Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakie - radio - głośniki - wzmacniacz - wybrać??

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Skowron48
26-05-10, 19:54
Za 100 zł 16cm?? i to dobre będzie ciężko znaleźć :/ Marki to: pioneer, Blaupunkt i Magnat jeśli chodzi o ten przedział cenowy

http://allegro.pl/item1046989011_blaupunkt_emx_663_emx663_sklep_auto _hi_fi_w_wa.html
Takie głośniki jak się nie mylę to znajomy posiada w Golf 3. Szału one nie robią, ale bardzo porządnie grają w stosunku do swojej ceny.
Pioneer, który podałeś też jest przyzwoity tylko wiesz jak o jest często z używkami.. pogra tydzień i klapa

serwal4
26-05-10, 21:09
http://allegro.pl/item1042680459_helix_dark_blue_6_1_nowy_zestaw_gwa rancja_pl.html 129zł z wysyłką w cenie przy przedpłacie;

pavel007
26-05-10, 21:48
po długiej lekturze mysle właśnie nad tymi helixami, ze drozej to drożej ale mowią ze warto. Tylko mam jeszcze kilka pytań:

1. Maty dekarskie, ile szt. trzeba kupic takich 50x25 cm do pokrycia obu przednich drzwi w MA8?
2. rozumiem ze bez tweeterów bedzie to wzglednie grało? bo nie mam gdzie ich zamontować a poza tym nie umiem :D
3. Gdzie najtaniej kupic dystanse, allegro czy jakas sklep internetowy?

I jeszcze jedno: jak trzeba wykleić te drzwi? chodzi o zrobienie szczelnej komory dla głośnika?

ppm702
27-05-10, 07:36
pavel007 a co Ty chcesz robić tymi dekarskimi? Dach pokryć w samochodzie czy co??? Do innych celów to się nie nadaje i jest dziadostwem...

pavel007
27-05-10, 09:13
przepraszam, źle sie wyraziłem chodzi o maty bitumiczne app :-P
Znacie jakis slep internetowy gszie można kupic owe maty i dystanse tanio ? bo głosniki wezme z allegro.

serwal4
27-05-10, 09:35
www.powe.com.pl

Timo-hg
27-05-10, 21:26
Średnica z przodu standard, żeby weszły pod plastiki, tył - to w sumie obojętne, też standard, nie potrzebuję sprzętu na całą półkę, jak mówiłem, ładnie, skromnie, czysto i czasem głośno - bez szału piz** ;)

P.S. Już myślałem, że nikt nie czyta tego tematu ;)

Skowron48
27-05-10, 22:04
Standard :D dobre określenie. Podaj konkretnie jaki wchodzi tam głośnik (13 lub 16 cm). Ja ma EJ9 to wiem jakie mam wnęki, a z EG8 nie miałem styczności. :)

pavel007
29-05-10, 09:42
takie pytanie: trzeba puszczać nowe kable z radia do głosników w wypadku gdy nie bedziemy montowac wzmacniacza? bo słyszałem ze w ch*j roboty i trudnosci z tym jest. Jesli wzmaka nie bedzie to moze stykna seryjne kable?

serwal4
29-05-10, 09:49
Seryjne kable będą dość cienkie i ogólnie kiepskawe;
Jest szansa na uzyskanie lepszych efektów montując nowy kabel;

Czy trudne? Ze znajomym w Preludzie 2g w sumie szybko to szło;

Skowron48
29-05-10, 15:02
oczywiste jest montowanie kabli jeśli chce się coś porządnego usłyszeć i nie narzekać na zakupione głośniki. 2.5mm2 firmy Dietz to najlepszy wybór

Timo-hg
29-05-10, 22:47
Przód 16cm - tył - może być większy ;)

Pr0miL
30-05-10, 15:07
Witam,

Mam w planie wymienić głośniki w autku... Interesuje mnie jakiś zestaw, składający się z:
*dwóch głośników basowych (drzwi)
*dwóch tweeterów

Co możecie polecić / w rozsądnej cenie / - / w miarę dobra jakość dźwięku /
Głównie słucham muzyki z gatunku: Rap/Hip-Hop

Czego będę potrzebował do montażu takich głośników? Słyszałem że dodatkowo trzeba zaopatrzyć się w dystanse?

Jaka wielkość głośników mi podpasuje...? (Honda Civic Aerodeck)

Chciałbym też wygłuszyć przednie drzwi - ( jakich mat będę potrzebował i jaką ilość) ?

Z góry dziękuję za pomoc !

/na głośniki mogę wydać: 300-400zł/

Pozdrawiam

janekldz
31-05-10, 22:26
Siemanko:D potrzebuje kupic radyjko tak w granicach 800 zeta co byscie mi polecili?? mysle o takim http://www.audiosklep.pl/peiying-alien-py9128t-4x45w-p-2653.html

ppm702
31-05-10, 23:18
janekldz - bardzo dobry wybór!!!!

jeśli chcesz wywalić kasę w błoto...

!markos
01-06-10, 00:01
wpadl mi w rece taki glosnik: Soundstream Exact 10. koszt 0pln, stan absolutnie idealny, glosnik prawie w ogole nie byl uzywany (to pewne). brac i wsadzac w 15 litrowa zamknieta skrzynke, czy odpuscic i kupic jakis inny - nowszy glosnik? myslalem nad audiosystem hx08 sq, ale soundstreama mam za free, wiec kusi :D

ppm702
01-06-10, 00:13
Warto wziąć. 15dm3 to może być mało. Tak na "oko" dałbym mu 18dm3 i dostroił pojemnością pozorną

!markos
01-06-10, 00:24
na oko to chlop zmarl w szpitalu :D pomijajac fakt, ze bassbox sugeruje, ze ten glosnik najlepiej nadaje sie do obudowy wentylowanej, to po wybraniu zamknietej wychodzi 13l z groszami, producent podaje ~15l. no dobra - to powalcze z nim troche. w malej budzie mojego dupowoziku powinien zrobic wystarczajacy przeciag :cool:

przy okazji spytam, bo jest jeszcze jeden sprzet, ktory moge przejac i "zaplacic" 0pln: Soundstream P204e. sprawa wyglada tak, ze mam juz jr.2-370. plan byl taki, zeby puscic z niego przedni zestaw. po tym jak wpadl mi ten sub, zaczalem dumac, czy nie dokupic jr.4-300 i zmostkowac go na przedni zestaw, a suba puscic z 2-370, albo po prostu zamienic 2-370 na 4-300. potencjalnym problemem tego ostatniego rozwiazania jest 300W mocy subwoofera - mam wrazenie, ze mostek z jr.4-300 moze byc dla niego za slaby :rolleyes:

janekldz
01-06-10, 07:52
janekldz - bardzo dobry wybór!!!!

jeśli chcesz wywalić kasę w błoto...

hehe dzieki;) a co byś mi polecil w takiej cenie???

ppm702
01-06-10, 13:46
wyborów kilka by się znalazło, zależy czego oczekujesz.

Markos, jeśli masz wolne środki płatnicze ;) to weź oba Jr i przód napędź w biampingu, albo jeśli masz jednostkę ze zwrotnicą aktywna to wtedy przód całkiem aktywnie, a sub z mostka z dwukanałówki. Pojemność z programu to jest tak jak z wiedzą internetową. Wiesz, a nie wiesz ;) Tak na poważnie to ze skrzynią zacząłbym od 18dm3 i posłuchał następnie można ją wewnętrznie zmniejszyć itd. Program sobie, producent sobie, a moje (może niezbyt duże) doświadczenie mówi, że odrobinę większa pojemność nie zaszkodzi. Troszkę się wydłuży odpowiedź impulsowa, ale za to pojawia się głębsze zejście. Zawsze to można skorygować jak już sub znajdzie się w bagażniku w komorze w której będzie jego docelowe miejsce pracy.

!markos
01-06-10, 14:05
tez o tym myslalem, ale to juz megakombinacja i nie wiem czy jest sens w wypadku takich glosnikow jakie mam :D jakbym mial cos z wyzszej polki.. to moze.. inna sprawa, ze glosniki zawsze mozna potem wymienic :D

moze to banalne pytanie, ale jak wbic sie z bi-ampingiem w zwrotnice, ktora z fabryki nie jest do tego przystosowana? dostac sie jakos bezposrednio na plytke i zrobic dodatkowe przylacza, zeby doprowadzic podzielony sygnal do odpowiednich filtrow?

ppm702
01-06-10, 14:39
dostac sie jakos bezposrednio na plytke i zrobic dodatkowe przylacza, zeby doprowadzic podzielony sygnal do odpowiednich filtrow?bingo ;) Trzeba odseparować obwody filtra górno i dolnoprzepustowego. Inna metoda to zamontować zestaw i puścić woofer pełnym pasmem z pominięciem zwrotnicy. Czasami głośniki bardzo pozytywnie reagują na "zwolnienie" im góry pasma i warto zostać przy tym rozwiązaniu. Na przykład Vifa i Hertz z serii "HS" bardzo pozytywnie reagują na taki manewr odtykając się z kickbasem. Głośnikom się tak krzywdy nie zrobi, a efekty akustyczne mogą być więcej niż zadowalające.

oczywiście dotyczy to tylko wooferów. Tweeter musi być aktywnie albo pasywnie przycięty, bo inaczej się "zepsuje" ;) To taka informacja, którą większość osób zna, ale wolę napisać, żeby ktoś czytając to sobie kuku nie zrobił przez brak pełnego wyjaśnienia ;)

!markos
01-06-10, 15:20
hm.. takie zabawy z golym pasmem glosnika to chyba nie na moj know-how. dodatkowo slyszalem od paru osob, ze h16 na zwrotnicy gra lepiej. zajrze w zwrotnice i moze rzeczywiscie puszcze to w bi-ampingu z juniora.

fowler99
03-06-10, 12:54
Panowie.. Potrzebny w miarę dobry zestaw odseparowany (drzwi wygłuszone matami) Puki co maja chodzić pod samo radio, a z czasem wzmacniacz sie dokupi.

- PowerBass S-6C
- Helix Db 2.1
- Bull Audio CS650.75
- DLS K6

pavel007
04-06-10, 22:46
mam kilka pytań do obeznanych w temacie: a wiec kupiłem maty app i chciałbym wygluszyc wewnetrzną i zewnętrzną cześć drzwi, w teorii mowi sie o jak zakryciu jak najwiekszego obszaru matami, tylko ze

1. da sie zauważyc sporo miejsc do których z matą nie podejdzie chyba ze bedzie sie lepic bardzo małymi kawaleczkami - a wiec robic to? co jesli zostaną na blasze szczeliny ok. 1-3 cm ? zaszkodzi?
3. Odkad zaczynać nalepianie mat? od samej góry w miejscu zgiecia blach ?
4. Co z tą rurką idącą po środku drzwi ?oblepic ja czy puścić pod nia maty?
5. Jak to w końcu jest - musi być zalepione 99% wnetrza drzwi, czy po prostu wiekszość?
6. Mam problem z ciegienkami - jak to zrobic zeby działay normalnie pod mata a jednoczesnie mata nie przepuszczała rezonansu, o peszlach wiem ale za kija nie moge ich nigdzie dostac, mozna jakos inaczej zakombinowac?

bardzo prosiłbym o odpowiedzi, troche tego jest ale chce to zrobic jak najlepiej bo mam zajoba na punkcie dobrego brzmienia w mojej ukochanej najlepszej hondzie ;P

pablo.see
04-06-10, 23:14
ad.1 a myślałem, że nakleisz maty w całości bez cięcia? Naklejaj tam gdzie masz ochotę. Jeżeli gdzieś jest trudny dostęp i oklejenie zajęłoby dużo czasu to odpuść
ad. 3 naklejaj od dołu. Jak się dachówkę układa? Układa się z zakładką.
ad. 4 ja w Accordzie naklejałem matę pod rurą na blachę. Rura przecież nie będzie drżała. Jeżeli masz odpowiednio dużo mat może dać pod i nad, dla spokojnego sumienia
ad. 5 Są dwie szkoły: palenicka i otwocka :p jak to mawia Śmigelski na TVN Turbo. Najważniejsze jest oklejenie duży powierzchnie blachy tak aby się usztywniły, nabrały masy i nie wpadały w rezonans. Druga kwestia to stworzenie komory zamkniętej. Musisz zadać sobie pytanie czy jesteś na tyle ambitny i masz zaparcie żeby to zrobić. Oczywiście otwory na odpływ wody u dołu trzeba zostawić.
ad. 6 zamiast peszeli, użyj rurki, dobrze obklej i do rurki daj trochę smaru silikonowego.

Jak masz wątpliwości jeszcze, chcesz podejrzeć co nieco lub też masz pytania, to ja polecam Ci stronę:
http://www.strefacaraudio.pl/forum/
Jest tam sporo maniaków, którzy Ci pomogą. Poza tym są opisy z budowy systemów, więc możesz podejrzeć.

pavel007
08-06-10, 13:22
mam takie pytanie jeszcze - jak przykrecic głosniki do dystansu mdf? na stronie powe pisze ze dystans trzeba rozwiercic zeby sie nie rozwarstwił wiec trzeba je wiercic ? i jesli wiercic to na wylot? jakich wkretów należy użyc do tego?

Skowron48
10-06-10, 18:21
pavel007, ja zrobiłem małe nawiercenia, kupiłem wkręty chyba krótsze od dystansu :D(latałem po sklepie z dystansem i przymierzałem). Tylko kup z sensownymi główkami zeby głośnik przy mocniejszym wkręcaniu nie przeskoczył. Żadnych rozwierceń na wylot nie robiłem i wszystko jest dobrze.

hubabuba
14-06-10, 11:28
Pytanie mam. Mój zestaw to Sinuslive sl165w, i głębokość montażowa 70 mm. Czy montując go na dystansie, nie będzie problemów z tymi głośnikami ? jaka jest max głębokośc montażowa głośników na dystansach w VIg HB ?

pirat
14-06-10, 17:03
poszukiwany niedrogi glosnik basowy 30cm, stary sie popsul :-/ do skrzyni bez br

serwal4
14-06-10, 17:27
Niedrogi tzn? 250zł? 400zł? więcej?
Preferowana nówka, czy używka ew wchodzi w grę?
Skrzynia jakie ma wymiary/litraż?

I jaki wzmak zasilać ma to?

karwal128
14-06-10, 19:27
Ma ktoś z was może zainstalowany głośnik: Intertechnik MS08, później znany również jako Nova MS08. Jeśli tak, proszę o wypowiedź na jego temat.

pirat
14-06-10, 23:16
Niedrogi tzn? 250zł? 400zł? więcej?
Preferowana nówka, czy używka ew wchodzi w grę?
Skrzynia jakie ma wymiary/litraż?

