Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Felgi i opony w Civic VIII gen

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Manwe
01-11-08, 22:23
słuchajcie jako że jestem laikiem w te klocki z cyferkami mam takie szybkie pytanko czy na standardowe opony do 1,8 sport wejdą felgi 17x7,5 ... standardowo felga jest 17x7 i w związku z tym mam drugie pytanie czy nie będą one wystawały poza obrys i jaki et musiałby być?? pytam bo się strasznie napaliłem na toora t670 :p

Jocer
04-11-08, 20:30
ja pojade 2 sezon na Pirelli SottoZero 225/45R17 94 H XL
pozdrawiam

malykciuk
12-11-08, 10:33
ma ktos jakies doswiadczenia z zimowymi 18'
zastanawiam sie nad takimi modelami
i jeszcze jaki rozmiar, standardowo 225/40? -standard 18" type R

http://moto.allegro.pl/item474123846_nokian_wrg2_235_60_r18_przesylka_gra tis.html
http://moto.allegro.pl/item479278128_opony_18_225_40r18_225_40_18_nowe_zi mowe.html
http://www.opony.com/opony/52022_goodyear_ug_performance.html

opony ogolnie powinno sie wymieniac co 3-4 lata z tego co kojarze,
takie sztuki raczej omijac?

http://moto.allegro.pl/item475368667_opona_225_40_r18_vredestein_wintrack _92v_nowe.html

Ram
12-11-08, 18:35
opony ogolnie powinno sie wymieniac co 3-4 lata z tego co kojarze,
takie sztuki raczej omijac?

http://moto.allegro.pl/item475368667_opona_225_40_r18_vredestein_wintrack _92v_nowe.html

Raczej bardzo omijać, mogą być gorsze niż używane np. jeden sezon, takie leżakowanie, często w nieprawidłowej pozycji bardzo zniekształca oponę.

Umberto
14-11-08, 22:48
mam pytanko czy mogę założyć zimówki w rozmiarze 195?
nie będą zbyt wąskie do tego co jest oryginalnie na lato?
felgi chcę kupić alu 15x6,5 ?
Może być 6,5? nie za mało?

Mariusz1
15-11-08, 08:58
15" to chyba nie założyć przez zacisk hamulcowy.Na 205 zaczyna zrywać przyczepnosc a 195 to pewnie będzie dramat.....

Sagi80
18-11-08, 14:58
mam pytanko czy mogę założyć zimówki w rozmiarze 195?
nie będą zbyt wąskie do tego co jest oryginalnie na lato?
felgi chcę kupić alu 15x6,5 ?
Może być 6,5? nie za mało?

Ja w taki rozmiar bym się nie bawił bo na 15-stkach alu Civic będzie wygądał jak resorak :D Ja na zime zalozylem 205/55/16 i to chyba minimum. Z jednej strony lżej chodzi układ kierowniczy i w ogóle jakoś tak mniej ociężale się kieruje niż na 17, ale z drugiej przy każdym mocniejszym wcisnięciu gazu zrywa przyczepność. Więc chyba kupowanie jeszcze mniejszych przy mocy 140 KM nie jest dobrym rozwiązaniem.
BTW... ostatnio widziałem czarnego Type S na stalowych wąskich szesnastkach bez kołpaków - dramatycznie wyglądał :)

Umberto
18-11-08, 20:15
dobra kupuje ultragrip 7+ 16" i jakieś felgi to tego
myślałem o czymś takim
http://allegro.pl/item476811976_16_h_411_5x100_black_polish_hijoin.h tml
całkiem w dupcie i niedrogie ale nie ma rozstawu szpilek na hanne;(
ew coś takiego
http://allegro.pl/item476458129_promocja_nowe_felgi_16_5x114_3_tanio .html
chciałem na lato kupić nowe felgi i opony (lub same felgi) ale jeszcze dychy nawet nie zrobiły więc chyba odpuszczę...;(

bottle
19-11-08, 23:36
Kupiłem type-s'a z końcówki 2007 i dostałem gratis zimowe opony, mam fabryczne felgi 17'' ale mam wątpliwości, czy przekładka (jak polecali mi w ASO ;) to dobry pomysł. Proszę o argumenty i o podanie jakiejś alternatywy na zimę. Wielkie dzięki!

szoi
20-11-08, 08:32
ja przełożyłem i jeżdżę

kjawo
20-11-08, 21:46
Po zmianie opon nasunęła mi się jedna konkluzja...
Byle do wiosny...
Civic na oryginalnych 17" felgach od Sporta wygląda tragicznie. :| O ile po zakupie mi to nie przeszkadzało, o tyle chwila zdjęcia Storm'ów była przykra... Auto znów jest pospolite i anonimowe :| Eh... Może przesadzam, ale serio to nie był przyjemny moment... Byle do wiosny...

bottle
20-11-08, 22:56
szoi jeździłeś na nich też w minioną zimę?

Kozo
21-11-08, 06:52
Po zmianie opon nasunęła mi się jedna konkluzja...
Byle do wiosny...
Civic na oryginalnych 17" felgach od Sporta wygląda tragicznie. :| O ile po zakupie mi to nie przeszkadzało, o tyle chwila zdjęcia Storm'ów była przykra... Auto znów jest pospolite i anonimowe :| Eh... Może przesadzam, ale serio to nie był przyjemny moment... Byle do wiosny...

łącze sie w bólu ;) ja przezylem jeszcze bardziej ten moment bo stormy zamienilem na 16" stalowki.

szoi
21-11-08, 08:21
to jest pierwsza zima w tym aucie

szubek
21-11-08, 21:36
to jest pierwsza zima w tym aucie

już sie boj e efektu jutro zdejmuj e sztormy i zak lada oryginalne alu 17 na zimowych kapciach...naprawd e tak tragicznie

kjawo
22-11-08, 00:01
Chyba nie jest tak źle.. Tylko pierwsze wrażenie jest piorunująco negatywne.
Po 1,5 dnia można się przyzwyczaić i jest <ok>

Hultay WRC
22-11-08, 12:23
Nie narzekałbym, wielu kierowców bardzo fajne alusy zamienia na depresyjnie małe stalowe kółka z kołpakami i żyją. Np ja :P No ale drugi zestaw z ładnymi alu kosztuje.

manticore
22-11-08, 14:00
hehe ja sie musze dorobic pierwszego zestawu z ladnymi alu ;)) caly rok jezdze na depresyjnych malych stalowych kolkach ;)

kjawo
22-11-08, 15:07
Rozumiem Was! W poprzednim autku (moim osławionym i niemal idealnym Focusie I gen. 1.8 115KM jeździłem cały rok na 14" (Oponka 185/65R14) Na lato miałem "fajny" wzór OZ Racing... Takie jak poniżej w kolorze aluminium.
http://medias.forum-auto.com/uploads/200410/diabolikdevil_1097662102_oz_racing_f1_cup.jpg
A zimą śmigałem na stalówkach i oryg. kołpakach... Kiedyś jeden mi zginął... w ASO 80zł/szt :| Ale co było robić... Dokupiłem.. Przecież nie będę kupował kołpaków Jacky hehe...

A Stormy były gratis do Hondy... :)
Początkowo chciałem sprzedać felgi od Sporta, ale przemyślałem sprawę i zostały na zimę...
Pozdrawiam!

kvas
22-11-08, 15:08
A ja zakładam zimówki na drugi komplet alusków też 17" i się cieszę :) Już jedną zimę jeździłem na 17 - tkach, było w pytę. Dodam że nie tylko po mieście ale po konkretnie ośnieżonych górskich szlakach gdzie VSA się nieźle napracowało hehehe. Było tak samo komfortowo jak zawsze. Narzekaczom, że twardo, że za szerokie kapcie, że za niski profil polecam kupienie typowego bujacza w stylu corolla etc. Civic VIII gen to autko ze sportowym duchem, a twarde zawieszenie to sam miód. Pozdro!

szubek
22-11-08, 16:13
i już po zmianie na zimówki, zafundowałem sobie Good year'y UG performance 2 na oryginalne 17 aluski 225/45/17 a sztormy do garażu na wiosne.:) oponki ...pierwsze wrażenie bajka, ciche i na pierwszym śniegu auto idzie jak po szynach hamowanie jestem pod dużum wrażeniem, wcześniej miałem Dunlop'y M3 bez porównania UG bije poprzednie oponki na głowę.

Umberto
22-11-08, 20:59
widzę, że kolega zdążył przed zimą
ja dziś 360 km zrobiłem jeszcze na letnich.
Masakra!!!!!!!!!!!!!
Kontrolka VSR (czy jak tam) cały czas mi towarzyszyła w podróży.
W poniedziałek kupuję opony;)

Ram
22-11-08, 22:32
No ja przez pewne ASO HONDY też zostałem bez opon i przez nich musiałem wracać na letnich, czułem się jak Sebastian Loeb na rajdzie Barbórki, tylko, że nie szło mi aż tak sprawnie jak jemu:) No ale dojechałem.

Pabloss
23-11-08, 13:17
Zimą na letnich to prawdziwa jazda bez trzymanki zupelnie nie rozumiem ludzi ktorzy twierdza ze nie ma rożnicy pomiedzy letnimi i zimowymi oponami.

rollomay
23-11-08, 15:24
Ehhh... ja, z powodu permanentnego braku czasu jestem jeszcze na letnich.

>>Szubek

Wlasnie sie zastanawiam miedzy Pirelli Sottozero a tym Goodyear'em. Mialem stycznosc z UG6 i bez rewelacji, ale moze UG Performance, jako opona z wyzszej polki bedzie lepsza?

luckie
23-11-08, 16:58
U nas od 2 dni sniezyce :) Ciesze sie ze mam zimowki juz zalozone - mam Premacy Alpin PA3, na razie bez problemow, na sniegu swietne.

zyga502
23-11-08, 18:06
wiecie co, jak zmieniałem opony to pytałem kolesia ,które sa lepsze ,a które gorsze (ja mam Goodyear UG7) i on powiedział,ze w tych "lepszych" firmach typu goodyear,pirelli,continental,dunlop,michelin i innych tak naprawdę nie ma zbyt duzej różnicy (oczywiście w tych samych przedziałach cenowych) i często ludzie kupuja ,bo kumpel miał takie same,bo w firmie mieli itp,więc chyba najważniejsze,że są zimówki niż letnie

browocofil
23-11-08, 20:30
Ja wczoraj wracałem z Darłowa do Poznania. Do Koszalina biało, do Piły śnieg, potem czarno. Ale zimóweczki dały radę...choć mam opony Kleber, brzydkie stalowe 16stki i kołpaki Jacky

rollomay
24-11-08, 09:26
Zamawialem dzisiaj zimowki do mojego Type-S'a i do wyboru mam Pirelli Sottozero oraz Nokian WRG2. Co do tych pierwszych to w poprzednim aucie mialem Pirelli Snowsport i bylem zadowolony. Nokiana nie znam. Ceny podobne.Rozmiar fabryczny - ida na oryginalne alu. Co byscie wzieli na moim miejscu?

malykciuk
24-11-08, 12:42
ja bym bral nokiany
sottozero czytalem opinie i cos nie bardzo z nimi bylo, CHYBA szybko znikaly jak nie ma sniegu, nie pamietam dokladnie...

szoi
24-11-08, 13:24
wrażenia z jazdy na pirelkach:
- po śniegu naprawde zacnie się autko prowadzi,
- po mokrym tu spodziewałem się większej przyczepności...
- po lodzie - to tak samo chyba na wszystkich oponach (bez łańcuchw to lipa)

Generalnie uważam że nokiany są chyba lepsze, miałem je w poprzednim aucie (obecnie kupiłem takie żonce do jej auta. Wprawdzie ma tylko lupo, ale dzielnie sobie radzi na nokianach)

bottle
24-11-08, 18:53
Czy jeżdżąc w zasadzie tylko po mieście można zostawić na zimę fabryczne alu, czy raczej się zniszczą?

dzięki.

semri
24-11-08, 21:52
niby hondowskie felgi sa wytrzymale na uderzenia i zime. Matka ma CRV i po 3 latach ani sladu korozji, odprysków czy czegos innego po sezonach zimowych.

badboy
25-11-08, 12:13
A ja się zaopatrzyłem w nokiany wr g2 205/55/R16 i do tego tanie aluski na zime Dezent V Black/Dark 7x16" 5/114.3 ET 40.
Pzdr

Umberto
25-11-08, 18:30
Szybkie pytanko: dziś chcę felgi zamówić:
czy mogę założyć felgi 7x16 z et 35?
Jest taka możliwość. Czy max ET (z tego co tu czytam) to 40?
Oponki kupiłem nokian 205,55...

lokcio
25-11-08, 21:38
ja dzis kupilem stalowe felgi :) (190 zł 1 szt) i goodyear ultra grip 7+
bardzo Cicha oponka :) i znakomicie sie sprawuje w sniegu ,blocie posniegowym
Kupilem je bo juz mialem wczesniej w renault megan II tyle ze 15'
zrobilem na poprzednich okolo 40 tys i stracily okolo polowę swoja wysokosc bierznika
Mowia ze jak dobra przyczepnosc to i opona sie szybciej zużywa co sadzicie o takiej teorii ?

