Zobacz pełną wersję : Tarcze i klocki...co się teraz rozsądnie kupuje ?
[H] Dylu [H]
25-01-10, 15:11
Temat zbiorczy poruszający tematykę elementów eksploatacyjnych układu hamulcowego
klocki ferodo premier.Osobiscie polecam u mnie wytrzymały 60 tyś
Ja kupiłem tarcze ATE gladkie i klocki Ferodo DS Performance. (tarcza 262mm)
Klocki drogie bo 350zł na przód ale naprawde warto...w porównaniu do EBC black czy Ferodo Premier, ktore mialem wczesniej - nie ma porównania...te hamuja duzo lepiej z kazdej prędkości i przede wszystkim bo dobrym dotarciu nawet dwukrotne hamowanie ze 170km/h do zera nie spowodowało jakiegos zauważalnego zmięknięcia pedału hamulca...jedno hamowanie z 200km/h do zera także a jesli robiłem to na klocku EBC black odrazu czułem ze pedał jest gąbczasty.
Co do tarczy to różnym ludziom różne tarcze sie gną...ale jesli mówisz ze nie potrzebujesz do upalania po torach to gladka ATE/EBC Ci wystarczy(chyba, ze stać sie na Brembo ORO) tylko warunek taki, ze po zalozeniu(poprawnym) nowych klockow i nowej tarczy trzeba to przez pierwsze 250km deliktanie dotrzec i NIE trzymac nogi na hamulcu. Ja tak zrobilem i jest bardzo dobrze.
[H] Dylu [H]
25-01-10, 16:29
to, że klocki i tarcze trzeba ułożyć to wiem oczywiście :)
350 pln za same klocki to sporo, chcę wydać góra 500 pln za całość, a jak można coś sensownego kupić jeszcze taniej to oczywiście proszę pisać :)
Jak takie podejście, to z allegro zestaw:
Gładkie Brembo + Ferodo Premier za ~300 ( tak z głowy ta cena ). Ewentualnie jeśli znajdziesz tam w podobnej cenie gładkie ATE + Ferodo Premier. Ale jak dla mnie gładka Brembo/ATE/EBC będą podobnej jakości. Brałbym to, co taniej, jeśli chodzi o tarcze. Tylko załóż to z użyciem miernika zegarowego... Ale to pewnie wiesz. A cudowane tarcze na codzień w mojej ocenie nie mają racji bytu.
Jak będziesz kupował odddzielnie, to tak tanio nie kupisz.
Dylu [H];887070]chcę wydać góra 500 pln za całość
uwierz mi ze warto dołożyć i za 600zł z "groszami" kupic dobrą gładką tarcze i klocek Ferodo DS Performance bo na pewno poczujesz zdecydowana poprawie hamowania.
Ale jesli nie to za 400zł gładka tarcza ATE/EBC(ok.260zł) i klocek Ferodo Premier(pewnie ok. 120zł).
Zwrócł bym uwage też na klocek Mintex'a(zwykly zamiennik serii)...kiedys kupowałem (od usera civic45) klocki Mitex do Civica 7gen. i calkiem dobrze sie sprawują a po przebiegu 50tys jest ich jeszcze troche.
Gładkie Brembo
nie wiem gdzie teraz te tarcze produkują ale swojego czasu nikt ich nie polecał bo rozlewali to w Piasecznie i jakość znacznie odbiegała od tych Brembo produkowanych w Italii...także jesli nie są Made in Italy to bym je odpuścił.
[H] Dylu [H]
25-01-10, 17:09
Jak takie podejście, to z allegro zestaw:
Gładkie Brembo + Ferodo Premier za ~300 ( tak z głowy ta cena ). Ewentualnie jeśli znajdziesz tam w podobnej cenie gładkie ATE + Ferodo Premier. Ale jak dla mnie gładka Brembo/ATE/EBC będą podobnej jakości. Brałbym to, co taniej, jeśli chodzi o tarcze. Tylko załóż to z użyciem miernika zegarowego... Ale to pewnie wiesz. A cudowane tarcze na codzień w mojej ocenie nie mają racji bytu.
Jak będziesz kupował odddzielnie, to tak tanio nie kupisz.
te zwykłe Brembo odpadają, bo są za miękkie. Kiepskie opinie o tych tarczach krążą...
a z tym miernikiem już tak nie odpływajmy, nie widziałem jeszcze, żeby ktoś używał takich przyrządów pomiarowych, przy wymianie zwykłych tarcz i klocków ;)
Dylu [H];887108] nie widziałem jeszcze, żeby ktoś używał takich przyrządów pomiarowych, przy wymianie zwykłych tarcz i klocków
bo nikt nie uzywa pewnie a czasem moze by bylo warto.
ja nie uzywalem ale bardzo dokladnie wyczyscilem piaste wiertarką z drucianą szczotką, odtluscilem tarcze i spokojnie dotarłem (moze to głupie ale z "instrukcją w ręku"). Teraz nic nie bije i jesli cokolwiek zacznie to przynajmniej będe pewny ze nie z błedy przy montazu czy docieraniu tylko z przepracowania materiału.
chcesz super i tanio, a tak to nawet w Erze nie ma
jedyna tarcza z tych które testowałem, a o której złego słowa nie moge powiedziec to EBC Ultimax (nie wiem jak inne EBC)
Na obecnych przejechałem 50tysi !!! i jeszcze są nacięcia. Pewnie na lato kupie nowe, takie same.
OEM, Brembo, ATE wszystkie się "gięły" i było bicie przy hamowaniu
Klocek teraz kupiłem EBC Black i tak jak tu wspominano, jest dno, przy hamowaniu z duzej predkosci pedał mięknie :/ Nie mialem tego na Redach, ani na Ferodo, a najlepiej hamowalo mi sie na Boshach !!!
[H] Dylu [H]
25-01-10, 19:24
nie chcę super i tanio, bo wiem, że tak się nie da...chcę rozsądnie.
EBC Ultimax kosztują prawie 700 pln za same tarcze...to nie dla mnie :P
co powiecie na taki zestaw:
gładkie tarcze EBC i klocki Bosch lub Ferrodo Premier
z kolei na EBC Black jest dobra promocja...100 pln za kpl, ale jak nie polecacie to odpuszczę...
jest jeszcze propozycja na gładkie tarcze ATE lub Bosch.
Ja polecam gladkie EBC z Premierem.
Wg mnie bdb zestaw.
Premiera mialem przy 242mm z Brembo Maxem, pozniej przy 262mm z gladkim Brembo i poczatkowo przy 282mm z gladkim EBC, po czym wlozylem DS Performance.
Premier wg mnie bardzo dobry klocek i spokojnie spelni Twoje oczekiwania po tym co wymieniles w pierwszym poscie, gladkie EBC polecam z tego wzgledu, gdyz moje obecne po ponad 30kkm niemal nie wykazuja zuzycia, rant jest minimalny i nie ma absolutnie zadnych bic.
Ja bym bral EBC + Premiera. Z tym, ze przy Premierze nie ma co ukrywac, ze musisz sie liczyc ze sporym pyleniem, zreszta przy DSach wcale nie jest mega lepiej :) Ja felgi myje raz w tygodniu, gdzie wystarczy tylko potraktowac je szprajem do felg i cisnieniowka, wszystko elegancko schodzi, jak pojezdzisz dluzej to musisz sporo sie naoperowac gabka zeby wszystko ladnie zmyc.
[H] Dylu [H]
25-01-10, 19:59
a jak wypadają klocki Boscha na tle Ferrodo ?? jakość, wytrzymałość, pylenie...
i dla czego produkty ATE z tej samej półki, są średnio 100 pln droższe od konkurencji...w czym są one lepsze ?
taka tarcza gładka EBC 250 pln a gładka ATE 340 pln...
to samo klocki...EBC, Bosch, Ferrodo 140-160 pln...ATE prawie 250 pln...
warto płacić za ATE więcej siana ?
ate jest raczej tansze!
http://www.allegro.pl/item872894959_tarcza_hamulcowa_ate_przod_honda_civ ic_crx_rover.html
[H] Dylu [H]
25-01-10, 20:56
ate jest raczej tansze!
http://www.allegro.pl/item872894959_tarcza_hamulcowa_ate_przod_honda_civ ic_crx_rover.html
to ATE na allegro jest dziwnie tanie...w większych sklepach produkty są droższe.
czyli mamy do wyboru
tarcze:
- EBC
- Bosch
- Lucas
- ATE
klocki:
- Ferrodo
- Bosch
- ATE
na chwilę obecną skłaniam się do gładkiej tarczy EBC + klocek F.Premier lub Bosch...ale chętnie wysłucham dalszych propozycji :)
Dylu [H];887360]taka tarcza gładka EBC 250 pln a gładka ATE 340 pln...
ATE musiało zdrożeć. Ja za gładkie ATE 262mm płaciłem 260zł. (nie z allegro)
Dylu mysle, ze nie masz sie nad czym zastanawiac. Jesli tarcza gładka EBC jest troche tańsza od ATE to bierz EBC.
Jesli klocki Ferodo DS Performance sa dla Ciebie zbyt drogie(ciekawe ile teraz kosztują skoro Premier sa po 140-160zł mysle ze DS.Perf 2x tyle) to bierz Ferodo Premier - do normalnej jazdy, sprawdzony i dobry klocek (wg. mnie sporo lepszy od EBC black).
p.s EBC black po kilku tysiacach km. zaczeły się kruszyć (choc jeździły na mocno zużytej tarczy- praktycznie takiej do wyżucenia)...oczywiscie pomijak juz to, ze wystarczylo zahamowac raz ze 140 zeby pedał hamulca zamienił się w gąbke.
Na klockach Bosh'a ani klocach ATE nie jeździłem a o klockach Lucas nie slyszalem zbyt przychylnych opinii wg. mnie kazdy z nich będzie gorszy od zwyklego i dobrego Ferodo Premier.
http://www.allegro.pl/item898408896_tarcze_brembo_klocki_ferodo_honda_ci vic_rover.html myśle ze dobry pakiecik :) jak juz wyżej pisano - sprawdzony, jednak nie ten model...
[H] Dylu [H]
25-01-10, 22:23
tarcze Brembo made in Poland :D bo teraz tylko takie są te gładkie...nie dzięki :D
to czym sie roznia o np tych http://www.allegro.pl/item886136009_tarcze_brembo_max_klocki_honda_civic _eg_eh_ej9.html ?? poprzendie to jakies gorsze wykonanie czy co ?
Sajmon tamte to Brembo gładkie (moze i MadeInPoland ) a te co dales tutaj to Brembo Max czyli nacinane.(gdzie produkowane są Max'y to nie wiem)
[H] Dylu [H]
25-01-10, 22:50
to czym sie roznia o np tych http://www.allegro.pl/item886136009_tarcze_brembo_max_klocki_honda_civic _eg_eh_ej9.html ?? poprzendie to jakies gorsze wykonanie czy co ?
te najtańsze Brembo robione są od pewnego czasu u nas w kraju z gorszej mieszanki, przez co szybką się gną...jak jest z innymi modelami, tego nie wiem.
Dylu [H];887478']
tarcze:
- EBC
- Bosch
- Lucas
- ATE
klocki:
- Ferrodo
- Bosch
- ATE
na chwilę obecną skłaniam się do gładkiej tarczy EBC + klocek F.Premier lub Bosch...ale chętnie wysłucham dalszych propozycji :)
i to bedzie chyba ok ( tarczy EBC + klocek F.Premie)
osobiście używałem i z listy wykreśliłbym klocek i tarcze ATE (mimo, iz wczesniej je chwaliłem... )z perspektywy czasu i uzytkowania uważam, że one dają rade ale do seryjnej (moze lekko dynamiczniejszej ) jednostki do 150KM - dalej słabo sie robi...
ponadto dałbym jeszcze taka propozycje:
dobry klocek + słabsza tarcza i jej czestsza wymiana (nie zdązy sie pogiąć)
sam juz pisałem kiedyś, że nie tyle z oszczędnosci co w zwiazku faktem, że wymiane musiałem zrobić "na już" nie miałem gdzie na szybkosci kupic tarcz i klocków jakie chciałem i kupiłem najtańsze w IC (komplet 220zł bez zniżek) i najtańsze klocki (IFK czy cos takiego za 80zł)
okazło sie, że zrobiłem na tym juz pona 12 tys km - w tym 5-6 x trac day i tarcze jest prosta aklocek zaczyna sie własnie kończyc. I naprawdę nie mogę narzekać na hamowanie w jeździe drogowej a i na próbach dawało rade.
Idąc tym tropem kupiłem na ten sezon lepszą wesję IC (SPEEDMAXy), które własciwie wszyscy chwala - cena jest naprawdę korzystna do jakości - komplet tarcz do ITR to... 180 zł :) - taniej dużo niż dobre klocki.......
i dodałem klocek Ferodo DS Performace
na zestawie nie jeździłem (nie założony)
ale cena w Twoich granicach finansowych - warto sie zastanowic...
tyle, ze ja raczej staram sie dbac o hebel - chłodze jak moge itd (choc nie wzbraniam się przed używaniem :)
są 2 aspekty jeszcze:
1 - każe heble da sie zajechać na amen
2 - może warto kupowac tansze tarcze i czesciej je wymieniac bo ma sie ciągle nowe tarcze w sumie - i grube i proste...
Cholera Lucek był pierwszy :P
Ja do swojego auta, które służy głównie do upalania kupiłem komplet JC + Premiery.
Dlaczego tarcze JC?
- nie słyszałem o tarczach które by się nie pogięły (oczywiście nie mówię tu o ceramikach lub cudach za chore $$$)
- za komplet np EBC mogę mieć 2 kpl JC, koszt wymiany 0 bo wymienia się samemu, a ma się cały czas świeże i grube tarcze które mają większą pojemność cieplną niż zjechane "markowe"
- nie są nacinane więc nie zedrą za szybko klocka (dla fanów sportowego wyglądu są JC nacinane pod nazwą speedmax)
- wątpię bym zauważył różnicę pomiędzy nimi a czymś "markowym" w cruisingu po mieście, a na tor jeżdżę dla zabawy a nie po puchary
Dlaczego klocki Ferodo Premier?
- wg mnie b dobry stosunek jakość/cena
- nigdy mnie nie zawiodły
Podtrzymam to co napisałem, jak ma być zwykład gładka tarcza, to nie będzie tam rewelacji. Niezależnie od firmy. Nikt nie używa super stopu do zwykłych gładkich tarcz. Jakby zrobili gładkie tarcze z tego, co robią Brembo ORO i byłyby one droższe dwuktortnie od zwykłych gladkich, to by były warte dopłaty. Ale takich nie robią. Prędzej bym się rozejrzał za tarczą nawęglaną, jesli z gładkich miałbym coś przebierać.
Na EBC ( każde ) znajdę Ci tyle samo, jak nie więcej opinii o pogiętych tarczach, co na gładkie Brembo. Żadna zwykła tarcza, troszkę pomęczona nie wykaże się jakąś ponad przeciętną wytrzymałością. Różnią się one, jak dla mnie marketingiem, a co za tym idzie, i ceną.
