Zobacz pełną wersję : woski, pasty polerskie itp...
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
tak, pamietam ;) Przepraszam :P
Panowie co polecacie do prania tapicerki???
srodek Tuba zolta butelka ze spryskiwaczem w sieci Auchan (glowa bawola na naklejce). Zadnych odbarwien i plam, ale lepiej sprawdzic na malym fragmencie. Czyscilem tym civica i accorda i kawe po niemcu i 0 sladow. no i zapach przyjemny
Do "prania" to polecamy odkurzacze piorące/ekstrakcyjne ;) jak masz dość mocno zabrudzone wnętrze to znajdź w okolicy kogoś kto pierze, bo na środki psiknij wetrzyj wytrzyj pozostawisz tyle co za profesjonalne pranie.
Dobry do tapicerki jest też "Tuff-Stuff" firmy STP.
Do "prania" to polecamy odkurzacze piorące/ekstrakcyjne
true!
Witam
Poczytalem parenaście stron w tym watku ale potrzebował bym jeszcze WASZEJ pomocy
Jajko jest czarne i raz na jakis czas myte recznie - bardziej myjnie bezdotykowe;/
Wybrałem wstępnie jakieś cuda np
szampon - > http://www.all4auto.pl/shiny-garage-car-wash-500ml-ekonomiczny-skuteczny-mocno-pieniacy-sie-szampon-p361.html
co po nim? oprucz wytarcia ładnie do sucha - czy jakieś mleczko czy cuś bo pożniej chcialbym
wosk - > http://www.all4auto.pl/dodo-juice-blue-velvet-30ml-wosk-do-ciemnych-kolorow-p400.html
po nim coś jeszcze dla zwiekszenia powłoki trzeba ?
Wszystko bedzie robione recznie a mam tylko stycznosc z turtle ice takze w tej "materii" jestem laikiem
Jeśli ktos bedzie mogl pomoc to chetnie wyslucham rad
Dzieki za pomoc z góry
BlackSheWolf
25-04-12, 14:35
to i ja Was poproszę o radę, jaki wosk byłby najlepszy dla mojego żółtego padła ? :p
misieknh - nie po naniesieniu wosku (aplikatorem) i wyprowadzeniu go fibrą nic więcej nie potrzebujesz, chyba że jakiś quick detailer aby po myciu na bezdotyku psiknąć.
BlackSheWolf - obojętnie co wybierzesz z wymienionych w tym temacie będzie dobre (pomijając produktu pokroju turtlewaxa :)).
Sprawa2 :-)
Ogarniam golfa3 mojego braciaka kolor ciemny fiolet/granat...i teraz tak do pracy posluzyla mi maszyna polerska zolta waflowa gabka polerska...i UC i tu mam problem utleniony lakier ladnie zszedl...ale wiekszosc rysek zostalo co polecacie cos bardziej agresywnego??zeby zniwelowac te rysy bo UC nie daje rady:(
ja bym spróbował sholl s17+ i wykończyć s40
co polecacie do lakieru super sonic blue pearl (b90p)?? parę dni temu nawoskowałem auto Dodo Juice Blue Velvet i jakis tam efekt jest ale oczekiwałbym czegoś lepszego. oczywiście tylko do stosowania ręcznego:)
ja bym spróbował sholl s17+ i wykończyć s40
a do tego sholl s17+ jakiej gabki uzyc moze byc zolta waflowa z ABW?? czy cos bardziej agresywnego???
dzieki za odpowiedzi:)
a co powiecie o takim zestawie drgnie tego golfa??....
menzerna FG500+FF3000(taka juz posiadam)dokupil bym tylko ta pierwsza:)
chyba ze cos takiego
FG500+PF25000+SF4000lub FF3000
co polecacie do lakieru super sonic blue pearl (b90p)?? parę dni temu nawoskowałem auto Dodo Juice Blue Velvet i jakis tam efekt jest ale oczekiwałbym czegoś lepszego. oczywiście tylko do stosowania ręcznego:)
Mogę powiedzieć co ja używam na niebieskiem lakierze i jestem zadowolony.
1. Mycie
2. Glinkowanie z Quick Detalierem Meguiars
3. Deep Cristal Polish Meguiars
4. Wosk Tech Wax 2.0 Meguiars
5. I pomiędzy myciami Quick Detailer Meguiars
Fakt że aby utrzymać efekt musiał byś przejść wszystkie kroki nie rzadziej niż 1,5 - 2 m-ce. Wszystko to kwestia wypróbowania bo każdemu co innego pasuje.
A może ktoś wie czy można nakładać politurę na lakier nawoskowany pomiędzy poszczególnymi myciami. Czyli np zamiast Detailera używać co jakiś czas politury. Ma to sens na wosk?
a co powiecie o takim zestawie drgnie tego golfa??....
menzerna FG500+FF3000(taka juz posiadam)dokupil bym tylko ta pierwsza
będzie okey
jeśłi chodzi o s17+ to zalezy jaki tam twardy lakier jest. Ja leciałem passata b5 s17+ i gabka średnio twarda sholla potem średnia s30+ i wykończenie miękką waflową s40
generalnie polecam zakupienie do tych wszystkich past IPA i dobrze sprawdzić lakier, bo te pasty maja duzo wypełniaczy i po paru przxejazdach wydaje sie zę jest pieknie... w rzeczywistości jest zupełnie inaczej :P
te pasty akurat nie maja ich zbyt dużo. NApewno coś jest w wykańczających. Słuszna uwaga z IPA
Jesli chodzi o mnie to juz to posiadam:-)
witam
panowie co myslicie o takim zestawie na czarny lakier :
1.mycie :)
2.Glinkowanie z Quick Detalierem Meguiars ? - paint cleaner ??
3. Deep Cristal Polish Meguiars
4.carnauba wax
5.cos konserwacji ????
ma jakis sens
Panowie a ja mam takie pytanko zeby se upewnic tylko. Przygotowalem auto do woskowania, poszlo w dobry dosyc wosk bo Mequiars Ultimate Wax ( chyba tak w kazdym razie ten najnowszy ) i teraz pytanie, wiadomo ze myc tylko specjalnym szamponem o odpowiednim PH zeby nie zepsuc , ale czy jak chce odswiezyc efekt to quick detailer i bedzie w porzadku ?
http://www.meguiars.pl/shop/product_info.php?products_id=406
http://www.meguiars.pl/shop/product_info.php?products_id=279
taki bedzie wporzadku ?
jakas roznica miedzy nimi ?
http://www.meguiars.pl/shop/product_info.php?products_id=406
ja uzywam tego i jest super a jaka jest roznica to nie mam pojecia:)
panowie do glinkowania potrzeba jakis plyn czy woda w atomiterze wystarczy ???
Wiekszosc glinek dobrze wspolpracuje bez specjalnego środka, tzn ze wystarczy woda zmieszana z plynem do mycia auta (ja osobiscie tak glinkuje).
Planuje trochę zadbać o swój lakier i w związku z tym mam pytanie. Po takim zestawie w tej kolejności:
szampon Duragloss
glinka bilt hamber
planuje użyć DURAGLOSS 101 Polish & Cleaner
czy po tym stosować jeszcze jakiś wosk? ewentualnie jak byłby polecany do srebrnego lakieru metalik?
Wiekszosc glinek dobrze wspolpracuje bez specjalnego środka, tzn ze wystarczy woda zmieszana z plynem do mycia auta (ja osobiscie tak glinkuje).
Do glinkek z Megsa podobno trzeba ichniego Quick Detailera przy glinkowaniu. Ja używam glinki Bilt Hambera, i daje radę na samej wodzie + kilka kropel szamponu.
Tylko pamiętajcie że do glinkowania - TYLKO WODA DESTYLOWANA.
DURAGLOSS 101 Polish & Cleaner
To produkt do wszystkiego, a jak do wszystkiego to nie koniecznie zapewni jakość na każdym etapie. Zastanów się raczej nad osobnymi środkami. Osobno mleczko do polerowania, osobno cleaner, osobno wosk.
do glinkowania - TYLKO WODA DESTYLOWANA.
dlaczego?
Osobno mleczko do polerowania, osobno cleaner, osobno wosk
Dzięki Mike! Poczytałem trochę więcej na forum kosmetykaaut.pl i wybór padł na zestaw Megsa Ultimate Compoud + DURAGLOSS PreCleaner + Dodo Juice Diamond White
dlaczego?
Bo nie zawiera między innymi wapnia który zostawia białe ślady na lakierze kiedy wyschnie. Szczególnie trudne do usunięcia gdy przyschną...
a dlatego :D Myłsłąem ze od zwykłej wody gilnka sie niszczy. Myśle ze destylowana woda nie ejst az tak wazna bo przecież za chwile po gilnkowaniu polerujemy.
Dzięki Mike! Poczytałem trochę więcej na forum kosmetykaaut.pl i wybór padł na zestaw Megsa Ultimate Compoud + DURAGLOSS PreCleaner + Dodo Juice Diamond White
Ultimate Compoud + DURAGLOSS PreCleaner
ja na Twoim miejscu zostałbym już przy Duragloss'ie, sam mam taki zestaw:
szampon: Duragloss Car Wash Concentrate #901 +APC
cleaner: Duragloss Swirl Mark Remover #671
wosk : Duragloss Clear Coat Polish #111
Panowie potrzebuje pomocy chcę dosyć dokładnie przygotować auto pod zlot. Czyli na pewno umyć jakims szamponem, wyglinkować i nałóżyć wosk może nawet ze 3 razy . Co jest rozsądnym wyborem do ciemnego koloru ?
polecono mi tu wczesniej glinke i wosk auto glym. Jestem ciekaw co teraz mi polecicie ;)
Glinka budżetowo Valet pro lub BiltHamber (soft/regular/medium), szampon kwestia gustu i tego czego oczekujesz czy ma domywać kosztem piany i zapachu czy pachnieć i pienić kosztem domywania - tryb ekono to Shiny Garage Car Wash (13zł 500ml) lub duragloss 901, megsowy gold class car wash, po nxt (który pięknie domywa) , co do wosku nie widzę sensu kładzenia 3 warstw. ba nawet 2 czasem to za dużo. Do ciemnego lakieru nattys blue , pete's 53 , jak chcesz coś co ładnie wypełni i podkręci kolor kosztem trwałości (około miesiąca) to bierz Meguiar's Cleaner Wax Paste jest całkiem niezły w te klocki.
Ultimate Compoud (cleaner pod wosk)
lol :D
lol :D
no ok ****ąłem się ;) przeczytałem tylko że zawiera cząsteczki ścierne i polerujące dlatego skojarzyło mi się odrazu z cleanerem
Ale cleaner nie powinien mieć cząstek ściernych , jego zadaniem jest oczyszczenie lakieru i przygotowanie pod wosk.
Ale cleaner nie powinien mieć cząstek ściernych , jego zadaniem jest oczyszczenie lakieru i przygotowanie pod wosk.
