PDA

Zobacz pełną wersję : Klocki i tarcze VIII gen.

Strony : 1 [2] 3 4 5 6

Kras
19-01-11, 15:35
Nie ma juz DS2000. Jest DS Performance ale to praktycznie to samo.

Ja wymienilem w 2.2 TS na zaciski S2000 (taki mi zostaly), razem z OEM klockami S2000. Powiem tylko, ze robia robote;) Tarcza OEM EP3 tez nie protestuje.

Widze, ze tez masz 300mm na zacisku TR wiec jesli chcesz troszke bardziej hardkorowo to mozesz pojsc w kierunku CL RC5+. Fantastyczny klocek, praktycznie nie do przegrzania i rozgrzany hamuje jak dziki. Troche niszczy tarcze niestety...

Ordi
19-01-11, 17:51
Niestety ale używam auta na codzień i robię rocznie przebiegi około 40tys km także z hamulcami idę w kierunku kompromisu i do zacisków z FN2 chcę założyć klocki 'do sportowej jazdy' jakimi są DS2000. 'Lepsze' klocki są spoko, ale z moimi przebiegami to prawie co rok musiałbym tarcze i klocki zmieniać a to = wydatki :( Narazie mam sporo innych wydatków (będę ojcem :o ) a więc muszę uważać z wydatkami. Chyba w najbliższych planach jest kupno radia DVD 2DIN aby dziecko miało zajęcie podczas podróży no i fotelik recaro :p A poza tym plany są duże, ale brak $$$ :)

Ca$h
19-01-11, 20:22
Tobie Ordi te plany z miesiąca na miesiąc się zmieniają :D gratuluje :cool:

sorry za OT

super_pat
20-01-11, 13:04
Witam,

Czy moze ktos podac adres strony internetowej, gdzie mozna kupic trcze Brembo i klocki Ferrodo do Civica 5D.

Kras
20-01-11, 13:59
Intercars :)

super_pat
20-01-11, 15:45
Dzieki za szybka odpowiedz. Mam nadal seryjne klocki i tarcze ale powoli zbliza sie czas do wymiany. Wczesniej bylem przekonany do EBC (tarcze standard i klocki green stuff), ale czytam tu, ze na dlugo nie starczaja wiec chcialbym przynajmniej zestaw, ktory starczylby mi na tyle ile seryny zestaw czyli ca. 40 tys km.
Czy macie cos sprawdzonego? Moze Brembo i Ferrodo lub EBC tarcze standard i do tego klocki standard.

Lynx07
20-01-11, 18:47
Tak jak pisałem już wcześcniej, na tarczach EBC turbo groove i klockach green stuff przejechałem ok 23 tys km , tarcze są w porządku - nie ma nadmiernego zużycia (może zbyt delikatnie hamowałem :)), od paru dni mam yellow stuff ale na razie ciężko mi coś na ich temat powiedzieć, jeden z kolegów na forum pisał, że trzeba je porządnie rozgrzać aby był dobry efekt, podobnie miałem z green stuff, co do innych klocków to się nie wypowiadam bo nie próbowałem, może następnym razem zmienie na jakieś z oferty ferodo.

Kras
21-01-11, 08:59
Moim zdaniem OEM tarcze sa duzo lepsze od zamiennikow typu gladkie Brembo albo EBC.

rommi
28-02-11, 22:43
Koledzy pomóżcie, potrzebuję jakieś tarcze przednie na dwa, trzy tygodnie - mogą być tarcze zjechane, które ktoś już wymienił ale jeszcze nie wywalił starych do kosza.
Muszę reklamować niedawno kupione EBC turbo groove - zaczęły bić na kierę. Niestety swojego auta nie mogę odstawić na dwa tygodnie bo jest mi potrzebne.
Potrzebuję tarcz na czas rozpatrzenia reklamacji - max 2 - 3 tygodnie.
Dobry trunek zagwarantowany w ramach wdzięczności :D

h16v
01-03-11, 08:17
potrzebuję jakieś tarcze przednie na dwa
Ja mogę sprzedać. Prawie nówki sztuki para na przód.
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?100228-Civic-od-2006-%28VIII-gen%29-tarcze-zaciski-klocki&highlight=tarcze

Maro2004
01-03-11, 10:35
Rommi pisz do mnie na PW. Mam oryginalne tarcze, które mi zostały gdy wymieniałem na turbo groove. Oczywiście wysyłka na Twój koszt. A propos bicia na kiere to najważniejsze jest prawidłowe założenie tych tarcz. Nawet w karcie gwarancyjnej zakład montujący powinien wpisać jakie jest bicie. Nie pamiętam jaka dla tych tarcz jest norma.

julian
01-03-11, 23:40
Muszę reklamować niedawno kupione EBC turbo groove - zaczęły bić na kierę.

jakiś konkretny powód bicia? wada materiału, coś z montażem czy jakiś słaby zbieg okoliczności? jestem ciekaw, bo nie dość, że jestem orędownikiem tego zestawu, to jeszcze poleciłem Ci warsztat...

rommi
02-03-11, 09:36
jakiś konkretny powód bicia? wada materiału, coś z montażem czy jakiś słaby zbieg okoliczności? jestem ciekaw, bo nie dość, że jestem orędownikiem tego zestawu, to jeszcze poleciłem Ci warsztat...

julian, nie mam pojęcie co się stało, byłem obecny przy montażu, wszystko było robione zgodnie ze sztuką (przynajmniej tak mi się wydaje) nie było żadnej lipy i pośpiechu przy montażu, nie było również nagłego studzenia tarcz w kałuży wody, muszę zdjąć tarcze i wysłać do EBC żeby rozpatrzyli reklamacje - mam nadzieję, że to jakaś wada fabryczna i po prostu dostanę nowe tarcze bez wad, zobaczymy jak to będzie ...

Kras
02-03-11, 13:04
Zgodnie ze sztuka? A bylo po zalozeniu tarczy zmierzone bicie czujnikiem zegarowym?? Bo jesli nie to nigdy nie masz pewnosci ze zostala dobrze zalozona...to sa bicia rzedu setnych milimetra (dopuszczalne na nowej tarczy jest zdaje sie do 10/100mm) wiec raczej na oko to sie nie da;)

rommi
08-03-11, 16:25
A bylo po zalozeniu tarczy zmierzone bicie czujnikiem zegarowym??
No właśnie nie było mierzone, ale wczoraj przed zdjęciem i wysłaniem do reklamacji zmierzyliśmy.
Bicie na jednej tarczy było 0,06 na drugiej 0,10. Założyłem używane tarcze (gładkie, chyba standard hondowski) i zero bicia. Nic nie czuć na kierownicy, choć zmierzone bicie na tarczy było powyżej 0,10 :confused:
Przy okazji dziękuję serdecznie Maro2004 za użyczenie swoich tarcz, inaczej moje auto stałoby na kołkach. Dzięki Marek.

Kras
09-03-11, 14:37
No to widocznie te bija po nagrzaniu...zapewne wada materialowa...

mikek
09-03-11, 20:07
siema chlopaki
niedlugo koncza mi sie klocki
wczesniej chcialem kupic ebc green stuffy ale z tego co tutaj czytalem bo sa twarde i niszcza tarcze a ja mam seryjna tarcze
co sadzicie o ferodo ??
bo w sklepie mi polecaja trw ale chyba trw sa u nas zakladane jako seryjne klocki ??

sivy
09-03-11, 20:17
a moze hawk hps?

TeeS1975
09-03-11, 21:36
ja w drugim aucie mam na zwykłej tarczy czarne EBC hamują lepiej niż oryginały

rommi
09-03-11, 22:54
No to widocznie te bija po nagrzaniu...zapewne wada materialowa...
przy zimnych tarczach też biją, ja nie mam już pomysłu. Zobaczymy co na to EBC.

Kras
10-03-11, 09:00
No jezeli przy zimnych tez to ja rowniez wymiekam ;) Z czyms takim to sie nie spotkalem jeszcze...moze masz wyjatkowo niedobrane klocki?

rommi
10-03-11, 18:22
No jezeli przy zimnych tez to ja rowniez wymiekam ;) Z czyms takim to sie nie spotkalem jeszcze...moze masz wyjatkowo niedobrane klocki?
Mam EBC Green Stuff na przodzie i na tyle.
Moze ja poprostu nie potrafie jeździć. :D

leonik
10-03-11, 18:56
tez mam z przodu i tylu green stuffy -wszystko z nimi ok :)

kvas
11-03-11, 22:38
rommi ja mam tarcze turbo groove i klocki green stuff - przód i tył. też miałem wrażenie że zwichrowałem tarcze i bije przy chamowaniu... najpierw pomyślałem, że źle załozyli w serwisie, potem że wpitoliłem się w jakąś kałużę i pokrzywiłem... po zmianie kół na zimówki i po przeglądzie kiedy wyczyścili mi tam wszystko przy zaciskach itd, jest ok... albo sie ułozyło albo po prostu oczekiwałem nie wiem czego po tym zestawie... teraz jest ok, nic nie szura ( a na początku tak było) i już kilka razy te hamulce mi dupe uratowały :D
acha no i trzeba się przyzwyczaić do innego zachowania tarcz nawiercanych - to nie tak jak z gładkimi - inne odczucia i przede wszystkim dźwięk

cebu
23-03-11, 11:52
I mnie chyba mnie czeka wymiana zestawu, bo dzisiaj prawie dzwona zaliczyłem przez te seryjne heble... Jechałem za gościem w FRV i przy awaryjnym hamowaniu 130-0 już mu na dupie siedziałem - uratowałem się ucieczką na drugi pas. Fakt, że jeżdżę jeszcze na zimówkach, ale nawet na letnich mam wrażenie że to auto hamuje jak tramwaj. Ostatnio miałem zastępczego Jazza i sporo lepiej się wytracało prędkość (inna masa niby). Powracając do wątku: rozumiem że tarcze Turbo Groove i ten "zielony towar" są godne uwagi? Czy jeszcze komuś się "zwichrowały"? Na serii (41 tyś km) też mi zaczęło trochę bić, więc wymiana przesądzona...

Lynx07
23-03-11, 12:11
Jeżdżę na Turbo Groove, klocki obecnie yellow stuff, poprzednio green - nie jest źle, ale trzeba mocno je rozgrzać, nie spodziewaj się jakiejś ogromnej różnicy w stosunku do serii. Ktoś na forum pisał (o ile pamiętam to chyba Ordi) o jakimś ciekawym zestawie Ferodo - może są lepsze, bo wydaje mi się że EBC są nieco przereklamowane.

leonik
23-03-11, 14:37
tarcze zimmermann gladkie i klocki ferodo ds2500 :) odezwij się do Ordiego,montował u siebie jakiś "fajny"zestawik :)

mikek
23-03-11, 15:05
no wlasnie
ja sie zastanawiam nad wyborem 3 klockow
1 ebc grenn stuffy ale po przeczytaniu roznych komentarzy inni zadowolneiu inni troche mniej
2 ferodo premier
3 ferodo ds2500 sporotwe
i wlasnie nie wiem ktore wybrac tez jest duza roznica w cenie wszystko chce zalozyc do seryjnych tarcz autko ma ok 40000 tys przebiegu
moze ktos cos pomoze
z gory dzieki

Lucas.FK2
23-03-11, 16:06
Ordi wypowiadał się w tym temacie należycie. EBC green stuff szklą się i pylą. Od siebie bym polecił Ferrodo DS2500 jak masz fundusz,a jak troszkę mniejszy to Ferrodo premier. Ferrodo chociaż nie pylą-mam u siebie i to naprawdę dobre klocki.

mikek
23-03-11, 19:35
dzieki lucas :) moze jeszcze sie ktos inny wypowie ale raczej jestem za ds2500 :-)

Ordi
23-03-11, 21:49
jeśli nie propagujesz sportowej jazdy i ostrzejszych dohamowań przed światałmi to uważam, że DS2500 to chyba nie za dobry wybór. One potrzebują nagrzania aby zaczęły dobrze hamować. Ja mam DS Performance z przodu i też trzeba je lekko rozgrzać aby lepiej hamowały. Do zwykłej jazdy spokojnie wystarczą ci Ferodo Premier - kilku moich kumpli miało takie klocki z przodu i bardzo sobie chwalili.
EBC Green Stuff - twarde, pylą i lubią się zeszklić. Więcej takich nie kupie
Ja mam z przodu hamulce z Type-R'a. Tarcze z przodu mam gładkie BREMBO HC i klocki Ferodo DS Performance. Z tyłu tarcze seria i klocki Ferodo Premier. Jestem zadowolony z tego zestawu! Przód duuużo mniej pyli niż EBC

leonik
23-03-11, 21:50
moje ebc greeny sa ok ale Ordi ma porownanie,pisał ze ferodo ds2500 są lepsze...

Ordi
23-03-11, 22:11
moje ebc greeny sa ok ale Ordi ma porownanie,pisał ze ferodo ds2500 są lepsze...

DS Performance (stare DS2000) :p

F1le
23-03-11, 22:34
bo wydaje mi się że EBC są nieco przereklamowane.

EBC to dobry przykład jak dobry marketing może przesłonić jakość towaru.

T.r.
23-03-11, 23:11
Tylko nie wiem czy Ferodo ma jakieś klocki oprócz Premier dla "normalnych" 5 i 3D.

