Zobacz pełną wersję : Klocki i tarcze VIII gen.
na tyl ATE jest ok.
ja ostatnio tez zmienialem caly zestaw z tylu - tarcxe gladkie ferodo i klocki ferodo premier. jest ok i nie wyszlo drogo
marcin001984
23-12-12, 13:51
I tak zmień klocki i tarcze razem. Klocki docierają się do tarczy a jeszcze jak była stara delikatnie zwichrowana to sam odpowiedz sobie co stanie się z nowymi. Jeśli masz pytania o EBC lub TRW to wal śmiało i te i te miałem. Aktualnie zestaw EBC turbo groove przód i tył do tego klocki EBC green
Dzięki wszystkim za radę, pomyślę i coś na pewno wybiorę. Apropo klocków EBC green ludzie tu piszą że są dość twarde i szybko ścierają tarcze, a TRW - oryginalne montowane w ASO (słabe)
Paluch_tcw
23-12-12, 15:08
Dzięki wszystkim za radę, pomyślę i coś na pewno wybiorę. Apropo klocków EBC green ludzie tu piszą że są dość twarde i szybko ścierają tarcze, a TRW - oryginalne montowane w ASO (słabe)
Raczej nawiercane i nacinane tarcze szybciej zużywają klocki. nadmiernego zużycia tarcz nie zauważyłem. Mam drugi komplet tych klocków na jednych tarczach.
Co do TRW to bardzo dobry stosunek cena/jakość. Moim zdaniem dobre klocki i tarcze do codziennego użytku. Chociaż wolałbym wybrać ATE.
na tyl ATE jest ok.
Ordi a na przód już nie bardzo? Pytam o normalną eksploatację, bez upalania na torach, w poprzednim aucie założyłem na przód i tył komplety ATE i było ok, co prawda przejeździłem tylko z 15 tys. i sprzedałem samochód, ale nic się z nimi nie działo, ani razu nie spuchły, nie zwichrowały się - masz jakieś inne doświadczenia? Na wiosnę będę zmieniał kompletny przód - jest sens szukać czegoś lepszego?
Jak są i na przód ATE to też spoko do normalnej jazdy. Także polecam.
Cod o klocków EBC Green Stuff to to o ja zauważyłem - z przodu szybko zjadały tarcze. Chyba szybciej by mi sie OEM tarcza skończyła niż klocek. Poza tym Lubią piszczeć :-/ Miałem z przodu i z tyłu własnie te greeny. Z przodu zaczęły lekko piszczeć i nic na nie nie pomagało. Dodatkowo zjadały tarcze - wywaliłem klocki jak było jeszcze ponad 50% okąłdzin. Założyłem Ferodo i jak ręką odjął - mam już drugi komplet i git.
Po miesiącu jak wywaliłęm EBC z przodu zaczęły piszczeć mi z tyłu. Podpiłowałem ranty klocka i przestało (na tydzień czasu). Później darły się jeszcze gorzej! Wkurzało mnie to niesamowicie bo nie dało się z tym jeździć. Wkońcu też wywaliłem z tyłu EBC Greeny jak było 50% okładzin i wsadziłem też ferodo - było git
marcin001984
02-02-13, 11:16
Dzisiaj w firmie "AD" zamówiłem tarcze i klocki TRW. Po zniżkach za tarcze za sztukę 77zł, za klocki 103zł. Mieli jeszcze tarcze Bosha, ale były po 120zł (po zniżkach) i jakieś Girlingi, ale nie pamiętam za ile.
Nie mam tak duzego doswiadczenia z klockami ale wtrace 2grosze .. na EBC Green jezdze od miesiaca (klocki TYL) ... (ok 1500km przejechane)
i jak narazie jestem bardzo zadowolony ...
nie wiem na ile to prawda ale jak powiedzial mi znajomy mechanik najczeszcza przyczyna piszczenia klockow jest zly montaz (blaszki) oraz zle uzycie lub nieuzycie odpowiednich smarow (miedziany i silikonowy) ... nie chce sie wymadrzac bo niedawno byl moj pierwszy raz tzn samdzielnie je wymienialem i zaden ze mnie mechanik hehe.... ale ze u mnie spisuja sie super - nie piszcza, hamowanie lepsze niz na poprzednich to o tym pisze :).
Pozdrfawiam
Jak są i na przód ATE to też spoko do normalnej jazdy. Także polecam.
Cod o klocków EBC Green Stuff to to o ja zauważyłem - z przodu szybko zjadały tarcze. Chyba szybciej by mi sie OEM tarcza skończyła niż klocek. Poza tym Lubią piszczeć :-/ Miałem z przodu i z tyłu własnie te greeny. Z przodu zaczęły lekko piszczeć i nic na nie nie pomagało. Dodatkowo zjadały tarcze - wywaliłem klocki jak było jeszcze ponad 50% okąłdzin. Założyłem Ferodo i jak ręką odjął - mam już drugi komplet i git.
Po miesiącu jak wywaliłęm EBC z przodu zaczęły piszczeć mi z tyłu. Podpiłowałem ranty klocka i przestało (na tydzień czasu). Później darły się jeszcze gorzej! Wkurzało mnie to niesamowicie bo nie dało się z tym jeździć. Wkońcu też wywaliłem z tyłu EBC Greeny jak było 50% okładzin i wsadziłem też ferodo - było git
Siemanko Koledzy i Koleżanki,
W najbliższej perspektywie mam do wymiany tarcze i klocki z przodu ... klocki wiem z tematu, że warto zakupić TRW, i tak też zrobię ... zastanawiam się nad tarczami, mam możliwość zakupu w dobrej cenie tarcz Delphi BG3980, ktoś testował/użytkował ... będę zobowiązany za informację zwrotną.
Pozdrawiam,
Patryk
Witam, jestem posiadaczem Civica LX wersja USA sedan i mam pytanie czy klocki hamulcowe przód od wersji europejskiej pasują do mojego auta czy czy są inne
Siemanko Koledzy i Koleżanki,
W najbliższej perspektywie mam do wymiany tarcze i klocki z przodu ... klocki wiem z tematu, że warto zakupić TRW, i tak też zrobię ... zastanawiam się nad tarczami, mam możliwość zakupu w dobrej cenie tarcz Delphi BG3980, ktoś testował/użytkował ... będę zobowiązany za informację zwrotną.
Pozdrawiam,
Patryk
tarcze na przod najtansze jakie znalazlem to byly Ferodo - po znizkach w IC kosztowaly 200 za komplet(!)
zrobilem na nich juz prawie 5000km i nie mam zastrzezen, klocki wzialem ferodo premier i tez sa ok - nie piszcza itp
Witam, jestem posiadaczem Civica LX wersja USA sedan i mam pytanie czy klocki hamulcowe przód od wersji europejskiej pasują do mojego auta czy czy są inne
Nikt z posiadaczy wersji USA jeszcze nie zmieniał klocków ?????
ponawiam pytanie, nitk nie pomoże?
Podejrzewam, że nikt takiego czegoś nie ma....
Ktoś wie jaki klocek hawka pasuje na tył do TypeS-a ?
Mam pytanie, gdyż zdania na temat EBC są podzielone. Planuję zakupić tarcze EBC standard D1367 (http://allegro.pl/d1367-ebc-przod-honda-civic-viii-2006-ufo-fr-v-i3098607392.html) i klocki EBC Green Stuff DP21902 (http://allegro.pl/dp21902-ebc-green-stuff-tyl-honda-civic-ufo-2006-i3098607959.html). Przede wszystkim zależy mi na poprawieniu tragicznej moim zdaniem siły hamowania zestawu OEM. Czy różnica pomiędzy EBC, a Ferodo/Brembo/Ate jest warta swojej ceny? Dodatkowo chcę zalać układ płynem Castrol resp lub Ferodo racing. Czy takie zakupy wpłyną na odczuwalną poprawę siły hamowania?
Paluch_tcw
04-04-13, 20:20
Poprawy przy zwykłych tarczach raczej bym się nie spodziewał. Ja mam nacinane i nawiercane EBC do tego klocki Green Stuff na przodzie i tyle i poczułem wyraźną różnicę. Zresztą do zwykłych tarcz takich jak chcesz zastosować zielone klocki średnio się sprawdzą będą pylić i zjadać tarcze dosyć szybko.
Pisałem juz kilka razy ale napisze jeszcze raz - miałem klocki EBC zarówno w motocyklu jak i samochodzie. Więcej razy bym ich nie kupił.
W motocyklu przegrzewały układ i pękały tarcze a w samochodzie szybciej by mi się tarcze skończyły niż klocki (green stuff) i strasznie pyliły. Do tego w samochodzie zaczęły niemiłosiernie piszczeć (najpierw tył a potem przód) więc je wywaliłem jak było jeszcze pół klocka.
EBC ma tylko spoko 'design' dla klienta - fajnie wyglądają ich reklamy, wykresy itd...
W motocyklu założyłem NISSINy a w aucie Ferrodo (najpierw DS Performance a teraz DS2500). Jedno jest pewne - do EBC nie wrócę. Polecam klocki DS2500 - po 2-3 hamowaniach hamują już lepiej niż seria a po dobrym rozgrzaniu są naprawdę spoko.
butler.gdansk
04-04-13, 23:00
Mam pytanie, gdyż zdania na temat EBC są podzielone. Planuję zakupić tarcze EBC standard D1367 (http://allegro.pl/d1367-ebc-przod-honda-civic-viii-2006-ufo-fr-v-i3098607392.html) i klocki EBC Green Stuff DP21902 (http://allegro.pl/dp21902-ebc-green-stuff-tyl-honda-civic-ufo-2006-i3098607959.html). Przede wszystkim zależy mi na poprawieniu tragicznej moim zdaniem siły hamowania zestawu OEM. Czy różnica pomiędzy EBC, a Ferodo/Brembo/Ate jest warta swojej ceny? Dodatkowo chcę zalać układ płynem Castrol resp lub Ferodo racing. Czy takie zakupy wpłyną na odczuwalną poprawę siły hamowania?
Akurat heble ogarnąłem u siebie w pierwszej kolejności bo podobnie jak Ty zauważyłem że OEM to mało wydajny sprzęt.
Z przodu założyłem BBK 330mm, ale koszty mogą Ci odstraszyć...
Na tył za to mam założone tarcze ART Motorsport 280mm (fabryczne mają 260mm) + flansze dystansowe do seryjnych zacisków. Klocki pasują ta same co w OEM.
Różnicę w hamowaniu (awaryjnym) odczuła nawet moja żona jako pasażerka nie wiedząc że coś tam zmieniałem, więc to nie placebo.
Wygląd też się znacznie poprawił, koszty niewiele większe niż byś miał zakładać OEM. Jak byś był zainteresowany takim rozwiązaniem to pisz do Szołka (http://www.civicklub.pl/forum/member.php?14798-Szolek)
http://img850.imageshack.us/img850/8427/imgp4382c.jpg
http://img19.imageshack.us/img19/5911/imgp4384h.jpg
http://img822.imageshack.us/img822/9030/imgp4389j.jpg
http://img651.imageshack.us/img651/219/imgp4390h.jpg
Jeśli chodzi o EBC to przerost formy nad treścią. Był u mnie raz klient któremu zwichrowały się te tarcze i pytał czy da się coś z nimi zrobić, słyszałem też o podobnych opiniach gadając w ECU PERFORMANCE. Problemy jednak dotykały głównie mocne samochody gdzie heble wykorzystywane były wyczynowo i lub bardzo agresywnie. Przy zwykłych toczydłach to ok, ale rewelacji się nie spodziewaj. Dość szybko się kończą...
Polecam klocki DS2500 - po 2-3 hamowaniach hamują już lepiej niż seria a po dobrym rozgrzaniu są naprawdę spoko.
Tak przeglądam sieć i nie znalazłem tych klocków w wymiarach OEMowych. Czy te klocki wymagają użycia większych szczęk od TypeR?
Tak przeglądam sieć i nie znalazłem tych klocków w wymiarach OEMowych. Czy te klocki wymagają użycia większych szczęk od TypeR?
zapytaj gościa z tej strony http://www.hamulce.net/ kiedyś od niego kupowałem i pomógł mi w doborze klocków
Ja mam te klocki w zaciskach z Type-R. Nie wiem czy ten model występuje do seryjnych zacisków. Ale do seryjnych powinny być DS Performance (też lepiej hamują niż seria)
ds2500 nie ma do seryjnych zaciskow, tylko ds performance..
Panowie mam pytanie: czeka mnie wymiana klocków i zastanawiam się czy wrzucić oryginalne (te co idą na pierwszy montaż) czy zainwestować w inne firmowe? Co radzicie? Jaka jest ewentualna różnica w cenie? Dodam jeszcze, że nie chcę sportowych tylko dobre klocki do jazdy codziennej.
