Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Klocki i tarcze VIII gen.

Strony : [1] 2 3 4 5 6

Sebanek
26-03-07, 09:43
Witam.
Czy ktoś już zmieniał klocki w Civicu 5d 2.2 iCTDI ?
Jakie ceny w serwisach? Czy można kupić już takie klocki w sklepach?
Pozdrawiam

BDavid
26-03-07, 12:07
ja zmieniałem w swoim i radzę kupic cos tańszego... cene znajdziesz w temacie o przegladach...

lastom
09-03-08, 11:43
Czesc.
Prosze o opinie jakie klocki hamulcowe wrzucic do VIII gen 1.8 (przód i tył) - Fabryczne to porazka. I przy okazji czy wymiany dokonywac w ASO czy mozna prywatnie (jak wygląd autrata ewentualnej gwarancji).

Dzieki
TL

Sebanek
14-07-08, 18:27
chyba warto?
za oryginał w sklepie chcą 250 pln, ale słyszałem że Ferodo to bardzo dobra firma.
Pozdrawiam

marzyniu
14-07-08, 19:40
ja bede zmienal na dniach tylne (45000),na EBC green stuff za 50£.
ferodo za 105pln??? wydaje mi sie ze... brac,brac,brac!!!!

semri
14-03-09, 14:53
Mam przebieg 47kkm. Wczoraj wymieniłem przednie klocki, już drugi raz. Tarcze też już kwalifikują się do wymiany. Jak dla mnie to za szybko to wszystko jest do wymiany. Dlatego chcę kupić jakieś lepsze klocki i tarcze, sportowe. Może dłużej wytrzymają. Macie jakieś sprawdzone modele, czy coś do polecenia?
Na szybko znalazłem komplet EBC http://sklep.tuning.pl/koszyk.php?p_id=23816&t_id=213&d_id=93368 - (to jest cena za jedną stronę ???) , http://sklep.tuning.pl/dzial.php?d_id=221867&marka=19&model=114&silnik=1.8#search. Może być, czy coś lepszego może?

Komplet Hondowski - 300 klocki + 1000 tarcze + robocizna

Pik
14-03-09, 19:32
Z tego co wiem sportowe zestawy hamulcowe moze i sa wytrzymalsze, ale nie nadaja sie do zwyklego auta. Takie hamulce dzialaja w pelni skutecznie dopiero po solidnym rozgrzaniu, a w cywilnym aucie rownie wazne, a moze wazniejsze jest dzialanie na zimno. Mozesz byc zawiedziony.

Mnie sie wydaje, ze liczy sie przede wszystkim skutecznosc hamulcow! Tempo ich zuzywania chyba jest mniej istotne... ;)

zyga502
14-03-09, 19:55
Z tego co wiem sportowe zestawy hamulcowe moze i sa wytrzymalsze, ale nie nadaja sie do zwyklego auta. Takie hamulce dzialaja w pelni skutecznie dopiero po solidnym rozgrzaniu

w pełni się z tym zgadzam,a z drugiej strony to mam w poniedziałek przegląd po 40 tys i nie mam zamiaru zmieniać klocków (pierwszy komplet od nowości),może trzeba umieć jeździć i więcej hamować silnikiem ,zwłaszcza w mieście :D

s0seN
14-03-09, 20:19
Zgadza się typowo sportowe zestawy muszą pracowac w "swojej" temperaturze, ale akurat z EBC mam doświadczenie z poprzedniego auta, tarcze EBC gładkie (czyli normalne zamienniki) i do tego klocki EBC Green, taki zestaw da Ci na pewno komfort jaki odczujesz przy zatrzymywaniu auta, czy wytrzymają dłużej, ciężko powiedzieć wszystko zależy od stylu jazdy.
Możesz jeszcze pokusić się o tarcze EBC Turbo Groove. Na pewno pierwszą rzeczą na jaka zwrócisz uwagę to mniej zapylone felgi.

buri
14-03-09, 20:37
moim zdaniem zielone ebc jak najbardziej dadza rade i nie podejrzewalbym ich o slaba skutecznosc przed rozgrzaniem, to nie sa jakies wyczynowe klocki wiec jak cena Ci pasuje to zakladaj. swoja droga to prawda ze jak zmieniasz klocki tak czesto to wychodzi na to ze dosc ostro jezdzisz albo nie hamujesz biegami. ja mam u siebie ponad 100kkm najechhane i drugi komplet tarcz a klocki chyba trzecie
aha jakkupisz nacinane tarcze to licz sie z tym, ze szybko beda klocki znikaly ale hamowanie powinno byc lepsze

semri
14-03-09, 21:45
Prawda że greeny nie są ekstremalnie sportowe, żeby działy jak należny dopiero po rozgrzaniu do czerwoności, ale w jakimś stopniu zasługują na nazwę "sportowe".
Czasem jeżdżę ostro, ale nie tak żeby być nie wiadomo jakim piratem. A silnikiem hamuje, aż pasażerowie się wkurzają ze hamulców nie używam.
Cena ceną, ale te ~280 zł za klocki to nadal nie wiem czy to jest za jedno koło, czy cały komplet na przód.

Piotrek_krak
14-03-09, 23:15
ebc..

mroziu
15-03-09, 13:02
Mnie sie wydaje, ze liczy sie przede wszystkim skutecznosc hamulcow! Tempo ich zuzywania chyba jest mniej istotne... ;)
Nic dodać, nic ująć. Wczoraj się o tym przekonałem.

Jadę sobie spokojnie szosą 90km/h na tempomacie pełen relaks. Widzę że zbliża się do mnie samochód i zaczyna mnie wyprzedzać jakoś niemrawo. I gdy był mniej więcej na równi ze mną zaczął ostro zjeżdżać na mój pas!

Powiem szczerze, że nie mam pojęcia jak nie doszło do zderzenia ale wszystko w samochodzie zadziałało jak należy. Hamulce ładnie zaczęły hamować, załączył się ABS, automatycznie wyłączył się tempomat, co pozwoliło mi na dodatkowe wykonanie manewru uniku poprzez przytulenie się do krawędzi pasa (dalej była skarpa) i jakimś cudem nie doszło do zderzenia, aczkolwiek to brakowało milimetrów chyba, bo w sumie nawet nie jestem w stanie sobie przypomnieć jak to dokładnie wyglądało.

Więc można powiedzieć że sprawne hamulce (na razie fabryczne) uratowały mi tyłek. I nie będę miał chyba do nich żalu jak się szybciej zużyją niż w poprzednich samochodach (nigdy nie wymieniałem tarcz poniżej 100kkm) bo w Civiku wydają się być bardziej skuteczne. Czyli coś za coś większa skuteczność - krótsze życie.

civic
15-03-09, 13:27
Załóż ceramiczne tarcze i po kłopocie :)

s0seN
15-03-09, 14:17
Jeśli zdecydujesz się na EBC to przy klockach cena jest podawana za komplet czyli oba koła (a raczej szczęki) przy tarczach cena jest podawana za sztukę.

zyga502
16-03-09, 16:22
Mam przebieg 47kkm. Wczoraj wymieniłem przednie klocki, już drugi raz. Tarcze też już kwalifikują się do wymiany. Jak dla mnie to za szybko to wszystko jest do wymiany.

Dziś miałem przegląd i po 40tys km nie było potrzeby wymieniać klocków hamulcowych,przód zużyty w ok 30%, a tył jak określił mechanik wytrzyma jeszcze jakieś 15 tys km,zobaczymy,więc dziwi mnie takie ostre zużycie hamulców u Ciebie

semri
16-03-09, 17:00
już po pierwszych paru kkm zauważyłem na tarczach "rowki", patrząc na inne marki, nie było czegoś takiego, porostu "lustro". Lecz na civikach były takie oznaki i uznałem to za normalność, twarde klocki. No ale... nie przejmuje się aż tak bardzo nimi, chociaż mam powód do wymiany na inne.

Sebanek
18-03-09, 09:00
Jeśli mogę coś wtrącić....
Oryinalne klocki - przynajmniej na przod to szajs - strasznie szybko sie scieraja....
Jak zalozylem Ferodo to:
1. Cena okolo 90 pln :)
2. Hamulce takie same
3. Przejade na nich ze dwa razy tle co na oryginalach :)

szoi
18-03-09, 09:26
Ja mam 25kkm i klocki fabryczne spokojnie wystarczają...

bunet
18-03-09, 16:10
Ja mam fabryczne, 15000 km i w Aso powiedzieli, że spokojnie jeszcze do 35-40 000 km dojadę.

Pozd

Pabloss
21-03-09, 09:35
$vbphrase[no_quick_quote]
u mnie przy przegladzie w styczniu powiedzieli dokladnie to samo

T.r.
24-03-09, 18:34
Jeśli mogę coś wtrącić....
Oryinalne klocki - przynajmniej na przod to szajs - strasznie szybko sie scieraja....
Jak zalozylem Ferodo to:
1. Cena okolo 90 pln :)
2. Hamulce takie same
3. Przejade na nich ze dwa razy tle co na oryginalach :)

Z tego co powiedział mi przedstawiciel Ferodo to właśnie te klocki Honda stosuje jako oryginały. A tak przy okazji to gdzie masz klocki Ferodo za 90 zł? za tył właśnie zawołali mi 180.

U mnie wymiana przednich przy 17000 tył przy 22000

4gotten
24-03-09, 20:06
Z tego co powiedział mi przedstawiciel Ferodo to właśnie te klocki Honda stosuje jako oryginały. A tak przy okazji to gdzie masz klocki Ferodo za 90 zł? za tył właśnie zawołali mi 180.

Właśnie jestem po pierwszej wymianie klocków z tyłu (po 60000 km). Zastosowałem klocki ferodo premier nr kat. fdb 1862, cena 190 zł. Można dostać je taniej ale zależało mi na czasie. Co mnie zastanawia to to, że w pierwszej kolejności zużyły się klocki z tyłu. Zawsze myślałem, że te z przodu wytrzymują krócej :confused:

Sebanek
26-03-09, 13:31
mialem na mysli klocki na przod - tyle placilem w sklepie motoryzacyjnym

T.r.
04-04-09, 23:30
Wymieniał ktoś z was już może klocki z tyłu? Mam ogromny problem z wciśnięciem do środka tłoczka a co za tym idzie nie mogę założyć zacisku. Siłowałem się z nim prawie cztery godziny na wszystkie sposoby :confused: Może trzeba coś popuścić albo docisnąć? :(

semri
10-04-09, 20:37
Wymieniłem dziś komplet na EBC. Niech się trochę spasują i zobaczymy jak tym się hamuje.
klocki 346 + tarcze 816 + wymiana 120

Jocer
03-05-09, 19:14
Witam, wielu z nas delikatnie modyfikuje swoje niunie :D wiec aby nie było trzeba szukać i przeglądać każdego tematu z autem proponuję aby tu wpisać i sie wypowiadać na temat tarcz i klocków bo o tym chyba każdy z nas myśli aby zmodyfikować.
więc jakie klocki i tarcze polecacie?
Pozdrawiam Jocer

Pik
03-05-09, 19:44
Temat byl tu http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=40674 i po co zaczynac nowy?

Poza tym nie jestem pewny, ale w Type S sa chyba identyczne hamulce???

semri
03-05-09, 22:10
Po trzech tygodniach jazdy, przejechane 2kkm, szczerze polecam. Hamują o wiele lepiej niż seryjne, nawet nierozgrzane sprawują się ok, po rozgrzaniu jeszcze lepiej. Przy większych prędkościach nie czuć niepewności, jedno małe naciśniecie na hamulec (takie dosłownie położenie i odpuszczenie nogi) i już ok 13-16km/h mniej na liczniku. Żadnego bicia, tylko słychać taki dźwięk grzechotki w czasie jazdy spowodowany nacinanymi tarczami, ale tylko przy lekko opuszczonych szybach - niedenerwujące.

Jocer
03-05-09, 22:23
Przepraszam nie zauważyłem

kubzach
06-05-09, 12:41
a pokazesz jakies zdjecia tarcz:D wieksze sa od seryjnych?

semri
06-05-09, 12:51
rozmiarowo są identyczne, tarcze jak i klocki

foty
żadnej rzeźby przy wymianie, tylko należny pamiętać ze nacinane tarcze są kierunkowe

http://img206.imageshack.us/img206/3170/69658560.th.jpg (http://img206.imageshack.us/my.php?image=69658560.jpg)
http://img206.imageshack.us/img206/4456/67688425.th.jpg (http://img206.imageshack.us/my.php?image=67688425.jpg)

Kamil86
23-08-09, 13:04
Czeka mnie zmiana klocków hamulcowych na przodzie w mojej Hani i mam do tego jedno pytanie czy klocki mają czujnik zużycia czy nie

zyga502
23-08-09, 13:15
na pewno mają blaszki,które w pewnym momencie zaczną trzeć o tarczę i usłyszysz ,że już czas na zmianę klocków

Jocer
23-08-09, 13:50
nie ma czujnika.

browocofil
23-08-09, 21:00
Czeka mnie zmiana klocków hamulcowych na przodzie w mojej Hani i mam do tego jedno pytanie czy klocki mają czujnik zużycia czy nie
A mi o dziwo prędzej na tyle się zużyły. Radzę zastanowić się nad klockami EBC - opinie na forum są dobre, a cena niższa. Ja niestety się nie zdecydowałem (bo mi się spieszyło), wymieniłem w ASO, na oryginalne i trochę żałuję. Następna wymiana będzie pewnie razem z tarczami, to wtedy zainwestuję w coś lepszego

Jocer
24-08-09, 12:42
Witam,
musze wymienić tarcze i klocki z przodu, czytam tutaj i zdecydowałem się na EBC,
zastanawiam sie tylko czy klocki kupić czarne - normalne czy
zielone - szybka jazda codzienna.
co radzicie?
i pytanie do SEMRI - czy klocki muszą sie rozgrzać aby sprawnie dziaąły ?? widze żę ty masz zielone.
kupowałeś ze strony EBC czy gdzieś indziej??
pozdro

uboat
24-08-09, 17:42
zielonych nie musisz rozgrzewać. Bierz zielone - hamują trochę lepiej niż seria i mniej się grzeją, trochę mniej też pylą.