TeeS1975
23-03-11, 23:36
Tylko nie wiem czy Ferodo ma jakieś klocki oprócz Premier dla "normalnych" 5 i 3D.

no właśnie nie ma, są tylko SL ale to tańsza wersja Premierów

ale są jeszcze klocki TarOx Strada lub Corsa

szubek
24-03-11, 09:10
Ja założyłem jakieś 10 tyś temu na przód i tył EBC green. Na razie nie narzekam wszystko w najlepszym porządku. W innych autach praktycznie zawsze jak zjeździłem oryginały to zakładałem Ferodo Premier i też było OK. Przede wszystkim cena tych klocków jest bardzo przyjazna a jakość dobra. Następne założę Ferodo i porównamy.
Za jakiś tydzień będę rozbierał tył to zobaczę jak się mają tylne klocki czy się zeszkliły.
Wpakowałem się w dziurę i prawdopodobnie mam skrzywiony tylny prawy czop - zbieżność koła poza zakresem. Mam tylko nadzieję ze belka się nie poddała - sorki za OT.

kubaSG
24-03-11, 12:38
Wymienilem klocki przednie przy 27 tys na Ferodo Premier i jestem super zadowolony . Zrobilem na nich 24tys a grubosc klockow jak nowe zero pylenia odwrotnie niz na ori. Zakladanie twardych klockow do jazdy w miescie glownie w korkach nie ma sensu. Hamuce nie beda odpowiednio dogrzane i zamiast polepszyc skutecznosc to sobie ja pogorszysz.

Lucas.FK2
24-03-11, 13:46
no właśnie nie ma, są tylko SL ale to tańsza wersja Premierów
SL też dobre są. Nie widzę między nimi jakiejś specjalnej różnicy

TeeS1975
24-03-11, 17:12
no właśnie, ale nie ma ani DS2500 ani DSPerformance do naszych Hanek są tylko do TypeR-a
i do 1.3 Hybrid, ktoś wie jakie to ma heble ?

Jarek
24-03-11, 17:30
Ordi:
Ale seryjnie miałeś standart, jak w 1.8 czyli 280mm? Przeszedłeś na 300mm z Type-r? Jarzmo do zworotnicy bez żadnych problemów podeszło, czy musiałeś w jakieś frezowanie, czy też podkładki się bawić? I tarczę wziąłeś z Type-R ( Civic 7 czy 8 gan ), czy może z Accord'a ( też Type-R chyba 99-02 ), bo z Accord'a jest grubsza...? I jak przewody hamulcowe, p&p czy czegoś im trzeba? I może jakieś w oplocie dobierałeś?

A co do waszych rozmów o klockach, to się kłócić nie będę, bo wszystkich klocków na świecie nie miałem i na jeszcze mniejszej ilości tarcz. Ale czy to był klocek X czy Y:

Klocki Twarde nie pylą, klocki miękkie nie zjadają tak tarcz.
Jak klocek, który jest twardy i rysuje mocno tarcze, może mocno pylić przy zwykłej jeździe? Po prostu co niektórzy z Was jeszcze miękkich klocków nie mieli. Od tego jest wyjątek, jak się mocno katuje hamulce, bo wtedy wszystko pyli, ale powodem tego jest po prostu szybsze zurzywanie elementów przy wyższej temperaturze.

I ogólnie wszystko do czasu, aż się klocka nie zeszkli, albo nie "spali" tarczy.

Ferodo Premier - miękkie
EBC ( poza czarnym, bo nie znam ) - b.twarde
Textar ( ta sama półka cenowa i jakościowa, co Premier, ale totalnie inny klocek ) - twarde
Ferodo DS P i wyższe serie - twarde i b.twarde
OMP Road&Sport ( bardzo ciekawy klocek, lepszy od GS co najmniej z 3 powodów - cena, niszczenie tarcz, jakość hamowania ) - średnio-twarde
Hawk - b.twarde

Nigdy się nie spotkałem, żeby twardy klocek pylił, no chyba, że po zabawach, ale to nie o to chodzi.

Ordi
24-03-11, 17:57
Ordi:
Ale seryjnie miałeś standart, jak w 1.8 czyli 280mm? Przeszedłeś na 300mm z Type-r? Jarzmo do zworotnicy bez żadnych problemów podeszło, czy musiałeś w jakieś frezowanie, czy też podkładki się bawić? I tarczę wziąłeś z Type-R ( Civic 7 czy 8 gan ), czy może z Accord'a ( też Type-R chyba 99-02 ), bo z Accord'a jest grubsza...? I jak przewody hamulcowe, p&p czy czegoś im trzeba? I może jakieś w oplocie dobierałeś?
Tak, seryjnie miałem tarcze 280mm.
Założyłem zaciski i jarzma bez problemów. Zestaw jest po prostu Plug&Play - odkręcasz stare, zakręcasz nowe. Tarcze założyłem z civica type-r EP3 (są takie same jak z FN2). Oryginalne przewody wystarczają, tylko trzeba dać jakąś grubszą podkładkę w miejscu ich mocowania do zwrotnicy, aby je 'wydłuzyć' o ten 1cm. Kiedyś pewnie zmienię przewody na stalowe, to wtedy wezmę z type-r'a i będzie git :)

Jarek
24-03-11, 18:31
Tak patrzę na te tarcze, to chyba coś popierniczyłem i nie chodziło o tarcze w Accordzie type-r, tylko o same zaciski, bo tam chyba dwa tłoczki siedzą, ale ostatecznie nie jestem pewien.

Ordi
25-03-11, 00:05
właśnie też nie wiem czy zaciski z accorda pasują do Civica. Ktoś kiedyś zaczął wałkować ten temat, ale wkońcu temat umarł... Jakbym miał w ręce zaciski z accorda to dla mnie nie problem sprawdzić czy pasują :) Tyle, że nie mam dostępu do takich części :(

duke
01-04-11, 19:09
Przejrzałem cały ten temat i kilka innych na forum i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu:

Potrzebuję klocki na przód do Coupe 1.8 (USA), - widze ze najlepiej wybrać Ferodo Premier.
I pytanie: czy do wersji USA pasują klocki takie jak do sedana europejskiego (a moze sedan i hatchback mają takie same?)

pudel
03-04-11, 00:09
duke, daj znać jak coś znajdziesz - też szukam takich klocków, plus tarcze oczywiście

asta
27-05-11, 19:10
mam pytanie do osób, które same zmieniały klocki. W ASO oglądałem dzisiaj firmowe klocki na przód (320PLN) i oprócz klocków w pudełku był cały zestaw montażowy blaszki śruby itp. same zaś klocki od strony zewnętrznej miały taśmę dwustronnie przylepną żeby lepiej trzymały się osłony tłoczka. Czy zamienniki np ferodo bo o takich myślę tez to wszystko mają, czy jest sam klocek?

Ordi
27-05-11, 22:09
z ferrodo są dołączane 2 śrubki i jest na klockach taśma dwustronna. Blaszek żadnych nie ma

Paluch_tcw
27-05-11, 22:37
TRW dołącza blaszki :) mam na tyle założone

mikek
28-05-11, 19:15
siemka
wiecie moze gdzie mozna kupic klocki ferodo premier ??

Paluch_tcw
28-05-11, 22:36
intercars

h16v
29-05-11, 22:44
Ja może nie do końca w temacie ale wczoraj przyjrzałem się osłonom tarcz tylnych w 1.8 i są znacznie mniejsze niż te w moim 2.2. To właśnie dlatego koło dojazdowe w rozmiarze 15 cali nie wchodzi. Czy ktoś może mi wyjaśnić po co w 2.2 jest większa osłona? Rozmiar tarcz tylnych jest chyba taki sam. A nawet jeśli nie jest to różnica w osłonach jest ogromna.

Ordi
29-05-11, 23:07
tylne tarcze w 2.2 napewno są wielkości tylnych tarcz z type-r. Co do osłon to nie mam pojęcia czemu są większe... Ja tam wogóle z przodu wywaliłem osłony przez co mam lepsze chłodzenie :D Jedyne co to musze uważać aby nie wpaść w kałużę po ostrym hamowaniu :)

EDIT:
Jakby ktoś miał do sprzedania dojazdówkę z Type-r'a (bodajrze 17") to z chęcią odkupię

buri
30-05-11, 09:34
jak bedziecie w intercarsie kupowac klocki ferodo to zwroccie uwage co wam daja - mi sprzedali ostartnio przednie (1859) jako tylne (1862) i teraz musze wymieniac, a czesto jak widze im sie zdarzaja takie pomylki wiec najlepiej sobie samemu wczesniej sprawdzac zeby sie nie wsciekac. poprzednio amory mi dali od wczesniejszego civica...

oppenheimer
30-05-11, 15:03
Witam, przymierzam się do wymiany klocków i tarcz na tylna oś, widzę że wszyscy polecają klocki Ferrodo, a jakie tarcze?
Czy tarcze ferrodo to będzie dobry pomysł?

Jak wygląda wymiana tarcz i klocków, czy ktoś z was robił to samemu (tarcze). Zastanawiam się czy nie spróbować, ale nie wiem czy przy winianie tarcz nie czekają na mnie jakieś niespodzianki?

Pozdrawiam

buri
30-05-11, 18:01
tarcze to bym bral brembo albo ate, poki co jezdze na ori. ferodo mi sie raczej z klockami kojarzy chociaz widze ze i tarcze do cifa robia

dentysta76
10-08-11, 15:32
Panowie mam problem. Do tej pory jeździłem hanią na klockach fabrycznych Hondy ale niestety przy mojej jeździe i mocy wymieniam je co 10 do 15 tyś. km, Znajomy polecil mi AKebono. Co o nich myślicie i jakie są wasze typy na przód do Hani:)

mikek
10-08-11, 16:51
siemka
tutaj kolego masz link do temu z klockami i tarczami
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?40674-Klocki-i-tarcze
wczesniej ja myslalem o ebc green ale podobno gtarcze za szybko zjadaja wiec ja kupilem ferodo premier i jestem zadowolony

Paluch_tcw
10-08-11, 18:50
Na przodzie mam Boscha a tył TRW Lucas. Bosch zaczął piszczeć od niedawna. Ma nalatane jakieś 5 000 km. Więc Boscha nie polecam. TRW Lucas jak najbardziej

cysior
31-08-11, 00:17
Przejrzałem cały ten temat i kilka innych na forum i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu:

Potrzebuję klocki na przód do Coupe 1.8 (USA), - widze ze najlepiej wybrać Ferodo Premier.
I pytanie: czy do wersji USA pasują klocki takie jak do sedana europejskiego (a moze sedan i hatchback mają takie same?)

do sedana GDB894 (TRW)

rafi8883
31-08-11, 12:02
Ja latam od 2008 na EBC. Tarcze Turbo Groove, tył green, przód yellow, wcześniej miałem greeny zarówno z przodu jak i z tyłu i powiem tak :

Nie ma porównania jeżeli chodzi o serię i to jest oczywiste, jednakże na początku, wymieniłem tylko tarcze i klocki no i co... Polatałem dość ostro na tym sprzęcie tylko zapomniałem o jednej rzeczy, seryjny płyn nie daje sobie rady z temperaturą, co za tym idzie przy którymś z rzędu solidnym hamowaniu prawie wyjechałem na główną drogę...Miękki hamulec, płyn się zagotował :D Polecam po wymianie tarcz i klocków na mocniejsze, wymienić koniecznie płyn!!! Ja zalałem EBC DOT-4 i problem natychmiast zniknął.

Co do samych klocków yellowy są trochę głośniejsze od greenów ale róźnica jest odczuwalna od razu! "fura staje w miejscu" :) i wcale nie trzeba ich jakoś strasznie grzać, wiadomo że pierwsze hamowanie nie odzwierciedla jakości ale już przy drugim, trzecim jest spoko nie mówiac już o dalszym szarżowaniu :p

Niedługo groovy padną i szykuje się na test ultimaxów :)

Polecam EBC bo są dobrzy i tani jak na tę jakość!!!

duke
31-08-11, 17:34
Zmieniłeś klocki? Jeśli tak to na jakie?
Ja zmieniałem z przodu w sedanie LX jakieś 2 lata temu - gostek w zakładzie miał problemy z dopasowaniem, w końcu podeszły GDB894 (TRW)

W końcu zmieniłem. Po przymierzeniu chyba z 5 różnych pasowały tylko Ferodo Premier FDB904, (175PLN). Niby są do starych Accordów i Prelude. Pasowały - prawie, były za grube, miały chyba 18mm - za dużo okładziny. Kształt blaszki taki sam. Zebrałem ok. 2mm okładziny frezarką i było idealnie. Zrobiłem juz na nich 5kkm, są ok. Ale gdybym wiedział ile z nimi bedzie zachodu, to kupiłbym w ASO to co znaleźli do mojego pojazdu, chyba za 285PLN.

F1le
01-09-11, 18:14
Polecam EBC bo są dobrzy i tani jak na tę jakość!!!

Jestes chyba jednym z naprawde niewielu, ktorym EBC podpasowalo i nie miales jakiegos fuck upu z ta firma.

Lynx07
01-09-11, 22:48
Jestes chyba jednym z naprawde niewielu, ktorym EBC podpasowalo i nie miales jakiegos fuck upu z ta firma.

Ja też nie narzekam na EBC, już ponad 2 lata na tarczach turbo groove, na początku klocki green stuff pozniej yellow, dobry płyn i jest o wiele lepiej niż w serii, żadnych problemów

Lexx
29-09-11, 13:53
Szukałem po całym wątku i nie znalazłem nigdzie odpowiedzi stuprocentowej - jakie mianowicie fabrycznie montowane są klocki/tarcze w naszych Hondach? Chciałbym bowiem właśnie takowe zakupić ale bez pośrednictwa ASO.

Dareko87
02-10-11, 19:57
Panowie jakie tarcze przod i tyl plus klocki do TYPE-R FN2? W najblizszym czasie chce wymienic bo przod ma bicie delikatne po dobrym rozgrzaniu,co mnie strasznie wkur.... pomyslalem ze wymienie caly zestaw. Chcialem brembo ORO ale nie robia do FN2, Na EBC juz sie przejechalem. Klocki mysle ze FERODO DS performance, tylko nie wiem co z tarczami?

Kras
03-10-11, 08:53
Jak na ulice to tarcze OEM z EP3 na przod. Na tyl OEM FN2.

