Zobacz pełną wersję : Jakie - radio - głośniki - wzmacniacz - wybrać??
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
[
15]
16
to jak wolisz z pena, to kup byle co, i tak wszystko zagra tak samo. obojetnie jakie masz glosniki i radio, i tak nie bedziesz mial nic lepszego niz 320kbpsTy też nigdy nie przeszedłeś ślepego testu, ale jednak jesteś pewien, że słyszysz różnicę i oceniasz ją tak drastycznie, że polecasz zakup absolutnie dowolnego radia, bo jeśli chodzi o mp3, to brzmią tak samo gównianie na wszystkim? :rolleyes:
to jak wolisz z pena, to kup byle co, i tak wszystko zagra tak samo. obojetnie jakie masz glosniki i radio, i tak nie bedziesz mial nic lepszego niz 320kbps
Co za bzdura. Wsadź pena do jakiegoś JVC z media marktu za 170zł, a do alpine'a za 500zł. Jak będzie grać tak samo to znaczy, że masz coś nie tak ze słuchem. Ciągle słucham muzyki na penie i dla mnie gra bardzo dobrze. Jestem osobą, która zauważa najmniejsze zmiany/różnice nawet w dźwięku i jak jechałem u kolegi z jego jvc to mogę ci powiedzieć, że moja komórka gra lepiej na fabrycznych głośnikach.
Co za bzdura. Wsadź pena do jakiegoś JVC z media marktu za 170zł, a do alpine'a za 500zł. Jak będzie grać tak samo to znaczy, że masz coś nie tak ze słuchem. Ciągle słucham muzyki na penie i dla mnie gra bardzo dobrze. Jestem osobą, która zauważa najmniejsze zmiany/różnice nawet w dźwięku i jak jechałem u kolegi z jego jvc to mogę ci powiedzieć, że moja komórka gra lepiej na fabrycznych głośnikach.
zaraz zaraz, ale czy ja powiedzialem ze miedzy 170zl a 500 nie ma roznicy? kazde radio ma inne granie, i slychac roznice, ale chodzi mi o to czy w radiach za 200zl lub podobnych nie bedzie slychac zadnej roznicy.
zaraz zaraz, ale czy ja powiedzialem ze miedzy 170zl a 500 nie ma roznicy? kazde radio ma inne granie, i slychac roznice, ale chodzi mi o to czy w radiach za 200zl lub podobnych nie bedzie slychac zadnej roznicy.
A kupiłbyś do moreli tempo 6 radio za 200zl? Bo wydaje mi się że nikt by tego nie zrobił ,dlatego pytam jakie będzie najlepsze do nich, ludzi mądrzejszych ode mnie w temacie CA.
Nie uwzględniłeś tego w poście więc skąd mamy wiedzieć? :) Jeśli chodzi ci o radia z samym usb do 200zł to zgadzam się, że wszystko do tej ceny zagra tak samo. Mam kilku znajomych, którym gra na takich radiach się podoba + seryjnych głośnikach. Czasami im zazdroszczę, że mają tak niskie wymagania bo ja to bym wolał słuchać muzyki z samego telefonu niż na takim padle :)
Poszukałem bardziej precyzyjnie i powoli zaczynam to wszystko kompletować więc jeśli ktoś będzie tak miły (i ogarnięty w temacie) to czy oceni mi to wszystko czy ze sobą współgra i ma prawo zaistnienia.
http://allegro.pl/morel-tempo-6-wysmienite-brzmienie-4-megagratisy-i4891593993.html - myśle ze jedne z lepszych w tej cenie więc wybór padł na nie,
http://allegro.pl/alpine-cda-105ri-wysoki-model-z-usb-mp3-komplet-i4898380939.html - dlaczego nie kenwood lub clarion jak mi polecaliści? Ponieważ dobre używki kosztują ok 1000zl lub ich najzwyczajniej nie ma ,a te nowe mają jakieś funkcje blotooth, facebook, mikrofonu itp. ale po co mi to skoro radio ma dobrze grać więc myślę że ta alpina będzie odpowiednia i wystarczająco mocna,
http://allegro.pl/u-dimension-glow-4075-swietny-wyglad-duza-moc-i4877839724.html LUB http://allegro.pl/steg-qm75-4x-qmosii-rewelacyjny-wzmacniacz-do-auta-i4902628698.html - i tu mam problem ponieważ steg ma bdb opinie na forach CA ,ale podobno są z nim jakieś problemy z płytkami na filtrach ,mimo tego ma bardzo porównywalne parametry do u-dimension- praktycznie takie same jest 100zl tańszy ,chociąż dimension też od groma osób poleca więc prosiłbym tutaj o pomoc w wyborze,
http://allegro.pl/focal-sub-p-30-naturalny-bas-dla-wymagajacych-i4891871274.html -focal, tu chyba dużo mówić nie trzeba ,głośnik jakościowo dobry -tak twierdzą ludzie więc zdaję sie na ich słowa, 250w RMS myślę że starczy bo nie ma to szyb wybijać i wzmacniacze mają tyle na mostku (250 lub 220w) więc powinny dać sobie radę.
Do tego jeszcze okablowanie tylko nie wiem jakiej powinno być grubości :/ wiem że wzorów na ich obliczenie w necie jest sporo ,ale wole was dopytać niż zle policzyć i pózniej sie martwić że mi się grzeją. Jak macie chwile żeby to obadać to będe bardzo wam wdzięczny :)
Są tabele, wszystkie takie same i w dodatku można się dzięki nim dowiedzieć jak bardzo niektórzy przesadzają z grubością i jak niepotrzebnie wydają hajs na markowe kolorowe kabelki, skoro można kupić bardzo porządne kable spawalnicze za pół ceny kolorowego drucika.
Dobre używane radio kupisz za 500zł bez żadnego problemu. Za 1000 kupisz już megawypas, który do takiej reszty nie jest potrzebny. Nie wiem co ma moc do rzeczy, bo nie będziesz w ogóle używał wzmacniacza w radiu.
Nie wiem co ma moc do rzeczy, bo nie będziesz w ogóle używał wzmacniacza w radiu.
Masz rację może tak napisałem bo pozno troche było i mi sie przysypiało, w każdym razie mam nadzieje ze ta alpina będzie odpowiednia do reszty i ze wszytko będzie ze sobą współgrać.
Panowie potrzebuje pomocy w wyborze wzmacniacza. Wybór padł na monoblocka Lanzara, tylko teraz sie zastanawiam ktory model
http://www.ebay.com/itm/NEW-LANZAR-HTG157-3000W-Mono-MOSFET-Car-Audio-Power-Amplifier-Amp-Stereo-2-Ohm-/351272537608?pt=Car_Amplifiers&hash=item51c9798e08
http://www.ebay.com/itm/Lanzar-MXA1600-2000-Watts-Mono-Block-MOSFET-Power-Amplifier-Car-Audio-Amp-/151405397430?pt=Car_Amplifiers&hash=item23407705b6
http://www.ebay.com/itm/New-LANZAR-MAXP1055D-2000W-MONO-D-Car-Amplifier-Audio-Power-Stereo-Amp-Remote-/390799108628?pt=Car_Amplifiers&hash=item5afd712a14
Najbardziej byłem skłonny wziać ten z pierwszego linku ale zastanawia mnie że ma niby 650W RMS przy 4OHM i na tylko jeden 40A bezpiecznik, a wzmacniacz z linku trzeciego ma 250W RMS przy 4OHM i ma 3x40A? Możecie mi to wytłumaczyć i doradzić ktory kupić? z góry dzieki.
Siema,
Czy w tym radiu jest aux albo da się jakoś wyprowadzić?
ALPINE CDA-9851R
Twoje internety wyświetlają tylko forum CKP, czy masz też dostęp do gugla? Bo jeśli masz coś poza forum, to odpowiedź kryje się na pierwszej stronie wyszukiwania. Dowolnie - web, lub grafika.
@!markos Trochę to przypomina co się stało z forum elektroda.pl. 99% postów ma treść "wyguglaj" itp. Po to jest to forum żeby się dzielić wiedzą i tworzyć "bazę wiedzy". Gdyby tak podchodzić do każdego zagadnienia to nie tylko to forum byłoby puste ale reszta sieci web. Straciłeś tyle samo czasu na napisanie tego posta co na odpisanie z odpowiedzią na pytanie które zadałem. Tak więc pozdrawiam i nie dziękuję.
@!markos Trochę to przypomina co się stało z forum elektroda.pl. 99% postów ma treść "wyguglaj" itp. Po to jest to forum żeby się dzielić wiedzą i tworzyć "bazę wiedzy". Gdyby tak podchodzić do każdego zagadnienia to nie tylko to forum byłoby puste ale reszta sieci web. Straciłeś tyle samo czasu na napisanie tego posta co na odpisanie z odpowiedzią na pytanie które zadałem. Tak więc pozdrawiam i nie dziękuję.
Tak, na forum powinniśmy dzielić się wiedza lecz bez przesady. To tak jakbyś się jeszcze zapytał czy to radio ma odtwarzacz CD. Wpisujesz w google model radia, specyfikacja i masz wszystko podane także szybciej byś się dowiedział czy ma AUX niż czekając tutaj na czyjąś odpowiedź. Jakby każdy tak zadawał pytania w kółko te same to byłby taki śmietnik na forum, że nikomu nie chciałoby się go odwiedzać, a co bardziej czytać.
Btw. dowiedzenie się czy to radio ma AUX zajęło mi 3s.
http://images.sonicelectronix.com/images/61776/main/cda9851.jpg
http://i00.i.aliimg.com/wsphoto/v1/1106522314_2/ATEMK-For-JVC-Alpine-ai-net-UniLink-cd-changer-3-5mm-jack-aux-auxiliary-cable-line.jpg
http://www.autoscheich.de/templates/shopbilder/as-zrs-aux-alp-jack.jpg
czy to radio ma odtwarzacz CDNo właśnie, a ma? :D
No właśnie, a ma? :D
I tu cię zaskoczę. Tak, ma :D
Nie no pytam, bo na forum trzeba się dzielić wiedzą, a tak na zdjęciu to nie widać gdzie wkłada się krążek.
http://www.audiodesign.cz/images/cda-9851r.jpg
Nie no pytam, bo na forum trzeba się dzielić wiedzą, a tak na zdjęciu to nie widać gdzie wkłada się krążek.
http://www.audiodesign.cz/images/cda-9851r.jpg
Ale radio magiczne :O pokazuje MP3, a nie ma Pendrive, ani CD :O
Ale radio magiczne :O pokazuje MP3, a nie ma Pendrive, ani CD :O
Pewnie z tyłu jest :P
A ja Wam przerwę bekę ;) i przerzucę tu swoje pytanie z innego tematu (dot. założenia do angielki, w której mam ori głośniki przód + "jakieś 13-stki" z tyłu + radio panasonic cq-1323nw):
Trafiłem na allegro takie zestawy:
http://allegro.pl/glosniki-basowe-dy...890877829.html
http://allegro.pl/glosniki-basowe-tw...872011352.html
Pytanie - czy ktoś z Was wie jak to gra, słyszał, poleca, który z ww zestawów jest lepszy, itd.?
Na razie nie mam w planach montowania wzmacniacza i dalszej rozbudowy audio, w związku z tym ciekawią mnie również opinie, jak to zagra pod samym radiem?
Muzyk-Grzes
09-01-15, 21:33
Pewnie by ktoś coś napisał ,tylko linki jakby nie działają.....
... ona jest słuszna, ta koncepcja! ;)
1. http://allegro.pl/glosniki-basowe-tweetery-honda-civic-jazz-do-drzwi-i4911250862.html
2. http://allegro.pl/glosniki-dystanse-mdf-honda-accord-civic-crx-lodz-i4913594441.html
3. http://allegro.pl/glosniki-basowe-tweetery-honda-civic-ej9-ej6-mdf-i4907056496.html
Dzięki za zwrócenie uwagi, proszę o opinie na temat 1,2 i 3 zestawu.
Muzyk-Grzes
10-01-15, 06:04
DAX to nawet nie wiem co to jest a ten ostatni link to Phonocar ,miałem takie głośniki w civicu i po dobrym wygłuszeniu drzwi elegancko przenoszą basy. Mogę od siebie polecić.
