Zobacz pełną wersję : Jakie - radio - głośniki - wzmacniacz - wybrać??
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
13
14
15
16
ostatnie pytanko :D gdzie pieca najlepiej zamontować?? w bagażniku na tylnej kanapie? trochę sporo ciągnąć kable z bagażnika do drzwi żeby napędzać 165mm.
Jw.
Piec ma regulację 'mocy' kanału więc może na wzmacniaczu 'uciąć' trochę mocy żeby spasować się z zalecanym RMS producenta;
Zresztą jak nie latasz z radiem na 3/4 regulatora i wyżej to nawet lekkie wyjście ponad rms głośników nie zaszkodzi;
Kwestia rozsądnego używania sprzętu;
najlepiej standardowo w bagazniku
ShiroiTokage
10-11-10, 15:46
A propo mocy RMS, o ile więcej może mieć mocy amp od głośnika??
subwoofer ma 300w RMS
Nie ma reguły;
Wzmacniacz ma płynną regulację mocy na wyjście; (powinien mieć);
Więc nawet jak różnica będzie zbyt duża to można ją zniwelować;
A bardziej w temacie, u mnie JL Audio podstawowy (150W rms producenta) dostaje w mostku 225W (producenta, U-Dimension Glow 4075 v2); Działa już ponad rok bez problemu;
ShiroiTokage
10-11-10, 18:31
To dobrze, bo mam 100w w zapasie :)
http://allegro.pl/mata-bitumiczna-10m-x-30cm-wysylka-24h-f-vat-i1251422566.html
panowie teraz sie tak zastanawiam czy nie kupilem bubla.. bo to nie mata app ??
niestety mata nie wygląda obiecująco...
BTW - wzmacniacze NIE MAJĄ regulacji mocy!!!! One MAJĄ REGULACJĘ czułości wejścia. A to ogromna różnica
trudno, pospieszylem sie z nia ale nie mam kasy zeby to wyrzucac a kupowac inna..
ShiroiTokage
13-11-10, 15:35
Słyszałem że zamiennikiem maty APP jest papa termozgrzewalna podkładowa. Nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości. Może ktoś wie jak zrobiona jest mata APP i z jakich materiałów?
Zastanawiam się nad kupnem radyjka, do okolic 300zl z USB. Pomóżcie wybrać, moje typy:
1. Kenwood KDC-4047UA
2. JVC KD-R411, KD-R35, KD-R412
3. Pioneer DEH-2200UBB, DEH-2220UB
4. Sony CDX-GT35U
z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam
Słyszałem że zamiennikiem maty APP jest papa termozgrzewalna podkładowa
tak samo jak mata dekarska... To podobnie jak ja słyszałem, że świnie latają po RedBull'u ;)
1. Kenwood KDC-4047UA
bierz ten i będzie dobrze. Tylko tej firmie sam osobiście ufam spośród wymienionych przez Ciebie.
P.S. mam ten model :D
dobra pytanie troche nie na temat ale nie bede zakladal nowego dla takiej blachostki..
kto sciagal boczki w Vg w szybami na korbke? w poradniku pisze zeby wysunac jakas spinke kiedy ja zadnej nie widze, mam to ciagnac na hama??
Skowron48 dzięki wielkie.
nike69 musisz wykrecic, plastik z za klamki (1 srubka), plastikowy kubek zaraz pod nim (1 srubka) nie wiem jak to nazwac, wyciagnac spinke z korbki szyby (tam jest spinka, w kształcie omegi) a nastepnie boczek najlepiej podwazac/ciagnac palcami w miejscach spinek. Nie wiem czy masz problem z calym boczkiem czy z korbka...
z korbka mialem problem :p chyba sie z pol godziny z tym mordowalem, nie wiedzialem jak ja wyciagnac bo nie widac jej dokladnie, w koncu wybilem kluczem imbusowym :D:D jutro bede wszystko robil
tweetery postanowilem jednak przymocowac do tapicerki w drzwiach, jeszcze zastanawiam sie jak przymocowac tam zwrotnice, moze do drzwi przykrece
szukam dobrych głośników na przód w miejsce standardowych do Hanki kto może coś polecić?
jozek_marek
23-11-10, 07:52
szukam dobrych głośników na przód w miejsce standardowych do Hanki kto może coś polecić?
w jakiej cenie?
Osobiście myślę o Tonsilach i chyba pójdę w tą stronę. Jednak ciężko znaleźć odseparowany zestaw 16cm.
Pod wzmaka czy radio?? i jak wyżej, do jakiej kwoty??
Kwota to mniej więcej od 300 do max 500 raczej pod samo radio alpine IDA-X311. Audiofilem nie jestem ale lubię jak ładnie gra, ja natomiast myślałem o Hertza głośnikach.
jak do 300 zł a max to 500zł to może Helix DB 6.2 z wygłuszeniem drzwi oraz z porządnymi kablami OFC. Powinno zamknąć się do 350 zł. Mam je pod Kenwood KDC-4047 i gra bardzo dobrze choć wybredny jestem co do dźwięku. Hertz są bardziej ostre(tzn. z tweeterów mocno daje sopran itp. co nie każdy lubi). Miałem możliwość porównania Helix z Hertz gdy sam miałem dylemat co wybrać. Your choice :)
Witam
Prosiłbym o pomoc w doborze skrzyni. Nie jestem melomanem, potrzebuje niskobudżetowego basu do mojego audio:
CAR-AUDIO:
Pioneer deh2900 (MOSFET 50Wx4) ~250 pln
głośniki BLAUPUNKT BGx 663 HP ~ 110 pln
głośniki dla mnie grają bardzo dobrze i oczekuje też takiego basu
Mam do wydania 300 zł ze wszystkim (tzn wzmacniacz, kable)
Najlepiej pasowałaby mi skrzynia od razu ze wzmacniaczem, najlepiej używka jakaś starsza "nieśmiertelna" produkcja których jest duzo na alledrogo
Pozdrawiam
Panowie potrzebuje szybka odpowiedz oplaca sie wziac Wzmacniacz Blaupunkt GTA 5000 dosc stare i skrzynke clarion 3012b za 200zl? wszystko dziala
co to znaczy czy się opłaca - to sam musisz ocenić. mi się nie opłaca
chodzi o to, ze te skrzynki sa w cenie 150zl na allegro czy ten wstary wzmiacniacz jest wart te 50zl ? to 5 kanalowy
panowie audio smiga tylko bede musial dopiescic polaczenia kabli z glosnikami ale juz po pierwszym uruchomieniu wiedzialem ze brakuje jednak suba i musze go kupic i teraz pytanie o jakiej mocy suba moge kupic jesli chce go podpiac pod mojego u-dimension jr.4300 ktory ma na mostku 150w(przedni zestaw mam podpiety normalnie a suba zmostkuje) ? 250w nie bedzie za duzo?(wartosci sa podane w rms) bo wtedy nie wykorzystam tego potencjalu ale zawsze w przyszlosci jak bedzie kasa mozna dokupic wzmacniacz :p
http://www.ceneo.pl/1296920 ten mi wpadl w oko jak przegladalem alledrogo i widze ze gosc na forum sprzedaje, no ale cena tez nie mala..
Moim skromnym zdaniem zbyt drogi, tak jak napisales. Moze cos z clariona sa tanie a bass jest przyzwoity :)
Panowie, potrzebuje kilka rad. Na oku jest piec:
Renegade REN1100S Limited Edition
moc nominalna 4x75W RMS (4Ohm)
Moc w mostku 2x275W RMS (4 Ohm) !!!
2 kanały napędzą tymczasowo Helix DB 62 a mostek jakiś sub:
JBL CS 1214 250W RMS
http://allegro.pl/jbl-cs1214-compact-mdf-smyczjbl-gratisy-wroclaw-i1327645470.html
JBL GT5-12B Moc RMS: 275 W
http://moto.allegro.pl/jbl-gt5-12b-1100w-pakiet-5-gratisow-jbl-i1334681237.html
Rockford Fossgate R1 moc RMS 150W
http://allegro.pl/rockford-fossgate-r1-30cm-mdf-300w-wroclaw-i1327645467.html
Co wybrać?? Inne propozycje???
Piec chyba dobrze wybrany, Renegade to dobra firma z tego co kojarze.
Na dzien dzisiejszy jakie radio polecacie do 350zl ?? moze byc uzywka allegro/ UK
Kenwood KDC-4047(MP3, USB, AUX, 24 bit przetwornik cyfrowy)
michalxd90
04-12-10, 18:19
też się zastanawiam nad tym radyjkiem kenwooda i nad alpine cde 111 jak myślicie warto dokładać do tego alpine 100 zł ? ewentualnie alpine cde 120 bo to nowy model albo sony gt 440. Pioniery odpadają ze względów wizualnych.
Nie chcę wydawać powyżej 400 zł a wole zamknąć się w 350
Alpine i Kenwood to mała różnica. Ta sama "półka" jakości. Jak np. bardziej Tobie podoba się Alpine wizulanie to go weź, a jak nie ma to różnicy i chce zaoszczędzić to bierz Kenwood`a.
P.S. Powinienem dostać jakiś % od sprzedaży od Kenwood bo już kilka-kilkanaście osób kupiło te radio po moje radzie :)
panowie, mysle ze lepszego glosnika 10" w tej cenie nie znajde, dobry wybor?
http://allegro.pl/hertz-es250-monumentalnybass-mdf-25cm-wroclaw-i1350221398.html
bedzie pracowal pod u dimension jr 4.300 na 150w rms w mostku, na pozostalych dwoch kanalach jest przedni zestaw
czy bede potrzebowal kondensator do tego?
kondensator zawsze się przyda, ale w tym zestawie nie jest bezwzględnie wymagany. Głośnik OK, byleby miał dobrą obudowę
ten z aukcji juz jest wlasnie w tej obudowie z mdf, tyle ze jest ona zamknieta ale pisza ze on lepiej w takiej gra, wiec miejmy nadzieje
nie wiem czy sie nie rozpedzilem troche bo chyba moj wzmak sobie nie poradzi z tym glosnikikem, czy sie myle?
sorry za post pod postem ale myslalem ze sie doda automatycznie do poprzedniego jak zawsze.
Zagrać zagra, u dimension to renomowana firma i powinien ruszyć tego suba. Tylko może mu troszkę brakować mocy, ale do normalnego grania da radę.
Wiele razy miałem styczność z mocnym sub i słabszym do niego piecem i dawało po uszach. Grunt, żeby te 150W to było 150W :D
P.S.-Ja ostatnio prosiłem mikołaja i przyniesie mi pod choinkę PB S-12 300W i pieca HIFONICS 1x350W . :p ;)
@Nike:
W tej cenie możesz mieć jeszcze JL Audio w skrzyni (WX seria) 150W rms (399zł) lub U-Dimension Element suba 25cm w skrzyni zamkniętej (389zł); Również 150W RMS;
wlasnie w tym wzmaku jest te 150 a nawet okolo 10 wiecej, mierzyli w jakichs tam testach :)
no jl audio fajnie sie prezentuje, tego u dimension nie znalazlem w takiej cenie w skrzyni, jest w oryginalnej duzej za 600 albo sam glosnik za 350 chyba, no a co bedzie lepsze, ten jl audio czy Rockford Fossgate R1 25cm ??
czy brac tego hertza i juz sobie glowy nie zaprzatac bo przeciez nie powinien zagrac gorzej od tych wyzej wymienionych? a ze nie zagra tak jak powinien to wiem a moze w przyszlosci jakis monoblok 300w by wyladowal :p
skolopendra
10-12-10, 15:41
bo przeciez nie powinien zagrac gorzej od tych wyzej wymienionych?
pasowało by wpierw odsłuchać :)
Sub U-Dimension masz na allegro za ~259zł + user oferuje wykonanie skrzyni do niego za 130zł;
Z rockforda to jedna P10 (skrótowo), czyli seria Punch, R1 trochę biedniej wypada;
Odsłuch napewno byłby wskazany ale znaleźć na miejscu wszyskie interesujące głośniki...
Ja brałem sprzęt w ciemno więc jestem zadowolony (nauczyłem się być zadowolony?) z tego co mam (w temacie skrzyni to głośnik JL Audio właśnie + też wzmak U-Dim, ale Glow);
dobra wybiliscie mi z glowy tego hertza
taraz tak mowisz zeby rockforda odpuscic, zostaje jl i u dimension, ktory bedzie lepszy? ten jl ma chyba 200w rms z tego co wyszukalem w necie, lepsza bedzie do niego skrzynia taka zwezana do gory z obydwu stron (mniejsza) czy tylko lekko scieta z tylu
gosc od u dimension ma urlop teraz, damn :p
wogole lepsze do tych subow beda skrzynie zamkniete czy br? czym sie bedzie roznil dzwiek?
jest jescze cos takiego FOCAL 25 A1 200rms, wysoka skutecznosc ale cena mnie zabija chociaz gdyby sie okazalo ze to najlepsze wyjscie.. to kto wie tylko nie wiem kto by mi zrobil skrzynie do tego
A oglądałeś JL Audio 10w1v2 ? ;) Miałem go w zamkniętej 20 litrowej skrzyni - grało to super :)
no ale pod jakim wzmakiem to miales, zauwaz ze ten glosnik jest jeszcze mocnijeszy od przedstawianych dotychczas, czyli za mocny do mojego wzmaka
michalxd90
16-12-10, 20:31
Alpine i Kenwood to mała różnica. Ta sama "półka" jakości. Jak np. bardziej Tobie podoba się Alpine wizulanie to go weź, a jak nie ma to różnicy i chce zaoszczędzić to bierz Kenwood`a.
P.S. Powinienem dostać jakiś % od sprzedaży od Kenwood bo już kilka-kilkanaście osób kupiło te radio po moje radzie :)
Alpine nie ma wzmacniacza mos-fet, nie wiem czy to jakaś różnica i czy to coś daje bo jestem kompletnym laikiem ;> wie ktoś o co w tym biega?
Witam.
