PDA

Zobacz pełną wersję : Felgi i opony w Civic VIII gen

Strony : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

dziadek
26-02-07, 18:32
Mam Civica 1.8 Sport z tego roku. Na dzisiaj ma alufelgi 17" i opony letnie 225/45/17.
Nigdzie nie moge znaleźć jakie sa oryginalne felgi 16". Wiem, że 6,5x16 i rozstaw śrub 5x114,3. Ale nigdzie nie ma jakie ET i jaka średnica otworu. Wiem, że ogólnie hondy mają otwory 56,1 i 64 ale jakie w tej wersji nigdzie nie ma, nawet w manualu. A to wszystko potrzebne , żeby dopasować na 100% no i wtedy można założyć oponki na zimę 205/55/16. Jak ktos ma z oryginalnymi 16" felgami to proszę o podpowiedź.

kubaSG
26-02-07, 19:50
dokladnie felga pasuje z katalogu alcar 8005 6,5x16 sr.piasty 64 rzzstaw srub 5x114.3 et 55

Mayek
27-02-07, 08:01
ET 45-55 dla felg szerokosci 6,5-7", ET40 dla 8". Srednica piasty 64.
Tutaj masz fajna aplikacje pokazujaca OZy na Civicu :)
http://www.bmf-application.com/oz/einstieg.htm

4gotten
27-02-07, 20:58
Kupilem alufelgi w rozmiarze 7x16 ET45 srednica otworu centralnego 64,1, sruby 5x114,3 i zalozylem na nie opony letnie. Na felgi stalowe zalozylem opony zimowe. Dzieki temu sam bede mogl zmieniac komplet z zimowego na letni i vice versa.

kmleon
01-03-07, 21:53
Ja natomiast kupiłem felgi DEZENT F 16", kupiłem je w ASO Hondy. Zdjęcia jak kogoś interesują, znajdują się tu:

http://www.civinfo.com/forum/showthread.php?t=2788

W sumie jedne z tańszych felg dostępnych u nas i jak na razie zimę przechodzą bardzo dobrze.

parametry:
rozmiar 7.0 x 16
śruby 5/114.3
ET 40.00

Są podobno trochę lepsze od włoskich ALESSIO, szczególnie na zimę (tak mi opowiadał sprzedawca, a sprzedawał również ALESSIO), ale oczywiście jak zwykle w takich przypadkach, możliwe że miał w tym jakiś interes.

Pozdrawiam
kamel

Cobweb
06-03-07, 14:08
parametry:
rozmiar 7.0 x 16
śruby 5/114.3
ET 40.00

a dużo bardziej wystają od fabrycznych (6,5J z ET 55) - nic nie przeszkadza?? :)

kmleon
06-03-07, 16:12
Jeśli się nie rąbnąłem w obliczeniach, to różnica wynosi: 21,325 mm. O tyle więcej moje felgi wystają na zewnątrz.

Przejechałem na nich całą zimę, w związku z czym mogę powiedzieć, że sprawdzają się perfekcyjnie. Mimo, że często w nadkolach zbierał się śnieg nie miałem żadnych problemów z kołami. Nic nie przeszkadza, nic nie ociera. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to na dobór odpowiedniego pierścienia dystansowego, oraz na zakup nakrętek stożkowych. W oryginalnych felgach hondy są nakrętki sferyczne, więc nie będą takie pasowały. Ale w warsztacie gdzie będziesz montował, powinni być do tego przygotowani, więc nie masz się o co martwić.

Pozdrawiam,
kmleon

bart
08-03-07, 18:47
Witam. Za oknem wiosenka więc postanowiłem dziś wymienic kółka na letnie smigałki. Mam oryginalne MICHELIN 225/45 R17 PILOT PRIMACY. Problem zaczął się od poszukiwania kierunku toczenia (brak strzałki). Nic to , może to opony niekierunkowe. Moje wątpliwości budzi jednak fakt że opony na jednej osi nie wygladają identycznie. Na lewej oponie(część wewnętrzna) rowki odprowadzające wodę idą łukiem do góry , na prawej odwrotnie. Za nic w świecie nie da sie założyc ich inaczej. W ASO jeden serwisant (przed tym jak zobaczył samochód) stwierdził że zamieniłem opony ,bo są kierunkowe. drugi po obejżeniu powiedział że opony są niekierunkowe i są OK. Mam watpliwości.

kmleon
08-03-07, 19:39
Są to opony asymetryczne niekierunkowe.
Zewnętrzna strona opony, ma napis OUTSIDE pod rozmiarem (225). Wewnętrzna strona takiego napisu nie ma.

Pozdrawiam,
kmleon

bart
08-03-07, 20:06
Hej. Opony jeśli chodzi o strony zew. i wew. są założone prawidłowo. Moje wątpliwości dotyczą wyglądu bieżnika na oponach tej samej osi. Poprostu układ bieżnika nie jest identyczny. Pozdr.

Pik
08-03-07, 20:25
Jesli ja dobrze rozumiem, to w tym typie opon bieznik bedzie identyczny dla opon z tej samej strony (np z lewej), czyli po drugiej stronie bedzie lustrzanym odbiciem (np z prawej)...

bart
08-03-07, 20:41
Coś w tym rodzaju. jeśli ustawię 4 opony jedna za drugą wyglądają identycznie więc opony np.lewe czy prawe są ustawione tak samo. Jednak jeśli chodzi o jedną oś sprawa wygląda inaczej. Rowki odprowadzające wodę w jednej oponie idą od środka do góry( do brzegu opony) a w drugiej do dołu. Nie wiem jak mam to lepiej wytłumaczyć. Może ktoś ma te same opony i zerknie?

magra
08-03-07, 20:52
U mnie jest dokładnie tak samo, tez byłem zaskoczony, ale3 widać tak w tych oponach jest...

4gotten
08-03-07, 21:00
Co prawda mam opony w rozmiarze 205/55 r16 ale zauwazylem to samo. Zadnych strzalek z kierunkiem toczenia tylko napis "outside", uklad bieznika na prawej i lewej stronie jest inny ale tak musi byc.

bart
08-03-07, 21:48
Wyglada na to że to normalne. To chyba zamyka temat. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.

kmleon
08-03-07, 23:31
Dokładnie, to jest normalne, OUTSIDE znaczy to samo, niezależnie po której stronie samochodu jest napisane. Jak mówiłem opony są asymetryczne, więc będzie różnica z lewej i z prawej strony jeśli chodzi o układ bierznika opon.

Pozdrawiam,
kmleon.

civic
08-03-07, 23:33
A ja te oponki wywaliłem są beznadziejne jak dla mnie.

bart
09-03-07, 19:29
Faktycznie. Oponki nie zą zbyt fajne. Trzymanie boczne jeszcze od biedy ujdzie, ale przy ruszaniu ślizgają się jak na lodzie. Jakie kapcie polecacie?

kubek25
09-03-07, 20:37
yokohama prada

civic
09-03-07, 23:09
Faktycznie. Oponki nie zą zbyt fajne. Trzymanie boczne jeszcze od biedy ujdzie, ale przy ruszaniu ślizgają się jak na lodzie. Jakie kapcie polecacie?

Ja zmieniłem na good year excellent komfort jazdy o wiele lepszy.

kenny
11-03-07, 06:51
Też się głowiłem jak je założyć, już myślałem że ktoś mi jakiś bubel sprzedał ;)

Frank
16-03-07, 23:06

to jakas nowa firma na rynku?

civic
17-03-07, 21:23

Chyba nie, istnieje od 1898 roku ;)

Frank
18-03-07, 17:39

Chyba nie, istnieje od 1898 roku ;)

od 1898 istnieje firma Goodyear, o firmie good year nie slyszalem :bicie:

Pik
18-03-07, 18:44
Nie szkoda czasu na takie wymadrzanie sie, Frank? O twoim aucie ("civ") tez pewnie nikt nie slyszal, ale przynajmniej wiekszosc domysla sie, o co moze chodzic... ;)

Cobweb
22-03-07, 11:29
dzięki ziomy za info

felgi zakupione zostały (przypominam ze miało to być do zaprzyjaźnionego 4d)

Dezenty F w rozmiarze 16"/7J z ET 40
wszystko pasuje i nie obciera (już worki z nawozami jechały). :hinczyk:

karo911
26-03-07, 10:34
polecam sklep:

http://opony-felgi.com.pl

z Panem Piotrem mozna sie dogadac i ceny dobre.

Ja czekam na oz anniversary 18" po cenie przyjaznej :)

Smuga
11-05-07, 11:53
:aloha: Witam wszystkich i życzę bezawaryjnej jazdy
Choroba na jaką zapadłem w ubiegłym roku wyleczona został dwa tygodnie temu i oto pojawiła się Honda comfort silnik 1,4, kolor granatowy. Na razie wszystko w porządeczku.
Z przyczyn tylko mi znanych zamierzam :d kupić drugi komplet felg STALOWYCH (do zimówek) i tu pojawił sie problem: oferowane przez ASO są drogie, a nawet dużo droższe od aluminiowych, pytanie do szacownego grona: może ma ktoś do sprzedania ?, albo kupował ktoś stalowe 6,5x16 do hondy oczywiście lub może ktoś zna namiary na dobrego taniego sprzedawcę
Pozdrawiam

Milek
11-05-07, 13:51
Smuga, nowy Civ na stalowkach wyglada beznadziejnie. Kup na lato 16" alusy a stalowki bierz na zime

Smuga
11-05-07, 14:50
Smuga, nowy Civ na stalowkach wyglada beznadziejnie. Kup na lato 16" alusy a stalowki bierz na zime
Fakt niewygląda najlepiej lecz niestety z różnych przyczyn muszę kupić stalowe

Jocer
11-05-07, 15:28
Ja słyszałem że stalowe sa duzo drozsze od aluminiowych, dlatego ja mam aluminium na zime :)
pozdrawiam

Milek
11-05-07, 16:57

Skoro stalowki sa drozsze niz aluminiowe wiec w czym problem?

Jocer
11-05-07, 19:27
mam znajomego co handluje oponami i felgani nowymi zawsze jakis rabat sie załatwi. podaj co konkretnie cie interesuje a moge sie dowiedziec co i jak :)

darekci
11-05-07, 20:23
A za te Twoje OZ-y ile dales?

Jocer
11-05-07, 20:42
heheheh, to moze nie na forum, bo jeszce szybko ich sie pozbede :P

civic
12-05-07, 00:17

Mam oryginalne stalowe nowki do civica jak chcesz to zapraszam na priv.

referee
21-05-07, 15:03
Hej.

mam małe pytanko.... czy felgi stalowe z Civica 7 gen podejda do nowych 8 gen ?

zostały mi opony zimowe po gen7 i sie tak zastanawiam czy felgi stalowe sa takie same...
pozdr

kklocek
27-05-07, 19:22
za stalowe 16-ki płaciłem ok. 230zł za sztukę (nieoryginalne). Rozmiarami pasują do Accorda. W zimie się sprawdziły (2 civiki Sport)... Śruby były z 17-calowych i nadal są całe i zdrowe:-))
Odczuwalny lekki wzrost komfortu jazdy.
Pozdrawiam
Krzysiek

bamber2000
29-05-07, 21:40
chcialem zmienic felgi w nowym type-s pozostac przy 17'' ale inny wzor .
jake et powinno byc i jakie moge zalozyc ?? czy et 35 moglo by byc??
prosze o pomoc .

I JESZCZE JEDNO PYTANKO CZY JAK ZALOZE FELE
Z ET 35 ZAMIAST NP ET45 TO BEDA BARDZIEJ WYSTAWAC
CZY BEDA BLIZEJ AMORTYZATORA ?? ?

bamber2000

kmleon
30-05-07, 12:43
chcialem zmienic felgi w nowym type-s pozostac przy 17'' ale inny wzor .
jake et powinno byc i jakie moge zalozyc ?? czy et 35 moglo by byc??
prosze o pomoc .

Sama znajomość ET bez podania szerokości felgi nie da odpowiedzi na to pytanie.

I JESZCZE JEDNO PYTANKO CZY JAK ZALOZE FELE

bamber2000

Im mniejsze ET tym bardziej felgi wystają na zewnątrz.

Po przeanalizowaniu tego obrazka:
http://www.volvo-off.pl/upload/Parametry_felgi.jpg
i przejrzeniu bieżącego wątku, trochę powinno się rozjaśnić...

