Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : woski, pasty polerskie itp...

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11

fełtek
11-09-15, 17:07
Siema. Chcę użyć pasty 3M zielonej. Co po tym zapodać na hologramy ? Chodzi też o cene. Efekt nie musi być długotrwały,bo auto przygotowuje na wesele i bynajmniej jeden dzień ma być blask :p hehe :)

kamil1988
11-09-15, 19:35
koch antihologram?
albo po wypolerowaniu nie przemywaj auta zmywaczem choć pewnie po zwykłym umyciu wyjdą niedoskonałości

Guscioren
11-09-15, 19:49
Kup sobie pastę one step i po problemie na jeden dzień ;)

sivy
12-09-15, 09:41
Będziesz używał rotacji czy Da?
Po zielonum 3m będzie bałagan. To za duży przeskok między fast CUT a koch antiholohram.
Musi być coś typu pf z menzerny.
Pasta typu one step spełnia swoją funkcję tylko na maszynie DA.
Na wesele lepiej położyć black hole i na to jakiś siuwax zamiast poperowac. IMHO szkoda lakieru. Pamiętajcie że każdy stopień błędnej albo ma sztuka korekty to strata grubosci. Lakier przy odpowiednim traktowaniu jest w stanie znieść około 50 lat corocznego odświeżenia. Zakładając że przy kqzdym polerowaniu usuwamy jeden mikron lakieru. Pierwsza korekta to na ogół około 5 mikronów. Później co roku usuwając mikron można mieć przez około 50 lat piękny lakier. Nie umiejętne polerowanie to.strata średnio. -30 mikronow na zabieg czyli mniej więcej po trzech, czterech "polerkach" zaczynają się przeswity. Dlatego lepiej położyć w tym przypadku odżywkę i wosk. Opcjonalnie lekko ścierny cleaner na finiszujacym padzie i na to glqze i wosk
W ten sposób usuniesz zmatowienie, oksydacje i delikatne mikrorysy. Auto nabierze swiezosci. Pamiętaj żeby zacząć od dokładnego oczyszczenia lakieru. Delikatna glinka będzie wskazana :-)

John047
http://www.zmiloscidoaut.pl/meguiars-nxt-wash-and-wax-kit-id-50.html
http://sklep.waxclusive.pl/waxclusivezestawy/694-nat-zestaw-do-recznego-polerowania.html

Kusi_
12-09-15, 19:38
Może ktoś polecić jakiś pisak do zarysowań? mam na nadkolu dość długą ale nie głęboką ryse.
Wiem,że są te pisaki na bazie żywicy czy coś takiego ale czy to tak na prawdę działa?
Ma ktoś coś godnego polecenia bo strasznie mnie irytuje ta rysa...

Guscioren
12-09-15, 21:41
Może ktoś polecić jakiś pisak do zarysowań? mam na nadkolu dość długą ale nie głęboką ryse.
Wiem,że są te pisaki na bazie żywicy czy coś takiego ale czy to tak na prawdę działa?

Kolego to nie dział mirków handlarzy :D

sivy
12-09-15, 23:40

ARA SYSTEM
http://arasystem.com.pl/files/PE%C5%81NA_OFERTA_ZAPRAWEK_ARASYSTEM-09.07.2012.pdf

HONDA

B86P Patrz: BMW A89
B92P NIGHTHOWK BLACK
B99P ATLANTIC BLUE
B548P DEEP SAPPHIRE BLUE
NH567M SZARY SERENE
NH605P CZARNA PIRAT
NH614M SREBRNY TITAN
NH623M SREBRNY SATIN
NH658P GRAFITOWY
NH701M BEŻOWY GALAXY
YR512P BRĄZOWY DAKOTA

Kolego to nie dział mirków handlarzy

:)

kepa416
13-09-15, 15:11
Potrzebuje wosku na jesień/zima czy zestaw Coli 476s + cleaner od Dodo lub Shiny Garage będzie ok? Oczywiście wszystko na wyczyszczony karoserię Ironoffem i glinką. Czy taki cleaner nie zmniejszy przyczepności wosku czy lepiej potraktować wszystko IPA?

kamil1988
13-09-15, 22:49
podobno coli lepiej trzyma się jałowej powierzchni.
sivy widzę że ogarniasz temat poradź na orbitalnej polerce one stepem odświeżę lakier czy raczej nie marnować czasu i zaatakować korekta dwu etapową? (lakier nie jest zły seatowski)

sivy
14-09-15, 08:50
Potrzebuje wosku na jesień/zima czy zestaw Coli 476s + cleaner od Dodo lub Shiny Garage będzie ok? Oczywiście wszystko na wyczyszczony karoserię Ironoffem i glinką. Czy taki cleaner nie zmniejszy przyczepności wosku czy lepiej potraktować wszystko IPA?

zrob kolejnośc:
dekontaminacja
ipa
cleaner
wosk

cleaner zwiekszy przyczepnosc wosku do powierzchni o 50%
dodo + coli to bardzo dobre połaczenie.

podobno coli lepiej trzyma się jałowej powierzchni.
sivy widzę że ogarniasz temat poradź na orbitalnej polerce one stepem odświeżę lakier czy raczej nie marnować czasu i zaatakować korekta dwu etapową? (lakier nie jest zły seatowski)
zalezy na jakiej orbitalnej :)
jesli to Da o skoku 8mm to bedziesz robił długo i przy one step nie bedzie super efektu. Oczywiscie grube rysy usuwasz z uzyciem metody wet sandingu. Proponuje 1 etap pad z mikrofibry i pasta meguiars #101 drugi etap koch zółty i gabka polishing i powinno byc juz nieźle.
jesli okaże się że sa jakies hologramy albo chcesz jescze bardziej podbic połysk to zro b trzeci etap finiszujący. ( miekka gąbka nat/royal/ i pasta koch antihologram fioletowy)

Pozdr

kepa416
14-09-15, 11:58
A czy SOFT99 Fusso Coat będzie podobny do Coli? Chciałbym coś innego położyć niż wszyscy a ten ponoć zbiera dobre opinie. Ogólnie chodzi mi po głowie taki zestaw:

http://i.imgur.com/yCpFTTf.jpg (http://imgur.com/yCpFTTf)

sivy
14-09-15, 12:36
Nie uzywałem tego cleanera Shiny ani fusso wiec nie wiem jak to będzie się spisywalo

quiksilver44
14-09-15, 13:03
jaki wosk polecanie do jasnego lakieru takiego jak w avatarze ogólnie myślałem nad
Soft99 The King Of Gloss White & Pearl
Soft99 Mirror Shine Wax Light
Soft99 Fusso Coat 12 months Light Colour Wax
FINISH KARE 1000P HI-TEMP
chciałbym na wosk wydać około 100zł
jeżeli jest coś bardziej godnego polecenia to czekam na sugestje

kurak91
14-09-15, 20:59
Właśnie opłaca się kupić ten soft99 fusso coat do czarnego lakieru? Czy lepszy jest coli?

kepa416
14-09-15, 21:06
Właśnie opłaca się kupić ten soft99 fusso coat do czarnego lakieru? Czy lepszy jest coli?

Ponoć lepiej odpycha wodę i lepszy look niż Coli ciekawe jak z wytrzymałością ja dam znać za jakieś 4-6 tygodni bo dopiero zamówiłem i w weekend będę aplikował

kurak91
14-09-15, 21:21
sledze temat to będę widział ;) chyba ze sam wcześniej kupie albo ktoś inny się wypowie ?;)

sivy
14-09-15, 21:57
Fusso coat jest trudne w aplikacji
Na jasnym Fk wygląda super.

Lysy
14-09-15, 23:21
Używałem tego soft 99 i powiem że aplikacja spoko i rzeczywiście na ciemnym lakierze fajny efekt i kryje trochę tylko te aplikator który jest w zestawie można sobie wsadzić albo użyć jako aplikatora dressingu na opony bo jest strasznie twardy i na lakierach hondy może narobić "gnoju". Wiec radzę jakiś miękki aplikator dokupic

Wysłane z mojego GT-P5200 przy użyciu Tapatalka

rryba
15-09-15, 12:24
bede na dniach smarował softem , dostalem w gratisie słoneczko z k2 , jak sie ono ma do słoneczka megsa ? mozna nim nalozyc wosk czy lepiej wziac megsa i sie nie bawic ?

Genax
15-09-15, 21:31
Panowie ratunku... :D Dzisiaj zabrałem się za polerkę em-ki lecz na początku spieprzyłem sprawę. Nie wiem o czym myślałem ale nie namoczyłem papieru p2500 i mam rysy na połowie klapy... Reszta klapy jest wypolerowana idealnie lecz druga część, która była tarta papierem bardzo mnie denerwuje. Co z tym fantem? Da radę to jakoś usunąć/wypolerować? Od razu zapytam się o jedną rzecz. Pod koniec polerowania klapy ciężko schodziła mi pasta, której użyłem Meguiar's. Do teraz został mi malutki kawałeczek. Reszta zeszła ładnie. Jaką gąbkę/filc najlepiej użyć do polerki ?

sivy
16-09-15, 07:52
rryba weź megsa
genax, pytasz zbyt ogólnie

Genax
16-09-15, 10:33
Ok, to napiszę tak. Meguiar's ultimate compound nie usuwa rys po papierze ściernym. Co muszę dokupić aby je usunąć? I czym najlepiej nakładać ultimate?

sivy
17-09-15, 09:07
po papierze 2500 uzyj znowu papieru 2500 na mokro potem 3000 potem 4000 najlepiej szlifierka oscylacyjna o skoku do 2,5mm. Wtedy /uc ogarnie.
lakier na hondzie jest cienki to dzialaj osroznie. Przydałaby sie rotacja z mocno scierna pasta zeby bylo idealnie.

Genax
17-09-15, 09:18
po papierze 2500 uzyj znowu papieru 2500 na mokro potem 3000 potem 4000 najlepiej szlifierka oscylacyjna o skoku do 2,5mm. Wtedy /uc ogarnie.
lakier na hondzie jest cienki to dzialaj osroznie. Przydałaby sie rotacja z mocno scierna pasta zeby bylo idealnie.

Masz może jakąś pastę na myśli? Jutro jadę do Poznania to bym kupił na miejscu.

sivy
17-09-15, 12:16
koch 8.2

MM63
17-09-15, 12:57
Nie uzywałem tego cleanera Shiny ani fusso wiec nie wiem jak to będzie się spisywalo

A jaki byś polecił?
Konkretnie miało by to być pod fk 1000p. DJ LP?
Zależy mi, żeby ten wosk poleżał.

sivy
17-09-15, 14:22
pod fk 1000p zdecydowanie duragloss #652

MM63
17-09-15, 16:54
pod fk 1000p zdecydowanie duragloss #652

Dobra, będzie na Ciebie.

