Zobacz pełną wersję : Felgi i opony w Civic VIII gen
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
12
13
14
15
żadne !
x2 z takim profilem niema konfortowych opon :cool:, ja teraz jezdze na 235/45/r17 i jest mieksze
Witam.
Niosę się z zamiarem kupna nowych zimowych opon do mojego civica ale chodzi mi o rozmiar czy mogę założyć na moje felgi 17 opony 215/45/17 zamiast standardowego rozmiaru? Ewentualnie czy odbije mi się to jakoś na komforcie lub jakości prowadzenia?
Drugie pytanie.. macie jakieś sprawdzone budżetowe opony.. niestety mam na wydanie 1000zł a muszą być nowe. Niestety sparzyłem się na używkach już parę razy więc ta opcja odpada.
butler.gdansk
31-10-14, 18:20
Możesz założyć taki rozmiar, ale profil opony się trochę zmniejszy.
W porównaniu do referencyjnego rozmiaru 225/45/17 Twoje koło będzie miało jednak wówczas średnicę mniejszą o 9mm a prędkościomierz będzie pokazywał jeszcze więcej niż w rzeczywistości o kolejne 1,4%
Ciężko będzie w tak ograniczonym budżecie znaleźć opony których jakość będzie zadowalająca.
http://www.oponeo.pl/wybierz-opony/s=1/zimowe/t=1/osobowe/p=10/barum,dayton,debica,imperial,kormoran,nankang,nexe n,sava,sportiva,zeetex/r=1/205-50-r17
http://www.oponeo.pl/wybierz-opony/s=1/zimowe/t=1/osobowe/p=7/barum,dayton,kormoran,nankang,nexen,sava,zeetex/r=1/215-45-r17
No własnie.. a boję się tych chinioli niestety... może wykombinuje jakies felgi 16" wtedy w tej cenie można wyhaczyć jakieś średnie oponki.
Miał ktoś styczność z chinskimi oponami typu zeetex czy goodride?
marcin001984
31-10-14, 20:07
x2 z takim profilem niema konfortowych opon :cool:, ja teraz jezdze na 235/45/r17 i jest mieksze
Ale można chyba rozgraniczyć producentów którzy robią twardsze i bardziej miękie opony. Z tego się orientuję to podobno Goodyeary są dość miękie. Ale jestem jeszcze ciekaw opon Pirelli, Continental, Yokohama czy innego modelu Bridgestonów
Ale można chyba rozgraniczyć producentów którzy robią twardsze i bardziej miękie opony. Z tego się orientuję to podobno Goodyeary są dość miękie. Ale jestem jeszcze ciekaw opon Pirelli, Continental, Yokohama czy innego modelu Bridgestonów
np w touranie mialem micheliny i na to lato kupilem nowki pirelki i sa duzo mieksze ale profil 205/55..
a w fn2 mialem nexeny czyli na tym co wychodzilo z fabryki, pozniej federal rs-r scianka boczna beton u wulkanizatora roznice w sciance widac od razu jak scigal opony ale w jezdzie niema roznicy...
marcin001984
31-10-14, 20:44
Z fabryki wychodziło właśnie na Bridgestonach Potenza. Kupiłem na allegro felgi z tymi oponami i były założone od nowości. Pirelli P Zero - dobra guma ale droga :)
Mógłbyś polecić te Federale? Kupiłbyś je jeszcze raz?
Poniżej informacja ze strony z oponami:
Nazwa marki
Bridgestone
Nazwa modelu
POTENZA RE050A
Kod producenta
1256
Rodzaj pojazdów
Osobowy
Rozmiar
225/40 R18
Indeks nośności
88 (do 560kg na oponę)
Indeks prędkości
Y (do 300km/h)
Sezon
letnie
Informacje producenta
Honda - Civic - Type 'R' ( DG )
Dodatkowe oznaczenia
FR
Ja miałem RE50A w rozmiarze 225/40/18 i były bardzo twarde, teraz mam Yokohamy s.drive w tym samym rozmiarze i jest bardziej komfortowo.
Mógłbyś polecić te Federale? Kupiłbyś je jeszcze raz?
federal rs-r to semi slick na miasto sie nie nadaje zeby cos kleily to trzeba je mega zagrzac czyli w miescie niema opcji.. w deszczu tragednia :cool:
na wiosne mialem rs-r 235/40r18 i teraz kupilem 17 cali
opona ma 3 plusy
1. wytrzymuja 4 calodniowe upalania na torze
2. cena 235/45r17 kupilem za 1320zl nowki :cool:
3. po rozgrzaniu super kleja
w styczniu kupie jeszcze 4 sztuki:p
marcin001984
31-10-14, 23:11
To nie dla mnie te Federale w takim razie, potrzebuję opony do jazdy na co dzień, ale na pewno nie po torze :)
Sprawdzam właśnie te Yokohamy i widzę że są tylko z indeksem 92 czyli teoretycznie powinny być cięższe i mieć twardsze ścianki.
Yokohama Parada świetnie wygląda
TS 850 P 225/45/18 za 2700 :D już w garażu i na dniach założę - zdam relację !
marcin001984
02-11-14, 22:31
A co to za dziwny profil? Jak dla mnie "18" na zimę to bezsens
Hej, wiecie może czym się różnią opony Nokian WR A3 od WR D3 ?
Ja nie mogę, 18 " na zimę i to w nieprawidłowym profilu w tym rozmiarze :D
Na pewno profil 45 kupiłeś Ardian? Powinna być 40ka ;)
Tomasonów na zime mi szkoda, będę jeździł na oryginalnych 17kach z Type S.
A opony załatwiłem Sava Eskimo HP 225 45 17, bardzo dobre opinie użytkowników + Auto Motor Sport ostatnio tez z pozytywną opinią testował. Podfirma Goodyear a opony made in Germany, zobaczymy jak się będą sprawować :)
mareckiabc
03-11-14, 12:35
WR A3 jest to aut klasy premium do jazdy raczej autostradowej do dużych szybkosci a D3 jest do kompaktów na śnieg. Dużo osób chwaliło A3 i ja też takie kupiłem.
Hej, wiecie może czym się różnią opony Nokian WR A3 od WR D3 ?
Bieżnikiem. A3 - asymetryczny, D3- kierunkowy
Conti wydał lekko wyższe te opony i nie było 225/40 - to mi nawet pasuje będzie lepiej dla felgi na zimę
Tyle tylko, że to nieprawidłowy profil do tego auta w tym rozmiarze ;) Nie dość, że 18" na zimę to jeszcze rozmiar nie ten - masakra ;)
butler.gdansk
04-11-14, 08:54
Będzie ok, ale uważaj bo licznik nie będzie już zaniżał prędkości. Też mam lekko powiększone koło zimowe i nie mam zastrzeżeń.
WR A3 jest to aut klasy premium do jazdy raczej autostradowej do dużych szybkosci a D3 jest do kompaktów na śnieg. Dużo osób chwaliło A3 i ja też takie kupiłem.
ja postawilem na d3, bo jezdze na 16 i uwazam ze civic to kompakt a nie klasa premium:p
a tak na serio to wzialem je glownie dlatego, ze rewelacyjnie wypadaja w testach w rozmiarze 205/55/16
ja postawilem na d3, bo jezdze na 16 i uwazam ze civic to kompakt a nie klasa premium:p
a tak na serio to wzialem je glownie dlatego, ze rewelacyjnie wypadaja w testach w rozmiarze 205/55/16
Racja, mają świetne opinie, jednak szkoda wielka, że nie posiadają rantu ochronnego :(
Z jakim ciśnieniem jeździcie zimą?
Latem na 18kach po paru próbach wybadałem 2.4 przód 2.2 tył jako najlepsze rozwiązanie.
Teraz na 17kach zimówkach mam narazie wszędzie 2.2 bara, jednak opona z przodu wydaje mi się dosyć mocno sciśnięta, jak by miała za mało powietrza...
Typek ze sklepu z oponami mówi zeby nie sugerować się kapciowatym wyglądem opony.
Co polecacie, dopompować na 2.4 z przodu czy zostawic jak jest?
Z jakim ciśnieniem jeździcie zimą?
Latem na 18kach po paru próbach wybadałem 2.4 przód 2.2 tył jako najlepsze rozwiązanie.
Teraz na 17kach zimówkach mam narazie wszędzie 2.2 bara, jednak opona z przodu wydaje mi się dosyć mocno sciśnięta, jak by miała za mało powietrza...
Typek ze sklepu z oponami mówi zeby nie sugerować się kapciowatym wyglądem opony.
Rozumiem, że zalecenia producenta nie interesują Cię...? Zamieszczone są na produ kierowcy.
Zalecane jest 2,1 przód 2,1 tył, w zimówkach można zrobić 2,3 - 2,3.
Zalecane jest 2,1 przód 2,1 tył, w zimówkach można zrobić 2,3 - 2,3.
Fakt, faktem, że producenci zalecają zwiększenie ciśnienia o 0,2 bara wraz nadejściem niskich temperatur utrzymujących się przez kilka dni, ale mówią też o wyrównaniu ciśnienia do homologowanego przez producenta auta gdy temperatura powietrza znów się podniesie.
100 razy lepiej jest, gdy ciśnienie jest 0,2 bara wyższe niż 0,2 bara niższe od zalecanego.
wraz ze zmiana opon na zimowe, moje letnie są do wymiany.
Jakie letnie oponki polecacie w rozmiarze 225/45/17.?
ps:
Zastanawiam się na bridgestone potenza s001...
Też będę kupował nowe letnie. Zdecyduję się chyba na Goodyear EfficientGrip Performance
od wiosny mam Goodyear Eagle F1 asimetric 2 i jestem mega zadowolony, ciche, super na mokrą i suchą drogę oczywiście 225/45/17
F1 sa super ale mogły by być sztywniejsze przy zakrętach.
Wysłane z kalkulatora
F1 sa super ale mogły by być sztywniejsze przy zakrętach.
Wysłane z kalkulatora
u mnie Goodyear Eagle Asymmetric 2 225/45/17" 91Y dopiero przy 2,5 bar(przód/tył) nabierają satysfakcjonujących parametrów,
ogólnie fajna oponka na przeloty autostradowe; stricte na miasto wybrał bym coś bardziej miękkiego
mareckiabc
20-11-14, 16:19
Czy orientuje się ktoś co to za felgi? To może OEM Honda?
http://i58.tinypic.com/10dsaw0.jpg
http://i59.tinypic.com/2moe8v6.jpg
Poprawiłem zdjęcia. Silent
marcin001984
20-11-14, 22:32
Apropo letnich opon. Które Yokohamy będą najlepsze do codziennej jazdy w rozmiarze 225/40/R18? Waham się pomiędzy Goodyear F1 a jakąś dobrą Yokohamą, tylko mają spory wybór modeli.
