Zobacz pełną wersję : Felgi i opony w Civic VIII gen
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
A bo wersja Hybrid ma mniejsze tarcze (262) a reszta (282) więc do R18 nie wejdą 15
トマシウ
wejdą bez problemu,mam na lato 16 a na zimę 15
Może i tak, ale oficjalnie (specyfikacja Hondy) najmniejszą felgą przewidzianą do R18 niezależnie od budy jest 16.
czarny1981
04-03-12, 07:05
15 muszą wejsc na 1,8 bo mam takie założone. Poprzedni właściciel zostawił sobie letnie na innych felgach (może to były 16) ale zimowe są na 15. Możliwe ze 16tka to najminiesza opna zalecaca do sedana, ale po lifcie od 2008 roku. Ja w instrukcji mam elgi 15 x 6j; 16 x6,5J lub 17x7JJ. Mimi wszystko na lato będę chciał kupić opony na 15tki. pozdrawiam i czekam na propozycje dobrych opon
Właśnie zacząłem szukać dobrej oferty na S001 i dowiedziałem się, że mogą mi spokojnie sprzedać opony które mają 36 miesięcy - tak dopuszcza producent. Jak dostanę takie opony - mogę je oczywiście zwrócić na własny koszt. Trochę załamka. Podejrzewam, że większość sklepów z oczywistych względów nie ma takich opon na stanie więc daty nie sprawdzę. Pocieszam się jedynie że S001 to nowy model.
Jakie macie doświadczenia z rocznikiem kupowanych opon??
Ja zawsze zamawiam za opłatą przy odbiorze i piszę w uwagach do zamówienia: "jeżeli opony będą starsze niż 12 miesięcy, nie odbieram zamówienia". Niektórzy odmawiają i wtedy i ja dziękuję za usługę, ale generalnie np. interopony.pl po prostu biorą to pod uwagę i dają świeże :)
Chłopaki, no właśnie a propos sklepów - macie jakieś dobre linki do sprawdzonych sklepów z dobrymi cenami na opony? Będę wdzięczny za cynk, a myślę że i innym się to przyda...
Ja zawsze zamawiam za opłatą przy odbiorze i piszę w uwagach do zamówienia: "jeżeli opony będą starsze niż 12 miesięcy, nie odbieram zamówienia". Niektórzy odmawiają i wtedy i ja dziękuję za usługę, ale generalnie np. interopony.pl po prostu biorą to pod uwagę i dają świeże :)
No widzisz - to mi powiedzieli, że nie dają żadnej gwarancji kiedy opony były wyprodukowane (oprócz tych 36 miesięcy) oraz nawet nie wiedzą gdzie są produkowane. Nie mają też ich na magazynie tylko zamawiają. Koszt zwrotu idzie na mnie. :mad: sklepopon.com (http://sklepopon.com/)
To ich olej i gadaj z kimś poważnym.
Mam nadzieje że mnie tees nie zbanuje ale tak od siebie to polecam sklep felgi-opony.com. Wprawdzie kupiłem tam dwa komplety felg a nie opony, ale wszystko na wysokim poziomie, łącznie z kontaktem telefonicznym itd. Nie było problemu ze zwrotem i ponowną wysyłką (na ich koszt!). Ja szukam opon na lato - priorytet ciche, ale wiadomka dobra trakcja na suchym i mokrym. Juz ocipiałem czytając porównania i kommenty. Zastanawiam się nad:
1.Yokohama AVS Decibel V550 94W
2.Yokohama ADVAN Sport V103 91W
3.Toyo Proxes T1-R 94W
4.Bridgestone Potenza RE050A
Jak to jest z ich trwałością? Te teksty, ze np.Toyo szybko się zjadają itd...
Help!
1.Yokohama AVS Decibel V550 94W
2.Yokohama ADVAN Sport V103 91W
3.Toyo Proxes T1-R 94W
4.Bridgestone Potenza RE050A
Ja się zdecydowałem za namową kolegi z tego forum na Bridgestone S001. Kosztuje tyle co RE a jest ponoć bardzo dobra. Rozważałem też dokładnie te same modele Yokohama co Ty. Ale jednak będzie S001 bo to całkiem nowa rzecz.
Kvas, ja swoje Vredesteiny kupowałem w www.opony-go.pl. Mieli dobre ceny, oponki 6-cio tygodniowe. W regulaminie mają, że nie sprzedają opon starszych niż 18 m-cy. Szybka dostawa, zero problemów.
Ja bym bral RE050. Sprawdzony znakomity model jest moim zdaniem wiecej wart niz koniecznie najnowszy model. Bo potem nieraz okazuje sie zeby poprawic jakis jeden parametr uposledzili 5 innych mimo dobrej checi. Lepsze wrogiem dobrego. I tak RE050 sa uwazane przez wielu za lepsze od swoich nastepcow RE070. A spotkalem sie z opinia ze i od S001...
Tylko należy pamiętać, że
RE050 opona kierunkowa
RE050A opona symetryczna
Jednakże z tego zestawu co wymieniłeś to RE050A, IMO najlepszy wybór.
Dobre opinie też zbierają właśnie Vredesteiny, porównywalne z Toyo ale wytrzymalsze.
I tak RE050 sa uwazane przez wielu za lepsze od swoich nastepcow RE070. A spotkalem sie z opinia ze i od S001...
A to ciekawa opinia - chętnie się zapoznam. Dla mnie to trochę dziwne, że im nowsze tym gorsze. Chociaż patrząc na samą naszą Hondę Civic - im nowsze tym gorsze i to jest fakt :)
Sorry chodziło mi o RE050A oczywiście :) Wpisz w google, jest kilka takich porównań. Nie chodzi o to, że generalnie nowe jest gorsze, bo np. zimówki nadal ewoluują z generacji na generację i są raczej coraz lepsze, ale z letnimi oponami mam wrażenie nie jest to takie oczywiste. Zgadzam się z tees1975 że chyba najlepszy wybór to Bridgestone RE050A, rozważyłbym też Conti SportContact 3 (ewentualnie 5, ale one ponoć lepiej się sprawdzają w cięższych i mocniejszych autach - seryjne np. w Panamera). Toyo i owszem, ale nie uliczne T1R które są niestety dość przeciętne, Toyo jest naprawdę dobre w bardziej ekstremalnych semislickach jak R1R albo R888. Co do Vredesteina to się nie wypowiadam bo nigdy nie jechałem ale w porównaniach wypadają jakoś nierówno - raz na topie a raz przeciwnie, jakoś nie wiem jak się do tego odnieść (tam gdzie wspomogą finansowo testujących to jest dobrze...?).
W tych porównaniach to jeszcze problem na czym testują - jak coś się sprawdza świetnie w tylnonapędowym sportowcu (częste w testach naszego rozmiaru 225/45/R17) to niekoniecznie w lekkim słabszym przednionapędowym Civicu... Już nie mówię jak ktoś ekstrapoluje że jak coś jest świetną 15'' to na pewno będzie też super jako niskoprofilowa 17''.
I tak RE050 sa uwazane przez wielu za lepsze od swoich nastepcow RE070.
070 nigdy nie mialo byc nastepca 050. I jeszcze zalezy w czym gorsze - ze na mokrym gorsze to oczywiste, wystarczy popatrzec na bieznik. Ale na suchym bez porownania.
Wielkie dzięki za sugestie. Nikt nie pisze o Yokohama? Podobno jakościowo stoją wyżej od np Toyo... Też myslałem o Bridgestone i faktycznie trzeba tylko dorwać świeze rocznikowo opony. A może ktoś coś napisze o GoodYear Eagle F1 - legenda miejska głosi, że to pro oponki ale drogie...
Te F1 z bieznikiem w jodelke to porazka. Glosne i dosyc przecietne tak naprawde. F1 Asymmetric sa ponoc duzo lepsze.
Yoko są spoko ale na suchym, na mokrym niestety kończy się jazda, bierz RE050A "...będzie pan zadowolony..." :)
no dobra panowie, a kumho albo falken?
No i tak pewnie się skończy, już z tylu źródeł słyszałem, że to baaardzo dobre opony - nie tylko z suchych rankingów internetowych. To jeszcze pytanko odnośnie dokładnego typu do naszych Hanek, bo tych oznaczeń jest sporo - rozumiem, ze współczynnik prędkości W jest aż nadto :) Jeszcze dylemat czy RE czy S001...
Zawsze lepiej wiecej niz mniej :) Ale oczywiscie V wystarczy.
Co do nosnosci to im wiekszy wspolczynnik tym twardsza bedzie scianka boczna opony wiec czasem oplaca sie kupic troche na wyrost - bedzie fajniejsza reakcja na ruch kierownica.
Co do 050 vs 001 to jesli kosztuja takie same pieniadze to bym sie nawet chwili nie zastanawial i bral te drugie.
Jeszcze dylemat czy RE czy S001
Stoję przed identycznym dylematem. Na 100% kupię jeden z tych modeli. Na 90% S001.
W ostatnim "Auto Świecie" (12 marca 2012) znajduje się test letnich opon 225/45 R17.
1. Goodyear Eagle F1
2. Nokian ZG
4. Hankook Ventus S1
5. Dunlop Sport Maxx
6. Bridgestone Potenza S001
7. Continental Sport Contakt 5
itd. w sumie 15 opon.
Mówisz o tym teście?: http://www.auto-swiat.pl/1-test-opon-letnich-rozmiarze-22545-r-17-sprawdzamy-ktore-sa-najlepsze-lato
Ten test niestety uwzględnia tylko drogę hamowania i nic więcej, a jest jeszcze parę innych parametrów, które decydują o wyborze opon, np. poziom hałasu, ścieralność, trzymanie "boczne", odprowadzanie wody itd. No ale zawsze jakiś dodatkowy pogląd niby jest...
Mówisz o tym teście?: http://www.auto-swiat.pl/1-test-opon-letnich-rozmiarze-22545-r-17-sprawdzamy-ktore-sa-najlepsze-lato
Ten test niestety uwzględnia tylko drogę hamowania i nic więcej, a jest jeszcze parę innych parametrów, które decydują o wyborze opon, np. poziom hałasu, ścieralność, trzymanie "boczne", odprowadzanie wody itd. No ale zawsze jakiś dodatkowy pogląd niby jest...
Zgadza się - test jest totalnie wybiórczy ale pokazuje jeden z najważniejszych elementów. Przynajmniej mi się rozjaśniło troszkę w temacie Yokohama vs S001
Ten link odnosi się tylko do 1. części testu. Większość jest w części 2 w ostatnim "Auto Świecie" (12 marca 2012), tam też jest ten ranking jak opisuje mark. Rzeczywiście Goodyear Eagle F1 zgodnie z tym daje radę w każdej dziedzinie. Tylko jak napisałem wcześniej - testowane na cięższym tylnonapędowcu o innym rozkładzie mas i dużym momencie obrotowym z diesla, może się mieć nijak do obciążeń ogumienia w naszych lżejszych przednionapędowych Civicach...
Ten link odnosi się tylko do 1. części testu. Większość jest w części 2 w ostatnim "Auto Świecie" (12 marca 2012), tam też jest ten ranking jak opisuje mark. Rzeczywiście Goodyear Eagle F1 zgodnie z tym daje radę w każdej dziedzinie. Tylko jak napisałem wcześniej - testowane na cięższym tylnonapędowcu o innym rozkładzie mas i dużym momencie obrotowym z diesla, może się mieć nijak do obciążeń ogumienia w naszych lżejszych przednionapędowych Civicach...
...ale jakby na to nie patrzeć jest to test zrobiony przez fachowców i my laicy mamy już na czym się oprzeć. Nie musimy już sugerować się opiniami typu "mój kolego słyszał, że te opony są lepsze..." :)
...ale jakby na to nie patrzeć jest to test zrobiony przez fachowców i my laicy mamy już na czym się oprzeć. Nie musimy już sugerować się opiniami typu "mój kolego słyszał, że te opony są lepsze..." :)
No to akurat nie podlega wątpliwości. To chyba najrozsądniejsze, na czym można się oprzeć. Tak czy owak, S001 wypadają tu przeciętnie... Toyo mnie nie dziwią, bo zwykle lądują w dolnej partii testów (poza oczywiście R1R i R888 w swoich klasach)
Ja najbardziej wierzę testom ADAC ( www.adac.de ). Są chyba najbardziej niezależni od firm i całości biznesu. Opony testują jednocześnie na wielu różnych autach, np. tu jednocześnie na: Audi A3, Ford Focus, Mercedes C-Klasse, Opel Astra, VW:
http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2010_Sommerreifen_Test_225_45_R17.aspx?ComponentId =29784&SourcePageId=31821
Tegorocznego testu jeszcze nie ma. Powyższy test odpowiada za to na pytanie jak poszło RE050A. Szczególnie w stosunku do Goodyeara F1 (poprzedniego modelu).
