Zobacz pełną wersję : Jakie - radio - głośniki - wzmacniacz - wybrać??
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
15
16
Kaki glosniki 165mm na przod polecacie tak powiedzmy do 200zl? Bez zadnych tweeterow same glosniki
Jakiś konkretny wzmacniacz do 200-250 złoty? Na przodzie mam Hertzy DSK 165.3 na tyle 135, wiec fajnie by było jakby był 4 kanałowy. Czy brać w tej cenie byle co, bo wszystko będzie grać podobnie? Czy może na razie podpiąć dwu kanałówkę?
Czy 2 czy 4 kanaly to w twj kwocie ta sama polka. Co znaczy konkretny?
Wysłane z mojego LG-P880
W Civicu ES7 (01-05) w boczku jest taka gąbka/pianka chyba zapierająca szybę, jak chcę wygłuszyć drzwi matą to mam jej się pozbyć czy pozostawić otwór w drzwiach? tylko czy wygłuszenie ma sens pozostawiając otwór?
wywialwawa
12-06-14, 11:10
W Civicu ES7 (01-05) w boczku jest taka gąbka/pianka chyba zapierająca szybę, jak chcę wygłuszyć drzwi matą to mam jej się pozbyć czy pozostawić otwór w drzwiach? tylko czy wygłuszenie ma sens pozostawiając otwór?
Tak ,wywalić.
Wszystkie otwory musisz pozamykac , najlepiej jakaś blachą.
Po zniej polizyc na to mate i gąbkę :)
Wysłane z budki telefonicznej Orange
Konkret
Głośniki coaxialne, które grzeszą dźwiękiem i wchodzą IDEALNIE bez żadnych rzeźb w fabryczne miejsca w EJ9.
Kiedyś widziałem pewne Blaupunkty ze starej serii (już dzisiaj niedostępne) które ludzi montowali bez żadnego marudzenia do 6Gena. Na dzisiaj zostają jakieś chińszczyzny z małym magnesem.
Poradźcie - czy jest jakiś inny model dostępny na rynku, które może w tym wypadku wejść w fabryczne miejsce ???
wywialwawa
30-06-14, 16:42
Jak coś mam mac audio 13cm ;)
Zawsze mozesz podjechac przymierzyć ;)
Oj nie wiem czy mi wejdą :D
165 mm nie wejdą, a i większość 160'tek też nie wejdzie ze względu na wielki magnes. Nie chcę rzeźby odstawiać, nie chcę montować tweeter'ów (chociaż liczę się z GORSZYM DŹWIĘKIEM i proszę mnie do tego nie przekonywać) ale szukam alternatywy na bezpośredni montaż do EJ9 Sedan.
Oj nie wiem czy mi wejdą :D
165 mm nie wejdą, a i większość 160'tek też nie wejdzie ze względu na wielki magnes. Nie chcę rzeźby odstawiać, nie chcę montować tweeter'ów (chociaż liczę się z GORSZYM DŹWIĘKIEM i proszę mnie do tego nie przekonywać) ale szukam alternatywy na bezpośredni montaż do EJ9 Sedan.
Też szukam coś o podobnym dźwięku do oem z EJ9,coś polecić możecie?
Wydziergane z Galaxy S III
wywialwawa
01-07-14, 00:51
Też szukam coś o podobnym dźwięku do oem z EJ9,coś polecić możecie?
Wydziergane z Galaxy S III
Moze poszukac na allegro oem? ;)
OEM już siedzie. Grają sobie zacnie, ale przy większym łupnięciu albo szybkim impulsie głośnik na wiotkiej membranie się niestety ale gubi ....
Poradzi ktoś ?
w (chociaż liczę się z GORSZYM DŹWIĘKIEM i proszę mnie do tego nie przekonywać) n.
to nie stekaj teraz
Nie stękam. Pytam. Wiem, że można ale pytam o konkretne modele.
wywialwawa
01-07-14, 11:30
Z malego woofera na koaxialnym nie urobisz lupniecia ;) minimum 165 :P ale z wygłuszeniem. Wsadzaj skrzynke do bagaznika to uzupelnisz pasmo i będziesz mial lupniecie ;)
Skrzynia 3 tygodnie temu zmieniła właściciela. Nie zależy mi na samym łupnięciu właśnie. Kwestia trochę poszerzenia tego pasma. W półce w fabrycznych miejscach siedzą 6x9, które wyrabiają, ale wiadomo - ja siedzę z przodu i opóźnienie trochę jest a na moim radiu niestety nie jestem w stanie ustawić opóźnienia między przednimi przetwornikami a tylnymi. Dlatego szukam pasujących w fabryczne miejsce przednich głośników. Nasłuchałem się popularnych Hertz'ów, GMS'ów i innych Helix'ów i sorry Batory - ale sypią piachem na górze a to jest nie do przyjęcia. Dlatego liczę się z montażem jakiś zamienników OEM głośników bo inaczej to już będzie to szło w porządne kwoty, bo nie dam 200 zł za głośniki które kłują w uszy i nadrabiają tylko efekt niskimi rejestrami ....
wywialwawa
01-07-14, 13:56
Mam focale as 165 i jestem bardzo zadowolony ;) tylko to sa separowane i 165mm. Ale sa świetne, tylko bez zasilenia ich minimum 90w wzmakiem nie ma co podchodzić.
A GMS to sie nadaje, do robienia mat ;)
Jak cos budzetowo a dobrze to cos firmy AMA.
Polecam ci podjechac do sklepu car audio na chlodnej to cos ci doradza i w dobrych pieniadzach ;)
a ja polecam Wam Acoustic Feedback System z Preludy JDM. Pewnie troche trzeba porzeźbić zeby to upchać ale za 200-300zł kupicie cały zestaw a gra to lepiej niż nie jeden wzmacniacz + tuba. Nie wiem czy zakładał ktoś to do Civica ale jeśli tak i jest to wykonalne to naprawde warto
wywialwawa
01-07-14, 16:51
a ja polecam Wam Acoustic Feedback System z Preludy JDM. Pewnie troche trzeba porzeźbić zeby to upchać ale za 200-300zł kupicie cały zestaw a gra to lepiej niż nie jeden wzmacniacz + tuba. Nie wiem czy zakładał ktoś to do Civica ale jeśli tak i jest to wykonalne to naprawde warto
Tylko ze ten zestaw raczej nie zagra tak samo jak w pralce, ze względu na wielkosc drzwi i akustyke glosnika, dobranego pod litraz drzwi;)
Konkret
Głośniki coaxialne, które grzeszą dźwiękiem i wchodzą IDEALNIE bez żadnych rzeźb w fabryczne miejsca w EJ9.
Kiedyś widziałem pewne Blaupunkty ze starej serii (już dzisiaj niedostępne) które ludzi montowali bez żadnego marudzenia do 6Gena. Na dzisiaj zostają jakieś chińszczyzny z małym magnesem.
Poradźcie - czy jest jakiś inny model dostępny na rynku, które może w tym wypadku wejść w fabryczne miejsce ???
JBL GTO628 pasują bez rzeźby do ek3. Ale co do dźwięku to się nie wypowiadał bo nie mam porównania ani mnie to za bardzo nie interesowało :)
Raz że to 165 mm także już nie wchodzą, dwa to mają 4 a nie 3 otwory mocujące na wkręt, także trzeba się liczyć z wiertami ...
Witam,
jakie byście polecili głośniki na przód żeby podpiąć do Pionka MVH-150UI na początek bez wzmaka, nabyłem hanke ej9 3d i można powiedzieć że głośników praktycznie nie ma (gra jeden z tyłu oem).. wygłuszenie drzwi bedzie robione, głośniki w zakresie tak do 250-300zł i traktowane można powiedzieć przejściowo(tak z rok;))
wywialwawa
05-07-14, 17:10
Dystanse i jakos separowany system.
W tej cenie kupisz jakies magnaty, Pioneery ew jak dobrze poszukasz to Hertz na które bardziej zwrocil bym uwage, troche mocne soprany maja i nie ma możliwości regulacji ich na zwrotnicach, ale maja kopyto. Całkiem spoko Helix B62C. Sa tez zaskakująco dobre glosniki AMA w tej cenie miodzio ;)
Dzieki za info, czas sie porozgladac w takim razie:)
Sent from my RM-885_eu_poland_273 using Tapatalk
Ja nigdzie, ale to dosłownie nigdzie na necie nie mogę znaleźć głośników AMA do zakupu .... W necie wszystko wskazuje, że coś takiego w ogóle nie istnieje :P
Odnośnie AMA z tego co gdzieś wykopalem na jakiś forum.. Nie są juz produkowane, podobno raz na jakiś czas potrafia sie pokazać na aledrogo, albo czekowanie różnych for jak akurat ktoś będzie chciał je gonić..:P
wyslane z mojej reki
Mam wzmacniacz Voice Kraft MB-800 800W i skrzynie Magnat Xpress 12 400W, wszystko podłączone i problem jest tutaj, że gdy włączam muzykę to po chwili włącza się tryb Protection. Jestem zielony w tych sprawach więc proszę o pomoc co zrobić lub co innego dobrać żeby to grało.
Spięcie, zwarcie, gdzieś kable się łączą, może być wzmak uszkodzony.
Zacznij od kabli, od poprowadzenia ich, zobacz na złącza kabli, sprawdź bezpieczniki.
wywialwawa
08-07-14, 20:53
Spięcie, zwarcie, gdzieś kable się łączą, może być wzmak uszkodzony.
Zacznij od kabli, od poprowadzenia ich, zobacz na złącza kabli, sprawdź bezpieczniki.
Ja bym jeszcze dodal od siebie słabą masę.
Ew glosnik ja zwarciu.
Przegrzanie wzmacmiacza.
Podlacz inny glosnik i sprawdź.
Pozniej analogicznie wiazki
Na koncu wzmacniacz podmienić.
Odnośnie AMA z tego co gdzieś wykopalem na jakiś forum.. Nie są juz produkowane, podobno raz na jakiś czas potrafia sie pokazać na aledrogo, albo czekowanie różnych for jak akurat ktoś będzie chciał je gonić..:P
wyslane z mojej reki
Pewnie byla to strefacaraudio.pl ;)
Polecam tamtejszy dział sprzedam.
Mozna kupić porządny sprzet w niezłej cenie ;)
Ja nigdzie, ale to dosłownie nigdzie na necie nie mogę znaleźć głośników AMA do zakupu .... W necie wszystko wskazuje, że coś takiego w ogóle nie istnieje :P
Bo tych głośników nie kupisz od tak sobie, napisz do mnie na Pw to podam ci namiary do znajomego, który przerabia te głośniki na zestawy odseparowane i je sprzedaje.
Siema!:) Może ktoś z Was polecić mi dobre radio z zestawem glosnomowiacym BT do 500pln. Najlepiej aby radio mialo wbudowany glosnik.. Jakiej jakosci rozmowy sa na takim radiu?
wywialwawa
15-07-14, 13:06
Wbudowany głośnik?? Przeciez to leci przez glosniki w aucie. Jakosc jest super.
Godne polecenia jeat Alpine UTE -72BT. Tylko minus brak cd. Ale ma szybka obsluge usb wiee nadrabia. Mialem, jakosc dzwieku i wykonania za ta cene ekstra.
Polecam radio kenwood kmm257 fajnie wyglada i mozna calkiem fajny sprzet podpiac ;)
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Dzieki za dobra rade ;) kupilem alpine, zamontowalem, spelnia w 100% moje oczekiwania:)
Jakie tweetery polecicie zamiast tych z zestawu powraca s-6c ? Te strasznie sycza i są ostre. Radio ivan s-105r wzmak 4 kanały alpine v12 (model nie pamiętam). Dobrze jakby stara zwroynika mogła zostać :)
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
wywialwawa
29-07-14, 13:27
Dzieki za dobra rade ;) kupilem alpine, zamontowalem, spelnia w 100% moje oczekiwania:)
Alpine to Alpine ;)
Jakie tweetery polecicie zamiast tych z zestawu powraca s-6c ? Te strasznie sycza i są ostre. Radio ivan s-105r wzmak 4 kanały alpine v12 (model nie pamiętam). Dobrze jakby stara zwroynika mogła zostać :)
Mozesz zmienic zwrotnice to troche je złagodzić. Ew kup cos Focala. Jest jeszcze w zasiegu finansowym. Nie kłuja tak strasznie ze aż krew z uszu leci.
Ale tam z nazwa radia sie zrobil sajgon xd radio alpine iva-d105r, na radiu mam sciete pasmo 17,5khz na minus 3db ale jest kicha tak i tak.
wywialwawa
30-07-14, 00:33
Ale tam z nazwa radia sie zrobil sajgon xd radio alpine iva-d105r, na radiu mam sciete pasmo 17,5khz na minus 3db ale jest kicha tak i tak.
No to jezeli chcesz delikatniej to musisz zainwestować w lepsze wysokie tony.
Sprawdz dział sprzedam na strefacaraudio.pl
;)
No to wiem że muszę lepsze :D tylko jakie ? :)
wywialwawa
30-07-14, 10:52
uDimension
Helix
Focal
Dls
Najlepiej podjedz do sklepu z prawdziwego zdarzenia co sprzedaje car audio i posłuchaj.
