Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : woski, pasty polerskie itp...

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11]

Guscioren
14-06-16, 20:02
Używał ktoś tego bydlaka?
http://www.detailer.pl/sklep/testery/443-finish-kare-317-exterior-black-trim-restorer-118ml.html
Dużo osób poleca KOCH Chemie NANO MAGIC PLAST CARE i chętnie bym go przygarnął ale na cholere mi butla 500ml jak u mnie na 5d plastików jak by kot napłakał :rolleyes:

endriu21
15-07-16, 19:13
przypomnijcie proszę, co jest lepsze do polerki lamp, pad gąbkowy czy futro, mam lekko zżółkniętą chcę ja czymś odświeżyć, czy gąbkowy da radę?

Bojar94
16-07-16, 10:17
Ręcznie czy maszyna? Bo od tego dużo zalezy. Tylko jeśli nie masz doświadczenie to odpuść futro bo ono mocno grzeje i łatwo przegrzac klosz

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

sivy
16-07-16, 11:37
futro grzeje? nie, nie grzeje
gąbki grzeją.

imho potrzebujesz papieru, futra i gabki

hasos
16-07-16, 17:54
Możecie polecić dobry wosk i quickdetailer, który będzie miał niezbyt mocny zapach?
Mam obecnie osprzęt poorboya używany na trzech samochodach i po czyszczeniu w trzech różnych lokalizacjach do auta dobrały się kuny :)
Poszły uszczelki szyberdachu i przewody.
Ta guma balonowa musi je przyciągać.

piter7766
16-07-16, 21:34
Możecie polecić dobry wosk i quickdetailer, który będzie miał niezbyt mocny zapach?

soft99 fusso coat - śmierdzi jak mieszanina nafty i rozpuszczalnika ;)

Genax
17-07-16, 10:36
przypomnijcie proszę, co jest lepsze do polerki lamp, pad gąbkowy czy futro, mam lekko zżółkniętą chcę ja czymś odświeżyć, czy gąbkowy da radę?

Zacznij od papieru: 600,1000,1200,1500,1800,2000,2500, a potem 3000 najlepiej trizact 3m na krążku bo ręcznie matując lampe nie ściągniesz rys po 2500. Bawię się w polerkę lamp już rok i sprawdzałem wszystko :) Nie poleruj przypadkiem tempo lub innym tanim gównem. Kup sobie menzernę p400 za 50zł 250ml i zostanie Ci na polerkę kilku dodatkowych aut więc zawsze coś się zwróci :) pod koniec coś na zabezpieczenie np. meguiars headlight protectant lub jakiś wosk, który chroni przed promieniami UV. Ja osobiście polecam protectant bo u mnie chroni już rok i nie ma żadnego nawrotu :)

Bierz twardą gąbkę. Nie ryzykuj z futrem skoro nie polerowałeś nim wcześniej. Futro szybko się nagrzewa, a na lampie sprawdzaj sobie palcami temperaturę. Jeśli już prawie parzy to odpuść i chwilę odczekaj. Nie poleruj miejscowo tylko od prawej do lewej lub na odwrót. :)

Wenega
19-07-16, 06:43
i co za każdym razem zaczynasz od papieru 600?? trochę bezsens, jeżeli lampa jest styrana to rozumiem, ale jeżeli np. po 1200 już wszystko znika to po co się pałować od 600?? ja niejednokrotnie zaczynałem i od 1500 z bardzo dobrym efektem końcowym.. a rysy po 2500 to tnąca pasta ściąga..

no i chyba jeszcze nie zdarzyło mi się futro które się przegrzewało.. nawet krótkie..

endriu21
19-07-16, 13:17
reflektor chcę tylko odświeżyć, sam w sobie może nie wygląda źle, leciutko pożółkł/zmatowiał i to głownie przy masce tylko, ale różni się trochę od drugiego i dlatego chce go budżetowo odświeżyć, chciałem kupić pada na wkrętarkę i odświeżyć go jakąś pastą, mam G3 i UC, chciałem przelecieć tym drugim. Jak by nie pomogło to jakiś papier 2000 itp. na grubsze papiery jest za wcześnie żeby go tak drzeć.
Obawiam się tylko, bo coś słyszałem ze polifty mają jakaś folie i nie wiem jak to wyjdzie.

sivy
21-07-16, 00:45
ekhm

no i chyba jeszcze nie zdarzyło mi się futro które się przegrzewało.. nawet krótkie..

futro grzeje? nie, nie grzeje

Genax
25-07-16, 11:04
i co za każdym razem zaczynasz od papieru 600?? trochę bezsens, jeżeli lampa jest styrana to rozumiem, ale jeżeli np. po 1200 już wszystko znika to po co się pałować od 600?? ja niejednokrotnie zaczynałem i od 1500 z bardzo dobrym efektem końcowym.. a rysy po 2500 to tnąca pasta ściąga..

Można i matować papierem 1500 pół godziny dłużej. Ja lecę najpierw na sucho papierem p600, a potem ręcznie wodny p800, trizact 1000, trizact 1500 i trizact 3000. Potem polerka i jest igła :) Nie wiem dlaczego ale jak robiłem kiedyś ręcznie papierami to po 2500 mega ciężko było wyciągnąć rysy. Matując kulistymi ruchami jeszcze schodziło ale poziomo/pionowo to już mega ciężko. Żeby dobrze spolerować lampę to trzeba ją również dobrze rozgrzać. :)

https://www.facebook.com/regeneracjakloszy

Son - Goku
25-07-16, 22:26
Chcę inwestować w sprzęt do mycia auta zewnętrzenych i wewnętrznych.
Posiadam myjkę parową optima, pistolet tornador gun, myjka karcher pod ciśnieniem.
Skupiam sie głownie na praniu tapicerki samochowej.
Jaki sprzęt jest najlepszy do pielegnacji i czyszczenia wnętrza auta?

I drugie pytanie,co potrzeba na kompleksowej renowacja lakieru wraz z jego późniejszym zabezpieczeniem?

Wenega
26-07-16, 12:51
matko kochana toż to z 80 % wiedzy detailingu oczekujesz w jednej odpowiedzi ;)

czytaj i ucz się i zadawaj konkretne pytania :D
http://kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?f=25&t=843&p=11040&hilit=test+palca#p11040

Son - Goku
26-07-16, 15:48
matko kochana toż to z 80 % wiedzy detailingu oczekujesz w jednej odpowiedzi ;)

czytaj i ucz się i zadawaj konkretne pytania :D
http://kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?f=25&t=843&p=11040&hilit=test+palca#p11040

Matko kochana,to Mój kumpel pisał takie rzeczy ^^
Ale fakt, poleciłem mu tego linka co Ty dałeś.

Genax
19-08-16, 13:42
Co byście polecili do odnowy białego koloru? Znajomy ma/miał biały lakier lecz przez stanie bodajże 2 letnie biały kolor zmienił się bardziej na kość słoniową.

Poorboy's white diamond?

julonafajt
19-08-16, 13:57
Jaka paste polecacie do rozpoczecia przygody z polerowaniem. Auto jest koloru czarnego

Guscioren
19-08-16, 17:59
Jaka paste polecacie do rozpoczecia przygody z polerowaniem. Auto jest koloru czarnego

Jakiej maszyny będziesz używać?

julonafajt
19-08-16, 18:15
dual action chinska podrobka rupesa, odgapiona 1:1

Wysłane z mojego IdeaTab A3000-H przy użyciu Tapatalka

sivy
20-08-16, 09:02
Co byście polecili do odnowy białego koloru? Znajomy ma/miał biały lakier lecz przez stanie bodajże 2 letnie biały kolor zmienił się bardziej na kość słoniową.

Poorboy's white diamond?
glinka

To tak jakbym zapytał jaka paste polecacie do czyszczenia butów . Buty są czarne:)

julonafajt
20-08-16, 09:08
Powierzchni butòw raczej nie zniszczych a z powłoką lakierniczą jest inaczej.

Wenega
20-08-16, 19:45
zacznij klasyką, czyli menzerna i koch.. ale najpierw poczytaj dużo na tematycznych forach.. tak minimum miesiąc po 4h :D a później poćwicz na jakiś gratach na których nie będzie żal, tak z 20h :D

julonafajt
20-08-16, 19:59
Mysle ze szybciej to ogarne :D dzieki

Wenega
20-08-16, 21:03
myślę ze nie, ale ok..