Dzięki ;)

sivy
17-09-15, 19:28
heh. Trast mi aj em detailerem :D

Kusi_
18-09-15, 16:28
Kolego to nie dział mirków handlarzy :D

To fajnie ale nie wiem co to wnosi do tematu...
Rysa jest na prawdę bardzo cienka,nie jakieś grube do metalu itp.
Nie widać jej jakoś bardzo ale troche mnie irytuje a nie uśmiecha mi się malować całego nadkola bo jest w super stanie poza tą rysą więc jakiś zaprawek itp też nie będę robił.
Jeśli nie ma żadnych specyfików które mogłyby ukryć jakoś tą rysę to trudno,zostanie takie jakie jest.

sivy
18-09-15, 16:32
Juz raz napisałem ale widze ze nie zauwazyłęś :)

ARA SYSTEM
http://arasystem.com.pl/files/PE%C5%...09.07.2012.pdf

HONDA

B86P Patrz: BMW A89
B92P NIGHTHOWK BLACK
B99P ATLANTIC BLUE
B548P DEEP SAPPHIRE BLUE
NH567M SZARY SERENE
NH605P CZARNA PIRAT
NH614M SREBRNY TITAN
NH623M SREBRNY SATIN
NH658P GRAFITOWY
NH701M BEŻOWY GALAXY
YR512P BRĄZOWY DAKOTA

kepa416
18-09-15, 19:58
Cleaner nakładam na lakier tak samo jak wosk i poleruje? Czy jest jakaś inna technika?

sivy
18-09-15, 20:20
musisz wypracować, wmasować w lakier do znikniecia lub jak pozostanie minimalna ilość :)

Genax
19-09-15, 02:43
Poorboy's world polish with sealant może być użyte jako ochrona lamp po polerce?

sivy
19-09-15, 09:24
Może być, smaruj co miesiąc

Genax
19-09-15, 10:40
Super sealant też co miesiąc? Sealant czy meguiars headlight protectant? Potrzebuję szybkiej odpowiedzi bo sklep mam do 14 :)

sivy
19-09-15, 15:06
jeden ciul ;) imo na dłuzej niz miesiac, dwa zabezpieczy tylko powłoka

Genax
19-09-15, 23:22

Ok ok :D czy wosk nakłada się ręcznie?

sivy
20-09-15, 10:44
Tak

Kusi_
20-09-15, 12:26
Nie wiedziałem gdzie to napisać więc pisze tutaj.
W aucie mojej mamy siostra na miejscu pasażera na podłodze wylała ok 2l MLEKA....
Pralismy wykładzine i mylismy całą podłogę pod wykladziną.Następnie odkurzaczem wodnym jeszcze raz prałem auto.Teraz się już suszy ale dalej czuć ten zapach mleka....
Ma ktoś jakiś pomysł czym to można jeszcze wyczyścić żeby nie było czuć tego zapachu?Są może do tego jakieś specyfiki?

MaTeUsZ_V212
20-09-15, 14:06
Nie koniecznie... fusso na lampach poleży dłużej niż miesiąc/dwa. Odtłuścić trzeba tylko idealnie najlepiej panel wipe od gtechniq, żadne ipy się nie sprawdzą. Do tego co jakiś czas detailerem i cacy na bardzo długi okres. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest powłoka, na plastikach bardzo fajnie trzyma się UNC-R.

sivy
20-09-15, 17:18
Nie wiedziałem gdzie to napisać więc pisze tutaj.
W aucie mojej mamy siostra na miejscu pasażera na podłodze wylała ok 2l MLEKA....
Pralismy wykładzine i mylismy całą podłogę pod wykladziną.Następnie odkurzaczem wodnym jeszcze raz prałem auto.Teraz się już suszy ale dalej czuć ten zapach mleka....
Ma ktoś jakiś pomysł czym to można jeszcze wyczyścić żeby nie było czuć tego zapachu?Są może do tego jakieś specyfiki?

wyrzucić wykładzine, zalozyc drugą:)

Mozna próbowac różnymi środkami metodami ale i tak zawsze kończy sie na wymianie.

Nie koniecznie... fusso na lampach poleży dłużej niż miesiąc/dwa.

wpływa na to wiele różnych czynników.

Odtłuścić trzeba tylko idealnie najlepiej panel wipe od gtechniq, żadne ipy się nie sprawdzą
tak, pamietajcie zeby IPY nie uzywać do Plastików na lampach, nigdy! Z tym panel wipe bym nie szalał :) wystarczy sam zmywcz silikonu (kilka razy) za 18zł litr zamiast panel wipe 93zł za 500ml :)

Ps Czekałem MAteusz az zaczniesz wreszcie tutaj pisać :)

Kusi_
20-09-15, 20:26
wyrzucić wykładzine, zalozyc drugą:)

Mozna próbowac różnymi środkami metodami ale i tak zawsze kończy sie na wymianie.

Gdyby to było jakieś popularne auto to można by tak zrobić ale mama ma nowego Hyundaia Atosa a do tego ciężko o takie części :/

sivy
20-09-15, 23:13
po wykładzina jest gabka czy filc?

opcjonalnie mozesz spróbowac ale nie ma żadnej gwarancji czy sie uda. imo najlepszy neutralizator jaki mialem

http://allegro.pl/oranje-refresher-neutralizator-zapachow-i4911147089.html

patrick1989
20-09-15, 23:33
Witam, przypasuje taki zestawik dla początkującego?

http://imgur.com/r8UFnb6.png

Do tego lakieru doradzono mi Fusso 12 Months for dark colors:

http://i.imgur.com/niNw96K.jpg

sivy
20-09-15, 23:57
moze byc

patrick1989
21-09-15, 00:22
Dzięki, dobrałem jeszcze cleaner do lakieru pod wosk, oraz 2 fibry + trzecia lepsza do polerowania wosku:

http://i.imgur.com/bf60R3Y.png

Wyszło 340 zł bez rabatu :D a to pewnie wersja bieda

kepa416
21-09-15, 01:00
A jakaś aktywna piana? Do tego jeszcze ironoff albo adbl vampire. Dodatkowo przydał by sie środek na robaki i smołę.

Guscioren
21-09-15, 18:30
Witam, przypasuje taki zestawik dla początkującego?

http://imgur.com/r8UFnb6.png

Do tego lakieru doradzono mi Fusso 12 Months for dark colors:

http://i.imgur.com/niNw96K.jpg

A cleaner pod wosk :D?

patrick1989
21-09-15, 19:18
Lakier jest świeży, nie wiem czy jest sens? Odradzano mi w takim przypadku.

Lysy
21-09-15, 22:02
Cleaner tez by się przydał ;) co z tego ze świeży lakier

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

sivy
22-09-15, 00:58
niektóre woski bez cleaner'a wiążą tak samo albo i lepiej :)

rryba
22-09-15, 10:04
sivy , ja znowu o tym kiwami , jak trzyma ? ja narazie lece UC samochod i jeszcze pewnie kilka dni mi to zajmie ale juz szykuje sie do nakładania wosku . robiles element po elemencie ? bo KoG strasznie szybko zasychał podobno a jak sie sprawa ma z nastepca ?

Genax
22-09-15, 18:58
Zabrałem się za polerkę lamp i wszystko pięknie ale nie zeszły mi do końca rysy po papierze ściernym. Czy muszę docisnąć bardziej polerkę aby lampa lekko się nagrzała? Jestem jak na razie początkującym w polerowaniu :)

Na żywo wygląda lepiej i widać różnicę w mocy światła :)

http://zapodaj.net/images/514cc1165121b.jpg

Guscioren
22-09-15, 19:16
Zabrałem się za polerkę lamp i wszystko pięknie ale nie zeszły mi do końca rysy po papierze ściernym. Czy muszę docisnąć bardziej polerkę aby lampa lekko się nagrzała? Jestem jak na razie początkującym w polerowaniu :)

Na żywo wygląda lepiej i widać różnicę w mocy światła :)

http://zapodaj.net/images/514cc1165121b.jpg

Może za dużej gradacji użyłeś jako ostatniej?
Plastik szybko można przegrzać więc z tym też ostrożnie ;P

Genax
22-09-15, 19:46
Może za dużej gradacji użyłeś jako ostatniej?
Plastik szybko można przegrzać więc z tym też ostrożnie ;P

2500to za dużo ? :)

Guscioren
22-09-15, 20:51
2500to za dużo ? :)

Sam sobie odpowiedz na pytanie skoro dalej masz rysy =]

Genax
22-09-15, 22:14
Więc p3000 ?

Lysy
22-09-15, 22:36
Może zrobiłeś przeskok za duży przy zmianach papieru?

GT-R
22-09-15, 22:53
Panowie na szybko pytanie: pacjent to BMW X6 oczywiście czarny, po Menzernie 400 co najlepiej dalej zastosować i jak najlepiej ściągnąć z niej hologramy ?

Wenega
23-09-15, 06:34
pf2500 i sf4000 na przykład.. ta 400 z jakim padem była?

sivy
23-09-15, 08:13
sivy , ja znowu o tym kiwami , jak trzyma ? ja narazie lece UC samochod i jeszcze pewnie kilka dni mi to zajmie ale juz szykuje sie do nakładania wosku . robiles element po elemencie ? bo KoG strasznie szybko zasychał podobno a jak sie sprawa ma z nastepca ?
nadal siedzi na laierze bardzo dobrze a samochód nie myty od aplikacji
Nałozyłem na cały, wytarłem po mniej wiecej 4 godzinach. Nastepnie na maske błotniki, doły drzwi lusterka i tylna klape druga warstwe i scierałem po godzinie.

Zabrałem się za polerkę lamp i wszystko pięknie ale nie zeszły mi do końca rysy po papierze ściernym. Czy muszę docisnąć bardziej polerkę aby lampa lekko się nagrzała? Jestem jak na razie początkującym w polerowaniu

Na żywo wygląda lepiej i widać różnicę w mocy światła

mozesz nagrzac plastik ale bez przesady. rysy mozna wyprowadzić trizact p3000 i p4000 potem pada welnianego, pada z gabki i bedzie dobrze.

Panowie na szybko pytanie: pacjent to BMW X6 oczywiście czarny, po Menzernie 400 co najlepiej dalej zastosować i jak najlepiej ściągnąć z niej hologramy ?
Podaj nazwe/kod koloru

GT-R
23-09-15, 08:13
Białym padem farecli, a 2500 i 4000 na jakich padach zastosować ? i na rotacji czy dual action ?

Nie mam w tej chwili dostępu do auta więc kodu nie mam za bardzo jak tak na szybko.

Genax
24-09-15, 00:07
Może zrobiłeś przeskok za duży przy zmianach papieru?

Niestety tak bo w moim wspaniałym sklepie nie było reszty papierów.

Zacząłem od 800, 1200, 1800, 2500. Tylko, że patrzyłem przy włączonej lampie czy zeszły poziome rysy po pionowych ruchach i wszystko szło dobrze.

2500 1800 1200 800

sivy
24-09-15, 09:26
uwazam ze po 1800 powinno byc 2000 potem 2500 a potem 3000 mocno zwilzone albo i nawet z poslizgiem z szamponu albo plynu do naczyń i polerowac ostatnim najdłużej tym samym kawałkiem.

Genax
24-09-15, 10:01
Dzisiaj dokupię papiery i poczekam aż przyślą mi p3000 :)

UNK
09-10-15, 17:50
Szybkie pytanie, poprzedni właściciel czyścił jakimś gównem materiał który jest na tyle fotela w VIg i nieprzyjemnie pachnie, co polecacie żeby nie tylko to psiknąć żeby zapach znikł ale i wsiąkło to w fotel?

S3

kepa416
10-10-15, 07:44
Szybkie pytanie, poprzedni właściciel czyścił jakimś gównem materiał który jest na tyle fotela w VIg i nieprzyjemnie pachnie, co polecacie żeby nie tylko to psiknąć żeby zapach znikł ale i wsiąkło to w fotel?