Jak już poważnie się zastanowić nad czymś ciut droższym i sensownym to bym poszedł w stronę Brembo MAX. Nacinana tarcza Brembo, zabezpieczona czymś antykorozyjnie. Nacinane tarcze nie zjadają tak klocków, jak nawiercane, ale w porównaniu do gładkich na pewno będą szybciej klocki zjadały i będą głośniejsze heble od tarczy gładkiej. Do takiej tarczy wybrałbym coś ciut mocniejszego, twardszego np klocek Textar'a.
EBC czarny to chyba największy samobój, jaki można sobie strzelić, z zielonym bywa różnie, zależnie od kierowcy ( dla jeźdzących powoli, jest ok, jak ktoś trochę dusi, szybko się skończy ), a czerwony ma pewną wadę, dla jeźdzących powoli bardzo istotną.
Tani i sprawdzony klocek to Premier i Textar ( ponoć dla Bosch'a klocki Textar robi ).
Kup coś firmowego, ale prostego ( gładka ) i taniego + delikatny Ferodo Premier,
albo Brembo MAX + Textar ( twrdszy klocek, ale daleko mu do EBC GS pod tym względem ).
Może Ci się wydawać przesadne, a może nie, ale zmierz bicie i zniweluj je przy montażu, stracisz najwyżej trochę czasu. To + układanie to podstawa. Do tego jeszcze odpowiednie smary przy montażu. I konieczne sprawdzenie, jak tloczki chodzą, stan i działanie prowadnic, odpowiedni smar i dobre gómki na prowadnicach.
Kup coś firmowego, ale prostego ( gładka ) i taniego + delikatny Ferodo Premier,
albo Brembo MAX + Textar ( twrdszy klocek, ale daleko mu do EBC GS pod tym względem ).
To tez jest jakaś opcja z tym kupowaniem najtańszych tarcz jakie tylko są i wymieniania ich niemal non stop ale ja mimo wszystko wybrał bym coś markowego.
Widzę, że napisałeś o EBC Green Stuff a to akurat syf aż miło i nie wart nawet połowy ceny jaką sobie za niego życzą, jak dla mnie GS w niczym nie przebija Premiera, kosztuje niemal tyle samo co DS Perf który GSa bije pod każdym względem, naoglądałem się rozwarstwionych, popalonych GSów i to nie tylko w Hondzie i nie podczas upalania na torze tylko przy dynamicznej jeździe miejskiej.
Nigdy w życiu GSów !!!
To tez jest jakaś opcja z tym kupowaniem najtańszych tarcz jakie tylko są i wymieniania ich niemal non stop ale ja mimo wszystko wybrał bym coś markowego.
No bez przesady, że non stop. Chłopaki jeżdżą i dają radę. Wg mnie spokojnie sezon można przejeździć, nawet ostrzej.
Polecam od siebie
brembo ORO + Ferodo DS performance
tarcza nie do zakatowania, klocek dosc miekki
Hamowanie naprawde dobre przy tarczy 262 z pzodu
EDIT
nie kupuj brembo MAX (gna sie)
[H] Dylu [H]
26-01-10, 10:03
dzięki za rady :)
to zawęzimy w takim razie trochę grono podejrzanych do 2 zestawów...
gładkie tarcze EBC + klocki Ferodo Premier
nacinane tarcze Speedmax + klocki Ferodo DS Performance
tylko teraz pod kątem tej drugiej opcji pojawia się pytanie, czy aby tarcza, która ma ruszoną strukturę nacięciami i nawierceniami, nie będzie bardziej podatna na wyginanie się ??
Polecam od siebie
brembo ORO + Ferodo DS performance
ORO jest za drogie dla mnie, ale dzięki :)
[H] Dylu [H]
26-01-10, 11:07
lub EBC + DS Perf.
nie, to już przekracza o ponad 100 pln założony budżet, a różnicy nie będę za pewne czuł.
No bez przesady, że non stop. Chłopaki jeżdżą i dają radę. Wg mnie spokojnie sezon można przejeździć, nawet ostrzej.
Może źle się wyraziłem ale chodziło mi dokładnie o to co napisałeś, że takie najtańsze tarcze JC itp to sezon i śmietnik :)
Dylu [H];888030']
to zawęzimy w takim razie trochę grono podejrzanych do 2 zestawów...
gładkie tarcze EBC + klocki Ferodo Premier
nacinane tarcze Speedmax + klocki Ferodo DS Performance
Ja bym brał EBC z Premierem. A co do Speedmaxów to jeśli miał byś je brać to bym mocno się zastanowił nad Mikodą wg mnie Mikody są lepsze niż Speedmaxy.
Mikoda z Premierem też wyjdzie śmiesznie tanio i będzie ok, z DSem wyjdzie o jakieś 150-200zł drożej i też będzie ok.
JA Speedmaxów bym nie kupił..
Speedmaxy to sa te same tarcze co JC tyle że nacinane. Dystrybuuje je Intercars i tu są brandowane.
Dylu [H];888101']nie, to już przekracza o ponad 100 pln założony budżet, a różnicy nie będę za pewne czuł.
a do czego chcesz auta używać ? cwiara, zawody, trackday, bułki, niedziela, lans :)
[H] Dylu [H]
26-01-10, 11:57
Speedmaxy to sa te same tarcze co JC tyle że nacinane. Dystrybuuje je Intercars i tu są brandowane.
no a jak jest z tymi nacięciami, o co pytałem wyżej...nie wpływa to na większą podatność tarczy na deformację ??
a do czego chcesz auta używać ? cwiara, zawody, trackday, bułki, niedziela, lans :)
napisałem w pierwszym poście, że auto do DD bez nastawienia na zawody :)
sora nie zerknałem z lenistwa :)
to spokojnie ebc 262 i premier da rade ...
dobra opcja sa jeszcze OEM nissina, jeździłem na takich i malina ale chyba sa juz niedostępne na rynku pierwotnym
chyba 262 kolego, obudź się.:D
Dylu [H];888195]no a jak jest z tymi nacięciami, o co pytałem wyżej...nie wpływa to na większą podatność tarczy na deformację ??
raczej tylko na szybsze ścieranie klocków
mróz Panie :P
no taka tarcza tez da rade :)
[H] Dylu [H]
26-01-10, 13:29
raczej tylko na szybsze ścieranie klocków
to wiem, ale czy miejsca nacięć nie osłabiają konstrukcji tarczy ??
Też mam taki problem, klocki to raczej wezme Ferodo DS PErformance, natomiast co do tarcz to chyba speedmaxy. Bardzo je chwala ludzie :P
kiedyś miałem okazje jeździć ek3, jak wiadomo tył bęben a przód 262, auto bardzo zaniedbane, wiec nie wierze ze właściciel kupił jakiś droższy klocek niż te 100-120zl, jednak działał niesamowicie, auto stawało dęba i nie trzeba było mocno naciskać w pedał, do moich premierów z różnymi tarczami nie miały porowniani, działały znacznie lepiej, jednak nie wiem jak zachowywały się po kilku hamowaniach!
Dylu [H];888309']to wiem, ale czy miejsca nacięć nie osłabiają konstrukcji tarczy ??
nie wiem, ale dla spokoju wziąłem gładkie :)
Co do naciec to nie moge powiedziec czy tak czy nie.
Natomiast nawiercane tarcze lubia pekac miedzy nawiertami i to kazde bez roznicy czy to Mikoda czy Zimmerman. Mikropekniecia pojawiaja sie na wszystkich.
Dylu [H];886961']
kpl do hebli z EK4 czyli 260mm
Yyy... Jak to? Przecież Ty masz 282mm z MB6... Zmieniłeś heble?
[H] Dylu [H]
30-01-10, 11:06
Yyy... Jak to? Przecież Ty masz 282mm z MB6... Zmieniłeś heble?
panie, skąd Ty masz to info ?? :D bo na pewno nie ode mnie i nie z opisu auta w temacie ;)
panowie podobno te ferodo premier strasznie brudzą felge...
co sądzicie o klockach TRW ? cena podobna, jak z jakością itd ?
co sądzicie o klockach TRW ? cena podobna, jak z jakością itd ?
Brudzą i co z tego ? Wystarczy umyć felgi raz w tygodniu i nie ma to żadnego znaczenia.
I Premiery przez to, ze są dość miękkawe nie drą tak tarcz jak twarde klocki.
są takie co brudzą bardziej :D
Osobiście mogę polecić Brembo Max'y + Premiery. Mam już drugi taki setup i sobie chwalę. Zero bić i tego typu rzeczy.
no dobra a co z TRW o które pytałem ? jakie opinie ??
Dzisiaj się dowiedziałem w ASO, że ATE idzie teraz w Hondach na pierwszy montaż ;)
Ja u siebie wymieniałem i zdecydowałem sie na tarcze EBC gładkie i klocki Textary nie wiem czy to dobry wybór ale dają radę i to całkiem godnie:)
byłem ostatnio w sosnowcu w sklepie JapanParts i tam polecano mi tarcze BluePrint.do tego jakieś tam klocki.
za komplet(4tarcze, klocki przód, tył i ręczny) wyliczyli mi niecałe 600zł
macie jakies opinie o tych tarczach? niby japonckie
analyzer64
07-02-10, 10:35
Blueprint to chyba jest tylko dystrybutorem jakichś tam tarcz (mountain nishioka chyba), nie jeździłem na nich ale sądząc po cenie to nie jest nic dobrego.
ferodo -
Brudzą i co z tego ? Wystarczy umyć felgi raz w tygodniu i nie ma to żadnego znaczenia.
I Premiery przez to, ze są dość miękkawe nie drą tak tarcz jak twarde klocki.
dobra, a jak wygląda to z klockami boscha lub TRW/lucas ? "brudzą" podobnie ? miał ktoś to ? cena jest taka sama 120 zł,
muszę w tym tyg kupić, wziąłbym te ferodo ale jeśli np. boscha mniej brudzą a są równie dobre to czemu nie...
Witam, dołącze się do tematu.
Bicie starych tarcz doprowadza mnie do szalu więc postanowilem wymienić tarcze plus klocki.
Mój samochód to Honda Civic 1.3 75KM 1994r. 3-drzwiowy japończyk. Szukam do nich kompletu tarcze+klocki.
Jednak ze sklepu dostałem informację:
"W tym modelu były 2 rodzaje tarcz. Proszę się dowiedzieć czy ma Pan
230mm
czy 240mm średnicy.
"
W jaki sposób moge to sprawdzić? I jakie sa ewentualne skutki pomyłki?
Jakie klocki polecacie? Samochód jest dosyć zmęczony życiem więc tak do 200 zł. Nie ma sensu w niego więcej inwestować.
Zastanawiam sie nad tym zestawem:
http://allegro.pl/show_item.php?item=915385412&msg=Aukcja+została+dodana+do+obserwowanych.%0D%0A+ +++</p><p>Aby+przed+zakończeniem+otrzymać+e-mail+lub+wiadomość+Gadu-Gadu+z+przypomnieniem,<br+/>zmień+ustawienia+w+zakładce%0D%0A++++<i>Allegro+›+Moje+Allegro+›+Moje+zakupy+›+Obserwowane +oferty:+<a+href%3D"/myaccount/watch.php">Trwające</a>.</i>
Czy w tej cienie warto się zinteresować czy można dostać cos lepszego?
Z tego co widze to powinno pasowac do mojego modelu.
"W tym modelu były 2 rodzaje tarcz. Proszę się dowiedzieć czy ma Pan
230mm
czy 240mm średnicy.
"
W jaki sposób moge to sprawdzić?
...zmierzyć:)
skolopendra
13-02-10, 12:57
Czy w tej cienie warto się zinteresować czy można dostać cos lepszego?
nie będą to dobre hamulce ,lepiej parę złotych dołożyć i mieć spokój ana długo
[H] Dylu [H]
20-02-10, 14:04
jak by to kogoś interesowało to kupiłem gładkie tarcze EBC i klocki Ferodo Premier
Dylu [H];918319']jak by to kogoś interesowało to kupiłem gładkie tarcze EBC i klocki Ferodo Premier
I bedzie pan zadowolony :)
[H] Dylu [H]
20-02-10, 22:13
I bedzie pan zadowolony :)
się zobaczy :)
Ja kupiłem i są juz w aucie tarcze Mikoda + klocki TRW. Jak narazie docieram, zrobiłem około 30 km. Już teraz jest lepiej, zobaczymy co będzie jak się dotrą. Wcześniej miałem klocki Nissin+tarcze ???
ja jestem na zakupie ebc gladkie + ferodo ds, jak bedzie cieplej, zlozy sie i pojezdzi, to napisze co i jak
ja jestem na zakupie ebc gladkie + ferodo ds, jak bedzie cieplej, zlozy sie i pojezdzi, to napisze co i jak
Testuje drugi komplet DSów przy moich gładkich EBC i jak dla mnie jest mega. Poprzedni komplet klocy wytrzymał 19kkm więc też chyba dość dobrze.
Dylu [H];918319']jak by to kogoś interesowało to kupiłem gładkie tarcze EBC i klocki Ferodo Premier
Ile za taki komplecik kolego, jeśli nie tajemnica? :D
[H] Dylu [H]
22-02-10, 09:37
Ile za taki komplecik kolego, jeśli nie tajemnica? :D
380 pln
szczypior88
22-02-10, 15:18
zamówienie składałes przez allegro czy gdzies w sklepie brałes te EBC z premierkami? Bo ja tez chce w tym tygodniu ten zestaw kupic i zastanwiam sie czy pakować sie przez allegro. Kogo polecacie?
Ja na czymś takim jeżdżę w angielce i polecam
Jakbyś chciał kloce to może uda się coś taniej ogarnąć
[H] Dylu [H]
22-02-10, 18:48
zamówienie składałes przez allegro czy gdzies w sklepie brałes te EBC z premierkami? Bo ja tez chce w tym tygodniu ten zestaw kupic i zastanwiam sie czy pakować sie przez allegro. Kogo polecacie?
polecę kolegę z tego forum, który na to zasługuje, bo ceny ma bardzo dobre, zawsze doradzi co kupić i idzie na rękę klientowi...
trzeci raz od niego kupuję hebelki i jest wszystko OK.
niestety nicku nie pamiętam, ale podaje GG: 7640194
edit
właśnie ponowił ogłoszenie na forum: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=69201
pzdr.
Testuje drugi komplet DSów przy moich gładkich EBC i jak dla mnie jest mega. Poprzedni komplet klocy wytrzymał 19kkm więc też chyba dość dobrze.
również upalam regularnie i wsio oka, tarcze nabite maja ok 40 k km, kloce ok 15 k km.
tarcze zrobiły co miały zrobić w dość ostrym sezonie 2009, idzie komplet kolejnych , poupalam i zdam relacje
Dylu [H];920708]polecę kolegę z tego forum, który na to zasługuje, bo ceny ma bardzo dobre, zawsze doradzi co kupić i idzie na rękę klientowi... Dokładnie, ja także kupowałem już 2 zestawy u tego kolegi i jestem zadowolony.
