PDA

Zobacz pełną wersję : Pióra wycieraczek dla nowego Civica

Strony : [1] 2 3

marekb
16-11-06, 10:40
Witam,

proszę o pomoc forumowych ekspertów w następującej kwestii:
mam nowego civica 5D i z pewnych przyczyn rozwaliły mi się pióra wycieraczek (gdzieś w trasie obsypało mi samochód jakąś substancją utrwadzalną, która spowodowała powstanie twardych grudek na masce i szybie), czy ktoś z Was wie jakie użyć zamienniki? W salonie same pióra (!!!) kosztują 288PLN. To są gumy Mitsuba 58 i 60 cm. Próbowałem z Valeo, ale niestety maja inny profil i nie da się ich wepchnąć w uchwyt wycieraczki...

Proszę o dobry pomysł, gdyż nie za bardzo mi sie chce wydawać prawie 300PLN za 1.1m gumy ;)

m.

pszurek
16-11-06, 13:16
Spróbuj poszukac na:
http://www.wycieraczkibosch.pl/wyszukiwarka.asp

Maciek CIVIC SPORT
16-11-06, 13:27
Wycieraczki Boscha są strasznie lipne

marekb
16-11-06, 15:43
no niestety u boscha nic nie ma....

Brabus19
22-11-06, 21:28
Witam

Niestety ja również mam do dziś nieprzyjemną sprawę z wycieraczkami. Po ok 4000 km zaczęły się pojawiać smugi na szybie za każdym ruchem, więc pojechałem do serwisu, przyjęli to jako usterkę, wymienili na nowe ( trwało to tydzień czasu bo Warszawa musiała dać zgodę). Wycieraczki sprawowały się dobrze około 1 miesiaca. Dziś znów są smugi po każdym wytarciu. Pewnie znów do serwisu pojade

jura222
24-11-06, 13:17
kurde , ja mam powoli to samo .... ale po 10000km , musze podjechac do dealera i sajgon zrobić , albo wiem co - ojca podeśle, hehe :D , odrazu wymienią jak zacznie ryczeć, bez porozumienia z wa-wą :)

ceelx
24-11-06, 13:53

dlaczego tak twierdzisz :?: mam wycieraczki bosch'a typu aerotwin na 3 autach i nie narzekam
nie orientuje sie jakie jest mocowanie w ramionach ale bosch ma w ofercie takie wycieraczki bezramienne w dlugosciach 600/550 lub 600/600 i kosztuja one ok 200 pln w detalu

Cobweb
24-11-06, 13:56
generalnie tego typu wycieraczki są bardzo czułe na wszelkie zaniedbania związane z zapyleniem (np po nocy lub zapiaszzceniem) a że mają budowę strunową to docisk do szyby jest mniejszy (a dodatkowo stawiają mniejszy opór powietrzu) niż w przypadku starej generacji wycieraczek (w której kiedyś modne były lotki dociskające i dodatkowo w nowszej generacji wycieraczka kierowcy (dłuższa) miała taką lotkę od razu wbudowaną
ponadto nowe wycieraczki są dłuższe (przynajmniej pasażera) a co za tym idzie jednostkowy nacisk tez jest mniejszy itd itp
generalnie oglądałem valeo, bosche i oryginały hondy i chyba najlepiej wyglądały (tak przynajmniej mi się wydaje) BOSCHE (miały najszerszą pseudolotkę)

Maciek CIVIC SPORT
24-11-06, 20:06

dlaczego tak twierdzisz :?: mam wycieraczki bosch'a typu aerotwin na 3 autach i nie narzekam
nie orientuje sie jakie jest mocowanie w ramionach ale bosch ma w ofercie takie wycieraczki bezramienne w dlugosciach 600/550 lub 600/600 i kosztuja one ok 200 pln w detalu
Moja opinia bierze sie stad, ze w poprzednim aucie (leon) raz zakupilem wycieraczki boscha i wytrzymaly moze miesiac, potem zaczely zostawiac smugi i przy okazji okrponie piszczec.

ceelx
24-11-06, 22:54
ale czy to byl aerotwin :?: wszystko sie zmienia ;)

guchy
03-12-06, 17:47
Czesc,
Mam troszeczke ponad 10000km przejechane i jakis tydzien temu po powrocie z trasy gumki strasznie zaczely smurzyc...
Naprawde dobre pytanie co dalej, bo rowniez jak kolega nie mam zamiaru placic 300 PLN za troszke gumy...

BDavid
04-12-06, 20:18
ja tez juz mam ponad 10tyś przejechane i narazie są ok

guchy
04-12-06, 20:30
Może po ostatnim przymrozku się zcharatały... tak czy inaczej, nadal osdpowiedzi nie ma

Milek
04-12-06, 20:31
ja sie schytrzylem i nakupilem z 6 kompletow jak bylem w US za rozsadne pieniadze. Narazie mam 7000km przebiegu i wycieraczki zbieraja idealnie - ogolnie jestem bardzo zadowolony z nowego rozwiazania wycieraczek w Hondzie

karo911
29-12-06, 16:37
ja mam 9tys i wycieraczka po stronie kierowcy jest do d...

wole miec cala szybe brudna niz srodek czysty a gore i dol szyby zamazana

jura222
21-01-07, 11:44
jak włacze 3 -ci stopien szybkości to wycieraczka pasażera obija się o słupek, i od tego silniczka wycieraczkowego (także u pasażera) słychać cały czas takie "kryyyyk" kryyyyk" krykotanie ...
powoli ta honda oprócz swoich dobrych własciwosci jezdnych, zaczyna mnie wku***ać ... :ban: :ban: :ban: :ban: :afro: i sobie myślcie co chcecie .............. :djablek:

al9
21-01-07, 16:46
Dziś jezdziłęm na najwyzszej szybkosci (naprawdę lało..) - wszystko ok. Do słupka jest 2, 3 cm. Kwestia regulacji.
Pozdr
al

kmleon
24-01-07, 22:31
Witam!

Ja mam natomiast pytanie, jak się innym sprawuje nowe rozwiązanie wycieraczek podczas opadów śniegu?
U mnie, takie rozwiązanie w ogóle nie zdaje egzaminu. Wystarczy 15min jazdy jak śnieg pada i generalnie muszę się zatrzymać i czyścić wycieraczki, które zaklejają się od początku do końca śniegiem, całe ramię, po obu stronach gumki. To powoduje, że wycieraczki szorują zlepionym śniegiem po szybie i oczywiście nic nie zbierają.
Jak dla mnie rozwiązanie jest kompetnie do kitu, zupełnie nie nadaje się na takie warunki. Dodatkowo w połączeniu z czujnikiem deszczu, wszystko po prostu głupieje, bo wycieraczki nie wycierają czujnika deszczu, w związku z czym automat ustawia najszybszy bieg...
Porażka...

ryszard.m
24-01-07, 22:40
Witam!

Ja mam natomiast pytanie, jak się innym sprawuje nowe rozwiązanie wycieraczek podczas opadów śniegu?
U mnie, takie rozwiązanie w ogóle nie zdaje egzaminu. Wystarczy 15min jazdy jak śnieg pada i generalnie muszę się zatrzymać i czyścić wycieraczki, które zaklejają się od początku do końca śniegiem, całe ramię, po obu stronach gumki. To powoduje, że wycieraczki szorują zlepionym śniegiem po szybie i oczywiście nic nie zbierają.
Jak dla mnie rozwiązanie jest kompetnie do kitu, zupełnie nie nadaje się na takie warunki. Dodatkowo w połączeniu z czujnikiem deszczu, wszystko po prostu głupieje, bo wycieraczki nie wycierają czujnika deszczu, w związku z czym automat ustawia najszybszy bieg...
Porażka...

Ja mieszkam w Polsce północno-wschodniej.
Nie miałem jeszcze okazji jechać przy padającym śniegu... :) ;)

Maciek CIVIC SPORT
25-01-07, 07:12
Witam!

Porażka...
Wczoraj doświadczyłem tego samego, w koncu wylączylem pozycje auto i włączałem wycieraczki recznie, bo inaczej szalaly po suchej szybie :), dopiero jak sie zatrzymalem, przeczyscilem wycieraczke to zaczely zbierac normalnie.

the-one
25-01-07, 07:52
Ja kupilem wszystkie wycieraczki w Tesco ceny to 7-9 zl za sztuke, wymienilem sam, nabilem kilka tys km w roznych warunkach i wszystko gra. Tylko fakt moj to V gen. Sprawdz na Tescowych polkach, moze beda :afro:

Maciek CIVIC SPORT
25-01-07, 07:58
Ja kupilem wszystkie wycieraczki w Tesco ceny to 7-9 zl za sztuke, wymienilem sam, nabilem kilka tys km w roznych warunkach i wszystko gra. Tylko fakt moj to V gen. Sprawdz na Tescowych polkach, moze beda :afro:
W 8 gen. wycieraczki sa zupelnie innego typu, bez metalowego stelarza, sama guma, narazie te wycieraczki nie sa tak dostepne jak standardowe, ktore ty masz u siebie

BDavid
25-01-07, 09:27
mi wczoraj też wariowały na prawie suchej szybie... a jak wiało mocniej to juz był hardcore i trzeb abylo na ręczne przestawić... a jeśłi chodzi o zbieranie to przy włączonym ogrzewaniu na szybe jest ok...

ryszard.m
27-01-07, 16:21
No, ja dziś zaliczyłem chrzest śniegowy i poślizgowy. :)
Nie było aż tak źle. Wycieraczki na "automacie" spisywały się nie najgorzej. Być może była pewna różnica w porównaniu do deszczu, jakoś tak może nie dokładnie w tym momencie się urauchamiały jakbym chciał, ale jakoś jechało się bez istotnego dyskomfortu.
Gorzej z hamowaniem........
Ale nie własnego samochodu, tylko współużytkowników drogi. Bardzo byłem dziś ciekaw, dlaczego co ok. 2-gi samochód, podczas hamowania obracz się mniej lub bardziej bokiem do kierunku jazdy.
Letnie opony ? brak abs -u ?, brak doświadczenia kierowców?
U mnie pod tym względem także bez problemów.....

Mayek
28-01-07, 09:39
Raczej to ostatnie, brak ABSow nie zwalnia od myslenia na sliskiej drodze a i ABS wiele w przypadku braku umiejetnosci nie pomoze.
Mnie interesuje natomiast jedna rzecz - jak tam tylna szyba w tych opadach sniegu sie sprawuje? :d Doskwiera brak wycieraczki?

BDavid
28-01-07, 09:49
jak załączysz ogrzewanie tylniej szyby to jest ok...

ryszard.m
28-01-07, 17:29
Fakt jest faktem, że wycieraczka tylnej szyby mogłaby się przydać. W szczególnie ciężkich warunkach tzn obfity deszcz czy śnieg aż się chce odruchowo przekręcić wajchę po prawej stronie kierownicy i ją uruchomić, po czym, z niejakim smutkiem, konstatuje się, że tego ustrojstwa tutaj niestety nie ma.
Ale z drugiej strony, im dłużej człowiek jeździ i przyzwyczaja się do tego samochodu, to coraz bardziej udaje mu się coraz mniej narzekać na ten brak.
Poza tym, rzeczywiście ogrzewanie tylnej szyby dobrze radzi sobie ze śniegiem (ach, gdyby jeszcze możnaby było wycieraczką zgarnąć powstającą wodę!), jak i boczne lusterka są dość pomocne...
Chociaż obiektywnie rzecz ujmując, brak tylnej wycieraczki jest, wg mnie, największym minusem tego modelu, jaki dotychczas udało mi się zauważyć.

ervyll
11-09-07, 08:55
Sorki, że odgrzewam kotleta, ale może się komuś to przyda.
Dotyczy wycieraczek do 4D (nie wiem czy w 5D są takie same).

Otóż kolega z malezyjskiego forum posiadaczy 4D postanowił zastosować zamienniki silikonowe PIAA.

Jak widać seryjne wycieraczki są długości 26" i 23", PIAA oferuje rozmiary 26" (model 82) i 24" (model 81). Trzeba więc krótszą przyciąć o 1".

http://images25.fotosik.pl/78/f8e707d2c0b508a4.jpg

Jest jeszcze jeden problem, seryjne "gumy" mają szerokość 6 mm, natomiast PIAA mają 8 mm.

http://images13.fotosik.pl/80/16ff1457abb0dfcf.jpg

Najprostszym sposobem przycięcia po 1 mm z każdej strony jest włożenie stalowych usztywniaczy do "gumy" i jej przycięcie po 1 mm każdej strony równo z usztywniaczem.

http://images13.fotosik.pl/80/c67404a978c74cf6.jpg

Cena tego rozwiązania to ok. 18$ za parę + przesyłka 20$. Im więcej się zamówi, tym koszt jednostkowy będzie mniejszy.
Zamierzam przetestować to rozwiązanie. Gdyby się sprawdziło można będzie zorganizować zakup grupowy.

