PDA

Zobacz pełną wersję : Kompresor-know how

Strony : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9

sunnboy
20-03-10, 15:12
predzej czy pozniej taki temat by powtal a biorac pod uwage nagly wysyp kompresorow na forum i i dalszy rozwoj w tym kierunku moznaby sie jakos podzielic informacjami w temacie jego zalozenia ,awaryjnosci,kosztami itp ;) ..takie kompedium wiedzy moze sie tylko przydac ....

..pierwsza sprawa jaki jest sens/roznica pomiedzy Eatonem M45 i M62 przy zalozeniu,ze chcemy doladowanie w okolicy 0,5-o,6 bo zdaje sie na tyle oblicza sie "bezpieczne" doladowanie na seryjnych gratach..wart jets wydac te powiedzmy 400-500 stow wiecej na m63 chcac miec doladowanie w/w? wiadomo,ze m62 moze zaladowac wiecej ale wtedy to sie wiaze raczej z zakuciem silnika a co za tym idzie z wiekszymi kosztami chco zdaje sobie sprawe ,ze na 0,5 mozna "wybuchnac":p
..dwa jak tam z IC wyglada?sa jakies "dedykowane" czy standartowo od Iveco czy astry daja rade..
...wskazniki wiadomo.....
...orurowanie tez chyba...
...jaki zawor zastosowac..itp itd..
jak ktos ma jakies info,wlasne przezycia czego unikac ,co zrobic lepiej to pisac Pany :D
tak jeszcze dodam ,mam nadzieje,ze kolega sie nie pogniewa
w zwiazku z licznymi pytaniami podaje koszty wstawienia kompresora:

kompresor m45 - 1000zl
bov - 200zl (ala hks 300zl)
wskazniki (u mnie jeden od boosta) - 90zl
IC - 100zl od Lanci albo od Astry
orurowanie i sylikonowe złączki - ok. 100zł
stożek + mały na odme - jak kto woli u mnie 60zł
pasek - 30zł
napinacz tez pare zl (to już chyba bylo w cenie montazu)
kolo pasowe z d16z6 - 70zl (ale nie trzeba )

to chyba wszystko z czesci, reszta w cenie montażu (ceny w wiekszosci z allegro ) tyle ja płaciłem.

robocizna i strojenie CROME to ok. 1400zl.

MaTeUsZ_V212
20-03-10, 19:25
Zapomniałeś o kompie p28/p30 w przypadku silników innych niż d16 i b16.
Z tego co mi wiadomo kompresor m45 pompuje spokojnie do 0,4bara, a m62 do 0,6, więc różnica będzie spora. M62 trochę ciężej dostępny.

sebas_g
21-03-10, 02:00
Ciśnienie doładowania zależy też od silnika i jego zapotrzebowania na powietrze... Dajmy na to w D16Z6 m45 da 0,5 a m62 może dmuchać spokojnie 0,8 :) Do tego m62 ma sprzęgło i można go sobie wyłączać i jeździć NA :P M45 kręci się cały czas... Sporo na temat kompresorów pisał Przema72 (w sumie przez niego ten cały bum na kompresory) na honda-crx.info.

kuba_guzik110
21-03-10, 13:58
hehe i całę szczęscie że ten bum powstał.
Co do kompresorów m45 i m62 będziemy mieli super porównanie w białymstoku. Ponieważ jeden z kolegów zakłada m45 do jajka 6g z d16z6, a ja wkładam m62 do coupe 5g z zakutym d16z6. masa autek praktycznie taka sama wiec po nagraniu filmików ze streetów sami ocenicie jak to wyglada. Kolega bedzie mial m45 w swoim jajku za okolo miecha ja jakoś pod koniec lipca na początku sierpnia:)
Rożnice w m45 i m62:
-to na pewno gabaryty m45 jest wiekszy gabarytowo
-z tego co się dowiedziałem na m45 mozna też spokojnie dmuchać i te 0,6barów i cieszyć się moca okolo 200KM
-dostępność kompresora, m45 łatwiej znaleźć oraz jest stosunkowo tańszy niz m62, chodz ja swoj m62 wyrwalem za 740zł :)
-m62 posiada koło elektromagnetyczne które działa tak jak napisał sebek

co do gratów. Ja swoje wyrwalem w takich cenach
-m62 - 740zł
-icek nowy o rozmiarze rdzenia 520x60x14 - 400zł
-bov hks style -250zł
-łączniki opaski - okolo 100zł
-zegarki i tu ciagle jest dylemat czy ag czy moze defi cena za boost ag cena okolo 300zł defi bf okolo 700zł plus centralka 400zł
-pospawanie orurowania i mocowania oraz strojenie na cromie u przema jeszcze do dogadania
-pasek jeszcze nie kupiony, bo nie znam rozmiaru
-napinacz robi przemek

z tego wzgledu ze u mnie projekt nie konczy sie na kompresorze to z dodatkowych czesci dochodzi jeszcze:
walbro 255 - 300zł
wtryski okolo 500-560cc -500-600zł
reszta zegarkow egt temp i cisnienie oleju
uszczelki do remontu z aso - okolo 500zł
kute graty (korby tloki panewki blockguard sruby) - okolo 3000zł
szlif tuleji - okolo 200zł
sprawdzenie szczelności glowicy - okolo 100zł
rozlożenie i poskładanie silnika - okolo 1000zł
podkladka pod filtr oleju - 100zł
chłodnica oleju
i pewnie do tego dojda jeszcze jakies *******ki typu oleje itp

sunnboy
21-03-10, 19:06
np prosze , i tot chodzi juz wiem wiecej;) ...sebas trochr jasniej z tym sprzeglem,znaczy sie co?jest mozliwosc sterowania zalaczania kompresora?jak chce to jade bez a jakis pstryczek i jade z kompresorem?czy jak?
no kuba Ty to raczej po calosci idziesz:p, wtryski od slawetnej Vitary czy jakis after?

Budziniak
21-03-10, 19:19
Czy fakt że do założenia kompresora nie trzeba zakuwać silnik wiąże się z tym że w przypadku sprężarki moc wzrasta liniowo? nie tak jak to bywa w turbo czyli nagle dostajemy kopa.
Czyli z tego co podajecie to założenie sprężarki to koszt rzędu 4 tysięcy...biorąc pod uwagę że prócz strojenia większośc a raczej wszystko ogarnąć jestem w stanie sam.
Druga sprawa to jak to wygląda w kwestii mocowania kompresora do bloku i co z tym napinaczem, coś trzeba rzeźbić czy da się dopasować z innych aut ?!

dimo
21-03-10, 19:31
Przy turbo też nie musisz zakuwać jak nie będziesz dużo dmuchać..:p kompresor to samo, więcej dmuchniesz to i kucizna by się przydała.

sunnboy
21-03-10, 19:41
zdaje sie ,ze jedna z przewag kompresora jest wlasnie to ,ze nie ma tkz laga jak w turbo tylko zbiera sie od dolu czyli chyba jest "zdrowszy" dla silnika

!markos
21-03-10, 22:09
wszystko fajnie, ale:
1. m45 jest MNIEJSZY od m62
2. widzialem 3x m62 i zaden nie mial sprzegla

m45 jest najczesciej z mercedesa, a tam zawsze ma sprzeglo

Budziniak
21-03-10, 22:22
Michał a jak się ma sprawa mocowania bo ze zdjęć pobieżnie znalezionych w google nie wiele widać. Nie mam klimy więc miejsca jest sporo, ogólnie w d serii jest sporo miejsca od strony chłodnicy.

MaTeUsZ_V212
21-03-10, 22:29
wszystko fajnie, ale:

To chyba ci się kompresory pomyliły :D M45 jest większy, znaczy się dłuższy, od m62 ale za to ma krótsze rotory dlatego jest mniej wydajny.
M62 ma sprzęgło, a siedział w clk230/slk230

Michał a jak się ma sprawa mocowania bo ze zdjęć pobieżnie znalezionych w google nie wiele widać. Nie mam klimy więc miejsca jest sporo, ogólnie w d serii jest sporo miejsca od strony chłodnicy.

Nikt ci nie powie jak ma wyglądać. Poprostu bierzesz kawał płaskownika i rzeźbisz :D miejsca jest dużo więc nie jest to trudna sprawa. Jak kolektor będzie przeszkadzał to zrób dłuższe mocowanie, aby dalej od bloku odstawał, albo daj inny kolektor po kłopocie ;)

...Bartuś...
21-03-10, 22:33
No czy aż tak bardzo zdrowy to bym się nie upierał bo patrząc po wykresach M62 w D16Z6 przy 0.6bara ma 200Nm przy około 3000obr co na pewno ma jakiś wpływ na nie za grube korby ;)

Kompresor ma sporo zalet...Jest zdecydowanie tańszy niż soft turbo,mniej awaryjny,teoretycznie można z nim więcej dmuchać niż przy sofcie...

Na kompresory zrobił się Bum jak z rok temu na B18C4 nie długo każdy będzie go miał :D I bardzo dobrze :cool:

kuba_guzik110
21-03-10, 23:09
wszystko fajnie, ale:

pomyłka albo widziałeś taki kompresor gdzie sprzeglo jest zdjete

http://img169.imageshack.us/img169/4637/37414804.jpg

jest to moj kompresor a sprzegielko wygląda tak:)

http://img185.imageshack.us/img185/3774/assssk.jpg

rivers40
21-03-10, 23:26
łapa kompresora musi być dobrze ustawiona z kompresorem by paska nie zaczeło ścinać z czasem, słyszałem że trochę jest zabawy ze zgraniem tego idealnie z kołem pasowym

sebas_g
22-03-10, 11:07
wszystko fajnie, ale:

Już raz napisałem że nie masz pojęcia o kompresorach i drugi raz to udowadniasz :)

M62 z Mercedesa - każdy ma sprzęgło. M62 nie z Mercedesa (np z zestawu jrsc) są bez sprzęgła. My tu rozmawiamy o M62 z Merca. Każdy M45 nie ma sprzęgła.

M45 jest większy gabarytami, ale mniej wydajny od M62. Miałem w rękach obydwa (handluje nimi).

M62 z Mercedesa:
http://supercharger.pl/kompresor/m62.JPG

M45 z Mercedesa - obydwie wersje:
http://supercharger.pl/kompresor/m45%202.jpg
http://supercharger.pl/kompresor/m45%201.jpg

przema72
22-03-10, 12:53
wszystko fajnie, ale:

1. wydajnościowo tak , natomias jesli mówimy o eatonach dedykowanych do merców to gabarytowo m45 jest wiekszy
2.widziałem 10 m62 i jedne miały inne nie :rolleyes:

m45 nigdy nie posiadał sprzęgła w mercedesie lub mini , posiadały je wyłącznie m62

Lord_ZED
22-03-10, 14:24
Jeszcze nikt nie pisal jak sie to ma do B seri. JA niestety z powodu utraty pracy i zmiany miejsca zamieszkania musialem sprzedac moje JRSC zanim wyladowalo na aucie. Ale osobiscie powiem ze to rozwiazanie z m62 wydaje mi sie lepsze niz JRSC !!!!! A to z powodu mozliwosci zamatowania IC. Wszyscy wiedza ze JRSC grzeje sie jak poj..... i jednak pasuje miec dodatkowo to chlodzenie zamatowane. Wiec czy to podejdzie do B16 ( miejsca chyba jest tyle co przy d16).