Obecnie w EG9 mam tarcze EBC gładkie z przodu i z tyłu i do tego klocki EBC black.Przedni zestaw ma nalatane jakieś 2000 km a tył może 200-300km.Na razie jestem zadowolony.Zobaczę co będzie przy hamowaniu z większych prędkości.Jeśli pedał będzie miękł to się klocki na ferrodo wymieni.Pożyjemy zobaczymy.
podepnę się tutaj. Czy może mi ktoś powiedzieć który klocek pasuje do ej2? Bo niby oba ale może ktoś ostatnio zmieniał:-/
http://www.fmecat.eu/section/butt08/PartDetailNew.asp?action=1&lang_Code=PL&Lang_Country=&Var_12=FDB777&Var_11=1&Var_99=Car&DlNrIn=
http://www.fmecat.eu/section/butt08/PartDetailNew.asp?action=1&lang_Code=PL&Lang_Country=&Var_12=FDB776&Var_11=1&Var_99=Car&DlNrIn=
szczypior88
12-03-10, 16:42
Ja zakupiłem u koleszki Civic45 EBC gładkie 262mm z racji tego że robie swapa hebli z eg6 i zobaczymy jak sie bedzie spisywało. Do tego klocuszki Ferodo Premier na przód.
Nie chcę zakładać osobnego tematu więc się podłączam .
Zmieniam właśnie tarcze na nowe , mam już kupione 240 mm bo takie mam założone,
teraz jeszcze dokupie klocki nowe i tu mam dylemat , chodzi o rozmiar.
W ekatalogu intercarsu mają 2 rodzaje :
1.Szerokość [mm]: 131,4 Wysokość [mm]: 54,5 Grubość [mm]: 15
2. Szerokość [mm]: 136,5 wysokość [mm]: 51,5 Grubość [mm]: 16,5
no i teraz które będą pasować do EJ9 ? podejrzewam że 131,4 są do tarcz 240 a 136,5 do 262mm , dobrze kombinuje ?
Pewnie tak,najlepiej będzie jak je zmierzysz pozbywając się w ten sposób wszystkich wątpliwości.
Jesli mowa o Ferodo to do 242mm sa Premiery o symbolu FDB 777 a do 262 o symbolu FDB 776
Dylu [H];918825']się zobaczy :)
Ema śmigasz porządnie odpychającą się hanką i te heble dają radę?Możesz je śmiało polecić?
Tez napisze cos od siebie.
Z przodu mam EBC gladkie + Green Stuff. Juz 4 lata. Niedlugo sie klocki skoncza. Ale tu ciekawostka. Rdza Wpierdala konkretnie te Gladkie EBC. Niewiem czy z klockami nie kupie nowych tarcz :/. Nie maja ranta ani nic ale rdza masakra oO. Zrobie foto jak bede mial auto na podnosniku.
Na tyl dalem DELPHI tarcze. Mialem w starej nie pokrzywily sie i 50% tansze niz gladkie EBC. Ale jak mam zmieniac tarcze i klocki co 4 lata naraz bo malo smigam to wole kupic tansze tarcze i dobre klocki.
Co do EBC green stuff. Ja niewiem co ludzie od nich chca. Pare hamowan 200-50 mialy nic im sie nie dzieje. A auto staje w miejscu. No i sa Zielone :)
[H] Dylu [H]
24-03-10, 10:02
Ema śmigasz porządnie odpychającą się hanką i te heble dają radę?Możesz je śmiało polecić?
nie powiem Ci za wiele, bo zestaw dopiero co założony a ja na razie samochodem nie jeżdżę, także nawet się jeszcze nie dotarły te elementy :)
Nie mogłem już dłużej czekać i wybrałem gładkie ebc+ferrodo premier chyba najpopularniejsze zestawienie w tym przedziale cenowym.
Do puki nie skompletuję 282/260mm będą mi,mam nadzieję,dobrze służyć:)
Ps.skorzystam z okazji i zapytam czy 1000km delikatnego heblowania wystarczy na dotarcie całości?
[H] Dylu [H]
01-04-10, 19:08
Ps.skorzystam z okazji i zapytam czy 1000km delikatnego heblowania wystarczy na dotarcie całości?
200-300km starczy
Dylu [H];961461']200-300km starczy
Ile ? :D
Panowie no bez jaj. Ja po zalozeniu moich EBC i DS Perf zrobiłem ok 30km spokojnie a później ogień, pierwsze 3 ostre heblowania z kół się dymiło a ludzie obok chcieli wyskakiwać z aut z gaśnicami :D
[H] Dylu [H]
02-04-10, 09:42
Ile ? :D
Panowie no bez jaj. Ja po zalozeniu moich EBC i DS Perf zrobiłem ok 30km spokojnie a później ogień, pierwsze 3 ostre heblowania z kół się dymiło a ludzie obok chcieli wyskakiwać z aut z gaśnicami :D
no ok... każdy ma swoją szkołę... mi jeden mechanik powiedział przy poprzedniej wymianie, żeby zrobić bak paliwa spokojnie a teraz Marek powiedział mi 200-300km. Więc dwie podobne opinie, ludzi po fachu muszą coś znaczyć :)
nie chcę wiedzieć, jak byś docierał silnik po remoncie :D :p
a jak np. przejedziesz 200-300 km po autostradzie i nawet nie dotkniesz hamulca ? :)
kilka razy zahamować delikatnie, żeby się wierzchnia warstwa starła i można butować.
pierwsze co, to zetrzeć troszke przednią warstwe. Można przyspieszac lekko dotykając hamulca i troche jazdy z delikatnycm hamowanie. Potem rozpędzić się do wiekszej predkosci (120km/h) i przyhamowac mocniej, ale nie do zera i znów sie rozpedzic i powtórzyc tak kilkakrotnie. Z klocków powinno się dobrze zakurzyć jak pisał spychu :)
a potem juz normalna jazda i normalne hamowanie
niedlugo sie dowiemy, ze docieranie klocków bedzie jak docieranie silnika, jeszcze moze ze zmianą płynu po drodze ;)
[H] Dylu [H]
02-04-10, 13:24
no jak widać, różne szkoły są...
ja zawsze po zmianie robię na spokojnie te 200km mieszanej jazdy i hebelki później spisują się dobrze.
Dylu [H];962111']nie chcę wiedzieć, jak byś docierał silnik po remoncie :D :p
Silnik po remoncie bardzo prosto :)
0-100km do 2.5k oliwa
100-500km do 3k
500-1000km do 3-4.5k bez dawania deski , oliwa
1000km+ ogien :D
I wszystko po mieście, a nie pod stałym obciążeniem w trasie :)
A co do samych hebli to ja przez ok 30km heblowałem spokojnie po mieście po 30km 2 mocniejsze hamowania 140-30km/h, trzecie 120/140-0km/h podymilo z hebla kilkanaście sekund i dalej ogien bez najmniejszych problemów :D
No to na spokojnie posmigam kilkadziesiąt km a potem kita i nadzieja że zaraz ich szlag nie trafi bo coby nie mówić mój zestaw do wyczynowych raczej nie należy:)
Ps.zjem objad i lecę wymieniać.
A o co kaman, że nie mogę znaleźć ani tarcz ani kloców do mojego vti?? Wszędzie w pasujących modelach lista kończy się na 1.6...
Z tłumikami to samo, dzisiaj tłumikarz szukał dla mnie środkowego w 3 katalogach i nie było.
tarcz może nie być w niektórych katalogach, klocki na przód możesz wziąć od itr, prelude lub legend, na tył klocki itr lub ep3.
A ja mam pytanie, chciałbym do swojej EJ2 na przód kupic Mikoda nacinane i nawiercane tarcze do tego klocki Ferrodo DS ~, czy to się będzie mi opłacać, poprawi mi jakość hamowania ? na tył chciałem wrzucić Mikoda gładkie plus Ferrodo Premier klocki? Tył będe przeszczełpiał z EH9 (239mm) ma to sens? Zastanawiałem się jeszcze nad Brembo Max, lub Speedmaxami? co polecicie?
analyzer64
04-04-10, 16:56
Brembo Max to sobie odpuść. Jak już to brałbym na przód ATE PowerDisc+klocki ATE, na tył może być taki sam zestaw tylko gładkie tarcze, ew. gładkie Mikody, Zimmermann.
Ferodo DS ale jakie, 2000, 2500? Są jeszcze Ferodo Performance, dobry klocek na ulicę, nie jest przy tym tak twardy jak np. DS3000 i tarcza nie skończy się dość szybko.
A ja mam pytanie, chciałbym do swojej EJ2 na przód kupic Mikoda nacinane i nawiercane tarcze do tego klocki Ferrodo DS ~, czy to się będzie mi opłacać, poprawi mi jakość hamowania ? na tył chciałem wrzucić Mikoda gładkie plus Ferrodo Premier klocki? Tył będe przeszczełpiał z EH9 (239mm) ma to sens? Zastanawiałem się jeszcze nad Brembo Max, lub Speedmaxami? co polecicie?
Ja bym, zrobił swapa przodu chociaż na 262mm.
242 to kibel czego byś tam nie włożył.
Ja bym, zrobił swapa przodu chociaż na 262mm.
242 to kibel czego byś tam nie włożył.
Zgadzam się z ta wypowiedzią i dodam jeszcze że jak już swapować bębny na tarcze to tylko 260mm ma jakiś większy sens a co do tarcz gładkie ATE ew. gładkie EBC które sam kupiłem i zapodałem kolcki ferodo premier,zrobiłem to bo musiałem ale gdybym miał więcej czasu to na pewno wpakowałbym na przód tarczę 282mm i ds-y bo to jest moim zdaniem naj.rozwiązanie gdyż większa i grubsza(25mm)wolniej się nagrzewa a co za tym idzie ryzyko wygięcia jest dużo mniejsze nie mówiąc już o powierzchni klocka który w zacisku od pralki jest sporo większy...
Ps.jak można zniszczyć klocki!?
http://img169.imageshack.us/img169/6387/20100402482.jpg (http://img169.imageshack.us/i/20100402482.jpg/)
No mam do kupienia swap na przód z EJ1 262mm własnie, na tył zakupilem 239mm, chcialem jakoś poprawić jakość hamowania, wiem że najważniejszy jest przód ponieważ cała siła, więc się własnie zastanawiam czy przeszczepiać, czy nie..
Przeszczepiać i przód i tył.
262/240 będzie wystarczające do niezbyt mocnego upalania. Na przód zapodaj sobie gładką tarcze z Ferodo DSem a na tył z Premierem i będzie całkiem zadowalająco bo wg mnie 262 to też kibel w porównaniu z 282 :)
Ja tam mocy nie mam zamiaru dużo wyciskać z D15, jakies max 120km (o ile tyle by wyszło na hamowni), chciałem poprawić hamowanie..tył już mam teraz przód trzeba kupić i tył załozyć :p
Mam już za sobą ponad 200km na nowym setupie,pierwsze 100km zrobiłem dosyć delikatnie i po tym dystansie zacząłem brutalniej hamować by sprawdzić czy w ogóle da się butować i muszę powiedzie iż sprawdują się poprawnie lecz jest to tylko zamiennik serii (nie wiem jak ogarniają się ds-y)od którego zbyt wiele wymagać nie można.
Tak czy siak na pewno 282/260mm byłoby o wiele lepszym rozwiązaniem.
siema,
zrobiłem zakup premierów na allegro. wg magiczny2 fdb777 są do mojej 1.4 90KM, 262mm. i takie kupiłem, nie wiem teraz czy dobrze bo ktoś tu rzucił hasło w temacie, że 776 są do 262, a 777 są do 240. teraz już nie wiem. jak to w końcu jest.jak by co to zamienie. a wg katalogu ferodo to bez różnicy czy 1.4i czy 1.4iS klocki mają być FDB777. wiec teraz już nie rozumiem
pozrdo
[H] Dylu [H]
08-04-10, 20:04
siema,
zrobiłem zakup premierów na allegro. wg magiczny2 fdb777 są do mojej 1.4 90KM, 262mm. i takie kupiłem, nie wiem teraz czy dobrze bo ktoś tu rzucił hasło w temacie, że 776 są do 262, a 777 są do 240. teraz już nie wiem. jak to w końcu jest.jak by co to zamienie. a wg katalogu ferodo to bez różnicy czy 1.4i czy 1.4iS klocki mają być FDB777. wiec teraz już nie rozumiem
pozrdo
Spychu o tym pisał, i faktycznie moje Premiery, które pasowały do zacisków pod tarcze 262, miały oznaczenie FDB 776
ok, kurna dla mnie to zawsze bedzie zagadka. w zadnych opisach nie znalazlem tej informacji, wrecz odwrotnie do mojego ej9 sa przypisane 777.
tu modele pod 776, jak wydumać, że to do 1.4iS skoro tu go nie ma,a jest przy modelach po 777?
CIVIC IV (EG, EH) kW/HP
1.5 i 16V (EG8) 69/94 10/91 11/95
1.6 VTi (EG9) 118/160 10/91 11/95
CIVIC IV coupe (EJ) kW/HP
1.5 i LSi (EJ2) 74/101 01/94 11/95
1.6 i (EJ6) 77/105 01/94 11/95
1.6 i Vtec (EJ1) 92/125 01/94 03/96
1.6 i Vtec 118/160 01/94 11/95
CIVIC IV Hatchback (EG) kW/HP
1.3 16V (EG3) 55/75 10/91 11/95
1.5 i 16V 66/90 10/91 11/95
1.5 i 16V (EG4) 69/94 10/91 11/95
1.6 16V Vtec (EG5) 92/125 10/91 11/95
1.6 VTi 16V (EG6) 118/160 10/91 11/95
CIVIC V (EJ9, EK3/4) kW/HP
1.6 i Vtec 92/125 11/95 02/01
1.6 VTi (EK4) 118/160 11/95 02/01
CIVIC V coupe (EJ6, EJ8) kW/HP
1.6 i 77/105 03/96 03/00
1.6 i Vtec 92/125 03/96 03/00
1.6 i Vtec 118/160 04/99 12/00
CIVIC V Fastback (MB) kW/HP
1.6 VTi 118/160 01/97 02/01
CIVIC V Hatchback (EJ9, EK1/3/4) kW/HP
1.5 i (EK3) 84/114 11/95 02/01
1.6 i (EK1) 84/114 11/95 02/01
1.6 VTi (EK4) 118/160 11/95 02/01
CIVIC VI kW/HP
1.3 IMA 61/83 01/04 09/05
1.4 (ES4) 66/90 02/01 09/05
1.6 81/110 02/01 09/05
1.7 85/116 02/01 09/05
CIVIC VI coupe (EM) kW/HP
1.6 i 81/110 02/01 12/05
1.7 i 88/120 05/01 12/05
1.7 i VTEC 92/125 05/01 12/05
CIVIC VI Hatchback (EU_, EP_) kW/HP
1.4 i 55/75 02/01 09/05
1.4 iS (EP1) 66/90 02/01 09/05
1.6 i 81/110 02/01 09/05 Typ modelu EU6/8
CIVIC VII (FD_) kW/HP
1.3 70/95 01/06
chore, i juz jestem zły bo musze odsyłać, tracić kase na wysyłkę i czekac na te drugie.
a na dodatek te co kupiłem u magiczney2 kosztowały 125zl a widze, że 776 są na allegro za 99zl u kogoś innego. teraz to już naprawdę jestem zły.:mad:
co za świat...!
dzięki chłopaki.pzdr
Wiesz stary warto czasem zajrzeć na forum i poczytać odrobinę
no skopałem to, nie wiem dlaczego. pewnie z pośpiechu. wyczytałem zamówiłem i poszło.tak czy owak dzięki.