Ordi
04-10-11, 20:32
Ja mam zestaw od Type-r i na przodzie mam tarcze Brembo HC (od EP3) + klocki Ferodo DS Performance. Dają radę przy ostrej jeździe po ulicy i przy upalaniu na torze... No i nie zużywają się za szybko i nie trzeba ich ostro rozgrzewać aby zaczęły dobrze hamować...
Na tyle mam jeszcze seryjne tarcze + DS Performance

Dareko87
04-10-11, 20:46
nie bardzo chce OEMow kilka odtrych hamowan i tarcze do wyrzucenia. Cy zakladal juz ktos tarcze od ATRa sa grubsze o 3mm. Wytarczy tylko podszlifowac jarzmo? Czy jezdzi ktos na tarczach DBA, mysle nad seria 4000 slyszalem ze ludzie takie do evo wkladaja do tego ds performance co o tym myslicie?

goraplx
08-10-11, 16:52
witam. Szykuje sie do zmiany tarcz i klockow na przod. Czytalem juz 2 x ten watek ( 26 stron uff) i ciagle sie nie moge zdecydowac.. ale moj wybor pojdzie chyba w kierunku tarcz brembo i jakies ferodo klocki tylko nadal szukam sklepu w UK ktory by mi to sprzedal :) .. tutaj jest taki fajny link http://bremboaftermarket.com/En/Car_Disc_Catalogue/Catalogue_Detail.aspx?ApplicationIDMaster=10928 mozna sobie znalesc fure i i przejrzysta specyfikacja produktow jakby ktos nie wiedzial co kupic.... Pozdrawiam.

cool7
12-10-11, 12:27
Witam, a czy ktoś używał tarcz Boscha? Poszukuję tarcz do 1.8 TYPE-S myślałem o ATE lub EBC (gładkie) ale ludzie narzekają ... Pozdrawiam.

goraplx
12-10-11, 23:22
popatrz jeszcze na tarcze MINTEX i BREMBO.

Kras
13-10-11, 10:58
Na pewno nie gladkie Brembo...jeden z wiekszych szitow jakie istnieja. Kiedys byly spoko ale strasznie jakosc zeszla na psy. Jak Brembo to tylko Oro.

goraplx
13-10-11, 11:18
Dobrze wiedziec. Jednak zamowilem gladkie EBC i zobaczymy czy bede kolejnym niezadowolonym.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Dareko87
14-10-11, 09:57
brembo ORO nie ma do fn2 czy ep3 :/

Kras
14-10-11, 12:25
Wiem o tym niestety. Dlatego na opcje Brembo nie powinno sie w przypadku tego auta w ogole patrzec.

cool7
17-10-11, 18:00
Zdecydowałem się na tarcze EBC, pomimo że mechanik zachwalał ATE + klocki TRW - podobno idealny zestaw. Zostały jeszcze klocki do wyboru, zastanawiam się nad Ferrodo premier albo TRW czy to dobry wybór?

Ordi
18-10-11, 10:28
ja mam tarcze Brembo HC i jestem zadowolony - hamowanie git i jak narazie się nie pokrzywiły :p

mrcn
18-10-11, 11:32
ja mam tarcze Brembo HC i jestem zadowolony - hamowanie git i jak narazie się nie pokrzywiły :p

Moje niestety tak :/

h16v
18-10-11, 22:22
A oryginalne tarcze od FN2 są kiepskie?? Pytam bo mam takie i są super. Ale kiedyś rzecz jasna się skończą.

Kras
19-10-11, 08:24
Lepsze sa z EP3.

cool7
20-10-11, 22:44
Ostatecznie założyłem tarcze ATE + klocki Ferodo Premier. Jak narazie jest Oki, zobaczymy jak zrobię więcej kilometrów. Tarcze ATE są zabezpieczone specjalną powłoką.

TeeS1975
21-10-11, 16:59
Jaką powłoką ?

Artur S.
25-10-11, 10:25
Witam!
Może się komuś przydać "cenowe" info:
Klocki hamulcowe tył: 170PLN (numer katalogowy: 43022SMGE02/3408 - jest to zamiennik zdaje się jakieś TRW, oryginalne kosztują koło 240-250PLN)
Robocizna: 146,40PLN
ASO: Auto West WAW
Civic5D 1.8

Wczoraj zamieniałem u nich koła na zimówki i okazało się, że praktycznie nie mam już tylnych klocków. W ASO wzięli mnie z zaskoczenia i dlatego zdecydowałem się na wymianę w AW a nie u pana Henia gdzie pewnie zapłaciłbym połowę tej kasy. Ale nie ma co już płakać nad rozlanym mlekiem, jedynie tej robocizny nie mogę przeżyć, bo w jej cenie było też zdjęcie kół a to zostało zdaje się ujęte w wymianie opon co uświadomiłem sobie po powrocie do domu... Jak zwykle mądry Polak po szkodzie.. Anyway - subiektywne odczucia narazie nie są najgorsze tj. klocki póki co nie piszczą ani nie pylą chociaż mam wrażenie, że szczaw minimalnie gorzej hamuje. Zobaczymy jak się będą sprawiały po kilku kkm.

Pzdr - Artur S.

kvas
01-11-11, 00:10
Takie pytanko. Mam za parę dni przegląd. Mam komplet EBC tarcze i klocki -przód/tył. Polecacie wymienić płyn hamulcowy na EBC DOT-4? Jeżdże na standardowym hondowskim, a podobno przy takim zestawie hamulcowym nie zawsze ogarnia się temperaturowo... Ile tego płynu kupić na wymianę? Warto?

Lucas.FK2
01-11-11, 01:11
Lej EBC albo Ferrodo,bo standardowy lubi się zagotować.

Ordi
01-11-11, 13:17
wlej DOT5.1 to napewno wytrzyma :) DOT5 ma wyższą temperaturę wrzenia niż DOT4

kvas
01-11-11, 23:40
Dzieki. A co polecacie EBC czy może Motula?
http://allegro.pl/plyn-hamulcowy-motul-dot-5-1-syntetyczny-500-ml-i1886055988.html
http://allegro.pl/plyn-hamulcowy-ebc-racing-500ml-dot-4-sport-i1893424342.html

No i pytanko ile go kupić :D

Kras
02-11-11, 08:38
Bierz Motula 5.1. Teoretycznie wystarczy jedna buteleczka 0.5l.

kvas
02-11-11, 11:35
Oks. Dzięki.

Ordi
04-11-11, 18:51
Jakby kogoś interesowało to mam do sprzedania zaciski hamulcowe od Type-R'a:

http://www.ordifreestyle.com/pk/zaciski/1.jpg
http://www.ordifreestyle.com/pk/zaciski/2.jpg

Zaciski tak jak na foto - z jarzmami, wszystkimi śrubkami i oryginalnymi klockami hamulcowymi HONDA NISSIN. Cena 900pln + wysyłka :rolleyes:

h16v
04-11-11, 21:50
Jakby kogoś interesowało to mam do sprzedania zaciski hamulcowe od Type-R'a:

Zaciski tak jak na foto - z jarzmami, wszystkimi śrubkami i oryginalnymi klockami hamulcowymi HONDA NISSIN. Cena 900pln + wysyłka :rolleyes:

Ty chyba sobie jaja robisz Ordi :) Ja równo za 900zl kupiłem zaciski z tarczami, klockami, przewodami i właściwie polową wahacza :)
Jakby coś to ja za pół darmo oddam praktycznie nowe tarcze Blueprint i zaciski z klockami Ashika :)

mrpiotr
05-12-11, 09:35
Witam,

ja poszedłem w może nieco mało popularne klocki OMP Road&Sport. Doświadczenia z WRX były pozytywne. Tu po 2000 km też jest ok. Na pewno lepiej niż seria i nie pylą tak mocno. Zobaczymy czy seryjnej tarczy nie zjedzą za szybko.
Kosztowało mnie to 290 przód i 210 tył czyli podobnie jak ori w ASO

Piotrek

h16v
11-03-12, 22:40
Jakiś tydzień temu ruszyłem samochód po 2 tygodniach stania. Ruszając konkretnie szarpnęło - klocki ewidentnie zacisnęły się na tarczach. Przez pewnie czas szuranie było dość głośne ale przeszło. Niestety dohamowania z większych prędkości są obecnie wyraźnie słyszalne w postaci szumu. Czy ja mogłem pogiąć tarcze po tym sklejeniu się klocków z tarczami? Czy takie sklejanie to norma?

Silent
11-03-12, 22:57
musisz pojeździć trochę to wszystko ustanie, przez stanie zrobił się nalot z rdzy i teraz wszystko musi się dotrzeć tarcze nie mogły się przez to pogiąć.

ogi997
12-03-12, 13:53
Witam a co myslicie o tarczach Boscha przód i tyl oraz klocki do tego do mojej Hani 2.2 ictdi ? jak sie to spisuje miał ktos przyjemność uzywać pozdrawiam.

h16v
12-03-12, 14:59
Witam a co myslicie o tarczach Boscha przód i tyl oraz klocki do tego do mojej Hani 2.2 ictdi ? jak sie to spisuje miał ktos przyjemność uzywać pozdrawiam.

Przejrzyj ten wątek w całości. Ordi pisał o tych tarczach i na nich jeździł. Generalne w całym tym wątku jest kopalnia wiedzy.

TeeS1975
12-03-12, 16:05
ja poszedłem w może nieco mało popularne klocki OMP Road&Sport
Ktoś jeszcze na tym jeździł ? Bo moje już powoli się kończą i też na nie ostatnio gdzieś wpadłem.

semri
12-03-12, 23:41
Moje krótkie podsumowanie z pierwszego wątku. Dziś przebieg 133kkm. Zakupiony przeze mnie komplet EBC jest ku końcowi, lecz jakieś 5kkm jeszcze pociągnie. W między czasie wymieniłem raz klocki, ponownie greenstuffy. Materiały wytrzymały dwa razy dłużej niż ori. Następny komplet również z EBC. Jak na mój tryb niekapeluszniczy (no może tylko w korku) to wg mnie zdały egzamin.

Ordi
13-03-12, 09:11
Przejrzyj ten wątek w całości. Ordi pisał o tych tarczach i na nich jeździł. Generalne w całym tym wątku jest kopalnia wiedzy.
Nie jeździłem na nich. Ja mam tarcze Brembo a nie Bosch :) Nie mam pojęcia jak te Boscha będą się sprawować

h16v
13-03-12, 15:13
Nie jeździłem na nich. Ja mam tarcze Brembo a nie Bosch :) Nie mam pojęcia jak te Boscha będą się sprawować

Masz rację mój błąd - sorry. Pomieszało mi się. Nie zmienia to faktu, że wiedzy w tym wątku jest sporo.

ogi997
13-03-12, 17:57
A już sie bałem że jestem ślepy :P.. w istocie wątek dlugi i ciekawy , postanowiłem kupić tarcze Boscha zobaczymy jak sie będą spisywać pozdrawiam.

zyga502
16-03-12, 19:48
ja pozostałem wierny ori i kupiłem klocki na przód i okazuje się ,że klocki od legenda pasują do civica,zapłaciłem 360zł z rabatem 10%

uszaty
17-03-12, 00:54
A mam takie pytanie jaki jest koszt hamulców od type r ?? uzywki chodzi mi o jarzma itp i czy tak naprawde sie to opłaca ???

Paluch_tcw
17-03-12, 15:47
ja pozostałem wierny ori i kupiłem klocki na przód i okazuje się ,że klocki od legenda pasują do civica,zapłaciłem 360zł z rabatem 10%

Ale co znaczy wierny ? Bo to samo co kupiłeś za 360 dostaniesz za ~ 150 zł (Ta sama firma)

freak502
17-03-12, 17:51
Ale co znaczy wierny ? Bo to samo co kupiłeś za 360 dostaniesz za ~ 150 zł (Ta sama firma)

a jaka firma robi oryginał do 5D ?

zyga502
17-03-12, 19:39
napisz więcej ,gdzie można kupić taniej to samo

h16v
17-03-12, 23:37
Tarcze do EP3 oryginalne kosztują 450zł za sztukę - dziś sprawdziłem. Moim zdaniem (i nie tylko moim) nie ma nic lepszego.

Paluch_tcw
18-03-12, 00:15
napisz więcej ,gdzie można kupić taniej to samo

Na pierwszy montaż klocki idą firmy TRW lucas - różnią się znaczkiem - jedne mają Honda, drugie TRW :)

Pierwszy lepszy sklep:
http://www.iparts.pl/czesc/klocki-hamulcowe-komplet,honda,civic-viii-hatchback-fn-fk-od-2005-09,1-8-140km,45-5498-19241-100030-0-161-GDB3407.html

h16v
25-03-12, 21:21
Coś jest jednak nie tak. Przy hamowaniu ze 100km/h i więcej słychać wyraźny hałas z hamulców. Czy ja mam pogięte tarcze??
Czy można temu jakoś zaradzić??

Lynx07
26-03-12, 18:09
Coś jest jednak nie tak. Przy hamowaniu ze 100km/h i więcej słychać wyraźny hałas z hamulców. Czy ja mam pogięte tarcze??
Czy można temu jakoś zaradzić??

Czasem wystarczy przeczyścić i pomaga, trzeba sprawdzić.

TeeS1975
26-03-12, 19:16
Czy ja mam pogięte tarcze??
gdybyś miał pogięte tarcze to by Ci biło i na pedale i na kierownicy, z większych prędkości może być głośniej przecież jakoś trzeba tę rozpędzoną masę zatrzymać.

Jabukasigi
31-03-12, 10:46
Proszę o opinie co do przedstawionych klocków:Ferodo Premier,ATE,Textar,TRW.Które polecacie najbardziej?

Paluch_tcw
31-03-12, 16:59
Proszę o opinie co do przedstawionych klocków:Ferodo Premier,ATE,Textar,TRW.Które polecacie najbardziej?

TRW - tej firmy klocki trafiają na pierwszy montaż - bardzo dobra cena/jakość, ATE trochę droższe ale również dobre (mocniej pylą). ferodo lubią piszczeć, textar badziewie.

