Zobacz pełną wersję : Pióra wycieraczek dla nowego Civica
mógł byś dać bezpośrednio linka do tych gumek z haparts? nie moge ich tam znaleść, w modelach civica jest tylko IV, V I VI gen.
lub bezpośredni namiar gdzie je kupić.
Napisz maila bądź zadzwoń.
Kupiłem nowe całe wycieraczki Mitsuba w serwisie na początku pracowały cicho a po 2 tygodniach zaczeły piszczeć tylko w skrajnych położeniach zbierają nadal świetnie tylko te piszenie irytujące po 200 km ,przyjmą reklamacje w serwisie ?
przyjmą reklamacje w serwisie ? Zapytaj w serwisie i daj nam znac! :)
Ja przez pięć lat jeździłem na fabrycznych wycieraczkach, ale w zeszłym roku musiałem już kupić nowe. Wybrałem Bosche i jak do tej pory jestem zadowolony. Nie wiem jak z trwałością, ale zbierają dobrze, może nawet lepiej od oryginalnych.
Nie wiem jak z trwałością, ale zbierają dobrze, może nawet lepiej od oryginalnych.
ja też mam bosche, chyba już 3 rok im idzie... Zbierają dalej poprawnie, nawet przy dużych opadach, nie piszczą itd :). Naprawdę polecam, bo nie jedne już przetestowałem. Pozdr
troche tu poczytalem ale niewiem za bardzo co robic,slabo mi zbieraja wycieraczki ale czy same gumki mi wystarcza,czy musze kupic całe pióra...niewiem...
Jeżeli masz oryginalne pióra to możesz wymienić same gumki- dostępne w ASO.
ogladam to i niewiem czy sa oryginalne a kontaktu z poprzednim wlascicielem nie mam.niewiem nawet jak wypiąc pióro,pod spodem wciskam ząbek ale nie schodzi,na ramieniu z 10cm od pióra plastik sie wypina ale tez dalej nic nie chce isc,a nie chce siłą zeby nie połamać
Jutro zrobię ci zdjęcie ori wycieraczki :) (ewentualnie póżno wieczorem jak będe miał siłę )
Bo dziś robię eksperyment z szybami i niewidzialną wycieraczką.
Tzn. Nakładam ją selektywnie na obszar gdzie nie sięga wycieraczka (trochę z tym zabawy - jak skończę to opiszę efekty).
Ewentualnie zrób zdjęcie mocowania, to każdy ci powie czy to Ori czy Zamiennik.
Hondoskie są specyficzne - ale trudno to opisać.
Jutro zrobię ci zdjęcie ori wycieraczki :) (ewentualnie póżno wieczorem jak będe miał siłę )
Bo dziś robię eksperyment z szybami i niewidzialną wycieraczką.
Tzn. Nakładam ją selektywnie na obszar gdzie nie sięga wycieraczka (trochę z tym zabawy - jak skończę to opiszę efekty).
Ewentualnie zrób zdjęcie mocowania, to każdy ci powie czy to Ori czy Zamiennik.
Hondoskie są specyficzne - ale trudno to opisać.
Ja nalozylem na wiosne sobie niewidzialna wycieraczke i bylem bardzo zadowolony. W ulewie mozna bylo jechac bez uzywania wycieraczek. Oczywiscie efekt slabnie i trzebaby powtarzac. Bede to musial zrobic przed zima :) Preparat supermarketowy (zdaje sie autoland) a nie zadna detailingowa magia :)
Co do wycieraczek, to tez mozna zrobic doktorat :) ja kupilem polecane tu na forum AERO, ale oryginaly zostawilem i przy okazji przegladu bede chcial dokupic sobie gumki.
No ja nałożyłem detailingową magię ;P
Bo supermarketowe jakoś mi nie działały.
A nie chciało mi się kupować kolejnego "super produktu".
Natomiast z powodu wredności tego co teraz nakładam (usunięcie jedynie polerką) stwierdziłem że nie będę na razie nakładać tego w obszar działania wycieraczek.
Co spowodowało że miałem 2 dodatkowe godziny roboty , bo musiałem odciąć 3 razy taśmą odpowiedni obszar szyby.
Nałożyłem to cudo na boczne przednie, tylnią (bez spoilera - bo na plastik się nie nadaje ten wyrób), i na obszar przedniej gdzie nie sięgają wycieraczki.
Teraz czeka mnie spokojne czekanie 12 h , aż to wyschnie i jutro będę testować jak to wyszło.
Jedno mogę powiedzieć - przepolerowanie szyby pod preparat powoduje ze woda przykrywa całą powierzchnię szyby a nie kawałki.
Zastanawiam się czy nie przepolerowac resztą preparatu obszaru pod wycieraczki - tak abym nie miał paskudnych plam wody , tylko jednolitą taflę.
No ja nałożyłem detailingową magię ;P
Bo supermarketowe jakoś mi nie działały.
A nie chciało mi się kupować kolejnego "super produktu".
Natomiast z powodu wredności tego co teraz nakładam (usunięcie jedynie polerką) stwierdziłem że nie będę na razie nakładać tego w obszar działania wycieraczek.
Co spowodowało że miałem 2 dodatkowe godziny roboty , bo musiałem odciąć 3 razy taśmą odpowiedni obszar szyby.
Nałożyłem to cudo na boczne przednie, tylnią (bez spoilera - bo na plastik się nie nadaje ten wyrób), i na obszar przedniej gdzie nie sięgają wycieraczki.
Teraz czeka mnie spokojne czekanie 12 h , aż to wyschnie i jutro będę testować jak to wyszło.
Jedno mogę powiedzieć - przepolerowanie szyby pod preparat powoduje ze woda przykrywa całą powierzchnię szyby a nie kawałki.
Zastanawiam się czy nie przepolerowac resztą preparatu obszaru pod wycieraczki - tak abym nie miał paskudnych plam wody , tylko jednolitą taflę.
Nakręć jakiegoś filma :) i podaj nazwę specyfiku dla potomnych.
U mnie największe efekty były na przedniej szybie (jednak tam najbardziej wieje), na bocznych, na dachu też niby ale bez spekatakularnych efektów, a na tylna w trakcie jazdy prawie nic na nią nie pada.
też to miałem ,ale wg instrukcji prędkość przy której to działa jest chyba ok 70km/h i w mieście raczej sie nie sprawdza
też to miałem ,ale wg instrukcji prędkość przy której to działa jest chyba ok 70km/h i w mieście raczej sie nie sprawdza
Zgadza się, musi być prędkość i im większy deszcz tym lepszy efekt
To moja ma działać przy 50 km/h - ale tu duże znaczenie ma kąt szyby. (bo podawane jest to dla 45 stopni)
Wiec nie oczekuję jakiś super efektów bo u nas szyba jest chyba pod niższym kątem.
Specyfik to zestaw Car Pro CQuartz FlyBy30
.
Zresztą ja oczekuję na każdej szybie innych efektów.
1. Boczne - wq mnie woda stojąca kroplami - co z tego że są lusterka podgrzewane jak woda jest na szybie - tu mam nadzieję że przy tak pionowej szybie woda nie będzie się trzymać :)
2. Tylnia - brak przymarzania wody do szyby - efekt - zobaczymy w zimę.
3. Przednia - przy Aero denerwuje mnie że woda na szybie przy pracy wycieraczki zbiera się w postaci takiego wałka wody, który jest rozciągany częściowo przy powrocie wycieraczki - mam nadzieję że uda mi się wpasować z warstwą hydrofobową w takim miejscu aby działało to jak nóż odcinający wodę od szyby. A dodatkowo aby u dołu szyby tak gdzie w zimę zbiera się woda i przymarza (pod wycieraczkami) aby tam w końcu był porządek.
Bo w tamtym roku to myślałem ze w zimę wezmę dłuto do skrobania pod wycieraczkami. (muszę teścia o ruski płyn do wycieraczek pomęczyć, podobno nie ma lepszego ;P ).
A magiczny zestaw detailerski wybrałem z tego właśnie powodu że jest wredny (fakt nałożenie zajeło mi 5 godzin - ale to wina temperatury, i tego ze cudowałem z przednią szybą :D)
Wredność ma polegać na tym że jest nie zmywalny - dlatego też na razie nie nakładam pod wycieraczkę bo jak by było coś co mi nie pasuje , to bym musiał polerować szybę bo inaczej to to nie złazi.
troche tu poczytalem ale niewiem za bardzo co robic,slabo mi zbieraja wycieraczki ale czy same gumki mi wystarcza,czy musze kupic całe pióra...niewiem...
Ja zamówiłem całe wycieraczki boscha koszt: 160zł i są bardzo dobre także smiało :)
Jestem po myjni i pierwszych wrażeniach z tym związanych.
