Zobacz pełną wersję : woski, pasty polerskie itp...
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
Dziekuje za info :)
Ja teraz mam grubą rozkmine OSTATECZNĄ :) colli 467s vs Duragloss #105 vs. Track Claw z naciskiem na duragloss'a bo strasznie ludzie chwalą nawet w starciu z 476 !
ktoś stosował 105 lub track claw?
ja ostatnio zainwestowalem w caly zestaw Duragloss, ale zamiast #105 wzialem #111 i jestem pod mega wrazeniem takiego zestawu (pod wosk uzylem cleaner Duragloss #652) auto po dwoch tygodniach kurzenia sie, splukalem samą wodą na bezdotykowce i lsni jakby wczoraj bylo woskowane :) śliskość lakieru rowniez super... a podobno o trwałość też sie nie trzeba martwic bo czy to #105 czy #111 to oba sa bardzo trwale :)
Co do Twojego dylematu to wzialbym 105.
lozek wybieraj spośród dwóch, track claw nie jest na zime i bardzo krótko trzyma wiec nie ma sensu. Ja osobiście byłbym za coli ;)
Tak jak napisal poprzednik, track claw nie jest najtrwalszy... #105 na zime idealny i w przeciwieństwie do Coli nie przyciąga tak kurzu.
A kto pisał, że na zimę? :) akurat chce kupić, ale z myślą o ciepłym sezonie.
Track claw podobno troche slabszy ale za to połysk i śliskość lakieru bez porównania (na wielki plus) ze 105#
teraz jest wybór #105 a track claw bo colli odrzuciłem. Skłaniam się chyba ku track claw bo jak mi wytrzyma wosk miesiac czy 1,5 to i tak bede zadowolony (choć w lato to pewnie i wiecej bo nie bede w wiekszosci pewnie mył auta, mocne spłukanie wystarczy by brud spłynął sobie) :) Mam srebrny lakier i szału nie będzie nigdy, ale chce to jak najlepiej wykorzystać (lakier jest już po korekcie)
coli z tym przyciaganiem kurzu to jest do pierwszego mycia :-)) wiec nie do konca taki zły :P
a co do srebrnego lakieru to masz fk1000, DG 105, AG EGP którego ja czesto uzywam ;-) i track claw na którego jest ostra nagonka ostatnio ;-) zreszta czytajac pewne forum mozna zauwazyc ze tam sa okresowe nagonki i "cudowne właściwości" w danych chwilach :D
To jesli nie na zime to bierz track claw, chociaz z drugiej strony biorąc pod uwage to co napisales o srebrnym lakierze to moze nie warto doplacac do track claw? ;p heheh Wybor nalezy do Ciebie ;)
W ogóle Kosmetykaaut nakręca wiarę na duraglossa ;) tak cyklicznie jakaś chemia jest lansowana
Zymol Titanium i Carbon też są dobre na zimę ...
Siemanko, nareszcie jakiś dział/forum na którym prawdopodobnie nie uzyskam odp typu"to już było" "od czego jest szukaj" aluzja do forum Kosmetykaaut...
Sprawa wygląda tak: Civic odebrany od lakiernika miesiąc temu(kolor czarna perła:D)samochód zrobił tylko 250km;] i stoi w garażu troszkę przykurzony.
Ów lakiernik(ziomek naprawdę ogarnia temat, jeden z lepszych na terenie moich okolic)napastował całe auto bardzo dobrą pastą i powiedział, że żadnych wosków nie stosować, dopiero na wiosnę coś położyć. Też go posłucham i tak zrobię.
Dodam tylko że autko będzie prawie całą zimę w garażu, użytkowane sporadycznie..
Dobra teraz do rzeczy
Mycie oczywiście na dwa wiaderka, nie mam karczera ale zanabyłem końcówkę na węża w obi(od sikawki do mocnego strumienia).
Szampon Dodo Juice Born to be mild 250ml, szampon ma dużo pozytywnych opinii
Rękawica, zależy mi na bardzo dobrej ochronie lakieru postanowiłem na "Monster Shine merino mitt rękawica do mycia z naturalnej wełny "
Tylko tyle na ten sezon..wiem, wiem mało ale tak jak pisze, będzie stało w garażu i nie musi się "świecić"
Czy wyżej wymienione produkty będą spełniały moje oczekiwania?:p
Wg mnie świeżo położony lakier, ktory juz wysechl i sie utwardzil powinien byc zabezpieczony dobrym woskiem, jak dla mnie to stosowanie produktow typu cleaner lub inne produkty mniej lub bardziej scierne odpadaja ale wosk wskazany.
Co do reszty to jak najbardziej wystarczy, ważne aby na automatycznych myjkach nie myc, na dwa wiadra super pomysl, do tego miekka rękawicza i lakier bedzie zadowolony ;) ale sprawe wosku przemyśl jeszcze raz ;)
nie chce być złym prorokiem ale jeszcze nie widziałem na własne oczy auta od lakiernika z nie spieprz..a polerką :D
generalnie to ze czymś umazał auto to nie znaczy ze jest zabezpieczone.
Dla mnie ładowanie kasy w szampon jest bezsensem, wystarczy szampon nirgin z marketu bo nie zmywa wosków i nie trzeba kupowac szamponu za 60 zł ;)
lepiej zainwestowac w wosk np wczesniej opisywany coli ;-)
jak kolega wyżej polecam nirgina jest najlepszy low endowym szamponem nie zmywającym wosku,
Droższe szampony mają ładniejszy zapach lepiej się pienią dają lepszy poślizg :) także mają więcej zalet :)
Jako że zamierzam pierwszy raz nawoskowac recznie samochód proszę o wasze rady, kupiłem jakis wosk Formula1 czy tak F1. Jakie ruchy wykonywać, ile nakładać itp.
I co najważniejsze, czy jest wymagana jakaś temperatura ? Np przy obecnej temperaturze można tak w okolicach południa jesli pokaże się trochę słońca ?
ruchy koliste, mgiełka, kiedy masz spolerować masz napisane na produkcie, lepiej w ciepłym garażu jeżeli to wosk syntetyczny to tym bardziej.
własnie to wosk Canaruba, albo ma cos z niego, mgiełka to znaczy wodę w tym pryskaczy like Cleany itp do szyb ?
raczej carnaube to ma tylko w nazwie i nic poza tym :/
własnie to wosk Canaruba, albo ma cos z niego, mgiełka to znaczy wodę w tym pryskaczy like Cleany itp do szyb ?
mgiełka to znaczy baaaardzo cieniutko aplikatorem nałożyć na lakier
Tak i najlepiej jakby temp nie byla nizsza niz 10* C...
Kilka pytań :p
1)Czy glinka jest konieczna przed woskowaniem? Czy można ją zastąpić przetarciem lakieru benzyną ekstrakcyjną (skoro i tak należy jej użyć po glince)?
2)Czy jest sens polerowania auta przed nakładaniem wosku na zimę?
3)Wosk nakładać ręcznie czy maszynowo?
1) tak
W sensie "konieczna" czy "można zastąpić"? :p
2) tak
Nawet jeśli miałem polerkę w maju tego roku? Nie osłabi to niepotrzebnie lakieru na zimę? Nie lepiej zrobić jednej porządnej na wiosnę?
Nawet jeśli miałem polerkę w maju tego roku? Nie osłabi to niepotrzebnie lakieru na zimę? Nie lepiej zrobić jednej porządnej na wiosnę?
ja bym nie robil maszynowej polerki przed zima, to nie ma sensu, teraz masz nalozyc dobra warstwe zabezpieczajaca, zima i tak lakier bedzie narazony na caly ten drogowy syf i lepiej sobie zapodac dobra polerke na wiosne niz robic to przed zima, teraz dobre mycie plus glinkowanie i masz najlepsza baze pod mocny wosk.
Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło :) Dzięki Wam.
ja bym nie robil maszynowej polerki przed zima, to nie ma sensu, teraz masz nalozyc dobra warstwe zabezpieczajaca, zima i tak lakier bedzie narazony na caly ten drogowy syf i lepiej sobie zapodac dobra polerke na wiosne niz robic to przed zima, teraz dobre mycie plus glinkowanie i masz najlepsza baze pod mocny wosk.
bez chociażby IPA to raczej nie ma bazy pod mocny wosk. Wosk bez cleanera albo chociażby IPA bedzie trzymal sie zdecydowanie krócej.
Zadam kolejne lamerskie pytanie :p Czemu ma służyć IPA po glinkowaniu? Czy glinka nie czyści dostatecznie lakieru?
po glinkowaniu nie potrzeba stosować IPA , stosuje się go po środkach którego mogą wypełniać lakier : AIO , niektóre cleanery, pasty polerskie.
jeżeli masz auto na którym nie pamiętasz aby był wosk , to sama gilnka go ściągnie mogą zostać jakieś smoły / asfalt ale od tego jest np. nafta lub Tar&Glue removery.
Glinka czyści mechanicznie, cleaner chemicznie, ipa też przeczyści, na pewno odtłuści.
Lepsze cleanery, działają dodatkowo jako glaze- podbiją kolor, wet look, polepszą trwałość wosku.
Mam jeszcze jedno pytanko, ile tego wosku trzeba nałożyć ? ma być cały element w wosku że go widać (u mnie taki zółtawy ) czy tylko tak gdzieniegdzie ?
Mam jeszcze jedno pytanko, ile tego wosku trzeba nałożyć ? ma być cały element w wosku że go widać (u mnie taki zółtawy ) czy tylko tak gdzieniegdzie ?
calutki, dokładnie, cieniutka warstwa.
jak próbowałem na lotce to mialem całą w wosku, wiecej bylo przeźroczystego i troche żółtego więc ma być cała żółta jak rozumiem ?
jak próbowałem na lotce to mialem całą w wosku, wiecej bylo przeźroczystego i troche żółtego więc ma być cała żółta jak rozumiem ?
wosk nakładasz tak cieniutko, że to prawie przezroczyste powinno byc
przykład (zdjęcie CMQ) tu akurat nakładane palcami:
http://i153.photobucket.com/albums/s235/ciamach/Elmeru%20detail/works%20of%20elmeru/biforek%20panelek/afterek%20panelek/applied.jpg
W woskowaniu zasada im więcej tym lepiej, nie działa :P element ma być pokryty cały z jak najcieńszą warstwą.
Tu jest taki "how to..." http://www.youtube.com/watch?v=LVE7lBFrGNY&feature=relmfu to jest druga część jest jeszcze pierwsza bardziej merytoryczna.
Rękoma można nakładać jedynie woski naturalne (np. zymol, swissvax, raceglaze,), ale nie woski syntetyczne (oraz żadne które można kupić w markecie)!! - dla własnego zdrowia.
Co do zanieczyszczeń lakieru. Przejechać CAŁY samochód benzyną ekstrakcyjną czy jedynie miejsca takie jak progi, dolne partie drzwi, zderzaki itp.? Czy po przetarciu należy ponownie umyć samochód, czy można od razu przystąpić do glinkowania?
Tam gdzie najwięcej smoły, bo szkoda marnować na nią glinkę. Ja bym przemył progi, dolne partie drzwi, tylny zderzak (o dziwo tam też jest co zbierać), nie wiem jaki masz kolor auta, jak czarny to robota trochę utrudniona, ale będziesz widział na fibrze (czy innej szmatce :P ), czy brud dalej siedzi czy już jest okej. Potem bym jeszcze przemył te miejsca i chwytał za glinkę.