S3
Apc żeby to wyczyścić to tak na szybko jak więcej to tylko pranie.

sivy
12-10-15, 11:19
ekstrakcja.
Najczesciej zaczyna smierdziec jak ktos zastosuje chemie do czyszczeni bez jej wypłukiwania. Na poaczątku jest okey bo pachnie. Później jednak ten zapach absorbuje wilgoć i powoduje zwyczajny smród.
Teraz Należy przeprowadzić profesjonalna ekstrakcje i porządnie wysuszyć

ekstrakcja:
presprey
pranie srodkiem wypłukującym
i na koniec czysta wodą dla pewności.

Ps gorąca woda

Wszystkie inne psikacze to tylko ukrywanie problemu.

endriu21
14-01-16, 21:58
posiadam wosk w atomizerze MEGUIARS GOLD CLASS PREMIUM QUIK WAX, wymaga on nieco dłuższej pracy żeby efekt był ok i używam go raz na jakiś czas, chciałem dokupić jakiś fajny niedrogi quick detailer, żeby na szybko po każdym myciu odświeżyć lakier i zmyć ślady twardej wody itp. Wpadł mi w oko Shiny Garage Detailer Morning Dew podobno ładnie podbija czarny lakier ale padło kilka opinii że wymaga więcej pracy niż inne detailery, i teraz sie zastanawiam czy to "więcej pracy" to będzie to samo co z megsem którego mam,czy jednak bliżej mu do innych QD, czyli szybki i łatwy w aplikacji. Macie jakieś porównanie tych dwóch produktów i jakieś opinie nt SG morning dew?
Jest jeszcze opcja Shiny Garage Quick Detail Spray, może to będzie lepsza opcja?, tym bardziej ze docelowo będzie leżał na FK1000hp, a od czasu do czasu przeplatane z megsem.

sivy
15-01-16, 08:57
http://showcarshine.pl/konserwacja/121-poorboy-s-spray-gloss-quik-detailer-wzmocnienie-polysku.html
detailerow z shiny nie uzywałem

skilo_one
15-01-16, 17:15
Podbijam, ten PB rewelacja do starcia i nie ma zmazów. SG Morning Dew natomiast trzeba aplikować na fibrę i dopiero przetrzeć karoserię. Potem poprawić suchym ręczniczkiem. Daje za to lepszy efekt przy czarnym lakierze i do tego rewelacyjnie pachnie ;)

blow3
17-01-16, 13:43
Poszukuje sprawdzonej powłoki kwarcowej na felgi. Myślałem nad GYEON rim. Ktoś coś poleci oraz sklep gdzie można kupić w przystępnej cenie

Mobilek
17-01-16, 16:46
UNC-R na felgach sprawdza się bardzo dobrze ;)

Guscioren
17-01-16, 18:52
MD od Shiny jest jak dla mnie *****ioza tylko problem tego "qd" jest taki że jak jest wilgotno lub poniżej 15* to średnio idzie z nim pracować :|

Wenega
17-01-16, 20:11
UNC-R na felgach sprawdza się bardzo dobrze ;)

tylko trochę drożej wychodzi niż ten rim ;)

skilo_one
17-01-16, 21:46
MD od Shiny jest jak dla mnie *****ioza tylko problem tego "qd" jest taki że jak jest wilgotno lub poniżej 15* to średnio idzie z nim pracować :|
Faktycznie, dobrze żeby auto też suche było.

sivy
18-01-16, 01:00
Poszukuje sprawdzonej powłoki kwarcowej na felgi. Myślałem nad GYEON rim. Ktoś coś poleci oraz sklep gdzie można kupić w przystępnej cenie

carbon collective platinum wheels, działa lekko 12 miesiecy.
UNC-R siedzu jak głupi.

Son - Goku
24-01-16, 13:43
a nie będę zakładał nowego tematu.

Co polecacie,jęzeli bierzemy pod uwagę cena/jakoś

myjka parowa matrix czy,
myjka parowa optima

?

I dlaczego ?

sivy
25-01-16, 09:22
Wszyscy znajomi ktorzy kupili. Powprzedawali myjki
Zakup bezsensowny. Myjka parowa nadaje sie do czyszczeniq wnek w drzwiach.

PAWELEKHONDA
31-01-16, 17:28
Co było by lepsze i co polecacie do dressingu plastików Nielsen Finesse czy pb natural look, ewentualnie jeszcze sie zastanawiałem nad Shiny Garage Apple Plastic Dressing ? . Ktos uzywał miał porównanie?

skilo_one
31-01-16, 18:29
Co było by lepsze i co polecacie do dressingu plastików Nielsen Finesse czy pb natural look, ewentualnie jeszcze sie zastanawiałem nad Shiny Garage Apple Plastic Dressing ? . Ktos uzywał miał porównanie?
Mam nielsena, mam shiny garage i powiem Ci, że żaden z tych szału nie zrobił. Gdzieś znalazłem info o preparacie do plastików o nazwie polytrol owatrol i powiem Ci, że osobiscie lepszego preparatu nie miałem. Trzyma nawet kilka miesięcy, kosztuje połowę tego co reszta. Tyle, że mega śmierdzi i nie nadaje się do gumy, bo powoduje jej twardnienie i pękanie. Ale do plastików kozak :)

DoSeR
31-01-16, 18:43
pb natural look używam od kilku lat, plastiki nie świecą się jak psu jajca, długo leży na plastikach, rewelacyjnie pachnie i jest bardzo wydajny. Jak się na niego zdecydujesz to 0,5l starczy Ci na kilka lat, ba nawet testerem się nacieszysz dosyć długo.

PAWELEKHONDA
31-01-16, 19:24
ok dzieki za odp , czyli pb natural look raczej wygrywa:) , a do zewnetrznych jaki uzywacie zeby był wydajny itp ,

Mobilek
31-01-16, 22:43
Do wnętrza Natuaral Look cena jakosc wygrywa później Zymol Vinyl i Swissvax ;D A zewnątrz mistrz to Koch ;)

sivy
01-02-16, 01:01
A zewnątrz mistrz to Koch
owatrol to zdecydowanie jescze więksy mistrz niż nano magic :)

do wnętrza jak juz musi byc czyms posmarowane unique hestia lub gtechniq c6

UNK
01-02-16, 23:29
Panowie jaki wosk na sucho polecacie do jasnych lakierow? np po umyciu auta i wytarciu do sucha. W miare przystępnej cenie, lakier B95P

Wenega
02-02-16, 07:33
co wg ciebie oznacza przystępna cena? 100, 200, 300, 500 zl?? a i ten lakier to raczej do ciemniejszych bym zaliczył ;)

jeżeli do 100, to cos z soft99, jeżeli do 200 zł to Zymol Carbon, jeżeli więcej to Zymol Titanum .. to są moje propozycje, pewnie sivy jeszcze cos doda ;)

sivy
02-02-16, 08:42
pewnie sivy jeszcze cos doda
Swissvax crystal rock ;)

kaszo
02-02-16, 08:44
Uzywal ktos z was tego ustrojstwa? Czy warto dolozyc i kupic cos innego?

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5802020071

Wenega
02-02-16, 08:52
Swissvax crystal rock ;)

huehuehue :D podwoi wartość auta :D

Uzywal ktos z was tego ustrojstwa? Czy warto dolozyc i kupic cos innego?

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5802020071

mam, szału nie robi ale też nie jest najgorszy.. lepszy jednak wg mnie jest koch green star lub nawet nilsen cyclone w podobnych pieniądzach

sivy
02-02-16, 18:57
działa tak samo dobrze jak nielsen cyclone. Adbl jest z Polski wiec kupuj ADBL :)

endriu21
02-02-16, 19:52
chyba też dorzucę sobie jeszcze do zakupienia pb natural look, czym go najlepiej nakładać, żeby było wydajnie, bez marnowania produktu i najwygodniej? Jakis tani aplikator z mikrofibry się nada czy cos innego?
Czy ten PB nie był kiedyś bez atomizera?

firstborne
02-02-16, 21:23
huehuehue podwoi wartość auta

Widząc cenę za 200ml dostałem raka x.x

sivy
02-02-16, 21:25
zawsze był z dodatkowym atomizerem, nie każdy sprzedawca atomizer dodawał ;)
mi najwygodniej tym http://www.dercar.pl/dercar-aplikator-z-mikrofibry-bia-p-453.html
nie jestem w stanie ocenic czy marnuje produkt ;)
i tym do trudno dostepnych miejsc http://www.dercar.pl/valetpro-soft-foam-detailing-brushes-p-80.html

Zachęcam do zakupu hestii ;)

https://www.facebook.com/UNIQUE.kosmetyki/photos/a.1057000024314950.1073741828.1014380218576931/1078368582178094/?type=3&theater

endriu21
02-02-16, 21:55
zawsze był z dodatkowym atomizerem, nie każdy sprzedawca atomizer dodawał ;)
mi najwygodniej tym http://www.dercar.pl/dercar-aplikator-z-mikrofibry-bia-p-453.html
nie jestem w stanie ocenic czy marnuje produkt ;)
i tym do trudno dostepnych miejsc http://www.dercar.pl/valetpro-soft-foam-detailing-brushes-p-80.html

Zachęcam do zakupu hestii ;)

https://www.facebook.com/UNIQUE.kosmetyki/photos/a.1057000024314950.1073741828.1014380218576931/1078368582178094/?type=3&theater

czyli taki aplikator o jakim myślałem, jak to najlepiej nakładać, z atomizera na aplikator, czy bez atomizera na aplikator, czy bezpośrednio na plastik i rozprowadzić? Ta ostania opcja najmniej mi się podoba bo zapewne narobi bałaganu np na szybach.

sivy
02-02-16, 23:55
lac z korka na aplikator, rozprowadzić paluchem po aplikatorze, wytrzec produkt w plastiki, po chwili wytrzec fibra.

marcin001984
09-02-16, 21:00
Jaką polecilibyście pastę grubościerną do polerowania maszyną na stary lakier i głębsze rysy? Do tej pory używałem Farecla G3 - 15 lat temu :) 3M z białym korkiem, potem 3M fast cut plus z zielonym korkiem. Tą ostatnią trzeba kilka razy polerować w tym samym miejscu żeby jako tako zniwelować rysy...

Wenega
09-02-16, 21:08
to farecli już nie używaj ;) co to za stary lakier, na jakim aucie? jaką maszyną: rotacja czy DA?

kuba_ce
09-02-16, 21:18
Ja planuję na ofoku zrobić nabłyszczanie z pomocą UC. Pytanie teraz o polerkę - zwykła rotacja sobie poradzi czy tylko DA?
Nie oczekuję cudów po takim zabiegu ale na tylnych błotnikach, mam już miejscami utlenienia (milano red).

marcin001984
09-02-16, 21:24
Wiem, farecli nie miałem już od wielu lat w rękach :) Nie mogę powiedzieć co to za auto bo pracuję na lakierni i czasem przyjeżdżają auta z zajechanym lakierem na polerkę całego nadwozia. Najbardziej popularne są pasty 3M bo są całkiem dobre. Pasta Fast Cut Plus daje radę, ale zapytałem czy ktoś może polecić jakieś lepsze pasty, głównie na rysy. Co do maszyny to jedna z najlepszych dostępnych na rynku - Festool RAP 150-14 FE.