W końcu nie mam problemu z szybami po wyjechaniu z myjni.
Fakt na wyjeździe ilość drobnych kropelek na przednich (pokrytych ) i tylnich (nie pokrytych) jest identyczna.
Ale 500 m z prędkością 55 km/h i przednie boczne już z sporadycznymi kropelkami , gdy z tyłu uparcie cały czas pełno wody.
Fakt nadal pozostają pojedyncze krople na bocznych - ale jest już dużo lepiej.
Co do przedniej i tylniej - trudno cokolwiek mówić póki nie będzie realnego deszczu i jazdy w nocy.
tak patrze ze te moje wycieraczki jako tako zbieraja to chyba wstrzymam sie do wiosny ze zmiana,nie bedzie szkoda puscic wycieraczek po lodzie:D
No ja nie wiem jak to robiłeś . Ja robiłem w nordglassie w Gdańsku, cała akcja hydrofobizacji przedniej szyby ok 2h - koszt 50 pln, przy wykupienie autocasco w Avivie - free. Działa super przy prędkości od 10 do 200 km/h.
Cały myk to przygotowanie i odtłuszczenie szyby, no i o warstwę ochronną trzeba dbać, żadnych wosków, myjek automatycznych, jeden zabieg wystarcza na ok 6-10 mcy
Pzdr
Wojtek
kupiłem taki środek http://allegro.pl/autoland-look-niewidzialna-wycieraczka-300-ml-i3579471345.html ,opowiedz nam ,jak Twój sposób sprawdza się za 3 miesiące
kupiłem taki środek http://allegro.pl/autoland-look-niewidzialna-wycieraczka-300-ml-i3579471345.html ,opowiedz nam ,jak Twój sposób sprawdza się za 3 miesiące
Ja sobie zaaplikowałem go na wiosnę. I w ulewy w maju jezdzilem bez wycieraczek :) teraz efekt jest juz mizerny, ale i tak np przy przecieraniu szyb na stacji woda zachowuje sie inaczej niz bez tego srodka. Przed zima chyba sobie znowu zaaplikuje, moze snieg po przymarznieciu bedzie latwiejszy do usuniecia.
Mam pytanie. Od jakiegoś czasu wycieraczki za drugim machnięciem od użycia spryskiwacza zaczepiają o siebie i słychać wyraźne uderzenie. Miał tak ktoś? Jak sobie z tym poradzić?
No ja nie wiem jak to robiłeś . Ja robiłem w nordglassie w Gdańsku, cała akcja hydrofobizacji przedniej szyby ok 2h - koszt 50 pln, przy wykupienie autocasco w Avivie - free. Działa super przy prędkości od 10 do 200 km/h.
Cały myk to przygotowanie i odtłuszczenie szyby, no i o warstwę ochronną trzeba dbać, żadnych wosków, myjek automatycznych, jeden zabieg wystarcza na ok 6-10 mcy
Pzdr
Wojtek
kolego napisz jak się sprawdza Twój patent
Mam pytanie. Od jakiegoś czasu wycieraczki za drugim machnięciem od użycia spryskiwacza zaczepiają o siebie i słychać wyraźne uderzenie. Miał tak ktoś? Jak sobie z tym poradzić?
Musisz ściągnąć jedno ramię ze szpilki i przesunąć je o jeden ząbek wyżej/niżej w zależności za które się zabierzesz. 5 minut roboty.
Musisz ściągnąć jedno ramię ze szpilki i przesunąć je o jeden ząbek wyżej/niżej w zależności za które się zabierzesz. 5 minut roboty.
Tylko wtedy wycieraczka będzie się zatrzymywała w "połowie szyby", tak się tego niestety nie da wyregulować. Proponuję "podgiąć" trochę samą wycieraczkę (jest gumowa). U mnie zaraz po wyjeździe z salonu też tak było, po około dwóch tygodniach same się ułożyły i do dzisiaj nie ma z nimi problemu.
Jak w połowie szyby? Przecież skok na ząbkach powoduje przesunięcie wycieraczki wyżej/niżej o kilka centymetrów. Wiem bo sam ściągałem obie i później ustawiałem. A przynajmniej tak to wygląda w sedanie.
Jak w połowie szyby? Przecież skok na ząbkach powoduje przesunięcie wycieraczki wyżej/niżej o kilka centymetrów. Wiem bo sam ściągałem obie i później ustawiałem. A przynajmniej tak to wygląda w sedanie.
W połowie może nie (dałem cudzysłów :)), ale faktycznie wycieraczka idzie zdecydowanie w górę (5-10 cm).
A to to by się zgadzało ;p
Grzesiek_P
05-04-14, 10:59
Pytanie o koncowa zatyczke wycieraczki. Mozna gdzie ja dokupic ? Moze ktos ma zbedna ?
też bym poprosił o priva, jesli ktos ma do odsprzedania zaślepki od oryginalnych wycieraczek MITSUBA. Neestety przy wymianie na Bosche wywaliłem całe pióra i te zaślepki, a teraz dzięki promocji można w serwisie kupić oryginalne za 150zł (wg mnie dużo lepsze od Valeo, Boscha i innych zamienników), tyle że bez zaślepek.
moge polecić wycieraczki Aero / Oximo , za około 50 zł komplet - wygląd identyczny z oryginałem a jakość za tę cenę akceptowalna - nawet jeśli nie są tak trwałe jak Mitsuba czy Bosch to za 50 zł można częściej zmieniać .
A pytałeś w ASO ile krzyczą za te zaślepki. Na jakiejś ruskiej stronie znalazłem, że kilkanaście złotych za sztukę. Jak za drogo to pozostaje Ci szrot.
Dzięki wszystkim, już mnie uniu1 poratował. w ASO 28zł/szt.
Grzesiek_P
17-10-14, 10:54
Komplet wycieraczek kosztuje teraz w aso 150zl ? To jakas jesienna promocja?
ja ostatnio kupił wycieraczki w Kauflandzie - 6zł szt. pasuja prawie idealnie, zbieraja na razie ok. W zeszłym roku na wiosne zmieniałem gumki w ASO i jedna cały czas 'skrzypiała" pod czas pracy.
Grzesiek_P
17-10-14, 16:50
Kaufi dobry sklep czasami cos sie trafi
w sedanie sa takie same pióra?
W tamtym roku kupowałem orginale pióra Mitsuby w ASO coś koło 200 zł od początku poskrzypywały i szybko przestała dokładnie wycierać górną część szyby. W tym roku wymieniłame na Boscha AeroTwin A 392 S i są według mnie o wiele lepsze i ciche .
Zakupiłem Aerotwiny od Boscha. Jak dla mnie rewelacja.
W Hondzie jest teraz promocja min. na gumki wycieraczek; LINK (http://www.honda.krakow.pl/promocje/108/JESIENNA_KAMPANIA_SERWISOWA.html), niestety cen nie znam.
Ja z ciekawości i potrzeby zadzwoniłem i zapytałem u siebie w serwisie niedaleko http://honda-reco.pl/ w jakiej cenie w ramach jesiennej kampanii serwisowej mają pióra to powiedzieli że "oni nic nie wiedzą o tej kampanii i są w normalnej cenie za to zaproponowali mi jakieś bardzo dobre zamienniki, które montują u klientów i ponoć nie narzekają są porównywalne z originałem" cena 40 zł za sztukę. Marki nie znam. Czyli nie wszędzie by była ta kampania
Komplet wycieraczek kosztuje teraz w aso 150zl ? To jakas jesienna promocja?
w Gdańsku w ASO owszem Pan spojrzał na mnie dziwnie jak się spytałem ile % rabatu na części dla 7-letniego auta, ale dobrze wiedział że jest promocja. Trochę pokręcił nosem, że będzie musiał dużo papierów powypisywać przez to i faktycznie z 15 minut mu zeszło.
Też guzik/jepek miałem Bosche Aeortwin i dla mnie zdecydowanie lepsze są MITSUBY.
Dziś znalazłem na stronie http://www.honda.pl/cars/new/crv-2014/offers/promocja-serwisowa-castrol-honda.html Nie wszystkie serwisy uczestniczą. Jednak ten obok mnie uczestniczy a panowie nic o tym nie wiedzą i ponoć czekają na informacje. Zgłosiłem sprawę w centrali i byli bardzo zdziwieni poprosili o numer i później się skontaktują oni lub diler
...
Też guzik/jepek miałem Bosche Aeortwin i dla mnie zdecydowanie lepsze są MITSUBY.
W takim razie spróbuję*je przy następnej wymianie. ;-)
Grzesiek_P
13-11-14, 23:07
Rysuje wam sie szyba od wycieraczek ?
Mam tak pociachaną jak bym pryskał piachem zamiast płynu do spryskiwaczy.