Dzięki za odpowiedź, właśnie chodziło mi o opinie osób, które miały z tym do czynienia "na własne uszy"
DAX ma w sieci raczej negatywne opinie, chcę się upewnić, bo może angielki nie dotyczy ;)
Witam,
Kupiłem auto z okablowaniem , wzmacniaczem blaupunkt i chyba domowo robioną tubą. Kable to tragedia, kolega nawet mowił że nie mam bezpiecznika na aku a dwa cienkie kabelki są podłączone do +/- , że auto może się spalić. Zaoferował mi również kupienie dobrą skrzynie ale powiedział ze mam kupić kable bo się boi o mnie :D
Więc mam takie pytanie do was potrzebuje dobre kable z bezpiecznikiem coś polecacie odrazu do kupna linki prosiłbym
Z góry bardzo dziękuje
wywialwawa
13-01-15, 06:05
Witam,
Kupiłem auto z okablowaniem , wzmacniaczem blaupunkt i chyba domowo robioną tubą. Kable to tragedia, kolega nawet mowił że nie mam bezpiecznika na aku a dwa cienkie kabelki są podłączone do +/- , że auto może się spalić. Zaoferował mi również kupienie dobrą skrzynie ale powiedział ze mam kupić kable bo się boi o mnie :D
Więc mam takie pytanie do was potrzebuje dobre kable z bezpiecznikiem coś polecacie odrazu do kupna linki prosiłbym
Z góry bardzo dziękuje
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=1&kid=251&pid=1830
Proszę.
mial ktos stycznosc z tym wzmacniaczem? --> LANZAR HTG157. Ewentualnie kto coś poleci mocnego jesli chodzi o 1 kanalówkę minimum 600 w przy 4 ohm'ach. W gre wchodza uzywki
wywialwawa
20-01-15, 19:57
Hifonics brutus
http://allegro.pl/wzmacniacz-hifonics-brutus-bxi-1500-1x750rms-nowy-i4999522488.html
za slaby Panie :) minimum 600 w przy 4 ohm'ach musi miec
wywialwawa
21-01-15, 14:03
GROUND ZERO GZTA 1.1200DX
Ten jest nawet blisko ;)
Calkoem niezle wzmaki, ale niektóre modelw sie tak grzeją ze mozna na nich gotować [emoji14]
powoli zbieram komponenty na wygłuszenie drzwi z przodu i tu mam pytanie
na tapicerkę od wewnątrz chcę dać gms-02 tylko nie wiem jaka grubość 3, 6?
Pany , chciałbym złożyć od podstaw audio do mojego Civa EJ9 . Budżet którym dysponuję to 1000-1500zł (jeżeli będzie mało na coś przyzwoitego to prosiłbym o podanie zestawu który zagra jako tako i pozwoli się rozbudować w przyszłości)...
Co to znaczy zagra jako tako i pozwoli się rozbudować? Na moje średnio wyrobione ucho za 1500 kupisz jakieś przyzwoite używane radio za 400-500zł (wedle uznania, ja kupiłem Pioneera DEH-P700BT), zestaw przedni za ~400 (spory wybór, od 350 zaczyna się już dobre granie) i wzmacniacz dwukanałowy za tyle samo (w używkach można poszaleć, jest tego dużo). Reszta na kable i instalację. Zagra, a na przyszłość możesz podpiąć drugi wzmacniacz i subwoofer. Możesz też poszukać wzmacniacza 4-kanałowego i zostawić na razie 2 puste kanały, z czasem dokupić bas. Głośników powinieneś w miarę możliwości posłuchać sam, bo może się okazać, że polecone przez kogoś zestawy zupełnie nie trafią w Twoje ucho.
Powiem tak , jak masz jakieś konkretne przykłady to podawaj z chęcią sprawdzę . A i uwierz mi że w moje ucho trafi teraz wszystko, po rocznej jeździe z boschmannami ;)
Upraszczając temat do minimum: przejrzyj odpowiednie kategorie Allegro ograniczając cenę i zaznaczając towar nowy, lub używany. Sytuacja wyklaruje Ci się w pół godziny.
Ja ze sprzętu nowy mam tylko przedni system i wzmacniacz do niego, reszta jest używana.
I to nie jest tak, że wszystko Ci będzie pasowało. Tzn. tylko połowicznie tak jest - posłuchasz, spodoba Ci się, kupisz, włożysz do auta i może się okazać, że po godzinie średnio głośnego grania jesteś zmęczony, boli Cię głowa, bo system coś podbarwia, albo odtwarza jakieś rejestry w uciążliwy sposób i dalej musisz słuchać bardzo cicho. Czasem tak bywa.
Co to znaczy zagra jako tako i pozwoli się rozbudować? Na moje średnio wyrobione ucho za 1500 kupisz jakieś przyzwoite używane radio za 400-500zł (wedle uznania, ja kupiłem Pioneera DEH-P700BT), zestaw przedni za ~400 (spory wybór, od 350 zaczyna się już dobre granie) i wzmacniacz dwukanałowy za tyle samo (w używkach można poszaleć, jest tego dużo). Reszta na kable i instalację. Zagra, a na przyszłość możesz podpiąć drugi wzmacniacz i subwoofer. Możesz też poszukać wzmacniacza 4-kanałowego i zostawić na razie 2 puste kanały, z czasem dokupić bas. Głośników powinieneś w miarę możliwości posłuchać sam, bo może się okazać, że polecone przez kogoś zestawy zupełnie nie trafią w Twoje ucho.
A maty wygłuszające na przód? :)
Ja w ej9 miałem minimum budżetowe :
- alpine radio cda - nowe 800zeta
- jr dimension - nowe 700zeta
-jakaś mała skrzynka za 600zeta
- dlsy za 800zł
Do tego po firmach:
- wygłuszenie,kable, montaż 700zł
I coś tam grało, szału i tak nie było :)
400/400/400 to do 1500 zostaje jeszcze 300 złotych, a budżet można lekko rozciągnąć. Maty nie są drogie, prosty montaż też jest zwykle tani.
Budżetowe minimum to pojęcie bardzo względne. Na moje oko nie mieści się w nim np. przedni zestaw za 800zł. Budżetowe granie można złożyć znacznie taniej niż za 3600 :rolleyes:
Kombinowałem, kombinowałem i chyba przekombinowałem, bo 2 wzmacniacze zajmą obydwa oparcia kanapy i trochę komplikuje mi się instalacja. Zastanawiam się czy nieco nie uprościć sobie życia i dlatego rozważam sprzedaż obydwu swoich wzmacniaczy i zakup jednego - np. JBL GTO-3EZ. Ktoś się tym bawił? W sieci widzę, że ludzie to czasem instalują, ale nie zdołałem znaleźć żadnych informacji czy to się do czegoś nadaje. Cena fajna, bo można to kupić lekko używane za 5 stówek, moc dokładnie taka jak potrzebuję, optymalna wielkość.
jaja se robisz?
50W RMS x 2 kanały przy 4 om.
to po co ci była 2 wzmacniacze i jaki tam masz głosniki
weilu ludzi pisze ze rms nie gra roli
ale przy 50rms r6 gra na jednak kanał przy 80 jeszcze nie odważyłem sie odkręcić na full :D
jaja se robisz?Nie bardzo rozumiem. Jest w tym wzmacniaczu coś zabawnego, czy głupiego, że aż muszę sobie jaja robić, żeby o nim myśleć?
to po co ci była 2 wzmacniacze"Bo tak jest lepiej" - tak się zawsze mówi, prawda? Ale może to jednak overkill i można temat uprościć, zająć mniej miejsca, położyć mniej kabla.
Sylwester13
25-02-15, 18:00
Witam.
Panowie co tam doradzicie? Kupiłem Ep3 w którym był jakiś konkretny sprzęt grający. Po sprzęcie zostało tylko okablowanie grubości palca i dwie duże dziury w półce o średnicy 18cm. Bardzo mi się to nie podoba i muszę cos z tym zrobić:/ Polećcie jakie głośniki które można w te otwory zamontować. Czy wogóle takie głośniki jest wstanie same radio pociągnąć?? Interesuje mnie coś w rozsądnej cenie.
czekam na zawsze sugestie, z góry dzięki:)
Zaślep te dziury i zapomnij o głośnikach w półce, szczególnie że samym radiem ich nie napędzisz.
Sylwester13
26-02-15, 16:46
Zeby to było takie proste bo przecież to musi wyglądać. Jedynie kupić drugą.
Myslałem o jakiejś przeróbce żeby mniejsze wstawić no ale narazie nic mi nie przyszło do glowy.
wywialwawa
27-02-15, 19:43
Kup półkę bez dziur.
I zainwestuj w dobry przód. Tył psuje scenę
Sylwester13
27-02-15, 20:14
a co kolego polecasz w możliwej cenie na ten przód?? a w sprawie półeczki sie rozejrze:)
wywialwawa
27-02-15, 20:30
Morel tempo, focal as165, Dls r6a :)
Sylwester13
27-02-15, 20:50
Aż tak mi nie zależy na dobrej muzyce:P chyba że ktoś by miał używkę do opchnięcia.
wywialwawa
27-02-15, 22:40
Dzial sprzedam na forum strefacaraudio.pl
Morel tempo, focal as165, Dls r6a :)
To nie są systemy dla kowalskiego, który po prostu chce posłuchać w samochodzie muzyki z samego radia. Ani jeden, ani drugi, ani trzeci. Zejdź trochę na ziemię z tymi poradami...
wywialwawa
28-02-15, 10:44
Powerbass, hertz, blaupunkt, sony. Konkretnych modeli nie zasugeruje.
Vibe Black Air ;-) to są głośniki godne polecenia jeśli juz auto zostało wygluszone odpowiednio to jeden z lepszych zestawów dla ucha za rozsądną cenę
wywialwawa
01-03-15, 11:34
Fajne ale malo dostepne w Pl. Z tego co pamietam jeden sklep tylko je mial. Bobtez rozwazalem ich zakup, jednak że wpadl Focal za ta sama cenę. Kolega moglby okreslic budzet ile chce na to wydac :)
Określił, że chce zaślepić dziurę jakimś dużym głośnikiem (razy dwa), który będzie mógł grać pod samym radiem. To chyba można się zorientować jakie ma wymagania i że zasadniczo planuje wydać jak najmniej i dopiero zmierza do etapu, w którym byćmoże da się przekonać o zakupie jakiegoś zestawu na przód i wymiany półki na taką bez dziur. Czytajcie między wierszami i nie namawiajcie każdego do wywalenia 3 koła, żeby "jakoś grało". Dla większości zwykłe radio z Hertzem DSK gra już w zupełności wystarczająco i to bez wygłuszenia. To dość życiowe.
Trochę jakby ktoś chciał kupić wozidełko do miasta na zakupy, a Wy polecalibyście A45 AMG. No też dobry, ładny, świetnie przywiezie zakupy, może nawet szybciej, ale to jednak nie do końca to o co pyta gość planujący Civica za 5 tysięcy.
kojarzycie jakieś dobre radio w pomarańczowym(bursztynowym kolorze?)? coś polecacie? chciałbym żeby podświetlenie pasowało do zegarów - nie chce robić choinki.
Witam,
Poszukuje subwoofera w granicach 400 zł za nowy i najlepiej min 350 rms. Zastanawiam sie nad tymi czterama:
Audio System M12 Plus & Powerbass S-10 Sub 25cm & Powerbass S-124 & JBL GTO1014.
Co wybralibyście? Może ktoś poleciłby coś innego/lepszego w tej cenie (w grę wchodzi sprzęt używany) ?
Poszukuje również wzmacniacza 4 kanałowego który napędziłby subwoofer oraz głośniki na przód.
Zastanawiam sie nad głosnikami Hertz DSK 165 - zestaw nowy za 150 zł co myślicie?
Czekam na opinie i sugestie.
Pozdrawiam
wywialwawa
01-03-15, 20:31
kojarzycie jakieś dobre radio w pomarańczowym(bursztynowym kolorze?)? coś polecacie? chciałbym żeby podświetlenie pasowało do zegarów - nie chce robić choinki.
Z tego co wiem to Alpine CDE-170RM*do 380zl
pany używał ktoś stp anticor? w ogóle jest jakaś różnica z isilverem?
Jeżeli chodzi o subwoofer - JL Audio 10WX - ma około 200 RMS albo Excursion 10, razem ze skrzynką ok 400 zł, klasa wyżej niż JBL i Powerbass, wzmacniacz Crunch 1000.4 - kosztuje ok 300 zł, a napędzi głośniki przód + sub (4x75 RMS) więc na sub w mostku 150 RMS.
Ja z przodu mam Focal AS1, ale slyszalem tez Alpine z podstawowej linii, jak i JBL i chyba trochę lepiej graly niz DSK, najlepiej się z kimś umów - posłuchaj, bo nie każdy glośnik jest przeznaczony do tej samej muzyki.
Pany, kiedyś gdzieś przeczytałem, że nie wszystkie przewody z wzmacniacza powinny iść w jednej "wiązce" do radia. Prawda czy fałsz ?
Nie idą i tak, bo jedne prowadzisz do głośników, drugie do radia, a trzecie do akumulatora. Nie łączy się zasilających z sygnałowymi/głośnikowymi.
ja mam pytanie, zakupilem na forum glosniki sony xplod 165 mm+ tweetery z zestawu TS-A172C Pioonera, niestety nie ma zwrotnic do tego , zwykla zwrotnica 2 drozna do tego zestawu da rade? np taka http://allegro.pl/zwrotnica-2-drozna-z-kablami-100w-4ohm-3300hz-6db-i5115011442.html . Nie znam sie wogole na car audio, na elektryce tez za bardzo nie, nie mam w tej chwili zadnych tweeterów, glosnik zaczal jeden harczec to przy okazji zmiany przednich glosnikow i sciagania boczkow chcialbym podlaczyc jeszcze te tweetery.
I jeszcze przy okazji chcialbym zapytac, czy cos warte są np. radia sony jvc z wejsciem USB w cenach okolo 200 ? Czy nie warto w takie cos wogole inwestowac?