Jabukasigi
31-03-12, 17:52
Rzeczywiście Textar wypadają najgorzej,jednak z pozostałej trójki trudny wybór.

Alix
31-03-12, 19:15
TRW - tej firmy klocki trafiają na pierwszy montaż - bardzo dobra cena/jakość, ATE trochę droższe ale również dobre (mocniej pylą). ferodo lubią piszczeć, textar badziewie.

Mam Ferodo Premier w Civicu i nie piszczą. Co więcej, zainstalowaem je też żonie w Swifcie właśnie specjalnie dlatego, że seryjne piszczały i problem się skończył. Ferodo przynajmniej standardowe Premiery to generalnie miękkie klocki i jak są dobrze zamontowane piszczeć nie powinny bardziej niż inne wynalazki...

Ordi
31-03-12, 21:49
mam ferodo ds performance i też nie piszczą. Hamują spoko ale trzeba je najpierw troche rozgrzać aby było git. Problemów z nimi nie mam - za to EBC zielone piszczą jak złe :D

Paluch_tcw
01-04-12, 04:53
mam ferodo ds performance i też nie piszczą. Hamują spoko ale trzeba je najpierw troche rozgrzać aby było git. Problemów z nimi nie mam - za to EBC zielone piszczą jak złe :D

Wychodzi na to, że zależy od serii. Ja mam zielone EBC i tarcze EBC groove i żadnego pisku przez 5 000 km. A ferodo lubiły piszczeć (vectra, passat).

kubaSG
01-04-12, 08:11
Mam Ferodo premier przod i tyl i zero pylenia i piszcenia

siemaR
01-04-12, 10:19
Same klocki nie piszczą - sporo zależy od tego z jaką tarczą współpracują. Tarcze i klocki ATE - delikatnie popiskują jak są zimne, na rozgrzanych jest ok.

Ordi
02-04-12, 11:30
Wychodzi na to, że zależy od serii. Ja mam zielone EBC i tarcze EBC groove i żadnego pisku przez 5 000 km. A ferodo lubiły piszczeć (vectra, passat).

U mnie po 5tys km też nie piszczały. Za 10tys km napisz czy wciąż nie piszczą :D U mnie tak się 'darły' że łeb urywało! Wymieniłem je jak jeszcze połowa ich była bo już wytrzymać się nie dało - aż ludzie na chodniku się patrzyli :)

TeeS1975
03-04-12, 01:53
Do zwykłej miejskiej jazdy idealne są zwykłe EBC, żadne greenstuffy, zwykłe czarne (IMO lepsze niż inne z tej klasy), cena jak za inne z tej półki Ferodo, TRW, ATE.

masi0
11-04-12, 11:54
Po 19.000km skończyły się seryjne klocki - tarcza JESZCZE seryjna ale już z mini rantem - założyłem Ferrodo Premium ale niestety nie jestem do nich przekonany. Ostatnio przy awaryjnym hamowaniu ze 120km nagle przestały działać :mad: mega się zagotowały, smród niesamowity.

Co by tu założyć do FK2 na przód aby klocki wytrzymywały te 20k km i nie robiły takich numerów jak te Ferrodo?

Ordi
11-04-12, 19:00
to że się zagotowały hamulce i przestały działać to wina starego płynu hamulcowego - o ile mamy tu do czynienia z 'zagotowaniem hamulca' czyli, że pedał wpadł w podłogę.
Jeśli tak, to zmień płyn na nowy (jakiś dobry) i problem zniknie.
A to że był smród z klocków to zazwyczaj standard :)

Lucas.FK2
12-04-12, 11:44
Po 19.000km skończyły się seryjne klocki - tarcza JESZCZE seryjna ale już z mini rantem
heh. Zaskoczę Ciebie i pewnie was w tym momencie :p W domowym ufo jest 48.000 przebiegu i nadal seryjne klocki i tarcze.
p.s- nie wiem jak jeździ mój tata,że mu tyle wytrzymały i wytrzymają jeszcze długi czas :D

bison
12-04-12, 12:02
U siebie mam prawie 42tkm i klocki jak i tarcze rowniez fabryczne. W ASO stwierdzili ze klockow jeszcze z 1/3 zostala a na tarczach dopiero minimalny rant. Nie oszczedzam jakos samochodu ale jezdze tylko po miescie wiec nie mam ostrego hamowania ze 150-0.

Alix
12-04-12, 12:37
Hmm ja jeżdżę ... powiedzmy dynamicznie ... i po 35 tys. skończyłem wszystkie klocki i tylne tarcze :p

lolek82
12-04-12, 13:13
mi po 22kkm skończył się jeden z 4 klocków z tyłu. Niestety i tarcze też do wymiany bo się przypaliły... bardzo szybko poszły...

Mixed
12-04-12, 14:20
Witam!

Kupiłem dziś klocki japońskie klocki JPN (jedne z najtanszych) w sklepie Car-Zone za 55zł komplet na przód.
Zamierzam kupić również szybko tarcze hamulcowe, pytanie tylko czy tarcze JPN za 130zł za komplet na przód, bedą działać i się nie pogną przy normalnej jeździe? Nie mam kasy, chce wymienić po prostu na nowe, by dało się jeździć, bo i tak długo zwlekałem, a puka, stuka i ociera wszystko już. Dodam, że auto prawdopodobnie chce sprzedać za jakiś czas, więc też nie chce dużo wkładać w niego, tym bardziej, że moje finanse są malutkie w tej chwili. Proszę o odpowiedzi, czy kupić te JPNy, czy da się na nich jeździć normalnie, czy może dać 60zł więcej i wziąć OYODO ? (choć ta różnica cenowa jest i tak dla mnie spora w tym momencie) .

Pozdrawiam

TeeS1975
12-04-12, 14:23
Troszkę nie ten dział kolego, ale tak czy inaczej tak tanie tarcze raczej się powichrują przy pierwszym większym wysiłku (jakieś większe hamowanie z 80-100 do 0)

leadgenx
20-04-12, 07:52
Witam,
właśnie jestem po wymianie klocków przednich w Civic'u 1.8 automat sedan wersja USA i dla tych, którzy dzwoniąc do sklepów z częściami usłyszą "o w amerykańcu to może być różnie" podaję, że nr oryginału Hondy to AK NS236HEF, (Sumitomo). Pasują np. FERODO FDB1669, czy TRW GDB3375 (choć słowo "pasują nie jest tu może na miejscu -w TRW musiałem przyszlifować o 1mm szerokość wypustu prowadzącego).
Tak na marginesie, oryginalne klocki wytrzymały mi dokładnie 100 000 km, tarcze nie mają rantów i są w dobrym stanie a to wszystko przy automacie gdzie hamowania silnikiem brak ;)

geshoo
23-04-12, 20:25
czytam już ten wątek 2x i wraz nie wiem jakie klocki i tarcze kupić, każdy opisuje ze te są dobre te są zle potem sie okazuje ze te dobre są zle i na odwrót ;)
planuje kupić tarcze i klocki przód i tył
albo zimmermann albo ate, a klocki ? ate? twr? green stuff ? czy klocki też zimmerman lub ate ? chciałbym to wymienić jeszcze przed majówką wiec czkeam na sugestie

TeeS1975
23-04-12, 20:29
najlepiej teoretycznie powinien się spisywać komplet tego samego producenta

jockow
23-04-12, 20:54
Właśnie dlatego kupiłem sedana,u mnie 123tyś i oryginalne tarcze a klocki drugie pierwsze wymienione były przy 60 tyś.Zawieszenie całe jeszcze też oryginalne.

buri
24-04-12, 10:05
czytam już ten wątek 2x i wraz nie wiem jakie klocki i tarcze kupić, każdy opisuje ze te są dobre te są zle potem sie okazuje ze te dobre są zle i na odwrót ;)
planuje kupić tarcze i klocki przód i tył
albo zimmermann albo ate, a klocki ? ate? twr? green stuff ? czy klocki też zimmerman lub ate ? chciałbym to wymienić jeszcze przed majówką wiec czkeam na sugestie

co do klockow to smialo mozesz kupic ferodo FDB1862 na tyl. przejechalem na nich na razie ponad 15kkm i praktycznie nie widze zuzycia. tarcze mam ori. rantu tez brak a jest to drugi komplet klockow na tych tarczach - poprzednie byly ori ale bardziej pyliły.
na przod tez jak bede wymienial to dam ferodo. w tej chwili sa ebc green, na ktorych zrobilem niecale 40kkm i jeszcze 1/3 jest ale ebc pyli nie mniej niz ori.

h16v
03-05-12, 19:24
Może mi ktoś powiedzieć co jest nie tak z moimi hamulcami. Jechałem szybciej tak koło 150km/h i musiałem dość ostro hamować - usłyszałem naprawdę głośny hałas aż do samego końca hamowania. Nie miałem czegoś takiego.

F1le
04-05-12, 10:51
Może mi ktoś powiedzieć co jest nie tak z moimi hamulcami. Jechałem szybciej tak koło 150km/h i musiałem dość ostro hamować - usłyszałem naprawdę głośny hałas aż do samego końca hamowania. Nie miałem czegoś takiego.

A masz tarcze nacinane? Jak masz nacinane to łomot przy rozgrzanych hamulcach jest istna normą w tego typu tarczach... Ewentualnie zgrzałeś klocek

tomag
04-05-12, 16:28
.. a przypadkiem nie skończyły się klocki ?

Maro2004
04-05-12, 21:07
A przypadkiem ABS ci się nie włączył?

h16v
05-05-12, 22:55
A masz tarcze nacinane? Jak masz nacinane to łomot przy rozgrzanych hamulcach jest istna normą w tego typu tarczach... Ewentualnie zgrzałeś klocek
Tarcze zwykłe. Pamiętam, że to się zaczęło pod koniec zimy kiedy nie ruszałem samochodu przez dwa tygodnie. Wtedy ledwo ruszyłem z miejsca i poczułem takie mocne walnięcie w hamulcach - tak jakby klocki przylepiły się do tarcz - zresztą było widać ślad klocków na tarczach - wtedy też bałem się, że pogiąłem tarcze ale pisaliście, że nie jest to możliwe. Zastanawiam się czy nie wymienić klocków.

.. a przypadkiem nie skończyły się klocki ?
Miałem niedawno przegląd - mówili, że jest ok....

A przypadkiem ABS ci się nie włączył?

Jak mógł się włączyć przy hamowaniu ze od 150km/h do około 90km/h

reclipser
09-05-12, 20:50
Wie ktoś może czy od jakiegoś europejczyka pasują? Od Accorda czy coś....
Wziałem od Type-Ra ale to nie to, chyba, że w sklepie się walnęli.

mikocivic
27-05-12, 13:40
Panowie, w mojej hani sedan '06 klocki z przodu do wymiany. To będą 3 przy 130 tkm, tarcze mam od nowości i są już dość zużyte. Chcę skorzystać z okazji i zmienić komplet z przodu. Zastanawiam się nad zwykłymi tarczami ebc + klocki green stuff. Wg polecanej na forum strony ebc24 wyjdzie to +/- 750 PLN. A może taniej kupić klasyka czyli brembo + ferodo? Co radzicie?

Paluch_tcw
27-05-12, 13:52
Ile osób tyle opinii. Cały temat o tym i każdy poleca coś innego. Ja mam u siebie EBC groove i green stuff'y i jestem jak najbardziej zadowolony

mikocivic
27-05-12, 14:02
Tak to jak z odwieczną "wojną" canoniarzy z niconowcami. Tarcze groove są nacinane. Nie są zbyt głośne przy hamowaniu. Dlaczego wolałeś te od zwykłych? Bo cena jest sporo większa?

Paluch_tcw
27-05-12, 14:20
Tak to jak z odwieczną "wojną" canoniarzy z niconowcami. Tarcze groove są nacinane. Nie są zbyt głośne przy hamowaniu. Dlaczego wolałeś te od zwykłych? Bo cena jest sporo większa?

Głośne nie są. Przy prędkościach autostradowych i otwartym oknie delikatnie słychać szuranie. Dlaczego ? Lubie sobie agresywnie pojeździć. A poza tym hamulec o wiele lepszy niż w serii. Na tył też mam taką kombinację. Do tego płyn Motul DOT 5.1. No i dodatkowo o wiele czystsze felgi niż na zwykłych tarczach.

zyga502
29-05-12, 19:25
[QUOTE=mikocivic;1663237]Panowie, w mojej hani sedan '06 klocki z przodu do wymiany. To będą 3 przy 130 tkm, tarcze mam od nowości i są już dość zużyte.

Jak ciekawostkę napisze ,że moja hania 07 r ma przejechane 89 tkm i wymieniałem tylko klocki z tyłu ,przód do tej pory ori,choć już kupiłem nowe na wymiane.

mikocivic
29-05-12, 20:53
Zyga, a jakie nowe kupiłeś. Ja myślę o gładkich tarczach EBC lub brembo i klockach EBC green stuff.

tynciu88
29-05-12, 21:01
A ja ponad półtora roku kupiłem civiczka od znajomego i jak narazie tylko raz były klocki wymieniane z przodu i raz z tyłu. Gościu jeździł w miarę spokojnie i większośc to trasy. Przebieg to 105 tkm. Tarcze wogóle nie ruszane i przyznam, że jeszcze pośmigają. Tylko klocki z przodu powoli się kończą. Co powiecie o Zimmermannach czy Hawk?? Bo kilku znajomych nie poleca mi ebc i ate bo niby szkoda kasy. Jeżdżę raczej spokojnie co jest zrozumiałe przy tych cenach paliw więc może warto zainwestowac w zwykłe ferodo czy TRW??

zyga502
30-05-12, 19:33
Zyga, a jakie nowe kupiłeś. Ja myślę o gładkich tarczach EBC lub brembo i klockach EBC green stuff.