O yokohamach nic nie wiem ale miałem kiedyś F1 w leonie. Bardzo dobre gumy tyle że zużywały sie bardzo szybko. Zrobiłem na nich jakieś 20 tys. km czyli w moim przypadku półtora roku. Troche mało :)
Apropo letnich opon. Które Yokohamy będą najlepsze do codziennej jazdy w rozmiarze 225/40/R18? Waham się pomiędzy Goodyear F1 a jakąś dobrą Yokohamą, tylko mają spory wybór modeli.
tez polece Ci raczej good yeara.
z kompletu opon yokohamy (AVS dB V550) 2 musialem wymienic z powodu babla na boku, ktory pojawil sie w pierwszych 2 sezonach.
na GY F1 wlacnie zakonczylem drugi sezon i o yoko nie chce myslec nawet..
moim zdaniem te GY maja dosc sztywny bok
A propos Yokohamy, to w poprzednim samochodzie miałem A.Drive i również po 2 sezonach bąbel wyskoczył.
marcin001984
22-11-14, 15:40
Już mam łeb kwadratowy od szukania tych opon :) Goodyeary mają bardzo dobre opinie isą zawsze w czołowce testów. Vredestein Ultrac Vorti też podobno dobre
Ja mam Vredesteiny na zimę i sa świetne
Wysłane z kalkulatora
Chyba mam inne podejście do tematu opon od statystycznej większości więc się podzielę moją opinią.
Dotychczas miałem zimowe opony (4 sezony): "Pirelli SottoZero Winter 210 Serie II 225/45/17 94 H", czyli jedna z czołowych marek.
Ze względu na przygodę z dziurą i uszkodzenie jednej sztuki postanowiłem je zamienić na nowe 4 sztuki i...
Moje podejście jest takie - kupuję opony kierując się:
- ceną,
- maksymalnie dobrymi indeksami,
- przywiązuję uwagę aby ścianki opony były wzmacniane (oznaczenie XL),
- rok produkcji opony ten sam w którym dokonuję zakupu,
- opona asymetryczna,
- oceniam na oko aby bieżnik nie był zbyt agresywny (chodzi o hałas),
- aby marka nie była Chińska - ale może być już Koreańska czy Indonezja,
- patrzę na opinię użytkowników np. na oponeo - nie oczekując ideału, ale po prostu pozytywnych opinii.
Nie patrzę na:
- testy ADAC, czy inne testy na stronach branżowych,
- nie interesuje mnie marka Continental, Goodyear, Pirelli, Michelin itd - czyli marki których opony mają wysoką cenę.
Kierując się takimi kryteriami kupiłem "GT Radial Champiro WinterPro HP 225/45 R17 94 V XL" - w cenie zbliżonej do tej na ceneo:
http://www.ceneo.pl/26754582
Na ten moment wrażenia z jazdy bardziej pozytywne niż na "Pirelli SottoZero Winter 210 Serie II 225/45/17 94 H".
Pewnie dlatego, że:
- opona jest nowa,
- ma lepszy indeks i jest XL - ścianki nawet wizualnie są mocniejsze (opona nie wygląda jakby była kapciem),
- opona nie jest głośniejsza od poprzedniej,
- efekt placebo.
Co więcej w drugim samochodzie jeżdżę na zimówkach GT Radial już trzeci sezon i jestem zadowolony, opona wygląda jak nowa.
Natomiast kilka lat temu z kolei kupowałem markę Kumho - byłem równie zadowolony. Teraz kupuję GT Radial (lepsza cena od Kumho) - biorąc opony o możliwie najlepszym indeksie. Co więcej po 4-5 sezonach jak będzie potrzeba nie zawaham się ich zmienić na nowe.
W lecie jeżdżę na fabrycznie założonych "Michelin 225/45/17 91Y" i jak napompuję je zgodnie z zaleceniami producenta to wygląda jakbym miał kapcia - więc do końca nie jestem z nich zadowolony - jak będę zmieniał to na GT Radial lub Kumho, ale na pewno o indeksie 94 V XL.
To tyle o moich doświadczeniach i podejściu do tematu opon.
Pozdrawiam.
TS 850 P założone i pierwsze kilmetry zrobione
ogólnie i wstępnie jestem zadowolony, ale zdam pożniej szczegółowe relacje
Coś więcej możesz już powiedzieć na temat tych opon? Zdecydowałem że wymienię swoje obecne zimówki. Mam je na stalówkach R16, a na lato mam felgi 17. Zastanawiam się czy pozostać przy 16 na stalówce czy przekładać na zimę i kupić 17. Póki co myślę o pozostaniu na stalówkach.
mareckiabc
29-11-14, 09:05
Ja dzisiaj wrzuciłem alu 16. Wg mnie stalówki w civicu to porażka. Polecam na zime alu 16, wygląda o niebo lepiej od stalówek. Ja założyłem dezent re i nokian wr a3.
wstępnie mogę polecić, ale jeszcze nie było dobrych warunków do sprawdzenia
na suchym przy minusie jest bardzo dobrze :)
kup na 17 i miej jedne felgi a zmieniaj opony tak jak ja tylko, że 18 :)
u mnie Goodyear Eagle Asymmetric 2 225/45/17" 91Y dopiero przy 2,5 bar(przód/tył) nabierają satysfakcjonujących parametrów,
ogólnie fajna oponka na przeloty autostradowe; stricte na miasto wybrał bym coś bardziej miękkiego
Szkoda, że nie wszyscy piszą o indeksach opon, bo są wątpliwości, czy GY są miękkie czy sztywne? Wiem, że są różne potrzeby i oczekiwania, jednak trudno się w tym rozeznać. Mówię oczywiście o oponach letnich, bo przyszedł czas na zmianę po 7-latach (mam UFO z 2007r, jeszcze na oryginałach, około 95tyś km na spółkę z zimowymi)
Zdecydowałem się również kupić GY 225/45/17 tylko proszę o uściślenie, czy są twarde czy miękkie. Zimowe które mam, jakieś SAWA 225/44/17 (również 7lat) są zdecydowanie za miękkie, buja na zakrętach i huśta niemiłosiernie.
Czy jak bym wziął Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 225/45 R17 94 Y XL MFS to będzie strasznie twardo?
Czy może lepiej wziąć Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 225/45 R17 94 Y V1 ?
A tak przy okazji co znaczy V1?
Dzięki.
V1 to nawa mieszanka kauczukowa w Goodyear. ma z tego co wyczytałem lepsze parametry.
GY A2 po moich poszukiwaniach wiosną z info z neta oraz z tego tematu wynika że są miękkimi oponami.
Pytanie mam czy potrzebujesz opony z XL czyli wzmocnionej? Bo jak nie ciągasz przyczep, nie jeździsz ciągle zapakowanym po dach samochodem lub/oraz masz raczej spokojny style jazdy to nic ci ona nie da tylko dołożysz sobie wagę do opony, co przełoży się na większe spanie przez opory toczenia. chyba że własnie chcesz aby była sztywniejsza, to wtedy ok taka własnie będzie.
Ja mam XL u siebie, ale wcale nie oszczędzam auta i lubię poszaleć, więc twardsze boki oraz ogólnie mocniejsza konstrukcja opony mi się przydaje.
marcin001984
03-12-14, 00:30
Też chyba kupię Goodyeary i w przypadku rozmiaru 225/40/R 18 są dwa indeksy nośności opony: 88 i 92. 88 jest o jakieś 150zł droższa na jednej sztuce niż 92. Też nie chciałbym dokładać wagi do opony... ale ta cena za indeks 88 odstrasza. Boję się tyko że będzie jeszcze sztywniej na 92, a auta używam do jazdy miejskiej; studzienki, przejazdy tramwajowe, ubytki w jezdni czyli ogólnie horror.
O ile taka opona 92 XL (extra load) może być cięższa od 88?
O ile sam ciężar chyba nie zauważysz bo takie rzeczy jak masa nieresorowana to chyba można pominąć w miejskiej jeździe :confused:?? (chyba że zakładasz naprawdę lekkie kute felgi + jakieś lekkie opony co odchudzi układ o jakieś ok 6-8 kg na koło??) to zauważysz za to gorszy się komfort jazdy przez sztywność opony, może większe spalanie.
Ty masz już 18 więc przy nie najwybitniejszym zawiasie w UFO już czuć wszystko na drodze, do tego sztywne opony może Ci się zrobić za sztywno. Skoro teraz mówisz że masz już obmowy przed sztywniejszą oponą.
Więc jak nie jeździsz jak Szymon po zakrętach i nie rozrywasz opona na strzępy, to chyba nie warto.
Jak to sie mówi: LANS WYMAGA POŚWIĘCEŃ?? :D
bierz najtwardsze jakie są
sam latam na tych sztywniejszych i jest *****iscie przy rozmiarze 225/40/18
V1 to nawa mieszanka kauczukowa w Goodyear. ma z tego co wyczytałem lepsze parametry.
GY A2 po moich poszukiwaniach wiosną z info z neta oraz z tego tematu wynika że są miękkimi oponami.
Pytanie mam czy potrzebujesz opony z XL czyli wzmocnionej? Bo jak nie ciągasz przyczep, nie jeździsz ciągle zapakowanym po dach samochodem lub/oraz masz raczej spokojny style jazdy to nic ci ona nie da tylko dołożysz sobie wagę do opony, co przełoży się na większe spanie przez opory toczenia. chyba że własnie chcesz aby była sztywniejsza, to wtedy ok taka własnie będzie.
Ja mam XL u siebie, ale wcale nie oszczędzam auta i lubię poszaleć, więc twardsze boki oraz ogólnie mocniejsza konstrukcja opony mi się przydaje.
Powiem tak, strasznie nie szaleję, ale lubię dynamiczną jazdę, w końcu po to są Hondy :) Lubię jak dobrze się trzyma drogi. Nie mam przyczepy i najczęściej jeżdżę sam. Czyli myślę, że pasowałaby sztywniejsza opona, jednak zastanawiam się czy wystarczy np. 94Y, czy wziąć XL. Mógłbyś porównać te wersje do oryginalnego Michała?
Albo inaczej, czy GY w wersji XL będzie jeszcze miększa od Michelina czy twadrsza?
Tu juz sie nie wypowiem, bo nie szukałem wogóle nic na temach Michelinów, nie brałem ich pod uwagę przy zakupie oraz nie jeździłem na Miśkach w tym samochodzie.
Dzięki, OK rozumiem. Chciałem porównać do czegoś co znam. Twardość Michelinów mi nie przeszkadza, bo lubię jak tzrymają się drogi, nie huśtają tak jak zimówki.
Podpowie ktoś gdzie dostanę taką felgę 17 lub 18 lub coś w ten deseń:
http://farm5.static.flickr.com/4057/5122054775_64edcc09c6_b.jpg
Dzięki serdeczne
Enkei z evo jest podobny http://www.4tuning.ro/images/vand-jante-originale-mitsubishi/vand-jante-originale-mitsubishi-118c679dc8a8adbea-0-0-0-0-0.jpg
Dzięki serdeczne :) Wybór padnie chyba na OZ:
http://ozracing.ch/index.php?rex_img_type=felge_gross&rex_img_file=msw85_matttitan.png
załóż 18 i będzie kozak honda bo na 17 wygląda to auto ubogo :)
prosze Cie...
buri nie zaprzeczysz faktom :)
17" z dobrym ET tez robi robote.
https://lh6.googleusercontent.com/uhDOSPw7mg32xOCIcA0e4ktx0RTvieNLxNtr5wU_2Q8=w957-h530-no
wg mnie mega super szukalem takich ale ciezko znalesc i kupilem bbs z evo mr
Nie wpłynie to na komfort? Wiemy że zawieszenie w Type S jest twarde jak beton, nie zużyję się szybciej zawieszenie etc.? Moje pierwsze auto jeśli chodzi o felgi i opony to jestem laik :)
17" z dobrym ET tez robi robote.