!markos
22-03-10, 15:16
Już raz napisałem że nie masz pojęcia o kompresorach i drugi raz to udowadniasz :)
wery eksajting, ale:
jesli napisalem, ze m62, ktore widzialem, nie mialy sprzegla - to sie nie pomylilem. sam potwierdziles, ze jedna maja, inne nie. nie ograniczaj sie jedynie do polski, bo te kompresory wystepowaly tez w samochodach innych niz mercedes.
m45 jest mniejszy. w sposob, ktorego sie doj*baliscie mozna rownie dobrze powiedziec, ze m90 jest mniejszy od m62 z zestawu jacksona, bo ma krotszy nos. bzdura, a inaczej rzecz ujmujac - szukanie punktu zaczepki, zeby napisac, ze markos gowno wie :)

przyjalem natomiast, ze jestes kompresorowym guru, widziales wszystko, absolutnie nikt (nawet ten, ktory nie pomylil sie piszac cos) nie moze wiedziec tego, co wiesz ty. o wszechmogacy! przyjmij moje przeprosiny za wcinanie sie w temat, o ktorym nie mam najbledszego nawet pojecia, wiecej tego nie uczynie.

sebas_g
22-03-10, 15:32
Lord_ZED Do B16 jasne że podejdzie, np Melon miał u siebie m45, a teraz zmienił na m62 :)

!markos - ja jak czegoś nie wiem to nie odpowiadam na ten temat. M45 jest większy jeśli chodzi o gabaryty - co z tego że rotory ma mniejsze skoro nie ułatwi to montażu bo cala obudowa jest większa.

rivers40
22-03-10, 17:14
przema72 ile dmuchnie m62 w b18c4? rozumiem że jeżeli kółko od kompresora zrobimy mniejsze to dmuchnie więcej wiadomo ze seria B potrzebuje więcej powietrza

MaTeUsZ_V212
22-03-10, 18:11
wery eksajting, ale:
jesli napisalem, ze m62, ktore widzialem, nie mialy sprzegla - to sie nie pomylilem. sam potwierdziles, ze jedna maja, inne nie. nie ograniczaj sie jedynie do polski, bo te kompresory wystepowaly tez w samochodach innych niz mercedes.
m45 jest mniejszy. w sposob, ktorego sie doj*baliscie mozna rownie dobrze powiedziec, ze m90 jest mniejszy od m62 z zestawu jacksona, bo ma krotszy nos. bzdura, a inaczej rzecz ujmujac - szukanie punktu zaczepki, zeby napisac, ze markos gowno wie :)

przyjalem natomiast, ze jestes kompresorowym guru, widziales wszystko, absolutnie nikt (nawet ten, ktory nie pomylil sie piszac cos) nie moze wiedziec tego, co wiesz ty. o wszechmogacy! przyjmij moje przeprosiny za wcinanie sie w temat, o ktorym nie mam najbledszego nawet pojecia, wiecej tego nie uczynie.

Nie pogrążaj się chłopie, bo nie masz pojęcia o kompresorach skoro takie bzdety gadasz.

sunnboy
22-03-10, 18:22
Panowie ale ja Was prosze bez takich bo znowu bedzie czyszczenie tematow:mad: . anywho to jak to sie dziala z tymi sprzegielkami?raz sie zalacza a raz nie?

kuba_guzik110
22-03-10, 19:20
ja proponuje wejsc na glupie google i wpisac sobie w grafice eaton m45 m62 i m90 a nawet m112 :) i tam wujek pszystko pokaże :)

Co do kompresorka dokladnie nie znam szczegółów jak to działa, ale właśnie po to jest sprzęgło elektromagnetyczne, że raz sobie przyciskiem ze srodka włączasz kompresor a raz wyłączasz :) hehe jakaś taka magia :P

artek0903
22-03-10, 19:27
ktos tu na forum ma taki patent, nie pamietam tylko kto...

edit:

znalazlem:

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=66015&highlight=kompresor

sadam
22-03-10, 19:37
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=66015

Edit
spoznilem sie :D

artek0903
22-03-10, 19:42
zawsze drugi ;)

przema72
22-03-10, 21:36
w mercedesach sprzęgło elektromagnetyczne załącza kompresor po przekroczeniu 2tyś rpm , jak dobrze pamiętam , nie chodzi tu o nic innego jak o cichą prace na jałowym i i ekologie podczas stania w korkach

majkel
22-03-10, 22:20
No to pozostaje jeszcze rozwiązać to tak samo w Hondzie przy strojeniu :)

Lord_ZED
22-03-10, 22:46
Powiem bardzo ciekawie to wyglada. Jedynie ten filtr w troche malo ciekawym miejscu przynajmniej mi sie tak wydaje. Mysle ze przy takim rozwiazaniu maly wlocik na masce z wyjsciem na filtr mogl by byc calkiem wskazany :P Chodzi mi oczywiscie o bude EG bo EK ma ten taki wlocik z przodu w seri :)
Pozatym nie jestem pewien czy to sie da dziubnac z kolektorem 4-1. Bo hmm jak patrze to rura od filtra tylko dlatego sie miesci ze jest 4-2-1. Czy da sie to jakos ogarnac z 4-1 czy tylko opcja 4-2-1 ??

Bono
23-03-10, 11:08
ok, a jak wygląda kwestia zamontowania m62 do b18c4 z seryjnym kolektorem ssącym, tj. z dual ramem. Da się to wogole jakoś wystroić?

[H] Dylu [H]
23-03-10, 11:14
No to pozostaje jeszcze rozwiązać to tak samo w Hondzie przy strojeniu :)

ale po co ?? :D nie zakładasz przecież kompresora, żeby było cicho i ekologicznie :)

majkel
23-03-10, 11:51
A skąd Ty możesz wiedzieć po co ja zakładam kompresor? Może chcę mieć cichy i cywilizowany dupowóz na bazie civica ładnie jadący z dołu?

[H] Dylu [H]
23-03-10, 11:57
A skąd Ty możesz wiedzieć po co ja zakładam kompresor? Może chcę mieć cichy i cywilizowany dupowóz na bazie civica ładnie jadący z dołu?

nie no jasne :) ja sądziłem po prostu, że jak zakładać kompresor, to po to, żeby dmuchał od samego początku i dawał maksymalnie tyle powera ile jest w stanie wykrzesać :)

I popraw mnie jeżeli się mylę, ale na aucie doładowanym kompresorem, właśnie dół jest dobry.

sunnboy
23-03-10, 12:09
w mercedesach sprzęgło elektromagnetyczne załącza kompresor po przekroczeniu 2tyś rpm
czyli cos w podobe zalaczania vteca?ciekawe czy daloby sie tak zroic zeby najpierw sie zalaczal kompresor a potem vitek :D

mroziak1
23-03-10, 12:40
no pewnie da rade ale chyba lepiej mieć to i to:D

sunnboy
23-03-10, 13:00
no pewnie da rade ale chyba lepiej mieć to i to:D
zatem niech ktos przerobi ten patent z podwojnym kickiem :p ,ktos musi przetrzec szlak;)

kuba_guzik110
23-03-10, 15:46
zaraz chyba ja czegos nie rozumiem jak wstawiasz kompresor to vtec nie ginie tylko jest dalej w tym samym miejscu jak na NA. Oczywiscie jesli nic nie przestawisz w elektronice

shog
23-03-10, 16:02
włączony kompresor raczej do cichych nie należy

przema72
23-03-10, 20:32
zatem niech ktos przerobi ten patent z podwojnym kickiem :p ,ktos musi przetrzec szlak;)

testowałem już takie coś przed zimą :rolleyes:

tak naprawdę aby była płynność kompresor trzeba włączać poniżej 2tyś rpm , opcja z właczaniem wyżej , taka troche hardcorowa , czuć tak jakby 3 razy VTEC w b seri

majkel
23-03-10, 21:07
tu chodzi tylko o seryjne korby w dserii
civici w d serii na kompresorach poza carlosowym to u nas stosunkowa nowosc - sebas juz po niecałym roku trzasnął remont i tylko on i ty wiecie czemu - ja i inni możemy wierzyć tylko na słowo
chodzi mi o to że zbyt krótko to u nas lata żeby z całym spokojem twierdzić że jest ok
niczego nikomu nie zarzucam, nie twierdzę że wiem lepiej - po prostu jak wiesz (wizytowałem cię z kolegą Melonem pewnego lutowego wieczoru i rozmawialiśmy wtedy o tym) sam mam wątpliwości
jak popatrzec na wykresy aut zlozonych chocby przez ciebie przema to w okolicach 2000rpm mamy zwykle w okolicach 170-190Nm - czyli jakieś 100Nm ponad serię - owszem fun musi być jak ch...., ale jak długo?
i trochę mnie to osobiście przeraża, biorąc pod uwagę że może zdarzyć się kierownikowi przy tych rpm nagły but i nagle tyle dobroci idzie w korbowody - różnie jest na drodze
myślę że odcięcie kompresora na sprzęgle poniżej tych 2000rpm to nie tylko jakaś tam względna ekonomia, ale i trochę większy bufor bezpieczeństwa
a może się mylę?
w końcu to Ty przema będziesz to wiedział tu najlepiej

...Bartuś...
23-03-10, 22:02
civici w d serii na kompresorach poza carlosowym to u nas stosunkowa nowosc - sebas juz po niecałym roku trzasnął remont i tylko on i ty wiecie czemu - ja i inni możemy wierzyć tylko na słowo
chodzi mi o to że zbyt krótko to u nas lata żeby z całym spokojem twierdzić że jest ok
niczego nikomu nie zarzucam, nie twierdzę że wiem lepiej - po prostu jak wiesz (wizytowałem cię z kolegą Melonem pewnego lutowego wieczoru i rozmawialiśmy wtedy o tym) sam mam wątpliwości
jak popatrzec na wykresy aut zlozonych chocby przez ciebie przema to w okolicach 2000rpm mamy zwykle w okolicach 170-190Nm - czyli jakieś 100Nm ponad serię - owszem fun musi być jak ch...., ale jak długo?
i trochę mnie to osobiście przeraża, biorąc pod uwagę że może zdarzyć się kierownikowi przy tych rpm nagły but i nagle tyle dobroci idzie w korbowody - różnie jest na drodze
myślę że odcięcie kompresora na sprzęgle poniżej tych 2000rpm to nie tylko jakaś tam względna ekonomia, ale i trochę większy bufor bezpieczeństwa
a może się mylę?

Ja Tam Sebie ufam i tak jak napisał już Mi kiedyś na GG jeszcze przed założeniem kompresora silniczek pił olej,nie były to duże ilości,ale jak sam mówił lepiej wcześniej niż później zrobić remont.z drugiej strony dzięki remontowi wymienił korby co pozwoli w końcu na w miarę bezpieczne dmuchanie 0.7-0.8bara...

Dla Mnie to jest też o tyle dobra sprawa że koszta montażu nie są duże,dzięki czemu zaoszczędzone pieniądze można właśnie zainwestować w lepsze korby i tłoki które bez problemu zniosą takie traktowanie...

sunnboy
23-03-10, 22:08
pany a jak to z orurowaniem jest,robi sie pod wymiar czy sam tjuner ogarnia temat?

kuba_guzik110
23-03-10, 22:34
a może się mylę?

majkel i tu z ofertą przychodzi do ciebie guzik który oddaje kute korby eagla i tloki cp za 1200zł :) nawet do sporej negocjacji :)

pany a jak to z orurowaniem jest,robi sie pod wymiar czy sam tjuner ogarnia temat?
hehe tu jak chcesz prezes robi sam, a ja zlecam to dla przemka bo jak mowilem moj projekcik jest ciut grubszy niz sam kompresor :)

genonef
23-03-10, 23:54
a co powiecie o wsadzeniu kompresora 0.5 bara do D14?
Poza tym czy taki kompresor nie "gryzie się" trochę z klimatyzacją? (pod względem miejsca mocowania oraz podłączenia paska wielorowkowego)

shog
24-03-10, 07:40
jeśli masz klime to musisz się z nią pożegnać, trzymanie kompresora montuje się w miejsce sprężarki klimy, i tak samo jest z kółkiem pasowym, to od klimy jest potrzebne by napędzać eatona, także klime trzeba wyciągnąć ;)

MaTeUsZ_V212
24-03-10, 07:51
Albo wsadzić JRSC, wtedy będzie i klima :)

mroziak1
24-03-10, 08:36
ale też mniejszy przyrost mocy..

kuba_guzik110
24-03-10, 09:49
i wiecej kasy z portfela wypadnie :P

majkel
24-03-10, 10:09
jeśli masz klime to musisz się z nią pożegnać, trzymanie kompresora montuje się w miejsce sprężarki klimy, i tak samo jest z kółkiem pasowym, to od klimy jest potrzebne by napędzać eatona, także klime trzeba wyciągnąć ;)

to jeszcze zobaczymy czy sie nie da :)

majkel i tu z ofertą przychodzi do ciebie guzik który oddaje kute korby eagla i tloki cp za 1200zł nawet do sporej negocjacji

dzięki, ale rok temu rozbierałem silnik i złożyłem go na nówkach oemach - nie chce mi się drugi raz - wolę załadować mniej

przema72
24-03-10, 12:28
a może się mylę?

hehe chcecie dowodów ze z silnikiem nic sie niestało , prosze o to aukcja sebasa
wyjęte jak widać seryjne korby, niepogięte i niepołamane http://www.allegro.pl/item955596572_korbowody_d16z6_honda_civic_crx_del_ sol_d_seria.html

i niepotrzebne nam tłoki z b20 z których wyjęto grubsze korbowody http://www.allegro.pl/item955596570_tloki_honda_crv_cr_v_b20z_b20z1_b20b _2_0.html

a jak to nie wystarczy to trudno , tak naprawdę gdyby nie brał oleju to chyba by nie padł pomysł grubszych korb i auto nadal by jeździło w pierwszym setupie
tylko nie piszcie ze sebas kupił korby z z6 bez tłoków specjalnie aby udowadniać ze nic sie niestało :D

majkel
24-03-10, 13:04
nie no przema nie o to chodzi :)
nie mam podstaw by Ci czy Sebasowi nie wierzyć, ale to wciąż tylko wiara
Sebas zrobił mały przebieg na tym setupie - czy ktokolwiek w pl zrobił chociażby 30-40kkm na kompresorze w civicu?

przema72
24-03-10, 13:13
no wiesz 30-40kkm jest dość sporo , ja chyba zrobiłem najwięcej bo koło 13-14kkm
tak naprawdę na efekty trzeba jeszcze poczekać , bo najstarsze moje projekty nawet roku nie mają , a kto robi 30-40kkm w ciągu roku .
Czasu , czasu trzeba

lipsztykos
24-03-10, 17:15
a jak wygląda sprawa z regeneracją kompresora?? po czym można stwierdzić że nie domaga?

rivers40
24-03-10, 18:10
i jaki jest mniej więcej koszt regeneracji ?