Bo kazdy producent ma inna technike wykonywania glosnikow i różną sie znacząco charakterystyka.
Ja mam Focal i sa bardzo delikatne , wyrazne i głośne. Ciebie zadwololily by tweetery z kompletu DLS r6a
Wgl ten zestaw ma dobre kopyto ;)
Pany szybkie pytanie ile mat silver do 5 gena hb na [are drzwi potrzeba na wewnetrzna strone i zewnetrzną wewnątrz
maty tego typu i wymiaru
http://allegro.pl/stp-i-silver-mata-butylowa-wygluszajaca-drzwi-auta-i4447285596.html
e. Ciebie zadwololily by tweetery z kompletu DLS r6a
Wgl ten zestaw ma dobre kopyto ;)
zwariowałes one to dopiera syczą
no ale jak maja sie przebić przez ten bas to nie ma rady
wywialwawa
30-07-14, 23:54
Pany szybkie pytanie ile mat silver do 5 gena hb na [are drzwi potrzeba na wewnetrzna strone i zewnetrzną wewnątrz
maty tego typu i wymiaru
http://allegro.pl/stp-i-silver-mata-butylowa-wygluszajaca-drzwi-auta-i4447285596.html
Minimum 16-18 jak ma byc zrobione względnie ;)
zwariowałes one to dopiera syczą
no ale jak maja sie przebić przez ten bas to nie ma rady
Sorry, zapomnialem ze w oddzielnym setupie beda gniesc ;)
i zewnetrzną wewnątrz
a bedzie ci sie chciało demontować mechanizm szyb ?
bo bez tego to duzo nie podziałasz wewnatrz
wolałbym profi to ogarnąć, jak ma grac pod vibe'ami blackairami 6 i napedzane sherwoodem 300q a sterowane alpine'ą 9886r, chodziło mi o strone po zdjęciu boczka, szybe pewnie i tak bedzie trzeba zdemontowac, jak najdzie potrzeba to i mechanizm co za problem;p problemem moze byc ponownie jego ustawienie zeby szyba działała jak nalezy:)
wywialwawa
31-07-14, 09:13
wolałbym profi to ogarnąć, jak ma grac pod vibe'ami blackairami 6 i napedzane sherwoodem 300q a sterowane alpine'ą 9886r, chodziło mi o strone po zdjęciu boczka, szybe pewnie i tak bedzie trzeba zdemontowac, jak najdzie potrzeba to i mechanizm co za problem;p problemem moze byc ponownie jego ustawienie zeby szyba działała jak nalezy:)
No i otwory technologiczne koniecznie zaslepic blacha. I na to później mata a na boczki od strony wewnętrznej pianka tlumiaca. Jak ma byc profi. Do tego przewody 2x2mm2
Z regolacja moga byc jaja. Jak to w V genach. Od razu proponuje przesmarowac caly mechanizm zanim to poskladasz.
No wlasnie smarowanie wazne bo mimo ze plynnie chodza szyby to warto przesmarowac. Gms na boczki w drodze, dzieki za rady:) relacje zdam za kilka dni
TapTalkniete superhiperekstra galaktycznym samsungiem
wywialwawa
31-07-14, 11:19
Pamietaj zeby maty dosc mocno wygniatac. Najlepiej takim gumowym wałkiem ;) owocnej pracy!
Jaka firma produkuje dobre radia? SONY JVC PIONEER ALPINE ?? Do 250 zł żeby miało USB może być uzywane
Dobre do 250 z usb nie znajdziesz ale alpine cos wypuscil na usb za 300 plnow bez odtwarzacza cd
wywialwawa
31-07-14, 12:17
Dokladnie to model UTE -72BT ;)
Miałem , polecam!
A pytanie jeszcze mam do wlascicieli albo bylych posiadaczy alpine cda 117 ktos mial moze, jak wrazenia z odsluchu?
wywialwawa
01-08-14, 02:46
Ja mam teraz to radio ;)
Mi pasuje. Podobno płasko gra, ale to zalezy od setupu.
Radio fajne, tylko moglo by szybciej mp3 bankowac ;)
No i przydal by sie do tego procesor jak ktos planuje wieksza rozbudowe.
W serii mozna ustawic duzo. Ale po podłączeniu procesora to juz wgl bajka ;)
Wg mnie nie oplaca sie do hb civa procesora za mala buda a procek to koszt praktycznie radia 117. Vibe ladnie graja czysto i glosno, narazie pod gwizdkami jbl bo vibe'owskie troche za ostre jak dla mnie, i faktycznie przy dobrym ustawieniu skrzynia nie potrzebna w bagaju:)
Szukam radia do 200zł, stoję przed dylematem pomiędzy JVC kd-x30 oraz Pioneer MVH-160UI. Za JVC przemawia w sumie wygląd, zaś za Pioneerem kompatybilność z telefonem na Androidzie bądź iPhonem. Czy w JVC też to występuje? Może ktoś wie? Jeśli tak to wybór byłby dużo łatwiejszy ;)
Pytanko,
Chcę zmienić głośniki w EP3. Wygłuszone mam już drzwi.
Wszyscy piszą Helix B62C. Ale w necie przeczytałem, że dość słabo w nich z bassem. W EJ9 miałem PowerBassy S-6C ale nie podobały mi się liche przewody w tweeterze, które niemal ukręciłem przy montażu no i po jakimś czasie odklejała się membrama od kosza. Hertz'e podobno tylko HSK się opłaca a tyle nie chcę wydać.
Zastanawiam się więc nad:
u-Dimension EL Comp 6
Rainbow EL-C6.2
HiFonics TR6.2C
no i ten Helix.
Podpowie ktoś coś?
Muzyka to najczęściej Trance, House, Pop i Rap.
Aha. Wiem, że najlepiej jak są pod wzmacniaczem. Będą jednak grały pod samym radiem. Na razie mam KENWOOD'a KDC-241 - bez szału, ale na teraz musi wystarczyć :)
Pod samym radiem nie ma wielu głośników które w tej cenie zagrałyby lepiej niż te Helixy, ale i tak będzie słabo. Radio ma maksymalnie 15W na stronę - jak Ty sobie wyobrażasz że taka moc ma wysterować membranę przy basowym uderzeniu? Będą pierdziały, bo za mała moc i membrana się rozbuja a cewka zasilona taką małą mocą jej nie utrzyma.
Jak wrzucisz wzmacniacz to inny temat i wtedy są też trochę lepsze opcje niż B62, chociaż do 250zł to i tak nie spodziewaj się żadnych cudów.
wywialwawa
12-08-14, 11:10
Z tych 3 co podałeś to jedynie cos sie ruszy w el comp. Helixy te zeby sie bujnac potrzebuja kopa. Wiem bo miałem w poprzesnim aucie i pod radiem, zwyczajnie nie grały
Ale bedzie i tak kupa na wszystkich.
Jak podłączyłem wzmacniacz pod moje focale to zaczęły grać tak jak powinny. Na radiu bylo płasko jak by nie krecil equalizerem to i tak graly jak by wsadzil je w karton.
Z tego co pamietam powerbass mial serie glosnikow pod radia ze zmniejszona impedancja do 3ohm.
Ale tak jak pisze gorky. Szybko mozna uszkodzic glosniki takim przesterowaniem. Najlepiej podjechac do sklepu car audio z prawdziwego zdarzenia i posłuchac. Co jak gra i pod czym.
W niektórych zakladach nawet pozwalaja podpiąć swoje radio.
No ja przez chwilę miałem Helixy pod samym radiem i było znośnie, ale nie można było słuchać za głośno - raz że nie było mocy żeby wysterować głośniki, dwa że wzmacniacz w radiu grzał się tak że bałem się że stopi mi plastiki z tyłu.
No dobra, to jakiś dobry 2 kanał, do zasilenia zestawu z przodu? Coś co mi się zmieści pod fotelem z przodu najlepiej. Może być używka, tylko nie mam zaufania do allegro. Ktoś coś poleci?
EDIT
Lepiej brać takie coś:
http://allegro.pl/pioneer-gm-4000-2x200-1x400-wat-rms-made-in-japan-i4499777028.html
czy takie:
http://allegro.pl/kenwood-kac-5206-wzmacniacz-mos-fet-400w-2-kanaly-i4492734958.html
Domyślam się, że stary poczciwy PIONEER będzie lepszy niż taki nowy, ale nie zawsze jest ryzyko przy używce... :roll:
wywialwawa
12-08-14, 22:51
Do jakiej kwoty?
godne polecenia
Alpine: 3541
Audio system: F300,
Rodek: R2100A, R2180i, R2180A, R2200N,
Kenwood: PS200, PS300T, PS200T
Sony: XM4520, XM6020, XM10020
Helix: HXA 250, HXA 275,
carpower ma niezłe parametr
Żadnych blaupunktow, jbl,czy inne noname wymysły. Jak to ma grać bo te raczej nadaja sie to lupania ;)
Szukam jakiejś małej skrzynki ze wzmacniaczem do bagażnika do 350 zł. Radio jakie posiadam to Alpine CDA 9812RB + 2x jakieś głośniki magnata w drzwiach + 2x to samo w półce + 2 tweetery magnat. Nie potrzebuje nic dużego ani mocnego wystarczy mi jakiś lekki woofer do miłego "pukania" w bagażniku, żeby można było gdzieś z boku upchnąć i pomieścić jeszcze jakieś zakupy etc.
wywialwawa
13-08-14, 15:41
Hmmm ciezko jedzie cos sensownego znaleźć
Moze
Rockford Fosgate P2D2-8
I do tego jakis wzmak oddzielnie.
Z aktywnych cos sensownego w tych pieniadzach ciężko.
Chyba ze używane.
ew cos takiego Vibe Cbr 12 Evolution
albo Audio System HX 08 SQ
http://img20.allegroimg.pl/photos/oryginal/44/99/10/98/4499109899
i oddzielny wzmak ;)
Panie Panowie mam pytanko. Dorwałem konsole środkową 2 din do 6 gena i kupiłem radio pioneer avh-x2600bt. Gdzieś kiedyś słyszałem ze przy takich radiach trzeba jeden kabel podłączyć pod czujnik ręcznego bo bez tego nie będą chodziły filmy żeby nie ogladać w czasie jazdy. I faktycznie z kostki od radia wychodzi taki przewód. Pytanie brzmi czy jak go nie podłącze to czy radio będzie normalnie śmigać z filmami itp czy nie? i jeśli musze to podłączyć to pod który kabel...? aha i gdzie mogę znaleźć kabel żeby sie podpiąć pod światło wstecznego żeby mi kamera wstecznego się włączała? Nie chce ciągnąć kabla od radia do tylniej lampy bo gdzieś napewno wcześniej można się wpiąć... z góry dzięki wielkie
wywialwawa
18-08-14, 11:18
Panie Panowie mam pytanko. Dorwałem konsole środkową 2 din do 6 gena i kupiłem radio pioneer avh-x2600bt. Gdzieś kiedyś słyszałem ze przy takich radiach trzeba jeden kabel podłączyć pod czujnik ręcznego bo bez tego nie będą chodziły filmy żeby nie ogladać w czasie jazdy. I faktycznie z kostki od radia wychodzi taki przewód. Pytanie brzmi czy jak go nie podłącze to czy radio będzie normalnie śmigać z filmami itp czy nie? i jeśli musze to podłączyć to pod który kabel...? aha i gdzie mogę znaleźć kabel żeby sie podpiąć pod światło wstecznego żeby mi kamera wstecznego się włączała? Nie chce ciągnąć kabla od radia do tylniej lampy bo gdzieś napewno wcześniej można się wpiąć... z góry dzięki wielkie
Wystarczy ze podlaczysz go pod +12 ten co pojawia sie po przekreceniu kluczyka.
I bedzie działać.
Wystarczy ze podlaczysz go pod +12 ten co pojawia sie po przekreceniu kluczyka.
I bedzie działać.
ale co pod +12
kabelek od recznego/filmow czy od kamery?
od filmow musi miec mase, ale prawdopodobnie nie caly cas tylko wylaczaną - tak jest w moim AVH
a od kamery musi byc +12V ale po zalaczeniu kamery, czyli musisz znalezc w wiazce ktory kabel dostaje pod deską +12v jak wlaczasz wsteczny.
panowie czy warto kupic głosniki HELIX DARk BLUE 16" do przednich drzwi czy szukać coś innego?
panowie czy warto kupic głosniki HELIX DARk BLUE 16" do przednich drzwi czy szukać coś innego?
no powiem ci ze 16" to niezle musi bassem schodzić...
a tak na serio, to pytanie ile chcesz kasy przeznaczyć, ale w tej polce cenowej są spoko, duzej roznicy raczej nie uswiadczysz.
wywialwawa
25-08-14, 01:45
W tej cenie to ładnie graja, ale nie pod radiem ;) zaleY ile chcesz wydac na car audio.
panowie jakie macie propozycje na skrzynie basową do 350zł ? nie dużą , a dobrą
wywialwawa
26-08-14, 11:31
Nową czy uzywana?