Duragloss Swirl Mark Remover #671
Usuwa zarysowania, hologramy oraz posiada właściwości maskujące. Oczyszcza lakier i przygotowuje pod wosk.
Zawiera delikatne substancje ścierne, dzięki czemu usuwa koliste zarysowania. Dodatkowo oczyszcza lakier, co czyni go przygotowanym pod nałożenie wosku. Pozostawia powłokę ochronną, ale dla lepszego połysku i dłuższej ochrony warto zastosować wosk.
;))
Swirl Mark Remover, czyści, usuwa rysy i pozostawia powłokę ochronną - no cleaner jak się patrzy... :rolleyes:
Glinka budżetowo Valet pro lub BiltHamber (soft/regular/medium), szampon kwestia gustu i tego czego oczekujesz czy ma domywać kosztem piany i zapachu czy pachnieć i pienić kosztem domywania - tryb ekono to Shiny Garage Car Wash (13zł 500ml) lub duragloss 901, megsowy gold class car wash, po nxt (który pięknie domywa) , co do wosku nie widzę sensu kładzenia 3 warstw. ba nawet 2 czasem to za dużo. Do ciemnego lakieru nattys blue , pete's 53 , jak chcesz coś co ładnie wypełni i podkręci kolor kosztem trwałości (około miesiąca) to bierz Meguiar's Cleaner Wax Paste jest całkiem niezły w te klocki.
Jakiś sklepik z tym wszystkimi gratami ? Bo pewnie woski typu k1 czy car plame to raczej lipa ? ;) A pytanko z innej beczki czy glinka raz użyta nadaje się jeszcze do czegoś ( będac w zamknietym pojemniku) hm?
www.mrcleaner.pl www.showcarshine.pl www.waxparadise.pl www.carspa.pl itd
Glinka sie nadaje . Poza tym jak kupujesz glinke to nie uzywasz jej całej odłamujesz jakaś częśc ugniatasz i jedziesz.
Szampon Shiny Garage i inne dobre produkty www.all4auto.pl bez tych w pozostały jw.
zestaw moich kosmetyków do auta może się komuś przyda ;)
http://geo-wir.pl/else/tuscani/kosmetyki.jpg
ZYMOL Leather Cleaner
ZYMOL Leather Conditioner
Duragloss Clear Coat Polish #111
Duragloss Car Wash Concentrate #901
Bilt Hamber Auto Clay Soft
Bilt Hamber Surfex Hd 5L - uniwersalny produkt czyszcząco- odtłuszczający
Meguiar's Natural Shine Protectant
Meguiar's Endurance High Gloss
ValetPro Citrus Tar& Glue remover 500ml - usuwa smołę, klej
Shiny Garage spryskiwacz pianuyjący
RainX Niewidzialna wycieraczka 200ml
Shiny Garage Glass Cleaner 500ml - skuteczny płyn do mycia szyb
Shiny Garage Fluffy Dryer - ręcznik do osuszania
Valetpro Sash Brush small
Shiny Garage - aplikator gąbkowy
ValetPro Large Sash Brush - delikatny pędzelek do wnętrza
Gliptone szczoteczka do czyszczenia tapicerki skórzanej
Nielsen Chemicals Aluminium Cleaner 1L
Mikrofibry 10sztuk
Butelki do rozcieńczania APC
benzyna ekstrakcyjna
a tutaj zastosowanie w/w środków, mniej więcej w takiej kolejności ;)
do skóry:
ZYMOL Leather Cleaner
Gliptone szczoteczka do czyszczenia tapicerki skórzanej
ZYMOL Leather Conditioner
lakier:
Bilt Hamber Surfex Hd 5L rozcieńczony 1/20 lub 1/10 do tego wlewamy troche koncentratu szamponu:
Duragloss Car Wash Concentrate #901
przy pierwszym myciu najlepiej dokładnie umyć lakier APC, później przy myciu bez woskowania (np po 2 tyg od nałożenia wosku) wystarczy sam delikatny szampon, apc może zmyć wosk.
Duragloss Clear Coat Polish #111
plastiki i reszta w środku auta:
Bilt Hamber Surfex Hd 5L 1/10
okolice silnika, pod maską:
Bilt Hamber Surfex Hd 5L 1/4
nadkoła:
felgi:
ATACK (mam 2 opakowania daje rade ale już go nie kupuję)
Nielsen Chemicals Aluminium Cleaner 1/2 po nawoskowaniu można nawet później jak felgi są lekko zabrudzone myć 1/7
ValetPro Citrus Tar& Glue remover
2x Duragloss Clear Coat Polish #111
opony:
Meguiar's Endurance High Gloss
szyby +klosze lamp:
Shiny Garage Glass Cleaner
RainX Niewidzialna wycieraczka
wycieraczki: benzyna ekstrakcyjna ( odtłuszczenie )
:D
dopisałem obok niektórych kosmetyków 1/4 1/10 1/20 itd
tzn że nie używamy tego środka bezpośrednio z butelki tylko rozcieńczamy z woda w proporcach
np 1/4 tzn 1 litr środka chemicznego / 4 litry wody
albo analogicznie np 200ml środka chemicznego i 800ml wody itd
im wiecej wody tym słabszy środek czyszczący, czasmi trzeba samemu wyczuć czy jest ok czy jednak za słabo, lepiej zaczynać od mniejszego stężenia chemicznego czyli np myć auto 1/20 jak nie daje rady to dolać chemii tak żeby wyszło 1/10
jak coś jest niejasne to pytać ;)
Panowie chce niewielkim kosztem delikatnie poprawić jakość mojego ciemnego lakieru.
Co myślicie o tym:
mycie -> glinka ValetPRO -> mycie -> Meguiar's Ultimate Compound -> Collinite 476s
Szablonowo nudny zestaw ale spełni swoje zadowolenie i osiągnie satysfakcje nabywcy ;)
Jeszcze między UC a Colli by się coś przydało ;)
Jeszcze między UC a Colli by się coś przydało ;)
Co polecasz? Stosunkowo niedrogiego a dobrego ;)
Po co ? UC wypłenia , jak wrzucisz cleaner to efekt trochę UC trochę osłabi.
Czyli co zostawić tak jak jest?
mycie -> glinka ValetPRO -> mycie -> Meguiar's Ultimate Compound -> Collinite 476s
Czy zastosować jakąś odżywkę czy cuś po UC?
no właśnie o tym mówię. Korektę zrobić tak by nawet po zdjęciu UC było dobrze a nie by "na chwilę" wyglądało dobrze.
To chyba ta "korekta" nie przy użyciu UC ręcznie :)
panowie a co polecicie do zabezpieczenia nowej powłoki lakierniczej najpierw ją poleruję pastami 3M a poźniej jaki wosk itp? chodzi mi coś w przystępnej cenie.
To przeczytaj parę stron wstecz.
To chyba ta "korekta" nie przy użyciu UC ręcznie :)
No ręcznie to za wiele się nie osiągnie ;)
Moim zdaniem wszelkie ręczne korekty lakieru czy to 3M czy to UC megsa czy to COKOLWIEK - nie mają po prostu sensu ;)
No ręcznie to za wiele się nie osiągnie ;)
Moim zdaniem wszelkie ręczne korekty lakieru czy to 3M czy to UC megsa czy to COKOLWIEK - nie mają po prostu sensu ;)
Mają, mają… zależy tylko jaki chcesz uzyskać efekt przy danym nakładzie finansowym. Jak sprawdziłem - nawet ręcznie UC daje efekty usunięcia utlenienia, powierzchownych przytarć i rys. No jeżeli jest potrzeba gładkiej powierzchni to się w pełni zgadzam, że ręcznie się tego nie uzyska - chyba,*że ktoś ma naprawdę dużo pary w łapach ;d
aaaaa pomocy
Pytanie od laika :) Właśnie glinkowałem auto (pierwszy raz w życiu więc raczej mogę nie wiedzieć :p), w połowie z glinki zrobiła się papka. Da radę jakoś ją przywrócić do żywota?? Nie mam drugiej :(
zginasz na pół, ugniatasz i lecisz dalej.
Panowie jak wygląda mycie silnika w 6genie? jest tam tyle zakamarów....że szmatką tego nie da rady wyczyścić
Można przelecieć to karczerem albo pianą aktywną?
trzeba coś zabezpieczyć? aku wyciągnąć?
Ja zabezpieczałem stożek dopóki nie załozyłem CAI'a, aparat zapłonowy i to wszystko :) wpierw zrobiłem piana aktywna, poczekałem, spłukałem karcherem, nastepnie K2 AKRA, pędzelek i jazda, i na koniec znowu woda.
Poszukuje wosku-politury z efektem mokrego lakieru.
Michalll_1991
11-06-12, 11:53
to wosku czy politury.
politura - PoorBoys Black Hole (nada głębi lakierowi)
wosk- rozmaite np dodo juice
Wosk
np.http://allegro.pl/dodo-juice-hard-candy-wosk-do-kazdego-lakieru-i2385895457.html
na da sie?
Siemanko:) mam parę pytanek..
prawie roczna czarna perła, garażowana myta na 2 wiadra + DJ BORN TO BE MILD, przez ten czas leżał coli 476
Chciałbym uzupełnić mój arsenał;]
niestety nie posiadam maszyny tylko ręczna praca ale w garażu
glinka valet pro yellow(ponoć bardzo delikatna) + lubrykant woda destylowana i parę kropelek DJ BTBM, tego jest 100g ile powinno mi zejść na samochód? tak mniej więcej...
cleaner DJ LP nakładany na bawełnianym padzie, co i jak?:) ile się powinno aplikować na pada robiąc jeden element? kiedy poznać, że już mamy doczyszczony element?
później PB Black Hole, wiem że to mleczko:) nakładać żółtym aplikatorem megsa,ale to wcierać czy tak jak wosk? lekka mgiełka i wypolerować?
po jakim czasie nakładać wosk?
no i na to coli 476, 2 warstwy, druga najlepiej po 24H?
no i na koniec meguiars ultimate quck detailer czy może coś innego? żeby jeszcze bardziej podbić głębie
tym zestawem celuję w bardzo dobrą ochronę lakieru i bardzo dobry weet look;]
nazwy kosmetyków pisałem z głowy, mogą być błędy :)
Mnie się udaje wykorzystać 25-35g na samochód.
Bawełniany pad? Generalnie tyle ile jest potrzeba, nie ma recepty na ilość używanego specyfiku. Pracujesz, aż do zadowalającego efektu. Generalnie pracuję się do czasu aż pył, który z środka się*wydziela po wysuszeniu lubrykantu w paście będzie powodował w miarę przejrzysty kolor lakieru - nie wiem jak mam Ci to lepiej wytłumaczyć :P
Wosk? Jak spolerujesz PB BH.
Na następny dzień spoleruj jeszcze raz wosk, bo w tym czasie zdąży się "wypocić" jeszcze. Na to QD i efekt malyna.