Jak się nie znasz, to nie powinieneś kupować rozkompletowanego zestawu. Odetnij dół z tych tweeterów kondensatorem bipolarnym 4.7uF za złotówkę i zapomnij o zwrotnicach za 7.99 (bo w środku zapewne jest właśnie taki kondensator).
Jak się nie znasz, to nie powinieneś kupować rozkompletowanego zestawu. Niestety sprzedajacy sprzedawal "zestaw ", ale sie zakrecil zdeczka i nie mial zwrotnic i twetkow do tych glosnikow,
Szkoda bylo odsylac znow glosniki, to dorzucil te wspomniane tweetery Pioonera,
to moze tak, jaka polecasz zwrotnice do takiego zestawu zeby to mialo rece i nogi ?
Szkoda bylo odsylacTja... Oczywiście wiesz o tym, że jak towar jest niezgodny z umową, to sprzedający ponosi koszty odesłania towaru? Warto się w tym teraz grzebać? Co zestaw, to inna charakterystyka głośnika. Zazwyczaj dobierane jest to tak, żeby w miarę równo grało, a teraz masz coś, co może zagra, a może nie zagra. Miał być zestaw ze zwrotnicą, nie ma, odsyłasz, a nie bawisz się w "a wie pan, to dorzucę jakieś tweetery, do których też nie mam zwrotnic, se pan to jakoś podłącz".
jaka polecasz zwrotnice do takiego zestawu zeby to mialo rece i nogi ?
Odetnij dół z tych tweeterów kondensatorem bipolarnym 4.7uF
Szukam głośników 6x9 na tylną pułkę do Acco. Najbardziej zależy mi na fajnych niskich tonach.
http://allegro.pl/glosniki-jbl-cs769-elipsy-6x9-210w-dealer-pl-i5152621478.html
http://allegro.pl/glosniki-samochodowe-6x9-pioneer-ts-a6923i-w-wa-i5204625381.html
http://allegro.pl/glosniki-samochodowe-hertz-dcx710-3-mega-bass-i5188325232.html
Jakieś opinie o wyżej przedstawionych głośnikach? a może ktoś poleci coś innego?
edit:
ewentualnie jeszcze Alpine > http://allegro.pl/glosniki-samochodowe-alpine-spg-69c3-6x9-w-wa-i5175585136.html
Witam czy ktoś by mógł pomóc rozwiać moje wątpliwości? Mam 16 cm głośniki w drzwiach na dystansie z mdf i tweetery w lusterkach z tweterów kabel wychodzi prosto do głośników i wpięty jest w głośniki i z głośników dalej do radia. Czy nie powinno tam być zwrotnicy albo czegoś podobnego?
Druga sprawa mam dystanse pod te głośniki zwykłe okrągłe z powe ale nie mam jeszcze założonych boczków. Czy ktoś przerabiał tak u Siebie boczki tzn wycinał nie tylko sam koszyk ale i 2 mocowania i jeszcze trochę więcej materiału po to by weszły czy lepiej zeszlifować dystans pod mocowania i go zabezpieczyć lakierem.
Koledzy potrzebuję radia, najlepiej z grupy alpine/clarion, ale i mile widziane też inne.
Wymagania:
- moc najwięcej ile się da...
- musi odtwarzać mp3
- musi mieć złącze USB na panelu albo kablu - obojętnie
- musi również posiadać możliwość podpięcia sterowania z kierownicy
- musi mieć koniecznie 4V wyjście na subwoofer
Znacie coś co spełnia te kryteria ?
W aucie mam fabryczne radio i głośniki ,zdziwiło mnie ze to nawet w miare gra.Mam radio ALPINE CDA-9847R i głośniki http://www.videotesty.pl/produkt/32076/Helix-Dark-Blue-621/ Zastanawia sie czy będzie jakaś większa różnica przy zmianie.Drzwi i tak będę wygłuszał matami GMS.
.
Przy zmianie czego na co?
Przy zmianie czego na co?
fabryczne na alpine
.
wywialwawa
04-04-15, 15:00
Znaczącą roznice zobaczysz jak zasilisz je wzmacniaczem. Przy radiu glosniki graja tylko bo grają. Koncowka z radia nie rozbuja ci membrany do tego stopnia by uraczyć ogromna różnice.
Szukam głośników 6x9 na tylną pułkę do Acco. Najbardziej zależy mi na fajnych niskich tonach.
http://allegro.pl/glosniki-jbl-cs769-elipsy-6x9-210w-dealer-pl-i5152621478.html
http://allegro.pl/glosniki-samochodowe-6x9-pioneer-ts-a6923i-w-wa-i5204625381.html
http://allegro.pl/glosniki-samochodowe-hertz-dcx710-3-mega-bass-i5188325232.html
Jakieś opinie o wyżej przedstawionych głośnikach? a może ktoś poleci coś innego?
edit:
ewentualnie jeszcze Alpine > http://allegro.pl/glosniki-samochodowe-alpine-spg-69c3-6x9-w-wa-i5175585136.html
Gajos zbuduj sobie solidna scene z przodu a tyl odpuść :)
Jak chcesz niskich tonów, dorzuc jakiegoś wzmaka i skrzynke.
Znaczącą roznice zobaczysz jak zasilisz je wzmacniaczem. Przy radiu glosniki graja tylko bo grają. Koncowka z radia nie rozbuja ci membrany do tego stopnia by uraczyć ogromna różnice.
Gajos zbuduj sobie solidna scene z przodu a tyl odpuść :)
Jak chcesz niskich tonów, dorzuc jakiegoś wzmaka i skrzynke.
głosniki w tylnej półce sa bez sensu ale jak masz hb i masz możliwość wstawić głośniki na wysokości kanapy to naprawdę warto bo wtedy masz dopiero ciekawą scene
.
radia mają po 45rms dla wiekszosci głośników to wcale nie jest mało
radia mają po 45rmsNo, jak się zsumuje ze 3 kanały to może tyle wyjdzie przy 1%THD.
legend2211
12-05-15, 17:12
Hejka znawcy. Mam EG3 i chce powoli zrobic tam audio bo czasami lubie posluchac czegos z glosnikow a nie tylko silnika :-) mam radio sony z usb jakies za 200 PLN szalu pewnie nie zrobi ale zawsze cos gra. Moge kupic wzmaka blaunpunkt czy jak to sie tam pisze z serio GSO czy jakos tak. Czy wogole ta firma sie oplaca??? Do tego chce zestaw odseparowany tylko nie wiem jaki. Na glosniki chce wydac tak do 500 PLN. Slucham glownie Rapu i troche Trance. Kolejna sprawa to czy maty bitumiczne daja rade jakos wygluszyc mi drzwi bagarznik???
Hejka znawcy. Mam EG3 i chce powoli zrobic tam audio bo czasami lubie posluchac czegos z glosnikow a nie tylko silnika :-) mam radio sony z usb jakies za 200 PLN szalu pewnie nie zrobi ale zawsze cos gra. Moge kupic wzmaka blaunpunkt czy jak to sie tam pisze z serio GSO czy jakos tak. Czy wogole ta firma sie oplaca??? Do tego chce zestaw odseparowany tylko nie wiem jaki. Na glosniki chce wydac tak do 500 PLN. Slucham glownie Rapu i troche Trance. Kolejna sprawa to czy maty bitumiczne daja rade jakos wygluszyc mi drzwi bagarznik???
W jajku wygluszenie to podstawa 😉 maty stp Silver na przykład, głośniki vibe black air lub np morel temp 5/6 do tego oczywiście jakiś mały wzmacniacz musiał by być eby to ładnie grało i powinieneś być zadowolony z takiego zestawu 😉
legend2211
15-05-15, 15:38
No ok ale to nie jest pelna odp :-( co do tych wzmakow blaunpunkt ??? A glosniki powerbass daja rade???
wywialwawa
15-05-15, 22:08
Blaupunkt niska półka, dla malo wymagających. Mialem Powerbassy i spoko gralo, az nie założyłem Focala [emoji14]
legend2211
16-05-15, 17:05
No to dzieki za odpowiedz. Mozesz podac linka do jakis dobrych glosnikow??
Czy są może jakieś tańsze głośniki 6x9 niż SPG-69C3, a podobne parametrami? Rozumiem, że większość będzie pisać, że nie opłaca się ładować w tylną półkę ale miałem takie głośniki, były dla mnie dobre i nie potrafię słuchać muzyki bez tyłu. Również z racji tego iż jeden głośnik pada muszę i tak je wymienić, a chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś inne głośniki podobne parametrami :)
Głośnik nie gra parametrami, jest to kompletnie nieistotne.
Panowie poszukuję radia do 300 zł. Obecnie mam Alpine CDA-9885r, ale potrzebuję czegoś z USB i najlepiej czerwonym/bursztynowym podświetleniem.
Jakie najlepsze głośniki w drzwi w ej9, pakować 13 czy zmieści się 16 cm? Radio to alpine 105ri. Cena tak do 200zł będzie już coś dobrego? Nie kupuje żadnych mat wygłuszających ani nic bo jak wiadomo masa wrogiem przyspieszenia :P
JVC KD SH-1000...
jakieś doświadczenia,sugestie,opinie...???
Bardzo dobre radio, chociaż te 600zł na Allegro to trochę dużo.
Prosze o porównanie i porade przed zakupem radia :)
1)Sony MEX-BT5700U
2)Sony CDX-GT730UI
3)Sony CDX-GT740UI
KENWOOD KMM-121Y jest warte polecenia? szukam czegos w miare taniego, zeby gralo z pendrive i mialo niebieskie podswietlenie, jakosc dzwieku az tak bardzo mnie nie interesuje, bo nie jestem audiofilem..
KENWOOD KMM-121Y jest warte polecenia? szukam czegos w miare taniego, zeby gralo z pendrive i mialo niebieskie podswietlenie, jakosc dzwieku az tak bardzo mnie nie interesuje, bo nie jestem audiofilem..
Wszystkie radia do 400-500zł grają tak samo, wybierz po wyglądzie.
mam kmm-120y w civicu i kmm-157 w dupowozie, oba polecam, dobrze, fajnie grają, wiadomo, hi end to nie jest, ale za te pieniążki oferują wiele, dobrze "rozbudowany"EQ mają. Jakbym miał teraz kupować, to tylko kenwood z tych tańszych, ładny design i sporo funkcji.
Dzieki, zakupie tego kenwooda :)
Siema, mam w furce jeszcze radio OEM Hondy, ale klawisz 1-4 już się wyłamał, i zbieram się do zakupu czegoś w zamian tego sprzęta :P Idę po taniości, nie oczekuję ekstra efektów, chciałbym się w 200zł zmieścić. Coś polecanie w tej cenie? Czy mogę liczyć na choć trochę lepsze brzmienie? Fajnie jakby miało wejście usb.
E: głośniki też oem ;) chyba z tyłu ktoś wymieniał na inne ale nie wiem co tam siedzi
Nie masz szans na lepsze brzmienie. Wybierz sobie coś co Ci się podoba i ma wygodne sterowanie.
Jeśli chcesz lepszego brzmienia potrzebujesz kilkaset złotych i co najmniej dzień-dwa spokojnej roboty:
- wywalasz głosniki z tyłu
- montujesz zestaw odseparowany na przód
- wygłuszasz przednie drzwi.
Moje pytanie/rozterka jest następująca, auto służy do jeżdżenia do pracy więc codzienna muzyka jest niezbędna. Obecnie mam jakieś pierdzidła z tyłu w półce, ale chce dołożyć przednie 160 i tu jest pytanie, czy warto kupić hertz dsk 165.3 czy nie ma sensu pakować kasy w nie a kupić coś tańszego, wygłuszenie drzwi wchodzi w grę ale nie oczekuję od mojego "zestawu" cudów, bo to nie ten poziom systemu ani auta. Poradzicie coś czy wydać te 170 zł na hertze? Radio to Alipne CDE 9873 więc szału nie robi :)
Moje pytanie/rozterka jest następująca, auto służy do jeżdżenia do pracy więc codzienna muzyka jest niezbędna. Obecnie mam jakieś pierdzidła z tyłu w półce, ale chce dołożyć przednie 160 i tu jest pytanie, czy warto kupić hertz dsk 165.3 czy nie ma sensu pakować kasy w nie a kupić coś tańszego, wygłuszenie drzwi wchodzi w grę ale nie oczekuję od mojego "zestawu" cudów, bo to nie ten poziom systemu ani auta. Poradzicie coś czy wydać te 170 zł na hertze? Radio to Alipne CDE 9873 więc szału nie robi :)
Radio masz całkiem przyzwoite, lepsze od większości nowych wynalazków w cenie do 500zł.
Co do reszty, po raz setny:
- wywal głośniki z tyłu
- załóż na przód zestaw odseparowany, od tych Hertzów wolałbym Helixy B62C albo DB62.1 (praktycznie to samo)
- koniecznie porządnie wygłusz drzwi - bez tego *nic* nie osiągniesz.
Po tych prostych zabiegach różnica w jakości dźwięku będzie kosmiczna i jak dla mnie zdecydowanie warto zapłacić.