Ja najbardziej wierzę testom ADAC
Test ten pokazuje, że najlepsze są opony największych producentów i to chyba tyle bo różnice w czołówce będą dla nas nieodczuwalne.
Co ciekawe Pirelli P7 Cinturato kosztują tyle samo co S001 i RE050A. Ja nadal nie wiem co wybrać.
Test ten pokazuje, że najlepsze są opony największych producentów i to chyba tyle bo różnice w czołówce będą dla nas nieodczuwalne.
Co ciekawe Pirelli P7 Cinturato kosztują tyle samo co S001 i RE050A. Ja nadal nie wiem co wybrać.
No raczej tak, różnice wśród najlepszych będą mało odczuwalne... Z drugiej strony swojego czasu nasze seryjne Miszajsliny Primacy też były w czołówce testów, a są to odczuwalnie słabe oponki do naszych Civiców.
Pirelli bym nie kupił bo mam alergię na włoskie części i pomysły motoryzacyjne z uwagi na ich statystyczną trwałość. Generalnie opony Pirelli już z tego zasłynęły że jeżdżą świetnie ale przez pierwsze 5 tys. km :) Nawet w Top Gear się to przewijało kilkakrotnie. W tym ADACu Pirelli mają akurat jedną z najlepszych ocen trwałości ale i tak we włoszczyznę nie wierzę :p
Ja bym brał RE050A chociażby dlatego że jak dobrze kojarzę są seryjnie na TypeR i znając perfekcyjność usportowionych modeli Hondy są tam nie z przypadku :)
Ja bym brał RE050A chociażby dlatego że jak dobrze kojarzę są seryjnie na TypeR i znając perfekcyjność usportowionych modeli Hondy są tam nie z przypadku
To dlaczego seryjnie w naszych 1.8 i 2.2 montują tak beznadziejne Miszeliny??
To dlaczego seryjnie w naszych 1.8 i 2.2 montują tak beznadziejne Miszeliny??
I jeszcze w 1.4. Do 2008 roku je ładowali-później były Dunlopy.
I jeszcze w 1.4. Do 2008 roku je ładowali-później były Dunlopy.
Ja mam 2009 i też Miszajsliny. A czemu montowali? Bo pewnie zrobili opłacalny deal z Michelinem, jest to też znana firma i jak wyjeżdżałem z salonu to z dumą mówiłem że Honda Michelina daje a nie Kumho jak Hyundai :) To nie są takie najgorsze znowu opony, po prostu są na rynku lepsze. Z resztą jakiejś 90% użytkowników nieusportowionych modeli i tak nie zauważa różnicy...
a nie Kumho jak Hyundai :) a co jest nie tak z oponami Kumho?
To nie są takie najgorsze znowu opony
Szczerze to nie jeździłem na gorszych, a zdarzały się w drugiej H np Savy i były o niebo lepszą oponą od Micheline-ów.
a co jest nie tak z oponami Kumho?
No niby nie mają takiej marki jak Michelin czy Continental. To jedyne :)
A w czym upatrujecie słabość seryjnych Michelinów? Nie mam porównania, do tej pory nie miałem innych letnich opon w Hondzie dlatego pytam z ciekawości (miałem inne opony w innych samochodach ale to były małe autka więc i wymagania od opon mniejsze ;) ).
A w czym upatrujecie słabość seryjnych Michelinów?
Przede wszystkim w hałasie, który powstaje przy pewnych prędkościach. Na początku wydaje się ze to jakieś łożysko w kole hałasuje ale na szczęście nie to te dziadowe oponki
Kurde nęci mnie też ten Goodyear Eagle Asymmetric 2. Ktoś może się wypowiedzieć na jego temat? Cenowo podobnie jak Bridgestone RE lub S001
A w czym upatrujecie słabość seryjnych Michelinów?
Przede wszystkim w hałasie, który powstaje przy pewnych prędkościach.
To też, ale przede wszystkim ta opona przyzwoicie się zachowuje jak jest bardzo gorąco, przy temperaturach ~10-15 stopni jeździ się na tym jak na łyżwach, chyba po prostu jest zbyt twarda i stąd słaba przyczepność.
Koledzy, lato się zbliża i czas na letnie oponki. Szukam w rozmiarze 205/55 R16 - napewno dużo osób ma taki rozmiar, więc bardzo prosiłbym o opinie aby kupić coś dobrego i nie żałować.
To ja bym zadał jeszcze dwa dodatkowe pytania: Czy ktoś zetknął się z Uniroyal Rainsport 2?
A drugie to czy na felgę osiemnastkę, dam radę założyć coś o większym profilu niż 225/40?:) 225/45 wejdą czy będą dobijać, a mój Type S będzie wyglądał jak terenówka?
Sylwester Lik
16-03-12, 22:31
Sprzedam unikalne czarne felgi do hondy ufo
http://tablica.pl/oferta/sprzedam-unikalne-czarne-felgi-do-hondy-ufo-IDMmCh.html
sprzedam własne cztery czarne sześcioramienne aluminiowe felgi 17" oryginalne do hondy civic VIII generacji (ufo)
w gratisie dodam trzy opony (czwarta rozpruła mi się o róg schodów)
cena do negocjacji, bo tylko zajmują mi miejsce w garażu. (w salonie hondy jedna nowa felga kosztowałaby 1080zł - po co przepłacać)
(koszt dostawy po stronie kupującego lub odbiór osobisty)
To ja bym zadał jeszcze dwa dodatkowe pytania: Czy ktoś zetknął się z Uniroyal Rainsport 2?
A drugie to czy na felgę osiemnastkę, dam radę założyć coś o większym profilu niż 225/40?:) 225/45 wejdą czy będą dobijać, a mój Type S będzie wyglądał jak terenówka?
Wiesz moze byc tak ze licznik CI bedzie oszukiwał ile Km jedziesz :/ nie lepiej wziac 235/40/18 jak cos to polecam 235/40R18 Vredestein ULTRAC SESSANTA , naprawde opona jest lepsza od Uniroyala , o klase wyższa :D
Ja mam 15'' szare do sprzedania
http://www.felgeos.pl/index.php?cmd=oferta&akcja=details&id=306&producent=ATT&srednica=15&rodzaj=FA
chce za stan idealny 600 zl na komplet 4 sztuk i nie ma zainteresowanych :)
Domyslam sie jedynie ze wiekszosc mysli ze mam lat 18 i "stan idealny" to chwyt marketingowy a z felgami jest jakis klopot - bo przeciez po co bym sie mial ich pozbywac skoro sa tak dobre :)
Wiec czekaja az wreszcie ktos zauwazy ze jest rzeczywiscie okazja :)
Posdrawiam serdecznie
Od takich postów jest giełda.
Koledzy które oponki wziąść- rozmia 205/55 R16:
1. ContiPremiumContact 5
2. Pirelli P7 CINTURATO
3. CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 2
4. BRIDGESTONE ER300
5. DUNLOP SP Sport 01
6. Excellence, Goodyear
Nie szukam opon ostrej, sportowej jazdy . Ma być jak najbardziej komfortowo, cicho i oczywiście bezpiecznie.
Ja kupiłem po przejrzeniu testów PIrelli, choć testowo Conti były najlepsze, ale na pirelli była promocja cenowa i były tańsze chyba 80-100 zł na oponie.
Mam Continentale Premium Contact 2 w aucie żony i są to najlepsze letnie opony, jakie do tej pory spotkałem. Zdecydowanie polecam. Ewentualnie Bridgestone ER300 - brat ma w Avensisie - i też są też dobre, zwyciężyły też wiele testów, ale Continentale IMO odczuwalnie lepsze.
Rozglądam się teraz za oponkami na lato, Falkeny FK452 - zbierają dobre opinie na necie, miał ktoś? Czy może proponujecie coś innego w podobnej cenie i rozmiarze 225/40/R18?
Zarandiel kupiłeś feluny nowe? :-)
Postawilem na OEM białe od Type R, te które oferował mi F1le. Na lato jeszcze prysne czarne plastiki pod kolor i bedzie idealnie pasować.
no to gratuluje, dobry wybór, kolega z Warszawy też je zakupił w Auto-West, będą pięknie wyglądać :)
Jeżdźę już tydzien na Yoko Advan postanowiłem więc porównać je do byłych opon tzn Michelin Primacy.
W porównaniu do starych gum jest duuuuuużo ciszej. Wydaje mi się choc to subiektywne odczucie że mniej ciągnie w koleinach. Lepiej chamuje zarówno na mokrym jak i na suchym. Wyraźnie lepiej w zakrętach. Są "miękciejsze" nie tłucze tak jak na michelinach. To tyle. Rozmiar gum 225/45/r17.
a ja zamówiłem Federala 595 ma najlepszy "tradeware jakość cena" 215/45/17 montaż za pare dni bo niestety 7 dni idzie transport z zagramanicy.;]
Ja również pozbyłem się nieszczęsnych Michelinów. Wybór padł na Vredestein Ultrac Sessanta. Plusy: na suchym bardzo ładnie się trzymają, ciche, świetnie wyglądający bieżnik. Minusów na razie brak, ale nie padało... :) Kilka fotek na aucie:
http://mrcn.pl/rozne/drl/vred1.jpg
http://mrcn.pl/rozne/drl/vred2.jpg
zamówiłem Uniroyale RainSport 2, dobra cena, szkoda że nie są XL ... ale spoko, jak przyjdą i założę to pokażę foty ...
kurde musze sie ich pozbyc POMOCY !!!!! http://allegro.pl/honda-civic-viii-ufo-alufelgi-17-4szt-wawa-i2217035129.html
kurde musze sie ich pozbyc POMOCY !!!!!
Pozbycie się tych felg jest tylko kwestią ceny więc dajesz BCM i masz sprzedane :) Tees jak nic Cie zlinczuje i będzie mieć rację :)
Tees jak nic Cie zlinczuje i będzie mieć rację
Ostatni raz przymykam oko i powtarzam że od ogłoszeń jest dział giełda, trzeba było tam wystawić ogłoszenie, tylko nie wrzucaj w treści samego linku do Alledrogo bo tam nie będą Ci pobłażać tak jak ja :p
zamówiłem Uniroyale RainSport 2, dobra cena, szkoda że nie są XL ... ale spoko, jak przyjdą i założę to pokażę foty ...
Do zwykłej jazdy są OK. Co więcej - są super na deszcz i kałuże.
Jednak jeśli chcesz pojeździć ostrzej to zły wybór - opona ma bardzo miękki rant przez co bardzo 'kładzie' się w zakręcie. A co za tym idzie auto staje się bardzo podsterowne :-/ Poza tym jak pojedziesz na nich na tor to gwarantuje Ci, że pare kółek i opony do kosza - guma jak się rozgrzeje to 'odpada' płatami...! (Wiem bo tak miałem) :)
Z racji, że właśnie w taki sposób (na torze) zajeździłem moje Rainsporty2, założyłem na przód Bridgestony RE050A a na tyle zostały Rainsporty2 (powinny wytrzymać sezon). Różnica w jeździe po torze jest teraz masakryczna! RE050A nie kładą się tak na boki przez co auto jest duzo mniej podsterowne. A że mam z tyłu Rainsporty2 które kładą się (jak nie powiem co) to auto stało się teraz nawet nadsterowne - nie raz lubi zarzucić tyłem i postawić auto bokiem (bez użycia ręcznego, tylko puszczając gaz przy wejściu w zakręt lub przy dohamowaniu lewą nogą)... :)
o matko, mój civic tor zobaczy tylko wtedy jak będe obok jakiegoś przejeżdzał :) no i rzeczywiście, boki opony są miękkie, po pierwszych 50 km muszę powiedzieć że nie ma tragedii ale porównując je do conti sport contact 3 które miałem wcześniej raczej nie mają się co równać, ale trudno już siedzą :-) za to w tą weekendową pogodę w Warszawie lepszych opon na deszczu nie widziałem ... naprawdę dają radę ... nie na darmo na oponach jest slogan The Rain Tyre ...
Ja również pozbyłem się nieszczęsnych Michelinów. Wybór padł na Vredestein Ultrac Sessanta. Plusy: na suchym bardzo ładnie się trzymają, ciche, świetnie wyglądający bieżnik. Minusów na razie brak, ale nie padało... :)
Jak wrażenia po 2 miesiącach? Na mokrym dają radę? Też sobie je upatrzyłem, ale wciąż się waham, bo mało ich w testach (w zasadzie nie znalazłem).