Kupiłem ori klocki od legenda choć już mi tu koledzy podpowiedzieli ,że przepłaciłem ,bo mogłem kupić ponoć zamienniki TWR niby to samo,a tarcze wciąż ori i nie zmieniam

F1le
03-06-12, 10:31
A ja ponad półtora roku kupiłem civiczka od znajomego i jak narazie tylko raz były klocki wymieniane z przodu i raz z tyłu. Gościu jeździł w miarę spokojnie i większośc to trasy. Przebieg to 105 tkm. Tarcze wogóle nie ruszane i przyznam, że jeszcze pośmigają. Tylko klocki z przodu powoli się kończą. Co powiecie o Zimmermannach czy Hawk?? Bo kilku znajomych nie poleca mi ebc i ate bo niby szkoda kasy. Jeżdżę raczej spokojnie co jest zrozumiałe przy tych cenach paliw więc może warto zainwestowac w zwykłe ferodo czy TRW??

EBC jest OK jak nie dajesz w palnik hamulcom. Na tarczach gladkich zimmerman jezdza chlopaki w rajdach i sa nadzwyczajnie wytrzymale, klocki Hawk nie mialem wiec ciezko mi sie wypowiadac. Jak jezdzisz normalnie to faktycznie szkoda kasy, bierz ATE i EBC greenstuff i bedzie OK.

Alix
04-06-12, 00:28
Ja mam Hawki HP+ w ED7 i są nieziemsko skuteczne, ale dobrze działają dopiero po rozgrzaniu (wystarczy jedno dobre hamowanie). A przy tym nie pylą. Niestety, przy delikatnej jeździe po mieście nieźle piszczą przy hamowaniu... Lubią ostrą jazdę w każdym razie. Do codziennego auta nie polecam.

butler.gdansk
21-06-12, 10:48
Mój Civic przeszedł ostrą kurację wzmacniającą i teraz potrzebuję założyć hamulce które ogarną te nieokiełznane konie mechaniczne.
Nie chodzi mi o samą wymianę klocków, ale o komplet hamulców.
Oprócz lepszych własności niż te fabryczne mają też lepiej wyglądać bo te co mam dotychczas to jakaś porażka jak dla mnie.
Zakładam że mniejszych felg niż 17 cali nie będę używał.
Jazda codzienna, nie wyczynowa.
Budżet... Do 5000zł. Znajdę coś czy lepiej więcej uciułać? Gdzie znajdę?

buri
21-06-12, 14:21
optymalnym rozwiazaniem wydaje sie przeszczep zestawu z typeR
podobno plug&play i koszt nie powinien byc wysoki jak kupisz uzywane zaciski, do tego przewody wymien i bedzie malyna!
swoja droga ile kucy dorzucili i gdzie virusowales?
moze jakis wykresik?

Alix
21-06-12, 14:45
Można oczywiście zmienić zaciski na TypeR, tarcze i klocki na lepsiejsze, płyn, oplot - na ulicę wystarczy. Ale jak masz taki budżet to może Tarox albo jakiś big brake kit... to naprawdę zrobi kolosalną różnicę i już na torze można szaleć. Ale wtedy zawias, wszystko. A ile tych koni uzyskałeś że hamulce tak nie wyrabiają???

butler.gdansk
21-06-12, 14:46
optymalnym rozwiazaniem wydaje sie przeszczep zestawu z typeR
podobno plug&play i koszt nie powinien byc wysoki jak kupisz uzywane zaciski, do tego przewody wymien i bedzie malyna!
swoja droga ile kucy dorzucili i gdzie virusowales?
moze jakis wykresik?
Virus to na końcu dopiero. Teraz założyłem nowy intercooler (bo DRL zasłaniały mi poprzedni) a robiłem go u siebie w pracy. Wlot na niego zajmuje praktycznie cały dół zderzaka :D
Dolot też nowy we własnym zakresie przy pomocy znajomego. DPF jadę wyciąć w najbliższy wtorek.
Szukam jeszcze miejsca w okolicy trójmiasta gdzie znają się na virusowaniu tak by od dołu za dużego przyrostu nie było.
Mocy pewnie ponad 200 wyjdzie bo zanim robiłem przeróbki to fabrycznie miał równo 150.
Sprzęgło w fazie projektowania...
Zostaje jeszcze koło dwumasowe - to sobie zostawię na deser. Skrzynia musi wytrzymać bo jej już nie ogarnę.
Przeszczep z Type-R raczej nie... ponoć bez rewelacji. Już za wiele razy miałem hamowanie do ostatniej chwili i po prostu mam dość tego co jest teraz a jak już mam je zmienić to raz a porządnie.
Najpierw spróbuję Tarox albo big brake wg. sugestii. Co z tego wyjdzie to zrecenzuję.

TeeS1975
21-06-12, 15:31
Tylko, komplet Taroxa na obie osie to z 12-15k pln

butler.gdansk
21-06-12, 16:59
Od Tarox dostałem odpowiedź:
Kompletny przód pod felgę 16” za 6607zł
Kompletny przód pod felgę 17" za 11031zł
Kompletny tył pod felgę 17" 4666zł
Trochę dużo jak dla mnie... :confused:

uniu1
21-06-12, 17:58
Wstawiłeś frontowy IC? Dawaj foty? Czy musiałeś podcinać zderzak? Czy odczuwasz róznicę w przyspieszeniu po zmianie samego IC na większy?

butler.gdansk
22-06-12, 06:36
Wstawiłeś frontowy IC? Dawaj foty? Czy musiałeś podcinać zderzak? Czy odczuwasz róznicę w przyspieszeniu po zmianie samego IC na większy?
Fotek przy montażu nie robiłem... Zbyt napalony byłem żeby o tym pomyśleć... hehe. Jak zrealizuję wszystko co planowałem to wtedy porobię zdjęcia.
Efekt intercoolera i dolotu?? Hmm... Z dołu to samo co było. Do 3000obr/min idzie jak szedł - Nie odczuwam różnicy. Ale wyraźnie odczuwam więcej na powyżej 3500 obr/min. Do tego o ile wcześniej zmieniałem na 3-kę przy prędkości 85km/h to teraz to mogę pociągnąć do 92km/h bez efektu zadyszki.

buri
22-06-12, 13:24
ktos na forum mial w ictdi zalozony big brake bodajze d2 i jesli dobrze pamietam to mowil ze ok 5000 wyslo wiec akurat w Twoim budzecie
o, juz znalazlem - to kot ale nie wiem czy on jeszcze tu zaglada:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?24459-N22A2-Nighthawk-Black-Pearl-HB-3D-Projekt-CIVIL
tez jestem ciekawy jakie wymiary coolera i czy duzo Ci to dalo ale to jak wystroisz autko dopiero bedzie widac
ciekaw jestem jaki masz pomysl na zrobienie sprzegla - ja troszke zglebialem temat i skonczylo sie na adaptacji zestawu z accorda idtec 180KM. ciekaw jestem ile to pociagnie ale to sprzeglo spokojnie ogarnia ponad 200KM
dwumasa z kolei moim zdaniem jest calkiem przyzwoita i przy rozsadnym uzytkowaniu 100kkm wytrzyma nawet po programie. kolega ordi wspominal ze Pan Radzikowski podjalby sie zrobienia jednomasy i cena kolo zamachowe plus wzmocnione sprzeglo u niego byla w granicach 2000pln
sorry za OT

butler.gdansk
22-06-12, 13:49
Wysłałem zapytanie do big brake - czekam na odpowiedź co mi zaproponują.
Intercooler sam zaprojektowałem, stworzyłem model w SolidWorks i dałem koledze do pospawania.
Sprzęgło będę tworzył od nowa, ale spróbuję wcześniej z Radzikowskim pogadać bo może nie potrzebna będzie w tym moja praca skoro już za 2000pln by to zrobił. Zresztą wysłałem Ci PM

mikocivic
05-07-12, 12:07
Z moimi hamulcami zamieszanie spore, bo w warsztacie klocki ferodo okazały się za małe. Pomogli hondziarze z mjs w Falenicy. Okazuje się, że są różnie w produkcji do lipca 2006 i od lipca 2006. Za dwie godziny odbieram z założonymi klasykami klocki ferodo i tarcze brembo. Jak pojeżdżę dam znać jak to działa...

F1le
06-07-12, 10:20
Mój Civic przeszedł ostrą kurację wzmacniającą i teraz potrzebuję założyć hamulce które ogarną te nieokiełznane konie mechaniczne.
Nie chodzi mi o samą wymianę klocków, ale o komplet hamulców.
Oprócz lepszych własności niż te fabryczne mają też lepiej wyglądać bo te co mam dotychczas to jakaś porażka jak dla mnie.
Zakładam że mniejszych felg niż 17 cali nie będę używał.
Jazda codzienna, nie wyczynowa.
Budżet... Do 5000zł. Znajdę coś czy lepiej więcej uciułać? Gdzie znajdę?

A K-Sport 330mm ???

butler.gdansk
06-07-12, 14:51
Jest duży skok cenowy i po paru zapytaniach ciężko coś dobrać.
Proponują mi np.:
--------------------------------------------
*Hamulce przód:
-Tarcze EBC Turbogroove - 410zł/szt
-Klocki EBC GreenStuff - 205zł
*Hamulce tył:
-Tarcze EBC Turbogroove - 260zł/szt
-Klocki EBC GreenStuff - 190zł
SUMA przód i tył - 1735zł
Tarox komplet przód + tył (tarcze, klocki, zaciski, jarzma, przewody) to już minimum 11000zł. Za dużo jak dla mnie.
K-SPORT Big Brake to około 6000zł za przód 330mm (tarcze, klocki, zaciski, jarzma, przewody w zestawie), mają problemy ze znalezieniem na tył bo nie mają w katalogu 2.2 diesel
Mam teraz pytanko konkretne dla kogoś kto jest tego pewny, czy hamulce dedykowane do Type-R będą pasowały do 2.2 i-ctdi?
Może będzie mi łatwiej wtedy znaleźć...

TeeS1975
07-07-12, 09:12
Przód na pewno, może niech szukają do R18 tu są takie same.

RafalGo
07-07-12, 12:48
Witam
Prosze o pomoc w dobraniu - klocki/tarcze tył. Honda Civic 1.8 4D 2007 (FD7). Chcialbym przeznaczyc na ten komplet ~300zl. Moj styl jazdy jest dosyc agresywny. Z przodu mam zamowione EBC yellow i tarcze brembo. Teraz musze kupic cos tanszego na tyl.
Prosze o pomoc, dziekuje

TeeS1975
08-07-12, 06:11
Co to znaczy agresywny styl jazdy ? Jak masz z przodu mieć yellowsuffy a z tyłu jakiś shit (bo za 300 to raczej będzie ciężko z klockami i tarczami dobrej jakości) same tarcze EBC turbo groove na tył to ~300 (a dupy nie urywają), a gdzie jeszcze klocki ???? to lepiej kupić "normalny" komplet T+K i nie widziwiać, tym bardziej że z seryjnego rozmiaru to miodu nie będzie, moim zdaniem pieniądze wywalone w błoto.
Jeździłeś kiedyś na takich klockach jak Yellowsuffy? Jeżeli nie i masz sporo przelotów po mieście to radzę sobie darować, ze względu na swoje i przede wszystkim innych bezpieczeństwo.

Ordi
10-07-12, 08:48
Jest duży skok cenowy i po paru zapytaniach ciężko coś dobrać.
Proponują mi np.:
*Hamulce przód:
-Tarcze EBC Turbogroove - 410zł/szt
-Klocki EBC GreenStuff - 205zł
*Hamulce tył:
-Tarcze EBC Turbogroove - 260zł/szt
-Klocki EBC GreenStuff - 190zł
SUMA przód i tył - 1735zł
Tarox komplet przód + tył (tarcze, klocki, zaciski, jarzma, przewody) to już minimum 11000zł. Za dużo jak dla mnie.
K-SPORT Big Brake to około 6000zł za przód 330mm (tarcze, klocki, zaciski, jarzma, przewody w zestawie), mają problemy ze znalezieniem na tył bo nie mają w katalogu 2.2 diesel
Mam teraz pytanko konkretne dla kogoś kto jest tego pewny, czy hamulce dedykowane do Type-R będą pasowały do 2.2 i-ctdi?
Może będzie mi łatwiej wtedy znaleźć...

Z tego co wiem to w 2.2 tylne hamulce są takie same jak w Type-R. Ale po co Ci zmieniać tył skoro sam przód wystarczy?! Tył ma znikome znaczenie podczas hamowania i seria w miarę daje rade...
Na przód możesz jeszcze kupić zaciski z Type-R'a + klocki + tarcze. Zwykły taki zestaw to koszt około 1.200pln. Z tym, że jakiejś wielkiej róznicy nie będzie (napewno będzie lepiej ale nie super). Jak masz kase to bierz K-Sporta i będzie kozak.
Btw. Zrobiłeś chipa? Ile masz teraz pod maską? :)

butler.gdansk
10-07-12, 09:20
Z tego co wiem to w 2.2 tylne hamulce są takie same jak w Type-R. Ale po co Ci zmieniać tył skoro sam przód wystarczy?! Tył ma znikome znaczenie podczas hamowania i seria w miarę daje rade...
Na przód możesz jeszcze kupić zaciski z Type-R'a + klocki + tarcze. Zwykły taki zestaw to koszt około 1.200pln. Z tym, że jakiejś wielkiej róznicy nie będzie (napewno będzie lepiej ale nie super). Jak masz kase to bierz K-Sporta i będzie kozak.
Btw. Zrobiłeś chipa? Ile masz teraz pod maską? :)

Type-R odpada - Wiele opinii jest takich że bez rewelacji
Tarox niestety też odpada - koszty są nie do przyjęcia.
Będe zamawiać (ale dopiero po wakacjach):
- przód: K-sport 330mm 8-tłoczkowe 5900zł
- tył: -Tarcze EBC Turbogroove + Klocki EBC GreenStuff 710zł
- Motul RBF660 2x0,5L 102zł
Razem za hamulce mi wyjdzie 6712zł.
Myślałem że tył też będzie "kozacki" dla samego chociaż wyglądu, ale chyba mi przeszło. K-sport na tył nawet ich nie robi i niemiałbym jak go skompletować.
Chipa jeszcze nie zrobiłem... Ale po samym intercoolerze idzie duuużo lepiej. Im dłużej jeżdżę tym bardziej to czuję, szczególnie jak wysoko ciągnę.
Muszę się rozejrzeć gdzie tego wirusa mogą mi z głową zrobić. W naszym motorze trzeba to umiejętnie zrobić bo osprzęt mi padnie.