Budziniak
24-03-10, 18:32
Albo wsadzić JRSC, wtedy będzie i klima :)

Mateo a ten JRSC co droga impreza? Jakieś rozwinięcie tego skrótu znasz to Sobie poczytam w necie :)
Ze zdjęć wywnioskowałem ze to jest kompresor razem ze ssącym...czy powaliłem coś ??
Przepraszam za mało Polski język

sebas_g
24-03-10, 18:45
Z moim silnikiem nic się nie działo przed remontem. Na dowód tego 1 dzień przed rozebraniem silnika jeździłem po Kielcach i psykałem a trochę wcześniej byłem nim na treningu Hondy Kielce na Torze Kielce. Na dodatek mam komplet zdjęć jak rozbieraliśmy silnik i wszystko oprócz pierścieni (które były do wymiany przed montażem kompresora) jest w bdb stanie. Gdy zakładałem kompresor nie miałem kasy na remont i stwierdziłem że jak silnik padnie to mi nie będzie szkoda. Okazało się że nic się z nim stało, a jak dozbierałem $ to postanowiłem wyremontować silnik i przy okazji wzmocnić żeby było około 250km ;) Ile wyjdzie to zobaczymy po dotarciu.

lipsztykos
24-03-10, 18:46
jackson racing superchargers (jrsc).. jest to gotowy kit do montażu razem z kolektorem ssącym i pierdółkami które potrzebujesz żeby to zamonotować i napędzić..

rosiniak99
24-03-10, 20:40
co opcji kompresora i klimy razem jest jedno rozwiązanie
http://assaultechblog.com/wp-content/uploads/2009/07/vortech_charger_si02.jpg

majkel
24-03-10, 22:56
a kto robi 30-40kkm w ciągu roku

no tyle to trzasnę w 1,5 roku na spokojnie dlatego mnie to nurtuje :)

przema72
25-03-10, 06:58
a jak wygląda sprawa z regeneracją kompresora?? po czym można stwierdzić że nie domaga?

z regeneracja niema problemu , obecnie dysponuje łożyskami , regeneruje także rozwalone sprzegła elektromagnetyczne

sunnboy
25-03-10, 07:31
przema 72a co dokladnie obejmuje Twoja "usluga" tzn co z Twojej strony a z czym do Ciebie,jaki czas montazu ,strojenia itp

sebas_g
25-03-10, 07:42
sunboy www.supercharger.pl - strona jeszcze w budowie ale juz mozesz wiekszosc poczytac :)

sunnboy
25-03-10, 08:13
sunboy www.supercharger.pl - strona jeszcze w budowie ale juz mozesz wiekszosc poczytac :)
nie no strone widzialem ale jak sam napisales ,niewiele tam info narazie:o ,chodzilo mi o jakies konkrety ale poczekamy moze cos na dniach sie polepszy,genralnie chcialbym to wiedziec z czym ewentulanie jechac z drugiego konca Polski :p

majkel
25-03-10, 09:16
to chyba lepiej będzie jak sobie napiszesz na pw albo zadzwonisz do przemy - forum to nie miejsce na ustalanie cennika i zakresu prac
kolejne szybkie auto wyjechało wczoraj ze strojenia u Przemy - może się i tu pochwali - właścicie mega zadowolony z roboty Przemy - auto robi z palcem w nosie całkiem szybkie B20 :)

basta_85
25-03-10, 09:19
witam

ja wczoraj wyjechalem od Przemy z B16A2 + Eaton M62 .
Koles naprawde ogarnia profi !!!
Jestem bardzo zadowolony ze strojenia i wszystkim polecam :)

sunnboy
25-03-10, 20:06
to chyba lepiej będzie jak sobie napiszesz na pw albo zadzwonisz do przemy - forum to nie miejsce na ustalanie cennika i zakresu prac

i tu sie nie zgodze;) wlasnie po to zalozylem temat zeby nie bylo nic po katach pisane,nie chodzi mi o cennik ale zakres prac jak to ladnie napisales:)
rozumiem ,ze te lykane b20 lyka rzekome b16 na eatonie?ja mam tylko biedna d serie;) , ale fajnie ,ze kolejny zadowolony klient

sebas_g
25-03-10, 21:44
sunnboy nie wiem co chcesz wiedzieć najlepiej pytaj osobiście Przema72 jak masz pytania do Niego...

U mnie robił montaż kompresora od podstaw, czyli mocowanie sc z napinaczem, montaż ic, wyspawanie dolotu, przeróbka kompa i strojenie, do tego remont silnika, wymiana łożyska skrzyni biegów + dłuższa 5 i nowe sprzęgło, noi kolektor wydechowy mi wyspawał :)

Bono
25-03-10, 22:27
podpytam jeszcze raz, jak wyglada sytuacja z b18c4 i jego seryjnym kolektorem ssacym - czy da rade i czy jest sens pakowac eatona?

sunnboy
26-03-10, 08:21
chodzilo mi dokladnie o...jade do przema z:
eatonem
IC
wskaznikami
......
przema robi..
montaz,strojenie itp ;)

syndrom
26-03-10, 08:57
Jak mocno rosnie spalanie po montazu kompresora? Auto bylo by dalej daily drivem :rolleyes:

kuba_guzik110
26-03-10, 10:57
chodzilo mi dokladnie o...jade do przema z:
eatonem
IC
wskaznikami
......
przema robi..
montaz,strojenie itp ;)

moze byc i tak, a moze byc i tak ze placisz dla przema kase a on kupuje graty, jest to opcja do obgadania. adrian jestes juz tyle czasu na forum wiec nie sadze zebys nabijal posty ale ciezko ci zadzwonic i sie zapytac a potem te info umiescic na forum ??

szczepan358
26-03-10, 16:25
Bono, zawsze mozna zostawic klapki otwarte non stop i wtedy nie stwarza problemow

Budziniak
26-03-10, 23:51
Jak mocno rosnie spalanie po montazu kompresora? Auto bylo by dalej daily drivem :rolleyes:

Nie czaje takich pytań stary :(
W silnik dmuchasz więcej powietrza a co za tym idzie musisz wlać do cylindrów więcej benzyny...czytałem na podobnym forum że spalanie przy normalnej jeździe nadal jest znośne ale jak ciśniesz to wiadomo :D :D
Coś za coś za fun zawsze trzeba płacić a mieć do*****ie od samego dołu to musi być mega fun

syndrom
28-03-10, 12:24
Pytalem z ciekawosci, moze ktos posiadajacy kompresor powie ile mu srednio pije w miescie.
Nie wiem po co sie obruszasz, logiczne ze auto musi swoje wypic.

Budziniak
28-03-10, 13:20
Ja się nie obruszam bo niby o co i z czego to wyczytałeś ? Dobra nie ważne po prostu się nie zrozumieliśmy.
Jestem ciekawy czy pobieranie oleju przez silnik również się zwiększa i jak to jest z serwisowaniem chargera czy zmienia się w nim ten olej co jakiś czas i co ile

sunnboy
28-03-10, 13:24
z innej beczki,jak sie am montaz kompresora do hybrydowej skrzyni?pod turbo raczej sie zaleca dluga skrzynke a jak pod kompresor?

artek0903
28-03-10, 14:36
hybryde buduje sie glownie po to aby ustawic rowne odstepy miedzy poszczegolnymi biegami niezaleznie od tego jaka moc ma silnik, jak chcesz osiagac wieksze predkosci na poszczegolnych biegach to wkladasz dluzsze FD i tyle

sebas_g
28-03-10, 15:21
Co do spalania to różnie to bywa... mi seryjna paliła na trasie 6,2 a po mieście 10 do 12 przy pałowaniu. Z kompresorem na trasie nie sprawdzałem a po mieście jazda spokojna dalej 10-11 (bez wchodzenia na doładowanie nie będzie palił więcej). Przy pałowaniu maxymalnie 15 czy 16 mi spaliła. Myślę że teraz jak Przema72 wystroi jeszcze lepiej to spalanie będzie mniejsze. Wiadomo też że jak ktoś na doładowaniu będzie jeździł non stop to nawet 20 może spalić...

Silniki pobierają olej jak są zużyte i zazwyczaj przy pałowaniu dopiero jakieś większe ilości więc co do poboru oleju zależy jak kto jeździ. Jak z kompresorem będzie upalał non stop to pewnie silnik będzie brał więcej.

syndrom
28-03-10, 22:50
Dobra nie ważne po prostu się nie zrozumieliśmy.

najwyrazniej, luz ;)

Z kompresorem na trasie nie sprawdzałem a po mieście jazda spokojna dalej 10-11 (bez wchodzenia na doładowanie nie będzie palił więcej). Przy pałowaniu maxymalnie 15 czy 16 mi spaliła. Myślę że teraz jak Przema72 wystroi jeszcze lepiej to spalanie będzie mniejsze. Wiadomo też że jak ktoś na doładowaniu będzie jeździł non stop to nawet 20 może spalić...

czyli calkiem po ludzku, dzieki za info :)

najman
28-03-10, 23:20
Fajna sprawa, chyba zaczne zbierac na taki zestaw do siebie. Mam D16Y7 po remoncie z panewkami ACL, reszta seria. Jezdze duzo w trasach i denerwuje mnie slaby dol. Skrzynia biegow jest dlugasnia w tym silniku co mi sie w trasie podoba bo nie katuje obrotami silniczka;) co ze sprzeglem i skrzynia? Nie wysypie sie to przy cisnieniu 0.4/0.5bara? Takie by mnie zadowalalo w pelni.

artek0903
28-03-10, 23:23
co ze sprzeglem i skrzynia? Nie wysypie sie to przy cisnieniu 0.4/0.5bara?

wszystko zalezy od tego kto i jak bedzie jezdzil samochodem, serie mozna zarznac jak sie chce wiec...

najman
28-03-10, 23:27
Nie bede autem smigal po torze i sie scigal, wiadomo czasem przycisne do tych 7tys obrotow, ale w wiekszosci to tak do 4-5tys obrotow cisne. Nie chce kupowac turbodiesla albo jakiegos niemieckiego sprzetu typu Audi A3 1.8turbo

kuba_guzik110
28-03-10, 23:34
skrzynia w H jest pancerna :)

sebas_g
29-03-10, 07:54
Mi sprzęgło seryjne padło na pierwszym superoesie z kompresorem ale miało przebieg 200000km i but był do oporu non stop :)

Budziniak
29-03-10, 18:53
skrzynia w H jest pancerna :)

Czytałem że pancerna ale nie idioto odporna :)

najman
29-03-10, 21:24
Bedzie to pytanei na pewno offtopowe i byc moze glupie ale musze je zadac:) Skoro kompresor dziala od samego dolu (w przeciwienstwie do turbiny) To czemu nie montuja go w tych nowych dieslach? Zwykle w nich ciezko ruszyc bez zesmazenia sprzegla bo ponizej 2tys obrotow nic sie nie dzieje...

przema72
29-03-10, 21:43
odpowiedz prosta ;] cena , za jeden kompresor można kupić 3 turbo

najman
29-03-10, 22:03
Aha, a jak z chlodzeniem kompresora? Tak jak z turbina? Trzeba chlodzic po smiganiu zeby sie smarowala?

przema72
29-03-10, 22:16
nie nie trzeba , kompresor nie nagrzewa się tak jak turbo a np eaton ma własny olej

artek0903
30-03-10, 08:35
no bo przeciez napedzany jest z paska a nie goracymi spalinami

sadam
30-03-10, 19:54
To czemu nie montuja go w tych nowych dieslach?
bo kompresor nieosiagnie takiej mocy przy tych 3,5 tys obr co turbo.bedzie lepiej wstawac ale moc naksymalna bedzie duzo nizsza.bynajmniej ja tak uwazam :)

sunnboy
30-03-10, 23:02
biorac pod uwage ,ze Hondy maja slaby dol to kompresor chyba daje rade no i nie ma turbo dziury,choc wiadomo moc nie ta sama ;)

Couto
30-03-10, 23:08
to wolalbys 'pik' o 20km wiekszy w zakresie 500 obrotow zeby ladniej cyferki wygladaly?