Bo w tej cenie kupisz juz cos dobrego ale uzywanego. W nowych to chyba tylko lanzar i Powerbass. Reszta lepszego sprzetu to za wieksza kasę.
moze byc uzywka i przy okazji podpowiedzcie jakei głosniki kupić na przód chodzi mi po głowie hertz dsk 165.3 w cenie do 300zł ... chyba że coś ciekawszego jest ...
poszukalbym vibe slr12 w tej cenie spokojnie znajdziesz
adi1488rahowa
30-08-14, 21:28
Panowie polecicie jakieś radio ze sterowaniem subwooferem i usb do 500/600zl? Chodzi mi wyłącznie o nowe radia. Myślałem nad Clarionem i Kenwoodem z tej półki cenowej
Jako ze w hatch bagażnik nie jest zbyt duży to nie chciałbym go jeszcze zagracać i myślałem nad subwooferem ori z mercedesa A klasy, Mazdy 6 bądź Audi firmy Bose w koło, słuchałem jak to gra właśnie w A klasie to byłem naprawdę pozytywnie zaskoczony, czy ktoś z was ma taki setup u siebie co o tym sądzicie? Do tego planowałem głośniki przód tył Helixa i wzmacniacz Alpine z serii V12 i jak na razie grało by to pod lg lecz z czasem wymienie na coś lepszego. Dobrze kombinuje czy nie bardzo ? :D Chodzi mi o czysty dźwięk w miarę mocny odczuwalny bas ale bez przesady ;)
Pany jakie radio nie gorsze niż alpine 9812rb można kupić? Fajnie gdyby dodatkowo
było amber podświetlenie i aux czy usb
Witam, panowie jakie polecacie radyjko do około 300zl? no może trochę więcej :)
Znalazłem coś takiego :
http://allegro.pl/pioneer-deh-x3500ui-multicolor-usb-tanikurier-2lgw-i4537214280.html
http://allegro.pl/alpine-cde-171r-radio-samochodowe-ipod-sklep-w-wa-i4538662508.html
http://allegro.pl/kenwood-kdc-130y-radio-cd-usb-pilot-i-pendrive-8gb-i4553742384.html
Co o tym sadzicie? macie może jakieś inne pomysły? z góry dzięki :)
ostatnio myslelismy z kumplem nad tym alpine, ale wkoncu kupilismy model 180 bodajze, i jest bardzo zadowolony, ja chyba bym bral tego 171
W tej cenie to ładnie graja, ale nie pod radiem zaleY ile chcesz wydac na car audio.
to pod wzmakiem lepiej zagraja? jak tak jakiego wzmaka by trzeba było?
Ok, wielkie dzieki. Chyba skusze sie na tego alpina :)
lepiej poszukaj używanej alpiny z seri CDA, w dobrej cenie tez jest cda-9855r uzywka, napisz jeszcze jakie glosniki masz w aucie
Cześć, przekopałem szukajkę, google, ponad 70 stron na jednym forum car audio, ale większość tematów kończy się na "był już taki temat" i zamknięty :D
Zbieram się powoli do zbudowania CA, ale na kilka pytań brakuje mi odpowiedzi. Ale po kolei.
Wygłuszenie
Drzwi StP od środka i na zewnątrz, ze 2 blaszki na największy otwór technologiczny (one muszą być z alu?) i mdf pod głośnik (schowa się potem w ori maskownicę?). Bagażnik z nadkolami czymś tańszym np boll/app, okolice tylnych boczków od środka też tym. Podłogi chyba nie ruszam na razie, chyba że da duuuży efekt, ale wątpię.
Setup
Woofery z przodu, tweetery w trójkąciki (zmieszczę większość tweeterów w trójkąciki od ek4?), wzmacniacz (jeden chyba wyda?) i radio. Aktualne radio to Sony DSX-A30 - chyba nie zagra na nim dobrze?
W przyszłości planuję rozbudować zestaw o głośniki w półkę lub subwoofer, ale jeszcze nie wiem czego mi będzie brakowało więc zostawiam na razie puste.
I co do wooferów.. podstawowe pytanie, na które nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi :D hertz dsk 165.3 vs helix b62c vs u-dimension el comp 6. Na głośniki planuję wydać ok 350zł.
Już się trochę z tym pogubiłem, pomoże ktoś? :)
No to też po kolei:
Drzwi StP od środka i na zewnątrz, ze 2 blaszki na największy otwór technologiczny (one muszą być z alu?) i mdf pod głośnik (schowa się potem w ori maskownicę?).
Tak - podstawa to własnie dobre wygłuszenie drzwi, blaszki mogą być z czegokolwiek, ale profile alu chyba najłatwiej dostać. W MB głośnik się chowa pod maskownicę przy dystansie nie grubszym niż 18mm, nie wiem jak jest w EJ6.
Bagażnik z nadkolami czymś tańszym np boll/app, okolice tylnych boczków od środka też tym. Podłogi chyba nie ruszam na razie, chyba że da duuuży efekt, ale wątpię.
Bardzo dobrze kombinujesz, podłogi nie ruszaj na razie.
Woofery z przodu, tweetery w trójkąciki (zmieszczę większość tweeterów w trójkąciki od ek4?), wzmacniacz (jeden chyba wyda?) i radio. Aktualne radio to Sony DSX-A30 - chyba nie zagra na nim dobrze?
Tweetery zdecydowanie warto w słupki, gra to znacznie lepiej. Średnica montazowa większości tweeterów w tej klasie to okolice 46-48mm.
Wzmacniacz kup używany, radio też może być używka - ważne żeby miało wyjście liniowe. Jeśli jesteś ograniczony funduszami to możesz zostawić to co masz (pod warunkiem że ma wyprowadzenie line out).
W przyszłości planuję rozbudować zestaw o głośniki w półkę lub subwoofer
Broń Boże w półkę. Jesli planujesz subwoofer to od razu możesz szukać wzmacniacza czterokanałowego.
hertz dsk 165.3 vs helix b62c vs u-dimension el comp 6. Na głośniki planuję wydać ok 350zł.
Z tych to chyba El Compy - Hertz to raczej od serii HSK w górę, Helixy to bardzo fajne głośniczki, ale pod wzmacniaczem U-Dimension powinny zagrać lepiej. A jak możesz naciągnąć budżet i dobrze poszukasz do w okolicach 450-500zł masz szansę upolować Morel Tempo i to zagra wyraźnie lepiej niż te wymienione przez Ciebie.
Pany jakie radio nie gorsze niż alpine 9812rb można kupić? Fajnie gdyby dodatkowo
było amber podświetlenie i aux czy usb
ktoś coś jest w stanie doradzić
@gorky
Ok, co do wygłuszenia już wiem co robić :)
Z tweeterami w słupkach może być ciężko, nie umiem tego wyrzeźbić.
Czyli wzmacniacz czterokanałowy używany. Moje radio ma za mało opcji imo więc wyleci. Do takiego zestawu potrzebne mi będą jakieś czasówki (jeszcze do końca nie wiem co to, ale chyba chodzi o opóźnienie)? Bo cięcia da się ustawiać w każdym lepszym radiu. Radio również planuję kupić używane, Alpine'y mnie najbardziej przekonują.
Mógłbyś podać dokładny model tych Morel Tempo? Niektóre z nich są koaksjalne, gdzieś czytając to wszystko przewinęło mi się, że z jakiegoś powodu są odradzane.
Dzięki za obszerną odpowiedź, powoli mi się to wszystko rozjaśnia :D
Ok, co do wygłuszenia już wiem co robić
I dobrze, porządne wygłuszenie to podstawa, z resztą można się bawić.
Moje radio ma za mało opcji imo więc wyleci. Do takiego zestawu potrzebne mi będą jakieś czasówki (jeszcze do końca nie wiem co to, ale chyba chodzi o opóźnienie)? Bo cięcia da się ustawiać w każdym lepszym radiu. Radio również planuję kupić używane, Alpine'y mnie najbardziej przekonują.
Generalnie z radiem jest ten problem, że żeby to miało sens to trzeba dać około 400zł za używkę. Większość tańszych nie zagra wyraźnie lepiej od tego co masz, dlatego jeśli masz ograniczony budżet to lepiej dołożyć do wzmacniacza i głośników a z radiem poczekać na sam koniec, zwłaszcza że wymiana radia to 5 minut roboty. Jeśli masz fundusze to niestety nie polecę konkretnego modelu, musisz poszukać. Dobre opinie mają Kenwood, Clarion, wyższe modele Alpine, no i wyższe modele pozostałych popularnych producentów. Żadnych czasówek ani cięć nie potrzebujesz póki nie masz subwoofera, a jeśli będziesz miał pojedynczy wzmacniacz ze zwrotnicą to nie będziesz ich też potrzebował później.
Inaczej sprawa się ma przy osobnym wzmacniaczu do suba, ale to też nie na teraz ;)
Mógłbyś podać dokładny model tych Morel Tempo? Niektóre z nich są koaksjalne, gdzieś czytając to wszystko przewinęło mi się, że z jakiegoś powodu są odradzane.
Chodzi mi o ten model (niekoniecznie z tego konkretnego sklepu - podzwoń, popytaj o rabaty, poszukaj na Allegro/Olx):
http://www.sklep.axel2.pl/MOREL_TEMPO_6__4_MATY_GMS_04_GRATIS-504.html
Namówiłeś mnie na te głośniki :D ale w takim razie radio poczeka jeszcze trochę na zmianę. Wiem już prawie wszystko, został jedynie wzmacniacz. Na pewno będzie czterokanałowy. Używany jak najbardziej wchodzi w grę. Jeśli ma to jakieś znaczenie radio w przyszłości będzie prawdopodobnie Alpine z serii CDA. Jaki wzmacniacz dobrze się spisze z takim kompletem? Dzięki :D
No i fajnie, te głośniczki są OK i na pewno wyraxnie lepsze niż te do 350zł (bylebyś nie przepłacił, za 650zł można już wyrwać zauważalnie lepszy zestaw), a sub w przyszłości uzupełni niedobory basu.
Co do wzmacniacza - jaki masz budżet? Jakiej muzyki słuchasz? Jakie brzmienie lubisz? Ciepłe czy bardziej syntetyczne, równomierne czy np z podbitym dołem i górą? itd...
Zobacz np tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1971343.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1801117.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1778591.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1433365.html
http://www.strefacaraudio.pl/topic/14089-ktory-wzmacniacz-do-morel-tempo-6/
A generalnie jak zrobisz porządną instalację i dobrze wygłuszysz drzwi, to możesz potem żonglować wzmacniaczami - jest obrót na rynku używek, wielu ludzi próbuje kliku zanim znajdzie coś co im podpasuje...
Nie mam pojęcia ile powinienem przeznaczyć na wzmacniacz. Myślałem ok. 300zł. Może być do 400 o ile dużo poprawi :) Co do muzyki: rap, elektroniczna, chillouty, troche dnb dubstep chillstep trance, troche downtempo, triphopu, czasem jakieś akustyczne, indie. Co do brzmienia ciężko mi się określić, nigdy nie miałem dobrych głośników. Doświadczenie opieram na poszukiwaniu słuchawek, których też niewiele przekopałem. Brzmienie na pewno ciepłe, ale znowu bez przesady, nie lubię zalewającego basu. Raczej stawiałbym na podbitą górę i dół - wydaje się (jeśli dobrze myślę) nie takie monotonne jak równomierne i czystsze. Dzięki za linki, trochę już czytałem na strefacaraudio. Przekopię resztę i postaram się coś wybrać. Dzięki :)
300-400 to OK suma, da się wybrać coś fajnego w tej cenie :)
Możesz dać na strefie ogłoszenie że kupisz wzmacniacz pod te Morele - to popularne głośniki i jest duża szansa że ktoś zaproponuje coś fajnego w rozsądnej cenie. Zresztą przy dobrym wygłuszeniu i tych głośnikach to czego byś nie wsadził to i tak opadnie Ci szczęka przy porównaniu z serią ;)
A do tej muzyki to zdecydowanie sub zrobi potem robotę - doda tą podstawę której przy zestawie dwudrożnym zawsze będzie trochę brakować, a która przy trip hopie jest niezbędna...
Wielkie dzięki za cierpliwość w tłumaczeniu wszystkiego po kolei, już wszystko wiem co robić :) Tak szybko tego nie zrobię, ale postaram się wrzucić fotki do tego tematu. Dzięki jeszcze raz :D
Hejka
Jestem swiezy na forum :-) Aktualnei mam fabryczne radio pioneer'a a w planahc bee miec wymiane go!
Jakie radyjko do 200 zł godne polecenia? Oraz głośniki 2 Przód jakie? 2 Tył jakie? I moge ew. zamontować na Tylniej pokrywie bo mam wycięte.
pan z dołu
6 generacja
co do moreli tempo tez sie nad nimi zastanawiałem dluzszy czas jednak wzialem vibe black air 6, a co do moreli to jest licytacja bcm
http://allegro.pl/show_item.php?item=4558050009
kuba ja mam alpine cda-9847r na handel za 220 zł, fajnie to gra, a jakie auto kuba? 5 gen?