Ordi
10-07-12, 13:50
Aha ok. Ja też zamontowałem sobie Intercooler i tez czuje mega różnicę. Ale może zrobię jeszcze jakąś korektę mapy po wakacjach... Zobaczymy na co fundusze pozwolą... :)
Tak czy siak hamulce to super sprawa ale dla mnie to za bardzo odległy i raczej nierealny temat (przynajmniej przez najbliższe 3 lata)... :rolleyes:

Saawrel
18-07-12, 00:48
Ja niestety w przeciwieństwie do Butlera zakładam zaciski od Type-R( na tyle pozwalają fundusze), chyba że macie jakieś propozycje w rozsądnej cenie tak żeby za przód wyszło do ok. 2000zł a żeby to miło ręce i nogi, bo tył zostawić chce seryjny tylko klocki lepsze założyć.

Tak więc mam zamiar założyć zestaw Type-R + tarcze EBC TURBO GROOVE + klocki green stuff na tył chcę dać klocki green stuff

Teraz moje pytanie:

Mianowicie, to że zaciski or R-ki są plag& play to już wiem tylko chce złozyć przewody w oplocie stalowym i moje pytanie jest takie czy kupić je jako przewody dedykowane do Type R czy do 2.2 i-ctdi, bo z tego co piszecie to są nieco inne końcówki przy zaciskach i trzeba coś podłożyć żeby dobrze spasowało.

Ale jak wygląda sprawa od drogiej strony wężyka czy jest to samo dokładnie czy coś innego.

I jeszcze pytanie o serwo, czy w Type R jest takie samo jak w 2.2 i-ctdi czy jakieś mocniejsze a jeśli tak to czy warto je tez zmienić i czy coś to w ogóle da, i czy będzie pasowało bez żadnej rzeźby?

A jeszcze prośba jak ktoś ma jakiś dobry link do dobrego sklepu z częściami Ferodo bo tez się zastana nad ta firma tyle ze nie mogę znaleźć żadnej dobrze poukładanej strony co by porównać jakościowo i cenowo jak to wygląda.

Dzięki i pozdro

TeeS1975
18-07-12, 00:53
Tak więc mam zamiar założyć zestaw Type-R + tarcze EBC TURBO GROOVE + klocki green stuff na tył chcę dać klocki green stuff

Chyba lepszą opcją są tarcze od EP3 (tak pasują) i klocki DS performance, EBC jest przereklamowane :)

Saawrel
18-07-12, 01:32
Czyli zacisk od r-ki ufo + tarcza od EP3 + Ferodo klocki. To ciekawy zestaw.

Dobrze wiedzieć poszukam i popatrzę jak to wygląda.

Tak na szybkiego to koszta w sumie podobne więc się zastosowanie nad takim zestawem skoro polecasz taką akcję.

Ordi
18-07-12, 09:33
Mi się wydaje że lepsze są tarcze od FN2! Od EP3 co prawda pasuja ale maja jakis inny układ żeberkowania/chłodzenia. W FN2 jest jakiś chyba 'poprawiony'? Ja niby mam od EP3 i jak narazie jest git i nic nie narzekam.
Jesli masz do wydania 2000pln to poszukaj zacisków przednich Brembo od Integry DC5. Jak ci sie uda to kupisz je za 500$. Do tego zakladasz tarcze do Hondy S2000 i masz wypas hamowniki.
Co do klocków EBC Green Stuff to średnio polecam bo po 1 na maxa pylą a po 2 strasznie szybko zjadają tarcze i lubią po pewnym czasie piszczeć :-/
Przewody stalowe załóż od FN2 bo są ciut dłuższe od zwykłych w 3D i 5D.
Co do serwo to porównaj numery katalogowe na www.hondaoriginalparts.com i będziesz wiedział czy jest takie samo czy inne...

Saawrel
18-07-12, 16:24
Ordi to już całkiem zmieszałeś z hamulcami. Ale dobrze wiedzieć że jest parę opcji.

poszukam i zobaczę co i jak

Saawrel
18-07-12, 17:57
Kupno zacisków od Intergry to nie takie byle co bo ciężko trafić na jakieś. a tarcze od S2000 to już nie taki problem jest dużo do wyboru.

Ordi
18-07-12, 20:17
Integry DC5 chyba nie było na Polskę dlatego tego praktycznie nie ma. Trzeba szukać w UK albo za wielką kałużą (czyt. USA).
Tyle, że jak założysz zaciski od DC5 to chyba będziesz musiał założyć dystanse do seryjnych felg bo inaczej może zacisk pod felge nie wejśc (za bardzo schowana w głąb auta).
Najtańsza (może nie koniecznie najlepsza) opcja to zaciski od FN2 + dobre klocki i tarcze. Napewno będzie lepiej hamowało niż seria

Saawrel
18-07-12, 23:33
Ordi z ta ceną za te zaciski to byleś bardzo optymistyczny. 500 ale nie zielonych tylko z Królową Angielską na obrazku :D:D:D

jak wydać kasę to lepsze kupić za parę stów więcej i być super zadowolonym niż tylko trochę zadowolonym. Bardzo poważnie się zastanowię nad tymi od Integry.

Ordi ile cię wyszły hamulce bo masz coś na koształy tego co ja bym ewentualnie zakładał?

znalazlem taki fajny zestaw tylko kupe kasiory chce za niego :(

http://www.ebay.co.uk/itm/honda-dc5-brakes-set-for-ep3-civic-type-R-brembo-/261064250878?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item3cc8a455fe

Ordi
19-07-12, 00:35
Ja mam zaciski z FN2 (dałem za nie magiczne 180pln za 2 sztuki w stanie idealnym :D ), do tego klocki Ferrodo DS Performance (nie pamietam ceny ale chyba cos pod 300pln) i tarcze Brembo HC (tez nie pamietam ceny ale tez cos pod 300pln). Hamuje ok i jestem zadowolony z tego zestawu - łba nie urywa ale jest lepiej niż z serią :p

TeeS1975
19-07-12, 01:12
znalazlem taki fajny zestaw tylko kupe kasiory chce za niego

Za kałużą za 650 USD można znaleźć całość przód i tył
http://www.ebay.co.uk/itm/JDM-ACURA-RSX-TYPE-R-BREMBO-CALIPERS-BRAKES-SPINDLES-K20A-/180865894422?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&hash=item2a1c728816

Saawrel
19-07-12, 01:58
OKi to ja chyba mam już zaklepane co kupię. Po przewertowaniu kilkunastu forów itp kupie: zaciski od type r + tarcze Torax Sport Japan + klocki Ferrodo DS Performance + przewody w stalowym oplocie. wyjdzie jakies 2-2,5tyś za wszystko. Na większe zabawy niestety mnie nie stać.

Dzięki Panowie za pomoc i rady

F1le
25-07-12, 10:45
Mi się wydaje że lepsze są tarcze od FN2! Od EP3 co prawda pasuja ale maja jakis inny układ żeberkowania/chłodzenia. W FN2 jest jakiś chyba 'poprawiony'? Ja niby mam od EP3 i jak narazie jest git i nic nie narzekam.
Jesli masz do wydania 2000pln to poszukaj zacisków przednich Brembo od Integry DC5. Jak ci sie uda to kupisz je za 500$. Do tego zakladasz tarcze do Hondy S2000 i masz wypas hamowniki.
Co do klocków EBC Green Stuff to średnio polecam bo po 1 na maxa pylą a po 2 strasznie szybko zjadają tarcze i lubią po pewnym czasie piszczeć :-/
Przewody stalowe załóż od FN2 bo są ciut dłuższe od zwykłych w 3D i 5D.
Co do serwo to porównaj numery katalogowe na www.hondaoriginalparts.com i będziesz wiedział czy jest takie samo czy inne...

Lepsze sa tarcze od EP3 - sa z innego stopu i nie maja takiej podatnosci na wichrowanie jak te z FN2. Wszyscy sie dziwia dlaczego te same tarcze a cena tych od FN2 tansza. Wlasnie dlatego.

buri
30-07-12, 17:13
panowie i panie mam pytanie. zaskoczyl mnie koniec klockow hamulcowych (EBC green padly po nieco ponad 40kkm), tarcze tez widze ze maja dosyc wiec przekopałem się przez temat i nigdzie nie znalazlem odpowiedzi wiec zapytuję: czy zakladal ktos takie tarcze na przod od Ferodo: DDF1539?
cena jest kusząca 300pln za komplet.

z drugiej strony mozna poprawic hamowanie i zastanawiam się nad zestawem z TypeR+tarcze z ep3 - czy te lepsze tarcze to oryginał, który trzeba zamowic z aso czy to samo to tarcza brembo dostepna w inter cars pod numerem 09.9544.10?
zaciski zanlazlem na alledrogo za 200 za strone+klocki ds performance (czy ich numer to FDS1444?) za jakies 250pln i powinno byc lepiej bez pakowania sie w kosmiczne koszty - co myslicie?
caly zestaw wyszedlby wtedy w okolicach 1000pln...

mrcn
31-07-12, 09:32
panowie i panie mam pytanie. zaskoczyl mnie koniec klockow hamulcowych (EBC green padly po nieco ponad 40kkm), tarcze tez widze ze maja dosyc wiec przekopałem się przez temat i nigdzie nie znalazlem odpowiedzi wiec zapytuję: czy zakladal ktos takie tarcze na przod od Ferodo: DDF1539?
cena jest kusząca 300pln za komplet.

z drugiej strony mozna poprawic hamowanie i zastanawiam się nad zestawem z TypeR+tarcze z ep3 - czy te lepsze tarcze to oryginał, który trzeba zamowic z aso czy to samo to tarcza brembo dostepna w inter cars pod numerem 09.9544.10?
zaciski zanlazlem na alledrogo za 200 za strone+klocki ds performance (czy ich numer to FDS1444?) za jakies 250pln i powinno byc lepiej bez pakowania sie w kosmiczne koszty - co myslicie?
caly zestaw wyszedlby wtedy w okolicach 1000pln...

Mnie się dokładnie te tarcze Brembo pokrzywiły... a nie pamiętam, żebym jakoś specjalnie je traktował. Ja u siebie założę teraz gładkie Zimmermann (polecane tutaj na forum type-r) plus klocek FDS1444.

Generalnie po zaciskach od type-r nie spodziewaj się rewelacji. Poprawa niewielka, ale trochę ładniej koło wygląda :)

Ordi
31-07-12, 15:02
Jest tak jak pisze MRCN - po założeniu zestawu z Type-R poprawa jest niewielka i łba nie urywa. Aczkolwiek jest lepiej niż na serii :)
Ja mam te tarcze Brembo, zrobiłem na nich już z 40tys km i jak narazie są proste. A nie maja lekkiego życia bo jeżdżę też czasem autem po torze (ostre hamowania)...
Tyle, ze jak są kałuże na poboczu to staram się je omijać - najgorsze dla tarcz to jak są rozgrzane i ochlapać je wodą z kałuży (pokrzywienie gwarantowane)

alphaOne
06-08-12, 16:11
zestaw z Type R to sie chyba raczej niczym szczegolnym nie rozni - tez ma 1 tłoczek i generalnie nie bardzo hamuje

Ordi
06-08-12, 17:02
ale ma tarczę 300mm (seria jest 280mm), przez co ciut lepiej chodzi ten zestaw niż seria. Głównie czuć różnicę w tym, że nie trzeba już z taką dużą siłą deptać na pedał aby auto zaczęło zwalniać... łba to nie urywa, ale zawsze jest lepiej niż seria (280mm)

buri
06-08-12, 21:29
bazujac na powyzszych opiniach poszedlem po taniosci (ale bez przesady) i kupilem tarcze ferodo 282mm(komplet za 300pln!!!) i klocki tej samej firmy na przod (niecale 200pln). wymienili mi przy okazji na przegladzie plyn hamulcowy. nie widze roznicy miedzy zestawem tarcza seryjna+ebc greenstuff. zobaczymy ile ten zestaw wytrzyma-klocki ebc pociagnely troche ponad 40kkm

Saawrel
30-08-12, 07:53
ile wchodzi płynu hamulcowego do całego układu do 5D?

Ordi
30-08-12, 11:17
Kup 1L bo aby dobrze wymienić płyn to 0,5L może być mało...

Saawrel
30-08-12, 12:21
Ok dzięki,

a swoja drogą Ordi zaciski już dostałem, dzięki wielkie. reszta gratów zamówiona :D. montaż może w przyszłym tygodniu już :)

butler.gdansk
06-09-12, 13:04
Wkońcu mam czas na hamulce.
Zainteresowały mnie te:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2602900889&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a144 4b540a86acf77d00be2ff62
Do tej pory sądziłem że hamulce od Type-R są kompletnie plug&play z tymi od diesla.
Ale w odpowiedzi na to czy będą pasować do mojego auta dostałem info że musze zastosować "odpowiednie dystanse". O jakie dystanse może chodzić?
Trzeba odsadzać koła od zacisków?
Edit. Już się dowiedziałem - pod standardowe alufelgi 17" trzeba dać tulejkę dystansową przynajmniej 8mm i zwiększyć tym samym rozstaw kół. Inaczej te zaciski nie wejdą.