The Player
25-07-10, 23:06
Panowie szukam jakiś dobrych klocków i tarcz do hamulców od Integry Type R. Zależy mi na dobrym hamowaniu, nie muszą to być tarcze i klocki stricte to grubego upalania (dlatego DBA odpadają, również ze względu na cenę), ale lubię mocniej przycisnąć hamulec, żeby mi dobrze auto zahamowało. Chciałby też żeby klocki jak najmniej pyliły. Myślałem o klockach Hawk HPS (carbonowe) i tarczach Brembo ORO, jakaś inna alternatywa? Klocki Ferodo DS 2500 będą gorsze od tych Hawkow? Tarox też raczej odpada.
Ferodo DS i zahamują i nie pylą makabrycznie (pylą do zniesienia)
tarczy nie polecę lepszej bo kupuje 1 komplet na sezon jakiś najtańszych JC (bądź jakies SPEEDMAXY) i auto naprawdę hebluje dobrze --nie ma spuchniętego hebla po trackdayu nawet... (wiem, że MOTUL + przewody w oplocie też robią swoje w tym temacie)
ale
polecam dobry klocek-a tarcze za 180zł za komplet i zmiana raz na sezon :)
The Player
27-07-10, 01:58
Raczej zdecyduje się na te Hawki bo czytam dobre opinie o nich. Jakaś alternatywa dla ORO?
Raczej zdecyduje się na te Hawki bo czytam dobre opinie o nich. Jakaś alternatywa dla ORO?
Altermatywy dla ORO raczej nie ma żądnej, jeśli oczywiście mówimy o czymś tańszym podobnej klasy.
Ciekawi mnie jak te Hawki wypadają np w porównaniu z DS Performance albo DS2500.
The Player
27-07-10, 13:30
Właśnie sam się nad tym zastanawiam ;). Z tego co słyszałem to Hawki są lepsze od DS2500 i mniej pylą. http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Hawk-HPS-F-R-Brake-Pads-00-01-ACURA-INTEGRA-TYPE-R-1-8L-_W0QQcmdZViewItemQQfitsZModelQ3aIntegraQQhashZitem 2a087f1980QQitemZ180531173760QQptZMotorsQ5fCarQ5fT ruckQ5fPartsQ5fAccessories
Jeżdzę na HAwku HPS i jestem zadowolony. Hamują jak trzeba. Do mocnego katowania polecam mieszankę wyżej HAwk HP+, będzie zamiatać :)
Ciekawi mnie jak te Hawki wypadają np w porównaniu z DS Performance albo DS2500.
problem w tym, że chyba są droższe (nie pamiętam dokładnie jakie modele)
fajnie jakby ktoś sprawdził w bardziej bojowych warunkach niż ulica
problem w tym, że chyba są droższe (nie pamiętam dokładnie jakie modele)
fajnie jakby ktoś sprawdził w bardziej bojowych warunkach niż ulica
Czy ja wiem czy droższe.
Hawk HP+ do Prelude na ebayu są po średnio 100$, za moje preludowe DS Performacne płaciłem ostatnio jakiś grosz ponad 400pln więc cena raczej wyjdzie ta sama. HPSy średnio po 70$ więc wyjdzie taniej niż DS Perf nie mówiąc już o DS2500 czy wyższych.
Jak mi się obecne DSy skończą to może się skuszę na HP+, chociaż wolałbym usłyszeć wcześniej opinię bo może ktoś już to testował :)
droższe = w sensie kupić, że można kupic tak samo/poobnie coś co jest sprawdzone bo daję gwarancje pewności po testach i nie ma ryzyka wpadki...
to jest właśnie to...
wchodzi jakaś HAWK na rynek i reklamuje się bardzo, ale nie ma poparcia w testach użytkowników... a cena jednak spora )jak na nieznany produkt).... ludzie biorą w tej cenie produkt sprawdzony-nie lubią ryzykować... (często BARDZO SŁUSZNIE) wiele osób da kasę i nawet więcej ale wiedząc, ze kupuje coś OK a nie kota w worku przysłowiowego.... IMO chcąc sie promowac trzeba czymś przyciągnąc ludzi (np. ceną)
Wydaje mi się, że podstawową ideą forum jest wymiana informacji między użytkownikami. Dlatego piszę, że jestem zadowolony z Hawka. Kupiłem te klocki "w ciemno" i nie zawiodłem się. Jest to na tyle dobry produkt, że radość z jego używania "każe" mi się podzielić wrażeniami z innymi użytkownikami. Jeśli będę zmieniał klocki to tylko na Hawka HP+.
Nie rozumiem manii poszukiwania cały czas czegoś tańszego. Takie zachowania konsumenckie doprowadziły właśnie do zalania rynku badziewiem z Chin. To nie dystrybutorzy i producenci są winni, tylko my konsumenci. To my wywieramy nacisk na cenę, kupujemy najtańśzy badziew bo kusi ceną. Rynek dostosowuje się do naszych potrzeb.
IMHO HAwk jest warty swojej ceny i będąc dobrym produktem zdobędzie swoją pozycję bez względu na to czy będą "mega promocje" czy ich nie będzie.
Myślę, że dla wielu osób nie chodzi o koniecznie tańsze a raczej o dobre w normalnej cenie. A dobre to właśnie sprawdzone. O HAWK mało jest opinii na razie.
golem wszystko fajnie pięknie ale jakbym kupił te Hawki bez względu czy HPS czy HP+ to mogło by się okazać, że są mega z dupy np w porownaniu z DS Performance, które wg mnie są swietnym ulicznym klockiem spokojnie do polatania na track dayach.
I dlatego takie coś do mnie nie trafia, że Hawki super ekstra. Trafiło by za to porownanie kogoś kto jeździł np na DSach i HP+, kto by powiedział, że na DSach walił 5-6 hebli ze 150 pod rząd i się nic nie działo i po zmianie na HP+ jest tak samo, że warto zaoszczędzić np to 100zł w porównaniu ceny z DSem.
Póki takiej opinii nie ma nie skuszę na to na chwile obecną jakby nie było nie wiadomo co, bo jak Lcfr napisał mało o tym opinii i wolę nie ryzykowac :)
golem wszystko fajnie pięknie ale jakbym kupił te Hawki bez względu czy HPS czy HP+ to mogło by się okazać, że są mega z dupy np w porownaniu z DS Performance, które wg mnie są swietnym ulicznym klockiem spokojnie do polatania na track dayach.
I dlatego takie coś do mnie nie trafia, że Hawki super ekstra. Trafiło by za to porownanie kogoś kto jeździł np na DSach i HP+, kto by powiedział, że na DSach walił 5-6 hebli ze 150 pod rząd i się nic nie działo i po zmianie na HP+ jest tak samo, że warto zaoszczędzić np to 100zł w porównaniu ceny z DSem.
Póki takiej opinii nie ma nie skuszę na to na chwile obecną jakby nie było nie wiadomo co, bo jak Lcfr napisał mało o tym opinii i wolę nie ryzykowac :)
Hawk nie jest " Mega z dupy " oferowany jest w najwiekszych rajdowniach i sklepach na świecie obok produktów Stop Techa , Performance Friction czy Carbotec bo bije w swoich klasach odpowiednich mieszanek wiele światowych producentów , zresztą w trendach na całym świecie Ferodo przestaje być już wyznacznikiem jakości . Wystarczy poczytać trochę.
Hawk od razu zaskoczył w Polsce w takich markach jak Mazda , Subaru, Mustang, Infiniti, Porsche czyli wszędzie tam gdzie potzreba dobrego hamulca . To tylko przykłady wystarczy wejść na forum Mazdy gdzie użytkownicy za grube pieniądze ściągali Hawk za oceanu na długo zanim były dostępne w Polsce . Jeśli były by tak jak piszecie "z dupy" to nikt rozsądny nie zamieniał by Ferodo czy EBC na HPS.
Uważam z kolei ze HP+ ze względu na swoje szczególne właściwości carbonowej mieszanki śmiało mogą konkurowac z DS2500. Obie mieszanki nie nadają sie do sportu ale Hawk HP+ daje lepsze poczucie hamulca, działa bardziej progresywnie, idealny do ulicznej szybkiej jazdy zarówno w lekkim Civic jak i sportowym sedanie.
Gwarantuję ci ze na HP+ przy 150 km/h nie tylko nie spuchną ale będą wręcz pracowały bardziej efetywnie po kilku takich hamowaniach. Ja hamuję na HP+ z 200 km/h kilak razy pod rząd bez uszczerbku dla efektywności. Hawk jest mieszanką carbonową a przez to mieszanką działającą na zasadzie przylegania " adherent Friction" a samo hamowanie odbywa się przez zerwanie filmu z depozytu klocka na tarczy a klockiem ( w procesie hamowania bierze udział ten sam materiał na tarczy co na klocku ogólnie mówiąc ), stąd tak ważne jest prawidłowe dotracie Hawków i utworzenie tego filmu co jest kluczem do sukcesu.
A czy ja napisałem, że są z dupy, czy, że mogło by się okazać, że są z dupy ? Czytanie ze zrozumieniem boli ? Nie wiem jak jest, nie słyszałem opinii nikogo, kto by wymienił DS na HP czy w drugą stronę więc napisałem mogło by
I co z tego, że ludzie wkłądają HP+ w markach, które wymieniłeś ? To jest jakiś wyznacznik ? To, że w mazdzie wkładają HP+ to już dowód na to, że są super ? Albo na to, że DSy są z dupy ? A może na to, że najzwyczajniej w świecie może nie być DSów do tych modeli aut mazdy do, których są HP+ i właśnie one są najrozsądniejszym wyborem do danego modelu auta. O tym pomyślałeś ?
Jesli powyższe ma świadczyć o tym, że HP+ to jakiś mega kozak nie zmienia to absolutnie faktu, że większość ludzi których znam i mają chociażby wspomnione przez Ciebie Subaru latają na DS2500 upalają na SuperOesie i nie myślą nawet o HP+. Dużo ludzi w Civicach tez ma DSy i o Hawkach też nie myśli więc czego to ma być dowód, tego, że DS jest najlepszy ?
Jak wyżej napisałem, nie interesują mnie Twoje hamowania z 200 na HP+. Jeśli ma być obiektywnie i miarodajnie to powinno być "DS tarcza taka, HP+ tarcza ta sama auto to same, DS wytrzymał nie wiem, 2 kółka na kielcach, HP trzy, czy DS wytrzymal 5 hebli z 200, HP dwa razy tyle".
To by było miarodajne bo takie klepanie, że HP po kilkukrotnym heblu ze 150 nie traci na efektywności to tez niczego nie dowodzi bo moje DSy też nie tracą efektywności po kilkukrotnym heblu z tej prędkości.
Więc ? :)
Na DS2500 ludzie jeżdzą bo nie mają i nie znają alternatywy. Teraz alternatyw w Polsce jest kilka bo jest Performance Friction i Hawk. Pojawiło się tez kilka nowych producentów tarcz na rynku. Jest cała masa ludzi którzy już sprubowali Hawka ( zobacz na tor na lotnisku w Ułeżu, dla upalaczy trzeba dawać HT-10 ale jest wiele osób co przejeżdza tą trasę na HP+ gdzie DS2500 jest niewystarczające). Montują HP+ bo muszą tym autem poruszać sie na co dzień a HT-10 czy DTC-60 średnio się nadają .
Jeśli ktoś mi powie ze DS2500 to wypasiony klocek do WRX na ulicę i Track Day to bez przesady nie widzieli chyba jak może być wydajny układ hamulcowy na produktach konkurencii podobnych w swojej klasie. I nie mówię tu tylko o Hawku.
Jeśli chodzi o tarcze to mam doświadczenie z Power Slot, DBA, StopTech i Brembo. To prawda tarcza do Hawka musi być dobra przynajmniej Brembo albo Power Slot. zwłaszcza dla wyższych mieszanek jak Blue czy HT-10 .
Nie wiem ile kółek można zrobić w Kielcach na HP+ Honda Civic . Na mój samochód te klocki są za słabe na Kielce. Generalnie moi współpracownicy jeżdzą na Kielce na DTC-30 a tor Poznań DTC-60/70 ( mieszane tył /przód ).
Mogę tylko od siebie dodać , że jestem przekonany ze skoro HP+ z tarczami Power Slot czy DBA dają radę w ciężkich sedanach jak Evo czy Subaru to w Civicu zdecydowanie coś więcej niż tylko klocek do jazdy na co dzień. Większość wystarczy po prostu HPS.
Hawk od środka , tak wyglądają testy produktów :
http://www.youtube.com/watch?v=LwQDFE7kris
Zdzisio.pl
03-09-10, 01:49
wybaczcie panowie, że się wtrące w wasze wywody, ale czy jesteście przedstawicielami handlowymi, producentami czy może handlujecie tymi klockami, że tak je chwalicie, walczycie o ich dobry wizerunek i sprzeczacie się który to jest lepszy...?
Tia, Kiepuczi handluje HAWKiem, czyli "najlepszymi klockami na świecie do mazdy" :)
Kiepuczi skończ z farmazonami o ferodo.
PZDR
Bodek :)
P.S. Powerslot to chyba największy szajs jaki znam.
A ty Bodek czym handlujesz ?? Niech zgadnę Ferodo i AP Racing ??
Przecież nie ukrywam , że jestem dystrybutorem Hawk Performance, sprzedaję też cała linię produktów Stop Tech w tym Powerslot . Podobnie ostatnio pisałeś o DBA na innych forach i Performance Friction , że też nic w tym produkcie nadzwyczajnego nie ma dzis dowiedziałem się ze i Stop tech jest do dupy ..a może napiszesz nam , co wg. ciebie jest najlepsze ? Jest jakiś złoty środek ? Bo czytając Twoje wypowiedzi z różnych forów i składając do kupy to na rynku ze świecą szukać dobrych hamulców oprocz tych którymi handlujesz...
Oczywiście najlepsze jest brembo i ferodo. Zawsze. Polecam zakupy u Groobego.
AP Racingiem nie handluje.
A Ty zawsze dajesz odpowiedzi bez pytania :) Hahahahahahah
PZDR
Bodek
Oczywiście najlepsze jest brembo i ferodo. Zawsze. Polecam zakupy u Groobego.
AP Racingiem nie handluje.