Pozdrawam,
kmleon

BDavid
30-05-07, 22:16
JESZCZE JEDNO PYTANKO CZY JAK ZALOZE FELE

nie pisz z caps lockiem jeśli nie wymaga tego sytuacja...

czytaj :zasady:

bamber2000
01-06-07, 17:03
Kupie pewnie felgi 17'' 7,5'' szeroka i et 35
moze ma ktos takie felgi lub o zblizonych parametrach??
chodzi mi o to czy nic nie bedzie ocierac

pozdrawiam bamber2000

ps
a w srode odbieram type -s plus czarny
jak bede mial to wrzuce foto

bamber2000
01-06-07, 17:03
moze ma ktos takie felgi lub o zblizonych parametrach??
chodzi mi o to czy nic nie bedzie ocierac

pozdrawiam bamber2000

ps
a w srode odbieram type -s plus czarny
jak bede mial to wrzuce foto

kmleon
01-06-07, 21:53

Oryginalne 17" mają et 55 i szerokość 7", więc wystają na zewnątrz (od płaszczyzny mocowania do tarczy) o ile dobrze liczę 7*2,54/2-5,5=3,39cm Twoje będą wystawały: 7,5*2,54/2-3,5=6,025cm czyli o 2,635 cm więcej niż oryginalne.
Moje zimówki wystają równo o 1,5 cm więcej, moje wcześniejsze obliczenia w tym wątku były chyba nieprawidłowe. Te zimówki i tak już nieźle wystają, więc możliwe, że Twoje felgi mogą wystawać zbyt dużo, ale cóż sprawdzisz, to miejmy nadzieję nam powiesz, co i jak :-)

Pozdrawiam,
kmleon

kmleon
01-06-07, 21:53

Oryginalne 17" mają et 55 i szerokość 7", więc wystają na zewnątrz (od płaszczyzny mocowania do tarczy) o ile dobrze liczę 7*2,54/2-5,5=3,39cm Twoje będą wystawały: 7,5*2,54/2-3,5=6,025cm czyli o 2,635 cm więcej niż oryginalne.
Moje zimówki wystają równo o 1,5 cm więcej, moje wcześniejsze obliczenia w tym wątku były chyba nieprawidłowe. Te zimówki i tak już nieźle wystają, więc możliwe, że Twoje felgi mogą wystawać zbyt dużo, ale cóż sprawdzisz, to miejmy nadzieję nam powiesz, co i jak :-)

Pozdrawiam,
kmleon

Artur79
12-06-07, 00:00
Witam

Chcę założyć alu felgi do mojej wersji Comfort bez zmiany opon czyli rozmiar 16" dla opon 205/55 - sprzedawca pyta jaki rozmiar śrub i pozostałe parametry może mi ktoś pomóc?

Myślę o czymś tańszym:

http://sklep.monster-tuning.pl/images/Mak/BRNO.jpghttp://sklep.monster-tuning.pl/images/Mak/BRNO.jpg

Jocer
12-06-07, 00:26
sorry ziom ale takiego sprzedawce to mozesz wysmiac i jego tel wyrzucic :d
idziesz do sklepu czy dzwonisz, podajesz marke typ i rok auta i koles *******ala do katalogu i sam szuka. ty jestes klientem i chcesz kupic towar a on ma zna;esc własciwy, pasujacy.
takie jest moje zdanie i ja tak robiłem przy kupnie moich alusków.
kumpel w 3 sekundy znalazł w katalogu jakie parametry ma honda civic.
pozdrawiam i miłych zakupów.

Artur79
12-06-07, 01:49
sorry ziom ale takiego sprzedawce to mozesz wysmiac i jego tel wyrzucic :d
idziesz do sklepu czy dzwonisz, podajesz marke typ i rok auta i koles zapier#### do katalogu i sam szuka. ty jestes klientem i chcesz kupic towar a on ma zna;esc własciwy, pasujacy.
takie jest moje zdanie i ja tak robiłem przy kupnie moich alusków.
kumpel w 3 sekundy znalazł w katalogu jakie parametry ma honda civic.
pozdrawiam i miłych zakupów.

Te alusy są w Norauto - i do 14 tego czerwca jest promocja, że 4ta fela gratis. Więc wychodzi 1300 zł.

Koleś w swoich katalogach nie ma takiego nowego modelu

kmleon
12-06-07, 10:04
Witam

1. Rozstaw śrub w nowym Civic'u (PCD): 5/114,3
2. ET należy dobrać w zależności od szerokości felgi. Felgi o szerokości 7" mieszczą się, co sprawdziłem doświadczalnie, z ET od 40 do 55 (55 mają fabryczne w sportach i executivach) im węższe felgi, tym ten zakres może być większy im szersze tym mniejszy.
3. Minimalny promień felg to 16"
4. Średnica otworu centrującego - tego niestety nie wiem. Można bez problemu zamontować felgę z większym otworem, wtedy montuje się pierścienie centrujące. Z mniejszym oczywiście nie da rady, ale taki otwór centrujący można zmierzyć sobie suwmiarką...

Pozdrawiam,
Michal

Mayek
13-06-07, 20:26
A wystarczylo spojrzec na poczatek tego tematu :bicie:
Srednica piasty 64

Pedro
14-06-07, 11:39
Hej
Pytanie do osób jeżdzącycj na "17" - jakie macie wrażenia po jeździe podczas deszczu czy w zimie. Opony nie są za szerokie? Planuje kupić Civic'a sport'a ale boje się że 225/45R17 będą za szerokie i Hania szybko będzie tracić przyczepność na mokrym czy w zimie.

Milek
14-06-07, 14:56
nie wiem jak zima ale w deszczu na 17" jezdzi sie dla mnie tak samo jak na 16". Polecalbym jednak ogumienie w rozmiarze 215/45 zamiast 225/45.
225 daje sie zazwyczaj do 18" felg w tej klasie aut

Pik
14-06-07, 23:14
Niedawno odebralem Sporta wlasnie, tak wiec nie mam wielu doswiadczen, ale na zime zamierzam kupic dodatkowe alufelgi wraz oponami zimowymi 205/55/R16.

Co do zachowania na mokrym, to nie za bardzo rozumiem obaw. Honda montuje dosc nowoczesne, markowe opony letnie, ktore powinny sie zachowywac przyzwoicie w kazdych warunkach. Choc faktycznie, fabrycznie zamontowane u mnie Micheliny Pilot Primacy maja ponoc przecietne osiagi na mokrym (za to sa wg testow jedne z najlepszych na suchej nawierzchni!).

Ogolnie uwazam fakt montowania szerokich 17ek (i to na calkiem ladnych alusach IMHO) w Sportach za spora zalete tej wersji, wiele innych marek za taki luksus żąda slonych doplat... Wyglad na tym sporo zyskuje, komfort moze troche traci (niski profil), ale auto trzyma sie drogi na tak szerokich oponach wyjatkowo pewnie (w koncu Sport, no nie? ;) ).

kmleon
15-06-07, 09:52
Co do zachowania na mokrym, to nie za bardzo rozumiem obaw. Honda montuje dosc nowoczesne, markowe opony letnie, ktore powinny sie zachowywac przyzwoicie w kazdych warunkach. Choc faktycznie, fabrycznie zamontowane u mnie Micheliny Pilot Primacy maja ponoc przecietne osiagi na mokrym (za to sa wg testow jedne z najlepszych na suchej nawierzchni!).

Heh, Pik'u obawy Pedro'a są jak najbardziej uzasadnione. Dobrze dobrane opony i ogólnie koła do samochodu, biorąc pod uwagę jedynie parametry trakcyjne, większości z nas wcale by się pewnie nie spodobały. Jak dobrze zauważył Pedro, szerokość opon może znacząco wpływać na przyczepność, a jest to związane po prostu z tarciem, jakie działa na styku opon z podłożem. Z lekcji fizyki powinieneś pamiętać, że tarcie jest jedynie proporcjonalne do współczynnika tarcia i siły nacisku, co można wyrazić wzorem T=u*N, gdzie u to jest współczynnik tarcia właśnie, natomiast N jest siłą nacisku. Czyli jak widać, tarcie jest zupełnie niezależne od powierzchni tarcia! Ale niestety im większa powierzchnia przylegania opony do podłoża, tym mniejszy nacisk występujący na cm2 powierzchni! W związku z tym montowanie zbyt szerokich opon do lekkich samochodów zupełnie mija się z celem, jeśli brać pod uwagę tylko parametry trakcyjne. Ale my również bierzemy pod uwagę parametry wizualne, więc trzeba znaleźć w tym wszystkim jakiś kompromis...

Oczywiście nie jest to tak do końca proste, jak tu napisałem, bo liczy się jeszcze bardzo wiele aspektów, dla których ważny jest dobór szerokich opon, ale ogólna zasada jest taka -> zbyt szerokie opony powodują łatwiejsze wpadanie w poślizg... Czyli niezależnie od tego jak dobre opony zamontujesz, jeśli będą zbyt szerokie, to fizyki nie oszukasz, będziesz się ślizgał jak na lodowisku... ;-)

Pozdrawiam,
Michał

Pik
15-06-07, 10:19
Nauki scisle to nie moja specjalnosc, ale szersza opona ma wieksza powierzchnie przylegania do podloza, ktora z nawiazka kompensuje mniejszy nacisk. Auto z szerszymi oponami lepiej przyspiesza i lepiej hamuje, to na pewno. Roznica zasdanicza jest tez przy bocznych obciazeniach - w zakretach im szersze tym lepsze! (no, w granicach rozsadku oczywiscie). Przynajmniej na suchym, bo na mokrym zagrozeniem jest aquaplaning.

Poza tym jakby tak bylo jak piszesz, to przykladowo auta F1 jechalaby jak po lodowisku! Smiem zauwazyc, ze bolidy F1 maja bardzo szerokie opony i waza ponizej tony, co przeczy zdecydowanie zasadom "twojej" fizyki! ;) Przynajmniej przy predkosciach ponizej 200 km/h, bo pozniej do pracy wkracza zdecydowanie dociskajaca aerodynamika pojazdu.

kmleon
15-06-07, 10:59
Nauki scisle to nie moja specjalnosc, ale szersza opona ma wieksza powierzchnie przylegania do podloza, ktora z nawiazka kompensuje mniejszy nacisk.

Nie jest to niestety prada co piszesz, ale skoro przyznajesz, że nauki ścisłe nie są Twoją mocną stroną, to wybaczam ;-)

Auto z szerszymi oponami lepiej przyspiesza i lepiej hamuje, to na pewno.

Tutaj to nawet ktoś, kto zupełnie nie zna się na fizyce, ale kto doświadczył tego na własnej skórze, zaprzeczy temu co mówisz...
Zakładając zbyt szerokie opony do samochodu, zmniejszasz jego przyspieszenie, ponieważ rośnie jego masa i opory toczenia tychże opon. Zwiększa się również zużycie paliwa, a także pogarszają się parametry hamowania... To jest niestety bolesna prawda...

Roznica zasdanicza jest tez przy bocznych obciazeniach - w zakretach im szersze tym lepsze! (no, w granicach rozsadku oczywiscie). Przynajmniej na suchym, bo na mokrym zagrozeniem jest aquaplaning.

Tu masz rację, szerokie opony są lepsze w tym przypadku

Poza tym jakby tak bylo jak piszesz, to przykladowo auta F1 jechalaby jak po lodowisku! Smiem zauwazyc, ze bolidy F1 maja bardzo szerokie opony i waza ponizej tony, co przeczy zdecydowanie zasadom "twojej" fizyki! ;) Przynajmniej przy predkosciach ponizej 200 km/h, bo pozniej do pracy wkracza zdecydowanie dociskajaca aerodynamika pojazdu.

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie... Ale tu też popełniłeś błąd aerodynamiczna siła dociskająca bolid F1 wkracza zdecydowanie wcześniej i zaczyna działać od samego momentu startu, trzeba tylko umieć wystartować...

Widziałeś może kiedyś jak próbował jeździć bolidem F1 Hołek, albo przynajmniej jak o tym opowiadał? Jeśli nie, to powiem Ci, że nie umiał nim wystartować, bo bolid zachowywał się, jakby był właśnie na lodowisku...

Dziękuję, że ogólną fizykę nazwałeś moją, to mnie bardzo nobilituje, ale również nie jest prawdą...

Ehhh, dlaczego ludzie nie poświęcają więcej czasu naukom ścisłym, nie trzeba by było wtedy wszystkiego czego się dotkną wyjaśniać... A jak wyjaśnisz, to i tak Ci nie uwierzą... Może lepiej, żeby żyli w niewiedzy? Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam,
Michał

Pik
15-06-07, 11:12
OK, jak tak, to bede jezdzil ostrozniej na tych moich kolkach! :d Choc watpie aby Honda tego nie sprawdzila i igrala z zyciem swoich klientow...

Pomijajac juz sprawy czysto teoretyczne, to dyskutujemy o dosc malej roznicy szerokosci opony, bo 17ki honda daje o szerokosci 225mm, natomiast 16ki sa fabrycznie 205. Mysle, ze trudno jest jednoznacznie okreslic, ktora szerokosc jest lepsza dla prowadzenia i w jakich warunkach. Prawdopodnie w niektorych sytuacjach lepsza bedzie jedna w innych druga szerokosc...

Faktem jest, ze Sporty i Executive maja silniki 1,8, maja troche wiecej wyposazenia, przez co sa nieco ciezsze i byc moze takze dlatego "zasluzyly" na szersze opony?