Umberto
24-08-09, 21:29
A jak jest u was ze wspomaganiem hamulców, czasem przy extremalnej sytuacji jak trzeba z np. 150 zbić do 70-80 to mi się wydaje że hanka w ogóle nie hamuje,
stary ma octavie 10-letnią i tam zwykle jak depnę z przyzwyczajenia to na szybie prawie ląduje, wydaje mi się że ma lepsze wspomaganie
(przebieg mam ok 16tys więc o zużyciu klocków chyba nie mam mowy, szczególnie że często "hamuje" silnikiem)

semri
25-08-09, 16:20
Nie muszą się rozgrzewać i sprawują się lepiej przy hamowaniu niż seria.
Przód mam zestaw groove i greeny, a na tył standard. A kupowałem u kolegi z miasta i z forum http://www.garazraceteam.pl/

Kamil86
25-08-09, 16:37
Dzięki za pomoc. Zmieniłem klocki na Ferodo i jak na razie zauważyłem jedynie że są grubsze od orginalnych hondoskich

Kamil86
29-08-09, 13:28
A co myślicie o tarczach ATE też są nawiercane i do tego nacinane myślę o takich na przód

Pik
30-08-09, 12:26
A jak jest u was ze wspomaganiem hamulców
Mnie sie wydaje, ze Civic ma dobrze dobrane wspomaganie hamulcow. Mozliwe jest dosc precyzyjne dozowanie hamowania, kiedy w wielu autach hamulec zna 2 stany: brak hamowania / pelne hamowanie. A w sytuacjach awaryjnych trzeba po prostu depnac zdecydowanie w podloge i nic sie nie bac - wtedy zaczyna rzadzic elektronika.

twardy196
30-08-09, 18:41
Ja zalozylem tarcze ATE i klocki Ferodo. Moze byc bez rewelacji nie piszcza moze troszeczke lepiej hamuja niz w seri.

jasio381
05-10-09, 18:37
Może głupie pytanie .... Przebieg 47tys km, raczej spokojna jazda, hamowanie silnikiem. Czy klocki mogą już podchodzić do wymiany? Czy są jakieś przyzwoite zamienniki ale nie sportowe EBC. Cena w ASO porazająca 320 przód, 280 tył.

zyga502
05-10-09, 19:32
Może głupie pytanie .... Przebieg 47tys km, raczej spokojna jazda, hamowanie silnikiem. Czy klocki mogą już podchodzić do wymiany? Czy są jakieś przyzwoite zamienniki ale nie sportowe EBC. Cena w ASO porazająca 320 przód, 280 tył.

podobnie jak Ty jeżdżę raczej spokojnie i dużo hamuje silnikiem, przebieg 51 tys. i klocki z przodu mam jeszcze na co najmniej jeden przegląd, ale tył to nie wiem czy dojedzie do 60 tys km

goncjusz
06-10-09, 00:29
A ja mam zasadnicze pytanie - czy posiadając jeszcze gwarancję, mogę pojechać do ASO z własnymi klockami/tarczami na wymianę, kupionymi np. w firmie InterCars? Czy coś takiego mi ASO ma prawo uznać, czy tylko w przypadku zakupu określonych modeli części?

Pik
06-10-09, 12:59
Nie za bardzo rozumiem pytania... ASO to firma uslugowa, zalozy Ci takie klocki, jakie im dostarczysz i z przyjemnoscia wezmie za to kase haha. Pewnie woleli by jeszcze wziac swoja marze za klocki, ale lepszy rydz niz nic.

A jak klocki/tarcze sa oryginalne, hondowskie, to w czym problem? Nie ma znaczenia, gdzie je kupiles.

buri
06-10-09, 13:08
mozna jezeli sa to czesci od tego samego producenta co na pierwszy montaż

nafcik
08-10-09, 07:55
Witam, to pierwszy wpis na forum dlatego pozdrawiam Wszystkich serdecznie. Swoją hankę kupiłem m.in. dzięki temu forum więc dzięki :) za pomoc w wyborze. Co do klocków to u mnie przy przebiegu 77 tys. wymiana klocków tył. Przód obecnie przy przebiegu 81 tys. widać, że do 100 tys. wystarczą spokojnie.

Pozdrawiam

mariusz05
09-10-09, 09:32
Witam, to pierwszy wpis na forum dlatego pozdrawiam Wszystkich serdecznie. Swoją hankę kupiłem m.in. dzięki temu forum więc dzięki :) za pomoc w wyborze. Co do klocków to u mnie przy przebiegu 77 tys. wymiana klocków tył. Przód obecnie przy przebiegu 81 tys. widać, że do 100 tys. wystarczą spokojnie.

PozdrawiamDziwne bo zawsze myślałem że po to jest korektor siły hamowania żeby z przodu auto mocniej hamowało a co zatym idze klocki z przodu powinny sie szybciej zużywać, ja do przodu założyłem klocki lukasa za 120zł(nic nie piszczy ,szura itp) a tył niestety orginał z wymianą ok240zł.

alphaOne
09-10-09, 11:57
mozna jezeli sa to czesci od tego samego producenta co na pierwszy montaż

nie ma to akurat zadnego znaczenia, imho mozesz instalowac klocki jakie chcesz

buri
09-10-09, 14:59
w Twojej ocenie moze to nie miec znaczenia ale producent nie moze reczyc za klocki czy inne czesci ktorych jakosc znaczaco odbiega od jakosci tych stosowanych na pierwszy montaz. zamienniki sa podzielone na grupy ze wzgledu na jakosc i nie kazdy zamiennik moze byc stosowany w okresie gwarancyjnym nie powodujac utraty gwarancji na dany podzespół.
Zgodnie z rozporządzeniem GVO, dealerzy mają prawo stosować części oryginalne z niezależnych źródeł oraz części nieoryginalne w standardzie, tzw. „części o porównywalnej jakości”. Według GVO, części o porównywalnej jakości odpowiadają pod względem jakości elementom, które są lub były stosowane w montażu pojazdów.

lukione
10-10-09, 13:34

Pozdrawiam

Podziwiam i wielki respect za to:eek: U mnie klocki z przodu znikły po 20tys.

goncjusz
11-10-09, 01:14
OK to poleci mi ktoś w takim razie jakiś dobry zamiennik na klocki z tyłu? Za chwilę czeka mnie wymiana a nie chcę przepłacać w ASO...

s0seN
11-10-09, 18:58
Czarne EBC, numer katalogowy: DP1902, cena to jakies 180 zł.

goncjusz
19-10-09, 10:33
a próbował ktoś może zamienników na klocki tył - C24014 KASHIYAMA, FDB1862 Ferodo lub GDB3408 TRW??? Które z tych byście polecili? Nie chcę przepłacać w ASO za wątpliwej jakości klocki - wymieniałem ostatnio przód i strasznie szurają, w ASO twierdzą, że to normalne... (norma) :( Z góry dzięki za pomoc

4gotten
19-10-09, 17:43
a próbował ktoś może zamienników na klocki tył - C24014 KASHIYAMA, FDB1862 Ferodo lub GDB3408 TRW??? Które z tych byście polecili? Nie chcę przepłacać w ASO za wątpliwej jakości klocki - wymieniałem ostatnio przód i strasznie szurają, w ASO twierdzą, że to normalne... (norma) :( Z góry dzięki za pomoc

Ja mam założone z tyłu Ferodo FDB 1862. Jeżdżę raczej spokojnie, różnicy w hamowaniu nie odczułem. Na początku z powodu rantu na tarczy po wewnętrznej stronie klocki nie stykały całą powierzchnią z tarczą.Nie wiem czy to wina złego montażu, większego rozmiarów tych klocków, czy to może jest normalne? Teraz po ok 1000km jest już wszystko w porządku. Dużym plusem jest to, że te klocki o wiele mniej pylą.

goncjusz
20-10-09, 10:21
dzięki, zdecydowałem się właśnie na te same Ferodo. Zobaczymy jak u mnie się zachowają - jutro wymiana. Największa niewiadoma to to jak się "dogadają" z lekko zużytymi tarczami - przebieg 46 tys km...

bottle
29-11-09, 23:01
U mnie sprawa wyglądała następująco.

Autko ma 1,5 roku, w czwartek podjechałem pod pocztę, wróciłem i już go nie odpaliłem - kręcił, ale nie chciał zapalić. Pojechał na lawecie do serwisu gdzie powiedzieli mi, że to błąd komputera, reset i po sprawie (przepustnica w odwrotnym kierunku). Ok. Zrobili jeszcze 2 jazdy próbne i oddali mi samochód. Przejechałem 80 km i na trasie do łodzi słyszę przeraźliwy zgrzyt przy hamowaniu. Nigdzie w pobliżu nie było serwisu, późno w nocy, postanowiłem dojechać do łodzi (40km). W łodzi zdjąłem koło i rozkręciłem hamulce. Okazało się, że po klockach śladu nie ma, zacisk przytarł już metal i na moje oko zajechana jest też tarcza, chociaż aż tak się nie znam. Sprawa dziwna o tyle, że to lewe tylne koło, przebieg 22 tys., no i nie spodziewałem się, że w takim samochodzie nie ma ŻADNYCH kontrolek jeśli chodzi o zużycie klocków, a nawet dodatkowej warstwy ściernej, która jakiś czas przed zużyciem zaczyna przycierać informując o tym, że klocki się kończą. No i może gdyby ktoś kilka mcy temu mnie ostrzegł na przeglądzie, uważałbym na to bardziej.

Jeszcze zobaczę co jutro powiedzą w ASO, ale morał jest taki, żeby kupić parę klocków i wozić w bagażniku - jak tylko usłyszycie, że coś przyciera obowiązkowo postój i wymiana. Inaczej będziecie wymieniać też tarcze. Żenada.

semri
29-11-09, 23:25
są blaszki informujące ze zostało ok 500 km jazdy na tych klockach, bardziej słyszalne przy otwartych oknach

ygor
30-11-09, 08:15
są blaszki informujące ze zostało ok 500 km jazdy na tych klockach, bardziej słyszalne przy otwartych oknach

to nawet polonez ma czujniki :rolleyes: honda nie przestaje mnie zadziwiac jezeli chodzi o wyposazanie swoich aut ...

buri
30-11-09, 10:07
ciekawe ze zjadly Ci sie z lewej strony tylko. niech sprawdza czy cos sie nie zablokowalo w tym zacisku bo tylne klocki powinny wytrzymac jakies 40 a nie 20 tys.

leonik
30-11-09, 11:25
mi starczyły orginalne klocki na niecałe 20 tys....

Pik
30-11-09, 12:38
W serwisie pytalem, to mowili ze klocki srednio starczaja na 30tys, choc sa i tacy co dobijaja do 60 tys km.

Chyba leonik powininens sie zapisac na kurs eco-drivingu, haha. Tam ucza np jak hamowac silnikiem... :p

A co do problemu bottle, to ma zapewne jakies uszkodzenie, bo klocki na przodzie zuzywaja sie wczesniej niz tylne. Poczekajmy, co serwis powie. Wyglada to na nietypowa sprawe. Poza tym co ma odpalanie silnika do hamulcow, bo nie rozumiem zwiazku??? :confused:

Kozo
30-11-09, 15:23
W serwisie pytalem, to mowili ze klocki srednio starczaja na 30tys, choc sa i tacy co dobijaja do 60 tys km.

Chyba leonik powininens sie zapisac na kurs eco-drivingu, haha. Tam ucza np jak hamowac silnikiem... :p

A co do problemu bottle, to ma zapewne jakies uszkodzenie, bo klocki na przodzie zuzywaja sie wczesniej niz tylne. Poczekajmy, co serwis powie. Wyglada to na nietypowa sprawe. Poza tym co ma odpalanie silnika do hamulcow, bo nie rozumiem zwiazku??? :confused:

oj ty znawco hond - akurat w civiku zuzywaja sie szybciej tylne z racji czestego wlaczania sie VSA (dwa serwisy tak twierdzily)

a swoja droga to coraz lepsze posty (problemy) sie tu pojawiaja - normalnie thriller ;)

juz nawet w takim nowym aucie mam wozic ze soba nowe klocki!!! albo teraz sprzeglo i co jeszcze? haha. zarty! oczywiscie znowu ktos sie przyczepi ze jestem "maruda", a mnie bawia Wasze problemy z tym autem gdzie normalny czlowiek juz dawno by sie poddał, ale jak ja sie wlaczam do dyskusji to kazdy broni to dziadostwo jak cnoty wlasnej siostry - czy jest sens? Pewnego dnia nie wytzymalem i tyle i sie przyznalem ze moj zakup to bylo nieporozumienie.

leonik
30-11-09, 15:54
hehehhee jezdzilem wieloma autami i nigdy ori klocki nie zuzyly sie tak szybko :) mowie o przednich klockach :) zalozylem lucasy trw i jezdzilem na nich ponad 40000 km

alphaOne
30-11-09, 17:25
to ze sie tylnie klocki zuzywaja szybko to jeszcze nie znaczy ze koniecznie musza sie zuzywac szybciej niz przednie. zreszta przednie halasuja niemilosiernie jak sie zblizaja do konca - ciezko sie nie zorientowac ze cos z nimi nie tak. tylnie to nie wiem bo jeszcze nie zmienialem:)

Pik
30-11-09, 17:32
Pomijajac zaslyszane opinie moge autorytatywnie stwierdzic, ze moj ma przebieg 28 tys km i klockow do tej pory nie musialem wymieniac... :D

A jesli ktos, jak Kozo, jest tak kiepskim kierowca, ze VSA musi ciagle interweniowac, to oczywiscie, ze tyl sie szybciej zuzywa... :p Swoja droga czy to prawda, ze w tych idealnych Golfach nie mozna zupelnie wylaczyc ESP?