Panowie mam pytanie: czeka mnie wymiana klocków i zastanawiam się czy wrzucić oryginalne (te co idą na pierwszy montaż) czy zainwestować w inne firmowe? Co radzicie? Jaka jest ewentualna różnica w cenie? Dodam jeszcze, że nie chcę sportowych tylko dobre klocki do jazdy codziennej.
Oryginalne to syf Lucasa, polecam Ferodo Premier - wytrzymują dwa razy dłużej i nie ma z nimi problemów !
ja tez polecam ferodo - zalozylem z przodu i z tylu i przede wszystkim widze ze mniej pyla a po drugie sa sporo tansze od ori
Jeśli można wiedzieć ile te klocki kosztują, i gdzie kupiłeś ? :)
ja tez polecam ferodo - zalozylem z przodu i z tylu i przede wszystkim widze ze mniej pyla a po drugie sa sporo tansze od ori
ja kupowalem w intercarsie, bo mam tam znizke i za tyl placilem ok 100 a przod 140 jak dobrze pamietam
regularne ceny sa w tej chwili takie:
tyl: FDB1862 144,66pln
przod: FDB1859 194,78pln
Ciekawe czy można by dostać jakąś zniżkę przy większych zakupach. Tylko jak to załatwić?
Jakby było kilku chętnych, to też bym się dopisał na komplet do przodu i tyłu.
co do zniżek w IC to napisze ciekawostkę,chciałem kupić świece ngk w IC z rabatem szefa 40% ,podali mi cenę i zonk w KTD cenę prawie identyczną (róznica 2 zł) jako zwykły klient dostałem także nie podniecajcie się rabatami ;)
Co do IC to jest on dość drogi, ale mój mechanik powiedział mi że zaopatruje się tam z 2 powodów, w 99% przypadków mają wszystko od ręki oraz a po 2. dostawa 2 razy dziennie części do warsztatu. Od wielu osób słyszałem że właśnie w KTD mają jedne z lepszych cen i chyba zacznę u nich również robić zakupy.
Ja tam z Ferodo Premier jestem niezadowolony. Na OEMowych tarczach piszczą i hamują co najwyżej (czasem mam wrażenie, że nawet gorzej) jak ATE na których auto wyjechało z salonu. To że nie pylą to fakt, ale akurat to mnie najmniej obchodzi - wolałbym, żeby nie piszczały i lepiej spowalniały...
ja mam z tylu tarcze oem i klocki ferodo i nigdy nie piszaczalo, z przodu mam tarcze i klocki ferodo i nie widze roznicy w stosunku do zestawu oem ani klockow greenstuff, ktore mialem przez prawie 60kkm
szkoda ze dopiero sie zorientowalem ze dostepne sa ds performance bo bym sie tym zainteresowal
Buri jak masz dużo czasu na czyszczenie felg albo masz czarne to DS2500 są dobre. Ja właśnie mam zamiar z tego powodu się ich pozbyć, bo czekam na moje nowiutkie Tomasony TN1:) i nie za bardzo mi sie uśmiecha brudzenie ich tymi klockami, więc chce zminić zamim założę nowe felgi.
I tu moje pytanie: czy macie jakieś klocki godne polecenia które nie pylą jak DS2500 ale są o podobnych parametrach jeśli chodzi o hamowanie po rozgrzaniu?
Dzięki
I tu moje pytanie: czy macie jakieś klocki godne polecenia które nie pylą jak DS2500 ale są o podobnych parametrach jeśli chodzi o hamowanie po rozgrzaniu?
Tak japońskie. Ja DS2500 wywaliłem po 1000km bo nie mogłem się od pyłu opędzić, a w/g mnie na dłuższą metę te klocki po prostu niszczą felgi, bo ten pył się coraz gorzej domywa, a czyścić felgi 2 razy w tygodniu to mi się nie chce. Ja się przesiadłem na klocki ENDLESS MX72 - zero pyłu, zero piszczenia, a klocek parametrami przewyższa DS2500 o głowę. Niestety kosztuje x2 co DS2500.
Pytanie do posiadaczy zacisków od Typer R
Gdzie szukaliście/kupiliście te zaciski ? np. Ordi kupił takie cuda za 180zł wiec jak możesz Ordi to napisz gdzie za tyle wychaczyłeś?
Mam zamiar takiego moda zrobić na następny sezon wiec już bym kupił graty bo na allegro i na ebayu nie ma nic ciekawego. Ostatnio byłem u mechesa i chciał mi wcisnąć zaciski od rozbitka ale były bardzo pogięte wiec nawet tego do ręki nie chciałem brać.
Ja akurat mam od Ordiego. Trochę za nie dałem ale przynajmniej działają idealnie,a to najuważniejsze, więc nie kupuj najtańszych
A on za taką kasę to chyba na drodze od rozbitka wykręcał bo koleś nie miał kasy na lawetę!!:D:D:D
Na civicinfo jest sporo do sprzedaży po ok 120funtów za komplet. możesz zadzwonić na szroty oni powinni mieć duży zapas zacisków
np ten w Wieliczce, maja wszystko http://www.hondacentrum.pl/index.php
Dzięki @Saawrel
Zaraz będę dzwonił się dowiadywał...
za 550pln + wysyłka moge ci załatwić takie zaciski (o ile jeszcze kumpel ma) :)
A ja moje kiedyś (chyba 2009r?) wyrwałem naprawde za śmieszne pieniądze :D Koleś chyba sam nie wiedział co sprzedawał hehe :p
za 550pln + wysyłka moge ci załatwić takie zaciski (o ile jeszcze kumpel ma) :)
A ja moje kiedyś (chyba 2009r?) wyrwałem naprawde za śmieszne pieniądze :D Koleś chyba sam nie wiedział co sprzedawał hehe :p
@Ordi Za 200zł sobie już załatwiłem sztukę. :), ale faktycznie chyba koleś nie wiedział co sprzedaje bo jak czytałem ten wątek to pomyślałem że się pomyliłeś z ta ceną.
Może komuś się przyda info.
Zaciski od EP3 pasują plug and play, trzeba tylko podciąć osłonę bo zacisk nie wchodzi (ale to samo trzeba zrobić przy zaciskach od FN2)
Dziś zestawik założony i jest dobrze :)
Tak japońskie. Ja DS2500 wywaliłem po 1000km bo nie mogłem się od pyłu opędzić, a w/g mnie na dłuższą metę te klocki po prostu niszczą felgi, bo ten pył się coraz gorzej domywa, a czyścić felgi 2 razy w tygodniu to mi się nie chce. Ja się przesiadłem na klocki ENDLESS MX72 - zero pyłu, zero piszczenia, a klocek parametrami przewyższa DS2500 o głowę. Niestety kosztuje x2 co DS2500.
Ja zjadłem z przodu green stuffy, ale tarcze mam turbo groove jeszcze ok. Założyłem oem i mam teraz mycie felg co drugi dzień w morde :D. Te endlessy są super ale w pyte drogie niestety. Chyba pozostaje mi powrót do green stuffów bo nie pyliły tak jak ten oemowy szit...
ja mam przebieg 55 tyś i w tylnym kole grzeje mi sie aluma... raz tak sie zagrzala ze alu była goraca i czuć było gumę, jeszcze troche i by mi sie opona zajarala... efekt taki ze chyba zapiekla sie szczeka... dodam że nie uzywalem ręcznego... rzadko kiedy a to błąd jak już sie dowiedziałem... teraz jeszcze sie grzeje te kolo a z prawej trochę słabiej. Przód natomiast oki ale widac juz ladne zużycie na tarczy... Także prosze podać dwa warianty jakie tarcze z klockami na przód i tył, standardowe zamienniki i sportowe, wmiare dobre i sensowne, z tego co tu wyczytalem mniej pylace....
Pan z hamulce.net odpisal mi:
Zbyt wielu propozycji do UFO 1.8 nie mam.
Klocki przod standardowe Ferodo kosztuja 190,-
Dopuszczonych do ruchu z homologacja sportowych klockow Ferodo nie ma w produkcji.
Tarcze przod 282x23 w tej chwili nie mam Brembo, również Zimmermannow.
Ceny sa na poziomie 330,- Zimmermann, 380,- Brembo za kpl.
Można zaryzykowac założyć tarcze przepakowane do pudelek Textar czy TRW, ale
nie sa to prawdziwi producenci i nie wiadomo, co to będzie. Poza tym, ze taniej…
Tylne klocki Ferodo Premier 150,-
A z tylnych tarcz znow dostępne sa jedynie TRW itp.
Trudne auto w dostępności porządnych czesci, ale to wina producentow.
Pozdrawiam
znalazlem standardowe chyba zamienniki Ferodo -> http://allegro.pl/tarcze-klocki-ferodo-tyl-honda-civic-ufo-1-4-2-2-i3239851843.html
mogą być?
prosze o namiary również czegoś lepszego na tył i oczywiście na przód.
Nie polecam Ferodo Premier, już wolę zamiennik ATE...
Zamówilem na tył tarcze EBC Ultimax i klocki Green Stuff...
zastanawiałem się nad Red Stuff ale troszku lepiej może hamują ale więcej pylą.
Nie polecam Ferodo Premier
Dlaczego?
Dlaczego?
Też chciał bym wiedzieć,dlaczego?? Miałem je kiedyś w EJ9 i byłem zadowolony.
Piotrek (carno) zdecydowanie lepiej jest inwestować w przednie hamulce, to one robią 70% roboty.
Też chciał bym wiedzieć,dlaczego?? Miałem je kiedyś w EJ9 i byłem zadowolony.
No ja właśnie też miałem je w EJ9 i również byłem zadowolony. Zresztą były one najczęściej polecane na forum właśnie...
No ja właśnie też miałem je w EJ9 i również byłem zadowolony. Zresztą były one najczęściej polecane na forum właśnie...
Ja akurat polecam - 2 razy trwalsze od fabrycznych Lucasa i nie ma z nimi kłopotów.
A ja zmieniłem z seryjnych ATE i hamują co najwyżej tak jak one (nie wiem nawet, czy nie minimalnie słabiej) a do tego kurcze piszczą, czego wcześniej nie było!
To że piszczą, to nie zawsze znaczy że to wina klocka,najczęściej winę za piszczenie ponosi błędny montaż klocków.
oki, po wymianie tarcz i klocków hamulcowych
Przód - 1100 PLN
* EBC Blade (BSD1367)
* EBC GreenStuff (DP21901)
Tył - 680 PLN
* EBC Ultimax (USR1368)
* EBC GreenStuff (DP21902)
Robocizna - 220 PLN
Całość 2k, narazie słychać szuranie, wierzchnia warstwa jest z materiału która sie dociera także na razie o sprawności i porównaniu to za wcześnie.
Przy okazji gdy Hania byla na podnosniku zauwazylem wyrąbane gumy na tulejach, czyli gdzie dostane tuleje przednich wahaczy.
butler.gdansk
02-06-13, 18:50
Przy okazji gdy Hania byla na podnosniku zauwazylem wyrąbane gumy na tulejach, czyli gdzie dostane tuleje przednich wahaczy.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?175131-Poliuretany
Właśnie drążę ten temat. Na dniach będę dawać info o efektach.
Szuranie to już nie ustąpi, taki urok nacinanych tarcz.
Panowie takie małe zapytanie , czy do FK1 na tył wystarczą tarcze i klocki Ferodo ? Na przodzie mam zestaw TRW i dosyć dobrze daje rade , wydaje mi się że do FK1 nie trzeba dużo więcej , ale prosiłbym o poradę.
Teraz pytanie jeszcze czy do FK2 na przód opłaca się dać zestaw ATE ? Czy szukać czegoś innego ?
Panowie takie małe zapytanie , czy do FK1 na tył wystarczą tarcze i klocki Ferodo ? Na przodzie mam zestaw TRW i dosyć dobrze daje rade , wydaje mi się że do FK1 nie trzeba dużo więcej , ale prosiłbym o poradę.
Teraz pytanie jeszcze czy do FK2 na przód opłaca się dać zestaw ATE ? Czy szukać czegoś innego ?
wystarczy, jak dla mnie zestaw ferodo niczym nie rozni sie od trw, podobnie jak ate.
ferodo wychodzi najlepiej cenowo
do FK1 już zamówiłem Ferodo. Do FK2 wolałbym coś dobrego żebym się wkurzać nie musiał ;p
Panowie, czy w HB wymiana tylnych klocków wygląda tak samo?
http://www.youtube.com/watch?v=k2vFCA4O71k
Witam, mam problem z hamulcami tylnej osi. Tarcze pokrywa korozja, a mają dopiero 20 tys przebiegu i nie mają wżerów, klocki wymienione już na nowe i dalej to samo.