PS Kmleon, tak BTW to zalozyles u siebie dla bezpieczenstwa wezsze opony, czy sie madrzysz dla zasady? ;) :box:

kmleon
15-06-07, 11:13
Poza tym, gdyb tak było jak piszesz, to kolarze szosowi zakładali by najszersze gumy jakie zmieściłyby się im w rowerze, bo jak piszesz, mieliby wtedy lepsze pszyspieszenia i szybciej dochodziliby do wyższej prędkości... Zastanów się nad tym, dlaczego tego nie robią?

Pozdrawiam,
Michał

Pik
15-06-07, 11:22
Szerokosc opon musi byc takze dobrana do mocy. Kolarze nie moga zwiekszac zbytnio mocy, takze zmniejszaja opory. Jakbys potrafil pedalowac z moca 140 KM, to na pewno bys zalozyl szersze opny, heh...

Z fizyki jestem cienki, o czym juz wspomnialem, ale wiem, ze wiekszosc aut sportowych, wazacych podobnie, albo i czesto mniej niz nasz Civic, uzywa bardzo szerokich opon! Mozesz byc taki mily i napisac do takich firm, jak Porsche czy Ferrari, ze ich inzynierowie nie wiedza, ze powinni zastosowac waskie opony! :afro:

PS Az zerknalem do jakiegos przykladu. Porsche Boxter S wazy 1345kg (a wiec minimalnie wiecej niz Civic) i uzywa opon o szerokosci 235mm (przod)/265mm (tyl). Teraz mam pytanie: czy "twoja" fizyka nie dotyczy samochodow firmy Porsche???

kmleon
15-06-07, 12:05
Obejrzyj sobie to zdjęcie i powiedz mi, czy kierowca tego rajdowego samochodu pomylił się z doborem opon?

http://www.mwm.pl/Dytki_14_Zima.jpg

Zimą przyczepność do podłoża, czyli współczynnik tarcia jest tak mały, że należy zwiększyć znacznie tarcie, co można zrobić zmiejszając właśnie powierzchnię styku opon z podłożem, co zwiększa nacisk działający na każdy cm2 podłoża...

Na suchym asfalcie współczynnik tarcia jest tak dobry, że mógłbyś spokojnie założyć sobie do Civika opony o szerokości 295mm i też byś zbyt wielkiej różnicy nie odczuł, oprócz tego, że samochód zbierałby Ci się jak żółw, ze względu na zbyt duże opory toczenia i masę kół... Gorzej, gdy wsp. tarcia się znacząco zmienia, co występuje na mokrej nawierzchni, wtedy różnicę zauważyłbyś od razu...

Napisałem przecież, że ja ze względów wizualnych preferuję większe koła i szersze opony, mimo że z praktycznego punktu widzenia jest to bez sensu.
Chodzi mi tylko o to, żeby uświadomić ludziom pewne zależności na które warto zwrócić uwagę przy korzystaniu z wielu urządzeń. Tutaj fizyka się naprawdę przydaje, a ludzie przestają wypisywać brednie... Co gorsza inni jeszcze mogą w to uwierzyć...

Poza tym jak już zakupisz sobie węższe opony do Civika na zimę, to powinieneś odczuć różnicę głównie w spalaniu a może nawet i w przyspieszeniu, choć ta ostatnia, nie jest aż tak wielka, że mógłbyś na to zwrócić uwagę. Najłatwiej jest to porównać przy dwóch takich samych autach zmieniając konfigurację kół, wtedy widać tą różnicę wyraźniej...

moc 140KM nie jest wcale taka wielka, żeby nie sprostały temu opony o szerokości nawet 195mm, a może i 185mm, szczególnie jeśli chodzi o samochód z przednim napędem. Piszesz, że Porsche ma szerokie opony, a wiesz co dzieje się z siłami bezwładności gdy samochód rusza? Wiesz na które koła napęd ma Porsche? Zbyt wąskie opony nie wytrzymałyby zarówno takiego nacisku, jak również nie potrafiłyby przenieść takiej mocy...

Dlatego w pierwszym poscie napisałem, że nie jest to takie proste i jest również wiele innych aspektów, które należy wziąć pod uwagę... Ale ogólną zasadę dobrze jest znać... ehhh...

Pozdrawiam,
Michał

Pik
15-06-07, 12:21
OK, dajmy spokoj tym rozwazaniom, tym bardziej, ze nigdzie nie napisalem, ze chce zakladac szersze opony niz zaoferowala fabryka. Wrecz przeciwnie, na ZIME zamierzam zalozyc opony wezsze!

Dlatego w pierwszym poscie napisałem, że nie jest to takie proste i jest również wiele innych aspektów, które należy wziąć pod uwagę... Ale ogólną zasadę dobrze jest znać... ehhh...
Rozumiem, ze jest sporo roznych aspektow i mam wrazenie, ze tez nie wszystkie je znasz, dlatego podalem jakis wybrany empiryczny przyklad, wyraznie przeczacy twojej teorii o zabojczym wplywie szerokosci opony na przyczepnosc auta! ;)

kmleon
15-06-07, 12:31
Wyobraź sobie, że zwiększasz moc Civic'a o 100KM, jakie opony powinieneś wtedy założyć?
Pamiętaj Civic jest samochodem o napędzie na przód, przy ruszaniu znacznie odciążasz przednią oś, więc nie chciałbyś zapewne dopuścić do sytuacji kiedy koła przednie zbyt szybko zrywają przyczepność

spójrz sobie tutaj i zobacz jakie tutaj koła zamontowali inżynierowie tej marki:
http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/magia-trzech-literek,927309
(szukaj bliżej końca artykułu)

Nie wydaje Ci się, że powinni wobec Twoich przypuszczeń zamontować szersze?

Pozdrawiam,
Michał

Pik
15-06-07, 12:33
Kmleon, naprawde nie zamierzam tego ciagnac! :d

Ale powinienes wiedziec, ze szerokosc montowanej opony jest poniekad ograniczona konstrukcyjnie, gdyz wg przepisow nie moze wystawac z obrysu nadwozia!

kmleon
15-06-07, 12:38
Już się zamykam...
Przyjdzie BDavid i posprząta ;-)

Pozdrawiam,
Michał

Pik
15-06-07, 12:42
Eeee, mysle za gadamy generalnie na temat, przytoczylismy jakies tam argumenty, ale co za duzo to niezdrowo... Kazdy moze sobie sam wyrobic opinie!

kmleon
15-06-07, 12:49
A Pedro nadal nie wie, czy opony są za szerokie, czy nie... ;-)

Wg mnie są trochę za szerokie, ale przy nowych gumach prawie się tego nie odczuwa, natomiast jak już się opony zestarzeją i zużyją, to na mokrym zaczynają naprawdę bardzo źle się zachowywać, potwierdzają to ludzie z civinfo, którzy już powymieniali sobie opony na nowe, właśnie z tej przyczyny, a przecież nie jeździli na nich dłużej niż 2 lata i coniektórzy zrobili ledwie 20 000 km, więc zużycie nie powinno być jeszcze aż tak wielkie...

Pozdrawiam,
Michał

Pik
15-06-07, 12:56
Zadne to odkrycie, ze jak sie bierznik zuzyje, to rowki nie odprowadzaja wlasciwie wody i wtedy kazda opona, niezaleznie od szerokosci, bedzie sliska na mokrym...

Ale chcialem zwrocic uwage, ze skoro nacisk jest nizszy, to szersza opona powinna wolniej sie zuzywac... Mam racje, kmleon?

kmleon
15-06-07, 13:40
No więc właśnie mimo niewielkiego zużycia opony, te bardzo szybko tracą swoje właściwości i trzeba je szybko wymienić, właśnie ze względu na ten zbyt mały nacisk, który już nie wystarcza, aby opona dobrze trzymała, mimo pozostałych 3.5mm - 4mm bieżnika...

Tutaj oryginalny wątek o oponach z civinfo:
http://www.civinfo.com/forum/showthread.php?t=6237

Pozdrawiam,
Michał

Pik
15-06-07, 18:43
Chyba zbyt daleko interpretujesz podany watek, a powolywanie sie na subiektywna wypowiedz pojedynczego uzytkownika jest co najmniej malo miarodajne...

Poza tym, glebokosc 3,5 mm trudno uznac za "niewielkie zuzycie opony"! O ile mi wiadomo, fabryczny nowy bieznik ma 8 mm. Producenci podaja, ze ponizej 3 mm opony traca swoje wlasnosci (a 1,6 mm to najnizsza dopuszczalna wartosc dla letnich, dla zimowych jest to bodajze 4 mm).

Mozna to przeczytac chocby tutaj: http://www.motofakty.pl/artykul/czy_glebokosc_bieznika_opony_jest_wazna.html

Zreszta cytat ze strony Pirelli:
Minimalna głębokość bieżnika
Ustawodawca określa minimalną głębokość bieżnika na 1,6 mm. Ze względu na Państwa komfort i bezpieczeństwo firma PIRELLI zaleca wymieniać oponę począwszy od zejścia poniżej 3 mm głębokości opony, w szczególności przy szerokich oponach. W przypadku opon zimowych zaleca się ich zmianę gdy głębokość bieżnika zejdzie poniżej 4 mm.

Ze poradnika Pirelli polecam tekst o oponach niskoprofilowych: http://www.opony.com.pl/encyklopedia/426_profil_opony_opony_niskoprofilowe.html , a fragment pozwole sobie zacytowac (pogrubienie moje):

Szerokie opony są idealne dla zapewnienia dobrej przyczepności auta przy wysokich prędkościach. Jednak idealne są tylko na suchej nawierzchni. Na mokrej drodze, szczególnie w przypadku kałuż i kolein, bezpieczeństwo nakazuje mocno zredukować prędkość. Przy większej powierzchni kontaktu opony z podłożem, również więcej wody należy spod opony usunąć. Tutaj ogromne pole do popisu mają konstruktorzy opon, bowiem każde rozwiązanie podnoszące wydajność odprowadzania wody spod opony, pozwala niektórym producentom uzyskać przewagę nad innymi. Wyścig trwa…
Wadą jest również wyższy poziom hałasu emitowany przez szersze opony. Powierzchnia kontaktu jest bowiem większa i to słychać. Nad usunięciem tego mankamentu pracują już jednak sztaby fachowców i miejmy nadzieję, że szybko się z tym uporają.

Dosc obrazowa prezentacja przewagi szerszych opon Dunlopa: http://www.dunlop.de/de/specials/breitreifen/breitreifen.swf (kliknac START).

Nie dorabiaj juz kolejnych teorii zwiazanych z "naciskiem", pls! :/ Przesada oczywiscie jest szkodliwa (jak w kazdej dziedzinie), dla rownowagi polecam tekst: http://www.motofakty.pl/artykul/zmieniac_rozmiar_kol_czy_nie.html

Tym razem dla mnie to ewidentnie EOT w kwestii szerokosci opon...

kmleon
17-06-07, 01:36
Ja ogólnie również nie mam nic do dodania. Każdy z tych artykułów potwierdza zasady fizyki, które w skrócie starałem się zaprezentować. Jak dotąd nikt znacznie lepszego opisu matematycznego tych zjawisk nie wymyślił...

Pozdrawiam,
Michał

Artur79
26-06-07, 15:22
Wracając do tematu felg:

http://sklep.monster-tuning.pl/images/Mak/BRNO.jpg
http://sklep.monster-tuning.pl/images/Mak/BRNO.jpg%20

to nie polecam nikomu powyższego wynalazku TSW.

4 godz. zmarnowane w Norauto i chłopaki nie potrafili tego założyć. Skończyło się na zwrocie pieniędzy i założeniu poprzednich felg.

Felgi miały tzw "pływający rozstaw" i nie dało się tego wycentrować. W efekcie po przykręceniu koła obracało się ono raz wyżej raz niżej. Nie po swojej osi.

ehh

Pik
13-07-07, 10:27
Ten tekst/test rozstrzyga chyba wszystkie watpliwosci w zakresie pytania czy sa lepsze szersze czy wezsze: http://www.roadlook.pl/technika/test-opon-adac-czy-lepsze-sa-waskie-albo-szerokie-opony.html . Polecam!
:afro:

kmleon
13-07-07, 13:04
Szkoda tylko, że nie zrobili testu dokładnie takich samych opon!
Przecież wszystkie te opony różnią się od siebie bieżnikiem, rodzajem gumy itp, co widać na przykładzie dwóch ostatnich porównywanych opon - przy tej samej szerokości różne wyniki...
Żeby porównywać energy z pilot exalto... ehhhh...
Szkoda słów, pozostawiam to bez komentarza...

Pozdrawiam,
Michał

Pik
13-07-07, 13:20
Marudzisz... Sprobuj znalezc jakies nieskropofilowe Energy (np 225/45 R17) albo Primacy/Sporta o rozmiarze np 185/65R15! Nie da sie, co?

