proszę bardzo, tylko kwestia, żeby nie tworzyć mitów i kłamstw, bo ktoś w nie uwierzy i chcąc kupić lepszy olej, kupi ten gorszy. Niech będzie świadomy wybór. Gdyby tak było w przypadku olejów, to dominowałyby te dobre, a niestety jest zupełnie odwrotnie. Dzięki ludziom jak donelvis i jego mechanik, zaczynają wygrywać te tansze, gorsze, które zajeżdżają szybciej silniki.

Na własne oczy widziałem szlam w 5-letniej Yarisce co od nowości w jednych rękach i rok w rok Castrol był lany bo "Dudek polecał" :D

A masz pewność, że olej był zmieniany i że na pewno był oryginalny?? Bo wiesz, może olej był dolewany np?? Także nie jest możliwe, żeby olej, regularnie zmieniany zostawiał coś, co byś źle mógł ocenić, a zwłaszcza Castrol.

Już nie chce mi się pisać i znów pokazywać w ilu miejscach Cosmo podawał sprzeczne informacje. Ale bajka.
Dodam na koniec tylko, że obecnie bazy PAO są w cenach po kilka euro za litr więc nie jest prawdą, że taki olej musi kosztować 200zł za litr.
Co do Specola może i Cosmo ma jednak rację, też w sumie jestem nieufny co to tego oleju i czekamy co wykaże niebawem VOA tego Specola, wtedy prawda wyjdzie na jaw.

Ponoć świetnymi olejami są oleje Eurol, ale czy Cosmo mógłby przejrzeć ich msds'y? http://www.eurol.com/pl/
Bo jak potwierdzi ich świetną jakość (a właściwie skład) człowiek z taką wiedzą to będziemy mieli chyba świetną alternatywę na dobre oleje.
Z tym, że nie wiem jak jest obecnie z możliwością ich zakupu w Polsce.
Ktoś coś słyszał?

Znalazłem Eurol Syntence 5W30 w cenie 79zł za litr.

Ale najlepszy u nich to Eurol Synergy 0W-30 i ponizej jego karta:

http://www.eurol.com/pl/productfiles/109493-pl_e100067_eurol-synergy-0w-30_sds_eurol_11.pdf

Przeglądanie MSDS mija się z celem i jest domeną "forumowych specjalistów". Tam nie ma składu bazy, wręcz przeciwnie, są informacje które są istotne z punktu widzenia szkodliwości danego środka, może być więc podany proces końcowy, środkowy tak aby nie ujawnić co jest co. Ja bym się na Twoim miejscu skupił i zwrócił uwagę, że oleje 0W20 vs 0W30, to nie taka sama różnica jak olejów 5W30 i 5W40 dla tego silnika. Jasnym jest, że wyższa lepkość w przypadku 0W30 jest korzystna, w porównaniu do 0W20. Natomiast lepkość 5W40 w tym silniku, jeżeli auto nie bierze oleju, jest bez sensu. Wytłumaczyłem Ci to i nic innego z moich postów nie wynika, a to że tego nie rozumiesz, no cóż nie każdy musi. Niektórzy będą opowiadali dziwne rzeczy, żeby zaistnieć, bo mądrych nie potrafią. Tak jest świat złożony.

Jeszcze słowo o kolejnej mitologii - VOA -o niczym kompletnie nie mówi, o niczym. Nie da się na podstawie parametrów bazowych ocenić jakości oleju silnikowego i wie to każdy, co się na tym zna. Można potwierdzić czy mamy do czynienia z olejem czy z podróbką. To wszystko. Do oceny jakości oleju służą testy ASTM, które symulują co się z olejem dzieje i pomiary silników wzorcowych, bardzo drogich i dokładnie wytworzonych, które na hamowniach się hamuje, potem rozbiera i mierzy. Tyle. Reszta to wymysły forumowych szamanów i uprzedzę UOA, też nie mówi nic o jakości oleju, tylko o zachowaniu bądź nie parametrów - ewentualnie usterce. Do tego się je stosuje.

Cosmo miałeś rację, texaco jest jednak na słabej bazie w technologii syntetycznej.
http://germany.havoline.com/de-DE/products/motor-oils/havoline-ultra.html

Za bardzo ufałem ślepo w mojego mechanika, który jednak nie ma takiej wiedzy jak Ty.
Ja tym bardziej.
Najpewniej będzie wrócić mi do pewnego, sprawdzonego Valvoline i będzie spokój.

Tyle, że do mojego 1.8 valvo zaleca SynPower™ ENV C2 SAE 5W-30 nie wiedząc dlaczego nie zwykłe 5W30 albo 0W40, tylko ten w klasie C2?
Co to jest to ENV?

To się w końcu decyduj. Sprawdź sobie, który w Niemczech jest syntetyczny i jak Ci bierze, to raczej nie C2, tylko C3. Dlatego nie polecają C3, czyli zwykłego 5W30 lub 0W40, bo zgodnie z danymi technicznymi, bardziej optymalny olej dla właściwie zachowanych jednostek Hondy, jest olej o niższej lepkości. To co prawię od kilku postów.

Fajnie by było jak by ktoś z taką wiedzą jak Cosmo przejrzał sds tych dwóch olejów:

Valvoline SynPower 0W40:

DECENE-1 HOMOPOLYMER HYDROGENATED
>= 50,00 - < 60,00
Lubricating Oils (Petroleum), C20-50, Hydrotreated Neutral Oil-Based
>= 5,00 - < 10,00
Reaction products of Benzeneamine, N-phenyl- with nonene (branched)
Aquatic Chronic4; H413
>= 1,00 - < 2,50
Zinc bis[O-(6-methylheptyl)] bis[O-(sec-butyl)] bis(dithiophosphate)
>= 1,00 - < 2,50
C14-16-18 Alkyl phenol
>= 1,00 - < 2,50

oraz SynPower ENV 5W30:

Lubricating Oils (Petroleum), C20-50,
Hydrotreated Neutral Oil-Based
>= 10,00 - < 15,00
C14-16-18 Alkyl phenol
>= 1,00 - < 2,50

To nie ma żadnego znaczenia, bo to jest opis procesu, a nie tego co się uzyskało. Tu jest informacja o łańcuchach węglowodorów, które zostały uwodorowione i mają od 20-50 cząsteczek węgla w łańcuchu. Konia z rzędem temu, kto z tego wywnioskuje, co to jest. Tak jak pisałem, to domena forumowych znachorów, nie osób z tytuałmi czy wiedzą w temacie. Żadna firma nie poda w msds składu oleju, ponieważ byłoby z ujawnieniem tajemnicy handlowej.

A gdzie będzie można znaleźć info o zakończonym teście Specola ?

Nigdzie, bo nikt takowych nie prowadzi. Testy z forum sobie odpuść, bo robią je Ci sami ludzie, którzy sieją potem w sieci propagandę na własny użytek (sprzedawca zmienolej). Także nie zawracaj sobie głowy. Olej niczym się nie różni, a firma Specol nie posiada swoich formulacji, które by badała, bo jest za mała na to, żeby samodzielnie blendować oleje. Będzie to więc, w większym lub mniejszym stopniu, kopia czegoś innego. Tyle i aż tyle. Olej jak olej, a właściwie Orlen, Lotos, czy coś innego. Pytania do Specola, zapewne bez odpowiedzi zgodnie z (tajemnicą przedsiębiorstwa). Tworzenie oleju od 0, to ogromne koszty. Stać na to tylko największe koncerny i firmy.

cosmo-pl
05-07-17, 17:27
No widać że ten olej Hondy i Idemitsu to oleje na bazie z II/III grupy.

Już wiem skąd znakomita jakość olejów Texaco, pomimo że nie są oparte na olejach bazowych z grup IV i V.
Otóż opracowali innowacyjny system izomeryzacji olejów, nazywający się ISOSYS i ich oleje oparte na bazach z grupy II i III są jednak wyśmienitej jakości (mechanicy rozbierający silniki zawsze stwierdzali nienaganny stan w przypadku kiedy silnik jeździł na olejach Texaco/Havoline) często lepszej jakości niż oleje oparte na jakichś tam bazowych syntetykach.

"Połączenie produkowanych przez Chevron Oronite pakietów dodatków uszlachetniających oraz technologii ISOSYN produkcji olejów bazowych powoduje, że Chevron jest jedynym producentem w pełni kontrolującym proces produkcji własnych środków smarnych !

Hahaha - naprawdę zaczynam się martwić o Twój stan umysłowy :) Czyli jednak Texaco opracowało coś super i samo o tym pisze. "EUREKA" Tylko, że jakby to przeczytać to tutaj nic nie ma konkretnego. ISOSYN to nieznana nauce marketingowa nazwa, a Chevron ma bardzo słabe instalacje do produkcji hydrocraków, bo w nie nie inwestowało. :D Także wybacz, ale jesteś internetowym klakierem powielającym bełkot koncernów. No może z jednym trafiłeś, że idemitsu też robi oleje na podstawie II i III, jednakże jest to zbieżne z tym co mają w swoich rafineriach, jakiego typu instalacje. I być może jest to powód, że główny eksport idzie do USA, a API jest tworzone wspólnie z Amerykanami.

Dobra panowie, jakiś czas nie będę miał czasu, żeby Wam pisać o olejach. Sporo konkretów macie na tych 3 stronach. Nie wszyscy to zrozumieją, nie wszyscy zastosują, ale to pretensje możecie mieć do siebie. Na pewno nie trzeba słuchać powielających propagandę i nieprawdę, bo padniecie ofiarami swojej własnej naiwności. Ja bym się 3 razy zastanowił, czy zaufać osobie mówiącej o jakimś procesie, a przy konkretnych pytaniach o ten proces, nie potrafi odpowiedzieć czego on dotyczy. Pozdro

SIOłek
05-07-17, 17:49
To nie ma żadnego znaczenia, bo to jest opis procesu, a nie tego co się uzyskało. Tu jest informacja o łańcuchach węglowodorów, które zostały uwodorowione i mają od 20-50 cząsteczek węgla w łańcuchu. Konia z rzędem temu, kto z tego wywnioskuje, co to jest. Tak jak pisałem, to domena forumowych znachorów, nie osób z tytuałmi czy wiedzą w temacie. Żadna firma nie poda w msds składu oleju, ponieważ byłoby z ujawnieniem tajemnicy handlowej.

spróbuję ;-)
pierwszy olej zawiera w swoim składzie około połowy węglowodorów C30, o budowie przypominającej zwiniętą gwiazdę Mercedesa oraz kilka (do 10) procent oleju ropopochodnego, zawartość węgla w cząsteczkach wahająca się od 20 do 50, o zmniejszonej ilości wiązań podwójnych (czyli o zwiększonej odporności na utlenianie)
drugi olej zawiera trochę więcej niż 10 % oleju ropopochodnego jak wyżej (co nie oznacza tego samego oleju)

w obu przypadkach brakuje trochę do 100 %, więc coś tam jeszcze jest, co nie szkodzi (ludziom i przyrodzie, nie silnikowi ;-) ) - nie siedzę w olejach, więc nie wiem co to może być, może jakieś nieszkodliwe PAO lub poliestry (jeśli takie istenieją), może ciekła parafina (robi się na jej bazie kosmetyki i lekarstwa, więc zakładam że nie jest jakoś szczególnie szkodliwa)

cosmo-pl
05-07-17, 18:01
spróbuję ;-)
pierwszy olej zawiera w swoim składzie około połowy węglowodorów C30, o budowie przypominającej zwiniętą gwiazdę Mercedesa oraz kilka (do 10) procent oleju ropopochodnego, zawartość węgla w cząsteczkach wahająca się od 20 do 50, o zmniejszonej ilości wiązań podwójnych (czyli o zwiększonej odporności na utlenianie)
drugi olej zawiera trochę więcej niż 10 % oleju ropopochodnego jak wyżej (co nie oznacza tego samego oleju)

No ale cząsteczka, która posiada 22 węgle, może się diametralnie różnić od tej co posiada 23 węgle. :) bo już nie mówię, co się dzieje jak jest 20 i 40 węgli.. Stąd tak jak widzisz, nie ma możliwości, żeby określić co to jest. Standardowo jakiś obrobiony olej, ale jak, jakie ma właściwości finalne, czy jest dobry, średni, czy porządny, nie jesteś w stanie powiedzieć. Craking zawsze prowadzi do zwiększenia odporności na utlenienie i grupa II nie jest tych właściwości pozbawiona. ;) Stąd początkowo oleje określane jako LL.

Dodatki, polimery, może być pao, mogą być estry też nieszkodliwe, dodatki itd. Ciekłej parifny to się raczej nie daje. Ogólnie w tej podstwowej mieszaninie tych 90% są różne oleje wymieszane, nie jeden, bo tak się nie da. I tu jest pies pogrzebany, bo nie ma czegoś takiego jak baza HC, tylko oleje bazowe powstałe w wyniku obróbki HC i one różnią się składem, właściwościami i kosztami wytworzenia. W zależności więc co kto użyje, to taki mamy efekt. Jednakże jak Chevron ma instalacje do tworzenia baz API II i się chwali, że robi oleje ze swoich baz, to nie sądzę, że w ich olejach jest coś innego, chociaż jak im "zabrakło", to może coś dolali od konkurencji. Jednakże niewiele. Są to więc oleje głównie API II, ale w msds będą tak samo opisywane, a różnica w jakości będzie spora.

SIOłek
05-07-17, 18:47
szukałem przed chwilą w necie jakiś informacji i olejach bazowych grupy III produkowanych przez Chevrona i...
...nie ma
jest za to sporo o wspaniałych właściwościach grupy II...
czyli pewnie Cosmo ma rację - Chevron nie robi grupy III, a ponieważ gdzieś się chwali (Chevron, nie Cosmo ;-) ), że robi oleje silnikowe na bazie swoich komponentów, oznaczałoby to że jego oleje oparte są na grupie II. Aby jednak źle to nie brzmiało (ja jeszcze stosuję grupę II, konkurenci są już w grupie III, a nawet IV i V) wymyśliło się takie cudo jak grupa II+ (wiadomo, słówko "plus" dobrze się sprzedaje). Czy taki olej jest lepszy / gorszy / tak sam jak olej grupy III? Kto to może wiedzieć? (pewnie tylko specjaliści z kółka wzajemnych zainteresowań jakim są producenci i profesjonalni badacze olejów silnikowych...). Dla użytkowników powinno być ważne czy jest wystarczający dla silnika. Ja na "moim" Mobilu 1 0W40 zbliżam się do "3" z przodu, myślę że już ~100 000 km na nim jeżdżę, akurat na silnik nie narzekam (chociaż spalanie mogłoby być tak litr mniejsze), wcześniej rdza zeżre lub zawieszenie doprowadzi na nierównościach do szału (taki mały off top ;-) ), ale nie wiem ile (i czy) zawiera on w składzie olejów bazowych grup II, III i IV (a być może i V). Co więcej nie wiem (i się zapewne nie dowiem), czy gdybym jeździł na 0W40 firmy Castrol / Motul / Millers / Amsoil / Specol byłoby lepiej / gorzej / tak samo; a co gdybym w specyfikacji ACEA 0W40 zmienił "0" na "5", a "40" na "30"?

cosmo-pl
05-07-17, 19:32
Niestety nie mam dla Ciebie i dla Twojego mechanika purysty olejowego, dobrej informacji - Mobil 0W40 to w Niemczech SHC Synthese-Technology Motor Oil, czyli też II i trochę trójek. Jeszcze jakiś czas temu był olejem syntetycznym, ale jak to w przypadku większości firm, nie miało to znaczenia dla klientów i przykładowo wybierali LM, też w technologii syntetycznej. Ogólnie grupy mogą być różne w jednym oleju, ale jak jest powyżej 30% dziadostwa to konsumentów w Niemczech nie można mamić, że jest to olej syntetyczny. Tak sobie ustalili i ja uważam, że jest to fair rozwiązanie, chociaż dużym koncernom się to nie podoba.

II+ nie istnieje. III+ ewentualnie. ;)

SIOłek
05-07-17, 19:43
II+ nie istnieje. III+ ewentualnie. ;)

formalnie może nie, ale Chevron w swoich materiałach chwali się czymś takim (http://www.chevronbaseoils.com/content/dam/chevron_base_oil/Products/CVX%20Typicals%20US_09-15.pdf)...

marcin001984
05-07-17, 19:49
Człowiek już sam nie wie co zalewać po przeczytaniu tego wszystkiego. Ostatnio zalałem Liqui Moly Synthoil High Tech 5w40, pod uwagę brałem jeszcze Motul X-cess 5w40 lub Motul Sport Ester 5w50. Jazda głównie po mieście ale lubię czasem dać w palnik
Cosmo, który z tej trójcy polecisz?

donelvis
05-07-17, 21:13
Cosmo ale oil advisor na stronie Valvoline wskazuje w pierwszej kolejności do mojego benzynowego 1.8 właśnie ten olej C2 (który spełnia też A5) więc myślałem że będzie najlepszy. Zwykły synpower 5W30 ma sporo wyższą lepkość w 40 stopniach.
No i druga sprawa: skoro Texaco Ultra ma tak jak i Motul X-cess klasę jakości SN/CF to chyba o czymś świadczy (że ten texaco taki chyba zły nie jest jak to opisujesz)?