UNK
10-02-16, 00:09
co wg ciebie oznacza przystępna cena? 100, 200, 300, 500 zl?? a i ten lakier to raczej do ciemniejszych bym zaliczył ;)

jeżeli do 100, to cos z soft99, jeżeli do 200 zł to Zymol Carbon, jeżeli więcej to Zymol Titanum .. to są moje propozycje, pewnie sivy jeszcze cos doda ;)

Z tego softa to który będzie najlepszy do mojego lakieru? Bo nazw dużo :P

Wenega
10-02-16, 06:44
Wiem, farecli nie miałem już od wielu lat w rękach :) Nie mogę powiedzieć co to za auto bo pracuję na lakierni i czasem przyjeżdżają auta z zajechanym lakierem na polerkę całego nadwozia. Najbardziej popularne są pasty 3M bo są całkiem dobre. Pasta Fast Cut Plus daje radę, ale zapytałem czy ktoś może polecić jakieś lepsze pasty, głównie na rysy. Co do maszyny to jedna z najlepszych dostępnych na rynku - Festool RAP 150-14 FE.

3m jest dobry, to nie ulega wątpliwości, ale uchodzi za trudny system.. czy tak jest, nie wiem ja po prostu nie lubię na nim pracować (być może jeszcze nie lubię ;) )

z innych to:
Menzerna: ja używam fg400 a do ciężkich przypadków 300 (jest jeszcze fg500 ale na tej ja osobiście nie lubię pracować ;) )

Koch: HevyCur 8.02

Meguairs: 105

wszystkie powyżej używam i polecam :D

po za tym jest jeszcze Scholl, Porbooys i wiele innych ;)

Z tego softa to który będzie najlepszy do mojego lakieru? Bo nazw dużo :P

Ostatnio kupiłem i połozylem na cytrynke Fuso Coat i bardzo mi się podoba efekt (przyciemnienie, kropelkowanie i zrzut wody). Możesz też zapodać nowość Kiwami ewentualnie Authentic Premium. Co byś nie wziął będzie dobrze.. pod warunkiem, że prawidłowo przygotujesz lakier przed woskiem, sam wosk to nawet nie połowa sukcesu ;)

Ja planuję na ofoku zrobić nabłyszczanie z pomocą UC. Pytanie teraz o polerkę - zwykła rotacja sobie poradzi czy tylko DA?
Nie oczekuję cudów po takim zabiegu ale na tylnych błotnikach, mam już miejscami utlenienia (milano red).

UC jeśli dobrze kojarzę jest pod DA (ale mogę się mylić). Generalnie jeżeli jeszcze nie masz/kupiłeś UC to zastanów się nad Mezerna 3w1 - na rotacji bardzo fajne efekty można nią uzyskać.

kuba_ce
10-02-16, 07:41
UC jeśli dobrze kojarzę jest pod DA (ale mogę się mylić). Generalnie jeżeli jeszcze nie masz/kupiłeś UC to zastanów się nad Mezerna 3w1 - na rotacji bardzo fajne efekty można nią uzyskać.

Nie kupowałem jeszcze także pytam. Skoro nie ma napinki na polerkę DA to faktycznie Menzerna 3w1 wydaje się bardziej ekonomiczną opcją.
Tym bardziej że kupię menzernę, polerkę, zrobię swój samochód i odstawię zestaw do piwnicy na rok ;)

marcin001984
10-02-16, 18:14
3m jest dobry, to nie ulega wątpliwości, ale uchodzi za trudny system.. czy tak jest, nie wiem ja po prostu nie lubię na nim pracować (być może jeszcze nie lubię )

z innych to:
Menzerna: ja używam fg400 a do ciężkich przypadków 300 (jest jeszcze fg500 ale na tej ja osobiście nie lubię pracować )

Koch: HevyCur 8.02

Meguairs: 105

wszystkie powyżej używam i polecam

po za tym jest jeszcze Scholl, Porbooys i wiele innych

Nowy system polerski 3M każe nam stosować trzy pasty; Fast Cut Plus 50417 -> Extra Fine Plus 80349 -> Ultrafina 50383.
Ja osobiście nie używam krok po kroku takiego systemu, bo mam swój inny. A pasty lekko ścierne i nabłyszczające zastąpiłem Festool'em.
Umówmy się, że mówimy o kolorze czarnym, zajechanym przez myjnie automatyczne + nabyte rysy podczas użytkowania auta i chcemy z lakieru wydobyć jak najwięcej.
W takim przypadku powinienem zacząć od Fast Cut 09374. Z tego co piszesz powinienem spróbować również Menzerna 300. A jest jakaś różnica między tymi pastami i tymi które podałeś poniżej? Masz jakiegoś swojego faworyta?

Wenega
10-02-16, 19:47
generalnie temat rzeka :D

faworyta nie mam, zawsze poświęcam na początku trochę czasu na dobranie odpowiednie kombinacji past i padów (bo one są tak samo ważne jak pasty..), czasem jest to megs 105 plus koch antihologram jako finisz, czasami tylko mezerna, czasami fg400 i 205 (finiszowy megs).. dobry efekt można uzyskac każdą z tych wymienionych past na prawie każdym lakierze, tylko nie zawsze będzie taki sam komfort pracy. polecam kupić i menzerne i kocha i megsa w najmniejszych pojemnościach i samemu potestować

dla przykładu poniżej zmęczony czarny na punto, kombinacja: 105+krótka wełna, 105+żłty flexi (plaster miodu) i finisz kochem antihologram+czarny flexi (plaster miodu)

http://images77.fotosik.pl/188/e5caede817224ec4gen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/e5caede817224ec4)

http://images75.fotosik.pl/188/67e6b2ea49a6dab9gen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/67e6b2ea49a6dab9)

http://images77.fotosik.pl/188/a6675942a808298fgen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/a6675942a808298f)

marcin001984
10-02-16, 20:34
Czyżbym w lustrzanym odbiciu widział Fast Cut Plusa 3M? hehe :) Dobra robota Panie kolego!
Co do gąbek to do pasty grubo i średniościernej mogę polecić pomarańczową Festool.
Wiesz, inaczej się poleruje w pracy na czas, żeby to jakoś wyglądało i było zrobione w max 3 godziny, a inaczej się poleruje będąc na swoim. Wtedy ma się więcej czasu na zabawę i ekperymentowanie z pastami. Myślałem nad własnym interesem, tylko wszystko się rozchodzi o własne 4 kąty.

Wenega
10-02-16, 20:48
no widzisz w odbicu fast cuta - mojego brata ;) bo na razie rzeźbie u niego. Też mam plan na swój biznes, ale to jest plan na 2017 lub nawet 2018, bo albo grubo albo wcale ;)

do szybkich robót możesz jeszcze spróbować menzerne 3w1 - można na prawdę fajne rezultaty osiągnąć

marcin001984
10-02-16, 21:54
Tak samo jak Festool MPA 5000 - dobrze nabłyszcza i pięknie się wyciera mikrofibrą. Pasta raczej lekko ścierna, z głębokimi rysami sobie za bardzo nie poradzi. Wszystkie pasty 3w1 mają to do siebie, że muszą być kompromisem wszystkich trzech past, więc średnio sobie radzą z polerowaniem rys :)

szczawian
14-02-16, 18:41
Ja osobiście polecam pastę 3M z niebieskim korkiem do głębszych rys a dla utrwalenia efektu politura 3M z różowym korkiem a na koniec anti hologram firmy 4CR do takiego odświeżenia lakieru trzeba polerki z regulacją obrotów i miękkie gąbki ręcznie też można le jest to bardzo czasochłonne ale efekt po takiej kuracji jest i to konkretny a do tego długo się utrzymuje :D

Karpiczek
14-02-16, 21:14
Czy ktoś z Was testował pasty polytop? Niby nowość na rynku

sivy
15-02-16, 08:31
Ja osobiście polecam pastę 3M z niebieskim korkiem do głębszych rys a dla utrwalenia efektu politura 3M z różowym korkiem a na koniec anti hologram firmy 4CR do takiego odświeżenia lakieru trzeba polerki z regulacją obrotów i miękkie gąbki ręcznie też można le jest to bardzo czasochłonne ale efekt po takiej kuracji jest i to konkretny a do tego długo się utrzymuje
błagam Cie, nie pisz juz wiecej w tym temacie.

Czy ktoś z Was testował pasty polytop? Niby nowość na rynku
nic czego nie było już wcześniej

Dealer
17-02-16, 10:44
Chłopaki w ten weekend chce zabrać się za zabezpieczenie nadkoli przed rdzą, możecie coś dobrego polecić?

Mobilek
17-02-16, 17:33
Czyścisz co się da ile się da, jeżeli coś się niepewnie trzyma zdzierasz. Ja usuwałem u siebie starą konserwację do fabrycznej, albo do gołego. Tam gdzie było do gołego potraktowałem Brunoxem, reszta oczywiście odtłuszczona i wymyta z kurzu. Następnie masa do zabezpieczenia podwozi firmy Robello na pistolet i finalnie 2-3 warstwy położyłem z przerwami. Rant nadkola za każdym razem też był dokładnie od środka wypryskany. Tak zabezpieczone nadkole będzie przygotowane na warunki zewnętrzne, ale pamiętaj że rdza zwykle atakuje od środka i tam warto zajrzeć by zabezpieczyć progi, nadkola od środka zwłaszcza przy łączeniu nadkole/próg. Zabezpieczenie od środka - kompresor wydmuchać co się da, oczyścić ew. nalot rdzy, użyć środek reagujący z rdzą np: Brunox lub kilka innych firm też posiada w swojej ofercie takie środki, odtłuścić i środek do konserwacji profili zamkniętych lać i nie żałować ;) Najlepiej na pistolecie, ale z puszki też da radę tylko wychodzi to słabo ekonomicznie ;)

mroziak1
17-02-16, 18:54
Panowie wiem, że było z milion razy ale teraz przekopać tyle stron to trochę dużo :)
czym przygotować lakier pod wosk? ipa + cleaner(może być shiny garage paint cleaner +?) + wosk(coli)?
dzięki za info :)

Wenega
17-02-16, 20:08
bardziej istotne jest prawidłowe umycie z pełną dekontaminacją, a czy póxniej będzie sama ipa czy jeszcze cleaner to już aż tak bardzo nie jest aż tak ważne (zależy od wosku, jedne lubią jałowy lakier (tylko ipa)inne powierzchnie przygotowana cleanerem)

Dealer
17-02-16, 20:26
dzięki mobilek:)

mroziak1
17-02-16, 20:37
dzięki Wenega :) załóżmy że proces dekontaminacji mam za sobą.. jesteś w stanie powiedzieć co aplikować/używać przed collinite 476 ?

dzejan
17-02-16, 20:50
A wiecie może gdzie kupić wosk/pastę koloryzującą w kolorze beżowym ? Przetrząsnąłem cały net i nie ma. Potrzebuję do przetarcia zarysowań likwidowanych przy użyciu papieru wodnego 2000 i pasty K2 TURBO .

Wenega
17-02-16, 21:06
dzięki Wenega :) załóżmy że proces dekontaminacji mam za sobą.. jesteś w stanie powiedzieć co aplikować/używać przed collinite 476 ?

ja coliego kładłem i na cleaner (Auto Finesse Rejuvenate) i na jałowy lakier, większej różnicy w trwałości nie zauważyłem

A wiecie może gdzie kupić wosk/pastę koloryzującą w kolorze beżowym ? Przetrząsnąłem cały net i nie ma. Potrzebuję do przetarcia zarysowań likwidowanych przy użyciu papieru wodnego 2000 i pasty K2 TURBO .

błagam cię :/

mroziak1
17-02-16, 21:26
ja coliego kładłem i na cleaner (Auto Finesse Rejuvenate) i na jałowy lakier, większej różnicy w trwałości nie zauważyłem

podziękował :)

Dealer
18-02-16, 09:15
Jeszcze jedno pytanie, w poniedziałek odbieram felgi z lakierowania proszkowego. Czym je zabezpieczyć żeby można było łatwiej je domyć?:) Kolor biały.