Michał102
20-08-16, 22:07
Polecicie jakiś środek do pielęgnacji deski i plastików?
Głównie zależy mi na tym, by plastiki nie były tłuste, nie świeciły się jak psie jaja, no i żeby zamaskować drobne ryski i obtarcia jakie często mamy na dolnych częściach boczków drzwi itp.

UNK
21-08-16, 00:56
Ja używam SG vanilla touch, ale ciezko to wypracowac wedlug mnie ale pozostawia ladne satynowe wykonczenie i kurz sie tak deski nie ima.
Polecic moge tez poorboys natural look

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

julonafajt
21-08-16, 09:18
Polecicie jakiś środek do pielęgnacji deski i plastików?
Głównie zależy mi na tym, by plastiki nie były tłuste, nie świeciły się jak psie jaja, no i żeby zamaskować drobne ryski i obtarcia jakie często mamy na dolnych częściach boczków drzwi itp.
Do czyszczenia deski i plaatikow uzywam roztwor z firmy adbl apc pro a do pielegnacji poorboy`s world natural look

UltrasSur
21-08-16, 18:21
Wczoraj mialem robiona polerke auta ,zeby na dluej zachowac efekt tego "wow" mozna uzyc jakiegos specyfiku ktory wetre bez uzywania maszyny w karoserie ?

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Genax
21-08-16, 18:45
Powierzchni butòw raczej nie zniszczych a z powłoką lakierniczą jest inaczej.

Zniszczyć lakier to można bardziej przez brak umiejętności :) ja tam polecam wszystko od poorboy's :) dzisiaj polerowałem białe autko i zakupiłem poorboy's white diamond. Jest mega lepszy połysk i biały kolor odzyskał trochę życia :) Co do czarnego koloru to zakup sobie poorboy's black hole. Było tutaj już kilka razy chwalone :)

analyzer64
21-08-16, 21:00
Wczoraj mialem robiona polerke auta ,zeby na dluej zachowac efekt tego "wow" mozna uzyc jakiegos specyfiku ktory wetre bez uzywania maszyny w karoserie ?

Zabezpiecz to woskiem, może być nawet stary dobry Colli 476s.

UltrasSur
21-08-16, 21:05
Dzieki analyzer

sivy
22-08-16, 22:52
dziwne, ze Twój detailer nie dał ci listy przykazań :)

UltrasSur
22-08-16, 22:53
Nie kazdy trzymajacy polerke w reku to odrazu "detailer" z prawdziwego zdarzenia.

Bojar94
23-08-16, 01:10
Niestety większość to tylko typ zrób, weź kase i zapomnij...

Hologramow nie ma?

W ogóle w jakim stopniu była robiona polerka i jakimi pastami? Bo od tego zależy co z tym dalej robić... Jeśli byl tylko onestep czy polerka AIO to niestety trzebaby wymyc jej wypełniacze i dopiero zabezpieczyć. Jeśli była polerka i pasty są wymyte a nie jest to niczym zabezpieczone to na początek nałożenie dobrego wosku. Jeśli jest nałożony wosk to trzeba w zależności od rodzaju wosku trzeba dobrać QD/QW i będziesz go używal co kilka myć....

Do tego kup porządną rękawice, szampon z neutralnym pH i jakoś to powinno wytrzymać

UltrasSur
23-08-16, 12:09
Ziomek mi robił , wyszlo wporzadku ,nie mam zastrzezen.

Bojar94
23-08-16, 13:40
No to zapytaj ziomka czym robił to będzie można coś doradzić bo tak to loteria

Wenega
24-08-16, 07:47

zrób fotę w pełnym słońcu dobrym aparatem to wtedy zobaczymy czy słusznie nie masz zastrzeżeń ;)

UltrasSur
24-08-16, 08:13
Tylko gdzie slonca szukac

Guscioren
24-08-16, 14:22

Kwestia tego jak zrobił :D Bo dla Ciebie może być "spoko" ale dla każdego kto w tym siedzi będzie masakra :D

UltrasSur
24-08-16, 15:02
Moze tak byc ale dla mojego amatorskiego oka jest wporzadku

analyzer64
24-08-16, 18:18
Tylko gdzie slonca szukac

Halogenem zaświeć to będzie widać ;)

UltrasSur
24-08-16, 18:19
Lasery ,stroboskopy ,to moze sie zle skonczyc hehehe

Guscioren
29-08-16, 10:14
Lasery ,stroboskopy ,to moze sie zle skonczyc hehehe

Ale to było całkiem serio. Chodzi o to że po "polerce" możę być spoko a umyjesz samochód pare razy wyjedziesz na słońce i zemdlejesz :D
Tutaj dla przykładu mamy profesjonalną korekte lakieru przez zaklad lakierniczy systemem farecla g3 łan step (90% lakiernikow takie manewry na****ia)
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160829/0e6b0db40f20d44c7414db7f97c9eaaa.jpg

dejwid
31-08-16, 07:51
Ta fracela g3 to najgorsze g*wno jakie może być maskuje defekty rysy i robi nowe które też maskuje a po myjce takie cuda... ostatnio na forum detailingowym facet wrzucał golfa V to wyglądało jakby ktoś po nim jechał papierem ściernym a był po lakierowaniu -.-

Genax
01-09-16, 17:11
Mam pytanie odnośnie wosku... ostatnio woskowałem sobie auto poorboyem nattys lecz po wtarciu wosku i wypolerowaniu mikrofibą, widzę na lakierze takie jakby ślady po wycieraniu wosku. Jak przelecę ścierką w prawo to ślady lecą w prawo, a jak np. w dół to widać ślad w dół. Jak dobrze to wyczyścić/dopolerować ręcznie? :/

dejwid
07-09-16, 01:22
Może dałeś za dużo wosku albo źle przygotowałeś powierzchnię - lakier pod wosk. Użyłeś cleanera albo chociaż przetarłeś auto IPĄ?

firmasons
07-09-16, 03:41
U mnie też zawsze na słońcu widać tłuste ślady po wosku, myslalem ze to moze wina produktu (Formula 1) czy coś bo nie idzie tego spolerować nie jest to może bardzo widoczne w cieniu ale w słoncu juz tak.
Wogole dobra polerka i dbanie o lakier to temat rzeka z teorii nic trudnego ale praktyka :rolleyes:

palecbeckham
07-09-16, 23:18
Czym najlepiej wyczyścić, odświeżyć jasne wnętrze auta? Podsufitka, tapicerka (nie chodzi o siedzenia), pasy.

dejwid
08-09-16, 01:17
Pasy wystarczy umyć porządnie APC - all purpose cleaner poszukaj w sklepach z artykułami do detailingu - polecam od siebie ADBL APC. Zależy od tego jak bardzo brudne użyj odpowiednio mocnego stężenia do delikatnych zabrudzeń 1:10 (środek APC : woda) do mocnych 1:5 (środek APC : woda). Tak rozrobionym spryskaj pas i szczoteczką np. do zębów wyszczotkuj, wytrzyj mikrofibrą jeżeli jest potrzeba to powtórz. Pamiętaj aby najpierw użyć środka w niewidocznym miejscu w celu sprawdzenia czy nie odbarwia albo nie uszkadza materiału (np. za mocne stężenie).
Podsufitka i tapicerka (podejrzewam że chodzi o drzwi) no to najlepiej wyprać odkurzaczem piorącym tak samo jak się robi fotele tylko delikatniej bo to jest wszystko na kleju w spray i może odchodzić potem. Ewentualnie tak samo jak przy pasach deeeelikatne stężenie APC lub środka do czyszczenia tapicerki (ja używam Shiny Garage Carpet Cleaner) rozpylasz na materiał czyszczony i szczoteczkujesz (tu przyda się już trochę większa szczotka niż taka do zębów najlepiej z miękkim albo średnio miękkim włosiem) i przecierasz mikrofibrą w razie potrzeby powtarzasz proces. Tu wiadomo to samo najpierw sprawdź w niewidocznym miejscu.

Lysek_81
27-10-16, 16:59
Witam,
Kupiłem nową Hondę i chciałbym jakoś zabezpieczyć lakier. Interesuje mnie czego mam użyć do zabezpieczenia lakieru. Czy wystarczy tylko wosk nałożyć ? Czy zanim położę wosk to należy oprócz umycia samochodu też coś zaaplikować ? Nie posiadam maszynki do polerowania i będę nakładał wosk ręcznie. Z góry dziękuję za pomoc.