Czarny :p Pamiętam, że kiedyś po przetarciu całości benzyną, brud był również na innych elementach (dach, drzwi), lecz robiłem to niedługo po konserwowaniu podwozia. Dzięki :)
Panowie jaki polecacie Cleaner po woski coli na czarny lakier? Dodam że nie ma być ścierny!
wg mniet o wystarczy że przetrzesz IPA i będzie ok, chociaz gadzeciaże detailingu Ci wymyślą cleaner za 100 zł :D
wystarczy że przetrzesz IPA i będzie ok
Zgadza się.
chociaz gadzeciaże detailingu Ci wymyślą cleaner za 100 zł
Oj tam oj tam :p
macie jakieś sprawdzone "IPY"? ;D
Choopaky mam pytanie:
Czy jest jakaś różnica po nałożeniu wosku
http://www.turtlewax.com.pl/sklep/turtle-wax-metallic-car-wax-wosk-do-lakierow-metalicznych-emulsja-500ml-p-35.html
i tego
http://www.turtlewax.com.pl/sklep/turtle-wax-original-car-wax-wosk-uniwersalny-emulsja-500ml-p-31.html
na lakier Clover Green Pearl Metallic Clearcoat?
Czy nie ma żadnej różnicy? (nie wiem czy kupować do lakierów metalicznych czy uniwersalny)
dołóż 20zl i kup coś nie "supermaketowego", chociazby dlatego ze taki wosk dluzej sie utrzyma, a roznica w cenie rekompensowana jest wydajnościa wiec to tylko pozorna oszczednosc ;)
Czy woda pod ciśnieniem (z myjki) ma niekorzystny wpływ na nałożony wosk?
Czy woda pod ciśnieniem (z myjki) ma niekorzystny wpływ na nałożony wosk?
Sama woda nie, nie wiem jaki ma wpływ twardość wody, nie mam takich dogodności :(
Jeżeli chodzi o myjki samoobsługowe, to ja zawsze jeszcze przez pierwsze 5-10s wypryskuje do ścieku pozostałości po ostatnim użytkowniku i jego programie X.
Wszystko zależy jeszcze od wosku, bo takich chemicznych wyjadaczy jak coli czy megs #16 to żaden program nie ruszy, bardziej trzeba uważać przy naturalnych.
popieram, sama woda nic zlego nie zrobi, lepsze woski pare myć aktywną pianą też wytrzymają, ale po co skracać ich trwałość skoro można splukiwać sama woda a tym samym nie dopuscic do zgromadzenia sie wiekszego brudu ;)
Ma ktoś praktyczne doświadczenia czy wosk Megs #16 przy poprawnym przygotowaniu powierzchni (glinka, potem politura DC2) rzeczywiście przetrzyma całą zimę ?
Mycie na bezdotyku, wycieranie + QD . Jestem ciekaw, czy to co piszą na internetowych forach to prawda.
jest szansa. dla pewnosci mozesz zwarstwowac.
hmm ja bym pod wosk dał bardziej jakis cleaner zeby dodatkowo przygotowac powierzchnie pod wosk...
hmm ja bym pod wosk dał bardziej jakis cleaner zeby dodatkowo przygotowac powierzchnie pod wosk...
chyba oczywista oczywistosc :)
No tak, ale kolega Paweł pytając nie wspomniał nic o cleanerze ;) napisal ze chce uzyc glinki i od razu politury, dlatego zwrocilem uwage ze przydalby sie cleaner :p
Wszystko już dawno zrobione. Pytam się z ciekawości. Cleanera nie stosowałem, glinkować glinkowałem, chyba niepotrzebnie, bo nic nie zebrało ... no ale tak to jest jak się robi 2-3 tys rocznie, w większości w ładną pogodę i często myje auto:cool:
jak będziesz mało jeździł to może Ci zime przetrzyma :P
Zima to wg mnie troche nietypowy czas dla auta o raz ze ciagle woda/śnieg na aucie. Ciagle jest chlapane wodą z jakąś solanka itp wiec ja z doświadczenia jak patrzyłem to woski sie szybko poddają w taką aure a stosuje sealanty które są jeszcze bardziej trwałe ;)
Ja zastosowałem na zimę 2 warstwy Collonite 476s. Mam nadzieje że jakiś czas wytrzyma zwłaszcza że auta nie będe przez okres zimowy mył żadną chemią tylko dosyć często spłukiwał brud i sól na myjni bezdotykowej samą wodą.
Jak myślicie po jakim czasie trzeba będzie zaaplikować wosk ponownie? Czytałem że nie powinno się go stosować częściej niż raz na 3 miesiące ..
Ja zastosowałem na zimę 2 warstwy Collonite 476s. Mam nadzieje że jakiś czas wytrzyma zwłaszcza że auta nie będe przez okres zimowy mył żadną chemią tylko dosyć często spłukiwał brud i sól na myjni bezdotykowej samą wodą.
Jak myślicie po jakim czasie trzeba będzie zaaplikować wosk ponownie? Czytałem że nie powinno się go stosować częściej niż raz na 3 miesiące ..
stosować gdy widzisz, że już niedomaga.
mysle ze zimą przy takim traktowaniu nie bedzie efektu przez 3 miesiace - z wlasnych obserwacji wiem , ze jezeli zostawi sie wiecej brudu na dluzej (taki jak po opadach , do tego teraz dochodzi sol i inne syfy) to wosk duzo szybciej schodzi ... a przy takiej pogodzie jak teraz mycie samochodu raz w tygodniu nie ma sensu , a przy mrozie bedzie ciezko ...
ja sie wyposazylem ostatnio w taki stuff :)
Duragloss Car Wash Concentrate #901 473ml
Duragloss Applicator 1 szt.
Duragloss Swirl Mark Remover #671 236ml
Duragloss Track Claw Racing Polish 473ml
Bilt Hamber Auto Clay Soft 200g
Fluffy Dryer (91cm x 61cm) 1 szt.
Lake Country Orange Hand Applicator 1 szt.
dodatkowo w gratisie dostalem testery Quick Detailer z Duraglossu oraz Jakis wosk w plynie ... mam nadzieje ze zestaw na lato sie spisze, a poki co zaaplikuje go na auto ojca - e60 :)
probowal ktos z was polerowac lampy ta pasta Autosol Plastik ? :
http://allegro.pl/autosol-scratch-75ml-do-plastiku-pasta-tworzywa-i2004237128.html
Jak nie masz duży rys, to polecam pastę... do zębów. Daje radę
http://allegro.pl/autosol-scratch-75ml-do-plastiku-pasta-tworzywa-i2004237128.html
Ostatnio polerowaliśmy z bratem lampy w jego renówce.
Użyliśmy pasty K2 Ultra Cut i jakiejś lekkościernej AUTOLAND - lampy jak nowe :) (polecam jedną i drugą)
Wcześniej mozesz je potraktować jakimś wodnym papierem 2500 ..
Jeżeli nie mają głębokich rys, tylko są zmatowiałe to polecam, bardzo dobra pasta ;] Aczkolwiek, tak jak ktoś napisał… pasta do zębów też by się spisała ;]
chodzi o fakt iz lampy ktore mam zamiar wsadzic sa strasznie zasniedziale , swoje kiedys polerowalem zykla pasta i bylo ok ale do tych trzeba sie przylozyc :) dzieki PANOWIE ! :)
Lampy polerujemy takimi samymi środkami i technikami jak lakier... ;)
Lampy polerujemy takimi samymi środkami i technikami jak lakier... ;)
Zgadzam się i najlepiej maszynowo, bo zaoszczedzimy dużo czasu i nerwow :)
Jak słysze o polerowaniu pastą do zębów to aż się gotuję... Niedługo będziecie jeszcze używać smalcu ze skwarkami zamiast wosku...
polecam masło z piaskiem !!:cool:
Ryba88 politura na zimę to nie najlepszy pomysł, polepsza wet look, ale znacznie osłabia żywotność wosku. Mi megs #16 wrócił z trasy ok 4k km jakieś 1,5miecha po aplikacji, mówiłem, żeby tylko go nie myć :) auto było białe od soli widok mnie załamał... pojechałem na bez dotyk, opłukałem auto, brud odchodził od samego dźwięku myjki ;) a wosk miał właściwości jak po nałożeniu.
Sól ma gorszy wpływ na naturalne woski. Takie jak coli czy megs #16 to chemia, której nic nie grozi, liczy się odpowiednie przygotowanie powierzchni. Im mniej bajerów pomiędzy woskiem, a lakierem tym lepiej. Kombinacja która tak spektakularnie zwyciężyła u mnie zimę to cleaner dodo juice lime prime + megs#16.
Zimą najlepiej płukać auto jedynie z większego brudu, mycie auta bardziej szkodzi woskowi niż sam brud na nim.
Kamar miej pod ręką papier wodny 2000-2500, ułatwi robotę.
Potem
Lampy polerujemy takimi samymi środkami i technikami jak lakier...
Lepszy zakup bo się możne przydać do czegoś więcej niż lampy ;)
Jak słysze o polerowaniu pastą do zębów to aż się gotuję... Niedługo będziecie jeszcze używać smalcu ze skwarkami zamiast wosku..
spoko, zanim sie zająłem kosmetyką tak amatorsko to też pasta do zebów albo automaxem polerowałem i lampy dało sie wyprowadzić, i nie trzeba przy tym past za 100 zł. ja wiem ze na pewnym forum jest mania że wszystko najdroższe najlepsze i tylko dedykowane sie nadają i wszystko inne be ale nie popadajmy w paranoje. Generalnie jest tak że wszyscy widza na tym forum że nagonka na kosmetyki firmowe a na spotach połowa jedzie środkami domowymi to co sie da zastąpić super markowe rzeczy hehe ;)
O papierze pamietam zakupione juz k2 oraz autosol akurad ten 2 wykorzystam do felg i poprawie lampy 2 mikrofibry i 3 filce na wkretarke bd cieplej wezme sie za robote ;)
Ale smalec mnie rozwalil ;D !!!!!!! Haha
Zima do nas nawet dobrze nie zawitala, ale juz powoli chcialbym sie przygotowac do wiosennej malej renowacji mojego bialego lakieru lakieru i w koncu troche porzadniej sie nim zajac. Jedyne co zawsze robilem bylo dobre umycie samochodu z wyczyszczeniem gorszego brudu benzynka, spolerowanie pasta polerska oraz nawoskowanie woskiem organicznym. Bylo dobrze ale przez krotki okres. Gdzieniegdzie sa jakies przebarwienia, gdzieniegdzie rysy. Polerujac w pewnych miejscach np na masce lakier zaczal sie przebarwiac, wiec zaniechalem polerowania tego elementu.
Chcialbym do wiosny zgromadzic potrzebne srodki i jak bedzie troche cieplej porzadnie ogarnac lakier. I tu rodzi sie problem, bo doswiadczenie mam zerowe i zupelnie nie wiem jakich firm srodki uzyc. Czy dobrym pomyslem bedzie kupienie jakiegos zestawu jednej firmy, czy skompletowac pare roznych rzeczy. Osobiscie po ujrzeniu efektow srodkow Meguiarsa przekonalem sie jakos do tej firmy. Tutaj wosk, ktory juz posiadam http://www.meguiars.pl/shop/product_info.php?products_id=276
Czy uzywajac glinki nie pogorsze np sytuacji na masce? Byc moze w tym miejscu jest juz cienka warstwa lakieru. Pozniej jakas chemia do usuniecia rys? http://www.meguiars.pl/shop/product_info.php?products_id=266
Czy moze wystarczy po dokladnym umyciu uzyc jakiegos jednego podkladu pod wosk i starczy.
Podsumowujac..
Przy uzyciu jakis srodkow uzyskam zadowalajacy efekt nie wydajac worka pieniedzy? Uzyc glinki czy wystarczy jakis dobry srodek czyszczacy z usuwaniem drobnych rys?