No i na koniec: piszesz że: "Nie da się na podstawie parametrów bazowych ocenić jakości oleju silnikowego i wie to każdy, co się na tym zna. Można potwierdzić czy mamy do czynienia z olejem czy z podróbką. To wszystko. Do oceny jakości oleju służą testy ASTM, które symulują co się z olejem dzieje i pomiary silników wzorcowych, bardzo drogich i dokładnie wytworzonych, które na hamowniach się hamuje, potem rozbiera i mierzy. Tyle."
Rozumiem, że masz wgląd do wyników takich testów co do oleju Motul jak i Texaco, skoro pozwalasz sobie tak odważne stwierdzenia wysuwać co do słabej jakości Texaco?
Są przecież opinie mechaników, którzy rozbierali dziesiątki silników po Texaco i potwierdzają, że olej spełniał tam w nich swoje zadanie idealnie.
A sam osobiście widziałem silniki po Castrolu, gdzie cała klawiatura i głowica od strony rozrządu była pokryta dziwną ciemną strukturą.

cosmo-pl
05-07-17, 21:16
Ja nie wiem, jaki ty masz samochód i ile dolewasz.

formalnie może nie, ale Chevron w swoich materiałach chwali się czymś takim (http://www.chevronbaseoils.com/content/dam/chevron_base_oil/Products/CVX%20Typicals%20US_09-15.pdf)...

To się kolega donelvis zmartwi, że to jednak jest group II ;) Nawet nie wiedziałem, że Chevron ma taki spis swoich olejów bazowych ładny. Ten II+ to jest wg nich, bo nie ma nic takiego. Oni tak piszą, bo pomimo, że nie wyszli z tworzeniem baz powyżej II grupy, to chcą mieć III. Niestety nie opłaca się już dzisiaj inwestować w nową instalację do krakingu, a kiedyś mieli szansę, to porzucili tą technologię jako nieperspektywiczną. Dziś sobie plują w brodę, no ale cóż, jak widać na załączonym obrazku nadal ludzie kupują ich oleje z myślą, że to dobre syntetyki, więc najgorzej nie wyszło.

Cosmo ale oil advisor na stronie Valvoline wskazuje w pierwszej kolejności do mojego benzynowego 1.8 właśnie ten olej C2 (który spełnia też A5) więc myślałem że będzie najlepszy. Zwykły synpower 5W30 ma sporo wyższą lepkość w 40 stopniach.
No i druga sprawa: skoro Texaco Ultra ma tak jak i Motul X-cess klasę jakości SN/CF to chyba o czymś świadczy (że ten texaco taki chyba zły nie jest jak to opisujesz)?

No i na koniec: piszesz że: "Nie da się na podstawie parametrów bazowych ocenić jakości oleju silnikowego i wie to każdy, co się na tym zna. Można potwierdzić czy mamy do czynienia z olejem czy z podróbką. To wszystko. Do oceny jakości oleju służą testy ASTM, które symulują co się z olejem dzieje i pomiary silników wzorcowych, bardzo drogich i dokładnie wytworzonych, które na hamowniach się hamuje, potem rozbiera i mierzy. Tyle."
Rozumiem, że masz wgląd do wyników takich testów co do oleju Motul jak i Texaco, skoro pozwalasz sobie tak odważne stwierdzenia wysuwać co do słabej jakości Texaco?
Są przecież opinie mechaników, którzy rozbierali dziesiątki silników po Texaco i potwierdzają, że olej spełniał tam w nich swoje zadanie idealnie.
A sam osobiście widziałem silniki po Castrolu, gdzie cała klawiatura i głowica od strony rozrządu była pokryta dziwną ciemną strukturą.

A czy oil advisor na stronie Valvoline, wie że Twój silnik ma x tysięcy kilometrów i już trochę bierze oleju?? Oil advisor dobiera jak do nowego, albo zadbanego, który nie ma takiego zużycia. Ja Ci napisałem co bym wlał i to bym wlał.

Ja nie wiem czy nie czytasz moich postów, czy zapominasz? Przecież Ci napisałem, że spełniać normę, to jedno, a co innego ją spełniać i utrzymać te parametry na długo. API się nie sugeruj, bo jest ona dużo gorsza od ACEA, którą też Texaco spełnia. Pod tym względem jest zupełnie bezpiecznym olejem. Kwestia tego, który jest lepszy, a który gorszy i opluwania Motula, a twierdzenia że Texaco jest super, jak jest słabiutkie.

Do wyników jakich testów? Przecież to jakie bazy tworzy Chevron i z jakich korzysta nie jest tajemnicą. Sami o tym mówią i przytoczyłeś ich marketing, a kolega Ci spis tych olejów wkleił. Bazy gr II są to lekko poprawione bazy mineralne, więc są kiepskie z początku produkcji tego typu baz. Zresztą Chevron jako pierwszy zaczął je tworzyć. Od tamtej pory nic się nie zmieniło i takie same instalacje mają, może trochę poprawione, ale tworzą nadal gr. II. Musieliby kupować od konkurencji, a tego nie robią. Więc ja nic nie wysuwam, ja po prostu wiem, jaka jest rzeczywistość. Do tego cena 80 PLN za 5l i brak nazywania tego oleju syntetycznym w Niemczech, co znaczy tylko jedno - znacząca przewaga baz gr II. Tu nic nie trzeba badać. Wiedza na temat jakości baz, też jest dostępna w książkach na ten temat i ogólnie znane są prawidła blendowania oleju. Badać to bym mógł Motul vs Millers, bo konstrukcje olejów są podobne i finalnie nie da się powiedzieć, ten jest lepszy ten gorszy. W przypadku Texaco, nie ma nawet dyskusji, tak jak i innych pseudosyntetyków, jak Elf np. Ogólnie nie ma szans, żeby dobry olej był w takiej cenie, bo by producent musiał dopłacać do niego i skończmy już tą dyskusję, bo jest bez sensu. Poczytaj moje posty, linki i się czegoś w końcu naucz. Przestań siać propagandę, zrób płukankę, wlej dobry olej i jeździj bezpiecznie. Pozdro.

ps. z ciekawości sprawdziłem, Motul 10W40 ma również normy API SN, więc niech ci da to pojęcie, jak one są wymagające. Ogólnie Motul swoje linie Technosynthes czyli półsyntetyki, tworzy w oparu o gr II, bez mieszania minerałów. Dlatego np 5 l Synergie 6100 10W40 kosztuje 100 PLN, co jest więcej niż za 5 l niektórych (teoretycznych olejów syntetycznych 5w40) Dlatego Ci napisałem, że nawet lepiej wlać dobre 10W40, niż kiepskie 5W40. Ja Ciebie z mechanikiem jednak nie będę nawracał, róbcie jak chcecie. Ja bym tego oleju do siebie nie nalał i żadnego innego, który nie jest olejem przynajmniej z baz III i wyższych, ponieważ cenię jakość i dbam o swoje silniki.

marcin001984
05-07-17, 21:32
Ja nie wiem, jaki ty masz samochód i ile dolewasz

EP3. Miesięcznie robię +/- 1300 km głównie po mieście. Dolewam jakieś 250 ml na miesiąc.

cosmo-pl
05-07-17, 21:43
To niedużo. Tego sportowego nie lej, bo on się będzie gorzej spisywał w codziennym użytkowaniu. To są oleje do wyścigów, do częstych wymian. Prz takiej jeździe jak u ciebie spokojnie dobre 5W40 wystarczy, może być X-cess. LM też jest spoko, tyle że chyba do tego silnika nie ma sensu, a olej jest znacznie droższy. Jak auto pojedzie na tor, to dobrym wyborem będzie 300V 10W40. Powinno być optymalnie.

Koledzy, mam już awantury w domu, że za dużo spędzam z nosem w kompie czasu ;) Także wybaczcie, miło się gada, ale muszę umykać. Działajcie logiczne. Informacje macie, nie dajcie się internetowym naciągaczom i pamiętajcie, że nawet kiepski olej, często zmieniany nie wyrządzi krzywdy autu i dla większości będzie wystarczający.

donelvis
05-07-17, 22:50
Instrukcja do R18A2 zaleca oleje w klasie API SL lub nowszej oraz w klasie ACEA A1/B1, A3/B3 lub A5/B5 a Valvoline SynPower ENV C2 spełnia też A1 i A5.

No i skąd bierze oleje bazowe Valvoline i jakiej sa grupy? III+ ?

Nie zawsze niższa lepkość jest taka fajna: http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/3402/zalety-i-wady-niskiej-lepkosci.html

przemek82
06-07-17, 06:45
To niedużo. Tego sportowego nie lej, bo on się będzie gorzej spisywał w codziennym użytkowaniu. To są oleje do wyścigów, do częstych wymian. Prz takiej jeździe jak u ciebie spokojnie dobre 5W40 wystarczy, może być X-cess. LM też jest spoko, tyle że chyba do tego silnika nie ma sensu, a olej jest znacznie droższy. Jak auto pojedzie na tor, to dobrym wyborem będzie 300V 10W40. Powinno być optymalnie.

Koledzy, mam już awantury w domu, że za dużo spędzam z nosem w kompie czasu ;) Także wybaczcie, miło się gada, ale muszę umykać. Działajcie logiczne. Informacje macie, nie dajcie się internetowym naciągaczom i pamiętajcie, że nawet kiepski olej, często zmieniany nie wyrządzi krzywdy autu i dla większości będzie wystarczający.
A co powiesz o tym ?

Motul 300V High Rpm 0W20

donelvis
06-07-17, 08:47
Do silnika R18A2 z przebiegiem 160 tyś. km lepiej jest wlać olej o specyfikacji A3 (czyli bardziej lepki) czy A1/A5 (mniej lepki, oszczędzający paliwo) ?

SIOłek
06-07-17, 17:15
ten sam silnik, obecnie ~290 000 km, od pewnego czasu leję 0W40. Niedawno zrobiłem wymianę, po ~20 000 km przebiegu (wiem, przeciągnąłem trochę), przez ten okres dwie dolewki gdy poziom oleju dochodził do minimum (powiedzmy był w okolicach 1/4 skali), drugiej mogłoby nie być (było już ponad 15 000 km przejechane od poprzednie wymiany), ale był samochód pilnie potrzebny na dłuższą trasę i nie było jak zrobić wymiany. Gdybym zmieniał jak kiedyś sugerowano (co ~10 000 km) pewnie wymieniałbym zanim poziom zjechałby w okolice minimum :-)
Parę lat temu autko zrobiło mi niemiłą niespodziankę - zaświeciło (żółtą) lampkę kontroli stanu oleju, jeśli dobrze pamiętam miałem wtedy w misce Mobil 1 5W50 (to były czasy, gdy ASO lało 10W60, chyba Shella ;-) ), postanowiłem
1) zmienić olej na mniej lepki (0W40) - by być jednak bliżej zalecanemu przez Hondę 0W20
2) sprawdzać poziom oleju, zwłaszcza gdy minęło już kilka tysięcy kilometrów od przebiegu (czyli mówiąc inaczej, zacząć robić to co zaleca instrukcja oraz najlepsza dostępna praktyka ;-) )

cosmo-pl
08-07-17, 11:51
Ile dolałeś tego 0W40 przez te 20k km?? Może spróbuj inne 0W40? Ja w poprzedniej Hondzie, na Mobilu też zaczynałem dolewać po około 5k km.

A co powiesz o tym ?

Motul 300V High Rpm 0W20

To jest olej do prologów i krótkich czasówek. Jest informacja producenta, do czego służy. ;) Tego typu olejów nie stosujemy na co dzień.

Instrukcja do R18A2 zaleca oleje w klasie API SL lub nowszej oraz w klasie ACEA A1/B1, A3/B3 lub A5/B5 a Valvoline SynPower ENV C2 spełnia też A1 i A5.

No i skąd bierze oleje bazowe Valvoline i jakiej sa grupy? III+ ?

Nie zawsze niższa lepkość jest taka fajna: http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/3402/zalety-i-wady-niskiej-lepkosci.html

Silniki to ciężarówek mają inną konstrukcję i wymagania. Są luźno spasowane i to diesle.

Pytaj Valvoline. ;) Na pewno nie III+, w zależności od oleju II z niewielką III lub III z dodatkiem II.

Przy zużyciu oleju, raczej zaleca się zwiększenie delikatne lepkości. Przy zmniejszeniu może brać oleju więcej (zależy czym to zużycie jest spowodowane, bo jeżeli uszczelniaczami, to zużycie się nie zmieni). Raczej bym nie lał A1/A5.

SIOłek
08-07-17, 13:17
ile dolałem?
nie wiem, powiedzmy dwa razy od minimum do maksimum, ile to mogło być? Litr dolewki na te 20 000 km? Wygląda na to, że cykl życia z Mobile 1 mógłby wyglądać następująco:
0 - 5 000 km: poziom bez zmian
5 000 - 10 000 km: spada, po dojściu do minimum (10 000 km) dolewamy
10 000 - 15 000 km: spada, po dojściu do minimum (15 000 km) wymieniamy na nowy
wracając do lepkości: nie zauważyłem, aby 0W40 znikał szybciej niż 5W50, czyli przyczyną nie były pewnie nieszczelności w silniku, a naturalne zużywanie (spalanie?) oleju.

donelvis
08-07-17, 15:27
Cosmo, to wleję jakiś dobry A3. Tylko chciałbym żeby to był III+ wiec skoro mówisz, że Valvoline też podobnie jak Texaco jest II grupą (z dodatkiem III) to co byś polecił, jakies dobre A3 z lepkości 5W30 ?

Wydaje mi się, że olej o trochę wyższej lepkości lepiej buduje kompresję silnika co bezpośrednio przekłada się na zwiększenie momentu obrotowego w niskich i średnich zakresach obrotów silnika, a olej o niższej lepkości poprawi chyba moc w górnych rejestrach prędkości obrotowych silnika.
Ale to tylko takie moje przemyślenia, bez badań na hamowni.

cosmo-pl
08-07-17, 15:28
Spada lepkość, to i olej znika. Spróbuj dobre 0W40 zalać, to zobaczysz. Od min do max to chyba z 800ml jest.

rradek
15-07-17, 16:55
Witam.Od niedawna na forum i probuje znalesc odpowiedz na nturtujace mnie pytanie. Musze wymienic olej w mojej VIII gen 1.8 benzyna, przebieg oryginalny 135k. Niewiem jakie olej byl poprzednio zalewany. Czy powinienem uzyc 0w20,5w30 czy 5w40. Rozne opinie na forum wyczytalem. Dzieki za pomoc.

Flaczek89
16-07-17, 16:13
A co powiecie na ten olej ?? Honda zaleca 0w20 według tabelki

http://www.honda.pl/cars/owners/castrol/_jcr_content/par1/textcolumnwithimagem/textColumn/richtextdownload/file.res/Zastosowanie%20olejow%20Castrol%20w%20samochodach% 20Honda.pdf

Hoze
17-07-17, 10:19
A co powiecie na ten olej ?? Honda zaleca 0w20 według tabelki

http://www.honda.pl/cars/owners/castrol/_jcr_content/par1/textcolumnwithimagem/textColumn/richtextdownload/file.res/Zastosowanie%20olejow%20Castrol%20w%20samochodach% 20Honda.pdf

Nie polecam, nawet serwisy Hondy nie polecają (mimo, że drogi jest). 0W20 to niemal woda, ma na celu maksymalną redukcję oporów i minimalizuje zużycie paliwa, ale jeśli jeździsz choć trochę dynamiczniej niż taksówkarz, to nie zapewni ci odpowiedniego "filmu" olejowego. Do normalnej eksploatacji olej o lepkości co najmniej 5W30

cosmo-pl
17-07-17, 18:20
Siejesz propagandę w drugą stronę.

Jakie znaczenie ma, że olej jest drogi?? Lepiej zarabia się na tańszym..

Oczywiście, że serwisy mają 0W20 i taki też wlewają.

Wodzie do 0W20 sporo brakuje i Honda dopuszcza takie oleje, w związku z tym, wobec informacji producenta zapewnia on odpowiedni "film olejowy". Do normalnej eksploatacji, więc 0W20 wystarczy. Kwestia czego oczekuje. Tego nie napisał, więc nie wiem dlaczego od razu radzisz mu przynajmniej 5W30.. A 0W30 A5 będzie dobry?? I jaki 5W30, bo rozbieżność jest spora w tej lepkości??

Uważajcie co piszecie. Lekkie i dobre 0W30 dla tego silnika jest optymalne, ewentualnie 5W30.

Flaczek89
17-07-17, 20:57
Ja odrazu po zakupie wymieniałem na olej Castrola Edge 5w30 i olej jak olej na 13 tys km wypił kapkę dolalem mu tylko tyle ile mi zostało Po zalaniu silnika w 4 litrowej butli. Kolor jaki obecnie ma olej gdy sprawdzałem to cirmno ( mocno )złoty, żaden braz czy czarny. Wiec chyba dobrze ze jest ciemno złoty :-) i jakiś problemów nie widzę z głośnością silnika itp

19adamo88
18-07-17, 10:15
zapodacie jakieś linki do dobrych olejów? chodzi mi o dobry olej i pewną stronę/sprzedawcę

nie chce kupić jakiejś podróby

silnik 1.8 benz 140

cosmo-pl
18-07-17, 10:37
Petrostar.pl np. O oleju masz w postach.