Trzeba wycieraczki za kazdym razem porzadnie czyścić żeby się na piórach syf nie zbierał i regularnie wycieraczki wymieniać.
Ostatnio kupiłem poraz drugi Bosch Aerotwin, spisują się bardzo dobrze.
Grzesiek_P
16-11-14, 18:27
No mialem do wyboru same piora z aso lub boshe aerotwin. Stwierdzilem ze lepiej wydac te 150-160zl na cale porzadne wycieraczki niz kupowac gumy za 200zl i kombinowac. Dzieki za rade wycieraczki super sie spisuja,.
Panowie, ile tak średnio te boshe kosztują? tu czytam 140-160 zł wchodzę na allegro a tam za ledwo 100 zł
http://allegro.pl/bosch-wycieraczki-aerotwin-honda-civic-ufo-a392s-i4744343511.html
Wycieraczki mam zdaje mi się oryginalne, ale odkąd kupiłem auto (auto z końca 2010) wycieraczki coraz gorzej zbierają. Na początku lewa przy powrocie rozmazywała a teraz już obydwie rozmazują i nie zbierają tak dobrze.
Moje Bosche kupiłem w przeliczeniu za niecałe 90zł :)
ale tak ze sklepu jakiegoś/allegro, z rabatem czy "po znajomości"? :)
Normalnie na amazon.de kupiłem :)
http://www.amazon.de/gp/aw/d/B0068M0BJY
Grzesiek_P
17-11-14, 12:07
Mozna kupic na necie wychodzi troche taniej, wiadomo przesylka i oczekiwanie ale jak ktos potrzebuje odrazu to lepiej kupic z pewnego zrodla a na necie jest pelno podrobek boscha. Zauwazcie ze niektorzy sobie chwala te wycieraczki a czesc twierdzi ze rozmazuja, halasuja itd
a ja polecę coś taniego ...
http://allegro.pl/honda-civic-mkviii-ufo-wycieraczki-aero-gdynia-i4803852560.html
sam używam od pół roku i bez zastrzeżeń, wygląd jak oryginał , jakościowo dobre , trwałość - 6 miesiecy i nadal ok ,
nie jest to ukryta reklama :cool:
Grzesiek_P
17-11-14, 15:33
W makro mozna kupic aero unitec za 9 zl szt ;)
a ja polecę coś taniego ...
http://allegro.pl/honda-civic-mkviii-ufo-wycieraczki-aero-gdynia-i4803852560.html
sam używam od pół roku i bez zastrzeżeń, wygląd jak oryginał , jakościowo dobre , trwałość - 6 miesiecy i nadal ok ,
nie jest to ukryta reklama :cool:
Tez jezdze juz na 2 komplecie i jest dobrze, ale bez jakis zachwytow. Jakosc jak na 50 zl chyba adekwatna
Witam,
proszę o pomoc forumowych ekspertów w następującej kwestii:
mam nowego civica 5D i z pewnych przyczyn rozwaliły mi się pióra wycieraczek (gdzieś w trasie obsypało mi samochód jakąś substancją utrwadzalną, która spowodowała powstanie twardych grudek na masce i szybie), czy ktoś z Was wie jakie użyć zamienniki? W salonie same pióra (!!!) kosztują 288PLN. To są gumy Mitsuba 58 i 60 cm. Próbowałem z Valeo, ale niestety maja inny profil i nie da się ich wepchnąć w uchwyt wycieraczki...
Proszę o dobry pomysł, gdyż nie za bardzo mi sie chce wydawać prawie 300PLN za 1.1m gumy ;)
m.
Bardzo dobre wycieraczki do Hondy Civic można kupić w Warszawie przy ul. Kasprzaka 96 (r Ordona) tel. 228364713
cena (dla 4D)60,00zł./kpl
Bardzo dobre wycieraczki do Hondy Civic można kupić w Warszawie przy ul. Kasprzaka 96 (r Ordona) tel. 228364713
cena (dla 4D)60,00zł./kpl
szkoda ze tak daleko ode mnie :( wzialbym pomimo wersji 5D...
Na okres "zimowy" kupiłem pióra wycieraczek znane jako serwisowe. Założyłem je w połowie listopada, są stosunkowo ciche i nie wydają dziwnych dźwięków przy ujemnych temperaturach. Zbierają też całkiem dobrze, wiadomo jaki syf mamy na drogach, dlatego czasem zostawią drobne smugi, po użyciu spryskiwaczy wszystko wraca do normy i szyba jest czysta, czasami problem jest z rogami szyby, ale to standardowa przypadłość tego samochodu :) Generalnie za tą cenę mogę je z czystym sumieniem polecić.
Jakiś czs temu dałem się wkręcić zakup wycieraczek od jakiegoś gościa na parkingu pod marketem za 65zł. Dużo ludzi od niego brało jakoś tak przed świętami. Wycieraczki unipoint,wszystko z nimi ok pozatym,że środek gumy od kierowcy jadąc powyżej 100km nie dolega dobrze do szyby i wycieraczka wracając zostawia nie zgarniętą wode. Czy jest jakaś recepta na to inna niż wymiany wycieraczki?
Grzesiek_P
13-01-15, 13:05
W boshach nie ma tego problemu ;)
Jakiś czs temu dałem się wkręcić zakup wycieraczek od jakiegoś gościa na parkingu pod marketem za 65zł. Dużo ludzi od niego brało jakoś tak przed świętami. Wycieraczki unipoint,wszystko z nimi ok pozatym,że środek gumy od kierowcy jadąc powyżej 100km nie dolega dobrze do szyby i wycieraczka wracając zostawia nie zgarniętą wode. Czy jest jakaś recepta na to inna niż wymiany wycieraczki?
Sprawdzić zawias wycieraczki czy nie chodzi za ciężko :)
Jest problem z jego smarowaniem, nie znalazłem jeszcze smaru który by długo tam wytrzymał.
A dwusiarczek molibdenu trudno się zmywa z plastików - zostaje to takie szare.
jakie dokładnie powinny być długości wycieraczek przednich u mnie lewa chyba jest za krótka bo nie zachodzi na czujnik od deszczu w szybie?
Sprawdzić zawias wycieraczki czy nie chodzi za ciężko :)
Jest problem z jego smarowaniem, nie znalazłem jeszcze smaru który by długo tam wytrzymał.
A dwusiarczek molibdenu trudno się zmywa z plastików - zostaje to takie szare.
bo pewnie niema jakiejs regulacji docisku tej sprezyny nie?
Regulacja jest - nazywa się to regulowaniem wysokości salda konta i jak dobrze pamiętam tego typu regulacja kosztuje 360 PLN za nowe ramię :P
Grzesiek_P
13-01-15, 16:38
jakie dokładnie powinny być długości wycieraczek przednich u mnie lewa chyba jest za krótka bo nie zachodzi na czujnik od deszczu w szybie?
Od kierowcy conajmniej 65.
daj zdjęcie szyby i wszystko będzie jasne
Cos mi swita, ze do ufo sa dwie dlugosci wycieraczek, w zaleznosci czy auto ma czujnik deszczu czy nie. Te bez czujnika sa chyba krotsze
Cos mi swita, ze do ufo sa dwie dlugosci wycieraczek, w zaleznosci czy auto ma czujnik deszczu czy nie. Te bez czujnika sa chyba krotsze
i tak jest jak piszesz.Oryginały w ASO kupilem kpl za 160 zl .Dluga ma 650 mm .Wczesniej mialem Boscha ,ktory mial 700mm.Mam czujnik desczu z ktorego faktycznie musi być "zbierana"woda(odpowiednia długośc wycieraczki)Jesli ktos nie ma czujnika to długa takze mozna zakladać bo jest czyszczona wieksza powierzchnia szyba.
pzdr
przesyłam zdjęcia jakie mam wycieraczki ale będę musiał lewą kupić dłuższą
https://drive.google.com/file/d/0B2F75I4tbbqRNXltX1RSVUhqbEU/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/0B2F75I4tbbqRUDUtdENjSmVpaDA/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B2F75I4tbbqRNXltX1RSVUhqbEU/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B2F75I4tbbqRUDUtdENjSmVpaDA/view?usp=sharing
to 650 czy 700 zbiera wodę z czujnika deszczu?