Mam pytanie. Mam radio Blaupunkt San Diego MP27(z takim już kupiłem samochód). Chciałbym dokupić jakieś tanie dobre głośniczki na przód. Chciałbym się zmieścić w 150 - 160 zł. Co byście mi doradzili ? Mam Civica 5d.
TougeRicer
17-12-10, 10:26
np. Blaupunkt GTx 542 za ok. 130zł, jeżeli masz miejsce pod głosńik 13cm, a jak 16.. to na pewno nic z alpharda:)
Alpine nie ma wzmacniacza mos-fet, nie wiem czy to jakaś różnica i czy to coś daje bo jestem kompletnym laikiem ;> wie ktoś o co w tym biega?
to jakas nowsza technologia ale nie spodziewaj sie po radiu jakiejs tam mocy bo na wyjsciu nie bedziesz mial wiecej jak ok 13W a te napisy 4x50w to wiesz :rolleyes:
panowie kto tam pamieta moje pytania to w koncu skompletowalem swoj caly zestaw i jestem zadowolony, kupilem skrzynie br z tym focalem 25a1 200w rms i gra super pod moim wzmakiem, oczywiscie na razie go nie katuje zeby sie rozchodzil. na caly sprzet wydalem na okraglo 2,5k lacznie z okablowaniem itp. ale jestem bardzo zadowolony i polecam taka konfiguracje.
Mam problem, bo w aucie są ucięte kable, nie ma żadnej kieszeni(sam plastik) i nie wiem jakie radio kupić (tak do 180zł) i jak to wszystko pomontować. Jestem kompletnie zielony, prosiłbym o poprowadzenie mnie w tym trudnym przedsięwzięciu :)
Jakie radio moglibyście mi polecić w cenie ok. 300/350 zł? Jestem dosyć słabo obeznany w tym temacie. Z pewnością jednak potrzebuję wejścia USB.
Z góry dzięki za propozycje.
Jakie radio moglibyście mi polecić w cenie ok. 300/350 zł? Jestem dosyć słabo obeznany w tym temacie. Z pewnością jednak potrzebuję wejścia USB.
Z góry dzięki za propozycje.
Kenwood KDC-4047. 300zł to już z przesyłką.
blaszczu91
19-12-10, 23:18
Jak wyżej - najlepszy wybór w tych pieniądzach. Niestety 99% na Allegro jest z lewą gwarancją...
Cześć
Posiadam MB6 chcę założyć zestaw (radioodtwarzacz + głośniki) Radioodtwarzacz musi działać z usb albo jeszcze lepiej z kartami pamięci no i dobrze komponować się z wnętrzem samochodu (bursztyn? czarna obudowa) . Do tego głośniki w miejsce orginalnych. Cena zestawu ok 1000 - 1200? Co zaproponujecie?
thompson17
26-12-10, 12:10
Witam, Panowie poszukuje radyjka do 400/450zł
generalnie żeby miało usb i ciekawy design
co sądzicie o pioneerach deh 2200ub i 3200ub?
może jakiś alpine?
@Zrogi:
Celowałbym w jakieś radyjko Alpine'a, jeżeli nowe:
http://allegro.pl/alpine-cda-105ri-promocja-pendrive-2gb-gratis-i1367409482.html
Kolor podświetlenia na bursztynowy można ustawić;
+ jak pod radio:
http://allegro.pl/u-dimension-el-comp-6-165mm-hit-swidnica-kurier-0-i1385095874.html
MB6 na dystansach 165mm zmieści, seryjne maskownice spasują;
Gwizdki to ew szukać ori trójkątów z Tweeterami i przerabiać jeżeli nie chcesz żeby były aż tak na widoku;
ew:
http://allegro.pl/zestaw-focal-access-165-a1-glosniki-i-gwizdki-i1379414428.html
@Thompson17:
http://allegro.pl/alpine-cde-111r-cde-111rm-kurier-gratis-bonusy-i1367409470.html
Wg. mnie lepiej brać Alpine'a niż Pioneer'a w tej kwocie; (bazując na odsłuchanym sprzęcie);
Z radia będzie Alpine bardziej kolorystycznie pasuje niż Pioneer :). Mam wersję VTI-s (chyba) bo mam tweetery w trójkątach więc pójdzie komplet. Jeszcze muszę zrobić maty. Niestety maty będą pewnie na wiosnę bo teraz nie ma jak robić na śniegu i zimnie a trzeba zrobić dokładnie. Więc najpierw głośniki i radio a potem reszta ;) Ciekawe jak z długoscią radia bo jak montowałem Pioneera w MA9 to masakra strasznie mało miejsca radio weszło na styk ale musiałem nakombinować się żeby upchnąć kable a model prosty PIONEER DEH-2200UB więc tylko ISO i antena .
No u mnie po robieniu ca przez zakład wyciągałem radio w EJ'otce i też nie udało mi się tak głęboko i fajnie spasować radia jak im... chyba bym musiał dół konsoli rozbierać żeby mieć dostęp łatwiejszy...
Wybór wstępnie pada na serię CDA ale jescze myślę czy nie CDE. Ciekawe jak będzie z długością i kablami czy mocno będzie trzeba mantykować :confused:. Jeszcze mam pytanie czy jest duża różnica między serią CDE a CDA. Czy zakładając zestaw np Vibe Black Air 6 (czy ktoś to zakładał i czy nie trzeba dużo kombinować mieszczą się pod boczki?) jest sens dokładać 300 PLN do radia? Taka jest różnica cenowa między CDA a CDE. :confused:
Sorki za wtrącenie, ale kupuje pieca http://allegro.pl/hifonics-crunch-mxb2175-350w-rms-w-mostku-wroclaw-i1372445941.html i chce kupić kable.
http://allegro.pl/renegade-hifonics-20mm2-ofc-zestaw-kablowy-wroclaw-i1372445930.html ,
http://allegro.pl/zestaw-kabli-caraudio-dietz-23089-20mm2-i1384266331.html
Które brać?? 5 m zasilającego to nie za mało do EJ9 HB ??
Dietz spokojnie Ci wystarczy. Pamiętaj tylko, że jak chcesz dać minus do nadwozia to wymień też fabryczny odcinek masy między klemą a nadwoziem.
Dietz spokojnie Ci wystarczy. Pamiętaj tylko, że jak chcesz dać minus do nadwozia to wymień też fabryczny odcinek masy między klemą a nadwoziem.
Mógłbyś podać argument, z jakiego powodu wymienić masę?? Profilaktycznie?? Czy może ze względu wieku??
Skoro tak już przy temacie, to którędy położyć kabel zasilania?? Stroną przeciwną do wiązki głównej, czyli stroną pasażera? Musze popytać bo masz tą samą budę. Sygnał dam środkiem.
praktycznie :) Analizując przekrój kabla masowego musisz wziąć pod uwagę jego ciągłość, czyli przekrój od odbiornika do zasilania. Czyli od wzmacniacza do akumulatora. Nadwozie stanowi wystarczający przekrój (ale jego rezystancja jest znacznie większa dlatego lepiej jest położyć masowy kabel bezpośrednio do akumulatora od wzmacniacza), tym niemniej odcinek od klemy do nadwozia jest bardzo cienki. Należy go wymienić, bo w przypadku elektryki można zastosować starą zasadę - obwód jest tak słaby jak jego najsłabsze ogniwo. Czyli zostawiając fabryczną masę od akumulatora do nadwozia tworzysz "wąskie gardło" w torze zasilania.
Optymalnie jest położyć zasilanie po prawej stronie, sygnałowe środkiem i głośniki lewym progiem lub środkiem.
Pamiętaj też żeby zasilić radio z tego samego obwodu co wzmacniacz szczególnie jeśli zdecydujesz się na odrębny kabel masy od wzmacniacza do akumulatora. Wtedy powinieneś zasilić radio praktycznie ze styków wejściowych wzmacniacza przez bezpiecznik. Unikniesz w ten sposób pętli masy i szumów w głośnikach. Jeśli masa wzmacniacza idzie na karoserię to nie jest to aż tak ważne.
Chyba tyle...
No to zrobię jak napisałeś. Wymienię przy okazji wszystkie masowe pod maską. Głośnikowe nie będą potrzebną, bo piec tylko żeby napędzić suba. Od suba do pieca to chyba 10mm2 wystarczy?? A przy okazji, jak tam z przełożeniem kabla zasilania pod maskę. Którędy prowadzić?? Widziałem taką zaślepkę gumową po prawej stronie od aku, może tą stroną poprowadzić.
ze kabel glosnikowy chcesz tak gruby? 4mm bedzie w sam raz
ja myslalem ze nie bede juz mial problemow z tym dziwnym piskiem w glosnikach wraz ze zwiekszaniem sie obrotow silnika.. niestety jest ale to bardzo delikatny, przy sluchaniu muzyki wogole nie do wylapania tylko jak wlacze pauze a volume jest w miare glosno.. slychac jeszcze u mnie taki odglos jak by to nazwac tak jakby czytanie plyty ale slychac to rowniez jak leci z pedriva tak jak by dysk w kompie czytal i on jest juz bardziej slyszalny. czego to moze byc wina? za cienkich przewodow zasilania? masa mam od karoserii ale tego kabla od aku do masy nie zmienialem i wiem tyle ze mam ciut za cienkie te kable ale juz nie chcialo mi sie na nowo zmieniac, sygnalowy kabel mam rockforda chyba, dalem 100zl za niego poprowadzony oddzielnie od zasilanie i glosnikowych. w radiu mam wylaczony wewnetrzny wzmak czyli sluzy jako deck ale zasilanie jest seryjne z kostki.
remote do wzmaka tez jest odzielnie
możesz mieć problem z masą, ale i zimne luty przy przedwzmacniaczu w radiu. Na odległość określenie tego jest problematyczne.
mogą też siać kable sygnałowe. Jakiej one są firmy to jest sprawa wtórna. I tak większość dostępnych na rynku to chińskie badziewie. U siebie sygnałówki robiłem sam z kabla mikrofonowego. Daje to tyle, że zamiast jednej żyły gorącej ma dwie + ekran. Zwykła sygnałówka ma jedną gorącą + ekran. Jedną gorącą leci sobie sygnał, drugą ekran z chinch'a a ekran w sensie oplot jest przylutowany z jednej strony do chinch'a a z drugiej wolny i zaizolowany. Tworzy wtedy prawdziwą ochronę przed zakłóceniami. To się nazywa połączenie symetryczne. Niestety wymaga pewnej wiedzy i umiejętności posługiwania się lutownicą.
ShiroiTokage
31-12-10, 14:23
U siebie sygnałówki robiłem sam z kabla mikrofonowego. Daje to tyle, że zamiast jednej żyły gorącej ma dwie + ekran. Zwykła sygnałówka ma jedną gorącą + ekran. Jedną gorącą leci sobie sygnał, drugą ekran z chinch'a a ekran w sensie oplot jest przylutowany z jednej strony do chinch'a a z drugiej wolny i zaizolowany. Tworzy wtedy prawdziwą ochronę przed zakłóceniami. To się nazywa połączenie symetryczne. Niestety wymaga pewnej wiedzy i umiejętności posługiwania się lutownicą.
Bardzo ciekawe rozwiązanie...
Mam pytanie związane z tym, posiadam taki kabel RCA (troszkę dłuższy) http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.incarelectronix.co.uk/shop/images/P/Fli_FireFlli1.jpg&imgrefurl=http://www.incarelectronix.co.uk/shop/product.php%3Fproductid%3D332&usg=__9GexZB78la-JrtUEE3eZ_w_1TOI=&h=350&w=502&sz=27&hl=pl&start=0&sig2=PqKrjkYHpAmv02HRwaH4UA&zoom=1&tbnid=fwkYiWv7Ds8DtM:&tbnh=144&tbnw=201&ei=INcdTZHcJ4qX8QPVspiFBw&prev=/images%3Fq%3Dfli%2Baudio%2Brca%26um%3D1%26hl%3Dpl% 26sa%3DN%26biw%3D1024%26bih%3D584%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=339&vpy=238&dur=5283&hovh=187&hovw=269&tx=142&ty=110&oei=INcdTZHcJ4qX8QPVspiFBw&esq=1&page=1&ndsp=12&ved=1t:429,r:5,s:0
Pytanie: znajduje się tam czerwony kabel który według instrukcji mam podłączyć do (+) czy to jest właśnie to rozwiązanie co opisujesz i gdzie do czego w moim przypadku to najlepiej podłączyć?
możesz mieć problem z masą, ale i zimne luty przy przedwzmacniaczu w radiu. Na odległość określenie tego jest problematyczne.
mogą też siać kable sygnałowe. Jakiej one są firmy to jest sprawa wtórna. I tak większość dostępnych na rynku to chińskie badziewie. U siebie sygnałówki robiłem sam z kabla mikrofonowego. Daje to tyle, że zamiast jednej żyły gorącej ma dwie + ekran. Zwykła sygnałówka ma jedną gorącą + ekran. Jedną gorącą leci sobie sygnał, drugą ekran z chinch'a a ekran w sensie oplot jest przylutowany z jednej strony do chinch'a a z drugiej wolny i zaizolowany. Tworzy wtedy prawdziwą ochronę przed zakłóceniami. To się nazywa połączenie symetryczne. Niestety wymaga pewnej wiedzy i umiejętności posługiwania się lutownicą.
