Zobacz pełną wersję : Jakie - radio - głośniki - wzmacniacz - wybrać??
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
dobrze masowac plecki i czysto graćczy czysto znaczy wierny przekaz? Jeśli tak to w tej cenie to tak tylko w erze :)
za dobrą cene mozna kupic wysoki model clariona dxz778rusb, i helixy 62.1, ja taki zestaw zamówiłem + dystanse, sprawozdanie złoże w przyszlym tygodniu, ( mnie zestaw wyniósł ~900 zł, plus dwie skrzynie solinga cp123 i wzmak peiying'a które kupiłe kiedyś, 2x90 w znamionowej(troche mało ale na wiosne sie pomysli o mocniejszym). Wugłuszenie w drzwiach i bagazniku tez duzo daje, czysty basik, nic nie dudni ani skrzypi.
czy czysto znaczy wierny przekaz? Jeśli tak to w tej cenie to tak tylko w erze :)
No cudów nieoczekuje w tej kwocie ale zeby grało jak najlepiej i mocniej w tej cenie:rolleyes:
hej a co sadzicie o jbl i takim zestawie?
http://allegro.pl/item848972761_zestaw_jbl_gt5_720_w_jbl_infinity_md s_harman.html
prosze o porade bo nie mialam nigdy doswiadczen z ta marka...
Zdecydowanie odradzam JBL-a. Walenie młotkiem w drewnianą deske bardziej przypomina muzykę niż ta firma moim zdaniem
Mam takie pytanko. Chciałbym kupić jakieś niedrogie i dobre głośniki 13 cm do drzwi do Hondy Civic 5 generacji. Obecnie mam jakiejś Sony, które w ogóle nie mają basu. Planuję na Lato zrobienie porządnego Car Audio u jakiejś firmy, ale do tego czasu chciałbym coś fajnego co w miarę przyzwoicie zagra pod samym radiem?
z 13 basu będzie jak na lekarstwo
z 13 basu będzie jak na lekarstwo
Domyślam się, ale cokolwiek będzie lepsze od tego co mam teraz, bo w moich obecnych głośnikach bas przypomina uderzanie ołówkiem w pusty karton po soku.
to podstawowe pytanie - dlaczego 13 i jaki budżet. Nie lepiej dać dystanse i 16,5? poza tym 5g ma 16, a nie 13
to podstawowe pytanie - dlaczego 13 i jaki budżet. Nie lepiej dać dystanse i 16,5? poza tym 5g ma 16, a nie 13
Wiesz co myślę, że coś do 100 zł max, bo szkoda mi teraz pakować kasę w lepsze głośniki, bo na lato auto idzie do zrobienia w firmie od Car Audio, więc wtedy będzie profi. Myślałem, żeby teraz coś sobie u stykać lepszego od tego gówna co mam teraz :)
to przemęcz się jeszcze trochę, bo za 100 to badziew kupisz.
Dokonaj też przemyślanego wyboru firmy od CA. Widziałem już w życiu niejednego knota zrobionego przez "speców"
Witam wszystkich mam wzmacniacz Blaupunkt GTA 480 jego dane :
4/3/2 kanały klasa A/B
Moc maksymalna przy 4 omach 4x160 / 2x425 W
Moc maksymalna przy 2 omach 4x210 W
Moc sinusoidalna przy 4 omach 4x75 / 2x210 W
Moc sinusoidalna przy 2 omach 4x105 W
Pasmo przenoszenia 10 - 35,000 Hz
Stosunek sygnał do szumu > 95 dBA
Współczynnik zniekształcenia < 0,03 %
Impedancja wejściowa > 10kOhm
Współczynnik osłabienia > 100
Czułość wejściowa 0,3 - 8 V
Stabilność 2 Omy (4 omy w mostku)
Filtr dolnoprzepustowy 50 - 250 Hz (12dB/oktawa)
Filtr górnoprzepustowy 50 - 250 Hz (12dB/oktawa)
Podbicie basów 0 - 12dB przy 45 Hz
Wejścia 4 x RCA, złocone, wejście wysokiego poziomu, Wejście dla zewnętrznego źródła uniwersalnego
Wyjścia 4 x głośniki, złocone
I chce sobie nowa tube sprawic. Jestem zielony trochę więc może ktoś mi jakąś poleci, tubta tak 300-400 zł dzieki pozdrawiam.
chce sobie nowa tube sprawic. Jestem zielony trochę więc może ktoś mi jakąś polecinie poleci. Nikt przy zdrowych zmysłach oprócz fanów walenia nie poleci Ci tuby. A nawet oni raczej mówiliby o bandpass'ie
No rozumiem że kolega wyżej nie lubi słucha muzyki z bassem rozumiem może jednak sie wypowie ktoś przy nie zdrowych zmysłach kto też lubi muzykę drum and bass i chce w pełni z niej czerpac przyjemnosc :)
Do 100 zł, s3b, nie kupisz nic lepszego, niż masz obecnie, więc nie ma co kombinować.
Uzbieraj większą sumę i leć robić profesjonalną instalację :-).
Do 100 zł, s3b, nie kupisz nic lepszego, niż masz obecnie, więc nie ma co kombinować.
Uzbieraj większą sumę i leć robić profesjonalną instalację :-).
Wiesz doskonale, że na lato będzie profi car audio, ale do tego czasu chciałbym żeby mi jako tako to grało, bo obecnie to jest tragedia. Już lepiej grają mi słuchawki w iPhonie ;)
RADIO DO 350 zł pomocy :) w grę póki co wchodzi :) :
KENWOOD KDC-W4044UA
http://allegro.pl/item864183092_kenwood_kdc_w4044ua_polska_dystrybuc ja_sklep.html
blaupunkt buenos aires 200
http://allegro.pl/item868156958_blaupunkt_buenos_aires_200_instrukcj a_pl.html
JVC KD-R401usb
http://allegro.pl/item866346240_jvc_kd_r401usb_f_vat_gwarancja_jvc_p l_kielce.html
nie ukrywam że istotnym kryterium jest "niefestyniarski wyglad" wręcz na równi z jakością jaką oferuje radio. Pomocy!
Wczesniej mialem alpine'a w corolii ale oddalem razem z samochodem a generalnie ciezko kupic fajnego alpine do 350 zł. Chciałbym zeby radio bylo nowe ... raczej, bo jesli jest dobra okazja :)
próbuje wybrać reszte klocków do mojego car-audio i prosiłbym o porade:
narazie mam zestaw głośników przednich u-DIMENSION EL COMP 6 podpięte pod radio Alpine 9812RB, mam kable sygnałwe Eagle cable MC60 (2 sztuki- na głośniki przednie i subwofer) drzwi wygłuszone matami STP.
kable głośnikowe 2x1,5mm wystarczą czy dać 2x2,5mm ? zastanawiam się czy warto brać kable głośnikowe EAGLE czy coś tańszego ?
głośnik basowy będzie w skrzyni zamkniętej - pewnie jakiś 30cm 150rms z u-dimension, rockford fostage, jlaudio
wzmacniacz raczej jeden - 4 kanałowy - i teraz nie wiem czy kupić używke alpine v12 czy dołożyć do u-dimension jr lub jakiś używany wyższy model np RM V41 ??
Wiesz doskonale, że na lato będzie profi car audio, ale do tego czasu chciałbym żeby mi jako tako to grało, bo obecnie to jest tragedia. Już lepiej grają mi słuchawki w iPhonie ;)
Do 100 złotych nie kupisz trzynastek grających lepiej niż Twoje obecne Soniaki. Koniec.
Czekamy do lata ;-D.
;-)
poszukuje wzmacniacza nowego w cenie do 600zl pod subwoofer z glosniczkiem dwucewkowym JBLa.nie pamietam juz o jakim oznaczeniu (srednica 30 cm ).jaka firme polecacie? kupowac 4 czy 2 kanałowy? posiadam 1 faradowy kondensator signata do tego tak ps... radio to pioneer deh7000ub czy siakos tak:)
SSS - zdecydowanie JVC z tej grupy
TasiOZ daj 2x2,5. Mogą być dowolne i takna tym zestawie nie usłyszysz różnicy. Ważne, aby były z miedzi beztlenowej. Wzmacniacz każdy z tych, które wymieniłeś jest dobrej klasy. V12 klasyka, JR poprawny, choć słaby mocowo, RM - wart grzechu - sam mam u siebie dwa (4.1 i 2.1). Zależy od kasy. Chociaż ja wolałbym kupić nowy i w tym momencie zdecydowałbym się na JR - mam złe doświadczenia z używanym sprzetem, chyba, że pochodzi ze znanego źródła.
black7 sprawdź jaki to głośnik - to bardzo istotna sprawa. Średnica to sprawa wtórna. W tej kasie do JBLa, który zapewne w tym modelu nie reprezentuje wysokiej klasy szukałbym czegoś z tańszych monoblocków cyfrowych.
stanly po prostu odróżniam łomot od basu. Do łomotu tuba jest najtańszym rozwiązaniem, którego nikt znający się na audio nie poleci. Niezależnie od tego, czy lubi ciśnienie, czy SQ
Co do tego radia do 350 zł to spotkałem się z opiniami ze kazde markowe radio w tym przedziale cenowy oferuje podobne wlasciwosci techniczne, szczerze mowiac z 3 ktore wymienilem na poprzedniej strronie najmniej z wygladu lezy mi jvc... najbardziej kenwood i blaupunkt (nie lubie tego modelu jvc bo kazdy go ma :P)...
Mozesz jakos poprzec swoj wybor tego JVC'a?
I co byscie wybrali gdybym nie podał pod rozwagę JVC, kenwooda czy blaupunkta? Istotne jest tez dla mnie granie bez wzmacniacza bo przez jakis czas pewnie nie bede go miał :) ($$$) :)
I jeszcze pytanie co powiecie na uzywanego pioneer deh 4000 ub
black7 sprawdź jaki to głośnik - to bardzo istotna sprawa. Średnica to sprawa wtórna. W tej kasie do JBLa, który zapewne w tym modelu nie reprezentuje wysokiej klasy szukałbym czegoś z tańszych monoblocków cyfrowych.
JBL GTO1202D(300watt rms)-dokladnie
Poproszę o jakiś przykład(link czy cósik)
Moc szczytowa 1200W
Moc ciągła RMS 300 W
Skuteczność 93 dB
Pasmo przenoszenia 23Hz - 400Hz
(1 x 1 Ohm, 2 x 2 Ohm lub 1 x 4 Ohm)
(...)stanly po prostu odróżniam łomot od basu. Do łomotu tuba jest najtańszym rozwiązaniem, którego nikt znający się na audio nie poleci. Niezależnie od tego, czy lubi ciśnienie, czy SQ
Mówisz o gotowych tubach ze sklepów rozumiem?
Moim zdaniem nawet w samochodzie z dobrze wygłuszonymi drzwiami i dobrej jakości głośnikami (jakieś Sound Systemy lub "wyższe" Hertze) nie będzie wystarczającej ilości basu - zależy też jakiej kto słucha muzyki.
W dobrze zrobionej skrzyni (odpowiednia wielkość, bass reflex, jeśli potrzeba) z dobrej jakości głośnikiem (niskie zejście, duże 'wybicie' itp.) bas jest naprawdę bardzo przyjemny i przede wszystkim słyszalny przy mniejszych głośnościach (taki pomruczek basu :-) ).
Tuby dudnią, a nie czysto grają.
.