Autko było w serwisie, gdzie przeczyścili zaciski i przesmarowali oraz sprawdzili siłę hamowania tylnej osi i wyszło w normie( według nich gdy auto jest puste to tył nie hamuje lub bardzo słabo) ale ja już tym autem przejechałem kilka lat w tym samym składzie i tarcze wcześniej były błyszczące tak jak powinny . Tymczasem nawet po kilkuset kilometrach moje tarcze nadal są zardzewiałe a podczas hamowania słyszę delikatne tarcie na tylnych tarczach tak jak by zacisk zbyt lekko dociskał klocki bo ta rdza jest tylko muskana. Jednak gdy użyję chwilowo hamulca ręcznego rdza z tarcz zdziera się.
Proszę o poradę co z tym fantem zrobić i na co zwrócić uwagę.
może tłoczek w zacisku do wymiany po obu stronach?
Stawiam na korektor siły hamowania.
Stawiam na korektor siły hamowania.
Jest jakaś możliwość sprawdzenia tego ? Bo wolę nie wymieniać metodą prób i błędów.
Gdzie on się w ogóle znajduje ? przy pompie hamulcowej ?
oppenheimer
12-06-13, 11:45
Witam, mam podobnie, ciągłe problem ale tylko z prawym tyłem, tarcze wymieniane, klocki, tłoczek czyszczony i nic to nie dało, teraz robię drugie podejście, nowa tarcza, klocki i zacisk z innego UFO używany, mam nadzieję że to coś pomoże. Pytanie czy nie jest to właśnie problem gdzieś indziej np w korektorze siły hamowania, także też się podpinam do pytania jak to sprawdzić, i czym to się je.
Pozdrawiam
Ja się nie znam, ale chyba w UFO jest elektroniczny rozdział siły hamowania i nie ma korektora. Ten układ nazywa się chyba EBD.
Też nie wiem za bardzo jak to działa, w starszych gen był korektor - pisząc korektor siły hamowania to był bardziej skrót myślowy - szukałbym w układach odpowiedzialnych za rozkład siły hamowania - korektor albo coś w tym stylu może być też w pompie ABS-u, może coś przy układzie VSA, może tak jak pisze kolega wyżej - mechanik ogarniający temat powinien być zorientowany.
korektorem siły hamowania w ufo z vsa jest sam modulator/pompa abs-u
przy wymianie klocków dokręcaliście śruby na czuja czy kluczem dynamometrycznym?jeśli to drugie to jaki moment trzeba ustawić?
Jakby kogos interesowało to mam do sprzedania zaciski hamulcowe przód z Type-R'a razem z klockami (zostało około 60% okładzin)! Zainteresowani pisać na priva!
Ja w weekend bede robił przymiarki zestawu z accorda VIII 2.4 (tarcze 320 mm + zacisk dwutłoczkowy) :) dam znać jak efekty. Jak będą problemy to pewnie pójdę w sprawdzoną opcję zacisków z FN2 z tarczą 300 (bo na zacisk z ATRa nie ma co liczyć w sensownej kasie).
przy wymianie klocków dokręcaliście śruby na czuja czy kluczem dynamometrycznym?jeśli to drugie to jaki moment trzeba ustawić?
Kluczem dynamometrycznym bo nie mam czucia w rękach - Moment 35 Nm.
Wiecej nie ma sensu walic, bo na nowych śrubach (w zestawie akurat były nowe) jest nałożony klej aby się śruby nie wykręcały.
Przy wymianie tylnich klocków potrzebny jest zestaw do wciskania tłoczków (tłoczki trzeba wkręcać).
Sciagnij serwisówkę tam masz wszystko rozpisane co i jak. :) - serwisówka jest do 5D, ale nie sądze aby się różniły w kwesti hamulców :)
Pamiętaj ze wymiana klocków to nie tylko wymiana klocków - ale serwis tłoczków i prowadnic. :)
I nie wpadnij na pomysł stosowania pasty miedzianej :P to było dobre w samochodach bez ABS-u :)
filipfm to daj znać jak poszły przymiarki!
Grunt to aby zaciski i jarzma pasowały! Tarcze zawsze można jakoś dobrać z innego modelu ;)
Co do zacisków z ATRa to masz rację - chora kasa! Lepiej dołożyć 1-2tys pln i kupić gotowy NOWY BBK z tarczami i klockami! Bo jak policzyć zestaw z ATRa + dobre tarcze i klocki to wyjdzie prawie na to samo :rolleyes:
Ale jakby ktoś chciał to nadal mam do sprzedania Zaciski z FN2 (myślę, że w dobrej kasie)...
Znaki na niebie i ziemi pokazują, ze powinno pasować w kwestii rozstawu itp. Bo chlopaki zakładają te zestawy do accordow 7gen, do których pasuje tez zestaw z ATRa, więc skoro ATR pasi do FN/FK to powinno być git. Problem może być z felgami, bo tarcza ma 32 mm, więc zacisk ma szanse wyjechać blisko 1 cm dalej. (tarcza w serii ma ztcp 23mm) więc może się skończyć dystansami. Ciecia osłony nie liczę jako przeszkody ;)
Kluczem dynamometrycznym bo nie mam czucia w rękach - Moment 35 Nm.
Wiecej nie ma sensu walic, bo na nowych śrubach (w zestawie akurat były nowe) jest nałożony klej aby się śruby nie wykręcały.
Przy wymianie tylnich klocków potrzebny jest zestaw do wciskania tłoczków (tłoczki trzeba wkręcać).
Sciagnij serwisówkę tam masz wszystko rozpisane co i jak. :) - serwisówka jest do 5D, ale nie sądze aby się różniły w kwesti hamulców :)
Pamiętaj ze wymiana klocków to nie tylko wymiana klocków - ale serwis tłoczków i prowadnic. :)
I nie wpadnij na pomysł stosowania pasty miedzianej :P to było dobre w samochodach bez ABS-u :)
jestem już po wymianie,klockow z przodu,zmiana przy 104 tys i jeszcze może do 110 kkm by dobiły,pomagał mi sąsiad ,bo to mój pierwszy raz :o miedzi nie było ,bo miałem ori klocki a tam jest pasta w komplecie,tłoczki i prowadnice wyczyszczone i sprawdzone,a do cofnięcia tłoczków użyliśmy takiego klucza http://allegro.pl/klucz-nastawny-francuski-45mm-dlugosc-205-mm-jobi-i3294107677.html ,teraz wszystko działa ok
Ooo widzisz! To już ciekawostka! Ale zakładają zaciski i tarcze z accorda VIIIgen i wszystko jest plug&play? Czy może tarcze z czegoś innego?
Co do wyjechania zacisku w lewo to ja raczej się nie boje bo mam ET42 i zaciski z FN2 siedzą sobie spokojnie...
Masz jakieś foto takiego zestawu na aucie (chociażby accordzie)?
Ooo widzisz! To już ciekawostka! Ale zakładają zaciski i tarcze z accorda VIIIgen i wszystko jest plug&play? Czy może tarcze z czegoś innego?
Co do wyjechania zacisku w lewo to ja raczej się nie boje bo mam ET42 i zaciski z FN2 siedzą sobie spokojnie...
Masz jakieś foto takiego zestawu na aucie (chociażby accordzie)?
Zgadza się, Accord VII gen ma w serii tarczę 300mm/ 25 mm o takiej samej wysokości jak w FN2/EP3. Najprostszy upgrade p&p to zacisk z ATRa (podobnie jak w FN2), ale podaż jest ograniczona i ceny w kosmosu.
Ktoś wpadł na pomysł, żeby przymierzyć hamulec z VIII gena :) (ten rodzaj jest w każdym 2.4 i 2.2 TypeS 180KM) i bingo - mechanicznie pasuje, ale trzeba uważać na koła. Zresztą ewidentnie jest tak, że nawet akcesoryjne felgi 18" do accorda mają dopiski, że nie pasują do aut z seryjnymi felgami 18", mimo, że jak sprawdzałem to mają takie samo ET - widocznie jest jakaś akcja z kształtem ramion i ilością miejsca.
Problemem jest też dostępność tarcz/klocków. W zasadzie tylko OEM i EBC i black diamond. Klocki Ferodo robi tylko zamiennik OEM, a EBC greenstuffa. Może z czasem będzie lepiej.
A fotki kolegi Brodziu z accordklubu
tarcza 300 vs 320
http://i1171.photobucket.com/albums/r544/brodziu/null_zps9803245e.jpg
zacisk 300 vs 320 dwutłoczkowy
http://i1171.photobucket.com/albums/r544/brodziu/null_zps8fbcf505.jpg
klocek 300 vs 320
http://i1171.photobucket.com/albums/r544/brodziu/null_zps7f98268d.jpg
zestaw 300 na aucie
http://i1171.photobucket.com/albums/r544/brodziu/null_zpsf6547ef9.jpg
Zaciski 320
http://i1171.photobucket.com/albums/r544/brodziu/null_zps21eea870.jpg
Zestaw 320 na autku
http://i1171.photobucket.com/albums/r544/brodziu/DSC_0231_zps77d9ac59.jpg
Zestaw 320
http://i1171.photobucket.com/albums/r544/brodziu/null_zpsa15f8a2f.jpg
http://i1171.photobucket.com/albums/r544/brodziu/null_zpsa0fa98fa.jpg
320 to już kawał placka ;)
Co do zacisków z ATRa to do nich trzeba w civicu zakładać tarcze z S2000 (zaciski mają chyba jakieś inne odsadzenie).
Ale skoro mówisz, że zaciski z ATRa pasują też do accorda to te z Accorda będą pasowały też do civica ;)
To jak masz możliwość to pomierz tam co i jak i trzeba będzie pomyśleć przy zmianie klocków o ewentualnych nowych zaciskach :p
Jutro będę robił przymiarki. Jak nie będzie problemów z odkręceniem tarcz (mam wkrętak udarowy na podorędziu ;) ) to powinienem zweryfikować tą teorię ;)
noto dawaj znać co i jak.
A tymczasem ja dalej mam zaciski z FN2 do sprzedania!!
Zainteresowani pisać na Priva!
noto dawaj znać co i jak.
małe fotostory >>>>>>tutaj<<<<<< (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?178164-N22A-FK3-Crystal-Black-filipfm&p=2014911&viewfull=1#post2014911)
http://imageshack.us/scaled/medium/11/ct3n.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/11/ct3n.jpg/)
Witam
Ktore klocki beda najlepsze?
Nippart apec
ADL Blueprint
Lucas Girling
Ciągle chodzi za mną chęć wymiany przewodów hamulcowych na te w stalowym oplocie. Inwestycja dość kosztowna na przód, a na przód i tył prawie dwa razy tyle. Pytanie jest więc następujące, jaka jest proporcja siły hamowania w naszych Hondach na przód i tył. Bo jeśli większość jest na przód to by mi zaoszczędziło potencjalne wydatki.
Paluch_tcw
31-07-13, 22:54
Zawsze większość masz na przód. Dodatkowo aktualne rozdzielacze/korektory siły hamowania przy dociążeniu tyłu samochodu zwiększają siłę hamowania tylnych kół ale nigdy nie dojdzie to do proporcji 50/50 przód ma 70 do 80 % siły hamowania nie znaczy to jednak, że tylne hamulce można całkowicie olać.
witam
potrzebuje pomocy jakie polecicie mi klocki i tarcze
chce cos lepszego od orginalu
butler.gdansk
09-08-13, 12:30
Wszystko zależy od tego ile zamierzasz na to kasy przeznaczyć.
nie wazne kaska
wazne zeby dobrze sie jezdzilo i najwazniejsze dobrze hamowalo
myslalem o tarczach trw i klockach ferodo
nie wazne kaska
wazne zeby dobrze sie jezdzilo i najwazniejsze dobrze hamowalo
myslalem o tarczach trw i klockach ferodo
Jak kasa nieważna to BBK, jak jednak troche ważna to upgrade na 300mm z TypeRa.
Witam
Jest jakaś możliwość sprawdzenia (poza zdjęciem i pomierzeniem klocków), jaki system hamulcowy jest w moim Civicu 4D 2007 r. na przodzie - Mando czy Sumitomo?
Chcę kupić klocki przód i wg katalogu Ferodo powinny to być FDB1669 - dla rocznika 2006 (system Sumitomo) albo FDB4246 - od roku 2007 (system Mando).
Nie mam pewności jak to jest u mnie bo niby rok produkcji 2007 ale chyba ze stycznia, natomiast wg VINu rok modelowy 2006.
dziwne. Zazwyczaj jest raczej na odwrót, tzn. rok modelowy jest młodszy od roku produkcji. U mnie rok produkcji 2006 (wrzesień), rok modelowy 2007.
wymieniłem klocki (EBC Green Stuff)i tarcze (ori) z przodu. Troche mi popiskują przy hamowaniu. Czy to normalne? Nigdy wcześniej nie wymieniałem całego zestawu. Do tej pory przy wymianie klocków była cisza. Czy to się spasuje i piski znikną?