Wenega
28-10-16, 11:05
na początek dokładne mycie, czyli: piana->mycie->jakiś iron cos na smołe->glinkowanie->mycie

później możesz zaaplikować cleaner ręcznie (padem tricolor) i teraz, na zimę, jakiś syntetyczny wosk w stylu fuso lub coli

Lysek_81
28-10-16, 11:21
na początek dokładne mycie, czyli: piana->mycie->jakiś iron cos na smołe->glinkowanie->mycie

później możesz zaaplikować cleaner ręcznie (padem tricolor) i teraz, na zimę, jakiś syntetyczny wosk w stylu fuso lub coli

Honda ma 4 tygodnie więc chyba glinkowanie mogę sobie odpuścić. Jak go wczoraj myłem to nawet owadów nie było za dużo. Czy w tym wypadku wystarczy od razu nałożyć wosk. Podaj proszę dokładną nazwę co polecasz. (producent,typ) dzięki :)

Wenega
28-10-16, 11:42
widzisz nie doczytałem, ze to jest salonówka (chociaż zdziwiłbyś się jak już wygląda Twój lakier, jakbyś wiedział jak patrzeć na niego..);) w takim razie pomyśl o jakiejś powłoce kwarcowej.. w Poznaniu są chłopaki z weare4detailing - polecam!

jeśli koszt powłoki za duży, to tak czy inaczej użyłbym cleanera (nie musi ścierny) i na to wosk - polecam soft99 fuso coat na zimę. (szkoda ze nie masz maszynki, bo można byłoby przed wsokiem jeszcze carpro essence zastosować..)

Lysek_81
28-10-16, 13:29
Polerki nie mam. (zastanawiam się czy kupić np. w Norauto, koszt niewielki ale boję się że to wyrzucone pieniądze (jednorazówka) i czy lakieru nie zepsuję. To carpro essence z tego co wyczytałem jest lekko ścierne. Popołudniu skoczę kupić Soft99 coast 12 months dark.

dejwid
28-10-16, 16:43
Dokładne umycie to podstawa, ale to już wiesz.
Glinkowanie też by się przydało, tak jak już pisał kolega Wenega zdziwiłbyś się ile syfu jest na nowym lakierze.
Cleaner ręcznie i na to wosk - soft 12m świetny wybór na zimę.

Kupowanie polerki nie ma sensu, bo możesz tylko narobić więcej szkód, lakiery Hondy są okropnie miękkie, delikatnie za długo przytrzymasz i masz przypalony lakier albo więcej rys niż było.

Lysek_81
28-10-16, 17:02
Możesz napisać mi tylko jakiego Cleanera użyć ? Producent i nazwa :) Dzięki i pozdrawiam.

dejwid
28-10-16, 17:39
Od siebie polecam Dodo Juice Lime Prime łatwy w użyciu stosunek cena/jakość/efekt na wysokim poziomie. 100ml starczy ci na około 4-5 aut.

Lysek_81
28-10-16, 22:01
Super, dzieki za pomoc. Niewiem od czego to zalezy, ale i Dodo Juice....I Softt99 kupię w jednym sklepie. ( dzis jednak niedalem rady). Pozdrawiam

dejwid
29-10-16, 11:54
Nie ma w tym nic dziwnego to dwa chyba najczęściej kupowane pro kosmetyki do auta jeżeli już ktoś zaczyna zabawę z detailingiem. Polecam również forum kosmetykaaut.pl jest dużo do poczytania, mnóstwo porad no i dział handlowy w którym sklepy z kosmetykami oferują rabaty na zakupy.

Lysek_81
29-10-16, 15:50
Dzięki. Pozdrawiam

Genax
02-11-16, 13:18
Czy Finish kare hi-temp paste wax nada się jako wosk zimowy? Słyszałem, że jeśli dobrze się go wetrze to potrafi trzymać pół roku, a szukam dobrego wosku zimowego. :)

dejwid
04-11-16, 12:16
Też tak słyszałem, ale ostatnio MM63 próbował u siebie na masce (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?152738-D14A2-MA8-by-MM63&p=2764053&viewfull=1#post2764053) i wytrzymał 3 tygodnie z niewiadomych przyczyn. Ja osobiście nie testowałem. Na forum detailingowym zbiera pozytywne opinie jeżeli chodzi o budżetowy wosk na zimę.

Wenega
04-11-16, 13:05
dobry na zimę to Fuso jest :D

sadam
04-11-16, 16:24
Też tak słyszałem, ale ostatnio MM63 próbował u siebie na masce (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?152738-D14A2-MA8-by-MM63&p=2764053&viewfull=1#post2764053) i wytrzymał 3 tygodnie z niewiadomych przyczyn. Ja osobiście nie testowałem. Na forum detailingowym zbiera pozytywne opinie jeżeli chodzi o budżetowy wosk na zimę.

Może nie przygotował lakieru. Lakier musi byc czyściutki, równy, żadnych politur pod wosk syntetyczny.
Moje fusso wyglądało tak po 4 miesiącach, tylko trzeba było auto umyć ręcznie i wyglinkować, bo była jedna wielka tafla:

https://www.youtube.com/watch?v=49fTqjASauc

FK Hi temp jest bardzo fajnym, budżetowym woskiem i wytrzymuję naprawde sporo.
Zawsze można rzucić drugą warstwę.

Możesz napisać mi tylko jakiego Cleanera użyć ? Producent i nazwa

Zymol HDC + Zymol Titanium

I zamiast kupować polerkę w Norauto, kup sobie porządną maszynę DA.

100ml starczy ci na około 4-5 aut.
ile? raczej spokojnie na 15 powinno starczyć

MM63
04-11-16, 17:26
Może nie przygotował lakieru. Lakier musi byc czyściutki, równy, żadnych politur pod wosk syntetyczny.

Była glinka, był ipa, te same warunki i fk zjadło po około dwóch tygodniach. Na drugiej połowie soft fusso jeszcze jakos leży.

Wenega
05-11-16, 06:33
Fuso lubi się z carpro essence, jakby ktoś chciał jeszcze wydłużyć działanie i podbić właściwości

seku
07-11-16, 20:04
Pany pomóżcie trochę. Chciałbym chociaż trochę zabezpieczyć lakier na zimę. Mam taka mała koncepcje.
Samochód umyje shiny garage sleek & bubbly, wytrę do sucha. Później glinka z woda+szampon. Na to cleaner myślałem nad GYEON Q2M Prep i finalnie SOFT99 Fusso Coat 12 Months Wax. Co o tym sadzicie ? Nie wiem tez jakiego fusso wybrac white/black kolor samochodu Milano Red.
Taka glinka wystarczy?
http://showcarshine.pl/glinki-clay/1449-showcarshine-clay-bar-100g-glinka-soft.html

Wenega
08-11-16, 06:32
najpierw potraktowałbym auto aktywna pianą, później mycie, suszenie, jakiś iron (tenzi prix, na przykład)i coś na smołę (prickbort), znowu mycie, glinka, cleaner, fuso. Do milano red wersja do ciemnych kolorów.

Guscioren
08-11-16, 09:27
Witam. Pytanie co ja za przeproszeniem odjebalem. Pralem mikrofibry i wszystkie teraz zostawiają mi takie coś na lakierze. (Przykładem są moje okulary =])
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161108/09330d14ff52c6a2fcaf5f677752a6ab.jpg

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

sivy
08-11-16, 09:34
Moga byc przynajmniej 3 przyczyny
Slaba fibra
Slaby plyn
Za wysoka temperatura

Pozdr

Guscioren
08-11-16, 10:07
Moga byc przynajmniej 3 przyczyny
Slaba fibra
Slaby plyn
Za wysoka temperatura

Pozdr

Slaba fibra -> czy tanie czy drogie wszystkie takie same rzeczy zostawiają :(
Slaby plyn -> Biały jeleń tylko był grany
Za wysoka temperatura -> Tutaj może być pies pogrzebany, bo nawet nie sprawdzałem temperatury prania :|

seku
14-11-16, 18:13
Panowie mozna dac wosk koloryzujacy pod np fusso? Albo na fusso? Mam czarnego volviaka bardzo obitego z przodu kamieniami i myslalem zeby to jakos zniwelowac zeby nie bylo bardzo widac.