Guscioren
18-02-16, 09:27

Boże jedyny pacze i nie dowierzam
Na początek polecam cofnąć sie do samego początku i poczytać na jakiej zasadzie jest położony lakier 3 warstwowy i jakie zadanie spełnia tam Baza i Klar =]
Potem na chłopski rozum przeanalizować co dają takie "woski" koloryzujące na takiej powłoce ^^
Po 2 papier 2000 wyciągnąć k2 Turbo :D? Powodzenia

Mobilek
18-02-16, 09:33
Jeszcze jedno pytanie, w poniedziałek odbieram felgi z lakierowania proszkowego. Czym je zabezpieczyć żeby można było łatwiej je domyć?:) Kolor biały.

Możesz woskiem, który zabezpieczy na krótszy okres bądz powłoką, a tego wybór masz spory tak naprawdę zalezy ile masz $ na ten cel ;) Może ktos z znajomych bedzie mial jakąs reszte co na koła starczy

Dealer
18-02-16, 09:40
jaką powłokę w przystępnej cenie polecasz?:)

Wenega
18-02-16, 10:05
jaką powłokę w przystępnej cenie polecasz?:)

a jaka to przystępna cena? 100, 200, 300, 400? ;)
Max Protect UNC-R za 350 zł (resztę z łatwością odsprzedaż na forum lub uzyjesz do lakieru) z tańszych (może nie najwyższa półka ale daje radę) Tenzi R1 lub Tenzi q7 (powinna wytrzymać na felgach)

nie wiem czy nie taniej będzie oddać do jakiegoś studia - popytaj

Dealer
18-02-16, 10:33
masz rację:) 200zł komplet mi powiedzieli:)

Wenega
18-02-16, 11:08
hmm.. to jeszcze w międzyczasie znalazłem dwie tańsze nic 200 zl (
http://showcarshine.pl/home/2057-artdeshine-artdewheel-20ml-ceramika-na-felgi-i-tworzywa.html
http://showcarshine.pl/felgi/1055-car-pro-cquartz-dlux-30ml-kit-.html

a wystarczyć powinny na kilka aplikacji..

MasterShine
18-02-16, 21:58
z car pro powłoka do felg wystarcza spokojnie na kilka aplikacji. Jak oddawać felgi na zabezpieczenie to tylko pod 9H.

kuba_ce
18-02-16, 23:00
Widzę że Panowie w temacie. Jakies opinie o 4nano rim protect? Cena produktu jest zaletą ale czy efekty też?

Infi
18-02-16, 23:10
jak ma byc 9h i dobra cena to http://showcarshine.pl/home/2087-artdeshine-artdeaaron-h-crystal-9h-ceramic-base-coat.html
spokojnie starczy na alusy i cala bude.

sivy
18-02-16, 23:20
do felg unc-r lub 4 nano ICE

tam wczesniej ktoś pisał o cleaner

Jeśłi uzywasz sytetyku to uzywaj przd nim ipy
Jesli uzywasz wsoku naturalnego to albo dedykowany cleaner albo ipa
nie stosuj cleanera nie dedykowanego do wsoku syntetycznego jesli chcesz zaaplikować wosk syntetyczny

Cleanery w wiekszości to produkty przeznaczone do wosków natualnych. Mają właściwości czysczące lakier oraz mała czesc składników, które wspomagaja "przylepienie" sie wosku naturalnego. W 99% przypadków cleaner do wosku naturalnego bedi sie gryzł z woskiem sytnetycznym i nie polepszy połaczenia a w niektórcyn przypadkach moze drastycznie skrócić ich zywot

Wenega
19-02-16, 06:48
jak ma byc 9h i dobra cena to http://showcarshine.pl/home/2087-artdeshine-artdeaaron-h-crystal-9h-ceramic-base-coat.html
spokojnie starczy na alusy i cala bude.

z tym że trzeba zaznaczyć ze to 9h to jest w skali ołówkowej a nie mohsa ;)

sivy
19-02-16, 08:59
z tym że trzeba zaznaczyć ze to 9h to jest w skali ołówkowej a nie mohsa
di tego wszystkiego należy dodac, ze testy twardości sa zawsze przeprowadzone na szkle. Czyli w kwestii lakieru wartości te można o kant dupy rozbic ;)

Druga sprawa jak ktoś moze uwierzyć w twardosć powłoki w skali mohsa ;)
mohs 9 ma byc tylko troche miekszy od diamentu który ma 10tke w skali mohsa.

W kwestii powłok pozostańmy na poziomie odpychania wody szklistości ochronie pprzed czynnikami atmosferycznymi oraz funkcją samoczyszczenia. Twardośc i odpornośc na zarysowaniamożna odstawic na półke;)

MaTeUsZ_V212
20-02-16, 20:05
Z budżetowych miekkich powłok tylko i wyłącznie UNC-R- bardzo dobra trwałość, super przyciemnienie, lecz niektórzy mają problem z aplikacją(głównie problem z czarnymi plamami). Z twardych powłok 9h polecam Nanolex 9H Si3D, bardzo prosta aplikacja, nie trzeba się martwić, że zacznie szybko zasychać. Ewentualnie z drożysz opcji C1+Exo od Gtechniq - kładą się bajecznie prosto, więc nie miałbyś problemu z aplikacją.

PS. Nie doczytałem, że to o same felgi chodzi :D Na felgi wrzucaj UNC-R, siedzi jak szalony i jest mega wydajny więc zostanie Ci jego sporo :) Swoją drogą jeśli za felgi ktoś powiedział Ci 200zł, to ja bym się zastanowił nad jakością usług takiej firmy... Chyba, ze to jakiś garażowiec :)

marcin001984
21-02-16, 23:32
Czytam i czytam i zastanawiam się co to jest te IPA. Czy to nie jest to samo co zmywacz tzw. wodny na bazie alkoholu? Np. w systemie lakierniczym Autokolor jest to produkt o nazwie P980-8252, a w systemie RM - PK 2000?
Tego pierwszego czasem używam do przemycia przeważnie ciemnych kolorów po polerowaniu.

Wenega
22-02-16, 06:40
IPA = alkohol izopropylowy, służy do wymywania wypełniaczy po pastach, zamiennie można używać zmywacza silikonu i wszystkich innych dedykowanych produktów. IPA jest popularna bo jest tania :D

jerdenk
24-02-16, 11:30
Czy istnieje jakiś sposób/środek do usuwania rys z szyb? Mam na szybie czołowej sporą rysę od wycieraczki (pamiątka po poprzedniej właścicielce - nie pozdrawiam :p). Jakiś wypełniacz?

Wenega
24-02-16, 12:43
Możesz spróbować tlenkiem ceru i filcowym padem oczywiście na maszynie

jerdenk
24-02-16, 13:32
No właśnie słyszałem że polerowanie szyby czołowej to nie jest dobry pomysł, bo może się soczewka zrobić i załamywać światło.

Docent114
24-02-16, 14:18
Polerowanie szyby to długi proces dla kogos kto juz polerował np. lakier

.

Majkelo
24-02-16, 14:28
używał ktoś może tej pianownicy?
http://mrcleaner.pl/epoca-tec-one-foamer-pianownica-reczna-2l-p2194.html
Jakie są wasz opinie na jej temat?

Wenega
24-02-16, 19:31
No właśnie słyszałem że polerowanie szyby czołowej to nie jest dobry pomysł, bo może się soczewka zrobić i załamywać światło.

spier.. ekhm popsuć można wszystko.. ale musiałbyś cały dzień w jednym miejscu napieprzać żeby zrobić soczewkę..

oglądnij sobie tutaj jak z taniego opryskiwacza zrobić tak samo skuteczna pianownicę za grosze
https://www.youtube.com/user/faraon3021?feature=mhee

GT-R
24-02-16, 19:43

Ja używałem, ogólnie spoko tylko że bardzo często trzeba dobijać ciśnienia.

sivy
25-02-16, 00:57
przednia szyba - wymiana . Wiekszym problemem sa mini odpryski i wypiaskowanie szyby niz soczewki, które trudno zrobic. W odpryski wbija sie tlenek ceru i bardzo trudno go usunac stamtąd.
inne szyby mozna polerować. Przednia wymienic.
Pianownica reczna? tylko do nadkoli ;) Oblac z niej lakier to meczacy temat i piana jest tak słabej jakości, ze moim zdaniem szkoda zachodu

airman
28-02-16, 22:45

Mam to co pokazał Wenega spoko opcja :)

UNK
04-03-16, 18:54
Panowie potrzebuje cos czym bede mogl psiknąć bagażnik w srodku gdzie zapas po wyczyszczeniu blachy z nalotu rudej. Co polecacie?

marcin001984
05-03-16, 12:31
W pracy mamy takie spraye, dwa rodzaje; jeden zielony i drugi taki jakby brązowo-żółty, które mają kolor jak fabryczna kataforeza. Przywozi je nam dostawca towaru. Nie wiem czy można takie dostać w sklepie, musiałbyś popytać. Jak wyczyścisz bagażnik z rdzawego nalotu to odtłuszczasz, zaklejasz wszystko dookoła i malujesz. Na to można przepruszyć z większej odległości niebieską farbą, nie musi być oryginalna jak nadwozie, może być bardzo podobna i będzie jak fabryka. Fabrycznie wnętrze kufra też nie jest domalowane jak cała buda tylko zapylone tyle ile zaleci, bo robot nie jest w stanie tam dokładnie domalować, no bo po co.

UNK
05-03-16, 14:18
Nie masz opcji jakoś z roboty tego spraya załatwic, oczywiscie zaplace :)

piter7766
05-03-16, 19:29
Wystarczy Ci to --> http://www.boll.pl/lakiery-akrylowe-i-ochronne-2/boll-podklad-epoksydowy-194

endriu21
10-03-16, 22:31
chciałem dokupić sobie jakąś szmatkę z mikrofibry do polerownia fk 1000, czy taka będzie ok? ShowCarShine Microfiber APT YELLOW 385 GSM 40x40: uniwersalna
http://showcarshine.pl/home/1753-showcarshine-microfiber-.html

Czym się kierować przy doborze? Im większa gramatura tym lepiej polerować? Potrzebuje takiej żeby się nie zapychała woskiem, i nie porysowała czarnej miękkiej perły hondy

Drugie pytanie te aplikatory tri-color różnią się czymś oprócz firmy? (Flexipads, Monstershine, SHOWCARSHINE) ten ostatni będzie ok pod UC?

sivy
11-03-16, 09:02
kup wiekszy i puszysty

endriu21
11-03-16, 14:17
kup wiekszy i puszysty

tzn? ten z linka powyżej będzie ok? ma trochę większą gramaturę i dobra cenę, kupuje z neta wiec nie mam możliwości porównać choćby puszystości itp

Wenega
11-03-16, 15:01
ja do wosków używam tej:
http://www.autokosmetyki.pl/sonax-microfibre-cloths-ultrafine-recznik-z-mikrofibry-do-lakieru-3pack-zbiera-resztki-wosku-gleboki-polysk,p1616.html

mimo że nie za duża bardzo dobrze się sprawdza i polecam

sivy
14-03-16, 22:36
tzn? ten z linka powyżej będzie ok? ma trochę większą gramaturę i dobra cenę, kupuje z neta wiec nie mam możliwości porównać choćby puszystości itp
no Andrzeju skoro Ci napisałem kup wiekszy i puszysty to chyba logiczne ze nie ten, który pokazałeś ;)
kup car pro boa

Genax
15-03-16, 08:54
Panowie, co by było najlepsze do polerowania szkła? O tlenku ceru naczytałem się tyle samo pozytywnych opinii co negatywnych i wątpię, żeby preparat za 16zł działał cuda. :)

Wenega
15-03-16, 08:57
bo i nie zdziała ;) ale generalnie tlenek ceru jest najlepszym "preparatem" ale wg mnie dupy nie urywa i tak.. zależy co chcesz spolerować (jak duże uszkodzenia/rysy i na jakim szkle: lampy, szyby boczne?)

kaszo
15-03-16, 14:29
Panowie potrzebuje pomocy. Musze odswiezyc polerke na rantach i chyba sprobuje kostek polerskich na krazku bawelnianym. Mozecie mi powiedziec jakich potrzebuje kolorow i gradacji? Kiedys pamietam jak tata czyscil blaszki wedkarskie zielona, ale czytam i dalej guano rozumiem.