Milek
11-09-07, 09:32
a tak z ciekawosci... ile kosztuje para gum w ASO? (bez skojarzen tylko)

ervyll
11-09-07, 09:40
ile kosztuje para gum w ASO? (bez skojarzen tylko)

272 zł

bart
26-11-07, 19:40
Czy ktoś kupował wycieraczki poza ASO. Wiem że temat powraca ale minęło już trochę czasu od ostatnich postów. Wczoraj szukałem w necie (Bosch i Valeo) ale nic nie znalazłem. Nie wiem czy wystarczy zmierzyć długość i na tej podstawie zamówić. Może mocowanie w hondzie jest inne? Nigdzie nie wymieniają naszego modelu. :(

mariusz05
27-11-07, 20:56
Ja kupiłem normalne wycieraczki(niepamiętam producenta), rozmiar bodajże 58 za ok 9zł i wsunąłem same gumki zamiast orginalnych w Hondzie po odgięciu gumy na brzegu orginalnej wycierczki.Najlepiej wziąść orginalną gume z wycieraczki i dopasować rozmiar części gumy wsuwanej w pióro wycieraczki w sklepie

leonidus
29-02-08, 00:53
tez mam ten sam problem, wycieraczki do bani, rozmazuja prakrycznie od samgo poczatku. oryginalne w aso 286 zeta co oczywiscie jest przegieciem w bialy dzien. i niestety szperajac po necie nie widze zamiennikow, musze podjechac moze do norauto i tam mi cos dobiora...

gongor
01-03-08, 14:29
Czyli co w końcu? Zostaje wymiana w ASO? 3 stówki - ja pierdykam! Chyba zacznę je zdejmować i odkładać do jakiegoś super pudełka w domu by się mniej zużywały :bicie: i zakładać tylko jak zacznie padać :d

marcin_v
01-03-08, 15:41
...ja w swoim civicu 96 mam Bosch - owskie wycieraczki, same pióra bez metalowej obudowy i jakoś nie narzekam, zbierają całkiem dobrze obojętnie przy jakiej pogodzie i dopowiem, że ich nie oszczędzam. w Careefurze w Bydzi widziałem dosyć tanie wycieraczki Boscha...a tanie wycieraczki po 20 zł para to można sobie w d*** wsadzić.

Dobi
02-03-08, 13:47
Jaki przebieg wytrzymują te wycieraczki? Mnie udało się przejechać na nich 55 kkm więc
aż tak źle nie jest (fakt tanie to one nie są).

BDavid
03-03-08, 09:42
Jaki przebieg wytrzymują te wycieraczki? Mnie udało się przejechać na nich 55 kkm więc
aż tak źle nie jest (fakt tanie to one nie są).
ja mam 53k przejechane, ale prawdopodobnie trzeba bedzie wymienic przy kolejnym przegladzie, bo zaczynają juz coraz gorzej wycierać...

marcin_v
04-03-08, 06:49
...ja od kupna auta mam przejechane 3 tys km w zimowej aurze i jakoś nie widzę znacznego pogorszenia w zbieraniu wycieraczek. kwestia też używania płynu do spryskiwaczy, bo wycieraczka całego syfu z szyby nie zbierze i wszystko się rozmazuje później... :)

Pabloss
08-03-08, 23:02
u mnie koledzy łączny przebieg 3000 km a ostatnio w zimowych warunkach deszcz ze śniegiem, śnieg cały czas (Austria) zrobilem około 1600 km i wycieraczka zarówno same pióra jak i działanie automatu spisalo sie na medal. Automat działał doslownie perfekcyjnie dokładnie wtedy kiedy trzeba było. A co do piór to tez ok, ale wiadomo jeszcze za mały przebieg.

ervyll
20-03-08, 14:08
Okazuje się, że jednak można kupić oryginalne gumowe wkłady do wycieraczek Sedana (nie wiem czy w Hatchbacku są takie same). Link do japońskiej strony (http://www.honda.co.jp/ACCESS/civic/carlife/wiper-blade.html)
Wyjdzie ok. 85 zł za parę, przy większym zamówieniu może byłoby opłacalne.
Pytanie tylko jak złożyć zamówienie po japońsku :)

ervyll
20-03-08, 14:08
Okazuje się, że jednak można kupić oryginalne gumowe wkłady do wycieraczek Sedana (nie wiem czy w Hatchbacku są takie same). Link do japońskiej strony (http://www.honda.co.jp/ACCESS/civic/carlife/wiper-blade.html)
Wyjdzie ok. 85 zł za parę, przy większym zamówieniu może byłoby opłacalne.
Pytanie tylko jak złożyć zamówienie po japońsku :)

Pabloss
20-03-08, 14:16
o kurcze no tak to nie bedzie łatwe ale moze w USA mozna cos kupic za podobne pieniadze ???

Pabloss
20-03-08, 14:16
o kurcze no tak to nie bedzie łatwe ale moze w USA mozna cos kupic za podobne pieniadze ???

gongor
20-03-08, 20:19
ervyll jak będziesz zamawiał to weź dla mnie dwie :) Kurde u mnie ta strona jest cała w znakach zapytania - chyba nie mam zainstalowanego japońskiego :)

gongor
20-03-08, 20:19
ervyll jak będziesz zamawiał to weź dla mnie dwie :) Kurde u mnie ta strona jest cała w znakach zapytania - chyba nie mam zainstalowanego japońskiego :)

Kamil86
23-03-08, 22:38
A co myślicie o takich wycieraczkach http://cgi.ebay.pl/REAR-Flat-Wiper-Blade-Honda-Concerto-Civic-1987-2006_W0QQitemZ160221858027QQihZ006QQcategoryZ45645 QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

wasik111
02-04-08, 14:08
Witajcie,

Dzis wymienilem obie gumki w wycieraczkach i nie byly takie drogie jak opisywaliscie.
Koszt 86pln+VAT za 2 sztuki a nie 300 pln.

Byc moze cale wycieraczki tyle kosztuja ale wymiana samych gumek jest przeciez lepsza.

Co do rysujacego sie kokpitu to dostalem info, ze mozna sobie zamowic kokpit lewy i prawy z Type R.

pozdrawiam,
wasik 111

ervyll
02-04-08, 14:11
Dzis wymienilem obie gumki w wycieraczkach
Wymieniłeś sam czy wymienili Ci w ASO ?

kmleon
02-04-08, 15:48
No żeby za dwie gumki płacić 105 PLN... to niezłe gumki chyba muszą być ;-) U mnie w kiosku są tańsze ;-)

Artur S.
02-04-08, 17:08
Co do rysujacego sie kokpitu to dostalem info, ze mozna sobie zamowic kokpit lewy i prawy z Type R

...za 286PLN*+VAT, do tego montaż, więc wyjdzie pewnie koło 500PLN. To raczej z tym gównem przydałaby się akcja serwisowa, a nie "picówka" z hamulcem ręcznym..
Pzdr - Artur S.
*info z Auto-Westu

4gotten
04-04-08, 22:58
Co do rysujacego sie kokpitu to dostalem info, ze mozna sobie zamowic kokpit lewy i prawy z Type R.

pozdrawiam,
wasik 111
Jeśli nie masz ksenonów w standardzie to nie będzie pasować. Przy zwykłych światłach masz pokrętło do regulacji reflektorów na tym plastiku, w Type R tego brak (automatyczne poziomowanie świateł) no chyba zeby wywiercić otwór w kokpicie z Type R .....

mariusz05
05-04-08, 21:30
No żeby za dwie gumki płacić 105 PLN... to niezłe gumki chyba muszą być ;-) U mnie w kiosku są tańsze ;-)Wiadomość extra:można kupić wycieraczki unitec i wsunąć zamiast orginalnych gum koszt ok 9zł szt

kvas
10-04-08, 09:16
U mnie wycieraczki tez skrzypia jak stara szafa, ale tylko jak dlugo nie pracuja. Ciekawe czy to kwestia jakiegos smarowanka? Troche to smieszne jest przy takiej furce.

manticore
10-04-08, 09:34
u mnie notorycznie skrzypie prawa. od nowosci ;)

jasio381
13-04-08, 00:13
Co do skrzypienia, to u mnie w ramach gwarancji wyczyszczono i przesmarowano mechanizm - na razie jest ok

Kozo
15-04-08, 21:37
Co do rysujacego sie kokpitu to dostalem info, ze mozna sobie zamowic kokpit lewy i prawy z Type R

...za 286PLN*+VAT, do tego montaż, więc wyjdzie pewnie koło 500PLN. To raczej z tym gównem przydałaby się akcja serwisowa, a nie "picówka" z hamulcem ręcznym..
Pzdr - Artur S.
*info z Auto-Westu

Witam, jestem nowy na forum, ale moge wypowiedziec sie na ten temat. Strasznie mnie wkurzal ten temat z kokpitem (zawsze odbite paluchy, widoczny kazdy pylek kurzu i kazde przetarcie konczylo sie jakimis micro-rysami) i poradzilem sobie wlasnie w ten sposob ze zalozylem kokpit z typeR (nie trzeba miec xenonow - zamawiasz kokpit od typeR bez xenonow!). Wymienilem sobie go sam - z zachowaniem ostroznosci = 30 minut - koszt w ASO w Bielsku to 208 zł. Polecam!

michalmacpro
17-04-08, 00:31
No nareszcie ktoś z Bielska,też mnie wk..... ten kokpit,chętnie zobaczę ten Twój na żywca i pewnie zaraz wymienię,mam Executiva to ten pod xenony.

Kozo
17-07-08, 12:20
chcialbym reaktywowac temat : czy ktos juz wreszcie wymienial wycieraczki lub/i gumki ? cena calych wycieraczek to w ASO cos kolo 300 zl !!! - duzo tansze sa oryginalne gumki bo podobno takowe sa. Mam juz do wymiany od strony kierowcy - czy ktos juz je wymienial (sciagal te wycieraczki lub wymienal same gumki) i ma doswiadczenie jak to sie robi bo wolalbym zrobic to samemu, a nie w ASO bo wiadomo ze zrobie to lepiej :p

luckie
17-07-08, 16:56
Co do kokpitu to mi on sie podoba - czyszcze szmatka z mikrofibry - mam specjalna do tego polyskliwego plastiku (sam sie smieje z siebie ze mam osobne szmatki do roznych czesci kokpitu :D) i jest OK, zadnych rysek. Ten od Type-R jest mniej oryginalny i przynajmniej mnie sie srednio podoba.

Kozo
02-08-08, 13:45
Czy ktos z Was zmienial juz wycieraczki/piora ? Az nie mozliwe ze jeszcze nikt tego nie musial robic ?? :) a jesli tak to prosze o opis co i jak i za ile :)

kmleon
02-08-08, 21:56
pewnie ten kto musiał, zrobił to niestety w ASO...

Kozo
02-08-08, 22:03
pewnie ten kto musiał, zrobił to niestety w ASO...

no i chociazby do nich wlasnie kieruje to pytanie :)

zyga502
03-08-08, 19:00
Mój civ ma 14 miesięcy, przejechane 27 tys i wycieraczki są super.Trzeba tylko czasami o nie zadbać...

Pabloss
03-08-08, 23:47
a jak to robisz tzn jak o nie dbasz ????

zyga502
04-08-08, 10:19
Może to zabrzmi śmiesznie ,ale raz na jakiś czas (zależnie od pory roku lub intensywności jazdy) przecieram je szmatka ze zwykłym płynem do spryskiwaczy.Zimą nigdy nie wycieram zamrożonej szyby,no i kupuje dobry płyn do spryskiwaczy -od wielu lat ten z BP.
I to wszystko działa...

BDavid
06-08-08, 19:03
ja przejechałem 63k i chyba bede musiał po raz pierwszy wymienic niedługo wycieraczki bo zaczynaja zostawiac straszne smugi...

zyga502
06-08-08, 20:17
Ile czasu z nimi jeździłeś?