Mozesz jakos poprzec swoj wybor tego JVC'a?oczywiście, w tym przedziale cenowym brzmienie schodzi na dalszy plan, a przy JVC nie będziesz miał problemy z awaryjnością (statystycznie rzecz ujmując)
Mówisz o gotowych tubach ze sklepów rozumiem?
gotowa czy robiona tuba to badziew. Chyba, że nie jesteśmy w stanie rozróżnić subwofera w skrzyni zamkniętej, bassreflex, bandpass od tuby. Tuba to najgorszy badziew.
przykłądy monoblocka
http://www.allegro.pl/item874950786_dls_x_d10_nowy_cyfrowy_monoblock_ext ra_gratisy.html
http://www.allegro.pl/item870194951_monoblock_wzmacniacz_soling_1800_w.h tml
przy tym subie tak naprawdę nie ma większego znaczenia jai monoblock to będzie
godna polecenia jest ta skrzynia?
http://allegro.pl/item857683111_jbl_gt5_2402_br_od_dealera_bonusy.ht ml
czy lepiej szukać coś innego?
przykłądy monoblocka
http://www.allegro.pl/item874950786_...a_gratisy.html
http://www.allegro.pl/item870194951_...ng_1800_w.html
przy tym subie tak naprawdę nie ma większego znaczenia jai monoblock to będzie
ppm702-podziękował Ci kolego:)
darkBLUEkefir
10-01-10, 13:49
a co sadzicie o produktach firmy VDO, ze to niby siemens czy phillips jest nowy, tylko pytam o takie powazniejsze produkty jak np ten http://allegro.pl/item875912882_vdo_dayton_vrm_6200_divx_navi_dvd_mp 3_sklep.html daje to rade tak ogolnie? jak z dzwiekiem czystoscia barwa dzwieku tego czy innego modelu? tylko niech sie wypowiedza osoby ktore faktycznie korzystaly kiedys z tej marki i maja porownanie do np alpiny badz pioneera. laduja to niby do opla merola itd to chyba straszny kicz to nie jest?
Slawkowski
10-01-10, 17:56
Od niedawna zaczalem myslec o zmianie radyjka, z obecnego SONY CDX-GT616U (http://www.sony.pl/product/ica-cd-tuners/cdx-gt616u) jestem dosyc zadowolony, no ale chcialo by sie cos nowego.
Poza tym szukalem do autka zestawu glosnomowiacego i pomyslalem, zeby moze zalatwic temat kupujac radio z bluetooth, ktore mogloby "robic" za taki zestaw.
Zalezy mi tez na przyzwoitym dzwieku (nie gorszym niz w obecnym Sony CDX-GT616U) i trafilem na nowy model CLARION CZ309E (http://www.clarion.com/pl/pl/products/2009/audio/source_unit/bluetooth_usb/CZ309E/pl-pl-product-pf_1172440671577.html) (z zew. mikrofonem) w cenie ok. 700 zl - "na papierze" wyglada dobrze i ma wszystko co potrzebuje.
Mial ktos z Was do czynienia z tym radyjkiem (ewentualnie z modelem CZ509E (http://www.clarion.com/pl/pl/products/2009/audio/source_unit/1din/CZ509E/pl-pl-product-pf_1172420455899.html)) ??? zalezy mi na tym, zeby gralo na przyzwoitym poziomie (obecne radio napedza zestaw Helix DarkBlue 62.1)
Moze lepiej szukac czegos z ALPINE, np. CDE-104BTi (http://www.alpine-europe.com/poland/products/details/cd-head-units/cde-104bti.html) ?
darkBLUEkefirkicha. VDO się nie nadaje do niczego poważniejszego niż słuchanie MP3 i radia dla słuchacza prawie bez wymagań
Slawkowskiserii CDE Alpine nie warto kupować. Ten Clarion zagra Ci o wiele lepiej niż SONY. SOny jak już nieraz pisałem robiło dobre telewizory i to w dodatku lata temu. Teraz im nawet porządne aparaty fotograficzne nie wychodzą ;)
Slawkowski
10-01-10, 22:23
serii CDE Alpine nie warto kupować. Ten Clarion zagra Ci o wiele lepiej niż SONY.
dzieki, czyli dalej celuje w Clarion CZ309E (mysle, ze ta mniejsza podawana moc 4x40W jest bez znaczenia, w porownaniu do reszty - z reguly 4x50W).
myslalem jeszcze o Sony CDX-GT930UI (efektowny desing) ale juz je odrzucilem.
chyba, ze cos jeszcze znajde ciekawego za ok. 800 zl
kicha. VDO się nie nadaje do niczego poważniejszego niż słuchanie MP3 i radia dla słuchacza prawie bez wymagań
serii CDE Alpine nie warto kupować. Ten Clarion zagra Ci o wiele lepiej niż SONY. SOny jak już nieraz pisałem robiło dobre telewizory i to w dodatku lata temu. Teraz im nawet porządne aparaty fotograficzne nie wychodzą ;)
Jakiś konkretny powód tej opinii o Alpine ?? używam aktualnie tej marki i kazdy kto wsiada do mojego auta twierdzi co innego i tez chwali produkty tej firmy
darkBLUEkefir
10-01-10, 23:08
kicha. VDO się nie nadaje do niczego poważniejszego niż słuchanie MP3 i radia dla słuchacza prawie bez wymagań
czyli jednak zostane przy pioneerze albo na alpine przejde. podziekowal :D
Slawkowski powiem Ci że ja mam te radio clariona od jakiegoś tygodnia i bardzo jestem zadowolony. Niby 4x40 ale gra o wiele lepiej niz moj stary pionner który miał 4x50.
A i dosyć ładnie wygląda:)
Budziniakkonkretny powód - prawdopodobnie osoby słuchające u CIebie mają relatywnie małe doświadczenie z car audio. CDE to niższa seria. Gorsze parametry itd. Posłuchaj modeli serii CDE na lepszych przetwornikach w porównaniu z serią CDA i znajdziesz konkrety.
Slawkowski
11-01-10, 19:41
Jedna rzecz, ktorej sie obawiam przy Clarion CZ309E/CZ509E to ta, czy moja Nokia E51 bedzie z tym radyjkiem wspolpracowac przez Bluetooth (zestaw glosnomowiacy).
Na stronie firmowej Clariona nie ma nic o E51 w tym temacie http://www.clarion.com/pl/pl/support/compatibility/bluetooth/CZ509_CX609/index.html
Witam,
Zakupiłem ostatnio skrzynkę z głośnikiem Lanzar Max 12 (500RMS, ale jakoś nie chce się wierzyć), zastanawiałem się jaki wzmacniacz do niego dobrać i potrzebuję pomocy. Na wzmacniacz chcę przeznaczyć około 300-400 zł, może być używany.
Brałem pod uwagę nowego Magnata rx22 i używki z allegro. Znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/item882304713_wzmacniacz_audiobahn_2kanalowy_550_w att_jak_nowy.html
Warto się zastanowić nad tym wzmakiem? Na necie mało jest o nim informacji poza danymi technicznymi. Patrząc na wygląd, Audiobahn jakby się nie przyznawał do tej serii, brak jakiegokolwiek logo itp.
wzmacniacz ma być tylko pod suba?,jak tak to jest ok,dwa kanały,ale 550rms za taką cenę trochę nie do wiary,chociaż tak jak mówisz nic nie wiadomo o firmie,ciągnąć by ciągnął twojego lanzara ale mniejszy a lepszej firmy radził by sobie z tym lepiej pobierał by mniej prądu(aku nie padł by po pól h,tylko po 40min:)),grał by wyrażniej bas zchodził by raczej niżej,ja osobiście polecał bym kupić coś znanego producenta,ale fakt wzmak jest kuszący:)
konkretny powód - prawdopodobnie osoby słuchające u CIebie mają relatywnie małe doświadczenie z car audio. CDE to niższa seria. Gorsze parametry itd. Posłuchaj modeli serii CDE na lepszych przetwornikach w porównaniu z serią CDA i znajdziesz konkrety.
Ja nie twierdzę że Ci ludzie są pro jeśli chodzi o CA ale twierdzą że dźwięk jest czysty i wyraźny. Myslę że taki zwykły użytkownik zadowoli się tymi radiami.
to w takim razie które radio lepsze model cde-9827r czy cde-9872r ??? Mam obydwa obok siebie i do jutra muszę dać odpowiedź które zostaje u mnie.
Jeszcze jedno czy przy obecnej pogodzie mogą występować problemy z odczytem płyt...komunikat error na wyświetlaczu....dodam że auto jak i sprzęt stał nie uzywany jakieś 2 miechy
może być problem jeśli soczewka lasera zaparowała lub zamarzła. Oba radia dźwiekowo oferuja mniej więcej to samo. WYbierz to, które Ci się bardziej podoba.
Dziękuje :) Wczoraj wieczorem położyłem te drugie radio na parapecie nad kaloryferem i dziś rano odpalało każdą płytę. Czyli było tak jak napisałeś sporo stało i mogło zamarznąć.
Z wyglądem to jestem nadal ku Swojemu mniej naćkane guzików i ogólnie sentyment, drugie auto a one nadal ze mną :) Jutro z powrotem montuję tamto radio do tego volvo.
Slawkowski
14-01-10, 18:52
a u mnie rozstrzygnela sie sprawa zakupu radia, troche sie fundusze zwiekszyly, wpadlo troche "extra $$" i zdecydowalem sie na Alpine CDA-105Ri (lezy sobie juz w pudelku).
Witam,
próbowałem się przebić przez te 130str i nawet poczytałem parę stron z FAQ by nazar, ale niestety za dużo tu tego dla mnie, więc muszę zadać pytanko do znawców tematu.
Zakupiłem ostatnio radyjko JVC KW-AVX720 z planem wykorzystania go jako monitora do kamerki cofania, ale jest to mi usilnie odradzane z powodu słabej jakości samych kamerek jak i ich wielkości, to pomyślałem, że skoro mam już radio z wyjściem na sub'a, to może dołożyć troszkę i kupić wzmacniacz i skrzynie. W aucie mam 6 głośników(seria), ale całkiem przyjemnie to gra, chciałbym może troszkę więcej basu. W lato zamierzam wygłuszyć drzwi a na tą chwilę coś w bagażnik. Czy jest w ogóle możliwość zakupienia wzmacniacza i skrzyni za kwotę do 500-600zł takiego, który by chociaż trochę dawał radę i nie zepsuł się po paru miesiącach? Nie zamierzam tego później rozbudowywać, seryjne głośniki na pewno zostaną, nigdy wcześniej nie miałem nawet wzmaka, dlatego chciałbym zakupić coś w takiej cenie, żeby troszkę mi umiliło jazdę, a i portfela nie wymiotło. Ewentualnie ile bym musiał wydać, żeby zakupić coś co Waszym zdaniem jest minimum w tej kwestii :) Z góry dzięki za rady i sorki za powielenie pytania, bo pewnie gdzieś już tutaj było, ale naprawdę ciężko wyszperać to ze 130 stron.
INTERTECHNIK MDS08 20cm ~250-280zł + skrzynia do niego
Jakiś podstawowy JL Audio 25cm.
+ wzmak jakiś używka Alpine V12, Helix (?), ogólnie suby wyżej 120-150W rms.
Do oem głośników z radia i tak będzie aż nadto.
Na allegro z brzegu:
http://allegro.pl/item888117009_zestaw_sinuslive_sla_500_glosnik_jl_ audio_okazja.html
Ja mam u siebie JL Audio 10W1v2 i nawet sympatycznie gra jak na budżetowy głośnik.
intertechnik w skrzyni wentylowanej będzie ideał. Zagadaj na PW do eVok'a - on ma taką zabawkę to powie Ci gdzie zamawiać skrzynię. Zrobienie skrzyni BR do tego głośnika to nie takie chop siup więc lepiej wziąć z pewnego źródła
Ja mam mniej więcej ten sam problem co Leeo...
Potrzebuje porady co do wyboru wzmacniacza i subwoofera.
Zestaw jaki posiadam to radio Alpine CDE 9880 R oraz głośniki Dimension Jr. Comp 6 takie jak tu(http://www.u-dimension.pl/nasze_produkty/info.php?pid=26) Budżet jakim dysponuje to 1000zł. Mam nadzieję, że w tej cenie da sie wyszukac cos konkretnego do tego zestawu. Z góry dzieki za porady
preferencje muzyczne? Ma cisnąć, czy relatywnie wiernie grać?
Właśnie bardziej zależy mi na czystości dźwięku, aniżeli dudnieniu, a słucham wszystkiego:cool:
witam. mam pytanko co myślicie o tych głośnikach http://www.allegro.pl/item878636748_glosniki_powerbass_s_693_pro_link_ty chy_vat.html
firma niezła, głośniki też średniej klasy. Pomysł, żeby je montować z tyłu w półkę - totalna pomyłka
Witam,
Chciałbym polepszyć jakość systemu audio w mojej hondzie. Posiadam Honde Civic VI 97 r 3D. Kwota jaka dysponuje to 400-500 zł. Z tego co wyczytałem jestem prawie, że zdecydowany na głośniki Helix DB 62.1 tylko zastanawiam się czy radio za 200-300 zł do takich głośników nie będzie za słabe. Jeżeli nie co dokładnie byście polecili. Mam także problem, mianowicie gdzie byście polecili schować zwrotnice i zastanawiam się ile mat potrzebowałbym do wygłuszenia drzwi i czy będę potrzebował czegoś poza nimi. Czy maty app będą odpowiednie czy lepiej użyć czegoś innego??