Wszystko bede nakladal i czyscil recznie.
Wszystko bede nakladal i czyscil recznie.
Na wstępie życzę powodzenia i wytrwałości :)
Meguiars ma kilka dobrych rzeczy, ale jest to marketowy produkt w zagranicznej cenie. Do ręcznej pracy jedynym słusznym środkiem jest Meguiars Ultimate Coumpound, do niego aplikator "tri color" jedną stronę ma twardszą, drugą miękką, jest sztywny i pozwala działać równomiernie na lakier, a nie miejscowo w przypadku innych gąbkowych aplikatorów gdzie działasz jedynie naciskiem palców.
Czy uzywajac glinki nie pogorsze np sytuacji na masce?
Glinka to podstawa w celu oczyszczenia lakieru. I nic nią nie pogorszysz o ile będziesz działał zgodnie z jej przeznaczeniem. Polecam tanią i sprawdzoną glinke Bilt Hamber soft, działa ze zwykłą wodą nie potrzeba wymyślnych lubrykantów.
Nie wiem co to za przebarwienia, ale skoro to biały, to obstawiam na zanieczyszczenia typu soki z drzew, żywica lub przebarwienia po ptasich kupkach. Glinka powinna sobie z większością poradzić i zebrać.
Praca ręczna będzie ciężka i czasochłonna jednak nie bój się jej :) maszyną ciężko jest coś zepsuć, a co dopiero ręką.
Ok, czyli dokladne umycie, uzycie glinki, nastepnie Meg Ultimate Compound i wosk.
Tri color taki jak ten? http://www.mrcleaner.pl/monster-shine-aplikator-tri-color-german-p1084.html
Do nalozenia i starcia Ultimate Compound uzywam zoltej strony aplikatora. A pozniej do woskowania sciereczki z mikrofibry.
Cos jeszcze by mi sie przydalo? :)
Po Ultimate myjesz jeszcze raz porządnie auto, pasta zamiast usuwać może wypełniać ryski, dlatego jeżeli chcesz ujrzeć prawdziwe efekty swojej pracy, po polerowaniu przetrzyj panele IPA (alkohol izopropylowy) w rozcieńczeniu 1:1 najlepiej nanosić z opryskiwacza.
Tri color taki jak ten? http://www.mrcleaner.pl/monster-shin...man-p1084.html
Myślę, że jest ok, jest kilka firm dla tych produktów i nie powiem czy są różnice bo nie miałem styczności.
Wosk nakładasz aplikatorem gąbkowym. Potem polerujesz mikrofibrą. Przed woskiem dobrze jest użyć cleaner (wtedy nie trzeba wcześniej IPA), który oczyści chemicznie lakier. Dla lepszego efektu "blasku" :D politura i potem wosk :)
Dokładne umycie auta, glinkowanie, spłukanie wodą, wytarcie do sucha,
maszyna polerska, 2,500-3000rpm, twardy pad i megs '105
nastepnie miekki pad, obroty podobne, megs '205
Black Hole, wyciąga głebie koloru
a następnie docelowy wosk, jest ich miliony.
W taki sposób pozbędziemy się swirli które po zimie na pewno będą, zresztą zapewne zgromadziły się po wielu latach użytkowania, do tego mamy gładki lakier, i zabezpieczony.
Koszta opłacalne do uzyskanego efektu
Czas pracy osoby wprawionej myśle koło ~5-7 godzin.
Bez dressingu opon uszczelek itd.
Uzyc obojetnie jakiego cleanera czy tez polecilbys cos sprawdzonego? Politura da lepszy efekt "blasku", ale czy nie sprawi, ze wosk bedzie sie troche gorzej trzymal? :)
http://www.excede.pl/valetpro-achilles-prep-500ml-p45.html
widziałęm u znajomego, fajnie się na nim pracuje, wypełnia, ładnie pachnie :)
Uzyc obojetnie jakiego cleanera czy tez polecilbys cos sprawdzonego? Politura da lepszy efekt "blasku", ale czy nie sprawi, ze wosk bedzie sie troche gorzej trzymal?
Z tych tańszych używałem dodo juice lime prime, achillesa z linku wyżej też chwalą i widać jest tańszy (ale jego nie miałem). Jak pisałem wcześniej im więcej bajerów pomiędzy woskiem, a lakierem tym wosk krócej poleży. Jeżeli zależy Ci na trwałości wosku, idź w stronę wosków syntetycznych (sealant'ów), na jasnych kolorach chyba się nawet lepiej sprawują.
dzieki wielkie za pomoc :)
]Polecam tanią i sprawdzoną glinke Bilt Hamber soft, działa ze zwykłą wodą nie potrzeba wymyślnych lubrykantów.
Pytanie od nowicjusza glinkowania - czy jedna glinka wystarczy na "wyczyszczenie" lakieru na całym samochodzie?
Podobnie jak adekcz już zastanawiam się jak doprowadzić lakier po zimie do good stanu.
Myślałem nad takimi czynnościami (wszystko robione ręcznie bez użycia polerki mechanicznej :/) :
- dokładne umycie auta
- glinkowanie
- Meguiar's Ultimate Compound / ValetPRO Achilles
- Turtle wax lub inny
Będzie to jakoś wyglądało? :)
I jeszcze jedna sprawa - co stosować na dokładkę z poliuretanu i plastikowe czarne progi żeby nie utraciły szybko koloru i nie zaczęły matowieć?
jedna glinka wystarczy chyba na 2-3 samochody
do zestawu brakuje IPA, kiedys pytalem fachowcow i polecili mi taki zestaw:
1. mycie
2. VALET pro YELLOW CLAY BAR 100G
3. UC + TRI COLOR
4. IPA 500 ml za 10 zł :)
5. DURAGLOSS #601 + soft foam
6. DURAGLOSS #111 + soft foam,
ja przy ręcznej kkorekcie nie proponował bym IPA bo Ci wymyje wszystkie wypełniacze jakie posiada Meguiar's Ultimate Compound / ValetPRO Achilles a w szczególnosci ten ostatni. Dla mnie IPA sprawdza sie przy korekcie gdzie chcesz wyprowadzić lakier na błysk bez żadnej ryski, ale ręcznie bardzo ciężko do osiągnięcia ;)
czy jedna glinka wystarczy na "wyczyszczenie" lakieru na całym samochodzie
Wystarczy spokojnie :) bilt hamber jest sprzedawany w kostce ok 200g taką kostkę najlepiej podzielić na pół i potem każdą połówkę na 2 lub 3 części. Większymi kawałkami pracuje się łatwiej, ale w chwili kiedy glinka wypadnie nam z rąk na ziemie idzie w kubeł, więc lepiej mieć więcej mniejszych kawałków. Zazwyczaj taka 1/6, 1/4 glinki wystarczy na auto ;) jak się ubrudzi zagniatamy i jedziemy dalej. Na youtube filmików nie brakuje hasło "clay bar".
ja przy ręcznej kkorekcie nie proponował bym IPA bo Ci wymyje wszystkie wypełniacze jakie posiada Meguiar's Ultimate Compound
Każda pasta wypełnia, dlatego nie ma co się zachwycać 3 minutami pracy kiedy się ją wetrze w lakier, a rysy w magiczny sposób znikną, po to jest IPA. Jak chce się zakryć rysy to w marketach nie brakuje wosków koloryzujących które owy efekt osiągną. Nie użyjesz IPA potem wymieszasz wosk z pastą i efekt będzie do pierwszego mycia/deszczu. Wszystko zależy od twardości lakieru, ręcznie usunie się utlenienie i drobne ryski, auto nabierze koloru, ale szału nie będzie, można użyć jakieś wypełniacze i środki typu AIO. Ja jestem za mechaniczną polerką bo to jedyny sposób ogarnięcia lakieru na aucie.
do tego trzeba mieć skila, i trochę siana żeby kupić maszynę i cały resztę do tego, ręczna korekta za pomocą Ultimate Compound + Tri color jest ok zwłaszcza na hondach gdzie lakier jest miękki, jak nie chcesz się wysilać to weź produkty typu AIO - Achilles ładnie działa i nie osłabia jakoś super wosku ,
mam pytanie, myślę żeby wypróbować wosk Collinite 476s na czarnej perle ale mam odpryski na rancie maski z przodu, czy ten wosk nie zostawi białych śladów w tych odpryskach ? Obecnie używam koloryzującego turtle wax color magic ze względu na te odpryski właśnie. Poczytałem ze można użyć przed tym woskiem POORBOY'S WORLD BLACK HOLE ( on ukryje białe dziury pomimo nałożeniu Collinite ? ) czy to mam sens doradźcie coś zmieniać czy zostać przy turtle......
Turtle zmień napewno, bo czy pójdziesz w kierunku coolinate czy Duraglossu czy Meguiars to różnica bedzie znaczna w efekcie a w trwałości przedewszystkim :)
Turtle zmień napewno, bo czy pójdziesz w kierunku coolinate czy Duraglossu czy Meguiars to różnica bedzie znaczna w efekcie a w trwałości przedewszystkim :)
taa widze ze pojecie o woskach to masz chyba tylko po tym co wyczytales.
jesli uzywalby wosku turle wax platinum to miedzy megsem np gold clasem to roznicy nie bedzie znacznej. jesli chce cos w pelni syntetycznego to miedzy turtle wax ice a np megsem utlimate roznica bedzie juz wieksza ale generalizowanie ze megs jest ulta super a turtle to lipa ... to tylko pokazywanie ze sie nie mialo tak naprawde do czynienia z wieloma woskami.
kolejny raz dla osob slepo zapatrzonych w marketing internetowy megsa:)
A stosowanie wosku koloryzujacego to opcja na lenia, bo powinien uzupelnic odpryski, przepolerowac lakier, doprowadzic go do lustra i dopiero wtedy pytac o woski.
moj 5 gen - lakier wtedy byl jeszcze oryginalny hondowski , woskowania robione w tamtym roku.
tu po opracowaniu na megsie :
http://www.youtube.com/watch?v=Qk9-IDlSohk
a tu na turtle wax :
http://www.youtube.com/watch?v=zsL3D5r_vSc&feature=mfu_in_order&list=UL
BTW - nie jestem przeciwnikiem megsa bo mam praktycznie cala aktualna oferte megsa z polskiej dystrybucji w domu, tylko takie podniecanie sie nazwami firm i wysmiewanie innych bez zadnej wiedzy praktycznej jest nie na miejscu. a generalizowanie ze jak zmieni z turtla na megs to odrazu bedzie kosmos nic dobrego nie wniesie do tematu i nie pomoze. najpierw trzeba wiedziec co dokladnie uzywal i wtedy mozna radzic.
I to co najwazniejsze a zawsze jest bagatelizowanie to przygotowanie lakieru pod woskowanie. bo jak masz ilakier przygotowany na igle to i woskiem z tesco za 10pln zrobisz show car look . tak wiec Panowie, czytac i sie uczyc od mycia do woskowania jest bardzo dluga droga jesli chcecie to zrobic na profesjonalnym poziomie.
Bez jakiej wiedzy praktycznej? Rowniez mam Turtla, uzywalem go, i po zmianie na Duragloss widze roznice. Moze nie jest to roznica wizualna, ale np trwalosc takiego wosku jest zdecydowanie wieksza. Nie zachwalam Megsa, i sie nim nie podniecam bo twierdze ze w cenie megsa sa tez inne dobre srodki, wiem jednak ze w porownaniu do turtle okaze sie lepszy. Twoje filmiki pokazuja jedynie efekty wizualne, jak lakier ladny to i po samym dokladnym myciu i uzyciu jakiegokolwiek wosku jest igla. Ostatnio w moim temacie wstawialem zdjecia jak po 3 miesiącach jazdy w warunkach jesiennych, czyli auto praktycznie ciagle brudne od deszczu, blota itp, myte raz na 2 tyg na myjce recznej automatycznej i co?? Wosk trzyma sie jakby byl nakladany pare dni temu. Sorry ale w tym samym okresie woskowalem auto Ojca turtlem bo mi butelka zostala i niestety po wosku ani sladu :]
Jak widzisz nie pisze o faktach wyczytanych w necie tylko o wnioskach wyciagnietych samemu...