Ten model różni się od podanego stronę wcześniej przez gorky.
tomek_jeden
04-09-14, 21:49
Hej. W mojej ek3 popękały membrany z tylu i przodu w praktycznie w tym samym czasie. Mam problem z doborem głośników. Moje radio to Kenwood KDC-315 4x50W. Im więcej czytam tym jestem bardziej zielony.. :( Nie planuje żadnego wzmacniacza. Pomożecie?
bez wzmaka głosniki nie zagraja dobrze, te oznaczenia 4x50 czy 4x60 to moc maksymalna , jak to to ma 4x17 watt to bedzie dobrze, kapq nie zauwazylem sorka. Kuba a Ty tez planujesz bez wzmacniacza? wystarczy jakiś4 kanałowy wzmak np sony xplod cos z seri xm i głosniki zagrają lepiej, dobry przód i tyłu nie trzeba robić, jednak ja dolozylem stxa27cm na miłe zejścia. Jeszcze od siebie dodam że w sumie nie ma idealnego wzmaka do kazdego rodzaju muzyki, bo na dobra sprawe pod kazdy utwór trzeba by ustawieniami eq się pobawić, moge sie mylic, ale wyraznie to idzie zauwazyc sluchajac starego rocka nawet w 320kbps a nowych trapów, czy chillstepów, grime, drum bass, kiedys miałem helixy 62.1 bodajze pod samym radiem ale nie pameitam co to było, chyba dxzr788usb clariona, i całkiem fajnie to grało.
Witam poszukuje jakiś głośników w tylną półkę. z przodu mam hertze dsk 165 i grają wyśmienicie z wygłuszonymi drzwiami. poszukuje też jakieś małego wzmaka nie duży o mocy ok 200 W myślę że tyle mi wystarczy a chce go wepchnąć jakoś z przodu samochodu nad nogami pasażera. Co polecacie? na wszystko chciałem przeznaczyć max 400 zł czyli głośniki tył i wzmak. da rade coś fajnego zrobić? samochód to civic V ej 2
Witam,
Zastanawiam się nad głośnikami Hertza DCX 690 na tył i jakieś może Hertze 130mm na przód pod radio Sony CDX-GT450U, jak myślicie będzie to jakoś znośnie grało? Wiadomo że wzmacniacz by dał dużo do tego ale narazie nie ma funduszy na wzmaka. Teraz mam z tyłu jakieś JBL ale graja miernie z przodu seria.
bez wzmaka głosniki nie zagraja dobrze, te oznaczenia 4x50 czy 4x60 to moc maksymalna , jak to to ma 4x17 watt to bedzie dobrze, kapq nie zauwazylem sorka. Kuba a Ty tez planujesz bez wzmacniacza? wystarczy jakiś4 kanałowy wzmak np sony xplod cos z seri xm i głosniki zagrają lepiej, dobry przód i tyłu nie trzeba robić, jednak ja dolozylem stxa27cm na miłe zejścia. Jeszcze od siebie dodam że w sumie nie ma idealnego wzmaka do kazdego rodzaju muzyki, bo na dobra sprawe pod kazdy utwór trzeba by ustawieniami eq się pobawić, moge sie mylic, ale wyraznie to idzie zauwazyc sluchajac starego rocka nawet w 320kbps a nowych trapów, czy chillstepów, grime, drum bass, kiedys miałem helixy 62.1 bodajze pod samym radiem ale nie pameitam co to było, chyba dxzr788usb clariona, i całkiem fajnie to grało.
napewno zmiana radia na 100% bedzie . Glosniki plany HERTZ przod i tyl ew kiedys w polke pod szyba wsadze. ale pytanie jest gdzies poadnik? b to co znalazlem nie ma juz orazkow ( nei wyswietlaja sie) jak rozberac drzwi i zamontowac ew tweetery
Jak troche umiesz majstrowac to sobie poradzisz, tweetery w trojkatach lusterek lub w slupkach, dobrze drzwi w srodku wygluszyc takze boxzki drzwi, matami gms wygluszalem a blache stp gold jednakze drugim razem zwyklymi matami dekarskimi bym wygluszal z wzgledu na koszt mat, tylne nadkola i wneki za boczkami tez warto wygluszyc, kilka stron exzesniej o tym pisano tez stad czerpalem info, drzwi niewiem jak w 6 genie jest ale pewnie ze dwie trzy srubki i drzwi zejda tylko pociagnac zaczynajac od naroznikow, trzymaja sie chyba na spinkach. Moze zerknij na forum civic6g.pl moze tam cos konkretniejszego bedzie.
Nigdy nie kupujcie mat dekarskich. Przyjda upaly i klej sie rozpusci i poprzykleja do szyby albo linek drzwi
Lepiej troche dolozyc do wygluszenia drzwi sa rozne zestawy porzadnych mat gdzie wygluszysz i drzwi i caly boczek bo bez wygluszenia boczka bedzie wszystko trzeszczalo przy glosnej muzyce
moze maty dekarskie tez sa rozne rodzaje, znajomy takie kupił i za jakies 300 plnow całego accorda kombi wygluszył boki drzwi podłoge, i jakos nic tam nie śmierdzi zeby sie rozpuszczało. Jak bede znał co to dokładnie za mata to napisze, bo podejrzewam żeby całego civica hb wygluszyc łacznie z dachem to pewnie koło 1klocka trzeba szykować.
ja kupiłem zwykłe maty bitumiczne na początku było wszystko ok no i dałem niecałe 100 zł za wygłuszenie 2 drzwi. z czasem coś mi zaczęło słabiej grać a z prawej strony klamka się zacinała po rozebraniu się okazało że z lewej strony 2 maty się odkleiły i spadły na dół a z prawej strony jedna mata spadając zawinęła się o linkę od drzwi. na podłogę można kupić jakąś tańszą mate bo ona tak czy siak nie ma gdzie spaść ale na drzwi nauczyłem się kupować coś lepszego. dużo czytałem na ten temat i nie ma co oszczędzać na wygłuszaniu drzwi.
Czy bez wygłuszania idzie osiągnąć jakiś sensowny efekt audio w 6 gen HB? chcę tylko założyć na tył dodatkowo głośniki, bez żadnych tub w bagażniku stąd pytanie: z przodu mam nie jakie JVC CS-V626 210W, grają tak sobie bez rewelacji, wiadomo to tylko 2 głośniki. Lepiej dokupić do nich dodatkowo coś na tył, czy wymieniać wszystko na nówki? Jakiś wzmacniasz dołożyć do tego? Radio JVC KD-X250BT. Proszę o opinie i porady :)
Montaż głośników na tył nie ma żadnego sensu, tylko pogorszysz dźwięk.
Minimum to wygłuszenie drzwi, wtedy nawet te co masz zagrają zupełnie inaczej (lepiej). Do tego potem ewentualnie jakiś wzmacniaczyk (radio ma 17W mocy, niezależnie od tego co na nim jest napisane) i jak dalej będzie niewystarczająco to możesz myśleć o wymianie głośników z przodu.
witam , mam pytanie odnosnie car audio do hb vi gen, otoz radio jakie mam na stanie to lg max220ub ogolem moze nie jakies znane ale jestem zadowolony, funkcja bass boost tez fajnie dziala, co do fabrycznych obecnych slabizna
Rodzaj muzyki glownie electryczne i pochodne hardstyle bounce itd. Rock itd rzadziej, Podaje gatunek bo pewnie rozne glosniki nadaja sie do czego innego.
Ogolem to przednie drzwi idą w wyciszenie, i na seryjne miejsca chce cos wstawic, czytalem i wstepnie wybralem hertz dsk 165 chyba ze tansze dcx 165(o ile jest sens dokladac do tych dsk ) albo helixy ? Czy jeszcze cos innego. Wzmacniacz jakas uzywka tez bedzie w planach bo radio nie jest jakies z wysokiej polki(chyba ze faktycznie po zalozeniu uznam ze jest dobrze), chcialbym zeby gralo to jakos ladnie czujac ten bas na nogawkach, pozdrawiam
I prosze o porade
Ogolem glosniki do 300 lecz nie wiem czy jest sens tyle dawac jak przykladowo za 150 czy 200 mozna miec juz fajnie grajacy zestaw,
Ps; na tyle odkrylem ze sa wrzucone sony hs-f1023 na seryjnych miejscach i chyba zostana tylko doloze troche mat
Za 300zł nie kupisz niczego co da Ci wyjątkowo silny bas z wooferów - do czegoś takiego to DLS R6.2 za 1000zł i wzmacniacz za pięć stówek.
Natomiast te Hertze to w tej cenie całkiem fajny wybór, Heliksy też dadzą radę. Szału się nie spodziewaj, ale i tak będzie przepaść w stosunku do tego co masz teraz. Wytłumienie to podstawa, dobrze że od niego zaczynasz.
Witam wszystkich :-)
Mam pytanie dotyczące CA, a nie chce zakładać kolejnego tematu.
Posiadam kilku letnie radio Sony xplode, które ma sterowanie wzmacniaczem oraz wejście rca. Nie jest to radio wysokich lotów, ale myślę, że dla mnie wystarczające. Przednie drzwi mam wygluszone włożone w nie zestaw odseperowany infinity na zwrotnicach. Zestaw też ma kilka lat, ale był bardzo mało używany i jest dosyć mocny (po 70Watt na głośnik).
Chciałbym dokupić wzmacniacz i zamontować go najlepiej pod siedziskiem pasażera. Czy tam w ogóle jest na tyle miejsca?
Jakiej mocy potrzebny jest wzmacniacz i jakiej firmy powinienem kupić?
Dodam, że nie zamierzam mieć tuby w bagażniku, grać będzie tylko mój zestaw w drzwiach. Domyślam się, że mam wybierać we wzmacniaczach dwukanalowych a nie cztero.
Chciałbym przeznaczyć 200-300 zł Max. Może być wzmacniacz używany.
Dziękuję za wszelkie propozycje i pozdrawiam :-)
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Witam wszystkich :-)
Mam pytanie dotyczące CA, a nie chce zakładać kolejnego tematu.
Posiadam kilku letnie radio Sony xplode, które ma sterowanie wzmacniaczem oraz wejście rca. Nie jest to radio wysokich lotów, ale myślę, że dla mnie wystarczające. Przednie drzwi mam wygluszone włożone w nie zestaw odseperowany infinity na zwrotnicach. Zestaw też ma kilka lat, ale był bardzo mało używany i jest dosyć mocny (po 70Watt na głośnik).
Chciałbym dokupić wzmacniacz i zamontować go najlepiej pod siedziskiem pasażera. Czy tam w ogóle jest na tyle miejsca?
Jakiej mocy potrzebny jest wzmacniacz i jakiej firmy powinienem kupić?
Dodam, że nie zamierzam mieć tuby w bagażniku, grać będzie tylko mój zestaw w drzwiach. Domyślam się, że mam wybierać we wzmacniaczach dwukanalowych a nie cztero.
Chciałbym przeznaczyć 200-300 zł Max. Może być wzmacniacz używany.
Dziękuję za wszelkie propozycje i pozdrawiam :-)
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Co do miejsca to bym ci bardziej polecal pod kierowcy fotelem, bo zadziej go suwasz i do tylko wsiadasz z prawej strony wiec wieksza szansa na urwanie przewodow etc.
Sam ma tam teraz wzmacniacz a wczesniej mialem nawet 2 i sie miescilo ;)
Pod fotelem kierowcy jest dużo mniej miejsca na wysokość, a wypada podnieść wzmacniacz ponad nadmuchy powietrza, jak puścisz ogrzewanie w zimie to będziesz pięknie nagrzewał radiatory ;)
Nadmuchy z tylu ;) ? Nie posiadam osobiscie a z ta iloscia miejsca to tez musze sprawdzic ;D
Panowie podpowiedzcie jakie głośniki 165mm ze zwrotnicą i tweeterami użyć do przedniego zestawu odseparowanego, chciałbym je napędzać wzmacniaczem magnata the rock 400 http://allegro.pl/wzmacniacz-magnat-the-rock-400-2-ch-amp-400-watts-i4609354660.html
Budżet hmm nie wiem może koło 200 zł?
Panowie podpowiedzcie jakie głośniki 165mm ze zwrotnicą i tweeterami użyć do przedniego zestawu odseparowanego, chciałbym je napędzać wzmacniaczem magnata the rock 400 http://allegro.pl/wzmacniacz-magnat-the-rock-400-2-ch-amp-400-watts-i4609354660.html
Budżet hmm nie wiem może koło 200 zł?
http://www.caraudiosklepy.pl/powerbass-s-6c-p1646.html
Kilka stron temu szukałem rad na temat podłączenia radia pioneer avh-x2600bt. Radio podłączone i śmiga czy ktoś wie jak zrobić żeby po włączeniu świateł mi się ekran nie przyciemniał? przeciąć któryś kabel jak w przypadku zegarka? aha i czy jest jakiś sposób żeby włączyć w smartfonie navi i przez bluetooth póścić na ekran radia? jakaś apka czy cos? z góry dzięki
Nawigacji przez bluetooth nie puscisz - za dobrze by bylo i za slaba transmisja.
Jesli masz standardowa wiazke podlaczeniowa to ppmaranczowy kabelek (rozpiecie) zalatwi Ci sprawe
Czy ktos z Was mial do czynienia z glosnikami Clarion srr1733. Wiem ze maja 165mm srednicy. Czy podejda? Jak w ogole z jakoscia ich dzwieku?
