PDA

Zobacz pełną wersję : Pióra wycieraczek dla nowego Civica

Strony : 1 [2] 3

goncjusz
26-10-10, 21:12
Wycieraczki DIPP przerabiałem i wszystko działało super dopóki nie przyszły mrozy - hałasowały przeraźliwie szorując o szybę i słabo mazały, że musiałem wsadzić zużyte oryginały i okazały się o niebo lepsze :( Masakra panowie z tymi wycieraczkami!!!!! A tych, którzy są zadowoleni z zamienników, proszę o info jak przyjdą pierwsze mrozy poniżej -5 stopni - ciekawe czy dalej będziecie zadowoleni, obym się mylił!!! :)

mark
26-10-10, 22:34
polecam do wycieraczek zabawny środek firmy 303 - Wiper Treatment. ściereczki czyszczą i regenerują gumę wycieraczek. wbrew pozorom potrafi to zdziałać cuda, a nie jest jakoś koszmarnie drogie.

Julian a gdzie je można kupić?

Ca$h
27-10-10, 06:29
Julian a gdzie je można kupić?

http://www.showcarshine.pl/21_303

julian
27-10-10, 08:03
bądź tu: http://www.sklep.car-spa.pl/pl/product/516/230337-303-wiper-treatment.html

manticore
27-10-10, 10:08
Wycieraczki DIPP przerabiałem i wszystko działało super dopóki nie przyszły mrozy - hałasowały przeraźliwie szorując o szybę i słabo mazały, że musiałem wsadzić zużyte oryginały i okazały się o niebo lepsze :( Masakra panowie z tymi wycieraczkami!!!!! A tych, którzy są zadowoleni z zamienników, proszę o info jak przyjdą pierwsze mrozy poniżej -5 stopni - ciekawe czy dalej będziecie zadowoleni, obym się mylił!!! :)

napisałem do nich z reklamacją. To średnio do pomyślenia żeby 2-miesięczne wycieraczki (jeszcze przed mrozami) zachowywały się gorzej niż 2 letnie oryginały.

solow
27-10-10, 21:13
Moje wycieraczki od jakiegoś czasu zaczęły strasznie podskakiwać na szybie jak szły do góry, jak wracały do dołu wszystko było ok ale ten dźwięk mnie rozwalał. Żeby poprawić poślizg próbowałem tej "niewidzialnej wycieraczki" w płynie i dupa, wymieniłem gumki na te z metra ale po kilku przejściach wycieraczek problem znowu powracał. Dzisiaj podjechałem do ASO i uznali, że trzeba wymienić całe pióra więc od razu zamówiłem - i uwaga, komplet bez żadnych rabatów wyniósł mnie 157 zł brutto (ASO Aries). Jedyny minus to, że do odbioru dopiero 12.11.2010.

mark
27-10-10, 21:26
A to ciekawe. Ja w Poznaniu zapłaciłem w serwisie 253 zł. za komplet :confused:

solow
27-10-10, 21:32
Też byłem przygotowany na większy wydatek a tu takie miłe zaskoczenie :D

mark
27-10-10, 21:44
Może to cena za 1 szt. :D

manticore
28-10-10, 08:02
firma DIPP oddzwoniła do mnie, wymienią wycieraczki na nowe, super :) mam nadzieję, że te będą lepsze.

solowiec
10-11-10, 17:49
to jeszcze w temacie wycieraczek
civic 4d z 2008- lewa i prawa wycieraczka (119,56+117,12) + 20,74(wymiana) Razem=257,42zł Honda Plaza 8.11.2010

manticore
06-12-10, 11:16
no niestety zamienniki to chyba nienajlepszy pomysł. Zdjąłem drugą parę DIPP i założyłem stare pióra z nowymi oryginalnymi gumkami - działają lepiej...
w Gdańsku pióro plus gumka:
- kierowca - 154
- pasażer - 139

niestety netto. Drogo :/

EDIT: okazuje się, że jest nieco taniej, bo w piórach które oferuje ASO są już gumki i w Gdańsku jest to odpowiednio
106 PLN
96 PLN

czyli brutto jakieś 242 PLN :)

jacob
06-12-10, 12:00
Mi tez niestety zaczely zle wycieraczki zbierac. Po telefonie do aso, postanowilem przerobic wycieraczki tak aby kazda inna guma pasowala do stelarza. Powiem tak, ze po przebobce kupuje teraz same gumy po 10zl grafitowane, i wymieniam sobie 2 razy do roku. Jesli ktos jest zainteresowany moge zrobic fotki jak to przerobic i miec problem z glowy. Wycieraczki zbieraja wode idealnie, nie zauwazylem roznicy miedzy oryginalami za prawie 300zl, a moimi.

wojtek1963
06-12-10, 13:27
To opisz co przerobiłeś tak aby można było zastosować inne gumki.

jacob
06-12-10, 15:44
Jutro postaram sie zrobic zdjecia i opis krok po kroku co i jak zrobic.

Irvine_PL
23-12-10, 12:22
i jak cs pdziałałeś w tym kierunku bo mi tez juz maża i musze wymieniać a skr twoja metoda dziala to z checia sprobuje

jacob
05-01-11, 11:19
Witam przepraszam, ze to wszystko tak dlugo trwalo. Zrobilem zdjecia i postaram to sie wszytko opisac, aby kazdy zrozumial.
1.Na poczatek trzeba kupic nowe piora wraz ze wzmocnieniem. Ja zakupilem komplet pior grafitowanych niemieckiej firmy ALCA za 10zl 2 szt.
http://img808.imageshack.us/img808/9898/zdjcie0362n.th.jpg (http://img808.imageshack.us/i/zdjcie0362n.jpg/)

2. Zdejmujemy z auta wycieraczki i wyciagamy z nich stare piora w raz z szyna, w ktora wklada sie pioro.
3.Do starych wycieraczek wsuwamy nowe szyny, dzieki ktorym bedzie mozna zakladac uniwersalne piora wycieraczek.Przed wsunieciem najlepiej jest wsadzic maly srubokret,w jeden z koncow wycieraczek, poniewaz guma na koncach wycieraczek pelni funkcje blokady pior.
http://img408.imageshack.us/img408/6619/zdjcie0349h.th.jpg (http://img408.imageshack.us/i/zdjcie0349h.jpg/)

4.Tak samo postepujemy ze wlozeniem nowych pior, pamietajac o srubokrecie. Przed wlozeniem nalezy przyciac piora.
http://img441.imageshack.us/img441/9773/zdjcie0355u.th.jpg (http://img441.imageshack.us/i/zdjcie0355u.jpg/)

Jak beda jakies problemy prosze pisac postaram sie jeszcze bardziej wytlumaczyc. Dzieki tej operacji nowe piora kosztuja mnie 10zl , pozniejsza wymiana trwa jakos 1min.mysle ze warto tym bardziej ze wiadomo ile kosztuja nowe oryginalne wycieraczki...pozdrawiam
http://img534.imageshack.us/img534/2986/zdjcie0357v.th.jpg (http://img534.imageshack.us/i/zdjcie0357v.jpg/)

asta
05-01-11, 20:41
to nie jest dobre rozwiązanie, gumy ALCA są węższe od std. i przez to zbyt luźne w oryginalnym piórze.

jacob
05-01-11, 21:36
Dlatego trzeba zamienic caly stelaz, aby wszystko idealnie pasowalo. U mnie po takiej zmianie wycieraczki chodza idealnie i moge je kazdemu polecic.

steryd_1
14-01-11, 20:27
Mam takie pytanko---ile kosztuja w ASO same gumki do tych wycieraczek?(chodzi mi o oryginalne gumki) i czy mozna same gumki kupic.Chce to wiedziec dlatego ze moj tata kupowal w USA same gumki i chce znac polska cene.Pozdrawiam PS.Gumki byly kupowane do sedana 4D LX 2007 jak ma to jakies znaczenie

Irvine_PL
14-01-11, 23:11
ja kupile 2 tygodnie temu same gumki i zaplacilem za pare 115zl :( niestety ale zbieraja miodzio:)

steryd_1
14-01-11, 23:15
ja kupile 2 tygodnie temu same gumki i zaplacilem za pare 115zl :( niestety ale zbieraja miodzio:)

no to zaje...te ceny w PL maja;)

PS.Moze pogadam z ojcem to zaczne sprowadzac te oryginalne gumki z USA za przystepna cene:)
Pozdro
Jak bedzie ktos zainteresowany to prosze pisac

PiotrN
27-01-11, 16:13
Może komuś pomogą moje doświadczenia. Generalnie pasują wszystkie wycieraczki płaskie ze standardowym mocowaniem U. Problem jest tylko z osłoną mocowania wycieraczki do ramienia - nie będzie można jej założyć. Niedawno założyłem u siebie Bosch Aerotwin ponieważ wcześniej ich używałem i byłem bardzo zadowolony. Długości znalazłem bez problemu. Komplet kosztował około 100 zł. Założyłem bez problemu - trzeba tylko pamiętać żeby w wycieraczce pasażera założyć odwrotnie plastik mocowania (to ramię jest po innej stronie niż w standardowym aucie). Mocowania zasłoniłem dołączonymi do Boscha osłonami po wcześniejszym ich przerobieniu nożykiem:-) Oczywiście osłony nie wyglądają tak dobrze jak oryginalne ale też nie rzucają się w oczy. Kultura pracy wycieraczek bezcenna. Nareszcie mogę o nich zapomnieć. I najważniejsze że w każdej chwili mogę je wymienić.

geo
30-01-11, 01:17
Ja dziś kupiłem w osiedlowym sklepie motoryzacyjnym same "piórka" czyli gumki które są wymienne w tych wycieraczkach. W ASO liczą sobie 50zł za jedną sztukę:mad:, ja kupiłem za 8zł dwie sztuki. producentem jest niemiecka firma alca, w poprzednich samochodach używałem zawsze wycieraczek tego producenta i tak +/- pół roku zawsze działały ale czego wymagać za 16 zł w przypadku całych wycieraczek do poprzedniego auta.

Dzisiejsza inwestycja 8zł wszystko pasuje idealnie lekko przyciołem tylko prowadnicę która jest załączona do piórka bo jest fabrycznie dłuższa a samej gumy.

Myślę że nawet jak teraz znowu zacznie mrozić i sypać śnieg a one wytrzymają chociaż 3 miesiące bez awaryjnej pracy to będzie ich cholerny plus.

Wycieraczki za 8 zł na kwartał + 10 minut roboty ...myślę ze dobry interes.:cool:

Dzida
30-01-11, 02:46
Kurde ludzie :|

www.haparts.pl

Niech jeden z Was napisze mi maila, które gumki pottrzebujecie, albo pióra, cokolwiek na maila. Opiszcie mi problem, dajcie numer nadwozia samochodu, bo jak ja patrzę na to, ile wy przepłacacie w ASO to głowa mnie boli :| A nie znam się na tych nowszych civicach, dlatego potrzebuje troche Waszej pomocy...

manticore
08-02-11, 12:53
kupiłem sobie oryginalne pióra za 250 pln w ASO. Po kilku miesiącach prób z zamiennikami widzę wielką różnicę. Zbierają pięknie, wszędzie super dociskają, cichutkie...

Mimo nieco prze$%#$% ceny oryginałów, nie dam się już wepchnąć w zamienniki...

Dzida
08-02-11, 18:21
Czemu kupiłeś OEM w ASO, a nie zapytałeś u mnie, skoro mam to samo nieraz połowę taniej? :)

Jacek65
08-02-11, 20:02
kupiłem sobie oryginalne pióra za 250 pln w ASO. Po kilku miesiącach prób z zamiennikami widzę wielką różnicę. Zbierają pięknie, wszędzie super dociskają, cichutkie...

Mimo nieco prze$%#$% ceny oryginałów, nie dam się już wepchnąć w zamienniki...

To prawda,co oryginał to oryginał:rolleyes:.Ja też takie kupię,bo uważam ze raz na dwa lata można sobie na to pozwolić.Skoro się kupiło Hondę,a nie Fiata:rolleyes:.Do fiata całe pióra kosztowały kilkanaście złotych.Ale wymieniałem je dość często:(.Obecnie wycieraczki już ponad rok działają bez zastrzeżeń:D.Co prawda dbam o nie,ale uważam że oryginały i tak znacznie rzadziej się zużyją niż zamienniki.Nie bez powodu się mówi ze kto mało płaci to dwa razy płaci.A nawet może i trzy:o.Ale to już co kto woli.:)

jasio381
08-02-11, 20:41
Uważam podobnie. Samochód z 2006r., przejechane 66tys. km i jak dotąd tylko raz wymieniłem wycieraczki na oryginalne z ASO. Sprawują się dobrze.

manticore
08-02-11, 21:06
Czemu kupiłeś OEM w ASO, a nie zapytałeś u mnie, skoro mam to samo nieraz połowę taniej? :)

w sensie masz oryginalne części Hondy niemal połowę taniej niż ASO ? jak? zaopatrują się u Ciebie? :)

Lynx07
08-02-11, 21:13
Uważam podobnie. Samochód z 2006r., przejechane 66tys. km i jak dotąd tylko raz wymieniłem wycieraczki na oryginalne z ASO. Sprawują się dobrze.