I jaki wzmak zasilać ma to?

niedrogi tzn jak najtanszy ;) ale zeby syf nie byl ze zaraz padnie
zasila to pb s6c
skrzynia 30l zamknieta siedzial w tym glosnik sony xpload, no ale jak napisalem, padl.. ale pojezdzil z 7 lat :)
na pierwsza mysl myslalem o JBL GT5-12 albo JBL CS1214 chyba ze cos innego w tej cenie

marwol
18-06-10, 15:22
mam pytanie: co aktualnie warto ściągnąć z USA?? konkretnie chodzi mi o wzmaka plus radio/stacja multi. wiem że dolar ceną nie zachęca , ale wydaje mi się że i tak taniej bedzie. w moim przypadku cło i transport odpadają :)

cenowo?? tak do 400$ za komplet.

byłbym wdzięczny za linki z ebaya

pozdro

adasiek_
23-06-10, 18:22
jakie głośniki 6x9 polecicie ? sytuacja wygląda tak, ze jakiś wesoły Niemiec, który był poprzednim właścicielem usiłował wsadzić w tylną półkę głośniki 16cm i pocharatał ją przy tym całą, a następnie przykrył wszystko czarna szmata żeby nie było widać. dlatego chce te głośniki dać na przód bo mam tam jeszcze seryjne, a w półce zrobić większe, estetyczne dziury i wsadzić 6x9. od razu mówię że nie przewiduje wzmacniacza, będą podłączone pod radio SONY cdx-gt200 4x50W. nie jestem też żadnym audiofilem, tylko chce żeby można było posłuchac trochę głośniej muzyki bez słyszenia ciągłych pierdów :P

!markos
23-06-10, 23:45
kiedy wreszcie zrozumiecie, ze pierdy to nie wina glosnikow, tylko radyjka zmuszanego do produkowania wiekszej mocy niz jest w stanie oddac bez znieksztalcen? :rolleyes:

szastal
24-06-10, 14:12
kiedy wreszcie zrozumiecie, ze pierdy to nie wina glosnikow, tylko radyjka zmuszanego do produkowania wiekszej mocy niz jest w stanie oddac bez znieksztalcen? :rolleyes:

Dlatego np w zastosowaniach domowych NAD ma w swoich wzmacniaczach wykrywanie szkodliwych i zniekształconych harmonicznych po to by nie rozwalić głośników jak i wzmacniacza, oczywiście można to wyłączyć , ale widzę ze nie którym powinno się to do auta na stałe montować, proponuje jeszcze poczytać o wysterowaniu głośnika przez wzmacniacz itp .

wydma8
26-06-10, 01:01
Witam.

Potrzebuje zestaw 165mm lub same woofery 165mm, głośniki maja grać z dobrym piecem i z dobrym radiem:) Niestety mam bardzo ograniczony budżet na tą chwilę, max 250zl, macie jakieś pomysły??

Dotychczas miałem pb l6c ale jeden woofer zaczął harczeć i jeśli go nie naprawię to będe zmuszony kupić coś na szybko...

Z góry dzięki za pomoc

!markos
26-06-10, 09:30
jak sam midwoofer, to moze signat h16

wydma8
27-06-10, 09:52
Po głowie chodzi mi zestaw viba black air 6, ma ktoś, jak to gra ostro, łagodnie?, warte to cos??

Signat w sumie też by pasował, pytanie jak to gra?:)

ppm702
27-06-10, 12:36
od Vibea dostaniesz dużo mięsa i znacznie mniej wierności przekazu. Co kto lubi ;)

!markos
27-06-10, 13:06
signat bardzo mi sie podoba, jest dosc lagodny w srednicy, "naturalny", latwo sie go slucha, a przy okazji potrafi tez mocno przykopac

aha - jakby cos, to mam komplecik rainbowa slg w *****istej cenie :D

michal168
01-07-10, 17:04
jakiego wzmaka i suba polecicie?? wzmak musi byc 4 kanałowy bo na przód pójdą Helixy 62.1. budżet 900 zł max.

czy może raczej kupić dobry 2 kanał i porządnego suba a Helixy zostawic pod radiem?? radio to Pioneer Deh 2220UB z 1 wyjsciem RCA więc zostałoby na suba a przód z kostki.

!markos
01-07-10, 20:55
do takiego radia nie ma zadnego sensu podlaczac za dobrych sprzetow, to jedynie obnazy jego marna jakosc. wzmacniacz w uzywce do 4-5 stowek, 4 kanaly, jakis maly subwoofer i po temacie.

twoj wymdumany problem z 1 gniazdem rozwiaze podlaczony od strony wzmacniacza rozgaleziacz 1rca->2rca.

michal168
01-07-10, 21:55
ta rozwiąze tylko nie bd mógł sterowac subem z poziomu radia. poza tym to tylko narazie bo radio na pewno doczeka sie zmiany ale juz po reszcie. więc te Helixy podziałają przy radiu czy nie?

serwal4
01-07-10, 22:05
Podziałać podziałają ale będzie sub dominował nad resztą, ~2x 20-25W z radia + 150-250W z suba...

Owszem, można osłabić suba na radiu mocniej... ale czy to będzie miało sens?

!markos
01-07-10, 22:05
podzialaja.

szczerze mowiac nigdy nie zrozumiem potrzeby sterowania subem z radia.. dobrze skrojony system z jednym ustawieniem zalatwia granie. po co ujmowac, albo dodawac basu? do jednej muzyki wiecej, do innej mniej?

tjaaaa... sub bedzie dominowal nad radiem.. a ktos kaze odkrecac wszystko na maxa?

ppm702
02-07-10, 05:42
nigdy nie zrozumiem potrzeby sterowania subem z radianie zrozumiesz dopóki sam nie zaczniesz stroić systemu i słuchać muzyki z różnych źródeł. Czysto akademickie stwierdzenie nie poparte praktyką...

michal168
02-07-10, 09:09
hmm mam inna koncepcje. Sprzedać radio moje. Zrobić porządny przód ze wzmakiem tak 60-80 RMS na kanał. Do tego kupić nowe radio tak do 500-600zł. Polecicie coś ?? Myśle o Pionku 5200SD.
Na tył bede znowu kaske odkładał więc sie kiedys zrobi.

!markos
02-07-10, 09:17
nie zrozumiesz dopóki sam nie zaczniesz stroić systemu i słuchać muzyki z różnych źródeł. Czysto akademickie stwierdzenie nie poparte praktyką...spoko. slucham muzyki z jednego zrodla. jak mi czegos za malo/za duzo, to mam od tego korekcje, a nie przycinanie calego pasma ponizej jakiejs czestotliwosci. jesli mam taka mozliwosci, to pewnie z niej skorzystam, ale raczej nie na zasadzie, ze bede co chwila krecil galka, bo tu za duzo, a tu za malo. dobre granie jest jedno i nie widze potrzeby ujmowania/dodawania basu. nigdy tego nie robilem i nie sadze, zeby moje przyzwyczajenie sie zmienilo.

michal, radia tez polecam w uzywce. serio. glosniki kupilbym nowe, ale cala reszta moze byc 2nd hand, bedziesz mial dzieki temu duzo lepsze komponenty.

michal168
02-07-10, 09:30
to jakiego wzmaka do max.600zł mogę kupić do tych Helixów i wzmaka 300W RMS. ??
czy JBL GT5-A604 dałby sb rade?

karas
02-07-10, 15:51
mam taki zestaw u siebie JBL GT5-A604 +helix db 62.1 +hertza es 300 i gra bardzo przyzwoicie

the_liquid
04-07-10, 15:30
Jako nowy użytkownik forum witam wszystkich fanów i posiadaczy Hond wszelkiego rodzaju.
Jako że nabyłem Honde Civic 5D z 1997 roku zastanawiam się na zamontowaniem dobrze brzmiącego sytemu car audio w rozsądnej cenie. Z tego co się orientuje (bo auto jeszcze fizycznie u mnie nie jest) wszystko jest w nim fabryczne, czyli praktycznie wszystko do wymiany. Przymierzam się do zakupu:
HERTZ ESK 165 - głośniki na przód
ALPINE MRV-F300 - wzmacniacz
Jeśli chodzi a samo radio coś dobiorę, do zestawu chciałbym jeszcze dorzucić subwoofer w bagażniku. Teraz pytania:
- Głośniki są jak na maja kieszeń dość drogie - czy duża jest różnica w brzmieniu między modelem ESK a DSK? Ew. jakie inne głośniki polecalibyście zamiast ESK?
- Wzmacniacz podobnie jak głośniki jest szeroko zachwalany, ale czy poradzi sobie z dodatkowym subwooferem? Być może lepiej zainwestować w wyższy model bądź coś innej firmy?
- Subwoofer najprawdopodobniej będzie dodany później, ale może jesteście w stanie polecić coś co dobrze uzupełniło by ten zestaw? Dodam że słucham głównie hh.
- Całość montażu najprawdopodobniej będę chciał komuś zlecić, bo sam nie posiadam umiejętności / zaplecza. Do tego dochodzi wyciszenie drzwi i wymiana kabli co jest wydaje mi się konieczne. Ile może kosztować taka usługa? Może jest ktoś kto doświadczony kto chciałby się tego podjąć?
Z góry dzięki za rady.

!markos
04-07-10, 16:08
ten wzmacniacz bedzie za slaby na jakiegokolwiek suba, szczegolnie do hh. pusc z mostkow przod, a do basu dokup np. lezacego na allegro xterminatora. mozesz tez do kompletu z alpine ze starszych serii dokupic mrv-t500.

zamiast esk mozesz kupic signaty h16/t3/c2. dostaniesz taki set za 400pln.

...albo dorzucic stowke i kupic mojego rainbowa slg w megapromocyjnej cenie :D

the_liquid
04-07-10, 18:10
Dzięki. Czyli sugerujesz zakup 2 wzmacniaczy, jeden na przód drugi na sub'a. Nie wiem czy to rozwiązanie dla mnie w sumie szczególnie zależy mi na dobrym brzmieniu nie musi być bardzo głośno, a koszty mnie jednak ograniczają. Na allegro leży tez alpine mrv-f540, może on by sobie poradził?

!markos
04-07-10, 20:50
ten poradzi sobie juz bez wiekszego problemu

the_liquid
04-07-10, 23:33
Zasiegając porady z innego źródła zdecydowałem się na jakieś 90 % na sub'a Rockford Fosgate PUNCH P1S410. Co myślicie o tym wyborze? A co do wzmacniacza, brać ten f540 czy może polecicie coś innego?

!markos
04-07-10, 23:55
kazdy bedzie mial jakies swoje typy. jesli wybrales, ze ma to byc stary alpine - to taki kup, napewno bedziesz zadowolony. sub tez bedzie zadowolony, bo mocy dostanie pod dostatkiem.

serwal4
05-07-10, 09:43
Ten Alpine będzie ok, przód napędzi a jak patrzysz na sub mocowo 150W to z nim też sobie poradzi;
O tym subie sam szukałem i czytałem bo w 2008r kosztowałby mnie tyle samo co JL audio obecny...
Oba (JL i RF) zbierały pozytywne opinie i z opisów grały pod mój gust (niestety u mnie na miejscu odsłuch sprzętu CA sensownego to... więc zostało brać w ciemno);
Ja jednak skusiłem się na JL Audio... i nie narzekam;

Tylko, że jak w 2008r oba produkty (skrzynia 20L zamknięta) kosztowały ~450zł tak teraz RF kosztuje ~350-400 a JL ~500-550zł...

Choć moim zdaniem RF nie spasuje się z Hertzami, wg opinii raczej zmiękczał dźwięk... Hertze są dość suche;

the_liquid
05-07-10, 12:25
A moze masz jakis ciekawszy pomysl? Byc moze te Signat h16/t3/c2? W jaki sposób podpina sie taki zestaw do wzmacniacza? Glosniki 2x100W i 150W sub. Mam problem ze znalezieniem schematow takiego podlaczenia, i czy faktycznie komponenty dostana odpowiednia moc?

serwal4
05-07-10, 12:48
Jeżeli chcesz zasilić przód/skrzynię potrzebujesz radia z x2 parą wyjść RCA;
Można ewentualnie (gdy posiada się jedną parę RCA) zastosować rozgałęziacz 2x RCA -> 4x RCA:
Tracisz w tym momencie osobną regulację skrzyni;

kable rca radio -> wzmak, kable głośnikowe wzmak -> skrzynia i wzmak -> zwrotnica -> głośniki;

Signat podany będzie ok;
Ew w tej cenie masz jeszcze u-Dimension El-Comp6 (~400zł), które mam i polecam;

Niżej cenowo (~330zł) to np. Vibe Blackair 6 czy SinusLive SL165 + gwizdki NEO 28s;
~300zł to Powerbass S-6C;

Więc ten wzmak Alpine'a 540 jak najbardziej tak;
Skrzynia z tym głośnikiem RF również;
Przedni zestaw wg. ewentualnego budżetu jaki zostanie;

Wytłumienie drzwi - samemu to koszt materiałów ~120zł (maty klasy APP), w zakładzie CA 250-300zł (również matami klasy APP);
Do podstawowego grania starczy, u mnie tłumienie budżetowe w zupełności wystarcza do takiego sprzętu;

Dynamat itp zabawki to już koszt x2 lekko;
Kable to na start zestaw Dietza 20mm2 zasilający +60A bezpiecznik ~80-100zł, drugi kabel RCA podstawowy ~25-30zł;

Montaż na gotowo przedniego zestawu w zakładzie CA ~150zł (zasilanie wzmakiem, robocizna + ew materiały);

Ogólnie ja za montaż przodu/wzmaka/prowadzenie kabli/podpięcie wszystkiego (+ kondensator) płaciłem 770zł
(robocizna + kable głośnikowe, peszele, materiały na tłumienie drzwi, płyta z MDF + obicie na której montowany jest wzmak i kondensator); Pełna izolacja kabli od wody, kable przymocowane (nie latają luzem) itd;

Czy dużo? Sam bym tak dokładnie i porządnie tego nie złożył;

the_liquid
05-07-10, 13:12
Wielkie dzieki za wyczerpujaca odpowiedz, na prawde bardzo pomocna, pozdrawiam.

szastal
06-07-10, 15:35
Przede wszystkim głośniki powinno się kupować po odsłuchu a nie po tym co koledzy ci doradzą na forum czy gdzie kol wiek indziej, mogą ci naprawdę dobrze doradzić ale jak by się nie znali to wróżki z nich nie będą i skąd mogą wiedzieć jaki dokładnie dźwięk ci będzie odpowiadać , dlatego polecam przejść się i posłuchać jak to brzmi, RF miałem poprzedni sub i całkiem ładnie to grało, ale z przednimi RF , a jeśli chodzi o podłączenie wzmaka to z reguły mają regulacje na poszczególne kanały i spokojnie dają się wyregulować z radiem które ma tylko jedną parę rca, a jeśli to by nie wystarczyło zawsze można podpiąć wzmacniacz z wyjść radia na głośnik (tak zwane wysoko prądowe) i poprzez dzielnik napięcia do wzmacniacza.

...Bartuś...
06-07-10, 18:55
Witajcie...Czytam i czytam ten temat ale nic nie znalazłem co by Mi pasowało najbardziej....

Otóż potrzebuje głośników w przednie drzwi co najważniejsze głośniki muszą dawać dużo basu ponieważ to jest i będzie jedyny system audio w samochodzie...Drzwi oczywiście wytłumione wewnątrz i na zewnątrz...Najlepiej żeby nie potrzebowały wzmacniacza...

Cena-250-350zł(zawsze coś tam można jeszcze dozbierać)

michal168
06-07-10, 21:26
Mam pytanie. Co sądzicie o wzmacniaczu:Carpower Power 4/400??
Link: http://allegro.pl/item1095891760_carpower_power_4_400_4x160w_rms_gwp l_wroclaw.html
Czy rzeczywiście dysponuje taką mocą? Miałby zasilać Helixy DB 62.1 z przodu i suba Powerbass S10. Co wy na to??

Djadi
07-07-10, 14:11
Mam pytanie proszę bardzo szybko o odpowiedz opłaca się kupic wzmacniacz Infinity reference 7541a za 350zł pilne czekam na odpowiedz !!!