Niech zgadnę - Conducfil 8896? :)
Pytanie: znajduje się tam czerwony kabel który według instrukcji mam podłączyć do (+) czy to jest właśnie to rozwiązanie co opisujesz i gdzie do czego w moim przypadku to najlepiej podłączyć?
nie, to zupelnie cos innego, ten kabelek ktory ty masz przy rca to kabel remote do sterowania wzmacniaczem ale lepiej puscic osobno inny kabel zeby nie robil zaklocen a ten poprostu zaizolowac i zostawic.
jeszcze chyba jest cos takiego ze do sygnalowki sie podlacza mase zeby zapobiec zakloceniom?? czy mi sie cos pomylilo? bo troche dziwne mi sie to zdaje ale gdzies cos takiego czytalem..
co do moich zaklocen to narazie nie jest to uciazliwe ale jak mi bedzie przeszkadzalo to bede jakos musial szukac przyczyny, chyba najlatwiej by bylo podlaczyc inne radio na probe :)
jeszcze chyba jest cos takiego ze do sygnalowki sie podlacza mase zeby zapobiec zakloceniom?
jeśli masa we wzmacniaczu jest słaba. Ale jest to rozwiązanie dobre na próbę i raczej druciarskie w swojej genezie
slychac jeszcze u mnie taki odglos jak by to nazwac tak jakby czytanie plyty ale slychac to rowniez jak leci z pedriva tak jak by dysk w kompie czytal i on jest juz bardziej slyszalny
brawo brawo hahaha otoz te swierszczyki to okazal sie wiatrak od nawiewu heh kamien z serca mi spadl :D:D
Szukam radia do 700 PLN musi mieć wbudowane BT. Ostatnio korzystałem z tego dodatku i bardzo mi sie spodobało. Zależy mi na głębokim basie będzie bez wzmaka. W grę wchodzą 2 firmy Pioneer którego znam jak dla mnie faworyt albo Alpine którego kompletnie nie znam. Alpina ma lepsze kolory, do MB6 natomiast z pioneerem mam doświadczenie i zawsze byłem zadowolony.
Zależy mi na głębokim basie będzie bez wzmaka.
:rolleyes: nie mozliwe, zalezy co to dla ciebie gleboki bas.
akurat w radiach wogole nie mam rozeznania ale napisz cos wiecej zeby ci koledzy mogli pomoc, to ma byc uzywane czy nowe? to chyba najwazniejsza kwestia. jakie masz glosniki? moze podaj jakies twoje typy, poszukaj w necie i zobaczymy ktory bedzie dobry.
Głośniki będę montował na na wiosnę na razie mam fabryczne. Potrzebuje "mocne" radio takie żeby po podkręceniu skali na 3/4 była muzyka nie rzężenie. Zależy mi na zestawie głośnomówiącym. Może być używka jak wspomniałem mam dobre doświadczenia z Pioneerem moc dobry bas wysokie pewnie bym kupił pioneera ale niestety jest niebieskie podświetlenie albo czerwone czyli nie pasuje do MB6 tam jest bursztyn.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1405269460&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.
Może jakaś Alpina kolory dobre ale zależy mi żeby USB wylądowało w schowku i żeby nie wystawała "lufa" a takiego modelu nie ma chyba że coś takiego.
http://allegro.pl/alpine-z-usb-cde-113-bt-bluetooth-mikrofon-i1386406288.html
pozdro
Radio kupione Clarion CZ509ER teraz czas na głośniki do tego radia chcę zakupić do 300PLN ( zestaw) co proponujecie wstępnie zastanawiam się nad
Vibe Slick Comp 6
u-Dimension El Comp 6
chyba że coś innego, tweetery muszą wejść w trójkąt jak w oryginalne, czy muszę zastosować jakieś dystanse? Rozumiem że stare oryginalne plastiki pod głośnikami wywalam i wkładam dystanse? W przyszłości jakiś wzmak może będzie.
czy VIBE BlackAir6 bez wzmaka mają sens?
czy VIBE BlackAir6 bez wzmaka mają sens?
nie maja sensu bo nie zagraja tak jak powinny wiec szkoda kasy, chyba ze w przyszlosci planujesz wzmak.
czy muszę zastosować jakieś dystanse? Rozumiem że stare oryginalne plastiki pod głośnikami wywalam i wkładam dystanse?
tak wywalasz te plastiki i kupujesz dystans z mdf do twojego modelu auta, przykrecasz go sruba metryczna a glosnik wkretami do dystansu.
jesli chcesz zeby pod radiem gralo to te u-dimension beda odpowiednie, musisz szukac glosnikow z duza efektywnoscia, min 90db 1w/1m.
z radia powinienes byc zadowolony masz tam equalizer, no i ciecie pasma wiec mozesz sobie ustawic hpf na 50hz zeby ten przedni zestaw sie tak nie meczyl.
aha musisz wygluszyc drzwi matami bo to podstawa.
U mnie akurat U-Dimension nie są cięte od dołu na radiu/na wzmaku;
I z tych El-Comp6 jestem bardzo zadowolony, z tym że ja je zasilam wzmaczniaczem (który sygnał dostaje od słabego Clariona DB288RUSB);
Gwizdki nie kłują, woofery grają nieprzesadnie miękko, nieprzesadnie twardo;
Wielkie dzięki :) Super, o to mi chodziło
1. Maty
2 el comp6 :)
3 trochę pracy
pozdrowionka
serwal a masz filtry do ciecia na tym radiu?
sproboj je przyciac na wzmaku na ok 50hz, i tak one nie przenosza nizszego pasma a zobaczysz jak sie odmula. one maja tylko kopac a nie schodzic tak nisko, do tych czestotliwosci jest sub.
No dobra w połowie lutego mam urlop więc będę się bawił. Na pierwszy plan pójdzie wyciszenie , naprawa mechanizmu szyby (przypadłość MB6), dystanse z MDF i mam pokusę żeby kupić wzmacniacz do zestawu odseparowanego konkretnie do tego http://www.sklep.audiobas.pl/pl/p/Vibe-Slick-6-Comp-/136. O radiu już wspomniałem mam cz509er. Teraz czy kupić cztero czy dwu kanałowy jakiej firmy jakiś model konkretny. Cena jak najmniejsza ale lubię dobre rzeczy więc ile najmniej można dać za dobry wzmak może polecicie jakiś model do takiego zestawu. Znalazłem cos takiego http://allegro.pl/wzmacniacz-vibe-a0-dwukanalowy-nowy-wroclaw-i1416507148.html
W opisie głośników mam taki zapis -Recommended Amplifiers: SLICK a0/a1 i ten powyżej chyba odpowiada opisowi.
pozdrowionka
a 4 kanalowy po co ci? chcesz kupic suba jeszcze? bo nie wiem czy podpinac te glosniki w bi ampingu sie oplaca, mozna by ale musialbys miec zwrotnice cyfrowe w radiu zeby to przyciac. taki wzmak jak dales moze byc, wszystko zalezy ile masz kasy, nie wiem jakie tam firmy sa dobre z tej polki cenowej, chyba ze chcesz dobry jakosciowo to poluj na jakis stary wzmacniacz uzywany z wyzszej polki.
Wiec dwu kanalowy, jakieś przykłady starych ale dobrych coś mi się obilo alpina v12. Na co jeszcze polowac?
tez slyszalem o tej alpinie, jest podobno bardzo szczegolowa ale troche ostrzy gore ale to nie moje slowa. dobre sa sony stara seria chyba xm tylko nie xplode, pioneer. na szybko znalazlem pare na allegro ale wiem jak to gra bo nigdy nie odsluchiwalem takich sprzetow, nie mam doswiadczenia praktycznego wiec moze inni cos ci jescze doradza.
http://allegro.pl/prawdziwy-old-school-sony-made-in-japan-i1424003855.html
http://allegro.pl/steg-qm-75-2-x-q-mos-ii-okazja-i1413228661.html
http://allegro.pl/wzmacniacz-alpine-v12-mrv-1005-i1418918686.html
http://allegro.pl/alpine-mrv-t303-v12-gwarancja-i1421465656.html
http://allegro.pl/wzmacniacz-pioneer-gm-5000t-760w-max-power-okazja-i1417827944.html
poza tym soniakiem i jedna alpina to sa dosc mocne wzmaki moze nawet za mocne na twoje glosniki ale mogly by byc, trzeba odpowiednio ustawic gain na wzmaku tak zebys na radiu w pelnym zakresie volume mogl sluchac bez znieksztalcen. jeszcze nie wiem ile ty chcesz wydac. bo za 500 z czyms ja kupilem mojego u dimension, tyle ze 4 kanalowke i jestem zadowolny, gra bardzo ladnie, nawet kumpel to przyznal ktory juz siedzi troche w car audio.
Witam, zakładam wreszcie wyczekiwany piec z subem. Wszystko powoli idzie bo szkoła itd. ,ale cały czas do przodu. Położyłem już kable(sygnał i zasilanie). Widziałem że wiązka od PC idzie przez takie białą plastikową osłonę, za schowkiem. Mam pytanie, gdzie to wyjdzie na zewnątrz?. Nie zdejmowałem aku bo czas goni, a płacić nie mam zamiaru za przeciągnięcie kabli ;] Dużo roboty jest z tym przeciągnięciem na zewnątrz?? Drugie pytano, gdzie podłączyć masę?? BUDA :EJ9 HB
jakiego pc? chyba ecu :p nie mam pojecia gdzie ona wychodzi, natomiast kabel zasilajacy + ciagniesz przez taka gume okragla pod aku troche po prawej stronie na scianie grodziowej, na pewno znajdziesz, ona jest wolna, przynajmniej tak jest w eg, i kabel ci wyjdzie tam za schowkiem wlasnie, pozniej ciagniesz go chyba najlepiej prawym progiem. nie jest duzo ale jak nigdy tego nie robiles to troche ci zejdzie ;) tylko sub ma na tym grac? wiec mase jak najbardziej znajdz gdzies w bagazniku, a tylko plus ciagnij tak jak pisalem. dobrze sobie tam wyczysc to miejsce styku z masa auta. jaki to wzmacniacz jest?
Jakie maty wybrać pouliretanowe 7 zł za arkusz
http://allegro.pl/mata-bitumiczna-wygluszajaca-polimerowa-hit-i1423051163.html
Czy zwykłe 4,9 za arkusz
http://allegro.pl/atm-mata-bitumiczna-profesjonalna-wygluszajaca-i1423051564.html
jakiego pc? chyba ecu :p nie mam pojecia gdzie ona wychodzi, natomiast kabel zasilajacy + ciagniesz przez taka gume okragla pod aku troche po prawej stronie na scianie grodziowej, na pewno znajdziesz, ona jest wolna, przynajmniej tak jest w eg, i kabel ci wyjdzie tam za schowkiem wlasnie, pozniej ciagniesz go chyba najlepiej prawym progiem. nie jest duzo ale jak nigdy tego nie robiles to troche ci zejdzie ;) tylko sub ma na tym grac? wiec mase jak najbardziej znajdz gdzies w bagazniku, a tylko plus ciagnij tak jak pisalem. dobrze sobie tam wyczysc to miejsce styku z masa auta. jaki to wzmacniacz jest?
Zgadza się ECU :D No będę kombinował, bo już go położyłem i chce poprowadzić od środka na zewnątrz, nie odwrotnie :D Tylko sub będzie. Tylko kwestia słowa "gdzieś" jest najlepsza :D Wzmacniacz to Hifonics MXB 350 W, Skrzynia PB S-12.
to od **py strony robisz :D:D ale powodzenia. ten wzmak ma 350w w rms tak? jesli tak to idealnie dobrales moc :) ta mase to obojetnie do jakiejs tam sruby w podlodze bagaznika. nie zapomnij dac bezpiecznika w niedalekiej odleglosci od aku na +. sygnalowe prowadz z dala od jakichkolwiek pradowych. przy tej mocy moze ci lekko przygasac podswietlenie w srodku, tak mi sie wydaje :)
jak mi się nie uda to wyjmę i poprowadzę na nowo. Ale spróbuje inny kable puścić z góry i nim przeciągnąć zasilający. Tak, to jest 350 W. Zobaczymy po zainstalowaniu jaki będzie efekt.
dokladnie tak, przeciagnij innym kablem albo jakims drutem :) efekt bedzie dobry z tym ze troche zagluszy przod, w srodku zatrzesie autem ale bedzie ci pewnie tapicerka halasowac :P
Będę musiał jakoś zestroić przód z subem. Tak myślałem czy może 6x9 nie dać po boku w podszybiu, bo jest na to seryjne miejsce. Wtedy pomogą przednim głośnikom. Co o tym sądzisz??
Żadnych 6x9 itp cudów;
W hatch'u spokojnie przód sensowniejszy + skrzynia dostrojna w bagażniku;
dokladnie, to nic nie da i tak to podepniesz do radia i go jescze bardziej obciazysz, wcale lepiej nie zagra. lepiej zbieraj na drugi wzmacniacz zeby zasilic przod ;)
już przeciągnąłem kabel zasilania do aku. Łatwe jak ru**anie :D Godzinka i browarek, nawet na zewnątrz :D Tylko gdzie ten drugi wzmak potem zamontować ;] Jak wszystko podłączę i zestroję to dam filmik.
Czy ktoś słyszał o wzmacniaczach fusion ?
jak to gdzie zamontowac to nie zmiesci ci sie juz do bagaznika ? :p
A się da http://www.fusioncaraudio.com/australia/car-audio-1/amplifiers-7/ream45020-38-product.aspx#addninfo :cool: a teraz napisz czy warto coś takiego zakupić? :confused: konfrontuje to z carpowerem 350W hb 602 chyba wszystko idzie do zestawu odseparowanego o którym pisałem wczesniej
Orientujecie się jakie radio Alpine pociągnie Ipoda Nano 5G Video? Mam Alpine CDE-9874RB i ono odtwarza muzę ale nie ładuje Ipoda. Chodzi mi o takie które będzie też ładować. Bo na długiej trasie to posłucham muzy przez 4-5h i koniec :( zaproponujcie jakieś modele mogą być używki koniecznie z bursztynowym podświetleniem :cool:
jak to gdzie zamontowac to nie zmiesci ci sie juz do bagaznika ? :p
Miejsce to może gdzieś znalazłoby się, ale kobieta już mi po głowie "chodzi", bo przez suba nie mam miejsca. Fakt w EJ9 HB jest mały bagażnik, a przecież każda kobieta lubi duże zakupy, więc i duży bagażnik przydałby sie :) A jak kwestia podłączenia?? Mam Kenwodd KDC-4047 z 1 wyjściem na pieca.