To tak jak ja, też mam samochód z 2006r. , po 2 latach wymieniałem (też na oryginalne) i do tej pory dobrze zbierają, na wiosnę zmienię też na oryginały, może uda się gdzieś trochę taniej je nabyć :)

Dzida
08-02-11, 23:36
w sensie masz oryginalne części Hondy niemal połowę taniej niż ASO ? jak? zaopatrują się u Ciebie? :)

Tak, mam. Jeżeli dostaniesz je za połowę ceny nie powinieneś wnikać skąd je mam. Powinieneś się tylko cieszyć :D

asta
12-02-11, 17:48
Dzida to ile u ciebie kosztują pióra do HB-ka i jakiej są firmy?

Dzida
12-02-11, 18:03
Daj mi na PW vin tego hb-ka i powiedz które pióra mam wycenić...

oppenheimer
19-03-11, 15:26
Witam, też stanołem przed wymianą wycieraczek, orginalne zaczeły strasznie mazać. Po przeczytaniu forum stwierdziłem że w grę wchodzi tylko wymina gumek w ASO, bo nie chciałem żadnych wynalazków typu DIPP, a także wydawać przeszło 200 zeta na orginały. Przeszukałem jednak allegro i natrafiłem na wycieraczki Bosch aerotwin, gdziesz czytałem że nie do końca pasują bo nie pasuje plastik orginalny i w wycieraczce pasażera trzeba przerabiac mocowanie. Dopytałem się sprzedawcy i okazało się że pojawiły się właśnie wycieraczki dedykowane do Civica. Kupiłem, zamontowałem i wszystko pasuje. Wycieraczka pasażera dostosowana do naszego auta, plastiki orginalne są nie potrzebne bo wycieraczka ma już taki plastik zintegrowany. W sumie za komplet dałem 125 zł. Wycieraczka pasażera ma 575mm a kierowcy 700mm (jest dłuższa ale pasuje idealnie, troche jest przesunięty środek). Model wycieraczek to Bosch aerotwin A 392 S. Ja narazie jestem bardzo zadowolony, dam znać za jakiś czas jak sie sprawują.

Pozdrawiam

qbson
19-03-11, 15:57
Model wycieraczek to Bosch aerotwin A 392 S. Ja narazie jestem bardzo zadowolony, dam znać za jakiś czas jak sie sprawują.

Też mam takie i jest naprawdę ok. Wcześniej miałem jakieś zamienniki za 70zł, 3 tygodnie było sympatycznie, a później zaczęły trzeszczeć i powyżej 100km/h nie zbierać wody.
Warto kupować wysokie jakościowo produkty. Bosch to Bosch.

jawi
19-03-11, 18:49
W sumie za komplet dałem 125 zł.
Ja w AUTOWEST za nowe gumki z wymianą zapłaciłem 110 PLN

oppenheimer
19-03-11, 21:16
Właśnie o to chodzi żę w ASO same gumki to 110, a tutaj za podobną kwotę masz całe nowe wycieraczki. Pytanie co lepsze asowskie gumki czy nowe wycieraczki Boscha ?
Bo pióra pewnie po jakimś czasie trochę się wyrobią i wtedy może nie wystarczyć wymiana samych gumek.

leonik
20-03-11, 09:59
a takie coś ?? http://allegro.pl/wycieraczki-honda-civic-viii-ufo-od-2006r-wroclaw-i1490525256.html

TeeS1975
20-03-11, 12:43
ja jakoś nie mam przekonania do takich wynalazków

Lynx07
20-03-11, 13:51
ja jakoś nie mam przekonania do takich wynalazków

Ja też nie, ktoś chyba kiedyś pisał na forum o czymś podobnym, że kiepsko zbiera.

reekinek
20-03-11, 14:12
http://allegro.pl/plaskie-wycieraczki-honda-civic-viii-ufo-od-2006r-i1457528390.html ja ostatnio kupiłem te i jak narzazie nie widze różnicy pomiędzy oryginalnymi a Tymi zobaczymy jak długo:p

TeeS1975
20-03-11, 15:16
no właśnie jeżeli wytrzymają rok to OK
moje oryginały już rok działają i nadal jak 1-go dnia

zyga502
20-03-11, 18:24
moje wycieraczki maja prawie 4 lata i co prawda są już do wymiany,ale zbierają nadal nieźle,gdybym wiedział ,że to co kupie w ASO to będzie to samo co na pierwszy montaż to nie zastanawiałbym się nad kupnem wycieraczek oryginalnych

lukkasz
08-06-11, 22:48
100.40 zł (same gumki) z wymianą w serwisie - zbierają idealnie ;) Panowie przy montażu zepsuli mi pióra (ponoć były skruszałe) i dostały mi się nowe za freeko ;) Pan mówił, że już nie będą wymieniać samych gumek :P, ponoć mocno pióra kruszeją i nie do końca czasem pasują nowe oryginalne gumy.

Tak dla potomnych.

wojtek77
09-06-11, 16:19
mi 115zł policzyli za gumki i nowych piór nie dostałem:(

elmo141
10-06-11, 10:26
A mi po niecałym roku pióra jakoś dziwnie ściągają - nie że mażą, na szybie zostają takie półokrągłe linie. Albo ktoś mi podmienił pióra albo to jakaś lipa z wycieraczkami.

Jacek65
10-06-11, 16:38
100.40 zł (same gumki) z wymianą w serwisie - zbierają idealnie ;) Panowie przy montażu zepsuli mi pióra (ponoć były skruszałe) i dostały mi się nowe za freeko ;) Pan mówił, że już nie będą wymieniać samych gumek :P, ponoć mocno pióra kruszeją i nie do końca czasem pasują nowe oryginalne gumy.

Tak dla potomnych.

Ja mam zamiar kupić kompletne wycieraczki w ASO:o.Wiem ze to kosztuje,ale dlatego że własnie do plastikowych piór nie mam zaufania:rolleyes:.Nie będę ich wymieniał na razie bo stare działają dobrze.Ale dobrze wozić ze sobą.Bo podczas wyjazdów wakacyjnych różnie się może zdarzyć w czasie deszczu:p.A w sklepie motoryzacyjnym raczej się ich nie kupi.:( .A wymiana wycieraczek jest na tyle prosta że chyba nie warto jechać do ASO.Akurat miałeś szczęście ze ci dali nowe bo wycieraczki nie podlegają gwarancji.:rolleyes:.Jak wszystkie elementy ulegające naturalnemu zużyciu.Pozdrawiam.

zyga502
10-06-11, 18:51
moje wytrzymały 3,5 roku,choć nie do końca zbierały już idealnie,kupiłem całe pióra w ASO i znowu jest idealnie i czysto

Jacek65
10-06-11, 21:23
Jak ci wytrzymały 3,5 roku to zastanawiam się czy kupować po 1,5 roku użytkowania:rolleyes:.Choć zawsze woziłem zapasowe pióra jak by jakiś sposobem wycieraczki uległy uszkodzeniu.Oczywiście było według zasady,ze jak się coś wozi w zapasie to się tego nie będzie potrzebować:o.Ale do fiata mogłem wycieraczkę kupić w każdym sklepie motoryzacyjnym.Z Civikiem już z tym gorzej.Więc chyba lepiej może wozić.Dużo miejsca nie zajmą.:) A tak przy okazji, to po jakim czasie wymieniałeś żarówki w światłach mijania?

zyga502
11-06-11, 13:24
trochę nie w temacie ,ale żarówke zmieniłem raz w ciągu roku,bo potem założyłem sobie xenony,a przez 3 lata użytkowania xenonów zmieniłem 2 razy żarniki,koszt to ok 50 zł za komplet

Jacek65
11-06-11, 16:58
Ale mnie nie o to chodzi.Tylko o wymianę spalonej normalnej żarówki.:)

zyga502
11-06-11, 19:51
Tak jak napisałem na początku wymieniłem raz żarówkę w ciągu roku,dokładnie nie pamiętam ile miesięcy minęło od kupna auta

Jacek65
12-06-11, 11:21
:(Oj,to ja już chyba muszę się szykować do wymiany.Choć w zasadzie wszystko zależy od przebiegu w ciągu roku.:)Ale to nie temat tego wątku,więc kończę go:o.Pozdrawiam.

lukkasz
13-06-11, 21:59
Akurat miałeś szczęście ze ci dali nowe bo wycieraczki nie podlegają gwarancji.:rolleyes:.Jak wszystkie elementy ulegające naturalnemu zużyciu.Pozdrawiam.

Ano dali mi nowe, bo to im się rozpadły w rękach nie mnie :). Ja chciałem tylko zmienić gumki a to oni zepsuli :P. Też się zdziwiłem na taki prezent, więc plus dla ASO. To była moja pierwsza wizyta, a tu taka promocja ;) . Swoją drogą jeszcze ze mnie zedrą nie raz :(.

Danae
23-06-11, 16:27
Czy ktoś próbował wycieraczki firmy Visee. Szukam jakichś zamienników, a dipp słyszałam, że nie polecane.

BTW. Witam na forum :)

jacob
06-07-11, 10:32
Dzis wymienilem wycieraczki na boscha, ktore sa polecane na tym forum. Mam pytanie czy u was tez pukaja lekko wycieraczki w momencie powrotu. Wczesniej mialem oryginalne ktore byly juz mocno zuzyte i myslelem ze pukaja bo sa stare, wydaje mi sie ze nowe nie powinny.

maly
07-07-11, 12:45
ja mam zamontowane Bosch'a i nic mi nie puka

zibi61
07-07-11, 14:05
Daj mi na PW vin tego hb-ka i powiedz które pióra mam wycenić...

Na PW nie idzie wysłać więc zapytam tu.
Czy jest jeszcze możliwość zamówienia piór do wycieraczek?

Honda Civic 5D 2.2 i-CTDI 2006r
Nr VIN: SHHFK37606U017416

Proszę o pdanie ceny na PW.

bart97
02-09-11, 13:30
Cześć

Mam pytanie do kolegów, którzy założyli już wycieraczki Boscha... gdzie kupić, ceny itp już znam, natomiast jak się Wam sprawuja i czy są jakieś problemy z wymianą?

Pozdrawiam Bart

tommygunsnk
02-09-11, 18:29
a te wycieraczki boscha to chyba nie wyglądają tak ładnie jak oryginały nie ? generalnie niedawno (jakoś końcem czerwca) zmieniałem u siebie same gumki z ASO cena 105 zł miałem brać właśnie boscha ale w sklepie w którym byłem nie mieli a że była nagła potrzeba bo wyjazd na wakacje:) to kupiłem gumki w ASO szczerze polecam takie rozwiązanie chyba tańsze od markowych kompletnych wycieraczek np bosch. nie mówiąc juz o całych oryginałach na razie działają jak nowe ;)Pan w serwisie dał mi do zrozumienia że najlepiej żeby to oni wymienili bo klienci czasem potrafią sobie rozwalić pióro a jak my rozwalimy to dostanie Pan całe nowe wycieraczki :) ... ale nie rozwalili :D

kasiora96
02-09-11, 19:14
Do bart97 i do innych którzy planują wymiane wycieraczek na BOSCHA, narazie spisują sie ok ale prawdziwy test przejdą w okresie jesienno-zimowym. A założenie jest dziecinnie proste i nie ma z tym żadnych trudności ale nie zakłada sie sie tej plastikowej orginalnej nakładki, bo BOSCH posiada podobną zamontowaną na ramieniu.

geo
04-09-11, 10:32
Ja powiem tak...orginał to ogrginał...ja kupiłem same gumki w sklepie z częsciami frmy ALCA koszt 6zł...myślałem że jestem kozak a w Hondzie mnie naciągnąć chcieli...mineły 3 miesiące i gumki do kosza ale to nic bo 6 zł to żaden koszt...ale mam szybe do wymiany albo do polerki bo jest tak porysowana że płakać mi sie chce. Guma zrobiła sie twarda i chu.... Tyle, dziekuję za uwagę.

Nie na wszystkim warto oszczędzać.

Kras
06-09-11, 10:16
Ja mam porysowana od OEM wycieraczek wiec nie sadze zeby to byla wina tych gumek.

geo
06-09-11, 15:38
Czyli stwierdzenie "marna gumka" traci tutaj sens:D

MateK
06-09-11, 16:12
U mnie to samo... winien ponoc czujnik deszczu. Wystarczy, ze komar nasika w ten jeden punkt na szybie i wycieraczka sunie jak oszalala po zakurzonej i suchej szybie zostawiajac rysy. Brawo inzynierowie Hondy!

wirtold
06-09-11, 16:35
Hmmm. A co mieli zrobić? Inteligentny system badający pogodę? Chyba jasne, że czujnik reaguje na wodę tylko w tym miejscu gdzie jest zamontowany. Za to nie rozumiem, dlaczego wycieraczki miałyby być włączone gdy deszczu nie ma.