Podpowiesz kolego jaki dobrać gdyby były to 17? :)
Oraz raz jeszcze proszę o wypowiedzenie się o 18 do tego modelu :)
butler.gdansk
12-12-14, 21:16
17" 7,5J ET35 i jesteś kozak ;)
18" nie oznacza od razu że jest beton. Dużo zależy od twardości ścianek bocznych opon... Znam takich co na 19" jeżdzą i to jest już "twardawo", ale 18" sam używam i wcale nie jest tak źle.
17" 7,5J ET35 i jesteś kozak ;)
18" nie oznacza od razu że jest beton. Dużo zależy od twardości ścianek bocznych opon... Znam takich co na 19" jeżdzą i to jest już "twardawo", ale 18" sam używam i wcale nie jest tak źle.
7,5J co to jest za parametr? Nie mam go do wyboru na www.alusy.pl. Poza tym Będzie to dobrze wyglądać i nie będzie wiochy? :) nie ma ktoś zdjęcia? :D
7,5J co to jest za parametr? Nie mam go do wyboru na www.alusy.pl.
No proszę Cię , jeden z najważniejszych- szerokość felgi w calach ,i jest do wyboru na pewno :)
butler.gdansk
12-12-14, 21:35
To szerokość felgi. Na stronce którą podałeś też ten parametr się pojawia w pierwszej kolumnie dotyczącej rozmiaru wybranej felgi np. 7,5x17
Tu np. moje starsze fotki z 17" felgami, które obecnie mam jako zimowy setup już w złotym kolorze
http://img841.imageshack.us/img841/8346/3h8v.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/6015/1i15.jpg
7,5x17 ET33
http://img580.imageshack.us/img580/4373/r9s7.jpg
OK, już wiem o co chodzi :) Dzięki serdeczne za czas i zdjęcia koledze wyżej :)
Witam serdecznie, szukam szukam i nic nie mogę znaleźć, mam prośbę do was, dobierzecie coś do mojej hondy na lato? :) Jak widzę niektórych cuda to "oh, ahhh" :D Mam na myśli opony i felgi, myślę o jakiś 4 tys. opony za 1500 zł i reszta felgi. Rozmiarowo myślę 225/45/R17 opona więc felga również 17 :)
Podoba mi się coś takiego jak niżej ale nic nie mogę znaleźć, kolor auta to deep bronze znajduję się na samym dole, jeśli macie jakieś strony z felgami, oponami. gdzie można kupić to też wrzucajcie :)
https://lh6.googleusercontent.com/uhDOSPw7mg32xOCIcA0e4ktx0RTvieNLxNtr5wU_2Q8=w957-h530-no
http://i210.photobucket.com/albums/bb13/dc_sx/IMG_7128.jpg
za tyle eurodolarów to może załóż 18 cali i z tych co ci się podobają to rzuć sobie okiem na ENKEI na allegro też chyba są
Witam serdecznie, szukam szukam i nic nie mogę znaleźć, mam prośbę do was, dobierzecie coś do mojej hondy na lato? :) Jak widzę niektórych cuda to "oh, ahhh" :D Mam na myśli opony i felgi, myślę o jakiś 4 tys. opony za 1500 zł i reszta felgi. Rozmiarowo myślę 225/45/R17 opona więc felga również 17 :)
Podoba mi się coś takiego jak niżej ale nic nie mogę znaleźć, kolor auta to deep bronze znajduję się na samym dole, jeśli macie jakieś strony z felgami, oponami. gdzie można kupić to też wrzucajcie :)
http://i210.photobucket.com/albums/bb13/dc_sx/IMG_7128.jpg
Sam kiedyś polowałem na Deep Bronze, mega kolor :)
Co do felg:
Sparco, podfirma OZ, fajne wzory mają :)
http://www.oz-racing.de/car_wheels_brands/Sparco%20Wheels.aspx
N.p. Assetto Gara w brązie/złote pasowały by miodzio, ale koniecznie plastiki musisz pomalować, dopiero wtedy będzie efekt :)
Plastiki będę malowana, dzięki za propozycję.. Ps. co do 18 mam mieszane uczucia że jazda może być do bani, obecnie mam 16 zimowe, letnie wyrzucone, tez 16 :) Dla tego chce kupić jakieś fele i opony a co do opon to co możecie polecić, jeśli znacie jeszcze jakieś propozycję co do felg to piszcie gdy znajdziecie chwilę czasu i chęci :)
Te mogą być ciekawą propozycją, myślę o nich:
http://chachar.net/hosting/nasioc/IMG_0939-s.jpg
na 18 auto jeździ *****iście tak jak powinno być
z fabryki powinien na takich wychodzić
Kilka pytań:
1. Jakie pierścienie centrujące powinienem dokupić do moich felg letnich - 64,15 na 73? Na feldze jest napis MA-740 7.5JJX17 więc może na 74? Choć jak mierzę linijką stary pierścień to jest 73 (hmm... felgi nie zmierzyłem)?
2. Czy nakrętki z oryginalnych felg (zimowych) są ok do moich letnich (dotychczas na nich jeździłem też z felgami letnimi)?
3. Gdzie kupić pierścienie - na allegro? plastikowe, aluminiowe, inne?
Poniżej fotki na podstawie których, mam nadzieję, że pomożecie mi odpowiedzieć na powyższe pytania.
Fotki felg letnich:
http://s11.postimg.org/f5rjtagxr/IMG_5291.jpg (http://postimg.org/image/f5rjtagxr/)
http://s11.postimg.org/7wakobrr3/IMG_5292.jpg (http://postimg.org/image/7wakobrr3/)
http://s11.postimg.org/kige7f4u7/IMG_5293.jpg (http://postimg.org/image/kige7f4u7/)
Full size (http://postimg.org/image/f5rjtagxr/)
Full size (http://postimg.org/image/7wakobrr3/)
Full size (http://postimg.org/image/kige7f4u7/)
http://s11.postimg.org/l49yh9pa7/IMG_5294.jpg (http://postimg.org/image/l49yh9pa7/)
http://s11.postimg.org/b4f21de0v/IMG_5295.jpg (http://postimg.org/image/b4f21de0v/)
http://s11.postimg.org/gc055tum7/IMG_5296.jpg (http://postimg.org/image/gc055tum7/)
Full size (http://postimg.org/image/l49yh9pa7/)
Full size (http://postimg.org/image/b4f21de0v/)
Full size (http://postimg.org/image/gc055tum7/)
http://s11.postimg.org/vgw93citb/IMG_5298.jpg (http://postimg.org/image/vgw93citb/)
http://s11.postimg.org/tt1p2fubj/IMG_5300.jpg (http://postimg.org/image/tt1p2fubj/)
http://s11.postimg.org/pl6wtosvz/IMG_5305.jpg (http://postimg.org/image/pl6wtosvz/)
Full size (http://postimg.org/image/vgw93citb/)
Full size (http://postimg.org/image/tt1p2fubj/)
Full size (http://postimg.org/image/pl6wtosvz/)
Jeden z pierścieni (reszta popękana, więc muszę kupić nowe), jak go mierzę linijką to ma 6,4 cm na 7,3 cm:
http://s11.postimg.org/n553fuatb/IMG_5321.jpg (http://postimg.org/image/n553fuatb/)
Full size (http://postimg.org/image/n553fuatb/)
Felgi zimowe (oryginalne honda) - takie mam nakrętki:
http://s15.postimg.org/of8aipuqf/20141110_214641.jpg (http://postimg.org/image/of8aipuqf/)
Full size (http://postimg.org/image/of8aipuqf/)
ad 1) na starych pierścieniach powinno być oznaczenie rozmiaru, jeśli nie to należy zmierzyć otwór felgi suwmiarką
ad 2) nie da się tego stwierdzić na podstawie tego zdjęcia bo nie widać jakie jest gniazdo (ja nie widzę), OEM nakrętki są sferyczne, felgi aftermarketowe często mają nakrętki stożkowe
ad 3) plastikowe, może być allegro
Orientuje się ktoś może czy nakrętka volk racing na tych felgach nie będzie wystawała za obrys felgi?
oraz na jakie wymiary 17 się zdecydować, albo 18 sam nie wiem jak to będzie leżeć na type s eryjnym
http://www.felgeos.pl/felgi_ADVAN,RZ_Bronze,0,0#oferta
http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/842/c0ki.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/18/k0st.jpg
http://r35tt.com/store/images/D/Volkracing_formula_lugs_blue.jpg
Jak sa wklesle felgi jak te na zdjeciu to nie powinny wystawac, co do rozmiaru to zdecydowanie 18ki, w moim temacie mozesz oblookac jak to wyglada razem ze sprezynami Eibach :)
Komfort jazdy jest tez okey, nie ma tragedii, duzo zalezy od opony, za to duzo lepiej trzyma sie w zakretach i jest stabilniejszy przy wiekszych predkowsciach.
Bym bral te Sparco Asetto Gara, kolor bedzie pasowac i nie powinny sie krzywic bo to podfirma OZ.
ad 1) na starych pierścieniach powinno być oznaczenie rozmiaru, jeśli nie to należy zmierzyć otwór felgi suwmiarką
ad 2) nie da się tego stwierdzić na podstawie tego zdjęcia bo nie widać jakie jest gniazdo (ja nie widzę), OEM nakrętki są sferyczne, felgi aftermarketowe często mają nakrętki stożkowe
ad 3) plastikowe, może być allegro
ad 1) Rozmiaru otworu w feldze zwykłą suwmiarką nie da się zmierzyć, bo po prostu suwmiarka nie wejdzie.
Zmierzyłem suwmiarką pierścień ma on 63,5 na 72,9 (widać na zdjęciach pomiary).
Więc trzeba wziąć 64,15 na 73?
Na aukcjach są takie:
72,6 / 64,1
73,1 / 64,1
Czy 0,2 mm (73,1 allegro - 72,9 pomiar) nie będą przeszkadzać?
Linki do aukcji:
http://allegro.pl/show_item.php?item=4927405252
http://allegro.pl/pierscienie-centrujace-do-felg-4-sztuki-polycaron-i4895017390.html
http://allegro.pl/w-24h-pierscienie-do-felg-redukcyjne-centrujace-i4873828146.html
Zdjęcia:
http://s17.postimg.org/lq5mzopnf/IMG_5343.jpg (http://postimg.org/image/lq5mzopnf/)
http://s17.postimg.org/8jg705ty3/IMG_5345.jpg (http://postimg.org/image/8jg705ty3/)
Full size (http://postimg.org/image/lq5mzopnf/)
Full size (http://postimg.org/image/8jg705ty3/)
ad 2) Zrobiłem lepszej jakości zdjęcia otworów na śruby/zakrętki, powinno być widać.
Generalnie najpierw jest stożek przez 7mm, a póżniej cylider 10mm.