A Ty zawsze dajesz odpowiedzi bez pytania :) Hahahahahahah
PZDR
Bodek
thx za odpowiedz jak zwykle rozwiałeś moje wszelkie watpliwości
kupeja_style
09-09-10, 17:23
Panowie jaki jest rozmiar szczęk hamulcowych w ej2 ?
dziekuwa :)
kupeja_style
09-09-10, 19:30
czyli te podejdą ?
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?84859-Szcz%EAki-hamulcowe-200mm-Kashiyama
Pewnie tak bo 180mm to w EG4 chyba bylo z tylu.
panowie, a jakis dobry klocek na tył do eg5, pod 242mm? nie musi byc mega kosmos, ma byc poprostu dobry, do solidnego upalania ale nie czesto...
Klocki ATE jest on dobry za rozsądną cene.
panowie, a jakis dobry klocek na tył do eg5, pod 242mm? nie musi byc mega kosmos, ma byc poprostu dobry, do solidnego upalania ale nie czesto...
Przy realu race 4x3,5 km na lotnisku w Ułęży nie udało mi się zagrzać tylnych ferrodo premierów. Przednie Ferrodo premiery na ostatnim kółku miały już dość.
Na tył premiery w zupełności wystarczają. U siebie z tyłu również mam premiery i wkładanie czegokolwiek droższego, lepszego jak dla mnie mija się z celem.
Co masz za klocki z przodu, że chcesz coś lepszego dawać na tył ?
Przy realu race 4x3,5 km na lotnisku w Ułęży nie udało mi się zagrzać tylnych ferrodo premierów. Przednie Ferrodo premiery na ostatnim kółku miały już dość.
na Ułęż daj Hawka HP Plus masz filling dobrych ulicznych klocków z charakterystyką pracy na poziomie RC5+ w warunkach zawodów nic ci sie wtedy nie odmówi posłuszeństwa.
na Ułęż daj Hawka HP Plus masz filling dobrych ulicznych klocków z charakterystyką pracy na poziomie RC5+ w warunkach zawodów nic ci sie wtedy nie odmówi posłuszeństwa.
Na nowy sezon będę szukał nowych, więc przemyślę. Na razie pracuję nad kanałami do chłodzenia tarcz.
w takim razie bede szukal ferodo, a na przod? 282mm? ds2500? czy ds2000, wlasnie o taka opinie kenny mi chodzilo, swietne porownanie jesli chodzi o real race.
Z przodu mam 262mm. Tarcza JC i premiery. Przy tej masie auta i braku absu dla mnie na same lap race'y wystarczy. Gorzej, jak już wspomniałem w real race, gdzie masz 4 kółka pod rząd. Bez absu się inaczej hamuje niz z absem więc może mniej klocki dostają. Nie wiem.
Furia przelatał cały sezon na speedmaxach (to to samo co JC tylko nacinane) +DS2500 i sobie chwalił. Zaliczył dwa Poznanie kilka WST i upalań u Wróbla i było ok.
Furia przelatał cały sezon na speedmaxach (to to samo co JC tylko nacinane) +DS2500 i sobie chwalił. Zaliczył dwa Poznanie kilka WST i upalań u Wróbla i było ok.
co robi z nich "killery":p i stawia na pierwszym miejscu w rankingu: JKOŚĆ & CENA vs każda inna tarcza...
ja hebluje mniej agresywnie i w połączeniu z Ferrodo DS potwierdzam doświadczenia Furii w 100% w stosunku do Speedmaxów
analyzer64
21-10-10, 21:24
Ja natomiast kupiłem na przód tarcze i klocki TRW :D Moje auto to seria pod względem mocy, zawieszenia, mam tylko tarcze z tyłu :) Jeżdżę głównie po mieście. Moim zdaniem jeśli chodzi o osoby takie jak ja, czyli takie które nie jeżdżą po żadnym torze, nie upalają auta, to lepiej kupić zestaw myślę lepszej jakości niż wyrób JC, 4Max czy inne tego typu "chinki". Na tył kupie również zestaw TRW, ewentualnie ATE. I te produkty mogę z pewnością polecić każdemu.
lepiej kupić zestaw myślę lepszej jakości niż wyrób JC, 4Max czy inne tego typu "chinki".
Ale własnie oto chodzi, że te JC (tarcze) są bardzo fajnej jakości i wytrzymują naprawdę długo, gdzie markowe tarcze już się poddawały.
analyzer64
22-10-10, 20:44
Skoro tak to nie mam nic przeciwko :) Tym bardziej skoro jeździsz/jeździcie na nich po torze ;)
porady potrzebuje jakie klocki i tarcze do ej9 polecacie
a zadałeś sobie trudu cofnięcia się o parę stron wstecz?
Za dużo wymagasz :D
Przecież to strata czasu i dużo szybciej klepnąć posta a, że było milion razy o tym to kogo to obchodzi :)
Kenny skoro jesteś na torze zadowolony z Premiera to śmiem twierdzić, że po włożeniu Performance'a byłbyś mega mega zadowolony, nie mówiąc już o DS2500. Masz sprawdzony klocek na którym lata masa ludzi i jest milion opinii o nich i ja osobiście olałbym właśnie z tego powodu Hawka.
zadalem sobie 15 stron o niczym
Za dużo wymagasz :D
Przecież to strata czasu i dużo szybciej klepnąć posta a, że było milion razy o tym to kogo to obchodzi :)
Kenny skoro jesteś na torze zadowolony z Premiera to śmiem twierdzić, że po włożeniu Performance'a byłbyś mega mega zadowolony, nie mówiąc już o DS2500. Masz sprawdzony klocek na którym lata masa ludzi i jest milion opinii o nich i ja osobiście olałbym właśnie z tego powodu Hawka.
To prawda nie ma odpwiedników bezpośrednich Hawka do Ferodo produkt jest nowy i brak forumowych opini wśród użytkowników Hondy w Polsce . Ale powiem wam tyle HP Plusy daja radę w Evo czy WRX na Kielcach mimo to że są ta cięższe samochody. To bardzo dobry uliczny klocek w warunkach zawodów zachowuje się jak RC5+. W lekkim civiku zdecydowanie wiekszość z was nic innego nie potrzebuje.
Rożnica międz Hawkiem HP Plus czy Blue a Ferodo to przede wszystkim lepszy Filling hamulca , właściwie bawisz się hamulcem modulując je do woli., mocniejszy initial Bite na zimnych heblach w większości dostępnych mieszanek.
Hawk HT-10 popularny jest z kolei w Type-R wśród tych co jeżdzili do tej pory na DS3000.
To prawda nie ma odpwiedników bezpośrednich Hawka do Ferodo produkt jest nowy i brak forumowych opini wśród użytkowników Hondy w Polsce . Ale powiem wam tyle HP Plusy daja radę w Evo czy WRX na Kielcach mimo to że są ta cięższe samochody. To bardzo dobry uliczny klocek w warunkach zawodów zachowuje się jak RC5+. W lekkim civiku zdecydowanie wiekszość z was nic innego nie potrzebuje.
Rożnica międz Hawkiem HP Plus czy Blue a Ferodo to przede wszystkim lepszy Filling hamulca , właściwie bawisz się hamulcem modulując je do woli., mocniejszy initial Bite na zimnych heblach w większości dostępnych mieszanek.
Hawk HT-10 popularny jest z kolei w Type-R wśród tych co jeżdzili do tej pory na DS3000.
ciekawe jak by sobie radzily, sprobuje zalozyc takie skoro impreza i evo takie wrzuca
I, że niby DS2500 czy DS3000 nie daje rady w EVO czy STI ? Wogole porównanie trochę z dupy, że Hawk w tych wozach daje rade, i co z tego, że auta dość cięzkie jak hebel rozmiarami zarówno tarczy jak i klocka nieporównywalny z seryjnym civickiem 242 czy 262. Czego to ma być wyznacznik ?
Zioma DS2500 w GTku z heblami od STI przeżył wszystkie SuperOesy bez zająknięcia więc ? 99% odpowiedzi w tematach o klocki nie brzmi Hawk HPS czy HP+ tylko Ferodo DS i właśnie dlatego jak dla mnie Ferodo ma przewagę, opinie o tym znajdziesz do auta praktycznie jakiego chcesz a o Hawku nie ma praktycznie do niczego.
Najbardziej miarodajna opinia byłaby osoby, która jeździła na DSach po czym włożyła Hawka albo odwrotnie a nie pitu pitu bo Hawk daje rade w EVO bo DS tak samo daje rade :)
Jak Ferodo ma nie mieć przewagi w opiniach jeśli jest od dłuższego czasu w porownaniu z Hawk ? ;)
Przetestuj np ATE + Hawk HP+ ;)
Jak Ferodo ma nie mieć przewagi w opiniach jeśli jest od dłuższego czasu w porownaniu z Hawk ? ;)
Przetestuj np ATE + Hawk HP+ ;)
Znajdź mi ATE pod 282 to z chęcią przetestuje a jak narazie jestem również bardzo zadowolony z mojego połączenia EBC + DS Performance i tego się będę trzymał i za Hawka serdecznie dziękuję.
W Sportbacku od niedawna również mam włożone DS Performance przy OEM tarczy i również działa świetnie i nawet gdyby był Hawk to też bym podziękował :)
I, że niby DS2500 czy DS3000 nie daje rady w EVO czy STI ? Wogole porównanie trochę z dupy, że Hawk w tych wozach daje rade, i co z tego, że auta dość cięzkie jak hebel rozmiarami zarówno tarczy jak i klocka nieporównywalny z seryjnym civickiem 242 czy 262. Czego to ma być wyznacznik ?
Zioma DS2500 w GTku z heblami od STI przeżył wszystkie SuperOesy bez zająknięcia więc ? 99% odpowiedzi w tematach o klocki nie brzmi Hawk HPS czy HP+ tylko Ferodo DS i właśnie dlatego jak dla mnie Ferodo ma przewagę, opinie o tym znajdziesz do auta praktycznie jakiego chcesz a o Hawku nie ma praktycznie do niczego.
Najbardziej miarodajna opinia byłaby osoby, która jeździła na DSach po czym włożyła Hawka albo odwrotnie a nie pitu pitu bo Hawk daje rade w EVO bo DS tak samo daje rade :)
Gdzie masz napisane że DS2500 DS3000 nie dają rady w EVO. Należało by się jadnak zastanowić nad poziomem polskiego Motorsportu który właśnie zatrzymał się na poziomie DS2500 i DS3000 bo jest cała paleta produktów innowacyjnych , lepszych i innej charakterystyce pracy sprostającym wymogom współczesnego Motorsportu.
Nie stawiał bym konkretnej mieszanki Hawka vs konkretniej mieszanki Ferodo bo nie ma wśród nich odpowiedników. Chciałem zwrócić natomiast uwagę na konkretne produkty jak HP + godne polecenia ze względu na ich charakterystykę dla użytkowników Hondy biorąc pod uwage właśnie wagę samochodu. Wiele osób zaczynała w Civikach do sportu z Poziomu HP Plus i nie żałowała wyboru.
Nie przesadzajmy i nie stawiajmy HPS na poziomie wyczynowych klocków. HPS to dobre cywilne uliczne klocki.
Podobnie z HP+ to że dobrze hamują nie oznacza ze jest to zalecany klocek do rajdów, . bo pakują HT-10, Blue lub wyższe mieszanki. Mówimy o amatrskim sporcie i uniwersalnym klocku na którym świetnie jeżdzi się podczas szybkiej miejskiej jazdy jak i podczas wypadku weekendowego na tor kartingowy , Ułęż etc.
Kiepuczi, co Ty dajesz za przykład, że czterołapy na tym na Kielcach jeżdżą, jak na kielcach się jeździ dwójką, rzadko trójką? Dałbyś przykład z Poznania jakiś, czy lap race'u na Ułęży.
Spychu, jeżdżę bez ABSu i przy moim setupie (pompa 1", przód 262, tył 260) przy każdym większym dohamowaniu mam blokowane koła. Nie jeżdżę na slickach tylko na cywilach (np GY F1, Kumho Ecsta, BFG Profiler G itp) i te opony mają za małe tarcie z asfaltem bym spalił Premiery. Ok, jak pojeżdżę "na z lewą nogę" to się poddają, ale "lewą" używam głównie na takich torach jak Kielce, czy Lublin, bo na Poznaniu, czy Ułęży, gdzie masz hamowanie z połowy czwórki to za cienki w uszach jestem i hamuję prawą.
Robert z MK jak jeździł jeszcze swoim czerwonym EG5 D16 kosił na Kielcach wszystkich, czterołapy, ITRy, dłubane CRXy mając z przodu heble... 242 mm :)
Ja rozumiem, że hamulce to bezpieczeństwo, że każdy metr się liczy itd. ale spuszczać się nad super hiper markami za grubą kasę, "bo jak będę hamował z 200 to mogę mieć miękki, a chcę mieć twardy i żeby nie wibrowały" i wsadzać to do nastoletnich aut którymi robi się trasę dom-praca-dom dla mnie jest co najmniej śmieszne. Chyba każdy kupiony w sklepie klocek, czy tarcza spełnia wymogi bezpieczeństwa skoro są dopuszczone do sprzedaży i w codziennym użytkowaniu nie poczujecie różnicy, oprócz tej w kieszeni. Chyba, że ktoś gania się po torze, czy nie daj Boże po mieście lub jeździ 0-1 to jest sens kombinować.
Nie w H ale...
Matka miała w Stilo klocki Ferodo Premier (tarcze mikody nacinane przód);
Klocki skończyły się, auto musiało być na już, lokalnie w warsztacie znalazł się komplet firmy Hart (Ferodo ~120zł vs Hart ~40-50zł komplet);
Auto hamuje tak samo dobrze jak na Ferodo;
Kwestia że klocek zapewne szybciej się skończy; Możliwe;
Tak w temacie powyższego posta i jazdy dom-praca-dom bez ganiania się;
Kenny, hamowanie nie polega na blokowaniu kół, a skróceniu drogi hamowania do niezbędnego minimum zapraszam cię do użycia HPS tym bardziej jeśli nie masz ABS będziesz wiedział co mam na myśli . Tu akurat mieszanki Hawka mają duże pole do popisu jeśli chodzi o samochody bez ABS.
To właśnie różni mieszanki jakie oferuje Hawk od większości dostępnych na rynku w Polsce , pozwalają hamować progresywnie , efektywnie skracając drogę hamowania.
Sprawa druga Hawk robi klocki do Sportu choć posiada kilka modeli klocków cywilnych jak Ceramiczne czy wspomniane HPS, nigdy nie konkurowali i nie ma zamiaru o ile mi wiadomo konkurować z klockami OEM lub zamiennikami OEM tym bardziej cenowo.
Na forum są zapewne osoby jak widać też używające Hondy w sportach nawet sporadycznie i to oni mają w ofercie po prostu jeszcze jeden produkt na rynku. W Polsce też są ludzie którzy do kilkuletniego dupowozu kupują produkty lepszej jakości bo stawiają na jakości .
Nie w H ale...