BDavid
25-11-08, 22:02
a ja w sobote złapałem kapcia, tzn chyba w piatek ale... wychodzę w sobote rano po buleczki a tu.. bęc, kapeć z przodu... śnieg pada, ale co tam trzeba zmienić... potem gdzieś zmienię już wszystkie na zimówki...

po wykonaniu chyba z 50 telefonów, okazało się że najwczęsniejszy termin to poniedziałek za tydzień... a że lipa jęździć na zapasie z przodu, zaprowadziłem autko do garażu, podnośnik ustawiony na oko na środku auta... połtorej godzinki i 4 oponki zmienione...

zyga502
25-11-08, 22:06
chyba jakaś bzdura ,bo to znaczy ,że jak się ślizgasz po lodzie cały czas (zła przyczepność) to bieżnik wytrzymuje więcej?może chodzi o temp. powyzej 6*C i wtedy owszem sie zgodzę ,że zimówka się zużyje wcześniej

lokcio
26-11-08, 18:21
zyga ja zyje i mieszkam w polsce :) i nie mamy non stop sniegu na jezdni ,najczesciej jest bloto posniegowe

zyga502
26-11-08, 19:31
ok zgodzę się ,że zimówka najmniej się zużywa ,gdy jeździ po sniegu ,ale myslę ,że bardziej ją dobija wysoka temp niz dobra przyczepność

pawelgiant
07-12-08, 13:53
Witam

Ale zawaliem sprawe kupiłem komplet opon uzywanych od accorda ( w Niemczech)
felgi R16 7,5 ET 65 no i nie pasują ocierają o wachacz(?) z tyłu
Pytanie czy takie same felgi zmniejszym ET byłyby bardzie odsunięte od zawieszenia auta ??

pozdr

browocofil
07-12-08, 20:03
Witam

Ale zawaliem sprawe kupiłem komplet opon uzywanych od accorda ( w Niemczech)
felgi R16 7,5 ET 65 no i nie pasują ocierają o wachacz(?) z tyłu
Pytanie czy takie same felgi zmniejszym ET byłyby bardzie odsunięte od zawieszenia auta ??

pozdr

Nie jestem specjalistą w tym zakresie, ale dystanse powinny rozwiazać problem

Umberto
08-12-08, 16:26
Ja mam dystanse na tył 25mm na koło. Na letnich było git (ET55), a teraz mam felgi z ET 35. Opony trochę wystają za nadkole, ale za obrys to raczej nie. Wszystko było by fajnie gdyby nie trasa 400 km i zobaczyłem jak auto po tym wygląda! (brązowe od błota) i na jednym z przepustów drogowych- był łuk pionowy wklęsły i dziury poprzeczne na drodze troche mi zawadziły opony za plastik. Na szczęscie sam brzeg bieżnika, przy końcu. Plastik trochę złapało. Chyba trzeba zdjąć dystanse...:D

pawelgiant
10-12-08, 20:42
przymierzałem sie do dystansów ale jak odsunę koło to śruba się skróci i nie będzie do czego juz przykrecić koła
koło 7,5 J ma ET 65 więc chyba nic nie pomoże sprobuje je założyć na przod moze sie zmiesci.

Umberto
12-12-08, 16:35
można kupić dłuższe śruby na alegroch...
ja mam dystanse przykręcane do piasty i w nich wbite są śruby. Można też kupić takie dystanse zmieniające rozstaw szpilek co czasem może być przydatne komuś. Jak nie to wchodzący i wychodzący jest taki sam. Jedyna wada to cena. Za 2szt dałem 400zł, a przelotowe są dużo tańsze.
ET 65 są chyba w tape-s. Ja chciałem w salonie żeby mi dali przy kupnie felgi od type-s.Do końca obiecywali że tak zrobią. Już w dniu odbioru mówili, że wchodzą na styk i może być problem z jazdą. Dystans by sprawę załatwił, ale: "ASO nie uznaje dystansów".

kocik
19-12-08, 09:42
ja zastanwiam sie nad zmiana felg na lato (standardowe zostawic na zime) i tak z tego co sie orientowalem to max ET w felgach 17" momo to 45 - bedzie to pasowac bez problemu do Type-s ? (we wszytkich dokumnetach na niemieckiej stronie jest od 55 do 65 ale takich felg nigdzie nie ma) mysle nad tymi:

momo ten s black (http://www.felgi-opony.com/felgi/aluminiowe/MOMO/MOMO_TEN_S_Black_7_0x17_5x114_3,5,15353,2_7_32.htm l)

momo strike black (http://www.felgi-opony.com/felgi/aluminiowe/MOMO/MOMO_STRIKE_Black_7_0x17_5x114_3,5,15233,2_7_32.ht ml)

momo v10 black (http://www.felgi-opony.com/felgi/aluminiowe/MOMO/MOMO_V_10_Black_7_0x17_5x114_3,5,15095,2_7_32.html )

Maro2004
19-12-08, 10:44
Będzie pasowało. Wszystkie konfiguratory na jakich sprawdzałem wykazują, że takie ma być ET. Na stronie MOMO jest dokument w formacie PDF i też wykazuje, że do naszych aut te felgi pasują. Weź pod uwagę, że ET jest ściśle powiązane z szerokością felgi. I np zalecają dla szerokości 6,5x16 ET55 ale już dla felg 8x17 zalecane ET jest w okolicach 45. Poza tym kupuj u doświadczonych sprzedawców, oni po pierwsze Ci doradzą, a po drugie dobiorą felgi do auta, dodadzą właściwe pierścienie centrujące no i oczywiście nakrętki. Polecam zajrzeć na strony np. http://www.felgi-opony.com/konfigurator_felg_aluminiowych oraz http://www.momo.com.

kvas
21-12-08, 14:32
Polecam ten sklep. Kupiłem tam na zimę momo s five black 17". Szybko i profesjonalnie to załatwili, a furka wyglada po prostu bosko!!! Niedługo wrzuce foty do galerii.

buri
29-12-08, 16:50
panowie ja troszke z innej beczki. przekopoalem sie przez caly temat bo interesuje mnie kwestia lancuchow. jade za 3 tygodnie do wloch i wiem ze nie wpuszczaja bez lancuchow a potrzebne sa na bardzo krotkim odcinku (jakies 5 km)
w instrukcji zabraniaja zakladania lancuchow na kola 17'', niektorzy sugerowali zakup takiego patentu http://www.spikes-spider.pl/ ale to jest okrutnie drogie.
czy ktos testowal juz zwykle lancuchy o malym oczku? bede bardzo wdzieczny za info bo nie chce kupowac w ciemno i pozniej walczyc ze zwrotami albo cos uszkodzic. jesli ktos korzystal z lancuchow to dajcie znac jakiej firmy daja rade (o ile faktycznie daja), wiadomo ze w instrukcji wiele rzeczy jest na wyrost...

Pabloss
02-01-09, 12:37
juz o tym pisałem, lańcuchy nie nadaja sie tylko coś takiego
http://www.spikes-spider.pl/sklep/index.php
mialem to pożyczone od znajomego i powiem krótko SUPER tylko ta cena :-(

mpi77
02-01-09, 15:01
a ja zapytam inaczej. moze ktoś z forumowiczow odpowie bo serwis nie potrafi. w książce jest napisane żeby nie stosować łańcuchów na opony o rozmiarze 225/45/17.
czy problem jest w wysokości czy szerokości?
gdyby zastosować 205/45/16?

a jeśli chodzi o zimówki to ja jeździłem na Pirelli Sottozero (nie wiem czy dobrze napisałem) i albo te opony albo moje umiejętności :) wyraźnie odbiegają od innych. tam gdzie sporo osób zakładało łancuchy bo nie potrafili podjechać pod jakieś wzniesienie ja nawet na chwilę o nich nie pomyślałem... druga sprawa że dzień przed wyjazdem w góry były zakładane a więc po asfalcie zrobiły tylko ok 500 km.

szubek
02-01-09, 16:01
a ja zapytam inaczej. moze ktoś z forumowiczow odpowie bo serwis nie potrafi. w książce jest napisane żeby nie stosować łańcuchów na opony o rozmiarze 225/45/17.
czy problem jest w wysokości czy szerokości?
gdyby zastosować 205/45/16?

a jeśli chodzi o zimówki to ja jeździłem na Pirelli Sottozero (nie wiem czy dobrze napisałem) i albo te opony albo moje umiejętności :) wyraźnie odbiegają od innych. tam gdzie sporo osób zakładało łancuchy bo nie potrafili podjechać pod jakieś wzniesienie ja nawet na chwilę o nich nie pomyślałem... druga sprawa że dzień przed wyjazdem w góry były zakładane a więc po asfalcie zrobiły tylko ok 500 km.

zdecydowanie problem polega na wysokości opony i niskim zawieszeniu poprostu do takich opon nie stosuje się łańcuchów, można łatwo uszkodzić felgę ..ewentualnie mozna zastosować takie jakby to nazwać ..."łancuchy z tworzywa" to są takie nakłądki obejmujące koło tylko od strony zewnętrznej.

mpi77
02-01-09, 18:40
zdecydowanie problem polega na wysokości opony i niskim zawieszeniu poprostu do takich opon nie stosuje się łańcuchów, można łatwo uszkodzić felgę ..ewentualnie mozna zastosować takie jakby to nazwać ..."łancuchy z tworzywa" to są takie nakłądki obejmujące koło tylko od strony zewnętrznej.

a o tym nie pomyślałem że może chodzić o niski profil opony. tak sobie wymyśliłem, że 16 z profilem 55 będzie podobna do 17 z profilem 45 więc pewnie szerokość jest istotna. no i znowu zagadka - kupować zimowe 17 czy komplet 16... ech same problemy :)

buri
03-01-09, 12:57
dzieki Pabloss, czytalem wlasnie o tym wczesniej w tym watku ale cena mnie zabila i nie ma mowy o kupnie tego na te pare kilometrow dlatego rozwazam zalozenie lancuchow ale mimo wszystko boje sie o uszkodzenia we wnece kola bo same fegi i tak sa troszke zryte.
jak nic innego nie wymysle i przetestuje lancuchy na 225/45/17 dam znac czy civ to przetrwal

mroziu
03-01-09, 18:05
Powiem szczerze, że jeszcze nie zdarzyła mi się sytuacja żebym na porządnych zimówkach gdzieś gdzie potrzebowałem nie podjechał. A były takie zimy, ze jak śniegu napadało to przez 100km w górach nawet asfaltu nie widać było.

A łańcuchy tak jak przyjechały w bagażniku tak i w nim góry opuściły.

buri
03-01-09, 22:06
zimowki mam dobre ale rzecz w tym ze sa rejony za granica gdzie nie wpuszczaja bez zalozonych lancuchow i tyle(stoi policja albo carabinieri i sprawdzaja)...to nie jest moja fanaberia tylko taki wymog dlatego probuje sie dowiedziec czy ktos juz przetarl szlaki

bunet
04-01-09, 11:24
W instrukcji obsługi jest napisane, że nie nakłada się łańcuchów na 225/45/17.
Jak jest tak napisane, to tak ma być.

pzd

Pabloss
06-01-09, 22:15
ja jezdzilem na spikach http://www.spikes-spider.pl/sklep/index.php i było ok. Dokladnie tak jak piszesz pani wyszła w Austri i powiedziala ze albo zakladam lańcuchy albo mnie nie wpuści dalej. Zastanawiam sie właśnie na kupnem bo w zeszłym roku miałem pozyczone :-) niestety sa bardzo drogie.

buri
07-01-09, 12:12
swoja droga troche dziwne ze spike-spider podchodzi i da sie na tym jechac a lancuch juz niby nie. jedyne wytlumaczenie ze lancuch przechodzi przez cala szerokosc opony a spider tylko do polowy jak wynika ze zdjec ale dodatkowa wysokosc tego ustrojstwa wyglada na podobna jak lancucha o malym oczku
w przyszlym tygodniu wyjasni mi sie czy bede kupowal lancuchy i probowal je jakos zamontowac czy pojedziemy innym autem po prostu...

Mariusz1
07-01-09, 14:11
Sadzę iż problemem jest szerokosc opony.Skoro mozna to założyc na 16" których obwód jest ten sam a zmniejsza sie tylko szerokość tak bym wytłumaczył brak możliwosci założenia łańcuchów na 17"

Pabloss
10-01-09, 09:36
w tym roku juz musze co kupic wiec sam mam dylemat no i ta cena :-(

Kozo
10-01-09, 09:51
sorki koledzy za miejsce, ale moze tu sie znajdzie chetny bo juz od 3 miesiecy szukam kupca : Mam do sprzedania alusy 17" oryginalne ze sporta w stanie bardzo dobrym za 1200 zł. (odbior raczej osobisty)

http://www.allegro.pl/item522887591_oryginalne_felgi_aluminiowe_alufelgi _honda_civic.html

Mariusz1
10-01-09, 11:06
Dużo chcesz :)
Moze Stormy za 1600 zł interesują ,nówki?