Zdjęcia:
http://s17.postimg.org/9n0bc4el7/IMG_5336.jpg (http://postimg.org/image/9n0bc4el7/)
http://s17.postimg.org/l9ftzicij/IMG_5337.jpg (http://postimg.org/image/l9ftzicij/)
http://s17.postimg.org/53o2qlwpn/IMG_5339.jpg (http://postimg.org/image/53o2qlwpn/)
Full size (http://postimg.org/image/9n0bc4el7/)
Full size (http://postimg.org/image/l9ftzicij/)
Full size (http://postimg.org/image/53o2qlwpn/)
mariusz2605
29-12-14, 08:57
Witam i mam pytanie czy felga stalowa 15 cali wejdzie do sedana, czy nie będzie obcierała?
Koło mojego bloku parkuje Civ VIII sedan (dawno go nie widziałem) i stoi właśnie na 15', ale alu.
Witam i mam pytanie czy felga stalowa 15 cali wejdzie do sedana, czy nie będzie obcierała?
ja na zime w sedanie mam 15", 185x65
ad.1. Wydaje mi się, że masz otwór w feldze dodatkowo przetoczony na tokarce. Oryginalne otwory mają jeszcze dodatkowy rowek na zamek pierścienia. Dlatego sam musisz zmierzyć fi. Zrób miarkę rozsuwaną z dwóch patyczków
ad. 2. Na 99% nie będą pasowały. Nie podajesz nazwy producenta felg, nie ma też numeru KBA, wskazuje to raczej na chińczyka. Przymierz do otworu nakrętkę sferyczną i stożkową, i poruszaj- wyczujesz różnicę.
ad. 3. kup gdzie chcesz, plastikowe, bo aluminiowe się zapiekają.
Samochód kupiłem używany i opony letnie były na tych felgach "chińskich", a zimówki były na felgach oryginalnych hondy. Komplet śrub był jeden - sferyczne. Dopiero tomag uświadomił mnie, że te felgi "chińskie" prawdopodobnie wymagają nakrętek stożkowych. Ze względu, że po świętach miałem trochę czasu to zacząłem drążyć temat i przy wsparciu tomag udało się go rozpracować.
Reasumując:
ad. 1. i ad. 3.
Poradziłem sobie z pomiarem - wyszło 64,15 na 73 i zamówiłem plastikowe pierścienie na allegro.
ad. 2.
Co do nakrętek to już wiem, że do tych felg "chińskich" nakrętki powinny być stożkowe - więc zamówiłem komplet na allegro.
Ze względu, że samochód (Honda Civic 1.8 Sport 2009 grudzień polift) kupiłem 6 miesięcy temu i miałem założone na lato felgi "noname" zacząłem weryfikować czy aby wszystko zostało zamontowane zgodnie ze sztuką. (W zimę jeżdżę na oryginalnych felgach alu honda 17 cali).
Wspierałem się lekturą tego wątku (przejrzałem niemal cały) oraz zapoznałem się z informacjami na stronie http://hondacivicdream.blogspot.com (http://hondacivicdream.blogspot.com/2014/06/parametry-felgi-aluminiowej-i-stalowej.html).
Zdjęcia wspomnianych felg:
http://s22.postimg.org/tezwji3nx/20140707_190241.jpg (http://postimg.org/image/tezwji3nx/)
Full size (http://postimg.org/image/tezwji3nx/)
http://s22.postimg.org/47p0j90jx/cala_honda.jpg (http://postimg.org/image/47p0j90jx/)
Full size (http://postimg.org/image/47p0j90jx/)
Mają one oznaczenia:
7,5JJX17
ET38 X2
PCD 114,3
VIA 690 KG
EST-W-NO48
07D 12
Rozczytane oznaczenia:
17 - rozmiar felgi
7,5 - szerokość felgi
JJ - kształt profilu felgi - samochody terenowe 4x4
ET38 - odsadzenie (offset)
114,3 - średnica rozstawu otworów mocujących
690 KG - nośność felgi
Dodatkowo:
73 (zmierzone) - średnica otworu centralnego (dokupione pierścienie)
nakrętki stożkowe - czyli różne od oryginały (dokupione bo pierwszy właściciel jeździł na sferycznych, ja pierwszy sezon zresztą też)
stan - felgi są w dobrym stanie (domniemam, że jeździły 5 sezonów), odpryski są tylko w miejscach gdzie felga miała styczność z krawężnikiem (jest tego mało), w wulkanizacji nikt nie zwracał uwagi, że są krzywe itd. Więc może to "noname", ale porządny, bynajmniej sam lakier z nich nie schodzi.
Brakuje mi wiedzy aby:
Ustalić co oznacza X2 (jest wybite zaraz za ET, ale nie razem)?
Czy oznaczenie JJ, że felgi są przeznaczone do samochodu terenowego 4x4 może w czymś przeszkadzać?
07D 12 to zapewne data - ale jak ją odczytać grudzień 2007 czy lipiec 2012 czy inaczej?
EST-W-NO48 pewnie jest bez znaczenia - ale może ktoś coś wie?
Marki felgi nie znam i pewnie nie poznam :)
Całe lato-jesień przejeździłem na tych felgach z fabrycznymi michelin'ami. Po autostradach (2 razy po 1400 km) auto jechało jak po szynach - więc oceniam, że jest OK (z ciśnieniem 2,3 bara).
Nie zauważyłem aby felga wystawała mi poza obrys auta (na zdjęciach tego nie widać).
Choć miewałem błoto na przedniej-dolnej części przednich drzwi - ale nie ma chlapaków - więc chyba to normalne.
Wg kalkulatora ze strony http://www.willtheyfit.com (http://www.willtheyfit.com/) wychodzi, że w porównaniu do oryginału jest różnica - od wnętrza 10.7mm, od zewnątrze 23.4 mm (czyli przekracza to magiczny 1%):
http://s21.postimg.org/5eoe2930z/honda_obliczenia.jpg (http://postimg.org/image/5eoe2930z/)
Full size (http://postimg.org/image/5eoe2930z/)
Czy wg Was takie odstępstwa (17x7.5 ET38) od oryginału są akceptowalne?
Już przez chwilę zastanawiałem się nawet czy nie sprzedać tych felg z letnimi oponami michelin (4 sezony) i kupić Rota GR-A (http://www.rota-wheels.pl/index.php?page=shop.product_details&category_id=18&flypage=flypage_images.tpl&product_id=37&option=com_virtuemart&Itemid=2) (17x7.5 ET48) plus nowe oponki. Ale chyba to nie ma sensu?
Edytuję bo znalazałem na http://www.terenowo.pl (http://www.terenowo.pl/zmoty/porady/64-porady/996-wany-detal-felgi-do-aut-terenowych.html)
*JJ Ostatnim parametrem felgi, na który należy zwrócić baczną uwagę, jest wysokość jej rantu. Element ten odpowiada za utrzymywanie opony na feldze W off-roadzie najczęściej spotykaną wysokością jest J, lub – wyższa – JJ. Im wyższy rant,6.jpg tym lepsze trzymanie opony, ale i tym więcej kłopotu przy ręcznym ściąganiu opony z felgi.
Paluch_tcw
06-01-15, 15:09
Szukasz dziury w całym wszystko jest ok. Et nawet mniejsze do ufo wchodzi. Jeśli odpowiada Ci wzór to je zostaw. Jedynie nad zmianą opon możesz pomyśleć bo fabryczne micheliny to niewypał.
ad 2) IMO to nie przeszkadza, świadectwo homologacji dopuszcza J i JJ.
Szukasz dziury w całym wszystko jest ok. Et nawet mniejsze do ufo wchodzi. Jeśli odpowiada Ci wzór to je zostaw. Jedynie nad zmianą opon możesz pomyśleć bo fabryczne micheliny to niewypał.
Szukam dziury w cały, to fakt, ale przy okazji sporo się nauczyłem - jeszcze wczoraj nie wiedziałem co to ET :)
Nad zmianą opon myślę... ale jeżeli okaże się (jeszcze nie wiem), że będę mało jeździł w najbliższym sezonie letnim (a może dwóch) to wówczas zostawię te Micheline'y - bo są w dobrym stanie mają około 6-7mm bieżnika.
ad 2) IMO to nie przeszkadza, świadectwo homologacji dopuszcza J i JJ.
W instrukcji jest napisane, czy jest jeszcze inny papier?
Witam po raz kolejny moi drodzy ;) jak już wiecie szukam opon i felg na lato. Byłem w 110% na kupnie 17 lecz wiele osób odradzało i namawiało na 18, nie pozostanie mi chyba nic innego jak kupić 18 i dobrać opony do nich i teraz pytanie i prośba do was ;) Jestem młody a CIVIC VIII 1.8 Type S 2008.r to moje pierwsze auto ;) Nie lubię nic wydziwianego, wybór padnie chyba na:
http://chachar.net/hosting/nasioc/IMG_0939-s.jpg
i prosił bym o dobranie opon żeby fajnie to siedziało w miarę dobre w dobrej cenie do jazdy codziennej :)
Jeśli znacie jakieś strony z felgami, proszę się podzielić bo za tą kasę prawie 900 zł za felgę to średnio mi się podobają :)
Kolor auta to:
http://i210.photobucket.com/albums/bb13/dc_sx/IMG_7668.jpg~original
Dostałem propozycję że lekko złotawy kolor na feldze fajnie by pasował więc może w tym kolorze coś? :)
Najbardziej to jakiś taki wzór:
ale szukam, szukam i nic kurde :(
lub coś jak naszego kolegi z forum: :)
https://farm9.staticflickr.com/8576/16068216510_cfc222e715_c.jpg
I jeszcze jedna ważna rzecz
Nie długo będę zakładał:
sprężyny eibach i chciałbym by na tej feldze 18 i oponie nic nie ocierało na seryjnym Type S 1.8 2008.r czego boję się najbardziej nigdy nie jeździłem na takich dużych kołach ;)
Wszystkim którzy dotychczas mi pomagali w wolnej chwili serdecznie dziękuję jak i pozdrawiam ALL :)
Wszystko zależy jaką szerokość felgi weźmiesz :)
Ja mam 18x8.5 cala ET 40, opony Hankook V12 Evo i Eibachy, siedzi super i nic nie obciera, Felgi siedzą równo z nadkolem :) Hankooki fajnie sie układają naciągnięte na 8.5 cala, słyszałem że każdy ich model fajmie wygląda naciągnięty.
Co do felg to tak jak już ci kiedyś pisałem i wstawileś właśnie fotkę, Sparco Assetto Gara złote będą pasować super :)
lepiej sobie wybierz 8 cali bo ja mam tak jak mój imiennik Adrian wyżej i 8.5 dostaje pod rancie przy oponie 225 :(
lepiej sobie wybierz 8 cali bo ja mam tak jak mój imiennik Adrian wyżej i 8.5 dostaje pod rancie przy oponie 225 :(
Eee tam, trzeba po prostu normalnie jeździć a nie szurać po krawężnikach :p
Nie jeżdżę jakoś mega ostrożnie, tylko podczas równoległego parkowania uważam, do tej pory felgi bez ubytków :)
dobra, ale Ty masz inne zimówki :D, pozatym ja odkąm mam auto założyłem TN1 i zanim je wyczułem to się zdarzyło - ja nie ukrywam, że muszę być bardzo ostrożny :( w dodatku czasem autem jeżdzi mój ojciec, a on nie umie jeżdzić na tych felgach i robi mi psikusy :(
ode mnie 8 cali max
Pan_Ciastek
20-01-15, 20:30
Witam serdecznie.