Matka miała w Stilo klocki Ferodo Premier (tarcze mikody nacinane przód);
Klocki skończyły się, auto musiało być na już, lokalnie w warsztacie znalazł się komplet firmy Hart (Ferodo ~120zł vs Hart ~40-50zł komplet);
Auto hamuje tak samo dobrze jak na Ferodo;
Kwestia że klocek zapewne szybciej się skończy; Możliwe;
Tak w temacie powyższego posta i jazdy dom-praca-dom bez ganiania się;
stary, ale co ty porownojesz, mowisz ze i ferodo i jakiesz szajsy daja rade, bo matka nigdy nie robila chocby 3 hamowań pod rzad ze 100, wiec po czym ty chcesz poznac roznice? rownie dobrze mogla byc miec tam patelnie z porsche 911 GT3 i tez by nie poczula roznicy przy tych heblach a przy heblach za 100zł.
i nawiazujac do tematu, problem w porownaniu jest jedynie taki, ze mimo tego kto do czego wykorzystuje samochod tak czy siak nie ma az tyle kasy zeby sobie w jeden dzien przetestowac dwa rozne klocki, bo kosztuje to kupe kasy. a jedynie to dalo by miarodajne porownanie. zreszta jednemu sie lepiej bedzie jezdzilo na takim klocku innemu na takim, kwestia wprawy w hamowaniu, ABSu - czy tez bez absu, jak i ogumienia. bo to ze ktos ta taki setup a ktos taki, i sie okaze ze sie zatrzyma 3m wczesniej - z reguly ma poprostu inne ogumienie...
bo to ze ktos ta taki setup a ktos taki, i sie okaze ze sie zatrzyma 3m wczesniej - z reguly ma poprostu inne ogumienie...
Uwazasz, ze skutecznosc hamowania np 242 z kashiyama czy innym shitem JC itp bedzie taka sama jak np. mojego 282 z DSem ? Oczywiscie mowie w takim samym aucie - EJ9 z takimi samymi oponami.
Przy pierwszym heblu np ze 100km/h 242 z shitowatym klockiem da rade jasne i nawet niech zatrzyma sie te 3 metry dalej luz. Roznica jest taka, ze przy np czwartym pod rzad zatrzyma sie 15 metrow dalej a ja w tym samym miejscu co za pierwszym razem jak rowniez przy heblu np ze 140 nie mowiac juz np o awaryjnym z v-maxa a takie sytuacje tez sie zdarzaja, moj setup zatrzyma auto duzo duzo wczesniej niz 242 z gownianym klockiem wiec bez bzdur o oponach.
Jasne, opony maja ogromne znaczenie ale idzie to w parze ze sprawnoscia / skutecznoscia hebla.
Spychu, przy hamowaniu masz (w uproszczeniu) dwa tarcia - klocka o tarczę i opony o podłoże.
Jeśli tarcie klocka o tarczę przewyższy tarcie opony o podłoże to koła Ci się zablokują i to znaczy, że musisz poprawić opony (sprawne heble zawsze będą lepsze od opon). Jeśli nie możesz zablokować kół to masz do dupy hamulce.
Oczywiście czym więcej hamowań tym hamulce będą się gorzej spisywały, to wynika już z pojemności cieplnej hamulca (tarcz + klocek + zacisk + płyn itd) i jest oczywistością. Gdy będziemy często hamować, w końcu tarcie opony będzie większe niż klocka i pomimo ciśnięcia hebla do podłogi auto będzie jechać dalej, czyli hamulce się poddadzą - przegrzały się, tj. nie są w stanie przyjąć więcej ciepła wytworzonego podczas tarcia tarczy o klocek.
Oczywiście masz racje, że duże hamulce i dobry "usportowiony" klocek wytrzyma dłuższe hamowania (ale nie pojedyncze hamowanie awaryjne, bo tu więcej opony mają do powiedzenia), a mała tarcza i tani klocek zahamuje raz i kolejne wyjdą słabo. Ja tego nie neguję, ale ile razy w dupowozie używanym na codzień hamujesz kilkukrotnie raz po raz 100-0?
Kenny ale ja bardzo dobrze wiem i bardzo dobrze rozumiem to o czym piszesz i nie musisz mi tego tlumaczyc.
Jak napisalem w poprzednim poscie zdaje sobie doskonale sprawe jak duzo zalezy od dobrych opon, jednak z jednym sie nie zgodze, chociaz polowicznie moge, bo z malych predkosci to w zasadzie jeden ciort czy pojedynczy awaryjny hebel na malym i duzym hamulcu, ale z duzych to juz dla mnie inna bajka.
W wiekszym srednicowo hemulcu masz rowniez sporo wiekszy klocek a co za tym idzie rowniez powierzchnia styku okladziny z tarcza jest duzo wieksza wiec przy takich samych dobrych trakcyjnie oponach z duzych predkosci przy pojedynczym awaryjnym heblu, wiekszy hamulec sila rzeczy wyhamuje auto szybciej niz maly i to zadna nowosc.
Zgodze sie rowniez, ze w dupowozie na codzien nie hamujesz raz po razie 100-0 i to jest rowniez oczywista oczywistosc.
Jak dla mnie po przejsciu wszystkich srednic hebli w civicu od seryjnych 242 przez 262 po obecne i dosc duzej ilosci kombinacji tarcza / klocek, bede twierdzil, ze duzy hamulec sprawdza sie duzo lepiej w kazdych warunkach czy to pojedynczy hebel w miescie, czy kilkukrotny, czy przejazd w grupie np. z miejscowki na miejscowke, czy awaryjny pojedynczy hebel z 200-0 bo taka sytuacje tez mialem.
Majac to co mam, nie wyobrazam sobie powrotu do 262 i mowienia, ze to jest dobre, bo nie jest, o 242 juz nie wspominajac.
Uwazasz, ze skutecznosc hamowania np 242 z kashiyama czy innym shitem JC itp bedzie taka sama jak np. mojego 282 z DSem ? Oczywiscie mowie w takim samym aucie - EJ9 z takimi samymi oponami.
Przy pierwszym heblu np ze 100km/h 242 z shitowatym klockiem da rade jasne i nawet niech zatrzyma sie te 3 metry dalej luz. Roznica jest taka, ze przy np czwartym pod rzad zatrzyma sie 15 metrow dalej a ja w tym samym miejscu co za pierwszym razem jak rowniez przy heblu np ze 140 nie mowiac juz np o awaryjnym z v-maxa a takie sytuacje tez sie zdarzaja, moj setup zatrzyma auto duzo duzo wczesniej niz 242 z gownianym klockiem wiec bez bzdur o oponach.
Jasne, opony maja ogromne znaczenie ale idzie to w parze ze sprawnoscia / skutecznoscia hebla.
stary ale o czym ty gadasz, ja pisze o tym ze nie ma roznicy w jakosci hamulcow w dupowozie - bo 1-3m jest do pominięcia a ty mi wyskakujesz o 242 na ciulowym klocku do 282 na ds'ach. w dupowozie nikt ci nie bedzie nawet 2 razy hamowal ze 140. wiec nie zauwazy zadnej roznicy. a hamowanie awaryjne nawet z vmaxa tez sie nie zdarza czesciej niz raz i to do calkowitego zatrzymania. chodzi o to ze przy podobnych setupach ktos moze miec lepsze lub gorsze klocki/ opony i moze sie zatrzymac wczesniej majac teorytycznie gorsze heble. a nawet jesli juz sie okaze ze jest identyczny setup to dwie rozne osoby beda hamowac na roznych powierzchniach i tez z dupy porownanie. temat rzeka dopoki ktos nie przeprowadzi w 100% miarodajnego testu.
ja jestem w stanie spalić calkowicie hamulce w drodze z domu do garazu - 3km, a to pokazuje tylko i wylacznie ze heble mam gorsze niz opony. i szykuje sie do zmiany jednego i drugiego i moze wtedy mi sie tego nie uda zrobic. mi wystarcza 2 hamowania ze 160 i sie wszystko smaży. moja matka moim samochodem nigdy by tego nie uswiadczyła... wiec oficjalnie nie ma zadnej roznicy czy mam 242 czy 310 mm z ceramicznym klockiem - wszystko pod warunkiem do czego kto wykorzystuje samochod. i na tym dyskusja powinna sie skonczyc.
ceramiczne klocki z samego założenia jak słaby przewodnik ciepła doprowadzają bardzo szybko do wzrostu temperatury na powierzchni klocka i tarczy , stąd ceramiczne nie są zalecane do sportowego stylu jazdy nie wspominam o Motorsporcie . Jeśli nie chcecie nic usmażyć to trzeba szukać mieszanek semi-metalicznych , lub metalicznych z domieszką carbonu. Trochę pylą ale robią robotę .
stary ale o czym ty gadasz, ja pisze o tym ze nie ma roznicy w jakosci hamulcow w dupowozie - bo 1-3m jest do pominięcia a ty mi wyskakujesz o 242 na ciulowym klocku do 282 na ds'ach.
Ta i 99% aut na tym forum to dupowozy, w których robi się tylko swapy, mody silników, mody zawiasu i setki tematów o dłubanych autach we wszystkich genach również świadczą zapewne o tym, że KAŻDY z tego forum auta używa jako dupowozu.
Nie bądźcie śmieszni proszę, bo gdybanie o dupowozach jako bronienie gównianych hebli jest dla mnie trochę śmieszne na forum gdzie niemal każde auto ma robione jakieś mody.
Czepiłeś się dlaczego porównuje mojego civica do serii EJ9 a no porównuje bo moje auto to też dupowóz jakby nie było więc w czym problem ? Dupowozem nie można od czasu do czasu w nocy pocisnąć na bucie przez pół miasta czy pociskać po zakrętach jak najszybciej się dą ?
Ta i 99% aut na tym forum to dupowozy, w których robi się tylko swapy, mody silników, mody zawiasu i setki tematów o dłubanych autach we wszystkich genach również świadczą zapewne o tym, że KAŻDY z tego forum auta używa jako dupowozu.
Nie bądźcie śmieszni proszę, bo gdybanie o dupowozach jako bronienie gównianych hebli jest dla mnie trochę śmieszne na forum gdzie niemal każde auto ma robione jakieś mody.
Czepiłeś się dlaczego porównuje mojego civica do serii EJ9 a no porównuje bo moje auto to też dupowóz jakby nie było więc w czym problem ? Dupowozem nie można od czasu do czasu w nocy pocisnąć na bucie przez pół miasta czy pociskać po zakrętach jak najszybciej się dą ?
nie 99 % ale 50% napewno, i jedyne mody to imitacja JDMu albo innych gowien. ten kto robi samochod do czego innego niz do jezdzenia do pracy zapakuje mocniejszy hebel bo mu sie czasami zdarzy pocisnac. a ty po raz kolejny wyskakujesz z niewiadomo czym i porownojesz dwa zulenie inne tematy.
jest DUPOWOZ, jest pol dupowoz ktorym mozna cisnac czasem, i jest cos czego sie nie uzywa na codzien. wiec nie porownoj zadnego z samochodow z odrebnej kategorii. btw kto tu broni gownianych hebli? twierdze tylko ze to DUPOWOZU nie ma sensu zakladac nic wiecej niz seryjny "gowniany hebel". i btw2 nie czepilem sie twojego ej9 tylko tego ze masz porownanie z dupy, na dodatek jak nim cisniesz raz na jakis czas to juz nie jest tylko dupowoz. i rozdziel sobie te pojecia a potem gdybaj nad heblami odpowiednimi do danego samochodu.
KOWAL ziom
25-10-10, 23:11
też się wypowiem, bo relatywnie nie dawno robiłem hamulce na CTR. w mojej opinii każdy z Panów spychu i zakit mają trochę racji. miałem standardowy hebel 262/bęben i powiem szczerze, było bardzo źle. jeżdżę bardzo dużo i relatywnie szybko i często na trasie, hamulce przestawały działać!! zmieniłem na CTR-owe. bez porównania, wytrzymałość cieplna itp... mistrz! fakt, udało mi się je przypalić, jedna tarcza się wygięła :( ale jeździ póki co i jestem bardzo zadowolony, ale może być lepiej)!!! nie ma przyśpieszenia, to jest hamowanie ;) oponki mam t1r, przy ostrym hamowaniu (własnym) spisują się bardzo dobrze. natomiast już przy awaryjnym (wymuszone, pedał od razu w podłogę), pojawia się problem, gdyż kółeczka się od razu blokują i ABS zaczyna działać i droga hamowania się wydłuża, czyli wychodzi, że z deka hebel za mocny. wiadomo, że jak z czasem uda mi się opanować pedał hamulca, to awaryjne hamowanie przerodzi się w ostre, co poprawi jego wyniki. to już jednak całkowicie zależy od kierowcy.
kwestia doboru klocków, tarcz, rozmiaru hebli itp. jest bardzo indywidualną sprawą. w zależności od kierowcy, pokonywanych tras i posiadanego auta mniejszy hebel na dobrym set up-ie może być lepszy od większego na słabym set up-ie i na odwrót.
niektórzy, chcą mieć większy hebel, bo to lepiej wygląda, i fajniej się o tym opowiada, tylko w bardzo wielu przypadkach... po co?
Panowie nieco laickie pytanie z mojej strony.. w EK3 przedliftowym tarcza z przodu to 240mm? Jaki do w większosci spokojnej miejskiej jazdy zestaw dał by radę? Ferrodo Premier + tarcze - tu nie jestem pewien, speedmaxy? EBC? Brembo? Chcę wydać niewielkie pieniądze na zestaw o sensownej jakości, nie musi to dawać rady w jakiejś jeździe wyczynowej itp.. Czy ewentualna zmiana na 262 które jak rozumiem było w poliftach wymaga jakichś większych przeróbek?
Kazde EK3 mialo tarcze 262mm.
Jak ma byc do normalnej miejskiej jazdy to Ferodo Premier z kazda jedna tarcza.
242mm byly tyliko w EJ9 do 98 roku.
Jak ma nie byc do normalnej miejskiej jazdy
Znaczy właśnie ma być w 95% do dość spokojnego miejskiego toczenia się - ale chyba o to też Tobie Spychu chodziło :) Czyli FP + tarcza wedle uznania będzie dobra tak?
Tak dokladnie wyedytowalem posta w momencie jak klepales swojego, bo poczatkowo chcialem napisac cos innego :)
Tak moze byc FP z tarcza np ATE, chociaz czy to bedzie ATE, Speedmax, Brembo, EBC czy najtansze JC Auto to i tak nie zauwazysz roznicy przy miejskim spokojnym hamowaniu.
Chłopacy a klocki firmy Akebono warte są zamówienia w IC ?
co prawda moich jest około połowy ale ostatnio ostrzej się przemieszczam i często gwałtownie hamuje wiec raz dwa zaczną trzeć blachą
Panowie jakie klocki pod tarcze 282 na zacisk z mb6 do mocy w granicach 200KM
Ferodo DS Performance albo DS2500
Jeśli chcesz ekonomicznie i dobrze to bierz DS Performance, jak chcesz konkretnie do szybkiej miejskiej jazdy to HP Plus zdecydowanie lepsze od DS performance i w jezdzie miejskiej będą skuteczniejsze od DS2500 . Choć obie mieszanki są twarde na zbliżonym poziomie HP+ moim zdaniem maja dużo lepszy " initial bite" na zimno. HP Plus jeśli nie przeszkadza ci delikatne popiskiwanie w lecie podczas dużej wilgotności powietrza , potrafią być wtedy głośne .