Bojar94
15-11-16, 01:10
Niestety wszystko co wrzucisz znacząco oslabi działanie u trwałość fusso... Jedynie co mi się kojarzy że fusso lubi to carpro essence...

Wenega
15-11-16, 06:46
Panowie mozna dac wosk koloryzujacy pod np fusso? Albo na fusso? Mam czarnego volviaka bardzo obitego z przodu kamieniami i myslalem zeby to jakos zniwelowac zeby nie bylo bardzo widac.

"woskiem" koloryzującym i tak niczego nie zniwelujesz.. nie mówiąc już o odpryskach z kamieni.. jeśli ma to jakoś wyglądać (przynajmniej z daleka) to trzeba co najmniej zaprawki porobić..

seku
15-11-16, 09:49
Zaprawki odpadaja za dużo tego. Wygląda to tak jak by ktoś piaskarki gania :P To nic zostaje nałożyć wosk normalnie a na wiosnę cały przód do lakiernika

Młody93
27-02-17, 15:09
Witam używam wosku soft99 fusso, do ciemnych lakierów,może ktoś polecić jakiś quick detailer,do tego wosku? Chodzi głównie o to żeby poprawić wygląd lakieru po myciu,ale nie skrócić przy tym żywotności wosku.

Infi
27-02-17, 17:16
no jesli nie bedzie ci szkoda kasy to kup sobie ADS H20 - to bedzie na taki wilgotny lakier po myciu dobre jako detailer i maksymalnie podbije ci szklistosc lakieru i efekt hydrofobowy.
z tym ze cena nie jest zbyt przyjazna ale efekt jest przechu...
http://showcarshine.pl/powloki-ochronne/2114-artdeshine-hybrid-h2o-s-300ml-wydluz-trwalosc-powlok-i-innych-lsp.html

Młody93
27-02-17, 19:54
Efekt jest super,cena niska nie jest ,ale do przeżycia:)
A sam tego używałeś? Pytam bo czasami między tym co na filmie, a rzeczywistością jest różnica.

Wenega
28-02-17, 20:29
BSD z Sonaxa używam i spełnia swoje zadanie..

Infi
01-03-17, 00:17
Efekt jest super,cena niska nie jest ,ale do przeżycia:)
A sam tego używałeś? Pytam bo czasami między tym co na filmie, a rzeczywistością jest różnica.

jesli to do mnie pytanie
to tak uzywalem mam aktualnie 3cia butelke tego specyfiku bo uwazam to za najelpszy podbijacz wygladu polysku i hydrofobowosci w przeciagu 14 lat jak bawie sie w kolekcjonowanie chemii samochodowej.
Moje fn2 nawet bylo wrzucane na strone ADS Polska jako wzor tego co mozna osiagnac przy laczeniu soft99 + ADS H20

alienek
01-03-17, 08:43
a są jacyś Polscy producenci ? czy np. http://www.urbanlack.com/ ? moze ktos uzywał ? bo zamierzam to kupic na sezon :)

Młody93
01-03-17, 15:08
jesli to do mnie pytanie
to tak uzywalem mam aktualnie 3cia butelke tego specyfiku bo uwazam to za najelpszy podbijacz wygladu polysku i hydrofobowosci w przeciagu 14 lat jak bawie sie w kolekcjonowanie chemii samochodowej.
Moje fn2 nawet bylo wrzucane na strone ADS Polska jako wzor tego co mozna osiagnac przy laczeniu soft99 + ADS H20

Wielki dzięki za poradę,na pewno wezmę to pod uwagę.

gordon16
05-03-17, 09:36
Polecicie coś do odświeżenia koloru listw plastikowych w ufo?

piter7766
05-03-17, 12:01
Ja używałem tego i byłem zadowolony
http://www.shinygarage.pl/shiny-garage-jet-black-exteriro-trim-restorer.html

marwol
20-03-17, 20:56
Siema

Czym zabezpieczyć... kabine prysznicową? :D

Szkło hartowane , ok 8m2.

Żeby tak kamień się nie osadzał lub łatwiej się czyściło.

Aktualnie kończe butelke rainx, ale nie daje to rady.

Budżet do 150zeta.

Wenega
22-03-17, 07:54
za tyle możesz kupić dedykowana powłokę kwarcową do kabin prysznicowych/szkła - poszukaj na necie

firstborne
24-03-17, 22:25
Polecicie coś do odświeżenia koloru listw plastikowych w ufo?

Polecam ten specyfik:
http://allegro.pl/wurth-czernidlo-do-renowacji-plastikow-zderzakow-i5762783546.html

endriu21
25-03-17, 20:24
doradźcie co lepsze i dlaczego - Unique Hestia Dressing do wnętrza, TuningKingz Natural Interior Dressing, Shiny Garage Apple Plastic Dressing ? Preferuję efekt matowy bądź delikatną satynę, fajnie by było żeby środek delikatnie przyciemnił plastiki i nie było plam po wodzie.

marcin001984
25-03-17, 20:50
Też się dołączam do pytania kolegi wyżej. Czym nasmarować deskę, boczki drzwi itp? Również preferuję satynę. Chciałbym nałożyć jakiś dobry środek który zostawi powłokę na dłużej i chroni przed zarysowaniami od butów nieudolnie wsiadających pasażerów.

Mobilek
25-03-17, 21:03
ADBL WOW nie zostają plamy, jest bez połysku. Ew Hestia bardzo fajna ale według mnie słabo podbija czerń. Co do trwalszych produktów to Gtechniq C6 fajnie się też sprawdza ale nie wyciąga mocno koloru. Jeszcze można pomyśleć o zymol conditioner jednak trochę w Hondach łapie połysku ale ładnie wyciąga czerń

marcin001984
25-03-17, 21:15
O czerń się akurat nie martwię, bo jest taka jak ma być, chciałem tylko czymś zabezpieczyć i żeby się to nie świeciło :)
Natrafiłem jeszcze na coś takiego jak Meguiars Quik Interior Detailer Cleaner.

https://www.meguiars.pl/blog/porady-dla-entuzjast%C3%B3w/126-naturalny-matowy-czy-wysoki-polysk-kokpitu-preferujesz-wybierz-odpowiedni-produkt-dla-siebie.html

Wenega
25-03-17, 22:32
Natural Look budżetowo albo wspomniany wyżej Zymol, który dla mnie wymiata.

Traper
26-03-17, 21:23
Potwierdzam ze natural look wypada dobrze ale bez rewelacji. Mam tez natural interior z TK i wyciaga czern jezeli wyczyscisz wczesniej deske.uzywam do tego tapisa z k2, nie w sprayu tylko w atomizerze, jest *****isty i tani do czyszczenia

Kamilao88
28-03-17, 18:30
Co polecacie na delikatne odświeżenie lakieru (pełna korekta była robiona 2 lata temu). Auto Honda Civic VIII gen kolor ROYAL NAVY BLUE PEARL. Zastanawiam się nad
-Meguiar's Ultimate Compound na czerwonym padzie, na to Meguiars Ultimate Polish czarny pad i wosk Soft99 lub
-Menzerna - 3in1 - one step polish pad czerwony lub pomarańczowy i wosk Soft99 (ewentualnie pod wosk Meguiars Ultimate Polish czarny pad)

Posiadam polerkę Krauss DB-5800S DA

marcin001984
28-03-17, 22:19
Jeśli chodzi Ci o delikatne odświeżenie lakieru i nabłyszczenie zarazem to ja od siebie polecę mleczko Festool MPA 11000, do tego czarna, miękka gąbka karbowana Festool. Jedziesz sumiennie raz przy razie i świeci się jak psu jajca :p
A jeśli masz jakieś mikro ryski to pasta Festool 5000 lub 3M Fast Cut XL + pomarańczowa gąbka Festool i później dajesz te mleczko co podałem wyżej. Na końcu możesz dać jakiś dobry wosk.
Tak swoją drogą to używam na co dzień tych gąbek Festoola na rzep i są jednym słowem zayebiste.
Wyżej wymienionych past też na co dzień używam.