Z ciekawostek - większy przeskok w jakości miałem przy przejściu z 'serii' na wygłuszone drzwi i tani zestaw odeparowany z przodu niż potem przy skoku z tego taniego zestawu na bardzo dobry zestaw, dobry wzmacniacz i bardzo dobre radio. W obu przypadkach różnica była bardzo duża, ale ta pierwsza zmiana była bardziej wyczuwalna.
Radio masz całkiem przyzwoite, lepsze od większości nowych wynalazków w cenie do 500zł.
Co do reszty, po raz setny:
- wywal głośniki z tyłu
- załóż na przód zestaw odseparowany, od tych Hertzów wolałbym Helixy B62C albo DB62.1 (praktycznie to samo)
- koniecznie porządnie wygłusz drzwi - bez tego *nic* nie osiągniesz.
Po tych prostych zabiegach różnica w jakości dźwięku będzie kosmiczna i jak dla mnie zdecydowanie warto zapłacić.
Z ciekawostek - większy przeskok w jakości miałem przy przejściu z 'serii' na wygłuszone drzwi i tani zestaw odeparowany z przodu niż potem przy skoku z tego taniego zestawu na bardzo dobry zestaw, dobry wzmacniacz i bardzo dobre radio. W obu przypadkach różnica była bardzo duża, ale ta pierwsza zmiana była bardziej wyczuwalna.
Czyli mówisz żeby całkowicie wywalić tył i nie montować nic nowego, zostawić sam przód? Maty kupie i na urlopie wkleję.
dragon_mk1
08-07-15, 18:31
Pytanie dla bardziej wtajemniczonych w temacie audio. Odnośnie car audio to przewinęło mi się trochę tego przez ręce a aktualny mój setup to:
- radio Alpine cda 9855r
- wzmak ground zero gzta 1.1200 DX
- skrzynia ground zero gzrw 30 spl
- kondensator Ground zero 1F
- oem głośniki w przednich drzwiach + oem tweetery
Plan jest taki żeby sprzedać obecny setup. Kupić radio 2din, zestaw helix db 62c, wygłuszyć drzwi i dać jakiś oemowy sub z wbudowanym wzmakiem (coś w stylu tego co siedzi np w accordach). Chodzi o to żeby był fajny dźwięk + wolny bagażnik bo wyrastam z tego łomotania :). Pytanie jest następujące: jakie radio 2 din godnie zastąpi alpine cda9855r jeśli chodzi o dźwięk. Szukam czegoś co będzie miało wejścia na kamery przód/ tył, usb, chyba coś na androidzie żeby można było wrzucać różne aplikacje i przede wszystkim żeby była jakaś nawigacja do której będzie można aktualizować mapy samodzielnie bez dodatkowych kosztów. Kwota na ten cel do 1500zł (oczywiście zdaje sobie sprawę że za taką kwotę wszystkie moje wymagania mogą nie zostać spełnione). Nie interesuje mnie żaden chiński chłam. Jak ktoś się orientuje jaki sub można do tego zapodać to proszę pisać bo aktualnie nie orientuje się w temacie car audio
Czyli mówisz żeby całkowicie wywalić tył i nie montować nic nowego, zostawić sam przód? Maty kupie i na urlopie wkleję.
Zdecydowanie - głośniki z tyłu rozwalają scenę i powodują taką ilość interferencji że głowa boli. Poza zestawem odseparowanym na przód nie potrzeba Ci więcej źródeł dźwięku.
Następny możliwy - i całkiem sensowny - upgrade to dołożenie wzmacniacza. Poza nielicznymi modelami (jak np JVC KD-SHX851 z zewnętrzną przetwornicą napięcia) radio nie wyciągnie nigdy więcej niż 12W/kanał, niezależnie od tego co jest napisane na panelu.
Zdecydowanie - głośniki z tyłu rozwalają scenę i powodują taką ilość interferencji że głowa boli. Poza zestawem odseparowanym na przód nie potrzeba Ci więcej źródeł dźwięku.
Następny możliwy - i całkiem sensowny - upgrade to dołożenie wzmacniacza. Poza nielicznymi modelami (jak np JVC KD-SHX851 z zewnętrzną przetwornicą napięcia) radio nie wyciągnie nigdy więcej niż 12W/kanał, niezależnie od tego co jest napisane na panelu.
Dziękuję bardzo za konkretne naświetlanie tematu. Oferta "specjalna" jednego z handlarzy na allegro to helixy z 6 matami app gratis. Dokupie jeszcze 10 i wykleje drzwi ;)
Plan jest taki żeby sprzedać obecny setup. Kupić radio 2din, zestaw helix db 62c, wygłuszyć drzwi i dać jakiś oemowy sub z wbudowanym wzmakiem (coś w stylu tego co siedzi np w accordach).
Szykuje się jakaś masakra :|
Nie wiem czy znajdziesz radionawigację 2din o jakości porównywalnej z 9855, może wyższe modele Kenwooda z serii DNX, ale to nie te pieniądze zupełnie. Ja bym zostawił Alpinkę i dołożył osobną navi na szybie, szczególnie że w angielce bez rzeźby nie wrzucisz 2din. No chyba że samo radio, bez nawigacji - to wtedy można rozważać Alpine CDE-W296BT
Co do małego zintegrowanego suba to sobie odpuść, już lepiej wrzuć jakiś tłusty zestaw na przód - taki np. DLS R6.2 po podaniu uczciwych 150W na stronę potrafi dobrze pomasować brzuch. Oczywiście drzwi muszą być zrobione na beton.
dragon_mk1
09-07-15, 00:54
Nie wiem czy znajdziesz radionawigację 2din o jakości porównywalnej z 9855, może wyższe modele Kenwooda z serii DNX, ale to nie te pieniądze zupełnie. Ja bym zostawił Alpinkę i dołożył osobną navi na szybie, szczególnie że w angielce bez rzeźby nie wrzucisz 2din. No chyba że samo radio, bez nawigacji - to wtedy można rozważać Alpine CDE-W296BT
Zdaje sobie z tego sprawę że nie kupię w tych pieniądzach nie wiadomo czego ale nie zamierzam wydawać nie wiadomo ile kasy na ten cel bo nie robię tego dla szpanu ani pod zawody w ca. Głośniej słucham muzyki jak jeżdżę sam a za dużo km tak nie robię bo w sumie tylko wtedy gdy dojeżdżam do i z pracy. Myślałem nad czymś tego typu http://allegro.pl/pioneer-sph-da120-android-mirrorlink-appradio-i5370794949.html ale nie znam modelu więc może ktoś coś podpowiedzieć. Podjąłem decyzję że będzie 2din i chcę to wpasować podobnie jak MikeFoto tylko radio ma być trochę lepszej jakości bo te GMSy itp do mnie nie przemawiają
Witam, czy jak kupię coś takiego do auta będzie fajnie grało? Tył mogę podłączyć pod wzmacniacz
na tył coś z:
http://allegro.pl/glos-hertz-dcx-690-3-nowosc-super-cena-sklep-w-wa-i5133092565.html
http://allegro.pl/glosniki-samochodowe-hertz-dcx710-3-mega-bass-i5501143211.html
na przód:
http://allegro.pl/glosniki-hertz-dsk-130-3-wysylka-gratis-sklep-w-wa-i5370707584.html
http://allegro.pl/glosniki-13-cm-system-hertz-energy-esk-130-5-w-wa-i5501394932.html
Zagra to przyjemnie?
Panowie jakiego wzmacniacza szukać do napędzenia GMS 1968?
Coś z używek do około 150zł.
Suba nie planuje póki co dokładać więc coś 2kanałowego powinno chyba styknąć?
wywialwawa
21-07-15, 00:36
Wpisz na szpachllegro a napewno ci cos wyskoczy. W tej cenie nie znajdziesz rarytasow
Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka
Właśnie wiem że cudów nie będzie dlatego nie wiem czy brać te GMSY i np. http://allegro.pl/alpine-3523-japan-2-1ch-polecam-i5542783671.html
Czy nie ma sensu bo taki alpinek i tak tego nie napędzi...i lepiej zapakować jakieś hertz dsk :confused:
p.s (oczywiście drzwi będą wygłuszone)
wywialwawa
21-07-15, 08:27
Właśnie wiem że cudów nie będzie dlatego nie wiem czy brać te GMSY i np. http://allegro.pl/alpine-3523-japan-2-1ch-polecam-i5542783671.html
Czy nie ma sensu bo taki alpinek i tak tego nie napędzi...i lepiej zapakować jakieś hertz dsk :confused:
p.s (oczywiście drzwi będą wygłuszone)
Wzmacniacz bierze sie zawsze mocniejszy niz glosniki. Zeby byla pelna kontrola bez przesterow, to one ubijaja glosniki. Najlepeij brac 4 kanałówke zawsze możesz pozniej suba dodać
Wzmacniacz bierze sie zawsze mocniejszy niz glosniki. Zeby byla pelna kontrola bez przesterow, to one ubijaja glosniki. Najlepeij brac 4 kanałówke zawsze możesz pozniej suba dodać
Wiec przydało by się 2x jakieś 100W przy 4ohm do tych gmsów? "Moc muzyczna: 80-100 W" a RMS 60W
Dlatego nie mam pojęcia jaki w końcu mocowo dobrać ten wzmak..? Na mój rozum 70W 4ohm (jak duży powinien być ten zapas?) będzie ok bo moc muzyczna to jakby chwilowa szczytowa?
Jak na olx wpisałem w szukajkę do 200zł to jest tego tyle że ja wymiękam...Szkoda że nie ma tyle zderzaków do VIgena ;)
Pytanie honda civic vi ek4 głośniki z tylu maja rozmiar 6x9?
Witam
Samochód: Civic VII D16v1 EU8 5D
myślę nad zakupem tego radia http://allegro.pl/alpine-ute-72bt-usb-bluetooth-mikrofon-gratis-i5504339691.html
Jak sądzicie będzie fajnie grało? Jak na razie głośniki seryjne. I czy będę musiał dokupić jakieś przejściówki?
Obecnie mam seryjne radio CD i jest taki problem, że dość często gubi zapisane stacje i po powtórnej próbie zapisu dubluje zapisana stacje na pozostałe. Albo np na 1 mam wawe a na 2 rmf max i przełączając z 1 na 2 dalej gra 1 a jak przekręcę pokrętłem regulacji częstotliwości pokazuje fale radia 2 i po powrocie na właściwa częstotliwość gra już stacja nr 2.
Może dlatego że radio nie jest podpięte do akumulatora tylko odpala się z zapłonu ?
Dzięki za sugestie ;)
Po pierwsze sprawdź czy masz stałe napięcie doprowadzone do radia - w kostce zasilającej jeden z przewodów podaje napięcie po załączeniu stacyjki a drugi ma mieć je cały czas. Jeśli coś tam jest pochrzanione (a często bywa) to może to powodować gubienie stacji. Oczywiście jest też szansa że stare radio już głupieje.
Co do jakości dźwięku to znacznej poprawy się nie spodziewaj, wszystkie radia do około 400zł grają bardzo podobnie.
jednak kupie nowe radio bo nie mam kodu do oryginalnego. W ASO wołają 100 zł za rozkodowanie :/
Jest też opcja że na radiu napisany jest kod ale to wyjdzie przy rozkręceniu.
Chyba że jest możliwość rozkodowania po nr seryjnym ?
Panowie, które radio wybrać?
1. ALPINE UTE-72BT http://allegro.pl/alpine-ute-72bt-radio-bluetooth-mikrofon-w-wa-i5503064373.html
2.JVC KD-X320BT http://allegro.pl/radio-jvc-kd-x320bt-bluetooth-4-50w-usb-mp3-flac-i5396299736.html
Jestem bardziej nastawiony na JVC za tą samą $ mam CD i obsługę FLAC
Skoro grają tak samo a JVC ma funkcje które Cię interesują to nad czym się zastanawiać?
lubelaczek
26-09-15, 18:18
Hej.
To i ja proszę o poradę szanownych forumowiczów.
Nie mam doświadczenia z samochodami, poza zrobieniem prawa jazdy i okazjonalnego jeżdżenia nim (gdy pogoda nie pozwala na jazdę rowerem).
W mojej niemal 20 letniej hondzie, zamontowane jest stare radio na kasetę. Chciałbym kupić nowe radio.
Wymagania to:
1. Ma grać.
2. Przydało by się, jakby czytało muzykę z usb.
3. Ma pasować do samochodu (zdaje się, że potrzebuje 1din)
4. Tanie ;)
Nie jestem melomanem. Nie robiłem i nie mam zamiaru robić przeróbek typy tuning, czy choćby wymiana głośników. Są fabryczne i nie ma sensu tego zmieniać, bo auto stare.
Po prostu wygodnie było by posłuchac muzyki "swojej", z pendriva. Nie będę przecież nagrywał piosenek na kasety. Zwykłego radia też mam zamiar słuchać.
Najtańsze, w cenie 50-60zł na allegro są takie wynalazki:
http://allegro.pl/r18-radio-samochodowe-mp3-fm-usb-sd-aux-pilot-i5670843330.html
http://allegro.pl/radio-samochodowe-zestaw-mp3-usb-sd-iso-4x50w-01-i5690536489.html
Czy takie coś się nada ?
Czy z jakichś powodów lepiej kupić coś markowego ?