Genax
15-03-16, 20:28
bo i nie zdziała ;) ale generalnie tlenek ceru jest najlepszym "preparatem" ale wg mnie dupy nie urywa i tak.. zależy co chcesz spolerować (jak duże uszkodzenia/rysy i na jakim szkle: lampy, szyby boczne?)

Preparat miał być do ogólnego polerowania szklanych lamp i szyb. Czyli najlepiej kupić tlenek ceru i sprawdzić? :)

Wenega
16-03-16, 07:46
no tak, najlepiej kupić i sprawdzić ale nie spodziewaj się mega hiper efektu jakiegoś (ja nawet się przyznam, że raz kiedyś udało mi się zrobić rysę tlenkiem na szklanym reflektorze - na szczęście było to na testowej sztuce gdy się uczyłem, więc kup też tlenek dobrej jakości) ;)
czasami np. wystarczy użyć preparatu który dobrze wyczyści szybę, (np. to http://showcarshine.pl/home/218-autoglym-super-resin-.html) i efekt będzie już wystarczająco zadowalający

MasterShine
17-03-16, 07:34
Tlenkiem ceru można dużo zrobić dobrego, rzadko kiedy podejmujemy się takich zabiegów bo są one bardzo czasochłonne, najczęściej robimy to w starych autach gdzie dokupienie szyby jest problemem lub spada wartość pojazdu. W nowszych autach szkoda się bawić, bo czasem szybe można tanio kupić :) Tlenkiem można polepszyć ale i pogorszyć stan szyby :P

UNK
17-03-16, 17:47
Ostatnio w 101 napraw na tvn turbo gosciu polerowal wlasnie dosyc paskudne rysy na szybie bojdajze w jakims subaru, zniknely calkowicie, ale pozostalo w tym miejscu zalamanie kata widzenia czy cos takiego. Nie wiem czy na polerowanie szklanych lamp takie cos by zle nie wplynelo😄

endriu21
17-03-16, 20:49
no Andrzeju skoro Ci napisałem kup wiekszy i puszysty to chyba logiczne ze nie ten, który pokazałeś
w sumie coś w tym jest :) a z tańszych coś byś polecił ?
np.
showcarshine microfiber ultra plush edge blue 375-gsm
ShowCarShine Microfiber Terry Towel 350GSM
ShowCarShine Microfiber The Most Velvet Towel 400GSM
COBRA Gold Plush Jr. Microfiber Towel - żółta / 40cm x 40cm
showcarshine microfiber extra plush 530gsm

sivy
20-03-16, 13:46
http://showcarshine.pl/home/2389-car-pro-carpro-boa-black-extra-fluffy-60x40-1-pack.html

mort
27-03-16, 11:48
Panowie, który lepszy?

Ten :

http://tuningkingzshop.pl/pl/p/Rewelacyjny-twardy-wosk-do-ciemnych-lakierow-Soft99-The-King-of-Gloss-BD-320g/25116

czy ten:

http://tuningkingzshop.pl/pl/p/Wosk-samochodowy-do-ciemnych-lakierow-Soft99-Mirror-Shine-Wax-Dark-200g/29765

Wenega
28-03-16, 06:11
Ale lepszy do czego i w czym?

mort
28-03-16, 10:10
Ciemny lakier (Dakota bronze), najprościej mówiąc który będzie robił większe lustro, bo właściwości hydrofobowe podobne ;)

Wenega
29-03-16, 08:41
to ja bym postawił ma mirrora.. KOG znany jest jako KING of Kurz ;) po za tym mirror to następca (ulepszony podobno) KOGa :)

sivy
30-03-16, 08:23
kiwami to nastepca koga. Chociaz dystrybutor twierdzi ze to ten sam wosk w innym opakowaniu:)

maras78
30-03-16, 10:18
a jak ma się do nich SOFT99 Fusso Coat 12?

Wenega
30-03-16, 11:24
Fusso Coat mam położonego na swojej cytrynce, którą jeżdżę na co dzień, jest to wosk długodystansowy i raczej z kategorii "zimowych" ze względu na trwałość. Jeżeli jednak nie chcesz lub nie będziesz miał możliwości lub nie lubisz nakładać często, to jak najbardziej możesz pójść w strone fusso. U mnie po 2 miesiącach po nałożeniu, po ostatnim myciu (tak na prawdę pierwszym porządnym od nałożenia, wcześniej tylko spłukiwanie na bezdotyku) wosk ma właściwości jak w dni nałożenia (fakt faktem położony jest na carpro essence, które pewnie podbija jego właściwości..). Wygląd lakieru tez wg mnie fajnie podbija.

a tak w ogóle, co byś nie kupił s Softa to będziesz zadowolony ;)

maras78
30-03-16, 12:01
szukam też cleanera, ten od soft99 bedzię odpowiedni? :)

kuba_ce
30-03-16, 12:03
Pod fusso co najlepiej użyć? Ipa wystarczy?

maras78
30-03-16, 12:07
Pod fusso co najlepiej użyć? Ipa wystarczy?

https://www.youtube.com/watch?v=dXtGnkEszqI

Wenega
30-03-16, 12:54
jeżeli produkty były użyte w takiej kolejności jak jest napisane w tym filmie, to bez sensu, po co wymywać cleaner??

cleanera od softa nie używałem (nawet nie wiedziałem ze mają ;) ), a używam tego:
http://showcarshine.pl/przygotowanie-powierzchni/681-auto-finesse-rejuvenate-250ml-cleaner-przygotuje-pod-wosk-.html

fuso nie testowałem, ale w przypadku coliego 476 wosk leżał podobnie czy to na cleanerze czy tylko po ipie

maras78
30-03-16, 14:29
no coli lubi jałową powierzchnie to wiem... teraz chciałem wypróbować jakiegoś cleanera dobrego pod softa ;)

UNK
30-03-16, 17:22
A cos rownie dobrego jak fuso i w cenie fuso? Takiego typowego na okres letni

sivy
30-03-16, 23:28
carchem 38

kazu
30-03-16, 23:35
długo szukałem wosku, a wiele pozytywnych opini było na temat soft99 fusso coat wiec go kupiłem. poki co jestem zadowolony chociaż już nie błyszczy się tak jak w dniu woskowania :) przyciąga kurz ale lakier jest gładki wystarczy przejechać recznikiem :)
http://i68.tinypic.com/r201ad.jpg
http://i66.tinypic.com/2ivbq4x.jpg
http://i67.tinypic.com/2eqfno7.jpg
http://i66.tinypic.com/zu14l2.jpg
http://i65.tinypic.com/2llp0ls.jpg
http://i64.tinypic.com/1vprq.jpg
http://i67.tinypic.com/xg0jf8.jpg
http://i66.tinypic.com/104g5cx.jpg
http://i68.tinypic.com/2mhvk9e.jpg[/IMG
[IMG]http://i66.tinypic.com/2anjtg.jpg
http://i67.tinypic.com/34ry52c.jpg
http://i66.tinypic.com/33benpx.jpg

Guscioren
04-04-16, 18:57
Pany używał ktoś tego? Jakieś opinie na jego temat.
http://www.folia-samochodowa.pl/3m-preparat-do-odnawiania-skory-i-vinylu-39040-1szt.html
Przed użyciem takiego odnawiacza mam jakoś wyczyścić skóry apc lub innym syfem? Nigdy do skór w aucie sie nie dotykałem :(

Wenega
05-04-16, 07:00
skórę proponuje umyć tym:
http://sklep.colourlock.pl/czyszczenie-skory/soft-clean-srodek-czyszczacy-do-skory.html

lub tym:
http://sklep.colourlock.pl/czyszczenie-skory/strong-cleaner-mocny-srodek-czyszczacy-do-skory.html

w zależności od stopnia zabrudzenia, a następnie użyć tego:
http://sklep.colourlock.pl/pielegnacja-skory/leder-protector-srodek-pielegnujacy.html

Guscioren
05-04-16, 08:15
Tylko ze tego 3m dostałem za free i tak szczerze nie wiem czy używać coś przed nim :|

sivy
05-04-16, 09:08
jak dostałes za free to mozesz go komuc das na prezent a sobie kup colourlock ;)

kuba_ce
05-04-16, 09:34
A co porponujecie na wyczyszczenie perforowanej skórzanej kierownicy?

sivy
05-04-16, 09:51
colourlock tylko trzeba uzyc atomizera zwykłego zamiast spieniającego. Pianka wejdzie w pory niepotrzenie.

Guscioren
05-04-16, 13:19
jak dostałes za free to mozesz go komuc das na prezent a sobie kup colourlock ;)

Przeszło mi jak na razie wydawanie hajsu na kosmetyki jak wszystko podliczyłem ;)

sivy
05-04-16, 23:14
choroba zawsze wraca ;)

marcin001984
10-04-16, 00:03
Chciałem nawoskować auto, kolor czarny, dwa tygodnie temu praktycznie cały polakierowany na nowo. Co sądzicie o tym wosku?
http://www.klakiernik.pl/pl/p/Srodek-do-wykanczania-powierzchni-3M-39030-Synthetic-Wax-Protectant-473-ml/1578
Pytam o niego bo w pracy taki mamy i nie musiałbym kupować.

Wenega
10-04-16, 06:18
Po pierwsze to z woskowaniem po lakierze poczekalnia jeszcze z dwa tyg.. Po drugie to co pokazałeś to nie wosk ;) tylko selant jak sądzę, który ma robić wow w momencie odbioru auta od klienta.. przecież wiesz ;)

marcin001984
10-04-16, 09:14
No ale przecież wax = wosk (chyba) :p Po "namaszczeniu" tym (woskiem?) czuć, że jest nałożona jakaś powłoka bo lakier jest zupełnie inny w dotyku. Jest tak gładki i śliski, że nawet szmaty z mikrofibry zjeżdżają z auta, jak się na przykład położy szmatkę na masce :)
To może inaczej; czym niezbyt drogim najlepiej zabezpieczyć nowy lakier? Jakiś czas temu tu wyczytałem że Sonax ma jakiś dobry protectant do lakieru i nie kosztuje fortuny jak Zymol.