Lcfr
30-11-09, 18:06
z du..py temat
każdy chyba wie, że trzeba co jakiś czas spojrzec na klocki (szczególnie jak nie ma kontrolek)

ps. zaraz będzie UWAGA OLEJ, UWAGA BENZYNA!!!!!

radmac
30-11-09, 19:07
zgadzam się z przedmówcą.
nie róbmy z siebie amerykańców - Uwaga - kubek z gorącą kawą może zawierać gorącą kawę!

Martin Eden
01-12-09, 08:53
Panowie,
zużycie elementów jak zwykle zależy od stylu jazdy oraz rodzaju trasy. W moim przypadku przejechałem 52 tyś. km na oryginalnych, nigdy nie wymienianych klockach, żużycie oceniam na ~50 % (przód i tył), przy czym jest to 90% trasa, 10% miasto. Im więcej miasta, korków i ciągłego hamowania tym zużycie większe. Jeżdząc dużo w trasie na pierwszy rzut oka mogę ocenić, kto będzie zmuszony do szybkiej wymiany klocków, a komu wystarczy na dłużej. Ciągłe świecenie po oczach światłem stopu w sytuacji gdy wystarczy odpuszczenie gazu nie napawa optymistycznie ...

buri
01-12-09, 09:06
z du..py temat
każdy chyba wie, że trzeba co jakiś czas spojrzec na klocki (szczególnie jak nie ma kontrolek)

ps. zaraz będzie UWAGA OLEJ, UWAGA BENZYNA!!!!!

ogolnie jak sie przeglada forum VIII gen to na 100 tematow 90 jest od czapy, co wiecej w temacie dajmy na to o spalaniu w 1,4 znajdziesz najwiecej informacji o spalaniu w 1,8 i 2,2 itd itp

bart97
01-12-09, 13:43
A ja uwazam ze Post jest OK.
Kolega podzielil sie z nami swoimi doświadczeniami. Byc moze kiedys w przyszlosci komus sie wydarzy cos podobnego wejdzie i znajdzie.
Nie trzeba tego komentowac na 1000 sposobowo chamowaniu takim owakim silnikiem przy wlaczonym VSA itd.
Wiadomo przeciez ze kazdy z nas jezdzi inaczej i inaczej beda sie zuzywaly podespoly i nad tym niema dyskusji :)

p.s. co do spalania to czytalem post a w nim tysiace odpowiedzi kto kogo ile pali... najlepszym watkiem tematu byl koles ktory sie klucil ze niema szans na zjechanie ponizej 13l/100km a juz norma jest 15... utarczki trwaly chyba ze dwie strony az w koncu ktos poszedl po rozum do glowy i zapytal sie jaki kolega ma silniczek :)

Lcfr
01-12-09, 17:19
A ja uwazam ze Post jest OK.
Kolega podzielil sie z nami swoimi doświadczeniami. Byc moze kiedys w przyszlosci komus sie wydarzy cos podobnego wejdzie i znajdzie.

ale co ma znaleźć? to że zapomniał sprawdzić w jakim stanie są klocki?
i że trzeba mu przypomniec zeby sprawdzał olej, albo poziom benzyny w baku bo nie ma kontrolki rezerwy?
kurfa... ogarnijcie się...
chce sie jeździć to o auto trzeba dbac i przeglądać je co jakiś czas(albo jak sie nie umie przeglądać to oddać auto na przeglad do warsztatu-zaufanego anie takiego który skasuje i nic nie zrobi)
temat jest od czapy bo nic sie nie stało-tarcze sie porysowały i tyle... a nie była to wina klocków czy tarcz a kolegi który średnio się interesował stanem swojego samochodu (nawet nie wiedział czy ma czujniki czy nie) i nie zadbał na czas o wymianę zużytego elementu. i nie ma sie nad czym wiecej rozwodzic. kropka.

mariusz05
01-12-09, 19:54
Może w nie w tym przypadku ale w innych za szybsze zużywanie sie tylnych klocków może odpowiadać za szybko łapiący hamulec ręczny plus fabryczny smar którym są smarowane blaszki dystansowe klocków +syf na naszych drogach i mamy klocki które sie odczasu do czasu blokują tak jak to było w moim przypadku(wyszło dopiero jak zaswieciła sie kontrolka ABS naprzemian z VSA i zajechało paloną gumą)

kubzach
07-12-09, 17:51
ja za to pewnego razu pojechalem na zdjecie dydtansow z tylnych koł w moim VIIIgen i okazalo sie przy tej operacji ze klocek jest pekniety na pol:O nie wiem jak to mozliwe ale widzialem to na wlasne oczy:)

szoi
08-12-09, 14:54
Ja mam w swojej 44 kkm i klocki jeszcze nie zmieniane. Ale faktem jest że przy przeglądzie powinni koledze zwrócić uwagę że klocki się kończą...

bottle
13-01-10, 16:10
A zatem sprawa wyglądała następująco (wybaczcie, że dopiero teraz piszę) - klocki z tyłu nie miały blaszek, z niewiadomego powodu - były to klocki fabryczne, które dostałem z nowym autkiem. Zużył się lewy klocek, nieco szybciej niż prawy, gdzie jeszcze było trochę warstwy ściernej, ale wymieniłem oczywiście oba. Z przodu wygląda na to, że pociągną jeszcze ok 10k - mi również wydawało się, że z przodu powinny się zetrzeć szybciej, ale kwestia jest taka, że z przodu są większe tarcze, większe zaciski no i oczywiście większe klocki, na których jest więcej okładziny. To tyle, w każdym razie trzeba tego pilnować i nasłuchiwać, możecie też zerknąć czy macie blaszkę i ile jest okładziny - z latarką widać przez felgi ;-)

Pozdr

radziu79
28-01-10, 21:37
W serwisie za klocki zażyczyli sobie 280 i 320 zl (zużyły się po 33.000km), znacie jakies dobre zamienniki?
znalazłem takie marki:
Ferodo
Textar
Kashiyama
a może inne?

Co sądzicie?

Pozdrawiam,
Radek

kocik
29-01-10, 09:59
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/search.php?searchid=1485383

buri
30-01-10, 11:54
http://www.ebcbrakesdirect.com/car/parts_pad.asp?part=pad&make=HONDA&model=Civic&year=1.8+Type-S+%28FK+FN%29+%282006-%29
na civinfo.com znajdziesz kod ktory daje 15% znizki na tej stronie
ja zamawialem od nich w grudniu i w ciagu 3 dni mialem klocki u siebie

Pabloss
30-01-10, 12:55
buri a jak placiłeś ???? przelewem ???? i dlaczego właśnie te, sa dobre ????

Pik
31-01-10, 01:39
Watek o klockach byl tutaj: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=40674

O EBC wiele nie slyszalem. Ferodo ludzie chwala za dobry stosunek jakosci do ceny. Kashiamy podobno nie dosc, ze slabo hamuja, to sie jeszcze szybko zuzywaja.

Na intercarsie mozna nabyc jeszcze Textary i TRW, ale nic o nich nie wiem. Moze ktos ma jakies opinie?

kubaSG
31-01-10, 09:38
Ja u siebie wymienilem po37tys na Ferodo Premier i sa rewelacyjne w stosunku do orginalow. Hamulec lepiej wyczuwalny i brak pylu na feldze.

leonik
31-01-10, 10:17
załozylem kiedys do siebie TRW.lipa na maxa.na pocZAatku strasznie piszczaly przy hamowaniu i słaba jest jakosc hamowania.z wiekszych predkosci za szybko sie grzeja i "przepuszczaja"

buri
31-01-10, 11:07
buri a jak placiłeś ???? przelewem ???? i dlaczego właśnie te, sa dobre ????

placilem karta kredytowa, ale przelewem tez mozna bez problemu
wiele dobrego slyszalem o ebc i stwierdzilem ze sprobuje poza tym potrzebuje troche mocniejszych klockow ktore tak szybko nie puchna jak ori.
greenstuffy zalozylem doslownie kilka dni temu i musze powiedziec ze wrazenia mam podobne jak kolega, ktory napisal o ferodo premier, czyli lepiej wyczuwalne, maja mniej pylic i na to licze bo oryginaly strasznie brudza felge,no i moim zdaniem te po prostu lepiej hamuja
kolega ordi zalozyl greenstuffy na przod i tyl i twierdzi ze jest poprawa w sile hamowania wiec cos w tym musi byc
sa jeszcze czarne ebc i te sa zamiennikami dla oryginalow, tez maja mniej pylic a kosztuja ok. 30 funciakow wiec czemu nie sprobowac?
ja jestem strasznie zadowolony, zobaczymy ile wytrzymaja ale na tyl tez zaloze greeny

T.r.
31-01-10, 13:17
Ja u siebie wymienilem po37tys na Ferodo Premier i sa rewelacyjne w stosunku do orginalow. Hamulec lepiej wyczuwalny i brak pylu na feldze.

Dokładnie. Hamulce bez porównania lepsze a cena sporo niższa niż EBC i oryginały. Ja kupowałem u bezpośredniego przedstawiciela na Polskę. http://www.ferodo.pl/ < Ale warto rozejrzeć się po innych sklepach bo ktoś pisał że taniej dostał. Swoją drogą ciekawe jak spisują się ferodo DS PERFORMANCE.

s_misiek
31-01-10, 14:37
a ja mam pytanko bo i mi sie klocaszki z przodu koncza, ale mam sedana USA z 2007 r. i nie wiem czy od wersji EU beda pasowac...czy ktos juz to sprawdzal?

leonik
01-02-10, 22:45
znalazlem firme ktora ma bardzo tanio ebc green stuffy. http://www.ebc24.pl/index.php Co myslicie??zamawiac?? zakladam tarcze zimmermann przod i tyl + klocki ebc green stuff przod i tyl.

semri
01-02-10, 23:01
aż dziwne ze greeny są droższe tylko o około 20 zł od stocków, jak ja kupowałem to średnio +80%

buri
02-02-10, 10:26
zamawiac, nie zastanawiac sie

leonik
02-02-10, 11:12
zamowione :) klocuszki i tarcze beda nowe :) moze te przezyja dluzej niz poprzednie :)

olgierdw
05-02-10, 23:26
Mój pierwszy samochód mam od około tygodnia.

Jak należy ocenić czy tarcze lub klocki nadają się do wymiany? Są jakieś wskaźniki zużycia na tych elementach poniżej których nadają się do wymiany? Jak to sprawdzić?

Przebieg to 55tys km, ale wiadomo, że zużycie elementów hamulców zależy od stylu jazdy a nie tylko od przebiegu.

Pik
06-02-10, 20:50
Są jakieś wskaźniki zużycia na tych elementach poniżej których nadają się do wymiany?
Wskaznik jest dzwiekowy, klocki zaczynaja skrzeczec jesli sa zuzyte i nie sposob tego nie zauwazyc. Moim zdaniem proste i skuteczne rozwiazanie.

Swoja droga kazdy uzytkownik powinien zapoznac sie instrukcja obslugi auta...

leonik
06-02-10, 22:03
jezzdze teraz na TRW i jak dla mnie lipa.slabo hamuja z wiekszych predkosci i strasznie piszcza.zamowilem na przod i tyl ebc green stuff + tarcze zimmermann -slyszalem ze sa super :) zobaczymy jak autko bedzie hamowac.

leonik
09-02-10, 12:09
Ma ktoś moze zdjecia lub link do strony gdzie znajde opis i foto klockow hamulcowych do civica 1.8 sport ??stare klocki wyrzucilem :( Kupilem EBC green stuff przód i tył chce sprawdzic czy napewno beda pasowac.

T.r.
09-02-10, 12:55
http://www.civinfo.com/wiki/index.php?title=Changing_brakes

Tył> http://www.ebcbrakesdirect.com/car/image.asp?image=DP21902

leonik
09-02-10, 16:05
dzieki wielkie :)

lukione
10-02-10, 22:49
Tylko z tyłu występują różne rodzaje zacisków, a dokładniej 2 i nie wiem od czego zależne jest to które mamy. Ja w ciemno kupiłem i trafiłem ;)

Kenjiro
21-02-10, 22:39
No i jak te tarcze i klocki się sprawują?