Wenega
30-03-17, 07:48
Co polecacie na delikatne odświeżenie lakieru (pełna korekta była robiona 2 lata temu). Auto Honda Civic VIII gen kolor ROYAL NAVY BLUE PEARL. Zastanawiam się nad
-Meguiar's Ultimate Compound na czerwonym padzie, na to Meguiars Ultimate Polish czarny pad i wosk Soft99 lub
-Menzerna - 3in1 - one step polish pad czerwony lub pomarańczowy i wosk Soft99 (ewentualnie pod wosk Meguiars Ultimate Polish czarny pad)

Posiadam polerkę Krauss DB-5800S DA

sprawdź UC i UP co da lepszy efekt i to wybierz.. a może wystarczy jakiś lekkościerny cleaner tylko ?

menzerna 3w1 ma już w sobie zabezpieczenie które znacznie osłabi później nałożony wosk - musiałbyś kilka razy IPĄ albo zmywaczem silikonu wymywać 3w1..

Infi
31-03-17, 01:11
jak 2 lata temu robiona koretka to ten lakier moze byc do ponownej korekty, lakier w ufo jak i w kazdej hondzie to porazka, gdzie rysy robia sie od patrzenia wiec sugerowanie sie tym ze byla jakas koretka robiona 2 lata temu nic nie daje. Ocen jakie masz defekty na lakierze czy jakies rysy glebsze czy same swirle od suszenia/mycia itp A potem dopiero dobieraj chemie do lakieru.

maras78
31-03-17, 07:49
Natural Look budżetowo albo wspomniany wyżej Zymol, który dla mnie wymiata.

a jest odporny na wodę czy zostają ślady jak po Natural Look?

Kamilao88
31-03-17, 12:19
Raczej to są świrle i dlatego bardziej mi zależy na ożywieniu tego lakieru i chciałbym to raczej delikatnie zrobić. Jeśli efekt mnie nie zadowoli to przed zlotem zrobię pełniejszą korektę:cool: A jaki clener lekko ścierny jest godny polecenia...

endriu21
31-03-17, 14:06
Testował już ktoś kosmetyki firmy The Simply Clean? Jak z jakością/trwałością?

marcin001984
31-03-17, 22:24
Raczej to są świrle i dlatego bardziej mi zależy na ożywieniu tego lakieru i chciałbym to raczej delikatnie zrobić. Jeśli efekt mnie nie zadowoli to przed zlotem zrobię pełniejszą korektę:cool: A jaki clener lekko ścierny jest godny polecenia...

Na hologramy dobry ten Festool MPA 11000 + czarna gąbka i potem IPA.

Edit: Co jest ważne, a nikt o tym nie wspomina... Można mieć najdroższą polerkę, najdroższe i najlepsze pasty, gąbki, mikrofibry... ale jak się nie ma doświadczenia i wprawy to wszystko na nic.

maras78
04-04-17, 16:01
Jaki qucik detailer jest na topie? Miałem Gold Class i Morning Dew .
Zależy mi żeby na ciemnym lakierze łatwo się pracowalo .

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Paulina_M
04-04-17, 21:16
I jak pracowało Ci się z Morning Dew? Kompletuje kosmetyki i przymierzałam się do kupienia właśnie tego QD.

skilo_one
05-04-17, 07:22
Ja używam Lime Prime i jestem mega zadowolony. Ładnie się wypracowuje i elegancko odtłuszcza lakier. Są małe testerki, żeby dużej butli od razu nie kupować. Natomiast teraz przymierzam się do Prima Amigo. Wyczytałem, że to takie 2w1. Cleaner i glazer, ale nie osłabia wosku.

Civic4774
05-04-17, 09:56
Witam, jestem laikiem w sprawach lakieru, Civic świeżo po polerowaniu, proszę o rady czym go zabezpieczyć samodzielnie w rozsądnych pieniądzach ?

Wenega
05-04-17, 19:53
Po lakierze to najpierw trzeba by korektę zrobić, bo pewnie lakiernik uraczył lakier "polerką"..

A jeśli to nie wchodzi w grę, to najpierw porządne mycie ( aktywna pianą, mycie rękawicą na dwa wiadra, glinkowanie (z odkurzu lakierniczego), znowu mycie), później cleaner i na to jakiś wosk syntetyczny najlepiej ( dłużej wytrzyma) a jeżeli zależy ci na looku to naturalny. Po szczegóły (konkretne produkty) uderz na priv lub poszukaj na wcześniejszych stronach tematu

kurak91
06-04-17, 20:02
Panowie czym uprac posufitke? czym pierzecie. żeby Noe odpadła a była jak nowa :)

Preparat jakiś do prania tapicerki?
Oraz jakiś środek do plastików do środka coś w miarę i z ceną też :)

Noe wiem gdzie napisać więc wolę tutaj :)

alienek
06-04-17, 20:52
kurak91 a oglądałeś to
https://www.youtube.com/watch?v=e91TDmI92I0 ??

marcin001984
06-04-17, 20:57
Po lakierze to najpierw trzeba by korektę zrobić, bo pewnie lakiernik uraczył lakier "polerką"..

A jeśli to nie wchodzi w grę, to najpierw porządne mycie ( aktywna pianą, mycie rękawicą na dwa wiadra, glinkowanie (z odkurzu lakierniczego), znowu mycie), później cleaner i na to jakiś wosk syntetyczny najlepiej ( dłużej wytrzyma) a jeżeli zależy ci na looku to naturalny. Po szczegóły (konkretne produkty) uderz na priv lub poszukaj na wcześniejszych stronach tematu

Z całym szacunkiem ale po co glinkowanie jak pisze, że auto jest po polerowaniu? I jaki odkurz? O lakierowaniu też nie pisał, tylko o polerce. A glinkowanie powinno się zrobić przed polerką.
Jak jest zadowolony z efektu po polerce to wystarczy dobry wosk.

kurak91
06-04-17, 21:51
kurak91 a oglądałeś to
https://www.youtube.com/watch?v=e91TDmI92I0 ??

Nie patrzę teraz mam apc w domu z TENZI. Da radę to coś czytam nie ruszać? Też szukam. Jakieś fajne do konserwacji skóry mam do czyszczenia a jeszcze do konserwacji by się przydało

Wenega
07-04-17, 07:08
Z całym szacunkiem ale po co glinkowanie jak pisze, że auto jest po polerowaniu? I jaki odkurz? O lakierowaniu też nie pisał, tylko o polerce. A glinkowanie powinno się zrobić przed polerką.
Jak jest zadowolony z efektu po polerce to wystarczy dobry wosk.

qrwa, na telefonie przeczytałem: "po lakierowniu" hahah stąd mój wywód ;) sorry, w takim razie cleaner lub ipa żeby wymyć resztki past i dobry wosk

marcin001984
07-04-17, 23:23
Zauważyłem że jak nie użyjesz od razu IPA po polerce np. na czarnym kolorze, auto umyjesz, wystawisz na słońce i pojawią się hologramy to potem żadne IPA już nie pomoże.
Nie sprawdzałem jednak czy w takim przypadku jak piszę (czyli bez IPA po polerce i auto na słońce), sam wosk zniweluje hologramy.

dejwid
08-04-17, 05:00
IPA to czysty alkohol izopropylowy służy tylko i wyłącznie do odtłuszczania / głębokiego oczyszczenia.
Jeżeli po polerce pojawiają się hologramy to znaczy, że polerka była chu*owo zrobiona. IPA nie jest żadnym rozwiązaniem, nie ważne czy przed czy po czy w trakcie polerki, bo to nie jest narzędzie do renowacji lakieru. Po prostu trzeba zrobić ostatni etap polerki, czyli polerowanie przy pomocy pasty finishowej, jeszcze raz. Dobra pasta finishowa plus miękki pad i hologramy znikną.

Wosk nie zniweluje hologramów. Niektóre środki potrafią delikatnie zamaskować hologramy, różnego typu pasty, wypełniacze itp. które na szybko pozwolą "odświeżyć" lakier np. do sprzedaży, po kilku myciach (szczególnie przy pomocy mikroproszku na bezdotykowej myjni, albo nie daj boże myjni automatycznej) wypełniacze spłyną z lakieru i hologramy znowu wyjdą :)

Wenega
08-04-17, 08:43
Hologramy po ipa "pojawiają" się bo alko wymywa resztki wypełniaczy z past ;) jest dokładnie tak jak napisał dejwid

marcin001984
08-04-17, 19:07
Co przetestowałem wielokrotnie to IPA wymywa z lakieru pozostałości po paście finishowej i tym samym pomaga zniwelować hologramy. Grunt to nie nawalić finishowej pasty tak że z pod gąbki leci na wszystkie strony świata bo wtedy hologramy murowane.