P.S
Co do przygotowania lakieru to masz racje, to jest podstawa, ale w moim przypadku oba auta byly przygotowane tak jak powinny, czyli mycie->glinkowanie->mycie->cleaner-> i dopiero wosk
Bez jakiej wiedzy praktycznej? Rowniez mam Turtla, uzywalem go, i po zmianie na Duragloss widze roznice. Moze nie jest to roznica wizualna, ale np trwalosc takiego wosku jest zdecydowanie wieksza. Nie zachwalam Megsa, i sie nim nie podniecam bo twierdze ze w cenie megsa sa tez inne dobre srodki, wiem jednak ze w porownaniu do turtle okaze sie lepszy. Twoje filmiki pokazuja jedynie efekty wizualne, jak lakier ladny to i po samym dokladnym myciu i uzyciu jakiegokolwiek wosku jest igla. Ostatnio w moim temacie wstawialem zdjecia jak po 3 miesiącach jazdy w warunkach jesiennych, czyli auto praktycznie ciagle brudne od deszczu, blota itp, myte raz na 2 tyg na myjce recznej automatycznej i co?? Wosk trzyma sie jakby byl nakladany pare dni temu. Sorry ale w tym samym okresie woskowalem auto Ojca turtlem bo mi butelka zostala i niestety po wosku ani sladu :]
Jak widzisz nie pisze o faktach wyczytanych w necie tylko o wnioskach wyciagnietych samemu...
P.S
Co do przygotowania lakieru to masz racje, to jest podstawa, ale w moim przypadku oba auta byly przygotowane tak jak powinny, czyli mycie->glinkowanie->mycie->cleaner-> i dopiero wosk
jesli chcesz miec cos bardzooo trwalego z turtlewax = extra gloss, przezyje nie jeden wosk z megsa, poorboya itp. (ale samapolerka tego produktu nie nalezy do szybkich i przyjemnych. ale cos za cos)
Bardzo możliwe, nie znam każdego produktu Turtle, uzywalem Turtle plus PTFE, i kiedys Turtle metalicc czy jakos tak no i te mnie nie zachwycily. Dlatego zdecydowalem sie dolozyc pare zlotych i kupic cos bardziej polecanego i jestem zadowolony.
Mam pytanie, znajomy mial w tamtym tygodniu malowane Audi a4 i kolor to taki jasny zielony jakby perla i w zwiazku z tym robić polerke teraz czy dopiero na wiosnę ?
na wiosne. Po co teraz zdejmować cokolwiek z lakieru (tym bardziej, że świeży i mięciutki jeszcze) gdy jeszcze nie wiadomo jakie warunki pogodowe będą? szkoda czasu, lepiej miec świeżynkę na wiosnę
Czyli dobrze myślalem :)
Edit, na lakierze są takie syfiki, to zostawic czy ruszać czyms ?
Jakie syfiki? Napisz dokładnie o co chodzi
pewnie śmieci po lakierowaniu ;) ruszy je jedynie papier ścierny i to z duszą na ramieniu .
Glinka też daje rade, zawsze lepiej spróbować czymś mniej agresywnym.
wg kolegi to tak jakby ziarna piasku czuc gdzieniegdzie jak sie przejedzie reką po masce
bez zdjęcia to jak ślepiec we mgle ;)
wiem, ale i tak uja bedzie widac , bo zdjecie robione telefonem bedzie...
Bardzo możliwe, nie znam każdego produktu Turtle, uzywalem Turtle plus PTFE, i kiedys Turtle metalicc czy jakos tak no i te mnie nie zachwycily. Dlatego zdecydowalem sie dolozyc pare zlotych i kupic cos bardziej polecanego i jestem zadowolony.
no te woski to woski dla osob robiacych zakupy w marketach, latwa aplikacja i polerka ale efekt rowny cenie czyli niski.
dlatego ja polecam serie platinum jesli ktos nie ma ochoty wydawac o wiele wiekszej kasy na bardziej lansowane firmy to produkty platinum od turtle waxa to strzal w 10, ja uzywam caly czas platinium tire - zaden produkt nie jest tak skuterczny a mam z megsa 3 rozne srodki do opon i sobie stoja tylko bo nie maja wogole szans z tym turtlem jesli chodzi o wet look opony i dlugosc tego efektu.
czyli nie robic poleki temu audi ? bo w zimie nie bedzie jezdzil wcale, lub bardzo malo
Lepiej poczekać na sezon ;)
Jeśli nie będzie jeździł zimą to nic nie stoi na przeszkodzie, że dokonać korekty. Jest więcej czasu do robienia bo i tak auto stoi. Tylko potrzeba cieplego garażu bo w niskich temperaturach cięzko się pracuje każdą pastą.
Syf z lakieru powinna ściągnać glinka tak jak już ktos wyżej napisał. Jeśli jest skórka pomarańczowa i koledze nie odpowiada to no wet sanding można zastosowac od razu, już bez glinki.
Panowie co myślicie o tym żeby po zimie ręcznie wypolerować szmatką samochód pastą TEMPO turbo K2? Jest to pasta lekko-ścierna więc powinna pozbyć brudu i ziomowego syfu z powierzchni lakieru nie uszkadzając go. Oczywiście po polerce pastą jeszcze raz "puca" i woskowanie :) Poprawi to wygląd lakieru?
Pytam ponieważ nagromadziło mi się sporo wydatków na ten okres i chce doprowadzić lakier do jak najlepszego stanu po zimie nie wydając worka pieniędzy .. :)
Panowie co myślicie o tym żeby po zimie ręcznie wypolerować szmatką samochód pastą TEMPO turbo K2? Jest to pasta lekko-ścierna więc powinna pozbyć brudu i ziomowego syfu z powierzchni lakieru nie uszkadzając go. Oczywiście po polerce pastą jeszcze raz "puca" i woskowanie :) Poprawi to wygląd lakieru?
Pytam ponieważ nagromadziło mi się sporo wydatków na ten okres i chce doprowadzić lakier do jak najlepszego stanu po zimie nie wydając worka pieniędzy .. :)
tempo narobi tylko szkod w postaci mikro rysek i tyle bedzie z takiego zabiegu, lepiej zloz sie z kims na dobra paste np 3M finesse it (1litr - ok 100zl) i efekt bedzie bardzooooo dobry i 100 razy lepszy niz niszczenie lakieru pasta tempo.
3m recznie na pewno da kozak efekt! wypracowanie tej pasty maszynowo zabiera troche czasu, recznie musialbys sleczec chyba 3h nad panelem.
jesli chodzi o korekte „recami” przychodzi mi do glowy tylko uc megsa i aplikator tricolore. aczkolwiek efekt dupy nie urwie.
3m recznie na pewno da kozak efekt! wypracowanie tej pasty maszynowo zabiera troche czasu, recznie musialbys sleczec chyba 3h nad panelem.
jesli chodzi o korekte „recami” przychodzi mi do glowy tylko uc megsa i aplikator tricolore. aczkolwiek efekt dupy nie urwie.
to nie wiem jakie masz slabe rece ze nie potrafisz ogarnac tej pasty finese it recznie. ta pasta do takiego zastosowania jak chce yaroo bedzie bardzo dobra, on nie ma polerki po lakierowaniu tylko usuniecie syfu po zimie i delikatnych skaz.
a praca polerka to juz jest totalny expres wiec chyba pomyliles pasty 3m bo fineska jest jedna z najlatwiejszych w pracy past jakie ma 3m w ofercie.
tempo narobi tylko szkod w postaci mikro rysek i tyle bedzie z takiego zabiegu, lepiej zloz sie z kims na dobra paste np 3M finesse it (1litr - ok 100zl) i efekt bedzie bardzooooo dobry i 100 razy lepszy niz niszczenie lakieru pasta tempo.
Dzięki wielkie za odpowiedź. Odpuszczam sobie w takim razie TEMPO i zakupie 3M finesse it. Zainwestuje raz i będzie na parę aplikacji :)
Mam nadzieje, że po użyciu pasty i aplikacji wosku Turtlewax (takiego używam i jestem zadowolony) lakier nabierze głębszego koloru i połysku :)
tempo to ma w sofie full silikonów więc poprawia NA CHWILE wyglad lakieru ale nie poleruje. kilka razy umyjesz auto i wszystko zejdzie.
Masz ciemny lakier więc poprawienie jego głębi i błysku nie jest trudne :) pozbieraj kase na sprzet do polerki i wypoleruj lakier. Stwierdzisz ze to jeden z najlepszych wydatkow jakie tylko istnieją w tej kwestii :)
po finesse i recznej aplikacji nie bedzie prawie zadnej roznicy, znacznie lepiej wypadnie uc na aplikatorze o roznej twardosci. ale co ja moge wiedziec, przeciez z detailingiem nie mam nic wspolnego -_-
po finesse i recznej aplikacji nie bedzie prawie zadnej roznicy, znacznie lepiej wypadnie uc na aplikatorze o roznej twardosci. ale co ja moge wiedziec, przeciez z detailingiem nie mam nic wspolnego -_-
Pożyjemy, zobaczymy - narazie zbieram informacje bo chce się przygotować na nadchodzący okres zimowy ;)
Żeby się nie pomylić - rozmawiamy o tym produkcie?
http://www.automuza.pl/files/Ultimate%20Compound.jpg
tempo to ma w sofie full silikonów więc poprawia NA CHWILE wyglad lakieru ale nie poleruje. kilka razy umyjesz auto i wszystko zejdzie.
Masz ciemny lakier więc poprawienie jego głębi i błysku nie jest trudne :) pozbieraj kase na sprzet do polerki i wypoleruj lakier. Stwierdzisz ze to jeden z najlepszych wydatkow jakie tylko istnieją w tej kwestii :)
A polerki w kwocie 120 - 150zł są coś warte czy raczej coś takiego sobie odpuścić (zaznaczam, że nie mam strasznie wygórowanych wymagań i jestem w tej dziedzinie nowicjuszem:))?
Przykładowo:
http://allegro.pl/polerka-szlifierka-samochodowa-eurotec-2450w-i2056442634.html
http://allegro.pl/hit-polerka-samochodowa-szlifierka-180mm-2450w-i2078105068.html
Sam taką wypracowałem lakier i jest git- DA SIĘ tylko praca jest mniej wygodna i chyba wymaga większej uwagi (chocby brak stabilizacji obrotów - regulowałem sobie pokrętłem)
u mr cleaner jest polerka kestrel 399zł jest *****ista. polecam
http://mrcleaner.pl/kestrel-sim-180-rotacyjna-maszyna-polerska-p1097.html
trzeba jeszcze dokupić pada i gąbeczki czyli powiedzmy za 600zł mozna miec naprawde spoko maszynke.
z amazone.co.uk , z super save delivery można zamówić silverline, rotacja z stabilizacją obrotów i miękkim startem, cena około 60f .