Skąd zamawiałeś?

leonik
21-02-10, 22:53
jeszcze nie założyłem.założe na wiosne :) www.ebc24.pl

Kenjiro
22-02-10, 11:55
Na tej stronie klocki, jak rozumiem. A tarcze skąd?

leonik
22-02-10, 12:45
tarcze www.lewian.pl :)

mikocivic
14-03-10, 16:24
Jeżdżę hanią sedanem z 2006 r. Zbliża się moment wymiany klocków z przodu i tarcz. Klocki chcę założyć ebc green stuff. Jakie tarcze radzicie? Czy takie same klocki/tarcze - tzn tej samej marki zakładać na przód i tył, a może na tył zostawić zwykłe, bo w sumie to przód głównie pracuje?:D

leonik
14-03-10, 17:23
klocki tanio maja tutaj www.ebc24.pl a tarcze www.lewian.pl :) Czemu chcesz zmieniać tarcze?masz rant?

buri
14-03-10, 18:20
Jeżdżę hanią sedanem z 2006 r. Zbliża się moment wymiany klocków z przodu i tarcz. Klocki chcę założyć ebc green stuff. Jakie tarcze radzicie? Czy takie same klocki/tarcze - tzn tej samej marki zakładać na przód i tył, a może na tył zostawić zwykłe, bo w sumie to przód głównie pracuje?:D
greenstuffy mozesz smialo zalozyc do seryjnej tarczy

JCK
17-03-10, 08:55
Muszę wymienić klocki hamulcowe w swojej Hondzie, na przodzie i na tyle, w ASO nie będę kupował bo z tego co się dowiedziałem to jakość nie jest adekwatna do ceny, ale nie wiem na które się zdecydować do Civic Type-S 1.8. Czy greenstuff czy Ferodo? W Ferodo zaproponowali mi też komplet sportowych klocków Ferodo DS2500 za 420 zł, ale czy opłaca się w nie inwestować? Możecie mi coś poradzić, które lepsze, które lepiej hamują? Tarcz nie będę teraz wymieniał.

leonik
17-03-10, 09:18
bierz GREENY za 195 zl/przod i 168 zł/tył .Duzo lepiej hamuja niz ori.Nie spodziewałem sie,ze bedzie taka roznica :)

zyga502
17-03-10, 09:29
bierz GREENY za 195 zl/przod i 168 zł/tył .Duzo lepiej hamuja niz ori.Nie spodziewałem sie,ze bedzie taka roznica

czy te klocki piszczą przy hamowaniu i czy nie pylą się bardziej niż ori?

leonik
17-03-10, 13:54
jezdze dopiero kilka dni na Greenach-nie piszcza,ale narazie je docieram i jeszcze nie było ostrych hamowan.czy brudza?nie jestem w stanie odpowiedziec bo syf na drogach i fele brudne zaraz sie robia.

TypeSimon
17-03-10, 18:41
Czy ktoś mógłby polecić klocki, które by w jak najmniejszym stopniu pyliły - wiosną zakładam białe felgi i nie chce by zaraz zmieniły kolor?

4gotten
17-03-10, 18:57
bierz GREENY za 195 zl/przod i 168 zł/tył .Duzo lepiej hamuja niz ori.Nie spodziewałem sie,ze bedzie taka roznica :)
Aż nie mogę uwierzyć. Jeszcze z 2 miesiące temu kiedy szukałem EBC Greenstuff na przód to kosztowały średnio 350-360 zł. Dobrze, że nie kupiłem ich wtedy. Obecne ceny tych klocków "nie pozostawiają" mi wyboru. Nic tylko brać.

leonik
17-03-10, 23:01
sam byłem w szoku.to jedyna firma,u której te klocki są takie tanie.w innych firmach mi podawali ok 350 zł/ przód. Dziś troszke pojezdzilem i szczerze to wydaje mi sie ze mniej pyla od orginalnych i od Lucasow .Mialem czyste felgi,polatalem sporo po miescie i felgi dalej czyste :)

buri
18-03-10, 13:31
czy te klocki piszczą przy hamowaniu i czy nie pylą się bardziej niż ori?

wlasnie Greenstuffy bardzo malo pyla - jezdze 2gi miesiac i felga nie jest czarna co bylo norma po 2 tygodniach jazdy na ori
piszczec tez nie piszcza za to czarne ebc zdarza sie ze piszcza

4gotten
18-03-10, 20:42
wlasnie Greenstuffy bardzo malo pyla - jezdze 2gi miesiac i felga nie jest czarna co bylo norma po 2 tygodniach jazdy na ori
piszczec tez nie piszcza za to czarne ebc zdarza sie ze piszcza

To samo z oryginalnymi klockami. Też czasem potrafią zapiszczeć. Żenada. Nie lubię tych chwil.

TypeSimon
19-03-10, 08:16
Dzięki, zatem musze kupic komplet Greenstuffy:) - byłbym wdzięczny, gdyby ktoś na pw przesłał mi info gdzie je mogę kupić.
Z góry dziękuję

semri
19-03-10, 08:54
Bylo na poprzedniej stronie
http://www.ebc24.pl/index.php?model_wybrany=5376%2C5445

TypeSimon
19-03-10, 12:05
Faktycznie przegapiłem - sorki. A czy może wiecie gdzie jeszcze dzisiaj w Warszawie mógłbym je dostać?

Kenjiro
19-03-10, 12:08
Leonik, możesz podać numerek klocków na przód? Podobno do naszego modelu trzy rodzaje oryginalnych są i trzeba znać ich numer aby dobrać greeny, ale może Ty znasz numer greenów od razu...

buri
19-03-10, 12:45
greenstuff przod DP21901

Kenjiro
19-03-10, 14:19
Dzięki.

Kenjiro
24-03-10, 08:48
Od wczoraj śmigam na tarczach Mountain - produkcja japońska, stoswane jako zamienniki w ASO. Z tą różnicą, że np przednie w ASO 260 zł sztuka a ja kupiłem za 106 zł sztuka :)
Klocki EBC greenstuf.
Jak narazie jest ciszej i skuteczność hamowania wydaje się być lepsza.

Pozdrawiam

Maro2004
24-03-10, 19:52
Dzisiaj zamontowałem na przedniej osi tarcze EBC Turbo Groove i klocki EBC Green. Skuteczność hamowania wzrosla i jest wyraźnie odczuwalna (choć może dlatego, że są nowe a stare fabryczne klocki były już zjechane na max). Klocki kupowałem tak jak koledzy w www.ebc24.pl. Gorąco polecam ten sklep: najniższe ceny, super kontakt (klocki wysłane priorytetem zaginęły - ebc24 jeszcze przed terminem reklamacji na Poczcie wysłał mi na swój koszt drugi komplet klocków kurierem:) ). Jeżeli ktoś chciałby w ebc24 kupić tarcze turbo groove to trzeba się dogadać mailowo lub telefonicznie, gdyż nie ma ich w katalogu i nie znajduje ich wyszukiwarka tego sklepu.

Radian
28-03-10, 10:14
do usunięcia

JCK
30-03-10, 13:28
Mam do Was pytanie: zbliża mi się przegląd i założyłem klocki EBC, czy mogą się do tego przyczepić?

buri
30-03-10, 15:46
nie

mrcn
02-04-10, 16:57
Dla zainteresowanych lekkim wzmocnieniem hebli w "zwykłych" civikach:
http://mrcn.pl/rozne/honda/hebelr.jpg
http://mrcn.pl/rozne/honda/hebelr2.jpg

W moim zagościł przeszczep z type-r :) Przekładka bezproblemowa. Tarcze brembo high-carbon + klocki ferodo ds - na razie muszę dotrzeć, więc jeszcze nie wiem jak wypadną w porównaniu z serią ze zwykłego.

leonik
02-04-10, 18:29
czyli zaciski kupiles od type r ? do tego tarcze i klocuszki pod type r i wszystko pasi? co z mocowaniami przewoadami itp?

krzysztofw
02-04-10, 19:40
Chciałem sie was zapytać ponieważ przymierzam sie do zmiany tarcz i klocków w Hondzie Civic type S (1.8). Z tego co widze na http://www.ebcbrakes.pl/oferta/samochody_osobowe wyszukiwarka przy klockach (zielonych) pokazuje tylko ze pasują na tył. W przypadku tarcz Turbo Groove wyskakuje że pasują tylko na przód. Gdy tylko zmienimy na model 2.2TD wszystko jest dostępne i pasuje. Czy myslićie że są inne rodzaje tarcz i klocków przy 1.8 a 2.2TD??

mrcn
02-04-10, 21:43
czyli zaciski kupiles od type r ? do tego tarcze i klocuszki pod type r i wszystko pasi? co z mocowaniami przewoadami itp?

Tak, zaciski i jarzma kupione z rozbitka. Wszystko pasi, mocowania i przewody z serii - nic nie trzeba przerabiać.

Maro2004
02-04-10, 22:17
Bo mają schrzanioną wyszukiwarkę. Klocki Green Stuff DP21901 będą pasowały do Civiców >06 z silnikami 1,4 1,8 i 2,2 (tak przynajmniej widnieje na naklejce opakowania tych klocków). Taniej jest na www.ebc24.pl. Tylko tan też trzeba mailowo lub telefonicznie dogadać się co do tarcz Turbo Groove, gdyż ich w katalogu on line nie było.

kvas
01-06-10, 11:46
Wlasnie zakupilem przednie tarcze EBC Turbo Groove i klocki Green Stuff idac za radami Kolegow :D Trzy lata jezdze na oryginalsach, wiec jak tylko zapodam to podziele sie wrazeniami :) Nota bene do wczoraj byla promocja na te klamoty i na szczescie zdazylem zlozyc zamowienie Ha!

solowiec
08-06-10, 21:54
Panowie, jakie klocki EBC green stuff do civic sedan 2008(wersja europejska)przód i tył? Wyszukiwarka na ebc polska podaje różne numerki do sedana i hatchbacka, a chyba powinno być to samo...

TeeS1975
09-06-10, 03:27
przód DP21901
tył DP21902

źródło ebc24.pl

solowiec
09-06-10, 11:43
Dzieki. Na http://www.ebcbrakes.pl/ przy wyborze civic sedan pokazuje coś innego i dlatego wątpliwości

leonik
09-06-10, 12:52
www.ebc24.pl :)

de125
12-07-10, 20:06
Mam pytanie do Was - jak to jest z tymi klockami do VIII gen?
Od pewnego czasu myślałem o zmianie klocków. Generalnie nie słyszałem ani piszczenia, ani nie czułem pogorszenia hamowania ale ponieważ auto kupiłem używane i mam już 40 tyś (sam zrobiłem 15 tyś) to myślałem sobie, że powoli czas się przyjrzeć tematowi. W piątek wyjechałem w trasę i zacząłem słyszeć pierwsze piski z przedniego lewego koła. Po przejechaniu przez weekend ok 800 km lewe koło zaczęło piszczeć podczas jazdy (bez hamowania!) a przy hamowaniu dzwięk jest wyraźnie słyszalny. Podjechałem więc dzisiaj do znajomej stacji obłsugi pojazdów i dowiedziałem się, że... zamienników do VIII gen. nie ma i muszę jechać do serwisu... Ponieważ mam tak naprawdę jeden dzień kiedy mogę wymienić te klocki, czyli jutro, (i czeka mnie następna trasa) zadzwoniłem do serwisu (AutoPlaza na Malowniczej w Warszawie) i przez telefon krzyknęli mi ok. 500 zł. za sam przód... no chyba, że założą zamienniki to ok. 400 zł...
Trochę mnie ta cena zabiła szczerze mówiąc...
Ale mam pytanie - widzę w tym wątku że zamienników innych firm nie brakuje, czy zatem w moim zaprzyjaźnionym warsztacie pracują 'średnio rozgarnięci' ludzie?? (korzystam od lat, nigdy nie miałem żadnych problemów).
I czy moze wiecie, jakie to zamienniki chce mi zaproponować serwis?
Tak jak pisałem na własne życzenie postawiłem się pod ścianą i pewnie będę musiał jutro rano pojechać do serwisu... :(

mrcn
12-07-10, 21:56
Ciekawe rzeczy piszesz... :) Zamienniki oczywiście dostępne (chociażby w IC) - ceny od około 130zł z tego co pamietam (za textara). Cenę 500zł za wymianę to juz w ogóle wypada przemilczeć - standardowo biorą za to około 300zł (oczywiście w cenie też klocki).

freak502
13-07-10, 10:15
Witam Kolegę z Legionowa :)

Podjedz do InterCars a będziesz mógł wybierać wśród zamienników ...Mi się spieszyło z wymianą i kupiłem Ferodo Premier przód kosztował 157,65 PLN tył 139,89 PLN. Klocki nie piszczą i mniej pylą niż oryginały.

Jeśli możesz poczekać kup polecane tutaj klocki EBC.

de125
13-07-10, 11:15
Witam Kolegę z Legionowa :)

Podjedz do InterCars a będziesz mógł wybierać wśród zamienników ...Mi się spieszyło z wymianą i kupiłem Ferodo Premier przód kosztował 157,65 PLN tył 139,89 PLN. Klocki nie piszczą i mniej pylą niż oryginały.

Jeśli możesz poczekać kup polecane tutaj klocki EBC.

A witam, witam :)
Właśnie tak zrobiłem dzisiaj rano :) Z tym, że w Intercarsie w swoim systemie mieli klocki do Civiców od I do VII generacji... Chociaż jak spojrzałem na tą VII generacje to były tam modele ewidentnie z VIII generacji - czyli silniki 1.8 i 2.2 diesel, których przecież nie było w poprzednim modelu (były, 1.4, 1.6 i 1.7 diesel...).
Więc nie wiem czy to pomyłka w ich systemie czy klocki są takie same czy sam już nie wiem co... W warsztacie mi powiedzieli, że wczoraj sami sprawdzali na stronie Intercarsu i dlatego mi powiedzieli, że nie ma zamienników...
W każdym razie kupiłem (też Ferodo - innych nie było), zawiozłem auto do warsztatu a teraz czekam w robocie na telefon czy aby napewno te klocki pasują...
Najchętniej kupiłbym EBC skoro wszyscy tak polecają ale niestety też mi się spieszy...