MM63
09-04-17, 15:31
Moze Wy cos poradzicie :>
Po zimie pojawily sie takie biale kropki, pod zolta glinka vp nie schodzi, pod paznokciem raczej ciężko.
Na masce testowalem woski, na stronie na której lezal lepszy zawodnik kropek jest znacznie mniej i latwiej schodzą.

Czym to zaatakowac?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170409/164629ce0e002a3e982d9a0fbe2d0a07.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170409/f9eb7ce28719f5763bef522e7e5dac9e.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170409/6705619a04f5e8ea8cb9a9b6bc850ecd.jpg

Omenariusz
09-04-17, 22:25
1 Mycie na dwa wiadra (szampon sonax)
2 Decabit
3 Glinkowanie glinka Valet Pro
4 POORBOY'S WORLD SSR 1 (ręcznie)
5 Wosk soft 99

taka kolejność może być ? Chce się w najbliższy weekend się za to zabrać ale zastanawiam się czy jeszcze coś potrzebne ?Do tego mam jakąś tam rękawice z mikrofibry i aplikator z wosku coś dokupić ?

Wenega
10-04-17, 08:13
Moze Wy cos poradzicie :>
Po zimie pojawily sie takie biale kropki, pod zolta glinka vp nie schodzi, pod paznokciem raczej ciężko.
Na masce testowalem woski, na stronie na której lezal lepszy zawodnik kropek jest znacznie mniej i latwiej schodzą.

Czym to zaatakowac?
[/IMG]

a to nie są odpryski od kamieni?? tak wyglądają

1 Mycie na dwa wiadra (szampon sonax)
2 Decabit
3 Glinkowanie glinka Valet Pro
4 POORBOY'S WORLD SSR 1 (ręcznie)
5 Wosk soft 99

taka kolejność może być ? Chce się w najbliższy weekend się za to zabrać ale zastanawiam się czy jeszcze coś potrzebne ?Do tego mam jakąś tam rękawice z mikrofibry i aplikator z wosku coś dokupić ?

1) aktywna piana (spłukanie)
2) mycie na dwa wiadra
3) preparaty na lotną rdze i smołę (spłukanie)
4) mycie na dwa wiadra
5) glinka
6) mycie na dwa wiadra
7) SSR
8) soft99

MM63
10-04-17, 10:09

Nie są

Wenega
10-04-17, 11:00
spróbuj benzyną ekstrakcyjną namoczyć i zobacz czy zejdą (nie trzyj tylko)

Omenariusz
10-04-17, 16:11

1) aktywna piana (spłukanie)
2) mycie na dwa wiadra
3) preparaty na lotną rdze i smołę (spłukanie)
4) mycie na dwa wiadra
5) glinka
6) mycie na dwa wiadra
7) SSR
8) soft99

Wielkie dzięki ;) Mam jeszcze pytanie jeśli chodzi o ssr rozumiem że 1,2,3 to poziomy zcierlaności ? czyli brać ssr 1 ? A jesli chodzi o aktywną pianę to wymaganiem jest pianownica ?

dejwid
10-04-17, 16:25
Co przetestowałem wielokrotnie to IPA wymywa z lakieru pozostałości po paście finishowej i tym samym pomaga zniwelować hologramy. Grunt to nie nawalić finishowej pasty tak że z pod gąbki leci na wszystkie strony świata bo wtedy hologramy murowane.

To NIE IPA niweluje hologramy tylko pasta finishowa i odpowiednia praca maszyną z tą pastą. IPA tylko wymywa resztki pasty, tak żebyś mógł zrobić inspekcję czy są jeszcze jakieś rysy do wycięcia. Jeżeli są to znowu finish i znowy IPA i znowu inspekcja. Hologramy zazwyczaj powstają jak używasz brudnego pada, albo chu*owej pasty polerskiej.

MM63 jeżeli są wyczuwalne pod paznokciem to może jakiaś farba, biała naprzykład :) Benzynką ekstrakcyjną spróbuj tak jak pisał kolega Wenega.

Omenariusz, tak 1 2 3 to poziomy ścieralności. Zależy w jakim stanie masz lakier i co chcesz uzyskać. Ręcznie i tak bym się cudów nie spodziewał dlatego może faktycznie użyj SSR 1 coś tam zawsze usuniesz, a jak użyjesz bardziej agresywnej to możesz narobić więcej szkody niż jest teraz.
Aktywna piana ma to do siebie że jest aplikowana przy pomocy pianownicy.
Do glinki oczywiście potrzebujesz jakiś lubrykant (poślizg) np. woda z szamponem albo coś dedykowanego do glinki wybór pozostawiam Tobie.

Omenariusz
10-04-17, 17:56
Omenariusz, tak 1 2 3 to poziomy ścieralności. Zależy w jakim stanie masz lakier i co chcesz uzyskać. Ręcznie i tak bym się cudów nie spodziewał dlatego może faktycznie użyj SSR 1 coś tam zawsze usuniesz, a jak użyjesz bardziej agresywnej to możesz narobić więcej szkody niż jest teraz.
Aktywna piana ma to do siebie że jest aplikowana przy pomocy pianownicy.
Do glinki oczywiście potrzebujesz jakiś lubrykant (poślizg) np. woda z szamponem albo coś dedykowanego do glinki wybór pozostawiam Tobie.

Oki spoko własnie domawiam :

NIELSEN Tar&Glue Remover Usuwanie Smoły 500ml
POORBOY'S SSR 1 Pasta Polerska Lekkościerna
TENZI IPA Cleaner ALKOHOL IZOPROPYLOWY IZOPROPANOL

Ale mam jeszcze jedno pytanie poleci ktoś jakiegoś pada do nałożenia ssr i pada do nałożenia soft99 ?

http://allegro.pl/meguiars-soft-foam-applicator-pad-aplikator-i6695814941.html
Takie coś może być ?

Lub to :
http://allegro.pl/royal-pads-hand-applicator-wax-aplikator-reczny-i6740003556.html

dejwid
10-04-17, 18:47
Do SSR poszukaj gąbki polerskiej do pracy ręcznej np. populatnie zwana TRI Color
moim zdaniem softa lepiej nakłada się tym megsowym padem, ale zielony od RP też będzie dobry, to jest bardziej indywidualne podejście, zwórć uwagę na różnicę w budowie obu tych padów.

Omenariusz
10-04-17, 19:07
http://allegro.pl/flexipads-aplikator-3-kolorowy-dwustronny-tricolor-i6732208020.html

Mówisz o czymś takim ?

Strona zółta do ssr czarna do softa ?

dejwid
10-04-17, 19:12
Dokładnie tak :)

Omenariusz
10-04-17, 19:18
Wielkie dzięki :)

MM63
10-04-17, 19:56
spróbuj benzyną ekstrakcyjną namoczyć i zobacz czy zejdą (nie trzyj tylko)

Nie pomogło :0

Guscioren
10-04-17, 23:24
Nie pomogło :0

Drzyj to papierem 3000 na mokro :v

MM63
10-04-17, 23:25
Drzyj to papierem 3000 na mokro :v

Ja *****, przecież to połowa maski i zderzak :0

Guscioren
10-04-17, 23:26
Ja *****, przecież to połowa maski i zderzak :0
Wojna wymaga poświęceń.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

marcin001984
11-04-17, 20:32
Hologramy zazwyczaj powstają jak używasz brudnego pada, albo chu*owej pasty polerskiej.

...i jak za dużo pasty nałożysz i jej dobrze nie wypracujesz,
i jak wycierasz zmęczoną mikrofibrą.

Omenariusz
12-04-17, 21:50
Jeszcze jedno czy jeśli przygotuję dobrze podłoże jest możliwość narobienia za pomocą poorboy ssr1 jakiś szkód ? tzn chodzi o zcieralność pasty . Bedzie to ręcznie robione nie chodzi mi o jakiś efekt jak profesjonal korekta ale chciałbym chodź trochę przygotować lakier po zimie.

Nikelajer
14-04-17, 10:16
Chciałbym dziś/jutro ogarnąć samochód i zastanawiam się nad sensem położenia twardego wosku, a później na to sonax bsd. Kojarzy ktoś jaki to ma odczyn?