TAT4R, jak odkryłeś te produkty nie przyswajając sobie o nich wiedzy przy okazji :) a na forum wszytko jest napisane :rolleyes:
Michalll_1991
16-06-12, 18:44
glinka valet pro yellow(ponoć bardzo delikatna) + lubrykant woda destylowana i parę kropelek DJ BTBM, tego jest 100g ile powinno mi zejść na samochód? tak mniej więcej...
zejsc to zejdzie to tyle zeby Ci sie wygodnie trzymało i nie wypadło (jak upadnie to bezapelacyjnie wywalic albo odciac brudna czesc bo tylko porysujesz lakier), raczej nie ma cudów zebys zabrudzil glinke 1 autem :) wez 20-25g i lekko Ci styknie...
no i na to coli 476, 2 warstwy, druga najlepiej po 24H?
ja bym kupił cos innego, collinite 476 dupy nie urywa efektem i ciagnie kurz, ale fakt trzyma sie dobrze :)
Mnie się udaje wykorzystać 25-35g na samochód.
chyba nie mowisz o wosku tylko o glince ? :D przeciez jak wezmiesz i 20g to jej nie zabrudzisz, kwestia wygody trzymania...
chyba nie mowisz o wosku tylko o glince ? :D przeciez jak wezmiesz i 20g to jej nie zabrudzisz, kwestia wygody trzymania...
A gdzie jest napisane, że mówię o wosku? :P Glinkę się wymierza masowo "circa-about", a nie wosk :P Mnie osobiście denerwuje praca ilością mniejszą niż 25 - > po prostu mam duże łapy, może dlatego :P
Michalll_1991
16-06-12, 22:48
z przyzwyczajenia tak to odebralem, zawsze ktos gada o wosku to, ze z 30g wosku mu poszlo, no ja tego nie pojmuje. Ja tez za pierwszym glinkowaniem wzialem 30 g glinki, a to tylko marnowanie glinki. :) 25 tez duzo jak dla mnie, przeciez to bedzie placek z 8x6cm, no ale wsumie nie glinkuje sie co 2 miesiace, wiec to juz tylko kwestia wygody :)
Ja musze swoja spolerowac tylko nie wiem czy sam dam rade, polerke mam , musze zakupic menzerny, pady i BP. nie wiem, brac sie samemu za to , ciezka sprawa ta polerka ?? Nigdy nie mialem z tym stycznosci...
Masz czarny kolor bardzo niewdzięczny do polerownia,widać każdą najmniejszą ryskę, więc jak pierwszy raz robisz to rzucasz się na głęboką wode:P
Panowie jak się pozbyć tych małych kropeczek i większych plamek ? na zdjęciu je widać są jaśniejsze plamy miejscami (nie mylić z chmurami) . Autko było polewane pasta k2 tempo bo dach miałem w opłakanym stanie (cały mat , po przejechaniu palcem , palec czerwony ) . Wypolerowałem dach a pod wieczór spadł deszcz i już takie plamy zostały . Co zrobić żeby ich nie było ??
http://img233.imageshack.us/img233/2856/sl372563.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/233/sl372563.jpg/)
Michalll_1991
17-06-12, 11:45
wiadomo nie spodziewam sie 100% korekty lakieru, ale lakier hondowy znowu miekki wiec cos powinienem zdzialac, dwoch lewych rak tez nie mam takze chyba sprobuje. Poprubowac tez mam na czym jakies maski blotniki mam :) wiedzy teoretycznej tez nabieram na kosmetykaaut, lakier moze ciezki dla laika ale jaki efekt, mam caly tył w more po reparaturkach... :)
Jaki wosk polecacie, żeby położyć zaraz po polerce auta? będę robić reperaturki, a malowane będą obydwie ćwiartki, burta i przedni zderzak... Coś polecicie?
Przeczytaj parę stron wstecz tego tematu.
widzę, że nie tylko mi tak odpowiedziałeś :)
Spróbuję Dodo Juice ;]
Nie widzę sensu pisać tutaj kolejny raz tego samego co było napisane jakiś czas temu :)
panowie a cos moze mi pomozecie ?
co sądzicie o takim wosku sonax'a:
http://allegro.pl/sonax-twardy-wosk-w-plynie-301100-i2358209452.html
lepszy/gorszy od wosków car plan i turtle wax?
Mam, używam, ładnie się trzyma tak z 2 mycia max, efekt w miarę.
Goldeq umyć auto ? wygląda standardowo jak brud po deszczu, swoją drogą polerowanie tempo to zły pomysł.
hmm te zdjecie jest po myjni i wytartym samochodzie to 1 a 2 dlaczego nie ? zdj dachu przed polerka . http://img835.imageshack.us/img835/9655/20120602190641.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/835/20120602190641.jpg/)
Goldeq, masz u siebie lakier akrylowy czy bazę+bezbarwny? Jeśli opcja druga to masz do lakierowania dach. Raz że matowy, a dwa napisałeś, że po ręcznej polerce miałeś czerwone palce od lakieru. Jeśli jest to jednak akryl to wypadałoby to spolerować maszynowo czymś PRZYNAJMNIEJ klasy Farecli, a później nałożyć wosk.
Palce miałem jak dach był matowy :P a teraz jak przejadę palcem mam czysty palec tylko te plamy mnie drażnią
Więc w końcu jest to akryl czy nie? Jeśli nie wiesz, podaj kod lakieru.
nie wiem jaki jest kod lakiery nie znam , gdzie można to sprawdzić ?
Słupek drzwi kierowcy. Wlepka z kodem lakieru.
Panowie idą wakację więc postanowiłem zabrać się za odnowę lakieru w samochodzie.
Myślę o skompletowaniu takiego oto zestawu ValetPRO:
1. ValetPro Yellow Poly Clay Bar
2. ValetPRO Achilles Prep
3. ValetPRO Banana Wax
+ Monster Fluffy Dryer + ValetPRO Concentrad Car Shampoo
Myślicie, że to dobry zestaw do odświeżenia ciemnego lakieru w niedużej cienie?
Jaką wytrzymałość ma ten wosk banana wax? Korzystał ktoś? I czy jest sens do tego zestawu dokupić Ultimate Compound od megs'a jeżeli będę używał cleanera Achilles Prep?
Efekt po użyciu ww. środków mi się b.podoba:
http://www.youtube.com/watch?v=6xsSLsj-l4k
Michalll_1991
18-06-12, 19:00
podstawa efektu to korekta lakieru :) po tych rzeczach nie masz co sie spodziewac ze lakier bedzie swiezszy. Ja bym tu kupil inny cleaner , dodo juice lime prime np.
Jak wosk to i odpowiedni szampon, jak te rzeczy to i glinka. Kup wosk dodo juice purple haze jak masz ciemny lakier, za 30 ml sampler trzeba dac 32 pln, starcza na min 6-7 aplikacji, na wosku nie ma co oszczedzac, na 1 aplikacje Ci zejdzie max 5ml... Do tego obowiązkowo mycie na 2 wiadra i rękawica/ gąbka z mikrofibry.
I tak kupisz pare rzeczy a potem bedziesz dokupowac, znam to ;) kupilem kosmetykow za 300 a teraz i tak chce sie wiecej i bedzie polerka :)
Megs Ultimate Compound… Środek naprawdę dobry jak na cenę. Efekt. Ja to określam 70% satysfakcji przy 50% ceny. Spolerować rys, nie spolerujesz - ew. obcierki typy, ktoś przytarł delikatnie plastikiem, lekko przejechał czymś metalowym. Napewno nabłyszczy Ci powierzchnię, ale pamiętaj że jest tłusty i jak nasmarujesz UC lakier, pozniej to wyczyscic izopropylem, to się okaże, że niektóre rysy wyjdą na wierzch ponownie. Ja osobiście korzystając z UC nie czyściełem IPA lakieru, tylko czekałem aż wyschnie conieco i nakładałem wosk. Efekt zadowalający.
Michalll_1991
18-06-12, 23:12
Megs Ultimate Compound… Środek naprawdę dobry jak na cenę. Efekt. Ja to określam 70% satysfakcji przy 50% ceny. Spolerować rys, nie spolerujesz - ew. obcierki typy, ktoś przytarł delikatnie plastikiem, lekko przejechał czymś metalowym. Napewno nabłyszczy Ci powierzchnię, ale pamiętaj że jest tłusty i jak nasmarujesz UC lakier, pozniej to wyczyscic izopropylem, to się okaże, że niektóre rysy wyjdą na wierzch ponownie. Ja osobiście korzystając z UC nie czyściełem IPA lakieru, tylko czekałem aż wyschnie conieco i nakładałem wosk. Efekt zadowalający.
i długo sie utrzymał ? :D zreszta zalezy od wosku...
no co do UC to mamy to "szczescie z miekkim lakierem, przynajmniej seryjnie" ze mozna ręką cos zdzialac nie jak w VW czy BMW , efekt bedzie widoczny ale czy taki oh ah ? ja jednak mojde w menzerne, moze nic nie popsuje :D
Słupek drzwi kierowcy. Wlepka z kodem lakieru.
była i przepadła mialem cos majstrowane z samochodem ... Trudno będę zbierać powoli na nowe lakierowanie a jak uznam ze jest to nie opłacalne to pójdzie do żyda
i długo sie utrzymał ? :D zreszta zalezy od wosku...
Efekt *****isty… jedyne mycia to albo zwykłe płukanie wodą, albo szampon i po całej zimie wyglądało to ok. Dopiero w maju, przed zlotem C5G przejechałem cleanerem i woskiem ponownie. Teraz znowu tylko płukanie i QD.
Cóż to za wosk który tak świetnie trzyma się na UC ? :)
była i przepadła mialem cos majstrowane z samochodem ... Trudno będę zbierać powoli na nowe lakierowanie a jak uznam ze jest to nie opłacalne to pójdzie do żyda
Warto sprawdzić, bo jeśli jest to akryl to lakierowanie może okazać się niepotrzebne.
Cóż to za wosk który tak świetnie trzyma się na UC ? :)
Gold Class Carnauba Plus - zapewne dobrze się trzyma, bo z jednej linii.
A ja myślę, że nie miałeś styczności z woskiem, który dobrze się trzyma, dlatego gadasz takie bzdury ;)
To, że kropelkuje i się błyszczy to nadal pewnie zasługa UC a nie wosku, którego pewnie już prawie nie ma na aucie
Michalll_1991
19-06-12, 15:13
w okresie letnim czy to wazne ile czasu wosk utrzymuje sie na aucie, woskowanie mycie głaskanie sama przyjemność :)
Efekt po użyciu ww. środków mi się b.podoba:
Haha :) tam jest auto po korekcie, potem możesz sobie użyć wosku X za 100zł albo wosku Y za 1000zł, różnicy w wyglądzie pewnie nie dostrzeżesz, wosk ma chronić i każdy robi to na swój specyficzny niepowtarzalny sposób i odpowiedni okres czasu, za to się płaci, a nabłyszcza każdy...