PS. A może jakiś mały legionowski 'zlocik' miłośników Hondy...? ;PPP

freak502
13-07-10, 15:17
PS. A może jakiś mały legionowski 'zlocik' miłośników Hondy...? ;PPP[/QUOTE]

ja jestem jak najbardziej za :)

kvas
13-07-10, 16:26
Polecam te Green Stuffy i tarcze Turbo Groove. Na początku jak sie układają to troszke szumiały, ale hamują super. Wizualnie też prezentują się w pyciochę (hehe lansik jest). Też kupiłem w www.ebc24.pl - pełna profeska i najlepsze ceny IMHO

Artur S.
14-07-10, 17:44
W piątek wyjechałem w trasę i zacząłem słyszeć pierwsze piski z przedniego lewego koła. Po przejechaniu przez weekend ok 800 km lewe koło zaczęło piszczeć podczas jazdy (bez hamowania!)
Witam!
Właśnie a'propo cytatu: u mnie również - zwłaszcza po co najmniej kilkugodzinnym postoju - słychać "piszczenie" (a raczej dźwięk podobny do tego, jaki wydobywa się z kół np. po co najmniej kilkudniowym postoju w zimie) z któregoś koła i to bez hamowania. Jak się auto trochę rozjeździ, dźwięk jest ledwo słyszalny ale jednak jest. Przeciwnie niż u kolegi, hamowanie nie wpływa na jego głośność. Zadzwoniłem do ASO (auto na gwarancji), tam oczywiście że trzeba się umówić i wogóle bla bla bla itp. i nagle padło pytanie o przebieg. Jak usłyszeli że mam niecałe 29kkm powiedzieli, że na 99,999% kończą się klocki. W związku z tym zanim do nich pojadę mam pytanie: czy faktycznie klocki (a raczej zatopiona w nich "blaszka") naprawdę "piszczą" bez hamowania? Wydawało mi się, że efekt ten powinien występować tylko wtedy a nie podczas "luźnego" toczenia się kół... Z racji wieku coraz częściej wchodzę tryb "emeryt mode" (a i wypadek na rowerze też trochę na to wpłynął), ale od czasu do czasu lubię sobie depnąć i ostrzej przyhamować, no i jazda w 99,99% po Wawie, więc przebieg do wymiany klocków powiedzmy że jest akceptowalny. Ale na oko wydaje mi się że okładzin jeszcze trochę jest, no i ten dźwięk - czy nie powinien być słyszalny tylko podczas hamowania?
Z góry thx i pzdr - Artur S.
p.s. W ASO wymiana przód+tył=~900PLN :eek:

de125
14-07-10, 17:47
PS. A może jakiś mały legionowski 'zlocik' miłośników Hondy...? ;PPP

ja jestem jak najbardziej za :)

No to musimy się ustawić :) Z chęcią zobaczę jak chodzi Hania w dieslu ;)

Witam!
Ale na oko wydaje mi się że okładzin jeszcze trochę jest, no i ten dźwięk - czy nie powinien być słyszalny tylko podczas hamowania?

Właśnie też mi się wydawało, że powinno piszczeć tylko podczas hamowania (dlatego wracając z trasy trochę się bałem czy to nie coś poważniejszego niż tylko klocki). Ale okazuje się, że tak to właśnie działa, a przynajmniej tak to jest ujęte w instrukcji (jakoś nie przeczytałem jej za dokładnie zaraz po kupnie auta ;) ). Jak będę miał chwilkę wieczorem to przytoczę odpowiedni fragment.

Pik
14-07-10, 21:50
Artur, to raczej lozysko a nie klocki. Tak czy siak wizyta w ASO cie nie ominie...

mrcn
14-07-10, 22:35
Witam!
Właśnie a'propo cytatu: u mnie również - zwłaszcza po co najmniej kilkugodzinnym postoju - słychać "piszczenie" (a raczej dźwięk podobny do tego, jaki wydobywa się z kół np. po co najmniej kilkudniowym postoju w zimie) z któregoś koła i to bez hamowania. Jak się auto trochę rozjeździ, dźwięk jest ledwo słyszalny ale jednak jest. Przeciwnie niż u kolegi, hamowanie nie wpływa na jego głośność. Zadzwoniłem do ASO (auto na gwarancji), tam oczywiście że trzeba się umówić i wogóle bla bla bla itp. i nagle padło pytanie o przebieg. Jak usłyszeli że mam niecałe 29kkm powiedzieli, że na 99,999% kończą się klocki. W związku z tym zanim do nich pojadę mam pytanie: czy faktycznie klocki (a raczej zatopiona w nich "blaszka") naprawdę "piszczą" bez hamowania? Wydawało mi się, że efekt ten powinien występować tylko wtedy a nie podczas "luźnego" toczenia się kół... Z racji wieku coraz częściej wchodzę tryb "emeryt mode" (a i wypadek na rowerze też trochę na to wpłynął), ale od czasu do czasu lubię sobie depnąć i ostrzej przyhamować, no i jazda w 99,99% po Wawie, więc przebieg do wymiany klocków powiedzmy że jest akceptowalny. Ale na oko wydaje mi się że okładzin jeszcze trochę jest, no i ten dźwięk - czy nie powinien być słyszalny tylko podczas hamowania?

Hehehe... miałem to samo (pisk z któregoś koła podczas jazdy bez hamowania). Oczywiście ASO twierdziło, że to koniec klocków. Jak zmieniłem klocki (poza ASO na zamienniki), to było tak samo. Diagnoza ASO: użyłem zamiennika! :D Ręce opadają...
W sumie nie wiem, co to było naprawdę - czy krzywa tarcza, czy zacisk nie odpuszczał. Obawiam się, że sama wymiana klocków u Ciebie też nie pomoże. Ja wymieniłem całość na zestaw z większą tarczą, to problem przy okazji się rozwiązał ;)

Artur S.
15-07-10, 08:30
Artur, to raczej lozysko a nie klocki.
:eek::eek::eek: Bez jaj - przy 28kkm? Obyś był złym prorokiem, ale jeśli masz rację to nie wiem czy szczaw nie pójdzie w końcu pod topór - no chyba że zrobią mi to na gwarancji.
Dzisiaj jeszcze raz obejrzałem klocki, i okładziny z tyłu są bardzo, bardzo biedne więc może to jednak to... Z drugiej strony nie jest to typowe piszczenie, tylko tak jak pisałem: metaliczny dźwięk podobny do tego jaki wydają koła zaraz po ruszeniu autem po dłuższym postoju np. w zimie. Nie jestem "fahofsem" ale jak dla mnie łozysko chyba nie powinno wydawać takiego odgłosu - raczej szum, no i chyba w miarę zwiększania prędkości dźwięk powinien narastać a nie się zmniejszać?
No i post mrcn-a dal mi do myślenia: bez zastanowienia miałem kupić polecane tutaj któreś z zamienników, ale jeśli okaże się, że źródłem problemów są klocki+"coś jeszcze" to mogę się zacząć boksować z ASO bo:

Jak zmieniłem klocki (poza ASO na zamienniki), to było tak samo. Diagnoza ASO: użyłem zamiennika! Słowem: i u mnie ręce opadają ;)
Pzdr - Artur S.

buri
15-07-10, 10:16
Artur ja obstawiam tez zaciski ze nie odpuszczają, łożysko przy tym przebiegu nie powinno paść(ja mam 139kkm i łożyska cichutkie). jedź do aso i niech sprawdzą, zasugeruj im ze masz takie podejrzenie i nie daj sobie wcisnąć że to klocki, ew. możesz też jechać z własnymi klockami to skasują Cię tylko za robocizne. jak będzie dalej to występowało i powiedzą ze to wina klocków nieoryginalnych to powiedz ze przecież na oryginalnych tez tak było, prawda? najlepiej to sprawdzić stawiając samochód na niewielkiej pochyłości na luzie. normalnie auto powinno sie stoczyć a jak zacisk trzyma, to będzie stało w miejscu, ew. podczas jazdy spróbuj poobserwować w miejscach gdzie są mini pochyłości.

Artur S.
15-07-10, 12:27
Umówiłem na już do HPlazy (wtorek 6.15 i nie jest to 15 czerwca ale godzina szósta piętnaście ;) ), na razie tylko na oględziny - zobaczymy jaką postawią diagnozę.
Też myślałem o zaciskach ale jeśli to one, to trzymają minimalnie bo auto nawet na małych pochyłościach raczej "stacza się" niż stoi.

jak będzie dalej to występowało i powiedzą ze to wina klocków nieoryginalnych to powiedz ze przecież na oryginalnych tez tak było, prawda?
Muszę to zapamiętać - thx :)
Pzdr - Artur S.

Artur S.
22-07-10, 11:23
No i byłem w HPlazie - myślałem że tylko podniosą auto do góry, pokręcą kołami, rzucą okiem i będą wiedzieli co i jak. Okazało się, że oprócz oględzin pomierzyli także tarcze i klocki i wyszło, że z tyłu tarcze są zużyte w ponad 70%, klocki ponad 80% (mówili mi jakie są wartości minimalne a jakie u mnie, ale już nie pamiętam). Generalnie narazie mogę jeździć, ale powoli muszę się szykować napewno na wymianę tylnych klocków i tarcz (:mad:) - mój przebieg to aktualnie niecałe 29kkm, z czego ze 27 zrobiłem po Wawie. Aha, za te pomiary skasowali mnie na 56PLN.
Co do metalicznego dźwięku to podobno tarcze mają już progi, których ranty podczas kilkugodzinnego postoju rdzewieją i to właśnie o nie trą klocki wydając taki dźwięk. Nie jest to sprawka trzymających zacisków ani zatopionej w klockach blaszki, bo ta inaczej hałasuje - mam jeździć aż ją usłyszę i wtedy przyjechać na wymianę. Trochę obciach jeździć z takim metalicznym szuraniem (jak kilka razy zahamuję dźwięk zdecydowanie cichnie, ale jednak jest), ale zdaje się że to kolejna cecha szczawia z którą muszę nauczyć się żyć..
Pzdr - Artur S.

eshin
23-07-10, 12:39
Wracając do sedna tematu dorzucę kilka własnych uwag - może komuś pomogą w podjęciu decyzji.

Civic 5d 1.4is 90km 99r
Tarcze wymieniłem gdy pojawił się rant. Zastanawiałem się nad Turbo Groove EBC, ale z powodu ceny odpuściłem i kupiełm EBC gładkie wraz z klockami Ferodo Premier.
Po miesiącu jazdy nie wytrzymałem pisku jakie wydawały hamulce i postanowiłem kupić green stuff zachwalany wszędzie na forach. Po wymianie nie mogłem uwierzyć w poprawę hamulców. Auto po prostu stawało w miejscu. To był mój pierwszy kontakt z tarczami i klockami EBC, gdzie wydane pieniądze opłaciły się.
Teraz stoje przed ponowną wymianą (przejechałem na tarczach i klockach 80k km i pojawił się rant a klocki są jeszcze na jakieś 2k km) i już mam kupione ponownie gładkie EBC + green stuff.

Civic 4d 1.8 140km 07r
Posiadałem oryginalne tarcze. Oryginalne klocki skończyły się i tarcze posiadały już lekki rant.
Po drobnej konsultacji z Semri i kvas (dzięki chłopaki), zdecydowalem sie na wymiane tarcz na EBC Turbo Groove przód i tył wraz z green stuff.
Zacznę od problemów jakie miałem ze spasowanie tarcz i klocków więc podaje jakie trzeba zamawiać, bo pierwszy zakup musiałem odesłać ku wielkiemu zdziwieniu podczas wizyty u mechanika, bo według tabel EBC klocki są do tego modelu auta inne.

Klocki:
Przód (oryginał) 45022-SNB-E01 -> (EBC Green Stuff) DP21610
Tył (oryginał) 43022-S5A-E50 -> (EBC Green Stuff) DP21193
Tarcze jak ma się klocki już łatwiej spasować więc podaje tylko odpowiedniki EBC Turbo Groove: GD1368i GD1367

Montaż:
Powinien odbyć się w serwisie gdzie mogą pomierzyć bicie tarcz jeśli chcemy zachować gwarancje. Bicie musi byc mniejsze niż 0.05 więc jest to dość rygorystyczne podejście. Założyłem, że tarcze i klocki mogą mi się nieżle nagrzać w trakcie pracy więc postanowiłem też wymienić płyn hamulcowy na Motul 5.1. Wiem, że to może przesada bo mam oryginalne przewody, ale mam drobne poczucie "lepszego" płynu.

Wrażenia:
Tarcze nadal się spasowują z klockami więc nie miałem szans na sprawdzenie hamowania do zera z dużej prędkości, ale już czuć naprawdę sporą różnicę. Dotykasz hamulca a auto zaczyna hamować rzekłbym nawet "nerwowo". Idzie się jednak przyzwyczaić i po chwili czujesz, że masz kontrolę nad autem i w sposobie jaki hamuje.
Przy gwałtownym naciśnięciu hamulca auto staję dęba i oto właśnie chodziło. Gdybym miał ocenić jak sprawują się hamulce względem oryginału to w skali od 1-10 (wykładniczo) oryginalne to 6 a EBC Turbo Groove to 8. Sądzę, że z gładkimi tarczami i Green Stuff EBC wynik ten byłby równy 7. Turbo Groove w mojej opinii daje dodatkowego bonusa.

Ktoś pisał na innym farum, że nie kupuje tarcz nawiercanych ze względu na większy hałas podczas hamowania. Hmmm. Ja uważam, że jeśli sięgasz po tego typu tarcze, to oczekujesz skuteczności. Nie zastanawiasz się nad hałasem bo przecież nie hamujesz ciągle. Ja powiem nawet, że ten hałas podczas hamowania daje ci nawet frajdę, bo wiesz że hamulce działają.
Semri świetnie to ujął - gdy hamujesz słyszysz jakby grzechotkę. Fakt - jest głośniejsze hamowanie, ale jeśli ma to być czynnik sprawiający, że mam nie kupować tych tarcz to jest to jakieś nieporozumienie. Hamulce mają zadziałać wtedy kiedy są potrzebne, bo hałas gdy zabraknie Ci metra będzie zdecydowanie większy.