A ja machnąłem w jeden niedzielny poranek maskę ręcznie czarnym woskiem koloryzującym K2 Color Max i efekt bomba, ryski poznikały, woda sama uciekała :)
fotki tu:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?125175-d13b2-od-mes-a&p=1503677&viewfull=1#post1503677
10zł za butelkę 200ml, starczy na cały samochód. Chociaż to tylko wosk :p
a jeśli chodzi o pasty polerskie np do plastiku czy metalu to taka firmy KOŁO robi genialną robotę: (3zł za pojemniczek)
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?125175-d13b2-od-mes-a&p=1546120&viewfull=1#post1546120
Umyj samochód pare razy a będzie tak samo jak wcześniej
gwarantuje Ci to
Przecież wiem, napisałem że to tylko wosk, więc jak każdy schodzi. Ale za tą cenę można co jakiś czas przejechać widoczniejsze elementy, zawsze łatwiej umyć i chroni przed solą :] oczywiście dla tych co mają czas na takie zabiegi, np przed zlotem :)
Dobra chlopaki to teraz pytanie, myslicie, ze da sie w ogole nawoskowac auto przy -15 na dworze...? Czy nie zamarznie na aucie od razu, czy jak?
Nie da się i się nie powinno. już za późno na takie akcje. najlepiej przy około +15/20 to robić
Wiadomo ;) ani za zimno ani za goraco.
Wolalem sie teraz dowiedziec, niz spieprzyc lakier...
lakieru woskowaniem nie spieprzysz jak to ująłeś
Zle to ujalem ;)
nie spieprzyc lakier tylko robote... bo to na marne by bylo
Na mocno porysowany lakier polecam polerkę ręczną papierem ściernym na mokro 2000 i później polerką mechaniczną pastą farecla. Efekt jest powalający, lakier wygląda jak nowy. Oczywiście nie można tego powtarzać zbyt często.
Przecież masz na opakowaniu wosku dopuszczalne zakresy pracy z nim, po co kombinować? Chyba że bardzo ci zależy :D to weź spróbuj na małym kawałku z tyłu i zobaczysz.
pastą farecla
zły pomysł.
Farecla G3 +G10 to nie jest głupi zestaw, i negowanie go od razu to błąd, fakt mało wydajna, brudzi (nawet bardzo jak się nie ma wprawy w obsłudze), efekt można osiągnąć niezły zwłaszcza po G10 aczkolwiek trzeba mieć IPA bo farecla posiada wypełniacze, na skutek niewypracowanej pasty lakier z czasem może zmatowieć...
farecla zrobiła tyle hologramów ze nigdy tylu nie widziałem :D poza tym wydaje mi sie ze rozwój farecli zatrzymał sie w latach 90 ;P a my jednak mamy 21wiek i wiele wiecej możliwości
farecla zrobiła tyle hologramów ze nigdy tylu nie widziałem :D poza tym wydaje mi sie ze rozwój farecli zatrzymał sie w latach 90 ;P a my jednak mamy 21wiek i wiele wiecej możliwości
pasta pastą. Ważny jest również pad i obroty...
Próbowałem jeden element UC na średnim padzie (pomarańczowym) APP a także fareclą g3 na tym samym padzie a potem mleczkiem i żadnych hologramów nie było.
Też nie przepadam za fareclą ale to raczej ze względu na cały syf jaki zostawia i ze wzgledu na to jak chlapie.
Panowie w zwiazku z tym ze zbliza sie odwilz i podobno temperatury maja niedlugo byc juz bliskie 0 stopni prosze o porade czym zabezpieczyc lakier na zime. Chodzi mi bardziej o zabezpieczenie przed sola oraz niekorzystnymi warunkami zimowymi. Efekt wizualny jest dla mnie mniej wazny gdyz i tak auto zaraz w zimie bedzie brudne. Slyszalem ze stosuje sie twarde woski. Moze ktos ma doswiadczenie i napisze mi jaki wybrac.
pozdr!!
karas - przeczytaj ten temat wstecz z 10 stron.
Co robicie przed nałożeniem wosku?
Oczywiste jest, że myjecie auto. Potem jakieś pasty polerskie nakładane ręcznie lub mechaniczne? Czy po umyciu nie bawicie się w nic tylko nakładacie wosk?
Możecie polecić jakiś wosk do nakładania mechanicznego na czarne auto?
Czym można odświeżyć lakier? Jak jest mokry to ejst fajny czarny, a jak już suchy to troche traci tej czarnej esencji. Wosk pomoże?
przed woskiem czyszczenie lakieru glinka, itp w przypadku korekty IPA,
Jak nie masz maszyny to kup taki zestaw:
http://www.all4auto.pl/meguiars-ultimate-compound-aplikator-tri-color-reczna-korekta-lakieru-p329.html
Będziesz zadowolony do tego wosk, taki na początek będzie ok:
http://www.all4auto.pl/dodo-juice-blue-velvet-30ml-wosk-do-ciemnych-kolorow-p400.html
dodo juice wytrzymuje bardzo krótko. Ja testowałem to po kilku dniach juz widac było ze nie działa. Fakt jest taki ze błyszczy fajnie ale nie działa:P
spróbuj duraglos track claw. Troche drogi ale starcza na bardzo długo.
a powierzchnia była przygotowana ?
Poza tym to jest sampler, tani sampler.
Od jakiegoś czasu jest bum na produkty Duraglossa które jakoś super hiper nie są (może oprócz szamponu który jest świetny) ;)
a powierzchnia była przygotowana ?
jest, była i będzie;)
Panowie sporo tych informacji bo każdy pisze co innego... Mianowicie odebrałem civica od lakiernika po pełnym lakierowaniu, kolor to czarny metalic plus złota perła. Co polecacie do świeżego lakieru? Tzn przed sezonem chciałbym wykonać od podstaw wszystko żeby zabezpieczyć lakier i oczywiście nadać przy tym połysku. Mógłby ktoś napisać od początku czego konkretnie i jakich produktów użyć oraz w jakiej kolejności? Jestem zielony w tej kwestii także liczę na wyrozumiałość. Dzięki za każdą poradę. Pozdrawiam
na czym ona polegała? i czym była robiona ? Z doświadczenia wiem, że u lakierników polerka, to pojęcie względne, zazwyczaj opiera sie na maszynie, i paście mocno ściernej, po czym syfny tani płynny "wosk" aby było się świeciło :)
Z tego co moge na ten moment napisać to wiem, że lakier był najpierw zmatowiony, poźniej polerka mechaniczna i na koniec jakiś wosk... Nie znam konkretnie produktów jakich użył ale lakier wygląda świetnie. Lakiernik to mój znajomy i wiem, że żadnego syfu by nie użył ale wiadomo, że najlepiej zrobić to samemu i odpowiednio wszystko zabezpieczyć. Co w tym momencie mam zrobić żeby faktycznie wszystko było ogarnięte na tip top?
wpierw sie dowiedz co zrobił on, potem można pomyśleć :)
okej, jak się dowiem, co dokładnie zrobił i czego użył to napiszę. Dzięki :)
Panowie planuje kupić woski z detailer.pl. Zna ktoś ten sklep nie ma lipy ; )?
I jeszcze jedno miał ktoś przyjemność porównywać finish kare 1000p, a collinite 476s?
Panowie planuje kupić woski z detailer.pl. Zna ktoś ten sklep nie ma lipy ; )?
Znany sklep, zamawialem kilka razy juz u nich. Dostawa nastepnego dnia po wplacie poczta polska! I zawsze jakies gratisy przy wiekszych zamowieniach, takze moge szczerze polecic ;)
Wysłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk
miał ktoś przyjemność porównywać finish kare 1000p, a collinite 476s?
miał
miał
I jakie wnioski kolego? ;P Bo na razie to tylko kocia mowa (miał) ; D
Dla mnie bardzo podobnie pod względem trwałości, całej zimy nie przetrwał żaden (auto pod chmurką). Oba mają niezbyt piękne chemiczne zapachy, aplikacja porównywalna trwałość również, raczej liderzy.
Fk1000p kupisz sampler a 478s nie.
Cała puszka 478s starczy Ci na 10 lat. lepiej kup sampler fk1000p
A FK nie starczy na długo? Bo napisałeś, że collinite na 10 lat, a FK nie? W jakiej formie są woski - collinite i FK 1000p? Twarde? Czemu sampler? Chcę cała puchę kupić 444 ml. Na ile wystarczy?
Duragloss #111 trzymał sie u mnie bardzo długoo, i jestem z niego mega zadowolony. Nawet w moim temacie zamiescilem zdjecia jak sie trzyma wosk po bodajże 3 miesiacach od nałożenia.
Chodziło o to, że co 476 nie ma samplera - pełna puszka ma 266ml co przy smarowaniu 1-2 aut starczy Ci na 10 lat, 1000p możesz kupić sampler (nie pamiętam ale około 30-50ml) cała puszka 1000p ma 444ml to już jest wielka puszka :) na początek przygody bez sensu kupować wiadra wosków, lepiej kupić sampler sprawdzić, kupić inny i jak przerobisz kilka do zdecydować się i w tedy kupić dorosłe opakowanie.
krzyzak88 - ile zrobiłeś km? w jakich warunkach auta stoi - garaż chmurka ? jak byla przygotowana powierzchnia ? używasz jakiś QD ? 3 miesiące dla #111 to już niezły wyczyn...
Tylko, że #111 nie jest woskiem tylko w pełni syntetycznym sealantem,
Jak chcesz równie coś trwałego to Collinite #845.
Jestem nowy w temacie i prosiłbym o jakieś konkretne porady/produkty, którymi warto się zainteresować.
Mam auto w takim kolorze http://img37.imageshack.us/img37/5396/efegtf1z1.jpg . Niegarażowane.
Potrzebowałbym czegoś do pucowania po myciu. Lakier nie jest idealny, zdarzają się lekkie ryski, czasem troszkę większe :) takrze dobrze by było, jak by miało to dobre krycie i dawało ładny efekt błysku. Może być to pasta/wosk/spray.
Druga rzecz to coś do plastików na zewnątrz - żeby był łady czarny kolor.
Coś do plastików w środku
Coś do felg/wydechu
No i jakieś czernidło do opon.
Wiem, że napisano już wiele na ten temat, ale tych kosmetyków jest tyle, że ciężko coś na początek wybrać, stąd prośba o radę.
Co do Twojego pytania... to auto stoi pod chmurką, zrobilem sporo kilometrow poniewaz jest to auto do jazdy na codzien a nie tylko na weekendy ;) (ale dokladnej liczby Ci nie podam, cos ponad 2000 km na pewno). Powierzchnia byla przygotowana w ten sposob : mycie--> glinkowanie--> mycie---> cleaner #652---> DG #111
Auto myte przez ten czas na myjniach recznych automatycznych samą wodą. Wiem ze to sealant, specjalnie go wybralem poniewaz daje fajny efekt na ciemnym lakierze i jednoczesnie jest dosyc trwaly. I póki co nie zmieniam go bo jest mega wydajny i mi starczy spokojnie na jeszcze kilka może kilkanascie woskowań.
P.S
a i żadnych QD nie używam.
hasos:
Do przetarcia po myciu: http://www.all4auto.pl/poorboys-qd-detailer-z-woskiem-p71.html
Do plastików w środku: http://www.all4auto.pl/poorboys-natural-look-dressing-preparat-do-pielegnacji-tworzyw-p65.html
Do felg - czyszczenie: http://www.all4auto.pl/valetpro-bliberry-wheel-cleaner-skuteczny-koncentrat-do-mycia-felg-1l-p38.html
Do przepolerowania tłumika/ polerowanych rantów ( o ile nie są lakierowane bezbarwnym): http://www.all4auto.pl/mothers-mag-and-aluminium-polish-legendarna-pasta-do-metali-p78.html
Do opon: http://www.all4auto.pl/nielsen-chemicals-brillance-1l-dressing-do-opon-p328.html
dzięki za szybką odpowiedź :) rozumiem, że to coś, to przetarcia po myciu nie wymaga już jakiś wosków itp? A co sądzicie o kosmetykach Meguiars? czytałem, że są bdb?