Ordi
06-09-12, 15:51
raczej napewno chodzi o założenie dystansów na koła aby je bardziej wysunąć.
Seryjne hamulce z FN2 są P&P do diesla i nic nie trzeba kombinować. Tutaj może być problemem wielkość zacisków

Saawrel
06-09-12, 16:51
z takimi hamownikami Twój Civic będzie stawał w miejscu!!

butler.gdansk
06-09-12, 17:13
Będzie, będzie... Musi!
Słaby ze mnie kierowca i musze sobie wykupic dodatkowy czas reakcji na niespodzianki na drodze.
Więc już zamówiłem. :)
Ale nie wiem co z tyłu. Tylko nie mówcie że wystarczą mi te co mam ;)

A czy pompa hamulcowa w dieslu poradzi sobie z tym big brakiem??

h16v
07-09-12, 11:24
Wkońcu mam czas na hamulce.
Zainteresowały mnie te:
http://allegro.pl/show_item.php?item...cf77d00be2ff62
Wygląda nieźle jednak ciekaw jestem jak mocno zużywają się podzespoły tego zestawu. Nie ma nic za darmo.

Ordi
07-09-12, 19:57
...
Ale nie wiem co z tyłu. Tylko nie mówcie że wystarczą mi te co mam ;)
A czy pompa hamulcowa w dieslu poradzi sobie z tym big brakiem??
Ostatnio sprawdzałem i wyszło że chyba pompa w 2.2 jest taka sama jak w Type-Rze więc powinna dać radę (chyba). Zapytaj kogoś kto ma BBK...
Ostatnio na allegro wisiał zestaw dystansów pod zaciski na tył dzięki czemu można było wsadzić większe tarcze. Poszedł chyba za 400pln (NÓWKA FUNKIEL!)
Ale skoro masz dostęp do tokarek i frezarek to spokojnie sam możesz sobie zrobić taki dystans. TO żadna filozofia aby go wytoczyć

RafalGo
10-09-12, 22:16
Jesli ktos szuka dobrego zestawu kolckow do Hondy Civic 1.8 4D 2006+ polecam bardzo zestaw na przod tarcze hamulcowe brembo + klocki ebc yellow, wersja yellow o dziwo jest tansza niz tylnia i to prawie o polowe, mala roznica niz green stuf a red stuff nie jest dostepny), modelowo klocki trzeba patrzec do accord 3.0 chyba 2003 zeby spasowaly, najlepiej po VINie sprawdzic. Cena klockow na przod to okolo 300zl , Klockow nie trzeba rozgrzewac, jednak rozgrzane lapia mocniej na starcie. Hamowanie z 150km do zera praktycznie nie obniza skutecznosci. Przegrzanie klockow jest trudne do osiagniecia jednak udalo mi sie to osiagnac hamujac z predkosci ok 200kmh do zera z kilkoma pasarzerami, jednak klocki szybko wrocily do pelnej skutecznosci.
W porownaniu do greenstuff moge powiedziec ze sa bardziej odporne na nagrzewanie o 20%. Troche wiecej pyla ale mam ciemne alufelgi wiec moge tylko sprawdzic palcem ;). Ogolnie polecam dla kazdego komu przeszkadzaja slabnace hamulce gdy sie mocno nagrzeja. Dodam jeszcze ze co bym nie robil to hamulce w tym zestawie zawsze sa cichutkie i nie mam zadnego bicia mimo nawet mocnego nagrzania.

wirtold
11-09-12, 08:14
A ja tak dodam z ostatnich obserwacji: Zestaw tarcze TRW + klocki Japanparts zagotowałem po około ośmiu zakrętach na Silvrettastrasse ;) Samochód na żwirze przestał blokować koła przy ostrym hamowaniu... Na szczęście się ten żwir i małe pobocze w ogóle trafiły, bo oni tam barierek nie uznają, a bez hamulców można poczuć się na takiej drodze nieco niepewnie. Po ostudzeniu hamulców i techniki jazdy udało się tą dzicz przetrwać ;)

zyga502
13-09-12, 20:19
Przegrzanie klockow jest trudne do osiagniecia jednak udalo mi sie to osiagnac hamujac z predkosci ok 200kmh do zera z kilkoma pasarzerami, jednak klocki szybko wrocily do pelnej skutecznosci.

lubie czytać takie historie ,napisz coś więcej,hamowałeś 500m do bramek na autostradzie czy wyszedł Ci nagle łoś???wiesz po naprawde ciężkim dniu w pracy sprawiłeś ,że się uśmiechnąłem ;)

RafalGo
13-09-12, 20:31
lubie czytać takie historie ,napisz coś więcej,hamowałeś 500m do bramek na autostradzie czy wyszedł Ci nagle łoś???wiesz po naprawde ciężkim dniu w pracy sprawiłeś ,że się uśmiechnąłem ;)

Dluga prosta i czerwone swiatlo. Ogolnie w powrocie do pracy mam 7km dobrej szerokiej bardzo malo uczeszczanej drogi z drobnymi zakretami, zwykle srednia na tej drodze to 120kmh, no ale trzeba przed zakretami zwalniac, na zwyklych klockach czy tez z aso pokonujac ostatnie zakrety zwykle juz czulem jak by ktos mi tarcze nasmarowal olejem. Ten efekt zniknol i wlasnie o to mi chodzilo i na to liczylem montujac te klocki.

F1le
14-09-12, 11:21
Jesli ktos szuka dobrego zestawu kolckow do Hondy Civic 1.8 4D 2006+ polecam bardzo zestaw na przod tarcze hamulcowe brembo + klocki ebc yellow,

Chyba najgorsze klocki jakie istnieją - EBC a już Yellow to w ogóle. Są to jedne z klocków które drą tak tarcze, że 1 komplet klocków 1den komplet tarcz. Nie kupujcie pseudo-tuningowych klocków. Jak chcecie się koniecznie zainteresować lepszymi parametrami to niestety w Europie w/g mnie nie ma dobrych i ciekawych klocków. Ferodo DS2000-DS2500 to stara przestarzałą mieszanka, o jakości EBC nie wspominam, to klocki, które przy większym obciążeniu lubią się palić, pękać, kruszyć i drzeć tarcze hamulcową zanim się skończą. Zostaje HAWK, a o takich markach jak Pagid czy Carbon Lorraine nie wspominam bo to dla zawodowców. Dla bardziej ciekawych polecam niestety import z Japonii marek ENDLESS i Project Mu niestety nie kosztują 100zł jak EBC, ale tarcza wystarcza na wiele zmian klocków, działają w bardzo wysokich temperaturach i nie trzeba ich rozgrzewać, na dodatek nie pylą tak jak Ferodo, gdzie pył wręcz wżerał się w felgę oraz starczają na kilka razy dłużej niż inne marki.

Niestety hamowanie z 200kmh po ok 2-3 razach na seryjnych hamulcach kończy się ich przegrzaniem. Do tego brak użycia przewodów w metalowym oplocie oraz płyn hamulcowy z TESCO (albo z ASO jak kto woli) o małych temperaturach "wrzenia" robi dodatkową robotę.

RafalGo
14-09-12, 20:56
Nie wiem czy jezdziles na klockach EBC ale wiem ze yellow maja od pewnego czasu nowa sklad:
stary: http://www.fritz-motorsport.de/images/EBCBremsentemperaturtabelleklein.jpg
nowy: http://eautonaprawa.nazwa.pl/html/i2012/Q1/1202011745.jpg
Lapia szybciej przy niskich temperaturach, ja nie jezdzilem na starych wiec nie moge porownac. Co do tarcz nie jestem w stanie tego powiedziec bo narazie mam jakies 8k km zrobione ale tarcze nie sa wogole zjechane.
Wiem tylko tyle ze na ebc yellow hamuje mi sie nieporownywalnie niz na klockach z aso czy zwyklych zamiennikach. Tarcze tez sprawuja sie ok bo kompletnie zero bicia na kierownicy nie wazne jak ostro hamuje.

F1le
14-09-12, 21:05
Good luck... Zobacz w temacie Czyzyka jak skonczyly Redstuffy po 1 upalaniu a niby do tego sa dedykowane. Mowie Ci tylko jaka opinie ma EBC w zastosowaniach sportowych. Nikt tych klockow nie uzywa i nie poleca a dla mnie EBC jest mistrzem marketingu aby ukryc ich dziadowskie produkty i aby cytowac ich nowe wykresy :) co tez robisz. Zrob pare kolek na torze to sam sie przekonasz.

RafalGo
14-09-12, 21:17
Wcale sie nie spieram ze klocki ebc nie nadaja sie do rajdow, ja mowie raczej o tuningu do agresywnej jazdy po polskich drogach, i moim zdaniem doskonale sie do tego nadaja. O red stuffach slyszalem troche negatywnych opini szczegolnie co do sily hamowania - np. trzeba cisnac w pedał. Mialem do wyboru green albo yellow bo redow nie ma w rozmiarze dla 1.8 sedan 2007 (bynajmniej z rozmiarem tym co ja mam, a mam klocki rozmiarowo chyba wieksze 2x niz te co seryjnie sa w civicach montowane - taka seria civica)

ga_cex
15-09-12, 14:53
Kiedy tarcze wykazują oznaki zużycia ? chodzi mi o wysokość rantu, nie mogę nigdzie znaleźć danych technicznych - chodzi mi o tarcze ori...
Thx.

maxiormchw
17-09-12, 16:27
Jak chcecie się koniecznie zainteresować lepszymi parametrami to niestety w Europie w/g mnie nie ma dobrych i ciekawych klocków... Zostaje HAWK, a o takich markach jak Pagid czy Carbon Lorraine nie wspominam bo to dla zawodowców.
Cieszy mnie,że użyłeś takich słów. Sam mam zamontowane na przodzie Hawk Performance HPS, w porównaniu do fabrycznych TRW klocki zdecydowanie mniej pylą. Nie używam samochodu w sporcie/torze, ale jeszcze ani razu mnie nie zwiodły. Polecił mi je bardzo miły i sensownie mówiący Pan ze sklepu w Krakowie z ulicy Zawiłej, na początku
chciałem kupić Red Stuffy, ale zdecydowanie zostały mi odradzone. Na kasę nie chciał mnie naciąć, bo odradził zakup tarcz DBA i zaproponował inne. U mnie na przodzie króluje Amerykański zestaw.

F1le
17-09-12, 22:53
Akurat Amerykanie maja dobre marki hamulcowe. Cos umieja zrobic od czasu do czasu :)

broszford
18-09-12, 22:29
jakby ktos chcial to mam do sprzedania tylnie zaciski od type -r fn2, oraz przednie i tylnie tarcze, całosc w super stanie po przebiegu 30tys km

Alix
25-09-12, 19:30
Ja mam Hawk HP Plus na przód i Hawk HPS na tył w starszej Hondzie i do upalania są genialne. Super efektywność, nawet w połączeniu ze "zwykłymi" nacinanymi Mikodami. Nie do przegrzania (ale płyn Motul RBF600 i oplot jest). W dodatku nie pylą. Jedna wada: jak się rozgrzeją, to przy delikatnym anemicznym hamowaniu potrafią nieźle zapiszczeć... co je nieco dyskwalifikuje do użytku na co dzień. Dlatego w Hondzie na co dzień mam mniej efektywne ale ciche i sprawne Ferodo Premier. W sensownej cenie chyba trudno mieć wszystko na raz...

Zarandiel
21-10-12, 19:35
Czytając ten topic mam tylko coraz większy mętlik w głowie. Z początku chwalone zestawy EBC teraz są jechane po całości... Cóż, zbliża mi się wymiana zarówno klocków jak i tarcz z przodu. I tu pojawia się dylemat, czy zostawić 282mm, czy zainwestować w swap z Type R. Zależy mi też na jak najmniejszym pyleniu się klocków (aktualnie mam to co zakładają w ASO i białe felgi są praktycznie czarne po kilku hamowaniach). Dużo więcej wyniósłby mnie swap hebli z type r niż jakiś dobry zestaw w aktualnym rozmiarze? I czy w ogóle się to opłaca?

kvas
21-10-12, 20:14
Ja zjeździłem już EBC green stuffy na przodzie, ale hamowanie w stosunku do OEMów o wiele wiele lepsze. Poza tym porównując do OEM wcale nie pyliły :D.

Ordi
21-10-12, 21:45
Jeśli masz zmieniać tarcze i klocki to koszt przy zmianie od type-r'a nie dużo większy - dolicz praktycznie tylko zaciski od type-r'a. Tarcze i klocki są w podobnej cenie.
A zaciski to zależy za ile wyhaczysz... Zaciski chodzą od 200 do 1.000pln...

broszford
21-10-12, 23:01
jakby ktos mial to chetnie odkupie zaciski po dobrej cenie

butler.gdansk
22-10-12, 00:33
Dla kogos nielubiącego kompromisów oto zestawik jaki ogarniam od paru tygodni w moim bolidzie :)
Zestaw K-Sport 330mm z 8-tłoczkowymi zaciskami i pływającymi tarczami.

http://img202.imageshack.us/img202/6705/dsc061941280x768.jpg

http://img827.imageshack.us/img827/6411/dsc061931280x768.jpg

Wybrałem się po nie do Ecu-Performance.
Bałem się że bedą działać zero-jedynkowo, ale całe szczęście obawy były niepotrzebne.
Jest pełna kontrola i auto wkońcu zaczęło hamować tak jak powinno.
Teraz tylko muszę na dniach sprzedać moje "zimowe" ori felgi 17" bo zaciski się nie zmieszczą (ET55) i kupić jakieś 17" z innym odsunięciem.
Nie chcę dystansów. Te na fotkach to też 17", ale ET35.

broszford
22-10-12, 10:25
niezle ? jak to teraz hamuje ? jaka cena za komplet ?