Szukałem w internecie opisów i znalazłem opis AudioMedia AMR112 oraz jakiegoś modelu DIGNITY - według tego co czytałem, szału nie ma, ale w tej cenie nie jest źle.
Nie znalazłem jednak dokładnie tych samych modeli.
Znalazłem AMR113:
http://allegro.pl/audiomedia-amr113-usb-sd-mmc-nowosc-gratis-i5652755070.html
Oraz jakiś inny model Dignity.
http://allegro.pl/radio-sam-dignity-ht165s-sd-usb-aux-2x40-gwarancja-i5103933286.html
Warto do tego dopłacić ? Będzie jakaś różnica ?
Nie wiem, czy radio samochodowe, to coś na czym można oszczędzić, czy lepiej nie. Nie będę przecież do tego samochodu wsadzał sprzętu za 500zł, żeby posłuchać muzyki, ale raczej nie chcę też kupić badziewia, co mi zeżre w 2 godziny akumulator, albo jakieś zwarcie spowoduje.
Dlatego, proszę o poradę, czy mogę śmiało montować w/w radia, czy lepiej zainwestować w coś innego. Jeśli ta druga opcja, to proszę o jakieś przykładowe modele "dobre i tanie". Chodzi o jakieś podstawowe, ale "działające i w miarę solidne" modele, z opcją czytania z pamięci usb. Nie potrzebuję napędu na płyty cd.
Oczywiście, pozostaje opcja, nie kupować żadnego radia, tylko korzystać z tego co jest.
Ja kiedyś miałem auto kupione 'do roboty' bez radia. Dostałem od kumpla jakieś Dalco? USB, karta pamięci, no full wypas. Kiedy je podłączyłem to pierwsza myśl "ale chu..owe głośniki" :-D ale jak się domyślasz to nie była wina ggłośników, radio nie dość że jakością było daleko za murzynami to jeszcze brak szukania po folderach muzyki itp, aż po przerywanie powyżej 20lvl głośności(gdy się nagrzalo) :-D
Więc radzę Ci albo dorzucić stwoke i kupić markowe radio z USB, obojętnie jaki model bo nie ma różnicy w tej cenie albo cygana z akordeonem :-D obie opcje będą lepsze niż nowe radia z usb/KP/tosterem poniżej 150zl ;-)
Panowie ,szukam radia do toyoty MR2 ,rocznik 91" ,co by tu można było wsadzić w przedziale 200-400zł ?
Spalił mi sie ostatnio wzmacniacz Phase Linear PB 4 i teraz sie zastanawiam ktory bedzie godnym nastepca do napedzenia mojego zestawu czyli przod hertz esk165 + sub powerbass s-10. Skłaniam sie ku uzywce do 400zł, jakie sa wasze propozycje?
Witam wszystkich, mam oto taki wzmacniacz jak na aukcji http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fimged.pl%2F2452%2Fwzmac niacz-ads-v12-1400w-okazja-1117452.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fimged.pl%2Fberesford-capella-nowy-wzmacniacz-sluchawkowy-1117455.html&h=600&w=800&tbnid=t2mZf8peMyTWbM%3A&docid=XAUn8YgjeAiK3M&ei=rYkJVpKIN4zdUZfasaAG&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=1252&page=4&start=58&ndsp=23&ved=0CPgBEK0DMEdqFQoTCNKSx8iwmsgCFYxuFAodF20MZA pytanie brzmi jak podlaczyc go do glosnikow w samochodzie , aby wzbogacic dzwiek , dodam ze byl podlaczany z tylnymi i swistalo mi w glosnikach po odpaleniu auta wraz z dodaniem gazu , podlaczalem mase do akumlatora "-" i do masy radia nic nie dalo, ale teraz tak na powaznie ktos jest w stanie narysowac schemat jak go podlaczyc pod glosniki przod i tyl ?? pozdrawiam
wywialwawa
30-09-15, 14:20
Najpierw ogarnij sobie ekranowane kable do audio bo bedzie swistac. Filtry nadaja sie do dupy.
W jakism sensie wzbogacic dzwiek?
Ekranowane ?? czyli ktore dokladnie ?? zasilenie wzmacniacza ?? czy od wzmacniacza do glosnikow ? Pzdr
lubelaczek
01-10-15, 09:40
Ok, ponawiam więc pytanie.
Wcześniej pytałem o radio w niskiej cenie, do niemal 20 letniego civica z seryjnymi głośnikami, seryjnym wszystkim (nic nie było wyciszane). Jak rozumiem, odradzacie sprzęt niemarkowy. Jak gadałem z "panem w sklepie", to poleca radio za stówę (audiomedia AMR215r), bo w starym, seryjnym aucie i tak nie zobaczę różnicy. Czyli każdy ma swoją opinię.
Wizualnie podoba mi się to radio : Pioneer MVH-180UBG
http://allegro.pl/radioodtwarzacz-pioneer-mvh-180ubg-4x50w-usb-mp3-i5702940796.html
Jest sporo ponad zakładany budżet i w sumie nie wiem czy będę widział jakieś różnice w starym samochodzie (stare głośniki, stare kable).
Z drugiej strony.. może jak kupię lepsze radio, to będę miał na przyszłość.
Czy waszym zdaniem jest to optymalny wybór do tego typu samochodu ? Widzicie jakieś alternatywy dla tego ? Nie mam rozeznania w tym temacie. Chciałbym zobaczyć czy na tym poziomie cenowym są inne fajne propozycje.
Witam!
Przymierzam się do wymiany głośników w civic V 92r. HB na przodzie na jakieś 165mm ale nie wiem jakie. Muszę jeszcze wytłumić drzwi tylko nie wiem jaką matą bo jest ich dużo np. http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-kpr-v4-aut-1-2-0907&search_scope=category-620&string=mata%20wyg%C5%82uszaj%C4%85ca%2050%20 Polećcie coś dobrego co będzie dobrze grało :) Pozdrawiam!
wywialwawa
07-10-15, 23:06
Ekranowane ?? czyli ktore dokladnie ?? zasilenie wzmacniacza ?? czy od wzmacniacza do glosnikow ? Pzdr
Sygnalowe RCA :) kup Hollywood maja podwójne ekranowanie.
Ok, ponawiam więc pytanie.
Wcześniej pytałem o radio w niskiej cenie, do niemal 20 letniego civica z seryjnymi głośnikami, seryjnym wszystkim (nic nie było wyciszane). Jak rozumiem, odradzacie sprzęt niemarkowy. Jak gadałem z "panem w sklepie", to poleca radio za stówę (audiomedia AMR215r), bo w starym, seryjnym aucie i tak nie zobaczę różnicy. Czyli każdy ma swoją opinię.
Wizualnie podoba mi się to radio : Pioneer MVH-180UBG
http://allegro.pl/radioodtwarzacz-pioneer-mvh-180ubg-4x50w-usb-mp3-i5702940796.html
Jest sporo ponad zakładany budżet i w sumie nie wiem czy będę widział jakieś różnice w starym samochodzie (stare głośniki, stare kable).
Z drugiej strony.. może jak kupię lepsze radio, to będę miał na przyszłość.
Czy waszym zdaniem jest to optymalny wybór do tego typu samochodu ? Widzicie jakieś alternatywy dla tego ? Nie mam rozeznania w tym temacie. Chciałbym zobaczyć czy na tym poziomie cenowym są inne fajne propozycje.
Bierz takie ktore ci sie podoba i ma funkcję potrzebne tobie.
Ja mialem zestaw w V genie radio jvc glosniki hertz separowane a na tyl byl woofer i gralo dobrze. Wiadomo, w porowaniu do kaseciaka nowe radia maja lepsze tranzystory i uwierz mi ze czasem i na seryjnym glosniku zauwazysz różnice :) chyba ze sa tak zajezdzone ze ledwo graja [emoji14]
Witam!
Przymierzam się do wymiany głośników w civic V 92r. HB na przodzie na jakieś 165mm ale nie wiem jakie. Muszę jeszcze wytłumić drzwi tylko nie wiem jaką matą bo jest ich dużo np. http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-kpr-v4-aut-1-2-0907&search_scope=category-620&string=mata%20wyg%C5%82uszaj%C4%85ca%2050%20 Polećcie coś dobrego co będzie dobrze grało :) Pozdrawiam!
Pytanie jaki budzet? Bo dobrze zagraja np dls r6a lub focale as165... Pytanie pod czym ma to grac. Wzmacniacz, radio?
Wygluszyc matami butylowyi gms albo dynamat.
Ew tasma dekarska.
Witam!
Ja moge polecić Vibe Slick 6, grają bardzo dobrze i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Zestaw kosztuje 250 zł tylko własnie zależy jaki masz zamiar przeznaczyć budżet na te głośniki
Głośniki kupione. Zdecydowałem się na powerbass s-60c i wybór był bardzo dobry. Są podpięte pod wzmacniacz lecz jego też bym chciał teraz wymienić.
Chciałbym się was poradzić jaki wzmacniacz i suboofer proponujecie do 600zł
Auto to Honda Civic V hb
Akumuator 45Ah (nowy, ładowanie w normie)
Radio - Pioneer deh-1420ub
Głośniki przód - Powerbass S-60c + wygłuszone drzwi
Głośniki tył - brak
Aktualny wzmacniacz - Shark v14 (jakiś badziew)
Subofer - skrzynia robiona pod zabudowę boku + głośnik LTC 10 500W/250W RMS
Tak więc zależy mi na dużym basie. Mam nadzieję że mi pomożecie. Pozdrawiam!
wywialwawa
15-10-15, 22:46
Ja zalezy ci na duzym basie to zmien głośnik basowy na jakis inny np DLS lub lanzar. Z moca w rms powyzej 500.
Wzmaczniacz mocniejszy od głośnika żeby byla lepsza kontrola i nie bylo przesterow, najlepiej monoblok. Moze byc Crunch.
Głośniki z przodu ładnie ładują. Narazie je zostawię. Znalazłem taką ofertę za 650 zł.
Witam do sprzedania mam Skrzynie Basowa z głośnikiem śr.38cm JBL GTO1502D 300w RMS, 1200w Peak,wymiary dł.80cm/sz.31cm/wys.43cm. Wzmacniacz JBL GTO301.1 z wejsciem na dodatkowa regulacje basu. Kondensator PHANTOM DPC-1.2F. Regulator basu firmy JBL z przewodem + kompletne okablowanie : Kabel plusowy z bezpiecznikiem, Kabel minusowy, czincze. Sprzęt naprawdę daje rade czysty bass, wszystko w bardzo dobrym stanie, w razie pytan prosze o kontakt Pozdrawiam Chyba kupie a potem dokupi się drugi wzmacniacz do głośników na przód.
wywialwawa
16-10-15, 13:11
Skoro już wiesz, że to chcesz to kupuj.
Pytanie jak bylo to używane... I dla czegi sprzedaje. A kondensator to raczej zbędna rzecz przy takiej mocy. Lepiej już bylo by dac lepsze jakosciowo przewody,minimum 35mm2 z miedzi beztlenowej. Ostatecznie kablem spawarkowym.
Opłaca się to kupić w tym zakresie cenowym? Czy znajdę coś lepszego, nawet używane
Tak więc rozmyśliłem się po przesłuchaniu tego sprzętu. Nie grał za ciekawie. I teraz mam w planach taki oto zestaw. Teraz zamierzam kupić nówki i taką oto skrzynie http://allegro.pl/skrzynia-jbl-gt5-12-1100w-bass-reflex-szczelinowy-i5614682297.html do tego wzmacniacz - i tutaj mam dylemat... Wziąć 2-kanałowy http://allegro.pl/crunch-gpx500-2-mocny-wzmacniacz-500w-2-kanalowy-i5484405731.html czy 4-kanałowy dopłacająć tylko 50zł http://allegro.pl/crunch-gpx1000-4-wzmacniacz-4-kanalowy-4x125w-rms-i4786238654.html aby móc podpiąć do niego przednie głośniki Powerbass s60-c. Pozdrawiam! I czy do tego 4 kanałowego wzmacniacza nie trzeba będzie kondensatora?
Nie będę pisał nowego tematu, więc zapytam się tu. Nie znalazłem na necie (przynajmniej z tego roku) żadnej odpowiedzi w której ktoś poleca dane radio które posiada 2 wyjścia na wzmacniacz. Przymierzam się do kupna głośników na tył dokładnie JBL GTO 937 (stare ale dobre, za 60zł) 3-drożne. Chciałbym mieć lepsze sterowanie przód-tył-sub. Wszystko podpięte pod wzmacniacz, dokładnie przód i tył pod 4-kanałowy a sub pod 2-kanałowy. I teraz zastanawiam się czy radio, no i przedewszystkim jakie radio, do takiego sterowania. Z 2 parami to sub + tył a przód przez adapter np taki: http://olx.pl/oferta/konwenter-audio-rca-wyjscie-na-wzmacniacz-CID5-IDbDGuh.html Czy odrazu kupić radio z 3 kanałami. Pozdrawiam!
Radio z jednym wyjściem stereo i z wyjściem na subwoofer, to raz. Dwa - nie montuj tylnych głośników, nawet jakbyś je dostał za darmo, szczególnie jeśli masz mieć subwoofer. Wszystko napędzisz wzmacniaczem 3, albo 4 kanałowym (przód L/P + mostek na sub).