Pytanie czy warto wstawiać TG na tylne zawieszenie? Ja tak zrobiłem, ale widząc w jaki sposób spasowują się tarcze to mam wątpliwości czy to ma sens. Róznica w cenie między gładkimi to 200 zł więc to raczej pytanie czy warto je wydać czy też nie.
Powiem tylko, że czasami płacimy więcej, żeby nasze autoko wyglądało lepiej, a z tarczami nawiercanymi z tyłu WYGLĄDA rzeczywiście "lepiej". Sądze też, że tył zacznie być lepiej używany gdy zrobi się mokro i cześciej zacznie włączać się kontrola trakcji.

Czy można hamować jeszcze skuteczniej? Pewnie, że można tylko że wkraczamy już w pułap dobrych kilku jak nie kilkunastu tysięcy.
Czy można uzyskać te same efekty mniejszym kosztem? Możliwe, że można, ale jeśli nie chcesz eksperymentować to z czystym sumieniem polecam EBC (oczywiście trzeba je dobrze zamontować i delikatnie dotrzeć, by służyły skutecznie długi czas).

To by było tyle - własnych, subiektywnych odczuć co do tarcz i hamulców.

Pik
23-07-10, 13:03
Ktoś pisał na innym farum, że nie kupuje tarcz nawiercanych ze względu na większy hałas podczas hamowania. Hmmm. Ja uważam, że jeśli sięgasz po tego typu tarcze, to oczekujesz skuteczności. Nie zastanawiasz się nad hałasem bo przecież nie hamujesz ciągle. Ja powiem nawet, że ten hałas podczas hamowania daje ci nawet frajdę, bo wiesz że hamulce działają.
Popadasz w sprzecznosc... Nawiercanie tarcz nie zwieksza skutecznosci przy pojedynczym hamowaniu, wrecz moze minimalnie zmniejsza, bo dzieki dziurom jest mniejsza powierzchnia stykow elementow ciernych. Nawiercanie poprawia za to chlodzenie tarczy i przy wielokrotnym hamowaniu zestaw moze dluzej zachowac wieksza skutecznosc. Ale w normalnym, ulicznym uzytkowaniu, jesli ktos nie jezdzi po kretych, gorskich drogach, nawiercanie ma rzadko znaczenie, jest to glownie bajer marketingowy (nawiercane tarcze wygladaja bardziej sportowo), takze jesli komus wrazenia dzwiekowe nie odpowiadaja, to z czystym sumieniem moze pozostac na pelnych tarczach.

eshin
23-07-10, 13:25
Teraz ty popadasz w sprzecznosc, bo czyzbys nie byl w stanie w gorskich, kretych drogach jezdzic na zwyklych tarczach?
Rzadko jest tak ze pracujesz na "zminych" hamulcach wiec po rozgrzaniu co da ci wieksza powierzchnia styku, jesli tarcza nie odprowadzi ciepla i zmieni ci sie wlasciwosc fizyczna klocka/tarczy?
Napisalem, ze to jest subiektywne odczucie i jesli nie miales tarcz nawiercanych, a ja jeździlem na obu to pisze to co czuje.
Generalnie w poscie raczej sklaniam sie ku chwaleniu EBC Green Stuff nizeli tarcz Turbo Groove, ktore jak pisze w przypadku tylnej osi sa raczej zbedne.

zkruk
26-07-10, 10:32
Nawiercanie w przypadku EBC TG nie wspomaga chłodzenia tarczy!
tylko uniemożliwia powstanie poduszki pomiędzy tarczą a klockiem, gdy klocek się nagrzeje i zaczyna oddawać gazy - czyli popularne uczucie gdy samochód przestaje hamować...

mam accorda - więc jest trochę ciężej - wystarczy na prawdę kilka ostrzejszych hamowań 100-0 by odczuć to...
testem dla zestawu hamulcowego jest hamowanie 180(200) ->0

właśnie zakładam EBC TG + redy - miałem greeny i jedyne co mogę o nich powiedzieć, iż po 10kkm skończyły się - nie są to klocki długowieczne... dam znać za jakiś czas jak reagują redy na moją jazdę ;)

kvas
05-08-10, 22:53
Kufrde. Już ponad miesiąc jeżdżę na TG + GS i mam taki niepokojący odgłos. Myślę że juz powinno sie wszystko ułożyć - tzn klocki i tarcze, a tu jest odgłos punktowego ocierania co chwila. Wiecie taka grzechotka jak przy hamowaniu, ale bez naciskania hamulca. Przyspiesza wraz ze zwiekszeniem predkosci. WTF? Coś nie tak załozone?

eshin
09-08-10, 22:34
moze to nie byc to ale w starym aucie mialem cos podobnego w chwili gdy zagrzaly mi sie zaciski i nie odbijaly, przez co ciagle czulem jakies pukanie lub szuranie,wizyta u mechanika - 20 zl i juz bylo ok
to co mowisz moze tez sugerowac ze cos jest nie tak z tarcza - chyba najlepiej zajrzec do jakiegos serwisu i zapytac ...

Lynx07
09-08-10, 23:20
u mnie mechanik (już na szczęście do niego nie jeżdże) założył mi tarcze EBC na odwrót (lewa na prawą stronę i prawa na lewą), samochód jakoś dziwnie hamował, nie wiedziałem dlaczego. Dopiero jak pojechałem na przegląd do właściwych specjalistów od "H" to okazało się co jest grane, poprawili no i jest super :o

eshin
09-08-10, 23:24
fakt - prawidlowy montaz powinien byc zgodny z tym co ponizej

http://www.ebcbrakes.com/Assets/discdirection.jpg

widok dla siedzacego we wnetrzu kierowcy, czyli tarcza near to ta z lewej strony auta

generalnie tarcza ma rozpraszac swoich ruchem a nie zagarniac

Pabloss
10-08-10, 07:29
semri i co wymieniłeś już tarcze i klocki jesteś zadowolony pytam bo na moim stuknęło 40kkm i pewnie na najbliższym przeglądzie czeka mnie wymiana, a może nie :-)

kvas
10-08-10, 09:59
Kurde niby wszystko zalozone w porzadku. Bylem z tym w ASO i tez nie moga rozkminic tego dzwieku szurania, sugeruja ze jakas blaszka od zaciskow to powoduje. W dodatku troszke nerwowo hamuje przy duzych predkosciach - w sensie odczuwam to na kierownicy ( takie wibracje ) - czyli to cos z przodu.
eshin a jak u Ciebie to wyglada? Tez cos pisales o lekko nerwowym hamowaniu.

semri
10-08-10, 10:40
Wymieniłem już dawno, jakieś 38kkm. Do dnia dzisiejszego nawet nie myślę o wymianie choćby klocków, jeszcze na nich długo pojeżdżę względem serii. Jestem bardzo zadowolony, tylko następnym razem na tył też wezmę TG a nie stock, bo nie są ocynkowane i rdza je opie..dala.

eshin
10-08-10, 14:55
semri good point z tym ocynkowaniem, na to nie wpadlem - kolejny plus dla TG
kvas nie sądze by moje odczucie miało coś wspólnego z twoim opisem, w moim przypadku chodziło mi o sam efekt naciskania pedału hamulca, auto nerwowo/gwałtownie hamowało, aż nie wyuczyłem się jak pracować z hamulcem - teraz jest ok
u mnie klocki z przodu juz ladnie sie spasowaly, tyl dosc opornie - tarcze ledwo co tkniete
mam jakies dziwne objawy niby bicia z przodu wlasnie ale stawiam na zjechane juz kapcie, ktore po zakupie auta postanowilem dojechac na maksa więc może to opona?

to co opisujesz najbardziej pasuje mi do tego co mowilem, w starym aucie po sezonie na zaciskach bylo sporo syfu i z jednej strony zapiekly sie co powodowalo dziwne szuranie, szczegolnie gdy hamowalem z duzej predkosci (czisza, hamowanie i przy odpuszczeniu szuranie slyszalne dosc dlugi czas) i wyczuwalne drgania kierownicy - wizyta w serwisie i czyszczenie pomoglo
moze tez zwichrowala Ci sie tarcza i bije?

Maro2004
11-08-10, 13:28
kvas, a jakie jest bicie tarcz po montażu. EBC zaleca aby bylo ono nie większe niż 0,02 mmm (chociaż gorna granica to 0,05mm). W instrukcji zakładania tarcz EBC jest napisane, że problem warkotania hamulców moze pojawic się z powodu braku symetrii co jest m.in. następstwem złego montażu tarcz. Jeżeli daje sie to odczuć na kierownicy to zwykle dot. hamulców przednich, jeżeli na pedale to zwykle dot. hamulców tylnich. Może dobrym rozwiązaniem byłoby podjechanie do dobrego zakładu i zbadanie bicia tarcz oraz obejrzenia jak wygladają same tarcze i klocki. Tzn. czy klocek przylega całą powierzchnią do tarczy, czy tarcza ściera się równomiernie na całym obwodzie i szerokości klocka, czyśruby są dociągnięte wszystkie z jednakową siłą, czy nie ma jakichś zanieczyszczeń między piastą a tarczą, które mogłyby powodować zwiększone bicie itp?

kvas
11-08-10, 13:31
Wiesz co? Mysle ze tu jest tez sprawa bicia piast. Niby poustawiali wszystko jak trzeba (chociaz Honda dopuszcza bicie do 0.1 mm, a EBC do 0.05), ale moze to jest wlasnie przyczyna. Nie chce mi sie wierzyc, ze tarcze sa zwichrowane. Pilnowalem zeby nie hamowac w kaluzach, generalnie piescilem sie z nimi itd...

Maro2004
11-08-10, 14:06
Ciekaw jestem o ile zakladałeś tarcze w ASO jakie wartości wpisali w kartę gwarancyjną tarcz? U mnie wpisali lewa 0,02, a prawa 0,03. Choc nie dam sobie głowy uciąć czy nie są to dane z sufitu.

kvas
11-08-10, 14:14
I tu jest chyba pies pogrzeban, te wartosci generalnie byly ponad 0.05 ale jak juz pisalem Honda dopuszcza do 0.1. Nie ma bata musza mi to jeszcze raz ustawic :(

Maro2004
11-08-10, 19:36
Ale Honda może sobie takie normy dawać dla swoich tarcz. W gwarancji EBC wyraźnie napisali, że max 0,05. W przeciwnym razie to albo tarcza krzywa (reklamacja w EBC) albo piasta (reklamacja w HP). Jeżeli masz bicia powyżej 0.05 i bedziesz z tym jeździł to w razie pęknięcia, uszkodzenia, nierównomiernego zużycia tarcz i klocków EBC się wypnie.

eshin
14-08-10, 00:01
doda tylko po przejechaniu juz tysiaka na nowych heblach ze green stuffy tez lubia byc choc lekko rozgrzane bo z poczatku to hamuja tak dosc leniwie, jak zlapia troche temperatury to swiat sie zmienia

Lynx07
14-08-10, 15:17
doda tylko po przejechaniu juz tysiaka na nowych heblach ze green stuffy tez lubia byc choc lekko rozgrzane bo z poczatku to hamuja tak dosc leniwie, jak zlapia troche temperatury to swiat sie zmienia

Tak potwierdzam, dla mnie różnica jest kolosalna, rozgrzane są prawie jak brzytwa :)

eli1125
19-08-10, 22:56
Witam mam pytanie moja tesciowa oddała swoja honde do serwisu wymienili jej olej filtry itd oraz klocki czy mozliwe jest ze za przednie kolcki zaplacila 936 zl jakos nie moglam uwierzyc ze az tyle nie znam sie na tym on tym bardziej czy mozecie mi jakoś pomoc z góry dzieki

eshin
19-08-10, 23:19
ile?!?!?!?

ja za klocki EBC przod i tyl zaplacilem polowe tego ... chyba ze wstawili chlopaki cos znacznie lepszego, ale lepszego niz co???

pamietam ze poprzednie auto gdzie poprzedni wlasciciel wymienil klocki i tarcze z przodu w ASO wyszlo cos ok. 1500 zl - co takze wydawalo mi sie przegieciem

coz - ewidentnie zaplaciliscie za ASO

ga_cex
20-08-10, 00:12
Jak dla mnie to wręcz wyłudzenie..... powinno się tępić w zarodku.... i KARAĆ serwis ASO powinien być wiarygodny a nie okradający....

buri
20-08-10, 08:52
zestaw przednich klockow hamulcowych to 315 pln brutto moze wymienili jej tez tarcze to by bylo dodatkowo 2x390 tylko wtedy musieliby dac jakis rabat zeby wyszlo 936

eli1125
20-08-10, 09:04
czyli jest to mozliwe, cena jest jednak z kosmosu poprostu dziwne to jest dla mnie bo za tyl na fakturze pisało ze 200 cos dzieki za odpowiedz to zapytam sie jeszcze o sprzęgło bo za sprzegło policzyli jej 1200 zl??