Pabloss
07-08-08, 17:03
Ile czasu z nimi jeździłeś?

pewnie gdzies od maja 2006 roku tak jak sie zarejestrowal :-)
po 2 latach to nie ma co trzeba wymienic wycieraczki. Ja w moin służbowym samochodzie skoda Octavia wymieniam co rok. Jeżdżę w granicach 50 000 km rocznie duzo po dragach expresowych gdzie mijam tysiece ciężarówek ktore "podnoszą" z drogi wszystko co tylko można i wala mi to prosto na szybe (SÓŁ) zima w wszczególności. Tak więc jak po 2 latach wymieniasz do dla mnie i tak super wynik.:)

zyga502
07-08-08, 19:45
ja się zarejestrowałem we wrześniu, a jeżdżę autem od czerwca :-) ot taka zagadka przyrodnicza
ale myslę że przebieg wycieraczek jest imponujący

luckie
07-08-08, 19:48
ja wymieniam w cyklu wiosna - jesien - wiosna.

zyga502
07-08-08, 20:20
i myslę ,że własnie tak powinno być,ale jesli wycieraczki zbierają dobrze to nie ma co przesadzać...

luckie
13-08-08, 17:13
Dzisiaj zauwazylem ze wycieraczki kiepsko zaczynaja zbierac, tzn w jedna strone sciagaja wszystko a wracajac elegancko rozmazuja wode po szybie. Po 7tys km...

Pabloss
13-08-08, 21:33
oo u mnie na liczniku ponad 9 000 i jak na razie w obie strony jest ok

robanio
14-08-08, 12:41
Ja zrobiłem już blisko 31000 km (w 13 miesięcy) i odpukać wycieraczki w porządku.

szoi
18-08-08, 14:18
Dzisiaj zauwazylem ze wycieraczki kiepsko zaczynaja zbierac, tzn w jedna strone sciagaja wszystko a wracajac elegancko rozmazuja wode po szybie. Po 7tys km...

U mnie dokładnie tak samo tyle że na raazie tylko po stronie pasazera.

mroziu
18-08-08, 17:31
U mnie źle marze po szybie w zasadzie od nowości (zostawia lekką smugę), więc chyba lepszy wynik osiągnąłem, bo teraz samochód ma coś koło 4kkm :)

Kozo
18-08-08, 18:13
koledzy - pytanie dotyczylo czy ktos z Was juz wymienial, gdzie i za ile i na jakie - a nie kto ma wiekszego - przepraszam kto moze dluzej (na tych samych) ;)

malykciuk
25-08-08, 23:50
czas leci i postepow nie widac ?
moje juz strasznie rozmazuja wiec dzis sie wybralem kupic nowe pióra. Hella w rozmiarze kierowcy w cenie 60zeta ale koles powiedzial ze jutro zciagnie Valeo i ponoc maja pasowac. tyle ze sa po 100 za całą wycieraczke :/ niby taniej niz ori ale ciagle krzywda :/
jutro skrobne co z tego wyszlo...

Kozo
26-08-08, 06:04
czas leci i postepow nie widac ?
moje juz strasznie rozmazuja wiec dzis sie wybralem kupic nowe pióra. Hella w rozmiarze kierowcy w cenie 60zeta ale koles powiedzial ze jutro zciagnie Valeo i ponoc maja pasowac. tyle ze sa po 100 za całą wycieraczke :/ niby taniej niz ori ale ciagle krzywda :/
jutro skrobne co z tego wyszlo...

kilka dni temu sie pytalem wiec niby ceny poszly w dol (pewnie ze wzgledu na kurs euro) i komplet calych wycieraczek w ASO to koszt ok. 200 zl Jesli wytrzymaja 2 lata to przezyje ;)

malykciuk
26-08-08, 18:43
sprawdzone
wycieraczki Valeo na strone kierowcy 105zl szzt ale nie sa dedykowane do hondy. co prawda da sie je zamontowac i pewnie by dobrze lataly ale nie mozna na nie wsadzic oryginalnej zaslepki a to mnie sie nie podoba. jesli faktycznie za 200peso :) mozna kupic cale nowki w serwisie to chyba nie ma co kombinowac

zuzia
26-08-08, 19:39
Witam mój problem z wvcieraczkami zaczął się zaraz po miesiącu użytkowania nowej Hondy 1.8 Sport przebieg 1100 km dolne części piór podskakują na szybie robiąc potężny hałas w samochodzie. Serwis niewie co jest przyczyną

malykciuk
27-08-08, 10:38
lipa tam w nowce-sztuce :/
wycieraczek chyba nie obejmuje gwarancja? ale podskakiwac nie powinny a tym bardziej chalasowac. cisnij ich zeby to zrobili, po to jest gwarancja

Pabloss
27-08-08, 10:47
może guma juz sparciała lub coś z mocowaniem ...............nie powinny podskakiwac na szybie ! Teraz to od razu sprawdz czy nie masz szyby porysowanej

wasik111
02-09-08, 14:07
Witaj,

ja wymienilem tylko same gumki - koszt byl nizszy, wyniosl 125 pln.
teraz mam problem z tylna klapa.
zastanawiam sie nad zakupem Mazdy 6 ta sama cena a chyba :) lepsza.,

Pabloss
03-09-08, 10:58
wlasnie wychodzi nowa mazda 6 ale to chyba jednak nie ta sama cena ????

Adam79
05-09-08, 13:06
Ja właśnie odstawiłem Civa na przegląd po 60 tys. km, przy okazji po raz pierwszy wymieniam same gumki wycieraczek orginały 100 zł z wymianą.

Sebanek
15-09-08, 11:29
Witaj,

ja wymienilem tylko same gumki - koszt byl nizszy, wyniosl 125 pln.
teraz mam problem z tylna klapa.
zastanawiam sie nad zakupem Mazdy 6 ta sama cena a chyba :) lepsza.,

a gdzie kupiles same gumki do wycieraczek?
jakies porady przy wymianie?
czy wymieniajac same gumki nic sie nie zmienilo na gorsze?
pozdrawiam

mariusz05
24-09-08, 16:07
a gdzie kupiles same gumki do wycieraczek?
jakies porady przy wymianie?
czy wymieniajac same gumki nic sie nie zmienilo na gorsze?
pozdrawiam

Witam też kupiłem gumke i wycieraczke w ASO, gumka 60zł szt a wycieraczka 115zł szt. za wymiane chcieli 40zł ale chyba za 2szt.

skferek
27-09-08, 14:18
Ja kupiłem same gumki w ASO w Katowicach koszt 85 PLN ale to cena po upuście normalnie chcą ok 120 PLN

Brabus19
15-11-08, 15:44
Ja w Szczecinie zapłaciłem 125 zł z wymianą. I odrazu o niebo lepiej wycierają.

metylek
23-11-08, 13:02
Ja robie dokladnie to samo. Co jakis czas (a najlepiej po kazdym myciu samochodu) przecieram gumy (blade'y) na mokro az do usuniecia mikrogrudek na powierzchni roboczej.
Dzieki temu wytrzymaly mi ponad 40tys km. Ale teraz, niewatpliwie, trzeba je zmienic. 2 pelne sezony to i tak rekord.

BDavid
25-11-08, 22:03
ja po 71 tysiącach chyba też w końcu zmienię... idzie zima... nie ma co oszczędzać...

zyga502
25-11-08, 22:10
71 tys i auto ma 2 lata (wnioskuje z daty rejestracji) ? jak patrzę na średnie przebiegi aut na forum to bardzo dobry wynik, a wycieraczki też wytrzymały duzo ,ja mam 36 tys i wycieraczki jak nówki,ale Ty bijesz mnie na głowę :)

laziu
27-12-08, 13:08
Może już ktoś pisał wcześniej, ale ja uważam, można kupić same gumki najlepiej polskiej firmy motgum (sprawdzone) i wymienić w starych piórach.

jasio381
27-12-08, 19:27
Wymieniłem całe pióra w ASO 2 tygodnie temu. Zanim nadeszło ochłodzenie było ok. Po pierwszym mrozie gumki stwardniał, rozmazują wodę i cholernie hałasują. Oczywiście nie odrywałem przymarzniętych wycieraczek od szyby tylko cierpliwie czekałem na odmrożenie po ogrzaniu przedniej szyby, które działa całkiem sprawnie. Teraz szlag mnie trafia i chyba będę reklamował.

jacektp
29-12-08, 15:13
Może już ktoś pisał wcześniej, ale ja uważam, można kupić same gumki najlepiej polskiej firmy ... (sprawdzone) i wymienić w starych piórach.

A jakim samochodzie sprawdzone? (bo chyba nie w Civic)

ryszard.m
04-01-09, 00:59
Muszę was zmartwić.
Moja honda ma przebieg lekko ponad 40 tysięcy km, i od nowości jeździ na tych samych wycieraczkach, które dotychczas nie wykazywały oznak zużycia.
Dzisiaj jednak byłem w Warszawie. Tam i z powrotem, łącznie przejechałem ponad 480 km, w dośc trudnych warunkach, częśc drogi przy zawieiji i padającym śniegu oraz błotnistej, mokrej nawierzchni. W drodze 2x musiałem uzupełniać płyn do spryskiwaczy, bo skończył się zupełnie. Właśnie jadąc odcinek drogi bez płynu zauważyłem, ze wycieraczki nie daja rady z ciężką błotno-śniegową mazią zalegającą na szybach (bez pomocy płynu). Smugi były wyrażne..
Także po uzupełnieniu płynu na najblizszej stacji, też smużenie było zauważalne ...
Cóż, ponad 2 lata, zużycie, zmęczenie materiału ...
Dziś pomyślałem o wymianie.
Na dniach jadę do aso i wymienię na oryginalne. Jeżeli rzeczywiście koszt to ok. 300 PLN, to nie jest to dużo za późniejsze bezproblemowe używanie ...

semri
04-01-09, 01:19
za 3000 plny moge jechac przed toba i ci recznie myc szybe
a powaznie, guma kierowcy kosztuje ok 55 a pasazera troche mniej

mroziu
04-01-09, 09:10
Ja niestety nie zauważyłem i nie zareklamowałem, ale moje wycieraczki do samego początku mazały :(

bunet
04-01-09, 11:33
A ja wczoraj wracałem z Wierchomli(Beskidy) i co..... i siadły mi spryskiwacze:(
Wciskam spryskiwacze i nic nie leci, a płynu ubywa.
Więc chyba linka gdzieś straciła ciągłość.
Czy komuś już coś takiego się przytrafiło?
Masakra.
Udało mi się dojechać do warszawy dzięki zamieci śnieżnej, która non stop moczyła mi szybę:)

PS:
I chyba ten zbiornik płynu jest jakiś nieszczelny, jak naleją do max to delikatnie przy zakrętce ucieka(kropelka, po kropelce)
Masakra
Pzd

mroziu
04-01-09, 12:35
PS:
I chyba ten zbiornik płynu jest jakiś nieszczelny, jak naleją do max to delikatnie przy zakrętce ucieka(kropelka, po kropelce)Pzd
Wszyscy tak mają. Jak się uprzesz to Ci uszczelnią w serwisie. A jest to wyjątkowo wkurzające bo zbiornik płyny schowany jest w nadkolu i nie widać czy już jest pełno ...

manticore
04-01-09, 14:32
A ja wczoraj wracałem z Wierchomli(Beskidy) i co..... i siadły mi spryskiwacze:(
Wciskam spryskiwacze i nic nie leci, a płynu ubywa.
Więc chyba linka gdzieś straciła ciągłość.
Czy komuś już coś takiego się przytrafiło?
Masakra.
Udało mi się dojechać do warszawy dzięki zamieci śnieżnej, która non stop moczyła mi szybę:)

PS:
I chyba ten zbiornik płynu jest jakiś nieszczelny, jak naleją do max to delikatnie przy zakrętce ucieka(kropelka, po kropelce)
Masakra
Pzd

hmm mnie zima zaskoczyla z letnim plynem no i chyba pozamarzal on w przewodach co wygladalo tak, jakby nie dzialaly spryskiwacze (pompa dziala ale plyn nie leci)
dolalem zimowego, postalem troche w garazu i teraz jest git.
Moze Twoj plyn po prostu zamarzl, tak jak mi?

ryszard.m
04-01-09, 16:20
Jeżeli chodzi o płyn do spryskiwaczy, to ten civik zaskakuje pod względem szybkości jego zużywania.
A to już któryś przypadek z rzędu, gdy pokonując zima trasę ok. 500 km muszę przynajmniej raz uzupełniać go na stacji benzynowej.
W dniu wczorajszym, jadąc do Warszawy i z powrotem (480 km) musiałem to robić 2x, pomimo, że z domu wyjeżdżałem z pełnym zbiornikiem. Łączny koszt dodatkowy (bez paliwa) to ok. 2x29 PLN ...