Z tego co wiem to ta od strony kierowcy powinna mieć 675 mm, więc powinna już "przecierać" czujnik. Bosh i moje Serwisowe mają 700 mm i dosięgają bez problemu, nie zahaczając o siebie. Dłuższa wycieraczka-większa powierzchnia wycierana :)
Grzesiek_P
14-01-15, 12:28
650 tez zbiera
niechce mi sie isc do garazu zeby sprawdzic jaki mi wymiar wcisnal ten handlarz z parkingu ale powiedzial ze mialem za krotka a teraz daje mi odpowiednia (chyba 650) i powiedzial ze jak chce to moze dac mi rozmiar dluzsza i bedzie mi zbierala poprostu wiecej a nic nie bedzie haczyc. Ale mowie dobra niech bedzie tak jak oryginal bo przekombinuje a i tak kurcze powyzej stowy srodek wycieraczki nie zbiera,zastanawia mnie jak by bylo na tej dluzszej. Ja czujnika deszczu i tak nie mam
A wie ktoś może który element wycieraczek powoduje taki stukot podczas pracy? Mam już drugi zestaw wycieraczek Boscha i w jednych i drugich tak samo. Pamiętam, że na oryginalnych hondowskich była cisza... ale już je wywaliłem, a szkoda, bo bym sobie teraz je znów założył tylko z nowymi "gumkami".
Grzesiek_P
15-01-15, 14:20
Kobert ja mam czujnik. mam 650 kierowca, 600 pasazer i jest ok
prz3mo to u mnie chyba podobnie z tym stukotem, w momencie jak są już na samym dole po powrocie nie?
Coś się chyba zmieniło, ja wczoraj w aso kupiłem dwie gumy do piór i zapłaciłem 88 zł z montażem na miejscu w ASO w Radomiu :)
To montaz gratis ci zrobili, 44zl kosztuje sztuka, w sumie nie wiem po co ludzie kombinują zamiast kupić oryginalne naturalnie same gumki, wymienia się w 5minut obie i to bez demontażu piór.
no ja tak przekombinowlem kurrr... Nie mialem jeszcze zlych wycieraczek i tak zapytalem go jaka cena,widze ze unipoint... Gosc mowi pana to juz wogole nie zbieraja no i wzialem :)
To montaz gratis ci zrobili, 44zl kosztuje sztuka, w sumie nie wiem po co ludzie kombinują zamiast kupić oryginalne naturalnie same gumki, wymienia się w 5minut obie i to bez demontażu piór.
zgadza się ale jak masz tylko oryginalne pióro wycieraczki ,wtedy gumkę wymienisz.
Bardzo możliwe, bo godzine wcześniej byłem u nich na przeglądzie przed zakupowym :D
U mnie też nie zbierały, bardziej rozmazywały wszystko na szybie, dodatkowo ten lewy dolny róg szyby - niedotarty, i tez pojawiało się takie przeskakiwanie wycieraczki po szybie przy powrocie ( jak u Was prz3mo i Rrajk).
Po wymianie samych gumek wszystkie dolegliwości przestały występować. Ja zapłaciłem 80 zł za 2 gumki w ASO. Tylko tak jak koledzy wyżej podkreślają oryginalne gumy nadają się tylko jak ma się oryginalne pióra. U mnie wymiana gumek po 5 latach.
U mnie też nie zbierały, bardziej rozmazywały wszystko na szybie, dodatkowo ten lewy dolny róg szyby - niedotarty, i tez pojawiało się takie przeskakiwanie wycieraczki po szybie przy powrocie ( jak u Was prz3mo i Rrajk).
Po wymianie samych gumek wszystkie dolegliwości przestały występować. Ja zapłaciłem 80 zł za 2 gumki w ASO. Tylko tak jak koledzy wyżej podkreślają oryginalne gumy nadają się tylko jak ma się oryginalne pióra. U mnie wymiana gumek po 5 latach.
Jak sprawdzić czy pióro jest oryginalne? :)
Jak sprawdzić czy pióro jest oryginalne?
może organoleptycznie :p,porównaj do innego civica i będziesz wiedział
może organoleptycznie :p,porównaj do innego civica i będziesz wiedział
A nie ma gdzies napisu mitsuba? Nie chce mi sie isc do garazu zeby sprawdzić
A nie ma gdzies napisu mitsuba? Nie chce mi sie isc do garazu zeby sprawdzić
dokładnie jest tak jak piszesz
Grzesiek_P
28-02-15, 14:01
Na piorach jest napis
Witam
Orientuje się ktoś ile kosztują w hondzie orginalne pióra ?
Mam jakieś zamienniki założone i średnio to wygląda.
Witam
Orientuje się ktoś ile kosztują w hondzie orginalne pióra ?
Mam jakieś zamienniki założone i średnio to wygląda.
W Lubelskim ASO, we wrześniu 2013 płaciłem 87zł za sztukę.
Proszę pamiętać że wycieraczka kierowcy występuje w dwóch długościach, chyba 610 i 650 dłuższa jak auto jest wyposażone w czujnik wycieraczek.
Proszę pamiętać że wycieraczka kierowcy występuje w dwóch długościach, chyba 610 i 650 dłuższa jak auto jest wyposażone w czujnik wycieraczek.
Dokładnie tak
numery serwisowe dla wersji z czujnikiem deszczu
76620-SMG-G11 (kierowca)
76630-SMG-G01 (pasażer)
Dzisiaj wymieniłem 89 PLN od pióra plus u mnie brak było zaślepek każda po 25 PLN . Na oryginalnych szyba jednak lepiej przetarta więc polecam
Mam wrazenie, ze poprzedni wlasciciel zainstalowal niewymiarowa przez co zaslania podczas pracy czujnik i sprawia, ze wycieraczki pracuja wlasnym zyciem np. z nienacka, bez powodu zaczynaja smigac na najwyzszych obrotach.
Zaglebiajac sie w temat i chcac kupic oryginal OEM, natknalem sie, ze sa dwie wersje- dla wersji z czujnikiem i bez. Posiada ktos z Was kod wycieraczki do tej pierwszej wersji badz zna jej dlugosc, jaka powinna byc?
Mam wrazenie, ze poprzedni wlasciciel zainstalowal niewymiarowa przez co zaslania podczas pracy czujnik i sprawia, ze wycieraczki pracuja wlasnym zyciem np. z nienacka, bez powodu zaczynaja smigac na najwyzszych obrotach.
Zaglebiajac sie w temat i chcac kupic oryginal OEM, natknalem sie, ze sa dwie wersje- dla wersji z czujnikiem i bez. Posiada ktos z Was kod wycieraczki do tej pierwszej wersji badz zna jej dlugosc, jaka powinna byc?
Wycieraczki są chyba identyczne, natomiast inna jest długość ramienia na którym jest mocowana.
Wycieraczki są chyba identyczne, natomiast inna jest długość ramienia na którym jest mocowana.
Ztcp inna jednak jest długość piora. Przynajmniej jak szukalem dla siebie za pierwszym razem to wlasnie piora sa z rozróżnieniem czujnik/bez. Jest pare cm roznicy dlugosci
Kup OEM wycieraczki w ASO.Dobiorą do auta wg VIN.Ja dałem 160 zl za kpl.Teraz wymieniam co jakiś czas same gumy.
P.S.Aby było ciekawie, to w sklepie Boscha chcieli mnie skasować za wycieraczki 200 zl...
Wycieraczki Boscha dedykowane do UFO można kupić za 120-140 pln i moim zdaniem są lepsze jakościowo niż OEM.
Czy możliwa jest rozbieżność co do historii auta pomiędzy Honda Polska a salonem w którym samochód został kupiony? Właściciel sprawdzał auto w honda Polska , ja sprawdziłem w salonie gdzie zostało auto kupione i różnica w przebiegu 70 tys. Nie wiem czy wierzyć zapewnieniom właściciela dotyczącym przebiegu. Pozdrawiam.
Czy możliwa jest rozbieżność co do historii auta pomiędzy Honda Polska a salonem w którym samochód został kupiony? Właściciel sprawdzał auto w honda Polska , ja sprawdziłem w salonie gdzie zostało auto kupione i różnica w przebiegu 70 tys. Nie wiem czy wierzyć zapewnieniom właściciela dotyczącym przebiegu. Pozdrawiam.
To żeś wybrał w 100% odpowiedni temat na to żeby uzyskać odpowiedz na zadane pytanie ;)
Ha faktycznie , miało być w szybkich pytaniach i odpowiedziach.
To w koncu wycieraczki z czujnikiem deszczu jakiej maja byc dlugosci ?
700mm i 575mm dla pojazdu Z czujnikiem ?
650mm i 575mm dla pojazdu BEZ czunika ?
Wycieraczki Boscha dedykowane do UFO można kupić za 120-140 pln i moim zdaniem są lepsze jakościowo niż OEM. no to mamy odmienne zdanie bo ja wcześniej miałem Boscha a teraz OEM.Guma w OEM lepiej zbiera wodę i dłużej wytrzymuje.Teraz tylko wymieniam gumki kupione w ASO za 70 zl (2 szt)
p.s.Co do cen to jak z większością przy niskich ,można trafić na podrabiany szajs.
Ja tez polecam gumki z ASO za te 70 pln - sprawdzają sie lepiej od Boscha IMO.