!markos
07-07-10, 14:54
glupie pytanie. to nie nasze pieniadze, tylko twoje. jesli uwazasz, ze sie oplaca, to sie oplaca. sprawdz ile kosztuje nowy i sobie przelicz.

Djadi
07-07-10, 15:10
glupie pytanie. to nie nasze pieniadze, tylko twoje. jesli uwazasz, ze sie oplaca, to sie oplaca. sprawdz ile kosztuje nowy i sobie przelicz.

Nic głópiego w tym nie widze chodziło mi tylko czy warty jest swojej ceny i czy nie zawiode sie na tym sprzecie i to tyle nowy kosztuje 950zł

!markos
07-07-10, 15:18
to czy jest wart swojej ceny mozesz ocenic tylko ty jako kupujacy :)

tomson1192
17-07-10, 11:14
Witam z powodu kradzieży radia, poszukuje czegoś nowego, kwota jaka jestem w stanie wyłożyć za nowe czy to używane radio to do 1000zł, moje wymagania: przynjamniej 2x RCA, USB w tylnym panelu, najchętniej coś z Alpine'a, proszę o jakies propozycje ;)

jak narazie znalazlem takie 3 radyjka:
Alpine CDE-9882Ri
Alpine CDE-9880R
Alpine CDE-9886R

któreś z nich jest rozsądnym wyborem?

elton_26
18-07-10, 14:50
Ema kwota jaką dysponujesz daje spore pole do popisu,to co podałeś możesz sobie porównać z modelami CDA-9855R oraz jego następcą modelem CDA-9887R
Pierwsze to tak zwany ostatni hi-end posiadający procesor dzwięku,media expandrer,1-bitowy przetwornik,wyświetlacz biolight i pasek toch glide umożliwiający obsługę palcem(dotykowy),generalnie charakteryzuje go b.wysoka jakość dzwięku dlatego od wczoraj śmiga w hance:)Niestety jest to model wprowadzony w roku 2005 ale ceny używek to 600-750zł,CDA-9887R jest nowszym modelem posiadającym chyba lepsze parametry i oczywiście droższym lecz myślę że za taką kasę używkę warto wyrwać bo płacić 1600zł za nówkę to przegięcie.
A co do modeli które podałeś to tylko CDA-9886R jest słabszy od 9887R i nie posiada bodajże procesora dzwięku,nie jestem pewien.
W każdym bądz razie na twoim miejscu brałbym pod uwagę tylko te dwa modele.
Pzdr.

tomson1192
19-07-10, 08:08
z tym że zależy mi na pełnym zestawie a wszystkie z seri CDA sa sprzedawane ssame radia z szuflada montażową, a ja chce jeszczepilo, kabel usb, instrukcje i jakie papiery od tego radia

pirat
19-07-10, 13:56
Ktory glosnik 25cm do zamknietej skrzyni? najtanszy z mozliwych, ale zeby zaraz sie nie wysral ;)
Odsluch- house, HH, metal
aktualnie patrze na:
-HERTZ DS 250
-ALPINE SWE-1043iB
-GROUND ZERO GZIW 250X
w ostatecznosci:
-JBL GT5-10

a moze by sie nawet jakis peying spisal? :D

elton_26
19-07-10, 20:43
z tym że zależy mi na pełnym zestawie a wszystkie z seri CDA sa sprzedawane ssame radia z szuflada montażową, a ja chce jeszczepilo, kabel usb, instrukcje i jakie papiery od tego radia

No mi się udało wyrwać cały zestaw ale na tym mi najmniej mi zależało bo na cholerę mi instrukcja?Manuala po polsku znalazłem i ściągnąłem zanim jeszcze kupiłem radio...tak czy inaczej powinieneś właśnie tych modeli szukać gdyż są na prawdę spoko.
Ps.powiem Ci że do momentu awarii mojego jvc kd-sh99r uważałem iż jest to kozackie radio gdyż nie raz dostało z buta i odtwarzało najbardziej poniszczone płyty to alpine 9855r kładzie go na plecy pod względem jakości dzwięku i to moim zdaniem najważniejszy czynnik,

PS.Pirat ja mam mega s****iela jakim jest JBL-P1022,pogonię go za 300zł z przesyłką bo trochę go przygrzałem Brutusem.

tomson1192
19-07-10, 20:53
elton posluchalem sie i alpinka 9886R jednak:p okazyjnie wychaczylem caly zestaw w *****istym stanie

elton_26
19-07-10, 21:25
No to gratki z tym że ja nawijałem o 9887R który ma procesor Imprint a 9886R go nie posiada a cenowo jest podobnie więc wybór powinien być raczej oczywisty ale jak już dokonałeś wyboru pozostaje mi tylko życzyć bezawaryjności:)
Ps.no to teraz dobry przód i wzmacniacz....

pirat
22-07-10, 11:56
Ktory glosnik 25cm do zamknietej skrzyni? najtanszy z mozliwych, ale zeby zaraz sie nie wysral ;)
Odsluch- house, HH, metal
aktualnie patrze na:
-HERTZ DS 250
-ALPINE SWE-1043iB
-GROUND ZERO GZIW 250X
w ostatecznosci:
-JBL GT5-10

a moze by sie nawet jakis peying spisal? :D

ponawiam pytanie

elton_26
23-07-10, 16:00
Jako gratis mogę Ci dać obudowę zamkniętą(jebutna z mdf 28mm i ok. 27l)

pirat
23-07-10, 21:16
obudowe mam, zamknieta 29l, tez z grubego mdf ;-) glosnik odmowil wspolpracy i szukam nowego.
a glosniki zobacz w jakiej cenie szukam :P najmniej za polowe tego co chcesz ;)

elton_26
23-07-10, 21:57
Myślę że powinieneś poczekać i odłożyć więcej kaski,kupić coś porządnego i cieszyć się dobrą jakością dzwięku.
Peying możesz używać jako doniczki do kwiatów albo abażura ,ds 250-300zł i to moim zdaniem jedyna rozsądna propozycja no ale musiał byś kupić używkę

pirat
24-07-10, 23:57
dotychczas mialem w skrzyni glosnik sonego, kupilem go 7 lat temu tez za male pieniadze ;) i gral dla mnie wystarczajaco, nie potrzebuje napier..cza co bedzie mi probowal szyby wysadzic ;) zreszta mam inne wydatki, takze naprawde czegos taniego szukam. Zreszta ma grac basem, a to raczej kazdy potrafi, tylko w jakim stopniu, tak jak napisalem, nie potrzebuje takiego zeby mozg wysadzal.

elton_26
25-07-10, 00:29
No to może ten,es 250 http://allegro.pl/item1141265321_subwoofer_hertz_es_250.html nowy 350zł,napisz może jeszcze coś urwiesz.
Wiesz nie musi n...ć ważne jest aby rozsądnie wydawać pieniądze gdy nie ma się ich pod dostatkiem,kupiłbyś nową dacię logan czy czteroletnie Audi?

Inside4
26-07-10, 09:00
Prośba o wasze opinie na temat radia Alpine IDA- X311 lub IDA-X300,wiem że niema cd ale głównie chodzi mi o jakość dżwięku i trwałość-czy warte tej kasy (ok 550)pozdro.

Son - Goku
26-07-10, 20:48
Może nie tu ale. . .

Zakupiłem wzmacniacz jakiś czas tamu i do tego dostałem zestaw zasilający,który jest z słabej jakości i przekroju (takie, jak czasem sprzedawają na allegro kable z wzmacniaczem)

I moje pytanie:

Czy będzie różnica słyszalna jeżeli założę z grubszym przekrojem zasilający ?? 22mm2 ??

Bo w tej chwili, mam około 6mm przekroju.

jak tak,to co sądzicie o tym??

http://allegro.pl/item1153753142_kable_do_wzamcniacza_zestaw_20mm2_s klep_dabrowa_g.html

elton_26
27-07-10, 15:54
No generalnie im grubszy kabel, tym mniejsza rezystancja, a co za tym idzie - mniejszy spadek napięcia.
Jakbyś się zagłębił w temat to stwierdziłbyś że nawet przewód od spawarki będzie się nadawał...najważniejsze są przewody sygnałowe,powinny być jak najlepszej jakości.

!markos
28-07-10, 14:06
taka tam drobna uwaga: przewody sygnalowe jak najlepszej jakosci podlaczone do 15cm badziewnego kabelka wystajacego z radia zagraja dokladnie tak jak te 15cm, a nie tak jak pozostale 4 metry, ktore podlaczasz. jesli radio ma gniazda - ok, mozna kupowac dobre kable. prawda jest taka, ze dobry ekran maja juz kabelki za 50pln. jakosc dzwieku w wypadku roznych kabli sygnalowych jest juz jednak nieco dyskusyjna... glosnikowe - tak, potrafia grac roznie.

shawndean
30-07-10, 17:05
witam,
mam pytanie nic specjalnego ;) ogolnie chcialbym wymienic glosniki w mojej civic rok 97. hatchback. przod i tyl. mam radio kenwood. chyba 50w nie wiem... glosniki lacznie tak do 800zl wiecej nie chcialbym wydawac oczywiscie lepiej mniej wydac niz wiecej. czy cos jeszcze musialbym dokupic. wiem glupie pytanie heh ale jestem totalnym laikiem jesli chodzi o te kwestje;)
czy przy zakupie takichrzeczy jakies maty wyciszajace zeby byl lepszy efekt. bede wdzieczny za kazda rade;)

!markos
30-07-10, 18:12
glosniki montuje sie z przodu.
nie wydaje sie 8 stow na glosniki pod samo radio, bo to nie ma wiekszego sensu.

shawndean
31-07-10, 14:18
a z tyli co sie montuje? te glosniki 6x9 to nie glosniki? w takim wypadku co powinienem zrobc nie wymienienajac radja chcialbym troche kaski w glosniki wpakowac nowe i co moge z tym zrobic?

!markos
31-07-10, 15:21
wyslac mi na konto, lepiej je wydam

elton_26
31-07-10, 16:50
Jeśli chciałbyś pod same radyjko podpiąć głośniki to szukaj takich które mają jak najwyższą skuteczność mierzoną w dbl ale ja nba Twoim miejscu za taką kasę kupił w kolejności maty do wygłuszenia drzwi np.app kupisz je po 4,79zł a potrzebujesz ich min.10 na stronę potem jakiś fajny zestaw odseparowany 165mm np.helix dark blue bądz w promocyjnej teraz cenie oklepany ale fajnie grający w tej klasie cenowej zestaw Powerbass s-6c koszt to 249zł jest jescze bardzo ładnie grający zestaw helix e 136,sam go chciałem kupić nie dawno ale już o połowę droższy,za pozostałą kaskę używany wzmak dwukanałowy i tu możliwości jest kilka,
Alpine v12 stara seria 35...bądz rodek 2100r,jak już zrobisz dobry przód to gdy możesz uzupełnić scenę subem w rozmiarze raczej 25cm(w civicu taki rozmiar daje rade wiem co mówię sam mam w zamkniętej dwa P1022 które grają mega głośno i uważam że jeden w zupełności wystarczy)oczywiście w grę tez wchodzą parametry głośnika.
Ps.głośniki z tyłu mają słabą odpowiedz impulsową i ciężko je zestroić z pozostałymi komponentami zestawu.

shawndean
31-07-10, 19:27
;) dziekuje za, jakze cenne doradctwo;)
aaa czy lepiej, wnioskujac z twoich wypowiedzi. watpie.

Son - Goku
31-07-10, 19:40
;) dziekuje za, jakze cenne doradctwo;)
aaa czy lepiej, wnioskujac z twoich wypowiedzi. watpie.

To co pisał elton_26 ma słuszną rację.

Jeżeli chcesz wydać sporo pieniędzy za same głosniki to kasa pójdzie w błoto.

elton_26
31-07-10, 20:30
Wiesz chcę się podzielić doświadczeniem które zebrałem szykując sobie przód i powiem Ci że bez wytłumienia drzwi głośniki zagrają tak samo jakbyś je trzymał w dłoni czyli wcale...
Oczywiście możesz jak koleś ode mnie z pracy wsadzić sobie cztery z czego tylko dwa takie same głośniki 6x9 w półkę i podpiąć pod wzmak lanzar i też będzie n...ć!
Tylko czy jak jesteś na koncercie to czy do sceny stoisz tyłem?
I jeszcze dodam że ja wytłumiłem drzwi matami app,zrobiłem dystanse z mdf-u a do tego używane głośniki morel tempo 6 wraz ze wzmacniaczem Rodek 2100a(2x105w) i zmieściłem się w ośmiu paczkach.
Ps.kasa nie pójdzie w błoto bo już będzie miał z...podstawę ale będzie musiał wyłożyć kasę na wzmacniacz oraz maty,dobre kable itd.

greatstar2010
01-08-10, 12:53
Witam.
Jakie polecacie głośniki do Hondy Civic Coupe 5gen na przód do ~300zł ?

Radio: SONY CDX-GT35U/39U
Wygłuszenie: będzie zrobione
Muzyka: Głównie kawałki z eski czasami też stare dobre przeboje z lat 80'

elton_26
01-08-10, 17:44
Jakiej muzy słuchasz?W tym przedziale masz Power Bassy s-6c,Helix dark blue,u-dimension el-comp 6 bodajże Hifonics TX6.2c,te ludzie polecają i zakup którychkolwiek będzie udanym wyborem.
Ps.kup sobie wzmacniacz bo radio pociągnie ale nie będziesz zadowolony.

!markos
01-08-10, 21:56
pod samo radio podobno niezle spisuje sie mds fc6.
jak gra - nie slyszalem.

po przygodzie porownawczej z dwoma kosztujacymi zupelnie rozna kase zestawami glosnikowymi jestem bardzo ostrozny w odbiorze tego co ludzie pisza na temat car audio w necie... sluchac i jeszcze raz sluchac, nie kupowac w ciemno!

The Player
02-08-10, 00:51
Witam. Noszę się z zamiarem zrobienia małego car audio w 5 genie coupe. Oczywiście nie chce jakiś świecących kondensatorów, dużych subów czy jakiś wielkich zabudowań. Ma być ciszej w środku, plastiki mają nie trzeszczeć przy trochę mocniejszej muzyce, no i ma to grać całkiem ciekawie i nie za worek pieniędzy. Czego słucham? Hmm. Trochę house, trance, klubowej muzyki. Lubię głęboki i soczysty bas.

1. Jednostka sterująca.
Myślałem o jakimś Alpine, model IDA-X305S bardzo mi się podoba:

http://ces.cnet.com/i/bto/20100107/90429.90428.X305S_Faceplate_converted_610x267.jpg

Chyba nie będzie zbyt krzykliwy do wnętrza Civica? Jeszcze jedna sprawa, czy kupując to radio z USA mogę mieć jakieś problemy w PL, z odbiorem radia czy coś?

Lub Nakamichi, mniej oczo****y CD400:

http://www.itrsport.com/modpages/images/audio/1_640.jpg

Albo CD300:

http://www.productwiki.com/upload/images/nakamichi_cd_300-400-400.jpg

2. Subwoofer.
Kiedyś będąc w sklepie z car audio sprzedający polecił mi Suby JL Audio, po odsłuchu jednostek 150W RMS i 300W RMS w golfie 4 byłem pod wrażeniem jak ładnie to gra. Zależy mi na czystym i mięsistym basie, głębokim. Myślałem o modelu JL AUDIO 12W1v2-4 Single 12" z tej aukcji http://cgi.ebay.com/JL-AUDIO-12W1v2-4-Single-12-Subwoofer-Driver-NIB-/160436897355?cmd=ViewItem&pt=Car_Subwoofers_Enclosures&hash=item255ac8c64b lub 13W1v2-4 http://cgi.ebay.com/JL-Audio-13W1v2-4-Car-Sub-Woofer-13-SVC-4-Ohm-200w-/130416583240?cmd=ViewItem&pt=Car_Subwoofers_Enclosures&hash=item1e5d6f2248 + skrzynia. Będzie dobra czy znajdę coś lepszego w tej cenie lub niewiele droższego?