szubek
04-01-09, 16:31
Jeżeli chodzi o płyn do spryskiwaczy, to ten civik zaskakuje pod względem szybkości jego zużywania.
A to już któryś przypadek z rzędu, gdy pokonując zima trasę ok. 500 km muszę przynajmniej raz uzupełniać go na stacji benzynowej.
W dniu wczorajszym, jadąc do Warszawy i z powrotem (480 km) musiałem to robić 2x, pomimo, że z domu wyjeżdżałem z pełnym zbiornikiem. Łączny koszt dodatkowy (bez paliwa) to ok. 2x29 PLN ...

dokładnie płyn maskarycznie się szybko kończy jeszcze jak masz ksenony to już straszna kaszanka.... te dysze śa do kitu powinny bardziej rozpraszac płyn a nie lać jak leją

semri
04-01-09, 16:52
jedyne wyjście żeby oszczędzić płyn, to się zatrzymać nas poboczu, wyłączyć światła i wtedy spryskać samą szybę. Inaczej to wychodzi dodatkowo ok 10zł/100km przy cenach płynu ze stacji

zyga502
04-01-09, 17:00
ja nie wiem o co Wam chodzi z tym zużyciem płynu,jeździłem już mnóstwem różnych aut, różnych marek i wg mnie w civicu płyn jest bardzo dobrze podawany i zużywa sie go duzo mnie niz w innych markach ,gdzie ponad połowa leci nad dachem na auto za nim,co do spryskiwaczy to potwierdzam ,że w warunkach zimowych dysze trochę jakby były słabsze , nie rozpylają juz tak ładnie jak w sezonie bez mrozu ,ale i tak dają rade

manticore
04-01-09, 17:23
ja nie wiem o co Wam chodzi z tym zużyciem płynu,jeździłem już mnóstwem różnych aut, różnych marek i wg mnie w civicu płyn jest bardzo dobrze podawany i zużywa sie go duzo mnie niz w innych markach ,gdzie ponad połowa leci nad dachem na auto za nim,co do spryskiwaczy to potwierdzam ,że w warunkach zimowych dysze trochę jakby były słabsze , nie rozpylają juz tak ładnie jak w sezonie bez mrozu ,ale i tak dają rade

tez tak uwazam. Nie odczulem zeby plynu schodzilo jakos specjalnie wiecej niz w innych autach jakich jezdzilem. Co prawda jezdzilem wczesniej tylko obydwoma generacjami yarisow (no i polonezem :P) ale tam dodatkowo dochodzilo jeszcze spryskiwanie tylnej szyby

ryszard.m
04-01-09, 17:28
Należy rozróżnić 2 rzeczy:
- szybkość zużywania się płynu, i
- dokładność spryskiwania szyby.

Nigdy nie skarżyłem się i nie skarżę na to, że szyby są źle pryskane. Wręcz przeciwnie, uważam że civic pryska na szyby bardzo fajnie i optymalnie. Wycieraczki rozprowadzają (u mnie rozprowadzały:o) ten płyn po szybie bez istotnych smug.
Problemem jest jednak to, że w tym samochodzie płyn zużywa się bardzo szybko, w porównaniu choćby do samochodów użytkowanych przeze mnie poprzednio.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że dużo płynu pochłaniają xenony (chyba więcej niż szyby), ale fakt pozostaje faktem.
Z drugiej strony należy zauważyć, że zużycie takie występuje tylko w sezonie zimowym oraz w okresie masywnych opadów połączonych z dużym chlapaniem śniegiem/błotem, oraz, ze skuteczność oczyszczania szyb jest względnie duża.
Czyli: w koniecznych sytuacjach więcej płynu, ale czyste szyby i większe bezpieczeństwo jazdy ...
Okazało się tylko ostatnio, że pora u mnie wymienić wycieraczki.

Qrczak86
05-01-09, 00:50
To i ja dorzucę swoje kilka groszy :P
W ostatni piątek wymieniłem gumki wycieraczek po 2,5 roku użytkowania - nie całe pióra! - a koszt z wymianą w ASO w Kielcach wyniósł 120 zł.
Odnośnie ubywania płynu do spryskiwaczy. Dziś wróciłem z dwudniowego wyjazdu do Krakowa. Przed wyjazdem napełniłem zbiorniczek pod korek. Pogoda to przede wszystkim mróz i opady śniegu, ale w trasie przez cały czas mokre błoto leciało na szybę spod kół innych aut. Spryskiwacza nie zabrakło, wcale go nie oszczędzałem, a wycieraczki zbierały bardzo dobrze. Warto było je wymienić, polecam :)

luckie
06-01-09, 12:44
Ja wczoraj wracalem z Polski do Niemiec - 900km przez sniegi, zawieje, spadajacy lod z tirow (jeden mnie trafil w dach...).
2 razy dolewalem plynu - po 2 litry, wycieraczki mam do wymiany na bank - nie przez ta jedna trase, ale juz wczesniej piorka zaczely skakac po szybie. 10 m-cy to i tak niezle.

Pozdrawiam w Nowym Roku!

zyga502
06-01-09, 15:29
10 m-cy to i tak niezle.

ja mam już 18 miesięcy te same i nadal zbierają super

lokcio
12-01-09, 22:57
poprzednim autem bylo renault megane II i plyn starczal na wiecej .. 5 literkow wleje przy xenonach schodzi dosc szybko ,przyznam sie :| bez bicia !!! jade wylaczam swiatla spryskuje szyby wlaczam swiatla jade dalej
fakt 29 zeta za plyn to nie malo ale Chlopaki nie kazdego tez stac na Civic VIII gen. ;) wiec damy rade a jak co to flaszka denaturatu banka z woda i heja !!! hehehehe
pozdrawiam

szoi
13-01-09, 09:36
Wprawdzie nie mam xsenonów, ale 5l płynu wystarcza mi na jakieś 1400 kilometrów (tak jakoś co dwa tankowania kupuję bańkę). wcześniej miałem Lagunę II z xsenonami i tam bańka kończyła się dosyć szybko (jak była plucha to czasem dwa trzy dni i po bańce)

mroziu
18-01-09, 00:11
Coś przesadzacie z tym płynem. Jak wlałem ostatnio płyn jakoś w czerwcu zeszłego roku :)

bunet
18-01-09, 11:01
Coś przesadzacie z tym płynem. Jak wlałem ostatnio płyn jakoś w czerwcu zeszłego roku :)

Rozumiem, że somóchód stoi zakonserwowany od czerwca w garażu:D?
Pzd

mroziu
18-01-09, 13:24
Rozumiem, że somóchód stoi zakonserwowany od czerwca w garażu:D?
Wręcz przeciwnie zrobił jakieś 7-8kkm ;)

manticore
18-01-09, 13:41
Wręcz przeciwnie zrobił jakieś 7-8kkm ;)

ale chyba nie jezdziles nim w ostatnich 2 miesiacach ;)

luckie
18-01-09, 21:37
Ja na poiczatku Stycznia zuzylem 6l na trasie 900km:eek:

szczupak28
18-01-09, 22:16
przedewszystkim o wycieraczki trzeba dbać.Kupiłem wycieraczki niemieckiej firmy [alca]special graphit do civica MA87. 97r. przejechałem już 20000 i do wiosny pewnie wytrwają,koszt jednej sztuki 7 PLN.Polecam.Proponuje przy każdym myciu auta przemyć i pióro.nie używać gdy szyba jest oszroniona niszczy gume.niekiedy wystarczy przetszeć piuro płynem do szyb i po smugach.

Ezrael
21-01-09, 10:16
przedewszystkim o wycieraczki trzeba dbać.Kupiłem wycieraczki niemieckiej firmy [alca]special graphit do civica MA87. 97r. przejechałem już 20000 i do wiosny pewnie wytrwają,koszt jednej sztuki 7 PLN.Polecam.Proponuje przy każdym myciu auta przemyć i pióro.nie używać gdy szyba jest oszroniona niszczy gume.niekiedy wystarczy przetszeć piuro płynem do szyb i po smugach.

Ja uzywalem Alce do vectry B dla mnie jakosc/cena pierwsza klasa.

Ez.

buri
28-01-09, 14:20
ja wczoraj sam wymienilem sobie obie gumy wycieraczek - zadna filozofia - 10 minut roboty, nawet w instrukcji jest napisane jak to wymienic..cena tez jakos mnie nie przeraza kolo 30pln za sztuke chociaz nietrudno domyslec sie ze produkcja to ulamek tej ceny ale przynajmniej jest pewnosc ze to to i musi pasowac

Pabloss
28-01-09, 21:33
30 zł ,,,,,, a gdzie kupowaleś ????? w serwisie hondy ????

luckie
13-03-09, 20:53
a czy tak generalnie nie wkurza was male pole zasiegu wycieraczek? Mnie to jakos irytuje, kurcze 1/3 szyby prawie jest nie objeta zasiegiem ich pracy.. montowal ktos dluzsze piora?
Zona ma C1 gdzie jedna wycieraczka prawie cala szybe elegancko czysci...

Pabloss
15-03-09, 09:02
mnie to nie wkurza i prawde mowiac to nie wydaje mi sie aby zasieg byl mniejszy np. od tych samochodow ktorymi ja jezdze. Wydaje mi sie ze jest to w normie.

bunet
15-03-09, 09:23
mnie wkurza,że pomiędzy słupkiem a śladem wycieraczki mam 8-10 cm nie wytartej szyby:(

buri
15-03-09, 10:48
mnie wkurza,że pomiędzy słupkiem a śladem wycieraczki mam 8-10 cm nie wytartej szyby:(

dokladnie, zwlaszcza w zime szybko sie tam zbiera syf i zamiast slupka o szerokosci 7cm masz 2 razy wieksze martwe pole

FK2607
21-03-09, 12:02
dokladnie, zwlaszcza w zime szybko sie tam zbiera syf i zamiast slupka o szerokosci 7cm masz 2 razy wieksze martwe pole

te gumki u chodzenia kupiłeś?

luckie
29-03-09, 20:02
Wczoraj wymienilem gumki, prosta sprawa, w instrukcji wszystko ladnie opisane.

Wborzoi
16-06-09, 22:16
Ale gdzie te gumy kupiłeś? Nie możesz napisać?:(

buri
17-06-09, 11:41
wycieraczki kupilem przez znajomego z aso i po rabacie wyszlo wlasnie 30kilka zlotych/szt

luckie
17-06-09, 13:50
Gumki sa dostepne w ASO.

mickee
11-11-09, 13:28
Koledzy dzisiaj dokładnie oblukałem wycieraczki i bez problemu można w miejsce starych gum założyć zwykłe kupowane na metry. Jeżeli wymiana gum komuś nie pasuje, a nie ma kasy na oryginały (cena to przegięcie) to najzwyklejsze,klasyczne wycieraczki podchodzą bez problemu - przed chwilą to wypróbowałem.

leonik
11-11-09, 13:53
mi powiedzieli ze 70 zł za sztuke brutto ..dostałes 50% upustu??

ryszard.m
11-11-09, 21:48
Apropos wycieraczek, to ja wymieniłem w swoim samochodzie podczas ostatniego przeglądu gwarancyjnego (pogwarancyjnego) w czerwcu br. Wymienili mi tylko gumki, biorąc za obie ok. 110 PLN (dokładnie nie pamiętam).
Ale chyba wymienili mi na jakieś inne niż były zainstalowane fabrycznie, bo ich jakość jest dużo gorsza. Po niecałym pół roku pojawiły się smugi na szybach, a ponadto mają one trudności w ślizganiu się po szybie i strasznie skrzypią.
Jak tak dale pójdzie, to będę musiał znów wymienić je niedługo.

luckie
17-11-09, 16:00
Tak na marginesie - czy jest szansa by zamontowac dluzsze piora? Te seryjne sa zalosnie krotkie...

buri
15-01-10, 10:43
Koledzy dzisiaj dokładnie oblukałem wycieraczki i bez problemu można w miejsce starych gum założyć zwykłe kupowane na metry. Jeżeli wymiana gum komuś nie pasuje, a nie ma kasy na oryginały (cena to przegięcie) to najzwyklejsze,klasyczne wycieraczki podchodzą bez problemu - przed chwilą to wypróbowałem.

pozwole sobie odgrzebac temat
jako ze przez ostatnia aure i moje beztroskie podejscie do uzywania wycieraczek na czesciowo zamarznietej szybie po roku okazalo sie ze trzeba wymienic gumki
zaryzykowalem 5,99 i kupilem gume na metry w supermarkecie. zamienilem oryginalne gumki (oczywiscie trzeba bylo je dociac) i musze powiedziec, ze kolega ma 100% racji. wszystko dziala jak nalezy!nie trzeba nawet sie meczyc z tymi metalowymi listewkami ktore sa oryginalnie bo ta guma jest na plastikowym stelazu, ktory idealnie pasuje do prowadnic w piorze
zobaczymy ile pociagna, ale nawet gdybym mial wymieniac co pol roku to jestem do przodu w porownaniu do ori:D

leonik
15-01-10, 14:25
e to wypasik :) lece po gume na metry :)