Polecam z czystym sumieniem wycieraczki Oximo - komplet z przesyłką za 60 zł. Nic nie piszczy, dobrze zbierają i w porównaniu z Aerotwinami prawie 1/3 ceny.
Polecam z czystym sumieniem wycieraczki Oximo - komplet z przesyłką za 60 zł. Nic nie piszczy, dobrze zbierają i w porównaniu z Aerotwinami prawie 1/3 ceny.
Też się pod tym podpisuję. Co prawda jeszcze zimy na nich nie przeżyłem ale jak dotąd radzą sobie bez zarzutu.
Co prawda jeszcze zimy na nich nie przeżyłem
no i w tym sęk ,bo cała prawda o jakości wycieraczek(gum)wychodzi w trakcie zimy.Jeśli po dawce soli itp na gumy ,na wiosnę będzie dobrze zbierać (bez mazania)to znaczy jest ok.Wg mojej oceny pisanie opinii o wycieraczkach, bez uwzględnienia zimy, nie jest obiektywne.
pzdr
Niby tak, ale jak się poharacze wycieraczkami po zalodzonych szybach to nie ma znaczenia czy Bosch czy Aero bo i tak będą do wymiany.
Zostanie tylko kwestia finansów a ja wolę wydać różnicę na zabawkę dla dziecka niż dopłacić na firmowe wycieraczki :)
ja wolę wydać różnicę na zabawkę dla dziecka niż dopłacić na firmowe wycieraczk
Dlatego kupuje OEM gumki bo same ramię nie dostaje tak w kość.A co do zabawek to rozumiem ale moje 25 letnie dziecko, wlaśnie kupiło sobie zabawkę o nazwie Mitsubishi :cool: .Teraz pewnie będzie oczekiwał wsparcia PLN ...
Pzdr
futureshock
11-09-15, 15:03
A wie ktoś gdzie można kupić ramiona wycieraczek oczywiście nowe? W internecie ofert nie ma, więc zostało pewnie tylko ASO.
Ja tez polecam gumki z ASO za te 70 pln - sprawdzają sie lepiej od Boscha IMO.
A ja ich nie polecam po krótkim czasie zaczęły smużyć.
Przepraszam, że się wcinam: czy pióra wycieraczek w Kondzie VIII gen. są identyczne w UFO i sedanie?
czy pióra wycieraczek w Kondzie VIII gen. są identyczne w UFO i sedanie
Z tego co wiem to nie - ale niech to Ci jeszcze ktoś potwierdzi.
Ja osobiście wymieniam tylko gumki w ASO za 70 - 80 zł. Obecnie przejechały już dwie zimy i jest ok, podejrzewam, że po tej zimie będę musiał wymienić ;)
analyzer64
14-09-15, 08:10
Ja co prawda do VIIgen, ale kupiłem ostatnio wycieraczki hybrydowe Denso. Cenowo nieco ponad 80zł za komplet. W oryginale miałem Mitsuba.
Tyle ze do ufo nie ma chyba wycieraczek denso, przynajmniej ja nie widzialem. Chyba ze by kupic do innego modelu oby długość pasowala i pióra przełożyć. W VIgen mialem też oximo i byłem zadowolony ladnie zbieraly i zimę przetrwały; )
analyzer64
14-09-15, 15:46
Jeśli w VIIIgen jest mocowanie typu U to nie powinno być problemu z doborem. Ja mam od jakiejś Toyoty, bo o ile strona kierowcy jest dostępna (u mnie 600mm), o tyle strona pasażera dostępna nie była w odpowiednim rozmiarze (380mm), kupiłem więc 350mm i jest dobrze.
Jeśli w VIIIgen jest mocowanie typu U to nie powinno być problemu z doborem. Ja mam od jakiejś Toyoty, bo o ile strona kierowcy jest dostępna (u mnie 600mm), o tyle strona pasażera dostępna nie była w odpowiednim rozmiarze (380mm), kupiłem więc 350mm i jest dobrze.
w ufo jest inny system mocowania, nie pamietam nazwy, ale nie jest to typowe U
Wg Oximo jest to mocowanie typu G:
http://www.trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/eksploatacja/wymiana_wycieraczek/male/m_Oximo.jpg
futureshock
15-09-15, 11:44
Oximo są w cenie około 60zł na allegro, ale rozejrzałem się jeszcze i wycieraczki z boscha aerotwin (A392S) można już kupić z dostawą za 90zł. :)
ktoś chyba pisał ze te boscha nie podchodzą, chyba chodzi o ten mały plastik (osłonka) na mocowaniu, że on nie będzie pasował trzeba go ściągną czy coś, ale nie chce wprowadzać w błąd
Niestety nie zajrzałem wcześniej na forum i zakupiłem wycieraczki denso, dokładniej:
http://allegro.pl/show_item.php?item=5210513010
A o to efekt montażu:
http://postimg.org/image/kuwq50qt3/
generalnie nie polecam..... Założyłem z powrotem stare, i tu pytanie do was jakiej firmy były oryginalne? Mitsuba?, chce jutro podjechać do ASO, może uda się wymienić same gumki. Sedan VIII 1.8
Niby tak, ale jak się poharacze wycieraczkami po zalodzonych szybach to nie ma znaczenia czy Bosch czy Aero bo i tak będą do wymiany.
Zostanie tylko kwestia finansów a ja wolę wydać różnicę na zabawkę dla dziecka niż dopłacić na firmowe wycieraczki :)
To prawda najprawdziwsza. OEMy wytrzymaly 2 sezony od nowości. Potem były aerotwiny, ale po zimie niestety zaczęły średnio zbierać. Pojeżdziły 2 sezony tak naprawdę z lenistwa :) Do drugiego auta też wsadzam oximo, komplet 32 złote + przesyłka.
Ja wymieniam zawsze same gumki z ASO (jakkolwiek to brzmi :) ) , zwykle wytrzymuja co najmniej 1 sezon, a aktualne mam juz poltora roku / 30tys km i nadal sa bez zarzutu.
W Hondzie plaza za wymianę samych gumek zapłaciłem 144zl
no to zaszalałeś bo gumki to około 70 zl ,kilka minut roboty i 70 w kieszeni:cool:
W Hondzie plaza za wymianę samych gumek zapłaciłem 144zl
W takim razie plaza przycina sobie jeszcze na gumkach, wymiana widniała za 37zł. Jak wrócę do domu podam dokładne ceny. Przy okazji sprawdziłem sobie historie auta, wiec powiedzmy ze ta kwota była akceptowalna ;)
no to zaszalałeś bo gumki to około 70 zl ,kilka minut roboty i 70 w kieszeni:cool:
plaza przycina sobie jeszcze na gumkach,
no to , że ASO dowala z cenami to norma. Warto powalczyć o rabat. Czasami jest to 10 % , co pozostawia trochę gotówki w kieszeni.
Panowie,juz zamowiłem te OXIMO potestuje sobie przez zimę co to warte :) Ciężko wymienia się/zdejmuje obecne wycieraczki ?
W piątek kupiłem oryginalne OEM gumki Mitsuba w Honda Plaza - 82 zeta komplet. Demontaż piór 2 minuty, zakładanie nowych gum 15 minut. Polecam bo te ori Mitsuba sa bardzo dobre. Japońskie made in Hungary hehehe.
Wysłane z kalkulatora
ja kupilem boscha aerotwin i jestem bardzo zadowolony. Ciche, dobrze zbieraja -bez zastrzezen ogolnie. Polecam
palecbeckham
18-10-15, 23:46
Mam te co Ty, ale po 2 miesiącach zaczęły hałasować.
Tak jakby było za sucho dla nich, dźwięk przy końcowych fazach ruchu.
W piątek kupiłem oryginalne OEM gumki Mitsuba w Honda Plaza - 82 zeta komplet. Demontaż piór 2 minuty, zakładanie nowych gum 15 minut. Polecam bo te ori Mitsuba sa bardzo dobre. Japońskie made in Hungary hehehe.
Wysłane z kalkulatora
Posiada ktoś numer katalogowy gumek Mistuba? Bo haparts twierdzi:
"nie posiadamy w ofercie produktów firmy MITSUBA – jeżeli chodzi o gumowe wkłady piór wycieraczek, to zaproponować możemy wyłącznie oryginalne produkty Honda."
Chyba że ja czegoś nie rozumiem i wychodziły jakieś inne gumki :D Bo mam obecnie wycieraczki MISTUBA gumki na nich również MISTUBA, ale muszę je zmienić bo już nie ściągają dobrze..
Posiada ktoś numer katalogowy gumek Mistuba? Bo haparts twierdzi:
"nie posiadamy w ofercie produktów firmy MITSUBA – jeżeli chodzi o gumowe wkłady piór wycieraczek, to zaproponować możemy wyłącznie oryginalne produkty Honda."