Pozostało mi więc sprawdzenie przez porównanie starych klocków z nowymi i wyszło, że mam system Sumitomo, czyli jeśli chodzi o Ferrodo to klocki FDB1669.
Przy okazji uwaga odnośnie tarcz w katalogu Brembo - dla Civ VIII sedanów (saloon) FD7 katalog podaje przy modelu 2006 tarcze na przód 09.5457.30, które mają grubość 21 mm, natomiast oryginały w tym roczniku (45251-S7A-E10) mają grubość 23 mm (zmierzyłem u siebie dla pewności), czyli trzeba brać 09.A455.14 (takie same jak w HB).
A nie zeszkliłeś ich na początku po założeniu? Bo niektórzy odrazu po założeniu lubią zrobić kilka hamowań 200-0km/h aby 'dotrzeć klicki'. Tyle że wtedy je spalą a nie dotrą.
Nowy zestaw wymaga dotarcia.
Jeśli piszczenie pojawiło się po czasie to nie ma dziwne - EBC Green'y lubią piszczeć. To dlatego wywaliłem te klocki pomimo że było ich jeszcze połowę (zarówno z przodu jak i tyłu). Nigdy więcej nie kupie EBC...
Greeny piszczą, ale po pewnym czasie układają się. Plusy to akceptowalne pylenie i dobre hamowanie. Mi w każdym razie uratowały dupę parę razy :D
tommygunsnk
31-08-13, 15:18
Mam prośbę czy mógłby mi ktoś polecić jakiś dobry zestaw klocki+tarcze na oś przednią ? najlepiej takie co nie będą za bardzo rdzewiały jak np. TRW co ostatnio założyłem na tył a i skuteczność hamowania była by lepsza niż w ori
każda tarcza ci zardzewieje po umyciu auta albo jak długo będzie stało na dworze. No, chyba że takie z górnej półki to może mniej rdzewieją... Ewentualnie jak nie lubisz rdzy to przed założeniem pomaluj tą część tarczy która wchodzi na piastę ale nie jest częścią cierną...
Jeśli chcesz poprawić skóteczność hamowania serii i masz zamiar zmieniać klocki i tarcze, to dołóż parę pln i załóż zaciski od type-r'a. Napewno będzie duużo lepiej niż w serii. Wtedy do tego tarcze z Type-R FN2 lub EP3 (to samo co FN2 ale o połowe tańsze) i klocki.
Napewno nie tykaj tarcz nacinanych albo nawiercanych (chyba że takie z wyższej półki po ponad 1tys pln za komplet). Bo te tańsze na 90% ci pękną i tylko kasa w błoto.
Jak nie zmieniasz zacisków i chcesz dość dobry zestaw w stosunku cena/jakość to załóż np. gładkie tarcze Brembo lub Ferodo.
Do tego jakiś lepszy klocek np. EBC Green Stuff (osobiście nie polecam bo jak kolega wyżej napisał - lubią piszczeć), Ferodo DS Performance lub wyżej DS2500.
Ja mam z przodu zaciski z type-r, klocki DS2500 i tarcze Brembo HC. Hamuje stosunkowo OK (przynajmniej tak jak powinno być) - napewno duużo lepiej niż seryjne heble.
Z tyłu mam tarcze Ferodo i klocki DS Performance.
Zakładałem do innego civica na przód Zaciski z type-r, klocki DS2500 i tarcze Ferodo. Też wszystko OK i kierowca zadowolony...
Tyle, że ludzie z forum piszą, że klocki Ferodo lubią mocno pylić - u mnie tego nie widać bo mam czarne felgi
Mam mały problem hamulcami przód,otóż podczas hamowania przy prędkości około 50km wzwyż odczuwalne są drgania lewa strona przód a przy małych prędkościach drgań nie ma ale za to słyszę takie szuranie jak metal o metal.
Sprawdzałem wizualnie klocki,zewnętrzna strona zostało około 1/2 klocka hamulcowego czy może być że wewnętrzna strona klocka jest zupełnie zdarta.
Wewnętrznej strony nie sprawdzałem.
Obstawiam skrzywioną/bijącą tarczę. A przy krzywej tarczy może być tak, że klocki są nierówno zjechane. Być może wewnętrzny klocek zjechał się już do blaszki sygnalizującej max. zużycie, wtedy słychać taki metaliczny dźwięk. Właśnie mam bardzo podobną sytuację u siebie i jutro wymieniam wszystkie klocki i tarcze.
Czasem potrafią zapiec się prowadnice i wtedy też bije na kierownicy albo znosi w którąś stronę. Tak czy siak musisz rozebrać hamulce aby sprawdzic klocki wewnetrzne oraz prowadnice na zaciskach
Zmieniałem wczoraj klocki z tyłu i pytanko mam takie, czy nie mieliście problemów ze zdjęciem starych klocków?
Moje stare musiałem popsikać WD40 i „wypukać” młotkiem. Smarujecie stare czymś przed wyjęciem? Jest jakiś patent na przykleszczone klocki?
Druga sprawa to prowadniczki. Strasznie ciężko było je włożyć na miejsce, nie chciały się ładnie ułożyć i też musiałem się przy nich namordować – u was to samo?
I kolejne pytanko, w instrukcji auta i klocków napisali, ze klocki mają wejść lekko i swobodnie się przesuwać. Założyłem sobie Ferodo Pemier FDB1862 i żeby lekko weszły to musiałem w nich trochę podpiłować te wypusty które wchodzą do prowadniczek. Spiłowałem farbę i lekko metal. O smarze oczywiście nie zapomniałem.
Jak było u was? Też musieliście tuningować klocki? A jak to wygląda z innymi klockami?
A co myślicie o takim komplecie ?
http://allegro.pl/tarcze-brembo-klocki-ferodo-p-t-honda-civic-ufo-i3481730843.html
komplet jak komplet, powinno wszystko dzialac jak nalezy. ja jezdze na tych klockach tylko z tarczami ferodo bo sa tansze od brembo i wszystko jest ok , nic nie bije, nie piszczy
ja za swoj komplet dalem niecale 700pln ale jak patrze na stronie intercarsu to tarcze brembo sa drozsze od ferodo i ferodo sprzedaja parami a brembo na sztuki
oppenheimer
16-09-13, 11:42
Zmieniałem wczoraj klocki z tyłu i pytanko mam takie, czy nie mieliście problemów ze zdjęciem starych klocków?
Moje stare musiałem popsikać WD40 i „wypukać” młotkiem. Smarujecie stare czymś przed wyjęciem? Jest jakiś patent na przykleszczone klocki?
Druga sprawa to prowadniczki. Strasznie ciężko było je włożyć na miejsce, nie chciały się ładnie ułożyć i też musiałem się przy nich namordować – u was to samo?
I kolejne pytanko, w instrukcji auta i klocków napisali, ze klocki mają wejść lekko i swobodnie się przesuwać. Założyłem sobie Ferodo Pemier FDB1862 i żeby lekko weszły to musiałem w nich trochę podpiłować te wypusty które wchodzą do prowadniczek. Spiłowałem farbę i lekko metal. O smarze oczywiście nie zapomniałem.
Jak było u was? Też musieliście tuningować klocki? A jak to wygląda z innymi klockami?
Witam, w przypadku klocków Ferrodo miałem to samo, trzeba je piłować lub na szlifierce poprawiać. Następnym razem kupiłem TRW i pasują idealnie bez przeróbek. Więcej Ferrodo nie kupię.
A co myślicie o takim komplecie ?
http://allegro.pl/tarcze-brembo-kloc...481730843.html
Na fotce tylne tarcze powinny miec 5 otworów na szpilki a nie 4
Na fotce tylne tarcze powinny miec 5 otworów na szpilki a nie 4
Słuszna uwaga. Dzięki.
BTW: Jestem właśnie przed wymianą klocków i tarcz, bo niestety ostatnie klocki jakie mi wsadzili w ASO wytrzymały 15.000.... co jest generalnie żałosne, bo nie zmieniając stylu jazdy na fabrycznych przejechałem prawie 60.000
Witam, w przypadku klocków Ferrodo miałem to samo, trzeba je piłować lub na szlifierce poprawiać. Następnym razem kupiłem TRW i pasują idealnie bez przeróbek. Więcej Ferrodo nie kupię.
Jeśli to dla ciebie problem podpiłować lekko klocek to twój wybór. EBC też kiedyś musiałem piłować i to więcej niż Ferrodo. Tak czy siak klocek musi chodzić luźno (ale nie za luźno bo będzie 'hałasował'!) więc w 90% przypadków trzeba zedrzeć z niego farbę lub podpiłować...
butler.gdansk
17-09-13, 12:26
Na tył ostatnio zakładałem Ferodo Premier na Szołkowe BBK i też trzeba było podszlifować.
jak się nie podszlifuje żeby chodził luźno to w pewnym momencie może się zablokować i spalić tarczę
Taka uwaga dla potomnych :)
Jak by ktoś chciał kupić pastę M-77 do zacisków - aby smarować tym co serwisówka nakazuje :)
To podaje numer OEM-owej tubki z 75g tego smarowidła. No. 08798-9010
W końcu udało mi się to namierzyć w mniejszych ilościach niż 1kg :D
Tylko nie wiem czy Haparts ma to od ręki , do dla mnie sciągał to na specjalne zamówienie i trwało to 1-miesiąc.
jak się nie podszlifuje żeby chodził luźno to w pewnym momencie może się zablokować i spalić tarczę
Ja mam przegrzaną tarczę w FK2 z tyłu, pomimo 20tys przebiegu , wiadomo ASO bardzo chętnie wymieni ale na mój koszt a w cenie OEM części mam znacznie lepszej jakości tarcze i klocki.
Cześć, jeśli ktoś nie zagląda na forum Type-R to mógł przeoczyć ciekawą opcję z dużymi hamulcami (BBK) na przód do każdego Civica 8 gen. zmontowanymi na 4 tłoczkowym zacisku Brembo, więcej w temacie:
http://passwordjdm.pl/viewtopic.php?t=33137
http://imageshack.us/a/img153/5303/vv0n.jpg
http://imageshack.us/a/img812/8100/0gl7.jpg
http://imageshack.us/a/img11/4140/i51u.jpg
Czy honda civic Type s 8 generacji 3 drzwi ma takie same tarcze i klocki
hamulcowe co 5 drzwiowa ??????
http://img14.imageshack.us/img14/9393/xrqk.jpg
Type S to nie Type R. Ten sam silnik, napęd i hamulce co w 5D. Inna, twardsza zwiecha i design. Ale diabeł tkwi w szczegółach:)
moze nie na temat ale foto piekne
Panowie, podejda te klocki do sedana z 2006r, ew jakie byście polecili?
http://www.ebc24.pl/index.php?ebcnumer=DP1901
Zamontowałem w swoim samochodzie zestaw ATE - tarcze+klocki na przód i tył. Powiem tak - wypas jakich mało. Heble dają radę o niebo lepiej od OEM-owych TRW.
TRW jakie będzie miało oznaczenie seryjne? mam znaczenie ufo czy sedan?
EBC to dobre hamulce. Nie wiem czy akurat te podejdą bo mają lekki bałagan w katalogu. Jeździłem w innym samochodzie na ebc green stuff i były dużo lepsze od OEM.
Panowie, podejda te klocki do sedana z 2006r, ew jakie byście polecili?
http://www.ebc24.pl/index.php?ebcnumer=DP1901
podepne się pod kolegę ,klocki i tarcze tył w sedanie,chciałbym zmienić na TRW,pomożecie znaleźć nr katalogowy
klocki GDB3175, tarcze DF4837
klocki GDB3175, tarcze DF4837
dzięki ,ale koleś w ktd wg winu podał mi tak klocki GDB3408,tarcze DF4847
Mam u siebie klocki BOSCH wstawione przez poprzedniego właściciela - hamują ok ale masakrycznie pylą, strasznie usyfiają felgi, w Mazdzie miałem klocki Textara i hamowanie na pewno nie było gorsze a pylenie znacznie mniejsze, Ferodo miałem w Toyocie i hamowały ok ale też bardzo pyliły. Do mało pylących polecam ceramiczne ATE CERAMIC.
Ja wczoraj założyłem u siebie na przód tarcze i klocki firmy GIRLING podobno ta sama produkcja co TRW. Zobaczymy jak się będą sprawować. Opinie mają dobre.
Ja wczoraj założyłem u siebie na przód tarcze i klocki firmy GIRLING podobno ta sama produkcja co TRW. Zobaczymy jak się będą sprawować. Opinie mają dobre.
Zgadza się girling - grupa TRW. Mają bardzo odbre opinie. Daj znać po paru tys.