Szukam dobrych głośników 16 cm w drzwi do Hondy Civic 5 gen HB. Głośniki będą grały pod radiem Alpine 9881RB (50W X 4). Głośniki mają grać tylko pod samym radiem, nie będzie wzmacniacza. Jeśli chodzi o muzykę to słucham głównie Trance, House oraz czasami amerykański hip-hop.
budżet?
300-400 zł, ale bardziej około 300 zł bym wolał.
Helix 62.1
A Hertz DSK 165 nie pociągnie samo radio 4x50?
Hertz DSK 165po pierwsze zestaw współosiowy, po drugie tweeter uszy urywa
tomson1192
18-01-10, 15:21
a co sądzicie o zestawie na przód PowerBass S-6C a na tył PowerBass L-522
a co sądzicie o zestawie na przód PowerBass S-6Cok
na tył PowerBass L-522po co?
tomson1192
18-01-10, 15:30
zeby z tyłu tez cos grało, jak wyłącze na radiu tyle głosniki obecnie to sam przod gra tak jak by brakowalo sceny za mna, a pozatym to z tylu pasazerowie słabo beda slyszec majac tylko przód
generalnie na odsłuchu czy to koncertów czy muzyki masz scenę z przodu, więc nie rozumiem jak mogło Ci jej brakować z tyłu.
Jakby nie było głośniki tylne to zbędne zło właśnie psujące całą scenę i między innymi dlatego nie będę żadnych polecał dla aplikacji innych niż kanały efektowe systemu 5.1
po pierwsze zestaw współosiowy, po drugie tweeter uszy urywa
Współosiowy? Czyli jaki, możesz mi to wytłumaczyć?
A coś innego do tych 400 zł prócz tego Helix'a DB 62.1?
Współosiowy - masz 2 (3/4) w 1 - czyli głośnik średnio-niskotonowy i głośniczek wysokotonowy w jednej konstrukcji, czyli razem.
Helix 62.1 to zestaw dwudrożny odseperowany czyli głośnik średnio/nisko do drzwi a głośnik wysokotonowy (tweeter) osobno, np. na deskę/słupek/itd.
62.1 cechują się niską mocą więc nie będzie aż takich problemów z zasilaniem ich z radia.
Do nich należy doliczyć dystansów z MDF (~30-35zł z wysyłką), które pozwolą zamontować swobodnie głośni średni/nisko w drzwiach.
Głośniki + dystanse to ok ~250-280zł;
Za resztę kasy sugerowałbym znaleźć znajomego, który wytłumiał drzwi, zaopatrzyć się w zestaw mat (APP 5zł/sztuka, z 12-14 sztuk na parę drzwi zejdzie) i wytłumić drzwi.
Tak to do 400zł polecę to co mam, czyli U-Dimension El-Comp 6 (399zł, wysyłka w cenie) choć one pod radiem nie rozwiną skrzydeł (Mimo, że producent określa je jako zdatne pod radio).
serwal, widzę, że powoli mogę się wyłączać z tego tematu ;)
Jess, jeśli nie planujesz dalszej rozbudowy, to weź Helixa i podążaj za radami serwala
@Up:
Myślę, że nie bo ja zatrzymałem się na poziomie podstawowego Clariona, ww. ElComp'ów + wzmak U-Dimension Glow ;)
Nie ta wiedza, nie te obeznanie żeby się zbyt mocno "wpychać" w temat :).
Nie sięgałem w tematykę prawdziwego sprzętu bo po co się dobijać.
z czasem sięgniesz - zobaczysz ;) Też tak kiedyś mówiłem zaczynając w Kanarku od
CD JVC
przód Hertz ES 165 + HT25
woofer Earthquake DB-10
wzmacniacz Crunch
Daj sobie tylko trochę czasu i możliwości ;)
Koniec OT ;)
na system przód i skrzynka tył starczy ?
http://allegro.pl/item885107425_blaupunkt_gta_4_special_mk_ii_gwaran cja.html
zależy jaka skrzynka, ale bez audiofilskiego podejścia wystarczy i będzie lepiej niż na radiu
Witam, jaki wzmacniacz do 350 zł polecacie,
ma mieć 4 kanały, chce pod niego podłączyć moje 2 jajka pioneera 80 watowe i narazie slabego subka którego potem wymienie na coś mocniejszego.
może być używka, jakiś JBL Gto ?
Witam, potrzebuję kupić jakieś radyjko w cenie ok. 350 zł, szukałem czegoś z wyjściem USB. W oko wpadł mi ten pionner: http://www.allegro.pl/item891289287_nowosc_2010_pioneer_deh_2220ub_cd_mp 3_usb_aux.html
Warto za tę cenę ? Czy można wyrwać coś lepszego ? W sumie to to wyjście USB nie konieczne, ale mile widziane:)
Głośniki póki co seryjne civica, ale myślę nad kupnem jakiś do tyłu.
Proszę o pomoc ;)
V-tam
Mam pytanko do znawcow tematu CA...
Mianowicie,zrobilem porzadna instalacje w autku (na 3 Stegach,glosniki Morel i Cerwin Vega)
chodzi to pod JVC KD SH-99RB,no i tu zaczynaja sie schody,panowie montazysci baaardzo mocno namawiaja mnie na przejscie na Alpina...
Powiem,ze stylistyka dla mnie bez porownania...
Ale czy naprawde roznica w dzwieku bedzie az tak powalajaca...?
Wiem,ze jak Alpine to nic innego jak seria CDA...(ale interesowalo by mnie tylko czarny panel :-b)
Co Wy na to?
Pzdr.
Maciej
zależy jaka skrzynka, ale bez audiofilskiego podejścia wystarczy i będzie lepiej niż na radiu
bez audiofilskiego
przód to SIGNAT H16+T3, skrzynia o nieduzej pojemnosci, glosnik Cerwin Vega 30cm
Dzięki
...a wziałem Blaupunkta, według rady Mirka emg
Witam, jaki wzmacniacz do 350 zł polecacie,
ma mieć 4 kanały, chce pod niego podłączyć moje 2 jajka pioneera 80 watowe i narazie slabego subka którego potem wymienie na coś mocniejszego.
może być używka, jakiś JBL Gto ?
.. i Tobie też polecam
Potrzebuje opinii o głośnikach PowerBass L-60C. Miałem w poprzednim aucie Hertz ESK 165 (drzwi porządnie wygłuszone) i byłem bardzo zadowolony- tak się teraz zastanawiam czy nie spróbować PB. Wzmak to JBL GTO 1004e. Muzyka jakiej słucham to głównie Trance/Vocal trance. Na głośniki chcę przeznaczyć 400-max500PLN.
A co powiecie o tym:
http://essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,178,179&kid=179&pid=1094
Będą lepsze od Helixów albo Hertzów do samego radia Alpine 9881RB?
pod samo radio nie polecam
EJ9 z tyłu ma miejsce na elipsy 6x9 czy 5x7 ?
Jeżeli 6x9 to co byście powiedzieli o tych elipsach? http://www.allegro.pl/item888841178_helix_db_69_1_nowe_6x9_2_drozne_fv_g w_pl_c_hurt.html
Radyjno - mam zwyklego soniacza SONY CDX-GT24czy tam 28, z przodu mam JBLe GT5-652 współosiowe
lozek, często wozisz kogoś z tyłu? Jeśli nie to po czorta Ci tam głośniki?
Wywal JBLe, sprzedaj, zainwestuj kasę w zestaw odseparowany do przodu i będzie dobrze...
rodzyneck dobrze mówi :) Dobry zestaw na przód plus wygłuszenie drzwi i jest miód :) Miałem w poprzedniej hondzie właśnie tak (hertz ESK 165 pod wzmacniaczem +wygłuszone drzwi) i bardzo zadowolony byłem :) W obecnej Hani na wiosnę robię to samo :)
Wiem, że na przód lepiej zainwestować ( z miesiąc temu na szybko kupiłem te JBLe i nie wiem czy uda mi sie teraz sprzedać )
Z tyłu zdarza mi się wozić kogoś co jakiś czas, jest to póki co typowy dupowóz i co jakiś czas zabieram kumpli. Z tyłu mam seryjne i jak czasem dam głośno muzykę to mi psują brzmienie. Jako, że zajmuję się także dźwiękiem ( nagrywanie i obróbka ) słyszę co jest nie tak w kawałkach. Część zrekompensowały mi ustawienia 3 pasmowego EQ w radyjku, ale nadal czuje przesycenie w dolnym zakresie (dudnienie). Sądzę, że może dziać się coś niedobrego w okolicach 80-120hz i 250Hz do tego uwypuklenie środkowych częstotliwości może wzmagać to dudniące brzmienie.
Na Hertz ESK 165 mnie nie stać póki co ;)
darkBLUEkefir
03-02-10, 17:48
mam okazje kupic kenwooda kdc-w6534 za 300zl, nie mam pojecia co to za radio a i wlasciwie z sama firma tez nie mialem nigdy stycznosci. warte to to zakupu w takiej cenie?
a i jeszcze sony cdx-c900 tez za 300zl
ktore lepsze? i czy warte tych 300zl?
michal11221
04-02-10, 21:34
tak jak w temacie ...niewiem ktore z nich wybrac....sony ma duzo fajnych bajerow lepszy wyglad...ale alpine podobno gra lepiej..patrzac na ustawienai dzwieku to raczej wszystkie opcje sa podobne...sony nie ma Loudness:(ale tak raczej to samo albo zle patrze i sie nie znam...pomozcie mi a jesli zadne z tych to cos do 800 zl ....z wyjsciem na subwoofer wejsciem aux usb...i najchetniej ze zmienianym kolorrem podswietlenia...(czerwony zielony niebieski):)
Hey!!! Moje pytanie dotyczy wytłumienia drzwi przednich. Czy coś da "baranek" na wewnętrzną blachę, tą od środka zamiast maty??? Wytłumi mi ten baranek czy lepiej zastosować matę? Oczywiście z zewnątrz drzwi będzie mata.
A "baranek" by przy okazji też mi zakonserwował drzwi od środka.
Co o tym myślicie???
Troszkę pokręciłem ale myślę że wiadomo o co chodzi :D
Witam
Zastanawiam sie nad zakupem radia, aktualnie na "wokandzie" staja
Alpine IDA x300
http://www.audiophile.pl/upload/alpine%20cyfrowe/ALPINE%20iDA-X300.jpg
czy Kenwood kdc w3047a
http://images.kenwood.eu/files/image/1669/8/original/KDC-3047A.jpg
Radia będą używane amatorsko, podpięte pod seryjne głośniki civica 5d...
ew moze wrzuce 2 elipsy jbl w polke bo posiadam takie i nie mam co z nimi zrobic :)
w wypadku ida x300 radio bedzie uzywane, mam jeszcze pytanie, gdzie w nim znajduje sie wejscie usb? od tyłu?
czy w 5d ciezko bedzie poprowadzic kabel przedluzajacy do schowka?
pozdrawiam i z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi!
Siemanko
co sądzicie o głośnikach HELIX ESPRIT 169?
- 6" x 9" (15 cm x 22,5 cm) zestaw trójdrożny elips
- moc maksymalna: 100W
- moc znamionowa: 50W
- impedancja: 4Ω
- skuteczność: 92 dB
- pasmo przenoszenia: 35Hz - 22kHz
- tweeter z jedwabną kopułką 19 mm
- średniak mylarowy 50 mm
- woofer z włókna szklanego
jak ktos szuka audio dobrej klasy, mam caly zestaw do sprzedania (dzial sprzedam), alpinka 9855r, vifa 16AWG , morel mt11, udimnsion jr.
X300 od tyłu:
http://photos07.allegroimg.pl/photos/oryginal/917/10/43/917104346_2
Głośniki w półkę sobie daruj jeśli nie jeździsz z tyłu.