Przed zakupem polecam poczytać odrobinę o UNIROYAL RAINEXPERT Miałam je w 3 różnych autach, pokażcie mi inną oponę w cenie do 700-800 zł za sztukę (ta 16" kosztuje dużo poniżej 300zł), która będzie się lepiej spisywała na deszczu. Przed zakupem byłam sceptyczna, mimo setek opinii pozytywnych, wygranych testów w kilku krajach EU, 2 miejsce w całej EU wśród "deszczówek" w DOWOLNEJ cenie! Wygrała jakaś Continental kosztująca 3x drożej za sztukę. Ja osobiście polecam, cicha, niewielkie zużycie, a podczas deszczu ZERO problemów.
W deszczu to trzeba spokojniej jeździć :p A Rainexperty z mojego doświadczenia na suchym zbyt dobre nie są - przy ostrej jeździe "pływają". Ja tam zdecydowanie wole Continentale. Którym BTW na deszczu nic nie brakuje.
W deszczu to trzeba spokojniej jeździć :p A Rainexperty z mojego doświadczenia na suchym zbyt dobre nie są - przy ostrej jeździe "pływają". Ja tam zdecydowanie wole Continentale. Którym BTW na deszczu nic nie brakuje. Może to zależy od profilu opony, w civicu standard to 45 ja mam jeszcze je wzmacniane (xl) i muszę powiedzieć, że tragedii nie ma, czuć delikatnie że mają miekkie boki jak się agresywnie wchodzi w zakręt (w mieście oczywiście) ale oczy z orbit ze strachu mi nie wychodzą ... ;)
Hej. Civic 5d ufo 2008 2.2. Obecnie mam chyba oryginalne felgi Hondy 17" opony 225/45 Czy TE felgi założę bez problemu, przejściówek, dystansów itp.? http://moto.allegro.pl/yl801-felgi-alu-17-5x114-3-honda-hyundai-kia-i2335226071.html Chodzi mi głównie o ET żeby się potem nie okazało, że haczą itp. Chcę tylko je kupić, oddać auto, żeby przełożyli opony, wyważyli i tyle. Pozdrawiam.
Powinny pasować. Ale prooosze cię, nie szpeć tego auta!
Po 1 - te felgi to chinole i za rok chrom będzie ci odpadał płatami,
po 2 - jak walniesz w dziurę i jedną felgę uszkodzisz to zapewne już takiej nie dokupisz (produkt dostępny 'chwilowo'),
po 3 - nie szpeć auta tymi felgami :)
Lepiej zrobisz jak kupisz coś firmowego używanego - napewno będziesz bardziej zadowolona
Np. tutaj masz nówki oryginalne z Type-R'a: http://moto.allegro.pl/honda-type-r-18-5x114-3-silver-civic-accord-i2383067803.html
No zdecydowanie, do Civica chrom ma się jak piernik do wiatraka... a za taką cenę to już totalny nonsens.
Hej. Spytałam czy będą pasowały, a nie czy się podobają ;) Miałam już kiedyś "lepsze" i ładniejsze auto, pakowałam w niego dziesiątki tysięcy w oryginalne/tuningowe części, część ściągana ze sklepów w usa, koła po 2 tyś za sztukę itp. a potem musiałam sprzedać auto za cenę niewiele wyższą niż fabryczne, bo nikt nie chciał wyłożyć kasy za części warte dodatkowo 70% ceny zamontowane w aucie. Więc teraz postanowiłam kupić chionole na rok czy 2 i w śmieć jak się rozpadną, byle teraz oko cieszyły, bez inwestycji w auto na stałe czy lokując w nie tysiące $. Niestety z TYM rozstawem śrub jest jak dla mnie baaaardzo mały wybór "fajnych" wzorów felg. Konkretne bbs, momo czy dezent 1000-1500 za sztukę. Zależy mi na zmianie felg, bo Hondzia podoba mi się z przodu i tyłu, ale z boku jest średnia jak dla mnie. Pzdr.
No to http://www.bccustom.com/ ...
Zerknij też na te nienajgorsze chinole/filipińczyki:
http://www.dragwheels.pl/
http://www.tenzoracingsports.pl/
http://www.rota-wheels.pl/
Albo kup porządne używane (może nawet oryginalne Hondowskie) i zrób customowe malowanie - powinno wyjść trwale, nie za drogo, fajnie no i niepowtarzalnie :cool:
Możecie mi powiedzec co to felgi są na tym zółtym Civicu ze zdjęcia? Bo straznie mi sie podobają a tez sie zastanawiam nad zmiana na jakies z fabrycznych
http://www.agauto.sk/pl/detail/spoiler-na-klape-honda-civic-viii-35-dwrz.-2006--15103.html
To są fele z auta koncepcyjnego, nie ma takich w sprzedaży z tego co wiem, już kilka razy temat był podejmowany. Najbliższe im i świetnie pasujące do UFOka są Tomasson TN1: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?7415-R18A2-HB-5D-StreetRacing-Team-%A6widnica
dzięki, felgi faktycznie fajnie wyglądają na civicu, podobny kształt do tamtych, a cena nie jest jakaś z kosmosu. będę miał je na uwadze przy zakupie.
Alix te fele z koncepcyjnego dał chyba Mugen do tej białej wersji limitowanej CTR. Chyba nawet komuś wklejałem tu foty z Civinfo, ale nie pamiętam już gdzie :D
Ale Mugen nie miał ich nigdy w ofercie sprzedaży z tego co wiem... Więc tak czy owak chyba nie kupisz... Z resztą jeśli to są Mugenowskie to pewnie kucizna i kosztuje z 8-10tysi więc lepiej od razu zapomnieć...
Możecie mi powiedzec co to felgi są na tym zółtym Civicu ze zdjęcia? Bo straznie mi sie podobają a tez sie zastanawiam nad zmiana na jakies z fabrycznych
http://www.agauto.sk/pl/detail/spoiler-na-klape-honda-civic-viii-35-dwrz.-2006--15103.html
To sa bardzo podobne felgi do tych które wychodziły w MUGEN M200 w Anglii one sie zowia Lightning (to OEM Hondy na Anglie) czy jakoś tak i maja 19'' z tego co kojarze. Na szybko ich photo :
http://i1207.photobucket.com/albums/bb480/Guitaralmond/IMG_0252.jpg
http://i1207.photobucket.com/albums/bb480/Guitaralmond/IMG_0392.jpg
Nie sugerujcie sie kapslem MUGENa na zdjeciu ponizej, koles go po prostu sam zrobil i podmienil te ze znaczkiem H
http://www.civinfo.com/forum/attachments/modification-projects/63956d1325786725-guitaralmonds-mugen-mod-project-03.jpg
no wyglądają kozacko i sa to 19" , tylko cena tych wynalazków jest zaporowa już
tutaj aukcja z UK:
http://www.ebay.co.uk/itm/HONDA-LIGHTNING-19-INCH-ALLOY-WHEELS-NEW-CIVIC-ALL-RAGE-/250797569799?pt=UK_CarParts_Acc_Wheels_tyres_Trims _Car_Rims_ET&hash=item3a64b33707
8563 PLN + wysyłka to średnio okazyjna cena :confused: Nawet nie wiadomo czy to kucizna. A gdzie dobre opony 19'' na to? GT-Ra felgą z Civica nie zrobisz... A i tak uważam, że patrząc na foty auta mw1978 i byłego auta leonika Tomassony robią lepszą robotę wizualnie. I ich cena mieści się w granicach rozsądku.
no wyglądają kozacko i sa to 19" , tylko cena tych wynalazków jest zaporowa już
tutaj aukcja z UK:
http://www.ebay.co.uk/itm/HONDA-LIGHTNING-19-INCH-ALLOY-WHEELS-NEW-CIVIC-ALL-RAGE-/250797569799?pt=UK_CarParts_Acc_Wheels_tyres_Trims _Car_Rims_ET&hash=item3a64b33707
No faktycznie 1600GBP to ktos niezle na glowe musial upasc...
Chodzi mi głównie o ET żeby się potem nie okazało, że haczą itp
To ostatnie ET które nie chaczy i nic się nie dzieje, mniejsze już będzie za małe, seryjnie jest 55, ale te felgi są okropne, nawet nie to że chińczyk ale ten chrom, fe.
mateusz199
14-06-12, 00:00
Witam. Mam pytanko odnośnie felg do sedana fd7 :
Miałem założone 18" 7 et 55 na oponach 225/40 - osadzone były głęboko w nadkolach, jedna od wew. strony przy obciążeniu lekko ocierała oponą o osłonę po stronie wlewu Pb.
Optymalne są 18" 7.5 et 42-45
A jak będą osadzone 18" 8 et 35 patrząca na wymiary to od wew. strony różnica jest niewielka z felgą 7.5 et42 natomiast na zew. wystaje 13,3 mm. Pytanie czy nie bd ocierać o rant błotnika?
Chcę kupić opony letnie i tu zaczyna się problem z doborem opon jakiej firmy no i asymetryczne czy kierunkowe,może ktoś mi doradzi co wybrać?
Honda Civic UFO 1.8.
1.Barum Bravuris 2 225/45R17 91W
2.Vredestein Ultrac Sessanta 225/45R17 94Y
3.Bridgestone Potenza RE050A 225/45R17 91W
4.lToyo Proxes T1R 225/45R17 94Y
Lub mile widzane inne propozycje opon na których jeżdzicie i są bardzo dobre.
Pozdr.Mirek z Elbląga
Paluch_tcw
29-07-12, 21:49
Chcę kupić opony letnie i tu zaczyna się problem z doborem opon jakiej firmy no i asymetryczne czy kierunkowe,może ktoś mi doradzi co wybrać?
Honda Civic UFO 1.8.
Pozdr.Mirek z Elbląga
Ja od siebie mogę polecić Toyo - latam na nich 2 sezon i zużycie znikome a opinie krążą, że są mało trwałe. Na suchym asfalcie kleją jak głupie. Na mokrym trochę gorzej co jest normalne przy tego typu bieżnikach (jodła). Mają dosyć twarde ścianki co pomaga w pokonywaniu szybszych zakrętach. Ogólnie jak się skończą to biorę je jeszcze raz ;)
Bridgestone Potenza S001 225/45R17 91Y
Honda Civic UFO 1.8.
Pozdr.Mirek z Elbląga
Z tego zestawu zdecydowanie RE050A nie bez powodu jest seryjną oponą w TypeR
też polecam RE050A.
Auto bardzo dobrze się na nich prowadzi w zakrętach (twarde ścianki) i do tego dobry gumowy rant osłaniający felgę. Tyle, że boki opony są dość twarde przez co traci się na komforcie.
Ja teraz takie mam ale na wiosnę musze kupić już nowy komplet i napewno kupię takie same
Btw. co do powyższej rozkminki o ET:
ja mam felgi 18" x 8" ET42. Pasują idealnie (na styk) i nic nie haczy. Ale czuję że już minimalnie mniejsze ET i by haczyło przy obładowanym aucie...
RE050A bardzo ok - tez mam juz drugi komplet i nawet sie nie zastanawialem specjalnie przy zakupie
Tyle, że boki opony są dość twarde przez co traci się na komforcie
Co to konkretnie oznacza przy naszych 17 calach i 45 seryjnie które i tak dają popalić na dziurach??
to, że jak ja mam 18" i profil 40 i po założeniu RE050A poczułem różnicę że są twardsze, to ty tym bardziej poczujesz na 17" :p hehe
Polecam Pirelli Cinturaro P7 XL (wzmacniane boki, opony produkowane we wloszech) - zmuszony byłem wymienić dwie opony, a na tył zostawiłem dwie seryjne michelina (jeszcze są w dobrym stanie). Pirelli w porównaniu do miśków to niebo a ziemia - odkąd je założyłem to nagle usłyszałem jak seryjne potwornie hałasują. Wzmacniane boki polecane są do dużych obciążeń, ale przy profilu 45 wolałem uchronić się przed uszkodzeniem opon i felg podczas jazdy po naszych gładkich jak stół drogach.
butler.gdansk
18-08-12, 13:12
Znalazłem ciekawą ofertę.
http://allegro.pl/jdm-ssr-type-c-kute-5-89kg-5x114-sti-evo-200sx-i2564565881.html
W sumie bym się zdecydował, ale jestem z Gdańska a nie mam w nawyku w ciemno kupować.
Ma ktoś z Was blisko do Warszawy i miałby ochotę je oblukać? :D
Nie za darmo, frajera nie szukam. Ale liczę na znajomość tematu.
Męczy mnie to ET35. Bedzie pasować?