Maxoff
30-03-10, 23:42
Z ciekawości, ma ktoś jakiś sensowny pomysł jak wstawić Eatona (nie JRSC) do wozu z klimatyzacją?

kuba_guzik110
31-03-10, 09:20
Z ciekawości, ma ktoś jakiś sensowny pomysł jak wstawić Eatona (nie JRSC) do wozu z klimatyzacją?

jest to nie wykonalne, poniewaz nie ma tam miejsca :)

szczepan358
31-03-10, 09:45
wszystko jest wykonalne tylko kwestia $$$ i komplkacji z tym zwiazanych, sa kompresory napedzane wałkiem (Vortech czy jakos tak) i pewnie dalo by sie wykombinowac takie przeniesienie napedu dla eatona ale trzeba by sie zastanowic czy nie lepiej wtedy Vortecha wsadzic

majkel
31-03-10, 11:25
Jak fundusze pozwola m62 bedzie zakladany do mojej ej9 next month i priorytetem jest pozostawienie klimy jak sie uda to dam znac.

sunnboy
31-03-10, 11:28
Jak fundusze pozwola m62 bedzie zakladany do mojej ej9 next month i priorytetem jest pozostawienie klimy jak sie uda to dam znac.
no zdawaj relacje co i jak;) juz widzialem jak zegary zmaontowales :D

majkel
31-03-10, 11:48
10.04 wybieram sie na imprezę w rykach z passwordowcami i myślę że będzie to grane po. Nie chcę zaczynać wcześniej bo zawsze jest ryzyko że nie zdążę i upalanie przepadnie.

podlez
31-03-10, 15:24
ciekawy temat, ale widze, ze rozmowa tylko o kompresorach z mercedesa.
Kolega z forum wojtrek juz chyba 5 lat temu wsadzał do b16a2 kompresor i był nim JRSC.
Dmuchał tam ponad 0.6 bara i przelatał bezawaryjnie ponad 60tyś km.

Widzę jednak, ze czasy się zmieniają i dostępność Emek z meroli wzrosła :)
Sam od roku latam na JRSC z rdzeniami laminova i jak do tej pory absolutnie nic się nie dzieje.
Dmucha 0.4 bara, mimo ze boost pokazuje trochę wiecej, zrobiłem ok 6tyś km.
Jednak kosztowo taki M62 z merolka wychodzi taniej.

Co do samej jazdy. Sądze ze duzo zależy od wystrojenia auta, czyli to jak bedzie szło, jak bedzie spalało, jakie bedzie EGT.
Spalanie na pewno wzrasta, raz bo musi co wynika z prostego współczynnika AFR, dwa bo się chce częściej cisnąć.

Jak sie autem jeżdzi z głową, nie katując go to nie powinno się nic stać.

Jako daily driver kompresor wypada bardzo fajnie. Nie mozna przesadzać ze idze od samego dołu, na pewno nie tak jak diesel od 2tyś obr, ale od 3-4 tyś ciągnie juz na prawde bardzo skutecznie i do konca.
Poza tym nie ma sensu deptac w podłoge od 2tyś, lepiej zredukować dwa biegi, ale to chyba każdy wie.
Fajna sprawa to podróż w trasie gdzie krótka Y21 + kompresor pozwalają wyprzedzać bez wiekszych trudnosci na 5 biegu.
Kolejna fajna sprawa to świst rotorów, a jak już się napędzą to wsciekły "ryk" :D

I nastepny plus to rozwojowość dla ludzi, których nie stać na turbo od A do Z.
Dmuchasz sobie 0,4bara, i mozna zbierac na kucie, po czym zwiększyć doładowanie. W JRSC nawet do 0.8bara ,gdzie przy B16 powinno dac 250KM.
Taka wartość juz jest ok, by oblatać prawie każdą nową fure do 200tyś :D a to jest miłe uczucie zostawić w tyle np 4-ro litrową S-klasę lub tym podobne, a następnie widzieć w lusterku jak gosciu z merola stojąc za toba na kolejnych swiatłach nie moze wyjśc z szoku i pospiesznie doszukuje się silnikia odrzutowego lub jakiś napisów na klapie :D

Osobiscie jestem zadowolony i obecna moc jak i docelowe 250KM w seryjnie wyglądającym EG9, w którym podróżuję czasem sam, czasem z rodzinką wystarczy w zupełności ;)

Nowy Kubi
31-03-10, 16:21
Popieram w całej rozciągłości "użytkowe" spojrzenie na JRSC. U mnie 0.5 bar w d16y8 daje elastyczne +-190 KM i to jest również w zupełności na ulicę i na trasę. Silnikowi od roku nie zaszkodzilo w żaden sposób.

sunnboy
31-03-10, 16:24
no tak ale JRSC to jednak wiekszy koszt i raczej trudniejszy do znalezienia:o

kuba_guzik110
31-03-10, 16:33
i z mercowego kompresora czyli m62 mozna dmuchac tez 0,8bara bo to ten sam kompresor jak w JRSC :)
co do kucia wiadomo lepiej zrobić remont jak się zakłada doładowanie obojętnie jakie, wtedy i my będziemy bezpieczni że przy predkosci 150km/h nie wybuchnie nam silnik w trasie 300km od domu i silnik będzie miał łatwiejsze życie :)

Tylko jak wiemy zakucie wiąże się z dużymy kosztami, a że ja mam jeden zestaw do zakucia na zbyciu więc sprzedaje go po taniości :)

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Jackson-Racing-Supercharger-B18B-Integra-94-01_W0QQcmdZViewItemQQhashZitem3efe41fedbQQitemZ270 553710299QQptZMotorsQ5fCarQ5fTruckQ5fPartsQ5fAcces sories

mayday-82
10-05-10, 22:05
panowie przepraszam ze odgrzewam stare kotlety ale mam zapytanie co potrzebne bylo by do zalozenia Eatona m45 do D15Z6 i jaki mniej wiecej byl by tego koszt moze ma ktos jakies fotostroy montazu??? z gory dziekuje

KiM
11-05-10, 22:13
panowie przepraszam ze odgrzewam stare kotlety ale mam zapytanie co potrzebne bylo by do zalozenia Eatona m45 do D15Z6 i jaki mniej wiecej byl by tego koszt moze ma ktos jakies fotostroy montazu??? z gory dziekuje

wydaje mi sie, ze na pierwszej stronei jest wszystko ładnie opisane i koszty też, co prawda masz inny silnik, ale wiekszych roznic nie bedzie, o ile jakiekolwiek będą.

shuvit
28-05-10, 01:27
siema, mam caly zestaw do montazu na sprzedaz :
- kompresor Eaton M45 w super stanie
- IC od saaba ( duzy i zaje*isty :] )
- blow off
- złączki kolanka przejsciowki
- rurki dolotu z nierdzewki
- przespawana wygodnie flansza do kompresora

cena za caly zestaw 1200 zl

pisac na PW lub tel.

TomekKujawiak
28-05-10, 19:30
Witam
A teraz cięzkie głupie i trudne pytanie...(prosze bez krytyki)
Czy można...
MAM d16y8 z instalacją gazową sekwencyjną czy są jakies przeciwskaznia aby założyć kompresor i jezdzić z wyłaczona instalacją gazowa? z tego co przeczytałem można właczać i wyłanczać kompresor, mogę też włanczać i wyłaczać gaz, wiec myslę że powinno być ok . Np jadę na kompresorze z paliwem, wyłaczam kompresor i jadę na gazie ekonomicznie...
Ale czekam na wasze opinie
pozdrawiam

Budziniak
28-05-10, 20:09
Wydaje mi się że na Swoje pytanie już sam Sobie odpowiedziałeś :) Lecz moim skromnym zdaniem tak poważne modyfikanie motoru nie powinny iść w parze z oszczędnością na paliwie bo zapewne miał byś ciągatki aby sprawdzić kompresor na gazie :D

arekgr
28-05-10, 20:24
Ble ble ble. Jeździłem na LPG i było ok. Kwestia odpowiednio większej dawki.

Davvid
28-05-10, 21:16
A co sadzicie o kompresorze w d14a4??motorownia zadne cuda ale myslac sposobem ze mozna wlozyc i np.skladac powoli na zdrowe d16y8/z6...wszystkie graty p&p wiec prosze o opinie.

Budziniak
28-05-10, 21:36
Ble ble ble. Jeździłem na LPG i było ok. Kwestia odpowiednio większej dawki.

A o kiego grzyba Ci chodziło z tym ble ble ble ?? Czy LPG nie wywrze żadnych negatywnych skutków w czasie jazdy doładowanym silnikiem? Nic Ci się nie działo z autem?
Jak dla mnie LPG oraz doładowanie jednocześnie to dziwne i nie trafione połączenie i bez głupkowatych opini proszę bo źle się o pomyśle Tomka nie wypowiedziałem.

TomekKujawiak
28-05-10, 22:45
mam założoną dobrą sekwencje w swoim aucie, daka gazu zrobiona na maksimum możliwosci- ustawiona przez gazownika, szczerze mówiąc dużej róznicy nie widzę podczas jazdy na gazie i na benzynie a przejechałem już 70 tys km
Fakt nie oszczedzam maszyny i jest pałowana dośc czesto (już pięc lat) , toteż ostatnio ma apetyt jeszcze na olej.
Oczywiscie przed załozeniem kompresora wymienie silnik na inny z przebiegiem 80 tys mil który stoi wraz z autem na podwórzu i czeka na wymianę.
może i macie rację z tym że bedę próbował jezdzić na gazie + doładowanie któż to wie...
pozdrawiam

arekgr
29-05-10, 06:46
Budziniak, nie teoretyzuje, nie przekazuje zasłyszanych opinii. Sam przez jakiś czas "przełączałem" się Pb/LPG zależnie od tego jak chciałem jechać. Unikałem wchodzenia na boosta na LPG. Ale później pomyślałem - co mi zależy, podniosłem dawkę gazu, no i pocisnąłem jakieś 2tyś km na LPG. Gdyby miało się spsuć - już by mi się usmażył, a tak się nie stało.

Budziniak
29-05-10, 07:37
No skoro mówisz że jeździłeś i wszystko było oki to spoko :D Tylko oczywiście bezawaryjność zależy od człowieka który tym będzie jeździł. Jak dureń dorwie taki samochód w łapska to silnik raz dwa pójdzie się walić. Tak więc widzisz Tomku jest jeden żywy przykład charger+lpg :)

sunnboy
29-05-10, 08:54
o kuzwa doladowanie na LPG:eek: no tego jeszcze nie grali ,tak wiec mozna

kluczykpl
29-05-10, 09:58
jasne ze mozna, a 1,8t VW jezdza ? Tfsi tez jezdza, to co Honda z kompresorem tez pojedzie, a na gazie trzeba tylko podlac odpowiednio zeby utrzymac logiczne EGT .

tyle z mojej strony, pozdrawiam D16Z6 kompresor na LPG .

sunnboy
29-05-10, 10:34
tak z ciekawosci, kopresor smiga na LPG czy jakos sie na paliwo przelacza?

Budziniak
29-05-10, 15:59
tak z ciekawosci, kopresor smiga na LPG czy jakos sie na paliwo przelacza?