Serie opon maja rozna konstrukcje i pokrywaja sie co najwyzej brzegowo, tak wiec nie sie dobrac identycznej opony o takim samym biezniku/skladzie mieszanki/budowie itp w calym zakresie testowanych rozmiarow. Co jest nawet logiczne...

kmleon
13-07-07, 20:04
Słuchaj, gdyby któryś z moich pracowników do mnie przyszedł i zaproponowałby mi wykonanie testów w taki sposób, to pogoniłbym go z miejsca od razu, bo byłoby to wywalanie pieniędzy w błoto (Nie zarabiam tak jak ADAC m.in. na sponsorowanych artykułach prasowych). Niczego taki test by zwyczajnie nie dowiódł.
Wpływ konkretnego parametru, należy badać jedynie obserwując zmiany mierzonej wartości w zależności od zmiany tylko i wyłącznie właśnie tego wybranego parametru. Inaczej taki test zupełnie nie ma sensu, bo zminiają się inne parametry, które mają kolosalny wpływ na wynik.

A co do tego przykładu, nie koncentrował bym sie tylko i wyłącznie na firmie Michelin (która to pewnie zasponsorowała ten test). Wziąłbym np do testów Pirelli P6000 albo P7 obie dostępne w obydwu wymiarach, a do tego jeszcze Barum Bravuris, który również jest dostępny w tych rozmiarach, pewnie jeszcze by się jakieś inne opony znalazło. Przetestowałbym produkty różnych producentów. Wtedy może śmiałbym wysuwać jakieś wnioski...

Pozdrawiam,
Michał

Pik
14-07-07, 12:11
Jak widze, nadal uwazasz, ze twoje teorie sa wiecej warte niz testy praktyczne... :/

Kazdemu testowi, nawet najbardziej rozbudowanemu mozna zarzucic stronniczosc. Ale akurat ADAC to znana organizacja, dysponujaca wyrobiona marka i watpie aby chciala ryzykowac swoj autorytet dla (watpliwej) reklamy Michelina czy tez w ogole dla reklamy opon niskoprofilowych...

Moim zdaniem, poki nie ma innych testow praktycznych w tej materii, niosacych sprzeczne z wynikami ADAC wnioski, nie ma powodow aby podwazac wyzej wspomnane testy!

PS Czy P6000 jest jeszcze w sprzedazy? Mialem takie opony w moim poprzednim aucie, Focusie z roku 2002, a i wtedy nie byla to nowinka jak pamietam...

-=MARIO=-
19-09-07, 19:49
panowie

krótka piłka czy podejdą opony na 14'' felgach do najnowszego civika??

takowe mi zostały po poprzednim modelu wygladaja jak nowki stad tez kieruje to pytanie do was

Pik
19-09-07, 20:28
Wydaje mi sie, ze najmniejszy rozmiar jaki pasuje do nowego Civa to 16"!

browocofil
19-09-07, 22:03
Mniejsze niż 16 nie wejdą ze względu na tarcze - tak mi przynajmniej mówili z salonie. Swoją drogą dość zabawnie by to wyglądało :d
Ja powoli rozpoczynam poszukiwania stalowych 16".

-=MARIO=-
19-09-07, 23:29
Mniejsze niż 16 nie wejdą ze względu na tarcze - tak mi przynajmniej mówili z salonie. Swoją drogą dość zabawnie by to wyglądało :d
.

wiem :d ale coz zrobic musze kupic nowe oponki zimowe, a 16 wcale nie sa tanie

dzieki za rady
pozdrawiam

Pik
20-09-07, 00:22
Ja powoli rozpoczynam poszukiwania stalowych 16".
A dlaczego stalowych? Dosc szybko koroduja, na dodatek sa relatywnie drogie...

Ja na zime wlasnie kupilem komplet na www.opony.com:
Dunlop SP WINTER SPORT 3D 205/55R16 91 H 4 szt 1580,- pln
Felga aluminiowa - ENZO - H - 6,50x16 ET 45 rozstaw 5x114,3 4 szt. 1280,- pln

browocofil
20-09-07, 00:48
No też jest to opcja do rozważenia...
Dzięki za podpowiedź. Tak jakoś sobie wkręciłem, że na zimę to lepiej stalowe. Ale w sumie w poprzednim samochodzie jeździłem na alu i też było OK :)

kamillos
20-09-07, 14:23
.

wiem :d ale coz zrobic musze kupic nowe oponki zimowe, a 16 wcale nie sa tanie

dzieki za rady
pozdrawiam

Niezła promocja na Nokiany WR 205/55/R16 (kupiłem :) )
http://www.opony.com/opony/55389_nokian_wr.html

Pozdrawiam,
Kamil

marzyniu
20-09-07, 16:39
siema.ja w sprawie tych mniejszych felg,a czy zapasowka to czasem nie ma srednicy 15" ??

mw1978
21-09-07, 06:46
A ja pojechałem po bandzie i zima bede jezdził na 18 conti wintercontact. Zobaczymy czy bedzie sie dało

Jocer
21-09-07, 19:25
Witam,
ja na tą zimę zamówiłem PIRELLI SOTTO-0 w rozmiarze 17'
myśle że bedzie OK.

GENO
21-09-07, 22:21
siema.ja w sprawie tych mniejszych felg,a czy zapasowka to czasem nie ma srednicy 15" ??
Zgadza się... 135/90/R15 ale ta felga jest jakoś wyprofilowana i pasuje ;)

[ Dodano: Pon 24 Wrz, 2007 ]

Niezła promocja na Nokiany WR 205/55/R16 (kupiłem :) )
http://www.opony.com/opony/55389_nokian_wr.html

Pozdrawiam,
Kamil
Właśnie rozmawiałem z konsultantem i oferta promocyjna powiększy się o inne opony po 26 września, także warto poczekać ;)

severum
27-09-07, 12:01
Witam.
Zakupiłem felgi stalowe na zimę wraz z oponami. I mam pytanie czy śruby od oryginalnych felg aluminiowych (16 cali) pasują czy powinienem zakupić nowe śruby do tych felg stalowych?
Prosiłbym o poradę.
Mariusz

Pedro
27-09-07, 12:03
Hej

Nie pasują. To znaczy zakrecić, zakręcisz, ale mogą się odkrećić podczas jazdy.
Do jednych felg są stożkowe, a do drugich półokręgłe, ale nie pamiętam które do których.
Pozdro.

kmleon
27-09-07, 12:17
Witam,

Wszystko zależy od tego, jakie kupiłeś felgi stalowe.

Do mocowania kół stosuje się śruby bądź nakrętki. W Twojej hondzie prawdopodobnie masz nakrętki, a nie śruby, ale głowy sobie uciąć nie dam. Ja mam nakrętki, w swoim civicu 5D.
Następną sprawą jest rodzaj mocowania. Czyli powierzchnia styku śruby/nakrętki z felgą. Zazwyczaj stosowane są powierzchnie stożkowe, rzadziej kuliste i chyba najrzadziej płaskie. W oryginalnych felgach hondy stosuje się powierzchnie kuliste. Jeżeli masz felgi oryginlne i jeśli kupiłeś felgi stalowe, w których mocowanie jest na stożek, to musisz kupić śruby/nakrętki stożkowe.
Wystarczy przyjrzeć się temu co odkręcisz, stwierdzić czy to śruba, czy nakrętka sprawdzić jakie jest mocowanie w nowych felgach, i jeśli okaże się, że jest takie samo, to nic nie musisz wymieniać, jeśli będziesz miał stożki, to musisz kupić śruby bądź nakrętki stożkowe....

Pozdrawiam,
Michał

ygor
27-09-07, 12:22
O ile mi wiadomo do stalówek są nakrętki kuliste, do alusów stozkowe (nie dotyczy oryginalnych Hondy bo tam jest inaczej - jak nie wiem bo nie posiadam)

marzyniu
28-09-07, 04:30
A ja zaopatrzylem sie w Goodyear UG Performance :d na 17"-tkach.
pozdro.

BDavid
28-09-07, 15:41
ja czekam na swoje piekne 18"... i zastanawiam sie teraz jakie opony do nich kupić...tzn. napewno 225/40... tylko firma...

Milek
28-09-07, 23:19
BDavis, jakie to felgi? Zarzuc fote

Ja moze wkrotce takze zakupie jakies kozackie 18" na przyszly sezon :cool:

BDavid
29-09-07, 22:19
www.mitowheels.com

model T1R Black Edition...

juz zamówione... czekam aż przyjdą...

marzyniu
30-09-07, 12:38
holy crap!!!! to bedzie klasa!!!! :brawo2: BDavid.

miro
05-10-07, 18:37
Dziś dostałem felgi stalowe 16x6,5 model 8005 z KFZ/Stahlrad (zdaje się że to jedyny producent na rynku dla tego rozmiaru) i przyjrzałem się uważnie powierzchni tam gdzie będzie miejsce styku z nakrętką - jest sferyczna. Wniosek jest prosty: do tych felg nakrętki powinny być sferyczne. Myśle że u ciebie też będzie można to "obserwacyjnie" ocenić.

Lcfr
05-10-07, 19:14
O ile mi wiadomo do stalówek są nakrętki kuliste, do alusów stozkowe (nie dotyczy oryginalnych Hondy bo tam jest inaczej -

dokładnie tak jak piszesz....

sloti78
31-10-07, 12:28
Dziś dostałem felgi stalowe 16x6,5 model 8005 z KFZ/Stahlrad (zdaje się że to jedyny producent na rynku dla tego rozmiaru) i przyjrzałem się uważnie powierzchni tam gdzie będzie miejsce styku z nakrętką - jest sferyczna. Wniosek jest prosty: do tych felg nakrętki powinny być sferyczne. Myśle że u ciebie też będzie można to "obserwacyjnie" ocenić.

jedno pytanie, jakiego sa koloru te felgi?? podobno wystepuja tylko w kolorze srebrnym?

Pozdrawiam

browocofil
01-11-07, 21:06
Dziś dostałem felgi stalowe 16x6,5 model 8005 z KFZ/Stahlrad (zdaje się że to jedyny producent na rynku dla tego rozmiaru) i przyjrzałem się uważnie powierzchni tam gdzie będzie miejsce styku z nakrętką - jest sferyczna. Wniosek jest prosty: do tych felg nakrętki powinny być sferyczne.
Czyli, jeśli dobrze rozumiem można do tych felg użyć nakrętek od oryginalnych (hondy) felg aluminiowych?

LocutusOfBorg
04-11-07, 22:03
Witam.
Zakupiłem felgi stalowe na zimę wraz z oponami. I mam pytanie czy śruby od oryginalnych felg aluminiowych (16 cali) pasują czy powinienem zakupić nowe śruby do tych felg stalowych?
Mariusz

Ja również kupiłem całość nową koła i felgi stalowe a do tego zakupiłem 20 nakrętek. Zdecydowanie nie polecam oryginalnych. Są zupełnie inne.

BTW. Czy osłonki piasty w kołach przednich to wszyscy mają? Bo jak w sobotę zakładałem opony to osłonki były tylko na tylnych kołach???
Skutek jest taki, że mam teraz z przodu odkryte, na wierzchu nakrętkę i całe mocowanie, a z tyłu mam ładną srebrną kopułkę - pasującą do felgi.

Przednie kołą mi ostanio zdejmowali w serwsie we wrześniu i nie wiem czy mam się bić z mini o to? :klutnia:

pozdrawiam,
Krzysztof Mazurek

pteresz
05-11-07, 11:19
W piątek wymieniałem opony i zauważyłem ze u mnie tez nie ma z przodu

miro
06-11-07, 17:18
jedno pytanie, jakiego sa koloru te felgi?? podobno wystepuja tylko w kolorze srebrnym?

No więc te które dostałem (8005) rzeczywiście są srebrne, wizualnie nie jest to wymiatacz, ale już nie chciało mi się z tym walczyć. Potem sprawdzałem głębiej i wydaje się że powinny również pasować KFZ 9295, które są dedykowane do Accorda, ale pasują wg specyfikacji (6.5x16, 5x114, et45, piasta 64,1). Wygląda na to że te są czarne. (nie rozumiem dlaczego ich nie dają do Civica, więc się upewnij zanim zrobisz jakiś ruch)

sloti78
07-11-07, 14:41
kupilem juz 8005. co do tych drugich felg, moj gumiarz mi je zaproponowal z zastrzezeniem ze sa podobno "cięższe". tylko ciekawe dlaczego?
niewazne
mam już swoje "przepiekne" srebrne stalowki, co do nakretek - to pasuja do gniazd w felgach ale smiesznie wygladaja
POZDRAWIAM

anszel
08-11-07, 11:39
tak z ciekawości ile kosztują felgi stalowe?

sloti78
08-11-07, 17:08
na stronie opony.com sa po 225pln/szt

referee
11-11-07, 13:11
Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to na dobór odpowiedniego pierścienia dystansowego, oraz na zakup nakrętek stożkowych.
kmleon

Witam! Jestem zielony jeśli chodzi o autka :)
Planuje zakup Dezent F 16" 7j.. na opony zimowe.

Z powyższego (kmleon) wynika że potrzebne będą pierścienie dystansowe... po co one?
Czy bez tych pierścienie nie założę felgi? czy bedzie ona za głęboko siedziała ?