3. Głośniki.
Tu nie mam pojęcia jakie, aktualnie mam jakieś Mac Audio, nie grają źle, ale chciałbym coś lepszego, co polecacie? Jakie rozmiary? Jakie moce? Może coś takiego http://cgi.ebay.com/NEW-JL-AUDIO-C2-525-CAR-5-25-COMPONENT-SPEAKERS-SYSTEM-/290457579093?cmd=ViewItem&pt=Car_Speakers&hash=item43a09eee55

4. Wzmacniacz.
Tutaj też myślałem, żeby zakupić wzmacniacz JL Audio, może JL Audio J2-500.1 http://cgi.ebay.com/JL-Audio-J2-500-1-Car-SubWoofer-MonoBlock-Amp-500w-J2-/140432706544?cmd=ViewItem&pt=Car_Amplifiers&hash=item20b2710bf0 ?

5. Wygłuszenie.
I tutaj pytanie, co najlepiej wygłuszyć? Wiem na pewno, że drzwi, bagażnik, podłogę (ale czy całą?), nadkola również? (chcę, żeby podczas jazdy było również bardziej komfortowo), czy jest sens wygłuszać dach? No i sam problem mat, ile i jakie. Myślałem, żeby najważniejsze miejsca wygłuszyć Dynamatem, te mniej ważne jakimś nie wiem, może Bollem? Ile tak mniej więcej będę potrzebował materiału na całe auto? Jeśli kupiłbym dwa zestawy z tej aukcji http://cgi.ebay.com/Dynamat-Xtreme-10455-Bulk-Pak-36-SQ-Feet-Brand-New-/320523431074?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4aa0af6ca2 to starczy mi to na oklejenie całego auta?

6. Kable.
Tutaj nie mam zielonego pojęcia jakie są dobre, a jak nie ma różnicy to nie chcę przepłacać.

7. Co jeszcze?
Jakieś kondensatory?

Dzięki, jeśli ktoś przeczyta moje wypociny i pomoże w wyborze.

pwl
03-08-10, 18:21
Pewnie podobne pytanie się przewijało, ale zapytam :P

Czy zestawik:
- Kenwood 3041AY (to narazie się nie zmieni, bo takie radio mam :P)
- Powerbass S6C / Helix DB 62.1 / SINUSLIVE SL165w + NEO 25/ Magnat Dark Power 216 <- KTÓRE!?
- Jakiś skromny subik (narazie będzie Alphard 20cm za przysłowiową flaszkę w homemade skrzynce)
- Wzmak MAGNAT EDITION 44 HQ (http://carhifi24.pl/katalog/106_wzmacniacze/1618_magnat_edition_44_hq.html)

Będzie OK do normalnego komfortowego posłuchania muzyki w VI genie? Bez wiochy w postaci pierdzadzej muzyki odkręconej na koniec skali itd. Nie jestem jakimś mega audiofilem, do tej pory nie narzekam na seryjne 2 głośniki, ale chcę czegoś więcej :) Oczywiście przednie drzwi zostaną wygłuszone i wszystko będzie podłączone z użyciem godnych kabli.
Typ muzyki - wszystko :P Od popularnego "gówna" w stylu eski, przez hh i odrobinę elektroniki po klasyczną :P
Budżet niewielki, powiedzmy, że mogę wydać tyle ile kosztują wymienione wyżej komponenty.

Jeszcze jedno - jak wygląda sprawa przeciągania przewodów do drzwi w VI genie? Na pierwszy rzut oka jest tam trochę ciasno ;P Mam nadzieję, że lepiej niż w 323F - tam wygodniej było zdjąć drzwi, a tego wolałbym uniknąć.

!markos
03-08-10, 19:44
glosniki - posluchaj
wzmacniacz - wolalbym uzywke za mniej wiecej te same pieniadze

pwl
03-08-10, 20:07
wzmacniacz - wolalbym uzywke za mniej wiecej te same pieniadze
Kolega podesłał coś takiego:
http://allegro.pl/item1169033743_blaupunkt_gta_475_4_kanaly_uzywany_ gwarancja.html

?

elton_26
03-08-10, 21:27
Generalnie każdy przed zakupem powinien posłuchać zestawu ale jak się dysponuje raczej nie dużym budżetem to warto postawić na sprawdzone systemy czyli w tym wypadku pb s-6c i helix db.a jeśli chodzi wzmacniacz poszukaj używki akurat jest fajny model: http://allegro.pl/item1172464739_fajny_klask_alpine_3544.html

!markos
03-08-10, 21:27
czemu akurat magnat i blaupunkt..?

elton_26
03-08-10, 21:41
Bo produkty tych firm są wszędzie...masz tu jeszcze *****isty wzmacniacz http://allegro.pl/item1164621831_lightning_audio_s_4_600_2_600_rms.h tml myślę że na pewno mniej niż 400zł za nie go krzyknie,jest konkretny i kładzie na cyce konkurencje w tej cenie a poza tym bedziesz miał zapas mocy gdy Ci się zachce zmiany przodu,możesz go także zmostkować i podpiąć mocniejszego suba.

pwl
03-08-10, 22:31
czemu akurat magnat i blaupunkt..?

Bo nowy Magnat łapie się w moim pułapie cenowym, a Blaupunkt bo kolega na takiego trafił na allegro :P Przecież to nie musi być ultramocny piec. Kilka tygodni temu nawet nie brałem wzmacniacza i suba pod uwagę.

!markos
04-08-10, 08:30
nie musi byc mocny, ale moglby przyzwoicie zagrac.. nowy wzmacniacz za 250pln nie zagra, tylko zabrzeczy..

akurat teraz nie wiedziec czemu wywialo sporo fajnych uzywek z allegro (a przynajmniej tak bylo wczoraj jak patrzylem), ale to nie znaczy, ze musisz kupowac nowego magnata za 2.5 stowki.

paluchoski
06-08-10, 13:28
witam
nabylem civica ep1 (7 gen, hb, sport, 3d, 2004) i chcialbym wsadzic do niego audio. planuje prosty zestaw - dobry przod, nie wiem czy oddzielony czy zintegrowany, moze jakis maly sub, tyl chyba oleje. mam wzmaka sony xplod z poprzedniego 5 gena.

oto kilka tresciwych pytan:

1. czy strategia dwoch glosnikow dwudroznych na przod jest ok ? oddzielac tweetery, czy ostatecznie moga pojsc na dol ? i tak siedze nisko a chce uniknac wiercenia slupkow.
2. czy warto ja wygluszyc matami ? jesli tak to tylko przod/tyl/oba ? slyszalem ze jest podobno dobrze wygluszona fabrycznie.
3. prowadzenie kabli do drzwi jest konieczne, czy fabryczne sa wystarczajacej jakosci ?
4. tyl wywalic ?
5. wsadzac w ogole suba, czy lepiej dolozyc do przodu ?

ogolnie slucham hałsów, wiec dudni i dynamicznie :)

6. czy to radio jest ok ?
http://allegro.pl/item1174226247_pioneer_deh_1200mp_1220mp_gwarancja _pl.html
szukam czegos prostego, taniego z wyjsciem aux. dolozyc do niego wzmaka, czy pociagnie dwa glosniki na przod ?

7. do tego oczywiscie ramka z allegro zamiast fabrycznego radia - ladnie pasuje ten 1 din ? nic nie odstaje ? ciezko to sie wymienia ?
http://allegro.pl/item1129379722_ramka_na_radio_honda_civic_od_01r_a ntracyt_wys24h.html

8. czy przy glosnikach 16,5cm + dystansach, fabryczna atrapa glosnikow ladnie wchodzi czy sie nie mieszcza juz tam ?

dzieki super wielkie !
piotr

R3-Owies
06-08-10, 13:51
witam
mam pytanko jakie głośniki na tył do hondy civic ej9 3d
czy głośniki typu 6/9 zmieszczą się tam ?
z przodu mam jakieś oryginalne a z tyłu brak.
Jakie polecacie radio do 300 zł???i jakie głośniki do 300 zł
pozdrawiam

karwal128
06-08-10, 14:35
Dylemat co kupić pod samo radio:

dls k6,
Helix B 62C

Kto ma albo słyszał niech się wypowie ;]

Skowron48
06-08-10, 17:44
Dołączam do pytania R3-Owies`a :d

karwal128
07-08-10, 10:52
witam
mam pytanko jakie głośniki na tył do hondy civic ej9 3d
czy głośniki typu 6/9 zmieszczą się tam ?
z przodu mam jakieś oryginalne a z tyłu brak.
Jakie polecacie radio do 300 zł???i jakie głośniki do 300 zł
pozdrawiam

Z radia to myśle że teraz dość popularne jest:
PIONEER DEH-2200

a na przód załóż jakiś zestaw odseparowany + wygłuszenie dzwi (to podstawa)

ri2go
13-08-10, 14:59
Siema,
Posiadam radio PANASONIC FX220
Głośniki Pionier TS-G 1650 120w z tyłu,
z przodu coś tam buczy :D

I moje pytanie takie:
Co kupić żeby toto jakoś grało ?
Za niewielkie pieniądze.

ppm702
13-08-10, 17:53
przecież jakoś gra...

Co to znaczy niewielkie pieniądze?

ri2go
13-08-10, 20:58
no ale żeby grało lepiej,
no za parę stówek :cool:

!markos
14-08-10, 11:29
2 czy 8? bo jedno i drugie to pare stowek..

i co masz na mysli pytajac "co kupic"? chodzi o przednie glosniki czy o co?

ri2go
14-08-10, 17:23
Na tył jakieś głośniki lepsze + wzmacniacz czy tuba ?
ze 3 stówy mam na to do wydania.

!markos
14-08-10, 17:43
no to ci nie pomozemy, bo:
- glosniki maja byc z przodu, a nie z tylu
- tuba to shit

ri2go
14-08-10, 17:48
To na przód może jakieś lepsze polecisz, czemu głośniki mają być z przodu a tył pusty ?

elton_26
15-08-10, 17:59
Masz 162 strony do czytania...dowiesz się na pewno.

bolek89
16-08-10, 22:06
A wiec wybor mam miedzy Helix db 61, helix db 52.1 lub helix B62C.
No to teraz ktore?
Maty wybralem APP. tylko jeszcze niewiem ile ich potrzebuje do drzwi w coupe ? kto pomoze ??

elton_26
17-08-10, 21:18
Może od mat zacznę,potrzebujesz 20 sztuk po 10 na stronę są po 4,79zł(twarde)gorzej tłumią szczególnie zimą ale są tańsze od mat poliuretanowych o ok 15zł na sztuce!Najlepsze i to już pewnie wiesz są maty dynamat ale koszt wytłumienia wzrósłby do ok 300-350zł
Głośniki w tym przedziale to powerbass es-6c(używkę do 270zł możesz łykać)dalej s6c,Helix DB 62.1 i wyżej ale drożej e 136,nie masz dużego pola do popisu więc szukaj tych zestawów.

!markos
17-08-10, 21:24
miedzy dynamatem a smierdzacymi twardymi app sa jeszcze gms i stp..

bolek89
17-08-10, 22:28
To lepiej zastosować te maty app czy dac sobie spokoj? Chce stworzyć cos małym kosztem, nie oczekuje cudów chce poprostu żeby cos grało a nie brzeczało ;) głośniki powerbass s6c sa lepszym wyborem niż te które podałem helix'y?

pobo22
17-08-10, 22:38
cześć, sprawa wygląda tak alpine 9812rb z przodu mam jakieś 2 drożne alpiny, które nie generują basu i nie da się głośniej posłuchać (być może brak wzmacniacza) co dalej z tym można zrobić ? na dzień dzisiejszy nakład gotówki mały :/ więc nie wiem czy dać jakiś wzmak używany i skrzynkę małą, czy raczej głośniki 6"9 i odłozyć money na coś lepszego (mam już w planach)

!markos
17-08-10, 22:39
sa tez miekkie app. jak ma byc przede wszystkim tanio, to jest to lepszy wybor niz twarde.

bolek89
17-08-10, 23:00
no właśnie mi o miękkie maty app chodziło ;] wychodzi po 10 na strone tak? Ok !markos a głośniki powerbass s6c sa lepszym wyborem niż te które podałem helix'y?

!markos
18-08-10, 00:15
nie wiem, nie slyszalem ani jednych, ani drugich

kolu
18-08-10, 15:34
Witam
a jaki polecacie wzmacniacz, moze byc uzywany pod glosniki helix darck blue pod radio alpine (modelu nie pamietam ale jakies budzetowe za powiedzmy 500zl)Nie przewiduje skrzynki takze chodzi tylko oaby byly dobrze napedzane glosniki z przodu...Pozdr
ppo

Ctrl.
19-08-10, 17:09
będa pasować ? civ V 92 HB EG4
http://allegro.pl/item1182251606_magnat_profection_216_nowosc_2010_3 20w_od_ss.html

serwal4
19-08-10, 18:30
http://allegro.pl/item1196118702_helix_b_62c_tygodniowa_okazja_wysyl ka_24h_sklep.html

Te będą sensowniejsze (gwizdki, wymagana moc - bo zapewne podpinane pod radio);

Potrzebne będą tylko dystanse z MDF (dedykowane do Civic Vg, ~20-25zł para), ew. lekkie podcięcie tapicerki drzwi;

Budziniak
22-08-10, 10:41
Słuchajcie jakich zwrotnic użyć do podpięcia oem gwizdków z ek4 ? Czytałem kiedys na forum że powinienem mieć kostkę pod boczkiem ale niestety :(
edit: czy ktoś przerabiał te oem gwizdki i wsadzał do nich inne głośniki ? np. takie ....
http://allegro.pl/item1192136775_hertz_dt_16_tweetery_zwrotnice_grat isy_od_ss.html
edit 2 : tutaj na aukcji jest napisane że nie trzeba dodatkowych zwrotnic :confused: sam już nie wiem
http://allegro.pl/item1183647452_wysokotonowe_tweetery_honda_civic_5 d_oryginal_vti.html

zielczi
22-08-10, 18:11
Witam
Przymierzam się do zamontowania głośników w półce mojej hondy z 97r w wersji hatchback, problem w tym że seryjnie jest tam pusta dziura i nie wiem jakiego rozmiaru głośniki wybrać.

Aha i czy jest sens inwestować w nie jakieś większe pieniądze jeżeli docelowo mają pracować bez wzmacniacza?

Budziniak
22-08-10, 22:22
Witam
Przymierzam się do zamontowania głośników w półce mojej hondy z 97r w wersji hatchback, problem w tym że seryjnie jest tam pusta dziura i nie wiem jakiego rozmiaru głośniki wybrać.

Aha i czy jest sens inwestować w nie jakieś większe pieniądze jeżeli docelowo mają pracować bez wzmacniacza?

Jeżeli chodzi Ci o te miejsca przy tylnych słupkach to wchodzą tam elipsy. Mam u siebie podłączone pod radio i gra całkiem przyjemnie. Wiadomo że z piecykiem lepiej ale ja nie jestem audiofilem i tyle mi starczy

zielczi
23-08-10, 00:23
Czyli głośniki znajdę pod oznaczeniem 6:9?