Koledzy, właśnie planuję zakup Tomasonów Tn1 8,5 18 na ET40, do tego kapcie 225/40/18 i teraz pytanko...
Czy to wszystko zmieści się do ufolca 5D? Gdzieś u któregoś z kolegów z forum widziałem, że felgi wystawały poza nadkole, stąd moje obawy i jednoczesne pytanie.
mi trochę wystają i to chyba każdy tak ma
tak ma być te 0.5 cm na zewnątrz to przy oponie 225 jest LUX
może być chciał używane ode mnie ?
W 3Door z tyłu nie wystaje bo jest trochę szerszy od 5Door :)
U mnie nic nie wystaje, kwestia też dobrych opon które się ładnie naciągną :)
Pan_Ciastek
20-01-15, 22:54
@AdrianFK2, mogą być używki, o ile są w bdb stanie, natomiast zanim zaczniemy rozmawiać, muszę mieć 100% pewności, że wszystko się u mnie pomieści. A dlaczego sprzedajesz?
Panowie, ponawiam pytanie. Czy ktoś jeździ na takim setupie w 5D? Zagra to, czy raczej celować w coś innego?
Przecież Ardian jeździ w 5D i już Ci odpowiedział na to pytanie :)
Przy obnizeniu sprężynami Eibach koła dostają również lekkiego negatywu.
marcin001984
20-01-15, 23:14
Zdaje się że Tomasony TN1 w rozmiarze "18" są tylko 8,5 cala
Pan_Ciastek
20-01-15, 23:46
@Winni, racja, zmylił mnie awatar. Zwracam honor ;).
Prawdę mówiąc Eibachy również mam w planach, natomiast nieco martwi mnie kwestia krawężników, garbów i innych.
@ArdianFK2, masz jakieś foty Hanki, żebym zobaczył jak to wygląda?
Ardian sprzędaje właśnie z powodu krawężników, ojciec mu po krawężnikach harata :p
Ja jak pisałem parę postów wyżej nie mam problemów z tym, jezdzi się bez problemów :)
Winni wyczerpał temat :) na dniach dam zdjęcia - sprzedaję bo musze zmienić chyba na 8 cali bo mi ojciec felgi harta :D :D :D dajcie mi parę dni mam sesje etc
Witam, jestem nowy i mam pytanie czy felgi 17/9J ET 35 zmieszczą się w nadkolach i w jakie ewentualnie minimalne na szerokość opony można by "obuć" taki zestaw. Mam opcję zakupu Desmonda Longchamp XR-V w takim rozmiarze. Jest pokusa bo to legendarne kute i lekkie felgi tylko nie wiem, czy warto ?
czy felgi 17/9J ET 35 zmieszczą się w nadkolach
nie ma opcji moim zdaniem. 8J przy et35 juz moze zahaczac, ale wtedy chlopaki nadrabiaja negatywem (sruby mimosrodowe). nie wiem, czy do 9J przy tym et daloby rade zrobic taki negatyw rozsadny - na tym sie nie znam :) ale 9j@e35 to raczej zapomnij imo
Dziękuję za szybką odpowiedź. Miałem takie obawy... Jeszcze tylko dopytam czy ryzyko zahaczenia jest większe z przodu czy z tyłu ?
I czy przy ET 35 bardziej mi zahaczy o plastikowy "sierp" już na zewnątrz błotnika czy raczej wewnątrz (i wtedy ew. pomogłyby dystanse) ?
butler.gdansk
23-01-15, 07:08
Jak już to z przodu w pierwszej kolejności by wyrywało sierpy ze spinek. Z tyłu jest trochę większy zapas, ale chyba też by był już problem.
Dystanse? No co Ty? I tak felga będzie już wystawać poza obrys auta.
Dla opon 225/45/17 to już by był konkretny naciąg niezbyt dobrze moim zdaniem wpływający na prowadzenie.
Ale przy takim ułożeniu opony to też jest szansa że opona sie schowa pod "sierpy", ale ja bym tego nie zakładał do siebie.
Witam, jestem nowy i mam pytanie czy felgi 17/9J ET 35 zmieszczą się w nadkolach i w jakie ewentualnie minimalne na szerokość opony można by "obuć" taki zestaw. Mam opcję zakupu Desmonda Longchamp XR-V w takim rozmiarze. Jest pokusa bo to legendarne kute i lekkie felgi tylko nie wiem, czy warto ?
Niema opcji chyba ze bedzie negatyw z -4 ....
17x8et33
https://lh6.googleusercontent.com/-grjPcdKpa6s/U6mAFGPCvZI/AAAAAAAABzc/C5JJ0WjdClQ/w958-h719-no/IMG_8041.JPG
Pan_Ciastek
23-01-15, 10:11
Przydałoby mi się takie zdjęcie z konfiguracji 18/8,5/ET40 na 225/40/18.
@Kvas czy to nie Ciebie czasami widuję na Modzelewskiego w W-wie w okolicach 8-8:30? :)
Przydałoby mi się takie zdjęcie z konfiguracji 18/8,5/ET40 na 225/40/18.
Będę mógł prawdopodobnie w poniedziałek zrobić :)
Pan_Ciastek
23-01-15, 10:40
@Winni, ale mi zależy na FK2 ;)
butler.gdansk
23-01-15, 10:54
Niema opcji chyba ze bedzie negatyw z -4 ....
17x8et33
https://lh6.googleusercontent.com/-grjPcdKpa6s/U6mAFGPCvZI/AAAAAAAABzc/C5JJ0WjdClQ/w958-h719-no/IMG_8041.JPG
Weź pod uwagę że on chce felgę 9" szeroką. Felga będzie na pewno bardziej na zewnątrz, ale opona mocno się będzie chować bo naciąg spory.
Tu np. felga na pewno ma niskie ET, ale opona o niskim profilu chowa się w nadkolu.
Z tego co kojarzę na fotce jest to 8,5" szerokości i ET30 albo 35... Nie pamietam.
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1277385_638127009531596_1993739550_o.jpg
chyba juz kiedys te fote Szymon wrzucales - mnie na oko wydaje sie, że nawet sama felga nie wystaje poza linie nadkola (na pewno ma 8.5?)... ale ujecie nie ulatwia tej obserwacji :-)
szczegolnie, jak porownamy fotke Tommiego, gdzie felga ma 8 cali ;-)
butler.gdansk
23-01-15, 13:11
Tak, wrzucałem juz to kiedyś. Była jeszcze fajna fotka czerwonego FN2 z felgami z mega odsunięciem i wyglądało to słabo... Ale link niestety wygasł.
Ta to na pewno 8,5". Nie pamiętam tylko jakie ET było, a opona to też coś jak 215/35. Jak kupowałem w zeszłym roku Roty to miałem taką alternatywę, ale gleba niemiłosierna skutecznie od tego pomysłu mnie odciągnęła.
A tu FN2 na WORK CR Ultimate Kiwami R19 9.5 +38
https://a-a.d-cd.net/39988b8s-960.jpg
http://cs620831.vk.me/v620831309/d7a1/sXQ__i7a22w.jpg
https://h-a.d-cd.net/b5988b8s-960.jpg
butler.gdansk
23-01-15, 14:16
No i tu właśnie jest ten naciąg o którym wspominałem. Felga szeroka, ale opona mocno schodzi do środka.
wrzuce wam najpózniej jutro jak jest u mnie bo u mnie jest nacią felga ładnie wystaje i jest cud malina - PS tn1 ma 8.5 chłopaki
U mnie jest 8" ET37 opona też troszkę naciągnięta i generalnie mozna śmigać ale na większych muldach przyciera dlatego kupiłem śruby do regulacji i wiosną się ustawi z -1,3 - 1,5 :) i będzie ok, wygląd na takim ET w porównaniu do serii ET55 jest Extra
Pan_Ciastek
23-01-15, 16:53
No to dawaj Adrian, bo się doczekać nie mogę.
Paluch_tcw
23-01-15, 18:58
W oczekiwaniu na wiosnę:
http://images.tinypic.pl/i/00622/asgp35tp0kbg.jpg
Paluch_tcw
23-01-15, 19:47
kozak :D
thx :) własnoręczna robota zobaczymy jak na czarnym ufo się zaprezentują
marcin001984
23-01-15, 23:19
dobra robota :)
U mnie jest 8" ET37 opona też troszkę naciągnięta i generalnie mozna śmigać ale na większych muldach przyciera dlatego kupiłem śruby do regulacji i wiosną się ustawi z -1,3 - 1,5 :) i będzie ok, wygląd na takim ET w porównaniu do serii ET55 jest Extra
Myślałem nad zmiana felg i chodziły mi po głowie czarne Tomasony Tn1, ale z tego co tu obserwuję to łatwo uszkodzić felgę i nie wierze że nie przycierają przy większych muldach. Zastanawiałem się też nad Enkei Wakasa http://allegro.pl/8-0x18-5x114-3-et35-enkei-wakasa-72-59-i4973698886.html ale jak Tobie przyciera przy ET 37 to te Enkeie też raczej odpadają...
Myślałem nad zmiana felg i chodziły mi po głowie czarne Tomasony Tn1, ale z tego co tu obserwuję to łatwo uszkodzić felgę i nie wierze że nie przycierają przy większych muldach. Zastanawiałem się też nad Enkei Wakasa http://allegro.pl/8-0x18-5x114-3-et3...973698886.html ale jak Tobie przyciera przy ET 37 to te Enkeie też raczej odpadają...
Jaki masz zawias bo FN2 siedzi niżej ( a przyciera na dużych muldach i przy dużej prędkości ,generalnie dzieje się to incydentalnie ) , ale w razie czego zakładasz śruby i ustawiasz negatyw i masz lepsze prowadzenie i nie obcierają opony , ja zmieniłem fele z tego względu że przy seryjnym ET55 CTR wygląda tragicznie(koła tak pochowane ) a i prowadzenie też na + szerszy rozstaw :) Kupiłem w Tegiwie 2 komplety śrub , jak mi wystarczy jeden to drugi będzie na sprzedaż w okazyjnej cenie. ET37 /8" /18" opony 225/40/18
marcin001984
24-01-15, 16:42
Mam sprężyny Eibach i felgi od FN2. Masz rację że te koła są strasznie pochowane, teraz przez zimę jeżdżę na Type S-owych "17" i to jest dopiero tragiczny wygląd :) Lato jeszcze przejeżdżę na FN2 "18", ale nie obejdzie się bez dystansów. Upatrzyłem dwa rodzaje. Które będą lepsze? O tył się nie martwię, raczej o przód że może przycierać:
http://allegro.pl/dystanse-5-114-3-22mm-honda-accord-civic-i4936644493.html
http://allegro.pl/dystans-dystanse-flansza-do-kol-honda-15mm-5x114-3-i4986591377.html
Nowe fele kupi się na następny rok. Gdybym miał pewność że te się nie pogną to bym je kupił i namalował srebrny lip: (wiem wiem... koło prawdziwych Advanów nawet nie leżały :) )
http://allegro.pl/advan-felgi-18-5x114-3-mazda-6-cx7-kia-sportage-i5009323113.html
Też miałem kupić dystanse i nic nie przerabiać CTR-a , ale wyszło jak zwykle :) choć CTR służy mi na codzień i nie ścigam się ( samochodem :)) to kupiłem fele które mi się podobały i cena była ok i padło na TENZO-R TENSPEC i są ok .