Chyba że ja czegoś nie rozumiem i wychodziły jakieś inne gumki :D Bo mam obecnie wycieraczki MISTUBA gumki na nich również MISTUBA, ale muszę je zmienić bo już nie ściągają dobrze..
Bo to OEM Honda made by Mitsuba :) moze stad nieporozumienie.
Kupiłem ponownie Bosch Aerotwin, niestety trzymają na mojej porysowanej szybie około pół roku, potem mażą na dole szyby... Następnym razem spróbuję kupić OEM wycieraczki :)
Wyrzuciłem kurde hondowskie opakowania niestety :( ale każde ASO Hondy poda numery katalogowe tych gum.
Wysłane z kalkulatora
To są te zgadza się?
- strona kierowcy 76622-SMG-E11,
- strona pasażera 76632-SNA-A01.
Kupiłem ponownie Bosch Aerotwin, niestety trzymają na mojej porysowanej szybie około pół roku, potem mażą na dole szyby... Następnym razem spróbuję kupić OEM wycieraczki :)
Niestety, ale OEM też padną po pół roku. Mam to samo, do czasu gdy szyba była bez miliona odprysków i rys to Mitsuby zbierały praktycznie super przez 2 lata. Później zmieniłem na Bosch i padły po pół roku, więc ponownie wróciłem do OEM i niestety, ale po pół roku jest znowu to o czym piszesz.
Chyba czas na wymianę szyby.
witam,
ostatnio byłem zmuszony kupić nowe pióra. cały dzień siedziałem na forum i za dużo nie wymyśliłem. same gumki w ASO odpadały bo nie miałem oryginalnych piór. płacenie 150zeta na bosche to dla mnie też przesada lekka. w tvn turbo zobaczylem reklamę visee. wszedłem na stronę. i niby mieli do civica. na stronie visee.pl były miejsca gdzie ich towar można kupić ale do civica z uchytem typu G tylko jeden(!) sklep w całym słupsku miał więc ogólnie problem z dostępem :P. Ogólnie montaż bardzo sprawny. wrażenie poki co ok. co prawda dużo deszczu nie było, ale jechałem w trasie z deszczem to spoko. na poczatku troche jakby zostawiała lekko na szybie wody w jednym miejscu ale się chyba dotarła :P No i niewątpliwą zaletą jest cicha praca. zero stuków przy nawrocie, guma po szybie tez się ślizga bez żadnych dzwięków. cena? 62zeta dałem. poki co spoko, zobaczymy co będzie po dłuższym czasie użytkowania.
nie musisz płacić tyle za Bosche. Możesz je kupić w sklepie internetowym (pod Berlinem). Przesyłki dochodzą w 48h, tylko sam koszt przesyłki 40-45 zł, więc warto albo w kilka osób kupować albo coś dodatkowego jeszcze jak jest potrzebne dorzucić.
http://www.czesciauto24.pl/bosch/1193797 - 83zł za Bosche
Nie jestem pewien czy mają w ofercie model do ufo, ale zawsze do wszystkich samochodów kupowałem wycieraczki polskiej marki Mot-Gum. Zbierają rewelacyjnie i co najważniejsze są bezszelestne! A przy tym kosztują grosze w porównaniu do innych marek. Jedyny problem to są dość trudno dostępne, najłatwiej dostać na allegro.
mieszko daj zdjęcie jak wyglądają te pióra. Gdzie je dostałeś w Słupsku? Bo właśnie chciałem na dniach jechać do ASO po gumki do oryginałów.
xlukiKupiłem je w sklepie motoryzacyjnym na kopernika 9A sklep się nazywa TOMSTAN. Ogólnie to na tej stronie visee.pl możesz znaleźć gdzie sprzedają ich produkty ale lepiej zadzwoń wsześniej po tych sklepach bo ja pojechałem w ciemno i potem jeździłem po całym mieście i ich szukałem bo nigdzie nie mieli. zdjęcie to jak coś to wrzucę albo popoluniu albo jutro. ale wyglądaja estetycznie i nie ma lipy pod tym względem.
Nie jestem pewien czy mają w ofercie model do ufo, ale zawsze do wszystkich samochodów kupowałem wycieraczki polskiej marki Mot-Gum. Zbierają rewelacyjnie i co najważniejsze są bezszelestne! A przy tym kosztują grosze w porównaniu do innych marek. Jedyny problem to są dość trudno dostępne, najłatwiej dostać na allegro.
Też od wielu lat w różnych autach używam Motgum fabryczka jest w Józefowie koło Otwocka. Polecam dobrze zbierają są ciche i tanie ja wymieniam co 1-1,5 roku.
Mot-Gum są spoko. Jest tylko jedno ale.
Nie mają w ofercie piór dla Civic VIII 5 drzwi. Jest tylko sedan :(
xlukiKupiłem je w sklepie motoryzacyjnym na kopernika 9A sklep się nazywa TOMSTAN. Ogólnie to na tej stronie visee.pl możesz znaleźć gdzie sprzedają ich produkty ale lepiej zadzwoń wsześniej po tych sklepach bo ja pojechałem w ciemno i potem jeździłem po całym mieście i ich szukałem bo nigdzie nie mieli. zdjęcie to jak coś to wrzucę albo popoluniu albo jutro. ale wyglądaja estetycznie i nie ma lipy pod tym względem.
A jak z długością w stosunku do oryginałów. Nie jest czasem jedna krótsza ?
Dziś założyłem OXIMO. Polecam. Tanie,bo trzeba to przyznać. Łatwe w montażu,a ile pożyją to się okaże.
Wydaje mi się ze pożyją nie mniej niż bosze.
A jak OXIMO wyglądają względem oryginałów? Chodzi mi o to czy trzeba demontować te zaślepki z ramion?
MIałem Oximo w poprzednich autach i świetnie się spisywały.
Czy ktoś mógłby wrzucić zdjęcie jak wyglądają zamienniki na ramionach?
One mają sylikonowe gumki,może bardziej podatne na rozdarcia ale za to świetnie zbierają.
Trzeba zdemontować zaślepki do demontażu,później normalnie zakładasz oryginalne swoje zaślepki i jest elegancko. Mi nawet te oximo bardziej się podobają,bo są chudsze niż te mitsuba oryginalne. Śmiało brać i zamawiać pany. 60zł z przesyłką to nie jest majątek.
mickee szczerze mówiąc to nie wiem ile mają OEMy. ale te visee maja 700mm i 580mm :) rozmiar jest ok. wiadomo że ta prawa mniej zbiera ale chyba dłuższa też juz nie może być bo by o prawą zahaczała. Czyli te oximo kosztują mniej więcej tyle co visee. najlepiej będzie jak na wiosnę napiszemy posty jak nasze pióra zbierają po zimie :)
Ja w tym roku tez kupilem oximo. Na poczatku bylo srednio, bo wycieraczka pasazera zostawiala kawalek nie wytarty. Ale sie poprawilo :) i na razie jestem zadowolony
na razie jestem zadowolony
to znaczy ,że wydałem kase ,ale nie jest tak jak chciałem :p
Dzisiaj założyłem wycieraczki BOSCH AEROTWIN plus. Nowy model, ponoć poprawiony.
Jak narazie jestem zadowolony, zobaczymy jak będą się spisywały później.
Pracują cicho i ładnie zbierają.
Wrzucam zdjęcia z porównaniem z OEM piórami.
http://images75.fotosik.pl/70/76b214d46eaac9a2gen.jpg (http://images75.fotosik.pl/70/76b214d46eaac9a2.jpg)
http://images78.fotosik.pl/69/d28ab0f3bf98889dgen.jpg (http://images78.fotosik.pl/69/d28ab0f3bf98889d.jpg)
http://images78.fotosik.pl/69/521a649c3824def9gen.jpg (http://images78.fotosik.pl/69/521a649c3824def9.jpg)
ja polecam OXIMO dobra jakość za rozsądną ceną i pasują idealnie
xluki nie wyrzucaj tylko tych zaślepek na piórze wycieraczki. Z Boschem są w zestawie, ale jakbyś chciał wrócić do OEM, to niestety nie są w zestawie i kosztują dodatkowo 30-35zł/szt.
Zostawiłem całe pióra. Zawsze można kupić gumki w Aso i mam drugi komplet.
W Aerotwinie tez można bez problemu wymienić same gumki.
po niecałym roku stwierdzam że oem gumki padły, dlatego trzeba spróbować czegoś innego... Ale do sedna obecnie mam od kierowcy 600mm a od pasażera 575mm (brak czujnika deszczu) - rozumiem że od kierowcy jak założę 650 lub 700 nic nie będzie ocierać, przy równoczesnym zostaniu przy rozmiarze 575 od pasażera (patrząc na zakładanie się wycieraczek podczas ruch tak wychodzi logicznie bo pierwsza idzie od kierowcy) ale może ktoś jeszcze potwierdzić?