Skowron48
23-08-10, 08:52
zgadza się. Dokładnie to 6x9 :P

Ernest
24-08-10, 01:05
Potrzebuje głośników na przód do mojego ek4. Odseparowany, do 300zł, z gwizdkami muzyka to techno, electro.
Dzwi będą wygłuszone, na dystansach i kable 1,5mm grubości.
Mają grać na samym radiu.
Z tyłu teraz już są jakieś pyle

Mrj
24-08-10, 11:41
Witam, chciałbym kupić radio z CD/MP3. Przyjrzałem się aukcjom na allegro i takie radyjko można kupić już za około 100zł.

Przykładowe aukcje:
http://allegro.pl/item1183237678_usb_z_mp3_i_sd_mmc_kart_elta7527_wy przedaz.html
http://allegro.pl/item1196110152_rewelacyjne_dalco_dl_633_4x50w_mp3_ wma_usb_sd.html

Tylko, że te firmy nie są jakieś znane. Nie no rozumiem, w końcu to radio za 100zł. Ale mimo wszystko chciałbym się dowiedzieć, które lepiej kupić.

Do takiego radia podłączyłbym 6 głośników. Mam nadzieje, że to nie problem? ;)

Pozdrawiam.

comatose
25-08-10, 22:54
Witajcie,
W moim 5D mam radio Sony CDX-GT222 http://www.sony.pl/product/ica-in-car-cd-radio-tuners-with-mp3-cd/cdx-gt222#pageType=TechnicalSpecs głośniki przód są seryjne więc są już mocno zużyte, głośniki tył to w ogóle jakieś totalne nieporozumienie, odłączyłem je bo mnie w*urwiały jak je słyszałem ;( Mam zamiar:

- dołożyć tweetery oem hondy o takie jak na zdjęciu które znalazłem na forum http://img236.imageshack.us/img236/8383/tweeter2ak.jpg
- wymienić głośniki z przodu 160/165mm
- wymienić głośniki z tyłu 130mm

Nie planuję zakupu wzmacniacza (nie mam pojęcia jaka jest różnica w dźwięku), radio chciałbym zostawić takie jak jest, kable do głośników chciałbym zostawić fabryczne, drzwi pewnie wygłuszę. Nie wiem czy ma to znaczenie ale dam muzę której słucham, kilka przykładów:

Chciałbym żeby było dobrze gitarę słychać np przy takich kawałkach:
http://www.youtube.com/watch?v=rsvethbAs9s
http://www.youtube.com/watch?v=sRDY3xHMoKc

Byłoby fajnie gdyby był fajny efekt przy takich kawałkach (chodzi mi o fragment między 25 a 50s nagrania):
http://www.youtube.com/watch?v=5keWnEGh88g

Byłoby *****iście gdybym miał dobry dźwięk przy typowym "darciu ryja" do mikrofonu:
http://www.youtube.com/watch?v=pmL_sLQiXcM
http://www.youtube.com/watch?v=YHEhATLzaas

Do tego jeszcze spokojne kawałki:
http://www.youtube.com/watch?v=SedQcg-65a8
http://www.youtube.com/watch?v=U2S6BNck7xI

Jak złapię fazę to słucham klasyki...tutaj macie troszkę odświeżony przykład
http://www.youtube.com/watch?v=5MAG2T-__tM

Jakość tych nagrań na youtube jest tragiczna, oczywiście mam to wszystko w znacznie lepszej jakości :P

Chciałbym żebyście doradzili mi coś w oparciu o informacje jakie Wam przekazałem. Sprzęt będę kupował na raty - na początek powiedzmy przód, miesiąc albo dwa później tył. Kwota w jakiej chciałbym się zmieścić to powiedzmy 600zł. Jeżeli można wyrwać coś taniej to bardzo chętnie tym bardziej, że nie planuję wzmacniacza. Z drugiej strony jeśli mam dołożyć parę złotych do głośników + w przyszłości kiedyś kupić wzmacniacz to też proszę o opinię, tylko ile kosztuje przyzwoity wzmacniacz? czekam na jakieś propozycje ;)

!markos
26-08-10, 20:24
potrzebujesz wzmacniacz (uzywki w cenach 250+pln) [jakby cos, to chyba bede mial na sprzedaz fajnego usampsa]
potrzebujesz zestaw glosnikow na przod za najmniej 300pln (tylne sa zbedne)
potrzebujesz kable

potrzebujesz wszystko, co wydawalo ci sie niepotrzebne. i na koniec - potrzebujesz w sumie sporo wiecej niz 600pln.

ps.
na zdjeciu nie ma oemowego tweetera hondy, tylko jakis hertz.

comatose
26-08-10, 20:46
!markos a dlaczego wzmacniacz jest konieczny? Jeżeli tył jest zbędny to rozumiem, ze wystarcza wzmacniacz dwukanałowy (przód z tweeterami)? Z tego co podałeś to wcale nie jest grubo ponad 600zł (głosniki 300 + wzmacniacz 250 + przewody pewnie nie więcej jak 100). W jaki sposób przeciąga się takie kable?

!markos
26-08-10, 21:24
dolicz materialy na wygluszenie i dystans mdf. darmowe nie sa.
to radio ma pseudowzmacniaczyk tak jak kazde inne, wiec nie licz, ze zagra z jakakolwiek precyzja i odpowiednia glosnoscia jak kupisz do niego lepszy (i sila rzeczy mocniejszy) glosnik. bedzie slabo, raczej nie do takiej muzyki.
wzmacniacz niewazne czy 2, czy 4 kanalowy. 4 kanalowy puscisz na mostku i bedzie latwiej kupic. 2 kanalowek nie ma duzo.
ceny, ktore podalem to byla sugestia od czego masz zaczac i ile najmniej przeznaczyc, co wcale nie musi z automatu oznaczac, ze masz kupic wzmacniacz za 250 i glosniki za 300.

comatose
26-08-10, 21:46
!markos czy mógłbyś podać jakiegoś producenta wzmacniaczy który robi produkty o dobrym stosunku cena/jakość? No i jakieś głośniki może polecisz?

!markos
26-08-10, 23:37
o tanich wzmacniaczach byla juz w tym watku mowa pierdylion razy. ot chocby jakis alpine v12, duzo dobrego mozna kupic do 400pln.
glosnikow niestety trzeba posluchac, bo potem kupujesz jakis wypas i okazuje sie, ze brzmienie zupelnie ci nie odpowiada.

tomek019
27-08-10, 12:21
mam honde civic 1.4 is
i nie wiem czy ktores z tych ponizszych radii bedzie pasowalo na wymiar.?

http://allegro.pl/show_item.php?item=1189027989&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

http://allegro.pl/radio-samochodowe-usb-sd-mp3-swietne-radyjko-d718-i1189153341.html

jesli ktorys z wlascicieli tej hondy moglby sie wypowiedziec odnosnie jakiegos kompletu pasujacego na wymiary

czyli glosniki z przodu, tylu i radio do tego
pewnie juz nieraz bylo w tych 100 stronach to poruszane wiec z gory przepraszam za klopot

shrekinho90
27-08-10, 16:33
Oba radia bedą pasować, Z przodu fabrycznie jest miejsce na płytkie głośniki o średnicy 16/16,5 cm. Z tyłu natomiast na rozmaite tzw, jajka, czyli głośniki o wymiarach 6x9 cali.

karwal128
27-08-10, 19:31
Jeśli ktoś ma zamiar kupować to mogę polecić Helix 62 C. Mam pod same radio i jak dla mnie wystarczająco. Drzwi wygłuszone. W porównaniu do serii naprawdę poprawnie to gra. bardzo miły odsłuch TW jak i WF :). Za tą cenę pod same radio to chyba jedna w niewielu dobrych opcji ;).

Budziniak
27-08-10, 23:22
Panowie mogę was prosić o info. Czy do fabrycznych tweeterów od ek4 potrzebuję zwrotnice czy podłącza się je bezpośrednio pod instalację ?

karwal128
29-08-10, 12:58
Znalazłem prze przypadek z ekspozycji HERTZ EP 2 za 299zł wydaje mi się że nie tak drogo. gwar. 12 miesięcy może ktoś się skusi. Nie znam się za bardzo na wzmakach ale podsyłam bo wydaje mi się że za tą cene chyba nie jest taki zły.

http://allegro.pl/hertz-ep-2-tylko-299zl-gwar-fv-polecam-i1206598936.html

sublove
29-08-10, 14:17
Budzik, masz opcję delikatnie mówiąc wybebeszyć te tweetery? :)
Bo jak dali tam jakiś kondensator to teoretycznie można puścić na nie całe pasmo.
Ogólnie rzecz biorąc tweetery potrzebują zwrotnice co by ich poprostu nie puścić z dymem...

paluchoski
29-08-10, 16:05
czy ktos moglby sie wypowiedziec nt. ponizszego zestawu.

radio sony, podstawowy model
http://allegro.pl/sony-cdx-gt240-sklep-auto-hi-fi-w-wa-i1193384429.html
+ odpowiedni wzmak
+ te glosniki
http://www.morelhifi.com/products/mob_2way_dotech_ovation.html

??

interesuje mnie czy radio nie jest za slabe w stosunku do glosnikow i czy odczuje kolosalna roznice dokladajac do jakiegos alpine'a ?
dodatkowo to radio ma tylko jeden zestaw cinchow na wyjsciu. czy gdyby potem chcial dokupic sub'a, to on musi miec dedykowane wyjscie sub out w radiu ? czy mozna po prostu zrodlo podpiac do wzmaka via chinch i dalej juz ze wzmacniacza rozprowadzic na suwoofer i glosniki ?
dzieki wielkie
p

jozek_marek
29-08-10, 17:51
masz jedno wyjście w radiu to teoretycznie możesz podpiąć tylko jeden piec. Ilość wyjść w odbiorniku oznacza ile możesz podpiąć wzmaków. Np gdy masz 3 to podpinasz piec do suba, piec do głośników z przodu i piec do głośników z tyłu.
Można podpiąć z jednego wzmacniacza sub i głośniki (np z 2 kanałowego wznacniacza) ale podejrzewam że jakość dźwięku będzie taka sobie.

paluchoski
29-08-10, 18:08
wlasnie mam wzmacniacz sony xplod, na ktorym teoretycznie sa filtry etc i mozna jeden kanal dedykowac na subwoofer, ale zastanawiam sie czy do tego subwooferowego kanalu nie musi byc dedykowanego wejscia z radia.

a masz jakie opinie dot. 'tak dobrych glosnikow' do 'tak podstawowego radia' ?

Sl4w3k
29-08-10, 22:42
Witam Panów! Mam takie pytanie, jakie radyjko w najlepszym stosunku jakość/cena polecacie do 300zł? I czy jest sens wymieniać seryjne radyjko Hondy na coś innego pozostając przy seryjnych głośnikach? Chodzi mi o to czy jakość dźwięku chociaż w małym stopniu się polepszy?

!markos
30-08-10, 16:54
paluchoski, ty powaznie pytasz o podlaczenie dotecha do tego radia, czy tylko niesmacznie zartowales?

paluchoski
30-08-10, 16:57
hahaha, kolejny kubel zimnej wody :) juz wiele ludzi mi to odradza, ale jestem na tzw budzecie...
no nic, chyba podlacze je do starego soniaka, ktory podobno jest lepszy (http://nodevice.in/images/sm/big/2008_09_30_07_31_29/47844_1.jpg) i dociulam do lepszego radia...

czy to, ktore mialem poprzednio to jest taki sam szitex ?

kuster
30-08-10, 21:16
Witam!
Zastanawiam się nad zakupem takiego zestawu Car Audio:
- radio Clarion CZ200E
- 2x wzmacniacz Clarion APX-2121W 200W (jeden na przód, drugi na tył)
- głośniki przód: Hertz DSK 165 + gwizdki
tył: Hertz DSK 130 + gwizdki

z tym ze zostaną mi 2szt głośników Blaupunkta 3drożne 150W takie jak na foto:
http://a.imageshack.us/img130/9023/img0674i.th.jpg (http://img130.imageshack.us/i/img0674i.jpg/)

to są te po prawej i lewej str. najdalej oddalone (czarne) :P
mają one jakieś 20-22cm średnicy i całkiem nieźle grają nie chcę ich wyrzucać albo pozostawić na półce w garażu żeby się kurzyły i tak myślę czy z głośnika 3 drożnego można zrobić prowizoryczny subwoofer? Mógłbym je wmontować na półkę tylną ale nie mam zamiaru w niej dziur robić tak ze coś muszę wykombinować...

Proszę o odpowiedź

!markos
30-08-10, 21:35
hahaha, kolejny kubel zimnej wody :) juz wiele ludzi mi to odradza, ale jestem na tzw budzecie...
tymczasowo to i do telefonu je mozesz podlaczyc, jakos zagra, ale docelowo bedziesz potrzebowal czegos z wyzszej polko.. wzmacniacz raczej tez z tych nietanich..

paluchoski
01-09-10, 10:09
ok, dzieki. na razie wezme starego soniaka, podobno 'niezlego' o ile soniak moze byc niezly :)

mam jeszcze pytanie
czy do civica 2004 z klima manualna, niezbedna jest polkieszen montazowa ?

nie mam jej, a widzialem ze oryginalne radio tez wchodzi w jakas kieszen, wiec moze podejdze ?

http://www.honda.slask.pl/forum/files/15_443.jpg tutaj np jest bezposrednio przykrecone do 'ramy'

ri2go
01-09-10, 10:36
Jaki aktywny subwoofer polecicie do 200 pln ?

jozek_marek
02-09-10, 18:39
Witam Panów! Mam takie pytanie, jakie radyjko w najlepszym stosunku jakość/cena polecacie do 300zł? I czy jest sens wymieniać seryjne radyjko Hondy na coś innego pozostając przy seryjnych głośnikach? Chodzi mi o to czy jakość dźwięku chociaż w małym stopniu się polepszy?
do 300złotych to najlepiej coś używanego, markowego. Ja osobiście jestem zwolennikiem Alpine. Nie miałem jeszcze okazji przetestować oryginalnych głośników na nieoryginalnym radiu, pomimo że już bardzo długo do tego się zbieram.
Podejrzewam, że na dobrym radiu różnica będzie kolosalna, tak jak np było to w przypadku moich oryginalnych głośników w EJ9 i Alpine 9855r.

Jaki aktywny subwoofer polecicie do 200 pln ?

żaden :D nic dobrze Ci nie zagra w tej kwocie. Generalnie nic aktywnego dobrze nie zagra.

ok, dzieki. na razie wezme starego soniaka, podobno 'niezlego' o ile soniak moze byc niezly :)
stare soniaki są bardzo dobrymi radiami. Tzn zależy jak rozumiesz słowo stary :D

mam jeszcze pytanie
czy do civica 2004 z klima manualna, niezbedna jest polkieszen montazowa ?

nie mam jej, a widzialem ze oryginalne radio tez wchodzi w jakas kieszen, wiec moze podejdze ?

http://www.honda.slask.pl/forum/files/15_443.jpg tutaj np jest bezposrednio przykrecone do 'ramy'
kieszeń jak kieszeń. Każde radio w nią powinno wejść. Tylko będziesz miał problem, jak zatrzaśnie Ci się w niej jakieś inne radio. Mówię o tych zabezpieczeniach, żeby radio nie wysuwało się w trakcie jazdy

ri2go
02-09-10, 20:17
To poleć jakiś Aktywny co dobrze zagra :) Może być droższy dużo :P

jozek_marek
02-09-10, 20:44
To poleć jakiś Aktywny co dobrze zagra :) Może być droższy dużo :P

JBL (click) (http://allegro.pl/jbl-bass-pro-ii-subwoofer-aktywny-sklep-kurier-i1202207023.html) słyszałem że TO całkiem przyzwoicie gra. Jednak nie oddam za to ręki :P
i o takim pioneerku też słyszałem całkiem niezłą opinię -> PIONEER (click) (http://allegro.pl/pioneer-ts-wx22a-subwoofer-aktywny-pilot-i1198309675.html)
Ja osobiście nie wybierałbym w aktywnych a jak coś to już jakiś Peiying czy coś takiego do 300zł.