Artur S.
20-08-10, 09:12
Witam!
Nie piszesz o jaką hondę chodzi, ale skoro na na naszym forum to zakładam że o szczawia a nie np. Legend ;)
Anyway - w Auto West komplet klocków (przód+tył) razem z wymianą kosztuje ok 900PLN - takie info przekazali mi telefonicznie jakiś miesiąc temu. Może więc wymienili teściowej nie tylko przednie, ale i tylne klocki? Sprawdź na fakturze - jeżeli tak, to cena by się z grubsza niestety zgadzała.
Pzdr - Artur S.

eli1125
20-08-10, 09:15
to jest honda 1,4 z 2008 roku

buri
20-08-10, 09:50
klocki na tyl kosztuja 244 + 390 za tyl to by znaczylo ze kasuja 270 za wymiane. troche drogo jak na moj gust. moj mechanik wymienia klocki za 50 za 1 os...tak czy siak bardziej bym sie przychylal do opcji ze pani wymieniono tarcze i klocki z przodu ale to powinno byc ujete na fakturze. z reszta latwo sprawdzic czy tarcze sa nowe bo nie maja zadnego rantu

eli1125
20-08-10, 09:55
dziekuje mysle ze przepłacila bardzoo za usługe serwisowa zapłacila jakos 600 zl KOSMOS powiem jej zeby wiecej tam nie oddawala samochodu tylko wez znajdz teraz dobrego ucziwego mechanika eh

ga_cex
20-08-10, 10:20
@ eli1125
Proponuje aby sprawdzić w tym temacie dotyczącym przeglądów.

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?11004-PRZEGL%A1D/page18

Są podane ceny jakie płaciliśmy w różnych ASO. Dodatkowo poznasz koszty przy konkretnych przebiegach i przewidzisz/oszacujesz wydatki.
Podaj jeszcze jaki masz przebieg i dokładnie sprawdź faktury jak już koledzy wspominali.
Jeśli wymienili komplet kloców i tarcz to niestety ceny są ogromne, apropo sprzęgła - co naprawiali i dlaczego.Najczęściej wymianie podlega pedał - niskie koszty, pompa tu już koszty wysokie oraz z w mocniejszych silnikach ślizgające tarcze, ale w 1.4 nie powinno się nic ślizgać...

eli1125
20-08-10, 10:40
113 TYS a sprzegło tesciowa spalila czy jakos tak to sie mowi wiem ze jak przyjechala do serwisu to dziwili sie ze dojechala wogole. ona sie pytala czy mozna jakis zamiennik ale facet jej powiedzial ze do tego modelu hondy tylko orginalne hondy

eshin
20-08-10, 13:29
w ASO raczej nie uslyszysz nic innego jak Oryginalne czesci + marza sprzedawcy

jesli auto jest po gwarancji to warto znalezc jakiegos mechanika (poszukac w internecie opinii) i jezdzic juz tam, a do ASO w ostatecznosci

swoja droga to naprawde tesciowa musiala jezdzic ciagle na polsprzegle zeby zjechac sprzeglo przy 113tysiacach

eli1125
20-08-10, 15:20
ona ma taka ciezka noge poprzedni samochód zajezdzila tak ze mechanik nie widzial co mu jest :) w moim samochodzie tez spalila sprzegło eh

T.r.
20-08-10, 17:26
To może na jakiś kurs doszkalający trzeba ją wysłać...:cool:

gongor
20-08-10, 19:34
A później w ogłoszeniu będzie - "samochód prowadzony przez kobietę" - jakby to był jakiś atut ;)

ga_cex
21-08-10, 13:32
Tak troche OT.. ale clakiem serio.. wsiądź z Teściową w autko - usiądź z tyłu w środku i popatrz co wyprawia przy jeżdżeniu - może faktycznie ciągle miesza sprzęgłem. To nie jest tak że od ciśnięcia gazu auto można zajechać (spytaj na forum czy ktoś wyprzedzając robi to "na raty" :) ) a szczególne koledzy z Type R :).

kucyk
22-08-10, 11:08
panowie podepne sie pod temat - gdzie mozna tanio kupic te zielone klocki (zapomnialem nazwy - ebc?) do Civica 5d 1.8?

te oryginalne niby hamuja dobrze, ale doprowadzaja mnie do szalu w momencie czyszczenia felg :cool:

buri
22-08-10, 13:56
a nie łaska przejrzeć temat? podpowiem ze na 8 stronie jest ta informacja

4gotten
23-08-10, 13:48
Zamówiłem klocki EBC Grenn Stuff na przód i tył, oraz nowe tarcze EBC standard na tył. W tym tygodniu zamierzam wymienić te elementy. Zanim to zrobię będę musiał się przyjrzeć uważnie zaciskom z tyłu gdyż od jakiegoś czasu coś tam szura. Ponadto w czasie jazdy dochodzą z tyłu dziwne odgłsy. Najprawdopodobniej zwichrowały się tarcze. Niestety interwencja serwisu przy tylnych hamulcach jakiś czas temu pomogła na krótko. Mam nadzieję, że po wymianie wszystko będzie w porządku. Zamierzam gruntownie oczyścić tylne zaciski i przesmarować i zakonserwować przy nich co tylko można. Co do hamulców z przodu nie wiem czy nie zainwestować też w nowe tarcze. Przy przebiegu ok. 82000 obecne tarcze mają już całkiem spory rant. Myślę o tarczach Zimmermann. Ceny są całkiem przystepne i ludzie na forum je chwalą.

T.r.
24-08-10, 11:23
Myślę że jeśli mają rant to lepiej zainwestować to 300 zł niż potem wymieniać za 10 tyś z klockami za ponad 500 zł. Wymienić tak czy siak trzeba.

geo
24-08-10, 12:04
Witam wszystkich, mam pytanko czy ma ktoś z was numer katalogowy klocków przód i tył. Oraz tarcz hamulcowych przód i tył oraz ich rozmiar? Cif 1.4 2006 rok i-dsi

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie info.

4gotten
24-08-10, 22:08
Dziś dostarczyłem auto do warsztatu na wymianę tarcz i klocków. Mechanik przy demontażu zacisków z tyłu zwrócił uwagę, że cylinderki były niewłaściwie ustawione (przekręcone). W związku z tym klocki nie były właściwie z nimi spasowane i przy hamowaniu nie stykały się z tarczą całą powierzchnia. Spowodowało to nierównomierne zużycie klocków i tarczy, zwłaszcza z jednej strony. Hamulce się przegrzewały i doszło do lekkiego zwichrowania tarczy. Klocki wymieniałem w serwisie AUTO ARS w Szczecinie. Prawie natychmiast zauważyłem, że hamulce nie pracują prawidłowo. Wróciłem, żeby to zgłosić, ale powiedziano mi, że szuranie i nierównomierne ścieranie tarczy przez klocek to normalny objaw i że klocki muszą się ułożyć. Niestety był w błędzie. w konsekwencji czyjejś niekompetencji muszę wymienić tarcze i klocki z tyłu. Nigdy więcej tego serwisu.

buri
25-08-10, 08:48
Witam wszystkich, mam pytanko czy ma ktoś z was numer katalogowy klocków przód i tył. Oraz tarcz hamulcowych przód i tył oraz ich rozmiar? Cif 1.4 2006 rok i-dsi

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie info.

tarcza przod (15''):
45251-SMG-E30
klocki przod:
45022-SMG-E50
tarcza tyl:
42510-SNA-A00
klocki tyl:
43022-SMG-E01
srednicy tynej tarczy niestety nie znam

geo
25-08-10, 12:35
tarcza przod (15''):
45251-SMG-E30
klocki przod:
45022-SMG-E50
tarcza tyl:
42510-SNA-A00
klocki tyl:
43022-SMG-E01
srednicy tynej tarczy niestety nie znam

Dzięki wielkie za pomoc buri:cool:
Nadchodzi wymiana i zastanawiam się co wsadzić bo moc nie jest za duża więc nie ma co szaleć z nie wiadomo jakim sprzętem natomiast chciałbym aby to hamowało.
Chyba wsadzę tarcze brembo i klocki TRW co myślicie o tym?

leonik
25-08-10, 13:04
u mnie klocki TRW się "spaliły" po kilku ostrzejszych hamowaniach

geo
25-08-10, 13:55
Jak patrzyłem kiedyś u siebie to chyba z fabryki moja wyjechała na TRW bo zaciski są TRW ale czy jedno jest powiązane z drugim

T.r.
26-08-10, 13:26
Klocki są podobno ferodo (tak słyszałem od oficjalnego dystrybutora na Polskę) Ale moje ferodo premier wytrzymały już sporo więcej niż ori.

robas_z
27-08-10, 19:04
Rozwieje kolegów wątpliwości. Klocki nasze hanie mają firmy lucas, który jakiś rok lub więcej temu został wykupiony przez firmę TRW, stąd układ hamulcowy (szczęki) są TRW, a klocki lucas (teraz TRW).

szubek
28-08-10, 18:56
Dokładnie.... u mnie fabrycznie były ferodo.

mikek
06-09-10, 20:21
witam
niedlugo beda mi sie konczyly klocki hamulcowe i chcialem sie poradzic
jakie radzicie mi zalozyc klocki hamulcowe do hondy civic 5 d 2008 rok silnik 1.8
zeby byly lepsze niz orginalne mniej pylily , na przod i na tyl
i moze jeszcze jakie tarcze polecacie
auto jest normalnie eksplotowane czasami w trasie czasami po miescie
z gory dziekuje za pomoc
pzdr

T.r.
07-09-10, 12:28
Jak dla mnie to tak jak było cały czas wcześniej pisane - Ferodo opcja bardzo dobra i tańsza lub EBC Green.
Ferodo > http://www.hamulce.net/
EBC - www.ebc24.pl

wolfcrx
13-09-10, 02:58
Witam. poniewaz gwarancji i tak nie mam...:) zalozylem tarcze ebc turbo groove plus klocuszki green:) taki sam zestaw mam w rexie i mialem w MG. nie ma nic lepszego. montaz w ASO (largo) za smieszne pieniądze. bicie lewej tarczy 0.04/ prawa 0,05.
przejechane juz 2tys km na tym zestawie i nie zauwazylem zadnych niepokojacych oznak. wszystko ok jak na EBC przystalo:) mniej sie grzeja, klocki tak nie pyla.
Jesli chodzi o zakup to najprosciej poprzez strone ebcbrakes.pl. jest tam wyszukiwarka i mozna na spokojnie sobie wszystko dobrac. Jeśli ktoś nie lubi zakupów poprzez internet to do użytkowników z trójmiasta- polecam strefe tuningu. Oficjalny dystrybutor owej marki. Pokazać dowód od civy i dobiorą.
Pozdrawiam.:cool:

geo
24-09-10, 10:34
A jak jest z tym inter carsem? Nie ma tam VIII gena tylko kończy sie na VII genie.
Jak to dobrać czy może te same co do VII gena ?

kenny
24-09-10, 11:21
IC (jak i większość sklepów z elektronicznym katalogiem) ma błąd z generacjami w civicu. Trzeba patrzeć na lata produkcji.

jacob
24-09-10, 13:01
Ja jestem po pierwszej wymianie klockow. Dlugo zastanawialem sie co kupic. Kolega doradzil mi klocki textar, sa duzo tansze od lucas a roznicy w hamowaniu nie czuje. Jedyna roznica jaka jest to ze mniej pyla od oryginalow

T.r.
24-09-10, 13:45
Ciekaw jestem czy ktoś montował yellow stuffy? Czy jest spora różnica pomiędzy yellow a green?:cool:

krzysztofw
25-09-10, 20:43
Witam

Ja miałem ostatnio mały problem z klockami EBC Green Stuff. Założone z tarczami ebc turbo groove wytrzymały na przodzie ok 20 000. Na przeglądzie mechanik pokazał mi że klocki są popękane i mają ubytki. Byłem troche zdziwiony bo okładzina wytrzymały by jeszcze z 20 000km. Musiałem zmienić klocki na oryginalne i musze przynznać ze hamują odczuwalnie gorzej.

Pozdrawiam

semri
26-09-10, 10:20
Może masz źle tarcze założone, lewa na prawą :confused:
Ja mam przejechane na takim zestawie 40kkm i trochę jeszcze pojeżdżę.

gongor
02-10-10, 14:26
-

julian
22-10-10, 20:22
Panowie, ja zaś swoje klocki z tyłu wymieniłem po raz pierwszy przy 67TKM, tarcze są ok, natomiast zestaw z przodu przejechał całkiem niezłe 73TKM.
Z tarczami z przodu były przygody, niestety się pogięły przy okazji wizyty w jakiejś kałuży, postanowiłem przetaczać, dało to efekt na jakieś 8tysięcy. teraz klocki z przodu dojechałem już do oporu, wiedząc, że tarcze i tak wymieniam, bo są nierówne.
Zdecydowałem się na zestaw EBC - tarcze Ultimax i klocki GreenStuff. zamówione w środę po południu w TOMSON-ie, dzisiaj zamontowane. wszystko baardzo miło, szybko i sprawnie.
zestaw jeszcze niedotarty, ale i tak jest już dużo lepiej niż w serii.

pozdrawiam

julian
26-10-10, 17:31
po 300km jest rewelacja. siła hamowania nie jest może oszałamiająca (mając porównanie do zestawów brembo itp.) ale znacznie i zauważalnie, nawet dla osoby jeżdzącej autem sporadycznie i "gościnnie", większa niż w serii. hamulce stały się znacznie odporniejsze na przegrzanie, hamowanie z prędkości powyżej 100km/h, nawet ze 160 do 0 bez odpuszczania jest dużo skuteczniejsze i co równie ważne, przyjemniejsze.
zestaw jest, o dziwo, cichszy niż seryjny! no i wygląda lepiej;) polecam

zyga502
26-10-10, 20:53
[QUOTE=julian;1145998], hamowanie z prędkości powyżej 100km/h, nawet ze 160 do 0 bez odpuszczania jest dużo skuteczniejsze i co równie ważne, przyjemniejsze.
zestaw jest, o dziwo, cichszy niż seryjny! no i wygląda lepiej;) polecam[/QUOT