Instalacja sekwencyjna podaje gaz do ssącego tuż przy głowicy a kompresor jest troszkę dalej więc sam kompresor nie ma żadnego kontakty z tym śmierdzącym okropieństwem :)
widziałem kiedyś w pewnej toyocie zbiorniczek z takim dodatkowym smarowaniem zaworów ( nie siedzę w lpg więc nie znam dokładnej nazwy ) może by w coś takiego zainwestować jeżeli zdecydujemy się na założenie lpg do doładowanego silnika

arekgr
29-05-10, 16:56
Budziniak, nie trzeba "lubrykanta" :D Bez też jest okej :-) Nie starajmy się za bardzo dogadzać tym naszym silnikom.

Jakiś czas po prostu bałem się mocno pociskać na LPG. "Pstryk" i dawałem na Pb. Na trasie Rymanów Zdrój - Piaseczno spaliłem ~9l/100km (oczywiście LPG). Dość żwawo jechałem :) Trasa pokonana 4ro krotnie, wynik powtarzalny. Pomocniczo zużyte jakies 5l Pb.

BTW, sprzedaję m45 może ktoś chce? Będzie TD04.

Budziniak
29-05-10, 17:36
Z chęcią bym kupił ale założenie doładowania do obecnego motoru było by dla niego gwoździem do trumny :D Niby jest ok i normalnie pracuje ale ma już 310 tysięcy bez remontu jakiegokolwiek i miał bym cykora :D
Arku czasem trzeba posmarować aby fajnie jechać :D a skoro Ty nie stosujesz lubrykatu to nie jesteś prawdziwym gejuchem ehehe

arekgr
29-05-10, 18:26
Budziniak, nie bądź flak, bo nawet lubrykant nie pomoże :D Zakładaj i nie ściemniaj :-P Kończmy OT.

Powiem tak: z doładowaniem jazda to przyjemność.

Ktoś z Was przerabiał alternator na koło klimy, żeby kompresor szedł na największym?

kuba_guzik110
30-05-10, 17:08
przemek :)
u mnie na m62 powinien dmychac okolo 0,9barow :D

arek jak bedziesz zakladal turbo to zapraszam do mnie po kute graty opierdziele je za 1000zł :)

TomekKujawiak
30-05-10, 20:27
Panowie
moze ktoś wie jakie cisnienie doładowanie jest w d16y8 na narmalnych kólkach w m62 m45? czy jest bezpiecznie czy trzeba zmieniać kółka?
Pozdrawiam

arekgr
30-05-10, 20:56
Na m45 będzie jakieś 0,45b. Więc lajtowo. A w m62 bodajże 0,62.

elviss09
31-05-10, 22:16
kurcze moim skromnym zdaniem albo sie jezdzi tanio albo przyjemnie jak kogos nie stac na jazde na benzynie to po jakiego pcha sie w doladowanie ktore jeszcze zwieksza spalanie

ps oczywiescie bez obrazy z tym "nie stac" nie chcem nikogo urazic :p tylko nie rozumiem tego tak kochacie gaz czy co jest powodem jego zakladania?

KiM
01-06-10, 01:29
kurcze moim skromnym zdaniem albo sie jezdzi tanio albo przyjemnie jak kogos nie stac na jazde na benzynie to po jakiego pcha sie w doladowanie ktore jeszcze zwieksza spalanie?

mnie za bardzo nie bedzie stać na benzyne jak doczekam sie kompresora i dlatego wolę dluzej zbierać i kupić m62 ze sprzęgłem i kiedy będzie mi się podobało to "pstyk" i mam doładowanie i wir w baku, a pozniej "pstryk" i juz eco driving :)

Nowy Kubi
01-06-10, 09:34
Przy normalnej jezdzie pali mi z kompresorem dokładnie tyle co bez, np trasa poniżej 7.

sunnboy
01-06-10, 09:50
dokladnie tak,kazdy robi jak chce ale popieram w/w wypowiedz ;)

KOWAL ziom
01-06-10, 11:09
kurcze moim skromnym zdaniem albo sie jezdzi tanio albo przyjemnie jak kogos nie stac na jazde na benzynie to po jakiego pcha sie w doladowanie ktore jeszcze zwieksza spalanie

ps oczywiescie bez obrazy z tym "nie stac" nie chcem nikogo urazic :p tylko nie rozumiem tego tak kochacie gaz czy co jest powodem jego zakladania?

sprawa jest bardzo prosta... gdzieś już to pisałem "... po co mam wsadzać komuś w dupę kasę za darmo???..." obecnie benzyna i gaz jest equal*!!! spadki mocy, rzędu 1-2% nieodczuwalne... a i z turbo dobrze sobie radzi patrz EGP na 1/4 mili :D

* miłośnicy PB się zaraz obruszą :) że to bluźnierstwo he he ja i jak wiem swoje :D

rosiniak99
02-06-10, 00:40
* miłośnicy PB się zaraz obruszą :) że to bluźnierstwo he he ja i jak wiem swoje :D
i ja wiem swoje ;) wiem że przy tej ilości km którą rocznie robię gaz zwróci mi się po prawie 3 latach więc nie widzę sensu bo po takim czasie hanki mogę nie mieć ;)

szczepan358
02-06-10, 09:41
i ja wiem swoje wiem że przy tej ilości km którą rocznie robię gaz zwróci mi się po prawie 3 latach więc nie widzę sensu bo po takim czasie hanki mogę nie mieć

i to jest podstawa zakladania gazu, Tobie wroci sie po trzech latach a mi po 3 miesiacach, mam gazownie i zakladam kompresora ze sprzeglem, bede chcial poupalac pstryk PB kompresor ON i ogien, a na trasie gdzie musze smignac 200 km LPG i spokojna jazda bez kompresora

!markos
02-06-10, 14:20
to za*ebista ekonomia bedzie, bo wylaczony kompresor wcale nie stawia oporu powietrzu, ktore wpada przez unieruchomione rotory..

Davvid
03-06-10, 13:17
Witam moge prosic o za i przeciw w kwestii kompresora w d14??

klema
03-06-10, 14:24
Mala moc w stosunku do nakladow, zaleta jest to ze jezeli rozwalisz silnik to nie bedzie go szkoda.

Davvid
03-06-10, 14:44
chce zrobic to raczej z glowa na malym cisnieniu...dlaczego duzy naklad??skoro bedzie kompatybilny z kazdym silnikiem d serii,mam plany skladac powoli d16 na kutych gratach a miedzy czasie mialbym jakies rozeznanie w temacie.

!markos
03-06-10, 16:31
jak dla mnie, to kute d16 = turbo

Davvid
03-06-10, 17:28
to jest tylko opcja....lecz puki co chcialbym sie jak najwiecej dowiedziec o pomysle z d14???

sunnboy
03-06-10, 18:32
co prawda to prawda,kompresor w/g mnie to o tyle tania sprawa ,ze nie jest wymagane kucie a ryzyko fakapa mniejsze niz to samo z turbo

Budziniak
03-06-10, 20:27
A jak jest z wydechem czy do poszczególnych pojemności należy dopasować odpowiednią średnicę wydechu czy do każdej d serii z kompresorem należy zrobić wydech o średnicy 2 cale i więcej. Jaki jest max aby parametry były zadowalające?

lozek
03-06-10, 20:40
mniej wiecej do 150/160 koni 2" ponad 150/160 2,25"

Czyli wszystko zależy od tego jakie doładowanie dasz.

Budziniak
03-06-10, 21:56
Czy ta sama zasada tyczy się silników wolnossących ? Cóż miejmy nadzieję że kasa dopisze już nie długo :cool:

lozek
03-06-10, 22:06
Obojętnie jakich.

Tak czy siak, zapewne będziesz musiał zrobić 2,25" jak chcesz kompresować D15.

klema
05-06-10, 00:40
dlaczego duzy naklad??

Chcialbym tylko Tobie i innym, ktorych pochlonela moda na zelmera (zeby nie bylo, u mnie na polce tez lezy kompresor) przypomniec, ze sam zakup kompresora nie oznacza ze reszta juz poleci z gorki. Łapa sprezarki, orurowanie z kolanami, IC, wtryski, zegary, do tego wydech by sie przydal, robocizna (chyba ze zrobisz sobie to sam) wystrojenie tego wszystkiego i nagle do ~15 stowek wydanych na kompresor dochodzi baaaaaaaaaaaaaaardzo optymistycznie drugie tyle.

Davvid
05-06-10, 02:30
licze sie z tym jak najbardziej,mam juz praktycznie wszystko wyzej opisane.nurtuje mnie tylko jedno czy bedzie sie dalo wystroic moje d14 na seryjnym kompie czy potrzebuje jakiejs swinki do tego??

Pati
05-06-10, 02:32
od bidy na jakims SMT tyle ze hondy nie lubią z nim współpracować. najlepiej przejść na obd1 i kompa zmienić na p28 które można stroić hondatą czy też cromem.

Davvid
06-06-10, 00:23
kto pyta nie bladzi wiec,co dokladnie potrzebuje zeby przejsc na takie rozwiazanie?? z gory dzieki:)

klema
06-06-10, 01:16
Przejsciowke obd2 ----> obd1, komputer z obd1, wspomniany przez patiego p28, p30, ale da sie ogarnac tez inne, grunt to obd1, na forum jest to opisane.

Pati
06-06-10, 20:39
trza tylko pamietac ze d16a4 nie ma obd2...

Lao
23-06-10, 19:04
Przyszła i kolej na mnie. Rozpoczynam swój projekt z kompresorem.
Kupiłem kompresor m45 i kompletuje części.
I tu moje pytanie do Was. Ponieważ nie mam spawarki, myślałem żeby zrobić orurowanie z rur aluminiowych, począwszy od flanszy na kompresorze przez IC do ssącego. Łączenie wykonałbym lutem z allegro: http://www.allegro.pl/item1086124483_spawanie_lutowanie_aluminium_teraz_ palnik_gratis.html
Rurę aluminiową fi 70x2 1mb mogę mieć po 30zł. Aluminium łatwo jest ciąć piłą ukosową no i tylko z tym lutowaniem nie wiem jak to jest do końca. Może ktoś z was miał doświadczenie?

sunnboy
23-06-10, 21:13
a jak tam wyglada sprawa ze sprzeglem?wystarczy ori czy lepeij jakiegos spieka dac czy jakis stage 2 p Exedy?

Couto
23-06-10, 23:00
Exedy OEM przy niecalym 0.5bara sie nie slizga ... na razie

DjHammer
25-06-10, 14:38
Panowie ktoś wie czy da rade mocno doprężone D16Z6lub D16Y8 na tlokach dajacych cr 12:1 zamontowac kompresor który bedzie dmuchał na 0,5 0,6 bara eaton m62. Ktos wie czy seryjny silnik to wytrzyma?? czy bedzie boom??:D
Bo D16Z6 doprezone daje okolice 150 KM i 170Nm a kompresor na D16Z6 daje 170KM i 170Nm wytrzyma Doprężone i zakompresowane?? czy trzeba zakuc??

gutted
25-06-10, 14:46
Jaka skrzynia i zamach jest lepsza pod kompresor? Aktualnie w d16y8 mam hybrydę z lekkim zamachem fidanza 3,3 kg. W piwnicy mam seryjną skrzynie z zamachem z d16y7. Co lepiej "zagra" z eatonem m62?

Nowy Kubi
25-06-10, 17:33
bedzie dmuchał na 0,5 0,6 bara eaton m62. Ktos wie czy seryjny silnik to wytrzyma?? czy bedzie boom??

Zdrowy seryjny powinien wytrzymać. U mnie seria wytrzymuje 190/190 przy 0.5bar. Doprężony na 150 KM to nie jest seryjny i obawiam się, że przy takiej kompresji i kompresorze to nawet Pb98 nie wyrobi i bedzie zonk.

...Bartuś...
25-06-10, 19:30
Jaka skrzynia i zamach jest lepsza pod kompresor? Aktualnie w d16y8 mam hybrydę z lekkim zamachem fidanza 3,3 kg. W piwnicy mam seryjną skrzynie z zamachem z d16y7. Co lepiej "zagra" z eatonem m62?