Mam opony 225/45R17
http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/kalkulator-et-felgi
Tu masz fajna stronę która pokazuje jak to będzie wyglądało. Jeśli masz standardowe felgi to raczej minimalnie się wysunie na zewnątrz felga. Wrzuć sobie dokładne parametry swojej felgi na ta stronkę i będziesz wszystko wiedział od razu co i jak
Męczy mnie to ET35. Bedzie pasować?
według mnie będą pasować i będą fajnie wyglądać, bo nie będą takie "wciągnięte" jak seria
butler.gdansk
20-08-12, 17:45
według mnie będą pasować i będą fajnie wyglądać, bo nie będą takie "wciągnięte" jak seria
W czwartek się po nie wybieram.
Tylko ten kolor :/
Nadwozie to szampański metalic i martwię się że wyjdzie tak że te białe felgi bedą pasować jak świni siodło... Ale zobaczymy. Najwyżej przemaluję.
Nadwozie to szampański metalic i martwię się że wyjdzie tak że te białe felgi bedą pasować jak świni siodło... Ale zobaczymy. Najwyżej przemaluję.
według mnie kolor nie będzie pasował - lepszy byłby odcień szarości (może jakiś grafit), ale to jest tylko moje zdanie, sam ocenisz
białe felgi - raczej do ciemnego lub białego samochodu
ja mam białe felgi na czarnej perle :)
Mam takie pytanko co myślicie o oponach uniroyal dokładnie o modelu 225/45R17 UNIROYAL RAINSPORT 2, Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi oponami ?
Mam takie pytanko co myślicie o oponach uniroyal dokładnie o modelu 225/45R17 UNIROYAL RAINSPORT 2, Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi oponami ?
Jesli jeździsz tylko w trasie (nic po torze i nic ostrzejszej jazdy w zakrętach) to te opony są spoko. Na suchym OK a na deszczu wypas (jedziesz jak po suchym)!
Natomiast do jazdy po torze całkowicie się nie nadają - po 3min jazdy guma odpada płatami a auto jest na nich mega podsterowne (bardzo kładzie się na boki).
REASUMUJĄC:
Do zwykłej jazdy - POLECAM
Do ostrej jazdy - NIE POLECAM
Nie jeżdze po torze co najwyżej szybsze ruszanie spod świateł :)
tommygunsnk
23-08-12, 21:06
Kupiłem trochę poobijane felgi alu na zime, planuje je pomalować w związku z tym mam pytanie:) : Jaki kolor felg waszym zdaniem będzie pasował do galaxy gray metalic ? zastanawiam się nad jakimś grafitem coś jak akcesoryjne storm co o tym myślicie ?
Kupiłem trochę poobijane felgi alu na zime, planuje je pomalować w związku z tym mam pytanie:) : Jaki kolor felg waszym zdaniem będzie pasował do galaxy gray metalic ? zastanawiam się nad jakimś grafitem coś jak akcesoryjne storm co o tym myślicie ?
uważam że będą bardzo dobrze pasowały. Też myślę o grafitowych i o storm-ach do mojego galaxy :)
Kondzioo20
28-08-12, 17:49
Witam, zamierzam dokonać zakupu drugiego kompletu felg aluminiowych na zimę do mojego Civica rocznik 2011, w związku z tym pytanie, jakie jest fabryczne ET (tzw osadzenie felgi), średnio się na tym znam więc proszę o odpowiedź :)
Witam, zamierzam dokonać zakupu drugiego kompletu felg aluminiowych na zimę do mojego Civica rocznik 2011, w związku z tym pytanie, jakie jest fabryczne ET (tzw osadzenie felgi), średnio się na tym znam więc proszę o odpowiedź
55
butler.gdansk
28-08-12, 22:48
Założyłem do mojego Civica nowe 17" felgi. Szerokość felgi 7,5" (fabryczna alufelga ma 7"), ET35 (fabryczna ET55).
Opony 225/45/17"
Z tyłu felgi z oponami na 100% mieszczą się pod nadkolami, ale to już max żeby nie wystawały.
Te z przodu to ciężko ocenić przez zmienną bryłę nadwozia, ale wydaje mi się że patrząc idealnie z góry opona o kilka milimetrów wystaje poza obrys. To takie info dla zastanawiających się nad doborem nowych kółek. ;)
Założyłem do mojego Civica nowe 17" felgi. Szerokość felgi 7,5" (fabryczna alufelga ma 7"), ET35 (fabryczna ET55).
Opony 225/45/17"
to jest max jaki się mieści... no to pochwal się tymi felgi :)
butler.gdansk
29-08-12, 10:34
W pracy w przerwie telefonem zrobiłem te fotki... Więc z góry sorki za jakość ;)
Przy okazji zważyłem te orginalne Hondy które zdjęłem. Jedna waży 11,9kg
Te nowe to SSR Type-C 17" 7,5" szerokość. ET35. Waga poniżej 6kg.
http://img194.imageshack.us/img194/4450/20120829.jpg
http://img228.imageshack.us/img228/7360/20120829001.jpg
http://img507.imageshack.us/img507/9981/20120829002.jpg
http://img443.imageshack.us/img443/8593/20120829003.jpg
Kolor bez polotu,ale wzór i jej waga na duży +
butler.gdansk
31-08-12, 06:26
No fakt... Trochę żałuje że nie pomalowałem na jakiś odcień grafitu. Ale na żywo ten srebrny też całkiem spoko. Jak je kupowałem to były białe :D
W pracy w przerwie telefonem zrobiłem te fotki... Więc z góry sorki za jakość ;)
Przy okazji zważyłem te orginalne Hondy które zdjęłem. Jedna waży 11,9kg
Te nowe to SSR Type-C 17" 7,5" szerokość. ET35. Waga poniżej 6kg.
http://img194.imageshack.us/img194/4450/20120829.jpg
http://img228.imageshack.us/img228/7360/20120829001.jpg
http://img507.imageshack.us/img507/9981/20120829002.jpg
http://img443.imageshack.us/img443/8593/20120829003.jpg
Spoky, bardzo fajnie siedzą. Gleba by jeszcze pomogła, ale wtedy modlitwa przy każdym krawężniku :D
zamierzam kupić zimówki do civica 1.8 i znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/kola-zimowki-honda-accord-civic-ufo-195-65r15-i2546064739.html
z czego mi się wydaje to w naszych autkach minimalna felga to 16'' a sprzedający twierdzi że pasują ? - kłamie ? :)
może nie wie do końca o czym mówisz, ale tak są 16" najmniejsze,
zresztą zobacz na swojej letniej oponie co masz napisane i będziesz wiedział jaki rozmiar kupić
na letniej mam 225/45/17 a na zimę chce wrzucić mniejsze stalowe i się powoli rozglądam za tym,
ale z czego zauważyłem to w accordzie były montowane 15 i może gościowi się wydaje że będą pasowały do civica i taki też zrobił opis
może pasują rozstawem śrub i osadzaniem dla tego koleś pewno napisał ze pasują, ale są za małe do tego samochodu. Kup stalówki 16" a opon masz do wyboru do koluru wszędzie, używanych i nowych
butler.gdansk
02-09-12, 10:17
Podzielę się z Wami wrażeniami po zmianie felg.
1. Trzymanie w zakrętach i prowadzenie wybitnie lepsze. Nie spodziewałem się takiej różnicy a auto jedzie tam gdzie je skieruję.
2. Łatwiej (nawet na suchym asfalcie) przy szybkim ruszaniu o delikatny uślizg kół zmieniając bieg na 2-kę. Pewnie wynika to z mniejszej masy felgi a co za tym idzie jej mniejszej bezwładności. Nie wiem czy osiągi lepsze, ale reakcja na gaz jest odczwalnie lepsza.
3. Jest wyraźnie głośniej. Szum jest do zniesienia i chyba pochodzi od opon, ale muszę jeszcze wykluczyć czy to nie łożyska. A może to normalne przy tym modzie? Poradźcie.
Butler mi te Twoje felgi wyglądają na jakieś małe. To na pewno jest 17 cali? Tym bardziej ta waga trochę dziwna jak na 17.
http://moto.onet.pl/174213,6926385,2,zdjecie.html?node=27
chyba jednak 17, ale fakt faktem dziwne wyglądają, podobnie jak moje 16 na zime :)
butler.gdansk
03-09-12, 07:34
Hehe... Na pewno 17" bo moje stare opony weszły. Jak skończę swoje przeróbki to wstawię autko z lepszymi fotkami do działu "nasze hondy". Może lepiej się będą wtedy te felgi prezentować. :)
kto zgadnie ile kosztuje taki oto dekielek w serwisie Hondy u Matraszka w Markach ?
http://img845.imageshack.us/img845/5128/felga1f.jpg
no znając ceny Hondy z doświadczenia to napisze jakieś 150zł....
prawie trafiłeś :)
Dekielki dostępne na zamówienie, czas oczekiwania 1-2 dni.
Cena za komplet, czyli 4 szt. to 612 zł brutto(153 zł szt)
tym złodziejom co mi je wczoraj ukradli powinny ręce uschnąć :(
to masz odpowiedź czemu ktoś Ci je zakosił, szybko się na jakieś giełdzie sprzedadzą. Takie rzeczy to tylko na wschód od Odry!!!!!
Ale faktycznie cena takiego gówna jest z kosmosu wzięta totalnie!!!!
Cena za komplet, czyli 4 szt. to 612 zł brutto(153 zł szt)
To ja sobie chyba zdejmę je i będzie święty spokój. Ci co ukradli to złodzieje i Honda też złodzieje.
zamierzam kupić zimówki do civica 1.8 i znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/kola-zimowki-honda-accord-civic-ufo-195-65r15-i2546064739.html
z czego mi się wydaje to w naszych autkach minimalna felga to 16'' a sprzedający twierdzi że pasują ? - kłamie ? :)
Witam wracając do tych felg sprzedający nie kłamie, ja mam w sedanie z 2006 r właśnie taki rozmiar 15 a kolega ma z 2008 r już 16.Ja myślę że na zimę spokojnie wystarczy Ci 15 a co do opony to czym węższa tym lepsza oczywiście mowa o zimówkach.
zapytaj o rocznik opony. Opona co ma 5 lat nadaje się do kosza (tym bardziej zimówka!!!) - nawet jeśli ma bieżnik prawie cały nowy
tym złodziejom co mi je wczoraj ukradli powinny ręce uschnąć
Wczoraj byłem na giełdzie na żeraniu, tak po 12 już było i jakieś gnojki koło bramy wyjazdowej rozłożyli sobie na trawce 3 komplety takich dekielków. Pierwsze co zrobiłem gdy to ujrzałem sprawdziłem czy są jeszcze w moim aucie- na szczęście były. Ciekawe skąd je mieli..
To chyba warto je sobie jakoś zaznaczyć od spodu najlepiej naciąć delikatnie powierzchnię i zrobić zdjęcie. Przy kradzieży na giełdzie szybko się znajdą. Wtedy wzywamy policję i po sprawie.
Wczoraj byłem na giełdzie na żeraniu, tak po 12 już było i jakieś gnojki koło bramy wyjazdowej rozłożyli sobie na trawce 3 komplety takich dekielków. Pierwsze co zrobiłem gdy to ujrzałem sprawdziłem czy są jeszcze w moim aucie- na szczęście były. Ciekawe skąd je mieli..
mieli tylko hondy czy jakieś inne też ?
To chyba warto je sobie jakoś zaznaczyć od spodu najlepiej naciąć delikatnie powierzchnię i zrobić zdjęcie. Przy kradzieży na giełdzie szybko się znajdą. Wtedy wzywamy policję i po sprawie.
Polak mądry po szkodzie z tym zaznaczaniem, a poza tym zauważyłem brak dekielków w niedziele po południu i jest to szukanie igły w stogu siana - giełda samochodowa allegro itp, prędzej czy później muszą gdzieś wypłynąć bo zauważyłem że nie tylko moje zginęły :(
Witam
Jutro montuje nowe felgi 17" ET42 i opony 225/45/R17 . Obecnie mam 15 stalowe firmowe, niestety prawie nowe opony Debica presto po 4 tysiacach kilometrow wyzabkowalo wszystkie. Sprawdzalem zbierznosc i jest ok. Czy po zmianie zrobic jeszcze raz zbierznosc ?
Czy jest sens reklamowac opony czy wywalic w kosz bo podobno wyzabkowania nie uznaja ?
Dla potwierdzenia, felgi 17" ET42 7 - szerokosc felgi, opony 225/45/R17 pasuje idealnie do Hondy Civic 4D 1.8, idealnie (nie wychodzi poza obrys) i moim zdaniem lepiej niz fabryczne wyglada. Zbierznosc zrobilem i bylo warto na nowych felgach.
Ja bym spróbował zareklamować opony. Próba nie strzelba! A nóż oddadzą ci nowy komplet? Niczym nie ryzykujesz!