Tapatalk
wywialwawa
14-10-14, 11:15
Czy ktos z Was mial do czynienia z glosnikami Clarion srr1733. Wiem ze maja 165mm srednicy. Czy podejda? Jak w ogole z jakoscia ich dzwieku?
Tapatalk
Glosniki jak glosniki. Dupy nie urywaja.
Do sluchania mp3 sie nadają ;)
Ja mam bardziej wyrafinowany słuch.. i sobie ich bym nie kupił
Ja nie twierdze, ze moj sluch jest malo wyrafinowany, ale do hondy wartej 500€ tu gdzie mieszkam nie bede pakowal glosnikow audiofilskich lub tez przekraczajacych wartosc auta. Po prostu chce wiedziec, czy jest duza roznica miedzy nimi a standardem.
Tapatalk
Czy dystanse MDF w drzwi są dzielone na te lepszej i gorszej jakości? Bo na pierwszy rzut oka nic nie widzę znaczącego w budowie, ogólnie moje mają tyle dziur po wkrętach że już się nie trzymają myślałem żeby kupić nowe albo w obecne wkleić nakrętki i wkręcić w nie śrubki które trzymają głośnik/.
wywialwawa
15-10-14, 01:29
Ja nie twierdze, ze moj sluch jest malo wyrafinowany, ale do hondy wartej 500€ tu gdzie mieszkam nie bede pakowal glosnikow audiofilskich lub tez przekraczajacych wartosc auta. Po prostu chce wiedziec, czy jest duza roznica miedzy nimi a standardem.
Tapatalk
Napewno usłyszysz różnice :)
Czy dystanse MDF w drzwi są dzielone na te lepszej i gorszej jakości? Bo na pierwszy rzut oka nic nie widzę znaczącego w budowie, ogólnie moje mają tyle dziur po wkrętach że już się nie trzymają myślałem żeby kupić nowe albo w obecne wkleić nakrętki i wkręcić w nie śrubki które trzymają głośnik/.
Mdf to mdf, jak jest dobrze zaimpregnowany to tym lepiej. Bez impregnatu sie rozwarstwia, puchnie i sypie.
Bez znaczenia, możesz wklejać nakrętki - to ma po prostu mocno trzymać z obu stron - i do głośnika i do blachy.
Jak nie to kup dystanse impregnowane z powe.pl (chyba najpopularniejsze jakie są).
http://allegro.pl/glosniki-hertz-dsk-165-3-dystanse-mdf-lub-maty-i4718454350.html
Wyda taki zestaw w EM2?
http://allegro.pl/glosniki-hertz-dsk-165-3-dystanse-mdf-lub-maty-i4718454350.html
Wyda taki zestaw w EM2?
Ale co wyda? Dzwiek jakis na pewno tak
Ale co wyda? Dzwiek jakis na pewno tak
Bardziej chodziło mi czy zagra lepiej od seryjnych pierdziawek które powoli są na wykończeniu/czy można tą kase jakoś lepiej zainwestować.
wywialwawa
20-10-14, 20:27
Bardziej chodziło mi czy zagra lepiej od seryjnych pierdziawek które powoli są na wykończeniu/czy można tą kase jakoś lepiej zainwestować.
Podejrzyj moj temat , tam masz przepis na dobre granie do auta :P
HERTZ w tej klasie zagra tak sobie, na pewno lepiej niz seria.
A przy wytlumionych drzwiach to i seria lepiej zagra ;)
szukam zestawu do 300zł docelowo ma być pod wzmaka
wybrałem trzy propozycję:
Crunch GTi6.2C
PowerBass S-60C
albo dołożyć jeszcze 50zł i kupić EL Comp 6
wywialwawa
24-10-14, 00:59
El comp ;)
Witam. Co powiecie na temat suba clarion 700watt max i 250rms i wzmak blaupunkt GTA260 jakby to zagralo.? Moge to kupic z kablami za 250zl radio mam alpine
wywialwawa
28-10-14, 13:04
Witam. Co powiecie na temat suba clarion 700watt max i 250rms i wzmak blaupunkt GTA260 jakby to zagralo.? Moge to kupic z kablami za 250zl radio mam alpine
To nie gra tylko tłucze. Jak chcesz zeby cos tluklo to bierz ;)
Gra to DLS, Rockford itp :P
Koledzy jakie radyjko do 250 zł ?
wywialwawa
29-10-14, 15:46
W rej kasie to tylko jvc bez szaleństw. Lepiej dołożyć i kupic jakaś używana alpine
Chłopaki...planuję wstawienie wooferów do EJ9. Pytanie, czy ktoś taki zabieg robił? Co do średnicy to pół biedy, bo pójdzie 13 albo 16. Ale pytanie o głębokość...jaka może być maksymalnie głębokość głośnika, który po wsadzeniu nie będzie kolidował z opuszczającą się szybą?
W rej kasie to tylko jvc bez szaleństw. Lepiej dołożyć i kupic jakaś używana alpine
Jeśli mowa o radiu to byłbym skłonny sprzedać swojego Alpine CDA-9885r. Po dokupieniu przejściówki ma AUX lecz USB brak. Ale jakościowo i dźwiękowo jedna z najwyższych półek, a jak wiadomo do dobrego audio radio to podstawa.
Chłopaki...planuję wstawienie wooferów do EJ9. Pytanie, czy ktoś taki zabieg robił? Co do średnicy to pół biedy, bo pójdzie 13 albo 16. Ale pytanie o głębokość...jaka może być maksymalnie głębokość głośnika, który po wsadzeniu nie będzie kolidował z opuszczającą się szybą?
Ładuj 16.5 na dystansach. OKoło 65mm głebokości głośnika powinno Ci wejść przy użyciu dystansu 18mm.
Koledzy jakie radyjko do 250 zł ?
Jak nowe to jakiekolwiek, byle Ci się podobało\, bo i tak żadne nie zagra wybitnie.
Jak używane to masz szansę wyrwać jakąś starszą Alpinkę, Kenwooda, Clariona i to będzie już grało wyraźnie lepiej, choć w tych pieniądzach to raczej tylko coś starszego bez USB masz szansę trafić.
Gorky
Czy mógłbyś polecić jakieś używki w cenie plus minus 100 złotych?
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
A Kenwood http://allegro.pl/kenwood-kmm-120y-radio-z-usb-odtwarza-wav-i-flac-i4715886962.html ?? Generalnie to w poprzedniej Hance miałęm kenwooda kmm257 tylko tam nie miałem żadnego aufio 2 głośniczki z przodu i tyle , w tą chce jakiś sprzecik wsadzic nie jakiś wygórowany , średnia półka;)
Gorky
Czy mógłbyś polecić jakieś używki w cenie plus minus 100 złotych?
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Za stówkę pchnąłem ostatnio swoje JVC KD-X30 i w tej cenie to chyba jedno z najfajniejszych radyjek jakie możesz dostać (może udałoby się nawet trafić ciut wyższy model - KD-X40).
A Kenwood http://allegro.pl/kenwood-kmm-120y-radio-z-usb-odtwarza-wav-i-flac-i4715886962.html ?? Generalnie to w poprzedniej Hance miałęm kenwooda kmm257 tylko tam nie miałem żadnego aufio 2 głośniczki z przodu i tyle , w tą chce jakiś sprzecik wsadzic nie jakiś wygórowany , średnia półka;)
Tak samo jak wszystkie inne w tej cenie - patrz na kolor i czy ma wygodne przyciski, ew. jakieś interfejsy do iPoda/telefonu jeśli potrzebujesz. Dźwiękowo w cenie do około 500zł za nówkę nie dostaniesz nic wybitnego, wszystko zagra raczej podobnie.
Co do używek, to nie jestem na tyle doświadczony żeby polecać z własnego doświadczenia (przewinęły mi się przez auto raptem cztery odtwarzacze - w tym dwa tanie i dwa raczej ponad budżetem, ostatni siedzi to tej pory ;)), ale tak ogólnie to:
- nie wiem za ile jarosek by Ci pchnął swoją Alpinkę, ale to byłby raczej dobry strzał. Generalnie Alpiny serii 98xx to udane konstrukcje, aczkolwiek nie podejmę się podanai różnic między nimi i wskazania najlepszego
- gdybyś trafił używkę Clarion CZ702e akbo DXZ-778 w tej cenie to byłoby też bardzo warto
- podobnie Pioneer P88RS
- podobnie JVC KD-SHX751, KD-SHX851, KD-SH1000 (to ostatnie ma już USB)
Zerknij też tutaj:
http://www.strefacaraudio.pl/topic/42208-jakie-radio-do-400-pln/?p=439514
Generalnie kupując używane radio za 350zł masz szansę trafić na okazję i zagra to znaaacznie lepiej od nówki za 250. Pod warunkiem oczywiście że masz głośniki i wzmacniacz które pozowolą Ci usłyszeć różnicę, bo na seryjnych głośniczkach to rzeczywiście mały sens ładować się w jakieś wypasione radio.
gorky
Ja nie chcę radia! :D Tylko woofery na przód :P tzw. głośniki nisko-średniotonowe ;) w kwocie do 100 zł.
Znalazłem Tonsile 16 za 150 zł nówki, ale niestety głębokość głośnika ponad 7 cm.
gorky
Ja nie chcę radia! :D Tylko woofery na przód :P tzw. głośniki nisko-średniotonowe ;) w kwocie do 100 zł.
Znalazłem Tonsile 16 za 150 zł nówki, ale niestety głębokość głośnika ponad 7 cm.
Spróbuj poszukać Diora GDS 1607, ew. używanych Helixów B62C albo Morel Maximo.
A co do DIOR o których się ostatnio bardzo dużo dobrego nasłuchałem/czytałem to gdzie ich szukać, bo zintegrowane (2w1) 16tki to nie problem ale te odseparowane to już ciężko trafić.
Komputronik miał je w swojej ofercie ale teraz tylko w archiwum można je znaleźć.
Diora (pl) jako taka nie istnieje już od kilku lat, te aktualne Diory to made in co są?
wywialwawa
03-11-14, 19:03
Diory dostać graniczy z cudem bo sa tak *****iste :)
Jak wszytko w Chinach dzielane :P
http://allegro.pl/sprzet-car-audio-709?order=m&string=Diora&bmatch=s0-e-1021
Na Allegro trochę tego jest. Tylko pytanie, czy są to oryginały Diory?
Znalazłeś GDS-1607?
Ja szukam od miesiąca i Qpa.
Gds-1307 lub gd(x-k?) to nie problem.
16cm odseparowane to problem.
jakie polecane głośniczki nówki do 200 zł do kenwooda kmm 120y
ja mam kmm120y i jest bajka, po blaupunkcie głośniki grają jakby były wymienione na inne, ustawienia wyświetlacza i przycisków można sobie dopasować idealnie do swojego podświetlenia no i usb czyta bardzo szybko
ze swojej strony polecam
idealnie pasuje w deskę 6gena ;)
Jo, mialem przez pare mies hertz dsk pod samym radiem w sumie jakos tam to gralo tweetery wysokie, lecz zdawalo mi sie , ze to nie to czego oczekiwalem Planuje zakupic uzywki morel tempo ale pewnie sie nie uda wiec zostanie el comp 6 / powerbassy 2xl-60c
Wystarczy do nich wzmacniacz alpine mrv-t300 (150zl)?
Tani zeby to jakos gralo
Help ? Moze ktos ma cos na targ
jakie polecane głośniczki nówki do 200 zł do kenwooda kmm 120y
Najlepsze co możesz dostać pod samo radio to Helix B62C, ale nie oczekuj szału, tym bardziej jeśli nie wytłumisz porzadnie drzwi - bez tego może być nawet gorzej niż w serii.
Jo, mialem przez pare mies hertz dsk pod samym radiem w sumie jakos tam to gralo tweetery wysokie, lecz zdawalo mi sie , ze to nie to czego oczekiwalem Planuje zakupic uzywki morel tempo ale pewnie sie nie uda wiec zostanie el comp 6 / powerbassy 2xl-60c
Wystarczy do nich wzmacniacz alpine mrv-t300 (150zl)?
Tani zeby to jakos gralo
Help ? Moze ktos ma cos na targ
Wzmacniacz będzie OK, ale musisz mieć wytłumione drzwi żeby jakiekolwiek głośniki zagrały dźwiękiem innymi niż uderzane kartonowe pudło.
Szukam jakiegoś audio do siebie do Ej9. Konkretnie jakiś zestaw odseparowany. Mam maks 300 zł. Drzwi będą na wiosnę wygłuszane. W bagaju siedzi już subwoofer aktywny Blaupunkt GTB 8200A. Radio To Alpine CDA-9885R. Czy taki zestaw odseparowany da wgl radę bez wzmacniacza ?
wywialwawa
20-11-14, 09:02
-JBL GTO-628*
- Infinity REF 6032i*
- CARPOWER CRB 165VOX*
- BLAUPUNKT BLUE MAGIC CX 160*
- SONY XS-F1726SE
-powerbassy 2XL-60C,
- Crunch GTi6.2C.