Ja bym zostawił tą co jest.Ew.jeżeli bardzo będziesz mielił to zmienić przełożenie główne na mniejsze,aby skrzynie wydłużyć lecz żeby zostały tak samo równo dobrane przełożenia,a lekkie koło pozwala szybciej wkręcić się na obroty i napędzać kompresor szybciej

klema
25-06-10, 19:56
Na tak lekkim zamachu, przy wlaczonym kompresorze nie zdziw sie jak bedzie Ci auto gaslo na jalowym ;)

sunnboy
25-06-10, 20:16
Na tak lekkim zamachu, przy wlaczonym kompresorze nie zdziw sie jak bedzie Ci auto gaslo na jalowym ;)
no wlasnie i tu sie rodzi pytanie czy jest sens odelzania kola jesli chce sie zalozyc kompresor

Amorr
25-06-10, 20:24
Na tak lekkim zamachu, przy wlaczonym kompresorze nie zdziw sie jak bedzie Ci auto gaslo na jalowym ;)zalezy na ile rpm ustawisz wolne ;) i ile paliwka i zaplonu tam bedzie ....

...Bartuś...
25-06-10, 20:31

Nie spotkałem się z takimi przypadkami jeszcze...Choć dla mnie wygląda to tak jedni zakładają lekkie koła i jest Ok a inny spadają obroty lub gasną auta bez kompresora...Ew.Zawsze bieg jałowy można ustawić na 1000obr co powinno załatwić sprawę...

no wlasnie i tu sie rodzi pytanie czy jest sens odelzania kola jesli chce sie zalozyc kompresor

Moim zdaniem jest sens ponieważ im szybciej silnik wkręci się na obroty tym szybciej kompresor zacznie pracować...To nie jest turbo w którym lekkie koło przy zmianie biegów za szybko wytraca obroty przez co turbina przestaje pompować zadane ciśnienie...W większości przypadków kompresor od 3500obr do odcięcia pompuje to samo ciśnienie co przy zmianie biegów nie wpłynie na zmniejszenie doładowania....

klema
26-06-10, 07:48
Masz wlaczony kompresor, rozpedzasz sie, potem hamujesz, wciskasz sprzeglo, obroty spadaja mocno w dol, silnik gasnie. Nie mowie, ze zawsze.
Gdyby ktos nie wierzyl, wystarczy spytac sie osob z lekkim kolkiem i klima (ktorej uzywaja).

gutted
26-06-10, 08:51
Dokładnie tak mam czasem na włączonej klimie. 3kg to sporo za mało chyba.

Nowy Kubi
26-06-10, 11:38
Ja bym zostawił tą co jest.Ew.jeżeli bardzo będziesz mielił to zmienić przełożenie główne na mniejsze,aby skrzynie wydłużyć lecz żeby zostały tak samo równo dobrane przełożenia,a lekkie koło pozwala szybciej wkręcić się na obroty i napędzać kompresor szybciej

Ja na kompresorze zostawiłem skrzynię seryjną i jest super. Nie ma co skracać, skoro 1 walczy z trakcją a w zasadzie jej nie było, 2 złapała trakcję dopiero na Paradzie, a na 3 zamykam ćwiartkę nie spadając z Vtec (kręcę do 7500) A na codzień tym bardziej jest bardzo dobra ta skrzynia.

Na tak lekkim zamachu, przy wlaczonym kompresorze nie zdziw sie jak bedzie Ci auto gaslo na jalowym

Przekonałeś się sam o tym?
Jak silnik gaśnie to jest coś nie tak ze sterowaniem, krokowcami itd.
Sprawny kompresor na wolnych obrotach obciąża minimalnie. Włożyłem lekki zamach i nic nie gaśnie, obroty rówo stoją, jak najbardziej można zakładać jak wszystko zgrane. Efekt nie jest tak powalający jak przy d13, ale na pewno na +

...Bartuś...
26-06-10, 18:01
Ja na kompresorze zostawiłem skrzynię seryjną i jest super. Nie ma co skracać, skoro 1 walczy z trakcją a w zasadzie jej nie było, 2 złapała trakcję dopiero na Paradzie, a na 3 zamykam ćwiartkę nie spadając z Vtec (kręcę do 7500) A na codzień tym bardziej jest bardzo dobra ta skrzynia.

W zasadzie chodziło Mi o to aby zoptymalizować wszystkie przełożenia w skrzyni biegów,jeżeli jest za krótka dać przełożenie główne 3.888 lub 3.250 i wtedy skrzynia będzie długa...

majkel
26-06-10, 23:49
Przekonałeś się sam o tym?
Jak silnik gaśnie to jest coś nie tak ze sterowaniem, krokowcami itd.
Sprawny kompresor na wolnych obrotach obciąża minimalnie. Włożyłem lekki zamach i nic nie gaśnie, obroty rówo stoją, jak najbardziej można zakładać jak wszystko zgrane. Efekt nie jest tak powalający jak przy d13, ale na pewno na +

Z kompresorem się nie przekonałem, bo koniec końców musiałem sprzedać graty i do montażu nie doszło. I nie wiem jak kompresor potrafi obciążyć silnik w porównaniu do sprężarki klimy, ale u mnie na zamachu ~6kg auto potrafi zgasnąć przy duuużych upałach na klimie w sytuacji opisanej przez klemę. Podczas jazdy w mieście, gdzie więcej się stoi niż jedzie. Zanim krokowy podbije obroty wahnięcie obrotów jest tak duże że silnik gaśnie. I nie jest to wina krokowca, który był ze 3-4 razy zmieniany, ani innych czujników na przepustnicy. Po prostu klima w gorące dni tak daje po dupie, że lekkie koło nie jest w stanie zatrzymać gwałtownego spadku obrotów. W normalnie letnie dni nic się nie dzieje. W trasie, gdzie wymiennik się ładnie wietrzy też nie. I strojenie oraz wszelkie możliwe regulacje, owszem coś tam pomogły, ale nie wyeliminowały tego całkowicie. Zdarza mi się to dosłownie 3-4 razy do roku, więc olewam, ale jak rozkminiałem m62+klima to byłem niemal przekonany do zmiany koła na serię.

Nie ma co dywagować że będzie z kompresorem eatona tak albo srak. Dopóki ktoś nie założy do lekkiego koła nie będziemy tego wiedzieć.

Nowy Kubi
26-06-10, 23:58
Nie ma co dywagować że będzie z kompresorem eatona tak albo srak. Dopóki ktoś nie założy do lekkiego koła nie będziemy tego wiedzieć.

Toć piszę, że nic mi się absolutnie nie dzieje. Na jacksonie jest eaton bez zadnych elektrosprzęgieł itd.
Zdrowy kompresor na wolnych obrotach nie daje obciązenia znaczącego. Z klimą nie neguję, ale obstawiam, że to już bardzo bardzo skrajne przypadki i niewykluczone, że przy seryjnym też się może zdarzyć.

Poza tym stwierdzam, że lekki zamach nie pogorszył tematu ruszania z niskich obrotów. Przyzwyczaiłem się do nowego sprzęgła i jest malina. A nawyk mam taki, że przy codziennej jezdzie praktycznie ruszam z bardzo niskich obrotów.

Grzegunio
27-06-10, 10:56
eaton m62 w b18 z lekkim kołem działa tak jak trzeba, nic nie gaśnie ;)

sane
28-06-10, 09:59
Masz wlaczony kompresor, rozpedzasz sie, potem hamujesz, wciskasz sprzeglo, obroty spadaja mocno w dol, silnik gasnie. Nie mowie, ze zawsze.

zawsze jest też szansa, że pompa hamulcowa Ci pada :rolleyes:

Maxoff
28-06-10, 15:18
...ale jak rozkminiałem m62+klima to byłem niemal przekonany do zmiany koła na serię.
A pochwalisz się jak chciałeś to włożyć razem? JRSC czy inaczej?

Dokładnie tak mam czasem na włączonej klimie. 3kg to sporo za mało chyba.
Próbowałeś zmienić program w kompie (nie mapy, ale bazę)? Miałem podobne problemy z klimą i to rozwiązało je definitywnie.

majkel
29-06-10, 00:20
[QUOTE=Maxoff;1049192]A pochwalisz się jak chciałeś to włożyć razem? JRSC czy inaczej?

Inaczej.Wspoma + klima na customowej nowej łapie podniesione max wysoko pod maskę i pod to m62 na rzecz jasna customowej łapie. Albo od razu wszystkie 3 popierdółki na jednym nowym mocowaniu. Trudne, ale po pomiarach wydawało się realne. Potrzebny spawacz artysta rzeźbiarz.

DjHammer
29-06-10, 02:53
no a jak chcesz napędzić alternator klime wspomaganie i eatona skoro na kole pasowym sa 3 miejsca na paski klinowe ??:confused: bo tak jak napisałeś to jest możliwe ale jak to zasilić??

Nowy Kubi
29-06-10, 10:09
A Jacskon jak się zasila?
Albo można zrobić podwójne kółko na czymś i osobny pasek, albo dłuższy pasek pędzący 2 kółka. Aby się zmieściło i było w płaszczyznach. Jednak przekonany, że wyjdzie nie jestem.

majkel
29-06-10, 12:39
dłuższy pasek pędzący 2 kółka

Dopóki ktoś tego nie złoży to się nie dowiemy. Ale jak mówię było to u mnie mierzone i bez kolanek i flansz dolotu m62 ląduje niemal równo z miską, więc możliwość jest. Jak wyspawać mądrze flansze to powinno siąść.

DjHammer
29-06-10, 17:46
No musze przyznać ze skoro sie mieści to pomysł nie głupi tylko będzie *****iście ciasno. Moze ktoś chce sie pobawić??:D gdzie mozna dostać dłuższe paski? sa jakies sklepy z czyms takim bo znajac życie jak pójdę do sprzedawcy i powiem ze chce pasek o takiej długości to oczy wystawi:eek:

szczepan358
29-06-10, 18:27
pytanie do userów zelmera, jak jedziecie N/A auto wam nie zamula w porownaniu do jazdy przed montarzem kompresora?

Nowy Kubi
29-06-10, 18:49
sa jakies sklepy z czyms takim bo znajac życie jak pójdę do sprzedawcy i powiem ze chce pasek o takiej długości to oczy wystawi

Idziesz do IC i masz paski co kilka cm długie aż do chyba 1450 przy 4PK

n1uniek
29-06-10, 20:04
Panowie a 2,25 po calej dlugosci z koncowym 2,5 da rade przy m62 w b18c4?

Exspider
29-06-10, 20:16
Chlopaki jest taki patent....Kopresor + turbina w jednym silniczku :>czy ktos myslal o takim duecie?????????

sane
29-06-10, 20:29
Chlopaki jest taki patent....Kopresor + turbina w jednym silniczku :>czy ktos myslal o takim duecie?????????

patent stary jak świat...
można wiedzieć po co?

Exspider
29-06-10, 20:32
chcialem sie dowiedziec czy ktos posiada taki patent w swojej hani?????

Bo z tego co widze to albo same turbo albo kompresor :> ale czy ktos ma duet??? szykuje swoj silnik pod taka mala modifikacje Kopresor fajnie tylko jeszcze by trzeba turbo jakies dopasowac::> i czy to sie zmiesci pod maska bo jak wiadomo o miejsce duetu ciezko bedzie

sane
29-06-10, 23:59
Bo z tego co widze to albo same turbo albo kompresor :> ale czy ktos ma duet??? szykuje swoj silnik pod taka mala modifikacje Kopresor fajnie tylko jeszcze by trzeba turbo jakies dopasowac::> i czy to sie zmiesci pod maska bo jak wiadomo o miejsce duetu ciezko bedzie

jest to do zrobienia - vide 1.4 TSI w nowych VW...

tylko co chcesz właściwie osiągnąć????

sunnboy
30-06-10, 07:23
pewnie to z,e kompresor zbierze z dolu a tujbo pociagnie gore

sane
30-06-10, 09:59
pewnie to z,e kompresor zbierze z dolu a tujbo pociagnie gore

M62 też pociągnie z dołu i będzie mocne na górze przy takich pojemnościach...

Nowy Kubi
30-06-10, 10:32
U mnie przy 0.5 bar jackson nie słabnie do odcinki (podniesionej na 7800), pik mocy jest przy odcince.