MateK
06-09-11, 17:12
Mhm... czyli mam wlaczac czujnik deszczu, kiedy pada deszcz? Genialne :)

A moze wystarczyloby ustawic czujnik tak, aby wlaczal sie tylko wtedy kiedy w parosekundowych odstepach upadnie wiecej niz jedna kropla na czujnik? Wymyslilem to teraz. Inzynierowie Hondy mieli na to lata. Jestem pewien, ze przez ten czas byliby w stanie opracowac cos duzo madrzejszego, ale tego nie zrobili i jezdzimy z porysowanymi szybami.

Przyklad z netu: http://funkyimg.com/t2/794/716/d9276bf895537796med.jpg (http://funkyimg.com/viewer.php?img=/2/794/716/d9276bf895537796med.jpg)

U mnie wyglada tak samo... i mysle, ze nie tylko u mnie.

Kras
06-09-11, 18:46
Jakos w Accordzie ten czujnik dziala duzo lepiej. Przypadek? Raczej nie sadze...klasyczna oszczednosc i skapstwo Hondy.

Heheh, Matek, co Ty, fote mojego zapodales;)

MateK
06-09-11, 19:30
Powaga? :D Nie pamietalem skad ja mam, ale uzywalem podczas negocjacji z Honda w ramach gwarancji.

Nie masz mi za zle, co? ;)

h16v
06-09-11, 19:32
Ja mam sporo problemów z czujnikiem deszczu. Generalnie jak mocniej pada to wariuje. Najczęściej włącza wycieraczki na maxa (wtedy jak wiadomo walą o krawędzie przedniej szyby) i nie chcą się wcale zatrzymać jak już mniej pada. Czujnik się sprawdza przy drobnym deszczu. Oczywiście manipulowałem na masę sposobów.
Szybę mam porysowaną podobnie jak Kras od OEM, do tego raz wpadł mini kamyczek od wyprzedzającego mnie złomowego Seata (gość koniecznie chciał udowodnić że jest szybszy). Dwa ruchy wycieraczek - zatrzymałem się natychmiast - za późno - rysa na maxa. Mamy tam dużo miejsca aby coś tam wpadło i się zatrzymało.
A foto Matek - wypas :p

Kras
06-09-11, 19:46
Powaga? :D Nie pamietalem skad ja mam, ale uzywalem podczas negocjacji z Honda w ramach gwarancji.
Nie masz mi za zle, co? ;)
Nie no, zartowalem...po prostu moja wyglada identycznie:cool:
Udalo sie cos wynegocjowac z ta szyba?

Maro2004
06-09-11, 19:52
Widzę, że jest wielu chętnych aby przypisać sobie prawa autorskie do tego zdjęcia:D. Muszę Was koledzy wyprowadzić z błędu jest to zdjęcie mojej szyby (w moim aucie) wykonane przeze mnie i zamieszczone na forum w tym wątku http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?40804-Instytucja-stojąca-nad-Honda-Poland/page3 . Mam oryginały zdjęć. Nawiasem mówiąć udało mi się wtedy z HP wygrać i szyba wymieniona przez Hondę.

MateK
06-09-11, 19:59
Mnie niestety nie... w zasadzie to olalem sprawe. Bylem juz mocno zmeczony wizytami w ASO i akurat negocjowalem wazniejsze z mojego punktu widzenia usterki. Zreszta na ile, bym mial ta nowa szybe skoro wada nie lezy w samej szybie...?

Maro2004
06-09-11, 20:14
Co do tego czy nie jest to wadą szyb (zbyt miękkie szkło) to nie jestem przekonany. Swoją drogą mnie udalo się wygrać z HP tylko dlatego, iż po pierwsze nastąpiło to po wymianie gumek na nowe (wymiana w ASO) i po drugie - Honda przekroczyła ustawowy okres rozpatrywania reklamacji. Mimo tego nie przyznali się do tego, że szyba jest do d... tylko wymienili ją w ramach tzw gestu handlowego.

MateK
06-09-11, 20:48
Ooo nie wiedzialem, ze jest cos takiego. Ile ten okres czasu zaklada?

wirtold
06-09-11, 22:02
czyli mam wlaczac czujnik deszczu, kiedy pada deszcz? Genialne

To raczej nie jest czujnik "pada/nie pada", tylko czujnik siły tego padania. Jako taki nie ma sensu gdy nie pada, wystarczy sobie zdawać sprawę z tego jak działa. No ale jak tak chcesz :)

MateK
06-09-11, 22:50
To raczej nie jest czujnik "pada/nie pada", tylko czujnik siły tego padania. Jako taki nie ma sensu gdy nie pada, wystarczy sobie zdawać sprawę z tego jak działa. No ale jak tak chcesz :)

Tu mnie zagiales. Zawsze sadzilem, ze czujnik deszczu ma zwalniac kierowce z obowiazku wlaczania wycieraczek w momencie gdy zaczynaja sie opady deszczu. Z tego co znalazlem tutaj to ponoc ma tak dzialac w wiekszosci samochodow... ale nie w hondzie??? http://www.smartdriver.pl/dzialanie-czujnikow-deszczu-wygoda-podnoszaca-bezpieczenstwo

"W większości samochodów wymagane jest uruchomienie czujnika deszczu poprzez odpowiednie ustawienie przełącznika odpowiedzialnego za pracę wycieraczek. Oprócz standardowych pozycji wskazujących częstotliwość wycierania jest jeszcze jedna, nazywana zwykle AUTO. W tej pozycji wycieraczki włączają się automatycznie w razie opadów, a ich pracą steruje czujnik deszczu.

Część czujników deszczu montowanych seryjnie w samochodzie jest zintegrowana dodatkowo z innymi systemami, dzięki czemu podczas opadów deszczu mogą zamknąć się okna lub przesuwny dach. Bardzo często w tym samym miejscu co sensor deszczu znajduje się także zamontowany czujnik zmierzchu, który wykrywa natężenie światła w otoczeniu. Na podstawie odczytów z niego odbywa się automatyczne sterowanie oświetleniem zewnętrznym samochodu czy podświetleniem deski rozdzielczej lub nawigacji."

wirtold
07-09-11, 08:16
I w tych innych jak działa? Obserwuje całą szybę i pogodę czy reaguje jak popada na sam czujnik? Pytam częściowo poważnie ;)

herman9
07-09-11, 09:17
ja również mam porysowaną szybę, a pióra oryginalne Hondy ...

Maro2004
07-09-11, 10:49
Matek, reklamacja musi być rozpatrzona w ciągu 14 dni. Jeżeli w tym okresie gwarant nie rozpatrzy sprawy uznaje się z mocy ustawy, że uznał nasze roszczenia.

MateK
07-09-11, 11:33
Matek, reklamacja musi być rozpatrzona w ciągu 14 dni. Jeżeli w tym okresie gwarant nie rozpatrzy sprawy uznaje się z mocy ustawy, że uznał nasze roszczenia.

A nie 30? W kazdym razie nie wiedzialem, przyda sie (albo lepiej jak nie ;) ).

I w tych innych jak działa? Obserwuje całą szybę i pogodę czy reaguje jak popada na sam czujnik? Pytam częściowo poważnie

Czesciowo powaznie to tez mnie ciekawi czy w innych samochodach jest tak jak w Hondzie... wie ktos cos?

herman9
07-09-11, 11:50
http://www.prawo.egospodarka.pl/49922,Prawa-konsumenta-reklamacja-towaru,1,84,1.html
proszę, warto poczytać ... przydatna wiedza na temat praw konsumenta i reklamacji/niezgodności towaru z umową

mrcn
07-09-11, 13:09
A ja polecam 'niewidzialną' wycieraczkę - mam już drugi rok i mogę powiedzieć, że się sprawdziła. W praktyce muszę używać wycieraczek 4x rzadziej niż normalnie (robią się wielkie pojedyncze krople, pomiędzy którymi wszystko widać), zaś powyżej 70 km/h to już w ogóle nie ma potrzeby. Jedyna trzeba pamiętać, żeby aplikować ponownie co jakieś 4-5 miesięcy.

Zarandiel
07-09-11, 22:01
To mi chyba jako jedynemu ten czujnik deszczu działa prawie jak należy. Dzisiaj jak jechałem w trasie to wycieraczki włączały się jak już naprawdę sporo jakiś tir chlusnął mi na szybę spod kół, od normalnych samochodów te kilka kropel - wycieraczki się nie uruchamiały. Potem jak zaczęło już mocniej padać to wycieraczki uruchomiły się jak były naprawdę potrzebne. Auto mam dość krótko, więc możliwe, że poprzedni właściciel coś z tym zrobił, ale na razie nie mam na co narzekać.

elmo141
08-09-11, 10:17
A jaki preparat nałożyłeś na szybę?

herman9
08-09-11, 11:34
u mnie czujnik również działa bez zarzutu, wczoraj lało w WWA wieczorem i wtedy kiedy trzeba wycieraczki elegancko dawały radę a jak trochę za szybko szarżowały to regulowałem tym pokrętłem na manetce i spoko :D a tak btw, to chyba szykuje mi się wymiana piór ... te moje ciężko zbierały wodę ....

mrcn
09-09-11, 11:50
A jaki preparat nałożyłeś na szybę?

Używam tego: http://allegro.pl/niewidzialna-wycieraczka-30-30-antypara-30-i1807262914.html

haszz
07-11-11, 21:53
ja mam inne pytanie dot. wycieraczek. Pierwszy raz mi przyszło je wymienić i mam zonka.
Nie mam manuala, ciemno jak w d... a żona płacze że nic nie widzi.
Nie wiem jak to ustrojstwo zdjąć a nie mam dostępu do samochodu za dania, muszę zaopatrzyć w latarkę :) macie gdzieś jakiś manual do wymiany, gdzie jest jakiś zatrzask albo jak to się trzyma? nie chcę połamać w amoku bo przyjdzie mi się z aso z zmierzyć :) mam sedana 2006, od 2 lat jeździ nim moja kobieta więc nawet nie wiem w jakim stanie są wycieraczki bo w deszczu nie jeździłem a ona dotychczas nie narzekała, jeśli zaczęła to znaczy że musi być już na prawdę źle :)

kupiłem Wycieraczki Dipp Honda Civic po 2006, zobaczę jak się sprawia u mnie.

wiem że to idiotyczne pytać o taka pierdołę ale za pierwszym razem jest zawsze najgorzej.

dzięki za pomoc

elmo141
08-11-11, 12:34
http://www.bagazniki.org/product-pol-112-Wycieraczki-HONDA-CIVIC-VIII-UFO.html

taka instrukcja jest do Aerotwin Boscha. Nie wiem jak sieto ma do tych, które kupiłeś. Żeby zdjąć stare trzeba odcągnąć taką jakby nakładkę i wysunąć "haczyk" ramienia wycieraczki. Mozę się przyda.

szubek
08-11-11, 14:15
patrz instrukcja obsługi auta, jasno napisane i z obrazkami przynajmniej w 5D

s_misiek
09-12-11, 08:24
witam. postanowiłem dokonać wymiany wycieraczek ,auto to civic sedan 4d z usa 2007 r. jakie polecacie (jakich długości szukać) i jak je wypiąć...bo szczerze jeszcze nie wymieniałem a pierwszy raz się z takim mocowaniem spotkałem....znalalem kilka sztuk na allegro, które przypominają te fabryczne....np:
http://moto.allegro.pl/plaskie-wycieraczki-honda-civic-viii-8-ufo-i1976706354.html
http://moto.allegro.pl/wycieraczka-bosch-aerotwin-ar15u-380mm-okazja-i1967795826.html

TeeS1975
10-12-11, 03:27
nie wiem czy pasują do 4D ale do 3/5D takie
Bosch - Aerotwin A 392 S

tynciu88
14-12-11, 17:06
Ostatnio wycieraczki zaczęły mi troszkę rozmazywac więc trzeba je wymienic. Które polecacie:
http://allegro.pl/plaskie-wycieraczki-honda-civic-ufo-viii-od-2005-i1971781359.html
http://allegro.pl/plaskie-wycieraczki-honda-civic-viii-8-ufo-i1976706354.html
http://allegro.pl/wycieraczki-aero-honda-civic-viii-ufo-od-2006r-i1987047608.html
http://allegro.pl/zestaw-wycieraczki-honda-civic-mkviii-ufo-warszawa-i1987625225.html

Jacek65
14-12-11, 17:56
witam. postanowiłem dokonać wymiany wycieraczek ,auto to civic sedan 4d z usa 2007 r. jakie polecacie (jakich długości szukać) i jak je wypiąć...bo szczerze jeszcze nie wymieniałem a pierwszy raz się z takim mocowaniem spotkałem....znalalem kilka sztuk na allegro, które przypominają te fabryczne....np:
http://moto.allegro.pl/plaskie-wycieraczki-honda-civic-viii-8-ufo-i1976706354.html
http://moto.allegro.pl/wycieraczka-bosch-aerotwin-ar15u-380mm-okazja-i1967795826.html

Do sedana może być cięzko kupić poza ASO:(.Nie wiem jak tam z wersją amerykanską,ale ja do swojego europejskiego szukałem i nie znalazlem.W Norauto jest wiele wycieraczek i maja katalogi ale do sedana VIIIgen. nie ma:(.Nie pytałem jeszcze w InterCars.Ale cos mi się widzi że bez ASO się nie obejdzie:rolleyes:.Na razie juz trzeci rok działają dobrze więc na zimę jeszcze zostają:D.Jak by ci sie udało gdzieś znalaźć takie do sedana to napisz.Choć nie wiem czy mamy takie same.Pozdrawiam.:)

wojtek1963
14-12-11, 18:10
Te są godne polecenia tylko nie wiem czy pasują do sedana.