Cenowo też ok za zestaw ATE na przód zapłaciłbym ponad 500zł,girling wyszedł mi 370zł. Sprzedawca był gadułą i powiedział,że przy ate zdarzył sie kilka zwrotów (jak wszystkie wielkie molochy mają fabryki w chinach) więc z jakością jest różnie, a girling nie był u niego reklamowany ani razu, a sprzedaje ich dużo.
panowie doradzcie który poniższy zestaw brać na przód i kupuję, cena podobna i opinie też bardzo dobre.
Brembo + Ferodo Premier
http://allegro.pl/tarcze-brembo-klocki-ferodo-przod-honda-civic-ufo-i3673651064.html
ATE
http://allegro.pl/ate-tarcze-klocki-przod-honda-civic-viii-ufo-282mm-i3667294911.html
Paluch_tcw
26-11-13, 20:34
Ate
A korzystał może ktoś z tarcz Blue Printa (ADH24383)? :D:D Czy lepiej nie kombinować i kupić TRW/Girling (DF4486/6044861) ? Bo ATE to widzę drogo wychodzą.
Mam zamontowane tarcze firmy blue print. Nie mogę narzekać.
Wysłane z mojego GT-S7710 przy użyciu Tapatalka
blue print to pakowacz także ciężko przewidzieć co będzie w środku, w niektórych pozycjach blue printa spotykałem w środku oryginały ale bardzo rzadko, tarcze napewno nie beda oem, więc nie ma pewności co do jakości.
Ja bym wziął trw lub girling zależnie które bedą miały lepszą cenę bo to i tak jeden producent
Ewentualnie sprawdź czy textar ma konkurencyjną cenę do powyższych
Hmm czyli najlepiej byłoby darować sobie również filtry od nich i kupić Boscha, Filtrona i inne ewentualnie OEM? A ja myślałem, że części od Blue Printa są bardzo dobre jakościowa. Chyba, że to kwestia co się trafi.
nie napisałem że są słabe, ja bym się wcale nie wzbraniał przed ich założeniem, po prostu blue print nie produkuje własnoręcznie wielu referencji tylko je zapożycza od różnych producentów.
Ja wychodzę z założenia że lepiej częściej zmieniać tańszy filtr średniej klasy niż smigać na drogim markowym zabrudzonym
Kiedyś w golfie miałem zestaw zimmermann i klocki ebc i byłem bardzo zadowolony.
Paluch_tcw
26-01-14, 16:33
A ja właśnie zamontowałem 2 komplet klocków EBC green na tarcze turbo EBC. I powiem tak: tarcze (zużycie) znikome po komplecie klocków. Pylenie mniejsze niż standard. No i warto dodać, że u mnie żadne piski nie występują tak jak niektórym obecnym tu osobom.
Piski w ukladzie hamulcowym to nie wina klockow a zapieczonych zaciskow ( a konkretnie prowadnic). Klocek nie uklada sie rownolegle do tarczy tylko idzie pod kątem co powoduje pisk przy delikatnym hamowaniu
dlatego asekuracyjnie co roku a obowiazkowo przy wymianie klockow nalezy smarowac prowadnice i rozruszać zacisk, szczegolnie z tylu
Paluch_tcw
26-01-14, 19:22
Piski w ukladzie hamulcowym to nie wina klockow a zapieczonych zaciskow ( a konkretnie prowadnic). Klocek nie uklada sie rownolegle do tarczy tylko idzie pod kątem co powoduje pisk przy delikatnym hamowaniu
dlatego asekuracyjnie co roku a obowiazkowo przy wymianie klockow nalezy smarowac prowadnice i rozruszać zacisk, szczegolnie z tylu
Ja to wiem. Sam się tym zajmuję. Ale ludzie tutaj na forum mocno narzekali na zestawy EBC. Więc napisałem jak jest w moim przypadku.
P.S. nie zawsze to jest wina układu hamulcowego. Często najtańsze klocki lub wadliwa seria potrafią piszczeć same od siebie.
Paluch - masz porównanie ATE - EBC ? Wiem, że dużo zależy od stylu jazdy, ale po jakim przebiegu zjechałeś klocki? Jest sens dokładać do EBC ? Różnica w pln w sumie nieduża, ale odczuję to? W sumie tak sobie myślę, że jeśli jakiś tam zestaw bez problemu blokuje koła i włącza się ABS to jakie to ma znaczenie, lepsze blokują koła jakieś ułamki sekund szybciej i to się przekłada na skuteczność hamulców? Czy po prostu są lepsze, bo dłużej wytrzymają, nie przypalają się przy kilku ostrzejszych hamowaniach, mają większą odporność na odkszatałcenia ? Staram się nie oszczędzać na hamulcach, oponach, zawieszeniu - ogólnie na tym co jest odpowiedzialne za bezpieczeństwo, ale jest sens pakować coś z trochę wyżej półki do zwykłego wozidła ? Do tej pory miałem ATE, zostać przy tym czy kombinować? :)
Paluch_tcw
27-01-14, 00:34
Mam porównanie do ATE bo miałem przed EBC. Następnie założyłem EBC turbo groove na przód i tył oraz klocki EBC green przód i tył. Z przodu właśnie 2 dni temu zmieniłem. Klocki wytrzymały około 35kkm (z tyłu jeszcze ponad pół klocka). Tyle że nacinane i nawiercane tarcze szybciej zjadają klocek (ale według mnie to nie jest zły wynik). Co do skuteczności hamowania - jest dobrze. Klocek się nie przypala a tarcza dobrze odprowadza gazy i ciepło. No i zaskoczony jestem trwałością tarcz. Bo przeważnie w każdym aucie po drugiej wymianie klocków zmieniałem też tarcze ze względu na grubość i rant. Tutaj po dojechaniu pierwszych klocków tarcza oprócz korozji w zasadzie brak zużycia. Lubię czasem ostrzej pojeździć i dlatego ten zestaw zamontowałem. Wcześniej jak miałem ATE to to klika razy hamulce przegrzałem a klocek się zeszklił i nie hamował. Tutaj tej sytuacji nie ma ale dodatkowo mam płyn hamulcowy motul DOT 5.1 (zwiększona temp. wrzenia). Moim zdaniem EBC to dobry wybór. Chociaż teraz zastanawiałbym się jeszcze nad tarczami Zimmerman nacinanymi bo poszły w dół i do tego EBC green.
ok, dziękuję za odpowiedź, na wiosnę prawdopodobnie dla odmiany wleci EBC :)
Szykuje się wymiana przednich tarcz i klocków. Ogólnie tak: aktualnie jeżdżę nie dużo, głównie na weekend do dziewczyny i ogólnie jak coś wypadnie, gdzieś podjechać. Wiec jakieś 100km na tydzień, spokojna,ekonomiczna jazda.
Jakie tarcze i klocki kupić?
Myślę o tarczach TRW/Girling 230zł i do tego klocki ATE/Brembo 135zł (bo są tańsze od TRW) albo EBC Ultimax za 105zł tylko czy one będą dobrze współgrać z tymi tarczami?
A może założyć komplet (tarcze + klocki) od Blue print? Za 272zł? W sumie nie jeżdżę dużo i nie agresywnie, ale czy to się opłaci?
u mnie na przodzie hamuje ( tarcze TRW + klocki Ferodo ) nie piszczy , nie pyli ponad normę , hamuje dobrze - czy to optymalny zestaw nie wiem , ale "działa" - mogę polecić ....
bluprinty mam w komplecie z hawkami hps juz 2 koplet i radza sobie bdb nie gna sie nie piszcza itp aczkolwiek jest to dosc drogi zestaw hamulcowy tarcze 150pln klocki 300pln Napewno z innym dobrym klockiem typu ate trw poradza sobie bdb. Klocki blueprinta to japonskie kashiyama, które sa raczej srednimi klockami.
Klocki blueprinta to japonskie kashiyama, które sa raczej srednimi klockami.
Unikać jak ognia. Syf malaria.
u mnie na przodzie hamuje ( tarcze TRW + klocki Ferodo ) nie piszczy , nie pyli ponad normę , hamuje dobrze - czy to optymalny zestaw nie wiem , ale "działa" - mogę polecić ....
U mnie dokładnie to samo TRW + Premiery (przód i tył) wcześniej były TRW + TRW, chociaż co do samego hamowania to nie widzę żadnej różnicy.
Na plus jest to, ze idzie mi mniej płynu do mycia felg, bo Ferodo nie pyli tak jak TRW.
może jeszcze ktoś?
więc tarcze trw czy blueprint?
Klocki ate/brembo? czy raczej dołożyc do trw? Co z tymi EBC?
Ja bym zrobił tak:
- tarcze najtańsze i wymiana ich z klockami. Bo niedrogie i i dlatego, że cały czas masz nowe pełne tarcze, nie skrzywione, bez rantów itp.
- klocki Ferodo DS czy tej klasy. Jest to fajniejsze niż TRW, w lecie ogarnie uliczne sportowe zapędy czy jazdę po górskich drogach normalną.
Taki zestaw nie jest drogi w zakupie, starcza na sporadyczne amatorskie pojeżdżawki na torze to i starczy na drogę. W razie porażki z tarczami (coraz mniej się to zdarza) - nie smuci się człowiek wydaną kasa wielką tylko kupuje nowy, inny tani model
Ja kupiłem zestaw na tył firmy MTEC, i jestem zadowolony, przyzwoita jakość za rozsądną cenę. Wiele osób poleca na civinfo
Do wyboru tarcze gładkie, nacinane, nawiercane do tego klocki Mintex albo EBC
http://www.mtecbrakes.com/brake-discs/honda/civic-06-12/civic-1-8i-vtec-01-06-12-12.html
Ja tam jeżdżę na EBC greenach i nie narzekam. Hamują tak jak trzeba, nawet nie ma co porównywać do OEM. Kashiyama pyli jak szalona. Wywaliłem to w pierony bo nie nadążałem z myciem felg.
Tarcze Zimmermann lakierowane (nie będą rdzewiały ranty), a klocki Ferodo, mogę polecić hamulce.net.
BTW z tego co wiem to TRW nie robi klocków (kupuje je od kogoś do swich układów), ale robi układy hamulcowe zresztą TRW właśnie jest w civicu VIII gen. OEM klocki np. na tył to Textar.
Sebastian.Kr
13-03-14, 21:54
Blurprint,straszne g...,mam założone, kolega powiedział ze ta firma robi dla Subaru i są extra.Przejechałem 3 tys km są do zmiany,będę reklamował, zachowują się tak jak końcówka oryginału.
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
Blurprint,straszne g...,mam założone, kolega powiedział ze ta firma robi dla Subaru i są extra.Przejechałem 3 tys km są do zmiany,będę reklamował, zachowują się tak jak końcówka oryginału.
Bluprint to pakowacze. Wiec moze tak byc, ze dla subaru maja od innego dostawcy innej jakosci niz do hondy. Parafrazujac Foresta Gumpa, z bluprintem jest jak z pudelkiem czekoladek, nigdy nie wiesz co trafisz w srodku
up, Dobre :)
Sebastian.Kr, z tymi 3 tys. km to lekka załamka.
Co prawda nie mam Blueprint, tylko komplet klocki Ferodo + tarcze Ferodo, przejechałem 10 tys. km i stanu nawet nie sprawdzałem bo zakładam, że powinny wytrzymać dużo więcej, natomiast po przejechaniu ok. 9 tys. km pojawiło się piszczenie hamulców przy lekkim hamowaniu. Czy to może oznaczać duże zużycie klocków? Poza tym do skuteczności hamowania czy pylenia nie mam żadnych zastrzeżeń i normalnie polecałbym ten zestaw jeśli ktoś nie chce wydawać dużo siana, gdyby nie to piszczenie teraz.
Najwidoczniej do VIII gena blueprint pakuje cos innego. Ja u siebie zrobilem na blueprintach juz ponad 40k km ( obecnie 2 komplet klockow na nich smiga) a lekko nie maja i nie mam do nich zadnych zastrzezen
Sebastian.Kr
15-03-14, 21:09
Wczoraj bylem w trasie do Poznania, powrót tego samego dnia.W poniedziałek zmieniam klocki, dramat,hamowanie przy znacznych prędkościach(około 200 :-B) bez szans,tylko silnik ratował sytuacje.
,hamowanie przy znacznych prędkościach(około 200 :-B) bez szans,tylko silnik ratował sytuacje.
chciałeś chyba napisać przy maksymalnych prędkościach
Koledzy a miał ktoś doczynienia z tarczami ROTINGER ? Polski produkt coś jak Mikoda. Znalazłem kiedyś opis użytkownika BMW, który chwalił sobie te tarcze. Cena atrakcyjna - można zamówić nacinane i wiercone.