Exspider
01-07-10, 20:24
Ale przy zakutym silniczku z tymi dwoma patentami moze miec ciekawy wykres ...chce osiagnac szybkie wkrecanie na obroty i cala moc doladowania bez spadku ...

klema
03-07-10, 10:54
Upchanie tego razem jest zwiazane ze spora rzezba, bo w civicach troche z miejscem krucho. Teoretycznie jest to wykonalne, praktycznie wiaze sie ze sporymi kosztami, a sensu wiekszego tez nie widac.
Pytasz o to powaznie, bo chcesz to zrobic, czy "dla jaj" ?

kuba_guzik110
04-07-10, 10:40
ja robie turbo/kompresor w swoim d16z6 :) miejsca jest wystarczająco jeśli to się dobrze rozplanuje a robie to wlasnie po to zeby miec moc w pelnym zakresie obrotów, a celuje w 300km i kazdy wie ze m62 nie wyda do 300km wiec musze wspomóc go turbinką :)

Fawor
04-07-10, 20:25
Zrób i przekonaj się jak bombowo jest mieć piardylion Nm od 2k rpm. Boski setup do wyścigów, bo przecież ciągnie od samego dołu i nie ma 'turbodziury'...

daniel_2007
06-07-10, 08:08
Witam może trochę dziwne pytanie ale czym się różni koło pasowe z d16z6 od d15b7

Couto
06-07-10, 08:29
obwodem ... jesli chodzi o kompresor to najwiecej napompujesz na kole z 6gen (nie wiem czy kazde ale wiekszosc jest wieksza niz to z z6).

poza tym kola moga byc na 2 albo na 3 paski

Marti
06-07-10, 12:40
Im większe koło tym większe pompowanie bo kompresor obróci sie większą ilosc razy

Budziniak
07-07-10, 23:17
ja robie turbo/kompresor w swoim d16z6 :) miejsca jest wystarczająco jeśli to się dobrze rozplanuje a robie to wlasnie po to zeby miec moc w pelnym zakresie obrotów, a celuje w 300km i kazdy wie ze m62 nie wyda do 300km wiec musze wspomóc go turbinką :)

Ambitne bydle z Ciebie :D Powiedz kiedy będzie jazda testowa bo chciałby to zobaczyć. Daszmu mocniej gazu dwa razy...pierwszy i ostatni :D

kuba_guzik110
13-07-10, 08:44
sam K bedzie za miesiąc do tego wjedzie 4x4 na zime i T na następne wakacje może szybciej wszystko zależy od ilości gotówki :D

Zrób i przekonaj się jak bombowo jest mieć piardylion Nm od 2k rpm. Boski setup do wyścigów, bo przecież ciągnie od samego dołu i nie ma 'turbodziury'...
a możesz dokładniej rozwinąć temat i co chciałeś przez niego powiedzieć, testowałeś już rozwiązanie t/k ?

Exspider
14-07-10, 21:17
Witam ...wtrace sie troszke potrzebne help....jaka moze byc przyczyna??? kompresor w d16y7 pracuje i jest problem silnik kreci do 4 tysi obr ??????????byl kompletny swap komp kompres i coling itp po przekladce calosci kreci tylko do 4 tys i przerywa na wyzszych obrotach....macie jakies sugestie tego problemu????pompa paliwa nie daje rady seryjna?

Konrad84
14-07-10, 21:54
turbo + kompresor + vtec, jeszcze tylko nitro i będzie pełnia d-szczęścia :) Wtrysk też będziesz przerabiał na bezpośredni ?

daniel_2007
14-07-10, 22:40
Poprawie kolega pisał posta bo ja nie miałem dostępu do neta
założyłem swap kompresora który jeździł w d15 b7 był wystrojony u mnie zamontowałem razem z kompem od tego zestawu to w d15 y7 głowice mam d16y7 kolektor z z6 na biegu jałowym kręci normalnie natomiast pod obciążeniem jak jadę po nagłym wciśnięciu pedału gazu poprostu przerywa jak by było za mało paliwa jak delikatnie wciskam gaz to spokojnie się rozpędza ale też nie do odcinki doładowanie to 0,5 więc wtryski i pompa powinna wyrobić CO może być przyczyną?

Nowy Kubi
15-07-10, 01:45
A jakie masz wtryski?
może był strojony na 240, a masz 190 z y7 ?

daniel_2007
15-07-10, 10:25
wtryski to tak szczerze to nie wiem jakie mam bo kiedyś przed remontem przy przegrzaniu wtryski padły i kupowałem całą listwę z allegro. A jak można sprawdzić czy to są 190 czy 240? na moich jest oznaczenie 4108

sebas_g
16-07-10, 15:22
Jeśli nie chcesz mieć ale urwał to lepiej jedź na strojenie od nowa...

daniel_2007
18-07-10, 09:18
mam jeszcze jedną kość z inną mapą jeżeli na niej nie będzie jechało to jadę od nowa na strojenie

enrix
18-07-10, 16:53
a takie pytanie , jak rozwiazywany jest problem kolka na kompresorze, chodzi o model m45, w d serii kolo od klimy jest na pasek 3 -rowkowy a na kompresorze jest 6 -rowkowy, jak sobie z tym radzicie ? zmienia sie kolko na kompresorze , jak tak to od czego ? i jeszcze jedno z tego co wyczytalem to seryjne kolo od dserii z6/z9 daje doladowanie cos w okolicach 0,4-0,5 bar ? jestem w trakcie kompletowana zestawu i w zasadzie zostal mi do kupienia tylko kompresor :) i bedzie psssss hee pozdro

szczepan358
18-07-10, 20:43
bierzesz pasek taki jaki ma kolo pasowe, nie musisz nic robic z kolem na kompresorze nio chyba ze dajesz mniejsze coby lepiej dmuchal

enrix
18-07-10, 23:44
aha rozumiem, czyli nic tylko kupowac :D dzieki pozdro

robak
19-07-10, 19:28
panowie prz dolozeniu kompresora zawsze zmieniamy paliwo na 98 czy da rade na 96?

Nowy Kubi
19-07-10, 20:48
Jak nie odprężasz, to raczej 98

sunnboy
19-07-10, 20:56
pany a byly m62 bez elektrosprzegla?

Dealer
19-07-10, 20:59
był.

...Bartuś...
19-07-10, 23:05
To teraz jeszcze inne pytanie tylko potrzebuję odpowiedź osoby która to wie na 100% Ile jest w stanie napompować M45 w D16Z6 na seryjnym kole pasowym...Oraz czy próbował ktoś napędzić kompresor z koła wspomagania??Gdzie można kupić Mniejszą rolkę do M45,bo wiem że gdzieś można kupić kit do merca właśnie z taką mniejszą rolką...

Dealer
19-07-10, 23:12
może wystarczy przetoczyć te co jest??

Nowy Kubi
20-07-10, 10:57
Nawet jak nie kupisz to dobry tokarz zrobi eleganckie kółko z Alu na wymiar jaki chcesz i na wzór starego za ok. 200 zł

arekgr
20-07-10, 13:08
Miałem na kole alternatora. Jakiś rewelacji nie zrobiło. M45 nadmucha ~0,5b. A mniejsza rolka = większe obroty. Przelicz może, czy kompresor nie będzie na "redline" pracował :rolleyes:

bors
20-07-10, 17:30
U mnie w D16Z6 na kole pasowym z Y8 M45 pompuje 0.55b.

...Bartuś...
20-07-10, 19:32
U mnie w D16Z6 na kole pasowym z Y8 M45 pompuje 0.55b.

Stałego doładowania czy Peak ??

bors
20-07-10, 19:47
Nie no, Peak oczywiście.

lasur
21-07-10, 11:14
powrócę do problemu z kompresora i klimy. Jeżeli jest przyjęta ogólna prawda że nie można tych dwóch rzeczy pogodzić (nie jrsc) bo kłopotem jest miejsce zabrane przez kompresor klimy. To czy nie można by było przenieść kompresowa klimy gdzieś indziej, żeby wsadzić tam ten kompresor? Albo samego SC gdzieś za blok tak jak to ma miejsce z jrsc? Nie wiem więc pytam :)

Nowy Kubi
21-07-10, 12:23
Nie ma rzeczy niemożliwych i pewnie jak ktoś się uprze to to zrobi i będzie. Póki co chyba się takie auto nie ujawniło, więc nie ma gotowego rozwiązania. Kompresora klimy bym nie ruszał bo to bez sensu, jest dopasowany, napęd, rurki, wszystko. Jedynie Eatona upychałbym gdzieś indziej. Ale miejsca nie ma za wiele. Chyba, że na wałku od koła pasowego, umieszczony w okolicach filtra powietrza. Są takie rozwiązania w innych markach.

...Bartuś...
21-07-10, 15:37
powrócę do problemu z kompresora i klimy. Jeżeli jest przyjęta ogólna prawda że nie można tych dwóch rzeczy pogodzić (nie jrsc) bo kłopotem jest miejsce zabrane przez kompresor klimy. To czy nie można by było przenieść kompresowa klimy gdzieś indziej, żeby wsadzić tam ten kompresor? Albo samego SC gdzieś za blok tak jak to ma miejsce z jrsc? Nie wiem więc pytam :)

Chcesz klimę a może nie potrzebne Ci wspomaganie :) To by dużo ułatwiło sprawę

Nowy Kubi
21-07-10, 21:27
To by dużo ułatwiło sprawę
nie dużo bo w miejscu pompy praktycznie nie ma miejsca na kompresor

lasur
22-07-10, 12:02
Ok, a czy takiego m62 lub mp62 nie można zagospodarować jak oryginalnego jrsc? Czyli zrezygnoeać z orurowania (opieram się fotami solki Nowy Kubi) Z tego co widzę to wszystkie projekty na m62 budowane są na dodatkowych ic, orurowaniach itp. Natomiast Jrsc wchodzi bezpośrednio w blok bez dodatkowych fantów. Czy ta cała instalacja jest tylko po to żeby słuchać bov-a ? :p

artek0903
22-07-10, 12:08
jrsc tez ma kompresor eatona a jego wyjatkowosc polega na zastosowaniu kolektora ssacego do ktorego jest przykrecony kompresor. Jesli sobie wyrzezbisz cos podobnego to pewnie da rade

...Bartuś...
22-07-10, 21:58
Nie tylko dla Bov ale jednym z ważniejszych minusów jest to iż przy JRSC masz bardzo wysoką temperaturę w dolocie co przy zwykłym M62 jest eliminowane przez IC który chłodzi to powietrze...Dodatkowym autem jest to iż M62 ma sprzęgło dzięki któremu można wyłączyć go...

szpaq0
23-07-10, 09:26
wszystko sie da :) http://www.honda-tech.com/showthread.php?t=2681888

szczepan358
03-08-10, 16:08
ktos pytał o kompresor i turbo razem >>> http://images45.fotosik.pl/313/70fa9622c08aa3a3.jpg

kuba_guzik110
04-08-10, 09:54
hehe od początku mówiłem że się wzoruje na tym projekcie tylko u mnie nie bedzie icka wodnego, a ty kolego popatrz nie tylko na sam silnik ale jak wyglada auto do którego on bedzie wsadzony :) moj w porównaniu do tamtego ma być całkowicie cywilny :P

sunnboy
04-08-10, 10:44
ta kobyla ma wejsc do civika? :cool:

!markos
04-08-10, 11:12
czy pod rura miedzy kompresorem, a turbo jest jakis zmyslny patent wpuszczajacy powietrze z zewnatrz? bo jesli nie, to tak troche bez sensu ten setup..

hehe od początku mówiłem że się wzoruje na tym projekcie
a pomyslales juz gdzie bedzie chlodnica wody, czy o tak drobnym szczegole pomyslisz dopiero jak wlozysz ten chory wynalazek pod maske i bedziesz probowal pomiescic sie ze zwyklym intercoolerem?

powodzenia w realizacji projektu z kategorii "zrobmy tak, bo w civicu nikt myslacy glowa jeszcze tego nie zrobil".

kuba_guzik110
04-08-10, 16:20
mihau chłodnice dam 2" w seryjnym miejscu (na razie bedzie zwykła oemowa), popatrz z tej strony, u mnie bedzie mniejszy kompresor (gabarytowo mniejszy od tego na foto) i troszke wyzej umieszczony wiec zwalnia się sporo miejsca, tutaj mamy ic wodny u mnie tego nie bedzie, po trzecie tu nawet nie ma zrobionego wydechu jest tylko wyprowadzona rura w bok :) u mnie bedzie kompletny przelot na 2 tlumikach.