650-700 kierowca 575 pasażer nic nie chaczy
po niecałym roku stwierdzam że oem gumki padły, dlatego trzeba spróbować czegoś innego...
to wg Ciebie ile powinno się jezdzić na jednych gumkach?Prawie rok, to dobry wynik.
skoro ludzie tutaj piszą ze mają po kilka lat oemy to chyba jest to realne
Mi się jakieś tanie wycieraczki rozsypały po około roku czasu, ale w czasie poprzedniej zimy nie miały lekko.
Założyłem je zdejmując oryginalne Mitsuba które już trochę mazały. Jak te tanie się rozsypały, to założyłem z powrotem Mitsuba i jeszcze trochę pociągnęły, a niedawno zmieniłem w ASO same pióra i póki co śmigają :) Zobaczymy, jak długo.
to wg Ciebie ile powinno się jezdzić na jednych gumkach?Prawie rok, to dobry wynik.
Ja mam swoje już ponad dwa lata i jak na razie ładnie jeszcze zbierają :D
skoro ludzie tutaj piszą ze mają po kilka lat oemy to chyba jest to realne
ale to nie ja napisałem ,ze po niecałym roku padły i trzeba sprobować innych:cool:Ja wymieniam zawsze dokładnie 1 raz w roku i nie chcę próbować innych co sugerujesz.
p.s.OEM czy nie OEM ale jesli ktoś pisze ,ze jezdzi kilka lat to niech nie marudzi ,ze ma szybę porysowaną .Co w UFO jest częstą przypadłością
więc zrobiłeś tak jak ja albo ja jak ty (bez znaczenia) po roku wymiana, i sam napisałeś 'oem czy nie oem' więc kwestia wydaje się być wyczerpana
sam napisałeś 'oem czy nie oem' więc kwestia wydaje się być wyczerpana
ja nie mam dylematu bo zawsze guma jest OEM.
Do mnie przyszła dziś jedna z paczek od żółtych przyjaciół, a w niej dwie sztuki wycieraczek 26" z tego linku: aliexpress.com (http://www.aliexpress.com/item/1-Pc-26-24-Car-accessories-Soft-Car-Bracketless-Frameless-Rubber-Window-Windshield-Wiper-Blade-car/32540146622.html)
Właśnie wróciłem z montowania tego cuda, do wycieraczki pasażera gumę trzeba było dociąć, za to do kierowcy brakło może centymetra żeby wypełnić całą wycieraczkę. Wycieraczki jak i stare gumy były od Mitsuby, ciężko mi stwierdzić jak długo były na tym samochodzie, bo właścicielem jestem dopiero od sierpnia. W każdym razie, chińczyki na ten moment działają o wiele lepiej, a biorąc pod uwagę ich cenę... chyba warto spróbować :D
Ciężko mi się wypowiedzieć na temat trwałości, ale myślę choćby było koszmarnie i miałyby podziałać 2-3 miesiące, to i tak warto przy tej cenie. Tym bardziej, że mam dramatycznie porysowaną szybę, i nie chciałem kupować wycieraczek za > 100 zł żeby za chwilę się znów się zużyły. Poczekam też na większe mrozy, poprzednie nawet przy dzisiejszej temperaturze (3*C) skakały po szybie jak szalone. Te stawiają wyraźnie większy opór, chodzą zdecydowanie wolniej po szybie.
Ja właśnie jestem po wymianie wycieraczek (oryinalnych) na Boschowe dedykowane dla Hondy. Lewa wycieraczka dłuższa lekko od starej ale działa wszystko bez zarzutu. Polecam! Za 88zł dorwane na Allegro.
Do mnie przyszła dziś jedna z paczek od żółtych przyjaciół, a w niej dwie sztuki wycieraczek 26" z tego linku: aliexpress.com (http://www.aliexpress.com/item/1-Pc-26-24-Car-accessories-Soft-Car-Bracketless-Frameless-Rubber-Window-Windshield-Wiper-Blade-car/32540146622.html)
Właśnie wróciłem z montowania tego cuda, do wycieraczki pasażera gumę trzeba było dociąć, za to do kierowcy brakło może centymetra żeby wypełnić całą wycieraczkę. Wycieraczki jak i stare gumy były od Mitsuby, ciężko mi stwierdzić jak długo były na tym samochodzie, bo właścicielem jestem dopiero od sierpnia. W każdym razie, chińczyki na ten moment działają o wiele lepiej, a biorąc pod uwagę ich cenę... chyba warto spróbować :D
Jak Ci się udało do Mitsub włożyć te zalinkowane gumki. Oryginalne MItsuby są o wiele szersze w miejscu wsuwania do wycieraczek i wypełniają całkowicie je od spodu. Na pewno wcześniejsze miałeś Mitsuby?
Na 100%, chyba że loga na wycieraczkach i gumach kłamały :) O ile ich nie wyrzuciłem, wieczorem zrobię zdjęcie porównawcze tego co miałem, i przyciętego fragmentu dłuższej wycieraczki od chińczyków.
Co do OEM gumek, to w grudniu wymieniłem moje "serwisowe" wycieraczki z alledrogo, po ponad rocznym użytkowaniu, chcąc mieć porównanie i przekonać się, czy warto zapłacić 2 razy więcej za oryginały. Gumy zakupiłem w Autokopexie za ok 85 zł, serwis wymienił je na miejscu i założyłem pióra gdzieś przed świętami. Wrażenia ? Bardzo słabe. Zima do najmroźniejszych i najtrudniejszych nie należy, podczas deszczu zbierają jeszcze dobrze, ale w momencie gdy pojawia się drobny drogowy "syf" zaczyna się dramat. Liczne smugi i rozmazanie w górnej części szyby i rogach. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie pomaga nawet spora ilość płynu do spryskiwaczy, po którym efekt jest mniej więcej taki sam ! Oczywiście winny jest temu także "wspaniały" hondowski system spryskiwaczy, ale to temat do innej dyskusji. Podsumowując, OEM gumek, a tym bardziej piór, z całą pewnością więcej nie kupię, bo nie warto. Może spróbuje pod koniec roku bosha, ale czy będzie faktycznie 2 razy lepszy efekt niż "serwisówek" ? Szczerze wątpię.
Hmm, ja ostatnio wymieniłem gumki na OEM i wrażenia pozytywne. Wycieraczki pracują cicho, zbierają, wymiana dość prosta - mi więcej nie trzeba :).
grabarz117
24-02-16, 10:02
Bosch Aerotwin 392S - mam 3 rok i zbieraja dobrze, nic sie nie kruszy... Jak kupowałem to 140zł, teraz na all... 85zł. Polecam - w tej cenie nie opłaca się żadnych zamienników Noname...
ew. wymiana samych gumek z ASO
...Liczne smugi i rozmazanie w górnej części szyby i rogach... Zaskakujesz mnie. Miałem Bosha a około rok (może ciut więcej) temu wymieniłem (przy okazji jakiejś akcji promocyjnej) całe pióra na oryginały i byłem mile zaskoczony że jest lepiej. Wymiana była w ASO. Po roku cały czas uważam, że jest lepiej niż na boschu. Dlatego dziwię się że aż takie nekatywne opinie. Może gumy były słabej jakości a kasowali jak za zboże ?
A używał ktoś z Was Denso hybrydowe? Ja od siebie mogę właśnie takie pióra polecić bo są w stanie sporo wytrzymać, pracują naprawdę cicho i dobrze odprowadzają wodę, niestety nie należą do najtańszych ale moim skromnym zdaniem od czasu do czasu warto zainwestować.
A są do ufo, wersja z czujnikiem?
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Wycieraczki są wycieraczkami,nie ma jakiś do wersji z czujnikiem :) Wiem bo mam sensor deszczu i zmierzchu
Chodzi ze są dluższe. Jak kiedys szukalem denso hybrydowych (w VI sobie chwalilem) to nie było takich długości
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Wycieraczki są wycieraczkami,nie ma jakiś do wersji z czujnikiem :) Wiem bo mam sensor deszczu i zmierzchu
To dlaczego są dostępne wycieraczki do wersji z czujnikiem deszczu i bez - różnią się długością - do wersji z czujnikiem ma 675mm, a do wersji bez 600mm
Te dodatkowe 75mm zbiera deszcz w miejscu gdzie jest czujnik.
http://www.coxmotorparts.co.uk/2006-2011-civic-wiper-blades-c-15_163_601.html
Standardowe alca-i 10-12 tysięcy a kosztują grosze.