Swego czasu miałem taki zestaw
Skrzynia (http://allegro.pl/jbl-gto-1260br-tuba-skrzynia-basowa-okazja-i1204338756.html) i wzmacniaczem JBL GTO 2000 (nie ma go w tej chwili na allegro).
Za używany zestaw dałem około 430złotych i grał naprawdę przyzwoicie. Dużo osób nie wierzyło że tak potrafi zagrać 250W. Zestaw nie był za duży, niewiele większy od tego aktywnego JBLa.
Z góry mówię że nie jestem aż tak wielkim wielbicielem tej firmy :)

slop
06-09-10, 21:46
chcę kupić grajka do swojej Hani i mam do wyboru
Pioneer DEH-2200UB -> http://www.pioneer.pl/pl/products/25/121/61/DEH-2220UB/specs.html
lub
JVC KD-R412 -> http://www.jvc.pl/product.php?id=KD-R412E&catid=100036
... i tak szczerze mówiąc wielkich różnic nie widzę i nie mam pojęcia czy brać obojętnie które z tych dwóch czy któreś jednak bardziej opłaca się kupić ? Doradźcie proszę :)

michalpb
09-09-10, 14:05
Jeżeli masz skrzynkę basową lub tubę wziął bym JVC dlatego ze posiada kontrolę głośności suba z radia, a z tego co mi wiadomo pionek nie.

nazgul86
10-09-10, 12:12
witam ! Panowie w jaki sposób wymienić głośniki w drzwiach, chodzi mi konkretnie o demontaż poszycia bocznego, w jakich miejscach są ukryte wkręty i zatrzaski przy modelu civic 2003 r sedan, byłbym wdzięczny za szybko i konkretna odpowiedz

paluchoski
10-09-10, 12:20
jak podlaczyc ten wzmak ?
http://www.docs.sony.com/release/XM754HX.PDF

pod morele dotech ovation 6.

puscic przez front czy mostkowac ?
nie chce ich sjarac, ale tez mozliwie w pelni wykorzystac.

glosniki sa w stanie przyjac 500W (140W w RMS)

wzmacniacz bez mostkowania daje (przy 4 ohmach):

max output:
1)
170w x4

2)
170w x2 + 400w x 1

3)
400w x 2

rated output:
1)
75w x 4

2)
200w x 2

i teraz tak:
czy 'rated output' to moc w rms ?

czy jak podlacze - po zmostkowaniu - na 400w x 2 (czyli w rms 200w x 2) to nie uszkodze glosnikow ktore sa w stanie przyjac 500w (140w w rms) ?

dzieki mega sliczne

!markos
10-09-10, 17:41
ja tam widze max 75 na kanal w trybie high voltage (cokolwiek to znaczy), a 35w w trybie high current (to samo co we wczesniejszym nawiasie). w mostku 100 w trybie hv i 200 hc (wtf?)
w ogole ja pie*dole co za pomysl na takie polaczenie..

i przestan poslugiwac sie pojeciami typu "przyjma 500w". posiadaczowi takich glosnikow nie wypada...

paluchoski
11-09-10, 00:04
****a, nie mozesz skumac ze jestem w PELNI SWIADOMY ze wzmak i radio ma do TURBODUPY w stosunku do glosnikow ? wolalem teraz wlozyc kase w wygluszenie i zestaw dwudrozny na przod i sukcesywnie ulepszac caly uklad, anizeli kupic jakies gowna z allegro. a ze mam stary wzmacniacz z piwnicy i stare radio z piwnicy to logiczne, ze je podlaczylem zeby JAKKOLWIEK GRALY. jesli juz decydujesz sie zabrac glos i poswieciles czas na zerkniecie w instrukcje od tego wzmaka (za co dzieki, swoja droga) to zamiast "*******ic co za pomysl", doczytaj ze to GOWNO (jeszcze raz podkreslam swoja swiadomosc w tej kwestii) ma jakies dwa tryby.
hi current na 1-2 ohmy i hi voltage na 4-8 ohmow.
mam ustawiony tryb hi voltage, czyli zastosowanie ma to co napisalem w poscie wyzej. po mostku, przy 4 ohmach - 400w x 2 / 200w x2 w rms.

mam proste pytanie: czy zmostkowac, czy nie.
jeszcze raz ci powtorze, wzmacniacz bede zmienial i naprawde chetnie, nawet teraz, poslucham twoich rad, bo widze, ze ogarniasz. uwazam, ze mega nie-ok jest marnowanie czasu na wnioski co wypada posiadaczowi moreli, a co nie (swoja droga nie wiem, dlaczego nie wypada pytac o 500w bo sie nie znam na car audio w takim stopniu. mam tez zasade, ze sprzet na ktorym sie nie znam, kupuje za radą tych co sie znaja)

konkludujac - albo podzielisz sie swoja wiedza na ww. tematy - za co naprawde bede bardzo wdzieczny - albo nie ******* pseudomadrosci, nie niosacych zadnej informacji, bo to tylko syfienie forum.

milego weekendu i licze, ze jednak mi pomozesz to jakos polaczyc. 100% wykorzystanie potencjalu glosnikow musi poczekac na druga pensje. uwierz, ze mi takze jest przykro z tego powodu...

!markos
11-09-10, 11:44
mostek.

500w to jakas chwilowa impulsowa moc, ktora glosnik jest w stanie przyjac na bardzo krotki czas i nie splonac. przyjmij jednak, ze interesuje cie wylacznie te nominalne 140w. tak samo kupujac wzmacniacz - interesuja cie raczej te najnizsze moce podawane przez producenta. zwykle, nominalne, nie zadne impulsy, czy "moc maksymalna przy 90378958678564287562348756% znieksztalcen harmonicznych".

bez urazy, ale jak tak sobie z boku czytam, to wedlug mnie dotechy w ogole nie byly ci potrzebne i spokojnie mogles wydac 1/3 tej kasy. jakbys dobrze dobral klocki, to jestem pewien, ze bylbys tak samo zadowolony.

paluchoski
11-09-10, 13:14
no i to byla rzeczowa odpowiedz.
wiem ze nalezy patrzec tylko na rms, ale na wszelki wypadek podalem calkowite specyfikacje z instrukcji.

doradz mi prosze jakis wzmak. moze byc uzywany
dzieki
p

!markos
11-09-10, 13:38
nie poruszam sie w sprzecie tej klasy... serio. staram sie kupowac tanio i bez przegiec. wzmacniacz 400, glosniki 400, radio 300. to chyba nie jest ta polka..

s3b
12-09-10, 14:36
Panowie, orientuje się ktoś jak dokładnie nazywa się taka folia i gdzie to można kupić:

http://img10.imageshack.us/img10/9117/im000750.jpg

Mnie to się kojarzy z taką folią szklarniową?

jozek_marek
12-09-10, 18:33
Dobra Panowie, to ja teraz czekam na opinie. JL Audio 10W1V2 i Mac Audio MONO. Warto taki zestaw kupić? Ewentualnie co innego polecacie? Cena za zestaw do 1200.
O JL Audio słyszałem same pozytywy.

Jarutis
13-09-10, 19:43
Koledzy moja kobieta chce sobie wymienic radio, jedyny warunek zeby mialo usb kwota 150zl i jak sie rozgladalem to sa same firmy Dalco, Naviheaven, Canva, Clatronic itp moze ktos ma pojecie o tych firmach ktora z nich jest najmniej wadliwa i w ktora najlepiej zainwestowac pieniadze, poki co najbardziej podoba jej sie ten model : http://allegro.pl/canva-n-7635-usb-sd-aux-mp3-wma-rds-glosniki-i1217511220.html

!markos
14-09-10, 07:28
znajdz jej jakas uzywke

Jarutis
14-09-10, 09:47
tez nad tym myslalem ale z usb pare uzywanych jest doslownie i sie jej zadne nie podoba:P

Lopez`
14-09-10, 14:34
Potrzebuje pomocy w wyborze glosnikow. Z pewnych wzgledow wybor padl na marke VIBE i tylko ona wchodzi w gre. Co polecacie w przedziale cenowym do 700-800,-? Mozliwe ze w przyszlosci bedzie jakis wzmacniacz. Obecnie posiadam jednostke sterujaca Pioneer DEH-4900IB

serwal4
14-09-10, 14:36
@jozek_marek

Mam ten głośnik u siebie i jestem z niego zadowolony, u mnie w zamkniętej skrzyni 20l (18mm MDF), dostaje ~200-225W;

Choć na chwilę obecną brałbym model W0:
http://allegro.pl/jl-audio-10w0v2-nowosc-i1213844493.html

Wygląda solidniej;

!markos
14-09-10, 17:10
Z pewnych wzgledow wybor padl na marke VIBE i tylko ona wchodzi w gre. Co polecacie w przedziale cenowym do 700-800,-?
a ilez to roznych zestawow marki vibe mozna kupic w tych widelkach cenowych, ze oczekujesz porady..?

Lopez`
14-09-10, 18:53
a ilez to roznych zestawow marki vibe mozna kupic w tych widelkach cenowych, ze oczekujesz porady..?

Niekulturalnie jest odpowiadac pytaniem na pytanie.

jozek_marek
14-09-10, 20:15
@jozek_marek

Mam ten głośnik u siebie i jestem z niego zadowolony, u mnie w zamkniętej skrzyni 20l (18mm MDF), dostaje ~200-225W;

Choć na chwilę obecną brałbym model W0:
http://allegro.pl/jl-audio-10w0v2-nowosc-i1213844493.html

Wygląda solidniej;

Jaki wzmacniacz napędza Ci ten głośnik? jakiś mono?

serwal4
14-09-10, 20:31
U mnie leci w mostku z 4-kanałowego U-Dimension Glow 4075 v2;

Nie chciałem osobnego wzmaka do suba (przód leci też z tego wzmaka co mam) żeby uprościć max instalację CA w aucie;
W systemie wpięty kondensator;

!markos
14-09-10, 23:09
Niekulturalnie jest odpowiadac pytaniem na pytanie.
moje pytanie to podpowiedz, ze:
- nie podales jakiego rodzaju glosniki cie interesuja
- nie podales ile ma ich byc
- nie spojrzales na ceny vibe w necie

danio13
15-09-10, 21:48
witam jaki głośnik bedzie lepszy który wybrać ?
HERTZ DS 250
JBL GT5-10
ALPINE SWE-1043iB

skolopendra
18-09-10, 17:07
witam jaki głośnik bedzie lepszy który wybrać ?
HERTZ DS 250
JBL GT5-10
ALPINE SWE-1043iB

to zależy jakiego wzmacniaka użyjesz?

lendri69
20-09-10, 04:07
siema,

Honda civik ej6 coupe 97'.
Plan kupna radia i glosników oczywiscie na przod ;d

Chodzi o sprzet, ktory zagra pod radio i bedzie najlepiej pogrywal w cenie 6 stówek. Wytłumienie swoja droga.
Wkleil bym tu cos z allegro.. ale jest tyle tego, a Wy pewnie i tak wiecie co jest najlepsze w tej cenie.

Zalezy mi na radiu z mp3, USB, plytki, rds, to tak w skrocie od strony laika ;d

Z głosników pewnie helixy 62,1 DB?

Typ muzyki głównie rap, Hh, no i czasem hiciory z vivki.

Co polecacie? :confused:

serwal4
20-09-10, 07:29
@Lendri:

Z głośników na przód to następca Helixów 62.1, model 62c:
http://allegro.pl/helix-b-62c-tygodniowa-okazja-wysylka-24h-sklep-i1234806216.html

+ radio:
http://allegro.pl/nowosc2010-clarion-cz200-mp3-usb-wysylka0-sklep-i1224092860.html

ew Kenwood;

@danio13:
Z podanej trójki Hertz

lendri69
20-09-10, 16:51
Tak mysle, czy aby na pewno tylko głosniki na sam przod, moze lepiej by tył i przód zrobic. Niby mowicie "a do sceny tyłem siedzisz" no niby nie ale co polecicie na tył i przod za 3 stówy?

Radio fajne juz mialem zamawiac, tylko szkoda ze usb na kablu ;/ a nie w panelu.

mrozek1234
20-09-10, 18:04
Witam poszukuje glosniki na przod do mojej hanki eg8. Zebym zmiescil sie w kwocie 300 zl ?(Rozumiem ze na dystansach zmiesci sie 160 ?)
Radio jakie posiadam to Pioneer DEH 4200SD, muzyka: D&B, Dub, Electro.
Btw : jakie maty wygluszajace polecacie na drzwi ?
Prosilbym o ewentualne linki na allegro.

serwal4
20-09-10, 19:48
Głośniki:
http://essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,18,233&kid=233&pid=1522

Mam te U-Dimension u siebie na dystansach i wytłumionych drzwiach i spokojnie dają radę i potrafią 'kopnąć';
Pod radiem nie uzyskamy takiego efektu ale w przyszłości zawsze można pokusić się o jakiś malutki 2-kanałowiec;
299zł z kurierem w cenie;

Maty to zwykłe klasy APP/Boll tłumiące ~5-7zł/sztukę;
Sztuk potrzebnych na parę drzwi to... nie chcę skłamać... 12? Chyba; Ale to niech ktoś podpowie;

Włóczykij
20-09-10, 19:59
Panowie jakie dystanse muszę kupić żeby do sedana 6gen wsadzić Helixy DB?
Takie będą odpowiednie :
http://www.powe.com.pl/product_info.php/cPath/36/products_id/105
???

mrozek1234
21-09-10, 00:18
Głośniki:
http://essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,18,233&kid=233&pid=1522

Mam te U-Dimension u siebie na dystansach i wytłumionych drzwiach i spokojnie dają radę i potrafią 'kopnąć';
Pod radiem nie uzyskamy takiego efektu ale w przyszłości zawsze można pokusić się o jakiś malutki 2-kanałowiec;
299zł z kurierem w cenie;

Maty to zwykłe klasy APP/Boll tłumiące ~5-7zł/sztukę;
Sztuk potrzebnych na parę drzwi to... nie chcę skłamać... 12? Chyba; Ale to niech ktoś podpowie;

No spoko ale raczej nie planuje w najblizszym czasie zakupu dodatkowo wzmacniacza (bieda z kasa :P), no chyba ze bez wzmacniacza beda graly na poziomie glosnikow nie potrzebujaych dodatkowo wzmacniacza (o takie propozycje tez bym prosil). Nie orientuje sie w tych tematach wiec prosze o wyrozumialosc :)

michal_145
22-09-10, 11:51
Witam!

Proszę mi podpowiedzieć jakie głośniki do 200zł wybrać Civic HB ek3/ej9 6gen
RADIO: KENWOOD KDC-4047UA
Czy takie wygłuszenie mogłoby być?
http://allegro.pl/wygluszajaca-mata-pianka-akustyczna-50-30cm-i1225004938.html#gallery

Z góry dziękuje

!markos
22-09-10, 13:58
nie mogloby byc.

michal_145
22-09-10, 15:22
Nie wiem dlaczego pałasz nienawiścią do nowych userów ale może byłbyś łaskaw mi wytłumaczyć dlaczego i które wygłuszenie jest lepsze?