Jacek65
14-12-11, 21:09
Ale sedan ma chyba inne pióra wycieraczek.Jak pasują do UFO to do sedana raczej nie.Choć kolega się pyta o wersję amerykańską.Może ona ma takie jak UFO.Wtedy sprawa rozwiązana.

lossless
16-12-11, 11:22

Witam,

Do twego modelu będą pasowały idealnie BOSCH AEROTWIN MODEL A392S. Są koło 5 cm dłuższe od oryginalnych ale nawet lepiej bo więcej zbierają.
Mają właśnie taki trochę inny zaczep. To są takie dokładnie jak na tej aukcji http://allegro.pl/wycieraczki-bosch-aerotwin-honda-civic-od-2006r-i1951371011.html
Sam długo szukałem ale udało się dobrać. W sklepie płaciłem mniej więcej tyle ile ta cena na allegro.

Ostatecznie możesz pokusić się o zakup http://www.rockauto.com/catalog/raframecatalog.php tutaj, dobry i sprawdzony sklep, w ciągu tygodnia masz towar w domu.
Tylko przy dzisiejszej cenie dolara to trochę koszty przesyłki odstraszają.

Pozdrawiam, Darek

s_misiek
16-12-11, 18:02
ja mam sedana usa z 2007 r. i kupilem te wycieraczki : http://moto.allegro.pl/honda-civic-viii-wycieraczki-plaskie-negotti-f-vat-i1932873282.html
elegancko spasowaly i ladnie zbieraja wode...nie wiem jak na dluzsz mete, narazie po tygodniu jest ok

pepe
18-12-11, 14:46
[QUOTE=s_misiek;1512286]ja mam sedana usa z 2007 r. i kupilem te wycieraczki : http://moto.allegro.pl/honda-civic-viii-wycieraczki-plaskie-negotti-f-vat-i1932873282.html
elegancko spasowaly i ladnie zbieraja wode...nie wiem jak na dluzsz mete, narazie po tygodniu jest ok[/QUcz

Zaczepy tych wycieraczek pasują? czy coś przerabiałeś

s_misiek
19-12-11, 17:41
nic nie przerabialem, 5 min roboty

uniu1
19-12-11, 23:28
Witam,

Do twego modelu będą pasowały idealnie BOSCH AEROTWIN MODEL A392S. Są koło 5 cm dłuższe od oryginalnych ale nawet lepiej bo więcej zbierają.

Czy te dodatkowe 5cm to jest długosc gumki która styka się z powierzchnią szyby?

tynciu88
02-01-12, 16:01
Niedawno wymieniłem pióra z ori na jakieś aero takie jak na allegro i muszę powiedziec, że są świetne. Kosztowały tylko cos ok 40 zł. Pracują już ok 3 tygodni i jest ok. Jak będzie dalej to zobaczymy, ale na pewno zdam relacje. pozdr

Protector174
03-01-12, 10:55
Niedawno wymieniłem pióra na oryginalne z Boscha Aero ale koszt za dwie wycieraczki to 200pln ale jestem zadowolony bo pracują idealnie.

cebu
18-01-12, 14:05
Pytanie do wszystkich posiadających Bosch AEROTWIN A392S: jak się sprawują w porównaniu z budżetowymi Dippami lub Aero?
Moje oryginały padły po 24 miesiącach, natomiast zakupione w zeszłym roku Dippy już niedomagają i podskakują (czyli 12 miesięcy, chociaż w lecie też używałem "niewidzialnej wycieraczki", więc nie były mocno eksploatowane).
Zatem: chińskie Dippy wypada sobie darować i raczej podobnie powinienem postąpić z równie chińskimi Aero.
Warto iść w 2,5x droższego Boscha? Niech przynajmniej wytrzyma 2,5x dłużej! :)
Pzdr.

wojtek1963
18-01-12, 22:22
Oryginały wytrzymały u mnie 4 lata. Teraz kupiłem Bosch AEROTWIN A392S za 176 zł. i zbierają niby dobrze, ale w punkcie zwrotnym stukają a oryginały chodziły cicho, osłona mocowania po włączeniu wycieraczek podnosi się do góry, musiałem przykleić ją kropelką. Jak będzie trzeba wymienić pióra w przyszłości to po prostu trzeba będzie ją wyłamać.

prz3mo
20-01-12, 07:54
Oryginały wytrzymały u mnie 4 lata. Teraz kupiłem Bosch AEROTWIN A392S za 176 zł. i zbierają niby dobrze, ale w punkcie zwrotnym stukają a oryginały chodziły cicho, osłona mocowania po włączeniu wycieraczek podnosi się do góry, musiałem przykleić ją kropelką. Jak będzie trzeba wymienić pióra w przyszłości to po prostu trzeba będzie ją wyłamać.

No właśnie, ja też mam chyba te AeroTwin i ten "stuk" mnie irytuje. Będę niedługo wymieniał i teraz pytanie - na jakie, żeby nie stukały i dobrze zbierały? :)
BTW - ceny tych wycieraczek Boscha to lekkie przegięcie...

Jacek65
20-01-12, 11:17

Skoro oryginały wytrzymują aż cztery lata, to czy nie warto jednak było je kupić?Raz na cztery lata to znów nie taki wielki wydatek:rolleyes:.Niż kleić,a póżniej łamać:(.Ucieszyłem się jednak z tej wiadomości,bo moje jeszcze nie mają trzech lat. więc powinny niby 1,5 roku działać dobrze.:D Ale póżniej kupię jednak oryginały.Tym bardziej ze do sedanów nie widziałem nigdzie zamienników.:(

Lynx07
20-01-12, 15:04
Pamiętam, że po trzech latach wymieniałem same gumki (nie całe pióra) na oryginały, koszt w miarę a szyba zawsze po przetarciu idealnie czysta.

wojtek1963
20-01-12, 16:07
Słyszałem dobre opinie o takich wycieraczkach, no i są sporo tańsze od Boscha - http://www.bagazniki.org/product-pol-112-Wycieraczki-HONDA-CIVIC-VIII-UFO.html, http://allegro.pl/wycieraczki-aero-honda-civic-viii-ufo-od-2006r-i1987047608.html, http://moto.allegro.pl/honda-civic-viii-wycieraczki-plaskie-negotti-f-vat-i1932873282.html, http://allegro.pl/zestaw-wycieraczki-honda-civic-mkviii-ufo-warszawa-i1987625225.html

zyga502
20-01-12, 20:06
Moje ori wytrzymały ok 4 lat, potem kupiłem całe ramiona ori w ASO i hm szczerze to ok zbierają dobrze,ale czy wytrzymają kolejne 4 lata to wątpie,nie wiem czy to swiadoma polityka hondy czy tylko moje subiektywne wrażenia

4gotten
08-03-12, 18:39
pierwszy raz wymieniłem wycieraczki na inne niż oryginalne. Kupiłem Bosch Aerotwin i w moim przypadku sprawują się o niebo lepiej niż oryginalne. Na allegro wraz z wysyłka zapłaciłem 148 zł. Wcale nie tak dużo. Są bardzo ciche, zbierają lepiej. Są odrobinę dłuższe. Zostaje oczyszczona większa powierzchnia szyby. Nic nie stuka. Bardzo ważne jest to, że czyszczą szybę dokładnie na całej swojej szerokości. Z oryginalnymi był zawsze problem ponieważ dolne rogi szyby nigdy nie były oczyszczone, tak około do 10 cm szerokości.

uniu1
08-03-12, 20:32
Witam Jak bardzo sądłuższe? Mozesz zmierzyć ile cm ma powieżchnia pióra stykajaca sie z szybą?

amon
09-03-12, 07:22
oryginalne same pióra w Aso kosztują 114 zł komplet - po co wymieniac całe ramiona?

4gotten
09-03-12, 11:04
Witam Jak bardzo sądłuższe? Mozesz zmierzyć ile cm ma powieżchnia pióra stykajaca sie z szybą?
Wycieraczka kierowcy jest dłuższa o 10 cm, natomiast ta od strony pasażera ma taką samą długość.

oryginalne same pióra w Aso kosztują 114 zł komplet - po co wymieniac całe ramiona?
Masz chyba na myśli same gumki? Sama wymiana gum nic nie dawała w moim przypadku. Najwidoczniej konstrukcja ramion była wadliwa i nie dociskały one gumek do szyby na całej długości. Powodowało to niedoczyszczenie części szyby. Pisałem o tym w poprzednim poście.

uniu1
09-03-12, 21:31
czy to były te:
http://allegro.pl/wycieraczki-bosch-aerotwin-honda-civic-viii-ufovii-i2149280067.html

matizz
09-03-12, 23:15
czy to były te:
http://allegro.pl/wycieraczki-bosch-aerotwin-honda-civic-viii-ufovii-i2149280067.html

Witam. Też jestem na etapie kupowania wycieraczki do swojej hondy civic sedan 10' - kupiony w Polsce. Wycieraczka od strony kierowcy w oryginale ma 650mm, a pasażera 575mm, dlatego te dopasowanie jest dziwne. Znalazłem taki link http://allegro.pl/wycieraczki-bosch-aero-honda-civic-viii-sedan-inne-i2163966492.html i chyba na te się zdecyduje. Zastanawia mnie tylko ten dźwięk o którym forumowicze mówili. Czy u wszystkich występuje? Czy tylko w hondach z USA? Poza tym raczej nie chcę kupować oryginałów, i nie chodzi tutaj o te 250zł w ASO, ale o to, że jak kupowałem to już były oznaki zużycia, a teraz to guma mi odpada. W passacie i fordzie mam te areotwin i jestem bardzo zadowolony, nawet w fordzie mi trzymają już drugi sezon, i jeszcze nie muszę zmieniać. Dzięki za odpowiedź.

Żocho_BP
10-03-12, 08:07
Ja osobiście mogę polecić do sedana wycieraczki płaskie MOTGUM,
ale jest parę szczegółów które mogą niektórym przeszkadzać,
wycieraczkę od strony pasażera trzeba zamontować odwrotnie,
bo i odwrotnie działa ramię pasażera,
MOTGUM nie wprowadził żadnych zmian do konstrukcji aby taką wycieraczkę
przystosować do przeciwbieżnego ruchu ramienia.
Jednak po zamontowaniu nic nie przeszkadza w wycieraniu szyby,
podczas dużych prędkości wycieraczka pracuje bardzo dobrze.
Po ponad roku czasu od użytkowania kwalifikuje się do wymiany ta od strony
kierowcy.
Cena kompletu (rok temu) ok 72zł , można kupić w niektórych hipermarketach,
można też kupić tylko jedną sztukę.
Ceny na stronie internetowej producenta:
650A - 19.50 zł ; 560A - 16.50 zł,
w cenniku nie ma przypisanych cen do sedana ze względu na
montaż wycieraczki w odwrotnej pozycji u pasażera (tak sądzę)

zyga502
10-03-12, 15:07
Witam. Też jestem na etapie kupowania wycieraczki do swojej hondy civic sedan 10' - kupiony w Polsce.

tak z ciekawości ,2 lata i już zmieniasz wycieraczki?ja swoje pierwsze zmieniłem po 4 latach i kolejne kupiłem ori właśnie za 250zł ,mija rok i działa jak nowa

matizz
10-03-12, 15:23
tak z ciekawości ,2 lata i już zmieniasz wycieraczki?ja swoje pierwsze zmieniłem po 4 latach i kolejne kupiłem ori właśnie za 250zł ,mija rok i działa jak nowa

Mam przejechane niecałe 52 tysiące, ponieważ to mój trzeci samochód, i w zasadzie używany jest przez syna, i córkę. Też jestem zdziwiony, ale guma odchodzi w łączeniu z wycieraczką. Tak jak mówiłem, jak kupowałem samochód, to już widziałem, że te wycieraczki "pierwszej klasy" nie były, bo zostawał ślad, a jak się wróciłem do ASO, żeby im to powiedzieć, to mi powiedzieli, że to wina użytkownika(po 2 dniach od odebrania z salonu) i to nie podlega gwarancji. Dodam, że przedtem miałem hondę city i tam w ciągu trzech lat wymieniałem raz wycieraczki, i to pod koniec jak sprzedawałem go.