Jak jest z kolejnością użycia produktów do lakieru?
Mycie, przygotowanie powierzchni/oczyszczenie, polerowanie i na koniec wosk?
Meg's jest dobry ale są lepsze, ogólnie w PL jest mit że Megs to bóg ;)
PoorBoy's QD+ to quickdetailer z woskiem po myciu żeby zabezpieczyć lakier i pozbyć się ewentualnych zacieków jak znalazł, ogólnie przydało by się coś jeszcze pod ten QD, Możesz użyć np. http://www.all4auto.pl/autoglym-super-resin-polish-idealnie-maskuje-niedoskonalosci-p251.html jest to produkt typu AllInOne usuwa lekkie ryski, wypełnia i zabezpiecza lakier i co któreś mycie przelecieć QD+, SRP nałożysz np. http://www.all4auto.pl/shiny-garage-aplikator-gabkowy-p3.html i wypolerujesz http://www.all4auto.pl/shiny-garage-delikatna-mikrofibra-do-polerowania-40x40cm-p11.html
Dzięki :) czyli taka kolejność:
1. Mycia, jakiś dobry szampon,
2. Autoglym Super Resin Polish http://www.all4auto.pl/autoglym-super-resin-polish-idealnie-maskuje-niedoskonalosci-p251.html
3. Poorboy's QD+
Do tego nie trzeba już żadnych glinek, wosków itp? Wiem, że nie będzie to super jakoś, jak po full procesie, ale efekt będzie zadowalający?
Jeśli chodzi o M's to myślałem o
http://www.meguiars.pl/shop/product_info.php?products_id=465
http://www.meguiars.pl/shop/product_info.php?products_id=270
A w jakieś postaci jest finish kare 1000p? Twardy wosk czy taka maź, że można palca włożyć?
Poll - Finish Kare 1000p jest twardym woskiem, śmierdzi jak pasta do butów ale działa :)
hasos - Możesz dokupić glinkę np http://www.all4auto.pl/valetpro-clay-bar-100g-glinka-czyszczaca-p42.html
Wosku jako tako nie potrzebujesz Autoglym SRP to Allinone - poleruje odżywia i zabezpiecza, jak bardzo chcesz możesz zakupić coli 476 lub Fk1000p lub http://www.all4auto.pl/duragloss-clear-coat-polish-111-syntetyczny-wosk-p433.html
Poll - Finish Kare 1000p jest twardym woskiem, śmierdzi jak pasta do butów ale działa :)
Dzięki kolego. Nabieram niedługo, dwa auta będą polerowane, więc pucha 444 ml będzie w sam raz hehe.
w sam raz na dekadę przy smarowaniu 2 aut co miesiąc :D
Jeszcze jedno. FK 1000p nie ma żadnych składników ściernych?
I taki właśnie ma być. Dzięki ; )
Łohoho .. widzę, że w tym temacie dopiero poucinało postów.
Chwilę przed awarią zadawałem pytanie: jaki niedrogi środek do plastików zewnętrznych możecie polecić? Chciałbym w nienagannym stanie utrzymać dokładkę, progi i listwy ..
Żywe plastiki czy lakierowane ?
Witam.
Szukam wosku do mojego autka. Jaki wosk możecie śmiało polecić do zabezpieczenia lakieru oraz usunięcia drobnych rysek??
Pozdrawiam i dziękuję!
nikt tutaj jasnowidzem nie jest i moze warto napisac jaka kwote chcialoby sie przeznaczyc na wosk i czego sie od niego oczekuje??
:) Załóżmy że kwota mniej istotna, od wosku oczekuję zabezpieczenia lakieru oraz głębi koloru..o ile jest to możliwe od samego wosku, wgłębiam się w temat więc wybaczcie niewiedzę.
sproboj Duragloss #111 ( to jest sealant a nie typowy wosk ale dobry wet look daje)albo #105, ewentualnie Collinite 476, zreszta co bys z tych nie wybral to zabezpieczenie bedzie dobre, ale bardzo wazne jest to jak przygotujesz powierzchnie przed woskowaniem.
Woskiem nie wypolerujesz lakieru...
Kup coś takiego tzw AllInOne http://www.all4auto.pl/autoglym-super-resin-polish-idealnie-maskuje-niedoskonalosci-p251.html
i na to wosk np. PoorBoy's Natty's Red http://www.all4auto.pl/poorboys-nattys-paste-wax-red-edycja-limitowana-wet-look-p68.html
Żywe plastiki czy lakierowane ?
żywe ..
wolisz wykończenie matowe czy z połyskiem?
wolisz wykończenie matowe czy z połyskiem?
Skłaniam się bardziej ku połyskowi ..
Ja zakupiłem pastę i wosk mequiars, zdam relację, podobno jedne z najlepszych.
Łączny koszt z wysyłką 111zł :D
:) są lepsze
Poszukaj Meguiars Gold Class Trim detailer
lub
http://www.all4auto.pl/valetpro-talos-protectant-500ml-preparat-do-plastikow-p52.html
http://allegro.pl/collinite-476s-kit-carlack68-nsc-100ml-gratis-i2189329280.html
Właśnie zakupiłem takie cudo, do tego szampon z megsa:)
Proszę o rady ludzi którzy mieli do czynienia z ww zestawem, rady dotyczące aplikacji tak aby efekt był najlepszy.
Pozdrawiam i dziękuję
hmm no co do samego nakladania wosku to wielkiej filozofi nie ma, stosujesz sie do zalecen producenta i tyle, ale zeby efekt byl trwalszy dobrze by bylo przygotowac lakier pod wosk czyli glinkowanie--> cleaner.
A czy możecie polecić coś do tapicerki, jakieś coś co zapobiega osiadaniu kurzu itp. ??
Jaką pastę/mleczko możecie polecić mi na wypolerowanie maszynowe głównie niewielkich rys spowodowanych normalną eksploatacją? Będzie to w sumie 3cia polerka w ciągu 3 lat, więc najlepiej by było to coś delikatnego (niestety nie mam pojęcia czym i jak było polerowane wcześniej. Nie robiłem tego ja.).
mleczko 3M z żółtym korkiem i do tego żółta gąbka.
Są mniejsze butelki od 1 litra? Ewentualnie czy mleczko to będzie również dobre dla lekko wypłowiałych lakierów? Z taką ilością mógłbym polerować samochód co miesiąc... :p
Mozesz sprobowac czegos od Menzerny... FF albo SF (final finish albo super finish), maja butelki po 250ml, jest to pasta rownie dobra jak 3M.
witam
co możecie polecić do pielęgnacji skóry na fotelach?? ewentualnie do zabarwienia na czarno przetarć ??
Do pielęgnacji skóry świetny jest Gliptone http://www.all4auto.pl/gliptone-zestaw-do-uzywanej-skory-jasnej-wersja-prestige-p354.html
lub Colourlock: http://www.all4auto.pl/colourlock-zestaw-do-pielegnacji-samochodowej-tapicerki-skorzanej-p186.html
Jak chcesz "lakierować" to poszukaj albo od colourlock'a albo od renoskór na allegro.
A czy możecie polecić coś do tapicerki, jakieś coś co zapobiega osiadaniu kurzu itp. ??
PB natural look dosyc spoko działa z takich tańszych
Do pielęgnacji skóry świetny jest Gliptone http://www.all4auto.pl/gliptone-zest...tige-p354.html
potwierdzam
farbki do skóry można kupic z lether centrum
Jaką pastę/mleczko możecie polecić mi na wypolerowanie maszynowe głównie niewielkich rys spowodowanych normalną eksploatacją? Będzie to w sumie 3cia polerka w ciągu 3 lat, więc najlepiej by było to coś delikatnego (niestety nie mam pojęcia czym i jak było polerowane wcześniej. Nie robiłem tego ja.).
Na menzernie będzie Ci sie fajnie pracowało.Ja osobiście uwielbiam pracowac na pastach magicone.
Pozdr
prosze o pomoc w dobraniu kosmetykow
chodzi dokladniej o ochrone i odnowe lakieru i mial polysk , jeszcze jak by sie brud nie osiadal to bylo by pieknie :D
to zastanawiam sie nad kosmetykami Meguiars
pewnie potrzebne mi do tego beda- wosk,glinka,cleaner,sealent szampon mam :D
doradzcie cos kwota nie gra tak dużej roli ale tez bez przesady kolor to czarny polysk
http://img837.imageshack.us/img837/8683/dsc0787q.jpg
Sealant a wosk to w zasadzie to samo i nie stosuje sie dwoch na raz, roznica jest taka ze wosk jest na bazie naturalnej a sealant to taki nienaturalny wosk heheh to tak mniej wiecej ;p Sealant jest trwalszy i ja bym Ci polecał Duragloss #111 ponieważ daje fajny wet look co bardzo fajnie współgra z ciemnymi lakierami. Jak sie zdecydujesz na Duraglos #111 to dobierz tez cleaner z tej firmy bo mają fajne rozwiazania np DG #601 (nie wymaga polerowania) albo DG #652.
Co do glinki to hmm ja uzywalem Bilt hamber i niezle sie spisywala.
xanthe, glinka bilt hamber soft, megs'owa jest dobra ale droga, cleaner - dodo juice lime prime, wosk - temat rzeka. Prawda jest taka, że na dobrze oczyszczonej i przygotowanej powierzchni nie dopatrzysz się większej różnicy w woskach, ich zadaniem jest ochrona i jej skuteczność, tutaj dopiero występują większe różnice.
prosze o pomoc w dobraniu kosmetykow
chodzi dokladniej o ochrone i odnowe lakieru i mial polysk , jeszcze jak by sie brud nie osiadal to bylo by pieknie :D
to zastanawiam sie nad kosmetykami Meguiars
pewnie potrzebne mi do tego beda- wosk,glinka,cleaner,sealent szampon mam :D
doradzcie cos kwota nie gra tak dużej roli ale tez bez przesady kolor to czarny polysk
szampon masz, ale po zastosowaniu kosmetyków jaki Ci polecają może on okazać się dla nich zabójczy i po każdym myciu będziesz zmywał całą warstwę ochronną. Po walce z mini korektą i zabezpieczeniem lakieru zakup jakiś szampon o neutralnym ph by mycia nie robiły szkody. Aha, na pewno możesz wtedy zapomnieć o myciu auta na bezdotyku (płukać możesz myc ich środkami już nie, są po prostu mocne).
Mój pierwszy zestaw wyglądał następująco:
- GLINKA
VP Yellow Poly Clay Bar
- RENOWACJA LAKIERU
Meguiars Ultimate Compund
pad 3-kolorowy
- OCZYSZCZANIE LAKIERU
Duragloss 601 Polish Bonding Agent
- ODŻYWKI (POLITURY)
Meguiars Deep Crystal Polish
- WOSK (SEALANT)
Duragloss Clear Coat Polish #111
- ZABEZPIECZENIE LAKIERU (QUICK DETAILER)
Auto Finesse Finale Quick Detailer
Dało to dobry efekt ale była to korekta ręczna czyli o kant *upy rozbić. Zniknęło zmatowienie lakieru ale większe swirle i rysy zostały. W każdym razie efekt przyjemny.