Czy jeżeli kupiłbym Felgę 16" 6,5j to tez jakieś pierścienie dystansujące będą potrzebne ?

dziki za odpowiedz

Pik
11-11-07, 19:12
Przy odpowiednim dobraniu parametru ET nie trzeba stosowac zadnych pierscieni dystansowych!

Ja kupilem felgi z ET 45 i jest OK. Kupujac felge trzeba zaznaczyc do jakiego auta jest i sklep powinien dolaczyc wlasciwe nakretki.

referee
12-11-07, 17:03
Witam!

Pik jak pozwolisz to ja też kupię sobie ENZO - H - 6,50x16 ET 45 rozstaw 5x114,3 tak jak ty.. nie chce się bawić z niczym (jakies pierścienie)- a zonie tez te się podobaja :)

pozdrawiam
Lukasz Grzech

Pik
12-11-07, 17:35
Hehe, OK! Ciesze sie, ze ten wzor komus jeszcze sie spodobal! ;)

Tu mozesz obejrzec, jak felgi wygladaja na zywo na mojej Hondzi: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=29123&start=20 .

Zamawiajac zwroc tylko uwage koniecznie na ET, bo jak pamietam sa dostepne dwa warianty w identycznym rozmiarze (a nie wszystkie sklepy podaja ET w opisie)...

referee
12-11-07, 21:22
Już zamówione!

ET oczywiście 45 (jest tez 40)

Na to FULDA Kristall Supremo 205/55R16 91H TL
Maja być na Piątek...
Pozdrawiam

Pedro
13-11-07, 09:26
Hehe, OK! Ciesze sie, ze ten wzor komus jeszcze sie spodobal! ;)

Tu mozesz obejrzec, jak felgi wygladaja na zywo na mojej Hondzi: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=29123&start=20 .

Zamawiajac zwroc tylko uwage koniecznie na ET, bo jak pamietam sa dostepne dwa warianty w identycznym rozmiarze (a nie wszystkie sklepy podaja ET w opisie)...

Też kupiłem te felgi (ENZO - H) i bardzo fajnie wyglądają na autku. Inne Zimówki wybrałem - Goodyear UG Performance 205/55 R16 H, w www.opony.com za 1600 PLN za komplet.
Super oponki i bardzo dobrze się jeździ na nich.

anszel
13-11-07, 10:59
ja tez polecam ENZO H, autko mz lepiej wyglada niz na seryjnych siedemnastkach.

za to nie polecam opon bridgestone LM25- glosne, i na mokrym slaba przyczepnosc.
jak bedzie na sniegu okaze sie pozniej

marzyniu
13-11-07, 15:15
Też kupiłem te felgi (ENZO - H) i bardzo fajnie wyglądają na autku. Inne Zimówki wybrałem - Goodyear UG Performance 205/55 R16 H, w www.opony.com za 1600 PLN za komplet

za 1600!!!!!!!!!!!!!!!!ku....mac ja kupowalem w sierpniu i dalem 2800zl :jadaczka: :jadaczka21: :ścianaaa:

badboy
15-11-07, 11:48
w temacie opon zimowych....
czy ktoś orientuje się w parametrach standardowych alufelg w civic v. sport?

http://www.sinicki.pl/honda/alu.jpg

chce założyć węższe niż 225 opony zimowe, 195 lub 185 tylko potrzebne mi dane, takie jak np szerokość alubucików celem dobrania odpowiedniej oponki

z góry dzięki za szybkie odpowiedzi

EDIT: ok, zadzwonili wreszcie z salonu i podali info, których potrzebowałem - rozmiar to 7j

kmleon
15-11-07, 17:18
...Z powyższego (kmleon) wynika że potrzebne będą pierścienie dystansowe... po co one?
Czy bez tych pierścienie nie założę felgi? czy bedzie ona za głęboko siedziała ?

Czy jeżeli kupiłbym Felgę 16" 6,5j to tez jakieś pierścienie dystansujące będą potrzebne ?

dziki za odpowiedz

Sorry, nie dystansowe a centrujące i zazwyczaj są potrzebne. Tą są jakieś takie plastikowe elementy, które wtykają w felgi, żeby ta weszła centrycznie na piastę...

Zamontowanie tych pierścieni, to jest obowiązek gumiarza, który Ci montuje koła, różne samochody mają różną średnicę piasty, w związku z tym, felgi produkuje się zazwyczaj pasujące do jak największej ilości samochodów (tak chciałby producent) - to ewentualną różnicę uzupełnia się odpowiednim pierścieniem... Niektórzy nawet nie wiedzą, że mają takie pierścienie zamontowane, a tym, co zamontowali nieprawidłowe niekiedy się o tym dowiadują doświadczalnie...

Pozdrawiam,
Michał

Mayek
16-11-07, 19:46
zaraz zaraz, ale do Civow VIII gen. nie wchodza 15"? Wiec jak oryginalne? Z wczesniejszych generacji?
EDIT: Do sedanow sa, dzieki za info od autora poprzedniego posta :)

kklocek
19-11-07, 17:06
A ja do 1,8 Sport dokupiłem stalowe 16 calowe pasujące do Accorda i oryginalne śruby pasują. Sprawdzone już drugi sezon w 2 civicach..
Pozdrawiam

browocofil
19-11-07, 19:45
W piątek wymieniałem opony i zauważyłem ze u mnie tez nie ma z przodu
No ja z przodu też nie mam. A "zabezpieczaliście" to jakoś?

[ Dodano: Pon 19 Lis, 2007 ]
Gustowne, nieprawdaż? ;)

http://www.icpnet.pl/~mgorny/stalowe.jpg

silverado
19-11-07, 22:23
Masakra :bicie: ... civic na tych stalowych felgach wygląda koszmarnie, aż przykro patrzeć.

browocofil
20-11-07, 07:28
Masakra :bicie: ... civic na tych stalowych felgach wygląda koszmarnie, aż przykro patrzeć.

Nie przesadzaj. Nie jest to najwyższe osiągnięcie tunningu optycznego, ale można się przyzwyczaić

JTytus
26-11-07, 12:26
A ja do 1,8 Sport dokupiłem stalowe 16 calowe pasujące do Accorda i oryginalne śruby pasują. Sprawdzone już drugi sezon w 2 civicach..
Pozdrawiam

Potwierdzam, zgadza się w 100% i jest OK.

Malkavian
17-12-07, 19:44
Witam
Mam pytanie.
Czy byłby problem z założeniem do Hondy Civic VIII 1,8 SPORT felg z oponami zimowymi o rozmiarze 15'' 205x65 ?

Z moich obliczeń wynika, że koło byłoby wyższe od normy (~634mm) o około 13mm (647mm).

Czy poza aspektem wizualnym byłyby jakieś przeszkody ?

Samochód jest w wersji SPORT, więc zawieszenie jest dosyć twarde i myślę, że koła by nie ocierały nigdzie ...

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

T.r.
17-12-07, 21:05
Najlepiej znajdź sobie telefon do serwisu na http://www.honda.pl/index.php?sbl=7359822 i sie wypytaj. Moim zdaniem nie wejdą ze względu na tarcze hamulcowe :bicie:

Ps. A w ogóle to wersja sport ma twardsze zawieszenie niż inne wersje 5d?

mw1978
18-12-07, 06:37
Panowie prosze nie kombinowac z tymi zimówkami. To civika podejda takie zamienniki i na 100 pasuja i nie beda przekłamywać licznika:

16-----> 205/55
17-----> 205/50
17-----> 225/45

BDavid
18-12-07, 20:01
A w ogóle to wersja sport ma twardsze zawieszenie niż inne wersje 5d?
jedynie typeR ma twardsze

rjanusz
19-12-07, 10:10
A w ogóle to wersja sport ma twardsze zawieszenie niż inne wersje 5d?
jedynie typeR ma twardsze
Z tego co wiem, to takze Type-S ma inny zawias w stosunku do wersji 5D - nieco twardszy, a z tylu nawet rozstaw kol jest szerszy.

Pzdr,
R.

BDavid
20-12-07, 12:44
a z tylu nawet rozstaw kol jest szerszy
to fakt... różnica wynosi 20mm

rjanusz
21-12-07, 11:59
to fakt... różnica wynosi 20mm
20mm to chyba niemalo :-). Niektorzy dokladaja dystanse, ktore daja mniej niz 20mm, a mimo to sa zadowoleni ;).

Pabloss
15-01-08, 20:04
Koledzy ale czy jest sens zmieniac na zime alusy na stalówki. Czy obecnie produkowane alusy nie sa odporne na sól, przeciez czesto sa lakierowane. Obecnie jezdze Skoda Octawią (civic juz zamówiony) heheheh i mam alusy. Jak na rtazie nie widze żadnych ubytkow no ale zima jeszcze trwa wiec sie zobaczy po zimie.

Pabloss
31-01-08, 12:08
Koledzy mam dylemat które łańcuch wybrać. Szukałem na Allegro ale nie ma takiej na rozmiar 225/45-17 (a ja mam taka oponę) jest tylko 225/50-17. Czy to mi przypasuje to tylko czy aż 5 mm??
http://www.allegro.pl/item299722555_lancuchy_sniegowe_na_kola_romboidaln e_romb_110.html

lasic
31-01-08, 12:30
:) to nie 5mm a 5% szerokosci bieznika czyli ponad centymetr wysokosci kola. Czy przypasuje nie wiem.

KuBiK
31-01-08, 12:32
łancuch musi byc dobrany do dokladnego rozmiaru opony!!!

dodam jeszcze ze do takiego kola(17) łancuch powiniem miec oczka max 9 milimetrow a to na zdjeciu ma zdecydowanie wiecej. proponuje rowniez zajrzec do instrukcji gdyz czasem zdarza sie ze producent zabrania uzywania łancuchow w aucie lub do danego rozmiaru opony zaleca takie lub takie...

Pik
31-01-08, 16:14
RTFM! Instrukcja Hondowska zabrania zakladania lanuchow na 17ki...

kubaSG
31-01-08, 18:11
Tak dokladnie jak napisal Pik. Strona 392 instrukcji.

Pabloss
31-01-08, 20:52
a no dokładnie pisze ze nie mozna stosowac lancuchow na 225/45-17 ale u mnie jest to na 415 stronie hehehheheh dzieki za info. Ale traz i tak nie wiem co zrobic ??? W Austri na niektórych drogach jest obowiazek posiadania łańcuchów. :/

Maciek CIVIC SPORT
01-02-08, 08:18
a no dokładnie pisze ze nie mozna stosowac lancuchow na 225/45-17 ale u mnie jest to na 415 stronie hehehheheh dzieki za info. Ale traz i tak nie wiem co zrobic ??? W Austri na niektórych drogach jest obowiazek posiadania łańcuchów. :/
Posiadania. Dobrze napisałeś. Woź byle jaki komplet w bagarzniku i to wystarczy, wcale nie musisz ich zakładać.

KuBiK
01-02-08, 10:49
oprocz łancuchów sa tez inne rozwiazania -niestety duzo drozsze.

http://www.modacarstore.com/proImg/otm601112.jpg

takie lub inne
specjalne nakładki na koła które nie maja żadnych elementów po wewnetrznej stronie koła, ale dla pewnosci nalezy sie zapytac w serwisie czy mozna używać

Pabloss
01-02-08, 22:24
ooo nawet nie wiedziałem ze takie cos jest. No ale jak to takie drogiw to raczej zrezygnuje i chyba zrobie jak kolega pisze bede mial przy sobie czyli bede posiadał hehehhehehe.
Jezeli nie ma innej alternatywy to temat do zamkniecia

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2008 ]
Koledzy znalazłem cos takiego. Wiem co pisze w instrukcji itd. ale sami rozumiecie na Spider-a to nie za bardzo uśmiech mi sie wydawać 1500 zł. Poza tym te łańcuchy bardziej chcę mieć na wypadaek jak mnie skontrolują niż do zakładania. Co myślicie :
http://www.allegro.pl/item315119329_diament_solidne_lancuchy_sn_od_12_17 _gdynia_.html

[ Dodano: Sro 12 Mar, 2008 ]
Udało mi sie pożyczyć od znajomego Spiker Spider wersja SPORT. Pasowały i nic na szczęście nie uszkodziło sie :-) Ma zamiar takie kupić. Są drogie ale pasują i są bezpieczne dla samochodu

Artur S.
04-02-08, 09:29
Panowie - takie pytanko: wczoraj odebrałem w Plazie alufelgi (zakupione w ramach pakietu 4tys). Czy razem z nimi nie powinienem dostać kompletu śrub i ewentualnie pierścieni centrujących?
Alusy były fabrycznie zapakowane w pudełkach, w których oprócz felg były tylko wentyle, nalepki na słupki i nakładki z logo hondy. W ASO powiedziano, że śruby którymi są teraz przykręcone stalówki pasują do obydwu rodzajów felg pod warunkiem, ze są one oryginalne hondowskie. Szczaw to wersja Comfort 1.8 (205/55/16).
Pzdr - Artur S.