@dzieki Rodzynek, szukalem ale nie moglem znalezc.
a czy te glosniki ktore sa seryjnie montowane w 5d "jakos graja"?? nie jestem jakims fanatykiem brzmienia ale chodzi o to zeby graly w miare czysto przy stosunkowo glosnej muzyce(ale tak ze slychac druga osobe... nie mam mozliwosci sprawdzenia ze wzgledu na radio jakie dostalem w samochodzie...
pozdrawiam
witam,
Czy może ktoś polecić jakąś sensowną zmieniarkę? Czy te oryginały Hondowskie z allegro to się w ogóle do czegoś nadają.
dzięki za info
fly
panowie szybka sprawa: wywalam glosniki 6x9 z polki i chce zrobic dobrze przod tanim kosztem
jakie glosniki do 150zl najlepiej, ewentualnie MAX do 200zl polecacie??
moze HELIX DB 6.1 ??
Witam ,Chce podłaczyc wzmacniacz do Głosnikow PB S-6C. Mam takie pytanie czy zwrotnice pod wysokie tony tez podłaczyc ,czy moze isc sygnał z radia ?
helix będzie najlepszym rozwiązaniem.
Zwrotnice zaróno z niskich jak i wysokich powinny być zasilone równolegle ze wzmacniacza
Mogłbys Podpowiedziec jakie Helixy ? Dark Blue ? czemu PowerBass odradzasz?
Poszukuje dobrych glosnikow i wzmacniacza do swojej Hondy. Moj budzet to 2000 zl i w tej cenie chcialbym kupic glosniki na przod oraz wzmacniacz, bez suba. Slucham glownie Trance, House oraz GOA. Mozecie cos polecic?
cobra4x to tylko mój profil brzmieniowy i Helixom do niego bliżej. PB to dużo mięsistego basu i to prawie tyle z grania. Poza tym one bezwzględnie potrzebują mocniejszej końcówki mocy niż radio.
Giuseppe rozumiem, że myślisz o komplecie, czyli głośniki, dystanse, wytłumienie drzwi, wzmacniacz, okablowanie? Jeśli tak, to kwota jest "na styk".
Głośniki przód odsłuchaj sobie moje dwie propozycje, czyli:
FOCAL - 165 V1 http://www.soniadraga.com.pl/?sGet=5fd09c02bb0eb730b967c2832d99adb9
Vifa NIGRA A16 +Simplex 25 - zestaw trudniej dostępny i mniej popularny, ale nie ustępujący na moje ucho Focalowi o ile go nie przewyższa. http://www.professionalaudio.pl/1108/ + http://www.professionalaudio.pl/1102/
Wzmacniacza poszukałbym w ESSA, a mianowicie:
μ-Dimension μ-Jr. 2-370 http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,18,28&kid=28&pid=907
μ-Dimension RM V21 http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,18,193&kid=193&pid=1143
Ale do tej drugiej propozycji wzmacniacza musiałbyś dołożyć około 300-400PLN na akcesoria montażowe (kabelki, maty tłumiące, dystanse).
Dzięki za informację. A odpowiedz mi jeszcze czy te w/w głośniki to podobna liga jak np Rainbow SAX 265.20 albo DEGO PO-650, bo myślałem o któryś z tych głośników. Ale te firmy co podałeś nie są mi w ogóle znane.
z dego można je porównać, chociaż mają troszkę inne brzmienie. Dla mnie brzmią mniej ospale ;)
Z kolei nie słyszałem zestawu Rainbow'a, który brzmiałby dobrze. Może to kwestia aplikacji i strojenia sprzętu, który słyszałem, a może profilu brzmienia tego producenta. Tego nie umiem określić, ale osobiście raczej ten zestaw skreśliłbym z listy poszukiwań
wojtek19xx
17-02-10, 18:21
witam mam głośniki DLS B6A i chcę się zapytać jaki wzmak do nich polecacie, tylko coś w rozsądnej cenie. Dodam że zamierzam w bagażniku dorzucić jakis subwoofer nie wielki.
definicję rozsądnej ceny poproszę
Robertos23
18-02-10, 11:51
Vifa NIGRA A16 +Simplex 25
Może mi kolega napisać czy trzeba do tego jakąś zwrotnice zakupić czy może jest w zestawie, bo na stronie opis skromny.
to nie jest zestaw. To sprzęt na tyle klasowy, że każdy komponent kupuje się osobno. Osobno każdy z wooferów i tweeterów oraz filtr na tweeter możesz zamówić sobie bezpośrednio. Przy tym systemie puściłbym woofer pełnym pasmem i zaoszczędził na cewce.
Robertos23
18-02-10, 14:16
O kurde nie doczytałem opisu że to ceny za 1szt.
A co koledzy polecają z zestawów odseparowanych do 400zł
Moi faworyci to:
1.Rainbow slx265 - 399zł
2.Dls b62 - 390zł
3.Audio system Mx165 - 399zł,
i jeszcze Focal Access A1
Szukam coś o miłym i ciepłym brzmieniu. Narazie pod radiem, na wiosnę pod wzmakiem US amps Xterminator 1600.4
1. o Rainbow już pisałem
2. DLS jest bardzo detaliczny, wręcz dość ostry w graniu
3. Audio System - nie słyszałem więc się nie wypowiem
4. Focal to mój typ, ale niech się inni wypowiedzą
Robertos23
19-02-10, 12:47
A jeżeli chodzi o zestaw budżetowy - Helix Dark Blue 62.1 , może się ktoś wypowiedzieć jak to gra. Słuchałem, ale w MM i grał dość ciepło i fajnie - może ktoś potwierdzić moją opinię. Oczywiście w aucie może to inaczej wyglądać, ale dystans z mdf i jakieś wygłuszenie będzie.
zestaw godny polecenia pod samo radio. Wzmacniacz to dla nich zbyt duże wyzwanie
Slawkowski
19-02-10, 17:03
A jeżeli chodzi o zestaw budżetowy - Helix Dark Blue 62.1 , może się ktoś wypowiedzieć jak to gra. Słuchałem, ale w MM i grał dość ciepło i fajnie - może ktoś potwierdzić moją opinię. Oczywiście w aucie może to inaczej wyglądać, ale dystans z mdf i jakieś wygłuszenie będzie.
mam u siebie taki zestaw, gra obecnie pod samym radyjkiem Alpine CDA-105Ri i na prawde jestem bardzo zadowolony, wczesniej zestaw byl napedzany przez Sony CDX-GT616U i tez bylo calkiem milo dla ucha.
zaraz po zainstalowaniu glosnikow bylem troche zawiedziony (dzwiek wydawal sie jakis ostry i bezbarwny), ale glosniczki po ilus godzinach pracy zaczely grac cieplej i jakby bardziej miekko.
Robertos23
19-02-10, 22:09
To co lepiej radzicie, bo mam dwa warianty na audio:
1. Helix DB62.1 (220zł) + sub Rockford ze skrzynką (300zł)
2. Lepszy zestaw na przód i może później sub, bo zostaną 2 kanały wolne
Orientujecie się może jakie max głębokie mogą być woofery, żeby zmieściły się w drzwi sedana 2002 VIIg,
Pozdro
jako, że apetyt rośnie w miarę jedzenia to ja zdecydowałbym się na lepszy zestaw + sub później. Po pewnym czasie Helixy mogą Cię już nie zadowalać.
Głębokość montażową musisz sam zmierzyć, bo ja niestety VII nie rozbierałem, więc nie pomogę.
Myślicie, że odczuję różnicę przy zmianie wzmaka ( bo jednak sam przód mi starcza) JBL 1004e, którego będę sprzedawał na blaupunkta 2100, a głośniki na przodzie do Hertz ESK 165- chodzi mi głównie o jakość, czy będzie rażąco gorsza na blaupunkcie?
będzie zdecydowanie gorzej
A jaki 2 kanałowy da sobie radę z tymi hertzami esk 165, może być używany i najlepiej coś koło 300PLN
w zasadzie każdy na MosFet. Używek z alledrogo nie będę polecał, bo stan sprzętu może być różny, a w tej cenie nie ma nic nowego godnego polecenia
Witam postanowiłem zmienić pierdziawki w drzwiach w moim 6 gen 96 rocznik HB. Szukam czegoś do 200 zł za komplet, ma to grać zasilane radyjkiem. Może ktoś podać jaki rozmiar głośnika bede potrzebował?
Szybkie pytanko:
Czy w EJ9 na tył wchodzą owale 6"x9" czy jakieś mniejsze?
wojtek19xx
26-02-10, 23:33
Zamierzam zrobić skrzynię pod ten głośnik :JBL GTO 1202D SUBWOOFER 30CM. Czy myślicie że do 300zł jest on dobrym wyborem? Aha i jaki wzmak do tego polecacie tez do 300zł?
Witam.
Wpadłem na plan tylko ogółem nie wiem czy to dobry plan więc proszę o poradę. Myślałem nad rozbudową swojego CA o jakiś bass. Wpadłem na pomysł by kupić dwa głośniki bassowe i wrzucić je na tylną półkę ale stoję przed znakiem zapytania jak to będzie grało. Mam kumpla który ma z tyłu na półce dwa jajka JBL i grają wyśmienicie a efekt jest taki że bagażnik stał się jakby wielką skrzynią do tych głośników i efekt jest super, zaś drugi kumpel ma takie samo coś Pioneera w astrze i w ogóle całkiem inne granie, wogóle nie wchodzi do uszu i brak dobrego bassu. Słyszałem także opinie że u jednych na tylnej półce ok a u drugich zamiast głośnika gra półka i szyba. :eek:
Czy ktoś z was spotkał się z takim rozwiązaniem albo je posiada ??
Dodam że moje auto to Civic EJ9 1998
możesz to zrobić, ale radzę najpierw wygłuszyć elementy i wyeliminować luzy na półkach, boczkach, plastikach bo będzie ci to latało, grało a to nie jest fajne.
trax bas, a nie bass (i ile tych "s" by tu jeszcze nie napisać) bierze się z subwoofera, a nie z głośników eliptycznych.
Tyle ode mnie.
Witam:D Potrzebuje zamontowac do mojego sedana jakis zestawik 2 drozny na przod i nie mam pojecia co wybrac:confused: Radyjko to Pioneer DEH 4700. Drzwi beda wygluszone, glosniki beda montowane na dystansach, a tweeterki w trojkacikach przy szybie. Na razie wszystko to bedzie chodzic bez wazmacniacza... Co mogli byscie mi polecic tak max do 400 zeta?? z gory dziekuje za pomoc:D
Zastanawiam sie nad tymi zestawami:
http://www.audiosklep.pl/jbl-gto-6507c-p-1724.html
http://www.audiosklep.pl/alpine-spg-17cs-p-2578.html
http://www.audiosklep.pl/dls-b6a-p-2162.html
Witam:D Potrzebuje zamontowac do mojego sedana jakis zestawik 2 drozny na przod i nie mam pojecia co wybrac:confused: Radyjko to Pioneer DEH 4700. Drzwi beda wygluszone, glosniki beda montowane na dystansach, a tweeterki w trojkacikach przy szybie. Na razie wszystko to bedzie chodzic bez wazmacniacza... Co mogli byscie mi polecic tak max do 400 zeta?? z gory dziekuje za pomoc:D
Zastanawiam sie nad tymi zestawami:
http://www.audiosklep.pl/jbl-gto-6507c-p-1724.html
http://www.audiosklep.pl/alpine-spg-17cs-p-2578.html
http://www.audiosklep.pl/dls-b6a-p-2162.html
Proszę:
http://www.lumarc.pl/956dimension-comp-p-1934.html
Ze swojej strony również polecę ww. U-Dimension.