Żocho_BP
10-03-12, 17:01
ja swoje pierwsze zmieniłem po 4 latach

no a ja po 3 miesiącach, u mnie też jak dla Matizz-a szybko się zużyły,
ale u Ciebie Matizz to już powinni wymienić na nowe i nie cudować,

matizz
11-03-12, 15:56
no a ja po 3 miesiącach, u mnie też jak dla Matizz-a szybko się zużyły,
ale u Ciebie Matizz to już powinni wymienić na nowe i nie cudować,

Tak tylko, że to była zima, bo w grudniu kupiłem przed świętami, i padał śnieg, mróz też był, i powiedzieli, że lód, ze śniegiem, wycieraczkami zgarniałem.. :D A stał samochód w garażu :D ...

Żocho_BP
11-03-12, 16:23
Nie no zrozumiałem od razu, może za bardzo skrótowo wyjaśniłem swoje myśli :)
Obstawiam, że po dłuższym postoju na słońcu u dilera po prostu sparciały.
Skoro u innych wytrzymywały ponad rok i więcej.
U mnie parę miesięcy a u Ciebie , hmm nawet nie skorzystałeś :)

matizz
12-03-12, 12:10
Nie no zrozumiałem od razu, może za bardzo skrótowo wyjaśniłem swoje myśli :)
Obstawiam, że po dłuższym postoju na słońcu u dilera po prostu sparciały.
Skoro u innych wytrzymywały ponad rok i więcej.
U mnie parę miesięcy a u Ciebie , hmm nawet nie skorzystałeś :)

Kupowałem go na koniec roku.. :) także prawdopodobnie było jak mówisz.

matizz
18-03-12, 23:01
Wycieraczki kupiłem, zamontowałem w czwartek i muszę powiedzieć, że o wiele lepiej chodzą niż oryginały. Nawet mam wrażenie, że szybciej działają na najszybszym biegu. Zobaczymy jak będzie po dłuższym czasie, na razie bardzo dobrze, polecam wszystkim, Boscha areotwin.

uniu1
19-03-12, 22:28
Witam

Jak to jest z tymi wycieraczkami Bosch aero twin ze ta od strony kierowcy na jednej aukcji ma 70 cm a na drugiej 75cm długości?

manticore
26-03-12, 08:13
kupiłem sobie te: http://allegro.pl/wycieraczki-bosch-aerotwin-honda-civic-viii-tanio-i2193415912.html
bo oryginały nie wytrzymały roku. Być może winowajcą był piasek i brud zbierający się między wycieraczką a szybą którego niestety zbyt często nie czyściłem

zobaczymy jak będzie teraz, jak na razie jestem miło zaskoczony, te bosche pracują ciszej niż oryginały ;)

Jacek65
26-03-12, 16:50
bo oryginały nie wytrzymały roku. Być może winowajcą był piasek i brud zbierający się między wycieraczką a szybą którego niestety zbyt często nie czyściłem

A gdzie kupiłeś te niby oryginały?:rolleyes:Bo ja oryginalnych wycieraczek do Civika 8-mki nie spotkałem poza ASO.Moje fabryczne trzeci rok już pracują i choć fakt już widać pogorszenie jakości,to jeszcze nie jest źle.Sam się zastanawiam czy je je wymieniać.Bo nie są aż takie złe:p.I też był brud i pył.Ale jak kupię, to "prawdziwe" oryginały w ASO.Raz na trzy lata można autku takie zafundować.Należą mu się:o.A ja będę znów miał spokój z nimi na dluższy czas.:D

manticore
27-03-12, 10:54
a skąd podejrzenie, że moje oryginały nie były "prawdziwe z ASO"?

Jacek65
27-03-12, 17:49
Hmm,bo piszesz że nie wytrzymały roku:rolleyes:.Dlatego trudno mi było uwierzyć że to były oryginalne hondowskie:confused:.Tym bardziej że moje jak wyżej pisałem dość sporo czasu już działają.Może już nie tak jak dawniej, ale może być:).Chyba że ASO już sprzedają jakieś chińskie badziewie.Jak będę kupował to muszę zwrocić uwagę co tam oferują:rolleyes:.

manticore
28-03-12, 10:46
pierwsze wytrzymały mi ok 2, 2,5 roku. Kolejne były zamienniki totalnie nietrafione. Potem, rok temu oryginalne z ASO. Już po kilku miesiącach nie docierały w skrajnych obszarach. Albo chińskie badziewie, albo zniszczyłem przez własną nieuwagę. Ale były na pewno kupowane w ASO ;)

drgrin
02-04-12, 23:05
Ja osobiście mogę polecić do sedana wycieraczki płaskie MOTGUM,
ale jest parę szczegółów które mogą niektórym przeszkadzać,
wycieraczkę od strony pasażera trzeba zamontować odwrotnie,
bo i odwrotnie działa ramię pasażera,
MOTGUM nie wprowadził żadnych zmian do konstrukcji aby taką wycieraczkę
przystosować do przeciwbieżnego ruchu ramienia.
Jednak po zamontowaniu nic nie przeszkadza w wycieraniu szyby,
podczas dużych prędkości wycieraczka pracuje bardzo dobrze.
Po ponad roku czasu od użytkowania kwalifikuje się do wymiany ta od strony
kierowcy.
Cena kompletu (rok temu) ok 72zł , można kupić w niektórych hipermarketach,
można też kupić tylko jedną sztukę.
Ceny na stronie internetowej producenta:
650A - 19.50 zł ; 560A - 16.50 zł,
w cenniku nie ma przypisanych cen do sedana ze względu na
montaż wycieraczki w odwrotnej pozycji u pasażera (tak sądzę)

na stronę pasazera trzeba dac 650X i pasuje ;)

to sa super pióra, stosunek cena/jakośc jest nie do przebicia.

Żocho_BP
03-04-12, 20:15
to sa super pióra, stosunek cena/jakośc jest nie do przebicia.

też tak myślę:)

o co chodzi z 650X? coś nie kumam.
u pasażera jest 560.

Sebanek
13-04-12, 13:17
Witam.
Civic 8 gen 5D
Oryginalnie są : 600 i 575 mm
Pytanie:
na allegro są 650 i 575 mm (sprzedawcy piszą, że do UFO) - wydaje mi się, że to do sedana - czy mogę takie długości założyć do 5D czy będzie jakiś problem, że jedna jest dłuższa?
Czy takie
http://moto.allegro.pl/plaskie-wycieraczki-honda-civic-viii-2006-aero-i2220425767.html
mogę zastosować do 5D?
Pozdrawiam

oppenheimer
17-04-12, 13:02
Witam, czy ktoś próbował montować same gumki do oryginalnych wycieraczek? Chodzi mi o jakieś zamienniki oryginalnych gumek, jest trochę tego na allegro (różni producenci, różne szerokości), może któreś pasują idealnie?
Jak macie już jakieś sprawdzone to proszę i info.

Mam aktualnie Boscha aerotwin (dedykowane do 5D) i po roku mogę powiedzieć że nie jestem zadowolony. Nie warte tej kasy.

wojtek1963
17-04-12, 14:15
Ja kupiłem też takie same Boscha i po zamontowaniu bardzo się rozczarowałem. U mnie chodziły dosyć głośno, zwłaszcza po dojściu do krańcowego położenia oraz wygląd wycieraczki lewej z pozycji kierowcy był fatalny, Wyjąłem z nich gumki i włożyłem do oryginalnych piór i teraz chodzą idealnie, bezszelestnie i dobrze zbierają.

4gotten
17-04-12, 17:18
w moim przypadku wycieraczki Boscha sprawują się świetnie, o niebo lepiej od oryginalnych. Zbierają idealnie i są dużo cichsze od oryginalnych, niemalże bezszelestne. Trochę to dziwne, że są tak odmienne opinie dotyczące tych samych wycieraczek.

Sebanek
25-04-12, 10:43
Witam.
Civic 8 gen 5D
Oryginalnie są : 600 i 575 mm
Pytanie:
na allegro są 650 i 575 mm (sprzedawcy piszą, że do UFO) - wydaje mi się, że to do sedana - czy mogę takie długości założyć do 5D czy będzie jakiś problem, że jedna jest dłuższa?
Czy takie
http://moto.allegro.pl/plaskie-wycieraczki-honda-civic-viii-2006-aero-i2220425767.html
mogę zastosować do 5D?
Pozdrawiam

Witam.
Czy ma ktoś w 5D wycieraczki 650 i 575 mm ?

oppenheimer
08-05-12, 13:41
Witam, ostatnio szukałem gumek do oryginalnych wycieraczek, i bardzo podobne są gumy MOTGUM, wychodzi dużo taniej niż w ASO. Na razie sprawują się świetnie zobaczymy jak długo.

Podczas montażu trochę trzeba się po wysilać, ale w końcu da się je wsunąć,ja wsuwałem bez blaszek usztywniających bo straciłem cierpliwość, ale nie widzę różnicy.
Gumki oczywiście trzeba dociąć na wymiar, ja zamówiłem 600mm i 700 mm.

mike_4don
08-05-12, 13:51
Jeżeli masz czujnik deszczu to nie zakładaj dłuższych. Bez czujnika dłuższe podejdą. Gumy z MOTGUM-u - polecam. Tanie i dobre.

Alix
09-05-12, 15:10
No właśnie jak masz czujnik deszczu to po to jest jedna dłuższa, żeby go zamiatać i żeby się adekwatnie zachowywał. Wtedy trzeba kupować tą dłuższą wersję. Jak nie ma czujnika, to krótszą bo dłuższa może nie wejść w miejsce krótszej . Ja kupiłem gumy OEM (nie Hondy, ale sygnowany przez Hondę zamiennik) w ASO za jak dobrze pamiętam 60 zeta i jest OK, pasuje i zbiera idealnie bo dedykowane. Po co kombinować?

pkrystianp
20-05-12, 22:20
Co sądzicie o "wycieraczkach" zrobionych w nanotechnologii. Znalazłem mnóstwo takich ofert za około 60 zeta i mają wystarczyć na min 4 m - ce na wszystkie lampy i szyby auta? :confused:

zyga502
22-05-12, 20:34
napisze Ci tak,nawet to działa,ale warunek to prędkość od ok 70 km/h i wtedy faktycznie woda spływa super,a poniżej tej prędkości niestety woda sie trzyma szyby mimo wszystko

Żocho_BP
23-05-12, 16:11
Dodatkowo "niewidzialna wycieraczka" daje dziwny efekt w nocy przy oświetleniu ulicznym,
tak jakby na kroplach zostaje podświetlona szyba, efekt nieciekawy bo trochę odciąga uwagę
od tego co się dzieje przed tobą.
Natomiast dobra na trasy, nie trzeba prawie w ogóle używać wycieraczki.

h16v
02-07-12, 10:11
Kupiłem takie wycieraczki. Faktycznie są bardzo ciche i zrobione solidnie. Po roku dam znać jak żyją.
http://allegro.pl/plaskie-wycieraczki-honda-civic-viii-2006-aero-i2449683075.html
Wymieniłem je ponieważ wcześniej miałem wycieraczki DIPP - zdecydowanie nie polecam. Zabezpieczenia na końcach wycieraczek odpadły po kilku miesiącach, po roku ta najcieńsza gumka, co wyciera bezpośrednio szybę, po prostu odpadła. Zaznaczam, że nigdy mi się wycieraczki do szyby nie przylepiły. Jakość wycierania też była bardzo średnia.

adamos
28-07-12, 13:00
witam czy jak mam czujnik deszczu to musze kupic jakies specjalne wycieraczki ? pytam sie bo spotkalem w opisach sprzedazy

freak502
28-07-12, 13:10
witam czy jak mam czujnik deszczu to musze kupic jakies specjalne wycieraczki ? pytam sie bo spotkalem w opisach sprzedazy

Tak musisz kupić określonej długości tak by pióro wycieraczki wycierało czujnik deszczu. strona kierowcy : 650 mm
strona pasażera : 575 mm

luki2691
09-08-12, 18:40
ttp://allegro.pl/plaskie-wycieraczk...449683075.html ja również je kupiłem i po kilku tyg użytkowania jestem zadowolony, zobaczymy tylko jak będą spisywać się z czasem.

karolkrk
09-08-12, 20:06
Czym się różnią wycieraczki do auta z czujnikiem deszczu a te do bez czujnika ??
http://allegro.pl/wycieraczki-serwisowe-honda-civic-viii-i2525627376.html np te dlaczego są do auta bez czujnika ?

h16v
09-08-12, 21:38
Czym się różnią wycieraczki do auta z czujnikiem deszczu a te do bez czujnika ??
http://allegro.pl/wycieraczki-serwisowe-honda-civic-viii-i2525627376.html np te dlaczego są do auta bez czujnika ?