A się da http://www.fusioncaraudio.com/australia/car-audio-1/amplifiers-7/ream45020-38-product.aspx#addninfo :cool: a teraz napisz czy warto coś takiego zakupić? :confused: konfrontuje to z carpowerem 350W hb 602 chyba wszystko idzie do zestawu odseparowanego o którym pisałem wczesniej
Na twoim miejscu nie patrzyłbym, na coś czego nie znam :) Kupić coś z zaufanego asortymentu CA i nie martwić się coś przebiję itd. ?Ja polecam Hifonics(w końcu Made in Germany :D )
Hifonics(w końcu Made in Germany )
a nie USA? ;)
a nie USA? ;)
Faktycznie, skojarzyłem bo brat z Niemiec ma 2xHifonics i zakodowałem sobie jakby było tam produkowane :D Mój błąd :) To Helix jest Germany.
Witam, mam pytanko: co sądzicie o tym radiu http://allegro.pl/dalco-dl-105b-cd-bluetooth-usb-sd-mp3-i1419319276.html Znacie jakieś dobre, tanie radio z podobnymi funkcjami? Glównie chodzi mi o zestaw głośnomówiący, czytanie mp3, najlepiej jeszcze wejście USB :)
Dobre i tanie wszystkomajace? ;) tak to tylko w Chinskim badziewiu
Orientujecie się jakie radio Alpine pociągnie Ipoda Nano 5G Video? Mam Alpine CDE-9874RB i ono odtwarza muzę ale nie ładuje Ipoda. Chodzi mi o takie które będzie też ładować. Bo na długiej trasie to posłucham muzy przez 4-5h i koniec :( zaproponujcie jakieś modele mogą być używki koniecznie z bursztynowym podświetleniem :cool:
A jak masz podłonczonego ipoda do radia???
A jak masz podłonczonego ipoda do radia???
przez kabel kce-422i ale moje radio teraz nie ładuje ipoda tylko odtwarza, model jest za stary
Wiem ze ten kabel nie obsługuje ładowania w tych nowych ipodach bo nawet w Alpinie IDA-x100 która jest przeznaczona do obsługi ipoda przez kabel kce-422i go nie ładuje dopiero przez usb zwykłe ładuje. a Tu masz liste nowych jednostek które obsługują ładowanie
CDA-105Ri
CDE-114BTi
CDE-113BT
CDE-112Ri
CDE-111R
CDE-111RM
CDE-104BTi
CDE-103BT
CDE-102Ri
CDE-101RM
CDE-101R
CDE-W203Ri
IDA-X301
IDA-X301R
IDA-X301RR
IDA-X303
IDA-X305
IDA-X311R
IDA-X311RR
IDA-X313
A jak kwestia podłączenia?? Mam Kenwodd KDC-4047 z 1 wyjściem na pieca.
ale co chcesz dokladnie wiedziec? jak podlaczyc wzmacniacz do radia czy jak podlaczyc 2 wzmacniacze? ilu kanalowe, ile masz wyjsc rca? jak wogole nie masz to trzeba dokupic taka przejsciowke, popatrz do instrukcji radia.
Zrogi z tymi wzmacniaczami to nie pomoge bo nie wiem jak graja, zalezy ile masz kasy, jak masz wiecej to szukaj jakiejs sprawdzonej firmy, ew. uzywke.
Wzmacniacz kupiony, miał być za 250 kupiłem za 400 :p http://www.ground-zero-audio.com/english/08_ta2155x.htm. Mam nadzieję że będzie miło i dobrze grało. Teraz czas na maty będą zwykłe bitumy bo budżet przekroczony
@ reekinek
Ale z tego co się orientuję do tych modeli jest inny kabel, chyba kce-433i.
Dokładnie.Żadne starsze radio alpiny z kce-422 nie będzie ładować tych nowszych ipodow. Wiem ze z własnego doświadczenia ze modele nano 1G ipoda 4G ładuje normalnie przez kce-422 ale naprzykład juz nano 5G juz nie...
Ziomki mam dylemat które ??? --->http://allegro.pl/kenwood-kdc-4051ur-usb-stersub-pen-czytsd-wroclaw-i1432381103.html
a może jednak te starsze ? ------->http://allegro.pl/kenwood-kdc-w4047ug-super-oferta-i-gratisy-i1426506613.html
Jeżeli wszystko jest to samo i te nowe nie jest słabsze to wezmę te nowsze a jaka wasza opinia ? :)
Dodatkowo szukam wzmacniacza 5 kanałowego czy ten był by dobry? http://allegro.pl/sprzedam-wzmacniacz-boschmann-i1437363391.html
Chciałbym nim podłaczyć głośniki tył jbl gto 938 100 rms i przód też ok. 100 rms no i oczywiście subwoofer
Z góry dzięki za odp.
Wzmacniacz kupiony, miał być za 250 kupiłem za 400 :p http://www.ground-zero-audio.com/english/08_ta2155x.htm. Mam nadzieję że będzie miło i dobrze grało. Teraz czas na maty będą zwykłe bitumy bo budżet przekroczony
no to dobry kupiles, zasili odpowiednio te glosniki :)
Ten 4051 wygląda w porządku. Kenwoody mają nawyższą moc ciągłą do napędzania samych głośników z pośród tych radyjek średniej klasy.
Co do przetworników Wolfsona - chciałbym to najpierw zobaczyć inside, a potem odsłuchać porównując do wcześniejszych, gdzie nie chwalili się tym, jakich przetworników używali. Kenwoody w tych cenach grają dużo lepiej niż Pioneery i JVC czy Blaupunkty. Niemniej jednak to i tak nie to co było kiedys w starych Pioneerach czy Alpine na Burr Brownach.
ok ale podłacze np wzmacniacz 5 kanałowy bez problemu ?
po co piszecie o mocy radia skoro ma byc wzmacniacz? :p watpie zeby mial te 30w na kanal :D
bierz tego nowszego bo ma chociaz 2 wyjscia rca, tamten ma 1 wiec nic bys nie zrobil, tak to na jedno wyjscie dasz sygnal na suba a na drugim glosniki przednie i tylnie tylko bedziesz musial jakas przejsciowka rozdzielic sygnal z 2 na 4 kanaly, stracisz opcje balans albo fader. wiec odpowiadajac na twoje pytanie to nie tak bez problemu bo bedziesz musial dokupic jakas przejsciowke zeby rozdzielic sygnal.
ten wzmacniacz to chyba taki sobie aczkolwiek nie wiem nawet jaki model wiec nie wiadomo jak moc.
Ale właśnie. On nie ma dwóch par RCA. On ma dwa RCA. I tak, pięciokanałowy podepniesz, ale bez separacji na przód i tył.
jakie 2 RCA skąd wy to bierzecie.. z tego co ja czytam to ma 1 "1 wyjście przedwzmacniacza "
Lewe i prawe. Moj KDC 3041 tak ma.
Witam panowie. W związku z tym że za 2 tyg zaczynają sie u mnie ferie i bede mial troche czasu to postanowiłem sobie że właśnie w czasie ferii zrobie przód w autku.Dodam że jestem laikiem w car audio ale całą instalacje wykonam sam. licze na waszą pomoc:p. aktualnie posiadam w mojej EJ9 radio Sony cdx r330. w drzwiach są jakieś blaupunkty słabe.Gra to słabo. Widząc wśród swoich kumpli same wieśniackie instalacje car audio z głosnikami w tylnych półkach itp które to grają ze słabą jakością postanowiłem sobie że wykonam porządną instalacje zgodnie ze sztuką.
Zamierzam na razie zostawić radyjko i podpiąc pod nie na przód zestaw odseparowany, coś tego typu:
http://allegro.pl/helix-b-62c-nowy-od-www-audiocar-pl-i1422591154.html
http://allegro.pl/hertz-hsk-165-wyprzedaz-hit-cena-gratisy-od-ss-i1427844428.html
http://allegro.pl/morel-maximo-6-2-nowosc-siedlce-gratis-i1440248410.html
http://allegro.pl/powerbass-s-6c-sklep-siedlce-promocja-i1440248411.html
Na żadne z wyżej wymienionych nie jestem zbytnio napalony, są to linki poglądowe. Chciał bym aby zestaw był jak najtańszy i jak najlepszej jakości grania itp;). budzet ok 300zl jak coś sie trafi wartego uwagi to kolo 350/400.
Zamierzam podpiąć to na razie pod radio i w przyszłości dojdzie wzmak + soobwofer.
Zamierzam także wygłuszyć drzwi, jakie maty mam kupić?
Coś takiego?
http://allegro.pl/app-boll-maty-wygluszajace-bitumiczne-warszawa-i1439773233.html
Ile tych mat na pare drzwi???
Hertz'ów czy Powerbass'ów radiem nie napędzisz, o Morelkach nie wspominając;
Pozostałbym przy Helixach, ew:
http://allegro.pl/u-dimension-el-comp-6-165mm-hit-swidnica-kurier-0-i1427453163.html
ElCompy mogę z czystym sumieniem polecić, mam je u siebie w aucie i grają bardzo fajnie;
Wysokie tony nie męczą, woofery potrafią kopnąć;
ElComp będą dobrym wyborem cena/jakość, szczególnie gdy kiedyś zasilłbyś je wzmacniaczem;
Hmmm tej firmy co polecaszz nie znam. Co z matami?
U-Dimension jest dość szanowaną firmą, u nas mniej znaną;
Ja mam od nich wzmak + przód i gra dla mnie to bdb;
Maty:
Proste maty APP na całe drzwi (tzn wewnętrzne poszycia + zaklejenie otworów technicznych, podklejenie pianką wszystkich cięgien od klamkki, u mnie dodatkowo obili pianką w okół głośnika + piankę położyli na górze drzwi żeby tapicerka nie dzwoniła;
To już niech ktoś inny dopisze ile bo ja na matach app drzwi nie mam i sam tego nie robiłem więc nie podpowiem;
Nie chce zgadywać;
podepnę się...mam kilka kwestii do rozwiązania.. :) tylko się nie śmiać :D http://img3.imageshack.us/img3/7074/20110201316.jpg Kabel + oraz - to chyba "wcisnąć" w tą "drugą" dziurę?? Bo 20mm2 to trochę grube :D Kwestia masy ;/ Podłączyłem do miejsca gdzie przykręca się dolną kanapę, konektorkiem widłowym. Nie lepiej podłączyć pod pod śrubę pasów, konenktorem oczkowym?
A jeśli powiedzmy ktoś nam zrobi wgniotke w drzwi, a mamy matami wyłożone to jaki to problem robi dla blacharza?
witam, jestem na kupnie radia , myslę nad takim pioneerkiem:
http://allegro.pl/p-i-o-n-e-e-r-deh-7200sd-radio-samochodowe-usb-sd-i1437795807.html
co myslicie ?? chciałbym wydac na nie właśnie maksymalnie do 700zł, macie jakieś inne propozycje ?? warto tego pioneera by łyknąć ?? w przyszłości planuje wzmacniacz i sub do bagaznika
Dla blacharza ?aden problem istnienie mat. Po prostu pozniej trzeba jeszcze raz zrobic drzwi.
Ten Pionek jest bez rewelacji. Niezle radio, ale nie powala. Je?li bedziesz zainteresowany to prawdopodobnie bede na dniach si? przesiadal na Clariona HX-D2 i moja Alpina CDA9855 moglaby si? zmiescic w tym budzecie.
Ten Pionek jest bez rewelacji. Niezle radio, ale nie powala. Je?li bedziesz zainteresowany to prawdopodobnie bede na dniach si? przesiadal na Clariona HX-D2 i moja Alpina CDA9855 moglaby si? zmiescic w tym budzecie.
tylko ja bym wolał kupic nowe radio w sklepie ewentualnie na allegro, i ważne żeby miało wejscie na usb cena 700zł maks i pasuje też zeby ładnie grało i miało duzy zakres regulacji, w przeciągu pół roku napewno dojdzie do tego wzmacniacz i sub do bagażnika, w drzwiach mam helix dark blue
Ok, rozumiem. Skoro USB to faktycznie CDA odpada. Tu celujesz bardziej w skompresowana muzyke, ktora pozostawia wiele do zyczenia w zakresie jakosci. W takim razie ten Pionek powinien Cie usatysfakcjonowac.
Ok, rozumiem. Skoro USB to faktycznie CDA odpada. Tu celujesz bardziej w skompresowana muzyke, ktora pozostawia wiele do zyczenia w zakresie jakosci. W takim razie ten Pionek powinien Cie usatysfakcjonowac.
no własnie nie do końca, usb potrzebuje dlatego ze czesto słucham mp3 których mam miliony i moja dziewczyna tez swoja muzyke na usb y mogła włączać, pracuje w sklepie muzycznym i mam też duzo oryginalnych płyt cd więc chcę aby to radio miało tez dobry odtwarzacz audio
znalazłem jeszcze coś takiego:
http://allegro.pl/alpine-cda-105ri-pendrive-sd-pakiet-gratisow-i1432688194.html
Ew zostaje z (nowe, usb) Alpine'a CDE113:
http://allegro.pl/alpine-cde-113bt-usb-bt-zmienny-kolor-gwpl-wroclaw-i1434379773.html
Czy CDA105:
http://allegro.pl/alpine-cda-105ri-usb-pensd-gratis-wroclaw-i1440846042.html
Zakupilem zestaw Helix Dark Blue 62.1 i podlaczylem pod sony cdx f7750.powiem jedno, porazka! gwizdki graja w miare ok, gorzej z basem. wiem ze te glosniki nie beda walic basem jak skrzynia, ale mysle ze powinno byc znaczniej lepiej. glosniki na pewno sa dobrze podlaczone, mysle ze przyczyna to wlasnie SONY. co myslicie o tym radyjku?