Zapraszam na pozimową obdukcję ;)
a wiec ja bede robil maszynowo udalo sie nabyc kiedys polerke :D
myslalem wlasnie o podobnym zestawie jak czytalem na internecie
mam szampon sonax 2w 1 z woskiej
Panowie mam pytanie bo zaraz polakieruję swoją solkę i nie wiem za bardzo jak ją później pielęgnować. Chodzi mi o lakier i wnętrze. Mógłby ktoś mi podać jakiś zestawik do dbania o nowy lakier kolor jasno zielony.
Najlepsza maksyma to "patrz i nie dotykaj"
http://www.all4auto.pl/meguiars-new-car-kit-kompletny-zestaw-do-nowego-samochodu-p131.html
Oryginalny zestaw Meguiar's
oraz dobry zestaw z już lepszym woskiem:
http://www.all4auto.pl/poorboys-world-zestaw-do-ciemnego-lakieru-p397.html
Wnętrze do plastików http://www.all4auto.pl/poorboys-natural-look-dressing-preparat-do-pielegnacji-tworzyw-p65.html
najlepiej będzie położyć na lakier kwarc. Absolutnie nie ma lepszego zabezpieczenia lakieru
Mnie kwarc nie urzekł ( jeżeli chodzi o produkt CarPro), ale zarysowuje się , a nie myty przez 2 miesiące ciężko domyć = chwyta brud. Fakt daje całkiem konkretny wet look i jest trwały,ładnie kropelkuje, odprowadza wodę.
Jaki zestaw polecacie do auta czarnego i białego?
W tamtym roku używałem środków dodo juice. Byłem z nich zadowolony. Trzymać się tej firmy czy próbować czegoś innego.
Chcę w tym roku kupić polerkę.
Jakie środki do aplikowania maszyną?
Wosk też poleruje się maszyną czy ręcznie?
dokłądnie tak jak mówisz. brud sie wgryzuje w lakier. Można sobie z tym poradzić uzywając po myciu ipe a potem znowu mycie.
My stosujemy gtechniq c1.
Octane - wosk polerujesz ręcznie, pod maszynę wszelkie środki AllInOne i Glazy.
Próbuj czegoś nowego :)
Embargo a co warto przetestować?
Maszynowo chyba będzie lepszy efekt?
Meguiairs swirlX maszynowo? A potem wosk ręcznie??
Jak chcesz czegoś nowego to może:
http://www.all4auto.pl/auto-finesse-tripple-all-in-one-cleaner-czysci-nablyszcza-i-zabezpiecza-p262.html
lub
http://www.all4auto.pl/autoglym-super-resin-polish-idealnie-maskuje-niedoskonalosci-p251.html
http://www.all4auto.pl/autobrite-cherry-glaze-all-in-one-500ml-p517.html
i wosk: np.
http://www.all4auto.pl/poorboys-nattys-paste-wax-red-edycja-limitowana-wet-look-p68.html
http://www.all4auto.pl/duragloss-clear-coat-polish-111-syntetyczny-wosk-p433.html
A może coś takiego:
Mycie:
Duża butla na dłużej wystarczy
http://www.all4auto.pl/meguiars-nxt-car-wash-189l-p323.html
Glinka:
Sonax ( mam z tamtego roku raz używana )
Cleaner: Polerować maszyną?
http://www.all4auto.pl/autoglym-super-resin-polish-idealnie-maskuje-niedoskonalosci-p251.html
lub to czy to i to?
http://www.all4auto.pl/poorboys-ssr-10-usuwa-drobne-rysy-swirle-i-hologramy-p69.html
Wosk:
http://www.all4auto.pl/poorboys-nattys-paste-wax-red-edycja-limitowana-wet-look-p68.html
Skóry:
http://www.all4auto.pl/sonus-leather-bundle-zestaw-do-pielegnacji-skorzanej-tapicerki-p370.html
Plastiki: ( Mam z tamtego roku i jest całkiem ok)
http://www.all4auto.pl/sonax-xtreme-cockpit-efekt-matowy-p27.html
Octane, wszystko zależy od kasy jaką chcesz przeznaczyć, zaczynałem od meguiars'a skończyłem na zymolu.
Powiem tak, na lepsze kosmetyki wydasz raz kasę, ale dla samego siebie masz je do końca życia :)
Pasty do polerownia bierz 3M lub menzerna (którą polecam) więcej wybacza jak ktoś nie poleruje za często, scholl tez jest podobno spoko ale jeszcze nie używałem. Poorboys ma jedynie fajny środek do kokpitu natural look. Jeden producent nie ma świetnych środków do wszystkiego nawet Ci najdrożsi. Wrzuć na forum kosmetyki zestaw i Ci chłopaki skorygują tak żeby było dobrze.
Zestaw dobry, tylko zamiast szamponu NXT (mam też taki baniak, mnie nie urzekł) kup firmowy http://www.all4auto.pl/shiny-garage-5l-skuteczny-mocno-pieniacy-sie-szmpon-p420.html lub jego mniejsze opakowanie: http://www.all4auto.pl/shiny-garage-car-wash-500ml-ekonomiczny-skuteczny-mocno-pieniacy-sie-szampon-p361.html
Bo jest na prawdę fajnym szamponem domywa, dobry poślizg, ładnie pachnie, i piana lepsza niż w NXT (tak samo poślizg).
Proszę o opinie o poniższym zestawie (lakier na samochodzie - czarna perła)
Szampon :
http://www.all4auto.pl/shiny-garage-car-wash-500ml-ekonomiczny-skuteczny-mocno-pieniacy-sie-szampon-p361e361.html
Glinka :
www.all4auto.pl/sonax-sprayclay-zestaw-detailer-glinka-p480e480.html
Cleaner :
http://www.all4auto.pl/autoglym-super-resin-polish-idealnie-maskuje-niedoskonalosci-p251e251.html
Wosk :
http://www.all4auto.pl/meguiars-polishing-compound-przywraca-blask-lakierowi-p319.html
Skóra :
http://www.all4auto.pl/meguiars-rich-leather-wipes-25szt-p472e472.html
Pozdrawiam
Wosk lepiej coś takiego
A do skóry
http://www.all4auto.pl/colourlock-zestaw-do-pielegnacji-samochodowej-tapicerki-skorzanej-p186.html
lub
http://www.all4auto.pl/sonus-leather-bundle-zestaw-do-pielegnacji-skorzanej-tapicerki-p370.html
No to zamówione, jeszcze tylko polerka i zdam relację czy warto:p
nattys nie nalezy do najtrwalszych, ale na czarnym robi straszną robotę.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.245997778815134.58904.191535757594670&type=3
Polecam zestaw meguiars.
Kosztuje 200zł ale jest super wydajny i robi robotę.
Mam pytanie odnośnie Autoglym Super Resin Polish http://www.all4auto.pl/autoglym-super-resin-polish-idealnie-maskuje-niedoskonalosci-p251.html . Chciałbym go zakupić jako AiO: czyli używać go po myciu do polerowania/nabłyszczania lakieru, po nim ewentualnie jakiś QD. Autoglym Super Resin Polish może robić za takie połączenie polerowania i nabłyszczania zamiast wosku? Chodzi mi oto, czy nie ma on jakiś właściwości ściernych, które przy częstym stosowaniu zaszkodzą lakierowi. Potrzebuję właśnie czegoś takiego AiO bo auto stoi pod chmurką, na drugi dzień po czyszczeniu i tak jest zakurzone albo w sadzy (Śląsk :( ), więc nie ma sensu wydawać kasy na zestawy. Teraz mam Sonax wosk koloryzujący, i chciałbym właśnie coś takiego, ale lepszego. Czy to Autoglym Super Resin Polish będzie ok? Do tego chcę jeszcze kupić http://www.all4auto.pl/poorboys-qd-detailer-z-woskiem-p71.html. Chyba że jest coś lepszego niż ASRP - taki wosk/czyścik w jednym?
jeżeli coś ma polerować to ma zdzierać lakier : AIO - czyli poleruje, wypełnia i chroni. SRP jest dobre od czasu do czasu , na to wosk + QD
Witam, jakiś czas temu pisałem na temat zabezpieczenia świeżego lakieru... Mianowicie civic po kompletnym lakierowniu (lakier czarny metalic plus złota perła) później grana była polerka, a mianowicie lakiernik robił ją tak: woda + papier 1200, 1500, 2000 i polerka pastą G3, później na to zwykły wosk nie pamiętam nazwy. Ogólnie efekt ekstra (widać pod słońcem miejscami drobne ryski od polerki) ale wiadomo chciałbym cały lakier zabezpieczyć jeszcze sam, także możecie mi napisać jakiś środków i w jakiej kolejności użyć? Kasa nie odgrywa większej roli ale też bez przesady. Chciałbym wykonać pełen zabieg ale nie znam się na tych wszystkich produktach. Proszę o konkretne odpowiedzi, z góry dzięki, pozdrawiam!
Lakiernik który tnie całe auto papierem 1200 to musi mieć skilla w tym co robi...
Rysy które zostały to pewnie hologramy i swirle po polerce.
A więc nieśmiertelny zestaw: http://www.all4auto.pl/meguiars-ultimate-compound-aplikator-tri-color-reczna-korekta-lakieru-p329.html
wosk http://www.all4auto.pl/chemical-guys-petes-53-wax-perlowe-mokre-wykonczenie-na-kazdym-lakierze-p200.html
Uprzednio umyć w roztworze APC np. http://www.all4auto.pl/nielsen-chemicals-apc-1l-p327.html i oczyścić glinką http://www.all4auto.pl/valetpro-clay-bar-100g-glinka-czyszczaca-p42.html
jeżeli coś ma polerować to ma zdzierać lakier : AIO - czyli poleruje, wypełnia i chroni. SRP jest dobre od czasu do czasu , na to wosk + QD
W takim razie co może mi zastąpić Sonaxa koloryzującego? Jak pisałem, najlepiej coś AIO: jakiś wosk płynny do nałożenia i polerowania? A może lepiej kupić wosk? Tzn. myję, nakładam wosk, później po myciach QD? Poradźcie jakieś rozwiązanie.
Mycie, wosk, i co kolejne mycie QD
Ok, mam takie propozycje. Po myciu i glince coś takiego:
http://www.all4auto.pl/meguiars-polishing-compound-przywraca-blask-lakierowi-p319.html
http://www.all4auto.pl/poorboys-nattys-blue-wiekszy-blask-i-glebia-na-ciemnych-kolorach-p64.html
http://www.all4auto.pl/meguiars-cleaner-wax-liquid-najlepiej-sprzedajacy-sie-wosk-czyszczacy-w-usa-p86.html#
Najbardziej by mi pasowała 3. Czy to jest normalny wosk, tyle że płynny? Czy lepiej brać taki Nattys Blue?