Piotrek i popsułeś całą zabawę :D
To, że kropelkuje i się błyszczy to nadal pewnie zasługa UC a nie wosku, którego pewnie już prawie nie ma na aucie
Wysmaruj maskę UC+wosk 50:50 UC i będziemy dyskutować - bo najwidoczniej nie widziałeś różnicy i dlatego gadasz takie bzdury. Korzystasz z rewelacyjnego Colli czy jakiegoś Dodo? Świetnie… ja mam aktualnie tego, jak go zużyję to będę testował inne.
Okej w pierwszej chwili różnica będzie. spadnie deszcz/umyjesz auto i na tej części gdzie było UC + wosk zostanie troche UC i szczątki wosku.
UC baaaardzo maskuje. Powinieneś po korekcie ściągnąć UC i dopiero woskować.
Michalll_1991
20-06-12, 14:38
nie chodzi o to jakiego uzyles wosku tylko ile czasu juz minelo, na jaką powierzchnie byl aplikowany...
Colli 476 to smietnik (kurzołap) ;)
"jakiegos dodo" sorry nie stac mnie na np SV shield jak pewnie Cb...
Mnie 476s łapał kurz do drugiego mycia później było ok
Jaki cleaner polecacie spośród tych dwóch:
Meguiar's Deep Crystal Step 1 czy ValetPRO Achilles Prep
Achilles to raczej AIO , mam ale szczerze to wole SRP autoglyma
Meguiar's Ultimate Compound co powiecie na net temat ? opłaca się czy nie ? na matowy dach ? kilka stron wcześniej opisywałem problem i palce mam czerwone jak dach jest matowy , po wypolerowaniu jak nabrał połysku było okej nie zostawało mi ani grama czerwonego lakieru na palcach , minęło ok miesiąca i znów dach matowieje i znów mam po przejechaniu palce czerwone
to ty masz dach może w akrylu ?
@Goldeq, ciężko jednoznacznie stwierdzić, ale skoro po przejechaniu ręką lakier zostaje na palcach, to prawdopodobnie dach był lakierowany przez jakiegoś magika który nie położył ostatniej warstwy lakieru bezbarwnego. W związku z czym odsłonięta baza pod wpływem warunków atmosferycznych utlenia się i dlatego ślady lakieru na palcach. Na takim lakierze nie ma sensu używanie UC - efektem będzie jeszcze gorszy stan alkieru. Kup dobry wosk np. Meguairs NXT 2.0 i zabezpiecz dach/całe auto, a prędzej czy później musisz udać się do lakiernika.
Panowie czym(środek) i czym (narzędzie) czyścicie felgi ?
Chciałbym móc sobie wyczyścic fajnie felgi, także wewnatrz tylko nie mam pomysłu czym...
Jakies rady ?
Budżetowo Attack + Sonax extreme + szczotka do felg z "Carefura" ~10zł .
A jak coś z wyższej półki to hmm Blue gel + IronX + jakiś tar remover
i własnie o to mi chodziło :o
Podziękować :)
Tylko pytanie czy w markecie glinkę zakupi :)
sonax ma zestaw glinka + lubrykant, swoją drogą bardzo przyzwoity produkt :) z tego co wiem selgros ma bogate zaopatrzenie sonaxa
Panowie czy do plastików zewnętrznych będzie dobry produkt od megs'a Ultimate Protectant?
Stosował go ktoś?
http://nokautimg4.pl/p-7f-06-7f06b5fc9d86f4256d73dedd32824583500x500/meguiar-s-ultimate-protectant.jpg
Stosowałem Megsowy Trim Detailer, Concept PBR i AutoGlym Bumper Care, jeżeli chodzi o wyciągnięcie czerni to przede wszystkim Bumper Care i PBR , PBR jest trwalszy, Megs daje ładny wykończenie jeżeli nie musisz ratować bardzo wypłowiałych plastików.
Jeżeli chodzi o plastiki wewnątrz to zupełnie inna historia :)
sweet dreadi
24-08-12, 11:14
Hej helou, chciałabym zapytac o Wasze doświadczenia w zakresie dbania o lakier. Przeczytałam wątek, ale nie rozwiał moich wątpliwości.
Jeżdżę standardową turkusową piątką, myję ją na myjni, więc nie mam wielkiego wpływu na dobór szamponu itp.
Po myjni wycieram całość płynem do okien i po dokładnym oczyszczeniu powierzchni używam wosku Meguiarsa Cleaner Wax Paste + do opon Endurance High Gloss (z tego jestem akurat mega zadowolona, opony wyglądają super i przez długi czas brud niemal się do nich nie przyczepia, czyszczę tym też felgi, do czarnych się nadaje).
I teraz zastanawiam się nad tym co zrobić, aby mój lakier wyglądał jeszcze lepiej i mocniej błyszczał. Zastanawiam się nad Ultimate Compound od Meguiarsa do stosowania przed woskiem żeby pozbyć się drobnycj rysek, a po wosku może jakiś dodatkowy nabłyszczacz//coś co zabezpieczy lakier jeszcze mocniej?
Dodatkowo zastanawiam się nad czymś co pozwoli mi szybko uzyskać efekt błyszczącego lakieru np. po trasie - jakiś wosk w sprayu do stosowania na szybko?
Będę wdzięczna za sugestie :D
sweet dreadi : Nie myj auta plynem od okien. Do wycierania uzywaj mikrofibry , jesli ma byc budzetowo moze byc jakis Jan Niezbedny. Najwazniejsze to nie robic wiekszego bajzlu na lakierze niz jest w chwili obecnej.
Co do polerki to Ulitmate Compound to zeby zrobic dobrze polerke trzeba byc pudzianem. Omachasz sie, zmeczysz a efekt jakis bedzie ale bez szalu. Konkretny szybki i dobry efekt da polerka maszynowa + odpowiednie pasty.
Jak chcesz na szybko miec dobry efekt i zabezpieczyc lakier to kup sobie porzadny glaze ktory ukryje conieco a przy okazji oczyszcza(np. Poorboy's Black Hole) + na to wosk ktory masz. Konkretny efekt jak pisalem da tylko polerka maszynowa przez ogarnieta osobe w temacie (unikac lakiernikow). Znajdz jakiegos pasjonata detailera w okolicy to zrobi to jak nalezy :) Mieszkasz w Wawie wiec problemu miec nie bedziesz.
sweet dreadi
24-08-12, 12:15
arekzxy dzieki, oczywiscie uzywam tylko mikrofibry, a polerke planuje ale dopiero na wiosne.
ale zapewne skorzystam z rady i sprobuje z glaze :) thx!
ps. doswiadczenie w uzywaniu past do recznej polerki mam juz za soba, ale jeszcze nie na moim lakierze, rowniez stad moje pytanie - bo jak bardzo meczace to jest to juz wiem :P, ale nie jestem przekonana ze efekt jest adekwatny do wlozonego w to zadanie wysilku.
dokladnie. Efekt nie jest proporcjonalny do wlozonego nakladu pracy. Pierwszy przejazd maszyna jaki zrobilem uswiadomil mi ze bylem durniem babrajac sie recznie :) To tak jakby szczoteczka do zebow probowac malowac dom zamiast walkiem :)
Od wosku i *******ek sie zaczyna potem choroba postepuje i nagle uswiadamasz sobie ze masz wiecej kosmetykow do auta niz dla siebie hehe
sweet dreadi
24-08-12, 13:23
Hm, z pewnoscia moje "kosmetyczki" samochodowe sa juz w tej chwili duuuzooo wieksze od tej z kosmetykami dla mnie - a jestem kobieta, wiec nawet dla mnie jest to zastanawiajace :P
W takim razie w najblizszym miesiacu poszukam glaze, ale gdyby pojawily sie jeszcze jakies sugestie lub uwagi to jak najbardziej chetnie przyjme :)
Poszukaj jakieś AIO w stylu:
http://www.all4auto.pl/autobrite-euphoria-aio-500ml-p660.html
http://www.all4auto.pl/autoglym-super-resin-polish-idealnie-maskuje-niedoskonalosci-p251.html
http://www.all4auto.pl/autobrite-cherry-glaze-all-in-one-500ml-p517.html
http://www.all4auto.pl/auto-finesse-tripple-all-in-one-cleaner-czysci-nablyszcza-i-zabezpiecza-p262.html
Panowie czy konieczne jest zastosowanie glinki przed aplikacją środków typu AIO?
Planuje odświeżyć lakier stosując:
1. Auto Finesse Tripple
http://www.shiningcar.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_c2ec2730bbbcd8f1e2041ca7296cff1d.jp g
2. Dodo Juice Blue Velvet Hard
http://www.shiningcar.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_937d901bdadccfad3fe9a68c6c63537b.jp g
Czy jeżeli lakier nie jest "chropowaty pod palcami" to konieczne jest użycie glinki?
Pytam bo mam mały problem - nie mam gdzie wyglinkować auta ;) Niestety mieszkanie w mieście temu nie sprzyja ;)
Druga sprawa - co polecacie do ochrony i konserwacji plastików zewnętrznych (listwy, progi, dokładka)?
Mam parę typów i chciałbym wybrać ten, który ma największą trwałość:
1. AutoGlym Bumper Care
2. Meguiar's Ultimate Protectant
3. MOTHERS Naturally Black
4. ValetPRO Dionysus Trim Glitz
Który z ww. polecacie?
O ile Triple jest dobrym wyborem może być zmiast Achillesa od ValetPro, o tyle Blue Velvet jest według mnie słaby, pod każdym względem, trwałość tak z 2 mycia może ciut więcej.
Glinka jest obowiązkowa a jeszcze lepiej jest użyć przed nią jakiegoś Tar Removera który usunie smołę.
AG Bumper Care fajnie wyczernia mocno wypłowiałe plastiki, trwałość całkiem spoko, tak samo Dionysus ale możesz też kupić Talosa i używać go wewnątrz tak jak np. Aerospace protectant 303.
AG Bumper Care fajnie wyczernia mocno wypłowiałe plastiki, trwałość całkiem spoko, tak samo Dionysus
A który z ww. ma większą trwałość? AG Bumper Care czy Dionysus?
Witam poszukuje informacji na temat mycia i pielęgnacji auta. Na dodatek samochód który użytkuje jest biały :(. Czy ktoś z was może mi coś doradzić albo podać link do tematu. Ponieważ jak przeglądam zdjęcia samochodów użytkowników forum nie mogę się aż napatrzeć jakie są czyste xD. Proszę odpowiedz. Pozdrawiam
Poczytaj sobie ten temat: http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=2601 i inne tematy na tym forum a napewno się dowiesz jak zrobić żeby hania dobrze wyglądała:)
Czy taki zestaw się nada na pierwsze kompleksowe mycie auta?