Grają całkiem przyzwoicie, jak dla mnie wystarczają dynamicznie (słucham rock/metal/industrial/dark electro), woofery całkiem dzielnie dają sobie radę, średnica jak na budżetowy kit też znośna;
Wysokie dość szczegółowe, jednak w parze z radiem Clarion (DB288RUSB) ciut za krzykliwe - ale to wina radia;
Witam, potrzebuję kupić głośniki do civica EJ9 VI gen. przód i tył, a że kompletnie się na tym nie znam więc pytam jaki był by najlepszy zestaw ? Radio to pioneer deh-2200ub. Żeby mi to ładnie grało bez wzmacniacza ;) Kwota jaką dysponuję to coś ok 250 - 300zł. A może nie opłaca się głośników na tył, tylko kupić same konkretne na przód ? Jak z dystansami itp... Proszę o najlepszą opcję za te pieniądze. Dużo osób poleca ten zestaw:http://allegro.pl/item927770932_helix_db_62_1_tweeter_zwrotnica_16_5 _17cm_sklep_fv.html Jak to się ma do współpracy z moim radiem i umieszczeniem go w drzwiach ?Z góry dzięki za pomoc :)
Dzieki za porade. Pewnie sie na te U-Dimension EL-6 COMP zdecyduje:D
Pozdro
Co wybrać do wygłuszenia drzwi. Mam głośniki i już blachówka tak chodzi że kaleczy uszy, a co dopiero jakbym chciał pod to wzmak.
Jest tyle ofert. Wiem że Dynamaty najlepsze, ale max na co mnie stac to jedno opakowanie Dynamat.
Wogóle nie wiem jak to wygłuszyć. Z obu stron czy z jednej strony.
Zastanawiałem się także nad różnymi piankami wełnami i innymi takimi marki Sinuslive. Maty mają też w miarę tanio. Podobnie z APP tylko że tu słyszałem że jedna zima i maty ni ma :D
Dajcie swoje opinie :D
Moje auto
Civic VI EJ9
Poszukuje jakiegoś dobrego wzmacniacza do głośników Rainbow Sax 265.20. Kwota do 1000 zł. Może być używany. Prosiłbym o jakieś Wasze propozycje.
@Głuszenie:
Ja mam zwykłe maty dekarskie (wewnętrzne poszycie drzwi jak i zaklejone otwory techniczne):
http://images48.fotosik.pl/186/af74b4998de7bccdm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=af74b4998de7bccd)
+ jak widać tylko piankę na dystansie, wokół głośnika, na cięgnach od klamki i pianka na górze drzwi żeby nie rezonowała tapicerka;
I sprawdza się to bardzo dobrze.
Maty dekarskie bo na głuszenie dynamatem brakło funduszy;
s3b:
Wzmak 2-kanałowy? 4-kanałowy?
Wzmak 2-kanałowy? 4-kanałowy?
2 kanałowy, bo będzie napędzany sam przód, bez sub'a.
janekldz z tych to bez zastanowienia DLS
a Wy znowu z tymi matami dekarskimi... Ręce opadają.
APP pod warunkiem, że jest dobrze położone wytrzymuje swobodnie. U mnie już 4 sezon bez najmniejszych uszczerbków.
s3b pomyśl nad RMV2.1 Kilka stówek drożej niż Twój budżet, ale Rainbow'y dostaną to czego potrzebują ;)
ppm702 to powiadasz ze najlepiej zakupic DLS niz U-Dimension??
s3b pomyśl nad RMV2.1 Kilka stówek drożej niż Twój budżet, ale Rainbow'y dostaną to czego potrzebują ;)
A co myślisz o Audison srx2 albo u-Dimension Jr. 4-300?
Dzięki za odpowiedź....
A Te Helixy DB 62.1 wchodzą w seryjną dziurę na głośniki w civicu VI gen. ? Bo jak mierzyłem to dziura jest 55mm a głębokość montażowa helix'ów to 61mm. Trzeba robić jakieś podkładki, czy coś ?
zalezy jaki rodzaj VI gen. Ja mam EJ9. W ta dziure nie wchodzi glosnik. Trzeba wyciąć trochę tapicerki i dopiero da rade, oczywiscie zakladajac ze montowany bedzie tez dystans.
EJ9. Dziury na głośniki wyglądają tak :
http://img706.imageshack.us/img706/8855/zdjcie1024.jpg
http://img714.imageshack.us/img714/4092/zdjcie1026m.jpg
Co musiał bym zrobić żeby podeszły te głośniki w dziury ? Mógłby to ktoś opisać ?
EDIT:
Mam już :)
http://www.audiotuning.pl/car-audio,civic.html
Witam poczytałem już trochę i wywnioskowałem że abym był zadowolony z mojego car audio powinienem wytłumić przednie drzwi,zamontować w nich dobre zestaw odseparowany podpięty pod wzmacniacz dwukanałowy nie mówiąc o jednostce sterującej,uzupełniony o skrzynie w bagażniku.Tak powinienem postąpić ale miałem okazję kupić dwa głośniki JBL P-1022 są to mocne głośniki niskotonowe o śr.25cm postanowiłem je wpakowaćw skrzynię zamkniętą którą zrobiłem z płyty mdf 22mm.Ma ona poj.42l optimum dla tych gł.i chwilę potem wpadł mi w łapki wzmak Hifonic Brutus 2006D mono (1x2000w RMS) do tego podłączyłem jeszcze kondensator o poj.1f.
Całością steruje już leciwy jvc kd-sh99r i powiem że tłucze strasznie i czasami żałuje że to poskładałem bo mała buda ej9 w końcu się rozejdzie na spawach!
Ale co gorsze z przodu nadal znajduje sie pioneer sound system series haha i tu pojawia się moje pytanie jakie głośniki tam wpakować by zrównoważyć brzmienie,co jest na tyle mocne i dobrej jakości by współgrało z tym zestawem?
Proszę jakąś podpowiedz w tej sprawie.
s3b, audison mi się nie podoba. JR - fajny, ale za niewiele ponad 1k masz RMa, a to inna liga
elton_26, ciężko bedzie "wyrównać" poziom dziwięku przy takich głośnikach z tyłu. Proponuje szukac jakis JBL lub Rainbow o jak największej skuteczności i oczywiście pod wzmaka. http://allegro.pl/item945405311_jbl_gto_608c_extra_glosniki_pakiet_6 _gratisow.html http://allegro.pl/item945502837_rainbow_slx_265_deluxe_kielce_montaz _gratis.html
dzięki za info,wzmak koniecznie musi zawitać powiem szczerze że brałem pod uwagę rainbow ale sax,mają bodajże alu membrankę i pod mocnym wzmakie potrafią pierdnąć,w grę wchodzą takżedls r6a które mają najwyższą skuteczność ale dalej nie weim na co się zdecydować i pod jaki wzmak to podpiąć.
elton_26, alternatywa jest także zamontowanie 3 głosników tzn. na kazde pasmo częstotliwości oddzielny kanał(głośnik). To jest moja propozycja jesli chcesz juz tak profi miec dzwięk, ale też trzeba mieć troszkę sałatki na to:D Jesli chodzi odseparowany na tweeter i srednio-basowy to moze jeszcze http://allegro.pl/item948838809_hifonics_tx6_2c_125w_rms_totalny_zes taw_wroclaw.html Bdb. firma, miałem okazje w DE słuchać muzyczki z takiego zestawu pod piecykiem
a do tych helixow DB 62.1 jaki najlepiej podlaczyc wzmak i tube
najlepiej jaki wzmak nie przekraczajacy mocy głosników czyli 50 RMS przykładowo dajmy 4x 45 RMS. Poszukaj na aukcji Alpine lub Blaupunkt. Jesli chodzi o niższe tony proponowałbym nie kosztować sie w tube tylko konkret czyli skrzynia,Magnat B30
Choć jak używamy sprzętu z głową to spokojnie możemy napędzać sprzęt ponad jego wartości RMS;
Szczególnie, że deklarowana moc rms przez producenta nie musi pokrywać się z prawdą... no - głośników też nie;
Pod Helixy DarkBlue jakiś Alpine z serii V12, np. taki:
http://allegro.pl/item956938811_alpine_mrv_t300_najwyzsza_seria_v12. html
ew już 4-kanał pod skrzynię na później:
http://allegro.pl/item955346746_alpine_v12_mrv_f405_kable.html
Skrzynia to jakiś 25cm głośnik ~150W, np:
http://allegro.pl/item959378118_u_dimension_el_s104_25cm_150w_10_kur ier_gratis.html
http://allegro.pl/item956703679_rockford_fosgate_punch_p1s410_gratis y_mlawa.html
http://allegro.pl/item950845717_rockford_fossgate_r1_25cm_pieknybass _wroclaw.html
Ew jakiś ciekawy starszy głośnik, ale tu już brak rozeznania;
Ogólnie nie ma co się szarpać wg. mnie na głośnik 30cm o sugerowanej mocy rms większej... chyba, że mu zapewnisz odpowiednie, osobny wzmak;
Dzieki wlasnie chodzilo mi wlasnie o konkrety bo nie bardzo orientuje sie w tych wszystkich parametrach
witam
potrzebuje nowe radio z cd/mp3 z wyjściem osobnym na wzmacniacz i osobnym na tube.I ze sterowaniem subwoofera z radia...cena powiedzmy tak do 600zl chyba, że nie da rady:)
witam
potrzebuje nowe radio z cd/mp3 z wyjściem osobnym na wzmacniacz i osobnym na tube.I ze sterowaniem subwoofera z radia...cena powiedzmy tak do 600zl chyba, że nie da rady:)
Pewnie, że da rad! Only Alpine, ja mam CDE-9874RB i spełnia wszystkie Twoje warunki. Kosztuje niewiele bo ok. 350-400pln
@:
Rozumiem, że chodziło Ci o radio z kompletem 2x para RCA, tak żeby ew. napędzić wzmacniaczem suba w bagażniku i ew np. coś z przodu?
http://allegro.pl/item952733681_alpine_cde_102ri_kurier_0_gratis_aut o_hi_fi_w_w.html
tzn...tak aby wzmacniacz był osobno(do niego głośniki z tyłu), a sub osobno z radia(plus sterowanie radiem).Przód normalnie z kostki pociągnąć razem z tweeterami.tak mi się wydaje że będzie git:)
http://allegro.pl/item947610544_sony_cdx_gt630ui_pilot_cdx_gt630_aut o_hi_fi_w_wa.html
dees24, tak troszkę pobocznie. Miałem juz styczność z 3 radiami Sony i w każdym po jakims czasie padalo oświetlenie panelu. Czytałem na innych forach i to jest wada technologii i wykonania. Jeśli nie chce potem szukac guzików w nocy na "pałe" to możesz kupić :D
witam Panowie ktore dystanse do ek3???
te http://www.powe.com.pl/product_info.php/cPath/36/products_id/105
czy te:http://www.powe.com.pl/product_info.php/cPath/36/products_id/259
karas, http://www.powe.com.pl/product_info.php/cPath/36/products_id/259
...Bartuś...
16-03-10, 21:12
Szybkie pytanie: Głośniki + Wzmacniacz
Radio- Pioneer DEH5000UB
Głośniki Przód 16.5cm- Helix DB 62.1 czy Crunch BMX 6.2C (do wydania max 250zł)
Głośniki niskotonowy(zabudowany w bagażniku)- Pioneer TS-W308 D4 czy PIONEER TS-W303R (do wydania max 250zł)
Wzmacniacz - Nie mam pojęcia (do wydania max 500zł)
Sprzęt do zwykłego słuchania z większą dawką basu ;)
@up:
Przód Helixy ew:
http://allegro.pl/item961788259_sinuslive_sl165w_neo_25_sinuslive_sy stem_f_v.html
niskotonowiec - tu wciąż będe upierał się na 25cm subie nominalnie 150-200W, bo za 500zł to kupi się wzmak 4-kanał, gdzie na mostku sub dostanie 150-200W max ciągłej mocy;
Podstawowy Rockford, U-Dimension ~280zł;
U siebie mam podstawowego JL audio 25cm na mostku teoria 220-225W rms i jest bardzo dobrze a przy okazji głośnikowi nie brakuje 'mocy';
Wzmak:
Podane strona wcześniej używki Alpine V12, z nowych ew Helix/Carpower;
Panowie miałem nie wydawać kasy na car audio ale :
wygłuszyłem drzwi matami app założyłem helixy db 62.1 podłączyłem pod samo radio -stary soniacz cdx - gt30rn ( którego i tak w przyszłości bede zmieniał ) Graja bardzo ładnie wręcz krzykliwie jednkże brak im basu .Stwierdziłem zatem ,że musze kupic wzmacniacz najlepiej 4 kanałowy - w bagażniku wyladuje niebawem skrzynia . I teraz pytanie mam do wyboru : JBL GT5-A604E , BLAUPUNKT GTA460 , Renegade REN1100S Limited Edition , SONY XM-ZR604 , Blaupunkt EMA460 budzet do 400pln który wybrać??
oraz 2 pytanie skad mam wziazc uziemienie do wzmacniacza -pociagnac kabel z aku tak jak plusa czy z karoserii???