Kozo
10-01-09, 11:08
Dużo chcesz :)
Moze Stormy za 1600 zł interesują ,nówki?

dzieki, juz mam :)

Maro2004
10-01-09, 11:12
Moze Stormy za 1600 zł interesują ,nówki?. A jakiej średnicy?

Mariusz1
10-01-09, 11:43
17"

kap21
10-01-09, 15:03
Już zamówione!

ET oczywiście 45 (jest tez 40)

Na to FULDA Kristall Supremo 205/55R16 91H TL
Maja być na Piątek...
Pozdrawiam

Witam a mi w salonie sprzedali alu. Enzo H z ET 40 i powiedzieli że takie powinny być.Czy te fele będą wychodzić na zewn, czy do wew. auta.Oczywiście 16-tki.

BDavid
02-02-09, 23:25
Panowie, Panowie!!! Istnieje dział sprzedam, Giełda. Tutaj proszę nie robic burdelu.

to tez sie tutaj ogłosze - felgi "17 ze sporta w bardzo dobrym stanie : http://www.allegro.pl/item546217708_oryginalne_felgi_aluminiowe_alufelgi _honda_civic.html

Proszę o utworzenie tematu w dziale sprzedam, giełda...

Post zostanie usunięty w ciagu 2 dni.

Pabloss
13-02-09, 15:41
Jednak kupłem łańcuchy tu link ze zdjęciami http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?p=375685#post375685

browocofil
13-02-09, 19:37
na 17stki?

kmleon
17-02-09, 22:19
Jednak kupłem łańcuchy tu link ze zdjęciami http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?p=375685#post375685

No to nie wiem, czy komplet kół 205/55/R16 z łańcuchami nie wyjdzie taniej. Nie wiem w jakiej cenie kupiłeś zimówki 225/45/R17, ale wydaje mi się, że są ciut droższe niż w rozmiarze 205/55/R16. Ja kupiłem komplet opony (NOKIAN WR 205/55R16XL) + felgi (dezent F) za (355 + 390) czyli ~750 za koło to daje ~3000zł do tego łańcuchy 170 zł = 3170zł. Gdyby chcieć kupić te nokianki w rozmiarze NOKIAN WR 225/45R17XL trzeba wydać za sztukę ~630zł, czyli 2520zł za komplet + super łańcuchy ~1400 to daje ~4000zł.

Dla mnie rachunek jest prosty - mam poza tym drugi komplet kół - płacę jedynie za wyważanie...

jawi
18-02-09, 08:00
W instrukcji obsługi (przynajmniej mojej) piszą, że na kola 225/45/17 nie wolno zakładać łańcuchów. Polecają do łańcuchów koła 205/55/16.

Pozdrawiam

Pabloss
18-02-09, 12:26
na 17stki?
Tak na 225/45R17

W instrukcji obsługi (przynajmniej mojej) piszą, że na kola 225/45/17 nie wolno zakładać łańcuchów. Polecają do łańcuchów koła 205/55/16.
dokladnie tak ale spikes-spider można bo nie zachodzą na opony od strony zawieszenia. Łańcuch jest tylko na czesci opony która styka sie z ziemią. Od strony zawieszenia nie ma zadnych "obreczy" elementow lańcuchów.

mpi77
21-02-09, 22:01
No to nie wiem, czy komplet kół 205/55/R16 z łańcuchami nie wyjdzie taniej. ..

to zależy... ja na początku miałem kupić zimówki 17". Dobrą tfuuu bardzo dobrą cenę mi zaproponowali w ASO na SottoZero. Niestety nie zrozumieliśmy się i kiedy przyjechałem po 1,5 tygodniu to oni już je sprzedali bo myśleli że ja zrezygnowałem.

Kupiłem więc jakieś felgi ANZIO 16" czy coś takiego i Michelin Alpin. Całość kosztowała ok 3 100zł ale można zakładać łańcuchy a w góach czasami się przydadzą...

Pabloss
22-02-09, 09:50
w moim przypadku było tsk ze opony zimowe dostalem przy zakupie auta, oczywiscie tak jak letnie 17". Musial bzm wiec kupic i felgi i opony, a za taki komplet to zaplacil bym wiecej niz 1200 zł - miedzy innymi dlatego wybralem lańcuchy a nie felgi, opony 16" no i jakieś lańcuchy

mikocivic
25-02-09, 18:48
Koledzy mam pytanie. Zima powoli dobiega końca, mam hanię sedana za 2006 r., ale wersji comfort więc butki ma stalowe. Chcę na nich zostawić zimówki, a na lato kupić alusy. Nie mogę się tylko zdecydować czy 16" czy 17" co radzicie. I jaki rozmiar opon?
Na 16" standartem są 205/55, ale czytałem też propozycje 205/50, 215/55, a nawet 225/50. 17" jak rozumiem to 225/45. Czy warto zakładać różne wielkości przód/tył, jeśli tak, to jakie powinny być wtedy różnice w rozmiarówce? No dobra nie marudze dalej. Poradźcie civicomaniacy!

Pik
25-02-09, 20:08
Nie polecam roznych rozmiarow przod/tyl. Chocby z tego wzgledu, ze napedzany przod sie mocniej zuzywa i co roku mozna sobie wymieniac tyl na przod, zeby sie rowno zuzywaly.

Co do decyzji 16"/17" to kwestia wyboru. Bylo poruszane pare razy, poszukaj. Generalnie 16" to tanszy zakup opon i felg, mniej narazone na ewentualne uszkodzenia. 17" lepszy wyglad, twardsze, bardziej sportowe. Ale roznica nie jest jakas drastyczna.

buri
03-03-09, 20:15
Koledzy mam pytanie. Zima powoli dobiega końca, mam hanię sedana za 2006 r., ale wersji comfort więc butki ma stalowe. Chcę na nich zostawić zimówki, a na lato kupić alusy. Nie mogę się tylko zdecydować czy 16" czy 17" co radzicie. I jaki rozmiar opon?
Na 16" standartem są 205/55, ale czytałem też propozycje 205/50, 215/55, a nawet 225/50. 17" jak rozumiem to 225/45. Czy warto zakładać różne wielkości przód/tył, jeśli tak, to jakie powinny być wtedy różnice w rozmiarówce? No dobra nie marudze dalej. Poradźcie civicomaniacy!

215/45/17 powinny byc do 4D

mikocivic
03-03-09, 20:30
Dzięki buri za info, a co z 16"? Czytałem troche ostatni i znalazłem informacje, że 205 lub 215/50 byłyby spoko;

buri
04-03-09, 12:00
pogooglaj sobie haslo 'kalkulator rozmiaru opon' i kombinuj w takim kalkulatorze
ja zawsze staram sie zeby roznica w obwodzie nowego kola byla nie wieksza niz 2% w porownaniu do oryginalu

aha jeszcze jedno: w wyciagu ze swiadectwa homologacji masz podane alternatywne rozmiary kol ale podejrzewanm ze znajdziesz tam to, co napisalem w poprzednim poscie

myszorek
20-03-09, 11:21
Może jeszcze tego nie widać, ale wiosna kiedyś w końcu przyjdzie.
W związku z tym przymierzam sie do zakupu alusków. Niestety fundusze mam mocno ograniczone ze względu na remont chałupy.
Mam opony letnie w rozmiarze 16, więc tutaj nie ma ruchu.
Co myślicie o tych felach? Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi firmami. Z góry dzięki za uwagi:)

1. MAK Veloce SILVER
http://www.alufelgi.pl/components/com_virtuemart/shop_image/product/8d1e576cfa9e2e823eb9b557f60368e6.jpg

2. ATT 640
http://www.autotiptop.com.pl/rim.php?id=22

3. ATT 650
http://www.autotiptop.com.pl/rim.php?id=26

4. DEZENT F
http://www.alcar.pl/6635_PL.0?webbid=2&webdid=43&webban=1

Pik
20-03-09, 11:51
Co do wygladu, to kieruj sie wlasnym gustem, a nie opiniami innych. Jakosc alusow jest generalnie adekwatna do ceny, poza tym jakosc roznych producentow w podobnej klasie cenowej jest zblizona.

bunet
20-03-09, 15:10
4. DEZENT F
http://www.alcar.pl/6635_PL.0?webbid=2&webdid=43&webban=1

Imho te se extra:)

malykciuk
20-03-09, 22:57
jakos nie specjalnie mi one podchodza do cifa, ale jak juz bym mial wybierac to nr4 i nr1 -w tej kolejnosci

Manwe
21-03-09, 08:57
szczerze żadne mi nie podchodzą ewentualnie mak veloce ja właśnie zakupiłem momo-ten S i prezentują się znakomicie. Zobacz też na Dezent RB również pasowałyby do civic'a

browocofil
21-03-09, 20:22
Ja bym wziął jedynkę...ale to Twoje auto i Tobie ma się podobać...może jednak się skusisz na 17" ;)

myszorek
21-03-09, 23:23
Nie browocofil, odpada. Jak pisałem jestem teraz ograniczony finansowo, a ponieważ mam letnie gumy 16, to zakup 17 odpada.
Wiem, że podane fele nie są szczególnie kozackie, ale z 1,4 w mojej Hani nie mam zamiaru niczego udawać

browocofil
22-03-09, 09:50
Te Maki naprawde mi się podobają

Pik
22-03-09, 10:35
Ja kupilem 16" ENZO H (co prawda na zime), sa one dosc podobne do DEZENT F, ale sporo tansze. Wiem, ze paru Kolegow tez ma ten wzor i pasuja wizualnie do Civica, takze moze sie przyjrzysz: http://www.alcar.pl/6635_PL.71D7E0A83a6758ea439632c524d9461e0e5a8be40? webbid=4&webdid=95 .

Nie bylo zadnych problemow z wywazeniem, co zdarza przy najtanszych alusach. Jedyne zastrzezenie dotyczy nakretek, ktore pokryly sie jakims czarnym nalotem. Byc moze, to ze wzgledu na zimowe uzytkowanie?

Na koncu mojego watku (patrz podpis) znajdziesz ewentualnie fotke auta na tych felgach.

myszorek
22-03-09, 13:51
Dzięki Pik, te też brałem pod uwagę. Twoja Hania ładnie w nich wygląda:)

kocik
23-03-09, 10:35
a czy ma ktos na forum 18" ? z opona 225/40/18 ? da sie tym jezdzic w ogole po polskich miastach? bo dla mnie 225/45/17 to jest ok, nie odczuwam jakiegos strasznego dyskomfortu i tak sie zastanwaiam czy na lato nie wziac sobie 18 a na zimie standardowych 17"

luckie
23-03-09, 11:37
Tez rozgladam sie za alusami na lato, ale chce utrzymac koszty na rozsadnym poziomie, 2 opcje wygladaja dosc ok jezeli chodzi o wyglad i cene - ktore byscie wybrali?

1.
http://www.velgenland.nl/pixelcms/uploads/M77_3D.JPG
2.
http://i7.ebayimg.com/08/i/001/16/6a/21d4_1.JPG

alphaOne
23-03-09, 12:11
z 225/40/R18 da sie jezdzic, chociaz nie ma co oczekiwac przesadnego komfortu. czasem tylko musisz mocno zwolnic przed duzymi nierownosciami i tyle. z doswiadczenia to komfort jazdy na 225/45/17 i 225/40/18 jest w sumie identyczny

Kenjiro
23-03-09, 16:49
Witam! Będę niedługo kupował fele i opony do Civica VIII 1.8 benzyna.
Wybór wizualnie padł na MOmo Ten-S albo V10 jeszcze się waham a opony Toyo Proxes T1R 225/45/17 ale...

No własnie ale - byłem dzisiaj w punkcie z alufelgami bo chciałem Momo na oczy zobaczyć, ale nie mieli. Co więcej sprzedawca nastraszył mnie że Momo nie ma certyfikatów jakiś, że jest sprzedawane tylko po rozstawie śrub, nie jest dedykowane do konkretnego auta i co za tym idzie nie wiadomo jaką mają nośność i nie wiadomo czy nie pękną itd itd

Jak to jest z Momo. Ma ktoś z Was? Użytkuje? Jakie wrażenia? Jak to właściwie jest z tymi certyfikatami?

Teraz opony. Czy Toyo T1R i np Goodyear F1 (ten w jodełkę) to porównywalne produkty? Czy może zamiast "jodełki" wziąc jakąś opone z asymetrycznym bieżnikiem, np Goddyear F1 Asimetric?