Freak502 napisał dwa posty wyżej czym się różnią. Aczkolwiek dla mnie to jakaś bzdura totalna w tym opisie bo ja mam krótsze niż te w opisie i czujnik deszczu wycierają.

karolkrk
14-08-12, 14:10
Jestem właśnie na kupnie wycieraczek, poleci ktoś jakiś konkretny model do 5d z czujnikiem deszczu ?

butler.gdansk
14-08-12, 15:21
Jestem właśnie na kupnie wycieraczek, poleci ktoś jakiś konkretny model do 5d z czujnikiem deszczu ?
Ja kupiłem miesiąc temu te: http://allegro.pl/plaskie-wycieraczki-honda-civic-viii-2006-aero-i2515373630.html
Czujnik deszczu współpracuje prawidłowo, do jakości nie mam zastrzerzeń (na razie) ;)

karolkrk
14-08-12, 16:22
A co sądzicie o tych ?? http://www.dipp.pl/kompelt-wycieraczek-dipp-st-e-26-i-23r-cale-honda-8-generacji-ufo.html
Cena taka sama jak te co podał butler.gdansk jednak sklep jest niedaleko i mógłbym odebrać osobiście.

h16v
16-08-12, 07:00
A co sądzicie o tych ?? http://www.dipp.pl/kompelt-wycieraczek-dipp-st-e-26-i-23r-cale-honda-8-generacji-ufo.html
Cena taka sama jak te co podał butler.gdansk jednak sklep jest niedaleko i mógłbym odebrać osobiście.

Absolutnie nie kupuj DIPP - są beznadziejnie słabo wykonane. Tak już pisałem - gumka sama odpadła - to samo z osłonkami przy przegubie wycieraczki.

karolkrk
16-08-12, 10:33
A co myślicie o wymiennych gumkach np takich http://allegro.pl/gumki-wycieraczki-premium-grafit-710-mm-i2508939333.html temat już był poruszany jednak chciałbym sie dowiedzieć na jak długo wam wystarczają takie wymienne gumki. Jeśli te są złe to poproszę o link do takich nadających się do 5d z czujnikiem.
Ewentualnie takie http://allegro.pl/gumki-gumy-do-wycieraczek-wycieraczki-alca-700-mm-i2508934437.html

russso
03-10-12, 10:13
Witam!
I jak ktoś wymieniał same gumki do wycieraczek? Które z postów powyżej będą pasowały do hondy 5d?

kvas
03-10-12, 13:51
Ja polecam kupić oryginalne same gumy do wycieraczek. Teraz we wszystkich ASO jest promocja 30% taniej. Sama wymiana to 10 minut i sprawnie to idzie. Zbierają chyba najlepiej ze wszystkich tu polecanych no i są najtrwalsze.

Ordi
03-10-12, 22:20
Ja już raz zmieniałem same gumki ale też na oryginalne zakupione w aso. Ogólnie średnio jestem zadowolony z seryjnych wycieraczek bo w chłodniejsze dni źle zbierają wode w dolnych narożnikach szyby... Teraz zamówiłem te BOSCHowskie całe wycieraczki - jak zamontuję to zobaczę co z tego wyjdzie. Jednak seryjnych nie wyrzucam - jak coś to zawszę mogę zmienić gumki na nowe :)

Marioosz
06-10-12, 13:01
Ja polecam kupić oryginalne same gumy do wycieraczek. Teraz we wszystkich ASO jest promocja 30% taniej. Sama wymiana to 10 minut i sprawnie to idzie. Zbierają chyba najlepiej ze wszystkich tu polecanych no i są najtrwalsze.
Potwierdzam. Ja też szukałem różnych zamienników i w końcu wymieniłem same oryginalne gumy do wycieraczek w ASO i jest nieźle.

qbson
07-10-12, 08:10

Czyli jaka cena tych z ASO? Ps. oryginalne niestety wywaliłem, mam bosche aerotwiny - czy do nich podejdą gumy z aso?
ps2. Ordi ja sobie Bosche baaaaaardzo chwalę :)

Nużyn
07-10-12, 11:46
Dodatkowo "niewidzialna wycieraczka" daje dziwny efekt w nocy przy oświetleniu ulicznym,
tak jakby na kroplach zostaje podświetlona szyba, efekt nieciekawy bo trochę odciąga uwagę
od tego co się dzieje przed tobą.
Natomiast dobra na trasy, nie trzeba prawie w ogóle używać wycieraczki.

Hmmm, ja nie zauwazyłem takiego efektu, zawsze po umyciu auta pryskam niewidzialną wycieraczką i dla mnie nie ma żadnego niekorzystnego efektu. Ale to może po protu moje oczy tego nie widzą,podobnie jak kiedyś w fordzie kazdemu przeszkadzały druciki w przedniej szybie które ją podgrzewały, ze podobno było je strasznie widać, mi nie przeszkadzały.

Ja na zimę zawsze kupuje tanie wycieraczki bo wiem że jeszcze ze 2 razy będe wymieniał, bo a to szron, a to lód lub inne badziewie zniszczy szybko gumkę. Na wiosnę zakładam bosha, drogie to fakt ale zawsze byłem zadowolony z wycieraczek. Cały sezon mi pracowały bardzo dobrze.

geo
08-10-12, 07:14
Panowie testował ktoś te wycieraczki? Musze zakupić jakieś nowe: http://moto.allegro.pl/wycieraczki-b...628202316.html , http://moto.allegro.pl/wycieraczki-p...671789033.html , http://moto.allegro.pl/honda-civic-v...618298559.html , http://moto.allegro.pl/wycieraczki-b...685106354.html w ASO promocji żadnej nie ma a moje działają beznadziejnie.

butler.gdansk
08-10-12, 07:19
Panowie testował ktoś te wycieraczki? Musze zakupić jakieś nowe: http://moto.allegro.pl/wycieraczki-b...628202316.html , http://moto.allegro.pl/wycieraczki-p...671789033.html , http://moto.allegro.pl/honda-civic-v...618298559.html , http://moto.allegro.pl/wycieraczki-b...685106354.html w ASO promocji żadnej nie ma a moje działają beznadziejnie.
Popraw linki bo nie działają.

geo
08-10-12, 07:51
Generalnie skupiam sie ta tych http://moto.allegro.pl/wycieraczki-bosch-honda-civic-ufo-po-2006r-i2628202316.html bo reszta to jakiś chyba "szmelc" po 50 złotych za kpl. Ktoś ma takie wycieraczki może są jeszcze jakieś inne lepsze warte polecenia?

TeeS1975
08-10-12, 10:39
Wymien same gumki na ori z ASO

geo
08-10-12, 10:51
Wymien same gumki na ori z ASO

Myślałem o tym a ostatnio jak kupiłem same gumki to strasznie szybko przestały działać i nie była to wina marnego płynu do spryskiwaczy bo stosuje raczej tylko Sonax, dlatego zastanawiam sie nad tymi które umieściłem w linku.

Ordi
08-10-12, 15:52
Dzisiaj założyłem właśnie te BOSCHa.
To co zauważyłem (dzisiaj padało i wyjechałem w trasę w sprawach służbowych):
- wycieraczka od kierowcy jest dłuższa (OEM jest 60cm a BOSCHa jest 70cm) ale to w niczym nie przeszkadza a nawet pomaga bo bardziej zbiera wodę
- wycieraczki są ciut wyższe przez co lekko drażni mnie to, że bardziej widzę mocowanie wycieraczki - a może jestem pedantem? (nie mylić z pedałem!)
- bardzo dobrze zbierają wodę (do pewnej prędkości) nawet w narożnikach w niskiej temperaturze (rano 6'C) - co nie można było powiedzieć o OEMowych
- przez to że wycieraczka jest 'wyższa', bardziej odstaje od szyby i powyżej 160km/h gorzej zbiera wodę z szyby
Ale ogólnie jestem zadowolony.
Wczoraj wracałem w nocy na moich starych wycieraczkach a lało na maxa - jakby mi krowa wyskoczyła to pewnie bym nie zauważył tak gówniano było widać :-/

geo
09-10-12, 07:19
:) zamówiłem u znajomego wycieraczki Boscha wyniosły mnie 110 zł więc cena ok. Zobacze jak będą sie sprawowały.

wirtold
09-10-12, 08:39
A ja do jakichś wycieraczek (chyba Aero) założyłem grafitowane gumki Alca i... masakra. Nawet w mocnym deszczu robi się łomot jak w jakiejś szwalni. Żadne tanie Aero czy inne Dippy mi tak nie hałasowały. Ale teraz chyba się skuszę na te Hondowskie gumki.

mes
09-10-12, 08:45
matko... po co robić jakieś inne mocowanie w samochodzie? Źle było im w 5g np? Komplet nowych niemieckich wycieraczek ok 14zł :/

Nużyn
09-10-12, 22:03
Gumki hondowskie mialem dwa razy. Zbierały wodę bardzo dobrze, ciche ale nie pamiętam już czy w niskich temperaturach spisywały się równie dobrze.

wirtold
12-10-12, 13:43

No właśnie podjąłem próbę. ASO Hamol w Gliwicach nic o żadnej promocji nie wie i zaproponowali mi cenę 114zł brutto :/ Gdzie te promocje?!

kvas
12-10-12, 19:57
Jak nie ma jak jest. Nawet na głównej stronie Hondy. Do końca października trwają. Hamole robią Cię w ....

wirtold
12-10-12, 21:41
Jak nie ma jak jest. Nawet na głównej stronie Hondy. Do końca października trwają. Hamole robią Cię w ....

Widzę to:

- fachową kontrolę podzespołów samochodu
- upust na wybrane części do 20%
- upust 30% na akumulator oraz olej silnikowy Honda!
- upust 20% na robociznę przy wymianie części objętych rabatem, a nie objętych zakresem przeglądów okresowych

Konkretnie jest tylko o akumulatorze, czyli pewnie co inne to już według uznania...

kvas
13-10-12, 15:18
Heh czyli każde ASO interpretuje to po swojemu. Ja mogę w takim razie polecić AutoWest jako serwis faktycznie prokliencki. Już nie raz skorzystałem tam z róznych promocji. Kupiłem dużo taniej i klocki, spojler, a teraz gumy wycieraczek. Jeszcze akumulator warto bo mają oryginalne hondowskie.

Nużyn
14-10-12, 21:23
AutoWest także polecam jako serwis. Nigdy nie robili problemów przy naprawach gwarancyjnych, od razu przechodzili do sedna sprawy i np. proponowali wymianę turbiny, wymianę sprzęgła, dwa razy amory z tyłu, męcze ich jeszcze odnośnie fotela kierwcy który czasami skrzypi i obudowy filtra powietrza który wpada w dziwne drgania i czasami brzeczy przy 1500-1800obr. Mimo że mam auto po gwarancji to zobowiazali sie że jeśli nadal będzie to występować to wymienią cały dolot od filtra do silnika bo któraś część pewnie będzie w rezonans wpadać i obluzowywać tą obudowę filtra, to samo z fotelem, jak będzie mi skrzypieć to będą mi cały czas coś robić, oczywiście bezpłatnie jako ze to na gwarancji wszystko było jeszcze zgłaszane a nie usunięte. Zapewniają że nie zostawią mnie z tym problemem. Dodam że caly czas tylko u nich serwisuje hondę. To w zasadzie pierdoły ale te poważniejsze usterki jak wyżej wymieniłem to bez problemu od razu wymieniali, bez kręcenia i kombinowania.

wirtold
15-10-12, 08:21
No fajnie, ale po gumki do wycieraczek z Gliwic do Warszawy grzał nie będę ;) A wysyłkowo nie sprzedają zapewne...

kvas
15-10-12, 10:28
Oj tam, oj tam :D

jamajson
11-11-12, 23:57
Hi,
kupuj śmiało Bosha dedykowanego do Cifa - kupiłem jakiś czas temu i nie narzekam :)

PS: te wszystkie bajki, że 'dłuższa' nie pasuje można między bajki włożyć :P Śmiga jak ta lala :)

7zbiniu
12-11-12, 22:01
Polecam te wycieraczki, mam je na razie 3 miechy i sprawują się OK http://allegro.pl/wycieraczki-serwisowe-honda-civic-viii-z-czujnikie-i2769893880.html

karolkrk
13-11-12, 00:14
Polecam te wycieraczki, mam je na razie 3 miechy i sprawują się OK http://allegro.pl/wycieraczki-serwisowe-honda-civic-viii-z-czujnikie-i2769893880.html

A ja właśnie tych wycieraczek nie polecam być może trafiłem na jakąś trefną sztukę. Ostatnio co były pierwsze śniegi wycieraczka przymarzła do szyby jak chciałem ją oderwać wycieraczka została na szybie (ułamały się takie zaczepy) i niestety wycieraczka do wyrzucenia. co do zbierania z szyby też żadnych rewelacji.

maxiormchw
14-11-12, 11:25
Też posiadam, jak narazie bez zastrzeżeń.