Sebastian.Kr
16-03-14, 18:57
Około 200 km/h,czyli 180, 170, czasami 200. Max autostrada na 17 lato to 223,nie wiem czy da rade więcej :-/, śmieje sie ze dopiero docieram auto bo kupiłem rok temu 2007 rok z przebiegiem 6 500 km od pani dyrektor banku :-D salon polska
Około 200 km/h,czyli 180, 170, czasami 200. Max autostrada na 17 lato to 223,nie wiem czy da rade więcej :-/, śmieje sie ze dopiero docieram auto bo kupiłem rok temu 2007 rok z przebiegiem 6 500 km od pani dyrektor banku :-D salon polska
i przy takim przebiegu oryginalne tarcze powiedziały "pa pa" że już masz założone zamienniki? ;) chyba że pani dyrektor banku te 6500km zrobiła na zaciągniętym ręcznym i zapieczonych zaciskach
Sebastian.Kr
16-03-14, 21:06
Dla mnie to tez było duże zaskoczenie, tym bardziej ze na klockami przejezdzam około 50-60 tys km,ale być może specyfika jazdy tym samochodem pomogła wykończyć je wcześniej ;-)
Często może zbyt często używam v-tec. Przebieg i stan esa faktyczny,CAIRO kolega z forum może potwierdzić :-D
sebastian a nie chodzilo o 65tys?
Sebastian.Kr
17-03-14, 07:45
Dokładnie 6 450 km, nie żartuje, Michał może potwierdzić (CAIRO) on znalazł mi ten samochód.
http://img.tapatalk.com/d/14/03/17/ybymuhu9.jpg
Trochę kiepskiej jakości,ale wtedy robiłem na szybko żeby mieć potwierdzenie. Zorientowałem się jak dojechałem na zmianę opon na zimę. 28 grudzień 2012
http://img.tapatalk.com/d/14/03/17/8ugy7u5y.jpg
http://img.tapatalk.com/d/14/03/17/jygube7e.jpg
to se kobitka lubila pojezdzic :)
Wiesz, ja mam auto z października 2008r. z nieco ponad 11tyś przebiegu, bo przez długi czas jeździć nim miałem możliwość tylko w weekendy. A i to bardziej dla frajdy, niż rzeczywistej potrzeby :) Ale 2007rok i 6500 km to już zupełnie ekstremalny przypadek :)
Kolega się śmieje, że w razie gdybym chciał sprzedać, to musiałbym licznik w górę kręcić, żeby ktoś uwierzył w przebieg :)
Sebastian.Kr
17-03-14, 14:19
To ja nadrobilem trochę i teraz mam 33 tys, założyłem gaz i śmigam gdzie popadnie.A miałem w planie około 10 tys rocznie. :-D
Ja mam 3o tyś zrobione i mam orygialne klocki i tarcze
Hehe i nawet licznik przebiegu dziennego od nowosci nie resetowany ;)
Ja mam 82tkm i tarcze jeszcze oryginal, przód drugie klocki sie wlasnie koncza a tyl nadal zyją :o tyle ze wiekszość przebiegu nabiły kobiety.
hm u mnie natomiast jakoś dziwnie inaczej,114tkm i klocki przód wymieniony raz przy przebiegu ok 110tkm, a tył już mam drugie klocki i powiedzmy jest w połowie grubości,tarcze przód i tył pierwsze oryginalne
Sebastian.Kr
18-03-14, 10:04
Żeby była jasność,wymieniłem klocki z przodu,zaczęły piszczec, po zdjęciu okazało się ze to juz pora na nie.Reszta czyli tarcze przód i tył dalej są w oryginale,klocki z tyły tez zostały.
Hehe i nawet licznik przebiegu dziennego od nowosci nie resetowany ;)
Ja mam 82tkm i tarcze jeszcze oryginal, przód drugie klocki sie wlasnie koncza a tyl nadal zyją :o tyle ze wiekszość przebiegu nabiły kobiety.
W nowym autku miał może 1 tyś. wymieniłem tarcze przednie i tylne na Tarox Sport Japan, klocki pozostały OEM. Długo nie wytrzymały bo ok. 16 tyś. Jak je wymieniałem tydzień temu to przednie miały z 0,5 cm tylne może z 1 cm. Założyłem HAWK Performance HP PLUS i po dotarciu robi wrażenie. Poprawa jest naprawdę odczuwalna. Auto hamuje dużo, dużo lepiej.
Sebastian.Kr
18-03-14, 23:32
Zapytam,gdzie robisz zakupy.?
Przeważnie tu http://www.wda.com.pl/
Czy klocki i tarcze w Civic VIII 4d sedan różnią się od tych z UFO? Pytam zarówno o przód jak i tył
Tarcze przednie i tylne są takie same,ale klocki przednie i tylne są inne
Tarcze przednie i tylne są takie same,ale klocki przednie i tylne są inne
Innymi słowy różnią się zaciskami (jarzmami) ?
Innymi słowy różnią się zaciskami (jarzmami) ?
kaliperami :)
Przeczytałem cały temat ale nadal nie mogę się zdecydować... Tarcze wybrałem Zimmermann nawiercane ( plusy i minusy są mi znane) i szukam klocków do nich. Klocki muszą być standardowe, żadne EBC Yellow czy Green, ponieważ nie wytrzymaja tarcze takiego obciążenia.
Co klocki muszą umieć :
- Hamować minimum jak OEM
- Mniej pylić niż OEM
Wyczytałem parę opcji:
-EBC Blackstuff
-Ferodo Premier
- ATE Standart
Które mam kupić? O Ferodo dużo dobrego czytałem ale nie jestem pewien, Blackstuff mają być trochę lepsze niż OEM i mniej pylić.
Pozdrawiam & ciekaw jestem opinii :)
Wesołych Świąt :)
A może komplet od Zimmermanna. Mają już klocki w ofercie.
Na forach czytałem że strasznie pylą i piszczą...
Wacham się pomiędzy Ferodo Premier i EBC Blackstuff.
Byłem zdecydowany na Ferodo ale czytałem w temacie tutaj ze jakoś je piłować trzeba żeby swobodnie w prowadnicach chodziły?!
Dodatkowo zauważyłem, że klocki na przód (FDB1859 które niby mają pasować) są katologowane ma wielu stronach jako klocki do Civica VII FD? Coś mi tu nie pasuje... ^^
Chciałem raczej Ferodo wziąść bo bardziej porządny producent , ale przez to ze widocznie nie mają homologacji do VIII zostają mi tylko EBC Blackstuff...
Na forach czytałem że strasznie pylą i piszczą...
Wacham się pomiędzy Ferodo Premier i EBC Blackstuff.
Byłem zdecydowany na Ferodo ale czytałem w temacie tutaj ze jakoś je piłować trzeba żeby swobodnie w prowadnicach chodziły?!
Dodatkowo zauważyłem, że klocki na przód (FDB1859 które niby mają pasować) są katologowane ma wielu stronach jako klocki do Civica VII FD? Coś mi tu nie pasuje... ^^
Chciałem raczej Ferodo wziąść bo bardziej porządny producent , ale przez to ze widocznie nie mają homologacji do VIII zostają mi tylko EBC Blackstuff...
Co to znaczy, że nie mają "homologacji do VIII"? Tak poza tym są wstawiane na pierwszy montaż właśnie do FN1 i FN2 (Ferodo HP 1000).
Na paru stronach internetowych jest podane, że Ferodo Premier FDB 1859 i 1862 ( nie są to raczej HP 1000) mają homologacje tylko do Civica FD...
Poza tym cenowo Blackstuff wyszły by 249pln, Ferodo Premier około 400pln, nie wiem czy opłaca się dopłacać i nie mieć pewnośći, czy TÜV się nie przyczepi do homologacji ...
Masz wątpliwości to pogadaj z gościem z hamulce.net
Ja polecam green stuffy bo nie pyla tak jak oemy
Jestem na wymiane klocków i tarcz. Już wiem, że biorę green stuffy na przód i tył. Co z tarczami i gdzie najlepiej kupić?
Czy warto do tarcz też dopłacać czy wziąć standardowe?
Na razie mam taki zestaw:
http://i1203.photobucket.com/albums/bb400/ryba_krk/Zrzutekranu2014-04-22o183119_zpscb3d7f6a.png
Coś zmienić czy brać?
Jestem na wymiane klocków i tarcz. Już wiem, że biorę green stuffy na przód i tył. Co z tarczami i gdzie najlepiej kupić?
To zależy ile przeznaczyłeś na to $$$. Zakres jest duży: Tarox, Black Diamond, DBA, Zimmermann, można też Brembo, które od kilku miesięcy produkowane są z innych niż poprzednie materiałów i przestano na nie narzekać. Można tutaj: http://www.brakes.pl/index.php?osCsid=744ea74421e78c8775306e9c63c94159 lub tutaj http://www.brakeparts.pl/. Czy warto dopłacać? Wszystko zależy od Twojego stylu jazdy. Jeżeli jest dynamiczny i OEM nie spełnia Twoich oczekiwań to tak.
Chciałbym się zamknąć w 1200, góra 1500. Zamienić te EBC tarcze? Proszę o prozycje w moim zakresie cenowym ;)
edit: zależy mi żeby wymienić przed weekendem majowym a na stanie wszędzie są tylko EBC Standard, Boshe i Zimmermany Standard (P i T)
To w takim razie polecam DBA 4000 T3 (bardzo dobra tarcza) lub BLACK DIAMOND COMBI (nacinane i nawiercane). Tą drugą eksploatowałem właśnie z klockami green stuff w Toyocie Corolli TTE i było OK. W przypadku obu jest jedna wada, nie cena bo powinieneś się w niej zmieścić, ale większy przy hamowaniu hałas z powodu nacięć wykonanych na tarczy.
Ehh, chyba się nie zamknę w moim budżecie przy Twojej propozycji niestety, ciężko z dostępnością tych tarcz jest teraz. Chyba zdecyduje się na OEMowe.
To w takim razie może Brembo. Do Twojego autka to 09.A455.14, ok. 200,- za szt. Wcześniej z nimi było różnie ale ostatnio czytałem, że po zmianie materiałów w produkcji tarcza spełnia swoje zadanie nawet przy ostrzejszym jej traktowaniu.
ryba_krk jak chcesz kupić green stuff to nie wsadzaj tego na oem tarcze czy standard. Do tego klocka kupuj tarcze turbo groove. To jest zestaw który pracuje równo. W innym przypadku albo tarcza albo klocek będzie za szybko zjadał drugiego.
Paluch_tcw
23-04-14, 08:46
Chciałbym się zamknąć w 1200, góra 1500. Zamienić te EBC tarcze? Proszę o prozycje w moim zakresie cenowym ;)
edit: zależy mi żeby wymienić przed weekendem majowym a na stanie wszędzie są tylko EBC Standard, Boshe i Zimmermany Standard (P i T)
EBC Turbo groove na przód i tył + klocki przód i tył (green) 1529 zł z darmową wysyłką. Wykracza 29 zł poza budżet ale moim zdaniem warte tych pieniędzy. Sam mam taki zestaw na aucie
mam pytanie,jakie klocki zalozyc do oryginalnych tarcz? I co sadzicie o tym zeby tarcze przetoczyc a nie wymieniac,jesli ich grubosc pozwoli jeszcze na toczenie,chodzi mi o przod. Ktore klocki beda dobrze wspolpracowaly z tymi tarczami?
Paluch_tcw
23-04-14, 13:53
Jeśli grubość pozwala to możesz przetoczyć bardziej po to żeby rant usunąć. Klocki ja mogę polecić TRW.
a ja TRW mogę odradzić nie hamują ( kończą się po 1 ostrzejszym hamowaniu) i piszczą jak cholera
Z TRW jest chyba tak ze sporo jest podrobek stad sprzeczne opinie byc moze.
w takim razie gdzie ich szukac zeby kupic oryginal
Zimmerman Sport ?Ktoś jeździł na takich tarczach?
Zimmerman Sport ?Ktoś jeździł na takich tarczach?
Wlasnie je kupilem, do tego klocki EBC Blackstuff, najpredzej w nastepny weekend beda montowane. Nie wolno do tych tarcz brac agresywnych klockow, bo tarcza popeka wokolo nawiercen.
Witam .Co sądzicie o klockach Textar .Muszę kupić na przód i na tył .Cena to około 145 zł przód i 145 tył.
Czy te będa pasowały do modelu 2006 1.8 ? http://www.carparts4less.co.uk/cp4l/c/Honda_Civic_1.8_2006/p/car-parts/car-brakes/brake-friction/brake-pads/?101601466&1&a2b39a763cf8cc00e79a895017c41d591860d87c&000036
http://www.carparts4less.co.uk/cp4l/c/Honda_Civic_1.8_2006/p/car-parts/car-brakes/brake-friction/brake-pads/?101600246&1&a3de3341cf09eacd89696ac63a05fbc5769a63e6&000036
Z góry dzięki za odpowiedź .