Pabloss
16-01-10, 09:59
a gdzie kupiles ta gume na metry podaj jakas nazwe lub producenta

buri
18-01-10, 10:34
gumki kupilem w Auchan w Piasecznie. Blister jest czerwon-zolty z napisem 'refil' producent rzekomo jakis italiano ale pewnie made in china. tak czy siak zbieraja bez zarzutu

Pabloss
18-01-10, 11:50
gumki kupilem w Auchan w Piasecznie. Blister jest czerwon-zolty z napisem 'refil' producent rzekomo jakis italiano ale pewnie made in china. tak czy siak zbieraja bez zarzutu
dzięki poszukam

leonik
18-01-10, 23:28
to grupowy wypad do Auchan :D

radmac
19-01-10, 10:16
ech, wczoraj zaszedłem do Auchana w wola parku - jeszcze tydzień temu były takie gumki 80cm... a teraz wymiotło! chłopaki i dziewczęta... z umiarem, nie musieliście wszystkiego wykupować na zapas!!!! :D:D:D

zyga502
19-01-10, 19:15
ja dziś byłem w auchan na modlińskiej i też nie było tych gumek

Kozo
20-01-10, 07:26
Wiem ze nie chcecie wydac faktycznie jakis chorych pieniedzy na oryginalne wycieraczki ale czy juz nie pamietacie Waszych problemow (moich rowniez) z rysujaca sie przednia szyba? Przeciez juz chcielismy pisac list do hondy aby wymieniali szyby na gwarancji i nagle temat umarł, a teraz czytam tu takie pomysły - odwazni jestescie kupowac jakies "cuś" w hipermarkecie wiedzac jaka wspaniala jest szyba w hondzie ktora wlasnie rysowala sie przy lewym slupku od wycieraczki - moze i jest to lepsze niz oryginal, tego nie wiem, ale przynajmniej kupujac oryginalna mialbym jakies pole do reklamacji, a tak to zawsze powiedza ze uzyles jakiegos zamiennika! Co do cen to łacze sie w bolu bo teraz wycieraczki kosztuja prawie tyle samo :(

mickee
20-01-10, 09:49
Nie przesadzaj z tym rysowaniem przez inne gumy niż Hondy. Zresztą szyba rysowała się na oryginałach. Przecież gumy, o których napisałem mogą być markowe. Możesz kupić jakieś "no name", albo dobrej firmy, grafitowe lub pokryte innym środkiem poślizgowym.
Poza tym nie sądzę żeby w ASO byli tacy spryciaże, którzy przy ewentualnej reklamacji szyby zwrócą uwagę na nieoryginalne gumy w wycieraczkach - różnicy nie widać.

P.S. Gumy można dostać w prawie każdym motoryzacyjnym, nie koniecznie w marketach.

leonik
15-02-10, 09:58
pamieta ktos moze jakie kupic gumy?jaki wymiar? jestem w robocie a auto mam w garazu w domu :)

buri
15-02-10, 14:56
jak chcesz kupic sam gumki to kup po prostu 'na metry', idealnie docietych nie ma przeciez poz aso

nadia
19-02-10, 11:50
jak chcesz kupic sam gumki to kup po prostu 'na metry', idealnie docietych nie ma przeciez poz aso

Są, bo ja mam. ...ale nie wiem jak się nazywają. Właściwie to cała wycieraczka. Przy montowaniu trzeba zdjąć plastikowy fajansik- tę osłonkę małą ochraniającą i potem już nie ma na nią miejsca, ale mi to nie przeszkadza. Po weekendzie jak nie zapomnę, to zrobię zdjęcie i Wam pokażę. Kupione w hurtowni motoryzacyjnej w Gdyni (na przeciwko Polifarbu powiedzmy). Koszt chyba około 40zł. I dostałam gratis jeszcze chyba gumy do tego (coś na pewno dostałam, bo wożę to cały czas w bagażniku i mnie to denerwuje).

T.r.
19-02-10, 13:02
hmmm 40 zł to tanio. Pióra boscha ok 130 zł za komplet. U mnie po zimie wycieraczki przestały zamazywać :D może się równo wytarły? ;)

leonik
19-02-10, 13:24
Kupiłem 3 dni temu w ASO gumke placiłem 43 zł netto .Nie ma sensu kupowac podroby za 20 zł i wymieniac je co chwile :)

nadia
19-02-10, 14:30
Kupiłem 3 dni temu w ASO gumke placiłem 43 zł netto .Nie ma sensu kupowac podroby za 20 zł i wymieniac je co chwile :)

No racja. Tylko, że ja zapłaciłam około 40 brutto i to za komplet i nie tylko gum i od tamtej pory jeszcze ich nie wymieniałam. Było to około roku temu (już ciepło ale jeszcze nie lato).

leonik
19-02-10, 14:49
Na orginalnych przejezdzilem ponad 3 lata :) mam najechane rowne 70 000 km :) 80 zł za 2 szt na 3 lata to nie majątek :P

buri
19-02-10, 15:50

jak uwazasz. ja wymienilem na 'podroby' i zbieraja super juz 2 gi miesiac oryginalne gumki skonczyly sie po roku. poza tym kupiles jedna gumke,tak?ja wymienilem od razu 2 za 6pln

Jacek65
19-02-10, 15:57
Na orginalnych przejezdzilem ponad 3 lata :) mam najechane rowne 70 000 km :) 80 zł za 2 szt na 3 lata to nie majątek :P

Dokładnie,nie ma co chytrzyć.Oryginał zawsze jest najlepszy.O wycieraczki trzeba też dbać.Szczególnie zimą.Wtedy dłużej posłużą.
A zakładałeś w ASO ,czy sam?:)

leonik
19-02-10, 18:33
w ASO wlozyli od razu :) oczywiscie Gratis :)

Jacek65
19-02-10, 20:23
No to elegancko:DTo tym bardziej się opłaca założyć oryginalne.Zresztą jak zobaczyłem w insrukcji wymianą gumek to i tak raczej bym sam nie próbował.:(Jak widać to już nie te samochody co 10 lat temu,kiedy wymiana wycieraczki to był drobiazg.Pozdrawiam:)

buri
21-02-10, 21:31
No to elegancko:DTo tym bardziej się opłaca założyć oryginalne.Zresztą jak zobaczyłem w insrukcji wymianą gumek to i tak raczej bym sam nie próbował.:(Jak widać to już nie te samochody co 10 lat temu,kiedy wymiana wycieraczki to był drobiazg.Pozdrawiam:)

w dalszym ciagu to jest drobiazg i wymiana zajmuje max 10 minut, za pierwszym razem moze 15 ale kazdy robi jak chce.. dla mnie jest roznica wydac 6 pln a 80 i jeszcze po to sie umawiac do aso specjalnie po to.
ktos jeszcze pisal o porysowanej szybie - u mnie sie porysowala wlasnie po wymianie na ori gumki dlatego teraz zalezy mi przede wszystkim na to zeby wycieraczki dobrze zbieraly a nie rozmazywaly
u mnie ori wytrzymaly rok albo 33kkm jak kto woli i o nie dbalem. teraz mam to w nosie
Jacek65 jak uwazasz ze oryginaly sa tamkie najlepsze to co powiesz na temat ori klockow hamulcowych?
kosztuja 240pln i wytrzymuja srednio ok. 20kkm a do tego strasznie pylą. ferodo premier albo czarne ebc kosztuja polowe tego i pylą mniej, przebieg podobny lub dłuzszy a zalóz za 50pln więcej zielone ebc i masz w cenie lepsze hamowanie...

leonik
21-02-10, 22:06
Orginalnie w Aso montuja klocki Lucas TRW :) kupisz je w kazdym sklepie motoryzacyjnym taniej :) jednak zamiast tego lepiej zakladajcie tak jak Buri pisze ferodo premier albo ebc black stuff :)

mrcn
22-02-10, 10:24
Orginalnie w Aso montuja klocki Lucas TRW :) kupisz je w kazdym sklepie motoryzacyjnym taniej :) jednak zamiast tego lepiej zakladajcie tak jak Buri pisze ferodo premier albo ebc black stuff :)
To chyba nie ma reguły - u mnie ASO włożyło textary :) Ale tak czy inaczej - lepiej kupić samemu.

Jacek65
22-02-10, 18:05
w dalszym ciagu to jest drobiazg i wymiana zajmuje max 10 minut, za pierwszym razem moze 15 ale kazdy robi jak chce.. dla mnie jest roznica wydac 6 pln a 80 i jeszcze po to sie umawiac do aso specjalnie po to.
ktos jeszcze pisal o porysowanej szybie - u mnie sie porysowala wlasnie po wymianie na ori gumki dlatego teraz zalezy mi przede wszystkim na to zeby wycieraczki dobrze zbieraly a nie rozmazywaly
u mnie ori wytrzymaly rok albo 33kkm jak kto woli i o nie dbalem. teraz mam to w nosie
Jacek65 jak uwazasz ze oryginaly sa tamkie najlepsze to co powiesz na temat ori klockow hamulcowych?
kosztuja 240pln i wytrzymuja srednio ok. 20kkm a do tego strasznie pylą. ferodo premier albo czarne ebc kosztuja polowe tego i pylą mniej, przebieg podobny lub dłuzszy a zalóz za 50pln więcej zielone ebc i masz w cenie lepsze hamowanie...

No,ale nie porównuj klocków do wycieraczek.Na klockach się nie znam,a wycieraczki sam wymieniałem w poprzednim aucie.Mnie chodzi o to że z tego co widzę w instrukcji to wymiana w mojej Hondzie 4D wydaje mi się dość skoplikowana.Chodzi mi o gumki.A całego pióra chyba się poza ASO nie dostanie.Lecz jak już wymieniam gumki w ASO to od razu u nich kupię.Auto jest na gwarancji i jak by coś było nie tak z szybą ,czy wycieraczkami zawsze się mogą doczepić że gumki były nieoryginalne i załozone nie w ASO.Wiadomo że zazwyczaj ASO szuka pretekstów aby klient zapłacił za awarię.Z drugiej strony jak umiesz to zrobić to faktycznie lepiej zrobić samemu.Pozdrawiam

TrOuBLE
26-02-10, 18:45
Witam.

Czy do wszystkich Civików 8 generacji pasują takie same wycieraczki? Czy do Coupe/Sedana jest to samo co do UFO?
Znalazłem takie 2 oferty na allegro:
http://moto.allegro.pl/item923120703_wycieraczki_plaskie_honda_civic_viii _po_2006_nowe.html
http://moto.allegro.pl/item931650166_plaskie_wycieraczki_dipp_honda_civic _viii_po_2006.html

Ktoś miał doświadczenie z którymś z powyższych modeli?

buri
01-03-10, 09:11
pióra wycieraczki są inne
w 4d od strony kierowcy masz 650mm dlugosci a w 3/5d 675mm
od strony pasazera w obydwu modelach dlugosc jest ta sama (575mm) ale wszystkie czesci maja inne numery
z tego co widze masz wersje usa - tam moze byc jeszcze inaczej, ale ona jest bardzo podobna do 4d
w wersjach usa jest jeszcze inaczej - 700mm strona kierowcy a 625 pasazer wiec co wersja to inne
w kazdym razie do kazdej wersji honda sprzedaje same gumki wycieraczek, czyli sa wymienne - idziesz do sklepu, kupujesz, docinasz i montujesz. moim zdaniem najprostsze rozwiazanie

malykciuk
01-03-10, 09:55
do kazdej wersji honda sprzedaje same gumki wycieraczek, czyli sa wymienne - idziesz do sklepu, kupujesz, docinasz i montujesz.

z tego wnioskuje że kupując w serwisie same gumki muszeje jeszcze dociąć??

co do tego czy będą pasowały trzeba jeszcze wziąć pod uwage czy ma się czujnik deszczu. jeśli tak to trzeba dłuższe pióra troche....

buri
01-03-10, 13:24
z tego wnioskuje że kupując w serwisie same gumki muszeje jeszcze dociąć??

co do tego czy będą pasowały trzeba jeszcze wziąć pod uwage czy ma się czujnik deszczu. jeśli tak to trzeba dłuższe pióra troche....

nie, nie jak kupujesz w aso to masz dokladnie takie jak potrzeba do danego modelu, z docinaniem mialem na mysli gumki ktore mozna kupic 'na metry' w sklepach moto i w supermarketach

TrOuBLE
12-03-10, 20:37
Zamówiłem w ASO w Krakowie (Krężel) same gumki do mojego modelu. Zapłaciłem za nie 104 zł. Montaż zrobili w cenie, bo jak sami stwierdzili założenie zajęło im dosłownie kilka sekund.

bunet
13-03-10, 19:00
44 zł/szt netto-tyle co. kosztuje
Montaż zazwyczaj gratis.
imho, lepiej zlecić wymianę w ASO.

kocik
15-03-10, 13:17
pytałem się w car-partnerze (kraków, bora-komorowskiego) to same gumki kosztuja - krótsza 44zł dłuższa 52zł (wszytko brutto) wymiana w cenie - całe pióro coś koło 100zł czyli mniej wiecej tak jak wszedzie maja

TrOuBLE
15-03-10, 22:56
pytałem się w car-partnerze (kraków, bora-komorowskiego) to same gumki kosztuja - krótsza 44zł dłuższa 52zł (wszytko brutto) wymiana w cenie - całe pióro coś koło 100zł czyli mniej wiecej tak jak wszedzie maja

Oczywiście miałem na myśli gumki:). Post poprawiony.

slaweki
25-03-10, 22:12
czy ktos zakladal wycieraczki firmy DIPP?

http://e-wycieraczki.pl/p-askie-wycieraczki-dipp-honda-c-42_14/p-askie-wycieraczki-dla-honda-civic-viii-p-594

pudel
29-03-10, 09:42
pióra wycieraczki są inne

z tego co widze masz wersje usa - tam moze byc jeszcze inaczej, ale ona jest bardzo podobna do 4d
w wersjach usa jest jeszcze inaczej - 700mm strona kierowcy a 625 pasażer ...

no nie do końca ...