Kolo 15k bym już olej zmieniał.

tsunami
18-07-17, 10:42
Witam, tak czytam i czytam i ciezko jest mi wycuagnac wnioski...Silnik 1.8 przejechane 140 tys. Km. Jazda mieszana, czasem dynamiczna, lecz po torze nie latam. Raczej jazda na codzień do pracy. Przymierzam sie na wymiane oleju. Obecnie zalany mam Castrol 5W30 A1. Pozostać przy takim czy może sugerujecie coś innego ?

Flaczek89
18-07-17, 11:22
To jest sprawa indywidualna i każdy Ci powie co innego Wiec lej to co do tej pory miałeś i ciesz się jazda ;-)

Marecki
18-07-17, 11:23
Czy ktoś może wypowiedzieć się nt. oleju Total Quartz 0w30. Ktoś stosował w swojej Hondzie 1.8?

Wysłane z mojego Gemini przy użyciu Tapatalka

Hoze
19-07-17, 11:06
Siejesz propagandę w drugą stronę.

Jakie znaczenie ma, że olej jest drogi?? Lepiej zarabia się na tańszym..

Oczywiście, że serwisy mają 0W20 i taki też wlewają.

Wodzie do 0W20 sporo brakuje i Honda dopuszcza takie oleje, w związku z tym, wobec informacji producenta zapewnia on odpowiedni "film olejowy". Do normalnej eksploatacji, więc 0W20 wystarczy. Kwestia czego oczekuje. Tego nie napisał, więc nie wiem dlaczego od razu radzisz mu przynajmniej 5W30.. A 0W30 A5 będzie dobry?? I jaki 5W30, bo rozbieżność jest spora w tej lepkości??

Uważajcie co piszecie. Lekkie i dobre 0W30 dla tego silnika jest optymalne, ewentualnie 5W30.

To nie jest tylko moja opinia, ale wielu użytkowników Hond I NAWET AUTORYZOWANYCH SERWISÓW!!. A 0W30 to zupełnie co innego niż 0W20. OW30 mogę polecić z czystym sumieniem, tyle tylko, że jest drogi, a 5W30 w zupełności wystarczy naszym Haniom. Można lać śmiało także 0W40 czy 5W40. Ja od 4 lat leję tylko Shell Hellix Ultra 5W30 i jestem bardzo zadowolony, a na gwarancji ASO zalewało mi auto Catrolem 5W30. Więc Kolego wyluzuj, chcesz lać 0W20, to lej, twój wybór.

Czy ktoś może wypowiedzieć się nt. oleju Total Quartz 0w30. Ktoś stosował w swojej Hondzie 1.8?

Bardzo dobry olej, moja służbówka (Citroen C5 2.0 HDI) jest nim zalewany co każdy przegląd w ASO, auto mimo intensywnego eksploatowania zarówno na autostradach, jak i w mieście, nie spala praktycznie ani grama oleju, a silnik, który ma dzisiaj naciachane ponad 250 ty.km. nie wykazuje absolutnie żadnego objawu zużycia. Oczywiście staraj się wlewać takiego o specyfikacji A/B, a nie Low Saps.

cosmo-pl
19-07-17, 13:33
Wyluzuję, jak skończysz pisać głupoty. ;) Siejesz propagandę i tyle. Powiedz mi co mnie obchodzą opinie użytkowników aut Honda. Jaką wiedzę na temat olejów mają, średnio taką - wiedzą gdzie go wlać. Zaręczam Ci więc, że na tej podstawie jest to dokładnie taki sam odsetek, zwolenników 0W20 i przeciwników. Żaden to argument. Wlanie 0W20 niczym nie grozi w tym silniku, a 0W30 zanadto się nie różni, mało tego znam 0W30 i 0W20, pomiędzy którymi są kosmetyczne różnice. Jeżeli więc silnik jest nowy i nie zużywa zanadto oleju, to AUTORYZOWANE STACJE, wleją do niego najpewniej obecnie 0W20, oczywiście takie, które trzymają się bierzących zaleceń producenta. Reszta będzie uprawiała propagandę jak Ty. Ja nie twierdzę, że nie warto sobie głowy zawracać 0W20, bo nie warto, ale tworzenie mitów i propagandy na temat tych olejów, też nie ma sensu. O to mi więc chodzi, nie opowiadaj głupot.

O tym, żeby powiedzieć, że olej jest bardzo dobry, to trzeba trochę więcej wiedzieć o tym oleju, niż jeżdżę trochę po autobanie, trochę po mieście i jest ok, bo go nie bierze.. Takie "wygórowane wymagania" to spełni większość olejów posiadających stosowne normy. Po drugie to 2.0HDI to zgoła inny silnik, niż 1.8 benzyna Hondy.. Mam wrażenie, że Ci to umknęło.

Co do oleju Total to nie syntetyk, tylko technologia syntetyczna, więc nie przesadzałbym z tą jego jakością. W dużym skrócie taki Havoline, czyli API II głównie. Nie jestem pewien, czy należy takie oleje polecać.

Marecki
19-07-17, 15:03
Więc co wlać, bo już zgłupiałem jak czytam te posty...

Hoze
19-07-17, 17:47

Hej, ponieważ rozgorzała się niezła dyskusja, więc po protu wlej taki, jakie są dopuszczalne przez producenta, a w książce serwisowej jest napisane, że dopuszczalne jest nawet 10W30. Ja jak mówiłem, ja stosuję olej o lepkości 5W30, moja Honda na tym jeździ i ma się świetnie. Uważaj jedynie na podróbki, bo tych na rynku jest mnóstwo i staraj się kupować olej w hurtowniach motoryzacyjnych, a nie od przypadkowej osoby lub firmy z internetu (zwłaszcza z allegro).

marcin001984
19-07-17, 19:26

Wlej dobry olej syntetyczny 0W20, 0W30 lub 5W30. Każdy z nich będzie dobry. Zakładam, że po torze nie jeździsz :)
Ja brałem ostatnio z petrostar.pl

Marecki
19-07-17, 20:06
No nareszcie, dzięki za radę. Olej będę kupował w Irlandii, tu mieszkam.
Po torze nie jeżdżę[emoji6] [emoji594] .
Druga sprawa: jest sens wymieniać olej częściej, niż zaleca producent?

marcin001984
19-07-17, 20:15

Olej wymieniam u siebie w Type R co 10 tys. Jak miałem ufoka R18A2 to wymieniałem raz w roku czyli u mnie to wychodziło +/- 15 tys. km.

cosmo-pl
19-07-17, 21:01

Nie ma sensu, o ile ściśle przestrzegasz zaleceń producenta i stosujesz olej syntetyczny. Rzadko tak jest, więc warto sobie o tą 1/4 przebiegu wcześniej wymienić. Będziesz miał pewność, że nawet jak zalałeś słaby olej, to nie odbije się to na kondycji silnika. Warto przeczytać instrukcję samochodu. I droższy olej, to zazwyczaj olej lepszy, więc nie warto oszczędzać. Masz w Irlandii i Motula i zapewne Millersa czy inne dobre syntetyki, więc się rozglądnij i sobie coś wybierz.

19adamo88
19-07-17, 21:06
poszperałem trochę i wybrałem kilka propozycji, doradźcie proszę co z tego najlepsze lub może macie coś lepszego do polecenia:

http://www.petrostar.pl/oleje/oleje-samochodowe/elf/evolution/elf-evolution-900-sxr-5w30-4l,p1971707767
http://www.petrostar.pl/oleje/oleje-samochodowe/valvoline/synpower/valvoline-synpower-5w30-xl-iii-4l,p1025054647
http://www.petrostar.pl/oleje/oleje-samochodowe/shell/helix/ultra_extra_ect/shell-helix-ultra-extra-ect-5w30-4l,p755971360
http://www.petrostar.pl/oleje/oleje-samochodowe/motul/8100/xclean_fe/motul-8100-x-clean-fe-5w30-4l-c2-dexos2,p257225458

cosmo-pl
20-07-17, 00:38
A po co Ci do tego silnika olej o hths 3.5?? Bierze coś oleju?? Jak silnik jest zdrowy i w dobrej kondycji, to dołóż trochę i kup dobre 0W30, o którym tutaj wielokrotnie była mowa z normą A5. Lepkość 10 w temp operacyjnej i hths w okolicy 3 w zupełności wystarczy do tego silnika. Po drugie, oleje taki jak elf zostały tu wymienione, w dyskusji, którą niby czytałeś, a nie czytałeś i była mowa o ich ogólnej jakości, oraz z jakiej bazy są. Oczywiście spełniają normy i wystarczą, ale co chcesz osiągnąć??? Jak chcesz oszczędzić, to taniej i rozsądniej wyjdzie jakiś Orlen, albo Lotos.

Hoze
20-07-17, 08:52
Ja zalewam tym Shellem co wymieniłeś, polecił mi go dobry mechanik, który się specjalizuje w Hondach.

cosmo-pl
20-07-17, 09:45
A ten mechanik polecił ten olej, gdyż, ponieważ?? A jakby plecił skok na główkę z 1 piętra na betonową wylewkę??

Hoze
20-07-17, 13:35
A ten mechanik polecił ten olej, gdyż, ponieważ?? A jakby plecił skok na główkę z 1 piętra na betonową wylewkę??

Polecił ten olej, bo sam go wlewa do wszystkich swoich aut (Hond dokładniej, bo tylko Hondami śmiga). A ty jak chcesz być taki wygadany to nie rób błędów ortograficznych, tym bardziej, że słownik sam ci wskazuje gdzie je robisz, kończę gadkę w tym temacie, bo z takimi jak ty nie warto...

cosmo-pl
20-07-17, 18:45
Aha, Panie polonisto, a jakby jeździł Starem i miał ich 5, to byłby specjalistą od olejów do Stara?? :D :D naprawdę, przez chwilę myślałem, że się nabijasz, ale Ty to piszesz na serio. No cóż to świetna rekomendacja, mechanika który bladziutkiego pojęcia nie ma o olejach i to do tego stopnia, że pewnie nie odróżnia lepkości od gęstości, w ustach klakiera, powtarzającego "prawdy zasłyszane od szwagra". Naprawdę, on go kupił, bo był w sklepie, a ty chodzisz i dorabiasz do tego mitologię, że jak on jeździ, to jest świetny. :) Litości, ludzie, apel do wszystkich wypowiadających się w tym temacie - ogarnijcie się, bo nie wytrzymam ze śmiechu. ;)

19adamo88
20-07-17, 18:47
A po co Ci do tego silnika olej o hths 3.5?? Bierze coś oleju?? Jak silnik jest zdrowy i w dobrej kondycji, to dołóż trochę i kup dobre 0W30, o którym tutaj wielokrotnie była mowa z normą A5. Lepkość 10 w temp operacyjnej i hths w okolicy 3 w zupełności wystarczy do tego silnika. Po drugie, oleje taki jak elf zostały tu wymienione, w dyskusji, którą niby czytałeś, a nie czytałeś i była mowa o ich ogólnej jakości, oraz z jakiej bazy są. Oczywiście spełniają normy i wystarczą, ale co chcesz osiągnąć??? Jak chcesz oszczędzić, to taniej i rozsądniej wyjdzie jakiś Orlen, albo Lotos.

Nie chodzi o żadne oszczędności. Mogę dać więcej jak warto tylko podaj mi link do takiego oleju :) najlepiej właśnie z tej strony petrostar.pl

Jeszcze muszę zakupić komplet nowych świec więc tu też bym chciał zasięgnąć waszej rady. Są świece BERU w fajnej cenie, ale są też NGK, które są 2 razy droższe.

cosmo-pl
20-07-17, 20:57
http://www.petrostar.pl/oleje/oleje-samochodowe/motul/8100/econergy

Ciężko w wyszukiwarkę wrzucić? ;) Do wyboru do koloru. Kup sobie 4 1ki i zostanie Ci zamiast baniaka, ładne litrowe opakowanie. Ja mam świece denso.

Hoze
20-07-17, 22:43
Nie chodzi o żadne oszczędności. Mogę dać więcej jak warto tylko podaj mi link do takiego oleju :) najlepiej właśnie z tej strony petrostar.pl

Jeszcze muszę zakupić komplet nowych świec więc tu też bym chciał zasięgnąć waszej rady. Są świece BERU w fajnej cenie, ale są też NGK, które są 2 razy droższe.

Kolego, jeśli masz kasiorę, to w pełni polecam ten olej, chyba teraz sam się na niego skuszę.
http://www.iparts.pl/czesc/olej-syntetyczny-motul-8100-eco-nergy-5w30-1-litr-motul-102782,1-436-102782-638942.html

marcin001984
21-07-17, 08:01
Kolego, jeśli masz kasiorę, to w pełni polecam ten olej, chyba teraz sam się na niego skuszę.
http://www.iparts.pl/czesc/olej-syntetyczny-motul-8100-eco-nergy-5w30-1-litr-motul-102782,1-436-102782-638942.html

Zauważyłeś, że ten z Twojego linka jest o 9 zł droższy na litrze od tego samego oleju z petrostar co wkleił Cosmo?

przemek82
21-07-17, 19:19
Zauważyłeś, że ten z Twojego linka jest o 9 zł droższy na litrze od tego samego oleju z petrostar co wkleił Cosmo?

Kto ma blisko może podjechać i kupić taniej ;p
http://allegro.pl/motul-8100-eco-nergy-5w30-5l-tychy-promocja-i6878939345.html

cosmo-pl
21-07-17, 21:16
No, a potem silnik od razu najlepiej w zestawie.

przemek82
22-07-17, 06:39
No, a potem silnik od razu najlepiej w zestawie.

Rozumiem że chcesz powiedzieć że ten chłop mając sklep sprzedaje tam buble z pod lady ? :P Wystarczy zapytać o certyfikaty.
Po prostu inni narzucają taką duża marże sklepową kupiłem w tamtym roku olej tu http://galonoleje.pl/ który kosztował na sklepie +-250 zł nazwy nie wymienię bo zaraz będziesz krytykował z uszkodzonym korkiem który mieli puścić w koszta ale akurat trafiłem bo szukałem 0w30 i oddali mi po swoich kosztach zapłaciłem 140 zł, więc ceny są uzależnione od marży sklepowej jak sklep bardziej reklamowany i zaufany tym większa cena, a olej zapewne ten sam.

Zamów sprawdź później krytykuj, bo taki spec jak Ty powinien rozróżnić fake od oryginału Motula po kolorze czy etykietach na bańce, a nawet po zapachu...
Zapewne fake będzie jaśniejszy i będzie walił starą szmatą...

A jak stwierdzisz że koleś sprzedaje fake to może mieć przez to duże problemy prowadząc 2 sklepy...

cosmo-pl
22-07-17, 19:13
Oleje bez labo są nie do odróżnienia. To jest cena poniżej kosztów, także o ile olej nie ma bliskiego terminu przydatności do użycia, to sprzedawca dokłada do interesu. Ja nie wierzę w działalność charytatywną sprzedawców.

19adamo88
23-07-17, 00:42
a co sądzicie o tych olejach?

http://galonoleje.pl/0w30/1476-amsoil-signature-series-100-synthetic-motor-oil-0w30-3784l-azo.html

http://galonoleje.pl/0w30/3349-liqui-moly-special-tec-v-0w30-5l-2853.html

http://galonoleje.pl/0w30/3120-millers-xf-longlife-0w30-a5b5-5l.html

Ktory bedzie najlepszy?

Nowik86
24-07-17, 11:25
Ktory bedzie najlepszy?

Może wypadałoby sprecyzować pytanie i napisać do jakiego konkretnie samochodu chcesz to wlać?

btw. Proszę o powstrzymanie się od SPAMu.

19adamo88
24-07-17, 12:19
A więc tak, auto stoi głownie na dworze(nie garażowane), w miejscu gdzie mocno wieje. Obecnie mam wlany 5W30 Castrol. Bywało, że zimną czasem ciężej kręcił, ale zawsze kręcił. Autem robię małe odcinki, ale często.

Jestem juz prawie zdecydowany na poniższy olej:

http://www.petrostar.pl/oleje/oleje-samochodowe/motul/8100/xclean_fe/motul-8100-x-clean-fe-5w30-4l-c2-dexos2,p257225458

Czy ktoś ma jakieś przeciwskazania?

marcin001984
24-07-17, 13:42
Nadal słabo sprecyzowałeś, a pierwsze zdanie w ogóle niepotrzebne ;)
Powinieneś napisać właśnie jakie odcinki robisz np. w skali miesiąca/roku, ile musisz dolewać na 1000km lub na rok i jaki masz przebieg.