Jakie polecacie radio do 600 zl? Posiadam głośniki przód hertz w odseparowanym zestawie oryginalnej wielkości i tyl także hertz. Interesuje mnie wysoka jakość dźwięku :)
wywialwawa
30-10-15, 21:54
Alpine bierz jakas CDA :)
Dzwi wygluszone? Wywal te tylne głośniki a przednie pod wzmacniacz podłącz :) Co do radia w tej cenie to szukaj Alipne 9833, 9835, 9853, 9855, Pioneera DEH P88RS lub jakiegoś ciekawego Clariona :)
Witam panowie , szykuje się do budowy car audio... chcę zacząć od wymiany głośników na przód oraz radyjka do około 1100 zł myślałem nad :
http://allegro.pl/kultowy-alpine-cda-9833r-komplet-4x60w-3-rca-4v-i5765632109.html
oraz
http://allegro.pl/glosniki-dls-r6-2-maty-silent-coat-dystanse-i5738566345.html
albo
http://allegro.pl/morel-tempo-6-mdf-10-mat-silentcoat-wroclaw-i5305525906.html
Czy może polecacie coś innego ?
Dobry wybór jednak musisz liczyć się z tym, że drzwi trzeba porządnie wygłuszyć i głośniki zasilić wzmacniaczem przyzwoitej klasy czyli nie chiński magnat, alpierd, piździng czy buszmen.
Planowałem , nie podpinać wgl głośników do wzmaka i za miesiąc dokupić wzmak ze skrzynką (focal albo fosgate) - ale o tym za miesiąc :D
Bedzie to dobrze grało bez podpięcia do wzmaka ale z subem ?
Polecam dls'y r6a , sam mam. Ale zwroc uwage na glebokosc montazowa, czy nie bedzie trzeba przerabiac u Ciebie boczkow.
Pod radiem te glosniki zagraja ale nie spodziewaj sie jakiejs rewelacji. Do tych glosnikow potrzeba conajnmniej 100w na kanal ze wzmacniacza. Porzadne 100w a nie jakies chinskie. Wzmaka szukaj cos starego sprawdzonego, audison, sony.
Basu jest az nadto ale musisz sam posluchac jak to zagra. Co do skrzynki to polecam mala okolo 20l br z IT mds08 jako uzupelnienie.
Bez wzmacniacza nie ma sensu podłączać takich głośników, jak już to lepiej poszukać jakichś mniej wymagających ale i tak szału nie będzie. W moim aucie nie ma suba ale drzwi mam wygłuszone a głośniki pędzone wzmacniaczem i nic mi nie brakuje (nie jestem miłośnikiem czarnych rytmów).
To w takim razie zastanowię się później nad dokupieniem drugiego wzmaka do nich , zobaczę jak to będzie grało. Zależy mi głównie na basie , pod rap , electro , house.
Więc kup sobie jakąś mocną 4 kanałówkę, np Precision Power DCX 1000.4 która pociągnie godnie zestaw przedni jak i suba :)
A ja mam pytanie. Czym wygluszyc drzwi? Znalazlem na allegro pianke butylowa z klejem
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5760848727
Planuję wygluszyc przednie i tylne drzwi, a dopiero myśleć o wzmacniaczu i subie.
Czy ta pianka bedzie odpowiednia?
Wysłane z mojego SM-T535 przy użyciu Tapatalka
Taka pianka nie nadaje się do wygłuszenia drzwi ponieważ nie ma żadnej sztywności. Potrzeba Ci takie maty: http://allegro.pl/stp-mata-wygluszajaca-antywibracyjna-butyl-alu-waw-i5752722542.html
Spienioną gumę kleisz jako drugą warstwę i na boczek drzwiowy.
witam, ja tez planuje rozbudowe audio, z tego co sie juz dowiedzialem to musze wywalic tylnie glosniki, wygluszyc dzwi, zakupic zestaw glosnikow odseparowanych na przod i podpiac je pod wzamcniacz. Czy te glosniki beda spoko http://allegro.pl/glosniki-powerbass-s-60c-s-6c-210w-165mm-smycz-i5333311002.html ? Czy macie cos lepszego do zaoferowania tak do 300zl? No i jakis wzmacniacz tez w takiej kwocie. I mam nadzieje ze nie trzeba bedzie bawic sie w wycinanie boczkow zeby wstawic te glosniki? Z gory dzieki za odpowiedzi :)
a ja mam pytanie dot radia jakie byscie polecili ? cena powiedzmy do 500 zl max
Panowie , teraz mam sprawę odnośnie montażu i wygłuszenia drzwi ... Znajdę gdzieś może fotorelację i dokładny opis jak to się robi ? Szukam , ale wszedzie brak zdjęć, albo może ktoś z Krakowa jest gotowy pomóc za czteropak ;)
Zakupiłem 9 mat silent coat + 4 maty GMS oraz głośniki DLS R6.2 + dystanse , mam nadzieję że mam wszystko ...
up
http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-samochodowy-CID5-IDcnSAl.html#1c16e79f50 wydaje mi się spoko oferta, warto?
najpierw to sciagnij maskownice, stary glosnik i przyloz nowy z dystansem i sprawdz czy domykaja sie szyby bo jak nie to bedziesz musial dac boczki do przerobienia zeby to ladnie wygladalo.
up
http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-samochodowy-CID5-IDcnSAl.html#1c16e79f50 wydaje mi się spoko oferta, warto?
Jak za tą cenę to dobra oferta, pod warunkiem że jest sprawny.
Niestety juz nie aktualne ;/. Mozecie mi podac marki wzmacniaczy na jakie powinienem zwracac uwagę? Bo z takich bardziej popularnych to tylko znam alpine, jbl, infinity, blaupunkt, ale pewnie sa i inne.
Z tych co podałeś to tylko Alpine bym polecił i to ze starych serii. Do tego stare Sony, Kenwood, Philips DAP, Pioneer, Soundstream, Macrom, Rodek i wiele innych konstrucji z lat 90-tych o których zapomniałem.
Hej
Szukam radia do accorda, zależy mi żeby grało jasno (lubię soprany) na fabrycznych głośnikach. Ważne żeby miało USB i BT żeby można było gadać przez telefon. Słuchałem kenwooda dla mnie gra za ciemno, pioneer już lepiej. Kolor podświetlenia czerwony. Cena do 330 zł. Jakie macie sugestie?
Przeglądałem
http://allegro.pl/jvc-kd-x320bte-kd-x320bt-bluetooth-usb-mp3-aux-dmr-i5801287593.html
http://allegro.pl/pioneer-mvh-x370bt-usb-iphone-ipod-bluetooth-i5780225003.html
na końcu stawki
http://allegro.pl/kenwood-kmm-bt34-bluetooth-mp3-usb-flac-mikrofon-i5782886455.html
Pozdro
Witam.
Ja mam pytanie.
Jaką skrzynie basową i wzmacniacz (chodzi mi o parametry) wybrać do HONDY CIVIC VII???
Wersja hatchback przed liftowa,5d.(NIE WIEM CZY TO MA JAKIEŚ ZNACZENIE).
Do wydania mam ok 500 zŁ i chyba kupie używke.
Proszę o pomoc.
DZIĘKI
Dobra Panowie tak jak mówiłem tak zrobiłem...
Zamontowane : Wygłuszenie drzwi , Głośniki DLS R6.2 + tweety
Teraz przyszła pora na wymianę radia tu padła decyzja o zmianie na Alpine 9835r
Pozostało mi pytanie:
Jaki wzmak do tego będzie dobry , potrzebuję 4 kanałowy pod głośniki które opisałem wyżej (2 kanały) oraz pod suba którego też możecie przy okazji zaproponować
Kwota na wzmak około 600 zł
Kwota na suba również coś około 600 zł
Wszystkie niezbędne kable do podłączenia mam ;)
Zależy jaki profil muzyki preferujesz, najlepiej było by coś posłuchać zanim się zdecydujesz. Radio jest dobrze rozbudowane, ma potrzebne filtry, czasówki i inne bajery więc wzmacniacz nie musi mieć żadnych filtrów. Sugeruję stanowczo używki, coś pokroju tego Rockforda: http://allegro.pl/wzmacniacz-rockford-fosgate-750x-4-x-93-5-watts-i5791647940.html który jest mocnym wzmacniaczem i z pewnością poradzi sobie z twoimi glosnikami. Suba to może coś z Re Audio albo też właśnie Rockford.
Słucham głównie rap oraz techno , deep house (więc musi być elastycznie ;) )
Myślałem nad XETEC GRAVITY 4G-600 MK2 ktoś może coś o tym powiedzieć ?
Ktoś poleci jakiś wzmacniacz monoblock / 2 kanały w mostku do mocnego suba co ma 1000 rms przy 4ohm ? Musze sprzedać swoją 4 kanałowke US Amps 1600.4 i w jego miejsce włożyć coś mocnego bo wlecial nowy subwoofer audio system krypton 12
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Dla mnie dużym sukcesem było wyciszenie drzwi matami butylowymi+pianka. I zaczęło grać jak kolumny.
michalkazanice
28-11-15, 09:50
Panie i panowie jakie radyjko 2 DIN? :)
Głośniki będą z górnej półki i radyjko też musi dawać radę :)
Szukam głośników 6x9 do mojej ej6 . Do 250 zł polecacie jakiś konkretny model ? nie mam wzmaka ani tuby zależn mi na fajnym czystym brzmieniu :)
Szkoda każdej złotówki na takie głośniki a co dopiero 250zł.... zanim zapytasz dlaczego, przeczytaj FAQ by Nazar.
Czy ten wzmacniacz http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-4-kanalowy-CID5-IDcY1hn.html#1269ef29e7 bedzie dobry do tych glosnikow http://allegro.pl/crunch-gti-6-2c-100w-rms-165mm-dystanse-lub-maty-i4911038907.html ?
Wygląda słabo i będzie miał już z 14-15 lat, cena nie jest jakoś szczególnie atrakcyjna, głowy nie urwie:
Zmierzona moc wyjściowa
4 x 56 W (4 ohm)
4 x 81 W (2 Ohm)
Weź lepiej mojego US Ampsa, przynajmniej mocy będziesz miał tyle co trzeba i wysoki DF przytrzyma Ci głośnik za twarz ;)
Witam! Przymierzam się do kupna głośników do mojej EJ6. Drzwi są wygłuszone od zewnątrz i wewnątrz matami butylowymi STP i na boczki jest nałożona pianka akustyczna kauczukowa. Głośniki mam seryjne z przodu jak i z tyłu. Na radiu ALPINE CDE-9843R szału nie było w odsłuchu ale po zmianie na Pioneer MVH-170UBG już zmiana była bardzo duża. Nie wydałem na radio jakoś dużo ale jestem bardzo zadowolony tylko teraz kwestia głośników. Zależy mi na dobrym basie (tuby nie chce bo szkoda miejsca bagażniku już wystarczy, że koło zapasowe tam jest to kolejny grat mi nie potrzebny) na tych seryjnych jest spoko fajnie grają ale no trochę mi mało bo przy głośności 11 już zaczynają być słyszalne zniekształcenia i bas nie gra głęboko ładnie tylko pierdzi. Nie planowałem montować wzmacniacza tylko same głośniki i tyle. Nie chciałbym wychodzić też poza 250zł.
http://allegro.pl/zestaw-odesparowany-pioneer-ts-g173ci-280w-16-5cm-i5781413349.html
http://allegro.pl/zestaw-odseparowany-renegade-rx6-2c-165mm-100w-rms-i5578410752.html
http://allegro.pl/glosniki-powerbass-s-6c-165mm-essa-tanio-i5306297643.html
http://allegro.pl/glosniki-samochodowe-kultowe-helix-b-62c-dystanse-i5785313907.html
http://allegro.pl/jbl-cs-760c-zestaw-odseparowany-165mm-dystanse-i5085493372.html
Zastanawiałem się nad tymi Pioneerami są tanie nawet ładne i pasmo przenoszenia jest od 30Hz czyli bass na moj tok rozumowania powinien być nawet fajny a na pewno lepszy niż jest na seryjnych, ale nie znam się na tym i dlatego wolę zapytać kogoś kto ma z tym styczność. Pozdr!
Parametry kompletnie Cię nie interesują, poza ewentualnie efektywnością, bo to przełoży się na ostateczną głośność grania z samego radia.
bas nie gra głęboko ładnie tylko pierdziZapewne dlatego, że zmuszasz radio do oddania większej mocy niż jest w stanie. Dla każdego "głośno" oznacza co innego, może Twoje głośno wymaga wzmacniacza.
Dzięki za odpowiedź. Czyli bez wzmacniacza się nie obejdzie jak będę chciał mieć ładne brzmienie. Może to i lepiej wydam trochę więcej niż zakładam a będę bardziej zadowolony z efektu które przyniesie ten zakup. To teraz czy taki wzmacniacz był by wystarczający na moją zachciankę? http://allegro.pl/sony-xm-n1004-wzmacniacz-4-kanaly-max-1000w-nowosc-i5822391615.html nie jest jakoś przesadnie drogi ale czy dobry?