A pod radiem to żaden głośnik nie zagra z pompą, a od przesterow można je ubić szybko.
Szukam jakiegoś audio do siebie do Ej9. Konkretnie jakiś zestaw odseparowany. Mam maks 300 zł. Drzwi będą na wiosnę wygłuszane. W bagaju siedzi już subwoofer aktywny Blaupunkt GTB 8200A. Radio To Alpine CDA-9885R. Czy taki zestaw odseparowany da wgl radę bez wzmacniacza ?
Masz bardzo dobre radio, fatalnego suba, będziesz miał dobrze wygłuszone drzwi - taka sieczka trochę.
Gdyby udało Ci się upolować używane Morel Tempo to byłby najlepszy deal. Do tego koniecznie wzmacniacz (za 200-300zł kupisz już bardzo dobrą używkę) i zostanie Ci w późniejszym czasie wymiana suba na coś co gra a nie buczy.
Jeśli chcesz zestaw odseparowany pędzić bez wzmacniacza to najlepsze co możesz włożyć to Helix B62C, ale i tak szału nie będzie.
Jęśli chodzi o sub to nawet daje radę jak na moje potrzeby. Ważne, że coś tam puka bo rzadko słucham b. głośno muzyki. Dzięki za odpowiedzi :)
edelwolf87
20-11-14, 21:55
Planuje zakup jakieś wzacniacza. Radio to: Alpine UTE -72BT a z przodu siedzi u - dimension el comp 6.
W przyszłości planuje jeszcze dorzucić suba ale to kiedyś.
Cenowo myśle, że tak 300zł chciałbym przeznaczyć.
Jakaś wzmak Alpiny czy coś?
wywialwawa
21-11-14, 16:50
Planuje zakup jakieś wzacniacza. Radio to: Alpine UTE -72BT a z przodu siedzi u - dimension el comp 6.
W przyszłości planuje jeszcze dorzucić suba ale to kiedyś.
Cenowo myśle, że tak 300zł chciałbym przeznaczyć.
Jakaś wzmak Alpiny czy coś?
Nowy czy używany?
Z nowych to nic sensownego nie znajdziesz zeby napedzilo zestaw przedni i suba.
Chyba ze nie oczekujesz sensownego brzmienia :P
Moje typy to:
hifonics z400
Vibe A0-V1
Crunch mxb4150
Sony XM 4045
Ground zero GZTA 4.120 MK2
:)
Rodek 4100 powinien też być do wyrwania w tych pieniądzach.
wywialwawa
22-11-14, 12:26
Dokładnie zapomnialem go dopisać. :)
edelwolf87
22-11-14, 12:47
tylko używka.
Dzięki za propozycję! ;)
wywialwawa
22-11-14, 18:08
Daj znac co kupiłeś, albo lepiej wpadnij na sth pokazać :)
Witam poszukuje dobre audio do mojego Jajka ale nie mam wgl pojęcia z jakiej firmy .
Dokładnie poszukuje głośników odseparowanych , wzmacniacza i subofer .
Co do radia to mam na oku takie - http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4808429089
A myślałem o tych glosnikach-
http://allegro.pl/system-jbl-gto-6508c-210w-dystanse-mdf-lub-6-mat-i4807985371.html
Co myślicie o tym radyjku i glosnikach ?
wywialwawa
25-11-14, 11:15
Zamiast tego soniaka polecam alpine ute 72 bt
Zalezy jaki masz budżet.
Poza tym kompletne audio "dobre" kosztuje około 2000 minimum nie liczac przewodow, wyguszania itp. :P
witam panowie , szukam jakiegos radia i glosinikow do drzwi . z tylu mam glosniki JBL GTO 963 . nie jestem audiofilem i nie bedzie zadnego wzmacniacza ani tuby . Chce tylko aby ladnie gralo . Co polecicie ?
grzesiek1495
26-11-14, 23:14
Witam, mam problemo/pytanie ponieważ kupiłem sobie radio(model: JVC KD-X310BT) i jako że posiada ono wyjście na subwoofer, to naszło mi pytanie czy w takim razie mogę podłączyć subwoofer bez wzmacniacza? Konkret który chciałem to: http://www.ebay.com/itm/Set-of-JVC-S...-/201209352765
Żeby nie było, aukcja jest podana 'przykładowo' nie jest to konkret, chodzi o sam model. Więc czy ten subwoofer mógł bym podłączyć bezpośrednio do tego radia czy też potrzebuję jakichś wzmacniaczy?
Nie wiem jak ty to sobie wyobrażasz. Może jakiś konkret ? Coś przegrzebując na forum VW udało mi się znaleźć że potrzebny wzmacniacz no chyba że jest on wbudowany w tube/subwoofer czy co tam jeszcze...
wywialwawa
27-11-14, 01:22
Sa suby aktywne i pasywne.
Aktywne, maja wbudowany wzmacniacz i wystarczy tylko pociagnac z radia chinche i zasilanie z akku.
A na pasywnym musisz podlaczyc najpierw wzmacniacz do radia, tak samo jak przy aktywnej a pozniej do niego głośnik. I jeszcze go wyregulować, pasmo oraz czułość wejścia wzmacniacza.
A to co pokazales to zwykle glosniki niskotonowe w obudowie.
witam panowie , szukam jakiegos radia i glosinikow do drzwi . z tylu mam glosniki JBL GTO 963 . nie jestem audiofilem i nie bedzie zadnego wzmacniacza ani tuby . Chce tylko aby ladnie gralo . Co polecicie ?
Ile masz na to przeznaczone?
chcialbym przeznaczyc jakies 300 zlotych ale chyba bede musial przekroczyc stawke poniewaz napalilme sie na kenwooda kmm 120y , oplacalne i dobre radio ? warto w nie zainwestowac ? do tego jakies sensownie niedrogie glosniki w drzi by sie znalazly ? ;)
tomekB18C4
01-12-14, 09:01
Witam. Chce zrobić car audio w civicu EG od zera. Mam budżet około 4000 zł do tego do wykorzystania radio Alpine 126BT i wzmacniacz Hertz EP4. Interesuje mnie zabudowa wzmacniacza jednego lub dwóch z subwooferem w z tyłu w miejsce schowka do tego głośniki na przód i może jakieś elipsy z tyłu. Problem mam taki, że nie mogę wrzucić głośnika z przodu w oryginalnym miejscu, ponieważ mam klatkę i część boczka jest wycięta. Zastanawiałem się nad zestawem Focala na przód 165AS3 gdzie średnio-tonowy i wysoko-tonowy poszedł by na słupek, a nisko-tonowy na drzwi, do tego woofer JL Audio 10W3 ze wzmacniaczem JL Audio JX500H. Zastanawiam się czy takie rozwiązanie będzie dobre i ewentualnie jakie inne podzespoły można by wrzucić w podobnych pieniądzach. Oczywiście do tego dochodzą przewody i wygłuszenie drzwi.
Panowie takie pytanie, czy głośniki PIONEER które są seryjnie w VIg z przodu, różniły się czymś w polifcie a przedlifcie? Zauważyłem, że jedne mają taki kołnierz naokoło membrany a inne nie
Wydziergane z S III
warto kupić Alpine 3537 za 150zł? Ma on napędzać pb s-60c
Polecacie jakieś radio do 250 zł? żeby miało wejscie na wzmaka ? interesują mnie konkretne modele ,wiem że w tej cenie sząłu nie ma:D
Nowe radio" jesli tak to niczego nie polecam
Ja zdaje sobie sprawde , że szału nie bd;) ale chciałbym za te 250 zł wybrać możliwie najlepszy model np kenwooda;)
Ja bym sie w tym wypadku skupil na estetyce
Ja zdaje sobie sprawde , że szału nie bd;) ale chciałbym za te 250 zł wybrać możliwie najlepszy model np kenwooda;)
ALPINE CDE-100EUB Polecam jeśli szukasz do 250zł :) miałem je kiedyś i dawało radę :)
Moze sie czepiam, ale co to znaczy dawalo rade? Czy to oznacza ze jest lepsze od innych? W jakim aspekcie? W latach 90 thompsonic na kasety w moim maluchu na szerokopasmowych glosnikach tez "dawal rade" tzn wydawal z siebie jakies dzwieki...
Tyllo tak mogłem podać link bo jestem na telefonie. Filmik nagrany jeszcze za czasów VI gen. :)
http://m.youtube.com/watch?v=1aIpZJSJp2Y&itct=CDsQpDAYASITCPGXtOHDscICF YV7wgodXx0AR1IcaG9uZGEgY2l2aWMgZ2VuYXggYWxwaW5lIHN wZw%3D%3D&hl=pl&client=mv-google&gl=PL
Miałeś wtedy wygłuszone drzwi ?
Grzesiek_Devil_
07-12-14, 13:40
Jaki zestaw odseparowany polecicie do 300zl ? Wolałbym nowy. Hertz ? I czy głośniki do jajka to są 16cm ?
Jaki zestaw odseparowany polecicie do 300zl ? Wolałbym nowy. Hertz ? I czy głośniki do jajka to są 16cm ?
A wygłuszone drzwi? :)
Miałeś wtedy wygłuszone drzwi ?
Nie :)
Panowie jaki wzmacniacz i sub polecacie do tego zestawu
Radio - Pioneer DEH-X5600BT
GŁOŚNIKI - SYSTEM JLB GTO 6508C
Z Góry Dzięki Pozdrawiam
Preferencje? Budzet?
Honda civic jajo , budżet myślę za do 1000 - 1500 zł , po prostu szukam coś dobrego co będzie dobrze grać . Oczywiście auto będzie wygluszone
Skrzynie do suba bedziesz robil sam? Ma byc w budzecie, czy poza? Preferujesz bass reflex czy zamknieta? Rozumiem, ze w rachube wchodza uzywki?
Poszukaj
https://www.google.pl/search?q=intertechnik+mds-08&oq=intertechnik&aqs=chrome.1.69i57j0l3.16289j0j4&client=ms-android-lge&sourceid=chrome-mobile&espv=1&ie=UTF-8
W obudowie bass reflex do tego wzmacniacz chocby u-dimension z serii glow. W budzecie sie zmiescisz i bedziesz zadowolony. Ma fajna odpowiedz impulsowa i mimo bass reflexu nie zamula. Budzet tez Ci powinien wystarczyc.
Tyle ze to nie jest granie pod remize...
Suba nie będę robił sam , chcę kupić gotowca , ale na tą chwilę chcę wzmacniacz pod tą resztę co opisałem , jeśli będzie mi mało to żebym mógł podpiąć jeszcze do tego sub , ale na razie tego nie planuje , tylko chcę sie skupić na wzmacniaczu , nie jestem audiofilem ale chcę kupić coś w miarę dobrze grającego . Jaki wzmacniacz polecacie?
Ok a ilo watowy i 2 czy 4 kanałowy?
To niz zalezy od Ciebie. 4 kanaly zawsze dadza mozliwosc aktywki w przyszlosci lub zasilenia suba.
Z gwarancja http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,18,295&kid=295&pid=908
Ok Dzięki wielkie za podpowiedzi
wywialwawa
08-12-14, 01:48
Jak by ktos szukal fajnej Alpinki to mam na handel model CDA-117Ri
Naprawdę extra radio. Ma czasowki filtry itp itd. Nowe kosztowalo 1200 zł :) oddam za mniej niz połowę :)
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/08/cdc662369744fc8bfd26e799fe6c5629.jpg
Grzesiek_Devil_
08-12-14, 12:04
Nie :)
A skad wiesz, ze nie ? Wlasnie, e wygluszone...
A skad wiesz, ze nie ? Wlasnie, e wygluszone...
He? Odpowiedziałem na pytanie użytkownika jarosekk, które mi zadał.
Panowie ma ktoś u siebie zamontowanego monoblocka? Bo zastanawiam sie nad kupnem czegos lepszego pod suba, zawsze miałem jakies 2 czy 4 kanałowe wzmacniacze i nie wiem czy teraz warto wydac 500-700zł na jednokanałówke. może ktos sie wypowiedzieć na ten temat?
wywialwawa
11-12-14, 11:33
Mono jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem. Zapewni lepsza moc wymagajacemu wooferowi.