Wenega
14-04-17, 12:14
zupełnie niepotrzebnie bsd na wosk od razu, przy kolejnym myciu, ok, ale zaraz po nałożeniu wosku mija się z celem wg mnie

Omenariusz
18-04-17, 21:30
Panowie poleci ktoś mikrofibre do 50 zl albo nawy dwie jedna do wosku druga do pasty :)

Wenega
19-04-17, 07:45
Panowie poleci ktoś mikrofibre do 50 zl albo nawy dwie jedna do wosku druga do pasty :)

https://sklep.pielegnacjaaut.pl/gyeon-q2m-terry-towel-40x40cm-p-1960.html
lub
https://autokosmetyki.pl/sonax-microfibre-cloths-ultrafine-recznik-z-mikrofibry-do-lakieru-3-pack-zbiera-resztki-wosku-gleboki-polysk-p-1616.html

Omenariusz
19-04-17, 14:58
A może być tak ?

Do wosku:
Fat Rubs - Fluffy Towel - 40x40cm 1200 GSM

Do Pasty polerskiej :
Funky Witch touch of geisha 600 gsm
lub
ADBL Puffy Towel 840G/m2

Bo coś czytałem że do pasty nie może byc taka miękka

dejwid
20-04-17, 06:55
Do wosku jak najbardziej ten Fat Rubs, ADBL Puffy Towel też będzie się dobrze spisywał.
Od 800 gsm w górę to już są bardzo puszyste fibry dobre do wosków.
Do pasty polerskiej coś cieńszego w okolicach 400-600.

Detailing ma to do siebie że jak nie spróbujesz sam na swoim aucie/lakierze to się nie przekonasz. Zależy co kto lubi, jedni wolą blondynki, a drudzy brunetki, if you know what i mean.

Omenariusz
20-04-17, 13:58
Zamówiłem Fat Rubs i Abdl ehhh no nic zobaczę jak ten abdl sprawdzi się z pastą jak źle to zamówie coś do 800 gsm

marcin001984
20-04-17, 23:11
Ja używam żółte mikrofibry 3M. I dopóki jest nowa bardzo ładnie zbiera z lakieru.

Kamilao88
11-06-17, 19:14
Co możecie polecić do mycia szyb... Jaki płyn i jakie ściereczki... Ostatnio mam z tym spory problem i zostają smugi mazy jakieś...

MM63
11-06-17, 23:40
Co możecie polecić do mycia szyb... Jaki płyn i jakie ściereczki... Ostatnio mam z tym spory problem i zostają smugi mazy jakieś...

Takie ****a pronto: niebieska butelka, żółty spryskiwacz, na opakowaniu "multi-surface 5 in 1", żadne detailerskie cudo, zwykly płyn do szyb a akurat czyści *****iście. Szkło na kuchni gazowej jak się wstępnie wyczyści, a na koniec pociągnie tym prontem to żadnych mazów nie ma.

Albo może sprawdź denaturat.

skilo_one
12-06-17, 12:14
Ja zawsze czyszczę IPA i czystą fibrą. Bez zmazów i odbić w słońcu.

Michał102
27-06-17, 23:12
Macie jakieś doświadczenia z padami jeansowymi Brayt i Car Pro?
Do tej pory do cięcia cytryny używałem Flexi Pads DP600 150mm., ale przydałoby się coś odrobinkę mniejszego 135mm. i zastanawiam się właśnie nad powyższymi - który lepszy, a może to jeden kij?

Wenega
28-06-17, 06:40
brayt to słaby fhuj jest, car pro b.dobre ale chyba trochę za drogie.. spróbuj flexipads albo booski, ja na tym działam i polecam

Michał102
28-06-17, 09:32
Dzięki za info :)

Michał102
23-07-17, 13:36
Jest jakiś godny polecenia preparat, który usunie smołe, żywice i czasteczki metali w jednym?

seku
23-07-17, 18:26
W jednym to nie wiem, ale polecam Prickborta i ADBL Vampire.

Wenega
24-07-17, 08:09
Jest jakiś godny polecenia preparat, który usunie smołe, żywice i czasteczki metali w jednym?

sa takie, ale wszystkie słabe, użyj prockborta i ironX lub vampire tak jak seku pisał

Michał102
24-07-17, 22:14
Ok :)

Omenariusz
24-08-17, 14:44
Panowie nie wiem czy odpowiedni dział poleci ktoś jakąś pianownice do myjki ciśnieniowej ?http://allegro.pl/pianownica-do-myjki-parkside-lavor-lanca-piany-i6410837549.html#thumb/3 ta będzie dobra ? Myjka to parkside .I do tego jakąś pianę aktywną ciekawą ? Bo jestem zielony

airman
24-08-17, 17:28
Mam taka pianownicę drugi sezon i tanią myjkę B&D i robi ładna pianę. Piany na razie miałem 2 z neutralnym PH w sumie z najniższej półki, Shiny Grage Fruit Snow, oraz teraz jakieś Tenzi neutral wiśniowa. Ciężko powiedzieć która lepsza :P

Omenariusz
24-08-17, 19:17
Planuję kupić tą pianę
http://allegro.pl/shiny-garage-fruit-snow-foam-5l-piana-aktywna-i5925354742.html

Wenega
25-08-17, 07:25
Puaniwnica będzie dobra. Piany SG słabe, już lepiej ADBL jeśli ma być polskie i tanie

Omenariusz
25-08-17, 07:52
Ok wezmę ABDL Yeti :) A może poleci do tego jakiś apc do wnętrza to by w jednej paczce przyszło :P

airman
07-09-17, 19:24
Panowie coś za rozsądną kasę co zabezpieczy felgi na zimę? Mam srebrne alu zimowe i domywanie pyłu z klocków na przodzie to masakra, planuje wyglinkować i przepolerować trochę a potem bym coś nałożył zanim wpadną na auto :)

Koło jeszcze zdrowe więc chcę zadbać : https://photos.app.goo.gl/xt8wgpZ06S6QIKgk2

PlushaQ
07-09-17, 21:15
Panowie coś za rozsądną kasę co zabezpieczy felgi na zimę? Mam srebrne alu zimowe i domywanie pyłu z klocków na przodzie to masakra, planuje wyglinkować i przepolerować trochę a potem bym coś nałożył zanim wpadną na auto :)

Koło jeszcze zdrowe więc chcę zadbać : https://photos.app.goo.gl/xt8wgpZ06S6QIKgk2

Próbnik FK Hi-temp

kurak91
20-11-17, 21:21
Panowie. Apc. Od
TENZI
Czy adbl.?

Ostatnio używałem. TENZI i zdaje. Się spoko. Zapach jak i działanie?

Mareczuczek
21-11-17, 07:38
Ja mam ADBL, na zapach nie zwracam uwagi bo i tak później lecę dressingiem Shiny Garage i czuć jabłkiem :)
A co do działania ADBL to polecam, dobrze zbiera syf

marcin001984
04-08-18, 22:36
Panowie, czy ktoś używał wosku do lakieru Meguiars Paint Protect?
O taki; https://www.meguiars.pl/produkt/paint-protect/
Pożyczyłem go z pracy i będę nakładał na swój polakierowany dwa tygodnie temu samochód. Lakier już wypolerowany na tip top trzema pastami. Kolor czarny.
A może na przyszłość kupić sobie jakiś lepszy wosk w podobnej cenie tego Meguiarsa? Zależy mi żeby brud nie przywierał i żeby wosk się utrzymywał te 3-4 miesiące.
Ktoś ma jakiś sprawdzony produkt?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Driftek97
04-08-18, 23:12
Wosk Soft99, szczerze mówiąc to go jeszcze nie używałem, ale są to ponoć bardzo dobre i polecane woski :)

sparco
05-08-18, 08:49
Na temat tego się nie wypowiem, ale z własnych doświadczeń to polecam 2 warstwy fk1000 w odstępie minimum 12h, najlepiej na jałowym lakierze. Kładę tak u ojca i brata, którzy jeżdżą tylko na bezdotykowy i daje radę.

endriu21
26-03-19, 14:36
Potrzebuję porady, chce kupić jakiś niedrogi quick detailer do czarnego lakieru. Zależy mi na: łatwości/szybkości aplikacji, bezproblemowym docieraniu, żebym mógł go nałożyć na szybko po wstępnym wyschnięciu po umyciu auta na myjce, żeby nie pozostawiał smug, usuwał water spoty, podbił i zabezpieczył na trochę lakier.