TeeS1975
14-11-12, 16:16
Rozwala mnie tylko jak sprzedający piszą że to do aut z czujnikiem deszczu, który jest w de fakto w środku i ma tylko "okienko" przez które patrzy.
Każda wycieraczka będzie dobra oby była tylko dość długa.

viwaldi
15-11-12, 00:33
A ja właśnie tych wycieraczek nie polecam być może trafiłem na jakąś trefną sztukę. Ostatnio co były pierwsze śniegi wycieraczka przymarzła do szyby jak chciałem ją oderwać wycieraczka została na szybie (ułamały się takie zaczepy) i niestety wycieraczka do wyrzucenia. co do zbierania z szyby też żadnych rewelacji.

No proszę, a ja myślałem, że to tylko mi się dzisiaj przydarzyło. Dokładnie te same wycieraczki i również wyłamane zaczepy od dołu trzymające gumę.

danonek85
23-12-12, 14:34
Witam,
proszę o pomoc, nie mogę ściągnąć przednich wycieraczek w Civic Ufo czy ktoś może podpowiedzieć jak?
Z góry dziękuję.

4gotten
23-12-12, 18:06
najpierw trzeba ściągnąć plastikową osłonkę przy mocowaniu. Można w widoczną szczelinę wsunąć śrubokręt i lekko przekręcić, żeby odpiąć osłonkę. Później trzeba nacisnąć coś jakby blaszkę, która jest pod spodem mocowania i nie zwalniając nacisku przesunąć pióro wycieraczki w stronę słupka. Powinno zadziałać...

Ca$h
29-12-12, 12:09
Też posiadam, jak narazie bez zastrzeżeń.

Potwierdzam, wczoraj założyłem, wszystko ok :)

ArcziAOD
03-01-13, 19:11
Mam pytanie. Jak wymienić same gumki w oryginalnych piórach? Przekopuje się tu już przez któryś temat i nie umie się doszukać. Szukałem też w ogóle po necie i nie umie takiego info znaleźć. Próbowałem jakoś rozbroić oryginalne pióra ale coś mi nie idzie a nie chce ich zniszczyć. Da ktoś jakiś poradnik jak je wymienić? Tam są jakieś zatrzaski?

Paluch_tcw
03-01-13, 20:52
Mam pytanie. Jak wymienić same gumki w oryginalnych piórach? Przekopuje się tu już przez któryś temat i nie umie się doszukać. Szukałem też w ogóle po necie i nie umie takiego info znaleźć. Próbowałem jakoś rozbroić oryginalne pióra ale coś mi nie idzie a nie chce ich zniszczyć. Da ktoś jakiś poradnik jak je wymienić? Tam są jakieś zatrzaski?

3. Sprawdzić oznaczenie LOCK (A) na elemencie gumowym (B), a następnie pociągnąć i wyciągnąć stary element gumowy od strony oznaczenia LOCK.

http://www3.picturepush.com/photo/a/11868551/img/Anonymous/SMG6E00J54300065704KBLD02.png

ArcziAOD
03-01-13, 23:01
Dzięki za info. Jutro zaraz to u siebie zobaczę.

Wind 323
03-01-13, 23:40
A ile kosztują same gumki oryginalne bo ja kupiłem płaskie całe pióra za 40 zł z montażem firmy motgum polskie. I są one świetne. Poprzednio na zakupionym aucie były oryginalne i stukały(mocno) przy przekładaniu sie przy krawędzi szyby. Znajomy mechanik sprawdzał i cmokał i stwierdził że powodem stuków jest zbyt duży luz w mechaniźmie wycieraczek(nie wierzyłem w to). Kupiłem Bosh Aerotwin 160 zł zgroza jak za wycieraczki- myślę sobie teraz powinno być extra. Niestety stukanie sie chyba nasiliło wycierały szybę dobrze ale dłuższa jazda w deszczu była mecząca ze względu na hałas stukanie wycieraczek. Po zakupie motgumowskich olśnienie stukanie ustało są cichutkie a wycierają b. dobrze i to za 4 dychy z montażem- fakt mocowanie nie wygląda tak ładnie jak oryginałów.

Kasio
04-01-13, 13:08
Oryginalne gumki u Kucza-Honda dealer kosztują 90zł , tylko teraz już nie pamiętam czy sztuka czy para ,ale raczej to pierwsze :D .Aktualnie zamontowane mam wycieraczki Aero (http://e-wycieraczki.pl/honda-civic-plaskie-wycieraczki-honda-civic-viii-od-2006-aero/p,227350) "zamiatają" już kilka miesięcy i jak na razie żadnych stuków,rozmazywania itp. anomalii nie doświadczyłem .W porównaniu z Aerotwin hmm.... nie zauważyłem różnicy , różnica za to w cenie za jedna parę Bosh'a masz 3 Aero.

Wind 323
05-01-13, 19:48
ok

mark
07-01-13, 18:11
Zalożyłem w serwisie same gumki za 114 zł. ale powiem, że szału nie ma. Nie zbierają idealnie. W górnej części szyby lekko rozmazują. Więcej nie kupię.

sabotage
08-01-13, 11:09
Do swojej Hani założyłem takie cuda: http://allegro.pl/oryginalne-wycieraczki-hq-honda-civic-ufo-01-2006-i2829740553.html i muszę przyznać, że mają dobrą cenę do jakości i pasują idealnie.

cieslo
10-01-13, 09:32
Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa wycieraczek hatchback / sedan - to są te same wycieraczki czy sedan ma inne?

JarekW
16-01-13, 23:08
Wiem, że w przypadku sedanów rocznik 2007 i 2010 mocowanie wycieraczek różni się od siebie. Długości piór nie porównywałem.

manticore
17-01-13, 11:05
a czy ktoś z Was miał problem niedokładnego wycierania szyby w dolnych narożnikach? nie wiem czy to kwestia gumek czy piór bo nieważne czy to oryginały czy zamienniki, zawsze niemal od razu po założeniu te fragmenty szyby są niedotarte, pozostaje rozmazany syf (szczególnie teraz). Z ramionami nic nie kombinowałem, nie są uszkodzone... nie wiem już sam co z tym fantem zrobić ;)

4gotten
17-01-13, 13:35
mam to samo, ale tylko w lewym dolnym rogu (patrząc zza kierownicy). Dzieje sie tak bez względu czy wycieraczki to oryginał, czy też zamiennik (obecnie używam Boscha).

manticore
17-01-13, 14:02
tak, u mnie też dużo bardziej dostaje lewy dolny róg, prawy minimalnie

Artur S.
18-01-13, 11:05
....bo problemem nie są wycieraczki tylko brak możliwości regulowania dysz spryskiwacza. Mam identyczną sytuację: bez względu na stan wycieraczek zawsze lewy dolny róg jest rozmazany jeżeli spryskuję szybę tylko płynem. Wystarczy jednak że popada deszcz lub śnieg i jest wszystko OK - brak regulacji dysz to po prostu kolejna niedoróbka żółtków.

Pzdr - Artur S.

manticore
18-01-13, 11:35
tak właśnie podejrzewałem - bo dziś, gdy kończył mi się płyn i spryskiwacz wypluł resztkę dużo niżej i w większej objętości, róg został wyczyszczony :/ co za syf. Nie można w żaden sposób ich wyregulować?

4gotten
18-01-13, 14:10
spryskiwacze jedynie w pionie. Żeby była mozliwość regulacji w poziomie trzebaby troche podłubać przy mocowaniu spryskiwaczy. Kiedyś o tym myślałem, bo jest to zrobienia. Jak bedę miał więcej wolnego czasu i przee wszystkim chęci to pochylę się nad tym zagadnieniem.

Artur S.
18-01-13, 16:36
Informacyjnie:
dzisiaj pojechałem do AWestu po nowe gumki (ciekawe czy tylko ja mam pewne hmm... niekoniecznie motoryzacyjne skojarzenia...) do wycieraczek - cena niecałe 115PLN za dwie, odpowiednio 60,27 i 54,12 PLN, oczywiście oryginały, wymiana gratis.
Co do regulacji dysz: pytałem - nie da się, a przynajmniej nie na tyle żeby to coś dało.

Pzdr - Artur S.

manticore
21-01-13, 17:40
Co do regulacji dysz: pytałem - nie da się, a przynajmniej nie na tyle żeby to coś dało.

Pzdr - Artur S.

a właśnie że się da, dziś sobie maksymalnie obniżyłem po stronie kierowcy i szyba czysta :) tzn coś tam jeszcze zostaje, ale w porównaniu do syfu który był wcześniej jest super : )
dzięki za naprowadzenie!

Wind 323
21-01-13, 18:30
To napisz jak tego dokonałeś :confused: pewnie wielu skorzysta w tym i ja

4gotten
21-01-13, 19:41
pod dyszą spryskiwacza jest pozioma szczelina. Należy wsunąć w nią jakiś super płaski śrubokręt, ewentualnie ostrze noża i można już regulować spryskiwacz w pionie.

manticore
21-01-13, 20:06
hmm u mnie jest nad - w sensie na samej górze spryskiwacza. W sam raz na mały płaski wkrętak. Nacisnąłem w dół i gotowe

Wind 323
21-01-13, 21:54
Ciekawe czy w sedanie jest podobnie jutro sprawdzę bo u mnie spryskiwacz od kierowcy psika trochę za nisko niekiedy bije w grzbiet ramienia wycieraczki. Jakby ktoś dał zdjęcie gdzie to ostrze trzeba wsadzić to byłoby bez niedomówień. Pewnie jest to banalne ale pierwszy raz to zawsze stres;)

manticore
21-01-13, 22:56
banalne, zobaczysz od razu. Jutro postaram się machnąć fotę.

4gotten
22-01-13, 09:59
hmm u mnie jest nad - w sensie na samej górze spryskiwacza. W sam raz na mały płaski wkrętak. Nacisnąłem w dół i gotowe
nad czy pod, nieistotne, szczerze mówiąc nie pamietałem dobrze. Najważniejsze, że działa...

manticore
22-01-13, 10:06
...niestety optymizm przedwczesny. Dziś gdy syfu pojawiło się więcej sytuacja się powtórzyła. Jest może ciutkę lepiej ale wciąż niemiłosiernie wku$%#%#$wia

foliatek
27-01-13, 22:07
przeczytałem większość z 46 stron tego postu i powiem wam ze nadal nie mam pojęcia jaki zamiennik wycieraczek zalozyc do swojej hondy.
Może ktoś kupił na allegro lub w innym ciekawym miejscu i podzieli się z nami spostrzeżeniami.

fr4n3k
27-01-13, 22:47
przeczytałem większość z 46 stron tego postu i powiem wam ze nadal nie mam pojęcia jaki zamiennik wycieraczek zalozyc do swojej hondy.
Może ktoś kupił na allegro lub w innym ciekawym miejscu i podzieli się z nami spostrzeżeniami.
[btw] dla pocieszenia: nie jesteś sam - sam chętnie się dowiem

ga_cex
28-01-13, 07:49
Hej,
Ja podobnie, nie mogłem już czekać bo traska na austrie się szykuje, więc kupiłem to co jest na dzisiaj na alledrogo - 44,90 - w linku niebieska cifka długość 700/580 -german- (linke moge posłać później bo mi zblokowali w pracy dostęp :) )
Zdam relacje jak dojdzie czyli koło środy/czwartku czy warto się w nie pchać.
Pozdrawiam.

jamajson
29-01-13, 22:32
Hi,
ja kupilem Bosch Aerotwin od goscia na alledrogo za jakies 120PLN (nie pamietam dokladnie :P) i pasowaly bez zadnego problemu.
Te wszystkie *******y odnosnie dluzszego piora mozna miedzy bajki wlozyc. Ja mam wlasnie jedno ciut dluzsze niz bylo w oryginale i smigaja jak ta lala. Z sensorem deszczu tez nie mam zadnych problemow. Kupowac, zakladac, jezdzic i sie cieszyc :)

foliatek
29-01-13, 23:26
ga_cex podeslj tego linka jak bedziesz mal chwilke

ga_cex
29-01-13, 23:28
Jak obiecałem tak też opiszę:
- wycieraczki już doszły (praktycznie jeden dzień - super) - na tym się plusy kończa.
- same gumy nie były niczym, zabezpieczone (nawet te w tesco mają nakłądkę)
- wyglądają jak składane w garażu, wszystko luźne,

Kilka zdjęć w linkach
http://zapodaj.net/0600f6abb643f.jpg.html
http://zapodaj.net/0856464dd3b9a.jpg.html
http://zapodaj.net/bc4f73094bf9b.jpg.html
http://zapodaj.net/c816c6a49572f.jpg.html
dla porównania oryginał http://zapodaj.net/e6c6566ba821e.jpg.html
cena z przesyłką 57 PLN
Dodatkowo niezgodne z aukcją długości - 650/580 a powinno być 700.
Nie wiem czy je testować czy od razu zwrócić, linka do aukcji http://allegro.pl/serwisowe-wycieraczki-honda-civic-viii-ufo-german-i2950688943.html
Powiem w prost, jak bym je w sklepie dostał do rąk to bym wyśmiał sprzedawce, wolał bym dopłacić do czegoś co przypomina wycieraczki.
Pozostaje zastanowić się czy robić test (może sama guma będzie zbierać dobrze) czy nie przełożyć gumki do starych...

fr4n3k
30-01-13, 12:44
dzięki ga_cex za info; daj znać chociaż czy ta wersja budżetowa nadaje się do czegoś wiecej niż kosza;
reasumując w alternatywie do oryginałów mamy jedynie boscha aerotwina?