PitK
04-02-08, 10:07
Dokupywałem drugie fele w Plazie do zimówek i z felgami był komplet śrub z tym że u mnie orginalne by nie pasowały. Ale tak czy inaczej kpl. śrub był. Zresztą musiały być bo autko wyjeżdżało z salonu na tych dokupionych a oryginały w bagażniku były to nie mieli wyjścia :)

kmleon
04-02-08, 22:25
Panowie - takie pytanko: wczoraj odebrałem w Plazie alufelgi (zakupione w ramach pakietu 4tys). Czy razem z nimi nie powinienem dostać kompletu śrub i ewentualnie pierścieni centrujących?
Alusy były fabrycznie zapakowane w pudełkach, w których oprócz felg były tylko wentyle, nalepki na słupki i nakładki z logo hondy.

Jeśli są to felgi oryginalne Hondy, a z tego co piszesz - "nakładki z logo hondy" - to są, to raczej nie potrzebujesz pierścieni centrujących, a gniazda nakrętek w felgach powinny być o kształcie sferycznym, czyli pasują do oryginalnych nakrętek hondowskich również sferycznych... Ale sprawdzić kiedyś nie zawadzi...

Pozdrawiam,
Michał

kvas
10-04-08, 11:27
Panowie a co powiecie na to:

http://img91.imageshack.us/img91/4893/8113wis0.th.jpg (http://img91.imageshack.us/my.php?image=8113wis0.jpg)
http://img292.imageshack.us/img292/759/8012wav7.th.jpg (http://img292.imageshack.us/my.php?image=8012wav7.jpg)
http://img141.imageshack.us/img141/6682/civictyper3jpgtq6.th.jpg (http://img141.imageshack.us/my.php?image=civictyper3jpgtq6.jpg)

Co to za fele i gdzie je mozna dorwac :) Jak widac to oryginaly do CTR ale moze gdzies sa tez i 17. Moze ktos je wykukal w sieci? Ja nie znalazlem a diler Hondy tez wytrzeszcza galy.

Pabloss
10-04-08, 21:32
Koledzy a ja jak wiekszość (pewnie) jestem przed wymiana zimówek na letnie, wiec udalem sie dzisiaj do "wymienialni" i tak pytam Pana czy może zrobic mi przekladkę, on odpowiada ze tak ale ja pytam go czy bedzie dokladny i uważny aby nie porysowac mi felg, odpowiada ze ok, po czy jak sciąga kolo to mowi ze nie bierze sie za to :-( I tak dowiedziałem sie ze z felgami 17" i oponami 225/45 jest problem przy wymianie. Czy wy też macie podobne problemy ???

Milek
11-04-08, 00:25
bez przesady, nie ma zadnego problemu. Owszem, trzeba troche bardziej uwazac i sie do tego przylozyc. Tydzien temu sciagalem opony z 17" i wszystko odbylo sie bez zadnych rys i zadrapan. Poza tym 225/45R17 to zadna tam straszna opona na wymiane. Ludzie zmieniaja 19", 20" w osobowkach i daja rade. Takze jak Pan z wulkanizacji kreci nosem to lepiej pojechac do kogos innego

darekg
11-04-08, 11:48
Ja zrobiłem to normalnie w ASO Hondy. Umówiłem się przy okazji na geometrie (gwarancyjnie) a za przekładke 60 zeta (też mam 17"). pozdrawiam

Pabloss
13-04-08, 10:29
bez przesady, nie ma zadnego problemu. Owszem, trzeba troche bardziej uwazac i sie do tego przylozyc. Tydzien temu sciagalem opony z 17" i wszystko odbylo sie bez zadnych rys i zadrapan. Poza tym 225/45R17 to zadna tam straszna opona na wymiane. Ludzie zmieniaja 19", 20" w osobowkach i daja rade. Takze jak Pan z wulkanizacji kreci nosem to lepiej pojechac do kogos innego

dokladnie tak zrobiłem pojechalem do innego warsztatu i wszystko odbyło sie sprawnie szybko i bez uszkodzeń. Teraz testuje te letnie ogumienie bo kupiłem samochód w styczniu wiec na letnich nie miałem jeszcze przyjemności.
Do Admina jak bardzo nie w temacia wątka to prosze o przeniesienie.
Tam gdzie zmieniałem oponki wlaściciel ma autoryzowany serwis Boscha a co więcej robi prxzeglądy i naprawy samochodów równiez tych na gwarancji w tym Hond. Sam też widziałem ze jeździ Hondą. Pytalem go czy jak bym u niego "coś" zrobil to nie stracę gwarancji -- odpowiedział mi że nie co o tym sądzicie ??

BDavid
15-04-08, 15:37
Dobra, pytanie do znawców... czy felgi w rozmiarze 18" tzn. 8x18 i ET 40 będą pasowały do cifa??

kubaSG
15-04-08, 18:22
Tak. ET od 40 do 45 pasuja w tym rozmiarze

BDavid
15-04-08, 18:47
to mi ulżyło, bo juz zamówiłem felgi... będą niestety dopiero na poczatku maja...

Milek
15-04-08, 19:11
Dobra, pytanie do znawców... czy felgi w rozmiarze 18" tzn. 8x18 i ET 40 będą pasowały do cifa??

moim zdaniem spokojnie wejda. W Coupe i sedanach wchodza wiec nie wierze, ze w hatchu mialyby nie wejsc. ET 40 w moim aucie jest prawidlowa wartoscia na 18" zalecana przez producenta a pol cala szersza felga nie moze robic problemow. Nie nakladaj tylko na nia szerszej opony niz 225/40

kubaSG
15-04-08, 19:13
W CTR sa 18x8 ET40

BDavid
15-04-08, 19:18
Opony będa oczywiście 225/40

bamber2000
02-06-08, 10:16
Witam, mam pytanko czy istnieją jakies zamienniki tarcz i klockow do VIII gen.
najlepiej sportowe lub "tuningowe".
Prosze pisac i dawac namiary.

pozdrawiam.

_____________moj type-s____________________
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=31987

marzyniu
02-06-08, 13:19
z tego co ja sie orientuje to ebc robi zamienniki.

s0seN
02-06-08, 18:17
Można kupić bezpośrednio http://www.ebcbrakes.pl/, kupowałem tam do Tośki a za chwilę przyjdzie czas na Hankę. W Tośce jeździłem na EBC Green'ach i były bardzo fajne, autko hamowało lepiej niż na seryjnych, wada, szybko zdechły fabryczne tarcze.

bamber2000
05-06-08, 22:25
ok, kupilem tarcze i klocki EBC jutro bede to montowal,
napisze jakie odczucia... :)

pozdrawiam.

BDavid
05-06-08, 23:46
foty też poprosimy... no i oczywiście
jakie odczucia...

s0seN
06-06-08, 09:40
bamber, napisz jak wrażenia i ile Cię ten zestawik kosztował.

semri
06-06-08, 10:37
z ich cennika wychodzi przy dzisiejszym kursie euro
przod- 272,80 zł klocki (komplet) + 647,19 zł tarcze (komplet) = 919,19 + robocizna
tyl - 242,46 zł + 394,38 zł = 636,84 + robocizna
przod + tyl = 1556,03 + robocizna

s0seN
06-06-08, 12:36
No to czekamy teraz na opis wrażeń, ja przy Tośce zauważyłem że na zimnych hamulcach greeny EBC troszkę gorzej hamowały niz później na rogrzanych.

bamber2000
06-06-08, 13:46
witam, Tarcze i klocki juz na aucie , jeszcze nie wiem za bardzo jak hamują bo kazali mi je na poczatku delikatnie traktowac zeby sie dotarlo...
Koszt u mnie bo bardzo dobrych i niskich cenach to zestaw na przednią oś klocki i tarcze 880zł brutto + montaż 90zł ( w serwisie pytalem o montaż to 270zł).

http://images28.fotosik.pl/226/5d1bca6d3b4d6b1f.jpg (www.fotosik.pl)

http://images31.fotosik.pl/277/1b356026c9131fa6.jpg (www.fotosik.pl)

http://images28.fotosik.pl/226/59d698ebb68c1311.jpg (www.fotosik.pl)

http://images23.fotosik.pl/225/9aef452961fe5089.jpg (www.fotosik.pl)

bejrutek
06-06-08, 15:06
dzisiaj kupiłem klocki na przód za 93zł komplet firmy ABS... niestety zwykłe klocki... sportowe tuningowe odpadają- nie jestem w stanie tak mocno grzac żeby zaczeły działać...

rollomay
08-09-08, 10:00
Odgrzewam watek, poniewaz zaczalem sie juz rozgladac za zimowkami do mojego auta (Civ Type-S). Letnie, wiadomo, jak fabryka dala czyli 225/45/17. Pytanie jaki setup wziasc na zime? W moim warsztacie, w ktorym zmieniam zawsze kola powiedzieli mi, ze '17 na zime to katorga i lepiej zalozyc '16 i wezsze kolo. Jednakowoz Civ ma dosyc duze nadkola i nawet fabryczne '17 nie wygladaja na jakies wielkie i boje sie, ze na '16 bedzie wizualna kupa. jak to wiec jest, da sie jezdzic w zimie na '17?

Druga sprawa to opony - zastanawiam sie co kupic na zime? W poprzednim aucie mialem Pirelli SnowSport i bylem bardzo zadowolony. Teraz SnowSporta zastapila SottoZero i sklaniam sie wlasnie ku tej oponie. Ma ktos te opony, jak sie sprawuja? Moze macie jakies inne typy?

Pabloss
08-09-08, 12:52
U siebie mam ta oponę i jak na razie nie mam zastrzeżen, ale zima była lagodna więc pozw wypadem do Austri nie miałem okazi pojeździć na śniegu:
http://images27.fotosik.pl/205/ccc731a7e91d5b54m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ccc731a7e91d5b54)

luckie
08-09-08, 14:08
Ja mam seryjnie 16" (Comfort) i nie wyglada zle - opona ma wyzszy profil i wypelnia wneke podobnie do niskoprofilowej 17-stki. Zobacz moja fotke.

thargaat
09-09-08, 17:15
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem nowego civica 1.8 sport. W pakiecie dostałem m.in. zimowe opony. I tu mam właśnie pytanie. Z jednej strony czytam, że w tej chwili bez problemu można jeździć na aluminiowych felgach także w zimie, z drugiej strony piszecie posty o kupnie nowych felg aluminiowych na zimę (w tym samym rozmiarze). Czy naprawdę warto kupować drugi komplet felg na zimę? Jakie są opinie osób, które jeżdżą przez cały rok na tych samych felgach?

kjawo
09-09-08, 18:19
Prawda jest taka, że felgi aluminiowe się mocniej niszczą zimą (niekorzystnie warunki atmosferyczne, sól... etc.) Mój tata ma 807 z felgami oryginalnymi bodajże 215/60 R16 może być inna szerokość i jeździ cały rok na jednych felgach (zmienia tylko opony zima/lato) auto ma od września 2005 roku i felgi są w dobrym stanie, aczkolwiek widać pewne symptomy eksploatacji (auto ma ok. 80 tyś km) felgi nie są takie błyszczące jak nowe, widać drobne ryski, ale najgorszy jest pies... A w zasadzie jego mocz. Pozostawia na felgach okropne zacieki, których potem nie można usunąć, bądź jest to bardzo trudne. Poza tym felgi są jak najbardziej ok.
Powiem tak. Do civica w wersji Sport dostałem gratis 17" Storm'y (dziś do mnie przyjechały) , jutro przerzucę oponki na nie, a org. felgi aluminiowe zostawiam na zimę. Jeśli nie miałbym drugiego kompletu felg to jeździłbym cały rok na jednym. Moim zdaniem nie warto kupować felg tylko na zimę. Sądzę, że lepszym rozwiązaniem jest zakup fajnej felgi na lato a org. aluminiową zostawić na zimę. Ale każdy czyni według własnego uznania. :)

Pik
09-09-08, 21:36
Kazde felgi mocniej sie niszcza zima, np na stalowych po paru latach uzytkowania wychodzi rdza od soli... Tanie alufelgi, ktorych raczej nie szkoda na zimowe uzytkowanie wcale nie sa drogie. Stalowka kosztuje ok 200 pln, alufelga ok 300 pln.

Na zime wzialem opony wezsze o nieco wiekszym profilu (205/55/R16), co powinno zapewniac lepsza przyczepnosc w warunkach blota sniegowego oraz wiekszy komfort niz fabryczne 225/45/R17. Wiadomo, ze w takim przypadku trzeba kupic felgi, bo przekladka nie wchodzi w gre. Zreszta, zarowno opony, jak i felgi 16" sa tansze niz 17"!