Jak bym zmienil na KENWOOD KDC-4047 bedzie lepiej gralo
Ew zostaje z (nowe, usb) Alpine'a CDE113:
http://allegro.pl/alpine-cde-113bt-usb-bt-zmienny-kolor-gwpl-wroclaw-i1434379773.html
Czy CDA105:
http://allegro.pl/alpine-cda-105ri-usb-pensd-gratis-wroclaw-i1440846042.html
czytyałem troche opini o pioneerach i rzeczywiscie nie maja zbyt dobrych opinii, z tych linków dwóch to pierwsze odpada bo cena duża pewnie ze wzgledu na bluetooth który nie jest mi do niczego potrzebny, zastanawiam się nad jakims radyjkiem alpine ale wybór jest tak duży ze nie mam pojęcia na jakie zwrócic uwagę
bede na dniach si? przesiadal na Clariona HX-D2
o zesz ty, az mnie ciarki przeszly :p moje marzenie ;) nie bywasz czasem w krakowie?
doogson a ty chcesz nowe czy uzywke? moze pomysl o clarionie takim jak ja mam lub cos z tej polki to tyle trzeba dac za uzywke, ma usb :) moj to dxz778
ale chyba wiesz jaka jest przepasc miedzy mp3 a chociazby plyty audio nagranej z formatu flac ;)
tu masz filmik, w kanale mam jeszcze inne
http://www.youtube.com/watch?v=230C0_w2Irc
Bywam czasem i w KRK, a co? Tyle, ze raczej nie Kanarkiem ;)
Ten HX-D2 miażdży cyce. Ale w jednym się nie popisali... Tak się chwalą tymi przetwornikami, ale napęd dali CD, a nie DvD. W takim wypadku te PCMki są bezużyteczne.
doogson a ty chcesz nowe czy uzywke? moze pomysl o clarionie takim jak ja mam lub cos z tej polki to tyle trzeba dac za uzywke, ma usb :) moj to dxz778
ale chyba wiesz jaka jest przepasc miedzy mp3 a chociazby plyty audio nagranej z formatu flac ;)
na filmiku to słabo , odezwij sie do mnie na gg jak mozesz albo wpadnij na spota to pogadamy
Panowie to ile mat APP kupić żeby w miarę dokładnie wyciszyć pare drzwi w EJ9? Pytałem sie wcześniej ale nie dostałem odp
Zakupilem zestaw Helix Dark Blue 62.1 i podlaczylem pod sony cdx f7750.powiem jedno, porazka! gwizdki graja w miare ok, gorzej z basem. wiem ze te glosniki nie beda walic basem jak skrzynia, ale mysle ze powinno byc znaczniej lepiej. glosniki na pewno sa dobrze podlaczone, mysle ze przyczyna to wlasnie SONY. co myslicie o tym radyjku?
Jak bym zmienil na KENWOOD KDC-4047 bedzie lepiej gralo
Winą jest chyba właśnie radia. Ja mam KENWOOD KDC-4047 z Helix Dark Blue 62.1 na 2.5 mm2 Dietz kablach i śmiga aż miło :D Bass?? Hmmm.. ja już się pozbyłem problemu. Dziś poszedł Hifonics 350W i PB S-12 oczywiście na 20mm2 Dietz. Polecam takie rozwiązanie. Potem będzie problem, bo za dużo bassu :)
Jak potrzeba filmik to mogę nagrać komuś.
Bywam czasem i w KRK, a co? Tyle, ze raczej nie Kanarkiem ;)
a to szkoda, chcialbym posluchac takiego sprzetu :D
odezwij sie do mnie na gg jak mozesz albo wpadnij na spota to pogadamy
bardzo malo czasu mam ostatnio nie wiem kiedy na spota wpadne..
gwizdki graja w miare ok, gorzej z basem.
no jesli sa podlaczone do samego radia czyli cos ponad 10w to nie ma czego sie spodziewac, jakby glosniczki dostaly chociaz z 50w ze wmacniacza to by kopnely, chociaz i tak basu z tego nie bedzie, one maja tylko kopac, nawet jesli drzwi sa wygluszone matami to i tak nie sa to idealne warunki dla glosnika, pozatym to nie glosnik niskotonowy wiec nie przenosi pasma ponizej 50hz
I jeszcze jedno. W Hondach podstawą jest podciągnięcie sobie OSOBNEGO zasilania do radia z akumulatora. W MB jest fajny "otwór technologiczny" na to.
Przetestowane na własnej skórze i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że Ci, którzy chcą sobie zasilać radiem głośniki powinni dokonać tej modyfikacji jako pierwszej.
po przejżeniu paru stron allegro wybrałem coś takiego:
http://allegro.pl/jvc-kd-r811-radio-z-mp3-bluetooth-pilot-usb-fvat-i1424609504.html
http://allegro.pl/alpine-cda-105ri-pendrive-sd-pakiet-gratisow-i1432688194.html
http://allegro.pl/clarion-cz509er-bluetooth-usb-bursztyn-4-gratisy-i1431281975.html
które byscie polecili ?? a które zdecydowanie odrzucić ??
CDA albo Klarek. Zalezy jak ma to by? skonfigurowane docelowo
CDA albo Klarek. Zalezy jak ma to by? skonfigurowane docelowo
tak jak pisałem wcześniej, z przodu głośniki helix db 62.1 i w bagazniku sub , nic wiecej nie bedzie, przynajmniej narazie nie planuje a sub jaki to też jeszcze nie myslałem bo chce kupic radio a za jakis czas jak finanse pozwola dokupic wzmaczniacz z subem
doogson,a czym się kierujesz patrząc na takie radia?? Mam taką konfigurację jaką ty chcesz u siebie zrobić i radio, które podałem w ostatnim swoim poście daje radę. No chyba ze kwestia 300 czy 700 to dla Ciebie, jak dla większości 2,50 czy 2,99 zł :)
doogson,a czym się kierujesz patrząc na takie radia?? Mam taką konfigurację jaką ty chcesz u siebie zrobić i radio, które podałem w ostatnim swoim poście daje radę. No chyba ze kwestia 300 czy 700 to dla Ciebie, jak dla większości 2,50 czy 2,99 zł :)
no a radio za 300 czy za 700 będzie miało taką samą jakość dzwięku ?? mam teraz jvc najtanszy kupiony i nie daje rady , po za tym drozsze radia maja wyjscia rca na suba, na głośniki , dokładniejsze ustawienia dzwieku , 24 bitowy przetwornik dzwieku który mysle wpływa na jego jakość, nie znam się na tym tez za bardzo ale odczuwam różnicę w posiadaniu radia za 300 a radia za 700 bo to juz całkiem inna półka, większe możliwości dostosowania ustawien i wieksze mozliwości rozbudowy zestawu ca i lepsza jakość dzwieku
moze to co napisałem to jakies głupoty ale nie jestem znawcą, chce po prostu kupić radio i miec spokój, bo już raz chciałem przyoszczedzic i kupiłem tanioche i teraz brakuje mi paru funkcji, a biblioteke płyt mam dość dużą więc chce spokojnie słuchać sobie muzyki w aucie nie martwiąc się że radio mnie ogranicza, z drugiej strony nie potrzebuje też niewiadomo jak super *****istego radia za które musiałbym pewnie wydac ze 2 kafle
Pod Helixa we? Klarka. Jest bardziej ospaly, ale cieplejszy w brzmieniu.
Powinien si? ladnie zdrac je?li go nie "zabijesz" wzmacniaczem
mam teraz jvc najtanszy kupiony
JVC nie ma dobrego radia, przynajmniej w klasie około 300 zł. Kenwood i ALPINE wyłącznie
odczuwam różnicę w posiadaniu radia za 300 a radia za 700 dzwieku
Na pewno , o 400 mniej w portfelu :)
Byłem w DE i mój brat miał radio Kenwood za ponad 600 Euro, czyli u nas z 2000 zł pewnie i jakoś różnicy to nie czułem porównując ze swoim o 1700 tańszym Kenwoodem. Mój też ma 24 bitowy przetwornik :P
No, ale wybór należy do kupującego.
Pod Helixa we? Klarka. Jest bardziej ospaly, ale cieplejszy w brzmieniu.
Powinien si? ladnie zdrac je?li go nie "zabijesz" wzmacniaczem
co to znaczy ze go zabije wzmacniaczem ?? sorka ale laik w tym temacie troche jestem :P
To znaczy ze jak dolozysz to tego cos w stylu CarPower i inne podobnie brzmiace to bedzie kicha. Wtedy dobor radia ma male znaczenie
no wlasnie wzmacniacz tez wazny ale ja podejrzewam ze doogson wzmacniaczem chce zasilic tylko suba (?) jesli tak to to stwierdzenie tez troche pasuje bo bas moze zagluszyc przod napedzany z radia, trzeba to odpowiednio ustawic. chyba ze sie myle i chcesz kupic czterokanalowke.
no wlasnie wzmacniacz tez wazny ale ja podejrzewam ze doogson wzmacniaczem chce zasilic tylko suba (?) jesli tak to to stwierdzenie tez troche pasuje bo bas moze zagluszyc przod napedzany z radia, trzeba to odpowiednio ustawic. chyba ze sie myle i chcesz kupic czterokanalowke.
na ten moment interesuje mnie tylko radyjko ;)
To znaczy ze jak dolozysz to tego cos w stylu CarPower i inne podobnie brzmiace to bedzie kicha. Wtedy dobor radia ma male znaczenie
znajomy jeszcze polecił mi taki model:
http://allegro.pl/kenwood-kdc-5047u-usb-6xrca-multicolor-wroclaw-i1441012816.html
co o nim sądzisz ppm??
w ten weekend wyruszam na zakupy w grę wchodzi alpine clarion no i moze jeszcze ten kenwood, bede starał sie poszukać takiego sklepu w którym będę miał mozliwość odsłuchac jak te radyjka grają i sie troche nimi pobawić
Kenwood gra przyjemnie, ale swego czasu mial problemy z awaryjnoscia i si? do niego zrazilem. Tak?e niestety moja subiektywna opinia nie jest dla tego producenta zbyt przychylna... Ale najlepiej posluchaj.
A tak na marginesie - wlasnie odebralem HX-D2. Trafil si? rarytasik w pudelku, z faktura i nigdy nie montowany. :D wrzuce fotki w mój watek, bo si? ciesze jak male dziecko :D
Witam,
Wiecie czy jest może, jak tak to jaki następca głosników Helix Dark Blue 62.1 bo jakoś ciężko je dostać, być może wyszła jakaś nowsza wersja wczesniej wspomnianych głośników.
I czy przy wymianie seryjnych na w/w pociągnąć nowe kable (na jakie najlepiej i jakie dystanse trzeba zamontować ) gdzie schować tweetery? samochod Civic model d14a8 5 drzwi.
pozdrawiam
Budzet na glosniki i zabudowe tweeterow?
Budzet skromny za komplet głosników + tweetery+ zwrotnice około 300-400pln. Chciałem podąaczyć pod same radio + wygłuszenie drzwi + tweetery w trójkątach (standardowo) i żeby grało lepiej niż seria.Dlatego pytałem o zmianę kabli i jakie dystanse zakupić.
I chodziło mi gdzie schować zwrotnicę przy montażu,a nie tweetery sorry.
Przy tych zalozeniach odpusc sobie wymiane kabli. Spod samego radia wielkiej roznicy nie bedzie.
A zwrotki wsadz w drzwi we wneke np. podlokietnika.
W tym budzecie poszukaj u-dimension z ESSAy
Czyli twoim zdaniem nie opłaca się wydawać kasy bo i tak wielkiej różnicy nie będzie słychać?
Przy tej klasie zbedny wydatek. Chyba ze bedziesz chcial rozbudowywac sprzet
to co byś proponował pod samo radio i za jaką kasę żeby było słychać różnicę w stosunku do serii?
Chodzi głównie o słuchanie hip hopu a aucie, czy u-Dimension EL Comp 6 zagra dobrze pod tą muzę?
i wiesz może czy tweetery u-Dimension uda mi się wcisnąć po orginalne oprawki te z VTi?
Jak nie to które będą pasowały z tych które wcześniej wymieniałem?
Witam
jest taka sprawa ze mam do kupienia taki zestaw za 380zl==> http://allegro.pl/alpine-sbe-12kit-subwoofer-wzmacniacz-kable-okazja-i1442295969.html tylko ze bez kabli,
co o tym myślicie?
a druga sprawa to taka ze mam juz wzmacniacz Axton A1500 i zastanawiam się który lepszy ten alpine czy Axton
Odrazu mowie jestem laikiem w sprawach car audio:( :P
El comp zagra poprawnie. Powinienes by? z niego zadowolony
Axton to marka bez marki - sam sobie odpowiedz
1.Piotrek a jakie radio Alpine czy jakieś inne byś polecił w rozsądnej cenie pod te EL comp-y?Bo obecnie mam Kenwooda W-3037 i nie za bardzo wiem jak da radę/:D
2.Czy tweetery EL Compy wejdą pod te orginalne trójkąty z VTi?
Panowie szukam radia do 400zł jak najbardziej używane :) Wymagania to usb :) i najlepiej 2 wyjścia RCA co polecacie !?
co myślicie o tym :
http://allegro.pl/sprzedam-alpine-ida-x300-i1439424332.html
???????
1. Definicje rozsadnej ceny poprosze ;)
2. "Jak si? popiesci..." Da si? zrobic tak ?eby ich nie by?o widac spod fabrycznej maskiwnicy, ale bedzie wymagalo odrobiny zabawy
Witam.
Potrzebuje jakiś w miare dobry wzmacniacz pod radio ALPINE CDE-102Ri do EP3, może opiszę trochę moją sytuacje dla rozjaśnieniea :D Zakupiłem autko, które ma położonę kable już pod wzmacniacz tube itp. Spróbowałem podłączyć radio pod seryjne kable co nic nie dało, radio miało zasilanie znalazło stację ale nie było głosu, więc teraz jestem zmuszony kupić jakiś wzmacniacz dodam że mam zamontowane tweetery, co do głośników to nie wiem czy jest to seria czy było coś zmieniane. Interesuje mnie wzmacniacz w kwocie 350-400 zł, jestem kompletnie zielony co do techniki audio, dlatego też kieruję pytanie do znawców co w takiej cenie kupic? przyszłości przewiduję jakiś subwoofer. Wiem tylko że potrzebuje wzmacniacz 2-kanałowy chyba.
Z góry wielkie dzieki za pomoc
Stary, jak nie wiesz jakie masz glosniki to jak chcesz dobrac wzmacniacz? Zalezy jakie masz kable, jakie przekroje, ile sygnalowych idzie do miejsca na wzmacniacz jakie glosnikowe, czy sa i jakie zwrotnice itd..