Co powiecie o ESX Xenium X-one? Głośnik to Soundstream Exact 10, który mimo upływu lat wciąż się nie rozpadł :D
Ewentualnie mogę się pozbyć dwukanałowego Merlina na rzecz jakiegoś wzmacniacza, który zasili i front i skrzynkę... Ogromnych wymagań nie mam, ma fajnie grać, bez hałasu i ogromnego ciśnienia.
wywialwawa
12-12-14, 14:19
Ten Esx spokojnie sobie z nim poradzi :) lepiej 2 oddzielne wzmaki jeden na napedzenie przodu drugi do suba. Chyba ze beda to 4 kanaly z hifonics-a [emoji14]
Witam jestem nowy. Doradzi ktoś jak dobrze spasować cały zestaw audio? Obecnie mam założone Alpine CDA 9885R, przód 2x pb 165mm , jakiś wzmak ale leciwy , skrzynka jbl w bagażniku. Ostatnio zrobiło sie zwarcie i od tego czasu radia nie włączałem, będe wszystko nowe wsadzał stąd pytanie czy w kwocie 2000-2500zl da rade wszystko zmieścic+ wygłuszenie? Nie chcę zeby to była łupanina spod remizy tylko zestaw który ładnie i czysto gra. Będe wdzięczny jeśli ktos pomoże wybrać najlepsze rzeczy i pomoże zmieścic sie w kwocie. Pozdro. Civic 5 gen coupe.
wywialwawa
12-12-14, 18:34
Jasne ze da rade, ale niestety na czesciach używanych. 5gena da rade ogarnac ale trzeba zainwestowac tez w dobre wygłuszenie. W wolnej chwili zrobie ci jakas konfiguracje :)
Ten Esx spokojnie sobie z nim poradzi :)
Poza ESXem widzę też w zbliżonej cenie Impulse SD-500 (nieco za mocny, ale nie widzę problemu z niższym wysterowaniem) i Signat RAM 3 MKII. Jest też kilka innych trochę droższych. Czy któryś zrobi mi jakąś odczuwalną różnicę przy założeniu, że nie będę jakoś mocno hałasował? ESX jest nowy, reszta używki.
wywialwawa
13-12-14, 01:28
Wszytsko zalezy jak wymagakace masz glosniki z przodu. A powiem ci ze co producent to inaczej glosniki potrafia zagrac. Mialem wcześniej Audisona i bhl taki delikatny i cieply dźwięk, nke dla mnie [emoji14]
Za to jak zalozylem Rodek-a to glosniki jak by ozyly i dostaly kopa :)
A glosniczki na przodzie miałem Focala i skrzynke DLS 12cali. I ten zestaw cudownie grał. Oczywiście zanim go wystroilem jak chcialem minal okolo miesiąc. Zabawa z czasowkami dala tez efekt :)
Jezeli chcesz zeby bylo fajnie i przyjemnie polecam DLSa lub u-dimension
Oczywiście w uzywce. I gwarantuje ze bedziesz zadowolony :)
Tylko one maja slabego kopa na woofer.
Kumpel ostatnio testował produkty Candence, mono pod 2 cewkowego rockforda i daja rade a cenowo sa przyzwoite ;)
Zalezy tez jakim budzetem bedziesz dysponowal.
Głośniki i wzmacniacz na przód już mam i nie przewiduję wymiany, bo to dawno kupione i ciągle czekało na swój czas. Signat H16 T3 C2, US Amps Merlin MD21 i mam też wspomnianego wcześniej Soundstreama Exact 10. Miałem do niego JL Audio Slash 250/1, ale sprzedałem, bo na szybko potrzebowałem kasy. Muszę więc kupić jakiś monoblok, albo 2 kanały do zmostkowania, żeby to napędzić.
Znalazlem dwie aukcje ze wzmakami http://allegro.pl/u-dimension-proz-2-200-comp-igla-i4889874786.html i
http://allegro.pl/wzmacniacz-dls-ca-40-4-kanaly-super-jakosc-w-wa-i4832849407.html
Szczerze mówiąc bardziej do mnie przemawia u-dimension tylko nie wiem czy on da rade obsłużyć 2 głosniki przod, 2 tył i bassy w bagazniku.
Jak wyjaśnisz nieprecyzyjnie rozpisany pomysł na tą instalację, to może ktoś coś doradzi. Na razie wynika mi z tego, że potrzebujesz przynajmniej 5 kanałów i żaden z zalinkowanych przez Ciebie wzmacniaczy nie obsłuży takiej ilośći głośników.
wywialwawa
13-12-14, 13:07
Głośniki i wzmacniacz na przód już mam i nie przewiduję wymiany, bo to dawno kupione i ciągle czekało na swój czas. Signat H16 T3 C2, US Amps Merlin MD21 i mam też wspomnianego wcześniej Soundstreama Exact 10. Miałem do niego JL Audio Slash 250/1, ale sprzedałem, bo na szybko potrzebowałem kasy. Muszę więc kupić jakiś monoblok, albo 2 kanały do zmostkowania, żeby to napędzić.
ESX Quantum Q 120.2 w mostek i bedie pan zadowolony ;)
Znalazlem dwie aukcje ze wzmakami http://allegro.pl/u-dimension-proz-2-200-comp-igla-i4889874786.html i
http://allegro.pl/wzmacniacz-dls-ca-40-4-kanaly-super-jakosc-w-wa-i4832849407.html
Szczerze mówiąc bardziej do mnie przemawia u-dimension tylko nie wiem czy on da rade obsłużyć 2 głosniki przod, 2 tył i bassy w bagazniku.
Zalezy czy to będa te głosniki co masz czy może co innego ?
Bo ja nie wkładał bym na tył nic, tylko zrobił dobrze przód i do bagaznika skrzynke.
Miałem sam u siebie wszystkei mozliwe konfiguracje i nie dalo tego ni cholery wystroic.
A w finalnej miałem Focal as165 na przód w wygłuszonych furtkach , zasilał to wzmacniacz Rodek R680a, A w bagazniku miałem 12 calowego DLS KW.
Jezeli zalezy ci na miejscu to mozesz kupic 10 calowy głosnik, tu polecał bym tu cos z Audiosystem
To jeszcze tak na szybko:
Pioneer DEH-X8500BT
Pioneer DEH-X5500BT
Pioneer DEH-X5600BT
Pioneer DEH-7900UB
Pioneer DEH-P6000UB
Pioneer DEH-P700BT
JVC KD-SD80BT
Alpine IDA-X100
Alpine CDE-9880R
Alpine CDE-123R
Kenwood KDC-BT6544UY
Clarion DXZ588RUSB
Wszystko używki 350-500zł. Widzę, że używanych radyjek na Allegro jest zylion, ale nie chce mi się nad tym jakoś specjalnie rozwodzić i wybierać 3 tygodnie. Chcę coś co:
- nie wywoła krwawienia uszu
- nie będzie kosztowało majątku
- ma 2 wyjścia liniowe
- zagra z paluszka USB
Btw. ten wzmacniacz, który proponowałeś, jest raczej z tych niedostępnych, więc pewnie wezmę Signata, albo ESX.
Myslalem nad nowymi głośnikami bo te już tak średnio słychać tym bardziej jak silnik chodzi to jest dosc głośno wiec chce je zmienić. Myślę nad tym wzmakiem u-dimension i do niego muszę dobrać 165mm na przód jakieś radio chociaż jest ich multum a opinie o nich są podzielone więc chyba kupie jakąś dobrą alpine bo to sprawdzona marka i te głośniki z tyłu sobie podaruje tylko subwoofer do tego dojdzie i mam nadzieje ze dobrze to zagra. Tylko teraz problem żeby dobre komponenty dobrać.
wywialwawa
14-12-14, 12:24
To jeszcze tak na szybko:
Pioneer DEH-X8500BT
Pioneer DEH-X5500BT
Pioneer DEH-X5600BT
Pioneer DEH-7900UB
Pioneer DEH-P6000UB
Pioneer DEH-P700BT
JVC KD-SD80BT
Alpine IDA-X100
Alpine CDE-9880R
Alpine CDE-123R
Kenwood KDC-BT6544UY
Clarion DXZ588RUSB
Wszystko używki 350-500zł. Widzę, że używanych radyjek na Allegro jest zylion, ale nie chce mi się nad tym jakoś specjalnie rozwodzić i wybierać 3 tygodnie. Chcę coś co:
- nie wywoła krwawienia uszu
- nie będzie kosztowało majątku
- ma 2 wyjścia liniowe
- zagra z paluszka USB
Btw. ten wzmacniacz, który proponowałeś, jest raczej z tych niedostępnych, więc pewnie wezmę Signata, albo ESX.
JA miałem alpinke CDA-117Ri ostatnio na handel i była by idealna.
Kenwood KDC-BT6544UY
Kenwood KIV-700 jak dobrze poszukasz to utrafisz do 500zł
Pionek DEH-P77MP
Do JVC jestem srednio przekoanany , a miałem ze 2 modele to po podpieciu Aliny nie chcialem juz innego radia.
Do pionkow miałem jakis uraz ale to moje osobiste odniesienie po nie udanym zakupie pewnego modelu, jjuz nawet nie pamietam jakiego :P
Tutaj jest źródełko dostatku ;)
KIlka gratów bralem z tego forum wiec wiem ze warto :)
http://www.strefacaraudio.pl/forum/9-sprzedam/
Myslalem nad nowymi głośnikami bo te już tak średnio słychać tym bardziej jak silnik chodzi to jest dosc głośno wiec chce je zmienić. Myślę nad tym wzmakiem u-dimension i do niego muszę dobrać 165mm na przód jakieś radio chociaż jest ich multum a opinie o nich są podzielone więc chyba kupie jakąś dobrą alpine bo to sprawdzona marka i te głośniki z tyłu sobie podaruje tylko subwoofer do tego dojdzie i mam nadzieje ze dobrze to zagra. Tylko teraz problem żeby dobre komponenty dobrać.
To najpierw musial bys solidnie zainwestowac w wyciszenie wnetrza, sam miałem EJ2 na przelocie wiec wiem jak potrafi byc glosnow srodku , wiec jakich głosników byś nie wsadził i tak bedzie mało zadowalająco. A w komplecie z Eatonem na ssaniu ,to jedyne co sie przydaje to stopery...
a komponenty roznia sie zanczaco i dobiera si eje pod muzyke jakiej sluchasz najczesciej , jeden system bedie grał ostro i wyraznie, inny tez bedzie ciepły i delikatny a jeszcze inny wg bedzie nadawał sie jedynie do robienia cisnienia.
Wiec od tego trzeba zaczac.
radio tez ma duzy wpływ bo Alpina alpinie nie równa.
A jakie maty wyciszające byś polecał bo te na allegro cenowo są n poziomie przepaści ,a każde są najlepsze jak piszą sprzedawcy... I o jakim wyciszeniu mówisz? Całej budy czy tylko drzwi, klapy i komory?
wywialwawa
14-12-14, 13:43
Wyciszenie wnetrza calego matami stp wyszlo by cie z 800zl jak nie więcej. I moze uda ci sie zbic troche hałasu z zewnatrz. Tylko twoje auto bylo by cięższe z 30 do 40 kg.
Najlepiej zacząć od wyciszenia drzwi jeśli nie masz dużego budżetu. Bardzo dobre są maty STP lecz są trochę drogie.
Dobra tylko jeszcze problem teraz tkwi w tym żeby to ogarnąc przed zimą i też jest taki problem ze jestem w domu tylko 2 dni w tygodniu wiec wole oddać komuś zeby ja wygłuszył i zrobił mi całe prądy bo wole nie bawić się z instalacją żeby czegoś nie popalić.
wywialwawa
14-12-14, 15:07
Ja moglbym to ogarnąć tylko ze jestem z Warszawy.
Kurde no to tu mamy problem. W sumie jak tak myśle to mógłbym sie urwać ze szkoły na jakiś dzien lub tydzień. Tylko powiedz mi ile czasu na to potrzebujesz i kiedy bo może udałoby mi się do Ciebie dojechać i ogarnąć ten temat.
wywialwawa
14-12-14, 20:12
Dokladne wyciszenie na same drzwi i tylu to ok 2 dni intensywnej pracy. A jak wiadomo ida święta i kazdy zalatany.
Myślę, że we Wrocławiu jest kilka warsztatów zajmujących się budową samochodowego audio, z pewnością będą mogli wygłuszyć Twój samochód takimi matami jakie sobie zażyczysz. Tak czy siak nikt nie zrobi tego za darmo.
No tak to fakt bo jest co robić ,a nie wiem czy komuś to oddać do jakiejs firmy ca bo oni mnie skasują jak za trzy samochody.
Tak to wiem ze nie za darmo tylko wiesz zrobić z kimś po znajomości i dać mu przykładowo 5 stówek i jeszcze czegoś sie nauczyc to lepsze niż gotowca za dwa razy tyle oddac.
Normalna cena za drzwi to 250-350 za drzwi + materialy, wiec nie przesadzaj
wiem ze nie za darmo tylko wiesz zrobić z kimś po znajomości i dać mu przykładowo 5 stówek i jeszcze czegoś sie nauczyc to lepsze niż gotowca za dwa razy tyle oddacA podróż z Wrocławia do Warszawy i z Warszawy do Wrocławia jest za darmo? Siadaj, pała z matmy.
Czytam tak opinie ludzi i zna ktoś może Mirka z emg we Wrocławiu? Bo podobno dobrze robi silniki tylko nie wiem czy sprzętem audio się zajmuje.
Zajmuje sie bardzo dobrze
Myślisz że jak mu zostawie maty i reszte rzeczy łącznie ze sprzętem audio to sam to ogarnie?