Po zmianie felg na większe ni musisz już robić zbieżności bo przecież zbieżność nie zależy od wielkości koła
hey
aktualnie mam 17stki oryginalne,
zastanawiam sie nad zmiana na 18stki, guma 225/40, czy duzo pogorszy sie komfort jazdy ?
wczesniej mialem leona II na 18stkach i nie bylo tragedii, mialem takze crx'a na 17stkach to byla tragiedia, sztywny strasznie ;-)
Jak wstawisz same 18tki bez obniżania to civic bedzie wyglądał jak wóz drabiniasty - wysoki na dyżych kołach. Wiem to bo jeździłem całe jeden dzień na 18" bez obniżenia i lipa to wyglądało...
Ja mam H&R -30/-30mm i jak założę 17" na zimę i 18" na lato to czuć różnicę i to dość sporą na komforcie...
Np. mój ojciec ma mazdę 6 na 18" ale seria zawias i jest dośc komfortowo - zawias pracuje miękko ale czuć lekką 'sztywność' od koła (nie wybiera tak dobrze dołów)
Jak wstawisz same 18tki bez obniżania to civic będzie wyglądał jak wóz drabiniasty
dokładanie - bez obniżania, nie ma to sensu
IMO jeśli nie obniżasz max to 17'' z mniejszym ET niż seria
butler.gdansk
13-09-12, 12:42
Mam nowe 17" i już miałem niejedną sugestię by obnizyć furę... Co polecacie do cywilnej jazdy żeby nie pogorszyć komfortu a zapewniło lepszy wygląd? Komfort konieczny bo rodzinka jeszcze w tym miesiącu mi się powiększy...
Eibachy jakieś -25-30 milimetrów
H&R -30 ale to już mega twardo, Ordi prawda ?
...
Co prawda jeździłem jeszcze twardszymi...
No, ale prawda - miękko nie jest :)
dokładanie - bez obniżania, nie ma to sensu
IMO jeśli nie obniżasz max to 17'' z mniejszym ET niż seria
Dokladnie, robilem przymiarke 18" i moim zdaniem to juz troche przesadzone, robi sie z samochodu jakis wychudzony crossover. Polecam 17" i ET42 (ET40 u mnie juz by moglo zachaczyc - sprawdzilem) do Civic 1.8 4D 2006+ , jest na styk zeby nie tarlo o nadkola a samochod jakby zrobil sie szerszy i lepiej sie prowadzi.
Ja też mam ciągoty obniżyć Eibachem - Ordi mnie przekonał, ale jak jeżdżę po Wawie po tych hu@#%&wych drogach to troszkę znowu zwątpiłem w sens tego zabiegu. Ale nie ma co - gleba zdecydowanie poprawia wygląd Hanki.
No niestety, polskie drogi są do dupy... Ja używam samochodu na codzień i niestety, ale niskie i twarde auto jest mało praktyczne na nasze drogi (szczególnie u nas na wschodzie)... Coraz bardziej moje myśli skłaniają się do jakiegoś SUVa...
Nie raz miałem tak, że droga była max chu*owa i nie mogłem jechać więcej niż 60-80km/h a lewym pasem koleś golfem 3 mnie łykał z prędkością grubo ponad 130km/h :mad:
Ale i tak felg i zawieszenia bym nie wyrzucił... :p
Jak to się śmieje moja żona: "lans wymaga poświęceń..." :D
haha ja na wiosnę wkładam H&R szlak mnie już trafia jak to się przechyla
butler.gdansk
14-09-12, 09:54
Eibachy jakieś -25-30 milimetrów
Czyli takie "coś" powinno mnie interesować? http://allegro.pl/eibach-sprezyny-honda-civic-05-fk3-fn3-i2624885371.html
bardzo ciekawe ale mysle ze to jest opcja do rozwazenia na wiosne, przynajmniej w moim przypadku
czy ktos mierzyl faktyczne obnizenie auta? 25mm tgo bardzo kulturalnie, ciekawy jestem czy w rzeczywistosci nie siada wiecej?
butler moglbys zmierzyc przed i po jesli bys te springi zakladal?
Czyli takie "coś" powinno mnie interesować? http://allegro.pl/eibach-sprezyny-honda-civic-05-fk3-fn3-i2624885371.html
Jak masz diesla to tak, 25mm to jeszcze nie jest tak źle i pod krawężnik da się podjechać (niektóry) i da się przejechać przez śpiącego policjanta. Kwestia przyzwyczajenia i większej uwagi.
butler.gdansk
14-09-12, 11:13
bardzo ciekawe ale mysle ze to jest opcja do rozwazenia na wiosne, przynajmniej w moim przypadku
czy ktos mierzyl faktyczne obnizenie auta? 25mm tgo bardzo kulturalnie, ciekawy jestem czy w rzeczywistosci nie siada wiecej?
butler moglbys zmierzyc przed i po jesli bys te springi zakladal?
Ok. Założę, zmierzę i wkleję fotki jak to wyszło. Zamówię pod koniec września bo teraz mam puste kieszenie przez nowe heble ;)
lepiej załóz sobie springi po zimie... No, chyba że chcesz robić za płóg śnieżny :)
butler.gdansk
14-09-12, 16:48
Eee tam zima... Lans najważniejszy :D
no tak... wkoncu wymaga poswiecen... ;)
Witam,
Mam pytanie do posiadaczy sedanów o standardowe felgi stalowe 16" 6.5J.
Czy ktoś je kupował? Nigdzie nie mogę znaleźć felg o ET45 do sedana FD7 - są tylko ET55. W wyszukiwarce Alcaru podają że niby nadaje się także do FD1 (czyli prawie to samo co FD7?).
Czy ktoś zakładał ET55 do sedana a jeśli tak, to z jakim skutkiem?
Czy pozostaje zakup u dealera Hondy?
seryjne ET jest słabe załóż troszkę mniejsze auto będzie dużo lepiej wyglądało
Panowie zbliża się zima i stoję prze zakupem zimowych opon. Na lato mam felgę ATT z oponami 225/45r17.
W garażu mam felgi OEM Honda R17. I tutaj moje pytanie. Czy 225/45r17 dobre na zimę ? Ktoś w tym wątku proponował 205/50r17, podobno mają pasować ?
butler.gdansk
18-09-12, 11:01
Ja całą zeszłą zimę śmigałem na 17" 225/45r17 i nie miałem kłopotów.
Ale poprzedni właściciel mojego Civica wygiął felgę na dziurze i musiał naprawiać.
W sumie też mnie ciekawi opcja 205/50r17 bo felg bym nie chciał zmieniać ale za to większy profil opony by dał odrobinę lepszy komfort.
Ja na zimę mam 225/45/17 na seryjnej feldze z TypeS-a i nie ma problemów
Ja całą zeszłą zimę śmigałem na 17" 225/45r17 i nie miałem kłopotów.
Ale poprzedni właściciel mojego Civica wygiął felgę na dziurze i musiał naprawiać.
W sumie też mnie ciekawi opcja 205/50r17 bo felg bym nie chciał zmieniać ale za to większy profil opony by dał odrobinę lepszy komfort.
jesli dobrze licze to roznica w wyskosci opony miedzy 225/45 a 205/50 wyniesie.....1,25mm na korzysc profilu 50, wiec szczerze watpie zebyscie to odczuli
nie bez powodu ludzie zmieniaja na zime na felgi 16 z opona ktora jest najlepszym zamiennikiem rozmiaru fabrycznej 17, czyli 205/55/16
tutaj wysokosc opony wynosi 112,75mm a dla 225/45/17 101,25 i to wiem z wlasnego doswiadczenia jest odczuwalne (roznica 11,5mm)
wartosc dodana to jaki sportowy wydaje sie samochod kiedy na wiosne znow zakladam 17;)
kolejny argument za kompletem 16 na zime to fakt, ze na 17 nie mozna zakladac lancuchow, przynajmniej wedlug instrukcji. ja wlasnie dlatego kupilem 16 na zime:)
butler.gdansk
18-09-12, 12:06
Ale felg 16" nie założe na heble... Tarcze 330mm. Musiałbym co zmianę opon hamulce zmieniać.
Widzę, że nie wiecie co znaczy oznaczenie opon...
Opona 225/45/17 - wysokośc opony to 101,25mm (225mm x 45%)
Opona 205/50/17 - wysokośc opony to 102,5mm (205mm x 50%)
Także na wysokości opony nic się nie zyska... Za to opona będzie węższa co na zimę jest lepiej (większy nacisk na mniejszą powierzchnię), ale za to będzie mozna łatwiej porysować rant felgi...
BUTLER - zawsze możesz też zmieniać hamulce na zimę :p Pamiętam, że KOT tak robił - na zimę zakładał seryjne heble... A na wiosnę znów zakładał BBK...
butler.gdansk
18-09-12, 16:30
W końcu jestem oświecony z tymi oznaczeniami. Aż wstyd się przyznać ale do tej pory była to dla mnie magia jak to jest liczone :D
Jakoś zmiana hamulców co sezon do mnie nie przemawia. :p
Mnie jakoś nie zależy żeby mieć 17" na zimę ale takie dostałem kupując auto trochę ponad miesiąc temu. Teraz trzeba by sprzedawać te felgi i szukać 16". Trochę kombinacji.
Wiadomo jak wygląda wysyłka takiego kompletu felg. Stąd moje dywagacje dotyczące opon jakie mogę założyć na te felgi.
Zapytam jeszcze inaczej. Ktoś jeździ na 205/50r17 ?
chyba większość jeździ na seryjnym rozmiarze, nie wiem czy na oponie 205 to auto nie będzie dziwnie wyglądać, może lepiej 215/50 to już ~6 mm wyższa opona niż seria i ~5 od 205/50
chyba większość jeździ na seryjnym rozmiarze, nie wiem czy na oponie 205 to auto nie będzie dziwnie wyglądać, może lepiej 215/50 to już ~6 mm wyższa opona niż seria i ~5 od 205/50
Brzmi lepiej. Tylko generalnie mam wątpliwości do zakładania innego rozmiaru niż zaleca producent dlatego pytam czy ktoś pomyka na czymś innym.
Czy to nie będzie rodzić jakichś problemów itp.
Kupić łatwo, a potem w razie wtopy to już problem zważywszy na nie mały koszt czterech 17-stek.
Widzę, że nie wiecie co znaczy oznaczenie opon...
Opona 225/45/17 - wysokośc opony to 101,25mm (225mm x 45%)
Opona 205/50/17 - wysokośc opony to 102,5mm (205mm x 50%)
Także na wysokości opony nic się nie zyska... Za to opona będzie węższa co na zimę jest lepiej (większy nacisk na mniejszą powierzchnię), ale za to będzie mozna łatwiej porysować rant felgi...
BUTLER - zawsze możesz też zmieniać hamulce na zimę :p Pamiętam, że KOT tak robił - na zimę zakładał seryjne heble... A na wiosnę znów zakładał BBK...
wypraszam sobie - ja jestem w tej dziedzinie wyedukowany i tak wlasnie policzylem;)
co do 215/50/17 to nie jest zamiennik zadnego z rozmiarow opon wymienionych w homologacji, wiec jak ktos by sie uparl to moze sie przyczepic ale to ekstremalna sytuacja..
Mam pytanie do użytkowników sedanów - znalazłem wcześniej informację, że podejdą do sedana felgi 15` - chciałem kupić na zimę takie felgi - jest kilka ofert na allegro felg z Accorda - Czy ktoś się orientuje czy będą pasować do Civica?? Czy ktoś ma dokładne parametry felgi do sedana - chodzi głównie o szerokość i ET.
Mam sedana 2009 po lifcie. 15" to chyba trochę mało choć przed liftem takie montowano. Zalecane ET45. Parę postów wstecz pytałem czy pasują do niego felgi od UFO z ET55. Notabene już kupiłem na zimę stalówki 16" 6,5J ET55 od UFO (Alcar 8005) z oponami 205/55. Założyłem na próbę i szału nie ma (1 cm węziej z każdej strony) ale raczej nie obcierają. U dealera powiedzieli mi, że zakładali felgi od sedana do UFO i odwrotnie i było OK. Z tego co tu wcześniej pisano, w FD7 felgi z ET55 lekko obcierają pod obciążeniem dopiero od opon 225 na feldze 7" więc jest jeszcze prawie centymetr luzu.