Karas wybacz że Ci wejde w słowo:) Panowie szukam elips 6x9. Zależy mi na tym żeby tłukły i nie skrzeczały jak podkręce radio na full. Jednostka centralna u mnie to sony cdx-gt 4x55 watt rms Głośniki będę pędził tylko z radia. Jakie elipsy macie u siebie? Wolałbym zostać przy jednej firmie i kupić jakieś sony xplode ale na przód na bank pójdą 165 herzt i wygłuszenie, więc ostatecznie może być inna marka byle miało dobry magnes żeby czuć basik
Panowie miałem nie wydawać kasy na car audio ale :
wygłuszyłem drzwi matami app założyłem helixy db 62.1 podłączyłem pod samo radio -stary soniacz cdx - gt30rn ( którego i tak w przyszłości bede zmieniał ) Graja bardzo ładnie wręcz krzykliwie jednkże brak im basu .Stwierdziłem zatem ,że musze kupic wzmacniacz najlepiej 4 kanałowy - w bagażniku wyladuje niebawem skrzynia . I teraz pytanie mam do wyboru : JBL GT5-A604E , BLAUPUNKT GTA460 , Renegade REN1100S Limited Edition , SONY XM-ZR604 , Blaupunkt EMA460 budzet do 400pln który wybrać??
oraz 2 pytanie skad mam wziazc uziemienie do wzmacniacza -pociagnac kabel z aku tak jak plusa czy z karoserii???
Helixy to dobry wybór ale jak patrzę na czterokanałowy wzmak za 299zł to nie sądzę by był on dobrej jakości.
Jak mam do sprzedania lanzarka model vibe 428 (4x125w)swego czasu napędzałem nim lanzarki 6x9 i jakiś mały sub jbl nie pamiętam jaki model i dawał radę.
Jak chcesz to Ci go pogonię za 300zł
Ps.więcej info na prv.
chetnie bym kupił od Ciebie tego wzmachora jednakze zakupiłem juz jbl'a GT5-A604E . dzieki za propozycje :)
Siemanko, chce kupić jakiś wzmacniacz i tube, cena tak do 500zł, chodzi mi o długi basss. I nie wiem czy skrzynka czy tuba...
Myślałem nad czymś takim: http://allegro.pl/item958158826_tuba_jbl_cs1204t.html http://allegro.pl/item965258916_jbl_gt4_12_sbm.html ,co o tym sądzicie? i jaki wzmak do tego ? Czy może doradzicie coś lepszego...
http://allegro.pl/item959484090_rockford_fosgate_r1_25cm_miesisty_ba ss_gratis.html
+
http://allegro.pl/item955316622_axton_impact_c400x2_300w_rms.html
http://allegro.pl/item967002210_wzmacniacz_blaupunkt_ema_260_350w_gw _24_tania_wys.html
http://allegro.pl/item960417541_alpine_mrp_t222_jak_nowy.html
Siemanko, chce kupić jakiś wzmacniacz i tube, cena tak do 500zł, chodzi mi o długi basss. I nie wiem czy skrzynka czy tuba...
Myślałem nad czymś takim: http://allegro.pl/item958158826_tuba_jbl_cs1204t.html http://allegro.pl/item965258916_jbl_gt4_12_sbm.html ,co o tym sądzicie? i jaki wzmak do tego ? Czy może doradzicie coś lepszego...
Jak ma być "dlugi bass"to skrzynia bass reflex np. PowerBass s12 do tego carpower z serii power 2/250 np.ten:
http://www.allegro.pl/item961427901_carpower_2_250_700_watt_mocny_solidn y_bas.html
To zestawienie sporo przekracza twój budżet ale nic rozsądniejszego mi do głowy nie przychodzi,wszystkie te tanie głośnikie typu magnat,blaupunkt idp.sobie odpuść
Ps.mój typ to jbl P1222 w obudowie BR szczelinowej plus hifonic brutus 2006d ew. Lightning Audio s4 10001.1d
Czy ta skrzynka
http://allegro.pl/item959484090_rock...ss_gratis.html
lub ta
http://allegro.pl/item965961694_powerbass_s12_w_skrzni_cisnieniowej_ 300w_rms.html
w połączeniu z którymś z tych wzmacniaczy będzie dawała rade
http://allegro.pl/item955316622_axto..._300w_rms.html
http://allegro.pl/item967002210_wzma...tania_wys.html
http://allegro.pl/item960417541_alpi..._jak_nowy.html
http://allegro.pl/item965962872_wzmacniacz_sinuslive_3505_5_kanalow_ kondensator.html
??? Czy będzie to tak zwany długi bass? Co byście jeszcze polecili, sprzęt nie musi być nowy,najlepiej bym kopił odrazu jakiś komplet wzmak + tuba
Czy ta skrzynka
http://allegro.pl/item959484090_rock...ss_gratis.html
lub ta
http://allegro.pl/item965961694_powerbass_s12_w_skrzni_cisnieniowej_ 300w_rms.html
w połączeniu z którymś z tych wzmacniaczy będzie dawała rade
http://allegro.pl/item955316622_axto..._300w_rms.html
http://allegro.pl/item967002210_wzma...tania_wys.html
http://allegro.pl/item960417541_alpi..._jak_nowy.html
http://allegro.pl/item965962872_wzmacniacz_sinuslive_3505_5_kanalow_ kondensator.html
??? Czy będzie to tak zwany długi bass? Co byście jeszcze polecili, sprzęt nie musi być nowy,najlepiej bym kopił odrazu jakiś komplet wzmak + tuba
Czytasz czasem to co napisałeś?Nawijałem o tym pb s12 tyle że ten jest w zamkniętej ale też da radę za taką kasę a do tego kolo goni go razem ze wzmacniaczem i kondensatorem więc wal do niego.
Nawijałeś dlatego przytoczyłem tą aukcje, i chciałem się poradzić czy warto...
A co powiecie o tych zestawach:
http://allegro.pl/item961186540_magnat_skrzynia_b33_800w_wzmaniacz_m agnat_w_wa.html
http://allegro.pl/item962332558_jbl_infinity_1260wskrzynia_basowa_dw a_kolory_1200w.html
???
Nawijałeś dlatego przytoczyłem tą aukcje, i chciałem się poradzić czy warto...
A co powiecie o tych zestawach:
http://allegro.pl/item961186540_magnat_skrzynia_b33_800w_wzmaniacz_m agnat_w_wa.html
http://allegro.pl/item962332558_jbl_infinity_1260wskrzynia_basowa_dw a_kolory_1200w.html
???
Te parametry są chyba z kosmosu...magnat nie zchodzi niżej niż 50hz a ma 91dbl skuteczność!?
Mój Lanzar by go wysadził w powietrze,stary nie zawracaj sobie tym głowy bo się rozczarujesz.
Ten sprzęt jest słabej jakości i kiepsko gra moim zdaniem ten s12 bądz hertz es300 to dla Ciebie lepszy wybór.
Ps.za 300zł puszczę Ci czterokanałowego lanzara vibe 428 który zmostkowany powinien sobie poradzić,wal na pv.
Pitbull228
25-03-10, 06:43
Siemanko, zanim cokolwiek zacznę pisać o sprzęcie grającym od razu uprzedzam nie jestem zwolennikiem słuchania głośnej muzyki w aucie;-) a co do jakości to też nie mam wygórowanych oczekiwań;-) sprzęcik ma grać...ale bez przesady;-) Civic przy zakupie posiadał już:
1. Radio Pioneer DEH-2020 MP
2. Głośniki BLAUPUNKT BGx 693
i to tyle...chciałbym dokupić jeszcze głośniki na przód i może jakiś wzmacniacz żeby to wszystko "jakoś" grało:-) Macie jakieś propozycje? bo ja jestem zielony w tym temacie;-]
witam panowie jaki sub do 4 kanałowego wmzacniacza jbl GT5-A604E. Nie jest to demon mocy bedzie pracował razem z helixami prosze o sugestie gdyz nie chce kupc bubla cena do 500pln
pozdrawiam
karas, zależy czy chcesz porządnego suba co będzie buda chodziła czy taka średnia klasa którą "utrzyma" ten piecyk.
Focal a1??? Miał ktoś okazję odsłuchiwać??
a da rade cos pomiędzy??:)
linki od najlepszych :
http://allegro.pl/item970436917_crunch_hifonics_gtr_1200_mdf_350w_rm s_gwpl_wroclaw.html
http://allegro.pl/item970436940_powerbass_s_12_300w_rms_30cm_skrzyni amdf_wroclaw.html
http://allegro.pl/item967796163_skrzynia_basowa_jbl_cs1214_1000w_sup er_mocny_bass.html
Miałem okazję sprawdzać jak sprawują się głośniki hifonics i byłem pod kolosalnym wrażeniem, no ale wiadomo --> Made in Germany. :D
Oczywiście wartości mocy głośnika mogą być realne do tego piecyka po zmostkowaniu kanałów :D
Tak naprawdę to abyś miał coś godnego grania to lepiej kupić głośnik i zrobić samemu do niego skrzynię lub dać tam gdzie ją zrobią idealnie do parametrów głośnika.
Siemanko! :) Poradźcie mi jakieś radyjko do 500zl, myslalem nad tym :
http://allegro.pl/item964888004_alpine_cde_111r_nowosc_gratis_auto_h i_fi_w_wa.html
Bardzo dobra jednostka, warto kupić. Ogólnie możesz jeszcze pooglądać Kenwood`y. Alpine i Kenwood produkują bdb.(wg mnie najlepsi producenci jeśli chodzi o jakoś dzwiękui ) jednostki sterujące. Jeśli kupisz ten model co podałeś i podoba się Tobie to nie będziesz załował .pzdr
http://allegro.pl/item979882945_2010_kenwood_kdc_4547ub_cd_mp3_usb_a ux_in_ipod_gw.html
w/g to okazja cenowa jeśli chodzi o model, jakbym miał $$ już zamówiłbym :D
koledzy a co polecacie do 450 pln pod głosniki helix 62.1 i bedzie jeszcze do tego jakis w miare wzmak i tuba , dadam ze czerwone podswietlenie bylo by wskazane:D
Witoszcz, KENWOOD KDC-W 4047 UA
http://allegro.pl/item969208468_kenwood_kdc_w_4047ua_4047ug_super_of erta_i_gratis.html
Mam takie właśnie z Helixami 62.1 i jestem zadowolony. Kolor podświetlania oczywiście pod naszą deskę rozdzielczą pasuje idealnie.
blaszczu91
02-04-10, 14:42
Panowie jaki zestaw odseparowany na przód polecacie w kwocie do ok. 200 zł? Myślę nad Helixami DB 62.1 - co o nich powiecie? :)
Panowie jaki zestaw odseparowany na przód polecacie w kwocie do ok. 200 zł? Myślę nad Helixami DB 62.1 - co o nich powiecie? :)
ja miałem te helixy i ogolnie polecam bardzo ładna jakość dziwięku, troche mało basu jak na takie głosniczki ale ogolnie dają radę, miałem porownianie bo z przodu miałem hertza a z tłu helixa i musze powiedziec ze jak z ta cene to helix jest super :)
Skowron48 a co powiesz o tym pionku PIONEER DEH-3200UB bardzo ładnie wyglada ale czy porównywalnie do kenwooda gra ??
Ja bym brał Kenwooda :D Sam mam choć ten model nieco 'wcześniejszy' od tego co jest tutaj i jestem zadowolony :) Z tego co prędzej czytałem Kenwood wypada lepiej niż Pionner. Głośniczki będę kupował i zdam się raczej na kolege Skowron'a i wybiorę Helix;y ;) Pytanko jeszcze kolego Skowron.. czy głośniki masz do radyjka podłączone czy idą może przez wzmacniacz ?
Witoszcz, nie patrz na Pioneer bo to marka która w naszych oczach jest postrzegana jako klasa najlepsza jeśli chodzi o CA,a tak nie jest. Oczywiście nie twierdze, że to towar słabej jakości ale są lepsi :D Bierz "Kena" i nie przyglądaj się na inne.