Pan_Ciastek
24-01-15, 17:39
Adrian, jak tam idzie robienie zdjęć?
marcin001984
24-01-15, 18:13
Też miałem kupić dystanse i nic nie przerabiać CTR-a , ale wyszło jak zwykle :) choć CTR służy mi na codzień i nie ścigam się ( samochodem :)) to kupiłem fele które mi się podobały i cena była ok i padło na TENZO-R TENSPEC i są ok .
Tenzo R całkiem spoko :) No a które dystanse byś wybrał z tych co wyżej wymieniłem?
Tenzo R całkiem spoko :) No a które dystanse byś wybrał z tych co wyżej wymieniłem?
Chyba te pierwsze bo montaż bezproblemowy , a w drugich musiałbyś dłuższe śruby założyć .
to są oryginały? :eek: http://allegro.pl/wyprzedaz-tenzo-r-project-7-18-mg-lexus-jeep-i4979764321.html
Panowie, bardzo dziękuję za informację już się orientuję, że (rozsądny) max dla 17" to 8J przy ET 35 i założeniu opon 225/45.
Mam tylko taki wniosek aby podawać pełne info SETUP'u bo nie wiadomo przy jakim fi felgi oraz profilu i szerokości opony te 8J i ET37 przycierają. Czy to jest 18" ?
W Japonii jest do kupienia bardzo dużo kompletów o mieszanych parach (przód / tył) np. przód 17/ 7," a tył 8" albo właśnie co ja chciałem sobie sprowadzić 17/7,5 a tył 17/9" ale to wynika z dużej ilości tylnonapędowych maszyn.
Mam pytanie - Jakie opony są założone na felgi 17/8J ET 33 na tym zdjęciu ?
to są oryginały? http://allegro.pl/wyprzedaz-tenzo-r-...979764321.html
hehe tzn? tak to jest chinski orginalny tenzor
hehe tzn? tak to jest chinski orginalny tenzor
Z tego co ja się doczytałem to jest Made in USA , ale może się mylę .
marcin001984
24-01-15, 23:35
Chyba te pierwsze bo montaż bezproblemowy , a w drugich musiałbyś dłuższe śruby założyć .
Zgadza się, łatwiejszy montaż. Bardziej mi chodziło o to czy dystans 22mm na felgę z FN2 (18/7,5/ET55) nie będzie za szeroki na przednią oś bez kombinacji ze śrubami mimośrodowymi
hehe tzn? tak to jest chinski orginalny tenzor czyli tenzo-r jest chińskie? ja zawsze myślałem że to porządne fele :confused:
Panowie przy 18x8 et 40, guma 225/40/R18 będzie coś ocierać na seryjnym zawieszeniu? Type S 2008.r oraz czy krawędzie felgi nie będę wystawały poza obony? Nie chce obcierać również felgi :/
Panowie przy 18x8 et 40, guma 225/40/R18 będzie coś ocierać na seryjnym zawieszeniu? Type S 2008.r oraz czy krawędzie felgi nie będę wystawały poza obony? Nie chce obcierać również felgi :/
Nie powinny przycierać przy takim ET a co do opon to jak kupisz z rantem chroniącym felgę to nie będą obcierać o krawężniki przy parkowaniu ( ja muszę uważać bo u mnie ramiona felg wystają - ale za to fajnie wyglądają ) , zależy jeszcze jakiej firmy opony , jedne lepiej się układaja na szerokiej feldze inne gorzej .
http://www.fotoszok.pl/upload/16bde6ac.jpg
Co do felg TENZO-R to są made in USA , tam nawet profesjonalne ekipy w drifcie na nich latają , wpisz w gogle i poczytaj. Zrobiłem na tych felgach ok 3 tys. km (bo zima przyszła ) i dla zaspokojenia ciekawości kumpel sprawdził wyważenie i było ok , są lżejsze niż OEM czuć to od razu .
Co do felg TENZO-R to są made in USA , tam nawet profesjonalne ekipy w drifcie na nich latają , wpisz w gogle i poczytaj. Zrobiłem na tych felgach ok 3 tys. km (bo zima przyszła ) i dla zaspokojenia ciekawości kumpel sprawdził wyważenie i było ok , są lżejsze niż OEM czuć to od razu .
spox myslaem ze to jest ala rota itd jak pisze na feldze made i usa to spoko bo niewiedzilem;)
marcin001984
25-01-15, 20:26
A ja zamówię dystans na przód 15mm a na tył 22mm bo boję się że będzie ocierać na dołkach itp. Też mam w planach na przyszłość kupić 18/8/ET40 ale chcę mieć pewność że nic nie przytrze przy Eibachach
Dziękuję za odpowiedzi. Może ma ktoś jakieś zdjęcia z setupem: 18/8/ET40 :)
Co do "oponek" to na forum dużo osób poleca te:
Hankook Ventus V12 evo2 K120 225/40R18 92 Y XL i będę kupował.
Oczywiście mowa tutaj o normalnej jeździe, nic ekstra wyczynowego nie potrzebuję :)
Myślę nad tymi felgami:
http://wheeltrade.pl/towar.1791.japan.racing.jr3.18x8.et40.5x112114.bro nze.html
Warto?
Pozdrawiam serdecznie
Im dłużej będziesz sie pytał, zastanawiał, tym więcej przeróżnych zdań usłyszysz i będzie Ci jeszcze ciężej podjąć decyzję niż teraz :)
Pierwszy pomysł jest często najlepszy ;)
Żeby Ci bardziej namieszać w głowie :
Osobiście wziął bym coś mniej topornego z cieszymy ramionami :)
Tomason TN1 18x8.5 + Dunlop SP Sport 225/40/18 + Eibachy -25 mm
http://www.iv.pl/images/20008153841096538673.jpg
http://www.iv.pl/images/45036143207709318855.jpg
http://www.iv.pl/images/67152198197827225265.jpg
http://www.iv.pl/images/00648033470303766258.jpg
http://www.iv.pl/images/26077437728500863744.jpg
http://www.iv.pl/images/40314302424202203101.jpg
Continental 225/4518 i stał na lekkiej górce przodem w dół :) na szybko tyle bo nie mam czasu jutro zrobie w dzień jak sie uda i jeszcze potrzebujecie !? :)
http://www.iv.pl/images/45377817525637730720.jpg
przód
http://www.iv.pl/images/66067671267082916909.jpg
przód
http://www.iv.pl/images/02757496938721035254.jpg
przód
http://www.iv.pl/images/16517753162049276256.jpg
tył
http://www.iv.pl/images/84807440927512925774.jpg
tył
http://www.iv.pl/images/96962845903119811847.jpg
tył
marcin001984
26-01-15, 17:48
i jak to nie obciera na dołkach w połączeniu ze spręzynami Eibach to jestem Osama Bin Laden :p
w takim razie zmień imię w ustawieniach :D nic, a nic nie obciera i to nawet jak wezmę do auta cztery osoby + ja :) wszystko wchodzi na milimetry, ale wchodzi :)
marcin001984
26-01-15, 18:40
hehe :) ze zdjęć wynika że koło się nie chowa więc jak amortyzator/sprężyna dobije na jakiejś muldzie to teoretycznie powinno wyrwać Ci "sierpy" z błotników. Chyba tylko naciąg opony Cię ratuje. A ja miałem obawy że felga 18/8j/ET40 może być za szeroka na przednią oś...
wszystko jest dobrze - jak go umyje za dnia to zrobie dokładne zdjęcia i zobaczycie :) zresztą Ty masz FN1 to do tego dystans możesz założyć spokojnie :) sam myślałem o jakimś 5mm przód i 10mm tył :cool:
A ja miałem obawy że felga 18/8j/ET40 może być za szeroka na przednią oś...
-1 negatyw spokojnie wystarczy albo i mniej nawet
17x8 et 38 opona 245 + negtyw -1.5 wiec przy 8" et40 + opona 225 spokojnie wejdzie :cool:
https://lh3.googleusercontent.com/-u9qbPD2Xif8/VMaAQ2Fz0wI/AAAAAAAADDg/rk4v9qHQj7w/w958-h719-no/IMG_8361.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/68bQG8YkWZkzFmJODYgvwBPT4FeQxtE0fNQOCnnXWCs=w617-h823-no
marcin001984
26-01-15, 19:03
Czy nie obejdzie się bez negatywu przy feldze 8j/ET40 skoro u Adriana wyżej nic nie obciera? Nowe felgi na przyszły sezon, jak na razie usiłuję się dowiedzieć czy dystans 22mm na felgę od FN2 podejdzie czy nie podejdzie
Czy nie obejdzie si.ę bez negatywu przy feldze 8j/ET40 skoro u Adriana wyżej nic nie obciera?
koszt 100 za sruby ustawisz np.07 i zyskasz tak:
-lepsze prowadzenie
- i 100% pewonsci ze ci nigdy nie polamie spinek:)
opony nie beda sie nic wiecej niszczyc vs seryjne katy
czy dystans 22mm na felgę od FN2 podejdzie czy nie podejdzie
55-22 = 33 nic z tego nie bedzie bo wtedy felga bedzie miala et 33
U mnie na tym samym setupie jak u ArdianFK2 tylko w FN1 też nic nie obciera :)
Ze zdjęć wydaje mi się że u mnie tak nie wystają, musiał bym sprawdzić...
Winnie przecież u Ciebie wystają mniej bo masz szerszą wersje :) Ty masz FN1, a ja FK2 :)
PS mi się wydaję, że mam negatywy ponad 1.5 ? w takim wypadku jakie to ma plusy, a jakie minusy ? lepsze prowadzenie tak ?
marcin001984
26-01-15, 19:29
Czyli dystans na przód będzie 15mm, a na tył 22mm. Nowe felgi na następny rok. FN1 ma szersze chyba tylko tylne błotniki, a przód raczej jest taki sam. Jak jest za duży negatyw to na chłopski rozum opona może się nierównomiernie ścierać
Marcin - sugeruję szybszą zmianę bo koszta nie duże :) ile ważą Twoje felgi ? moje mają jak dobrze pamiętam 10.3 kg, a to chyba spora różnica ? :)
opony się ścierają równo bo sprawdzałem :) jak z tym prowadzeniem i innymi plusami i minusami takiego granicznego negatywu (1.5) ?
marcin001984
26-01-15, 19:40
Na felgi trzeba liczyć te 2500zł czyli dużo jak dla mnie. Mam w planach trochę modów w najbliższym czasie więc felgi muszą poczekać. Te od FN2 ważą o ile dobrze pamiętam nieco ponad 11kg. Ich zaletą na pewno jest to że są solidne, a jak założę dystanse to też poprawi się prowadzenie, a dodatkowo dystanse przydadzą mi się na zimę bo mam zamiar sprzedać Type S-owe "17" i kupić stalówki "16"
Jezdze z dystansami 15mm w zimie Na oem feldze i jest jeszcze zapas. Mialem tez akcesoryjne felgi szersze o 0,5 cala od OEM i tez bylo ok. Mowa o przodzie, tyl w FK ma wezszy rozstaw kol niz FN wiec zupelnie nie ma obaw
mam zamiar sprzedać Type S-owe "17" i kupić stalówki "16"
Ja mam zamiar zrobić odwrotnie czyli sprzedać moje alusy 16" i kupić 17" na zimę. Jak będziesz sprzedawał odezwij się może bym kupił Twoje 17 :)
marcin001984
27-01-15, 17:07
Spoko, będę miał na uwadze. Ale to nie prędzej jak kwiecień
chciałbym zapytać czy takie felgi będą pasowały bez problemów pod tytułem wychodzą poza obrys albo ocierają przy skrętach? http://allegro.pl/momo-5x114-3-toyota-renault-honda-mazda-kia-subaru-i5030836103.html
lub cal większe http://allegro.pl/felgi-momo-5x114-3-mazda-honda-kia-renault-lexus-i4989772487.html ?