19adamo88
24-07-17, 14:58
Mniej niz 1tys km miesięcznie. Przebieg 178k, nic nie muszę dolewać

marcin001984
24-07-17, 16:40
Mniej niz 1tys km miesięcznie. Przebieg 178k, nic nie muszę dolewać

Ja bym proponował jakiś dobry 0W20 lub 0W30.

mateusz199
24-07-17, 22:04
19adamo88 Ja mam przeciwwskazania a no takie, że wchodząc na stronę motula nie ma nic o zalecanym X-CLEAN FE do R18A2.
Drugie to, że jeśli chcesz aby w zimę auto miało lżejszy rozruch to Eco-nergy 0W30, miałem i nie mam absolutnie żadnych przeciwwskazań, spełnia normy dla naszego silnika.

Ot zdjęcie z instrukcji obsługi. Normy oleju dla silnika R18A2, dla mnie to jest podstawa doboru oleju.
https://images84.fotosik.pl/713/7ce99bd83b46cd45.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/7ce99bd83b46cd45)

A oleje kupuje zawsze od użytkownika FILTRY_Gdansk, mają również stronę : https://filtrytotu.pl/ ,także polecam.

19adamo88
24-07-17, 23:02
19adamo88 Ja mam przeciwwskazania a no takie, że wchodząc na stronę motula nie ma nic o zalecanym X-CLEAN FE do R18A2.
Drugie to, że jeśli chcesz aby w zimę auto miało lżejszy rozruch to Eco-nergy 0W30, miałem i nie mam absolutnie żadnych przeciwwskazań, spełnia normy dla naszego silnika.

Ot zdjęcie z instrukcji obsługi. Normy oleju dla silnika R18A2, dla mnie to jest podstawa doboru oleju.
https://images84.fotosik.pl/713/7ce99bd83b46cd45.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/7ce99bd83b46cd45)

A oleje kupuje zawsze od użytkownika FILTRY_Gdansk, mają również stronę : https://filtrytotu.pl/ ,także polecam.

ok, dzieki za informacje

poszperalem troche i mysle nad tym:

http://www.petrostar.pl/oleje/oleje-samochodowe/valvoline/synpower/valvoline-synpower-env-c2-5w30-1l,p2042659186

donelvis
26-07-17, 10:39
Widzę, że bardzo dobre parametry posiadają oleje Ravenol np. taki: RAVENOL HCL SAE 5W-30 CleanSynto&reg;

http://www.ravenol.pl/oleje-silnikowe-cleansynto/1211-RAVENOL-HCL-SAE-5W-30-CleanSynto-1L.html

oraz oleje Xado np. Xado Luxury Drive 5W-30

https://xado.pl/oleje-cat/syntetyczne-oleje-silnikowe/xado-luxury-drive-5w-30-synthetic

Czy ktoś miał styczność w ww. olejami?

pwl
26-07-17, 13:32
Tak czytam ten temat i oczy przecieram :D Drapiecie się o olej do dupowozu, który nie widzi zapewne żadnych ekstremów. Ja wlałem 5w30 Liqui Moly z beczki, po 15 tysiącach wymieniłem na to samo. Auto na gazie śmiga w mieście i po trasach, oleju nie ubywa, wszystko chodzi jak trzeba...

donelvis
26-07-17, 14:06
pwl a jakie spalanie notujesz na tym oleju?

filipfm
26-07-17, 14:59
Tez mam takie wrazenie za kazdym razem jak wchodze w ten watek. To sa zwykle hondy, silniki bez jakis kosmicznych technologii, a tu niektorzy doktoraty robia nad skladem molekularnym oleju ;)
Ja nawet do rajdowki nie mam takich rozkminek

pwl
26-07-17, 15:19
pwl a jakie spalanie notujesz na tym oleju?
Miasto ok 10 gazu, trasa zalezy od nogi, ok 7 lpg.

zyga502
26-07-17, 16:20
Tak czytam ten temat i oczy przecieram :D Drapiecie się o olej do dupowozu, który nie widzi zapewne żadnych ekstremów. Ja wlałem 5w30 Liqui Moly z beczki, po 15 tysiącach wymieniłem na to samo. Auto na gazie śmiga w mieście i po trasach, oleju nie ubywa, wszystko chodzi jak trzeba...

pisałem to już kilka razy:p

dudi998
26-07-17, 22:37
Szczerze, też byłem szczęśliwy dopóki nie znalazłem tego tematu :)
Wczoraj kolejna wymiana oleju i poszedł Valvoline 5W30 A3.

19adamo88
26-07-17, 23:05
Szczerze, też byłem szczęśliwy dopóki nie znalazłem tego tematu :)
Wczoraj kolejna wymiana oleju i poszedł Valvoline 5W30 A3.

jaki dokładnie? podasz link?

donelvis
27-07-17, 00:06
jaki dokładnie? podasz link?

Zapewne ten: Valvoline Synpower 5W30. Też go będę na zimę wlewał:)

cosmo-pl
29-07-17, 11:46
Nikt nie pisze elaboratów, tylko niektórzy piszą nieprawdy, albo wręcz wierutne bzdury i trzeba to prostować, bo robi się wątek mitologiczny. Ja nie wiem ile już razy powtarzałem, że "parametry techniczne" czy msds oleju, nie mówią nic o jego jakości ogólnej, ale jak widzę - niektórzy. z uporem maniaka, nadal twierdzą, że jest to ważne. Także ja bym to nazwał rzucaniem grochem o ścianę. Elaborat powstaje jak jedna strona głupio się upiera przy swoich nieprawdziwych wyobrażeniach. :)

Co do tego, jak olej x, czy y wpływa na silnik, zazwyczaj nie ds się ocenić, po jednej czy 2 wymianach. Są oleje gorsze i lepsze, jak w życiu. Jeżeli ktoś płaci 80 pln za 4 litry, to niech nie oczekuje olej syntetycznego i tyle. Co do olejów z beczki, to są oleje takie same jak w bańce, chyba że ktoś sobie dolał czegoś innego tam. ;)

Wg mnie wątek o olejach powinien być głównie po to, żeby go prawidłowo dobierać, a nie pisać o rzeczach, o których nie ma się pojęcia, a gdzieś się o nich słyszało. ;)

donelvis
29-07-17, 12:30
Jedno jest pewne: Motul robi bardzo dobre oleje wyczynowe, ale do aut cywilnych robi - nie oszukujmy się - średniaki w zawyżonej cenie.

Nie ma startu do takich olejow jak Xado Luxury Drive 5W-30 albo Ravenol HCL SAE 5W-30 CleanSynto

blackrain
29-07-17, 12:34
Pytanie do cosmo-pl:

To żeby rozwiać już*wszelkie wątpliwości - czy polecany tutaj na każdym kroku Motul Xcess 8100 5w40 jest dobrym olejem na codzień i do okazyjnego "upalania"?

donelvis
30-07-17, 00:01
Blackrain odpowiem za cosmo: do tych celów raczej bardziej odpowiedni będzie olej Penrite HPR 5. Tylko że występuje chyba w bańkach 5 litrowych: http://lejolej.pl/pl/p/Penrite-HPR-5-5W40/148

cosmo-pl
30-07-17, 12:18
Pytanie do cosmo-pl:

To żeby rozwiać już*wszelkie wątpliwości - czy polecany tutaj na każdym kroku Motul Xcess 8100 5w40 jest dobrym olejem na codzień i do okazyjnego "upalania"?

Do Hondy lepszym pomysłem jest x-max 0W40, ale to samo zadanie spokojnie spełnia eco-nergy 0W30. Okazyjne wycieczki na czerwone pole, nie mają za wiele wspólnego z lepkością oleju, bo nie powodują żadnych ponad normatywnych zdarzeń w silniku. Ani nie rozgrzejesz oleju zanadto, ani go nie rozcieńczysz paliwem. Ogólnie do czasówek i prologów w rajdach używa się olejów jak najcieńszy, żeby nie zabierać mocy i nie obciążać silnika bez sensu. Tak jak pisałem, lepkość to z jednej strony zbawienie, z drugiej problem, a to czy olej dobrze zabezpiecza silnik, nie musi łączyć się w cale z lepkością i w Hondach zwłaszcza.

donelvis
30-07-17, 13:53
Nigdy nie zgodzę się z twierdzeniem, iż nie ma ścisłej korelacji pomiędzy lepkością - grubością filmu olejowego - poziomem ochrony.
Zawsze olej o wyższej lepkości ochroni lepiej silnik, niż olej ekologiczny i sami producenci nawet tak twierdzą.
Wystarczy porównać lepkość w 100 stopniach dla danego oleju i na pewno olej o niższej lepkości w 100 stopniach ochroni silnik gorzej niż olej o lepkości wyższej w 100 stopniach.

cosmo-pl
30-07-17, 19:42
To dlaczego f1 jeździ na supercienkich olejach?? W lepkości 5, 8 czy 10?? Jak się to ma do Twojej teorii?? Silniki kręcące się do niebotycznych 18k obr/min i wyżej, ogromna temperatura, ogromne siły działające na układ rozrządu, rozgrzana do białego turbina... Toż wg "producentów" nie powinny z padoku wyjechać. Złota zasada, nie wiem, nie umiem nie odzywam się. Miałeś to już wytłumaczone, nie chcesz zrozumieć, to nie zrozumiesz. Honda jest ciasno pasowana i wykonana z dużą dokładnością. Wyższa lepkość w tym silniku nie ma żadnego kompletnie sensu. Ogranicza tylko jego moc. Olej eko dla Hondy to 0W20, a nie 0W30. 5W40 ma sens jak już trochę oleju znika. Natomiast w każdym z tych przypadków lepkości w 100oC jest aż nadto.

blackrain
30-07-17, 19:46
To dlaczego f1 jeździ na supercienkich olejach?? W lepkości 5, 8 czy 10?? Jak się to ma do Twojej teorii?? Silniki kręcące się do niebotycznych 18k obr/min i wyżej, ogromna temperatura, ogromne siły działające na układ rozrządu, rozgrzana do białego turbina... Toż wg "producentów" nie powinny z padoku wyjechać. Złota zasada, nie wiem, nie umiem nie odzywam się. Miałeś to już wytłumaczone, nie chcesz zrozumieć, to nie zrozumiesz. Honda jest ciasno pasowana i wykonana z dużą dokładnością. Wyższa lepkość w tym silniku nie ma żadnego kompletnie sensu. Ogranicza tylko jego moc. Olej eko dla Hondy to 0W20, a nie 0W30. 5W40 ma sens jak już trochę oleju znika. Natomiast w każdym z tych przypadków lepkości w 100oC jest aż nadto.

Opróżnij skrzynkę ;)

donelvis
31-07-17, 14:44
Nie wiem jak można w ogóle porównywać silniki z F1 do silników aut cywilnych. Totalne nieporozumienie. Poza tym w F1 wymienia się zapewne olej po każdym wyścigu i nie są to oleje takie jakie są dostępne do zwykłych aut, podejrzewam, że posiadają jakieś magiczne modyfikatory tarcia i inne dodatki które nie dopuszczają do zrywania filmu olejowego, a więc cosmo bądź ostrożny w dokonywaniu odniesień do F1.

cosmo-pl
31-07-17, 18:49
No ale to są takie same silniki, są tłoki, cylindry rozrząd, turbina i cała reszta. Jest też olej. Różnica jest w dokładności wykonania i wymogach stawianych przez temperaturę, ciśnienia, naciski. Oczywiście pod tym względem są to inne wymagania, od tych w aucie cywilnym i oczywiście inne od silnika okrętowego, który ma monstrualną pojemność i kręci się bardzo powoli. Łączą jednak te silniki zasady działania i sposób oddziaływania lepkości. To jest niezmienne i pod tym kątem mogę sobie te silniki porównać. Ja Ci zadałem konkretne pytanie, nie po to żebyś mi odpowiedział, bo wiem że nie wiesz, ale żebyś sobie zaprzeczył, bo jak widać silnik ekstremalnie wysilony działa na oleju ultra lekkim. Mało tego ten olej jest podawany zawsze na ciepło, bo na zimno jest "za gruby" i nie jest inny zanadto od teg cywilnego - tzn bazy są znane. Kwestia dodatków i konstrukcji (nie oszczędza się). Chciałem, żebyś sobie w końcu uświadomił, że lepkości oleju dobiera się w zależności od konstrukcji silnika i jeżeli nie przewidujemy jej spadku (z powodu temperatury, czy jakiegoś innego), to nie zmienia się zaleceń producenta, bo albo nie ma to sensu, albo wręcz może silnikowi zaszkodzić. I tak jak już pisałem, wymogi silnika Hondy, z powodu pasowania, jakości materiałów i wykonania, będą zupełnie inne niż BMW z tego samego okresu, czy innego europejskiego auta. I lepkość ma za zadanie nie chronić, bo to robią właśnie modyfikatory tarcia, a separować współpracujące elementy, znosząc ryzyko kontaktu metal-metal. Zwiększenie jej ponad miarę służy dokładnie niczemu. Kiedyś było tak, że lepkość w słabych olejach spadała i trzeba było zachować sporą rezerwę. Dziś, w przypadku oleju syntetycznego dobrej jakości, lepkość przy prawidłowym interwale, praktycznie się nie zmienia. Nie dochodzi więc do zerwania filmu olejowego, tak jak nie dochodzi do tego w silniku F1, przy założeniu, że olej wytrzyma i np dodatki do niego, nie wyparują. Ja dzisiaj, patrząc na wysokie wartości HTHS, raczej bym się więc spodziewał kiepskiej jakości oleju, niż dobrej. Bo ktoś, po coś to "zaprojektował", po co, skoro wymogi są jakie są. A no może po to, żeby było z czego schodzić... Jest to więc kolejna bzdura krążąca po forum, że wyższe hths to lepiej. G.. prawda, ważne jest żeby był odpowiednie i ważne, żeby olej jej nie gubił. Dlatego oleje sportowe robi się np w wąskiej rozpiętości SAE, bez zbytniego dodatku środków myjąco - dyspergujących. To będzie charakteryzowało dobre oleje sportowe.

donelvis
31-07-17, 21:06
Cosmo a słyszał Pan o dodatku jaki się dodaje do olejów z F1 chodzi konkretnie o dodatek, który powoduje, że olej tam używany staje się cieczą nie podlegającą prawu Newtona i której lepkość zmienia się wraz ze zmianami sił ścinających?
Ten dodatek to metaloorganicznego polimeru tytanu :)
Czyli mamy olej, który jak dostaje większe obciążenie, to zwiększa swoją lepkość i dzięki temu film olejowy nie zostanie zerwany.
I nie jest prawdą, że olej nie zmienia znacząco lepkości podczas okresu eksploatacji.
Pewne czynniki powodują wzrost jego lepkości, inne spadek.
Na koniec dodam, że niepodważalnym faktem jest to, iż lej o zbyt niskiej lepkości posiada naprawdę słabą odpornością filmu olejowego na obciążenia i istnieje bardzo duża łatwość zerwania tego filmu pod nawet niewielkimi obciążeniami!

Pamiętaj, że bolid F1 nie robi na tym samym oleju 10 000 km ;)

I jak już tak lubisz porównywać to napisz proszę, dlaczego silniki BMW z serii MPower i silniki w Aston Martinach wymagają olejów 10W60 ? Są tak kiepsko spasowane?

marcin001984
31-07-17, 23:24
Wybiegliście w kosmos z tą formułą 1 Panowie :D
Wracając do sedna do R18A2 i jazdy w koło komina - 0W30.

donelvis
01-08-17, 11:16
Jeszcze też należy dodać, że jedno 0W30 może mieć inną lepkość w 100 stopniach niż inne 0W30. Zawsze nalezy patrzeć do karty charakterystyki produktu.
I tu moja uwaga: szkoda że Honda nie podaje właśnie wartości dla lepkości w 40 i w 100 stopniach jaką powinny mieć oleje do ich silników pracujących w naszym klimacie. Wtedy ten wątek nie miał by 186 stron :)

cosmo-pl
03-08-17, 22:08
To jeżeli jest to "fakt niepodważny" to znaczy, że bez trudu znajdziesz na ten temat naukową publikację. Poproszę link i przedstawienie jej tutaj na forum. Do tego czasu - publicznie to stwierdzam - p... bzdury, niestety. Jeżeli lepkość jest dozwolona do użytku przez producenta, to można ją stosować. Niższa lepkość, nie oznacza dokładnie nic, poza tym że jest niższa. Lepkość oleju f1 w temperaturze pracy, jest na pozimie odpowiadającym normom SAE, które Ci podałem. Sprawdź sobie w necie jakie są to poziomy, zamiast pitolić o dodatkach, o których nie masz pojęcia. ;) Także moja prośba - skończ, bo z każdym postem się pogrążasz i wprowadzasz zamęt.

donelvis
03-08-17, 22:35
Proszę: "im wyższy indeks (czyli wskaźnik) lepkości oleju - tym większa odporność filmu olejowego na duże zmiany temperatur."

link: http://www.upromex.pl/encyklopedia_smarowania.html

"Olej o zbyt niskiej lepkości jest mniej odporny na zerwanie filmu olejowego"

link: http://www.motor-tech.katowice.pl/technika/oleje.html

następny: "Olej o zbyt małej lepkości jest mniej odporny na zerwanie filmu olejowego w wysokich temperaturach"

link: http://www.lotosoil.pl/pl/home/baza/baza-szczegoly,3,356,article-show,lepko-oleju-co-oznacza,113

Hoze
04-08-17, 00:25
Proszę: "im wyższy indeks (czyli wskaźnik) lepkości oleju - tym większa odporność filmu olejowego na duże zmiany temperatur."

następny: "Olej o zbyt małej lepkości jest mniej odporny na zerwanie filmu olejowego w wysokich temperaturach"

link: http://www.lotosoil.pl/pl/home/baza/baza-szczegoly,3,356,article-show,lepko-oleju-co-oznacza,113

Daj spokój, ten koleś cosmo-pl tylko zadymę tu robi, może dlatego ma taki nick. Do normalnej jazdy trzeba lać 0W30, 0W40, 5W30 albo 5W40 i jest git. Fabryczny 0W20 jest może i super, ale tylko wtedy, gdy ktoś jeździ jak emeryt do maks. 3000 obr/min i nigdy nie wyjeżdża na autostradę:D - większość ASO to wie, i dlatego już na gwarancji leją co najmniej 0W30 albo 5W30.