- CarPlan Triplewax Wash & Wax Shampoo
- ValetPro Yellow Poly Clay Bar
- CarPlan T-Cut Color Fast
- CarPlan CarPlan Ultra Deep Gloss Car Wax
sweet dreadi
28-09-12, 16:44
Czy któryś z posiadaczy turkusowej piątki używał może tego wosku?
http://turtlewax.pl/turtle-wax-color-magic-wosk-koloryzujacy-mleczku-turkusowy-nietypowe-kolory-500ml-p-295.html
Jestem ciekawa opinii
a uzywalem do woskowania samochodu mamusi... szalu nie ma. lepiej kupic jakis dobry bezbarwny wosk. syfow nie maskuje. lepiej przepolerowac samochod bo tym woskiem nic pozytywnego sie nie uzyska.
sweet dreadi
28-09-12, 19:05
Ok, dzięki za info :)
Witam, co polecacie do odnowy i konserwacji dachu w kabriolecie??
Z gory dziekuje za pomoc:-)
gtechniq I1 lub 303 AP ;)
a jesli chodzi o odnowe to musze zadac pytanie czy chcesz dach wyczyscic i zabezpieczyc czy naprawic i zabezpieczyc?
edit
http://www.detailer.pl/blog/2011/01/jak-dbac-o-miekki-dach-cabrio-soft-top/
warto poczytac bloga.
gtechniq I1 lub 303 AP ;)
a jesli chodzi o odnowe to musze zadac pytanie czy chcesz dach wyczyscic i zabezpieczyc czy naprawic i zabezpieczyc?
edit
http://www.detailer.pl/blog/2011/01/jak-dbac-o-miekki-dach-cabrio-soft-top/
warto poczytac bloga.
Wyczyscic i zabezpieczyc (zeby odzyskal swoj dawny kolor:-) )
Panowie co myślicie o tym AIO?
http://www.shiningcar.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_e26d7953866eca97fc228f2f60892952.jp g
Czytałem, że zbiera całkiem dobre opinie, stosował ktoś?
Ja moge nawiazać tylko do auto finesse o które wczesniej pytałeś.
ogólnie fajnie odświerza, ale wg mnie jest mało trwałe i nie kropelkowało tak jak chciałem.
uzyłem wiec as jako typowy środek śceirny.potem i tak poszedł polimer i wosk.
efekt?:
http://i.imgur.com/ryj6S.jpg
zdjecie tel.
http://img641.imageshack.us/img641/9048/ytsst2.jpg
tutaj troche podrasowane, ale odbicia jak najbardziej prawdziwe.lusterko zrobiło sie niesamowite.
ale 5h roboty w takim małym aucie, rece mało mi nie odpadły.na wiosne polerka maszynowa.chce sie pozbyć tych rys oraz świrli których recznie sie usunąć nie da.
co polecacie zamiast COLLINITE 476?
wosk jest świetny i starczył mi na 5 krotna aplikacje oraz aplikacje na 6 innych aut, ale na wiosne bym spróbował czegoś nowego.tak do 120-130zł.
Puszka Coliego 476 starczły Ci na 11 aplikacji ? LOL tego się kielnią nie nakłada.
120-130zł to tylko sealanty, jak chcesz coś porządnego to szukaj tanich Zymolów.
ja lubie petey's 53 pachnie tak fajnie ze mam ochote go zjesc ;) mam na civicu od ponad miesiaca i jeszcze jakos tam działa ale mysle ze 2 miesiace to maks jego mozliwosci.
co do coli to ja w firmie mam od roku i skońxczył sie kilka dni temu. Czyli tak jak kolega embargo napisał pytam czy kielnia go nakładałaes ? :)
spokojnie, nakładałem zwykłym aplikatorkiem piankowym.a poza tym kto powiedział, że sie skończył ;)
tanich Zymolów.
tani Zymol to tak ze 300-400zł :p
Carbon jest tani około 200pln, masz jeszcze Red'a od PB który jest chwalony, aczkolwiek jak raz spróbujesz czegoś konkretnego to trudno się później rozstać:)
carbon jakos do mnie nie przemawia niby spoko ale czegoś mi w nim brakuje tej "części", której nie potrafie opisac słowami :D
glasur'a uzywałem tylko raz na cayenne wiec nie mam opini ale korzystajac z okazji zaaplikowałem połowe drzwi. kropelki były mega przez długi czas minał jakis miesiac iu do tej pory widac różnice w odpychaniu wody. no i napewno zrobił robote jesli chodzi o aspekty wizualne. tego nie zarzuce ani carbonowi ani glasur. Z innymi zymolami nie miałem doczynienia wiec nie za duzo powiem. ;)
Od kilku miesiecy aplikuje na auta echelon'a zen-xero i trche zaniedbalem temat woskowania;P chociaz jestem konserwatywny i na swoje auto aplikuje wosk bo..... lubie ;)
ps jestem ciekaw titanium, testowałes?
Glasur jest lepszy od Carbonem pod kilkoma względami a przede wszystkim nie ciągnie tak kurzu zaraz po aplikacji jak Carbon, kropelkowanie raczej podobne, trwałość, zbyt wiele czynników by tutaj mówić u mnie max 2 miesiące i kładę na nowo, zapach :D
Z "takich" powłok miałem i mam do czynienia z CarPro CQ fajna opcja dla dupowozu ale ma swoje wady.
Poewiem Ci, ze kładłem i cq i gtechniq c1 ale to co odpie%dala echelon przechodzi wszelkie granice oczekiwań :D Ja osobiście byłem w ciezkim szoku jak pierwszy raz myłem z klientem auto ( tak z ciekawości czystej ). Nigdy nie widziałem zeby woda tak spierdzielała z lakieru :D jesli chodzi o trwałośc to w tym momencie mija jakies 5miesiecy od aplikacji i nadal jest tak samo jak na początku. Jak kładłes cq to wiesz jaka mordownia jest z aplikacja, ścieraniem i docieraniem. Wyobrax sobie ze przy echelonie tego wszystkiego nie ma. Przecierasz firba tak jakbys ścierał wosk ;). Gdy po raz pierwszy miałem doczynienia z echelonem to moje odczucia były takie ze z aplikacji powłoki czerpie mega przyjemnośc a nie męke jak przy cquartz, Gtechniq był troche lepszym przeciwnikiem od cq ale to tez nie to co zen-xero. Musze jeszcze przetestowac opti coat zobaczyc ile wytrzymal jak sie aplikuje i jak długo wytrzyma.
Mam auto na której wisi CQ od prawie roku i działa jak nowy, co do aplikacji nie miałem problemu a docieranie również bez trudu, wszystko kwestią zachowania zaleceń producenta.
Jedyny minus jaki zauważyłem przy CQ to to, że po pewnym czasie się zapycha - dwu miesięczny zimowy bród był niezmywalny proszkiem na bezdotyku - zero efektu, tylko o ręczne mycie pomogło.
to dziwne, ze nie miałes problemu z cq wszyscy moi znalomi detailerzy mają problem z docieraniem cq. nakładanie to pikus ale docieranie dla mnie tragedia.
panowie dostałem dziś na urodzinki glinke, Spray'N Shine i Coliego 476, możecie podpowiedzieć jak teraz to wszystko dobrze wykorzystać?? Umyłem dziś dokładnie autko, zglinkowałem i spolerowałem tempo. Co dalej?:)
teraz kup biały aplikator bilt hamber za około 11zł i smaruj coli.
miedzy tempo a woskiem dokładnie umyj auto aktywną pianą ona wypłucze wszystko z lakieru ( pozostałości tempo ) kup jakiś cleaner np dodo lime prime taki najprostszy jest i fajnie pachnie ;).
PS dlaczego do polerowania uzyłes tempo? nic gorszego nie było ?:D
pozdr
a to do czego?? Spray'N Shine
Pani w sklepie mówiła podobno że przed woskiem.
p.s.
tempo akurat miałem pod ręką:) jak widzisz dopiero zaczynam zaopatrywać się w jakieś kosmetyki i umiejętności:))
kruszyna9227
25-10-12, 12:09
Koledzy niedlugo odbieram civica od lakiernika, co polecacie do zabezpieczenia lakieru itd.? Civic 6gen kolorek Cypress green pearl
dealer spray n' shine to taki quick detailer mozesz go uzywać albo jako lubrykant pod glinke albo po woskowaniu uzywac po myciu
kruszyna9227 colinite 476s tak na początek idalny przed zimą
kruszyna9227 FinishKare 1000P Hi-Temp również da radę
zaiste... ale ja jednak wole woski naturalne ;)
kruszyna9227
27-10-12, 07:31
Ok, raczej kupie colinite 476s:), a powiedzcie czy musze zastosowac "cos" przed jak i po woskowaniu no i jak najlepiej go nakladac itd?
Ja zamiast Coliego 476s polecam Megsa 16 http://temachem.sklep.pl/opis/3512457/meguiars-16-professional-paste-wax.html według mnie coli nie ma do niego podejścia, przede wszystkim nie łapie kurzu tak jak 476 trwałość podobna czyli dłuuugo.
Przed woskowaniem dekontaminacja - coś do usuwania smoły = np. prickbort i następnie glinka, następnie możesz zarzucić wosk.
zima idzie, nie bedzie kurzu ;)
Tylko, że takiej puszki przez zimę nie wykończy ;)
zgadza się, coli strasznie przyciąga kurz:( nawoskowałem kilka dni temu i wczoraj zrobiłem kolejną warstwę , po przejażdżce strasznie była zakurzony:( może po pierwszym myciu coś się poprawi.
a tam Panowie przesadzacie z tym kurzeniem sie;P zawsze bedzie jakies ale :D po umyciu bedzie lepiej. Ja tam nigdy nie zwracam uwagi na to czy przyciaga kurz czy nie i tak myje auto co drugi dzień. Bo kocham patrzec jak te kropelki spie%dzielaja hehe :)
Ostatnio nałożyłem na swoja Hanke Colli 476 i chyba więcej na zimę tego wosku nie zaaplikuję. Po 2 dniach auto całe zakurzone i nie da się tego zmyć wodą z myjki, bez mycia rękawicą nie da się tego kurzu pozbyć w żaden sposób.
Panowie a co na zime , czysto ochronnego , przy okazji moze cos tam sie blyszczec ten wosk, nie obraze sie :) ale glownie ochronnego.
Nie interesuje mnie nic z wyzszej polki, bo takie to na lato moim zdaniem a na zime szkoda. Potrzebuje cos taniego i co ochroni lakier przez jakis czas , nie wykluczam ponownego nakladania po 1/2 miesiacach :)
Bo czytalem o niekoniecznie tanim Collnite 476 ale widze ze chyba jednak nalezy odpuscic ...
Jeżeli coli jest dla Ciebie za drogi to odpuść temat w ogóle.
Tanie woski to są do 150zł i w większości (tak jak coli) są to sealanty a nie woski - syntetyczne pochodzenie.