Te droższe są jeszcze lepsze.
palecbeckham
06-09-16, 22:03
testował ktoś OXIMO?
http://www.ceramizer.pl/sklep/honda-civic-012006-122011-viii-hatchback-fnfk-hatchback/7700-wycieraczki-honda-civic-oximo-wg-od-2006-do-2011.html
Ja mam teraz u siebie Oximo ogólnie bardzo ładnie zbierają tyle że czasem zdarzy im się zapiszczeć.
Ostatnio kupowałem gumki do piór wycieraczek w aso za 90 zł.
testował ktoś OXIMO?
http://www.ceramizer.pl/sklep/honda-civic-012006-122011-viii-hatchback-fnfk-hatchback/7700-wycieraczki-honda-civic-oximo-wg-od-2006-do-2011.html
Ja też je mam. W listopadzie minie rok od momentu kiedy je założyłem i sprawują się nieźle. czasem potrafi się odczepić plastikowa zatyczka na końcu wycieraczki.
ja mam OXIMO od około miesiąca, kierowcy już zamazuje a po hałasują - może trafiłem na jakieś zleżałe ale ja ich nie polecam.
Ja kupiłem juz z dwa czy nawet trzy miesiące temu Boscha Aerotwin. To są te dłuższe, od kierowcy ma 700 mm. I jestem z nich zadowolony. Są troche droższe, ale tak - nie hałasują, dobrze wycierają i idealnie wycierają czujnik deszczu więc jak dla mnie robią robotę.
Ja od pół roku używam w sedanie tych http://wycieraczki.bazarek.pl/opis/7920098/civc-viii-sedan-od-08r-dlugosc-wycieraczek-650mm-560mm.html i jestem zadowolony.
Ja przy wymianie zainwestowałem w Visee, pasują bez problemu, ale już pomimo delikatnego używania potrafią puszczać drobne kreski (które po chwili odparowują, ale jednak) :)
Również mam oximo, we wrześniu mija rok od zakupu i jestem zadowolony chociaż myślę że pora powoli pomyśleć o nowych
Seria vs bosch vs valeo. Poki co najlepsze te trzecie ale juz tez do wymiany. Pozostale dwie opcje siadly od strony kierowcy po pol roku uzywania kazdej. Najladniejsze sa seryjne jak cos ;)))
Jakie nastepne? Ktos uzywal jakichs innych?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
miałem Bosche, OEM i Valeo i następna to będzie wymiana szyby przedniej. Hanka zrobiła już 206 tys. km i nie dość, że pod słońce jest co raz gorsza widoczność od odprysków i rys, to jeszcze wycieraczki jakie by nie były, to po 2-3 miesiącach już nie zbierają dobrze. Przy nieporysowanej szybie wytrzymywały kiedyś po 25-30 tys. km.
miałem Bosche, OEM i Valeo i następna to będzie wymiana szyby przedniej. Hanka zrobiła już 206 tys. km i nie dość, że pod słońce jest co raz gorsza widoczność od odprysków i rys, to jeszcze wycieraczki jakie by nie były, to po 2-3 miesiącach już nie zbierają dobrze. Przy nieporysowanej szybie wytrzymywały kiedyś po 25-30 tys. km.
Dzieki za info. Mam podobne odczucia - oemy to mi od nowosci nie zbieraly, od kierowcy bosche po 2 miesiacach przestaly, a valeo uzywam rok z czego od pol roku sie mecze w sumie. No nic bede chyba kupowal tansze i czesciej. Zadne magiczne forumowe i internetowe sztuczki na przednia szybe tez nie pomagaja - to akurat ix gen ale lewa na srodku od kierowcy nie zbiera dobrze zadna i jak mocno pada jest kiepa:(
Spróbujcie oximo ja jestem zadowolony
Spróbujcie oximo ja jestem zadowolony
Dzieki :) Oximo - kupilem, zalozylem - jest spoko. Wycieraczka, mimo ze gorszej jakosci (plastik i mocowanie) niz Valeo/bosch/mitsuba ma dobra konstrukcje, ktora prawidlowo wypycha jej dół przy nacisku na szybę przez co nie zostawia smug na srodku. Tego nie mozna powiedziec o valeo (te z zielonej serii), ktore to maja wade konstrukcyjna (albo genialny wymysl inzyniera jak tu popsuc cos co inni robia dobrze od 35 lat), gdzie srodek gumy jest przymocowany na sztywno do konstrukcji. Boschowskie aero twiny maja podobny problem ale dzieje sie to dopiero po jakims czasie (jak cala ta minimalistyczna konstrukcja staje sie z czasem za miekka zeby dociskac - sa zwyczajowo zaprojektowane zeby po pol roku szly na smietnik).
Nie wygladaja te chinczyki zbyt pieknie i solidnie ale spelniaja swoje zadanie! W przyszlym tygodniu bede probowal wymieniac gumy w seryjnie montowanych mitsubach (sa rewelacyjnie zrobione ale i zaporowo drogie - chcial bym je zalozyc) - jesli kogos interesuje taki manewr to niech sledzi u mnie temat auta, bo zapewne zrobie fote - bedziemy probowac gumy z roznych modeli chinczykow, a moze w koncu ktoras bedzie pasowala do oemowych wycieraczek.
Wiem, ze troche to przegiecie, bo to tylko wycieraczki ale nic nie poradze - cala moja rodzina siedzi w tym biznesie od prawie 40 lat (produkcja i sprzedaz piórek) stad zboczenie ;))))
palecbeckham
24-09-16, 22:35
A jakie wymiary ma oximo?
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
A jakie wymiary ma oximo?
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Wiesz co ja mam ix'tke takze 650 i 450. I wszystkie wycieraczki kazdej firmy sa wlasnie takie.
palecbeckham
25-09-16, 11:00
właśnie mam BOSCH Długość [mm]: 700 / 575 i nie wiem jak OXIMO będą się sprawowały, jeżeli są krótsze
właśnie mam BOSCH Długość [mm]: 700 / 575 i nie wiem jak OXIMO będą się sprawowały, jeżeli są krótsze
Ale mozna kupic chyba dowolny rozmiar tego - ja tylko podaje na swoim przykladzie, bo mam inne auto :)
dzoler1111
11-11-17, 16:29
Ja zakupiłem oximo i od razu jak założyłem to mi mażą na szybach (chyba nie powinno tak być, szyba umyta, wycieraczka przylegają dobrze) wcześniej mialem boscha i było dużo lepiej. Chyba oddam te oximo i doloze do boscha. A czy ktos próbował kamoka albo valeo?
Ja zakupiłem oximo i od razu jak założyłem to mi mażą na szybach (chyba nie powinno tak być, szyba umyta, wycieraczka przylegają dobrze) wcześniej mialem boscha i było dużo lepiej. Chyba oddam te oximo i doloze do boscha. A czy ktos próbował kamoka albo valeo?Zawsze w kazdym aucie uzywam bosch i zawsze jestem zadowolony. Nie mam nawet porownania do innych, bo nie mam takiej potrzeby.
Wysłane z mojego Gemini przy użyciu Tapatalka
Za oryginały w ASO zapłaciłem (za komplet po zniżkach dla stałego klienta wraz z wymianą) 68 zł.
Jestem zadowolony.
Wymieniam co dwa lata-zawsze na wiosnę.
Polecam
Pozd.
Za oryginały w ASO zapłaciłem (za komplet po zniżkach dla stałego klienta wraz z wymianą) 68 zł.
Jestem zadowolony.
Wymieniam co dwa lata-zawsze na wiosnę.
Polecam
Pozd.
za całe pióra czy gumki ??
w sumie i tak i tak dobra cena
Jakiś czas temu kupiłem RainPro na popularnym portalu aukcyjnym. Niestety nie jestem z nich w pełni zadowolony. Potrafią piszczeć i lewa zostawia środkiem nieoczyszczony obszar idąc w górę. Przy powrocie czyści już dobrze.
Własnie wybieram sie po nowe wycieraczki,dzieki Marcinie za info
Edit:no i kupił Valeo First,gumki super ale mocowanie paranoja, zadnej zaslepki na uchwycie,jedna wielka dziura,ramie po załozeniu wycieraczki odstaje od szyby 10km 😠 zwrot i zamiana na Bosch
krzysiek87
17-11-17, 15:22
Czy warto kupić te wycieraczki ? Czeka mnie wymiana a nie wiem co wybrać . http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5359412451
Czy warto kupić te wycieraczki ? Czeka mnie wymiana a nie wiem co wybrać . http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5359412451
Może to i serwisowe ale na pewno nie oryginał i za cene 32,99 zł nie spodziewaj się że będą Ci zbierały wodę z szyby ;) .Oryginalne to MITSUBA --->klick (http://i968.photobucket.com/albums/ae162/zonghengboy/Hondacivic_zpsadd99e7f.jpg) i nie ma zaślepek na końcach.