Tam gdzie kupowałem koła pytałem zarówno o felgi od Accorda z ET50 jak i od IX generacji z ET45 (KPZ KRONPRINZ HO516009 - nowość). W przypadku tych ostatnich producent stwierdził, że nie będą pasować do VIII gen, nie wiem dlaczego - może to kwestia profilu JJ. Notabene w katalogu Alcara jest podane że moje 8005 pasują do FD1 więc prawie do FD7 choć nie ma to potwierdzenia w homologacji. Zalecane są chyba jednak ET40-50.
mam sedana z 2007 i już drugi komplet opon 15" zimowych (pierwszy poszedł do reklamacji ) i nie ma żadnego problemu,tym bardziej ,że wersja civica comfort standardowo wychodziła na 15 ",także śmiało można na zimę założyć 15",
ktos malował fabryczne 17stki na inny kolor, ja mam biały kolor auta i planuje zakupic jakies białe 17stki lub 18sti lub pomalowac na biało oryginalne ale nie wiem jak one beda na biało wygladac
przy okazji co polecacie
takie 17stki
http://imageshack.us/a/img33/6891/dsc03077oc.jpg
http://imageshack.us/a/img211/4645/dsc03082m.jpg
czy takie 18stki
http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/z121/1218633/big/2.jpg
http://37.59.60.29/zdjecia/z121/1218633/big/4.jpg
Takie wszystko białe, nie wiem czy będzie dobrze, ale to Twoje auto.
Jak 17 to z mniejszym ET niż seryjne ( ET45 wchodzi idealnie w obrys ) auto dużo lepiej wygląda niż na seryjnym 55.
W przypadku białego auta - jedynym "godnym" kolorem byłby grafitowy. Oczywiście dla mnie :)
Witam kolegów, ja u siebie przerobiłem seryjne felgi 17". Przeróbka polegała na tym ze pomalowałem je na białą perłę, logo na dekielku czerwone, śruby musze zmienić na czerwone jak w poście broszford'a. Powiem szczerze że każdy kto zobaczył mówił "ooo jakie *****iste felgii, nowe kupiłeś? ile dałeś? fajny kolor" a ja myślałem że nie będą sie tak w oczy rzucać bo to przecież tylko 17 seryjne. Auto czarne.
butler.gdansk
05-10-12, 14:38
Witam kolegów, ja u siebie przerobiłem seryjne felgi 17". Przeróbka polegała na tym ze pomalowałem je na białą perłę, logo na dekielku czerwone, śruby musze zmienić na czerwone jak w poście broszford'a. Powiem szczerze że każdy kto zobaczył mówił "ooo jakie *****iste felgii, nowe kupiłeś? ile dałeś? fajny kolor" a ja myślałem że nie będą sie tak w oczy rzucać bo to przecież tylko 17 seryjne. Auto czarne.
Za dużo gadasz ;) Fotki dawaj jak to wyszło :D
Włąsnie auto brudne i nie bardzo widać kolor, teraz bardziej wygląda jak dymione sreberko. Jak umyję, zwłaszcza felgi to cykne fotkę i umieszczę na forum.
dawaj, dawaj foto, bo wlasnie chce tez tak zrobic
jaka farba malowales ?
nie wiem jaki dokładnie kod lakieru. lakier jakieś dedykowany do felg, odporny na wysoką temperaturę, do tego pokryty bezbarwnym. cała felga była wstępnie na czarno malowana, później biały kolor z tym że od środka nie pryskane, tylko tyle co poleciało mgiełki od frontu, ma to byc efekt profesjonalnego malowania felg czy jakoś tak. biała perła wpada w słońcu delikatnie w złoty odcień ale to widoczne tylko w słoneczny dzień, na zdjęciu raczej nic nie będzie widać. jeste jeszcze przejście w fioletowy kolor podobnie jak lakier nadwozia forda kuga, jak ktoś widział to wie. dla mnie złoto z czarnym się komponuje lepiej więc taki lakier wybrałem.
nie mam obecnie dekielków z czerwonym logiem bo się zapomniały pomalować i czekam na dekielki.
nie moge sie doczekac, wrzuc fotki ;-)
A ta seryjna felga w bieli to przeliftowa czy polift? Mam auto w kolorze niebieskiej perły i tak zastanawiam się jak by poliftowa fela w bieli komponowała się z moim kolorem
Na fotkach niestety nie widać dokładnie tego efektu jaki daje kolor biała perła. Pochmurny dzień no i to jednak fotka a nie "na żywo". Nie mniej widać kolor. Niestety razi brak dekielków ale czekam na nie aż się zrobią, czerwone śruby dam już na wiosnę, teraz się już nie opłaca, chyba :p
http://imageshack.us/a/img580/3752/20121005490.jpg
http://imageshack.us/a/img194/3571/20121005489.jpg
extra to wyglada
sam malowales ? czy jakas firma ?
mam wuja lakiernika i mechanika, on mi to malował, 600zł za komplet malowania profesjonalnego w kabinie bezpyłowej. mam dostęp do kanału lub podnosnika wiec chcę trochę pomajstrować w hondzie, mi. IC zmienić na frontowy, wymienić układ wydechowy na sportowy i jak najszybciej światła OSRAM Day@Night tylko nie wiem czy ja z instalacją sobie poradze zeby to wszystko działało a w przyszlości może jakiś chip tuning na 170-180KM z tym ze tu się obawiam wymiany sprzęgła i ewentualnie jakiś problemów z silnikiem itp.
Bardzo fajnie wyszło :cool:
wypatrzyłem takie nakrętki http://allegro.pl/kute-nakretki-shadow-12x1-50-honda-toyota-mitsubis-i2620909929.html
czy firma ma znaczenie bo są też takie ale sporo droższe
http://allegro.pl/kute-nakretki-d1-spec-tuning-jdm-honda-czerwone-i2621547301.html
no i jeszcze takie najtańsze
http://allegro.pl/nakretki-do-kol-blox-d1spec-honda-toyota-mazda-i2628285078.html
do tego takie nakrętki na wentyle :) mały akcent ale fajnie wyglądają
http://allegro.pl/nakretki-na-wentyle-honda-sruby-4-szt-i2616629397.html
W nakretki lepiej zaiwestowac dobre, a zamiast nakretek na wentyle lepiej imo zalozyc kryte wentyle
butler.gdansk
07-10-12, 21:58
Jak będziesz kupować nakrętki do felg to pamiętaj że orginalne felgi Hondy mają gniazda na nakrętki sferyczne a nie stożkowe.
Czyli stożkowe nie będą kompletnie pasować? Hmmm, akurat na allegro nie ma kulistych, wszystkie to stożki.
Do felg ori Hondy tylko kuliste/sferyczne nie stożki
butler.gdansk
08-10-12, 07:49
Czyli stożkowe nie będą kompletnie pasować? Hmmm, akurat na allegro nie ma kulistych, wszystkie to stożki.
Jak nie znajdziesz nigdzie to jest opcja że Ci zrobię takie w robocie, ale traktuj to jako ostateczne rozwiązanie bo roboty mam mnóstwo i jestem zaległy z terminami.
butler.gdansk
08-10-12, 09:26
Teraz mam założone felgi z małym ET35 i hamulce BBK się mieszczą. Gdy będę zakładał felgi na zimę, a są to ori Hondy to jestem pewien że będę musiał do nic dorobić tuleje dystansowe przynajmniej 8-10mm bo zaciski hebli nie wejdą. Czy w tej sytuacji szpilki nie będą za krótkie? Ma ktoś z Was założone dystanse żeby zwiększyć rozstaw kół?
Szymon,
Tu poczytaj http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?135744-DYSTANSE-do-Type-S
Tegiwa robi specjalne adaptery do felg oem Hondy http://www.tegiwaimports.com/alloy-wheel-lug-nut-conversion-washers-adaptors-393/
butler.gdansk
09-10-12, 12:21
Podjąłem się zrobienia nakrętek sferycznych dla Nużyna. Będzie to poanodowana kucizna z alu.
maxiormchw
09-10-12, 15:59
Robisz może więcej sztuk? Możliwe,że też przydałoby mi się coś takiego na wiosnę.
butler.gdansk
09-10-12, 16:17
W sumie to jak już się za to zabieram to za jednym zamachem zrobię dwa komplety :)
Musze sprawdzić wcześniej jaki promień sfery, jaką długość mają mieć te nakretki, jakim kluczem skręcane (19? 21? może custom jakiś 5 lub 7-ramienny).
W piątek będę działał w ta stronę i zrobię projekt.
Witam serdecznie!
Chcę kupić alufelgi 16" do swojego Civica i mam pytanie dot. ET - zalecana to 45 przy profilu 6.5. Czy bez problemu moge kupić felgi z ET 40?
Mam po poprzedni włascicielu alusy 17" właśnie z ET 40 i do tego były pierścienie centreujące, ale w wielu miejscach sa duże odpryski chromu i policzyłem sobie, że taniej mi wyjdzie kupno alufelg 16" i opon do nich, niż renowacja 17-stek z oponami :]
Jaki masz model sedan czy hatch ?
hatch :)
po złapaniu gumy na 17stkach zmieniłem od razu na stalówki 16" z zimówkami i jestem nie zadowolony, bo słyszę bicie, prawie takie jak przy kapciu... Chwilami słyszę też szum, jakby łożyska :/ jutro jade na wyważenie i potem, jak nie pomoże to zobaczę, może coś z zawieszenia trzeba będzie wymienić...
To seria w hatch ma ET55 idealne mniejsze to imo ET45 które jest prawie na równo z obrysem auta. Oczywiście przy 17 calach.
Tak, tylko chcę kupić 16". 17 to nie dla mnie, studzienki, krawężniki i zęby bolą :) Ale przede wszystkim opony są tańsze! :)
W sumie to jak już się za to zabieram to za jednym zamachem zrobię dwa komplety :)
Musze sprawdzić wcześniej jaki promień sfery, jaką długość mają mieć te nakretki, jakim kluczem skręcane (19? 21? może custom jakiś 5 lub 7-ramienny).
W piątek będę działał w ta stronę i zrobię projekt.
Hmm.. a jesteś w stanie zrobić też w kolorze a'la milano red? :cool:
To by było idealne rozwiąanie: super wygląd + "zabezpieczenie przeciw złodzieją" (z custom główką + nakładka na klucz).
Jak się da, to też jestem zainteresowany :)
butler.gdansk
09-10-12, 19:47
Hmm.. a jesteś w stanie zrobić też w kolorze a'la milano red? :cool:
To by było idealne rozwiąanie: super wygląd + "zabezpieczenie przeciw złodzieją" (z custom główką + nakładka na klucz).
Jak się da, to też jestem zainteresowany :)
Na tą chwilę jestem ugadany że zrobię poanodowane nakrętki ale bez malowania (bo się nie bardzo na tym znam).
Nużyn kolor zrobi we własnym zakresie, ja wcześniej nie miałem do czynienia w malowaniem.
Nie będę ukrywał że główkę mogę zrobić dowolną na maszynie CNC, z tym że problematyczne może być wykonanie adaptera do odkręcania bo to już stal wysoce gatunkowa i trudniejsza w obróbce w przypadku wymyślnych kształtów.
To seria w hatch ma ET55 idealne mniejsze to imo ET45 które jest prawie na równo z obrysem auta. Oczywiście przy 17 calach.
średnica nie ma znaczenia w tym przypadku, nieważne czy felga 16, czy 17cali
to czy się mieści zależy od ET i szerokości felgi, 7 calowa felga z ET40 bez problemu się mieści niezależnie od tego, czy felga ma średnicę 16 czy 17 cali
tu jest przydatny kalkulator
http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/kalkulator-et-felgi
Napisalem tak bo najczesciej 17 cali sa szersze , a resztę rczej wszyscy wiemy :)
Na tą chwilę jestem ugadany że zrobię poanodowane nakrętki ale bez malowania (bo się nie bardzo na tym znam).
Nużyn kolor zrobi we własnym zakresie, ja wcześniej nie miałem do czynienia w malowaniem.
Nie będę ukrywał że główkę mogę zrobić dowolną na maszynie CNC, z tym że problematyczne może być wykonanie adaptera do odkręcania bo to już stal wysoce gatunkowa i trudniejsza w obróbce w przypadku wymyślnych kształtów.
Uwierz mi, że o procesie technologicznym na pewno wiesz więcej ode mnie...
Rozumiem, że anodowanie jest ostatnim krokiem procesu, już po obróbce CNC? Znalazłem trochę*firm w okolicach Krakowa, które zajmują się barwieniem i anodowaniem metali (głównie aluminium). Rozumiem, że byłbyś w stanie wykonać bez anodowania? Z tego co wyczytałem na np. http://www.elbit.krakow.pl/barwienie_aluminium.html do anodowania muszą znać dokładnie z jakiego stopu są elementy. Ciekawe dla mnie jest również zdanie: "W detalu musi być wykonany otwór technologiczny 4-8 mm, w celu doprowadzenia prądu."
Wydaje mi się, że barwienie + anodowanie jest lepszym pomysłem (odporniejszym na czynniki zewnetrzne) niż malowanie proszkowo.