Posiadam Meguiar's Gold Class Premium Quik Wax, jako główny wosk, fajny wosk długo lezy, nie zostawia białych śladów w odpryskach, ale docieranie i wypracowanie wosku w cieplejsze dni to masakra. Używam go 2-3 razy w roku ale chce coś w miedzy czasie po każdym myciu.

Myślałem o ADBL Synthetic Spray Wax, ale boje sie ze będzie z nim równie ciężko jak z megsem, chce po prostu cos nałożyć i wypolerować bez wysiłku.
Myślę jeszcze o ADBL QD1, czy jego kładzie sie łatwiej niz ADBL SSW, czy nie ma różnicy?
Doradźcie coś panowie, podzielcie sie doświadczeniem z tymi środkami.

sparco
26-03-19, 16:56
Botox, elixir, watergold ;-)

Marcin_civic
29-03-19, 17:32
Potrzebuję porady, chce kupić jakiś niedrogi quick detailer do czarnego lakieru. Zależy mi na: łatwości/szybkości aplikacji, bezproblemowym docieraniu, żebym mógł go nałożyć na szybko po wstępnym wyschnięciu po umyciu auta na myjce, żeby nie pozostawiał smug, usuwał water spoty, podbił i zabezpieczył na trochę lakier.

Posiadam Meguiar's Gold Class Premium Quik Wax, jako główny wosk, fajny wosk długo lezy, nie zostawia białych śladów w odpryskach, ale docieranie i wypracowanie wosku w cieplejsze dni to masakra. Używam go 2-3 razy w roku ale chce coś w miedzy czasie po każdym myciu.

Myślałem o ADBL Synthetic Spray Wax, ale boje sie ze będzie z nim równie ciężko jak z megsem, chce po prostu cos nałożyć i wypolerować bez wysiłku.
Myślę jeszcze o ADBL QD1, czy jego kładzie sie łatwiej niz ADBL SSW, czy nie ma różnicy?
Doradźcie coś panowie, podzielcie sie doświadczeniem z tymi środkami.

ja z całego serca polecam to cudo !!

https://mrcleaner.pl/quick-detailery/carpro-ech2o-quick-detailer-sliskosc-i-blysk-koncentrat-1-10-50-ml

jak dla mnie nie ma lepszego na rynku a przetestowałem chyba prawie wszystko

endriu21
27-05-19, 20:09
sparco, Marcin_civic dzięki za podpowiedź.

Używa ktoś może rrc plastic conditioner- odżywka do plastiku?
Jak to się sprawdza na plastikach hondy 6gen, bo słyszałem że nie na wszystkich plastikach się sprawdza? (lusterka, listwy drzwi, podszybie, progi)

kurak91
27-05-19, 22:23
Ja kupiłem i powiem ci że pc od etc robi robotę. Uważaj żeby na lakier nie poleciało 😁

endriu21
27-05-19, 23:41
nie wiem co to znaczy "pc od etc" możesz wyjaśnić? A co się z lakierem dzieje?

kurak91
28-05-19, 12:05
Plastik codictioner od rrc miało być. Słownik. No ciężko ogólnie go zmyć z lakieru. Potem

sparco
28-05-19, 14:47
Na plastiki bardzo dobrze siadają powłoki. Możesz np odkupić ok30ml moonlight lub can coat, oblecisz całe auto i przynajmniej na pół roku lakier zabezpieczysz + aplikacja banał, a fajne szkiełko się zrobi na lakierze ;-)

Siwy93
23-03-20, 13:08
Jak kogoś interesuje wrzucam filmiki z hydrofobowość Coli 467S i PROSTUFF Ore No Kuro

COLLINITE NO. 476S | zrzut wody, hydrofobowość | Leon FR | Siwy Car Care https://youtu.be/0unZSyprnTg

https://youtu.be/TGUqzv-f8jo

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

marini23
23-03-20, 14:05
Jak kogoś interesuje wrzucam filmiki z hydrofobowość Coli 467S i PROSTUFF Ore No Kuro

https://youtu.be/R5k1LS-1_Pw

https://youtu.be/TGUqzv-f8jo

Wysłane z iPad za pomocą TapatalkSiwy93 cze te woski są w miarę świeżo nałożone? Ile czasu każdy z nich leży na aucie? Jakie przygotowanie robiłeś pod nie?
ProStuff sprawia lepsze wrażanie pod względem odprowadzenia, coś jakby soft z serii king of gloss, przynajmniej na filmiku tak to widzę. Coli nakłada się w miarę łatwo a jak z ProStuff?
Pozdr

Siwy93
23-03-20, 14:34
Ore no kuro to wosk naturalny, test robiłem w tamtym roku na moim audi i deklarowane 3miesiące+ w dobrych warunkach spokojnie wytrzymał przy myciu auta na bezdotyku sama aktywna piana bez proszku mniej więcej 2x w tygodniu i dodatkowo co jakiś czas rękawicą. Autem jeździłem raczej w okol komina. Na filmiku auta są świeżo po korekcie i nałożenia wosku, jedynie odtłuszczone po kilka razy ipą.

Coli na szarym seacie położony na lakier w średnim stanie, jedynie po dekontaminacji i tez bez żadnego cleanera, tylko ipa. Wytrzymał od września tamtego roki do połowy listopada w nienaruszonym stanie, auto myte na bezdotyku proszkiem, pogoda średnia dużo deszczu i wilgoć. Po tym czasie już krople zaczęły słabnąć, tylna klapa klapa jak i doły drzwi umarły. Po porządnym myciu krople zrobili się już trochę lepsze, hydro na dołach drzwi wróciło w postaci tafli podczas płukania pod ciśnieniem, a krople tworzyły się niedługo po skończeniu płukania, klapa nadal martwa. Ostatecznie osłabł już jakos w grudniu. Na dzień dzisiejszy co dziwne jakieś tam krople jeszcze widać ma masce i przednich błotnikach poza tym martwy. Auto co 2 tyg robi trasy po 500 km, w tygodniu po mieście. Na filmiku wosk po 3 tygodniach, pierwsze mycie.

Ostatecznie prostuffa lubię bardzo, ale jak w przypadku softa trzeba nakładać go z umiarem bo jak zaschnie to mogą pojawić się problemy z dotarciem. Jako ze to wosk naturalny raczej nadaje się na sezon letni w którym naprawdę daje radę.

Coli dociera się banalnie prosto w końcu to amerykańska firma [emoji28] żeby każdy debil sobie z mim poradził. Ostatecznie myśle ze dał radę zważywszy na to se lakier na aucie nadaje się do korekty, został położony jedynie po ipie i autem latałem po trasach w słabych warunkach.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

soberacz
26-03-20, 11:24
Szukam hydrowosku samochodowego na clinik4car (https://clinic4car.pl/na-zewnatrz/mycie/hydrowosk). Ktoś mógłby mi doradzić? Jeśli chodzi o adbl to jakie macie zdanie? korzystałem preparatu do skóry i był okej. Wolałbym kupować wszystko od jednego producenta.

Siwy93
02-04-20, 10:02
Szukam hydrowosku samochodowego na clinik4car (https://clinic4car.pl/na-zewnatrz/mycie/hydrowosk). Ktoś mógłby mi doradzić? Jeśli chodzi o adbl to jakie macie zdanie? korzystałem preparatu do skóry i był okej. Wolałbym kupować wszystko od jednego producenta.

Żadnego z tych trzech nie miałem, ogolnie wcześniej używałem wodnistych qd jako hydrowosk. Niedawno zacząłem używać k2 molt bo jest w dobrej cenie, może teoretycznie mniej wydajny niż chemotion bo wlewam ok 50ml na 1l wody ale fajnie pachnie i dobrze sprawdza się na bezdotyku czy do osuszania auta przed korektą.

https://vimeo.com/403222280

Auto po samym spłukaniu po molcie, jak widać na filmiku wcześniej przed woskiem totalna tafla wody

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200402/bff090e7ee221eb774415d4d7c16d8ae.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200402/53a971dcb31a008cec01029b4f956c1f.jpg

Dxp1245
24-02-21, 21:49
Co polecacie ciekawego do zmęczonych uszczelek w Hondzie? Moje niestety juz sa szare, a nie chciałbym sie bawic w ich wymiane.

sparco
25-02-21, 08:12
Ogarnąć najpierw tire cleanerem i na to 1Z Gummi Pflege Stift, lub jakiś dressing do opon.