Pozdrawiam

malykciuk
23-03-09, 17:29
sprzedawca nastraszył mnie że Momo nie ma certyfikatów jakiś, że jest sprzedawane tylko po rozstawie śrub, nie jest dedykowane do konkretnego auta i co za tym idzie nie wiadomo jaką mają nośność i nie wiadomo czy nie pękną itd itd
\

ale pewnie zaproponowal Ci jakies super felgi ktore taki certyfikat maja... :>

z tego co mi wiadomo nie ma czegos takiego jak felga dedykowana do konkretnego auta, zawsze dobiera sie wlasnie parametry typu rozstaw srub, srednica otworu itp

jesli sie myle to poprawcie

Maro2004
23-03-09, 17:52
Kenjiro, jeżeli chodzi o MOMO to faktycznie nie ma tych felg z certyfikatem TUV dla naszych Hond >2006, co nie znaczy, że nie nadają się do tych samochodów. Zresztą zobacz na stronie http://www.momo.it/, (wybierz kolekcję, auto, i interesujący Cię model felgi. Następnie jest odnośnik TUV przy danym rozmiarze i w pliku .pdf możesz sprawdzic dla jakich modeli jest przeznaczona dana felga). Ale! Jak wejdziesz na stronę http://www.felgi-opony.com/, i skorzystasz z konfiguratora felg to zobaczysz, że takie felgi są do modeli naszych Hond. Doradzam pogadać telefonicznie z ludzikami z tego sklepu (znają się na rzeczy). I uwaga do sprzedawców, ktorzy maja jakieś mało znane sklepy z felgami, oponami itd. Opowiadam to z własnego doświadczenia: upatrzyłem sobie felgi mało znanej firmy, zadzwonilem do ludzi, którzy te felgi mieli niby sprzedawać. Okazuje się, że tych felg nigdy nie mieli, nie mają i mieć nie będą ale proponują mi coś innego co mają na stanie. Zwykły chwyt reklamowy. Jeszcze raz doradzam sklep, którego link Ci podalem. Kilku ludzi z naszego forum potwierdzało już fachowość obsługi. A teraz z innej beczki: ja zastanawiam się nad tymi reklamowanymi czasami w banerze naszego forum TenzoR. Tylko cholery drogie. I nie wiem czy wziąć 18 cali (wtedy musialbym dokupić gumki) czy pozostać przy 17 i poprostu je przebuć na stare oponki. Ot dylemat. Chodzi mi dokładnie o Type-M ver.1 czarne lub czarne z czerwonym paskiem albo o Cuzco ver.1 czarne lub czarne z czerwonym paskiem. http://www.tenzoracingsports.pl/felgi.html

buri
24-03-09, 10:05
ja kupilem sobie akcesoryjne, model 'penta' 17 i musze wam powiedziec ze mi sie podobaja ale pierwsze co mi przyszlo do glowy jak zobaczylem samochod na nich to 'moglyby byc cal wieksze...'
za to oponki yokohama decibeli ktore honda daje do tych felg sa rewelacyjne. ciche i na mokrym bardzo ladnie trzymaja o czym wczoraj sie mielam okazje przekonac w critical sytuacji..

Kenjiro tych F1 'w jodelke' ci nie polecam, bo bardzo szybko sie zuzywaja i o ile nowe trzymaja rewelacyjnie to w polowie bieznika jest juz bardzo nieciekawie

malykciuk
24-03-09, 10:25
Maro, felgi fajne ale uwazam ze czarne na czarnym aucie zgina..
moze lepiej stalowe, beda lepiej widoczne
no i 17' bedzie kiepsko wygladac na zwyklym zawiasie, trzeba by obnizyc

Maro2004
24-03-09, 13:24
Dzięki za cenne uwagi. Chyba na razie sobie odpuszczę ze względu na cenę (same felgi to blisko 5000) plus dobre opony 18" co da koszty ok 8000. A jeszcze kilka miesiecy temu na samych felgach mozna było zaoszczedzić 1000zł. Choć pokusa ogromna :D

kvas
25-03-09, 09:55
Hej Kenjiro!, Ja jezdze na Momo - kupilem na zime :) Komfort taki sam jak na akcesoryjnych. Mialem juz pare sytuacji na dziurach w drodze i nie widze problemu. Felgi sa ok. Polecam.
p.s. A jak masz kupowac to faktycznie tak jak Ci napisal Maro2004. Ja tez tam kupilem swoje fele.

milnek
26-03-09, 09:46
Kvas a jakie masz te felgi Momo?Po focie wyglada,ze Momo Corse Black ale 7,5 x 17 czy jakieś inne?

kvas
26-03-09, 14:40
S - Five black 7x17, miazdza cyce :)

Kenjiro
29-03-09, 18:21
7x17? a nie 8x17? Taki rozmiar 8x17 gość z felgi-opony powiedział że jest w Civicu VIII. I 5x114,3...

milnek
30-03-09, 03:38
7x17? a nie 8x17? Taki rozmiar 8x17 gość z felgi-opony powiedział że jest w Civicu VIII. I 5x114,3...

Jest 7x17 i 5x114,3.
A ja mam przy okazji pytanko czy ktoś ma może 7,5x17?Jeśli tak to jak to się ma do Civica VIII?

buri
31-03-09, 11:41
ja co prawda nie mam ale wiem ze spokojnie 7,5 cala wejdzie
zmien sobie nazwe silnika w opisie bo oplem zalatuje:)

kocik
31-03-09, 13:39
ja tez sie zastanawiam nad ta szerokoscia tylko problem jest w tym ze modeli 18x8 jest najweicej troszke mnie 18x7.5 a 18x7 to prawie w ogole nie ma

czyli 7.5 nie beda wystawac ?

http://www.makwheels.it/IMP0000000019.asp - ja sie przymierzam do tych lecz rozmiaru 7.5 brak :/ (oczywiscie szukam 18")

kvas
31-03-09, 14:51
8x17 tez bydzie piknie

Maro2004
31-03-09, 17:55
ja tez sie zastanawiam nad ta szerokoscia tylko problem jest w tym ze modeli 18x8 jest najweicej troszke mnie 18x7.5 a 18x7 to prawie w ogole nie ma

czyli 7.5 nie beda wystawac ?

Wszelkie konfiguratory wskazują, że do naszych Hond można spokojnie zalożyć felgi o szerokości 8". Przecież opona o szer. 225mm jest szersza od takiej felgi. To czy będzie taka felga wystawać, czy też nie (a w krańcowym przypadku może byc zbyt głęboko osadzona i ocierać o elementy wewnętrze nadkola) decyduje głębokość osadzenia, a więc ET. Przykladowo wg konfiguratora Alcara dla naszych aut pasują zarówno felgi 8/18 ET 40 oraz 8/18 ET45. Opony jakie do tych felg nalezy założyć to 215/40 R18 lub 225/40 R18. Podobne dane podaje konfigurator z mojej ulubionej strony www.felgi-opony.com. I tam radzę zadzwonić i pogadać z fachowcami. Napewno pomogą. Szjoda tylko, ze na razie nie ma w ich ofercie takich felg jakich poszukujesz. Oczywiście najlepiej aby felgi miały certyfikat TUV dla naszych modeli, ale nie jest to warunek konieczny.

kocik
01-04-09, 11:31
maja ta felge :)

http://www.felgi-opony.com/felgi/aluminiowe/MAK/MAK_VERTIGO_MIRROR_8_0x18_5x114_3,5,4116,2_7_31.ht ml

kvas
01-04-09, 13:57
Ja zamowilem wlasnie 8x17. Jak juz beda siedziec na coorci to napisze co i jak. Mi kolo z felgi-opony.com doradzal wlasnie 8x17. Nasze opony idealnie pasuja do nich, a i jeszcze troszke szersze kapcie tez wejda...

Maro2004
01-04-09, 15:15
Tylko brać póki nie zdrożeje. 18" MAK Vertigo Mirror w www.felgi-opony.pl komplet tańszy o ok. 2000zł od ceny włoskiej w euro (276 euro za sztukę, a u nas 817,50zł).

Umberto
02-04-09, 20:45
A jak koledzy zapatrują się nad fabrycznymi felgami od type-ra?? Warto zakupić do exe takie kółka??
Dodam że nie zależy mi na udawaniu swoim biedniejszym modelem type-ra, ale 18" to zawsze o cal więcej:)
Czy może szukać 17cali jakiś ciekawszych wzorów?
Mam na zime kupione tajwańskie felgi 16-tki z czarnymi elementami i niektórym bardziej się to podoba niż fabryczne 17cali.
A za felgi dałem 1200zł z haczykem- przez alledrogo a w wulkanizacji proponowali mi stalowe za 1000zł...

A tak jeszcze OT to wczoraj lekko mokra nawierzchnia- octawia ojca i na zakręcie lekko dodałem gazu (TDi 90km więc szału nie ma) - jechałem 30km/h i octawka zaczęła jechać prosto (zimówki pointS 195/15)
Trochę dziwne bo na moich 205 Nokian WR coś tam ten zakręt niezależnie od warunków (nawet w tęgim mrozie jak sucho było) robię zwykle ok 60km/h.
Już nikt mnie nie musi przekonywać co do jakości opon dobrych marek- stary dał jakieś 230zł za opone a ja 330 więc różnica żadna- a bezpieczeństwo bez porówniania.

mroziu
02-04-09, 20:50
Pytanie. Czym doczyścić nakrętki od alusów po zimie? Są jakieś preparaty lub lepiej jakieś domowe sposoby?

Kenjiro
02-04-09, 23:10
Jak myślicie, czy momo Strike Black będą pasować do srebrnego Civica?

Kozo
03-04-09, 06:32
Pytanie. Czym doczyścić nakrętki od alusów po zimie? Są jakieś preparaty lub lepiej jakieś domowe sposoby?

ja wrzucam je do słoika z coca-cola na 2 dni i rozpuszcza wszystko pieknie ładnie. Pozniej juz tylko szczoteczka do rak aby doczyscic do pelnego efektu :)

odnosnie felg to polecam z calego serca oryginalne "stormy" - po prostu piekne - dzisiaj zalozylem po zimie w ASO i kazdy mechanik przechodzac obok auta bardzo sie zachwycal ;)

kocik
03-04-09, 09:53
Jak myślicie, czy momo Strike Black będą pasować do srebrnego Civica?

tez sie nad nimi zastanawialem ale jak zobaczylem czarna a4 na nich to zrezygnowalem - felga ladnie wyglada tylko na zdjecia a w rzeczywistosci jest duzo gorzej... wydaje sie bardzo mala (ma czarna obwodke a nie srebrna) i granice medzy opona a felga sie zlewa... tak ze felga wydaje sie mniejsza a opona wyzsza...

moze przy srebrnym bedzie lepiej to wygladac ale ja sobie darowalem te felgi...

semri
03-04-09, 12:24
Dziś założyłem letnie i okazało się że są wyząbkowane - Micheliny fabryczne - przejechane na letnich ok. 20kkm. Ktoś też tak ma?

Kenjiro
03-04-09, 12:47
Ja tak mam. Przejechane 38k km.

Jeszcze mi się te podobają fele. te chyba będą lepsze do Alabaster Silver. Nie uważacie?

http://www.felgi-opony.com/includes/modules/thumb/phpThumb.php?src=../../../images/media/products/mak_veleno_mirror.jpg&q=100&fltr[]=wmi|../../../templates/felgiopony/img/wm3.png|BL

Kozo
03-04-09, 14:11
mialem teraz stalowki i zimowe i wszystko bylo ok. Dzisiaj wymienili mi kola na letnie (felgi na ktorych juz w lecie jezdzilem) i mam wrazenie ze jak chce jechac prosto to musze lekko kierownice skontrowac w lewo. co to moze byc? czy mi cos koles zwalil przy wymianie czy co? geometrie mialem robiona jakies 3 miesiace temu i bylo super tyle ze na tych stalowych felgach. czy moze teraz musza zrobic na tych nowych kolach? czy to jest jakas roznica?

p.s cisnienie w kolach sprawdzalem na statoilu i jest takie samo we wszystkich kolach jakby co.

Maro2004
03-04-09, 15:05
Spróbuj przełożyć koła. Też tak miałem w ubiegłym roku. Od tamtego czasu nie robię już rotacji kół (wiem, że się powinno to robić dla równomiernego zuzycia opon ale wolę jeździć bezpiecznie i częściej kupować nowe ogumienie niż bawić się w ciągłe kontrowanie kierownicy). Może to pomoże.

Manwe
03-04-09, 17:15
ja właśnie kupiłem te felgi http://advanti.pl/pl/rim.php?id=42 będą na lato :)

mroziu
03-04-09, 18:37
ja wrzucam je do słoika z coca-cola na 2 dni i rozpuszcza wszystko pieknie ładnie. Pozniej juz tylko szczoteczka do rak aby doczyscic do pelnego efektu :)
Spróbuję co mi tam. Gorzej niż po zimie nie będzie ;)

Maro2004
03-04-09, 19:02
Mroziu, pamiętaj, że ta Cola już potem raczej nie do picia;). Nawet z whisky.

Umberto
03-04-09, 19:46
Chyba że to już nie pierwsza butelka whiskey tego wieczoru...:)

Manwe wrzuć foty jak założysz. Nie wiem jak tyle szprych będzie się prezentować?

kvas
03-04-09, 23:13
Eeekkk. Dzisiaj byłem zmieniać na letnie. Chiałem założyć świeżo kupione 8x17 no i dupa. Serwis Hondy postraszył mnie, że może to mieć wpływ na obciązenie belki z tyłu, no i ścieranie opon od wew strony. Właściwie nie może tylko juz taki przypadek mieli. Belka skretna do wymiany - odkształcona, opony do wyrzucenia... Dobrze że mogę wymienić na 7x17 bo bym sie chyba pochlastał już.... Jeszcze k#$%wa kapcia zimówką złapałem. Czy dzisiaj jest trzynasty?