Na razie Twoje pytanie wyglada tak: kupilem samochod kolory czerwonego - jakie paliwo zatankowac?
Panowie szybka odpowiedz zalezy mi
http://moto.allegro.pl/alpine-cde-9882ri-w-bdb-stanie-komplet-i1448129112.html
oplaca sie ? dobre radio ? Szybko :D !
hehe nie kupuj na szybko :P trzeba to przemyśleć i sprawdzić wszystkie modele, najlepiej iśc do sklepu i posłuchać jak gra jakie jest w obsłudze i wogole, ja ostatnio kupowałem radio i wybierałem pomiędzy kenwoodem clarionem i alpine , alpine odrzuciłem na samym początku jak posłuchałem jak wszystkie trzy grają ;) także najlepiej jest posłuchać bo same parametry radia nie świadczą o jego jakości dzwięku
nie świadcza ale w sklepach masz radio podlaczone do innych glosnikow pozatym tym tam nie mozesz stwierdzic jaki jest odsluch bo to hala :)
To zależy na czym Ci zależy :). Ale jeżeli chodzi o samą jakość dźwięku, to za te 500 zł kupisz na pewno coś lepszego. Ja osobiście nie dałbym tyle za to radio. Jeżeli chcesz coś z Alpine to szukaj z serii CDA.
mam pytanie pod co i jak są podłączne orginalne tweetery z VTi? czy tez mają zwrotnice?jak je podłaczyć żeby ich nie spalić bo nie za bardzo w tym jestem oblatany.
to w takim razie podobna cena jest PIONEER DEH-P7000UB to już jest lepsze od tego alpine ?
Panowie, moge zamontować zwrotnice od zestawu hsk 165 w bagażniku? Jakie przekroje kabli? od wzmacniacza do zwrotki 2,5mm2, od zwrotki do wooferka 2,5 mm2 od zwrotki do tweetera 1,5 mm2? .moze byc?
Moze by? ale w ten sposob przeplacisz na kablach. Do tego seryjna zwrotka od HSK a? si? prosi o mody ?eby zmienic troche filtr wysokich. Jaki masz tam tweeter v jak HT25 to lepiej zrob zwrotki pod zestaw. Finansowo nie zabije, a naprawd? duzo zmieni
moglbys cos wiecej napisac o modach w zwrotce, jestem laikiem w tej dziedzinie
Sam tego nie zrobisz. Proponuje udac si? do EMG czy te? CAS w tym celu. Oczywiscie je?li chcesz wyjac z tych glosnikow max co si? da
a moglbys napisac na czym polega taki zabieg, co daje i ile moze kosztowac?
Zabieg polega na zbudowaniu nowego toru ciecia dla wysokich i niskich tonow z uwzglednieniem charakteru tweetera. Daje mniejsza natarczywosc wysokich i bardziej plaska charakterystyke calego zestawu.
Co do kosztu to ciezko mi si? wypowiadac, ale pewnie w granicach 100-150PLN na strone.
Jak pisalem - kwestia wyboru. Ja kiedys jak mialem HSK to zwrotki sam robilem i efekt byl znacznie lepszy ni? na serii. Wtedy koszt calkowity zamknal mi si? ok. 80PLN na strone je?li dobrze pamietam, ale to by?o z 6 moze 8 lat temu...
kupilem za 370zl Alpine CDE9880R oplacalo sie?
Dla mnie si? nie oplacalo, ale to odpowiedz tak samo subiektywna jak sensownosc tego typu pytania
Jaki wzmacniacz polecacie pod HSK 165. Na razie radyjko to Sony cdx 3300. kiedys sie napewno je zmieni ale na razie trzeba sie zając wzmakiem? Kwota 200-300zl. Lepiej kupić 4 kanałowy i zasilić przód i tył który w przyszłości bedzie czy lepiej 2 wzmacniacze zastosować- 1 na przód + 1 na sobwoofer
Panowie takie pytanko mam w nowym aucie radio Sony MEX-BT5000 a do tego podłączony wzmacniacz. Ale pare miesiecy temu kupiłem do starej fury Alpine CDE 9874RB. Pytanie które lepsze a które sprzedac :D?
1. 300PLN na wzmak schowaj do szafy, dozbieraj drugie tyle i poszukamy uzywki
2. SONY robilo dobre telewizory i to lata temu, tak?e ja bym majac ktorykolwiek model Alpine'y w zasiegu si? nie zastanawial
Witam wszystkich,
przewertowałem wątek ale jakoś nie znalazłem odpowiedzi wprost na moje pytania. Planuje zmodyfikować odrobinę audio aby grało sympatyczniej. Po zapoznaniu się z opiniami padł wybór na Helixy DB 62.1 plus wyciszenie drzwi. Jednostka to pionieer DEH-2100ub - czy na tym sprzęcie odczuje różnice w głośnikach (teraz są jakieś OEM) czy muszę się przymierzać do zmiany radia (ewentualnie czy potrzebny jest mi do tego jakiś wzmacniacz)?
Odczujesz roznice, ale zmiana radia, czy wzmacniacz pozwola Ci na lepsze wykorzystanie potencjalu tych glosnikow. Chocia? jak si? wciagniesz to z czasem i glosniki zmienisz ;)
Witam, chciałbym się was zapytać jakie polecanie głośniki na przód do VI coupe?
radio będe miał takie:
Pioneer DEH-50UB
http://allegro.pl/pioneer-deh-50ub-cd-mp3-wma-sklep-lublin-i1440474125.html
lub
Pioneer DEH-2300UB
http://allegro.pl/pioneer-deh-2300ub-2320ub-2300ubb-2011juz-promocja-i1443607929.html
oba mają po 4x22W RMS więc głośniki co mają nominalnej po 150 raczej mi są zbędne
Z tyłu juz mam Sony xplode xf-6926se mają nominalnej po 60W
No i teraz na przód?? jakie?
może:
HERTZ DCX 165
http://allegro.pl/hertz-dcx-165-gratis-wysylka-i-pendrive-od-ss-i1438583889.html
aha i jakie max możemy tam zmieścic głośniki? 160mm, 165mm?
linki poprawione
linki cos nie dzialaja, glosniki wchodza 165mm na dystansach, 60w rms to bedzie max i tak tego radiem dobrze nie napedzisz wiec nie ma sensu mocniejszych kupowac, dobrze zeby mialy wysoka efektywnosc powyzej 90db
Odczujesz roznice, ale zmiana radia, czy wzmacniacz pozwola Ci na lepsze wykorzystanie potencjalu tych glosnikow. Chocia? jak si? wciagniesz to z czasem i glosniki zmienisz ;)
lepiej nie mozna bylo tego ujac ;)
ppm702 a jakie polecisz glosniki na przód powiedzmy do 400-500zł?
Obecnie mam serie z przodu i fabrycznie tweetery w trojkatach od lusterek
z tylu jbl http://allegro.pl/jbl-gto-938-300w-nowe-mega-pakiet-6-gratisow-i1443943560.html
wzmacniacz JBL http://allegro.pl/jbl-gt5-a604-gt5-a604e-4-kanaly-4x80w-tani-sklep-i1455781797.html
i skrzynie JBL http://allegro.pl/jbl-gt5-1204br-kurier-gratis-i1422596864.html
I do tego kable Renegade i kondensator Renegade ale wszystko jeszcze nie podlaczone do konca, wiem ze do kondensatora to za slaby sprzet ale z czasem wymienie wzmaka i skrzynie, poki co skupic sie chce na glosnikach przod i tyl noi tweetery
głośniki z tyłu odpuść - szkoda kasy.
Na przód do 500PLN poszukaj VIFA albo Focal. Kwestia jeszcze jaka muzyka, jaki docelowy wzmacniacz i czy docelowo zestaw do pasywnych zwrotnic, czy podział aktywny? Niestety w tej zabawie uniwersalnych rozwiązań raczej nie ma ;)
chłopaki tweetery od hsk 165 lepiej w trójkąty od lusterek czy okolice słupków?
Dla akustyki lepiej w slupek i to niezaleznie od typu tweetera i jego producenta
ja teraz zaluje ze wycialem juz dziury w tapicerce drzwi i tam umiescilem moje.. ale z drugiej strony roboty kolo tych slupkow jest, no chyba ze bez zabudowy tak poprostu przymocowac go na dole pod slupkiem.
mam taki dylemat bo szukam drugiego wzmaka do suba
http://allegro.pl/alpine-mrv-t500-gwarancja-i1460688803.html
http://allegro.pl/alpine-3549-czarna-seria-oldschool-hit-i1463074790.html
http://allegro.pl/mrv-1000-v12-i1459647250.html
http://allegro.pl/wzmacniacz-rockford-fosgate-punch-p300-2-unikat-i1453927989.html
na poczatku napalilem sie na rockforda ale to lepiej chyba by bylo wziac ta alpine t500 tez ma 300w, alpina mrv1000 fajna i duzy zapas mocy by byl ale ciekawe jaka cene osiagnie bo w tej chwili nie mam duzo funduszy, wiec w tym wypadku juz sie napalilem na ta 3549, ma 400w wiec moc dobra ale kumpel mi mowil ze te stare serie mialy czulosc wejscia do 2v i moga sie wylaczac, moj clarion ma 6v na rca, czy ktos moze mi cos powiedziec na ten temat?
Zacznijmy od poczatku - jaki glosnik w jakiej skrzyni ;)
heh wiedzialem, jeszcze nie wiem na ta chwile, bo chyba moj focal 25a1 (br) sie wysral, ktos mi pisal ze to moze byc nawet od tego ze dostawal za malo mocy (150w) i ze wmzak moze byc nawet i 600w chociaz ja uwazam ze to za duzo ale ten 400w by mi pasowal, wtedy ustawiamy czulosc lekko i glosnik gra jak nalezy.. to prawda ze wzmacniacz moze byc spokojnie 2x mocniejszy od glosnika?
teraz tak czy tak bede musial pewnie naprawic tego focala a szkoda go bedzie sprzedac bo duzo strace, podoba mi sie jak gra, nie ma duzego cisnienia ale jakosc dobra, tylko nie ma zejscia do nizszego pasma. teraz cos sie wysralo i gra tak ze robi moze cisnienie w polowie takie jak powinien, wychodzi na to ze to glosnik, ale jescze w weekend wszystko sprawdze u kumpla. on ma na pozbyciu glosnik az 15' 200w czyli trochu duzy, sprzedalby mi tanio, slyszalem jak to gra i robi niesamowite wrazenie, trzesie dobrze, natomiast moze troche przeszkadzac w codziennym sluchaniu gdzie stawiam raczej na jakosc.
najbardziej by mi pasowala jakas 12' w zamknietej obudowie zeby byla szybka, dobrze sie uzupelniala z przodem ale rowniez miala dobre zejscie i jak potrzeba zeby potrafila uderzyc.
No to Cie nie pociesze - zdecyduj si? na glosnik to poszukamy wzmacniacza.
Co do wzmacniacza to teoretycznie moze by? dowolnie wiekszej mocy i przyciety do oczekiwan. Bo ma wtedy lepsza kontrole nad glosnikiem. Ale to tylko teoria, bo niektore wzmacniacze (jak chocby moje u-dim RMy) lepiej graja na granicy mozliwosci i wtedy trzeba przycinac sygnal wejsciowy.
Mowiac o glosniku pamietaj, ze moc to nie jedyny wyroznik. Wazniejsza jest skutecznosc. W malym samochodzie jakim jest CVC 12" to maksymalne co mozna wlozyc do sluchania a i tak taki glosnik jest za duzy do poprawnego grania. W CVC to ju? aspiracja pod "cisnieniowke". 15" odpusc, chyba ze chcesz miec dlugi dudiacy bas bez kontroli o cisnieniu trzesienia ziemi. Pamietaj, ze taki glosnik wymaga bardzo duzej nadwyzki mocy ze wzgledu na sprawnosc.
Ja na Twoim miejscu poszukalbym jakieja fajnej 10" w zamknietej obudowie. I to nowej - naewt je?li mialbys poczekac chwile
cholera kupilem niedawno tego focala nowego i teraz nie wiem co z nim, jak bede tyle kasy w plecy to nie ciekawie, co wogole myslisz o tym focalu 25a1? dla mnie jakosciowo gra ok, mozna wyczuc masaz na plecach, ma jednak troche male zejscie. moze to blachostka i uda mi sie go naprawic to wtedy go zostawie, kupie wzmak drugi i bede zbieral kase na cos lepszego. z drugiej strony nie chce kupowac na razie jakiegos audiofilskiego suba za ponad 1k bo i tak auto musial bym wygluszyc bo zawsze jakas tam czesc tapicerki bedzie grac.
to moze zrobimy tak ze obstawimy jakiegos suba i bede zbieral na niego kase a wzmacniacz kupie juz teraz i bede nim zasilal chwilowo tego focala lub cos innego zasptepczo ( jak nie bede mial nic to wsadze ta 15' chwilowo, cisnienie bedzie, poslucham troche takiego ****ie*ia i akurat za niedlugo mi sie znudzi to wstawie cos lepszego).
wzmacniacz to zamierzalem taki do 400zl kupic uzywany, te co wkleilem to chyba jedne z lepszych za te pieniadze? gosc sprzedaje tez RMy na innym forum i na allegro ale na takie cos mnie nie stac, kumplowi pokazalem to mowi ze te wzmaki sa na przod raczej i marnowal by sie przy subie. ale skoro ty masz suba pod nim to jednak musi byc inaczej.
to jakiej firmy suba szukac, ty masz helixa jakiegos? ale taki to tez za drogi dla mnie na razie. ja mialem brac jakiegos dls-a ale byl za drogi i wzialem tego focala. oczywiscie firma firma ale sa rozne serie moj focal to akurat najnizsza podstawowa seria hehe
ten focal nie jest taki zły jakby się wydawać mogło. To, że nie masz zejścia to stawiam na zbyt słaby wzmacniacz/źle dobraną obudowę lub strojenie, ew. problem z zasilaniem (za cienkie kable). Sam z siebie w tak małym aucie jak CVC powinien przy dobrze dobranych parametrach trząść budą ;)
od pewnego czasu mam taką zasadę, że nie polecam używanych sprzętów - sparzyłem się u znajomego, bo okazał się uszkodzony bubel...
kwestia marnowania się przy subie. Owszem można tak powiedzieć jeśli dobierasz cokolwiek. Ale jeśli chcesz trochę powalczyć z dźwiękiem to na pewno lepszy rezultat będzie na RMie niż dedykowanym monoblocku. Mono zawsze będzie bardziej dbał o łomot niż o kontrolę głośnika.