TeeS1975
22-10-12, 11:05
A poka fotkę z przodu auta, koła z takim ET nie wychodzą Ci poza obrys auta ?

butler.gdansk
22-10-12, 12:35
A poka fotkę z przodu auta, koła z takim ET nie wychodzą Ci poza obrys auta ?
Felgi 17" ET35 szerokość 7,5".
Z tyłu na 100% koła chowają się w nadkolu. Z przodu jak ustawię koła idealnie na wprost felga jest schowana (sprawdzałem dużym kątownikiem przy jej przymierzaniu), ale po założeniu opon bęben chyba wystaje 1-2 mm poza obrys. Ciężko to zinterpretować bo dużo zależy od kąta patrzenia, kątownikiem już nie sprawdzałem.

http://img228.imageshack.us/img228/7360/20120829001.jpg

http://img46.imageshack.us/img46/858/dsc061951280x768.jpg

Różnica hamulca do OEM? Pedał wyżej reaguje na wciśnięcie, ale przy delikatnym obchodzeniu to nawet nie czuć różnicy miedzy serią. Zabawa jest przy mocniejszym wciśnięciu, nie wspominając już o hamowaniu z dużych prędkości.
Zdążyłem w tym czasie mieć już awaryjną sytuację (wymuszenie pierwszeństwa) i hamując z około 120km/h auto stanęło niemal dęba. Na oemowych hamulcach na bank musiał bym sprawdzić swoje umiejętności w teście łosia.
Komplet na przód prawie 6000zł... Duuużo. Ale warto było.

Chyba muszę myśleć o założeniu własnego tematu bo zmian jest więcej... :)

tynciu88
22-10-12, 14:49
Super zestawik. Ogólnie to moim zdaniem nie wychodzą poza obrys. Też myślałem nad jakimś zestawikiem tylko narazie sianka brakuje.

kamilen
22-10-12, 19:42
A jak cenowo wychodzi później wymiana tarcz i klocków? Dużo drożej od markowego zestawu sportowego pod OEM zaciski?

Zapomniałem. Wygląda (i na pewno hamuje) prze*****iście z tymi felgami i takim heblem.

Zarandiel
24-10-12, 20:04
Jarzma + zaciski z EP3 podejdą bez problemu czy muszę szukać tylko i wyłącznie od FN2?

Ordi
24-10-12, 23:15
Gdzieś na civinfo czytałem, że pasują od EP3 ale ręki nie dam sobie obciąć, że będą Plug&Play

TeeS1975
24-10-12, 23:29
Tak na oko wyglądają bardzo podobnie, trzeba szukać i na pewno da się coś tanio wyrwać.

F1le
25-10-12, 14:14
A jak cenowo wychodzi później wymiana tarcz i klocków? Dużo drożej od markowego zestawu sportowego pod OEM zaciski?

Zapomniałem. Wygląda (i na pewno hamuje) prze*****iście z tymi felgami i takim heblem.

Lepsze hamulce to chyba najlepiej zainwestowane pieniądze w te auta. Niestety ceny klocków są znacznie większa, ale nie schodzą tak szybko jak OEM. Średnio pewnie między 600-1000PLN komplet na przód. Nowe tarcze to koszt 2000-3000PLN za komplet.

Zarandiel
01-11-12, 20:14
Hamulce od Type R jak rozumiem nie wejdą przy ori felgach 16" z Accorda? Przy jakim min. ET hebel wchodzi bez problemu?

Ordi
01-11-12, 23:19
16" powinno wejść bo dojazdówka z type-r'a jest w rozmiarze 16"... Z tym, że nie wiem jakie ET minimalne wejdzie... Przy seryjnych felgach 17" (ET chyba 55) to zaciski od Type-R'a wchodzą prawie na styk... Może jeszcze z 0,5cm luzu zostaje

Zarandiel
16-11-12, 02:36
Cóż, okazuje się, że jednak 16' nie wejdzie, także muszę zostać przy seryjnym rozmiarze (nie chce pakować znów kasy w felgi + zimówki). Zestaw ATE + Green Stuffy będzie zadawał egzamin przy trochę ostrzejszej jeździe? O tarczach TG tyle się już negatywnych opinii nasłuchałem, że chyba odpuszczę.

reekinek
17-11-12, 12:57
Może porostu dystansy kup? ja mam 16" u siebie i wszystko pasuje bez problemu :)

Zarandiel
17-11-12, 14:13
Masz zaciski od R-ki i ori 16 felgi? Jakie ET?

ulla
20-11-12, 22:10
Ja mam pytanie co do klocków i tarcz czy Wam sie zapaliła kontrolka zyżcia tych elementów ? mam honde Civic Pździernik 2008 VIIIgen i musiałam wymienić klocki i tarcze przy przebiegu 48 tys ale nie poinformowała mnie o tym żadna kontrolka i to mnie bardzo dziwi bo wczesniej jeżdziłam innymi i starszymi samochodami i miałam informacje,ze musze zareagowac

Paluch_tcw
20-11-12, 22:21
Masz akustyczny czujnik zużycia klocków (blaszka ocierająca o tarcze i wydająca dziwny dźwięk).

ulla
20-11-12, 22:37
no tak tu masz racje bo jka usłyszałam ten dżwiękto sie tak wystraszyłam ,że nie ptrafiłam jechać dalej ale mimo wszystko jestem zawiedziona ,ze nie ma wcześniej jakiejś kontrolki ostrzegawczej .Dzięki za podpowie.

reekinek
21-11-12, 01:09
Masz zaciski od R-ki i ori 16 felgi? Jakie ET?

Tak mam zaciski od R-ki a felgi to AEZ 16" o et42

viwaldi
27-11-12, 22:19
ile przejeżdżacie/przejechaliście tys. km na oryginalnych tarczach hamulcowych tył/przód? Wiem, że to od wielu rzeczy zależy, ale chciałbym się mniej więcej zorientować na ile się min/max nastawiać.

JarekW
28-11-12, 01:06
ile przejeżdżacie/przejechaliście tys. km na oryginalnych tarczach hamulcowych tył/przód? Wiem, że to od wielu rzeczy zależy, ale chciałbym się mniej więcej zorientować na ile się min/max nastawiać.

Nie sugeruj się ewentualnymi danymi bo wszystko zależy od stylu jazdy. Na oryginalnych klockach przejeżdżam ~60 - 70 kkm. Tarcze zmienia się z reguły co 3 zmianę klocków pod warunkiem, że w stanie gorącym nie zaliczyły głębokich kałuż czyli przy hamowaniu nie czujesz wyraźnego bicia na pedale hamulca, itp. Tarcze wymienię więc przy około 200 kkm.
Pytasz o prognozowaną wymianę tarcz. Zwróć uwagę po jakim przebiegu zmieniasz klocki, pomnóż to x3 jednocześnie obserwując czy nie tworzy się nadmierny rant na tarczy, nie czujesz bicia na pedale i wszystko będzie jasne.

butler.gdansk
28-11-12, 05:34
Nie sugeruj się ewentualnymi danymi bo wszystko zależy od stylu jazdy. Na oryginalnych klockach przejeżdżam ~60 - 70 kkm. Tarcze zmienia się z reguły co 3 zmianę klocków pod warunkiem, że w stanie gorącym nie zaliczyły głębokich kałuż czyli przy hamowaniu nie czujesz wyraźnego bicia na pedale hamulca, itp. Tarcze wymienię więc przy około 200 kkm.
Pytasz o prognozowaną wymianę tarcz. Zwróć uwagę po jakim przebiegu zmieniasz klocki, pomnóż to x3 jednocześnie obserwując czy nie tworzy się nadmierny rant na tarczy, nie czujesz bicia na pedale i wszystko będzie jasne.

Hmmm... Dla mojego stylu jazdy te Twoje wyliczenia trzeba podzielić na 3 lub 4. Spokojny ze mnie był kierowca, ale po modach teraz się czuję za kółkiem jak diabeł wcielony.
Baaardzo dużo zależy zużycie klocków i tarcz od stylu jazdy.

tynciu88
28-11-12, 07:10
Mój znajomy w Ufo zrobił na klockach 80kkm. Tylko, że on stosuje eco driving.

mazdam
28-11-12, 08:57
U mnie tarcze przy 71kkm nie trzymały już wymaganego wymiaru. Poprzednio w CR-V przy 80kkm również były do wymiany. Chodzi o to że Honda ma określone zalecenia i jeśli są cieńsze niż te zalecenia trzeba je wymienić. Oczywiście można jeździć 200kkm na jednych tarczach ale może to wpływać na bezpieczeństwo jazdy.

Paluch_tcw
28-11-12, 11:47
Ja tarcze zmieniałem przy 52 000. Te dane nic Ci kolego nie dadzą. Co auto/użytkownik to inne przebiegi.

TRAFO
29-11-12, 11:55
Co auto/użytkownik to inne przebiegi.

Dokładnie. Jak kupowałem swoją to miała 70kkm i zmienione tarcze z przodu. Tył pierwszy raz zmieniłem już ja i to było przy 90kkm.

leszek kojder
05-12-12, 15:59
Witam panowie, dwa miesiące temu zmieniłem mojego civica ej6 na fn1 typs 1,8 z 2007 roku i mam wrażenie że klocki które są obecnie założone są mniejsz od tych które były montowane orginalnie. Wnioskuję to po śladzie na tarczy który został po poprzednich klockach, jeżeli mógł by mi ktoś podać jakie są orginalne wymiary klocka, czy klocki z tego ogłoszenia mają prawidłowe wymiary? http://moto.allegro.pl/ate-klocki-przod-honda-civic-viii-ufo-1-4-1-8-2-2-i2810280322.html
bardzo bym prosił o pomoc

Paluch_tcw
05-12-12, 20:08
Witam panowie, dwa miesiące temu zmieniłem mojego civica ej6 na fn1 typs 1,8 z 2007 roku i mam wrażenie że klocki które są obecnie założone są mniejsz od tych które były montowane orginalnie. Wnioskuję to po śladzie na tarczy który został po poprzednich klockach, jeżeli mógł by mi ktoś podać jakie są orginalne wymiary klocka, czy klocki z tego ogłoszenia mają prawidłowe wymiary? http://moto.allegro.pl/ate-klocki-przod-honda-civic-viii-ufo-1-4-1-8-2-2-i2810280322.html
bardzo bym prosił o pomoc

Tak, to prawidłowy model klocków do tego auta.

marcin001984
22-12-12, 11:36
Niedługo czeka mnie wymiana tarcz z tyłu, klocki mam założone hondowskie zakupione w ASO. Co polecacie w rozsądnej cenie? Jeżdżę raczej spokojnie.

Paluch_tcw
22-12-12, 12:10
niedługo czeka mnie wymiana tarcz z tyłu, klocki mam założone hondowskie zakupione w aso. Co polecacie w rozsądnej cenie? Jeżdżę raczej spokojnie.

trw / ate

kenzi
22-12-12, 12:12
Niedługo czeka mnie wymiana tarcz z tyłu, klocki mam założone hondowskie zakupione w ASO. Co polecacie w rozsądnej cenie? Jeżdżę raczej spokojnie.

Czy ty chcesz zmienić tarcze i zostawić klocki używane?raczej pasuje zmieniać kpl. razem tarcze + klocki .U mnie założyłem brembo + ferrodo na tył i jestem zadowolony i cena przyzwoita .

Ordi
22-12-12, 12:59
Tarcze kup zwykłe gładkie - mogą być brembo lub ferodo. Klocki Ferodo Premier i będziesz zadowolony

marcin001984
22-12-12, 15:13
Klocki mam jeszcze dobre, ale auto stało ponad 3 miesiące i na tylnych tarczach są dość głębokie wżery. Z przodu też takie były, ale już się dojechały od hamowania i teraz są gładkie.
Czytałem tutaj na forum i zapisywałem sobie tarcze i klocki jakie ludzie polecają, na te kosmicznie drogie w ogóle nie zwracałem uwagi. I mam tu tak; EBC turbo groove, Zimmermann, Brembo HC (ORO), ATE. Klocki; EBC Black, green, TRW - to oryginalne z ASO, ATE, Ferrodo Premier, Ferrodo DS Performance, Hawk Performance HPS.
W motoryzacyjnym kolo polecał mi tarcze Bosha, ale nie znalazłem tu nic na ten temat.

sivy
22-12-12, 15:16
ja polecam klocki hawk'a moim zdaniem *****iste!
o tarczach bosch nie wiem nic także nie pomoge...

Myśle ze tarcze ATE lub TRW to dobra opcja

Paluch_tcw
22-12-12, 16:17
Klocki mam jeszcze dobre, ale auto stało ponad 3 miesiące i na tylnych tarczach są dość głębokie wżery. Z przodu też takie były, ale już się dojechały od hamowania i teraz są gładkie.
Czytałem tutaj na forum i zapisywałem sobie tarcze i klocki jakie ludzie polecają, na te kosmicznie drogie w ogóle nie zwracałem uwagi. I mam tu tak; EBC turbo groove, Zimmermann, Brembo HC (ORO), ATE. Klocki; EBC Black, green, TRW - to oryginalne z ASO, ATE, Ferrodo Premier, Ferrodo DS Performance, Hawk Performance HPS.
W motoryzacyjnym kolo polecał mi tarcze Bosha, ale nie znalazłem tu nic na ten temat.

I tak zmień klocki i tarcze razem. Klocki docierają się do tarczy a jeszcze jak była stara delikatnie zwichrowana to sam odpowiedz sobie co stanie się z nowymi. Jeśli masz pytania o EBC lub TRW to wal śmiało i te i te miałem. Aktualnie zestaw EBC turbo groove przód i tył do tego klocki EBC green

siemaR
22-12-12, 16:42
Marcin001984 do normalnej jazdy nie ma co się wygłupiać i przepłacać i tak nie odczujesz różnicy, tym bardziej, że to tył - całkiem porządny zestaw - mam u siebie i jestem zadowolony, cena też do przyjęcia:
http://allegro.pl/ate-tarcze-klocki-tyl-honda-civic-viii-i2887756105.html