Moim zdaniem żaden nowy wzmacniacz w tej cenie nie będzie dobrze grał, taka popierdółka, a nie wzmacniacz. Znowu wcisnę swojego US Ampsa, bierz, a nie pożałujesz :p
A jak nie, to szukaj używek jakichś w podobnej cenie, jest dużo znacznie lepszego sprzętu niż taki Sony.
Kup jakąś prostą starą dwukanałówkę i będziesz zadowolony, już kilka razy o tym pisałem :)
OK dzięki bardzo za pomoc :)
Kup jakąś prostą starą dwukanałówkęMoże też kupić moją nową w cenie starej :p
Wiem że masz parcie na sprzedaż tego wzmacniacza ale myślałem o czymś z przedziału 100-200zł na zasilenie samego przodu bo można w tych pieniądzach znaleźć fajny piecyk :)
Wzmacniacz już mam, ale z tymi głośnikami cały czas nie wiem, multum tego jest, a mówiliście żeby czysta specyfikacja się nie sugerować, wiec nie wiem jak dokonać wyboru, wszystkie w przedziale 200-300zl będą grały podobnie? Słucham głownie House-u i zależy mi na niskich tonach, żeby grało przyjemnie, czy bez skrzyni się nie obejdzie? Znalazłem takie, teraz w promocji http://allegro.pl/soundstream-sc-6t-system-165mm-2x80-w-final-promo-i5856474784.html wystarczą na moje potrzeby?
Czy może te już będą lepsze http://allegro.pl/glosniki-hertz-ev-165-5-woofery-z-esk-dystanse-mdf-i5849530889.html ? Doradźcie, bo zgłupieć można :)
Jaki polecicie mi 4 kanałowy wzmacniacz do głośników ALPINE SPG-17CS + ALPINE SPG-69C3? Na chwile obecną chciałbym podłączyć sam wzmacniacz i oczywiście po świętach wygłuszam auto matami STP. Głośniki dobrze dają na samym radiu i podejrzewam, że po wygłuszeniu i podpięciu pod wzmacniacz będzie jeszcze lepiej. Dlaczego sam wzmacniacz? Otóż chciałbym najpierw sprawdzić jak będzie grać bez skrzyni basowej i nie chciałbym zbytnio zagracać sobie bagażnika, który i tak nie jest spory, a przydaje mi się często. Nie jestem audiofilem dlatego sądzę, że podpięcie ich pod sam wzmacniacz zrobi dużą różnicę. :)
Polecicie jakiś komplet kabli do tego wzmacniacza http://www.audiophile.pl/amplifier61 ? Bo myślałem ze jakieś mam, ale się nie nadają.
firstborne
03-01-16, 19:36
Polecicie jakiś komplet kabli do tego wzmacniacza http://www.audiophile.pl/amplifier61 ? Bo myślałem ze jakieś mam, ale się nie nadają.
http://allegro.pl/kable-zestaw-do-wzmacniacza-tuba-subwoofer-peiying-i4748214323.html
Wystarczą. Wzmacniacz słaby, więc nie potrzebuje jakichś strasznie grubych przewodów.
Witam :) Szukam radia do mojej mb1 :) Radio co codziennego słuchania muzyki z podbiciem basu :) Radio musi mieć USB i najlepiej bluetooth bo chciłbym używać jako głośnomówiący (telefon z androidem):P Coś polecicie?
Jaki polecicie mi 4 kanałowy wzmacniacz do głośników ALPINE SPG-17CS + ALPINE SPG-69C3? Auto będzie wygłuszane także spokojnie :)
Panowie, kabel od aku i te od radia do wzmaka można pociągnąć wszystkie po jednej stronie auta czy np zasilający po lewej a czincz itd po prawej?
S3
Osobno
Bez różnicy jaki dam z prawej a jaki z lewej?
S3
Daj sobie tak ze jak masz aku z lewej to lewa puść zasilanie a prawa chinche no.chyba ze masz akurat z prawej to odwrotnie tak żeby było lepiej
Daj sobie tak ze jak masz aku z lewej to lewa puść zasilanie a prawa chinche no.chyba ze masz akurat z prawej to odwrotnie tak żeby było lepiej
Okej tak też uczynie :D thx:)
S3
firstborne
12-01-16, 11:06
Teraz mam osobno, ale w 3 poprzednich autach poprowadzone miałem razem i nie było nigdy żadnych zakłóceń. Może była to kwestia kabli, może czegoś innego, a może jest to przypadek jeden na milion kiedy ów zakłócenia się faktycznie pojawią. Zasilanie osobno, sygnałówki osobno, a którą stroną to już obojętnie. Jak już Lysy napisał wszystko zależy gdzie masz aku.
Pamiętam, jak w aucie kumpla w subie było słychać silnik (mimo iż kable były poprowadzone osobno), wystarczyło zamienić RCA :D
Jak ciągneliście kable do bagażnika w qp/hb? Boczki trzeba zdejmowac czy da rade je jakoś przepchnąć?
S3
firstborne
15-01-16, 00:18
Jak chcesz mieć dobrze, to trzeba zdejmować, jak nie - upchnij pod plastik i bądź Audio Januszem. Ja zasilające dałem po prawej stronie pod progiem, boczkiem itd (aku), a sygnałowe środkiem pod materiałem (tunel itd).
Okej, kable pociągnięte. Z prawej strony kabel od aku, z lewej czincz i remote. W radiu podłączone i ustawione sub na ON.
Na tubie zasilanie się nie świeci, dopiero jak odepne kabel od aku to żarówka się zapala, dźwięku nie ma.. tuba lark, radio kenwood a kable peying byle by były.. ocb?
S3
firstborne
16-01-16, 00:59
Po pierwsze
Czy dobrze podłączyłeś masę?
Po drugie
tuba lark
...weź to sprzedaj w trybie natychmiastowym, ja bym to nawet za darmo oddał.
Masa jest podpięta pod nakretke ktora trzyma lampe z tylu (qp), sprzedanie tego swoja droga, pytanie czemu to nie dziala..
S3
firstborne
17-01-16, 00:00
Masa jest podpięta pod nakretke ktora trzyma lampe z tylu
A tam czasem nie ma lakieru? Jest goła blacha?
Jaka dioda na tubie się pali? Zielona, czy innego koloru z napisem protect?
Coś takiego masz?
http://www.lark.com.pl/data/strona_zdjecia/zdjecie/83/7050f7.jpg
Na moje to źle wybrałeś przewód remote z radia. Nie zawsze to jest ten z metką REMOTE.
Spróbuj jeszcze remote na tubie zmostkować pod zasilanie (12V) tym sprawdzić czy tuba zadziała.
A tam czasem nie ma lakieru? Jest goła blacha?
Jaka dioda na tubie się pali? Zielona, czy innego koloru z napisem protect?
Coś takiego masz?
http://www.lark.com.pl/data/strona_zdjecia/zdjecie/83/7050f7.jpg
Na moje to źle wybrałeś przewód remote z radia. Nie zawsze to jest ten z metką REMOTE.
Spróbuj jeszcze remote na tubie zmostkować pod zasilanie (12V) tym sprawdzić czy tuba zadziała.
Jest goła blacha, próbowałem też podpiąć pod inną ale efekt ten sam- czyli cisza.
Dokładnie takie coś mam, początkowo przewód remote był źle podłączony i postanowiłem zajrzeć do instrukcji obsługi radia, co się okazało remote się nazywał inaczej i ogarnełem to ale dalej cisza. Zasilanie świeci się na zielono, mostkowałem żadnej reakcji
firstborne
17-01-16, 14:31
Tuba nowa? Bo skoro mimo mostkowania nie było żadnej reakcji to raczej śmietnik.
Jest używana ale podłączałem u kumpla i gra normalnie
S3
firstborne
17-01-16, 17:33
Sprawdź jeszcze raz podłączenie do radia, bo ogólnie z tego wszystkiego, co napisałeś wynika że to radio daje zasilanie a nie akumulator. Natomiast sygnał (remote) powinien być osobną sprawą. Skoro mówiłeś, że ogarnąłeś to poprawnie a mimo to zasilanie na tubie pojawia się dopiero, kiedy odłączysz przewód zasilający od aku tzn., że jednak nadal jest coś nie w porządku. Kabel REMOTE przy radiach ma zazwyczaj kolor niebieski bądź żółty. Sprawdź też przy cinczach, czy nie oderwały się styki (te cycki), bo to też częsty przypadek. Ogólnie kończą mi się pomysły, ale jak już napisałem problemu szukałbym przy radiu.
Muzyk-Grzes
17-01-16, 18:06
To pisałem o czinczach od razu bo jak w radiu włączony sub ,i wtyczki wpięte w out to sygnał musi iść do tuby . A na tubie głośność jest w jakiej pozycji?
Wszystko jest podłączone tak jak ma być bo zasilanie się świeci normalnie na tubie ale muzyka nie gra i tak. Możliwe, że uwaliło sie coś w niej, muszę podpiąć inną i jak nie będzie grała to już nie bede miał pomysłu kompletnie.
Głośność na tubie jest na maxa
Muzyk-Grzes
18-01-16, 06:46
A spróbuj podłączyć do tuby jakiś MP3 player ,discman czy nawet telefon kablem czincz/mały jack. Jesli tuba zagra to znaczy że cos nie tak z kablem bądź sygnałem z radia.
Jaka głośność na tubie?!!!! To jest Gain a nie głośność, czyli regulujesz tym poziom sygnału wejściowego ponieważ radia mają różne wartości sygnału wyjściowego, 2,3,5V itp. Nie mylcie tego z głośnością. Skręć to pokrętło przynajmniej do połowy bo inaczej coś upalisz.
Obstawiam ze niema sygnału na IC skoro lamki sie palą w tej całej tubie;)
Muzyk-Grzes
23-01-16, 22:10
Jaka głośność na tubie?!!!!
Nie unoś się ,tylko tłumacz laikowi który nie może podłączyć kabli jak trzeba. Napisz że to głośność to łatwiej zrozumie.
Słuchajcie - potrzebuję pomocy od fachowców. Potrzebuję maskownice do swojego subwoofera. Głośnik to Intertechnik MDS-08. Problem jest taki, że nie ma 20cm średnicy tylko 21,5cm i nie znalazłem na rynku nic, co by pasowało. Ktoś ma jakąś koncepcję?
Skrzynka tak mała, że nie wejdzie tam maskownica pod większy głośnik? Zawsze możesz zamówić kratkę ciętą z kwasówki wodą :cool:
Nie unoś się ,tylko tłumacz laikowi który nie może podłączyć kabli jak trzeba. Napisz że to głośność to łatwiej zrozumie.
Ale to nie jest żadna głośność i nie można tego tak nazwać bo później wychodzą takie kwiatki ze ktoś upalił głośnik przesterami itp.
firstborne
25-01-16, 17:09
Ale to nie jest żadna głośność i nie można tego tak nazwać bo później wychodzą takie kwiatki ze ktoś upalił głośnik przesterami itp.
Żeby do tego doszło to naprawdę musi ostro dać w palnik. Nieekranowane przewody, brak bezpiecznika w obwodzie itd. itd. Jeszcze się nie spotkałem, że gainem ktoś spalił głośnik przy krótszym odsłuchu. Musiałaby być wiksa na pełnej parze przez dobrych kilka minut, albo ww rzeczy.
Skrzynka tak mała, że nie wejdzie tam maskownica pod większy głośnik? Zawsze możesz zamówić kratkę ciętą z kwasówki wodą :cool:
Skrzynka może i obejmie, ale jak taką większą maskownicą zamocować...?
Do skrzynki na wkręty, tak jak w większości nieoryginalnych maskownic.
Mam koło siebie 2 wzmacniacze. Magnat HOT ROD 2000 2 kanałowy i ALpine MRP-F240 4 kanałowy. Ma być pod to podpięty tylko subwoofer. W necie ciężko o coś n.t tego Alpine. Obecnie podpięty Magnat i gra bardzo fajnie natomiast zastanawiam się czy może nie podpiąć Alpine ? co sądzicie ?
firstborne
28-01-16, 19:48
Mam koło siebie 2 wzmacniacze. Magnat HOT ROD 2000 2 kanałowy i ALpine MRP-F240 4 kanałowy. Ma być pod to podpięty tylko subwoofer. W necie ciężko o coś n.t tego Alpine. Obecnie podpięty Magnat i gra bardzo fajnie natomiast zastanawiam się czy może nie podpiąć Alpine ? co sądzicie ?
Myślę, że to bardzo głupie pytanie. Masz dwa wzmaki pod ręką, podłącz, porównaj i zdecyduj - lepszej metody nie ma. Poza tym gdzie z Magnatem do Alpine? Przy tym drugim nawet niższej klasy wzmacniacz zagra lepiej niźli "wyższe" modele Magnata. Magnat to budżetówka, to nie jest ta sama liga co kilkanaście lat temu, kiedy jego produkty były cenione i wysokiej jakości. Ja bym nawet w ciemno podłączał Alpine, chociaż i jeden i drugi wzmacniacz jest z dawnej epoki.