Kozo
04-04-09, 09:30
mialem teraz stalowki i zimowe i wszystko bylo ok. Dzisiaj wymienili mi kola na letnie (felgi na ktorych juz w lecie jezdzilem) i mam wrazenie ze jak chce jechac prosto to musze lekko kierownice skontrowac w lewo. co to moze byc? czy mi cos koles zwalil przy wymianie czy co? geometrie mialem robiona jakies 3 miesiace temu i bylo super tyle ze na tych stalowych felgach. czy moze teraz musza zrobic na tych nowych kolach? czy to jest jakas roznica?

p.s cisnienie w kolach sprawdzalem na statoilu i jest takie samo we wszystkich kolach jakby co.

dzisiaj bylem w ASO i powiedzieli ze ustawia mi geometrie jeszcze raz jak beda wymieniali czujnik temp. zewnetrznej :confused: tylko czy co wymiane opon bede teraz robil geometrie??

Umberto
04-04-09, 11:10

odnosnie felg to polecam z calego serca oryginalne "stormy" - po prostu piekne - dzisiaj zalozylem po zimie w ASO i kazdy mechanik przechodzac obok auta bardzo sie zachwycal ;)

a te stormy to są 17? 18? czy są różne rozmiary?

Kozo
04-04-09, 11:16
a te stormy to są 17? 18? czy są różne rozmiary?

ja mam 17" gdyz chcialem zaoszczedzic na oponach :) ale i sa 18" i to juz jest total wypas ;)

kvas
04-04-09, 23:25
Ej koledzy oswieccie mnie bo juz ocipialem... Kto ma racje? Jakie fele mozna wsadzic do naszych Hanek? W instrukcji max to jest 7x17... 7x18 pewnie tez bez bolu... a co z tymi 8x17 czy 8x18? Mam jeszcze te fele na chacie i moze robie blad wymieniajac je na 7x17... Z drugiej strony mam zaufanie do speca z serwisu... Mieli juz taki przypadek >> vide moj poprzedni post... Spec z felgi-opony.com ma w katalogu MOMO jak byk, ze 8x17 jest dedykowane do naszej Hanki... K%$^&wa zesz jego mac jak tu sie polapac? Poratujcie bo osiwieje...

semri
05-04-09, 10:57
przed ostateczną decyzją radze zadzwonić do paru innych serwisów i się upewnić. Koszt mały a głowa spokojna.

Kenjiro
05-04-09, 12:46
kvas, i czego się dowiedziałeś o tych felach?
Ja zamówiłem wczoraj 7x17 ale z tego co widzę to 8x17 lepiej wypełniają nadkola i koła są równo w linii z krawędzią. Fajnie to wyglada i jeśli nie ma przeciwskazań do założenia 8x17 to jeszcze zdąrzę zamówienie zmienić...

Z drugiej strony jak coś się ****ie z belka to na gwarancje ASO się wypnie...

Umberto
05-04-09, 13:24
kvas, i czego się dowiedziałeś o tych felach?
Ja zamówiłem wczoraj 7x17 ale z tego co widzę to 8x17 lepiej wypełniają nadkola i koła są równo w linii z krawędzią. Fajnie to wyglada i jeśli nie ma przeciwskazań do założenia 8x17 to jeszcze zdąrzę zamówienie zmienić...

Z drugiej strony jak coś się ****ie z belka to na gwarancje ASO się wypnie...

Jak chcesz mieć bardziej wystające felgi na zewnątrz to wystarczy felgi z mniejszym ET kupić i po sprawie.
Nawet do ET 25 można założyć i nic nie będzie. Poniżej tej wartości będzie trzeć o nadkole na dziurze- wiem z autopsji (mam na zime ET 35 i 20mm dystans z tyłu- 0,5 ew 1 cm mniej i było by git na każdym obciążeniu auta)

/edyttt

Kurcze miałem nie kupować felg na lato- trochę szkoda mi kasy (i co później zrobić z fabrycznymi) ale nie daje mi to spokoju.
Manwe podesłał linka na ciekawe i niedrogie felgi. Nie wiem jak z jakością ale niby współpracują z F1
moje dwa faworyty to:

Advanti Racing model V 7,0x17- 516 zł przez alledrogo
http://img151.imageshack.us/img151/4098/advvmala.jpg (http://img151.imageshack.us/my.php?image=advvmala.jpg)

http://img165.imageshack.us/img165/4425/avanti1.jpg (http://img165.imageshack.us/my.php?image=avanti1.jpg)

Model H - 483 zł przez alledrogo
http://img151.imageshack.us/img151/7271/advhmala.jpg (http://img151.imageshack.us/my.php?image=advhmala.jpg)

http://img165.imageshack.us/img165/3574/avant2.jpg (http://img165.imageshack.us/my.php?image=avant2.jpg)

ja bym się skłaniał ku tym drugim
wiem że to taka trochę podróba Dotzów Hanzo, ale chyba złe nie są...
proszę pominąć warstwę artystyczną fotoszopowego kolażu...:)

Kenjiro
05-04-09, 14:54
Standard to chyba Et45 czyli żeby fele były w linii z nadkolami mniej więcej to jakie ET? 40? 35?

Manwe
05-04-09, 15:37
Umberto widziałem civic'a na felgach model H i wyglądają kiepsko, za to model V prezentuje się całkiem całkiem. Ja swoje dostanę już jutro a zakłądam w czwartek i zrobię wtedy fotki. Co do "wystawania" poza nadkole to najlepiej dokonać tego zmieniając et jak już napisaliście. Dlatego moje felgi na lato nie mają standardowego ET 55 tylko 40 :) wiem, że mała różnica ale zawsze coś :)

Umberto
05-04-09, 17:09
Standard to chyba Et45 czyli żeby fele były w linii z nadkolami mniej więcej to jakie ET? 40? 35?

Jak już Manwe napisał standard to ET 55
Spokojnie możesz założyć ET 25 (jeżeli w ogóle są takie- nie wiem)
Mi model H się podoba, ale jak wkleiłem w PSie to już trochę mniej...:(

kvas
05-04-09, 20:01
Hej Kenjiro. Jutro jeszcze zaatakuje do dwoch innych serwisow i popytam. Też mi sie nie chce wymieniac tych 8x17 (ET 45) na 7x17 (ET 42). W cholere zachodu i nerwow mnie to kosztowalo. Zobaczymy co inni spece powiedza. Generalnie Marcin z felgi-opony.com zapewnial mnie, że felgi o tych parametrach Momo dedykuje do naszego Civa...

browocofil
07-04-09, 10:32
W sobotę zmieniałem oponki. Niestety panowie z warsztatu oponiarskiego zapomnieli wyciągnąć gumowy klocek spod samochodu, w wyniku czego przy zjeżdżaniu z podnośnika naderwałem sobie na plastikowe nadkole (zerwały się dwie spinki nad kołem i dwie od tej szarej, plastikowej osłony błotnika). I teraz pytanie - te spinki to tylko w ASO, czy jakieś inne miejsca tez wchodzą w grę? Wiem, że niektórzy demontowali te elementy, wiec powinni wiedzieć co i jak
Przepraszam za lekki OT
P.S.
Ku przestrodze. Dodatkowo nie wiedzieć jak chłopaki zgięli blaszaną osłonę tarczy hamulcowej od wewnętrznej strony samochodu, w wyniku czego te dwa elementy ocierały się wydając dość dziwny dźwięk. Na szczęście wystarczyło odgiąć w drugą stronę i jest OK. Ten warsztat to Pneuhage w Poznaniu, na Bałtyckiej

Manwe
07-04-09, 11:50
browocofil, dzięki za ostrzeżenie z warsztatem na Bałtyckiej. Chociaż w sumie ja i tak zamieniam opony w ASO;)

kvas
08-04-09, 09:41
Popytalem w innych serwisach no i sprawa wyglada nastepujaca. Wlasciwie tylko jeszcze 7.5 mozna zastosowac do naszych Hond. Dalej to juz ryzyko uzytkownika. Honda nie homologuje takich szerokosci felgi i moze byc muka z ubezpieczycielem , gdyby sie jakis niefart zdarzyl. Wtedy ubezpieczyciel ma podstawe, zeby nie placic odszkodowania ech... Wymieniam na 7x17. Szkoda stresu.
A co do Momo. Oni faktycznie maja prawo zalecac takie felgi do opon 225/45R17, bo to wszystko jak najbardziej pasuje. Niestety konstrukcja naszych Hond nie pozwala na ich zastosowanie. Mysle, ze objawilo by sie to dopiero po pewnym czasie, jak juz pisalem w poprzednich postach.

Kenjiro
08-04-09, 10:14
No to chujnia. Ja zachorowałem na Tomasony TN1 ale one własnie tylko w rozmiarze 8x17 występują.
Ja pitolę.
Tylko widziałem że MW1978 ma w swoim CTR Thomasony i pewnie 8" - owe.
Pytanie do MW1978: nie masz z nimi jakiś problemów?

Manwe
08-04-09, 10:46
Fotki tylko z kom. ale zawsze coś. Jutro zakładam więc będą fotki na aucie

http://images48.fotosik.pl/100/f3f4daf511a09c15med.jpg (http://www.fotosik.pl)

http://images38.fotosik.pl/96/f8ae730ab09e8013med.jpg (http://www.fotosik.pl)

noso
08-04-09, 10:54
Fotki tylko z kom. ale zawsze coś. Jutro zakładam więc będą fotki na aucie

http://images48.fotosik.pl/100/f3f4daf511a09c15med.jpg (http://www.fotosik.pl)

http://images38.fotosik.pl/96/f8ae730ab09e8013med.jpg (http://www.fotosik.pl)

fajnie wygladaja :)

kocik
08-04-09, 11:26
Popytalem w innych serwisach no i sprawa wyglada nastepujaca. Wlasciwie tylko jeszcze 7.5 mozna zastosowac do naszych Hond. Dalej to juz ryzyko uzytkownika. Honda nie homologuje takich szerokosci felgi i moze byc muka z ubezpieczycielem , gdyby sie jakis niefart zdarzyl. Wtedy ubezpieczyciel ma podstawe, zeby nie placic odszkodowania ech... Wymieniam na 7x17. Szkoda stresu.

no to lipa :/ felg 7x18prawie nie ma 7.5x18 nie ma najfajnieszych modeli ... czyli zostajemy przy 17"

Kenjiro
08-04-09, 12:16
Ja myślę, że to jest fanaberia serwisu trochę. Forumowicze maja szersze felgi i wieksze modyfikacje i nic się z autem nie dzieje.
Ja biorę Tomasony 8x17...

kocik
08-04-09, 13:18
fanaberia fanaberią ale... ten argument z ubezpieczeniem mnie troche martwi ... albo z gwarancja... pozniej to nic nie zrobia bo powiedza ze felgi sie mialo nie takie...

kvas
08-04-09, 13:33
Dokladnie tak. W trzech serwisach mi o tym powiedzieli (celowo chcialem temat podrazyc), wiec chyba to nie do konca taka lipa :) Tez chcialem szersze kapcie, ale to moze po gwarancji :)

Kenjiro
08-04-09, 13:47
To samo powiedzą ci na temat użycia innych tarcz hamulcowych, klocków hamulcowych lub innych części, które nie będą kupione u nich ;)
Oczywiście, że w razie jakiś problemów z zawieszeniem to będą zwalać na takie felgi, bo to najprościej....

kvas
09-04-09, 09:04
No tak, ale niestety argumenty sa po ich stronie hehe w kazdym razie do konca gwarancji :).

Manwe
09-04-09, 16:54
Tak, miałem mieć dziś założone moje ukochane Advanti model E. Pojechałem do ASO Waszkowiak w Poznaniu. Przez 25 minut pracownicy głowili się jak założyć ukryte wentyle firmy alcar http://www.allegro.pl/item598678170_tuning_komplet_wentyle_ukryte_qpw_we ntyl_ukryty.html jak już załapali co i jak to dopiero zaczęła się jazda. Po godzinie "zabawy" kierownik serwisu stwierdził, że nie założą opon na felgi ponieważ ich sprzęt uszkadza ranty felg !! I tak to jest jak człowiek chce wszystko w ASO załatwić...

kvas
09-04-09, 19:01
WTF? Pierwsze slysze cos takiego! Atakuj gdzie indziej...
Ja natomiast brendzluje sie moimi Momo Ten-S Black. Juz dotarły te wymienione na 7x17. Naprawde polecam sklep felgi-opony.com bo wszystko załatwili bardzo szybko i profesjonalnie. To juz drugie fele kupione u nich, lepszych cen nawet na Allegro nie znalazlem.

Kenjiro
09-04-09, 22:14
A ja w końcu zamówiłem inne ;) Zupełnie z innej parafii...