Wybiegliście w kosmos z tą formułą 1 Panowie :D
Wracając do sedna do R18A2 i jazdy w koło komina - 0W30.

Hehe, dokładnie:)

rem1k
04-08-17, 07:37
Daj spokój, ten koleś cosmo-pl tylko zadymę tu robi, może dlatego ma taki nick.

Wolałbyś, żeby poklepał po plecach i powiedział:
"Ten lotos to bardzo fajny olej, dobry wybór. A lepkościami sobie głowy nie zawracaj. To takie marketingowe pitolenie"
Gość ma wiedzie i razem z donelvisem prowadzą ciekawą dyskusje. Kto ma rację? Nie mam wiedzy, żeby to ocenić. Ale fajnie jest poczytać coś, co zmusza do myślenia.

Hoze
04-08-17, 10:19
Wolałbyś, żeby poklepał po plecach i powiedział:
"Ten lotos to bardzo fajny olej, dobry wybór. A lepkościami sobie głowy nie zawracaj. To takie marketingowe pitolenie"
Gość ma wiedzie i razem z donelvisem prowadzą ciekawą dyskusje. Kto ma rację? Nie mam wiedzy, żeby to ocenić. Ale fajnie jest poczytać coś, co zmusza do myślenia.

Chłopie, nigdzie nie pisałem, że Lotos to fajny olej, a lepkości są jasno podane w instrukcji obsługi auta.

rem1k
04-08-17, 11:05
Wiem, to była hiperbola ;)
Chciałem przez to przekazać, że gość ma wiedzę (takie sprawia wrażenie;) ) nie popartą ulatką z intercarsu czy zdaniem kolegi-mechanika. Warto to docenić. Może nie koniecznie od razu lecieć po Motula, ale przyjrzeć się temu co lejemy do silników.
Z drugiej strony, L13, R18 czy n22 to raczej na tyle zwykłe silniki, że wystarczy trzymać się zaleceń producenta co do parametrów i interwałów żeby było dobrze. Nie trzeba tutaj złota w płynie żeby jeździło ;)

donelvis
04-08-17, 14:46
Jedno co mogę przyznać, cosmo ma potężną wiedzę techniczną odnośnie produkcji olejów.

rooter666
05-08-17, 12:27
To dlaczego f1 jeździ na supercienkich olejach?? W lepkości 5, 8 czy 10??
a dlaczego silniki F1 wytrzymać mają 4-5 zawodów i koniec? ile to będzie przebiegu, może 2000km razem z treningami ;)

Hoze
05-08-17, 12:37
a dlaczego silniki F1 wytrzymać mają 4-5 zawodów i koniec? ile to będzie przebiegu, może 2000km razem z treningami ;)

Każde auto, któremu być dawał tak w pi*&ę jak bolidom F1, wytrzymałoby 2000 km, no może o 10000 km by jakoś dojechało, pamiętaj, że tam silnik kręci się do 15-16 tys.obr., i praktycznie cały czas po rozgrzaniu pracuje w tych zakresach:D

donelvis
05-08-17, 16:03
Co do tego nieszczęsnego porównania do F1, to w F1 chodzi o urwanie ułamków sekundy i to jest w stanie załatwić olej o mniejszej lepkości, nawet kosztem sporo gorszej ochrony silnika - tam najważniejsza jest moc, która się przekłada bezpośrednio na czasy. W autach cywilnych, gdzie ważne jest, aby elementy silnika nie uległy zużyciu przez nawet 500 tyś. km taki olej o niskiej lepkości raczej wyrządzi więcej szkody niż pożytku.
Obroty rzędu 15-16 tyś. to nie jest problem. W motocyklach sportowych klasy 600 (np. Yamaha R6) silniki kręcą się nawet i wyżej niż 16 tyś. obr
http://images.motorcycle-usa.com/PhotoGallerys/LP4D0315.jpg
a silniki wytrzymują znacznie większe przebiegi niż 10 czy 20 tyś. km.

Lucas.FK2
06-08-17, 11:59
Admin moderator gdzie jesteście ?

donelvis
06-08-17, 21:33
Admin moderator gdzie jesteście ?

A co Ci się nie podoba? W końcu coś się dzieje innego, niż tylko klepanie w kółko tego samego.
Co Ci się nie podoba w merytorycznej dyskusji na temat kwestii związanych z olejem?
Chciałbyś żeb ten temat wyglądał tak jak na schemacie poniżej:

A: jaki olej polecacie do UFO?
B: tylko olej marki X bo jest najlepszy!
C: nieprawda, olej marki Y jest najlepszy, najlepiej smaruje i silnik cicho na nim chodzi.
A: to ja już nie wiem na który się zdecydować, za duży wybór i za dużo sprzecznych opinii.
D: kup olej marki Z, słyszałem, że naprawia uszczelki w silniku.
A: kupiłem olej marki F bo trafiłem na świetną cenę na alledrogo.pl :) za jakiś czas napiszę, jak się na nim jeździ.

zylka85
08-08-17, 08:55
Witam.
Przede mną pierwsza wymiana w Civicu VIII 1,8 z 2006 r. Przejechane 155 tys. km.
Teraz jest zalane Castrolem Edge 5W30. Zalać tym samym czy zmienić na 5W40? Wymieniać co 15 tys., czy co 20 tys. km? Ile wchodzi oleju? 4L wystarczy czy kupić 5L?

140KM
08-08-17, 10:46
Mam wlany u siebie przy 140 tys km też Castrol Edge 5W30 i jest ok . Możesz wymieniać co 15 tys. lub 20 tys. km w zależności od stylu jazdy i rocznego przebiegu . Wystarczy 4L . Opinii i zaleceń jest wiele a to tylko moje zdanie :)

donelvis
10-08-17, 16:27
Taki mizernej jakości olej to ja bym zmieniał maksymalnie co 10 tyś. km. Poza tym Castrol zostawia na wszystkich elementach silnika taki ciemnobrązowy szklisty osad.
Ogólnie olej przęcietniak. Ale każdy leje co tam sobie chce. Na pewno dobre oleje to np. Penrite HPR 5W40, RAVENOL HCL SAE 5W-30 CleanSynto albo XADO Atomic Oil 5W-30.

cosmo-pl
15-08-17, 11:22
Ten mizernej jakości Castrol, ma dużo większe labolatorium badające oleje silnikowe, niż ten świetny Havoline/Chevron czy ten Penrite i założę się, że obu producentom nie jeden patent sprzedał. Także zanim porównasz jakieś oleje i powiesz, że olej x jest lepszy od oleju y, warto by było to jakoś uargumentować. Ja na kilku prostych przykładach pokazałem Ci, że błędnie wypowiadasz się na temat super jakości oleju Havoline i polecasz go szeroko na forum. Jak masz dowody na "kiepskość" Castrola, to nam je przedstaw. Od razu nadmienię, że nie interesuje mnie g... mem z Internetu w stylu - rozebrałem silnik po Castrolu i zdjęcie złogów oleju w głowicy, po interwale 100k bez wymiany. Konkrety. Ja widziałem silniki po 100k, 200k i 300k flotowe po Castrolu i nic w nich nadzwyczajnego nie było, żadnego ponad normatywnego brudu. Jakbym Ci ten silnik pokazał, to byś nie powiedział, że jeździł na Castrolu. Mówię tu o Edgu. Magnatec się reklamuje, że "przywiera" do smarowanych powierzchni i może to co widziałeś, to właśnie charakterystyka ferro-magnetyczna danego oleju, wyższa niżu konkurencji. Prawda jest taka, że Castrol swoją cywilną produkcję olejów oparł o optymalizację kosztów (ich oleje nie są drogie) i zabezpieczenia auta w "domowych warunkach użytkowania" czyli no duża ilość zimnych rozruchów. Także jeżeli tylko ktoś ten olej regularnie wymienia, nie ma powodu do obaw, a mity z Internetu, na temat jego kiepskiej jakości, można włożyć między bajki, zwłaszcza, że ponad połowa sprzedaży olejów silnikowych w Polsce to Castrol i Mobil. Auta jakoś masowo nie padają. Dużo bardziej bym się w swoim silniku obawiał Elfa czy Texaco.

To są wyrwane zdania z kontekstu. Nikt nie twierdził, że NADMIERNY SPADEK LEPKOŚCI, czy SPADEK LEPKOŚCI WRAZ Z TEMPERATURĄ, to nieprawda. Jednakże, dla jednego silnika olej 0W20 będzie olejem o ZBYT MAŁEJ LEPKOŚCI, a dla innego zupełnie nie! Po to był przykład z F1, żeby uświadomić, że to konstrukcja silnika definiuje jaki olej jest optymalny, a nie wyobrażenia użytkowników na ten temat.

Obroty to nie jedyny problem w silniku f1, skoro ktoś porównał do motocykli. Dobrze by było zrobić porównanie mocy z litra pojemności, to by może dało wyobrażenie, o jakich siłach i temperaturach możemy mówić. Dlatego silniki F1 ulegają awarii - głównie są to zmęczenia materiałowe. Po drugie, przy takich siłach, nigdy nie będzie idealnie jeżeli chodzi o smarowanie czy chłodzenie. Żeby było, to waga bolidów musiałaby wzrosnąć. F1 czy motorsport to poligon doświadczalny dla producentów olejów wyczynowych, więc jest jakieś przełożenie na auta cywilne. Pod wieloma względami w autach cywilnych jest nawet gorzej, ale same silniki uwzględniają możliwy - wyższy stopień zużycia, bo wiadomo w Motorsporcie, co jakiś czas silnik zmieniamy. Mam jednak wrażenie, że w autach osobowych też ta tendencja nadchodzi.

Reasumując, tak - zarówno za niska jak i za wysoka jest szkodliwa. W przypadku pierwszej, dochodzić może do nadmiernego zużycia w ekstremalnych przypadkach (nie, to nie jest kręcenie pod czerwone pol, czy na czerwone pole). W przypadku drugiej, obciążamy niepotrzebnie silnik, zabieramy konie, dochodzi też, w skrajnych przypadkach do nadmiernego zużycia innego rodzaju, ale jest ono mniej dotkliwe od tego spowodowanego przez zbyt niską lepkość. Dlatego faktem jest, że trochę wyższa lepkość jest mniej szkodliwa, niż trochę za niska, jednakże mając wiedzę jaka ta lepkość powinna być, należy stosować lepkość przewidzianą przez producenta. Ani niższą, ani wyższą. Lepkości polecane w instrukcjach, to zazwyczaj najniższe, możliwe do zastosowania, bez obawy o silnik. Ja jestem zwolennikiem złotego środka, jak mam do wyboru 0W20/30/40 do nowego wybieram lekkie 0W30. Jak silnik jest już trochę wyeksploatowany, zaczynam ją zwiększać, żeby poprawić szczelność komory spalania i nie dolewać za dużo. Wy róbcie jak uważacie, ale lepkości dzisiaj nie używa się do zabezpieczenia silnika. Era olejów podatnych na jej nadmierną utratę - czyli mineralnych kiepskiej jakości - dawno minęła. Od siebie dodać mogę, że jest to kwestia do zastanowienia, po co producent projektował HTHS na poziomie 4, zamiast 3,7. Być może przewidział jej spadek w okresie eksploatacji, ale tego bez badań potwierdzić się nie da EOT.

naitsyrk
17-08-17, 12:11
Z castrolem czy mobilem,Motulem jest taki problem że są najbardziej podrabianymi olejami na świecie i oczywiście że można mieć sprawdzone sklepy ale mimo wszystko gdzieś w głowie się świeci czerwona lampka. A z takim Meguin czy Specolem nie ma z tym problemów.

donelvis
17-08-17, 13:05
Pozwolę sobie zacytować słowa Cosmo: "Prawda jest taka, że Castrol swoją cywilną produkcję olejów oparł o optymalizację kosztów (ich oleje nie są drogie)".
Ten sam Cosmo w wielu wcześniejszych wypowiedziach twierdził uparcie, iż tani olej nie ma prawa być dobrym olejem, na dobrych bazach, tym razem broni Castrola (mimo iż w ostatnim poście stwierdza, że Castrol jest obecnie tani). Ni jak kupy się to nie trzyma.

Podsumowując, niech każdy wyciągnie własne wnioski i leje to co uważa.
Ja na pewno żadnego Castrola, Motula nie wleję, bo uważam, że są lepsze oleje w stosunkowo dobrych cenach, a bardziej pewne jak dla mnie (chociażby właśnie poprzez niższe ryzyko zakupu podróbki).

A Texaco, po którym tak jechał Cosmo robi oleje OEM dla Toyoty/Lexusa więc chyba coś to znaczy.

mloodzian
17-08-17, 13:46
A Texaco, po którym tak jechał Cosmo robi oleje OEM dla Toyoty/Lexusa więc chyba coś to znaczy.

Tutaj nie do końca się zgodzę z Tobą i twoją opinią, bo pracuję dobrych parę lat w branży OEM jako PM i mam bezpośrednią styczność z firmami, które są wybierana na dostawców części (europa, azja, czasem ameryka), jak i sam uczestniczę w tym procesie dobierania dostawców. To że ktoś robi produkt dla firmy nazwijmy to prestiżowej to nie znaczy że jego produkt jest high-endowy...... tutaj inaczej się kalkuluje, jakość jest na którymś miejscu, oczywiście nie będzie to szrot i najgorszy produkt, ale tak się to odbywa i nie zależnie jaki to koncert BMW, "Toyoda" , Audi czy inna branża rynkowa....

cosmo-pl
18-08-17, 10:48
Dobry, to nie znaczy bardzo dobry, a dobry to też spełniający normy. Na pewno Castrol obecnie ma znacznie większą sprzedaż olejów smarnych niż Chevron i jest dużo bardziej rozpoznawalną marką niż Texaco. Średnio ich oleje są też droższe i zwłaszcza Edge, jest wykonany w lepszej technologii. Castrol ma taką, a nie inną strategię sprzedaży, że nie oferuje klientom produktów bardzo wysoko jakościowych, ale dopasowanych, pod względem ceny i wymogów producentów aut. Jak nigdzie nie twierdziłem, że ten olej jest jakiś super, ale zaprzeczałem bzdurom o "brudzeniu silnika przez Castrol". Oczywiście będzie brudził taki niewymieniany, albo rozlewany w szopie, ale to jakby widzę niektórych nie rusza i pozwala rozsiewać dalej niepotwierdzone ploty. Takie same, jak te, że jak ktoś robi oleje OEM, to na pewno są one świetne :) na pewno salą tanie dla producentów i mogą na nich lepiej zarobić. Chevron ma jeszcze jeden problem - ma stare instalacje i jakby chciał robić super oleje, to by musiał kupować bazówkę z zewnątrz, np od konkurencji - Castrola (a raczej właściciela marki). Stąd tego nie robi, tylko sypie dodatki do swojego API II. Tyle na temat tajemnic oleju od Chevrona. To sobie można sprawdzić w necie, jaki mają instalacje i jakiego rodzaju olej bazowy głównie produkują. Jest to pokłosie decyzji z początku lat 90tych, gdzie stwierdzili, że ta technologia jest za droga, żeby się rozwijać i nie poczynili inwestycji. Stąd tak obecnie pozycja rynkowa ich olejów.