Panowie, a bez swapowania hebli w ej9 1.4 jest po co kombinować ? Z klockami DS na przykład ?
Swapa nie zrobię (koszty...) i zastanawiam się czy wchodzić w budżetowy wariant (ferodo premier+ebc gładkie) czy się szarpnąć na coś droższego.
Odczuję wyraźny efekt jak dołożę nieco kasy ?
Jesli mowa o EJ9 z 242mm to czego tam bys nie wlozyl to bedzie kibel.
Tylko swap chociaz na 262mm.
No to mam po problemie.
Dzięki
zamówiłem nowe tarcze i klocki ATE potrzebuje zmienić jeszcze płyn auto to ej9 co mam wlać dot 4? nie wiem co było wcześniej lane i ile tego kupić ? 1L? czy o.5l?
DOT4, na wymianę całego płynu musisz kupić 1litr.
0.5l styka, DOT4, firma obojętna, no może niekoniecznie najtańsze co się nawinie; Ja akurat wlałem Textar DOT4 do siebie;
tak jak napisał spychu na wszelki wypadek kup 2 X 0,5 L. Płyn dot 4 albo 5.1 .nie dot5 bo jest na bazie silikonu i nie miesza sie z niczym innym i moze rozszczelnic uklad.
Maximus1919
13-12-10, 13:03
A czy te ,,sportowe" płyny hamulcowe przy codziennej/czasem sportowej jeździe są jakoś specjalnie odczuwalne w eksploatacji??
podobno trzeba czesciej zmieniac.
Maximus1919
13-12-10, 22:41
A jakieś odczucia w stosunku do normalnego płynu?? Lepiej/gorzej/bez znaczenia??
tego ci nie powiem bo narazie mam seryjny dot, ale w planach mam 5.1 motula rbf 660 ;) pytanie do czego chcesz to wykorzystywac. bo jesli do zwyklej jazdy, okazjonalnie szybsziej to nie ma najmniejszego sensu...
Maximus1919
13-12-10, 23:21
Nie wiem tylko czego dokładnie oczekiwać po tym sportowym płynie bo nie wiem czy jest sens go kupować?? Dla tego pytam?? :)
RBF 660 musisz wymieniać co ok 5000 km w zależności od użytkowania. Przy zawodniczej jeździe wymienia się co wyścig. Pamiętać też trzeba o przewodach w oplocie. Je tez się częściej zmienia nic seryjne gumowe.
Dla mnie wlewanie RBFa do auta jeżdżonego jako DD jest z deka śmieszne, bo trzeba go wymienić ze 3-4 razy w roku i wiadomo, że są osoby co tak robią i nie ma problemu ale są też takie, które mają to w dupie, bądź zupełnie nie mają pojęcia o tym, że trzeba to tak wymieniać i uważają jakiego to świetnego płynu nie mają, bo mają wlanego Motula.
Do DD tylko i wyłącznie dobry DOT4 np. Ferodo, sam go używam przy przewodach w oplocie, wymieniam raz w roku i nie ma najmniejszego problemu. Koszt jest również śmieszny bo litrowe opakowanie kosztuje ~30zl.
Trochę dołączę się do tematu. Czy czasem DOT 5.1 nie będzie lepszy do codziennej jazdy i sporadycznego upalania ? Jego chyba aż tak często nie trzeba zmieniać ? A ma lepsze wlaściwości niż DOT4.
Przy okazji, kenny, jak często powinno się zmieniać przewody hamulcowe w oplocie ?
i dlaczego powinno je sie zmieniac, w porownaniu do gumowych...gumowy pka to trzeba wymienic (chyba ze widzisz to wczesniej)
ej9 d14a3 z 97 roku z ABS jaki ma rozmiar tarcz 240 czy 262? i czy klocki różnią się czymś z wersji z abs i bez abs?
242mm
Na zimę masz 13" czy 14" ? Klocki od 242mm z ABS nie różnią się niczym od klocków od 242mm bez ABS
Ja od siebie polecę mniej znany klocek, a mianowicie "OMP Road & Sport". Ja dokładnie używałem OT 7932, klocek do zacisku od Prelude, Legend, Civic 5d VTI pod tarczę 282mm. Niestety nie mam przewodów metalowych, więc w 100% nie wiem, ile zniosą, ale w skórcie zakatowałem gumowe przewody, puchły, a klocek dalej trzymał. Klocek jest średniej twardości, nie za twardy, nie za miękki. Przez to pyli też tak średnio. IMO lepszy jest od EBC green stuff znacząco, do Red'ów porównywać nie będę, bo nie miałem. Klocki polecali do EVO i Imprezy do codziennej jazdy, a w tamtych autach klocki mają bardzo ciężki żywot ( masa, moc, wymagania kierowców ), tam też każdy wolał je od GS i stawiali je na poziomie RS, ewentualnie ciut niżej od Ferodo DSP.
Klocek łapie i na zimno i na ciepło, ale jak się go troszkę rozgrzeje, łapie dużo lepiej. U mnie nic nie piszczało, żadnych problemów, ale z drugiej strony klocki też układałem jak należy. Tarczy nie zjadają tak, jak EBC. Jak dla mnie w porównaniu do GS klocek ma same zalety.
Klocki są tańsze od EBC GS, więc względem tego co oferują, uważam, że są bardzo dobre. Wadę maiały taką, że ciężko było je kupić. W zwykłym sklepie bez szans. Kilka rodzajów jest obecnie na allegro. Jak ja je kupowałem, było dużo gorzej, musiałem czekać 1,5 miesiąca na nie, aż w 4turbo ( polecam sklep ) mnie je sprowadzili, bo ponoć w OMP coś z wysyłkami nie działa. Do Ep3 ( przód i tył ) i ot7932 pod 282 też widzę, że są na allegro. Denerwuje mnie, że do Hond sobie tak cenią ten klocek.
A co do płyny hamulcowego, ludzie, trzeba się zreformować, bo kiedyś dużo głupot się czytało i tak po troszkę się przeklepywalo. Żeby był sens dla jakiegokolwiek 5.1, trzeba najpierw wstawić tarczę, która to zniesie i się nie spali, później klocek, który ją rozgrzeje i sam się nie zeszkli. Do tego jeszcze przewody koniecznie w oplocie metalowym i dopiero wtedy jest sens myśleć o czymś lepszym, jak dot4.
Pamiętać też trzeba o przewodach w oplocie. Je też się częściej zmienia niż seryjne gumowe.
Też mnie to bardzo interesuje!?
Z tego co pamiętam to chodzi oto, że środku przewodu pod oplotem też jest guma która się zużywa. Muszę poszukać i wrzucę link.
do spokojnej jazdy wystarczy zestaw - tarcze: zimmermann + klocki: zimmermann/akebono/nisshinbo?
ktore klocki z tych 3 najlepsze?
czy ktoś ma jakieś pozytywne (lub negatywne:)) opinie o klockach Denckermann??
Pany co byscie doradzili do hamulcy z mb6 ( 282, 262, 4x114 ) ... z cena poki co nie szalejmy ... tak w miare rozsadnie cenowo sa speedmaxy i ate ( tarcze ) aczkolwiek nie wiem czy sa takie do mojego hebla ... + do tego klocki ferodo zalozmy premier czy to performance
Pany co byscie doradzili do hamulcy z mb6 ( 282, 262, 4x114 ) ... z cena poki co nie szalejmy ... tak w miare rozsadnie cenowo sa speedmaxy i ate ( tarcze ) aczkolwiek nie wiem czy sa takie do mojego hebla ... + do tego klocki ferodo zalozmy premier czy to performance
spokojnie kupisz komplet ate pod ten hebel - będzie dawał radę
Napisz jak kwota Cię interesuje za całośc to będzie można coś więcej powiedzieć.
Zależy wszystko do jakiej jazdy, ja bym wybrał tanią tarcze, żeby nie powiedzieć najtańszą i dobry klocek np. DS Performance. Uważam, że taki komplet będzie się sprawował dużo lepiej niż średnia tarcza i średni klocek co wyjdzie cenowo tak samo.
Napisz jak kwota Cię interesuje za całośc to będzie można coś więcej powiedzieć.
Zależy wszystko do jakiej jazdy, ja bym wybrał tanią tarcze, żeby nie powiedzieć najtańszą i dobry klocek np. DS Performance. Uważam, że taki komplet będzie się sprawował dużo lepiej niż średnia tarcza i średni klocek co wyjdzie cenowo tak samo.
czytasz mi w myslach :D ...
budzet no jest w miare rozsadku ( zalozmy 500zl przod ), czyli odpada jakies brembo oro itp ale moge tez kupic i najtansze speedmaxy ... zalezy mi glownie na dobrej relacji cena/jakosc ... // styl jazdy no na codzien raczej spokojny aczkolwiek czasem troche agresywyny przybiera on ksztalt ... hmm no tak aktualnie wlasnie mysle nad speedmaxami nacinanymi ( jesli wogle takie sa ) oraz do tego ds performance ...
czytasz mi w myslach :D ...
budzet no jest w miare rozsadku ( zalozmy 500zl przod ), czyli odpada jakies brembo oro itp ale moge tez kupic i najtansze speedmaxy ... zalezy mi glownie na dobrej relacji cena/jakosc ... // styl jazdy no na codzien raczej spokojny aczkolwiek czasem troche agresywyny przybiera on ksztalt ... hmm no tak aktualnie wlasnie mysle nad speedmaxami nacinanymi ( jesli wogle takie sa ) oraz do tego ds performance ...
Najtańsza tarcza, którą za śmieszne grosze nawet po jednym sezonie nie będzie szkoda wymienić plus dobry klocek. Takie moje zdanie.
Dla mnie speedmax z DSem będzie dużo lepszym połączeniem niż tarcza ate z jakimś klockiem ate.
Był już podobny temat na passwordzie gdzie również na identyczną opinię było kilka ale i o ile dobrze pamiętam Lcfr napisał jak wypadły Speedmaxy vs Brembo ORO na podstawie upalania i jego opinia niczym się w zasadzie nie różniła od mojej :)
dzieki ogromne spychu za rade ! no i tak trzeba bedzie zrobic ... speedmaxy + ferodo ds performance :) ... teraz tylko znalezc tarcze owe tarcze gdzies dostepne :D
michalm320
30-01-11, 22:08
Ja z doświadczenia odradzam gładkie tarcze EBC...więcej tego gówna nie kupie. Bardzo szybko się pogięły. Z początku było to czuć jak były rozgrzane a teraz biją nawet jak są zimne. Natomiast Ferodo Premier jak najbardziej polecam. Za niedługi czas będę kład tarcze Brembo Max z Ferodo Premier. Zobaczymy jak te tarcze się spiszą.
Ja z doświadczenia odradzam gładkie tarcze EBC...więcej tego gówna nie kupie. Bardzo szybko się pogięły. Z początku było to czuć jak były rozgrzane a teraz biją nawet jak są zimne. Natomiast Ferodo Premier jak najbardziej polecam. Za niedługi czas będę kład tarcze Brembo Max z Ferodo Premier. Zobaczymy jak te tarcze się spiszą.
Ja mam gładkie EBC 282mm i mimo katowania (obecnie zaczyna się 3 sezon na nich i ok 30kkm) nie mam z nimi absolutnie żadnych problemów. Kończą obecnie 3 komplet klocków i nadal nic nie bije.
Miałem Brembo Maxy i tak jak Ty EBC, ja Maxy uważam za shit bo pogięły się w ****u po dwóch / trzech miesiącach i nikomu ich nie polecę.
Witam przeczytałem wiele opinii na temat tarcz hamulcowych , ale nie znalazłem nic o tarczach ferodo , może ktoś się wypowiedzieć na ich temat ?
KOWAL ziom
01-02-11, 23:57
mam je z tyłu i jest ok
ale z tyłu tarcza nie dostaje tak po pupie jak z przodu... (swoją drogą ciekawe czy dało by się pogiąć tylną tarcze???)
mam taką propozycję, jeżeli nie jest to duży problem dla moderatorów... czytając cały temat, odnośnie jednej tarczy można przeczytać chyba wszystkie możliwe opinie, co dla osób mniej wtajemniczonych jest trudne do ogarnięcia, gdyby na przykład zrobić jakiś ranking? wypisać kilkanaście tarcz najbardziej popularnych i albo thumbs up, albo down... to było by w jakiś sposób wymierne, bo np tarcza X miałaby 150 pozytywów i 30 negatów, a tarcza Y 70 pozytywów i 30 negatów, i wydaje mi się, że to miało by sens. W zależności od tego na, którą stronę trafimy, dostajemy skrajnie różne info na temat tego samego produktu, a przy rankingu było by to czarno na białym.
pozdro
mam taką propozycję, jeżeli nie jest to duży problem dla moderatorów... czytając cały temat, odnośnie jednej tarczy można przeczytać chyba wszystkie możliwe opinie, co dla osób mniej wtajemniczonych jest trudne do ogarnięcia, gdyby na przykład zrobić jakiś ranking? wypisać kilkanaście tarcz najbardziej popularnych i albo thumbs up, albo down... to było by w jakiś sposób wymierne, bo np tarcza X miałaby 150 pozytywów i 30 negatów, a tarcza Y 70 pozytywów i 30 negatów, i wydaje mi się, że to miało by sens. W zależności od tego na, którą stronę trafimy, dostajemy skrajnie różne info na temat tego samego produktu, a przy rankingu było by to czarno na białym.
nie widzę problemu byś przeleciał cały temat i wyłuszczył samą esencję :)
KOWAL ziom
02-02-11, 00:06
hehe... już nie jednokrotnie go "przeleciałem", ot taki pomysł mi do głowy przyszedł ;)
mrozik2006
09-02-11, 15:18
ja zakupiłem zestaw ATE :D (tarcze podobne do power disk tylko bez wcięć) jednak były za małe... więc zakupiłem BREMBO plus klocki Ferodo mam nadzieję że jakościowo mi przypasują... Łączny koszt ok 400zł + - 3zł
ten tekst z internetu to chyba do offtopic...
Jezdzi ktos na tarczach mountain nishioka japan (blueprint)??
Ja jezdze - aczkolwiek kupilem je jako uzywki - zrobilem "swapa" z 230 na 240mm. Klocki mam do tego akebono i generalnie deba to samochod nie staje;) Ot zwykly hamulec.
szykuje się do wymiany tarcz i klocków w mojej EM2
co myślicie na temat tych tarcz:
http://moto.allegro.pl/ate-tarcze-hamulcowe-klocki-honda-civic-sumitomo-i1416465141.html
http://moto.allegro.pl/honda-crx-tarcze-zimmermann-sport-i1420915514.html
Słyszał ktoś może o tarczach firmy "Lucas"?