Kris21, mam te głośniki pod samym radiem w/w wymienionym, drzwi wytłumione i kable które w zestawie przypominały nitki :d zostały wymienione na OFC 2x2.5 mm2.
Oczywiście głośniki zamontowane na dystansach.
Pytanko.. czy te Hilixy 62.1 160mm będą dobre na tył? bo mam zamiar je tam dać :P W ogóle jak macie rozwiązaną sprawe tył/przód jeżeli chodzi o śrędnicę głośników?
Witam,
koledzy jaki wzmak do Hertz 80W RMS ?Pod radio JVC "4x50W"
dobra wezme kenwooda , a powiec jak ci sie udalo kable wymienic bo ja wymieklem :) szacun dla ciebie :)
dobra wezme kenwooda , a powiec jak ci sie udalo kable wymienic bo ja wymieklem :) szacun dla ciebie :)
Wymiana kabli to banał ;) Bierzesz nowy kabel i przyklejasz taśmą izolacyjną do tego starego (w taki sposób żeby nic nie chaczyło) No i potem je po prostu przeciągasz :) Jeżeli chodzi o kable na tył to myśle że tam nie ma problemu z przeciągnieciem.
blaszczu91
03-04-10, 10:52
ja miałem te helixy i ogolnie polecam bardzo ładna jakość dziwięku, troche mało basu jak na takie głosniczki ale ogolnie dają radę, miałem porownianie bo z przodu miałem hertza a z tłu helixa i musze powiedziec ze jak z ta cene to helix jest super :)
Jeżeli chodzi o bass to planuję zakupić jakiś subwoofer więc luz. Dzięki za pomoc! W takim razie biorę Helixy ;)
Żaden tył, wrzuć w przednie drzwi pod wzmakiem i starczy w takim autku. Jeśli już uparłeś się na ten tył jak większość, która ma słaby przód to:
Tył- 6x9
Przód- 16,5 cm.
Ja mam jeszcze jedno pytanie bo w sumie pod uwagę biore juz tylko dwa radyjka :) powiedcie mi co lepsze:
http://allegro.pl/item964888004_alpi...i_fi_w_wa.html
http://allegro.pl/item984470568_kenwood_kdc_4047ua_ug_cd_mp3_usb_aux _wyj_sub_fvat.html
Cenowo oczywiscie bardziej odpowiada mi keenwood, orietujecie sie jak jest z jakoscia dziwięku?? :)
Czy Hertze DSK 165 które można spotkać na Allegro, np http://www.allegro.pl/item979430780_hertz_dsk_165_mdf_glosniki_opel_vw_f ord_honda.html to oryginały ?
pozdrawiam
ps. wiem że głupie pytanie, ale wole zapytać ;)
Panowie jaka średniaca kabla wzmacniacz skrzynia mam 2,0mm głośnikowe ale te chyba sa za cieńkie czy nie? subb na hertz es 300
michauu90, różnica jest tym, że Alpine ma Bluetooth i wspomaga Ipod. Natomiast jeśli Tobie zależy na jakości dźwięku to brałbym Kenwood bo jego proces ma przetwornik 24 bit`owy, a Alpine ma standard 16 bit. Każdy myśli, że już powinien być ale przy dokładnej oględzinach ma standard. Dopiero model CDA-117Ri ma przetwornik 24.
Emwu, jest to oryginał.
P.S. może takie pytanie ze względu na to, że ma Honda w tytule :D
Bierzesz nowy kabel i przyklejasz taśmą izolacyjną do tego starego (w taki sposób żeby nic nie chaczyło) No i potem je po prostu przeciągasz :)
Zakładam że kabel pod tapicerką jest tej samej grubości i w miare przyzwoitym stanie. Jeśli podłączysz kabel 2 mm do kabla który jest 1,5 czy bardziej cienki to będzie to skala głupoty jaką się nie wyobraża.(opór w chudszym pogarsza jakość dźwięku). Natomiast jak jest to jakiś stary kilku letni kabelek to też do wymiany bo już stracił na większości swojej jakości(miedź nie jest wiecznie w dobrej "formie")
karas, jak nie chcesz sie martwić czy może przewód jest winą jakiegoś problemu w przyszłości to kup http://allegro.pl/item980717041_23162_dietz_2x4mm2_profi_kabel_na_me try_ss.html choć sądzę ze 2,5 mm2 starczyłby :D Kabelek drogi, ale spełnia role(u siebie zakładałem) Wiadomo: Made in DDR :D
@Karas:
Dobre 2.5mm2 styknie:
http://www.allegro.pl/item978263605_procab_ls_25_kabel_glosnikowy_kurier _on_stage.html
Ew jak czujesz potrzebę weź 4mm2;
http://www.allegro.pl/item982123817_procab_ls40_idealny_kabel_glosnikowy _najtaniej.html
Solidny kabel, gruba izolacja;
Skowron dzieki za pomoc :) Alpine nawet nie ma bluetootha tylko ma mozliwosc podłaczenia modułu ktory kosztuje jakies 400 zl , dzieki raz jeszcze i ostatecznie decyduje sie na keenwooda :) pozdr
panowie mam problem a wiec podłączyłem wzmacniacz głośniki wszystko gra i buczy tylko wtedy kiedy na radiu włącze funkcje radia:( domyslam sie ze cos jest nie tak z kabelkiem remote podłączyłem go pod niebieski kabel z kochy z napisem antena i tylko wtedy pojawia sie na nim napiecie kiedy włącze funkcje radia. Pod który inny podłączyc z kostki?
pozdrawiam
niebieski z białym paskiem
no, kenio zamontowany - jakość dzwięku mioodzio :D
Zakładam że kabel pod tapicerką jest tej samej grubości i w miare przyzwoitym stanie. Jeśli podłączysz kabel 2 mm do kabla który jest 1,5 czy bardziej cienki to będzie to skala głupoty jaką się nie wyobraża.(opór w chudszym pogarsza jakość dźwięku). Natomiast jak jest to jakiś stary kilku letni kabelek to też do wymiany bo już stracił na większości swojej jakości(miedź nie jest wiecznie w dobrej "formie")
CHyba się nie zrozumieliśmy ;] Kolega pytał o wymiane kabli.. Napisałem jak wymienić kable tj jak przełożyć kabel np od drzwi przez tą czarną gumkę (uszczelke, którą widać po otwarciu drzwi i która właśnie osłania te wszystkie kabelki) no i też dalej żeby nie bawić się w znajdowanie jakieś nowej 'drogi' dla kabli od radia do głośnika ;)
Siema. Chce kupić jakaś dobrą skrzynkę bassową w miare tanio. Myślałem o JBL GTO 1204BP jako że jest to tanie a wszystkie innego głośniki mam JBl ale słyszałem że ta skrzynka gra bardzo przeciętnie. Co o tym myślicie. Może ma ktoś jakies propozycje na dobrą skrzynkę z mięsistym bassem, czystym (nie dresowe bombadło) do 600 zł
PS: Mam możliwość zamówienia sobie dobrej skrzynki pod głośnik u kumpla. Może lepiej by było właśnie zastosować taki mix że własna skrzynka i jakiś tam głośnik a jak tak to jaki ?
trax, oczywiście że lepiej jest zrobić samemu. Kup np. głośnik za 500 zł,a resztę daj na skrzynkę. Niech kumpel na podstawie danych głośnika obliczy pojemność itd. skrzyni i będzie o wiele lepiej niż przy zakupie oryginału. pzdr
A jakiej firmy kupić głośnik ?? JBL czy może coś macie jakieś propozycje
http://allegro.pl/item977952730_jbl_gto_1214_1400w_warszawa_od_ss.ht ml to powinno wystarczyć Tobie, oczywiście w dobrej skrzyni (nie zrobionej na odwal) zagra bardzo przyjemnie
A nie lepiej jakiegoś Rockforda, Lanzara czy też co innego ??
jakie radio jest dobrym wyborem w kwocie ok. 300 zł ? może być nowe jak i używane.
wymagania :
- przyzwoita jakość dźwięku
- usb
mile widziane :
- czarny panel
- czerwone podświetlanie
- wejście aux na mini jacka
reszta zestawu :
Powerbass PB-CK6
u-Dimension JR 4.300
Alpine CDA-105Ri vs Alpine CDA-117Ri
Czym się różnią i czy warto w to się pakować i najlepiej które wybrać????
Ewentualnie coś zamiast nich (ale w sumie sklaniam się tylko w stronę Alpine)
Mam pytanie, w Civicu EJ9 chciałbym zmienic przednie głosniki rowież na 16tki (obecne to chyba jakis niestandard 15,5 chyba??) czy musze zakładać dystanse czy obejdzie sie, a tak wogóle to lepiej (mowimy tu o podobnych kwotach) wybrać zestaw JBLa czy np Hertza??? Chce miec wszystkie głosniki jednej marki...
bez dystansów się nie obejdzie maja byc takie: http://www.powe.com.pl/product_info.php/cPath/36/products_id/259 . Jezeli chcesz podłączyc je pod wzmacniacz musisz ciagnac nowe kabelki przez drzwi co nie jest łatwym zadaniem ze wzgledu na koche w drzwiach . a Jakie dokładnie zestawy Cie interesują??
Wow, widze ze jest z tym troszke zabawy:D
Jakie dokładnie zestawy Cie interesują??
Na przód:
http://www.allegro.pl/item979555650_hertz_dsk_165_niesamowite_brzmienie_ extra_gratisy.html lub
http://www.allegro.pl/item982829018_system_jbl_gt5_650c_150w_dystanse_gr atis_kurier.html
Na tył:
http://www.allegro.pl/item988490828_glosniki_hertz_dcx_690_kurier_gratis _sklep_w_wa.html lub
http://www.allegro.pl/item994174948_jbl_gto_938_100w_rms_ekspresowa_wysy lka_gratis.html
Nie chodzi mi o hałas, tylko czysty dzwięk i przyjemny bas:)
Sam przerabiałem ten temat ostatnio.
Bedzie to grało pod wzmacniaczem czy pod zwykłym radiem ?
Na przod bym Ci polecił http://www.lidercaraudio.pl/produkt/HiFonics-TX62c-zestaw-165mm-125W-RMS-SuperCena-p40.html sa w dobrej cenie i naprawde graja *****iscie - sam pluje sobie w brode ze kupiłem helixy( które nie dorastają tym głosniczka do piet ) . Na tył bym nie instalował glośników tylko wrzucił małą skrzynie do bagażnika taka 150W w rms wystarczy + 4 kanałowy wzmacniacz napedzajacy cały system i gitarka -napewno nie bedziesz zawiedziony!!
Na tył bym nie instalował glośników tylko wrzucił małą skrzynie do bagażnika taka 150W w rms wystarczy
Ja właśnie wywaliłem skrzynię i będę instalował głośniki. Dużo nie dużo jednak miejsce zajmuję jakby nie było.. Dlatego ja nie polecam. Jeżeli głośniki dasz pod wzmacniacz też będzie ładnie grać.
Bedzie to grało pod wzmacniaczem czy pod zwykłym radiem ? Bedzie bez wzmacniacza, tylko pod radiem, chcialbym jednak miec te głosniki z tyłu, z przodu 16tki + gwizdki odseparowane a jezeli tuba to niewielka aktywna zeby cos tam delikatnie buczało tak jak w moim poprzednim Civicu-z tym ze tam kazdy komplet głosnikow był inny, miałem porownanie JBL vs Pioneer i zdecydowanie wybrałbym ten pierwszy, dlatego chcialbym wiedziec co moze grac lepiej w podobnym pieniadzach:)
jezeli pod samo radio to wziałbym jbl'e na przód maja 50W w rms'sie dsk nie rozwina skrzydeł pod samym radiem . Najlepiej było by gdybyś miał możliwość porównania np z innymi głosnikami typu helix db- duzo osób je poleca pod samo radio osobiscie takowe zakupiłem . Niestety według mnie pod samym radiem głośniczki nie posiadały wogóle basu musiałem dokupic wzmacniacz teraz jest w miare ok . Zauważ , ze seryjnie pioniery montowane w hondach maja 30 W ( w rmsie napewno mniej ) Dlatego kupowanie głosników ktore dajmy na to maja 100W w rms mija sie z celem ( koncówki mocy radia daja przecietnie do dwudziestu paru W ) bo one poprostu nie zagraja tak jak powinny zagrac.