Nic nie będzie ocierać, te 18ki mógły by być nawet pół cala większe :)
teraz tylko pozostaje dylemat 17 czy 18 i wypadną mi plomby z zębów po jeździe po naszych drogach ;)
z tego co wiem to momo są bardzo ciężkie, ale nie wie czy to prawda - sprawdź to sobie
ale są też solidne a zależy mi żeby nie pokrzywiły się na pierwszych dziurach ;)
można kupić lekkie i solidne tylko musisz poszukać
Ja mam zamiar zrobić odwrotnie czyli sprzedać moje alusy 16" i kupić 17" na zimę. Jak będziesz sprzedawał odezwij się może bym kupił Twoje 17 :)
Też się noszę ze sprzedażą swojego kompletu 17" od Type-S i zakupem czegoś z mniejszym ET.
Kupione w 2010 r. jako nowe - jeździły 4 sezony z letnimi oponami (bez większych przygód - 1 ma delikatnie zarysowany o krawężnik rant). Jeśli byłbyś zainteresowany, to pisz na priv.
Koledzy co lepsze w standardowym rozmiarze 205/55/R16 na zime?
Nokian WR D3 205/55R16 91H (http://www.agito.pl/nokian-wr-d3-20555r16-91hefektyw-paliw-cham-na-mokrym-cp-halasu72db-2557-500263.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=500263)
Goodyear ultra grip 8 (http://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyear-ultra-grip-8-205-55-r16-91-t-mfs#70822722)
butler.gdansk
30-01-15, 11:44
Oba dobre - weź tańsze.
Dzięki. Zamówione.
BTW. Short założony - jest super.
Pozdro :)
Koledzy co lepsze w standardowym rozmiarze 205/55/R16 na zime?
co... sniezek spadl w szczecinie to i oponki wymieniamy? :P
sorry za OT.
@Shinoda, nie inaczej - nie miałem wcześniej okazji przetestować moich obecnych zimówek na śniegu. Mimo, że prawdopodobnie dałyby jeszczę rade ten sezon, to jednak wolę je zmienić. Na czym jak czym, ale na bezpieczeństwie nie oszczędzamy. ;-)
We wtorek powinienem mieć już założone Nokian WR D3 205/55R16 91H więc zdam relacje czy dają rade :)
bedzie Pan zadowolony
u mnie daja rade juz drugi sezon i jedyna ich wada to brak rantu ochronnego
Póki co wejdą na brzydką stalówkę, to jeszcze się tym nie przejmuję ;-)
Rozglądam się pomału za felgami na lato. Chodzą mi po głowie Sparco Assetto Gara w rozmiarze 17 cali. Zastanawiam się jedynie jaką szerokość felgi wybrać, 7 czy 7,5? Opona jaka będzie zakładana to Michelin 225 szerokość 45 profil. Seryjna felga od Type Sa ma chyba 7 cali szerokości jeśli mnie pamięć nie myli. Doradzi ktoś jaką szerokość tych Sparco wybrać? Kolejna sprawa to ET, seria Type S ma 55, Sparco o których myślę maja 45. Nie będzie problemu przy seryjnym zawieszeniu? Może ktoś z forumowiczów ma takie felgi w FK/FN?
Rozglądam się pomału za felgami na lato. Chodzą mi po głowie Sparco Assetto Gara w rozmiarze 17 cali. Zastanawiam się jedynie jaką szerokość felgi wybrać, 7 czy 7,5? Opona jaka będzie zakładana to Michelin 225 szerokość 45 profil. Seryjna felga od Type Sa ma chyba 7 cali szerokości jeśli mnie pamięć nie myli. Doradzi ktoś jaką szerokość tych Sparco wybrać? Kolejna sprawa to ET, seria Type S ma 55, Sparco o których myślę maja 45. Nie będzie problemu przy seryjnym zawieszeniu? Może ktoś z forumowiczów ma takie felgi w FK/FN?
7 cali ET 45 bedzie dupa bez dystansow :)
Mam 8,5 cala i ET 40 i pasuje, przy 8 calach mozesz nawet brac ET 35 :)
Przy 7 czy 7,5 calach i ET 45 beda felgi bardzo gleboko w nadkolach schowane,podobnie tak jak teraz na felgach Type S, bez dystansow nie bedzie to fajnie wygladac.
Najlepiej wziasc szersza felge ( n.p. 8 cali ) i niska ET wtedy bez dystansow sie obedzie :) Pozatym na 8 calach nie bedzie 225ka opona wygladac jak balon bo sie delikatnie naciagnie, ja n.p. jezdze 225ke na 8,5 cala i jest super , fotki w oim temacie :)
marcin001984
31-01-15, 19:06
Szerokość 8, ET 45 i już będzie o wiele lepiej wyglądać jak seryjne koło. Osobiście wybrałbym 18 cali
a ktoś możne ma 17/8 et 35 fn2 mam takie do kupienie na tor i czy nie będzie ocierać i wystawać
marcin001984
31-01-15, 20:01
tu masz odpowiedź
Mam 8,5 ET 40 ktore pasuja, jak wpisze do wyliczarki to wychodzi ze 8 ET 35 bedzie na zewnatrz 1,4 mm mniej wystawac, wewnetrz bedzie 11mm wiecej miejsca.
Sruby mimosrodowe do ustawienia katu ( wlasnie tez zamowilem) i napewno nie bedzie nic trzec przy -1 /-1.5 :)
Na 7 calach mozesz sobie 205 max 215 zalozyc:) Na opone 225 to felga min 7.5 cala wtedy bedzie prosty rant, na 8 cali zrobi sie delikatny (pomijalny) naciag. Choc najlepiej siadla by opona 215/45/17 na 17x7.5 bo to nie TypeR:)
wystukane z LG-D855
godles1991
01-02-15, 07:43
Panowie, a może ktoś posiada w dobrej cenie dojazdówkę do Ufoka...?
Paluch_tcw
01-02-15, 08:30
Masz osłony na tarcze hamulcowe u siebie? Jeśli nie to mam dojazdowke 15 cali
godles1991
01-02-15, 11:21
Musiałbym sprawdzić, bo prawdę mówiąc to nawet nie wiem... Tylko teraz auto stoi na stalowkach to ciężkie dojście... Zaraz zapytam znajomego z tym samym motorem... Pewnie niczym się nie różnią oba auta
a ktoś możne ma 17/8 et 35 fn2 mam takie do kupienie na tor i czy nie będzie ocierać i wystawać
beda ocierac niema bata nawet jak zrobisz negatyw to na seryjnym zawiesie tak sie ugnie ze powyrywa nadkola
dzięki za odpowiedzi jednak będę szukał coś o et 40 albo 7 lub 7,5 wtedy możne być 37et do lata trochę jeszcze czasu
marcin001984
01-02-15, 16:47
Tu masz 18/8/ET40. Chodzi mi o Advany bo Roty już sprzedane :)
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?230871-Felgi-Rota-GR6-18-quot-8-5J-ET48-oraz-Advan-Racing-RG2-18-quot-8J-ET-40
dzięki za odpowiedzi jednak będę szukał coś o et 40 albo 7 lub 7,5 wtedy możne być 37et do lata trochę jeszcze czasu
na tor szukaj z evo 8/9 czasem mozna kupic za dobra kase :cool:
marcin szukam 17 tomek właśnie myślę o takich jak ty masz
Tu masz 18/8/ET40. Chodzi mi o Advany bo Roty już sprzedane :)
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?230871-Felgi-Rota-GR6-18-quot-8-5J-ET48-oraz-Advan-Racing-RG2-18-quot-8J-ET-40
Kupiłeś? Jak tak to gratulacje :p
marcin szukam 17 tomek właśnie myślę o takich jak ty masz
ja szukam jeszcze 2szt byle jakie e8/e9 ale ciezko znalezc :(
marcin001984
01-02-15, 19:05
Kupiłeś? Jak tak to gratulacje :p
Yep :)
Powiedzcie mi co sadzicie o takiej opcji 18 et 48 225/40/18 oczywiście na lato. Sorki za brudasa ale nie miałem czasu umyć :)
https://lh6.googleusercontent.com/-wuZP2uJsrdA/VM6lDCvzO0I/AAAAAAAAAzY/R1p5qJyLKHs/w960-h576-no/10966732_1000551773307183_953342964_n.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-i9uGhrsNSUg/VM6lDEsVOBI/AAAAAAAAAzc/GZ6-w1NW_6M/w960-h576-no/10966933_1000551859973841_812556870_n.jpg
Paluch_tcw
01-02-15, 23:21
Powiedzcie mi co sadzicie o takiej opcji 18 et 48 225/40/18 oczywiście na lato. Sorki za brudasa ale nie miałem czasu umyć :)
https://lh6.googleusercontent.com/-wuZP2uJsrdA/VM6lDCvzO0I/AAAAAAAAAzY/R1p5qJyLKHs/w960-h576-no/10966732_1000551773307183_953342964_n.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-i9uGhrsNSUg/VM6lDEsVOBI/AAAAAAAAAzc/GZ6-w1NW_6M/w960-h576-no/10966933_1000551859973841_812556870_n.jpg
Za duże dystanse i kąty do poprawki :p
A tak na poważnie to moim zdaniem słaby wzór do ufo
No dystanse to przesadzone hehe. Ze wzorem się zgodzę ale kolor mi pasuje są po renowacji i cena całkiem przyjemna :)
Mi z kolei kolor mniej pasuje do czarnej budy. Ja mam u siebie ciemniejsze i tez mialem duze watpliwosci czy ich nie przemalowac na cos bardziej korespondujacego z czarnym lakierem.