Sprawdź tego Focala, czy go nie uszkodziłeś i później pomyślimy. Niemniej jeśli bardzo chcesz wywalić kasę w ciemno to najlepszą propozycją z tych, które podałeś jest V12. Pytanie jaką cenę osiągnie
czyli ten co ma 600w ? bo jest jescze mrv 500 ktory ma 300w, tamten chyba do 500zl moze dojsc. jutro jade do kumpla i bedziemy zamieniac sprzety i patrzec co sie wysypalo, bo mam jeszcze podejrzenia co do juniora.. on kupil wlasnie zapco ag360 pod mb quarty i ma clarionka drx 960, stary ale hi end :) to sobie poslucham
robert.grabski
21-02-11, 10:38
Witam
Mam możliwość nabycia za 200złjednego z 2 poniższych radioodtwarzaczy (fabrycznie nowe z gwarancją):
1. Kenwood KDC-4051UG
http://allegro.pl/kenwood-kdc-4051ug-usb-stersub-pen-czytsd-wroclaw-i1471388788.html
2. Pioneer DEH 2320 UB
http://allegro.pl/deh-2300ub-i-deh-2320ub-w-wa-fv-nowosc-2011-i1452234696.html
Chyba raczej niczego lepszego w tej cenie, nie należy się spodziewać?
Więc teraz pytanie, które z nich jest lepsze, a może różnice są na tyle minimalne, więc kwestia wyglądu ma tu decydować?
Na początku będą chodzić na oryginalnych głośnikach w EK3 3D, na wakacje planuję zakup głośników na przód i na tył tak do 250-300zl, nie planuję wzmacniacza.
robert.grabski
21-02-11, 11:41
Możesz trochę rozwinąć swoją wypowiedź :p
Niemniej jeśli bardzo chcesz wywalić kasę w ciemno to najlepszą propozycją z tych, które podałeś jest V12
Z ciekawości mógłbyś uzasadnić tą wypowiedź?
Ciekawi mnie to bo jak dla mnie wszystkie V12 klękają przed 3539, 3544 i 3549. Dotyczy to przodu - przy subie tego tak bardzo nie zauważysz ale i tak twierdze ze starsze mają lepszą możliwość wyhamowania membrany:)
nike69 gdyby ta Foka jednak zdechła to co wg twoich oczekiwań bym polecił (szybki i potrafi zejść) to Audio System HX12SQ choć dla ciebie na pewno HX10SQ wystarczy
Jak sam to podkreśliłeś jest to kwestia subiektywnej opinii
Witam., panowie doradzcie mi jakie kupic radio do 400zl do mojego cvc, chce aby mi odtwarzalo karty pamieci lub pendriva, do radia beda podlaczone przednie i tylnie glosniki oraz wzmacniacz ze skrzynia basowa, nie znam sie kompletnie na tym wiec prosze o pomoc
Możesz trochę rozwinąć swoją wypowiedź :p
kupiłem ostatnio kenwooda i wg mnie nie ma się co zastanawiac bo pioneer fajnie wyglada na pierwszy rzut oka ale jest wg mnie badziewiarsko wykonany, kenwood ma dobrą koncówke mocy i napewno lepiej ciut zagra
Vitosek, bardzo ciekawy ten przetwornik dobra moc i efektywnosc, jesli bede zmienial kiedys to wezme go pod uwage.
poki co moj problem chyba jest rozwiazany bo zmienilismy biegunowosc suba i zagadal jak trzeba, zastanawia mnie tylko jak to mozliwe, ze wszystko bylo dobrze podpiete i gral, nagle mu sie cos odwidzialo i zeby dobrze zagrac trzeba bylo odwrocic faze? mozliwe takie cuda sa?
kumpel mi to wystroil i gra ladnie, odradza mi narazie kupno drugiego wzmaka i zabawe w biamping.
moze podpowiecie co by bylo dobrym posunieciem jako nastepny krok?
moj sprzet:
-clarion dxz 778 jako jednostka sterujaca
- u-dimension jr 4.300, 4-kanalowka ktora zasila przod i suba na mostku
- rainbow slx 265 deluxe podpiete na zwrotnicach fabrycznych
- focal 25a1
co dalej? jest do wyrwania RM za dobre pieniadze, oplaca sie zostac przy jednym wzmaku na razie i zmienic na RM?
czy moze zostawic juniora na biamping (pocial bym aktywnie na clarionie) i szukac drugiego wzmaka do mojego focala?
oczywiscie kiedys w przyszlosci jak bedzie kasa to bede chcial kupic lepszy sub, tez 10', jakies lepsze tweetery najpierw lub od razu jakis hi endowy zestaw 2 drozny, wzmak zaleznie od potrzeb no i radio inne to chyba na koncu bo to jest dobre, jakies lepsze to musialbym dorwac jakiegos jeszcze starszego clariona, kumpel mial dxz928r (w sumie znalazlem ze byl na allegro za 600 i nikt nie kupil hmm a moze by go wziac? :p ) i mowi ze najlepsze radio jakie mial, tyle ustawien ze glowa boli, teraz ma drx 960rz. no a moje marzenie to hx, mam nadzieje ze kiedys go bede mial.
ppm702, bedziesz na zlocie sckp i bedzie mozwliwosc odsluchania twojego sprzetu?
nike69, wszystko fajnie tylko co chcesz osiągnąć tymi zmianami? Czego ci teraz brakuje?
Z drugiej strony ja jestem zdania, że przód powinien mieć swój wzmak a sub swój.
W czterokanałówce jak spinasz mostek to już powstają ci większe zakłócenia a ten juniorek ma tylko 50RMS na kanał a głośniki "wymagają" 100RMS.
Moja rada to wcześniej posłuchaj kilku aplikacji tam gdzie możesz a później kupuj. Bo tak to możesz długo gonić króliczka.
Możesz też iść w 3way i juniora zostawić na średniaki i wysokie a w drzwi walnąć R6a i do niego (z tańszych) 3539 lub GM-X922 i jazda :)
Z marzeń jest jeszcze DCT-Z1 oraz P1 :)
A ja poprosze o rade w nieco innej sprawie ;)
Chcialbym w aucie zrezygnowac zupelnie z radia i rozwiazac audio na zasadzie Ipod - wzmacniacz - glosniki.
Wygooglalem jakies tam rozwiazania i niby sie da przejsciowka z jack na rca i do wzmacniacza, pytanie tylko, czy takie rozwiazanie ma szanse w jakikolwiek sensowny sposob zagrac. Oczywiscie nie licze na jakiekolwiek hiendowe brzmienie, ot po prostu alternarnatywne rozwiazanie dla radia samochodowego ktore co rusz chce ktos przywlaszczyc.
ridley nie zbyt dobry pomysł. iPod na wyjściu słuchawkowym ma niski poziom napięcia a co za tym idzie wraz ze wzrostem głośności będą wzrastać zakłócenia i uwierz mi nie za fajnie to gra. Ja iPodem zawsze sprawdzam wzmaki jakie kupuje przed zamontowaniem w samochodzie.
I rozumiem, ze nie da sie tego nijak obejsc, nie wiem wieksza moca wzmacniacza, przedwzmacniaczem czymkolwiek. Sorry za moze naiwne pytania ale z fizyki nigdy za dobry nie bylem a i car audio nie jest moja domena ;) Po prostu wkurza mnie wymienianie szyb w aucie :P, a schowany wzmacniacz i ipod podlaczany kabelkiem bez zadnego radia na konsoli jest wszystkim co potrzebuje. Poziom glosnosci tez nie musi odpinac stanikow, tylko podczas spokojnego przemiszczania sie cos tam buczec w tle.
Ja w takim wypadku schował bym radio do schowka + sterowanie z kierownicy i bajka :).
Jeżeli chodzi o Ipoda możliwe, że coś takiego by wystarczyło: http://allegro.pl/hollywood-hlc-3-konwerter-rca-z-regulacja-remote-i1462173472.html. Stosuje się go w przypadku gdy nie ma wyjść RCA w Radiu. Nie testowałem tego wiec głowy nie dam.
Ten konwerter nie zda egzaminu, on ograniczy napiecie wyjsciowe a do wykorzystania wyjscia sluchawkowego potrzeba odwrotnego. Dzialania
A jest takie urzadzenia i jezeli to jak sie nazywa, bo nie bardzo wiem o co pytac sprzedawcow zeby zrozumieli czego potrzebuje...
Nie umiem Ci pomoc. Moim zdaniem bezposrednie laczenie ipoda nie ma szans powodzenia. Je?li ju? to zakup jakiejs stacji dokujacej, przerobka jej zasilania i przejscie z "wysokiej" na RCA przez taki konwerter.
Ale i tak taniej Ci bedzie schowac radio w schowku albo pod fotelem
Co racja to racja, sensownosc przedsiewziecia spada. Poruszylem temat bo liczylem ze doborem odpowiedniego wzmacniacza da sie rozwiazac sprawe. W obliczu licznych komplikacji i niewiadomych odpuszczam temat. A za wszelakie rady dziekuje ;)
Co racja to racja, sensownosc przedsiewziecia spada. Poruszylem temat bo liczylem ze doborem odpowiedniego wzmacniacza da sie rozwiazac sprawe. W obliczu licznych komplikacji i niewiadomych odpuszczam temat. A za wszelakie rady dziekuje ;)
a nie myslałes zeby schowac radio tak zeby nie kusiło złodzieji ?? i jak panel wyciagasz to i tak kradną radio bez panela ?
To jest jakies rozwiazanie, i pewnie tak sie cala akcja skonczy, ale chcialem radio olac zupelnie, bo raz ze nie uzywam zadnej z funkcji radia, dwa ze jak go mam chowac to po co mi ono, trzy ze to dodatkowe kg :P ;P :P i cztery ze na konsoli srodkowej juz i tak nie mam na niego miejsca :cool: a upuchanie gdzies po schowkach jakos tez nie uwazam za super rozwiazanie, no ale co zrobic jak sie nie da inaczej ;)
robert.grabski
01-03-11, 16:40
Po waszych opiniach kupiłem radio Kenwood KDC-4051UG w stosunku do starego radia 15 watowe głośniki fabryczne Pioniera odżyły.
Jednak nadal nie jest to to co chciałbym osiągnąć, brakuje niskich tonów (w pewnym stopniu pewnie winne są temu już 10 letnie membrany).
Na początek szukam głośników na tył (fabrycznie siedzą tam elipsy pioniera 6"x9").
Powiedzmy, że budżet to 180zł.
Na początku byłem skłonny dopłacić do HERTZ DCX 690, jednak mają trochę za dużą moc w stosunku do tej deklarowanej przez producenta radia.
http://allegro.pl/hertz-dcx-690-nowy-zestaw-gw-i-2-gratisy-i1484596506.html
Więc zastanawiam się nad następującymi elipasami (oczywiście fabrycznie nowe):
1. HELIX B69x - 179zł
Moc RMS 50 W
http://allegro.pl/helix-b69x-3-drozne-glosniki-6x9-myslowice-i1475861253.html
2. ALPINE SXE-6925S - 169zł
Moc RMS: 45 W
http://allegro.pl/alpine-spe-69c2-nowe-bardzo-mocne-pod-samo-radio-i1464713662.html
3. PIONEER TS-A6903i - 145zł
Moc RMS: 80 W
http://allegro.pl/pioneer-ts-a6903i-350w-tuning-sklep-rzeszow-i1468354383.html
Teraz mam dylemat, bo jeśli 3 opcja byłaby najlepsza, to cz lepiej zagrałyby na radioodtwarzaczu który ma większe szanse wykorzystać głośniki o mocy 50 W. (domyślam się że ani radio ani te głośniki z podpunktów 1 i 2 nie mają realnej mocy 50W), a pioniery maja atrakcyjną cenę.
Edit: Poglądowe linki do allegro
Nie planuję wzmacniacza (za duże koszty)
a nie myslałeś o jakims dobrym zestawie na przód?? ja jezdziłem chwile z elipsami z tyłu a teraz mam helixy z przodu i naprawde dobre głosniki z przodu robią dużo lepsza robotę niż jakieś elipsy z tyłu
robert.grabski
01-03-11, 19:13
Akurat chciałem zacząć od tyłu, bo narazie fabryczne z przodu graja w miarę dobrze, a nie mam kasy odrazu na przód i na tył.
Poza tym z tyłu siedzą już elpsy na dodatek 1 drożne 6"x9", w których nawet przy utworach z duża ilością basu, membrana ledwie co się porusza, nie wiem czym jest to spowodowane, konstrukcją tych głośników, czy może to że już membrana ma 10 lat.
Na przód to najwcześniej za kilka miesięcy coś pójdzie ale z oddzielnym głośnikiem sopranowym ze zwrotnicą. Akurat z Helixów niczego nie widzę poniżej 150, ani 200zł z oddzielnymi tweeterami.
Narazie wstępnie podobaja mi się na przód phonocary:
http://allegro.pl/golf-astra-phonocar-165mm-sopran-zwrotnica-mdf-i1471388922.html
Dobre jest to że nie trzeba wydawać w tym przypadku dodatkowych 20-30zł na dystanse bo jak wiadomo do civica pasują co najwyżej głośniki 160mm bez dystansów, a nie 165mm.
raczej nic ciekawszego z takim zestawem za ok 150zł nie widziałem, a tweetery umieszczone na wysokości głowy przydałyby się.