Także proszę nie przeinaczać moich słów i ja naprawdę nie czuję się źle z tym, że ktoś lubi hamerykańskie oleje - jego sprawa. Nie wiem dlaczego jednak tworzyć do tego jakieś pseudo teorie, które nie mają potwierdzenia w faktach. Ja bym zamiast Havoline wlał Orlen, czy Lotos, bo to ta sama technologia, a cen jeszcze lepsza, jeżeli ktoś się kieruje takimi względami. Jeżeli chodzi o podróbki, to wystarczy kupować w pewnym miejscu i jest mała szansa na trafienie, a na pewno nie ma brandu, który by nie był obecnie podrabiany.

naitsyrk
18-08-17, 11:12
Po co podrabiać Specol albo Lotos jak na zachodzie nikt tego nie kupuje. A to "profesjonalna" rozlewnia http://www.motofaktor.pl/50,2/AKTUALNOSCI/Rosja-rozbito-gang-podrabiajacy-oleje-znanych-marek,4879.html

cosmo-pl
18-08-17, 19:28
A myślisz, że w Polsce nie podrabiają??

naitsyrk
18-08-17, 19:49
Podrabiają ale nie specola, bo przeciętny kowalski nawet o takim oleju nie słyszał. Jak podrabiają to te marki które najlepiej się sprzedają czyli Castrol. Mobil czy Motul.

cosmo-pl
19-08-17, 02:44
Naaa pewno. A skąd masz takie informacje?? Podrabiają wszystko, do czego dostaną tanio butelki. Ogólnie ja mam wrażenie, że ten wątek jest pełny samozwańczych mędrców. Po drugie kupowanie oleju "bo go nie podrabiają" jest śmieszne... jak nie kupuje się go na allegro, po sortuj-cena, a z dobrego sklepu, to jest szansa spora, że się jednak kupi dobry, czy to Castrol, Mobil czy Motul. Także raczej bym w skrajności nie popadał.

naitsyrk
19-08-17, 10:33
Podrabiają wszystko, do czego dostaną tanio butelki
O tym też uczą samozwańczych mędrców w tej słynnej szkole?. Po co podrabiać produkt którego b. trudno wprowadzić w obieg krajowego rynku, gdzie z popularnymi markami nie będzie z tym problemu. Oni też potrafią sobie kalkulować co się opłaci a co nie.
https://www.youtube.com/watch?v=ffxtK6n105Y

cosmo-pl
19-08-17, 13:48
To rozumiem, że Specol się na pułkach opala i się nie sprzedaje?? :) Coraz ciekawiej. Po to wrzucają, że butelkę jest łatwiej dostać, a po drugie, jak olej nie jest znany to potencjalnemu użytkownikowi będzie ciężej odróżnić. To nie są nigdy duże partie jednego rodzaju, bo szybko się afera robi. A skąd co ja wiem, to nie Twój biznes ;) Nie wiesz, nie p... głupot na forum - złota zasada.

naitsyrk
19-08-17, 14:19
To może przykłady z życia. Jak zmieniałem olej Specol mechanik tak dziwnie patrzył na opakowanie, w końcu pytam czy zmieniał już ktoś na taki, powiedział nie ale z ciekawości za pyta kolegów, oczywiście odpowiedz była jedna (NIE). Kolega z pracy pyta mnie na jaki olej teraz wymienić, to podpowiedziałem że polski nie drogi specol, po patrzył i powiedział że pierwszy raz słyszy i że jednak zaleje Castrol. Jasne że Specol się sprzedaję ale nie dostaniesz go w pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym albo supermarkecie jak znane marki.

A skąd co ja wiem, to nie Twój biznes Tego nawet nie będę komentował bo zaleciało gimnazjum.

donelvis
19-08-17, 14:33
Olejów Xado chyba też nie podrabiają, bo sprzedawany jest oryginalnie w metalowych puszkach. A jest to bardzo dobry olej.

cosmo-pl
19-08-17, 20:33
O tym też uczą samozwańczych mędrców w tej słynnej szkole?.

A to co?? Podstawówka??

Każdy olej można podrobić. Dexelia też ma niewielki udział, a był na hektolitry podrabiana i upłynniania przez aledrogo,m. in. mądrym, co to wlewali tylko ori olej.

Specol to marka powiedzmy sobie szczerze, dosyć "garażowa". Raczej na pewno nie mają swoich olejów, tylko kupują coś i leją pod swoją marką. Ja osobiście nie rozumiem fenomenu, ani Xado, ani Specola, ale rozumiem, że "forumowi specjaliści" już je przebadali :D No nic, ja też bym kupił Castrola.

naitsyrk
19-08-17, 21:04
Specol to marka powiedzmy sobie szczerze, dosyć "garażowa". Raczej na pewno nie mają swoich olejów, tylko kupują coś i leją pod swoją marką.
Rozumiem że masz na to jakiekolwiek dowody. Bo jeżeli nie to będziesz kolejnym samozwańczym mędrcem. Albo "Nie wiesz, nie p... głupot na forum - złota zasada".

donelvis
19-08-17, 21:09
Dobre oleje kiedyś były na Statoil - były to oleje Lazerway. Obecnie już niestety mają dużo słabsze parametry.
Co do castrola to za dużo już było dowodów i prawdziwych potwierdzeń faktu, iż ten olej zostawia ciemny syf w silniku i to na pewno nie po przekroczeniu zalecanych przebiegów, a olej oryginalny kupowany z pewnych źródeł. Sam osobiście widziałem silniki, które jeździły za granicą (niemcy, włochy) na Castrolach i które po zdjęciu pokrywy zaworów prezentowały ten nalot na każdym elemencie, tak więc dziękuję za ten olej, nigdy nie wleję czegoś takiego do moich silników.

mloodzian
19-08-17, 21:48
może wyjaśnisz co to jest za nalot, od czego się tworzy i jakie procesy zachodzą że pozostaje na elementach silnika ? Bo pisanie że jest nalot i już nie zalejesz tego oleju też jest bezsensownym gadaniem....... jest nalot to nie wleje go do silnika, nie bo nie......

donelvis
19-08-17, 23:29
może wyjaśnisz co to jest za nalot, od czego się tworzy i jakie procesy zachodzą że pozostaje na elementach silnika ? Bo pisanie że jest nalot i już nie zalejesz tego oleju też jest bezsensownym gadaniem....... jest nalot to nie wleje go do silnika, nie bo nie......

Jakichś szczegółowych badań pod kątem struktury molekularnej nie robiłem, a wyglądało to tak:

https://preview.ibb.co/mkRgZ5/10082013088.jpg (https://ibb.co/nRjDgk)

https://preview.ibb.co/ck5rZ5/10082013089.jpg (https://ibb.co/jLLfSQ)

mloodzian
19-08-17, 23:52
Kolego, jak to wygląda to doskonale wiem i mogę stwierdzić że pewnie widziałem więcej rozebranych silników niż Ty zobaczysz w całym życiu. Motoryzacją jestem zarażony od maleńkości ze względu na to iż mój ojciec prowadził kilka autoryzowanych stacji obsługi między innymi Hondy i siedzi w tej branży od 35 lat, także nie jeden silnik widziałem. Bardziej chodzi mi o konkrety w postacie właśnie badań tego "nalotu" o którym tak ciągle piszesz, które by potwierdzały zły wpływ i przyśpieszone zużycie całego silnika lub chociażby elementów odpowiedzialnych za szczelność lub smarowanie. Wychodzi na to, że nie zalewasz jednego czy drugiego oleju ze względu na to że widziałeś to na własne oczy, ale nie masz pojęcia jak to wyjaśnić i jaki ma to wpływ na silnik. Opierasz się tylko na zmianie koloru elementów współpracujących w silniku po jednym lub drugim oleju, a to jest mało przekonujące. Szanuję Twoją czy Cosmo wiedzę na temat olejów, ich produkcji czy eksploatacji, ale twierdzenie że nie wlejesz danego oleju bo silnik po nim tak wygląda jest w tym aspekcie śmieszne, gdyż sam nie masz pojęcia co to i dlaczego tak się stało.

donelvis
20-08-17, 00:09
Gdyby Castrol oficjalnie opisał, że te ich cząsteczki tych ich "magnateków" przywierają tak trwale do powierzchni w silniku (powodując taki trwały syfek) i dzięki nim go skutecznie chronią, a taki kolor jest jak najbardziej prawidłowy, to łyknął bym może ta historyjkę. Ale sceptycznie podchodząc do tematu, wolę oleje, które pozostawiają silniczek w nienagannej czystości:) Jakoś tak się z tym lepiej czuję po prostu. Może mam przyzwyczajenia z pralki - wolę jak jest mniej nalotu i kamienia :) (przyp. red. -->> serwisantem pralek nie jestem).

cosmo-pl
21-08-17, 22:23
Kolejne zdjęcia z netu??

Rozumiem że masz na to jakiekolwiek dowody. Bo jeżeli nie to będziesz kolejnym samozwańczym mędrcem. Albo "Nie wiesz, nie p... głupot na forum - złota zasada".

A wiesz ile kosztuje wyprodukowanie formuły, zbadanie i certyfikacja oleju?? Gdybyś wiedział, to byś nie zadawał takich pytań. A już zwłaszcza, że wszystko kupują z zewnątrz, bo w polskich rafineriach nie produkuje się innych baz, niż mineralne. Znając życie, to mają pewnie tego typu oleje swoje, co najwyżej. Bardzo popularne zjawisko i wielu "rozlewaczy" tak działa. A na forach zachwyty. Kaufland też ma swoje oleje. ;)

donelvis
22-08-17, 00:30
Kolejne zdjęcia z netu??

Nie, to są zdjęcia zrobione przeze mnie osobiście.

cosmo-pl
22-08-17, 10:14
No i, jakiś komentarz?? Co widzimy, co jest źle, co dobrze?? Wrzuciłeś zdjęcia i to wszystko.

szczepar
22-08-17, 11:24
To jest nalot, czy warstwa oleju, czyści się do metalu pod palcem z elementów ?
Jest to ślisike, chropowate, klei się ?
Bo dla mnie wygląda to na cienką warstwę oleju utrzymującą się na elementach (w dwóch miejscach widać brak tej warstwy - pewnie usunięta została przez Ciebie)
Zapominasz chyba że od wielu lat się walczy sie o to aby olej pozostał na elementach jak najdłużej - dzieki czemu nie masz suchego startu.

donelvis
22-08-17, 16:52
Już dokładnie nie pamiętam, gdyż zdjęcie robiłem ponad 4 lata temu, ale z tego co pamiętam ten nalot to nie była sama warstwa oleju, tylko bardziej trwały nalot.
Trzeba by zapytać użytkowników i fanów Castrola jak tam u nich z tą warstwą jest.

szczepar
22-08-17, 20:59
Ale na tych zdjęciach widać wyrażnie że ten "bardziej trwały nalot" udało ci się usunąć w 2 miejscach.
Mam nadzieje ze nie musiałeś piaskować tego. :)

Wybacz, ale tak dramatyczna rzecz jak uświniony silnik jakimś syfem, to nawet po 4 latach bym pamiętał.
Tak jak do tej pory pamiętam dziurę w dachu na łączeniu pod osłoną.

Wg mnie na tych zdjęciach wyraźnie pokazałeś że nie jest to jakiś dramatyczny osad, i raczej nie musiałeś go szpachelką usuwać, tylko przetrzeć palcem.
Jeśli się mylę to podeślij linka do archiwalnych postów gdzie 4 lata temu opisywałeś ten dramat jaki Ciebie dotknął.
I na marginesie aby czasem Ci to do głowy nie przyszło nie leje Castrola - tylko ten jeden super jakościowo i jedyny w swoim rodzaju oparty na technologi obcych Motul. :)

donelvis
22-08-17, 21:46
Ja już jestem tak skrzywiony chyba, że nie zaleje już ani Castrola, ani Motula ani Mobila i jeszcze kilka innych by się znalazło.
Z Castrola za to poleci mogę płyn chłodniczy Radicool NF :)

rem1k
23-08-17, 11:09
Nie zostawia osadu na chlodnicy?

;)

Hoze
24-08-17, 12:07
Mój sąsiad od 3 lat leje do swojego VW Passata B5FL 1.9 TDI 131 KM olej marki Carlube 10W40, do kupienia m.in. w jednym z hipermarketów za 50zł/5l i ma w dupie, auto ma stan licznika ponad 400 tys.km. i jeździ i nawet odpala:D, a wymienia go raz na 20 tys.km. bo i tak co 5 tys. musi litra dolać:D. I auto jeździ - to tak tylko na rozładowanie atmosfery:).

balek881008
07-09-17, 21:48
Koledzy auto z Niemiec zalane shell helix hx610w40 Civic r18 2006 rok przelot 170tys jaki olej zalać na jaki wymienić ? Pozdrawiam.

donelvis
08-09-17, 08:36
Koledzy auto z Niemiec zalane shell helix hx610w40 Civic r18 2006 rok przelot 170tys jaki olej zalać na jaki wymienić ? Pozdrawiam.

Zalej jakiś dobry 5W40 albo 5W30, markę wybierz jaką chcesz byle byś kupił oryginał a nie podróbkę i zmieniaj maksymalnie do 10 tyś. km.

filipfm
08-09-17, 13:44
Nie róbcie z ufo promów kosmicznych albo bolidów F1 (chociaż wypadku Hondy to akurat lepiej, że nie mamy silników jak w F1). Wejść w konfigurator jakiejś marki, wpisać rok, model i popatrzyć co polecają. A moim skromnym zdaniem w cywilnym aucie wymiana co 10kkm to overkill. No chyba, że te 10tys ktoś jeżdzi przez 2 czy 3 lata.
Wątek zaraz dojdzie do liczby 2000 postów, z których niewiele wynika. Dlatego każdy wchodzi i zadaje pytanie - jaki olej do ufo.

donelvis
08-09-17, 14:00
Filipfm w takim razie co ile polecasz zmianę oleju? Zależy też jaki jest to olej. Jeśli na bazie z II grupy to wymiana częściej.

mloodzian
08-09-17, 17:57
jak jeździ cywilnie to jak będzie wymieniał co 15 k to w zupełności wystarczy olej z filtrem to nie jest aż taki wydatek żeby jeździć jak zalecają niektórzy producenci co 30 czy 40 tyś......

filipfm
08-09-17, 18:44
Filipfm w takim razie co ile polecasz zmianę oleju? Zależy też jaki jest to olej. Jeśli na bazie z II grupy to wymiana częściej.

Producent mówi o 20kkm lub co roku. Więc 10 to lekka nadgorliwość moim zdaniem. Chyba, że ktoś faktycznie mało jeździ.

balek881008
08-09-17, 23:27
Wybór padł na Motul 8100 X-CESS 5W-40 . Opinie mile widziane;-)

donelvis
09-09-17, 10:48

Miałem, nie polecam, silnik mi go zaczął zużywać. Zmieniłem na Texaco i zużycie spadło do niemalże niezauważalnego.

szybkowar
09-09-17, 23:11

Zrobiłem na nim już 60k km. Nigdy nie dolewałem.
Jedyny minus dla mnie to cena - wolałbym coś tańszego i obecnie z powodu większych przebiegów na lpg rozważam powoli zmianę.

donelvis
09-09-17, 23:50
Zrobiłem na nim już 60k km. Nigdy nie dolewałem.
Jedyny minus dla mnie to cena - wolałbym coś tańszego i obecnie z powodu większych przebiegów na lpg rozważam powoli zmianę.

A to dziwne bo każdy silnik coś tam zużywa. Ile km robiłeś pomiędzy wymianami i czy często latasz na obrotach od 4500 do 6700 ?

cosmo-pl
10-09-17, 12:18
Skończ już plecenie tych bzdur, bo się naprawdę słuchać nie da tych Twoich opowieści i badań z szopy. To już nawet nie jest śmieszne.

donelvis
10-09-17, 15:25
Skończ już plecenie tych bzdur, bo się naprawdę słuchać nie da tych Twoich opowieści i badań z szopy. To już nawet nie jest śmieszne.

To nie są żadne bzdury tylko fakt i jak byś znał chociaż w podstawowym zakresie budowę silników spalinowych to byś wiedział, że przy wyższych obrotach pierścienie zgarniające olej nie nadążają za jego zgarnianiem i olej ten zostanie spalony w komorze spalania, więc każdy silnik będzie chociaż w minimalnym stopniu zużywał olej (jak jeździsz w większości na niskich obrotach to raczej będzie to zużycie oleju niższe).

przemek82
10-09-17, 21:16
Ten dział to już powinni zamknąć bo nic się tu nie zmienia :) 192 strony na temat oleju wystarczy prześledzić temat i wybrać najlepsza opcję dla siebie....

Lucas.FK2
10-09-17, 21:29
Napisałem to wcześniej to zaraz była krytyka

piter7766
10-09-17, 21:38
Miałem Civica EJ9-olej Motul 6100 10W40. Następne było EM2- Motul 8100 X-cess 5W40. Następne FN1-Motul 8100 Eco-nergy 0W30 ,przebiegi roczne to około 8tyś.km. Wymiany robiłem co rok i od wymiany do wymiany stan na miarce był zawsze ten sam,czyli max.Wszystkie moje auta miały niskie przebiegi,ale... Kuzyn ma EK3,przebieg ponad 200tyś.(na liczniku),rocznie robi około 25tyś. Olej to Motul 6100 10W40,zmieniany co 10tyś. i przy wymianie żadnego zużycia na miarce nie widać.
Zaraz ktoś napiszę że pracuje dla Motula ;) ,ale nie,po prostu od lat używam chemii tej marki .

kash_an
11-09-17, 08:28
Miałem Civica EJ9-olej Motul 6100 10W40. Następne było EM2- Motul 8100 X-cess 5W40. Następne FN1-Motul 8100 Eco-nergy 0W30 ,przebiegi roczne to około 8tyś.km. Wymiany robiłem co rok i od wymiany do wymiany stan na miarce był zawsze ten sam,czyli max.Wszystkie moje auta miały niskie przebiegi,ale... Kuzyn ma EK3,przebieg ponad 200tyś.(na liczniku),rocznie robi około 25tyś. Olej to Motul 6100 10W40,zmieniany co 10tyś. i przy wymianie żadnego zużycia na miarce nie widać.
Zaraz ktoś napiszę że pracuje dla Motula ;) ,ale nie,po prostu od lat używam chemii tej marki .