W każdym razie, czekam na dalsze info :)
Odnosnie trwałości koloru(malowanego proszkowo) jest pewien prosty patent, na pewno nie odkryłem ameryki. Nakładka teflonowa na klucz, nie porysuje nam kolory, poza tym trzeba by odkręcać tylko ręcznie. Co tydzień Nie zmieniamy kół więc myślę że nie ma co narzekać. Pod warunkiem że sami zmieniamy koła a nie pracownik w wulkanizacji, wiadomo tam nie mają czasu na zabawe.
Czekam na projekt butler'a, widząc jaki ma zapał do tego typu prac spodziewam sie wyjątkowego projektu :)
butler.gdansk
09-10-12, 22:38
Uwierz mi, że o procesie technologicznym na pewno wiesz więcej ode mnie...
Rozumiem, że anodowanie jest ostatnim krokiem procesu, już po obróbce CNC? Znalazłem trochę*firm w okolicach Krakowa, które zajmują się barwieniem i anodowaniem metali (głównie aluminium). Rozumiem, że byłbyś w stanie wykonać bez anodowania? Z tego co wyczytałem na np. http://www.elbit.krakow.pl/barwienie_aluminium.html do anodowania muszą znać dokładnie z jakiego stopu są elementy. Ciekawe dla mnie jest również zdanie: "W detalu musi być wykonany otwór technologiczny 4-8 mm, w celu doprowadzenia prądu."
Wydaje mi się, że barwienie + anodowanie jest lepszym pomysłem (odporniejszym na czynniki zewnetrzne) niż malowanie proszkowo.
W każdym razie, czekam na dalsze info :)
Tak, anodowanie jest ostatnim procesem technologiczm (oprócz ewentualnego malowania). Anodowanie nie powleka niczym aluminium, ale na głębokości paru mikronów znacząco zmienia jego strukturę wielokrotnie ją utwardzając. Spytam się o kolor w zaprzyjaźnionej firmie gdzie zawsze dajemy roboty do galwanizacji. http://www.galmex.gda.pl/
maxiormchw
10-10-12, 10:38
Nie chce wychodzić na jakiegoś znawcę, ale czy "kula r12" to nie jest właśnie to czego powinniśmy szukać? Takie nakrętki są na allegro.
butler.gdansk
10-10-12, 10:59
Nie chce wychodzić na jakiegoś znawcę, ale czy "kula r12" to nie jest właśnie to czego powinniśmy szukać? Takie nakrętki są na allegro.
Znajdź czerwone (albo inny kolor) i rasowo wyglądające kute nakrętki... Na Allegro są tylko zwykłe stalowe chromowane, albo wszyscy nie umiemy szukać.
maxiormchw
10-10-12, 11:56
Proszę nakrętki(klik) (http://allegro.pl/nakretki-zabezpieczajace-kute-honda-ford-toyota-i2674090179.html), co nie zmienia faktu,że są one cholernie brzydkie. Ja osobiście chciałbym takie: bo są dłuższe i mają klucz od wewnątrz, więc może dłużej pozostaną ładne.
http://www.j-parts.pl/uploads/_CGSmartImage/Kute-nakretki-D1Spec-HEX-1-5-black-1-107f5a81360569b2d24a740e0d4eb9fb.jpg
Jednak do nich są potrzebne "podkładki" Tegiwy, niestety...
butler.gdansk
10-10-12, 12:11
Proszę nakrętki(klik) (http://allegro.pl/nakretki-zabezpieczajace-kute-honda-ford-toyota-i2674090179.html), co nie zmienia faktu,że są one cholernie brzydkie.
Te z aukcji nie są sferyczne. To stożki. Pytałem sprzedającego i w ofercie ma jedynie zwykłe stalowe chromowane.
Szymon przeczytaj opis aukcji jest tam napisane że do wyboru jest stożek 60 stopni lub kula R12
Ale chyba tak pisales kula jest tylko w wersji stal chrom.
butler.gdansk
10-10-12, 12:17
Szymon przeczytaj opis aukcji jest tam napisane że do wyboru jest stożek 60 stopni lub kula R12
No przecież napisałem że rozmawiałem ze sprzedającym...
:o
Przecież się poprawiłem ;)
Ja wlasnie mialem juz kupowac na allegro ale sprzedajacy powiedzial ze kute tuningowe nakretki są tylko stożkowe i sam się dziwi że nie robią kulistych.
Witam
Chcę kupić opony i felgi na zimę 16" stalowe ,ale jakoś nie do końca "kumam" tych wszystkich rozmiarów felg po przeczytaniu tematu .Opony Goodyear Ultra Grip 8 205/55 R16 91 T (http://beta.oponeo.pl/dane-opony/goodyear-ultra-grip-8-205-55-r16-91-t) ,jakie felgi stalowe do tej opony dobrać,w instrukcji jest napisane dla rozmiaru opony 205/55R16 felga 16x6 1/2J to jest to samo co 6,50Jx16 ? , i reszta danych dla felgi 16" czy dobrze rozumiem i dopasowałem felgi do tych opon ? -Rozstaw śrub: 5x114.3 -ET (odsadzenie): 55,00 -CH (otwór centralny): 64 .Znalazłem też jakiś wynalazek o nazwie "Pierścienie Centrujące" do czego służą i czy będę mi potrzebne ? I ostatnie pytanie , kół od zakupu civica jeszcze nie ściągałem , przypuszczam że są przykręcane na szpilkach wiec nakrętki tez będę musiał kupić ?
butler.gdansk
12-10-12, 13:14
To po kolei...
Jeśli masz opony 205/55 R16 to szerokość felgi bedzie dobra w zakresie 5,5" - 7,5". Najbardziej optymalna i zalecana jest 6,5". Te felgi co opisałeś jedna to 16" i szerokość 6", druga to też 16" i szerokość 6,5". 'J' to kształt profilu felgi (czasem tego parametru nawet nie podają, dla większości mało istotny).
Odsadzenie 55... Jak masz możliość to weź lepiej felgi z odsadzeniem 40-45, auto będzie lepiej wyglądać, koła na 100% zmieszczą się pod nadkolami. Im mniejsza wartość ET tym koło bardziej wystaje na zewnątrz auta. Ja mam felgi ET35 i są na styk z obysem.
Otwór centralny 64... Jeśli tak to nie musisz stosować żadnych pierścieni centrujących bo właśnie 64 jest na piastach w naszych Civicach. Pierścienie centrujące służą do ułożenia felgi do piasty innej średnicy. Przy przykręcaniu kół same śruby nie zapewniają przecież centryczności ułożenia.
Nakrętki... A teraz czym masz przykręcone koła? ;) Możesz zastosować te same, ale zwróć uwagę na gniazdo nakrętki w feldze czy to stożek czy sfera (kula). Nakrętka musi mieć taki sam kształt.
butler.gdansk wielkie dzięki za wytłumaczenie "co,jak,dlaczego" ,autko mam dopiero kilka miesięcy i nie wszystko o nim jeszcze wiem :o .Znalazłem tez Kalkulator ET Felgi co pozwoliło mi wizualnie rozwiązać problem,dla niektórych to pewnie "pestka" (tak jak dla mnie obsługa np After Effects),ale wracając do tematu ciężko znaleźć stalówki czarne z ET 40-45 ,a jak już są to cena sporo ponad 300zł porównywalna z alu. większość to ET 55 w miarę dostępnej cenie ,poszukam jeszcze może gdzieś są ukryte w "czeluściach internetu" .
Nakrętki jak i koła mam fabryczne wiec nie wiem czy sfera czy stożek ? ,mam zamiar dokupić nakrętki pod kolor felg - czarne ,znalazłem nakrętki rozmiar M12x1,5 myślę że powinny pasować ? np: Nakrętka otwarta (http://felgeo.pl/product-pol-4504-Nakretka-otwarta-M12x1-5-bez-kolnierza-czarna.html) szpilka chyba będzie wystawała poza nakrętkę ? druga z kolei to Nakrętka zamknięta (http://felgeo.pl/product-pol-80-Nakretka-zamknieta-M12x1-5.html) do zakrycia całej szpilki ?
butler.gdansk
12-10-12, 16:04
Fabryczne nakrętki i koła w naszych Civicach są sferyczne. Jak będziesz kupować felgi to sprawdź bo jak kupisz felgę ze sferycznymi gniazdami to dostępne są do nich (na razie :) )tylko zwykłe stalowe chromowane nakrętki. Od wyboru do koloru jest nakrętek z łbem stożkowym. Jaki kształt wybierzesz to już Twój gust. Ja mam zamknięte.
Czy oryginalne nakrętki do oryginalnych felg aluminiowych i stalowych czymś się różnią ?
Ok. Dzięki za pomoc ,wszystko już wiem,mogę wyruszyć na zakupy :D
W serii są nakretki sferyczne, w stalówjach tylko sferyczne, w innych alu jest stożek,
Bardziej mi chodzi o długość nakrętek czy wszystkie pasują tak samo do aluminiowych i stalowych czy może jest jakaś różnica między nimi ?,
mam zamiar zamówić takie nakrętki 08W42-SP0-R00 i zastanawiam się czy będą pasowały do stalowych i aluminiowych felg ?
Windykator
16-10-12, 13:40
butler, to ja też poproszę, wersja red :)
myślę, że spokojnie można by zrobić grupowe z tego :)
butler.gdansk
16-10-12, 14:26
butler, to ja też poproszę, wersja red :)
myślę, że spokojnie można by zrobić grupowe z tego :)
W takim razie zrobię 3 komplety żebyś też miał dla siebie. Jeśli chodzi o więcej to się na razie wstrzymam. Jak będzie z tymi wszystko ok i dopracuję szczegóły (kształt, wielkość itp), to ogłoszę się i wtedy zakup grupowy będzie fajną opcją.
hej
kończą mi się już letnie oponki, zaczynam już szukać nowych, obecnie mam 225/40ZR18 Michelin, czy może doradzacie jakieś konkretne?
Ja na bank właśnie te Bridgestony kupię do letnich.
W tym roku też zmieniłem stare na RE050A i na suchym rewelacja. Niestety na mokrym nie miałem okazji potestować, ale mam nadzieję że nie będę zawiedziony.
Ja aktualnie już jakiś czas jeżdżę na Falkenach FK452 i narazie nie mogę narzekać. Milek pisał, że kompletnie nie sprawdzały mu się w Si, jednak jeśli chodzi o R18, to są naprawdę OK. Nie jeżdżę w stylu emeryckim i jak dla mnie całkiem przyzwoicie łapią przyczepność w zakrętach, a na mokrej nawierzchni też nie mogę narzekać. Ja osobiście bym je polecił, w porównaniu do tego co miałem wcześniej (Pirelli P6000) to niebo a ziemia. Jak się mają do polecanych RE050 - nie wiem, jednakże mi na razie wystarczają.
przeglądałem civic.info i zalazłem fajny link rozwiązujący problem nakrętek sferycznych. nakładka na stożkowe w kształcie sferycznym i po problemie.
http://www.tegiwaimports.com/alloy-wheel-lug-nut-conversion-washers-adaptors-393/
butler.gdansk
23-10-12, 05:30
przeglądałem civic.info i zalazłem fajny link rozwiązujący problem nakrętek sferycznych. nakładka na stożkowe w kształcie sferycznym i po problemie.
http://www.tegiwaimports.com/alloy-wheel-lug-nut-conversion-washers-adaptors-393/
1,2 funta za sztukę... Albo inaczej. 6zł za sztukę więc komplet 120zł. Tyć dużo.
dużo - niedużo . jak ktoś kupuje nakrętki za 250pln, to raczej ma kasę na zbyciu, wiec 100 w lewo czy prawo nie robi różnicy.
Siema
Planuje zakup felg stalowych i opon na zimę i potrzebuje porady kogoś z doświadczeniem.
Chcę kupić takie felgi:
http://www.oponeo.pl/felga-stalowa/alcar-kfz-8005
lub takie:
http://www.oponeo.pl/felga-stalowa/magnetto-wheels-mw-r1-1610
Co o nich sądzicie, które będą lepsze i czy będą pasować do opon które chce kupić, bo wymiary szerokości podane są w calach tzn 6,50 cala czyli 16,51 cm a opony które planuje kupić mają szerokość 205mm
http://www.oponeo.pl/dane-opony/debica-frigo-2-205-55-r16-91-t
Felgi oczywiście będą pasować. Różnica między pokazanymi modelami to tylko kolor i producent. Kupujesz nowe, więc żadnych problemów z nimi nie powinieneś mieć. Na twoim miejscu przeczesałbym jeszcze portale aukcyjne - stalówki do UFO da radę wyrwać za 600 zł, tyle że będą używane.