A to, że jest 4-ro kanałowy, nie będzie przeszkadzało jeśli chodzi o granie ? Może źle zadałem pytanie, bardziej mi chodziło o to który jest lepszy i jakie opinie ogólnie o wzmakach. Radio to Alpine UTE-72BT
firstborne
28-01-16, 22:00
A w czym ma przeszkadzać? Skoro chcesz podlączyć tylko suba, to mostkujesz kanały (aby była większa moc) i tyle. Radio masz w miarę w porządku więc skoncentruj się na Alpine jeśli chodzi o wzmacniacz :), a jeśli ostatecznie nie przypadnie Ci jego brzmienie do gustu - wróć do Magnata. Jaką masz tą skrzynię? Bo z tego, co wyczytałem Alpine po mostku ma 200rms przy 1 kanale.
Nie, nie ma, ma ledwo setkę, na papierze jest więc słabeuszem, nic dużego nie pociągnie. A jak zagra? Podłączyć, sprawdzić. Jak jesteś zadowolony z dwukrotnie mocniejszego Magnata, to po co na siłę kombinować? Puść to Alpine w mostku na przody, to się nie zmarnuje.
firstborne
29-01-16, 16:43
Nie, nie ma, ma ledwo setkę, na papierze jest więc słabeuszem, nic dużego nie pociągnie. A jak zagra? Podłączyć, sprawdzić. Jak jesteś zadowolony z dwukrotnie mocniejszego Magnata, to po co na siłę kombinować? Puść to Alpine w mostku na przody, to się nie zmarnuje.
Zależy jaką ma skrzynie, skoro Alpine ma tak mało to nawet jej nie da razy wygrzać, a o przesterach i pierdzeniu przy większej głośności nie wspomnę.
Panowie stoję przed zakupem pierwszego radia do nowonabytej EMki, w której obecnie siedzi kaseciak, co zamierzam jak najszybciej zmienić, lecz potrzebuje pomocy znawców tematu. Chciałbym zmieścić się w kwocie do 500 zł, od radia oczekuje odtwarzania różnych formatów muzyki oraz wyświetlacza najlepiej w koloru niebieskim lub czerwonym. Słucham różnorodnej muzyki, jednak głównie elektronicznej: dubstep, trap, techno, trance, ale również rap i inne gatunki. W przyszłości chciałbym podpiąć wzmacniacz oraz wymienić głośniki, które pozwolą na osiągnięcie przyzwoitej jakości z przyjemnym podbiciem basu.
Podaję moje typy, nad którymi się zastanawiam i proszę o krótkie info, nad którym radiem warto najbardziej się zastanowić oraz w czym jest ono lepsze od pozostałych:
1) SONY MEX-N5100BT
http://allegro.pl/radio-sony-mex-n5100bt-bluetooth-cd-usb-flac-w-wa-i5685450031.html
2) Pioneer DEH-X5800BT
http://allegro.pl/pioneer-deh-x5800bt-radio-cd-usb-bt-new-2016-i5967408982.html
3) CLARION FZ502E
http://allegro.pl/clarion-fz502e-parrot-bluetooth-mp3-usb-pilot-i5747510105.html
Jeśli ktoś poleci coś ciekawszego w podobnej kwocie to również będę zainteresowany.
Słuchanie muzyki w różnych formatach, rozumiem że chodzi Ci o mp3 itp, gryzie się z osiąganiem przyzwoitej jakości dźwięku. Z tych trzech wziąłbym Pionka ze względu na filtry LP,HP których nie widzę w Clarionie, Sony robiło ostatnio radia o gorszej jakości brzmieniu niż konkurencja, teraz nie wiem, może się poprawili.
Witam mam pytanie do znawców tematu zabieram się za poprawę wyglądu bagażnika mam zamiar zrobić coś takiego
http://images78.fotosik.pl/346/ea60b5534e47adf6med.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/ea60b5534e47adf6)
czy te głośniki są ok czy polecicie coś lepszego i jakiego wzmaka do tego i kondensator z góry dzięki za odp
Ta zabudowa jedynie wygląda, z jakościowym graniem ma niewiele wspólnego :)
Muzyk-Grzes
20-02-16, 16:51
Dobrze grające głośniki w małej obudowie to MTX - 4500 Thunderbird
Ta zabudowa jedynie wygląda, z jakościowym graniem ma niewiele wspólnego :)
dlatego zbieram info wystarczy mi jeden głośnik dobry tylko jaki i jaki wzmak do niego jaka zabudowa zamknięta czy otwarta czy te sony są dobre
Dobrze grające głośniki w małej obudowie to MTX - 4500 Thunderbird
dzięki za info
Jak ma ktoś jakieś foty zabudowy bagaja civic hb to proszę będę wdzięczny
Muzyk-Grzes
20-02-16, 23:02
MTX ThunderBird to "młodszy brat" MTX Jacka Hammera solidna konstrukcja a w 10-12" głośnikach można ją zamknąć w 10-15 litrów i nadal gra.
MTX ThunderBird to "młodszy brat" MTX Jacka Hammera solidna konstrukcja a w 10-12" głośnikach można ją zamknąć w 10-15 litrów i nadal gra.
dzięki za podpowiedz :) a jaki dobry wzmak polecicie i kondensator czy takie coś bedzie ok http://allegro.pl/pioneer-mvh-av270bt-radio-2din-z-mp4-usb-bluetooth-i5868125716.html
wywialwawa
22-02-16, 00:59
Kondensator jest ci zbędny, wystarczą dobre kable zasilajace.
Kondensator jest ci zbędny, wystarczą dobre kable zasilajace.
ok :)
patrick1989
22-02-16, 23:34
Witam! ;)
Polecicie jakieś radyjko samochodowe do 300 zł (używane).
Chciałbym by miało port USB, reczna regulację EQ no i żeby grało wyraźnie lepiej niż moje JVC KD-R303.
Głośniki: Powerbass S-60C
Drzwi wygluszone, wzmacniacza na razie brak.
Na tę chwilę wyczailem:
Alpine CDE 120RR
JVC KD-R741BT
wywialwawa
23-02-16, 00:12
W tym budzecie nie ma co wybierac zbytnio, wez Alpine ew jakiegoś Kenwooda.
patrick1989
23-02-16, 07:17
Byłbym wdzięczny za konkretne modele, czego poszukiwać :)
JVC w tym modelu też podobno gra ciekawie.
Zależy mi na basowym brzmieniu, muzyka to raczej house/deep house itd.
To se wciśniesz podbicie basów. Konkretne modele to takie, które spełniają Twoje oczekiwania co do funkcjonalności i mieszczą się w cenie, którą gotów jesteś zapłacić, umiesz chyba obsłużyć filtry na Allegro?
patrick1989
23-02-16, 11:48
Sądzę, że są różnice w jakości dźwięku nawet w tej klasie, jeśli chodzi o sprzęt używany. Dlatego nie pytam bez sensu, w tym wątku.
Jeśli chodzi o nowy sprzęt to rozumiem zasadę, że w tej cenie brać, taki który najładniej wygląda, bo zagrają prawie tak samo.
=================
Kupiłem JVC KD-R921BT, zmieściłem się w budżecie :)
jumbol0801
24-02-16, 22:40
Witam,
mam takie pytanie, planuję wymiane radia itd i chcę kupić ramkę znalazłem w dobrej cenie ale tam podają dwa wymiary tych ramek, ktoś się orientuje jakie wymiary do Hondy civic Type R 2007?
wymiary 178*102mm or 173*98mm
jumbol0801
25-02-16, 03:38
Mam jeszcze pytanie, czy do głośników focal ps 165FX jest potrzebny wzmacniacz 4 kanałowy czy wystarczy 2???
Jeśli chcesz wykorzystać bi-amping, to możesz kupić 4 kanałowy, ale powinieneś raczej szukać w tych słabszych mocowo + będziesz musiał idealnie ustawić gain dla obydwu par kanałów (z sygnałem testowym i miernikiem).
jumbol0801
25-02-16, 11:18
To już nie dla mnie, ja dopiero zaczynam zabawę w CA:) a jka to normalnie podłączyć bo widzę że ta zwrotnica inna niz wcześniej widziałem i zastanawiam się jeszcze nad głośnikami focal Ps 165 ale tam też podłączenie inne niż w standardzie i jesli wzmacniacz ma dwa kanały to jak to podłączyć? dwa kable z jednego plusa idą od wzmacniacza na zwrotnicę do głośnika i na zwrotnicę do tweetera i minus tak samo?
Na Twoje pytania odpowie instrukcja montażu ze strony producenta.
Może pytanie nie dotyczy wyboru głośników, ale związane jest z audio więc liczę na wyrozumiałość administratorów i nie usuwanie mojego pytania ;)
Chciałem wymienić głośniki przednie w mojej Civic VI gen. Zauważyłem jednak, że stare głośniki są mocowane do boczka drzwi za pomocą 3 wkrętów natomiast wszystkie nowe dostępne w sklepach głośniki są na 4 wkręty. I teraz moje pytanie jest następujące: czy nowe głośniki należy przykręcać poprzez dystans bezpośrednio do konstrukcji drzwi? Wtedy rozumiem trzeba wyciąć plastikowy "koszyczek" z boczka tak by się to wszystko zmieściło i dało się poskładać do kupy?
Tak i tak. Takich manuali jak ten znajdziesz w sieci więcej niż jeden: http://www.audiotuning.pl/car-audio,civic.html
jumbol0801
25-02-16, 13:14
Nim kupię coś wolę zasięgnąć porady, może byś coś polecił do wyżej wymienionych głośników jakiś wzmacniacz, ma napędzać tylko przód
Mój nowiutki U.S. Amps Merlin MD-21, którego nikt nie chce kupić od ponad roku, a chcę go tanio oddać :D Jak dopiero zaczynasz zabawę w samochodowe audio, to dość grubo idziesz kupując taki zestaw... A tak poza tym to się nie znam, więc nie doradzę :D
Panowie takie pytanie. Mam VII 5D. Myślę go trochę wyciszyć.
Wydaje mi się, że seryjne głośniki mi wystarczą. Zakupie do nich dystanse (podobno one same w sobie robią robotę)
Pytanie ile mniej wiec trzeba maty na obklejenie drzwi. W sumie obkleił bym masę i tylnie nadkola
wywialwawa
01-03-16, 11:23
Srednio od 5 do 7 na jedne drzwi :) pytanie tylko jeszcze jakich mat. Ja u siebie zużyciem ok 5 tych duzych mat STP SILVER 75/50 na jedne drzwi. Wiec szykuj sie na wydatek rzedu od 400zl w zwyz :)
Tak szybciutko.
Kupiłem maty wygłuszające butylowe pod wygłuszenie drzwi. Wczoraj po części zająłem się tematem. Zakleiłem zewnętrzną*część drzwi i wyszło nawet ok. Drzwi stały się zdecydowanie cięższe i lepiej się zamykają (charakterystyczny dźwięk). Jak się sprawdza podczas jazdy jeszcze nie sprawdzałem. Ale pytanie jest inne. Nie bardzo chcę zaklejać wewnętrzną część drzwi, bo od czasu do czasu wymiatam brudy, które się dostają z zewnątrz i zatykają otwory technologiczne odpływowe. Audio gra wystarczająco jak dla mnie i nie mam parcia na niewarygodny efekt. Bardziej złoszczą mnie szumy z zewnątrz. Czy ewentualnie sprawdzi się zamiast cięzkich mat alubutylowych, na wewnętrzną część drzwi pianka kauczukowa?
A po co chcesz kleić całe drzwi??
Moim zdaniem powinieneś tylko taki kwadrat 200 x 200 dać za głośnikiem i tyle, ni wyczujesz różnicy.
Celem wygluszenia. I jak juz wspomniałem wewnętrzna strona jest już oklejona
Wyklepane z Xperii Z3
firstborne
13-03-16, 02:34
Nie bardzo chcę zaklejać wewnętrzną część drzwi
I jak juz wspomniałem wewnętrzna strona jest już oklejona
Się zastanów w końcu.
Żeby uzyskać dobry efekt otwory technologiczne muszą być zaklejone.
Sorry. Wyjaśniam. Okleiłem zewnętrzną cześć drzwi. Nie oklejalem czesci wewnetrznej na której mocowany jest glosnik i tapicerka. I pytam czy zamiast ciężkich mat mogę z powodzeniem zastosować piankę wygłuszającą
Wyklepane z Xperii Z3
firstborne
13-03-16, 13:56
Zewnętrzna to strona, którą chcesz własnie okleić - ja tak to zawsze rozumowałem. Wewnętrzna (środek) strona to ta, którą właśnie okleiłeś. No ale widać są różne szkoły, dlatego się nie zrozumieliśmy. Generalnie powinieneś okleić. Jak wspomniałem wcześniej wszystkie otwory muszą być zaklejone, by pomiędzy blachami zrobić prowizoryczne ciśnienie (coś, jak skrzynia zamknięta). Możesz kombinować nie oklejając całych drzwi, tylko wymierzyć kawałki na te otwory. Alubutyl jest kompromisem między drogimi matami, a asfaltowymi (bitumicznymi), nie jest aż tak ciężki, jednak ja zaklejając dosłownie całe drzwi odczułem różnicę i w dźwięku i w użytkowaniu tych drzwi. Są co prawda ciężkie co w przyszłości może sprawić, że się obwieszą i będzie trzeba grzebać, ale póki co jest ok.