!markos
22-09-10, 15:44
nie chce nawet wiedziec jak twoje zycie wygladalo do tej pory, jesli post "nie mogloby byc" odbierasz jako nienawisc. moze jeszcze powiesz, ze cie obrazilem?
nie nadaje sie tzn, ze sie nie nadaje. ot tak i nic wiecej. bycmoze nadaloby sie do wytlumienia tylnej scianki obudowy subwoofera, ale z pewnoscia nie do drzwi.

napisano na tym forum setki postow na ten temat. w guglu masz miliard wynikow po wpisaniu tego co cie interesuje. rozumiem, ze ktos moze czegos nie wiedziec, ale *****iscie fajnie by bylo, gdybys zanim zadasz pytanie, wsparl sie na poczatek 10 minutami spedzonymi w necie, bo wtedy np. duzo latwiej bedzie ci sie zadawalo pytania - bedziesz wiedzial o co masz pytac.

szukasz mat wygluszajacych. nie gabki, nie pianki, tylko maty. jest ich bardzo duzo, sa tanie, sa tez drogie, sa sztywne, sa miekkie, sa z warsta aluminium, sa bez niej. wybierz takie, ktore przewidzial twoj budzet.

emrak
24-09-10, 13:47
Witojcie ;)
Mam zamiar w kwietniu zakupić jakąś hanie, ale aktualnie zbieram sobie info na temat sprzęciku audio :)
Chciałbym poznać waszą opinie, rady i takie tam teksty co do mojej wizji sprzętu który chciałbym zakupić :P
Jeżeli kupię go przed zakupem hanki to sprzęt wyląduje w Toledo ;P A dopiero potem w hance :P

Woofer + wzmak
http://allegro.pl/jbl-gto1214-gto752-alu-mdf-1400w-wroclaw-i1237072032.html

Kondziu
http://allegro.pl/hifonics-hfc-1000-najnowszy-model-oferta-tygodniow-i1228659604.html
lub
http://allegro.pl/dietz-1f-21000-kondensator-1-farad-expres-kurier-i1227598222.html

Głośniaki przód
http://allegro.pl/hertz-dsk-165-dystansemdf-smycz-kurier24h-wroclaw-i1237071885.html
a jak będzie więcej kasy to
http://allegro.pl/hertz-esk-165-zestaw-wysylka-i-koszulka-gratis-i1227119146.html

Maty do Hani 40 sztuk (całą wyciszę)
http://allegro.pl/app-boll-maty-wygluszajace-bitumiczne-warszawa-i1241565883.html

Radio centrum ;)
I tu się zaczyna dylemat ;/ Czy dać więcej niż 300pln czy mniej ;/
http://allegro.pl/sony-cdx-gt39u-cdx-gt39-u-sklep-auto-hi-fi-w-wa-i1236884120.html
lub
http://allegro.pl/alpine-cde-111r-rm-usb-cd-mp3-gwar-sklep-poznan-i1237036393.html
lub
http://allegro.pl/2010-kenwood-kdc-4047ug-kdc-4047ua-usb-gw24-i1231583166.html

Na propozycje, rady i biczowanie jestem gotowy :P
Podro ;)

serwal4
24-09-10, 14:29
Radio:
Alpine CDE na start jak najbardziej;

Głośniki przód:
Hertze grają drętwo i pusto; za 299zł z wysyłką U-Dimension ElComp6, za ~400zł Vibe BlackAir6;

Skrzynia:
http://allegro.pl/rockford-fosgate-p1l-1x12-subwoofer-rockford-300w-i1235772539.html

lub zamknięta:
http://allegro.pl/skrzynia-rockford-fosgate-punch-p1s412-mlawa-i1229617488.html

Wzmak:
http://allegro.pl/rockford-fosgate-prime-r300-4-kanaly-cena-promo-i1242023954.html

Kondziołek Dietz styknie, w tej klasie to jedno i to samo;

Do tego okablowanie zasilające 20mm2 (bezpiecznik 60A), kable głośnikowe według uznania, czincze RCA podstawowe Dietza też stykną;

emrak
24-09-10, 14:57
Radio:
Właśnie też stawiałem na alpine i pasuje mi bursztynowe podświetlanie tylko brakuje mi aux'a. (przejściówka 60zl)

Skrzynia:
Wolę otwartą ale ten siateks plastikowy jakoś mnie boli.

Wzmak:
Po co 4 kanały do suba? Chyba że myślisz o podłączeniu jeszcze przodu pod niego.

Przewody to tam pikuś, kondziu będzie dietza.

Pytanie mam jeszcze :)
Ile Hanka wytrzyma na zwykłym aku grając na zgaszonym silniku? Trzeba będzie lepszego aku ewentualnie alternator?

edit
Zapomniałem o głośniczkach :P
U-Dimension El Comp 6 niby muszą być ze wzmakiem ale bardziej się nastawie na nie, Vibe BlackAir6 tweetery z nich dają po uszach...

Wzmaki rockforda może i są dobre ale na dobrego suba trzeba niestety trafić ;/

serwal4
25-09-10, 12:29
Wzmak 4-kanałowy bo o wzmocnieniu przodu też nim myślałem;
Choć U-Dim'y są robione ponoć już pod radio też, takie 'pomostowe';

Sub RF podałem od nich bo mam większe przekonanie do nich niż do JBL'a;

emrak
25-09-10, 13:07
W sumie to wzmak 4 kanałowy i tak można nawet w przyszłości wykorzystać jak by była potrzeba, więc będzie odpowiedni.
Ponoć są ale zobaczymy, też je biorę.
Na suba też się chyba zdecyduję bo chciałbym mieć jedną firmę w bagażnik ;P Ewentualnie poszukam innego modelu.
Teraz kwestia radia. Alpine odpada bo nie ma w panelu auxa na którym mi zależy i ma tylko dwa wyjścia na wzmaka. Kenwood KDC-4047UA by tu bardziej pasował bo ma 2 wyjścia i niby osobne na woofera. Z radiami to zawsze jest problem :/

jozek_marek
26-09-10, 19:56
JBL to już przeszłość...

nike69
01-10-10, 00:24
witam,
cholera lekko sie zdenerwowalem bo skleilem prawie calego posta i nacisnalem backspace przy nieaktywnym oknie odpowiedzi..ale nie o tym

kompletuje powoli sprzet audio i moze mi cos nie cos doradzicie?
kupilem takie radyjko od kolegi z forum
http://www.clarion.com/pl/pl/products/2007/audio/source_unit/cd/DXZ778RUSB/pl-pl-product-pf_1172367115727.html
i mialem kupic jakies hertze lub helixy do 300zl i pod radio tylko podpiac ale jak juz takie radio to trzeba cos lepszego kupic wiec wpadly mi w oko takie helixy
http://www.audiosklep.pl/helix-e-136---wysylka---dystanse-gratis----p-2453.html
ale jeden koles z innego forum polecil mi ze takie rainbowy moga lepiej zagrac bardziej neutralnie
http://www.audiosklep.pl/rainbow-slx-265-deluxe-p-3300.html
musze wytlumic drzwi np czyms takim(?)
http://allegro.pl/mata-bitumiczna-10m-x-30cm-wysylka-24h-f-vat-i1231583369.html
czyli zaklejam tak zeby zostalo jak najmniej blachy ale nie zaklejam tych otworow roznych ktore sa w drzwiach?
macie pomysl jak zamocowac tweetery? chyba najczesciej montuja w tapicerce na drzwiach, lusterka mam manual wiec odpada, slupki to nie dla mnie robota z jakims modelowaniem z zywica :p
wiec takie glosniczki podepne pod wzmacniacz, mam na oku taki
http://allegro.pl/wzmacniacz-u-dimension-jr-4-300-4-kanalowy-igla-i1253545127.html
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=&kid=28&pid=908
albo normalnie albo na mostku, tylko ze jak potem podepne suba na mostku a glosniki normalnie to moge poczuc niedosyt(?)
no wlasnie bo ogranicza mnie budzet, juz i tak wydam wiecej niz mialem wydac, wiec nad jakas skrzynia bede myslal dopiero w przyszlosci i chcialbym ja podlaczyc na mostku do tego samego wzmacniacza.
co myslicie o tym wszystkim, dobrze to rozplanowalem? moze jakie inne propozycje? mam nadzieje ze nie bede musial jeszcze kondensatora dokupowac poki nie bede mial suba?
wzmacniacz planowalbym trzymac w bagazniku

EDIT
powiem tak ze teraz mam radio za 250zl, seria w drzwiach, i z tylu w specjalnie zrobionej polce glosniki no name chyba 250w ^^ i jakis wzmak no name tez o poteznej mocy :p
wszystko gra glosno ale z jakoscia to nie ma nic wspolnego wiec ten sprzet caly oczywiscie wylatuje przy nowej instalacji

od nowego sprzetu oczekuje ladnego czystego dzwieku i przyjemnego basu(zdaje sobie sprawe ze poki co bez suba to nie mozliwe) nie zalezy mi na typowym lubu dubu ale zeby bas byl taki miekki i wyczuwalny, nie wiem jak by to opisac ale to i tak nie wazne na razie bo suba kupuje pozniej

muzyka jakiej slucham to RnB, dance, trance czyli tez cos takiego co leci na esce, takie wokalistki jak rihanna czy beyonce i lubie sobie podglosnic na wokalu ale czasem tez lubie cos z dobrym basem zeby bylo czuc uderzenie :) na koniec dodam ze prosze sie nie smiac z muzyki jakiej slucham :p bo na innym forum koledzy sie smiali :( lol

pozdrawiam

nike69
03-10-10, 19:16
dobra nikt nie odpowiada, chyba biore ten wzmacniacz bo sie napalilem i nie wytrzymam dluzej :D:D

didi200
06-10-10, 15:41
WITAM
Odwieczny problem jakie głośniki w drzwi ????

http://allegro.pl/helix-b-6x-b6x-16-5-17cm-tygod-okazja-tani-kurier-i1259663687.html
http://allegro.pl/jbl-gt5-652-16-5cm-super-cena-gratisy-od-ss-i1249429423.html
http://allegro.pl/hertz-dcx165-mega-promocja-149-zamiast-179zl-mdf-i1244494619.html
http://allegro.pl/magnat-dark-power-162-nowosc-2010-240w-od-ss-i1259602440.html

Zależy mi na jakości dźwięku :) Drzwi zostaną wygłuszone ...
Które polecacie i dlaczego ?? w cenie do 150 zł ....

ppm702
06-10-10, 16:26
żadne współosiowe

didi200
06-10-10, 16:56
żadne współosiowe

z powodu ?? uzasadnij ,,,
i poprzyj przykładem :) :p

suska85
07-10-10, 09:15
Witam

Jakie głośniki mogę wstawić do auta z radiem JVC KW-xr611 mam przeznaczone na to około 300zł. Zależy mi żeby było czysto i głośno :p chyba jak wszystkim.
Szukam tylko jednej pary głośników na tył, w postaci elipsy (honda civic coupe VII gen) głosniki basowe.

Ewentualnie jaki zestaw z wzmacniaczem i z subwooferem wybrać (wiem że tak może być drożej).

Proszę przede wszystkim o odpowiedź na moje pierwsze pytanie.

Pozdrawiam

serwal4
07-10-10, 10:05
@didi200:
To tak jakbyś ktoś mówił do twoich nogawek spodni + jeszcze na dodatek ten ktoś byłby rytmicznie uderzany w plecy; Efekt mało zachęcający;

W tej kwocie i tak nie zaszalejesz ale:
http://allegro.pl/glosniki-mds-cs650-6-5-16-5cm-2-drozne-i1241614164.html

http://allegro.pl/nowe-glosniki-mac-audio-mp-2-16-i1222904019.html

http://allegro.pl/magnat-power-plus-216-magnat-power-200w-sklep-lodz-i1260061446.html

@suska85:

Jw. zestaw składający się z głośników mid-bassowych (woofer'ów) w drzwi + wysokotonowe (np na deskę rodzielczą), średnica wooferów 165mm, czyli potrzebne będą dystanse do zamocowania ich:
Jeżeli mamy zamknąć się w kwocie 300zł z dystansami to:
http://allegro.pl/kultowe-helix-b-62c-dystanse-i-kurier-gratis-i1247460111.html

Jeżeli 300zł za same głośniki:
http://allegro.pl/glosniki-u-dimension-el-comp-6-wroclaw-i1241615138.html

Sam je posiadam i jestem b. zadowolony;
Pod samym radiem aż tak głośno i czysto nie będzie;

Ale jak dla mnie to grają bdb jak na tę kwotę; Niskich tonów im nie brak; A wysoko-tonowce nie męczą nas;

suska85
07-10-10, 10:17
Dzięki serwal ale muszę trochę uszczegółowić moje pytanie. Gdyż szukam tylko 2 głośników na tył.

areqq
07-10-10, 11:34
Siemano,
Szukałem, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi (jeśli było to sorry). Upatrzyłem sobie zestaw Hertz'a DSK no i mam pytanie czy wejdzie mi tam wersja 165mm czy mam myśleć o 130mm? Chcę to tak zabudować aby można było przykryć je seryjną maskownicą, bez prezentowania sprzętu ;). Oczywiście w planie jest też wygłuszenie i dystans z MDF'u.

serwal4
07-10-10, 12:17
@suska85:

Jak elipsy pod radio to (choć nie jestem zwolennikiem jajek na półce):
http://allegro.pl/helix-b-69x-niemiecka-jakosc-100w-kurier-gratis-i1248495812.html

Mocniejszych pod radio nie ma sensu, choć i te będą się mocno ograniczały radiem;
Koszt skrzyni + wzmacniacz (no i okablowania) to będzie min te 600zł żeby to w ogóle coś prezentowało sobą;

@areqq:
Montując na dystansie z mdfu 165mm spokojnie wchodzi, na seryjną maskownicę również;
Kwestia ew drobnych poprawek tapicerki (niewidocznych z zewnątrz);
Większość wooferów nie jest za głęboka żeby nie zmieściły się (przy opuszczonej szybie);

didi200
07-10-10, 20:24
[QUOTE=serwal4;1128844]@didi200:
To tak jakbyś ktoś mówił do twoich nogawek spodni + jeszcze na dodatek ten ktoś byłby rytmicznie uderzany w plecy; Efekt mało zachęcający;

W tej kwocie i tak nie zaszalejesz ale:
http://allegro.pl/glosniki-mds-cs650-6-5-16-5cm-2-drozne-i1241614164.html

http://allegro.pl/nowe-glosniki-mac-audio-mp-2-16-i1222904019.html

http://allegro.pl/magnat-power-plus-216-magnat-power-200w-sklep-lodz-i1260061446.html

Masz racje ale po przemyśleniach jestem zmuszony zainstalować te współosiowe
Więc które :

http://allegro.pl/alpine-sxe-1725s-2-drozne-16-5-17cm-220w-c-hurt-i1246143547.html
http://allegro.pl/magnat-profection-162-280w-nowosc-dystrybucja-gw-i1260866838.html
http://allegro.pl/jbl-glosniki-gt5-652-neon-diodowy-okablowanie-i1245915867.html

serwal4
07-10-10, 20:54
Jak współosiowe to:
http://allegro.pl/helix-b6x-dystrybucja-nowosc-2010-kurier-10zl-i1264674590.html

suska85
11-10-10, 10:49
Dzięki serwal, mam jeszcze tylko jedno pytanie które może wydać się głupie, ale po prostu nie mam obycia i możliwości żeby to sprawdzić. Czy odczuje jakąś większą różnicę w sile i jakości dźwięku między tymi helixami (Helix B 69X) a montowanymi w standardzie pionieerami (Pioneer ts-09096 zh/xl 4ohm m4uie nom. 15w. max 30w)???