Będą pasowały. Textar wkładane są na pierwszy montaż do FN1 i FN2 (nie wiem jak w innych) są OK.
panowie co wsadzić na tył ? macie jakiś konkretny zestaw hm ? :)
Ja na tył kupiłem tarcze MTEC nacinane i nawiercane, dużo ludzi jeździ i chwali z civinfo, a cena bardzo przystępna (zestaw z klockami Mintexa poniżej 100€)
http://www.mtecbrakes.com/brake-discs/honda/civic-06-12/civic-1-8i-vtec-01-06-12-12.html
Do wyboru nawiercane, nacinane, z otworami i możliwość pomalowania w trzech kolorach. Jeżdże ponad pół roku i jest ok. na przód też chyba u nich kupie - moge polecić
Własnie mam dylemat .Wybrać te co kolega wyżej poleca MTEC nacinane i nawiercane za 120F czy Ferodo za 116F zwykłe?Są jeszcze w podobnej cenie brembo.... Klocki mam Textara .
Hej. Niebawem muszę wymienić klocki i tarcze z przodu i z tyłu, póki co tarcze oryginalne wymieniane 50 tyś temu.
Co możecie mi polecić lepszego od oryginału i ważne aby nie nazywało sie ATE...
Zastanawiałem się nad tarczami do przodu nawiercanymi bądź nacinanymi, ale nie miałem z takimi nigdy do czynienia i nie wiem czy warto.
Tarcze max do 400 zł kpl na przód + klocki do 160 zł. Fajnie byłoby gdyby to ze sobą współpracowało i nie piszczało.
Bo oryginalne tarcze + klocki Ashika oraz ATE to jeden wielki pisk, a po klockach ATE które mam w dodatku z tyłu, felga wygląda jakby ktoś obok niej spawał, jest mnóstwo jakby opiłków metalu wtopione w felgę.
Paluch_tcw
01-06-14, 10:53
Tarcze max do 400 zł kpl na przód
Raczej ciężko o coś naprawdę dobrego w tej cenie. Nie mówiąc już o nawiercanych/nacinanych. Zimmerman nawiercane około 500 za 2 sztuki a EBC nawiercane jeszcze droższe.
Tez juz zdazylem obczaic ze q tej cenie nawiercanych nie ma szans.
Jak bede bral to zapewne tarcze i klocki tego samego producenta.
W tej cenie podchodzilyby
Ferodo
Gerling
TRW
Ewentualnie ktore, co polecacie??
Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e przy użyciu Tapatalka
Paluch_tcw
01-06-14, 13:06
Tarcze TRW a klocki trudny wybór bo TRW potrafią pylić dosyć mocno..
kup jakies srednie tarcze, tarcza raczej duzo nie daje w kwesti hamowania licza sa tylko klocki
kupilem w czwaretek klocki ferodo ds performence w ic z rabtem ckpl bodaj 284zl dotarte i przetestowane wczoraj na time atacku dobre klocki moge polecic
kup jakies srednie tarcze, tarcza raczej duzo nie daje w kwesti hamowania licza sa tylko klocki
kupilem w czwaretek klocki ferodo ds performence w ic z rabtem ckpl bodaj 284zl dotarte i przetestowane wczoraj na time atacku dobre klocki moge polecic
284 zl na jedna oś??
Przydrogie troche. To jakies sportowe, lepsze czy cos??
Tak myje auto co tydzien badz dwa, wiec az takiej tragedii nie bedzie jesli sie felgi przypyla.
Wazne aby nie piszczaly i nie spieprzyly mi felg jak to zrobily klocki ATE w polaczeniu z oryginalnymi klockami.
Felgi wygladaja jakby ktos obok nich spawal, jest mnostwo takich jakby metalowych opilkow powtapianych w felgi :(
284 zl na jedna oś??
Przydrogie troche. To jakies sportowe, lepsze czy cos??
tak na jedna os , klocki do szybszej jazdy
Tak myje auto co tydzien badz dwa, wiec az takiej tragedii nie bedzie jesli sie felgi przypyla.
Wazne aby nie piszczaly i nie spieprzyly mi felg jak to zrobily klocki ATE w polaczeniu z oryginalnymi klockami.
Felgi wygladaja jakby ktos obok nich spawal, jest mnostwo takich jakby metalowych opilkow powtapianych w felgi
ja w touranie mam klocki trw w sumie nic nie pyla tez jestem znich zadowolony
a zeby nie piszczaly to smarem miedzinaym posmarowac tam gdzie sie z klockiem styka i nic nie bedzie piszczlo
Paluch_tcw
01-06-14, 14:15
Felgi wygladaja jakby ktos obok nich spawal, jest mnostwo takich jakby metalowych opilkow powtapianych w felgi
Kup sobie preparat Car Pro IronX i Ci wyczyści felgi.
Klocki ferodo ds performance są tylko do FN2, do diesla i Type-S'a nie są dostępne
robisz swapa i juz masz dostepne:cool:
Słyszeliście bądź mieliście do czynienia z tarczami firmy ROTINGER ??
Ceny bardzo przyzwoite, nawet jak na nawiercane tarcze.
http://www.rotinger.pl/rotinger/rotinger_tarcze_hamulcowe
Szybkie pytanie. Klocki do FK2 przód - brać Ferodo (FDB1859) czy Textar?
I jeszcze coś, na stronie sklepu Intercars w opisach klocków do FK2, przy niektórych jest "system hamulcowy Lucas", a przy innych "system ham. Sumitomo"... Były montowane dwa różne typy? Auto mam z 2007r.
Szybkie pytanie. Klocki do FK2 przód - brać Ferodo (FDB1859) czy Textar?
I jeszcze coś, na stronie sklepu Intercars w opisach klocków do FK2, przy niektórych jest "system hamulcowy Lucas", a przy innych "system ham. Sumitomo"... Były montowane dwa różne typy? Auto mam z 2007r.
bierz smialo ferodo, sprawdzone i w rozsadnych pieniadzach..
mi te 1859 pasowaly, auto z 2005
System hamulcowy to TRW, klocki OEM przód to Ferodo, a tył Textar - niedawno zmieniałem przód i tył na OEM.
Jeśli chodzi o Ferodo, to ja bym kupował tu hamulce.net (kiedyś tu kupowałem).
Witam Panowie,
Ponieważ bardzo mi pomogliście swoimi postami w wyborze tarcz i klocków do mojej Hondy, chcę się teraz odwdzięczyć pewnymi info.
Mam swoją Hondę od nowości - od 2008 roku. Przejechałem 147 tys km. Gdy miała ledwie 10 tys km zgłosiłem do Hondy, że coś mi tłucze w kierownicę i pedał hamulca przy hamowaniu. Stwierdzili, że mam spalone i wykrzywione tarcze. Wcale nie jeździłem rajdowo! CO MNIE BARDZO MILE ZASKOCZYŁO, w ASO opisali usterkę, zrobili zdjęcia i wysłali do Honda Poland. Ci zgodzili się na wymianę tarcz i klocków w ramach gwarancji. Super mnie to ucieszyło - myślałem, że od tej pory wszystko będzie już ok, bo drugie tarcze nie mogą być felerne!
Niestety, ledwo pojechałem na autostradę, miałem parę awaryjnych hamowań i objaw wrócił... Zrozumiałem, że to co Honda pakuje na pierwszy montaż (i nie tylko!) to jeden wielki szajs. Po prostu oni uznają, że sedanami będą jeździć dziadki, które nigdy nie będą hamować z 180km/h do 100 km/h. Więc z tym biciem jeździłem 5 lat bo nie miałem kasy na wymianę - chciałem te tarcze i klocki "dojeździć". Ale strasznie długi to zajęło :p Zrobiłem na nich 135 tys KM!!! (przód) i 147 tyś km. - tarcze tył (z czym że tarcze z tylu miały już tylko 18,6mm, przy jednej wymianie klocków z tyłu). To jest dla mnie rekord świata - długowieczność tych tarcz. Niestety kosztem hamowania - było bardzo kiepskie, ale musiałem się przyzwyczaić...
Teraz na przód rzuciłem zestaw ATE i jestem po 1000 km naprawdę zadowolony. Kosztował 490 PLN. Jest cicho, hamowanie jest pewne, nic nie piszczy. Niestety, na tył chciałem przyoszczędzić i kupiłem tarcze+klocki Ferodo za 255 PLN. I tu niemiła niespodzianka - już po 150 km zaczęły popiskiwać. ODRADZAM więc kupno tego zestawu sedanowiczom. Może w UFO to hula, ale nie u mnie. Teraz dorzuciłbym 150 PLN i miałbym tył też ATE.
W sumie komplet tarcz i klocków tył+przód z montażem i wymianą płynu hamulcowego na dot. 5.1 (podwyższona temp. wrzenia) wyszło 1020 PLN. Uważam, że w kontekście wydawania kasy na EBC i inne mody, to całkiem dobra cena.
Jakby ktoś chciał szczegóły dot. numerów katalogowych części to z chęcią pomogę - bo klocki do sedanów są inne niż to UFO.
Pozdrawiam, Rampant
Koledzy potrzebuje żeby ktoś mi doradził może ktoś się już spotkał z tym problemem. Wymieniłem klocki tylne na orignalne ATE. Przejechałem już na nich ponad 1000 km i nadał mam problem. Mianowicie w lewej tylnej stronie klocki przy początkowym hamowaniu piszczą natomiast z prawej tylnej wszystko jest OK. Co może być tego przyczyną? Obydwie tarcze są dobre i nie mają tylko minimalne rowki do których nowe klocki już raczej się ułożyły. Jakieś pomysły? :confused:
Niestety, na tył chciałem przyoszczędzić i kupiłem tarcze+klocki Ferodo za 255 PLN. I tu niemiła niespodzianka - już po 150 km zaczęły popiskiwać. ODRADZAM więc kupno tego zestawu sedanowiczom.
kolego jest takie cos jak smar miedziany.. on zalatwia sprawe piszczenia
5.1 (podwyższona temp. wrzenia)
mogles zalac dot 4 np ate blue racing ma taka sama tepm wrzenia a ten 5.1 bedziesz musial za rok wymienic na nowy bo straci swoje wlasciwosci
Witam! Znalazłem zaciski przednie z accorda type r 6gen na tej aukcji http://allegro.pl/honda-accord-2-tloki-zaciski-hamulcowe-1998-2003-i4359921105.html , i moje pytanie czy taki zestaw podejdzie mi p&p do mojego civa ufo oczywiście po zastosowaniu tarczy z accorda type r czyli 300x28 ? Może ktoś sie orientuje czy ktoś juz przerabiał taki temat?
nie lepiej szukać na 320mm ?
System hamulcowy to TRW, klocki OEM przód to Ferodo, a tył Textar - niedawno zmieniałem przód i tył na OEM.
Jeśli chodzi o Ferodo, to ja bym kupował tu hamulce.net (kiedyś tu kupowałem).
Skąd to wiesz? Ja mam u siebie jeszcze oryginalne z tyłu i jest tam napisane tylko HONDA nie ma nic o TEXTARZE?
Akurat uważam, że obie firmy są bardzo dobre i teraz będę zakładał komplet tarcz i klocków właśnie TEXTARA
mareckiabc
08-07-14, 12:30
Mam z tyłu OEM Honda i jest napis i Honda i TEXTAR.
Jest to napisane na klockach
U mnie na założonych klockach tego niestety nie widać, może dopiero po wyjęciu się to okaże.
Czyli montowali od różnych producentów na przód i tył :)
chce wymienić z tyłu tarcze i klocki na ATE,może ktoś pomóc w jakiś rabatach ;)
to może ktoś zna konkretne nr takiego zestawu pasującego do sedana i ewentualnie jakiś zamiennik reperturki do zacisku
chce wymienić z tyłu tarcze i klocki na ATE,może ktoś pomóc w jakiś rabatach ;)
jesli to nadal aktualne to w sobote bede jechel do ic i moge ci wziac czesci na swoje znizki, tylko musisz mi podac numery co to ma byc najpozniej jutro, zebym mogl zamowic
Orientuje się ktoś czy tarcze i klocki przednie w sedanie są takie same jak w 5d?
tarcza tyl ma takie same wymiary ale klocki juz na pierwszy rzut oka wygladaja inaczej
przodu nie sprawdzalem ale nie spodziewalbym sie ze sa takie same
Koledzy,
Tarcze do sedanów i UFO są te same, ale klocki są INNE.
Odpowiadając na prośbę wszystkich, którzy pisali na priva:
Ja kupiłem do mojego Sedana tarcze przód ATE 24.1023-0110.1, Klocki przód ATE 13.0460.5878.2. Kupiłem zestaw za 490 PLN w firmie AS AUTO CZĘŚCI, 05-820 PIASTÓW, UL. KRAKOWSKA 14A, TEL: 500 396 513, eparts@vp.pl. Gościa dorwałem na Allegro i u niego graty były najtaniej. Teraz może tak nie być. Wiem, że ATE ostatnio ostro obniżało ceny. Ten gość na Allegro miał wystawione na Allegro tarcze do sedana w zestawie z klockami do UFO, ale dobrał mi klocki do Sedana i w powyższej cenie sprzedał.