650mm od kierowcy i 575 mm od stromy pasażera

goncjusz
29-03-10, 10:17
czy ktos zakladal wycieraczki firmy DIPP?

http://e-wycieraczki.pl/p-askie-wycieraczki-dipp-honda-c-42_14/p-askie-wycieraczki-dla-honda-civic-viii-p-594

jak Panowie, używał ktoś tych wycieraczek?

iced_devil
07-04-10, 15:00
właśnie doczytałem, cały wątek, bo u mnie wycieraczka od strony kierowcy umiera... chyba jednak zamówię z usa... to jest to co miałem ostatnio http://www.autozone.com/autozone/catalog/parts/partsShelf.jsp?categoryDisplayName=Routine+Mainten ance&fromType=parts&fromString=search&parentId=42-0&currentPage=1&filterByKeyWord=bosh+icon&isSearchByPartNumber=false&navValue=14200129&categoryNValue=14299999&fromWhere=&itemId=129-0&displayName=Wiper+Blade&searchText=bosh+icon a u nas mi w sklepie mówią że bosh nie robi aerotwin dedykowanych do civa.... wychodzi 75 zeta sztuka.... plus przesyłka ze 20 dolków, poprzednie latały u mnie rok, zorientuje się jeszcze czy pasują aerotwiny na wymiar, bo na import trzeba będzie poczekać z tydzień... a tu pogoda mizerna

TrOuBLE
07-04-10, 17:03
właśnie doczytałem, cały wątek, bo u mnie wycieraczka od strony kierowcy umiera... chyba jednak zamówię z usa... to jest to co miałem ostatnio http://www.autozone.com/autozone/catalog/parts/partsShelf.jsp?categoryDisplayName=Routine+Mainten ance&fromType=parts&fromString=search&parentId=42-0&currentPage=1&filterByKeyWord=bosh+icon&isSearchByPartNumber=false&navValue=14200129&categoryNValue=14299999&fromWhere=&itemId=129-0&displayName=Wiper+Blade&searchText=bosh+icon a u nas mi w sklepie mówią że bosh nie robi aerotwin dedykowanych do civa.... wychodzi 75 zeta sztuka.... plus przesyłka ze 20 dolków, poprzednie latały u mnie rok, zorientuje się jeszcze czy pasują aerotwiny na wymiar, bo na import trzeba będzie poczekać z tydzień... a tu pogoda mizerna

Jak same pióra to znacznie taniej i szybciej wyjdzie Ci w ASO w Polsce.

T.r.
08-04-10, 15:36
Dowiadywałem się niedawno do 5d i na 100% są dostępne np w AutoTop w Łodzi - nie mieli ich na stanie ale obiecali że zamówią. Cena ok 120 zł za komplet.

iced_devil
08-04-10, 16:50
Już siedzą bosh aerotwin za 140 zeta komplet, lewa 650mm dedykowana do 206, prawa 600mm dedykowana do meganki. Na prawej trzeba się pomęczyć i przełożyć gumowy spojler z tymi plastikowymi zakończeniami na drugą stronę, albo jeździć ze spojlerem pod wiatr, właśnie się pokapowałem że tak miałem przez ostatni rok;) ... także do amerykańskiego 4d produkt bosha pasuje jak najbardziej ;)

David
08-04-10, 22:30
U Krężla zapłaciłem 261,08 pln za komplet piór.Żona pojechała i dlatego pewnie panowie zapomnieli powiedzieć,że można wymienić same gumki.

bunet
02-05-10, 11:03
Pojawiły się zamienniki:
http://www.allegro.pl/item1008739744_plaskie_wycieraczki_dipp_honda_civi c_viii_po_2006.html

TrOuBLE
02-05-10, 11:35
Pojawiły się zamienniki:
http://www.allegro.pl/item1008739744_plaskie_wycieraczki_dipp_honda_civi c_viii_po_2006.html

Jakbyś się na nie zdecydował to daj znać jak się sprawują.

gongor
06-05-10, 19:35
Ktoś pisał że wymiana samych gumek w sedanie jest dosyć skomplikowana więc znając moje zdolności artystyczne skupię się na piórach. Czy jest gdzieś możliwość kupna całych piór do sedana? U mnie w ASO - 260zł - po rabacie zaproponowali mi za 200zł no i pytam się właśnie czy przypadkiem dwie ulice dalej w jakimś sklepie nie kupię za 100zł? To jak więc? Ktoś wie czy można gdzieś je kupić?

Jacek65
06-05-10, 20:13
Podejrzewam że nie można nigdzie kupić zamienników.Dlatego w ASO są takie drogie.A dobrze byłoby mieć zapasowe pióro.W razie jego awarii i deszczu to kłopot.W poprzednim aucie zawsze woziłem zapasowe,choć nigdy mi się nie uszkodziło.Ale mówią że jak się coś wozi to się to nie zepsuje w aucie.Może zatem choć gumki wozić to nie trzeba będzie ich wymieniać.A chyba są tańsze:D

Vincentus
19-05-10, 22:39
Ja akurat mam dobre wspomnienia z Boschem, raczej to chyba od konkretnego egz. zalezy...

gancio
28-05-10, 12:28
Witam,

proszę o pomoc forumowych ekspertów w następującej kwestii:
mam nowego civica 5D i z pewnych przyczyn rozwaliły mi się pióra wycieraczek (gdzieś w trasie obsypało mi samochód jakąś substancją utrwadzalną, która spowodowała powstanie twardych grudek na masce i szybie), czy ktoś z Was wie jakie użyć zamienniki? W salonie same pióra (!!!) kosztują 288PLN. To są gumy Mitsuba 58 i 60 cm. Próbowałem z Valeo, ale niestety maja inny profil i nie da się ich wepchnąć w uchwyt wycieraczki...

Proszę o dobry pomysł, gdyż nie za bardzo mi sie chce wydawać prawie 300PLN za 1.1m gumy ;)

m.

Szukaj gumek z Motgum. Tanie a rewelacyjnie zbierają wodę i są ciche. A gdyby nawet do roku się zużyły to koszt do 30 zł. jest żadnym wydatkiem.

qbson
28-05-10, 15:32
Kupiłem! Wycieraczki do Civa, 140zł komplet - Kraków, ul Makuszyńskiego 24, firma nazywa się AD STACHURA, tel. 268 00 99, czynne od 10 do 17 :).

Jacek65
28-05-10, 15:46
To cena chyba jak w ASO.A na pewno pasują?I podobno wymienić jest je trudno.W instrukcji opisują wymianę tylko gumek.:)

qbson
28-05-10, 19:22
W ASO śpiewają wciąż w okolicy dwóch stówek jak dzwoniłem ostatnio. Znajomy pomógł w montażu, bo ma doświadczenie. Zgarniają póki co elegancko. Powiem jak będzie za 2 miesiące :)

Jacek65
28-05-10, 20:59
Hmm,to chyba nieiwielka różnica jak na oryginalne:o.Podejrzewam że w ASO wymienią też gratis.Jak żarówki.Po prostu wydaje mi sie że ten sprzedawca chyba przesadził z ceną.No chyba że gratis by wymienił.:)Zobaczymy też jak będa się sprawować po tych dwóch miesiącach:rolleyes:.Choć chyba powinny mieć gwarancję.Bo na pewno firmowe mają.:)

zyga502
28-05-10, 22:55
.Choć chyba powinny mieć gwarancję.Bo na pewno firmowe mają.
jak wycieraczki mają mieć gwarancję ,na co?,a może mieszkasz przy żwirowni i nie używasz płynu tylko czyścisz na sucho,albo płyn masz z tesco ,a nie z BP,albo używasz ich tak samo zimą i latem,wyjeżdżasz nowym autem za bramę salonu i wycieraczki to Twój i tylko Twój problem

Jacek65
29-05-10, 12:32
No niestety zgodnie z ustawą unijną o sprzedaży każdy produkt musi mieć gwarancję:D.Nie słyszałem aby wycieraczki były wyjątkiem pod tym względem .Chyba że używane.Jest tylko kwestia uszkodzenia.Czy nastąpiło to z przyczyny złego montażu,użytkowania czy też wady fabrycznej.A to już decyduje rzeczoznawca.Wiadomo że za wycieraczkę po 15zł nikt nie będzie dochodził gwarancji;).Choć pewnie i tacy by się znaleźli.Ale dlaczego mam płacić 140zł za bubla:confused:.Dlatego kupując najpierw kazałbym je założyć przy mnie.I to nie jest tak że kupiłeś to martw się sam po wyjściu ze sklepu.Sprzedawcy własnie taki kit wciskają ludziom.Ale ustawa mówi całkiem co innego.Niech ci więc pokaże w sklepie że wycieraczek one nie dotyczy D.:)

qbson
29-05-10, 14:06
No niestety zgodnie z ustawą unijną o sprzedaży każdy produkt musi mieć gwarancję:D.

Zgadza się :).

rjanusz
29-05-10, 14:55
W ASO śpiewają wciąż w okolicy dwóch stówek jak dzwoniłem ostatnio.
W ostatni czwartek kupiłem komplet gumek w ASO (autowest) za ~105zł. Montaż gratis :-).