Dziękuje za zyczenie powodzenia, i tak jak mowisz bedzie to wlasnie projekt w tej kategorii, jak skończe na pewno się pochwale :) ale bedzie to dopiero za rok bo jest on podzielony na 3 stage, 1stage ma być skończony do końca wrzesnia żeby jeszcze wyjechać samochodem w tym sezonie i troche polatac

dla potwierdzenia
http://img.photobucket.com/albums/v615/dutchaccord/IMG_1413.jpg

!markos
04-08-10, 17:54
chłodnice dam 2" w seryjnym miejscu
powodzenia. serio. ja juz widze i wiem po sobie, ze sie tam nie zmiesci. b/d - nie ma roznicy. jak puszczasz kolektor wydechowy na bok, zeby powiesic na nim turbo, to zamontowanie tam chlodnicy wody jest wykluczone. jesli jaoks ci sie uda, to wlasnie zrobiles ultraefektywny podgrzewacz wody. zwroc uwage jaka bedzie odleglosc wydechu/sprezarki od chlodnicy i juz masz odpowiedz dlaczego to sie nie uda.

sane
04-08-10, 18:47
do tego jeszcze chłodnica oleju i dość skomplikowane orurowanie jak dojdzie FMIC... IMO to jest słaby pomysł, ale powodzenia...

kuba_guzik110
04-08-10, 18:55
jak juz poskladam silnik i wsadze go do komory to wtedy zacznie się mierzenie i wtedy bede wszystko wiedział :) chłodnica oleju pójdzie pewnie albo tak jak u burnout-a albo wykombinuje się dla niej jeszcze jakies inne miejsce :)

co do chlodnicy myslalem też żeby wsadzić jak na tą strone co seryjnie znajduje się klima w 5g, ale tak jak mowie pomierzymy podumamy jak już silnik bedzie w komorze :)

!markos
04-08-10, 19:10
co do chlodnicy myslalem też żeby wsadzić jak na tą strone co seryjnie znajduje się klima w 5g
ahaaaaa.. a weze wodne nad sprezarka i kolektorem wydechowym, tak?

Lao
04-08-10, 20:41
powodzonka kuba_guzik110, ja myślę, że nie da, to się tylko parasola w du..e rozłożyć. Trzymam kciuki za tak innowacyjny projekt. A co do chłodnicy koło turbiny to nic nie będzie grzało. Powietrze wpada z przodu samochodu i tu jest ważne żeby przed nią nic gorącego nie było.

kuba_guzik110
04-08-10, 22:18
markos na razie to takie gdybanie, bede mial wsadzony silnik do komory to wtedy bedziemy myśleć co dalej i mierzyć :) na razie zakończenie projektu mechanicznego planuje na za rok, do końca tego roku planuje zeby wsadzić sam kompresor i nacieszyć się mocą okolo 220km i w zime podlaczyć 4x4 :)

Lao dzieki za wsparcie

Maxoff
04-08-10, 22:21
Mógłby ktoś podać mi link do tematu/forum z którego pochodzą zdjęcia silnika z turbiną i kompresorem?

!markos
05-08-10, 00:02
A co do chłodnicy koło turbiny to nic nie będzie grzało. Powietrze wpada z przodu samochodu i tu jest ważne żeby przed nią nic gorącego nie było.
po tym co napisales proponuje powstrzymac sie od pisania w dzialach technicznych...

kompresor
turbo
4x4

ojacie, wow..

...nie prosciej, madrzej i taniej kupic sobie subaru? :rolleyes:

kuba_guzik110
05-08-10, 00:26
kompresor
turbo
4x4

ojacie, wow..

...nie prosciej, madrzej i taniej kupic sobie subaru? :rolleyes:

jasne ze nie z wielu względów :)
a te same pytanie mógł bym napisać do ciebie

!markos
05-08-10, 01:07
moglbys, ale wtedy dalbys dowod na to, ze nie pomyslales ani chwili nad tym co napisalem. czy nie sadzisz, ze napisalem to wlasnie z powodu tego, ze teraz juz doskonale wiem jak bezsensowne jest budowanie takich projektow..?

kuba_guzik110
05-08-10, 01:43
kazdy przechodzi coś takiego w życiu że chce mieć swój wymarzony samochód, taką swoją zabawke dla duzych chłopców, tuning jest moją pasją od dzieciństwa i chciałbym mieć coś takiego indywidualnego, coś takiego mojego :) i dlatego robie tą furę, to ze tobie nie poszczesciło się z projektem to nie znaczy ze u mnie też tak musi być, chodz sadze że jak by twoje auto jezdzilo bez awaryjnie to też byś był zadowolony i nie żałował żadnej złotówki jaką w niego wsadziłeś prawda ? a druga sprawa łatwiej jest wywalić częsciej ale mniejsze kwoty niż raz a dużo

lozek
05-08-10, 01:59
kazdy przechodzi coś takiego w życiu że chce mieć swój wymarzony samochód, taką swoją zabawke dla duzych chłopców, tuning jest moją pasją od dzieciństwa i chciałbym mieć coś takiego indywidualnego, coś takiego mojego :) i dlatego robie tą furę, to ze tobie nie poszczesciło się z projektem to nie znaczy ze u mnie też tak musi być, chodz sadze że jak by twoje auto jezdzilo bez awaryjnie to też byś był zadowolony i nie żałował żadnej złotówki jaką w niego wsadziłeś prawda ? a druga sprawa łatwiej jest wywalić częsciej ale mniejsze kwoty niż raz a dużo

Tylko, że potem te twoje małe kwoty idą się Jeb*ć bo silnik nie zniesie presji bycia gwiazdą z turbo i kompresorem, a seryjnym subaru polatasz duuuuużo dłużej i tak naprawdę wyjdzie Cię taniej niż taki civic

!markos
05-08-10, 07:21
to ze tobie nie poszczesciło się z projektem to nie znaczy ze u mnie też tak musi być
tak. racja. oczywiscie. u ciebie sie poszczesci, bo masz same plany (tfu, plany.. za duzo powiedziane - fantazje) z kategorii "spoooko, zrobi sie w tydzien, bedzie smigac".

powodzenia raz jeszcze.

kuba_guzik110
05-08-10, 11:04
Tylko, że potem te twoje małe kwoty idą się Jeb*ć bo silnik nie zniesie presji bycia gwiazdą z turbo i kompresorem

hehe miałeś już takie auto? jeździłeś takim autem? człowieku zastanów się najpierw nad tym co piszesz poczytaj sobie troszke fachowych czasopism i wtedy porozmawiamy na ten temat

tak. racja. oczywiscie. u ciebie sie poszczesci, bo masz same plany (tfu, plany.. za duzo powiedziane - fantazje) z kategorii "spoooko, zrobi sie w tydzien, bedzie smigac".

powodzenia raz jeszcze.
markos moj samochod stoi juz 9miechów rozebrany i od tego czasu kompletuje czesci, nie licze nawet na to że po zlożeniu bedzie wszystko idealnie, bo zawsze mogą wyjść błędy wieku dziecięcego, ale w ogólnym rozrachunku jestem dobrej myśli i sądze że się uda nim dłużej nacieszyć. Wszystko wyjdzie w praniu :)

Grzesiek2290
05-08-10, 21:52
Nie wiem jak w Hondach ale po Polsce już whuta BMW z M50 i M52 pod maską lata wystrojone ecumasterem tak że kompresor się załącza według konkretnej charakterystyki. Czyli można tez jechać tak jak seryjnym silnikiem bez boostu (np. trasa) z tym że jak odprężony motor to jednak trochę słabszy

Lao
05-08-10, 22:48
tak z ciekawości ogarnął ktoś sterowanie tym sprzęgłem ? np. z poziomu kompa ?

Ja kiedyś montowałem soft turbo elektryczne. Zrobiłem pod to instalację na przekaźnikach w taki sposób, że po wciśnięciu pedału gazu w podłogę uruchamiło się e-turbo. Wszystko było by fajnie ale efekt e-turbo był do bani max 0,05bara. Można to wykożystać do sprzęgła kompresora m65, załączał by się tylko po wciśnięciu gazu do dechy. Jak ktoś chce to moge podesłać schemat własnego projektu.

Konrad84
06-08-10, 07:14
następny temat merytorycznie sięgający dna.

nie chciał bym nikogo obrazić, ale dobrze dla tematu by było jak kuba_guzik i Lao już by się nie udzielali, bo wnoszą do tematu tylko śmiech, a to nie hyde park...

kuba_guzik110
06-08-10, 16:40
ja juz dawno skończyłem tą dyskusje :)

a co do sterowania kompresorem, przeciez u nas na forum chlopaczek w 6g coupe mial ogarnięte to na przycisk o to chodzi bo nie wiem czy dobrze zrozumialem ??

daniel_2007
06-08-10, 17:23
kolega w bmw ma m65 sterowany podciśnieniem jak wciska mocno pedał gazu kompresor dmucha jak delikatnie operuje pedałem gazu kompresor się nie włącza jedynym minusem jest to że jadąc np 100 km/h wciśnie się nagle pedał gazu kompresor załączy się ale czuć jak by delikatnie sprzęgło kompresora się ślizgało

Hondas
08-08-10, 14:45
M62 z D15B da rade czy trzeba kuć
Done
# wałek Comp Cams 59300 stage 2
# pełny remont bloku i głowicy
# pierścienie CTI
# panewki ACL RACE D16Z6
# uszczelka D16Y8 Victor Reinz
# kółko regulowane VISION
# olej 10w40 MOTUL 6100
# polerowane kanały głowicy dolot/wylotowe
# świece NGK IRIDIUM
# przewody zapłonowe VISION
UKLAD DOLOTOWY:
# przepustnica H22A5 (62mm)
# kolektor ssący Skunk2 Pro Series
# uszczelka termiczna pod kolektor ssący Hondata
# dolot CAI
# airbox karbon SIMOTA do 300Hp
UKLAD WYDECHOWY:
# kolektor 4-2-1
# cały układ o średnicy 50 mm
# hi flow cat by Germany
# końcowy z hondy type r ze stali nierdzewnej
ELEKTRONIKA i ELEKTRYKA:
# OBD1 + strojenie Crome by RYS - Strojenia.PL
UKLAD NAPĘDOWY:
# lekkie koło zamachowe
# sprzęgło NKK
# skrzynia z d13b2 FD 4,4 z 3 i 4 biegiem z CRXa
MOC:
# 154KM / 154Nm
- Stopień kompresji : 9.6:1

PLANY uzyskać 220 KM bez kucia REALNE CZY NIE ?
autko robi tylko 30 km tygodniowo

Lao
08-08-10, 16:37
Hondas, ładnie wyciągłeś na N/A z D15B, gratuluje. Ciekaw jestem jak wykres KM i Nm wygląda. Przy ilu rpm masz te "154". Niestety bez kucia 220KM raczej długo niepochodzi w D15B. Są osoby na forum które wstawiały zdjęcia pogietych korbowodów z takich prób. A co do zakucia D15B też niestety nie ma gotowych rozwiązań. Przynajmniej z tego co czytałem u innych. Jest duży wybór, ale do D16. A może ty masz jakieś namiary?

przema72
08-08-10, 16:56
nic takiego nie sądzę, ja tak robię :D

a kwestii sterowania kompresorem, nie interesuje mnie sterowanie pstryczkiem elektryczkiem, podcienieniem itd. Ciekawi mnie raczej sterowanie z poziomu ECU lub kompem typu stand-alone

co do sterowania to mozna to zrobic z poziomu seryjnego ecu , dodatkowo moze to byc sterowanie zalezne od
- zabitego biegu
- kąta uchylenia przepustnicy
- predkosci pojazdu
- obrotow silnika
przynajmniej ja to potrafie zrobic

kuba_guzik110
08-08-10, 17:47
hondas dobrym przykladem jest seba ktory z d16 bez kucia wyciagnal cos okolo 220km ale w d15 moim zdaniem to malo realne w 200km mógł byś uderzyć ale z takimi pomysłami zgłaszaj się do pana który pisał posta nade mna :)

Hondas
08-08-10, 18:37
154KM przy 7200 obr

d15b ma takie sam korby jak d16z6, można zakuć, i tłoki z d15z1
jak bym miał kuć to bym wsadził turbo
było mini me turbo na d15b2/z6 co miało 250 KM i chodziło bez kucia

pytanko
jakie mogą być skutki bez kucia jak by się zjebało ?
uszkodzi blok, wał, czy tylko korby się pokrzywią ?
bo mam akurat 4 korby w garażu.