UltrasSur
10-04-16, 10:59
Panowie,czym czyścić komorę silnika,polecicie jakieś środki ?

skilo_one
10-04-16, 11:28
Panowie,czym czyścić komorę silnika,polecicie jakieś środki ?
Ja zawsze sobie chwaliłem akrę od k2, ale równie dobry jest rozcieńczony dimer. Jak nie ma za dużo syfu po olejach to i apc się dobrze spisze.

bartex_92
10-04-16, 11:40
No ale przecież wax = wosk (chyba) :p Po "namaszczeniu" tym (woskiem?) czuć, że jest nałożona jakaś powłoka bo lakier jest zupełnie inny w dotyku. Jest tak gładki i śliski, że nawet szmaty z mikrofibry zjeżdżają z auta, jak się na przykład położy szmatkę na masce :)
To może inaczej; czym niezbyt drogim najlepiej zabezpieczyć nowy lakier? Jakiś czas temu tu wyczytałem że Sonax ma jakiś dobry protectant do lakieru i nie kosztuje fortuny jak Zymol.

x2. auto odebrane od lakiernika (lakier juz usiadl bo to prawie juz 6 miesiecy).
chcialbym go dobrze nawoskowac (czyt. zabezpieczyc).
co polecacie w miare przyzwoitej cenie?

Guscioren
10-04-16, 13:13
x2. auto odebrane od lakiernika (lakier juz usiadl bo to prawie juz 6 miesiecy).
chcialbym go dobrze nawoskowac (czyt. zabezpieczyc).
co polecacie w miare przyzwoitej cenie?

Soft 99 Fusso Coat 12 months

sivy
11-04-16, 01:24
Po pierwsze to z woskowaniem po lakierze poczekalnia jeszcze z dwa tyg..
mit

To może inaczej; czym niezbyt drogim najlepiej zabezpieczyć nowy lakier?
tak naprawde posmarowanie jakimkolwiek woskiem da z zasady takie same rezultaty. Różnice to trwałośc/wygląd/zapach/sposób aplikacji/ zrzut wody
co do sonaxa sie nie wypowiem bo nie uzywam sonaxów. Byc moze jest coś dobrego.

Wenega
11-04-16, 08:17
mit

.

mitem jest wpływ różnych powłok na proces polimeryzacji nowego lakieru? hmm.. w takim razie można aplikować od razu po czasie wiązania który podaje producent? możesz podesłać jakieś źródła tej wiedzy?

a ja wcale nie napisałem ze ten 3m jest zly ;) pytanie jeszcze jak długo utrzymuje się taki efekt o którym piszesz.

jeśli chodzi o sonaxa, to pewnie masz na myśli SONAX Nano Lack Protect.. jeśli tak to jest to trochę dziwny produkt: zabezpieczenie daje, ale nie daje śliskości (lakier jest po nim bardziej "tępy" niż bez niczego..) i po nim trzeba zastosować jeszcze Polimer Net Shield, który nadaje śliskości. W sumie to daje niby 12 miesięcy ochrony..
już wolałbym położyć dobry, twardy wosk, tak jak sivy napisał.

marcin001984
11-04-16, 20:51
No więc jaki jest ten dobry twardy wosk w przystępnej cenie? :) Chodzi o trwałość, ręczna aplikacja gąbeczką. Zapach nieistotny.

skilo_one
11-04-16, 21:01
No więc jaki jest ten dobry twardy wosk w przystępnej cenie? :) Chodzi o trwałość, ręczna aplikacja gąbeczką. Zapach nieistotny.
Od siebie polecę fk1000 hi temp. Łatwa aplikacja i długo leży na aucie. Aplikowalem w listopadzie na auto używane codziennie i nadal kropelkuje elegancko. Z tym, że była pełna korekta i później ipa przed woskiem.

sivy
11-04-16, 23:03
możesz podesłać jakieś źródła tej wiedzy?
pisze na podstawie doświadczenia

kaszo
17-04-16, 19:40
Nie będe zakładał nowego tematu więc zapytam. Czym wyczyścić welurowe dywaniki? trochę zwlekałem z wyjęciem ich na zime i troche na nich jeździłem.

skilo_one
17-04-16, 20:23
Nie będe zakładał nowego tematu więc zapytam. Czym wyczyścić welurowe dywaniki? trochę zwlekałem z wyjęciem ich na zime i troche na nich jeździłem.
Ja prałem jasne dywaniki apc shiny garage i szczotką średniej twardości + myjka ciśnieniowa. Elegancko się umyło. Myślę, że i ludwik by dał radę ;)

kaszo
17-04-16, 23:04
Myslalem o jakims vanishu do dywanow tylko wolalbym zeby nie wyblakly

skilo_one
18-04-16, 07:48
Użyj zatem jakiegoś płynu do czarnych tkanin, bo rozumiem, że takie masz te dywaniki ;) jak koszulki nie odbarwia to i dywaników nie ruszy, tym bardziej że to sztuczny materiał, a nie bawełna ;)

sivy
19-04-16, 09:57
broń boże

rryba
19-04-16, 14:25
to skoro jesteśmy przy temacie dywaników . jak wyprać i czym dywan ? mam gdzie nie gdzie niezłe plamy , oczywiście dywan będzie wyjęty .

Wenega
19-04-16, 15:51
Wypożycz odkurzacz ekstrakcyjny i do tego odpowiednią chemię (prewash i coś do wypłukania np enz-all i formuła 90)

rryba
19-04-16, 21:58
a jakies domowe sposoby z apc lub czyms innym ? , nie az tak brudny :)

MaTeUsZ_V212
27-04-16, 17:21
Domowymi sposobami bez odkurzacza piorącego, pre spraya i czegoś do płukania może być ciężko zrobić to prawidłowo. Jeśli będzie wyjęty jedyne co przychodzi mi do głowy to, gruntowne odkurzanie, apc, szczoteczką delikatnie i płukanie wodą ale na pewno przemoczysz go na grubo... Najważniejszy, żeby wszystko wypłukać dokładnie i wysuszyć, bo w innym wypadku będzie je....o jak w kurniku :D

airman
27-04-16, 17:46
Panowie jaki środek do usuwania śladów po twardej wodzie(mniejsze i większe kropki? Zazwyczaj wycieram po myciu ręcznikiem ale ostatnio polewałem z węża aby namierzyć przeciek wody. Auto stało potem na słońcu do zupełnego wyschnięcia. Jakiś czas póżniej użyłem piany snow fruit, i szamponu megsa ale te ślady nie zeszły. Dach taki lekko chropowaty pod palcami - tak myślę czy jakiś cleaner by to usunął? Mniejsze kropki zeszły pod tar&glue removerem, da się też to zdjąć pasta fg3000 na miękkim padzie...

Ipa od Tenzi tego nie rusza, PB blac hole też nie.

Wenega
27-04-16, 18:29
Cleaner jakiś lekko ścierny i aplikator tricolor, fg 3000 też powinna dać radę

sivy
28-04-16, 00:50
ocet

Wenega
28-04-16, 10:54
ocet

cholera, ty to masz patenty :D

airman
28-04-16, 11:31
Dzięki będę kombinować. Czytałem właśnie że ocet daje rade:)

dragon_mk1
28-04-16, 16:45
Panowie pojawił się dylemat w kwestii kosmetyków samochodowych i nie wiem za czym się rozglądać dlatego pytam Was czy używaliście może produktów firm takich jak:
Mothers, Diamondbrite, SmartWax. Produkty tych trzech producentów są dostępne w sklepie z mojej okolicy a wcześniej myślałem nad takim zestawem jak:
- SHINY GARAGE Fruit Snow Foam Neutral pH
- MEGUIARS - Gold Class Car Wash Shampoo
- SOFT99 - Fusso Coat 12 Months Wax Dark
- Glinka BRAZER'S
+ jakiś detailer
i nie wiem czy do opon takie coś Mothers - Reflections Tire Care
Co sądzicie ? Jeżeli są jakieś sprawdzone produkty które są tańsze od tych wymienionych a dają taki sam efekt to piszcie bo ja stawiam w tym temacie pierwsze kroki więc każda uwaga jest dla mnie cenna.

Wenega
28-04-16, 20:58
Pytanie do sivego: mam teraz audi a6 znajomego na warsztacie, w cholere zmasakrowane, a nie mam czasu na trzy czy cztery etapy. Tylko krótkie fotro z Koch hevy cut rusza tą czeczenię, czy jest szansa że po dobrym wypracowaniu, po futrze wyprowadze pozostały bałagan antichologramem? (nigdy tak nie robiłem, jeśli było futro to zawsze jeszcze min dwa etapy robiłem- ale teraz jestem ograniczony czasem). I jeśli tak to na jakim padzie lepiej: standardowo miękki i trochę twardszy z tym antichologramem? Z góry dzięki za odpowiedź.

sivy
29-04-16, 01:23
cholera, ty to masz patenty
wiem :D

czy jest szansa że po dobrym wypracowaniu, po futrze wyprowadze pozostały bałagan antichologramem?
po futrze nie.

ale teraz jestem ograniczony czasem
jak ma sie znajomemu śpieszyć to niech jedzie do polernika w godzinke pełna korekta i za 100zł ;) Detailing to nie zawody kto zrobi szybciej. Korekta wymaga czasu. Nie skracaj kosztem czegoś. Korekta musi trwac i należy zastosować wszystkie etapy by osiągnac maksymalny rezultat. Nie da się procesu skrócić bo tak ;) To tak jakbyś miał szklanke wody, wypił z niej 1/4 a rezte wylał. Szklanka byłaby pusta bo przeciez po to ją opróżniałeś pijąc ;)

To takie moje przemyślenia .

wracając do tematu
Nie ma lepszego zawodnika od zielonego korka 3m i zrobiłbym to na Twoim miejscu tak, że twarda gabka i zielony koras na cutting i *****iście wypracować. Wtedy próbować zrobić mocny finisz extrafiną. Moze sie uda. Jak nie to zawsze można przeciez poświecić te kilka godzin na hologramy.