Nie mow mi prosze jednak czy mam odpuszczac temat czy nie.
Na lato uzywam drozszych specyfikow na zime najnormalniej w swiecie mi szkoda, albo nie widze takiej potrzeby czy to wazne
Nawiazujac do Coli mialem na mysli post nade mna , opinie Zarandiel
Skoro masz "coś lepszego", to smaruj "tym lepszym", woski w opakowaniach po około 200g przy użytkowaniu prywatnym wystarczą na xx lat więc ja bym się tym nie przejmował.
Coli 476s jak już pisałem (i nie tylko ja), przyciąga kurz na początku ale po myciu jest już dużo lepiej, ważne że w tym przedziale cenowym zachowuje dużą trwałość (przy odpowiedniej pielęgnacji).
Kolega może za dużo zaaplikował, nie dotarł wystarczająca i to co pozostało chwyciło kurz solidnie.
Na lato uzywam drozszych specyfikow na zime najnormalniej w swiecie mi szkoda, albo nie widze takiej potrzeby czy to wazne
w zime lakier narazony jest na dzialanie soli itd i to w zime powinno sie bardziej dbac o ochrone lakieru. W zime mozna darowac sobie politure, Quick Detailera itd. Mysle, ze Coli w zime da rade (akurat tutaj ma sporo dobrych opini). Co do trwalosci, to nie uzywaj jakiejs mocnej chemii do mycia (najlepiej tylko szampon o neutralnym pH). Puszka Collinite starczy Ci na naprawde dlugo i predzej ja wyrzucisz niz wykorzystasz :)
ktos napisal, ze kosmetyki do 150zl to niska polka. W poprzednim sezonie kupilem wosk Swiss Waxa za ok 300zl, do tego cleanera za kolejna chora sume jak na taki kosmetyk. Poza *****istym (doslownie) zapachem wcale nie jest taki rewelacyjny. Juz wieksza robote robi np politura Poorboysa Black Hole/White Diamond i na to Collinite (Collinite tragicznie sie poleruje), albo sam Poorboys Nattys Red (tez super pachnie, bardzo fajny wet look i latwo sie naklada/poleruje- sama przyjemnosc), ale to opcja tylko na lato. Nattys Red to bardzo miekki wosk i raczej slabo chroni lakier (ale fajnie kropelkuje)
EDIT
glinka->Poorboys white diamond-> Collinite 476s
http://p1.bikepics.com/2012/08/19/bikepics-2444041-800.jpg
Tylko pamiętajmy o tym, że kładąc 476s na PB - odżywki - white diamond/black hole trwałość całego zestawu jest taka jak najsłabszego ogniwa - czyli PB - według mnie max miesiąc się to trzyma.
Co do teorii polerowania Coli myślę ,że za dużo nałożyłeś - nie jest to wosk problemowy do wypracowania :)
Tylko pamiętajmy o tym, że kładąc 476s na PB - odżywki - white diamond/black hole trwałość całego zestawu jest taka jak najsłabszego ogniwa - czyli PB - według mnie max miesiąc się to trzyma.
Co do teorii polerowania Coli myślę ,że za dużo nałożyłeś - nie jest to wosk problemowy do wypracowania :)
dokladnie tak jak mowisz. Trwalosc takiego zestawu jest oslabiona, ale z tego co zauwazylem trzyma do 2 miesiecy- tyle kropelkuje (myje samochod sam, raz, gora 2 razy w tygodniu uzywajac szamponu o neutralnym pH).
Piszac, ze Collinite slabo sie poleruje porownuje go do np PR Nattys Red, ktory prawie sam sie poleruje :)
ok, chłopaki a jakie pasty polerskie polecacie?
ja lubie sholl'a bo 3m Ci sie nie przyda na tak miękki lakier jak w hondzie. Ja bym przyatakował sholl s17 i wykończył sholl s40.
ok, chłopaki a jakie pasty polerskie polecacie?
Menzerna 2500 umnie zadziałała jak "one step", mimo zastosowanego po niej finish'u, nie zauważyłem żeby wniósł coś do wyglądu po 2500.
Scholl'ami sie nie bawiłem, wiec się nie wypowiem, co do finish'ów jak ktoś się już uprze, to IMO odradzam menzerne (3000 i 4000) straszne tłuste i ciężko je się ściera z lakieru.
Nie sądzisz artur ze 3m to za "trudna" pasta jak dla początkującego?
Zaraz zakończymy dyskusję na UC + tricolor :D
3m za dużo myślenia i pracy, rozpadające się cząsteczki itp, menzerna ma "stałe" działanie 2-3 przejazdy i widać czy działa czy nie... i nie robi takiego bałaganu na lakierze, choć zielony korek warto mieć :D
nie wiem, w menzernach strasznie wkurza mnie czas wypracowywania, szczegolnie tych mniej sciernych, sa strasznie tluste. 3m mam juz "wyuczone" ;) Aczkolwiek lubie w niektorych przypadkach wspomagac sie swirlxem, tak o, bo sie z nim mega milo pracuje.
w menzernach strasznie wkurza mnie czas wypracowywania, szczegolnie tych mniej sciernych, sa strasznie tluste
Prawda, dla mnie mistrzem finish'u są dwie pasty SV CF PRO i MEGS #205 (i chyba jest nawet fajniejszy od SV).
mistrzem finish'u są dwie pasty SV CF PRO
o tak. Dla mnie number one!
A megs'a nie lubie żadnego produktu z tej firmy. chyba mam jakies wewnętrzne uprzedzenie.
Czy jest jakaś dolna granica temperatury, przy której dobrze aplikuje się/poleruje się nadwozie po nałożeniu wosku Collinite 476? Chciałbym go kupić i tylko się zastanawiam czy temp. w dzień w okolicach 8 st. C nie będzie tu problemem.
teoretycznie powinno być powyzej 15 stopni ale jeśli nie jest wilgotno to powinno być ok.
Jaki możecie mi polecić twardy wosk z wyższej półki? Jaka jest orientacyjna kwota za nawoskowanie auta z materiałem (powierzchnia przygotowana)?
UPDATE:
Po przejrzeniu na szybko najrozsądniejszym twardym woskiem byłby chyba Colli 476. Dobry wybór? Lecz tu pojawia się kolejne pytanie czy Colli jest lepsze w celu zabezpieczenia auta na zimę od czegoś syntetycznego? Posiadam już politurę (czy wosk, bo używają dwóch nazw) Porzelack niebieski(rzekomo z teflonem :o). Niestety dosyć mało jest opinii na forach o tym produkcie. Jego opis jest aż "zbyt ładny", mianowicie teflon i carnauba w jednym produkcie i to jeszcze przy takiej cenie? Pomimo tego, po wtarciu tego "cuda", lakier był naprawdę śliski, a woda ładnie spływała i kropelkowała. Politura utrzymywała się naprawdę dosyć długo, choć z drugiej strony auto było zwykle myte ręcznie. Moje "dylematy" wynikają z tego, na ile lepszy (a może i nie?) efekt da mi Colli?
Jaki możecie mi polecić twardy wosk z wyższej półki?
colli akurat z tą "półką" ma nie wiele wspólnego :)
Wytrzymałość zależy od chemii używanej przy myciu. Zimę może przetrwać i "wakacyjny" naturalny wosk, wpływ na to mają też warunki eksploatacji auta. Mimo, że colli to już legenda, to go nie miałem, ale z teorii wiem, że do wiosny spokojnie powinien wytrzymać i im mniej rzeczy pod nim (np. politury) tym lepiej.
W żadnym wypadku nie miałem na myśli najdroższych i najlepszych wosków :) Poszukiwałem czegoś co nie jest drogie, a wystarczająco dobrze zabezpieczy mi lakier, który z przymusu będzie polerowany na zimę. Wybrany został Colli 476 i pójdzie na "goły" lakier. Dla zainteresowanych fotki niedługo powinny pojawić się w moim temacie.
A swoją drogą coraz bardziej interesuje mnie Cquartz. Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia z tym produktem?
Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia z tym produktem?
ma! według mnie tragedia, według niektórych da sie z tym zyć...
Ale konkretnie z Cquartz czy podobnym produktem innej firmy? Co jest konkretniej nie tak?
ja mam najgorsze doświadczenia z cquartz firmy car pro. Aplikacja cquartz jest istna mordownią. kwarc zapycha sie brudem i nie idzie tego domyć. milion razy bardziej woalłbym smarować raz w miesiącu woskiem niż zyć z cquartz. Na maździe kolegi położyliśmy pół roku temu na błotnik c quartz. Możesz wierzyć lub nie ale nie ma zadnych właściwości które da sie zauwazyc. Brudzi sie tak samo jak wszystko. Woda nie ucieka tak jak możnabyłoby sie spodziewać. Być moze czas juz na reload. Ale jak słysze ze kwarc trzeba uzupełniac qucik detailerem do powłok to jakoś nie przekonuje mnie Cquartz. Nie uzywałem nigdy opti coat moze to byc fajne. Poza tym moge polecić gtwchniq c1 powienienś sobie poradzić z aplikacją ale on działa poodbnie jak cquartz. Silnie chroni przed UV ale nie ma rewelacyjnych właściwości hudrofobowych aczkolwiek po z1,5 było troszke lepiej. O echelonie nie wspomne ze jest *****isty ale nie możesz go sobie kupic. Jak masz za duzo siana to kup gtechniq exo - Super sprawa! poza tym polecam forum detailingclub.pl tam jest temat o zabezpieczeniu lakieru i masz prównanie powłok. Pozdr
Co do Cquartz'a, mam pod opieką auto na którym siedzi on od ponad roku, kropelkowanie po myciu jest więc bez przesady, aplikacja w ciepłych warunkach przebiega bez trudu, jedynie fakt zapychania się brudem mogę potwierdzić - zima po miesiącu bez mycia na bezdotyku za wiele się nie zdziała - tylko mycie zasadnicze ręczne.
Witam! przerylem szukajke ale nic mi nie znalazlo, mial ktos do czynienia z produktami firmy BRAYT? zastanawiam sie nad kupnem kilku produktow ich marki pzreznaczonych do polerki lakierow, poniewaz ostatnio dostalismy w firmie (branza szkutnicza) na testy pasty Brayt s0, mleczko s2 i plyn czyszczaco-ochronny s3, powiem wam ze zadne pasty jakie mielismy nie dawaly takich efektow na powierzchni zelkotow szlifowanych papierem gradacji 600, pasta ta jest w stanie wyciagnac wszystkie rysy po tym papierze i zastanawiam sie czy te przeznaczone do lakieru daja takie same efekty. Chodzi mi dokladnie o BRAYT T2 (mleczko) T3 (plyn czyszczaco zabezp.) i T4 plyn zabezp. ktos mial to w lapkach moze ?:)
http://obrazki.elektroda.pl/9473671900_1358878906.jpg (http://obrazki.elektroda.pl/9473671900_1358878906.jpg) http://obrazki.elektroda.pl/1126001500_1358878907.jpg (http://obrazki.elektroda.pl/1126001500_1358878907.jpg) http://obrazki.elektroda.pl/8872264800_1358878907.jpg (http://obrazki.elektroda.pl/8872264800_1358878907.jpg)
Panowie zbieram graty do zabawy w detailing i potrzebuje porady jakie zeczy kupic
narazie kupilem:
-meguiars rekawice do mycia
- wosk meguiars 16 z aplikatorem zóltym
teraz prosze o porady:
jaki szampon kupic zeby nie splukiwal wosku z auta
jaka mozecie mi polecic glinke do czyszczena lakieru
potrzebny tez bedzie quick detailer po kazdym myciu
jakis srodek na lekkie rysy
Szampon Duragloss 901 lub Megsowy Gold Class lub np. Shiny Garage Orange Car Shampoo najtańszy i porównywalny !