Zalety posiadania 2 kompletow kol to:
- felgi i opony sie nie niszcza podczas przekladania
- w wiekszosci serwisow wymiana calych kol jest tansza niz przekladanie opon na te same felgi, takze extra wydatek na felgi w zasadzie sie zwraca po kilku sezonach
- cale kola mozna ewentualnie wymienic we wlasnym zakresie (jesli ktos sie nie przyklada do wywazenia), przelozenie opon to raczej tylko w serwisie
- opony na felgach lepiej znosza skladowanie, nie odksztalcaja sie itp

browocofil
10-09-08, 08:45
- w wiekszosci serwisow wymiana calych kol jest tansza niz przekladanie opon na te same felgi, takze extra wydatek na felgi w zasadzie sie zwraca po kilku sezonach
- cale kola mozna ewentualnie wymienic we wlasnym zakresie (jesli ktos sie nie przyklada do wywazenia), przelozenie opon to raczej tylko w serwisie

I do tego auto mniej pali na zimówkach o profilu, który wspomniałeś (są węższe i lżejsze)

rollomay
10-09-08, 10:29
No u mnie chyba jednak opcja '16 nie wchodzi w gre - komfort na '17 jest mizerny, ale estetyka chyba jednak zwyciezy, bo Type-S na "16 wyglada nedznie. Mysle, ze na zime zostawie sobie fabryczne felgi i zaloze na nie zimowki a na lato dokupie drugi komplet felg do fabrycznych opon.

Pik
10-09-08, 13:44
Chyba popadasz w przesade z ta estetyka, szczegolnie ze w okresie zimowym auto i tak jest przez wiekszosc czasu ublocone, osniezone itp. Poza tym moim zdaniem auto wyglada calkiem przezwoicie na 16kach, trzeba tylko dobrac odpowiedni wzor alusow.

Swoja droga, chyba roznica w wygladzie miedzy Type S a 5D jest pomijalna, heh...

otest
11-09-08, 20:22
Kazde felgi mocniej sie niszcza zima, np na stalowych po paru latach uzytkowania wychodzi rdza od soli... Tanie alufelgi, ktorych raczej nie szkoda na zimowe uzytkowanie wcale nie sa drogie. Stalowka kosztuje ok 200 pln, alufelga ok 300 pln.

Na zime wzialem opony wezsze o nieco wiekszym profilu (205/55/R16), co powinno zapewniac lepsza przyczepnosc w warunkach blota sniegowego oraz wiekszy komfort niz fabryczne 225/45/R17. Wiadomo, ze w takim przypadku trzeba kupic felgi, bo przekladka nie wchodzi w gre. Zreszta, zarowno opony, jak i felgi 16" sa tansze niz 17"!

Zaleta 16" jest rowniez to ze mozna na nie zalozyc łancuchy...co w niektorych miejscach moze byc niezbedne.

Poza tym Wiekszy profil daje wieksze szanse na ocalenie felgi w przypadku poslizgu i "oparciu" sie na krawezniku ...

kjawo
11-09-08, 23:02
A ja mam teraz problem... Na aucie od dziś mam Stormy 17". Oryginalne 17" od Sporta w stanie idealnym leżą w garażu, wstępnie planowałem je zostawić na zimę, ale teraz już nie wiem. Może znajdzie się na nie chętny, ile jest wart taki komplet? Wtedy kupiłbym jakąś 16 + oponę 205/55 i miałbym komplet na zimę :)

Bo jeśli nie to mam tylko dwa wyjścia: zimówka 225/45 R17 albo podobno zamiennik tej opony: 205/50 R17
Tylko ceny opon 17 są znacznie większe niż 16... Co radzicie?

lukione
12-09-08, 09:32
Ja bym sprzedał te 17 i kupił 16 na zimę bo jednak komfort jazdy będzie większy a w zimę drogi nie są tak gładkie jak latem (tarka po łańcuchach), no i jak cie zniesie na krawężnik to zawsze jest to większa szansa że coś ocaleje

Pabloss
12-09-08, 16:10
Tez zeszlej zimy nie wiedziałem jakie łańcuchy kupic i jakie będą sie nadawać na 225/45/17" dlatego może komuś to się przyda:
http://www.pewag.pl/sklep/sniegowe/index.php
dodam tylko że użwalem zeszłej zimy Spikes-Spider Compact i są super hehe tak jak ich cena :(

Pik
12-09-08, 19:38
Honda w instrukcji obslugi zabrania uzywania lancuchow na 17", jesli dobrze pamietam...

Pabloss
12-09-08, 19:58
dobrze pamiętasz i dlatego wymyślili Spikes-Spider Compact sprawdz a bedziesz wiedzial o co chodzi

browocofil
12-09-08, 22:20
Ja zimą (byłem również w Zakopanem) jeździłem na Kleber KRISALP HP 2 - 205/55R16 (na stalowych felgach) i jak na moje potrzeby spokojnie wystarczały. Przyczepność na śniegu dobra, na suchej nawierzchni również

noso
13-09-08, 10:30
Ja zimą (byłem również w Zakopanem) jeździłem na Kleber KRISALP HP 2 - 205/55R16 (na stalowych felgach) i jak na moje potrzeby spokojnie wystarczały. Przyczepność na śniegu dobra, na suchej nawierzchni również

No ja wlasnie kupilem te Klebery zobaczymy jak beda sie sprawowac...

browocofil
13-09-08, 10:45
No ja wlasnie kupilem te Klebery zobaczymy jak beda sie sprawowac...

W ramach testu zrobiłem sobie rok temu przejażdżkę z Zakopanego do Morskiego Oka (droga dość kręta :), po zaśnieżonej (ubity śnieg, przysypany świeżym) drodze. Jechałem sobie 50-70 km/h, na zakrętach rzecz jasna wolniej i nie było problemów. Raz po raz VSA wyprostował i się jechało. Dodam jeszcze, że bez łańcuchów.

zuzia
08-10-08, 15:09
Jestem zupełnym laikiem ale pytam czy oryginalne nakrętki z 17 alu będą pasowały do stalowych felg

Mariusz1
08-10-08, 15:47
Tak

szoi
10-10-08, 12:19
Czy d Hanki 5d VIII gen podejdą fele o rozmiarze: ), rozstaw 5x114,3 - 8x17" ET40 poniżej zdjęcie:
http://images34.fotosik.pl/377/06d74407ad4d09ef.jpg (www.fotosik.pl)

marzyniu
11-10-08, 03:04
beda obcierac o blotniki,sa 7,7mm za szerokie
pozdro.

Lexx
14-10-08, 23:24
A czy te felgi będą pasowały?:

http://www.felgi-opony.com/ENZO_H,5,2126,2_7_29.html

Bo chciałem sobie pod zimówki zamówić.

Maro2004
15-10-08, 01:24
Wg konfiguratora ALCAR będą pasowały. Ponadto lista aplikacji dla tych felg zawiera civa 5d. Oto link do podstrony: http://www.alcar.pl/AlcarKonfigurator/produktion_neu/index.php?&site=13&lng=pl&fdi_mod=S21&fdi_key=18498 . Musisz tylko zmienić średnicę na 16 i wskazać na felgę enzo H. Oczywiście jak chcesz zwizualizować swoje auto to kolor lakieru tez wskaz odpowiedni.
W informacjach technicznych jest lista aplikacji w formacie pdf. Wynika z tego że felgi te muszą mieć ET40 lub ET45 dla tego modelu auta. Radzę jednak porozmawiać wcześniej z pracownikami portalu felgi-opony.com aby sami to sprawdzili i dołączyli do felg odpowiednie nakrętki i ewentualnie pierścienie centrujące.

Niestety link zostaje skrocony (ale też dasz sobie radę tylko należy wybrać wcześniej dane auta).

Lexx
15-10-08, 09:40
Dzięki za info. Gość powiedział, że faktycznie będą pasowały. Przesyłka już w drodze.

marekmmj
21-10-08, 19:32
Hej,

A ja kupując Hanię z 2007 roku w promocji dostałem m.in. 17tki zimowe. Zastanawiałem się czy kupić 17tki stalowe czy aluminiowe, ale nigdzie nie mogę znaleźć stalowych 17tek. Polecicie coś?

Kozo
22-10-08, 10:49
Hej,

A ja kupując Hanię z 2007 roku w promocji dostałem m.in. 17tki zimowe. Zastanawiałem się czy kupić 17tki stalowe czy aluminiowe, ale nigdzie nie mogę znaleźć stalowych 17tek. Polecicie coś?

a nie chcesz czasem kupic oryginalnych 17 ze sporta ? :)

Manwe
22-10-08, 15:01
ja bym radził kupić jednak alu nawet na zimę cenowo możesz nawet zyskać w porównaniu do stalowych a i wygląd będzie lepszy.

marekmmj
23-10-08, 20:24
A z Enzo H do 17'' 225/45R17 które lepiej by podeszły (chodzi mi o offset)???:

Artykuł: EHY0 205/50R17 89* Rozmiar: 7.0x17 215/45R17 91* PCD: 5/114.3 225/45R17 90* Offset: 40

Artykuł: EHY048 205/50R17 89* Rozmiar: 7.0x17 215/45R17 91* PCD: 5/114.3 225/45R17 90* Offset: 48

Ram
25-10-08, 18:31
A ja sobie zrzucę z aktualnych 17'' letnie, kupie na nie zimówki i już tak zostawie, a letnie nałoże na jakieś nowe felgi np. takie mi się bardzo podobają:
http://moto.allegro.pl/item457921330_k824_17_5x114_3_nowe_alufelgi_nowosc _mat_honda.html

Manwe
25-10-08, 22:12
nie wiem czy to firma godna zaufania chociaż nie kupowałem i niego więc nie mam podstaw do takich opinii. W każdym razie coś tanie są

Kozo
26-10-08, 12:31
w temacie opon :

jakie macie cisnienie w oponach (chodzi mi o 225/45/17)? Wiem ze producent podaje 2,1 na przod i tyl, ale dzisiaj mialem troche wolnego czasu i z nudow zrobilem sobie taki test bo przygladajac sie przednim przy tym 2,1 to tak mi sie wydawalo na oko ze mam "kapcia" - wiadomo silnik lekki nie jest i przod nabilem do 2,4 i musze Wam powiedziec ze nie wiem czy mi sie zdaje ale chyba sie lepiej jezdzi - mam takie wrazenie jakbym mial mniej jakis dziwnych odglosow z przedniego zawiasu - na razie tak zostawie zobaczymy co bedzie dalej ;)

marekmmj
26-10-08, 20:09
Help please ;)

A z Enzo H do 17'' 225/45R17 które lepiej by podeszły (chodzi mi o offset)???:

Artykuł: EHY0 205/50R17 89* Rozmiar: 7.0x17 215/45R17 91* PCD: 5/114.3 225/45R17 90* Offset: 40

Artykuł: EHY048 205/50R17 89* Rozmiar: 7.0x17 215/45R17 91* PCD: 5/114.3 225/45R17 90* Offset: 48

Ram
27-10-08, 07:52
A co sądzicie o felgach z reklamy na forum "dragwheels"? Wzornictwo dość fajne, ciekawe jak z jakością?

Maro2004
27-10-08, 10:39
Chodzi właśnie o to, że pojawia się na naszym rynku masa nowych firm. Nie wiemy jak z jakością ich produktów. Wybór felg sprawdzonych producentów jest również ogromny. Wielu pięknych felg nie mozna u nas dostać. Miałem przykład, kiedy firma sprzedająca alusy (nawet poprzez Allegro) na moją chęć kupna oferowanych przez nich felg odpowiadała, że tak naprawdę to oni tych felg nie mają, sprowadzenie jest kosztowne itp pierdoły, po czym usiłowali mi wcisnąć coś czego mieli multum na magazynie. Ja osobiście rozważam MOMO STRIKE Black http://www.felgi-opony.com/galeria_felg_aluminiowych.php?model=momo_strike_bl ack.jpg.

rollomay
27-10-08, 11:22
Potrzebue zakupic drugi komplet felg do Type-S. Zastanawiam sie miedzy dwoma modelami OZ - Ultraleggera i Superturismo GT, oraz kolorami - klasyczny srebrny czy moze czarny, wszystko w rozmiarze '17. Superturismo to troche spelnienie marzen, poniewaz zawsze mi sie podobaly i chcialem je miec jeno nie bylo okazji, Ultraleggera kusi natomiast niska waga i tez fajnym, klasycznym designem. Co byscie wybrali?

Manwe
27-10-08, 17:48
co do momo strike widziałem je na czarnej FK2 i nie podobały mi się. ja zastanawiam się nad produktem firmy inovit albo manic albo tarmac (kolor grafitowy a może... złoty ) http://inovit.pl/main.php

Maro2004
27-10-08, 18:37
Manwe dzięki za podzielenie się Twoją opinią. Rozważę jeszcze wybór felg (do wiosny sporo czasu). Z Momo moja Honda prezentowalaby się jak na moim avatarze. Ja raczej chciałbym coś pięcioramiennego w kolorze czarnym lub ciemnym chromie. Wchodzą jeszcze w grę hondowskie stormy. Ktoś na Naszym forum kiedyś pisał (w innym temacie) o felgach Mito T1R http://www.mitowheels.com/t1r_special_news.asp ale w Polsce są niedostępne. Wizualnie też podobały mi się AVUS-y AC505 lub AC502 http://www.allegro.pl/item453097261_felgi_avus_racing_blue_city_wawa_16_ 17_18.html ale tutaj znowu odpowiedź, że ich nie mają i proponują zupełnie coś innego.

szoi
29-10-08, 08:54
Zadam prozaiczne pytanie, ale naprawdę nie mam pojęcia...
Zmieniacie opony w ASO czy poza ASO?