AEZ Tidore, o takie:
http://www.felgi-opony.com/includes/modules/thumb/phpThumb.php?src=../../../images/media/products/aez_tidore_dark.jpg&q=100&fltr[]=wmi|../../../templates/felgiopony/img/wm3.png|BL

Podobają mi się takie mocno wklęsłe środki ;)

EDIT
I do tego Dunlopy Sport MAXX
O takie:
http://www.gommeimport.it/immagini/prodotti/DUNLOP_SP_SPORT_MAXX_b_20080213161352.jpg

szoi
10-04-09, 08:17
Mi też się podobają wklęsłe środki. Czekamy na zdjęcia furki w nowych butach :)

kvas
10-04-09, 08:42
Uadne uadne

myszorek
14-04-09, 21:54
Parę postów wcześniej zastanawiałem się na felami. Wybór i kasa były mocno ograniczone. Ale efekt jest taki... (ATT 650 16")
http://images42.fotosik.pl/100/b04650e23700fe4am.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b04650e23700fe4a.html)
http://images49.fotosik.pl/103/946faa8337575e55m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/946faa8337575e55.html)

Andre
15-04-09, 00:14
Witam,
a widział ktoś w akcji/jeździł na:

http://www.dotz-wheels.co.uk/DOTZ_sh.htm

bo się tak do nich przymierzam :)
Andre

Umberto
15-04-09, 15:42
Szurikeny użytkownik Kubzach miał założone i jakiś czas temu chciał sprzedać, nie wiem czy nadal aktualne
mi się średnio podobają, hanzo lepsze...

Kenjiro
15-04-09, 17:50
Dzisiaj byłem w jednym warsztacie załozyć nowe opony na nowe fele i ****a jego mać nie potrafili ich założyć i nadomiar złego zjebali jedną z opon...:mad:

Co za fachowcy w tym kraju są...:eek:

Teraz zamówili opone i podobno ma jutro przyjść. Tłumaczyli się, że do niskoprofilowych opon ta maszyna co mają się nie nadaje. Tylko dlaczego tego nie zauważyli zanim opony nie zjebali.

Maro2004
15-04-09, 18:55
Umberto napisał:

Szurikeny użytkownik Kubzach miał założone i jakiś czas temu chciał sprzedać, nie wiem czy nadal aktualne
mi się średnio podobają, hanzo lepsze...

Potwierdzam tą opinię. Co prawda mam na codzień stycznośc z tymi felgami ale na czarnym Fordzie Fokusie ale mimo wszystko nie najlepiej się one prezentują. Ja zachorowałem (może ktoś mnie wyleczy) na Momo Thunder Black (do obejrzenia na naszych Haniach na stronie głównej Momo http://www.momo.it. Niestety w Polsce na razie nie do zdobycia. Chociaż kilka sklepów je oferuje w dobrej cenie (ok. 750 zł za 18") i w rozmiarze 7,5x18 to po wymianie maili wynika, że na stronie sklepu są dostępne ale tak naprawdę to ich nie mają, nie mieli i nie wiadomo kiedy mieć będą. Oczywiście proponują mi coś zupełnie innego. Skąd ja to znam?

T.r.
15-04-09, 20:16
Ja zachorowałem na ADVAN Racing RZ

http://img66.imageshack.us/img66/7609/advan2.th.jpg (http://img66.imageshack.us/my.php?image=advan2.jpg)
http://img512.imageshack.us/img512/2998/advan1.th.jpg (http://img512.imageshack.us/my.php?image=advan1.jpg)
http://img245.imageshack.us/img245/2513/img0285.th.jpg (http://img245.imageshack.us/my.php?image=img0285.jpg)

:cool::cool::cool:

Umberto
15-04-09, 20:38
Umberto napisał:

Potwierdzam tą opinię. Co prawda mam na codzień stycznośc z tymi felgami ale na czarnym Fordzie Fokusie ale mimo wszystko nie najlepiej się one prezentują. Ja zachorowałem (może ktoś mnie wyleczy) na Momo Thunder Black (do obejrzenia na naszych Haniach na stronie głównej Momo http://www.momo.it. Niestety w Polsce na razie nie do zdobycia. Chociaż kilka sklepów je oferuje w dobrej cenie (ok. 750 zł za 18") i w rozmiarze 7,5x18 to po wymianie maili wynika, że na stronie sklepu są dostępne ale tak naprawdę to ich nie mają, nie mieli i nie wiadomo kiedy mieć będą. Oczywiście proponują mi coś zupełnie innego. Skąd ja to znam?

wow
felgi masakra! ale to co jest na zdjęciu to photoshop albo minimum 19"- nie na nasze drogi
ale myślę że 18 też będą ładnie wyglądać
a ja chcę wymienić fabryczne 17 na advanti V lub H i wszyscy znajomi się w czoło pukają- bo przecież mam już felgi.
zaiste dziwne to....

T.r. podobne są advanti F1 też niczego sobie

buri
15-04-09, 22:33
Witam,
a widział ktoś w akcji/jeździł na:

http://www.dotz-wheels.co.uk/DOTZ_sh.htm

bo się tak do nich przymierzam :)
Andre

potwierdzam opinie kolegow. jak samochod stoi wygladaja ok ale dla mnie szalu nie robia poza tym jakosc dotz'a do mnie nie przemawia podobnie jak paru innych firm...
momo thunder w pytunie!

Andre
16-04-09, 00:10
Oki, thx, za info, rzeczywiście to co fajne na zjdęciu to nie musi fajnie wyglądać na aucie :o
zapodam niedługo coś jeszcze z prośbą o opinię:)

kvas
16-04-09, 09:28
A ja już jutro zmieniam na Momo Ten-eski. W morde nie mogę sie doczekać :):):)

Manwe
16-04-09, 10:42
to zamieść jakieś fotki, też chciałem je kupić ale skończyło się na advatni... ale nie żałuję, są boskie

kvas
16-04-09, 11:18
Czyli widze Manwe, że w końcu udało się założyć. No to supa! Też zawiesił byś foty. Ja Twoje widziałem i macałem na żywo, ale tylko na półce w sklepie :)

Manwe
16-04-09, 11:46
http://images37.fotosik.pl/97/725064c5a0d85c05med.jpg
http://images48.fotosik.pl/101/cfc87a07023589edmed.jpg
http://images48.fotosik.pl/101/577a133e6563504cmed.jpg

tak na szybko :)

Maro2004
16-04-09, 12:34
Kvas, a jaki wziąłeś rozmiar? 17" czy 18"? I jaka szerokość oraz ET? No i czy silver czy black?

Tak, miałem mieć dziś założone moje ukochane Advanti model E. Pojechałem do ASO Waszkowiak w Poznaniu. Przez 25 minut pracownicy głowili się jak założyć ukryte wentyle firmy alcar http://www.allegro.pl/item598678170_tuning_komplet_wentyle_ukryte_qpw_we ntyl_ukryty.html jak już załapali co i jak to dopiero zaczęła się jazda. Po godzinie "zabawy" kierownik serwisu stwierdził, że nie założą opon na felgi ponieważ ich sprzęt uszkadza ranty felg !! I tak to jest jak człowiek chce wszystko w ASO załatwić...

A jak w końcu trzeba założyć te wentyle? Gumowa uszczelka od zewnątrz czy na zewnątrz felgi? W internecie znalazłem info, że od wewnątrz, natomiast odpowiedź ze sklepu, który handluje tymi wentylami, że na zewnątrz. Swoją drogą to skandal, że Alcar nie podaje na opakowaniu ani na swojej stronie choćby krótkiej, rysunkowej instrukcji instalowania tych wentyli.

kvas
16-04-09, 12:49
Kurde Manwe nieźle to wygląda! Ty masz 18-tki? *****iście eleganckie fele.
Maro wziąłem w końcu 7x17 z ET 42 w wersji black :D

Manwe
16-04-09, 13:20
kvas no właśnie cały bajer polega na tym, że wszyscy mówią "ale 18''" a tym czasem to 17'' z ET 40 i ukrytymi wentylami :p. Ogólnie jakoś świetna więc jestem mega zadowolony z felg.

Jeśli chodzi o instalację wentyli to ASO waszkowiak męczyło się z nimi 30min. (zresztą tylko to zrobili) i po rozkręceniu część z uszczelką montujesz od zewnątrz.

Kenjiro
16-04-09, 16:03
A tak moje wyglądają:

http://www.jkd.pl/Materialy/civ_1.jpg

http://www.jkd.pl/Materialy/civ_2.jpg

Umberto
16-04-09, 16:08
kvas no właśnie cały bajer polega na tym, że wszyscy mówią "ale 18''" a tym czasem to 17'' z ET 40 i ukrytymi wentylami :p. Ogólnie jakoś świetna więc jestem mega zadowolony z felg.

Jeśli chodzi o instalację wentyli to ASO waszkowiak męczyło się z nimi 30min. (zresztą tylko to zrobili) i po rozkręceniu część z uszczelką montujesz od zewnątrz.

Dokładnie- dobre fele na 17 super wyglądają. Były na aledrogo 18" od type-r ale moim zdaniem szału nie robią.
Widziałem Oz cannova (czy jak tam) u jednego z użytkowników w rozmiarze 17 cali i prezentują się znacznie lepiej.

Manwe
16-04-09, 17:47
kenjiro, znakomity wybór. Felgi idealnie pasują do autka i koloru

kubzach
16-04-09, 19:53
to sa moje dotz shurikeny, pokaze za 2 tygonie jak wyglada na tyle, bo poki co rozwalilem hanie i musze naprawic, na tyl zalozylem dystanse 20mm i wyglada fajnie:D

http://img17.imageshack.us/my.php?image=img0297m.jpg

to sa 17 et chyba 48 :P
ogolnie ladnie, ale wolalbym 18, felga sama w sobie raczej srednia jesli chodzi o jakosc(jak wiekszosc felg lakierowanych)

Umberto
16-04-09, 20:10
Manwe a jak z jakością tych felg? Dowiadywałeś się może przed zakupem. Mi się dwa (w zasadzie trzy) modele spodobały tej firmy. Cena obiecująca...
a tu czytam że dotzy są marnej jakości, więc nie wszystko złoto...:)

Manwe
16-04-09, 20:27
trudno powiedzieć po 400km jakość lakieru wydaje się bardzo dobra, wykonanie też, żadnych problemów z wyważeniem. No oprócz tego, że honda waszkowiak twierdzi że to "kruche felgi" (nie wiem co mają na myśli) pomimo to polecają je klientom. Aha co do kruchości to zaliczyłem kilka dziur przypadkiem.... żadnych widocznych uszkodzeń itp. zobaczymy co dalej

kvas
16-04-09, 22:03
O ile u kenjiro fele faktycznie *****iscie pasuja do VIII gena, to fele kubzacha sa dla mnie dosyc kontrowersyjne :)

kubzach
17-04-09, 02:02
umberto tez chcialem kupic hanzo ale jest jeden ale to ogromny ich minus ze nie ma podzialu na lewa czy prawa felga wszystkie sa jakby prawe i dlatego jak zalozysz na lewa strone to efekt jest beznadziejny.

Ram
17-04-09, 14:06
Z tym niewłaściwym rozmiarem felg i opon niż dedykowane są do danego samochodu to wcale nie takie bzdury. Ubezpieczyciele z bardziej błachych powodów odmawiają odszkodowania, wystarczy im tylko pretekst. A to nie koniec, jeśli jakiś cwaniak w Was wjedzie (z jego winy), będzie się trochę znał i zauważy, że macie nieprzeznaczone do tego auta opony i felgi, po czym zgłosi to policji na miejscu i ubezpieczycielowi to wtedy możecie mieć naprawdę poważny problem i nagle sprawca przestanie być sprawcą!

semri
17-04-09, 14:19
nie popadajmy w paranoję. To co piszesz to "może" mieć zastosowanie w przypadku AC, ale z jakiej paki w OC.

kvas
19-04-09, 23:23
Ok wrzuciłem fotki Hanki na nowych felach do mojego wątku w dziale Nasze Hondy : http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=38579 Zapraszam do luknięcia :)

Umberto
20-04-09, 16:16
Kvas felgi ładnie się prezentują ale wg mnie brakuje im srebrnego rantu. wówczas felga wyglądała by na większą.
Ale kolorek auta niezły... szczególnie na pierwszym zdjęciu fajnie wygląda

kubzach
20-04-09, 20:24
Umberto, zalozylem wkoncu te dystanse 20 mm ale mi obciera i to dosyc bardzo;/ a szczegolnie jak tyl obciazaony, ale to logiczne. masz moze jakis patent na to?

kvas
20-04-09, 21:24
Dziex Umberto. Jestem zakochany w tym kolorze hehehe, a fele są orginalne bez tego rantu... Raz miałem je możliwość oblukania na Tajperze VIII gen, no i już wiedziałem, ze muszę kupić :)

Maro2004
20-04-09, 22:25
Przepieknie te felunie wyglądają. Nie jestem pewien czy ze srebrnym rantem by je powiększały. Miałeś z takim rantem poprzednie i wprost przeciwnie - felgi wydawały sie dużo, dużo mniejsze. Gratuluję wyboru.