Jak dla mnie przy takich przebiegach to normalne, że nie trzeba dolewać oleju. Ja robie gdzieś 25% większe przebiegi roczne od Ciebie, też wymieniam co rok. I w miedzyczasie nic nie dolewam bo nie ma potrzeby. A i nie mam Motula tylko olej znienawidzonej marki na literę C.

donelvis
11-09-17, 10:22
Co tak narzekacie, ludzie chcą zapytać o olej, pogadać itp. :)

I co to jest te niby 192 strony? Mały pikuś. Popatrzcie na wątek olejowy na forum alfy, bagatela 1037 stron (słownie tysiąc trzydzieści siedem) hehe to ja rozumiem:) 10366 postów !!! Olej - temat rzeka :)

http://www.forum.alfaholicy.org/forum_ogolne_o_alfa_romeo/43-temat_rzeka_jaki_olej_lejecie_polecacie_-1037.html?

mloodzian
11-09-17, 15:12
tematy na forum alfy zawsze są długie i mają wiele postów, if you know what i mean :D

Hoze
12-09-17, 16:21

Weź ty chłopie lepiej wyluzuj, idź na imprę, poszalej, bo zachowujesz się, jakbyś całe życie przesiedział sfrustrowany w klatce:D:D:D:D:D.... Temat olejowy został już chyba doszczętnie wyczerpany, więc powiem po raz kolejny - każdy 0W30, 0W40, 5W30 lub 5W40, i nie *******ić, że taki, śmaki, owaki....jak wymieniasz regularnie co 10-20 tys.km lub co roku NIC NIE MA PRAWA SIĘ STAĆ!!!! A jak ktoś się boi, to niech przy każdej zmianie oleju robi sobie płukankę silnika i tyle. Myślicie, że każdy patrzy na takie szczegółowe parametry jak klasa A/B czy C. Pewnie z 10% użytkowników na całym świecie, do tego na rynku jest tyle podrób, że już nie wiadomo, który jest prawdziwy a który nie, a auta śmigają aż miło. Dbać o regularną wymianę, dobry filtr oleju i wszystko będzie dobrze. Miłego dnia.

donelvis
12-09-17, 21:12
Hoze podsumował idealnie ten temat, ale i tak za chwilę wejdzie ktoś nowy i zada pytanie: jaki olej wlać?

mloodzian
12-09-17, 21:26
to jaki w końcu zalać ???

donelvis
12-09-17, 21:31
to jaki w końcu zalać ???

Świeży i oryginalny :)

Marecki
15-09-17, 16:04
Ktoś z Was słyszał, lub używał oleju marki Käst?

donelvis
15-09-17, 21:19
Ktoś z Was słyszał, lub używał oleju marki Käst?

To są oleje rafinowane i rozlewane w Anglii.
Mają takie oleje:

15w40 SHPD Mineral
10w40 Semi Synthetic A3/B4
5w30 Fully Synthetic VAG
5w30 Fully Synthetic Ford
5w30 Fully Synthetic C3
5w30 Fully Synthetic C2
5w40 Fully Synthetic

Marecki
16-09-17, 12:58
To są oleje rafinowane i rozlewane w Anglii.
Mają takie oleje:

15w40 SHPD Mineral
10w40 Semi Synthetic A3/B4
5w30 Fully Synthetic VAG
5w30 Fully Synthetic Ford
5w30 Fully Synthetic C3
5w30 Fully Synthetic C2
5w40 Fully SyntheticCzyli? Nie mam zielonego pojęcia na ten temat, więc nie wiem. Nadają się, czy nie?

donelvis
16-09-17, 15:19
Czyli? Nie mam zielonego pojęcia na ten temat, więc nie wiem. Nadają się, czy nie?

Mało znany olej, ja bym się w to nie pchał bo za mało a raczej chyba brak opinii.

A co do tego, co w tym temacie kiedyś napisał Cosmo na temat przestarzałych instalacji Chevron:

https://www.chevron.com/stories/2014/Q3/Commercial-Production-Begins-at-Chevrons-New-Premium-Base-Oil-Plant

https://www.forbes.com/sites/coxbusiness/2017/09/05/how-a-startup-uses-youth-and-technology-to-beat-the-competition/#5303c52533d3

mloodzian
16-09-17, 17:56
widać kto bije pianę żeby temat dalej rósł w siłę, oczywiście w ilości postów

Marecki
16-09-17, 19:43
Mało znany olej, ja bym się w to nie pchał bo za mało a raczej chyba brak opinii.

A co do tego, co w tym temacie kiedyś napisał Cosmo na temat przestarzałych instalacji Chevron:

https://www.chevron.com/stories/2014/Q3/Commercial-Production-Begins-at-Chevrons-New-Premium-Base-Oil-Plant

https://www.forbes.com/sites/coxbusiness/2017/09/05/how-a-startup-uses-youth-and-technology-to-beat-the-competition/#5303c52533d3A jesli chodzi o specyfikacje - nadaje sie?

donelvis
16-09-17, 20:30
A jesli chodzi o specyfikacje - nadaje sie?

ale który?

Marecki
16-09-17, 21:54
ale który?Käst. Np 5w30

donelvis
16-09-17, 22:48
Käst. Np 5w30

to chyba jest C3 więc bardziej do diesla. To jest olej low SAPS więc nie ma sensu do benzyny lać, choć ja mam obecnie wlany olej C3 (Texaco Ultra S 5W40) ale jednak wracam do Texaco Energy 5W30.

Lucas.FK2
21-09-17, 09:37
Skoro już tutaj jest taki artystyczny bałagan na temat olei to zapytam-co byście polecali do skrzyni biegów?

donelvis
21-09-17, 09:56
skoro już tutaj jest taki artystyczny bałagan na temat olei to zapytam-co byście polecali do skrzyni biegów?

mtf

Seamus
21-09-17, 10:49
Skoro już tutaj jest taki artystyczny bałagan na temat olei to zapytam-co byście polecali do skrzyni biegów?

http://civicklub.pl/forum/showthread.php?124683-Jaki-olej-do-skrzyni-bieg%F3w

http://civicklub.pl/forum/showthread.php?174949-Wymiana-oleju-w-skrzyni-bieg%F3w

http://civicklub.pl/forum/showthread.php?271937-Skrzynia-bieg%F3w-wymiana-oleju

marcin001984
21-09-17, 11:17

Motul Gear 10w40 lub Motul 300 75w90. MTF to minerał 75W80 i szybko traci swoje właściwości.
Wg. Japończyków powinien być wymieniany o połowę szybciej niż powinien.

donelvis
21-09-17, 12:00
Serwisówka podaje, żeby zmieniać olej w skrzyni co 120 tyś. km i lać tylko MTF-III.

http://www.civinfo.com/wiki/index.php?title=Maintenance_Schedule

Lucas.FK2
21-09-17, 12:02
Motul Gear 10w40 lub Motul 300 75w90. MTF to minerał 75W80 i szybko traci swoje właściwości.
Wg. Japończyków powinien być wymieniany o połowę szybciej niż powinien.

No właśnie rozważam tego motula. zaznaczam,że to idzie do skrzyni manualnej w dieslu N22a2,ale to nie ma większego znaczenia.

filipfm
21-09-17, 12:07
No właśnie rozważam tego motula. zaznaczam,że to idzie do skrzyni manualnej w dieslu N22a2,ale to nie ma większego znaczenia.

Ja rozwazalem motula do chrupka, po lekturze tego wątku w którym jest jechane po MTF. I gadalem z paroma osobami, ktore upalaja civica w kjs, okręgówkach czy nawet RSMP. Odpowiedz byla jedna. Zadne motule. MTF i zapominasz o temacie. Tak tez zrobilem. I mam MTF zarowno w chrupku jak i ufo. Skoro cos dziala, to nie ma co szukac dziury w całym :)

mloodzian
21-09-17, 12:18
a ja mam motula 75w90 i zapomniałem o temacie. 3 lata jeżdżę i nic, teraz kupiłem kolejnego syfika i też wlewam motula.

donelvis
21-09-17, 12:30
Ja rozwazalem motula do chrupka, po lekturze tego wątku w którym jest jechane po MTF. I gadalem z paroma osobami, ktore upalaja civica w kjs, okręgówkach czy nawet RSMP. Odpowiedz byla jedna. Zadne motule. MTF i zapominasz o temacie. Tak tez zrobilem. I mam MTF zarowno w chrupku jak i ufo. Skoro cos dziala, to nie ma co szukac dziury w całym :)

I wszystko w temacie. Jak coś daje radę tam gdzie występują dużo większe przeciążenia w skrzyni niż w jeździe cywilnej to mamy odpowiedź co wlać do skrzyni i co nie zawiedzie.

mloodzian
21-09-17, 13:38
a to skrzynia hondy jest takim technologicznym wynalazkiem, że na innych olejach nie będzie jeździć ? heh śmiech. To czemu nie lejecie oleju OEM Honda(nie ważne kto to dostarcza) jak zaleca producent tylko inne marki ? Tak samo do skrzyni można wlać inny olej który trzyma parametry. Nie róbcie ze skrzyni Hondy urządzenia na miarę rakiety spaceX..... taka sama przekładnia jak w X milionów aut......to już się robi śmieszne i zakrawa o fanatyzm MTFu. Jeden wleje MTF drugi motul, trzeci texaco, czwarty trociny ze słonecznikowym. Jak skrzynia pracuje okey na jednym czy drugim to extra, ale nie powielajcie bzdur że tylko mtf się nadaje...

donelvis
21-09-17, 14:22
młodzian, a czytał co wkleiłem w poście #1940 ?
przytoczę raz jeszcze: http://www.civinfo.com/wiki/index.php?title=Maintenance_Schedule

Honda nie wskazuje jakiej marki olej masz wlewać, a co do oleju w krzyni to te zalecenia już tam występują z jakiegoś powodu.
To jest odpowiedź na twoje zarzuty, że "To czemu nie lejecie oleju OEM Honda(nie ważne kto to dostarcza) jak zaleca producent tylko inne marki ?"

rem1k
21-09-17, 14:41
Ja słowa cosmo zrozumiałem inaczej, tzn MTF jest dobrym olejem, ale szybko traci właściwości, więc należy go zmieniać częściej niż w instrukcji (wymuszonej zresztą przez europejskiego klienta).

mloodzian
21-09-17, 14:48
młodzian, a czytał co wkleiłem w poście #1940 ?
przytoczę raz jeszcze: http://www.civinfo.com/wiki/index.php?title=Maintenance_Schedule

Honda nie wskazuje jakiej marki olej masz wlewać, a co do oleju w krzyni to te zalecenia już tam występują z jakiegoś powodu.
To jest odpowiedź na twoje zarzuty, że "To czemu nie lejecie oleju OEM Honda(nie ważne kto to dostarcza) jak zaleca producent tylko inne marki ?"

Kolego z całym szacunkiem, ale co instrukcja to inne dane więc dla mnie ten link który mi podałeś jest godny przejrzenia, ale nie stanowi wyroczni !!! Skoro z instrukcjami, które są dostarczane do Polski nie ma wzmianki że tylko MTF w tabeli okresowych przeglądów, polecają go w instrukcji w innym miejsc, ale nie znaczy to, że tylko on będzie odpowiedni i ma być wlany do skrzyni. Mało tego w instrukcji honda piszę że jak najbardziej zaleca lanie oleju silnikowego HONDA OEM, ale również inne oleje spełniające parametry mogą być w użytku, tak samo jest dla MFTu jeżeli inny olej spełnia parametry to będzie pracował równie dobrze jak wychwalany MTF. To co mi wysłałeś w linku to jest zapewne od hamburgerów, u których musi być napisane wszystko w drobnych szczegółach i dlatego jest tam wzmianka że tylko MTF musi być lany, żeby unikać nieprzyjemnych sytuacji.

Instrukcja obsługi od VII gena. W VIII genei będzie zapewne tak samo, będę miał czasu trochę to sprawdzę i wrzucę.

Proszę nie przekonuj mnie jak i innych kolegów że tylko MTF może być w skrzyniach Hondowskich. Wiadomo że każdy zaleje co uważa. Mnie tylko i wyłącznie chodzi o nie powielanie informacji że tylko MTF do skrzyń hondowskichj i nic innego.

https://i.imgur.com/urRmgfQl.jpg
https://i.imgur.com/rJ8JPGgl.jpg
https://i.imgur.com/fT78UUYl.jpg

marcin001984
21-09-17, 18:13
Serwisówka podaje, żeby zmieniać olej w skrzyni co 120 tyś. km i lać tylko MTF-III.

http://www.civinfo.com/wiki/index.php?title=Maintenance_Schedule
Większość producentów nakazuje zalewać ich środki smarne, żadna nowość.
Przecież Honda nie powie: ludzie zmieniajcie MTF co dwa lata bo to słaby olej.

donelvis
21-09-17, 20:45
Większość producentów nakazuje zalewać ich środki smarne, żadna nowość.
Przecież Honda nie powie: ludzie zmieniajcie MTF co dwa lata bo to słaby olej.

Tylko jakoś Honda nie nakazuje zalewać silniki olejem Honda tylko podaje specyfikacje i lepkość jaka będzie odpowiednia.

kusiu
10-10-17, 10:46
Jeśli chodzi o olej 0w30 motul ma ktoś jakieś naganne spostrzeżenia w silniku 1.8? Ktoś chyba jeździł na takim i sobie chwalił, nie wiem czy nie Marcin w swoim poprzedniku teraz posiada VII Type R, chce również taki zalać obecnie jest 0w40 motul

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

marcin001984
11-10-17, 08:23
Tak, miałem taki i nie działo się nic złego. Silnik pracował bardzo cichutk. Olej też nie znikał z bagnetu a codziennie używałem całego zakresu obrotów.

Kasio
11-10-17, 18:46
A mi dzisiaj jadąc do pracy wyciekł cały olej i komunikat "Check engine oil level" na szczeście miałem do parkingu pod pracą jakies 500m,dojechałem na parking,pod maska z lewej strony na dole wszystko zachlapane,koła i cały tył zarzygane http://www.sherv.net/cm/emo/funny/1/vomit.gif olejem,laweta i bede go sciagał do "szpitala".

uniu1
11-10-17, 20:30
którędy wciekł olej?

Kasio
12-10-17, 16:47
Chirurg stwierdził że wyrwało/wydmuchało/wycisło uszczelkę spod filtra oleju,przyczyna: za wysokie ciśnienie oleju,poluzowany filtr itd... ,autko obmyte, opony odtłuszczone,konserwacja podwozia zrobiona ;)

kusiu
12-10-17, 23:45
Jaki miałeś filtr?

uniu1
13-10-17, 13:12
Wychodzi na to że podczas wymiany oleju ktoś nie dokręcił filtra

Kasio
17-10-17, 09:44
Olej wymieniałem w kwietniu,wiec gdyby był nie dokręcony to myśle że szybciej by uszczelka popuściła,mechanik który serwisuje mi autko,chyba poczuł sie winny bo za ściagnięcie lawetą autka (10km w jedna stronę) ,wymiane oleju a raczej nalanie nowego Shell helix ultra 5/40,nowy filtr,podkładka i wypucowanie autka na błysk =100pln .Wiem, zaraz beda wpisy że "ja bym reklamowa"ł itp.. ale mnie to lotto :D

przemek82
17-10-17, 18:09
Olej wymieniałem w kwietniu,wiec gdyby był nie dokręcony to myśle że szybciej by uszczelka popuściła,mechanik który serwisuje mi autko,chyba poczuł sie winny bo za ściagnięcie lawetą autka (10km w jedna stronę) ,wymiane oleju a raczej nalanie nowego Shell helix ultra 5/40,nowy filtr,podkładka i wypucowanie autka na błysk =100pln .Wiem, zaraz beda wpisy że "ja bym reklamowa"ł itp.. ale mnie to lotto :D

Zebys widzial ze beda ja bym nawet 1 zł nie dolozyl :)

dawis93
24-10-17, 21:11
Za jakiś czas czeka mnie wymiana oleju chciałbym się poradzić czy zostać przy 0w30 czy może zalać 0w20 . Obecnie mam SYNTHOIL LONGTIME 0W-30 dolewałem raz w ciągu całego roku żeby nie paliła się kontrolka . Nie zauważyłem jakiegoś dużego brania oleju . Posiadam Honde z silnikiem 2.2 ctdi .

marcin001984
24-10-17, 23:08
Panowie, pytanko mam. Jak w ufoku 1.8 jest instalacja LPG to powinno się stosować jakiś specjalny olej do aut z LPG czy nie ma to większego znaczenia? Obecnie jest Penrite 5w40. Przebieg 180 tys.

Lucas.FK2
25-10-17, 00:54
Nie ma znaczenia. Wlej normalny olej 5w30 jaki tam lubisz i śpij spokojnie.