Jak kupisz valetpro standard to wystarczy.
QD fajny jest megsowy last touch ale w galonie to starczy Ci na dziesięć lat więc coś małego również możesz dobrać np. Poorboys QD+, Shiny Garage Almond, jak nie jesteś biedny ( ;) ) to celu w np. Zymola Field Glaze albo Reaload od Carpro.
DymisR^ nie wiem czy juz do tej pory zrobiłes całe zakupy ale ja właśnie zbieram opinie o najlepszych środkach w sensie sprawdzalności w rzeczywistości. Na pewno jutro będe atakował sklep detailer.pl bo maja urodzinową obiniżke cen lada chwila, a do tej pory sie nie zawiodłem na tym co kupiłem u nich . Jak wyniki Twoich zakupów?
DymisR^ nie wiem czy juz do tej pory zrobiłes całe zakupy ale ja właśnie zbieram opinie o najlepszych środkach w sensie sprawdzalności w rzeczywistości. Na pewno jutro będe atakował sklep detailer.pl bo maja urodzinową obiniżke cen lada chwila, a do tej pory sie nie zawiodłem na tym co kupiłem u nich . Jak wyniki Twoich zakupów?
Kiedy ta obniżka będzie? :)
zbieraja na fejsie polubienia. Jak przekroczy 1000 ma byc promo...
juz jest :D i będzie jeszcze 5 dni
Czym ożywić czarną alkantarę bo się brązowa zrobiła?
Czym ożywić czarną alkantarę bo się brązowa zrobiła?
http://sklep.waxclusive.pl/materialowa-tapicerka/72-raceglaze-alcantara-cleaner-250ml.html
mi ta butelka starczyła na dwa fotele w audi a5.
przypomnijcie mi czy wosk Turtle Wax Platinum Series Car Wax zostawia białe ślady na plastikach i odpryskach lakieru?
Co kupić żeby nie zmyło tego wosku do szybkiego odświeżenia lakieru po myciu ? - Turtle Wax ICE Synthetic Spray Detailer nada się ? Wosk jest chyba naturalny (?) a detailer syntetyczny może tak być ?
Czy moze EXTREME NANO-TECH SPEED WAX - nanotechnologiczny wosk samochodowy?
platinum zostawi biale slady.
ice synthetic bedzie sie gryzl z platinum. rozpusci go.
każdy woks zostawi białe ślady w odpryskach.
Co kupić żeby nie zmyło tego wosku do szybkiego odświeżenia lakieru po myciu ?
jak sie uparłes na sonax'a to
http://www.autodrogeria.pl/Sonax-Brillant-Shine-Detailer-poprawia-polysk-mikrofibra
jak sie nie uparłes na sonax'a to
http://mrcleaner.pl/poorboys-world-spray-and-wipe-476ml-quick-detailer-p1498.html
Panowie zbieram arsenal na wiosne
Mysle ze smialo moge nazwac siebie amatorem
O ile sledzac watek jestem w stanie sobie poradzic z glinka szamponem itp to dalej mam problem z pasta / pastami i padami do polerki
Bedzie polerka taka przyzwoita z regulacja obrotow i podtrzymywaniem obrotow ( prosta ale te podstawowe funkcje ma ) teraz potrzebuje paste i pady dobrac
Ktos pisal o menzrnie 2500 kiedys i 2 roznych padasz twardym i miekkim ze spokojnie starczy zamiast 2 past , ktos tez wspominal o pastach megsa co byscie polecili ? jakies rozne alternatywy zestawienia ogolnie bardzo mile widziane :)
Myjesz, glinkujesz, myjesz wycierasz. twardy pad + menzerna fg500, po wszystkim miekki pad menzerna ff3000. wycierasz. Na to jakiś wosk, mikrofibra i niech sobie będzie ;-)
jeszcze cleaner przed woskiem z tego co zauwayzlem bardzo dobrze dac :)
Jakies propozycje padow czy jedna cholera , chodzi mi o jakies sprawdzone , no i czy moze sie rozroznia je na twardy , miekki twardy , twardszy twardy :) ?
jak sie uparłes na sonax'a to
ja na sonaxa ? - nie.
Są jakieś tanie QD do wosków naturalnych?
Chciałem coś niskobudżetowego teraz używam TW Color magik, pomyślałem ze zmienię na Turtle Wax seria platinum, i chciałem dokupić jakiś quick detailer do tego, coś typy TW Ice QD ok 25zl.
Myślę jeszcze nad woskiem z serii ICE lub EXTREME NANO-TECH POLISHING WAX jakies sugestie ?
Są jakieś tanie QD do wosków naturalnych?
Chciałem coś niskobudżetowego teraz używam TW Color magik, pomyślałem ze zmienię na Turtle Wax seria platinum, i chciałem dokupić jakiś quick detailer do tego, coś typy TW Ice QD ok 25zl.
Myślę jeszcze nad woskiem z serii ICE lub EXTREME NANO-TECH POLISHING WAX jakies sugestie ?
sugeruje przeczytac ostatnie 10 - 16 stron i znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania
twardy pad + menzerna fg500, po wszystkim miekki pad menzerna ff3000. wycierasz. Na to jakiś wosk, mikrofibra i niech sobie będzie ;-)
gdyby wszystko było takie proste to byłbym, bogaty ;)
Zawsze mozesz dodac cos od siebie w kwestii past + padow w wersji budzetowej dla amatora :)
Po co Ci cleaner po pełnej korekcie ?
chyba że mowa o cleanerach z gwiazdką takich jak HDC.
twardy pad + menzerna fg500, po wszystkim miekki pad menzerna ff3000
gdyby wszystko było takie proste to byłbym, bogaty
true story :D
Ciesze sie razem z wami ale jakies konkrety :) ? To co podal Sajmon da rade , poradze sobie z tym , cos byscie zmienili lub dodali od siebie , lub przedstawili jakas alternatywe ?
A co powiecie o Meguiars M105 Ultra Cut Compound, Meguiars M205 Ultra Finishing Polish
Bardzo dobre opinie zbiera zza wielka woda z tego co wyczytalem , warto sie w to bawic czy zostac np przy menzernie ? Jak ma sie jedno do drugiego
Meguiars M205 Ultra Finishing Polish
Jedna z moich ulubionych wykończeniówek, finishów z mezerny nie lubię bo tłuste, megsa można wypracować do zniknięcia.
Meguiars M105 Ultra Cut Compound
Tego nie miałem, ale podobno bardzo mocny i strasznie pylący.
Osobiście proponuje z menzerny FG500 (ostatnia nowość menzerna 400 bardziej tłusta, mniej pyląca) na twardej płaskiej gąbce np biała flexipads lub biały URBAN lub futerko ^^ zależy od stanu lakieru, po niej menzerna PF2500 na żółtym 3M, na koniec megs #205 na niebieskim 3M, jako cleaner ZYMOL HDC. Chyba, że masz jakiś fajny cleaner typu swissvax CF PRO lub polishangel esclate lotion wtedy już bez megsa i hdc :)
dzieki za odpowiedz :D tyle ze najpierw chce sprobowac na 2 pastach / padach , wlasnie mocno scierna i wykonczeniowa. Do megsa 105/ 205 zachecilo mnie kilka artykulow miedzy innymi ten
http://www.detailedimage.com/Ask-a-Pro/polishing-how-to-with-meguiars-m105-m205/?replytocom=8605
Tam tez jest mowa wlasnie o tym, co jak na moj rozum trzeba wziac pod uwage, mianowicie: ze Honda ma miekki lakier i ze mozna stosowac pada "polish" a nie "cutting " przy pascie np megs 105 a dopiero przy wiekszych defektach zastosowac pad " cutting "
Fajnie ogolnie opisane wszystko
O menzernie fg500 tez pare osob sie pozytywnie wypowiadalo. Tutaj znowu Ty zalecasz w ogole prace 3 etapowa a ja nie wiem czy chocby koszta na sam poczatek dla mnie nie bede za duze
+ polecane tam pady " lake country " tez zbieraja pozytywne opinie , rzekomo z tego co czytam wypadaja lepiej od megsa ( padow w sensie )
Czy jak kupie megsa 105 / 205 do tego pady odpowiednio polish / finish bedzie ok na poczatek ?
nie wiem, czy megs #205 wyciągnie wszystko po #105, u mnie np wystarczyła menzerna PF2500 (megs #205 nie wyciągał wszystkiego) i to na karbowanym żółtym padzie 3M więc dość "lekka" kombinacja, finishem zrobiłem dla zasady ale nic nie wniósł do wyglądu, czyli tak na prawdę wystarczyła mi jedna pasta :)
Megs jest drogą pastą, finishu idzie malutko, bardziej znika cuting. Weź menzerne 500 250ml lub 400 250ml i megsa 205, najlepiej odkupić od kogoś lub zagadać czy nie sprzedadzą "testera", bo więcej niż 30-50ml nie potrzebujesz na auto :)
Co do gąbek ważne, żeby były płaskie, mogą mieć jakieś nacięcia itp. a do finishu polecam karbowaną np niebieski 3M, ale może być też innej firmy.
megsowa 105 tnie dobrze ale tylko na futrze, na cuttingu nie ma rewelacji - mocniej tnie fg500.
Stosowałem kiedyś zestaw 105+205 pasują do siebie.
Wezme opakowanie bo zawsze to przelece wszystki auta w domu a z czasem jak ogarne temat to moze i komus albo jakiemus znajomemu, wiec zmarnowac sie nie zmarnuje :) , jeszcze takie pytanie mam do menzerny ( tej 400 lub 500 ) jaki pad do tego . Napisze jeszcze ze lakier raczej nie mam mocno ztyrany bardziej te "swirle " i lekkie rysy + jest to lakier Hondy a ja sie boje zebym nie przedobrzyl , stad to pytanie: pakowac sie w jakis delikatny cuting czy zostac przy polish`ujacym padzie do tej menzerny :) ? Ewentualnie jak znajde cos czego nie wyciagnelo to wtedy dokupie ten tnacy pad jeszcze do zestawu , byloby to ?