Maro2004
29-10-08, 09:11
Jeżeli o mnie chodzi to poza ASO. W specjalistycznym zakladzie wulkanizacyjnym (sprzedaż opon, wyważanie kół, serwis).

luckie
29-10-08, 09:41
Witam - jak w temacie - jakie zakladacie zimowe opony i jakie polecacie z wlasnego doswiadczenia?

Ja zakladam takie jakie dostalem przy zakupie czyli Michelin Primacy Alpin - tak wiec nie byl to moj wybor, po prostu byly "w komplecie" i jestem ciekaw jak sie spisza.

W poprzednim aucie mialem Good Year Ultra Grip 7 i bylem bardzo zadowolony.

Rikoo
29-10-08, 09:48
ja mam na ten sezon Toyo :D

Alchemiq
29-10-08, 10:49
Nokian WR G2

cbr1100xx
29-10-08, 11:08
Vredestein Snowtrack 3 205/60/16, W sumie pierwszy sezon na takich oponach. Zobaczymy...
Felga ENZO H 6,5" - I Wszysko ładnie pasuje. Ale na zimę. Bo na lato nie chce takiego wysokiego profilu. Dla mnie to wygląda nie ciekawie ale to kwestia gustu.

semri
29-10-08, 11:13
YOKOHAMA W.drive V902 205/55/16, to bedzie drugi sezon, sa naprawde ciche w porownani do letnich michelinow

Pik
29-10-08, 11:58
Ja na zime mam Dunlop SP WINTER SPORT 3D 205/55R16 91 H zalozone na ENZO - H - 6,50x16 ET 45 rozstaw 5x114,3 .

Ostatnio widzialem przegladajac gazetki w kiosku test opon zimowych w Auto Swiat i bodajze Dunlop Winter sport 3d zajal I miejsce w rankingu... A wcale Dunlopy nie sa takie drogie.

zyga502
29-10-08, 12:04
ja kupiłem Goodyear UG7 ,ale zima była mało "zimowa" wiec nie powiem jak sie spisuja na sniegu,na" wodzie" wiadomo ,ze wole letnie ,ale nie odniosłem wrazenia ,ze sa dobre lub złe

zyga502
29-10-08, 12:05
ja kupiłem Goodyear UG7 ,ale zima była mało "zimowa" wiec nie powiem jak sie spisuja na sniegu,na" wodzie" wiadomo ,ze wole letnie ,ale nie odniosłem wrazenia ,ze sa dobre lub złe

Ascheron
29-10-08, 12:37
A ja pojezdze na calorocznych...

moi fachowcy, ktorzy sprowadzali mi autko jezdzili na odpowiednikach przy CRV i pieknie jezdzil po naszych gorkach (Sudetach) smigal po sniegu az milo....

Chwilowo jezdze nia w Wawie, wiec sadze, ze sie tym bardziej sprawdza, a jak nie to zmienie ;-)....

browocofil
29-10-08, 13:16
Ja też poza ASO. Felgi (stalowe) i opony kupiłem z netu.

alberto30
29-10-08, 13:51
Nokian W 205/55 R16 91T

Już zakładacie zimówki ? Ja poczekam jeszcze z tym ze 2 tygodnie.

mroziu
29-10-08, 14:16
Nie będę oryginalny Ultra Grip 7.

I tak już zmieniłem opony. Udało się bez najmniejszych kolejek. Bo jak spadnie pierwszy śnieg to potem trzeba czekać z tydzień w kolejce do oponiarza.

Dobi
29-10-08, 14:39
W mnie są Dunlop SP WINTER SPORT 3D 205/55R16 91 H. Już zmienione, trzeba się przyzwyczaić do nowych opon.

Dobi
29-10-08, 14:44
Poza ASO. Pierwszy raz bylem w ASO bo się okazało, że miałem za wysokie szpilki (a w zimowych felgach mam takie kołpaczki i śruby i się nie mieściły) wymienili bez problemów. Trzeba tylko uważać aby szpilki posowały do felg bywa że do stalowych są inne.

Manwe
29-10-08, 15:04
u mnie pirelli sotto zero niestety w takim samym rozmiarze jak letnie standardowe 17 ... no ale dostałem gratis więc przynajmniej będą jeździły na seryjnych alusach

kmleon
29-10-08, 15:05
Poza ASO. Pierwszy raz bylem w ASO bo się okazało, że miałem za wysokie szpilki (a w zimowych felgach mam takie kołpaczki i śruby i się nie mieściły) wymienili bez problemów. Trzeba tylko uważać aby szpilki posowały do felg bywa że do stalowych są inne.

Hmmm, ale jak mogą szpilki nie pasować do felg? Może chodzi Ci o nakrętki i o kształt styku nakrętki i felgi?

luckie
29-10-08, 15:13
Już zakładacie zimówki ? Ja poczekam jeszcze z tym ze 2 tygodnie.

Ja zmieniam dzisiaj bo straszyli tu sniegiem, a teraz prognoza pogody mowi o 19 stopniach w weekend :mad:

Kozo
29-10-08, 15:26
jak widze co kraj to obyczaj :) ja mam Firestone Winterhawk kupione zima 2006 roku :)

Lexx
29-10-08, 16:36
Felgi Enzo H 16, opony Pirelli.

Dobi
29-10-08, 17:02
Hmmm, ale jak mogą szpilki nie pasować do felg? Może chodzi Ci o nakrętki i o kształt styku nakrętki i felgi?

chodziło o nakrętki i ich styk z felgą

browocofil
29-10-08, 19:42
Felgi 16' Opony Kleber

Ram
29-10-08, 20:09
Ja jeszcze do swojej Civic nie kupiłem, mam dostać niby w promocji w salonie tam gdzie kupiłem samochód jakieś markowe na felgi 17 calowe za "jedyne" 1800 zł. W poprzednich samochodach miałem Dunlop Winter Sport a obecnie w drugim aucie Pirelli Sotto Zero, do obu nie miałem raczej zastrzeżeń, jednak te drugie to już naprawdę wysoka jakość, co faktycznie czuć przy szybkiej jeździe w zimie (ESP się prawie nie włącza).

luckie
29-10-08, 20:56
Ja jeszcze dopisze jakich NIE polecam - mialem kiedys dawno opony Pneumant, dzieki nim rozbilem auto :(
Serio - nieduza prekosc na sniegu, poslizg i zero kontroli nad autem - mialem sporo czasu do przeszkody (plot) by reagowac, hamowac, nie hamowac itd - auto bylo po prostu bewladne. Straszne uczucie...

Zona kiedys miala Firestone Winterhawk i byly mysle OK - w kazdym razie zima bez stluczki wiec nie moglem marudzic ;)

Teraz do jej autka zamowilismy Hankook W440 Icebear - brzmi egzotycznie ale ma swietne wyniki w testach ADAC w stosunku do dosc umiarkowanej ceny. Zobczymy jak sie bedzie jezdzilo :) Modlmy sie o brak powazniejszych uszkodzen ;)

Ram
29-10-08, 21:04
Luckie a może powiesz gdzie zamówiłeś? Może znacie jakieś miejsca gdzie można taniej kupić opony, bo różnie to bywa z tym, czasami sprzedają takie które leżą po 2 lata na magazynie.

luckie
29-10-08, 21:44
Jasne - kupilsmy na reifendirekt.de, ale w Polsce maja tez sklep - http://www.oponytanio.pl/

Pabloss
29-10-08, 22:38
u mnie Pirelli sottozero winter 210 o rozmiarze 225/45 R17 takie dostałem i na takich bede smigać.

lokcio
30-10-08, 08:35
Czy wiecie moze gdzie w poznaniu lub okolicy kupie stalowki ?? idzie zima a ja nie mam jeszcze koł :(

semri
30-10-08, 09:17
hetmanska przy czerwca na przeciw BP. Bukowska 364a, tu kupowalem alusy, niby przeznaczone na zime, 350 szt, a stalowki 270

jacektp
30-10-08, 09:43
Ja rok temu kupiłem przez internet w Krispol po 85 zł (15 cali)

szoi
30-10-08, 11:03
Ja rok temu kupiłem przez internet w Krispol po 85 zł (15 cali)

15" w 5d??

17" stalowych w tym rozmiarze nie ma, więc pozostają ci 16" i chyba na www.allegro.pl znajdziesz bez problemu nówki w dobrej cenie

noso
30-10-08, 12:14
Czy wiecie moze gdzie w poznaniu lub okolicy kupie stalowki ?? idzie zima a ja nie mam jeszcze koł :(

Ja szukalem dosc dlugo stalowek ( nie chcialem kupowac nowych okolo 200 - 220 za sztuke 16 cali ) wiec kupilem nowe alu 16 na allegro za 850 zl....

noso
30-10-08, 12:16
ja mam Klebery 16 KRISALP 205/55/16

WindomEarle
30-10-08, 12:23
Michelin Pilot Alpin PA3 225/45/17 94V

Pik
30-10-08, 12:27
Może znacie jakieś miejsca gdzie można taniej kupić opony, bo różnie to bywa z tym, czasami sprzedają takie które leżą po 2 lata na magazynie. Zawsze mozesz sie zapytac o miesiac i rok produkcji opony przed zakupem (co latwo sprawdzic, bo na kazdej oponie jest takie 4-cyfrowe oznaczenie). Ja kupowalem na www.opony.com .

WindomEarle
30-10-08, 12:54
moej kupilem na www.interopony.pl, data produkcji pazdziernik 2007

jacektp
30-10-08, 13:28
15" w 5d??

17" stalowych w tym rozmiarze nie ma, więc pozostają ci 16" i chyba na www.allegro.pl znajdziesz bez problemu nówki w dobrej cenie

Niigdzie nie było, że to 5D.

semri
30-10-08, 13:44
moej kupilem na www.interopony.pl, data produkcji pazdziernik 2007

jesli masz napisane 1007 to oznacza 10tydzien 2007 roku, czyli marzec

luckie
30-10-08, 15:35
Ja dostalem z nr DOT 2308.
BTW - poraz pierwszy zmienialem tutaj opony nie kupujac ich w tym samym miejscu. Okazalo sie to bledem :)

Chcecie wiedziec ile sobie tu zycza za przelozenie opon (mam 1 komplet stalowych felg tylko na razie)?
116 euro. za 40 minut roboty. Ciezko przelknalem :)

Chyba do PL bede jezdzil opony zmieniac hihihihihi

WindomEarle
30-10-08, 15:53
jesli masz napisane 1007 to oznacza 10tydzien 2007 roku, czyli marzec

czy ja napisalem ze mam 1007 ??? :o

wiem o tym ... wszytskie tygodnie na 4-ch oponach sa z pazdziernika 2007 ...dwie bodajze 42 i dwie 40 tydzien

ktos powyzej sie pytał jak stare sa opony kupowane w internecie i które sklepy ewentualnie polecamy ....wiec podlaem miesac produkcji opon

vandarko
30-10-08, 15:57
Z Michelinek Alpinek Też Będziesz Zadowolony

Ram
30-10-08, 17:26
Ja dostalem z nr DOT 2308.
BTW - poraz pierwszy zmienialem tutaj opony nie kupujac ich w tym samym miejscu. Okazalo sie to bledem :)

Chcecie wiedziec ile sobie tu zycza za przelozenie opon (mam 1 komplet stalowych felg tylko na razie)?
116 euro. za 40 minut roboty. Ciezko przelknalem :)

Chyba do PL bede jezdzil opony zmieniac hihihihihi

No to faktycznie bardzo drogo. U mnie biorą za profesjonalne wykonanie na felgach aluminiowych (czyli bez zarysowania i z wyważeniem dla aluminiowych, czyli ciężarki idą w niewidoczne miejsce) od 80 do 100 zł.

semri
30-10-08, 21:58
czy ja napisalem ze mam 1007 ??? :o

;)

szoi
31-10-08, 08:30
Niigdzie nie było, że to 5D.

Wywnioskowałem to z avtara...

TKR
31-10-08, 15:04
Z Michelinek Alpinek Też Będziesz Zadowolony

A u mnie w zeszłym roku na dwóch wyskoczyły guzki :rolleyes:

lokcio
31-10-08, 16:28
dzieki chlopaki !!chyba kupie jakies najtansze alusy

Ram
31-10-08, 19:36
dzieki chlopaki !!chyba kupie jakies najtansze alusy

Słuszny wybór, alusy już są tak powszechne i tanie, że bez sensu chyba jest kupować stalówki, które moim zdaniem są mniej odporne na warunki atmosferyczne bo zaczynają szybko rdzewieć.

luckie
01-11-08, 18:49
Jezeli ktos jeszcze nie wybral - ten test moze pomoc
http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Winterreifen/205_55_R16H/default.asp?ComponentID=194624&SourcePageID=8979#