Marecki
15-11-17, 08:41
https://www.micksgarage.com/c/car-parts/service-parts
Nic sie nie nie stanie jak to wleje?

donelvis
15-11-17, 10:30
Czyli co konkretnie?

https://www.micksgarage.com/c/car-parts/service-parts
Nic sie nie nie stanie jak to wleje?

Marecki
15-11-17, 12:46
Chodziło mi o Total Quartz 0w-30. Nie wiem co się stało z linkiem.

donelvis
15-11-17, 12:59
zwykły średniak, porównywalny z Lotosem.

Chodziło mi o Total Quartz 0w-30. Nie wiem co się stało z linkiem.

Marecki
15-11-17, 16:24
zwykły średniak, porównywalny z Lotosem.Muszę kupić coś w Irlandii, nie chce ściągać z Pl do Ire.

donelvis
15-11-17, 23:12
Miszkając w Irlandii wziął bym ten olej: https://www.micksgarage.com/d/engine-oils-and-lubricants/products/2449392/mobil-1-new-life-fully-synthetic-0w40-engine-oil-1-litre

Pablos199
20-11-17, 08:54
Czy motul 8100 x-clean+ 5w40 się nada czy lepiej zainwestowac w coś 5w30? Ostatni wpis po poprzednim właścicielu mam nie jasny, nie wiem czy był 5w30 czy 5w50 czy kij wiele co lane bo chyba tam lekarz przeglądy do książki wpisywał. A ten motul mi stoi w garażu no i w sumie użył bym go.

buri
22-11-17, 09:39
nada sie
w instrukcji masz opisane jakie lepkosci sie nadaja i jakie normy ma spelniac olej

PiotrDziektarz
14-12-17, 01:03
W silniku 1.8 napędzanym LPG nie trzeba stosować specjalnego oleju silnikowego. Wystarczy dobrej klasy olej syntetyczny 0W30/ 5W30. Masz w Irlandii może olej NESTE, Amsoil, Motul ?

Marecki
14-12-17, 11:10
Jesli o mnie chodzi, to juz zalane tym:https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171214/443bb9c50330bfecb03d3a7e476eaacb.jpg

rem1k
14-12-17, 11:24
Oho. Zaraz się zacznie...

donelvis
14-12-17, 13:43
a w tym pudełeczku z odciskiem palca to co to za wynalazek? tylko nie mów że filtr oleju? :)

Marecki
14-12-17, 13:55
a w tym pudełeczku z odciskiem palca to co to za wynalazek? tylko nie mów że filtr oleju? :)Tak właśnie.

Oho. Zaraz się zacznie...

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu TapatalkaCo się zacznie?

donelvis
14-12-17, 14:28
Filtr oleju jest przez niektórych bardzo niedocenianym elementem tej układanki. Nigdy nie zrozumiem kogoś, kto kupuje badziewny filtr oleju, ryzykując niepotrzebnie. Jest tyle dobrych filtrów, wcale niewiele droższych od tych podróbek.
Wg mnie niepotrzebna pseudooszczędność.

rem1k
14-12-17, 14:44
Co się zacznie?

Lejesz castrol. Ten olej powoduje efekt cieplarniany, zabija małe delfiny i powoduje wzrost zachorowań na prostatę w północnej części Alaski.
Mówię Ci, zło wcielone ;)

mloodzian
14-12-17, 16:17
Filtr oleju jest przez niektórych bardzo niedocenianym elementem tej układanki. Nigdy nie zrozumiem kogoś, kto kupuje badziewny filtr oleju, ryzykując niepotrzebnie. Jest tyle dobrych filtrów, wcale niewiele droższych od tych podróbek.
Wg mnie niepotrzebna pseudooszczędność.

blueprint jest tyko pakowaczem, trzeba by sprawdzic dokładnie co tam się znajduje

Marecki
14-12-17, 16:20
Wg mnie niepotrzebna pseudooszczędność.Nie oszczędzałem, uwierz mi. Tak jak kolega poniżej napisal:

blueprint jest tyko pakowaczem, trzeba by sprawdzic dokładnie co tam się znajduje
.

https://m.opineo.pl/opinie-7512547-blue-print-filtr-oleju.html

przemek82
29-12-17, 18:12
Zalewaliście może coś takiego do oleju silnikowego czy skrzyni może ?

Archoil 9100

Provokator
29-12-17, 18:28
pytanie teraz bo chce kupic VIII UFO a tu widze ze koles ma zalane 10w40 ... Niby silnik dobrze chodzi , chce zmienic na 5w40 lub 0w30 i chcialbym sie dowiedziec czy moze to miec zly wplyw na silnik ??

andkas
29-12-17, 18:51
pytanie teraz bo chce kupic VIII UFO a tu widze ze koles ma zalane 10w40 ... Niby silnik dobrze chodzi , chce zmienic na 5w40 lub 0w30 i chcialbym sie dowiedziec czy moze to miec zly wplyw na silnik ??

Dla pewności przed wymianą oleju możesz zrobić płukankę, ale śmiało możesz zmieniać.

kusiu
03-01-18, 13:05
Witam do tej pory jeździłem na 0w40 motul, chciałem przejść na 0w30 motul ale cenę usłyszałem 255 zł, dość sporo a 5w30 motula kosztuje znowu koło 150 zł, można doradzić na co przejść i czy 0w30 jest opcją sensowną by dopłacić? Jeśli 5w30 motul to jaki konkretnie olej bo jest kilka rodzajów?

donelvis
03-01-18, 13:22
Ja bym brał 5W30 (niekoniecznie motul) a za resztę kasy kupił pomarańcze, grejpfuty i zapas witaminy D dla całej rodziny na zimę - to bardzo ważne:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witamina-d-a-zima-jak-uniknac-niedoboru-witaminy-d-zima_40287.html

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/grejpfrut-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-grejpfrutow_40003.html

_posen
03-01-18, 16:35
Witam do tej pory jeździłem na 0w40 motul, chciałem przejść na 0w30 motul ale cenę usłyszałem 255 zł, dość sporo a 5w30 motula kosztuje znowu koło 150 zł, można doradzić na co przejść i czy 0w30 jest opcją sensowną by dopłacić? Jeśli 5w30 motul to jaki konkretnie olej bo jest kilka rodzajów?

Mozna troche taniej - jak kupisz 4x1l po 53zl za opakowanie :) baniak 5l sie nie przyda chyba, ze Ci przeszlo litra pali do wymiany.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

donelvis
03-01-18, 18:33
Za 78zł masz 4 litry Valvoline 5W30 SynPower - świetny syntetyczny olej, a za resztę kasy kup zapas oleju lnianego tłoczonego na zimno. Dobrze działa na zdrowie, zwłaszcza na oczy.

https://www.palis.pl/olej-valvoline-synpower-5w30-4-litry-odbior-osobi,3,8875,7889

http://www.olejlniany.leczeniepro.pl/p/olej-lniany-wlasciwosci.html

Kasio
04-01-18, 17:48
Sorki za spam ale warto zobaczyć

WYMIANA OLEJU W TŁUMIKU !

https://www.youtube.com/watch?v=1k-PN-iQOFo

Bronn87
08-01-18, 00:51
Witam, proszę szanownych użytkowników o poradę w kwestii oleju silnikowego do 1.8 R18A2. Auto ma w tej chwili przebieg 160k km, natomiast przy 120k km założona została instalacja gazowa.

Przebiegi roczne to około 25k - 30k km, z czego:
20% miasto
65% trasa (drogi krajowe, powiatowe)
15% autostrada

Obecnie używam oleju Shell Helix Ultra 5W40, wymieniany co 10k km. Poziom oleju staram się mieć zawsze na max, w związku z czym pomiędzy wymianami dolewam około 300 - 500 ml.

Chciałbym przy zbliżającej się wymianie zalać olej, który mógłbym następnie zmieniać co 15k km, tak żeby pokrywało się to z przeglądami instalacji gazowej, które mam właśnie co 15k km.

Sugerując się wypowiedziami użytkownika Cosmo myślę, że zdecyduje się na któryś z produktów motula. Mam nawet dwa typy:

0W-30 Eco Nergy
5W-40 Specific CNG/LPG

Proszę o poradę, który z tych olejów będzie bardziej optymalnym wyborem. Ewentualnie jaki jeszcze olej mógłbym wziąć pod uwagę?

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

marcin001984
08-01-18, 08:21
Podepnę się pod zapytanie kolegi wyżej.
Też R18A2 + LPG.
Pod uwagę brałem Motula 5w30 8100 eco-nergy.
Czy lepszy będzie ten 5w40 Specific CNG/LPG?

donelvis
08-01-18, 08:59
Przy zasilaniu LPG mamy duży problem ze smarowaniem zaworów dolotowych, a nie wiem czy w silniku R18A2 są gniazda zaworów dolotowych wykonane z odpowiednio odpornych materiałów, aby ich nie wypalało. Powinny być wykonane ze stopu o nazwie Stellit (stop odlewniczy kobaltu (do 10%), chromu (25–30%) i wolframu (35–50%) zawierający często także domieszki węgla (2–4%), żelaza i molibdenu. Stellity charakteryzują się bardzo wysoką twardością, do 60 HRC, a zarazem kruchością, wykazują dużą odporność na ścieranie i na wysokie temperatury do 950 °C) lub ze stopu Tribaloy.

Na koniec powiem, że bzdura jest wydłużenie interwału wymiany oleju podczas gdy przeszliśmy z benzyny na LPG.
W mojej ocenie interwał powinien zostać nawet skrócony! Czyli wymiana co ok 6-7 tyś. km, gdyż olej przy stosowaniu paliwa LPG degraduje się znacznie szybciej - około 30% szybciej niż przy stosowaniu benzyny - szybko spada TBN oleju (sporo więcej siarki w LPG zakwasza olej).

Więc ja bym pozostał przy tym oleju, który do tej pory używamy, a skrócił o 30% interwał wymiany.

bezk
08-01-18, 09:31
Podepnę się pod zapytanie kolegi wyżej.
Też R18A2 + LPG.
Pod uwagę brałem Motula 5w30 8100 eco-nergy.
Czy lepszy będzie ten 5w40 Specific CNG/LPG?

Olej 0w30 lub 5w30 dowolnego producenta, najlepiej klasy A5. Istotna jest częstsza zmiana oleju np. co 10k km oraz kontrola i ewentualna regulacja luzu zaworowego co 15-20k km.
Osobiście, po wielu próbach jeżdżę na Shell Helix Ultra 0w30.

Bronn87
08-01-18, 10:48
Przy zasilaniu LPG mamy duży problem ze smarowaniem zaworów dolotowych, a nie wiem czy w silniku R18A2 są gniazda zaworów dolotowych wykonane z odpowiednio odpornych materiałów, aby ich nie wypalało. Powinny być wykonane ze stopu o nazwie Stellit (stop odlewniczy kobaltu (do 10%), chromu (25–30%) i wolframu (35–50%) zawierający często także domieszki węgla (2–4%), żelaza i molibdenu. Stellity charakteryzują się bardzo wysoką twardością, do 60 HRC, a zarazem kruchością, wykazują dużą odporność na ścieranie i na wysokie temperatury do 950 °C) lub ze stopu Tribaloy.

Na koniec powiem, że bzdura jest wydłużenie interwału wymiany oleju podczas gdy przeszliśmy z benzyny na LPG.
W mojej ocenie interwał powinien zostać nawet skrócony! Czyli wymiana co ok 6-7 tyś. km, gdyż olej przy stosowaniu paliwa LPG degraduje się znacznie szybciej - około 30% szybciej niż przy stosowaniu benzyny - szybko spada TBN oleju (sporo więcej siarki w LPG zakwasza olej).

Więc ja bym pozostał przy tym oleju, który do tej pory używamy, a skrócił o 30% interwał wymiany.Odnośnie zabezpieczenia gniazd zaworowych, w warsztacie gdzie zakładałem instalację gazową ustawili mi dotrysk benzyny. Działa to tak, że przy obrotach powyżej 3500 i obciążeniu np podczas przyspieszania do mieszanki podawane jest 10% benzyny co ma działać chłodząco i smarować zawory oraz gniazda. Oprócz tego regulacja zaworów co 20k - 30k km.

A jeśli chodzi o interwał wymiany oleju to wydaje mi się, że skracanie do 7k km nie ma raczej sensu, biorąc pod uwagę że producent przewidział 20k km, a ja i tak wymieniałem o połowę częściej.

Istotne jest dla mnie dobranie oleju, który wytrzyma spokojnie 15k km na LPG, co będzie i tak dawało skrócenie interwału o 25% w stosunku do przewidzianego przez producenta. Za obecnie używany olej płacę około 90zł/4L, nowy olej mógłby kosztować nawet 200zł, a i tak pozwoliłoby mi to zaoszczędzić na serwisie.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

przemek82
09-01-18, 19:58
No dobra a ktoś poleci filtr który lepszy oem czy k&n ?

http://allegro.pl/k-n-filtr-oleju-honda-civic-vii-viii-7-8-ufo-i7115823850.html

http://allegro.pl/filtr-oleju-oryginalny-honda-podkladka-i6814085366.html?fromVariant=6814085531#thumb/2

donelvis
09-01-18, 21:38
Oczywiście, że oryginał.

Croom
10-01-18, 22:14
Witam,
Generalnie do tych modeli doskonale sprawdzają się oleje silnikowe klasy 0W30.
Z tych tanszych spokojnie można wziąść pod uwagę Polskiego Specol-a zobaczcie na parametry olej naprawdę dobry:
http://zmienolej.pl/pl/oleje-silnikowe/3442-olej-silnikowy-specol-0w30-spec-gold-syntetic-4l
i rewelacyjny Amerykański Amsoil który może wytrzymac nawet i 25000mil czyli prawie 40 000km z filtrem Amsoil EA15K13 (to zamiennik W 610 z MAnn-a albo LS350 z Purfluxa obecnie najlepszych zamienników)
http://zmienolej.pl/pl/oleje-silnikowe/2791-olej-silnikowy-amsoil-0w30-signature-series-100-synthetic-motor-oil-azo-3784l
Filterek:
http://zmienolej.pl/pl/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=ea15K13&submit_search=

donelvis
10-01-18, 22:24
To jest wierutna bzdura, że olej wytrzyma 40 000 km. Nigdy w to nie uwierzę.

marcin001984
11-01-18, 08:27
Witam,
Generalnie do tych modeli doskonale sprawdzają się oleje silnikowe klasy 0W30.
Z tych tanszych spokojnie można wziąść pod uwagę Polskiego Specol-a zobaczcie na parametry olej naprawdę dobry:
http://zmienolej.pl/pl/oleje-silnikowe/3442-olej-silnikowy-specol-0w30-spec-gold-syntetic-4l
i rewelacyjny Amerykański Amsoil który może wytrzymac nawet i 25000mil czyli prawie 40 000km z filtrem Amsoil EA15K13 (to zamiennik W 610 z MAnn-a albo LS350 z Purfluxa obecnie najlepszych zamienników)
http://zmienolej.pl/pl/oleje-silnikowe/2791-olej-silnikowy-amsoil-0w30-signature-series-100-synthetic-motor-oil-azo-3784l
Filterek:
http://zmienolej.pl/pl/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=ea15K13&submit_search=

Piotr, kiedyś brałem od Ciebie ten Amsoil 0W30 i Amsoil 0W20 i powiem że silnik pracował cichutko. Ale wymieniałem co 15 tys.

oblivion
20-01-18, 11:19
A można przy zmianie oleju i filtra, wlać innej firmy ale też 0w30 czy trzeba płukać silnik jakimś badziewiem?

bezk
21-01-18, 08:25
Można.

oblivion
21-01-18, 09:09
Thx ;)

marcin001984
24-01-18, 08:32
A co sądzicie o tym Millersie? Nada się do 1.8 + LPG?

https://www.petrostar.pl/oleje/oleje-samochodowe/millers-oils/xf/millers-xf-longlife-0w30-a5-b5-5l-volvo,p2033742937

MarcinM90
27-01-18, 16:25
Jaki olej silnikowy polecacie do fn2 TypeR? I przy okazji do skrzyni co lać?

Edit: Dobra, do skrzyni już wiem. Został tylko silnikowy.
Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka

przemek82
27-01-18, 16:47
A co sądzicie o tym Millersie? Nada się do 1.8 + LPG?

https://www.petrostar.pl/oleje/oleje-samochodowe/millers-oils/xf/millers-xf-longlife-0w30-a5-b5-5l-volvo,p2033742937

A nie lepiej olej dedykowany do LPG ?
https://galonoleje.pl/5w40/192-motul-specific-cng-lpg-5w40-5l.html

Jaki olej silnikowy polecacie do fn2 TypeR? I przy okazji do skrzyni co lać?

Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka

5W30 5W40 najlepiej Motul, Vavoline, millers, LIQUI MOLY

Do skrzyni Najlepiej MTF Oem lub z MOTULA. Poczytaj trochę 200 stron...

andkas
27-01-18, 21:29
jaki olej silnikowy polecacie do fn2 typer? I przy okazji do skrzyni co lać?

Edit: Dobra, do skrzyni już wiem. Został tylko silnikowy.
Wysłane z mojego lg-h960 przy użyciu tapatalka

millers cfs 5w/40 nt motorsport