TeeS1975
30-01-13, 21:02
Jeszcze same gumy w ASO mozna nabyć drogą kupna.

asta
01-02-13, 19:30
odeślij to.
Jak to widzę to już się boję, a co będzie jak to wszystko się rozleci przy 1oo km/h.
Ostatnio znalazłem w necie coś takiego http://www.hq-aero-dynamic.pl/produkty.php?show=136 na allegro chodziły po 50 PLN. Mailowałem z dwoma osobami, które je kupiły i jak na razie są zadowolone. Jedna z nich twierdzi, ze uzywała DIPP, a te są lepsze.

Jak obiecałem tak też opiszę:
- wycieraczki już doszły (praktycznie jeden dzień - super) - na tym się plusy kończa.
- same gumy nie były niczym, zabezpieczone (nawet te w tesco mają nakłądkę)
- wyglądają jak składane w garażu, wszystko luźne,

Kilka zdjęć w linkach
http://zapodaj.net/0600f6abb643f.jpg.html
http://zapodaj.net/0856464dd3b9a.jpg.html
http://zapodaj.net/bc4f73094bf9b.jpg.html
http://zapodaj.net/c816c6a49572f.jpg.html
dla porównania oryginał http://zapodaj.net/e6c6566ba821e.jpg.html
cena z przesyłką 57 PLN
Dodatkowo niezgodne z aukcją długości - 650/580 a powinno być 700.
Nie wiem czy je testować czy od razu zwrócić, linka do aukcji http://allegro.pl/serwisowe-wycieraczki-honda-civic-viii-ufo-german-i2950688943.html
Powiem w prost, jak bym je w sklepie dostał do rąk to bym wyśmiał sprzedawce, wolał bym dopłacić do czegoś co przypomina wycieraczki.
Pozostaje zastanowić się czy robić test (może sama guma będzie zbierać dobrze) czy nie przełożyć gumki do starych...

jakiś czas temu napisałem do MOTGUMu czemu nie robią wycieraczek do hondy. Wycieraczki te używam od lat w innych samochodach, są dobre i nie drogie, gorzej z trwałością, ale warto.
Taką dostałem odpowiedź:

Witam Pana,

Bardzo nam przykro, ale nie produkujemy piór pasujących do Pańskiego auta, gdyż powodem jest bardzo rzadko spotykany typ mocowania pióro-ramię, które ma również zastosowanie w AUDI A4 2003 do 2008 i SEACIE Exeo. Jest on także skomplikowany w produkcji, a liczba aut posiadających to mocowanie, wbrew pozorom nie pozwoliłaby nawet zamortyzować oprzyrządowania.

Proponuję poszukać zamienników na Allegro lub w ostateczności w serwisie Hondy.

Jeszcze raz bardzo przepraszamy.

Pozdrawiam

imię i nazwisko

Kasio
02-02-13, 09:12
@ga_cex
Nie chce nic mówić ,ale w linku który podałeś do wycieraczek od razu widać że to jakieś nie wiadomo co ,no może tylko opakowanie przypomina "serwisowe" wycieraczki.Jak już pisałem wcześniej kupiłem (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?8744-Pi%F3ra-wycieraczek-dla-nowego-Civica&p=1838610&viewfull=1#post1838610) i nie narzekam.

Wind 323
03-02-13, 23:38
jakiś czas temu napisałem do MOTGUMu czemu nie robią wycieraczek do hondy. Wycieraczki te używam od lat w innych samochodach, są dobre i nie drogie, gorzej z trwałością, ale warto.
Taką dostałem odpowiedź:

Witam Pana,

Bardzo nam przykro, ale nie produkujemy piór pasujących do Pańskiego auta, gdyż powodem jest bardzo rzadko spotykany typ mocowania pióro-ramię, które ma również zastosowanie w AUDI A4 2003 do 2008 i SEACIE Exeo. Jest on także skomplikowany w produkcji, a liczba aut posiadających to mocowanie, wbrew pozorom nie pozwoliłaby nawet zamortyzować oprzyrządowania.

Proponuję poszukać zamienników na Allegro lub w ostateczności w serwisie Hondy.

Jeszcze raz bardzo przepraszamy.
Co za bzdury miesiąc temu u nich kupiłem i są dobre i pasują. Na stronie jest nr do gościa handlowca zadzwoniłem za godzinę przyjechał zamontował koszt 40zł. W ich katalogu na stronie też występują.

fr4n3k
04-02-13, 08:42
Co za bzdury miesiąc temu u nich kupiłem i są dobre i pasują. Na stronie jest nr do gościa handlowca zadzwoniłem za godzinę przyjechał zamontował koszt 40zł. W ich katalogu na stronie też występują.

w motogum'ie : do sedan'a są do hatchback'a nie

od siebie dodam kolejny plus w kierunku boscha aerotwina

asta
11-03-13, 16:22
dzisiaj otrzymałem ceny wycieraczek do UFO bez czujnika wycieraczek od haparts. Wg mnie ciekawe.
cyt

Gumka wycieraczki kierowcy oryginalna Honda: 39PLN na jutro
Gumka wycieraczki pasażera oryginalna Honda: 39PLN na jutro lub 29PLN na 21. kwietnia

Kompletne pióro wycieraczki kierowcy Honda: 79PLN, na 19. marca
Kompletne pióro wycieraczki pasażera Honda: 79PLN, na 19. marca

qbson
11-03-13, 16:38
ceny wycieraczek do UFO bez czujnika wycieraczek
a czym sie różnią od wycieraczek, tych z zamontowanym czujnikiem w aucie?

Kompletne pióro wycieraczki pasażera Honda: 79PLN, na 19. marca
Oryginalne hondy?

asta
11-03-13, 17:20
a czym sie różnią od wycieraczek, tych z zamontowanym czujnikiem w aucie?

ponoć długoscią

Oryginalne hondy?

przypuszczam, że tak ale nie pytałem bo zdecydowałem sie na gumki.
Możesz zadzwionić lub wysłać maila i zapytć.

JarekW
12-03-13, 11:07
W autoryzowanych stacjach jest właśnie promocja na oryginalne części serwisowe i m.in. na pióra wycieraczek Civic 2006-2011 -43%. Warto skorzystać.

ga_cex
12-03-13, 15:04
W autoryzowanych stacjach jest właśnie promocja na oryginalne części serwisowe i m.in. na pióra wycieraczek Civic 2006-2011 -43%. Warto skorzystać.

Gdzie sprawdzałeś i ile sobie za nie zażyczyli ?

JarekW
12-03-13, 23:09
Gdzie sprawdzałeś i ile sobie za nie zażyczyli ?

Ta informacja podana jest w biuletynie jaki wysłała do mnie Honda Poland przy okazji HondaDreamDays, tj. prezentacji Civica z nowym silnikiem diesla 1,6 l. Ceny nie podają, a podany jest tylko model pojazdu, rocznik oraz rabat. Jako pomoc może służyć informacja, że te 43% taniej odnosi się do cen sprzed 1.02.2013 r.

ga_cex
13-03-13, 14:42
Ta informacja podana jest w biuletynie jaki wysłała do mnie Honda Poland przy okazji HondaDreamDays, tj. prezentacji Civica z nowym silnikiem diesla 1,6 l. Ceny nie podają, a podany jest tylko model pojazdu, rocznik oraz rabat. Jako pomoc może służyć informacja, że te 43% taniej odnosi się do cen sprzed 1.02.2013 r.

Po rozmowie z Autokopex - Katowice.
Ceny są zmienione - nowa cena gumy wycieraczki to 43 PLN a kompletnego pióra 87 PLN.
Bez względu na długość.

140KM
14-03-13, 12:47
W trójmieście też takie ceny - więc chyba warto zakupić oryginalne gumy

mikek
30-05-13, 19:24
siemka
potrzebuje kupic nowe wycieraczki do ufo 8 gen hatb , co proponujecie cale wycieraczki czy same gumy ??
a czy jest problem ze zdjeciem starych wycieraczek czy latwo ??

140KM
30-05-13, 20:32
jak już wcześniej pisałem , można pojechać do ASO i tam kupić pióra lub same gumki - ( gumki za około 80 zł )

mikek
30-05-13, 20:37
aha dzieki ja znalazlem w sklepie cale wycieraczki boscha za 150 zl komplet

140KM
30-05-13, 20:52
też kiedyś zastanawiałem się nad Boschami - tylko ponoć ktoś na forum twierdził że mocowanie jakieś taki inne , duże ,, sprawdź .... ale pasujące

ja kupiłem same gumki w aso ( wymian łatwizna ) i po strachu :)

jakby nie było to tylko gumka się zużywa , ale zrobisz wg własnego uznania

mark
02-06-13, 21:42
A ja już nigdy nie kupię samych gumek w ASO - jakość skandalicznie niska !!!

wojtek1963
02-06-13, 22:29
Kupiłem swego czasu Boscha i wbrew innym opiniom: są głośne i słabo zbierają.

mikek
03-06-13, 23:04
to jakie polecacie jak mowicie ze gumki z aso zle a a bosch niedobry :(

wojtek1963
03-06-13, 23:38
Czytałem, że te są dobre http://e-wycieraczki.pl/honda/civic-viii-2005-2011/c,58211,1

gosieklbn
04-06-13, 00:42
Ja osobiscie tydzien temu kupilam w aso same gumki za komplet zaplacilam 83 zl, kupilam jakies inne zamieniki wczesniej za 21 zl w hurtowni komplet ale brzydko wygladaly . Osobiście jestem zadowolona z oryginalnych

wirtold
04-06-13, 08:52
Ja osobiscie tydzien temu kupilam w aso same gumki za komplet zaplacilam 83 zl

Gdzie kurde za tyle są te gumki?! Już któraś osoba pisze o takiej cenie, a w ASO w Gliwicach uparcie chcą za nie 120zł :/ Może ktoś kupi i mi wyśle? Nie dam zarobić zdziercom! ;)

zombie6
04-06-13, 10:12
Gliwice tanie nie są ;) W ogóle ceny w ASO wołają o pomstę - wyzysk w czystej postaci ;)

gosieklbn
04-06-13, 10:34
ja w Lublinie kupiłam, gumki kosztują 65cm-43 zł a 58cm-40 zł, całe wycieraczki to po 80 zł jak chcesz wirtold to moge Ci zakupić i wysłać

piter7766
04-06-13, 11:12
Tydzień temu pytałem o pióra do mojego civica (Type-s) w CRH Honda w Lublinie to podali mi cenę 88zł/szt.

filipfm
04-06-13, 12:24
Gdzie kurde za tyle są te gumki?! Już któraś osoba pisze o takiej cenie, a w ASO w Gliwicach uparcie chcą za nie 120zł :/ Może ktoś kupi i mi wyśle? Nie dam zarobić zdziercom! ;)

To olej Hamola i przy okazji odwiedź Autokopex w Katosach

http://www.autokopex.pl/pl/samochody/promocje/oryginalne-czesci-w-atrakcyjnej-cenie.html

wirtold
04-06-13, 12:25
ja w Lublinie kupiłam, gumki kosztują 65cm-43 zł a 58cm-40 zł, całe wycieraczki to po 80 zł jak chcesz wirtold to moge Ci zakupić i wysłać

Teraz zauważyłem, że piszesz o sedanie... A nie wiesz może po ile są gumki do Hatchbacka 5 drzwi? Jak podobna cena to biorę!

To olej Hamola i przy okazji odwiedź Autokopex w Katosach

O! Wysyłam zapytanie, dzięki!

piter7766
04-06-13, 12:36
A nie wiesz może po ile są gumki do Hatchbacka 5 drzwi? Jak podobna cena to biorę!

Tydzień temu pytałem o pióra do mojego civica (Type-s) w CRH Honda w Lublinie to podali mi cenę 88zł/szt.

:cool:

wirtold
05-06-13, 08:09
Ok. To za ile ktoś jest w stanie zorganizować mi takie gumki? Dajecie kwotę, robię przelew, czekam na paczkę. I nie zapomnieć doliczyć na browca ;)

asta
06-06-13, 00:07
Ok. To za ile ktoś jest w stanie zorganizować mi takie gumki? Dajecie kwotę, robię przelew, czekam na paczkę. I nie zapomnieć doliczyć na browca ;)

jakies dwa m-ce temu

"dzisiaj otrzymałem ceny wycieraczek do UFO bez czujnika wycieraczek od haparts. Wg mnie ciekawe.
cyt

Gumka wycieraczki kierowcy oryginalna Honda: 39PLN na jutro
Gumka wycieraczki pasażera oryginalna Honda: 39PLN na jutro lub 29PLN na 21. kwietnia

Kompletne pióro wycieraczki pasażera Honda: 79PLN, na 19. marca "

ja zdecydowalem się na gumki