Wziąłem też u niego tarcze i klocki Ferodo tył - cenie 255 PLN komplet. Ale z Ferodo nie jestem jakoś super zadowolony bo mi piszczą. Nr kat. klocki tył FDB 1669, tarcze tył DDF 1558.
Ogólnie rzecz biorąc jestem bardzo zadowolony z hamowania. Przejechałem już ponad 2500 km, rozpędzałem się do 180 km/h i przyhamowywałem, wjeżdżałem w kałuże i nic nie bije nic nie tłucze, jest super. Samochód mi hamuje tak jak nigdy, nawet jak był nowy :D Ponadto hamulce zrobiły się bardzo czułe, nie trzeba wciskać pedału na maksa, żeby dobrze wyhamować - jak do tej pory ani razu nie musiałem tego robić. Jestem z ATE super zadowolony, jadę w przyszłym tyg. po Europie zrobię 4000 km i po powrocie mogę powiedzieć jeszcze więcej w temacie. Mam jednak nadzieję, że nic się nie zmieni.
Honda fabrycznie montuje straszny megaszajs, jestem na nich strasznie wkurzony to jest żenada żeby tak spartolić części do układu hamulcowego do takiego, bądź co bądź, drogiego w swej klasie samochodu. Przez 6 długich lat się męczyłem z tym ich gównem :mad:
Pozdrawiam!
kolego jest takie cos jak smar miedziany.. on zalatwia sprawe piszczenia
Kolego, mógłbyś mi coś więcej na temat tego smaru miedzianego podrzucić - tzn. czy to cudo mogę sobie sam kupić, czy mogę to sam zastosować, a jeśli tak to w którym miejscu (tarcze wysmarować, klocki, trzeba coś zdejmować...?) Będę wdzięczny. Pozdr
czy to cudo mogę sobie sam kupić
możesz
czy mogę to sam zastosować
możesz
a jeśli tak to w którym miejscu
końce klocków stykające się z prowadnicą jarzma , tylna część klocka wewnętrznego na styku z tłoczkiem,oraz tylna część klocka zewnętrznego na styku z zaciskiem.
tarcze wysmarować
nie radzę :D
trzeba coś zdejmować...?
trzeba odkręcić prowadniki zacisku,wymontować zacisk z jarzma i wyjąć klocki,oczyścić współpracujące części
Smar należy aplikować oszczędnie,aby nie dostał się na powierzchnie cierne ukł. tzn. tarczy i okładziny klocka
Honda sprzedaje w małych opakowaniach smar na bazie dwusiarczku molibdenu (ten zalecany w serwisówce) do smarowania części współpracujących hamulców. (Molycote m77)
Sa dwa opakowania :
8 gram - 43231-SB0-315 (numer katalogowy GB)
75 gram - numeru nie pamiętam (haparts sciągął to może zapisał sobie w bazie i pamięta) - to kosztowało ok 60 PLN
[Edytka]
Molykote M77 (75-gram jar) 08798-9010 (numer katalogowy USA) A high-molybdenum-content paste that polishes more than it lubricates. Use it on the back of brake pads and on brake shims.
Znalezione na http://www.civicforums.com/forums/140-fuel-oil-cleaners-other-maintenance/303511-honda-recommended-lubricant-list.html
Kolego, mógłbyś mi coś więcej na temat tego smaru miedzianego podrzucić - tzn. czy to cudo mogę sobie sam kupić, czy mogę to sam zastosować, a jeśli tak to w którym miejscu (tarcze wysmarować, klocki, trzeba coś zdejmować...?) Będę wdzięczny. Pozdr
wszystko na pw ;)
Ja natomiast mam problem z prawym tylnim zaciskiem. W weekend zdjąłem koło i zauważyłem że wewnętrzny klocek dociska ładnie do tarczy. Natomiast zewnętrzny nie łapie. Po kilku uderzeniach w pedał hamulca słychać jakby mi obcierał metal o metal. Dodam że klocki są świeżo zamontowane, a tarcza nie wydaje się do wymiany. Na zewnętrznej stronie tarczy znajduje się tylko lekki ślad po klocku. Tak jakby klocek w ogóle nie dociskał. Z powodu braku konkretnych narzędzi zmuszony zostałem założyć koło spowrotem. Zajmę się tym spowrotem jak wrócę do domu. Zanim wezmę się za szukanie problemu, wolałem opisać to na forum. Może ktoś miał podobny przypadek i wie gdzie szukać.
Czy jesteś pewien poprawności mocowania wewnętrzengo klocka tj, czy trafiłeś bolcem na klocku w wycięcia na tłoczku ?
Witam. Jestem własnie po zmianie przednich zacisków na Hi Spec 4 tłoczkowe. Odpowietrzyłem cały układ zgonie z instrukcją :1. przód kierowcy 2 przód pasarzera 3. tył pasażera 4 tył kierowcy. wszystkie bąbelki pięknie zniknęły.
Ale niestety pojawiły się schody!! i to duże. Mianowice: jak odpalam silnik pedał hamulca wpada w podłogę jak go dopompuje to robi się twardy ale zaraz też wchodzi w podłogę. Próbowałem także odpowietrzać na inne sposoby, od tyłu strona pasażera i itd. ale żadnego powietrza nie zaobserwowałem.
Na wyłączonym silniku pedał jest twardy jak skała, nic nie wchodzi.
Teraz tak: według instrukcji serwisowej takie objawy świadczą o uszkodzeniu pompy hamulcowej.
Dodam że miałem takie objawy wcześniej ale w mniejszym stopniu.
Czy założenie większych 4 tłoczkowych hamulców pogorszyło ten stan i pompa już całkiem niedomaga, bo jest za słaba na takie hamulce dlatego się pogorszyło??
Czy ktoś z was miał taki problem i jak go ewentualnie rozwiązał??
Dzięki za wszelką pomoc
Witam. Jestem własnie po zmianie przednich zacisków na Hi Spec 4 tłoczkowe. Odpowietrzyłem cały układ zgonie z instrukcją :1. przód kierowcy 2 przód pasarzera 3. tył pasażera 4 tył kierowcy. wszystkie bąbelki pięknie zniknęły.
Ale niestety pojawiły się schody!! i to duże. Mianowice: jak odpalam silnik pedał hamulca wpada w podłogę jak go dopompuje to robi się twardy ale zaraz też wchodzi w podłogę. Próbowałem także odpowietrzać na inne sposoby, od tyłu strona pasażera i itd. ale żadnego powietrza nie zaobserwowałem.
Na wyłączonym silniku pedał jest twardy jak skała, nic nie wchodzi.
Teraz tak: według instrukcji serwisowej takie objawy świadczą o uszkodzeniu pompy hamulcowej.
Dodam że miałem takie objawy wcześniej ale w mniejszym stopniu.
Czy założenie większych 4 tłoczkowych hamulców pogorszyło ten stan i pompa już całkiem niedomaga, bo jest za słaba na takie hamulce dlatego się pogorszyło??
Czy ktoś z was miał taki problem i jak go ewentualnie rozwiązał??
Dzięki za wszelką pomoc
ja ostanio wsadzilem 4 tloczkowe brembo i tez niemoglem odpowietrzyc bo w pospiechu zle zamontowalem! gdzie masz odpowietrzniki na gorze czy dole?
zle
https://lh3.googleusercontent.com/QZGU3uySmmYCXYRP5e74dgszC6rjVQCl_OxV7W_qHSE=w958-h719-no
tu juz hamuja :cool:
https://lh6.googleusercontent.com/-JDvEiCX15ZA/VDEp7jwszcI/AAAAAAAACXw/HNw8j3n9zZc/w958-h719-no/IMG_8288.JPG
po dwa na zacisk, są na górze, własnie zwróciłem na to uwagę montując zaciski, po przeczytaniu o twoim przypadku sprzed paru dniu .
jak odpowietrzalem to kazdy zacisk przelalem chyba z pol litry plynu dla pewnosci. zaczynalem od pt ,lt, pp, lp
potem też tak robiłem, chociaż instrukcja mówi co innego, niestety nic to nie dało. W sumie poszło jakieś 1,5 l płynu przez układ, bo najpierw przepuściłem tak aby cały stary płyn wypłukać, potem już używałem tylko nowego, złapanego do butelki.
musisz odpowietrzyc rowniez pompe,niewiem czy ma ona odpowietrznik ale raczej luzujac rurki przy pompie
oki, dzięki za wskazówkę. poszukam czegoś w necie o tym.
oki, dzięki za wskazówkę. poszukam czegoś w necie o tym.
i jak zrobiles??
czekam na nowy plyn bo nie chcę wlewać starego. ale poczytalem troche tym odpowietrzaniu pompy i w niedziele/poniedzialek druga runda. Więc do tego czasu fura dalej stoi na kobyłkach.
Jak dostanę tarcze na tyl to zalożę zestaw od Szumona, bo już go dostałem pocztą, ale niestety po wstępnych przymiarkach tam też nie obejdzie się bez rzeźby, bo niestety nie przewidziałem wszystkiego, nawet sam dystans pójdzie pod szlifierkę.
butler.gdansk
08-10-14, 00:05
Dlatego po tym jak już będziesz miał wszystko przewidziane zaplanujemy kształt finalnej wersji ;)
Aż szkoda ciachać tych co dostałeś... :D
no fakt wygląda super. A grawerka jest piękna. Na wszystkim co robisz powinieneś pisać Made By Bulter :)
Pomiędzy otworami tymi ze strony poobcinanych rogów trzeba zrobić miejsce na tłok. I niestety będzie też bardzo ciasno z miejscem na samom tarczę, muszę użyć śrub wpuszczanych w oryginalny otwory na piaście.
Osłona też leci do kosza prawie cała, zostawię tylko część która mieści się pod tarczą, alby osłonić to co jest za szpilkami.
Tak to już jest jak się coś takiego kombinuje, pierwsze prototypy nigdy nie są doskonałe. Jak dostanę tarcze do ręki i przyłożę je do samochodu to wtedy się przekonam jak to faktycznie pasuje. Generalnie wszystko niby pasuje mnie więcej tak jak przewidziałem, więc nie jest źle.
Ale zważywszy na koszty zestawu od Sokoła to nie jest wielkie poświęcenie. Ja kupiłem tarcze Delphi, za 200pln za 2, plus taki dystans od Ciebie, trochę pracy szlifierka i jest większa tarcza, odsunięta o 24 mm do tyłu, czyli w sumie z ok. 300pln a nie ponad 1000pln, chociaż tamto zakładasz i masz, ale już mają opracowany zestaw i za to się im płaci.
mariusz2605
08-10-14, 12:50
Witam jakie polecacie tarcze i klocki na przód do FK2 i co myślicie o tych kompletach:
http://allegro.pl/zimmermann-tarcze-klocki-przod-civic-viii-06-ufo-i4677499191.html
http://allegro.pl/ate-tarcze-klocki-przod-civic-viii-ufo-282mm-krk-i4680862192.html
http://allegro.pl/textar-tarcze-klocki-tyl-honda-civic-ufo-od-06r-i4597027384.html
a może jakieś inne propozycje i jeszcze jedno pytanie przy okazji potrzebuję odboje i osłony amortyzatora bo mi jeden dobija a ceny w ASO 250szt. może ktoś zna jakiś dobry zamiennik.
Te ostatnie to na tył:)Zapomniales o firmie ,ktora daje na pierwszy montaż -TRW.Mam 140 tys przebiegu i teraz wymieniłem tarcze i klocki.Tarcze były fabryczne takze jakość ok.Wymiana tylko z powOdu dojścia do granicznej min, grubości.
Pzdr
Witam jakie polecacie tarcze i klocki na przód do FK2 i co myślicie o tych kompletach:
http://allegro.pl/zimmermann-tarcze-klocki-przod-civic-viii-06-ufo-i4677499191.html
http://allegro.pl/ate-tarcze-klocki-przod-civic-viii-ufo-282mm-krk-i4680862192.html
http://allegro.pl/textar-tarcze-klocki-tyl-honda-civic-ufo-od-06r-i4597027384.html
a może jakieś inne propozycje i jeszcze jedno pytanie przy okazji potrzebuję odboje i osłony amortyzatora bo mi jeden dobija a ceny w ASO 250szt. może ktoś zna jakiś dobry zamiennik.
ja mialem zalozone klocki Ferodo FDB1859 i tarcze tej samewj firmy, z tego, co wiem to do 1,8 pasuje dokladnei taki sam zestaw.
nic nie piszczalo, cena rozsadna, pylenie w normie