Jacek65
29-05-10, 15:01
No i nie musiałeś się męczyć z wymianą.:DJak widać nie wszystko w ASO jest droższe.Ja niektóre rzeczy do mojego poprzedniego auta kupowałem w ASO.Bo cena, co dziwne była nizsza niż w sklepie motoryzacyjnym.:)

zyga502
29-05-10, 15:18
No niestety zgodnie z ustawą unijną o sprzedaży każdy produkt musi mieć gwarancję

gwarancję na co?że źle zbiera albo rozmazuje?obudźcie się ,nikt nie da gwarancji na wycieraczkę ,bo nie wie w jakich warunkach jest używana,wg przepisów każdy produkt musi mieć też instrukcję po polsku,ile nie ma każdy z nas wie

Jacek65
29-05-10, 16:23
Nie próbuj wymyślać co powinno być ,a co nie.Ustawa obowiązuje i koniec.Porozmawiaj z rzecznikiem praw konsumenckich.Bo mnie trudno już więcej wyjaśniać.A bez instrukcji po polsku produkt jest niepełnowartościowy I możesz go oddać.Ja tak kiedyś miałem taką sytuacje z jednym urządzeniem i zaraz w sklepie pan mi wydrukował polską instrukcje na drukarce.Bez żadnych trudności..Chociaż teraz instrukcje sa na płytkach CD.I kończę już spór.Chcesz to słuchaj sprzedawców,bo ja wolę korzystać z praw konsumenta.Pozdrawiam.:)

Maro2004
29-05-10, 18:30
Jacek65 masz rację w 100%. Wiem o tym na własnym przykładzie. Kiedy ponad rok temu przy okazji przeglądu okresowego wymieniłem również gumki wycieraczek, po ok. 2 tygodniach stwierdziłem, że poryzowały mi szyby. Złożyłem reklamację w ASO. Poczatkowo odmówiono mi wymiany gumek i szyby ale po dość długiej korespondencji z Honda Poland w końcu do wymiany tych elementów doszło. Co prawda nazwali to gestem handlowym a nie naprawą gwarancyjną lecz finał sprawy był dla mnie satysfakcjonujący. Oczywiście sprawdzano czy gumki były oryginalne i czy wymiany dokonano w ASO. Podejrzewam, że brak chociażby jednego z tych dwóch elementów postawiłby mnie na pozycji straconej. Dlatego wolę dopłacić te pare złociszy i mieć pewność, iż w razie kłopotów mam podstawy do reklamacji. Kupując wycieraczki od innych producentów podejrzewam, że stałbym na pozycji straconej. Po pierwsze nie wszyscy producenci mają swoje przedstawicielstwa w Polsce, a po drugie szukano by jakichkolwiek powodów aby uniknąć odszkodowania (samodzielne, nieprawidlowe zalożenie gumek, wycieraczek, złe rozkonserwowanie itp).

zyga502
29-05-10, 19:37
Nie próbuj wymyślać co powinno być ,a co nie.Ustawa obowiązuje i koniec.Porozmawiaj z rzecznikiem praw konsumenckich

Wiesz kilka razy rozmawiałem z rzecznikiem co prawda w innych sprawach i nie jest tak jak piszesz ,jest
wiele czynników ,które łatwo mogą obalić taką gwarancję

kolego Maro2004 to był właśnie gest handlowy,bo mimo,że jestem po odpowiedniej stronie barykady,to miałeś fuksa ,że to było po dwóch tyg, a nie pod dwóch miesiącach,ja bym nie uznał gwarancji po dwóch tyg użytkowania na wycieraczki ,powód jak napisałem w postach wyżej

Maro2004
29-05-10, 20:33
Do Zyga502: Nie bardzo rozumiem co tu ma do rzeczy Twoje uznawanie lub nie uznawanie reklamacji. Nie Ty o tym decydujesz. Czas w jakim nastąpiła usterka też nie ma większego znaczenia (oczywiście w ramach rozsądnego przedziału czasowego), gdyż ważne jest aby zgłosić (zareklamować usterkę) po pierwsze w trakcie trwania gwarancji i o ile dobrze pamiętam w ciągu miesiąca od stwierdzenia usterki. Honda Poland nie chce tworzyć precedensów i uznawać za zasadne reklamacji na np elementy gumowe. Jednakże jeśli masz dokumenty, którymi można się podeprzeć oraz wykorzystasz wszelkie możliwe przepisy prawne by przycisnąć ich do muru to można wiele spraw z nimi wygrać. Trzeba tylko wypunktować ich błędy. Ja pozostanę przy swoim: żadnych zamienników niewiadomego pochodzenia i wymiany tylko w ASO. Mamy wolność i każdy może robić w tym względzie tak jak mu pasuje i uważa za właściwe.

P.S. A swoją drogą jestem w 100% przekonany, że gdybym kupił te gumki producenta X w sklepie motoryzacyjnym i zalożyl je sam to napewno nie byloby tzw "gestu handlowego" ze strony HP.

zyga502
29-05-10, 20:50
Maro2004
bardzo ładny i długi wywód
pisze tylko w sprawie wycieraczek,czy gdybyś ,przejechał zimą 3 razy wycieraczką po lodzie ,a latem po kurzu i ewentualnym piachu na szybie i przestała by działać jak powinna ,tez byś żądał gwarancji na wycieraczki? dokładnie masz rację ,czas usterki nie ma tu znaczenia,bo możesz ją zniszczyć w tydzień ,albo tak jak ja jeździć na ori 3 lata
uszkodzenie wycieraczki hm..wyśmiałbym Cie przy takiej reklamacji,ale to moje zdanie

Honda Poland nie chce tworzyć precedensów i uznawać za zasadne reklamacji na np elementy gumowe

nie tylko honda,bo tego nie da się przewidzieć

gdybyś kupił u kogoś poza ASO to olali by Cie ciepłym moczem ,ale nie rozumiem dlaczego się dziwisz...

co zrobisz w 4 roku użytkowaniu auta już po gwarancji,będziesz żądał gwarancji na wycieraczki ok ,ale na ile na przebieg, na czas, na co????ok kupisz nowe i na ile liczysz ?

Maro2004
29-05-10, 21:27
Oczywiście, że będę żądal takiej gwarancji na każdy nowozmontowany element w samochodzie. Gwarancja liczy się na daną część lub podzespół od nowa. Dlatego też mimo, że auto już nie jest na gwarancji to na przedmiotową szybę nadal ona obowiązuje (12 m-cy od zamontowania). Co do mojego przypadku to długo musiałbym się rozpisywać o drodze przez mękę w walce z HP, a to nie jest tematem tego wątku. Jeszcze raz zaznaczam: ja piszę o swoich doświadczeniach. Zawsze żądam faktury za wykonaną usługę z wyszczególnieniem wykonanych czynności i użytych części. Nigdy nie wiadomo czy taka dokumentacja kiedyś nie będzie przydatna (odpukać). Aha jedna istotna sprawa; u mnie jest automatyczny czujnik wycieraczek i bylo to jednym z elementów podważania pierwszej odmownej decyzji HP, w której stwierdzali m.in. że powodem porysowania szyby przez wycieraczki było niewłaściwe użytkowanie wycieraczek. Dodam, że w celach obalenia mojej reklamacji pobierano nawet płyn do spryskiwaczy.

Jacek65
30-05-10, 11:49
Jak tak czytam to odnoszę wrażenie że zyga502 jest jednym z tych klientów który macha ręką i nie bedzie dochodził swoich praw.Bo nie warto.A i tak to nic nie da.I tu jest błąd.Właśnie przez taką postawę kupujących firmy się rozpuściły w sprawach gwarancji.Ale wystarczy zarządać pokazania ustawy,która nawiasem powinna być dostępna w sklepie dla kupującego,lub postraszyć federacją konsumentów i zaraz jest inna rozmowa.Owszem sklep chce wszelkimi sposobami zniechęcić do reklamacji,podpierając się takimi stwierdzeniami jak zyga502.A co do gwarancji na auto to najlepiej rzeczywiście wszystko robić w ASO.Choć pop gwarancji jak kupię wycieraczkę czy inny produkt w normalnym sklepie i okaże się bublem to też będe dochodził swoich praw.
A skoro zyga502 twierdzi że "jest wiele czynników ,które łatwo mogą obalić taką gwarancję".To jeśli nawet, jest to kwestia rzeczoznawcy,a sprzedawca ma obowiązek reklamacje przyjąć.Bez względu na to co mu się wydaje.

zyga502
30-05-10, 15:12
napiszę ostatni raz w tym temacie ,nie ma takiego prawa ,które ma nakazać sprzedawcy uznanie reklamacji wycieraczki przez głupotę uzytkownika,Jacek nie uogólniaj ,akurat ja to walczę w kwestii swoich spraw ostro.
Jeśli wycieraczka ulegnie uszkodzeniu ze względu na jej złe użytkowanie np,zimą przejedziesz po zamrożonej szybie,albo wyczyścisz ją np bez płynu z kurzu i piachu ,to dlaczego chcesz gwarancji???
Czytaj ze zrozumieniem.
Będziesz brał rzeczoznawcę ws uszkodzenia piór wycieraczek???
Tak ma obowiązek reklamację przyjąć,ale nie ma obowiązku jej uwzględnić.
pozdrawiam

Jacek65
30-05-10, 21:37
zyga502 napisał:Tak ma obowiązek reklamację przyjąć,ale nie ma obowiązku jej uwzględnić.

Tak,jeśli jest ku temu powód.I o to mi własnie chodziło.Pozdrawiam.:)

kasiora96
01-06-10, 19:30
Czytam,czytam i nie wiem czy na temat wycieraczek czy może o chodzi tu o te wasze gwarancje.

TrOuBLE
01-06-10, 20:02
Ja jakieś 2-3 miesiące temu wymieniałem same gumki w ASO i coś od jakiegoś czasu zaczynają piszczeć. Czasami nie piszczą w ogóle, a czasami więcej (głównie jak mają mniej deszczu do zbierania). Macie na to jakiś patent? Czymś posmarować czy coś? Czy trzeba wymienić całe pióra?

asta
15-06-10, 00:48
W katalogu bosha 2010 pojawiły się wycieraczki do hondy, lecz na chwilę obecną w Polsce niedostępne

julian
15-06-10, 08:35
@TrOuBLE - jest patent. nanieś na przednią szybę preparat typu niewidzialna wycieraczka. bardzo dobrze je ucisza i redukuje sytuacje, w których w ogóle musisz ich używać. może być firmy autoland.

Jacek65
15-06-10, 15:51
I będziesz go nanosił podczas każdego deszczu?Czy raz dziennie?:o

julian
15-06-10, 16:08
@Jacek65 - a to czemu? :rolleyes:

zyga502
15-06-10, 19:22
I będziesz go nanosił podczas każdego deszczu?Czy raz dziennie?

mam to na swoich szybach ,przedniej i bocznych i szyberdachu od 4 miesięcy i działa,fakt musi być minimalna prędkość ok 70km/h ,żeby woda spływała,ale i tak działa to super,auto było myte kilka razy ,a środek nadal działa,poza tym moje wycieraczki mają 3 lata i nadal zbierają jak nowe

Jacek65
16-06-10, 15:20
Ale o co tu chodzi?Co ma działać?Jakiś preparat zamiast wycieraczek:confused:.Nie rozumiem :(Moze ktoś coś wyjaśni.:rolleyes:

TeeS1975
16-06-10, 15:50
Jest preparat który powoduje że woda dużo lepiej spływa z szyby (lepszy poślizg :D) a i wycieraczkom jest łatwiej.

julian
16-06-10, 16:01
@ Jacek65 - preparat hydrofobiczny, oparty na ostatnio bardzo modnej "nanotechnologii". W rzeczywistości są to bardzo wyspecjalizowane środki oparte na polimerach. zasada jest taka - środek tworzy bardzo odporną, niewidzialną warstwę na szybie, która ma dużo większe napięcie powierzchniowe niż samo gołe szkło, przez to woda skrapla się i dużo latwiej jest ją odprowadzić z szyby. Tak na prawdę, to powyżej prędkości 60km/h schodzi z niej sama bez uruchamiania wycieraczek. Ostatnio zrobiłem trasę Split-Warszawa i przez jakieś 350km padało dość intensywnie. Przy prędkościach autostradowych, rzędu 130-140 w ogóle nie używałem wycieraczek, mając przy tym bardzo dobrą widoczność.

dlaczego w tym wątku o tym piszę? no bo nałożenie takiej powłoki na szybę powoduje zminimalizowanie tarcia na styku szyba-wycieraczki, eliminuje piszczenie i zwiększa skuteczność tychże. polecam.

Jacek65
16-06-10, 16:46
Aha ,na tym to polega.No, ale jak później szybę wycierać?nieraz się przecież zabrudzi np.od owadów i trzeba by spryskać ją i szmatką przetrzeć.I nic się nie dzieje wtedy z widocznością?I brud da się usunąć?:) I jak to się nazywa i gdzie to można kupić.:)

julian
16-06-10, 17:54
zależy jaką "niewidzialną wycieraczkę" położysz na szybie. najtańsza, dostępna w polsce to chyba Autoland pod jakże oczywistą nazwą "niewidzialna wycieraczka" ;) ma to do siebie, że nie jest najtrwalszym możliwym produktem - tzn. może leżeć długo na szybie, o ile nie potraktujesz jej płynem do spryskiwaczy z alkoholem. wtedy żywotność się znacząco skraca.
przed położeniem należy szybę umyć i odtłuścić, najlepiej alkoholem izoproylowym, można też zwykłą benzyną ekstrakcyjną. szyba zabezpieczona barzdzo łatwo się myje, jeśli nie spryskiwacz i wycieraczki, to zwykle zwykła, czystą wodą i miękką szmatką wszystko można doczyścić. Oczywiście o ile nie są to leżące przez 2 tygodnie i wypalone na słońcu owady...
najlepszą wycieraczką jaką znam póki co jest Kerona - http://www.amazon.de/dp/B001HIY3U2?tag=kerona-21&camp=1410&creative=6378&linkCode=as1&creativeASIN=B001HIY3U2&adid=0ER6ESEJ8SAGCPZJYPXT&

wytrzymuje cholernie długo, w innym wątku już o tym pisałem, na jednym z aut którymi jeżdzę prawie 1,5 roku! jest odporna na wszystko, można lać na nią płynem do spryskiwaczy, każdego rodzaju. taki zestaw wystarcza na trzy- cztertokrotne zrobienie szyb - przedniej i dwóch bocznych, tak mniej więcej.

z autolandem wygrywa pod każdym względem, oprócz ceny, bo autoland kosztuje poniżej 20PLN za 250 czy 300ml....