Dobrze mieć każdy i to co najmniej 2-3szt bo się zapychają, a szkoda by było jak się w czasie roboty okaże, że czegoś Ci brakuje :) przynajmniej u siebie masz 2-3 sklepy, więc zawsze możesz podjechać i dokupić.
No fakt fakt. Dobra to jeszcze troche poczytam i postudiuje temat i przygotuje jakies koncowe zestawienie do oceny czy ma to sens czy nie lub czy cos pozmieniac :)
Chochliklol
04-03-13, 22:12
Witam.
Jestem tu nowy i mam kilka pytań . Mam hanie czarny lakier potrzebuje ją ślicznie wypolerować wywoskować tak aby świeciła , na przednim błotniku są zacieki bodajże z rozpuszczalnika czy wypoleruje to ? dach trochę porysowany poprzedni właściciel trochę zaniedbał nowy lakier . Potrzebuje się dowiedzieć czym najlepiej wypolerować wywoskować jakie pasty itp ściereczki (polerowanie ręcznie ) i najlepiej nie drogo . Gdzie to kupić proszę o linki .
Panowie co polecacie dobrego i niedrogiego do czyszczenia felg? Oraz czym je najlepiej zabezpieczyc zeby jak najmniej brudu lapaly?
tenzi prix + sampler finish kare hi temp 1000p
tańszego rozwiązania nie widze.
pytanko takie, MEGUIARS QUIK DETAILER można nakładać na mokry lakier ? Czy może lepszy będzie MEGUIARS Quik Wax ? szukam czegoś co poprawi wygląd po opłukaniu/umyciu auta na myjni
Stosowałem tylko turtle wax ice i nic wiecej(3razy) poprzedni właściciel troche zaniedbał lakier bo w słońcu sporo swirli.
Chce zaopatrzyć sięw kosmetyki jednak z tego co widze to cenowo jest dość grubo...
Myslaem kuoić:
Glinka
Poorboys black hole
Wosk maguiars 16# albo collinite no476s.
Meguiars soft foam do nakładania
Plus poźniej quick detailer po "spłukiwaniu"/miedzy woskowaniem 16#.
A moje pytanie czy taka kompozycja jest dobra i czy np. Zostawic glinke w spokoju. Na zywo nie widziałem efektów a chciałbym cos lepszego niz po tym moim turtle wax. A sam poorboys black hole plus ten turtle to chyba słaby pomysł?
Dzięki
P.s. Z czasem dokupie coś ale chciałem że tak to ujmę "na początek".
Panowie co polecacie dobrego i niedrogiego do czyszczenia felg? Oraz czym je najlepiej zabezpieczyc zeby jak najmniej brudu lapaly?
Ja szyszczę K2 Felix'em. W sumie każdy płyn do felg jaki miałem spisywał się dobrze, nawet z tesco. Bez dotykania rozpuszcza cały syf z felgi. A cena sporo niższa niż Tenzi..
poprzedni właściciel troche zaniedbał lakier bo w słońcu sporo swirli.
To ja bym najpierw usunął swirle a potem martwił się o kosmetyki. Poorboys to do odświeżenia raczej jest. Bo swirle nawet przez woski będą wychodzić.
Lepiej niech kolega kupi Megsowe UC i jakieś AIO na to.
Siema, chciałbym na wiosnę odświeżyć trochę lakier. Nie mam mega ciśnienia na detaling, zwyczajnie chcę poprawić wygląd samochodu. Byłbym wdzięczny jeśli ktoś podpowie mi jak i czym to zrobić w rozsądnej cenie. Przeczytałem sporo tematu, ale nie ma jednoznacznych odp. Napewno przydalby się dobry szampon i wosk, coś do tego? Jak odświeżyć listwy boczne bo trochę przyblakły?
w rozsądnej cenienie da sie ;)
Jak odświeżyć listwy boczne bo trochę przyblakły? nagrzac opalarka.
A ja mały pomysł podrzucę.. może by tak bardziej zorientowane osoby pomogły stworzyć listę kosmetyków, podzieloną na katergorie np.
1. Zbieranie starego lakieru / CUT
2. Polerowanie
4. Woskowanie
5. Detailing?
6. Inne
Fajnie by było dorzucić pojemność opakowania i cenę.. a na końcu umieścić listę w podpiętych tematach.
Ktoś za? Bo to pytanie: co polecacie do tego/śmego/owego, się nie skończy.
każdy samochód ma inny lakier, każde auto traktuje sie inaczej, nie da sie stworzyć manualu do detailingu.
Ewentualnie można wypisac woski co tez moim zdaniem jest bezsensu poniewaz kazdy moze oczekiwać od wosku czegoś innego.
Nie wiem Panowie jak chcecie tworzyć twórzcie ale ja nie mam na to czasu. Poza tym są fora o detailingu: kosmetykaaut.pl detailingclub.pl i teraz widziałem coś chyba nowego jadewblasku.pl. Jest tam ogromna skarbnica wiedzy. Byc może sie myle ale nie widze sensu pisania tego jeszcze raz skoro wszystko można przeczytac na innym forum.
Jeśli pomysł przetrwa i o ile czas pozwoli służę pomoca aczkolwiek nadal nie widze sensu :D
A ja mały pomysł podrzucę.. może by tak bardziej zorientowane osoby pomogły stworzyć listę kosmetyków, podzieloną na katergorie np.
1. Zbieranie starego lakieru / CUT
2. Polerowanie
4. Woskowanie
5. Detailing?
6. Inne
Fajnie by było dorzucić pojemność opakowania i cenę.. a na końcu umieścić listę w podpiętych tematach.
Ktoś za? Bo to pytanie: co polecacie do tego/śmego/owego, się nie skończy.
to jest bardzo "slaby" pomysl delikatnie mowiac, ogolnie po co pisac cos co nawet w kazdym lepszym sklepie internetowym z kosmetyka aut jest tak podzielone w identyczne kategorie...
chce kupić jakiś długotrwały wosk do lakieru zastanawiam sie nad wyborem pomiedzy tymi dwoma
http://shinemaster.pl/promocje/15-collinite-476s.html
ewentualnie
http://shinemaster.pl/wosk-samochodowy/21-finish-kare-1000p-high-temp.html
tego finish kare jest podobno wiecej niz collinite ale czytalem ze zużywa się ich bardzo mało więc pytam który da lepszy efekt na czarnym lakierze
moim zdaniem finish kare lepszy. Tzn mi bardziej podpasował...
tak sobie pomyślałem że wszyscy kupują te popularne finish kare i coli, a ja bym sprobowal coś innego
http://shinemaster.pl/wosk-samochodowy/77-duragloss-track-claw-racing-polish-473ml.html
nie wiele o nim opinii w necie, wg opisu zapowiada się ciekawie tylko nie wiem czy dolozyc te niecałe 2 dyszki :D
Michalll_1991
22-03-13, 19:06
na kosmetykaaut mówia ze colli przyciaga kurz :)
mam track claw-nic specjalnego... naprawde nic specjalnego i samochód nie jest od niego szybszy tak jak mówi ulotka :D
No ja jednak zebrałem opinie że collinite najtrwalszy, a apropos miękkiego lakieru hondy to tu jest taki ładny pokaz dobrej roboty na tym lakierze
http://www.detailer.pl/blog/2012/07/miekki-lakier-wymaga-cierpliwosci/
A tu znalazłem takie małe porównanie wosków collinite może się komuś przyda
http://www.detailer.pl/blog/2012/10/czym-roznia-sie-woski-collinite-845-insulator-wax-476s-super-double-coat-oraz-915-marque-delegance/
bardzo ciekawy artykul apropo miekkich lakierow, dzieki:)
Panowie i panie specem nie jestem i nie będę, ale chciałbym odświeżyć lekko lakier po zaniedbaniach poprzednich własicieli. Lakier mocno zniszczony pełno rys głębszych i płytkich, dam sobie rękę uciąć, że nigdy nikt nic nie robił z powloką oprócz mycia na szczotach przy stacji paliw, do tego malowane błotniki przednie i zderzak przedni (na zderzaku widać jak ktoś źle położył lakier tak jakby nie rozlał lakieru tylko zrobił chropowata powierzchnie). Samochód nadaje się do malowania ale mimo wszystko zbierając hajs na lakiernika chciałbym wypolerować lakier oraz zabezpieczyć bo na pewno efekt możne być lepszy niż jest teraz. Co polecacie? Szczególnie chodzi mi o wypolerowanie i zabezpieczenie lakieru? Polerka czeka w bagażniku nie wiem jakiej pasty/politury/wosku użyć i jakiej gąbki/pada użyć? Skusiłbym się raczej na tańsze kosmetyki bo maniakiem detailingu nie jestem, a gdybym był to w moje ręce wpadłoby coś w lepszym stanie wizualnym niż moja ej. Mam nadzieje ze mnie rozumiecie.
Ludzie doradźcie co kupić, potrzebuje jakieś dobre mikrofibry i wosk do niebieskiego lakieru (B90P). Do nakładania ręcznego.
z góry dzięki za pomoc
Przeczytaj kilka stron wstecz tego tematu.
panowie ja mam szybkie pytanie, szampon do umycia fury, pasta polerska i wosk, ma byc dobre i tanie, chce zrobic dobrze ale tez bez jakiegos zbytniego brandzlowania sie :)
kiler pewnie ci pomogą tak jak mi. zapytałem i liczyłem na szybką krótką odpowiedz a nie szukać i czytać parę stron tematu,ehhh.
szkoda gadać, tacy tu niektórzy pomocni
no nie powiem bo tez te mikro chcialem dowiedziec sie jakie, dojechalem 10 stron wstecz i nic nie bylo :D
firby eurov są okey
http://temachem.sklep.pl/opis/2333266/sciereczka-z-mikrowlokna-eurow-40x40cm.html
po pralni chemicznej spisują sie w 80% tak dobrze jak nowe
a woski dobierzcie sobie według własnych potrzeb.
np ja polecam
http://mrcleaner.pl/angelwax-body-wax-100ml-ekskluzywny-wosk-naturalny-p2163.html
ostatnio przypadł mi do gustu szampon Presty Sudzz Car Wash
http://showcarshine.pl/989-presta-sudzz-car-wash-38l-.html
Pasta Polerska AUTOGLYM SRP
http://showcarshine.pl/223-autoglym-super-resin-.html
I nie obrażajcie sie odrazu bo tu jest zapisane 100 stron na temat a ludziom juz nie chce sie powtarzac tego samego...
potrzebuje dobra mikrofibre do zbierania wody po myciu, taka zeby nie zostawiala sladow :)
Jak jesteś początkującym to kup Fluffiego http://www.all4auto.pl/shiny-garage-fluffy-dryer-recznik-do-osuszania-p326.html żeby nie było śladów to podejmij decyzję o zakupie Qucik Detailera