Panowie pojawił się dylemat w kwestii kosmetyków samochodowych i nie wiem za czym się rozglądać dlatego pytam Was czy używaliście może produktów firm takich jak:
Mothers, Diamondbrite, SmartWax. Produkty tych trzech producentów są dostępne w sklepie z mojej okolicy a wcześniej myślałem nad takim zestawem jak:
- SHINY GARAGE Fruit Snow Foam Neutral pH
- MEGUIARS - Gold Class Car Wash Shampoo
- SOFT99 - Fusso Coat 12 Months Wax Dark
- Glinka BRAZER'S
+ jakiś detailer
i nie wiem czy do opon takie coś Mothers - Reflections Tire Care
Co sądzicie ? Jeżeli są jakieś sprawdzone produkty które są tańsze od tych wymienionych a dają taki sam efekt to piszcie bo ja stawiam w tym temacie pierwsze kroki więc każda uwaga jest dla mnie cenna.
Im droższe tym lepszy efekt lub inaczej im droższe kosmetyki tym lepsza i przyjemniejsza praca :)

Co do twojego zestawu - jest ok
Detailer jeśłi ma podkrecac look to lucas oil
jesli ma usuwać ślady po wodzie czy palcach nie zmieniająć wygladu auta good stuff cheetas speed
Piane zamieniłbym na magifoam jednak ;) w moim odczuciu SG nie myje.
nie miałem tego do opon z mothersa takze nie wiem. shiny garage TTD jest ok

MaTeUsZ_V212
06-05-16, 00:09
Pytanie do sivego: mam teraz audi a6 znajomego na warsztacie, w cholere zmasakrowane, a nie mam czasu na trzy czy cztery etapy. Tylko krótkie fotro z Koch hevy cut rusza tą czeczenię, czy jest szansa że po dobrym wypracowaniu, po futrze wyprowadze pozostały bałagan antichologramem? (nigdy tak nie robiłem, jeśli było futro to zawsze jeszcze min dwa etapy robiłem- ale teraz jestem ograniczony czasem). I jeśli tak to na jakim padzie lepiej: standardowo miękki i trochę twardszy z tym antichologramem? Z góry dzięki za odpowiedź.
Tak jak sivy pisał twardy pad tam gdzie nie ma czasu jest optymalnym rozwiązaniem. Mocne ciecie futrem zawsze wymaga wyprowadzenia krokiem przed finishem. Jeśli nie ma chłop czasu to będzie miał mniej wyciętych rys i nie próbuj pomijać kroków, bo nie wyjdzie Ci to na dobre :) Ewentualnie jeśli miałbyś to możesz spróbować pro wool'a na DA z meqsem 101 - fajne cięcie, nie zostanie Ci dużo syfu i przy odrobinie wprawy wyprowadzisz to finishem :)

Wenega
06-05-16, 08:15
generalnie temat z audi okazał kretowiskiem.. okazało się, że bezwypadek jest autem z drugim lakierem ;) po umyciu i inspekcji "rysy od mycia" o których mówił znajomy okazały się rysami pod bezbarwnym.. i teraz mam dwie teorie, albo ujowo przygotowane przed malowaniem (ale mało prawdopodobne bo: znajomy mówił, że parę lat temu jak kupował to tego nie było i rysy nie wyglądały jak od papieru (mega proste, równoległe do siebie (nawet pod światłem "były proste") i mega skupione), albo położony klar zaczął pękać/rozwarstwiać się/nie wiem co robić i daje taki efekt (rysy niewyczuwalne pod palcem/paznokciem a woda ich nie "przykrywała") - pytanie tylko czy to jest możliwe?

więc skończyło się na żółtym flexi plaster miodu z fg400 i czarnym flexi z antiholo i na koniec poszedł essence- to co miało zejść zeszło (o dziwo lakier był na tyle miękki, że glinka narobiła hologramów.. jak nie w audi)

MaTeUsZ_V212
06-05-16, 09:23
Wydaje mi się, że jeśli tego nie było, a teraz jest widoczne to lakier osiadł. Wet sanding powinien pomóc. Cyknij fotkę jak to wygląda.

Wenega
06-05-16, 09:33
no właśnie próbowałem papierkiem na fragmencie - kompletnie nic nie dało, ani jedna z tych "rys" nie zeszła.. fotę zrobię jak będę się z nim widział (tak *******zielałem przy tym aucie, ze nawet nie miałem czasu robić fot)

MaTeUsZ_V212
06-05-16, 09:37
Jakie papier?

Wenega
06-05-16, 09:51
najpierw była próba 2500 później (przy braku efektów) jeszcze z 2000 robiłem testa. niżej nie schodzę bo ja amator jestem ;)

Guscioren
06-05-16, 11:10
Jak Ci się uda to zrób zdjęcie tego. Z opisu dla mnie wychodzi ze jest strasznie ******y bezbarwny i rysy mogą być na podkładzie.

mroziak1
06-05-16, 12:26
Panowie stosował ktoś takie cudo:
http://allegro.pl/furniture-clinic-zestaw-do-naprawy-kiero-sklep-wwa-i6036196104.html

warte zachodu czy darować sobie?
pzdr

sivy
07-05-16, 00:23
kilka miesiecy i trzeba zrobić powtórke.

GT-R
07-05-16, 01:12
Ipa od Tenzi tego nie rusza, PB blac hole też nie.

Bo ipa od Tenzi to woda a PB black hole nie jest w ogóle ścierny.

Kamilao88
16-05-16, 10:50
Mam dwa pytania. Jedno dotyczy glinki. Posiadam glinkę megasa ale skończył się mi już płyn do tej glinki i używam szamponu rozcięczonego z wodą. Po wyglinkowaniu połowy samochodu glinka zaczyna się kruszyć i rozpadać. Po jakimś czasie jest znowu ok. Dlaczego tak się dzieje. A drugie pytanie dotyczy padu do meguiars compound na maszynę krauss da kupiłem NAT pomarańczowy ale czy nie będzie on za twardy na lakier w VIII gen.

Wenega
16-05-16, 11:07
za dużo szamponu w wodzie stawiam, a pad będzie za twardy do UC wg mnie

Kamilao88
16-05-16, 11:11
A jaki pad byś polecił?

Wenega
16-05-16, 12:12
poleciłbym, jak już masz maszynę, zrobić porządne dwa etapy (zakładam, że z maszyna jest jakiekolwiek pojęcie w temacie??), UC raczej szału nie osiągniesz..

mroziak1
16-05-16, 12:55
kilka miesiecy i trzeba zrobić powtórke.

dzięki Sivy :) a coś lepszego czy wszystkie preparaty tego typu wytrzymują kilka miesięcy?

Kamilao88
16-05-16, 13:07
Korekte miałem robiona w tamtym roku i bardziej mi zależy na odświeżeniu. W weekend robiłem korekte na Oplu żony. Była robiona FG400 na bialym NAT, FG3000 na czerwonym NAT i politura megasa na czarnym karbonowym NAT i wosk ręcznie. I tak się zastanawiam co by dało najlepszy efekt na Hondzie.

Wenega
16-05-16, 13:26
dzięki Sivy :) a coś lepszego czy wszystkie preparaty tego typu wytrzymują kilka miesięcy?

http://colourlock.pl/

Korekte miałem robiona w tamtym roku i bardziej mi zależy na odświeżeniu. W weekend robiłem korekte na Oplu żony. Była robiona FG400 na bialym NAT, FG3000 na czerwonym NAT i politura megasa na czarnym karbonowym NAT i wosk ręcznie. I tak się zastanawiam co by dało najlepszy efekt na Hondzie.

no to może wystarczy cleaner maszynowo na finiszowym padzie, jeżeli była korekta

mroziak1
16-05-16, 13:34
podziękował :)

Kamilao88
16-05-16, 13:36
Też tak myślałem ale nie wiem czy zejdą małe ryski po myciu itp. dlatego pomyslalem o UC i po tym politura megasa na czarnym NAT i wosk.

Wenega
16-05-16, 17:56
Zawsze zaczyna się od najlżejszych dział ;) (no może nie zawsze ale powinno się ;)) jeśli to są ryski od mycia to dobry cleaner maszynowo powinien dać radę

Kamilao88
16-05-16, 18:39
A polecisz coś może? :cool: a moze tym FG3000 na jakimś padzie miękkim i na to politura megasa i wosk. Dopiero poczatkuje w Tym temacie i nie mam takiego rozeznania.

maras78
16-05-16, 18:54
co kryje się pod pojęciem dobry cleaner? :)
czego używacie? :)

Guscioren
16-05-16, 20:47
http://materialylakiernicze.pl/3m-50970-car-care-scratch-swirl-remover-srodek-do-usuwania-rys-zanieczyszczen-473-ml-p-55.html
Nada to się jako finisz na DA?

sivy
17-05-16, 00:22
dzięki Sivy a coś lepszego czy wszystkie preparaty tego typu wytrzymują kilka miesięcy?
obszyć na nowo.
Profesjonalna renowacja kierownicy to i tak góra 12 miesięcy. Ten element nie nadaje sie do tego typu renowacji chyba, ze trzeba zrobić jakąs droga kierownice z drogiego auta i ma iśc do żyda. W każdym innym przypadku obszycie nową skórą jest właściwą drogą

czego używacie?

Rzadko bo rzadko ale pod woski syntetyczne uzywam duragloss 652

Też tak myślałem ale nie wiem czy zejdą małe ryski po myciu itp
dlatego istnieją studia detailingu. Porządny detailer bedzie wiedział czego użyć na pierwszy, no moze drugi rzut oka i co najważniejsze ma odpowiedni środek "na półce" w razie gdyby jednak obrana droga okazała sie zbyt słaba.

http://materialylakiernicze.pl/3m-50...3-ml-p-55.html
Nada to się jako finisz na DA?
nie wiem, nie uzywałem tego

finiszowa pasta ze stajni 3m to ultrafina
http://materialylakiernicze.pl/3m-50383-perfect-it-iii-ultrafina-se-pasta-polerska-mleczko-1l-p-58.html

Kamilao88
17-05-16, 07:43
dlatego istnieją studia detailingu. Porządny detailer bedzie wiedział czego użyć na pierwszy, no moze drugi rzut oka i co najważniejsze ma odpowiedni środek "na półce" w razie gdyby jednak obrana droga okazała sie zbyt słaba. ale studio nie da takiej frajdy z samodzielnej pracy nad autem... poczytam trochę na ten temat jeszcze ewentualnie podjadę gdzieś sklepu z auto kosmetyką.

Guscioren
20-05-16, 16:50
Używaliście powłoki SUPAGARD 100+? Faktycznie to się trzyma rok?

sivy
21-05-16, 00:43
Uzywal. Nie trzyma sie rok. Mimo to uwazam ze dobry produkt. Mocno poprawia barwe lakieru.

mort
02-06-16, 20:16
Może trochę odrębnie, jednak chyba dalej w temacie. Środek do usuwania pyłu z klocków, zanieczyszczeń metalicznych z felg itp. SG IronOff V4 czy coś polecacie innego?

skilo_one
02-06-16, 20:25
Może trochę odrębnie, jednak chyba dalej w temacie. Środek do usuwania pyłu z klocków, zanieczyszczeń metalicznych z felg itp. SG IronOff V4 czy coś polecacie innego?

Ja tego używam i jak dla mnie kozak. Jedyna wada to zapach ;)

sivy
03-06-16, 10:53
Unique ares
Tuga

Guscioren
03-06-16, 20:14

Morcie, fajny produkt ale radze tego używać na dworze i nie pod wiatr xD można zemdleć.

Radzyn
03-06-16, 23:53
Odkupiłem na myjni trochę koncentratu Karchera, to co rozcieńczają i stawiają w butelkach po płynie do mycia szyb, żeby sobie felgi spryskać.
1:5 z wodą i nie narzekam, daje radę.
(pewnie zaraz się okaże że popełniłem gruby błąd, bo "to gówniany Karcher", ale co ja poradzę jak działa?;))

Guscioren
07-06-16, 09:06
Odkupiłem na myjni trochę koncentratu Karchera, to co rozcieńczają i stawiają w butelkach po płynie do mycia szyb, żeby sobie felgi spryskać.
1:5 z wodą i nie narzekam, daje radę.
(pewnie zaraz się okaże że popełniłem gruby błąd, bo "to gówniany Karcher", ale co ja poradzę jak działa?;))

Błąd nie błąd, zależy czego oczekujesz od towaru. Ja do felg mam Ironoff od SG, Tar&glue remover i od czasu do czasu przelece je mocniej stężonym APC też nie wiem czy dobrze robie, ale działa :cool:

kaszo
10-06-16, 09:34
Panowie jest sobie auto z umytym silnikirm (akurat nie honda) i ktos tak genialnie umyl ten silnik ze teraz sie utlenia i jest brzydki bialy nalot. Co z tym zrobic i jak zabezpieczyc zeby sie nie utlenial?