+
http://www.all4auto.pl/meguiars-ultimate-quik-detailer-szybki-detalier-p121.html#
Calypso, wydaje mi się, że masz tylko ładnie zamaskowany lakier, z czasem wyjdzie prawdziwy obraz...
prosze o pomoc jeszczeraz w wyborze kosmetykow do wypolerowania mojej hanki juz sam niewiem co wybrac
mam maszyne do polerowania ale nic wiecej potrzebne chyba sa :
jakies pady,pasta,wosk wszystko chce robic mechanicznie jezeli to mozliwe zaznaczam ze bede robil to pierwszy raz :D
chce zeby hanka miala gleboki kolor i blyszczala :D
fundusz powiedzmy do 300zl ewentualnie moge cos dolozyc jak bedzie trzeba
prosze jeszcze raz o pomoc
Polecam pasty menzerna 500, 2500 i 3000, jak ori lakier powinna wystarczyć 2500 i 3000, pady 3M (zółty i niebieski), z twardszych to flexipads (biały) lub coś z Urban (ich nie używałem ale ludzie chwalą stosunek cena/jakość). Menzerna jest w buteleczkach po 250ml i większych ilości Ci nie trzeba, jak Ci zostanie to odkupie :)
przed polerowaniem zapoznaj się z tym artykułem :
http://www.detailer.pl/blog/2011/01/polerowanie-maszynowe-lakieru-z-uzyciem-polerki-obrotowej-autor-davekg-poradnik-detailing-world/
aaaa i pamiętaj o IPA ale o tym dowiesz się z artykułu ;)
Nie bardzo wiem do jakiego działu pasuje ten "problem" :D Usuwałem emblematy z tylnej klapy, jednak zostały nieszczęsne ślady. Kilkunastoletni klej wżarł się aż do podkładu i mam "piękne" kontury emblematów. Macie jakiś pomysł jak można się tego pozbyć bez konieczności lakierowania całego elementu? Nałożenie bazy grubym włosiem chyba nie przejdzie, bo jest to regularny kształt, więc i tak by się wyróżniało (chyba, że się mylę).
kontury emblematów z tym już niestety nic nie zrobisz ..albo zakładasz spowrotem albo malujesz
Cash niezły poradnik, co prawda czytania jest duuużo ale też sporo się dowiedziałem.
Wowww Infi str 30...! To się nazywa opis! :o Zatem Tempo to już z pewnością, a co do wosków waham się teraz między Turtlewax które tak pięknie opisał Infi albo Nano Goldcare :rolleyes:
jesli chodzi ci o film z youtuba to faktycznie w niskiej kasie nic lepszgo od turtle platinum nie znajdziesz. i caly czas moge go szczerze polecic. tylko warto zrobic sobie najpierw rewitalizacje lakieru zeby miec "zdrowa" i pozbawiona wad powloke lakiernicza, bo wosk da ci swietny polysk i zywy kolor ale tylko wtedy jesli sam lakier nie jest zapuszczony.
zestaw minium nawet nie dla pasjonata ale dla osoby ktora chce miec ladny lakier
- polerka eurotec z allegro (koszt ok 120zl) oczywiscie z regulacja obrotow
- czarny pad farecla (14zl)
- pasta lekko/ srednio scierna (3m finesse it) lub (megs. ultimate compound)
- wosk turtle wax platinum.
to jest wzglednie tani zestaw ktory gwarantuje bardzo dobre wyniki. i wcale nie trzeba sie dlugo nasiedziec przy samochodzie, miekki pad jest bezpieczniejszy dla osob, ktore nie potrafia sie jeszcze obchodzic z polerka a pasty tez nie sa jakies agresywne a mozna nimi bardzo ladnie "uzdrowic" lakier. wosk jest tani i powiedzialbym najlepszy w stosunku ceny do jakosci.
Z low endowych produktów fajny jest Sonax twardy wosk w płynie ~15zł
Witam. Mam przed sobą pierwszą polerkę. Mam już zakupioną glinkę Bilt Hamber, Meguiers Ultimate Compound oraz wosk Collinite 476S. Są jakieś polerki mechaniczne godne uwagi do 250zł na allegro?
Zna ktoś jakiś dobry filmik instruktażowy jak się zabrać do tego? Prosiłbym kogoś kto się zna na temacie i udzielił mi kilka wskazówek na PW
eurotec za ok 120zl, u mnie od 2 lat dziala bez uwag, regulacja obrotow 1-6 tys, i cena bardzo niska a sprzet niezawodny a przepracowal juz wiele godzin
eXcential wpisujesz w youtube "how to polish a car" i masz :D poradnik masz na poprzedniej stronie i dobrze, jest go sobie przeczytać przed pierwszą polerką.
eurotec za ok 120zl, u mnie od 2 lat dziala bez uwag, regulacja obrotow 1-6 tys, i cena bardzo niska a sprzet niezawodny a przepracowal juz wiele godzin
raczej do 6tys. sie nie kreci chyba ze po jakims tuningu :D
do amatorskich zabaw wiekszosc polerek z przedzialu 120-250 wystarczy, byle miala regulacje obrotow i byla w miare lekka
ja zakupilem ostatnio powerupa zobaczymy ile wytrzyma :)
W połowie jestem tego poradnika tylko że tam jest dosc zaawansowana wiedza, na zaawansowanym sprzecie i dosc drogich kosmetykach :)
Dla polerki ważnym parametrem są obroty najlepiej od 0-2000rpm nic więcej nie potrzeba.
Zastanawiam się właśnie nad tym Power Up i chyba się na niego zdecyduje. Jakiego pada najlepiej użyc z Ultimate Compound?
Co używacie, żeby "zamalować" lekkie ryski? Jakiś wosk? Najlepszy chyba będzie nakładany polerką mechaniczną?
Możecie coś polecić do tapicerki i podłogi w aucie? Fajnie gdyby ładnie pachniał. :P
Wosku nie nakłada się maszynowo.
Potrzebujesz czegoś co ożywi i wypełni lakier to weź coś takiego: http://www.all4auto.pl/autoglym-super-resin-polish-idealnie-maskuje-niedoskonalosci-p251.html
Do tapicerki w sensie czyszczenia ?
http://www.all4auto.pl/autoglym-interior-shampoo-500ml-czysci-elementy-plastikowe-tapicerke-podsufitke-p247.html
lub
http://www.all4auto.pl/oranje-microvezel-cleaner-500ml-intensywny-srodek-czyszczacy-p614.html
Jeżeli chcesz ładny i trwały zapach ( 2 miesiące bez trudu) to wybierz coś z California Scents:
http://www.all4auto.pl/zapachy-c24.html
Dzięki, teraz będę musiał wybrać się na zakupy. :)
O ja głupi. Myślałem, że maszynowo nakłada się wosk i kiedyś przeszukałem cały sklep żeby taki znaleźć. :P
A wosk mogę zaaplikować na umyte auto. Czy musi być wcześniej glinka/polerka?
Do tapicerki w sensie, żeby odświeżyć.
A co do czyszczenia to chciałbym wyczyścić dywan (podłogę), bo przeważnie jak ktoś wsiada to przesuwa dywaniki i lekko zmieniła kolor. ;/
To poszukaj sobie kogoś kto pierze wnętrze, bo tak to wydasz dużo siana na towar i się nachapiesz a efekt nieporównywalny do prania.
używał ktoś takiego Sonaxa http://kosmetykisamochodowe.sklepy.pl/produkt/33178--sonax-wosk-mleczko-do-lakierow-metalizowanych ? Do niego chcę nabyć jeszcze QD od Megsa.
mam do czynienia z http://kosmetykisamochodowe.sklepy.pl/produkt/33133--sonax-wosk-twardy-w-plynie
ale z tym nakładaniem 4 razy w roku to trochę przesadzili jak wytrzyma miesiąc to max.
Przestudiowałem niniejszy wątek w poszukiwaniu preparatu nabłyszczającego do stosowania po myciu auta, który nakładałby się szybko i względnie utrzymywałby efekt między kolejnymi woskowaniami. Mój wybór padł na Meguiar's Quik Detailer. Na allegro spotkałem się z dwoma rodzajami tego preparatu:
http://moto.allegro.pl/meguiars-ultimate-quik-detailer-650ml-g14422-i2229263096.html
oraz
http://moto.allegro.pl/meguiars-usuwa-zabrudzenia-daje-polysk-473ml-a3316-i2202061202.html
Czy poza pojemnością butelki wymienione preparaty czymś się różnią? Czy ten środek będzie nadawał się do opisanego na początku posta zastosowania? Jaka jest mniej więcej wydajność tego środka?
Co kilka myć chciałbym stosować także tradycyjny wosk w płynie, i tu myślałem o polecanym przez jednego z forumowiczów Turtle Wax z serii Platinum. Czy oba środki będą razem współgrać? Dodam tylko że auto jest czarne :)
Ewentualne sugestie substytutów wymienionych środków mile widziane :) Z góry dziękuję za pomoc.
Ten droższy dodatkowo zawiera wosk także nablyszcza lakier...czyli działa jak syntetyczny wosk
utlimate bedzie sie gryzc z woskiem turtla platinum, bo megs to pelen syntyk i bedzie ci rozpuszczac wosk turtla. kup tanszy zwykly detailer lub nawet jeszcze tanszy detailer ICE od turtle wax.
utlimate bedzie sie gryzc z woskiem turtla platinum, bo megs to pelen syntyk i bedzie ci rozpuszczac wosk turtla. kup tanszy zwykly detailer lub nawet jeszcze tanszy detailer ICE od turtle wax.
Dziękuje za sugestię. Czy polecasz jakiś konkretny detailer poza wspomnianym ICE'em?
no jesli chcesz uzywac z platynowym turtle wax to albo ice albo zwykly megsa quick detailer.
pany który szampon megsa do białego lakieru polecacie?
mycie na 2 wiaderka + do tego mam deep crystal polish i cleaner wax(dobra kolejność? myślę stosować ok raz/2miesiące)+ chcę dokupić ultimate quik wax i stosować go po każdym myciu
Najlepiej domywa NXT, aczkolwiek tak jak regularnie myjesz to GoldClass wystarczy, ponoć Poseidon VP też jest niezły ze względu na zawartość carnauby. Po co Ci quick wax ? już lepiej kup Quick Detailer z dodatkiem wosku masz duży wybór -http://www.all4auto.pl/glinki-quick-detailery-c11.html ja stosuje Reload'a i PB QD+.
Chociaż alternatywą są budżetowe produkty - http://www.all4auto.pl/shiny-garage-car-wash-500ml-ekonomiczny-skuteczny-mocno-pieniacy-sie-szampon-p361.html
Mam, miałem, testowałem też strawberry całkiem spoko, piana obfita poślizg elegancji ogólnie nie widzę sensu pakować się w droższy.
Witam. Możecie polecić jakiś zestawik do woskowania dla amatora?
Kolor auta: srebrny.
Jeśli mogę prosić to przydatne były by jakieś wskazówki odnośnie całego procesu. :)
Pozdro :)
Proponuję zapoznać się z artykułem w gazecie MOTOR jest od poniedziałku, wszystko ładnie opisane cały proces.
na srebrnym fajny efekt daje PB white diamond. Trzeba regularnie nakładać zeby efekt był fajny. Ten środek bardzo krótko wytrzymuje. nie wiem co bym nałozył na white diamond. chyba nic po tym. Embargo - co myslisz?
Osobiście mam bardzo mieszane uczucia co do WhiteDiamond miałem, mam, stosowałem i ogólnie nie robi na mnie wielkiego wow (co innego gdy mielibyśmy mówić o bracie black hole), trwałość bez szaleństw co za tym idzie czego byś na niego nie nałożył to i tak wytrzyma tyle co WD.
Jeżeli miałbym polecać coś z takich cleanerów/odżywek/AIO do srebrnego to na pewno SRP, Achilles, Tripple jak już chcesz sie pobawić to DJ lime prime.
Sam jestem zachwycony HDC ale to nie ta pólka i nie to forum :)
no właśnie WD i BH zwłaszcze BH są fajne ale cholera no krótko działają:/
Sam jestem zachwycony HDC ale to nie ta pólka i nie to forum
Cena swoją drogą, ale niekiedy człowiek nawet nie wie, że takie rzeczy istnieją...
Przeglądałem cały temat i nie ma konkretnej odpowiedzi :)
Ostatnio oddałem do malowania cały samochód, teraz chce jakoś zabezpieczyć nowy lakier, co polecacie ?
Jak z myciem/woskowaniem teraz samochodu aby lakier nie stracił świeżości?
http://www.all4auto.pl/car-pro-cquartz-powloka-kwarcowa-p414.html
Sivy a pamiętasz o: "Professional Use Only" ? :)