Mi z kolei kolor mniej pasuje do czarnej budy. Ja mam u siebie ciemniejsze i tez mialem duze watpliwosci czy ich nie przemalowac na cos bardziej korespondujacego z czarnym lakierem.
fakt bronze wyglądają bardziej dostojnie. ale cena 1300 chyba nie jest cena duza za komplet :)
Paluch_tcw
02-02-15, 00:03
Może i cena nie duża chociaż wygląda to na chińczyka. Wzór jak i kolor dla mnie pasuje do golfa IV
felgi są produkcji germany pomyśle jeszcze i poszukam czegoś innego :) jeszcze pytanie lepiej 17/45/215 albo 17/45/225 czy 18/40/225 ?
butler.gdansk
02-02-15, 06:05
Podałeś w kolejności od najsłabszej do najlepszej opcji :)
jesteście zwyrole :D
jak 18 to wczesniej zobacz ceny przyzwoitych opon:o
pzdr
jak 18 to wczesniej zobacz ceny przyzwoitych opon
akurat 225/40/18 wbrew pozorom nie są jakoś kosmicznie drogie, bo to typowy rozmiar:)
akurat 225/40/18 wbrew pozorom nie są jakoś kosmicznie drogie, bo to typowy rozmiar:)
typowy to jest 17/45/225.(zalecany)
artax nie rób bałaganu gościowi w głowie
225/40/18 to jest typowy wymiar
artax nie rób bałaganu gościowi w głowie
225/40/18 to jest typowy wymiar
jesli mowa o CTR to tak:cool:
I jezeli mowa np o akcesoryjnych felgach 18 do 5d i TypeS :)
szukam dalej innego wzoru i będą 17" do 140 konnego wystarcza :)
co myślicie o takich 17 oczywiście pójdą w kolor biały do czarnej budy :)
Czy te wymiary będą pasować:
7,5Jx17
ET 38
ROZSTAW SRUB
5x114,3
OTWÓR CENTRUJĄCY
70mm
http://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/50/24/55/58/5024555824
butler.gdansk
11-02-15, 13:22
Tak, będą pasować na 100%. Tylko pierścienie centrujące sobie spraw 70->64 ;)
co to za firma ? alutec ?
co to za firma ? alutec ?
Niemiecka produkcja, nie jest zła. Miałem kiedys 17 i nie było problemów
wiem co to za firma alutec, ale to chyba akurat nie są te tylko coś innego - stąd moje pytanie
mariusz2605
12-02-15, 16:26
Witam przymierzam się powoli do zakupu opon na lato 225/45/17 i do was pytanie co polecicie i co myślicie o tych z linku?
http://allegro.pl/225-45r17-91w-potenza-re002-letnie-bridgestone-i5074426399.html
Tak, będą pasować na 100%. Tylko pierścienie centrujące sobie spraw 70->64 ;)
spoko :) ale mimo tego nadal szukam :P
Szukam felg i znalazłem http://img02.allegroimg.pl/photos/oryginal/50/66/42/83/5066428314_1
Jak myślicie jak będą się prezentowały na http://i39.photobucket.com/albums/e196/bernie_eccle/Ginger%20Civic/DSC_7427_2_resize.jpg
Moim zdaniem kiepsko to będzie wyglądać , najlepiej pomaluj dokładki i listwy w kolor a do tego jakieś ciemne felgi , ale to kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje :)
Szukam felg i znalazłem http://img02.allegroimg.pl/photos/oryginal/50/66/42/83/5066428314_1
Jak myślicie jak będą się prezentowały na http://i39.photobucket.com/albums/e196/bernie_eccle/Ginger%20Civic/DSC_7427_2_resize.jpg
Hmm, wzór jakiś taki Oplowski, ale z drugiej strony z tym kolorem fajnie mogło by się komponować... Ale wtedy plastiki koniecznie w kolor :p
Jak masz fotki felg i twojego auta w tej samej perspektywie o mogę ci felgi w Photoshopie do auta wkleić :)
marcin001984
12-02-15, 23:12
gdyby to co jest pomarańczowe było czarne to nawet nawet :)
Wiecie może co to za model felgi ?
https://lh5.googleusercontent.com/-Ewl5KZ7gY50/VN30jB4vlhI/AAAAAAAAAz4/vGXiOUr5Mpo/w1074-h643-no/unnamed.jpg
Jak masz fotki felg i twojego auta w tej samej perspektywie o mogę ci felgi w Photoshopie do auta wkleić
Winni podaj do siebie maila to podeślę Ci fotki
tylko pokarzcie jak beda wygladaly wklejone,moim zdaniem powinno wypasc fajnie
Felgi :
http://fs2.directupload.net/images/150213/hy9dcjf8.jpg (http://www.directupload.net)
Felgi+ obnizenie + plastiki w kolor:
http://fs2.directupload.net/images/150213/rllswhi7.jpg (http://www.directupload.net)
Felgi bez pomaranczowego koloru+ obnizenie + plastiki w kolor:
http://fs1.directupload.net/images/150213/94m9whie.jpg (http://www.directupload.net)
Moim zdaniem trzecia fota:) ale z tym pomarańczem też jest ciekawie... mało spotykane raczej :)
Mi sie podoba nawiazanie do koloru lakieru :) ale trzeba pamietac, ze to 17" wiec beda sporo mniejsze niz w tej symulacji ;)
mi tez sie podobaja te z pomaranczem z tym ze 17 to malo do takiego wzoru
Robiłem na 18 cali mniej więcej, nie wiedziałem że to 17ki :p
Felgi :
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c0070510f6f6.jpg (http://naforum.zapodaj.net/c0070510f6f6.jpg.html)
No i ta opcja mnie się podoba i raczej je biorę. A jak będą środki na pomalowanie plastyków to i felgi można pomalować na czarno, póki co opcja numer 1.
Dzięki Winni za wizualizacje.
marcin001984
14-02-15, 18:44
Tylko nie bądź potem zdziwiony jak felgi okażą się dużo mniejsze. Spojler na klapie OEM Type R tez bym tu widział
tez wydaje mi się ze nr 1
Myslalem ze sa 18ki, tutaj jako 17ki :
http://fs1.directupload.net/images/150214/vplv6c6u.jpg (http://www.directupload.net)
Tez jest okey :)
A co powiedzie o takich HRS Hijon ET40 17 do czarnego ufo :) :
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t35.0-12/10999287_1010444525651241_573994136_o.jpg?oh=6b380 07cd9452a3aed12f7269135a3df&oe=54E67225&__gda__=1424323253_4dd1ff4c4c800c9126782c6bd397241 3
A co powiedzie o takich HRS Hijon ET40 17 do czarnego ufo :) :
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t35.0-12/10999287_1010444525651241_573994136_o.jpg?oh=6b380 07cd9452a3aed12f7269135a3df&oe=54E67225&__gda__=1424323253_4dd1ff4c4c800c9126782c6bd397241 3
te Ci się nie podobają:
http://allegro.pl/7-0x17-5x114-3-et45-enkei-wakasa-72-59-i5075475441.html
te Ci się nie podobają:
http://allegro.pl/7-0x17-5x114-3-et45-enkei-wakasa-72-59-i5075475441.html
Cena zabija :) chodź na ufo nie będzie ich prawie widać.
17x7JJ et40 Podejdzie bez problemu ??
Nie wiem czy do swojego ich nie kupie :) tylko 18 :)
U kolegi fajnie wyglądają:
https://www.flickr.com/photos/112877984@N02/16068216510/
https://www.flickr.com/photos/112877984@N02/15999585150/
Nie wiem czy do swojego ich nie kupie :) tylko 18 :)
U kolegi fajnie wyglądają:
https://www.flickr.com/photos/112877984@N02/16068216510/
https://www.flickr.com/photos/112877984@N02/15999585150/
No nie jest źle. Tylko biały kolor do czerwonego :)
A nie zna ktoś jakiejś dobre podróby felg wyglądem bardzo zbliżonych do tych? (SSR Type F 18 )
Zależy mi na lekkim rancie, ramiona wewnątrz, i żeby było tylko 5 wnęk na śruby (nie uniwersalne).
http://www.ssr-wheels.com/gallery/category/Type-F.aspx
Nie stać mnie wywalić prawie 10 kafli na felgi Oo.
No i ta opcja mnie się podoba i raczej je biorę. A jak będą środki na pomalowanie plastyków to i felgi można pomalować na czarno, póki co opcja numer 1.
Dzięki Winni za wizualizacje.
Kolego masz na aukcji za 1500zl http://olx.pl/oferta/felgi-5x114-3-oryginalne-nissan-17-nowe-CID5-ID8Y4IZ.html#ca01b44a99
Kolego masz na aukcji za 1500zl http://olx.pl/oferta/felgi-5x114-3-oryginalne-nissan-17-nowe-CID5-ID8Y4IZ.html#ca01b44a99
Dzięki za info, ale już kupiłem ;)
mariusz2605
20-02-15, 22:10
A jakie opony polecacie na lato w 17"? I co myślicie o Bridgestone Potenza RE002?
Na lato polecamy 18'' praktycznie nie ma różnicy w komforcie między profilem 45 a 40 :)
A jakie opony polecacie na lato w 17"? I co myślicie o Bridgestone Potenza RE002?
Dołączam się do pytania. Mnie najbardziej interesuje jak z komfortem jazdy na tych oponach, jak tłumią nierówności w porównaniu do oemowych Michelinów, które dla mnie są zbyt twarde i czuję każdą dziurę czy nierówność. Na zimę mam Nokiany WR A3 i tutaj komfort jazdy jest dla mnie super - ale wiadomo, po pierwsze to zimówki, a po drugie 16".
Chyba znalazłem to co by mnie interesowało. Zastanawiam się tylko między trzema wyborami. W sumie nie zastanawiał bym się i brał pierwsze ale nie wiem czy są aż tak srebrzyste w realu na ile bym chciał i dają wrażenie zdjęcia. Co byście doradzili?
1. http://www.felgeos.pl/felgi_DOTZ,Shift_shine,18,5x114.3#oferta
2. http://www.felgeos.pl/felgi_DOTZ,Shift,18,5x114.3#oferta
3. http://www.felgeos.pl/felgi_DOTZ,Fast_Seven,18,5x114.3#oferta
ET 48 przy tym rozmiarze chyba nie będzie stanowiło dla samochodu problemu?
marcin001984
22-02-15, 21:34
te trzecie jakieś takie nijakie
Witam, chce kupić opony i myślę nad:
Hankook Ventus V12 evo2 K120 225/40 R18 92 Y ZR, XL
Będzie to dobry wybór czy znajdę coś lepszego w tym przedziale ? (granice 1600-1700zł) Civic VIII Type S 1.8 140 KM :)
Mam poprzednika V12 Evo i jestem bardzo zadowolony :)
Ktoś jeździł na http://www.oponeo.pl/model-opony/federal-595rs-r ?? jakieś opinie hondziarzy ?
na tych jezdza glownie posiadacze type-R - mozesz w ich dziale jeszcze zapytac, o ile jeszcze tego nie zrobiles.
z tego co kojarze to klei sie mocno ale na deszczu slabo i generalnie opona do miasta nie jest tak fajna... ale do upalania w sam raz, bo takie jest jej przeznaczenie.
madrzejsi w doswiadczenie praktyczne potwierdzą, bądź mnie poprawią ;-)
Ktoś jeździł na http://www.oponeo.pl/model-opony/federal-595rs-r ?? jakieś opinie hondziarzy ?
ja jezdzilem w tamtym roku zjechalem je do zera i w grudniu kupilem drugi komplet:)
opony nadaja sie tylko do upalania po torach w miescie nic nie klei chyba ze jest 35 stopni... scianka boczna mega twarda , w deszczu lipa i to chyba tyle
mariusz2605
28-02-15, 11:11
Witam co to za model felgi http://funkyimg.com/i/MZfo.jpg
Witam co to za model felgi http://funkyimg.com/i/MZfo.jpg
Honda Thunder - z gamy akcesoriów
Też o nich myślałem, ale ciężko je dostać.. Ciekawa jaka cena ich, pewnie granice 4 tys. :)