Gdybyś miał hamowanie ze 160km/h do 0km/h oczywiście nagłe ,to musiałbyś tez od razu wymienić przednie opony

Ca$h
26-10-10, 21:12
Gdybyś miał hamowanie ze 160km/h do 0km/h oczywiście nagłe ,to musiałbyś tez od razu wymienić przednie opony

mit obalony! :p

zyga502
26-10-10, 21:38
mit obalony! :p

:confused:

leonik
26-10-10, 22:08
hamowanie nagłe nie znaczy hamowanie z piskiem,dymem itp :P

julian
26-10-10, 22:30
aha. dzięki za informacje. jutro jadę wobec tego kupić nowe opony.

czy mi się tylko wydaje, czy w naszych autach jest fabrycznie montowany ABS??? czy mi się wydaje, czy w 98% nowych aut hamowanie z dymem się nie zdarza?
no nie wiem, może sie nie znam i rzeczywiście muszę kupić nowe opony... :rolleyes:

kvas
27-10-10, 14:56
:D

julian
27-10-10, 17:10
wykrakałem k**wa... dziura zabrała mi dziś fajną 17-stkę z przebiegiem 7T KM... i muszę kupić nowe opony na przód.

zyga502
27-10-10, 20:17
czy mi się tylko wydaje, czy w naszych autach jest fabrycznie montowany ABS??? czy mi się wydaje, czy w 98% nowych aut hamowanie z dymem się nie zdarza?
no nie wiem, może sie nie znam i rzeczywiście muszę kupić nowe opony... :rolleyes:[/QUOTE]

kolego jak będziesz miał czas i chęci to może mi pokażesz w jakimś bezpiecznym miejscu nagłe hamowanie ze 160 km/h do 0 km/h,bardzo jestem ciekawy ,chyba ,że ubarwiłeś swoją wcześniejszą wypowiedź i nie było ono tak gwałtowne,przy tej prędkości wciśnięcie pedału na maxa ,hm ABS Ci nie pomoże,a opona jest od razu do kosza,albo do następnego takiego hamowania i wtedy się okaże ,czy wytrzyma,tak czy inaczej :rolleyes: uśmieszki dla Ciebie

julian
27-10-10, 21:21
czerpiesz z własnego doświadczenia czy "profesjonalnych porad udzielanych amatorom przez amatorów" ?

zyga502
28-10-10, 18:27
czerpiesz z własnego doświadczenia czy "profesjonalnych porad udzielanych amatorom przez amatorów" ?

rozumiem ,ze Ty jesteś profi i uczyli Cię profi i pewnie dlatego to co piszesz jest racją ,a ja piszę bzdury,po raz kolejny proszę ,pokaż mi takie hamowanie,to może czegoś się od Ciebie nauczę ,a to pewnie jest bezcenne i pozostanie na całe życie

civix
09-11-10, 20:36
witam,
czy ktoś się orientuje czy tarcze od leggenda pasują do naszych civiców?????

zyga502
09-11-10, 20:45
tak na pewno pasują ,w końcu klasa auta jest ta sama....bierz w ciemno...

kvas
10-11-10, 00:15
:D zyga ty stary złośliwcu :D

julian
10-11-10, 17:53
@civix - wielkością? nie, nie pasują, już pobieżna lektura www.honda.pl pokazuję, że nie pasują. musiałbyś wymienić zacisk. a jak tarcze i zacisk, to i felgi, bo się w seryjnych nie pomieszczą. najpewniej na 18cali.
sposobem mocowania? nie mam pojęcia.

zyga502
10-11-10, 21:12
:D zyga ty stary złośliwcu :D

ale było łagodnie co ???

civix
22-11-10, 01:12
nie chodzi mi o Legenda z ostatniej serii.... mialem na myśli model KA9 3,5 24V ten z 96 roku......

julian
22-11-10, 07:13
kombinujesz jak koń pod górę... po co?nie możesz wstawić do civica tarcz od civica?

rommi
22-11-10, 10:43
Cześć Wszystkim,
jestem świeżo po przeglądzie 40tkm i okazało się, że zniknęły mi tarcze tylne, obecnie mają poniżej dopuszczalnej grubości, klocki tez już niedługo pociągną. Przód wygląda trochę lepiej ale tez niedługo będzie się kwalifikował do wymiany.
Tak czytam ten temat i zastanawiam się nad wyborem:
1. Ferodo Premer + jakieś tarcze (jeszcze nie wiem jakie)
2. EBC GreenStuff + tarcze Ultimax
Przeglądam strony i nie mogę za chiny ludowe dojść do numerów seryjnych części, możecie mi pomóc z numerami i podpowiedzieć, co założyć, żeby ten zestaw wytrzymał trochę więcej niż tylko 40tkm? Opcja 1. czy 2.?
Czy kupione gdzieś tarcze i klocki muszę wymieniać w salonie hondy? Auto na gwarancji, ale czy gwarancja obejmuje klocki i tarcze - raczej nie ;)
Pozdro!

Ca$h
22-11-10, 11:47
Tarcze Ultimax sa do naszych 3/5D?

julian
22-11-10, 12:14
ultimaxy są i do 4D (ja mam) i do 3D.
rommi - uważaj z klockami, są różńe typy, nie wszystko pasuje.
jesteś z okolic warszawy, podjedź więc do tomsona w falentach, sprawdzą jakie masz dokładnie klocki i tarcze, zamówią, zamontują za sensowne pieniądze. ja tam robiłem i wszystko jest ok.
przy okazji sporo mogą doradzić, a jak chcesz, to wymiane jest przy Tobie robiona.
gwarancji nie powinieneś stracić, bo i za co, wymieniasz materiały eksploatacyjne.

ja jeżdzę na ultimax i green stuff i jest bardzo dobrze, dużo lepiej niż w serii. z tym, że mam je założone na przód.

Ca$h
22-11-10, 16:22
ultimaxy są i do 4D (ja mam) i do 3D.
wydaje mi sie ze w tym temacie pomiedzy 3/5D nie ma roznicy :p

rommi
24-11-10, 12:34
dzięki julian, jestem w kontakcie z firmą Tomson. zdecyduję się chyba na tarcze Turbo Groove i klocki GreenStuff. Tylko na tył pójdą zwykłe (gładkie) tarcze, bo Turbo Groove nie ma na tył. Ultimaxów też nie ma (w ogóle) - tak mi powiedzieli w Tomson-ie.

julian
24-11-10, 12:51
to pewnie mają rację. ja bym wziął jednak ultimaxy, turbo groove głośniejsze.

Maro2004
24-11-10, 18:10
Jak to nie ma Turbo Groove na tył? A GD1368? Cena na www.ebcbrakes.pl 265,84zł.

kvas
25-11-10, 09:08
rommi jeszcze tutaj zajrzyj http://www.ebc24.pl/
Ja tam kupowalem tarcze Turbo Groove i klocki GreenStuff na przod i tyl. Dobre ceny maja.

rommi
26-11-10, 12:52
Maro2004, rzeczywiście są na tył TurboGroov. :)
dzięki kvas, ale Tomson daje mi lepsze ceny no i na miejscu z montażem. Pozdro!

mpepe
27-11-10, 17:39
Wymieniał ktoś z was już może klocki z tyłu? Mam ogromny problem z wciśnięciem do środka tłoczka a co za tym idzie nie mogę założyć zacisku. Siłowałem się z nim prawie cztery godziny na wszystkie sposoby :confused: Może trzeba coś popuścić albo docisnąć? :(

Wąska breszka i pociągnąć miedzy zacisk a tarczę tylko w dobrą stronę ciągnij :-)

rommi
09-12-10, 12:00
Jak to nie ma Turbo Groove na tył? A GD1368? Cena na www.ebcbrakes.pl 265,84zł.
Dla pewności czy te tarcze pasuja do Type-S'a 1.8? Czy ktoś je zastosował do swojej hanki? Mam już co prawda tylne tarcze, ale zastanawiam się nad TG na tył - z katalogu w tabli nie ma TypeS 1.8 - jest tylko TypeS 2.2. Czy one mają takie same tarcze? Może ktoś poradzić - podobno jest różnica w wysokości tarczy miedzy dieslem a benzyną.

Maro2004
09-12-10, 18:15
Ale tarcze dla type-S są takie same jak dla zwykłego Civica >2006 zarówno na przód jak i tył. Zobacz to np. na przykładzie przednich tarcz. Do obydwu na przód wchodzą GD1367. Jeżeli masz jeszcze wątpliwości to dla pewności możesz zadzwonić do tej firmy albo porównać wymiary oryginalnej tarczy z wymiarami GD1368.

Ordi
09-12-10, 20:02
Podobno w type-s 2.2 ictdi z tyłu są takie same tarcze jak w Type-R.
Z przodu w type-s są 282mm. Z tyłu nie wiem jakie są - ale pewnie niebawem się dowiem bo będzie czekała mnie wymiana...

Btw.
Ostatnio założyłem ojcu do Mazdy 6 klocki EBC Black (niby takie cos jak a'la seryjne). I powiem, że jestem mega zdziwiony ich skutecznością i siła hamowania. Jeśli ktoś szuka klocki do zwykłej jazdy na codzien to polecam - tanie a dobre :rolleyes:
Ja jeżdżę na EBC Green Stuff z przodu i tyłu

rommi
16-12-10, 12:24
Tylne tarcze do Type-S 1.8 mają 260 mm średnicy, tak więc tarcze EBC Turbo Groove GD1368 będą pasowały na tył.
Jestem świeżo po wymianie klocków i tarcz w firmie Tomson. Na przód poszły tarcze EBC TG na tył Ferodo gładkie (nie miałem pewności czy GD1368 będą pasować). Następnym razem na tył pójdą TG. Klocki przód + tył to EBC GreenStuff.
Po wymianie przejechałem kilkanaście km i mogę stwierdzić, że moje ufo nareszcie zaczęło hamować tak jak powinno ;) różnica jest naprawdę odczuwalna na plus. Zobaczymy jak będzie po większym przebiegu. Polecam firmę Tomson.

julian
16-12-10, 17:49
po 150km będzie jeszcze fajniej;)

ostatnio w ASO doradca serwisowy zapytał mnie, gdzie robiłem hamulce, bo nie widział jeszcze sedana, który by hamował ;p

Lynx07
17-01-11, 18:42
Wymieniłem dzisiaj klocki (przód) na EBC Yellow Stuff, zobaczymy jak będzie hamować, poprzednio miałem Green Stuff, zrobiłem na nich 23000, przyznam że w porównaniu z serią o wiele lepiej hamowało (do tego jeszcze tarcze EBC turbo groove)

leonik
17-01-11, 20:23
.... "żółtki" musisz konkretnie rozgrzać ,żeby odpowiednio się "spisały" wtedy będzie kozak :cool:

Ordi
18-01-11, 13:35
A ja obecnie mam klocki EBC Green Stuff i kurde nie wiem czy nie zmienię na jakieś Ferrodo. Problem jest taki, że założyłem nowe klocki i tarcze, patrze ostatnio a tu klocki prawie nówki a tarcze już zaczynają być zjadane :mad: Gadałem z kumplem co też miał Greeny i powiedział mi, że on jak założył nowe klocki i tarcze to pierwsze padły mu tarcze a nie klocki - tak bardzo greeny zjadają tarcze :mad: Co prawda hamują lepiej niż seria, no ale są chyba za twarde... Także jak wpadnie kaska to pewnie sprawdzę jakieś ferrodo DS2000 czy cos takiego...

Lynx07
18-01-11, 15:40
A ja obecnie mam klocki EBC Green Stuff i kurde nie wiem czy nie zmienię na jakieś Ferrodo. Problem jest taki, że założyłem nowe klocki i tarcze, patrze ostatnio a tu klocki prawie nówki a tarcze już zaczynają być zjadane :mad: Gadałem z kumplem co też miał Greeny i powiedział mi, że on jak założył nowe klocki i tarcze to pierwsze padły mu tarcze a nie klocki - tak bardzo greeny zjadają tarcze :mad: Co prawda hamują lepiej niż seria, no ale są chyba za twarde... Także jak wpadnie kaska to pewnie sprawdzę jakieś ferrodo DS2000 czy cos takiego...

A jakie masz tarcze ?

Ordi
18-01-11, 18:46
z przodu mam nowe Brembo HC oczywiście od Type-R'a 300mm. Wcześniej miałem seryjne hamulce z Type-S i miałem to samo - po założeniu EBC Green Stuff na maxa szybko ubywała mi tarcza w stosunku do seryjnych klocków... :rolleyes:

EDIT:
Sprawa miała się baaardzo podobnie u mnie w motocyklu - kiedyś założyłem klocki EBC wzmacniane i też można było zauważyć szybsze zużycie tarczy. Mało tego - raz pękła mi z tyłu tarcza od przegrzania! Później zmieniłem klocki na Nissin też wzmacniane - hamowanie takie samo a problem zużycia tarczy zniknął... Od tamtej pory nie używam EBC w motocyklu...

Kras
19-01-11, 13:55
Akurat greeny sa fatalne. Nie dosc ze niszcza tarcze to jeszcze wcale tak dobrze nie hamuja. Jak klocek ma mi tarcze zrec to oczekuje hamowania na poziomie DS3000 albo CL RC6 a nie jakiegostam "ciut lepiej niz seria". Zreszta nie mialem z nimi zbyt dlugo problemow bo po prostu ostrzej uzywane na EP3 sie rozwarstwily. Szmelc i tyle.

Ordi
19-01-11, 15:16
dlatego jak tylko wpadnie mi kaska to zamierzam zmienić z przodu na Ferodo DS2000. A z tyłu to już mam do wymiany tarcze więc przy wymianie tarcz też założę jakieś inne klocki niż EBC green...