Alpine CDA-105Ri vs Alpine CDA-117Ri
Czym się różnią i czy warto w to się pakować i najlepiej które wybrać????
Ewentualnie coś zamiast nich (ale w sumie sklaniam się tylko w stronę Alpine)
nikt nic nie napisze???
krzyhar, nie chce być niemiły, ale nie jest trudno sprawdzić na stronie alpine.com.pl
CDA-117Ri ma 24 bitowy przetwornik cyfrowy a 105Ri ma 16 bitowy. Wszystko znajdziesz i porównasz w pod każdym produktem na stronie Alpine w zakładce "technologia"
to wiem że jeden ma 16 drugi ma 24 bit i ten co ma 24 bit jest lepszy-tak? Chodzi mi o to że może ktoś ma takie radio i napisał by co i jak w użytkowaniu :)
jakość dzwięku jest o wiele lepsza, przynajmniej wg mnie. Miałem radio z 16 bitami, kupiłem z 24 bitami i dźwięk jest "lżejszy" dla uszu,mniej męczy. Zaznaczam że to są tylko moje wrażenia.
słyszał ktoś coś o głośnikach dls ? mam okazję kupić takie głośniki (dls b6) po okazyjnej cenie 155 zł i podłączyć je do mojego alpine cde 101RM
bedzie to dobrze grało?
Ja wlasnie zamontowalem zestawik DLS B6A i jestem bardzo zadowolony:D oczywiscie glosniki sa zamocowane na dystansach MDF a dzwi sa wytlumione
Poszukiwany zestaw odseparowany pod piecyk.
Fundusz to kele 200zl (kryzys ;) ) wiecej nie bedzie :P
Auto takie jak w opisie. siedza sobie z przodu jakeis tam glosniki, z tylu standardowe, w bagazniku skrzynia zamknieta.
Slucham trance, house, rock, trohe regge, HH, metal
Zastanawiam sie nad uzywanymi PB S-6C (niby nie zaduzo uzywane, mial bym je z ostateczna cena za 200zl), albo nowe Helix DB 62.1 (ceny alledrogo)
ktos mi odradzil helixy pod piec.. ze sa za slabe, ile w tym racji?
Jeżeli za 200zł masz sznasę dorwać PB S-6C krótko używane, nie uszkodzone to brałbym (szczególnie pod piecyk) je bez zastanowienia;
Witam, mozecie doradzic jakie głośniczki wpakować w drzwi EG3 zamiast seryjnych? Biorę pod uwagę kioka opcji w przedziale cenowym do 200 pln:
http://allegro.pl/item988359731_renegade_by_hifonics_rx52_supermarko wy_3dr_wroclaw.html
http://allegro.pl/item989494436_glosniki_alpine_spe_13cs_zestaw_4gl_ zwrtotnice.html
http://allegro.pl/item1000891198_crunch_bmx_53_crunch_blackmaxx_150w _13cm.html
http://allegro.pl/item999000797_helix_db_52_1_nowe_13cm_tweeter_zwro tnica_c_hurt.html
http://allegro.pl/item998181830_magnat_dark_power_213_240w_dwudrozne _nowosc.html
http://allegro.pl/item1002242358_hertz_ecx_130_najtaniej_na_allegro_ komplet.html
http://allegro.pl/item994465265_magnat_ultra_213_gw24m_odseparowane_ raty.html
http://allegro.pl/item997681313_phonocar_130mm_soprany20mm_zwrotnice _70w_wroclaw.html
http://allegro.pl/item989535355_okazja_glosniki_sinuslive_sl135c.htm l
Radio kenwood zamontowane i jest git :) teraz szukam porzadnej tuby z dobrym wzmakiem co polecacie??
tube sobie odpusc kup skrzynie
Jaka skrzynie polecasz ? i wzmak ?
Cześć, chciałbym zapytać co sądzicie o zamontowaniu z przodu Alpine SPS-171A i z tyłu Alpine SPE-13CS?? Do tego radio Alpine CDE-112Ri i jeśli nie jest to głupi pomysł to jaki wzmacniacz. Może będę kiedyś myślał o kupnie skrzynki basowej.
witam, przyszedl czas na wymiane starego cd/mp3 sony na cos nowszego i na tapete poszly dwa sprzety... clarion cz509 albo alpine cde-9880.... zalezy mi na wyjsciu usb z tylu zeby kabel wrzucic do schowka... ktos moze ma ktorys z tych sprzetow ? jakies wrazenia itp ? domyslam sie ze po przesiadce z mojego starego sony kazdy z nich zagra lepiej ...
jakie Wasze zdanie ?
jaki piecyk będzie dobry pod alpine sbe 1243br?? Nadmienię iż zależy mi na miękkim i szybkim basie.:confused:
to raczej kwestia obudowy niż wzmacniacza ;)
Zdecydowałeś się już na niskiej klasy woofer w obudowie bass reflex i w dodatku z 12" membraną. Miękki bas z tego masz szanse wyjąć. Szybki - cienko to widzę...
Cześć. W weekend mam zamiar zabrać się za wymianę kabli głośnikowych w moim aucie, które w przyszłości mam zamiar wpiąć do wzmaka 4x100W bo moje głośniki mają właśnie po 100w. Póki co chciałbym to wpiąć w radio bo na wzmacniacz muszę poczekać. Jaki przekrój kabla i jakiej firmy (no chyba że firma nie ma aż tu takiego znaczenia) ? Wzmak miałby być w bagażniku. Słyszałem że niby najlepiej 2,5mm ale nie wiem jak to będzie współpracowało tymczasowo z radiem. Ma ktoś jakieś rady ?
2,5 kw. Co do współpracy z radiem to na pewno nie przeszkodzi. kup kable OFC (miedź beztlenowa) i będzie ok
Jeszcze jedno pytanko. Jak wygłuszyć drzwi z przodu ?? Tylko z zewnątrz czy też w środku, czy za głośnikiem. Nie mam zielonego pojęcia w tym temacie. Może ma ktoś zdjęcia jak to wygląda w EJ9 ?. Jakich mat użyć ?? Pakować mnóstwo pieniędzy w dynamate czy też może coś od sinuslive, albo pakować się w wynalazek z allegro np. http://www.allegro.pl/item1038358735_mata_gms_04_wytlumienie_axel_2_wroc law.html
Proszę doradźcie coś. Z przodu mam 160 na dystansach z MDF i na samym radiu drżenie blachy jest czasami nie do wytrzymaniu. Tapicerka też czasami wariuje.
Przeglądałem oferty na allegro i już całkowicie sie zagubiłem bo można wybierać pomiędzy rodzajami: Aluminium, polimer, miękkie, bitumiczne pokryte filcem, poroso mata włókninowa.
Witam.Co proponujecie za głosniczki pod JVC KD-R411 (Moc 4x50) pod samo radio.Dodam ze w bagazniku mam skrzynke magnata ze wzmakiem,zaś przod chce pod samo radio.Co załozyć do 6 gen 96 rok?
rapidex ja mam helixy 62.1 i nie narzekam .
http://www.allegro.pl/item1031926092_helix_glosniki_13_cm_blue_5_komplet ny_rest.html myślałem o tych?Ma ktoś moze je?
rapidex, dlaczego chcesz założyć 13 cm głośniki?? w 6 gen. mieszczą się 16,5 cm. Im większa średnica głośnika tym lepsze brzmienie. Witoszcz kiedyś miał problem(nie pamietam czy to radio czy głośniki :D ), ale doradziłem, ma głośniki jak ja i jest zadowolony.
Witam,
Chciałbym spytać czy dałoby rade zamontować aktywny sub pod seryjne radio w Civicu VII 5D? Pod radio pewnie nie da randy więc może pod tylne głośniki? Widzę wiele podobnych postów ale niestety o nowszych hondach..
Z góry dziękuję.
Tak na szybko, radio Sony XPLODE i totalny brak glosnikow. Chce cos kupic, tak zeby ladnie gralo, nie zalezy mi na ogromnej mocy i basie przy ktorym wypadaja szyby. Ma byc czysto, a raz za czas glosno. Moze, moze jakis wzmak czy tuba - ale to nie bardzo, bo zalezy mi na miejscu w bagazniku. Tak jak mowilem, potrzebuje opini na temat glosnikow na przod i tyl do budy 5 GEN EG8. Nie ma byc cudownie .. bo mam VTECA i ta stacja wystacza ;)
a cena.. powiedzmy do 400 - 500zl
szybkie pytanie, średnica głośników na przód i tył.
przód bez kombinacji 16cm i małej głębokości montażowej. Tył, zależy jakie EJ9 3d czy 4d
ppm702, to uśmiałem się... :D pytałem się kolegi timo-hg o jego średnice wejść na głośniki bo chce kupić. U mnie CA jest gitara :D
ok, tak to jest jak się nie czyta wszystkiego ;)
Witam, myślę o radyjku JVC KD-R411 lub Pioneer DEH-2200UB ma może je ktoś?? Co o nich powiecie?? Słyszałem że te Pioneerki strasznie awaryjne są... Do tego myślę o Helixach 62.1 ale nie do końca wiem czy będą pasować i jak zamontować tweetery bo nie ma na nie specjalnego miejsca w VII 5d :( Jakieś pomysły?? Zależy mi na czystym brzmieniu i fajnym delikatnym basiku:) pzdr
Dobra jakość dzwięku to Alpine lub Kenwood. Do 300 zł to tylko Kenwood KDC-40477 z USB i 24 bit-przetwornikiem. Mam takie z Helixami Db 62.1, bez wzmaka i jestem zadowolony. Jak coś to foty poglądowe czy coś mogę zrobić.
ja mam kenwood kdc-w413u kupiłem 2 sztuki od gościa na allegro tylko jedna osoba sprzedaje , powiem tak wykonanie ok myślałem że będzie lepiej jak na keenwoda ale przeżyje , bez problemu czyta 8gb pendrive i cd mp3/rw , bass regulowany 2 opcjami można wyłączyć Bass boost i obniżyć w ustawieniach dalszych do radia używam wzmacniacz , głosnik bassowy oraz tweetery które zamontowałem z tyłu auta pozdro
Hmmm ten kenwood KDC-4047UA
http://allegro.pl/item1044077013_kenwood_kdc_4047ua_ug_promocja_grat is_pendrive.html
bardzo mi sie widzi, ale jestem ciekaw czy Helixy będą pasować do mojego autobusika i jak z tweeterami hmmm
tutaj mam coś do ułatwienia..http://img641.imageshack.us/img641/2332/beztytuuxrd.jpg tweeterki to można gdzieś zawsze zamontować, takie pierdołki :)
power of dreams
25-05-10, 20:07
co do głośników to ja proponuje lanzar max bardzo dobre głośniki 140 decybela
Ja mam helixy db 62.1 i właśnie tego kenwooda z polecenia skowrona48 :D i nie narzekam aczkolwiek brakuje troche bassu
Witoszcz, a kabelki Dietz`a 2.5 mm2 są i wytłumienie drzwi ?? ja tak mam i nie narzekam :D
może wlasnie dlatego ze kable nie wymienione :D ale drzwi sa wygluszone choć tez nie jestem z tego zadowolony:o
no to znamy odpowiedź:). Kable to standard, przekonałem się przed założeniem. Porównałem i :eek: Fakt, faktem 2 dni się waliłem, żeby je przecisnąć ze środka do drzwi, ale warte są podrapane ręce i stracony czas dla dobrego brzmienia.
No to brać się za robotę jak będzie trochę wolnego, efekt jest wg mnie imponujący jeśli nad tym posiedzi się i zrobi porządnie. pozdro.
Dzięki wielkie!! Radyjko zamawiam, za miecha głośniki i znajomy w zakopcu bedzie wygłuszał i poprowadzi nowe kabelki:D Potem wlepie foty i zrobie opis autobusika :) i potem inne modyfikacje :) dzięki jeszcze raz za rady!!
witam, jakie polecacie głośniki do 100 zł (16cm) do drzwi ? mogą być używki.
taki pioneery mogą być? najlepiej jesli byłyby 2drożne bo tweeterów nie umiem podprowadzic do słupka.
http://allegro.pl/item1046634777_pioneer_ts_g1749_17cm_170w.html
w jakie marki celowac? pioneer, sony, magnat, boschmann czy jeszcze jakies inne?