Więcej efektu (in plus) da i tak przedni zestaw odseperowany + wygłuszenie drzwi (Helix B62C) niźli nie-dowattowane elipsy w półce (szczególnie na ori kablach z kostki iso);
po za tym jak załozysz dobre głosniki na przód to na tył wcale nie musisz dawać więc cie to taniej wyjdzie ;)
robert.grabski
01-03-11, 19:30
Te Helix B62C mają RMS 50W, więc w sumie tyle samo co elipsy Helixa i Alpina z pierwszej i drugiej propozycji, więc jeśli radio, że się trochę niefachowo wyrażę ma te 4 linie po te teoretyczne 50W, więc czemu nie miałyby być odseparowane z przodu i z tyłu elipsy (w końcu nie są montowane w półce, tylko we wnęce, więc i tak jest lepiej niż miałyby grać do pustej przestrzeni bagażnika.
No chyba ze ta moc na 4 kanałach w przypadku gdy są używane tylko dwa jest większa dla pojedynczego głośnika niż w przypadku czterech.
Mam nadzieję, że mnie zrozumiałeś, bo nie znam się na CA wogóle.
Poza tym jeśli chodzi o elipsy skusił mnie ten z.estaw pioniera za 145zł, bo normalnie ceny z przesyłką jak widzę to chodzą w okolicach 240-250zł. Zawsze mogę wziąć te elipsy Helixa za 179zł co mają ten sam RMS co przez ciebie proponowane na przód.
Wolę wydać te 330zł na phonocary i elipsy niż tylko 250zł na te Helix B62C, zawsze przy zmianie auto więcej się weźmie za odsprzedaż dwóch par, niż jednej pary, a na elpisy zawsze się chętny znajdzie :p
Edit. Wliczając jeszcze zakup dystansów i koszty przesyłki Helix B62C, wyjdzie koło 300zł, czyli nie wiele taniej biorąc pod uwagę zestaw.
http://allegro.pl/golf-astra-phonocar-165mm-sopran-zwrotnica-mdf-i1471388922.html
http://allegro.pl/helix-b69x-b-69x-gwarancja-pl-kurier-gratis-i1478105795.html
Na szczęście audiofilem nie jestem. Ważne aby mi nic nie skrzypiało, czy nie rzęziło. Muzyki i tak nie będę słuchał na tyle głośno, że będzie mnie słuchać, na ulicy jak przejeżdżam. Także myślę że te phonocary ze zwrotnicą mi wystarczą + elipsy (właśnie nikt się nie wypowiedział co do phonocarów).
to 50w ( to chwilowa moc maksymalna zauwaz ze na kazdym radiu pisze ze ma 4x50 :D, no chyba ze audiofilskie decki :p ) w radiu to wiesz... nie wiem jakie masz radio ale jak bedziesz mial ze 20w rms to bedzie dobrze :) zeby ci nic nie wpadalo w rezonans to bys musial cale auto wygluszyc :p no ale przy takich glosnikach to przynajmniej drzwi i cos tam z tylu jakby sie trzeslo od tych 6x9. pod samo radio potrzebowal bys glosnikow o wysokiej efektywnosci, niestety takie pewnie beda drozsze. podpinajac pod samo radio to nie poczujesz duzej roznicy czy to pioneery za 145 czy jakies inne za 300zl.
Kenwoody mają 27W na kanał. Read The Fuckin* Manual.
Witam jak w temacie poszukuję dobrego głośnika do zabudowy tak koło 200 rms do zabudowy może być używany słucham techno ,house,trochę hip hopu doradcię coś konkretnego
robert.grabski
02-03-11, 18:19
Wiedziałem, że te kenwoody nie mają ciągłej mocy 50 W RMS, dlatego szukam właśnie głośników do 50W, które też tej mocy ciągłej nie posiadają.
Bo już jakichś głośników o tej mocy tyle co ma rzeczywiście radio (27-28W) to i się nie znajdzie, bo wiadomo, że producenci zawyżają to co podają na pudełku..
O tyle z tyłu jest dobrze, że głośniki nie muszą być włożone w półkę, tylko w fabrycznych boczkach jest ta wyizolowana przestrzeń z oryginalnymi miejscami na 6" x 9", przy nadkolu.
Najwięcej roboty to przy wyciszaniu drzwi przednich. Dlatego narazie chcę te elipsy, bo z przodu przy fabrycznych narazie w miarę grają.
Z dystansami i wyciszeniem przód by nawet wyszedł dużo drożej jak te elipsy z tyłu.
Więc na początek będą elipsy na tył, za pewne coś od Helixa do tych 200zl z przesyłką (jest kilka modelów do wyboru o mocy ~50W). Jak nike69 dobrze pisał nie ma co przepłacać, bo i audiofilem nie jestem, a i dużo osób kupuje głośniki za kwotę poniżej 100zł za parę, więc na pewno będę z nich zadowolony.
A o przednich pomyśli się jak będą fundusze za kilka miesięcy.
@DaRoN
Też gdzieś widziałem opis w necie że ten mój kenwood ma te 27 czy tam 28 W mocy na kanał, więc powinno spoko zagrać.
Wiedziałem, że te kenwoody nie mają ciągłej mocy 50 W RMS, dlatego szukam właśnie głośników do 50W, które też tej mocy ciągłej nie posiadają.
Bo już jakichś głośników o tej mocy tyle co ma rzeczywiście radio (27-28W) to i się nie znajdzie, bo wiadomo, że producenci zawyżają to co podają na pudełku..
O tyle z tyłu jest dobrze, że głośniki nie muszą być włożone w półkę, tylko w fabrycznych boczkach jest ta wyizolowana przestrzeń z oryginalnymi miejscami na 6" x 9", przy nadkolu.
Najwięcej roboty to przy wyciszaniu drzwi przednich. Dlatego narazie chcę te elipsy, bo z przodu przy fabrycznych narazie w miarę grają.
Z dystansami i wyciszeniem przód by nawet wyszedł dużo drożej jak te elipsy z tyłu.
Więc na początek będą elipsy na tył, za pewne coś od Helixa do tych 200zl z przesyłką (jest kilka modelów do wyboru o mocy ~50W). Jak nike69 dobrze pisał nie ma co przepłacać, bo i audiofilem nie jestem, a i dużo osób kupuje głośniki za kwotę poniżej 100zł za parę, więc na pewno będę z nich zadowolony.
A o przednich pomyśli się jak będą fundusze za kilka miesięcy.
@DaRoN
Też gdzieś widziałem opis w necie że ten mój kenwood ma te 27 czy tam 28 W mocy na kanał, więc powinno spoko zagrać.
twój kenwood ma 30W RMS i głośniki które mają 50W RMS bardzo fajnie na nim grają a wiem to bo sam mam podobny model kenwooda tylko troche wyższy który kupiłem miesiąc temu i mam tez z przodu helixy i ztyłu elipsy i wiem ze elipsy nigdy nie zagrają czysto gdybym teraz miał kupować jeszcze raz to kupił bym dobre radio i dobre głosniki na przód i tyle ewentualnie myślał na przyszłość o jakims subie do bagażnika,
bo teraz własnie mam taki plan żeby wyrzucic te elipsy które mam z tyłu i zamiast nich wrzucic suba do bagaznika i bedzie to juz całkiem fajnie grało
robert.grabski
02-03-11, 18:58
W Civicu VI HB 3D, jest tak mały bagażnik, że już nawet nie myślę, żeby tam suba wrzucać, a jak widzę to za bardzo nie ma innej opcji z tyłu.
Jednak opcja tylko dwóch głośników z przodu mi nie odpowiada, więc będą to elipsy.
Dobrze wiedzieć, że radio sobie z nimi poradzi.
A jakie masz elipsy z tyłu?
Edit: Taka opcja ze skrzynią w bagażniku + głośnikami z przodu najbardziej by mi odpowiadała, ale na to to muszę poczekać parę lat, aż zmienię samochód. W civicu jedynym sposobem chyba byłoby wywalenie koła zapasowego i w niego miejsce zapakowanie jakiegoś suba. Bo tak to praktycznie pozostajemy bez bagażnika :p
zawsze można zrobić system oparty na dwóch wooferach w drzwiach. Przy wzmaku stabilnym do 2OHM można to w przygotowanych drzwiach na tyle wyprowadzić żebyś nie czuł potrzeby posiadania suba
jak używka to tylko z pewnych rąk więc na allegro i mnie nie licz - nie w przypadku głośników
nowego do 200pln nic dobrego nie znajdziesz.
W Civicu VI HB 3D, jest tak mały bagażnik...Taka opcja ze skrzynią w bagażniku + głośnikami z przodu najbardziej by mi odpowiadała, ale na to to muszę poczekać parę lat, aż zmienię samochód. W civicu jedynym sposobem chyba byłoby wywalenie koła zapasowego i w niego miejsce zapakowanie jakiegoś suba. Bo tak to praktycznie pozostajemy bez bagażnika undefined
Przesadzasz :) Ja mam sporą skrzynkę i jakoś jeszcze 3 spore torby z zakupami na cały tydzień wchodzą na styk :D. No chyba, że w swoim civic wozisz jakieś palety czy coś takiego :P
Witam!
Planuję przemianowanie seryjnej aparatury audio w mojej EJ9 na coś dużo lepiej brzmiącego.
Posiadam Alpine 9880, przede mną dobór głośników i całej reszty.
Na ten cel chcę przeznaczyć 1200-1400zł.
Mój typ to Focal Acces A1 165 i wzmacniacz U-dimension u-Jr.5,4x http://allegro.pl/u-dimension-u-jr-5-4x-i1449781688.html. Czy to dobre zestawienie? W podobnej klasie cenowej są Ground Zero gzrc http://allegro.pl/ground-zero-gzrc-16x-nowe-wysmienicie-grajace-i1487306449.html,
DLS B6A. Czy są jakieś lepsze głośniki w cenie 350-400zl?
Sub:
Blaupunkt EMb1200 http://allegro.pl/blaupunkt-emb-1200-subwoofer-blaupunkt-max-600w-i1492905366.html z tych tańszych. Coś lepszego do 300zł?
Jakie kable kupić? Wyczytałem tu, że dobre są OFC 2,5mm i Dietz?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Z polaczenia Focala z u-dim powinienes by? bardzo zadowolony. Kable praktycznie obojetnie jsakie wezmiesz oby byly z miedzi beztlenowej i wyrobily przekrojami. Tylko ten sub Blaupunkta nie przystaje do zestawu... popatrz sobie na suby u-dim chyba znajdziesz cos w zblizonym budzecie. Pamietaj tylko ?eby przygotowac drzwi bo inaczej caly efekt bedzie baaaardzo slaby
Nie lepsze będzie JB?
http://allegro.pl/jl-audio-10wx-nowosc-mega-okazja-koszalin-i1462623150.html
Mam na myśli jeszcze to:
http://allegro.pl/alpine-sbe-1243br-800w-led-car-audio-sklep-jowisz-i1499021959.html
Maty już mam wiec okleje na pewno :)
Dziękóweczka :)
zawsze można zrobić system oparty na dwóch wooferach w drzwiach. Przy wzmaku stabilnym do 2OHM można to w przygotowanych drzwiach na tyle wyprowadzić żebyś nie czuł potrzeby posiadania suba
mógłbyś to rozwinąć?? :)
Nie bardzo jest co rozwijac. Pytaj co Cie interesuje. Schemat elektryczny, sposob zamocowania?
od podstaw?? chodzi o przednie drzwi?? bo jakoś chyba tam mało miejsca... myślałem nad bokami z tyłu. teraz kwestia: czy wystarczy tam wszystko solidnie powygłuszać czy trzeba jakąś "skrzynie" budować ??
Tak, chhodzi o przednie drzwi. Usuwasz czesc kieszeni i miejsce glosnika i czesci kieszeni zabudowujesz kickpanelem na dwa dlosniki 16,5cm. Sa laczone rownolegle i dlatego pisalem o stabilnosci wzmacniacza do 2ohm. Przy prawidlowym wykonaniu raczej bedziesz w stanie zrezygnoiwac z suba ;)
Boki z tylu to z?y pomysl bez uprzedniego przygotowania. A nawet po przygoitiwaniu miejsc (komory, wygluszenie) nie bedzie idaealu
Panowie doradźcie, chcę poprawić audio w moim EJ9 nie jestem jakimś melomanem chcę żeby to w miarę grało i było w rozsądnych pieniądzach. Aktualnie mam:
seryjne głośniki z przodu
z tyłu pusto
moje radio to ALPINE iDA-x300
http://www.alpine.com.pl/produkty/product-singleview/digital-media-receiver/ida-x311.html
powiedzcie co sądzicie o tym radiu?
jeśli jest w porządku to chciał bym tylko wymienić głośniki w drzwiach (mogą być większe) i dokupić tweetery
- całość (bez radia) w okolicach 300zł
Radio jest spoko -wygłusz drzwi to podstawa.Głośniki-polecam zestaw odseparowany hertz coś ok 250zł.
chodzi ci o coś takiego:
http://http://allegro.pl/glosniki-hertz-dsk-165-dsk-165-gdansk-fvat-skle-i1460524230.html (http://allegro.pl/glosniki-hertz-dsk-165-dsk-165-gdansk-fvat-skle-i1460524230.html)
chodzi ci o coś takiego:
http://http://allegro.pl/glosniki-hertz-dsk-165-dsk-165-gdansk-fvat-skle-i1460524230.html (http://allegro.pl/glosniki-hertz-dsk-165-dsk-165-gdansk-fvat-skle-i1460524230.html)
Tak, ja je mam od 3 lat i bez wzmacniacza bardzo fajnie grają-dynamicznie.Proponuje podjechać do media, saturna itp.-posłuchać jak grają porównasz z innymi.
a co myślisz o czymś takim?
http://allegro.pl/hertz-esk-165-200w-najtaniej-i1499289008.html
To już wyższa półka,moim zdaniem nie wykożystasz ich możliwości -lepiej ten tańszy DSK i wytłumienie (do 200 zł kupisz u nas w KRK maty STP).