Jak się sprawują?
Czytałem wcześniejsze wątki i dużo osób poleca tarcze EBC + klocki Ferodo, więc może coś takiego założyć?
Jezdzi ktos na tarczach mountain nishioka japan (blueprint)??
W pudełkach Blueprint obecnie nie ma tarcz Mountain.
W pudełkach Blueprint obecnie nie ma tarcz Mountain.
A jakie sa?
szykuje się do wymiany tarcz i klocków w mojej EM2
co myślicie na temat tych tarcz:
Czytałem wcześniejsze wątki i dużo osób poleca tarcze EBC + klocki Ferodo, więc może coś takiego założyć?
ja mam teraz EBC tarcze kupiłem razem z klockami EBC. w sierpniu wymieniałem i zimą dostały bicia :mad:
mimo opinii myślę nad tarczami mikoda
michalm320
16-02-11, 08:41
ja mam teraz EBC tarcze kupiłem razem z klockami EBC. w sierpniu wymieniałem i zimą dostały bicia
Mnie też szybko zaczęły bić dlatego nie polecam EBC, to zwykły szajs.
ja zastanawiam sie nad zmiana w moim EK4 wlasnie na ebc ale duzo opini negatywnych wyczytalem wiec zastanawiam sie, przeznaczenie co tydzien przejazdzka na spota, czasem jakies cwiartki jak tylko beda okazje:) co polecicie ? za ebc green stuff + tarcze ebc turbo groove wychodzi kolo 1700zł....
a założ zimermanna wierconego i klocki hawka hps albo ferodo ds
a założ zimermanna wierconego i klocki hawka hps albo ferodo ds
Nigdy w życiu Zimmermana który pęka między nawiertami.
Jarutis w jednym temacie piszesz o swapach hebli co chcesz włożyć w tym pytasz o tarcze i klocki, duże niezdecydowanie widzę :)
Jeśli chcesz zostać przy 262 jak masz obecnie to tania gładka tarcza z DS Perf / DS2500 jak się tarcza pognie to za śmieszne grosze wymienisz nawet co sezon niż markową za grubą kasę , która się pognie lub popęka tak samo jak tania tarcza.
Nigdy w życiu Zimmermana który pęka między nawiertami.
chyba Tobie :P
pytalem o swapa orientacyjnie ale zostane przy serii, tarcze chce nawiercane i nacinane byle nie bylo problemu po 2 miesiacach czy tam po 2tys km
mrozik2006
16-02-11, 21:54
nawiercane, nacinane, i byle nie było problemów... jak wpadniesz w kałuże po ostrym hamowaniu (przerabiałem to wiele razy) to wszystkie tarcze się pogną chyba że z ceramiczną powłoką, chociaż też nie do końca jestem pewien...
myślę że jak podasz na początek fundusze które chcesz na to przeznaczyć to będzie łatwiej dobrać
ja zrezygnowałem z takich bo ponoć są głośne a jednak doceniam komfort jazdy ;)
KOWAL ziom
16-02-11, 22:16
w ej8 miałem 262 ultimaxy i wytrzymały 100k nie miały łatwo ze mną, a jednak wytrzymały. Każdy przypadek jest inny i są inne warunki w jakich je użytkujemy. Jednemu dany setup wytrzyma dużo przy katowaniu, a innemu rozleci się po 2k, co wykazują powyższe wypowiedzi.
Jak sam szukałem zestawu na przód to mi odradzano nawiercane i nacinane tarcze bo pękają i tną klocki więc kupiłem gładki EBC i premiery i powiem szczerze do "emeryckiej"jazdy jak najbardziej tak ale jak już się chce poszaleć odrobinę i hebluje ze 140-150 do 0 to trzepoczą jak żagle na wietrze.
Może zmiana klocków by coś zmieniła,generalnie nie polecam choć słyszałem że grube EBC np.282(25mm)są b.spoko.
Ja mam EBC 282mm, zabiły już jeden komplet premierów i obecnie kończą drugi komplet DSów, łącznie jakieś pod 40kkm i tarcze nadal w idealnym stanie a są katowane niemal codziennie.
Tak swoją drogą Elton sprawdzałeś bicie osiowe tarczy po jej montażu ? Piastę miałeś w dobrym stanie ? Nie była pokorodowana przez co część mocująca tarczę mogła nie stykać się całą powierzchnią z piastą bo przez to są bicia.
Kluczem do sukcesu jest poprawny montaż tarcz o czym bardzo dużo osób zapomina.
nawiercane, nacinane, i byle nie było problemów... jak wpadniesz w kałuże po ostrym hamowaniu (przerabiałem to wiele razy) to wszystkie tarcze się pogną chyba że z ceramiczną powłoką, chociaż też nie do końca jestem pewien...
myślę że jak podasz na początek fundusze które chcesz na to przeznaczyć to będzie łatwiej dobrać
ja zrezygnowałem z takich bo ponoć są głośne a jednak doceniam komfort jazdy ;)
no nastawiałem sie na koszty kolo 1100zł +/- no w zasadzie nawiercane czy nacinane to moze zejsc na 2 plan byle była tarcza jak najbardziej wytrzymała, autem ostatnio jezdze codziennie ale niedlugo to beda przejazdzki max 2-3 razy w tygodniu, czasem bede chcial napewno przycisnac mocniej, auto generalnie czasem na zloty np sckp czy jakies inne na cwiartki napewno bedzie jezdzilo no ale wole ciut dolozyc i miec lepszy zestaw trwalszy itp znajomy mnie uswiadomil ze 1700 wyjdzie za ebc turbo groove i klocki green a fajnie byloby tak jak na pcozatku pisalem kolo tysia cos znalesc
To 1700 to mówisz o komplecie przód, tył.
Ja uważam, że Green Stuff to klocek nadający się na śmietnik po tym co widziałem i absolutnie nie jest wart swojej ceny.
Jeśli chcesz pozostać przy 262/240 to ja proopnuję klocki odpowiednio przód / tył - Ferodo DS2500/ Ferodo DS Performance + tanie tarcze, bo czy kupisz Turbo Groove, ATE, Brembo czy inne pogniesz je tak samo jak np. Nippartsa czy Speedmaxa za 1/4 ceny tych wcześniej wymienionych.
w ej8 miałem 262 ultimaxy i wytrzymały 100k
u mnie narazie 75k przejechane, naciecia jeszcze sa, grubosc tarczy jeszcze w normie, aczkolwiek mysle by na sezon zakupic juz nowy komplet
starła juz z 6 kompletow klocków wszelakich, ale tarcza nigdy nie bila, jedyna jaka moge szczerze polecic
niestety cena :/
spychu zgadza sie 1700 za klocki p+t i tarcze p+t tyle wyjda, wymienic itak by pasowalo ale faktycznie cos tanszego wezme chyba i jak mi bedzie kiedys z tym zle to pomysle wtedy nad ebc moze, poki co mam tanie zamienniki i klockow i tarcz o ile sie nie myle:P wiec napewno takie ferodo beda juz lepsze od moich:P
Wiesz komplet DS2500 na przód + DS Perf na tył i tanich tarcz też wyjdzie w okolicach 1k z czego same klocki to z 60-65% tej kwoty :)
Dając komplet tanich tarcz na przód i tył, w zasadzie zapominasz o temacie tyłu a jedyne co może się zadziać to kwestia pogiętych tarcz z przodu, które wolałbym nawet za te 200zł wymienić co sezon niż wywalać4 razy tyle na coś markowego co przy "odpowiednim traktowaniu" zachowa się dokładnie tak samo jak tania tarcza i też będzie trzeba je wymienić :)
mrozik2006
18-02-11, 14:55
ja miałem jakieś dziadowe tarcze (chociaż do końca nie wiem bo nigdzie na tarczach nie uświadczysz loga) i klocki Kashijamy, ponoć twardy klocek, hamowało to przyzwoicie, nie powiem że nie, tylko strasznie grzało tarczę, zrobiła się fioletowa wręcz,
albo dobrej klasy tarcze i klocki używane z głową w deszczowe i chłodne dni albo klocki dobrane do średniej klasy ładnie wyglądających tarcz... ja już bym dozbierał te parę zł przed sezonem i wymienił za miech czy dwa ;)
chyba że tarcze już na prawdę się kwalifikują do wymiany ale z tego co patrzę to ja sam przód załatwiłem za 400zł z groszami a to naprawdę gładka brembo i klocki ferodo gdzie naprawdę nie ma jakiś fajerwerków (chyba klocek był droższy od tarczy)
ogólnie tarcze nacinane, czy też nawiercane są o parę stówek droższe od tych gładkich chyba że to są ukochane tarcze speedmax :D tu już ceny się zaczynają od 48zł za kpl (2szt) chyba z plastiku robione :D za nawiercane musisz zapłacić ok 250-360zł za kpl i do tego wyczynowe ferodo jak kolega wspominał na przód to ok 500zł a tył no cóż... już troszeczkę taniej ale sam widzisz że ledwo styka
to jak? dajemy gładkie?? :D
a co powiecie o tarczach EBC ULTIMAX 262 ? :) i do tego klocek premier :)czy zwykla tarcze gladka EBC ?
ultimax jest bdb ale klocek premier to nie do takiej tarczy :) ebc ma słabe tarcze jak gładką to daj ate albo zimmermana a lepszy klocek do tego ( z wyższej pólki)
czego premier nie do ultimax'a i z lepszej polki co masz na mysli ds performance?a jezeli ate albo zimmerman to jaki model?
za słaby ten klocek nie wykorzystasz potencjału tarcz mam na myśli klocki DS'a albo hawk'a
ate zimek gładkie ;)
a moze do premiera te nacinane ate?
zadajmy sobie jedno ważne pytanie dlaczego chcesz nacinane?
lans tez jest :P dobra rozumiem czyli ate gladkie jak co :P
no moim zdaniem ogólnie gładkie tarcze a lans to lepiej zostwmy na boku przy takiej małej tarczy. Mój znajomy jeździ na gładkich tarczach ate i klockach hawk hps i jest mega szczęśliwy :)
Michal.EG3
03-03-11, 19:02
mam pytanko jakie Tarcze kupic do eg3 d13b2 zwykla codzienna jazda.
ferodo ate trw zimmermann
Panowie jaki symbol klocków Ferrodo Premier będzie pasował do CRX del Sol EH6 D16Z6 r. 1995 na oś przednią? Czy to będzie FDB777 czy FDB776? wogóle jaka jest średnica tarcz z przodu w takim aucie? Pytam bo we wszystkich wyszukiwarkach wyskakuje symbol FDB777 jednak są to klocki o dł. 131 mm a więc do tarcz 242 mm a symbol FDB776 to klocki długości 138 mm (wnioskuje, że do tarcz średnicy 262 mm) jednak producent deklaruje, że są to klocki na oś tylną... więc musi tu być jakiś błąd bo przecież tarcze na przód są zdecydowanie większe a klocki zalecane mniejsze... Pomóżcie, które klocki kupić?
proponuje wziac linijke zdjac kolo i zmierzyc jaka masz tarcze. jezeli twoja tarcza bedzie miala 262 mm to 776
klocki powinny miec wymiar 136x57x16mm
Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc! Zamawiam FDB776. Odezwę się po montażu. Pozdro!:eek:
Czy między klockami ferodo premier i dsperformance będzie jakaś różnica podczas codziennej jazdy po mieście (nawet ostrzejszej)? Chodzi mi konkretniej czy różnica między nimi sprowadza się tylko do wytrzymałości cieplnej, czy może ds przy normalnej jeździe też jest skuteczniejszy?
Pytanie drugie, czy ktoś montujący w ostatnim czasie brembo maxy mógłby się podzielić opinią o trwałości? Miałem doczynienia z tymi tarczami koło 2003r. i były rewelacyjne, później opinie o brembo byłe złe, może coś się już zmieniło z jakością.
ds jest znacznie lepsze niż premier znacznie lepiej hamują i wytrzymają wiecej niż przemier mówa również o wiekszym przebiegu klocka . przbieg ten moze wydłużyć sie nawet o 40%
mrozik2006
06-03-11, 01:51
ja jeżdżę na brembo ale nie MAX i to dość mocno hamuję bo nie lubię powolnej nudnej jazdy a jak wiadomo temperatury tej zimy bardzo niesprzyjające temu... jakoś się nie wichrują czyli myślę że się chyba troszeczkę poprawiły albo trafił mi się dobry model 2008 jak zakładałem gładkie brembo to wytrzymały dwa tygodnie no może miesiąc
jak to jest z reklamacjami np popękane tarcze czy mocno zwichrowane np paru miesiącach bo czasem się zdarza że nawet się nie wiedzie w kałużę a tu nagle trach, po mocniejszym hamowaniu tarcza zwalona??
ktoś miał takie przypadki że np ATE chętnie a np Luk nie daje gwarancji albo odrzuca?? czy w ogóle przysługuje jakaś rękojmia albo gwarancja??
jakie klocki na przod? ferodo premier przegrzalem ...
czym sie roznia i ktory bys bardziej polecil?
Różnią się innym współczynnikiem tarcia i odpornością na przegrzanie tak w skrócie. DS Performance to dawna seria DS2000.
Co można polecić, zależy do jakiej jazdy, myślę, że na ulicę w zupełności wystarcza Performance (sam używam w Civicku przy 282mm i jestem bardzo zadowolony, w sporo cięższym Audi przy 200PS i 312mm również mam włożone Performance i radzą sobie bez problemów).
Jak dla mnie DS2500 do naszych aut to przesada tym bardziej na ulicę.
Performance jest jeszcze w miarę przystępny cenowo jak na klocek na ulicę.
Co do przebiegów na DS do 40% większych jak napisał wyżej sivy, raczej bym na to się za bardzo nie zapatrywał i nie brał tego za jakąś mega zaletę, bo tak faktycznie nie jest.
W civicku na 282mm pierwszy komplet premierów skończył mi się po 15kkm, kolejny komplet DS Performance po 16kkm, drugi komplet Performance wymieniłem w zeszłym tygodniu przy przebiegu również ok 15kkm.
Ciekaw jestem jak zachowają się Perf w Audi, do tej pory mają strzelone ok 10kkm.
Ale fakt faktem hamulce mają ze mną ciężko. Może u kogoś kto ma inny styl jazdy te klocki wytrzymałyby większe przebiegi.
kurcze ferodo ds perf to klocek przeznaczony to zwykłej codziennej jazdy. To klocki, które w razie potrzeby nagłego wyhamowania auta maja zatrzymac je na maksymalnie krótkim odcinku. Jesli ds perl katuje sie codziennie to wiadomo ze nie wytrzymają długo bo to tylko klocek który sie zuzywa. z tymi 40% moze troche przesadziłem ;P ale to nie zmienia faktu ze zarówno ferodo ds czy hawk hps robią znacznie wieksze przebiegi.
ps. powiem ci spychu ze jeśłi robisz na klocku 15tyś to musza dostawać mega po dupie :D Ja na swoich oem jeżdze juz ponad 30tyś i nadal są;)