Jacek65
16-06-10, 20:40
Dzięki za informację.Pozdrawiam.:)

TrOuBLE
24-06-10, 16:09
Dzięki wielkie Julian. Na pewno wypróbuję.

asta
28-07-10, 18:21
Na rynku pojawiły się wycieraczki DIPP dedykowne dla hondy, ma ktoś jakieś doświadczenia z tym produktem. Cena ciekawa ok 70 PLN

Jacek65
29-07-10, 15:47
Ale to całe pióra,czy tylko gumki?A przy okazji,miał ktoś w sedanie jakiś problem z wycieraczkami?Pytam bo zawsze w poprzednim aucie woziłem zapasowe pióro.Co prawda na szczęście nigdy go nie potrzebowałem,ale zakup pióra do Hondy to raczej duży wydatek:rolleyes:.A jadę na urlop i co jak by się zepsuła podczas deszczu:eek:.Pozdrawiam.:)

zyga502
29-07-10, 18:13
ja mam pierwsze oryginalne wycieraczki już 3 lata i nadal zbierają dobrze,nie napiszę ,że idealnie ,bo tak nie jest,ale zmienię dopiero na zimę i to zamienniki gumek ,które polecił kolega z forum,tanizna ,najwyżej zmienię je 2 razy w roku :cool:

bunet
29-07-10, 19:42
ja mam pierwsze oryginalne wycieraczki już 3 lata i nadal zbierają dobrze,nie napiszę ,że idealnie ,bo tak nie jest,ale zmienię dopiero na zimę i to zamienniki gumek ,które polecił kolega z forum,tanizna ,najwyżej zmienię je 2 razy w roku :cool:
chyba lepiej zmienić po zimie.:confused:

semri
29-07-10, 19:50
najlepiej przed i po

zyga502
29-07-10, 21:10
chyba lepiej zmienić po zimie.:confused:

obawiam się ,że jak będzie taka zima jak ostatnio to jednak te nie dadzą rady( i tak nieźle się sprawiły), więc zmienię przed zimą,choć szczerze ,gdybym był pewny ,że następne kupione w ASO,będą tak się sprawdzały jak pierwsze,to nie bawiłbym się w zamienniki i wyłożyłbym więcej kasy za ori,ale ktoś na forum już pisał ,że następnę to już nie to samo co pierwszy montaż,macie jakieś doświadczenie w tym temacie???

gongor
30-07-10, 13:39
Można zrobić mały spocik i pojeździmy po salonach - powymieniamy sobie z tymi które jeszcze z nich nie wyjechały :D Ale co do ori masz rację - ja też jeszcze jeżdżę na tych od nowości i prawie są nadal rewelacyjne.

Jacek65
30-07-10, 16:24
Jakl widzę z wycieraczkami nie mieliście kłopotu.Tylko gumki się zużyły.A gumki są u mnie o'k.Czyli nie trzeba kupować zapasowego pióra mimo iż jadę dalej za granicę.Ostacznie jest gwarancja i assistance.Pozdrawiam.:)

manticore
05-08-10, 08:37
ja chyba mam kłopot z piórami ;) w marcu miałem wymieniane same gumki, niestety wycieraczka od strony kierowcy rozmazuje wodę, zamiast ją zbierać i jeździ się w deszczu tragicznie

ponawiam pytanie kolegi - czy ktoś próbował tych? http://allegro.pl/item1172724333_plaskie_wycieraczki_dipp_honda_civi c_viii_po_2006.html

zastanawiam się nad nimi, ale z drugiej strony nie chcę wtopić zgodnie z przysłowiem "nie stać mnie na kupowanie tanich rzeczy"
w ASO komplet piór to jakieś 240-250 pln

buri
06-08-10, 09:57
zapytaj czy to do 3/5D czy do 4d bo są inne i jak sprzedający twierdzi ze do Twojego auta będą pasować to bierz. mozesz jeszcze zapytac o długość dla pewności. samo mocowanie wyglada tak, jak w naszych autach, nie widzę tylko miejsca na zamontowanie tej plastikowej zaślepki, którą trzeba zdjąć przed wymontowaniem wycieraczki

manticore
06-08-10, 11:37
no dobra. To pewnie w poniedziałek zdam Wam relację ;)

asta
06-08-10, 20:43
Mam od trzech dni założone w HTB wycieraczki DIPP (w sumie narazie tylko od strony kierowcy). Pasuje do uchwytu także montaz bez problemu, jest o 5 cm dłuższa od oryginału ale to może i lepiej. Wygląda trochę inaczej. Deszczu jeszcze nie było, a przy spryskiwaczu jest ok. Cena niecałe 80 PLN z przesyłką za pobraniem. Na chwilę obecną uważam że warto>

asta
09-08-10, 17:39
no i popadało, wycieraczki są ok.

manticore
09-08-10, 22:10
tak jest, ładnie zbierają, są ciche, jak dla mnie rewelka ;)

goncjusz
09-08-10, 23:56
ciekaw jestem jak zachowają się zimą :) czy nie będą głośne, czy będą dobrze zbierały przy minus 10 itp...

h16v
12-08-10, 10:40
ponawiam pytanie kolegi - czy ktoś próbował tych? http://allegro.pl/item1172724333_plaskie_wycieraczki_dipp_honda_civi c_viii_po_2006.html

Ja mam zamontowane te wycieraczki. Są ok z jedną różnicą. Na oryginałach są takie plastikowe zaślepki, których nie da się przełożyć do wycieraczek DIPP. Prawdę mówiąc to chyba tylko względy estetyczne które dla mnie mają marginalne znaczenie więc jeżdżę bez zaślepek.
Jeśli chodzi o samo wycieranie to wszystko jest w porządku - nie widzę na razie żadnej różnicy. Lato jest więc mało ich używam z oczywistych względów.

Martwi mnie natomiast inna sprawa. Czasami mam tak, że po włączeniu silnika wycieraczki potrafią mi raz machnąć po szybie. Przełącznik mam na off więc tym bardziej mnie to dziwi. Czasami też potrafią mi się zatrzymać podczas wycierania no i nie składają się na maxa przy podszybiu. Olewam to ale czasami się stresuje, ze w ogóle siądą a wtedy nie będzie wesoło.

manticore
12-08-10, 11:26
Hmm ja zlalozylem te zalepki bez problemu :)

h16v
12-08-10, 15:21
Hmm ja zlalozylem te zalepki bez problemu :)

Podejmę więc próbę raz jeszcze. Mogę się mylić.

asta
12-08-10, 17:17
jeżeli masz uchwyt ST-E to musi pasować

bajbusek
13-08-10, 15:38
Podejmę więc próbę raz jeszcze. Mogę się mylić.

Jestem drugi, który nie miał problemu z zaślepkamki :)

Wycieraczki są OK, dałem całe 59 zeta + przesyłka.

h16v
15-08-10, 11:49
Chłopaki sorry - wszystko pasuje. Założyłem zaślepki. Jakoś na szybko to robiłem a potem nie wróciłem do tematu. Wycieraczki są ok.

krzysiooo32
30-08-10, 12:17
Witam! Panowie co myślicie o tych wycieraczkach - zamiennikach? Ceny w porównaniu z ASO są do zaakceptowania:
http://moto.allegro.pl/wycieraczki-dipp-honda-civic-viii-ufo-od-2006-i1193742317.html
http://moto.allegro.pl/wycieraczki-plaskie-honda-civic-ufo-viii-po-2006-i1193653178.html

buri
30-08-10, 14:07
klania sie opcja 'szukaj', jej uzywanie na prawde nie boli
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?8744-Pi%F3ra-wycieraczek-dla-nowego-Civica/page24

manticore
07-09-10, 08:51
niestety, wydaje mi sie ze po pewnym czasie (dosc krotkim) wycieraczki nieco gorzej dosickaja do szyb niz na poczatku, co skutkuje lekkim rozmazywaniem wody zamiast jej scieraniem

h16v
07-09-10, 10:07
niestety, wydaje mi sie ze po pewnym czasie (dosc krotkim) wycieraczki nieco gorzej dosickaja do szyb niz na poczatku, co skutkuje lekkim rozmazywaniem wody zamiast jej scieraniem
Mogę się zgodzić - rewelacji nie ma ale tyle rys co ja mam na szybie to też swoje zrobiło. Ostatnio zaliczyłem konkretną szramę jak mnie gość wyprzedził w deszczu i taki kamyczek wielkości 3-4mm utkwił elegancko za wycieraczką. Zatrzymałem się oczywiście natychmiast - ale te parę machnięć wystarczyło...

Dodatkowo wycieraczki mi ostatnio kompletnie zwariowały - przy najszybszym biegu się wyłączają, w pozycji off pracują, reakcja na zmianę częstotliwości żadna - jest generalnie wspaniale. Na jutro jestem umówiony w zaprzyjaźnionym warsztacie.

zibi61
07-09-10, 12:51
Obym się mylił, ale masz chyba ten sam problem który w JKK w Katowicach zdiagnozowali jako uszkodzony silnik wycieraczek. Nie reaguje na najszybszym biegu. Wymianę wycenili mi na bagatela 1071,00zł. Pozdrawiam

seb101
07-09-10, 14:54
Przyznam się że całego wątku nie przebrnąłem, jedynie kilka pierwszych i ostatnich stron.. orientujecie się jaki jest koszt oryginalnych samych gumek do wycieraczek, są wogóle w sprzedaży ?

asta
07-09-10, 16:00
Tak jak pisałem wcześniej jest BOSCH.
W intercarsie 180 PLN, chyba komplet, a na ebay-u 25 - 35 EURO + przesyłka
http://cgi.ebay.pl/Bosch-Aerotwin-A392S-AR392S-HONDA-Civic-7-VII-ab-06-/180498317098

zibi61
08-09-10, 07:47
W JKK Katowice można dostać oryginalne same gumki do wycieraczek za trochę więcej niż 100zł z wymianą. Nie wiem jak w innych serwisach. Pozdrawiam

qbson
06-10-10, 13:07
Kupiłem niedawno pióra na allegro za 65 zł. Dziś przyszły. Po zamontowaniu całkiem zgrabnie leżą, nie widzę żadnych luzów. Wodę zbierają bardzo dobrze (test: woda z węża ogrodowego na max po szybie). Pozostaje teraz tylko użytkować i przekonać się jak z ich trwałością.
Dla zainteresowanych link do aukcji: http://allegro.pl/wycieraczki-aero-honda-civic-viii-ufo-od-2006-r-i1221880160.html

T.r.
12-10-10, 15:31
Kupiłem niedawno pióra na allegro za 65 zł. Dziś przyszły. Po zamontowaniu całkiem zgrabnie leżą, nie widzę żadnych luzów. Wodę zbierają bardzo dobrze (test: woda z węża ogrodowego na max po szybie). Pozostaje teraz tylko użytkować i przekonać się jak z ich trwałością.
Dla zainteresowanych link do aukcji: http://allegro.pl/wycieraczki-aero-honda-civic-viii-ufo-od-2006-r-i1221880160.html

Skusiłem się... kupiłem i po 20 km zamieniłem na stare.... Tak rozmazujących wycieraczek jeszcze nie widziałem :mad: Może moje mają jakiś feler ale i tak nie polecam :mad:

manticore
26-10-10, 09:07
ok wycieraczek dipp już nie kupię. Po tych kilku miesiącach i pracy w niezbyt wymagających warunkach rozmazują bardziej, niż dwuletnie oryginalne ...
może wypróbuję tego boscha, powinno być lepiej

T.r.
26-10-10, 13:10
Skusiłem się... kupiłem i po 20 km zamieniłem na stare.... Tak rozmazujących wycieraczek jeszcze nie widziałem :mad: Może moje mają jakiś feler ale i tak nie polecam :mad:

Dziś dostałem nowe.
Po wymianie wszystko jest jak trzeba. Cicho i sprawnie. Zobaczymy jak z żywotnością.

julian
26-10-10, 14:00
polecam do wycieraczek zabawny środek firmy 303 - Wiper Treatment. ściereczki czyszczą i regenerują gumę wycieraczek. wbrew pozorom potrafi to zdziałać cuda, a nie jest jakoś koszmarnie drogie.

qbson
26-10-10, 14:17

Hm, ciekawe... Ja przejechałem ponad 1tys km i póki co działają mi świetnie. Proponuję skorzystać z gwarancji i odesłać sprzedającemu z prośbą wymiany na nowe.