Manwe
20-04-09, 23:35
cienki rant polerowany powiększy felgę bo odcina ją od opony tzn nie zlewa się jedno z drugim w przypadku czarnej felgi. Co nie zmienia faktu, że momo ten-s wyglądają świetnie :)

Umberto
20-04-09, 23:35
Umberto, zalozylem wkoncu te dystanse 20 mm ale mi obciera i to dosyc bardzo;/ a szczegolnie jak tyl obciazaony, ale to logiczne. masz moze jakis patent na to?

a jakie masz ET w felgach?
Ja tak szczerze to zwykle jeżdżę sam, ostatecznie pannę wożę, ale ostatnio dwóch kafarów po 110 kg żywej wagi wiozłem i kolega musiał siąść na środku bo jak siedział z boku to na byle dziurce przycierało.
Od weekendu mam fabryczne ET55 i nie ma mowy o obcieraniu- brakuje jeszcze jakieś 15mm.

cienki rant polerowany powiększy felgę bo odcina ją od opony tzn nie zlewa się jedno z drugim w przypadku czarnej felgi. Co nie zmienia faktu, że momo ten-s wyglądają świetnie :)

i jeszcze jedna (przynajmniej moim zdaniem) zaleta takich felg jak ma Kvas że nie widać pyłu od klocków w zakamarkach felgi.
Na fabrycznych to trzeba mieć jakiegoś małego murzynka co by w tych zakamarkach felgi wycierał co dzień.
a tak to tylko nakłada się piane, później myjka i wsio błyszczy nawet jak pył gdzieś się gnieździ w zakamarkach...:)

Ram
21-04-09, 06:59
Panowie powiedzcie mi proszę jak z komfortem jazdy na 18 calowych, czy jest odczuwalnie dużo gorszy od tego na 17 calowych?

Mariusz1
21-04-09, 08:39
Panowie powiedzcie mi proszę jak z komfortem jazdy na 18 calowych, czy jest odczuwalnie dużo gorszy od tego na 17 calowych?

Na polskie dziurawe drogi 17 to juz max a 18 moim zdaniem za twarda i bardzo ale to bardzo zabujcza każda wieksza dziura

malykciuk
21-04-09, 09:53
kazdy inaczej czuje twardosc" wiec nie liczyl bym na jednoznaczne zdanie.
ja wczesniej jezdzilem meganka na 14' teraz latam na 18' z twarda zawieszka i jakos tragedji nie ma
ale ja zawsze bylem inny ;)

kocik
21-04-09, 10:56
Na polskie dziurawe drogi 17 to juz max a 18 moim zdaniem za twarda i bardzo ale to bardzo zabujcza każda wieksza dziura

a jezdziles na 18" czy tylko gdybasz?

Mariusz1
21-04-09, 11:18
a jezdziles na 18" czy tylko gdybasz?

Wyobraż sobie ze jeżdziłem i wróciłem do 17:)

kvas
21-04-09, 11:55
Podobno wersja po fejslifcie ma delikatniej zestrojone zawieszenie. Moze wtedy 18 nie wala tak po dupce. Prawda to? Ktos wie cos?

Ram
21-04-09, 12:39
No bo się własnie zastanawiam czy kupować 18 calowe felgi i opony, sprzedać opony 17 calowe, czy po prostu kupić 17 calowe felgi i nawlec obecne opony, w końcu to dużo ruchów i czy gra jest warta świeczki, żeby potem nie żałował, że mi nerki odbija:) Dlatego słucham opini użytkowników 18 calówek.

Umberto
21-04-09, 16:40
No bo się własnie zastanawiam czy kupować 18 calowe felgi i opony, sprzedać opony 17 calowe, czy po prostu kupić 17 calowe felgi i nawlec obecne opony, w końcu to dużo ruchów i czy gra jest warta świeczki, żeby potem nie żałował, że mi nerki odbija:) Dlatego słucham opini użytkowników 18 calówek.

też do niedawna miałem taki problem.
Jednak jeżeli już zdecyduję się na inne felgi to tylko 17 cali- minusem rozwiązania jest to że moim zdaniem opony jakie mam fabrycznie są gów... .Michelin pilot coś tam coś tam... Plusem zaoszczędzona kasa.
18 może i fajnie wygląda ale z kół nie odzyskasz za dużo kasy. Widać że ludzie nie mogą na 1200zł oryginalnych felg sprzedać na allegro, a co dopiero felgi z oponami.
Może nie płakałbym tak bardzo gdyby nie fakt że niedawno musiałem kupić zimówki 16cali i felgi do tego!

I jeszcze trochę OT- na oponach 205 fajnie się jeździło, auto mniej pali itp.
Czy naprawdę muszą być opony w hance 225??
Dodam że nie startuję z miejsca ze zrywaniem kół itp- raz tylko mi zakręciło kołami trochę i VSR się włączył...
A przecież wyprzedzanie itp jest lepsze na węższych oponach.
Np takie tdi z dużo większym momentem obrotowym 130km ma opony 205!

Kozo
21-04-09, 16:43
też do niedawna miałem taki problem.
Jednak jeżeli już zdecyduję się na inne felgi to tylko 17 cali- minusem rozwiązania jest to że moim zdaniem opony jakie mam fabrycznie są gów... .Michelin pilot coś tam coś tam... Plusem zaoszczędzona kasa.
18 może i fajnie wygląda ale z kół nie odzyskasz za dużo kasy. Widać że ludzie nie mogą na 1200zł oryginalnych felg sprzedać na allegro, a co dopiero felgi z oponami.
Może nie płakałbym tak bardzo gdyby nie fakt że niedawno musiałem kupić zimówki 16cali i felgi do tego!

I jeszcze trochę OT- na oponach 205 fajnie się jeździło, auto mniej pali itp.
Czy naprawdę muszą być opony w hance 225??
Dodam że nie startuję z miejsca ze zrywaniem kół itp- raz tylko mi zakręciło kołami trochę i VSR się włączył...
A przecież wyprzedzanie itp jest lepsze na węższych oponach.
Np takie tdi z dużo większym momentem obrotowym 130km ma opony 205!

o przepraszam bardzo - dalem moje oryginalne felgi ze sporta do ASO i mi je sprzedali za 1200 zl :)

Mariusz1
21-04-09, 17:08
o przepraszam bardzo - dalem moje oryginalne felgi ze sporta do ASO i mi je sprzedali za 1200 zl :)
Ale sie trochę bujałeś :)
Tak na biegu to dają 1000zł za kpl ze sporta

kocik
21-04-09, 18:26
ja bym sobie 17" zostawil na zimie a 18" w lecie tylko czekam az opony letnie zedre (narazie mam te michelin pilot fabryczne od 1 tygodnia :P - bo sprzedawac to mi sie nie za bardzo widzialo - tak jak piszecie za duza strata kasy... ) ale to jeszcze mi sporo czasu zostalo

a jak jest z przyczepnoscia 205 na szybkich zakretach ?

Umberto
21-04-09, 19:28
a jak jest z przyczepnoscia 205 na szybkich zakretach ?

ja właśnie poruszyłem ten temat bo zimówki jakie kupiłem nokiany wr bla bla są rewelacyjne nawet przy minusowych temperaturach. Ostatnio na nich stówką w taki zakręt wszedłem że myślałem że będzie niedobrze, ale dały radę.
A te lenie jakieś takie niemrawe i auto się chyba wolniej zbiera.
A jeszcze zimowe mają ET o 20 mniejsze od letnich i to może też coś daje.

browocofil
21-04-09, 20:42
A te lenie jakieś takie niemrawe i auto się chyba wolniej zbiera.

Ja bym tu masę kół obwiniał, ale może się mylę - w końcu 140 KM, to nie znowu taka rakieta

Ram
21-04-09, 20:47
Na zimę mam opony firmy Vredstain, założyłem je na oryginalne felgi i na nich by zostały także pozostaje tylko sprzedaż opon letnich 17 cali. Co do firmy Vredstain - w życiu nie jeździłem na lepszych oponach, przez całą zimę tylko pare razy kontrola trakcji się włączyła a nie jeżdżę spokojnie, nigdy problemów z ruszaniem, naprawdę polecam. A te micheliny to naprawdę dziadostwo przełożyłem je niedawno na felgi i w ciągu 2 ostatnich tygodni na suchej i ciepłej nawierzchni miałem więcej poślizgów niż przez całą zimę na vredstainach. Umberto i co w końcu zrobiłeś??

kubzach
21-04-09, 20:49
Umberto na oryginalnych et55 tak mialem teraz mam et48 i tez potrafi obetrzec, wkurza mnie to;/

Umberto
21-04-09, 22:24
Umberto na oryginalnych et55 tak mialem teraz mam et48 i tez potrafi obetrzec, wkurza mnie to;/

Poważnie na et48 obciera? Mi na fabrycznych na żadnej dziurze nie obtarło a jest takich u mnie nie mało. W niedzielę trochę mi się spieszyło, trochę gratów (raczej lekkich) w bagażniku i nigdy nie tarło.
Muszę zobaczyć ile tam jest jeszcze miejsca w nadkolu.

Ram z czym zrobiłem? Z kołami?
Toczę wewnętrzną walkę co rusz...:)
i wciąż się zastanawiam odnośnie zakupu
ale na pewno fabryczne opony zostaną jeszcze ze względu na oszczędność kasy.

A tak w ogóle to bym pogonił tego 8gena- i kupił HRV (ew. CRV) i na niedziele S2000:):):) (oczywiście wsio używki)- bym się zamknął w podobnych pieniądzach i bym miał fajne zabawki do pracy i na weekend.
Some day...:)

kvas
22-04-09, 08:49
Ja mam ET 42 i nic nie obiera...

zyga502
22-04-09, 09:20
nic nie obiera...
nic i nikt nie obiera ,bo na obiad są frytki, a nie gotowane ziemniaki :D:D

Ram
22-04-09, 12:14
Panowie, myślę o czymś takim http://www.dragwheels.pl/new/kolekcja.php#felga_16 piękna chromowana felga, myślę, że do mojego czarnego by idealnie pasowała i cały czas myślę nad tym czy 17" czy 18 "

kvas
22-04-09, 12:24
nie frytki tylko klusky :D

Yossarian
22-04-09, 12:25
U mnie jest ET 40, czyli chyba bezpieczne minimum do Civica i żadnego obcierania.

Sagi80
22-04-09, 12:47
Panowie, myślę o czymś takim http://www.dragwheels.pl/new/kolekcja.php#felga_16 piękna chromowana felga, myślę, że do mojego czarnego by idealnie pasowała i cały czas myślę nad tym czy 17" czy 18 "

Dla mnie trochę przekombinowana, ja wolę prostsze wzory - kwstia gustu :)

Wczoraj przesiadłem sie z zimówek 16 na letnie fabryczne 17 i roznica jeste niestety dość zauważalna dla mojego kręgosłupa :( i hałas w środku większy bo od razu wszytko głośniej trzeszczy...
Wiec 18 chyba beda juz za sztywne, poza tym nie ma takiej ogromnej roznicy wizualnej IMHO.

Manwe
22-04-09, 14:42
bierz 17 :) a co do ET to ja mam u siebie ET 40 (przesiadka z ET 55), wrażenia: wygląd się poprawił, nic nie obciera.... aha żadnych dystansów nie mam ;)

Umberto
22-04-09, 15:53
Panowie Kubzach napisał że ma ET48 i dystanse 20mm (o dystansach kilka postów wyżej) więc teoretycznie to jest ET28 dlatego mu obciera.
Ja na zimowych miałem ET35 i dystanse 20mm:), wygląd fajny, ale opona trochę wystawała poza obrys:)
Na letnich ET55 mam teoretycznie ET35 i jest git
Kubzach ma te 7mm mniej i mu przyciera:( trochę czuję się winny bo mu tak dystanse zachwalałem:/

ciekawe jak się naprawia felgi chromowane po krawężniczku, a w zasadzie ile to kosztuje...??

malykciuk
28-04-09, 10:20
przyszla pora na zmiane laczkow:)
ktos cos moze powiedziec o tych modelach?

http://moto.allegro.pl/item620482954_295_35_18_99y_toyo_proxes_t1_s_nowe. html
http://moto.allegro.pl/item613525448_opony_18_255_40r18_255_40_18_toyo_pr oxes_t1r_nowe.html
http://moto.allegro.pl/item619662645_245_45_18_96y_bridgestone_potenza_05 0_nowe_2szt.html
jeszcze R1R chodza mi po glowie, ktos tu juz kupil do cifa i ciekaw jestem jak sie sprawuja..

potenza jest oryginalnie w typ r wiec zakladam ze nie jest zla ;) ale pytanie ciagle aktualne.

engey
28-04-09, 12:54
A oto moj wiosenny zakup
http://images50.fotosik.pl/113/770fa66426ade907m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=770fa66426ade907)
http://images46.fotosik.pl/113/424a6d39433db718m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=424a6d39433db718)
do koloru galaxy wiem ze nie bedzie szalu ale raczej nic innego nie idzie wymyslec do tego

Ram
28-04-09, 13:30
engey ładne, podobają mi się, myślę, że to tego koloru będą pasować, jaki to jest rozmiar?

engey
28-04-09, 17:28
8x17 ET40
przez chwile zastanawialem sie nad 18 ale pojezdzilem troche z kolega fiesta st na profilu 40 i stwierdzilem ze takie cos to raczej nie na drogi malopolski

kubzach
28-04-09, 19:48
nie no nie ma problemu umberto :) chyba zamowie 15 mm dystanse i bedzie git tylko nie wiem czy szpilki musze wtedy znow wymieniac przy roznicy 5mm, wie ktos moze??