Opony, które pokazałeś do felg również będą pasować. Szukanie nie boli, ale proszę, mała pomoc: http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/Szerokosc_opony__a_szerokosc_felgi_,3,32,15.html.
http://www.oponeo.pl/dane-opony/debi...05-55-r16-91-t
Te opony które wkleiłeś mają index prędkości -T, powinny mieć V zgodnie z naklejką na słupku i instrukcją. Nie wiem tylko czy to ma znaczenie - nośność 91 jest ok, a pewnie w zimie nie będziesz jeździł szybciej niż 190 (max dla T). Miałem kiedyś te opony w służbowym samochodzie i są ok na śnieg i lód na suchym są głośne i słabo trzymają.
Z tańszych produktów to mogę szczerze polecić
http://www.oponeo.pl/dane-opony/sava-eskimo-s3--205-55-r16-91-t
Mam je w drugiej Hondzie i są rewelacyjne, którejś zimy w Szczyrku kumpel się kopał na UltraGripach a moje tanie Savy szły po wszystkim, na suchym też dają radę i nie huczą jakoś strasznie.
maxiormchw
25-10-12, 10:06
Ja ze swojej strony mogę tylko polecić zakupy ma oponeo.pl, fachowe doradztwo , możliwość zwrotu gdy towar nie pasuje. Zamawiałem tam stalówki 16" do swojego Civica Fn2 właśnie z firmy KFZ model 9295. Co do opon, poszukaj testów ADAC i wybierz opony do warunków w jakich się poruszasz. Ja sugerowałem się zachowaniem opony na mokrej drodze a nie kopnym śniegu i wybrałem UltraGrip 8, mają rant ochronny.
Te Savy mają najlepsze parametry na błocie pośniegowym. Choć na swoje Pirelli złego słowa nie dam powiedzieć.
wszystkie Pirellki na których jeździłem były dość twarde
a jak jest z zimówkami? są odpowiednio miękkie?
szukam dla siebie 17stek na zimę i mam okazje kupić pirelli ale sceptyczny jestem...
kilka lat temu jezdzilem na pirelli snowsportach i byly calkiem w porzadku. poszukaj jakis testow konkretnej opony ktora bierzesz pod uwage i zobacz czy dobrze sie spisuje w warunkach, w ktorych jezdzisz najczesciej.
w listopadowym amis jest test opon co prawda w rozmiarze 205/55/16 i pirelli Snow Control Winter 210 III zdobyla 226 punktow na 300. 70 snieg, 72 mokra nawierzchnia i 84 sucha nawierzchnia. wygrał nokian WR D3(99/73/93). co ciekawe jest ot jedna z tańszych opon - ok 440pln. pirelli kosztuje prawie 600...ja jezdze na dunlopach SP wintersport 3d i bardzo sobie chwale. w tym tescie jest kolejna edycja tej opony - 4d i zajela 4 miejsce (79/83/85). warta uwagi wydaje sie tez Semperit Speed grip 2 - zajela 3 miejsce (76/88/87) a kosztuje troche mniej niz nokian.
Dzięki za pomoc, teraz mam większy pogląd na sprawę. Pierwszy raz kupuje opony zimowe, przy wcześniejszym samochodzie miałem już opony zimowe na felgach i nie bardzo się tym interesowałem. Co do opon to myślę że kupie jakieś tańsze bo zimą jeżdżę głównie po mieście albo w trasy nie dłuższe niż 100km więc te tanie opony chyba powinny wystarczyć
Sam poszukuję zimówek 205/55r16 i właśnie w teście ADAC 2012/2013 ten Nokian WR D3 zajął 4 miejsce. Komplet można kupić za 1300zł więc myślę, że całkiem przystępnie.
U siebie mam właśnie nokiany jeszcze z tych pierwszych WRek (bez dodatkowych literek) i jestem bardzo zadowolony. Po mieście na czarnym są głośne, ale parę razy wyjechałem w Bieszczady na narty i nigdy nie miałem problemów.
Bardzo dobrze radzą sobie z zaspami. O ile można mówić o zaspach przy takim prześwicie jaki ma to auto :)
W kwestii opon zimowych mogę powiedzieć tyle że nie warto oszczędzać na oponie, to przeciez podstawa naszego bezpieczeństwa. Przecież jak opona nas nie utrzyma to wiadomo że nic innego nie pomoże. Tak więc ja zawsze kupuję opony najlepsze z mozliwych (oczywście nie biorę pod uwagę jakichś wyczynowych itp.) i nie koniecznie musza to być najdroższe oponki. Warto czytać różne testy i nie sugerować sie wynikiem jednego z nich bo zawsze jest tak ze w jednym teście wygrywa np. Pirelli a w innym Continental. Trzeba sobie porównać wszystkie i wybrać coś najlepszego. Jeżdżę dosyć sporo i zimówki starczają mi na 3-4 sezony, dzieląc całkowity koszt opon na 3-4 sezony to jest to raptem 300-500zł rocznie. Na pewno nie kupiłbym chińszczyzny i różnych wynalazków. Nawet najsłabsza markowa opona będzie lepsza od byle czego z Chin.
I jeszcze jedna sprawa, obecnie jeżdżę na Continental ContiWinterContact TS830 i nie narzekam, prowadzą się dobrze, zachowanie na śniegu super. W zimie nie jeżdżę szybko, jakiekolwiek by były warunki na drodze, zawsze max 120-130km/h tak więc kupiłem opone z indeksem do 150km/h. Sporo tańsze od np. V A różnią sie tylko max prędkością.
Właśnie przejrzałem projekt nakrętki którą zrobił Buttler i bardzo mi się podoba. Do białych felg będzie ideał :D
I jeszcze jedna sprawa, obecnie jeżdżę na Continental ContiWinterContact TS830 i nie narzekam, prowadzą się dobrze, zachowanie na śniegu super. W zimie nie jeżdżę szybko, jakiekolwiek by były warunki na drodze, zawsze max 120-130km/h tak więc kupiłem opone z indeksem do 150km/h. Sporo tańsze od np. V A różnią sie tylko max prędkością.
Musisz tylko pamiętać ,że w momencie jakiegoś wypadku ,gdy ubezpieczyciel stwierdzi ,że masz inny indeks prędkości niż był homologowany na to auto,może Ci nie wypłacić odszkodowania
Ale to chyba musiałby stwierdzić ze jechałem zbyt szybko niż opony pozwalają? Choć nie wiem jak to jest. Raczej jeżdżę spokojnie więc o wypadek raczej trudno bedzie, ewentualnie nie z mojej winy ale tu już moje opony raczej nie mają znaczenia jeśli ktoś we mnie wjedzie. To tak samo jak bym miał zużyte zawieszenie albo łyse opony, jak nie z mojej winy to co mam się martwić.
Tak mi sie wydaje ale ekspertem nie jestem :) tak podpowiada logika, chociaż ubezpieczyciel logiką sie nie kieruje :p hehe
Najlepiej to aby nikt z nas nie miał wypadku itp.
Ale to chyba musiałby stwierdzić ze jechałem zbyt szybko niż opony pozwalają? Choć nie wiem jak to jest. Raczej jeżdżę spokojnie więc o wypadek raczej trudno bedzie, ewentualnie nie z mojej winy ale tu już moje opony raczej nie mają znaczenia jeśli ktoś we mnie wjedzie. To tak samo jak bym miał zużyte zawieszenie albo łyse opony, jak nie z mojej winy to co mam się martwić.
Tak mi sie wydaje ale ekspertem nie jestem :) tak podpowiada logika, chociaż ubezpieczyciel logiką sie nie kieruje :p hehe
Najlepiej to aby nikt z nas nie miał wypadku itp.
to jest tak, jakbys nie miał przeglądu technicznego więc czy z twojej winy, czy nie mogliby sie przyczepic, chociaz jest to bardzo mało prawdopodobne ale teoretycznie mozliwe..
Kiedyś wystąpiłem z pytaniem w sprawie indeksu opon a ubezpieczenia AC.
Poniżej odpowiedź z PZU
Witam
W odpowiedzi na otrzymaną wiadomość informuję, że Ogólne warunki ubezpieczenia Autocasco nie zawierają wyłączenia odpowiedzialności odnoszącego się do używania w pojeździe opon niezgodnych ze specyfikacją producenta pojazdu. Zakresem ubezpieczenia Autocasco nie są natomiast objęte szkody spowodowane umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa.
W przypadku pytań proszę o kontakt z infolinią dostępną pod numerem telefonu 801 102 102. Polecam również inne formy kontaktu z PZU, wskazane w stopce niniejszej korespondencji.
Pozdrawiam
Zespół Contact Center PZU
W kwestii opon zimowych mogę powiedzieć tyle że nie warto oszczędzać na oponie, to przeciez podstawa naszego bezpieczeństwa. Przecież jak opona nas nie utrzyma to wiadomo że nic innego nie pomoże. Tak więc ja zawsze kupuję opony najlepsze z mozliwych (oczywście nie biorę pod uwagę jakichś wyczynowych itp.) i nie koniecznie musza to być najdroższe oponki. Warto czytać różne testy i nie sugerować sie wynikiem jednego z nich bo zawsze jest tak ze w jednym teście wygrywa np. Pirelli a w innym Continental. Trzeba sobie porównać wszystkie i wybrać coś najlepszego. Jeżdżę dosyć sporo i zimówki starczają mi na 3-4 sezony, dzieląc całkowity koszt opon na 3-4 sezony to jest to raptem 300-500zł rocznie. Na pewno nie kupiłbym chińszczyzny i różnych wynalazków. Nawet najsłabsza markowa opona będzie lepsza od byle czego z Chin.
Właśnie przejrzałem projekt nakrętki którą zrobił Buttler i bardzo mi się podoba. Do białych felg będzie ideał :D
Całkowicie się zgadzam z tym co napisałeś nic dodać nic ująć . Mój wybór padł na Goodyear Ultra Grip 8 205/55 R16 91 T + Alcar KFZ 8005 .W Peugeot'cie mam "zainstalowane" zimówki Firestone Winterhawk ,czekam tylko na śnieg żeby móc porównać ;)
Jednego tylko nie mogę zrozumieć. Kots kto ma auta za 50k, 100k lub 200k i w zimę jeździ na letnich oponach. Czy nie stać go na komplet opon za 1500-3000zł (zależy jaki rozmiar)? I nie mówię tu o osobach które jeżdżą mało, np. raz w tygodniu wyjedzie do kościoła danym autem a o tych co jeżdżą codziennie, jak mój sąsiad i inne jeszcze mi znane osoby. Rozumiem jak się ma autoo za 5000zł, jakieś stare auto. Wtedy może nie być stać takiego człowieka na komplet opon albo opony bedą kosztować tyle co jego auto. Choć jakieś debice czy inne słabsze opony majątku nie kosztują. Za 400-500zł można komplecik kupić słabszych opon a i tak lepsze będą od najlepszych letnich w warunkach zimowych.
butler.gdansk
28-10-12, 20:27
Trzeba chyba zacząć myśleć o zmianie opon. Niestety po założeniu BBK nie mogę założyć orginalnych felg Hondy 17" które planowałem używać na zimę (zaciski hebli się nie mieszczą). Szkoda też mi używać "letnich" felg na zimę bo to zbyt dobre felgi. Na tą chwilę Hondowe alusy wystawiłem na Allegro bez ceny minimalnej... Jak ktoś chętny to zapraszam.
Ale w czym mam zgryz... Chcę kupć jakieś felgi na zimę 17" z ET w granicach 35-40. Wie ktoś jak jest z jakością tych felg na Allegro w granicach 1500-1800zł? Nie chcę żeby się pogieły na pierwszej "lepszej" dziurze. Których unikać?
Biorę pod uwagę między innymi takie:
http://allegro.pl/nowe-felgi-mb-levada-17-cali-5x114-3-promocja-i2700102639.html
http://allegro.pl/wolfrace-17x7-5x114-et35-promocja-i2735495997.html
http://allegro.pl/267-nowe-felgi-17-5x114-3-honda-mazda-6-toyota-i2740481185.html
http://allegro.pl/enzo-h-17-5x114-3-et-40-niemieckie-montaz-i2689938009.html
http://allegro.pl/dezent-re-7-5x17-5x114-3-et-38-niemieckie-i2709414766.html
http://allegro.pl/enzo-w-17-5x114-3-et-40-niemiecka-jakosc-i2718436572.html
http://allegro.pl/dezent-v-17-5x114-3-et-40-niemieckie-i2718732343.html
http://allegro.pl/show_item.php?item=2719396606&msg=Obserwujesz+t%C4%99+transakcj%C4%99.%3Cbr+%2F% 3E%0D%0ANie+przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+pr zypomnienie+w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22 %2Fmyaccount%2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa %3E%3C%2Fi%3E.&watched=1&msgtoken=2115c2a3abfe1d62338ee15a0f666a574a80fea88 dffff9b62fb8b71e1e483bb