Ogarnie nawet jak mu nie zostawisz mat.
wywialwawa
14-12-14, 23:29
Jak jest ogarniety to na luzie ogarnie ;)
Dobra to podjade i go zapytam :) Tylko mam pytanie czy pomożecie mi złożyc audio teraz? Będą to głośniki przód 165mm, subwoofer, wzmacniacz i radio. Co do muzyki to słucham różnie, albo cos spokojnego, lekki dubstep, czasem jakieś electro więc nie będzie to napewno jeden rodzaj muzyki, nie ma to być zestaw który wywoła krwawienie z uszu tylko coś co czysto i sprawnie zagra. Nie muszą to być nowe podzespoły bo nowy nie zawsze znaczy dobry. I chciałbym sie zamknąć w kwocie 2500zl. Pozdro.
wywialwawa
15-12-14, 09:25
Glosniki to DLS r6a lub morel tempo 6
Do tego wzmacniacz oddzielny na przód Helix: HXA 250, HXA 275,
Wzmak do suba steg k20.1
Jednostka sterująca Alpine 9853r, 9855r, 9833r, 9835r
Suba cos z soundsystem
Porzadne Kable zasilające. Tylko trzeba policzyc czy wydoli ci alternator [emoji14]
Glosniki to DLS r6a lub morel tempo 6
Do tego wzmacniacz oddzielny na przód Helix: HXA 250, HXA 275,
Wzmak do suba steg k20.1
Jednostka sterująca Alpine 9853r, 9855r, 9833r, 9835r
Suba cos z soundsystem
Porzadne Kable zasilające. Tylko trzeba policzyc czy wydoli ci alternator [emoji14]
bez sensu moim zdanim wydasz 2,5k a nie biedzie to grało duzo lepiej niz u mnie
mam dls r6a bezpośrednio podłączony pod iphona i haraman kar ca 470 razem jakies 700zł-800zł
przy dlsach sub jest zbedny
generalnie zestaw świetnie sprawdza sie w elektronice przy dubstepach to juz ekstaza
ale jest mocno ograniczony twetery syczą ,zwłaszcza u polskich raperów:D gdzie jest sporo "c" "s"
wiec poszukał bym innych tweeterów odpuścił sobie suba a najlepiej dokooptował 2 pare głośników na tylne boczki bo w eg i ej świetnie sie to sprawdza dając rewelacyjny efekt surround
miałem w starym jajku w tym nowym niestety jeszcze nie zamontowałem
jak cos to zawsze możesz wpaść posłuchać
wywialwawa
15-12-14, 19:01
Chcial propozycje to podalem [emoji14] no nie gadaj ze iPhone ma lepszy dźwięk niz alpine 9835r ;)
To pradwa ze przy dobrze wygłuszonych drzwiach dobrym zasileniu r6a sub nie jest potrzebny.
Tweetery prawda sypia zawsze moze kupic z zestawu jal by ktos sprzedawal te z morel tempo 6.
Co do tylnych bloczków nie wypowiadam się.
Chcial propozycje to podalem [emoji14] no nie gadaj ze iPhone ma lepszy dźwięk niz alpine 9835r ;)
wiesz i tak pewnie będziesz puszczał z telefonu albo innego grajka przez alpine :D
nie no jasne można by poprawić jakość grania
dopasować wzmak który uspokoi tweetery
tylko po prostu moim zdaniem nie będzie to warte dodatkowych
1500-1800zł (mówię o używanych klockach)
ja poszedłem po minimum i odpuściłem sobie jednostkę centralna bo radia i tak nie słucham a raczej wole słuchac z neta w dobrej jakości
mając 2500poszukał bym jakiegoś używanego zestawu może jakiś 3oj drożny DLS za ok 1000zł(nie pytaj mnie gdzie wcisnąć 3 głośnik w eg/ej):D
wzmak sensowny tez koło tego i 500 na kable wygłuszenie
albo kupił 2 zestaw który zbilansuje ta średnice i wysokie tony i doda ciekawy efekt kompletnego zanurzenia w dźwięku
Hehe, Panowie litosci... jaki surround przy bazie stereo hehe co to ma byc, moze jeszcze dolby prologic? Wywial dobrze pisze
Grzesiek90
15-12-14, 22:24
Pany szybki temat.... które głośniki brać?
http://allegro.pl/glosniki-powerbass-s-6c-165mm-essa-najtaniej-i4862927537.html czy http://allegro.pl/gl-2-x-16-5-cm-240-watt-high-end-db-drag-promocja-i4829226530.html
Ktoś ma jakieś doświadczenia z Alphardem? Jeśli chodzi o powerbass to chodzą pozytywne słuchy po mieście.
Z góry dzięki za odpowiedź! :o
PowerBass klasa srednia nizsza. Alpierdy klasa nizsza. Kazde jakis tam dzwiek wydaja... powerbassy sa bardziej precyzyjne w przekazie co nie oznacza ze sa jakies tam super. Dobre dla ludzi lubiacych sporo kicka i nie dbajacych detale muzyczne czyli mp3 itd
wywialwawa
15-12-14, 23:05
Alpharda fajnie sie pali mocnymi wzmakami [emoji14] moze czasem cos dobrego wyluszcza ale to budżetowe jak dibeisi itp. powerbass wypelnia luke polko sredniej. Mialem i bylem zadowolony idealny balans ceny do jakości :) bierz powery.
Za każdym razem jak czytam "dla niewymagających, takich co lubią mp3" mam ochotę zrobić takiemu komuś wielokrotny ślepy test cd/mp3@320 i cieszyć się widząc wynik na poziomie 50% trafień ;) W końcu sprzęt w samochodzie robimy po to, żeby słuchać muzyki nie w zamkniętym garażu ze zgaszonym silnikiem, tylko podczas jazdy, kiedy koncetrujemy się głównie na tym co dzieje się na ulicy, a nie na wychwytywaniu niuansów pomiędzy CD, a dobrym mp3. W praktycznym wymiarze ewentualne różnice są absolutnie nie do wyłapania, jak ktoś jest złotouchy i cały czas to słyszy, to na zdrowie, niech cały czas używa CD i kupuje muzykę w sieci w formacie wav.
ja z kolei lubie wsadzic delikwenta o podobnych pogladach i zaprosic do wlaczenia u mnie jego ulubionej muzyki i obserwowac "opad szczeny" ;)
Dlatego kazdy ma wybor co zrobic ze swoimi finansami. Ja detale slysze dlatego kazda kolejna zabudowa jest przesuwaniem granicy wyzej. Teraz w RAMie bedzie pelne 3way na aktywce, procesorze i kilku innych elementach
Nie pisałem nic ani o finansach ani o jakości sprzętu, tylko o tym czy wkładasz do niego oryginalnie wytłoczoną płytę CD, czy pamięć USB z plikami mp3@320. Opad szczeny biorący się z jakości sprzętu, precyzji, sceny itp. nie ma z tym nic wspólnego. Z resztą to jest trochę jak z samochodami o mocy 100 i 400 koni. Ten drugi jest masakrycznie szybszy, ale kolejne 100 koni nie robi już większej różnicy i to już jest temat dla tych purystów, którzy mówią, że podczas normalnego użytkowania samochodu słyszą, czy mają tweeter za 300, czy za 1300 złotych ;)
Przyznam się jednak do tego, że na słuchawki domowe nie żałowałem, choć też nie są z najwyższej półki, ale nawiązując do tego co pisałem wyżej - tutaj różnicę słychać dość wyraźnie, bo cisza, spokój, brak pracującego silnika ;)
Uwierz mi na slowo, ze roznice w mp3 i audio slychac przy juz sprzecie (bez radia) od gdzies 3-4k pln niezaleznie od kompresji mp3.
W jednym moge Ci z doswiadczenia przyznac racje to kompresja apple'a. Roznice miedzy plyta a ich plikiem zaczalem lapac dopiero na sprzecie przebijajacym grubo 20k pln.
Roznice wyrazne przy sluchaniu z cd zanikaja gdzies na poziomie 15-18k pln
Pozniej faktycznie urywa sie tylko "tysieczne sekundy" prsy dobijaniu kolejnych setek koni ;)
Wiesz, ślepe testy mówią co innego.. Nigdy nie było takiego, w którym słuchacze (często muzycy i inżynierowie dźwięku) w 100% przypadków wskazali co brzmi lepiej. A tak właśnie by było, gdyby było to po prostu "słychać". Wyniki oscylują w okolicy 50% trafień, a to trochę za mało, żeby móc powiedzieć "to słychać i koniec". I to nie jest kwestia sprzętu, bo próby odbywają się zazwyczaj na sprzęcie klasy referencyjnej w akustycznie dostosowanych pomieszczeniach. Także sam rozumiesz - Twoje "słyszę" musiałoby zostać poparte ślepym testem, w którym za każdym razem udzielisz poprawnej odpowiedzi. Do tego momentu jest to wyłącznie na zasadzie "jesteś przekonany, że słyszysz, ale nikt nigdy nie przeprowadził takiego testu na Tobie" ;)
nie robilem slepego testu bo nie czulem takiej potrzeby. Nie znajac utworu pewnie tez bym mial slaba skutecznosc. Co nie zmienia faktu, ze przy wlaczeniu pliku z kompresja i bez slyszalem roznice w detalach.
nie robilem slepego testu bo nie czulem takiej potrzeby. Nie znajac utworu pewnie tez bym mial slaba skutecznosc. Co nie zmienia faktu, ze przy wlaczeniu pliku z kompresja i bez slyszalem roznice w detalach.
nikt ci nic nie zarzuca tylko ludzie czesto ulegają złudzeniom
wez pierwszy lepszy magazyn o audio i poczytaj jakie tam sa bzdury
efekt placebo jest potezny
i to nie tylko w kwestiach audioo ale tez np na rynku wina czy innych gdzie jakośc ocenia sie organoleptycznie a nie wg jakiś obiektywnych parametrów
wywialwawa
16-12-14, 12:50
Prawda jest taka ze kazdy ma swoj gust muzyczny i nie wiele wie jaki ma wpływ dobranie odpowiednich komponentów by to gralo sensownie.
Radio radiu nie rowne tak samo wzmacniacze. Kazdy inaczej gra.
Jeden gra cieplo, drugi bardzie w basy a jeszcze inny ma super górę. A debata o tym czy cd czy mp3 czy Flac. To juz obyty temat na kazdym forum zajmujacym się car audio. Wiec myślę ze nie ma co tu zbyt wiele sie rozwodzić, bo tutaj kazdy ma swoją racje i przy tym zostanmy ;)
Najlepsze audio to takie ktore kosztuje najmniej a gra tak ze właściciel jest zadowolony ;) sprzetu na rynku jest od cholery i ciezko wybrac cos, co jest uniwersalne i zadowoli wszystkich.
Dobra troche poszperałem i poszukałem i znalazłem część rzeczy:
http://allegro.pl/zestaw-morel-tempo-6-165-mm-audiobas-i4893213597.html
http://allegro.pl/jbl-gx-a604-4-kanalowy-mocny-model-2013-wroclaw-i4842944581.html
http://allegro.pl/radiotwarzacz-alpine-cde-123r-komplet-mp3-cd-usb-i4894583834.html
Brakuje mi subwoofera bo nie wiem jaki będzie odpowiedni. Co byście zmienili/dodali/poprawili w tym co wstępnie powiedzmy ze wybrałem? Kierowałem się opiniami ,danymi producentów i rzeczami których się od was dowiedziałem więc mam nadzieję że pomożecie mi ogarnąć ten temat do końca :)
Radioodtwarzacz to w tym przypadku najslabszy punkt. Poszukaj kenwooda w podobnej kasie. Bedzie mniej ostry na gorze.
Skoro polecasz kenwooda to ten rzucił mi sie w oczy i podobny jest w miare parametrami do tej alpiny z tym że jest nowy
http://allegro.pl/kenwood-kmm34bt-bluetooth-microzewnetrzny-wroclaw-i4847420906.html
Fantastycznie kombinujesz... Jak dobre może być nowe radio, które kosztuje 360 złotych? Wystarczająco dobre, żeby zbudować na nim konkretny system audio w samochodzie?
No to co byś polecił dobrego skoro twierdzisz że to nie będzie odpowiednie.
Ja się nie znam, ale nowe radio za 360zł to nie jest sprzęt, do którego podłączysz Morele i zagra.
to fakt za taką cene wszystko to samo
dlatego ja zrezygnowałem z radia :D
lepiej zainwestować w lepszy telefon :D i tak 90% muzyki leci ze spotify
a branie radia bez cd trochę mija sie z celem bo to jedyna okazja posłuchania w troche lepszej jakosci
chcociaz opcja flac ciekawa ale małokto udostepnia flaki:D
Ja tam raczej zwolennikiem cd nie jestem bo płyty raz dwa sie zużywają czasem wystarczy jakaś jedna większa rysa i juz całe audio na niej przerywa, wole raczej słuchać z jakiejs pamieci usb.
A co myślicie o głośnikach Massive model ck 6x
Ja tam raczej zwolennikiem cd nie jestem bo płyty raz dwa sie zużywają czasem wystarczy jakaś jedna większa rysa i juz całe audio na niej przerywa, wole raczej słuchać z jakiejs pamieci usb.
to jak wolisz z pena, to kup byle co, i tak wszystko zagra tak samo. obojetnie jakie masz glosniki i radio, i tak nie bedziesz mial nic lepszego niz 320kbps
A jak gra radio z funkcją Ipod'a? Lepiej niż przez usb czy porównywalnie? Wezmy na przyklad Alpine CDA-9855R radio miód i bardzo polecane, z CD i właśnie funkcją Ipod'a. Podpowie ktoś?