serwal4
12-10-10, 08:15
Podpinając seryjnymi kablami które są wypuszczone na tył i pod radiem... nie ukrywam, że różnica w jakości może być zbyt mała;

Choć tu dojdzie kwestia, że te seryjne głośniki Pioneer'a mogą już być wymęczone itd...

suska85
12-10-10, 10:07
OK, pojde i sprawdze w wolnej chwili, bo już mam te Helixy w domu. Tylko teraz taka sprawa , jakie byłby najlepsze kable (grubość / rodzaj) do podłączenia tych głosników bo nie ukrywam, w zestawie z głosnikami były jakieś kable ale one wyglądają jakoś licho (cieniutke).
A jakbym miał już zmieniać to wolałbym na coś konkretnego

serwal4
12-10-10, 12:28
Z kablami byłoby o tyle zabawy że trzeba byłoby z radia wyjść z kostki/złącza radiowego ISO odrazu nowym kablem aż do jajek na tyle... trochę roboty jest;
+ Dochodzi kwestia zabawy z kostką iso/przerabianiem ewentualnym jej/
Kabel jak najgrubszy, który zmieści się w kostce ale bez przesady w drugą stronę, miedziak 1.5-2mm2 przekroju i tak już powinien wspomóc głośniki w porównaniu z seryjnym cienkim kablem;

Ale oczywiście sam kabel nie doda też zatrważającej róznicy;

Dlatego też nie piszę jednoznacznie czy robić nie robić, czy będzie spora różnica czy nie...
Bo patrzę przez pryzmat opinii znajomych, jedni wsadzili inne głośniki (seria radio, seria kable stare itd) i byli zadowoleni i twierdzą, że jest sporo lepiej;
Inni klną, że kupili głośniki, męczyli się z okablowaniem itd itda różnicy zabardzo (dla nich) nie ma;

Nagłośnienie (auta/domu/czego-kolwiek) to bardzo niewdzięczny temat; Tak różny ilu jest ludzi;

suska85
12-10-10, 12:32
Nagłośnienie (auta/domu/czego-kolwiek) to bardzo niewdzięczny temat; Tak różny ilu jest ludzi;

Zaiste

skolopendra
14-10-10, 15:43
Kabel jak najgrubszy, który zmieści się w kostce ale bez przesady w drugą stronę, miedziak 1.5-2mm2 przekroju i

może być i cieńszy po warunkiem że będzie już stopem srebra :)

Macioman
16-10-10, 00:23
Witam. Mam krótkie pytanie - jaka jest max głębokość montażowa głośników do Civica 3D VII 2003 rok na przód ? Zastanawiam się nad DLS R6A (76 mm) i myślę, czy wejdą. Ktoś może mierzył ? Jeśli nie, to będę zmuszony podejść jutro rozkręcić tapicerki i sam sprawdzić ;) Z góry wielkie dzięki za pomoc.

EDIT - R6A spokojnie wchodzą, głębokości jest aż nadto ( 8-9 cm spokojnie).

Pozdrawiam.

Najdus
19-10-10, 15:56
Panowie mam okazje kupic skrzyneczke clarion sw3012b i wzmacniacz blaupunkt gta 5000 za 300zl (do negocjacji) i chce do wzmacniacza podpiac ten sub i 6x9 jbl gto 938 czy to wszystko oplaca sie?

tomson1192
21-10-10, 19:16
witam, mam pytanie do tych co sie orientuja lub mieli okazje testować a mianowicie wzmacniacz alpine v12 mrv-300s do podłączenia pod alpine cda9886r i zasilania skrzyni infinity oraz glośników helix db 62.1 z przodu ;)

Żuczek
21-10-10, 19:36
Najlepsze Radio To Alpine a jak bedziesz kupował suboofer to najlepiej rocford albo jbl

tomson1192
21-10-10, 19:37
pytałem tylko o wzmaka czy sie nadaje :p reszte juz jestem zdecydowany :P

ppm702
21-10-10, 21:46
Najlepsze Radio To Alpine a jak bedziesz kupował suboofer to najlepiej rocford albo jbl
wybierając z marek supermarketowych to trudno odmówić Ci słuszności... :/

ta Alpinka skrzyni Ci nie rozbuja za mocno, ale jeśli skrzynia będzie wentylowana to sobie powinna poradzić. Zależy jeszcze jaki głośnik i jak twardy resor, ale infinity raczej robi miękkie zawieszenia, więc jeśli nie oczekujesz grania zawodniczego to będzie ok

tomson1192
21-10-10, 21:52
wzmak zakupiony, skrzynia jest zamknięta, nie zależy mi na granu na poziomie zawodów ale żeby grało czysto i jak będe chciał posłychać głośniej to żeby nie "pierdziały" głośniki ale grały jak należy.

a jeszcze jak byś mógł jakies kable polecić kompromis między ceną a jakością, nie jakieś z topowej półki ani nie jakaś chińszczyzna, bo jestem totalnie zielony w tym temacie a musze w miare szybko zrobic zakupy.

Swietywwl
22-10-10, 14:56
szukam głośników w drzwi, jakieś midbasówki, mogą być bez gwizdków bo gwizdki już są, dystanse są więc oczywiście głośniczki 165mm, mają grać pod samym radiem, chciałbym się zmieścić w 250 zł, jakieś propozycje? czy może ktoś coś powiedzieć na temat zestawu Clarion SRE 1721S? myślałem nad hertzami ev165 ale mają aż 70W w rmsie czyli chyba za dużo jak na samo radio?

ppm702
23-10-10, 11:20
kable dobierz takie, żeby były wykonane z miedzi beztlenowej i miały odpowiednie przekroje. Producent nie jest aż tak istotny

tomson1192
24-10-10, 13:12
a co masz na myśli odpowiedni przekrój, możesz podać jakies konkretne propozycje? sorki ze tak wypytuje ale jestem w tym temacie laikiem a z tego co widze na forum to Ty jesteś w tej kwesti obcykany b. dobrze ;)

ppm702
24-10-10, 20:54
napisz jaki sprzęt i jakie modele to sprawdzę jaki przekrój prądowych

tomson1192
24-10-10, 21:01
Radio alpine 9886R
głośniki przód Helix dark blue b62c
wzmacniacz 4 kanałowy alpine v12 mrv-f300s
skrzynia infinity ref 1260W
Jestem z góry bardzo bardzo wdzięczny ;)

ppm702
24-10-10, 21:39
głośnikowy 2x2,5mm kw ok 12mb (przód)
głośnikowy 2x4mm kw ok 1-2mb zależnie od instalacji (subwoofer)
1x1,5 mm kw 5mb (start wzmacniacza - nie zalecam korzystać z żyły zintegrowanej z kablami sygnałowymi)
prądowy "plus" 5mb X 25mm kw.
prądowy "minus" 25mm kw. - i teraz tak, albo dajesz od wzmacniacza do karoserii do punktu masowego i wymieniasz masę między nadwoziem, a klemą na ten sam kabel i wtedy pójdzie Ci ok. 2mb albo dajesz 5m do akumulatora. Ja jestem zwolennikiem kabla bezpośrednio do akumulatora.
RCA/chinch - wybierz sobie coś z Eagle Cable - w tym zestawie rodzaj kabla nie będzie miał takiego znaczenia

tomson1192
24-10-10, 21:43
jestem po 100kroć wdzięczny, jak tylko sie nadarzy okazja wisze ci conajmniej 8pak piwa ;)

tomson1192
25-10-10, 23:40
mam taka sprawe do wyjaśnienia bo nie wiem czy dobrze myśle, jedną stroną puszczam plus zasilania, środkiem sygnal z radia do wzmaka z druga stroną głośnikowe tak? a którędy kabel wlączający wzmacniacz?

ppm702
26-10-10, 22:17
najlepiej z prądowymi, ale gdziekolwiek pójdzie to będzie ok

Najdus
27-10-10, 19:24
panowie jaki wzmacniacz do glosnikow 6x9 jbl gto 938 moze byc uzywany

slayerek
29-10-10, 23:49
Witam, mam pytanie odnosnie audio, ogolnie przegladalem allegro i zaciekawil mnie ten zestawik:
http://allegro.pl/zestaw-boss-glosnik-wzmak-kondesator-carpower-i1267680786.html
co otym myslicie? ;)
W tej chwili posiadam:
radio: JVC KD-SC601
z przodu: 2 x twetery raindbow + 2 x Sapphire Sc520 w drzwiach (nie mam pojecia co to jest, w necie nic nie mogle mznalesc na ten temat )
z tylu: 2 x Magnat ultra 690 (nie podlonczone)
w bagazniku: wzmaczniacz NEXT THE AMPLIFIER F.4 4x80wat + tuba jakas alphard'a

jest sens kupic zestaw z allegor , wywalic obecna tube oraz tylnie glosniki, obecny wzmaczniacz podpiac pod sam przod zestaw z allegro w bagaznik + moze jakies nowe radio i glosniki w drzwi...? moze ktos cos wie o tych glosnikach ?:)
Dzieki za odpowiedz i Pozdrawiam

nike69
03-11-10, 21:26
witam,
bede montowal taki sprzet
jednostka sterujaca clarion dxz778
wzmacniacz u-dimension jr 4.300
glosniki rainbow slx 265 deluxe

i teraz tak kabel sygnalowy mam od goscia od ktorego mam radio jest chyba 'lepszej jakosci'
przewody glosnikowe dac 2x2,5 mm2 ? kupic zwykly z miedzi beztlenowej za 3zl za metr czy bawic sie w cos lepszego (bedzie duza roznica?) znalazlem cos takiego ale czy 2x2 mm2 by starczyl? http://allegro.pl/przewod-glosnikowy-ofc-2x2-0-mm2-hw-energetic-i1296051763.html raczej wiecej bym nie dal, widzialem jeszcze za ponad 6zl ale to dla mnie ciut za drogi
starczy 10m w eg3 z bagaznika? czy lepiej 12m wziac? i teraz tak kable puscic do zwrotnicy i od zwrotnicy do woofera a na tweeterku zostawic standardowy? (jeszcze nie widzialem tych glosnikow na oczy bo dopiero za 2 dni bede w domu ale na zdjeciach bylo widac ze przy tweeterku jest kabel)
nastepne pytanie bawic sie w jakies konektory widelkowe czy cos takiego czy poprostu bezp. pod srube na wzmacniaczu i zwrotnicy sam kabel? a na woofery musze chyba kupic takie 'wtyki' z tego co widze?

w przyszlosci bedzie jakis sub ale na razie nie mam kasy, czy jesli chcialbym te glosniki zmostkowac to musze puscic 2. sygnal z radia?
sorry za moze banalne pytania ale dopiero zaczynam w car audio

ppm702
04-11-10, 09:54
przeczytaj na spokojnie i wróć proszę dopiero wtedy z pytaniami o instalację

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?11921-FAQ-CarAudio-by-Nazar

nike69
05-11-10, 23:09
ok przeczytalem :)
z tego co tam pisze to kabelki do wooferow trzeba przylutowac ale mi to kompletnie nie wychodzi wiec moze kupie te koncowki zobaczymy :p
kable kupie te zwykle beztlenowe i tyle :D
najwiecej zabawy chyba bedzie przy wygluszaniu drzwi :)

kolorx
07-11-10, 14:05
Które radio wybrać do ok 600zł?
Moje typy to:
Clarion CZ-509ER
CLARION CZ500E
Alpine IDA-X311RR
ALPINE CDE-9880R
Może ktoś powiedzieć coś o tych radyjkach?
Clariony mają tę przewagę, że jest tam już pełen zestaw głośnomówiący i nic nie trzeba dokupować.
Jednak Alpine mają podobno lepszy dźwięk? Nie ukrywam, że to dla mnie priorytet. Czy może mi ktoś powiedzieć czy jest to słyszalna różnica?
Które z tych radii ma najlepsze możliwości rozbudowy?

bulikcbr
07-11-10, 15:24
Witam mam pytanie do ppm702 ,możesz doradzić jakie głośniki wsadzić w tylne boczki w EG4 bo mam oryginalne maskownice i mocowanie do nich ,z tego co wymierzyłem to wchodzą tam 130mm popraw mnie jeśli sie myle,w aucie jest radio alpine niski model i odseparowany przód powerbassa, gwizdki zabudowane w słupkach woofery na dystansach i wygłuszonych drzwiach,wszystko na zwrotnicach,tylne nadkola też wygłuszone twardymi matami app,niewiem ale podejrzewam że wooferów tam nie ma sensu wkładac bo poprostu za mała średnica,kasa jaką moge wydać na te dwa głośniki jest rzędu 250-300zł.Narazie wszystko ma chodzić bez wzmacniacza.Możesz jakieś głośniki polecić?Dzieki

serwal4
07-11-10, 15:30
Moim zdaniem lepiej sprawdzi się nawet prosty podstawowy wzmacniacz, który zasili PB niż obciążanie i tak słabej końcówki mocy w radiu jeszcze dodatkowymi głośnikami;

A jak już wolisz pozostać przy zamontowaniu czegoś tam to dobrać współ-osiowe Powerbassy z tej samej serii co Twoje 13cm;

bulikcbr
07-11-10, 15:48
W drzwiach mam 16cm ,nie zależy mi na głośnej muzyce chcę poprostu mieć muzyke z tyłu gdy np.jade z ludzmi z tyłu nie pogłaśniająć znacząco przodu

ppm702
07-11-10, 20:48
jakie głośniki wsadzić w tylne boczki w EG4
jeśli mam być szczery i opierać się na własnym guście i doświadczeniu to zdecydowanie żadne. Chyba, że masz ambicję na dźwięk surround 5.1 ;)

webi80
09-11-10, 00:16
Żeby nie zakładac osobnego tematu podepnę się z pytaniem: Gdzie w mb4 fabrycznie wyposażonym w przedni zestaw dwudrożny są umiejscowione zwrotnice ?

Skowron48
09-11-10, 21:09
Witam, ja mam pytanie propo pieców. Chyba już ogłuchłem i Helix DB 62 już dla mnie są za słabe. Budżet to jakieś 800-900 PLN. Chce wrzucić pieca 4-kanały i skrzynkę JBL. Taka z 200-250 W na alledrogo za 300 zł powinna być gut. Tylko polećcie mi jakiś piec bo Helixy mają 50W RMS a z tego co mam wiedzę( :D ) CA to piec powinien być słaby od mocy głośników. :)

ppm702
09-11-10, 21:17
Gdzie w mb4 fabrycznie wyposażonym w przedni zestaw dwudrożny są umiejscowione zwrotnice ?
nie ma, jest tylko filtr na tweeter wpięty w przyłącze głośnika

piec powinien być słaby od mocy głośników
błąd w myśleniu - kwestia ustawienia

Skowron48
09-11-10, 21:30
błąd w myśleniu - kwestia ustawienia

czyli mogę kupić dajmy 4x60 czy 4x70 do tych głośników??
P.S. piec chce kupić do końca roku, a głośniki na Rainbow wymienię w lato następnego roku bo radio ich nie "utrzyma".