Umberto
29-04-09, 00:01
A ja dziś wycinałem beeme piątkę i znów się zawiodłem na seryjnych oponach. Przy 120 czułem że autko ucieka (zakręt wyprofilowany w przeciwną stronę)
Poza tym zakręty które na zimowych oponach brałem przy temp 0st. 60km/h przy ok. 55km/h na letnich (ok. 20st) słychać jak opony "lamelkują" (chyba dobre słowo)
o kant du... obić. i jeszcze ten rozmiar 225 moim zdaniem spowalnia auto
ot taki mały OFFTOP...

malykciuk
29-04-09, 10:33
to jeszcze powiedz jakie to opony...

Umberto
29-04-09, 17:27
standardowe michelin premacy czy jakoś tak...

Ram
29-04-09, 17:46
Umberto - też mam te opony z fabryki i kicha kompletna, ile razy wpadłem już w poślizg tej wiosny to woła o pomstę do nieba.

BENEK
30-04-09, 07:39
A ja dziś wycinałem beeme piątkę i znów się zawiodłem na seryjnych oponach. Przy 120 czułem że autko ucieka (zakręt wyprofilowany w przeciwną stronę)
Poza tym zakręty które na zimowych oponach brałem przy temp 0st. 60km/h przy ok. 55km/h na letnich (ok. 20st) słychać jak opony "lamelkują" (chyba dobre słowo)
o kant du... obić. i jeszcze ten rozmiar 225 moim zdaniem spowalnia auto
ot taki mały OFFTOP...

Potwierdzam opony strasznie sie kładą w zakręcie. Mam takie wrażenie , że zimówki 16 lepiej się zachowywały .

browocofil
30-04-09, 07:44
i jeszcze ten rozmiar 225 moim zdaniem spowalnia auto

cena lansu ;)

semri
30-04-09, 08:22
spowalnia spowalnia, ale lepiej w zakrętach auto się trzyma

Pik
30-04-09, 12:39
Powszechnie montowane przez Honde Micheliny Pilot Primacy to obecnie opony sredniej klasy. Nie sa juz chyba nawet oferowane w sprzedazy detalicznej przez Michelina, choc mozna je znalezc jeszcze w magazynach ze starych zapasow.

Ale Michelin podtrzymuje produkcje tego modelu dla wytworcow samochodowych, oferujac je zapewne po dosc atrakcyjnej cenie...

Ja tam strasznie nie narzekam. Spowalnianie auta uwazam za czepianie sie haha, znacznie gorsze jest, ze opona bardzo slabo sie sprawuje na mokrej nawierzchni i trzeba uwazac. Jak troche mocniej sie zjezdza, to za rok-dwa z przyjemnoscia wymienie te opony na inne.

Yossarian
30-04-09, 13:00
...ze opona bardzo slabo sie sprawuje na mokrej nawierzchni i trzeba uwazac. Jak troche mocniej sie zjezdza, to za rok-dwa z przyjemnoscia wymienie te opony na inne.

chyba wszystkie Micheliny tak maja, w poprzednim aucie też miałem opony tej firmy i w deszczu czulem sie prawie jakbym na slickach jechał. Co by nie mówić: Francuzi projektowali - jakie ich auta, takie i opony ;) ;)

Pik
30-04-09, 13:30
Znalazlem test z roku 2003 !!!, gdzie byly uwzglednione Pilot Primacy

Prowadzenie na suchym - dobre
Prowadzenie na mokrym - kiepskie
Hamowanie na mokrym - kiepskie
Aquplaning na prostej - najgorzej w tescie! :-(
Aqupalning w zakretach - przecietnie
Poziom halasu - przecietnie
Opory toczenia - bardzo dobrze

Ale nalezy pamietac, ze to test z roku 2003 i od tego czasu pojawilo sie wiele nowych opon, o znacznie lepszych parametrach. Jednym slowem, Honda nas nie rozpieszcza, jesli idzie o opony fabryczne.

http://www.autocentrum.pl/go/338__Testy_opon_letnich_2003__264864608.html

Dobi
30-04-09, 13:56
U mnie założone były/są opony Michelin PILOT SPORT 2 co do jazdy
nie mam zastrzeżeń - jedynie trochę buczeć zaczęły, ale to ich już ostatni
sezon.

Pik
01-05-09, 19:33
chyba wszystkie Micheliny tak maja Nie mozna generalizowac! Nastepca Pilot Primacy, czyli Primacy HP uzyskal znakomite noty w tescie ADAC!

Wiecej tutaj: http://www.autocentrum.pl/go/338__Test_opon_letnich_20555_R16W_%282009%29__6575 81061.html

Zwracam uwage na ten fragment:

W trwającej od jakiegoś czasu ogólnej dyskusji na temat ekonomiczności opon i środowiska dużą rolę odgrywa opór toczenia. Im jest niższy, tym niższe zużycie paliwa. Odbywa się to jednak kosztem bezpieczeństwa – właściwości na mokrej jezdni oraz długości drogi hamowania. Właśnie dlatego w poprzednich latach kilka modeli ogumienia marki Michelin wypadało mniej dobrze, ponieważ było zbyt zoptymalizowane na ekstremalnie małe opory toczenia. Inaczej w tym roku, kiedy to francuska marka pokazała, że da się pogodzić ekonomiczność (w sensie kosztów zakupu oraz zużycia paliwa w czasie eksploatacji ogumienia) i bezpieczeństwo jazdy.

Kozo
03-05-09, 10:37
czy ktorys z kolegow jezdzi na 18"? (na pewno wlasciciele typeR 225/40/18) i mogliby opisac jakie sa wrazenia. Teraz mam 17" i cos mnie kusi na te 18", ale czy duzo wieksza jest "masakra"? - oczywiscie wiem o kraweznikach - juz teraz na ZADNE nie podjezdzam, co do kolein to tez sie domyslam (szerokosc ta sama), dziury po bombach tez unikam i znam je u siebie na pamiec, chodzi mi o zwykle nierownosci - tzw komfort resorowania - dokladnie ten profil w 18" jest nizszy o 10 mm od obecnych 17" (225/45/17) i czy te 10 mm robi taka roznice czy nie ? ;)

Pabloss
03-05-09, 10:46
rozmiawialem z kolega ktory przesiadł sie z 17 na 16 (205) i twierdzi ze spalanie poszło w dół o 1 litr i komfort odczuwalnie lepszy. Na 18 to pewnie super wyglada ale obawiam sie komfort bedzie jeszcze gorszy niz na 17.

Kozo
03-05-09, 11:01
rozmiawialem z kolega ktory przesiadł sie z 17 na 16 (205) i twierdzi ze spalanie poszło w dół o 1 litr i komfort odczuwalnie lepszy. Na 18 to pewnie super wyglada ale obawiam sie komfort bedzie jeszcze gorszy niz na 17.

z tym sie zgadzam bo 16 to mam zimowe - chociaz moze to tez zasluga innej gumy?

ja po prostu zakochalem sie w wygladzie i boje sie ze jest to nieuleczalne ;)

Pabloss
03-05-09, 11:04
hehehhe ja bedziesz juz mial te 18 toi pochwal sie bo jeszcze nie widzialem HC na 18

alphaOne
04-05-09, 10:13
czy ktorys z kolegow jezdzi na 18"? (na pewno wlasciciele typeR 225/40/18) i mogliby opisac jakie sa wrazenia. Teraz mam 17" i cos mnie kusi na te 18", ale czy duzo wieksza jest "masakra"? - oczywiscie wiem o kraweznikach - juz teraz na ZADNE nie podjezdzam, co do kolein to tez sie domyslam (szerokosc ta sama), dziury po bombach tez unikam i znam je u siebie na pamiec, chodzi mi o zwykle nierownosci - tzw komfort resorowania - dokladnie ten profil w 18" jest nizszy o 10 mm od obecnych 17" (225/45/17) i czy te 10 mm robi taka roznice czy nie ? ;)

jezdzilem na OEM 225/40/18, na 17" 205/50/17 i na 17" 215/45/17, moim zdaniem nie ma wielkiej roznicy jezeli chodzi o komfort jazdy, krawezniki itd. jest spora roznica w prowadzeniu na zakretach (glownie miedzy 205 a 225) i w stabilnosci auta przy duzych predkosciach.

bunet
05-05-09, 06:19
...jest spora roznica w prowadzeniu na zakretach (glownie miedzy 205 a 225) i w stabilnosci auta przy duzych predkosciach.
Różnca???
Na czyją korzyść?
pzd

WindomEarle
05-05-09, 11:25
Własnie mam je wyząbkowane i idą w cholerę (po dwoch sezonach). Cale zycie jezdzilem na michelin i taka skucha. Nawet cieszylem sie ze moj civ jest na michelin'ach a nie yokohama'ch.
Zamowilem goodyear'a - zobaczymy.

Powszechnie montowane przez Honde Micheliny Pilot Primacy to obecnie opony sredniej klasy. Nie sa juz chyba nawet oferowane w sprzedazy detalicznej przez Michelina, choc mozna je znalezc jeszcze w magazynach ze starych zapasow.

Ale Michelin podtrzymuje produkcje tego modelu dla wytworcow samochodowych, oferujac je zapewne po dosc atrakcyjnej cenie...

Ja tam strasznie nie narzekam. Spowalnianie auta uwazam za czepianie sie haha, znacznie gorsze jest, ze opona bardzo slabo sie sprawuje na mokrej nawierzchni i trzeba uwazac. Jak troche mocniej sie zjezdza, to za rok-dwa z przyjemnoscia wymienie te opony na inne.

alphaOne
06-05-09, 22:19
Różnca???
Na czyją korzyść?
pzd

na korzysc szerszej opony w tym przypadku

WindomEarle
14-05-09, 11:25
O kurka .... zalozylem zamowione Goodyear'y i moge z calą stanowczoscia stwierdzic ze Michelin Pilot Primacy to shit kompletny. Nowe nie szumia w zadnym zakresie predkosci, a komfort zupelnie nieporownywalny; Co do ząbkowania to za jakis rok ocenie :D

Dobi
14-05-09, 12:13
O kurka .... zalozylem zamowione Goodyear'y i moge z calą stanowczoscia stwierdzic ze Michelin Pilot Primacy to shit kompletny.

Jaki to model tego Goodyera'a?

WindomEarle
14-05-09, 15:46
Jaki to model tego Goodyera'a?

EfficientGrip

malykciuk
19-05-09, 11:05
szukam takich felg. mozektos wie/ widzial gdzies. chodzi o to kto ma taki wzor poza firma VOLK (czytaj w normalnej cenie) ;)

http://www.solsticeforum.com/photopost/direct_data/3051/volk_te37_Ti_ci3_l.jpg

Manwe
20-05-09, 07:58
Może coś takiego http://www.inovit.pl/stvi.php :)

malykciuk
21-05-09, 22:31
no wlasnie te znalazlem ale moze ktos jescze gdzies cos widzial ;)
poza tym tam sa 18x7,5 :/ a to troche za wazko bedzi echyba :/

browocofil
21-05-09, 23:18
Może coś takiego http://www.inovit.pl/stvi.php :)

Cena dość konkretna, za komplet to prawie 15% ceny mojego auta (wersja Sport). Ale każdy ma inny pogląd

Manwe
22-05-09, 16:24
komplet felg inovit to koszt około 2500..... czy to aż tak dużo? Oczywiście każdy ma swoje podejście :)

malykciuk
22-05-09, 21:33
to jest normalna cena. co innego 1000 euro za SZTUKE!! jak ma Volk... :eek:

browocofil
22-05-09, 21:33
komplet felg inovit to koszt około 2500..... czy to aż tak dużo? Oczywiście każdy ma swoje podejście :)

Myślałem, że za sztukę

Kuczyniak
23-05-09, 13:16
witam, mam okazje kupic nowe alufelgi do Hondy 15 calowe ET 55 Szerokosc 6 cali. Teraz pytanei czy wejda takie do sedana 8gen? Na zimowki ew by byly. Hamucle sie zmieszcza? Jaki wtedy profil i szerokosc opony zimowej wchodzilby w gre ?

Pik
23-05-09, 14:52
Najmniejsze mozliwe to 16" z tego co wiem.

Umberto
23-05-09, 15:15
a sedan nie jest fabrycznie na 15?
znajomy ma sedana i drugie felgi dostał zimowe z oponami i na 80% wydaje mi się że to 15.
Ja sam przy zakupie zimówek kupowałem wsio 16 bo takie były opinie na forum że mniejsze nie wejdą do HB.
a profil to: na google "kalkulator opon"

engey
23-05-09, 15:56
z fabryki wychodzi na 16 i nie bedzie innaczej ;)

Kuczyniak
23-05-09, 21:15
Kurcze no moja fabrycznie tez na 16'. Sam nie wiem... Umberto moglbys spytac tego znajomego jakie te kola ma? Dzieki z gory